Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ανείπωτη αλλά και προαναγγελθείσα τραγωδία

Posted by sarant στο 2 Μαρτίου, 2023


Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη το συζητήσαμε στο ιστολόγιο ήδη χτες στα σχόλια, αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να του αφιερώσω κι ένα ειδικό άρθρο, αν μη τι άλλο επειδή χτες δεν είχα διάθεση να γράψω για κάποιο άλλο θέμα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 42, αλλά υπάρχει φόβος ότι θα αυξηθεί κι άλλο, αφού πολλοί επιβάτες του μοιραίου επιβατικού τρένου (το άλλο ήταν εμπορικό) ακόμη φέρονται ως αγνοούμενοι. (Υπάρχουν επίσης 72 τραυματίες, από τους οποίους οι 6 σε ΜΕΘ).

Έτσι, το δυστύχημα στα Τέμπη γίνεται το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Ως τώρα, τη θέση αυτή είχε το δυστύχημα της 30.9.1968 στο Δερβένι Κορινθίας, με 34 νεκρούς, και ακολουθούσε, τέσσερα χρόνια αργότερα, το δυστύχημα στον Δοξαρά Λάρισας, στις 16.1.1972, με 19 νεκρούς. Φυσικά, το 1968 και το 1972 το σιδηροδρομικό δίκτυο ήταν μονής γραμμής και τα μέσα επικοινωνίας υποτυπώδη, το τραγικό είναι όμως ότι και μισόν αιώνα μετά (και βάλε) τα μέσα επικοινωνίας ή δεν είχαν εγκατασταθεί ή δεν λειτουργούσαν κι έτσι δεν στάθηκε δυνατό να διορθωθεί το λάθος, παρά το γεγονός ότι τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή για περισσότερο από 10 λεπτά πριν από τη μοιραία σύγκρουση.

Έτσι τριτώνει το κακό στα Τέμπη, που ως τώρα είχαν συνδεθεί με δυο πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα, το 1999 με πούλμαν φιλάθλων του ΠΑΟΚ που επέστρεφαν από αγώνα στην Αθήνα και το 2003 με τους μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας που επέστρεφαν από εκδρομή στην Αθήνα.

Στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για το δυστύχημα παρατήρησα ομοψυχία -εννοώ ότι, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισαν «ανείπωτη τραγωδία» το δυστύχημα. Δεν νομίζω ότι ο ένας αντέγραψε τον άλλο, αναμενόμενη ήταν η επιλογή των λέξεων και το κλισέ, όσο κι αν έχει ειπωθεί πολλές φορές, εδώ έχει τη θέση του.

Ακόμα και σε στιγμές τραγικές, εμείς εδώ λεξιλογούμε κι εγώ ήδη λεξιλόγησα όταν ρωτήθηκα χτες από κάποιον γνωστό αν είναι σωστό να λέμε για «ανείπωτη» τραγωδία -ο γνωστός μου είχε την άποψη ότι ανείπωτος είναι αυτός που δεν έχει ειπωθεί.

Αλλά δεν είχε δίκιο. Όπως και πολλά άλλα αρνητικής σημασίας ρηματικά επίθετα (αν λέγονται έτσι), έτσι και το «ανείπωτος» μπορεί να έχει δυο σημασίες. Αντιγράφω από το ΛΚΝ:  α.που είναι τόσο πολύ μεγάλος, έντονος κτλ., ώστε δεν είναι δυνατό να τον εκφράσει με λόγια ή να τον περιγράψει επαρκώς άλλος· απερίγραπτος: Aνείπωτη χαρά / δυστυχία / οδύνη / λύπη. Mας βρήκαν συμφορές ανείπωτες. β. που δεν ειπώθηκε, δε λέχθηκε ως τώρα: Ήθελα κάτι ανείπωτο, κάτι άγνωστο να πω.

Κατά σύμπτωση, και το αντίστοιχο αγγλικό, το untold, έχει επίσης και τις δύο σημασίες -ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι Άγγλοι κάνουν τη διάκριση κι έτσι π.χ. το δικό μας «άλυτος» αντιστοιχεί τόσο στο unsolvable όσο και στο unsolved.

Θεωρητικά και το «απερίγραπτος» θα μπορούσε να έχει δυο σημασίες, αλλά στην πράξη χρησιμοποιείται μόνο για την πρώτη σημασία του λεξικού (που δεν είναι δυνατό να περιγραφεί), όπως άλλωστε και το «αφάνταστος».

Ανείπωτη λοιπόν η τραγωδία, αλλά όχι αφάνταστη ή αδιανόητη. Το αντίθετο: αναμενόμενη, ή μάλλον προαναγγελθείσα. Την είχαν προαναγγείλει τα αλλεπάλληλα μικροατυχήματα των τελευταίων μηνών (σαν προειδοποιητικοί προσεισμοί).

Πριν από 20 περίπου μέρες, στις 7 Φεβρουαρίου, η συνδικαλιστική παράταξη ΔΕΣΚ των σιδηροδρομικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία, ανάμεσα σε άλλα, έγραφε:

Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες. Όπως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή, έχει άλλες προτεραιότητες και όχι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος.

Το Υπουργείο βρίσκει λεφτά για τις διάφορες εργολαβίες, αλλά για να ολοκληρωθούν επιτέλους οι σιδηροδρομικές υποδομές και τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας Ο Χ Ι ! «έχουν καιρό….κάποια στιγμή θα τελειώσουν».

Η ΡΑΣ επιλεκτικά παρεμβαίνει, αφήνοντας εκτεταμένα κενά και σοβαρές ελλείψεις στο απυρόβλητο. Διάφοροι φορείς, ΟΣΕ και HELLENIC TRAIN αλληλο-μεταφέρουν τις ευθύνες τους, αλλά κανείς στο τέλος δεν φταίει….. Φταίνε τα φαινόμενα που είναι έντονα και πλημμυρίζει η γραμμή, φταίνε οι φωτιές που άφησαν καμένους κορμούς, φταίει το χιόνι, φταίνε οι άλλοι, φταίμε λίγο και εμείς φταίει και ο Χατζηπετρής…!!!

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις. Τα Σωματεία στο Σιδηρόδρομο και η Π.Ο.Σ. δεν μπορεί να ανέχονται άλλο αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Τι άλλο περιμένουν για να παρέμβουν; Τι άλλο πρέπει να συμβεί;

Στις 15 Ιανουαρίου, το Σωματείο Μηχανοδηγών του ΟΣΕ είχε κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας ως διαμαρτυρία για την κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και την έλλειψη συντήρησής της λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του σιδηροδρόμου. Ιδίως κατάγγειλαν καθυστερήσεις στη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας (Τηλεδιοίκηση, φωτοσήματα, ETCS-GSMR)

Πριν από τρεις περίπου μήνες, τον Νοέμβριο του 2022, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, ύστερα από άλλα προαναγγελτικά μικροατυχήματα, είχε στείλει εξώδικο, στο οποίο έλεγε, μεταξύ άλλων:

«διαπιστώνουμε διαρκώς την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, την έλλειψη συντήρησης της (που αποδεικνύεται από τις βραδυπορίες που καθημερινά δίνονται στους μηχανοδηγούς), τη μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης εδώ και πολλά έτη, την μη λειτουργία του συστήματος ETCS (European Traffic Control System– του οποίου η θέση σε λειτουργία προστατεύει έναντι στο ανθρώπινο λάθος) η οποία δεν λειτούργησε ποτέ παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές».

Mια και αναφέρθηκε το σύστημα ETCS, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2022 ο κ. Χρήστος Κατσιούλης, τότε πρόεδρος της επιτροπής ETCS παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας απαράδεκτες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συστήματος.

Όσο κι αν τη βασική ευθύνη, εξ ορισμού αλλά και με βάση τα παραπάνω, τη φέρει η κυβέρνηση, θα ήταν άδικο να της χρεώσουμε όλες τις ευθύνες, αφού το πρόβλημα του σιδηροδρόμου είναι διαχρονικό. Μερίδιο ευθύνης έχουν ασφαλώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η γενικότερη (και προωθούμενη από την ΕΕ σε πολλούς τομείς) πολιτική της διάσπασης των μεγάλων οργανισμών σε μικρότερους, όπου άλλοι διαχειρίζονται την παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες και άλλοι αναλαμβάνουν τις υποδομές. Έτσι και οι ευθύνες διαχέονται δυσχεραινοντας τη λογοδοσία, αλλά και δημιουργούνται φιλέτα και κατιμάδες (οι υποδομές).

Κοντά σ’ αυτό έρχεται και η αποψίλωση του τακτικού προσωπικού. Ακούστηκε ότι ο σταθμάρχης της Λάρισας είναι μεν 56 χρονών κι όμως εντελώς άπειρος, αφού μόλις πριν από ένα μήνα ανέλαβε καθήκοντα σταθμάρχη, αφού πέρασε εξάμηνη ή δωδεκάμηνη εκπαίδευση-πιστοποίηση, ενώ προηγουμένως είχε εντελώς άλλα καθήκοντα (διοικητικός ίσως, ακόμα και αχθοφόρος ακούστηκε ότι ήταν). Να σημειωθεί ότι στις προσλήψεις μόνιμων σταθμαρχών ο ΟΣΕ θέτει όριο ηλικίας τα 42 χρόνια -κάτι που έμμεσα δείχνει ότι η πρακτική που επέτρεψε στον 56χρονο να αναλάβει αυτό το πόστο είναι προβληματική.

Κατά τραγική ειρωνεία, χτες, μια μέρα μετά το δυστύχημα, ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός για να επισκεφθεί το κέντρο Τηλεδιοίκησης-Σηματοδότησης. Μάλιστα, ο Κώστας Γενηδουνιάς, πρόεδρος των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ, έγραψε στο Φέισμπουκ, λίγες ώρες πριν από το δυστύχημα:

Ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο στο Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδος διαβάζω μόλις σε site. Μπορεί κάποιος να μας πει που είναι και που λειτουργεί η σηματοδότηση & τηλεδιοικηση στην βόρεια Ελλάδα ; Προς Δράμα δεν υπάρχει, μετά το Πλατύ, προς Φλώρινα μονή γραμμή, ενώ προς Αθήνα όλα σβηστά, μετά το τχ1 κόκκινο, σε λειτουργία η Σίνδος, η γραμμή προς Στρυμώνα ζούγκλα.

Μια και η σημερινή κυβέρνηση, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη, αρέσκεται στην επικοινωνία και στην εικονική πραγματικότητα, αν δεν είχε συμβεί η τραγωδία στα Τέμπη, χτες ο Κ. Μητσοτάκης θα παρουσίαζε όλος καμάρι το (πρακτικά ανύπαρκτο) Κέντρο Τηλεδιοίκησης-Σηματοδότησης Βορείου Ελλάδος και οι τηλεθεατές θα έμεναν με την εντύπωση ότι όλα λειτουργούν ρολόι.

Αν όμως υπήρχε όντως τηλεδιοίκηση, δεν θα είχε συμβεί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.

ΥΓ Είχα γράψει το άρθρο και μετά άκουσα τη σύντομη δήλωση του πρωθυπουργού, στην οποία έσπευσε να προκαταλάβει τους εμπειρογνώμονες, καταλήγοντας ότι «όπως όλα δείχνουν το δυστύχημα οφείλεται κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Αλλά βέβαια το ανθρώπινο λάθος δεν αίρει τις ευθύνες της πολιτείας. Η δουλειά της πολιτείας είναι, ακριβώς, να πάρει όσα μέτρα πρέπει ώστε τα ανθρώπινα λάθη, που είναι αναπόφευκτα, να εντοπίζονται έγκαιρα, πριν οδηγήσουν σε τραγωδία.

Advertisement

198 Σχόλια προς “Ανείπωτη αλλά και προαναγγελθείσα τραγωδία”

  1. michaeltz said

    Στην πρόσφατη επερώτηση για το ίδιο ακριβώς θέμα, ο κ. Καραμανλής, με ύφος και σωματική γλώσσα εκατό εισαγγελέων (αλλά, όπως αποδείχτηκε, και 42 προς το παρόν δημίων) απαιτούσε οι επερωτώντες να ζητήσουν συγγνώμη για το θράσος τους να τεκνοθετήσουν τις καταγγελίες των ανθρώπων που με οποιοδήποτε τρόπο, εργάζονται στα τρένα. Αξίζει να δείτε το δίντεο!
    Παραιτήθηκε, λέει. «Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη», τον αγιοποιεί το καλόπαιδο της ΝΔ στην ΕΡΤ1! Άρχισε το ξέπλυμα των ευθυνών…

  2. Αγγελος said

    Καλημέρα.
    Τα είπαμε όλα χτες — τι άλλο να πούμε;

  3. LandS said

    @0 «Μια και η σημερινή κυβέρνηση, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη, αρέσκεται στην επικοινωνία και στην εικονική πραγματικότητα, αν δεν είχε συμβεί η τραγωδία στα Τέμπη, χτες ο Κ. Μητσοτάκης θα παρουσίαζε όλος καμάρι το (πρακτικά ανύπαρκτο) Κέντρο Τηλεδιοίκησης-Σηματοδότησης Βορείου Ελλάδος και οι τηλεθεατές θα έμεναν με την εντύπωση ότι όλα λειτουργούν ρολόι.»

    Οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν μάθει και το πιστεύουν, ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί Μετρό. Οι περισσότεροι Σαλονικιοί έχουν μάθει και το πιστεύουν, ότι η Αθήνα έχει αποκτήσει Ριβιέρα και στο Ελληνικό έχουν γίνει 50.000 προσλήψεις.

  4. Καλημέρα

    Δεν μου προκαλεί εντύπωση πως στις προσλήψεις μονίμων σταθμαρχών ο ΟΣΕ θέτει όριο ηλικίας τα 42 χρόνια αλλά βρέθηκε νεοδιόριστος 56χρονών.
    Ετσι λειτουργεί το ελληνικό κράτος στηριζόμενο σε διατάξεις που αλληλοαναιρούνται, στην συγκεκριμένη περίπτωση υποθέτω πως δεν θεωρείται διορισμός αλλά μετάταξη κατόπιν…εκπαιδεύσεως !!!
    Σε μια χώρα-μπουρδέλο, πράγμα που επισημοποιήθηκε με το στιγμιαίο του «εθνάρχη», όποιος καταδικάζεται με το δίκιο του αισθάνεται αδικημένος μπροστά στην αντιμετώπιση των χουντικών και άλλων λαμογίων.
    Εκλογές έρχονται, οι φαντασιώσεις πως με την ψήφο όλα θα στρώσουν, κορυφώνονται …

  5. Ανδρέας Τ said

    Καλημέρα. Δεν έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα το θέμα αλλά έχω την εντύπωση ότι η εγκατάσταση του υλικού σηματοδότησης έχει μπλέξει με ενστάσεις και προσφυγές δύο χρόνια τώρα. Αυτό δεν αποκλείει άλλες ευθύνες. Κρίμα για τους ανθρώπους που χάθηκαν.

  6. Stelios Kornes said

    Δινω δικιο στον πρωθυπουργο και μαλιστα 100%. Προκειται για σωρεια ανθρωπινων λαθων, των φρικτων ανθρωπινων λαθων ολων αυτων των συμπολιτων μου που ψηφιζουν ανικανους, διεφθαρμενους, τεμπεληδες, κλεφτες, ψευτες, διαπλεκομενους πολιτικους σαν τον ιδιο και τα μελη της κυβερνησης του (μη μου πειτε να μη τους υβριζω, δεν εχω τετοια προθεση – την υποκειμενικη μου γνωμη για το ποιον τους γραφω). Κι υστερα τους ανεχονται και να ψηφιζουν νομους απαλλαγης απο οποιαδηποτε υπουργικη ευθυνη (στην πραξη), βουλευτικης ασυλιας απο αδικηματα του ποινικου δικαιου που ισχυει για ολους εμας τους υπολοιπους. Τους ανεχονται να πλουτιζουν και να κερδοσκοπουν μπροστα στα ματια τους με χιλιους τροπους πελατειακης πρακτικης και μη. Κι ολα αυτα συμβαινουν ξανα και ξανα, τετραετια-τετραετια…
    Τελος ευθυνη για ολα αυτα εχω κι εγω, που (ισως) δεν ψηφισα τις κυβερνησεις αυτες, αφου καθομαι στη χωρα αυτη και δε μεταναστευω καπου αλλού, με την ελπιδα να βρω συμπολιτες με καλυτερα κριτηρια επιλογης κυβερνησεων…

  7. Θρασύμαχος said

    Για το αντίστοιχο του 1972: https://mixanikosose.blogspot.com/2015/06/1611972.html

  8. Ποιανού είναι οι ευθύνες;
    Είναι μόνο αυτής της κυβέρνησης;
    Είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα εγκαινίαζε ένα έργο που δεν υπάρχει;
    Είναι και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξεκινώντας από τότε με το μεγάλο σκάνδαλο που ο ΟΣΕ είχε αγοράσει καινούρια λεωφορεία και μετά από κάνα μήνα ο Καραμανλής τα πούλησε – χάρισε στα ΚΤΕΛ;
    Είναι και της προηγούμενης που πούλησε τον ΟΣΕ για 45 εκ. € στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους (μετά από πιέσεις της Ε.Ε.); Ο Ιβάν Σαββίδης, αν θυμάμαι καλά, έδινε πάνω από 200 εκ. €
    Είναι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που σιωπούσαν, ενώ ήξεραν;
    Είναι των συστημικών ΜΜΕ που τα τελευταία χρόνια λιβανίζουν την κυβέρνηση και δεν ασκούν καμιά απολύτως κριτική;

    Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν σώσει τους αδικοχαμένους νεκρούς!
    Ας μη μας κοροϊδεύουν τώρα! Κανένας τους!

    Πιστεύει κανείς ότι ο Ντογιάκος θα αποδώσει δικαιοσύνη;

    Ποιανού δεν είναι οι ευθύνες;
    Των εργαζόμενων!

    Ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Πολύ φοβάμαι μόνο οι εργαζόμενοι. Τον μόνο που φυλάκισαν ήταν ο σταθμάρχης!!!!

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Δεν ήταν νεοδιόριστος ο 56χρονος, νεοτοποθετημένος σε θέση σταθμάρχη ήταν.

    7 Πολύ δυνατή περιγραφή…

  10. Λεύκιππος said

    Όχι ότι αν τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι θα μετρίαζε την τραγωδία, αλλά το να φεύγει έτσι κάποιος σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία, καθιστά το γεγονός αβάσταχτο.

  11. alexisphotogr said

    Πως να πεις ακόμα και μια απλή καλημέρα;
    Από χθές

    Ευχαριστώ

  12. Αιμ. Παν. said

    Το ανθρώπινο λάθος φτάνει μέχρι και σταματάει μπλοκαρισμένο στην μη-ευθύνη υπουργών και την βουλευτική ασυλία…

  13. Κιγκέρι said

    Στη φωτό του άρθρου σάς σημειώνω με κίτρινο βελάκι τη μηχανή του Ιντερσίτι και με κόκκινο τη μηχανή του εμπορικού…

  14. sarant said

    10 Ακριβώς!

    13 Κοίτα να δεις!

  15. Pedis said

    ‘Ολο και κάποιον θα βρουν να του φορτώσουν τις ευθύνες. Θες τον τέταρτο, στη ανάγκη τον πέμπτο τροχό της αμάξης.

    Άμα τους στριμώξουν πολύ, στα δύσκολα, πετάνε κι ένα «Αυτή είναι η Ελλάδα».

    Το 90% κουνάει το κεφάλι και συναινεί. Για τους υπόλοιπους υπάρχουν τα ματ, όπως έγινε στις χτεσινές διαμαρτυρίες.

    Κι έτσι, ντουγρού για την επόμενη ανείπωτη τραγωδία και την ξετσίπωτη κωμωδία που την ακολουθεί.

  16. nikiplos said

    Τραγικό όπως και να το δει κανείς. Βλέπω τη φωτογραφία από το Κιγκέρι (@13) και βλέπω πως οι δύο κόκκινοι γερανοί είναι έμπροσθεν δύο βαγονιών. Του βαγονιού που διαλύθηκε (είναι μόνο συντρίμια) δλδ το βαγόνι 2 της 1ης θέσης ακριβώς πίσω από την μηχανή, και από το οποίο δεν πρέπει να επέζησε κανείς, και το βαγόνι 3 που είναι σε μια κατάσταση από την οποία μπορεί και να βγήκαν επιζώντες. Το βαγόνι 4 που επέβαινε και η σύζυγος του Σωτήρς, από την εικόνα φαίνεται μεν εκτροχιασμένο αλλά όρθιο. Στα τρένα αυτά κανείς δεν φοράει ζώνη. Επομένως ακόμη και στο 4ο και 5ο βαγόνι, η σύγκρουση πρέπει να είχε σφοδρό αποτέλεσμα, όποιος ήταν όρθιος ή κοιτούσε προς τα εμπρός πρέπει να είδε το Χριστό Φαντάρο.

  17. sarant said

    16 Oι όρθιοι ασφαλώς. Και βέβαια κανείς δεν φοράει ζώνη.

  18. Pedis said

    Α προπό, ο Σταθμάρχης μόνος του ήταν στη βάρδια;

  19. 18 Έτσι φαίνεται. Τώρα είναι ανθρώπινο λάθος, αν πάθαινε συγκοπή ξερωγώ θα ήταν act of God που λένε κι οι ασφαλιστικές.

  20. sarant said

    18-19 O πρωτόπειρος σταθμάρχης

  21. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  22. Georgios Bartzoudis said

    Φούντωσαν σήμερα οι μικροκομματικές διαπιστώσεις και εμπνεύσεις. Κάτι θα κερδίσει η κάθε βαμπιροειδής βουλιμία από τον «θησαυρό» των θυμάτων που πλησιάζουν τα 50. Αιδώς Αργείοι !

  23. Α. Σέρτης said

    Ένας συνταξιούχος μηχανοδηγός είπε το αυτονόητο: ο σταθμάρχης ήταν εκπαιδευμένος μεν αλλά άπειρος.
    Πώς τοποθέτησαν έναν άπειρο 80 ημερών σε τόσο κομβικό σταθμό ΜΟΝΟ του;;;

  24. Πισμάνης said

    Δέν έχω καταλάβει κάτι. Από Αθήνα ως Θεσσαλονίκη η γραμμή είναι διπλή (όπως από Πειραιά ως Κηφισιά – ΗΣΑΠ). Αφού η γραμμή είναι διπλή, τό λογικό είναι τό κάθε τρένο νά οδηγεί δεξιά. Πώς, στήν ευχή, ο μηχανοδηγός τού Ιντερσίτι δέν αντελήφθη οτι οδηγεί στήν λάθος (αριστερή) γραμμή? Τί νά σού κάνουν τά κομπιούτερ καί οι πίνακες ελέγχου, όταν δέν μπορείς νά τηρήσεις τά βασικά.

  25. Pedis said

    # 19,20 – Πρωτόπειρος-ξεπρωτόπειρος, τι ρωτάω τώρα, ε;!

  26. ΚΩΣΤΑΣ said

    Νικοκύρη, της Ημαθίας το χωριό μάλλον λέγεται Μακροχώρι. Το Μακρυχώρι είναι χωριό της Λάρισας και απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το σημείο που έγινε το χθεσινό τραγικό δυστύχημα, δίπλα στο χωριό Ευαγγελισμός, στην είσοδο περίπου της κοιλάδας των Τεμπών.

    Όχι ότι έχει και πολλή σημασία, απλά για την ακρίβεια του χώρου…

  27. nikiplos said

    24@ Για τον ίδιο λόγο που οδηγούμε στην Πελοπόννησο σε διπλό (με νησίδα) αυτοκινητόδρομο, αλλά συχνά οι μπετολάβοι κλείνουν το ένα ρεύμα για συντήρηση και καθοδηγούν την κυκλοφορία στο αντίθετο ρεύμα με κώνους.

  28. nikiplos said

    25@ Όπως κι εγώ καίτοι μαθητής πιάνου (στα 54 μου) στο Ωδείο, χαίρω την ίδια εκτίμηση με τους senior διδασκάλους μουσικών οργάνων, καθώς περνιέμαι (και έχω και το ύφος του πολύπειρου) για βιρτουόζος κάποιου (άγνωστο σε όλους ποίου) μουσικού οργάνου.

  29. Το δυστύχημα του 1972 ήταν για χρόνια κουβέντα στο σόι μου. Γύριζε (νομίζω και όχι έφευγε) από τη Γερμανία, όπου εργαζόταν, η πρώτη μου ξαδέρφη. Το γεγονός της σύγκρουσης το έμαθε ο πατέρας μου ξυπνώντας νωρίς το πρωί από τις ειδήσεις του ραδιοφώνου. Έτρεξε στο σπίτι της αδερφής του (χήρας από την Κατοχή) να φύγουν να πάνε να μάθουν κάτι και φτάνοντας βρήκε την ξαδέρφη μου να επιστρέφει. Ούτε κινητά, ούτε σταθερά, ούτε τηλεόραση.

    Βρεθήκαμε χτες με φίλους με καταγωγή από τα Τρίκαλα και το Καστράκι, σοκαρισμένους από τον θάνατο των δίδυμων κοριτσιών και της ξαδέρφης τους. Παιδιά εικοσάχρονα χαμένα από τόσα σφάλματα… Πώς να ζήσεις μετά από αυτό; Πώς να αντέξουν αυτές οι οικογένειες;

  30. Alexis said

    Η οργή είναι απολύτως δικαιολογημένη, τα σχόλια αναμενόμενα.
    Δεν έχω να προσθέσω κάτι.
    Τα είπατε όλα.

  31. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    Για όλα ευθύνονται τα αρπακτικά του Φιλελευθερισμού. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς (γη, αέρα και θάλασσα), το νερό, η ενέργεια και ένα μεγάλο μέρος της τροφής που αφορά το δημόσιο πρέπει να υπηρετούνται. Όλα αυτά πρέπει να δοθούν στον στρατό. Ας γίνει αναθεώρηση των υποχρεώσεων του στρατού. Οι ιδιώτες έχουν και θα έχουν πάντοτε στο μυαλό τους το κέρδος και δεν τους ενδιαφέρει το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Είναι αρπακτικά και δεν γνωρίζουν ότι η ελευθέρια των ζώων πρέπει να ξεκινά μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

  32. ΚΑΒ said

    Εγώ νομίζω ότι φταίει το 3ημέρο της Αποκριάς στο οποίο οι φοιτητές μας είχαν πάει στα σπίτια τους και επέστρεφαν στο Αριστοτέλειο! Μπορεί ν’ ακουστεί κι’ αυτό!
    Μεγάλη η θλίψη, και πολλή οργή για όλους αυτούς που τώρα με τα κροκοδείλια δάκρυά τους προσπαθούν να απεκδυθούν τις ευθύνες τους.

  33. ΚΑΒ said

    το κι έτσι

  34. Μαρία said

  35. ΚΑΒ said

    Δεν λειτουργεί το σύστημα ETCS, το οποίο παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη θέση των συρμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

    – Υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης;

    – Οχι για το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου. Εξαίρεση, το τμήμα Πλατύ – Προμαχώνας (περίπου 190 χλμ.) που λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες. Σε αντίθεση με το τμήμα Τιθορέα – Δομοκός, που ενώ έχει τοποθετηθεί, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

  36. Alexis said

    #24: Τον έβαλαν στην αριστερή γραμμή γιατί η δεξιά είχε κάποιο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.
    (Το άκουσα και το μεταφέρω με επιφύλαξη).
    Άρα τελικά μήπως οι πραγματικοί υπαίτιοι για το δυστύχημα είναι οι γύφτοι που κλέβουν τα καλώδια για χαλκό; 😡

  37. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    32. Ακριβώς! (Τα παλιόπαιδα), Τρίτη πρωί έπρεπε να είναι στις σχολές τους («Τί γύρευε ο Γρηγορόπουλος 9 η ώρα στα Εξάρχεια») . Αχ κι αλίμονό μας…

  38. vmaxnik said

    Όλοι σκεπτικοί.
    Το περίμενα το άρθρο σου νοικοκύρη. Καλά έκανες.
    Ό,τι δίνεις παίρνεις. Το ‘λεγε η γιαγιά μου, το μετέφερε στην κόρη της και μάνα μου. Τρεις μόνο λέξεις.

    Ό,τι δίνεις παίρνεις.

    Αυτός ο κόσμος σεν θα αλλάξει ποτέ

  39. Alexis said

    #34: Πόσο άθλιος και πόσο ξετσίπωτος πρέπει να είναι κανείς για να τα λέει αυτά πάνω από 40+ πτώματα; 😡😡😡

  40. ΚΑΒ said

    Πόσοι εσείς, πόσοι εμείς. Δεν ντρέπονται οι ξεφτιλισμένοι. Ου να μου χαθείτε, γαδούρια ξεσαμάρωτα!

  41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    36, >>Τον έβαλαν στην αριστερή γραμμή γιατί η δεξιά είχε κάποιο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.
    Ο νεαρός που, εν θερμώ -«την πρώτη ώρα» που λέμε, είπε ότι άκουσε στον ασύρματο από τούς δυο του τρένου το «πάμε κι όπου βγει», είπε κι ότι νωρίτερα στο Παλαιοφάρσαλο καθυστέρησαν για 15 λεπτά και τους είπαν ότι σταμάτησαν «επειδή πάμε σε μονή γραμμή».
    Κουβάρι όλα (το τρένο και οι πληροφορίες). Κι ο Μυλόπουλος είπε ότι ανέβαινε από το ρεύμα καθόδου ο μοιραίος συρμός.

  42. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    34 Δημοσιογράφος ελέγχει την εξουσία…

  43. […] Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη το συζητήσαμε στο ιστολόγιο ήδη χτες στα σχόλια, αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να του αφιερώσω κι ένα ειδικό άρθρο, αν μη τι άλλο επειδή χτες δεν είχα διάθεση να γράψω για κάποιο άλλο θέμα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 42, αλλά… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/03/02/tempi/ […]

  44. nikiplos said

    Από το κελαηδιστήρι:
    Areti Athanasiou
    @AretiAthanasiu
    Αποκάλυψη:
    «Σύστημα σηματοδότησης δεν υπάρχει ούτε στο κομμάτι “Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο”, που χρησιμοποιεί ο Προαστιακός και η εταιρεία Hellenic Train, καθώς και το Μετρό.»
    Ηλίας Τρευλός, μέλος της ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

  45. LandS said

    22 Βάλε και ένα «όπως και τον Ιούλιο του 18» για να γραδάρουμε ειλικρίνεια.
    24. Πρέπει να ήξερε ότι ήταν στην αριστερή γραμμή και θεώρησε ότι αυτοί που άλλαξαν το κλειδί ήξεραν ότι δεν ήταν πιασμένη.
    Ο μηχανοδηγός μόνο μπρος-πίσω πάει. Τους ελιγμούς τους κάνουν άλλοι.

  46. LandS said

    Να βάλω και ένα σκαρίφημα πως λειτουργούν τα σιδηροδρομικά δίκτυα

  47. xar said

    «Μερίδιο ευθύνης έχουν ασφαλώς […] και η γενικότερη (και προωθούμενη από την ΕΕ σε πολλούς τομείς) πολιτική της διάσπασης των μεγάλων οργανισμών σε μικρότερους, όπου άλλοι διαχειρίζονται την παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες και άλλοι αναλαμβάνουν τις υποδομές. Έτσι και οι ευθύνες διαχέονται δυσχεραινοντας τη λογοδοσία, αλλά και δημιουργούνται φιλέτα και κατιμάδες (οι υποδομές).»

    Ακριβώς.
    Να προσθέσω ότι στη συνέχεια δημιουργούνται φορείς για τον έλεγχο των ιδιωτών (ανεξάρτητες αρχές, γραμματείες υπουργείων κτλ.) και ψηφίζονται σχετικοί νόμοι επί νόμων (για τους κανόνες δραστηριοποιησης των ιδιωτών, για τους διαχειριστές των δικτύων / άλλων υποδομών, για τη λειτουργία και τη διαχείριση της αγοράς, για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς), που, ανάλογα με το επίπεδο διαπλοκής ευνοούν κάποιους λιγότερο ή περισσότερο. Το αποτέλεσμα ένα χάος νομικό, λειτουργικό, ευθυνών, που τελικά το πληρώνουν τα υποζύγια, όπως είδαμε και στην ηλεκτρική ενέργεια τον τελευταίο χρόνο. Επίσης αύξηση του κόστους, συνήθως κρυμμένη, καθώς μέρος του κόστους καλύπτεται από το κράτος μέσω επιδοτήσεων, δηλ. από τους φόρους.

    Η όποια «ωφέλεια» προκύπτει σχεδόν αποκλειστικά από
    – τη μείωση του προσωπικού και των αμοιβών, όχι βέβαια των διοικήσεων, αλλά των απλών εργαζομένων (π.χ. μέσω της ανάθεσης εργασιών σε εργολάβους που έχουν λιγότερο εξειδικευμένο προσωπικό με χαμηλότερες αμοιβές (όταν είναι νόμιμοι και δεν έχουν αδήλωτους). Καθαρή ζημία για το κοινωνικό σύνολο, κατά τη γνώμη μου.
    – τον εκσυγχρονισμό διαδικασιών, καθώς οι δημόσιοι φορείς έχουν την τάση να γίνονται δεινόσαυροι. Αυτό νομίζω ότι είναι το μοναδικό πραγματικό όφελος από την όλη υπόθεση, αλλά με πολύ βαρύ τίμημα – δεν θα μπορούσε να γίνει με άλλον τρόπο; Η εφορία πώς εκσυχρονίστηκε χωρίς ιδιώτες;

  48. Καλημέρα,
    Σε ποιο χωριό γίνοντ’ αυτά; Πάντως στο Ελλάντα όχι.

  49. Janix said

    47
    Η εφορία πώς εκσυχρονίστηκε χωρίς ιδιώτες;
    ΜΗ δινεις ιδεες

  50. Πάνος με πεζά said

    Υπάρχει και τέταρτη απώλεια στα Τέμπη, ο Ελβετός επικεφαλής μηχανικός των εργασιών διάνοιξης της σήραγγας…Σκοτωθηκε στο έργο, και μία από ις σήραγγες φέρει ήδη το όνομά του…

  51. aerosol said

    Προσπαθώ να βγω λίγο από τη φρίκη. Ένα λεξιλογικό, σε άρθρο του News247 για τον σταθμάρχη:
    «είχαν προηγηθεί αρκετές ήξεις, αφήξεις από την πλευρά του»

    Αναπόφευκτα σε τετοιες στιγμές σκεφτόμαστε το τι κυβερνήσεις ψηφίζουμε. Αναρωτιέμαι… υπάρχουν ουσιαστικά καλύτερες επιλογές που δεν κάνουμε ως ψηφοφόροι; Πάνε κάμποσα χρόνια που επί της ουσίας νομίζω πως όχι. Ίσως το γνωρίζουμε όλοι μέσα μας, είτε ανήκουμε στους οπαδούς κομμάτων, είτε στους αναποφάσιστους είτε στους απέχοντες.

  52. sarant said

    50 Σέρτζιο Σιάνι, σκοτώθηκε σε κατολίσθηση το 2009. Ελβετός ή Ιταλός;

  53. Faltsos said

    «διοικητικός ίσως, ακόμα και αχθοφόρος ακούστηκε ότι ήταν» ο σταθμάρχης Λάρισας.

    Όπως διαβάζω πριν από 10 χρόνια κουβαλούσε βαλίτσες από τα τρένα, μετά ήταν υπάλληλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μοιράζοντας σχολικά βιβλία. Το τελευταίο 6μηνο έλαβε και πάλι μετάθεση στον ΟΣΕ, πριν ένα μήνα (24/01) είχε λάβει την πιστοποίηση και από τα τέλη Ιανουαρίου του 2023, είχε αναλάβει καθήκοντα σταθμάρχη στο σταθμό της Λάρισας.
    Η απορία μου είναι: Φταίει αυτός ο άνθρωπος ή αυτοί που τον επέλεξαν για μια τέτοια θέση; Δεν βρέθηκαν υποψήφιοι με περισσότερα προσόντα;
    Για να δικαιολογηθούν γράφουν τώρα: «Σε σχέση με τις φήμες ότι ήταν άπειρος αρμόδιες πηγές του ΟΣΕ διευκρινίζουν ότι είναι ηλικίας 56 ετών, είναι εργαζόμενος για πολλά χρόνια στον οργανισμό και ανέλαβε κάθηκοντα μετά από εκπαίδευση ενός έτους και πιστοποίηση». Ας αφήσουμε τις διαφορές στην ηλικία (56,59 ή 60) και τη διάρκεια εκπαίδευσης. Το ότι μετέφερε βαλίτσες στα τρένα δείχνει εμπειρία για θέση σταθμάρχη;
    Ας κάνουμε και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αυτούς που μεταφέρουν αποσκευές στα αεροπλάνα και τους μούτσους από τα πλοία λιμενάρχες. Θα είναι βολικό για να τους φορτώνουμε ευθύνες όταν τυχόν συμβαίνουν ατυχήματα.

  54. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    8 – «Ποιανού δεν είναι οι ευθύνες;
    Των εργαζόμενων!»

    Αντιθέτως, είναι οι πλέον ΕΝΟΧΟΙ γιατί ήξεραν και δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ για να το αποτρέψουν, κι ας κινδύνευαν και οι ίδιοι!

    «ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ
    Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις.»

    Τελικά περίμεναν το δυστύχημα που ήταν βέβαιοι πως έρθει, και ήρθε!

  55. mitsos said

    https://tinyurl.com/pspe3afs

    Αν δεν τα κάνουμε σαν κι εμάς …ίσως βρουν τρόπο κάτι ν΄αλλάξουν σ’ αυτόν τον τόπο. Είναι η μόνη ίσως ελπίδα.

  56. Λάμπας said

    Στις λέξεις της χρονιάς πρέπει να παίξει και το «τραγικό ανθρώπινο λάθος». Ως μνημείο αλητείας.

  57. Avonidas said

    #54. Τι έπρεπε να κάνουν, κατά τη γνώμη σου, πέρα από τα διαβήματα, τις απεργίες, τις προειδοποιήσεις στη διοίκηση, όλα αυτά που όντως έκαναν; Να παραιτηθούν και ν’ αφήσουν κάποιον άλλο να σκοτωθεί μαζί με τους επιβάτες;

  58. LandS said

    Προσοχή ακολουθεί μικροκομματικό κείμενο.

    Ξέρεις Νίκο ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας ήταν ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας με την οποία ταξίδεψε προχτές η κόρη σου.
    Ο οποίος «… στηλίτευσε την προσπάθεια απόδοσης όλων των ευθυνών στο ανθρώπινο λάθος και κατήγγειλε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει το σωματείο τους προς το διοίκηση και την κυβέρνηση για τον κίνδυνο δυστυχήματος, εξαιτίας της μη λειτουργίας φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης και της μη λειτουργίας του συστήματος ETCS (European Traffic Control System), του οποίου η λειτουργία προστατεύει ενάντια σε ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.
    Ειδικά το σύστημα ETCS ξεκίνησε το Μάρτιο του 2019 με σύμβαση για να ξεκινήσει να εντάσσεται στο δίκτυο [το 2020]. Από το 2008 και μετά το δίκτυο λεηλατήθηκε, τα συστήματα αυτά λειτουργούσαν μέχρι τότε, το προσωπικό μειώθηκε σε μισό. Από το 2018 το δίκτυο ανατάχθηκε, έγινε η διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και από τον Μάρτιο του 2019 υπάρχει μια σύμβαση για τα συστήματα επιδομής. Είχαμε διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020… το 2020 ξεκινήσαμε την προσπάθεια με κινητοποιήσεις, ειδοποιούσαμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, στείλαμε εξώδικα στην εταιρία μας, στο Υπουργείο Υποδομών, στο Υπουργείο Εργασίας, στον ΟΣΕ και στη Ρυθμιστική Αρχή. Το πρώτο εξώδικο το στείλαμε το Σεπτέμβριο του 2021 γιατί μας είχαν πει ότι τότε θα τελείωναν τα έργα, μετά μας είπαν ότι θα ολοκληρωθούν σε πέντε μήνες. Τον Φεβρουάριο του 2022 στείλαμε ξανά εξώδικο, πάλι μας είπαν σε πέντε μήνες θα γίνουν τα έργα. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 έγιναν τρεις εκτροχιασμοί. Στείλαμε ξανά εξώδικο τον Οκτώβριο του 2022 και ο ΟΣΕ μας απάντησε ότι λέμε ψεύδη και εξυπηρετούμε σκοπιμότητες».

  59. aerosol said

    #54
    Απεργία. Ανακοινώσεις. Τι άλλο να κάνουν για να μην πετάξει κάποιος στο ίντερνετ την παπαριά του, δολοφονίες πολιτικών;

  60. Πάνος με πεζά said

    @ 52 : Σωστά, Ιταλός.

  61. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Κανένας επενδυτής δεν θα έπρεπε να επενδύει σε σιδηροδρομικό δίκτυο που δεν είναι απολύτως ασφαλές. Αλλά μπρος στα κέρδη τι είναι ο πόνος (των άλλων). Κλέβοντας (ίσως και σκοτώνοντας) πλούτισαν και ονομάστηκαν «επενδυτές»(ευφημισμός που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα αντί του κλέφτης).

  62. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    36. Όχι οι Γύφτοι αλλά αυτοί που ανέχονται με το αζημίωτο την ληστρική συμπεριφορά των Γύφτων και όλοι μας ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί.

  63. Μαρία said

  64. leonicos said

    Εδώ είμαι

  65. Alexis said

    Επειδή ακούστηκε πολύ η πιθανή ελλιπής εκπαίδευση του σταθμάρχη σε συνδυασμό με την ηλικία του και με όλα τα άλλα (πρώην αχθοφόρος κλπ.) ας μου λύσει όποιος γνωρίζει την εξής απορία:
    Πόσο υψηλού επιπέδου εκπαίδευση πρέπει να έχει κάποιος και πόσο τέλεια αντανακλαστικά για να κάνει τη δουλειά του σταθμάρχη Λάρισας;
    Για το σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας μιλάμε διάβολε, όχι τον αντίστοιχο του Παρισιού ή της Ρώμης, με δεκάδες τρένα να πηγαινοέρχονται σε χρόνο dt.
    Πόσο «γατόνι» πρέπει να ‘σαι και πόσο «εκπαιδευμένος» για να διαχειριστείς τα 2-3 τρένα που θα περάσουν από τη βάρδιά σου;
    Μήπως, λέω μήπως, δεν είναι θέμα ελλιπούς εκπαίδευσης αλλά καθαρής και ανόθευτης βλακείας και (εγκληματικής) ανευθυνότητας;

  66. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    61. Στον Ρεγκανισμό, Θατσερισμό και σε πολλούς άλλους αποτυχημένους θεατρίνους. Ηγούνται οι βλάκες και ακολουθούν τα αρπακτικά.

  67. Avonidas said

    #59. Όχι, ρε συ, θα μπορούσαν απλώς να αρνηθούν να οδηγήσουν τα τρένα, μέχρι να γίνουν ασφαλή! Ιδιοφυές, έτσι; Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και το επιβατικό κοινό θα το σέβονταν απόλυτα, και θα ήταν στο πλευρό τους. Δε θα βλέπαμε, ας πούμε, κανίβαλους δημοσιογράφους να μιλάνε για κλίκες και συνδικάτα· αγανακτισμένους πολίτες να φωνάζουν για «τεμπέληδες»· την κυβέρνηση να παίζει το χαρτί της επίταξης, με την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη να κλίνει το γόνυ.

    Είμαι επίσης βέβαιος ότι αν αντικαθιστούσαμε όλους αυτούς τους χαραμοφάηδες με ΑΙ (όπως και τους πιλότους των αερογραμμών), όλα θα πήγαιναν ρολόι, αφού τα μόνα λάθη είναι τα ανθρώπινα λάθη. Τα μηχανάκια δεν σφάλλουν ποτέ, άσε που με μαγικό τρόπο ξέρουν τι παίζει παρακάτω στις ράγες, ακόμα και χωρίς τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση. Είναι μαγικά, λέμε!

  68. sarant said

    53 Έτσι ακριβώς!

    65 Παλιότερα πάντως, άκουσα, για ένα χρόνο έμπαινε πλάι σε έναν παλιό σταθμάρχη.

    Το βασικό όμως είναι ότι δεν υπήρχε αυτόματο μέσο για να διαπιστώσει το «ανθρώπινο λάθος»

  69. spyridos said

    59
    ΝΑΙ

  70. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Το δεδηλωμένο δόγμα Μητσοτάκη με βάση το οποίο πολιτεύονται όλοι μέσα στην κυβέρνηση, μαζί μ’ αυτούς κι ο Κ.Α. Καραμανλής:

  71. Avonidas said

    #69. «Ναι» για τις δολοφονίες; Δεν βγαίνει τίποτα έτσι, έχουν αναπαραχθεί.

  72. Α. Σέρτης said

    68
    «Ο σταθμός της Λάρισας έχει τοπικό πίνακα χειρισμού σηματοδότησης, πριν και μετά τον σταθμό σε κάποια αποσταση υπάρχουν φωτοσήματα και αλλαγές που δείχνουν την παρουσία του τρένου. Το γιατί ο σταθμάρχης δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει το τρένο σε όλη τη διαδρομή μέχρι 5,5 χλμ. μετά τον σταθμό είναι θέμα της έρευνας που κάνει η επιτροπή» (σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ, Παύλος Τερεζάκης)

  73. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    65. Φτηνά εργατικά χέρια και τίποτα άλλο. Αυτό τους ενδιαφέρει . Το ψυχολογικό μέρος δεν τους ενδιαφέρει. Μόνον η φτηνή φυσική παρουσία και ας βρίσκονται αλλού τω πνεύματι. Ας παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα, ας χαρτοπαίζουν και ας κάνουν οτιδήποτε άλλο. Θυμάσαι τον πιλότο στην θυγατρική της Λουφθάνσα που έριξε το αεροπλάνο στις Άλπεις σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες όταν ο κυβερνήτης χρειάστηκε να πάει τουαλέτα; Ο «άνθρωπος» είχε ψυχολογικά προβλήματα αλλά τους ιδιώτες επιχειρηματίες τους ενδιαφέρει μόνον ο χαμηλός μισθός και έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα εκεί και εδώ.

  74. nikiplos said

    72@ και πριν. Όλα αυτά είναι τυπικά.

    Εγκληματικό κράτος είναι εκείνο που στηρίζει στον ανθρώπινο παράγοντα την ασφάλεια του κεντρικού σιδηροδρομικού του άξονα. Δεν είμαστε καμία Γαλλία, Ισπανία ή Πορτογαλία έστω να έχουμε δίκτυα τρένων. Ένα Αθήνα Θεσσ/νίκη-Δικαία/Γευγελή κι έναν προαστιακό έχουμε… 3,4 γραμμές διάολε…

  75. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Εν τω μεταξύ έχει βγει στη γύρα όλος ο συρφετός που σιτίζεται από ή κάνει κέφι την κυβέρνηση Κούλη και ρίχνει όλες τις ευθύνες στο σταθμάρχη και στους «γιούφτους που κλέβουν τα χάλκινα σύρματα». Δεν έχει πάτο ο βόθρος.

  76. Πισμάνης said

    @27, @36, @45 Κλασική παγίδα, σέ εξετάσεις γιά δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, είναι νά σού ζητά ο εξεταστής νά στρίψεις κάπου ενώ απαγορεύεται.
    Μήπως νά μάθουν νά λένε ΟΧΙ καί κάποιοι μηχανοδηγοί?
    Χάλασε η γραμμή? Κατεβαίνουν όλοι στά ΠαλαιοΦάρσαλα καί τούς παίρνουν τά πούλμαν!

  77. spyridos said

    Δεν είχε γίνει κι ένα ατύχημα με νεκρούς τέλος της δεκαετίας του 80;
    Στο δίκτυο της Πελοποννήσου. Θυμάται κανείς;

    Και για το Δοξαρά

  78. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    59, 69, 71. Στην κάλπη. Δεν ψηφίζουμε κανέναν ξανά. Μέσα και έξω από το κυβερνόν κόμμα. Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά για να μην ελπίζουν.

  79. LandS said

    61
    Κανένας επενδυτής δεν επενδύει στα δίκτυα και γενικά στις υποδομές γιατί έχουν μικρότερα περιθώρια κέρδους από την υπηρεσία που προσφέρεται με τη χρήση τους.

  80. antonislaw said

    Καλημέρα σας (πού την είδες θα μου πείτε…)
    53
    Γνωστός μου διευθυντής εκπαίδευσης είχε αναρτήσει στη σελίδα του στο φέις-τώρα μπήκα και είδα ότι την κατέβασε- ότι ο σταθμάρχης ήταν πρώην υπάλληλος ΟΣΕ, στη συνέχεια μετατάχθηκε ως διοικητικός σε διεύθυνση εκπαίδευσης πριν μεταταχθεί και πάλι στον ΟΣΕ.

    https://ibb.co/wLkVw9G

  81. sarant said

    79 Ακριβώς

    75 Φυσικά έγραψε κι ο Τζήμερος, αλλά το είπε συγκαλυμμένα (ευπαθής ομάδα)

  82. Χαρούλα said

    Δεν αντέχω…
    ξυπνάμε το πρωί μετά την Ηλεία, την Μάνδρα, το Μάτι, την Εύβοια, τα Τέμπη, κοιτάμε τον γείτονα, συνεπιβάτη, συνάδελφο και σιωπηλοί, βουρκώνουμε…
    Πως υπάρχει δύναμη(;) να κάνουμε αντιπολίτευση και μικροπολιτική, τηλεθέαση, άγρα πελατών, κουτσομπολιό; Πόσο σιχαμένα δίποδα μπορούμε να γίνουμε;
    Ας καταλαγιάσει λίγο ο πόνος και μετά. Ή μήπως μετά «ξεχνιούνται» γιατί δεν «πουλάνε»; 🤐🤐🤐🥺😢😭

  83. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    79: Όλα αυτά είναι externalization costs για την επιχείρηση. Αδιάφορο (γι’ αυτήν) αν θα τα πληρώσει ο φορολογούμενος μέσω κρατικών επενδύσεων ή η κοινωνία με νεκρούς.

  84. ΓΤ said

    Επιτελικό κράτος
    Άριστες υπηρεσίες
    Συμφωνίες με τον Χάροντα: τιμαί προσιταί
    Κλειδούχοι Άδου: οι Άριστοι Αχθοφορίας
    Τηλεδιοίκηση-Αυτοματισμοί: εγκαίνια καθημερινώς
    Δωρεάν καύση νεκρών: συμφωνία με ΟΣΕ
    Προλήψεις – Προσλήψεις – Μιζών λήψεις: Μη λείψεις
    Το πτώμα σας ενσωματώνεται στην αποσκευή σας
    (για διαστάσεις βλ. ΚΥΑ …)
    Θάνατος με το κλειδί στο χέρι
    Καθήκοντα υπουργών φρύνων: κρουνοχυτρολήραια δάκρυα θρήνων

    ο Επιτέλους Επιτελικός Επιτελάρχης

  85. Pedis said

    Ας ξαναρωτήσω πάλι, μιας και έχουν μαζευτεί πολλοί ειδικοί με τη λειτουργία των σιδηροδρόμων και των καθηκόντων του καθενός: σύμφωνα με τον κανονισμό, ο σταθμάρχης κάνει μοναχός του τη βάρδια;

    Πριν από 17 (χρόνια) συνέβη ένα θανατηφόρο ατύχημα στο μετρό της Ρώμης. Δύο νεκροί και περίπου 250 τραυματίες. Ένα τρένο έπεσε πάνω στο προπορευόμενο που είχε σταματήσει στο σταθμό. Συμβαίνει να έχει μια στροφούλα πριν το συγκεκριμένο σταθμό που εμπόδιζε την οπτική επαφή. Τέλος πάντων, το χρεώθηκε οδηγός ότι ήταν αφηρημένος, και καταδικάστηκε, παρόλο που ο ίδιος λέει ότι παρότι είχε ανάψει κόκκινος σηματοδότης, ο σταθμάρχης του έδωσε το ΟΚ.

    Ε, τότε τέθηκε το ερώτημα από πολλές ομάδες πίεσης: καλά, δύο χιλιάδες επιβάτες (ανά συρμό κατά μέσο όρο στη γραμμή Α) πάνε πέρα δώθε με έναν μόνο οδηγό; Κι αν αυτός πάθει κάτι; Η διοίκηση τότε πρόσθεσε κι άλλον έναν οδηγό σε κάθε συρμό. Όχι για πάντα …

  86. Χαρούλα said

    Και υπάρχουν ηρωϊκές προσπάθειες όπως με την case CSX 8888,
    και γίνονται ταινίες: Unstoppable.
    Μόνο που για μας είναι Hollywood και popcorn😤😠

  87. Pedis said

    #85 γ–> «Πριν από 17 (?) χρόνια» ήθελα να γράψω. Δεν θυμόμουν ακριβώς το έτος, τώρα με την αφορμή αυτή, κοιτώντας στο νέτι, το συγκεκριμένο ατύχημα συνέβη το 2006.

  88. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    81β: Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    84, Θυμώδες και σπαρακτικό … Εύγε σου.

  90. aerosol said

    #81
    Εντυπωσιάζομαι που ο Τζήμερος κατάφερε να πει κάτι συγκρατημένα. Μην είμαστε πλεονέκτες, ένα θαύμα τη φορά!

  91. eran said

    Αν είσαι μαθητής ή φοιτητής και πιάνεσαι με σκονάκι, μηδενίζεσαι. Αν είσαι υπουργός, προαλείφεσαι για πρωθυπουργός:
    https://www.ieidiseis.gr/politiki/187417/gia-to-delfinario-mazi-me-tis-diloseis-karamanli-esteila-kata-lathos-to-skonaki-gia-tis-erotiseis

  92. Μαρία said

  93. Μαρία said

    91

  94. Spiridione said

  95. ΓΤ said

    @91

    «Αν είσαι μαθητής ή φοιτητής και πιάνεσαι με σκονάκι, μηδενίζεσαι».
    Όχι πάντα…

    Ξέρει καλά από σκονάκια η ΝΔ. Από τότε που είχε πιαστεί στο Κωλέγιο με ένα τέτοιο στη Χημεία ο κανακάρης του Σαμαρά. Ο τότε Πρέζιντεντ του Κωλεγίου, θείος του πονηριάρη γόνου, είχε σουτάρει την εύτολμη καθηγήτρια Φρόσω Μπουλούτα…

  96. Μαρία said

    Αυτή την προπαγάνδα την άκουσα χτες το βραδάκι απο μια ταξιτζού, που ευτυχώς ήταν επιδεκτική στο να δεχτεί τη διάψευση.

  97. ΓΤ said

    12χρονη Κολωνού
    Απολογήθηκε ο διαιτηταράς Φίλιππος Ντόβας

    Η 33η Ανακρίτρια και ο Εισαγγελέας δεν πείστηκαν, και ο τύπος οδηγείται στη φυλακή

    Σε Γρεβενά και Τρίπολη σου στρώνουνε χαλάκι,
    μου ήθελες χαϊδέματα, ρε άθλιο κοράκι!

  98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    97τέλος
    ΓουΤούλιε, για παιδόφιλους μη χαραμίζεις τις ανθρώπινες ιερές λέξεις «χαϊδέματα» ούτε «γαμίσια» (που στιχουργούσες προψές). Διεστραμένα βιάζουν και κακοποιούν παιδικά κορμιά κι αθώες ψυχές. Παιδοβιάζουν. Ούτε χαϊδεύουν ούτε γαμούν.

  99. Ierotheos said

    Τρια άρθρα του 2019 για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο με σε βάθος στοιχεία και έρευνα

    https://insidestory.gr/article/sidirodromos-ellada-part-1

    Είναι συνδρομητικός ιστιότοπος και το μέρος Β και Γ είναι στο τέλος του πρώτου

  100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    57 – «Τι έπρεπε να κάνουν, κατά τη γνώμη σου, πέρα από τα διαβήματα, τις απεργίες, τις προειδοποιήσεις στη διοίκηση, όλα αυτά που όντως έκαναν; Να παραιτηθούν και ν’ αφήσουν κάποιον άλλο να σκοτωθεί μαζί με τους επιβάτες;»

    Το αυτονόητο κι απλό βασισμένο στην αποτελεσματικότητα των παλιών εργατικών αγώνω.
    Αρχικά, με αποδεικτικά στοιχεία, ενημέρωση του επιβατικού κοινού, μέσω των ΜΜΑ, με τοιχοκολλημένες ανακοινώσεις στους σταθμούς, και μοίρασμα φυλλαδίων, πως κινδυνεύει η ζωή τους, και ταξιδεύουν με δική τους ευθύνη.
    Εν συνεχεία, απεργία διαρκείας, μέχρι να πέσουν εγγυημένες υπογραφές, ζητώντας παράλληλα την ΕΜΠΡΑΚΤΗ στήριξη της αντιπολίτευσης συνολικά και κυρίως των φιλεργατικών αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων,
    (θα μου πείς πού να τα βρούν, ε λέμε τώρα!).
    Αυτά, είναι αρκετά για να πετύχουν τον στόχο τους, αν ήταν ποτέ αυτός, που εκ των πραγμάτων, αποδεικνύεται πως δεν ήταν.

    Τα διαβήματα και οι προειδοποιήσεις στην διοίκηση πάνω από μία φορά, είναι παπαριές Γιωργίτσα μου. Ενώ οι στάσεις εργασίας και οι 24 – 48ωρες απεργίες, είναι διάλλειμα για καφέ και αργίες.
    Έτσι τα λέγαμε στα τέλη του 70 όσοι οργανώναμε ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ απεργίες διαρκείας. Το ήξεραν και η ΕΣΑΚ και η ΠΑΣΚΕ που έσπαγαν τις απεργίες, το ξέρουν πολύ καλά και τα λαμόγια και καλά συνδικαλιστές σιδηροδρομικοί, όπως κι ο καπετάν Κουτσούμπας κι ο καπετάν Κωλοτούμπας, που έχουν το θράσος και κάνουν δημόσια δηλώσεις.

    Απ΄όσο ξέρω από την πρώτη είδηση (μετά δεν ξανασχολήθηκα, οι λεπτομέρειες, είναι για τους ειδικούς, και για τους κανίβαλους) σκοτώθηκαν οι μηχανοδηγοί και οι συνοδοί, που σημαίνει πως, αφού ήξεραν, έπαιζαν την ζωή τους κορώνα γράμματα. Το να το κάνεις για τον εαυτό σου για χ λόγους, μερικές φορές, είναι και ανθρώπινο μεγαλείο, το να ξέρεις πως μπορεί να πάρεις στον λαιμό σου εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους, είναι ασυνειδησία. Αλλά, όταν δεν σέβεσαι την δική σου ζωή, σιγά μη σεβαστείς των άλλων.

    Φυσικά η μεγάλη σαπίλα, είναι ο μικροκομματισμός των προσλήψεων. Ιδέα δεν έχεις – έχετε τι γίνεται (όσοι δεν το έχετε χρησιμοποιήσει) ειδικά στις 3,6,9μηνες συμβάσεις στον (έστω πρώην) ΟΣΕ, ΔΕΗ, αλλά και γενικώς. Μέσα σ΄αυτό το ελεεινό αλισβερίσι, και η εκκλησία βέβαια. Οι κομματάρχες οι πολιτικάντηδες Μαυρογιαλούροι και οι παπάδες (ακόμη και οι απλοί) λύνουν και δένουν, κι έχουν του χεριού τους τους εργάτες, που, τί θα ψηφίσουν στις εκλογές;

    Όλα τα λαμόγια την ίδια μούρη έχουν, το ίδιο και οι εργάτες αυτού του τύπου που ξεπουλούν την συνείδησή τους.
    Συνεχίστε το ψάξιμο να βρείτε τι και ποιός φταίει. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ!

    67 – Μη γίνεσαι μικρός, έχει ήδη αρκετούς το ιστολόγιο.

  101. voulagx said

    «Στην περίπτωση του ελληνικού σιδηρόδρομου, το κρατικό χρήμα ρέει, αλλά οι υποχρεώσεις απέναντι στους επιβάτες και στην κοινωνία εκτροχιάζονται. Ο άλλοτε κρατικός ΟΣΕ των 13.000 υπαλλήλων έχει σπάσει σε κομμάτια και σήμερα είναι αρμόδιος μόνο για την υποδομή με 750 άτομα προσωπικό, όταν το οργανόγραμμά του, προσφάτως εγκριθέν, προβλέπει πάνω από 2.000. Χρησιμεύει όμως και ως «αποδιοπομπαίος τράγος» για όλα τα δεινά».

  102. Μαρία said

  103. Πουλ-πουλ said

    Απόντος Κουβάτσου, εδώ το ποίημα One Train May Hide Another
    https://www.poetryfoundation.org/poems/57327/one-train-may-hide-another

  104. 54 Το γράψαν κι άλλοι, αλλά δεν πειράζει:
    Οι εργαζόμενοι «είναι οι πλέον ΕΝΟΧΟΙ γιατί ήξεραν και δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ για να το αποτρέψουν»
    Καταγγελίες, εξώδικα, κινητοποιήσεις, απεργίες, παραιτήσεις είναι τίποτα και μάλιστα με κεφαλαία για να φαίνεται; Δεν φτάνουν αυτά; Τι άλλο θα πρότεινες;

  105. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Τι να σχολιάσεις… Τα είπατε, χθες και σήμερα, όλα… Κρίμα στα παιδιά! Το κάνω δικό μου και τρελαίνομαι!

    23+76
    Ο δεύτερος σταθμάρχης (βοηθός;), τα εφεδρικά πούλμαν, τα συστήματα ασφαλείας κ.λπ. ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ και περιορίζουν το ΚΕΡΔΟΣ! (Το ότι κοστίζουν και ΖΩΕΣ ελάχιστα τους ενδιαφέρει 😢 😡
    Ανάλογα ισχύουν, δυστυχώς, και σε πολλές επιχειρήσεις.

    34.
    Ε, ναι! Το σύμπαν μπορεί να μην είναι άπειρο, αλλά η ανθρώπινη βλακεία και αθλιότητα είναι!

    65.
    Δεν έχω ιδέα για την ιεραρχία και τα μισθολογικά των σιδηροδρομικών, αλλά το βρόμικο μυαλό μου πάει και σε χαριστική (μέσω κατάλληλου «δοντιού») τοποθέτηση του εν λόγω -πρώην αποσκευάρχη, πρώην διοικητικού υπαλλήλου ταχύρρυθμα πιστοποιημένου- σε θέση σταθμάρχη…

    102.
    Πολύ καλά τα λέει!!! 👍

  106. Georgios Bartzoudis said

    45, LandS said: «22 Βάλε και ένα «όπως και τον Ιούλιο του 18» για να γραδάρουμε ειλικρίνεια».
    # Γράδερε όπως θέλεις την ειλικρίνειά σου!
    Και ακούω …ανειλικρινώς ότι τα θύματα έγιναν περί τα 60. «Εγώ» το βιολί μου!!!

  107. Costas Papathanasiou said

    “Τραγωδία ανείπωτη/ Εξουσία ξετσίπωτη— Λόγια-μύθια, ηδύποτα,/ ως αλήθεια του Τίποτα”.
    Και η “ανθρωποκτονία από αμέλεια”, ο αναμενόμενος τελευταίος σταθμός, εκ προοιμίου.
    «Κάποτε οι χωματερές/ ήταν η λύση για παραπάνω κέρδος/
    Οι λέξεις που πονούσαν σιωπούσαν!/(…)
    Εμείς είμαστε τότε που προσκυνούσαμε τους κυβερνήτες/
    θαρρώ ωραίους τους χαρακτηρίζαμε!/ Τους παραδώσαμε όλες τις εξουσίες μας!/(…)
    Ώσπου το μεθαύριο έγινε σήμερα/ όμως πλέον ο κόσμος μας συγκοινωνούντα δοχεία/
    κι οι χωματερές ξαναγύρισαν/ μόνο που τώρα έχουν/ αίμα, οστά και πολύ πόνο/(…)
    οι απλήρωτοι λογαριασμοί, άγριοι καιροί/ για όσους δεν έχουν διδαχθεί τον πόλεμο/
    ξηρασίες και πλημμύρες χέρι χέρι/ γεμίζουν τα καταφύγια με δέρμα/
    Βαρύς ο ουρανός, βρέχει μολύβι/ δεν προλαβαίνουμε να σκεπαστούμε!/
    Ο άλλος κόσμος έγινε δικός μας!/
    Η αμέλεια οδηγεί σε ερημότοπους και ζούγκλες/ αντιστάθμισμα στην αδιαφορία μας/
    και ξέρεις καλά/ ο φόβος γεννά χίλια μύρια/ και πάντα σε λάθος κατευθύνσεις !»
    (“Του καιρού γυρίσματα”, Γρηγόρης Παπαϊωάννου, https://www.fractalart.gr/dyo-poiimata-grigoris-papaioannou/ )

  108. ΚΑΒ said

    Ξέρουμε πού είναι ο ντελιβεράς, όχι όμως τα τρένα!

    https://www.kathimerini.gr/society/562301548/o-epi-40-chronia-stathmarchis-toy-voloy-milaei-stin-k-xeroyme-poy-einai-o-nteliveras-alla-ochi-ta-trena/

  109. Pedis said

    # 101 + Τα συγκεκριμένα τρένα για 15 χρόνια χρησιμοποιήθηκαν στα δρομολόγια Ιταλία-Ελβετία, μετά τα έβαλαν, για κάμποσο στο Ιταλικό δίκτυο ως Frecciabianca (επιπέδου πρώην ιντερσίτι) και μετά, το 2018, κελεπούρι στην τριτοκοσμική Ελλάδα.

  110. 104 Α, τώρα είδα πως απάντησες στο 100. Να πάψουν να είναι εργαζόμενοι. Ναι, είναι κι αυτό μια λύση.
    Βέβαια, στη θέση τους θα μπούνε άλλοι. Αλλά μέχρι να μάθουν γιατί πάψαν οι προηγούμενοι, ε, κάποιος καιρός θα περάσει, κάποια απ’ τα προβλήματα θα πουν πως φταίν’ οι νέοι που είναι καινούριοι στη δουλειά και δεν την έμαθαν καλά (σαν τον σταθμάρχη της Λάρισας) αλλά θα πεις πως φταίνε κι οι παλιοί γιατί…
    Άμα είναι να βρούμε τράγους να τους κάνουμε αποδιοπομπαίους, δεν είναι δύσκολο.

  111. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    91-93 Ακριβώς!

    95 Mε πρόλαβες.

    101 Παραδοσιακά, σε όλα τα κράτη, ο σιδηροδρομικός οργανισμός είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες. Όταν τον αποψιλώνεις αυτά παθαίνεις.

    103 Γιάννη Κουβάτσε γράψε ή έστω τηλεφώνα!

  112. sarant said

    105δ Ψιλογράφτηκε αυτό, ποιος ξέρει.

  113. 112 Όταν έκλεισε η Ολυμπιακοί μετατάξανε τους υπαλλήλους της. Που; Στα γραφεία εκπαίδευσης και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που μια ζωή στελεχώνονται από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς (εύκολες οι προσλήψεις αναπληρωτών). Το ίδιο κι όταν γίνονταν μειώσεις προσωπικού σε διάφορους οργανισμούς. Βέβαια, το 2013 κάναν και μια μείωση εκπαιδευτικών με κατάργηση ειδικοτήτων (για όποιον τα θυμάται). Κάποιοι απ’ αυτούς με ενστάσεις, προσφυγές κλπ επανήλθαν στην προηγούμενη υπηρεσία τους ή ό,τι πιο κοντινό σ’ αυτήν είχε μείνει.
    Χωρίς να ξέρω πολλά, κάτι τέτοιο υποθέτω πως έγινε και με τον άνθρωπο αυτόν. Επανήλθε, αλλά η θέση είχε στο μεταξύ καταργηθεί (κάποια εταιρία θα έχει αναλάβει να μεταφέρει τις βαλίτσες στα τρένα, αντίστοιχα μ’ αυτό που έγινε στ’ αεροδρόμια). Τι να τον κάνει η «υπηρεσία»; Το επανεκπαίδευσε για να τον χρησιμοποιήσει σε θέση που είχε τρύπα.
    Το γεγονός πως παραδέχτηκε το λάθος του τόσο γρήγορα δείχνει (κατά τη δική μου γνώμη) πως ή δεν ήξερε από κόλπα (δικηγόροι, μα να εγώ κλπ) ή τα πήρε για να το παραδεχτεί.

  114. Costas Papathanasiou said

    Και λίγη Αρλέτα:
    ..Ένα εκτροχιασμένο τρένο, να τι είμαι, σε κάποιαν άγνωστη γραμμή που χάνεται στις ζούγκλες
    Κλειδούχοι φύλακες με ξέχασαν κι έμεινα ακούνητο γερμένο σε μιαν άκρη- βροχή και ξαστεριά..
    https://www.youtube.com/watch?v=C3BrPeDbjcg – Ένα εκτροχιασμένο τρένο
    …Κι απόμεινα μονάχη σε ένα τρένο/ που βγήκε κάποια νύχτα απ’τη γραμμή
    Και αν κάθομαι ακόμα και επιμένω/ Είναι γιατί σ’ αγάπησα πολύ
    https://www.youtube.com/watch?v=O9w5lwfL7xc Έρχεται κρύο

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    104 – Γιάννη δες το 100. Αν θέλεις πιο διεξοδική ανάλυση στο τι και πώς, και αποδεικτικά στοιχεία, πολύ ευχαρίστως, αλλά όχι εδώ.
    Δέντρο με σάπιο κορμό, (χρήμα) δεν βγάζει υγιή φρούτα, όσο κι αν ενοχλεί αυτό.

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  117. Avonidas said

    Το αυτονόητο κι απλό βασισμένο στην αποτελεσματικότητα των παλιών εργατικών αγώνω.
    Αρχικά, με αποδεικτικά στοιχεία, ενημέρωση του επιβατικού κοινού, μέσω των ΜΜΑ, με τοιχοκολλημένες ανακοινώσεις στους σταθμούς, και μοίρασμα φυλλαδίων, πως κινδυνεύει η ζωή τους, και ταξιδεύουν με δική τους ευθύνη.
    Εν συνεχεία, απεργία διαρκείας, μέχρι να πέσουν εγγυημένες υπογραφές, ζητώντας παράλληλα την ΕΜΠΡΑΚΤΗ στήριξη της αντιπολίτευσης συνολικά και κυρίως των φιλεργατικών αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων,
    (θα μου πείς πού να τα βρούν, ε λέμε τώρα!).
    Αυτά, είναι αρκετά για να πετύχουν τον στόχο τους, αν ήταν ποτέ αυτός, που εκ των πραγμάτων, αποδεικνύεται πως δεν ήταν.

    Ναι, μόνο που έγραψα ακριβώς τι θα γινόταν αν τα έκαναν όλα αυτά, στο 2ο σχόλιο μου – εκεί που «γίνομαι μικρός», ω μέγιστε! Ποια ενημέρωση με φυλλάδια ρε Λάμπρο, που αργεί το λεωφορείο 5′ και σκουζουμε «οι τεμπέληδες» κι «οι αλήτες»; ποια κινητοποίηση μου λες, που θα τους είχαν στείλει τα ματ να τους πολτοποιησουν το κεφάλι στο πρώτο κιχ; Ενημέρωση ενός κοινού που δεν νοιάστηκε *ποτέ* να μάθει *γιατί* απεργεί ο οποιοσδήποτε;! «Απεργία διαρκείας», καλά κρασά.

    Όσο για το ότι δεν σέβονται την ίδια τη ζωή τους, ασχολίαστο. Φαίνεται πως ο στόχος τους ήταν ν’ αυτοκτονησουν με στυλ, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

    Να χαρείς, αν πρέπει οπωσδήποτε να μας πεις κάτι και δεν μπορείς να συγκρατηθείς, πες μας για το συνάλλαγμα, για τη σεξουαλικη αυτορυθμιζομενη δημοκρατία, για τα λουλούδια και τις μελισσουλες, κάτι άλλο, οτιδήποτε.

  118. (Αφού όλα τα άλλα ειπώθηκαν πιο πάνω)
    Ανείπωτη, untold, άφατη.

  119. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    https://www.okmag.gr/epikairotita/tebi-o-dierevnitis-atychimaton-kostas-lakafosis-exigei-sto-okmag-ti-prokalese-tin-tragodia-kai-ti-prepei-na-ginei/

  120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η κοιλάδα των Τεμπών

    Μες την κοιλάδα των Τεμπών
    Φόβος των μηχανοδηγών
    Είναι ένας γέρο πλάτανος
    μαγκούφης και παράφορος

    Που πίνει απ’ το θολό νερό
    του ποταμού το ιερό
    Πίνει κι απλώνει ρίζωμα
    βαθιά μέσα στα ανείπωτα

    Κι όποτε παίρνει ανάποδες
    γέρνει και πέφτει στις γραμμές
    Πιάνει το τρένο από τ’ αυτί
    «Μην την περνάς τη Γευγελή»

    ΄μένα μου το ‘πε ο Πηνειός
    το μυστικό ο φλύαρος
    Πως ήταν άνθρωπος παλιά
    κι είχε παιδιά στην ξενιτιά

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    118, μου θυμίσατε:
    «Πένθος βαρύ και οδύνη ακράτητος»
    Ήμουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού όταν πέθανε η γιαγιά ενός συμμαθητή του αδελφού μου.Ήσαν κάπου προς το τέλος του γυμνασίου και δεν ξέρω ποιανού ήταν η (πρωτόγνωρη στα μικρά μου αυτιά) ιδέα να διαβάσει ο εγγονός επικήδειο! Ήρθαν λοιπόν σπίτι μας ετοίμαζαν το κείμενο κι όλο το «πρόβαρε» ρυθμίζοντας τον τόνο της φωνής του (βασικά την ψυχραιμία του,να μην κλάψει). Και ξεκινούσε έτσι κι αυτό θυμάμαι μόνο, τίποτ΄αλλο.
    Ούτε αν τον διάβασε τελικά.
    Και για τα δυο εκείνα αγόρια, αλίμονο, είναι πια το πένθος μας βαρύ και η οδύνη ακράτητος 😦 .

  122. Alexis said

    #120: (!!!)

  123. eran said

    Γέμισε το διαδίκτυο με φωτογραφίες νέων παιδιών, όμορφων και χαμογελαστών και από κάτω αναρτήσεις αγωνίας και αναζήτησης…
    Να επαινέσουμε όμως την αλληλεγγύη των Λαρισαίων, απλών ανθρώπων και φορέων και βέβαια το κουράγιο των γιατρών και αυτών που εμπλέκονται τώρα στη διαδικασία της αναγνώρισης.

  124. Χαρούλα said

    Από ολους αυτούς που αναρωτιούνται γιατί οι εργαζόμενοι δεν έκαναν κάτι,
    Πόσοι χωρίς να έχουν διαβάσει τα αιτήματα, έβριζαν τους «βολεμένους, καλοπληρωμένους, τεμπέληδες», απεργούς;;;

    (Αφορά κάθε φορά και άλλον κλάδο)

  125. Μαρία said

  126. ΣΠ said

    Πριν από τρεις βδομάδες.

  127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Περιστατικό στο σχολείο σήμερα…..Ε’ δημοτικού, μάθημα γλώσσας, «χρονομηχανή του Αϊνστάιν ”. Συζητούμε για τα δικά τους ταξίδια στο χρόνο. Δεινόσαυροι, Βυζάντιο,1821, να δω κυρία τον παππού μου πάλι και άλλα πολλά. Ο μικρούλης μου ο Ρ. σηκώνει το χέρι και μου λέει: «εγώ κυρία λίγες ώρες θέλω μόνο για να πάω πίσω στο χρόνο…”απορία δικιά μου.» Διάλεξε όποια ημερομηνία θέλεις στο παρελθόν ή στο μέλλον ό,τι θέλεις.Γιατί μόνο λίγες ώρες;»

    Και η απάντηση του….»Για να σώσω τον κόσμο από τη σύγκρουση των τρένων, να τους ειδοποιήσω κυρία…! Να σώσω τα παιδιά….»

    https://www.avgi.gr/social/441077_ta-sygkinitika-logia-mathiti-poy-ekanan-tin-taxi-na-boyrkosei

  128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    110 – Όχι Γιάννη, αντιθέτως λέω να είναι εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια, αλλά μετά από 43 χρόνια στην ΕΟΚ, όχι μόνο ξεχάσατε πως είναι το ίδιο συνδικάτο με το ΝΑΤΟ, αλλά και τι είναι αληθινό εργατικό συνδικάτο, αληθινή απεργία και αληθινές εργατικές διεκδικήσεις για αληθινά εργατικά δικαιώματα.

    Εντάξει δεν πειράζει, την πρωτομαγιά θα βγείτε να πιάσετε τον Μάη, θα φτιάξετε στεφάνια, και θα δείτε στις ειδήσεις τους εργατοπατέρες να φωνάζουν σε καμία διακοσαριά σκορπισμένους με κόκκινες σημαίες, Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΡΓΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ. Ειδικά αν πέφτει τριήμερο!

    Γέρασα κι ακόμη με καίει η φωνή του «θείου» που του έσβησαν τσιγάρο στο μάτι γιατί δεν υπέγραφε δήλωση.
    Γιατί δεν υπέγραψες θείε; – Για την αξιοπρέπεια Λαμπράκο μου, για την αξιοπρέπεια!
    Πέρασαν 54 χρόνια από τότε. Που είναι, που πήγε αυτή η γαμημένη αξιοπρέπεια;

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    126, !!

  130. Xρήστος Π. said

    Έχουμε να κάνουμε με στόκους… Με μπλοκάρισε στο tweet (ούτε να τον βλέπω ούτε να γράφω) ο υπουργός εθνικής άμυνας!! Έχω συμφωνήσει μαζί του σε ένα σωρό θέματα και μάλιστα αμφιλεγόμενα όπως η αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Πρέπει να θίχτηκε γιατί άφησα αιχμές ότι οι συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ και Βήμα ήταν στημένες αφού δεν ρωτήθηκε για το πιο επίκαιρο ζήτημα. Θα παραγγείλουμε επιτέλους ή όχι την 4η πολεμική φρεγάτα της συμφωνίας 3+1 μιας και λήγει η προθεσμία για παραγγελία με ίδιους οικονομικούς και τεχνικούς όρους. Τον προέτρεψα να πάρει 4 και όχι 3 ή 3+1 πάλι κορβεττες γιατί το εχθρικό ναυτικο έφυγε πολύ μπροστά μας τα χρόνια της κρίσης. Αυτό που φαινεται ενόχλησε (θα πέσουν πολλές μίζες φοβάμαι εδώ) ήταν η προτροπή μου να μην παραγγειλουμε ακόμα το αμφιλεγόμενο για πολλούς λόγους F-35. Εξήγησα τι πρέπει να πάρουμε κατα τη γνώμη μου (ειδικά αν ο εχθρός αποκτήσει τελικά τα αναβαθμισμένα F-16 Viper), τόσο για τη πολεμική αεροπορία όσο και τα άλλα όπλα που έχουν μείνει πίσω από τα αντίστοιχα του εχθρού πριν φτάσουμε στα F-35. Κριτικές γράφονται συνεχώς σε αυτά που λένε και κάνουν οι υπουργοί. Δεν ξέρω τι εξενεύρισε τον στόκο αλλά δεν χυδαιολογώ ποτέ στο twitter απλώς κριτικάρω ή και μπορεί το πολύ πολύ να ειρωνευτώ κάτι. Είχα και μια ευχάριστη συνεργασία με το ΓΓΕΘΑ για ακαδημαϊκά θέματα, δεν περίμενα γενικά τέτοια συμπεριφορά από το άτομο αυτό όσο προβληματικός και να είναι.

    Σε φίλους μου αριστεράντζες με ξεφτιλισμένη ιδεολογία όπως πολλοί από εσάς, ασκώ συχνα μεγαλύτερη κριτική και χαίρομαι να τους εκνευρίζω και γελάμε και πάμε και γήπεδο. (Ακόμα δεν είδα τι μου απαντήσατε αν απαντήσατε σε όσα έγραψα αλλά θα τα δω). Αυτός ο στόκος που είναι και πιο κοντά υποτίθεται ιδεολογικά με μένα δεν ξέρω το σόι πρόβλημα κουβαλάει… Κάτι γενικά δεν πάει καλά με τον ψυχισμό και τον εγκεφαλο των κυβερνώντων. Κάτι που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα ιδεολογικά πρότυπα. Όλες αυτές οι εκτροπές με παρακολουθήσεις, πολιτικούς με παιδεραστές, συγγενολόγια και παρέες από κολλεγιόπαιδα στα υπουργεία με πρόθυμους σφουγγοκωλάριους, οικονομικά σκάνδαλα, βίτσια, κλπ. ‘Ισως έχουν ξεφύγει με τη πίεση των αποκαλύψεων και κριτικής και αντιδρούν σπασμωδικά σε όποιον εχει μια διαφορετική άποψη για οτιδήποτε…. Μαύρο χάλι.

  131. sarant said

    118 Μπράβο, άφατη

    123 Δεν μπορώ να τις βλέπω τις φωτογραφίες αυτές

    127 !!

  132. Alexis said

    #123: Να επαινέσουμε όμως την αλληλεγγύη των Λαρισαίων, απλών ανθρώπων και φορέων και βέβαια το κουράγιο των γιατρών και αυτών που εμπλέκονται τώρα στη διαδικασία της αναγνώρισης.

    Καλά κάνεις και το επισημαίνεις.
    Με τόση τοξικότητα που υπάρχει γύρω μας καλό είναι να βλέπουμε κάπου-κάπου ότι υπάρχει και το καλό στη ζωή μας, ότι υπάρχουν κάποιες χαραμάδες φωτός μέσα στα σκοτάδια.

  133. sarant said

    130 Ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα περιστατικά, έχω ξαναγράψει ότι δεν συμφωνώ να μπλοκάρουν οι υπουργοί, εκτός από περιπτώσεις χυδαίας και συστηματικής υβριστικής επίθεσης.

  134. Χρήστος Π. said

    133 Νίκο δεν εξύβρισα και δεν απείλησα, ειλικρινά. Ήταν αρκετά ευγενικό το ύφος μου, όταν απευθυνόμουν σε αυτόν μάλιστα, του έγραφα στον πληθυντικό! Είναι στόκος, φάνηκε και στις παράνομες παρακολουθήσεις του Μητσοτάκη…

  135. Alexis said

    Στο δελτίο του Άλφα σήμερα δόθηκε μία πολύ πειστική εξήγηση στο γιατί η μοιραία αμαξοστοιχία εξετράπη στη γραμμή καθόδου, που νομίζω ότι πρέπει να είναι και η πραγματική.

    Ούτε χαλασμένα καλώδια, ούτε γύφτοι, ούτε τίποτα.

    Πολύ απλά, περισσότερο από μία ώρα πριν φτάσει το μοιραίο τρένο στη Λάρισα ενεργοποιήθηκε η εκτροπή στη γραμμή καθόδου προκειμένου να οδηγηθεί άλλη αμαξοστοιχία που ερχόταν από Θεσσαλονίκη σε θέση στάθμευσης.
    Η εκτροπή αυτή ουδέποτε απενεργοποιήθηκε, όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα το μοιραίο InterCity ανεβαίνοντας από τη γραμμή ανόδου να εκτραπεί προς τη γραμμή καθόδου.
    Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα και ίσως δεν το μάθουμε ποτέ, είναι αν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ μηχανοδηγού και σταθμάρχη προκειμένου ο δεύτερος να επιβεβαιώσει ότι καλώς έγινε η εκτροπή και να δώσει το οκ στον μηχανοδηγό ότι η γραμμή είναι ελεύθερη.

  136. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Εγώ δεν καταλαβαίνω ποιος δικαστής θα καταδικάσει τον σταθμάρχη ο οποίος ήταν, απ’ ό,τι φαίνεται ακατάλληλος για την θέση.

  137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    134 – «Είναι στόκος, φάνηκε και στις παράνομες παρακολουθήσεις του Μητσοτάκη…»
    Aναρωτιέμαι, τι είναι οι ψηφοφόροι του!

  138. Alexis said

    #130: Σε φίλους μου αριστεράντζες με ξεφτιλισμένη ιδεολογία όπως πολλοί από εσάς…
    Ευτυχώς που δεν βρίζεις ρε φίλε.
    Στο Τουίτερ εννοώ… 🙂

  139. sarant said

    135 Μάλιστα…

  140. Χρήστος Π. said

    136 Δύσκολο, θα γίνει ρεζίλι στο ακροατήριο ο ξεφτιλισμένος Καραμανλής

  141. Είμαστε αποικία του αυτοκινητοπετρελαϊκού κεφαλαίου οπότε τίποτε δεν είναι παράξενο. ρίμα όμως τους ανθρώπους.
    Θυμάμαι μια χρονιά που κάθε Πέμπτη πήγαινα Βόλο, την πρώτη μέρα τρομοκρατήθηκα που μπαίνοντας στο σταθμό Λαρίσης για το τρένο των 8 παρά (για Θεσσαλονίκη) το κεντρικό ρολόι έδειχνε 8.05. Κανένας δεν είχε το φιλότιμο να το διορθώσει. Τις επόμενες Πέμπτες το χαιρόμουν αυτό το 8.05, όλο το εξάμηνο.

  142. Σωτήρς said

    Όταν είπα σε συναδέλφους που δουλεύουν σε εργολαβίες της ΕΡΓΟΣΕ ότι ταξιδέψαμε με τρένο για Θεσσαλονίκη τα Χριστούγεννα μου είπαν «α εσύ είσαι όντως τολμηρός» και εγώ χασκογελούσα. Την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσα με έναν που τον τελευταίο μήνα είχε χάσει τον ύπνο του κυριολεκτικά με τις συνεχόμενες βλάβες και μεταφορικά με τον απίστευτο ρυθμό αποσύνθεσης του ΟΣΕ ειδικά τον τελευταίο χρόνο.

    Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι σωστά; Δείτε τι τύπους διορίζουν οι κυβερνήσεις για διευθύνοντες συμβούλους στην ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ. Έναν που δεν μπόρεσε να κρατήσει το κραταιό πατρικό του μαγαζί και ο άλλος που το βιογραφικό του είναι μισή σελίδα που λέει ΔΑΠ. Καθίστε λοιπόν διάφοροι παντογνώστες και πείτε για τους υπαλλήλους του ΟΣΕ ότι πίνουν τσίπουρα και αυτοί είναι υπεύθυνοι για το χάλι.

  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σωτήρη, πέρασες «ξυστά απ΄τ΄απαίσιο» που λέει ο στίχος.
    Μαργώνει ο νους…

  144. sarant said

    142 !!!
    (Και οι δυο κόρες μου ταξίδεψαν με τρένο από τα Χριστούγεννα ως τώρα)

  145. Μαρία said

  146. Missing Ink said

    …Περπατώντας αργά στην προκυμαία,
    «υπάρχω;» λες, κι ύστερα: «δεν υπάρχεις!»
    Φτάνει το πλοίο. Υψωμένη σημαία.
    Ίσως έρχεται ο κύριος Νομάρχης.

  147. Χρήστος Π. said

    Ρε σεις, μόλις είδα ότι ο παιδοβιαστής που τώρα προφυλακίσθηκε είναι ο διαιτητής Φίλιππος Ντόβας!! Γνωστότατος! Από Βόνιτσα Ακαρνανίας. Ποιά είναι η πλάκα όμως; Κάποια διαδικτυακά κανάλια χριστιανοψεκασμένων (αντιεμβολιαστές, πουτινιστές, αντισημίτες, με μίσος κατά αιρετικών, οπαδοί της Κιβωτού, καλοί χριστιανοί αδελφοί κατά τα άλλα) τον προέβαλαν! Του έπαιρναν συνεντεύξεις και μιλούσε για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τη σχέση ποδοσφαίρου με τη πολιτική. Θα είδατε επίσης τη νέα γελοία δικαστική απόφαση κατά της ΑΕΚ η οποία είχε δίκιο όμως, για να ικανοποιηθεί ο Μαρινάκης. Αυτός ο ναρκοπλοιοκτήτης πανηγυρίζει περισσότερο παρά ο ενδιαφερόμενος Ατρόμητος!

    Θαυμάστε συνέντευξη του διάσημου διαιτητή, ανώμαλου παιδεραστή παιδοβιαστή στον ορθόδοξο αδελφό Στεφανόπουλο. Είναι οδοντοτεχντίτης αλλά ο αδελφός επιμένει να τον αποκαλεί «γιατρό». Η βόμβα βέβαια θα σκάσει όταν μαθευτεί το όνομα του βουλευτή της ΝΔ που η 12χρονη αναγνώρισε σε ομιλίες του στη βουλή. Εκεί θα γίνει ο χαμός προεκλογικά, εκτός και αν το καθυστερήσουν ή το θάψουν.

  148. sarant said

    145 Ωραία ανθολογία

  149. Pedis said

    —-

    «Από 2019 στο Tραμ, για τα παλαιά οχήματα υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου το σύστημα τηλεματικής. Από τα 25 οχήματα τα 10, που κάνουν τη γραμμή Σύνταγμα-Νέος Κόσμος-Νέα Σμύρνη-Φάληρο αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επικοινωνεί ο συρμός με τη σηματοδότηση, το κέντρο ελέγχου είναι «τυφλό», δεν ξέρει ακριβώς το στίγμα του κάθε συρμού, που βρίσκεται δηλαδή.

    Ορισμένες φορές μάλιστα σβήνει όλο το κέντρο ελέγχου. Επίσης υπάρχει πρόβλημα στα “ψαλίδια”, εκεί που δηλαδή πρέπει να κάνεις αλλαγή κατεύθυνσης και να στρίψεις δεξιά υπάρχει κίνδυνος εσύ να πας ευθεία.

    Συνεπώς υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος γιατί ανοίγουμε πόρτες και κατεβαίνουμε για να κάνουμε χειροκίνητα την αλλαγή και εκείνη τη στιγμή πηδάνε έξω οι επιβάτες, δεν τους προλαβαίνουμε».

    https://www.imerodromos.gr/apokalupsh-mpogiopoulou-real-fm-ta-10-apo-ta-25-tram-sthn-attikh-kukloforoun-tufla-choris-thlematikh-kai-thledioikhsh/

  150. Μαρία said

  151. Χρήστος Π. said

    149 Για την έλλειψη υποδομών στα δίκτυα που το κράτος αποφάσισε να διαχειριστεί και η οποία σκότωσε 57+ ανθρώπους, δεν φταίνε οι ιδιωτικοποιήσεις. Το κράτος φταίει. Σίγουρα δεν φταίνε οι εργαζόμενοι των κρατικών υποδομών αφού προειδοποιούσαν και προσπάθησαν να κάνουν και απεργίες γι’ αυτό. Είναι αποτυχία της κυβέρνησης αλλά και η κυβέρνηση κράτος είναι. Νομίζουν κάποιοι ότι κατηγορώντας τον κρατισμό κατηγορούμε τους εργαζόμενους στο κράτος και ίσως να δικαιολογούνται σε αυτό το λάθος, αν ακούν τον Πορτοσάλτε. Φρίκαρα κι εγώ όταν είδα τη ξεφτιλισμένη άποψη ότι οδηγηθήκαμε στο δυστύχημα λόγω… συνδικαλιστών. Λόγω Μητσοτάκη και Καραμανλή οδηγηθήκαμε.

    Αυτό όμως τι σημαίνει; Ότι έπρεπε να συντηρεί ο Έλληνας φορολογούμενος μια κρατική και ελλειμματική, ζημιογόνα επιχείρηση η οποία κατάντησε μεγάλο βαρίδι για την οικονομία μας; Όχι βέβαια. Ή τουλάχιστον είναι θεμιτό να υποστηρίζουμε την ιδιωτικοποίηση και ας αποφασίσει η κοινωνία τι θέλει σε δημοκρατικές εκλογές. Δεν κατηγορούνται πάντως οι εργαζόμενοι πάντα -ειδικά στους σιδηρόδρομους- ή μόνο οι εργαζόμενοι στις κρατικές επιχειρήσεις. Της διοίκησης είναι πρωτίστως το μπάχαλο.

    Ούτε φυσικά είναι αποδεκτή από μένα η άποψη ότι το ξεφτιλισμένο κράτος, ξεφτιλίζει επίτηδες μια επιχείρηση για να την ιδιωτικοποιήσει. Λάθος. Όσο πιο ξεφτιλισμένη είναι τόσο δυσκολότερα θα ιδιωτικοποιηθεί ή/και τόσο λιγότερα θα εισπράξει το κράτος. Δεν μπορούν γενικά να λένε αυτοί οι συνωμοσιολόγοι ότι μια επιχείρηση ξεφτιλίζεται για να ιδιωτικοποιηθεί αλλά όταν ξεφτιλίζεται η ιδιωτική και μας το δείχνουν περιχαρείς, δεν είναι συνωμοσία για τη κρατικοποίησή της!!

    Μια χαρά λειτουργούν με ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη ιδιωτικές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και ιδιωτικές υποδομές επίσης, με το κράτος σε ειδικό διακανονισμό μαζί τους. Καμιά ιδιωτική επιχείρηση δεν έχει λόγο να προκαλεί αστοχίες, δυστυχήματα, απώλειες ζωής, γιατί υφίσταται τεράστιο κόστος. Αντίθετα έχει συμφέρον να αντιμετωπίσει το ρίσκο με αυστηρότερα μέτρα. Η ιδιωτική εταιρεία χάνει πολλά χρήματα με αυτό που έγινε.

    Ακούω βέβαια τώρα από ψεκασμένους φασιστικούς περίπου κύκλους ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία εμπλέκεται με τη μαφία και το έγκλημα στην Ιταλία… Ε, τότε αποτυχία πάλι του κράτους είναι η συνδιαλλαγή μαζί της. Ας πρόσεχαν, κρατική δουλειά είναι η αστυνόμευση.

  152. spyridos said

    Βρήκες τη μέρα να αρχίσεις τις νεοφιλελέ αρλούμπες;
    Ακροδεξιέ μπαγλαμά.
    Κρύψου κάτω από ένα λιθάρι και κάνε μόκο μέχρι να σταματήσουν οι ροχάλες γελοίε.
    Η ιδεολογική γύμνια σου είναι γνωστή. Ο υπερφίαλος εγωκεντρισμός δεν είναι ιδεολογία.
    Δείξε ένα ελάχιστο σεβασμό.
    Τα παραπάνω τα λέω ήρεμα.

  153. spyridos said

    Σε όλη την Ευρώπη, τα μόνα δίκτυα που λειτουργούν σε πολύ καλή κατάσταση για ΟΛΟ το κοινό είναι
    τα Γερμανικά, Ολλανδικά και Βελγικά. Με ακριβώς αυτή τη σειρά.
    Και είναι 100% κρατικά. Έχουν κάνει κάποιες ντεμέκ ιδιωτικοποιήσεις με 100% των μετοχών στο κράτος.

  154. spyridos said

    Ιδιωτικοποιήσεις και σιδηρόδρομος.
    Λίγες μέρες μετά το ατύχημα στο Οχάιο.

  155. Χρήστος Π. said

    150 Νόμιζα ότι κάποιος έκανε πλάκα με τέτοια πρόταση, αλλά αυτός σοβαρολογεί!! Τελικά ναι, αντιμετωπίζουμε επίθεση ερπετόμορφων. Ο Λιάπης είναι από αυτούς που έχουν ανέβει στην επιφάνεια.

  156. spyridos said

    123
    Εχθές το βράδυ άνοιξα το τουίτερ και είδα το πρώτο μήνυμα, με τη φωτογραφία του αγοριού που το έψαχναν οι γονείς του.
    Λίγο αργότερα μια δεύτερη με ένα ζευγάρι.
    Το έκλεισα, ούτε ειδήσεις, ούτε τίποτα σήμερα.
    Άνοιξα και διάβασα μόνο εδώ. Χόρτασα.
    Τι να πεις σε αυτούς τους γονείς στην Ελλάδα που έχουν κάνει το σκατό τους παξιμάδι για να δώσουν ότι περισσότερο μπορούν για τα παιδιά τους. Στο γαμημένο μπουρδελότοπο, με τους ίδιους δολοφόνους στη διοίκησή του, 100 χρόνια εξολοθρεύει τα νιάτα του.
    Και οι υποτακτικοί των δολοφόνων τολμούν και μιλούν για ιδεολογία.
    Φίδια κολοβά.

  157. Χρήστος Π. said

    152 Spyridos γιατί θυμώνεις και με πληγώνεις; Είμαι ασεβής εγώ που υπερασπίζομαι τέτοια μέρα τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά εσύ που κάνεις κήρυγμα υπέρ των κρατικοποιήσεων είσαι ευσεβής και δεν έχεις ιδεολογικά κολλήματα; Αν θυμάμαι καλά απάντησα σε ανάρτηση του Pedis κατά των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασα την άποψή μου υπέρ αυτών. Μήπως νομίζεις ότι μόνο εσύ λυπήθηκες και μαύρισες για τους ανθρώπους που χάσαμε ή πρέπει να γράφω κι εγώ αγανακτισμένα στιχάκια για να μου δώσεις πιστοποιητικό; Τι να κάνουμε, θεωρώ τις κρατικές επιχειρήσεις γενικώς ανά την υφήλιο πολύ περισσότερο θανατηφόρες, και ξέρεις γιατί; Γιατί μπορώ! Ας ήσουνα εσύ πιο προσεχτικός αντί για μένα τον ακροδεξιό και νεοφιλελέ, οι κρατικές υποδομές σκότωσαν αυτούς που κλαις βαρύτονα.

  158. Χρήστος Π. said

    153 Καλέ άνθρωπε Spyridos κάτι τέτοια νόμιζα κι εγώ για τα δίκτυα. Σήμερα όμως άκουγα Έλληνα μηχανικό στο εξωτερικό που έλεγε ότι άλλη ιδιωτική εταιρεία εκμεταλλεύεται τα δίκτυα και τα λειτουργεί (τυπικά ναι ίσως ανήκουν στο κράτος αλλά δεν τα λειτουργεί αυτό), και άλλη εταιρεία τα τρένα και βαγόνια. Νομίζω μιλούσε για τα Πυρηναία και τις γραμμές μεταξύ Ισπανίας-Γαλλίας αγαπητέ Spyridos, αλλά τέλος πάντων ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ας το ιδιωτικοποιήσουμε. Με φανατισμό και μανία. 🙂

  159. spyridos said

    Δες εδώ βρε αμερικανολιγούρη τι σημαίνει κρατικός σιδηρόδρομος.
    Ασ μείνουμε Ευρώπη. Να το συγκρίνουμε με Η.Β. που έχει τριτοκοσμικά τρένα μετά τις ιδιωτικοποιήσεις.
    Όσα δίνεις Βερολίνο Μόναχο πληρώνεις αεροδρόμιο Στάνστεντ Λονδίνο και η ποιότητα είναι γτπ.
    Βρώμα, αργοπορία, περισσότερα ντεσιμπέλ και ταρακούνημα στα 100 χ/ω απ ότι στα 250 στη Γερμανία.
    Αφού η πραγματικότητα δεν συνάδει με τα νεοφιλελέ όνειρά σου τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

  160. Χρήστος Π. said

    Ωιμέ Spyridos, με έβαλες στη θέση μου τώρα! Κλαίω αλλά τι να γίνει, εγώ ιδιωτικά τα θέλω ΟΛΑ, συγχώρα με. Αμέρικα και ξερό ψωμί.

  161. nikiplos said

    Καλημέρα… Εχθές πάντως που μιλούσα με συνταξιούχο μηχανοδηγό του ΟΣΕ μου είπε πως ό,τι και να γίνει, όποια μέτρα ασφαλείας κι αν δεν λειτουργούν, υφίσταται ανθρώπινο λάθος (άλλη λέξη χρησιμοποίησε). Τα τρένα μου είπε έχουν ενδοεπικοινωνία και οι μηχανοδηγοί στα δύσκολα και τυφλά σημεία που τα γνωρίζουν πολύ καλά εδώ και χρόνια, μιλούν μεταξύ τους μέσω των ασυρμάτων, δεν το αφήνουν στην τύχη. Η ακριβής του έκφραση ήταν (περίπου):
    -Εντάξει ο σταθμάρχης την έκανε την μαλακία, αυτοί οι δύο όμως μέσα στα τρένα τι στον πούτσο βάραγαν εκείνη την ώρα?
    Εν ολίγοις κατά τη γνώμη του, (όπως σε όλα τα ατυχήματα) συνέπεσαν 2-3 ανθρώπινα λάθη. Εντάξει έβγαλε και τη χολή του για τον νεότερο οδηγό (που οι κακοί νέοι όλο στο κινητό είναι και μαλακίζονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής), αλλά μου είπε αυτό: «Αν βασιζόμασταν στους σταθμάρχες βράστα». Κατά τη γνώμη του, η ενδοσυνεννόηση των μηχανοδηγών ήταν που απέτρεψε τα ατυχήματα μετά τα 70ς.

    Του εξήγησα για τον αυτοματισμό κλπ, για την ασφάλεια των σύγχρονων τρένων κλπ. Μου τόνισε: «καλά όλα αυτά αλλά μπορεί να βρεθούν σε σφάλμα… Οι μηχανοδηγοί πρέπει να μιλάνε πάντα μεταξύ τους. Δεν έχουμε και πολλά τρένα. Ξέρουμε ποιόν θα συναντήσουμε απέναντι, μιλάμε για τη διαδρομή, αν κάπου ακούσαμε κάτι στο δρόμο για να προειδοποιήσουμε τον απέναντι κλπ».

    Τέλος πάντων, τα αναφέρω εδώ, γιατί αν ακουστούν αλλού θα το κάνουν σημαία εκείνοι που πλειοδοτούν στο ανθρώπινο λάθος. Ναι ανθρώπινο λάθος αλλά δεν πρέπει ένα σύγχρονο τρένο να βασίζεται στον αδύναμο κρίκο που λέγεται άνθρωπος, παρά μόνο σε critical situations, εκείνες στις οποίες δεν λειτουργούν συστήματα (εφεδρικά ή μη) επαναφοράς.

  162. nikiplos said

    130@ Το ζήτημα είναι ότι ούτε η Τουρκία (μετά τον σεισμό) ούτε η Ελλάδα θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τα «σαπάκια» της αεροπορικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Ας κάνουν κι αυτοί οι χριστιανοί λίγο κράτει. Ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να γίνει ένα είδος μορατόριουμ για τον αέρα μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να «μείνουμε λίγο πίσω» αλλά τουλάχιστον τα αιματηρά κονδύλια (τιμήματα της ειρήνης) να κατευθύνονταν προς κάπου που θα είχαμε ανάγκες.

    Κι εγώ πάντως αν ήμουν Υπουργός θα έκανα κράτει στο ναυτικό γιατί τα νησιά μας είναι αεροπλανοφόρα. Θα τα γέμιζα στρατό και ελαφρά άρματα όμως δεν θα έκανα το καραγκιοζιλίκι του ΠΘ να τα αφήσω άοπλα για να υπακούσω τους συμμάχους και να στείλω όπλα στην Ουκρανία.

  163. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    Αν το σύνταγμα απαγορεύσει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών και δεν υπάρχει ελπίδα το κρατικό να γίνει ιδιωτικό, καμμία κρατική επιχείρηση δεν θα γίνει ποτέ ζημιογόνα. Τα αρπακτικά θα ανοίξουν τα φτερά τους για άλλα μέρη. Τα αρπακτικά δεν έχουν πατρίδα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι το κρατικό να μη γίνει ζημιογόνο.

  164. Για να δούμε και λίγο ρεαλιστικά τα πράγματα, τα πάντα είναι θέμα παιδείας δλδ με το (πραγματικό, όχι χαρτιά)μορφωτικό επίπεδο του ελληνικού λαού οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, γιατί ο ιδιώτης σε χώρα-μπανανία δεν θα έχει ηθικούς φραγμούς !!
    Κάτι ήξερε ο Μάο που πρώτα με κάθε μέσο ξύπνησε τον λαό και μετά καπιταλικοποιήθηκε η χώρα επιτυχώς

  165. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    164. Με το ξύπνημα δεν επέρχεται το μορφωτικό επίπεδο. Αυτό θέλει δουλειά, πολλή δουλειά. Ο ελληνικός λαός δεν στερείται μορφωτικού επιπέδου. Ίσως δεν έχει ξυπνήσει ακόμα αλλά μορφωτικό επίπεδο υπάρχει συγκριτικά πάντοτε.
    Πέρα από τον Καπιταλισμό και Κουμμουνισμό υπάρχουν και άλλοι τρόποι ομαλής λειτουργείας της οικονομίας.

  166. Χρήστος Π. said

    Goodmorning Greece! Gpoint δεν είναι θέμα ηθικής και μόρφωσης, είναι θέμα κινήτρων. Κάτι τέτοιο εννοούσε και ο Μαρξ (δυο σωστά είπε μόνο) μιλώντας για τη συμπεριφορά με βάση τη θέση στη παραγωγή. Στο κάτω κάτω εάν το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει από «ανηθικότητες» και παρανομίες, μπορεί να διοικήσει και να οργανώσει τα πάντα; Ο Μάο που πέθανε κατά τους δυτικούς 50-60 εκατομμύρια ανθρώπους από τη πείνα τη δεκαετία του 1950 (το ΚΚ Κίνας παραδέχτηκε 30 εκατ.) -τότε που τον χειροκροτούσε η Αυγή, ο ελληνικός κομμουνισμός και έκαναν και… παράνομες διαδηλώσεις υπέρ του οι Ζαχαριαδικοί και μέσα στην ΕΣΣΔ- είναι κλασικό παράδειγμα της καπιταλιστικής ανωτερότητας. Οι σύντροφοί του προσπάθησαν να ανοίξουν το σύστημα στην αγορά σιγά-σιγά μόλις αποσύρθηκε, αλλά τότε ο κομπλεξικός επέστρεψε και τους τράβηξε μια «πολιτιστική επανάσταση», τους γύρισε ένα αιώνα πίσω, μέχρι και τα πανεπιστήμια έκλεισε, τους καταδίωξε με δολοφονίες και φυλακίσεις και όλα πήγαν πίσω μέχρι το θάνατό του. Μετά, είχαμε τη σύγκρουση με τη χήρα του η οποία έχασε το παιχνίδι, (ζήσαμε κι εμείς το τεράστιο δράμα της πτώσης του ΕΚΚΕ, τη διάσπαση του ΚΚΕ (μ-λ) σε (μ-λ) ΚΚΕ και άλλα δακρύβρεκτα καθότι ως φοιτητές συναισθηματικοί, αγαπησιάριδες, καμακώναμε ό,τι βρίσκαμε άρα και μέσα στη ΠΠΣΠ…) και άνοιξε ο δρόμος για τη σημερινή κατάσταση.

    (επίσης να σου πω ότι τα πολιτικά σου σφάλματα οφείλονται εν μέρει και στις ξεφτιλισμένες ποδοσφαιρικές σου αντιλήψεις- και στο Παοκτζίδικο κατάντημα συνεργασίας με το αντι-ΑΕΚ κίνημα των διεφθαρμένων του ελληνικού ποδοσφαίρου – τι να πω στη Βαρβάρα στο ΕΠΑΛ για να σε θυμηθεί, δεν καταλαβαίνει για ποιόν μιλάω, μας έχει 4 ώρες μάθημα σήμερα μικροβιολογία και διατροφή, και μας ξεκινάει πάλι πρόχειρα διαγωνίσματα).

  167. Χρήστος Π. said

    Για το χάλι στο Μάτι παραπέμφθηκαν σε δίκη πολιτικοί παράγοντες. Θα πρέπει να γίνει το ίδιο και τώρα. Ευτυχώς πολλοί γονείς καταφεύγουν σε δικηγόρους και δικαστήρια. Την ώρα που η πολιτική ηγεσία έπαιρνε μηνύματα για κίνδυνο να χαθούν ζωές στο σιδηρόδρομο τα οποία αγνοούσε, έκανε δίπλα στις γραμμές στην εθνική οδό νέα έργα επί νέων έργων(!) γιατί εκεί είναι οι καλές μίζες. Ο γαμπρός του εθνικού μας εργολάβου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού μεταφορών μετά την απομάκρυνση του ανεπαρκούς πολιτικά και νοητικά Καραμανλή.

  168. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    Ο Μάρξ και ο Μάο εφευρέσεις του Καπιταλισμού.

  169. ΓιώργοςΜ said

    Ας το βάλω εδώ, το σημερινό ευτυχώς δεν έχει πολλή επικαιρότητα, ας μην το μολύνουμε.
    https://www.news247.gr/koinonia/kataggelia-proin-stathmarchi-voloy-i-tiledioikisi-sti-larisa-stamatise-logo-elleipsis-prosopikoy.9959511.html
    Με τη μάλλον φρούδα ελπίδα να μειωθούν τα μίση και ο οπαδικός αλληλοσπαραγμός καπιταλιστών και αντικαπιταλιστών, να θυμίσω πως τρένα λειτουργούσαν ένθεν και ένθεν με grosso modo συγκρίσιμες συνθήκες ασφαλείας και επί υπαρκτού. Μπορεί να λειτουργήσει έτσι, μπορεί κι αλλιώς. Ας αναζητήσουμε αλλού τις παθογένειες, στη σαπίλα πχ του εκάστοτε συστήματος της εκάστοτε χώρας, την έλλειψη λογοδοσίας, την πρακτική ανυπαρξία δικαστικής εξουσίας, κλπ, κλπ…

  170. #166

    Στην Βαρβάρα πες χαιρετίσματα από μένα (είχε φιάξει το σπασμένο δοντάκι της κόρης μου) και τον Ρόρρη

    Δεν ήταν τυχαίο το σύνθημα «χανουμάκια βλήματα, κάντε μας κουνήματα» αφού δεν βλέπετε πως έχετε γίνει γάβροι στη θέση του γάβρου σε όλα, από την τρομοκρατία στην οπαπαρίνα, μέχρι την ευνοιο διαιτησίας, που μια φορά έδειξε (ξένος φυσικά) κίτρινη στα δολοφονικά τάκλιν του Αραούχο και χάσατε αβγά και πασχάλια σαν κοτούλες. Η αντίδρασή σας ήτανε να στήσετε τους διαιτητές στα δυο επόμενα ματς του ΠΑΟΚ να χάσει βαθμούς ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ για διαιτητικά λάθη και να κοκορεύεστε πως η βαθμολογία δείχνει πως έχετε δήθεν καλύτερη ομάδα ! Αν φτάσετε τελικό να βάλετε τον Μανταλο να μας κουβαλήσει το κύπελλο. (μια πουπαίξαμε δυο φορές σο τότε ΄ηπεδόσας ΟΑΚΑ μ’ηπως θα ήταν δίκαιο, Σολομώντα μου, να παίξουμε στη σαλονικη ; Τι λες ; (δεν προβλέπω απάντηση γιατί δεν σε συμφέρει)
    .
    Οσο για τα πολιικο-οικονομικά χωρίς να θέλω να θίξω κανένα δεν καταλαβαίνετε το πνεύμα μου… ο αμερικάνος μπορεί να μην ξέρει γραφή αλλά έχει συνδικάτο που κοιτάζει τα συμφέροντα του κλάδου κι όχι του κόμματος,κάνει εθελοντική εργασία και εύκολα δεν αγοράζει ξανά κρέας αν οι ζωέμποροι κάνουν πουστιές. Ανάλογα και οι κινέζοι. Εδώ θα τρέξει στο σουπερμάρκετ να γεμίσει το μπαλκόνι του χαρτί τουαλέττας και κονσερβικό επειδή είχαμε πανδημία.
    Είκοσι χρόνια πίσω από τα γαϊδούρια είναι ο Ελληνας και χωρίς πλάκα ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο ΠΑΟΚ (από το 70,για αυτό και άλλαξα ομάδα) είναι χαρακτηριστικός της ελληνικής κοινωνίας, ενώ η ΑΕΚ με την είσοδό της στο ΠΟΚ πούλησε ρίζες και ιδεώδη για νάχει ψίχουλα από την πίττα της διαφθοράς

  171. Συνέχεια

    και π’ανω στην ώρα ήρθε κι αυτό, φρέσκο-φρέσκο :

    https://www.sdna.gr/podosfairo/1060162_enas-kosmos-dyo-opseis-ena-mathima-zois-apo-tin-paraskeyi-se-paragogi-paok

  172. Yiannis KYRiakides said

    Ποια ειναι η διαφορά του Υπερκομματικου απο τον Ανεξαρτητο;
    -Ο πρωθυπουργος θα φτιαξει ΥΠΕΡκομματικη επιτροπη.
    -Αυτη, φανταζομαι, θα ειναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ.
    -Η ΡΑΣ ειναι απο αυτες τες «Ανεξαρτητες Αρχες» που μας υποχρεωνει η Ευρωπη να εχουμε. Και απο το νόμο ειναι ΚΑΙ ανεξαρτητη ΚΑΙ ρυθμιστικη ΚΑΙ υπερκομματικη ΚΤΛ.
    -Ακομα και αν λειτουργει με 4 ατομα προσωπικο, οπως ειπωθηκε, δεν επρεπε ΑΥΤΗ να φτιαξει (ακομα και με βοηθεια, πχ. απο τον πρωθυπουργο κτλ.) αυτη την επιτροπη;
    https://ras-el.gr/etaireia-2/

  173. Yiannis KYRiakides said

    «Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με την επωνυμία «ΡΑΣ», συστάθηκε με το ν.3891/2010 (Α’188) με κύριο σκοπό τη στήριξη του ανοίγματος της αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών στον ανταγωνισμό. Το 2013 οι αρμοδιότητές της ενισχύθηκαν και έχει, σήμερα, τις ακόλουθες:

    1. Είναι ο Ρυθμιστικός Φορέας για την ελληνική σιδηροδρομική αγορά, αρμόδιος μεταξύ άλλων και για θέματα ανταγωνισμού στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
    2. Είναι ο Φορέας Αδειοδότησης Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων.
    3. Είναι ο εθνικός Φορέας Επιβολής του Κανονισμού (ΕΚ) 1371/2007 «σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών».
    4. Είναι η Εθνική Αρχή Ασφάλειας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

    Η ΡΑΣ απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή»

  174. Yiannis KYRiakides said

    «Ως Αρχή ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σιδηροδρομικών Μεταφορών
    – Ασκεί τις αρμοδιότητες της Αρχής Ασφάλειας Σιδηροδρομικών Μεταφορών
    – Χορηγεί έγκριση ασφάλειας στον διαχειριστή υποδομής
    – Χορηγεί πιστοποιητικά ασφάλειας στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις
    – Χορήγηση πιστοποιητικού Υπεύθυνου για τη Συντήρηση Φορέα (ΥΣΦ) εμπορευματικών φορταμαξών
    – Εκτελεί τα καθήκοντα της «Αρμόδιας Αρχής» σχετικά με διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων
    – Χαράζει στρατηγική και εφαρμόζει σχέδιο εποπτείας για το διαχειριστή υποδομής και τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις
    – Εποπτεύει το διαχειριστή υποδομής, τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και τον υπεύθυνο φορέα συντήρησης, διενεργώντας τακτικούς ή και έκτακτους ελέγχους, επιθεωρήσεις και έρευνες σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της ΡΑΣ για την παρακολούθηση των επιδόσεων ασφαλείας
    – Εκδίδει και ανανεώνει άδεια μηχανοδηγού, πιστοποιεί την επάρκεια εκπαιδευτών μηχανοδηγών και εξεταστών και τηρεί αντίστοιχα μητρώα
    – Χορηγεί έγκριση θέσης σε λειτουργία-χρήση των προαναφερθέντων δομικών υποσυστημάτων που αποτελούν το σιδηροδρομικό σύστημα.
    – Εποπτεύει την τήρηση των ΤΠΔ που αφορούν στα λειτουργικά υποσυστήματα,
    – Χορηγεί έγκριση τύπων οχημάτων και τηρεί αντίστοιχο μητρώο
    – Εκτελεί τα καθήκοντα της «αρμόδιας αρχής» σχετικά με τις διεθνείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων»

  175. sarant said

    172 Μάλλον έχεις δίκιο

  176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    110 – 117 – 124 – 142
    «Εάν δεν εισακουστούμε θα προχωρήσουμε δυναμικά σε κινητοποιήσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Τσικαλάκης.»

    Τι θέλει να πεί ο ποιητής με το δυναμικά; Δηλαδή μέχρι τώρα τι έκαναν, έπαιζαν τις κουμπάρες; Εσείς δεν λέτε πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο; Αυτό το αρχιλαμόγιο γιατί λέει άλλα από σας;

    Και τι θα κάνουν τώρα που δεν έκαναν πρίν, και γιατί ΤΩΡΑ κι όχι πρίν αφού ήταν βέβαιοι για το δυστύχημα που έρχεται;
    Δηλαδή έπρεπε να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι για να κάνουν το απλό και αυτονόητο που λέω πιο πάνω, και με λοιδόρησαν κάποιοι;
    Όπως (ελπίζω να) βλέπετε, δεν είναι απλώς ένοχοι, αλλά ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ!

    Δύο είναι οι ιερές αγελάδες στην χώρα, ο λαός και οι εργαζόμενοι. Ποτέ δεν φταίνε για τίποτα. Ο λαός είναι πάντα κυρίαρχος με αλάθητο κριτήριο, κι οι εργαζόμενοι πάντα ευσυνείδητοι κι αδικημένοι.
    Για να το λένε αυτοί που τις αρμέγουν, κάτι θα ξέρουν!

    Είναι εντελώς σάπιος ο συνδικαλισμός, δεν έχετε ιδέα πόσο, και πόσο ΓΕΝΙΚΩΣ ΓΑΜΑΩ είναι κάποιοι συνδικαλΗστές εργατοπατέρες, που είναι στα μέσα και στα έξω με κόμματα και διοικήσεις εταιρειών, ελέγχουν εργάτες ψηφοθηρικά, και πόσα ΠΙΑΝΟΥΝ. Το ίδιο σάπιο, είναι και το σύστημα προσλήψεων που δεν γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του όποιου οργανισμού ή εταιρείας, αλλά αναλόγως το μέσον και τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα. Μοιραία, το ίδιο σάπιοι, είναι και οι εργαζόμενοι που μπήκαν έτσι. Όσοι έχουν «μπάρμπα» στα παπάρια τους, ενώ οι άλλοι δεν σηκώνουν κεφάλι, και είναι η ΜΕΓΑΛΗ πλειοψηφία.

    Δεν φταίει λοιπόν μόνο η εταιρεία και η κυβέρνηση, φταίνε κι ο σταθμάρχης που είναι να μη πώ καλύτερα, αλλά και οι μηχανοδηγοί που μπήκαν σε άλλη γραμμή, και δεν μίλησαν καν με το άλλο τρένο, (αναρωτιέμαι γιατί, και τι έκαναν εκείνη την ώρα) και ΟΛΟΙ όσοι συμμετέχουν σ΄αυτή την σαπίλα.

    Αυτό που θα μείνει, είναι ο άδικος χαμός τόσων ανθρώπων (δεν ξέρω αν υπάρχει δίκαιος) και ο πόνος των δικών τους σε όλη τους την ζωή. Όλα τ΄άλλα, σύντομα θα ξεχαστούν, έρχονται κι εκλογές άλλωστε, αλλά και νέα προβλέψιμα πολύνεκρα δυστυχήματα.

    Υ. Γ – Μ΄αυτό που γίνεται στις αστικές συγκοινωνίες που είναι αφημένα ΟΛΑ στην τύχη, πότε θ΄ασχοληθεί κάποιος αρμόδιος; Δουλεύουν οδηγοί ο πρώτος μου Ξάδερφος κι ένας παιδικός μου φίλος. Όταν τους λέω, γιατί δεν κάνετε απεργία διαρκείας, ας μη πώ καλύτερα τι λένε, και ειδικά για το συνδικάτο τους.

    https://www.lifo.gr/now/greece/tempi-nea-24ori-apergia-sta-trena-ean-den-eisakoystoyme-tha-prohorisoyme-dynamika-se

  177. Avonidas said

    #176. Τι θέλει να πεί ο ποιητής με το δυναμικά; Δηλαδή μέχρι τώρα τι έκαναν, έπαιζαν τις κουμπάρες; Εσείς δεν λέτε πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο; Αυτό το αρχιλαμόγιο γιατί λέει άλλα από σας;

    Και τι θα κάνουν τώρα που δεν έκαναν πρίν, και γιατί ΤΩΡΑ κι όχι πρίν αφού ήταν βέβαιοι για το δυστύχημα που έρχεται;
    Δηλαδή έπρεπε να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι για να κάνουν το απλό και αυτονόητο που λέω πιο πάνω, και με λοιδόρησαν κάποιοι;
    Όπως (ελπίζω να) βλέπετε, δεν είναι απλώς ένοχοι, αλλά ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ!

    Σε λοιδορούμε γιατί λες κουλαμάρες, και μάλιστα αμετροεπείς κουλαμάρες.

    Προσπαθώ να καταλάβω αυτή τη λογική σου του παραλόγου, με βάση την οποία κάποιος που επανειλημμένα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου είναι ένοχος (και μάλιστα ο μόνος ένοχος!) επειδή δεν φώναξε δυνατότερα, ή πιο επίμονα, ή για περισσότερο. Ενώ αυτός που δεχόταν τις προειδοποιήσεις, ήξερε την κατάσταση, είχε τη δύναμη να κάνει κάτι και δεν έκανε τίποτα, για κάποιο λόγο δεν είναι ο (κυρίως) ένοχος!

    Να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα; Βάζεις έναν δάσκαλο στην τάξη να διδάξει, χωρίς βιβλία, χωρίς καλό μισθό, σε μια αίθουσα δίχως θέρμανση, σε παιδιά που πεινάνε. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα, εφόσον νοιάζεται για τους μαθητές του. Μπορεί να διδάξει απ’ τις σημειώσεις του· μπορεί να κάνει υπερωρίες απλήρωτος· μπορεί να βάλει θερμάστρες στην τάξη και να ταΐσει τα παιδιά κολατσιό με δικά του έξοδα. Μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, ή να προσπαθήσει να τα κάνει, αλλά μόνον ένας ανισόρροπος θα τον κατηγορούσε για ό,τι απ’ αυτά δεν διάλεξε ή δεν μπόρεσε να κάνει! Αντίθετα, θα ‘πρεπε να του είμαστε ευγνώμονες για ό,τι καταφέρει να πετύχει, οσοδήποτε μικρό, σ’ αυτές τις συνθήκες που είναι πέρα απ’ τον έλεγχό του· αυτό που κυρίως μπορεί και πρέπει να κάνει είναι να διαμαρτυρηθεί στους ανωτέρους του, στο Υπουργείο Παιδείας, και να διεκδικήσει τα μέσα για να κάνει σωστά τη δουλειά που του ανέθεσαν.

    Ε, λοιπόν, κι αυτός που τον έβαλαν να οδηγεί ένα τρένο στα τυφλά και ξέρει το χάλι του δικτύου μπορεί να είναι διπλά προσεκτικός, μπορεί να επικοινωνήσει με τους άλλους οδηγούς, μπορεί να δουλέψει το δικό του GPS, αλλά αυτός που έχει το 99,9% της ευθύνης είναι ο θεομπαίχτης στα γαμωυπουργεία τους, που δεν φρόντισε να εγκατασταθούν τα σωστά συστήματα! Οτιδήποτε άλλο είναι σοφιστεία και ξέπλυμα. Ναι, οι συνδικαλιστές έχουν ευθύνες για την κατάσταση των σωματείων· ναι, οι πολίτες ευθύνονται για το ποιον ψηφίζουν – αλλά αυτές είναι άλλης τάξης ευθύνες, και απαράδεκτο να τις συγχέεις ή να τις συμψηφίζεις. Αυτός που διοικεί έχει την ευθύνη των υφισταμένων του. Η καρέκλα έρχεται με υποχρεώσεις κι ευθύνες, και κάποτε, κάποιος σ’ αυτή τη ρημαδοχώρα πρέπει να το αντιληφθεί.

  178. Avonidas said

    #176. Και κάτι ακόμα, μιας κι αναρωτιέσαι για το σκοπό της απεργίας τώρα: το ότι είχαμε μια εκατόμβη δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται αργότερα να ‘χουμε κι άλλη, αν δεν διορθωθούν τα χάλια μας – αντίθετα, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε. Αλλά είναι έτσι φτιαγμένο το τσερβέλο μας που σε κάθε τραγωδία, αντί να σκεφτούμε να κάνουμε έστω και ΤΩΡΑ κάτι, σκεφτόμαστε σα χάπατα «τώρα πάει, τέλειωσε, έγινε το κακό…». Γι’ αυτό δεν αλλάζει ποτέ και τίποτα.

  179. Αγγελος said

    Σήμερα Παρασκευή 3/3 για όσους ενδιαφέρονται θα μιλήσει στις 22.00 στο τηλεοπτικό κανάλι Action 24 ο συγκοινωνιολόγος Γ Ναθένας. Αν θέλετε να έχετε μια εμπεριστατωμένη άποψη σε θέματα σιδηρόδρομου παρακολουθήστε την εκπομπή.
    Ο ίδιος μίλησε χτες στο Σούντιο 4 της ΕΡΤ. Για όσους έχουν Facebook, εδώ.

  180. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    177: Είναι η λογική του ξεπλυματία αρδ ή δημοσιολόγου παρλαπίπα που βλέπουμε συστηματικά στα κανάλια να θρέφει τον κοινωνικό αυτοματισμό, ξέρεις τώρα, εκείνου του χυδαίου τύπου που βγαίνει με θράσος χιλίων πιθήκων και ελέγχει τη βιασθείσα γιατί δεν φώναξε πιο δυνατά για βοήθεια, υπονοώντας -και κλείνοντας το μάτι στο αποβλακωμένο τηλεοπτικό κοινό- ότι μπορεί και να της άρεσε…

  181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    177 – Τι λέω εγώ, τι λές εσύ, όσο για το παράδειγμα, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ! Εγώ από την αρχή ήμουν ξεκάθαρος, είναι ένοχοι γιατί ήξεραν πως καθημερινά διακυβεύονταν η ζωή χιλιάδων ανθρώπων αλλά, και η δική τους, και δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν και εξήγησα ποιά είναι αυτά, όπως εξήγησα πριν και τους λόγους που δεν τα έκαναν, και το υπογράφω πως ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ!
    Εσύ κι άλλοι, διαφωνήσατε, και είπατε πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο από αυτά που είχαν κάνει, κι έρχεται ο συνδικαλιστής και ανερυθριαστα, σας διαψεύδει, αλλά εσύ επιμένεις.
    Οκ, έχεις – έχετε δίκιο!

    Όχι δεν συμψηφιζω καθόλου τις ευθύνες, λέω ξεκάθαρα πως οι εργαζόμενοι έχουν τις μεγαλύτερες κι εξήγησα τους λόγους. Το ότι παίρνουν τα λιγότερα για μένα δεν τους απαλλάσσει.
    Έχω δει ανθρώπους να πεθαίνουν για την αξιοπρέπεια και δεν περιμένω να καταλάβετε.

    Το ίδιο ισχύει και για τον λαό και τους ψηφοφόρους.
    Όταν προκρίνεις επανειλημμένα, αποδεδειγμένα ανεύθυνους, είναι τουλάχιστον αστείο να περιμένεις μετά υπευθυνότητα από αυτούς.
    Και γιατί γίνεται συνεχώς αυτός ο παραλογισμός, για τους λόγους που είπα πιο πάνω.

    Η διαφθορά, είναι γενική και είναι παγκόσμια και μακράν μεγαλύτερη στα οργανωμένα κράτη, κι ας λένε διάφοροι διάφορα. Σ’ αυτή συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι, η μόνη διαφορά, είναι η αμοιβή.
    Οτιδήποτε στηρίζεται στο χρήμα, είναι εκ προοιμίου διεφθαρμένο και άδικο. Από αυτή την αρχή απορρέουν όλα όσα συμβαίνουν στον παγκόσμιο οικονομικό κόσμο, είτε είναι επιτεύγματα, είτε δυστυχήματα όπως αυτό των Τεμπών, αλλά και των υπολοίπων που θα ακολουθήσουν.

    Επειδή δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε, καλύτερα να σταματήσουμε εδώ.

  182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Με υπουργική απόφαση της ΝΔ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαιρείται από την υποχρέωση να αποζημιώσει τους συγγενείς των νεκρών
    https://www.2020mag.gr/themata/6448-adianoito-me-ypourgiki-apofasi-tis-nd-i-trainose-eksaireitai-apo-tin-ypoxreosi-na-apozimiosei-tous-syggeneis-ton-nekron

  183. Avonidas said

    #181. Εσύ κι άλλοι, διαφωνήσατε, και είπατε πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο από αυτά που είχαν κάνει, κι έρχεται ο συνδικαλιστής και ανερυθριαστα, σας διαψεύδει

    Όπως δήλωσε στο MEGA ο Νίκος Τσικαλάκης, πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ, το σωματείο αποφάσισε να συνεχιστεί η προσπάθεια για να αναδειχθεί η αλήθεια.

    […]
    δήλωσε και επεσήμανε πως εάν είχαν εισακουστεί τόσα χρόνια, θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία.

    […]
    Όλες αυτές οι ενημερώσεις και καταγγελίες που έχουμε κάνει στην ηγεσία και στο υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια, για να γίνουμε χρήσιμοι κι όχι απλώς να είμαστε διαμαρτυρόμενοι, εμείς αύριο θα συνεδριάσουμε και θα τα οργανώσουμε με τη σειρά χρονικά».

    «Εάν δεν εισακουστούμε θα προχωρήσουμε δυναμικά σε κινητοποιήσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Τσικαλάκης.

    Δηλαδή, κάνανε, κάνουνε και θα συνεχίσουνε να κάνουνε – αυτό τουλάχιστον είπε. Σαν θες το πιστεύεις, σαν θες όχι, αλλά ελληνικά μιλάμε κι οι δύο, κι αυτό είπε.

    Τώρα έχουμε τελειώσει την κουβέντα μας.

  184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Προσπερνάς το δυναμικά, κι ας ήταν αυτό που τόνισα. Ίσως γιατί δεν καταλαβαίνεις την συνδικαλιστική γλώσσα που εγώ γνωρίζω άριστα, κατά πολύ καλύτερα από την ελληνική.
    Όλοι εκεί μέσα, είναι κομματικοποιημένοι, ανεξαρτήτως κόμματος, από τον διοικητή μέχρι τον σταθμάρχη, κι είναι το ίδιο σάπιοι με τα κόμματα. Το ίδιο πελατειακά δομημένη είναι και η κοινωνία.

    Συνεχίστε τον αγώνα. Μ’ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΧΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

    Η κουβέντα μας είχε τελειώσει απ’ όταν ξεκίνησε . Οι διαλογικοί μονόλογοι δεν είναι συζήτηση.

  185. Πέπε said

    184
    Δηλαδή τι σημαίνει το δυναμικά στη συνδικαλιστική γλώσσα; Γιατί πίστευα ότι δε σημαίνει απολύτως τίποτε και ότι απλώς μπαίνει στερεοτυπικά (όπως η αυγούλα είναι πάντα ροδοδάχτυλη και ο Οδυσσέας πάντα πολυμήχανος…)

  186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    185 – Απεργία διαρκείας μέχρι την δικαίωση. Υπάρχει κάτι άλλο δυναμικό εκτός από αυτό για τους εργαζομένους, και ουσιαστικά δυσάρεστο για την εργοδοσία; Όλα τ’ άλλα, είναι αυτό που είπα, και για να βγάζουν φωτογραφίες τα κομματόσκυλα, για να δείχνουν τους δήθεν εργατικούς αγώνες.

    Όπως και νάχει, όλα αυτά έχουν σύντομη ημερομηνία λήξεως. Το παραγωγικό σύστημα θα αλλάξει άρδην με την τεχνολογία.
    Ο κόβιντ ήταν η αρχή των επιδομάτων ελέγχου κοινωνικής αντίδρασης. Τώρα φτάσαμε τα 2.500.000 αιτήσεις για μάρκετ πας των 30 ευρώ (αν δεν κάνω λάθος) δηλαδή ένας στους τέσσερις Έλληνες, πρακτικά, οι μισές οικογένειες. Για τέτοια βίαιη κοινωνική φτωχοποίηση μιλάμε, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, κι ενώ η φασιστική κυβέρνηση πανηγυρίζει για το κοινωνικό της πρόσωπο, κανείς δεν μιλάει.
    Όποιος συνηθίζει να δέχεται βοήθεια, συνηθίζει να δέχεται και εντολές, ότι γίνεται κατά κόρον στον εργασιακό τομέα και γενικά.
    Όλα μιά συνήθεια είναι τελικά.

    Οι εθελοντές οικονομικοί σκλάβοι, το μόνο που έχουν να χάσουν, είναι οι αλυσίδες τους. Αυτός, είναι κι ο μεγαλύτερος φόβος τους.

    Καληνύχτα

  187. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    Υπάρχει κάτι άλλο. Είναι η παραίτηση. Η απεργία είναι εφεύρεση της κεφαλαιοκρατίας. «Σταματάτε για λίγο και συνεχίζεται αύριο». Η απεργία δεν αποβάλει την συνενοχή. Η παραίτηση όμως αποβάλει την συνενοχή.

  188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    187 – Συμφωνώ απόλυτα, αλλά αυτό, είναι μια ατομική κοσμοθεώρηση και πρωτοβουλία, που άπτεται κυρίως των ηθικών αρχών και αξιών του καθενός.
    Το υπάρχον σύστημα, είναι αυτό που είναι, κι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος αντίδρασης των εργαζομένων στην όποια εργοδοτική αυθαιρεσία, ή διεκδίκηση αιτημάτων, αποδεδειγμένα, είναι η μαζική απεργία διαρκείας.
    Οτιδήποτε άλλο, είναι παραμύθι και συνδιαλλαγή της εργοδοσίας με τους πληρωμένους μεσάζοντες εργατοπατέρες, για να κρατάνε ήσυχους τους εργάτες.

    Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την εξουσία και τα κόμματα που είναι οι με το αζημείοτο μεσάζοντες για να διασπούν την λαϊκή συνοχή.
    Στην πρώτη περίπτωση απουσιάζει η περίφημη αλλά ουτοπική ταξική συνείδηση, στην δεύτερη, η πολιτική και δημοκρατική συνείδηση.
    Όλα λειτουργούν δια αντιπροσώπων, γι’αυτό υπάρχει έλλειψη ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης.

    Κανείς δεν φταίει ποτέ για τίποτε, ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ!

  189. odinmac said

    Η στιγμή της σύγκρουσης

  190. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    188. Δύο κόσμοι συγκρούονται. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός. Ο δημόσιος επιβάλλει την φορολογία στον ιδιωτικό και ο ιδιωτικός αντιστέκεται και κατ’ εμέ δικαίως. Ο δημόσιος οφείλει να βρει τρόπους μείωσης της φορολογίας και θα επέλθει μείωση της ανεργίας και πολλά άλλα καλά. Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Ένας τελευταίος πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε οικειοθελή εργασία άνευ αποδοχών υπερ του δημοσίου και έκτοτε εκτοπίσθηκε από την πολιτική. Υπάρχουν πολλοί τρόποι μείωσης των δημοσίων εξόδων. Πάρα πολλοί. Θα σου πω έναν για τις επερχόμενες εκλογές. Φαντάσου να υποχρεώναμε κάθε υποψήφιο να δήλωνε προεκλογικά τις αποδοχές που επιθυμεί σε περίπτωση εκλογής του. Οι ιδιώτες το κάνουν αυτό όταν είναι να προσλάβουν κάποιον.

  191. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    190: Δεν υπάρχει οικειοθελής εργασία άνευ αποδοχών εκεί που υπάρχουν συμφέροντα. Ειδικά στην πολιτική που είναι ο κατεξοχήν χώρος, η παλέστρα ανταγωνισμού των κατεστημένων συμφερόντων με σκοπό την κατανομή του πλούτου. Politics 101

    Ο πολιτικός που δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να κάνει κάτι τέτοιο απλά ψάχνει για ηλίθιους, για κρετίνους με πολιτική παιδεία και αισθητήριο πεντάχρονου.

  192. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    191. Πολλά υπάρχουν, απλώς εσύ δεν τα ξέρεις. Θα σου πω μερικά μήπως δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά και γίνεις άνθρωπος ενάρετος. Το ένα το έχω ήδη πει αλλά το παρέβλεψες. «Δηλώνουμε προεκλογικά τις απαιτήσεις που έχουμε από τους φορολογούμενους σε περίπτωση που μας εκλέξουν».
    Υπάρχουν άνθρωποι νέοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα για τον άλφα η βήτα λόγο. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν οικειοθελώς, αν επιθυμούν, να ενταχθούν σε ένα σώμα με σκοπό την απομάκρυνση απορριμμάτων και γενικότερα σε ένα σώμα που σκοπό θα έχει την καθαριότητα της χώρας ( Είναι αυτό που κάνουν οι Δήμοι με χρήματα, πολλά χρήματα, από το δημόσιο ταμείο). Η αμοιβή αυτών των ανθρώπων θα είναι στέγη, τροφή, ένδυση, υπόδηση και αν περισσεύει κατι άλλο ας το έχουν και αυτό. Επίσης θα έχουν το δικαίωμα μετά από μερικά χρόνια αν επιθυμούν να αποχωρήσουν από αυτό το σώμα και να βιώσουν έναν βίο αφορολόγητο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πληρώσει φόρους μιας ζωής σε εργασία και τώρα έχουν το δικαίωμα να βιώσουν βίο αφορολόγητο. Η πατρίδα δεν θα εισέπραττε τίποτα από αυτούς τους ανθρώπους και τώρα έχει προεισπράξει πολλά. Όλα αυτά συμβάλουν στην μείωση της φορολογίας και κατ’ επέκταση στη μείωση της ανεργίας.
    Λες «Δεν υπάρχει οικειοθελής εργασία άνευ αποδοχών εκεί που υπάρχουν συμφέροντα.». Λάθος! Θα σου πω ένα μικρό παράδειγμα που δεν ήξερε η ηλίθια Θάτσερ. Πόσοι συνταξιούχοι και όχι μόνον συνταξιούχοι θα συνεισέφεραν με όποιο τρόπο για να έχουν όλα τα παιδιά της χώρας και ένα και δύο ποτήρια γάλα κάθε μέρα για να μη πω και ένα και δύο πιάτα φαγητό. (Εδώ υπάρχουν συμφέροντα πολλά. Φαντάσου το παιδί σου να περνά καλά στο σχολείο). Πολλά μπορούν να γίνουν για την μείωση της φορολογίας αλλά οι πολιτικοί που εκλέγουμε είναι βλάκες και δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Θέλουν, αλλά δεν μπορούν.
    Πολιτικά Νικόλα.

  193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    190 – Όλα είναι θέμα του, τι, πώς, κι από πού τα βλέπει κανείς.
    Προσωπικά δεν βλέπω τίποτε παραπάνω από έναν πατριαρχικό κόσμο, που βασίζεται στην δύναμη, που κι αυτή εκφράζεται στο χρήμα, όσο περισσότερο, τόση περισσότερη.
    Εκ φύσεως, κύριο χαρακτηριστικό της δύναμης και δη της πατριαρχικής, είναι η κυριαρχία, η επέκτασή της, και η επιβολή ότι της επιτρέπει η δύναμή της. Όλες οι συγκρούσεις, είναι λογικό επακόλουθο της φυσικής αμφισβήτησης του επικυρίαρχου, από διάφορους επίδοξους κυρίαρχους.
    Αυτό μπορούμε εύκολα να το δούμε σε όλο το φάσμα της κοινωνικής λειτουργίας. Από το επίπεδο των υπερπλουσίων, των εταιρειών, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, των εργαζομένων, κλπ, έως το κύτταρο της πατριαρχίας, την οικογένεια, (ειδικά σ΄αυτήν), κυριαρχεί και προωθείται ο ανταγωνισμός κι όχι η συνεργασία.
    Όλοι και όλα λειτουργούν μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, κι ότι συμβαίνει, (ακόμη και το τραγικό δυστύχημα) είναι απόρροια αυτών των ανταγωνιστικών ενεργειών.

    «Υπάρχουν πολλοί τρόποι μείωσης των δημοσίων εξόδων. Πάρα πολλοί.»
    Το ξέρω, αλλά σε ελάχιστο χρόνο θα εκφυλλιστούν, ακολουθώντας το νόμο του χρήματος και του ανταγωνισμού, ατομικού και συλλογικού.
    Η ιστορία έχει δείξει πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιο σύστημα διακυβέρνησης που βασίζεται σε οποιαδήποτε μορφή χρήματος-δύναμης, γιατί η αδικία, είναι εγγενής.

    Τον κόσμο, μόνο οι γυναίκες μπορούν να τον αλλάξουν προς το καλύτερο, γιατί εκ φύσεως, θέλουν σταθερό και ισορροπημένο περιβάλλον για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπημένη κοινωνία, (ούτε οικογένεια) με γυναίκες να υποφέρουν, και μέχρι στιγμής, στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, αντιμετωπίζονται από σκουπίδια έως ανύπαρκτες, ενώ στην δύση, μετά βίας τους έχουν παραχωρηθεί στα μέσα του 20ου κάποια δικαιώματα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της κατανάλωσης πάντα.
    Με τις δυτικές γυναίκες να είναι στην πλειονότητά τους σεξιστικά και καταναλωτικά ζόμπι στην υπηρεσία της πατριαρχίας, δεν βλέπω στο άμεσο και έμμεσο μέλλον να αλλάζει κάτι.
    Ίσως και άμα, όταν φυτρώσουν οι σπόροι που φυτεύουν μερικοί παλαβοί κοινωνικοί αγρότες!😊

    «Θα σου πω έναν για τις επερχόμενες εκλογές. Φαντάσου να υποχρεώναμε κάθε υποψήφιο να δήλωνε προεκλογικά τις αποδοχές που επιθυμεί σε περίπτωση εκλογής του.»

    Να σου πώ κι εγώ έναν καλύτερο, δημόσια εκτέλεση με λιθοβολισμό, όσων δεν κάνουν το 90% όσων υπόσχονται. Να δούμε τότε πόσοι θα υποσχεθούν πως θα σκίσουν τα μνημόνια. Στην καλύτερη να υποσχεθούν πως θα σκίσουν καμιά ζαρτιέρα ή καλτσοδέτα.😊

  194. Theo said

    Σαν μνημόσυνο για όσους έφυγαν στα Τἐμπη, την κοιλάδα των νεκρών που γράφει ένας σχολιαστής:

  195. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    193. «Να σου πώ κι εγώ έναν καλύτερο, δημόσια εκτέλεση με λιθοβολισμό, όσων δεν κάνουν το 90% όσων υπόσχονται.»

    Ο σκοπός είναι η μείωση της φορολογίας και όχι ο διχασμός της κοινωνίας.

  196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    195 – Δεν υπάρχει πουθενά οικονομία μηδενικού ισολογισμού, σε οποιαδήποτε κλίμακα, οπότε το πλεόνασμα του ενός, είναι υποχρεωτικά έλλειμμα κάποιου άλλου. Συνεπώς, ο κοινωνικός διχασμός, εκ των πραγμάτων είναι δεδομένος.
    Ονειρέψου όσο και ότι θέλεις, δίκαιο οικονομικό σύστημα με χρήμα, δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει στον αιώνα τον αιώνων. Αμήν!
    Άσε που κανείς δεν το θέλει πραγματικά, εδώ πρίν 6,7 χρόνια, είχα πει για κατάργηση της κληρονομιάς, και δεξιοί κι αριστεροί, πέσανε να με «φάνε».😊

    Απλώς οι μη έχοντες φωνάζουν, λογικό αλλά, όταν τύχει και γίνουν κατέχοντες, κουφαίνονται, επίσης λογικό.😉

    Αν είχε ίχνος από χιούμορ ο ελληνικός λαός, θα ψήφιζε μαζικά ΚΚΕ όπως ζητάει ο σύντροφος Κουτσούμπας, και θα το έβγαζε πρώτο με μεγάλη αυτοδυναμία. Έτσι θα αναγκαστεί ο σύντροφος να κυβερνήσει. Θα γελάσει και το παρδαλό γαϊδούρι.😂
    Ταυτόχρονα θα ξεσκεπαστεί εντελώς και το σάπιο σύμπλεγμα συνεργασίας, εξουσίας, εκκλησίας και κομμάτων, όπως διαφάνηκε με την διακυβέρνηση του κωλοτουμπα.
    Αλλά, ποτέ είχαν χιούμορ οι Έλληνες για να το βρούν τώρα.
    Γι’ αυτό είναι κουβανέζοι μια ζωή.😉

  197. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    192: Δεν μπορώ να δω πως σχετίζεται η αρετή με το πολιτικό πρόγραμμα επαναφοράς της δουλικής εργασίας που προτείνεις. Γιατί η προσφορά εργασίας με αντίτιμο στέγη, τροφή, ένδυση και υπόδηση είναι μια προσομοίωση της δουλικής εργασίας από τις βαμβακοφυτείες του αμερικανικού Νότου της προ-εμφυλιακής εποχής στα δεδομένα του 21ου αιώνα. Αν θυμάμαι καλά κάτι τέτοιες «λύσεις» πρότεινε πριν δέκα χρόνια ο Τζήμερος και η σύναξη κρετίνων που αποκαλούσε «Δημιουργία Ξανά» και γέλαγε το παρδαλό κατσίκι με τη φαιδρότητα, την έλλειψη πρωτοτυπίας, τον μισανθρωπισμό και την ακροδεξιά παλαβομάρα στην οποία έχει καταπέσει η λεγόμενη νεοφιλελεύθερη (ας την πούμε για την οικονομία της συζήτησης) σκέψη.

  198. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    197. Χρειάζεσαι λεξικό.
    Δες τι είναι δουλική εργασία και τι λέω εγώ. Δες τι είναι αρετή και θα δεις τη σχέση των ανθρώπων. Εσύ καταλαβαίνεις ότι η προσφορά εργασίας έχει αντίτιμο την στέγη, την τροφή, την ένδυση και την υπόδηση. Εγώ όμως μιλάω για προπληρωμή φόρων μίας ζωής με εργασία που η πατρίδα δεν θα εισέπραττε ποτέ τίποτα από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαν την ευκαιρία να ορθοποδήσουν πληρώνοντας πολλούς φόρους. Τώρα θα βιώσουν βίο αφορολόγητο κι ας μην αρέσει σε μερικούς μερικούς.
    Η ενασχόληση αυτών των ανθρώπων θα μειώσει την ανεργία. Η ενασχόληση αυτών των ανθρώπων θα επιφέρει πλούτο στην πατρίδα μειώνοντας την φορολογία των πολιτών. Η ενασχόληση αυτών των ανθρώπων θα δώσει μια ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ορθοποδήσουν βιώνοντας έναν βίο αφορολόγητο. Αν δεν καταλαβαίνεις και αυτό εγώ λυπάμαι για σένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: