Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μωάμεθ στην Ολλανδία

Posted by sarant στο 13 Ιανουαρίου, 2023


Σύμφωνα με την παροιμία, ο Μωάμεθ πηγαίνει ή δεν πηγαίνει στο βουνό. Η Ολλανδία βουνά δεν έχει, ως γνωστόν, αφού το ψηλότερο σημείο της (στο τριεθνές με τη Γερμανία και με το Βέλγιο, έχω πάει) είναι μόλις 322 μέτρα. Αλλά πηγαίνει ο Μωάμεθ στην Ολλανδία;

Ο ακροδεξιός ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Μπογδάνος, διαγραμμένος από τη Νέα Δημοκρατία και πρόεδρος του κόμματος ΠΑΤΡΙ.Δ.Α., που σημαίνει Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής, δημοσίευσε τις προάλλες στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ μια ανάρτηση, που τη βλέπετε στην οθονιά:

Δεύτερο δημοφιλέστερο όνομα στην Ολλανδία για το 2022: Μοχάμεντ. Μέσα σε λίγα χρόνια, έθνη ολόκληρα καταλύονται. Οι «προοδευτικές» κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ τελειώνουν τους γηγενείς πληθυσμούς.

Θα αφήσουμε να συμβεί και στην Ελλάδα; Αυτό είναι το μέγιστο ζήτημα στις επόμενες κάλπες.

Εννοεί προφανώς «δεύτερο δημοφιλέστερο όνομα σε νεογέννητα κατά το 2022″, εξάλλου εκεί παραπέμπει και η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, και βεβαίως «σε νεογέννητα αγόρια».

Πολλοί κατηγόρησαν τον ακροδεξιό βουλευτή για παραπληροφόρηση, διότι σε διάφορες ιστοσελίδες τα αποτελέσματα που έβρισκαν ήταν διαφορετικά, και το όνομα Muhammad δεν βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα. Για παράδειγμα, εδώ βλέπουμε ότι τα δέκα δημοφιλέστερα ονόματα που δόθηκαν, στην Ολλανδία, σε νεογέννητα αγόρια, ήταν:

 1. Noah
 2. Liam
 3. Luca
 4. Lucas
 5. Mees
 6. Finn
 7. James
 8. Milan
 9. Levi
 10. Sem

Όχι μόνο δεν υπάρχει πουθενά Muhammad, αλλά πρώτο είναι, όπως και τα προηγούμενα 2-3 χρόνια, το όνομα Noah, εμφανώς χριστιανικό/εβραϊκό.

Ωστόσο, ο Κ. Μπογδάνος απάντησε παραθέτοντας άρθρο της TRT, στο οποίο δηλώνεται, με καμάρι, ότι το όνομα Muhammad δόθηκε το 2022 σε 671 νεογέννητα αγόρια στην Ολλανδία και έρχεται στη δεύτερη θέση πίσω από τον Noah.

Nα κάνουμε εδώ μια παρένθεση. Όταν κάποιοι διαμαρτύρονται για τις επαναπροωθήσεις που κάνει το Λιμενικό στο Αιγαίο, οι εθνικόφρονες τούς κατηγορούν ότι προωθούν την τουρκική προπαγάνδα. Πρόσφατα, στο Τουίτερ, η εθνικόφρων δημοσιογράφος Βασιλική Σιούτη κατηγόρησε για φορέα τουρκικής προπαγάνδας τον άξιο διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο επειδή ο τελευταίος παρουσίασε ένα βίντεο τουρκικής προέλευσης που έδειχνε επαναπροωθήσεις. Απ’ όσο ξέρω, κανείς δεν κατηγόρησε για προωθητή τουρκικής προπαγάνδας τον βουλευτή Μπογδάνο παρόλο που η TRT είναι, ακριβώς, η τουρκική ραδιοτηλεόραση και ελέγχεται απόλυτα από το καθεστώς Ερντογάν -και παρόλο που, όπως θα δούμε, το επίμαχο άρθρο παρουσιάζει τα δεδομένα κατά τρόπο μεροληπτικό. Τέλος της παρένθεσης.

Αν διαβάσετε το άρθρο της TRT θα δείτε ότι αναφέρει: αν συνδυάσουμε τους διάφορους τρόπους γραφής του ονόματος, ο Muhammad έρχεται στη δεύτερη θέση με 671 νεογέννητα αγοράκια…

Οπότε, αναζήτησα την πρωτογενή πηγή, που δεν είναι άλλη από την SVB, τη Soziale Verkezeringsbank, που θα πει, υποθέτω, Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ίσως να τη λέγαμε Κοινωνικής Πρόνοιας) και που είναι ο κρατικός οργανισμός που πληρώνει τα επιδόματα τέκνων. Ο οργανισμός αυτός κάθε Ιανουάριο δημοσιεύει στον ιστότοπό του την καταγραφή των ονομάτων των νεογέννητων της προηγούμενης χρονιάς, και η δημοσίευση για το 2022 είναι εδώ.

Ομολογώ πως ζήλεψα που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, ότι δεν έχουμε ανάλογο στατιστικό εργαλείο να ξέρουμε ποια ονόματα δίνονται στα νεογέννητα ελληνάκια. Βέβαια, στην Ελλάδα η ονοματοδοσία δεν είναι υποχρεωτική και συχνά η βάπτιση αργεί πολύ, οπότε ζήλεψα επίσης το ότι τα ολλανδάκια παίρνουν όνομα σχεδόν αμέσως μόλις γεννηθούν, με απλή δήλωση των γονέων στον δήμο -αν και αυτό το ήξερα, διότι έτσι γίνεται και στο Λουξεμβούργο, και έτσι είχα κάνει με τις κόρες μου (η προθεσμία, αν θυμάμαι, ήταν 5 μέρες μετά τη γέννηση).

Ζήλεψα ακόμα που οι Ολλανδοί μπορούν να δώσουν ό,τι όνομα θέλουν στο παιδί τους και όποιον τύπο ονόματος θέλουν, εννοώ ότι δεν υπάρχει μία επίσημη μορφή του ονόματος, ας πούμε Ιωάννης. Δέχονται και Γιάννης, και Γιάνης, και Τζώνης κτλ.

Μπορείτε να παίξετε με τα δεδομένα του ιστότοπου, πχ να κάνετε αναζήτηση ονομάτων ή να δείτε τα ονόματα με αλφαβητική σειρά ή με σειρά μεγέθους κτλ. Βέβαια είναι στα ολλανδικά, αλλά δεν χρειάζεται να τα ξέρετε, ενώ σημειώνω ότι για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν εμφανίζονται τα ονόματα που αντιστοιχούν σε λιγότερα από 25 παιδιά μέσα στον χρόνο, ίσως για να μη στοχοποιείται το παιδάκι που οι γονείς του το ονόμασαν Σουλπίκιο ή Αγαθοδαίμονα.

Λοιπόν, με βάση την πρωτογενή πηγή, τα 10 πρώτα αγορίστικα ονόματα μέσα στο 2022 ήταν:

 1. Noah 871 νεογέννητα
 2. Liam  666
 3. Luca  664
 4. Lucas 652
 5. Mees  621
 6. Finn   596
 7. James 594
 8. Milan  591
 9. Levi     585
 10. Sem    582

Και αν κάνουμε αναζήτηση στο γράμμα Μ βρίσκουμε 5 γραφές του Muhammad με τις εξής αντίστοιχες συχνότητες:

Mohammed 247
Mohamed     175
Mohammad    81
Muhammed 94
Muhammad 74

Άμα τα προσθέσουμε το άθροισμα βγαίνει πράγματι 671, όπως αναφέρει και το άρθρο του TRT που επικαλέστηκε ο αναμεταδότης της τουρκικής προπαγάνδας βουλευτής Μπογδάνος.

Χωρίς την πρόσθεση, το Mohammed έρχεται στην 51η θέση, και τα άλλα ακόμα πιο κάτω.

Αλλά να μη βιαστούμε ν’ απονείμουμε στον Μωάμεθ και τις παραφυάδες του το αργυρό μετάλλιο, διότι δεν είναι δίκαιο την ομαδοποίηση να την κάνουμε μόνο για τον Μωάμεθ, πρέπει να την κάνουμε και για τα άλλα ονόματα. Αλλιώς συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Το TRT μπορεί να ενοποίησε μεροληπτικά μόνο τις παραλλαγές του Muhammad, διότι έχει σκοπό να κάνει προπαγάνδα, ο Μπογδάνος μπορεί να αναμετέδωσε την τουρκική προπαγάνδα διότι θέλει να κάνει ξενοφοβική προπαγάνδα, αλλά εμείς που δεν κάνουμε προπαγάνδα μπορούμε να το ψάξουμε παραπέρα.

Κι έτσι, ήδη από την πρώτη δεκάδα των ονομάτων βλέπουμε ότι στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Lucas με 664 νεογέννητα, και στην τέταρτη ο Luca με 652, που εμφανώς είναι παραλλαγές του ίδιου ονόματος -ενώ υπάρχουν ακόμα οι: Luuk 518, Lukas 146, Luka 123, Luc 112, Luke 75. Όλοι μαζί οι Λουκάδες φτάνουν τους 2190, αν δεν έκανα λάθος στη σούμα, δηλαδή κονιορτοποιούν και τον Νώε και τον Μωάμεθ.

Ούτε χάλκινο δεν παίρνει ο Μωάμεθ όμως διότι έχουμε τους Ματθαίους: Matteo 127, Matthias 62, Matthijs 56, Matthew 34, Mats 335, Mateo 128, Mathias 29, Matz 28, Mathis 27, Mads 50. Όλοι μαζί, 876 αν δεν έχω κάνει λάθος.

Αλλά και ο Liam (666) έχει και την παραλλαγή Lyam (47), οπότε με 713 ξεπερνάει τους Μωάμεθ.

Πάνω από 700 βγαίνουν και οι Sam/Samuel κτλ, ενώ δεν αποπειράθηκα καν να μετρήσω τις πάμπολλες παραλλαγές των James, Jacob κτλ. ούτε βεβαίως των 45 Γιάννηδων (υπάρχουν και 37 Yanis, αλλά μάλλον δεν είναι ελληνάκια).

Προσθήκη: Βρέθηκε φίλος που μέτρησε ότι James + Jacob + Jack = 1007, άρα ο Μωάμεθ πέφτει κι άλλο στην κατάταξη.

Aν λοιπόν ενοποιησουμε όλα τα ονόματα και όχι μόνο το όνομα Muhammad όπως μεροληπτικά κάνει η TRT (και αναμεταδίδει ο Μπογδάνος), θα δούμε ότι πρώτο έρχεται το όνομα Λουκάς, και ακολουθούν Ματθαίος, Νώε, Λάιαμ, Σαμ, ενώ ο Μωάμεθ τελικά μπορεί να μη μπαίνει ούτε στην εξάδα.

Επομένως, φέικ νιουζ διαδίδει η TRT όταν βγάζει δεύτερο όνομα στα νεογέννητα αγόρια της Ολλανδίας το όνομα Muhammad. Και φέικ νιουζ αναμεταδίδει ο βουλευτής Κ. Μπογδάνος, κι ας μην τον έχουν περιλάβει τα Hellenic Hoaxes, ούτε η εθνικόφρων δημοσιογράφος Β. Σιούτη για αναμετάδοση τουρκικής προπαγάνδας.

Και βέβαια, ανεξάρτητα από το όνομα Muhammad, αν περιεργαστούμε τον πίνακα των ονομάτων, αγοριών και κοριτσιών, καθόλου δεν προκύπτει η εντύπωση που θέλουν να υποβάλουν οι κινδυνολόγοι, ότι δηλαδή υπάρχει κατακλυσμός από αραβικά/μουσουλμανικά ονόματα.

Εστω όμως ότι το όνομα Μοχάμεντ ήταν πράγματι δεύτερο στα νεογέννητα ολλανδάκια. Γιατί άραγε να σημαίνει αυτό ότι το ολλανδικό έθνος κινδυνεύει να καταλυθεί ή και έχει καταλυθεί; Ότι οι «γηγενείς πληθυσμοί τελειώνουν» -και μάλιστα ότι τους τελειώνουν οι «προοδευτικές κυβερνήσεις» και οι ΜΚΟ;

Αλλά βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες η Ολλανδία είχε μια σειρά από κυβερνήσεις -ο ακροδεξιός βουλευτής τις θεωρεί όλες ίδιες («προοδευτικές» με δικά του τα εισαγωγικά) επειδή επιλέγει να τοποθετηθεί στο άκρο δεξιό του φάσματος, διότι εκεί ελπίζει να ψαρέψει περισσότερα ψηφαλάκια.

Είναι όμως παράδειγμα προς αποφυγήν η Ολλανδία; Χωρίς να λέω ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση ή ότι όλες οι πτυχές της ζωής στην Ολλανδία είναι αξιοζήλευτες, δεν τα έχουν καταφέρει και τόσο άσχημα οι Κατωχωρίτες. Και ποιος λέει ότι σβήνει ή «καταλύεται» (κατά τη μπογδάνειο ορολογία) το ολλανδικό έθνος; Ο πληθυσμός της χώρας αυξάνεται συνεχώς, έστω και με μειούμενους ρυθμούς, πάντως αυξάνεται.

Ούτε φοβούνται την Ολλανδία οι νέοι μας, που σπεύδουν να δουλέψουν εκεί -και, κακά τα ψέματα, να μείνουν εκεί, οι περισσότεροι, εφ’ όρου ζωής και τα παιδιά τους να γίνουν Ολλανδοί πολίτες, με διπλή έστω ιθαγένεια.

Μας φοβίζει ότι θα γίνουμε σαν την Ολλανδία ο Μπογδάνος, αλλά επειδή ακριβώς δεν έχουμε γίνει σαν την Ολλανδία ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε στην τελευταία απογραφή, όπως μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, κι αν συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση, κι αν δεν γίνουμε λιγάκι σαν την Ολλανδία το 2050 θα έχουν απομείνει 6-7 εκατομμύρια Έλληνες, οι μισοί γέροι.

Και τότε ποιος θα πληρώνει τη σύνταξη του κ. Μπογδάνου;

https://nltimes.nl/2023/01/05/emma-noah-sam-popular-names-dutch-children-2022

Advertisement

176 Σχόλια προς “Ο Μωάμεθ στην Ολλανδία”

 1. Χαχαχα!
  Τη διαγραφή του από το κόμμα που ίδρυσε με τα άλλα φυντάνια ξέχασες στα διαπιστευτήρια.

 2. Κουνελόγατος said

  Πονηρός ο νάνος. Ένας από το χωριό, δεν τον ξέρετε.

 3. άνω τελεία said

  Την ίδια αφίσα με το μωρό κυκλοφορούν και οι ακροδεξιοί της Γερμανίας.
  Καλημέρα

 4. ndmushroom said

  Ζήλεψα ακόμα που οι Ολλανδοί μπορούν να δώσουν ό,τι όνομα θέλουν στο παιδί τους και όποιον τύπο ονόματος θέλουν, εννοώ ότι δεν υπάρχει μία επίσημη μορφή του ονόματος, ας πούμε Ιωάννης. Δέχονται και Γιάννης, και Γιάνης, και Τζώνης κτλ.

  Να μη ζηλεύεις. Και στην Ελλάδα τα ληξιαρχεία δέχονται κι άλλες μορφές των ονομάτων, την περίοδο δε της κρίσης το ίδιο έκαναν και (ορισμένες) εκκλησίες. Μιλώ εκ (διπλής) πείρας! 😉

 5. ndmushroom said

  Αναφορικά με τους 37 Yanis, αν κρίνω από το γειτονικό Βέλγιο τουλάχιστον, το όνομα δεν χρησιμοποιείται από οπαδούς του Βαρουφάκη αλλά από μαγκρεμπίνους. Μην το πείτε του Μπογδάνου και αρχίσει να κυνηγάει και τους Γιάννηδες! 😛

 6. notwiseman said

  Καλημέρα,

  Έχω την αίσθηση ότι το όνομα Μωάμεθ από μόνο του είναι υπερδημοφιλες στον μουσουλμανικό κόσμο. Αν θυμάμαι καλά, σε διάφορες παρόμοιες μετρήσεις βγαίνει πρώτο με μεγάλη διαφορά σε χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, κάτι που δεν συμβαίνει με χριστιανικα/ευρωπαικα ονόματα.

  ΥΓ. Γιατί εθνικόφρων ή κ Σιουτη; Όσο την έχω παρακολουθήσει, όχι παρά πολύ η αλήθεια είναι, δεν μου έχει δώσει τέτοια αίσθηση.

 7. atheofobos said

  TRT ονομάζεται και ελληνικό κανάλι στην Θεσσαλία!
  https://trttv.gr/

 8. 5 Να είναι καμιά παραλλαγή του Γιουσούφ/Ιωνά;

 9. *Γιουνούς, γμτ κορέκτορα

 10. LandS said

  Σύμφωνα με αυτό: https://www.behindthename.com/name/liam
  το όνομα Λίαμ άρχισε να γίνεται δημοφιλές στις ΗΠΑ και στο ΗΒ & λοιπή Ευρώπη την δεκαετία του 80, ενώ στην Ολλανδία συνεχίζει να αυξάνεται.
  Θα ήθελα να ήξερα τη θέση θα έπαιρνε ο Λίαμ (ιρλανδέζικο) αν το σουμάραμε με τις άλλες παραλλαγές του William (312 στην Ολλανδία το 2022) που χρησιμοποιούνται στην Ολλανδία.
  Jelle, Liam, Pim, Wil, Willy, Wim κλπ,

 11. atheofobos said

  Λες να έγινε εθνικόφρων η Βασιλική Σιούτη αφ΄ότου πήγε και στο TVXS, όπως διάβασα στο βιογραφικό της σημείωμα;

  Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» το 1995, όπου παρέμεινε μέχρι και το 2011. Έχει πραγματοποιήσει αποστολές στα Βαλκάνια, στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ. Το 1999 κάλυψε ως απεσταλμένη της Ελευθεροτυπίας την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σερβία. Έχει εργαστεί στα ραδιόφωνα του Flash 961, Alpha 989 και Αθήνα 984 και έχει συνεργαστεί με αρκετά περιοδικά. Το 2012 και το 2013 εργάστηκε στην εφημερίδα «Επενδυτής» ως πολιτικός συντάκτης. Από το 2013 ως σήμερα συνεργάστηκε με τα δημοσιογραφικά σάιτ ThePressProject, Newpost, TVXS.
  https://insidestory.gr/author/siouti

 12. phrasaortes said

  Είναι παλιά τακτική των ακροδεξιών να κινδυνολογούν για την υποτιθέμενη αντικατάσταση του πληθυσμού με βάση τα ονόματα των νεογέννητων, απλά οι Έλληνες άργησαν να το πάρουν χαμπάρι.

  Πάντως, ακόμα και να ήταν πρώτος ο Μωάμεθ, αυτό δεν θα σήμαινε αναγκαστικά ότι οι Μουσουλμάνοι κυριαρχούν δημογραφικά. Στις μέρες μας, σε πολλές μουσουλμανικές κοινωνίες, ο Μωάμεθ είναι πολύ της μόδας για τα αγοράκια, περίπου σαν την Μυρτώ, την Έλλη και την Νεφέλη για τα κοριτσάκια στην Ελλάδα, οπότε γενικεύσεις με βάση μονάχα ένα όνομα είναι παραπλανητικές.

  Παρεμπιπτόντως, αναρωτιέμαι αν γκρινιάζουν για την Ευραραβία, για όλα αυτά εκατομμύρια μεταναστών που δυσκολεύονται να αφομοιωθούν και επηρεάζουν τα τοπικά έθιμα, οι γηγενείς κάτοικοι των εμιράτων στον Περσικό Κόλπο.

 13. Artemissia Papaserafeim said

  «ο βουλευτής Κώστας Μπογδάνος»; Κώστας; Κώστας; Ζητήστε γρήγορα συγγνώμη και επανορθώσατε πάραυτα: Ένας Μπογδάνος μόνο Κωνσταντίνος μπορεί να είναι.

 14. LandS said

  Βέβαια, στην Ελλάδα η ονοματοδοσία δεν είναι υποχρεωτική και συχνά η βάπτιση αργεί πολύ.
  Νομίζω ότι είναι υποχρεωτική. Βέβαια και τα δυο μου εγγόνια και τα παιδιά των ανιψιών μας, είχαν αποφασισμένο όνομα πριν τη γέννα και δεν βαφτίστηκαν και όλα. Τουλάχιστον ο γαμπρός μου τα είχε ληξιαρχίσει την επόμενη μέρα.
  Ίσως να επιτρέπεται κάποια εύλογη (μη ρωμέικη) προσωρινότητα.

 15. nikiplos said

  Καλημέρα. Στο Παρίσι Yannis λεγόταν ο οικογενειακός μου γιατρός. Τον επέλεξα γιατί είχα την φρούδα ελπίδα πως θα ήταν ελληνικής καταγωγής, αλλά φευ δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα.

  Όσον αφορά την ονοματοδοσία, το 2015 που γεννήθηκε η μικρή μου, είχα 3 μέρες περιθώριο να δώσω επώνυμο. Όνομα έγραψαν Θήλυ. Πήρε ακαριαία ΑΜΚΑ και κάναμε μεγάλο κόπο να σβήσουμε το Θήλυ που εμφανιζόταν για χρόνια στις συνταγογραφήσεις. Ανήκαμε στην περίπτωση που για πολλούς διάφορους λόγους αργήσαμε να κατασταλάξουμε σε όνομα.

  Ας τονίσουμε πως για άλλους λόγους συρρέουν οι μετανάστες στην Ελλάδα και για άλλους στην Ολλανδία. Στην Ολλανδία για λόγους αμιγώς οικονομικούς. Στην Ελλάδα όμως και βάσει γεωπολιτικών που τα αναφέρουμε αόριστα ως «ροές» λησμονώντας πως χρειάζονται δύο επικουρικά πλην ενεργά κράτη (Τουρκία – Ιράν) και πως εξυπηρετούν εργαλειακά αλλότριους σκοπούς.

  Δεν σημαίνει ότι συντάσσομαι με καφριλίκια όπως των ακροδεξιών, ωστόσο δεν αποδέχομαι την άνευ όρων αποδοχή στη χώρα μας, οποιουδήποτε μεταναστεύει.

 16. Φώτης said

  Καλό απόγευμα από την Μεγαλόνησο (τη μεγάλη μεγαλη).
  Έχοντας ζήσει στην Ολλανδία για 12 χρόνια και πάρει και την Ολλανδική υπηκοότητα, συμφωνώ με όλα όσα λέτε.
  Στο Ρότερνταμ μάλιστα που ζούσα, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα ισχυρό, μπορώ να πω ότι το επίπεδο ζωής και οι κοινωνικές παροχές ήταν παράδειγμα προς μίμηση.
  Υπήρχαν βέβαια πολλες γυναίκες με μαντίλα αλλά δεν ύπηρχε η έννοια του κλειστού γκέτο όπως στο Παρίσι ή και στις Βρυξέλλες. Επίσης υπήρχαν και πολλοί ερντογανικοί Τούρκοι, οι οποίοι δημιουγούσαν ενίοτε κάποια θέματα.
  Γενικά όμως ένιωθα πολύ ικανοποιημένος με τη ζωή μου εκεί.

 17. spyridos said

  0.
  «ότι δεν έχουμε ανάλογο στατιστικό εργαλείο»
  Η ονοματοδοσία στην Ολλανδία γίνεται ταυτόχρονα με τη δήλωση του παιδιού στο Δήμο και πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες (όχι εργάσιμες) στο δήμο γέννησης του παιδιού. (Πριν 2 χρόνια μου φαίνεται άλλαξε κι έγινε ή στο δήμο κατοικίας). Αν ένα παιδί γεννηθεί βράδυ Παρασκευής, πρέπει να δηλωθεί τη Δευτέρα.
  Η SVB είναι η υπηρεσία που έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των δήμων γιατί βγάζει αυτόματα τον αριθμό κοινωνικού και φορολογικού μητρώου. Πριν κλείσει τις 7 ημέρες το μωρό έχει λάβει γράμμα με τον αριθμό.

  7.
  Ηλιθιόφρονα θα την έλεγα.

 18. nikiplos said

  16@ Στο Παρίσι δεν υπήρχε κανένα κλειστό γκέτο. Τουλάχιστον δεν πήρα είδηση εγώ όταν ζούσα εκεί. Υπήρχαν τα επιδοτούμενα ενοίκια, ώστε να μένουν όσοι δεν μπορούσαν να καλύψουν την στέγασή τους σε διακεκριμένα κτήρια στα προάστια. Σε κτήρια σαν άνθρωποι όμως κι όχι σε αντίσκηνα.

 19. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  16 Πιο μεγάλη δεν υπάρχει 🙂

  15 Νομίζω ότι στην Ελλάδα το επώνυμο των παιδιών το δηλώνουμε πριν από τον γάμο. Τουλάχιστον έτσι μας είχαν ζητήσει το μακρινό 1992.

  14 Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει στην Ελλάδα, όπως πχ στην Ολλανδία, υποχρέωση των γονιών να δηλώσουν όνομα στον Δήμο εντός 5ημέρου ή 3ημέρου.

 20. leonicos said

  Καλημέρα
  Τρεις μέρες είμαι εδώ, και μόλις κατάφερα ν’ ανοίξω το λαπτοπ

  Α το ό,τι η Δήμητρα ήταν κόρη του, νομίζω το είχαμε υποψιαστεί

  Β να θυμηθούμε και την μαρμαρυγη των άστρων, το τρεμουλιασμα του φωτός που οφείλεται στην ατμόσφαιρα.

  Γ Το συχνότερο όνομα στην εβραϊκή διασπορά έίναι το Leon, Loeb, Lev Στο σημερινό Ισραήλ αντικαταστάθηκε από το Areyeh, λιοντάρι (ο Ουρίας που φρόντισε ο Δαβιδ να σκοτωθεί). Τα Σαμουήλ / Σαμ κοκ είναι δεύτερο

 21. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>έτσι γίνεται και στο Λουξεμβούργο, και έτσι είχα κάνει με τις κόρες μου (η προθεσμία, αν θυμάμαι, ήταν 5 μέρες μετά τη γέννηση).
  Ομοίως και στο Βέλγιο.

 23. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Πως είχα την εντύπωση ότι μπορεί να γίνει ονοματοδοσία πριν το βάπτισμα στην Ελλάδα; Κι αυτό από τον Ράλλη κι ύστερα. Και τι γίνεται για όσους δεν βαπτίζουν τα παιδιά;

 24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Οι «προοδευτικές» κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ τελειώνουν τους γηγενείς πληθυσμούς

  Παρόμοια μπογδανιά (δημοσίεψε τον κατάλογο ενός νηπιαγωγείου για να δείξει τα πολλά ξενικά ονόματα)
  «Εχθές το βράδυ ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μπογδάνος αναπαρήγαγε δημοσίευμα από γνωστή ακροδεξιά ιστοσελίδα, το οποίο στην αρχική του μορφή δημοσίευσε ονόματα μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας»
  https://www.lifo.gr/now/politics/o-syriza-zita-tin-diagrafi-mpogdanoy-gia-ton-katalogo-paidion-se-nipiagogeio-salos-me

 25. Vassilis said

  Υπάρχει κι ένα πρόβλημα με τα ονόματα ότι συχνά-πυκνά δεν είναι «γηγενή», αλλά «πολιτογραφημένα». Τα πιο πολλά χριστιανικά ονόματα είναι εβραϊκής προέλευσης, ενώ κι ο Κωνσταντίνος (με το συμπάθειο, κυρ-Μπογδάνε μου) ξένος, Λατίνος, είναι. Γενικά τα ονόματα δεν «μεταναστεύουν» με τους πληθυσμούς, αλλά με κύμματα πολιτικής/πολιτιστικής επικράτησης. Την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πάρα πολλοί Έλληνες είχαν κι Ελληνικά και Ρωμαϊκά ονόματα. Για παράδειγμα: Λούκιος Φλάβιος Φιλόστρατος, Πούπλιος Αίλειος Αριστείδης, Μάρκος Αντώνιος Πολέμων. Μετά πλακώσανε και τα χριστιανικά.

 26. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Πιο γρήγορος και από τη σκιά του στο τράβηγμα του πιστολιού προς ολοσχερή αποδόμηση κατήμαυρων σκιάχτρων ο Νικοκύρης. Γεγονός που θα δικαιολογούσε και προσωνύμιο «Niki» Nuke, εν είδει μοντέρνας εκδοχής του Λούκι Λουκ, δηλαδή του κατ’ επώνυμον φεγγοβόλου Λουκά (Luke< λαt. Lucius < lux < ΠΙΕ *lewk- 'λευκός, φωτεινός') και κατ’ ονομα Ευτύχη (Lucky<μεσαιων.Ολλ. luc, σύντμηση του -αγνώστου ετύμου- gheluc "ευτυχία, καλή τυχη"), όνομα που δικαιολογεί σημασιολογικά και τη δημοφιλία του εν λόγω ομόηχου ΙΕ βαφτιστικού στις Κάτω Χώρες, στην Άγρια Δύση (σαφώς και για «άσχημους», βλ. Lucky Luciano), αλλά και εν Ελλάδι, για ωραίους μύστες (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=0RSxfztnqEs και https://www.youtube.com/watch?v=gfpUeR0wvwA )

 27. Έλση Σαράτση said

  1. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να μην έχει απαλλαγεί ακόμα από ένα επώνυμο που όζει πανσλαβισμού ο κ. Μπογδάνος – τόσο αξιοζήλευτα άμεμπτο το «Κωνσταντίνος Θεοδοσίου» (ας πούμε).
  2. Και αναρωτιέται κανείς αν θα ανέμενε ο κ. Μπογδάνος το δεύτερο δημοφιλέστερο στην Ολλανδία (και γιατί όχι – στην Ελλάδα) να είναι «Μπογντάν».

 28. Θρασύμαχος said

  Στην Ελλάδα, ήδη από το 1976, μόνος νόμιμος τρόπος κτήσης ονόματος είναι η ονοματοδοσία με δήλωση στο ληξιαρχείο, για την οποία, δυστυχώς, ο νόμος δεν προβλέπει προθεσμία, με αποτέλεσμα ένα σωρό παιδιά προσχολικής ηλικίας να κυκλοφορούν ως ΑΚΟ (άνευ κυρίου ονόματος) μέχρις ότου συμφωνήσουν οι γονείς ή εξαναγκασθούν εκ των πραγμάτων λόγω επικείμενης εγγραφής στο σχολείο. Η βάπτιση είναι άλλο πράγμα, και καταχωρίζεται μεν ληξιαρχικά πλην όμως με διαφορετικές προϋποθέσεις και διαφορετικές συνέπειες από την ονοματοδοσία. Μεταξύ άλλων: για την ονοματοδοσία χρειάζεται συνυπογραφή αμφοτέρων των γονέων ενώ για τη βάπτιση όχι, επίσης με την ονοματοδοσία αποκτάς όνομα ενώ με τη βάπτιση μόνο θρήσκευμα. Στην πράξη, καταχρηστικά και απολύτως παράνομα, τα περισσότερα ληξιαρχεία εξακολουθούν να τα συγχέουν και να καταχωρίζουν τη βάπτιση ως ονοματοδοσία. Για την κατάσταση αυτή https://old.synigoros.gr/resources/docs/203083.pdf έχουμε ήδη καταδικαστεί στο Στρασβούργο https://hudoc.echr.coe.int/fre/?i=001-203165

 29. sarant said

  28 Μάλιστα… έτσι εξηγείται. Ώστε ΑΚΟ 🙂

  25-27 Μια και το Κωνσταντίνος είναι επίσης ξενόφερτο, αν και όχι πολύ, διότι λατινικό, να το κάνουμε Ευστάθιος.

 30. Alexis said

  #25: Γενικά τα ονόματα δεν «μεταναστεύουν» με τους πληθυσμούς, αλλά με κύμματα πολιτικής/πολιτιστικής επικράτησης.

  Σωστά τα ιστορικά παραδείγματα αλλά στη σημερινή εποχή τα ονόματα μεταναστεύουν κυρίως με τους πληθυσμούς.

 31. Θρασύμαχος said

  Ακριβής σύνοψη στο https://union.atheia.gr/citizen_guide/baptizing_vs_-name_giving/

 32. Καλημέρα

  Εύλογο το ερώτημα του Νικοκύρη ποιός θα πληρώνει για την σύνταξη του Μπόγδανου το 2050 αν συνεχώς μειώνεται ο πληθυσμός στην Ελλάδα αλλά… για να το συνδέσουμε με το χθεσινό θέμα δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα. Τα περίπου 10 εκατομύρια πληθυσμού έτρεφαν άνετα μια βασιλική οικογένεια αλλά μετά την χούντα και την …δημοκρατία ξεπετάχτηκαν δέκα «βασιλικές» οικογένειες το ίδιο αδηφάγες με την …βεριτάμπλ (εδώ να θυμίσω πως ο ακατανόμαστος όταν στην κατοχή πεθαίνανε από την πείνα, αυτός έτρωγε από τρία συσσίτια)
  Με δέκα τέτοιες οικογένειες δεν περισσεύει τίποτε για τον λαό που μόλις φαγώθηκαν τα πακέτα Ντελόρ άρχισε να μεταναστεύει και οι κώλοι (με το συμπάθειο) θα σφίγγουνε συνέχεια όλο και περισσότερο.
  Πιο καλά ήταν με ένα (και βλάκα) παρά με δέκα (κι έξυπνους), πρακτικά μιλώντας, πέρα από ιδεολογίες, ούτε είναι τόσο χαζοί οι λαοί σε τόσες πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μοναρχία.

 33. Alexis said

  #27-29: Ευστάθιος Θεοδοσίου 😆

 34. Πριν από 5 χρόνια, σαν σήμερα …

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  33 Παλαιολόγου! τίποτα λιγότερο!

 36. Pedis said

  Και ποιο είναι το επικρατέστερο όνομα για τις μουσουλμανοπούλες;

  ‘Η δεν μας ενδιαφέρει; Ποιος χέστηκε για τα κορίτσια;

  ‘Η σιγά μην κάθεται να ψάχνει ο κάθε ακροδεξιός κουραδαλήτης;

  # 0 –

  Ούτε χάλκινο δεν παίρνει ο Μωάμεθ όμως διότι έχουμε τους Ματθαίους: Matteo 127, Matthias 62, Matthijs 56, Matthew 34, Mats 335, Mateo 128, Mathias 29, Matz 28, Mathis 27, Mads 50. Όλοι μαζί, 876 αν δεν έχω κάνει λάθος.

  Αλλά και ο Liam (666) έχει και την παραλλαγή Lyam (47), οπότε με 713 ξεπερνάει τους Μωάμεθ.

  Πάνω από 700 βγαίνουν και οι Sam/Samuel κτλ, ενώ δεν αποπειράθηκα καν να μετρήσω τις πάμπολλες παραλλαγές των James, Jacob κτλ. ούτε βεβαίως των 45 Γιάννηδων (υπάρχουν και 37 Yanis, αλλά μάλλον δεν είναι ελληνάκια).

  Για κοίτα:

  James + Jacob + Jack = 1007 !

  + 52 μόρ (εκτίμηση), τα μισά από τα unisex Jamie & Jackie.

  Ομολογώ πως ζήλεψα που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα …

  Χώρα του τριτοτέταρτου κόσμου. Έχει άλλες ανάγκες ή, σαφέστερα, υποχρεώσεις …

 37. Georgios Bartzoudis said

  Προσπερνώ αδιάφορα τις «εν τουϊτερ» μπογδανιές τε και ιασωνιές. Παρά ταύτα, αν θέλει ο Νοικοκύρης ας μας εξηγήσει: (1) Ποιοι είναι αυτοί που «διαμαρτύρονται για τις επαναπροωθήσεις»? [εξαιρούνται οι επίσημοι Τούρκοι, οι οποίοι όμως δεν διαμαρτύρονται απλώς αλλά καθυβρίζουν τη Χώρα μας-και όχι μόνο]. (2) Τί παραπάνω κάνει ο υπόψη «άξιος διασώστης», για τη διάσωση κινδυνευόντων λαθρομεταναστών, από ότι κάνει το Λιμενικό?

 38. Καλημέρα
  28 Είπες περισσότερα απ’ όσα ήξερα και θάγραφα 🙂
  32 Επειδή την έχεις ξαναγράψει πρόσφατα αυτή τη θεωρία, ποιες εννοείς «δέκα «βασιλικές» οικογένειες» που ξεπετάχτηκαν στη θέση της παλιάς; Γιατί αν μιλάμε για οικογένειες που θα ήταν έτσι κι αλλιώς, παράλληλα με την παλιά, τότε η θεωρία αδυνατίζει.

 39. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Δύο παρατηρήσεις έχω βασικά να κάνω. Η πρώτη: αυτό το υποτιθέμενο σατανικό σχέδιο των μουσουλμάνων, να έρθουν εδώ και να μας κυριευσουν γεννοβολώντας, μου φαίνεται περίπλοκο, ριψοκίνδυνο, ατελεσφορο, και πολύ, μα πάρα πολύ της υπομονής. Κι ο,τι άλλο κι αν τους θέλει η ακροδεξιά προπαγάνδα τους μουσουλμάνους, σίγουρα δεν τους θέλει υπομονετικούς (αυτό το κομπλιμαν το κρατάνε για τους Εβραίους). Κι άλλωστε, αν οι μετανάστες είναι τόσο φανατικοί του Ισλάμ και της σαρίας, δε θα ταν απλούστερο να μείνουν στις χώρες τους, όπου ήδη κυριαρχεί το Ισλάμ;

  Η δεύτερη: θυμίζω ότι, ιστορικά, ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και κυρίως, την Αφρική, όχι επιχειρώντας να ξεπεράσουν οι πιστοί τους άπιστους στο γεννοβολητο, αλλά πρωτίστως δια του προσηλυτισμου. Το σχέδιο, λοιπόν, περιλάμβανε αρκετή πειθώ (και ουκ ολίγη γενοκτονία, αλλά ας το προσπερασουμε για την ώρα). Επομένως, υποψιάζομαι ότι οι χριστιανοι της ακροδεξιάς, τουλάχιστον, έχουν κομμάτι χάσει την αυτοπεποίθηση τους και την εμπιστοσύνη στη δύναμη της πίστης τους – αν τις διέθεταν ποτέ.

 40. miltos86 said

  Καλημέρα,
  Ματθαίος στα ολλανδικά είναι κι ο Thijs (δημοφιλές υποκοριστικό του με κομμένο το μα από μπροστά) που ως κύριο όνομα δόθηκε άλλες 278 φορές ως κύριο όνομα πέρυσι.

  6 Αντίστοιχα δημοφιλές ανδρικό χριστιανικό όνομα ίσως δεν υπάρχει, αλλά στα γυναικεία είναι ξεκάθαρα το Μαρία. Οι μουσουλμάνοι δεν έχουν αντίστοιχα δημοφιλές γυναικείο. Τα πιο δημοφιλή ονόματα παγκοσμίως λοιπόν είναι ο Μεχμέτ κι η Μαρία

 41. Νέο Kid said

  Να σημειωθεί ότι το όνομα «Μωάμεθ» στον ισλαμικό κόσμο δεν ξέρω πόσο μπορεί να θεωρηθεί και να «μετρηθεί» (ποσοτικά. Ως συχνότητα) ενιαία. Μοχάμετ, Μουχάμετ, Μοχάματ, Μοχάμαντ, Άχμεντ , Άχμετ, Χάμετ, Χάμαντ, κι αλλά ίσως , είναι όλα παραλλαγές του ονόματος του Προφήτη. Όλα είναι «Μωάμεθ»…
  Ας πει κι ο Δύτης …

 42. Jago said

  «Η εθνικόφρων Β. Σιούτη»
  Την είχα «φίλη» στο Facebook μέχρι που έπιασε δουλειά στη γΛΕΙΦΩ και διαπίστωσα ότι με μπλόκαρε άμεσα χωρίς να της δώσω αφορμή. Έτσι είναι, να δουλεύουν οι «μαύρες λίστες».

 43. sarant said

  36-40 A μπράβο

  41 Nα μας πει και ο Δύτης, αλλά εγώ βρίσκω ότι ο Αχμέτ / Ahmad δεν ταυτίζονται με τον Μοχάμετ.

 44. sarant said

  42 Μπα; Προληπτικά;!

 45. Θρασύμαχος said

  Αυτό εδώ https://www.statistics.gr/documents/20181/16786229/TETRADIA.pdf/6125082e-cefe-a6e0-70ed-1b7672ed2286?t=1567593194007 φαίνεται κάπως επίσημο, εκείνο εκεί https://www.foundalis.com/grk/EllinikaOnomata.html οπωσδήποτε ιδιωτικό

 46. Jago said

  @44 Όσο «προληπτικά» με μπλόκαρε ο Δημοκίδης για να μη του χαλάω τη μόστρα του.

 47. ΓΤ said

  Παπαθανάσης: Καλάθι Σαρακοστής

  Αναμένουμε από τα γίδια την ΚΥΑ για TaramaPass

  https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1425796/papathanasis-etoimazetai-to-kalathi-tis-sarakostis/

 48. Πάντως, βαφτιστείτε άφοβα Αχμέτ. Μπόνους: Θα γιορτάζετε παραμονή Χριστουγέννων.
  Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Άγιος Αχμέτ ο Κάλφας ο Νεομάρτυρας

 49. Χαρούλα said

  #28 Θρασύμαχος, απλά αλλά πολύ κατατοπιστικά. Ευχαριστώ.
  Μου γεννήθηκε μια απορία. Αν μπορείτε μου την λύνετε. Αν ονοματοδοτηθεί, αλλά στην βάπτιση του δοθεί διαφορετικό όνομα, πώς ονομάζεται επίσημα; Υπερισχύει κάποιο στα χαρτιά;

 50. Alexis said

  #39: Δε νομίζω ότι οι ακροδεξιοί μιλάνε για κάποιο «σχέδιο» και δη σατανικό. Με εξαίρεση ίσως κάποιους ελάχιστους τέρμα ψεκασμένους που πιστεύουν σε παγκόσμιες συνωμοσίες.
  Απλά η θεωρία τους λέει ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα στην Ευρώπη, σε κάποια χρόνια (λίγα; πολλά; συζητήσιμο) οι μουσουλμάνοι θα είναι τόσοι πολλοί που θα ξεπεράσουν τους «ντόπιους», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 51. Θρασύμαχος said

  #49: υπερισχύει αναμφίβολα το ληξιαρχικό (της ονοματοδοσίας), είτε προηγηθεί βάπτιση είτε ακολουθήσει βάπτιση είτε δεν υπάρξει καν βάπτιση, αυτά τα έχει λύσει από καιρό ο Άρειος Πάγος. Πρόβλημα παραμένει μόνον όποτε γίνεται μόνο βάπτιση, χωρίς ονοματοδοσία, καθώς πολλά ληξιαρχεία (κακώς κάκιστα) θεωρούν ότι αυτό αρκεί.

 52. nikiplos said

  19@ Κι εμείς πριν τον γάμο είχαμε δώσει ονομ/μο, αλλά στο μαιευτήριο μας ζήτησαν εκ νέου. Ήταν αμήχανη κατάσταση γιατί ήμουν μόνος μου και έπρεπε να αποφασίσω εάν το παιδί θα έχει δύο επώνυμα. Τη λύση έδωσε η πεθερά μου κρατώντας μόνο το δικό μου (πατριαρχικά)

  23@ Είναι άλλο το πιστοποιητικό Βάφτισης και άλλο το γέννησης που έχει και το νόμιμο όνομα. Εγώ στο βάφτισης είχα δύο αλλά στο γέννησης ένα και μοναδικό.
  Η κόρη μου, έχει στο γέννησης άλλα ονόματα από το βάφτισης και πρέπει να γίνει δικαστήριο (με τα δικαστικά έξοδα εις βάρος μας) για να μπει στο γέννησης/ταυτότητα κλπ το όνομα της βάφτισης. Μύλος.

  Σήμερα πάντως δεν είναι ισόκυρη η βάφτιση με την ονοματοδοσία του ληξιαρχείου και επικρατεί η δεύτερη.

 53. antonislaw said

  28-31
  Ευχαριστώ Θρασύμαχε για την ευρύτατη ενημέρωση και σχετικά με την καταδίκη μας στο ΕΔΔΑ.

  32, 38
  Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη. Τζη μάλλον το επιχείρημα που αναπτύσσεις δεν αντέχει σε κριτική γιατί ακριβώς η ύπαρξη μίας βασιλικής οικογένειας δυστυχώς δεν αποκλείει και όλες τις άλλες αρχοντοχωριάτικες φαμίλιες, «γαμοοικογένειες» (δηλαδή προερχόμενες εκ του γάμου 😀 ) και τα τσιράκια τους.

 54. Ωραία ονοματολογία. Αλήθεια, πως δεν απλοποιούμε ακόμα τον Μοάμεθ και τον γράφουμε πάντα ευσεβάστως με ωμέγα;

 55. Χαρούλα said

  #51 Θρασύμαχος
  Ευχαριστώ πολύ!

 56. nikiplos said

  32@ Τυπικώς οι μοναρχίες στο εξωτερικό έχουν την ψιλή κυριότητα της γής. Γι’ αυτό κι ακόμη κι αν αγοράσεις δεν μπορείς να χτίσεις ό,τι σου γουστάρει. Εδώ οι Βασιλείς το απώλεσαν νωρίς αυτό το κεκτημένο τους, λόγω της ιδιομορφίας της χώρας.

  Οι Παλατιανοί δεν ήταν ουρανοκατέβατοι. Είχαν παραδοσιακά ένα διαρκές PR, που μέχρι πρότινος ήταν ισχυρότερο των κομματαρχών και των πολιτικών με κατευθείαν δεσμούς και άκρες στις βασιλικές αυλές. Καθώς εξέλειψαν, μοιραία το PR τους το «κληρονόμησαν» οι πιο … οργανωμένοι. Δεν πιστεύω πως η κατάσταση θα ήταν σήμερα … «οικονομικότερη» αν είχαμε Βασιλιά. Οι οικογένειες που γράφεις (καμιά 300ριά τις υπολογίζω) είναι οι νταβατζήδες της χώρας και δεν έχουν σχέση με την καταστατική εξουσία αλλά «διοικούν» από το παρασκήνιο. Σαφώς έχουν ισχυρή έκφραση στα κόμματα, αλλά με άλλη σχέση, ουχί αυτήν του ψηφοφόρου.

  Κάπου διάβασα πως αντί 4-5 προέδρων της δημοκρατίας θα συντηρούσαμε έναν μόνο τον Βασιλέα κι αυτό όπως και να έχει, τουλάχιστον μια ήκιστη οικονομία την κάνει. Αμ δε. Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν τυπικά αξιώματα και μισθούς και επιδόματα γαλαζοαίματου και πολλά άλλα. Δεν θυμάμαι επίσης ποιός είχε ασχοληθεί σοβαρά να απαντήσει, αλλά η πραγματική κοστολόγηση που είχε κάνει έγερνε αμετάκλητα υπέρ των προέδρων…

 57. phrasaortes said

  25. Τα ρωμαϊκά ονόματα στην ύστερη ρεπουμπικανική και πρώιμη αυτοκρατορική περίοδο δηλώνουν την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη. Ο πολιτογραφημένος Ρωμαίος αποκτούσε ρωμαϊκά praenomen και nomen, τα οποία δεν ήταν τυχαία, αλλά αντιστοιχούσαν στο όνομα του πάτρωνα του, ο οποίος του έδωσε την ρωμαϊκή υπηκοότητα. Μετά τον Αύγουστο μονάχα ο αυτοκράτορας μπορούσε να αποδώσει τέτοιες τιμές, κυρίως στις αστικές ελίτ για τις υπηρεσίες και ευεργεσίες που προσέφεραν στο κράτος, οπότεοι Ιούλιοι, οι Φλάβιοι και οι Αυρήλιοι πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο στις επιγραφές. Για cognomen συνήθως οι νέοι πολίτες κρατούσαν το αρχικό όνομα. Για παράδειγμα, η εν λόγω επιγραφή χρονολογείται στα τέλη του 2ου αιώνα, αλλά οι πρόγονοι του Σωσιγένη είχαν πάρει την ρωμαϊκή υπηκοότητα από τον αυτοκράτορα Τίτο.

  https://inscriptions.packhum.org/text/4527

  Όσο για τα χριστιανικά ονόματα, βοηθούν πάρα πολύ στην μελέτη της εξάπλωσης του Χριστιανισμού. Βέβαια δεν είχαν όλοι οι Χριστιανοί χριστιανικά ονόματα, αλλά ονόματα όπως Αγάπιος και Φώτιος αντιστοιχούν πάντα σε Χριστιανούς.

  https://inscriptions.packhum.org/text/140362

  Πάντως οι κοσμοπολίτικες πρακτικές στην ονοματοδοσία εντοπίζονται και πριν την ελληνιστική περίοδο. Για παράδειγμα, ο Μαζαίος, ο Πέρσης αξιωματούχος που παρέδωσε την Βαβυλώνα στον Αλέξανδρο, είχε ένα καθαρά ιρανικό όνομα. Ωστόσο, ένας από τους γιους του λεγόταν Βροχούβελος, όνομα σαφώς βαβυλωνιακής προέλευσης. Και μάλιστα ίσως δυσκολοπρόφερτο, γιατί ο φθόγγος /λ/ δεν υπάρχει στα αρχαία Περσικά.

