Τα τρένα που φεύγουν
Posted by sarant στο 3 Μαρτίου, 2023
Οι νεκροί από το δυστύχημα στα Τέμπη έχουν φτάσει τους 57, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί αφού ακόμα βγάζουν διαμελισμένα πτώματα από τα πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου. Στο φοβερό δυστύχημα αφιερώσαμε το χτεσινό μας άρθρο και κανονικά σήμερα θα έπρεπε να πούμε κάτι άλλο και ν’ αλλάξουμε παραστάσεις -θα έπρεπε, αλλά δεν είχα όρεξη να γράψω για κάποιο εντελώς άλλο θέμα.
Οπότε, σκέφτηκα μια μέση λύση: να μη γράψω πάλι για το δυστύχημα, αλλά να λεξιλογήσω για τον σιδηρόδρομο και τα τρένα, σήμερα που τελειώνει η βδομάδα και από Δευτέρα να ξεκινήσουμε την καινούργια βδομάδα με κάτι φρέσκο.
Για το τρένο και τον σιδηρόδρομο δεν έχουμε λεξιλογήσει, αν και έχουμε αφιερώσει ένα άρθρο, σχετικά πρόσφατα στην ορθογραφία της λέξης, δηλ. τραίνο ή τρένο, ενώ παλιότερα είχαμε φιλοξενήσει μια συνεργασία φίλου σιδηροδρομικού για το λεξιλόγιο του σιδηροδρόμου. Το άρθρο αυτό το θυμήθηκα χτες, που άκουσα στο ραδιόφωνο ότι, στο πλαίσιο της περικοπής θέσεων στον ΟΣΕ, καταργήθηκαν πριν από μερικά χρόνια θέσεις «πασαγιοφυλάκων» -και στο λεξιλόγιο που λέμε θα δείτε ότι «πασάγιο» είναι η ισόπεδη διάβαση.
Η λέξη «σιδηρόδρομος» εμφανίζεται στα ελληνικά ως μεταφραστικό δάνειο του γαλλ. chemin de fer, λένε τα λεξικά (υπάρχει και το όμοιο γερμανικό Eisenbahn). Στον Μπαμπινιώτη δίνεται χρονολογία εμφάνισης το 1833, μια πληροφορία αντλημένη από τον Κουμανούδη, ο οποίος σημειώνει ότι βρήκε τη λέξη στους Ελληνικούς κώδικες, που είναι μια συλλογή νομολογίας, στην έκδοση του 1833. Κάπως παράξενο το βλέπω να υπήρχε τόσο παλιός ελληνικός νόμος που να μνημονεύει τον σιδηρόδρομο, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω. (Βέβαια, chemin de fer υπήρχε και πριν από την ατμομηχανή, στα ορυχεία, από τον 18ο αιώνα κιόλας).
Η παλαιότερη ανεύρεση της λέξης «σιδηρόδρομος» που βρήκα εγώ μέσω Google books χρονολογείται από το 1842, στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Αποθήκη των ωφελίμων γνώσεων» του 1842, πριν έρθει σιδηρόδρομος στην Ελλάδα.
Η εικόνα δείχνει ένα όρυγμα του «εκ Λισερπάλου εις Μαγκεστρίαν» σιδηροδρόμου. Μαγκεστρία είναι το Μάντσεστερ και Λισέρπαλον είναι περιέργως το Λίβερπουλ. Το «Όρος των Ελαιών» είναι το Olive Mount αγγλιστί, και υπάρχει άρθρο στη Βικιπαίδεια για το όρυγμα αυτό. Ελιές δεν υπάρχουν στο Λίβερπουλ απ’ όσο ξέρω, αλλά έτσι ονομαζόταν μια έπαυλη στην περιοχή.
Ο νόμος για τον σιδηρόδρομο Αθηνών-Πειραιώς ψηφίζεται το 1855. Ο Κουμανούδης στη Συναγωγή νέων λέξεων σημειώνει: Η λέξις ει και ένεκα του εν αυτή δρόμου ουχί κυριολεκτική, όμως εξενίκησεν εν τη κοινή, επειδή η οδός προ αιώνων είχεν εκλείψη από τα στόματα του λαού.
Παραθέτει επίσης ο Κουμανούδης διάφορα παράγωγα και σύνθετα της λέξης όπως: σιδηροδρομώ, σιδηροδρομία, σιδηροδρομικός, -κώς, σιδηροδρομίσκος, σιδηροδρομοβασιλεύς, σιδηροδρομόπλεκτος, σιδηροδρομοποιώ, -ποιία, σιδηροδρομοπορεία, -πορώ, σιδηροδρομοξυριστικόν ταξίδιον (εντάξει, σατιρική λεξιπλασία), να σιδηροδρομοστρωθεί, σιδηροδρομοϋπάλληλος, σιδηροδρομοφάγος, σιδηροδρομοφύλακες. Είναι που είναι… σιδηρόδρομος η λέξη σιδηρόδρομος, μερικά από αυτά τα σύνθετα καταντάνε γλωσσοδέτες, και γι’ αυτό άλλωστε δεν έπιασαν.
Να πούμε ότι εκείνον τον καιρό υπήρχαν στις πόλεις (και στην Αθήνα) και ιππήλατα τραμ, που ονομάστηκαν «ιπποσιδηρόδρομος» και απλούστερα τραμβάϊ (από τη γαλλοπρεπή προφορά του αγγλ. tramway). Ο Κουμανούδης μάς λέει ότι ο Ασώπιος είχε προτείνει το «τραμβείον», όταν εμφανίστηκε ατμοκίνητο τραμ, για να αποφύγουμε «το ατοπώτατον ατμοϊπποσιδηρόδρομος«. Αποφύγαμε και το ατοπότατο και το τραμβείο.
Όπως είπα, σιδηρόδρομο λέμε και την πολυσύλλαβη λέξη, ενώ τη λέξη τη χρησιμοποιούμε και για μεταλλική ράβδος επάνω στην οποία είναι προσαρμοσμένο ένα αντικείμενο, έτσι ώστε να κινείται ελεύθερα από τη μία άκρη της ως την άλλη -ας πούμε, στις κουρτίνες ή για προβολείς.
Το τρένο, πάλι, η αμαξοστοιχία ας πούμε, ετυμολογείται από το ιταλ. treno, που προέρχεται από το γαλλ. train, ένας όρος που ανάγεται στο ρήμα trainer και αρχικά χρησιμοποιόταν για ομάδα ομοειδών πραγμάτων που ακολουθούν το ένα το άλλο, πχ για κοπάδι ζώων και, τον 17ο αιώνα, για νηοπομπή.
Το τραίνο, όπως γραφόταν τότε, δεν υπάρχει ως όρος στον Κουμανούδη. Όχι επειδή δεν υπήρχε στη γλώσσα, αλλά επειδή ο Κουμανούδης δεν κατέγραφε λαϊκές λέξεις. Κι επειδή δεν το καταγράφει ο Κουμανούδης, ούτε ο Μπαμπινιώτης (ή άλλο λεξικό) μας δίνει την πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά. Και πάλι μέσω Google books βρίσκουμε πολλές ανευρέσεις στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως στον Παρνασσό το 1885: διέρχεται καπνίζον και παταγωδώς συρίζον τραίνον σιδηροδρόμου.
Και σε άλλα παλιά κείμενα βλέπω παρόμοια δίλεκτα (σιδηροδρομικόν τραίνον, ας πούμε) μέχρι που, αναπόφευκτα, έμεινε μόνο ο όρος «τραίνο(ν)», που από το 1976 γράφεται τρένο, εφόσον είναι δάνειο. (Για την ορθογραφία παραπέμπω στο ειδικό άρθρο μας).
Το τρένο έχει δώσει και κάμποσες εκφράσεις στη γλώσσα μας, όπως «χάνω το τρένο» δηλ. χάνω την ευκαιρία -η έκφραση χρησιμοποιείται κυρίως για ευκαιρίες που χάνονται ανεπιστρεπτί. Νεότερη είναι η έκφραση «πάει τρένο», για κάποιον που προχωράει ακάθεκτος -ας πούμε, στην αρχή της ποδοσφαιρικής σεζόν έλεγαν ότι «ο Παναθηναϊκός πάει τρένο» ή ότι ο Γιοβάνοβιτς τον πάει τρένο. Επίσης, τον καιρό του ΠΑΣΟΚ έλεγαν «κατέβηκε από το τρένο» [της Αλλαγής, εννοείται] δηλ. έθεσεν εαυτόν εκτός κόμματος.
Τέλος, λέμε ότι κάποιος είναι «μυστήριο τρένο» όταν είναι παράξενος, δεν εκδηλώνεται, δεν μπορούμε να εξιχνιάσουμε την προσωπικότητά του.
Πολύ σημαντική είναι η παρουσία του τρένου σε τραγούδια: έχουμε τα Τρένα που φύγαν, του Ξαρχάκου με τη Μοσχσλιού
Η τριάδα συμπληρώνεται με Το τρένο που φεύγει στις 8 ταξίδι για την Κατερίνη, του Μίκη, αλλά και το Κάνε κάτι να χάσω το τρένο του Μητροπάνου. Κι άλλα υπάρχουν, αλλά δεν ξέρω αν είναι εξίσου κλασικά.
Από ταινίες θυμάμαι το Τρένο της μεγάλης φυγής (Runaway train) και το Πέρασμα της Κασσάνδρας -ταινιάρες, αλλά ξένες, διότι στην Ελλάδα «δεν έχουμε τρένα», αν και θα θυμάστε τη Θυμαριά, που είναι κόμβος, με σταθμάρχη τον Μίμη Φωτόπουλο στην κωμωδία Ούτε γάτα ούτε ζημιά με τον Λογοθετίδη. (Και πάλι, συμπληρώστε ελεύθερα).
Στην Ελλάδα δεν έχουμε τρένα. Τις μέρες αυτές,με το δυστύχημα, είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν χάρτη της Ευρώπης, με τους σιδηροδρόμους κάθε χώρας. Στη Γαλλία ένα πυκνότατο κουβάρι από γραμμές, πιθαμή ελεύθερη δεν μένει στον χάρτη, στη Γερμανία σχεδόν το ίδιο πυκνό δίκτυο, το ίδιο και στις άλλες χώρες, κάπως αραιότερο στον νότο, αλλά στην Ελλάδα μία και μοναδική γραμμή με ατροφικές διακλαδώσεις, κάτι μοναδικό πράγματι.
Δεν έχουμε τρένα επειδή προκρίναμε το αυτοκίνητο; Είναι η συνήθης εξήγηση αλλά δεν τη βρίσκω εντελώς πειστική διότι το σιδηροδρομικό δίκτυο θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί ήδη προπολεμικά, όταν το αυτοκίνητο δεν ήταν διαδεδομένο. Μια άλλη βάσιμη εξήγηση είναι το ανάγλυφο της χώρας, αλλά οι Γάλλοι είχαν φτιάξει σιδηρόδρομο ντεκοβίλ στη Δυτική Μακεδονία από το 1916 και εξάλλου η Ελβετία έχει σιδηρόδρομους παρά το ανάγλυφό της. Θα υπάρχουν και άλλες αιτίες, θα τις πούμε στα σχόλια.
Πάντως, και παρά την πανευρωπαϊκή παρακμή των υποδομών, στην Ευρώπη το τρένο είναι αξιόπιστη λύση που συναγωνίζεται με επιτυχία το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο για μέσες αποστάσεις. Όταν μπορώ να είμαι από το Λουξεμβούργο στο κέντρο του Παρισιού σε 2 ώρες, έστω και με τσουχτερό εισιτήριο, οι άλλες δύο εναλλακτικές ωχριούν. Κι αν το τρένο φέρνει στον νου κάποιων τον μουτζούρη και τον 19ο αιώνα, η Κίνα τα τελευταία χρόνια κάνει θαύματα με τα τρένα της. Σκεφτείτε να μπορούσαμε να πάμε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη σε μιάμιση ώρα ή από την Αθήνα στο Μόναχο σε 5-6 ώρες (και να βρεθούμε στο κέντρο του Μονάχου, όχι 40 χιλιόμετρα μακριά).
Τι κάθομαι και λέω, ενώ τα ελληνικά τρένα έχουν αφεθεί στην τύχη τους από την πολιτεία εδώ και δεκαετίες, θα μου πείτε. Ε, δίκιο θα έχετε.
Νέο Kid said
Το Λισέρπαλον ακούγεται οντως πολύ περίεργο. Λιφέρπαλον ή Λιβέρπαλον θα έκανε much more sense. Υπάρχει κι αλλού στο κείμενο ή μόνο σ αυτή την εικόνα; Μπορεί να είναι και τυπογραφικό ίσως;
Συλλυπητήρια σ όλη την πατρίδα! …😓
Αγγελος said
Καλημέρα!
leonicos said
Γκούγκλισα το Ασώπιο, ο αγράμματος.
Πραγματικό όνομα Ντσόλμπας ή Ράδος
του το άλλαξε ο Ψαλίδας
Πρέπει να ήταν μεγάλο μυαλό για να πετύχει τόσα με τόσες δυσκολίες, και κυρίως ν’ αναρριχηθεί κοινωνικά
Ρίχτε μια ματιά, αξίζει τον κόπο
Αντώνης said
Καλημέρα.
«Αποφύγαμε και το ατοπότατο και το τραμβείο» αλλά μας έμεινε (μέχρι πριν λίγες δεκαετίες τουλάχιστον) ο τραμβαγέρης (https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82&dq=)
leonicos said
Για τα τρένα το μόνο που ξέρω είναι ότι συνήθως κινούνται σε δύο ράγες, αν και υπάρχουν και μονόραγα
Κουνελόγατος said
Όταν ήμουν μικρός κι έκανα διακοπές, οι μεγάλοι έλεγαν όλα τα τρένα που περνούσαν από τη Βόρεια Πελοπόννησο τομοτρίς (κάπως έτσι το άκουγα εγώ). Κάτι γαλλικό είναι αυτό νομίζω, ομοτρίς ή κάπως. Ξέρεις γιατί;
Λεύκιππος said
Τι καλά που ήμασταν και δεν το ξέραμε. Καλημέρα.
leonicos said
τραμβαγέρης ήταν κοινή λέξη στα μικράτα μου
όπως και το τριατατικός από το ΤΤΤ Τηλεφωνία, Τηλεγραφία, Τηλε(δεν θυμάμαι το τρίτο)
Θρασύμαχος said
Καλημέρα. Κάποιος να μας εξηγήσει και την προέλευση του παιχνιδιού σε-μεν-ντε-φερ.
leonicos said
Οτομοτρίς είναι το θηλυκό του οτομοτέρ = αυτοκινούμενος, αυτοκίνητος
αυτοκίνητον όχημα = αυτοκίνητο
gpointofview said
Καλημέρα
Από ταινίες την εποχή μου ήτανε το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές και κάποιος που το άκουγε το έκανε τραγούδι …
leonicos said
συνώνυμο: αμάξι
ετυμολογικά από το α στερητικό και μάξι, επομένως ‘μικρό’.
έχω ρέντα στην ετυμολογία σήμερα
Θρασύμαχος said
leonicos said
Αλλά έχω και κέφια
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα σε όλους !
Από τα πρώτα μου παιδικά βιβλία, Έντιθ Νέσμπιτ «Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν». https://www.palaiobibliopolio.gr/sites/default/files/styles/product_image_438x438/public/images/biblia/p33731.jpg
Ωραίο και το στιγμιότυπο όταν ο Καλαμίτσης είχε ρωτήσει το Νίκο Γκάτσο : -Καλά, εκείνος ο στίχος «Πάει, έφυγε το τρένο, έφυγες και συ, σε μακρινό νησί», δεν είναι οξύμωρος; Για να απαντήσει ο Νίκος : -Είχα τότε μια κοπελίτσα…Θα έπαιρνε καράβι από τον Πειραιά να πάει διακοπές, αλλά εγώ στον Ηλεκτρικό της Πλατείας Βικτωρίας την άφησα !»
Παθολογική αγάπη, και καλύτερο «θεματικό» τραγούδι νομίζω για τη Βίκυ Μοσχολιού, το σχετικό «Εξπρές» του Γιάννη Σπανού και του Κυριάκου Ντούμου… Ειδικά ο τελευταίος στίχος «κι όλο μαζεύει η γραμμή, όλο τελειώνει», έτσι όπως ακριβώς έχει κάνει και ο Σπανός fade out στην ηχογράφηση, δίνει μια τρομερή εικόνα (μαζί με όλους τους υπόλοιπους στίχους, βέβαια…)
Σκέφτηκες άραγε ποτές
σ’ ένα σταθμό, σ’ ένα εξπρές
πόσοι καημοί, πόσες χαρές
πόσες λαχτάρες.
Ένας πηγαίνει σε γιορτή
άλλος την πίκρα πάει να βρει
και οι τουρίστες στη γραμμή
με τις κιθάρες.
Είδες οι έρημοι σταθμοί
πώς σου ματώνουν την ψυχή
όταν απάνω στη γραμμή
πέφτει το βράδυ.
Ζούνε μονάχα μια στιγμή
ένα φανάρι, μια στολή
κι ύστερα πάλι η σιωπή
και το σκοτάδι.
Σκέφτηκες άραγε ποτές
όλες αυτές τις διαδρομές
σε ποιο σταθμό ήσουνα χθες
σε ποιο βαγόνι.
Σ’ ένα εξπρές είσαι κι εσύ
που τρέχει πάνω στη ζωή
κι όλο μαζεύει η γραμμή
όλο τελειώνει.
Αγγελος said
Και όμως υπάρχει, και πλην του Προαστιακού, μια καινούργια σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα, που εγώ τουλάχιστον μόλις την περασμένη βδομάδα έμαθα την ύπαρξή της: η εμπορευματική γραμμή Πέραμα-Θριάσιο. https://www.lifo.gr/tropos-zois/travel/me-emporiko-dromologio-thriasio-neo-ikonio-poy-kataligei-mesa-stis-egkatastaseis
Πάνος με πεζά said
Εξίσου «σουρεάλ» και ο στίχος του σχωρεμένου Μιχάλη Μαρματάκη στο τραγούδι «Θεσσαλονίκες», των Τερμιτών :
«Μα αυτή η πόλη, που πλανιέσαι, με παράτησε,
στην προκυμαία από τα φώτα, ζαλισμένο.
Απορημένο, να σε βλέπω πλάι σε τρένο,
που μες στη θάλασσα, σάλπαρε λέει,
και χάθηκε.»
LandS said
6
Αυτοκινητάμαξα κοινώς Οτομοτρίς.
Θρασύμαχος said
#6: όχι, δεν ήταν έτσι «όλα τα τρένα που περνούσαν από τη Βόρεια Πελοπόννησο». Τα περισσότερα ήταν συμβατικά τραίνα, δηλαδή με τη μηχανή ξεχωριστά από τα βαγόνια. Κάποτε ήρθαν οι αυτοκινητάμαξες (τις έγραφαν μάλιστα με ωμέγα: ωτομοτρίς), δηλαδή συρμοί με ενσωματωμένη μηχανή, που εντυπωσίασαν λόγω της ταχύτητας και της αισθητικής τους, όμως συνυπήρξαν με τα παλιότερα τραίνα μέχρις ότου κατέρρευσε ολόκληρο το δίκτυο της Πελοποννήσου.

Θρασύμαχος said
«Τραίνα θα μας πάρουνε την αυγή και λεωφορεία»
LandS said
Καλά έκανες Νικοκύρη και έβαλες λεξιλογικό άρθρο. Αλάφρυνε κάπως το ψυχοπλάκωμα.
Αγγελος said
Κουνελόγατε, οτομοτρίς είναι γαλλική λέξη (automotrice), που θα πει περίπου αυτοκινούμενη. Λέγονται έτσι, ελληνοπρεπώς αυτοκινητάμαξες, τα βαγόνια που έχουν ενσωματωμένη τη μηχανή και δεν έλκονται από ξεχωριστή λοκομοτίβα. Χρησιμοποιούνται μόνο σε δευτερεύουσες γραμμές, αφού ουσιαστικά είναι τρένα ενός βαγονιού 🙂
Λοζετσινός said
6, 10.
Η ώρα είναι μία, περνάει η αστυνομία
………..
Η ώρα είναι τρεις, περνάει η oτομοτρίς
έλεγαν τα παιδιά σε γειτονιά στη Λάρισα πριν πολλά χρόνια
Το σιδερένιο άλογο (το τραίνο για τους Ινδιάνους), αναφέρθηκε;
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα. Και μια και μιλάμε για τραίνα. Παλιά υπήρχε ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελλ. Κράτους) και ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου) με διαφορετικές αφετηρίες και οι δύο στον Πειραιά. Στον Άγιο Διονύση, ΣΕΚ και ΣΠΑΠ δίπλα στον ΗΣΑΠ. Μια σημαντική διαφορά. Το πλάτος των γραμμών διέφερε, στενότερες για ΣΠΑΠ. Λόγοι «στρατηγικοί». Έτσι υπήρχαν και υπάρχουν δύο παράλληλες σιδηροδρομικές γραμμές. Η γραμμή και ο σταθμός ΣΠΑΠ έγινε ο προαστιακός τώρα.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα, όσο γίνεται.
Στα νιάτα μου γύρισα την Ευρώπη με τρένο. Μόνο τα Σαββατοκύριακα ενάμιση μηνός, πήγα από Βερολίνο μέχρι Παρίσι και από Δρέσδη μέχρι Άμστερνταμ, χωρίς να το πολυσκεφτώ, χωρίς να νιώσω ανασφαλής στο ελάχιστο. Μάλιστα μπήκα στο (τότε ολοκαίνουριο) γερμανικό ICE από σπόντα: Είχε βλάβη το τρένο που θα πήγαινε Φρανκφούρτη-Μόναχο, ο κόσμος επαναστάτησε μετά το πρώτο πεντάλεπτο καθυστέρησης (!)* και έβαλαν το ICE (που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη μέρα) να κάνει τη διαδρομή, χωρίς διαφορά φυσικά στο εισιτήριο. Φύγαμε με 45′ καθυστέρηση και φτάσαμε σχεδόν στην ώρα μας.
Το τρένο, όπως πολλά από τα μέσα σταθερής τροχιάς έχει εγκαταλειφθεί από τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα, θεωρώ συνειδητά.
Ο (μχ) εθνάρχης ξήλωσε το τραμ που είχε εκτενέστατο δίκτυο ήδη πριν από το 70, ίσως και πριν από το 60.
Όταν ξανάγινε το τραμ, ο Σουφλιάς του μείωσε την προτεραιότητα, μειώνοντας την ταχύτητά του και κάνοντάς το ασύμφορο, ίσως προσβλέποντας στην κατάργησή του. Αν δεν έχει ένα τουλάχιστον αυτοκίνητο ο καθένας να λιώνει στο μποτιλιάρισμα κάθε μέρα, τι σκατά καπιταλισμό έχουμε…
Μέχρι πριν καμιά 25αριά χρόνια το τρένο πήγαινε μέχρι Καλαμάτα και Ναύπλιο, τώρα ούτε η Πάτρα δεν έχει σύνδεση.
Το δέλτα του Νέστου, προσβάσιμο μόνο από το τρένο από μια ονειρική διαδρομή που ποτέ δυστυχώς δεν είδα, έχει διακοπεί κι αυτό.
Όταν φτιάχτηκε η γέφυρα Ρίο-Αντίριο δεν έγινε πρόβλεψη ούτε για μελλοντική τοποθέτηση σιδηροτροχιάς.
Η πώληση στους Ιταλούς έβαλε την ταφόπλακα, αφού πρόκειται για χρεωκοπημένη εταιρεία που λειτουργεί μόνο τις επιδοτούμενες γραμμές για να εισπράττει την επιδότηση και δεν έχει καμία διάθεση να επενδύσει ούτε μια πεντάρα σε οτιδήποτε δεν ακινητοποιεί άμεσα τους συρμούς.
Φανταστείτε μια διαδρομή παράπλευρη της Εγνατίας με τρένο, Ηγουμενίτσα-Γιάννενα-Θεσσαλονίκη-Τουρκία, με κάθετους άξονες σε Γιάννενα για Πάτρα, Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη για νότια και βόρεια προς Β. Μακεδονία και Ευρώπη, Βουλγαρία και ανατολικη Ευρώπη, και στο νότο τις παλιές έστω διαδρομές της Πελοποννήσου. Πόσες χιλιάδες αυτοκινητοχιλιόμετρα από νταλίκες θα αποφεύγονταν, πόσο πιο άνετοι θα ήταν οι αυτοκινητόδρομοι
Ίσως ο Τρικούπης να ήταν ο τελευταίος με σιδηροδρομικό όραμα…
*Στα αγγλικά έχω ακούσει να χρησιμοποιείται παροιμιωδώς η φράση «με ακρίβεια γερμανικών σιδηροδρόμων»
Κιγκέρι said
alexisphotogr said
να θυμίσουμε και την ατάκα του Λαζόπουλου για την Ντενίση: «το τρένο έπεζε καλύτερα..»
Καλημέρες
Θρασύμαχος said
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, κατέβαινα κάθε Πάσχα με τραίνο στο χωριό του πατέρα μου. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να συγχωρήσω το ελληνικό πολιτικό σύστημα, είναι η εγκατάλειψη του πανέμορφου σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.
https://pr0.nicelocal.gr/ww30iGmS4HwHhVCd11himA/1067×800,q85/4px-BW84_n0QJGVPszge3NRBsKw-2VcOifrJIjPYFYkOtaCZxxXQ2V5zhmUkaLe2DcZrThA6fVLiDfBmH8nN1h2LNPhbcybczncUbgJfA23qvCKOqHQNRQ
Θρασύμαχος said
Συνέχεια προηγουμένου
https://scontent.fath4-2.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78735525_158951082163268_4703522933295808512_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=e3f864&_nc_ohc=axZgEGm-TssAX9j87Eg&_nc_ht=scontent.fath4-2.fna&oh=00_AfCpyhg8kwnbuiUi5rfVMWyG3PhiqMAl3NacYIZyx4wVlQ&oe=64292B4A
Θρασύμαχος said
#22: όχι, οι οτομοτρίς δεν ήταν κατ’ ανάγκη «τρένα ενός βαγονιού», αλλά πλήρεις συρμοί με πολλά βαγόνια, από τρία και πάνω, εκ των οποίων το πρώτο (και το τελευταίο, λόγω Αχλαδόκαμπου) είχαν ενσωματωμένη μηχανή ενώ τα υπόλοιπα δεν είχαν.
Θρασύμαχος said
#24 «η γραμμή και ο σταθμός ΣΠΑΠ έγινε ο προαστιακός τώρα»: ο σταθμός ναι, η γραμμή όμως όχι. Η γραμμή του προαστιακού είναι εξ ολοκλήρου καινούργια, δηλαδή με κανονικό πλάτος, όχι η παλιά μετρική των ΣΠΑΠ.
gpointofview said
# 22
όπου βέβαια παίζει και (το σωστότερο) αυτοκινηΘάμαξες
LandS said
19
Οι Σιδηρόδρομοι Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ), γνωστοί και ως «η ΣΠΑΠ», ήταν η γραμμή του Τρικούπη, μάλιστα λένε ότι ήθελε να φτιάξει γέφυρα Ρίου, Αντιρρίου για να φτάνει το τρένο στη πατρίδα του το Μεσολόγγι.
Ήταν η πρώτη γραμμή της Ελλάδας αλλά είχε κατασκευαστεί με το ανατολικοευρωπαϊκό πλάτος που είναι πιο στενό από το Δυτικοευρωπαϊκό. Όταν φτιάχτηκε ο ΟΣΕ με τη συνένωση ΣΕΚ-ΣΠΑΠ έπρεπε να ξηλωθεί η παλιά γραμμή και να μπει καινούρια. Ήδη είχε αρχίσει το τρένο να μπαίνει σε τριτοτέταρτη μοίρα και την συνέχεια τη ξέρετε.
Σήμερα ο Προαστιακός φτάνει μέχρι Κιάτο και κάπου διάβασα ότι γίνεται προαστιακός Πάτρα-Αίγιο με προοπτική να ενωθούνε.
Πάνος με πεζά said
Μου ήρθε κι αυτό9 το πανέμορφο, Βίρβου-Μαρκόπουλου, επίσης με εξαίρετους στίχους : https://www.youtube.com/watch?v=j0ZAhV727G0&t=1s
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πολλά και ωραία πρώτα σχόλια!
1 Κι όμως το βρίσκω Λισέρπαλον κι άλλες φορές.
Πχ
https://books.google.lu/books?id=_GDlP6bmnKYC&pg=PA262&lpg=PA262&dq=%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%AD%CF%81%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD&source=bl&ots=ehz1j37j48&sig=ACfU3U3TLmgqwFn7gvW6TetSvg76AC6tKw&hl=en&sa=X&sqi=2&ved=2ahUKEwjX1JTfrb_9AhXatKQKHd0aBzkQ6AF6BAgZEAM#v=onepage&q=%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%AD%CF%81%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD&f=false
11-15-20 Ωραίες προσθήκες
28-29 Υπάρχει Πλατύ και στην Πελοπόννησο;
Πάνος με πεζά said
Η γραμμή Τρικούπη (Πελοποννήσου), πλάτους 0.50μ και όχι του διεθνούς 1.40μ, καταδικάστηκε από δεκαετίες πριν σε έλλειψη τροχαίου υλικού, γι αυτό και απαξιώθηκε. Προς τιμήν του πάντως ο ΟΣΕ έκανε μια εργασία αποτύπωσης όλων των ιστορικών γεφυριών της στην Πελοπόννησο, μερικά από τα οποία είναι εντυπωσιακά, όπως π.χ. η γέφυρα του Αχλαδόκαμπου.
sarant said
33 Τελευταία έχω πάρει μερικές φορές τον Προαστιακό για Κορινθία. Ωραία είναι. Μετά τη Νέα Πέραμο περίπου, το τρένο αδειάζει σχεδόν
gpointofview said
# 28
Πάντως μια φορά κάπου στα 70ς που πήρα από Πάτρα τρένο για Αθήνα, έκανε λίγο πάνω από 5 ώρες !!
Λειτουργείάραγε οοδοντωτός ; το τρενάκι του Βόλου ;
Θρασύμαχος said
#35γ΄: https://el.wikipedia.org/wiki/Πλατύ_Μεσσηνίας
LandS said
25. Στα αγγλικά έχω ακούσει να χρησιμοποιείται παροιμιωδώς η φράση «με ακρίβεια γερμανικών σιδηροδρόμων»
Τουλάχιστον τότε στη δική μου εποχή. Όμως ήταν η «ευγενική», όταν δεν ήθελες να προσβάλεις τον άλλον, παροιμία για την ακρίβεια των αφιξο-αναχωρήσεων. Η συνηθισμένη απάντηση του προσωπικού των σταθμών όταν, στη σχετικά σπάνια περίπτωση σημαντικής καθυστέρησης, κάποιος παραπονιόταν ήταν «στην Ιταλία του Μουσολίνι»
LandS said
38 Και το αυτοκίνητο τέσσερις.
Χαρούλα said
Ωτομοτρίς. Ο πατερας μου την θεωρούσε γρηγορότερη. Δεν ξερω γιατί. Αλλα πήγαινε μόνον Αλεξ/πολη ως Δράμα νομίζω

Kostas Pitsonis said
Δυστυχώς το τραίνο δεν πάτησε και μερικούς πολιτικούς μαζί με τους μάγκες!
Νέο Kid said
38. Παραγέρασες ρε! ( και μυαλό δεν έβαλες. Ακόμα ΠΑΟΚ είσαι…) Ο Οδοντωτός πάει Διακοφτό Καλάβρυτα ( έχω πάει. Μαγεία διαδρομή). Στο Πήλιο είναι ο Μουντζούρης
LandS said
37
Είναι πολύ ωραία εκδρομή με παρέα για τσιπουράκι με Προαστιακό. Είτε Κιάτο είτε Χαλκίδα.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
Νέο Kid said
38. Παραγέρασα κι εγώ! Τώρα πρόσεξα τις 2 προτάσεις… ( αλλά φταις και συ που δεν αρχίζεις με κεφάλαιο!… αγράμματε! 😊)
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
1. Έχουμε και τον οδοντωτό (Πήλιο, Καλάβρυτα)
2. Εκτός από τα παιδιά υπάρχει και «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» «https://www.athinorama.gr/cinema/movie/o_anthropos_pou_eblepe_ta_trena_na_pernoun-1003466/
3. Οτομοτρίς είχα παλιά Αθήνα- Χαλκίδα
4. Οταν το 1971 παρουσιάστηκα στην Κόρινθο νεοσύλλεκτος, αντι του λεωφορείου έκανα το σφάλμα να πάω με το τρένο από τον Πειραιά. Πιο μακριά μου φάνηκε αυτή η διαδρομή παρά η θητεία μου στο στρατό…
5. Ο Στέφανος Μάνος είχε πει κάποτε, ορθώς, ότι πιο πολύ συνέφερε στον ΟΣΕ να στέλνει τους επιβάτες στην Θεσσαλονίκη με ταξί παρά με το υπερβολικά ζημιογόνο τραίνο.
Χαρούλα said
Η Αλεξανδρούπολη είναι πόλη γιατί …πέρασε το τραίνο.
Η άφιξη πλησιάζει τις χρονολογίες που αναφέρονται, μόνον που δεν ήταν τότε ακόμη Ελληνικό κράτος.
https://www.elthraki.gr/2022/12/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF/
Και σήμερα δυστυχώς, κλαίει για ένα 29χρονο παιδί της, που ταξίδευε, και πήγε στην μηχανή, να πει μια κουβέντα με τους συναδέλφους του…🥲😥😪🌹🌼🥀
Alexis said
Κι αυτό επίσης το πανέμορφο τραγούδι ένα ακόμα από τα πολλά με τρένο:
Θα συμφωνήσω πάντως με τον Πάνο (#15) ότι το «Εξπρές» των Σπανού-Ντούμου είναι το πιο εμβληματικό και συγκλονιστικό τρενοτράγουδο της ελληνικής δισκογραφίας.
Από την αρχή ως το τέλος ένα ποίημα-αλληγορία για τα τρένα και τη ζωή.
μήτσκος said
Δυστυχώς ο σιδηρόδρομος είναι ακριβό πράγμα, χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις και μακροχρόνιο όραμα. Μέχρι τις επόμενες εκλογές δεν προλαβαίνουμε, και πρέπει να μοιράσουμε και χρήμα στους μουζίκους να αγοράσουνε καμιά κούρσα, μην χάσουμε τις ψήφους.
spyridos said
Καλημέρα. Ευχαριστούμε Νικοκύρη.
38
Ο οδοντωτός λειτουργεί με καινούργια βαγόνια και μηχανές. Όλο το χρόνο.
Το τρενάκι του Βόλου (και) με εθελοντές και αναπαλαιωμένο υλικό, την τουριστική περίοδο.
25
Λίγο πριν το 2000 πρέπει να εγκαινίασαν το ICE.
Θυμάμαι ότι το 2000 πήρα μια εορταστική του έκδοση, με γυάλινα βαγόνια και καναπέδες παράλληλους με τις γραμμές για να απολαμβάνεις το τοπίο, για τη παγκόσμια έκθεση του Ανόβερου.
Pedis said
Δεν έχουμε τρένα επειδή προκρίναμε το αυτοκίνητο;
Καταρχήν επειδή ως έθνος, κράτος και άρχουσα τάξη είμεθα κατά βάση καραγκιόζηδες. Μετά συζητάμε τα υπόλοιπα.
—
Το τρενάκι και ειδικά το γρήγορο είναι ακριβό σπορ σε όλη τη Δ. Ευρώπη. Αν καις φτηνό είδος καυσίμου και μόνος σου να είσαι στο τουτού σού ‘ρχεται φτηνότερα. Όχι, βέβαια, ασφαλέστερα. Με το ακριβό καύσιμο (βενζίνη), τα κόστη συγκρίνονται. Αν είστε δύο ή πολύ περισσότερο οικογένεια, αν επιλέξεις το τρένο, πάει στράφι ο προγραμματισμός.
Επιπλέον, να το πούμε, καμιά σχέση τα παλιά με τα νέα τρένα σε άνεση και χώρους. Και με τόσα δρομολόγια που έχουν κοπεί, τα βαγόνια πάντα υπεργεμάτα.
Χαρούλα said
Μια μικρή δόση από ταινίες

michaeltz said
23.
Και στην Αθήνα… και στην Αθήνα!
Η ώρα είναι μία, περνά η Αστυνομία
Η ώρα είναι δύο, περνά το Υπουργείο
Η ώρα είναι τρεις, περνά τ΄οτομοτρίς
Που-το-ο-δη-γού-νε-τρεις.
Πουλ-πουλ said
Φοιτητές σιδηροδρομικής από την Ευρώπη έρχονται στην Πελοπόννησο για να δουν τη μετρική γραμμή του Τρικούπη, κάτι σαν μάθημα στην προϊστορία του σιδηροδρόμου. Μεταπολεμικά όμως, κυριάρχησε ο ατομισμός του κονσερβοκουτιού (το ΙΧ),και η θαυμαστή κοινωνία του τρένου απαξιώθηκε.
Alexis said
#53 τέλος: Ήταν όμως και πολύ μεγαλύτερη η διάρκεια των ταξιδιών παλιά. Οπότε λογικό είναι να υπήρχαν μεγαλύτεροι χώροι για να κινηθείς, καμπίνες για ύπνο, μπαρ, εστιατόρια κλπ.
Σήμερα το τρένο λειτουργεί σαν ένα πολύ γρήγορο λεωφορείο.
Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι, αν είχαμε πραγματικά τρένα και όχι καρικατούρες.
Χρήστος Π. said
Ο Κουμουνδούρος, ένας άλλος αδικηθείς υποτιμημένος πρωθυπουργός είχε φτιάξει καλό σχέδιο κατασκευής σιδηροδρόμου. Οι γραμμές ταίριαζαν με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές και θα μπορούσε να επεκταθεί προς τα βόρεια εύκολα ειδικά σε περίπτωση επέκτασης του ελληνικού κράτους. Ήλθε ο Τρικούπης, και έπρεπε να φαίνεται πως η δική του μεγαλειότητα εμπνεύσθηκε τα πάντα. Χωρίς λόγο άλλαξε τη μελέτη, φτου και από την αρχή, και έφτιαξε γραμμές που δεν ταίριαζαν και δεν μπορούσαν να συνδεθούν με τις διεθνείς.
ΓιώργοςΜ said
52 τέλος: Το 1991 ήταν, Απρίλιος. Τα εγκαίνια με πολύ ταρατατζούμ, κι εγώ που δεν έβλεπα τηλεόραση, τα πήρε το μάτι μου. Ήταν, μεταξύ άλλων, τρένο γοήτρου απέναντι στο TGV που λειτουργούσε ήδη στη Γαλλία.
gpointofview said
# 52
Ευχαριστώ !
# 47
Με γειά τα μάτια ! (για το μυαλό, δεν το συζητάω…) Δυο ερωτήσεις είναι , όχι μια !
Πέτρος said
Κι ένα λιγότερο γνωστό τραγούδι του Μίκη «Το τρένο δεν ξεκίνησε ποτέ για Κατερίνη», με λόγια πιο κοντά στις ωδίνες του Μαρτίου https://www.youtube.com/watch?v=AUc0zn3Ul24
ΓιώργοςΜ said
58 Από μνήμης, άρα με περιθώριο σφάλματος, η γραμμή του Τρικούπη ήταν σημαντικά οικονομικότερη, καθώς απαιτούνταν στενότερα τούνελ και γέφυρες.
Θα επανέλθω αν επικοινωνήσω με τους τρενόφιλους φίλους μου.
Pedis said
# 57 – Το παλιά που λέω δεν σημαίνει προπολεμικά ξρωγώ. Εννοώ, «χτες».
Δεν ξέρω αν έχεις υπόψη σου το θέμα ακριβώς.
konstantinos said
dimosioshoros said
…τραμβάϊ (από τη γαλλοπρεπή προφορά του αγγλ. tramway)…
Γαλλοπρεπής ή λατινοειδής;
Η Νάνα Μούσχουρη λέει «λε πετί τραμουαί(ι)» (Le petit tramway).
Δεν το ανεβάζω λόγω της θλιβερής περίστασης.
konstantinos said
Πουλ-πουλ said
62.
Έτσι είναι.
https://septrainose.gr/article/1699
ΓΤ said
@1 NeoKid
Από Στοιχειώδη Γεωγραφία (Εν Σμύρνη, 1835) μαθαίνουμε ότι η Λισέρπαλος ενώνεται με το Ούλλον (Hull).
Παρακάτω, όταν το μάτι βολτάρει στο Αμέρικα, απολαμβάνουμε τη διώρυγα του ποταμού Υδσώνος…
—-
Πάντως, πρώτα θα πατήσει ο άνθρωπος στον Άρη και μετά θα φτάσει ο ΟΣΕ στα Γιάννενα.
—-
Γλεντοκόπι στο Σταθμαρχείο Λάρισας
https://www.tovima.gr/2023/03/03/society/tempi-eixan-stisei-glenti-ston-stathmo-sti-larisa/
loukretia50 said
Κάποτε υπήρχε σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα – Αγρίνιο! Τα βαγόνια περνούσαν με φερυ μπωτ το Ρίο – Αντίρριο!
«Από το 1898 υπήρχε σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Πατρών και Αγρινίου. Το Καλυδώνα μετέφερε βαγόνια στο Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας και στη συνέχεια και το Ρόδος στο Αντίρριο. Tο F/B ΡΟΔΟΣ ανήκε στους Σιδηροδρόμους Βορειοδυτικής Ελλάδος (ΣΒΔΕ) και ήταν πρώην αποβατικό του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο γκαράζ των οχημάτων, διέθετε εγκιβωτισμένες 3 σιδηροδρομικές γραμμές οι οποίες συνέκλιναν σε μία στον χώρο του καταπέλτη και χρησίμευαν για την μεταφορά σιδηροδρομικών συρμών και οχημάτων μεταξύ λιμένος Πάτρας και λιμένος Κρυονερίου
https://www.agro24.gr/ypoloipa-themata/istoria/porthmiaki-grammi-patras-agrinioy-me-treno
https://www.mixanitouxronou.gr/patra-agrinio-me-treno-ke-feri-bot-i-xechasmeni-sidirodromiki-sindesi-ginotan-me-palia-apovatika-plia-pou-ichan-rages-ke-meteferan-ta-vagonia-foto/
Georgios Bartzoudis said
«σιδηρόδρομος εμφανίζεται στα ελληνικά ως μεταφραστικό δάνειο του γαλλ. chemin de fer».
# «chemin de fer», τοποθεσία δίπλα στο Σκρα, όπου οργίασε ο Κονδύλης, πριν, κατά και μετά την ομώνυμη μάχη.
Γραμμές Decauvile (το γράφω καλά?) είχε κατασκευάσει η Monks-Ulen στον Σερραϊκό κάμπο (βρίσκεται …πάνω από την ταφρολεκάνη!). Το υπόβαθρο (ανάχωμα) μιας από αυτές υπήρχε μέχρι τη δεκαετία του ’90 και έτι πλέον.
Χαρούλα said
Φοιτητικα χρόνια Λάρισα και τρένο. Όμορφα τότε… πόσος πόνος τώρα;;;
Το τρένο φεύγει στις 8 ταξίδι για την Γκατζολία. Ναι, φεύγαμε 8 το βράδυ και το πρωί σπίτια μας. Και μας περιπαίζαν οι φίλοι, τραγουδιστικά.
Υπήρχε κυλικείο στον σταθμό, και δίπλα παρκάκι. Έχει τύχει 2-3 φορές αργά βράδυ, με γιαούρτια από το κυλικείο, να παίζουμε γιαουρτοπόλεμο στο παρκάκι!(ναι από πάντα μου χαζούλα!)
Μπροστά απ´τον σταθμό πάρκο. Γύρω όχι πολλά σπίτια. Με κιθάρα καθισμενοί οκλαδόν νύχτες πολλές, να τραγουδάμε χωρίς τον κίνδυνο να μας φέρουν αστυνομία.
Μαθαίνουμε ότι το Οριάν Εξπρές ανακατασκευασμένο, αφού έφερε δημοσιογράφους στην Αθήνα, την νύχτα επιστρέφει, διερχόμενο. Και χαζά παιδιά, ολονυχτία στον σταθμό. Και ναι, το είδαμε!!! Χωρίς φωτό και ίνστα.
Και εκδρομές, ταξίδια! Μισό εισιτήριο. Κέφι και φύγαμε… Βόλος(Πήλιο),Παλαιοφάρσαλος και μετά με το στενο τραινάκι Καλαμπάκα, Λαμία, και φυσικά Σαλονίκη Χ ν!
Με αυτές τις γλυκές αναμνήσεις θέλω τον Σ.Σ.Λάρισας, στο μυαλό μου. Αρνούμαι να καταγράψω τον ευτελισμό του. Τον σταθμάρχη. Το κλειστό τηλεαποτέτοιο(τηλεδιοίκηση) και την τραγική κατάληξη. 🥲😢😭 Κρατάω μόνο στις αναμνήσεις και βάζω στην παρέα μου και κάποιους αγγέλους. Που ίσως δεν τους αφήσαμε; δεν πρόλαβαν; να κάνουν τις δικές τους χαζομάρες.
Θρασύμαχος said
#58 «ο Τρικούπης … άλλαξε τη μελέτη … και έφτιαξε γραμμές που δεν ταίριαζαν και δεν μπορούσαν να συνδεθούν με τις διεθνείς»: η εξιστόρηση αδικεί τον Τρικούπη, καθώς ούτως ή άλλως το ενδεχόμενο σύνδεσης με τις διεθνείς γραμμές εξ ορισμού δεν μπορούσε να αφορά το δίκτυο Πελοποννήσου που έγινε τελικά μετρικό, παρά μόνο το δίκτυο Στερεάς-Θεσσαλίας που παρέμεινε σε πλάτος συμβατό με τις διεθνείς γραμμές όπως είχε σχεδιασθεί επί Κουμουνδούρου.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Σαν βγεις στον πηγαιμό για Σαλονίκη
να εύχεσαι να ΄ναι ο σιδηροδρόμος
γεμάτος τηλεματική, γεμάτος φώτα
τους σταθμαρχαίους και τις διασταυρώσεις, το φημισμένο Πλαταμώνα μη φοβάσαι
ΚΩΣΤΑΣ said
Και λίγα για τους σιδηρόδρομους σε Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία – Θράκη.
https://www.newsnowgr.com/article/1402568/thessaloniki-o-stathmos-konstantinoupoleos.html
Πάνος με πεζά said
Να θυμίσουμε και ένα αγαπημένο -τουλάχιστον για κάποιους από μας- τμήμα των παλιών Λούνα-Παρκ, που δεν υπάρχει πλέον, το «Τρένο του τρόμου»…
Από τραγουδία, αποσπασματικά «Φωτιά στα τρένα όλου του κόσμου», έτσι για να αναφέρουμε και το Βαγγέλη Πιτσιλαδή, κι από ταινίες, μια της εποχής που πήγαινα γυμνάσιο, «Μ’ αεροπλάνα λιμουζίνες και τρένα».
Φυσικά η λέξη «σηδηρόδρομος» στη μεταφορά της, χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο, ειδικά για μηχανισμούς κουφωμάτων, κουρτινών, συρταριών κλπ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
71, μου έφερε δάκρυα Χαρούλα το αναμνησάριό σου.
raf said
Καλημέρα! Από τραγούδια και το Εναέρια Τρένα σε μουσική και ερμηνεία Αλκίνοου Ιωαννίδη και στίχους Άλκη Αλκαίου.
Faltsos said
Μια απάντηση στο σημερινό βασικό ερώτημα δίνει ο Κοττάκης στο κεντρικό θέμα της σημερινής Εστίας:
«Ἄφησαν τόν σιδηρόδρομο στήν τύχη του χάριν διαπλεκόμενων ἰδιωτικῶν συμφερόντων!»
https://www.estianews.gr/kentriko-thema/%e1%bc%84fisan-ton-sidirodromo-stin-tychi-tou-charin-diaplekomenon-%e1%bc%b0diotik%e1%bf%b6n-symferonton/
ΓΤ said
Θυμίζουμε και τη λέξη «δρύφακτο» για την μπάρα στην ισόπεδη διάβαση.
Προσοχή για όσους βρεθούν στο Αμύνταιο: η μπάρα σηκώνεται όταν πρόκειται να περάσει το τρένο…
(Αυτό εξακολουθεί από το 2021 να συμβαίνει.)
Πάνος με πεζά said
Επίσης, για όσους έχουμε περάσει από τα «παλιά» κτίρια του ΕΜΠ στου Ζωγράφου, να μην ξεχάσω να αναφέρω το παλιό «Αμφιθέατρο σιδηροδρομικής», από τα καλύτερα «σκηνικά» της Πολυτεχνειούπολης… Μικρό και «κόζυ», αλλά ιδιαίτερο, θεματικά διακοσμημένο. Μεταξύ έδρας και εδράνων, είχαν τοποθετήσει κανονική σιδηροδρομική γραμμή, και μηχανισμό «κλειδιου», μαζί με εκείνο το παλιό φωτιστικό σώμα που είχε πάνω (με το βέλος)…
Δυστυχώς, δε μπορώ να βρω φωτογραφία, αλλά θυμάμαι πόσο εντυπωσιαζόμασταν όταν μπαίναμε… Και δεν ξέρω αν καν θα το έχουν διατηρήσει έτσι, από εκείνη τη δεκαετία του 90…
Πάνος με πεζά said
Άντε, διάολε, κάτι βρήκα : https://tto.ntua.gr/wp-content/uploads/2021/09/lab-railways-transport-01.jpg
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
1908: Όταν λειτούργησε για μία ημέρα ο σιδηρόδρομος Ηρακλείου – Μεσαράς

(Προχθές στα αποκριάτικα, πριν σκοτεινιάσει η ψυχή μας, σκέφτηκα να το βάλω μα το άφησα γι΄άλλη φορά…)
https://www.cretapost.gr/388399/1908-otan-litourgise-gia-mia-imera-o-sidirodromos-irakliou-mesaras/
aerosol said
Αγαπάω τα τρένα.
sarant said
39 Κοίτα τι μαθαίνει κανείς!
61 Μπράβο, είναι κι αυτό
69 Απίθανο!!
70 Kαλά το γράφεις
80 Για μένα, παλιά κτίρια είναι στη Στουρνάρα 🙂
xar said
«Nεότερη είναι η έκφραση «πάει τρένο», για κάποιον που προχωράει ακάθεκτος»
Εξού και το παρατσούκλι του Δώνη «το τρένο», μετά την τρομερή κούρσα που είχε κάνει κόντρα στον Άγιαξ.
Με αντίθετη έννοια, η φράση «μας πήγε τρένο / πηγαίναμε τρενάκι», π.χ. όταν πίσω από αργό οδηγό σε δρόμο με μία λωρίδα κυκλοφορίας μαζεύεται ουρά αυτοκινήτων. Αντίστοιχη έννοια και στο ρήμα τρενάρω.
xar said
@83
Μια και αναφέρθηκαν τα Ξύλινα Σπαθιά, μπορεί να λείψουν οι Τρύπες;
loukretia50 said
Όταν το τραίνο σφύριξε για πρώτη φορά στο Αγρίνιο.
Από την τοπική εφημερίδα «Ο Πολίτης» 23 Απριλίου 1890.
Δύτης των νιπτήρων said
Επιτρέψτε μου ένα θλιμμένο σπαμάρισμα:
Και το τρένο με τις κούκλες των ενοχών και των αραχνιασμένων παραμυθιών, το λένε Happy-End-Express για καμουφλάζ…
Μιχάλης+Ππ said
Αν υπήρχε δικαιοσύνη θα τον πηγαίνανε τραίνο τον Καραμανλή (τουλάχιστον!) για αυτό που έγινε
Jago said
Η ταινία που είναι πιο κοντά στο τραγικό γεγονός των Τεμπών είναι το Unstoppable (Ασταμάτητο) του μακαρίτη Τόνι Σκοτ με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον με θέμα μια ακυβέρνητη εμπορική αμαξοστοιχία να σαρώνει τα πάντα στο διάβα της. Σίγουρα ασταμάτητη η αγωνία.
ΓΤ said
Παππούς νεοσύλλεκτος στοιβάχτηκα με το λουκάνικό μου και μύρια συφάνταρα σε ένα άθλιο τρένο καυτού Αυγούστου του 1997 για να πάω από την Κόρινθο στα σύνορα, τὀτε που όλα τα άλλα τρένα είχαν προτεραιότητα σε μια χώρα που έχει άλλες προτεραιότητες, κι έτσι χρειάστηκα μόλις είκοσι οκτώ απολαυστικές ώρες για να φτάσω με φύλλο πορείας στη δική μου πινέζα, διάστημα αρκετό για να ξαναμετρήσω τη γεμάτη ζήση μου, να θυμηθώ τα τρένα μου για να μη στρίψουν τα φρένα μου, τα τρένα που με σημάδεψαν, τις ωραίες γνωριμίες, ένα εισιτήριο με κραγιόν, μυθικές διαδρομές, ένα ατελείωτο Κίεβο-Λένινγκραντ με μονότονους ήλιους, ούτε που να διανοηθείς κυλικείο στο τρένο για τον στρατό, τότε που εμφανίστηκε ένας τύπος από τους προηγούμενους αιώνες με ρυτιδιασμένα ρούχα και αγνώστου παρασκευής σουβλάκια θανάτου να σε κάνουν να μετανιώνεις που δεν έβρασες τα άρβυλά σου, και να θυμάμαι τρένα στο Χονγκ Κονγκ τώρα που μου πούλαγαν κρέας του Κινγκ Κονγκ, αλλά είχα προσφάι μνήμες και γευστικές εικόνες και κλείστηκα στο βαγόνι μου μέχρι που κάποια στιγμή στο Λειανοκλάδι βγήκε ένας ήλιος γελοιότητας και στις αποβάθρες εμφανίστηκαν μάνες για να δώσουν ρυζόγαλο στους χακί μπόμπους τους που κρέμονταν απ’ τα παράθυρα με τσαμπιά χάχανα, και εξέδωσα φύλλο απορίας που λουζόμουν με σάχλα, είναι που πηγαίναμε στον πόλεμο, πρώτα τρως ρυζόγαλο και μετά σφαίρα, να μη βλέπω, να μην ακούω, ευτυχώς που βιβλίο στον γυλιό, τα βιβλία σώζουν, κι έφτασα ένα ράκος κουβαλώντας μια αμετάκλητη σιδερίλα που είχε κατατρυπήσει το κορμί μου, που ακόμα μυρίζω αυτή τη λυγρή βαγονίλα, και σύρθηκα τρέχοντας να χρυσαλλέψω μες στο κουκούλι μιας αγάπης που με περίμενε…
Α. Σέρτης said
«Η παλαιότερη ανεύρεση της λέξης «σιδηρόδρομος» που βρήκα εγώ μέσω Google books χρονολογείται από το 1842″
Στον «Ελληνικό Τηλέγραφο» τη βρίσκουμε τον Απρίλιο 1836
Γιάννης Φιλέρης said
Σιδηρόδρομος. Παιχνίδι και στην πόκα…
Alexis said
#69: Το είχα προλάβει αυτό το τρενάκι Λουκρητία στα τελειώματά του.
Αρχές ’70ς, πιτσιρικάς. Βέβαια τότε απλά έπαιρνες το καραβάκι από το λιμάνι της Πάτρας για Κρυονέρι και εκεί έμπαινες στο τρενάκι για Αγρίνιο.
Οι αναμνήσεις αμυδρές βέβαια…
Πουλ-πουλ said
79. ΓΤ
Ο δρύφρακτος ξεκινά από πολύ παλιά. Είναι αρχαία λέξη με τη σημασία του δικτυωτού ή κιγκλιδωτού φράγματος για περίφραξη. Αργότερα πήρε τη σημασία της κιγκλίδας. Η λέξη χρησιμοποιείται και στην αρχαία ναοδομία για να περιγράψει το φράξιμο των μετακιόνιων διαστημάτων.
sarant said
88 Καλά κανεις και το βάζεις
90 Δεν το ήξερασ
92 Μπράβο. Για ξένο σιδηρόδρομο, υποθέτω.
Πάνος με πεζά said
Σε πολύ παλιά εκπομπή αυτοκινήτου στην τηλεόραση (εποχή Ίκαρου, φαντάαστείτε), είχαν βάλει κουίζ τηλεθεατών, οπτικοποιημένο. Μένει το αυτοκίνητό σας πάνω στις γραμμές, κι ακούτε σήμα ότι έρχεται το τρένο. Και είχε τρεις επιλογές. 1. Το παρατάτε και φεύγετε, 2.Κατεβαίνετε να σπρώξετε, και 3.(που ήταν και η σωστή τότε) Βάζετε ταχύτητα στο κιβώτιο, και γυρνάτε επανειλημμένα τη μίζα, ώστε με αυτά τα μικρά «κλωτσήματα» να μετακινηθεί…
Εντάξει, δε θα το έκανα ποτέ, κι απορώ δηλαδή πώς δεν τους έστειλαν και μέσα, με τέτοια πρόταση από τηλεοράσεως… Άλλες εποχές βέβαια…
Πάνος με πεζά said
Επίσης μια έκφραση που προσπαθώ να λανσάρω, ειδικά για την ηλικία των 50+ που προσπαθείς να δημιουργήσεις νέες σχέσεις, και στοχεύεις συνήθως και στο ίδιο club (διαζύγια, με παιδιά κλπ.) είναι το «Ο καθένας στην ηλικία μας, κουβαλάει και τα βαγόνια του…»
loukretia50 said
Ας ταξιδέψουμε λοιπόν λίγο στο χρόνο
Και σ’ εκείνα τα πολύ όμορφα ξύλινα του ΗΣΑΠ στον ελληνικό κινηματογράφο
Α. Σέρτης said
96/92
Στο ελληνικό πλαίσιο μιλάνε για «σιδηρούν δρόμον».
Έτσι ο Φεράλδης τον Φεβρουάριο 1835 που προτείνει την κατασκευή «σιδηρού δρόμου» Αθήνας-Πειραιά.
Πάνος με πεζά said
Η ελληνική ταινία «Ο άνθρωπος του τρένου» (1958) με πρωταγωνιστές τους «σπάνιους» Γιώργο Παππά, Άννα συνοδινού και Μιχάλη Νικολινάκο, νομίζω δε χρησιμεύει σε τίποτα περισσότερο από το ότι καταγράφει ότι εκείνη την εποχή, στην Επίδαυρο οι θεατές κάπνιζαν στο θέατρο, και μάλιστα ακόμα και στην πρώτη σειρά… (κάτι μας είπες τώρα, τότε κάπνιζαν και στα χειρουργεία !) https://www.youtube.com/watch?v=9IXgYpk3xPs&t=177s
sarant said
97 Πού θυμήθηκες τον Ίκαρο!
98 Α, δεν λένε για μπαγκάζια ;
sarant said
100 Μαλιστα!
phrasaortes said
Στην διαδρομή Δράμα-Ξάνθη, το τρένο περνάει κι απ’τον Νικηφόρο (παλιότερα Νουσρατλί), όπου βρίσκεται το περίφημο γεφύρι της Δράμας. Στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ γνωστό, γιατί ό,τι σχετίζεται με την οθωμανική κληρονομιά κρύβεται κάτω απ’το χαλί, αλλά στην Τουρκία υπάρχει κοτζάμ δημοτικό τραγούδι αφιερωμένο στο γεφύρι (Drama Köprüsü). Πριν μερικά χρόνια μεταφράστηκε και στα Ελληνικά:
Πριν την ολοκλήρωση της Εγνατίας, το δίκτυο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης είχε αρκετή κίνηση. Πέρα απ’το Ιντερσίτυ που έκανε την διαδρομή Θεσσαλονίκη-Δράμα, Δράμα-Αλεξανδρούπολη (η Δράμα βρίσκεται στο μέσο της Διαδρομής, οπότε εκεί συναντούνται οι αμαξοστοιχίες και παλιότερα εκεί διανυκτέρευαν οι μηχανοδηγοί), υπήρχαν και τοπικά δρομολόγια που εξυπηρετούσαν τα χωριά κατά μήκος των σιδηρογραμμών. Τα ΚΤΕΛ ήταν ανύπαρκτα κι ο «ΟΑΣΔ» δεν είχε συνήθως παρά ένα μοναδικό δρομολόγιο, οπότε οι περισσότεροι προτιμούσαν την πόστα, της οποίας τα δρομολόγια ήταν πολύ συχνότερα. Και ευέλικτα, είχαμε χάσει για δυο λεπτά την πόστα στον Νικηφόρο, αλλά μας είδε να κάνουμε χειρονομίες ο ελεγκτής, ειδοποίησε τον μηχανοδηγό και σταμάτησε το τρένο.
Alexis said
#97: Απάντηση νούμερο 1, δαγκωτό! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αφού είχε πραγματικό ατύχημα/τρακάρισμα με τρένο πάνω στις γραμμές ο γλυκός μας Θανάσης Βέγγος, μετά έγινε έξυπνο κοινωνικό μήνυμα από τον ΟΣΕ
Alexis said
#97: Τι μου θύμισες τώρα…
«Μήπως γνωρίζετε;» με τον Ίκαρο
και
«Γράμματα και Αριθμοί» με τον Χρήστο Οικονόμου.
Συγγνώμη για την άσχετη νοσταλγική παρένθεση…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
104# Εδώ το άσμα α καπέλα, από τρεις τουρκοθρεμμένες γεωργιανές κουκλάρες που έχω ξαναβάλει:
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
105 Αυτό, μόνο αν ήταν στροφή και ήμουν κουφή … Και με τα δόντια θα το έσερνα.
Περνούσαμε χρόνια (τώρα πιο πολύ από Εθνική) προς Αρκαδία, από την αφύλακτη, συνήθως, κοντά στο Κιβέρι. Ε, δεν περάσαμε με τ΄αμάξι ούτε μια φορά χωρίς να με πιάσει μια στιγμιαία αγωνία μην μείνουμε πάνω στις ράγες.
Fremder said
Το βαγόνι του Όριεντ Εξπρές, η μια του γραμμή Κωνσταντινούπολη -Αθήνα
https://www.lifo.gr/culture/design/mesa-sto-anakainismeno-bagoni-estiatorio-toy-orient-express-poy-brisketai-stin
Vazelas99 said
Σιδηρόδρομος επίσης λέγεται και στα Φινλανδικά – η μόνη λέξη που έμαθα είναι το ραουτατιεασεμα, όπου ραουτα είναι το σίδερο, τιε ο δρόμος, και ασεμα ο σταθμός.
Γεράσιμος said
Νομίζω ότι η παλιότερη ανεύρεση του «σιδηροδρόμου» στα GoogleBooks είναι τον Ιούλιο του 1836 στην εφημερίδα «Ελληνικός Τηλέγραφος». https://tinyurl.com/5d3k857j
Παρεμπιπτόντως, πού μπορώ να βρώ το βιβλίο σας «Μετά την Αποψίλωση» (2η έκδοση «Σύγχρονη Εποχή» 1988); Στην «Πολιτεία» που πήγα μου είπαν ότι είναι εξαντλημένο στον εκδότη, αν και στο διαδίκτυο λένε ότι το έχουν. Το ίδιο και στην «Πρωτοπορία». Επιπλέον παρατηρώ ότι δεν το έχετε αναρτημένο δεξιά στην ιστοσελίδα σας όπου υπάρχουν τα υπόλοιπα βιβλία σας.
Βασικά ενδιαφέρομαι για τα διηγήματα «Όσιος Χαράλαμπος» και «Τότε που ο λοχίας βρήκε γκόμενα». Μήπως τα έχετε δημοσιεύσει στο ιστολόγιο, ή μήπως υπάρχουν σε κάποια παλιά ιστοσελίδα σας;
sarant said
104 To 2014 που είχα έρθει στη Δράμα δεν μου το δείξανε το γεφύρι
112 Ευχαριστώ για το εύρημα, που ταιριάζει με προηγούμενο σχόλιο
Το βιβλίο μου υπήρχε στη Σύγχρονη Εποχή πέρυσι που κοίταξα. Μάλλον να πάτε από εκεί, ίσως υπάρχει ακόμα.
Τον Όσιο Χαράλαμπο δεν τον έχω ανεβάσει πουθενά. Αλλά ο λοχίας υπάρχει εδώ:
https://www.peri-grafis.net/ergo.php?id=1143
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
90. Λες να έγινε για κάποια ταινία; Δεν το πιστεύω αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μερικά πράγματα τα μαθαίνουμε μετά από δεκαετίες και άλλα μετά από αιώνες.
Πάνος με πεζά said
@ 107 : Nαι, και νομίζω ότι εκείνη η εκπομπή λεγόταν «Ο Έλληνας και το αυτοκίνητο». Ο Ίκαρος άλλωστε υπήρξε οδηγός αγώνων.
Κιγκέρι said
104, 108: Λοιπόν, αυτό το τραγούδι που λέτε, το Drama Köprüsü, αν αναγνώρισα σωστά τη μελωδία, εγώ το ξέρω εδώ και χρόνια σαν «παραδοσιακό από τον Βώλακα Δράμας», με στίχους όμως τόσο ασυνήθιστους για ελληνικό δημοτικό τραγούδι, που υποψιάζομαι ότι είναι μεταφρασμένοι από τα.. ακατονόμαστα.
Μαρία said
Δεν διάβασα όλα τα σχόλια και δεν ξέρω αν αναφέρθηκε η πόστα, το πολύ αργό τρένο επειδή μετέφερε την αλληλογραφία και σταματούσε σε όλα τα χωριά. Το αγαπημένο της γιαγιάς μου, Σέρρας-Θεσσαλονίκη 4 ώρες.
Με πόστα συγκρούστηκε το 1972 το Ακρόπολις Εξπρές https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%94%CE%BF%CE%BE%CE%B1%CF%81%CE%AC
Δύτης των νιπτήρων said
Έχει βγει το Drama köprüsü στα ελληνικά;
Αυτό το τραγούδι πολύ μ’ αρέσει, είναι το σουξέ μου όποτε βρίσκομαι με παρέα Τούρκων. Εγώ το πρωτάκουσα με τον Ρουχί Σου:
phrasaortes said
113. Ευκαιρία να ξανάρθετε! Παλιότερα ο Νικηφόρος ήταν γνωστός για τα πεπόνια του, τα γλυκύτερα και νοστιμότερα της χώρας. Αυτά τα πεπόνια έτρωγε ο Ιμπραήμ κι έγινε μέγας και τραννός μου έλεγε χαριτολογώντας η γιαγιά. Βέβαια πια δεν νομίζω ότι καλλιεργεί κανείς την παλιά ποικιλία. Πιθανόν να έχουν διασωθεί τίποτα σπόροι στην τράπεζα του Πελίτι.
Στην πόλη της Δράμας, έχει ανακαινιστεί το Σαντιρβάν Τζαμί (δεν νομίζω ότι ήταν επισκέψιμο το 2014) και ίσως φέτος συγιριστεί επιτέλους και το Αράπ Τζαμί. Για να μείνουμε στο θέμα, η Δράμα διαθέτει και μουσείο τρένων που το διαχειρίζεται ο σύλλογος «Ήφαιστος». Βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Χαίρετε,
Το τρένο είναι το αγαπημένο μου μέσο. Έχω ταξιδέψει με τρένο και στην Ελλάδα παλιά: Πειραιάς – Πύργος 8 ώρες,. Άλλη φορά στο ίδιο δρομολόγιο να είναι σε προηγούμενο η μάνα μου που είχε έρθει το πρωί με το βαπόρι και δεν ήθελε να με περιμένει που είχα δουλειές και τράκαρε το τρένο τους με νταλίκα κι εγώ τόμαθα όταν ήμουν στο δικό μου τρένο. https://gevseis.blogspot.com/2017/09/tyxh.html
Διδυμότειχο – Αθήνα από 12 το μεσημέρι μέχρι την επόμενη στις 6 και κάτι. Αλλά σ’ αυτό έπαιρνα και κρεβάτι μετά τη Σαλονίκη.
Άλλη φορά να προσπαθώ να κλείσω τηλεφωνικά από Γερμανία για κρεβάτια και αυτοκίνητο και να με παραπέμπουν σε 5ψήφιο που από το εξωτερικό δεν παίζει μέχρι που κάποιος υπάλληλος με λυπήθηκε και τάκλεισε στ’ όνομά του.
Αλλά το πιο πολύ με τα τρένα το είχα στη Γερμανία: τον πρώτο χρόνο έκανα πάνω από 3.000 χιλιόμετρα τη βδομάδα. Τον δεύτερο έπεσα στα δυόμισι ενώ τον τρίτο ένα τίποτα. Μόλις 250 (προφανώς το αντίστοιχο του προαστιακού S-Bahn δεν μετράει).
Κι αυτά σε τακτική βάση. Γιατί υπήρχαν και τα εξτραδάκια. Βόλτες με το τρένο στα πέριξ. Κι ένα Σάββατο Μόναχο – Κολονία μονοήμερο! Άλλη φορά έκανα Μόναχο – Στουτγάρδη – Μόναχο – Αμβούργο (εννοείταιτην ίδια μέρα). Πάντως, οι τιμές στα εισιτήρια είναι σχετικές. υπάρχουν διάφορες εκπτώσεις. Άλλες όταν τα κλείνεις νωρίς (κάτι σαν τ’ αεροπλάνα) άλλες για ομαδικά και πάει λέγοντας.
Ιστορίες με τρένα από την εποχή εκείνη έχω γράψει κάμποσες: http://gmallos.blogspot.com/search/label/%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%B1
Theo said
Καλημἐρα,
Τα τρένα (στην Ελλάδα τουλάχιστον) έχουν κάτι το ρομαντικό που δεν το βρίσκεις στο αεροπλάνο, το λεωφορείο ή το ΙΧ. Ταξιδεύεις με μια σχετική άνεση, συζητάς με τους «γείτονές» σου, απολαμβάνεις τη διαδρομή. (Τα απίθανα ταξίδια με τρένο με τον Φιλίπ Γκουγκλέρ είναι ίσως η καλύτερη τηλεοπτική σειρά που έχω παρακολουθήσει. Ο ταξιδευτής αυτός έχει μιαν τεράστια άνεση να επικοινωνεί με ένα σωρό διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς και να μας παρουσιάζει την ουσία της κάθε κοινωνίας όχι την τουριστική επιφάνεια και τις αντίστοιχες ατραξιόν της χώρας της. Και μας δείχνει πόσο και γιατί αυτό το ωραίο μέσο μεταφοράς απαξιώνεται στις τριτοκοσμικές χώρες προς όφελος διαφόρων συμφερόντων. Κι εδώ, μοιραία καταλαβαίνει κανείς πως κι η Ελλάδα σιδηροδρομικά ανήκει στον Τρίτο Κόσμο 😦 )
Φοιτητής, έπαιρνα αρκετές φορές το τρένο από Θεσσαλονίκη για Έδεσσα και αντίστροφα, αν και το ΚΤΕΛ ήταν συντομότερο. Άλλες φορές με συνωστισμό, κι άλλες απολαμβάνοντας τα τοπία της Κεντρικής Μακεδονίας, σχεδόν μόνος στο κουπέ ή το βαγόνι, χωρίς το άγχος του χρόνου και χωρίς την ανυπόφορη τσιγαρίλα ή τα καψουροτράγουδα του ΚΤΕΛ. Περνούσαμε από Σίνδο, Άδενδρο, Πλατύ, Κουλούρα, Ξεχασμένη, Βέροια, Νάουσα, Πετριά, Σκύδρα… ανάμεσα στις ανθισμένες ροδακινιές, μηλιές και αχλαδιές την άνοιξη, με την ευωδιά τους να μας τη στέλνει το ελαφρό αεράκι και να μας κατακυριεύει. Κι ο κόσμος ήταν πιο ανοιχτός και οικείος.
Κάποτε το τρένο πήγαινε μέχρι Κοζάνη, τώρα ὀχι. Κάποτε συνέφερε να πάρεις το τρένο από Έδεσσα για Φλώρινα, όταν είχε πάγο και χιόνια στη διαδρομή. Τώρα έχει μόνο δυο φορές τη μέρα, κι οι ενδιάμεσοι σταθμοί έχουν κλείσει σχεδόν όλοι, όπως και στη διαδρομή για το Πλατύ.
Μένουν τα κτήρια των σταθμών, μάρτυρες μιας άλλης εποχής και σχεδόν αδάμαστα από τον χρόνο. Ο σταθμός της Έδεσσας χτίστηκε το 1894, κι ένα συγγενής που έφυγε δεκατριάχρονος από την πόλη επί Τουρκοκρατίας για τον Καναδά, τον θυμάμαι τη δεκαετία του ’70 να μας λέει πως όλη η πόλη είχε αλλάξει, εκτός από τον σταθμό. (Σ’ αυτόν τον σταθμό κατέβηκαν στις 18.10.1912 τρεις Έλληνες φαντάροι από τη Σκύδρα και δέχτηκαν την παράδοσή της από τους οθωμανικές αρχές.)
Αμέτρητα βιβλία περιγράφουν ταξίδια με τρένο, έχω διαβάσει πολλά, αλλά θυμάμαι ελάχιστα και δεν προκάνω να ψάξω τώρα. Ας μνημονεύσω μόνο τον αγαπημένο Γιώργο Ιωάννου που αναπολεί τον σιδηροδρομικό πατέρα του και τα ταξίδια του με τα τρένα. Θυμάμαι και το Παταγωνία Εξπρές του άλλου αγαπημένου, του Σεπούλβεδα, αλλά λίγο αναφέρεται στο τρένο.
Από ταινίες, νομίζω πως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών είναι το αριστούργημα του Κουροσάβα Dodes’ka-den, για ένα παιδί ΑΜΕΑ, σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του Τόκιο, που του αρέσει να παίζει το τρένο.
Το Ντεκοβίλ οι Γάλλοι το εγκατέστησαν στην Κεντρική μάλλον, παρά στη Δυτική Μακεδονία. Έχουμε συζητήσει εδώ και για το τρένο του Σαρακλή (https://sarantakos.wordpress.com/2019/09/10/1942/) και γι’ αυτό της Καρατζόβας (https://sarantakos.wordpress.com/2020/07/14/francais-2/)
Γεράσιμος said
Σάς ευχαριστώ πολύ (113)! Μόλις διάβασα τον «Λοχία» που μου υποδείξατε και τον βρήκα εξαιρετικό. Ανυπομονώ να διαβάσω και τον «Όσιο Χαράλαμπο». Αλήθεια, γιατί δεν τα ανεβάζετε κάποια μέρα λογοτεχνίας στο ιστολόγιο; Εκτός κι αν τα έχετε αποκηρύξει ως νεανικά πρωτόλεια, που το αποκλείω.
ΣΠ said
Στο διήγημα πώς σου ξέφυγε το «γλύψιμο»;
Γιάννης Μαλλιαρός said
Για την ακρίβεια των γερμανικών τρένων έχω (φυσικά) ειδική αναφορά: https://gmallos.blogspot.com/2010/01/blog-post_5636.html Οι Γερμανοί ζηλεύουν τα ελβετικά τρένα.
Μουσείο τρένων υπάρχει και στην Καλαμάτα (πάρκο με ατμομηχανές και βαγόνια κλπ). Φωτογραφία, πιο βράδυ!
Πάνος με πεζά said
Δεν είναι ελληνικό λεξιλογικό, αλλά φυσικά υπάρχει η γνωστή γαλλική έκφραση «en train de…», που σημαίνει «σε διαδικασία να», αλλά λεγόμενο με πολύ λιγότερη επισημότητα : J’ etais en train de partir = έφευγα !
Μαρία said
Όλο το βίντεο εδώ https://www.lifo.gr/now/greece/proin-stathmarhis-boloy-i-tiledioikisi-stin-larisa-stamatise-prin-3-4-hronia-logo
Theo said
Ξέχασα να μνημονεύσω και το Ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη του φίλου Αλέξανδρου Κοσματόπουλου, όπου ο αφηγητής (ο ίδιος ο συγγραφέας δηλαδή) ταξιδεύει με τρένο από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη, συναντά ανθρώπους στη διαδρομή και διηγείται τις ιστορίες τους (που είναι αληθινές).
ΣΠ said
11
Το τραγούδι δεν έχει σχέση με την ταινία, που είχε τίτλο High noon. Είναι μετάφραση αυτού του τραγουδιού folk.
ΣΠ said
Theo said
@88:
Ωραία η νοσταλγική σου ανάρτηση, Δύτη μου 🙂
loukretia50 said
Μια ακόμα διαδρομή, που μόνο λυκόπουλα μπορεί να θυμούνται
Ποιος Μπάστερ Κήτον…
και ένα πιο πρόσφατο τραγούδι
Χαρούλα said
Phrasaortes Σχεδόν τίποτα δεν ήξερα από ότι αναφέρεις!
Σ´ευχαριστώ λοιπόν πολύ, γείτονα!
#96β Νικοκύρη. Βασισμένο σε γεγονός.
(από χθες…
Χαρούλα said
2 Μαρτίου, 2023 στις 15:10
Και υπάρχουν ηρωϊκές προσπάθειες όπως με την case CSX 8888,
και γίνονται ταινίες: Unstoppable.
Μόνο που για μας είναι Hollywood και popcorn😤😠)
#127 Theo δεν ήξερα το βιβλίο. Θα το ψάξω.
ΣΠ said
Από το Λεξικό Μπαμπινιώτη.
σεμέν-ντε-φερ (το) {άκλ.} χαρτοπαίγνιο που παίζεται μέχρι και με δώδεκα παίκτες, σκοπός τού οποίου είναι να σχηματιστεί με δύο ή τρία χαρτιά αριθμός που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο εννέα.
[ETYM. < γαλλ. chemin de fer «σιδηρόδρομος», λόγω τού γρήγορου ρυθμού
που έχει το συγκεκριμένο είδος χαρτοπαιγνίου].
sarant said
119 Μακάρι να έρθω ξανά, να τα πούμε κιόλας 🙂
120-121 Ωραία σχόλια!
122 Να το έχω στο νου μου
123 Ήμουν μικρός τότε 🙂
129 Ωραία ταινία κι αυτή!
ΣΠ said
Μαρία said
121
Έχω κάνει καλοκαίρι και τη διαδρομή Χαλκίδα-Έδεσσα με δυο ανταποκρίσεις, στην Οινόη και στο Πλατύ, απ’ τη μεγάλη αδερφή της γιαγιάς μου στη μικρή. Ο σταθμός της Έδεσσας είχε θυμάμαι ένα πολύ καλό υπαίθριο καφενείο, όπου πηγαίναμε κάποια βράδια.
Αλλά, Τεό, όταν το χρησιμοποιείς για να πας στη δουλειά δεν είναι καθόλου ρομαντικό. Έχω κατεβεί στο Γιδά και πλήρωσα τα μαλλιά της κεφαλής μου σε ταξί, για να είμαι στην ώρα μου στο σχολείο. Υπήρχαν συνάδερφοι που δούλευαν στο Πλατύ και στο Γιδά που πηγαινοέρχονταν καθημερινά κι όχι όπως εγώ μια φορά τη βδομάδα. Παρά τις διαμαρτυρίες μας στον ΟΣΕ προκοπή δεν είδαμε.
Pedis said
Αυτή η προϋπόθεση έχει χαθεί προ πολλού καθώς σε σύνολο 2.100 οργανικών θέσεων, σήμερα καλύπτονται οι 750 ενώ στο κομβικό σταθμαρχείο Λάρισας λειτουργούσαν κάποτε ταυτόχρονα δύο έμπειροι σταθμάρχες που μπορούσαν ο ένας να προλαμβάνει τα λάθη του άλλου.
—
https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/380563_o-syriza-eihe-sebastei-ohi-tha-eihame-dimosio-ki-asfali-sidirodromo
Σταθερά υπέρ δημόσιων, ενιαίων δικτύων σιδηροδρόμων, ηλεκτρικής ενέργειας και, βέβαια, ύδρευσης δηλώνει το ΜέΡΑ25 σε νέα ανακοίνωσή του για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. […]
Όπως αναφέρει, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αντέταξε το το 2015 εναλλακτικό σχέδιο που είχε δυο παράλληλους στόχους: «(1) Μεγάλες επενδύσεις και εισαγωγή τεχνογνωσίας, ώστε να αναπτυχθεί ένας ασφαλής, υπερσύγχρονος σιδηρόδρομος. (2) Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα ενός ενιαίου σιδηροδρομικού συστήματος.
[…]
Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, αυτό το μοντέλο απαντούσε στην τροϊκανική ιδιωτικοποίηση, η οποία τελικά πέρασε μετά την παραίτησή του. «Όλα τα άλλα, περί πρόθεσης δήθεν «να χαριστεί ο ΟΣΕ για 1 ευρώ», εντάσσονται στη γνωστή επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα του μόνου Υπουργού Οικονομικών που είπε ΟΧΙ στην τρόικα»
(τουιτίσματα του 2019 για δήλωση του Βαρουφάκη το 2015)
Costas Papathanasiou said
Υπάρχει λοιπόν και η ταινία “Ο άνθρωπος του τραίνου” (1958) του Ντίνου Δημόπουλου σε σενάριο Γιάννη Μαρή
Και “Το τραίνο των 12” από ‘Τα χειρόγραφα του φθινοπώρου’ του Τάσου Λειβαδίτη:
“Καμιά φορά το σφύριγμα ενός τραίνου μες στη νύχτα έχει κάτι
απ’ την αιώνια αναχώρηση ‒
ω μη μιλάτε‒ ίσως να μην ξημερώσει πια.”
….Και (όντως) πολλά τα τραγούδια για τρένα που φεύγουν και έρχονται:
https://www.youtube.com/watch?v=GUfEsMBCZWE Metro Station – Runaway Train
https://www.youtube.com/watch?v=Mslzvrhrqpw Ορφέας Περίδης – Τρέχα Τρένο Φορτωμένο
https://www.youtube.com/watch?v=aR5em8-v6Qg Χρήστος Θηβαίος – Μυστήριο Τραίνο
https://www.youtube.com/watch?v=gvMFw_TkzgM Shocking Blue – Never Marry A Railroad Man
Ο τελευταίος μου σταθμός η συντροφιά σου/ Το τελευταίο καρδιοχτύπι η ματιά σου
Δεν θέλω τραίνα και σταθμούς να ξαναλλάξω/ Εδώ μ’ αρέσει και θα μείνω και θ’ αράξω
https://www.youtube.com/watch?v=OWXuMcRvVp Ο τελευταίος μου σταθμός _ Μαρινέλλα
https://www.youtube.com/watch?v=wD9D0ALN0es Τελευταίος Σταθμός – Διάφανα Κρίνα (διασκευή Ηλίας Μαυροσκούφης)
https://www.youtube.com/watch?v=aZ-aWOyGm60 Σαβίνα Γιαννάτου ~ Το βράδυ
…τ’ ανοιχτὰ παραθύρια που ανασαίνουν την ώρα,/ η αδειανὴ κάμαρά μου,
ένα τραίνο που θα’ρχεται απὸ μια άγνωστη χώρα,/τα χαμένα όνειρά μου…
Costas Papathanasiou said
…Έφυγε ένα k απ’ το τρενο της Μαρινέλας
https://www.youtube.com/watch?v=OWXuMcRvVpk Ο τελευταίος μου σταθμός _ Μαρινέλλα
Πάνος με πεζά said
Στο χωριό Άγρας, πλησίον Νάουσας, δίπλα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, υπήρχε στις αρχές του 2000 ένας τύπος που είχε ταβερνείο με πέστροφες, αλλά και άλλα ωραία εδέσματα. Το ταβερνείο επιβιώνει ακόμα, με το όνομα ακριβώς «Σταθμός ‘Αγρα».
Χαρούλα said
Την Βίσση κανείς;;; Ή δεν το πρόσεξα
Πάνος με πεζά said
Εδώ : https://www.google.com/maps/@40.8094931,21.9808134,3a,42.2y,359.95h,82.96t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXUKGLNc-R6M_TYre4rGPFg!2e0!7i13312!8i6656
Theo said
@136:
Κι εγώ το θυμάμαι καφενείο αλλά την τελευταία φορά που πήγαμε εκεί βράδυ ήταν εστιατόριο κι ήταν γεμάτο.
Άλλες οι εμπειρίες ενός φοιτητή που παίρνει το τρένο κι άλλες ενός που με αυτό θέλει να βρίσκεται στη δουλειά του, στην ώρα του. Πώς να το κάνουμε 🙂
Theo said
@143α:
Πρέπει να ήταν πριν από έξι εφτά χρόνια, με τρεις συμμαθητές από το δημοτικό κι έναν από το γυμνάσιο, που τον χάσαμε τον φοβερό (για την Έδεσσα) Δεκέμβρη του 2020.
Theo said
@140, 142:
Φάγαμε πέστροφες εκεί τον περασμένο Ιούνιο, το ταβερνείο ήταν γεμάτο, ο σταθμός κλειστός και το ιντερσίτι πέρασε, χωρίς στάση φυσικά.
Missing Ink said
Δεν ξέρω αν το λίνκαρε κανένας τόσες μέρες. Βέβαια, η επιθυμία σου σήμερα είναι να ξεχαστούμε, Νικοκύρη. Σόρι…
Μαρία said
140
Πλησίον Έδεσσας 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το τρένο των 9:10
Είν’ η ώρα που περνά
το τραίνο των εννιά
και δέκα
σ’ ένα βαγόνι μια γυναίκα
προς το παράθυρο γυρνάει.
Θαμπό το τζάμι απ’ τα χνώτα
και βιαστικά το καθαρίζει
καθώς η μηχανή σφυρίζει
και χαμηλώνουμε τα φώτα.
Και βλέπει μέσα στο σκοτάδι
ένα σπιτάκι φωτισμένο
και της μορφής της το μαγνάδι.
Το σπίτι τρέχει ή το τραίνο
ή μήπως έτρεχε το βράδυ
προς το δικό της πεπρωμένο.
Μιχάλης Γκανάς/Δημήτρης Παπαδημητρίου/ Ελευθερία Αρβανιτάκη
Νύχτα στο παράθυρο του τρένου, η ιδιαίτερη Ταμίλα Κουλίεβα «Η ζωή που δεν έζησα»-Μέγκα 1998.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Και ένα από τα άσματα των ασμάτων των σταθμών
Το παλιό ρολόι του μικρού σταθμού
(ή το μικρό ρολόι του παλιού σταθμού;)
eran said
Ο Ζηλιασκόπουλος μέλος της επιτροπής Ανεξάρτητων (!) Εμπειρογνωμόνων, με εντολή Γεραπετρίτη.
Δεν τους νοιάζει πόσο προκαλούν. Το μόνο που τους νοιάζει, όπως και με τις υποκλοπές, είναι να εξαφανίσουν όσα στοιχεία θα μπορούσαν να στείλουν αρκετούς στη φυλακή.
aerosol said
Τραγούδια, φωτογραφίες και ιστορίες μέσα από την καρδιά. Τα σημερινά σχόλια είχαν τελείως άλλη γεύση από την συνήθη.
Theo said
@140, 147:
Ναι, 6-7 χλμ. από την Έδεσσα, ο πρώτος (πάλαι ποτέ) σταθμός προς Φλώρινα, Αμύνταιο, Κοζάνη.
Παναγιώτης K. said
7. Πόσο δίκιο έχεις!
91. Υπάρχει λοιπόν και αυτή η εκδοχή στη γραφή. Εικοσιέξι σελίδες συνεχόμενες χωρίς τελεία! Ενδιαφέρουσα γραφή.
126. Γιατί γίνεσαι…καθηγητής με ένα μήνα εκπαίδευση; Και τι εκπαίδευση! Για να δικαιολογηθούν οι αμοιβές των εκπαιδευτών οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μας έλεγαν την εισαγωγή των βιβλίων τους.
Spiridione said
126
https://mobile.twitter.com/o_salepis/status/1631599679057035265
117.
Αναφέρθηκε και χθες για το ατύχημα. Εδώ υπάρχει ολόκληρο το ντοκιμαντέρ:
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
151 Έτσι ακριβώς
138 Είδες πόσα τραγούδια υπάρχουν, παρόλο που «δεν έχουμε τρένα»
Παναγιώτης Κ. said
Μου έστειλε μέιλ φίλος από τη Ν.Υόρκη όπου μου έγραφε για τη θλίψη του από το γεγονός και πως μερικά ρακιά για να καλμάρει τον πόνο του. (Έχει καζάνι και βγάζει ο ίδιος ρακί στο υπόγειο του σπιτιού του).
Φέρνεις αποτέλεσμα με το ποτό; Φέρνεις και…παραφέρνεις!
Μαρία said
154
Είδα χτες ένα μέρος στη μεταμεσονύχτια επανάληψη του στούντιο 4 και ακολούθησε ο σχολιασμός απ’ τον πρόεδρο φίλων του σιδηρόδρομου.
Theo said
@153β:
Όχι κι εικοσιέξι σελίδες 🙂
Το γουστάρω το στιλ του ΓΤ και το ‘χω δηλώσει εδώ.
Μαρία said
157
Μετά το 15:50 ακούστε τι λέει για τον μηχανοδηγό που ήταν και φίλος του.
Costas Papathanasiou said
Λοιπά σχετικά ποιήματα:
“Αμαξοστοιχία «Ευρώπη» “ (του Σπύρου Αστερίου)
Είναι παλιού καιρού τα ξεχασμένα σημάδια;/ Είναι γεγονότα θαμπά /
περασμένων εποχών που ξανάρθανε;/Μια ιστορία γράφεται, ίσως, /
απ’ της δίκαιης οργής το ξεχείλισμα.//
Η αμαξοστοιχία κινείται με τρόπο/ που δηλώνει μια πορεία αβέβαιη./
Κι ο οδηγός πεισματικά αγνοεί/πως η Μοίρα στο τέλος θα πει/
το ίδιο τραγούδι για όλους…
‘Οι παρομοιώσεις’ (της Τασούλας Καραγεωργίου )
Με λίγη φαντασία / Τα ταίριασα όλα μια χαρά://
πώς είναι οι γραμμές Αχέροντας / πώς ο συρμός δεν είναι παρά η λέμβος
πώς τα εισιτήρια υποκαθιστούν τα κέρματα / στο στόμα των νεκρών
κι ακόμα ότι ο οδηγός / είν` ο ψυχοπομπός.//
Εδώ θα σταματήσω την παραβολή/-ηχούν ήδη τα σχόλια «τι απαισιοδοξία»//
(με τα ποτάμια πάντοτε κι ας είναι σκοτεινά/
ποτέ μ`αυτούς που γενικώς μισούν τις παρομοιώσεις)
‘Η δόξα της επανάληψης’ (του Νικόλα Σεβαστάκη)
Και του χρόνου, είπε η γυναίκα
έχοντας ήσυχη τη συνείδησή της που όλα θα ξανασυμβούν
Ο ήχος της καμπάνας, το ringtone του κινητού
η αμαξοστοιχία στο Πλατύ Ημαθίας και ο πέτρινος σταθμός
Και του χρόνου, είπε ξανά, το χαροκαμένο στόμα της
με τη βεβαιότητα πως όλα θα επανέλθουν ανέπαφα
για τη Δευτέρα Παρουσία
Αυτή η γυναίκα που έκοβε αργά-αργά το μήλο σαν να κεντούσε τον αέρα
με κρυφές προσδοκίες
είχε την επανάληψη στο αίμα της
όπως άλλοι έχουν την προδοσία ή τους έρωτες.
‘ΣΥΡΜΟΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ’ (του Νικόλα Λεβέντη)
Περνούσες ανάμεσά μας,/ικέτευες για λίγα λεπτά του ευρώ./Δήλωσες πως είχες οικογένεια,/
έμενες στο δρόμο, ανησυχούσες/ για το μέλλον των θυγατέρων σου.//
Οι επιβάτες του συρμού είχαν συνηθίσει/ το θέαμα. Ψιθύριζαν/
ότι εσύ φταις για την κατάντια σου./ Με αδιάφορα βλέμματα σε πλήρωναν.//
Τα λίγα χρήματα που συγκέντρωσες/ τα κρατούσες σφιχτά στο χέρι,/
να αγοράσεις λίγο ψωμί, λίγο νερό,/ λίγο δρόμο ακόμη.//
Όλοι τους ανησυχούσαν/ μην τυχόν οδηγηθούν στη ζωή αυτή,/
μην τυχόν κάποιο χαρτόκουτο-στέγη/ στερήσει τη σημαντικότητά τους.
Και η πανωραία “Ξανθή κόμη” του Θανάση Γαλανάκη(ευκόλως προσαρμόσιμη στα καθ’ ημάς με κατάλληλη αλλαγή στον 6ο στίχο και στο κυριώνυμο του 9ου):
“Σ ὲ τραῖνο ἀκυβέρνητο ζητοῦν
νὰ βροῦνε ποιός θὰ πιάσει τὸ τιμόνι,
ἐνῶ ἀποσβολωμένοι ὅλοι κοιτοῦν
τῆς νήσου τὸ ἐξόδιο κανόνι.
Κοστοῦμι σιδηρὸ φτιάχνουν στὸ ἀμόνι
μίας Ἀγγλίας τέλειας παρακόρης,
ποὺ μοιάζει μὲ σαράβαλο καμιόνι.
Γι’ αὐτὸ πολλά σου τὰ ἔτη, Τζῶνσον Μπόρις!(…)”
(βλ. https://neoplanodion.gr/2019/12/23/%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b7/ )
Παναγιώτης K. said
156, 158. Φτου μου! 26 γραμμές. 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Σιδηρόδρομος
Είδα ένα φίδι κάτω στον κάμπο
σαν δέκα έλατα τρανό
κι από το στόμα του γριά μπάμπω
έβγανε φλόγες και καπνό.
Κι άιντε να το παραβγείς
μπάμπω μ’ στον ποδαρόδρομο
κι είχε ένα όνομα να δεις,
το λέγαν σιδηρόδρομο.
Έκανα μπάμπω μ’ το σταυρό μου
σαν είδα τέτοιο παγανό
και κόσεψα το γάιδαρό μου
μακριά τ’ να φύγω στο βουνό.
Κι άιντε να το παραβγείς
μπάμπω μ’ στον ποδαρόδρομο
κι είχε ένα όνομα να δεις,
το λέγαν σιδηρόδρομο.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
0.
Και «Οι σιδηροδρομίτες». Δυνατό διήγημα του Στέφανου Δάφνη, με την τραγική προδομένη Βασίλω, που εκτελεί κατ’ ανάγκην χρέη φύλακα-κλειδούχου σιδηροδρομικής γραμμής! (Ίσως θα άξιζε δημοσίευση, Νικοκύρη…)
===+===
«δρόμοι σιδήρινοι» : 7 Ιουλίου 1833, ΗΛΙΟΣ Εφημερίς.
69
!!!
91.
!!! (διαφορετικής χροιάς, βέβαια)
gpointofview said
# 128
Δεν εννοούσα πως έχουν σχέση, για να βγει μια καλή παρουσίαση το έγραψα.
Οχι πως με πολυνοιάζει, δεν έχω τέτοια κωλήματα, άντως εγώ θυμάμαι σίγουρα -γιατί τότε ακουγα πολύ ραδιόφωνο- πως πρώτα άκουσα το τραγούδι στα γαλλικά και πολύ αργότερα στα αγγλικά. Βλέπω πως το γαλλικό είναι του 62, το 62 «δεν υπήρχε» Μπαέζ στο ελληνικό ραδιόφωνο και γενικά προτιμώ την γαλλική εκδοχή
sarant said
163 Ωραίο εύρημα. Δεν το ξέρω το διήγημα, υπάρχει κάπου;
Παναγιώτης Κ. said
Νικοκύρη, έστειλα δυο φορές ένα σχόλιο και λέει, «περιμένει έγκριση». Τι φταίει;
Λάμπας said
Το μικρό Σουκρή τον θυμήθηκε κανείς;
Χαρούλα said
Σιδηρόδρομος και Εθνική Αντίσταση
(στην μνήμη αυτών που στην Φθιώτιδα, βοηθούσαν την αντίσταση, δουλεύοντας στα τρένα)
https://ethniki-antistasi-dse.gr/Gorgopotamos-OSE.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Φασμπίντερ και ξερό ψωμί

Παναγιώτης Κ. said
1984.Με επισκέφθηκε στη Θεσσαλονίκη από τα Γιάννενα ο πατέρας μου. Είχε στο πρόγραμμα να κατηφορίσει μετά προς την Αθήνα στην αδελφή μου.
Τον παρότρυνα να επιλέξει το τρένο αφού δεν είχε ξαναμπεί σε τρένο στη ζωή του.
Επιχειρηματολόγησα στον οικοδόμο πατέρα μου μιλώντας για τους ωραίους πετρόκτιστους με πελεκητή πέτρα σιδηροδρομικούς σταθμούς που άξιζε να τους δει. Έτσι του είχα πει.
Τον πήρα στης αδερφής μου τηλέφωνο αργά το βράδυ. Άκουσα την αγανάκτησή του από το ταξίδι. Δύο μηχανές αλλάξανε για να μπορέσουν τελικώς να φτάσουν στον προορισμό τους.
Δεν ξεχνώ εκείνη την μικρή περιπέτεια του πατέρα μου. Είναι για μένα ένα μικρό αγκάθι. Οι καλές μου προθέσεις -να έχει την εμπειρία του τρένου- δεν του βγήκαν σε καλό!
Τα χρόνια πέρασαν και το μόνο τρένο που χρησιμοποιώ είναι αυτό από την Κηφισιά έως την Νερατζιώτισσα και από εκεί στο Ελ. Βενιζέλος και αντιστρόφως.
Ο θαυμασμός μου για τους διαφόρους σιδηροδρομικούς σταθμούς παρέμεινε αν και προστέθηκε κάποια λύπη διότι σε πολλές περιπτώσεις η εγκατάλειψη στη φθορά, είναι εμφανής.
Όμως τι να γίνει; Αυτές είναι οι… αισθητικές ευαισθησίες των υπουργών μας και των διαφόρων υπευθύνων και αυτό, είναι διαχρονικό χαρακτηριστικό!
Άγις Αγύρτης said
Στην ταινία «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» θαρρώ πως ο κόμβος λεγόταν Θυμαριά, όχι Πλατανιά.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
165.
Υπάρχει στην Ανέμη, Χρόνος Γ. Φύλλο 6 (Ιούνης 1940)
https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/f/4/a/metadata-mdi94rfe2aj58okrgpbpj53qa3_1303898984.tkl
sarant said
166 –> 170 Δεν ξέρω γιατί σε τσάκωσε
167 Για λέγε
169 Έχει παιχτεί αυτή η ταινία στην Ελλάδα; Κάποτε θα τη σχολιάσω.
171 Πολύ σωστά, το διόρθωσα.
sarant said
172 Οκ, θα το δω
Stazybο Hοrn said
25: Η Κοιλάδα του Νέστου, όχι το δέλτα. Ή αλλιώς τα Τέμπη του Νέστου.
Stazybο Hοrn said
Και για όσους ζήσαμε σε μικρά μέρη με σταθμό τραίνου, ασφαλώς στη νοσταλγία και ο μπουφές του σταθμού.
dimosioshoros said
Είπαμε τίποτα για το ελληνικό νουάρ «Η Πηνελόπη των Τρένων» της Μαρλένας Πολιτοπούλου. (Μόλις το βρήκα στο σπίτι μου, κάποιος θα το έχει διαβάσει. Όχι εγώ.) Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2015.
Μαρία said
167
Που στο σχολικό βιβλίο διδασκόταν λογοκριμένος. Είχε αφαιρεθεί η παράγραφος με τα αίματα. Θεωρήθηκε μακάβρια.
176
Απ’ το δικό μας σταθμό που δεν ήταν μέσα στην πόλη, ώστε να επισκέπτομαι το μπουφέ, θυμάμαι τις αφίσες απ’ την αντιφυματική καμπάνια και τα παϊτόνια.
Μαρία said
Το είδα και στην ΕΡΤ3.
gpointofview said
Ενα ιστορικό ντοκουμέντο …
Λάμπας said
173. Τι παραπάνω να πω; Για τρένα μιλάμε, και με αφορμή ένα δυστύχημα. Βλέπω μάλιστα ότι υπάρχει και στο sarantakos.com. Βάλ’ το την Κυριακή.
Πέπε said
116
Ναι, τα πραγματικά ντόπια τραγούδια του Βώλακα είναι σλαβόφωνα. Ο Βώλακας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σουξέ στον χώρο της ανακάλυψης ανεξερεύνητων τοπικών παραδόσεων, κυρίως λόγω μιας ιδιαίτερης πολυφωνίας που έχουν εκεί, ιδιαίτερα γοητευτικής και -ως φαίνεται- καθαρά τοπικής. Δεν την ακούμε στη συγκεκριμένη εκτέλεση, αλλά πάντως κι αυτό το τραγούδι εκεί ανήκει. Αλλά παράλληλα και επειδή ανήκει σε μια ομάδα δραμινών χωριών που όλα μαζί ανεβαίνουν τελευταία στις προτιμήσεις του κοινού, των νεοπαραδοσιακών μουσικών, και των χορευτικών ομάδων, λόγω του επιβλητικού αρχέγονου ήχου της περιοχής, με τις πολλές λύρες μαζί, τους νταχαρέδες και τις γκάιντες. Σ’ όλα αυτά τα χωριά η ντόπια γλώσσα είναι κάποιο σλάβικο ιδίωμα (β/μακεδόνικα; βουλγάρικα; κάτι ενδιάμεσο; δεν έχω καταλάβει ακριβώς), η οποία ωστόσο απουσιάζει σχεδόν τελείως από ό,τι έχει ακουστεί ευρύτερα από τραγούδια. Αντιθέτως ακούγονται:
α) μεταφρασμένα, που πάντοτε κάνουν μπαμ με την ιδιόρρυθμη μετρική τους και με κάποια δυσπροσδιόριστη αλλά αισθητή γλωσσική αμηχανία
β) ελληνόφωνα δημοτικά που οι ντόπιοι τα έχουν ενσωματώσει ως δάνεια στην παράδοσή τους από άλλους πέριξ πληθυσμούς τα οποία, αντιθέτως, είναι σε ρέουσα γλώσσα και στα στάνταρ ελληνικά δημοτικά μέτρα (15σύλλαβα ιαμβικά κλπ.).
Μόνο τώρα τελευταία-τελευταία κάποια τραγούδια στην ντόπια γλώσσα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν. Επί πολλά χρόνια το μοναδικό που υπήρχε ν’ ακούσει κανείς, εκτός -υποθέτω- αν βρισκόταν επιτόπου, ήταν αυτότο βίντεο, μ’ ένα τραγούδι όπου μία στροφή τη λένε στο ορίτζιναλ και μία στη μετάφραση, εναλλάξ. Πριν από αυτό το βίντεο (που είναι 15ετίας), τίποτε απολύτως.
Πάντως δε θα έλεγα ότι το Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη είναι ο ίδιος σκοπός με το Γεφύρι της Δράμας. Μοιάζει βέβαια. Μοιάζει επίσης και με Τα νταούλια κρουν (Στέργιος πεισμάνεψε).
Κιγκέρι said
173γ: >>…Έχει παιχτεί αυτή η ταινία στην Ελλάδα;
Με τίτλο «Η γυναίκα του σταθμάρχη».
Μαρία said
181
Στα «κείμενα μαζί» δεν υπάρχει. Γιά δώσε λινκ.
sarant said
176 Είχα γράψει κάτι για τον σταθμό της Κομοτηνής, αλλά δεν το τελείωσα.
181 Καλά λες. Για την Κυριακή υπάρχει κάτι, αλλά θα το έχω στο νου μου.
182 Πεισμάνεψε;
183 Α, ευχαριστώ, δεν το ήξερα. Υπάρχει ένα μοτίβο, στη Γαλλία και στη Γερμανία, που δεν είναι κόσμιο να το αναφέρω τώρα, αλλά που υπονοεί ότι οι γυναίκες των σταθμαρχών είναι άπιστες.
sarant said
184 Εδώ, αποσπάσματα
https://www.sarantakos.com/liter/lountemis5.htm
Costas X said
Καλησπέρα, εξαιρετικά ενδιαφέρον το σημερινό άρθρο, και όχι λόγω επικαιρότητας. Μόλις κατάφερα να το διαβάσω, ενδελεχώς και μονορούφι.
Υ.Γ. Στη φράση «τη λέξη τη χρησιμοποιούμε και για μεταλλική ράβδοΣ», μάλλον υπάρχει ένα αδέσποτο σιγματάκι.
Καλό βράδυ σε όλους, με το δικό μου αγαπημένο εδώ και πολλές δεκαετίες τραγούδι περί τρένου…
Δύτης των νιπτήρων said
182 Τις είχα ακούσει τις πολυφωνικές κυρίες από το Βώλακα, κάπου γύρω στο ’95 ή ’96.
Και μάλιστα το έχω συνδέσει (πέρα από το ότι μία τους ήταν θεία μιας φίλης) με ένα αστείο γεγονός, είχαν έρθει να τραγουδήσουν στο Γκροτέσκ της Παύλου Μελά (όποιος Σαλονικιός το θυμάται), όπου με την παρέα μου πίναμε σταθερά κάτι μεγάλες βέλγικες μπίρες (Lucifer) με φελλό και σύρμα, στιλ σαμπάνια. Πάμε να ανοίξουμε τη μπίρα, αρχίζουν να τραγουδάν οι θειες, λέμε άστο μην κάνει φασαρία, την ανοίγουμε άμα τελειώσει το τραγούδι. Ακουμπά το μπουκάλι στο πάτωμα ο φίλος μου, πετάγεται ο φελλός με φόρα και χτυπά το ταβάνι με θόρυβο!
Τέτοια ρεζιλίκια κάναμε, την εποχή που ταξιδευαμε με τρένα…
Stazybο Hοrn said
Εδώ η Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.
Triant said
Όταν ήμουνα μικρός υπήρχαν δύο ταινίες, το «τραίνο» και το «εξπρές Φον Ράιαν» τα οποία είχα δει από δυό-τρεις φορές γιατί όποτε παιζόταν το ένα νόμιζα πως είχα δει το άλλο!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
173γ Ναι, παίχτηκε όπως είπε η Κίγκε, μετά το θάνατο του σκηνοθέτη (1982). Στις αίθουσες, σε αφιερώματα αλλά και στην τηλεόραση.
Μαρία said
186
Αλλού ήταν καταχωνιασμένο.
Τα κομμένα στο βιβλίο της Α γυμνασίου.
Μετά το Ααα!
… Ο «χαμάλης» έφυγε μακριά. Κι ένα άλλο τρένο έμπαινε στο σταθμό, με ματωμένες ρόδες… ματωμένες απ’ τα κρεατάκια ενός παιδιού, ενός δεκάχρονου τουρκόπουλου, που δεν ήταν πια τουρκόπουλο, δεν ήταν πια παιδί… παρά λίγο αίμα στις ρόδες ενός περαστικού τρένου.
και μετά το να ξεσχίζεται:
πάνω σε κάτι μαυριδερά λιωμένα κρεατάκια (τζιερίμ… τζιερίμ).
Στην 3η έκδοση όμως που έχω εγώ είναι Συνεφιάζει με 1 ν.
Μαρία said
185
Πεισμάνιψι =μιτάνιουσι.
Παναγιώτης K. said
«Εξπρές του μεσονυχτίου» είναι ο τίτλος της ταινίας που διαδραματίζεται σε τουρκική φυλακή για κάποιον δυτικό κρατούμενο για ναρκωτικά.
Έχουν πει ότι είναι η κατάλληλη ταινία για να την βλέπουν οι Έλληνες και να ανανεώνουν τον…φιλοτουρκισμό τους . 🙂
Κιγκέρι said
182: Πέπε,
Έχω υπόψη μου κι αυτά τα βιντεάκια από κάποια εκπομπή του Μελίκη, αλλά δεν μπορώ να βρω όλο το επεισόδιο. Στο δεύτερο, που είναι συνέχεια του πρώτου, όλο το Τσέρνο πίλε στην ντόπια γλώσσα, από την Κατερίνα Δεμίση.
sxoliastis2020 said
Από ταινίες θυμάμαι το Τρένο της μεγάλης φυγής (Runaway train)
Όντως ταινιάρα! Σε σενάριο του Κουροσάβα και σκηνοθεσία Κοντσαλόφσκι.
Τις «καλύτερες» με τρένο μπορείτε να δείτε εδώ:
https://www.theguardian.com/culture/2022/jun/23/20-best-films-set-on-trains-ranked
Όλες τις ταινίες με τρένο μπορείτε να δείτε εδώ:
https://www.trains.com/trn/railroads/history/trains-on-film/
miltos86 said
Δυστυχώς το θέμα με «καίει» καθώς μια παλιά συμμαθήτρια και φίλη της αδερφής μου βρίσκεται στη λίστα των αγνοουμένων, με τις όποιες ελπίδες να μην βρίσκεται ανάμεσα στα πτώματα που εξαϋλώθηκαν ή αποτεφρώθηκαν να λιγοστεύουν ώρα με την ώρα. Ένα μήνυμα της προς το κινητό της αδερφής μου ίσως αποδειχθεί το τελευταίο καταγεγραμμένο σημείο ζωής της.
Συνειδητά αποφεύγω και σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες να σχολιάσω για το ατύχημα. Θέλω όμως να πω κάποια πράγματα για θέματα που αφήνει ανοιχτά το σημερινό άρθρο, γιατί προσωπικά πιστεύω ότι απαντήσεις υπάρχουν.
miltos86 said
Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα «αξιοθαύμαστα» σιδηροδρομικά δίκτυα που αναφέρθηκαν αλλά κι αυτές που δεν αναφέρθηκαν, έχουν (ή έστω είχαν όταν κατασκεύασαν αυτές τις υποδομές) αποκέντρωση.
Με το σχεδόν 50% του πληθυσμού της χώρας, δεν είναι να απορεί κανείς που εδώ και πάνω από 5 δεκαετίες οι μόνες επενδύσεις σε σιδηροδρομικά δίκτυα της χώρας έγιναν για:
-Το μετρό της Αθήνας
-Πολυαριθμες επεκτάσεις του
-Προαστιακο της Αθήνας
-Τραμ της Αθήνας
-Τη γραμμή Πειραιά-Αθήνα
-Τη γραμμη Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Το μετρό Θεσσαλονίκης με μήκος βασικής γραμμής κάτω από 10 χλμ είχε αρχική ημερομηνία παράδοσης το 2012, 11 χρόνια μετά και παρά τις εγκληματικές ενέργειες στη διαχείριση των αρχαίων που έγιναν για επίσπευση (!!!) του έργου, ακόμα περιμένουμε. Μήπως πρέπει να θάψουμε τη γυναίκα του πρωτομάστορα σιγά σιγά που είπε κι ένας φίλος από Θεσσαλονίκη, ένας από τους πολλούς που μόνο με κυνισμό μπορούν να μιλήσουν πια για το θέμα.
Παναγιώτης Κ. said
Ένα ακόμα ερώτημα: Η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν «οικονομίες της αγοράς» όπως το ίδιο συμβαίνει και με την Ελλάδα. Γιατί όμως εκεί κάποια πράγματα λειτουργούν καλύτερα και σε μας όχι;
Η εύκολη απάντηση για την αιτία είναι τα…λαμόγια.
Όμως οι ανεπάρκειές μας σε διαφόρους τομείς είναι γενικευμένο πρόβλημα και δεν είναι αρκετή η μέσω λαμογίων, εξήγηση.
Η δική μου εξήγηση, αφού πρώτα αναγνωρίσω τις ευθύνες αυτών που εκάστοτε κυβερνούν, είναι πρώτα οι διάφοροι ιστορικοί εθισμοί (είχα πιστέψει ότι η…τουρκοκρατία πήρε τέλος αλλά…) και αμέσως μετά, ο χαρακτήρας της εκπαίδευσής μας σε όλες τις βαθμίδες και κυρίως στην δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια.
miltos86 said
@0 Δεν έχουμε τρένα επειδή προκρίναμε το αυτοκίνητο;
Το ξυράφι του Όκαμ θα μας οδηγούσε στην αντίθετη εξήγηση. Επειδή δεν αποκτήσαμε ποτέ τρένα (ή αλλά αξιόπιστα ΜΜΜ), αναγκαζόμαστε να κινούμαστε με αυτοκίνητα, να οδηγάμε και να βρίζουμε στη διαδρομή, να μπλέκουμε στην αναμενόμενη κίνηση και να μη βρίσκουμε να παρκάρουμε.
loukretia50 said
Eίχε κάτι μαγικό το ταξίδι με τραίνο…
Πάντα είχε κάτι μαγικό
Έστω στα παιδικά τα μάτια
Δεν είχαν νοιώσει ακόμα αποχωρισμό
Μόνο χαρά και προσμονή σ΄ένα σταθμό
πριν η ζωή κάνει τα όνειρα κομμάτια
Κι αυτή η αίσθηση – τόσο ξεχωριστή!
να αντικρίζεις το γκρεμό νηφάλια!
Νομίζεις προφυλάσσει η γραμμή
Είναι κομμάτι απ΄το τραίνο το κορμί
Και το βαγόνι σε κρατάει με ασφάλεια
Μια περιπέτεια η κάθε διαδρομή
Φίλοι κι οι άγνωστοι σ΄αταίριαστη παρέα
Πολλούς σταθμούς υπόσχεται η ζωή
Γέλια ανέμελα, να κλείνουν στη στιγμή
αιωνιότητα που κέρδισαν λαθραία
ΛΟΥ
Η σκάλα για τον ουρανό
να είναι άραγε χαρά ή πεπρωμένο?
Κανείς δεν το πιστεύει αληθινά
όταν τη νύχτα είν’ τα βαγόνια σκοτεινά
ότι μπορεί να ξεκινάει απ΄το τραίνο
sarant said
196 Α μπράβο, είναι και ο Στρατηγός (που είναι τρένο)
197 Ωχ
200 Σωστό κι αυτό, αλλά κάποτε είχαμε τρένα
miltos86 said
Επειδή αναφέρθηκαν ως ιδεατό παράδειγμα, έχω βιώσει σε τρένα της Γερμανίας καταστάσεις που μόνο σε ντοκιμαντέρ για την Ινδία βλέπει κανείς. Με το αδιαχώρητο να αποκτάει νέα έννοια ως λέξη, και τις καθυστερήσεις να μετρώνται μόνο σε ώρες, ενώ το προσωπικό να φέρεται με αγένεια και έπαρση το λιγότερο.
Αλλά δεν είναι μομφή προς τη Γερμανία αυτό. Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα σιδηροδρομικά δίκτυα της κεντρικής/δυτικής Ευρώπης παραπαίουν,
miltos86 said
Τα δίκτυα παραπαίουν ενώ οι τιμές των εισιτηρίων ανεβαίνουν και η ποιότητα του προϊόντος πέφτει συνεχώς.
Και μακάρι να αφορούσε μόνο τα τρένα, προσωπικά αυτό νομίζω ότι είναι το μέλλον της Ευρώπης γενικότερα.
Πέπε said
195
Δεν ξέρω πού είναι το πλήρες επεισόδιο, αλλά το είχα δει. Αν θυμάμαι καλά, του πήρε κάποια προσπάθεια για να τους πείσει να τα πουν στα ντόπια, και δεν ήταν ολα τα τραγούδια της εκπομπής στα ντόπια, καναδυό μάλλον μόνο.
Αυτό ήταν ένα από εκείνα που είχα στον νου μου όταν έγραφα ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κανένα δείγμα. Το άλλο είναι διάφορες παλιές κασέτες από ηχογραφημένα γλέντια (θα τα έγραψαν οι παριστάμενοι υποθέτω), που αρχίζουν και εμφανίζονται στο ΥΤ.
sarant said
204 Nαι, οι υποδομές της Ευρώπης παρακμάζουν
Stazybο Hοrn said
Την αποψάρα μου την είχα συνοψίσει εδώ:
Γιάννης Μαλλιαρός said
Πέρασε η ώρα αλλά έταξα κάτι φωτογραφίες. Η πρώτη από εγκαταλειμμένο σταθμό. Ασπρόχωμα, έξ’ απ’ την Καλαμάτα. Ένας απ’ τους πολλούς.

Γιάννης Μαλλιαρός said
Και μια απ’ το πάρκο σιδηροδρόμων Καλαμάτας.

Μεσολόγγι – Αγρίνιο γράφει. Πως πήγαινε και Πάτρα, δεν τόξερα.
Πάνος με πεζά said
Έχετε δίκιο με τον Άγρα και την Έδεσσα… Μπερδεύτηκα γιατί τότε που πήγα, τα είχα γυρίσει όλα σε μια μεγάλη ημερήσια εκδρομή.
Επίσης δεν ξέρω αν βάλαμε αυτό το τεραγούδι, του γεννημένου σαν σήμερα Νίκου Μαμαγκάκη, και του Γιάννη Ρίτσου. Γράφτηκε (?) για το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 1972 στο Δοξαρά, λένε… https://www.youtube.com/watch?v=slNNScPgm1A
sarant said
Τελειώνει η μέρα και ξεπεράσαμε τα 200 σχόλια!
gpointofview said
# 201
Ειν΄ ένα τραίνο γρήγορο
σκίζει τη νύχτα τη βροχή
με τα φανάρια μάτια να δακρύζουν
ειν’ μιάς γυναίκας το κορμί
που το νοστάλγησαν πολύ
χέρια ανήμπορα ν’ αγγίζουν
κ.λ.π, κ.λ.π.
Νίκος Κ. said
Προσωπικά πιστεύω ότι η απαξίωση των τρένων ήταν εντελώς συνειδητή πολιτική επιλογή. Αθροίστε συμφέροντα:
– Ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες
– Eλληνικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων
– Εισαγωγείς καυσίμων και κυκλώματα διανομής (και λαθρεμπορίου)
– Διυλιστήρια
– Εταιρείες που εισπράτουν διόδια
– Αεροπορικές εταιρείες
– Κατασκευαστικές εταιρείες (για τους αυτοκινητόδρομους)
κλπ.
Λέτε να μην έβαλε κανείς από τους παραπάνω λιγουλάκι το χεράκι του;
Pedis said
# 213 – Από μόνοι τους αυτοί οι λόγοι φτάνουν για μια ικανοποιητική εξήγηση, δεδομένου ότι τα ίδια αυτά οικονομικά συμφέροντα δεν είναι μόνο πολύ ισχυρά αλλά κυρίαρχα και στη Δ. Ευρώπη;
ΓιώργοςΜ said
Μοι προκαλεί αλγεινήν κλπ η απουσία μέχρι τώρα του «σηματωρου» (ή «σηματοφύλακα» του Ντίκενς
Μαρία said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
193 Πεισμάνιψι =μιτάνιουσι.
όχι πείσμωσε;
…
Θέατρο Το τρένο στο Ρουφ
Υπερσιβηρικός
Yiannis KYRiakides said
Ιστορικη αναδρομη με ολες τες ημερομηνιες
https://ose.gr/
xar said
@213, 214 κτλ.
Για να προτιμήσει κάποιος το τρένο καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι δυνατότητες μετακίνησεις στο μέρος που θα πάει. Για παράδειγμα, άντε και πήραμε το τρένο να πάμε στον Βόλο / στην Κοζάνη / στη Δράμα. Μετά πώς θα μετακινηθούμε εκεί, ειδικά αν πάμε σε κανά χωριό; Δυστυχώς η μόνη πρακτική λύση είναι να νοικιάσουμε αυτοκίνητο ή να ξεπαραδιαστούμε στα ταξί. Οπότε καταλήγουμε να προτιμάμε την μετακίνηση με το αυτοκίνητο εξολοκλήρου, για λόγους τόσο ευκολίας όσο και κόστους.
Με άλλα λόγια, για να φτουρήσουν τα ΜΜΜ, πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο δίκτυο που μας επιτρέπει να μην είμαστε καθηλωμένοι / να μην ξεπαραδιαζόμαστε. Δυστυχώς αυτό ισχύει μόνο στην Αττική και εντός των μεγάλων πόλεων (σε κάποιο βαθμό).
Μαρία said
217
Όχι και κακώς το έγραψα με ει αντί πισμάνιψι. Τούρκικο είναι. https://tr.wikipedia.org/wiki/Pi%C5%9Fmanl%C4%B1k
Ενώ ετοιμάστηκαν όλοι για το γάμο του, αυτός το μετάνιωσε, ανέβηκε στο δέντρο κλπ
Alexis said
#201: Αυτό είναι το καλύτερο απ’ ό,τι έχεις γράψει ως τώρα!
Να ‘σαι καλά…
Νίκος Κ. said
214: Το πολιτικό σύστημα στη Δυτ. Ευρώπη λειτουργούσε διαφορετικά από το δικό μας, προτάσσοντας αρκετές φορές το «συλλογικό» συμφέρον. Ακόμη και πολλοί μεγαλοκαρχαρίες πρέπει να το αποδέχονται σε κάποιο βαθμό.
Να είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που είχαμε στην Ελλάδα την πλήρη αποτυχία και απαξίωση του τρένου, ο ΟΣΕ υπήρξε ένας από τους βασικούς μηχανισμούς δημιουργίας τεράστιων ελλειμμάτων και «παραγωγής» δημόσιου χρέους;
Κιγκέρι said
220: Όχι σε δέντρο, Μαρία, στην αγριντιά, στο δοκάρι της στέγης ανέβηκε ο Στέργιος!
Alexis said
#182: Πάντως δε θα έλεγα ότι το Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη είναι ο ίδιος σκοπός με το Γεφύρι της Δράμας. Μοιάζει βέβαια. Μοιάζει επίσης και με Τα νταούλια κρουν (Στέργιος πεισμάνεψε).
Και τη Σόφκα μου θυμίζει εμένα.
Και ναι, οι στίχοι κάνουν μπαμ ότι είναι μεταφρασμένοι από τα… ακατατονόμαστα.
Alexis said
…ακατονόμαστα
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
223 Αγριντιά, αλλού γρεντιά
217 Αχ, υπερσιβηρικός…
Χαρούλα said
Το πιθανότερο να έχει συζητηθεί, αλλά δεν τα πάω καλά με το ψάξιμο…
Το πείσμα αρχαιοελληνικό, το πισμάνιψι τούρκικο. Σωστό; Πως τα καταφέραμε να ακούγεται ίδιο;
Spiridione said
100.
Εφημερ. Σωτήρ, 7-2-1835
ΣΙΔΗΡΟΥΣ ΔΡΟΜΟΣ
Ευχαρίστως δημοσιεύομεν το ακόλουθον Βασιλικόν Διάταγμα, το οποίον επικυροί την μεταξύ της επί των Εσωτερικών Γραμματείας και του κυρίου Φεράλδη συμφωνίαν περί σιδηρού δρόμου
ΟΘΩΝ ΚΤΛ.
Το μεταξύ της Κυβερνήσεως και του Κυρίου Φεράλδη συμφωνητικόν περί κατασκευής σιδηρού δρόμου από τον Πειραιά εις τας Αθήνας, παρουσιασθέν διά της από 31 Ιανουαρίου αναφοράς της επί των Εσωτερικών Γραμματείας, επικυρούται καθ’ όλην την έκτασιν, και θέλει πεμφθή μετά της επικυρώσεως εις την επί των Εσωτερικών Γραμματείαν να ενεργήση τα περαιτέρω.
Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 1835
Εν ονόματι του Βασιλέως
Η Αντιβασιλεία
Κόμης Άρμανσπεργ, Κόβελ, Έηδεκ
https://digitallib.parliament.gr/display_doc.asp?item=47314&seg=
σελ. 208, 209
Το κακό είναι ότι δεν το βρίσκω στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μόνο στον Σωτήρα δημοσιεύτηκε;
GeoKar said
#8: Ταχυδρομείο
Και για να μην ξεχνιόμαστε, ως πού έχουν φτάσει του τρένου τα …βαγόνια: https://www.kathimerini.gr/opinion/699594/katakaimeno-mesologgi/
Καλημέρα και καλό, αν και θλιμμένο εν Αθήναις τουλάχιστον, Σ/Κ.
Pedis said
# 222 – Επομένως, μόνον οι λόγοι του #213 μάλλον δεν φτάνουν. Έπειτα, δεν λαμβάνεται υπόψην ότι σε πολλές περιπτώσεις τα κονσόρτσια που δραστηριοποιούνται στον σιδηρόδρομο κινούνται και σε δραστηριότητες που επισημαίνονται στο #213.
Νίκος Κ. said
230: Σωστά, συχνά οι ίδιοι κινούν τα νήματα. Αλλά το χρήμα που βγαίνει από τα αυτοκίνητα + φορτηγά + λεωφορεία (π.χ. καύσιμα ανά μεταφερόμενο επιβάτη ή μεταφερόμενο εμπόρευμα, αγορά οχημάτων και ανταλλακτικών κλπ.) είναι πολλαπλάσιο. Επίσης στα τρένα δεν έχουν καταφέρει (ακόμη) να βάλουν διόδια, ούτε μπορεί το αυτοκίνητο να ανταγωνιστεί το αεροπλάνο στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη (ενώ το τρένο μπορεί)
odinmac said
Ζωντανά από την καμπίνα του οδηγού στην Νορβηγία
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Άιντε και ντε
(κάποιος είπε ότι του μοιάζει εκείνο το «πάμε και όπου βγει»)
Άιντε το τραίνο πήγαινε
όρθιος ο μηχανοδηγός
με το κασκέτο του στραβά
καλό τιμόνι κουμαντάριζε
μες στη καπνιά
μες στη βραδιά
με μπλούζα σαν λυκοπροβιά
ασίκης μηχανοδηγός
με το μικρό μουστάκι του
καλό τιμόνι οδήγαγε
το τραίνο για τον ουρανό
άιντε και ντε…
Κι όλο στον ουρανό το τραίνο πήγαινε
άιντε και νύχτωνε
πίσω του δάσος ορφανό
άφηνε μιαν ουρά καπνό
στο ματωμένο δειλινό
άιντε ντε
Άιντε και ντε…
μες στην πετσέτα το ψωμί και το κρομμύδι
ώρα για σχόλασμα παιδιά
ένας σπουργίτης μοναχά
τα ψίχουλα τσιμπολογά
άιντε και ντε…
Άιντε και ντε…
άιντε τα τραίνα βούλιαξαν
ένα μονάχο καταμόναχο
έξω απ’ τις ράγες πήγαινε
με τους νεκρούς του θερμαστές
και τους νεκρούς εισπράκτορες
μια μαλακιάν ουρά καπνό
άφηνε μες στον ουρανό
μεγάλο δάσος ορφανό
μια μαλακιάν ουρά καπνό
στο μαραμένο δειλινό
άιντε και ντε…
Άιντε και ντε…
κάψα και σίδερο
Να μια, να δυο, να κι άλλη μια
λοστοί ξινάρια και σφυριά
κι ο δυναμίτης στη βραχόπετρα
στα μάτια σου πέτρα μουγκή
στα μάτια σου πέτρα σκληρή
σπίτι δεν έχτισες εσύ
με τη δουλειά σου τη βαριά
χτίσ’ το λοιπόν με την βαριά
να δυο, να τρεις, να κι άλλη μια
κι ο κόκορας λαλεί μακριά
άιντε και ντε…
Γιάννης Ρίτσος/Νίκος Μαμαγκάκης
το τραγούδι το έβαλε ο spyridos προχθές
https://sarantakos.wordpress.com/2023/03/02/tempi/#comment-863904
και πολλοί γράφουν μέσα στην συγκίνηση των ημερών ότι το έγραψε ο Ρίτσος ειδικά για το Δοξαρά.
αλλά βλέπω από τον Μαμαγκάκη:
«…το «Άιντε και ντε» είναι παρμένο απ’ τους «Πλανόδιους μουσικούς», μια μεγάλη ποιητική συλλογή του, την οποία αργότερα μελοποίησα ολόκληρη χωρίς ποτέ να την εκδώσω.»
https://www.ogdoo.gr/diskografia/diskoi-pou-den-ksexasa/nikos-mamagkakis-11-laika-tragoydia-toy
κι εδώ
https://www.mousikaproastia.gr/2011/07/304-2010.html
«Οι πλανόδιοι μουσικοί» όμως περιλαμβάνονται στην «Γενική δοκιμή» (1956-1959). *
Μήπως το μόνο είναι ότι οι στίχοι «ταίριαξαν» (και) στο φριχτό δυστύχημα του Δοξαρά αρχές ΄72- (τέλη του ΄72 ο δίσκος) όπως και στο αβάσταχτο τωρινό. Δείγμα πραγματικής ποίησης.
*Δεν έχω τον Γ΄Τόμο του Κέδρου να βρω/δω τους
Πλανόδιους Μουσικούς, που αποτελείται, λέει, από δέκα τραγούδια και εντάσσεται στη συλλογή με τον τίτλο Γενική δοκιμή(1956 – 1959), για την ακρίβεια των στίχων.
Ιντριγκαρίστηκα με το θέμα αυτό σήμερα (ότι ο Ρίτσος έγραψε αφιερωματικά το ποίημα το ΄72 ) καθώς είδα να εντάσσεται έτσι, σε άρθρα συγκινησιακά φορτισμένα.
Επίσης δεν μου ανοίγει :
Γιάννης Ρίτσος – Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα
https://www.greek-language.gr
Απ΄όπου: «Σημειώνεται πως ειδικά στο συνθετικό ποίημα «Πλανόδιοι Μουσικοί» (από τη Γενική Δοκιμή), η αφηγηματική εισαγωγή θεωρείται ποιητικό υλικό σε πεζό αλλά οι …», τί όμως;
Pedis said
# 231 – Αυτό το επιχείρημα πώς συμβιβάζεται με το δεδομένο ότι ο αριθμός των ΙΧ αυτοκινήτων ανά 1000 κατοίκους στην Ελλάδα είναι περίπου ίσος με εκείνους της Ολλανδίας, της Ισπανίας και του Βελγίου, ενώ υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων αριθμών της Γερμανίας και της Γαλλίας;
Νίκος Κ. said
234: Ο αριθμός των αυτοκινήτων εξαρτάται ιδιαίτερα από το πόσο εύκολο είναι να το αγοράσεις, όπου ο Έλληνας βρίσκεται σε πολύ δυσμενέστερη θέση.
Πόσοι Έλληνες πάνε στη δουλειά τους με το τρένο και πόσοι Γερμανοί;
Θα είχε ίδια κυκλοφορία η ΠΑΘΕ, αν παράλληλα με αυτήν υπήρχε συχνή κυκλοφορία τρένων με 200 χιλιόμετρα την ώρα; (εννοείται χωρίς εκτροχιασμούς)
Όσο για την κατανάλωση καυσίμων (ανά μονάδα μεταφερόμενου προϊόντος) από ότι βλέπω είναι περίπου 6 φορές μεγαλύτερη με τα φορτηγά από ότι με το τρένο.
Για τους επιβάτες, με τα αυτοκίνητα ξοδεύουν το διπλάσιο (και τα αεροπλάνα πάνω από το τριπλάσιο).
https://www.eea.europa.eu/publications/ENVISSUENo12/page027.html
Κάποιοι τα μετράνε αυτά σε μπικικίνια που μπαίνουν στην τσέπη τους.
Και κοντά στον βασιλικό ποτίζεται λίγο και το κράτος, με τον φόρο καυσίμων.
Pedis said
# 235 – Τότε από τη λίστα των ενδεχόμενων λόγων του #213, κυρίαρχος λόγος εξαιτίας του οποίου στην Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε σιδηρόδρομος θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά οι απαιτήσεις του καρτέλ των καυσίμων;
(Α προπό: έχεις υπόψη σου στοιχεία αναφορικά με την κατανάλωση καυσίμου με ΙΧ ανά κάτοικο στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες;)
Νίκος Κ. said
236: Βασικός αλλά όχι μόνος. Με συχνότερες, πυκνότερες και ταχύτερες μεταφορές, προφανώς και θα αγοράζαμε λιγότερα αυτοκίνητα από τους Ολλανδούς και τους Βέλγους, θα τα κυκλοφορούσαμε λιγότερο από ότι τώρα (άρα και λιγότερα ανταλλακτικά), στα διόδια της ΠΑΘΕ θα βάραγαν μύγες και το αεροπορικό δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη ή θα ήταν πολύ πιο φθηνό ή θα πήγαινε άκλαυτο.
Εκείνη τη στατιστική που βρήκα είναι πόσα χιλιόμετρα κάνουμε στην Ελλάδα με το τρένο και πόσα στην στην Ευρώπη. Συγκρινόμενοι με χώρες παρόμοιου πληθυσμού, κάνουμε 4 με 14 φορές λιγότερες μετακινήσεις με το τρένο (π.χ. σε σχέση με την Πορτογαλία, αν τη θεωρήσουμε «αντίστοιχη» χώρα, είμαστε 4 φορές λιγότερο. Από την Αυστρία 12 φορές πιο κάτω). Προφανώς τα αναπληρώνουμε με το αυτοκίνητο (εκτός αν καθόμαστε σπίτι μας).
Νίκος Κ. said
237: (συνέχεια) Τώρα που το ξανακοιτάω, σε μετακινήσεις με το τρένο ανά κάτοικο, είμαστε χειρότερα και από την Τουρκία (δεξιά στο μεσαίο διάγραμμα). Έχουν περίπου 8 φορές περισσότερο πληθυσμό και περίπου 10 φορές περισσότερες μετακινήσεις με το τρένο.
Καλά πάμε!
Costas X said
Το επεσήμανα και χθες το βράδυ (#187), στη φράση «τη λέξη τη χρησιμοποιούμε και για μεταλλική ράβδοΣ» υπάρχει ένα αδέσποτο σίγμα.
sarant said
228 Περίεργο
232 Ωραίος!
237 Χρήσιμος πίνακας. Αποτελέσματα αναμενόμενα για την Ελλάδα.
Το Λουξεμβούργο, αν και έχει τα περισσότερα κατά κεφαλήν ΙΧ στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί και το τρένο.
Pedis said
# 237 – Αφού το σιδηροδρομικό δίκτυο στη χώρα είναι πρακτικά ανύπαρκτο, δεν είναι αναμενόμενα τα ευρήματα αυτά;
Γιάννης Μαλλιαρός said
233 Έφη, χτες σε κάποιο σάιτ που διάβαζα (μάλλον με λινκ από δω) που αναφερόταν στο ντοκιμαντέρ για το Δοξαρά, έλεγε πως ο Ρίτσος πείραξε δυο στοίχους, αν θυμάμαι καλά. Το έψαξα, αλλά δεν το ξαναβρήκα (ενώ το ίδιο άρθρο το βρήκα κοπιπάστη σε διάφορα σάιτ, αλλά όχι πάντα ολόκληρο και πουθενά την αναφορά αυτή).
Πέπε said
237
Πάντως σε χώρες με πολύ τρένο υπάρχουν διαδρομές για τις οποίες μπορείς αδιακρίτως να χρησιμοποιήσεις το αστικό τρένο (μετρό) ή το υπεραστικό, κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά σε μια τέτοια στατιστική. Γιατί και στην Ελλάδα βέβαια, όπου υπάρχει μετρό (δηλαδή στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα) το χρησιμοποιούμε πολύ, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τη συζήτσή σας.
Γιάννης Μαλλιαρός said
236 -237 και σχετικά.
Εκτός από τις μεγάλες μετακινήσεις με το τρένο, στην Εσπερία μικρότερη χρήση έχει το αυτοκίνητο και γιατί υπάρχουν καλύτερες αστικές συγκοινωνίες.
Να δώσω το προσωπικό μου παράδειγμα από την εποχή που ήμουνα στη Γερμανία (Μόναχο). Φουλάρισα στις 10 Σεπτέμβρη του 2011 στην Αυστρία λίγο πριν περάσω τα σύνορα. Το επόμενο γέμισμα ήταν τέλος Νοέμβρη και επόμενη τέλος Μάρτη. Μετά ήταν πιο τακτικά μιας και κάναμε μια εκδρομή στην Ιταλία για Πάσχα 🙂
Το 2018 ο γιος μου μετακόμισε στο Βερολίνο. Το συνόδεψα για ν’ ανεβάσουμε και τ’ αυτοκίνητο. Το φθινόπωρο μου είπε να κανονίσω να πάω να το πάρω. Δεν το χρειάζεται. Μιας και άδειασε το σπίτι που έμενα, μετακόμισα εγώ μιας κι απ’ τον Άγιο Στέφανο μόνο με αυτοκίνητο μπορούσα να μετακινηθώ (και να σκεφτεί κανείς πως όταν αποφάσισα να μείνω εκεί, δέλεαρ ήταν πως υπήρχε κι ο σταθμός του τρένου, του υποτίθεται προαστιακού Αθήνα – Χαλκίδα).
Γιάννης Μαλλιαρός said
243 Στα λόγια μου έρχεσαι 🙂
sarant said
244 Ωραίο να ζει κάπου που δεν χρειάζεται αυτοκίνητο!
Pedis said
Ένα ενδιαφέρον πινακάκι.
Απόψεις κι εντυπώσεις;
Pedis said
Πιο βολικό
(εδώ από έρευνα του 2018. Ο πίνακας του #247 στη βάση έρευνας του 2021. Αμελητέες διαφορές. Ίδια συμπεράσματα.)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
242, Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ Γιάννη! Με αυτό έψαξα και τώρα βρήκα μια (μισή 🙂 ) άκρη, μένει να δω το αρχικό ποίημα. Σπονδή στη μνήμη.
Από εδώ
https://mixanikosose.blogspot.com/2015/06/1611972.html
Σχόλιο
Diakoumis Papadiakoumis Ο γνωστός τότε Γιάννης Ρίτσος συγκλονίστηκε από το γεγονός και άλλαξε λίγο τους στίχους από του τραγουδιού.
Νίκος Κ. said
247: Πράγματι ενδιαφέρον. Και αυτό δείχνει πως στις μετακινήσεις με το τρένο (by train, regular and high speed) είμαστε περίπου ανύπαρκτοι (0.1%), όπως άλλωστε και με το ποδήλατο. Καλά τα πάμε στις μετακινήσεις με το μετρό, αφού στην Αθήνα-Αττική (σχεδόν 40% του πληθυσμού) είναι αδύνατον να μετακινηθείς αλλιώς.
Μιχάλης Νικολάου said
244, … Το 2018 ο γιος μου μετακόμισε στο Βερολίνο.
… τ’ αυτοκίνητο…Δεν το χρειάζεται.
… εγώ … απ’ τον Άγιο Στέφανο μόνο με αυτοκίνητο μπορούσα να μετακινηθώ …
Έχει
γιο ταχύ
(ο Γ.Μ.)
Γιάννης Μαλλιαρός said
246 Όντως! Κι αν χρειαστεί κάποτε, νοικιάζει πανεύκολα για όσο το χρειαστεί (π.χ. αντί για ταξί)!
249 Α, το βρήκες. Ναι, αυτό. Τώρα πρέπει να βρεθεί η παλιά δημοσίευση και να γίνουν συγκρίσεις (αν είναι όντως έτσι).
Οι ψαχτηρτζήδες να πιάσουν δουλειά!
251 Πάντα ωραίος.
Pedis said
# 250 (247, 248) – Ναι, αναμενόμενο.
Φαίνεται επίσης ότι το μάξιμουμ μερίδιο του τρένου στις καθημερινές μετακινήσεις στις χώρες της έρευνας είναι μόνο 10% περίπου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις εντυπώσεις μας.
Ακόμη, προκύπτει λ.χ. ότι το μερίδιο των Γερμανών στη μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου των Ελλήνων. Κι αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τις εντυπώσεις μας.
Όμως, ο σιδηρόδρομος έχει σχετικά πιο σημαντικό ρόλο και επίδραση στη μεταφορά εμπορευμάτων:
xar said
@248, 253
Πολύ ενδιαφέρον. Βλέπουμε στο γράφημα του 248 ότι στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα έχουν μικρότερο μερίδιο στις καθημερινές μετακινήσεις από ό,τι ίσως θα περιμέναμε – είμαστε σχετικά ψηλά στα αστικά τρένα (μετρό), στα δίκυκλα, αλλά και στην πεζοπορία!. Αντίθετα, βλέπουμε στο γράφημα του 253 ότι στις συνολικές χερσαίες μεταφορές κυριαρχούν τα οχήματα, ενώ το τρένο είναι πολύ χαμηλά συγκριτικά με τις λοιπές χώρες (4οι από το τέλος).
Νομίζω ότι επικυρώνεται αυτό που είχε πει ο Μαλλιαρός στο 244 και η αφεντιά μου στο 219: Όπου υπάρχουν ανεπτυγμένα δίκτυα ΜΜΜ (εν ολίγοις στην Αθήνα και ολίγον τι σε Θεσσαλονίκη), τα χρησιμοποιούμε. Άρα δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα κάποιας ιδιαίτερης νοοτροπίας του Έλληνα, όπως ακούμε κατά καιρούς.
Από την άλλη, οι μετακινήσεις και οι μεταφορές εμπορευμάτων εκτός αστικού ιστού γίνεται κατά κύριο λόγω μέσω του οδικού δικτύου, προφανώς λόγω της μη κάλυψης μεγάλων περιοχών της χώρας από άλλα μέσα συγκοινωνίας, αλλά και ίσως λόγω της κακής υφιστάμενου κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στις αστικές μεταφορές εμφανιζόμαστε να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους περισσότερους Ευρωπαίους, γεγονός μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες αιτίες:
– μεγαλύτερη συγκέντρωση του πληθυσμού σε μεγάλες πόλεις (ο μισός πληθυσμός της χώρας στην Αθήνα), που εντείνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα
– κακοσχεδιασμένο αστικό οδικό δίκτυο, που καθιστά πιο εύκολη τη μετακίνηση με ΜΜΜ
– ακριβότερες τιμές καυσίμων
– χαμηλότερο μέσο εισόδημα των Ελλήνων (είμαστε κάπου στο 55-65% του μέσου όρου της ΕΕ)
και διάφορα άλλα που δεν μου έρχονται / δεν τα ξέρω
Pedis said
Από τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία
στη βάση των μελετών της Eurostat (# 247, 248, 253) . Δεδομένου ότι τα ευρήματα για την επιβατική κίνηση προκύπτουν από ερωτηματολόγια (κάποια από τα νουμεράκια όντως φαίνονται σπούρια, αν όχι ακατανόητα), σε αντίθεση με τα ευρήματα για τις εμπορευματικές μεταφορές που προέρχονται από πιο αντικειμενικές μεθόδους για τη συλλογή των στοιχείων, καλό γενικά είναι να βλέπεις ότι αξιολογούνται και δημοσιεύονται κι από άλλη σχετική υπηρεσία.
Το κύριο (και αναμενόμενο) συμπέρασμα, είναι ότι δεν έχει συμβεί καμιά ανατροπή του βασικού μοντέλου για την ανάπτυξη του καπιταλισμού στον 20 αιώνα που στηρίχτηκε στο αυτοκίνητο, στην ΙΧ αυτοκίνηση και το φορτηγό. Και δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση οι αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες σαν τη Γερμανία, στην οικονομία της οποίας το αυτοκίνητο έχει δεσπόζοντα ρόλο.
Έτσι, λοιπόν, προκύπτει ότι το μερίδιο των σιδηροδρόμων στην μεταφορά προσώπων είναι εξαιρετικά μικρό < 10%. Για τη μεταφορά εμπορευμάτων η κατάσταση αλλάζει και το αντίστοιχο μερίδιο των σιδηροδρόμων είναι αυξημένο. Σκέφτομαι, λοιπόν, ότι αυτά τα δεδομένα πρέπει να τα έχει κανείς υπόψην του πριν προχωρήσει στο όποιο δημιουργικό σπεκουλέσιον για τους λόγους για τους οποίους η (τελείως υπανάπτυκτη) Ελλάδα δεν κατάφερε να έχει ούτε καν αυτά τα ελάχιστα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
252 >>Τώρα πρέπει να βρεθεί η παλιά δημοσίευση και να γίνουν συγκρίσεις (αν είναι όντως έτσι).
(Για το τραγούδι των Μαμαγκάκη/Πουλόπουλου σε στίχους Ρίτσου ο λόγος, σχ. 233)
Εύρηκα, εύρηκα! Το ποίημα, τραγούδι όπως το λέει ο ποιητής όπως και τα δέκα της συλλογής «Πλανόδιοι Μουσικοί», γράφτηκε στα Πλατανάκια Σάμου, Αύγουστος 1959.
Στο μελοποιημένο δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν τροποποίησαν δηλαδή το υπάρχον, παλιό ποίημα, μόνο λείπουν η δεύτερη και η τέταρτη στροφή από τις δέκα δεκάστιχες στροφές του.
Απλώνεται σε τρεις σελίδες, 238,239,240, της έκδοσης Γιάννης Ρίτσος Ποιήματα Γ΄, εκδ.Κέδρος, μακρυνάρι για ποστάρισμα. Θα ιδώ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τώρα στο Κόκκινο, 105.5, η εκπομπή του Άρη Xατζηστεφάνου για την ιδιωτικοποίηση των τρένων στην Αγγλία (με τον Κεν Λόουτς στο επίκεντρο και τη σχετική ταινία του- Τhe Navigators/2001)
Λάμπας said
Πλαίσιο ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής…
https://eksegersi.gr/stiles/kontres/ama-chanei-ti-vevaiotita-kai-o-kampoyrakis/