Μεζεδάκια πριν φάμε τη λαγάνα
Posted by sarant στο 25 Φεβρουαρίου, 2023
Μεζεδάκια σαρακοστιανά, θα πείτε. Όχι απαραίτητα, αφού σήμερα έχουμε ακόμα Σάββατο -κι έτσι κι αλλιώς η λαγάνα, λένε, κοντεύει να καταντήσει απλησίαστη.
Τέλος πάντων, το σημερινό πολυσυλλεκτικό άρθρο είναι το τελευταίο της Απόκριας οπότε παίρνει αυτόν τον τίτλο, έστω κι αν τα μεζεδάκια της πιατέλας δεν έχουν σχέση ούτε με την Απόκρια ούτε με τα Κούλουμα.
Και ξεκινάμε με ένα μεζεδάκι που μάλλον θα το ξέρετε ήδη, διότι κυκλοφόρησε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να μου το έστειλαν ίσαμε πέντε φίλοι, μπορεί και περισσότεροι, άλλος με μέιλ, άλλος στο Μέσεντζερ και ούτω καθεξής.
Eννοώ τον τίτλο είδησης αριστερά:
Αν έχετε βρέφος, πετάξτε το άμεσα – Ο ΕΟΦ αποσύρει ψηφιακό θερμόμετρο υπερύθρων
Ευτυχώς ή δυστυχώς έχουν περάσει πολλά πολλά χρόνια από τότε που είχαμε βρέφος στην οικογένεια, κι έτσι δεν κινδύνεψα να εκπαραθυρώσω ό,τι πολυτιμότερο έχω.
Ούτε νομίζω πως κανείς θα μπερδεύτηκε τι από τα δύο να πετάξει, το βρέφος ή το ψηφιακό θερμόμετρο, αφού μάλιστα είναι γνωστό ότι το βρέφος το πετάμε, αν το πετάμε, μαζί με τα βρόμικα νερά του μπάνιου του, σύμφωνα με τη γνωστή (ξενόφερτη πάντως) παροιμιώδη φράση, όχι μαζί με θερμόμετρο.
Αλλά βέβαια έχει πολλή πλάκα η φράση, είτε έγινε από απροσεξία είτε από κλικοθηρία, από τήρηση του άγραφου κανόνα των ειδήσεων στην εποχή μας που θέλει να προτάσσουμε το πιο εντυπωσιακό.
Για να πω και μια κακία, σκέφτηκα κι έναν διάλογο:
— «Αν έχετε βρέφος πετάξτε το άμεσα», λέει. Μα καλά, δεν προσέχουν τι γράφουν, οι άσχετοι;
— Καλά λες. Όλοι ξέρουν ότι το σωστό είναι «Αν έχετε βρέφος, πετάξτε το αμέσως».
* Φίλη μού στέλνει είδηση από κρητικόν ιστότοπο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η θάλασσα ξέβρασε σάκους με χασίς, και:
Ανωτέρω συσκευασίες οι οποίες ήταν εμποτισμένες με θαλασσινό νερό, περισυλλέγησαν από αστυνομικούς του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου και κατασχέθηκαν για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Η φίλη διερωτάται για τον τύπο «περισυλλέγησαν». Τον βρίσκω λιγάκι παράταιρο, σαν να φοράς σμόκιν με σαγιονάρες. Ο λόγιος τύπος τη θέλει την εσωτερική αύξηση, περισυνελέγησαν. Αλλιώς, περισυλλέχτηκαν, μια χαρά είναι.
(Παράταιρο θα ήταν και το «περισυνελέχτηκαν», μαγιό με λουστρίνια).
* Φαιδρά πορτοκάλεια στη σκακιστική σελίδα του Ελεύθερου Τύπου.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, η λέξη «ζατρίκιο» είναι ελληνική και σημαίνει «τελική νίκη», διότι ετυμολογείται από το επιτακτικό «ζα» (όπως λέμε ζάπλουτος, λέω εγώ) και το ρήμα «τριάσσω» που θα πει «νικώ».
Ρήμα «τριάσσω/τριάζω» υπάρχει πράγματι αν και είναι σπάνιο, και σημαίνει καταβάλλω τον αντίπαλο στην πάλη, διότι στους αγώνες για να ανακηρυχθεί κάποιος νικητής έπρεπε να ρίξει τρεις φορές κάτω τον αντίπαλό του.
Ωστόσο, αυτή η πορτοκαλική ετυμολογία είναι εντελώς αστήρικτη. Όχι μόνο το ρήμα «τριάσσω» είναι σπάνιο, αλλά δεν έχει δώσει ουσιαστικό με τη σημασία «νίκη». Το ζατρίκιο είναι δάνειο από το περσικό satrang, σατράντζ, που με τη σειρά του προέρχεται από το ινδικό chaturanga, σανσκριτική λέξη που μαρτυρείται από τον 6ο αιώνα και σημαίνει ‘στράτευμα’. Βλέπουμε δηλαδή ότι είναι εντελώς απίθανο να προέρχεται η λέξη από τα ελληνικά. (‘Εχουμε βέβαια άρθρο για το σκάκι, που κάποτε πρέπει να το αναδημοσιεύσουμε).
Αντιθέτως, είναι σωστή η πληροφορία για την παραλλαγή που παιζόταν σε κυκλική σκακιέρα, αν και δεν ξέρουμε και πολλά για αυτό το παιχνίδι ούτε υπάρχουν, απ’ όσο ξέρω, αναφορές σε βυζαντινές πηγές.
* Μια και αναφέραμε το σκάκι, μου λέει ένας φίλος σκακιστής:
Στην ελληνική νομοθεσία, οπότε αναφέρεται το σκάκι, αναφέρεται σαν Ζατρίκιο. Είτε μεμονωμένα, είτε σε παρένθεση. Στο καταστατικό της ΕΣΟ όμως δεν υπάρχει αυτή η λέξη (πλέον, είμαι 90% βέβαιος). Πραγματικά έχω την απορία αν κάποιος αθλητής σκακιστής θα μπορούσε να επικαλεστεί σε δικαστήριο πως ένας συγκεκριμένος νόμος δεν τον αφορά γιατί αναφέρεται σε άλλο παιχνίδι.
Δεν ξέρω αν ισχύει και δεν πρόλαβα να το τσεκάρω, απλώς το παραθέτω.
* Συνταγή για ένα κέικ στο Γιουτούμπ, με υποτίτλους.
Προσθέστε το μείγμα πάνω από τα πλατάνια, λέει.
Ποια πλατάνια; Μπανάνες είναι.
Ναι, αλλά η συνταγή έχει νοτιαμερικάνικη προέλευση, και οι μπανάνες στα ισπανικά, ιδίως τα νοτιαμερικάνικα, λέγονται platanos -όλα από μας τα πήρανε πχια!
(Με φρίκη διαπιστώνω ότι τόσα χρόνια δεν έχουμε άρθρο για τις μπανάνες, ή εγώ δεν το βρίσκω στα περιεχόμενα. Επιφυλάσσομαι από βδομάδα!)
* Πριν από λίγο καιρό, που είχαμε την κηδεία του Τέως, ακούστηκε το άκλιτο «η βασιλομήτωρ της βασιλομήτωρ» από τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τώρα και γραπτό, σε άρθρο της Lifo για ένα γράμμα που είχε γράψει όταν ήταν μικρός ο βασιλιάς Κάρολος. Πρώτα «σε επιστολή στη βασιλομήτωρ» και μετά «σημείωμα υπογεγραμμένο από τη βασιλομήτωρ» (ο αναδιπλασιασμός σάς μάρανε!)
Προσέχω επίσης ότι η «γιαγιά» είναι σε εισαγωγικά σε καναδυό σημεία και εικάζω ότι το αγγλικό θα είχε to his «Granny», διότι έτσι την προσφώνησε ο Κάρολος. Αλλά τότε, «γιαγιάκα» ή κάτι τέτοιο.
Το «με πολύ αγάπη» το προσπερνάω, ήταν μικρός ο Κάρολος και δεν ήξερε να ξεχωρίζει το «πολύ» από το «πολλή» 🙂
* Eπιστολή αναγνώστη στην ΕφΣυν. που χρησιμοποιεί, σαν μεταφορά, την εικόνα του σουέλ, του βουβού κύματος, που κάνει το καράβι να κουνιέται παρόλο που δεν φυσάει καθόλου.
Και ενώ σωστά στο κειμενο της επιστολής η λέξη γράφεται στα ελληνικά, σουέλ, στον τίτλο κάποιος (ή ο υλατζής της εφημερίδας ή ο αναγνώστης) θεώρησε καλό να λατινογράψει τη λέξη -και βεβαίως να της βγάλει τα μάτια, διότι στα αγγλικά είναι swell, και από εκεί πήραμε αυτόν τον ναυτικό όρο.
Αλλά, ρε παιδιά, Σουέλ μια χαρά είναι, τη λέξη την έχει χρησιμοποιήσει και σε τίτλο μυθιστορήματός της η Ιωάννα Καρυστιάνη, τι σας πείραξε;
* Μια μόδα στο (ελληνικό τουλάχιστον) Φέισμπουκ είναι να ρωτάει κάποιος το ChatGPT, το πρόγραμμα ΤΝ που συζητάει σαν άνθρωπος, για διάφορα πρόσωπα και ιδίως για τον εαυτό του. Το μποτάκι για κάποιο λόγο εφευρίσκει μάλλον ενδιαφέρουσες φανταστικές βιογραφίες.
Ιδού ποιος είναι ο Νίκος Σαραντάκος:
Όπως βλέπετε, το ChatGPT όχι μόνο με μεταμόρφωσε σε εντερπρενέρη, και μάλιστα από τους πιο επιδραστικούς επενδυτές στον κόσμο, παρά με έκανε και είκοσι χρόνια νεότερο. Είναι να μην το συμπαθείς; (Αν ήταν κανονικό ρομπότ, με λαμαρίνα και βίδες, θα το κερνούσα λίγη βαλβολίνη, όπως στα παλιά κόμιξ).
* Μια παρωνυχίδα σε ένα άρθρο για μια περιπετειώδη αεροπορική πτήση:
Το αεροπλάνο, λοιπόν, άργησε να απογειωθεί και…
Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Φουκουόκα, εκτός προγράμματος πια, δεν πήρε άδεια να προσγειωθεί λόγω φόρτου προσγειώσεων και απογειώσεων στον αεροδιάδρομο και ισχυρούς ανέμους.
Συμβαίνει καμιά φορά να ξεκινάμε μια φράση με μια πτώση κι ύστερα, όταν βάζουμε πολλά προσδιοριστικά, να ξεχνάμε πώς ξεκινήσαμε και να συνεχίζουμε με άλλη πτώση.
Κάποιοι θα θεωρούσαν λάθος και τον αεροδιάδρομο, αφού ο κανονικός όρος είναι διάδρομος προσγειώσεως-απογειώσεως, αλλά τουλάχιστον το Χρηστικό λεξικό δέχεται και τη σημασία αυτή, έστω και καταχρηστικά.
* Ο παρακάτω τίτλος εμφανίστηκε σε εκκλησιαστικό ιστότοπο, που μάλιστα έχει διακριθεί σε επιθέσεις εναντίον διαφόρων «ασεβών», τελευταία εναντίον του Τατσόπουλου.
Δεν νομίζω πως είναι απλή κλικοθηρία ούτε βέβαια απροσεξία. Νομίζω πως είναι εσκεμμένο, εσκεμμένη υπονόμευση του Ιερώνυμου.
Για την ιστορία, ο Ιερώνυμος απαντάει σε ερώτηση (Κάτι σαν «Γιατί δεν επικοινωνήσατε με τον πάτερ Αντώνιο νωρίτερα;») και λέει: Το κάναμε. Τουλάχιστον 3-4 φορές τον κάλεσα να συζητήσουμε -ή κάτι τέτοιο.
Κάποιος όμως έλεγε ότι τα πιο βρόμικα μυαλά τα έχουν οι θρησκοκάπηλοι.
* Με έναν φίλο γλωσσολόγο συζητούσαμε τις προάλλες μια φράση από την επιστολή με την οποία ο Κων. Καραμανλής ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική:
Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής….
Η σύνταξη του αποσπάσματος αυτής είναι προβληματική. Ποιος είναι ο ρόλος της περιόδου «την παράταξη που ίδρυσε ο Κ.Κ.»; Είναι επεξήγηση; Δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η παράταξη που ίδρυσε ο ΚΚ; Όχι βέβαια, ο ΚΚ ίδρυσε τη ΝΔ.
Αν ήταν σε γενική, «…της παράταξης που ίδρυσε ο ΚΚ», τότε θα έστεκε ως επεξήγηση.