 58. antonislaw said

  52 «Τη λύση έδωσε η πεθερά μου κρατώντας μόνο το δικό μου (πατριαρχικά)»
  Εμάς κατά την υπογραφή των εγγράφων στον πολιτικό γάμο, μας ζήτησαν δήλωση για το επώνυμο των τέκνων, ρώτησα τη σύζυγο αν θέλει να έχουν και τα δύο επώνυμα. Όμως πετάχτηκε η πεθερά μου, η οποία είχε αγανακτήσει με το δύσκολο στην ορθογραφία επώνυμο του πεθερού μου που τη βασάνιζε χρόνια, είπε το μνημειώδες στην οικογενειακή μας μικροϊστορία: «ωχ πια με το παλιοόνομα, μόνο το επώνυμο του πατέρα». Και έτσι τα παιδιά και σε εμάς έχουν μόνο το επώνυμό μου.

  Όταν με το καλό γεννήσαμε δηλώσαμε το παιδί και όντως δεν δώσαμε κύριο όνομα, ΑΚΟ τον αφήσαμε ίσαμε τη βάπτιση. Στη βάπτιση πήρε ενάμιση όνομα το παιδί, γιατί ο παπάς ξέχασε πως του είχαμε πει και δεύτερο όνομα και το είπε μόνο στην τρίτη εμβάπτιση και στο χρίσμα, και έτσι τον γιορτάζουμε μιάμιση μέρα τον χρόνο… Στο ληξιαρχείο που πήγα να δηλώσω όνομα με το πιστοποιητικό βάπτισης (με ένα όνομα, όχι ενάμιση) ο Ληξίαρχος Παλαιών Πατρών μου είπε επακριβώς «το πιστοποιητικό βάπτισης να το βάλω όπου θέλω» πάντως όνομα με αυτό δεν μπορεί να δηλωθεί. Ή θα έρθει αυτοπροσώπως και η μητέρα και θα δηλωθεί από κοινού ή θα φέρω εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου υπογραφής από δημόσια υπηρεσία. Θυμάμαι ότι του αντέτεινα ότι έστω το πιστοποιητικό βάπτισης που το υπογράφει ο πατέρας, η μητέρας, η νονά και ο ιερέας, ο οποίος και προΐσταται νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου όπως είναι ο ναός δεν υποκαθιστά τη δήλωση βουλήσεως της μητέρας, και εμπάσει περιπτώσει δεν συνιστά εξουσιοδότηση σε όποιον το καταθέσει για τη βούλησή της, μου απάντησε μεγαλοπρεπώς «τα νομικίστικα να τα πεις αλλού, εγώ ονοματοδοσία με χαρτί παπά δεν κάνω» και έφυγα κρατώντας σαν σάπια μπανανόφλουδα το βαφτιστηρόχαρτό μου που -λόγω τιμής- σκέφτηκα να το πετάξω στο καλαθάκι καθώς έβγαινα.

 59. Θρασύμαχος said

  #58β: σωστός ο πατρινός ληξίαρχος και μακάρι να κάνανε όλοι έτσι, μπορεί να φαίνεται γραφειοκρατικό και άβολο αλλ’ αυτό επιτάσσει ο νόμος 344/1976 και ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους μας. Η προσυπογραφή του απόντος γονέα στο χαρτί του παπά δηλώνει συναίνεση για την κτήση θρησκεύματος και όχι ονόματος.

 60. ΓΤ said

  ακολουθεί το παράπονο της νεοφώτιστης Φωτεινής
  -Ποιος θα πληρώσει τα Μάρμαρα;
  -Τα χάπια μου! Ο Τέως

  (απλή άλυσος τίτλων ιστολογίου)

 61. sarant said

  45 Καλό αλλά ελάχιστο. Και δεν αφορά και τα νεογέννητα.

  49 Καλή ερώτηση

  50 Δες «αντικατάσταση πληθυσμών»

  54 Όπως δεν απλοποιούμε και τον Αλλάχ

  57 Πολύ ενδιαφέρον

  58 🙂

 62. sarant said

  60 Καλό!

 63. Triant said

  Νομίζω οτι ο Τζη εννοεί τους πρώην, τέως και νύν ΠτΔ. Αλλά βέβαια, το κόστος τους δεν συγκρίνεται με αυτό ενός βασιλιά ούτε η οικογένεια του ΠτΔ είναι μέλη βασιλικής οικογένειας. Αλλά και πάλι, δεν πειράζει. Αν ήθελαν βασιλιά ας του αφαιρούσαν όλες τις εξουσίες, και το ξανακοιτάγαμε.

 64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εντάξει, ο υποψήφιος πρωθυπουργός μας λέει ώς συνήθως μαλακίες, αλλά μη το πάμε κι εμείς στο άλλο άκρο, με το τι καλή που είναι η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών και πόσο βοηθάει την οικονομία και το δημογραφικό πρόβλημα. Ούτε στα πιο τρελά όνειρα των κεφαλαιούχων δεν συμβαίνουν αυτά.

  Καταρχάς, το δημογραφικό πρόβλημα, είναι πρωτίστως οικονομικό, αν έμεναν οι Έλληνες που μεταναστεύουν δεν θα υπήρχε, κι αν υπήρχε πραγματική κρατική οικονομική υποστήριξη για πολύτεκνες οικογένειες, θα είχαμε υπερπληθυσμό. Τι σόι λογική είναι αυτή, να αναπληρώνουν οι κάθε λογής μετανάστες τους Έλληνες που μεταναστεύουν, και επιτέλους, κάποτε πρέπει να πούν όσοι είναι υπέρ των μεταναστών, είτε άτομα, είτε κοινωνικοί φορείς, έναν αριθμό. Πόσοι πρέπει να έρθουν;
  Εγώ έτσι πρόχειρα, βλέπω πως είναι πάνω από 2,000,000,000 απελπισμένοι που θέλουν να φύγουν από τις χώρες τους. Δεδομένου πως το Μπαγκλαντές (χώρα εξαγωγής μεταναστών) με ίδια περίπου έκταση, έχει 17 φορές τον πληθυσμό της Ελλάδος, χαλαρά μπορούμε να δεχτούμε 150,000,000 να έχουμε και μερικές θέσεις για τίποτα έκτακτα.

  Αν υπήρχε αριστερά, θα είχε καθαρό λόγο και θα πρότεινε λογικές λύσεις, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει, (αν υπήρξε και ποτέ) γι΄αυτό κι ευδοκιμούν τα φασιστικά φυντάνια σαν τον Μπογδάνο σε όλη την Ευρώπη που ο εκφασισμός της έχει υπερισχύσει κατά κράτος, και πλέον, έχουν γίνει αυτοφυή.

  Εφικτή και συγκροτημένη πρόταση σύντροφοι, αλλιώς δεν θα είναι μακριά η μέρα που θα δούμε κάποιον φασίστα πρωθυπουργό. Μη ξεχνάτε πως ο άλλος έφτασε μέχρι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και διόλου απίθανο να είναι αυτός ο πρώτος.

  29 β – Δεν του ταιριάζει, γιατί, είναι ανισόρροπος, Αυνάν, είναι καλύτερο, είναι ακριβώς στα μέτρα του και είναι και πιο εύηχο.😂

 65. Πουλ-πουλ said

  «Κι έτσι, ήδη από την πρώτη δεκάδα των ονομάτων βλέπουμε ότι στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Lucas με 664 νεογέννητα, και στην τέταρτη ο Luca με 652, που εμφανώς είναι παραλλαγές του ίδιου ονόματος -ενώ υπάρχουν ακόμα οι: Luuk 518, Lukas 146, Luka 123, Luc 112, Luke 75.»
  Όλοι αυτοί οι Λουκάδες ετυμολογούνται από το lux; Αν είναι έτσι, είναι απλώς ομόηχοι με τους δικούς μας Λουκάδες, που γιορτάζουν στις 18 Οκτωβρίου, του Ευαγγελιστή Λουκά.

 66. antonislaw said

  Να σας ρωτήσω κάτι άσχετο αν μου επιτρέπετε;
  Διαβάζοντας την προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας για τους Συμβούλους Εκπαίδευσης διαβάζω :
  «…Μία (1) θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Π.Ε. Δράμας.
  5. Πέντε (5) θέσεις Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα την Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας.
  6. Τέσσερις (4) θέσεις Συμβούλου Εκπαίδευσης με έδρα την Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας…»

  Με ξενίζει το τέσσερις θέσεις Συμβούλου Εκπαίδευσης, μάλλον θα έγραφα συμβούλων εκπαίδευσης. Ποια είναι η γνώμη σας;

  Click to access prokiryxi_symvoylon_2022.pdf

 67. # 38

  Γιάννη μου, όταν υπήρχε η βασιλική οικογένεια (χρόνια που δεν τα πρόλαβες) υπήρχαν ισχυρές οικονομικά οικογένειες ή ενδόξου παρελθόντος αλλά δεν είχαν ο’υτε κατά διάνοια βασιλικές απαιτήσεις όπως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ακόμα και μαγειρέματα για ολυμπιακό μετάλλιο, αυτά ήταν προνόμια μόνο μίας.
  Οταν όμως δεν είχες βασιλική οικογένεια τις ίδιες και χειρότερες απαιτήσεις είχαν οι χαϊδεμένες από ξένες πρεσβείες και υπηρεσίες οικογένειες που καλύψανε το κενό, όπως π.χ, ο Γιωργάκης απαίτησε (και πέτυχε) να αλλάξει το δρομολόγιο το φλάιν ντόλφιν για να εξυπηρετηθεί. Ανέφερα την τελευταία στη σειρά οικογένεια, τόσο αδύνατη που ασχολείται με την …πολιτική !! Οι άλλες δεν έχουν τέτοιες ανάγκες, δουλεύουν οι πολιτικοί γι αυτές.

 68. ΓΤ said

  @66

  Θα ήθελα

  ΠΕ Α’ Αθήνας: Σύμβουλος Εκπαίδευσης: 5 θέσεις

 69. Aghapi D said

  Εντελώς άσχετο και να με συγχωρείτε
  The Dresdner Sezession
  Πώς είναι στα Ελληνικά;

 70. Αγγελος said

  (65) Μα και ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το lux δεν ετυμολογείται; Πάντοτε υπέθετα ότι όπως και του Μάρκου και βεβαίως του Παύλου, επρόκειτο για εξελληνισμένα λατινικά ονόματα!
  Για τους Ολλανδούς, εντύπωση μου κάνει το Liam. Το θεωρούν πράγματι πραλλαγή του William/Willem, που είναι λογικό για ιστορικούς λόγους (Γουλιέλμοι της Οράγγης) να είναι δημοφιλές;

 71. # 63

  Οχι Θόδωρε, η οικογένεια Παπανδρέου τι ισχύ είχε επί βασιλείας και τι μέγεθος απέκτησε επί δημοκρατίας ; Αναφέρομαι ονομαστικά σε αυτήν γιατί είναι τελευταίος τροχός της αμάξης, σκέψου σαν «επιχείρηση» έχει την…πολιτική. Η κολοσσιαία περιουσία πως αποκτήθηκε… επί δημοκρατίας ; με τους πρωθυπουργικούς μισθούς ; μήπως στοίχισε στον λαό περισσότερα από την βεριτάμπλ βασιλική οικογένεια ; για τις άλλες οικογένειες, προφορικά όταν βρεθούμε

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  58 Σωστός ο ληξίαρχος ΠΠ! Μακάρι να είχαν θεσμοθετήσει/κατοχυρώσει ως υποχρεωτικό και τον πολιτικό γάμο εν πρώτοις.

 73. Αγγελος said

  (69) Δεν ξέρω να έχει ελληνική ονομασία. Την εν γένει Sezession τη λέμε, νομίζω, συνήθως Αρ Νουβώ, αλλά ειδικά τη βραχύβια Dresdner Sezession θα την έλεγα απλώς «καλλιτεχνική κίνηση Sezession της Δρέσδης».

 74. ΓΤ said

  @69 Αγάπη

  αυτό το κίνημα του Ζετσεσιονισμού λέγεται και Απόσχιση

 75. Λάμπας said

  Εξαιρετικό άρθρο και, όπως ήδη επισημάνθηκε (26), εξαιρετικά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της σοβινιστικής προπαγάνδας. Πάντα τέτοια!

 76. # 53

  Μπορείς να μου αναφέρεις μια έστω οικογένεια που έκανε ό,τι της γουστάριζε επί βασιλείας , όπως τώρα κάνουν οι ισχυρές οικογένειες γράφοντας στα παλιά παπούτσια τους νόμους, πτΔ, πρωθυπουργούς και δικαιοσύνη ;

 77. miltos86 said

  41 Μοχάμετ, Μουχάμετ, Μοχάματ, Μοχάμαντ, Άχμεντ , Άχμετ, Χάμετ, Χάμαντ, κι αλλά ίσως , είναι όλα παραλλαγές του ονόματος του Προφήτη. Όλα είναι «Μωάμεθ»…

  Αποτέλεσμα των πολλών διαλέκτων της αραβικής ίσως, υπάρχουν και πολύ απροσδόκητα, πχ Μαμεδ, Μουχουμετ. Είχα υποθέσει ότι είναι και το Μουαμάρ του Καντάφι αλλά τελικά δεν ισχύει, πολύ παραπλανητικό.

  Απορω πώς παρά τη μεγάλη μας ευρηματικότητα στην «ελληνικοποίηση» ξενων ονομάτων (Νεύτωνας, Λούθηρος, Ερρίκος, Ροβεσπιέρος κλπ κλπ κλπ, τυχαία επιλογή) πώς μας ξέφυγε (ή απλά δεν επικράτησε; ) κάποια εκδοχή για το Μωάμεθ, και ως ιστορικό πρόσωπο, και ως κοινό κύριο όνομα στον ελλαδικό χώρο επί τουρκοκρατίας. Μεχμέτης ίσως αλλά δεν νομίζω ότι χρησιμοποιήθηκε ευρέως.

 78. antonislaw said

  77 «Μεχμέτης ίσως αλλά δεν νομίζω ότι χρησιμοποιήθηκε ευρέως.»

  Μωχαμέτης,Μουχαμέτης και Μωαμέτης παλιότερα.
  Δείτε και ένα εξαιρετικό παλιότερο άρθρο του ιστολογίου
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/21/ametibasorf/

 79. ΓΤ said

  (μαρμάγκα)

 80. 56 Πάντως, σήμερα έχουμε μόνο έναν εν ζωή πΠτΔ, τον Πάκη. Οι άλλοι όλοι έχουν αποδημήσει…

  67 Γιατί δεν πρόκανα τους βασιλείς; Τόσο τζόβενο θαρρείς πως είμαι; Και τα πολυχρόνια σ’ όλες τους τις παραλλαγές πρόλαβα 🙂 Αλλά ο συλλογισμός σου παρακάτω πάσχει κι αυτός. Οι ισχυρές οικογένειες πάντα υπήρχαν. Αν χρειαζόταν τάχαν καλά και με τους παλατιανούς. Αλλά αυτοί πούχαν τα φράγκα έκαναν κουμάντο. Όσο για τις πολιτικές οικογένειες, τα λέγαμε τις προάλλες. Και καμιάς η αρχή δεν έγινε όταν ξεκουμπίστηκαν οι βασιλείς (ε, όχι και βασιλιάδες, τι το κάναμε) 🙂

  58 Η δικιά μου περίπτωση λίγο αλλιώτικη. Όταν το μακρινό 1984 μας ρώτησαν στο δημαρχείο τι όνομα θα πάρουν τα παιδιά (όταν και αν προκύψουν) δηλώσαμε διπλό επώνυμο (και με ποια σειρά ήταν το επόμενο δίλημμα – ε, εκεί είπαμε βάλε πρώτο το δικό μου να τελειώνουμε). Όταν γεννήθηκε ο γιος, απ’ το μαιευτήριο δηλώθηκε με το επώνυμο το δικό μου μόνο. Επειδή νόμιζα πως θα το έβλεπαν στο δημοτολόγιο, έτρεχα στο δικαστήριο ανηλίκων (με αυτόματη διαδικασία, δεν είχε δικάσιμη και τέτοια, πήγα με τα χαρτιά και μου υπέγραψε την εντολή) να το αλλάξω. Η μάνα μου γκρίνιαζε για το όνομα που είχαμε αποφασίσει πριν ακόμα γεννηθεί (ένα για αγόρι κι ένα για κορίτσι ώστε να μην ψάχνουμε όταν θα βγει) κι έτσι του δώσαμε και διπλό όνομα. Κι επειδή το βλέπαμε πως το τρένο ήταν ζόρικο, όταν γεννήθηκε η κόρη είπα να μην τ’ αλλάξω το επώνυμο. Πάω στο δήμο και μου λένε πως δεν γίνεται τ’ αδέρφια νάχουν διαφορετικό επώνυμο. Ξανά μανά η ίδια διαδικασία (και μάλιστα έπρεπε να πάω στην επαρχία όπου γεννήθηκε).
  Στην ονοματοδοσία η επιλογή ήταν Δημήτρης κι όχι Δημήτριος. Ο παπάς έγραψε Δημήτριος, αλλά αυτό δεν μέτρησε. Όμως για χρόνια (όσο ήταν στα σχολειά και στο στρατό) έπρεπε να γκρινιάζει για να του το διορθώνουν (τότε δεν υπήρχε η διασύνδεση να μπαίνει αυτόματα).
  Το ότι η βάφτιση δεν είναι ονοματοδοσία το δέχεται κι η εκκλησία (άσχετα αν το σκεπάζει). Ο παπάς, απ’ την ώρα που υποδέχεται το νεοφώτιστο (να μην ξεχνιόμαστε) με το όνομά του το αποκαλεί. Πολύ πριν το εμβαπτίσει στην κολυμπήθρα έχει πει τόνομά του δυο τρεις φορές. Άρα το «ενάμιση όνομα» ήταν γιατί τις υπόλοιπες φορές δεν δώσατε σημασία (χώρια που ο παπάς μπορεί να ήταν πιασμένος να βάλει το ένα και ν’ αφήσει τ’ άλλο 🙂 ).

 81. 73 Και να σου αναφέρω, δεν θα σε πείσω. Άρα δεν έχει νόημα η συνέχεια της συζήτησης (τόχω ξαναπεί, δεν προσπαθώ ν’ αλλάξω την πίστη κανενός – για τους υπόλοιπους έγραψα ό,τι έγραψα, από και πέρα ο καθένας σκέφτεται και κρίνει).

 82. ΓΤ said

  Το 81 στο 76

 83. ΓΤ said

  Θεσσαλονίκη, 12.01.2023

  Οδός Γαζή —> Οδός Άλκη Καμπανού
  🙂

 84. Pedis said

  Νικοκύρη, γιατί να μην πρόσθετες την πλήφο🤓

  James + Jacob + Jack = 1007

  η οποία στηρίζει την επιχειρηματολογία ακόμη περισσότερο;

  Τα σχόλια δεν τα διαβάζει κανείς, εκτός από «μας», κι εμείς δηλαδή όχι και τόσο …

 85. antonislaw said

  83 Μπράβο, είναι κάτι για τη μνήμη του αδικοσκοτωμένου παιδιού

 86. Avonidas said

  #50, 61: Δεν είναι και τόσο λίγοι. Και δεν μιλάνε σχεδόν ποτέ για μετανάστευση, χρησιμοποιούν λέξεις όπως «εισβολή», που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρεξήγησης για το σκόπιμο και οργανωμένο του πράγματος. Και είτε πιστεύουν ότι οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι μετανάστες/πρόσφυγες έχουν ένα σχέδιο εισβολής, είτε ότι κάποιοι άλλοι, π.χ. η Τουρκία, τους χρησιμοποιούν ως Δούρειο Ίππο. (Φυσικά, τόσο η Τουρκία όσο κι άλλες χώρες εκμεταλλεύονται το προσφυγικό κύμα για τους δικούς τους σκοπούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το δημιούργησαν ή το ελέγχουν)

  Όσο για την αντικατάσταση των «ντόπιων» πληθυσμών, είναι μια θεωρία γεμάτη λογικά άλματα. Προϋποθέτει σιωπηρά ότι η μετανάστευση θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς· ότι η γονιμότητα των ντόπιων θα παραμείνει χαμηλή, και των νεοφερμένων υψηλή· ότι οι μετανάστες δεν θα ενσωματωθούν ποτέ, ούτε θα υιοθετήσουν τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων (γιατί έρχονται, τότε; για να ζήσουν όπως ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους;)· ότι μουσουλμάνος σημαίνει αυτομάτως και οπαδός της σαρίας, της μπούρκας και της τζιχάντ (απόλυτα λογικό· όπως άλλωστε και όλοι οι χριστιανοί της Ευρώπης εκκλησιάζονται ανελλιπώς, απέχουν από τις προγαμιαίες κι εξωσυζυγικές σχέσεις, και δεν τρώνε κρέας την Παρασκευή 😉 )· ακόμη, ότι ένας ντόπιος δεν μπορεί να είναι μουσουλμάνος (και γενικά μη χριστιανός, αλλά δεν τους βλέπω ν’ ανησυχούν για το ποσοστό των άθεων/άθρησκων π.χ. στην Ολλανδία).

  Για να αναφέρω μόνο τις πιο προφανείς τρύπες της τρελοθεωρίας.

 87. ΓΤ said

  @54 ΔΧ

  Ούτε το η στον Ψονθομφανήχ πειράζουμε 😛

 88. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  65-70 Από το Lux ετυμολογείται ο Lucius και ίσως ο Λουκιανός. Και ο Λουκάς όμως (όπως και ο Lucas κτλ) ο ευαγγελιστής, λατινική ετυμολογία έχει, από τη Λουκανία (λέει ο Μπαμπινιώτης)

  79–>87 Και αναρωτιέμαι αν το Ψονθομφανήχ είναι ένα από τις χιλιάδες παρωνύμια του Βατμαν

  84 Καλά λες

 89. Avonidas said

  #64. Τι σόι λογική είναι αυτή, να αναπληρώνουν οι κάθε λογής μετανάστες τους Έλληνες που μεταναστεύουν, και επιτέλους, κάποτε πρέπει να πούν όσοι είναι υπέρ των μεταναστών, είτε άτομα, είτε κοινωνικοί φορείς, έναν αριθμό. Πόσοι πρέπει να έρθουν;

  Άντε και στον είπαμε τον αριθμό, τι θα τον κάνεις; Θέλω να πω, έχεις κάποιον τρόπο να εμποδίσεις τους παραπάνω να έρθουν;

  Για τα υπόλοιπα: είναι νομίζω σαφές ότι σε μια Ελλάδα που θα έχουν έρθει 150εκ. μετανάστες/πρόσφυγες, ούτε αυτοί που θα ‘ναι εδώ – ντόπιοι και μετανάστες – θα μπορούν/θέλουν να ζήσουν, ούτε και κανένας άλλος θα θελήσει ή επιχειρήσει να ‘ρθει. Και φυσικά οι μεταναστευτικές ροές θα ‘χουν σταματήσει, ή αλλάξει τελείως, πολύ προτού φτάσουμε τέτοια εξωπραγματικά νούμερα. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το σήμερα, μιας και μόνο γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε σοβαρή κι εμπεριστατωμένη συζήτηση. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι για τους πρόσφυγες μια φυλακή, στην οποία παγιδεύονται, και την οποία την «επιλέγουν» στην καλύτερη περίπτωση με εναλλακτική το θάνατο. Οι περισσότεροι επιδιώκουν να φτάσουν στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, σε αναζήτηση δουλειάς, ασφάλειας και στοιχειωδών ελευθεριών (κοινώς να τους αφήσουν στην ησυχία τους, κυρίως οι ομόθρησκοί τους στην περίπτωση των μουσουλμάνων). Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην Ελλάδα είναι:

  α) να πιέσουμε στην ΕΕ, ώστε να μην ξεφορτώνεται το πρόβλημα στις πλάτες μας, κοινώς να μη μας κάνει δεσμοφύλακες ψυχών, και

  β) να πιέσουμε στη Δύση, γενικότερα, να μην δημιουργεί κι άλλους πρόσφυγες – δηλαδή εξαθλίωση, εκμετάλλευση και πολέμους (αν θες βάζω και τη Ρωσία μέσα).

 90. Triant said

  Βρε Γιώργο, επί βασιλείας δεν υπήρχαν ούτε πισιά ούτε Γούγλης ούτε καταλυτικά αυτοκίνητα ούε σμαρτόφωνα ούτε, ούτε… Τι σημαίνει αυτό;
  Απλώς οι καιροί αλλάζουν. Ή δεν έχουν πανίσχυρες οικογένειες η Ολλανδία, η Ισπανία κ.ά.;

 91. Avonidas said

  #64. Δεδομένου πως το Μπαγκλαντές (χώρα εξαγωγής μεταναστών) με ίδια περίπου έκταση, έχει 17 φορές τον πληθυσμό της Ελλάδος, χαλαρά μπορούμε να δεχτούμε 150,000,000 να έχουμε και μερικές θέσεις για τίποτα έκτακτα.

  Ο Εξυπερύ στον «Μικρό Πρίγκηπα» έλεγε ότι θα μπορούσες να χωρέσεις όλη την ανθρωπότητα στο πιο μικρό νησάκι του Ειρηνικού. Δεν ξέρω πώς το εννοούσε, πάντως σίγουρα μπορείς να στοιβάξεις όλο τον σημερινό πληθυσμό της Γης στο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης. Η λέξη-κλειδί, βέβαια, είναι το να «στοιβάξεις». Απλώς και μόνο επειδή τους χώρεσες πλάτη με πλάτη, δεν παει να πει κι ότι μπορούν να ζήσουν εκεί. Αυτό μάλλον σου δίνει μια ιδέα για το αν πράγματι μπορούμε «χαλαρά» να δεχτούμε 150εκ. κόσμο, σε μια χώρα που ο μισός περίπου πληθυσμός της ζει στην πρωτεύουσά της.

 92. ΓΤ said

  @88β

  Πω, ρε Κύρη… Είδα ότι ο ελληναβγίτης Γούδης χαρακτηρίζει κάπου τον Βάτμαν «λαμπρό ερευνητή».
  Πάω να πιω δίχως αύριο…

 93. Πουλ-πουλ said

  88.
  Ευχαριστώ, είχα τη λανθασμένη εντύπωση ότι το Λουκάς ήταν εβραϊκό όνομα, αλλά διαβάζω ότι ο ευαγγελιστής ήταν ελληνικής καταγωγής εθνικός, από την Αντιόχεια. Βέβαια, η Λουκανία πέφτει λίγο μακριά, αλλά ποιός ξέρει…
  Υπάρχει και η πόλη Λούκα της Τοσκάνης.

 94. konstantinos said

 95. aerosol said

  #67
  «βασιλικές απαιτήσεις όπως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ακόμα και μαγειρέματα για ολυμπιακό μετάλλιο, αυτά ήταν προνόμια μόνο μίας.»
  Τώρα δεν είναι καμμίας. Και το να εξισώνεις θεσμοθετημένα προνόμια τεράστιου κόστους (γκουχ, γκουχ.. προίκα πριγκήπισσας Σοφίας) με ψωνισμένες μικρότητες τύπου Γιωργάκη δεν βγάζει νόημα. Επιπλέον, υπήρχαν πολλές οικογένειες που είχαν αρκετή κάλυψη και ισχύ για παρόμοιες παραβάσεις του νόμου των πολλών, όσες και τώρα.
  Κι αν πάμε λίγο πιο πίσω, ο Συγγρός (χρόνια που ούτε κι εσύ τα πρόλαβες) σχεδόν έκανε κουμάντο στην Ελλάδα, την πτώχευε κατά βούληση, και η βασιλική οικογένεια ή το έκανε γαργάρα ή μπλεκόταν άμεσα. Απ’ αυτά σφραγίστηκε η ιστορία της Ελλάδας, και πέθαναν άνθρωποι από ανέχεια και απελπισία. Δεν ξέρω αν ζήτησε ποτέ να αλλάξει ώρα το πλοίο της γραμμής αλλά -όπως καταλαβαίνεις- αυτό είναι δευτερεύον. Κι αν το ζήταγε… μέχρι και στα Μετέωρα ακτοπλοϊκώς θα τον πήγαιναν!

 96. Κόκκινος Πλανήτης said

  Καλησπέρα
  Να πω με την σειρά μου ότι όταν η Κα Σιούτη είχε έρθει στην Θράκη για ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τελικά στο «Εψιλον» της Ελευθεροτυπίας, κάπου στα μέσα περίπου του ’96, (Φωτογραφίες του Λάμπη Παπαδόπουλου) την πήγαμε στο χωριό Εύλαλο της Ξάνθης, κάτσαμε στο καφενείο, μετά από κάθε χειραψία που έκανε, έβγαζε κρυφά ένα μπουκαλάκι με οινόπνευμα από την τσάντα της και απολύμαινε τα χέρια της…
  Δεν πρόσεξα αν το έκανε και με τους λευκούς…

 97. Μαρία said

  58, 80
  Και γιατί, ρε κομμούνια, βαφτίσατε τα παιδιά σας, ενώ κάνατε πολιτικό γάμο;

 98. Theo said

  Μια ξαδέρφη του πατέρα μου τη βάφτισαν Φρειδερίκη (κάτι που δεν της αρέσει) το 1949. Απ’ ό,τι της είπαν οι γονείς της, έβαλαν ένα δεκάχρονο να τη βαφτίσει, παραγγέλλοντάς του να την πει Μαρία. Το σκασμένο, όμως, άκουγε συνέχεια το όνομα της τότε βασίλισσας και της έδωσε το όνομά της, που οι δικοί της αναγκάστηκαν να το δεχτούν. Αν η ονοματοδοσία γινόταν στο ληξιαρχείο και το μυστήριο του βαπτίσματος αφορούσε μόνο την είσοδο του νεοφώτιστου στην Εκκλησία, όπως τείνει να επικρατήσει, τέτοια προβλήματα δεν θα υπήρχαν.

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  96 !

 100. sarant said

  92 Mπα;

  96 Πομακοχώρι προφανώς

  97 Γιατι έχουμε αντιφάσεις. Εξάλλου ούτως ή άλλως το παιδί δεν αποφασίζει

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  60 ΓΤ Ωραίο!
  Το παράπονο της νεοφώτιστης Φωτεινής
  -Ποιος θα πληρώσει τα Μάρμαρα;
  -Τα χάπια μου! Ο Τέως
  -Ο Μωάμεθ στην Ολλανδία!

 102. 29, … Κωνσταντίνος …, να το κάνουμε Ευστάθιος. …

  Προτροπή για
  Ακωστασία

 103. 26, … προσωνύμιο «Niki» Nuke, εν είδει μοντέρνας εκδοχής του Λούκι Λουκ, …

  Και για το ιστολόγιο
  Niki Nook,
  άντρο επιληψίμων χαρακτήρων! 🙂

 104. Μαρία said

  100
  Εσείς δεν του επιτρέπετε να αποφασίσει. Το βάφτισμα είναι μυστήριο κι εσείς το αντιμετωπίζετε σαν φολκλόρ.

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104 Αυτό είναι το κακό, είναι μυστήριο και δε μπορείς με κανένα τρόπο να …ξεβαφτιστείς! Ενώ με το ληξιαρχείο, με μια διαδικασία (με τεκμηρίωση των λόγων αλλαγής) το μπορείς. Διοικητική πράξη.

 106. Georgios Bartzoudis said

  100, Sarant said: «96 Πομακοχώρι προφανώς».

  # Το Εύλαλο είναι τουρκοχώρι

 107. sarant said

  106 Οκ, ευχαριστώ

 108. ΣΠ said

  92
  Κοίτα τι έγραψε εδώ:
  https://koukfamily.blogspot.com/2022/01/blog-post_579.html

 109. # 90

  Δηλαδή βρε Θόδωρε, οι οικογένειες που κάλυψαν το κενό της βασιλικής ήτανε θέμα…προόδου, τεχνολογικής και …κοινωνικής ; αλλά όσο στέκει το δικό σου επιχείρημα(χωρίς απτές αποδείξεις) άλλο τόσο στέκει και το δικό μου πως η χούντα έγινε για να περάσει η εξουσία σε δ’εκα «ταγμένες» οικογένειες, ώστε να μην έχουν σημασία οι εκλογές αφού η βασιλικ’η οικογένεια δεν τα κατάφερνε. Η προετοιμασία και η ανάπτυξη των οικογενειών έγινε στην διάρκεια της χούντας, ρίξανε κι ένα στιγμιαίο με τον «ανθρωπο για όλες τις δουλειές» μετά και καθαρίσανε

 110. # 95

  Η Ελλάδα πλησίασε σ’ αυτό που λέμε ευνομούμενο κράτος (πλην των χαρακτηρισμένων) από τότε που έγινε η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (που πρώτα άλλαζαν με κάθε κυβέρνηση, άρα τι να κρίνεις) και οι προαγωγές κατ’ αρχαιότητα (ο πατέρας μου πτυχιούχος Ε.Μ.Π. έμεινε 22 χρόνια στον ίδιο βαθμό) .
  Επειδή λοιπόν πρώτα ήταν ένα μπουρδέλο που διεύθυνε καλά ή στραβά η κάθε τσατσά δεν ασχολούμαι με τις εποχές εκείνες που στο μόνο το οποίο βοηθάνε όσους ασχολούνται είναι να βγάζουν τα συμπεράσματα που θέλουν.

 111. sarant said

  108 Ευχαριστώ, ενδιαφέρον έχει. Τι χάσαμε! 🙂

 112. Μαρία said

  108
  Πάλι πήγε κουβά.

 113. Πέπε said

  66
  Αν ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης φορούσε ειδική στολή, δε θα λέγαμε «τέσσερις στολές συμβούλου»;

  Εμένα δε μ’ ενοχλεί. Κάθε θέση για σύμβουλο ονομάζεται θέση συμβούλου. Τη θέση κλίνουμε, το συμβούλου μένει ως έχει.

 114. Costas Papathanasiou said

  Τελικά, η μπογδάνειος εμμονή, να καταδείξει, αμέτι-μουαμέτι (βλ. https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/21/ametibasorf/ ), ότι όλοι είμεθα κρυπτο-μωμεθανοί, ίσως συνιστά και λανθάνουσα έκφανση ελισαβετιανού ντιενέι και ακράδαντη πίστη στην Μεγάλη Ιδέα για ένα Ηνωμένο ΔυτικοΑνατολικό, ΧριατιανοΙσλαμικό Βασίλειο υπό το σκήπτρον όμαιμου Χαλύφη (κάποιου που να του μοιάζει δηλαδή)
  βλ.https://www.cnn.gr/kosmos/story/124749/einai-i-vasilissa-elisavet-apogonos-toy-moameth , https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7115956_elisabet-otan-istorikoi-ishyristikan-pos-itan-apogonos-toy-moameth κλπ (και σχ.32,67)

 115. Theo said

  30 χρόνια σήμερα από τη θανή του Νίκου Γ. Πεντζίκη, του παι-ζωγράφου, όπως ο ίδιος λογόπαιζε.

  Αν κι είναι περισσότερο γνωστός ως πεζογράφος και ζωγράφος, σαν μνημόσυνο, αντιγράφω ένα από τα τελευταία ποιήματά του (από τη συλλογή Ποιήματα (παλαιοντολογικά), Θεσσαλονίκη 1988, σ. 91), ένα δικό του μνημόσυνο για τον Νεομάρτυρα Παύλο τον ρώσο, τον απελεύθερο, δηλαδή πρώην σκλάβο που, μετά από επιληπτική κρίση, οδηγούμενος σε μια εκκλησία, φώναξε «Είμαι αγαρηνός», οι Τούρκοι συνέλαβαν αυτόν και τους ιερείς του ναού, αυτός αρνήθηκε ότι έγινε μουσουλμάνος και μαρτύρησε στις 3 Απριλίου του 1683.
  Τέτοια θέματα στα οποία φανερώνεται η ανθρώπινη αδυναμία που γίνεται δύναμη, στο μεταίχμιο της άρνησης και της ομολογίας, τον συγκινούσαν πολύ τον Πεντζίκη.

  ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΡΕΙΣ

  Ιερής επικοινωνίας πρωία.
  Ένα σπουργίτι ξεφεύγει από την πλεκτάνη.
  Στην κορυφή του θόλου ψηλά
  ο νους ολκάς πτερωμένη.

  Μελένιο μειδίαμα οι αγροί
  πειθαρχούν τα νεκρά χώματα.
  Το σβησμένο κελάηδημα
  ύμνος αιώνια καινούργιος.

  Ματωμένα ξίφη καταργούν
  καθ᾿ ανέλπιδη διάψευση.
  Συντριμμένα τα κεράμινα σκεύη
  σίγουρη κεραμιδένα στέγη.

  Η ζωή απόβλητη στο βυθό
  πλούτος άνθινος της θάλασσας.
  Χυμένο το αίμα ξεδοντιάζει
  των νοητών θηρίων τη μανία.

  Μυρτιές γαλήνιας ανάπαυσης
  γεμάτες οι ορεινές πτυχώσεις.
  Χίλια εξακόσια ογδόντα τρία
  στην Πόλη ο δούλος απελευθερώθηκε.

  (1980)

 116. LandS said

  67
  Ρε Τζι, ακόμα και συμμαθητής από το Κολέγιο του Τσέου της Εταιρίας των φλάιν άλλαζε δρομολόγια με ένα τηλεφώνημα και μια απλή υπόσχεση ανταπόδοσης χάρης. Είμαι αυτήκοος αιτίας μιάμισης ώρας καθυστέρησης απόπλου με τέτοιο τρόπο.

  *Πίστεψέτο Πέντε γενικές στη σειρά έβαλα.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  89 – Μα δεν είμαι εγώ το θέμα, προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρθουν και 150,000,000, πολίτης της Γής αυτοπροσδιορίζομαι από τα 19μου, και ειδικά όταν είδα την μπλέ κουκκίδα, έβαλα τα γέλια για τις όποιες πατρίδες και τα μεγαλεία τους.
  Αυτό που λέω, είναι πως οι λεγόμενες «προοδευτικές» δυνάμεις, πρέπει να προβάλλουν κάποιο συγκροτημένο και εφικτό σχέδιο μετανάστευσης, αλλιώς με τις αοριστολογίες περί ανθρωπισμού, οικονομικής ανάπτυξης και δημογραφικής αύξησης, βάζουν βούτυρο στο ψωμί των φασιστών.

  Ένα άλλο που πρέπει να αντιληφθούν, είναι πως δεν είναι όλοι οι μετανάστες ίδιοι, ούτε έχουν τις ίδιες προθέσεις αλλά ούτε και θα κάνουν όποια δουλειά τους δώσουν εδώ, και κυρίως πως οι περισσότεροι, είναι ρατσιστές του κερατά. Επειδή μάλλον είμαι ο μόνος εδώ που έρχομαι σε επαφή με όλων των ειδών μεταναστών εδώ και 33 χρόνια, και μάλιστα στην κατώτερη εργασιακή βαθμίδα που είναι η οικοδομή (εννοώ δεν χρειάζεται κάποιο πτυχίο για να δουλέψει κανείς, για τα μαύρα ας μη μιλήσω καλύτερα, γιατί θα γίνω πολύ κακός) αλλά σε μεγάλο βαθμό και πνευματική, μπορώ να σας πώ πώς βλέπουν οι μέν τους δε, με πιο ρατσιστές τους Αλβανούς που είναι εναντίον όλων, αλλά κυρίως των Ρουμάνων και των Γεωργιανών (φαντάζομαι δεν ξέρετε όχι πόσοι είναι, αλλά πως υπάρχουν εδώ😊) που τους ανταγωνίζονται στην οικοδομή αλλά και στις κατοικίες γενικά, κι όλοι μαζί, εναντίον των αφγανοπακιστανομπγκλαντεσιανών, και πάλι όλοι μαζί εναντίον των μαύρων.

  Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και σίγουρα καθόλου τόσο ωραία όσο τα φαντάζονται οι κάθε λογής υπέρμαχοι της ελεύθερης εισροής μεταναστών, που στην συντριπτικής τους πλειοψηφία, το κάνουν εκ του ασφαλούς, γιατί δεν αντιμετωπίζουν εργασιακό και όχι μόνο, ανταγωνισμό.

  α) -β) – Νάσαι καλά ρε φίλε, μ΄έκανες και γέλασα μετά δακρύων. Μήπως να τους μαλώσουμε κι όλας;😂😂😂

  91 – Δεν ξέρω τι έλεγε ο Εξυπερύ, αλλά η Ολλανδία (καλή ώρα😊) που έχει έκταση το 1/4 της Ελλάδος, έχει διπλάσιο πληθυσμό, και πρακτικά, είναι σχεδόν Μπαγκλαντές, και δεν τους λές στοιβαγμένους.
  Όπως μου αρέσει να λέω, καλή θέληση να υπάρχει, κι όλοι χωράμε άνετα στον πλανήτη.😊

  Αυτό που χαλάει την εύγευστη σούπα, είναι η πατριαρχία και το σήμα κατατεθέν της, το χρήμα.
  Όσο υπάρχουν αυτά δεν πρόκειται να υπάρξει δικαιοσύνη και ομόνοια, κι ας λένε ό,τι θέλουν τα διάφορα θρησκευτικά και πολιτικά δόγματα.😊

 118. Theo said

  @92, 108:
  Κι όχι μόνο, αλλά και
  «πάντοτε καλά πληροφορημένος και τεκμηριωμένος, καθόλα έντιμος … τιμά την δημοσιογραφία φέρνοντας στο φως τα κακώς κείμενα όλων ανεξαιρέτως, και εντιμότατος ως προς τις επιθέσεις του (ουδέποτε δημοσιεύει τις αντιρρήσεις του σε θέματα που διαφωνεί μαζί σου χωρίς να σε προειδοποιήσει κατ’ ιδίαν εκ των προτέρων, και μάλιστα να ζητήσει και την άδειά σου για να σε «κράξει», όπως συνηθίζει να λέει).»[«όπως έχει φανεί άπειρες φορές και στο ιστολόγιο του Σαραντάκου» θα συμπλήρωνα εγώ :-)]

 119. sarant said

  118 Άσε, δεν χάσαμε σχολιαστή, διαμάντι χάσαμε.

 120. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  70. OXI. Έχουμε δυο διαφορετικά θέματα. Το ένα είναι ΛΥΚ και το άλλο είναι ΛUΚ (λουκ). Το «Υ» είναι επιτατικό ποιότητος και το «U» είναι στερητικό μόριο. Η ένωση έγινε όταν τα γράμματα έπαυσαν να θεωρούνται στοιχεία γλωσσικά.

 121. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Αν δεν είχαμε Αλβανούς στην Ελλάδα, θα ζούσαμε σε τρώγλες. Και πολλοί Αλβανοί αγαπάνε αυτή τη χώρα περισσότερο από πολλούς «Έλληνες».

 122. Avonidas said

  #117. Πώς συμβιβάζεται αυτό:

  Αυτό που λέω, είναι πως οι λεγόμενες «προοδευτικές» δυνάμεις, πρέπει να προβάλλουν κάποιο συγκροτημένο και εφικτό σχέδιο μετανάστευσης, αλλιώς με τις αοριστολογίες περί ανθρωπισμού, οικονομικής ανάπτυξης και δημογραφικής αύξησης, βάζουν βούτυρο στο ψωμί των φασιστών.

  Με αυτό:

  α) -β) – Νάσαι καλά ρε φίλε, μ΄έκανες και γέλασα μετά δακρύων. Μήπως να τους μαλώσουμε κι όλας;

  Δηλαδή, η ΕΕ μας έχει γραμμένους εκεί που δεν πιάνει μελάνι, μας δίνει λεφτά μόνο αν είναι να τους μαντρώνουμε και να τους θαλασσοπνίγουμε, αλλά οι αριστεροί πρέπει να εκπονήσουμε συγκροτημένο σχέδιο μετανάστευσης, διότι… ; Για να το τυπώσουμε και να το καμαρώνουμε; Για να τα λέμε ωραία και να μας παραδέχονται; Για να μπορούμε να βουλώνουμε στην κουβέντα αυτούς που έτσι κι αλλιώς δεν θέλουν ούτε έναν μετανάστη;

  Ένα άλλο που πρέπει να αντιληφθούν, είναι πως δεν είναι όλοι οι μετανάστες ίδιοι, ούτε έχουν τις ίδιες προθέσεις αλλά ούτε και θα κάνουν όποια δουλειά τους δώσουν εδώ, και κυρίως πως οι περισσότεροι, είναι ρατσιστές του κερατά. […] με πιο ρατσιστές τους Αλβανούς που είναι εναντίον όλων

  Σωωωωπα, ρε παιδί, τι μου λες τώρα;! Εδώ μέσα δεν είχα γράψει, αν δεν απατώμαι, για τη σειρούλα μου τον Αλβανό που ψήφισε ΧΑ το 2012;

  Οι Αλβανοί κάνουν αυτό που κάναμε κι εμείς όταν ήρθαν εκείνοι: φοβούνται μην έρθουν οι ξένοι και τους πάρουν τις δουλειές. Θυμάμαι και τη μάνα μου – μεγαλωμένη στο Παρίσι, με γαλλική υπηκοότητα – να μελαγχολεί όταν της έλεγε μια ξαδέρφη της γύρω στο 2000 ότι η κόρη της θα ψήφιζε Λεπέν, και πήγε να βροντοφωνάξει «η Γαλλία στους Γάλλους!» 😆

 123. 82 Ευχαριστώ τον τροχονόμο υπηρεσίας 🙂 Δίκιο έχεις.

 124. 97 Ουδεμία σχέση το ένα με το άλλο (ή με το παράλλο). Πολιτικό γάμο έχουν κάνει πολλοί (κι όχι μόνο κουμμούνια), αβάπτιστα παιδιά λίγα. Το δικό μας σκεπτικό; Να μην τα στοχοποιούν στα σχολεία.

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  104: Οι παραδόσεις των προγόνων, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες φυλές του Αμαζονίου ή της Αφρικής, αποτελούν έναν άξονα ζωής που οι άνθρωποι σέβονται. Το βάπτισμα, σημαίνει πολλά για όσους πιστεύουν, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια παράδοση των προγόνων μας τους τελευταίους 16 αιώνες, περισσότερους δηλ. και από όσο οι Έλληνες ήταν παγανιστές. Με τον ίδιο τρόπο κάποιος που δεν είναι σίγουρος για την αιωνιότητα ή ξεκάθαρα αμφιβάλλει, τηρεί την τελετή των προγόνων του των τελευταίων 16 αιώνων για την ταφή (άλλωστε ταφή είχαν και οι αρχαίοι Έλληνες, και μάλιστα ενώ μερικές φορές εφάρμοζαν καύση των αγαπημένων τους, την πραγματοποιούσαν μέσα στον τάφο τους).
  Αυτά τα δεδομένα ίσχυαν πάντα, η τήρηση δηλ. των τελετών και στην αρχαιότητα, και στο Βυζάντιο ακόμα και από ανθρώπους που δεν ήταν βέβαιοι ή δεν ήταν γνώστες του πνευματικού περιεχομένου. Ήταν μια πράξη κοινωνικής συνύπαρξης.

 126. Μαρία said

  124
  Μύθος είναι η στοχοποίηση. Κανένα απ’ τα αβάφτιστα παιδιά φίλων, που τελείωσαν πρόσφατα το δημόσιο δημοτικό, δεν στοχοποιήθηκε.
  125
  Υπάρχει και κοσμική τελετή ονοματοδοσίας.

 127. 126 α) Δικού μου φίλου είχε προβλήματα (μέχρι κάποια στιγμή)
  β) Το 1991 δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε το μέλλον
  Και βέβαια, ισχύει κι η παράδοση που λέει ο Μπλογκ στο 125

 128. xar said

  Από τη στιγμή που θεσπίστηκε η ονοματοδοσία, δεν υπάρχει στοχοποίηση των αβάπτιστων στο σχολείο, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις. Δεν ρωτάει ποτέ το ένα παιδάκι το άλλο «εσένα σε βαφτίσανε;»
  Σε μικρές κοινωνίες, όντως μπορεί να είναι πιο ζόρικα τα πράγματα.

 129. Χαρούλα said

  #100 Νικοκύρη το Εύλαλο που αναφέρει ο Κόκκινος Πλανήτης στο #96 δεν είναι τουρκοχώρι οπως το παρουσιάζει ο γνήσιος στο #106.
  Στο Εύλαλο ζουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κάτοικοι, ενώ συναντώνται και αφροελληνικής καταγωγής κάτοικοι.
  https://www.kar.org.gr/2012/11/08/%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%ac-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%cf%89%ce%bd-2/

  Το άρθρο της κΣιούτη
  https://athens.indymedia.org/post/892554/

 130. Λάμπας said

  Το ότι η Ευρώπη γερνάει και χρειάζεται δημογραφική ενίσχυση το παραδέχονται στο ανώτερο επίπεδο, με πρώτη την ίδια τη Μέρκελ που, αν τα θυμάμαι καλά, είχε μιλήσει για ανάγκη να εισρεύσουν στην Ευρώπη 100.000.000 μετανάστες, για να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες και τα ασφαλιστικά συστήματα. Πώς εξηγείται, λοιπόν, η δολοφονική αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε; Πώς εξηγούνται τα τείχη που διαρκώς υψώνονται;
  Χωρίς να έχω καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, νομίζω ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Πρώτον, οι περιθωριοποιημένοι παράνομοι μετανάστες λειτουργούν σαν ένα διαρκές μέσο πίεσης των μισθών προς τα κάτω. Ένας εφεδρικός εργατικός στρατός δηλαδή, χωρίς νομική υπόσταση, χωρίς δικαιώματα, πάντα στη διάθεση του κεφαλαίου, στους αριθμούς που κάθε φορά θέλουν (μέσω του ελέγχου της παράνομης ροής), με τον οποίο εξασφαλίζεται όχι μόνο η υψηλή κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά συχνά και η επιβίωση του μικρού (π.χ. αγρότες) και που στην ανάγκη μπορούν να απαλλαγούν από αυτόν, στέλνοντάς τον πίσω από κει που ήρθε, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
  Το δεύτερο νομίζω πως είναι το πιο σημαντικό. Οι μετανάστες είναι η νέα μεγάλη εξωτερική απειλή πάνω στην οποία θεμελιώνεται η εθνική ενότητα, η υποταγή δηλαδή των υποτελών τάξεων στην εξουσία του κεφαλαίου. Δεν έχει σημασία αν είσαι τραπεζίτης ή άστεγος, πάνω από όλα είσαι Έλληνας, Ολλανδός κ.λπ. και εμείς οι Έλληνες, Ολλανδοί κ.λπ. πρέπει να είμαστε ενωμένοι, γιατί κινδυνεύουμε με αφανισμό από τα στίφη των ανεξέλεγκτων μεταναστών. Αν ο πατέρας σου πέθανε παρατημένος στο διάδρομο ενός δημόσιου νοσοκομείου δε φταίνε οι πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια υγεία, φταίνε οι Πακιστανοί που πιάνουν τα κρεβάτια. Διαχρονικά ο εθνικισμός είναι το πιο αποτελεσματικό δηλητήριο με το οποίο ποτίζονται οι μάζες, για να μην αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου. Κάποιοι ιστορικοί φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η κύρια αιτία για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ο εθνικισμός που καλλιεργήθηκε σκόπιμα από τις ευρωπαϊκές ελίτ, για να αναχαιτιστεί η διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών.

 131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – Βρε Avonida, αφού επί της ουσίας δεν διαφωνούμε, γιατί σώνει και καλά πρέπει να διαφωνήσουμε;😊
  Οκ να τους πιέσουμε, το ξέρεις πως είμαι μαζί σου σ΄αυτό, πώς όμως, με ευχολόγια; Αυτή την αόριστη τακτική (;) των (ας πούμε) αριστερών στηλιτεύω.
  Αν δεν φτιαχτεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο εφικτών λύσεων και διεκδικήσεων, θα διαιωνίζεται αυτό που βλέπουμε τόσες δεκαετίες, και φυσικά θα πληθαίνουν τα διάφορα φασιστοειδή που θα θέλουν να σώσουν την πατρίδα και τα ιδανικά της φυλής, και θα θεριεύει ο φασισμός στις ανεπτυγμένες χώρες. Όχι πως είναι η μετανάστευση το αίτιο, ούτε πως στις χώρες εξαγωγής μεταναστών, κυριαρχεί η δημοκρατία, αλλά άμα πιάσουμε αυτή την συζήτηση δεν θα τελειώσουμε ποτέ.😊

  Γενικά μιλώντας, αυτό που μ΄ενοχλεί κυρίως, είναι η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα «αριστερά» κόμματα αλλά και οι «αριστεροί» ένα άκρως σοβαρό και ανθρωπιστικό πρόβλημα, ακολουθώντας τυφλά μιά ανούσια για να μη πώ ηλίθια γραμμή, παραβλέποντας εγκληματικά, τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, ακόμη και πολιτικά προβλήματα που δημιουργεί αυτού του είδους η μετανάστευση.
  Μετά αναρωτιούνται γιατί φασιστοκρατούνται πλέον τα κοινοβούλια της Ευρώπης και όχι μόνο (ξαναλέω, δεν είναι αυτή η αιτία, αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει να ρίχνουμε και νερό στον φασιστικό μύλο).

  Τρείς ναζιστές έχουμε στην κυβέρνηση, ένα ακροδεξιό κόμμα στην βουλή, κι άλλο ένα ναζιστικό που αν δεν το κυνηγούσαν (δεν λέω δίκαια ή άδικα) και δεν είχε τόσο ηλίθιους ηγέτες, θα ήταν για πλάκα δεύτερο κόμμα αν όχι πρώτο.
  Και ποιό είναι το ποσοστό του υπεραιωνόβιου τιμημένου ΚΚΕ;
  Για τον ΣΥΡΙΖΑ τι να πεί κανείς, αυτός ξεπουλήθηκε νωρίς!

  Γι΄αυτό σου λέω, αδιέξοδη συζήτηση.😊

 132. sarant said

  129 Α, έχω διαβάσει γι’ αυτούς!

 133. Λάμπας said

  129. Πολύ ενδιαφέρον, δεν το ήξερα. Έχω ακούσει επίσης ότι σε κάποια περιοχή του Έβρου (νομίζω στα Δίκαια) υπάρχουν και Έλληνες μαλτέζικης καταγωγής και ότι το «Μάλτα» είναι στην περιοχή κύριο γυναικείο όνομα. Ισχύει;

 134. Avonidas said

  Γενικά μιλώντας, αυτό που μ΄ενοχλεί κυρίως, είναι η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα «αριστερά» κόμματα αλλά και οι «αριστεροί» ένα άκρως σοβαρό και ανθρωπιστικό πρόβλημα, ακολουθώντας τυφλά μιά ανούσια για να μη πώ ηλίθια γραμμή, παραβλέποντας εγκληματικά, τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, ακόμη και πολιτικά προβλήματα που δημιουργεί αυτού του είδους η μετανάστευση.

  Το αντιμετωπίζουν με ελαφρότητα γιατί δεν υπάρχει μια απλή λύση, και κυρίως γιατί δεν υπάρχει μια λύση που να είναι στην ευχέρειά μας να την εφαρμόσουμε. Το κοινό στο οποίο απευθύνονται έχει μάθει να περιμένει απλές λύσεις – και μάλιστα, χωρίς να κοπιάσει γι’ αυτές. Οι άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, περιμένουν να μην αλλάξει τίποτα· θέλουν οι ζωές τους να παραμείνουν όπως (βαυκαλίζονται ότι) ήταν στα νιάτα τους. Αυτό είναι αδύνατον.

  Κι άλλωστε, ούτε κι η δεξιά, η ακροδεξιά ή κι οι καθαρόαιμοι φασίστες κάνουν κάτι διαφορετικό· απλώς διατείνονται πως κάνουν. Πες πως βάζουμε στην άκρη κάθε ανθρωπιστικό ενδοιασμό, κάθε έννοια δικαίου, κάθε ιδέα περί ισότητας των ανθρώπων. Πες πως είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να διώξουμε τους μετανάστες, να πνίξουμε τους πρόσφυγες στο Αιγαίο, να ναρκοθετήσουμε τα σύνορα, κι ότι εκλέγουμε μια ξενοφοβική, φασιστική κυβέρνηση με διακηρυγμένο σκοπό να τα κάνει όλα αυτά. Πιστεύεις πως μπορεί να τα κάνει; Πιστεύεις πως θέλει; Όχι, θέλουν απλώς να γίνουν μέρος της προνομιούχας ελίτ. Θέλουν να εξαιρεθούν από τη μιζέρια που θα μαστίζει ντόπιους, μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν μπορούν να κάνουν όσα (απεχθή) υπόσχονται.

  Τελικά, αυτό είναι το μέγιστο έγκλημα της ξενοφοβικής δεξιάς. Αποκτηνώνει τον πολίτη, τον διαφθείρει, τον γεμίζει μίσος, και στο τέλος αποπάνω τον εξαπατά.

 135. Χαρούλα said

  #133 Λάμπας Υπάρχει μια άποψη για το χωριό Πετρωτά, ότι κατοικηθηκε από Μαλτέζους τεχνίτες. Δεν έχω όμως τεκμηριωμένη άποψη. Έχω διαβάσει και γω αυτό με το γυναικείο όνομα Μάλτα, αλλά επίσης δεν το έχω ακούσει καθόλου. Άρα και να υπάρχει θα ειναι σπάνιο. Αντίθετα είναι γνωστό ως επίθετο το Μαλτέζος(και υπ.βουλ.ΣΥΡΙΖΑ).
  https://www.e-evros.gr/gr/pages/20521/petrwta-to-xwrio-me-toys-kalyteroys-xtistes-gefyriwn-th-sphlia-twn-8rylwn

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  134 – Μα το θέμα μας, είναι τι κάνει η αριστερά βρε Avonida, μαζί συζητάμε, ακριβώς επειδή ξέρουμε και συμφωνούμε και οι δύο, για το τι είναι και κάνει η δεξιά (το ξενοφοβική είναι πλεονασμός).
  Και φυσικά συμφωνώ πως αυτό είναι το μέγιστο έγκλημά της.
  Μήπως όμως να δούμε και ποιο είναι το μέγιστο έγκλημα της (όποιας τέλος πάντων) αριστεράς; Γιατί εκ των πραγμάτων, υπάρχει έγκλημα, αλλιώς δεν θα κυβερνούσαν οι εγκληματίες.

  Μια γενική αρχή που έχω για να κρίνω τους άλλους, είναι αυτή. Άλλο είναι το, λέω πως είμαι…..! Κι άλλο το, είμαι….! Την διαφορά την κάνουν η αυτογνωσία και η αξιοπρέπεια.
  Κατά τ’ άλλα, όλοι λένε πως είναι κάτι.

  Καληνύχτα

 137. sarant said

  133-135 Μαλτέζοι τεχνίτες της πέτρας ήρθαν πολλοί στην Αθήνα μετά το 1830 και έχτισαν τα μεγάλα κτίρια της νέας πρωτεύουσας, αλλά πώς να έφτασαν στον οθωμανικό τότε Έβρο; Όχι ότι αποκλείεται βέβαια.

 138. Μαρία said

  135
  Απ’ τη Σαμοθράκη ο πατέρας του.

  137
  Μπορεί οι Εβρίτες να μετοίκησαν εκεί απ’ την Κέρκυρα 🙂

 139. Georgios Bartzoudis said

  129, Χαρούλα said… (ίδε και Sarant 132)
  # Φαίνεται «Θρακιώτισσα» ότι δεν έχεις πάει ποτέ κατά Εύλαλο μεριά: 99,9% Τουρκογενείς και …δείγμα τι Ελλήνων. Αλλά και το (πρώτο) λινκ που παραθέτεις (το δεύτερο δεν το άνοιξα) «αγρόν αγοράζει» περί μαύρων «αφροελληνικής καταγωγής». Είναι ελάχιστοι και μπορείς να συναντήσεις 2-3 αν γκιζερίσεις σε όλον τον Νομό Ξάνθης όπως έχει κάνει πλειστάκις κάποιος «γνήσιος». Κάτι τέτοιο είδαν οι «λινκάνθρωποι» και γράφουν όχι για να διαφωτίσουν αλλά για να εντυπωσιάσουν!

 140. Triant said

  126: Στον δήμο Αθηναίων, δάσκαλος προσφωνούσε παιδί ‘το αβάπτιστο’. Ποτέ δεν ξέρεις.

 141. #28 Πάντως το 1997 η σχετική εγκύκλιος περί ονοματοδοσίας δεν είχε φτάσει στο προξενείο της Νέας Υόρκης. Όταν πήγα να δηλώσω την γέννηση της κόρης μου κάποιος κύριος Παππάς (όνομα και πράμα) ήθελε να με πείσει ότι το παιδί δεν έχει όνομα πριν την βάπτιση, και καλύτερα να περιμένουμε…

  «Κι αν δεν βαφτιστεί ποτέ;» τον ρώτησα.

  Σιωπή και αμηχανία.

  «Εσείς για ποιόν δουλεύετε, για τον Πρόεδρο ή για τον Αρχιεπίσκοπο;» του φώναξα.

  Δεν νομίζω να κατάλαβε τι εννοούσα, αλλά την έγραψε…

  Η κόρη μου τελικά βαφτίστηκε στα δέκα της, τη αιτήσει της.

 142. Μαρία said

  140
  Ε και; Γονείς δεν είχε το παιδί, για να το δασκαλέψουν και να ξεχέσουν το δάσκαλο;
  Εγώ ξέρω άνθρωπο, δικηγόρο το επάγγελμα, που δεν βάφτισε την κόρη του το ΄73 κι έκανε φασαρία στο ληξιαρχείο, για να δεχτούν το όνομά της. Λίγο μετά απ’ την επιστροφή του απ’ την εξορία.

 143. Πέπε said

  140
  Πώς ξέρει ο δάσκαλος αν είναι βαφτισμένος ο κάθε μαθητής; Πιο πιθανό βρίσκω να αισθάνεται μειονεκτικά το παιδάκι που, αντίθετα από τα περισσότερα άλλα, δεν έχει νονό ή νονά. Αλλά ξέρω και αβάφτιστους με νονό, οπότε καλύπτεται κι αυτό. (Και εδώ που τα λέμε δεν καταλαβαίνω γιατί η αντικατάσταση των θρησκευτικών διαδικασιών από πολιτικές πρέπει να σημαίνει αποβολή του όλου εορταστικού στοιχείου. Οι άλλοι κάναν σύμφωνο όχι απλώς χωρίς γλέντι, αλλά χωρίς καν να το ανακοινώσουν, παρεκτός αν το φέρει η κουβέντα. Σου λέει, ε τι, πήγαμε και υπογράψαμε κάτι χαρτιά, βαρετό ήταν… Μα γίνατε ζευγάρι γαμώτο, ανοίξατε οικογένεια! Έτσι και με τον πολιτικό νονό.)

  Όπως και να ‘χει, η μετάβαση, που φαίνεται πως γίνεται, προς τη φυσιολογική κατάσταση όπου ο κόσμος κατά βάση δε θα βαφτίζεται, είναι μια αργή διαδικασία και δεν περιμένουμε να γίνει εντελώς ανώδυνα. Παλιότερα σφάζονταν για την πιστη τους.

 144. Πέπε said

  (Χωρίς να σχολιάσω ότι αν υπάρχουν τέτοια τομάρια δασκάλοι που να στοχοποιούν έτσι ένα παιδί και μάλιστα εντελώς απρόκλητα, τότε προφανώς το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο ποιος βαφτίστηκε και ποιος όχι…)

 145. Λεύκιππος said

  Υπάρχει τουρκική προπαγάνδα; Θα πηδηχτ’ω απ το παράθυρο.

 146. Λεύκιππος said

  Βέβαια κάθε τουρκική οικογένεια έχει 7~8 παιδιά, δεν μένει στα δύο. Οπότε Μεχμετ είναι ένας, οι υπόλοιποι;

 147. Πέπε said

  142
  Υπάρχει και η αμερικάνικη προσέγγιση: Δάσκαλε, σ’ αυτήν εδώ την Πρώτη έχουμε καθαρίσει δασκάλους για μικρότερες προσβολές.

 148. spyridos said

  Καλά τα λέει ο Αβονίδας.
  Παραδοσιακά το CBS, η ολλανδική στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει παραμονές Χριστουγέννων το ποσοστό των ενηλίκων που δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν σε κάποια θρησκεία. Φέτος άκουσα ότι έφτασε το 58%. Σε καλό δρόμο είμαστε.
  Φυσικά οι Ολλανδοί δεν πιστεύουν ότι ο Λίαμ έχει να κάνει με τον Γουίλιαμ, αν το πίστευαν δεν θα το έβγαζαν Λίαμ το παιδί.
  Ακόμα κι ο βασιλιάς τους δεν χρησιμοποιεί το Γουίλυ αλλά το άλλο.
  Οπως τον φωνάζει έτσι γλυκά γλυκά η Μάξιμα: Άλεκκκςςς
  Είδαν τον Νίσον στην τηλεόραση και τα βγάζουν Λίαμ.
  Ολα τα κλασσικά ονόματα έχουν εξαφανιστεί.
  Αν κάποιος έχει κάποιο από τα παλιά δημοφιλή ονόματα είναι πλέον 55+ και κινδυνεύει από τους ιούς.
  Kees, Cees, Jan, Pieter, Peter, Joris, Karin, Catrien, Paola, Sylvia κ.α. που είναι τα ανάλογα των δικών μας Γιάννης, Γιώργος και Μαρία θα ακούγονται σε μερικά χρόνια μόνο στα γηροκομεία.
  Καλά τα γράφει κι ο Βασσσίλης ότι «τα ονόματα δεν «μεταναστεύουν» με τους πληθυσμούς, αλλά με κύματα πολιτικής/πολιτιστικής επικράτησης.»
  Το Ελλαδιστάν στο οποίο αυτό δεν ισχύει, δεν μπορεί να είναι το μέτρο για αυτόν ή οποιοδήποτε άλλο κανόνα.
  Δυστυχώς ή ΕΥΤΥΧΩΣ βαίνει προς εξαφάνιση. Πολιτικά ο πληθυσμός του έκανε αυτή την επιλογή εδώ και δεκαετίες.
  Της πολιτιστικής συρρίκνωσης και εξαφάνισης.
  Η υπουργός πολιτισμού της Ολλανδίας είναι τουρκικής καταγωγής και προέρχεται από κεντροδεξιό πολιτικό χώρο.
  Δεν άκουσα κανέναν να διαμαρτύρεται γιαυτό εκτός από 1-2 γραφικούς.
  Το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών (που είναι η θρησκεία ωρέ πατριώτες) πιάνει τις περισσότερες χρονιές το ονειρεμένο 14% του προϋπολογισμού και ξεπερνά τα 90 δις ευρώ.
  Αυτές είναι επιλογές των χαζόφραγκων που μάλλον σε καλό τους βγήκαν.
  Η Πορτογαλία έχει κάνει παρόμοιες επιλογές και σίγουρα βαδίζει καλύτερα από την Ελλάδα.

 149. Αιμ said

  Από δική μου εμπειρία τουλάχιστον μετά το 2000 δεν έχω διαπιστώσει καμία στοχοποίηση αβάπτιστου παιδιού που δεν έκανε κ θρησκευτικά επίσης σε Αθήνα, Σύρο και Ρόδο .

  Τομάρια που λέει κ ο Πέπε υπάρχουν σίγουρα αλλά έχουν μαζευτεί φαίνεται

 150. Avonidas said

  #148. Υπό μια έννοια, κάθε χώρα και κάθε λαός βαίνει προς εξαφάνιση, από γενιά σε γενιά. Εκτός κι αν πιστεύουμε ότι εμείς οι Νεοέλληνες είμαστε το ίδιο πράγμα με τους ΑΗΠ, ή τους Βυζαντινούς, ή έστω και τους Έλληνες του ’21. Αγνώριστοι είμαστε, κι αυτοί που θα μας ακολουθήσουν σε 100 χρόνια θα είναι, επίσης, αγνώριστοι.

  Δεν ξέρω αν αυτό είναι «ευτυχώς» ή «δυστυχώς», κι εδώ που τα λέμε δεν με απασχολεί κι ιδιαίτερα· απλώς έτσι είναι. Το βέβαιο είναι πως κι εκείνοι θα λένε ωραίες ιστορίες για τους προγόνους τους, θα θεωρούν τους εαυτούς τους ντόπιους και θα πιστεύουν πως όλοι εμείς ζήσαμε τις ζωές μας για να κορυφωθεί η πολιτισμική εξέλιξη στην αφεντομουτσουνάρα τους 🙂

  Πάρτε το απόφαση και ζήστε μ’ αυτό, γιατί το έλκος κάνει θραύση.

 151. # 116

  Σταύρο, αυτά γινότουσαν και γίνονται εύκολα, με ενημέρωση όμως των επιβατών κι όποιος διαφωνούσε, τον πούλο .
  Η περίπτωση του Γιωργάκη είναι διαφορετική, η αλλαγή πορείας έγινε ΕΝ ΠΛΩ, μιλήσανε τα κινητά κι ο πλοίαρχος υποχρεώθηκε από την εταιρία να υπακούσει

 152. Κιγκέρι said

  133, Λάμπας: «…το «Μάλτα» είναι στην περιοχή κύριο γυναικείο όνομα. Ισχύει;»
  135, Χαρούλα: «Έχω διαβάσει και γω αυτό με το γυναικείο όνομα Μάλτα, αλλά επίσης δεν το έχω ακούσει καθόλου.»

  Τραγούδι μια φορά υπάρχει, Μάλτα ψηλή, Μάλτα λιγνή, Μάλτα καγκελοφρύδω..

 153. Κιγκέρι said

  Και μήπως ξέρει κανείς τι θα πει «μπιζουριάνης» που λένε οι στίχοι;

 154. π2 said

  153: Ξέρω επίθετο Μπιζιργιάννης, φαντάζομαι σχετίζεται.

 155. sarant said

  146 Μην είσαι τοσο βέβαιος. Στην ίδια την Τουρκία, τουλάχιστον, ο δείκτης είναι 1.92 παιδιά ανά γυναίκα.

  154 Εγώ ξέρω Βεζιργιαννίδης, που ίσως είναι παρετυμολογημένο.

 156. Costas Papathanasiou said

  153-4-5: “..Μον του Θανάση άριζι που ήταν μπιζουργιάνης/ Θανάης στην πόλη πάεινι τη Μάλτα τη ρωτάει…”.
  Βάσει συμφραζομένων μοιάζει να έχει γενικά τη σημασία “γυρολόγος/πλανόδιος πωλητής” και εξ ήχου ταιριάζει ειδικώς στα οθωμανικο bez (πληθ. bezler)=πανί/ύφασμα που κατάγεται από το αραβικόبَزّ‎ (bazz), με ενδεχόμενη επίδραση του βυζαντινού “βύσσος” (ύφασμα λινό/βαμβακερό, βλ.https://en.wiktionary.org/wiki/bez ). Οπότε, εάν όντως έτσι, “μπιζουρ(γ)ιάνης = υφασματέμπορος/ πλανόδιος με είδη προικός” και εξ αυτού -ίσως- και τα επίθετα Μπιζουργιάννης/Μπεζεριάνος.

 157. bazargân και bazirgân (μπαζαργκιάν, μπαζιργκιάν) ο έμπορος στα οθωμανικά τούρκικα, λέξη περσικής προέλευσης.

 158. Costas Papathanasiou said

  157:…οπότε συγγενές -έτσι κι αλλιώς- και με τα επίθετα Παζαράς, Μπαζαρλής/Παζαρλής, Παζαρλόγλου κ.ά.

 159. spyridos said

  146
  Στην Ολλανδία το μέσο νοικοκυριό έχει 2,12 κατοίκους, ήταν 3,53 το 1950.
  Στη μικρή πόλη (25.000 κάτοικοι, γειτονική της Ουτρέχτης) που μένω τα τελευταία χρόνια, το μέσο νοικοκυριό έχει μέγεθος 2,5 άτομα.
  Το ποσοστό ξένων είναι 5% και το μέσο ατομικό εισόδημα 24.400 ευρώ.
  Το δημοτικό διαμέρισμα Φέγιενορντ του Ρότερνταμ (80.000 κάτοικοι) είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κατοίκων τουρκικής καταγωγής, 20%. Συνολικά κοιτώντας 57% των κατοίκων είναι ξένοι. Το μέσο ατομικό εισόδημα είναι 16.600 ευρώ και το μέσο νοικοκυριό έχει μέγεθος 1,9 άτομα.
  Συνήθως κοιτώντας τα σύνολο και όχι επιμέρους εξαιρέσεις, ο αριθμός των παιδιών συνδέεται με το εισόδημα και όχι με άλλους παράγοντες.

  150
  Εντάξει μπορούμε να το πάμε και παραπέρα. Η γη θα εξαφανιστεί μια μέρα και αυτό είναι σίγουρο.
  Μας πέταξες ένα φουλ του Λάμπρου.

 160. Κιγκέρι said

  156, 157: Ευχαριστώ μεν, αλλά τώρα μου δημιουργήθηκε η απορία αν σχετίζεται η ηπειρώτισσα Μπαζαρκάνα!

 161. xar said

  @140 και εξής:
  Για να προσφωνεί ο απαράδεκτος δάσκαλος το παιδί «αβάπτιστο», ένα από τα 3 συμβαίνει, αν δεν κάνω λάθος:
  1. Μιλάμε για πριν τη θεσμοθέτηση της ονοματοδοσίας, οπότε τα πιστοποιητικά έγγραφα όντως ανέγραφαν στο πεδίο όνομα: Αβάπτισο
  2. Ο δάσκαλος ήξερε προσωπικά την οικογένεια του παιδιού και ότι δεν είχε βαπτιστεί, ή του το είχαν σφυρίξει καλοθελητές
  3. Οι γονείς του παιδιού διαλαλούσαν σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχουν βαφτίσει το παιδί τους, λόγω ιδεολογικού κολλήματος.

  Βεβαια σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και στην 3η, η συμπεριφορά του δασκάλου είναι εντελώς αντιπαιδαγωγική και απαράδεκτη.

 162. Πέπε said

  161
  Το (α) όμως βρίσκεται σε έγγραφα με τα οποία τι δουλειά έχει ο δάσκαλος; Όχι πως δεν έχει πρόσβαση, αφού τα φέρνουν στο σχολείο για την εγγραφή, αλλά είναι γραμματειακή δουλειά. Δεν πρόκειται να εμφανιστεί το «Αβάπτιστο» αντί ονόματος σ’ έναν κατάλογο της τάξης ή σε κάτι άλλο που να το χρησιμοποιεί ο δάσκαλος.

  Θα μου πεις, τη γραμματειακή δουλειά δεν την κάνουν γραμματείς (σιγά μην προσλάβουμε κόσμο επειδή υπάρχει δουλειά να γίνει, οι μισθοί κοστίζουν λεφτά), οι ίδιοι οι δασκάλοι την κάνουν, άρα ίσως σ’ εκείνο το σχολείο να την έκανε ο συγκεκριμένος και να το είχε δει, αλλά και πάλι κάτι από τα (β) ή (γ) θα μου φαινόταν πιθανότερο…

 163. Χαρούλα said

  #152, 153 Κιγκερι ευχαριστώ.
  Η αλήθεια είναι πως ειμαι «πρωτευουσιάνα» και έχω πολλά κενά στην γνώση των βορειοεβρίτικων.
  Όχι δεν ξέρω την λέξη μπιζουριάνης. Ακόμη δεν βρήκα και ποιό φυτο είναι ο κοπινος που ρώτησε η ΕΦΗ. Τα κενά….

  Εμείς στην οικογένεια, τον υφασματέμπορο τον λέγαμε μπασματζή. Δεν ξέρω πως προέκυψε, γιατί το έχω βρει με άλλη ερμηνεία: Κομπογιανίτης, σκιτζής.

 164. Theo said

  Έχω ξαναγράψει εδώ για ένα φίλο μου, που δεν βάφτισε τα παιδιά του (τα δύο πρώτα γεννήθηκαν αρχές δεκαετίας του ’80 και βαφτίστηκαν τη αιτήσει τους, σε ηλικία 12 και 11 χρονών αντίστοιχα). Ζει σε μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων, και τα παιδιά δεν είχαν κανένα πρόβλημα με κανέναν όσο ήταν αβάφτιστα. Το τρίτο, που ζει στην Ολλανδία τώρα, παραμένει αβάφτιστο.

 165. Μιας και ανακατεύτηκα με τα βαφτίσια και μη των παιδιών, ας γράψω κάτι ακόμα.
  «τα παιδιά δεν είχαν κανένα πρόβλημα με κανέναν όσο ήταν αβάφτιστα» και ζήτησαν να βαφτιστούν στα 11 και 12 χρόνια. Είναι σίγουρο ότι δεν είχαν πρόβλημα; Πώς τους ήρθε η διάθεση (όπως και το άλλο των 10). «τη αιτήσει τους» σ’ αυτή την ηλικία δεν κολλάει (χώρια που ως ανήλικα χρειάζονται συγκατάθεση γονέων).

  Τα προβλήματα που ανάφερα πως είχαν γνωστά μου παιδιά αβάφτιστα από δασκάλους προέρχονταν. Βλέπετε κάποτε το θρήσκευμα υπήρχε στα χαρτιά των μαθητών για πολλά χρόνια. Είχε καταργηθεί απ’ τις ταυτότητες πρώτα, απ’ τα πιστοποιητικά των δήμων μετά αλλά τον γράφανε τα απολυτήρια των μαθητών. Και πώς προέκυπτε το θρήσκευμα; Όλοι ΧΟ εκτός αν κάποιος δήλωνε διαφορετικά. Πάντως (γι’ αυτό και λέω πως τα προβλήματα ήταν μέχρι κάποια εποχή) για αρκετά χρόνια το έγραφε το χαρτί του δήμου και έτσι ο δάσκαλος το ήξερε επίσημα (όπως κάθε δάσκαλος – πρέπει να – ξέρει τα σχετικά με τον μαθητή του, οικογενειακή κατάσταση, ιδιαιτερότητες κλπ). Οπότε κάποιοι κολλημένοι δάσκαλοι έκριναν πως έπρεπε με κάθε τρόπο να διαχωρίσουν τον μαθητή που δεν είχε θρήσκευμα. (Το δάσκαλοι πιάνει και τους καθηγητές, δεν χρειάζεται να γράφω εκπαιδευτικοί, όλοι μέσα είναι).

  Καλά, την περίπτωση θεολόγου που με τον τρόπο που έκανε το μάθημα έκανα το 70 – 80% των μαθητών να ζητήσει απαλλαγή απ’ το μάθημα των θρησκευτικών. Η οποία απαλλαγή δεν δίνεται αυτοδικαίως σε όσους δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί αλλά κατόπιν αιτήσεως (με διάφορες προϋποθέσεις, ανάλογα τις ιδέες του υπουργείου).

 166. Theo said

  @165:
  Γράφω ό,τι μου είπε ο πατέρας τους. Όταν είδα τον πρώτο γιο, κάνα χρόνο μετά τη βάφτισή του, μου έδειξε με χαρά το βίντεό της. Κι όταν αργότερα γεννήθηκε ο δεύτερος γιος, η κόρη (που είχε βαφτιστεί πριν από λίγα χρόνια) είπε να μη μείνει αβάφτιστο για πολύ, αλλά οι γονείς δεν την άκουσαν.
  «Τη αιτήσει τους» εννοώ πως το ζήτησαν από τους γονείς τους (κι η συμφωνία των γονιών τους πριν από τον γάμο ήταν να βαφτιστούν τα παιδιά όταν το ζητήσουν).
  Όσο για το «πώς τους ήρθε η διάθεση», με βάση όσα ξέρω κι όσα έγραψα παραπάνω, υποθέτω πως τους επηρέασε η στάση του πατέρα τους που άρχισε να έχει ενεργή σχέση με την Εκκλησία λίγο μετά τη γέννηση των δύο πρώτων παιδιών.

 167. 166 Ξεκάθαρα όλα. Σύμφωνοι.

 168. sarant said

  157 Α μπράβο

 169. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Αν απαγορευόταν να βαπτίσεις ένα παιδί πριν ενηλικιωθεί (18 ετών), κανένας δεν θα ήθελε να βαπτιστή. Και θα επικρατούσε η λαϊκή ρήση «ας τον αυτός είναι βαπτισμένος». Κάτι ανάλογο με αυτό που έχει ξεκινήσει σιγά σιγά τώρα «αυτός είναι εμβολιασμένος».

 170. 157, … bazargân και bazirgân (μπαζαργκιάν, μπαζιργκιάν) ο έμπορος στα οθωμανικά τούρκικα, λέξη περσικής προέλευσης. …

  Θυμάμαι τον Μπαζαργκάν πρώτον πρωθυπουργό του Ιράν μετά την επικράτηση του Χομεϊνί το 1979.
  Ήταν και το παρατσούκλι ενός από τους κολλητούς στην πρέφα των διαλειμμάτων ανάμεσα σε παραδόσεις/εργαστήρια πρωτοετών στο ΕΜΠ.

 171. 154, 155,
  Και Μπεζεργιάννη (Στέλλα) — συνάδελφος

 172. sarant said

  170 Μπα;

 173. Πέπε said

  Η μπαζαρκάνα έχει συζητηθεί εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2021/09/21/k1821-19/#comment-760878, και μαζί της επώνυμα όπως Πεζιρκιανίδης, Βεζυργιάννης…

 174. sarant said

  173 Ξεχνάμε… -τουλάχιστον εγώ.

 175. Άντε, και Βαζιργιαντζίκης

 176. Manos said

  Το Jack – Jacob κτλ. είναι διαφορετικά ονόματα ίδιας προέλευσης, το Mohamed – Mohammed είναι το ίδιο όνομα με άλλη ορθογραφία, άρα το άρθρο ΕΙΝΑΙ σωστό! Η πληθυσμιακή αντικατάστασης -που βάσει του παραδείγματος με τα ονόματα συμβαίνει- είναι αρνητική γιατί: 1) ένας λαός χάνεται (κυριολεκτικά) 2) το ισλάμ και όλο του το αξιακό σύστημά του νομιμοποιείται ως η νέα κουλτούρα. Τέλος, η ανάγκη για αύξηση του πληθυσμού (ειδικά με μετανάστες) είναι μια παλιακιά άποψη για να διατηρηθεί το αντιλειτουργικό *αναδιανεμητικό* σύστημα συντάξεων! Η λύση δεν είναι οι μουσουλμάνοι αλλά η μετατροπή του σε *αποδοτικό* συνταξιοδοτικό σύστημα! Και οι Φιλανδοί 4 εκ. είναι αλλά μια χαρά ζούνε· πρέπει να γίνουμε μυρμήγκια για να υπάρχουν συντάξεις; Με διασπασμένη συνοχή; Τι αντίληψη είναι αυτή;!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: