Ο Γιωργάκης έχει πάντα δίκιο
Posted by sarant στο 20 Φεβρουαρίου, 2023
Δεν εννοώ τον Γιώργο Παπανδρέου, που όταν ήταν νεότερος τον λέγαμε «Γιωργάκη». Εδώ που τα λέμε, δεν ξέρω καν αν ο μαθητής της ιστορίας μας λέγεται Γιώργος -ας πούμε ότι πήγα με τις πιθανότητες, μια και είναι το συχνότερο αντρικό όνομα.
Ποια ιστορία, θα ρωτήσετε. Είναι μια ιστορία που προκάλεσε τρικυμία στο φλιτζάνι του ελληνικού Τουίτερ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μια ιστορία για την άσκηση ενός μαθητή, τις διορθώσεις που έκανε η δασκάλα του και την οργισμένη αντίδραση της μητέρας του. Τώρα που ο τουιτερικός σαματάς καταλάγιασε (κάθε θάμα τρεις ημέρες, γαρ) ταιριάζει να σχολιάσουμε κι εμείς, είτε το θέμα καθαυτό είτε τη γενίκευσή του.
Λοιπόν, τις προάλλες μια χρήστρια του Τουίτερ δημοσίευσε μια φωτογραφία από μαθητικό τετράδιο, προφανώς του γιου της, με το εξής δικό της σχόλιο:
Δασκάλα κομπλεξικιά. Και πολύ καλά της απάντησα πιστεύω για να μη πάω από κει και της εξηγήσω το ονειρο.Σίγουρα δεν είναι κανονικο παντως να γραφεις τοσες μαλακιες σε ένα παιδάκι που έφαγε μια ώρα να ψάχνει στο λεξικό για να απαντήσει.
Δεν βλέπουμε ποια είναι η εκφώνηση της άσκησης, αλλά κάτι έχει να κάνει με ορισμούς λέξεων. Ο μαθητής, της Β’ Δημοτικού, έχει γράψει τις απαντήσεις.
Η δασκάλα έχει κάνει κάποιες δευτερεύουσες διορθώσεις, σε σημεία στίξης και σε έναν τόνο, ενώ στην τελευταία απάντηση του μαθητή, που ήταν:
μικρός: κάτι είναι μικρό, το μέγεθός του είναι κάτω από το κανονικό.
Η δασκάλα σημείωσε: μικρός σε μέγεθος, λίγος σε ποσότητα, νέος σε ηλικία και «το κανονικό» είναι σχετικό.
Η μητέρα αντιπαρατήρησε:
Αυτά έγραφε στο λεξικό.
Ο ….. έκανε αρκετή προσπάθεια για να γράψει όλα αυτά. Δεν συμφωνώ να μαυρίζετε το τετράδιό του με τόσα λόγια.
Η μητέρα αναφέρεται «στο λεξικό», από το οποίο πήρε ο μαθητής τους ορισμούς που παρέθεσε στο τετράδιο. Δεν εννοεί κάποιο από τα «σύγχρονα μεγάλα λεξικά» μας, που μου αρέσει να λέω, αλλά ένα σχολικό βιβλίο, το Εικονογραφημένο Λεξικό Α’, Β’, Γ’ Δημοτικού, που εδώ και αρκετά χρόνια μοιράζεται στους μαθητές του Δημοτικού.
Το λεξικό αυτό μπορείτε να το δείτε εδώ. Ο μαθητής της ιστορίας μας, ο Γιωργάκης που τον είπα, αντέγραψε τους ορισμούς από το λεξικό. Πιθανότατα, στην εκφώνηση της άσκησης να οριζόταν ακριβώς αυτό, ότι οι μαθητές έπρεπε να αντιγράψουν τους ορισμούς από το συγκεκριμένο λεξικό ή ότι έπρεπε να ανατρέξουν στο λεξικό και να απαντήσουν στη συνέχεια.
Αν κάνετε τον κόπο να ανατρέξετε κι εσείς στο λεξικό, θα δείτε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι απαντήσεις του Γιωργάκη δεν είναι οι πλήρεις ορισμοί, αλλά μόνο η αρχή τους. Ας πούμε, για τον σκύλο ο ορισμός του λεξικού δεν είναι, απλώς, «Ένα ήμερο, κατοικίδιο ζώο» αλλά και «O σκύλος είναι ένα ήμερο, κατοικίδιο ζώο. Είναι φύλακας του σπιτιού και των ανθρώπων. Κάνει γαβ γαβ, δηλαδή γαβγίζει.»
Το λεξικό λέει για το «μικρός» αυτά που βλέπετε στην εικόνα.
Υποθέτω λοιπόν ότι η δασκάλα επισήμανε στον μαθητή ότι έπρεπε να αναφέρει και τις άλλες σημασίες της λέξης. Ταυτόχρονα σχολίασε ότι η έννοια του «κανονικού» είναι σχετική.
Είμαστε αναγκασμένοι να στηριχτούμε μόνο στις παρατηρήσεις της δασκάλας. Το λέω αυτό διότι και οι δυο παρατηρήσεις θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν εναύσματα για γόνιμο σχολιασμό μέσα στην τάξη, πχ για το τι σημαίνει «κανονικός» ή για το ότι μια λέξη μπορεί να έχει πολλές σημασίες -τίποτα δεν μας λέει, άλλωστε, ότι δεν έγινε στην τάξη μια τέτοια συζήτηση.
Αλλά, αφού αναγκαστικά θα περιοριστούμε στα όσα βλέπουμε στην εικόνα, η ένσταση της μητέρας είναι σωστή, ως προς την παρατήρηση στο «κανονικός»: αυτό έγραφε το λεξικό των παιδιών. Σε αυτό έχει δίκιο η μητέρα, όπως θα είχε δίκιο και κάποιος που θα παρατηρούσε ότι η δασκάλα θα μπορούσε να διατυπώσει ηπιότερα την πρώτη παρατήρησή της, πχ «Είσαι σίγουρος ότι δεν έχει και άλλες σημασίες η λέξη;» (Αυτό το πρότεινε ο γλωσσολόγος Αχ. Κωστούλας στο Τουίτερ).
Αλλά παρά τα λάθη της δασκάλας, πολύ περισσότερο άδικο βρίσκω στη μητέρα. Κακώς κατά τη γνώμη μου ενοχλήθηκε από τις παρατηρήσεις («μαυρίζετε το τετράδιο με τόσα λόγια») και κάκιστα έκανε με την ανάρτηση στο Τουίτερ και τα συνοδευτικά σχόλια. Πολύ φοβάμαι πως, με όσα έχει πει στο παιδί της κατ’ ιδίαν, θα έχει καταρρακώσει ανεπανόρθωτα την απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης δασκάλου-μαθητή και τον σεβασμό του μαθητή προς τον δάσκαλο (ή, εδώ, τη δασκάλα). Κι έπειτα, και πείτε με αδιάφορο γονιό, δεν είμαι σίγουρος ότι κερδίζει κάτι ο μαθητής από την τόσο στενή παρακολούθηση των γονιών στις μαθητικές εργασίες (μικρομάνατζμεντ θα το έλεγε κάποιος, με ορολογία μανατζερίστικη).
Θα έχετε ίσως ξαναδεί τη γελοιογραφία, υπάρχουν δυο-τρεις με το ίδιο θέμα, αλλά η κεντρική ιδέα είναι ίδια.
Το 1960 οι γονείς, όταν έβλεπαν κακούς βαθμούς, μάλωναν το παιδί τους:
— Τι βαθμοί είναι αυτοί; Ντροπή σου!
Σήμερα, επιτίθενται στη δασκάλα ή στον δάσκαλο. Ο Γιωργάκης έχει πάντα δίκιο.
Κατά σύμπτωση, προχτές επίσης έγινε ιότροπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βιντεάκι από την Αμερική, στο οποίο μια μητέρα ζητάει τον λόγο από έναν καθηγητή Γυμνασίου (μάλλον) για τους κακούς βαθμούς του γιου της, ενώ ταυτόχρονα με το κινητό της μαγνητοσκοπεί τη συζήτηση.
Και βέβαια η τάση την οποία διακωμωδεί η γελοιογραφία είναι υπαρκτή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα ήταν τέλεια στην εκπαίδευση το 1960 -κάθε άλλο. Και αφού το ιστολόγιο έχει την τύχη να διαθέτει ανάμεσα στους σχολιαστές του πολλούς εκπαιδευτικούς, θα περιμένω να μου πουν στα σχόλια αν όντως αισθάνθηκαν κι εκείνοι ανάλογες πιέσεις από γονείς.
Συναφές ίσως να είναι κι ένα άλλο φαινόμενο, του βαθμολογικού πληθωρισμού. Πρόσφατα έτυχε να έχω μια συζήτηση με δύο συνομήλικους, και θυμηθήκαμε ότι στο απολυτήριο Λυκείου οι καλύτεροι βαθμοί σπάνια ξεπερνούσαν το 18 -σήμερα, πολλά απολυτήρια έχουν απόλυτο εικοσάρι, να ζηλεύει η Νάντια Κομανέτσι. Δεν νοσταλγώ την παλιά εποχή όπου βασίλευε το αξίωμα «Το 20 είναι για τον Θεό, το 19 για τον γυμνασιάρχη, το 18 για τον καθηγητή», εννοώντας ότι το καλύτερο μαθητικό γραπτό το πολύ να έπαιρνε 17, αλλά και ο πολλαπλασιασμός των εικοσαριών δεν ξέρω αν έχει νόημα και αν βοηθάει.
Ίσως πάλι να δείχνω τα χρόνια μου, που τα έχω δείξει κιόλας, αφού ανέφερα την Κομανέτσι. Περιμένω σχόλιά σας.
Κουνελόγατος said
Ακόμη μια φορά συμφωνώ. Βέβαια, από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα είχε ξεκινήσει αυτή η τάση. Καλημέρα.
Citizen Mitsos said
Πριν από χρόνια, ένας φίλος υπερήφανος μου ανακοίνωσε ότι η κόρη του πήρε 20 στο απολυτήριο Λυκείου. Μπράβο, του λέω, ταλεντάκι το κορίτσι σου! Εμένα ο γιος μου είχε πάρει 17. Επειδή ήταν ειλικρινής άνθρωπος, αμέσως διευκρίνισε, λέγοντας «παρακαλετό 20».
-Δηλαδή;
-Δηλαδή πήγα εγώ και η γυναίκα μου στους καθηγητές και τους ζήτησα να βάλουν 20 στην κόρη μου.
gpointofview said
Καλημέρα
σχετικό με τα χρόνια σου αυτό με την Κομανέτσι, αφού ήταν το πρώτο 10άρι στην γυμναστική και όχι 20άρι
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Αν πιέζουν οι γονείς; Εννοείται. Αλλιώς πώς θα δείξουν το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά τους. Και το πιέζουν έχει να κάνει όχι μόνο με τους βαθμούς (το πρώτο) αλλά και με τη συμπεριφορά του. Κάνεις παρατήρηση σ’ ένα παιδί και την επόμενη έχεις τον (ή και τους δυο μαζί τους γονιούς) να απαιτούν να του ζητήσεις συγγνώμην. Εντάξει, όχι σ’ όλα τα σχολεία. Αλλά σ’ αυτά των καλών περιοχών (διάβαζε πλούσιων κι ειδικά νεοπλουτίδιδων).
Παναγιώτης K. said
Ξεκίνησα να διαβάζω την σημερινή ανάρτηση και πριν προχωρήσω περισσότερο, κοντοστάθηκα κάνοντας τις πρώτες σκέψεις.
Τελείωσα την ανάγνωση και, σχεδόν όλες τις σκέψεις μου, τις πρόλαβε ο Νικοκύρης!
Το θέμα βεβαίως είναι τεράστιο και χωράει να ειπωθούν πράγματα…
leonicos said
κάθε θάμα τρεις ημέρες, γαρ
όχι επτά;
Ο πτέρας μου έκανε λάθος δηλαδή;
Γιά έλεγξέ το σε παρακαλώ
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Τα κυτεί πολύ ηλεμελάνι σήμερα, προβλέπω, ως μάντης κάλφας…
Στην ταμπακιέρα, το ένα φαινόμενο γεννάει το άλλο. Η στάση των γονιών απέναντι στους δασκάλους, να παραπονιούνται δηλαδή για τους βαθμούς, οδηγεί στον πληθωρισμό: Βάζεις σε όλους 17+ και ησυχάζει το κεφάλι σου.
Κάποιοι δάσκαλοι ξεκινούν, αισιόδοξα, με πιο δυναμικό τρόπο, δίνοντας ένα εύρος βαθμολογιών, αλλά αργά ή γρήγορα παραιτούνται. Αυτή δεν είναι σημερινή παρατήρηση, το συζητούσα με εκπαιδευτικούς εδώ και πάνω από 20-25 χρόνια.
Αν η βαθμολογία είναι εργαλείο που υποβοηθά τη μάθηση, πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλο της το εύρος. Υπάρχουν μελέτες επί μελετών από παιδαγωγούς, δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό ξανά και ξανά.
Όμως δεν είναι (μόνο) αυτό πια: Είναι ταυτόχρονα μέσο κοινωνικής καταξίωσης των γονιών, ένας τρόπος διαβάθμισης σε ένα άκρως αντιδραστικό και ανταγωνιστικό τοπίο, τελικά αυτοσκοπός. Δεν έχει σημασία αν ξέρεις, ανάλογα με το επίπεδο, προπαίδεια και ορθογραφία ή τριγωνομετρία και ανάλυση κειμένου. Σημασία έχει τι βαθμό παίρνεις.
Σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο αυτό οδηγεί σε άλλους παράλληλους πληθωρισμούς: Φροντιστήρια (από το Δημοτικό!) για βελτίωση της βαθμολογίας, αύξηση του αριθμού των εισακτέων για να έχουμε περισσότερους ικανοποιημένους ψηφοφόρους*, αύξηση των πτυχιούχων ανέργων (αν πχ χρειάζονται 100 μηχανικοί το χρόνο και παράγονται 1000, δε μπορεί να γίνει αλλιώς), μείωση του επιπέδου των πτυχιούχων επαγγελματιών (αν οι σχολές έχουν υποδομές για 100 και δέχονται 200), και μετά ρωτάμε τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε…
———
*
-Γονείς, που τα καμάρια τους (μας) πέρασαν στο Πανεπιστήμιο
-Νέους, που μετά το άγχος των Πανελληνίων έχουν μπροστά 4-5 χρόνια σχετικής ανεμελιάς
-Εκμισθωτές κατοικιών, ιδιοκτήτες καφενείων/εστιατορίων/μπαρ που κερδίζουν από τους εκτός έδρας φοιτητές
-Ιδιοκτήτες κολεγίων και λοιπών ευαγών ιδρυμάτων, που φροντίζουν να εκπαιδεύσουν όσους δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες
κλπ, κλπ…
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
3 Απόλυτο άριστα είχε η Κομανέτσι, αυτό εννοώ
4 Μπα; Και για παρατήρηση;
B. said
Δεν σε καταλαβαίνω, μικρό κορίτσι είναι η Κομανέτσι.
Σε άλλα συμφραζόμενα, φίλος πανεπιστημιακός με βρίσκει προ ετών έξαλλος διότι τον έχει πάρει νωρίτερα τηλέφωνο κάποια μαμά να ρωτήσει για το πώς πάει το παιδί της στα μαθήματα. Στην παρατήρηση του φίλου ότι «το παιδί» είναι ενήλικο και γενικώς δεν προβλέπεται ενημέρωση γονέων στα ΑΕΙ, χώρια ο GDPR, η μαμά διαμαρτύρεται «αυτά μου λένε και στη Γραμματεία, γι’ αυτό παίρνω έναν-έναν τους καθηγητές». Ο φίλος βέβαια έγινε έξαλλος όταν του είπε η μαμά «μα γιατί δε μου λέτε, άλλοι συνάδελφοί σας μου είπαν». Φσσσστ – μπόινγκ.
gpointofview said
Τώρα όσον αφορά την (τραγική) συμπεριφορά των περισσότερων γονέων και κηδεμόνων είναι ανάλογη της λογικής των πανελληνίων εξετάσεων, βαθμοθηρική και της γνώμης των δημοσιογράφων της ΑΕΚ για τις διαιτησίες !! Τις λίγες χρονιές που άφηνα τα νυχτερινά (ίσως τα αγάπησα περισότερο γιατί δεν είχαν κηδεμόνες τα περισσότερα παιδιά και τα μεταναστάκια είχαν ευγενικούς γονείς, ίσως από ανάγκη-φόβο για συχνές παρατυπίες στα χαρτιά τους ) είχα βρει τρόπους να αποφεύγω την πίεση π.χ. στους γονεις που μου ζητούσαν να «προσέξω περισσότερο» το παιδί τους η απάντησή μου ήταν » Εχω 25 μαθητές και θα έχει το 1/25 της προσοχής μου »
Εντύπωση μου είχε κάνει όταν ήμουνα στο 2ο πειραματικό ένας γονιός που ερχότανε συχνά να με ρωτήσει για την κόρη του πολύ ευγενικά και χωρίς καμιά αναφορά σε βαθμούς Στο τέλος της χρονιάς μου συστήθηκε, ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών
atheofobos said
Στην ιστορία αυτή απαράδεκτη είναι η μητέρα.
Δεν είχε κανένα λόγο να επιτηρεί με τέτοιο τρόπο το παιδί της.
Δεν θυμάμαι ούτε μια φορά οι γονείς μου να ασχολήθηκαν με το τι κάνω στο σχολείο.
Ακόμα και όταν, με μια αλλαγή στην ημερομηνία γέννησης μου, πήδηξα από την Α΄Δημοτικού στην Γ΄ κάνοντας το καλοκαίρι τα μαθήματα της Β΄, εμπιστεύθηκαν την δασκάλα που μου τα έκανε και δεν ασχολήθηκαν καθόλου.
nikiplos said
Καλημέρα από κοπιπαστάδα έμαθα κι εγώ για το συγκεκριμένο συμβάν… είναι «μικρός» ο κόσμος μας ως φαίνεται…
Καταρχήν και καταρχάς θεωρώ απαράδεκτη τη συμπεριφορά της μητέρας. Θα μπορούσα να σύρω κι άλλα κοσμητικά ωστόσο μένω εδώ. Δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη Δασκάλα της οποίας η εικόνα αποδομείται στα μάτια του παιδιού, αλλά ολόκληρος ο θεσμός της Εκπαίδευσης. Υποσυνείδητα στο παιδί περνάει η εικόνα πως η Μητέρα του είναι πάνω από τη Δασκάλα, και βέβαια τον εκάστοτε Δασκάλα/Δάσκαλο που θα έχει εφεξής για οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Apropos, έχω παιδί στην Β’ Δημοτικού και όπως λέει ο Νικοκύρης, σπάνια στέκομαι πάνω από τις διορθώσεις της Δασκάλας κι αν το κάνω το κάνω μόνο και μόνο για να δείξω στο παιδί τα λάθη του ώστε να διορθωθεί, δεν διαννοήθηκα να πάω κόντρα στις διορθώσεις καθεαυτές. Να πω πως όταν η μικρή μου δεν έχει ορθογραφία, αλλά άλλη δραστηριότητα (πχ έκθεση ) η Δασκάλα τους δεν τους διορθώνει τα κατάφωρα πολλά ορθογραφικά που κάνουν. Το λέω αυτό γιατί θυμάμαι ακόμη τα δικά μου κοκκινισμένα τετράδια από ορθογραφικά λάθη σε όλες σχεδόν τις τάξεις του Δημοτικού, που αντιφέγγιζε η κοκκινίλα σε όλο το μεγαλείο των σελίδων του τετραδίου εκθέσεων. Σε αντίθεση με όσα υποννοεί η μητέρα κανένα τραύμα δεν μου προκάλεσαν οφείλω να ομολογήσω.
Η αλήθεια είναι πως εντός τάξης η Δασκάλα έχει κάνει αρκετές παρατηρήσεις στην μικρή μου, ενώ στην Α’ Δημοτικού της είπε από την πρώτη ημέρα: «κάτσε καλά γιατί θα σε στείλω στον Διευθυντή!» Ωστοσο δεν ήμουν παρών ώστε να δω τι ακριβώς έκανε η μικρή. Σε μια άλλη περίπτωση που συμμαθήτριά της της πέταξε τα πράγματα κάτω και η δική μου πήγε να τα μαζέψει και η Δασκάλα την έκραξε, πάλι την δικαιολόγησα τη Δασκάλα κι ας μην ενέκρινα την συμπεριφορά της (δεν το έδειξα καθόλου στην μικρή ότι δεν συμφωνούσα), γιατί ακριβώς θεωρώ τη θέση του θεσμού του Δασκάλου πολύ σημαντική. Της είπα πως η Δασκάλα είχε δίκιο. Και της πρότεινα να σηκώνει το χέρι της ώστε να πάρει άδεια προκειμένου να κάνει κάτι
Ακόμη και για πράγματα ανούσια, πχ για τη γελοία μόδα/φρενίτιδα που έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και διασπείρεται ιοτρόπως στην οικουμένη, τα «επάρατα» μαγνητάκια στο ψυγείο που δήθεν χαλούν τις τροφές, πάλι κατάπια τη γλώσσα και τις γνώσεις μου και συναίνεσα να φύγουν τα μαγνητάκια από την πόρτα του ψυγείο μόνο και μόνο επειδή είχε συνηγορήσει η Δασκάλα. ( κι ήταν το όλον εκτός εκπαιδευτικού πλαισίου))
alexisphotogr said
και που να φτάσει από «σχετικό κανονικό» στη σημερινή κανονικότητα:)
https://www.cretans.gr/wp-content/uploads/2016/01/xero-pou-menei-o-daskalos.jpg?ezimgfmt=rs:640×629/rscb1/ngcb1/notWebP
καλημέρα κ καλή εβδομάδα
dimosioshoros said
Διακόπτω την ανάγνωση –με καλημέρες– για να αναφερθώ σε αυτή την προπαγάνδα που γίνεται από παντού για τα (καημένα τα) σκυλιά: «Είναι φύλακας του σπιτιού και των ανθρώπων.»
Όχι «των ανθρώπων», βρε παιδιά, «των αφεντικών του». Δεν το έχουν μάθει ακόμα;
leonicos said
Ανάγωγοι γονείς, ανάγωγα τέκνα.
Μαγκιά και χυδαιότητα παντού. Δεν θα λείψει κι εδώ.
Έχει πάντα δίκο ο Γιωργάκης… και στην αλητεία και στην πρέζα.
Κι εέπιτα φταίει το κράτος.
Alexis said
Ακριβώς όπως τα λες είναι Νίκο.
Κάκιστη νοοτροπία γονιών που δυναμιτίζει ανεπανόρθωτα τη σχέση μαθητή-δασκάλου.
Υπερόπτες, ημιμαθείς και ξερόλες.
Ο τρόπος που εκφράζεται η συγκεκριμένη κυρία (οθντκ) είναι ενδεικτικός του επιπέδου και του ήθους της.
Ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα με την έκρηξη της ενδοσχολικής βίας και με όλα τα άλλα «ωραία» που βλέπουμε στα σχολεία.
Και για να μην παρεξηγούμαι: Όχι δεν εννοώ ότι φταίνε οι γονείς για όλα αυτά. Οι γονείς είναι μόνο μία από τις παραμέτρους του προβλήματος. Ασφαλώς υπάρχουν κι άλλες…
Stazybο Hοrn said
Γιωργάκης, χλωμό με τον νόμο των πιθανοτήτων. Γεώργιος, ναι, για πιο σίγουρα Ορφέας, ξερωγώ, ή Άρια.
(σχετικό σκίτσο Βαβαγιάννη, για κουλ ονόματα του Γιάννης και Γιώργος)
Stazybο Hοrn said
του=τύπου
Δύτης των νιπτήρων said
Δύο σχετικοάσχετα νήματα:
A Brief History of School Today Is Too Easy https://twitter.com/paulisci/status/1564740233199239168
A Brief History of Kids Today Are Spoiled https://twitter.com/paulisci/status/1600628195854020608
Alexis said
#6: «Κάθε θάμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις»
είναι η πλήρης παροιμία.
Πώς το έλεγε ο πατέρας σου Λεώνικε;
Φώτης said
Καλησπέρα από Αυστραλία.
Εγώ που αποφοίτησα από το Αρσάκειο το 2000, θυμάμαι ότι όταν οι καθηγητές παραπονιόντουσαν στον πατέρα μου ότι ήμουν μεν καλός (και γι’αυτό μου έβαζαν 19-20) αλλά καμιά φορά μίλαγα στην τάξη, τους απαντούσε ότι δεν έπρεπε να μου έβαζαν τόσο υψηλούς βαθμούς αλλά να μου έκοβαν.
Τους είχε δώσει δε το ελέυθερο (μεταξύ σοβαρού και αστείου) να με δέρνουν άμα το έκριναν απαραίτητο. Οι δάσκαλοι προφανώς του έλγαν ότι το ξύλο είχε πλέον καταργηθεί.
Συμπερασματικά λοιπόν μεγάλωσα με τον βασικό κανόνα ότι ο δάσκαλος έχει πάντα δίκιο και αυτό θα προσπαθήσω να περάσω και στα δικά μου παιδιά…
Πάντως, να πω την αμαρτία μου, αυτά τα εισαγωγικά στη λέξη κανονικός εμένα με ξενίζουν για παιδάκια της 2ας Δημοτικού. Μήπως είναι πολύ νωρίς για τέτοια συζήτηση? Αναρωτιέμαι.
gpointofview said
# 15
Ανάγωγοι γονείς δημιουργούν ανάγωγα τέκνα και οι πρώτοι ανάγωγοι γονείς δημιουργήθηκαν επί χούντας όταν ο εκπαιδευτικός αποστομώθηκε από την «σοφία» του δικτάτορα και των βαθμοφόρων…
Το έχω ξαναπεί αλλά είναι του δε πόιντ που λέμε στην Φωκίδα, π.Χ.(ούντας) λέγαμε ο παπάς, ογιατρός καο δάσκαλος ξέρουνε, μ.Χ. είχαμε το «στρατηγέ μου, θεέ μου, γιατρέ μου «, ήρθε και το στιγμιαίο-συγχωροχάρτι του «εθνάρχη» και έδεσ το γλυκό.
xar said
Θυμάμαι στο μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία, αρχές της δεκαετίας 2020, πολλοί συμφοιτητές να σοκάρονται από τον τρόπο βαθμολόγησης (κάθε λάθος/λαθάκι/αστοχία και κόψιμο βαθμού), καθώς είχαν συνηθίσει σε μεγάλη βαθμολογική επιείκεια από το ελληνικό σχολείο και πανεπιστήμιο.
Έκαναν λοιπόν μια επιτροπή για να διαμαρτυρηθούν στην υπεύθυνη του προγράμματος για τους «κακούς» βαθμούς που έβαζε συγκεκριμένη καθηγήτρια. Μάλιστα, ζητούσαν επίμονα να είμαι και εγώ στην επιτροπή, γιατί ήμουν μεγαλύτερος σε ηλικία, αν και είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν έχω πρόβλημα με την αυστηρή βαθμολογία και ότι, αν ρωτηθώ, θα πω την άποψή μου.
Θυμάμαι την υπεύθυνη του προγράμματος να ακούει τα παράπονα με κάποια έκπληξη και δυσπιστία και, όντας γατόνι, ψυλλιάστηκε ότι εγώ δεν πολυσυμφωνούσα και με ρώτησε την άποψή μου. Της είπα ότι, κατά τη γνώμη μου, η βαθμολογία ήταν αρκετά αυστηρή, αλλά δίκαιη. Στη συνέχεια η καθηγήτρια «βελτίωσε» ελαφρώς τη βαθμολογία (ο πελάτης έχει πάντα δίκιο).
LandS said
Δίνω δίκιο στη δασκάλα. Η μαμά έχει πέρα για πέρα άδικο αλλά αυτό είναι δευτερεύον.
Ο μεγάλος φταίχτης είναι αυτός που κυκλοφόρησε το Εικονογραφημένο Λεξικό Α’, Β’, Γ’ Δημοτικού.
Στο συγκεκριμένο λήμμα ο πάνω πάνω ορισμός δίνεται λάθος.
Το ΛΚΝ δίνει «1. που οι διαστάσεις του είναι κατώτερες από το μέσο όρο ή γενικά από το συνηθισμένο» το ίδιο και το Χρηστικό.
Είναι ένας πολύ ωραίος ορισμός και δεν καταλαβαίνω γιατί οι συγγραφείς του λεξικού αντί να διατηρήσουν το συνηθισμένο το άλλαξαν σε κανονικό (δεν είναι το ίδιο, δεν είναι το ίδιο, δεν είναι το ίδιο). Είναι όντως ευκολότερο να αντιληφθεί ένα οχτάχρονο το «κανονικό» από το «συνηθισμένο» ή κρύβει μια προτίμηση για κάτι που «είναι σύμφωνο με ένα πρότυπο, με ένα υπόδειγμα, [χωρίς να] παρουσιάζει αποκλίσεις από αυτό» σε βάρος του «συμβαίνει συχνά»· την κανονικότητά μου μέσα.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
23 Ενδιαφέρον αυτό. Αρχές δεκαετίας 2020 έγινε αυτό;
20 Ναι, έτσι την ξέρω την παροιμία
19 Μας βάζεις κι άλλους να ακολουθούμε!
12 Σε αυτό με τα μαγνητάκια εγώ θα εξεγειρόμουν, ομολογώ.
sarant said
24 Μπράβο, το ΛΚΝ το έχει πολύ καλύτερα
LandS said
23
Fairness with firmness που έλεγε ο Χηθ, προκάτοχος της Θάτσερ στην ηγεσία των Τόριδων.
Σε εκείνες τις εκλογές οι Εργατικοί είχαν το σύνθημα Back to Work with Labour.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
25τέλος
Θα εξεγειρόσουν ε? Δλδ άμα τους έλεγε για τη ζειά ή για τη μαθημ δομή των ελληνικών θα γινότανε Κούγκι 🙂
ΓΤ said
Πολύ ωραίο λεξικό
Διαβάζουμε στην ταυτότητα ότι «ΥπεύθυνΗ του μαθήματος κατά τη συγγραφή» είναι ο Πέτρος Μπερερής και ο Χρήστος Παπαρίζος.
Υπουργείο τρουκάνι…
sarant said
28 E, σίγουρα. Εκεί θα εξεγειρόταν κι ο Νίκιπλος, υποψιάζομαι.
Georgios Bartzoudis said
(α) «μια χρήστρια του Τουίτερ»
# Χρήστρια; Πώς να συνεννοηθεί κανείς;
– Στα Μακεδονικά χρίζουν (ή χρουν) το σπίτι, ιδίως όταν περιμένουμε να έρθει το Πάσχα! Νάναι άραγε η εν λόγω κυρία βαφέας (ή …βαφίστρια);
– Μήπως υπονοείται κάτι άλλο; Διότι, στα Μακεδονικά επίσης, λέμε χρεία το μέρος εκείνο που οι χαμουτζήδες πάνε για την ανάγκη τους!
– Εγώ πάντως, προς άρση κάθε μπερδέματος θα την έλεγα σπουργιτίνα αυτήν την κυρία, ή έστω τιτιβίστρια.
(β) «Ο μαθητής, της Β’ Δημοτικού, έχει γράψει τις απαντήσεις….Η ένσταση της μητέρας είναι σωστή …αυτό έγραφε το λεξικό των παιδιών».
# Υποψιάζομαι ότι η μητέρα έχει γράψει τις απαντήσεις, ή έστω τις έχει υπαγορεύσει. Συνεπώς, δικαίως εξανέστη! (ίσως μάλιστα να είναι δασκάλα και η μητέρα!).
(γ) Σε ότι αφορά τους βαθμούς της (ντεφάκτο καταργηθείσης) δημόσιας Μέσης Εκπαίδευσης, που δεν είναι μεγαλύτεροι του 18 ή μικρότεροι του 20, έχω να πω το εξής: Κάποιος κάπου κάποτε είχε στο απολυτήριο Γυμνασίου τον θεόρατο βαθμό 16,9 και ημείφθη με «έπαινο», «σημαιοφορία» κλπ, κλπ. Λέτε να ανήκε στην …Αρία Φυλή! (Θα απευθύνω ερώτημα σε κανέναν …κουμπούρα ΕυρωβΟλευτή).
ΓΤ said
@31
«Κάποιος κάπου κάποτε είχε στο απολυτήριο Γυμνασίου τον θεόρατο βαθμό 16,9 και ημείφθη με […] «σημαιοφορία»».
Από τότε λοιπόν που πήρες τη shημαία άρχισαν τα bατριωτικά ξεροκαυλώματα…
Γελάνε και οι πέτρες στο Νέο Πετρίτσι.
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα!
Η δασκάλα είχε προφανώς δίκιο σε όλα. Απλώς δεν κατάφερε να εξηγήσει στην ονειροξηγήτρα μάνα ότι η παρατήρηση “το κανονικό είναι σχετικό” ήταν όχι μόνο σωστή, αλλά, κατ’ ουσίαν, και έπαινος μέγας, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο και ένας -κατά τα φαινόμενα μικρός- “Γιωργάκης”, ως γόνος σχετικός με μητέρα μεγίστη, δεν γίνεται παρά να είναι εντέλει ‘μεγάλος” (=“σπουδαίος, με ιδιαίτερη σημασία”—δίνοντας ως εκ τούτου και απαντήσεις εξ ορισμού μεγαλειώδεις, ασχέτως αν είναι ελλιπείς), έτσι όπως γίνεται και ένας Μικρούτσικος να είναι μεγάλος συνθέτης.
Η μάνα, από την άλλη μεριά, συγχωρείται μεν ως ενεργούσα υπό την επήρεια δυνατού μητρικού φίλτρου, η όλη συμπεριφορά της όμως γεννά και την υποψία ότι υποκρύπτει φθόνο και ηλικιακό κόμπλεξ δοθέντος ότι εμφανίζεται να κατηγορεί με τόσο πάθος μία άλλη Κυρία που “μικρο-δείχνει”.
Pedis said
Και πού η δασκάλα να του είχε κάνει τις παρατηρήσεις με κόκκινο του Κωνσταντίνου … 😂
—
Με το ψήλωμα των βαθμών οι διδάσκοντες
α) δεν έχουν τους γονείς να τους τα πρήζουν,
(και με τους μισθούς που παίρνουν, τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν και, ιδιαίτερα, στην Ελλάδα ειδικά τη μέση ηλικία που έχουν δεν έχουν καμία διάθεση να δώσουν την παραμικρή -χαμένη από χέρι- μάχη)
β) είναι εντάξει με τα κριτήρια της «αξιολόγησης» …
https://www.washingtonpost.com/archive/local/2000/06/04/as-stakes-rise-even-erasures-count-on-tests/e3c13635-26d8-4135-9550-533055aa3471/
και γ) δεν κινδυνεύουν να απολυθούν, χαρακτηριστική η περίπτωση της Sarah Wysocki:
https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=261603
xar said
@25
Λάθος, αρχές της δεκαετίας του 2000, συγκεκριμένα 2003.
Είπαμε, να κρύβω χρόνια, αλλά όχι και έτσι! 🙂
Μίχου Κωνσταντίνα said
Καλημέρα σας. Το κουβάρι είναι πολύ μπλεγμένο. Ίσως αν απαντήσουμε στο ερώτημα πώς και ο μαθητής κατανάλωσε χρόνο στο σπίτι για μαθητικές εργασίες που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στις ώρες που περνάει στο σχολείο να μπορούσαμε να βρούμε κάποια άκρη και μετά να συζητήσουμε για οριοθέτηση (από τη μάνα) και συναισθηματική και επαγγελματική καλλιέργεια (για τη δασκάλα)
nikiplos said
28@ 30@ 🙂 Ε ναι νισάφι! Άλλο να βγάλεις 5 μαγνητάκια από την πρόσοψη του ψυγείου κι άλλο να αρχίσεις να ζυμώνεις με ζειά! 🙂
Πουλ-πουλ said
Ζούμε σε καιρούς πληθωρισμού 20αριών, όχι μόνο στα γυμνάσια, αλλά και στις πανελλήνιες, που όπως και να το κάνουμε είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Στην ύστερη αρχαιότητα της εποχής μου, αν έγραφες 15 στο δύσκολο μάθημα των εισαγωγικών, έμπαινες και με καλή σειρά σε περιζήτητη σχολή.
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
Πράγματι στην εποχή μου (δεκαετία ’60) ανώτατος βαθμός στα απολυτήρια του γυμνασίου (αργότερα λυκείου) στον Πειραιά σε δημόσια σχολεία, ήταν το 18 και αυτό σε ελάχιστους.
Στη δεκαετία του ’50, παραδοσιακά, το ενδεικτικό της Πέμπτης δημοτικού δεν είχε βαθμό μεγαλύτερο του 9 και αυτό επειδή εθεωρείτο η πιο δύσκολη τάξη.
xar said
Η μαμά είναι απαράδεκτη γιατί δεν καταλαβαίνει ότι με την υπερπροστασία κάνει κακό στο παιδί της, από πολλές απόψεις. Όχι μόνο διαρρηγνύει τη σχέση εμπιστοσύνης μαθητή-δασκάλου, αλλά μαθαίνει το παιδί να γκρινιάζει για πράγματα που δεν έχουν και τόση σημασία, εν προκειμένω μια παρατήρηση της δασκάλας σε ένα γραπτό που δεν έχει καν βαθμολογία (και η οποία παρατήρηση είναι στην ουσία της σωστή). Το μαθαίνει δηλ. να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί του, στηριζόμενη στο επιχείρημα ότι αφού τα λέει έτσι το βιβλίο, δεν πρέπει να γίνει καμία παρατήρηση. Εν τέλει το μαθαίνει στην τυπολατρεία και την παπαγαλία.
Από την άλλη, το βιβλίο έχει αστοχία στον συνδυασμό ορισμού-παραδείγματος:
«όταν κάτι είναι μικρό, το μέγεθός του είναι κάτω από το κανονικό.
Παράδειγμα: Το ποντίκι είναι μικρό ζώο, ο ελέφαντας είναι μεγάλο»
Ποιο είναι το κανονικό μέγεθος ενός ζώου στο παράδειγμα;
Το κανονικό μέγεθος για ένα ποντίκι ή ελέφαντα προκύπτει από τη σύγκρισή του με άλλα ποντίκια ή ελέφαντες, όχι με κάποιο ανύπαρκτο «κανονικό» μέγεθος ζώων. Η φράση «το ποντίκι είναι μικρό» ισχύει σε δύο περιπτώσεις:
α) Το ποντίκι είναι μικρό σε σύγκριση με άλλα ποντίκια (κάτω από το μέσο μέγεθος των ποντικιών)
β) Το ποντίκι είναι μικρό σε σύγκριση με κάποιο αυθαίρετο μέτρο (π.χ. το μέσο μέγεθος ενός ανθρώπου)
nikiplos said
Ας μου επιτραπεί να προσθέσω εδώ πως το λεξικό του ΥΠΕΠΘ πάσχει στον ορισμό.
Η ηλικία των 7 ετών καταλαβαίνει το μικρότερο ή το μεγαλύτερο από κάτι. Η αυθόρμητη ερώτηση είναι σε ένα παιδί που διαβάζει τον ορισμό είναι «ποιό είναι το κανονικό?» (Ας μην μιλήσω για τον μέσον όρο). Θα μπορούσαν να θέσουν ένα μέγεθος σύγκρισης αυθαίρετα… Δεν τα λέω για να κάνω τον έξυπνο, αλλά γιατί αρκετές φορές έχω έρθει στο πρόβλημα να εξηγήσω στη μικρή τέτοια πράγματα. Όταν πεις σε ένα παιδί τη λέξη κανονικό, δεν αφήνει σε αυτό την εικόνα που αφήνει σε έναν ενήλικα που έχει εμπειρία και εμπυρεία ζωής:
-Πως σου φαίνεται ο Γιάννης?
-χμ καλός αλλά κοντός δεν είναι λίγο?
-Τι κοντός μωρή? Κανονικός είναι ο άνθρωπος…
Το «κανονικό» σε ένα 7χρονο είναι περίπου σαν να πω εγώ σε έναν ενήλικα: «ενεργοποίησε τον αισθητήρα με κώδικα θετικής παρυφής».
Η Δασκάλα επομένως πολύ σωστά απάντησε πως το «κανονικό» είναι σχετικό. Το όποιο σκώμμα της δεν πήγαινε στον μικρό. Σε αυτόν απλά έκλεινε το μάτι πονηρά. Αλλά η υψηλόφρων μαμά δεν το κατάλαβε. Αν το καταλάβαινε και είχε και χιούμορ θα μπορούσε να απαντήσει στη Δασκάλα με το τραγούδι της Λιλιπούπολης: «το-μικρό-και-το-μεγάλο-τ-αντίθετα-1980»
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
37# Η αντίρρησή μου είναι πως όχι, δεν έπρεπε να βγάλεις τα μαγνητάκια. Προσωπικά θα εκμεταλλευόμουν την ευκαιρία για να κάνω μια απέξω-απέξω κατά το δυνατόν ισορροπημένη απομυθοποίηση των μεγάλων (σε στυλ κι αυτοί κάνουν λάθη) στα μάτια του παιδιού. Ίσως να μην ήταν κατάλληλος ο χρόνος/ηλικία του παιδιού αλλά κτγμ είναι τρισχειρότερο να μπολιάζονται τα παιδιά με ανοησία εξ απαλών ονύχων.
Μπετατζής said
Δείτε και αυτά, που προέρχονται, αν κατάλαβα καλά, από κρατικό τεστ επιμόρφωσης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Τα θεωρώ πιο σημαντικά, για το χαρακτήρα που παίρνει η εκπαίδευση, από την τρικυμία στο κουτάλι μας.
nikiplos said
42@ Αν δεν ήταν η Δασκάλα που το είπε, ναι θα το έκανα… Το ομολογώ…
Ειρήσθω εν παρόδω, μια συμμαθήτριά της αγοροκόριτσι και βίαιο κατά τεκμήριο παιδί, 7χρονη, αποκάλεσε τη Δασκάλα «ηλίθια» και «βλαμμένη» μεσούσης της τάξεως. Αφού η Δασκάλα την κατσάδιασε κι έβαλε το κοριτσάκι τα κλάματα, μετά ομολόγησε στη Δασκάλα πως ο πατέρας της την είχε αποκαλέσει έτσι… για κάτι που είπε…
(κι αυτό το περιστατικό το αναφέρω για να βγάλουμε έκαστος τα συμπεράσματά του)
Έκτοτε είμαι λίαν προσεκτικός… 🙂
ΓιώργοςΜ said
42, 37 και πριν: Κι εγώ συντάσσομαι μετά του Χτήνου.
Είναι αντιεπαγγελματική η συμπεριφορά της δασκάλας, δεν πρέπει να υποσκάπτεται το κύρος της αλλά ούτε να δεχόμαστε πως πετάει ο γάιδαρος, όπως λέει το γνωστό ανέκδοτο.
Ένας διπλωματικός χειρισμός βέβαια θα ήταν ενδεδειγμένος, και κουβέντα με τη δασκάλα χωρίς την παρουσία του παιδιού φυσικά.
Έχω μετανιώσει για παρόμοια λάθη που έκανα στο παρελθόν…
Σε μεγαλύτερες ηλικίες βέβαια δε χρειάζονται τόσο μεγάλες ευαισθησίες, όταν η (γλυκύτατη κατά τα άλλα) φιλόλογος στο γυμνάσιο αμόλησε μια κοτσάνα δε θυμάμαι για ποιον από τους γνωστούς μύθους της τρισχιλιετούς, τον αποδόμησα με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες.
sarant said
34 Ακριβώς έτσι που τα λες. Βάζεις εικοσάρια και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο
35 Το υποψιάστηκα, γιατί για την τωρινή δεκαετία θα έλεγες «πρόπερσι» ας πούμε
38 Θυμάμαι ότι στην Άλγεβρα είχα πάρει 26 (13×2) στις εισαγωγικές, που ήταν όχι καλός βαθμός,αλλά δεν με χαντάκωσε.
43 Ωχ!
loukretia50 said
Υπάρχουν όρια που δεν πρέπει να ξεπερνά καμιά από τις δύο πλευρές.
Δυστυχώς δεν είναι πάντα διακριτά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση,
Οι ρόλοι – ξέρω, σε μια ιδανική κοινωνία! – πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται, δεν υπάρχουν αυθεντίες, ούτε συνταγές, εκτός απ΄την αγάπη για το παιδί και το σεβασμό για τον άλλο.
Κανένας εκπαιδευτικός δεν επιτρέπεται να αδιαφορεί για τα δικαιώματα και την ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού, ούτε να παραβλέπει την επιρροή του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Όπως και κάθε γονιός οφείλει να παρακολουθεί διακριτικά την πρόοδο του παιδιού, να μαθαίνει από τις αντιδράσεις του για τη ζωή στο σχολείο και τη σχέση με το δάσκαλο, και να μη χάνει τη γενική εικόνα.
Συχνά τα παιδιά μας παρερμηνεύουν όσα δεν είναι ακόμα σε θέση να κρίνουν και να καταλάβουν, κι εμείς έχουμε υποχρέωση να εξηγούμε δύσκολες έννοιες και μια διαφορετική άποψη, χωρίς να τα μπερδεύουμε περισσότερο και χωρίς να βιαζόμαστε να ακυρώσουμε το έργο και την προσπάθεια του δασκάλου.
Υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτείται παρέμβαση – και από τις δύο πλευρές.
Και καλό είναι να διατηρούμε μια αμφιβολία για την αντικειμενικότητα των όποιων παραπόνων του παιδιού και το δικό μας αλάθητο.
Για μαθήματα ζωής όμως, δεν προβλέπονται σεμινάρια.
papatha111 said
Δυστυχώς, οι γονείς-παντογνώστες, οι γονείς-ελικόπτερα (όπως αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία) κοντεύουν να κυριαρχήσουν στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα.
Κι αν παλαιότερα γονείς-ελικόπτερα ήταν κατά κύριο λόγο οι σχετικά μορφωμένοι γονείς, που θεωρούσαν τον εαυτό τους ανώτερο, σήμερα την ίδια συμπεριφορά απόκτησαν οι γονείς όλων των μορφωτικών και κοινωνικών – οικονομικών επιπέδων.
Κι εδώ τα κοινωνικά δίκτυα έκαναν το θαύμα τους, όπως με το παράδειγμα της σημερινής ανάρτησης!
Το θλιβερό με αυτούς τους γονείς που υποτίθεται ότι φροντίζουν τα παιδιά τους είναι ότι δεν κατανοούν το πόσο μεγάλο κακό κάνουν. Τα λέει πολύ σωστά ο Χar στο #23
Η παρέμβαση των γονιών δεν περιορίζεται μόνο στο επιστημονικό επίπεδο.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς προσλαμβάνουν ντετέκτιβ να παρακολουθεί στο διάλειμμα το παιδί τους, για να δουν αν «απειλείται» από άλλα παιδιά. Κι εννοούμε την απλή περίπτωση ένα παιδί να σπρώξει το άλλο! Ή ακόμα γονείς να οδηγούν γονείς στα δικαστήρια, επειδή κάποιο παιδί έσπρωξε το καμάρι τους και έπεσε και χτύπησε το χέρι του (ένα απλό γδάρσιμο, εννοώ). Μου έτυχε μάλιστα περίπτωση που οι δυο γονείς έκαναν παρέα και τα παιδιά τους έπαιζαν μαζί για χρόνια, αλλά το δικαστήριο ήταν δικαστήριο!
Κι αυτή η υπερπροστασία των γονιών φαίνεται μετά την αποφοίτηση αυτών των παιδιών που δεν μπορούν να στεριώσουν σε μια δουλειά, γιατί δεν μπορούν να ανεχτούν οποιαδήποτε παρατήρηση.
Αν είσαι μεγαλωμένος στα πούπουλα, πώς να πατήσεις στο χώμα!
Για τους γονείς-ελικόπτερα δείτε εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Helicopter_parent
Γιάννης Π.
loukretia50 said
Parent Teacher Conference
Alexis said
#7: Εξαιρετικό σχόλιο, περιγράφει ανάγλυφα όλες τις παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος!
sarant said
48 Aγνοούσα εντελώς τον όρο!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
44# Α, δεν παίζω 🙂 Εγώ μίλησα πολύ προσεκτικά, για απέξω-απέξω κατά το δυνατόν ισορροπημένη απομυθοποίηση, όχι για μπινελίκια.
__________
Γειά σου Μπέτα εξαφανισμένε!
Jago said
Νάντια Κομανέτσι ονόμασα τη γάτα μου γιατί το σπιρτόζικο το έχει έντονο. Ο αδερφός της πήρε το παρονόμι Κροπότκιν και πρόσφατα που μας κατσικώθηκε μια αδέσποτη αυτοκόλλητη του αγοριού μου ήρθε φυσιολογικό να την ονομάσω Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Παναγιώτης K. said
Η σκανδαλώδης επιείκεια του δασκάλου προς τον μαθητή θεωρείται δεδομένη στον καιρό μας (ουδείς μένει στάσιμος, ουδείς μετεξεταστέος). Έγραψα «σκανδαλώδης επιείκεια» για να την ξεχωρίσω από τη επιείκεια η οποία έτσι ή αλλιώς πρέπει να διακρίνει τον δάσκαλο.
Πιέσεις; Ούτε κατά διάνοια!
Ίσως διότι το μάθημα των Μαθηματικών, δεν δίνει δίνει περιθώρια για να υπάρξουν πιέσεις.
Πιθανόν τα άσπρα μαλλιά (από τα είκοσι πέντε) ήταν προστατευτικό … ανάχωμα σε συνδυασμό με την προσοχή που επεδείκνυα συν την τήρηση βασικών εκπαιδευτικών αρχών. Να προσθέσω και τις…τεχνικές διαχείρισης της σχολικής τάξης. 🙂
Ο Σεφέρης νομίζω είχε πει ότι «σε αυτό τον τόπο είμαστε τραγικά αυτοδίδακτοι».
Αυτοδίδακτοι κατά βάση είμαστε και οι εκπαιδευτικοί.
Fianto said
Δυστυχώς για τους σημερινούς μαθητές (και εκπαιδευτικούς), η κατάσταση αυτή δεν τους εξοπλίζει για τη ζωή μετά. Η ανάμιξη των γονιών στην εκπαίδευση, είναι κατά την γνώμη μου καταστροφική για τα παιδιά τους. Ανεξαρτήτως αυτού, θα πρεπε να σκεφτούν, πως θα αντιδρούσαν, αν ερχόταν ένας εκπαιδευτικός να τους πει πως να κάνουν τη δικιά τους τη δουλειά (που πιστεύουν φυσικά ότι την διεκπεραιώνουν τέλεια).
greggan193 said
Είπαμε ν’ αφήσουμε πίσω μας το παλιό, αυταρχικό σχολικό σύστημα αλλά κάναμε μάλλον μεγάλο άλμα και φτάσαμε στην αντίπερα όχθη.
Alexis said
#48: Εξαιρετικό επίσης!
Στο νηπιαγωγείο ένα παιδάκι κυνηγώντας με, με έσπρωξε, έπεσα μπρούμυτα μπροστά και έκοψα τη γλώσσα μου με τα δόντια.
Μου έκαναν ράμματα πάνω στη γλώσσα!
Μη σας τύχει!… Απίστευτα οδυνηρό… Και το σκέτο νερό σε πονάει, πόσο μάλλον να φας ή να μιλήσεις.
Στο Δημοτικό πάλι, οι ρόλοι αντιστράφηκαν: κυνηγούσα έναν συμμαθητή μου, του πέταξα ένα κομμάτι από σπασμένο τζάμι και του άνοιξα το κεφάλι!
Με τα σημερινά δεδομένα οι γονείς μου θα έπρεπε να είχαν κρεμάσει ανάποδα το παιδί που με έσπρωξε, στην πρώτη περίπτωση, και αντίστοιχα οι γονείς του συμμαθητή μου να είχαν κρεμάσει εμένα, στη δεύτερη… 😆
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
Παναγιώτης Κ. said
9. Νομίζω ότι το θέμα της ενημέρωσης των γονέων έχει λυθεί. Ο φοιτητής εφοδιάζεται με έναν κωδικό που του επιτρέπει να βλέπει την καρτέλα του.
Επομένως οι γονείς, δεν έχουν παρά να ζητήσουν τον κωδικό από το παιδί τους που σπουδάζει, για να έχουν και αυτοί πρόσβαση στην καρτέλα.
Αν τώρα το παιδί κάνει…αντίσταση στους γονείς του αυτό είναι άλλο θέμα που κατά κύριο λόγο βαραίνει τους γονείς…
Γιάννης Π. said
#57
Μου θύμισες ένα περιστατικό από τα παιδικά μου χρόνια…
Παίζαμε πετροπόλεμο. Σε κάποια στιγμή έρχεται ένας φίλος και με χτυπάει κατακούτελα με μισό τούβλο, από εκείνα τα παλιά, τα συμπαγή.
Με παίρνουν τα αίματα, ανεβαίνω στο σπίτι, με βλέπει η μάνα μου και μου βάζει ένα πανί με οινόπνευμα.
Εγώ αρχίζω να κλαίω, μέχρι τότε δεν είχα ρίξει δάκρυ, αρχίζω να συνηθίζω στην ιδέα ότι με περιποιούνται και με προσέχουν και πιάνω να βρίζω τον φίλο που με κτύπησε με το τούβλο.
Και τότε η μάνα μου μου τραβάει ένα χαστούκι, που είδα τον ουρανό σφοντύλι!
GeoKar said
Εξαιρετικό το άρθρο, το σκίτσο (το χρησιμοποιώ εδώ κ χρόνια σε αντίστοιχες συζητήσεις) κ τα σχόλια σήμερα! Μιλώντας εκ πείρας (λόγω συζύγου) επιβεβαιώνω ότι η έντονη κ άκομψη ανάμιξη γονέων (ακομη κ του Συλλόγου τους) στο εκπαιδευτικό έργο, σε συνδυασμό με την απόλυτη -πρακτικά- αδυναμία επιβολής οποιουδήποτε (πειθαρχικού, βαθμολογικού ή άλλου) ελέγχου, έχει επιφέρει τον βαθμοθηρικό πληθωρισμό που, οπως ο οικονομικός ομώνυμος, μόνο καταστροφικά αποτελέσματα έχει. μ
Παναγιώτης Κ. said
55. Σωστά!
Παναγιώτης K. said
60. 🙂
Αν αρχίσουμε να λέμε παρόμοια περιστατικά, τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.
Πέπε said
Καλημέρα σας.
Το ότι τα πολλά λόγια στη γραπτή διόρθωση μιας άσκησης ή διαγωνίσματος τρομάζουν τον μαθητή είναι μια πραγματικότητα. Πρόσφατα είχα παράδειγμα όπου έγραψα μιαν ολόκληρη μικρή παράγραφο πάνω σε γραπτό παιδιού εξηγώντας γιατί κάτι ήταν σωστό (ενώ δεν ήταν καθόλου αυτονόητο, ούτε το είχαμε διδάξει, ήταν ένα προσωπικό επίτευγμα της μαθήτριας), και η μαθήτρια με κάπως πληγωμένο ύφος μού είπε «μα σωστό δεν ήταν;». Φυσικά, της είπα, δεν κατάλαβες τι σου έγραψα; Σου έγραψα «μπράβο», απλώς λίγο πιο αναλυτικά!
Από την άλλη, προσωπικά δεν μπορώ να αποφύγω τα πολλά λόγια. Μια διόρθωση σαν αυτή στη φτγρ της ανάρτησης δεν υπάρχει χρόνος στην τάξη να την εξηγήσουμε προφορικά, όταν παρόμοιες υπάρχουν σε πολλά γραπτά. Λάιβ συζήτηση κάνουμε όποτε οι μαθητές έχουν οι ίδιοι απορίες πάνω στις διορθώσεις και τα σχόλια.
Οπότε, πολύ απλά τούς τονίζω κάθε φορά ότι τα πολλά λόγια δεν είναι κατ’ ανάγκην κακά, ότι συνήθως στο σωστό δεν έχουμε πολλά να πούμε εκτός από «σωστό» ενω στο λάθος εξηγούμε γιατί είναι λάθος και πώς θα το αποφύγουμε την επόμενη φορά. Άμα πιάσει, έπιασε. Αν εξακολουθούν να φοβούνται τις λέξεις, αναζητούμε περιπτωσιακές λύσεις ή το αφήνουμε άλυτο (σάμπως είναι το μόνο…)
Ως προς τον πληθωρισμό των βαθμών:
Κι αυτός είναι μια πραγματικότητα. Κακώς κείμενη, αλλά υπαρκτή. Όταν ο μαθητής ξέρει ότι το «κανονικά δε θα πέρναγες καν τη βάση γιατί δεν έχεις κάνει απολύτως τίποτε όλο το τετράμηνο» διατυπώνεται με ένα 13 σε ορισμένα μαθήματα και με ένα 17 σε άλλα, θα πρέπει να του το πεις στον κώδικα που καταλαβαίνει. Έχω συναντήσει και συνάδελφο, έναν σεσημασμένο σάικο, που έβαζε άσσους και δυάρια σε ελέγχους. Ε, οι μαθητές το είχαν πάρει απόφαση ότι αυτό που ένας μέσος καθηγητής θα το διατύπωνε «08» ή «09», ένας σχετικά γαλαντόμος «13» ή «14» και ένας πολύ γαλαντόμος γυμναστής «17» ή «18», ο συγκεκριμένος χημικός το έλεγε με τον δικό του μοναδικό τρόπο. «Ε, ο Τάδε είναι -έλεγαν-, τι περιμένεις.» Δεν τον αγαπούσαν, δεν τον σέβονταν, δεν τον φοβούνταν και ιδιαίτερα, εξακολουθούσαν να του φέρονται έτσι όπως τους προκαλούσε να του φέρονται, κι εκείνος εξακολουθούσε να σκυλιάζει και να εκδικείται. Γενικώς μια σχέση στηριγμένη στην αμοιβαιότητα αισθημάτων και συμπεριφορών. Μετά πήρε σύνταξη και όλοι ησύχασαν…
Για πιο νορμάλ περιπτώσεις, οι τζάμπα βαθμοί είναι λάθος γιατί γεμίζουν τον μαθητή ψεύτικες υποσχέσεις για το πώς θα τα βρει στη ζωή του (ότι η απραξία ανταμείβεται). Με δεδομένο όμως ότι οι τζάμπα βαθμοί υπάρχουν, και τους βλέπουν τόσο συχνά ώστε πλέον δεν τους θεωρούν τζάμπα αλλά κανονικούς, μια πολύ απότομη προσγείωση στην αυστηρότητα και τις πιο υψηλές απαιτήσεις μπορεί να μεταδώσει λάθος μήνυμα. Προσωπικά προσπαθώ να αποφεύγω τους τζάμπα βαθμούς, αλλά με κάποιους όρους: χαρίζω λιγότερα έως καθόλου στις ήδη ψηλές βαθμολογίες και περισσότερα (έως και… όλα!) στις χαμηλότερες, και επίσης περισσότερα στην α΄Γυμνασίου, λιγότερα στο υπόλοιπο Γυμνάσιο και ακόμη λιγότερα στο Λύκειο. Πολλές φορές, αμφιταλαντευόμενος πάνω από μια βαθμολογική κατάσταση, έχω πει «αυτός αξίζει λιγότερο αλλά δεν πειράζει, ας του κάνουμε κι ένα κέρασμα, τι τώρα, τσιγγουνιές; εμένα δε θα μου λείψουν οι δύο παραπάνω μονάδες, εκείνου θα του δώσουν λίγη χαρά!». Προσπαθώ να αποφεύγω βέβαια την περίπτωση όπου αντί χαρά θα του δώσουν επαναπαυση ή, όπως έλεγα πιο πάνω, ψεύτικες υποσχέσεις…
Δεν είναι και απλό!
ΓιώργοςΜ said
59 Οι γονείς δεν επιτρέπεται να πάρουν βαθμολογία ούτε στο Λύκειο αν ο μαθητής είναι ενήλικος. Ούτε φυσικά θα έπρεπε.
Αν θέλουν, ας ρωτήσουν το παιδί τους, κι αυτό αν θέλει ας τους απαντήσει ό,τι θέλει. Σε μια υγιή σχέση γονέα-παιδιού αρκεί κάτι σαν «πώς τα πήγες στο τάδε μάθημα που δυσκολευόσουν;» για να φανεί το ενδιαφέρον, αν και συχνά το παιδί θα θέλει να μοιραστεί το άγχος ή τη χαρά του έτσι κι αλλιώς.
Αν δεν έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης πολύ νωρίτερα, το τρένο έχει φύγει από καιρό.
Ο μόνος λόγος (και τρόπος) για να αναζητήσει τη βαθμολογία ενός φοιτητή κάποιος, είναι αυτός ο κάποιος να είναι χρηματοδότης (ίδρυμα υποτροφιών, τράπεζα που χορήγησε σπουδαστικό δάνειο, αποξενωμένος γονέας). Ακόμη και τότε, οι πληροφορίες δεν χρειάζεται να είναι λεπτομερείς, αρκεί η επιβεβαίωση της παρουσίας και το πέρασε/δεν πέρασε τα μαθήματα που όφειλε, σύμφωνα με τους όρους που έχουν τεθεί.
Φώτης said
Διαβάζοντας τα σχόλια καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα (αν όχι όλοι), ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, είμαστε ιδιαίτερα παραδοσιακοί και συντηρητικοί στη σχέση μαθητών-δασκάλων.
Για να μην πω ότι φαίνεται να είμαστε και νοσταλγοί της παλιάς αυστηρής «αριστείας» και προκαλέσω έριδες. 🙂
@51
Εγώ πρόσφατα έμαθα ότι άνηκα σε αυτόν τον ορισμό γενιάς παιδιών που αγνοούσα…
https://en.wikipedia.org/wiki/Latchkey_kid
ΓιώργοςΜ said
64 τέλος: Νομίζω αυτό ταιριάζει κάπως, αφορμή έψαχνα να το βάλω, αν και μάλλον σε κάποιο σχόλιο εδώ το έχω ξαναδεί
sarant said
66 Είμαστε και μιας κάποιας ηλικίας
64 Ωραίο σχόλιο. Ο συνάδελφος που λες, ο χημικός, έβαζε και καλούς βαθμούς;
Avonidas said
Καλημέρα.
Τα σχολικά μου χρόνια ήταν μέσα δεκαετίας του ’80 – τέλη ’90. Θυμάμαι αόριστα να έχω δει τη γελοιογραφία με τους βαθμούς λίγο μετά το 2000, ενώ ήδη στα λυκειακά μου χρόνια συζητιόταν η ελαστικότητα των δασκάλων και καθηγητών στη βαθμολογία – με την έμφαση όμως όχι τόσο στις παρεμβάσεις των γονιών όσο στις απαιτήσεις του Υπουργείου, και την εμμονή «να βγει η ύλη*».
Οι γονείς μου είχαν σαν αρχή να μην παρεμβαίνουν στη δουλειά των δασκάλων και καθηγητών μου· η μάνα μου κορόιδευε το «πήραμε άριστα!» κάποιων άλλων περήφανων γονιών – που προετοίμαζαν τα παιδιά τους να λένε «έχουμε αρχαίο και μεγάλο πολιτισμό» όταν μεγαλώσουν 😉 Αυτή η αρχή είχε και κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες: όταν στο Γυμνάσιο έπεσα σε μια θεολόγο θρησκόληπτη και δεισιδαίμονα (αλλά τουλάχιστον έντιμη), οι γονείς μου, παρότι κάθετα αντίθετοι, προτίμησαν να με αφήσουν να βγάλω τα συμπεράσματά μου· εν τέλει, λέω πως καλά έκαναν. Είχα επίσης μια καθηγήτρια αγγλικών τραγικά άσχετη (μπέρδευε τα επίθετα με τα επιρρήματα!)· με συμβούλεψαν να πάω με τα νερά της, παρότι ξέραμε κι οι 3 μας τουλάχιστον τόσο καλά αγγλικά όσο κι εκείνη, έχοντας πάει απλώς σε φροντιστήριο αντί να ‘χουμε τελειώσει την αγγλική φιλολογία, τρομάρα της… Έτρεμα τι θα βάλει στις εξετάσεις, κι ευτυχώς η τύχη ή κάποια άνωθεν παρέμβαση έδωσε να πέσουν φυσιολογικά θέματα – γιατί θα ‘χα να διαλέξω ανάμεσα στο να κοπώ ή να γράψω ότι πετάει ο γάιδαρος, και φυσικά θα διάλεγα το πρώτο.
Εδώ πέρα τώρα, η μάνα του παιδιού κάνει κάτι πολύ χειρότερο από το να διαβρώνει την εμπιστοσύνη του γιου της στη δασκάλα του, ή και την εκπαιδευτική διαδικασία: του μαθαίνει ότι στο σχολείο πηγαίνει όχι για να μορφωθεί αλλά για να φέρει τους βαθμούς στο σπίτι, όπως αργότερα θα πηγαίνει στη δουλειά για να βγάλει ένα μισθουλάκο. Δε χρειάζονται τόσα λόγια στο τετράδιο, δε χρειάζεται να σκεφτούμε πάνω σ’ αυτά που γράφουμε, απλά ανοίγουμε το βιβλίο – γράφουμε την άσκηση – βαθμολογείται η άσκηση – τέλος. Το ότι τις παρατηρήσεις της δασκάλας τις εκλαμβάνει ως τιμωρία του παιδιού της υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο τη νοοτροπία της.
* ύλη < αρχ. ὕλη = ξυλεία, κούτσουρα· απόλυτα ταιριαστό 😉
Παναγιώτης Κ. said
Στα δικά μου κριτήρια αξιολόγησης, βάραινε και το στοιχείο της βαθμολογικής θέσης που πρέπει να έχει ο κάθε μαθητής. Δηλαδή, σε μια τυχαία δυάδα μαθητών δεν έπρεπε να παραβιαστεί η γενική αντίληψη ως προς ποιος από τους δύο είναι πρώτος και ποιος δεύτερος. Μια μόνο φορά επέδειξα χαλαρότητα και βρέθηκε μαθητής και «μου την είπε».
Όχι γιατί δεν έβαλα τον κατάλληλο βαθμό σε αυτόν αλλά γιατί υπήρξα επιεικής με κάποιον συμμαθητή του!
Παναγιώτης K. said
65. «Αν δεν έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης πολύ νωρίτερα, το τρένο έχει φύγει από καιρό».
Αυτό είχα στη σκέψη μου όταν έγραψα:
«Αν τώρα το παιδί κάνει…αντίσταση στους γονείς του αυτό είναι άλλο θέμα που κατά κύριο λόγο βαραίνει τους γονείς…»
xar said
@41
Πιάσε κόκκινο! (βλ. 40)
Avonidas said
#67. Πέστα χρυσόστομε! Αυτή η μάστιγα της κανονικοποίησης της βαθμολογίας (grading on a curve) πρέπει να εκλείψει. Ποτέ μου δεν κατάλαβα το σκοπό της. Είτε θεωρείς τη βαθμολογία διαγνωστικό εργαλείο για τον μαθητή και τον δάσκαλο (να δούμε πώς τα πάει ο μαθητής κι αν ο δάσκαλος κάνει σωστά τη δουλειά του), είτε ανταμοιβή του μαθητή, είτε τεκμήριο κατοχύρωσης της κατάρτισής του, η κανονικοποίηση είναι μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αν επιμένεις ντε και καλά να μάθεις πόσοι τα πήγαν καλύτερα από τον τάδε στις εξετάσεις (αυτό μετράει η κανονικοποιημένη βαθμολογία), μπορείς να δεις την κατάταξη των μαθητών/φοιτητών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στριμώξεις με το ζόρι τις βαθμολογίες σε μια κανονική κατανομή (αυτό κάνει, επίσης, η διαδικασία της κανονικοποίησης) – πόσο μάλλον που, για να το κάνεις, πρέπει πρώτα να βγάλεις μια αντικειμενική βαθμολογία για τον καθένα, οπότε γιατί δεν χρησιμοποιείς αυτή κατευθείαν;
voulagx said
Μοντέρνα παιδαγωγική.
Μάθημα πρώτο με κλομπ, χειροπέδες και ναρκωτικά
Avonidas said
Η δασκάλα σημείωσε: μικρός σε μέγεθος, λίγος σε ποσότητα, νέος σε ηλικία και «το κανονικό» είναι σχετικό.
Ομολογώ ότι όταν είδα τη φωτογραφία, νόμιζα ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την πολιτική ορθότητα. Δεν ξέρω βέβαια τι άλλο είπε κι επισήμανε η δασκάλα στα παιδιά στην τάξη, αλλά ελπίζω να τους εξήγησε ότι το «κανονικό» είναι σχετικό με την κατάσταση και τις συνθήκες που εξετάζουμε, κι όχι με τις επιθυμίες ή τις αντιλήψεις εκείνου που το εξετάζει. Ένας ελέφαντας μπορεί να είναι μεγάλος σε σχέση μ’ έναν άνθρωπο, ή μεγάλος σε σχέση με άλλους ελέφαντες, αλλά δεν μπορεί να είναι μεγάλος ανάλογα με το πως φαίνεται σ’ εμένα!
Avonidas said
#73. Για να μην ξεχνιόμαστε: οι Πανελλήνιες «εξετάσεις» είναι στην πραγματικότητα διαγωνισμός, και μολονότι οι βαθμολογίες είναι αντικειμενικές (αντίστοιχες με το τι και πώς έγραψε ο κάθε μαθητής), τα μόρια και οι βάσεις είναι σχετικές, και ισοδυναμούν με κανονικοποίηση της βαθμολογίας.
ΓιώργοςΜ said
71 Δε μιλάμε για το ίδιο πράγμα.
Με το να δώσει τους κωδικούς στους γονείς, το παιδί απεμπολεί την ωριμότητα και την ανεξαρτησία του. Ο δε γονιός που το ζητά, αντιστοίχως τα αμφισβητεί ξεκάθαρα.
Ούτε ο γονιός πρέπει να το ζητήσει, ούτε το παιδί να το δεχτεί. Αλλιώς δεν διαφέρει η κατάσταση με τη μαμά που πάει στη γραμματεία της σχολής να πάρει τους βαθμούς.
Αν είναι συνεπής, ο γονιός θα πρέπει να πάει και στην αναφορά του λόχου, να παραπονεθεί για το μοίρασμα των αγγαρειών από τον επιλοχία, ή στη δουλειά για να ζητήσει αύξηση.
Και σ’ όσους γελάσουν με το τελευταίο, πιστέψτε με, δεν είναι σπάνιο γονείς να «τρέχουν» τη διαδικασία για τα καμάρια τους που έβγαλαν μεν πανεπιστήμιο, έκαναν διδακτορικό, αλλά δεν ξέρουν να συμπληρώσουν μια αίτηση ή να ζητήσουν οδηγίες από το τηλέφωνο για να ξεκινήσουν μια δουλειά. Εκ πείρας το τελευταίο…
nikiplos said
73@ γιατί ούτε η εκπαιδευτική ύλη που κατάφερες να μεταδώσεις, ούτε και τα θέματα είναι σταθερά ως προς την δυσκολία. (ούτε και το ακροατήριο βέβαια). Οπότε πρέπει να βρεις έναν τρόπο διάταξης (με την υπό αίρεση προϋπόθεση πως το ακροατήριο είναι παρόμοιο- αυτό κάνει η κανονικοποιημένη βαθμολογία κατ’ ουσίαν)
Avonidas said
Θυμήθηκα κι αυτό το φιλμάκι:
που βέβαια στηλιτεύει περισσότερο τα τραμπικά φέικ νιούζ και «εναλλακτικά γεγονότα», ή την αλήθεια του καθενός, που λέγαμε παλιότερα 🙂
nikiplos said
77@ case of study:
Ανηψιός εξ αγχιστείας, έχασε τον πατέρα του. Πέρασε σε ΑΕΙ, πληροφορική. Μετά από 5-6 έτη σπουδών ξενοίκιασε και γύρισε στο πατρικό του, για να σπουδάσει μακρόθεν (αφού χρωστάει λίγα υποτίθεται).
Σε αναμμένα κάρβουνα η μητέρα του (χαμηλού μορφωτικού επιπέδου), μου ζήτησε παρέμβαση, δλδ να μάθω την γενική εικόνα του παιδιού. Πήρα τηλ τη γραμματεία, Κέρβεροι. Πήρα τον πρόεδρο της Σχολής και κατόπιν συζητήσεως κατάφερα να πείσω να μου δώσει με άριστα το 5 την εικόνα (ήταν μεταξύ 0 και 1).
Ενημέρωσα τη μητέρα του. Καλά κάναμε?
Ποιά απεμπόληση καθόταν το παιδί σπουδάζει με ξένους (γονικούς) πόρους?
Μαγδαληνή said
Καλημέρα σας!
Εξαιρετικά σχόλια που τα έχουν πει λίγο πολύ όλα. Από την εμπειρία μου θα προσθέσω μερικές παρατηρήσεις.
Άρχισα να δουλεύω, αναπληρώτρια σε χωριά της Εύβοιας, τον Σεπτέμβρη του 1985. Ήταν άλλα τα χρόνια, ήταν που είχα έναν τρόπο σοβαρό να μιλώ στους γονείς ενώ ήμουν μισή μπουκιά άνθρωπος, ήταν που είχα σπουδάσει σε άλλη σχολή πρώτα, είχα δουλέψει σε άλλο επάγγελμα και είχα άλλες εμπειρίες,… δεν ξέρω, λίγο από όλα. Πάντως εκείνα τα χρόνια με άκουγαν με απίστευτο σεβασμό. Χαίρονταν οι μαμάδες που τις ρωτούσα πράγματα για τα παιδιά τους, τη συμπεριφορά τους στο σπίτι κλπ (μάλλον δεν τις άφηναν να πολυμιλούν…). Το καλύτερο που θυμάμαι ήταν μία μητέρα που μου είπε: «πες κυρά δασκάλα, είναι καλή, προσπαθεί; αλλιώς θα την πάρω να την βάλω στην μπάμια». Το να μαζεύεις μπάμιες ήταν από τις πιο ζόρικες δουλειές σε εκείνο το αγροτικό χωριό.
Πέρασαν τα χρόνια, πέρασα από αρκετά σχολεία και άλλες θέσεις. Άλλαξαν πολλά στο σχολείο, στην ελληνική κοινωνία, αλλάξαμε εμείς, άλλαξαν και οι γονείς. Δεν αντιμετώπισα πολύ δύσκολες περιπτώσεις, αλλά οι υπερπροστατευτικοί γονείς έγιναν ο κανόνας. Φτάσαμε σε μεγάλο σχολείο της πόλης να βλέπουμε στο γραφείο του διευθυντή κάποιους πολύ μυστήριους με μάρτυρα ακόμα έναν συνάδελφο, να είμαστε έτοιμοι αν μας πάει στα δικαστήρια. Θεωρώ πως την τελευταία δεκαετία φταίει πολύ το διαδίκτυο, η προσωπική έκθεση κάθε βαρεμένου/ης, η προσπάθεια να φανεί, η ευκολία να βρίσκουμε πληροφορίες και να θεωρούμε τον εαυτό μας ειδικό για τα πάντα…
Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, βρίσκω λίγο υπερβολική την άσκηση για Β δημοτικού, κυρίως γιατί το λεξικό των μικρών τάξεων είναι λίγο για τα μπάζα. Από την άλλη δεν ξέρω πώς δούλεψε η συναδέλφισσα στην τάξη πριν και πώς μετά στη διόρθωση των τετραδίων, τι άλλο είχαν γραπτά εκείνη τη μέρα κλπ. Όσο για τα να θα έπρεπε να μην έχουν τίποτα για διάβασμα στο σπίτι τα παιδιά, ναι, αν σχολούσαν στις 16.00 ή αργότερα (που το βρίσκω και πολύ κουραστικό, μια και τα σχολεία μας δεν έχουν τις υποδομές για ξεκούραση). Αφού σχολάνε στις 13.15 στο δημοτικό, έχουν λίγη δουλειά που βοηθάει σε πολλά επίπεδα (μην σας κουράζω άλλο…).
Κάτι που βοηθάει πολύ στις σχέσεις με τους γονείς του δημοτικού είναι οι αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο δουλειάς μας, στην πρώτη συνάντησή μας μαζί τους (όλοι μαζί, στις αρχές της σχολικής χρονιάς). Και οι επόμενες τέτοιες συναντήσεις άλλες μια, δυο φορές. Ξεκαθαρίζονται τα πράγματα, οργανώνονται, ξέρουν τι να περιμένουν. Τους γνωρίζουμε και εμεις λίγο καλύτερα. Αξίζει τον χρόνο που διαθέτουμε.
Για τους γονείς ελικόπτερο δέστε και αυτό:
https://www.efsyn.gr/nisides/332829_eiste-gonios-elikoptero-7-simadia
Πέπε said
68
Πού να ξέρω! Συνήθως δεν ξέρεις πολλά για τη δασκαλική δραστηριότητα του συναδέλφου σου. Και κολλητοί να είστε, το τι κάνει μες στην τάξη το ξέρει μόνο αυτός και οι μαθητές. Τους βαθμούς μπορείς να τους ξέρεις, αλλά όχι και όλους βέβαια, εκτός αν ζητήσεις να τους δεις. Αλλά όταν ο βαθμός είναι άσσος, γίνεται ντόρος και το μαθαίνεις θες δε θες!
sarant said
80 Το «καθόταν» στο τέλος είναι «όταν», ε;
Avonidas said
#78. Κοίταξε, όταν εξετάζεις κάποιον με συγκεκριμένα θέματα, έχεις ήδη υποκαταστήσει αυτό που θέλεις να μετρήσεις («ξέρεις όλα αυτά που διδάχτηκες;») με κάτι άλλο, που μπορείς να μετρήσεις εύκολα μέσα σε 1-2 ώρες εξέτασης («ξέρεις την απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα;»). Πρέπει λοιπόν να έχεις φροντίσει, όταν εκπονείς τα θέματα, ώστε η απάντηση στο ερώτημα που θέτεις να εναρμονίζεται με την απάντηση στο ερώτημα που πράγματι σ’ ενδιαφέρει. Αν δεν το έχεις κάνει, είναι μάταιο να προσπαθείς να διορθώσεις το αποτέλεσμα εκ των υστέρων, πόσο μάλλον με μια μηχανική και προκρούστεια διαδικασία.
Πέπε said
Πρέπει να πω ότι τόσα χρόνια δε μου ‘χουν τύχει περιπτώσεις γονέων να έρχονται να μας ζαλίζουν τον έρωτα για βαθμούς, παρατηρήσεις κλπ. Κάποιες μεμονωμένες φορές ναι, αλλά κατ’ εξαίρεση. Αντιθέτως, πολλές φορές φωνάζω στους γονείς «πρέπει να έρχεστε, πρέπει οπωσδήποτε να τα λέμε, αλλά τι τα λέω σ’ εσάς, εσείς ήρθατε ήδη, τα λέω για τους άλλους που δεν είναι εδώ να τ’ ακούσουν…»
Τις προάλλες όμως μου λένε οι συνάδελφοι: πάρε αυτό τον αριθμό οπωσδήποτε γιατί μια μαμά σ’ έχει ζητήσει τρεις φορές από το πρωί (σόρι που είχα μάθημα). Παίρνω λοιπόν. Είχαν γράψει αρχαία τις προηγούμενες μέρες, η κόρη της δεν είχε πάει καλά, και η μαμά είχε θορυβηθεί. Το πρόβλημά της δεν ήμουν εγώ και ο βαθμός, ήταν πολύ πιο σοβαρό: τι θα κάνουμε που το παιδί δεν ξέρει ούτε ομαλά παραθετικά ούτε ανώμαλα;
Φέρνω το γραπτό να το βλέπω μπροστά μου, το μελετώ διαγωνίως και της έβγαλα τη διάγνωση:
-Το παιδί σας είναι απολύτως φυσιολογικό και να μην ανησυχείτε καθόλου. Δεν έγρψε γιατί δε διάβασε. Άλλες φορές που έχει διαβάσει, μου τα έχει πει καλά.
-Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε, να επιμείνουμε στα ομαλά και τα ανώμαλα παραθετικά;
-Κοιτάξτε, επειδή υποπτεύομαι ότι η αγωνία σας είναι αν πρέπει να κάνει ιδιαίτερο, εγώ λέω όχι. Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι και ιερός αλλά και λίγος. Αν θέλει να ασχοληθεί, θα τα καταφέρει μια χαρά μόνη της. Αν δε θέλει, τότε δε θα μάθει ομαλά και ανώμαλα παραθετικά. (Εδώ θα μπορούσα να προσθέσω «…όπως και πολλοί άλλοι που χωρίς αυτό το εφόδιο έζησαν μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή…»)
Μετά έμαθα ότι αυτή η μαμά βάζει την κόρη της να την παίρνει κάθε πρωί τηλέφωνο «μαμά έφτασα στο σχολείο και όλα καλά», και μια μέρα που δεν την πήρε πήρε η ίδια στο σχολείο να ενημερωθεί…
Χαρούλα said
Κι έρχεται η ώρα για το επόμενο βήμα…
Μητερούλα, προϊσταμένη εκπαιδευτικής μονάδας, παροτρύνει «αποτυχόντες» να ζητούν αναβαθμολόγηση!
Εκπαιδευτικός 30+ χρόνων αγαπητός και δίκαιος, το ζει κι αυτό! Γιατί: δεν έχει παιδιά και δεν μπορεί να νοιώσει τον καϋμό των μαμάδων!!!(φυσικά αποτυχημένη η προσπάθεια το 3 να μετατραπεί βαθμός προαγωγής😹)
Παναγιώτης Κ. said
77. Μερικά δεδομένα του ζητήματος
1) Οι γονείς χρηματοδοτούν τις σπουδές των παιδιών τους.
2) Ο χρόνος σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια επιμηκύνθηκε. Τετραετείς σπουδές ολοκληρώνονται σε επτά και πλέον έτη και το φαινόμενο αυτό έχει υψηλά ποσοστά. Πάνω από 50%.
3)Ο μαθητής, μετά τον αγώνα που έδωσε για να περάσει στο πανεπιστήμιο, θεωρεί ότι «δικαιούται» να κάνει παρατεταμένες διακοπές.
4) Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις ενός φοιτητή.
Ο γονέας τυπικά μεν δεν έχει το δικαίωμα να μάθει για το παιδί του το οποίο σπουδάζει και για την εν γένει πρόοδό του και επαφίεται στην καλή διάθεση του φοιτητή να ενημερώσει τους γονείς του.
Πρακτικά όμως, ο γονέας είναι υποχρεωμένος να ενδιαφέρεται.
Είμαι σε θέση να ξέρω ότι πολλά παιδιά έγιναν δυστυχισμένα δεν μπόρεσαν τελικά να πάρουν πτυχίο. Φαντάζομαι ότι και οι γονείς τους δεν δοκίμασαν μικρότερη στενοχώρια.
ΓΤ said
@81 Μαγδαληνή
«[…] αλλιώς θα την πάρω να την βάλω στην μπάμια».
Πάω στοίχημα ότι η μητέρα της μαθήτριας είπε «στα μπάμια».
«Κωστάκη, είναι δύσκολα αυτό τον καιρό, έχουμε τα μπάμια να φροντίσουμε», έλεγαν στον πατέρα συγγενεἰς.
(Επίσης, θυμάμαι τη μεγάλη μπάμια, που δεν είναι τρυφερή, να τη λέμε στην Εύβοια «ντάρα». «Κοίτα μη μου βάλεις τίποτα ντάρες, σ’ έφαγα!» έλεγε ο πατέρας στον πονηρό μανάβη, κάποτε συμμαθητή του.)
Χαιρετώ τη βιγλατόρισσα των τρελών νερών 😛
Αγγελος said
Επί της ουσίας της εξέτασης, θα έλεγα ότι καλό είναι μεν να συνηθίζουν από αρκετά νωρίς τα παιδιά να συμβουλεύονται το λεξικό, αλλά για λέξεις όπου κάτι θα τους προσφέρει. Μου φαίνεται τελείως άστοχο σ’αυτή την ηλικία να τους ζητείται να διαβάσουν ή να δώσουν ορισμό λέξεων σαν το «μικρός», που δεν μπορούν να εξηγηθούν με απλούστερες.
Όσο για την κανονικοποίηση της βαθμολογίας, παρόλο που κι εμένα με ξένισε όταν την πρωτοαντιμετώπισα, βρίσκω πως έχει μια λογική. Αν, από μια τάξη 30 παιδιών, μόνον οι 3-4 περάσουν σ’ένα διαγώνισμα (μου συνέβη μια φορά στο Λύκειο, στη Φυσική, από έναν καθηγητή που λίγα χρόνια μετά αποπέμφθηκε υπό δυσμένεια), ε, φταίει ο δάσκαλος, που προφανώς δεν κατάφερε να διδάξει αυτά που όφειλε (ή, έστω, αυτά που εξέτασε). Δεν είναι παράλογο να του ζητήσουμε να δώσει προβιβάσιμο βαθμό τουλάχιστον στους μισούς! — Αλλά φυσικά, το ευκταίο είναι να προκύπτει περίπου κανονική κατανομή με προβιβάσιμο μέσο όρο από την αντικειμενική βαθμολόγηση των εξετάσεων!
xar said
Άσχετο, με αφορμή το λινκ που έδωσε η Μγδαλαηνή στο 81: Ένα πράγμα που με εκνευρίζει είναι η μετάφραση ξένων άρθρων χωρίς να αναφέρεται η πηγή. Όταν μάλιστα τα μεταφρασμένα δήθεν άρθρα είναι και ενυπόγραφα, εκνευρίζομαι διπλά. Στην ουσία πρόκειται περί λογοκλοπής.
Στο συγκεκριμένο λινκ, είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχει γίνει πρόχειρη μετάφραση από κάποιο αγγλικό κείμενο, χωρίς καμία προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Φαίνεται από φράσεις όπως:
– πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω
– Να είστε ένα σύστημα υποστήριξης [!], αλλά αφήστε τα παιδιά να το λύσουν
– Αν φωνάζετε συμβουλές από τις κερκίδες κατά τη διάρκεια των αγώνων των παιδιών σας
– Οδηγείτε τον έφηβο στα σπίτια των φίλων του
κτλ.
nikiplos said
83@
Το καθόταν = όταν.
Σωστά… (Μου ξεφεύγουν τέτοιες ελληνικούρες 😉😁).
sarant said
88 Μάθαμε και τη ντάρα!
89 Στο ΕΜΠ είχαμε ζητήσει άτυπη τρίτη περίοδο σε ένα μάθημα που ο καθηγητής είχε κόψει πολλούς (ο Κουμούτσος, για όσους ξέρουν πρόσωπα) επικαλούμενοι την κανονική κατανομή. Αυτός δέχτηκε αλλά, από αντίδραση, τους πέρασε όλους.
grizac said
Καλά είναι γνωστό εδώ και χιλιετίες ότι η νέα γενιά είναι κακομαθημένη, ασεβής και οδηγείται στην καταστροφή από την ανεκτικότητα.
Το λένε ο ο Σωκράτης (στον Πρωταγόρα), Ησίοδος (Έργα και Ημέρες), Αριστοφάνης, ο Αισχύνης, ο Πλάτων (Πολιτεία), κλπ.
Τη λίστα την έφτιαξα από το ChatGPT – ζήτησα αρχαία κείμενα που μιλάνε για την ασέβεια των νέων.
ΓιώργοςΜ said
80 Μια σοβαρή κουβέντα από την αρχή των σπουδών, που με όμορφο τρόπο να λέει μέσες άκρες «μπορώ να σε υποστηρίξω για 5 χρόνια, προσπάθησε να τα καταφέρεις μέσα σε αυτό το διάστημα» είναι μια πιθανή προσέγγιση.
Όπως είπα και πριν, το παιχνίδι παίζεται κυρίως νωρίτερα. Από μόνο του το παιδί θα έπρεπε να φροντίσει την πορεία του, αναγνωρίζοντας τα όρια των οικογενειακών πόρων. Και να βοηθήσει, ενδεχομένως.
Αρκετοί φοιτητές όταν δίδασκα (από τους μάλλον λίγους που παρακολουθούσαν τακτικά), μου ζητούσαν να τελειώνω στην ώρα για να προλάβουν να πάνε στη δουλειά το απόγευμα.
Δεν θεωρώ πως κατέχω την απόλυτη αλήθεια. Απέχω κι εγώ πολύ από το να είμαι… άσφαλτος, το εγγύς μέλλον θα δείξει.
aerosol said
Δεν έχω πλήρη εικόνα για το συγκεκριμένο συμβάν και, κάπως αυθαίρετα, μου δημιουργούνται δυσάρεστες σκέψεις για τη μητέρα.
Νομίζω πάντα υπήρχε η τάση οι γονείς να έβλεπαν τα παιδιά σαν προέκτασή τους. Αλλά παλιότερα υπήρχε πιο έντονη αίσθηση κοινωνικής ιεραρχίας. Τα παιδιά έπρεπε να τα πάνε καλά σύμφωνα με την αυθεντία των δασκάλων. Σιγά σιγά έχει διαβρωθεί η έννοια της άνωθεν αυθεντίας. Πρώτα ζυγίστηκαν οι κοινωνικοί πυλώνες και κρίθηκαν ελλειπείς (δίκαια ή άδικα, ανά περίπτωση) και κατόπιν αντικαταστάθηκαν από την σφαίρα του δικού μας επιλεγμένου μικρόκοσμου που εντείνει τις ήδη διαμορφωμένες απόψεις μας -κάτι πανεύκολο μέσω του διαδικτύου. Το καταπιεσμένο Εγώ παλιότερων γενιών αντικαθίσταται από ένα (διαφορετικά καταπιεσμένο) Εγώ που φουσκώνει κάπως ανεξέλεγκτο και παίρνει η μπάλα και την διαπαιδαγώγηση.
Οπότε ο ξάδερφος ξέρει καλύτερα την αλήθεια για τα εμβόλια. Το γκρουπ με τις «μανούλες» στο ΦουΜπου ξέρει καλύτερα για τα μαγνητάκια του ψυγείου. Η γειτόνισσα ξέρει καλύτερα για τη ζεια και τη γλουτένη. Ο κολλητός μου ξέρει καλύτερα από τον Σαραντάκο περί της Φωφούς. Ο ταξιτζής ξέρει καλύτερα για τη Γη και πόσο επίπεδη είναι.
Επιπλέον, όλοι οι «κακοί» που δεν ξέρουν καλύτερα και θέλουν να με κοροϊδέψουν, να μου τη φέρουν, ή απλά να πουν βλακείες, είναι απειλή για μένα και το παιδί μου, εφόσον αυτό είναι κομμάτι μου. Μπορεί να μη μου κόβει να αντιληφθώ τις πραγματικές του ανάγκες αλλά… είμαι πεπεισμένος πως θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα ακόμα κι αν βρεθεί σε άλλου παιδιού τα γενέθλια και δεν σβήσουμε και στο δικό μου κεράκια! Γιατί δεν θα αντέξει να μην είναι το επίκεντρο της προσοχής για λίγες ώρες. Κι αν κάποιος του ασκήσει κριτική στα πλαίσια της εκπαίδευσης τότε αυτό είναι επίθεση, γιατί εγώ πρέπει να είμαι το απόλυτο κριτήριο της εκπαίδευσης, της Γης, της Φωφούς και της ζειάς. Επειδή είμαι τρομοκρατημένος, δεν βγάζω άκρη από τον μπερδεμένο κόσμο, όλα είναι θολά και απειλητικά και θέλω τη μαμά μου. Η οποία, εδώ που τα λέμε, δεν τα κατάφερε καλύτερα, τις παλιές, «καλές» εποχές που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα και το ξύλο έβγαινε από τον παράδεισο.
Κάπου εδώ κολλάει και το «εμείς δεν πάθαμε τίποτα που…», όταν θυμόμαστε παλιές εποχές και πρακτικές. Αλλά φυσικά και πάθαμε. Αν κάποιος μας παρατηρήσει προσεκτικά, πολλές συμπεριφορές μας κάνουν σαφές πως πάθαμε διάφορα περίεργα πράγματα -πως πήραμε σασί, που λένε και τα μαστόρια. Δυστυχώς υπάρχει αυτή η περίεργη ψυχολογική πρεσβυωπία, όπου βλέπουμε καθαρά τις αβαρίες των άλλων και όχι τις δικές μας.
ΣΠ said
Δεν κατάλαβα το σκοπό της άσκησης. Να μάθουν να ψάχνουν στο λεξικό χωρίς να καταλαβαίνουν τι αντιγράφουν;
Georgios Bartzoudis said
32 ΓΤ said…
# Να που γκαυλώνουν και οι στρουθοκάμηλοι! Άιντε πήγαινε και στο παλιό Πετρίτσι. Εκεί, αν σε ζυγίσουν, θα σου αφαιρέσουν ντάρα 100% και θα σε πετάξουν στα αζήτητα, ως …άbατρο πτηνοπούπουλο!
Costas Papathanasiou said
Κι ένα τραγουδάκι ως αντίστιξη στο δημοφιλέστερο “Hey, teacher, leave us kids alone ” :
…Μα όπως μεγαλώνουμε/ κι όμορφα παλιώνουμε- θα ‘θελα η καρδιά μου να κριθεί
από τους δασκάλους μας/ μικρούς μας και μεγάλους μας- κι όσους προπαντός έχουν για πάντα κοιμηθεί (…)
Κι όταν, καλή ώρα, φεύγουν φίλοι και κοινό/ και μονάχος μένω στο κενό
νοιώθω να μου φέγγουν απ’ τις όχθες τις πλαϊνές/ κάτι φαναράκια των δασκάλων μου οι σκιές (…)
Φτάσαμε στ’ ανείπωτα:/ Μην πετάξεις τίποτα- Μας μεταμορφώνει μια πνοή
Τώρα ένα παιδί αρκεί/ να μας εντοπίσει εκεί- κι όμορφος ο κόσμος θα ‘ρθει πάλι να μας δει
https://www.youtube.com/watch?v=fGRM2vXuphE Μη(*) πετάξεις τίποτα(1994) – Διονύσης Σαββόπουλος
(*)Με το ‘ν’ καλοφαγωμένο στον τίτλο για να μην αγκυλώνει πολύ.
Πέπε said
Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει μικρός, αλλά πώς το περιγράφουμε; Νομίζω ότι δεν είναι άσκοπη η άσκηση. Όσο για τη σχετικότητα των εννοιών μικρό και κανονικό, εμείς τώρα τις προάλλες στην Α’ Γυμνασίου ήρθαμε για πρώτη, οι περισσότεροι, φορά αντιμέτωποι με την αποκάλυψη ότι είναι λέξεις που χωρίς κάποιο σημείο αναφοράς δε μεταφέρουν καμία πληροφορία. Περιγράφεις ένα φυτό (για να ασκηθείς να μεταφέρεις σε λόγια την εικόνα που βλέπεις) και μου πετάς ότι είναι μικρό: μικρότερο από πλατάνι; από χαμομήλι; από σεκόγια;
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν η Β’ Δημοτικού είναι κατάλληλη ηλικία για την εισαγωγή σε τέτοιου είδους σκέψεις ή λίγο πρόωρη, αν και σκέφτομαι: τι πάει να πει πρόωρη; ας το ακούσουν κι ας μην το καταλάβουν, υπάρχει κι αργότερα καιρός, αλλά και αργότερα θα το καταλάβουν καλύτερα όσοι δεν το ακούν για πρώτη φορά.
Η σημείωση της δασκάλας για το «σχετικό» είτε αναφέρεται σε προφορική συζήτηση που έκαναν, ή που σκοπεύει να κάνουν (δεν ξέρω αν συνηθίζει να σχολιάζει κατά τρόπον ώστε να εκμαιεύσει απορίες και ερωτήσεις), ή αλλιώς είναι περιττή, ένας διάλογος με τον εαυτό της εις επήκοον του «Γιωργάκη». Αυτό είναι ένα από τα πολλά σημεία της ιστορίας που δεν μπορούμε να το ξέρουμε ώστε να το κρίνουμε.
ΓΤ said
12χρονη Κολωνού
Η 33η Ανακρίτρια κάλεσε τον Φίλιππο Ντόβα να δώσει εξηγήσεις.
Ο ΦΝ έφτασε διαιτητής Α’ Εθνικής το διάστημα 1999-2001 (16 ματς). Συχνἠ η παρουσία του στο Open.
https://www.facebook.com/fntovas/
sarant said
100 Ως τι τον καλούν στο Όπεν; Για ειδικό στις αμφισβητούμενες φάσεις ;
Λάμπας said
Όπως γράφτηκε και παραπάνω, η γενική τάση στους βαθμούς είναι να είμαστε γενναιόδωροι με τους αδύναμους και πιο σφιχτοί με τους καλούς, κάτι που όμως, πολλές φορές, έχει σαν αποτέλεσμα να μη διαφοροποιούνται οι επιδόσεις όσο πρέπει και να δημιουργείται αίσθημα αδικίας σ΄όσους δουλεύουν. Αν,για παράδειγμα, βάλεις 17 σε ένα φιλότιμο και εργατικό μαθητή, 15 σε κάποιον που προσπαθεί ελάχιστα και 13 σε κάποιον αδιάφορο, δε θα νιώσει ο πρώτος ότι δεν ανταμείφθηκε επαρκώς για την προσπάθειά του;
Αυτό που περιγράφω εκφράζεται πιο έντονα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, επειδή σ΄αυτό όλοι γράφουν «κάτι». Στις Πανελλήνιες το 70% των γραπτών (και λίγο λέω) κινείται ανάμεσα στο 12 και το 16. Μαθητές που έφτυσαν αίμα όλη τη χρονιά παίρνουν τον ίδιο βαθμό με άλλους που δε δούλεψαν καθόλου. Μαθητές που παπαγαλίζουν το υλικό των φροντιστηρίων και εμφανώς δεν κατανοούν τι σημαίνει αυτό που γράφουν παίρνουν τον ίδιο βαθμό με μαθητές που παράγουν δικό τους λόγο. Δεν είναι μόνο η φύση του μαθήματος, είναι και η νοοτροπία που έγραψα παραπάνω. Κατανοώ τη διάθεση των συναδέλφων που διορθώνουν να βοηθήσουν τα αδύναμα γραπτά (και αυτό πάντως συζητήσιμο είναι, για γλώσσα μιλάμε), αδυνατώ όμως να καταλάβω την απροθυμία τους να επιβραβεύσουν ένα αξιοπρεπές γραπτό με ένα 17, που θα το διαφοροποιεί επαρκώς από τα υπόλοιπα.
Μαρία said
101
https://lawandorder.gr/viasmos-12chronis-sta-sepolia-aytos-o-pasignostos-diaititis-poy-empleketai-stin-ypothesi/
Πέπε said
102
Δεν ξέρω αν ο 17ρης θα νιώσει να αδικείται από τον 13ρη. Από άλλον 17ρη, μπορεί.
Επίσης: ειδικά η γλώσσα είναι εκ των πραγμάτων μάθημα με χαμηλό ταβάνι. Δεν μπορείς να βάλεις είκοσι, πώς γίνεται να είναι ο άλλος αλάνθαστος στη γλώσσα; Ο άριστος θα φτάσει μέχρι 18, κάποιοι εντελώς εξαιρετικοί και 19. Η μεγάλη μάζα των καλών λογικό είναι να φτάνει μέχρι 16.
Κατά τα άλλα η γνώμη μου για το χάρισμα στους χαμηλούς βαθμούς είναι περίπου η εξής: Αν ο άλλος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε και είναι για μηδέν, δε θα του βάλεις μηδέν. Κάτω απ τη βάση όμως μπορείς να του βάλεις. Έχω βάλει κατά καιρούς μερικά 8ρια σε τρίμηνο (ήδη τετράμηνο), και εννιάρια πολύ συχνότερα. Άρα 8-9 μονάδες χαρισμένες. Ανεβαίνοντας, το χάρισμα μικραίναι: στον άλλον που κάποιες σπάνιες φορές έκανε μια υποτυπώδη προσπάθεια, που θα ήταν για πέντε, δε θα του βάλεις πέντε, θα του βάλεις δέκα-έντεκα (5-6 μονάδες χαρισμένες). Και φτάνουμε γύρω στο 15-16 όπου ο μαθητής δε χρειάζεται κανένα χάρισμα.
Στην πρώτη Γυμνασίου τα παιδιά έρχονται από τα ζεστά παπλώματα του Δημοτικού όπου όλοι οι βαθμοί της 10βάθμιας κλίμακας είναι διψήφιοι, οπότε όλα τα παραπάνω χαρίσματα τα φουσκώνω λίγο (το μηδέν δεν το λέω μηδέν, δεν το λέω οχτώ, μπορώ να το πω 11-12, κ.ο.κ.), τα χωρίς χάρισμα όμως παραμένουν χωρίς χάρισμα, δηλ. 16=16.
Άμα βλέπεις ότι κάποιος προσπαθεί επίμονα αλλά αποτυγχάνει πάντα, εκεί είναι οι πιο λεπτές περιπτώσεις: πρέπει να καταλάβει και ότι η προσπάθειά του αναγνωρίζεται, ώστε να ενθαρρυνθεί να τη συνεχίσει, αλλά και ότι δεν τα ξέρει καλά.
Επίσης, προσωπικά σε κάποιον που ξεκινησε αδιάφορος ή με χαμηλές επιδόσεις και στην πορεία βελτιώθηκε θα δώσω κάποιο βαθμολογικό έπαθλο, σε σχέση με άλλον που κατά μέσον όρο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο αλλά χωρίς διακυμάνσεις. Κι ακόμη, όταν ανακοινώνω «παιδιά τελειώνει το τρίμηνο κι ακόμα μου χρωστάτε εργασίες από τον Σεπτέμβρη» κι ο άλλος φιλοτιμηθεί/τρομάξει και τις φέρει, δε θα λάβω υπόψη μου το εκπρόθεσμο. Θα ήταν ασυνεπές: τότε γιατί του το υπενθύμισα, ποιο είναι το νόημα της μιας ακόμα ευκαιρίας; Άμα δεν τις φέρει όμως, ουαί κι αλίμονο.
Μαρία said
81
Άλλα χρόνια. Δούλεψα σε χωριό απ’ το 78-81. Το παράπονο που είχαν απο μένα κάποιες μανάδες ήταν οτι δεν βαρούσα τα παιδιά τους.
Στην πόλη αυτοί που μου γκρίνιαξαν για βαθμούς μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, κυρίως γονείς μαθητών Γ λυκείου. Αντίθετα υπήρξε μαμά που με ευχαρίστησε, όταν είδε το 13 στην έκθεση του γιού της, ενός γλυκύτατου πιτσιρίκου της Β γυμνασίου, επειδή της άνοιξα τα μάτια.
sarant said
105 Όπως λες, άλλα χρόνια
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
Εγώ επιμένω η αξιολόγηση των μαθητών να μην γίνεται από τον καθηγητή τους αλλά από μια ομάδα αξιολόγησης μαθητών μέσα από το υπουργείο. Επίσης επιμένω ότι οι καθηγητές πρέπει να αξιολογούνται και η αξιολόγηση να γνωστοποιείται στους γονείς των μαθητών για να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που διδάσκουν τα παιδιά μας.
dimopal said
2010 -2011 λυκειο επίδοση ελέγχων. Ανετα όλοι οι εκπ/κοί μία το μεσημέρι για τσίπουρα (παραδοσιακά). ΌΛΟΙ;
όοοχι ένας έρχεται πάντα κατά στις 3. Διαλυμένος…
Κανένα 20άρι στους βαθμούς; Που πάς αγόρι μου!
Τώρα στη σύνταξη όλοι. Τα θυμόμαστε και γελάμε. Αυτός εξακολουθεί να μας φωνάζει – α ρε χαμένοι ! -.
Μαρία said
Τάσος Π said
Πριν από περίπου 15 μέρες είχε αυτή την άσκηση η κόρη μου και μου ζήτησε βοήθεια.
Έχοντας, σε συνεννόηση με τη δασκάλα της, υιοθετήσει την τακτική να την αφήνουμε να κάνει τις εργασίες της μόνη της, της είπα να γράψει ο,τι της έρχεται στο μυαλό και ως συνήθως η πρώτη απάντηση ήταν: δεν μου έρχεται τίποτα.
Αφού το σκέφτηκε λίγο (και καθότι πεισματάρα δεν ήθελε να ανοίξει το λεξικό, αλλά να κάνει την άσκηση από μνήμης, μιας και το είχε διαβάσει στο σχολείο) μου είπε εναν, δύο ορισμούς για κάθε λέξη και της είπα να γράψει όποιον της φαίνεται πιο σωστός.
Στον πρώτο ορισμό που μου είπε για το μικρό θυμάμαι ότι συμπεριέλαβε και την ίδια τη λέξη «μικρό». Της εξήγησα ότι δεν είναι σωστό να περιλαμβάνει το οριζόμενα στον ορισμό και έγραψε έναν άλλο, ο οποίος προφανώς δεν ήταν τέλειος, ωστόσο το άφησα να το δει η δασκάλα, με δεδομένο ότι ούτε φιλόλογος είμαι, ούτε δάσκαλος, ούτε και ξέρω τι οφείλει να γνωρίζει ένα παιδί στη Β’ δημοτικού.
Εν πασει περιπτώσει, θεωρώ ότι η άσκηση δεν ήταν κακή, διότι είδα ότι δημιούργησε ερέθισμα στο παιδί και φαντάζομαι ότι αυτός ήταν ο σκοπός της.
Τώρα όσον αφορά τις αντιδράσεις από γονείς… Ακούν πολλά τα αφτιά μας από συν-γονεις.
Τη μια φορά η δασκάλα τους έβαλε δύσκολα, την άλλη ότι τους έβαλε πολλά, την άλλη ότι τους έβαλε λίγα κτλ κτλ.
Πάντως, νομιζω ότι δεν είναι και τόσο καινούριο το φαινόμενο, καθώς είμαι σαράντα και θυμάμαι να ακούω (έκπληκτος) αντίστοιχες κουβέντες από φίλους των γονιών μου όταν ήμουν παιδί.
Stazybο Hοrn said
> Ζούμε σε καιρούς πληθωρισμού 20αριών, όχι μόνο στα γυμνάσια, αλλά και στις πανελλήνιες (38)

Ας μην γενικεύουμε άκριτα. Στατιστικά βαθμολογίας πανελληνίων 2022 (Ημερήσια Γενικά Λύκεια)
Stazybο Hοrn said
Μια επικαιροποίηση την θέλει το λεξικό πάντως. Άκου εγγραφή σε κασέτα και σιντί…

Stazybο Hοrn said
Κι αυτό

sarant said
110 Κοίτα σύμπτωση
113 !!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Aπό την ανάρτηση στο τουίτερ, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα πως το βασικό πρόβλημα της μανούλας, είναι η αγαμία – άγαμος, άγαμη, ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ.
Γενικά μιλώντας, οι περισσότεροι γονείς, είναι ψυχασθενείς γιατί έχουν προσδοκίες από τα παιδιά τους, κι αυτή η ψυχασθένεια καθορίζει και την συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά τους που τα «σκοτώνουν» αλλά και τους εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικοί πάλι, έχοντας αποποιηθεί το ΜΕΓΙΣΤΟ βάρος της ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗΣ λέξης, ΔΑΣΚΑΚΑΛΟΣ -ΔΑΣΚΑΛΑ, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ευθύνη, ώς δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, έχουν υποχρέωση να εκτελέσουν τις εντολές του εργοδότη τους, που είναι η δημιουργία βολικών συνειδήσεων χωρίς κριτική σκέψη, και εκ του αποτελέσματος, είναι άξιοι του μισθού τους.
Τι μένει; Α τα παιδιά, αλλά ποιός τα γαμεί αυτά, ή μήπως όλοι μαζί κάνουμε αυτό ακριβώς; Η νεκροψία θα δείξει.
Απορία το έχω πολλά χρόνια. Υπάρχουν γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στα εκπαιδευτήρια, μόνο για να μάθουν γράμματα και να διευρύνουν την κριτική τους σκέψη, κι όχι για κάποια ειδικότητα που θα τους «εξασφαλίσει» δουλειά;
36 – Ακριβώς έτσι!
Ευτυχώς οι τρελοί δεν λείπουν από τον κόσμο.
https://www.aftoleksi.gr/2022/11/22/ataxia-school-dimokratiko-scholeio-mia-paidiki-ilikia-zontano-paron-amp-anoichto-mellon/
Λάμπας said
104. Στο παράδειγμά μου ο μαθητής θα δυσανασχετήσει, γιατί σ΄αυτόν τσιγκουνεύεσαι πολύ περισσότερο.
Δε συμφωνώ με το σκεπτικό σου για το μάθημα της Γλώσσας. Από τους μαθητές μας δεν περιμένουμε να γράφουν όπως ο Ντιντερό ή ο Παπανούτσος (ούτε αυτοί θα ‘παιρναν 20 μ’ αυτή τη λογική, γιατί ούτε αυτοί ήταν αλάνθαστοι). Όταν βάζω 18 ή 19 σε ένα μαθητικό γραπτό, το κάνω, γιατί ο μαθητής ανταποκρίθηκε στα ζητούμενα με έναν εξαιρετικό για 17χρονο παιδί τρόπο. Αν μπορεί να το κάνει στα Μαθηματικά, στα Αρχαία και στην Ιστορία, γιατί να μην μπορεί και στη Γλώσσα; Απλώς, επειδή στη Γλώσσα τα πράγματα δεν είναι τόσο μετρήσιμα όσο στα άλλα μαθήματα, επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό αυτό που έγραψε ο Νικοκύρης: «Το 20 είναι για τον Θεό, το 19 για τον γυμνασιάρχη, το 18 για τον καθηγητή». Ειδικότερα για τις Πανελλήνιες, αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι πολύ εύκολα παίρνεις το 12 (ακόμα και αν το γραπτό σου έχει κραυγαλέες αδυναμίες) και πολύ δύσκολα το 17. Είναι λάθος. Η βεντάλια πρέπει να ανοίξει και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Έχεις απόλυτο δίκιο, όταν γράφεις πως η βαθμολογία των τετραμήνων δεν είναι κάτι απλό. Πρέπει να στηρίξεις αυτούς που το έχουν ανάγκη, να κινητοποιήσεις αυτούς που βαριούνται, να ανταμείψεις αυτούς που προσπαθούν, και όλα αυτά με έναν τρόπο που δε θα ισοπεδώνει και δε θα δημιουργεί την αίσθηση «λίγο-πολύ, όλοι το ίδιο θα πάρουμε». Δεν είναι εύκολο.
xar said
@113
Δεν κατάλαβα τι θέλει να πει ο ποιητής.
1 χαρακτηρισμός ανά σκίτσο * 8 σκίτσα = 8 χαρακτηρισμοί. Να είναι περιφραστικοί; Άντε, 30 λέξεις.
Τι παναπεί «το κείμενο να μην υπερβαίνει τις 100 λέξεις»;
Μαγδαληνή said
88 Γεια σου ΓΤ που τα πάντα θυμάσαι…
Stazybο Hοrn said
118: Ρώτα τον Αντώνη.
Stazybο Hοrn said
117 αντί για 118
Stazybο Hοrn said
102: Πολλές φορές υπερβάλλουμε με τους αριθμούς, χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Από την ίδια πηγή με του 111:
Stazybο Hοrn said
Κι ας υπενθυμίσω τι σημαίνουν περιγραφικά οι βαθμοί των παιδιών στο λύκειο. Ο δογματισμός με την κανονική κατανομή δεν φαίνεται να έχει βάση, έτσι κι αλλιώς, γενικότερα:
– Κακώς 0-5
– Ανεπαρκώς 5,1 – 9,9
– Σχεδόν καλώς 10 – 13
– Καλώς 13,1 – 16
– Λίαν καλώς 16,1 – 18
– Άριστα 18,1 – 20
Πέπε said
116
> Αν μπορεί να το κάνει στα Μαθηματικά, στα Αρχαία και στην Ιστορία, γιατί να μην μπορεί και στη Γλώσσα;
Δύο σκέψεις σχετικά. Η μία είναι περίπου αυτό που ήδη είπες, ότι η γλώσσα δεν είναι τόσο μετρήσιμη. Γιατί όμως; Ένας από τους πολλούς λόγους είναι ότι στα μαθηματικά αν έχουμε κάνει κλάσματα μπορώ να σε ρωτήσω, αν δεν έχουμε κάνει δεν μπορώ, ενώ στη γλώσσα δεν υπάρχει μόνο η διδαγμένη ύλη αλλά και η ίδια η γλώσσα που ξέρει και χρησιμοποιεί ο μαθητής. Δεν μπορώ να μη λάβω υπόψη μου ότι κάποιος ήξερε μια λέξη που τη θεωρώ σπάνια και προχώ για την τάξη του ή, αντιθέτως, αγνοούσε μία που τη θεωρώ στοιχειώδη. Προφανώς και δεν παίζει να απαιτώ μόνο όσες λέξεις έχουμε κάνει στο μάθημα! (Λέω «λέξη» ως πιο εύκολο παράδειγμα, είναι και θέμα σύνταξης, γραμματικής, σαφήνειας, οργάνωσης της σκέψης και χίλια δυο.)
Η άλλη σκέψη: στα αρχαία έχω βάλει εικοσάρια στην καριέρα μου. Όχι πολλά, αλλά ούτε και τελείως σπάνια. Υπάρχει η περίπτωση κάποιος μαθητής να μην έχει απαντήσει ποτέ λάθος σε γραπτή ερώτηση, να μην έχει ποτέ λουφάρει, στα προφορικά η συμμετοχή του να είναι ζωηρή και ουσιαστική, και γενικά να μην μπορώ να τον ρίξω πιο κάτω από 20 ακόμη κι αν τον ταρακουνήσω: ε λοιπόν θα του το βάλω, και με χαρά, γιατί το κέρδισε.
Στη Γλώσσα δεν μπορώ να φανταστώ κάτι ανάλογο.
Από την άλλη πλευρά, στη Γλώσσα λίγο μετράει το αν μελετάς συστηματικά και με επιμέλεια. Σε γενικές γραμμές ο κάθε μαθητής έρχεται από το σπίτι του και από όλο το παρελθόν του και τον εξωσχολικό του βίο έτοιμος είτε να μιλήσει/γράψει/κατανοήσει τα ελληνικά καλά, είτε κακά. Ο πρώτος θα καταλάβει και τη θεωρία, ο δεύτερος όχι. (Είναι ν’ απορείς τι ρόλο παίζει ολωσδιόλου το μάθημα κι εμείς οι ίδιοι!)
sarant said
116-123 Ωραία συζήτηση. Περισσότερο κλίνω προς την άποψη του Λάμπα, όμως.
Λάμπας said
121. Δεκτή η διόρθωση, αλλά η εντύπωση μου είναι πως στα αστικά κέντρα, που σχεδόν όλα τα παιδιά πηγαίνουν φροντιστήριο, η κατανομή είναι διαφορετική. Στο σύνολο το ποσοστό πέφτει, διότι στις αγροτικές περιοχές συμμετέχουν στις Πανελλήνιες -συνήθως «για την τιμή των όπλων»- πολλά παιδιά με τραγικές αδυναμίες στη γλώσσα.
xar said
@119
Συμπαθής ο Αντώνης, αλλά έχει μείνει λίγο πίσω στην παιδαγωγική θεωρεία όπως την εννοεί το Υπουργείο, σύμφωνα με το 43. Δεν φαίνεται να πήρε το μήνυμα από το κρατικό τεστ επιμόρφωσης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Αν ήθελε να συμμορφωθεί με τας συγχρόνους θεωρίας της παιδαγωγικής επιστήμης, θα έπρεπε να αξιοποιήσει τους τύπους παιδιών που αναφέρονται ρητά ή εξυπακούονται από το ερώτημα του τεστ:
1. ευάλωτος
2. άτρωτος (δεκτό και το: δεν έχει ανάγκη)
3. ανθεκτικός στη στάση του
4. όπου φυσάει ο άνεμος
5. πνεύμα αντιλογίας
6. πειθήνιος
7. αναρχικός
8. βασιλόφρων (δεκτό και το: νομοταγής)
Πουλ-πουλ said
Καλό και τούτο νυχτιάτικα. Βλέπω, αγαπητέ Στάζιμπο, ότι έχουμε ανέβει σ’ ανώτερο στάδιο πάλης.
Κατά την ανελέητη κρίση μου λοιπόν, αν στον γενικό πληθυσμό τα ποσοστά των αριστούχων είναι αυτά του πίνακα, φαντάζομαι τι στριμωξίδι γίνεται στις περιζήτητες σχολές. Μου φαίνεται ότι, αν εκτός από φυτό, δεν είσαι και καλλιγράφος, δεν έχεις καμία τύχη.
Μαρία said
122
Απο πότε το καλά κλπ ξανάγινε καλώς;
Πέπε said
128
18,1-20: και καλά
loukretia50 said
126. Kάνετε πλάκα φαντάζομαι, είναι δυνατόν να αποδοθεί με βάση το σκίτσο οποιοσδήποτε από τους χαρακτηρισμούς που αναφέρατε – και άλλους τόσους?
Άντε κάποιος κολλημένος να έλεγε ότι βλέπει μια Μπάρμπι κι ένα μαμόθρεφτο, κρίνοντας με βάση στερεότυπα γενεών.
Ευάλωτος! χα!
Όλα τα παιδιά δεν είναι?
Stazybο Hοrn said
125: Οι βαθμολογητές πανελλαδικών θα σε βεβαιώσουν ότι δεν έχουν μεγάλο βαθμό ελευθερίας στη βαθμολόγηση. Αρκεί να δεις τη μοριοδότηση στα θέματα του μαθήματος, και τις οδηγίες βαθμολόγησης των θεματοθετών. Μετρημένα κουκιά που, ΄όμως, δεν αποκλείουν το τεράστιο ποσοστό αναβαθμολόγησης (12,5%) στο μάθημα αυτό (από την ίδια πηγή με παραπάνω, πανελλαδικές Ιουνίου 2022, ημερήσια Γενικά Λύκεια). Δηλ., κάθε 8ο γραπτό είχε διαφορά βαθμολογίας μεταξύ των 2 ανεξάρτητων βαθμολογητών πάνω από 12 μονάδες στις 100 (2,4 στα 20), κι έχει βαθμολογηθεί από 3ο βαθμολογητή (στην περίπτωση αυτή, τελικός βαθμός είναι το άθροισμα – μέσος όρος των δύο υψηλότερων βαθμών -παλιότερα ήταν των 2 πιο κοντινότερων μεταξύ τους).
Πέπε said
116, 124:
Να διευκρινίσω ότι μιλάω πιο πολύ για βαθμούς τετραμήνων, όχι για πανελλήνιες, και μάλιστα κυρίως για Γυμνάσιο. Ούτε καν για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, από τις οποίες έχω ελαφρώς απομακρυνθεί (πέρσι εκτός εργασίας, πρόπερσι δεν έγιναν, από αντιπρόπερσι και πίσω όχι πως τα ‘χω διαγράψει από τη μνημη μου αλλά δεν είναι και τόσο φρέσκα όσο οι καθημερινές μου διορθώσεις και λοιπές σχολικές εμπειρίες…), αν και πιστεύω ότι ένα συγκεκριμένο γραπτό μπορεί να είναι και για 20 ακόμη και στη γλώσσα. Όχι όμως ολόκληρη η παρουσία ενός μαθητή επί ένα 4μηνο, τι διάβολο!
Stazybο Hοrn said
127: Εχμ, όχι ακριβώς. Με 65 στα Αρχαία και 55 στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία, δεν βλέπεις και κανένα φοβερό στριμωξίδι υψηλής «αριστείας» στις Νομικές και τις Φιλοσοφικές…
xar said
@130
βλ. σχόλιο 43. Από εκεί πήρα τις εμπνεύσεις μου (άκα τις εξειδικευμένες γνώσεις που ζητάει το Υπουργείο).
xar said
@130, 134
Και για να μη παρεξηγούμαστε, εννοείται ότι δεν κάθισα να αντιστοιχίσω τις @@@@@ με τα σκίτσα. Με τη σειρά που τα έχει το τεστ τα έβαλα.
loukretia50 said
Σ΄αυτό τον κόσμου ζουν
Teach Your Children -Crosby*, Stills, Nash & Young
*πάει κι αυτός!
«You who are on the road
Must have a code- that you can live by.
And so become yourself,
Because the past is just a good-bye…»
Λάμπας said
131. Δεν είναι θέμα ελευθερίας ή μη, είναι θέμα νοοτροπίας στη βαθμολόγηση. Οι οδηγίες είναι αναλυτικότατες ως προς την κατανομή των μονάδων – και έτσι πρέπει να είναι, για να περιορίζεται η αυθαιρεσία- το τι θα βάλεις όμως, είναι δικό σου θέμα (γι΄αυτό και οι αναβαθμολογήσεις). Διορθώνω χρόνια…
Δες στα στοιχεία που ανέβασες (βαθμολογίες 12-16) πόσο μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα στη Γλώσσα και τα άλλα μαθήματα. Αν ανεβάσεις και τις υψηλότερες βαθμολογίες, νομίζω ότι θα φανεί καθαρότερα αυτό που υποστηρίζω.
gpointofview said
πολλή σφολιάτα κι από γέμιση τίποτε η τυρόπιττα, ο ευρών τυρόν αμειφθήσετε !
Πουλ-πουλ said
133.
Δεν τη λες και χρυσόμαλλο δέρας, στις πεζές μέρες μας, τη Φιλοσοφική. Ιατρική, ΕΜΠ;;
Πέπε said
107
> Εγώ επιμένω η αξιολόγηση των μαθητών να μην γίνεται από τον καθηγητή τους αλλά από μια ομάδα αξιολόγησης μαθητών μέσα από το υπουργείο.
Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Μόνο αξιολόγηση συγκεκριμένων γραπτών. Να σου φέρω το πιο πρόχειρο παράδειγμα που μου ‘ρχεται: έχω έναν μαθητή Γ’ Γυμνασίου στ’ αρχαία, ο οποίος ήρθε σε κάποια μικρή ηλικία στην Ελλάδα (δεν ξέρω ακριβώς πόσο, πάντως δε γεννήθηκε), προερχόμενος από χώρα της οποίας δε μιλάει καν τη γλώσσα γιατί ανήκει σε γλωσσική μειονότητα. Τα ελληνικά του είναι μέτρια. Είναι ένα τέρας αξιοπρέπειας, μαχητικότητας, ευγένειας, δεν έχει ποτέ παραπονεθεί για το παραμικρό (είναι πολλά, είναι δύσκολα κλπ.), δεν έχει έρθει άγραφτος, αλλά ο κακομοίρης δεν έχει καταλάβει άλφα στ’ αρχαία. Εκτός των άλλων, το τμήμα του δεν έκανε μάθημα της προκοπής ούτε πέρσι στη Δευτέρα γιατί είχαν μείνει κάτι μήνες χωρίς καθηγητή, ούτε πρόπερσι στην Πρώτη γιατί κανένα μάθημα σε κανένα σχολείο δε διδάχτηκε φυσιολογικά.
Εγώ λοιπόν ξέρω όλα αυτά που σου λέω, και ξέρω κι ένα γραπτό που αντικειμενικά είναι για μεταξύ μηδέν και τρία. Η ανεξάρτητη αρχή ξέρει μόνο το γραπτό, άντε κι ένα ξενικό όνομα. Εγώ θα βαθμολογήσω τον αγώνα του. Ο άλλος μ’ ένα ξερό γραπτό τι θα βαθμολογήσει;
Stazybο Hοrn said
128: Τουλάχιστον 12 χρόνια τώρα. Ούτε ο Φίλης το πείραξε.
xar said
Lou, επειδή ξέρω ότι σου αρέσουν οι στίχοι (στους οποίους είσαι αξεπέραστη), να τα πω και έμμετρα:
Κοροϊδεύων του Υπουργείου τη μαλακία
Πήρα απάντηση μεστή, για την ουσία.
Τι να κάνω; σκέφτηκα να το τραβήξω
Ως το τέρμα, και όσο παίρνει να προγκήξω
Τους αρίστους που νομίζουν κάτι κάνουν
Με τα τεστ που στους δασκάλους βάνουν!
gpointofview said
# 136
Α, γειά σου !
(αυτό με λογοκρισία από τιςανμερικάνικες τράπεζες)
spyridos said
Φρίκη
παιδιά της β δημοτικού (και γενικά του δημοτικού) που παίρνουν δουλειά στο σπίτι.
Που αποστηθίζουν λεξικά.
Απαράδεκτοι γονείς, απαράδεκτο εκπαιδευτικό σύστημα. Ντροπή της Αφρικής.
Παιδιά πετσοκομμένα, πουλάκια χωρίς φτερά.
Τα έζησα με τα ανίψια μου, όταν ανακάλυψα ότι τόσες δεκαετίες που μεσολάβησαν από τον καιρό που πήγαινα εγώ σχολείο, δεν έφεραν καμία αλλαγή. Το ίδιο άγχος, η ίδια κακομοιριά, η ίδια παπαγαλία με 40 χρόνια πριν.
Κρίμα.
Θυμάμαι να διαβάζω τις ασκήσεις που τους έβαζε η δασκάλα και να κάθονται ως αργά το βράδυ να δουλεύουν και με έπιανε πόνος στο στήθος.
Αντί να παίζουν. Έξω.
Γενιές παιδιών που μεγαλώνουν υποτακτικά. Δουλοπρεπείς υπήκοοι αντί περήφανοι πολίτες με κριτική σκέψη.
Η κακομοιριά στην εκπαίδευση συντηρεί την κακομοιριά της κοινωνίας και αντίστροφα.
Μαρία said
Δε με λες, Στάζυ, αυτή είναι ερώτηση για νεοδιόριστο, που θα πρέπει απο τώρα να σκεφτεί τι θα κάνει, όοοταν γίνει διευθυντ@;
Avonidas said
#140. Εγώ λοιπόν ξέρω όλα αυτά που σου λέω, και ξέρω κι ένα γραπτό που αντικειμενικά είναι για μεταξύ μηδέν και τρία. Η ανεξάρτητη αρχή ξέρει μόνο το γραπτό, άντε κι ένα ξενικό όνομα. Εγώ θα βαθμολογήσω τον αγώνα του. Ο άλλος μ’ ένα ξερό γραπτό τι θα βαθμολογήσει;
Το ερώτημα, Πέπε, είναι σε τι ακριβώς τον βοηθάς βαθμολογώντας τον αγώνα του. Να πάει παρακάτω χωρίς αντικειμενικά να έχει τα εφόδια που υποδηλώνει ο βαθμός του; Δεν θα του ζητηθούν, αργά ή γρήγορα, όταν εσύ δεν θα είσαι πια εκεί και δεν θα είναι πια δικό σου πρόβλημα;
Φυσικά, ξέρουμε ότι στην πράξη δεν πρόκειται να του χρειαστούν ποτέ τ’ αρχαία, πέρα απ’ τις Πανελλήνιες – κι αυτό μόνο αν ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση. Αλλά τότε προκύπτει το ακόμη πιο αμείλικτο ερώτημα ΤΙ κάνετε μέσα στην τάξη, κι εσύ κι εκείνος. Σπαταλάτε το χρόνο σας για να μπει ένας βαθμός, που εσένα θα σου δικαιολογεί το μισθό σου και για κείνον θα είναι ένα εισιτήριο για την επόμενη τάξη/εκπαιδευτική βαθμίδα; Ξέρω ότι ακούγεται κυνικό, αλλά συχνά το εκπαιδευτικό μας σύστημα κατορθώνει μόνο να εγκλωβίζει στις αίθουσες μαθητές και δασκάλους που απλώς δεν θέλουν να βρίσκονται εκεί, και κάνουν σιωπηρές συμφωνίες: δώσε μου ένα βαθμό να φύγω από δω, να τα ‘χω καλά με τους γονείς μου και με το σχολείο, να ησυχάσεις κι εσύ από μένα.
eva matenoglou (@evamaten) said
Συμφωνώ με όλα όσα γράφεις Νικοκυρη- όπως πάντα κομψά και μετρημένα… Ναι (ας πω κι εγώ αργοπορημένα, έστω), οι παρεμβάσεις γονέων δεν είναι σπάνιες και, όταν δεν πρόκειται για νεόπλουτους με φαντασίες παντοδυναμίας, ίσως να φανερώνουν την αγωνία των ταλαιπωρημένων γονιών (και, δυστυχώς, διπλά ταλαιπωρημένων μανάδων) να «κερδίσουν την παρτίδα» διαμέσου των παιδιών τους…
Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι μόνο αυτό που εξηγεί τον «βαθμολογικό πληθωρισμό»- ίσως είναι και κάποια υπόρρητη συμφωνία μεταξύ καθηγητή και μαθητή (για να έχουμε όλοι την ησυχία μας, στην τάξη και στο σπίτι), αλλά και μια τάση συμμόρφωσης με το κυρίαρχο ρεύμα (αφού, σου λέει, όλοι οι συνάδελφοι αυτό κάνουν- άσε που είναι άδικο για τα δικά μας παιδιά, αφού γίνεται σε όλα – υποτίθεται – τα σχολεία). Και όλα αυτά πασπαλισμένα με την απαραίτητη αμπελοπαιδαγωγική και αμπελοψυχολογία – και (κάπως ιδιοτελή) «αγάπη» … Κι επειδή κανείς δεν είναι τόσο χαζός ώστε να μην καταλαβαίνει την ουσία, απαξιωνόμαστε πάλι εμείς (οι ήδη απαξιωμένοι από το κράτος) – μαζί μ’ εμάς, όμως, και το μορφωτικό αγαθό, που υποτίθεται ότι υπερασπιζόμαστε. Τώρα, αν σε αυτά προστεθούν και τα ιδιαίτερα μαθήματα, που πολλοί συνάδελφοι κάνουν ακόμη και σε μαθητές τους, με αντάλλαγμα, μάλιστα, όχι μόνο γνώση αλλά και βαθμούς, ε, δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε πώς φτάνει ο γονιός να θεωρεί υπάλληλό του τον δάσκαλο… Το πιο ανησυχητικό, βέβαια, είναι ότι μαζί με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας θριαμβεύει και η πολυθρύλητη «αριστεία»- πραγματικά φοβερός συνδυασμός! Γι’ αυτό, λέω, θέλει τσαγανό η δουλειά μας (αξιοπρέπεια) και αφοσίωση, εκτός από αγάπη – αλλιώς εύκολα γελοιοποιείται…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>> «O σκύλος είναι ένα ήμερο, κατοικίδιο ζώο.
Κάπου κοντά στις γιορτές, αν θυμάμαι καλά, άρχισαν να μαθαίνουν το σχηματισμό μικρών προτάσεων τα πρωτάκια.
Έχουν λοιπόν για το σπίτι, έτοιμες παρακινητικές/ θελκτικές ερωτήσεις που απαιτούν σύντομες απαντήσεις:
-Ποιο ζώο αγαπάς;
-Πώς το λένε;
-Πού ζει;
-Τί τρώει;
Οι απαντήσεις του μικρού μου
-Τον σκύλο
-Κινγκ
-στην ταράτσα
-κονσέρβες
(Είχε στο μυαλό του τον σκύλο του θείου του).
Καλά κρασιά στην παρεμβατική/χαντακωτική μητέρα αλλά μήπως είναι φτιαχτό το περιλουστικό κείμενό της, ή και όλο αυτό ; Με τί μούτρα θα συνεχίσει τη χρονιά; Λέω τώρα… Τόση αποσύνδεση πια…
Avonidas said
#146. Μη νομίσεις ότι τα λέω αυτά αφ’ υψηλού. Δεν έχω κάποια εύκολη λύση να προτείνω. Θα ήταν ωραία να μπορούσαμε να πούμε σαν καλοί ονειροβάτες, κάντε όλα τα μαθήματα προαιρετικά, καταργήστε τους ελέγχους, καταργήστε τις βαθμολογίες, κι ας μελετάει το κάθε παιδί ό,τι θέλει. Αλλά, πρώτον, το σύστημα της ελεύθερης διδασκαλίας έχει δοκιμαστεί με τραγικά αποτελέσματα· και δεύτερον, η εκπαίδευση είναι συλλογικό εγχείρημα, δεν γίνεται, ευτυχώς ή δυστυχώς, να προχωράει ο καθένας με το δικό του τέμπο, ούτε να συντονίζουν δάσκαλοι και καθηγητές 20-30 μαθητές που ο καθένας είναι στη δική του σελίδα του δικού του βιβλίου. Κάπου, κάποτε, πρέπει να συμβαδίσουν. Επιπλέον, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι παιδιά 7 κι 8 χρονών ξέρουν τι θέλουν να μάθουν – ή τι θα εύχονται να είχαν στρωθεί να μάθουν 10-15 χρονάκια παρακάτω στη ζωή τους.
sarant said
140 Ωραία ιστορία.
146 Ο μαθητής αυτός δεν θα πάει για Φιλοσοφική
147 Έτσι
ΓιώργοςΜ said
144 Όχι πως δεν ήταν γνωστά λίγο πολύ, αλλά όσο τα βλέπεις τόσο θέλεις να κοπανάς το κεφάλι στον τοίχο…
73 Να πω την αμαρτία μου, εγώ όταν δίδασκα έβαζα θέματα από μια δεξαμενή, βαθμολογούσα «αντικειμενικά» (οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν πολλαπλής επιλογής) και παρήγαγα μια καμπύλη (που συνήθως ήταν περίπου κανονική κατανομή). Αν η κατανομή έπεφτε πολύ χαμηλά, για να δώσω την τελική βαθμολογία πρόσθετα ένα (μικρό) offset θεωρώντας πως αφού η κατανομή είναι έτσι όπως είναι, δεν φταίνε οι φοιτητές αλλά εγώ ως δάσκαλος και το υπόλοιπο σύστημα. Το να απορρίψεις μια ολόκληρη φουρνιά δεν έχει νομίζω κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ειδικά όταν δεν υπάρχει συστηματική υποστήριξη από την ίδια τη σχολή μιας μεθόδου διδασκαλίας κι ο καθένας πορεύεται με όποια φώτιση διαθέτει.
Όταν η κατανομή δεν ήταν κανονική, κι αυτό είχε κάποια αξία, συνήθως δήλωνε μαζική αντιγραφή ή λάθος επιλογή απάντησης από τα λυσάρια που κυκλοφορούσαν οι παρατάξεις (κυρίως η ΔΑΠ, τότε τουλάχιστον), τα οποία λυσάρια ήταν μέθοδος άγρας κομματικών πελατών, μαζί με τις δημόσιες σχέσεις με καθηγητές έχοντες θέσεις ευθύνης…
Τελοσπάντων για να μην πλατειάζω, η βαθμολογία είναι εργαλείο για το μάθημα, για να δει κανείς αν είναι αποτελεσματικό ή όχι. Στο βαθμό που με αφορά, ήταν και μια σχετικά αντικειμενική μέθοδος αυτοαξιολόγησης, αφού δεν είχα άλλο αξιόπιστο τρόπο ανατροφοδότησης: Οι φοιτητές συνήθως είτε θα έγλειφαν για καλύτερη αντιμετώπιση, είτε θα γκρίνιαζαν για ευκολότερα θέματα.
Κάποια στιγμή, προς το τέλος της καριέρας μου ως δασκάλου, ήταν τόσο λίγοι οι παρόντες στο μάθημα που δεν ξέρω πόσο νόημα είχε οτιδήποτε.
Alexis said
Ονειρεύομαι σύναξη του σαραντάκειου ιστολογίου όπου θα έχουν κάτσει δίπλα-δίπλα και θα συζητάνε σε πηγαδάκι Νεσταναίος, Λάμπρος, ΓΤ και Μπαρτζούδης!
Κι εγώ να είμαι παραδίπλα και ν’ ακούω… 😆
Alexis said
#115: Δεν ξέρω αν είναι (μόνο) η αγαμία.
Η αγαμία μπορεί να είναι ένα από τα πολλά κόμπλεξ που κουβαλάει η συγκεκριμένη κυρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερο παρεμβατικοί γονείς στις μέρες μας είναι οι μετρίου μορφωτικού επιπέδου, γιατί αυτοί κουβαλάνε και τα περισσότερα συμπλέγματα.
Είναι άνθρωποι που δε νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους πρώτα-πρώτα, και το βγάζουν αυτό προς κάθε κατεύθυνση.
Τα λέει ωραία και ο Aerosol στο #95.
Παναγιώτης Κ. said
Δύο θέματα επιγραμματικά.
Ιδιαίτερα μαθήματα: Σε παλαιότερο σχόλιό μου είχα καταδείξει ότι είναι ανάξιο λόγου να ασχολούμαστε με το 2% (και αν…) των καθηγητών του δημοσίου οι οποίο κάνουν ιδιαίτερα. Τρεις ειδικότητες… παίζουν στο γήπεδο. Μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι και κυρίως καθηγητές του Λυκείου.
Να συνυπολογίσουμε φροντιστές, καθηγητές ιδιωτικών σχολείων, αδιόριστους. Με άλλα λόγια, ο ανταγωνισμός καλά κρατεί.
Τουλάχιστον όσοι είμαστε εκπαιδευτικοί, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε το κακόβουλο επιχείρημα της κάθε πολιτικής ηγεσίας.
Η προσωπική αντίληψη περί δικαιοσύνης και το συνεπαγόμενο κουμφούζιο.
Κάνει μια προσωπική κατασκευή ο χ διδάσκων ότι στο άλλο σχολείο (ιδιωτικό ή δημόσιο) βάζουν μεγάλους βαθμούς και επομένως πρέπει και ο ίδιος να κάνει το ίδιο, για λόγους δικαιοσύνης. Που οδηγεί αυτή η λογική δεν χρειάζεται νομίζω ανάλυση. Το βέβαιο είναι ότι όλα γίνονται…χυλός!
Προσωπικώς, ποτέ δεν με απασχόλησε τι συμβαίνει σε άλλα σχολεία και δεν είχα το αίσθημα ότι αδικώ τους μαθητές μου.
Πίσω από τέτοιες λογικές να αναζητήσουμε διδακτικές ανεπάρκειες… Εξαγοράζουν την εύνοια των μαθητών και την ηρεμία τους.
Πολλές φορές μου έτυχαν μαθητές με υψηλή βαθμολογία στα διάφορα μαθήματα οι οποίοι είχαν πλήρως απομυθοποιήσει τις επιδόσεις τους.
Στο δικό μου μπράβο εκείνοι απαντούσαν: Τι μπράβο! Ξέρεις πόσους αριστούχους έχουμε στην τάξη;
Παναγιώτης Κ. said
Για τη στάση των γονέων απέναντι στους δασκάλους.
Παρόλη τη διδακτική μου πείρα, όταν πήγαινα στους δασκάλους στο δημοτικό για να ενημερωθώ είχα μια στάση σχεδόν σχεδόν απόλυτης…σιωπής για να ακούσω αυτά που θα μου πει η δασκάλα. Ούτε κατά διάνοια να κάνω τον…έξυπνο.
Και αν είχα να πω κάτι π.χ ότι δύο ποσά δεν λέγονται ανάλογα όταν μεγαλώνει το ένα μεγαλώνει και το άλλο το έλεγα με την…απόλυτη μετριοφροσύνη και τόσο σιγά που μπορεί να μην το είχε ακούσει.:)
Μέγιστος λοιπόν ο ρόλος του δασκάλου και δη στο δημοτικό.
Μιχάλης+Ππ said
O δάσκαλος πρόβαλε στο κατώφλι· κρατούσε μια μακριά βίτσα και μου φάνηκε άγριος, με μεγάλα δόντια, και κάρφωσα τα μάτια μου στην κορφή του κεφαλιού του να δω αν έχει κέρατα· μα δεν είδα, γιατί φορούσε καπέλο.
— Ετούτος είναι ο γιος μου, του ’πε ο πατέρας μου.
Ξέμπλεξε το χέρι μου από τη φούχτα του και με παρέδωκε στο δάσκαλο.
— Το κρέας δικό σου, του ’πε, τα κόκαλα δικά μου· μην τον λυπάσαι, δέρνε τον, κάμε τον άνθρωπο.
— Έγνοια σου, καπετάν Μιχάλη· έχω εδώ το εργαλείο που κάνει τους ανθρώπους, είπε ο δάσκαλος κι έδειξε τη βίτσα.
aerosol said
#113 & 126
Μετά τη μετρημένη απάντηση του 126, λέω να πω τι μου ήρθε στο νου όταν είδα την εικόνα. Ζμπαθάτε με:
Έχεις ήδη περάσει κάτι χρόνια να βουλώνεις τρύπες, αν και όταν σου κάθεται να πας σε κάποιο κενό. Συν κάτι ιδιαίτερα. Έχεις φρικάρει με συναδέλφους και διευθυντές. Έχεις γίνει αλκοολικός από τα τερτίπια του υπουργείου. Οι γονείς σού έχουν κάψει τον εγκέφαλο. Βλέπεις παιδιά και σε πιάνει ντράλα. ΟΚ…
Βλέπεις αυτό το «τους/τις μαθητές/-τριες». Σου θυμίζει κάτι εξισώσεις Χημείας που δεν καταλάβαινες. Σε πιάνει πονοκέφαλος. Πίνεις μια γουλιά από το τρίτο ποτό του απογεύματος, και μετά άλλες τέσσερεις. Χαζεύεις τις εικόνες στα γρήγορα. Λες «σιχτίρ» και γράφεις γρήγορα: φλώρος, τσουλί, μπάζο, ξενέρωτη, καραγκιόζης, κάγκουρας, κότα, χαλβάς. Στοχάζεσαι ποιητικά πως είναι ώρα να βρεις άλλο επάγγελμα.
Μετά βλέπεις και το 146. Η απάντηση είναι προφανής: θα βάλεις τους στιγματισμένους να σπάνε πέτρες και να χτίσουν για τα καλά το σταυροδρόμι! Για δες, τελικά μπορεί και να το’χεις μέχρι και για διευθυντής/-τρια! Πάντα ήθελες να γίνεις διευθυντήςτρια.
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
157 Είχε κρατηθεί και διανυκτέρευσε στο φρέσκο, συγνώμη!
nikiplos said
110@ Η Δασκάλα της δικιάς μας έκανε κάτι που μου άρεσε. Έκανε την εργασία αυτή στο σχολείο. Δλδ δεν έβαλε δουλειά για το σπίτι. Έβαλε εκεί τα παιδιά να βρουν τον ορισμό από το σχολικό βιβλίο. Αυτό μου άρεσε, γιατί η μικρή πήγε κατευθείαν στη Βιβλιοθήκη και δανείστηκε μια εγκυκλοπαίδεια (μουσειακό είδος πλέον). Πήρε τον τόμο Α-Δ και διάβαζε τα λήμματα. Ίσως να της έδειξα (δεν το θυμάμαι γιατί συνήθως δεν μας αφήνει ούτε εμάς) ολίγον πως βρίσκουμε ένα λήμμα στον τόμο.
Θυμάμαι η μόνη βοήθεια που της έδωσα ήταν πως κάποιες λέξεις που αναζήτησε δεν τις είχε ως λήμμα η εγκυκλοπαίδεια…
nikiplos said
84@ το κλασσικό παράδειγμα που μου έρχεται αυθορμήτως είναι στο ΕΜΠ που μας χώριζαν από Α-Λ και από Μ-Ω. Στο Α-Λ ένα μάθηημα το δίδασκαν νορμάλ άνθρωποι και περνούσαν με μια παρόμοια με κανονική κατανομή, στο Μ-Ω πάλι περνούσαν (>5) 11 στους 150 συνήθως. Εδώ η «επάρατη» καμπύλη κάτι θα έσωζε και θα γλύτωνε…
nikiplos said
94@ Σε μια οικογένεια (ξαδέρφια κλπ) που περαίωσαν τις σπουδές τους οι περισσότεροι +3 έως και +4 χρόνια, ήμουν η εξαίρεση καθώς τελείωσα το ΕΜΠ στα 5 ακριβώς έτη.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι πως δίνουμε σε ένα παιδί (γιατί στην ουσία παιδί είναι ακόμα) μια ελευθερία και μια ιδιότητα (διαχείριση εαυτού/χρόνου) για τις οποίες δεν το έχουμε ποτέ εκπαιδεύσει, ούτε και βέβαια του έχουμε δώσει κάποια εργαλεία ώστε να μπορεί να δει εάν διαχειρίζεται σωστά και την ελευθερία του και την ιδιότητά του ως manager του εαυτού του.
Εντάξει υπάρχει και η νοοτροπία: «Διάβασα και μου βγήκε η ψυχή 4 χρόνια, τώρα θα γλεντήσω λίγο». Όμως Και τουτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι.
Ωστόσο ξαναλέω πως θα έπρεπε στα ελληνικά πανεπιστήμια να υπάρχει ένας πιο ζωντανός και ουσιαστικός θεσμός του advisor γιατί ένα παιδί 18 ετών, καίτοι τύποις ενήλιξ δεν γνωρίζει πως να διαχειριστεί τον εαυτό του. Εδώ καλά καλά δεν το γνωρίζω εγώ κοτζάμ γάϊδαρος.
Όταν φτιάχναμε το φοιτητολόγιο του ΕΜΠ, «στα αρχαία χρόνια» είχα κάνει μια στατιστική στους ΜηχΜηχ: Απόφοιτοι 1985-1995 που πήραν βαθμό πτυχίου > 7 (δλδ του λίαν καλώς). Το ποσοστό ήταν τραγικό: <5%. Κι αυτό κάτι λέει… (εντάξει ξέρω, εδώ θα βγουν αρκετές φωνές που θα μιλήσουν για "δημοκρατικό" 5, για ορδές αντιγραφέων κλπ, αλλά σκέφτηκαν άραγε τι ακριβώς είναι εκείνο που δημιουργεί όλη αυτήν την κατάσταση? )
Ι. Κ. Μαμουλάκης said
Ο δάσκαλος ή δασκάλα έκανε δύο λάθη στις παρατηρήσεις της. Το ένα, όχι και τόσο τραγικό, ήταν ότι δεν εξήγησε ότι δεν έκανε κριτική στην απάντηση του Γιωργάκη, αλλά του έδινε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Το δεύτερο, η παρατήρηση ότι το κανονικό είναι σχετικό είναι κοινό λάθος που μόνο σύγχυση μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί. ‘Οταν λες ότι κάτι είναι σχετικό, πρέπει να πεις και με τι σχετίζεται. Αν ο δάσκαλος μιλούσε και έγραφε σωστά, θα σκεφτόταν ότι πρέπει να συμπληρώσει με τι σχετίζεται το κανονικό που εννοεί, και αν σκεφτόταν ίσως να καταλάβαινε ότι όλες αυτές οι λέξεις, μικρός, λίγος, κτλ. υπονοούν κάποια σύγκριση. Δηλ., κάποια σχέση αυτού που κατηγορείται ως «μικρό» κτλ. με κάτι άλλο: Υπονοούν σύγκριση με κάποια υποτιθέμενη κανονικότητα, όπως πολύ σωστά κατάλαβε ο λεξικογράφος. Ο κανόνας είναι το νοούμενο αξιωματικό πρότυπο και μέτρο με το οποίο γίνεται η σύγκριση και και δίνει το νόημα στις λέξεις όπως «μεγάλος» «μικρός» «λίγος» «πολύς». Εξ ορισμού ο κανόνας είναι το σταθερό μέτρο στην σχέση που υπονοούν οι λέξεις αυτές και η ατυχής παρατήρηση του δασκάλου υπονομεύει την τάξη των νοημάτων των λέξεων αυτών.
aerosol said
#158
Πλάκα είχε, δεν μου είχε ξανασυμβεί. Απορώ μόνο με το μηχανισμό της Πόρσε. Δεν περιείχε καν λινκ.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
140. Αυτό μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει. Η αξιολόγηση ενός έργου δεν γίνεται ποτέ από τον κατασκευαστή επειδή η αξιολόγηση δεν θα είναι ποτέ αντικειμενική και πολλά άλλα. Και δεν θα είναι ένα «ξερό γραπτό» αλλά ένα επιστημονικό ερωτηματολόγιο που σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή θα επιφέρει την άριστη αξιολόγηση των μαθητών και ενδεχομένως μέσα από αυτό το ερωτηματολόγιο να προκύψει και ένα μέρος της αξιολόγησης του καθηγητού.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
151. Θα μπορούσες να είσαι μέρος μια μεγάλης ομάδας δημιουργίας θεμάτων αξιολόγησης. Φαντάσου 10.000 διαφορετικά θέματα πολλαπλών επιλογών εκ των οποίων κάθε εξεταζόμενος θα λαμβάνει 100 εντελώς τυχαία. Η αντιγραφή εδώ δεν υφίσταται. Και ο έλεγχος θα είναι ηλεκτρονικός και πολύ σύντομος και κανένας γονιός δεν θα δικαιούται να κατηγορήσει τον καθηγητή για τον βαθμό που έχει πάρει το παιδί του.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
152 – Θα μείνεις με το όνειρο, και δεν είναι δική μου ευθύνη.😊
Πάντως, όποτε το αποφασίσεις έλα, θα χαρούμε ΟΛΟΙ να σε γνωρίσουμε κι από κοντά.
Καλά μην αγχώνεσαι, εγώ θα σε χαιρετίσω από μακριά.😂
153 – «Δεν ξέρω αν είναι (μόνο) η αγαμία.»
Αυτή, είναι η κύρια αιτία, όλα τ΄άλλα, είναι παράγωγά της.
Για να το πώ ευγενικά, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΗ!
Το μεγάλο πρόβλημα, είναι πως αυτός ο τύπος μαμάδων, σχεδόν έχει γίνει κανόνας, και κάνεις λάθος για το μορφωτικό επίπεδο των παρεμβατικών γονιών. Λόγο της μεγάλης ενασχόλησής μου με τα κοινά και με τα εκπαιδευτικά μέχρι και πρίν 10 χρόνια, έχω ιδία άποψη και λέω πως δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σημασία το μορφωτικό επίπεδο,(έτσι πρόχειρα, θυμήσου τον υιό Σαμαρά!) αλλιώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε μόρφωση.
«Είναι άνθρωποι που δε νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους πρώτα-πρώτα, και το βγάζουν αυτό προς κάθε κατεύθυνση.»
Αυτό ακριβώς, και πού να δείς τι γίνεται όπου συμμετέχουν τα βλαστάρια τους, αθλητικούς αγώνες ή διάφορες παραστάσεις, ΚΟΛΑΣΗ!😂
Δεν θέλεις να μιλήσουμε για το μορφωτικό τους επίπεδο. Γι΄αυτό λέω πως το πρόβλημά τους είναι ΕΝΑ -1 !
Ένα θέμα, είναι πως κάνουν και τα παιδιά τους κωλόπαιδα, και βλέπεις παιδιά του δημοτικού, ακόμη και 2,3 τάξης, να βγάζουν μιά πιθαμή γλώσσα στους δασκάλους τους, που ό,τι κι αν είναι, θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί στο σπίτι πως πρέπει να δείχνουν σεβασμό απέναντί τους, κι όχι -«Δασκάλα κομπλεξικιά. Και πολύ καλά της απάντησα πιστεύω για να μη πάω από κει και της εξηγήσω το ονειρο».
ΧΑΟΣ, και τα χειρότερα έπονται, η ΤΝ πέρασε τις πύλες της κοινωνίας χωρίς κανόνες, πόσο θα κάνει για την εκπαίδευση;
«Τα λέει ωραία και ο Aerosol στο #95.»
Πάντα τα λέει ωραία ο Aerosol, εκτός από μία φορά πρίν κάμποσα χρόνια.😊
Αυτή η ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ για σένα.
Avonidas said
#163. Απορώ μόνο με το μηχανισμό της Πόρσε. Δεν περιείχε καν λινκ.
Αεροζόλ, μόλις μου ξεμαρμαγκώσει ο Νικοκύρης την απάντησή μου στο #157, που περιέχει την επίμαχη φράση που μαρμάγκωσε και σένα, θα σου λύσω την απορία 😀
Avonidas said
#166. Έτσι από περιέργεια, Λάμπρο: υπάρχει κάποιο πρόβλημα που, κατ’ εσέ, δεν θα το έλυνε ένα καλό γ*μήσι?
Avonidas said
Χμ, τώρα συνειδητοποιώ ότι ο Αεροζόλ μάλλον αναφερόταν στο #145, κι όχι στο δικό μου #146. Είπα κι εγώ 😐
Μαντάρα τα ‘χουμε κάνει με την αρίθμηση.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
168 – Δεν μιλάω για ένα καλό γαμήσι Αvonida αλλά, για σεξουαλική ισορροπία. Με αυτό το δεδομένο, όχι δεν υπάρχει. Η αρχή όλων των ψυχολογικών δεινών, βρίσκεται στην σεξουαλική ανισορροπία, σαν της ηλίθιας μανούλας.
Για μαθηματικό πρόβλημα ή πυρηνικής φυσικής, δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά.😂
Avonidas said
#157. Μετά βλέπεις και το 146. Η απάντηση είναι προφανής: θα βάλεις τους στιγματισμένους να σπάνε πέτρες και να χτίσουν για τα καλά το σταυροδρόμι!
Η απάντηση σε ποια ερώτηση; Κάτι δεν επικοινωνήθηκε καλά εδώ, για να χρησιμοποιήσω έναν απεχθή βαρβαρισμό.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
Υποψιάζομαι ότι η «σεξουαλική ισορροπία» στην γλώσσα την ελληνική μεταφράζεται ως «αρετή»
eva matenoglou (@evamaten) said
154
Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στο δικό μου σχόλιο, το οποίο καταγράφει μια «φέτα» της πραγματικότητας, όπως κάνει και το δικό σου. Στη δική μου, λοιπόν, το 2% είναι αυτοί που δεν κάνουν ιδιαίτερα (εννοείται πως κάποιες ειδικότητες εξαιρούνται!) . Δεν ξέρω αν πρέπει να το κρύψω αυτό, για να μη δώσω κακόβουλο επιχείρημα στην πολιτική ηγεσία. (Αυτή που, άλλωστε, το χρησιμοποιεί και ως άλλοθι για την καθήλωση των μισθών-και του δικού μου, που δεν κάνω). Αλήθεια, δεν ξέρω αν έκανα κάποια απρέπεια γράφοντας την αλήθεια, επειδή είμαι εκπαιδευτικός (δεν ξέρω – το εννοώ). Ομως, και πάλι, νιώθω παράξενα και άβολα που πρέπει εγώ να απολογηθώ…
(«Τουλάχιστον όσοι είμαστε εκπαιδευτικοί»: δυσκολεύομαι να αυτολογοκριθώ εξαιτίας του επαγγέλματος…)
ΓΤ said
«[…] οι περισσότεροι γονείς, είναι ψυχασθενείς γιατί έχουν προσδοκίες από τα παιδιά τους […]».
Εγώ ήμουν σίγουρος ότι μ’ ανάθρεψαν μουρλοί, απλώς περίμενα τη χαρβαρδική βούλα.
Ο σκοτικός μου άμβυξ ζέει,
πάρτε το 166
γιατί θα πίνω ώσπου να φέξει
και θα διαβάζω Άλκη Ζέη
Είναι που γίνονται ωσμώσεις
ολημερίς στου Σαραντάκου
δεν θες πολύ για να βιδώσεις
θαρρείς πως γκολ ακύρωσε
σφυρίχτρα Κάκου
Διψά το μάτι για ισορροπία
ορθόπλωρη η κεφαλή βουβώνων
γιατί μια αγάμητη μανούλα
με διπλαμπάρωτες λαγόνες
προτίμαε να ρωτά για… Λαιστρυγόνες
Η Άλκη Ζέη ψυχωφελής
ιδίως όταν με σέρβιρε
του Βάρναλη μασέλα
Και τότε άκουσα μια φωνή:
«Κατέβα, ρε ΓΤ, απ’ τη σέλα
γιατί είσαι κώνωπας ανωφελής»…
😛
sarant said
174 Ελα ρε, πολύ καλό!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
172 – Όχι, μεταφράζεται ως βιολογική ενεργειακή και συναισθηματική εξισορρόπηση. Χωρίς αυτήν την ισορροπία, η όποια αρετή, είναι υποκριτική και κρύβει πολλές παθογένειες.
Μαρία said
173
Τόσοι πολλοί! Αγρίεψαν τα πράματα. Εγώ ήξερα και κάποιους ελάχιστους που νοίκιαζαν και …επαγγελματική στέγη, για να μην μετακινούνται απο σπίτι σε σπίτι.
aerosol said
#171
Κάτσε να το επικοινωνήσω καλύτερα βρε αδερφέ! Όντως, δεν εννοούσα το δικό σου 146 (χικ). Έλεγα για την απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε με το άλλο απόσπασμα του υπουργείου, που έβαλε η Μαρία στο 145, που έγραψε ο Στάζυ στο τούητερ, που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντίλι.
[Ελπίζω να τα έγραψα σωστά γιατί άλλο μπρος πίσω να βρω τα νούμερα δεν αντέχω!]
eva matenoglou (@evamaten) said
174
Ε, όχι ρε ΓΤ! Να μην κατέβεις απ’ τη σέλα σ΄
(λάμψε σαν το Βόρειο Σέλας!)
177
Μαρία μου, δεν ξέρω, μπορεί να συμβαίνει μόνο εδώ σε τέτοιο βαθμό, για κάποιους λόγους – ας μην γενικεύω (ας μη μιλάω καν, δηλαδή🙂)
Μαρία said
179
Οι κάποιοι λόγοι μπορεί να είναι επαρχιακή πόλη. Σίγουρα θα ισχύει και σε άλλες. Ο Παναγιώτης μπορεί να έχει στο νου του ποσοστά Θεσ/νίκης, παρόλο που κι εμένα το 2% μου φάνηκε λίγο.Παλιότερα, δεν ξέρω τι γίνεται τώρα, καθηγητές του δημοσίου δούλευαν και σε φροντιστήρια. Τους έκρυβαν, όταν γινόταν έλεγχος.
Παναγιώτης Κ. said
Γνώρισα περιπτώσεις και περιπτώσεις!
Πολλοί από αυτούς που κάνουν ιδιαίτερα συχνά υπερβάλλουν για το δήθεν ψηλό κασέ τους και την δήθεν μεγάλη πελατεία τους. Εμμέσως μας λένε: Είμαι πολύ σπουδαίος καθηγητής…
Να προσθέσω ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο το…Ψυχικό!
Η δική μου εμπειρική έρευνα έγινε στην περιοχή της Καλαμαριάς και αφορούσε 7 σχολεία. Από εκεί το 2%.
Παναγιώτης Κ. said
180.Μαρία, το ποσοστό το βγάζω από όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό Γυμνασίων και Λυκείων.
Δεν βγάζω έξω από τον παρονομαστή π.χ τους γυμναστές τους θεολόγους επειδή αυτοί εκ των πραγμάτων, δεν κάνουν ιδιαίτερα.
Avonidas said
#178. Ε, ναι, τελικά το αντελήφθην. Κι όπως μάλλον θα κατάλαβες, η Πόρσε είχε θέμα με τους στ1γματ1σμένους, κατά πάσα πιθανότητα (κάτσε να το μασκαρέψω μη μας ξαναμαρμαγκώσει).
Παναγιώτης K. said
Στην εκπαίδευση η πλειονότητα είναι γυναίκες.
Να φανταστούμε τώρα μια μάνα η οποία κάνει ιδιαίτερα!
Κάτι τέτοιο δεν μου έτυχε. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να συμβαίνει. Απλά δεν έτυχε να γνωρίσω μια τέτοια περίπτωση.
Γνωρίζω σπουδαίους δασκάλους των Μαθηματικών, καθηγητές Λυκείου οι οποίοι δεν κάνουν ιδιαίτερα παρόλες τις σχετικές προτάσεις.
Επιμένω λοιπόν στο 2%…
Να θυμίσω ότι η πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια έχει καθηλωμένους τους μισθούς των εκπαιδευτικών.
Μαρία said
181
Δηλ. πήρες συνέντευξη απο καθηγητ@ 7 σχολείων;
182
Αν περιοριστείς στις 3 ειδικότητες του λυκείου, θα δεις οτι θα αλλάξει το ποσοστό.
184
Κάνουν κι οι μανάδες. Λίγα, όταν τα παιδάκια τους είναι μικρά, πολλά, μόλις ξεπαιδιάσουν 🙂
sarant said
Εγω φταίω, που δεν έχω βάλει άρθρο για τα ιδιαίτερα 🙂
Παναγιώτης Κ. said
Δεν πήρα συνέντευξη!
Απλά ρωτώντας…πας στην πόλη.
Παναγιώτης K. said
Γιατί να περιοριστώ στις τρεις ειδικότητες.
Όταν μιλούν για ιδιαίτερα λένε γενικώς, «οι καθηγητές των σχολείων»
Αλλά και στις τρεις ειδικότητες να περιοριστώ πάλι το φαινόμενο δεν έχει την έκταση που το παρουσιάζουν.
Πέπε said
182
Οι γυμναστές δεν κάνουν ιδιαίτερα, αλλά έχει πολλές δουλειές και γι’ αυτούς: προπονητές, χοροδιδάσκαλοι… Οι θεολόγοι πράγματι, όσο πάει ο νους μου, τίποτα. Φαντάζομαι ούτε της Οικιακής.
Τι αντιφατική φιγούρα κι αυτός ο θεολόγος! Από τη μία είναι παντού, το μόνο μάθημα που γίνετσι και στη Γ’ Λυκείου που κατά τα άλλα κάνουν μόνο προετοιμασία πανελληνίων. Και αυτή η απανταχού παρουσία υπογραμμίζεται και από την πεισματική επιβίωση μεσαιωνικών θεσμών όπως η ομαδική προσευχή κ.ά. Από την άλλη, το μάθημα το πιο φτυσμένο, σε σημείο που το ‘χουν πάρει απόφαση κι οι ίδιοι κι έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους στο μηδέν, και παράλληλα αποκλεισμένοι από την ανθηρή αγορά της παραπαιδείας.
Εντωμεταξύ, δεν ξέρω τι γίνεται τώρα αλλά στον καιρό μου οι φοιτητές της Θεολογικής ήταν στην πλειοψηφία του αποτυχόντες της Νομικής και της Φιλολογίας, άρα σαφώς όχι εκ προοιμίου θρήσκοι. Οι καθηγητές μου κυμαίνονταν από το πιο ροκ και φιλοσοφημένο άκρο μέχρι το πιο κουτοθρησκόληπτο, χωρίς όμως καμία από τις ενδιάμεσες αποχρώσεις.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
181 – Παναγιώτη συγγνώμη για την παρέμβαση, αλλά έχεις λάθος ή έκανες την έρευνα πριν το άγριο πετσόκομμα των μισθών γενικώς.
Με μέσο μισθό 900 ευρώ στην πρωτοβάθμια δεν βγαίνει ρε φίλε, και πόσα παραπάνω παίρνουν οι καθηγητές;
Ξέρω πολλούς που δουλεύουν μαύρα σε φροντιστήρια, και σε ιδιαίτερα για να τα βγάλουν πέρα, με σφιγμένο το ζωνάρι.
Ανεξαρτήτως της άποψής μου για την εκπαίδευση, είναι ντροπή για όλους μας το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών, ο ορισμός της ξευτίλας, και μιλάμε για τους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας να τα διδάξουν γράμματα για να μη μείνουν ξύλα απελέκητα. Κι έχουν και τον κάθε μαλάκα και την κάθε μαλάκω σαν την ηλίθια του άρθρου, να τους την λένε κι από πάνω.
Δεν νοείται παιδεία χωρίς χαρούμενους δασκάλους και χαρούμενους μαθητές, και πρώτο μέλημα της πολιτείας, θα έπρεπε να είναι η πλήρης βιοποριστική καλού επιπέδου εξασφάλιση των δασκάλων γενικώς, αλλά με αυστηρά κριτήρια επιλογής.
Τότε θα μπορούσαμε να έχουμε απαιτήσεις από αυτούς.
Όταν γίνει κυβέρνηση η Α.ΣΕ.ΔΗ,😊 από εκεί θα ξεκινήσει την μεγάλη αλλαγή της κοινωνίας.👍😂
Βέβαια, το όλο θέμα έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως, σκάρτα μέχρι το 2030! ΤΝ γαρ.😊
gpointofview said
Στην Ελλάδα της παράνοιας, υπουργείο, γονείς και καθηγητές άλλων μη προσφερομένων για ιδιαίτερα ειδικοτήτων, φοράνε την μάσκα της υποκρισίας και κατηγορούν τα ιδιαίτερα. Μιλώντας για μαθηματικά (χρήσιμα στην Φυσική και τα προβλήματα Χημείας) η πολυετής πείρα μου κατέληξε πως ελάχιστοι έως κανείς δεν έμαθε μαθηματικά σε φροντιστήριο, αλλά στο σχολείο ή με ιδιαίτερα. Στο φροντιστήριο βελτίωσε με τριβή αυτά που έμαθε αλλού, αυτή την δουλειά κάνουν βασικά συν κάτι άχρηστα για φιγούρα και όνομα. Κι όμως το φροντιστήριο- που καθιέρωσε το κράτος κυρίως τις 10ετίες του 50 και του 60 με τα μονίμως εκτός (λογικής) ύλης θέματα- ουδέποτε βγήκε από το απυρόβλητο με την μαλακισμένη «απολογία» του κράτους, δεν σας φτάνει-κάνει το σχολείο ; ιδού το φροντιστήριο (με το αζημίωτο, τότε και το σχολείο δεν ήταν δωρεάν)
Στην ίδια λογική ο πρωτοδιόριστος καθηγητής θα πάει να δουλέψει μακριά από το σπίτι του μ’ ένα κωλομισθό που δεν φτάνει για το νοίκι και φαΐ και …δεν σμπρώχνεται να κάνει ιδιαίτερα , θάπρεπε για συμπλήρωμα να δουλεύει σαν γκαρσόνι ή οικιακά (δεν γνωρίζω άλλες καθαρά απογευματινές δουλειές)!!
Κι όμως η κοινή γνώμη δίνει πάντοτε δίκιο στον πρωθυπουργό, τον υπουργό , τον Πορδοσάλτε και τον… άστο καλύτερα.
Κι επειδή -όσο κι αν σας ενοχλεί- το ποδόσφαιρο σαν κοινωνικό φαινόμενο είναι καθρέπτης της κοινωνίας και της πολιτικής που ασκείται, πάμε στην πολυσυζητημένη φάση της Κυριακής που ο Αραούχο κάνει το (συνηθισμένο) δολοφονικό τάκλιν με προτεταμένες τις τάπες ο Ολιβέιρα πηδάει να σωθεί και προσγειώνεται με το ένα πόδι στο μπούτι του ξαπλωμένου Αραουχου (είδατε, το κλίνω κιόλας !). Εχουμε και λέμε :
Κανονισμοί Φίφα, απαγορεύεται το τάκλιν με τα δυο πόδια προτεταμένα, τιμωρία για επικίνδυνο παίξιμο με κοκκινη κάρτα ακόμα κι αν έχει βρει μπάλα.
Κανονισμοί διαιτητών στην Ελλάδα : αν δεν τρέξει αίμα τιμωρούν από τίποτε μέχρι κίτρινη, κίτρινη είδε και ο Αραούχο υπ΄όψιν ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ για ενέργεια που κάνει σχεδόν σε κάθε ματς για να σπάει ο τσαμπουκάς των αντιπάλων με «άλλοθι¨πως δεν είναι αμυντικός, άρα δεν τοξέρει καλά !
Κανονισμοί…αρθρογράφων ΑΕΚ : κόκκινη στον Ολιβέιρα γιατί πάτησε τον Αραούχο- βάζουν και μια φωτογραφία που φαίνεται πως τον πατάει και διαμορφώνουν κοινή γνώμη «ξεχνώντας» όλα τα άλλα, Γκαίμπελς είπατε ;
Κανονισμοί ουδετέρων : έπρεπε να πάρει κίτρινη και ο Ολιβέιρα…
εδώ τα κατορθώματα του Αραούχου που πήρε βραβείο φαιρπλέη στο τέλος Δεκέμβρη, προφανώς για το σήμα για τον Αλκη όταν σκόραρε …
[video src="https://www.sdna.gr/sites/default/files/2023-02/332179582_6415507751835346_5871095015549371775_n.mp4" /]
.
sarant said
189 Ωραία περιγραφή για τους θεολόγους, αν και στα χρόνια τα δικά μου οι θεολόγοι δεν ήταν τόσο φτυσμένοι.
Εχω φάει κοσμία, και δη στο απολυτήριο, από θεολόγο.
Πέπε said
155
> όταν πήγαινα στους δασκάλους στο δημοτικό για να ενημερωθώ είχα μια στάση σχεδόν σχεδόν απόλυτης…σιωπής για να ακούσω αυτά που θα μου πει η δασκάλα
Ενδιαφέρον, δεν το είχα σκεφτεί. Γενικά κάνω το αντίθετο, όταν μου έρχονται οι γονείς:
-Γεια σας, είμαστε οι γονείς του/της Τάδε.
-Ωραία, σας ακούω!
Μα πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι υπάρχουν πράγματα για το παιδί τους που να μην τα ξέρουν οι ίδιοι και να τα ξέρω εγώ; Εντάξει, κάποιοι δεν ξέρουν σε τι βάθος γνωρίζει το παιδί τα ομαλά και ανώμαλα παραθετικά, αλλά σοβαροί να ‘μαστε, ποια η σημασία των ομαλών και ανώμαλων παραθετικών στον σύγχρονο βίο! Αντίθετα, εκείνοι μπορούν να μου ανοίξουν τα μάτια.
Μια φορά πήρα την πρωτοβουλία να ανοίξω πρώτος τη συζήτηση, λέγοντας «το παιδί σας δεν είναι χαρούμενο». Και όπως ήταν φυσικό, μου είπαν «ναι το ξέρουμε» και… μου άνοιξαν τα μάτια.
Κυρίως προσπαθώ να διαλύσω την εντύπωση, σε όποιον την έχει, ότι το σημαντικό είναι να μάθουν για τις επιδόσεις. Παριστανω ότι θεωρώ δεδομένο πως λίγο πολύ θα τις ξέρουν, πως ξέρουν αν το παιδί τους διαβάζει και, άκρες μέσες, πόσο τα καταφέρνει. Αν όχι, το πρόβλημα δεν είναι να μάθουν τις άλλοθεν άγνωστες επιδόσεις αλλά να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μες στο σπίτι τους.
Με μερικά ανοικονόμητα παιδιά, αεικίνητα και φασαριόζικα, αδιάκοπα μπλεγμένα σε αθώες μικροαταξίες, που το βλέπεις ότι ο γονέας έχει έρθει ντροπιασμένος προκαταβολικά και με απολογητική διάθεση, τους πετάω έναν αιφνιδιασμό «α ο Τάδε; μα πόσο τον αγαπάω! Είναι εξαιρετικό παιδί», με την προσπάθεια να κλείσω εκεί την κουβέντα. Τουλάχιστον μία φορά το πέτυχα με τόση βιρτουοζιά ώστε μετά το παιδί ήρθε μεταμορφωμένο στο μάθημα.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
176. Αν δεν ετυμολογήσουμε το «σεξουαλικό» και την «αρετή», δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εγώ θεωρώ ότι είναι συνώνυμα.
Παναγιώτης Κ. said
190. Η έρευνα έγινε το 2013.
Πως φανταζόμαστε το πεδίο των ιδιαιτέρων;
Παραγνωρίζεται η λειτουργία των φροντιστηρίων;
Ο περισσότερος μαθητικός πληθυσμός πηγαίνει στα φροντιστήρια τα οποία είναι ως…η άμμος της θαλάσσης…
ΛΑΜΠΡΟΣ said
194 – Ετυμολόγησέ τα εσύ που ξέρεις, εγώ οικοδόμος είμαι.😊
Υπό μια συνθήκη βέβαια, την γνωστή, είναι συνώνυμα.
Μαρία said
189
Εκτός αν ο θεολόγος είναι παπάς, οπότε παίρνει και το 30% του μισθού απ’ τη δεύτερη θέση. Με τους ψαλτάδες καθηγητές δεν ξέρω τι ισχύει. Μπορεί η θέση η ψαλτική να είναι άμισθη. Είχα συναδέρφους και απ’ τις δύο αυτές κατηγορίες.
Lambrini Koufaki said
Τα σχόλια περί «αγαμίας» της μητρός-ελικοπτέρου είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης εξ αποστάσεως διάγνωσης ή τρολάρισμα για πρόκληση αντιδράσεων, ώστε να φιλοδωρηθούν και οι τυχόν σχολιάστριες με ανάλογους χαρακτηρισμούς; (δεδομένου δε ότι στη φωτογραφία εικονίζομαι με γάτο, είναι βέβαιο ότι δεν τη γλιτώνω). Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η συγκεκριμένη «πάθηση» και οι επιπτώσεις της πλήττουν αποκλειστικά τις γυναίκες.
Πέπε said
197
Οι ψαλτάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Νόμιζα ότι είναι είτε απλοί φιλακόλουθοι μερακλήδες ερασιτέχνες, είτε επαγγελματίες που τους καλείς με συμφωνία στην κηδεία σου και τις λοιπές εκδηλώσεις σου.
Πέπε said
198
Λαμπρινή, μάλλον δεν έχεις διαβάσει πολύ Λάμπρο. Θα σ’ τα πει καλύτερα ο ίδιος, πάντως όχι, δεν είναι τρολάρισμα, και ούτε είναι σεξιστικό το σχόλιο (δηλαδή ούτε άντρας θα το γλίτωνε).
Μαρία said
199
Μάλλον αστειεύεσαι.
aerosol said
#189
Αυτό με τον πιο ροκ και φιλοσοφημένο, με έκανε να σκεφτώ αν είχαμε τον ίδιο θεολόγο στο Λύκειο, επώνυμο από Στ.
#199
Οι ψαλτάδες είναι όντως είτε επαγγελματίες είτε μερακλήδες χομπίστες.
Πέπε said
201
Πληζ ελαμπορέιτ;
202
Όχι από Στ, ήταν ένας που πέθανε πολύ νέος, αλλιώς θα ήταν υπολογίζω γύρω στα 65 τώρα, βία 70 (πολύ νέος και όταν τον είχα).
Μαρία said
203
https://efimeriosgr.blogspot.com/2010/11/176200606-268-19-12-2006.html
Επάγγελμα πλήρους απασχόλησης, άλλο τώρα αν κι άλλοι επαγγελματίες μπορούν να ψέλνουν ευκαιριακά.
Δίνουν εξετάσεις με οντισιόν 🙂
Μαρία said
200
Για να μη διαβάζω σεντόνια, σε ποιο σχόλιο είναι η αγαμία;
Lambrini Koufaki said
-205
115, 153
-200
Ανεξάρτητα από το ποιος είναι και τι πρεσβεύει ο Λάμπρος, το σχόλιο καθαυτό είναι προβληματικό σε πολλά επίπεδα. Εγώ δεν κρίνω τον ίδιο αλλά το σχόλιό του, όπως θα έπρεπε να γίνει και για την ομολογουμένως απαράδεκτη ανάρτηση της άγνωστης κυρίας.
Alexis said
#189: Οι καθηγητές μου κυμαίνονταν από το πιο ροκ και φιλοσοφημένο άκρο μέχρι το πιο κουτοθρησκόληπτο
Εγώ είχα θεολόγο στο Γυμνάσιο αυτόν
Πιο ροκ πεθαίνεις… 🙂
Alexis said
#207: Για την ακρίβεια στην Β’ Γυμνασίου έναν… παπά και στην Γ’ τον Αργύρη.
Τα άκρα, που ανέφερες παραπάνω.
Ο παπάς είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών μια μέρα, όταν στα καλά καθούμενα μέσα στην τάξη άρχισε να φωνάζει ονόματα και να μας ρωτάει έναν-έναν «πας Κατηχητικό;»
Είχε σπεύσει βέβαια να μας διευκρινίσει ότι όλο αυτό το έκανε για δικούς του λόγους και καμία σχέση δεν είχε με την βαθμολογία μας ή με οτιδήποτε άλλο σχετικό με το σχολείο.
Όμως εμείς ως δύσπιστοι επαναστάτες αντιδρούσαμε.
Για καιρό είχε γίνει κάτι σαν σλόγκαν στην τάξη. Βγαίναμε στα διαλείμματα και λέγαμε ο ένας στον άλλον «πας Κατηχητικό;» 🙂
Σημειωτέον ότι ήμασταν γυμνάσιο αρρένων…
ΣΠ said
200
Κι εμένα με ενόχλησε το σχόλιο του Λάμπρου. Είναι κάτι που έχω ακούσει κι από άλλους και πάντα με ενοχλούσε. Το προσπέρασα επειδή βαριέμαι να διαβάζω σεντόνια κι επειδή ξέρω ότι ο Λάμπρος δεν το εννοεί σεξιστικά. Κάτι ανάλογο είχε πει και στον Μπλογκ.
ΓΤ said
@209
Εγώ διαβάζω πάντα τα σχόλια του Λάμπρου, προσπαθώντας, χρόνια τώρα, να βρω κάτι καινούργιο.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
196. Και εγώ κτηνοτρόφος είμαι αλλά αυτό δεν έχει να κάνει. Η ετυμολογία της αρετής είναι ορατή σε όλους τους Έλληνες. Το πρόβλημα το έχει το «σεξ». Για το «σεξ» έχουν να ειπωθούν πολλά και όπου ακούς πολλά, η αλήθεια είναι κάπου αλλού. Βλέπω όμως ένα μέρος των πολλών να αρμόζει της «αρετής».
197. Και όλο αυτό το χρήμα ρέει από το δημόσιο ταμείο. Από φόρους.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Και εγώ κτηνοτρόφος είμαι
Δηλώνω υπευθύνως και εν γνώσει κλπ ότι ποτέ δεν έχω λάβει την παραμικρή ποσότητα τροφής από τον σχολιαστή ΝΕΣΤΑΝΑΙΟ #211.
Αλέξης Σ. said
Καλημέρα σε όλες/όλους! Αν δεν φανεί σωστά αυτός ο υπερσύνδεσμος, παρακαλώ πολύ για τεχνική υποστήριξη πριν σχολιάσω (με ένα κατεβατό).
Αλέξης Σ. said
Θέλω να σχολιάσω από τότε που έγινε η ανάρτηση, αλλά μόλις σήμερα βρήκα χρόνο (μεταμεσονύχτια και τώρα το πρωί). Στο μεταξύ, ο Νικοκύρης δημοσιεύει κάθε μέρα από ένα καινούριο άρθρο κι απαντά και στα σχόλια. Ομολογώ ότι νιώθω ένα μικρό κόμπλεξ. Δεν ξέρω αν ταυτίζεται κανείς…
70
Μαθηματικό αστειάκι με την Αρχή του Περιστερώνα ή βρήκατε τρόπο να επεκτείνετε τις βαθμολογίες στο συνεχές, όπως τα άλλα μέτρα και σταθμά;
162
Έκανα τις ίδιες σκέψεις με σας. Φοβάμαι ότι η δασκάλα έχει επηρεαστεί από αυτή τη μεταμοντέρνα (ε, πώς αλλιώς να τη χαρακτηρίσω;) τάση να τονίζουμε διαρκώς τη σχετικότητα και την υποκειμενικότητα των ιδεών. Με αυτόν τον τρόπο, τάχα, τα παιδιά (μικρά και μεγάλα) αποδέχονται τη διαφορετικότητα και αποστρέφονται τη μισαλλοδοξία. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται σωστό, αλλά τι να κάνουμε που μερικές ιδέες είναι φύσει απόλυτες; Κατά βάση, όλη η επιστήμη και σχεδόν όλη η δυτική φιλοσοφία κυνηγούν το απόλυτο. Κινδυνεύουμε να μπερδέψουμε την κριτική με την αποδόμηση.
Ο Γιωργάκης της ιστορίας/δράματος πάντως κινδυνεύει περισσότερο να βαριέται να σκεφτεί! Πήρε το λεξικό, είδε όλες τις δυνατές ερμηνείες μιας λέξης, συμπέρανε ότι η ερμηνεία είναι σχετική και, για να μη σκοτίζεται, επέλεξε μόνο την πρώτη αντί να φιλοτιμηθεί να παραθέσει και τις υπόλοιπες. (Έτσι δεν χρειάστηκε και να αντιγράψει πολλά). Είδατε που όλα δένουν στο τέλος; Δυστυχώς συναντάς πολύ συχνά και μεγάλους ανθρώπους που νομίζουν πως ό,τι βλακεία και να πουν δεν είναι λανθασμένη αν δεν είναι εντελώς λανθασμένη ή αν είναι εν μέρει σωστή — κι αυτό τους κάνει περήφανους!
(Ήθελα να πω «δεν είναι λάθος», αλλά αυτολογοκρίθηκα. Αυτό το «λανθασμένο» ή «λαθεμένο» δεν μου κολλάει καθόλου! Υπάρχει άρθρο;)
Το θέμα που άνοιξε σχετικά με τη βαθμοθηρία σηκώνει πολύ ανάλυση. Εγώ –όλως παραδόξως– την έζησα περισσότερο έντονα ως φοιτητής (δηλαδή πρόσφατα). Συνήθως λέμε μόνο για τις πανελλήνιες ξεχνώντας ότι η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει, εκεί. Η βαθμοθηρία είναι συνέπεια της εμπορευματοποίησης. Η θέληση για γνώση και «αριστεία» τελικά έλκεται από το πάθος για καριέρα και λεφτά (με σπάνιες εξαιρέσεις, που -ευτυχώς- ξεχωρίζουν). Οι βαθμοί σε βάζουν στην «καλή σχολή», οι βαθμοί σου φτιάχνουν το πρώτο βιογραφικό. Και να μη θες να το δεις έτσι, βρίσκεται πού και πού κάποιος πρύτανης να σ’ το υπενθυμίσει. Πού πάμε; Εδώ: «Public education: why this economist thinks it’s mostly pointless».
198
Τα λέτε πολύ χαριτωμένα. Μήπως δεν χρειάζεται τόσο; (Ξεχάσατε να βάλετε τη φωτογραφία με το γάτο σας! Ή, τουλάχιστον, εγώ δεν τη βλέπω.)
200
Δεν ξέρω αν η Λαμπρινή διαβάζει Λάμπρο, πάντως ξέρω εγώ τι διάβασα. Άντε, ας το αποδώσουμε στο αποκριάτικο κλίμα!
Lambrini Koufaki said
214
Λυπάμαι που δεν τον βλέπετε, η φωτογραφία εμφανίζεται σε μένα. Ίσως ο γάτος ενοχλείται κι εκείνος με τη συγκατάβαση, δεν αντιλαμβάνεται πόσο είναι το «πολύ χαριτωμένο» ή για ποιον είναι υπερβολική η δόση (για σας; για τη συζήτηση; για μένα;) ή γιατί η κουβέντα στρέφεται σε συμβουλές και συστάσεις αντί για την ουσία. Στο 206 που τα γράφω πιο συμβατικά, ελπίζω να σας καλύπτω περισσότερο. Θα μείνω στα υπόλοιπα που γράψατε. Παρεμπιπτόντως, δεν θα ήταν λάθος αν γράφατε «δεν είναι λάθος»: θα χρησιμοποιούσατε ορθότατα ένα ουσιαστικό σε θέση κατηγορούμενου.
sarant said
213-4 Ο υπερσύνδεσμος που βάζετε παραπέμπει,απλώς, στην αρχική σελίδα του ιστολογίου
214-5 Το «δεν είναι λάθος» νομίζω πως δεν το αμφισβητεί κανείς. Κάποιοι θεωρούν λάθος φράσεις όπως «η λάθος λύση». Έχουμε αναφερθεί αλλά σε μεζεδάκια, όχι σε ειδικό άρθρο.
Avonidas said
#206. Όταν κρίνουμε τα γραφόμενα κάποιου, αναπόφευκτα κρίνουμε και τον ίδιο σαν άτομο. Τα σχόλια δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό, κάποιες απόψεις εκφράζουν.
Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγεται είναι να εκφράζουμε κρίσεις για ολόκληρες κοινωνικές ομάδες – φύλα, ηλικίες, εθνότητες, θρησκείες – με βάση το τι είπε ο τάδε ή τι έγραψε ο δείνα που τυχαίνει ν’ ανήκει στην ομάδα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κρίνω μια γυναίκα με βάση το τι λέει, αλλά αν πω «εσείς οι γυναίκες έτσι κι έτσι», έχω κάνει φάουλ.
Πέπε said
214:
> …τονίζουμε διαρκώς τη σχετικότητα και την υποκειμενικότητα των ιδεών. Με αυτόν τον τρόπο, τάχα, τα παιδιά (μικρά και μεγάλα)…
Μισό εδώ. Τι είναι τα μικρά παιδιά; Μικρά ως προς τι; Και τα μεγάλα; Παρακαλώ γίνετε σαφέστερος.
nikiplos said
214@α. Εικάζω πως πρόκειται για (κακό) αστείο. Ωστόσο:
Ο Α είναι σπουδαίος (έτσι νομίζει/ουν) καθηγητής. Στα 10 χρόνια που διδάσκει μαθηματικά στο γυμνάσιο, έχει «ξεβγάλει» 500 παιδιά. Ένα πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να τα ιεραρχήσει. (που μπορεί. Όλοι όσοι δίδαξαν για κάποια χρόνια ξεχωρίζουν κάποια από τα παιδιά τους). Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν έχει δικαίωμα να το κάνει. Αν έχει τότε ναι το 20 για αυτά τα 5-10 παιδιά μόνο (οι θεοί) και οι υπόλοιποι κάτωθεν. Αν δεν έχει δικαίωμα, τότε οι καμπύλες είναι ό,τι καλύτερο εργαλείο διαθέτουμε (άθλιο ίσως αλλά το πιο δίκαιο).
Ο Β επίσης. Θα επέλεγε κι αυτός τα ίδια 5-10 παιδιά? (το πιο πιθανό ναι. Και οι δυό έχουν βγει από το ίδιο σύστημα αξιολόγησης/πρωτυποποίησης/διάταξης). Αν όχι όμως τότε πάλι να απευθυνθούμε σε καμπύλες…
Τέλος. Ας μην το λησμονούμε. Το νόημα των βαθμών δεν είναι να διατάξουν ένα σύνολο (σώνει και καλά, ασχέτως αν αυτό ακριβώς απαιτούν οι γονείς – κοινωνία). Το νόημα των βαθμών είναι να μετρηθεί τι ακριβώς πήρε το δείνα σύνολο (ρευστό κι όχι σταθερό, πολυπαραγοντικό κλπ) από εκείνα (πάλι ρευστό κλπ) που εγώ (εδώ κι αν υπάρχει ρευστότητα πολυπαραγοντικότητα κλπ, κι ας μην το παραδεχόμαστε) έδωσα για φέτος (άλλο ρευστό εδώ).
Τα λέω αυτά γιατί μετά εκπλήξεως βλέπω αρκετούς νεότερους να οικτίρουν την κανονικοποίηση (καμπύλες). Προσωπικά δεν έχω βρει δικαιότερο σύστημα βαθμολόγησης και τουλάχιστον σε όσες χώρες του εξωτερικού πήγα/παρευρέθηκα, την εφαρμόζουν κανονικότατα.
loukretia50 said
214 – λινκ και 216 α΄
Σοκαριστικές, αν και γνωστές γενικά απόψεις.
Τουλάχιστον δεν τις εξωραϊζει με υποκριτικά ευχολόγια και προφάσεις.
Νομίζω πως έχει ενδιαφέρον η σχετική αντιπαράθεση:
Why this economist thinks public education is mostly pointless
Case in point: Bryan Caplan. Caplan is an economics professor at George Mason University and the author of a new book, The Case Against Education. In that book he makes a bold argument:
«Public education is waste of time and money and we should stop investing in it. Caplan marshals a ton of evidence in support of this claim, most of which reinforces his view that what we’re doing now isn’t working that well».
142. Xar : Επιφυλάσσομαι να απαντήσω ανάλογα!
Avonidas said
#219. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να κατακρίνει κανείς την κανονικοποίηση της βαθμολογίας, ανέφερα ήδη μερικούς. Ένας ακόμη: η κανονικοποίηση καταδικάζει τους μισούς από τους μαθητές/φοιτητές σε μια βαθμολογία κατώτερη από τη μέση (προαποφασισμένη) τιμή της κανονικοποιημένης καμπύλης. Ό,τι κι αν έγραψαν, ό,τι κι αν ήξεραν, σε ό,τι κι αν απάντησαν. Κι αυτό δεν μου φαίνεται υπερασπίσιμο με κανένα τρόπο.
Το νόημα των βαθμών δεν είναι να διατάξουν ένα σύνολο (σώνει και καλά, ασχέτως αν αυτό ακριβώς απαιτούν οι γονείς – κοινωνία). – μα αυτό ακριβώς κάνει η κανονικοποίηση! Παίρνει τη διάταξη της βαθμολογίας και τη μεταφράζει σε απόλυτη βαθμολογία. Η βαθμολογία που παίρνεις εξαρτάται από το πόσοι στην τάξη έγραψαν χειρότερα από σένα, και μόνον αυτό! Δεν έχει καν σημασία πόσο καλύτερα έγραψες από τον άλλο, το μόνο που απαιτείται είναι να τον ξεπεράσεις έστω και για μια τρίχα, για ν’ ανέβει η βαθμολογία σου και να πέσει η δική του.
Avonidas said
#221. Το θεωρώ ειλικρινά χίλιες φορές καλύτερο, αν ο διδάσκων κρίνει ότι πρέπει να διορθώσει τις βαθμολογίες, να το κάνει με βάση την κρίση του και την εικόνα που έχει της τάξης, κι όχι με μαθηματικούς τυφλοσούρτες. Η κανονικοποίηση είναι το άλλοθι, αποποίηση ευθυνών («μην τα βάζετε μαζί μου, η καμπύλη τα φταίει!») Καλύτερα να βοηθήσει όσους χρειάζονται βοήθεια, και μετά να τα βρει με τη συνείδησή του.
ΣΠ said
Ποτέ δεν μου άρεσε η κανονικοποίηση της βαθμολογίας. Κανονικοποίηση σημαίνει διόρθωση κάποιας δικής σου αστοχίας, όπως, π.χ., επιλογή πολύ δύσκολων θεμάτων εξέτασης. Αυτό που με απασχολούσε ήταν σε κάθε εξέταση τα θέματα να είναι, κατά το δυνατόν, σταθερού επιπέδου δυσκολίας και η βαθμολόγηση ακριβής και δίκαιη. Αν αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν δεν υπάρχει ανάγκη για κανενός είδους κανονικοποίηση.
Νέο Kid said
Αβονίδα, νομίζω ότι τα παραλές λίγο. Ή μάλλον αξιολογείς αυστηρά ως προς το ότι η κανονικοποίηση της βαθμολογίας είναι «αυτοσκοπός» ή ξέρω γω οι καθηγητές ακολουθούν εκούσια κάποιον μαθηματικό τυφλοσούρτη (τουλάχιστον η πλειοψηφία τους). Η «κανονικοποίηση» εμφανίζεται από μόνη της φυσικά , σαν το κλάμα ενός μωρού, σε πλήθος μεγεθών (αυτό το ξέρεις καλά!) . Στο ύψος, στο βάρος των ανθρώπων , ναι! και στο μιαρό IQ, … ε! Έτσι εμφανίζεται και στους βαθμούς , τι να κάνουμε! Τάξεις «αρίστων» ή «σκραπών» δεν υπάρχουν! Ή είναι μια στατιστική extremity .
ΣΠ said
224τέλος
Κι όμως, Κιντ, έχω παρατηρήσει ότι το επίπεδο των φοιτητών από χρονιά σε χρονιά μπορεί να κυμαίνεται πολύ.
sarant said
221κε
Εγω πάντως βλέπω την κανονικοποίηση να εφαρμόζεται μόνο «υπέρ του μαθητού». Δηλ. αν κόβονται πάρα πολλοί, μόνο τότε να γίνεται.
Πέπε said
225
Για φοιτητές δεν ξέρω, για σχολικές τάξεις ισχύει. Έχει παρατηρήσει κι άλλος περισσότερο χαμηλό επίπεδο φέτος παρά παλιότερα; Έχω την ιδέα ότι αρχίσαμε να πληρώνουμε την προπέρσινη καραντίνα.
Avonidas said
#224. Κιντ, ανοίγεις πολύ μεγάλο θέμα, αλλά επειδή έχω κοπανηθεί πολύ στη δουλειά μου με την κανονικοποίηση μεγεθών, λίγα πράγματα επί τροχάδην:
η «κανονικοποίηση» ΔΕΝ εμφανίζεται από μόνη της. Αυτό που μπορεί να εμφανίζεται από μόνο του είναι η κανονικότητα, δηλαδή η κανονική κατανομή. Αν, ας πούμε, μετράς το ύψος ή το βάρος των ανθρώπων, σχεδόν πάντα θα βρεις ότι οι τιμές πέφτουν σε μια ωραία γκαουσιανή καμπύλη, με το 68% των τιμών να είναι στη +/-1 τυπική απόκλιση από τη μέση τιμή. Αυτό είναι πολύ βολικό, γιατί τώρα μπορείς να πάρεις αυτά τα 2 νούμερα – τη μέση τιμή και την τυπική απόκλιση – και να υπολογίσεις σχεδόν οτιδήποτε τραβάει η όρεξή σου για τα βάρη και τα ύψη οποιουδήποτε πληθυσμού ή δείγματος.
Επειδή λοιπόν εμείς οι άνθρωποι είμαστε όντα οκνηρά και αισιόδοξα, 😉 θα θέλαμε αυτό να συμβαίνει πάντα. Κι επειδή έχουμε κι απεριόριστες δυνατότητες αυτοεξαπάτησης, πείθουμε τον εαυτό μας ότι όντως συμβαίνει, κι όταν δεν συμβαίνει το κάνουμε να συμβεί! Αυτή η μέθοδος, λοιπόν, του Προκρούστη είναι η κανονικοποίηση, κι έρχεται σε 2 παραλλαγές: μια αθώα και μια πονηρή. Η αθώα δουλεύει ως εξής, παίρνω το δείγμα μου, υπολογίζω τη μέση τιμή και την απόκλισή του, και μετά σκουντάω τη μέση τιμή και ζουπάω την απόκλιση ώστε να πάρουν προαποφασισμένες τιμές – ας πούμε, 100 για τη μέση τιμή και 15 για την απόκλιση (η συνταγή που εφαρμόζεται στον υπολογισμό του IQ). Ανάλογα αλλάζω και τις τιμές του δείγματος, ώστε να έχουν αυτή τη μέση τιμή και την απόκλιση που διάλεξα.
Αυτή η διαδικασία είναι ακόμα «αθώα», γιατί δεν έχω διαστρεβλώσει την κατανομή των πραγματικών τιμών: απλώς άλλαξα τις μονάδες μέτρησης με γραμμικό τρόπο. Μπορεί όμως η κατανομή μου να ΜΗΝ είναι κανονική, δηλαδή να μην έχω 68% των τιμών στη +/-1 απόκλιση, να έχω μακριές «ουρές» (συχνές, μεγάλες αποκλίσεις από τη μέση τιμή), ασυμμετρίες (να μπατάρουν οι τιμές κάτω ή πάνω απ’ τη μέση τιμή) κλπ. Έρχεται τώρα η «πονηρή» παραλλαγή της κανονικοποίησης και αλλάζει τα φώτα στις αρχικές τιμές, 😛 αναγκάζοντάς τις να «καθίσουν» στις σωστές αποστάσεις από τη μέση τιμή. Δηλαδή, αν το 50% του δείγματος έχει μικρότερη τιμή από σένα, η τιμή σου γίνεται 100 εξ ορισμού. Αν το 84% είναι κάτω από σένα, η τιμή σου γίνεται 115, κοκ. Αυτό ακριβώς μετράει το IQ, με την ευκαιρία. Όταν λέμε ότι τo 2% των ανθρώπων έχουν IQ πάνω από 130, για παράδειγμα (και γίνονται δεκτοί στη Mensa), αυτό το «130» δεν υποδηλώνει τίποτα άλλο από μια αυθαίρετη σύμβαση. Τα μέλη της Mensa θα μπορούσαν να είναι πιο κουτοί κι απ’ τα πόμολα, αρκεί το 98% των συγχρόνων τους να ήταν ακόμα πιο κουτοί (ή ακόμα χειρότεροι στα τεστ IQ, για την ακρίβεια).
Αυτή λοιπόν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας μπορεί να είναι αποδεκτό να την κάνεις όταν μετράς ξερωγώ μήκη εξαρτημάτων, ή χρόνους αναμονής στα ταμεία, ή κάτι άλλο που θες να το προβλέψεις και να το διαχειριστείς εύκολα, και κρίνεις ότι η απόκλιση από την κανονικότητα είναι αποδεκτή. Το να το κάνεις με τις βαθμολογίες των μαθητών σου, όμως, που τόσο εσύ όσο κι εκείνοι είστε έλλογα όντα με ευαισθησίες και αισθήματα, είναι προβληματικό. Κι ακόμα χειρότερο είναι να καμώνεσαι ότι έτσι είναι η ζωή, τι να κάνουμε, όταν εσύ ανάγκασες την πραγματικότητα να μπει στο καλούπι που γούσταρες.
Avonidas said
#226. Τότε δεν είναι κανονικοποίηση, είναι λαθροχειρία με αλγοριθμικό άλλοθι. Αν έχεις εκ των προτέρων θέσει τους κανόνες, κάποια στιγμή κάποιων οι βαθμολογίες θα πέσουν. Αν δεν τους έχεις θέσει εκ των προτέρων, κι αποφασίζεις εκ των υστέρων πώς θα κανονικοποιήσεις, ε, πέτα τη συνταγή και βάλε τους βαθμούς που κρίνεις πως πρέπει να βάλεις.
Καλύτερα μια αυθαίρετη βαθμολογία παρά μια α-νόητη.
Νέο Kid said
228. Ευχαριστώ για το σχόλιο, αλλά δεν μου είπες κάτι σημαντικό ή που να μην το ήξερα ήδη… (Παρεμπιπτόντως, ασφαλώς την κανονικότητα εννοούσα με το «κανονικοποίηση», αλλά είπα να μην αλλάξω τον όρο που γράφτηκε κατά κόρον παραπάνω, αλλά έχεις δίκιο ότι θα έπρεπε …,αφού εκφράζει «πρόθεση» κι όχι την κατανομή καθαυτή) Το ότι γίνεται ενίοτε fine tuning ή ακόμα και μαγείρεμα αν θες, το δέχομαι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η «απόδοση» που ποσοτικοποιείται με τη βαθμολόγηση ΔΕΝ είναι κατά βάση ΚΑΝΟΝΙΚΗ! Είναι! Κι αν έχουμε ανά περίπτωση μακριές ή άλλες ουρίτσες δεν τρέχει και κάτι φοβερό . Καμία άλλη κατανομή δεν θα μας έδινε ΚΑΛΎΤΕΡΗ προσέγγιση της πραγματικότητας απότι η κανονικη.
Αυτό που λέω κατά βάση δεν είναι ότι η όποια»κανονικοποίηση» καλώς γίνεται ,απλά λέω ότι είναι φυσικό απότοκο της ΕΓΓΕΝΟΥΣ κανονικότητας που διέπει τη βαθμολογία , κι όχι εσκεμμένη προσπάθεια «προσαρμογής» της πραγματικότητας σε ένα ιδεατό μοντέλο που είναι «εκτός πραγματικότητας» .Δεν ειναι. Και ίσως να ξέρεις ότι δεν έχω ιδιαίτερη σκορδοκαΐλα να υπερασπιστώ τους δασκάλους και καθηγητές , αλλά τα γραπτά παγκοσμίως (όπως και μιλιούνια αλλα πράγματα και φαινόμενα) ακολουθούν την Γκαουσιανή καμπάνα (λιγο-πολυ) τί να κάνουμε!
sarant said
29 Όταν έχεις μια ρονταρισμένη καλή τάξη, αν ξαφνικά κοπούν όλοι, τότε φταις εσύ.
aerosol said
#214
Εκπλήσσομαι με πολλά εδώ. Οι βαθμοί (των Πανελλαδικών) σε βάζουν σε μια σχολή. Οι βαθμοί (της σχολής σου) δεν σου φτιάχνουν βιογραφικό. Ο βαθμός του πτυχίου είναι σχεδόν άχρηστος για εύρεση εργασίας. Ήδη στη γενιά μου δεν γνωρίζω ούτε έναν που να του ζητήθηκε ο βαθμός πτυχίου σε επαγγελματικό περιβάλλον. Σε κάποιους τυχαίνει αλλά δεν είναι συχνό. Εδώ είναι σπάνιο και να ζητά κανείς έστω απόδειξη πως έχεις το πτυχίο που λέει το βιογραφικό σου! Και με την αύξηση του ποσοστού αυτών που έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικό -και πάλι αγωνίζονται για μια θέση εργασίας- όλα αυτά μου θυμίζουν το 1970.
Όσο για τον οικονομολόγο του λινκ… αχ, αυτοί οι ακραίοι φιλελεύθεροι μου φέρνουν συγκαταβατικό χαμόγελο. Ξεπερνάμε το πρώτο θέμα, πως οι σπουδές του είναι λίγο σαν να σπούδασε Αλχημεία. Στην πράξη, αυτή που φαίνεται να τον νοιάζει, ο κλάδος του φαίνεται πάγια να αδυνατεί να προβλέψει ή να καθορίσει τα φαινόμενα τα οποία μελετά, οπότε δεν περιμένω πολλά από αυτά που δεν είναι καν αντικείμενο των σπουδών του ακριβώς. Επιπλέον, αν μου λέει πως το 1945 ένας χαμηλής μόρφωσης δεν είχε κοινωνικό πρόβλημα, και αδυνατεί να το συνδέσει με την έκρηξη ανοικοδόμησης που έφερε το πέρας του Β’ Παγκοσμίου (οπότε ο ουρανός έβρεχε δουλειές, οι οικονομίες εκτινάσσονταν κι ένας μισθός εργάτη έτρεφε οικογένεια), εγώ θα τον έστελνα να επαναλάβει κάποια εξάμηνα της σχολής του.
Ένας επιστήμονας που προτείνει ριζικότατες κοινωνικές αλλαγές θεωρώντας την εκπαίδευση ένα σφαιρικό άλογο μέσα σε κοινωνικό και οικονομικό κενό, δεν είναι πολύ επιστήμονας. Είναι απλά ένας φιλελεύθερος με πτυχίο. Και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα στην ακαδημαϊκή του καριέρα να μας πείσει πως μπορεί να ορίσει τι είναι καλός πολίτης ή το αν και πώς επηρεάζει μια δημοκρατική κοινωνία.
Λαμπρινή said
#217
Ένα τελευταίο, για να το κλείσω από την πλευρά μου. Αν θέλει ο οικοδεσπότης μας, ανοίγει άλλο θέμα, μια και φαίνεται έχει πολύ ψωμί.
Αυτό που λέτε οφείλει να το σκέφτεται πρωτίστως αυτός που εκφράζει άποψη. Προσωπικά σε ένα μεμονωμένο σχόλιο ανθρώπου που δεν γνωρίζω θα κρίνω αναγκαστικά μόνο το σχόλιο. Ίσως καμιά φορά εμποδίζει η γνωριμία με το άτομο να εκτιμήσουμε πιο αντικειμενικά και κάτι που θα πει. Ωστόσο, θα διαφωνήσω: προβληματικό δεν είναι ένα σχόλιο μόνο όταν χαρακτηρίζει συλλήβδην μια ομάδα. Είναι και όταν χαρακτηρίζει ένα πρόσωπο με βάση προκατασκευασμένες αυθαίρετες παραδοχές («όποια γκρινιάζει/φωνάζει/θυμώνει/παραλογίζεται ειναι @γμτ, η τάδε φέρθηκε απαράδεκτα, άρα η τάδε είναι τέτοια»). Ούτε παύει ένα σχόλιο να είναι σεξιστικό, αν θα γινόταν και για έναν άντρα. Ίσα ίσα. Δεν έχει να κάνει τόσο με το σε ποιον αναφέρεται αλλά από ποια βάση ξεκινά. Αυτά.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Διαβάζοντας τα σχόλια για την βαθμολόγηση, τελικά δεν μου λύθηκε η μεγάλη μου απορία, σε τι ακριβώς χρησιμεύει και τι ακριβώς εξυπηρετεί.
Με το φτωχό μου το μυαλό, λέω πως γίνεται για να ξεδιαλύνουν οι πιό έξυπνοι από τους λιγότερο έξυπνους (όχι τους βλάκες σαν κι εμένα😊) αλλά, για ποιό λόγο; και κυρίως, σε τι ωφελεί αυτό τους μαθητές – φοιτητές;
210 – Γιατί επιμένεις τότε; Προσπέρνα με μεγάλε, άδικα χάνεις τον χρόνο σου, δεν πρόκειται να πώ ποτέ τίποτε καινούριο.😂
aerosol said
#198 κλπ
«Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η συγκεκριμένη «πάθηση» και οι επιπτώσεις της πλήττουν αποκλειστικά τις γυναίκες.»
Καλό ή κακό, το σχόλιο του Λάμπρου απηχεί συγκεκριμένες του απόψεις για όλους τους ανθρώπους. Θα μπορούσε να το απευθύνει και στον μπάρμπα μου. Οπότε μπορεί να είναι πολλά, αλλά δεν είναι σεξιστικό.
#217
Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα στην ανθρώπινη επικοινωνία (και προσωπικό μου παράπονο). Συχνά, κρίνοντας τα γραφόμενα κρίνουμε μια συγκεκριμένη άποψη που αυτά εκφράζουν. Μετά βίας το 1/1000 του τι είναι ο άλλος ως άτομο. Απόψεις αλλάζουμε μέσα στα χρόνια, τον χαρακτήρα μας πολύ λίγο. Το οτι τα πάντα, ακόμα και τα πιο επιφανειακά, τα θεωρούμε ταυτότητά μας που αν κάποιος την κρίνει μας κρίνει συνολικά, είναι ένα λάθος με τραγικά αποτελέσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων, κι εδώ στο μπλογκ, βασίζονται σ’ αυτή την παρανόηση. Σπάνια συζητάμε όντως το Χ θέμα, κάθε αντίθεση νοείται σαν προσωπική κριτική και οι κουβέντες μετατρέπονται σε σύγκρουση θυμικών.
Πέπε said
233
Λαμπρινή, ο Λάμπρος -τον οποίο δεν ξέρεις- έχει μια πάγια θέση που, με κίνδυνο να τη διαστρεβλώσω αν δεν την πει ο ίδιος ακριβώς όπως την προεσβεύει, έχει περίπου ως εξής:
-όποιος δεν έχει υγιή σχέση με τη σεξουαλικότητά του δεν ευτυχεί, επομένως αντιδρά στο καθετί όπως ένας άνθρωπος που δεν ευτυχεί
-αντίθετα, με υγιή σεξουαλικότητα ο άνθρωπος μπορεί να ευτυχήσει ακόμη και αν άλλες συνθήκες είναι αντίξοες
-διάφορες νόρμες της κοινωνίας (όχι αποκλειστικά της δικής μας) κάνουν τόσα για να μας απομακρύνουν από την υγιή σχέση με τη σεξουαλικότητά μας, ώστε τελικά είναι πολύ λίγοι αυτοί που ευτυχούν
-στην παραπάνω συνηθέστατη περίπτωση, συνήθως δε βλέπουμε ότι αυτό που μας φταίει είναι η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και βαράμε το σαμάρι (π.χ. τα βάζουμε με το παιδί μας ή με τη δασκάλα του).
Όλα αυτά έρχοναι, επιφανειακά μεν πολύ κοντά στο κλασικό στερεότυπο «νεύρα έχει, δε θα γαμήθηκε καλά», αλλά κατά βάθος όχι.
spyridos said
236
Περιληπτικά: Analisi Reichiana
aerosol said
#233
Θα διαφωνήσω και με τα δυο σημεία που θίγεις.
1. Θα κρίνεις μεν σύμφωνα με αυτά που βλέπεις στην πρώτη επαφή και μετά μπορεί να αναθεωρήσεις σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προσφέρονται. Η πρώτη κρίση μας δεν έχει κάτι ιερό, ούτε είναι ο απόλυτος ορισμός των πραγμάτων. Έχουμε την δυνατότητα να επανεξετάζουμε τα πράγματα. Δεν οφείλουμε να εκφραζόμαστε πάντα με την λογική «τι μπορεί να σκεφτεί κάποιος που δεν ξέρει τίποτα για μένα;». Αν θέλει ας μάθει, αν δεν θέλει ίσως δεν πειράζει. Δεν έχουμε έλεγχο στο τι μπορεί να σκεφτεί κάποιος άγνωστος, ούτε μπορούμε να ξέρουμε τα κριτήριά του. Βέβαια αυτό σχετίζεται πάντα με το πόσο δημόσιος ή ιδιωτικός είναι ο κύκλος στον οποίο μιλάμε, και ο βαθμός προσοχής μας αλλάζει ανάλογα. Εδώ στο μπλογκ ο κόσμος ξεχνά πως είναι ταυτόχρονα μια παρέα γνωστών αλλά ΚΑΙ ένα βήμα δημόσιου λόγου, που θα διαβάσουν εκατοντάδες άγνωστοι.
2. Εξ ορισμού ο σεξισμός περιλαμβάνει συγκεκριμένη έμφυλη προκατάληψη. Δεν αρκεί να την εικάσεις, επειδή την έχεις πετύχει αλλού, για να υπάρχει. Πρέπει όντως να υπάρχει, όχι να σου φαίνεται ή κάτι να σου θυμίζει. Αν πω «η Τασία είναι ηλίθια» δεν είναι σεξιστικό. Αν μειώνω έτσι μόνο γυναίκες, τότε είναι. Αλλά αν χτες είπα ηλίθιο τον Μάκη και αύριο τον Αντρέα, τότε είναι σαφές πως κρίνω συχνά με αυτόν τον τρόπο τους άλλους, άντρες ή γυναίκες. Μπορεί να βρίζω και τα κοάλα και μερικά δέντρα που με εκνευρίζουν.
Θα το πάω λίγο στο όριο (γνωρίζοντας πως υπερβάλλω):
Η άμεση ετυμηγορία σου πως αυτό το είπε άντρας, άρα είναι σεξιστής, είναι σεξιστική. Στην πράξη ξέρω πως είναι συχνό φαινόμενο στους άντρες, συνεπώς καταλαβαίνω πως στατιστικά έχεις καλό λόγο να σκεφτείς έτσι. Η προκατάληψή σου είναι βάσιμη. Πλην όμως… είναι σεξιστική, αυστηρά μιλώντας. Δεν κρίνεις το άτομο, έρχεσαι με προειλλημένες αποφάσεις λόγω του φύλου του. Σε κάποιο βαθμό είναι ανεδαφικό το πλήρες γκρέμισμα των στερεότυπων: συχνά προέρχονται από εμπειρική παρατήρηση των μοτίβων που συναντάμε, κάτι που κάνουμε όλοι μας και είναι εργαλείο επιβίωσης. Απλά το εργαλείο δεν είναι ακριβές και το χρησιμοποιούμε υπερβολικά εύκολα.
ΣΠ said
230
Κιντ, από ένα παλιό βαθμολόγιο εξέτασης με 71 γραπτά έφτιαξα το διάγραμμα για να δω αν ισχύει αυτό που λες περί κανονικής κατανομής. Το αποτέλεσμα μάλλον σε δικαιώνει.
Αλέξης Σ. said
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις και ζητώ συγγνώμη για μερικές παρεξηγήσεις που θα λυθούν ευθύς αμέσως.
215
Για μένα, το να λέω σε κάποιον ή κάποια ότι γράφει χαριτωμένα είναι φιλοφρόνηση. Αλλά φοβάμαι ότι η «δόση» δεν επαρκεί για να καταδειχθεί ο λανθάνων σεξισμός και η απροκάλυπτη χυδαιότητα στα σχόλια περί «αγαμίας». Εδώ καλό είναι να μην παίζουμε με τις λέξεις. Δεν ξέρω πώς γράφει και πώς αστειεύεται ο καθένας, αλλά η «αγαμία» όταν αναφέρεται σε άντρα –και πολύ περισσότερο όταν αναφέρεται σε γυναίκα– αναπαράγει επικίνδυνα στερεότυπα σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά τα οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε (και αισιοδοξώ πως σε κάποιον βαθμό το έχουμε καταφέρει). Συγκαταβατικό ήταν αυτό που είπα για τις Απόκριες απαντώντας στο 200. Μπράβο σας λοιπόν που δεν το αφήσατε να πέσει κάτω και άλλη φορά να μιλάμε πιο ξεκάθαρα, γιατί (όπως μόλις διαπιστώσαμε) η λεπτή ειρωνεία δεν γίνεται πάντα αντιληπτή όταν πρέπει. Τώρα πείτε και στο γάτο να φανερωθεί!
(Ευχαριστώ επίσης για το «λανθασμένος». Εσείς οι φιλόλογοι τα εξηγείτε πιο κομψά: ουσιαστικό σε θέση κατηγορουμένου· πράγματι. Κι εμένα σωστό μου φαινόταν, αλλά δεν ήξερα γιατί. Είχα ακούσει πολλές φορές ότι το «λάθος» είναι λάθος και το έκανα «λανθασμένο»… καλού-κακού.)
216
Κύριε Σαραντάκο, το 213 ήταν δοκιμαστικό σχόλιο για να δω αν θα εμφανιστεί σωστά το λινκ, που το έγραψα σε HTML. Το πείραμα πέτυχε και δεν θα χρειαστεί να το επαναλάβω. Ευχαριστώ κι εσάς για τη φιλολογική διευκρίνηση.
218
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, τα μεγάλα παιδιά είναι οι ενήλικες που «αγοράζουν» την (απόλυτη) ιδέα ότι δεν υπάρχουν απολυτότητες ή (έστω) ότι δεν πρέπει να τις ψάχνουμε. Η ανθρωπότητα προόδευσε αναζητώντας την αλήθεια και την κανονικότητα, αλλά έχω πολλές επιφυλάξεις αν αυτή η αναζήτηση είναι σωστό να στρέφεται προς τα ίδια τα ανθρώπινα πρόσωπα με την ίδια αυστηρότητα που στρέφεται προς τη φύση. Το τελευταίο με φέρνει στη συζήτηση για τις βαθμολογίες, τις ιεραρχίες και τις καμπύλες.
219
Προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων: κακό αστείο χαρακτηρίζετε εκείνο στο οποίο αναφερόμουν κι εγώ στο προηγούμενο σχόλιό μου (214), σωστά;
Διαφωνώ ότι ο «σπουδαίος καθηγητής» μπορεί να ιεραρχίσει όλα τα παιδιά και (φυσικά) συμφωνώ ότι μπορεί να ιεραρχίσει αρκετά παιδιά. Συμφωνώ ότι οι βαθμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι έτσι όπως λέτε (εσείς και η παιδαγωγική), αλλά στην πράξη σημασία φαίνεται να έχει αυτό που αναφέρετε εντός παρενθέσεως: να διατάξουν ένα σύνολο, όπως ακριβώς απαιτούν οι γονείς – κοινωνία. Αν το νόημα των βαθμών ήταν αυτό που υποστηρίζετε, δεν θα έπρεπε να υπάρχει πληθωρισμός βαθμών — αλλά υπάρχει. Παρέπεμψα ήδη σε ένα άρθρο/βιβλίο που διατείνεται ότι η παιδεία είναι «χαμένη υπόθεση» θεωρώντας ότι έχει καταλήξει στο στείρο κυνήγι τυπικών προσόντων και διακρίσεων (το οποίο είναι η αιτία του πληθωρισμού). Αυτή η τεράστια διάσταση μεταξύ παιδαγωγικής θεωρίας και πράξης πρέπει να μας προβληματίζει διαρκώς.
Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Ενστικτωδώς αντιδρώ κι εγώ στις καμπύλες (όπως λέτε ότι κάνουμε αρκετοί νέοι), αλλά όταν το σκέφτομαι πιο ψύχραιμα καταλαβαίνω ότι η κανονικοποίηση έχει και προτερήματα. Φαντάζομαι ότι, αν κανείς τη χρησιμοποιεί με φειδώ, μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.
232
Εξαρτάται από την εργασία. Αλλά, ούτως ή άλλως, αναφερόμουν κυρίως σε μια νοοτροπία («κοινή λογική») που εμφανίζεται έντονα μεταξύ ορισμένων φοιτητών/-τριών (που χαρακτηρίζονται «καλοί») και συχνά καλλιεργείται και από επίσημους εκπροσώπους του πανεπιστημίου.
235-6
Εγώ κρίνω ορισμένες εκφράσεις που αναπαράγουν κακά στερεότυπα. Το ότι χρειάζεται να το συζητάμε τόσο για να φανεί η πρόθεση με την οποία γράφηκαν δείχνει ότι είναι προβληματικές.
Avonidas said
#239. ΣΠ, μην το πάρεις στραβά· αλλά το ερώτημα αν κάποιες μεταβλητές που μελετάω ακολουθούν κανονική κατανομή κοντεύει να μου προκαλέσει έλκος εδώ και 3-4 μήνες. Οπότε ένα διάγραμμα (που θα ‘πρεπε να είναι ιστόγραμμα) με μια ντουζίνα σημεία, εμφανώς μπαταρισμένο, με εμφανώς παχιά ουρά στα δεξιά, δεν φτάνει ούτε για ζήτω, αν θες ν’ αποφασίσεις ότι έχεις κανονική κατανομή.
Υπάρχουν εργαλεία γι’ αυτή τη δουλειά (το Q-Q plot, για παράδειγμα), αν θέλεις να την κάνεις σωστά. Και τέλος, το αν η κατανομή είναι κανονική ποσώς ενδιαφέρει τον δάσκαλο ή τους μαθητές, στα πλαίσια του πώς θα οργανώσει το μάθημα και τι βαθμό θα βάλει. Μπορεί να ενδιαφέρει έναν κοινωνιολόγο, ή το Υπουργείο Παιδείας, ή κάποια Στατιστική Αρχή, αλλά όχι τους άμεσα εμπλεκόμενους. Όπως ακριβώς κι η κατανομή του βάρους των Ελλήνων 40ρηδων δεν παίζει τον παραμικρό ρόλο στο αν χρειάζομαι δίαιτα. 🙂
aerosol said
#240
Για το τελευταίο:
Τα συζητάμε επειδή εκφράστηκε ενόχληση και δόθηκε αφορμή για συζήτηση. Αυτό δεν είναι από μόνο του πρόβλημα. Δεν είναι αυτοσκοπός της ανθρώπινης επικοινωνίας κανείς να μην ενοχλείται ποτέ και τίποτα να μην μπορεί να παρεξηγηθεί. Δεν το θεωρώ μόνο ανεδαφικό αλλά ούτε καν επιθυμητό. Σίγουρα δεν αποτελεί από μόνο του «απόδειξη» προβλήματος. Κάποιοι μπορούν να θιχτούν με μια καλημέρα. Στη ρίζα του συγκεκριμένου σχολίου βρίσκεται η θέση πως η προβληματική ερωτική/σεξουαλική ζωή φέρνει προβλήματα στους ανθρώπους, τα οποία συχνά μπορεί να είναι ορατά ακόμα και στην συμπεριφορά τους. Το οποίο δεν είναι στερεότυπο, και μάλιστα κακό. Είναι μάλλον γεγονός.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην εύκολη και φτηνή σιγουριά πως μπορούμε εμείς απέξω να διακρίνουμε τέτοια θέματα σαν αιτίες της συμπεριφοράς των άλλων. Στην τάση να μειώσουμε κάτι ανάγοντάς το σε αίτια που γελοιοποιούν, μειώνουν και πληγώνουν τον άλλο, καθώς είναι πολύ προσωπικά και φέρνουν την κοινωνική ντροπή των περισσότερων σεξουαλικών θεμάτων -και μάλιστα με μια ματιά, λες και είμαστε ειδήμονες και υπεράνω. Αυτό δεν μου αρέσει, όμως δεν είναι σεξισμός. Ασχοληθήκαμε με το σχόλιο γιατί θεωρήθηκε σεξισμός και όχι μια «απλή» προσβλητική απαξίωση σαν αυτές που πολλοί κάνουν (κάνουμε…) συχνά.
Βασικά ασχοληθήκαμε (με αποσαφηνίσεις και συζήτηση) με την αντίδραση στο σχόλιο. Πιστεύω το κάναμε με σεβασμό απέναντι στα συναισθήματα που την προκάλεσαν.
Avonidas said
#239. Για να δεις αν το διάγραμμά σου όντως δικαιώνει μια κανονική κατανομή, πας σ’ έναν συνάδελφο και του λες, χωρίς να του το δείξεις: «βαθμολόγησα 71 γραπτά, ο μέσος όρος βαθμολογίας ήταν 4, με τυπική απόκλιση +/-1 (από μια πρόχειρη ματιά στο διάγραμμά σου). Κατά τη γνώμη σου, πόσοι περίπου πήραν 8, και πόσοι πήραν 1; » Ε, αν λοιπόν το κάνεις αυτό, οι απαντήσεις που θα πάρεις θα ‘ναι άλλα αντ’ άλλων, έστω κι αν επιτρέψεις στον συνάδελφο ένα σφάλμα σου λέω και 50% στην εκτίμηση. Κι αυτό γιατί η κατανομή σου έχει ουρές πολύ πιο παχιές από της κανονικής, δηλαδή οι μεγάλες αποκλίσεις από το κέντρο της είναι πολύ πιθανότερες.
Η κανονικοποίηση της βαθμολογίας είναι κλασική περίπτωση του να χρησιμοποιείς ένα εργαλείο (ενδεχομένως ολόσωστα) χωρίς την παραμικρή συναίσθηση σε τι χρησιμεύει και σε τι σκοπό αποβλέπεις. Εγώ, για παράδειγμα, καιγόμουν να διαπιστώσω αν οι μεταβλητές που μελετάω ακολουθούν κανονική κατανομή, γιατί απλούστατα έπρεπε να τις μοντελοποιήσω, και είναι πολύ πιο εύκολο να προσομοιώσεις μία (ή περισσότερες) κανονική κατανομή παρά μια τυχαία τρελή κατανομή, με παχιές ουρές. Έπρεπε να φτιάξω ένα μοντέλο που να δουλεύει. Στην περίπτωση του δασκάλου, όμως, η τάξη αποτελείται από πραγματικούς μαθητές, με σάρκα και οστά, οι οποίοι ήδη έγραψαν στις εξετάσεις, οι οποίοι ήδη έμαθαν ή δεν έμαθαν αυτά που διδάχτηκαν, και οι οποίοι, αυτοί οι συγκεκριμένοι που είναι, πρέπει να βαθμολογηθούν. Δεν υπάρχει τίποτα να μοντελοποιηθεί, να εξομαλυνθεί, να εξωραϊστεί, να εξιδανικευτεί. Έχεις τα γραπτά, έχεις τις επιδόσεις τους στο 3μηνο/6μηνο/έτος, γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες του καθενός, κάτσε και βαθμολόγησε! Τι ανάγκη έχεις να βγάλεις τον Μέσο Σταθμισμένο Φοιτητή, και τι θα τον κάνεις, όταν τον υπολογίσεις; Τον λύκο τον βλέπουμε, τον ντορό γυρεύουμε;
ΣΠ said
241
Εντάξει, έχω τα εργαλεία αλλά ο σκοπός δεν ήταν να κάνω πλήρη στατιστική ανάλυση για να δω ποια κατανομή ταιριάζει καλύτερα. Βλέπω το διάγραμμα και λέω ότι περίπου μοιάζει με bell-shaped, και όχι, ας πούμε, bimodal, ομοιόμορφη, μονοτόνως αύξουσα ή φθίνουσα. Άλλωστε κακώς μιλάμε για κανονική κατανομή. Νομίζω ότι όρος κανονικοποίηση, έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε από τους περισσότερους εδώ, μάλλον αφορούσε απλώς μετατόπιση των βαθμών προς πάνω όταν είναι πολύ χαμηλοί.
Μαρία said
Είπα να το βάλω στα μεζεδάκια αλλά νομίζω οτι ταιριάζει κι εδώ 🙂
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/408722_epimorfosi-ekpaideytikon-me-proktikos-sygkratiti-kai-taktopoiimeno-frikio
Και μια που έδωσαν και παραπομπή, ιδού σ.143 του βιβλίου
Click to access SOC1502.Textbook.pdf
An adult with an oral fixation may indulge in overeating or binge drinking. An anal fixation may produce a
neat freak (hence the term “anal retentive”), while a person stuck in the phallic stage may be promiscuous or emotionally
immature.
sarant said
239 Όπου βλέπουμε ότι οι περισσότεροι κόπηκαν 🙂
ΣΠ said
246
6 πήραν 0 (λευκή κόλλα)
4 πήραν 1
7 πήραν 2
13 πήραν 3
Δηλαδή κόπηκαν 30 στους 71 (42 %).
Avonidas said
#246. Όπου βλέπουμε ότι οι περισσότεροι κόπηκαν
Αμ, δε!
Κόπηκαν: 6+4+7+13 = 30
Πέρασαν: 11+2 x 6+ 5 + 4 + 3 x 3 + 1 = 42
(σύνολο 72 αντί 71, κάτι λάθος έπαιξε)
Άρα, οι περισσότεροι πέρασαν!
Είδες Νικοκύρη τι σου κάνουν οι παχιές ουρές; 🙂
ΣΠ said
248
Το σύνολο είναι 71. Έκανα λάθος στο ότι τα 0 ήταν πέντε, όχι έξι. Άρα, 29 κόπηκαν, 42 πέρασαν.
eva matenoglou (@evamaten) said
198
Καλά έκανες και το επισήμανες Λαμπρινή. Παρόλο που το συγκεκριμένο σχόλιο (και ο σχολιαστής) δεν νομίζω (ούτε εγώ) ότι εμπίπτουν στην κατηγορία του σεξισμού (μόνο αν διαβάσεις άλλα σχόλιά του για τον ρόλο του σεξ αλλά και για τις γυναίκες θα το καταλάβεις), ωστόσο, η επιμονή σε αυτή την άποψη (και η αναπαραγωγή της) προσδίδουν τέτοια χροιά (ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο συνηθισμένο στερεότυπο για τις γυναίκες). Άλλωστε δεν είσαι υποχρεωμένη να έχεις διαβάσει όλα τα σχόλιά του, προκειμένου να εκφέρεις γνώμη. Στερεότυπο, όμως, και βέβαια υπάρχει, αφού η άποψη αυτή (σωστή ή λανθασμένη, δεν έχει σημασία) χρησιμοποιείται αβασάνιστα για την ερμηνεία της συμπεριφοράς ενός άγνωστου ανθρώπου.
eva matenoglou (@evamaten) said
245
Παναγία βόηθα! Τί ‘ν’ τούτο πάλι; (δεν μπορώ να διαλέξω φατσούλα 🙂)
Μαρία, η τελευταία φράση από πού είναι- υπάρχει κι αυτή στην πηγή, όπως οι δύο πρώτες; (το πάει στα άκρα!)
sarant said
249 Μέτρησα το 5 σαν να ήταν 4, συγνώμη 🙂
Μαρία said
251
Επιμόρφωση του κώλου.
Αυτό της Παθολογίας δεν ξέρω απο πού είναι, όχι πάντως απ’ το βιβλίο της κοινωνιολογίας.
Αλέξης Σ. said
242
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όσα γράφετε. Δεν θέλω να επιμείνω για το σεξισμό (μολονότι δεν ανακαλώ τίποτα και προσυπογράφω το 233). Στη δεύτερη παράγραφο τα λέτε πολύ καλά, όπως και στην κατακλείδα του 238.1. Ας μην ξεχνάμε ότι το ιστολόγιο το διαβάζουν επίσης μαθήτριες και μαθητές που ενδιαφέρονται για τη γλώσσα και ενδέχεται να λάβουν το μήνυμα ότι είναι εντάξει να μιλάς έτσι δημοσίως για ανθρώπους που δεν ξέρεις (αφού το ίδιο κάνουν και κατά τεκμήριο σοβαροί άνθρωποι).
245
Σιγά-σιγά η κουβέντα διολισθαίνει προς τη χάρντκορ ψυχανάλυση… (Με την ευγενική χορηγία του ΙΕΠ)
aerosol said
#254
Ένας είμαι, Αλέξη! 🙂
[Εκτός αν πρέπει να σας προσφωνώ κι εγώ στον πληθυντικό. Γίνεται αλλά… είμαστε για τέτοια;]
Μεταξύ τυριού και αχλαδιού, θα προσθέσω πωςκαι οι μαθητές ξέρουν ήδη πως στη ζωή συναντάμε κάθε είδους συμπεριφορές. Αλλά κι εγώ ενίοτε κριτικάρω έντονα (και εδώ μέσα) σχόλια και απόψεις που θεωρώ πως δεν είναι ωφέλιμο να μένουν χωρίς αντίλογο, οπότε κατανοώ την οπτική.
Πέπε said
Δεν ξέρω παιδιά πού βλέπετε το πρόβλημα, εγώ πάντως νομίζω ότι το σχόλιο του Λάμπρου και η αντίδραση της Λαμπρινής πυροδότησαν μια από τις καλύτερες συζητήσεις που θυμάμαι εδώ πρόσφατα. Ο καθένας ας θεωρεί ό,τι θεωρεί, αλλά αποκλείεται να μην είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο ανταλλαγής απόψεων.
Νέο Kid said
Επειδή δε σας κόβει και τόσο για να το καταλάβετε μόνοι σας …θα σας κάνω επιτέλους λιανά πού βρίσκεται το πρόβλημα στη «Θεωρία Λάμπρου»:
Το πρόβλημα αγαπητοί φίλοι και φίλες είναι ότι η αιτιότητα είναι ανάποδη!
Το πολύ «γαμήσι» ΔΕΝ σε κάνει πιο χαρούμενο, χωρίς κατάθλιψη, χωρίς ή με λιγότερα προβλήματα (όπως ισχυρίζεται η Λάμπρος) , αλλά απλά όταν είσαι πιο χαρούμενος, χωρίς κατάθλιψη , χωρίς ή με λίγα προβλήματα ΕΧΕΙΣ και καλύτερο και περισσότερο γαμήσι… truth hurts!
Alexis said
#256: Όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε ο Aerosol παραπάνω (#242), το πρόβλημα είναι ότι είναι τελείως άστοχο και προβληματικό (χρησιμοποιώ πολύ ήπιες εκφράσεις) να κάνουμε τέτοιου είδους «διαγνώσεις» εξ’ αποστάσεως και με την αυθεντία του ειδήμονα.
Και όταν αυτές οι διαγνώσεις άπτονται της σεξουαλικότητας, τότε ναι, αυτό λέγεται σεξισμός.
Συμφωνώ πάντως για τα περί ανταλλαγής απόψεων…
Πέπε said
258
Κοίτα, Αλέξη, μεταξύ μας τώρα οι ταχτικοί αναγνώστες ξέρουμε τι γίνεται: αφενός ο Λάμπρος έχει μια θεωρία που είναι πολύ καλή στο μέτρο που έχει δώσει στον ίδιο λύσεις και ευτυχία. Αφετέρου η μητέρα του μαθητή ήταν απλώς μια αφορμή για να μας ξαναθυμίσει ο Λάμπρος τη θεωρία του. Είμαστε αρκετοί που κατά βάθος ψάχνουμε τυχαίες αφορμές (κι αν δε βρούμε, τις δημιουργούμε) για να λέμε και να ξαναλέμε κάτι που μας αρέει να το λέμε και να το ξαναλέμε. Θεωρώ πιθανόν να ήταν μάλλον αυτός ο σκοπός του σχολίου περί αγαμίας, παρά το να βρεθεί η ριζική αιτία του προβλήματος ανάμεσα σ’ αυτή τη μητέρα, το παιδί της και τη δασκάλα!
Λάμπρο, συγγνώμη που μιλάω εξ ονόματός σου (μα να λείπεις κι εσύ τέτοια ώρα!) – αν δεν τα λέω καλά, δεκτή κάθε διόρθωση.
Alexis said
#259: Πέπε επειδή βαριέμαι τα σεντόνια θα το πω πολύ επιγραμματικά:
1. Εγώ κάνω αυτό στη ζωή μου και είμαι ευτυχισμένος (δεκτό και απόλυτα σεβαστό)
2. Όλοι πρέπει να κάνουν το ίδιο για να είναι ευτυχισμένοι (αμφισβητήσιμο, αλλά οριακά δεκτό και ενδιαφέρον ως άποψη)
3. Όσοι δεν το κάνουν είναι δυστυχισμένοι και επιπλέον… (συμπλήρωσε όσα επίθετα και χαρακτηρισμούς νομίζεις)
Εδώ αρχίζει το πρόβλημα.
Στο τσουβάλιασμα και στις «ταμπέλες»…
Είμαστε αρκετοί που κατά βάθος ψάχνουμε τυχαίες αφορμές (κι αν δε βρούμε, τις δημιουργούμε) για να λέμε και να ξαναλέμε κάτι που μας αρέσει να το λέμε και να το ξαναλέμε.
Συμφωνώ! Ουδέν αληθέστερον τούτου! 🙂
nikiplos said
257@ Swimmer’s Body Illusion που λέει κι ο Ταλέμπης…
ΣΠ said
245
Missing Ink said
Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή, τι φάση; 🙂
aerosol said
#258
Ίσως η κουβέντα έχει κάνει τον κύκλο της αλλά αναρωτιέμαι πόθεν προκύπτει ο ορισμός σου του σεξισμού. Κάθε χρήση ή ορισμός που έχω δει αναφέρεται σε προκατάληψη με βάση το φύλο (βιολογικό ή έστω κοινωνικό). Εδώ το σεξ στην λέξη σημαίνει φύλο και όχι την διαδικασία της συνουσίας. Φυσικά μπορεί να εκφραστεί σεξισμός και με αφορμή την σεξουαλική πράξη αλλά πάντα έχει ως άξονα την διάκριση με βάση το φύλο. Δηλαδή αν πω «όσοι δεν κάνουν στοματικό σεξ είναι ξενέρωτοι» εκφράζω μια προκατάληψη που έχει βάση την πράξη του σεξ αλλά δεν είναι σεξισμός.
Βέβαια αν έχεις βαρεθεί το σχετικό μπλα μπλα θα το καταλάβω.
loukretia50 said
Να ρίξω λίγο το επίπεδο?
(εδώ ξεσάλωσε το υπουργείο!)
Ρητορική ερώτηση :
Αν βρίζουμε σκαιώς το άλλο* σεξ
(* μαζί με homosexual και ex)
γιατί συνέχεια το νου έχει στο σεξ
είμεθα σεξιστές ή νο, ωρέ Αλέξ΄?
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Αρχικά είπα να μην ασχοληθώ παραπάνω με το θέμα, αλλά έχει κι έχετε ξεφύγει τελείως από την ουσία του, οπότε, το κρίμα στο λαιμό σας για ότι προκύψει.😂
Καταρχάς, ανεξαρτήτως των γνωστών πεποιθήσεών μου για την σεξουαλικότητα και τις γυναίκες, θέλει πολύ μεγάλη φαντασία (για να μη πώ τίποτε άλλο και γίνει πυροτέχνημα το νήμα) για να κριθεί το σχόλιό μου ως σεξιστικό. Όσο ότι στρέφεται εναντίον όλων των γυναικών, ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ!
Αν ήταν σεξιστικό, έχει αρκετές σχολιάστριες εδώ που δεν μασάνε τα λόγια τους και θα με είχαν περάσει γενιές 14, (κάτι που έχουν κάνει στο παρελθόν για μικροπταίσμα 😂) και δεν θα περίμεναν τα μεσάνυχτα την Λαμπρινή να δείξει το φώς το αληθινό.
Είπαμε, είναι ηλίθια η εποχή μας, αλλά ας έχουμε και κάποιο μέτρο στην πολιτική ορθότητα, αλλιώς θα πάμε στην άλλη πλευρά (που έχουμε πάει δηλαδή).
Η συνονόματη, προφανέστατα ήθελε να κάνει θόρυβο για να την προσέξουν, και εκ του αποτελέσματος, τα κατάφερε μιά χαρά, μια κι επί της ουσίας, δεν είπε τίποτα, πέρα από τις φαντασιώσεις της για ενδεχόμενη σεξιστική επίθεση εναντίον της, που προκύπτουν από πού; Μόνο η ίδια ξέρει, από το σχόλιο μια φορά, ΟΧΙ.
Ακόμη κι αν υπάρχει μιά υπόνοια σεξισμού στο 115, στο 166 διευκρινίστηκε ξεκάθαρα τι και πώς, όπως επίσης και στα 170-176 που εξηγώ το σκεπτικό μου, και αποκλείεται και η παραμικρή υπόνοια σεξισμού
Και κάπου εκεί έληξε το θέμα, μέχρι να έρθει η Λαμπρινή τα μεσάνυχτα κι αφού είχε διαβάσει όλα τα σχετικά σχόλια, (άρα είχε γνώση και επίγνωση του πράγματος) για ν΄ανακαλύψει σεξισμό και ενδεχόμενο κίνδυνο σεξιστικού προπηλακισμού της.😂
Βέβαια, αν δεν είχε ασχοληθεί ο Πέπε (αν δείς «αγνό» από τα Ζωνιανά να με φτύσεις😂) δεν θα υπήρχε συνέχεια, που αντίθετα από εσάς, εγώ την βρήκα εντελώς ανούσια, γιατί η ουσία, είναι η αχαρακτήριστη συμπεριφορά της μαλάκως, κι ότι εκτός από γυναίκα, είναι και μανούλα τρομάρα της, και μεγαλώνει γιό. Και τι σόι άντρα θα παραδώσει στην κοινωνία; Αυτό είναι το ΜΕΓΑΛΟ ζήτημα, κι αυτό επί της ουσίας έκρινα, αλλά….!
236 – Μέσα έπεσες, σε γενικές γραμμές ακριβώς έτσι.
240 τέλος – Προβληματικοί, είναι όσοι τα βλέπουν όλα προβληματικά.
257 – Παρά το κορυφαίο σου IQ είσαι μακριά νυχτωμένος, και κυριάρχησε η συναισθηματική νοημοσύνη σου της διανοητικής, (άρα υπάρχει😊).
Δεν έχω μιλήσει ΠΟΤΕ για οποιοδήποτε είδους γαμήσι, ούτε για παρτούζες ή ό,τι άλλο βάζει ο νούς του καθενός, τα 170-176 εκεί είναι, ξαναδιάβασέ τα.
258 – «Και όταν αυτές οι διαγνώσεις άπτονται της σεξουαλικότητας, τότε ναι, αυτό λέγεται σεξισμός.» Πλάκα κάνεις φαντάζομαι, αλλιώς το χάσαμε τελείως.😂
259 – ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ακριβώς το αντίθετο, και εκπλήσσομαι που μετά το 236, έβγαλες αυτό το συμπέρασμα.
260 – Επίσης ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ. Πότε και πού είδες να έχω τέτοιες απόψεις ρε Αλέξη; Αλλά θα μου πείς, εδώ ο Κίντ, αφού είδε τα 170 – 176, έγραψε αυτά που έγραψε. Τι να πώ!
Αλλιώς τα έλεγες στο 153 πάντως, αν και συμπεριέλαβε κι εσένα η Λαμπρινή, όχι μόνο έμεινες στο απυρόβλητο, αλλά μου την λές κι από πάνω.😂
Έχω να πώ στην Λαμπρινή, να συνεχίσει να σχολιάζει άφοβα στο ιστολόγιο, και υπόσχομαι εγώ ο σεξιστής και μισογύνης να μη σχολιάζω όταν το κάνει αυτή.😊
Να περνάτε καλά όλοι.
Αυτό το υπέροχο τραγούδι που ακούω, αφιερωμένο σε όλες τις σχολιάστριες κι όλες τις επισκέπτριες.
Ο σεξιστής και μισογύνης του ιστολογίου!😂
Πέπε said
> Η συνονόματη, προφανέστατα ήθελε να κάνει θόρυβο για να την προσέξουν, και εκ του αποτελέσματος, τα κατάφερε μιά χαρά, μια κι επί της ουσίας, δεν είπε τίποτα, πέρα από τις φαντασιώσεις της για ενδεχόμενη σεξιστική επίθεση εναντίον της
Ε τώρα σόρι δηλαδή αλλά δε θα μπορέσω να επαναλάβω το σχόλιο «μα τι ωραία συζήτση με υψηλού επιπέδου ανταλλαγή απόψεων». Μάλλον το γάμησες Λάμπρο. Αφήνεις όλο το πεδίο να βγει οποιοσδήποτε να σου πει «μπα, μάλλον εσύ προφανέστατα ήθελες να τραβήξεις την προσοχή και τα κατάφερες». Ακόμα και οι φαντασιώσεις περί αδικιών δε σου είναι ούτε εσένα άγνωστες (είπε ο Χ κάτι και δεν άνοιξε ρουθούνι, φανταστείτε να το έλεγα εγώ τι θα είχε γίνει…/ήθελα να ‘ξερα γιατί όλοι διαστρεβλώνουν ό,τι λέω…).
ΛΑΜΠΡΟΣ said
267 – Για μένα έληξε η συζήτηση Πέπε, ας πει ο καθένας ό,τι θέλει, ούτε καν θα ξαναμπώ στο νήμα, δεν έχει νόημα.
Η ουσία στο σχόλιο, ήταν πως αυτού του τύπου οι γονείς έχουν πληθύνει επικίνδυνα, κι όλων το βασικό τους πρόβλημα, αντρών γυναικών, είναι σεξουαλικό, κοινώς, είναι αγάμητοι, γι’ αυτό και συμπεριφέρονται με τέτοιους τρόπους που είναι διακριτοί και επιβεβαιωμένοι στην σχετική βιβλιογραφία, που είναι ΤΕΡΆΣΤΙΑ, δεν λέω κάτι νέο όπως είπα και στον ΓΤ. Και μ’ αυτό δεν ασχολήθηκε κανείς, πιαστήκατε όλοι από το ανούσιο και δήθεν σεξιστικό, αγαμία, που επιλεκτικά είδε η συνονόματη, παρ’ όλο που διάβασε και τα επόμενα σχόλια.
Και μόνο αυτό αρκεί για τον θόρυβο που λέω.
Τέλος πάντων δεν έχει νόημα, σου απάντησα γιατί σε σέβομαι και σε πάω.😊
Καληνύχτα
Νέο Kid said
-Λάμπρο’μ είχες πρόβατα; Λάμπρο’μ είχες γίδια;
– Είχα μωρέ, είχα! Αλλά τα χάλασα!…
Alexis said
#264: Ναι, έχεις δίκιο, αυτός είναι ο ορισμός του σεξισμού, και ναι, με βάση αυτόν τον ορισμό δεν είναι σεξισμός.
Δεν είναι προκατάληψη με βάση το φύλο αλλά προκατάληψη με βάση τη σεξουαλικότητα, με βάση το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του.
Είναι κάτι άλλο, κάποιος άλλος -ισμός λοιπόν.
Εσύ αλήθεια πώς θα το ονόμαζες;
Εγώ, μη γνωρίζοντας άλλη λέξη στα ελληνικά το είπα σεξισμό.
Αν αυτό ενόχλησε παίρνω πίσω τη λέξη.
Εννοείται πως τα υπόλοιπα γραφόμενα του σχολίου μου ισχύουν κανονικά.
Η ουσία δεν είναι πώς θα το πούμε αλλά η συνειδητοποίηση ότι όλο αυτό είναι προβληματικό.
Το έχεις αναλύσει ωραία στο #242 και το γράφει, επίσης ωραία, η Eva Matenoglou στο #250:
Στερεότυπο, όμως, και βέβαια υπάρχει, αφού η άποψη αυτή (σωστή ή λανθασμένη, δεν έχει σημασία) χρησιμοποιείται αβασάνιστα για την ερμηνεία της συμπεριφοράς ενός άγνωστου ανθρώπου.
Αν ήθελα να πάω την κουβέντα λίγο παραπέρα θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο στερεότυπο (όλως τυχαίως 🙂 ) πλήττει πολύ περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες. Ότι έχω ακούσει πολύ περισσότερες φορές στη ζωή μου το «νεύρα έχει, δεν γαμήθηκε καλά» (για γυναίκα) από το «νεύρα έχει, δεν γάμησε καλά» (για άντρα).
Αλλά εντάξει, ας το αφήσουμε στην άκρη αυτό και ας δεχτούμε για χάρη της συζήτησης ότι είναι απλά ένα στερεότυπο που λέγεται ανεξαρτήτως φύλου.
gpointofview said
Καλά μόνο από το δικό μου μυαλό πέρασε πως η Λαμπρινή είναι ξαδέρφη της…Ματούλας, που είπε μια φορά να μην το βγάλει αμέσως στην φόρα ;
# 270 τέλος
Αλέξη, αφού ο Τειρεσίας μοίρασε την απόλαυση ένα προς εννιά, ανάλογες θα είναι και οι ανάγκες γι αυτό εμφανίζονται συχνότερα στο γυναικείο φύλο
# 268
Λάμπρο, αγόρι μου μια απορία έχω : δεν σου έτυχε ποτέ όταν γράφεις να ακούς ένα κομμάτι που ΔΕΝ είναι υπέροχο ; Για άκου αυτό :
sarant said
271 Σε διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις δεν συνηθίζω να παρεμβαίνω, αλλά ασφαλώς η Λαμπρινή είναι αυτή που λέει, γράφει με το όνομά της άλλωστε.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
268 >> όλων το βασικό τους πρόβλημα, αντρών γυναικών, είναι σεξουαλικό, κοινώς, είναι αγάμητοι,
Λαμπροο!
Μας τo έχεις πει ίσαμε 50 φορές , μπάστα! κάνεις σαν το τελευταίο φασιστρόνι όταν του λείπουν τα επιχειρήματα,
πχ τελευταία ένας χαμένος που γράφει με τα αρχικά SS, λέει αγάμητη την Δέσποινα Κουτσούμπα! Κόφτο λοιπόν, δεν σ΄(αντ)έχουμε για κοινωνικό ψυχαναλυτή κι εν πάση περιπτώσει, το χιλιακούσαμε! Αν μη τί άλλο είναι κακόγουστο ρε φίλε, για να μην αρχίσουμε τα παιδιάστικα, όποιος μιλάει για σεξ, δεν κάνει σεξ, άντε τώρα!
Έχεις τόσα ενδιαφέροντα να πεις , και το κάνεις μερικές, λίγες φορές, όταν δεν βρίζεις την αριστερά (άμεσα ή έμμεσα), τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μπαλαφάρες και δεν κάνεις κήρυγμα περί αγαμησίας -αυτά τα τρία τα αγαπημένα σου, ρε συ, ξεκόλλα!
σσ. Όχι δε θέλω τραγούδι, εξόν κι αν είναι παραδοσιακό! Ένας γέρος ηρκούντανε, άκουσα πριν λίγο στο ράδιο, αυτό μάλιστα 🙂
Φιλιά!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
271# Ναι, αλλά όταν ο Τειρεσίας είπε περί του 9-1 στην Αθηνά, αυτή (κατά Τσιφόρο) του απάντησε «το μάτι σου το κλούβιο» κι έμεινε τυφλός.
Και μια και περί σεξ ο λόγος, διαβάζω τώρα στη βίκι περί Τειρεσία ότι σε πρωτόγονους λαούς γενικά θεωρείται ότι το να σκοτώσει κανείς φίδια κατά τη διάρκεια της συνουσίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυστυχία.
Ε λοιπόν αυτή τη στάση δεν την ήξερα.
gpointofview said
# 274
και καλά μιλάς και πολλά έχεις να μάθεις ! (ακόμα)
έγραψα να απαντήσω στο # 272 αλλά μάλλον θα ξέχασα να πατήσω δημοσίευση απορροφημένος στο τι θα δείξουν κάτι αποτελέματα εξετάσεων που είχα κάνει (ήξεις-αφίξεις τα βρήκα) και έλεγα πως μου γεννήθηκε η υπόνοια γιατί ήταν από τα θέματα που προσελκύουν τον ακατανόμασο που ίσως αυτήτην φορά δεν θέλησε να δώσει τορό, θα βαρέθηκε τα μπάνια. Οσο για το όνομα είχε χρησιμοποιήσε κάποτε κάποιου άλλου.
Πέπε said
274
Προσπαθώ να φανταστώ σε ποια στάση είναι δυνατόν να συνουσιάζεσαι και ταυτόχρονα να σκοτώνεις φίδια… Αμφιβάλλω αν το καταφέρνει ακόμα και το Γουρούνι του Αρκά (από τον Κόκορα).
Μιχάλης Νικολάου said
274
Η ανάγκη περισσής προσοχής έχει φτάσει στις μέρες μας όταν πρόκειται για
office sex
Νέο Kid said
276. 274. «Πρωτόγονες» φυλές λέει… Όταν συνουσιάζεσαι στον Αμαζόνιο… δεν παίζει ρόλο η στάση! 🤪 🐍
Αγγελος said
Για όποιον δεν το κατάλαβε, «κατά τη διάρκεια της συνουσίας ΤΟΥΣ» εννοεί! Ότι είναι δηλαδή γρουσουζιά να σκοτώσεις φίδια την ώρα που ζευγαρώνουν!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
275 >> (ήξεις-αφίξεις τα βρήκα)
εύχομαι ο γιατρός να τα βρει ο.κ. ! Οι πσαράδες δεν τσιμπάνε 🙂
274 ιστορίες με φίδια 🙂
ΓΤ said
@276 Πέπε
Είν’ η λυσσάρα ιππαστί
και πάλλονται τα στήθη
και σου την κάνει γυριστή
ο μέγας κροταλίας
τα χέρια σου έχεις απλωτά
και γλυκασμόν στ’ @@
με τις ατσάλινες γροθιές
πνίγεις όλα τα φίδια…
Και παίρνει σου να γεύεται
τον εδικόν σου «όφι»
και μες στη ζούγκλα αυτή οργά:
«Υπέροχο μπανόφι!»
Avonidas said
#271, 275. Κι εμένα μου γεννιούνται κατά καιρούς διάφορες υπόνοιες, ενίοτε μέχρι και βεβαιότητες, για το ποιος είναι στην πραγματικότητα ποιος στο διαδικτυακό καφενείο μας. Αυτές τις υπόνοιες τις κρατάω για τον εαυτό μου, για δύο λόγους:
1) επειδή δεν είναι δικό μου το καφενείο
2) επειδή η προσβολή κι η ρετσινιά είναι πράγματα που δεν γίνεται να τα πάρεις πίσω, αν τυχαίνει να κάνεις λάθος (αυτό προφανώς δεν αφορά όσους έχουν το αλάθητο)
gpointofview said
# 279, 280
Στην Μαχαμπαράτα ο βασιλιάς Πάντου τοξεύει δυο ελάφια στην ερωτική τους στιγμή κι αυτά τον καταράστηκαν να πεθάνει όταν θα πάει πρώτη φορά με γυναίκα. Μια από τις δυο γυναίκες του Πάντου δεν τον αρνήθηκε και κάηκε ζωντανή μαζί του στην νεκρική πυρά. Ολα από εκεί προέρχονται(εκτός από αυτά που πήρανε από μας! )
loukretia50 said
Αν και γέλασα με την περιγραφή της φάσης από τον ΓΤ, η άποψή μου για το θέμα είναι
Κανένα πλάσμα μη σκοτώνεις
αν σε ζευγάρωμα ιερό
χαίρεται λίγη αθανασία.
Δεν είν΄αυτό ευθανασία
Την αθωότητα πληγώνεις,
άδικα, σα να εξοντώνεις
πουλιά που πίνουνε νερό
gpointofview said
# 282
Δεν έχεις άδικο αλλά οι απλές υπόνοιες -για μένα- δεν είναι καταδικαστέες, και μένα όταν πρωτοέγραψα κάποια με πέρασε για τρολλ, της είπαν πως δεν ήμουνα κι έληξε το θέμα.
gpointofview said
# 276
Μια μικρή βοήθεια 🙂
aerosol said
#270
Αλέξη απλώς ήθελα να καταλάβω τον τρόπο σκέψης σου και να βεβαιωθώ πως δεν έχανα κάτι σημαντικό. Ασχέτως λέξης, κι εγώ χάρηκα μια ενδιαφέρουσα κουβέντα και σε ευχαριστώ. Θυμίζω πως συμφωνώ ότι το στερεότυπο κλασικά απευθύνεται συχνότερα προς γυναίκες, και κατανοώ το πώς εκλαμβάνεται -αν και δεν μένουν οι άντρες στο απυρόβλητο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση συμβαίνει ένα πιο ιδιαίτερο φαινόμενο.
Επί της ουσίας, συμφωνώ πως το σχόλιο είναι τουλάχιστον εμπρηστικό. Προκύπτει από μια χρόνια και πάγια στάση που έχει γίνει αρκετές φορές αφορμή αντίδρασης.
Δυστυχώς, κάποια στιγμή καταλαβαίνεις πως δεν έχει πολύ νόημα να αντιδράς χωρίς αποτέλεσμα ξανά και ξανά στα ίδια πράγματα. Την νιοστή φορά νιώθεις πως απλά φθείρεσαι. Τα τερτίπια της ανθρώπινης (μη) επικοινωνίας…
Βαδίζω σε λεπτό πάγο, αλλά θα πω κάτι για το ίδιο το στερεότυπο:
Η κουβεντα με ιντρίγκαρε αρκετά και γκούγκλαρα πολύ για να φρεσκάρω κάποιες πληροφορίες. Θεωρείται ακριβές πως οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα νευρωτική συμπεριφορά. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ποικιλία αιτιών, αλλά δεν είναι άσχετη με την σεξουαλική ζωή (είτε ως μια των πιθανών αιτιών είτε ως αποτέλεσμα της νεύρωσης). Ακόμα και οι μη «ψυχιατρίζοντες» εμπειρικά και ανεκδοτολογικά έχουμε μια τέτοια αίσθηση, άποψη που έχω αποκομίσει συζητώντας και με τα δυο φύλα. Αυτό είναι, ας πούμε, η φωτιά πίσω από τον καπνό του στερεότυπου: στατιστικά η προβληματική σεξουαλική ζωή ενδεχομένως να γίνεται συχνότερα αισθητή στην γυναικεία συμπεριφορά απ’ ότι στην αντρική. Αυτό είναι ένα στέρεο και πλήρες αποδείξιμο συμπέρασμα; όχι. Ούτε και είναι δυνατόν να μετρηθεί με ακρίβεια ο ρόλος του σεξ στην δημιουργία των νευρώσεών μας. Ο Λάμπρος, ας πούμε, θυμάμαι πως ασπάζεται τον Βίλχελμ Ράιχ, οπότε κρίνει πως αυτό είναι το βασικό στοιχείο.
[Επιπλέον σκέψη προς διερεύνηση: πόσο έχει χρωματίσει η ανδροκρατούμενη κοινωνία και την ψυχιατρική/ψυχολογική οπτική κατά το παρελθόν; Δεν είμαι ο ειδικός να αποτολμήσω την απάντηση.]
Φυσικά ακολουθεί όντως ο σεξισμός που κάνει την τρίχα τριχιά και χρησιμοποιεί αυτούς τους συσχετισμούς σαν σφυρί με την οποία χτυπάει κατακέφαλα πρωτίστως τις γυναίκες, όταν κρίνει πως πρέπει να «τιμωρηθούν» επειδή δεν προσαρμόζονται σε κάποιον καθορισμένο ρόλο. Αλλά δεν είναι κάθε απαξίωση προϊόν συγκεκριμένης κοινωνικής προκατάληψης: όλοι έχουμε και τα προσωπικά μας κριτήρια, κι όταν θέλουμε να μειώσουμε κάτι γινόμαστε εξαιρετικά εφευρετικοί.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
145
Παντελής Μπουκάλας: Επιμορφωτές προς επιμόρφωση
(…) Ποιος φρονεί ότι το σχολείο καταντάει εξαιτίας τους «καταυλισμός», δηλαδή κάτι πρόχειρο, άτακτο, θορυβώδες, δυσαρμονικό; Μα άνθρωποι με τα μυαλά του επιμορφωτή μας, που δεν διστάζει να αποδώσει αρνητικό περιεχόμενο στον όρο «σταυροδρόμι πολιτισμών». (…)
https://www.ieidiseis.gr/opinions/186538/pantelis-boukalas-epimorfotes-pros-epimorfosi
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
281# Προσπάθησα πιο πριν αλλά δε βγήκε, οπότε ξαναδοκιμάζω αν μου επιτρέπ’ς:
Ειν’ η λυσσάρα ιππαστί
και λέει «Τι μου κάν’ς?»
και σου την κάνει γυριστή
ο μέγας fer de lance
sarant said
274-6-7 Πολλή ρέντα!
281-289 🙂
loukretia50 said
Αν νεαρός βασταγερός
αναζητά αθανασία,
θα παραμένει στιβαρός
όσο κρατάει ο χορός,
ενώ με στυλ και φαντασία
αποδομεί τη δοξασία
πως είν΄ο φόνος τιμωρός
κι εκφράζεται με παρρησία
σε όφι ηδονοβλεψία.
Και με γροθιές ωσάν μπετόν
και ακροβάτη ευλυγισία
σαρδόνια υπομειδιών
ο συμπαγής γόης φιδιών
με περισσή ευαισθησία
πνίγει κακόβουλο ερπετόν
Μα εκδικείται η φαντασία,
γιατί αν χάσεις την ουσία
θα φαίνεσαι αποστατών
Κι ο νέος – πλέρια αφασία
μ’ ένα μπανόφι δαγκωτόν
αναζητά αναισθησία
σε σύμπλεγμα υψιπετών
Avonidas said
#285. Δεν ξέρω, Τζη, εμένα με ενοχλεί πολύ αυτό. Προσπαθώ να το δω από τη σκοπιά ενός νεοφερμένου: έρχεται κάποιος και σχολιάζει για πρώτη φορά στο ιστολόγιο, χωρίς απαραίτητα να μας διαβάζει τακτικά, ή έστω χωρίς να ‘χει πάρει χαμπάρι ότι έχουμε έναν καλικάντζαρο να μας ταλαιπωρεί. Κι εμείς τον αρπάζουμε από τα μούτρα, ή ρίχνουμε μπηχτές μεταξύ μας, «βρε, ποιος να ‘ναι;», «ρε, πού σε ξέρω», «γνωστή φυσιογνωμία», το αντίστοιχο δηλ. του να κάνεις πηγαδάκι και να σκουντάς τους άλλους χαχανίζοντας. Ε, δικαιολογημένα μπορεί ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος μέχρι και να σηκωθεί να φύγει και να μη ξανασχολιάσει ποτέ. Το ότι κάποιοι θα το παραβλέψουν δεν σημαίνει ότι δικαιολογούμαστε να συμπεριφερθούμε έτσι, και ν’ απαιτούμε από τους νεοφερμένους να ‘ναι πιο χοντρόπετσοι!
Χίλιες φορές καλύτερα, λέω εγώ, να μας πιάσει κώτσους ο καλικάντζαρος, παρά να διώξουμε έναν καλοπροαίρετο επισκέπτη. Να σου δώσω ένα περίπου αντίστοιχο παράδειγμα: τότε, προ Χριστού, που ήταν της μόδας οι τηλεφωνικές φάρσες, μπορούσες να βρεις κακό μπελά με κάτι γαϊδούρια που τηλεφωνούσαν και 10 φορές τη μέρα (ή τη νύχτα) και μόλις το σήκωνες το κλείνανε, ή σε κορόιδευαν· Αλλά έστω κι αν είχες έναν τέτοιο κόπανο να σε ταλαιπωρεί όλη μέρα, δε νομίζω ότι θα σήκωνες ένα τηλέφωνο που χτυπάει μέσα στη νύχτα φωνάζοντας «ΑΝΤΕ ΠΗΔΗΞΟΥ, ΡΕ!!» στον άγνωστο στην άλλη άκρη της γραμμής, έστω κι αν ήσουν 99.9% σίγουρος ότι είναι ο φαρσέρ – γιατί μπορεί να ήταν κάποιος φουκαράς που τηλεφωνεί επειγόντως ποιος ξέρει γιατί.
sarant said
292 Δίκιο έχεις. Το κακό είναι ότι τελευταία ο Βάταλος χρησιμοποιεί ονοματεπώνυμα για περσόνες.
ΣΠ said
Τι σας έκανε να σκεφτείτε ότι η Λαμπρινή μπορεί να είναι τρολ; Αυτά που έγραψε ήταν ό,τι θα έγραφε οποιοσδήποτε αντιδρώντας στην χοντράδα του Λάμπρου αν δεν ήξερε αυτόν και τις εμμονές του.
loukretia50 said
292 – 293. Συμφωνώ με τον Αβονίδα, πάντα υποστήριζα ότι είναι προτιμότερο κάθε νεοφερμένος να κρίνεται … απ΄το γραφικό χαρακτήρα! – όπως λέει κι ο Νικοκύρης συχνά.
Είναι άδικο να σ΄αντιμετωπίζουν σαν τρολ όταν δεν είσαι, το έχω ζήσει κι αγανακτώ κάθε φορά που το θυμάμαι.
Avonidas said
#294. Αν δεν ήταν σαφές, ΔΕΝ σκέφτηκα ότι η Λαμπρινή είναι τρολ. Σε άλλες περιπτώσεις αναφερόμουν.
Και γενικά, δεν θα σκεφτώ ότι κάποιος τρολλάρει απλά με το να εκφράσει την όποια άποψη ή να θιχτεί με άλλο σχολιαστή. Όταν κάποιος προσπαθεί να βάλει τους άλλους να φαγωθούνε μεταξύ τους, τότε υποψιάζομαι τρολλάρισμα. Κι ακόμα και τότε, απλά δεν τσιμπάω.
ΣΠ said
296
Έπρεπε να διευκρινίσω ότι εννοούσα το 271.
Νέο Kid said
Παραφράζοντας τον Αλμπέρ Καμύ θα έλεγα : Πρέπει να φανταστούμε το Βάταλο ευτυχισμένο!…
(Έχουμε μια Σισύφεια absurdity εδώ μέσα , όσο να πεις…)
Μαρία said
298
Μέχρι και τα φίδια γάμησαν 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Τι εννοείς Μαρία? Γάμησαν μέχρι και τα φίδια ή γάμησαν μέχρι και τα φίδια? 🙂
(στην κυβέρνησή μας αναφέρεσαι?)
sarant said
Καλό, άντε λεκανόστ!
aerosol said
#299 😀
gpointofview said
# 292
Δεν θα βρούμε άκρη, η διαφορά μας είναι πως εσύ θεωρείς τον χώρο εδώ καφενείο (# 282) και μάλιστα όχι δικό σου αλλά θα ήθελες να επιβάλεις τους δικούς σου κανόνες λειτουργίας και εγώ δεν το θεωρώ καφενείο-και δεν πηγαίνω σε καφενεία για να πιάσω συζήτηση παρότι συνταξιούχος- αλλά σαν ένα στέκι όπου ο,τι ώρα κι αν περάσεις μπορείς ν’ αφήσεις ή να βρεις μια γνώμη, μια πληροφορία που μπορεί να ενδιαφέρει κάποιους, όχι πάντα όλους και με ενδιαφέρει η προστασία αυτού του τόπου από τυχόν κακόβουλους.
Να σου φέρω και γω ένα παράδειγμα σαν τα νυχτερινά σου τηλέφωνα ; Εσύ θα πήγαινες σε κάποιο καφενείο που συχνάζουν γυναίκες πρώτη φορά, χωρίς να ξέρεις καμία και θα δήλωνες το όνομά σου για να συμμετάσχεις στην σεξιστική-σεξουαλική συζήτησή τους ;
Νομίζω πως δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο, δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ επί θέματος που μάλλον δεν ενδιαφέρει πολλούς, μα σ’ε λα βι που λεν οι γάλλοι.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
Στο #211 είχα πει «Για το «σεξ» έχουν να ειπωθούν πολλά και όπου ακούς πολλά, η αλήθεια είναι κάπου αλλού.» και δεν φαίνεται να έχω πέσει έξω.
292. Εγώ συμφωνώ.
Πέπε said
@281, ΓΤ:
Άπαιχτος! Ευχαριστώ για την αφιέρωση. Τώρα που ξεκαθαρίστηκε η παρανόηση (ποιος γαμεί και ποιος σκοτώνει), ανταποδίδω:
Ένας βόας μιαν αυγή
καύλα τον οιστρηλατεί
βγαίνει νά ‘βρει τ’ άλλα φίδια
για να κάνουνε παιχνίδια.
Νεροφίδα σέρνεται,
τόνε βλέπει κι έρχεται:
βρε τι βόας είν’ αυτός,
τι μακρύς και τι χοντρός!
Μ’ έναν τέτοιο φίδαρο
να ‘ριχνα έναν πήδαρο!
-Γεια σου νεροφόδα μου,
καύλα μου κι ελπίδα μου.
-Γεια σου βόα ψωλαρά μου,
δρόσισε τα σωθικά μου!
Άνοιξε τα σκέλια της,
ω χαρές και γέλια της!
Και μπλεχτήκαν σαν κοτσίδα
βόας με τη νεροφίδα.
* * * * *
Μα ένας γέρος έρχεται,
που η ψωλή του κρέμεται.
Ως τα φίδια εμπάνισε,
ζούλεψε και μάνισε.
-Βρε παλιοξετσίπωτα,
δε σας σώζει τίποτα!
Ξεφηκάρωσε ματσούκι,
να κι εκείνη, να κι ετούτη.
Και γυρίζει το ‘να φίδι
και τον τσίμοησε στ’ αρχίδι
και τον εφαρμάκωσε,
κι έτσι τα κακάρωσε.
Φέρνει πάντα ατυχία,
των φιδιών τη συνουσία
όταν πας να τη διακόψεις
για να τα σκοτώσεις.
Πέπε said
282 κλπ:
Ρε παιδιά, δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρει κανείς έναν κόσμιο τρόπο να πει «αγαπητέ νεοφερμένε, αν είσαι όντως εσύ που λες (συγχώρεσε την καχυποψία μου αλλά πρέπει να σου εξηγήσω ότι…) κλπ.».
loukretia50 said
Ωραίος Πέπε!
Βάλαμε και το Γιωργάκη σε αποκριάτικο σπίριτ!
Ωρε, τι τραβάν τα παλληκάρια
που πηδάνε σα λιοντάρια…
————
Αν τα τρολ γλιστρούν σα φίδια και χωθούν στο παραβάν
με κλεμμένο παρανόμι, και δαντελλωτά φοράν,
οι γενναίοι με το όπλο παρά πόδα, δε μασάν.
Εντοπίζουνε το φέικ, ξεμπροστιάζουν μασκαράν,
κι όταν πίνουνε και ξύδια, καταγράφεται συμβάν :
– Έξελθε κατηραμένε όφι, και μη μου κουνάς ουρά,
Αν πεθύμησες μπανόφι να κρατήσουμε σειρά
Π. Παπαδοπούλου said
Μα η δασκάλα εχει δίκιο. Το λεξικό είναι για τα μπάζα. Δημιουργεί σύγχιση.
Η μάνα και άσχετη και ανόητη.
Ενα γραπτό, δε δείχνει το κλίμα μεσα στην τάξη, ούτε τη συζήτηση που πιθανόν έγινε…
Προφανώς και δεν ζητήθηκε η απλή αντιγραφή από το λεξικό.
Και πάλι μπράβο της δασκάλας…
Π. Παπαδοπούλου said
Οσο αφορά τη βαθμολογία στο Ελληνικό Σχολείο, είναι εκτός ελέγχου πια…
Οι πλούσιοι βαθμοί και καλά κάνουν δηλαδή για ναχουν το κεφαλάκι τους ήσυχο, αφαιρεί από τα παιδιά κάθε κριτήριο αυτοαξιολόγησης και μετά τις Πανελλήνιες θλίψη και πόνος, γιατί ενώ περιμένουν 16 και άνω πέφτουν στο 6 και κάτω… Αν αυτό είναι παιδεία υπέρ του μαθητών, ας αποφασίσουν οι γονείς τους…
michaeltz said
Από τις 20/2 μέχρι τις 26/2 γράφετε, και νομίζετε πως σπάσατε το κοντέρ. Κι εγώ, από τα τρεχάματα, σας είδα μόλις σήμερα. Οπότε μπορώ να προσθέσω και το δικό μου σεντόνι, έστω κι αν δεν το δει κανένας σας. Τουλάχιστον θα είναι καλό για την ALEXA!
Λοιπόν, οι μισοί αναφερθήκατε στους όρους «ακριβής» ή «αντικειμενική» αξιολόγηση/βαθμολόγηση. Εγώ υποστηρίζω πως τέτοια δεν υπάρχει. Είναι υποκειμενική 100%.
Αρχίζοντας ας βγάλω το καπέλο στους σχολιαστές των με αριθμ. 140 και 144 σχολίων. Και ας πω μερικούς τρόπους που η αξιολόγηση επηρεάζεται ανάλογα ή δυσανάλογα, και ας σκεφτούμε πόσοι από αυτούς τους τρόπους εξαρτώνται από τους μαθητές. (Στο εξής με μαθητές εννοώ και μαθήτριες)
1. Το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων
2. Ο χρόνος που αφιερώσαμε για την ανάλυση των θεμάτων
3. Η ατμόσφαιρα που μπορούμε να πετύχουμε μέσα στην τάξη (Ελεύθερα συνεργατική ή με άγχος και πολλά ένωθεν πρέπει.)
4. Η μεταδοτική μας ικανότητα (άλλο να τα ξέρεις, άλλο να μπορείς να τα μάθεις στα παιδιά)
5. Η ευρυμάθειά μας (άλλο να φωτίζεις ένα θέμα από μία γωνία πρόσβασης σε αυτά, άλλο να μπορείς να το φωτίζεις από πολλές)
6. Η πνευματική και η σωματική μας υγεία. Συμπεριλαμβάνω εδώ και την εξάρτησή μας από ουσίες. (Αλλιώς όταν πεθαίνω για ένα τσιγάρο, ή πρέπει οπωσδήποτε να πάω αμέσως στην τουαλέτα λόγω διογκωμένου προστάτη, άλλιώς όταν δεν.
7. Οι εμμονές μας και τα όποια συπλέγματά μας (ευκολάκι)
8. Η ποιότητα του κτηρίου/χώρου του σχολείου (σε πολιτισμένο και όμορφο χώρο και η μαθησιακή διαδικασία είναι πιο αποδοτική και η ψυχολογία όλων καλύτερη)
9. Το αν έχω γνώση για τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών. Τρόποι διδασκαλίας, βαθμολόγησης, τρόπος συμπεριφοράς δασκάλων-μαθητών. (Π.χ. στη Σουηδία το αντίστοιχο στο ελληνικό γυμνάσιο είναι το υψηλό στάδιο του Βασικού Σχολείου-Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το ελληνικό Λύκειο είναι σχολειό ξεχωριστό, λέγεται εκεί Γυμνάσιο, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που προετοιμάζει για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πολλά επαγγέλματα. Άλλη η μέθοδος αξιολόγησης στο Βασικό σχολείο, άλλη στο Γυμνάσιο! Γιατί;)
10. Εντοπιότητα (Ας φουσκώσουμε τους βαθμούς των «δικών μας παιδιών», ώστε να βοηθηθούν να πετύχουν στις Πανελλήνιες περισσότεροι μαθητές από τον δικό μας τόπο)
11. Η σειρά που έχουν τα γραπτά στο πακέτο. (Ξεκινάμε «ουδέτερα» αλλά στην εξέλιξη, ανάλογα με τις βλακώδεις ή τις επιτυχημένες απαντήσεις των πρώτων γραπτών αλλάζουμε υποσυνείδητα τα στάνταρ αξιολόγησης)
12. Σχέση μας με τα μέλη τη οικογένειάς μας. (Αν ρίξαμε ένα καυγά με τη γυναίκα μας ή τον άντρα μας είμαστε αυστηρότεροι στη βαθμολογία μας.
13. Αν κάνουμε μία ή δύο διορθώσεις των γραπτών. (Η δεύτερη διόρθωση ΠΑΝΤΑ διαφέρει από την πρώτη, για διάφορους λόγους)
14. Ευανάγνωστο/ορθογραφημένο των γραπτών. (Ακόμα και σε μη φιλολογικά μαθήματα)
15. Ο χαρακτήρας των μαθητών. (Τα «καλά» παιδιά απέναντι σε αυτά που έχουν «προβληματική» συμπεριφορά)
16. Η σχέση μας με τους γονείς (Αν μας πίεσαν -όπως τη δασκάλα-) ή έκαναν αναβαθμολόγηση στο παρελθόν, την πληρώνει το παιδί)
17. (δυστυχώς) Τα τυχόν ιδιαίτερα μαθήματα που κάνουμε ή επιδιώκουμε να κάνουμε στους μαθητές μας.
18. (δυστυχέστερα) Το φύλο και η φυσική ωραιότητα των μαθητών (λιγότερο), των μαθητριών (πολύ περισσότερο)
19. (δυστυχέστατα) Η προέλευση/εθνικότητα των μαθητών.
20. Τα οικονομικά μας προβλήματα. (όταν είναι πολλά, είμαστε πολύ αυστηρότεροι ή επιεικέστεροι στην αξιολόγησή μας)
21. Η αξιολόγηση των αντίστοιχων γραπτών των μαθητών μας από συναδέλφους των άλλων μαθημάτων. (διστάζουμε να δώσουμε βαθμολογία που διαφέρει πάρα πολύ από τη γενικότερες επιδόσεις του μαθητή)
22. Η ιδιοφυία μερικών μαθητών. (Κάποτε ανακάλυψα ότι μια μαθήτρια της Α’ Λυκείου, που τα γραπτά της στη Φυσική ήταν γύρω το 4, ήταν ήδη φτασμένη εικαστική καλλιτέχνιδα, είδα τυχαία ένα πορτρέτο μου που με βοήθησε να δω έναν άλλον εαυτό, βαθύτερο και επιμελώς κρυμμένο. Τι να την κάνει τη Φυσική; αναρωτήθηκα)
23. Το φυσικό περιβάλλον στον τόπο που αξιολογούμε γραπτά. Ακούγεται ανόητο, αλλά είναι αλήθεια.
24. Το μέγεθος των οικισμών όπου βρίσκεται το σχολείο. Στους μικρούς οικισμούς αναπτύσσονται σχέσεις εξωσχολικές, σπορ, κυνήγι, ψάρεμα, ακόμα και συναντήσεις στην καφετέρια που επηρεάζουν την κρίση μας.
25. Ο χρόνος που διαθέτουμε για την αξιολόγηση.
26. Η κοσμοθεωρία μας. (το αν πιστεύουμε στην κοινωνία των Αρίστων ή στην κοινωνία των ευτυχισμένων αλλάζει τις αξίες μας και την αξιολόγηση των μαθητών μας)
27. Το κοινωνικό στάτους ή/και επάγγελμα των γονέων.
28. (και σπουδαιότερο) Ο ρόλος που θέλουμε να παίξουμε στη ζωή των μαθητών, δηλαδή πώς βλέπουμε το επάγγελμά μας, ως βιοπορισμό απλώς ή ως λειτούργημα. (Θέλουμε να αλλάξουμε τον κοινωνικό προκαθορισμό τους, να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να τον αλλάξουν και να κερδίσουν τα «λίγα γραμμάρια της ευτυχίας» του ποιητή ή αντιμετωπίζουμε το μέλλον των νέων ως κάτι που αφορά μόνο τους ίδιους και τους γονείς τους;)
Από όλα αυτά θα αναφερθώ εκτενέστερα μόνο σε ένα. Τον ρόλο που παίζουμε ως δάσκαλοι της Πρωτοβάθμιας Εκπ., της Δευτεροβάθμιας γυμνασιακής και της Δευτεροβάθμιας λυκειακής.
Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφορά στην ψυχοπνευματική και σωματική συγκρότηση των νέων στο Γυμνάσιο και αυτά των νέων σστο Λύκειο. Στο Γυμνάσιο είναι ακόμα παιδιά, στο Λύκειο στα πρόθυρα της ωριμότητας. Και υπάρχει ακόμα μια διαφορά, το Γυμν. είναι υποχρεωτικό, το Λύκειο το επιλέγουν. Στο λύκειο είμαστε καθηγητές ειδικότητας, πρέπει να τα προετοιμάσουμε για την Τριτοβάθμια, ή κάποιο επάγγελμα, στο Γυμν. είμαστε Μύστες των Επιστημών. Στο Γυμν. δεν φοράμε άσπρη εργαστηριακή στολή, φοράμε ράσο. Ο στόχος μας λοιπόν στο Γυμν. δεν είναι να γεμίζουμε τον πίνακα με κατεβατά δεδομένων των επιστημών που διδάσκουμε, αυτά είναι πρόσφορα στο Λύκειο, ο στόχος μας είναι να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τις επιστήμες, όποια υπηρετεί καθένας μας, οπότε η αξιολόγηση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αφορά τελείως διαφορετικές ικανότητες/ δεξιότητες. Και αλλιώς βαθμολογούνται στο Γυμν., αλλιώς στο Λύκειο. Πρέπει να τοποθετήσουμε τους μαθητές μέσα στον κόσμο, με τα καλά του και τα στραβά του, επισημαίνοντας συνεχώς τις σωστές και τις λάθος συμπεριφορές του Homo sapiens. Τα πολιτισμικά, βιολογικά, επισιτιστικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους πρέπει να είναι στο κέντρο του στόχου μας και του στοχασμού μας. Χωρίς να γίνουν αρνητές των πολιτισμικών αξιών, χωρίς να τους πανικοβάλλουμε για τα φαινόμενα υποβάθμισης των όρων επιβίωσης στον πλανήτη, χωρίς να σβήνουμε την Ελπίδα τους για μια ζωή ποιοτική, να τους θέτουμε μπροστά στα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις κάθε νοήμονος όντος στον πλανήτη. Και να τους πείσουμε ότι αξίζει τον κόπο να αγωνιστούν ειρηνικά για να πετύχουν ό,τι αγαθό, αποφεύγοντας ό,τι φαύλο και διχαστικό προσπαθούν να τους πουλήσουν όσοι θεωρούν την απόκτηση υλικών αγαθών ως αποκλειστική μέριμνά τους, με όποια μάσκα κι αν παρουσιάζουν τις επιδιώξεις τους. Να κατανοήσουν ότι τα πάντα μπορούν να είναι εργαλεία ολέθρου ή εργαλεία ζωής και ευτυχίας, ανάλογα με τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσουν. Ύστατη αλλά σπουδαιότατη γνώση: Οι Εξουσίες τείνουν να αυτονομούνται από την κοινωνία για να διαιωνίζουν τα προνόμια που απέσπασαν από αυτήν. Ότι οτιδήποτε ιδιωτικό-privé είναι αποστερημένο -déprivé από τις κοινωνίες.
Δϊδαξα σε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, εδώ και στη Σουηδία, Αγγλικά, Ελληνικά, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά (2η ανάθεση), Βιολογία, Γεωλογία, Γεωγραφία, Ελληνικά ως ξένη γλώσσα. Μπήκα σε τάξη πρώτη φορά το 1963, τελευταία το 2013 (50 χρόνια, με διακοπές). Στο Λύκειο βαθμολογούσα με σχετική επιείκια, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν επίγνωση των δυνατοτήτων/επιδόσεών τους για να κάνουν τις πιο σωστές επιλογές. Στο Γυμν. έχοντας στη σκέψη μου τα Α και Β του Δημοτικού, επειδή ήμουν υποχρεωμένος από το σύστημα, έπαιρναν όλοι 17-20 για την προσπάθειά τους, όσοι προσπαθούσαν, και ένα 13-16 όσοι δεν προσπαθούσαν, για λόγους ανεξήγητους ή απόλυτα εξηγημένους. Όλοι, όμως (ή σχεδόν) απόκτησαν ένα τρόπο οικολογικής σκέψης, που θα τους ήταν πιο χρήσιμος από τη γνώση τής ονοματολογίας όλων των οστών του σώματός τους. Και έκανα πάντα μερικά μαθήματα Σεξουαλικής Αγωγής στην τρίτη Γυμν., ακόμα και τότε που ήταν απαγορευμένα.
Χαρούλα said
#310 Michaeltz 👏🏻👏🏻👏🏻 ρισπέκτ(παππού μου γλώσσα) !!!
Παναγιώτης Κ. said
310. Αποκαλύπτομαι!
Το έστειλα στο μέιλ μου!
Οποία σύμπτωση με την παρ. 22! Είχα παρόμοιο περιστατικό οπότε…ανέκρουσα πρύμναν. (Εντάξει τα Μαθηματικά είναι… κορωνίδα των επιστημών, δανείζουν αλλά δεν δανείζονται και όλα αυτά τα… πατριωτικά αλλά όταν μπροστά μας έχουμε κάποιο ταλέντο στη ζωγραφική, στη μουσική, στο χορό, στη γυμναστική…ας σκεφτόμαστε και αλλιώς).
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
309. Πολύ σωστά τα λες. Έτσι ακριβώς είναι. Εγώ προτείνω η αξιολόγηση των παιδιών να μη γίνεται από τον καθηγητή τους αλλά από μια ανεξάρτητη αρχή ειδική στις αξιολογήσεις. Κατι σαν και αυτό που γίνεται στα μουσικά σχολεία της χώρας. Π.χ. Εθνικό ωδείο. Άλλοι διδάσκουν και άλλοι αξιολογούν. Επίσης επιβάλλεται και η αξιολόγηση των καθηγητών ως προς την γνώση μετάδοσης γνώσεων για να ξέρουν οι γονείς ποιοι είναι αυτοί που διδάσκουν τα παιδιά τους. Είναι δάσκαλοι, καθηγητές ή μήπως είναι όργανα κομμάτων;
sarant said
310 Κάλλιο αργά… που λένε!
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
309. Οι «πλούσιοι βαθμοί» κρατούν τα εννέα από τα δέκα ιδιωτικά σχολεία in business.
Πουλ-πουλ said
Αγαπητέ Srazybo Σήμερα καθαροδευτεριάτικα, που ο υψιπετής αετός μου έξυνε τις κεραίες των πολυκατοικιών, έφαγα ορισμένες φλασιές για το θέμα που συζητούσαμε τις προάλλες. Και λόγω της άνεσης του χρόνου, αργία γαρ, ας αρχίσω:
Τους 65 στα αρχαία και τους 55 στη γλώσσα αντισταθμίζουν ευκολότατα οι 1998 (1 στους 10) στα διηνεκώς αχώνευτα λατινικά, στο θεωρητικο πεδίο. 2. Αν πάρουμε τον τον πίνακα στα σοβαρά, θα διαπιστώσουμε ότι το δυσκολότερο μάθημα των εισαγωγικών είναι η γλώσσα, με δεύτερο τα αρχαία. Και ‘γω, ο αρχαίος, που νόμιζα ότι τα μαθηματικά κυρίως πιέζουν τους μαθητές και δευτερευόντως η φυσική. 3. Όπως όλα στη ζωή είναι σχετικά, έτσι συμβαίνει και με τον πληθωρισμό, κατ’ εξοχήν. Αν έχεις αντίστοιχους διαθέσιμους πίνακες από τη δεκαετία του 70 και πέρα, τότε θα διαπιστώσουμε αν πράγματι υπάρχει πληθωρισμος,ή είναι δική μου άκριτη ιδεοληψία. 4. Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι έσχατο που λέει και το κλισέ. Αν και γρουσούζης, δεν έχω τίποτα εναντίον των υψηλών βαθμολογιών. Το όλο μου θέμα ανάγεται στο εξής: Αν σε μια σχολή η βάση εισαγωγής είναι το 17.5-18 με τι χειρουργικά εργαλεία θα ξεχωρίσεις τα γραπτά; Αν αντίθετα είναι το 12-13, τότε ευκολότατα μπορείς να διακρίνεις το εξαιρετικό ταλέντο, που αν κακογράφος και λίγο χαοτικός, ήταν από τους ελάχιστους που έπιασαν το θέμα υψηλής δυσκολίας. 5. Εσαγωγικές ναι, αλλά όχι μόνο και αποκλειστικά για φύτουλες!
Εν τίνι μέτρο δικός σου Πουλ-πουλ
Στις Δευ 20 Φεβ 2023 στις 11:04 μ.μ., ο/η Οι λέξεις έχουν τη δική τους
Πουλ-πουλ said
Το αργοπορημένο 316 στο 111, για να μην μπερδεύεσεστε.
Πουλ-πουλ said
316
εν τίνι μέτρω, την καθαρεύουσα μου μέσα!
317
Το «μπερδεύεσεστε» ηθελημένο!
gpointofview said
# 310
Τα παιδιά στο σχολείο ενοχλούνται όταν δεν ξέρουν πως βαθμολογεί ο (κάθε) εκπαιδευτικός. Ετσι λένε κέρατο αυτόν που βαθμολογεί σφιχτά, ενώ ΔΕΝ σέβονται αυτόν που χαρίζει βαθμούς γιατί τα παιδιά πρώτα από όλα ζητάνε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, μετά μεγαλώνοντας τα χαλάει η κοινωνία με τις αδικίες της
Οποιος λοιπόν εκπαιδευτικός ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΤΑΙ χωρίζει την εξεταστέα ύλη σε 20 (ή πολλαπλάσιο ή υποπολλαπλασιο του 20) θέματα- κατά το δυνατόν ισοδύναμα (μερικά εύκολα είναι υπερ των αδυνάτων, συνιστάται) και κάθε παιδί ξέρει τι βαθμό θα πάρει ανάλογα με το πόσα θέματα απάντησε σωστά και δεν έχει καμιά αμφιβολία για το αμερόληπτο της βαθμολογίας του εκπαιδευτικού.
Απλά θέλει λίγο κόπο και τρόπο.
Πέπε said
319
Μα αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε μια συγκεκριμένη εξέταση, σ’ ένα διαγώνισμα. Στον βαθμό τετραμήνου όμως; Κάθε μέρα έχεις προφορική συμμετοχή, με περισσότερη ή λιγότερη προσπάθεια και περισσότερο ή λιγότερο αποτέλεσμα. Έχεις ασκήσεις στην τάξη, εργασίες για το σπίτι, συζήτηση. Έχεις απορίες – μεγάλη ιστορία. Δεν υπάρχει τρόπος να θεσπίσεις μια απολύτως προβλέψιμη κλίμακα για όλα αυτά και ο κάθε μαθητής να λέει «θα πάρω τόσο» και να το πετυχαίνει.
gpointofview said
# 320
Απέφευγα όσο μπορούσα (πλην μιας υποχρεωτικής στο α’ τριμηνο, τετράμηνο, εξάμηνο – ανάλογα το πότε) την προφορική εξέταση που ήταν πάντοτε σε βάρος της παρ΄δοσης, η ουσιαστική δουλειά του εκπαιδευικού. Εννοείται πως στην προφορική εξέταση δεν υπήρχε ούτε η σχετική δικαιοσύνη, αφού η ύλη της ημέρας δεν μπορούσε να εξετασθεί δεύτερη φορά αν ο πρώτο απαντούσε σωστά.
Εξ άλλου εγώ μίλησα για βαθμολογία γραπών, στο επίσημο πρόχειρο του α νι-μήνου ήταν δεσμευτική έως 4 βαθμούς απόκλιση πάνω ή κάτω για τον βαθμό του ελέγχου (θα μου πεις ποιός ασχολιότανε και ποιός τα κοίταζε …)
Πέπε said
321
Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά και το να ξέρεις ποιος κατάλαβε πόσο, ποιος άφησε κενά, ποιος θέλει βοήθεια, εξίσου ουσιαστικά είναι κι αυτά. Πλέον δεν υπάρχει διάκριση παράδοσης-εξέτασης: ένα σύστημα που μου βγήκε τελείως φυσικά μέσα στα χρόνια και που έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά βέβαια και μειονεκτήματα ενίοτε.
Επίσης, προσωπικά δίνω πολλή σημασία και στις εργασίες σπιτιού. Και ως μέτρο της συνέπειας και προσπάθειας, και ως τρόπο να λύνουμε (δι’ αλληλογραφίας!) προβλήματα του τύπου «στο τάδε σημείο δεν είναι έτσι αλλά αλλιώς, βλ. κανόνα τάδε, παράδειγμα…», καθώς κάνω αναλυτικές γραπτές παρατηρήσεις, και κάποτε-κάποτε και ως τρόπο επικοινωνίας με τους γονείς.
Stazybο Hοrn said
316: Η κατανομή βαθμολογίας και οι βάσεις εισαγωγής μπορούν να είναι όσο ψηλές, ή όσο χαμηλές, αποφασίζουν αυτοί που βγάζουν τα θέματα του διαγωνισμού εισαγωγής, τον βαθμό και την κλιμάκωση δυσκολίας που αποφασίζουν για αυτά, πάντοτε δε σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες θέσεις (η ζήτηση στα διάφορα τμήματα και σχολές δεν παραμένει σταθερή για όλες, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παιδαγωγικά που ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τα εκάστοτε σημάδια προοπτικών εργασίας σε αυτά).
Έτσι δεν μπορούμε από μια τέτοια διαδικασία να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα για την ποιότητα ή το επίπεδο των εξεταζόμενων.
Η κανονικοποίηση που μπορούμε όμως να κάνουμε πάνω στις βαθμολογίες διαφορετικών εξετάσεων μας επιτρέπει να συγκρίνουμε μεταξύ τους αν οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα ή χειρότερα, πάντοτε συγκριτικά και μόνο. Και παρά την κανονικοποίηση αυτή (που μόνο για συγκρίσεις είναι ωφέλιμη), ποτέ δεν θα μπορείς με σιγουριά να αποφασίσεις αν το συμπέρασμά σου θα αφορά τους εξεταστές ή τους εξεταζόμενους τελικά.
Πουλ-πουλ said
323.
«Έτσι δεν μπορούμε από μια τέτοια διαδικασία να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα για την ποιότητα ή το επίπεδο των εξεταζόμενων.»
Σωστά τα λες, μόνο που δεν ήταν αυτό ακριβώς το θέμα μου, και ούτε νομίζω ότι οι σημερινοί εξεταζόμενοι είναι υποδεέστεροι των παλαιότερων. Από την επαγγελματική μου εμπειρία, και χωρίς να έχω σχέση με την εκπαίδευση, το μόνο που λέω -σε ποιούς, ούτε και εγώ ξέρω- είναι: Ανοίξτε τη βεντάλια της βαθμολογίας, να χωρέσουν όλοι, και οι εργατικοί, και τα ταλέντα.
Είχα συμμαθητή που έγραψε γεωμετρία 2 και μπήκε στη σχολή πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ, γιατί κάλυψε τη διαφορά λύνοντας το βαρβάτο θέμα της τριγωνομετρίας. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο στις μέρες μας είναι απλώς αδιανόητο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ήθελα να σας το θέσω υπόψιν από προχθές εδώ, καθώς είστε αρκετοί εκπαιδευτικοί, αλλά και οι υπόλοιποι, αν σας ενδιαφέρει, τί θέση θα παίρνατε απέναντι στους σπουδαστές, που όλοι μαζί, με τις αιτιάσεις που λένε (αλλά κι αυτά που όλοι παρακολουθήσαμε για τον Γ.Λ, στη λιγναδιάδα) αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν μαζί του μάθημα (2 ώρες την εβδομάδα-Ιστορία Θεάτρου, έμαθα). Η σχολή είναι ιδιωτική,τριετής, ανώτερη (βάσει του νόμου ανήκει στην τρίτη βαθμίδα και ήταν, ως το 2003, ισότιμη με ΤΕΙ) και εποπτεύεται από το υπ.Πολιτισμού-που εγκρίνει τους διδάσκοντες (εξετάζει την τυπική επάρκεια με βάση τα υποβληθέντα με την αίτηση παραστατικά).
https://tvxs.gr/news/ellada/krisi-sti-sxoli-theatroy-texnis-logo-gianni-lignadi-%E2%80%93-ti-lene-foitites-sto-tvxs
Χαρούλα said
ΕΦΗ χαίρομαι και εκτιμώ τα παιδιά που έχουν άποψη και την υπερασπίζονται! Αλλά πρέπει να μάθουν πως στην ζωή δεχόμαστε τις επιπτώσεις των πράξεων μας. Ο αγώνας θέλει και θυσίες.
Όσο για το μάθημα, μπορεί να πάει σε επόμενη εξεταστική όταν θα έχουν νικησει και θα έχουν άλλον καθηγητή. Ελπίζω, τουλάχιστον. Άδεια ηθοποιού δεν υπάρχει. Μπορούν να δουλεύουν ως τότε. Και άλλοι αγωνιστές συνάδελφοι τους, επαγγελματίες, να τους βοηθούν εργασιακά.
Αλλά😊, πιο ειδικά για την συγκεκριμένη περίπτωση, την ταμπακιέρα. Εγώ θεωρώ υπερβολική αυτήν την αντίδραση για κάποιον που δεν είναι ο καθεαυτού ένοχος. Αλλά απλά έκανε κάτι που τουλάχιστον οι μισοί στην κοινωνία θα το κάναμε. Υπερσσπίστηκε τον αδελφό του.