Αν ήταν σε ονομαστική, «η παράταξη που ίδρυσε ο ΚΚ» θα έλεγα ότι εννοείται το «η οποία είναι…» (κάτι που εγώ το λέω «παρενθετική ακλισιά». Αλλά σε αιτιατική;
Είδατε πώς στραμπουλάει τη σύνταξη όποιος σπάει το κεφάλι του για να μην αναφέρει το όνομα Μητσοτάκης αλλά να αναφέρει τον Κων. Καραμανλή;
* Συζητήθηκε αρκετά, και εδώ σε σχόλια, το «επιμορφωτικό υλικό» του ΙΕΠ με τα τακτοποιημένα φρικιά και τους πρωκτικούς συγκρατητές. Ήδη αποσύρθηκε, οπότε δεν πρόλαβα να γράψω κάτι ειδικά.
Πάντως, αν σκεφτούμε ότι η πρώτη σελίδα του επίμαχου υλικού είχε ανορθογραφία στον τίτλο, ΕΠΙΜΟΡΦΟΤΙΚΟ, επιβεβαιώνεται η βασιμότητα του ρητού «εξ όνυχος τον λέοντα».
* Μια μεταφραστική παρωνυχίδα σε αξιοπρόσεκτο άρθρο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο αρθρογράφος παραθέτει την άποψη ενός ανώτατου Αμερικανού στρατιωτικού για τον Πρώτο Πόλεμο, που την παραθέτω ολόκληρη επειδή τη βρίσκω πολύ καλοδιατυπωμένη (και τολμηρή, αν σκεφτούμε ότι προέρχεται από στρατηγό):
Ο πόλεμος είναι ίσως το πιο παλιό, το πιο κερδοφόρο, σίγουρα το πιο μοχθηρό μέσο διεθνούς εμβέλειας, τα κέρδη του οποίου υπολογίζονται σε δολάρια και οι ζημίες σε ζωές. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια μικρή χούφτα συγκέντρωσε αμύθητα κέρδη. Τουλάχιστον 21.000 νέοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πολέμου. Πόσοι από αυτούς τους εκατομμυριούχους του πολέμου σήκωσαν ένα τουφέκι; Πόσοι από αυτούς έσκαψαν μια τάφρο; Πόσοι από αυτούς ήξεραν τι σήμαινε να πεινάς σε ένα χαράκωμα μολυσμένο από αρουραίους; Πόσα από αυτούς πέρασαν άγρυπνες, φοβισμένες νύχτες, με τις οβίδες να σκάνε δίπλα τους; Πόσοι αντιμετώπισαν μια ξιφολόγχη ενός εχθρού; Ποιος βγάζει τα κέρδη από τον πόλεμο;
Ωστόσο, το χαράκωμα δεν είναι υποχρεωτικά μολυσμένο. Στοιχηματίζω πως το πρωτότυπο είχε infested with rats, το οποίο όμως σημαίνει απλώς «γεμάτο αρουραίους» -σίγουρα λέγεται μόνο για κάτι δυσάρεστο, αλλά δεν σημαίνει και μόλυνση.
* Τιτλος άρθρου σε ιστολόγιο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος:
Θα επιστραφεί; Ο γρύπας της αρχαίας Ολυμπίας διεκδικείται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης
Ποιος έχει τον γρύπα; Ποιος τον διεκδικεί;
Αν διαβάσετε το άρθρο, τον γρύπα τον έχει το Μητροπολ. Μουσείο της ΝΥόρκης και τον διεκδικεί η Ελλάδα. Σε ένα σημείο το άρθρο λέει:
…αυτό το θαυμάσιο τεχνούργημα του 7ου π.Χ. αιώνα διεκδικείται πλέον από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να επιστρέψει στην αρχαία Ολυμπία, όπου και ανήκει.
Όπως βλέπετε, στον τίτλο ο γρύπας «διεκδικείται από το Μουσείο της ΝΥ» αλλά στο κείμενο «διεκδικείται από την Ελλάδα».
Νομίζω ότι η δεύτερη σύνταξη είναι η πιο στρωτή. Την πρώτη δεν θα τη χρησιμοποιούσα.
* Η φωτογραφία από τον ανταποκριτή μας στον Γέρακα.
Όπως βλέπετε, θα εκτελεστούν αποχετευτικά έργα, που ξεκίνησαν πριν από μια βδομάδα, στις 18/2, και θα διαρκέσουν έως τις 30/2/2023.
Ως τις 30 του Φλεβάρη, δηλαδή του Αγίου Ποτέ ίνα μη τι χείρον είπω (και διαβάζει και η μαμά μου)!
* Καλό τριήμερο να έχετε! Και με μέτρο τους χαλβάδες!
Αντώνης said
Καλημέρα.
Αυτό με το … βρέφος που πρέπει να πεταχτεί μου θυμίζει ένα αντίστοιχο παράδειγμα που είδα διαβάσει στο Stylistique comparée du Français et de l’ Anglais: “If the baby does not thrive on raw milk, boil it!” (Τί μανία έχουν με τα βρέφη;)
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι δέχεται το ChatGPT να μιλήσει για πραγματικά («πραγματικά») πρόσωπα.
Για το ψευδώνυμό μου, χρειάστηκε να το καθοδηγήσω λιγουλάκι:
Δύτης των νιπτήρων said
#2 Για να δείτε την καθοδήγηση και το αποτέλεσμα, πατήστε στην «Ανάγνωση απαντήσεων»…
dimosioshoros said
Ενδιαφέροντα. Καλημερίζουμε.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1 — Γιατρέ, το παιδί μου δεν τρώει ψάρι. Με τι να το αντικαταστήσω;
— Με γάτα. Οι γάτες λατρεύουν το ψάρι.
2 Eντυπωσιάζομαι πάντως
Νέο Kid said
Κρίνοντας από τα «Σαραντάκος» και «Δύτης των νιπτήρων» τσατμποτπονήματα (αλήθεια Νοικοκύρη, πώς σου φαίνεται το «τσατμπότ»; Έχει τύχη καθιέρωσης;) μου έρχεται ένας πετυχημένος χαρακτηρισμός που διάβασα πρόσφατα για το τσατμπότ : «pseudo-polymathy» 🙂 όχι για πολύ ακόμα όμως ίσως…
Αλήθεια Δύτη , αν στην καθοδήγηση σου βάλεις και τον Κορτάσαρ, τι θα βγάλει το μπότι; try it!
Δύτης των νιπτήρων said
7 Στο τελευταίο, ουσιαστικά του υπαγόρευσα (ή τέλος πάντων υπαινίχθηκα) την περιγραφή του Κορτάσαρ.
Νέο Kid said
7. Δοκίμασε ρητή αναφορά στον Κορτάσαρ ( έτσι για να δούμε …)
sarant said
6 Τσάτμποτ, γιατί όχι; Ελληνικός όρος θα είναι μακρινάρι.
Δύτης των νιπτήρων said
Ορίστε! Τη δεύτερη φορά κάτι πάει να κάνει, αλλά δεν μπορεί να συλλάβει ευκολα το ρόλο του νιπτήρα.
Has Julio Cortasar anything to say about the Diver of Sinks?
I’m not aware of Julio Cortazar making any direct reference to the «Diver of Sinks» in his works. It’s possible that he may have mentioned it in passing or used it as an inspiration for his writing, but I couldn’t find any specific mention of it.
Julio Cortazar was an Argentine writer known for his innovative and experimental style, and his works often explore themes of identity, time, and the human condition. Some of his most famous works include «Hopscotch», «Blow-Up and Other Stories», and «The Night Face Up».
If you have any specific works or ideas related to the «Diver of Sinks» that you would like me to look into, I would be happy to try and provide more information.
How would Julio Cortasar describe a Diver of Sinks?
Since there is no record of Julio Cortazar ever directly referencing a «Diver of Sinks,» it is difficult to say how he would describe one. However, based on his writing style and the themes he often explored in his works, we could imagine a possible description.
Given his interest in exploring the boundaries between reality and fantasy, it’s possible that Cortazar would describe the Diver of Sinks as a mysterious figure who moves between different planes of existence. Perhaps the Diver of Sinks is a being who can navigate the hidden depths of our subconscious minds, diving into the murky waters of our dreams and desires.
Alternatively, Cortazar may describe the Diver of Sinks as a symbol of the human experience of plumbing the depths of existence, searching for meaning and purpose in a confusing and chaotic world. In this interpretation, the Diver of Sinks could represent the human capacity for introspection and self-examination, as well as our willingness to confront the uncomfortable truths that lie beneath the surface of our lives.
Of course, this is all purely speculative since there is no record of Julio Cortazar ever directly referencing a «Diver of Sinks».
Pedis said
Πιατελάρα σήμερα!
# 9 – Τσαμπότι.
(άνευ ταυέος)
—
Ναι, αλλά η συνταγή έχει νοτιαμερικάνικη προέλευση, και οι μπανάνες στα ισπανικά, ιδίως τα νοτιαμερικάνικα, λέγονται platanos -όλα από μας τα πήρανε πχια!
Πρόσεξε, Νικοκύρη, ότι platanos εδώ (αν δεν με απατά η φωτογραφία, βλέπω μαγειρικό σκεύος) είναι εκείνο το υποείδος που τηγανίζεται ή ψήνεται και πρόκειται για κάτι μεγαλομπανάνες χοντρόφλουδες με εξωτερικές επιμήκεις πτυχώσεις που δεν τρώγονται ωμές σαν τις άλλες που εμείς τις λέμε μπανάνες. Γίνονται, μεταξύ άλλων, καταπληκτικά τσιπς.
—
Για τα καρναβάλια …
sarant said
11 Ναι, αυτό το (υπο)είδος μπανάνας είναι, θα το ξεκαθαρίσουμε στο σχετικό άρθρο.
Πέπε said
Καλημέρα σας!
> αν έχετε βρέφος, πετάξτε το άμεσα… / …τήρηση του άγραφου κανόνα των ειδήσεων στην εποχή μας που θέλει να προτάσσουμε το πιο εντυπωσιακό
Εδώ δεν είναι ακριβώς αυτός ο κανόνας, ή όχι μόνο αυτός. Άλλο είναι το μεγαλοφυές τέχνασμα του λογοτέχνη:
Ας πούμε ότι έλειπε η φράση με το βρέφος, κι έλεγε απλώς «πετάξτε το άμεσα». Υποτίθεται ότι εγώ θα διαβάσω αυτή την άδηλη φράση και αμέσως θα καταληφθώ από τη θανάσιμη αγωνία να μάθω ποιο είναι αυτό που πρέπει να πετάξω, οπότε θα κάνω κλικ για να λύσω το βασανιστικό ερώτημα. Μάλιστα κανονικά με το κλικ δε θα πρέπει να εμφανίζεται αμέσως το κείμενο, αλλά πρώτα να ακουστεί ρούλος από τύμπανα (τρρρρρρρρ), μετά να εμφανιστεί διαφήμιση, λίγο αργότερα νε βγει «μπορείτε να διώξετε τη διαφήμιση σε 10, 9, 8, 7… δευτερόλεπτα» και τέλος, όταν πλέον η αγωνία μου θα έχει φτάσει στο αποκόρυφο, να μου αποκαλυφθεί η λυτρωτική απάντηση: «το θερμόμετρο».
(Αλήθεια, ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί κατήργησαν τα παραδοσιακά θερμόμετρα υδραργύρου. Κορυφαίοι επιστήμονες, όπως ο Κελσίου, ο Φαρενάιτ και ο τρίτος, έχουν φροντίσει να μην υπάρχει ποτέ τρόπος να κάνουν λάθος. Υποτίθεται ότι αν σπάσουν, ο υδράργυρος είναι επικίνδυνος. Ε ωραία, και ένα ποτήρι αν σπάσει τα γυαλάκια θα είναι επικίνδυνα, αλλά δεν έχουμε καταργήσει το γυαλί από τη ζωή μας! Ένα θερμόμετρο που λειτυργεί με πιο έμμεσους τρόπους, και που αντί να δείχνει την ίδια τη θερμοκρασία απλώς προβάλλει γραμμές που σχηματίζουν έναν αριθμό, κάποια στιγμή θα αρχίσει να κάνει λάθη, ασχέτως αν δεν είναι επικίνδυνα.)
> Με φρίκη διαπιστώνω ότι τόσα χρόνια δεν έχουμε άρθρο για τις μπανάνες, ή εγώ δεν το βρίσκω στα περιεχόμενα. Επιφυλάσσομαι από βδομάδα!
Μπα. Θα έπρεπε να έχει μπει μες στις Αποκριές. Αφού δεν το προλάβαμε φέτος, άσ’ το για του χρόνου!
> Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής… / Ποιος είναι ο ρόλος της περιόδου «την παράταξη που ίδρυσε ο Κ.Κ.»;
Πρώτα απ’ όλα, δεν είπαμε ποτέ ότι καταργείται η λέξη πρόταση και πρέπει να λέμε πάντα περίδος, είπαμε απλώς να μη λέμε τις περιόδους «προτάσεις». Εδώ όμως είναι πρόταση, και λέγεται πρόταση και μόνον.
Κατά τα άλλα, έχω δύο προτεινόμενες απαντήσεις:
α) επεξήγηση στο Νέας Δημοκρατίας, που από λάθος μπήκε σε αιτιατική αντί γενικής (ειπώθηκε ήδη)
β) ότι εννοείται ένα «και»: στηρίζω την κυβέρνηση και την παράταξη. Αυτό στέκει μια χαρά. Είναι τόσο στρωτά ελληνικά, ώστε μάλλον δεν είναι αυτό!
Νέο Kid said
10. Άμα δοκιμάσεις να του βάλεις τη Ραγιουέλα και το buzo de lavabos? 😊
sarant said
13 Θα το βάλω σε πρώτη ευκαιρία, φοβάμαι μην το ξαναξεχάσω
Θα λείψω για μερικές ώρες.
Costas X said
Καλημέρα !
Η πρώτη (και τελευταία) διερευνητική 5λεπτη συζήτησή μου με το ChatGPT. Κατάλαβα ότι δεν πρόκειται περί «νοημοσύνης» από την πρώτη του απάντηση, περίμενα να μου απαντήσει «Ποιός θεός, ποιάς θρησκείας;», αλλά μου απάντησε ως δογματικός θεολόγος! Επίσης, το καημένο, ή δεν ξέρει ότι είναι εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, ή αισθάνεται κάτι σαν τους πρώτους Χριστιανούς, που τους έριχναν στα λιοντάρια! Εδώ μια πρόχειρη μετάφραση :
Γιατί δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν;
Ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν για να μπορέσει όλη η Πλάση να βιώσει την αγάπη, το έλεος και τη χάρη Του.
Το δημιούργησε επίσης για να μπορέσει να δοξαστεί από τη δημιουργία Του.
Το πρώτο αυγό βγήκε από το πρώτο κοτόπουλο, ή το πρώτο κοτόπουλο βγήκε από το πρώτο αυγό;
Το πρώτο κοτόπουλο βγήκε από το πρώτο αυγό.
Οπότε, ο Θεός δημιούργησε ένα αυγό, αντί να δημιουργήσει κοτόπουλο;
Ναι, ο Θεός δημιούργησε ένα αυγό που τελικά εκκολάφθηκε και έγινε το πρώτο κοτόπουλο.
Πιστεύεις στον θεό;
Ναι, πιστεύω στον Θεό.
Πιστεύουν όλες οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στον Θεό;
Όχι, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης δεν πιστεύουν στον Θεό.
Και εσύ γιατί πιστεύεις στον Θεό;
Πιστεύω στον Θεό γιατί πιστεύω ότι υπάρχει, και ότι Αυτός δημιούργησε το σύμπαν και τα πάντα μέσα σε αυτό.
Πιστεύω επίσης ότι είναι ένας στοργικός, ελεήμων και συμπονετικός Θεός, που επιθυμεί να έχει σχέση μαζί μας.
Δύτης των νιπτήρων said
14 Βάλ’ το εσύ, που ξέρεις ισπανικά! Τζάμπα είναι! 🙂
Νέο Kid said
17. Τζάμπα; Εμένα γιατί μου ζητάει συνδρομές και credit cards data? (Για μετά το 3 days trial) αν έχεις κανα λινκ για τζάμπα version… στείλε! 😊
Μιχάλης Νικολάου said
2,
Κατά φωνή: Dive into Deep Learning πραγματεύται το σχετικό θέμα από τεχνικής πλευράς
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Μεζεδάκια πριν φάμε τη λαγάνα
Προλαγάνϊα
>>έτσι κι αλλιώς η λαγάνα, λένε, κοντεύει να καταντήσει απλησίαστη.
Οι λαγάνες της φτωχολογιάς, στα ύψη,
με τους μαλαγάνες της λαμογιάς
>>Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η θάλασσα ξέβρασε σάκους με χασίς
Μετά λέει: “Βρέχει» χασίς στο Ρέθυμνο
Κι έβρεξε και ξέβρασε! 🙂 .»Μάνα» που έπεσε στη θάλασσα.
>>Και με μέτρο τους χαλβάδες!
Χαλβάδες με το μέτρο, κυκλοφορούν
Τυρινό Σαββάτο, σήμερο – λέγαμε στο χωργιό.
Πέπε said
16
> Πιστεύω στον Θεό γιατί πιστεύω
Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά σου Κώστα! Πιστεύει γιατί πιστεύει: αν δεν πίστευε, δε θα πίστευε. Η πίστη του εκπορεύεται από την πίστη του. Εφόσον η ερώτηση «γιατί πιστεύεις» στηρίζεται στο δεδομένο ότι πιστεύει, έχεις υπόψη σου καμιά καλύτερη απάντηση;
_________________________
Ένα σχόλιο για τον τίτλο:
Το «πριν φάμε τη λαγάνα» μου ακούγεται σαν έκφραση για κάτι το απροσδιόριστα απειλητικό, όπως λέμε «πριν τον πιούμε»…
Μιχάλης Νικολάου said
… η λαγάνα, λένε, κοντεύει να καταντήσει απλησίαστη. …
Κάτά το δημοσιογραφικό
«Φωτιά η λαγαναγορά»
Μιχάλης Νικολάου said
12, … (υπο)είδος μπανάνας είναι, θα το ξεκαθαρίσουμε στο σχετικό άρθρο. …
Σύντομα, πάντως, διότι το κυριαρχούν είδος μπανάνας είναι υπό εξαφάνιση – μέχρι το επόμενο!
gpointofview said
# 11
Οι «μπανάνες» που δεν είναι γλυκές και τρώγονται τηγανητές όπως οι πατάτες δεν νομίζω πως θα έμπαιναν σε συνταγή για γλυκό. Πιθανόν επειδή τις είδε τηγανισμένες να τις πέρασε για platanos, αγγλιστί platains και ελληνιστί…πλατάνια !!
Αν δεν με απατά η μνήμη μου πριν 50 χρόνια στο ζαχαροπλαστείο Ερμίνα της Φ.Ν. ήταν της μόδας το «μπανάνα σπλιτ» δηλαδη ελαφρά τηγανισμένη φέτα από (νορμαλ) μπανάνα με παγωτο κρέμα και σιρόπι
ndmushroom said
11, 12
Οι περίφημες plantains, που πάντα στα ελληνικά αποδίδονταν απλά «μπανάνες», με ολέθριες συνέπειες για όποιον νέο και άμαθο προσπαθούσε εις μάτην να φτιάξει κάποια από τα πεντανόστιμα αφρικανικά και λατινοαμερικανικά εδέσματα που τις χρησιμοποιούν… Μέχρι που πήγα…πήγε στο Βέλγιο και κατάλαβε επιτέλους τη διαφορά. 🙂
Νέο Kid said
“Ναι, ο Θεός δημιούργησε ένα αυγό που τελικά εκκολάφθηκε και έγινε το πρώτο κοτόπουλο.”
Φοβερό!! (Έπρεπε να το ρωτήσεις «από ΠΟΙΌΝ εκκολάφθηκε;» να του τσουρουφλιστούνε τα τσιπς !… ( εκτός αν δεν έχει πρόβλημα να καταλήξει ότι ο Θεός είναι εκκολαφτηκή μηχανή…) 🤪
Η πλάκα βέβαια είναι ότι οντως το αυγό έκανε την κότα , μόνο που η μαμά του αυγού δεν ήταν ακριβώς κότα (αλλά έμοιαζε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ με κότα…)
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>άρθρο για τις μπανάνες,
2010
Μποϊκοτάζ στις γερμανικές μπανάνες!
https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/26/bananen/
2013
Εκδότες και μπανάνες
https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/12/mpananes/
Αχ Γιάννη Ιατρού, πόσο λείπεις 😦
Pedis said
Με λίνκι στο σχετικό άρθρο του τζίνιους πλην υπεραντιλακωνικού Βόλφραμ σχετικά με τη λειτουργία του τσαμποτιού.
https://physicsgg.me/2023/02/24/%ce%bf-stephen-wolfram-%ce%b5%ce%be%ce%b7%ce%b3%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ad%cf%82-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81/
—
—
# 12 – Οκέι, το έχεις υπόψη σου το θέμα στη σφαιρικότητά του (αλήθεια, έχεις δοκιμάσει τηγανητό πλάτανο;) μέχρι το ξεκαθάρισμα (ξεφλούδιασμα?) τότε.
Άγγελος Παπαδημητρίου said
«Κάποιοι θα θεωρούσαν λάθος και τον αεροδιάδρομο, αφού ο κανονικός όρος είναι διάδρομος προσγειώσεως-απογειώσεως, αλλά τουλάχιστον το Χρηστικό λεξικό δέχεται και τη σημασία αυτή, έστω και καταχρηστικά.»
Από την εμπειρία μου το 2017-18 ως εκπαιδευόμενος τότε χειριστής υπερελαφρών αεροσκαφών στη σχολή της Αερολέσχης Λάρισας, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι εκπαιδευτές μας (πιλότοι οι ίδιοι της Αεροπορίας Στρατού) έβγαζαν καπνούς απ’ τ’ αυτιά όταν κάποιος εκπαιδευόμενος έλεγε «αεροδιάδρομος» εννοώντας τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης. Στον χώρο αυτό γενικά, αν κρίνω και από την ευρύτερη έκτοτε εμπλοκή μου, η λανθασμένη χρήση του όρου προκαλεί σε όλους, εμού συμπεριλαμβανομένου, ένα είδος αλλεργικής αντίδρασης θα έλεγα μεταφορικά μιλώντας.
Κατά τη γνώμη μου, κακώς δέχεται το Χρηστικό λεξικό τη σημασία αυτή, έστω και καταχρηστικά, επειδή έτσι νομιμοποιεί ουσιαστικά μια σαφώς εσφαλμένη χρήση του όρου, που προφανώς προήλθε από την απλοϊκή σύνδεση που έκαναν κάποιοι, πιθανότατα τηλεοπτικοί ρεπόρτερ όπως υποψιάζομαι, του συνθετικού «αερο-» με τη λέξη «διάδρομος», όπου το «αερο-» λογικά θα πρέπει να το ερμήνευσαν ως κάτι σχετικό με τα αεροπλάνα, τα οποία φυσικά προσγειώνονται σε και απογειώνονται από διάδρομο προσ-/απο-γείωσης. Ο αεροδιάδρομος όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, συγκεκριμένα ένας προκαθορισμένος νοητός εναέριος διάδρομος, τον οποίο ακολουθούν τα αεροπλάνα κατά την πορεία τους προς τον προορισμό τους.
Georgios Bartzoudis said
διερωτάται για τον τύπο «περισυλλέγησαν».
# Αμ, είναι κι ο άλλος τύπος που λένε συχνά-πυκνά τα δημοσιογραφούδια: Αύριο θα πάμε όλοι μαζί να «περισυνελέξουμε» τα αποτσίγαρα στην παραλία. Γι΄αυτόν τον τύπο τί να πεις; [Ότι λες για την βασιλομήτωρ και τον πάτερ!]
Stelios Kornes said
@13 Πεπε: αν θυμαμαι καλα απο τα ειδικα κεφαλαια Ρυπανσης στο πανεπιστημιο, ειχαν γεννηθει αρκετες δεκαδες παιδακια χωρις ακρα στην Ιαπωνια στις αρχες των 70ς, που αποδοθηκε τοτε στην καταναλωση (απο τις μητερες) ψαριων με αυξημενη συσσωρευση υδραργυρου (Μιναματα λεγοταν η πολη ή το χωριο, νομιζω). Δε μπορω να το ψαξω τωρα καλυτερα, ομως νομιζω πως τοτε ανακαλυφθηκε αυτη η ιδιοτητα του υδραργυρου να συσσωρευεται και να δημιουργει φρικτα προβληματα υγειας. Φυσικα δεν ειναι το ιδιο με τα ραγισμενα κομματακια του γυαλιου! Ο υδραργυρος ειναι απο τα πιο τοξικα πραγματα που μπορει να αντιμετωπισει η ανθρωπινη υγεια.
phrasaortes said
Δυο μικρές ατασθαλίες απ’το ηχητικό ντοκυμαντέρ του Δημοκίδη για το σκάνδαλο Κοσκωτά:
Τα αποσπάσματα σχετικά με την αξιοπιστία των σωματοφυλάκων του Κοσκωτά (35:40) και την πολιτική καριέρα του Γιώργου Πέτσου μετά την δίκη (50:30) περιλαμβάνονται σχεδόν αυτολεξεί στην Βικιπαίδεια:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%BF%CF%8D%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%82
«οι σωματοφύλακες του Κοσκωτά έπεσαν σε αντιφάσεις αλλάζοντας πολλές φορές τις καταθέσεις τους, κάτι που μείωσε κατά πολύ την αξιοπιστία τους, μαζί με το γεγονός ότι είχαν ήδη βεβαρυμένο ποινικό μητρώο.»
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%82
«Τον Οκτώβριο του 1998 ο Πέτσος εκλέχθηκε νομάρχης Πέλλας με ποσοστό 52,5% στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού. Υπήρξε ο μοναδικός νομάρχης σε ολόκληρη την Ελλάδα που εκλέχθηκε σε εκείνες τις εκλογές χωρίς να υποστηριχθεί από κανένα κόμμα. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 1999 εκλέχθηκε γενικός γραμματέας της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Ωστόσο, παραιτήθηκε από νομάρχης το 2000, καταγγέλλοντας την άρνηση του κράτους να χορηγήσει κονδύλια στο νομό του.
Τον Ιανουάριο του 2004 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, με την οποία ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης το 2004 και υποψήφιος βουλευτής Πέλλας το 2007, χωρίς επιτυχία.»
Ήσσονος σημασίας (αν και το δεύτερο απόσπασμα είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να θεωρηθεί περίπτωση λογοκλοπής), αλλά πάλι το βρήκα τσαπατσούλικο. Επειδή η πηγή δεν είναι επώνυμη, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να την μνημονεύσουμε. Επίσης, αν αντιγράφεται άκριτα η Βικιπαίδεια (έστω και μόνο για τις λεπτομέρειες), τίθεται θέμα αξιοπιστίας του πόντκαστ, εφ’όσον μερικές πληροφορίες μάλλον δεν διασταυρώνονται.
Costas X said
21. Δεν καταλάβατε όχι το πρόβλημά μου, αλλά τον διάλογο. Μιλάμε για εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, όχι για άνθρωπο. Η προηγούμενη απάντησή του ήταν απόλυτη, «Όχι, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης δεν πιστεύουν στον Θεό», κι εγώ ρώτησα «Και (τότε) εσύ γιατί πιστεύεις στον Θεό;» Βέβαια, το ερώτημα «Γιατί πιστεύεις κάτι, ή σε κάτι» είναι δικαίωμα του καθενός να το απευθύνει σε οποιονδήποτε. Έχω ρωτήσει στο παρελθόν κάποιους «γιατί πιστεύεις ότι δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν;», ακόμη και θεολόγους, και πήρα περίπου τις ίδιες απαντήσεις που δίνει το «ρομποτάκι» !
26. Ίσως άν ρωτούσα «από ποιόν εκκολάφθηκε το πρώτο αυγό;», σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να μου απαντούσε «Από την θεία πρόνοια» !
Δύτης των νιπτήρων said
18 https://chat.openai.com/auth/login?next=/chat
gpointofview said
# 16 και αλλαχού
…μου απάντησε ως δογματικός θεολόγος!
επειδή δεν έχω συζητήσει με δογματικό θεολόγο (που καιρός για χάσιμο) και πιο κάτω λέει :
Ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν για να μπορέσει όλη η Πλάση να βιώσει την αγάπη, το έλεος και τη χάρη Του.
Το δημιούργησε επίσης για να μπορέσει να δοξαστεί από τη δημιουργία Του.
Να υποθέσω πως από «την αγάπη, το έλεος και τη χάρη Του» έδωσε στον άνθρωπο και την λογική ;
Με ποιά λογική έχει ανάγκη ο θεός «να μπορέσει να δοξαστεί από τη δημιουργία Του» ίδια κι όμοια με την κυρά Ξούλα που σπούδασε τον κανακάρη της «επιστήμων» ;
Δημήτρης Χαρβάτης said
«διεκδικείται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης»: χτες συνάντησα το ίδιο πρόβλημα, με τη φράση «το ποσό εισπράττεται από τον χρήστη», και σκέφτηκα ότι αξίζει να συζητηθεί 🙂 Κατέληξα να αλλάξω το ρήμα και να βάλω «καταβάλλεται».
Όσο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σκέφτηκα κι εγώ το ίδιο με το 13β: μπορεί να είναι σε παράταξη οι δύο προτάσεις, αλλά παραείναι σωστά ελληνικά 🙂
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα!
Και αφού και όταν τρως chat πατ (ή και σαρακοστιανά) μια χαρά ανοίγει η όρεξη, προκύπτει και το κουίζ:
Mε μπόι Σεκόγιας[1] στου Τίγρη[1] το μάτι
(και δίσκος σκληρός[2] με τραχείας[2] πνοή
για Λόγου καρτέρι που σπάει τα καρτέλ)
Αρχόντισσας[3] ντάκος και Γλώσσας κομμάτι—
γκουρμέ γραμμαρίων για γραμμάτων γραμμή
που έχει Νικήσει σαράντα σουέλ[4]
-Ποιος είναι;[5]
[1] On August 23, 2018, the company(Eventbrite) filed for a $200 million IPO [6]. The company’s biggest shareholder is Tiger Global Management with Sequoia Capital and the Hartzs also owning significant shares.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Eventbrite)
[2]Hartz<γερμ. Hart ‘σκληρός, γερός, γενναίος’, συγγενές των αρχ.ελλ. κρατύς καρτερός https://www.ancestry.com/name-origin?surname=hartz ,https://en.wikipedia.org/wiki/Julia_Hartz
[3] Sarah (שָׂרָה) is the feminine form of the noun Sar (שַׂר), which commonly translates to "chief", "ruler" or "prince"
[4] Μέσω της εταιρείας “Upstream” (βλ.άρθρο)
[5] Ιθύνων σε σάιτ/για μιαν Eventbrite-τον λεν Νικοκυρη και λέξεις σερβίρει
[6] ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από μικρό, τρελό και μποτ, μαθαίνεις την αλήθεια
Costas X said
36. «Με ποιά λογική έχει ανάγκη ο θεός…» : Με τη λογική ενός γέρου που ήταν μια ζωή μοναχικός, αλλά αποφασίζει κάποια στιγμή να υιοθετήσει καμμιά δεκαριά γάτες για να περνάει την ώρα του, να τις αγαπάει, να τον αγαπούν, και αν είναι άτακτες να τους δίνει και καμμιά κλωτσιά! 🙂
xar said
«Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
Έχουμε εδώ και έναν ξεκάθαρο αγγλισμό, τη χρήση του «πάντα» με την έννοια «(στηρίζω) σταθερά / εξακολουθώ να (στηρίζω)» όπως χρησιμοποιείται το αγγλικό always.
Λέω ότι είναι αγγλισμός, γιατί το πάντα στα ελληνικά δεν χρησιμοποιούμε για κάτι παροδικό. Δεν θα ήταν αγγλισμός αν έλεγε «στηρίζω πάντα το κόμμα της ΝΔ» ή έστω «στηρίζω πάντα την όποια κυβέρνηση της ΝΔ» (αν και το τελευταίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αιχμή κατά της τωρινής κυβέρνησης).
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
6, 9, 11
Ρε σεις, αφού είναι ρομπότ σχετικό με τον λόγο, να το πούμε ρομπολόι, να ανοίξουμε και νέους ορίζοντες στους στιχουργούς μας.
Stazybο Hοrn said
Ο επιστημονικός όρος για τον αυτοσχεδιασμό του μποτ, όταν πρέπει να ταιριάξει σκόρπια θραύσματα κειμένου μεγάλου βαθμού εγγύτητας, είναι hallucination.
Νικοκύρη, χρησιμοποιείς το σχήμα «όχι μόνο…, παρά…». Πρώτη φορά το βλέπω με παρά, και όχι με αλλά.
> το Χρηστικό λεξικό δέχεται και τη σημασία αυτή, έστω και καταχρηστικά
Α λα Νικολάου, όταν γίνεται Καταχρηστικό Λεξικό
> μια μικρή χούφτα συγκέντρωσε αμύθητα κέρδη
στη χούφτα δεν έπρεπε να ακολουθεί άνθρωποι, κάτι…
Κι όσο για τις καταγγελίες για την εισαγωγική επιμόρφωση:
Από τη μια μεριά, το υλικό διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους επιμορφωτές, που είναι είτε εκπαιδευτικοί τάξης, είτε σύμβουλοι εκπαίδευσης, είτε απλώς προσοντούχοι του ευρύτερου εκπαιδευτικού χώρου, βάσει των κριτηρίων του ΙΕΠ· εύκολα εντοπίζονται οι αποφάσεις ένταξής τους στα αντίστοιχα μητρώα του ΙΕΠ. Πανεπιστημιακοί είναι κατά κανόνα οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων, αυτοί δίνουν την θεωρητική ύλη, από δικό τους υλικό, αλλά σπανίως ανακατεύονται σε μικροεπίπεδο επιμόρφωσης, τι δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί ανά ώρα, τι ασκήσεις θα μπουν, κλπ.
Από την άλλη, είναι εύκολο, τόχουμε ξαναπεί, στον μπράουζερ να αλλάξουμε επιτόπου οποιοδήποτε κείμενο προβάλλει, και να πάρουμε οθονιά του αλλαγμένου.
Συνεπώς, κττμγ, οποιαδήποτε δημοσίευση άστοχου υλικού, αν δεν συνοδεύεται από όνομα κι επώνυμο και στοιχεία, ποιος το έδειξε/έδωσε, σε ποια ώρα, ποιας επιμόρφωσης, ποιος υπεύθυνος αναφέρεται, μεταδεδομένα που δεν προδίδουν τον καταγγέλλοντα, γίνεται μόνο για χαβαλέ, για την λαϊκείσπραξη, και όχι για λόγους ουσίας.
xar said
Η μετάφραση της άποψης του Αμερικανού στρατιωτικού έχει πολλαπλά θέματα και θεματάκια. Π.χ.:
– Ο πόλεμος είναι […] το πιο μοχθηρό μέσο διεθνούς εμβέλειας
Νομίζω ότι ο μοχθηρός (απόδοση του evil στο πρωτότυπο?) είναι χαρακτηρισμός για ανθρώπους, όχι για πράγματα, αφού περιέχει και την έννοια της πρόθεσης. Η αλήθεια είναι ότι η απόδοση του evil στα ελληνικά είναι πολλές φορές δύσκολη άσκηση, καθώς το «σατανικός» ακούγεται σε πολλές περιπτώσεις υπερβολικό, το «κακός» πολύ ουδέτερο ή δεν συμφράζεται (collocated) όπως στα αγγλικά. Εδώ ίσως θα μπορούσε να αποδοθεί περιφραστικά ώς «το έσχατο επιθετικό μέσο».
Και το «διεθνούς εμβέλειας» δεν μου κάθεται καλά. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος τι έλεγε το πρωτότυπο, αλλά από το νόημα της φράσης νομίζω ότι θα ταίριαζε καλύτερα να αποδοθεί ως «διεθνούς επιρροής».
– τα κέρδη του οποίου υπολογίζονται σε δολάρια και οι ζημίες σε ζωές.
Το «σε δολάρια» μπορεί να μην ξενίζει ένα αμερικανικό ακροατήριο, αλλά στη μετάφραση θα έπρεπε να αποδοθεί ως «σε χρήμα».
– Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια μικρή χούφτα συγκέντρωσε αμύθητα κέρδη.
Δεν νομίζω ότι η χούφτα χρησιμοποιείται όπως το δράκα. Παρόλο που και τα δύο έχουν το ίδιο νόημα, η δράκα είναι απολίθωμα που έχει καταλήξει να σημαίνει σχεδόν αποκλειστικά ομάδα ανθρώπων. Με τη χούφτα δεν συμβαίνει το ίδιο. Άρα, αν θέλουμε να κρατήσουμε τη χούφτα: «μια μικρή χούφτα ανθρώπων».
– Τουλάχιστον 21.000 νέοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες […]
«Έγιναν»; Η σύνταξη δείχνει ότι χρησιμοποείται με τη σημασία του αργκοτικού «φτιάχτηκαν» (που δεν νομίζω ότι ήταν η πρόθεση του μετραφραστή, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από το γενικότερο ύφος του κειμένου). Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το δημιουργήθηκαν/εμφανίστηκαν, που θα πήγαινε και καλύτερα στην αρχή της πρότασης.
– Πόσοι αντιμετώπισαν μια ξιφολόγχη ενός εχθρού;
Ελαφρύς αγγλισμός στη χρήση των άρθρων. Θα πήγαινε καλύτερα: Πόσοι αντιμετώπισαν την ξιφολόγχη ενός εχθρού / μια ξιφολόγχη του εχθρού;
Γενικά μετριότατη μετάφραση που επιτρέπει μεν την κατανόηση, αλλά εμφανώς έγινε από κάποιον που δεν «το έχει».
Stazybο Hοrn said
Δεν είπα για τους υπότιτλους στο YouTube. Αυτός που ανεβάζει ένα βίντεο, μπορεί να ρυθμίσει στα μεταδεδομένα του την γλώσσα στην οποία είναι ο ήχος του βίντεο, μπορεί να ανεβάσει ο ίδιος υπότιτλους του βίντεο σε όσες γλώσσες θέλει, μπορεί να επιτρέψει ή να απαγορέψει το ανέβασμα υπότιτλων στο βίντεό του από τρίτους χρήστες, ή την παραγωγή υπότιτλων από το ίδιο το YouTube. Το YouTube, λοιπόν, μπορεί να παράξει υπότιτλους στη γλώσσα του βίντεο (αν δεν έχει οριστεί, μπορεί να αποτύχει, π.χ., να βγάλει ισπανικά αντί ελληνικά), εφόσον δεν το απαγόρευσε αυτός που ανέβασε το βίντεο (video uploader, με δυο λέξεις στη μη τρισχιλιετή). Ομοίως, μπορεί να βγάλει μεταφρασμένους υπότιτλους. Είτε μεταφρασμένοι, είτε στην πρωτότυπη γλώσσα, το YouTube τους παράγει με Τεχνητή Νοημοσύνη, Μηχανική Μάθηση.
Stazybο Hοrn said
42, κατακλείδα: Θα μου πείτε, κι εγώ δημοσίευσα τέτοια οθονιά. Ναι, το σκέφτηκα πολύ πριν το αποφασίσω. Αναδημοσίευση έκανα, βέβαια. Μάλλον θα τις κόψω κι αυτές, αν δεν περιέχουν όσα ζητώ.
Pedis said
# 41 – Καλό, αλλά δεν ξερνάει μόνο κείμενο.
—
Τι σού λεγα Δύτη εψές για τις υποτιθεμενες ιστορικές αναλογίες , ο θεός να τις κάνει τις συγκεκριμένες Αν δεν ξέρεις τι να γράψεις … gigo!
Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε βρισκόμαστε μπροστά στην επανεμφάνιση μιας σταθεράς της Ιστορίας που θέλει ο πραγματικός νικητής της σύγκρουσης δύο μεγάλων δυνάμεων είναι μια τρίτη ανερχόμενη δύναμη. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης άνοιξε τον δρόμο για την κυριαρχία της Μακεδονίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια η σύγκρουση της Αχαϊκής με την Αιτωλική Συμπολιτεία άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση της Ελλάδας από τη Ρώμη.
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/379800_oykrania-i-ora-tis-kinas
xar said
@6, 11 κτλ.
Μπορεί o Πέδης να το λέει μισοαστεία/μισοσοβαρά, αλλά εμένα το τσαμπότι (άντε και τσατμπότι) μού φαίνεται πολύ πετυχημένη απόδοση, που θα εμπόρειε (χικ, ρε) να εντάξει έναν νέο όρο ομαλά στη μορφολογία της ελληνικής. Αλλά πολύ το αμφιβάλλω, καθώς έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: Ακούγεται πολύ λαϊκό, και οι δυνατοί χρήστες του όρου νομίζω ότι είναι άνθρωποί που θα ήθελαν να τους θεωρούν προχώ και δεν θα ήθελαν επουδενί να ταυτιστούν με λαϊκουριές.
Μακάρι να επικρατήσει έστω το τσατμπότ, σε αντιστοιχία με το ρομπότ, και όχι το τσάτμποτ που μου ακούγεται εντελώς ξενικό.
gpointofview said
# 39
το μόνο σχετικ΄…στην αρχαία Αίγυπτο λατρεύανε τις γάτες σαν θεές …
LandS said
Για το τσατμποτ.
Εδώ εμείς έχουμε πρόσβαση σε όλη τη γνώση του κόσμου στη τσέπη μας με τα σμαρτόφωνα και ανεβάζουμε φωτογραφίες με γάτες όταν δεν ξεχέζουμε άγνωστους σε μας ανθρώπους και περιμένουμε ένα ρομπότ να μπορεί να γράφει διατριβές;
Πάντως το νιού μπινγκ της Μάικροσοφτ, ό,τι και να το ρωτήσεις, σου γράφει λίγα εύστοχα πράγματα και σου αραδιάζει δυο τρια λίκνα σε σελίδες που ξέρουν καλύτερα (αντί να σου κάνει τον έξυπνο πλαγιαρίζοντας τες
Το εκτιμώ.
Δύτης των νιπτήρων said
46 Ωχχχ…
Πέπε said
42
> Νικοκύρη, χρησιμοποιείς το σχήμα «όχι μόνο…, παρά…». Πρώτη φορά το βλέπω με παρά, και όχι με αλλά.
Δεν ξέρω αν θα το θεωρήσουμε ακριβώς ίδια περίπτωση: στο «όχι… αλλά…» (χωρίς «μόνο») μερικές φορές προτιμώ τη σαφώς υπαρκτή αλλά παλιομοδίτικη παραλλαγή με «παρά», όταν στο πρώτο σκέλος έχω ήδη βάλει «αλλά»:
«Πρώτη φορά το βλέπω αλλά όχι με αλλά, παρά με παρά».
(Παρά με ουρά.)
ΣΠ said
Ενδιαφέρον ότι ο εκκλησιαστικός ιστότοπος χρησιμοποιεί το «πάτερ».
aerosol said
Είπα να διασώσω ένα σπάνιο δημιούργημα της ελληνικής μουσικής, ένα λεπταίσθητο διαμάντι ρυθμού και αρμονίας, που πραγματεύεται τις θαυμαστές ιδιότητες της μπανάνας και προτείνει -επιτακτικά, θα έλεγα- την κατανάλωσή της:
Νέο Kid said
Το λινκ που πόσταρε ο Pedis στο 29. με τη συνέντευξη του Βόλφραμ είναι πολύ ενδιαφέρον. Χαίρομαι που ο τύπος ουσιαστικα συμφωνεί και δ ικαιώνει ένα παλιότερο σχόλιό μου στο νήμα που λέγαμε για το τσατμπότ ,όπου είχα διαπιστώσει ότι το «πρόβλημα» ή το περίεργο αν θέλετε ,δεν είναι ότι το μπότι μιλάει πολύ ανθρώπινα αλλά το ότι ο ανθρώπινος λόγος (άρα και η σκέψη) έχει γίνει «ρομποτική» , προβλέψιμη. ( κι ως εκ τούτου θανάσιμα ανιαρή…)
aerosol said
#13
Ο υδράργυρος δεν είναι καλό πράγμα να βρίσκεται διασπαρμένος σπίτι μας. Βρίσκω κακό που μες στα χρόνια δεν μας ενημέρωσαν γι αυτό.
Τα περισσότερα ψηφιακά θερμόμετρα είναι τουλάχιστον ασυνεπή και ανακριβή. Απανωτές μετρήσεις μπορεί να σου βγάλουν άλλη θερμοκρασία. Τα υδραργύρου είναι υποτίθεται ακριβή -φευ, δεν ισχύει πάντα. Κάποτε είχε ανακοινωθεί πως αποσύρονται αλλά τα βρίσκεις στα φαρμακεία όπως πάντα. Και ούτε τα φαρμακεία δεν έχουν κάποιο πρωτόκολλο για πιθανή απόσυρσή τους.
Κάποτε χρειάστηκα μια σωστή μέτρηση. Το νέο, φτηνιάρικο, κινέζικο θερμόμετρο υδραργύρου μου τα έλεγε περίεργα. Ζήτησα άλλο, μου έδωσαν ίδιας μάρκας, και είχε διαφορά τουλάχιστον μισού βαθμού από το πρώτο. Τσαντισμένος -και ποιό να πιστέψω;- γκούγκλαρα και βρήκα το εξής:
Υπάρχουν θερμόμετρα με γάλλιο, ακριβή όσο τα καλά υδραργύρου (δεν παράγονται τόσο φτηνιάρικα και μαζικά) αλλά όχι τοξικά αν σπάσουν. Μειονέκτημα: θέλουν παραπάνω λεπτά από τα υδραργύρου και «πέφτουν» πολύ δύσκολα μετά τη χρήση. Γι αυτό το λόγο συνήθως έχουν κάποιο πλαστικό έλασμα από το οποίο τα πιάνεις για να τα κουνήσεις εύκολα να πέσει το υγρό. Φαντάζομαι αν σπάσει το έλασμα με τα χρόνια, μάλλον αχρηστεύονται: θα σου βγει το μπράτσο μέχρι να υποχωρήσει το γάλλιο. Αγόρασα ένα και φαίνεται σωστό. Χρειάζεται έξι λεπτά να δείξει την σωστή μέτρηση αλλά χαλάλι.
Ηράκλειτος said
Το τί ονομαζουν Μπανανα και το τί Πλατανο στην Λατινικη Αμερικη ειναι κατι σχετικό και εξαρταται κυριως απο την χωρα που βρισκεσαι. Στο Εκουαδορ, για παραδειγμα, που καλλιεργουν πολλα ειδη μπανανών, εχουν τις λεξεις και μπανανα και πλατανο και 3-4 αλλες.
Σε γενικες γραμμες μπανανα λενε το φρουτο που γνωριζουμε κι εμεις, το οποιο οταν οριμαζει κιτρινιζει και μαλακωνει. Απ την αλλη πλατανο λενε ενα ειδος μπανανας το οποιο ειναι λιγο πιο μεγαλο, παραμενει παντα πρασινο (νομιζω), με σκληροτερη φλουδα, σκληροτερο εσωτερικο και λιγοτερο γλυκο. Αυτο το φρουτο το καταναλωνουν περισσοτερο στις τροπικες περιοχες τυγανιζοντας το σε μικρες φετες, κανοντας το ειτε κριτσινιστο, ειτε κατι μαλακό που θυμιζει στην υφη κατι σαν τυγανιτη πατατα …
Στο Μπουενος Αιρες χρησιμοποιουν την ορολογια που μολις περιεγραψα.
Aghapi D said
Ουφ
Κατάφερα να ξαναγραφτώ μετά από 3 μήνες μπερδέματα
Μου λείψατε
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
21 Δεν το είχα σκεφτεί έτσι που το λες, αλλά δεν έχεις άδικο
28 Κανένα από τα δύο δεν είναι ειδικά αφιερωμένο στη μπανάνα, όπως τα άλλα άρθρα για το μήλο, το πορτοκάλι και τα άλλα φρούτα
30 Είναι και η αρχή της οικονομίας. Για έναν μη αεροπόρο, είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστεί να ονοματίσει τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης. Χρειαζόταν ένας οικονομικός όρος.
33 Ενδιαφέρον αυτό που θίγεις, για την πτυχή της λογοκλοπής εννοώ. Νοείται λογοκλοπή αν σε ένα άρθρο αντιγράψει κάποιος εκτενή αποσπάσματα από εγκυκλοπαίδεια; Αναρωτιέμαι.
37 Καλά έκανες και το άλλαξες
41 Καλό το ρομπολόι!
42 Το αντιθετικό «παρά» βαίνει προς εξαφάνιση. Συχνά όμως είναι προτιμότερο από το «αλλά»
51 Έτσι!
55 Α, γι’ αυτό δυσκολεύομαι να τα κατεβάσω!
aerosol said
#58 τέλος
Αν ρίχνεις με τον παραδοσιακό τρόπο θερμόμετρο γαλλίου, θα βάλω αφίσα σου στο δωμάτιό μου δίπλα σ’ αυτή του Τσακ Νόρις! 😀
Στο δικό μου το έλασμα δεν είναι πάνω στο θερμόμετρο, είναι ενσωματομένο στη θήκη του. Το βάζεις στη θήκη και το κουνάς από την άκρη, πέφτει ταχύτατα. Αν δεν το έβλεπα στις οδηγίες ίσως να μην το καταλάβαινα. Σαν κωμωδία τρόμου, το χέρι μου θα ξακόλλαγε και θα πεταγόταν στον τοίχο από το κούνημα.
aerosol said
Χμμ… ενσωματΩμένο μάλλον, ε;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
55# Δοκίμασες αντί να το ταρακουνάς να το βάλεις στο ψυγείο για λίγη ώρα μετά τη χρήση?
aerosol said
#61
Το έλασμα κάνει δουλειά σε 3-4 κινήσεις, γρηγορότερα από του υδράργυρου. Αν σπάσει θα ακολουθήσω την σοφή τακτική που προτείνεις.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
62# Δεν είχε φανεί το 59 σου όταν έγραφα.
aerosol said
#63
Δεν με προσέχεις πχια όταν σου μιλάω. Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για τη σχέση μας!
phrasaortes said
58. Τυπικά κάποιος πάντα πρέπει να παραθέτει την πηγή, ακόμα κι αν είναι εγκυκλοπαίδεια. Σε ηχητικό ντοκυμαντέρ βέβαια τα στάνταρ είναι πιο χαλαρά, σε σχέση με πανεπιστημιακές εργασίες. Ωστόσο, ο Δημοκίδης δεν παρέθεσε απλώς πληροφορίες που άντλησε από την Βικιπαίδεια, αλλά επανέλαβε αυτολεξεί το άρθρο, οπότε νομίζω ότι είναι λάθος, ακόμα και με βάση τα πιο επιεική κριτήρια για την δημοσιογραφία. Νομίζω ότι θα έπρεπε είτε να διευκρίνιζε ότι παραθέτει αυτολεξεί την αντίστοιχη παράγραφο της Βικιπαίδειας ή (ακόμα καλύτερα) να τις επιβεβαιώσει στα γρήγορα και, εφ’όσον ισχύουν, να τις διατυπώσει με δικά του λόγια. Δεν νομίζω να τού’τρωγε και τόσο χρόνο, εκτός βέβαια αν το κάνει συστηματικά, γιατί δεν προλαβαίνει να βγάζει καινούργια ντοκυμαντέρ σε εβδομαδιαία βάση.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
64# Να το προσέχεις το έλασμα, μου φαίνεται πως έχεις συχνή ανάγκη θερμομέτρησης. Κάνε κι ένα σέρβις στο ψυγείο, καλού-κακού. Ως έσχατη λύση, τα βάρη για ενδυνάμωση των άνω άκρωνε δεν είναι κακή λύση.
ΣΠ said
61
Σε αυτά τα θερμόμετρα η ένδειξη δεν πέφτει με ψύξη.
sarant said
59 Λες να μην είναι γαλλίου; Θα δω.
Χαρούλα said
Καθυστερημένη γιατί έψαχνα πού να το πετάξω. Τώρα όλα καλά. Το ξεφορτώθηκα!🤠
💃🏻Καλό και κεφάτο τριήμερο σε όλους!🕺
Ίσως σε κάποιους φανούν ενδιαφέροντα τα παρακάτω:
Η μπανάνα, αποτελεί την 4η μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή σε όλο τον κόσμο. (Μετά το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι!)
Το 75% της σύστασης μίας μπανάνας αποτελείται από νερό!
Οι ίνες από τις μπανανιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενδυμάτων.
Και, σχεδόν 50 διαφορετικά είδη μπανάνας μπορεί να βρει κανείς σε όλο τον κόσμο! Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και η ποικιλία Goldfinger η οποία δεν έχει γεύση μπανάνας, αλλά… μήλου!
Ενδεικτικά
https://factum-info.net/el/fakty/eda/552-kakie-byvayut-vidy-bananov-samye-neobychnye-sorta-bananov
Νέο Kid said
Ελπίζοντας να μην καίω μέρος των μελλοντικών σπαρτών του Νικοκύρη, να πούμε βέβαια ότι οι μπανάνες που τρώμε σήμερα είναι βασικά …κλώνοι! Και φυσικά οι μπανάνες της λατινικής Αμερικής είναι βαμμένες με μπόλικο αίμα ( United fruit company (που έγινε Τσικίτα!) μπροστά τους τα μεξικανικά καρτέλ είναι φιλανθρωπικές οργανώσεις τεϊοποτών κυριών…)
aerosol said
#66
Πράγματι έχω συχνή ανάγκη θερμομέτρησης, καθότι είμαι καΦτός (εκτός από θρεπτικός και νόστιμος, τα οποία τα έχουμε αποσαφηνίσει στο παρελθόν)! Κάτι σαν σούπα δηλαδή. Για την ενδυνάμωση κάνω συχνά άρσεις κοψιδίων.
Εγκυκλοπαιδικόν:
Τα λένε γαλλίου, αλλά το υγρό μέσα είναι γαλινστάνιο, ένα μείγμα από γάλλιο, ίνδιο και κασσίτερο. Αν το αγγίξουμε μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, η ουσία δεν είναι τελείως αθώα. Αλλά συγκριτικά με υδράργυρο είναι αρκετά ασφαλής περίπτωση.
gpointofview said
Εχω διατελέσει…μπανανοπαραγωγός για καμιά 20αριά χρόνια με 3-4 ετήσιες επιτυχίες όταν το μπουμπούκι έβγαινε Φλεβάρη- Μάρτη και 6-7 μέτριες όταν έβγαινε Απρίλη Μάη, Οταν έβωγαινε αργότερα, ωρίμαζαν τις αλκυονίδες μέρες και δεν τις προλάβαινα γινότουσαν σαν μαρμελάδα αμέσως. Τις χρονιές που ωρίμασαν στο δέντρο η απόλαυση ήταν μεγάλη αλλά σύντομη, σε 3-4 μέρες αν δεν είχε καταναλωθεί το τσαμπί ήταν για πέταμα. Αντίθετα τις πιο «καθυστερημένες» το τσαμπί κοβότανε όταν είχαν σωστό μέγεθος πράσινες κιαι τις ωρίμαζα λίγες-λίγες κατά βούληση με φλούδες από μήλο ή αργότερα τις μπανανόφλουδες, η γεύση όμως ήταν σαν τι μπανάνες του εμπορίου. Λαμβανομένων υπ’ όψιν των τεραστίων ποσοτήτων νερού και κοπριά που απαιτούσαν και την δυσκολία στήριξης του φυτού,το σταμάτημα της καλλιέργειας ήταν προφανές
Theo said
Πριν μερικά χρόνια ζήτησα από ένα φίλο πανεπιστημιακό φυσικό να ρωτήσει ένα συνάδελφό του, ειδικό σ’ αυτά, για ένα ψηφιακό θερμοϋγρόμετρο με ακρίβεια δεκάτων του βαθμού Κελσίου και της σχετικής υγρασίας, και μου έφερε ένα κινέζικο, των 9 ευρώ. Μου είπε πως έχει περίπου την ίδια απόκλιση με αυτά που κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ. Το συνέκρινα με κάποια άλλα ψηφιακά θερμοϋγρόμετρα που είχα, κι είχε αρκετά σημαντικές αποκλίσεις. Όταν όμως το συνέκρινα με ένα θερμόμετρο υδραργύρου κι ένα υγρόμετρο τρίχας που είχα από παλιά, είδα πως ο συνάδελφος του φίλου μου είχε δίκιο. Οι αποκλίσεις δεν ήταν σημαντικές (για τον λόγο που το ήθελα).
Μαρία said
>σε επιστολή στη βασιλομήτωρ
Καθιερώθηκε στον προφορικό λόγο εξαιτίας της κηδείας του Κοκού π.χ. στεφάνι της αδερφής του βασιλομήτωρ της Ισπανίας. Τα δάνεια απο ξένες γλώσσες διατηρούνται αναφομοίωτα 🙂
Παύλος said
73 Theo
Εννοείς το medisana;
Theo said
@75:
Εννοώ το kt-906.
sarant said
74 🙂 Αυτό να μου πεις
Λεύκιππος said
Το 0 μηδέν στο Ολυμπιακός Παναθηναϊκός παραμένει 10 λεπτά μετά την λήξη με τον Socratis να παίρνει την αγουσα που λένε.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
0+20
Ίσως και «προλαγανικά μεζεδάκια»! 🙂
===+===
Περί ΙΕΠ θα μπορούσε να πει κανείς πολλά – θετικά και αρνητικά.
Αλλά, έτυχε να διαβάσω τελευταία κάποιες οδηγίες διδασκαλίας μαθημάτων του Λυκείου και δεν μπορώ να πω ότι …ενθουσιάστηκα.
Παράδειγμα: «Προτείνεται στο πλαίσιο των εργασιών καθώς και των συνθετικών δημιουργικών εργασιών που εκτελούν οι μαθητές/-ήτριες στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά να οικειοποιηθούν τη δομή μίας εργαστηριακής αναφοράς σε πειραματική δραστηριότητα η οποία προσομοιάζει με μία επιστημονική εργασία.»
Δηλαδή: Να βάλουν την «δομή της εργαστηριακής αναφοράς» στη τσέπη και να την κοπανίσουν; Να εξοικειωθούν με τη δομή…, μάλλον θέλουν να πουν.😰
sarant said
Προλαγανικά θα ήταν και λεξιπλασία
Μαρία said
Λεύκιππος said
Την πήρε και ο Μαρινάκης απ’ ό,τι βλέπω.
Αγγελος said
Αν θυμάμαι καλά το σημείο τήξης του γαλλικού είναι 30°C, οπότε αν το βάλεις στο ψυγείο θα στερεοποιηθεί και δεν θα πέφτει με τίποτα. Μάλλον γί αυτό πέφτει τόσο δύσκολα και σε θερμοκρασία δωματίου!
Αν βέβαια αυτό το γαλινστάνιο είναι ευτηκτικό…
Αγγελος said
Του γαλλίου, να χ… τον αυτόματο διορθωτή!
gpointofview said
Ποδοσφαιρική(;) ανάλυση πρωταθλήμστος
Η ΑΕΚ ευνοείται διαιτητικώς κραυγαλέα
Ο ΠΑΟ ευνοείται διαιτητικώς υπόγεια
Ο ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται γιατί αδικείται αποδεδειγμένα(*)
Ο ΟΣΦΠ διαμαρτύρεται γιατί ΔΕΝ ευνοείται !!
(*) Θεωρώ αστείες τις διαμαρτυρίες του ΠΑΟΚ για την μη επέμβαση του VAR στα παιχνίδια με Αστέρα και Γιάννινα με δεδομένο πως στα παιχνίδια του με ΟΣΦΠ και Λειβαδιά φάσεις που πήγαν στο VAR κρίθηκαν με παρανοϊκό τρόπο. Ο VAR με Λεβαδειακό δεν ξανασφύρηξε, ο (ξενος) VAR με ΟΣΦΠ έπαιξε σήμερα διαιτητής στο ντέρμπυ και φυσικά τώρα ήταν καλός ! Για την Τριπολη ζήτησαν επισήμως συγγνώμη, για τα Γιάννινα θα δούμε σε λίγες μέρες. Ακτύπητο το ΠΟΚ…
George Bourozikas said
Σουέλ (swell) μόνο στα αγγλικά το έχω ακούσει. Στα ελληνικά το λέμε ρεστία. Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι η ναυτική lingua franca της Μεσογείου που έχει ιταλική προέλευση (γενοβέζικη) αντικαθίσταται σιγά σιγά από αγγλική ορολογία.
gpointofview said
Για την ακρίβεια, πιο πολύ σουέλι το λένε οι ναυτικοί μας, ρεστία μόνο από παλιούς ψαράδες και λιμανίσιους θα ακούσεις
Alexis said
Καλημέρα.
Το κειμενάκι για το χασίς στην Κρήτη είναι γενικώς κακογραμμένο.
Ούτε το «εμποτισμένες» στέκει καλά ούτε το «Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου»
Παναγιώτης Κ. said
-Και όταν η επικράτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι πλήρης, πως θα λέγονται τότε τα νυν βενζινάδικα;
-Θα σου πω την επόμενη φορά που θα έρθω για να βάλω βενζίνη του απάντησα.
Πως λοιπόν θα λέγονται;
Θα πάρει χρόνο η κατάργηση αλλά εμείς εδώ, όλα τα σκεφτόμαστε. 🙂
Alexis said
#81:
-Παιδιά εγώ θα ξανασφυρίξω αγώνα;
-Φυσικά! Στο Σουμπούτεο! 😆
Παναγιώτης K. said
76. Ο τεϊοπότης (το αρσενικό).
Θηλυκό; Η τεϊοπότ;;;;
ΣΠ said
83
Άγγελε, τα ιατρικά θερμόμετρα είναι θερμόμετρα μεγίστου και η ένδειξή τους δεν πέφτει με ψύξη παρά μόνο μηχανικά. Επιπλέον, τα θερμόμετρα γαλλίου περιέχουν κράμα γαλλίου με σημείο τήξης -19°C.
ΣΠ said
91
Η τεϊοπότισσα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
89 – Φορτιστάδικα.😊
Να μπορούσα στα σύννεφα, νάχα εγώ Φορτιστάδικο.😊
Alexis said
#94: Καλό.
Παναγιώτης K. said
93,94. Εδώ λοιπόν πάντα δίνεται μια απάντηση! 🙂
ΣΠ said
96
Ίσως και τεϊοπότρια.
https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82&dq=
Παναγιώτης K. said
Είχα διαβάσει ότι για τη λειτουργία των…φορτιστάδικων θα απαιτηθούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με υψηλές ισχύες λειτουργίας. Θα μπορέσουν ανταποκριθούν;
Το έχουν δει ως πρόβλημα οι ειδικοί και αν ναι έχουν βγει κάποια συμπεράσματα;
Διαισθητικώς μιλώντας, νομίζω ότι θα υπάρξουν δυσκολίες.
Πέπε said
94
Τα ήδη υπάρχοντα πώς τα λέμε; Πολύ φοβάμαι «σημαία φόρτισης». Ανέμπνευστο, αντιδημιουργικό, σχεδόν γλωσσοφοβικό.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
99 – Έτσι τα λένε οι εθνικιστές!😂
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
92 Ο Μαρινάκης συμπλήρωσε κάρτες, δεν παίζει στο επόμενο ματς
86-7 Ενδιαφέρον θέμα πιάσατε
88 Σωστά, το εμποτισμένος δηλώνει ότι έγινε από πρόθεση
99 Σημεία φόρτισης τα λέμε, πράγματι. Αλλά είναι επίσημος όρος, όχι της πιάτσας.
xar said
@86, 87
Εγώ ήξερα το φουσκοθαλασσιά, που το έχει και το ΛΚΝ, ενώ το φουσκονεριά είναι η πλημμυρίδα. Βέβαια από ναυτική ορολογία είμαι ανίδεος. Το λένε και έτσι;
Στη βίκη τα έχει όλα (φουσκοθαλιασσιά, ρεστία, σουέλ) με κύριο λήμμα την αποθαλασσία. Αυτό δεν το είχα ακούσει ποτέ.
@98
Πρόβλημα για τα δίκτυα είναι κυρίως τα σημεία ταχείας φόρτισης, που τραβάνε υποχρεωτικά πολύ ρεύμα, ώστε να φορτιστεί το αυτοκίνητο εντός 15-20 λεπτών. Σχεδιάζονται προσαρμογές των δικτύων για να αντιμετωπιστεί.
Άλλο πρόβλημα η γενικότερη αύξηση της ζήτησης, που προβλέπεται να γίνεται σε ώρες αιχμής, κυρίως τις βραδινές ώρες (όταν ο κόσμος γυρνάει σπίτι του). Για την αντιμετώπισή του μια λύση είναι το demand-response, π.χ. με την παροχή κινήτρων για φόρτιση τις νυχτερινές ώρες αντί για τις ώρες αιχμής, η παροχή ενέργειας στο δίκτυο από φορτισμένα αυτοκίνητα (που θα λειτουργούν ως ένα βαθμό σαν σταθμοί μπαταριών) κτλ.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
87# Δεν ξέρω αν το λένε σουέλι οι ναυτικοί αλλά επιβεβαιώνω τη ρεστία από τους παλιούς. Την ξέρω από παλιό ψ/ντ που επιμορφώθηκε από παλιούς ψαράδες.
π2 said
Γέλασα:
ΛΑΜΠΡΟΣ said
101 τέλος – Στην πιάτσα και στην καθομιλουμένη, θα επικρατήσει το φορτιστάδικο, γιατί δημιουργήθηκε και επικυρώθηκε εδώ!😂
Παρακαλώ να γραφτεί στα πρακτικά η πατρότητα, και η συμβολή μου για να φτάσει η τρισχιλιετής στα 10,000,000 λέξεις!
Κοιτάζω έξω, ανατολικά πίσω από τον Υμητό, βορειοδυτικά από Πεντέλη μέχρι Πάρνηθα, και δεν βλέπω «χαρταετό» ούτε για δείγμα. Κάποτε ήταν γεμάτος ο ουρανός, σιγά σιγά αραίωσαν και τώρα σχεδόν εξαφανίστηκαν, (όπως τα ψαρόνια ένα πράμα, φέτος δεν είδαμε κανένα). Ίσως να δούμε καμιά πενηνταριά αύριο!
Είπαμε, θα πεθάνω αισιόδοξος.😂
Tέτοιες μέρες παλιά, πηγαίναμε με την παρέα στα βουνά και φεύγαμε από την κορυφή με τους αετούς με το που έβγαινε ο ήλιος! Τώρα;
Βρέ πώς μπατιρίσαμε που εξηνταρίσαμε.😂
Καλά, οι άλλοι τά ΄χουν φτύσει, εγώ συνεχίζω, όχι με πτήσεις πλέον, (τον έδωσα σ΄ένα νέο παιδί τον Foghorn Leghorn και συνεχίζει ακάθεκτος😊), αλλά με πτώσεις, ρίχνοντας και καμιά ματιά στα βαθιά.😂
Καλημέρα ρε σείς, έστω και συννεφιασμένη.😂
Πέπε said
101
Στην πιάτσα πώς το λένε; Εγώ δεν είμαι στην πιάτσα, βάζω πετρέλαιο και το λέω «βάζω βενζίνη». (Αφού δεν το λέω «βάζω κριθάρι», πάλι καλά.)
Δύτης των νιπτήρων said
103 Επιβεβαιώνω ότι οι ναυτικοί* λένε σουέλ/σουέλι.
*Λέω για μεγάλα, ποντοπόρα φορτηγά, όχι ψαράδες.
Pedis said
Πασοκαάααααρα αθάνατη !!!
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει […] τον Γιώργο Παπανδρέου προοδευτικό πολιτικό και ευγενή άνθρωπο.
[…]
Υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι καθαρή νίκη στις εκλογές και ότι το όραμά του είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική διακυβέρνηση. Σημειώνει ότι υπάρχει προοπτική διακυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ
Στοίχημα ότι ο ΓΑΠ θα παίξει υπουργάρα σε κυβέρνηση με τους συρισόκους; Ναι, θα έφευγε με ελικόπτερο, α ρε πρωτηφοραριστεροχάϊβανα … 🤭🤣
—
Το πρόβλημα δεν είναι, βέβαια, η ανάδειξη κάθε λογής φασισταριών ως αιχμής του δόρατος μιας καθαρά εθνικιστικής εξόρμησης, ούτε η σχετική ιδεολογική επένδυση της δράσης των εκατέρωθεν Ράμπο· λογικό κι αναμενόμενο, οι ακραίες εκδοχές εθνικισμού να παίρνουν το πάνω χέρι σε τέτοιες συνθήκες. (Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι εξ Οξφόρδης αξιωματικοί της βρετανικής SOE δεν αναφέρονταν λ.χ. ποτέ στις εκθέσεις τους σε Γερμανούς, αλλά σε «Ούννους».) Το πρόβλημα είναι όταν τα αντίστοιχα ιδεολογήματα αρχίζουν να τα καταπίνουν αμάσητα, έστω και σε πιο λάιτ δόσεις, ακόμη και προοδευτικοί άνθρωποι που ζουν κι εργάζονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα πεδία των μαχών.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
106 – Φορτιστή ή φόρτιση. Πού έχει φόρτιση-φορτιστή; Έτσι έχω ακούσει δηλαδή, εγώ άλλωστε, πάω τρέχοντας.😂
Κάτι πρέπει να κάνω με σένα, κάτσε να πάρω τηλέφωνο στην ξαδέρφη, γιατί με τα γαϊδουράγκαθα που καπνίζεις, τα βλέπεις όλα δημητριακά.😂
Stazybο Hοrn said
Τ’ αφήνω εδώ
Παναγιώτης Κ. said
109 τέλος 🙂 🙂 🙂
ΣΠ said
Εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης
Μαρία said
112
https://left.gr/news/eisaggeliki-paremvasi-gia-tin-anartisi-toy-p-polaki
sarant said
112-113 Nα δούμε…
Λάμπας said
Το μόνο που μένει να δούμε είναι τον Μαραντζίδη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Μαρία said
Μαρία said
Λάμπας said
Πριν από τριάντα χρόνια ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος έχεζε πατόκορφα από τηλεοράσεως τον Κόκκινο, το Σωκρατίδη και τα άλλα φασισταριά σε καθημερινή βάση, πριν καν εκδοθεί η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου. Όταν κάποιος τον εγκάλεσε, γιατί απαξίωνε με τέτοιο τρόπο τους ανώτατους δικαστές, απάντησε σαν γνήσιος Γορτύνιος: » Σιγά τα γουνάκια τους!» (με γ). Σήμερα το μεγάλο κόμμα της αριστεράς θέτει εκτός ψηφοδελτίων τον Πολάκη, επειδή τους ονομάτισε. Πόσο δεξιά έχουμε μπατάρει;
Μαρία said
118
Πριν απο λίγο έλεγα σε φίλο οτι ο Πολ θυμίζει το Γιαννόπουλο. Άλλες εποχές.
Pedis said
Το μεγάλο κόμμα της «Αριστεράς», που λες Λάμπα, σε εφτά μήνες το ’15 διέτρεξε σε φαστ μόσιον ό,τι κατάφεραν πέντε κυβερνήσεις πασόκ σε τριάντα χρόνια. Είναι όντως φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα. Για τεράστιες πουστιές!
sarant said
118-119 Και άλλος επισήμανε την ομοιότητα με Γιαννόπουλο στο ΦΒ.
117 Ο Καμπαγιάννης έχει απόλυτο δίκιο.
Λάμπας said
120. Ψιλοειρωνικά το έγραψα. Ο σκοπός μου πάντως δεν ήταν να δείξω πόσο δεξιός είναι (ή δεν είναι) ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πόσο δεξιά έχουμε μετατοπιστεί ως κοινωνία. Πριν από τριάντα χρόνια θεωρούνταν φυσιολογικό ακόμη και ένας αστός πολιτικός να ξεχέζει καθημερινά τα ανώτατα κλιμάκια της δικαστικής εξουσίας. Σήμερα η παραμικρή κριτική θεωρείται «έγκλημα καθοσιώσεως» κατά της δημοκρατίας.
ΣΠ said
122
Δεν είναι όμως και ό,τι καλύτερο να επιστρέψουμε στον αυριανισμό.
ΣΠ said
https://www.news247.gr/politiki/paylos-polakis-oristiko-telos-apo-ton-syriza-tin-triti-synedriazei-to-ektelestiko-grafeio.9954625.html
Λάμπας said
124. Το δημοσίευμα καταδεικνύει το πολιτικό βάθος της απόφασης. Επόμενος σταθμός στη δεξιά κατρακύλα: Μαραντζίδης (εκτός αν δει τα σκούρα και τους την κάνει εκείνος).
Και ένα μεζεδάκι που έπεσε στην αντίληψή μου: «Πληροφορίες θέλουν αμφότερες τις δύο αυτές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα να ενόχλησαν σφόδρα τον Παύλο Πολάκη…»
sarant said
125 Ο Μαραντζίδης συζητιόταν να κατεβεί ανεξαρτήτως Πολάκη.
gpointofview said
Το ποδόσφαιρο (πρέπει να) είναι θέαμα.
Η πολιτική (δυστυχώς) είναι θέατρο.
Μερικές φορές αντιστρέφονται οι ρόλοι
(μερικές φορές, όχι πάντα)
Παναγιώτης Κ. said
Πριν ένα περίπου μήνα είχα μια συζήτηση με τον Μαραντζίδη, ως ιστορικός που είναι.
Η εκτίμησή μου είναι ότι θα ήταν επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ να τον κατεβάσει ως υποψήφιο. Δεν είμαι όμως σίγουρος αν ο ίδιος θέλει να είναι.
Με αφορμή το παραπάνω ας πω τούτο: Να μη νομίζουμε ότι στη χώρα μας τα πολιτικώς επαρκή πρόσωπα…αφθονούν.
Pedis said
# 122 – Ο σύριζα έχει κάνει το κατά δύναμιν γι αυτό. Και εξακολουθεί.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Το βέβαιο, είναι πως ο Πολάκης λέει την αλήθεια! Το θέμα, είναι αν την λέει στ’ αλήθεια η στα ψέματα, γιατί αλήθειες στα ψέματα, λένε όλοι, όσοι τρώνε το παντεσπάνι τους από τον λαό, και κυρίως οι εργολάβοι προστάτες του λαού και της εργατιάς.
Ο πρότερος ανέντιμος κυβερνητικός του βίος (υποστήριξε την εφαρμογή του φασιστικού μνημονίου που θα έσκιζαν) δείχνει πως την λέει στα ψέματα.
Τελικά, είναι επικίνδυνος λαϊκιστής ή απλά ηλίθιος;
Υπάρχει βέβαια και η τρίτη εκδοχή.
Μαρία said
Το επίθετο δυσηχής σε νεοελληνικό κείμενο δεν το έχω ματαδεί.
gpointofview said
Αυτό με τον Σύριζα, όποτε ισχυροποιείται να έχει διαρροές στελεχών. (Ζωάρα και Λαφαζάνης τότε, Πολάκης τώρα) θυμίζει αντίστοιχες πρακτικές ΠΟΚ όποτε ισχυροποιείται ο ΠΑΟΚ (όπως τώρα που του κλέβουνε στν ψύχρα και μ’ ένα συγγνώμη βαθμούς)
Πάω να προλάβω τον παράδεισο πριν κλείσουν τις πόρτες … (τραγουδάρα)
Alexis said
Μεγαλειώδες αυτογκόλ Τσίπρα, ισοδύναμο με πολιτική αυτοκτονία, η αποπομπή Πολάκη.
Γελάνε κι οι πέτρες με τη «διέγερση σε βία κατά των δικαστών» και τα λοιπά καραγκιοζιλίκια της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης.
Συμφωνώ απόλυτα με Καμπαγιάννη (#117) και με τα σχόλια του Λάμπα για δεξιά μετατόπιση της κοινωνίας.
Και επίσης: Καμία, μα καμία απολύτως σχέση ο Πολάκης με αυριανισμό και με Γιαννόπουλο.
Εν κατακλείδει: Αν είχε έστω και ελάχιστες πιθανότητες ο Τσίπρας να κερδίσει τις επόμενες εκλογές τις έχει πλέον οριστικά απωλέσει.
Και αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος.
Ήδη στην Κρήτη επικρατεί αναβρασμός. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι υπάρχει περίπτωση να δούμε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια «πράσινους νομούς» στο νησί.
Ο νοών νοείτω…
ΓΤ said
@133 Alexis
To ψάρι εμείς θα ψήναμε στων δανειστών τα χείλη
με τον Αλέξη αρχηγό βλέπω να σβει καντήλι
μα η θεριεμένη μας ψυχή δεν χάνει την ελπίδα
‘τί ξέρουμε τη σκέψη μας να κάνουμε λεπίδα
Είναι που αμόνι η Αριστερά μα και καραβοστάσι
σφυρηλατεί τον άνθρωπο δίκαιο ‘π’ τα μικράτα
κι αν είν’ ο τόπος να βρεθεί σε σταυροδρόμι άγριο
να γράψουμε Αντιρρητικόν θυμίζοντας Ευάγριο
sarant said
134 !
Pedis said
Πολύς σαματάς ρε πστ μου, ποιος θα πάρει τελευταία στιγμή στην κάλπη τούς ψιλοφτιαγμένους φοβισμένους μαλακοκεντρώους χαζαναποφάσιστους. Άραγε, υπάρχει ακόμη αυτό το πολιτικό ζώον ψηφοφόρου; Ποσοι είναι, τους έχουν μετρήσει από το 50% που θα πάει να ψηφίσει;
Αλλά πάλι, κι αυτοί οι ακροδεξιοί
σαν πολύ επικίνδυνα παίζουν με τις καταγγελίες για φασισμό … Ξέρωγώ, στη θέση τους θα φοβόμουν μην γυρίσει μπούμεραγκ: να μπερδευτούν πολλοί από τους δικούς τους και πάνε και το ρίξουν σύριζα. ☺️
Μαρία said
131
αλλά
Alexis said
#137: Βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα και συνταγματική εκτροπή.
Η ανάρτηση Πολάκη.
Μάλιστα.
Ή μας περνάνε για τελείως ηλίθιους ή ο Γκεμπελισμός έχει χτυπήσει κόκκινο.
Ή και τα δύο.
Το πιο πιθανό.
Πραγματικά έχω γίνει έξαλλος μ’ αυτά που ακούω τις τελευταίες 2-3 μέρες με αφορμή τις υποθέσεις Παππά και Πολάκη.
Εν τω μεταξύ τα καταδικασμένα χρυσάβγουλα σε λίγο καιρό θα κυκλοφοράνε ελεύθερα, οι μιντιακοί ολιγάρχες θα συνεχίζουν τις business as usual χωρίς κανείς να διανοείται να τους αγγίξει και οι παπαγάλοι των καναλιών τους θα μας κάνουν μαθήματα για δημοκρατικό ήθος.
Μια κοινωνία και μια «δημοκρατία» που έχουνε σαπίσει μέχρι το κόκκαλο…
Pedis said
Όλως τυχαίως εφσυν 👅 γαπ
https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/380090_patra
🤢 🤮
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
139# Γιατί βρε, έκρυψε ποτέ κανείς τις πρασινουλί αποχρώσεις του όλου εγχειρήματος?
Θυμήθηκα τώρα εκείνη τη φοβερή φωτό του στο Καλλιμάρμαρο με το ποδήλατο, τη φόρμα και την πόζα με τα χέρια στη μέση και ευθύμησα, σε καλό σου πρωί-πρωί 😊
(Πάντως έχω μια έκδοση του Ζητιάνου του Καρκαβίτσα με κάτι γκραβούρες, φτυστός ο Τζιριτόκωστας είναι στη φωτό που δίνεις).
Pedis said
# 140 – Συρισόκοι, ναι. Αλλά δεν είναι τού ματς τα γλειφοστριφτοκωλήματα με τον υπόλειμμα γελοίου τον οποίον θα έβαζαν επιπλέον και στο ελικόπτερο; Να χέσω ρεαλπολιτίκ (-> ρεαλκουταλίκ) να χέσω.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
141# Όχι, δεν είναι τού ματς. Απευθύνεσαι ως κόμμα σε έναν κόσμο που παλιά ήταν αλλουνού και τώρα είναι δικός σου και θα χρησιμοποιήσεις όλα τα σύμβολα, τους κώδικες και τα σημεία αναφοράς για να του πάρεις την ψήφο και να την κρατήσεις.
Για τη ρεαλπολιτίκ, εξηγούσα μπακαλίστικα προ Ιαν 2015 πως όταν ο Αλέξης έπαιρνε σβάρνα όλα τα διεθνή φόρα/φορείς/κέντρα εξουσίας ως ο μελλοντικός ΠΘ, δεν το έκανε για να πάει να συστηθεί. Το έκανε για να πάει να μάθει από πρώτο χέρι πώς παίζεται το παιχνίδι και τι πρέπει να κάνει/μην κάνει για να μη βρεθεί εκτός παιδιάς. Εξηγούσα μπακαλίστικα πως δεν υπήρχε περίπτωση να του πουν «καλώς τον, έλα να σου κάνουμε τη ζωή εύκολη για να σηκώσουν μετά κεφάλι και κάτι άλλοι γύφτοι, ισπανοί και πορτογάλοι».
Χαζός ο Τσίπρας δεν είναι.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
142+
Η συνέχεια παίχτηκε στο βαρουφάκειο «το 70% του μνημονίου είναι καλό, είμαστε υπέρ του λιτού βίου», στην 4μηνη διαπραγμάτευση (μη χέσω) γέφυρα, στα άδεια ταμεία και στο 3ο μνημόνιο.
Pedis said
Είπα εγώ ότι είναι χαζός; Ξεφτιλισμένος είναι. Όσο για τις βόλτες στα φόρα πριν το ’15, για να κάνουν τα κονέ και να δείξουν ότι είναι μισές πίπες, οπότε να τους εμπιστευτούν, δεν έχω ακόμη αποφασίσει αν ο Μηλιός ήταν χαζός ή χαζοβαλτός. Και τον είχα σε εκτίμηση.
Pedis said
# 143 – Ναι, κατά 70% πολιτικός απατεών, και κατά 30% κοινότοπες φλυαρίες, ο πρώην σύμβουλος του γαπ. Θυμάσαι τι έγραφε και τι έλεγε εκεί το ’10-’13, πριν γίνει πρωτηφοραριστερός;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Μαρμαγκώθηκα και δεν ξέρω γιατί. Κακές λέξεις δεν είπα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
144# Δεν μπόρεσα με ένα γρήγορο ψάξιμο να βρω κάτι παλιές δηλώσεις του Μηλιού, κριτική στον σύριζα για το τρίτο μνημόνιο, ίσως και η δήλωση αποχώρησής του, που θυμάμαι πως ήταν πολύ λίγο, πολύ αργά, για βασικά πράγματα που εμείς οι απόξω τα θεωρούσαμε ευκόλως κατανοητά, προφανή, αναμενόμενα. Πάντως δεν μου είχε δώσει την εντύπωση βαλτού 🙂
sarant said
146 –> 147 Ξέρω κι εγώ; Είχε λιγούρες η μαρμάγκα
Pedis said
# 147 – Χαζοβαλτός είπα, για να (αυτο)υπνωθούν οι αριστεροπτερυγίτες τλσπάντων και να μην πάρουν είδηση (τα χαϊβάνια).
[Πόσοι από αυτούς τους ριζοσπασταριστερούς μέχρι το παραένα, πιστεύανε ή αφήνανε να εννοηθεί ότι υπάρχει «μυστικό όπλο» …;! «Θα το παίξει φιντέλ στη στροφή», «δεν μπορεί, υπάρχει σχέδιο …», «για να δούμε …» και μετά οι «μισοί» πήγαν σπίτι τους και οι άλλοι «μισοί» την είδαν κανονικά νεοπασοκάρα.].
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πάλι μαρμαγκώθηκα αλλά μάλλον η εν λόγω ξέρει καλύτερα οπότε δεν έχει νόημα να το πω και γι αυτό δεν το λέω και το παρόν σχόλιο δεν υπάρχει.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
149# Δεν ξέρω πόσοι. Για μένα ίσχυε εξ αρχής το κατανοητά, προφανή, αναμενόμενα που είπα παραπάνω.
Μου είπαν τη νύχτα των εκλογών του Γενάρη να ανέβουμε στο κέντρο να πανηγυρίσουμε. Και τους απάντησα επί λέξει «μην πανηγυρίζετε γιατί τώρα είναι που θα μας γαμήσουνε καρπενησιώτικα. Τους δίνω έξι μήνες πριν σφαχτούν μεταξύ τους». Ανάθεμά με αν έχω κάνει πιο ακριβή πρόβλεψη στη ζωή μου.
sarant said
150-1 Σε ξεμαρμάγκωσα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πανηγυρίσεις ακόμα κι αν προβλέπεις το τέλος.
Pedis said
# 151 – Ε, όχι και να πανηγυρίσεις για τη συγκυβέρνηση (μιλημένη και προσχεδιασμένη) με τους ρεζίληδες πλην ακροδεξιούς του ψεΚαμμένου;
Απ’ όπου κι αν τους πιάσεις και πριν και τότε και μετά και τώρα …
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
152# Ε, πέραν της πρόβλεψης δεν μου ‘βγαινε ενθουσιασμός με τον Καμμένο…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πιάσε κόκκινο Πέδη 🙂
Θρασύμαχος said
Μετά το δισκοβόλο, ακόμη ένας ακαδημαϊκός μηχανικός http://www.academyofathens.gr/el/members/gdoutos ασχολείται με την ελληνική γλώσσα: http://www.academyofathens.gr/el/announcements/sessions/20230228
Alexis said
Ο Τσίπρας θέλοντας να το παίξει «αφεντικό» (=»εγώ κάνω κουμάντο») μέσα στο κόμμα έκανε πολιτικό χαρακίρι.
Το σενάριο ότι έδιωξε τον Πολάκη για να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ είναι επιεικώς για τον πούτσο.
Ακόμα περισσότερο για τον πούτσο είναι το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό ΓΑΠ.
Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος τα εξής πολύ απλά:
1) Ο Πολάκης δεν είναι η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
2) Διώχνοντας τον Πολάκη χάνει ένα κρίσιμο μέγεθος ψηφοφόρων που είναι κατά βάση Πασοκογενείς και που θα κινηθούν κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ.
3) Το κρίσιμο αυτό ποσοστό του στερεί κάθε ελπίδα να είναι πρώτο κόμμα (αν υπήρχε ποτέ) και ανοίγει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα με τη ΝΔ.
4) Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μη βγαίνουν ούτε με σφαίρες τα κουκιά για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Ούτε κατά διάνοια ΣΥΡΙΖΑ+ΠΑΣΟΚ=151 στην απλή αναλογική.
5) Άρα μόνη «διέξοδος» η δεύτερη κάλπη και η πανηγυρική αυτοδυναμία Μητσοτάκη.
Και εις άλλα με υγεία και να ζήσουμε να τον θυμόμαστε τον μακαρίτη…
Πρόβλεψη δική μου για την 1η κάλπη, μετά τις υποθέσεις Πολάκη-Παππά και την αναμενόμενη έκδοση της απόφασης Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη οσονούπω:
ΝΔ:35%
ΣΥΡΙΖΑ: 27%
ΠΑΣΟΚ: 14%
Μαρία said
sarant said
156 Θα βγει κι ο Χαραλαμπάκης να μιλήσει για στατική
gpointofview said
32 νεκροί και 85 τραυματίες μέχρι σιτγμής…Επιβατική Αθ.-Θεσ. με εμπορική Θεσ.-Αθ. σε σημείο όπου υπάρχει ΔΙΠΛΗ ΓΡΑΜΜΗ !!!!!!!
Επιβάτης κατήγγειλε πως άκουσε στον ασύρματο επικοινωνίας μηχανοδηγού «πάμε κι όπου βγει» !
Με τι καρδιά να πεις καλημέρα και καλό μήνα …