Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια μετά την κηδεία

Posted by sarant στο 21 Ιανουαρίου, 2023


Μετά την κηδεία βέβαια  προσφέρουν κόλλυβα, καφέ και κονιάκ, ίσως αργότερα ψαρόσουπα στους τεθλιμμένους συγγενείς και στους προσκαλεσμένους. Αλλά εμείς, πολλές μέρες πια μετά την κηδεία του Τέως, μόνο μεζεδάκια μπορούμε να προσφέρουμε -σε όλους όμως, όχι μόνο στους λίγους.

Βέβαια, μεζεδάκια σχετικά με τον θάνατο του Τέως σερβίραμε και στο αντίστοιχο άρθρο του περασμένου Σαββάτου, ενώ ομολογώ πως δεν παρακολούθησα την κηδεία κι έτσι δεν κατέγραψα αστοχήματα που ασφαλώς θα ακούστηκαν. Διάβασα πάντως ότι έδωσαν και πήραν τύποι όπως «του εκλιπών» και «της βασιλομήτωρ» και διάβασα και μερικές αντιδράσεις και ίσως κάνω από βδομάδα έναν γενικό σχολιασμό.

Οπότε, παρά τον τίτλο, τα σημερινά μεζεδάκια θα είναι αβασίλευτα.

Και ξεκινάω με ένα βουλευτικό μεζεδάκι, από τον Βασίλη Οικονόμου, βουλευτή της ΝΔ (παλιότερα του ΠΑΣΟΚ, μετά της ΔΗΜΑΡ).

O κ. βουλευτής επαίρεται για τις «ακατάληπτες ποντιακές ρίζες» του.

Προφανώς ήθελε να πει «ακατάλυτες» ρίζες, αλλά τα μπέρδεψε κι έγραψε κάτι ακατάληπτο!

* Φίλος στέλνει άρθρο του Σκάι (με πηγή το ΑΠΕ) για μεγάλες επιτυχίες του υπουργού Τουρισμού. Ο φίλος καταρχάς δηλώνει ενοχλημένος από αμετάφραστους όρους όπως high spenders, homeporting, city break, κι έπειτα με ρωτάει ποιες είναι οι «χώρες της Σαουδικής Αραβίας»:

Επιπλέον, στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της Μακεδονίας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότιθα πραγματοποιήσει ταξίδια εξοικείωσης για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος σε χώρες της Σαουδικής Αραβίας με στόχο το 2023 να πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά πτήσεις από τις χώρες αυτές.

Προφανώς εννοεί χώρες της αραβικής χερσονήσου. Αναρωτιέμαι αν την κοτσάνα πρέπει να τη χρεώσουμε στον κ. Κικίλια ή στο ΑΠΕ.

* Κι ένα υποτιτλιστικό, που το έχω από την περασμένη εβδομάδα.

O φίλος μας ο Jago, που το αλίευσε, μου λέει ότι είναι από ένα επεισόδιο του Criminal Minds στο Disney+. Πώς ο Ripper από Αντεροβγάλτης έγινε Σπαστήρας, δεν το ξέρω. Εκτός βέβαια αν το πρωτότυπο είχε κάτι άλλο και είναι σωστός ο υπότιτλος.

* Κι άλλο ένα υποτιτλιστικό, από την ταινία «Επικηρυγμένος Βασιλιάς» στο Netflix.

Ο φίλος που το στέλνει λέει «ίσως το θεωρήσεις ασήμαντο».

Δεν είναι και σημαντικό, θα ήθελα όμως να σχολιάσω κάτι.

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι η «λανθασμένη» προστακτική κατά τη γνώμη μου. Είναι, περισσότερο, η επιλογή της προστακτικής. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να λέει ούτε «Επέμενε» ούτε «επίμενε»,  εδώ που τα λέμε ούτε «επέμεινε» ούτε «επίμεινε» (αν και αυτός ο τύπος κάαααπως λιγότερο εξωτικός μού ακούγεται). Θέλω να πω, θα έλεγα «Να επιμείνεις» ή κάτι τέτοιο, αν διάλεγα αυτό το ρήμα.

* Μου λέει φίλος:

Πάρε ένα μεζεδάκι από το tvxs:

…το ζευγάρι βρισκόταν σε εστιατόριο στην περιοχή, όταν δέχτηκε παρατήρηση από τον σερβιτόρο, ο οποίος του ζήτησε με αγενές τρόπο να φύγει από το μαγαζί.

Με ευγενές τρόπο σου το στέλνω, λέει ο φίλος.

* Και για να τριτώσουμε τα υποτιτλιστικά, πάλι από το Νέτφλιξ, ένα επεισόδιο από το House of Cards 3.

Κανέναν ενδιαφέρων, κι έτσι συναντάμε πάλι τον εκλιπών των μεταδόσεων της κηδείας του Τέως.

* Σε άρθρο του in.gr για την παραλλαγή Κράκεν διαβάζουμε:

Kraken: Σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρελαύνει η νέα μετάλλαξη. Η νέα μετάλλαξη Kraken συνεχίζει να παρελαύνει στις ΗΠΑ με τους επιστήμονες να παρατηρούν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού.

 

Ο φίλος που το στέλνει με ρωτάει: Μήπως πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία να παρελάσει και στα μεζεδάκια;

Και έχει δίκιο, διότι η μετάλλαξη (ή παραλλαγή, που νομίζω πως είναι ο προτιμότερος όρος) δεν «παρελαύνει» αλλά «επελαύνει».

* Άλλος φίλος στέλνει λινκ από ένα εξαιρετικά κακομεταφρασμένο, και μάλλον μηχανομεταφρασμένο, άρθρο για το διαστημικό πρόγραμμα της NASA. Τα λάθη ξεκινάνε από την αρχή, αλλά από ένα σημείο και μετά (από τον υπότιτλο «Τι περιλαμβάνει η συνεργασία με τη Space X» και πέρα) απογειώνονται. Ας πούμε:

Μια σειρά από επαναχρησιμοποιήσιμα δεξαμενόπλοια θα μεταφέρει προωθητικό στην αποθήκη αποθήκευσης για να τροφοδοτήσει το ανθρώπινο σύστημα προσγείωσης.

ή:

Το μη πλήρωμα ανθρώπινο σύστημα προσγείωσης Starship θα εκτοξευτεί στη συνέχεια στην τροχιά της Γης και θα συναντηθεί με την αποθήκη αποθήκευσης για να γεμίσει τις δεξαμενές του προτού πραγματοποιήσει ένα έγκαυμα κινητήρα διασεληνιακής έγχυσης και ταξιδέψει περίπου έξι ημέρες στο NRHO όπου θα περιμένει το πλήρωμα της Artemis III.

Δέχομαι το ελαφρυντικό ότι το πρωτότυπο άρθρο είναι δύσκολο και περιέχει στρυφνούς τεχνικούς όρους, αλλά και πάλι…

* Κι ένα απίστευτο (αν έγινε από άνθρωπο) μεταφραστικό λάθος, από την κάποτε έγκυρη Ναυτεμπορική. Πήρα οθονιά, μήπως και το αλλάξουν. Το άρθρο, που ασχολείται με τον δισεκατομμυριούχο σερ Τζιμ Ράτκλιφ, είναι εδώ.

Αυτό επιτρέπει στον Ράτκλιφ να έχει πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων από τους ανταγωνιστές του στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, όλα αυτά δεν άμβλυναν τις αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν στην Αγγλία όταν o μεγιστάνας, οποίος είχε αγωνιστεί ένθερμα για την «Άδεια» στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, αποφάσισε να μεταφέρει την κατοικία του στο Μοντεκάρλο για φορολογικούς λόγους.

Να ξέρετε, το δημοψήφισμα για το Μπρέξιτ έγινε για την άδεια. Όχι για τη γεμάτη. Leave, βεβαίως στο πρωτότυπο.

Και αμέσως πιο κάτω, που δεν πήρα οθονιά:

Ακριβώς όπως η αμφιλεγόμενη φιγούρα του ξεχώρισε αμέσως στον κόσμο της ποδηλασίας με τις διαμαρτυρίες των περιβαλλοντολόγων στο Tour of Yorkshire για τις πολιτικές fracking (τεχνολογία εξαγωγής λαδιού γνωστή και ως υδραυλική θραύση) που διαχειρίζεται η Ineos

Ελαιοτριβείο θα έχει ο δισεκατομμυριούχος! Μα κι αυτοί οι Άγγλοι να λένε oil και το λάδι και το πετρέλαιο!

* Κι ένα ακόμα μεταφραστικό, που σίγουρα έγινε από μηχανάκι.

Το βρήκα γουστόζικο, μου άρεσε και η φωτογραφία.

Η Μαρία Κάλλας με τη Χάρη Κέλλυ, είναι η λεζάντα.

Και βέβαια το Grace μεταφράζεται «χάρη», όχι όμως όταν είναι κύριο όνομα!

* Σε άρθρο του ΑΠΕ που έχει αναδημοσιευτεί αρκετά, ο τίτλος είναι εντυπωσιακός:

Ένα ψάρι του γλυκού νερού στις ΗΠΑ ισοδυναμεί με το να πίνεις επί ένα μήνα μολυσμένο νερό

Εντάξει, οι τίτλοι κάνουν φραστική οικονομία, προφανώς εννοεί «το να τρως ένα ψάρι….»

Και πράγματι, στο κείμενο του άρθρου εξηγεί τι εννοεί:

Το να φας ένα ψάρι του γλυκού νερού ισοδυναμεί με το να πίνεις επί ένα μήνα νερό μολυσμένο στο επίπεδο των 48 μερών PFOS ανά δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων. Το νερό θεωρείται πόσιμο αν δεν περιέχει περισσότερο από 0,2 μέρη PFOS ανά δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τη νέα σύσταση της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Το ακρώνυμο PFOS δεν εξηγείται στο άρθρο, μόνο μας λέει ότι είναι μια από τις πιο ρυπαντικές ουσίες της ομάδας PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες). Ακαταλαβίστικο ίσως, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι τα «δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων». Τι να’ναι πάλι αυτό;

Επειδή σε μιαν άλλη ζωή ήμουν χημικός, κατάλαβα περί τίνος πρόκειται. Τις συγκεντρώσεις μιας ουσίας στο νερό ή στον αέρα (ή στο έδαφος) συνηθίζεται να τις μετράνε σε «μέρη ανά εκατομμύριο» (parts per million, ppm), μέρη ανά δισεκατομμύριο (parts per billion), μέρη ανά τρισεκατομμύριο (parts per trillion, ppt), ακόμα και μέρη ανά τετράκις εκατομμύριο. Εδώ έχουμε 48 μέρη ανά τρισεκατομμύριο (βρήκα το πρωτότυπο), parts per trillion έλεγε, που ο φωστήρας βυσματούχος του ΑΠΕ το μετέτρεψε σε… δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων!

* Μου γράφει φίλος:

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό.

«Τη «βόμβα» αυτή, όπως τόνισε, «απασφάλισε η αποφασιστική ετοιμότητα της πολιτείας αλλά και η ενότητα των πολιτών,»

Και ο φίλος σχολιάζει:

Νομίζω πως είπε το αντίθετο απο αυτό που ήθελε. Δεν μπορώ όμως να σκεφτώ το κατάλληλο ρήμα. Ίσως «απενεργοποίησε», «εξουδετέρωσε» αλλά πρέπει να υπάρχει και κάποιο πιο ειδικό/στρατιωτικό.

Εξουδετέρωσε θα έλεγα εγώ.

* Πρόσεξα ότι η ανακοίνωση του Κολεγίου Αθηνών για το πρόσφατο συμβάν υπογράφεται από τον «Διευθυντή/President». Είναι αντίστοιχοι οι όροι;

Μάλιστα, ο αγγλικός όρος είναι αμετάφραστος και στο κείμενο της ανακοίνωσης:

Με μήνυμα του President ενημερώθηκαν οι μαθητές, ώστε να μην ανησυχούν, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

* Ο κ. Δημητρακόπουλος ξαναχτύπησε. Μετά το Κορωπί, παρέδωσε νέο ρεσιτάλ γαλλομάθειας, που αν το χάσατε μπορείτε να το δείτε εδώ.

* Κάτι ξεχάστηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ. Διαβάζουμε:

Η Ντρισμπιώτη μαζί με το υπόλοιπο γκρουπ αθλητών και αθλητριών, θα αναχωρήσει την Κυριακή (8/1) για το υψόμετρο όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.

Ποιο υψόμετρο;

* Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου γράφει για την κηδεία του Τέως:

Είναι μέρος της Ιστορίας ο θεσμός του βασιλιά, είτε λεγόταν Οθων είτε Κωνσταντίνος. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει. Είχαν την προσφορά τους κι αυτοί και κρίθηκαν με θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Οι Ιερεμιάδες ας ηρεμήσουν κι ας τους αφήσουν να υπάρχουν με την όποια καταξίωση ή απαξίωση η Ιστορία τους επέβαλε. 

Πέρα από το ότι ο κ. Παξινός δεν μας λέει ποιοι είναι «αυτοί» που είχαν την προσφορά τους κτλ. (εντάξει, είναι οι βασιλείς, αλλά μάλλον τσαπατσούλικη είναι η διατύπωση), οι «ιερεμιάδες» είναι κάπως δύσκολο να ηρεμήσουν και να αφήσουν.

Ιερεμιάδα είναι «λόγος που παρουσιάζει, περιγράφει ή εκτιμά, μια κατάσταση με τρόπο ιδιαίτερα απαισιόδοξο ή μεμψίμοιρο· θρηνολογία, μεμψιμοιρία». Η παραίνεση του κ. Παξινού απευθύνεται στους… Ιερεμίες ή τέλος πάντων σε όσους επιδίδονται σε ιερεμιάδες.

* Και κλείνω με ένα χτεσινό μαργαριτάρι, που το είδα στη Lifo. Ο λόγος για τον θάνατο του Ντέιβιντ Κρόσμπι:

 

Το περιοδικό, διαβάζουμε, τον χαρακτήρισε «τον πιο απρόοπτο επιζήσασα της ροκ».

Απρόοπτο, επειδή είχε πάθει σοβαρό τροχαίο και είχε πολλές περιπέτειες υγείας από διάφορες «καταχρήσεις». Αλλά «επιζήσασα» κοτζάμ άντρας με μια μουστάκα δυο πήχες; Μάλλον αυτές οι μετοχές πλέον κλίνονται στατιστικά -χρησιμοποιείται ο συχνότερος τύπος, ανεξάρτητα από γένος, πτώση και αριθμό.

* Ή μάλλον, προσθέτω επί του πιεστηρίου κάτι που είδα στο Τουίτερ, στο προφίλ του Sombrero.gr. Είναι η οθονιά από το τελικό σκορ του αγώνα Μαγαδασκάρης εναντίον Γκάνας. Προσέξτε τους σκόρερ:

H εικόνα συνοδευόταν από το εξής σχόλιο:

– Μήπως ξέρεις πόσο έληξε το Μαδαγασκάρη-Γκάνα;
– 2-1
– Ποιοι έβαλαν τα γκολ;
– Για τη Γκάνα ο Αγκιαπόνγκ. Για τη Μαδαγασκάρη ένα έβαλε αυτός που φοράει το «7» και ένα αυτός με το «13».

Και σκεφτείτε τον εκφωνητή που θα είχε να πει:

Σέντρα του Ραζαφιντρανάιβο, κεφαλιά του Ραντριατσιφερανά και 2-1!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

164 Σχόλια προς “Μεζεδάκια μετά την κηδεία”

 1. Τα ονόματα στη Μαδαγασκάρη έχουν το ενδιαφέρον τους, και τους κανόνες τους. Δεν θυμάμαι αν έχει συζητηθεί ποτέ εδώ, είχε κι η ΑΕΚ τον δικός της πολυσύλλαβο Μαλαγάσιο. Φυσικά, οι πηγές είναι πολλές, π.χ. στο reddit.

 2. Γκρέις Αλεξίου, και λύνεται το πρόβλημα της ακλισιάς!
  Ειδικό στα λιοτρίβια έχουμε νομίζω και εδώ 😀

 3. π2 said

  Εκτός από τη Μαδαγασκάρη έχουν και στην Ταϊλάνδη εντυπωσιακά ονόματα. Είχα κρατήσει μια σύνθεση ομάδας που μου είχε στείλει γνωστός μου το 2018:

  https://www.fiba.basketball/asia/u18/2018/team/Thailand#|tab=roster

  «Πασάρει ο Τσαγιαπόνγκ Θαναροϊγουονγκσά στον Γουιτσάγια Φιθακφαγουασουτθί, κι αυτός δίνει ασίστ στον Ναταπόν Λερτκιροονγκουεάνγκ, που βάζει το καλάθι».

 4. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα σας. Μα κι αυτοί οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης δεν μπορούν να έχουν λίγο πιο μακριά ονόματα. Π.χ. Παπαχριστοδημητρακόπουλος.

 5. 3 Και ένας πολύ διάσημος σκηνοθέτης, που μόνο αφίσες του έχω δει.

 6. Ανδρέας Τ said

  Αλήθεια πως λέγονται οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης στα ελληνικά. Μαδαγασκαρηνοί;

 7. Νέο Kid said

  Για πρώτη φορά (;!!?) πτήσεις από χώρες της Αραβικής χερσονήσου;;
  Πόσες δεκαετίες πίσω έχει μείνει ο Κικίλιας; Μπαναΐα και Χριστέ και Αλλά Ουάκμπαρ!

 8. Καλημέρα,
  Πάλι καλά που δεν έβαλαν στου υπότιτλουςγια τον Τζακ τον Αναμοχλευτή. Είναι το εξαρτημα στο π΄σω με΄ρος της μπουλντόζας εδώ:
  https://s7d2.scene7.com/is/image/Caterpillar/CM20211104-2f8dd-e0388

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Για τα μακρεπίμακρα επώνυμα έχουμε άρθρο:

  Ποιο είναι το μεγαλύτερο ελληνικό επώνυμο;

  6 Μαλγάσιοι δεν λέγονται, αλά γαλλικά;

  7 Εννοεί από Θεσσαλονίκη

 10. Spiridione said

  6. Μαλγάσιοι

 11. Costas X said

  Καλημέρα !

  «Μα κι αυτοί οι Άγγλοι να λένε oil και το λάδι και το πετρέλαιο!»
  «Λάδι» το πετρέλαιο της λάμπας, αρκετές φορές, σε βιβλίο με τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, αγορασμένο από βιβλιοπωλείο, όχι τσάμπα από εφημερίδα. Επίσης «ταξί» η άμαξα (cab) ! Βαριέμαι να ψάξω να το βρω για να αναφέρω την μεταφράστρια.

 12. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 13. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972, σε μια από τις προκριματικές σειρές των 100 μέτρων έτρεχαν δίπλα-δίπλα ο Παπαγεωργόπουλος και ο Ραβελομαναντσόα. Εφιάλτης για τους κφωνητές.

 14. Jago said

  Δυο φορές έβαλα τον ήχο και σαφέστατα έλεγε Jack the Ripper. Χώρια που το γύρισα και στους αγγλικούς υπότιτλους.

 15. Spiridione said

  Ο Ερί Ραζαοναριμαμπιανινά (πλήρες όνομα:Hery Martial Rakotoarimanana Rajaonarimampianina) κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τον αρχηγό κράτους με το πλήρες ονοματεπώνυμο που έχει τα περισσότερα γράμματα (44 χαρακτήρες), όπως και για το επώνυμο με τα πιο πολλά γράμματα (19 χαρακτήρες).
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%81%CE%AF_%CE%A1%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%AC

 16. Spiridione said

  Νόμιζα ήταν τρολιά

 17. atheofobos said

  Αναρωτιέμαι αν την κοτσάνα πρέπει να τη χρεώσουμε στον κ. Κικίλια ή στο ΑΠΕ.

  Ανεπιφύλακτα στον Κικίλια!
  Στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου του γράφει:
  Επιπλέον, στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της Μακεδονίας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει ταξίδια εξοικείωσης για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος σε χώρες της Σαουδικής Αραβίας με στόχο το 2023 να πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά πτήσεις από τις χώρες αυτές.
  https://mintour.gov.gr/vasilis-kikilias-nees-ptiseis-gia-thessaloniki-kai-makedonia/

 18. sarant said

  14 Eντάξει!

  15 Αραγε, θα φωνάζουν ρυθμικά το επώνυμό του;

  16 !!!

  17 Ωραία, το διευκρινίσαμε 🙂

 19. Πουλ-πουλ said

  «Ποιο υψόμετρο;»
  Οι αθλητές των δρόμων αντοχής προπονούνται σε υψηλά υψόμετρα, ή με απλολογία σε υψόμετρο. Θυμήθηκα τις φήμες για τον περίφημο Φινλανδό τον Λάσε Βίρεν. Έλεγαν ότι, μετά από τις προπονήσεις του στα υψίπεδα, έκανε αφαιμάξεις του πλούσιου σε ερυθρά αιμοσφαίρια αίματός του, το οποίο κατέψυχε και το μετέγγιζε λίγο πριν τους αγώνες.
  Τότε τέθηκε το θέμα αν θα ήταν ντόπινγκ μια τέτοια συμπεριφορά, αφού δεν χρησιμοποιούνται ξένες ουσίες, αλλά το ίδιο το αίμα του αθλητή. Τελικά κατέληξαν ότι, έστω και έτσι, θεωρείται ντόπινγκ μια τέτοια τεχνική, με την έννοια ότι χρησιμοποιούνται αθέμιτες πρακτικές.

 20. Καλημέρα

  μεζεδάκια σήμερα (πολύ ενδιαφέροντα) και ευκαιρία για αναφορά σε δυο εδήσεις που δεν πολυπαίξανε στα ελεγχόμενα από πρασινοκόκκινους ΜΜΑ …

  Πλοίο ελληνικών συμφερόντων με 4,5 τόνους κοκαϊνης και 15μελές πλήρωμα ακινητοποιήθηκε και κρατείται από τις ισπανικές αρχές – το Noor1, αν θυμάμαι καλά από τους νεκρούς μάρτυρες είχε 11(+1 ζωντανό) πλήρωμα …

  Τότε
  Στην δεκαετία του 60 ξένους διαιτητές έφερναν με δικά τους έξοδα οι ομάδες του ΠΟΚ, μέχρι που απεδείχθη πως ο ΟΣΦΠ είχε έναν στάνταρ διαιτητή που τον ενεφάνιζε με διάφορα επίθετα πότε σαν Βούλγαρο, πότε σαν Ούγγρο κ.λ.π. -ίσως να μην θυμάμαι καλά λεπτομέρειες, στα διάφορα γήπεδα της επαρχίας
  Τώρα
  Ο Λουτσέσκου κατήγγειλε με στοιχεία πως ο ισπανός VAR του τελικού κυπέλλου ΠΑΟ-ΠΑΟΚ που με τις αποφάσεις του διαμόρφωσε το αποτέλεσμα, ήταν ο ίδιος με τον ισπανό VAR στο ματς ΠΑΟ-ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα που επίσης κρίθηκε από τις αποφάσεις του VAR. Λεπτομέρεια στους δυο αγώνες δηλώθηκε με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ όνοματεπώνυμο !!!!

  Una faccia, una razza, λένε οι Ιταλοί δικαστές και ρίξανε -15 στην Γιουβέντους για (υπερ και υπο) τιμολογίσεις στις μεταγραφές, που να βλέπανε το αλισβερίσι μεταξύ ΟΣΦΠ και ΟΑΡΗΣ …

 21. Στέλιος said

  Καλημέρα, κόλλυβα προσφέρουν σε μνημόσυνο, όχι σε κηδεία.

  Επίσης, έχουμε και το Μόντε Κάρλο που έγινε Μοντεκάρλο

 22. sarant said

  19 Λέει όμως «στο» υψόμετρο, όχι σε υψόμετρο

 23. Πέπε said

  Αποθήκη αποθήκευσης, κορυφαίο. Πρέπει να καθιερωθεί.

 24. Πουλ-πουλ said

  «Με ευγενές τρόπο σου το στέλνω, λέει ο φίλος.»
  Ευγενής παιδί, που έλεγε και ο Τσιφόρος.

 25. LandS said

  8
  Και Τζακ Σκιστήρης, Ξεσκιστήρης ή Ξηλώστρας.
  Επίσης, ο Μπρεχτικός Μάκης Δελάμας.

 26. Pedis said

  Πλούσια τα μεζεδάκια!

  Για τα κόλλυβα –> ορθά το # 21. Καφές, κονιάκ άνευ πολλών αστέρων και κούκιζ, πως τα λέμε ελληνικά ?? 🥳 μπισκότα (έχεις άρθρο?), στις κηδείες.

  Οπότε, παρά τον τίτλο, τα σημερινά μεζεδάκια θα είναι αβασίλευτα.
  Στο μεταξύ άλλαξες τίτλο;

  Και έχει δίκιο, διότι η μετάλλαξη (ή παραλλαγή, που νομίζω πως είναι ο προτιμότερος όρος) δεν «παρελαύνει» αλλά «επελαύνει».

  Το * προελαύνει * ήθελε να χρησιμοποιήσει.

 27. 26 Αβασίλευτα ήταν του προηγούμενου Σαββάτου.

 28. LandS said

  26
  Στους στενούς συγγενείς και αδελφικούς φίλους και ψαρόσουπα.

 29. sarant said

  26-27 Δεν άλλαξα τίτλο. Λέω ότι, παρά τον σχετικό με τον Τέως τίτλο, τα μεζεδάκια δεν αναφέρονται στο θέμα.

  26 Ναι, μπορεί και «προελαύνει»

 30. LandS said

  0 «Δέχομαι το ελαφρυντικό ότι το πρωτότυπο άρθρο είναι δύσκολο και περιέχει στρυφνούς τεχνικούς όρους, αλλά και πάλι…»
  Νόμιζα ότι τα Αρχαία Ελληνικά είναι κάτι σαν επίσημη γλώσσα της NASA, άσε που δεν γίνεται τεχνικοί όροι να είναι στριφνοί αφού όλοι όλα απο εμάς τα πήρανε.

  0 «Τη «βόμβα» αυτή απασφάλισε κλπ»
  Στο Αμέρικα το λένε diffused και έχουν το bomb εκτός εισαγωγικών.

 31. LandS said

  30 Συγνώμη, ήθελα να πω χωρίς εισαγωγικά ή δεν βάζουν στο bomb εισαγωγικά.

 32. Georgios Bartzoudis said

  «έδωσαν και πήραν τύποι όπως ‘του εκλιπών’ και ‘της βασιλομήτωρ’…»

  # Και του πάτερ, και του πάτερ!!! (τσιγκουνιές θα κάνουμε τώρα?)

 33. Αγγελος said

  (30) DEfused, υποθέτω. Της έβγαλαν το φυτίλι.

 34. LandS said

  32
  ‘του πάτερ’ υπάρχει στα λεξικά, έστω και με τη διευκρίνιση «καταχρ. εσφαλ.» και ναι να δεχτούμε ότι είναι λάθος. Τα άλλα όμως είναι κοτσάνες.

 35. LandS said

  33 Ναι ρε γαμότο.

 36. Πιο εξωφρενικό απ’ όλα ότι «θα πραγματοποιήσει ταξίδια εξοικείωσης» ο υπουργός… Αλλά συνηθίσαμε, και μένουμε στα μεζεδάκια. Αυτοί είμαστε, που λέει κι ο ΓΓ.

 37. Αν το λούμπεν επιτρέπει ενσωμάτωση παντού, αξίζει να μπει το βίντεο εδώ:

 38. xar said

  «τον πιο απρόοπτο επιζήσασα της ροκ»

  Καρμπόν το σφάλμα και στην εφσυν:
  https://www.efsyn.gr/efsyn-city/moysika-nea/375204_pethane-o-spoydaios-nteibint-krosmpi

  Υποθέτω ότι το σφάλμα προέρχεται από αυτόματη μετάφραση, με το μηχανάκι να έχει αντιστοιχίσει βάσει της συχνότητα χρήσης το survivour στο επιζήσασα.

  Αν είναι όντως έτσι, τότε είναι εντυπωσιακό ότι το AI φαίνεται να κάνει πλέον λάθη παρόμοια με τα ανθρώπινα.

  Δηλ. δεν έχουμε τα κλασσικά λάθη της αυτόματης μετάφρασης, που νομίζω ότι είναι αστοχία στο parsing, ή χρήση λέξεων/φράσεωνς της γλώσσας στόχου που δεν ταιριάζουν με το συγκείμενο του μεταφρασμένου. Αντίθετα έχουμε τη χρήση του συνηθέστερου τύπου μιαw σχετικά σπάνιας ή δύσκολης γραμματικά λέξης αντί του σωστού τύπου. Δηλ. το ίδιο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν λένε π.χ. «των προσκληθέντων γυναικών».

 39. xar said

  «θα έλεγα «Να επιμείνεις» ή κάτι τέτοιο, αν διάλεγα αυτό το ρήμα.»

  Το «επιμένω» δεν ταιριάζει καθόλου στα ελληνικά σαν απάντηση στο «Συνεχίζει να μη μ’αρέσει», που ούτε και αυτό ακούγεται εντελώς φυσικό, χωρίς να είναι τραγικά άστοχη η απόδοση. Ο διάλογος θα ήταν πολύ πιο φυσικός κάπως έτσι:
  – Και πάλι δεν μ’ αρέσει
  – Μην πτοείσαι

 40. Pedis said

  # 37 – Πάντως, ο τύπος ή υποκρίνεται πολύ καλά ή όντως καταλαβαίνει τι διαβάζει σε λατινικούς χαρακτήρες. Συμπάσχει με το κείμενο!

  Το ωραίο είναι ότι τα Ιταλικά μέσα που έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στις δηλώσεις του Μαντακαϊλί (όχι για να κάνουν πλάκα, το αντίθετο) μετέφρασαν βελτιώνοντας και κάνοντάς τα κατανοητά αυτά που λέει.

 41. Χαρούλα said

  Καλημέρα! Πριν δοκιμάσω μεζεδάκι….

  Επειδή δεν θυμάμαι που έγινε η συζήτηση, γράφω εδώ, φρέσκια-φρέσκια διαπίστωση:
  Έχουμε διακοπή ρεύματος και ΔΕΝ έχω τηλέφωνο(cosmote).

 42. Δεν αναζητάμε γραμματικές πτώσεις.

 43. 41: Αυτοί που έχουν, απλώς δεν ξέρουν ότι τους βάλανε κι ένα μικρό ups.

 44. xar said

  @43
  Απορία: Αν συνδέσεις μια αναλογική τηλ. συσκευή στην πρίζα του τηλεφώνου
  α) θα δουλεύει;
  β) θα συνεχίσει να δουλεύει αν κοπεί το ρεύμα;

 45. michaeltz said

  Μετά την κηδεία μάθαμε ότι ο κος Νικόλαος Γλίξμπουργκ τα τελευταία 10 χρόνια ζει αδιάκοπα στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζαμε γιατί δεν πάει τίποτα καλά!
  Επίσης κατηγορεί εμάς που τον λέμε ανεπάγγελτο. Διαβεβαιώνει ότι εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρηματιών και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αυτό κι αν είναι μεζεδάρα! Σε μία από αυτές εργάζεται και η αδελφή υψηλά, πολύ ψηλά, ιστάμενου στελέχους της Κυβερνησης. Και μετά απορούν γιατί οι δωρεές των πολιτών δίνονται με μεγάλη απροθυμία…
  Η Ελεύθερη Ώρα έσπευσε να προτείνει νέο κόμμα, Βασιλικό, με τον Νικόλαο υποψήφιο πρωθυπουργό, και αρχηγό του κράτους τον Παύλο σαν βασιλιά. Συμφωνώ στο πρώτο σκέλος! Για να μετρηθούμε επί ίσοις όροις, τελοσπάντων. Για την βασιλεία έχω μια επιφύλαξη… Όπως λέει ο Δερμεντζόγλου στο σκίτσο του, τον πρόεδρο ή την Προεδρίνα ελπίζουμε να μπορούμε να τους αλλάξουμε!

 46. 45: Μια και τόφερ’ η κουβέντα:

 47. 4, 15
  Αυτό το Raja- πρέπει να είναι ακριβώς αντίστοιχο του δικού μας Παπα-.

 48. Για να λέμε τα πράγματα με το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ όνομά τους αν ο ΠτΔ είχε πραγματική εξουσία κι αν εκλεγότανε από τον (σοφό) λαό θα ήταν προτιμότερος από την βασιλεία. Αλλά εφ’ όσον εκλέγεται με μαγείρεμα από ένα κόμμα στο οποίο έχει υποχρεώσεις και δεν έχει πραγματικές αρμοδιότητες, απλά εξυπηρετεί το κόμμα της εξουσίας στο να μην έχει ΚΑΝΕΝΑ έλεγχο.
  Κι αυτό βολεύει τα κόμματα- ειδικά ο ότι ο λαός είναι έξω από την εκλογή προέδρου, το ερώτημα είναι κατά πόσο βολεύει τον πολίτη να είναι ανεξέλεγκτες οι κυβερνήσεις δλδ να έχουμε κοινοβουλευτική δικτατορία !!!

 49. Χαρούλα said

  #44 τώρα επανήλθε το ρεύμα. Θα το δοκιμάσω όποτε ξανατύχει. ´Εχω συσκευή.
  Το αστείο είναι, πως το θέμα δεν με απασχόλησε ποτέ, ούτε καταλαβαίνω τι ακριβώς λέτε!
  …αλλά με τρώει και το σκουλήκι της περιέργιας!😂🤣😂

 50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μεζεδάκια στου τέως τα ΄ννιάμερα

 51. 47: Όχι ακριβώς…

 52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  48 – Το θέμα, είναι πως δεν υπάρχουν πολίτες, παρά μόνον, εξαρτημένοι εθελοντές οικονομικοί σκλάβοι, εξ ου και το περίφημο αλάθητο κριτήριο με το οποίο ψηφίζουν.😂

  Υ.Γ – Τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία έχουμε. Αποφασίζουν και διατάσσουν, ασυδοτούν, καταληστεύουν, αισχροκερδούν, φοροδιαφεύγουν, (νόμιμα😂) ελέγχουν τα χρήματα των πληβείων, τους υποχρεώνουν να πληρώσουν τις απάτες τους και δεν μιλάει κανείς. Ησυχία τάξη κι ασφάλεια.😂

 53. rogerios said

  @20: Τζη, χαλάρωσε. Ή, μάλλον, να χαλαρώσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου που λέει χαζομάρες. Μήπως ο VAR δηλώθηκε τη μια φορά ως Κώστας Παπαδόπουλος και την άλλη ως Βασίλης Θεοδωρίδης; Θα συνιστούσα στον Λουτσέσκου να δει φύλλα αγώνος, δελτία ποδοσφαιριστών και επίσημα ανακοινωθέντα διοργανώτριας αρχής για να διαπιστώσω τι τερατουργήματα αναγράφονται και μάλιστα στις εύκολες περιπτώσεις ονομάτων, όχι με Ισπανούς και Πορτογάλους που έχουν δύο επώνυμα συν, πολλές φορές, κι ένα προσωνύμιο που χρησιμοποιούν ως σύνηθες όνομα στην αθλητική σταδιοδρομία τους.

  Λοιπόν, ο διαιτητής VAR στα ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-1 (Απρίλιος 2022, 3η αγωνιστική πλέυ οφφ) και ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 1-0 (τελικός κυπέλλου 2022) ήταν ο Ρικάρδο δε Μπούργος Μπενγκοετσέα. Στα ρεπορτάζ σχετικά με το ματς πρωταθλήματος αναφέρεται ως «ντε Ρικάρντο», στα σχετικά με τον τελικό κυπέλλου ως «Ρικάρντο Μπενγκοετσέα». Να πούμε ότι το δε Μπούργος είναι το επώνυμο που του κληροδότησε ο πατέρας του (επίσης διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου), ενώ το βασκικότατο «Μπενγκοετσέα» το πήρε από τη μητέρα του.
  Σιγά το πρόβλημα και το σκάνδαλο. Δηλαδή μια ισχυρή ομάδα με στοιχειώδη επαγγελματική λειτουργία δεν μπορεί να καταλάβει ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο; Ή υποτιμάς το σύλλογό σου ή θέλεις να ρίξεις στάχτη στα μάτια. Τσάκα τώρα τον Λευκορώσο για να στανιάρει ο αντίπαλος. Μην ανησυχείς… θα τα παίρνεις τα σφυρίγματά σου όσο ο αντίπαλος του ισχυρού του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είσαι εσύ.

 54. Μαρία said

  26
  Το νόστιμο παξιμαδάκι δεν το βλέπεις πια στις κηδείες, εδώ τουλάχιστον.

  44, 49
  Όχι.

  Πέθανε κι ο Ζαχαρέας ο Αιμίλιος, που τον είχα για πεθαμένο.

 55. 54 Εγώ πάλι δεν ήξερα ότι η Ζαχαρέα ήταν κόρη του.

 56. ΓιώργοςΜ said

  49 Αν η συσκευή είναι ασύρματη, φυσικό είναι να μη λειτουργεί το τηλέφωνο (αφού δεν τροφοδοτείται η βάση του, που είναι πομποδέκτης).

  Αν είναι ενσύρματη και πάλι δεν λειτουργεί, πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι η φωνή έρχεται ψηφιακά, μέσω δικτύου, και είναι απαραίτητο το μόντεμ (αυτό το κουτάκι με τα λαμπάκια 🙂 ) για να λειτουργήσει και το τηλέφωνο. Αυτό ισχύει για τις γραμμές υψηλής ταχύτητας (50+) υποχρεωτικά.
  Αν υπάρχει σύστημα με μπαταρίες για να λειτουργεί για λίγο με διακοπή ρεύματος (ups), θα λειτουργεί, αν όχι, υπομονή…

 57. Πέπε said

  54
  Ναι, υποχρεωτικός ο εκκλησιασμός, αλλά κάθε βδομάδα. Την Κυριακή, πριν το κατηχητικό. Και Τετάρτη-Παρασκευή κλειστά τα κυλικεία, και σωματικό έλεγχο στους μαθητές μην τυχόν κουβαλάνε αρτύσιμο κολατσιό.

  Χριστούγεννα, Πάσχα και της Παναγίας, απουσιολόγιο στην εκκλησία κάθε μέρα. Το ίδιο και στους Χαιρετισμούς και στον Ακάθιστο.

  Αλλόθρησκοι και άθρησκοι να αποβάλλονται διά παντός από όλα τα σχολεία της χώρας.

  Τον υπόλοιπο καιρό οι μαθηταί-τριαι είναι ελεύθεροι-αι να κυκλοφορούν όπου θένε τις επιτρεπόμενες ώρες, με την κουκουβάγια τους και την ποδιά τους, αρκεί να συμπεριφέρονται κόσμια. (Ισχύει και για τους αποβλήτους αλλοθρήσκους.)

 58. # 53

  Εγώ, καλή τη πίστει, να δεχθώ όσα λες, αν και το «Ντε Ρικάρντο» δεν προκύπτει από το ονοματέπώνυμο μια που το «Ντε» αλλού αναφέρεται-δεν είναι έτσι ;
  Εσύ μένει να εξηγήσεις γιατί αφου ήρθε μια φορά σαν » Ντε Ρικάρντο» και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών για τις επεμβάσεις του, την επόμενη φορά γιατί του αλλάξανε το όνομα ώστε να μην ξέρουν οι μη εξερευνώντες τα γενεαλογικά δέντρα πως πρόκειται για τον γνωστόν από την μεροληπτική προηγούμενη συμπεριφορά;
  Δεν υπήρξε κάποιος υπεύθυνος να το διαπιστώσει πριν γίνει ο τελικός, ένα ματς που κρίνει τίτλο, διάολε ; ή μήπως θέλανε να μην το πάρει χαμπάρι πριν το ματς ο ΠΑΟΚ και αντιδράσει, όπως έγινε.
  Εσύ τι λες να ήταν δάκτυλος του…ΠΑΟΚ ή άλλου σωματείου ;
  Σε συνδυασμό με τον ορισμό του -ξεβρακωμένου πλέον- Λάοθ σαν διαιτητή στον τελικό, την «εκουσία αποχώρηση» από τον ημιτελικό του Αρη-να μην παιδεύεται τσάμπα είχε εσωτερική πληροφόρηση από «άλλο» σωματείο, φαίνεται- και την εν γένει συμπεριφορά αρχών και αστυνομίας στον τελικό, πρόκειται για κάζο πενσάτο που λέγανε στην Βαβυλωνία

  Για όσους βλέπουν λίγο πιο βαθιά μπορεί η ΕΠΟ να έχει στην πλειοψηφία τους συμβούλους που θεωρητικά είναι με την ΑΕΚ ή τον ΠΑΟΚ αλλά όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι είναι από παλιές αμαρτίες ΟΣΦΠ και ΠΑΟ κι αυτοί κάνουν πολλές δουλειές, θα το είδες και με την αθώωση Βρέτζου-Καραπαπά. η για να στο κάνω πιο απλά είναι διορισμένοι από παράγοντα που ελέγχει και ΟΣΦΠ και ΠΑΟ όπως φάνηκε με την αλλαγή πλεύσης τον περασμένο Μάρτη, όταν βγήκε το ανταγωνιστικό Shopflix στην αγορά.

 59. Λάμπας said

  Ήταν τότε που ο Σαμαράς με τον Κούλη πέταγαν στο δρόμο εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες κ.λπ. Σε κάποια τηλεοπτική συνέντευξη ή ντιμπέιτ η κόρη ρώτησε με επιθετικό ύφος τον Κουτσούμπα γιατί υπερασπίζεται τους δημοσίους υπαλλήλους, αφού ο Μαρξ τους θεωρούσε εχθρούς και δυνάστες του λαού! (Δε θυμάμαι την ακριβή διατύπωση, αλλά αυτό ήταν το νόημα.) Μάλλον θα είχε πάρει σκονάκι από τον μπαμπά…

 60. Μαρία said

  55

  Ούτε οτι ο Ερρίκος Ανδρέου, άλλος με σπάνιο όνομα που πέθανε σήμερα, ήταν άντρας της Νόρας Βαλσάμη; 🙂

 61. ΣΠ said

  Στο τηλεπαιχνίδι ‘Ο πιο αδύναμος κρίκος’ μια ερώτηση ήταν «σε ποια χώρα έγιναν οι πρώτοι θερινοί Ολυμπιακοί αγώνες του 21ου αιώνα;». Ο παίκτης απάντησε «στην Ελλάδα» αλλά η σωστή απάντηση ήταν «στην Αυστραλία»

 62. Pedis said

  # 55 – Εν τω μεταξύ οι δέκα πρώτες ανευρέσεις που δίνει η γούγλα για τον Ζαχαρέα περιέχουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό μπιτ πληροφορίας. Θλιβερό.

 63. 60 Ούτε.
  Βασικά αυτόν τον μπέρδευα με τον συνθέτη…

 64. Εσείς, ιχνηλατέψατε τίποτις σήμερα;
  https://www.fayscontrol.gr/ichnilateyontas-tin-istoria-me-tin-eygenia-manolidoy/

 65. Μαρία said

  63
  Με τον παλιό μας δήμαρχο, το μπαμπά του συνθέτη, κατανοητό. Αλλά με το συνθέτη!

 66. 61: Καιρό είχε να παίξει το θέμα της αρίθμησης… 😁

 67. 65 Τα ονόματα μπερδεύω!

 68. ΣΠ said

  66
  Δεν θα έπρεπε να βάλουν τέτοια ερώτηση.

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  52 >>Το θέμα, είναι πως δεν υπάρχουν πολίτες
  Καταναλωτές είμαστε (παντός είδους-πρωτίστως τηλεσανού) και ψηφοφόροι.
  Είπαμε, και μ΄ όλες τις στρεβλώσεις της δημοκρατίας, δε βρήκαμε ακόμη κάτι καλύτερο 🙂 .
  Αυτοδιαχειριζόμενη κατάσταση, -γεια σου Λάμπρε!- αντέχει μόνο σε «γαλατικά χωριά», τύπου Μαριναλέντα.
  https://www.fanpage.gr/taxidia/marinalenta-i-monadiki-poli-ston-kosmo-choris-astynomia-choris-anergia-1200-eyro-mistho-kai-spitia-me-15-eyro-ton-mina/
  (πάντως έχουμε υλικό για τ΄όνειρο)

 70. … «Άδεια» στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, … Leave, βεβαίως στο πρωτότυπο. …

  Να αδειάσουν τη γωνιά, καλά το είδε ο μεγιστάνας

 71. … fracking (τεχνολογία εξαγωγής λαδιού γνωστή και ως υδραυλική θραύση) …

  Ε, δεν διαβάζουν!

 72. 71 βλ. και #2

 73. Μαρία said

 74. … με τη Χάρη Κέλλυ

  Χάρη Πολυγωνικού Στελέχους η Grace Kelly

 75. 72,
  🙂
  Όντως, παράδοση στην οικογένεια το oil business: Ο συνονόματος παππούς μου είχε λιτρουβιό!

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37
  Ακούω τώρα Στο Κόκκινο στην πολιτιστική εκπομπή, » και με γαλλικό τραγούδι θα μπούμε στο κλίμα για να υποδεχτούμε τον καλεσμένο μας»
  και σκέφτομαι αυτόματα, ωχ τον …Δημητρακόπουλο;
  Διαστροφική πλύση(και δεν έχω καν τηλεόραση).
  σσ. Όχι, τον Ζήνο Παναγιωτίδη(της εταιρείας διανομής Rosebud) έχει προσκαλεσμένο να μιλά για τη γαλλική ταινιοθήκη και το σινεμά της Γαλλίας και γενικά για το σινεμά.
  Στο 105.5, μην το χάνετε οι σινεφίλ.

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  60, Ο Ερ. Ανδρέου έγινε ένα φεγγάρι πρόεδρος του Κέντρου Κινφου (διαδέχθηκε τον Μάνο Ζαχαρία το 1989). Όταν ακούστηκε, του έκανα προς στιγμήν αναπαραγωγή ως Ερρίκος Θαλασσινός!

 78. geobartz said

  34, LandS said «‘του πάτερ’ υπάρχει στα λεξικά, έστω και με τη διευκρίνιση .. και ναι να δεχτούμε ότι είναι λάθος. Τα άλλα όμως είναι κοτσάνες».
  # Να απαιτήσουμε να μπουν στα λεξικά και ‘του εκλιπών’ και ‘της βασιλομήτωρ’ και πλείστα όσα …κοτσανοειδή. Τί διάολο …γλωσσοποιοί είμαστε;;; Τί …δημοκρατία έχουμε;;;

 79. Με την ευκαιρία, για τους εκπαιδευτικούς https://www.europeanfilmfactory.eu/

 80. emfril said

  #6, #10: «Μαλγάσιοι»!!!;;; Από που κι ως που; Ποιος έξυπνος το σκέφτηκε αυτό; Το πιο απλό και το πιο προφανές είναι Μαγαδασκάριοι.

 81. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  61-68 Ακριβώς, δεν έπρεπε να μπει τέτοια ερώτηση.

 82. Μαρία said

  >έδωσαν και πήραν τύποι όπως «του εκλιπών» και «της βασιλομήτωρ»
  Να προσθέσω και «τον άρτι αφιχθείς».

 83. Μαρία said

  80
  Απ’ τα γαλλικά. Malgache.

 84. Μαλαγκάσι είναι η ονομασία που δίνουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους. Η λέξη Μαδαγασκάρη είναι ευρωπαϊκή και, όπως καταλαβαίνω, άγνωστης προέλευσης https://en.wikipedia.org/wiki/Madagascar#Etymology και λίγο πιο αναλυτικά https://fr.wikipedia.org/wiki/Madagascar#G%C3%A9ographie

 85. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα!
  Σημειωτέον ότι οι PFOS προκύπτουν από εκτεταμένη χρήση τασιενεργών/επιφανειοδραστικών (βλ. surfactants, detergents), δηλαδή από ιδιαίτερα πολικές και δυσαποδομήσιμες ενώσεις που περιέχουν μία λιπόφιλη/υδρόφοβη και μία υδρόφιλη ρίζα, διευκολύνοντας έτσι, με αυτή τη διττή φυσικοχημική τους ιδιότητα, την απομάκρυνση της λίγδας από τα ρούχα. Τελικά, αυτή η εγγενής αντίφαση/διφυΐα, διά της οποίας τα λεγόμενα “απορρυπαντικά” καταντούν τοξικοί “μικρορυπαντές”, δείχνει τις επιπτώσεις της μονόπλευρης, υπέρ βραχυπρόθεσμου οφέλους, «επιστημονικής» θεώρησης των πραγμάτων, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να φύγει μια κυβερνώσα λέρα ντουμπλε-φας (βλ. και το παρακλητικόν “νίψον ανομήματα”)
  37,76: Στα “γαλλικά” του Μητρακό/(που σαν βρυσιές ωραίες τ’ ακώ)
  τρέχει Οίκου-Νόμου mot-âme-eau/ ρίζα απ’αρχαίο Bâle à Meaux
  και ραπ-σ’οδό για φονικό,/ τροχαίας, με Τέως μοτοσακό

 86. 79
  Τέλειο, ευχαριστούμε!

 87. Αιμ said

  Τα απλά τηλέφωνα στο χάλκινο (όχι οπτική ίνα) δίκτυο δουλεύουν χωρίς ρεύμα. Έχω πάντα ένα με ένα σπλιτερ στη μπρίζα. Τα ασύρματα ξεμένουν κ από μπαταρία καμιά φορά.

 88. Μαρία said

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  69 – «Είπαμε, και μ΄ όλες τις στρεβλώσεις της δημοκρατίας, δε βρήκαμε ακόμη κάτι καλύτερο.»

  Τρελοκοπελιά,😊 η δημοκρατία δεν έχει στρεβλώσεις, οι ανέραστοι και αγχωτικοί άνθρωποι έχουν, γι΄αυτό και όλα τα διαστρεβλώνουν και τα κάνουν σαν τη στρεβλή μούρη τους. Βάζουν έναν τίτλο στην διαστροφή τους, δημοκράτης, κομμουνιστής, χριστιανός, φιλελεύθερος, κλπ, για να ισορροπούν τις ενοχές τους, και πορεύονται μ΄αυτήν.😂

  Δεν βρήκατε κάτι καλύτερο γιατί δεν ψάξατε κρι κρί μου, βολευτήκατε γρήγορα, μεγαλώσατε κιόλας και πού να ξεβολεύεστε και να ψάχνετε το όνειρο, καλό είναι και το αναγκαίο κακό.
  Πόσα και πόσα δεν ανέχεται και υπομένει ο βολεμένος λόγο του αναγκαίου κακού. Περιορισμοί ελευθεριών, καταπίεση, περικοπές μισθών και συντάξεων, καταπάτηση – κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, κλπ, άθλια υποχρεωτική εκπαίδευση, ΤΚΔ* όλα είναι αναγκαίο κακό και πάντα στο όνομα της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης.
  Όπως βλέπεις όμως, κάποιοι, έστω και λίγοι, επιμένουν να θέλουν, να ψάχνουν, κι αν δεν βρίσκουν, να δημιουργούν το αναγκαίο καλό, είτε τύπου Μαριναλέντα, είτε τύπου σεξουαλικής δημοκρατικής αυτορρύθμισης.😊

  «πάντως έχουμε υλικό για τ΄όνειρο»
  Υλικό πάντα υπήρχε, το πρόβλημα, είναι πως έχετε συνηθίσει στους εφιάλτες!

  *Τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία.

  Για σένα, μήπως και ξεκινήσεις να ονειρεύεσαι πάλι, που από ατίθασο κρι κρί, κοντεύεις να γίνεις οικιακή κατσικούλα.😍

 90. Εφη, μπορεί να τα λέει όλα αυτά ο Λαμπρούκος, αλλά όποτε έχει εκλογές, τσουπ, πάει και το ρίχνει σε συνειδητοποιημένο λευκό, μη χάσει την ευκαιρία, ούτε καν σην αυτορρυθμιζόμενη σεξουαλική δημοκρατία (των μονογαμικών) που πιστεύει !!

 91. Μαρία said

  87
  Εσύ πας ακόμα με το παλιό όπως ο Τεό:-) Οι τηλεφων. συσκευές συνδέονται πια με το ρούτερ και προ οπτικής ίνας.

 92. Μαρία said

 93. sarant said

  92 Οι ισχυροί φυλάγονται, δεν παίζουν.

 94. Πέπε said

  Δηλαδή ρε παιδιά, για να καταλάβω, αν απλώς βγάλω το καλώδιο του τηλεφώνου από το ρούτερ (ή από τον διαχωριστή, δε θυμάμαι ακριβώς σε τι καταλήγει) και το βάλω στην «πρίζα» του τοίχου, θα δουλέψει; Κι αν δεν είναι ασύρματο, θα δουλέψει και χωρίς ρεύμα; (Δεν είμαι στον ΟΤΕ.)

 95. Costas Papathanasiou said

  Οπότε, ταιριάζει να παίξουμε και το ούτι-καριοφίλι του πρόσφατα εκλιπόντος εμβληματικού Θρακιώτη, βλ.
  https://www.youtube.com/watch?v=XVpsR1nMgRw “Μπάρμπα μ` Κυριακό” Καριοφύλλης Δοϊτσίδης- μπαϊντούσκα ή https://www.youtube.com/watch?v=ya3osHekRlk ΤΑ ΑΥΓΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ-Β.ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗΣ-ΑΔΕΡΦΕΣ ΔΟΪΤΣΙΔΗ (:Λαμπριάνα και Θεοπούλα)
  Έτσι είνι μπάρμπα μ’ Κυριακό- ντίλι ντίλι μαυρομάτα μου (δις)
  τα αυγά δεν τ’ αλουνίζουν/ τα τσακίζ’ τα τηγανίζουν (δις)
  Σηκώνεται ταχιά ταχιά- ντίλι ντίλι μαυρομάτα μου (δις)
  στο χουράφ’ πααίν’ να ‘ργώσει/ του αλέτρι του τ’ αστόησι (δις)
  Κι τη γυναίκα τ’ πάγινη- ντίλι ντίλι μαυρομάτα μου (δις)
  στο ποτάμι για να πλύνει/ το καζάν’ στο σπίτ’ αφήνει (δις)

 96. Μαρία said

  94
  Το τηλέφωνο δουλεύει μέσω ρούτερ λέμε. Για τις διακοπές ρεύματος βλ. Στάζυ 43.

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  90 – Να με συγχωρεί η χάρη σου αλλά, λευκό, συνειδητό ή ασυνείδητο, δεν ψήφισα ΠΟΤΕ! Μόνο συνειδητό άκυρο.😂

  Εδώ και πολλά χρόνια (από την γέννησή τους) ψηφίζω τις κόρες μου, ενώ από το 2014 πολιτεύθηκε κι ο σκύλος μου ο Πέπε.😂
  Στο δημοψήφισμα ψήφισα ένα ξεκάθαρο ΙΣΩΣ, ενώ το 15 και στις προηγούμενες, ψήφισα για υπ.οικ. την Ελεωνόρα, για υπ.εξ την Δανάη και για πρωθυπουργό τον ΠΑΝΑΞΙΟ σκύλο μου *Πέπε!

  Το κόμμα Σ.Α.Δ, δημιουργήθηκε πρόπερσι και φέτος θα κατέβει με πλήρες πρόγραμμα στις εκλογές εδώ στο ιστολόγιο. Έχει προκύψει ένα μικρό πρόβλημα με τον γάμα δυό φορές😂 ΚΩΣΤΑ, που για κυβερνοπληθωριστικοκοινωνικοανθρωπιστικοφιλοζωϊκούς λόγους απέχει προς το παρόν από την διαμόρφωση του προγράμματος, κι επειδή εγώ δεν γνωρίζω ανάγνωση και γραφή, περιμένω πότε θα του ΣΗΚΩΘΕΙ πάλι η διάθεση.😂
  Ελπίζω σύντομα γιατί ο καιρός γαρ εγγύς! ΑΚΟΥΣ ΚΩΣΤΑ;😂

  *Απλή συνωνυμία με τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ φιλόλογο του ιστολογίου.😊

  Αυτή η κομματάρα, προσφορά σε όλους τους οπαδούς του νεοσύστατου κόμματος, της σεξουαλικότητας και της προόδου.😂

 98. Πέπε said

  97
  > Απλή συνωνυμία…

  Ξεκάρφωμα, κατάλαβες; Μετά που θα βρει κάπου να με βολέψει ο μπάρμπας, θα λένε «ανιψιός; ποιος ανιψιός; απλή συνωνυμία λέμε!»

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για να μην επηρεάζεται το τηλέφωνο από τη διακοπή ρεύματος, χρειάζεται (επιστροφή σε) σύνδεση pstn ή χρήση ups/μπαταρίας.

  Click to access QIG_Entry2i_November2018.pdf

 100. rogerios said

  @58: Τζη, πρέπει να με δουλεύεις, δεν εξηγείται αλλιώς. Εγώ ο άσχετος χρειάστηκα πέντε (5) λεπτά της ώρας για να βρω ποιος ήταν ο διαιτητής VAR στα δύο επίμαχα παιχνίδια. Και χρειάστηκα πέντε λεπτά, κι όχι λιγότερα, επειδή δεν ήξερα ποιο ήταν το δεύτερο επίμαχο μεταξύ τεσσάρων αναμετρήσεων πρωταθλήματος. Και θέλεις να μου πεις ότι ένας ισχυρός επαγγελματικός σύλλογος δεν μπορούσε να βρει ποιος ήταν ο συγκεκριμένος διαιτητής επειδή η όποια διοργανώτρια αρχή δεν τον ανέφερε με το ίδιο όνομα; Μα, μιλάμε για ανθρώπους με δελτία σε εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες και σελίδα με βιογραφικό στη Βικιπαίδεια. Θες να μου πεις ότι είναι ίδια περίπτωση π.χ. με το δύστυχο τύπο από την Αγία Βαρβάρα που στους αγώνες κατς στη Λεωφόρο τη δεκαετία του 1970 τον εμφάνιζαν τη μια φορά ως αιμοσταγή Βούλγαρο και την άλλη ως αφιονισμένο Τούρκο; Έ, σίγουρα με δουλεύεις.
  Θέλεις να προσφέρεις κάτι; άσε στην άκρη την κλάψα του Λουτσέσκου κι εξήγησέ μου τη μεταγραφή Γερεμέγεφ. Πώς γίνεται δηλαδή να αποκτάς ποδοσφαιριστή που είναι πρωταθλητής και πρώτος σκόρερ στη χώρα του και, ενώ έχεις ανάγκη από παίκτες γιατί το υλικό σου είναι ποσοτικά λειψό την ώρα που κυνηγάς πρωτάθλημα, αντί να τον βάλεις να παίξει αμέσως, τον στέλνεις δανεικό στον Λεβαδειακό. Για να ψηθεί, λες, ενώ ο παίκτης θα κλείσει τα 30 σε λίγο. Μπορείς να μου το εξηγήσεις αυτό το παράδοξο; Αν ναι, θα σου είμαι υπόχρεος.

 101. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – 😂😂😂

  99 – Με σήματα καπνού που χρησιμοποιούσε κι ο τριπαππος μου, ας κάνει ό,τι θέλει το ρεύμα, μα τον Μανιτού.😊

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  100 – Είναι γνωστό πως στην Λιβαδειά ξέρουν από καλό ψήσιμο και ειδικά προβατίνας. Πήρε πληροφορίες ο Λουτσέσκου, δεν τον έστειλε τυχαία εκεί.🌲😂

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  89, 90 Γεια σας αγόρια!
  μερσί για τα τραγούδια.
  Άσε Λάμπρε, οικόσιτη, αλλά η ψυχή στις Σαμαριές 🙂
  Τζη, άστονε τον κουζουλό επαναστάτη του άκυρου (ή του λευκού-μα το ίδιο κάνει, αλλά άντε να το χωνέψει :)).

 104. Μαρία said

  103
  Για την εφορευτική όμως δεν είναι το ίδιο, όταν θα διαβάζει τα ραϊχικής έμπνευσης τσιτάτα του Λάμπρου π.χ. γαμάτε, γιατί χανόμαστε 🙂

 105. Μαρία said

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104 Χαχα, μεγαλείο! Να προσέλθει και μαζί με το σκύλο, να διεκδικήσει το δικαίωμά του ως ζώου συντροφιάς να τον ακολουθεί στο παραβάν.
  Είδα να μπαίνει σε γραφεία υπουργείου τύπισσα με το σκύλο της (δεν ήταν ΑΜΕΑ) και οι μεν φιλόζωοι υπάλληλοι να το υπερασπίζονται οι δε λοιποί να μην μπορούν να υπερασπιστούν τη δική τους άρνηση.

 107. # 100

  Στο θεό σου, βρε Ρογήρε, ποιός δουλεύει ποιόν ; Εσύ το βρήκες σε 5 λεπτά γιατί ήσουνα ψυλλιασμένος, όταν κάποιος ξέρει πως ήταν VAR ο Ντι Ρικάρντο και την άλλη φορά βλέπει Ρικάρντο Μπενγκοετσέα γιατί να υποθέσει πως ήταν ο ίδιος ; Οταν μετά το ματς είδανε ίδια συμπεριφορά στο VAR, το έψαξαν και ο επίσημος ΠΑΟΚ προτίμησε την σιωπή- όπως και με την διαιτητική σφαγή στην Ο-παπαρίνα, για δικούς του λόγους, ο Λουτσέσκου αύριο μπορεί να μην είναι στον ΠΑΟΚ και βλέπει κλεμένους τίτλους (εδώ διεκδίκηση) στο βιογραφικό του και ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ !
  Αν θες την γνώμη μου η δουλειά δεν έγινε από τον ΠΑΟ αλλά από το μεγάλο αφενικό που αποφάσισε να στηρίξει ΠΑΟ όταν του έκανε νερά ο Μαρινάκης, γράφτηκε μέχρι και σε δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά- αν παρακολουθούσες τα σχόλιά μου και βέβαια οι δουλειές γίνονται καλύτερα και πιο αθόρυβα με τον VAR, παρά με τον διαιτητή !

  Και φυσικά αυτό δένει με το δεύτερο ερώτημά σου, αν και αυτό πολλές φορές το ανέφερα στο ιστολόγιο : Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο Αλαφούζος είναι άσχετος με την μπάλα, από πέρσυ τον Απρίλιο έκανε εντατικά μαθήματα παρακολουθώντας τα ματς της ομάδας του Κομπότη, η οποία από κόκκινης επιρροής, πρασίνησε κατόπιν επιθυμίας του μεγάλου αφεντικού. Εκτός αυτού διεκδικητής τίτλου χωρις θυγατρικές είναι κομμάτι δύσκολο, του έδωσε και προπονητή τον μόνιμα εργαζόμενο στον ΠΑΟ Βέλιτς, κάτι παικτάκια και τώρα δώρο τον Γερεμέγεφ, δανεικό μπας και βγει καμιά παικτούρα και τρέχουμε με συμβόλαια και τέτοια…
  Ολες οι μεγραφές του ΠΑΟ είναι των Γιοβάνοβιτς-Κομπότη, να μην πάρει κι αυτός το κατιτίς, μόνο τα περσινά σφυρίγματα για ν’ ανέβει ;
  Μην ξεχνάς πως ο -γάτα- Κομπότης είχε αγοράσει προ ετών τον Πουλίδο, Γενάρη αντι 14 εκτομυρίων ευρώ (!), τον οποίον έδωσε τζάμπα το καλοκαίρι στον ΟΣΦΠ !!

  Το μεγάλο αφεντικό ελέγχει και την ΑΕΚ, αν χρειασθεί, αλλιώς η Ο-παπαρίνα δεν θάπαιρνε άδεια ούτε για φιλικά, κι ο Σαββίδης κοιτάζει να τρυπώσει κι αυτός -αν είναι δυνατόν- πιο εύκολο από το να δημιουργήσει πόλο ο ίδιος τώρα με Ουκρανίες , άσε που αλλιώς γήπεδο δεν θα κτίσει ούτε σ’ έναν αιώνα.

  Bonus : ο ΠΑΟΚ έχει πάρει 3 πρωταθλήματα, ένα στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ένα στα πρώτα χρόνια του ΠαΣοΚ, κι ένα στα πρώτα χρόνια της Π.Φ.Α, τυχαίο ; (της Λάρισσας οφείλεται στην τότε παντοδυναμία του Κοσκωτά)

 108. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 109. π2 said

  Αγόρασε ο Κομπότης παίκτη αντί 14 εκατομμυρίων. Μάλιστα. Κάντα 100 βρε Τζι, τζάμπα είναι.

  (Τι διαβάζουμε πρωινιάτικα οι ποδοσφαιρόφιλοι…)

 110. Πέπε said

  Καλημέρα. Μιας και είμαστε στα μεζεδάκια, σας αρέσουν οι γενικές; Σ’ εμάς τους δασκάλους, πολύ. Ιδού μερικές (τις έλαβα χτες με τη σχολική αλληλογραφία):

  «Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής εκπαιδευτικών Π.Ε. & Δ.Ε. και μελών ΕΕΠ & ΕΒΠ στο πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης».

  1. Η Π.Ε. και η Δ.Ε. Το ΕΕΠ και το ΕΒΠ (δεν ξέρω τι είναι τα 2 τελευταία).
  2. Οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. και της Δ.Ε. Τα μέλη του ΕΕΠ και του ΕΒΠ.
  3. Η συμμετοχή των εκπ/κών της Π.Ε. και της Δ.Ε και των μελών του ΕΕΠ και του ΕΒΠ.
  4. Οι αιτήσεις συμμετοχής των εκπ/κών της Π.Ε. και της Δ.Ε και των μελών του ΕΕΠ και του ΕΒΠ.
  5. Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των εκπ/κών της Π.Ε. και της Δ.Ε και των μελών του ΕΕΠ και του ΕΒΠ.
  6. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των εκπ/κών της Π.Ε. και της Δ.Ε και των μελών του ΕΕΠ και του ΕΒΠ.
  7. Η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των εκπ/κών της Π.Ε. και της Δ.Ε και των μελών του ΕΕΠ και του ΕΒΠ.

 111. ΚΩΣΤΑΣ said

  97 Γεια σου Λάμπρο! 😂 😜 🤣 

  Για τις πρώτες εκλογές σκέφτομαι αποχή, ένα μήνυμα στον Κούλη για δικτατορία Τραπεζών, αισχροκέρδεια παρόχων ενέργειας, υποκλοπές…

  Εννοείται ότι αν κατέβει στις εκλογές το κόμμα μας, ΑΣΔ, τότε συν γυναιξί και τέκνοις και μετά άλλων πολλών πρωί-πρωί στην κάλπη, θα κάνουμε θραύση!  😉 

 112. sarant said

  110 🙂

  111 Γεια σου Κώστα. Τι είπαμε ότι είναι το ΑΣΔ;

 113. ΚΩΣΤΑΣ said

  112 Αγνοείς, Νικοκύρη μας, το σημαντικότερο σύγχρονο κόμμα; 😉
  Αυτορυθμιζόμενη Σεξουαλική Δημοκρατία – ΑΣΔ

 114. Καλημέρα,
  110 ΕΕΠ Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΕΒΠ Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό Στην πρώτη κατηγορία οι εκπαιδευτικοί που είναι για παράλληλη, ειδικά τμήματα κλπ (ειδικής αγωγής που λέμε στην πιάτσα). Στη δεύτερη είναι μη εκπαιδευτικοί (π.χ. λογοθεραπευτές, νοσοκόμες κλπ) που χρειάζονται για να στηρίζουν μαθητές με αναπηρίες διάφορες (π.χ. παιδικό διαβήτη).

 115. sarant said

  113 Εμ, δεν το έχετε προπαγανδίσει αρκετά!

 116. Λάμπρος Καρασμανάκης said

  103 – Όχι οικόσιτη κρι κρί μου, αλλά οικιακή, περιορισμένη και εγκλωβισμένη σε γραφείο, δωμάτιο και κουζίνα, μικροαστική δηλαδή, που αναπολεί την άγρια φύση της, στα απόκρημνα βράχια της Σαμαριάς, κι αντικατάσταση αυτής της ψυχής, με ψήφους σε διάφορους «προοδευτικούς» κωλοτούμπες. Σχεδόν κατάντημα!

  Δεν είμαι κανενός είδους επαναστάτης, ούτε υπέρ των όποιων επαναστάσεων, το έχω δηλώσει από τα πρώτα σχόλια εδώ, αλλά….!😂
  Οι επαναστάτες, είναι δογματικοί και συντηρητικοί, κι οι επαναστάσεις τους, εξυπηρετούν την δική τους δογματική συντήρηση.
  Είμαι αντάρτης και αμφισβητώ την κάθε εξουσία που καταπιέζει την φυσική ανθρώπινη λειτουργία και έκφραση.
  Είμαι υπέρ της φυσικής μετάβασης κι όχι της βίαιης ανατροπής που μόνο πόνο και καταστροφή προσφέρει και δύναμη στους νέους εξουσιαστές – αφέντες.
  Στις στημένες εκλογές του πατριαρχικού συστήματος, συμμετέχω γιατί πιστεύω στην δημοκρατία και για να δείξω την αντίθεσή μου στην συνενοχή του εγκλήματος, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ!
  Δεν ξέρω, εσείς μπορεί να φάγατε, αλλά εγώ όχι, δεν έφαγα, κι ας πληρώνω, συνένοχος δεν είμαι και δεν θα γίνω ποτέ. Αλλά άντε να το χωνέψετε.😂
  Καλημέρα.

 117. # 109

  Σιγά μην ήταν του Κομπότη τα λεφτά, έτσι όμως έγινε, όπως σήμερα το λισβερίσι με ΟΣΦΠ και Αρη που ό ένας πουλάει ή αγοράζεει παίκτες του άλλο ή για τον άλλον.
  Αν δεν θυμάσαι, ψάξτο λίγο, δεν βλάπτει. Εννοείται πως δεν έπαιξε καθόλου στον Λεβαδειακό ο παίκτης και ήταν από τα πιο χοτ ονόματα της εποχής του αν και στον θρύλο λίγα πράματα έδειξε

 118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  104 – Μαρία δεν περίμενα από σένα τέτοια προβικάτσια!😂
  Αυτά είναι ραϊχικά τσιτάτα αλλά, των διάφορων αγάμητων σεξολιγούρηδων (ανδρών και γυναικών) και δεν έχουν καμία θέση στο σεξουαλικό και προοδευτικό μας πρόγραμμα που θα καταρτίσουμε λείαν συντόμως με τον γάμα δυό φορές ΚΩΣΤΑ.😂

  Τα ραϊχικά τσιτάτα τα ξέρεις φυσικά, αλλά τα βάζω για να έχετε μια ιδέα σε ποιά βάση θα στηριχθεί το πρόγραμμα.

  Ο έρωτας, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής, αυτές πρέπει να την κυβερνούν.

  Η καταπίεση της φυσιολογικής σεξουαλικής ικανοποίησης οδηγεί σε διαφόρων ειδών υποκατάστατα ικανοποίησης.

  Είναι η σεξουαλική ενέργεια που εξουσιάζει τη δομή των συναισθημάτων και της σκέψης του ανθρώπου.

  Στο είπαν κατάμουτρα: «Είσαι και θα είσαι πάντα κατώτερος, ανίκανος να αναλάβεις την παραμικρή ευθύνη». Κι εσύ τους αποκαλείς καθοδηγητές και σωτήρες και φωνάζεις «ζήτω, ζήτω».

  Δε σʼ αγαπούν ανθρωπάκο, σε περιφρονούν, επειδή περιφρονείς τον εαυτό του. Σε ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά. Γνωρίζουν τις χειρότερες αδυναμίες σου, όπως θα έπρεπε να τις γνωρίζεις εσύ. Σε θυσίασαν σε ένα σύμβολο και εσύ τους έδωσες τη δύναμη να σʼ εξουσιάζουν.

  111 – Τι αποχή λές βρέ, σε πλήρωσε ο Gee κι αλλαξοπίστησες;😂

  112 – Σεξουαλική Αυτορρυθμιζόμενη Δημοκρατία, αν και βλέπω πως ο ΓΓ δεν συμφωνεί με την σειρά και προτείνει το, Αυτορυθμιζόμενη Σεξουαλική Δημοκρατία. Στην ολομέλεια του κόμματος θα αποφασίσουμε με ποιό όνομα θα κατεβούμε στις εκλογές.😂
  Προπαγάνδα δεν κάνουμε, βασικό σύνθημά μας, ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ. Οσοι πιστοί προσέλθετε.😂

 119. π2 said

  117: Μην επιμένεις. Δεν έγινε έτσι και το ξέρεις, και τα «ψάξτο λίγο, δεν βλάπτει» περιττεύουν (κι επίσης το ξέρεις). Ο Πουλίδο υπέγραψε για ενάμιση χρόνο στον Λεβαδειακό επειδή τον ήθελε ο Ολυμπιακός αλλά ο παίκτης είχε πολύ μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο Ολυμπιακός έβαλε τον Κομπότη να τον πάρει για να μην μπλέξει. Αλισβερίσι ασφαλώς υπήρξε, αλλά δεν σχολίασα αυτό. Σχολίασα τα 14 εκατομμύρια, που φυσικά δεν υπήρξαν ποτέ και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν σε αυτό το σύμπαν. Και φυσικά και έπαιξε ο Πουλίδο στον Λεβαδειακό, σε έξι παιχνίδια, μπορείς να τα βρεις με αναζήτηση τριών λεπτών.

  Συγγνώμη από τους υπόλοιπους, σε γενικές γραμμές από το ποδοσφαιρικό debunking, αλλά από καιρού εις καιρόν δεν αντέχω να διαβάζω για εναλλακτικά σύμπαντα.

 120. Πέπε said

  118 τέλος:

  Ωχ, διάσπαση μου μυρίζει.

  (Να μη συγχέεται με:
  -Ωχ, μου μυρίζει διάσπαση.
  -Διάσπαση μου μυρίζει, ωχ!
  -Διάσπαση -ωχ!- μυρίζει μου.
  -κλπ.)

 121. 79, 86: Κι αυτό https://www.edushorts.com/

 122. 95: Όποιος προλάβει https://www.facebook.com/events/3043623582604632/

 123. 118, 120

 124. Triant said

  123: Αν μου έλεγες πως στην υπόλοιπη ζωή μου μπορώ να βλέπω μόνο τις ίδιες δυό ταινίες, η μία θα ήταν αυτή. Για την άλλη δεν έχω αποφασίσει.

 125. Pedis said

  Αφεντικό, όποτε ευκαιρήσεις ελευθέρωσε ένα καημένο σχόλιο. Φχαριστώ.

 126. 111, … υποκλοπές …

  Και αλογοσύρτες εμπλέκονται

 127. Pedis said

  Μόλις παρακολουθήσαμε, μ’ άλλα λόγια, το εναρκτήριο λάκτισμα όσων μας περιμένουν στην πεντηκονταετηρίδα της Μεταπολίτευσης το 2024.

  Μετά τους ταγματασφαλίτες του 1943 και τον Κοκό του 1965, ας ετοιμαστούμε για την αποκατάσταση (και) του παρεξηγημένου βασιλοχουντισμού της δεκαετίας του 1970.

  Επιφανή τέκνα του οποίου βρίσκονται, άλλωστε, από καιρό σε θέσεις-κλειδιά του επιτελικού μας κράτους.

  / / / / /

  Αυτό το εξαιρετικό άρθρο θα ενδιαφέρει κάποιους.

  The invention of free love
  https://aeon.co/essays/how-percy-shelley-invented-free-love-in-1792

  Wollstonecraft was an enthusiastic supporter of the French Revolution. She wrote «A Vindication of the Rights of Men» (1790), defending the Revolutionaries from the attacks of Edmund Burke and other conservatives.

  She followed this with her feminist masterpiece «A Vindication of the Rights of Woman» (1792), in which she attacked the well-established double standard whereby male libertinism is tolerated while women’s lives are destroyed by any sexual transgression.

  The solution she proposed was greater chastity for both men and women. But her central purpose was to make the case for female education. She said that only once women are equal companions to men can marriage become a genuine partnership rather than a form of servitude.

 128. sarant said

  125 –> 127

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του Νίκου Ξανθόπουλου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  «Η μακρόχρονη παρουσία του Νίκου Ξανθόπουλου (…) Μεγάλοι συνθέτες, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κώστας Καλδάρας, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Νικολόπουλος του εμπιστεύθηκαν τραγούδια τους…

  κι έκανε έτσι μία η κυρά Τσιμενδώνη κι αναποδογύρισε …τον Καλδάρα, από Απόστολο σε Κώστα! (ο γιος του).
  https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=4477

  κι ο αναπλ.ΥΠΠΟΑ, Γιατρομανωλάκς είχε λέει γράψει στο αντίστοιχο μήνυμά του, Μίκυ, τον Μίκη, αλλά δεν το πρόλαβα, το διόρθωσε.
  Επιβεβαίωσε το Μανογιατρολάκη που τονε λέει ενίοτε ο θεσσαλονικιός Θεόφιλος στο ράδιο στην σατιρικοπολιτική του εκπομπή.

 130. Πέπε said

  Εβιπεπαίωσε το Μανογιατρολάκη που τονε λέει ετίονε ο λοναθεσσικιός Φιλόθεος στο δίωρο στην πολιτικοσατιρική του επκομπή.

 131. ΚΑΒ said

  127῎ «Μισό αιώνα μετά την πολιτειακή αλλαγή του 1974, παρόμοια μεταβολή είναι πια νοητή μονάχα ύστερα από κάποια πελώρια εθνική καταστροφή.»

  Αν είναι δυνατό να γράφονται τέτοιες θέσεις και μάλιστα από αριστερούς. Η βασιλεία δηλ. θα μας σώσει!

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  🙂 🙂 130 !

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι άνθρωποι που κλαίνε τον βασιλιά τους δεν είναι κατ’ ανάγκην γραφικοί και άκακοι· είναι εκείνοι που ακόμη κι αν δεν σκοπεύουν να επιδιώξουν τον αυταρχισμό, μάλλον δεν θα του αντισταθούν σε περίπτωση που τον δουν να κοντοζυγώνει.
  https://www.kathimerini.gr/opinion/562239205/diataseis-123/

 134. rogerios said

  Συγχαρητήρια, Τζη!

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  120 – 😂😂😂
  Δε νομίζω, απλώς ο φίλος και συναγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ χρειάζεται λίγη ξεκούραση και διαλογισμό, και θα επανέλθει Δημήτριος.😂

  123 – 😂 Η ταινία πάντως θεϊκή όπως λέει κι ο Τriant.

  130 – Ρε συ Πέπε, μη καπνίζεις μελαμίνες αφού σε πειράζουν.😂

 136. Pedis said

  # 131 – Εννοεί (αν και είναι γραμμένο με αστοχία, συμφωνώ) ότι θα βρουν ευκαιρία να στον ξαναφορτώσουν αν γίνει εντελώς της πουτάνας.

 137. sarant said

  134 Εμ…

 138. Μαρία said

  Στο 30:55 ακούγεται ο Μητσ. να λέει «παράνομες εισόδοι». Ωραίος συνδυασμός με το «απετράπησαν» που προηγείται.
  Είχα να δω δελτίο του σκαι κι εγώ δεν ξέρω πόσα χρόνια.

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Σημειώνεται ότι, τρεις τόνοι κοκαΐνης θα έφταναν στην τιμή των 180 εκατομμυρίων ευρώ στη λιανική αγορά.
  Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν 4,5 τόνους κοκαΐνης σε φορτηγό πλοίο υπό ελληνική διαχείριση στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων.»
  Τί γίνεται, σε τρίτονο πουλιέται/υπολογίζεται στην πιάτσα η σκόνη η λευκή;
  Αρα 180+90 εκατομμύρια ο (χαμένος) τζίρος;
  https://www.cnn.gr/kosmos/story/346724/ispania-akinitopoiithike-ploio-ellinikon-symferonton-me-4-5-tonous-kokainis-15-syllipseis
  Το βαπόρι από το Ρίο
  πιάστηκε εν Καναρίω
  είχε άσπρη μες τ΄αμπάρια
  κι έπλεε τυφλά κι ανάρια.

 140. Μαρία said

  Απ’ το χτύπημα με το γκλομπς έχασε το δεξιό του αρχίδι.

 141. # 134

  Ρογήρε, σωστός !
  Το ρίσκο του Γιοβάνοβιτς να παίξει ανοικτά δεν του βγήκε, αλλά έτσι είδαμε ένα εξαιρετικό σε θέαμα παιχνίδι.

  Ενα πράγμα με ανησυχεί γιατί δεν πολυπιστεύω σε συμπτώσεις, στην Ο-παπαρίνα ο Αραούχο πήγε να κόψει την μπάλλα στον Κωνσταντέλια και δεν είδε ούτε κίτρινη, χθες πάλι σε ΑΚΙΝΔΥΝΗ φάση το προσπάθησε ο Σένκεφελντ και είδε κίτρινη ο …Κουλιεράκης για διαμαρτυρία !!!! Με παρηγορεί κάπως η σκέψη πως αν έβγαινε κίτρινη θα μπορούσε να επέμβει το VAR και να γίνει απ’ ευθείας κόκκινη -που ήταν και το σωστό και στις δυο περιπτώσεις- κάτι που δεν ήθελαν οι διαιτητές. Αν δεν ισχύει όμως, σημαίνει πως έχει μπει στο στόχαστρο με ισχυρή διαιτητική κάλυψη του δράστη.
  Εξαιρετική η στάση των οπαδών του ΠΑΟ, ίσως έπρεπε να χειροκροτήσουν λίγο περισότερο τον πιτσιρικά όταν βγήκε αλλά και λάθος του Λούτσε που τον έκανε αλλαγή μαζί με άλλον παίκτη.
  Ο ΠΑΟΚ θα έχει σκαμπανεβάσματα, δεν προλαβαίνει φέτος. Δύσκολα πολύ όμως θα παίζει και του χρόνου ο Κωνσταντέλιας στον ΠΑΟΚ, είναι χαρά μου να τον βλέπω να παίζει, όπως κάποτε ο Κούδας μ’ έκανε να αλλαξοπιστήσω.

 142. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Εγώ αλλαξοπίστησα το 1994 στο μουντιάλ και συγκεκριμένα μετα το 4-0 και πιο συγκεκριμένα μετα την εξέταση για ουσίες του Μαραντόνα. Όλοι ναρκωτικά παίρνουν, μόνον ο Μαραντόνα βγήκε θετικός;

 143. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  140. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε χάσει και τα δύο πριν το τρύπημα και μετα το κτύπημα επανήλθε το ένα. Πάει και για άλλο κτύπημα.

 144. kolokotronis said

  Χαιρετώ,
  (δυστυχώς, η Γλώσσα μας δεν έχει άλλον κατάλληλο χαιρετισμό για αυτήν την ώρα -αργά το βράδυ- καθότι είναι αργά πια για να πεις «καλησπέρα», τα δε «καλό βράδυ» και «καλή νύχτα» έχουν περισσότερο αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα) φλυάρησα…
  Στο μαργαριτάρι για το θάνατο του σπουδαίου Ντέιβιντ Κρόσμπι :
  «Το περιοδικό, διαβάζουμε, τον χαρακτήρισε «τον πιο απρόοπτο επιζήσασα της ροκ»», εκτός από το προφανές λάθος (γέλασα με την ευφυώς χιουμοριστική εξήγηση, πως «…μάλλον αυτές οι μετοχές πλέον κλίνονται στατιστικά…»), συνυπάρχει και ένα άλλο λάθος, με το οποίο δεν ξέρω εάν έχετε ασχοληθεί σε άλλη ανάρτηση.
  Αυτό της σύγχυσης μεταξύ επιθέτων και επιρρημάτων, το οποίο αρχίζει να εμφανίζεται συχνά. Ακούω και διαβάζω:
  – ιδιαίτερο ακριβό αυτοκίνητο
  -εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  -απρόοπτος επιζήσαντας τραγουδιστής της ροκ (εν προκειμένω)
  Εάν μπει κόμμα (ή μικρή παύση στον προφορικό λόγο) ανάμεσα στις δύο πρώτες λέξεις των παραπάνω φράσεων, τότε αλλάζει πλήρως το νόημά τους.
  ‘Ομως, δεν εννοούμε πως το αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερο, ούτε πως το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό, ούτε πως ο Κρόσμπι υπήρξε απρόοπτος.
  Εννοούμε πως το αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα (επίρρημα) ακριβό, πως το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά (επίρρημα – extra στα αγγλικά) παρθένο, το οποίο είναι μία από τις κατηγοριοποιήσεις του ελαιολάδου, ανάλογα με την οξύτητά του και άλλους παράγοντες.
  Και βέβαια εννοούμε πως ο Κρόσμπι απροόπτως, απρόοπτα επέζησε μέχρι τα 81 έτη, με τόσα που είχε περάσει.
  Επομένως, στις παραπάνω φράσεις χρησιμοποιούμε επιρρήματα (ιδιαίτερα, εξαιρετικά, απρόοπτα) και όχι επίθετα.
  Συγγνώμη για το μακροσκελές του σχολίου.
  Καλή νύχτα (εδώ πάει…)

 145. sarant said

  139 Α, προφητικό το στιχούργημα -θα δεις αύριο!

 146. sarant said

  144 Καλώς ήρθατε, ευχαριστώ για το πρώτο σας σχολιο.

  Για την υποκατάσταση επιρρημάτων από επίθετα -που φαίνεται και στους χρόνιους ασθενείς ή το «ανεξαρτήτου ηλικίας», χρωστάμε άρθρο.

 147. Μαρία said

  Η δηλητηριασμένη τούρτα φταίει.

 148. Πέπε said

  144
  Ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που δεν το έχω δει ποτέ ως «εξαιρετικά παρθένο» (αν και το έχω δει ως έξτρα παρθένο), νομίζω ότι έτσι λεγόταν από τότε που προσδιορίστηκε η συγκεκριμένη κατηγορία.
  Το ιδιαίτερο ακριβό αυτοκίνητο, σίγουρα δεν οφείλεται σε παράλειψη, κατά λάθος, του κόμματος; Γιατί αλλιώς είναι τόσο αφύσικο που δεν μπορώ να φανταστώ φυσικό ομιλητή της ελληνικής να το λέει εννοώντας ιδιαίτερα ακριβό.
  Ο δε απρόοπτος επιζήσασας (ρε τον ταλαίπωρο… να επιζήσεις και μετά να σε βρει τέτοιο πράγμα!) είναι απλώς μια βιαστική μετάφραση από άνθρωπο που δεν προλάβαινε να σκεφτεί στα ελληνικά.

  Οι χρόνιοι ασθενείς, ναι: αυτοί είναι όντως η περίπτωση που περιγράφετε. Αλλά τέτοιες καθαρές περιπτώσεις δε νομίζω να είναι τόσο συχνές ώστε να στοιχειοθετούν τάση. Το ανεξαρτήτου (ηλικίας ή ό,τι άλλο) δεν το θεωρώ τέτοια περίπτωση, είναι απλώς γραμματικό λάθος αμηχανίας.

 149. kolokotronis said

  148
  Όμως, αγαπητέ, η επισήμανση γίνεται, επειδή ακριβώς:
  – το πρώτο είναι λάθος εξαρχής (που δεν ήταν εξαρχής, αλλά τέλος πάντων…)
  – το δεύτερο είναι «τόσο αφύσικο»
  – το τρίτο είναι «μια βιαστική μετάφραση»
  – το τέταρτο είναι «γραμματικό λάθος αμηχανίας».
  Δεν διαφωνούμε.
  Όταν πληθύνουν τέτοιου τύπου λάθη, τότε όντως θα στοιχειοθετηθεί τάση.
  Χρειάζεται να περιμένουμε έως τότε;

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  147, Ο εν λόγω, την εποχή λίγο πριν το τούρτωμα, πέρασε απ΄τα μέρη μας. Ήθελε/έψαχνε να αγοράσει σπίτι στα νότια κι έτυχε να είναι στην πλατεία και ο πατέρας μου όταν ρώτησε τα σχετικά, αν πουλιέται κάποιο ακίνητο πέριξ κλπ λέγοντας ότι είναι πρύτανης και δεν ξέρω τί άλλο. Μετά, όταν έγινε το επεισόδιο (το δείξανε οι τηλεοράσεις προφανώς), ο πατέρας μου τον θυμήθηκε και αποφάνθηκε αναστοχαστικά: ε τον κακομοίρη, αλήθεια το έλεγε ότι ήταν πρύτανης κι εμένα μου φάνηκε μιαολιά αλαφρύς! 🙂

 151. Πέπε said

  149
  Εννοώ ότι το δεύτερο και το τρίτο αμφιβάλλω αν θα τα υποστήριζαν κι οι ίδιοι που τα έγραψαν. Λογικά θα έλεγαν «ουπς, ναι, δεν πρόσεξα, βιαζόμουν». Το να κάνεις λάθη υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

 152. Μαρία said

  Ας βάλω κι εγώ ένα ποδοσφαιρικό.

 153. Ο ΠΑΟ πήρε Μαντσίνι ελπίζοντας να βρει ένα επιθετικό…μασίνι !!

  Σίγουρα όμως ο τρόπος-παραμονή της ρεβάνς ΟΑΡΗΣ-ΟΣΦΠ για το κύπελλο- φέρνει στον νου ανάλογη συμπεριφορά το 84 με την αρπαγή του Χρ. Δημόπουλου από τον ΠΑΟΚ, την παραμονή του τελικού με την Λάρισσα. Κι επειδή τότε ο Αλαφούζος δεν είχε ακόμα βγει από το ποδοσφαιρικό αυγό του, όσοι δεν πιστεύουν σε ποδοσφαρικό DNA παραγόντων και άλλα φαιδρά, βλέπουν το ψιθυριζόμενο : άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε … τον μπροστινό του στη θέση του (που μεταξύ μας εξηγεί και την όλη πορεία του συλλόγου τα τελευταία χρόνια, μέχρι την άλωση του οικοπέδου της Λ. Αλεξάνδρας )

 154. sarant said

  150 Καλό αυτό με τον πατέρα σου!

 155. Θρασύμαχος said

  Το εβδομαδιαίο όργιο εισαγωγικών: https://www.constitutionalism.gr/yo-iparxiako-diakivevma-tis-evropikis-enosis/ […] Και τον εκπροσωπεί τόσο δια των θεσμών της όσο και των πνευματικών της ανθρώπων, που «δέχθηκαν» την επιρροή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος. «Ομολογώντας» έτσι ότι υπήρξε, δίχως δυνατότητα ιστορικής αμφισβήτησης, ένα είδος θεσμικής και πνευματικής «γέφυρας», πάνω από την οποία πέρασε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα για να φθάσει, μέσω του Βυζαντίου, ως την Αναγέννηση. Πέραν τούτου, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επιχείρησε να μεταθέσει το εκ των Μηδικών Πολέμων προερχόμενο όριο της Δύσης ανατολικότερα. Και αν δεν το κατάφερε, τουλάχιστον εμπέδωσε το όριο αυτό εκεί που το είχε θέσει, «σκεπτόμενη» και «πολεμώντας», η Αρχαία Ελλάδα […]

 156. sarant said

  155 Δεν χρειάζεται να τα υπογράφει.

 157. Για μια ακόμα φορά η διοίκηση του ΠΑΟΚ είχε παιδική αντίδραση στις πονηριές της Αθήνας που ετοίμαζαν στα κρυφά την μεταγραφή του Μανσίνι και μια που είδαν πως δεν προλαβαίνανε ή δεν είχαν πείσει τον Καρυπίδη να μην παίξει ο Μανσίνι στην ρεβάνς με τον ΟΣΦΠ, ζήτησαν μετάθεση του αγώνα κατά μια μέρα και ο ΠΑΟΚ-με τι σκεπτικό, θεέ μου; -συναίνεσε να μην χαλάσει το κλίμα.
  κι επειδή όλοι οι γνωστοί π… είναι τυχεροί ήρθε κι ο σύμμαχος καιρός με την καταιγίδα να κάνει την στρούγγα χωράφι, ώστε να μην υπάρχει ανάπτυξη από πίσω αλλά τα πάντα να κρέμονται από το πότε και πως θα κολλήσει η μπάλλα στην λάσπη -ημερομηνίες για αναβολή, δεν ξέρω αν υπάρχουν.
  Τελικά μήπως πρέπει να αναλάβει και την διοίκηση ο Λουτσέσκου ;

 158. Μαρία said

  Χτες άκουσα στην ΕΡΤ3 τη δημιουργό πετυχημένου μιούζικαλ για παιδιά https://www.thessalonikiguide.gr/event/ena-vima-ti-fora-maria-stefanou-musical-theatro/
  να λέει «είμαστε ευγνώμων». Είπε και ανεξαρτήτου ηλικίας αλλά αυτό πια δεν πιάνεται.

 159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://www.efsyn.gr/politiki/376083_menoyme-eyropi-live-i-ekdilosi-gia-tis-ypoklopes-kai-kratos-dikaioy

 160. Pedis said

  # 158 – Πάω στοίχημα ότι ο Νικοκύρης ετοιμάζει άρθρο για μύλους …

 161. Pedis said

 162. Μαρία said

 163. sarant said

  160 Στα μεζεδάκια

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μεζεδάκια της δυσπιστίας, υποψιάζομαι αύριο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: