Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν, τότε, μετά (διήγημα του gpointofview)

Posted by sarant στο 29 Ιανουαρίου, 2023


Πολλές φορές έχουμε δημοσιεύσει στο ιστολόγιο διηγήματα του φίλου μας του Τζι. Το τελευταίο ήταν πέρυσι τον Ιούλιο κι εκεί θα βρείτε λινκ προς τα προηγούμενα.

Tο σημερινό είναι μια τριλογία με διαφορετικά θέματα που δείχνουν την θεώρηση των πραγμάτων και των ενδιαφερόντων πριν, κατά ή μετά από ένα γεγονός που αλλάζει την φιλοσοφία της ζωής μας, όπως λέει ο Τζι, που μου έστειλε και τις φωτογραφίες που συνοδεύουν τη δημοσίευση.

 

Πριν

Η φωτογραφία

Η φωτογραφία έμεινε πολύ καιρό αποθηκευμένη στην μνήμη του υπολογιστή αλλά και του μυαλού του. Δεν ήταν πως την είχε ξεχάσει, κάθε άλλο, ήταν…να, που δεν έβρισκε μια ευκαιρία, ένα λόγο για να την ξαναδεί, να την σχολιάσει, να την βάλει στο ράφι που της πρέπει. Ηξερε πως δεν είναι πλέον τυπωμένη στο χαρτί να μπει στο άλμπουμ με τις όμοιες κι ένα τίτλο χαραγμένο στο εξώφυλλο ή στο μυαλό του, η ψηφιακή μορφή, βολική κι απρόσωπη, έκανε πιο δύσκολη την ταξινόμηση.

Ηταν ένα θέμα που εμφανίσθηκε για λίγες μόνο μέρες με την κατεδάφιση κάποιου διώροφου. Από την ταράτσα του κάποιος κάποτε ζωγράφισε έναν ήλιο στον τοίχο του διπλανού σπιτιού που δεν φαινότανε παρά μονάχα απ’ την ταράτσα και κάποια μπαλκόνια ψηλότερα και σε σωστή θέση. Ηταν ένας ήλιος σχεδόν ιδιωτικός, με την δική του ομορφιά να μην είναι σε κοινή θέα, αλλά να χαρίζεται σ’ αυτόν που ήρθε στην ταράτσα ή την είχε εντοπίσει απο τα λίγα μπαλκόνια που είχαν το προνόμιο. Ηταν το ίδιο όμορφος με την εικόνα μιας γυμνής ερωτευμένης γυναίκας, κάτι γνωστό σ’ ελάχιστους και για ελάχιστες στιγμές.

Ο ίδιος ο ήλιος, σχεδιασμένος και χρωματισμένος σε πλήρη αρμονία με τον τοίχο που τον φιλοξενούσε, δεν προκαλούσε, δεν τραβούσε το μάτι, δεν κοίταζε να εκμεταλλευθεί την πρόσκαιρη δημοσιοποίησή του. Είχε αποτυπωμένη την ημερήσια κίνησή του σαν να κολύμπαγε στον ουρανό με σταθερή πορεία. Ο άγνωστος καλλιτέχνης  εκτός από την κίνηση είχε καταφέρει να αποτυπώσει με το χρώμα του και την θερμότητα που μας έστελνε, μετρημένη στην σωστή ποσότητα. Σε λίγες μέρες θα ξεκίναγε η ανέγερση της πολυκατοικίας και θα σκεπαζότανε από ένα στρώμα σοβά μετά από την εφήμερη λάμψη του.

Μπορεί να υπήρξαν κι άλλα λιγότερο ή περισσότερο αριστουργήματα που χάθηκαν στον βωμό του γκρεμίσματος και της ανοικοδόμησης σε εποχές που οι φωτογραφίες δεν υπήρχαν ούτε σαν ιδέα και μόνο διορατικοί ζωγράφοι αποτύπωναν τέτοιες λεπτομέρειες στον καμβά τους. Σήμερα, μαζί με κάθε κινητό υπάρχει και μια κάμερα κι όλοι μας έχουμε γίνει φωτογράφοι και ρεπόρτερ που καταγράφουμε ό,τι κι αν συμβαίνει, καθένας μας κατά το γούστο του και σύμφωνα με όσα η ζωή του φανερώνει. Και όλα πιά αποθηκεύονται στην παγκόσμια μνήμη που λόγω του όγκου της ταυτίζεται με την παγκόσμια λησμονιά.

 

Τότε

Η πρώτη γνωριμία

Ηταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Κοινός, του μέσου όρου. Κι’ όσο σκεπτόταν έτσι σε τίποτε δεν ξεχώριζε από το στατιστικό δείγμα. Αυτό το δείγμα που νιώθει τα εφτά από τα είκοσι πράγματα που συμβαίνουν και είναι απολύτως σίγουρο πως τα υπόλοιπα δεκατρία δεν υπάρχουν. Το λέει η θρησκεία, το λέει κι’ η κοινωνία … άρα έτσι θάναι !

Οπως η κοινωνία λέει και επιμένει ότι οι αρχιεπίσκοποι δεν πεθαίνουν αλλά κοιμούνται, ενώ οι πρωθυπουργοί απλά αναπαύονται, μόνο η πλέμπα πεθαίνει, έρχεται δηλαδή σε επαφή με την απαγορευμένη στην σκέψη και ενίοτε στην προφορά λέξη, τον θάνατο.

Καθόλου περίεργο που δεν θυμότανε ποιός του εξήγησε για πρώτη φορά πως η επάρατη ασθένεια ήταν ο καρκίνος, αλλά εδώ υπήρχε μια διαφορά, ο καρκίνος δεν υπήρχε σαν λέξη όταν μιλούσε ενώ ο θάνατος δεν υπήρχε και σαν ιδέα, σαν έννοια όταν σκεφτότανε. Η κυριότερη αιτία, μα και δικαιολογία, ήταν πως έχουμε καιρό για τα γεράματα, τότε που – ίσως – δεν θα σκεφτόμαστε τίποτε άλλο, παρά τον χάρο.

Οταν τον ένιωσε πρώτη φορά δεν φόραγε μακριά μπέρτα με κουκούλα, ούτε βάσταγε δρεπάνι. Δεν είχε σχέση με το μυαλό του, μόνο με τις αισθήσεις του. Μια έντονη απορία υπήρχε στο κεφάλι του, απόρροια του αποσυντονισμού των αισθήσεων, η ακοή προηγείτο της όρασης και η γεύση της οσμής. Η αφή  ήταν καλά ριζωμένη μέσα του, δεν παραμορφώθηκε αλλά τα ερεθίσματά της είχαν λάθος συντονισμό με την χρονική αίσθηση των στιγμών εξ αιτίας της διαταραχής της όρασης, άλλα έβλεπε και άλλα αισθανόταν. Θύμιζε κάπως το μεθύσι, το πέρασμα της λογικής σε άλλες διαδικασίες. Θυμήθηκε τους στίχους από τις Βέδες :
(σε μετάφραση Ν. Τσιφόρου)

– Κι’ ο Ηλιος είναι αλλοιώτικος από τον ήλιο
– Και το άσπρο αλλοιώτικο από το άσπρο
– Κι’ όλα όσα βλέπουμε, το ομαλό και το λείο
– Το όμορφο και το ωραίο, διαφέρουνε πάντα μεταξύ τους
– Και μονάχα δυό πράματα είναι τα ίδια
– Και θα μείνουνε πάντα τα ίδια
– Οσοι αιώνες κι’ αν περάσουνε
– Η «λογική» κι η «τρέλλα»

Εδώ βέβαια δεν έβλεπε την λογική των ανθρώπων σαν ωφελιμότητα και την τρέλλα σαν τις μυστηριακές θεωρίες που είναι ίδιες σε όλες τις χώρες, σε όλες τις θρησκείες και σε όλους τους αιώνες, όπως έκανε στο ποίημα ο μεταφραστής, αλλά σαν την αλλαγή των βάσεων δεδομένων : να ακούς πρώτα και να βλέπεις μετά, να γεύεσαι πρώτα και να μυρίζεις μετά, να ακουμπάς κάπου και να νοιώθεις την προηγούμενη επαφή…

Ηταν κάτι το πρωτόγνωρο, άρα και τρομακτικό, μια που ο φόβος στηρίζεται στην άγνοια. Και τότε, μέσα στην ομίχλη του άγνωστου, η αίσθηση που εγκαταλείπει τελευταία του έδωσε ένα γνωστό σημάδι της, τον πόνο, σαν μια κλωστή να τον κρατήσει στην ζωή. Ναι, ο πόνος, αυτή η διαταραγμένη αίσθηση αφής, ήταν η πρώτη που συντονίσθηκε με αυτόν τον χρόνο που αποκαλούσε πραγματικότητα. Κι’ αυτή η αίσθηση του πόνου του φάνηκε τόσο οικεία και τόσο ανακουφιστικά γνωστή ώστε να σηματοδοτήσει την επιστροφή του στα τετριμένα πεδία των αισθήσεων της μοναξιάς.

Είχε την πρώτη επαφή του με την αθέατη πλευρά της Σελήνης και τώρα γύριζε πίσω στο γνωστό από χρόνια πρόσωπό της, άλλοτε σκοτεινό κι’ άλλοτε φωτισμένο, μα πάντοτε το ίδιο στραμμένο προς την γη των ζωντανών…

 

Μετά

Ένα πρωινό στην πλατεία του χωριού

Την κοιτούσε αλλά μάλλον ήταν τόσο πολύ αφηρημένος που δεν την έβλεπε, του γεννούσε εξ άλλου τόσους συνειρμούς που θα ήταν αδύνατον σε μια από τις αισθήσεις του- στην όραση εκείνη τη στιγμή-  να επικρατήσει στο μυαλό του.

Ηταν τα νιάτα της που τον χτύπαγαν στο υπογάστριο, το ξανθό α λα γκαρσόν μαλλί της που αναδείκνυε έναν υπέροχο λαιμό και τα χοντρά άγαρμπα ποδοδάκτυλα που σηκώνονταν σαν περπατούσε με τις σαγιονάρες που τράβαγαν το βλέμμα του. Είχαν γι αυτόν κάτι το έντονα σεξουαλικό αυτού του είδους τα δάκτυλα και η κίνησή τους. Είχε παρκάρει- μάλλον παρατήσει – το θηριώδες τζιπ της στην πλατεία του χωριού και πήγαινε χαμογελαστή και φουριόζα στο μανάβικο καλημερίζοντας τους θαμώνες του διπλανού καφενείου. Ολοι την έτρωγαν με τα μάτια, άλλος για το πλούσιο στήθος της, άλλος για τη μέση της κι άλλος για τα καλοσχηματισμένα από τον πολύ χορό ημισφαίρια. Η κοπελιά δεχόταν τα βλέμματα των συγχωριανών της με κατανόηση, η σαρκική υπεροχή της ερχόταν να προστεθεί στην οικονομική αλλά και στην εθνική – όπως πίστευε- υπεροχή της.

Η οικονομική υπεροχή ήταν αναμφισβήτητη. Τα παραλιακά κατσάβραχα όπου έβοσκε τα ζα ο παπούς της είχαν αποκτήσει μεγάλη αξία όταν έφτασε -επί χούντας- ο δρόμος κι ο τουρισμός στο χωριό της. Ολοι οι κάτοικοι ευγνωμονούσαν το στρατιωτικό καθεστώς αγνοώντας πως ο δρόμος είχε αποφασισθεί να γίνει  πριν έλθει αυτό στην εξουσία. » Οι άχρηστοι πολιτικοί όλο υποσχέσεις ήτανε και μεις πηγαίναμε με το καΐκι στ’ άλλα χωριά» ήταν η μόνιμη επωδός τους όταν κάποιος επιχειρούσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ο παπούς της κοπελιάς δεν παρασύρθηκε από την γρήγορη άνοδο των τιμών. Μαθημένος στη φτώχεια του ζήταγε με γαϊδουρινή υπομονή ένα αστρονομικό ποσό για μια λουρίδα βραχώδους γης που έμπαινε μέσα στη θάλασσα. Δεν το πίστευε κανείς αλλά βρέθηκε ένας βαρεμένος αμερικάνος που ήθελε να κτίσει «σπίτι στη θάλασσα» και πλήρωσε πέντε φορές επάνω την τρέχουσα τιμή του οικοπέδου. Ξεκίνησε να κτίζει το «σπίτι στη θάλασσα» κι όταν το τέλειωσε εξαφανίσθηκε, μάλλον πέθανε. Ποτέ κανένας κληρονόμος δεν άνοιξε το σπίτι στη θάλασσα που έμεινε ακατοίκητο να σαπίζει στα κτυπήματα της θάλασσας και του αγέρα.

Τα παιδιά του παπού, ανάμεσά τους κι ο πατέρας της κοπελιάς, κεφαλαιούχοι του χωριού πλέον, τόριξαν στις τουριστικές μπίζνες, «ρούμς του λετ» και καφετέριες που εξελίχθηκαν σε πιο πολιτισμένες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και βενζινάδικα. Τα παιδιά τους, ανάμεσά τους κι η κοπελιά, δεν χρειάσθηκε να δουλέψουν, πήραν μόνο ένα σεμινάριο από τους γονείς τους πως να κλέβουν την εφορία και το φι-πι-α, δεν τους χρειάζονταν περισσότερα.

Η κοπελιά βγήκε από το μανάβικο με τα ψώνια της. Χαμογελούσε συνεχώς, είχε όλα τα προβλήματά της λυμένα, όπως ο ήλιος στη καθημερινή του διαδρομή. Τα βλέμματα όλων την ακολουθούσαν αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή της. Ηταν περήφανη για το ολοφάνερα μακρύ, σλάβικο σώμα της που αναπτύχθηκε όταν μετά την κατοχή η διατροφή των παιδιών έπαψε να είναι τραγική καθώς και για το αρβανίτικο αγύριστο κεφάλι της που κανένα σχολείο δεν ήταν σε θέση να της το διορθώσει. Εξ άλλου δεν το είχε ανάγκη, μπορούσε να περάσει ζωή χαρισάμενη και με τα λίγα και στραβά πράγματα που ήξερε. Ετσι υπερηφανευότανε για την ελληνική καταγωγή της -κατευθείαν από τον Σωκράτη και την Ξανθίππη- και σιχαινότανε τους αλβανούς και βούλγαρους που ξεζούμιζε στις επιχειρήσεις της. Τα προσόντα της επεκτείνονταν και στην μαγειρική όπου η προτίμησή της συνέπιπτε με τα εθνικά της ιδεώδη. Ετσι όταν είχε χρόνο έφιαχνε περίτεχνο ιμάμ μπαϊλντί ή μουσακά αλλά και το ατζέμ πιλάφι ήταν στο ρεπερτόριό της ενώ όταν βαριότανε να μαγειρέψει δοκίμαζε τις συνθετικές της ικανότητες στην πίτσα, παίζοντας με τα υλικά που άπλωνε στην έτοιμη πίττα. Οι φίλες της κι οι συγγενείς της που είχαν την τύχη να δοκιμάσουν την μαγειρική της είχαν να το λένε πως ήταν πολύ προχωρημένη στην ελληνική κουζίνα.

Η κουλτούρα της περιοριζότανε σε καψουροτράγουδα και δημοτικά που τα χόρευε μανιωδώς. Εξ άλλου ήταν ιδρυτικό μέλος και χορηγός της γυναικείας ομάδας χορού του χωριού της στην οποίαν συμμετείχε και ένας νέος, ολοφάνερα αδερφή. Η επιτυχία των χορευτικών εκδηλώσεων μεγάλωνε το κύρος της και τα σκαλοπάτια που θα έπρεπε να ανέβει ο πρίγκηπας που θα την κατακτούσε. Η λεσβιακή οδός φάνταζε πιο εύκολη και οι κακές γλώσσες είχαν ήδη αρχίσει να ψιθυρίζουν.

Το βλέμμα του είχε μαγνητισθεί από το γαλάζιο του μπλουτζίν της. Περιέργως δεν πήγαινε στο περιεχόμενο του παντελονιού αλλά προσπαθούσε να καταλάβει αν πλησίαζε περισσότερο το γαλάζιο της ακίνητης θάλασσας ή το γαλάζιο του ασυννέφιαστου ουρανού, λίγο πριν φέξει. Το χρώμα έσπαζε στα γόνατα όπου το ξεφτισμένο ύφασμα άφηνε να φανεί το χρώμα της επιδερμίδας της. Το παντελόνι τελείωνε σε μια λυγερή μέση που δεν είχε ανάγκη από ζώνη να το συγκρατήσει, τόσο εφαρμοστό ήτανε. Πιο πάνω, το άσπρο πουκάμισο δεμένο κόμπο στο γυμνό στομάχι της θύμιζε άγραφο χαρτί, ίδιο με το μυαλό του εκείνη τη στιγμή. Η κοπελιά τον κοίταξε κι αμέσως σκόνταψε, το μάτι του «έπιανε».

Ο θεός της Ελλάδας να σε έχει καλά» της είπε κι αμέσως ανέβηκε πρώτος στη λίστα των υποψηφίων εραστών της, όταν και αν αποφάσιζε να δοκιμάσει τις ετεροφυλικές σχέσεις. Τον ήξερε από το τοπικό κουτσομπολιό, τον θεωρούσανε απόμακρο. Σκέφθηκε πως ήταν ώριμος, εχέμυθος και συμπαθητικός.

Του γέλασε παιχνιδιάρικα και μπήκε στο τζιπ της όπου η φίλη της την περίμενε υπομονετικά και τώρα πια, ζηλότυπα…

 

 

Advertisement

76 Σχόλια προς “Πριν, τότε, μετά (διήγημα του gpointofview)”

  1. atheofobos said

    Με τα 3 αυτά κείμενα του, ο Τζι απέδειξε πως έχει την στόφα ενός καταξιωμένου διηγηματογράφου, καθώς με τις κεραίες του καταφέρνει να συλλαμβάνει και να προβάλλει, μέσω της γραφής του, με εξαιρετική ευαισθησία εικόνες και συναισθήματα!

  2. Ανυπερθέτως, εξ άλλου… 😛

  3. Καλημέρα κι ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια.

    Να ευχαριστήσω επίσης τον Νικοκύρη για την δημοσίευση και για την παραπομπή στο ποίημά μου, καθώς και για τον κόπο να είναι καθημερινά στις επάλξεις προσφέροντας μας μια φιλική γωνιά στο χάος του διαδικτύου.

  4. xar said

    Βρίσκω το 3ο καταπληκτικό, πολύ πετυχημένη περιγραφή της αντίθεσης που δημιουργεί από τη μια η θέαση μιας πανέμορφης γυναίκας και των ανείπωτων συναισθημάτων (αδενοεκκρίσεων;) που μάς προκαλεί, θέλουμε δεν θέλουμε, και από την άλλη οι πραγματολογικές πληροφορίες που κατέχουμε και οι ιδεολογικές μας τοποθετήσεις.

  5. Theo said

    Καλημέρα,
    Ωραία γραφή, προτιμώ το τρίτο αφήγημα που είναι ολοκληρωμένο. Τ’ άλλα δύο απλώς ανοίγουν την όρεξη 🙂

  6. ΣΠ said

    Γράφεις ωραία, βρε Τζη.

  7. Stelios Kornes said

    Κρατησαν το ενδιαφερον μου αμειωτο μεχρι την τελευταια λεξη. Λογος στρωτος κι απλος, χωρις φανφαρονισμους. Ματι που κόβει κι αιματα δεν ειδα.
    Ευχαριστω και τον Νικοκυρη που δινει το βημα για να διαβαζουμε τετοια καλογουστα γραπτα.

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ εσάς για τα πρώτα σχόλια και τον Τζι για το διήγημα αλλά και για τα καλά του λόγια

    6 Ναι ο μπαγάσας.

  9. leonicos said

    Ηταν το ίδιο όμορφος με την εικόνα μιας γυμνής ερωτευμένης γυναίκας, κάτι γνωστό σ’ ελάχιστους και για ελάχιστες στιγμές.

    Δηλώνω ότι είμαι από τους τυχερούς

  10. leonicos said

    6 ΣΠ

    Συμφωνώ απόλυτα. Προσθέτω ότι και μαγειρεύει εξαιρετικά.

    Είπαμε: γραφή, και σκωπτική ποίηση, μαγείρεμα, ψάρεμα (εξ ακοής)… υπέροχα

    το μόνο του μειονέκτημα: εξαχρειωτικές ποδοσφαιρικές επιλογές

    για τα άλλα δεν ξέρω.

  11. leonicos said

    Μπορεί να υπήρξαν κι άλλα λιγότερο ή περισσότερο αριστουργήματα που χάθηκαν στον βωμό του γκρεμίσματος και της ανοικοδόμησης

    Το πόσος Θεόφιλος έχει χαθεί στον Βόλο και το Πήλιο δεν μπορεί να υπολογιστεί.

  12. leonicos said

    Και όλα πιά αποθηκεύονται στην παγκόσμια μνήμη που λόγω του όγκου της ταυτίζεται με την παγκόσμια λησμονιά.

    Έχω γράψει ένα ποίημα με γενικό θέμα ‘βλέπουν, φωτογραφιζουν και τρέχουν, ξαναφωτογραφίζουν… και στο τέλος δεν έχουν δει τίποτα.

  13. Georgios Bartzoudis said

    Δεν μου αρέσουν τα διηγήματα του Τζι, και δεν θα σχολιάσω περαιτέρω. Εύχομαι να αρέσουν σε άλλους!
    Υ/Γ 2: Πάλι διά της πλαγίας οδού είδα την ανάρτηση του Νοικοκύρη. Όμως, δεν νομίζω ότι προσπαθεί να …κρυφτεί!

  14. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Γειά σου ρε «παιχνιδιάρη» μαστροGee.😂
    Βαθιά ανθρώπινα φίλε, ένα ευχαριστώ από μένα.

    Ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα, κυρίως στον ανεπτυγμένο κόσμο που το έχω ψάξει περισσότερο, είναι πως έχει εξοβελιστεί ο θάνατος στο πυρ το εξώτερον, και μεγαλώνουν και ζουν οι άνθρωποι σαν αθάνατοι. Έτσι όμως χάνουν το μέτρο της ζωής, και τελικά, πεθαίνουν χωρίς να ζήσουν, απλώς υπάρχοντας στο μεσοδιάστημα.

  15. Λάμπας said

    Και μένα με ακούμπησε πιο πολύ το τρίτο. Αυτή η κοπέλα είναι η επιτομή των στερεοτύπων. Τόσο προβλέψιμη στη συμπεριφορά και τις επιλογές της, τόσο τυπική και συμβατική, που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι τελικά όλα αυτά είναι ίσως ένας ρόλος, στον οποίο και η ίδια είναι εγκλωβισμένη. Ίσως αυτό να είναι που την τραβά στον αντισυμβατικό («απόμακρο» κατά τον αφηγητή) ήρωα και την κάνει να σκοντάφτει, όταν το βλέμμα της συναντά το δικό του, αυτήν την τόσο εξοικειωμένη με τα αδιάκριτα βλέμματα των ξελιγωμένων συγχωριανών της. Και πίσω από μια αμφίσημη και κάπως ουδέτερη διατύπωση («ανέβηκε πρώτος στη λίστα των υποψηφίων εραστών της, όταν και αν αποφάσιζε να δοκιμάσει τις ετεροφυλικές σχέσεις») σου δημιουργείται η υπόνοια ότι εδώ μπορεί και να αρχίζει κάτι (ίσως αυτό να είναι το «μετά» του τίτλου). Σε ευχαριστούμε, gpointofview, και συγγνώμη και για την όποια ερμηνευτική αυθαιρεσία. (Αυτό δεν είναι, όμως, ένα από τα μυστικά της καλής λογοτεχνίας; Να μπορείς να τη διαβάζεις και έτσι και αλλιώς.)

  16. Πέπε said

    14
    Χτες, ίσως και σήμερα, είχε στο Τρίτο αφιέρωμα στο πένθος. Στην εκπομπή που πέτυχα λίγο συζητούσαν για την πρόσληψη του θανάτου στις μικρές ηλικίες, παιδική μέχρι και προεφηβική. Σχετικά με το ζήτημα αν φέρνουμε τα παιδιά στις κηδείες των δικών τους ανθρώπων (που φυσικά δεν παίρνει μονοκόμματη απάντηση), άκουσα μιαν άποψη που μου έκανε εντύπωση: Εξοικειώστε τα, λέει, με τη διαδικασία, με ανώδυνο τρόπο, ώστε όταν θα φτάσει η ώρα για μια κηδεία δικού τους να μην είναι πρώτη φορά. Πάρτε τα βόλτα σε κηδείες τυχαίων αγνώστων και σταθείτε κάπου παραπίσω, όχι μπροστά που ορύονται οι χαροκαμένοι. Να συνηθίσουν ότι είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή. (Όχι πως μπορώ εύκολα να φανταστώ οποιονδήποτε να κάνει κάτι τόσο εκκεντρικό με τα παιδιά του -μόνο λογοτεχνικούς ήρωες έχω δει να ακολουθούν κηδείες αγνώστων- αλλά πάντως είναι μια σκέψη…)

    Όπως και να ‘χει, έχεις δίκιο Λάμπρο.

  17. leonicos said

    Εμένα μου άρεσαν και τα τρία πάρα πολύ. Απλώς το καθένα αναδεικνύει διαφορετική (ως προς το είδος όχι το ύψος) ποιότητα συγγραφής.

    Το πρώτο ακουμπάει στον ‘χαμένο θησαυρό’ που μπορεί να βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας ή τον αγνοούμε, ή βρίσκεται σε κάτι που συνέβη, μια παράσταση, μια συναυλία, που είναι από τη φύση τους μοναδικά.

    Το δεύτερο ακουμπάει σε θέματα υπαρξιακά, ταυτότητας, προσωπικής υπόστασης, του αποτυπώματος που αφήνουμε ως (σικ ρε) άνθρωποι περνώντας από τη γη.

    Το τρίτο παιζει ανάμεσα
    στο απολαμβάνω αυτό που βλέπω ενώ σχεδόν σιχαίνομαι αυτό που είναι από την πλευρά του παρατηρητή
    και στο απολαμβάνω αυτό που είμαι και τον τρόπο που με βλέπουν, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το τι είμαι και για το πώς με βλέπουν οι άλλοι
    Θέλε πολλή τέχνη για να τα δώσεις όλα αυτά τόσο σύντομα

    Εύγε μεγάλε μας Τζι

  18. leonicos said

    Στο εύγε του σχολίου 17 ΔΕΝ περιλαμβάνεται ο ΠΑΟΚ

  19. Πέπε said

    Ένα σχόλιο σχετικά με τη φόρμα:

    Πρώτη φορά βλέπω τόσο ηλεκτρονικό διήγημα. Φωτογραφίες που να αποτελούν μέρος της αφήγησης, όπως στα μπλογκ, και σύνδεσμοι μέσα στο κείμενο. Αυτό που διαβάσαμε στην οθόνη μας δε θα μπορούσαμε να το έχουμε διαβάσει σε χαρτί.

    Παρεμπιπτόντως, μεγειά το λίφτινγκ στη σελίδα (ή ήταν από παλιά και δεν το είχα προσέξει;)

  20. leonicos said

    13 Georgios Bartzoudis
    Δεν μου αρέσουν τα διηγήματα του Τζι, και δεν θα σχολιάσω περαιτέρω.

    Αφού δεν σου αρέσουν τα διηγήματα του Τζι, κάνε τον κόπο να μας εξηγήσεις για ποιον λόγο φρόντισες να μας το διακοινώσεις. Είσαι και γιατρός νομίζω.

    Κρίνοντας από τα σχόλιά σου γενικά, θα μπορούσα να πω ότι χαίρομαι που δεν συμπίπτουμε.
    Αποκλείεται να έχουμε τα ίδια κριτήρια και τις ίδιες αξίες. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχα κάνει κάπου εγώ λαθος.

    Και σου μιλάω επίσης ως γιατρός.

  21. leonicos said

    13 Georgios Bartzoudis

    Διόρθωση

    Λυπάμαι που σου μιλάω ως γιατρός

  22. Λάμπας said

    15,16: Έτσι είναι. Να προσθέσω και την προσπάθεια να παραταθεί με κάθε τρόπο η νεότητα, που οδηγεί σε κωμικές καταστάσεις ( «Νεότατος άνθρωπος, και να πάθει έμφραγμα! Μόνο εξήντα είναι!»)

    16, Πέπε. Μεταφέρω εδώ σχόλιό σου από προηγούμενη συζήτηση.
    «Αρχικά»: ΔΕΝ σημαίνει «εν πρώτοις», είναι χρονικό.

    Ποιο προτείνεις στους μαθητές να χρησιμοποιούν με αυτήν τη σημασία; Το «εν πρώτοις» μου φαίνεται πολύ λόγιο και μάλλον δεν θα ταιριάζει στο ύφος τους.

  23. Έχει μεταφράσει τις Βέδες ο Τσιφόρος;

    19 Φωτογραφίες ως μέρος της αφήγησης μπορείς να δεις στα βιβλία του αγαπημένου μου Ζέμπαλντ , και με κάτι σαν σύνδεσμους μέσα στο κείμενο πειραματιζόταν ο Κορτάσαρ εκεί στα σίξτις (στο «Βιβλίο του Μανουέλ» πχ).

  24. Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, τα καλά σας λόγια και την ειλικρίνεια του κ. Μπαρτζούδη.

    # 9

    ήμουνα σίγουρος.

    # 18

    Γιατρέ, να αλλάξεις άποψη : Τη δωρεά απινιδωτών προς το κλειστό Γυμναστήριο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της κοπής πίτας η Λέσχη Φίλων ΠΑΟΚ Γρεβενών.

    Όπως αναφέρθηκε, από τη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα, προχώρησε με την σύμφωνη γνώμη όλων των φίλων του ΠΑΟΚ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την Λέσχη.

    Ένα δώρο ζωής από τους φίλους του ΠΑΟΚ στα Γρεβενά…

  25. sarant said

    13 Δεν σου έρχεται πια ειδοποίηση στο μέιλ; Ξαναγράψου, ίσως δουλέψει

    19 Ποιο λίφτιν; Δεν έκανα τίποτα 🙂

    23 Θα μας πει ο Τζι, αλλά υποθέτω ένα απόσπασμα.

  26. # 23

    Δεν ξέρω, αυτό το κομμάτι το είχε σ’ ένα διήγημά του.

  27. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    “Είχε την πρώτη επαφή του με την αθέατη πλευρά της Σελήνης”/“Και όλα πιά αποθηκεύονται στην παγκόσμια μνήμη που λόγω του όγκου της ταυτίζεται με την παγκόσμια λησμονιά”
    Γνωστότατη η ψευδο-βουδιστική εξυπνάδα “όταν δείχνουν το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοιτάει το δάχτυλο”, όπου, όποιος “έξυπνος” την πεί, περιφρονών το δάχτυλο, ποζάρει εξίσου για χαζός, αφού ποτέ δεν θα γνωρίσε, από την κόψη του νυχιού στον δείκτη, τον λέοντα που θα τον κατασπαράξει ή -από την απαλότητά του- το αναγεννησιακό μωρό στο οποίο ο νυκτικός όνυξ ανήκει. Κυρίως δεν μοιάζει ικανός να αντιληφθεί πως το φεγγάρι είναι το κάτοπτρο ήλιου νοητού (μια ζωγραφιά σχεδόν κρυφή σε τοίχο αντικρυνό), στο οποίο -κοιτώντας πού και που και με κλειστά τα μάτια- ίσως μπορεί κανείς να δει τον εαυτό του ως μνήμη-λήθη, ως φεγγαράνθρωπο του μύθου (βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Man_in_the_Moon ) με ωραία αθέατη πλευρά.
    Ο Τζη, με τις τρεις φωτογραφικές, αφηγητικές του στιγμές καταφέρνει να αναδείξει αυτό το τριφυές ηλιοφεγγαροδάχτυλο (ως φως, σκοτάδι και…τεκνό), αναδεικνυόμενος κι αυτός ως ένας ωραίος, διαφωτιστικός “τρελλός” που άνετα μπορεί να φεγγαριάζεται και με ήλιο και χωρίς.

  28. Μερικά πληροφοριακά

    πριν : αντίθετα με την πρόβλεψή μου, η οικονομική κρίση ανέστειλε την ανέγερση πολυκατοικίας, ο ήλιος υπήρχε πριν λίγους μήνες που πέρασα από εκεί!
    (πριν τον δει κανένας περίεργος κυψελιώτης κι αρχίσει τις διορθώσεις… )

    κατά : η φωτό είναι από το αυτοκίνητό μου μετά μια πλαγιομετωπική που είχα με συνέχεια στην μπαριέρα του δρόμου. Η πόρτα λείπει, την έκοψε η πυροσβεστική για να με βγάλουνε

    μετά : τα εν Νίκω, μη εν δήμω

  29. # 27

    There was a little boy and there was a little girl
    And they lived in an alley under the red sky
    There was an old man and he lived in the moon
    One summer’s day he came passing by

  30. Πέπε said

    22
    Εκτός συμφραζομένου είναι δύσκολο να σου απαντήσω, αλλά σε γενικές γραμμές θα μου έρχονταν στον νου φράσεις όπως πρώτα, πρώτα απ’ όλα, πριν απ’ όλα, πρώτα πρώτα, κατ’ αρχήν (ή κατ’ αρχάς για να μην μπλέξουμε). Μερικές σημαίνουν και τα δύο, και χρονική πρωτιά και πρωτιά σε σπουδαιότητα, κι αυτό μάς μπερδεύει και νομίζουμε ότι το ίδιο κάνουν όλες.

    25
    Οι Αισθήσεις εδώ ήταν; Δεν τις είχα προσέξει. Είναι και χωρίς ημερομηνία. Τι είναι, δικό σου ή του Τζη; Κάθονται εκεί αινιγματικά σιωπηλές, άλλες Σφίγγες, και μας βυθίζουν σε αναπάντητα ερωτήματα…

  31. Καλημέρα!
    Μου άρεσε το πρώτο της τριλογίας, έτσι που κατάφερε να εστιάσει σε μια ασήμαντη, εφήμερη (κι ετοιμοθάνατη!) λεπτομέρεια, μπλεγμένη κι αυτή μ’ έναν τρόπο στην ανθρώπινη ζωή (ποιος ξέρει πόσες άλλες ονειροπολήσεις συντρόφεψε…) – και να τη σώσει από τη λήθη. Μου άρεσε και το καταληκτικό σχόλιο.
    Με την ευκαιρία, διάβασα και ένα ωραίο άρθρο για τη σχέση της φωτογραφίας με το εφήμερο και με τον θάνατο, από τη σκοπιά της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας του Γιάλομ και – κυρίως- από την άποψη της σημειολογίας του υπέροχου Ρολάν Μπαρτ, που έγραψε συγκλονιστικά πράγματα για τη σχέση μεταξύ φωτογραφίας και θανάτου. Θυμίζω μόνο αυτό:
    «ο θάνατος σε μια κοινωνία πρέπει να βρίσκεται κάπου. Αν δεν είναι πια ή είναι λιγότερο μέσα στη θρησκεία, θα πρέπει να είναι αλλού. Ίσως μέσα στη Φωτογραφία που παρουσιάζει το θάνατο θέλοντας να διαφυλάξει τη ζωή! Κι η Φωτογραφία, όντας συγκαιρινή της υποχώρησης των θρησκευτικών τελετών, αντιστοιχεί ίσως στην παρείσφρυση, μέσα στη σύγχρονη κοινωνία μας, ενός α-συμβολικού θανάτου εκτός θρησκείας, εκτός τελετουργικών, κάτι σαν απότομη βουτιά μέσα στον κυριολεκτικό θάνατο. Με τη φωτογραφία μπαίνουμε στον «πεζό θάνατο», λες και η φρίκη του θανάτου δεν είναι ακριβώς η πεζότητά του!»
    https://www.ifocus.gr/inspirations/phototherapy/1501-i-fotografiki-texni-synomilei-me-ton-irvin-gialom-gia-to-efimero-kai-tin-parodikotita?dt=1674989231472

  32. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  33. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    16 – Δε νομίζω πως χρειάζονται τέτοιες ακρότητες, όπως και σε όλα στην ζωή, είναι αρκετό να αποδεχόμαστε και να ακολουθούμε την φυσική λειτουργία της, που μέσα σ΄αυτήν, είναι κι ο θάνατος, οτιδήποτε άλλο, είναι αρρωστημένο.
    Είναι αρκετό να τα μεγαλώνουμε μέσα σ΄αυτό το φυσικό πλαίσιο, και να μην τους αποκρύπτουμε τον θάνατο και κυρίως, να μη τον δαιμονοποιούμε (έτσι κάναμε εμείς τουλάχιστον, και μας έχει βγεί).

    Είναι άλλο ο ενστικτώδης φόβος του θανάτου, που είναι φυσικός και μας προστατεύει, κι άλλο ο αγχωτικός φόβος των δογμάτων και της κοινωνίας που μας αρρωσταίνει ψυχικά, και μας κάνει να ζούμε παρανοϊκά, χωρίς αρχή και τέλος, σα να μην υπάρχει ο θάνατος, εξ ου και η θρησκευτική διαστροφή, της μετά θάνατον ζωής. Αυτός, είναι κι ο λόγος που ορύονται οι χαροκαμένοι, θεωρούν την ζωή δεδομένη, αλλιώς, ο πόνος της απώλειας, είναι μεγάλος αλλά, βουβός.

    Για μένα, δεν υπάρχει καλύτερος σύμβουλος στην ζωή από τον θάνατο.

    20 – Αχ βρε Λεώνικε, για άλλη μιά φορά επιβεβαιώνεται ο Ράιχ που λέει πως, η συγκινησιακή πανούκλα, είναι άκρως μεταδοτική γι΄αυτό πρέπει να αποφεύγεται η επαφή μαζί της.
    Δηλαδή τώρα, τι απάντηση προδοκείς;😊

  34. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    33 – προσδοκείς φυσικα.😂

  35. Πέπε said

    33
    Το σκεπτικό ήταν ότι αν η πρώτη φορά εμπλέκει και δική τους οδύνη (των παιδιών) και των υπόλοιπων οικείων τους, θα τον πάρουν από φόβο. Όχι μόνο τον ίδιο τον θάνατο αλλά και την κηδεία. Οπότε, λέει, μ’ αυτό τον ανώδυνο και αμέτοχο τρόπο εξοικειώνονται.

    Δεν το υποστηρίζω, γιατί ποτέ δεν είχα σκεφτεί κάτι τέτοιο κι έτσι είμαι απροετοίμαστος να έχω οποιαδήποτε γνώμη. Ούτε και το απορρίπτω, άρα.

  36. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Από τα καλύτερα του Τζι! Και τα τρία, το καθένα με τη δική του ιδιαιτερότητα!
    Μερικά που σημείωσα:

    >> …αριστουργήματα που χάθηκαν στον βωμό του γκρεμίσματος και της ανοικοδόμησης σε εποχές που οι φωτογραφίες δεν υπήρχαν ούτε σαν ιδέα…
    Και όχι μόνο απ’ αυτήν την αιτία! Είναι να τρελαίνεται κανείς που: άγνοια – επιπολαιότητα – οικονομικές απολαβές – σκοπιμότητες (και πολιτικές…) συνδυάστηκαν διαχρονικά και οδήγησαν στην καταστροφή (άρα συνολική απώλεια ) αντικειμένων τέχνης -κυρίως λαϊκής-, ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και μνημεία κλπ κλπ. Άπειρα τα παραδείγματα, δυστυχώς!

    >>Είχε παρκάρει- μάλλον παρατήσει – το θηριώδες τζιπ της στην πλατεία…
    Κοίτα να δεις! Παρόμοια συμπεριφορά έχουν, εδώ στη λεβεντογέννα, και κάτι διπλοκάμπινα με φιμέ τζάμια και λοιπά αξεσουάρ, με ιδιοκτήτες επιδοτούμενους (ψευτο)κτηνοτρόφους…

    >> Περιέργως δεν πήγαινε στο περιεχόμενο του παντελονιού αλλά…
    Αυτόματα μ’ έστειλε 50+ χρόνια πριν. Τότε που στο μπάνιο, δεν εστιάζαμε στο μπικίνι της Χ. (και στο περιεχόμενό του… 🙂 ), αλλά στη μικρή, πλην εμφανέστατη, ουλή που είχε στην κοιλιά της από μια εγχείρηση που είχε κάνει!
    Άβυσσος η …… του ανθρώπου!

    -Αλλά, γιατί παπούς και όχι παππούς;

    ===+===
    Νικοκύρη, κι εγώ δεν παίρνω ειδοποίηση στο μέιλ (χθες και σήμερα)! Τι διάλο, βενζίνη με νερό έβαλε η πόρσε; 🙂

  37. rogerios said

    Ψηφίζω κι εγώ το τρίτο διήγημα. Πιο ολοκληρωμένο από κάθε άποψη, με εύστοχες κοινωνιολογικές παρατηρήσεις κι ανάπτυξη χαρακτήρων, και με τέλος πολλά υποσχόμενο, χωρίς όμως να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο ως προς την κατάληξη.
    Τζη, εύχομαι να δεις τα διηγήματά σου που θεωρείς καλύτερα να εκδίδονται, να τα δεις τυπωμένα στο χαρτί. Ευχαριστούμε κι αναμένουμε και άλλα.

  38. Χαρούλα said

    Και όλα πιά αποθηκεύονται στην παγκόσμια μνήμη που λόγω του όγκου της ταυτίζεται με την παγκόσμια λησμονιά.
    ΜΠΡΑΒΟ ΤΖΙ, ωραία γραφή, ρεαλιστική, απολαυστική
    …Η ήσυχη ομορφιά
    Ο ίδιος ο ήλιος, σχεδιασμένος και χρωματισμένος σε πλήρη αρμονία με τον τοίχο που τον φιλοξενούσε, δεν προκαλούσε, δεν τραβούσε το μάτι, δεν κοίταζε να εκμεταλλευθεί την πρόσκαιρη δημοσιοποίησή του. Είχε αποτυπωμένη την ημερήσια κίνησή του σαν να κολύμπαγε στον ουρανό με σταθερή πορεία.
    …Ο ρεαλισμός του θανάτου
    Ηταν κάτι το πρωτόγνωρο, άρα και τρομακτικό, μια που ο φόβος στηρίζεται στην άγνοια. Και τότε, μέσα στην ομίχλη του άγνωστου, η αίσθηση που εγκαταλείπει τελευταία του έδωσε ένα γνωστό σημάδι της, τον πόνο, σαν μια κλωστή να τον κρατήσει στην ζωή. Ναι, ο πόνος, αυτή η διαταραγμένη αίσθηση αφής, ήταν η πρώτη που συντονίσθηκε με αυτόν τον χρόνο που αποκαλούσε πραγματικότητα.
    …Όμως να! ζωογόνος η ομορφιά
    Ηταν τα νιάτα της που τον χτύπαγαν στο υπογάστριο, το ξανθό α λα γκαρσόν μαλλί της που αναδείκνυε έναν υπέροχο λαιμό και τα χοντρά άγαρμπα ποδοδάκτυλα που σηκώνονταν σαν περπατούσε με τις σαγιονάρες που τράβαγαν το βλέμμα του. Είχαν γι αυτόν κάτι το έντονα σεξουαλικό αυτού του είδους τα δάκτυλα και η κίνησή τους.
    Η τριλογία που εισέπραξα. Με την ουσία να ξεχωρίζει μέσα στην απλότητα.

  39. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    35 – Βιωματικά μιλώντας (ως συνήθως) μιά και στα πρώτα χρόνια της ζωής μου, ήρθα σε επαφή με πολλούς θανάτους, από φυσικούς ως ακραίους, θεωρώ πως ο ενστικτώδης φόβος, είναι αρκετός και συνάμα προστατευτικός για τα παιδιά, που μέχρι τα 10 πχ, δεν αντιλαμβάνονται την απώλεια ως τραγική, αν δεν είναι η μητρική. Οπότε, αν δεν τα τρομάξουμε, δεν έχουν πρόβλημα εξοικείωσης, τον δέχονται εύκολα αλλά και με περιέργεια.
    Μεγάλο ρόλο παίζει βέβαια και το οικογενειακό περιβάλλον, κατά πόσον είναι αρμονικό αλλά, πάλι η τραγική απώλεια για τα μικρά παιδιά, είναι της μητέρας.
    Τον κοινωνικό φόβο του θανάτου, τον επιβάλλουν στα παιδιά οι θρησκείες, οι διάφορες δοξασίες και κυρίως οι αγχωτικοί γονείς για τους γνωστούς λόγους, αλλιώς τα παιδιά μπορούν να ζήσουν ελεύθερα και με μέτρο, αλλά ποιός το θέλει αυτό.😉

  40. Παναγιώτης Κ. said

    » Όπως η κοινωνία λέει και επιμένει ότι οι αρχιεπίσκοποι δεν πεθαίνουν αλλά κοιμούνται, ενώ οι πρωθυπουργοί απλά αναπαύονται, μόνο η πλέμπα πεθαίνει, έρχεται δηλαδή σε επαφή με την απαγορευμένη στην σκέψη και ενίοτε στην προφορά λέξη, τον θάνατο. »
    Το διάβαζα ή το άκουγα αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει την…αντίστιξη.

    Όλα καλά και το τρίτο, καλύτερο…

  41. Παναγιώτης Κ. said

    Αφού ξεκίνησα με αντιγραφές ας προσθέσω και άλλη μία (#33) διότι την βρήκα πολύ ουσιώδη.

    «Είναι άλλο ο ενστικτώδης φόβος του θανάτου, που είναι φυσικός και μας προστατεύει, κι άλλο ο αγχωτικός φόβος των δογμάτων και της κοινωνίας που μας αρρωσταίνει ψυχικά, και μας κάνει να ζούμε παρανοϊκά, χωρίς αρχή και τέλος, σα να μην υπάρχει ο θάνατος, εξ ου και η θρησκευτική διαστροφή, της μετά θάνατον ζωής. Αυτός, είναι κι ο λόγος που ωρύονται οι χαροκαμένοι, θεωρούν την ζωή δεδομένη, αλλιώς, ο πόνος της απώλειας, είναι μεγάλος αλλά, βουβός. «

  42. leonicos said

    αφού προσφέρατε απινιδωτή στα Γρεβενά

    ας παει και το απαλιάμπελο

    αλλά να δω την ιο πέρα πορεία

    δεν ξοφλάμε ταπάντα μ’ έναν απινιδωτή

    ευγε του ΠΑΟΚ

  43. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Ωραίος πάλι ο Τζι!
    Αυτό με την περιστασιακώς λεσβιάζουσα όμορφη κάτι μου θυμίζει, πρέπει να υπήρχε και σε άλλο διήγημα του Τζι(έχει κάτι το νερό της περιοχής;)

  44. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία

    Παρακαλώ την προσοχή σας για ένα, ας πούμε, διαδικαστικό.

    Μια εκλεκτή φίλη, που μας διαβάζει καθημερινά αλλά σχολιάζει σπάνια, μου παραπονέθηκε ότι χτες δεν πήρε την ειδοποίηση του νέου άρθρου με μέιλ. Της είπα να ξαναγραφτεί στο σχετικό πλαίσιο (Ηλενημέρωνέ με!) στο πάνω δεξιά της σελίδας. Το έκανε, αλλά ούτε σήμερα της ήρθε ειδοποίηση.

    Αν κατάλαβα καλά, το ίδιο συνέβη και με τον Γιώργο Μπαρτζούδη χτες και σήμερα.

    Ειναι κι άλλοι φίλοι που σταμάτησε (χτες ή γενικά) να τους έρχεται μέιλ ειδοποίησης; Και έκαναν κάτι που να διόρθωσε την κατάσταση;

    Εγώ δεν έχω έλεγχο πάνω στο σύστημα ειδοποίησης οπότε δεν ξέρω να βοηθήσω.

  45. 44 Τώρα που το λες, σα να έχει και σε μένα καιρό να έρθει ειδοποίηση.

  46. Πέπε said

    Απορώ γιατί να βάλει κανείς ειδοποίηση ότι μια δεδομένη ώρα κάθε μέρα έρχεται το άρθρο…

  47. michaeltz said

    Ο θάνατος υπάρχει μόνο για τους ζωντανούς, και είναι πάντα ο θάνατος κάποιου άλλου. Αλλά αυτός ο άλλος είναι νεκρός, οπότε γι’ αυτόν δεν υπάρχει τίποτα, επομένως ούτε η συνείδηση του θανάτου. Αφού ο θάνατος του νεκρού δεν υπάρχει, πώς μπορεί να υπάρχει για τους ζωντανούς; Λογικά, λοιπόν, ο θάνατος είναι ψευδαίσθηση των ζωντανών. Είναι δυνατόν μια ψευδαίσθηση να απαιτεί τόσους μύθους για να εξοβελιστεί;
    Οπότε, όποτε μιλάμε για θάνατο μιλάμε για κάτι άλλο! Την Απουσία! Την απουσία του Άλλου! Αυτή μπορεί να σε διαλύσει. Γιατί ο άλλος είναι εικόνα μας, ο άλλος ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει, γι’ αυτόν τον ίδιο αλλά και για μας. Χωρίς τον Άλλον δεν υπάρχουμε ούτε εμείς! Τρελαινόμαστε. Τόσο ολοκληρωτικά και τελεσίδικα κοινωνικό είδος είμαστε!

  48. Πέπε said

    47
    Για όποιον θέλει ν’ ακούσει και την άλλη όψη των πραγματών (τη γνώμη του πεθαμένου):

    https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=267742&return_url=%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%B1

    Μιχάλης Αλμπάτης, Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους. Πρόσφατο, ακούστηκε αρκετά, δικαίως κατά τη γνώμη μου.

  49. loukretia50 said

    Σφήνα (θα επανέλθω για τα διηγήματα)
    Νικοκύρη, ξαφνικά βομβαρδίζομαι από ειδοποιήσεις, όχι μόνο για το άρθρο της ημέρας, αλλά και τα προηγούμενα!!
    Δεν το ζήτησα, είμαι τακτική αναγνώστρια, πιθανόν κατά λάθος να πάτησα follow.
    Όταν βγάζει κάποιο μενού – δεν το κάνει κάθε φορά, κλικάρω να μην ενημερώνομαι και ΔΕΝ αποθηκεύει την επιλογή.
    Όμως δε μπορώ με τίποτε να το ακυρώσω.
    Το follow γίνεται «Ακολουθείτε» πράσινο.
    Συμβαίνει και σε άλλους?

  50. Georgios Bartzoudis said

    20, 21 Leonicos said: ….
    # Είπα δεν σχολιάζω. Θα πω μόνο ότι γιατρός δεν είμαι! [Αν κάποιος έχει …φαγούρα, μπορεί να δει παλαιότερα σχόλιά μου για διηγήματα του Τζι]

    25, 44 Sarant said…
    # Θα κάνω επανεγγραφή, αν χρειαστεί (αν θελήσω να αποθηκεύσω κάποια ανάρτηση). Κατά τα λοιπά, βολεύομαι διά της πλαγίας οδού. Βλέπω όμως ότι το ίδιο πρόβλημα έχουν και άλλοι σχολιαστές. Κάτι γενικότερο συμβαίνει, αλλά δεν θα το πω και μεγάλο πρόβλημα!

  51. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, φαίνεται ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τις ειδοποιήσεις.

  52. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    44.
    Νικοκύρη, δες και τέλος σχ. 36
    (Ξανα)έβαλα τικ στην επιλογή : «Να ειδοποιούμαι μέσω mail για νέα άρθρα» και περιμένω αύριο, να δω αν μου κάνει το χατίρι… 🙂

  53. leonicos said

    44 Nik Noik

    Εγώ δεν ειδοποιούμαι. Έχω πάντα το τρέχον άρθρο στην καβάντζα, το ανεβάζω την επομένη (οπότε ε΄ναι ήδη χθεσινό), πάω πίσω ακόμα μια μέρα, πάω μπρος, στο εκάστοτε χθεσινό, οπότε έχει κρεμαστεί το επόμενο, το εκάστοτε σημερινό.

    Γιατί και σε μένα σταμάτησαν οι ειδοποι΄σεις εδώ και πολύ καιρό

  54. Να ευχαριστήσω κι πάλι όσους σχολίασαν και τον Νικοκύρη για την δημοσίευση. Καληνύχτα.

  55. Δηλ., άμα δεν πάρετε όλοι εσείς ειδοποίηση, δεν είστε σίγουροι αν ανέβηκε νέο άρθρο, ούτε ξέρετε το δρόμο να το βρείτε… Ξεκουράζω τη θήκη μου.

  56. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    47 – «Ο θάνατος υπάρχει μόνο για τους ζωντανούς, και είναι πάντα ο θάνατος κάποιου άλλου.»
    Δεν είναι μόνο ο θάνατος κάποιου άλλου, αλλά και η συνείδηση της δικής μας θνητότητας που τον κάνει υπαρκτό. Αυτή την συνειδητοποίηση (νομίζω πως) πραγματεύεται το δεύτερο διήγημα του Gee, γι΄αυτό (και λόγο πολλών ιδιαίτερων προσωπικών εμπειριών) το βρήκα υπέροχο και βαθιά αληθινό, και τα άλλα δύο παιχνιδιάρικα, ενώ όλους τους άλλους τους «απώθησε» και προτίμησαν τα άλλα και κυρίως το τρίτο.

    Δε νομίζω λοιπόν πως ο θάνατος, είναι ψευδαίσθηση των ζωντανών, γιατί είναι η μόνη νομοτελειακή πραγματικότητα της ζωής τους, αλλά πως οι ζωντανοί, ζούν με ψευδαισθήσεις, και το χειρότερο, πιστεύουν απόλυτα σ΄αυτές, μέχρι να τους επαναφέρει στην πραγματικότητα η εκ των πραγμάτων συνειδητοποίηση της θνητότητάς τους. Αλλά τότε είναι αργά, γιατί ζώντας με ψευδαισθήσεις ξέχασαν να ζήσουν βιωματικά, γι΄αυτό και σπανίως θα βρείς άνθρωπο να λέει πως η ζωή είναι μεγάλη, όλοι λένε πως είναι μικρή.😊

    «Χωρίς τον Άλλον δεν υπάρχουμε ούτε εμείς! Τρελαινόμαστε.»
    Δε νομίζω πως ισχύει αυτό, κι ας είμαστε κοινωνικό είδος, σίγουρα όχι για μένα, αλλά πιστεύω και για όσους έχουν συνειδητοποιήσει το εγώ τους.
    Όλα είναι ένα, και το ένα, είναι όλα.😊

  57. loukretia50 said

    55. Stazy,
    Μην το κάνεις σε παρακαλώ! Προσφέρεται για ρίμες!

  58. loukretia50 said

    Tζι, όμορφα γραμμένα!
    Προτιμώ το δεύτερο, το ένοιωσα πιο ειλικρινές, πιο άμεσο. Με συγκίνησε.
    ‘Αντε, επειδή σου αρέσει, σου αφιερώνω αυτό.

    Και ακόμα ένα, νομίζω ότι θα σου άρεσε αυτή η ερμηνεία

  59. Πέπε said

    53
    > Γιατί και σε μένα σταμάτησαν οι ειδοποι΄σεις εδώ και πολύ καιρό

    Αμ γι’ αυτό τελευταία όλο απαντάς στο σωστό νήμα κάθε φορά; Κι έλεγα, μα τι έπαθε αυτός ο Λεώνικος;

    Ε, να απαιτήσουμε να μας ξαναφτιάξουνε το σύστημα με τις ειδοποιήσεις.

  60. loukretia50 said

    Λάμπρο,
    Η ζωή είναι δώρο, αλλά είναι όντως μικρή , τόσο για κείνους που δεν τη χάρηκαν και λαχταρούν περισσότερο χρόνο, όσο και για τους τυχερούς που δε θέλουν να πάψουν να χαίρονται.
    Μακάρι να είναι πολλοί, τότε ο θάνατος δε θάχει πια εξουσία.
    Όσο για το χρόνο… όπως κι αν τον βιώνει καθένας μας, επιβεβαιώνει πολλά και διαψεύδει βεβαιότητες.

  61. aerosol said

    Δυστυχώς μπόρεσα να σχολιάσω αργά.
    Ανήκω στη μειοψηφία, νομίζω με συγκίνησαν περισσότερα τα πρώτα δύο, ειδικά το δεύτερο. Σαν να είχε χωρέσει λίγο περισσότερη καρδιά σ’ αυτά.
    Ευχαριστούμε Τζι, μπράβο!

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ευτυχώς που δεν σχολίασα τα διηγήματα πριν διαβάσω και τα σχόλια κι έτσι παρηγορήθηκα που ο ήλιος (μπορεί και να) υπάρχει ακόμη.
    Μπράβο Τζη, εύγε σου, μου φάνηκαν αυτά σαν τα πιο μεστά απ όσα δικά σου διαβάσαμε.
    Τα δυο πρώτα, προπαντός το «Πριν» με συγκίνησαν. Αυτός εκεί ο πανέμορφος, αθέατος στους πολλούς, ηλάκος αξιώθηκε τέτοιας καλοδουλεμένης (φαινομενικά μόνο απλής) περιγραφής που χτυποκάρδισα για τον επικείμενο χαμό του κι ανεφύλλισα με ανακούφιση στην πληροφορία ότι έζησε παραπέρα η ζωγραφιά του! Έχω και μεγάλο σεβασμό κι εκτίμηση στη στριτ αρτ. Τόση αγάπη στο προσωρινό, όπως στο πεπερασμένο του βίου.
    Στο δεύτερο το αίσθημα του πόνου ως σήμα/ένδειξη κι αντίληψη της πραγματικότητας, με άγγιξε πολύ, ένιωσα ακριβώς τί περιέγραψες χάρις στη μαστοριά σου. «Πονώ, άρα υπάρχω-ακόμη».

    Η πίκρα που συγκαλυμμένα αποπνέουν τα δυο πρώτα, στο τρίτο γίνεται «χαρά της ζωής», ειρωνικά και όχι ειρωνικά.
    Το ανέμελο «όλα τα ΄χω» ραπανάκι (ωραία την περιγράφεις) περνά και σκορπά σ΄όλους «λάβετε οφθαλμοφάγετε» αλλά στον «περίεργο» με την απρόοπτη ατάκα, αφήνει ,με το παιζογέλιο της, να φαντασιώνεται ορμονική συνύπαρξη.

  63. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    60 – Δεν είναι δώρο για όλους αερικό μου, αλλά για όσους είναι, αν την βιώνουν με τις αισθήσεις τους, 50 χρόνια είναι πολλά, αν ζουν με ψευδαισθήσεις, 200 χρόνια είναι λίγα.😊
    Η ζωή, είναι μια μεγάλη τούρτα που σου αρέσει, και το κερασάκι, είναι ο θάνατος. Αν την φάς όλη, είσαι πλήρης, και στο τέλος μένει το κερασάκι, αν σου φέρουν κι άλλη, θα αηδιάσεις, πόση να φας ακόμη, γι’ αυτό τρως το κερασάκι με απόλαυση.😊
    Τότε η ζωή, είναι μεγάλη.
    Αν όμως έχεις φάει λίγη ή καθόλου, στο τέλος έχεις μόνο το κερασάκι, αισθάνεσαι άδεια και θέλεις κι άλλη, ενώ φοβάσαι να φας το κερασάκι.😂 Τότε η ζωή, είναι μικρη.
    Την ζωή την ζει κανείς με αισθήσεις ή με ψευδαισθήσεις, και για όσους είναι δώρο, είναι θέμα επιλογής.😊

  64. sarant said

    52 Τελικά και άλλοι μου γράφουν ότι έχουν σταματήσει οι ειδοποιήσεις…..

  65. Ομορφα σχόλια έγιναν όταν αποσύρθηκα, ευχαριστώ πολύ

    Λου, η φωνή της Connie μου αρέσει πολύ (κι ας μην είναι…αφρικανίς)

    Λου και Aerosol
    Στο ατύχημα υπήρξε ένα διάστημα -σίγουρα πάνω από τρία δευτερόλεπτα- που η εικόνα που έβλεπα ήταν παγωμένη, ακίνητη, ενώ άκουγα τους ήχους από το τσαλάκωμα της λαμαρίνας και το σπάσιμο του παρμπρίζ, τα έβλεπα ακέραια !! Η μοναξιά που ένιωσα αυτά τα δευτερόλεπτα ήταν απίστευτη, ούτε παιδιά, ούτε γονείς, ούτε το ταίρι μου, τίποτε !!
    Αυτό περιγράφεται στις αισθήσεις της μοναξιάς. Δεν άλλαξε την φιλοσοφία μου -όπως το διάβασμα της Μαχαμπαράτα- αλλά άλλαξε κάποιες προτεραιότητες.

    Εφη, χαίρομαι που σου άρεσε η ομορφιά της κλεφτής ματιάς, της περίεργης οπτικής γωνίας. Οπως λέει κι ο μεγάλος Μπομπ :

    There’s beauty in the silver, singin’ river
    There’s beauty in the sunrise in the sky
    But none of these and nothing else can touch the beauty
    That I remember in my true love’s eyes

  66. # 64

    Λογικά σταμάτησαν για τους παλιούς αφού το σερί των καθημερινών άρθρων καλά κρατεί τόσα χρόνια (κι εύχομαι να τα εκατοστήσει ! ). Οι νέοι στο σάιτ ίσως έχουν την ανάγκη της ειδοποίησης αλλά η πόρσε δεν έχει-ακόμα- την ευφυΐα να τους ξςχωρίζει !!

  67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    65# Η αλήθεια είναι πως κι εμένα το πρώτο μου έκανε το κλικ, με την φευγαλέα ματιά στο εφήμερο κάλλος μέσα στο χάος, σα να βρίσκεις όμορφο κοχυλάκι στην παραλία. Και με την εύστοχη κατακλείδα περί λήθης, με απλές κουβέντες. Ωραίο. Ωραίο.

  68. Alexis said

    Καλημέρα.
    Μου άρεσε η τριλογία του Τζι (δεν ξέρω αν πρέπει να τα πω «διηγήματα», μάλλον είναι κάτι άλλο), έχει ωραία, στρωτή και έξυπνη γραφή.
    Συμφωνώ πως το τρίτο είναι πιο ολοκληρωμένο, άρα και πιο ενδιαφέρον, εμένα όμως προσωπικά με άγγιξε το δεύτερο, μιας και το περασμένο καλοκαίρι είχα παρόμοια εμπειρία πολύ σοβαρού τροχαίου από το οποίο ως εκ θαύματος βγήκαμε ζωντανοί, εγώ και η σύζυγος.
    Εκεί ακριβώς είναι η στιγμή που τα «βλέπεις όλα», συνειδητοποιείς ξαφνικά ότι η ζωή και ο θάνατος χωρίζονται από μια αδιόρατη γραμμή τυχαίων γεγονότων και χωροχρονικών συμπτώσεων.

  69. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    68 Πεζογραφήματα;

  70. Α. Σέρτης said

    σκαλαθύρματα -μη ροϊδικά φευ…

    Πρέπει να είναι γενικότερα νεοελληνικό το φαινόμενο ότι έχει χαθεί το μέτρο όσον αφορά τη δημοσιοποίηση κειμένων με αξιώσεις λογοτεχνικότητας…

  71. Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια

    Αλέξη εγώ τότε οδηγούσα χωρίς ζώνη γιατί θεωρούσα πιο πιθανό να πέσει το αυτοκίνητο στην θάλασσα, παρά να τρακάρω. Λίγη ώρα πριν το τρακάρισμα είχε μπλόκο η τροχαία κι έβαλα ζώνη να μη με γράψουν… ευτυχώς ξέχασα να την βγάλω !!. Κι ευτυχώς που δεν πήρε φωτιά το τρακαρισμένο την μισή και βάλε ώρα που περίμενα να με ελευθερώσει η πυροσβεστική.

  72. Alexis said

    #71: Ήσουνα πολλαπλά τυχερός. Είναι αυτό που είπα πιο πάνω, για τις απίστευτες συμπτώσεις που μπορεί να σου καθορίσουν (κυριολεκτικά) τη ζωή.
    Εγώ με ζώνη φυσικά. Και με τους πλευρικούς αερόσακους να ανοίγουν. Αλλά με το αυτοκίνητο «κολλημένο» στο τσιμεντένιο διάζωμα ο μεγάλος κίνδυνος ήταν να γίνουμε κομμάτια από κάποιο διερχόμενο όχημα που θα ερχόταν με 120+ στον αυτοκινητόδρομο.
    Ευτυχώς όλα καλά, βγήκαμε χωρίς γρατζουνιά και σταυροκοπιόμασταν που ήμασταν ζωντανοί.

  73. # 72

    Αλέξη, εδώ (έχει και κάποια σχέση με Πρέβεζα! ) https://gpointsbreeze.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67 >>με την φευγαλέα ματιά στο εφήμερο κάλλος μέσα στο χάος,
    Το ανυπεράσπιστο, το μη αναγκαίο/μη χρηστικό, που δε ζητά τη φροντίδα , καν την προσοχή σου, υπάρχει εκεί, μια μικρή ομορφιά, χάδι στο βλέμμα που θα του δοθεί στ΄αλήθεια. Μια στιγμή; Ναι, μια στιγμή!
    Είχα εντοπίσει πριν καμιά 25αριά χρόνια μια κερασιά, ψιληκαντέρα ,αναγκαστικά, αφού γύρευε τον ήλιο σε μια λουρίδα κήπου, στριμωγμένη ανάμεσα στα ντουβάρια του τριώροφου και τα τεράστια πεύκα του πεζοδρομίου (Χαλάνδρι και παραρεμάτια). Κάθε Μάη κρεμούσε κάτι λίγα, ψωραλέα κερασάκια εδώ κι εκεί στα ύψη, αλλά μ΄αυτά τα μικρούλια κοκκινάκια της δήλωνε την ταυτότητά της: είμαι κερασιά! Αυτό το δέντρο από πέρυσι δεν το βλέπω πια, θα το κόψανε (μπορεί κι από πρόπερσι,δεν ξέρω, με την καραντίνα δεν έβγαινα ως εκεί πάνω). Τώρα κάθε που περνώ, τα μάτια μου αθέλητα θα στραφούν να ψάχνουν εκεί την κερασιά, εκείνην που τα αιχμαλώτιζε γλυκά δυο στιγμές κάθε Μάη.

  75. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Τὰ διάβασα σήμερα.
    Μπράβο, Γιῶργο, εὐχαριστοῦμε, Νικοκύρη.

  76. Alexis said

    #73: Ωραίο. Αλλά πού είναι αυτή η θαλάσσια σπηλιά της φωτογραφίας που την αποκαλείς «αξιοθέατο της Πρέβεζας»;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: