Ένα χρόνο πόλεμος…
Posted by sarant στο 24 Φεβρουαρίου, 2023
Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ξεκίνησε το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2022 όταν η Ρωσία εισέβαλε από πολλά σημεία ταυτόχρονα στο έδαφος της Ουκρανίας, σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την ονόμαζε η ρωσική ηγεσία (και νομίζω πως ακόμα την ονομάζει έτσι). Αλλά βέβαια ήταν πόλεμος, που δεν διάρκεσε τρεις μέρες ή μια βδομάδα, όπως ίσως σκέφτονταν στο Κρεμλίνο, παρά έκλεισε σήμερα χρόνο χωρίς να φαίνεται ορατή κάποια προοπτική τερματισμού, είτε στο πεδίο των μαχών είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κι ενώ έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και ανυπολόγιστες καταστροφές στις υποδομές της Ουκρανίας.
Είναι ένας ιδιότυπος πόλεμος, που έχει σε ένα βαθμό χαρακτηριστικά εμφυλίου, σε ένα βαθμό πολέμου μεταξύ δύο κρατών και σε ένα βαθμό παγκόσμιου πολέμου, καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ (και γενικά της λεγόμενης Δύσης) προσφέρουν πολύ σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία. Χάρη και στη βοήθεια αυτή, αλλά και στον ηρωισμό του ουκρανικού στρατού, οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να ανακαταλάβουν εδάφη που είχαν προσωρινά καταληφθεί από τους Ρώσους -με καφεκίτρινο στον χάρτη, ενώ με ροζ φαίνονται τα ρωσικά εδαφικά κέρδη. Στον χάρτη βλέπετε επίσης τα ντε φάκτο σύνορα των περιοχών που έλεγχαν οι αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ, όπως και τα όρια των τεσσάρων επαρχιών που προσάρτησε η Ρωσία με παράνομα δημοψηφίσματα, χωρίς μάλιστα να τις ελέγχει σε όλη τους την έκταση.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2022, μια μέρα μετά τη ρωσική επίθεση, είχα γράψει στο ιστολόγιο:
Οι συνέπειες της χτεσινής απόφασης του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά πάσα πιθανότητα θα σημαδέψουν την εποχή μας σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας και μόνο καλές δεν θα είναι, για τους απλούς ανθρώπους στην Ουκρανία, τη Ρωσία και στην Ευρώπη.
Η οποία Ευρώπη είναι η μεγάλη ηττημένη της σύγκρουσης καθώς κινδυνεύει να βγει βαριά τραυματισμένη, με το κύρος της εξαερωμένο και βυθισμένη σε ενεργειακή και οικονομική κρίση -ενώ οι Αμερικανοί, που σε μεγάλο βαθμό εξώθησαν τα πράγματα ως εδώ, θα βρουν αγορές για το υγροποιημένο φυσικό αέριό τους που θ’ αντικαταστήσει το ρωσικό.
Η πρόβλεψη για τον βαρύ τραυματισμό της Ευρώπης δεν έχει, ευτυχώς, επαληθευτεί, τουλάχιστον όχι ακόμα ή όχι σε μεγάλο βαθμό. Αλλά και γενικότερα, στον ένα χρόνο που πέρασε, διαψεύστηκαν πολλές προβλέψεις. Ούτε η Ουκρανία συνθηκολόγησε μέσα σε λίγες μέρες, ούτε η ρωσική οικονομία κατέρρευσε από τις κυρώσεις, Η πρόβλεψη που δεν φαίνεται να διαψεύδεται, είναι ότι δεν φαίνεται στρατιωτική λύση στον ορίζοντα. Ποιο λοιπόν μπορεί να είναι το τέλος στο μακελειό;
Η Ρωσία ασφαλώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού ο χρόνος δουλεύει εναντίον της, καθώς οι Ουκρανοί θα εξοπλίζονται με ολοένα και ισχυρότερα όπλα. Βέβαια, έχει εδαφικά κέρδη, αλλά να θυμηθούμε ότι στον Πρώτο πόλεμο η Γερμανία συνθηκολόγησε ενώ ο στρατός της βρισκόταν μέσα στη Γαλλία και χωρίς να έχει πέσει τουφεκιά σε γερμανικό έδαφος (αν κάνω λάθος διορθώστε με).
Τον τελευταίο καιρό οι Ρώσοι σημειώνουν αργή και βασανιστική πρόοδο, με βαριές όμως απώλειες, ιδίως στο μέτωπο του Μπαχμούτ, όπου χύνεται αίμα για το κάθε χωριό, σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά -είπαμε, πρώτος παγκόσμιος. Και οι δυο πλευρές φαίνεται να επιδιώκουν ένα συντριπτικό πλήγμα στον αντίπαλο, που θα τον κάνει να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά προς το παρόν τέτοια προοπτική δεν φαίνεται πιθανή. Κι έτσι, το φονικό και οι καταστροφές συνεχίζονται.
Άραγε, του χρόνου τέτοια μέρα τι θα γράφουμε; Εσείς τι προβλέπετε;
Stazybο Hοrn said
Γιατί στην αιτιατική ο τίτλος;
dimosioshoros said
Είναι κάτι σαν «Ένα χρόνο (τραβάει/συνεχίζεται) πόλεμος…».
dimosioshoros said
Ή «Ένα χρόνο (τραβάει/συνεχίζεται) ο πόλεμος…».
dimosioshoros said
Ή «Ένα χρόνο πόλεμο…».
Φώτης said
Καλησπέρα από μένα.
Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη.
Νομίζω όμως ότι περισσότερο κερδισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν βγει οι Αμερικανοί. Μέσω του Biden, κατάφεραν όχι μόνο να αναστήσουν το ΝΑΤΟ (το οποίο είχε σε μεγάλο βαθμό υπονομέυσει ο Τραμπ) αλλά και να συνασπίσουν όλη την Ευρώπη εντός του ΝΑΤΟ με τους εαυτούς τους στην ηγετική θέση.
Φαίνεται πως η Σουηδία και η Φινλάνδία θα ενσωματωθούν κι αυτές στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι που πριν μερικά χρόνια πριν φαινόταν αδιανόητο.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1 Για το κακόηχο του -σχρ-…-σπ-
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
«Χίλια χρόνια πόλεμος»,
έκφραση για μια κατάσταση που δεν αφορά/δεν έχει επιρροή στον ομιλούντα και θέλει να πει ότι δεν τον νοιάζει κι αν συνεχίζεται. Το λέγαμε -και το λέω. Παράδειγμα: μια φορά, όταν σ΄ένα τουριστικό ταξίδι, τέτοιες μέρες-απόκριες στη Βενετία, ο καιρός ανάγκασε το πλοίο και προσάραξε ανοιχτά στο Γύθειο, μας τηλεφώνησε από κει ο εκδρομέας πατέρας μου για να μας πει ότι αποκλειστήκανε, αλλά μην ανησυχούμε, για κείνον «χίλια χρόνια πόλεμος» (συνταξιούχος γαρ).
Παναγιώτης K. said
1. Παρατηρητικότητα και σχόλιο μαζί!
sarant said
5 Ισχύει. Αν και για τη Σουηδία, η Τουρκία κάνει κορδελάκια.
sarant said
7 Α τι ωραία έκφραση!
Παναγιώτης Κ. said
Ρωτήθηκα πριν ένα μήνα ποια θεωρώ τα πιο σημαντικά ζητήματα στην Ελλάδα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αναθεωρητική Τουρκία και οι επιδημίες τύπου Κόβιντ ήταν η απάντηση την οποία δεν αλλάζω, έστω και αν έγινε ο καταστρεπτικός σεισμός στην Τουρκία.
Αιμ said
Επίσης στη γραμμή επάνω το …ptolemos-2/ … μάλλον δεν θα βοηθήσει στην αρχειοθέτηση
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα. Τι προβλέψεις να κάνουμε. Εδώ δεν είμαστε σίγουροι για τα όσα διαβάζουμε. Αλλοί στα παιδιά που χάνονται και στους Ουκρανούς που περνάνε τα μύρια βάσανα. Ας ευχηθούμε να τελειώσει ο πόλεμος μέσα στο 2023. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι στα ύψη και θα αναγκάσει την Ευρώπη να βρει λύσεις στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αν προλάβει πριν γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπερη.
leonicos said
Νομίζω ότι, στη Ελλάδα τουλάχιστον, η Ρωσία ήταν πιο συμπαθής από τις ΗΠΑ, ακόμα και στην μετα-σοσιαλιστική εποχή της. Ήταν ο μόνος τρόπος, οι ίδιοι οι ρωσοι, ν’ αναστρέψουν αυτή τη συμπάθεια.
Κατά τον Β΄ΠΠ, υπήρχαν γερμανοί στη Γερμανία που έλεγαν ότι πχ με τον διωγμό των Εβραίων και λοιπών, η Γερμανία θα γινόταν αντιπαθής σαν χώρα. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα και με τη Ρωσία, και υπάρχουν πολλοί ρώσοι που το υποστηρίζουν.
Προβλέψεις άλλου είδους δεν είμαι ικανός να κάνω, διότι δεν έχω τα προσόντα
leonicos said
η Γερμανία θα γινόταν αντιπαθής σαν χώρα
η Γερμανία θα γινόταν αντιπαθής ως χώρα
Διόρθωση για να με κοροϊδεύει ο νοικοκύρης. Το τηρώ αλλά μου ξεφυγε, γιατί δεν είναι φυσικό
Πουλ-πουλ said
Εδώ ένας δυναμικός χάρτης των εξελίξεων του πολέμου στο πεδίο:
https://www.lemonde.fr/international/article/2023/02/17/les-cartes-de-la-guerre-en-ukraine-depuis-l-invasion-russe-de-fevrier-2022_6118209_3213.html
nikiplos said
Καλημέρα. Τεχνικά μιλώντας είναι ένας πειραματικός πόλεμος. Ως πόλεμος θα είχε λήξει σε 6 μήνες (με βαρύτατες βέβαια απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό) εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε Αεροπορία. Είναι ένας ιδιότυπος πόλεμος χωρίς αεροπορία, γι’ αυτό και τραβάει εις μάκρος. Εικάζω πως θα είναι αποτέλεσμα συμφωνιών με τη Δύση, η μη χρήση της Αεροπορίας.
Pedis said
Πλέον η πρόβλεψη για κανονικό Γ’ ΠΠ είναι μπανάλ. Και τα μικρά παιδιά το ξέρουν ότι θα γίνει.
—
Νικοκύρη, το ιστορικό ανάλογο της Γερμανίας του Α’ ΠΠ που λες είναι ατυχές και άσχετο. Να μην προβώ σε σεντονιάδα. Είναι φανερό.
—
Από πού ξεσήκωσες τον χάρτη;
Stelios Kornes said
Καλημερα. Ειμαι απο τους ελαχιστους ελληνες, που δεν εχουμε ειδικευση επι των διεθνων ζητηματων. Ας ευχηθω μονο, να μην ειναι δυνατη η επαναληψη του αρθρου αυτου τον επομενο χρονο…
atheofobos said
Επειδή δεν είναι γενικότερα επιθυμητό στην Δύση να νικηθεί η Ρωσία, γεγονός που ούτε ο Μπάιντεν θέλει, η μόνη διαφαινόμενη λύση είναι η νομενκλατούρα της Ρωσίας που σήμερα στηρίζει τον Πούτιν να τον απομακρύνει από την εξουσία και να προβεί σε συνθηκολόγηση με την Ουκρανία, η οποία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας ή κάποιο είδος αυτονομίας της.
sarant said
12 Aυτό είναι το URL, αλλά πού φαίνεται ;
17 Χωρίς αεροπορία, πρώτος παγκόσμιος δεν λέμε;
18 Ο χάρτης από το tvxs
20 Ο Μακρόν προχτές είπε ότι κάποιοι σύμμαχοι θέλουν τη συντριβή της Ρωσίας
Δύτης των νιπτήρων said
Είδα ένα άρθρο του γνωστού (Παπα)Ρατσένκο, που δυστυχώς έχει paywall και βαριέμαι να το ψάξω τζάμπα – αλλά κάνει παραλληλισμό με τον πόλεμο της Κορέας και το τέλος του, που μου φαίνεται κάτι πιθανό.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα.
Ας βάλω κι εγώ στη ρουλέτα με τις προβλέψεις μια αδιάψευστη πρόβλεψη: Σε τρία τέρμινα θα έχει τελειώσει.
Δε νομίζω πως μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς· να μην ξεχάσετε πως το πρωτοείδατε εδώ, ε; 🙂
19 Ίσως ο μοναδικός… Τι άλλο θα δουμε πχια; Ταξιτζή χωρίς λύση για όλα τα προβλήματα, από πιτυρίδα ως κλιματική αλλαγή; Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς; Τον Αη-Βασίλη;
gpointofview said
Αυτά με τον Τρίτο Παγκόσμιο θυμίζουν Λάμπρο προ νι-ετίας …
Παγκόσμιος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν γίνεται , αυτοί συνενοούνται κρυφίως περισσότερο και από τους ΠΑΟ με ΟΣΦΠ. Ηδη φαίνεται συμφωνία για το τι όπλα θα χρησιμοποιούν, θαναι κι άλλα που δεν φαίνονται.
ΓΠΠ χωρίς Κίνα από την μια μεριά δεν γίνεται, άρα τραβάει ακόμα μακριά η βαλίτσα.
Ο (τοπικός) πόλεμος θα λήξει όταν το ρούβλι αποκτήσει τα ίδια προνόμια με το δολλάριο και το ευρώ, η άρνηση της Ρωσίας να τα δέχεται αντί χρυσύ ήταν η κυριότερη αφορμή για τις ουκρανικές προκλήσεις που άναψαν την φλόγα
Alkis said
Στον χαρτη δεν φαίνεται η Υπερδνειστερία, στην οποία πολλοί φοβούνται ότι θα επιτεθεί η Ουκρανία .
Pedis said
# 21 γ – Και αυτό, το tvxs, από ποιον; (Την κολοκυθιά θα παίξουμε.)
# 22 – Έχει πλάκα η «μελέτη» για ιστορικά ανάλογα. Αν, δε, είχε επιτυχία, θα έπρεπε εδώ και 2,5 χιλ. χρόνια να επαναλαμβάνεται ένα και μοναδικό μοτίβο.
π2 said
Στις προβλέψεις ήμουν πάντοτε κάκιστος. Προτού δω την ανάρτηση πάντως, σχολίαζα αλλού το πιο περίεργο κλισέ στον δημόσιο λόγο για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
voulagx said
Προς μια νέα (αν)ισορροπία τρόμου
https://www.efsyn.gr/politiki/i-apopsi-tis-efsyn/379770_pros-mia-nea-anisorropia-tromoy
michaeltz said
Η παγκόσμιες ισορροπίες τρόμου είναι αυτές που κινούν, πλέον, την Ιστορία. Από αυτήν την άποψη ήταν φανερό ότι η Πτώση του Τείχους θα είχε ολέθριες συνέπειες στα φτωχαδάκια, αφού είχε εκλείψει το αντίπαλο στον Δυτικό Καπιταλισμό δέος. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε είχαμε αργή αλλά σταθερή προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων (ντυμένων πορτοκαλί συνολάκια) και επέκταση του ζωτικού γι’ αυτά χώρου, μέχρι που έφτασαν να θέλουν να βάλουν πυραύλους σε απόσταση μερικών δευτερολέπτων από όλους τους στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους μέσα στη Ρωσία. Χωρίς να είμαι αναλυτής διακρατικών και στρατηγικών προβλημάτων δεν βλέπω άλλο τρόπο αντίδρασης του Πούτιν, αν δεν ήθελε να μπει στο περιθώριο της Ιστορίας. Σας επισημαίνω ότι η απειλή εξουδετέρωσης όλων των ρωσικών αμυντικών συστημάτων μερικά λεπτά μετά την εκδήλωση της ενδεχόμενης νατοϊκής επίθεσης θα ήταν δυνατή πριν προφτάσουν οι Ρώσοι, όχι απλώς να ανιχνεύσουν την επίθεση αλλά και, έστω, να απασφαλίσουν τα σιλό των εγκατεστημένων στο έδαφός τους πυραύλων.
Τολμώ την πρόβλεψη πως με τους Αμερικάνους να χτυπούν το ντέφι του αρκουδιάρη και η ρωσική αρκούδα να κάνει τούμπες κάθε που θα έπαιρνε εντολή από τον αρκουδιάρη, θα μπαίναμε σε έναν νέο μεσαίωνα στον τομέα των σχέσων Κεφαλαίου-Εργασίας.
Όχι ότι δεν πάμε, έτσι κι αλλιώς, προς αυτόν…
michaeltz said
29. στον τομέα των σχέσων Κεφαλαίου-Εργασίας.
Σχέσεων, προφανώς.
sarant said
22 Κρίμα, θα μείνουμε με την απορία
25 Ναι, δεν φαίνεται χωριστά. Το άκουσα κι εγώ αυτό για ουκρανική επίθεση εκεί -δύσκολο το βρίσκω.
nikiplos said
18@ Αν οι πλούσιοι αποφασίσουν να ασπαστούν τον δρόμο της τιμής Μπουσιντό, και να κάνουν ομαδικά σεπούκου, ναι θα γίνει Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος όπως οι άλλοι δύο. Τα όπλα μαζικής καταστροφής φθάνουν σε δυνατότητες αφανισμού έως και 200 μέτρων κάτω από το έδαφος. Το πυροκλαστικό κύμα, ακόμη και των συμβατικών όπλων έχει ανεβάσει θερμοκρασίες που διατηρούνται αρκετά δευτερόλεπτα κι όχι κλάσματα, όπως οι παλιές εκείνες του Β’ Παγκοσμίου. Έτσι λοιπόν δεν θα δούμε πια τον ηρωικό λοχία Σώντερς μπαρουτοκαπνισμένο να βγαίνει από κάνα χαράκωμα, αλλά μόνο το αποτύπωμα της σκιάς του σαν τον άνθρωπο της Χιροσίμα. Κι όλα αυτά χωρίς πυρηνικά το τονίζω.
Δεν είναι όπως παλαιά, που θα σκοτώνονται οι χαχώλοι στο μέτωπο και οι πορφυρογέννητοι γόνοι θα μαμούν τα δροσερά κορίτσια στα μετόπισθεν…
Για «γενικευμένο παγκόσμιο» κι «ότι βρέξει ας κατεβάσει», επίσης το βλέπω δύσκολο για τη Δύση με τους παχυλούς μισθούς, εξόν κι αν στείλουν τίποτε μετανάστες, που και πάλι, μετανάστες είναι μαλάκες δεν είναι. Η Δύση θα πολεμήσει με κλώνους: μη επανδρωμένες φονικές μηχανές. Προς ώρας δεν προκάμουν να τις φτιάξουν, εξού και η σπουδή του Πούτιν για το Ουκρανικό. Δουλεύουν όμως ταχύτατα, αλλά το πρόβλημα είναι πως οι Κινέζοι σε αυτόν τον τομέα, … προηγούνται…
nikiplos said
20@ Θέλουν δεν θέλουν ο Μπάϊντεν και η Δύση, για να νικηθεί κάποιος πρέπει να τον νικήσεις… Η Ρωσία δεν είναι αντίπαλος που τον νικάς. Διαθέτει το μεγαλύτερο και βαρύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών κεφαλών. Δεν νομίζω να κάτσει να χάσει χωρίς να το κάνει κούγκι. Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων.
Alexis said
Τις πρώτες μέρες του πολέμου οι Ρώσοι προχώρησαν πολύ γρήγορα και έφτασαν στις παρυφές του Κιέβου. Όλα έδειχναν ότι επίκειται η κατάληψη του Κιέβου και η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι, οπότε ο αντικειμενικός τους στόχος θα είχε επιτευχθεί. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί προετοιμάζονταν για τη ρωσική επίθεση στήνοντας οδοφράγματα και οχυρώνοντας ποικιλοτρόπως την πόλη.
Τι ήταν αυτό που τους έκανε να αναδιπλωθούν και να μην επιτεθούν τελικά στο Κίεβο;
Φοβήθηκαν κάτι;
Μεσολάβησε κάτι άλλο και άλλαξαν σχέδια και στρατηγική;
Alexis said
#29: Τολμώ την πρόβλεψη πως με τους Αμερικάνους να χτυπούν το ντέφι του αρκουδιάρη και η ρωσική αρκούδα να κάνει τούμπες κάθε που θα έπαιρνε εντολή από τον αρκουδιάρη, θα μπαίναμε σε έναν νέο μεσαίωνα στον τομέα των σχέσεων Κεφαλαίου-Εργασίας.
Και τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι μια ισορροπία τρόμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μπορεί να σημαίνει καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους;
nikiplos said
Να προσθέσω σε ό,τι μας αφορά, πως η έναυση του Ουκρανικού Πολέμου ήταν πολύ κακή για τη χώρα μας. Αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τον παγκόσμιο/ηγεμονικό ρόλο της γείτονος χώρας. Με δυσμενή εξέλιξη για εμάς σε επιμέρους ζητήματα (ΑΟΖ, οικονομικές ζώνες κλπ). Ανέκδοτο εδώ και έναν χρόνο η «απομόνωση» του Ερντογάν που παπαγαλίζουν τα ΑΡΔάκια στην TV.
Μια επιδείνωση αυτής της κατάστασης θα φέρει φυσικά ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Η Βίαιη φτωχοποίηση 23 εκατομυρίων περίπου κατοίκων που προκάλεσε ο σεισμός, δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή και μια χώρα από μόνη της δεν είναι δυνατόν να αντέξει και να αποσβέσει βίαιη αποσάρθρωση του 1/4 του πληθυσμού της. Φυσικά αυτή η επιπλέον ανάγκη ενίσχυσης που απαιτείται θα αρθεί από αλλού, από γειτονικές περιοχές/σφαίρες επιρροής.
(η Επιρροή γράφεται με δύο ρ και το επηρεάζω με ένα γαμώ τον μπελά μου! )
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
28, Με πρόλαβες! Είχα κοπιάρει όλο το κείμενο κι έλεγα αργότερα το κατεβατούλι 🙂
θα βάλω να φαίνεται το φινάλε :
24.02.2023, 08:46
ΕΦ.ΣΥΝ.
Προς μια νέα (αν)ισορροπία τρόμου
(…)Πριν από λίγες εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ουκρανική σύρραξη και την ανεπίλυτη σινο-αμερικανική κρίση στην Ταϊβάν, οι αρμόδιοι επιστήμονες αναπροσάρμοσαν τον μεταφορικό δείκτη του περίφημου «Ρολογιού της Συντέλειας» (Doomsday Clock) στα μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, που είναι η πλέον σύντομη (διάβαζε: ανατριχιαστικά επικίνδυνη) ένδειξη όλων των εποχών. Το 1991 το «ρολόι» ήταν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα…
Georgios Bartzoudis said
Αυτό που ξέρω πολύ καλά, είναι ότι έγινα άθελά μου ένας από τα εκατομμύρια πολιτών της Ευρώπης που ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ τον πόλεμο στην Ουκρανία! Προβλέπω ότι θα οφείλω μερικά «τοκοχρεωλύσια» και μετά τη λήξη του πολέμου, όποτε και να έρθει (Αμήν!).
Οι πιο ωφελημένοι είναι ΟΛΟΙ οι Αμερικανοί. Στην Ευρώπη ωφελημένοι είναι κυρίως όσοι παράγουν όπλα: Αδειάζουν τις αποθήκες τους από υλικά ξεπερασμένες τεχνολογίας, διαφημίζουν εκείνα της προηγμένης τεχνολογίας και ενισχύουν την παραγωγικότητα των εγκαταστάσεών τους. «Παράπλευροι» ωφελημένοι είναι όσοι (Ευρωπαίοι και μη) ασχολούνται με λαθρεμπόριο όπλων, υδρογονανθράκων, τροφίμων κλπ.
Οι πιο αδικημένοι είναι οι Ουκρανοί και Ρώσοι που απεδήμησαν, ή θα αποδημήσουν, εις τόπον χλοερόν ή θα είναι σακάτηδες στο υπόλοιπο της ζωής τους. Ο λαοτζίκος της Ουκρανίας (ουκρανόφωνος και ρωσόφωνος) θα υπομένει για ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ χρόνια τις στερήσεις και την φτώχεια καταραμένη.
Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι νυν ωφελούμενοι δεν θα έχουν προσδοκίες επαρκούς οφέλους. Προβλέπω ότι αυτό θα γίνει εντός έτους, περίπου. Η Ουκρανία θα κληθεί «να τα βρει» με τη Ρωσία, δηλαδή θα εγκαταλειφθεί. Το χάπι θα χρυσώσει με «ανθρωπιστική» βοήθεια, ανασυγκρότηση κλπ, δηλαδή οι ωφελημένοι του πολέμου θα επιστρέψουν ένα πολλοστημόριο από τα «λάφυρα» που θα έχουν αποκομίσει.
Υ/Γ: Ακούω (και διαβάζω) προσεχτικά τις ειδήσεις του πολέμου. Τίποτα δεν παίρνω τοις μετρητοίς. Όπως συμβαίνει σε ΚΑΘΕ πόλεμο, ΚΑΘΕ εμπόλεμος έχει το «δικαίωμα» να λέει όσες αλήθειες και όσα ψέματα του συμφέρουν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μαύρες σκέψεις για την εξέλιξη, από την έναρξη κιόλας, με «γραμμένη» την Ε.Ε για πόλεμο στα σύνορά της…
«Θα γίνει απόψε»: Πώς έμαθε η Γερμανία την επικείμενη εισβολή
«…νέες αποκαλύψεις του αντικαγκελάριου και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος μιλώντας στο περιοδικό Stern αποκαλύπτει ότι ενημερώθηκε επίσημα από την αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο για την «επικείμενη εισβολή» το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου.
«Νωρίς το βράδυ δεχθήκαμε επίσκεψη στο Βερολίνο από την αμερικανική πρεσβεία, μας ενημέρωσαν για τις εξελίξεις» αναφέρει. «Έλαβα ένα φάκελο που έγραφε: Θα γίνει απόψε. Ενημερώθηκα ότι οι Ρώσοι είχαν αρχίσει να αποψύχουν αποθέματα αίματος, ότι φόρτωναν ήδη εκτοξευτές πυραύλων, ότι έβαζαν διακριτικά σήματα στα οχήματα και ότι τα στρατεύματά τους κατευθύνονταν στα σύνορα. Ήταν πια ξεκάθαρο: επίκειται πόλεμος, αυτή ήταν η πικρή πραγματικότητα». …»
https://www.ieidiseis.gr/kosmos/186369/tha-ginei-apopse-pos-i-germania-emathe-gia-ton-polemo-stin-oukrania
michaeltz said
29. Τίποτε το επαληθεύσιμο λογικά με μια επιφανειακή θεώρηση του σημερινού στάτους κβο. Περισσότερο σκέπτομαι το ότι ένα πολυπολικός κόσμος είναι σταθερότερος από έναν ολιγοπολικό, αφού η παγκόσμια ισορροπία είναι σταθερότερη όταν στη ζυγαριά των εξελίξεων μπαίνουν τα συμφέροντα διαφόρων κοινωνιών με διαφορετικές ανάγκες, παραγωγικές δυνατότητες, πληθυσμιακές παραμέτρους, πρότυπα συμπεριφοράς, θρησκευτικές πεποιθήσεις, μορφωτικό επίπεδο, ακόμα και γεωφυσικό ανάγλυφο κ.ά. Αυτό, έστω στα πλαίσια τού καπιταλισμού. Άλλωστε και η παλιά Σοβιετική Ένωση ήταν ένα κράτος με Κρατικό Καπιταλισμό, πολύ μακρυά από τον κοινωνικό σοσιαλισμό (ούτε λόγος για τον κομμουνισμό!).
sarant said
36 Δυστυχώς έτσι είναι
Γιάννης Π. said
Να μην ξεχνάμε ότι σαν σήμερα ξεκίνησε η επανάσταση του ’21 με τη διάβαση του Προύθου από τον Αλ. Υψηλάντη και τη δημοσίευση της επαναστατικής προκήρυξης «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»
ΓιώργοςΜ said
Άλλη μια διάσταση
https://www.news247.gr/perivallon/greenpeace-chartis-tis-perivallontikis-katastrofis-apo-tin-eisvoli-stin-oykrania.9952158.html
Πέπε said
> Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία…
Πολύ φοβούμαι πως δε συμπληρώνεται ούτε μέρα από τον πόλεμο. Μόνο από την έναρξή του.
ΓΤ said
Βαθύ, μεστό και, προπάντων, λεξιλογικό.
Πέραν αυτών, το σημερινό -προϊόν βαριεστημάρας- προχειρογράφι μού έδωσε ανείπωτη χαρά, αφού, διά του #38, εξεφράσθη ο Σερρών Πεταίν και αναγάλλιασε η ψυχή μου η πυταίν.
Επιπλέον, δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί, όταν έφτασα στο «Στον χάρτη βλέπετε», πήγα καρφί ο δυσσεβής στο «να, Λόλα, ένα μήλο».
Την κάνω για ουίσκι, αφού το άδειο στομάχι αναδεικνύει καλύτερα το μπουκέτο αρωμάτων. Θα συνεχίσουμε με κάτι πονηρά σε Α’ Αζερμπαϊτζάν και Γ’ Πολωνίας, και θα κλείσουμε σε καταγώγια με όμαιμους περιμένοντας τη μαφιόζα την Μπελγράνο.
Μια γαμάτη Παρασκευή ξεκινά.
😛
Παναγιώτης K. said
17. Για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιεί την αεροπορία της η Ρωσία;
Υπάρχει κάποια εξήγηση;
xar said
Πολύ φοβάμαι ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η πρόβλεψη για τον βαρύ τραυματισμό της Ευρώπης δεν θα επαληθευτεί. Γλύτωσε έως τώρα τα χειρότερα γιατί έτυχε ο φετινός χειμώνας να είναι από τους πιο ζεστούς, επιτρέποντας, μαζί με τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, τη διατήρηση ασυνήθιστα υψηλών αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου.
Ωστόσο, το κόστος ενέργειας, μετά την αποκλιμάκωσή του, παραμένει διπλάσιο και παραπάνω σε σύγκριση με πριν τον πόλεμο. Οι αγωγοί φυσικού αερίου (όλοι, όχι μόνο οι ρωσικοί) αποτελούν πλέον ιστορία, νέοι δεν πρόκειται να κατασκευαστούν, αφού δείχθηκε ότι σε οποιαδήποτε σύρραξη είναι εύκολο το σαμποτάρισμά τους. Άρα μένουμε μόνιμα με το LNG, που έχει μεγαλύτερο κόστος.
Αποτέλεσμα είναι να έχει πληγεί μόνιμα η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Φοβάμαι ότι περνάμε σε έναν κύκλο με υψηλό πληθωρισμό και συγκριτικά στάσιμους μισθούς για να αναπληρωθεί μέρος της ανταγωνιστικότητας. Δηλ. μια φτωχοποίηση της Ευρώπη, για να πλησιάσει τα (χαμηλότερα) επίπεδα διαβίωσης του μη δυτικού κόσμου. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι με ιδεολογικά αντίβαρα, όπως το πρασίνισμα της οικονομίας, για να μην φέρνουν πολλές αντιρρήσεις οι μουζίκοι. Επειδή όμως τόσα χρόνια φιλελευθερισμού έχουν μάθει τους μουζίκους να κοιτάν πρώτα την τσέπη τους, έχουμε ήδη παρενέργειες στο πολιτικό επίπεδο με στροφή πολλών στην ακροδεξιά. Οι από πάνω προσπαθούν να κρατήσουν τα κόζια καταπατώντας βασικές αρχές της ίδιας τους της ιδεολογίας (ή έστω αυτής που θεωρητικά έχουν), επιβάλλοντας περιοριστικούς κανονισμούς (π.χ. για fake news, έλεγχος ΜΜΕ κτλ.).
Και έπεται (αλυσιδωτή) συνέχεια…
kolokotronis said
Εφόσον οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καταφέρουν να διαμοιράσουν, μεταξύ τους, τα ιμάτια (τον πλούτο και τις πηγές παραγωγής του) του δύσμοιρου ουκρανικού λαού, ο πόλεμος θα λήξει σύντομα δια της διπλωματικής οδού. Έχει τρομάξει το μάτι μου από την ικανότητα της διεθνούς διπλωματίας να «επιλύει» φαινομενικά άλυτα ζητήματα.
Σε περίπτωση που δεν τα βρούν στην μοιρασιά, θα έχουμε κλιμάκωση με απρόβλεπτη εξέλιξη.
Κρίσιμος σε αυτήν την περίπτωση είναι ο ρόλος, που θα αποφασίσει να παίξει η Κίνα.
Εάν εμπλακεί πιό ενεργά και σχηματιστεί πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία
της δεύτερης (και οσονούπω πρώτης) οικονομικής δύναμης του πλανήτη (Κίνα)
με την δεύτερη (και πρώτη στα πυρηνικά) στρατιωτικής δύναμης (Ρωσία),
τα πράγματα θα είναι ζόρικα και για τους δύο ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς.
Δεν μπορώ να ξέρω πόσο πιθανό είναι το δεύτερο σενάριο, όμως ασφαλώς δεν μπορεί να αποκλειστεί:
έτσι λειτουργεί από την αρχή ο Καπιταλισμός, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΟΥΣ,
πόσο μάλλον σήμερα, που βρίσκεται στο (κατά Λένιν) ιμπεριαλιστικό του στάδιο.
xar said
@46
Προσωπικά, 2 εκδοχές μπορώ να σκεφτώ, χωρίς να ξέρω ποια ισχύει:
1. Γιατί θεωρεί Ρώσους τους Ουκρανούς και δεν θέλει να φανεί ότι βομβαρδίζει αδέλφια. Οπότε ακολουθεί την τακτική που εφάρμοσε και στη Συρία, δηλ. πολυήμερους βομβαρδισμούς με πυροβολικό με ανοιχτούς διαδρόμους να φύγουν οι άμαχοι και μετά ντου.
2. Γιατί η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας δεν έχει εξουδετερωθεί
3. Γιατί υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία με ΗΠΑ
Πουλ-πουλ said
Επειδή βλέπω ότι συζητάτε για χάρτες, και ίσως δεν έγινε κατανοητό, αν σύρετε τον (πάνω) κανόνα στον χάρτη της monde του σχ. 16, έχετε ένα ημερολογιακό πανόραμα της εξέλιξης των εχθροπραξιών, από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα.
xar said
@49 «2 εκδοχές»
Η 3η ήταν μπόνους, σαν τις πίτσες 🙂
Αιμ. Παν. said
Ετσι για να έχουμε μια ιδέα σχετικά με το κόστος ενέργειας σε €/MWh, όπως διαμορφώνεται κάθε ημέρα και με τις τάσεις ανόδου/καθόδου…
https://euenergy.live
Για να μην μας δουλεύουν και οι διάφοροι Αδώνιδες et.al. ψιλό γαζί…
Georgios Bartzoudis said
45 ΓΤ
Πάει! Μουρλάθηκαν οι στρουθοκάμηλοι!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
46 – Υπάρχει!
GeoKar said
#52: πέραν της -δυστυχως συνήθους- ελληνικής πρωτιάς, παρατήρησα κ μού έκανε μεγάλη εντύπωση η τεράστια απόκλιση των τιμών στα βόρεια κ στα νότια διαμερίσματα Νορβηγιας κ Σουηδιας. Υπάρχει κάποια εξήγηση, ξέρει καποι@?
Νέο Kid said
Ποιος λέει ότι οι Ρώσοι δεν χρησιμοποίησαν ( κι ακόμα χρησιμοποιούν αλλά σε μικρότερο βαθμό) αεροπορία; Εγώ άλλα διαβάζω. Ότι είχαν μεγάλες απώλειες ,67 αεροπλάνα τούς κατέρριψε η ουκρανική αεράμυνα (!) Έχουν καλό πράμα οι Ουκρανοί σε εδάφους -αέρος …
Παναγιώτης K. said
54. Την ξέρεις;
Ενημέρωσέ μας.
sxoliastis2020 said
Νομίζω ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε πέρυσι αλλά πολύ νωρίτερα.
Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές, λ.χ. από το επόμενο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2020 στη Γαλλία: «ATLAS DES RELATIONS INTERNATIONALES, 100 CARTES POUR COMPRENDRE LE MONDE DE 1945 A NOS JOURS», το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2022.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
https://www.politeianet.gr/books/9789606353635-boniface-pascal-pedio-atlas-diethnon-scheseon-335218
Αντιγράφω (κατά λέξη): «…η Κριμαία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσία. Μάχες μεταξύ φιλορωσικών και κυβερνητικών δυνάμεων στο Ντόνμπας είχαν ως αποτέλεσμα 14.000 θανάτους και 1,4 εκατομ. εκτοπισμούς…».
Κι όλα αυτά μόνο μέχρι το 2020!
sxoliastis2020 said
Το 2015 έγινε η συμφωνία του Μινσκ αλλά δεν τηρήθηκε και πολύ…
Triant said
17 κ.α
Νομίζω πως η Ρωσία αντέχει να χάσει μερικά ή πολλά άρματα αλλά δεν θέλει να χάσει αεροπλάνα σε έναν πόλεμο που δεν κινδυνεύει.
Χάνοντας άρματα δεν αδυνατίζει η στρατιωτική της ισχύς.
Χάνοντας αεροπλάνα από την άλλη αδυνατίζει σημαντικά.
Τα αεροπλάνα θα της είναι πολύ χρήσιμα αν πρέπει να αμυνθεί ή σε έναν πιο γενικευμένο πόλεμο.
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα.
Γνωστός ο πόλεμος ως άγριος ποταμός αδιάντροπής μας εντροπίας που δεν πισωγυρίζει και δεν σταματιέται. Ακούει Ηράκλειτο και τρέχουσα Επιστήμη (βλ. Science Wiki 2ος Θεμελιώδης Νόμος Θερμοδυναμικής ) ώσπου να μείνει από ‘καύσιμα’ γενόμενος η απόδειξη, ξανά, της ικανότητάς μας να τα κάνουμε όλα θάλασσα Γνωστή εξ άλλου αρχαιόθεν η απαρχή του:
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΛΗΣΕΙΣ
Εδώ Αβραάμ.
Μ’ ακούς Αγαμέμνονα;
Τα παιδιά καλά;
ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Είπαν: Στα όπλα.
Πατήρ πάντων πόλεμος.
Είπα: Ορφανός.
(Χάρης Μελιτάς, ΠΟΤΑΜΙ ΚΟΚΚΙΝΟ 2013)
Τούτων δοθέντων, “…Το παρόν μας δεν έχει ξεφύγει από την κατάρα του πολέμου. Ευχή όλων το τέλος του να σημάνει μια νέα αρχή”, γράφει η Στέλλα Πετρίδου ( https://www.texnesonline.gr/2020/08/blog-post_76.html ) για αυτό “ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΛΟΣ” που εύχεται η Αγγέλα Καϊμακλιώτη : “…Μητέρα θέλω σαν χείμαρροι να ξεχυθούν οι φόβοι μας,/ να πλημμυρίσει αυτό το σταυροδρόμι/ να καθαρίσει ο σταύλος./ Ένας παρθένος Νώε να καλέσει τα νέα πλάσματα./Να φέρει αυτός ο πόλεμος το νέο τέλος.” (ΟΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΥΡΕΜΑ. 2020).
Εν συνεχεία, φυσικά, για μια ευφυή αρχή εν λευκώ, για να ασπροντύσει το νερό ξανά βουνοκορφές, θα πρέπει να ξοδέψουμε ήλιο μπόλικο, μ’ ελπίδα να μη σβήσει, κάνοντας πράξεις στοιχειώδεις αριθμητικής (πώς να αφαιρούμε χρήμα από άχρηστους και πώς να το μοιράζουμε σωστά, πώς να μαθαίνουμε να ζούμε χωρίς τον παρονομαστή υποκρισίας κλπ), πράγματα δηλαδή ειπωμένα αλλού κι εδώ πολύ, ποικιλοτρόπως (βλ. π.χ. ΛΑΜΠΡΟΣ και Τζι κ.ά.) και όλα ως λόγια μεν απλούστατα αλλά, ως έργα, να μοιάζουν τόσο αδύνατον να γίνουν τέλειος κύκλος:
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ- ΛΑΛΕ ΑΛΑΤΛΙ
Μου αρέσουν τα μαθηματικά/ όχι οι αριθμοί,
δεν κάθισα τεμπέλικα
να οι δικοί μου λογαριασμοί:
μηδέν + μυαλό = εξυπνάδα// εξυπνάδα + αγάπη = συνύπαρξη
συνύπαρξη X ενσυναίσθηση = κατανόηση// κατανόηση + τρυφερότητα = αγάπη
αγάπη / υποκρισία = αρρώστια// εξυπνάδα – συνείδηση = κακία
κακία – εξυπνάδα = βλακεία// συνείδηση + εξυπνάδα = επιτυχία
επιτυχία – συνείδηση = πονηριά// υποκρισία X οικογένεια = κοινωνία
κοινωνία Χ υγεία = ειρήνη// κοινωνία Χ βλακεία = πόλεμος
πόλεμος + υποκρισία = χρήματα// χρήματα / λαός = αδικία
αδικία / χρήματα = καπιταλισμός// καπιταλισμός – χρήματα = μηδέν
(LALE ALATLI, Ένεκεν, λογοτεχνικό περιοδικό τ.47 σ.151, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2018
https://lalealatli.com/tr/2018/06/alatli-lale-tesseris-prakseis/ , https://www.ethnos.gr/greece/article/214439/lalealatlihtoyrkalapoytheleinagineiellhnidakaitaempodiadeneimaitoyristriaoytemetanastriathelonameinogiapantaedo )
Εν κατακλείδι, ο πόλεμος ποτέ δεν σταματά/ για όσο σκράπες θα ‘μαστε στα μαθηματικά.
Triant said
Το μόνο ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί είναι αυτό που έθεσε ο Αλέξης στο 34. Γιατί οι Ρώσοι αφού είχαν φτάσει στα περίχωρα του Κιέβου, ξαφνικά οπισθοχώρησαν;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα (42?) θα ξεδιαλύνει πολλά.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
47 Φοβάμαι πως μπορεί να έχεις δίκιο.
aerosol said
Οι αιτίες για την έναρξη του πολέμου μου είναι πολύ σαφέστερες από την πιθανή εξέλιξή του.
Οι ΗΠΑ δημιούργησαν τις συνθήκες στις οποίες η Ρωσία δεν μπορούσε να μην αντιδράσει. Αυτό συνέβη λόγο του άτυπου προϋπάρχοντος οικονομικού πολέμου ανάμεσα στους συντασσόμενους με το δολάριο (την «Δύση», που δεν είναι μόνο Δύση) και τον άξονα Ρωσία-Κίνα-Ιράν που κινήθηκαν για την ανατροπή του από τον ρόλο του παγκόσμιου νομίσματος -ενώ η Τουρκία προσπάθησε να το έχει δίπορτο. Η Ευρώπη σύρθηκε, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, σε κινήσεις που την βλάπτουν, κάτι που επίσης ανήκει στους δευτερεύοντες επιθυμητούς στόχους των ΗΠΑ. Θα την (μας) βλάψουν σε βάθος χρόνου περισσότερο. Είναι ασαφές με ποιόν πόλο θα συνταχθεί η Ινδία, η οποία φαίνεται να μην επιλέγει αυτονόητα την Δύση. Τα οικονομικά μέτρα ήταν αστεία εξαρχής και οι Σκανδιναβοί ξαφνικά θέλουν το καλό ΝΑΤΟ, που τους φαινόταν κακό πιο πριν, λίγο σαν σκυλάκια του Παβλώφ -αν και όντως νιώθουν άβολα με τη Ρωσία δίπλα τους. Οι φαντασιώσεις περί σύντομου πολέμου ήταν παπαριές και των δύο πλευρών.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι οι επιθυμητοί στόχοι του Πούτιν. Ελπίζει όντως να πάρει και να κρατήσει την μισή Ουκρανία; Του αρκεί να βρεθεί σε μια θέση ισχύος, να τσιμπήσει κάποια εδάφη και να σταματήσει εκεί; Νιώθει τόσο σταθερός στο εσωτερικό του που να μην φοβάται πως θα χάσει την εξουσία όσο τραβάει ο πόλεμος; Σίγουρα οι Ρώσοι δεν θέλουν να πεθαίνουν τα παιδιά τους στην Ουκρανία, σ’ αυτό η σημερινή Ευρώπη δε μοιάζει καθόλου με το 1914.
Απλά παρακολουθώ, πικραίνομαι με όσα ζουν οι Ουκρανοί, και ανησυχώ.
Μιχάλης Νικολάου said
62, 34,
Απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί η Wikipedia
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
Από αυτόν τον πόλεμο μάθαμε ορισμένα πράγματα.
Το πρώτο είναι ότι άριστοι ηγέτες της νέας τάξης είναι οι θεατρίνοι. Παίζουν καλά τον ρόλο τους.
Το δεύτερο είναι η αλήθεια πίσω από τον πόλεμο των παγκοσμίων ΜΜΕ εναντίων του προέδρου Τράμπ. Τώρα ξέρουμε γιατί ο Τράμπ πολεμήθηκε τόσο πολύ.
sarant said
64 Με τα περισσότερα που λες συμφωνώ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στη γη πόλεμος, στο διάστημα διάσωση.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
57 – Σας είχα ενημερώσει από πέρυσι, όταν είδα να ανεβαίνει η τιμή του Φ.Α χωρίς λόγο και αιτία, όπως και μερικές άλλες λεπτομέρειες, κι ενώ τα διαβάσατε, δεν δώσατε καμία σημασία μετά, κι ας επιβεβαιώθηκαν όλα.
Όπως και με τον κορονοιο, η αλήθεια είναι αυτή που δείχνουν τα ΜΜΑ της ελίτ, κι αυτή που δέχεται η συναισθηματική νοημοσύνη. Άλλωστε εκεί δεν στοχεύουν οι ειδήσεις, και οι διαφημίσεις, οσονούπω και οι προεκλογικές;😂
Ο ανεγκέφαλος του ιστολογίου.🤕
Υ.Γ – Εσύ πάντως θα ενημερωθείς.😊
Νίκος Κ. said
Είναι πραγματικά τραγικά όσα τραβάει εκεί ο πολύς ο κόσμος (Ουκρανοί και Ρώσοι), αλλά μέχρι εκεί. Από τη στιγμή που μίλησε ο Ζελένσκι στην Κυπριακή Βουλή και δεν είπε ούτε μισή κουβέντα για τη διαιρεμένη Λευκωσία, δεν νοιώθω καμιά ιδιαίτερη διάθεση συμπαράστασης και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο να στέλνουμε όπλα. Μόνο την ευχή να τελειώνει ο πόλεμος το νωρίτερο με διαπραγματεύσεις (που δεν λέει και πολλά).
Ας θυμηθούμε όμως και κάτι άλλο: 5 μήνες πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπήρξε η συμμαχία AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) που «έφερε τις ΗΠΑ στην «πίσω αυλή» της Κίνας» https://www.kathimerini.gr/world/561504607/aukus-i-symfonia-poy-fernei-tis-ipa-stin-piso-ayli-tis-kinas/
Ο πόλεμος στην Ουκρανία τα φρέναρε προσωρινά όλα αυτά. Ηθελημένα; Αθέλητα; Και ως πότε; Ποιός ξέρει!
gpointofview said
Ποδοσφαιρικόν σχόλιον
Κατανόηση για τους αριστερας ιδεολογίας το γεγονός πως δεν συνειδητοποιούν πως πλέον όλες οι μεγάλες χώρες είναι τώρα καπιταλιστικές και συνεπώς δεν υπάρχει εξωτερικός αλλά εσωτερικός ανταγωνισμός.
Και ποιός είναι ο παράδεισος ενός καπιταλιστικού κράτους ; η παραγωγή νομίσματος άνευ αντικρύσματος και πληθωριστικά φαινόμενα γιατί τα πιο αδύνατα κράτη το δέχονται με πίεση και απειλές.. Η Ευρώπη έγινε ένα μεγάλο κράτος κι αυτή και το ευρώ κάνει την ίδια δουλειά με το δολλάριο (τύπωμα χαρτονομίσματος κατά βούληση ) προωθόντας έτσι την φτωχοποίηση των μικρών. Φυσικά το πλήρωσε αυτό το δικαίωμα μ’ενα περίπου 20% αν δείτε την σημερινή ισοτιμία ευρώ δολλαρίου σε σχέση με τις προβλέψεις βάσει συνθηκών προ 20ετίας.
Οι Αραβες τόχουν ψυλλιαστεί και επενδύουν τα ευρωδολλάριά τους όπου βρουν αγοράζοντας ακόμα και ομάδες έχοντας συνειδητοποιήσει πως είναι σκέτα χαρτιά το συνάλλαγμα που έχουν.
Ο τεράστιος (για την Ρωσία) Πούτιν φρόντισε να δυναμώσει παραγωγικά και στρατιωτικά και πλέον το είπε ξεκάθαρα » δίνω ενέργεια κ.λ.π. αλλά μόνο ρούβλια και χρυσό παίρνω» (σαν τον Φωτόπουλο τοκογλύφο στην ταινία με τον Χ»χρήστο που έδινε δραχμές με ρήτρα δολλαρίου). Θεωρεί -με το δίκιο του- πως πρέπει και το ρούβλι να αποκτήσει το δικαίωμα να τυπώνει κατά βούληση καιτο παράδειγμα των ΗΠΑ και ΕΕ. Και θα το πετύχει αφού όμως πρώτα του ψαλλιδίσουν το ταβάνι οι παλιότεροι στο κόλπο ώστε να είναι τρίτος και καταϊδρωμένος. Πως ; μ’ έναν στημένο πόλεμο φθοράς που θα τον φέρει στο σημείο που η είσοδος της Ρωσίας στο καπιταλιστικό παράδεισο που λέγαμε και τότε θα λήξει και ο ρωσοουκρανικός «πόλεμος»
Χαρούλα said
Να πω και γω την αποψάρα μου.😊☺️😸
Οι πόλεμοι γίνονται από την πολεμική βιομηχανία (ΕΦΗ #68)
Καθοδηγούν τους εκλογείς(λεφτά έχουν) και εκλέγονται οι κατάλληλες μαριονέτες. Μόλις μαζευτεί στοκ στις αποθήκες, βγουν και νεότερης τεχνολογίας όπλα, αεροπλάνα, καράβια κλπκλπ, ανοίγουν μια εστία. Ο πόλεμος θα λήξει, οταν ξεστοκάρουν και μπορέσουν να χρεώσουν τρομαγμένα κράτη με τα νέα αεροπλάνα(είναι τότε που θα μπει κ η αεροπορία στον πόλεμο), κ.α. καλούδια.
Και μετά, ψιλοεστίες ανά τον κόσμο για να πληρώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Και μόλις ξανάστοκάρουν, άντε τα ίδια!
Πόλεμος πατήρ πάντων, αλλά η Τσέπη μήτηρ αρκετών.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
Alexis said
#73: Δεν με πολυπείθει η άποψη αυτή.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
«Άραγε του χρόνου τέτοια μέρα τι θα γράφουμε; Εσείς τι προβλέπετε;»
Εμείς προβλέπουμε για κλιμακούμενο πόλεμο. Το δύσκολο ήταν να ξεκινήσει, και λόγο του φασίστα Τραμπ, άργησε λίγο. Με τον δημοκράτη Μπάιντεν, τα πράγματα έγιναν πιο απλά για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Σκέψεις από μια άλλη οπτική γωνία.
Αν κοιτάξουμε ιστορικά, όλοι οι μεγάλοι πόλεμοι, ήταν προοίμιο μιας συσσωρευμένης τεχνολογικής εξέλιξης που περίμενε την ευκαιρία να εκφραστεί και να επικρατήσει, πάντα σε συνάφεια με το κέρδος φυσικά, αλλά αυτό, είναι ο κινητήριος μοχλός της τεχνολογικής εξέλιξης. Το ίδιο θα είναι κι αυτός ο μεγάλος πόλεμος που ξεκίνησε.
Απ’όπου κι αν το δεί κανείς, η Ρωσία δεν είχε κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία αυτή την στιγμή. Οι δήθεν εθνικοί και ιδεολογικοί λόγοι, πόσο μάλλον αμυντικοί, είναι για τα χάπατα που πιστεύουν πως τον β’ ππ τον έκανε ο Χίτλερ.
Ένα μεγάλο ερώτημα, είναι γιατί το αποφάσισε ο «Πουτιν», ένα μεγαλύτερο, είναι γιατί τον χρηματοδοτεί απροκάλυπτα η δύση!
Ένα τρίτο, επίσης μεγάλο, είναι αν η χρόνια λυκοφιλία Ρωσίας, Κινας, έγινε ξαφνικά δυνατή συμμαχία. Η πολεμική εξέλιξη, δείχνει πως όχι.
Δεδομένου πως οι ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν άμεσα από κανέναν, στο δίπολο Ρωσία, Κίνα, ποιος έχει το πάνω χέρι μελλοντικά; Ειδικά με την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων, που θα κάνουν την αχανή Σιβηρία παραγωγικό παράδεισο.
Η Ρωσία ποιόν φοβάται περισσότερο; Ποιά δυτική χώρα μπορεί να καταλάβει ρωσικά εδάφη, και τι θα τα κάνει;
Ας έχουμε υπόψιν πως στην ευρύτερη περιοχή της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ γέφυρας που ενώνει τις δύο χώρες και της άπω ανατολής, η πληθυσμιακή ανισορροπία υπέρ της Κίνας, είναι τεράστια.
Ποιος ωφελείται περισσότερο από ένα κόντυμα του κίτρινου δράκου;
Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος, θα δείξει.
Ήδη, εκτός από την Γερμανία, και η έτερη κατεχόμενη από τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, πήρε την εντολή να εξοπλιστεί επιθετικά, για πρώτη φορά μετά τον βππ, αλλά η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΉ είδηση, πέρασε στο ντουκου.😊
Νέο Kid said
“Ειδικά με την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων, που θα κάνουν την αχανή Σιβηρία παραγωγικό παράδεισο.”
Χμμ… not so simple ,baby. Not so simple!
https://abcnews.go.com/International/siberias-permafrost-melt-causing-swamps-lakes-making-land/story?id=80789255
Νέο Kid said
77. H απόψυξη του υπεδάφιου Σιβηριανού παγετού (permafrost) θα απελευθερώσει τεράστιους όγκους άνθρακα και κατά συνέπεια αερίων (κυρίως μεθανίου) από βακτηριακή ζωή που τώρα «κοιμάται»…
Χώρια τις εδαφικές υποχωρήσεις/εξαφανίσεις …. Όχι ακριβώς «παράδεισος»
ΛΑΜΠΡΟΣ said
78 – Ναί, αυτά έχουν ειπωθεί από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 (δεν βάζω αρχική χρονιά😂) από διάφορους ερευνητές οικολόγους. Το κακό, είναι πως αυτή η αλήθεια δεν είναι νομοτελειακή, και εύκολα χειραγωγήσιμη, αναλόγως των συμφερόντων που εξυπηρετεί, και οι «πράσινοι» δεν είναι και τόσο αθώοι, ούτε τόσο πράσινοι.😂
Όπως και νάχει, ό,τι κι αν γίνει, η φύση σε βάθος χρόνου θα βρεί την ισορροπία της, και όλοι και όλα θα προσαρμοστούν αναλόγως. Η πληθυσμιακή ανισορροπία που λέω όμως, θα συνεχίσει να μεγαλώνει, και η λογική λέει πως, οι Κινέζοι, μόνο προς τα βόρεια μπορούν κι έχουν συμφέρον να μετακινηθούν.
Θα δείξει, απλές σκέψεις κάνω, για να βρώ κάποια λογική στον παραλογισμό που (έστω νομίζω πως) αντιλαμβάνομαι, πάντα σε χρηματιστηριακή βάση, γιατί για μένα, έθνη, εθνικισμοί, μεγαλοϊδεατισμοί, θρησκείες, κυβερνήσεις και ιδεολογίες, δεν υφίστανται.
Μόνο κυρίαρχοι Κεφαλαιούχοι που πλέον, με τον χρηματιστηριακό παραλογισμό, έχουν αποκτήσει, ασύλληπτη αλλά και ανεξέλεγκτη δύναμη.
Κι όποιος έχει δύναμη, τι μας διδάσκει η πατριαρχική ιστορία πως κάνει;
Επιβάλλεται και κυριαρχεί στους αδύναμους, αλλά ως γνωστόν, η ιστορία δεν διδάσκει τίποτα.😂
Καλημέρα
Υ.Γ – Ρίξε μιά ματιά σ΄αυτό, χωρίς ιδεολογικούς και μη συναισθηματισμούς,😂 ή επηρεασμό από το μέσο και τον αρθρογράφο. Μείνε καθαρά στα διαγράμματα, και στις εξωφρενικά παράλογες δυνατότητες που παρέχει το Χ, στον επηρεασμό της παγκόσμιας οικονομίας μέσω της μόχλευσης από τον οποιοδήποτε άπληστο ή ό,τι άλλο παλαβό, και βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα γι΄αυτό που γίνεται.
Εις το όνομα του (όποιου) θεού, βομβαρδίζουμε γενικώς!
https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/666739/goldman-sachs-anameinate-xaos-stis-agores-i-epithymia-tis-fed-gia-krax-tha-ginei-pragmatikotita
Theo said
Καλημέρα,
Δεν είμαι ικανοποιητικά πληροφορημένος για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Ρωσία και τον περίγυρό της, ούτε για το αν υπάρχουν νατοϊκές βάσεις στις βαλτικές χώρες (αν δει κανείς τον χάρτη, τα σύνορα της Ρωσίας με αυτές απέχουν αρκετά λιγότερο από την Αγία Πετρούπολη απ’ ό,τι τα σύνορα της με την Ουκρανία από τη Μόσχα) κι αν έχουν ή θα μπορούσαν να «φιλοξενήσουν» πυρηνικά όπλα. Κι απ’ αυτό πηγάζει το ερώτημα: Γιατί ο Πούτιν δεν αντέδρασε όταν οι βαλτικές χώρες μπήκαν στο ΝΑΤΟ και αντιδρά πέρσι, όταν ακούγεται ότι θα μπει σ’ αυτό η Ουκρανία σ’ αυτό και πιθανώς θα έχει και πυρηνικά στο έδαφός της;
Οπωσδήποτε, σε κάθε πόλεμο παίζουν ρόλο ΚΑΙ τα οικονομικά συμφέροντα, δεν αντιλέγω. Αλλά παίζει ρόλο και το θυμικό του λαού και των ηγετών του. Μεγάλο ποσοστό των Ρώσων θεωρεί την Ουκρανία «ρωσική γη», τους ρωσόφωνους καθαρά Ρώσους και τους ουκρανόφωνους ΟΧ σχεδόν Ρώσους (κάτι που δεν ισχύει με τους κατοίκους των βαλτικών ή άλλων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, αν εξαιρέσουμε τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και ίσως τη Μολδαβία). Από τη στιγμή που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ και χάθηκε το «εγγύς εξωτερικό» (όλες σχεδόν οι δυτικά της Ρωσίας χώρες έχουν μπει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ), οι περισσότεροι Ρώσοι βιώνουν ένα αίσθημα περικύκλωσης. Γι’ αυτό κι έχουν απήχηση στη χώρα οι θεωρίες του Πούτιν ότι δεν υπάρχει ουκρανικό έθνος, όπως και τα κηρύγματα του πατριάρχη Κυρίλλου περί «ρωσικού κόσμου», κι έχει αναπτυχθεί κάτι αντίστοιχο με την πάλαι ποτέ δική μας Μεγάλη Ιδέα.
Νομίζω, λοιπόν, πως όλα αυτά βάραιναν περισσότερο στην απόφαση του Πούτιν και του περιγύρου του για την επίθεση στην Ουκρανία. Προϋπήρξαν, άλλωστε, κι οι συγκρούσεις στο Ντομπάς από το 2014, με χιλιάδες θύματα, και τα διπλωματικά μέσα (συνθήκη του Μινσκ) δεν φάνηκαν να αποδίδουν, ούτε να αποτρέπουν τις επιθέσεις των υπό φασιστοειδή ηγεσία Ουκρανών κατά των ρωσόφωνων που είχαν αυτονομηθεί ή το αντίστροφο.
sarant said
78 Και θα καταρρεύσουν και όλα τα κτίρια που έχουν χτιστεί πάνω στο περμαφρόστ -ήδη έχουν πρόβλημα.
voulagx said
Στο τραπέζι της Δύσης σχέδια ειρήνευσης με «κίνητρα» για παραχωρήσεις από το Κίεβο
Aghapi D said
Ο δρ Μαχαθίρ Μπιν Μοχάμαντ, πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας, για τον πόλεμο:
1. Διστάζω να γράψω αυτό το άρθρο. Μπορεί να κατηγορηθώ ότι απολογούμαι για τους Ρώσους. Δεν είμαι. Νομίζω ότι ο παρών πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλείται από την αγάπη των Ευρωπαίων για τον Πόλεμο, την ηγεμονία, την κυριαρχία.
2. Η Ρωσία ήταν ο εταίρος των Δυτικοευρωπαίων (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά) στον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Τη στιγμή που ηττήθηκε η Γερμανία, η δύση διακήρυξε ότι η Ρωσία, συνεργάτης της ήταν ο νέος εχθρός της.
3. Οπότε πρέπει να προετοιμαστούν για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Και το ΝΑΤΟ στήθηκε για να σχηματίσει στρατιωτική συμμαχία εναντίον της Ρωσίας. Στη συνέχεια η Ρωσία έστησε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας Και ακολούθησε Ψυχρός Πόλεμος. Και ο κόσμος έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στη δύση και την ανατολή.
4. Αφού οι Ρώσοι διέλυσαν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και επέτρεψαν στις χώρες της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών να εγκαταλείψουν το μπλοκ, το ΝΑΤΟ δεν διέλυσε Αντίθετα οι χώρες που απελευθερώθηκαν από τη ρωσική ηγεμονία παροτρύνθηκαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως εχθροί της Ρωσίας. Αυξήθηκε η πίεση κατά της αποδυναμωμένης Ρωσίας.
5. Καθώς οι πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες εντάσσονται στο ΝΑΤΟ και η απειλή κατά της Ρωσίας αυξάνεται, η Ρωσία αναδόμησε τις στρατιωτικές της δυνατότητες και αντιμετώπισε την ισχυρή δυτική συμμαχία. Αυξήθηκε η ένταση καθώς οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν ασκήσεις κοντά στη Ρωσία.
6. Προκλητικά, η Ρωσία προάνευσε με την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή η εισβολή μπορεί να ερμηνευθεί ως η έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Γίνεται λόγος για χρήση πυρηνικών όπλων. Ήδη ο κόσμος πρέπει να υπομείνει ελλείψεις σε προμήθειες λόγω κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ρωσικά αντίποινα
7. Υπάρχει και προβοκάτσια στην Άπω Ανατολή. Μια επίσκεψη υψηλού αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊβάν προκάλεσε αύξηση της έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Και οι δύο οπλίζουν και οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει πολλά όπλα στην Ταϊβάν, ενώ η Κίνα έγινε πιο επιθετική.
8. Ακόμη και η Μαλαισία βιώνει ελλείψεις και πληθωρισμό. Είναι σημαντικό η χώρα να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει αυτό που μπορεί να είναι η αρχή ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Δρ. Mahathir Bin Muhammad
24 Φεβρουαρίου 2023
Aghapi D said
Σχόλιο απλώς για να ελέγξω αν εμφανίζεται το μήνυμα
Σβήστε το 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
80 – «Οπωσδήποτε, σε κάθε πόλεμο παίζουν ρόλο ΚΑΙ τα οικονομικά συμφέροντα, δεν αντιλέγω. Αλλά παίζει ρόλο και το θυμικό του λαού και των ηγετών του.»
Δηλαδή Theo, ο Πούτιν έκανε δημοψήφισμα και το λαϊκό θυμικό αποφάσισε πόλεμο;
Ανέκαθεν, ΜΟΝΟ οικονομικοί ήταν οι λόγοι για κάθε πόλεμο, και οι λαοί δεν ρωτήθηκαν ποτέ. Το θυμικό δημιουργείται και συντηρείται, γιατί πρέπει να βρεθούν οι βλάκες που θα πάνε να σκοτωθούν, για τ΄αφέντη το φαϊ που λέει κι ο ποιητής.
Οι λαοί γενικώς, ήταν και είναι σαν τα κοπάδια με πρόβατα μεταξύ δύο Πάσχα. Μπορούν να λένε και να κάνουν διάφορα στον ενδιάμεσο χρόνο, αλλά ΠΑΝΤΑ, άλλοι αποφασίζουν για την τύχη τους!
«Νομίζω, λοιπόν, πως όλα αυτά βάραιναν περισσότερο στην απόφαση του Πούτιν και του περιγύρου του για την επίθεση στην Ουκρανία.»
Έχω βάσιμες ενδείξεις, πως είναι στημένο από την Ουάσιγκτον μέχρι την Μόσχα (για να δικαιωθεί κι ο Gee που λέει πως το ποδόσφαιρο είναι ταυτόσημο με την πολιτική, ή κάπως έτσι😂) και το στήσιμο υπερβαίνει τους «ηγέτες» πρωταγωνιστές, όπως και στους δύο προηγούμενους π.π. Θα δείξει!
Ο σοφός πλάθεται, ο ανόητος, ζεί μόνο για να πεθάνει.
Theo said
Για όποιον ξέρει λίγο από Ρωσία, αυτό είναι το θυμικό του απλού λαού. Δεν χρειαζόταν κανένα δημοψήφισμα για να το καταλάβει ο Πούτιν.
Όπως και δεν χρειαζόταν καμία δημοσκόπηση ο Αδόλφος για να καταλάβει ότι ο μέσος Γερμανός ένιωθε αδικημένος από τις απεχθείς υποχρεώσεις που είχαν επιβάλει οι της Ανταντ στη Γερμανία μετά τον ΑΠΠ και την οικονομιή κρίση που ακολούθησε εκεί και να εκμεταλλευθεί αυτό το αίσθημα.
Theo said
το #86 στο #85.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
86 – Δεν αντιλέγω Theo, το θυμικό εννοείται πως χρησιμεύει αλλά, δεν είναι ΠΟΤΕ αυτός ο λόγος για να ξεκινήσει ένας πόλεμος. 😉
MONEY MONEY MONEY, και στο βάθος, πατριαρχία.😊
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
Πίσω από τον πόλεμο βρίσκονται οι παιδεραστές. Ο πόλεμος αφήνει απροστάτευτα παιδιά βορά των παιδεραστών. Προτείνω την θανατική ποινή για την παιδεραστία.