Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της μομφής

Posted by sarant στο 28 Ιανουαρίου, 2023


Θα καταλάβατε ότι τα ονομάζω έτσι επειδή, την ώρα που τα έγραφα χτες το μεσημέρι, διεξαγόταν στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Και θα έχετε δίκιο αν μου πείτε ότι ο κανονικός όρος είναι «πρόταση δυσπιστίας», θα σας αντιτείνω όμως ότι τίτλο «Μεζεδάκια δυσπιστίας» έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει το 2018, όπως και «Δύσπιστα μεζεδάκια» πέρυσι -κι έτσι, τα είπα «μομφής».

Μπόρεσα να παρακολουθήσω κάποια σημεία από τη συζήτηση κι έτσι αλίευσα μερικά γλωσσικά αστοχήματα για να τα σερβίρω στη σημερινή πιατέλα.

Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε:

Αλλά δεν μας απαντήσατε, κ. Τσίπρα, και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, εάν στην επιστολή την οποία σας ενεχυρίασε ο Πρόεδρος της Αρχής αναφέρθηκαν τα ονόματα τα οποία δημοσιεύσατε σήμερα, ναι ή όχι; Υπήρχαν τα ονόματα ή δεν υπήρχαν;

Αλλά δεν τη βάζουμε ενέχυρο την επιστολή, τη δίνουμε στο χέρι, την εγχειρίζουμε. Άρα, που σας ενεχείρισε έπρεπε να πει. Πιο απλό βέβαια θα ήταν να πει: που σας έδωσε, που σας έδωσε ιδιοχειρως.

Επίσης, αν άκουσα καλά, ο Αλ. Τσίπρας είπε για τα «τρεισήμισι χρόνια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό θεωρείται λάθος, είναι μάλιστα από τα πρώτα πρώτα που βρίσκει κανείς στα λαθολόγια, διότι τα χρόνια είναι γένους ουδετέρου, οπότε αφού έχουμε «τρία» χρόνια πρέπει να πούμε «τριάμισι χρόνια» αλλά «τρεισήμισι μήνες» και «τρεισήμισι ώρες». Αλλά για το θέμα αυτό χρωστάμε άρθρο.

Επίσης, έτυχε να ακούσω τον βουλευτή της ΝΔ κ. Χαρακόπουλο να επαινεί τον δημόσιο τομέα «που καταγάγει καθημερινά νίκες». Αλλά ενώ θα πούμε «έχει καταγάγει» ή μπορούμε να πούμε «θα καταγάγει» ή «φιλοδοξεί να καταγάγει», στην οριστική του ενεστώτα το ρήμα είναι «κατάγει». Πρόσεξα επίσης ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε μια λέξη που μας απασχόλησε πρόσφατα, την κουτσουκέλα, αλλά χρησιμοποίησε τον τύπο «κουτσικέλα».

Τέλος, πρόσεξα ότι ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε τον κακόζηλο αγγλότροπο πληθυντικό, όταν είπε ότι ο πολίτης φοβάται να περάσει «έξω από τα σουπερμάρκετΣ». Το σωστό είναι «τα σουπερμάρκετ’, βέβαια.

Κι ένα μαργαριτάρι σχετικό με τη συζήτηση στη Βουλή, αλλά από εφημερίδα. Iδού ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Ποντικιού:

Πρόκειται βέβαια, όπως το λένε κι οι ίδιοι στον υπότιτλο, για παράφραση του πασίγνωστου ρητού «Έστι δίκης οφθαλμός ός τα πάνθ’ ορά». Ωστόσο, οι μεταξωτές περισκελίδες θέλουν επιδέξιους χειριστές. Το «ους» (το αυτί) είναι ουδέτερο, άρα η αντωνυμία έπρεπε να είναι «ό», όχι «ός». Και το «ακούει» δεν δασύνεται όπως το «ορά», άρα «τα πάντ’ ακούει».

* Κι ένα πρωθυπουργικό μαργαριτάρι, σχετικό με τη συζήτηση στη Βουλή αλλά φιλοτεχνημένο την προηγούμενη μέρα, σε ομιλία στο Ηράκλειο. Αναφέροντας προηγούμενη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Υπάρχουν δικαστάς εις τας Αθήνας» (στο 55.30 του βίντεο, εδώ).

Ο Τσίπρας όμως (είδα το βίντεο) είπε, φυσικά, «Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας». Επαναλάμβανε ρήση του Ελευθ. Βενιζέλου, ο οποίος παράφραζε την παροιμιώδη φράση «Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο», που αποδίδεται σε έναν μυλωνά στο Πότσδαμ.

* Αστείο ορθογραφικό λάθος που είδα στα Υπογλώσσια, όπου κάποιος εμπορικός ιστότοπος προτείνει ταξινόμηση των προϊόντων που εκθέτει κατά διάφορους τρόπους, ανάμεσά τους και κατά «φθήνουσα» τιμή.

Φθίνουσα βεβαίως, δηλαδή ξεκινάει από τη μεγαλύτερη και κατεβαίνει προς τη μικρότερη, αλλά η έλξη από τις φθηνές τιμές φάνηκε ακαταμάχητη.

Αχ, πότε θα έρθει το φθηνόπωρο, που είπε κάποιος.

* Διαβάζω στον 984:

Το φημισμένο Αδριάνειο Υδραγωγείο, το οποίο είναι λειτουργικό επί 19 αιώνες, συνεχίζοντας να μεταφέρει νερό από την Πάρνηθα και την Πεντέλη στην Αθήνα, αναδεικνύει αλλά και το καταστεί παραγωγικό, ο δήμος Χαλανδρίου κατασκευάζοντας το πρώτο δίκτυο στη χώρα αποκλειστικά μη πόσιμου νερού. Μετά από 60 χρόνια εκτός λειτουργίας, το πολύτιμο νερό που κυλάει μέσα στο Αδριάνειο θα είναι προσβάσιμο στους κατοίκους του Χαλανδρίου για ποτιστικές και άλλες ανάγκες.

Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του δήμου Χαλανδρίου, αλλά όχι και η πρωτοβουλία του συντάκτη της είδησης -δεν το «καταστεί παραγωγικό» το υδραγωγείο ο Δήμος. Το καθιστά παραγωγικό ή έστω σχεδιάζει να το καταστήσει.

* Κι ένα διπλό οδωνυμικό. Πού βρίσκεται η οδός Πεισιστράτους;

Πεισιστράτους; Λάθος, θα πείτε. Κι όμως:

Η πινακίδα αυτή βρίσκεται στην Kαλλιθέα. Και, θα πείτε, ιδιωτική πρωτοβουλία είναι, δεν φταίει κανείς για το λάθος.

Όμως, ο… Πεισιστράτης χτυπάει δυο φορές, κι εδώ βλέπετε φωτογραφία από την Ελευσίνα, όπου το ίδιο λάθος εμφανίζεται πλέον σε κανονική οδωνυμική πινακίδα.

Λέτε τώρα που η Ελευσίνα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 να διοργανωθούν και εκδηλώσεις στην οδό Πεισιστράτους;

* Σε κακομεταφρασμένο άρθρο για τα μυρμήγκια που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες και ηπείρους, γίνεται, τρεις φορές αν μέτρησα καλά, λόγος για «εξωγήινα μυρμήγκια»:

Ιστορικά τα μυρμήγκια ταξίδευαν μαζί μας, σε αγαθά, τρόφιμα, φυτά και χώμα. Το 1939 χαρακτηρίστηκαν ως ‘τουριστικά’. Τώρα αναφέρονται ως ‘εξωγήινα’. …

Περίπου το 60% των ‘εξωγήινων μυρμηγκιών’ βρήκαν τη θέση τους στη φύση ή σε εξωτερικούς χώρους …

Άνθρωποι έχουν εξαλείψει επιτυχώς ‘εξωγήινα μυρμήγκια’ σε περίπου 50 περιπτώσεις

Από το άρθρο γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται για «εξωγήινα» μυρμήγκια αλλά για «μυρμήγκια από το εξωτερικό», «αλλοδαπά μυρμήγκια» αν θέλετε. Ο αγγλικός όρος είναι ο ίδιος, alien, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα μπερδεύουμε. Δεν είναι εξωγήινα και δεν βγάζουν ακτίνες λέιζερ από τις κεραίες τους!

* Αν χαρακτήρισα κακομεταφρασμένο το προηγούμενο άρθρο, αναρωτιέμαι πώς πρέπει να χαρακτηρίσω τούτο εδώ, που δημοσιεύτηκε στο in.gr, σχετικά με την δημόσια αυτοκτονία ενός Αμερικανού πολιτικού το 1987;

Δείγμα γραφής:

Αφού τελείωσε την ομιλία του και μοίρασε τις σημειώσεις στους υπαλλήλους του, ο Ντουάιερ δημιούργησε έβγαλε έναν με ένα περίστροφο Model 19 .357 Magnum μέσα. Όταν το πλήθος στο δωμάτιο είδε τι είχε βγάλει ο Ντουάιερ από τον φάκελο, η διάθεση άλλαξε αμέσως από μια αναμονή για να δει αν θα παραιτηθεί από το γραφείο του σε κατάσταση πανικού, καθώς κανείς δεν ήξερε τι σχεδίαζε να κάνει με το όπλο.

Φυσικά, το «θα παραιτηθεί από το γραφείο του» έπρεπε να είναι «από το αξίωμά του», αλλά τι να πρωτοδιορθώσει κανείς από αυτό το αλαλούμ;

* Η εικόνα είναι από πρόσφατη επιφυλλίδα του Αλέξη Παπαχελά.

Το βρίσκω γουστόζικο να κοροϊδεύει ο Αλέξης Παπαχελάς τα ανεκδιήγητα αγγλικά της πινακίδας (Ktimatology διότι όλα από εμάς τα πήρανε, κι έπειτα το αριστουργηματικό Legalization of authors – αυθαιρέτων εννοεί βέβαια!) και ταυτόχρονα να μεταφέρει στα ελληνικά την αγγλική έκφραση ενώ υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές (μπαίνω στο πετσί ενός ξένου, έρχομαι στη θέση ενός ξένου).

Βέβαια, το «μπαίνω στα παπούτσια», τόσα χρόνια που ακούραστα το επαναλαμβάνει ο κ. Παπαχελάς μπορεί και να εδραιωθεί, σε αντίθεση με τους… authors που αποκλείεται να νομιμοποιηθούν!

* Κι ένα ακόμα από τη συζήτηση στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε μια παλαιότερη φράση, όχι όμως με ακρίβεια στις λεπτομέρειες. Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

«Σε κάποια από τις συναντήσεις μας στη Βουλή, νομίζω τον Αύγουστο, σας είχα κατηγορήσει για έλλειμμα θάρρους και πλεόνασμα θράσους. Και σας είπα ότι είναι δειλία για έναν πρωθυπουργό να κρύβεται πίσω από τον ανιψιό του και να λέει «δεν έχω εγώ ευθύνη, έχει αυτός». Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα που είχε κρεμαστεί στα περίπτερα, αδίκως όπως αποδείχθηκε αργότερα, για έναν άλλον πρωθυπουργό. Αλλά τι έλεγε αυτό το ερώτημα; «Ένοχος ή βλαξ;» Και εσείς αυτοβούλως επιλέξατε τη δεύτερη εκδοχή»

Στη δική του ομιλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι, απαντώντας ότι η πρόταση αυτή ειπώθηκε πράγματι από τον Κίτσο Τεγόπουλο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ότι στο τότε σκάνδαλο Κοσκωτά είχε παίξει ρόλο ο Γιάννης Μαντζουράνης, που σήμερα είναι δικηγόρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, εδώ φαίνεται ότι υπάρχουν δύο ανακρίβειες. Καταρχάς, το πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας, που έγινε παροιμιώδες, μάλλον ήταν «Συνένοχος ή βλαξ;» (Κρατάω μιαν επιφύλαξη επειδή δεν έχω κάνει αυτοψία).

Και δεύτερον, ο στόχος του πρωτοσέλιδου, διάβασα, δεν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά ο Δημήτρης Τσοβόλας (ή, κατ’άλλους) ο Μένιος Κουτσόγιωργας.

* Μου γράφει καλός φίλος:

Διαβάζω άρθρο για την προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας:

Τα κοινά που χάνει η ΝΔ και ο δρόμος για τις κάλπες

Μέχρι όμως τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με κοινά, τα οποία χάνει και πρώτα από όλα με τη μεσαία τάξη.

Δοκιμάζονται όμως οι σχέσεις της ΝΔ και με άλλα παραδοσιακά της κοινά, όπως οι αγρότες και οι στρατιωτικοί.

Και με ρωτάει αν είναι σωστή αυτή η χρήση του πληθυντικού.

Ασφαλώς είναι σχετικά καινούργιο φαινόμενο. Παλιότερα θα λέγαμε «με τμήματα του κοινού», όχι «με κοινά». Αλλά για αυτούς τους νεοπληθυντικούς θα πρέπει να γράψουμε άρθρο.

* Άρθρο για μια έγκυο γυναίκα που γέννησε στην τουαλέτα του νοσοκομείου, ενώ περίμενε να την εξετάσουν οι γιατροί.

Με οδύνες επισκέφτηκε το νοσοκομείο ή μήπως με ωδίνες;

* Και κλείνω με μια είδηση που με έκανε να μελαγχολήσω.

Πράγματι, όπως διαβάζουμε στο άρθρο, μία φοιτήτρια, από την Πάτρα, που ταυτόχρονα είναι σπουδάστρια ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, έσωσε από βέβαιο θάνατο έναν ηλικιωμένο που υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Όλα καλά ως εδώ.

Αλλά διαβάζοντας πιο πέρα, βλέπουμε ότι ο ηλικιωμένος ήταν «περίπου 50 χρόνων».

Πόνεσε αυτό. Πολύ.

Advertisement

155 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της μομφής”

 1. Πολλοί πόνεσαν με τον ηλικιωμένο….
  Τόσο ηλικιωμένος, που τη θυμάμαι εκείνη την εντυπωσιακή αυτοκτονία και τις φωτογραφίες της!

 2. michaeltz said

  Καλημέρα!
  Αν ο πενηντάρης είναι ηλικιωμένος εγώ πρέπει να είμαι νεκρός και δεν το ξέρω!
  Καλά, ο συγγραφέας της είδησης δεν ακούει Ζαμπέτα; Ο πενηντάρης, ο πενηντάρης, είν’ ένας νέος της εποχής…

 3. michaeltz said

  Υπάρχουν και χειρότερα! Είναι γνωστή η είδηση σε εφημερίδα, στην αρχή του προηγούμενου αιώνα: Γέρων 48 ετών εφονεύθη υπό αμάξης!

 4. π2 said

  Εντάξει, τουλάχιστον ο Πεισίστρατος της Καλλιθέας είναι υπαρκτό πρόσωπο. Στην Καλλιθέα όμως υπάρχει και οδός που πήρε το όνομά της από ανύπαρκτο πρόσωπο. Πρόκειται για την οδό Κλειτομήδους, ένα στενάκι κοντά στη Χαμοστέρνας. Το όνομα Κλειτομήδης όμως δεν υπάρχει (είναι ομαλά σχηματισμένο, αλλά ου κείται, στη γραμματεία ή σε επιγραφές). Ο νονός του δρόμου προφανώς είχε κατά νου τον παλαιστή Κλυτομήδη της Ιλιάδας (Ψ 634), αλλά κατάφερε να μετατρέψει το δρομάκι σε αλέα της Νομανσλάνδης.

 5. LandS said

  Καλημέρα
  Το πρώτο μεζεδάκι άρπαξε λίγο.
  άρα η αντωνυμία έπρεπε να είναι «ός», όχι «ό»
  Μα είναι «ός» στην οθονιά

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Αλλο τι γινόταν πριν από 100 χρόνια…

  4 Το σημειώνω!

  5 Ωχ ναι, το έγραψα ανάποδα, το παθαίνω πότε-πότε. Το διόρθωσα.

 7. Καλημέρα

  Χορταστικά τα μαζεδάκια σήμερα…
  Ωστε βγαίνει ακόμα (ή πάλι 😉 το Ποντίκι ; το αγόραζα πριν 50 περίπου χρόνια, πριν περίπου 40 πήρα διαζύγιο με τα ενημερωτικά έντυπα.
  Καλά αυτοί που κολλάνε παντού ένα νι, οξυγονώνουν τον εγκέφαλό τους…αυτοί που κολλάνε ένα σίγμα (σουπερμάρκετς, πεισιστράτους) τι επιδιώκουν άραγε ;

  Νίκ, σχετικά με το τελευταίο που σε πόνεσε… επί χρόνια έκλεινα τα μάτια κι έλεγα είμαι όσο αισθάνομαι, δηλαδή 25 χρονών- δικαιολογούσα και τις αστοχίες μου έτσι. Με το που μου κατσικώθηκε ακάλεστος κάποιος συνοδός της ζωής μου, λέω ευτυχώς που είμαι 74 και δικαιολογώ τις αστοχίες μου με την φράση «δεν ήξερα, πρώτη φορά είμαι 74 ετών ! »
  Κάθε ηλικία έχει τις χαρές της τελικά.

 8. atheofobos said

  Νομίζω ότι το έχω ξαναγράψει το τι πίστευε για τα 50, ο αγαπημένος σου Λαπαθιώτης!
  Μεταφέρω από το ποστ μου:
  ΟΤΑΝ ΣΤΑ 35 ΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ «ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΣΤΑ 40 «ΓΕΡΩΝ»!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/02/35-40.html

  Το 1943, ένα χρόνο πριν να πεθάνει, ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης έγραφε σε ηλικία 55 ετών για τον Καραγάτση που ήταν τότε 35:
  αυτός, τώρα, στη δεύτερη νεότητα ….. και εγώ από την άλλη τη μεριά, στη δύση μου ή στην τετάρτη μου νεότητα, αν θέλετε!

 9. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>«τρεισήμισι χρόνια»
  το είπε και ο ΠΘ χθες. Κάπου προς το τέλος (μη μου ζητάτε να το βρω)
  Το ακούμε καθημερινά, καθιερώθηκε!
  σσ μόλις το είπε και ο Ελευθεράτος 🙂

  Τρεισήμισι χρόνους
  ξεφτίλα και πόνους
  από Γαύδο ως Ευζώνους
  (γκαντεμιά για εξτραμπονους)

 10. Θρασύμαχος said

  #4: νομίζω κάτι αντίστοιχο με τον Κλυ(ει)τομήδη είναι και η οδός Γουμενίτσης https://www.streetdir.eu/GR/Attiki/Enotita-Kentrikoy-Tomea-Athinon/Athinaion/Streets/Goymenit-Ic/?amp στην Αθήνα (Αμπελόκηποι). Υπάρχει Γουμένισσα, υπάρχει Ηγουμενίτσα, όμως η γενική Γουμενίτσης από πού βγαίνει;

 11. Spiridione said

 12. Θρασύμαχος said

  Από τον τίτλο της είδησης «Η στιγμή της επίθεσης με σφυρί στον σύζυγο της Πελόζι και η ακινητοποίησή του από την αστυνομία» https://www.iefimerida.gr/kosmos/pelozi-binteo-me-ton-eisbolea-me-sfyri-sto-spiti-tis θα μπορούσα να καταλάβω δύο εναλλακτικές ερμηνείες, ότι η αστυνομία ακινητοποίησε είτε το σύζυγο είτε … το σφυρί. Πάντως με τίποτε δεν βγαίνει πως η αστυνομία ακινητοποίησε εκείνον ο οποίος επετέθη.

 13. Θρασύμαχος said

  Υποθέτω πως η εσφαλμένη γενική Πεισιστράτους αποτελεί έλξη (έτσι δεν το λέτε;) από τα πολύ συνηθέστερα ονόματα με κατάληξη -κράτης (Καλλικράτης, Λαοκράτης κλπ)

 14. sarant said

  12 Προφανώς

  11 Α, ωραία, το βρήκε!

  8 Ωραίο άρθρο αυτό.

 15. leonicos said

  Ωστόσο, οι μεταξωτές περισκελίδες θέλουν επιδέξιους χειριστές.

  Το βρίσκω απογοητευτικό το ότι συνέβη αυτό στο Ποντίκι

 16. ΚΑΒ said

  Εν πλήρη γνώση του έστησε μια Οργουελιανή δυστοπία. Με εκατοντάδες θύματα που έλαβαν το παγιδευμένο μήνυμα με το κακόβουλο λογισμικό. Μεταξύ αυτών ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σπίρτζης, η κ. Γεροβασίλη, δεκάδες υπουργοί, δημοσιογράφοι, οικονομικοί παράγοντες. Και για όσους δεν άνοιγαν το κακόβουλο μήνυμα και δε μολύνονταν, υπήρχε ο άλλος δρόμος ο παραδοσιακός. Ο νομότυπος. Με τις υπογραφές και την ευγενική συνδρομή μιας εισαγγελέως που από ότι φαίνεται από τις καταθέσεις της στην Επιτροπή Θεσμών, εν πλήρη επίγνωση ότι διαπράττει κατάχρηση εξουσίας, έσπευδε να υπογράφει διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες διατάξεις για τη παρακολούθηση όποιων της ζητούνταν και για όσο της ζητούνταν.

  από την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή την Τετάρτη.

  Άλλο βέβαια το εν πλήρ(η)ει γνώσ(η)ει και άλλο
  το εν πλήρ(η)ει επίγνωση
  στο δεύτερο τα θαλασσώσαμε. Το ίδιο λάθος το είχε κάνει και πέρσι.

  Ας έλεγε τουλάχιστον: με πλήρη γνώση ή με πλήρη επίγνωση, αφού ήθελε να χρησιμοποιήσει απαιτητικό λεξιλόγιο.

  Κανείς δεν ακούει εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ;

 17. Pedis said

  Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα που είχε κρεμαστεί στα περίπτερα , αδίκως όπως αποδείχθηκε αργότερα, για έναν άλλον πρωθυπουργό. Αλλά τι έλεγε αυτό το ερώτημα; «Ένοχος ή βλαξ;» Και εσείς αυτοβούλως επιλέξατε τη δεύτερη εκδοχή»

  Το ερώτημα που απαγχονίστηκε αυτοβούλως στα περίπτερα. Και κορύφωση νηπιαγωγείου στο κλείσιμο. 🥱 Δεν έχει λογογράφο!

  Το καλό, τελικά, είναι ότι ξέρουμε πως γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών από τις μυστικές υπηρεσίες.

  Δεν θα τα χαλάσουμε με στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις

 18. Georgios Bartzoudis said

  Δυο πράγματα επιβεβαιώθηκαν από τη χθεσινή πρόταση μομφής. (1) Ότι πηγή πληροφοριών (τα 6 ονόματα) που …βροντοφωνήθηκαν στη Βουλή, είναι ο γνωστός Τούρκος λαχανοκηπουρός, που ως …Μάξιμος Σατράπης εκμεταλλεύεται το λεγόμενο δημοσιογραφικό απόρρητο ως κουκούλα! (2) Εντός της ΕΥΠ γίνεται (ή γίνονταν) μεγάλο αλαλούμ.
  Υ/Γ: Την σημερινή ανάρτηση του Νοικοκύρη την πήρα όχι από την πόρτα αλλά από ένα …καπιτζίκι! (συμβαίνουν ενίοτε και τοιαύτα εις τας Αθήνας).

 19. leonicos said

  Πεισιστράτης Πεισιστράτους

  καλά δεν το ξέρετε ότι οι αρχαίοι έβαζαν ένα ς στο τέλος των ονομάτων τους;

  Πεισιστράτου, σωστός αλλά άγευστο αρχαιοπρέπειας

 20. leonicos said

  Και ο Δήμος Κορυδαλλού είχε μια οδό Θουκιδιδου, επισημοτάτη

  τους έγραψα γράμμα αλλά δε ξέρω αν έχει διορθωθεί

 21. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα ενσυναισθητικώς:

  Λέει η καρδιά γερο-γραφιά:
  Κι αν παίζω ωραία,—τί ωφελεί;—
  αρμόνιο, πλήκτρα ή άρπα;
  —Για να ΄χω αιώνιαν ομορφιά
  θελω φοιτήτριας φιλί
  που να μου κάνει ΚΑΡΠΑ !

 22. sarant said

  18 Παραπόρτι είναι αυτό;

  16 Σωστά, μου το είπαν από το ΦΒ ότι το είπε έτσι. Με πλήρη επίγνωση, κακό είναινα το πει έτσι;

 23. michaeltz said

  8. και 14.

  Στο όντως ωραίο άρθρο υπάρχει και αυτό

 24. michaeltz said

  23. συνέχεια
  Υπάρχει, λοιπόν, και αυτό:
  …όταν δε τη συναντούσε καθ’ οδόν εκείνη κατέβαλε το βλέμμα (το μισό) διότι η μητέρα της την είχε συμβουλεύσει να κοιτάζει στη γη όταν συναντιέται με άνδρες.
  Η όρεξη για να τρώμε το λάμδα έχει μακρύ παρελθόν!

 25. Πέπε said

  Οι τρεισήμισι μέρες, γιατί είναι θηλυκό.
  Τα τριάμισι χρόνια, γιατί είναι ουδέτερο.
  Των τριώνμισι ημερών/χρόνων, γιατί είναι γενική και συμπίπτουν όλα τα γένη

  …Ή μήπως όχι;

 26. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους, αναρρώνοντας από το σπίτι…
  Η αυτοκτονία του συγκεκριμένου υπάρχει και σε βίντεο στο διαδίκτυο, για όσους τυχόν θέλουν να τη δουν…
  Ωραίο ταωμεζεδάκια, για να πω την αλήθεια ο πληθυντικός στη λέξη κοινά δεν μου χρειάζεται (δεν βρίσκω δηλαδή ότι δεν θα καταλαβαίναμε αν χρησιμοποιούσαμε ενικό), εκτός φυσικά από την ουσιαστικοποιημενη μορφή που σημαίνει τα δημόσια πράγματα.

 27. ΚΑΒ said

  22. Αυτό λέω κι εγώ: να το πει «με πλήρη επίγνωση», και κανείς δε θα το συζητούσε.

 28. Costas X said

  Καλημέρα !

  «Ο Τσάντος κι ο παρτσινέβελος» (212), επίκαιρο…

  Και για όσους χρειάζονται λεξικό :
  Παρτσινέβελος : ιδιοκτήτης περιουσίας ή επιχείρησης, αφεντικό.
  Πέτσο, μπαρούφα : τσακωμός, καβγάς.
  Μπομπή, βουρδούλιο : δημόσιος εξευτελισμός, ρεζίλεμα.
  Σπούτσες : βρόμικα, ένοχα μυστικά (ιταλ. puzza).

 29. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 30. sarant said

  25 Των τριώνμισι δεν το συστήνει καμιά γραμματική, απ’ όσο ξέρω. Αλλά είπαμε, θέλει άρθρο μάλλον.

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>«αλλοδαπά μυρμήγκια»
  Επί πραγματολογικού, άρθρο για το θέμα ,κοντά 20 χρόνια πριν, που διαβολεμένα θυμόμουν κάτι σχετικό, επειδή ή έτυχε να το διαβάσω ή τ΄άκουσα από τα ΜΜΕ, τότε, και σκέφτηκα με ανατριχίλα (γι΄αυτό το θυμάμαι), να που τα μυρμήγκια του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκες δεν είναι μόνο λογοτεχνικά!

  «Το μυρμήγκι της Αργεντινής εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία ως «λαθρομετανάστης» το 1939. Τώρα βρίσκεται σε κάθε πολιτεία, αλλά και σε άλλες χώρες με μεσογειακά οικοσυστήματα. »
  https://www.tanea.gr/2004/08/14/world/myrmigkia-metanastes-apeiloyn-ti-melboyrni/

 32. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Του Πεισίστρατου-τελοσπάντων, θα έπρεπε να έχουν δώσει το όνομά στη Βασ. Σοφίας ή στη Βασ. Κων/νου. Το Πεισιστράτειο υδραγωγείο από τον Υμηττό ως τον Εθνικό Κήπο,
  κατασκευάστηκε 450 χρόνια νωρίτερα από το Αδριάνειο που είδαμε παραπάνω στο άρθρο τού 9.84, (πέρα από το μεζεδάκι), το πώς ζωντάνεψε και μπαίνει σε σύγχρονη χρήση, χάρις στην εξαιρετική πρωτοβουλία/ανάμεσα σε πολλές πρωτοποριακές, του Δήμου Χαλανδρίου,που με κάνει πολύ περήφανη.

 33. sarant said

  32 Εδώ που τα λέμε….

 34. Θρασύμαχος said

  Τίτλων συνέχεια: όποιος διαβάζει «Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος καθηγητή Λυκείου» https://www.iefimerida.gr/ellada/patra-kataggelia-parenohlisi-se-baros-kathigiti συμπεραίνει πως ο καθηγητής παρενόχλησε ή παρενοχλήθηκε;

 35. Πέπε said

  30
  Μα ακριβώς! Ούτε καμία γραμματική, ούτε κανένας ομιλητής. Συνεπώς, η λογική στην οποία στηρίζεται η καταδίκη του τρεισήμισι στο ουδέτερο ως λάθους δε στέκει.

  Και αφού δεν υπάρχει τριώνμισι, στη γενική του ουδετέρου ποιο είναι πιο σωστό, των τρεισήμισι ετών ή των τριάμισι ετών; (Προφανώς δεν υπάρχει απάντηση, κι αν υπάρχει δε στηρίζεται σ’ αυτό το σκεπτικό.)

 36. Άγγελος said

  Η πρόοδος δεν σταματά. Αυτή τη στιγμή σας γράφω από πτήση της Aegean, κάμποσα χιλιόμετρα πάνω από τη Βαβαρία! (Άλλο βέβαια ότι δεν έχω τίποτε να πω…)

 37. Missing Ink said

  Ορίστε κι ένας πρόσφατος υπότιτλος όπου (μάλλον) δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας, αλλά πώς είναι γραμμένος έτσι, γμ τον μπελά μου;
  «Πολίτες της Θεσσαλονίκης προωθούν την πολυχρωμία και τον σεβασμό έναντι της βίας και τάσσονται υπέρ της σωστής πλευράς»
  https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/mia-domi-politon-poy-thymatai-ton-alki-kai-prostateyei-apo-tin-opadiki-via

 38. # 37

  Επηρεασμένο από ρήση του Κούλη για σωστή πλευρά, μοιάζει

 39. Για την κατακλείδα, υπάρχει δουλειά για όλους…
  The age of the grandparent has arrived | The Economist

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  και το διαρκές μπέρδεμα ενκύπτω/ενσκύπτω

  «…Καλούμε, λοιπόν, το ΥΠΠΟΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης μέσω μίας άμεσης αντιμετώπισης των καλλιτεχνικών αιτημάτων και παράλληλα να ενσκύψει συνολικά στα πραγματικά προβλήματα του θεατρικού χώρου και να στηρίξει τα θέατρά μας».
  https://www.athinorama.gr/theatre/3013244/diabaste-tin-anakoinosi-tis-panellinias-enosis-theatrou-gia-to-proedriko-diatagma-85/
  Εμ αυτά είναι τα χαϊρια, ακριβώς επειδή ενέσκυψε ο τσιμενδώνειος τυφώνας τριάμισι χρόνια τώρα…

 41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  25 >>τριώνμισι
  Τριώμισι μπορεί, όπως και το λέει η λαϊκή γλώσσα κάτω, δυόμισι, τριώμισι, αλλά τεσσεράμισι (χρονώ-όλα αυτά), πεντέμισι, εξέμισι, εφτάμισι.
  Τριώνμισι όμως μπα, τριώμμισι, τώρα που το σκέφτομαι θα γραφότανε :).
  Δηλαδή ενόσμισι θα λέγαμε τον ενάμισι χρονού; 🙂
  Πάντως γι΄αυτά τα τρεισ -τρια- έχουμε αρκετές φορές συζητήσει πχ
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/08/08/3500/#comment-519883

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/01/menolapr/#comment-109525

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 43. Πέπε said

  41 κλπ.
  Η θέση μου είναι ότι το τρεισήμισι λέγεται και ως ουδέτερο (παράλληλα με το τριάμισι, που μάλλον λέγεται αποκλειστικά ως ουδέτερο). Στον αντίλογο ότι το πρώτο συνθετικό, τρεισ- ή τρια-, κλίνεται όπως αν ήταν μόνο του ανάλογα με το γένος του ουσιαστικού, αντιτείνω ότι στη γενική θα πούμε τριών αλλά όχι τριώνμισι, επομένως όχι, δεν κλίνεται, και άρα τελικά τα γραμματικά χαρακτηριστικά του ουσιαστικού δεν επηρεάζουν. Το μόνο που επηρεάζει είναι το τι όντως λέγεται, που απ’ όσο ξέρω είναι:
  αρσ. + θηλ. > μόνο τρεισήμισι (ή μήπως λέμε και τριάμισι αιώνες / εβδομάδες; …δεν είμαι σίγουρος)
  ουδ. > τριάμισι και τρεισήμισι

  Επίσης, δεν είμαι σίγουρος αν κάνουμε το ίδιο και με το 4+μισό: λέμε τεσσερισήμισι και στο ουδέτερο; Λέμε ποτέ τεσσεράμισι στο αρσενικό και το θηλυκό; Πάντως στο 1,5 λέμε απαρέγκλιτα ο ενάμισης (άντε και ενάμισος), η μιάμιση, το ενάμισι (ενάμισο), και σε γενικές γραμμές τα κλίνουμε κιόλας, κανονικά στο τέλος βέβαια: του ενάμιση (ενάμισου), τη μιάμισης, του ενάμισι (εδώ όχι! 🙂 ) (ενάμισου).

 44. sarant said

  34 Αμφίσημο. Πραγματολογικά μόνο, ο καθ παρενόχλησε

  35 Α, συμφωνούμε τότε

  36 Χωρίς να πληρώσεις κάτι έξτρα (ή να είσαι σε πρώτη θέση) για να σερφάρεις;

  41-43 Μάλλον θα βάλουμε άρθρο

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  43 Ναι, ναι! ανάμισης και ενάμισης ντενεκές, ανάμιση και μιάμιση δραχμή, ανάμισι και ενάμισι και ενάμισο κιλό 🙂

 46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  40, μα τί έγραψα; Γεια σου Μέφρι ντερμπεντέρη!
  εγκύπτω (και ενσκύπτω) βέβαια!

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  40 Εγκύπτω και ενσκήπτω
  Α! δύο στα δύο, θολούρα και δεν ήπια κιόλας!
  Φτου άμα ξαναδιορθώσω 😦
  και ευχαριστώ για την ευγένιά σας. Περιμένατε να συνέλθω μόνη μου, μερσί.

  Η αλήθεια είναι ότι είμαι συγχυσμένη σφόδρα. Εκτός τα χθεσινά και τη συνέχειά τους έχουμε πάλι και τα χρυσίδια στον αφρό.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/376319_nazistiki-fiesta-stin-plateia-rigillis-me-adeia-elas-kai-dimoy-athinaion

 48. Αντώνης said

  #36
  Ελπίζω το γεύμα σου να είναι καλύτερο από εκείνο που μου πρόσφεραν πριν από κανένα μήνα στην πτήση Βρυξέλλες-Θεσ/νίκη: όλο κι όλο ένα κομματάκι χλιαρή πίτσα, περ. 5Χ10 cm.

 49. 47# Η ευγενιά μας είναι δεδομένη, είμαστε από ευγενή γενιά 😜
  (η κυριλέ δεξιά τα κάνει αυτά όσο νάναι, τι δλδ, χαζός ήταν ο φον Πάπεν?)

 50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47 Ευγένεια και βγαίνω να πάρει ο νους μου αέρα στον ήλιο και κατά τη Ρεματιά να δω τους ταμιευτήρες/φρεάτια του Αδριάνειου στα σημεία υδρομάστευσης τί μάζεψαν από τις τελευταίες βροχές! 🙂

 51. Triant said

  Σε μία από τις πολλές ουρές που περιμέναμε (νύχτα) κάτι οι νεοσύλλεκτοι, άκουσα δυό εικοσάρηδες μπροστά μου να μιλάνε.
  – Τι έγινε ρε; Ήσουνα θαλαμοφύλακας όταν έκανε έφοδο ο διοικητής;
  – Ναι,
  – Και τι έγινε;
  – Τίποτα, έπιασε κουβέντα με έναν ηλικιωμένο.

  Ο ηλικιωμένος ήμουνα εγώ. 28 χρονών.

 52. Μαρία said

  44 τέλος
  Να λάβεις υπόψη σου και τα σχόλια εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/01/menolapr/#comments

 53. Χαρούλα said

  Αν και δεν το άκουσα εγώ, εμπιστεύομαι τον …μεταφορέα!

  Η ρεπόρτερ του μεσημβρινού δελτίου της ΕΡΤ, πριν δυό μέρες, μιλώντας για την κακοκαιρία στην Αττική επέμενε να μας πείσει οτι «στην πλατεία Μαβίλης(!) χρειάστηκε να επενέβη(!) η Πυροσβεστική»!

 54. Επέμβηκε; 🙂

 55. Μαρία said

  Για φίλαθλους.

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  52, βλ. 41β,γ
  αλλά με τις λαμακίες πο΄γραψα σερί, ποιος με διαβάζει (θέλω διάβασμα) 🙂

 57. … να πούμε «τριάμισι χρόνια» αλλά «τρεισήμισι μήνες» και «τρεισήμισι ώρες» …

  Κατά σύμπτωση, και στα Μεζεδάκια της δυσπιστίας είχε συζητηθεί το τριάμισι/τρεισήμισι, πάλι με παρόμοια — αλλ’ εναντιομερή — αφορμή!

 58. ΣΠ said

  Το πρόβλημα με την γενική του τρεισήμισι μου θυμίζει κάτι παρεμφερές. Οι λαθοθήρες επιμένουν ότι δεν είναι σωστό το «θα έρθω στις μία» αλλά πρέπει να πούμε «θα έρθω στη μία». Πώς είναι όμως στην γενική;
  Θα πάρω το τρένο των μία;
  Θα πάρω το τρένο της μία;
  Θα πάρω το τρένο της μιας;

 59. sarant said

  51 Ειδικές συνθήκες αυτές

  52 Ωραία, μερσί

  57 Φοβερή σύμπτωση όμως!!

 60. sarant said

  58 Καλό αντιπαράδειγμα.

 61. Georgios Bartzoudis said

  22 Sarant said «18 Παραπόρτι είναι αυτό»;

  # Καπιτζίκ(ι)=πορτάκι. [Αλλά, δεν κυριολεκτώ. Στην πραγματικότητα μπήκα από την …πόρτα του γείτονα!]

 62. michaeltz said

  47. ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Κι εγώ είδα την είδηση και συγχίστηκα.

 63. Μαρία said

  47
  Δεν ζήτησαν άδεια.

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63 η αστυνομία πήρε σχετική απόφαση (αφού ρώτησε και τον δήμο)
  https://www.imerodromos.gr/h-eikona-tou-xeplumatos-ton-nazi-ths-chrushs-aughs/

 66. Μαρία said

  65
  Το σωστό https://www.imerodromos.gr/xeftila-kai-psemata-mpakogiannhs-kai-astunomia-paizoun-tis-koumpares-gia-thn-adeia-sugkentroshs-stous-nazi-ths-chrushs-aughs/

 67. Πέπε said

  66
  Είχα μια απορία πού τα βρίσκουν αυτά τα ντοκουμέντα. Θα μου φαινόταν παράξενο να μπορεί κανείς να ζητήσει αντίγραφο της απόφασης για επιβολή περιορισμών (στην οποία περιλαμβάνεται και η αναφορά για άδεια) σ’ εκείνην ακριβώς την πορεία για την οποία δήμαρχος και αστυνομία σκούζουν ότι δεν έδωσαν άδεια, και να του το δώσουν.

  Μετά πρόσεξα το «η απόφαση και εδώ», με λινκ προς το σάιτ της Ελληνηικής Αστυνομίας. Προφανώς υποχρεούνται να αναρτούν όλες τις αποφάσεις.

  Μα είναι ηλίθιοι; Τα αναρτούν δημόσια και προσβάσιμα και μετά τα διαψεύδουν;

 68. Μαρία said

  67
  Βλέπω οτι ανανέωσε και το σάιτ της.
  https://www.astynomia.gr/2023/01/28/28-01-2023-anakoinosi-archigeiou-ellinikis-astynomias/
  Παίζουν με τις λέξεις. Εκτίμησαν οτι δεν θα συμβούν έκτροπα, ώστε να την απαγορεύσουν, και γι’ αυτό την περιόρισαν στο πεζοδρόμιο με τη σύμφωνη γνώμη και του δήμου.

 69. Περαστικός said

  Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα που είχε κρεμαστεί στα περίπτερα ..

  Έχω την εντύπωση πως την έκφραση «κρεμάστηκε στα περίπτερα – τον κρεμάσανε στα περίπτερα» χρησιμοποιούμε για πρόσωπα, ακούγεται λίγο παράξενο να κρεμαστεί στα περίπτερα το ερώτημα. Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός ναι, αλλά το ερώτημα; Και κρεμάστηκε μόνο του; (Σχ.17) Αυτοκτόνησε;
  Κάνω λάθος;

 70. … «μπαίνω στα παπούτσια», τόσα χρόνια …

  Βγαίνω από τα ρούχα μου
  όσο
  μπαίνουν στα παπούτσια

 71. Μαρία said

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66 έβαλα το τελευταίο τους (για να φαίνεται η φωτό), όπου στην αρχή του «Τα ψέματα» παραπέμπει στα υπόλοιπα.

 73. Παναγιώτης Κ. said

  «Ενεχυρίασε» ενώ ήθελε να πει «ενεχείρισε».
  Αυτό και μερικά άλλα γλωσσικά παραστρατήματα είναι το δράμα (;) (δράμα τελικά δεν είναι!Σαν να πούμε ότι όταν συμμετείχαμε στις φοιτητικές γενικές συνελεύσεις…υποφέραμε!) των σύγχρονων και σχετικά νέων πολιτικών μας. Θέλουν λοιπόν να μιμηθούν στις ομιλίες τους τους παλιότερους πολιτικούς.
  Συνήθως ο Τσίπρας μιλάει διαβάζοντας. Κάνει λοιπόν και ο λογογράφος λάθος;
  Μάλλον το πρόβλημα είναι γενικότερο.

 74. Παναγιώτης Κ. said

  70. Άρα, αφού ανεπιφυλάκτως χρησιμοποιούμε το «βγαίνω από τα ρούχα μου» ή «βγήκα από τα ρούχα μου» ας υιοθετήσουμε και το «μπαίνω στα παπούτσια του άλλου».
  Πάντως, το χρησιμοποίησα και εγώ μερικές φορές ως εξής: Και καθώς λένε οι αγγλοσάξονες, » να μπούμε στα παπούτσια του άλλου».

 75. LandS said

  Στα παπούτσια δεν μπαίνουμε, τα φοράμε ή τα βάζουμε. Προσωπικά σιχαίνομαι να βάλω παπούτσι φορεμένο από άλλον.

  Από τα ρούχα δεν βγαίνουμε, τα βγάζουμε. Μα τα βγάζουμε τόσο γρήγορα, επειδή έχουμε αγανακτήσει, που είναι σα να βγαίνουμε από αυτά.

  Ούτε κανείς έρχεται ποτέ στη θέση μας και όταν κάθεται μας εκνευρίζει. Τότε γιατί τον προσκαλούμε να το κάνει; Επειδή θα μας καταλάβει;
  Και εμείς γιατί μπαίνουμε (αντί να κάτσουμε) στη θέση του άλλου ή προτρέπουμε κάποιον τρίτο να το κάνει;

 76. LandS said

  73 «Συνήθως ο Τσίπρας μιλάει διαβάζοντας. Κάνει λοιπόν και ο λογογράφος λάθος;»

  Εξαρτάται αν διαβάζει κείμενο ή σημειώσεις. Μπορεί ο λογογράφος να το έγραψε σωστά και αυτός, έχοντας μάθει λάθος μια λέξη, να την διάβασε λάθος. Όλοι μας, όταν διαβάζουμε, κοιτάμε την εικόνα της λέξης και δεν τη συλλαβίζουμε.
  Θα έχετε δει αυτό το κειμενάκι που κυκλοφορεί, ακόμα και σε μπλουζάκια, που έχει αντικαταστήσει πολλά γράμματα με άσχετα σύμβολα και όμως βγάζει νόημα.

 77. Spiridione said

  69. Αν πούμε ότι οι εφημερίδες κρεμάστηκαν στα περίπτερα υπάρχει περίπτωση παρανόησης ότι αυτοκτόνησαν;
  Η φρ. τον κρέμασαν στα μανταλάκια/κρεμάστηκε στα μανταλάκια μου φαίνεται έχει πιο αρνητική χροιά, δηλ. την έννοια της διαπόμπευσης, και πράγματι ταιριάζει για πρόσωπα. Η φρ. τον κρέμασαν στα περίπτερα/κρεμάστηκε στα περίπτερα έχει πιο ουδέτερη χροιά, δηλ. ότι κάτι έγινε πρωτοσέλιδο, πήρε δημοσιότητα, άρα μπορεί να ειπωθεί όχι μόνο για πρόσωπο. Έτσι το βλέπω.

 78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – Κι όμως, έτσι είναι στην πραγματικότητα, στα σοβαρά κράτη τους πληρώνουν για να μη γνωρίζουν, γιατί είναι πολλά τα λεφτά😉ενώ στα αστεία, συμμετέχουν στο πλιάτσικο των ψιλικών.😊

  50 – Εντάξει δεν ήπιες, αλλά μήπως «χτύπησες» κάνα μανδραγόρα σαν ατίθασο κρι κρί που είσαι;😂

  51 – Για τα στρατιωτικά δεδομένα (τα τότε τουλάχιστον) που ο εικοσιενάχρονος σειρά απολύσεως ήταν αρχαίος, εσύ ήσουν Τουταγχαμών.😂
  Θυμήθηκα έναν σειρά μου, που ήμασταν σειρά απολύσεως, και έλεγε στους νέους, ΡΕ ΝΕΟΙ, ΦΩΝΑΞΤΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ ΝΑ ΈΡΘΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ!😂

  58 – Άδικα αναρωτιέσαι, και καλό είναι να μη πάς τόσο νωρίς, γιατί το τρένο φεύγει στις οχτώ.😂

  67 τέλος – Δεν είναι αυτοί ηλίθιοι, άλλοι είναι.😉

  70 – Όταν βγαίνουν από τα παπούτσια τι κάνεις;😂

  Καλή σας ημέρα.😊

 79. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  70 Καλό!

  73 Το ενεχυρίασε δεν το είπε ο Τσίπρας αλλά ο Κυριάκος. Βέβαια, η παρατήρηση για τον λογογράφο ισχύει. Μάλλον δικό του είναι το λάθος και θα φάει κατσάδα με αυτά που γράφουμε.

 80. 36, 44γ: Αρκεί το αεροσκάφος να είναι 321 neo. Δεν είναι όλος ο στόλος. Κι όχι για πάντα.
  https://el.aegeanair.com/flight-deals/prosfores-diagonismoi/wifi-onboard-offer/
  https://en.aegeanair.com/travel-info/travelling-with-aegean/on-board/wifi-onboard/

 81. xar said

  @75 «Και εμείς γιατί μπαίνουμε (αντί να κάτσουμε) στη θέση του άλλου ή προτρέπουμε κάποιον τρίτο να το κάνει;»

  Γιατί υπάρχουν και θέσεις ορθίων, αλλά και θέσεις μάχης 🙂

 82. Pedis said

  # 77 – Αν το είπε από στήθους, καλώς, δεν θα τον κρεμάσουμε τον Πρόεδρο. 😝 Αν το είχε γραμμένο, κακώς. Θα μπορούσε λ.χ. να είχε γράψει «κρεμάστηκε ΠρΩτΟσΕλΙδΟ στα περίπτερα». Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, αλλά τι να τις κάνεις έτσι όπως πάει και το τελειώνει … Τζούφια πράγματα.

 83. Περαστικός said

  77. Μάλλον έχετε δίκιο, η φρ. τον κρέμασαν στα μανταλάκια/κρεμάστηκε στα μανταλάκια φαίνεται να έχει πιο αρνητική χροιά.
  Απ’ την άλλη, η φρ. «το ερώτημα κρεμάστηκε στα περίπτερα» εξακολουθεί να μου κάθεται στο στομάχι.

  Μόλις είδα σε μια διαφήμιση: «…(τα γάντια) είναι κατασκευασμένα από αναπνεύσιμο υλικό…»!
  Άραγε πρόκειται για μια μορφή πλαστικού που μπορείς να το αναπνεύσεις (και να χαλάσεις τα πνευμόνια σου, φαντάζομαι);;

 84. Περαστικός said

  82# Ακριβώς! «κρεμάστηκε πρωτοσέλιδο στα περίπτερα» ακούγεται καλύτερο.

  Αυτό πια με τα εισαγωγικά έχει γίνει μάστιγα. Βλέπω το δημοσίευμα τoy info-war στο σχόλιό σας με τίτλο «Ένας χρυσαυγίτης «στο πλευρό» του Κώστα Μπακογιάννη…» Μα ακριβώς στο πλευρό του είναι, το δείχνει και στη φωτογραφία. Πιο κυριολεκτικά δεν γίνεται.

 85. Περαστικός said

  #83 τέλος:
  MALDERO.COM/GR
  Γάντια συμπίεσης (…. αναπνέυσιμα….)

 86. π2 said

  Ένα από τον γλοιώδη Μουμτζή, το οποίο όμως το βλέπω συχνά: «έγκυροι νομικοί». Έγκυρη μπορεί να είναι μια γνώμη, έγκυρο μπορεί να είναι έγγραφο, έγκυρη μπορεί να είναι μια πηγή, όχι όμως ένας άνθρωπος.

 87. Πέπε said

  86
  Έγκριτοι;

 88. π2 said

  87: Προφανώς.

 89. sarant said

  88 Σωστά!

 90. 89 Βεβαίως

 91. xar said

  @84 Ένας χρυσαυγίτης «στο πλευρό» του Κώστα Μπακογιάννη
  Τα ειαγωγικά για να μην μπερδευτούμε και νομίσουμε ότι ο χρυσαυγίτης είναι σαρξ εκ σαρκός Μπακογιάννη, απλός συνοδοιπόρος είναι 😛

 92. sarant said

  90 Ασφαλώς!

 93. Χάλασε το σερί με το 91 😦

 94. Πέπε said

  88, 89, 90, 92:

  Θα έλεγα!
  Αναμφιβόλως.
  Σοπωδήποτε.
  Πάνυ μεν ουν.
  Το δίχως άλλο.
  Μα τον Δία.
  Πώς μεν ου;
  Ναίσκε.
  Επιτραπήτω μοι να συμφωνήσω.

 95. xar said

  @93 Τώρα έχω τύψεις 😦 , πράγματι 🙂

 96. 🙂

 97. Pedis said

  # 84- Πράγματι.
  Αν, όμως, είχε γράψει «κώλος και βρακί» θα ήθελε εισαγωγικά;
  🙂

  Κώλος οι φασίστες και βρακί (για κάλυψη) οι δεξιοί.

  Άσχετο αλλά επίκαιρο.

  Green δούλεμα

 98. Μαρία said

 99. 78, … 70 – Όταν βγαίνουν από τα παπούτσια τι κάνεις;😂 …

  Τότε διαρρηγνύω τα ιμάτιά μου!

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99 το είπε ένας ηγέτης:
  πάμε στις κάλτσες!

 101. 100,
  😀
  Και για «καλτσοδέτα» έγινε μνεία!

 102. Πέπε said

  99
  Άγνωστος διέρρηξε τα παπούτσια μου την ώρα που ήταν άδεια και μπήκε μέσα. Τώρα προσπαθώ να τον διώξω για να μπω εγώ, αλλά έχει δέσει κόμπο πάνω από τον φτιόγκο και είναι αδιάρρηκτα. Έτσι μου ‘ρχεται να πάω να μπω στα δικά του να δω πώς νιώθει για την εξυπνάδα που κατόρθωσε.

 103. Μαρία said

  Ποιος είναι ο τύπος στα δεξιά του;

  https://www.newsbreak.gr/media/435728/seistike-i-larisa-apo-tin-paroysiasi-toy-vivlioy-toy-ari-portosalte/

 104. sarant said

  103 Σεισμός, είπαμε!

 105. Μαρία said

 106. Χαρούλα said

  #103 Μαρία
  Με τον Άρη Πορτοσάλτε συνομιλούν οι: Σάκης Μουμτζής, αρθρογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή και Πέτρος Παπασαραντόπουλος, δημοσιογράφος και διευθυντής των εκδόσεων Επίκεντρο.
  (Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Καραβάνας, Αναπληρωτής Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας)

 107. ΓΤ said

  @106

  o οποίος Καραβάνας λέει στο βιο_γραφικό του ότι έχει πάει σε συνέδριο στο «ΜοΝΤπελλιέ». Παλιά καραβάνα στα γαλλικά γράμματα…

 108. 103, 104
  😂😂😂 (Πάλι καλά που σείστηκαν μόνο οι άριστοι, που ήταν στο επίκεντρο! Άλλωστε, ο Άρης δεν είναι για την πλέμπα! Θέλει λίγους και εκλεκτούς!)
  97
  >>Κώλος οι φασίστες και βρακί (για κάλυψη) οι δεξιοί
  Τέλειο!
  (Να, για παράδειγμα, η Φολκσβάγκεν και η Ντόιτσε Μπανκ για τον Μπολσονάρο, όπως άκουγα πριν από λίγο)
  https://info-war.gr/o-vasilias-pethane-zito/
  (2ο μέρος)
  105
  Αμάν!

 109. Μαρία said

  106
  Αν αυτός στα δεξιά του, για τον οποίο και ρώτησα, είναι ο Παπασ., παραγέρασε. Αγνώριστος.

 110. 107
  ΓουΤου, πού είσαι; Δεν ξηγιέσαι καλά! Πού είναι οι ωραίες ανταποκρίσεις σου;;; Με ένα στιγμιότυπο από την παιδική ηλικία σε στιγμές ιστορικές (ωραίο, δε λέω, σε φαντάστηκα να σφίγγεις το χέρι της μάνας σου), ξεμπέρδεψες;

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Ώστε εκτός από καθηγητής είσαι και διαρρήκτης! Δεν πειράζει, η δουλειά δεν είναι ντροπή, το μεροκάματο να βγαίνει, να βράζει η φασολάδα στο τσουκάλι.😂

  102 – Αφού αντέχει τέτοια μπόχα, χάρισέ του τα καλύτερα.😂

  104 – Να΄τανε η ζήλια ψώρα! Πολύ θα θέλατε να είχατε την συγγραφική δεινότητα και την λαϊκή αποδοχή (σε σημείο παροξυσμού) του ΜΕΓΑΛΟΥ συγγραφέως Άρη Πορδοσάλτε κύριε Σαραντάκε αλλά, φευ! Αρκεστείτε στην μετριότητά σας λοιπόν, κι αφήστε τους γίγαντες της σκέψεως να ανοίξουν δημιουργικούς δρόμους για το μέλλον της ανθρωπότητος!

 112. Κιγκέρι said

  103, 109: Είναι ο Ανδρέας Γιουρμετάκης, δημοσιογράφος Λαρισαίος.

 113. Μαρία said

  112
  Τώρα ησύχασα 🙂 Δε λέω, εβδομηντάρισε κι ο Παπασ. αλλά όχι στο σημείο που να μην τον αναγνωρίζω.
  https://www.onlarissa.gr/category/onlarissa-opinion/site/

 114. Pedis said

  # 98 – Έτσι όπως το είπε η Γκάγκα το άκουσα κι από ταξιτζή για το ανοσοπΙτικό μας σύστημα. 🙄


  # 105 +

 115. Κι ένα ποδοσφαιρικό σχόλιο σχετικά με την γονατιά του τερματοφύλακα της ΑΕΚ στο κεφάλι (!) παίκτη του Αρη που δεν τιμωρήθηκε ούτε με κάρτα με το πρόσχημα πως βρήκε πρώτα μπάλα ενώ είναι επικίνδυνο παίξιμο που προηγείται πάντοτε στις αποφάσεις.

  «Είναι φανερό πως δεν ήταν πέναλτυ υπέρ του Αρη, όσο φανερό θα ήταν πως με ανάποδες φανέλες θα ήταν πέναλτυ-μαρς και κόκκινη, υπέρ της ΑΕΚ !!!!»

  Σε συνδυασμό με το πέναλτυ (που δόθηκε από το VAR ) στον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ στο ματς με τον ΠΑΟ στην Τούμπα για την μπουνιά στο πρόσωπο στην έξοδο του γκολκήπερ και το πάναλτυ που ακυρώθηκε από το VAR στο ματς ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ όταν ο Ολιβέϊρα έγινε μπαλάκι του κατς (!) από τερματοφύλακα και αμυντικό του ΟΣΦΠ, το συμπέρασμα είναι πως το ΠΟΚ -διαιτητικά- ζει και βασιλεύει και δεν υπάρχει πιο γελοίο πράγμα άπό το να ακούς αυές τις ομάδες να διαμαρτυρονται για διαιτητικές αποφάσεις

 116. # 115 συνέχεια

  Οι πιο παλιοί θα θυμούνται πως σε μια ανάλογη φάση ο τερματοφύλακας του ΠΑΟ Βουτσαράς βρήκε με το γόνατο στο κεφάλι τον Ιωάννου του Εθνικού που έχασε την ζωή του.

 117. 116,
  !!!

 118. Α. Σέρτης said

  Τι θέλει ο πολάκειος «διγαβρές» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; («ελπίζω να μην το κάνει όπως το έκανε και με τις υποκλοπές, για να το «κουκουλώσει» δηλαδή, έτσι, γιατί για τις υποκλοπές όλος ο καημός και ο διγαβρές του δεν ήταν αν γινόταν, αλλά πώς αποκαλύφθηκε»)

  Κάποιος να του πει ότι είμαστε στην ΚΝΕ και όχι στη διγαβρέικη ιδιόλεκτο…

 119. 118 Δεν είναι κάπως σόλοικο να το λέει αυτό κάποιος που υποστηρίζει, αν έχω καταλάβει καλά, ότι αφ’ ης στιγμής λημματογραφεί μια λέξη ο Δημητράκος αυτή αποτελεί δια παντός τμήμα της ΚΝΕ; Και ο Φλωράκης έλεγε ότι δεν προκάνουμε.
  Δηλαδή είναι καλύτερος ο Ιεραπετρίτης που παπαγάλισε τον Λυσία που όλοι είχαμε παπαγαλίσει στο λύκειο;

 120. Πέπε said

  18
  Και τι σημαίνει, γκαϊλές;

 121. 120 Ναι, έτσι φαίνεται. Δεν το βρίσκω στο λεξικό του Βασίλη Ορφανού (και ούτως ή άλλως δεν μου θύμιζε κάτι σε τούρκικο).

 122. sarant said

  120 Ναι, έγνοια

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120
  Γκαϊλές ειν αυτός που έχει τώρα η Καϊλή
  https://www.slang.gr/lemma/6882-gkailes
  Κοντινός του διγαβρέ (που τον ξέρεις 🙂 )
  Μια δεκαρά καλοί γαμπροί
  ονειρεύγουνται το ναι σου
  απού να ναίξεις, πες το ενούς
  να πάψει ο διγαβρές σου 🙂

 124. Α. Σέρτης said

  119
  Μρε, φοβάμαι πως δεν είναι το μόνο που δεν έχεις καταλάβει καλά, αλλά για την ώρα δείξε μου πού λημματογραφεί ο Δημητράκος τον «διγαβρέ»

 125. 124 Το θέμα είναι ότι ο Δημητράκος λημματογραφεί λέξεις που είναι πια εξίσου ξένες με την καθομιλουμένη όσο και οι ιδιωματισμοί που, διάολε, έρχονται φυσικά σε κάποιους.
  Να σου πω και κάτι: Έχω μια απορία, γιατί δεν μπορείς να δεχτείς ήρεμα και σαν άνθρωπος ένα κριτικό σχόλιο και πρέπει πάντα να βγάζεις αυτή την υπεροπτική ξινίλα. (Απορώ διπλά από τη στιγμή που κατάλαβα ότι έχουμε όχι μόνο κοινούς γνωστούς αλλά και κοινά γούστα σε διάφορα πράγματα)

 126. Πέπε said

  125
  Ο τρόπος ο δικός σου φταίει. Τα κριτικά σχόλια πρέπει να γίνονται σε τόνο που να καλεί τον άλλο να τα συζητήσει με ευχαρίστηση και ενδιαφέρον. Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα!

 127. voulagx said

  #109: Αυτος στα δεξια του ειναι ο Γιουρμετακης, γνωστος και μη εξαιρετεος. Σα να μου φαινεται οτι στην πρωτη σειρα ειδα την Καραλαριωτου, επισης γνωστη και μη εξαιρετεα.

 128. Μαρία said

  127
  Σε πρόλαβε η Κιγκέρι.

 129. Μαρία said

  Δεν είναι τρολιά https://iskra.gr/synergasia-dimokratikou-kinimatos-ethnikis-apeleftherosis-p-lafazanis-me-to-panellinio-kinima-ellinorosikis-filias-gian-kotsailidis/

 130. 123, … Γκαϊλές ειν αυτός που έχει τώρα η Καϊλή …

  Γκάιλες = innocent

 131. Τα δυσκόλως εξηγούμενα ποδοσφαιρικώς γίνονται ευκόλως … επιχειρηματικώς :

  Ρε παιδιά απλά είναι τα πράγματα… όσο ο Βοτανικός είχε εκκρεμότητες με δικαστήρια χρειαζότανε το «φρόνημα» των οπαδών υψηλό ώστε αν χρειαζότανε να επέμβουν δυναμικά.
  Το είδαμε πέρισυ στο κύπελλο (κυρίως) και στις καλές μεταγραφές για φέτος.
  Μόλις τα δικαστικά τελειώσανε ούτε ο ΔΠΓ βλέπει ΟΑΚΑ, ούτε ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟ βλέπει εύνοια και σμπρώξιμο.

  Αμα κάνεις δουλειές με οικογένειες, τι περιμένεις ;

 132. Μαρία said

 133. Μαρία said

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Γεράπετρος δείχνει το δρόμο
  Η Ιεράπετρα βροντοφώναξε OXI στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου

  https://www.hxonews.gr/article/h-ierapetra-brontofwna3e-oxi-sthn-ypobathmish-toy-nosokomeioy-%E2%80%93-oles-oi-e3eli3eis

 135. Μαρία said

 136. sarant said

  135 Τυχερός, τη γλίτωσε με απόλυση

 137. Μαρία said

 138. Μαρία said

  Koύγιας
  1) Προ ολίγης ώρας ελήφθη από την γραμματέα μου εξουσιοδότηση του 23χρονου Δημήτρη Θεοδωρικάκου, αριστούχου φοιτητού στο πλέον φημισμένο παγκοσμίως Πανεπιστήμιο Οικονομικών Σπουδών υψηλού επιπέδου «Bocconi University» https://www.rosa.gr/koinonia/anakoinosi-kougia-gia-gio-theodorikakou-oudepote-exei-kapnisei-esto-sti-zoi-tou/

  https://www.shanghairanking.com/institution/bocconi-university

 139. Pedis said

  # 138 – 15 χιλιάρικα το έτος για δίδακτρα και παράβολα. Δεν θα θέλει κι άλλα 30 για να μην αισθάνεται το παιδί πτωχό κι ορφανό ανάμεσα στα μποκονεζάκια;

  (Μαρία, άσχετα από τα ράνκινς και τις μαφιοζάτες των ιδιωτικών μαγαζιών, οι απόφοιτοι ανήκουν σε κλαμπ κι έχουν καλοπληρωμένες δουλειές. Όχι ότι ο μικρός του μπαμπά του θα είχε πρόβλημα επιστρέφοντας στην αποικία.)

 140. sarant said

  139 Μποκόνι δεν θα πει «μπουκιές»;

 141. Πέπε said

  138
  Περίεργο. Ήμουν σίγουρος ότι ο δικηγόρος θα έβγαινε να πει «ο νεαρός, παρά τη ζωηρή εμπλοκή του με τον αθλητισμό, τις πανάκριβες σπουδές του, και βέβαια το βαρύ από ευθύνες όνομα που φέρει, δυστυχώς πήρε τον κατήφορο και την πίνει ολημερίς με τις αλητοπαρέες του χωρίς να νοιάζεται ούτε για το ξεκάρφωμα, όμως τώρα μετάνοιωσε και ζητάει συγγνώμη από την κοινωνία και τους γονείς του και είναι πρόθυμος να βοηθήσει και τις αλητοπαρέες να ανανήψουν». Μ’ αυτό όμως που δήλωσε τελικά, αποδεικνύεται ότι είχα πέσει πολύ έξω.

 142. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Στο πρώτο λυγξ της Μαρίας ο μπαμπάς ζητάει 200 χιλ, θα βγουν από κει τα δίδακτρα και θα μείνει και κατιτίς για το μέλλον του παιδιού, ν’ ανοίξει καμιά ΕΒΓΑ ξερωγώ. Μην αγχώνεσαι.

 143. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  140# Ναι. Τυχαίο? Δε νομίζω.
  (άλλοι μποκόνε κι άλλοι μποκίνο, θουκύργιε)

 144. Pedis said

  # 143 – Εζάττο, μπραβίσσιμο. 😂 🤣

  Και (μπουόν) μποκοντσίνο, όπως θα λέγαμε κόμματος αλλά κατ’ ευφημισμόν.

 145. Pedis said

  ή και μπελ μποκοντσίνο …

 146. Pedis said

  -> 144 – Και (μπουόν) μποκοντσίνο, όπως θα λέγαμε κόμματος αλλά κατ’ ευφημισμόν.

  Τώρα που το ξανακοιτάζω, θα έλεγα ότι ορίζεται καλύτερα ως understatement, όχι ως ευφημισμός. (Πώς αποδίδεται στα ελληνικά; Μου διαφεύγει, αν ποτέ το είχα μάθει 😁)

 147. sarant said

  146 Καλή ερώτηση, η απόδοση του understatement. Κάπου είδα «σχήμα λιτότητας». Μείωσις το έλεγε θαρρώ ο Αριστοτέλης.

 148. rogerios said

  Εάν το understated είναι κάτι αρνητικό, τότε ο ευφημισμός βολεύει. Εάν, όμως, αξιολογείται θετικά, τότε τα πράγματα ζορίζουν, ειδικά αν θέλει κάποιος να υιοθετήσει λόγιο ύφος ή να χρησιμοποιήσει οπωσδήποτε ουσιαστικό. Διαφορετικά, μπορεί να πει λ.χ. ότι «η Χ είναι γυναικάρα, και λίγα λέω…».

 149. 146.
  Νομίζω σημαίνει «μειωτική έκφραση» (δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχει πιο ειδική λέξη)
  138
  Ωραία η «rosa», ε Μαρία;

 150. 149, 147, 148
  Α, μετά σας είδα (είχα ξεχαστεί να σεργιανάω στη «rosa»🙂)

 151. Pedis said

  To «I am just going outside and may be some time.» του Σκοτ, το «Okay, Houston, we’ve had a problem here» , θα έλεγα ότι αμφότερα εμπίπτουν στην κατηγορία τού understatement. Επίσης, αν πει λ.χ. ο Μασκ κάποια στιγμή «Λέω να αποσυρθώ, έχω και κάτι λεφτάκια μαζεμένα …», παρομοίως. (Το litotes -είναι η μείωση του Τέλη, που λέει ο Νικοκύρης;- μοιάζει, αλλά, νομίζω ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα με το understatement. )

 152. 151
  Α, τώρα κατάλαβα – είναι πιο σύνθετο το πράγμα. Και, όντως, η πιο κοντινή έννοια μοιάζει να είναι το «σχήμα λιτότητας»!

 153. Pedis said

  # 152 – Ναι, συμφωνώ, μοιάζει. Το αντίθετο της υπερβολής, iperbole, λέει το σχετικό ιταλικό λήμμα της βικης, που θα μπορούσε να είναι, λέει, «ipobole», αν υπήρχε ο όρος. Αγγλοσαξονικό σχήμα λόγου. Δεν μπορεί να το είχε προβλέψει ο Αρίστος.

  [Καληώρα σαν το έντεχνο τραύλισμα στον λόγο των, πιο παλιών ιδιαίτερα, χάι-κλας Βρετανών που θέλει να υπογραμμίσει την άποψή τους, αντί να την κάνει πιο αβέβαιη.Ούτε αυτό θα μπορούσε να είχε προβλεφτεί από τον Τέλη ή τον Ρεβιθόνα. 😉]

 154. sarant said

  Σα να μην έχουμε απόδοση, λοιπόν.

 155. Pedis said

  Αν ήμουν αγγλοφιλόλογος και επαγγελματίας μεταφραστής θα σκεφτόμουν την πιθανότητα για το «σχήμα υποδήλωσης». Αλλά δεν είμαι, κι όπως μας έλεγε η κακιά, παλιοσυντηρητηκιά και κομπλεξαρισμένη που είχαμε για φιλόλογο στο γυμνάσιο, όταν πλάθαμε επίτηδες καινούριες λέξεις «δεν ΕΙΣΤΕ ποιητές, για να έχετε το δικαίωμα αυτό!» 😝

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: