Χαροκαμένα μεζεδάκια
Posted by sarant στο 4 Μαρτίου, 2023
Και πώς αλλιώς να τα πω, αφού ακόμα ταυτοποιούνται νεκροί από τη φριχτή τραγωδία στα Τέμπη; Δεν θα έχω πολύ κέφι σήμερα. Αλλά νομίζω πως πρέπει να τηρήσω το πρόγραμμα του ιστολογίου, να βάλω σήμερα ένα θέμα που, αντικειμενικά, έχει ευτράπελες πτυχές, τα μεζεδάκια, δηλαδή τα στραβά και ανάποδα, γλωσσικά κυρίως, της εβδομάδας που πέρασε -κι ας είναι και άκεφα, ενώ θα είναι και σχετικά λίγα.
* Υποτίθεται ότι τα κείμενα των νόμων έχουν περάσει από διπλή κρισάρα, ωστόσο φίλος του ιστολογίου στέλνει έναν νόμο με λάθη σε όλους τους συμβολισμούς των ποσοστών τοις χιλίοις:
Η οθονιά είναι από τον Νόμο 4887/2022, τον λεγόμενο Αναπτυξιακό Νόμο, όιπως κωδικοποιήθηκε με τον 5003/2022.
Βλέπετε ότι το παράβολο ορίζεται ως 1 τοις χιλίοις, και μέσα σε παρένθεση «0,001 ‰». Αλλά βέβαια, το 1 τοις χιλίοις συμβολίζεται απλώς «1 ‰». Το 0,001 είναι ήδη ένα χιλιοστό! Αν ζητήσουμε 0,001‰ ζητάμε το ένα στο εκατομμύριο!
Το ίδιο λάθος και προς το τέλος του παραθέματος, όπου το 0,5 τοις χιλίοις θα έπρεπε να γράφεται 0,5 ‰ και όχι 0,0005 ‰ όπως γράφεται τώρα και είναι μισό στο εκατομμύριο!
(Αν κάποιος καταθέσει παράβολο το 0,001‰, τι θα γίνει άραγε;)
* Κι ένα σχετικό με την τραγωδία ή μάλλον με την «υπερκομματική» επιτροπή που όρισε ο κ. Γεραπετρίτης για να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας. Δίκιο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω, να επισημαίνει διαφωνίες με τη σύνθεση της επιτροπής και τον τρόπο συγκρότησής της, στη σχετική όμως ανακοίνωση πρόσεξα μια παρωνυχίδα:
«…η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή»
Μου κίνησε το ενδιαφέρον ο τύπος «των εκλεχτών». Μου αρέσει, από μια μεριά, και άλλωστε είναι τύπος που οι παλιοί δημοτικιστές (πχ Πανσέληνος, Καζαντζάκης, Άλκης Θρύλος) αλλά και νεότεροι, ως τον Κριαρά. Από την άλλη, δεν ξέρω αν έχει τη θέση του σε ένα κείμενο ανακοίνωσης. Αναρωτιέμαι επίσης αν είναι εύστοχη η επιλογή του όρου, δηλαδή αν πράγματι θεωρεί «ξεχωριστούς» τους εμπειρογνώμονες (ίσως και να το λέει ειρωνικά) ή αν ο συντάκτης ήθελε να πει «των εμπειρογνωμόνων που επέλεξε η κυβέρνηση», που δεν είναι το ίδιο στη σημερινή γλώσσα.
* Από πινακίδα του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Δεν ξέρω τι είναι η διαβαθμισμένη συμπίεση, αν και θα ήθελα να μάθω, ας μας πει όποιος ξέρει.
Ξέρω όμως ότι τα «συστύματα» που την εκτελούν έπρεπε να γράφονται «συστήματα».
* Mου γράφει φίλος:
Διαβάζουμε συχνά το τελευταίο διάστημα ειδήσεις όπως η παρακάτω:
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα εξέταζε το ενδεχόμενο να προμηθεύσει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία και ότι κινεζικές εταιρείες είχαν ήδη προμηθεύσει μη θανατηφόρα τεχνολογία διπλής χρήσης – αντικείμενα που θα μπορούσαν να έχουν τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ημιαγωγοί.
που προέρχονται από το αντίστοιχο αγγλικό:
The US has warned this week that China was considering supplying lethal weapons to Russia, and that Chinese firms had already been supplying non-lethal dual-use technology – items which could have both civilian and military uses, such as drones and semi-conductors.
Εμένα αυτό το «θανατηφόρα όπλα» (μετάφραση του lethal weapons) δεν μου «κάθεται» καλά (χωρίς όμως να μπορώ να σκεφτώ και κάτι καλύτερο). Υπάρχουν και όπλα μη θανατηφόρα; Θα αρκούσε να πούμε σκέτο «όπλα» (και επίσης «τεχνολογία διπλής χρήσης» αντί για «θανατηφόρα τεχνολογία διπλής χρήσης»);
Χμ, δεν θα συμφωνήσω με τον φίλο μου. Υπάρχουν non-lethal weapons, εκείνα που είναι σχεδιασμένα ώστε να ακινητοποιούν ή να αποκρούουν τον στόχο χωρίς να τον σκοτώνουν, όπως είναι τα δακρυγόνα, οι σφαίρες καουτσούκ, τα τέιζερ κτλ. Βέβαια, ξέρουμε ότι πολλοί έχουν βρει τον θάνατο (ιδίως μαύροι στις ΗΠΑ) από τέιζερ, γι’ αυτό και στον ορισμό που βρίσκω λέει «με μικρή πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού».
Στη βάση δεδομένων της ΕΕ βρίσκω την απόδοση «φονικά όπλα» για τα lethal weapons.
* Κι ένα τουίτ σχετικό με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν μετά την τραγωδία, που σηκώνει πολλαπλό σχολιασμό.
Το υπογράφει ο γνωστός Γρηγόρης Ψαριανός, που αυτή την εποχή είναι μετακλητός υπάλληλος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Π. Πικραμμένο.
Καταρχάς, ο κ. Ψαριανός φαίνεται να αγνοεί ότι η Hellenic Train είναι το διάδοχο σχήμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Κατά δεύτερο, ο δημόσιος λειτουργός κ. Ψαριανός φαίνεται να οργίζεται επειδή οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της ιδιωτικής εταιρείας και όχι έξω από τα γραφεία του δημόσιου ΟΣΕ. Παράξενο αυτό.
Κατά τρίτο, είναι ειρωνικό να κατηγορεί ο κ. Ψαριανός άλλους για «κρατικοδίαιτους» -το «χαφιέδες» ας μην το πιάσουμε.
Δεν εξετάζω καν το αν χρησιμοποιεί ύφος που ταιριάζει με το λειτούργημά του.
* Σε άρθρο για τον σταθμάρχη της Λάρισας διαβάζω:
Διότι, όπως εξήγησε σε τηλεοπτική σύνδεση ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, ο σταθμάρχης στη Λάρισα παρακολουθούσε αμέτοχος την επιβατική αμαξοστοιχία να κινείται στο λάθος ρεύμα κυκλοφορίας…
Μήπως αμέριμνος; Ή αδιάφορος; Θα μου πείτε, έχει τόση σημασία;
* Διαβάζω στην Καθημερινή άρθρο για σχεδιαζόμενη αποστολή της NASA στον πλανήτη Ουρανό.
Ο Ουρανός ολοκληρώνει τη τροχιά του γύρω από τον Ήλιο κάθε 84 γήινα χρόνια. Και ο χειμώνας στον πλανήτη διαρκεί 21 χρόνια, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -371 βαθμούς Κελσίου.
Μόνο που τέτοια θερμοκρασία δεν υπάρχει. Το απόλυτο μηδέν είναι στους -273,15 βαθμούς Κελσίου,
Πιθανότατα το πρωτότυπο θα ανέφερε βαθμούς Φαρενάιτ. Το απόλυτο μηδέν στην κλίμακα Φαρενάιτ είναι στους -450 βαθμούς περίπου, οπότε το -371 έρχεται κάπου σε -200 Κελσίου (χοντρικά το λέω).
Και πάλι όμως πολύ κρύο κάνει. Ζακέτα να πάρουν!
* Οθονιά από ιστότοπο αγορών, που την είδα σε ομάδα του Φέισμπουκ.
Σε σχέση με την πολιτική επιστροφών πυο εφαρμόζεται, αν ζητήσετε το αγγλικό κείμενο θα δείτε μια φράση στα γερμανικά, που λέει ότι ο πωλητής δεν δέχεται επιστροφές γι’ αυτό το είδος.
Αν κλικάρετε να δείτε τα ελληνικά, εμφανίζεται το εξής ωραίο:
Ντερ βερκούφερ νιμτ ντίτσεν αρτίκελ νικτ ζούρουκ
Τι έγινε; Εκεί που έπρεπε να είναι το αγγλικό κείμενο από λάθος εμφανίστηκε μια φράση στα γερμανικά.
Στη συνέχεια, το μεταφραστήρι που κάνει τη μετάφραση από τα αγγλικά προς τα ελληνικά, δεν μπορούσε να καταλάβει τι λέει η «αγγλική» φράση, κι έτσι απλώς την μετάγραψε, σα να τη διαβάζει μεγαλόφωνα.
Και μάλιστα σα να τη διαβάζει χωρίς να ξέρει γερμανικά, εξού και το «βερκούφερ» αντί για «φερκόιφερ».
* Φίλος του ιστολογίου στο τριήμερο της Καθαροδευτέρας έκανε μια μεγάλη εκδρομή, πέρασε από Ευρυτανία και μετά ανέβηκε ίσαμε Φλώρινα. Και μου γράφει:
Στο Νυμφαίο, έξω από το Νικείιο Σχολείο (τώρα Νηπιαγωγείο και άλλα) υπάρχει ένα Ηρώον με επιγραφές πεσόντων
Πεσόντες κατά τον Ελληνο-Ιταλικόν Πόλεμον 1940-1944
και
κατα των Κ/Σ 1946-1949
Στο Μεγάλο Χωριό, το αντίστοιχο Ηρώον λέει:
Έστω η μνήμη τους για την Συμφιλίωση και την Ελευθερία 1946-1949
Και ρωτάει ο φίλος:
Μετά από τόσα χρόνια αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια άρσης των συνεπειών του εμφυλίου, στο Νυμφαιο δεν έχει φτάσει η είδηση;
Δεν ξέρω πώς πρέπει να κινηθει κανείς, με διάβημα στην Περιφέρεια ή τι άλλο, αλλά πρέπει να καταγγελθεί το γεγονός.
Δίκιο έχει ο φίλος μου, οπότε το γράφω εδώ μήπως και το δει κανείς.
* Φίλος μου στέλνει λινκ από άρθρο για τον Τόμας Πίντσον, έναν συγγραφέα που κοκκινίζοντας ομολογώ ότι δεν τον έχω διαβάσει, αλλά έχω έναν φίλο που τον αγαπά πολύ.
Διαβάζουμε:
Η αλήθεια είναι ότι ο αναγνώστης του Πίντσον συχνά έχει ένα, τρόπον τινά, «παράπονο» από τον συγγραφέα: ότι «μπουκώνει» την αφήγησή του με τόνους και στρώμα-πάνω-στο-υπόστρωμα από πληροφορίες και στοιχεία, νούμερα και αριθμούς, χαρακτήρες και ονόματα, σε σημείο… παρεξηγήσεως και σχεδόν στο όριο του ad nauseam.
Αν είναι «τρόπον τινά» το «παράπονο» του αναγνώστη, προς τι τα εισαγωγικά; Και εισαγωγικά και τρόπον τινά, κάτι περισσεύει. Όσο για το «στρώμα-πάνω-στο-υπόστρωμα», τέτοια σχήματα μόνο σε κακές μεταφράσεις από τα αμερικάνικα έχω δει και στη Σώτη Τριανταφυλλου (η οποία όμως ξέρει πώς να τα χρησιμοποιεί).
* Και κλείνω με ένα θηριώδες μεταφραστικό. Η οθονιά από το διαφημιστικό μιας σειράς στο Disney, νομίζω.
Τι νομίζετε πως είναι το «κριάρι θωρηκτού» που ανασύρθηκε από τα βάθη του ωκεανού;
Θα το καταλάβατε ίσως, είναι το έμβολο ενός αρχαίου πλοίου (καρχηδονιακού στην προκειμένη περίπτωση). Το ξέρουμε δα ότι τα πλοία στην αρχαιότητα έτσι ναυμαχούσαν, προσπαθώντας να διεμβολίσουν (να εμβολιάσουν, που είχε πει μια υπουργική ψυχή) το εχθρικό πλοίο.
Βλέπετε, το έμβολο στα αγγλικά είναι ram, αλλά ram ειναι και το κριάρι -θυμηθείτε, οι παλιοί, το εξώφυλλο του δίσκου του Πολ Μακάρτνι.
Αλλά και πάλι, πόθεν το θωρηκτό; Αναζήτησα το πρωτότυπο:
Crawling beneath Pompeii, unearthing an enormous lost coliseum, and hauling a 2000 year old battleship ram from the depths of the ocean, they race to unlock the secrets of this ancient civilization.
Κανονικά στα αγγλικά αυτά τα έμβολα λέγονται naval ram, αλλά και το battleship ram υπάρχει. Μόνο που δεν θα μεταφραστεί θωρηκτό, που παραπέμπει σε σύγχρονο σκάφος, αλλά «πολεμικό πλοίο». (Κάποτε θα βάλουμε άρθρο για τη λέξη θωρηκτό).
* Κάπου εδώ τελειώνουμε για σήμερα. Να είστε όλοι καλά.
Δύτης των νιπτήρων said
Ο φίλος που αγαπά τον Πίντο θα προσθέσει ότι η μετάφραση του Vineland κονταροχτυπιέται με τον γνωστό Μποχεμιάν του Σοστακόβιτς για τον τίτλο της χειρότερης μετάφρασης όλων των εποχών.
Δύτης των νιπτήρων said
*τον Πίντσον, ποιον Πίντο! @#&€#@
sarant said
Καλημέρα, το άρθρο ανέβηκε πιο νωρίς επειδή θα φύγω
1 Τόσο πολύ; Τουλάχιστον έχει δικαιολογία το στριφνό πρωτότυπο, διότι του Μποχεμιάν είναι βατό.
LandS said
Βλέπετε ότι το παράβολο ορίζεται ως 1 τοις χιλίοις, και μέσα σε παρένθεση «0,001 ‰». Αλλά βέβαια, το 1 τοις χιλίοις συμβολίζεται απλώς «1 ‰». Το 0,001 είναι ήδη ένα χιλιοστό! Αν ζητήσουμε 0,001‰ ζητάμε το ένα στο εκατομμύριο!
Που είναι το παράξενο; Οι γνωστές 5 εταιρίες που παίρνουν τον όγκο των εγκρίσεων του Αναπτυξιακού/ΕΣΠΑ/ΤΑ&Α έχουν υποβάλει έργα άνω των 300εκ έκαστον. Μη ξεπαραδιαστούν στα παράβολα! (Εντάξει, δεν είναι έτσι ακριβώς – υπερβάλλω)
Daniel said
«Μου κίνησε το ενδιαφέρον ο τύπος «των εκλεχτών». Μου αρέσει, από μια μεριά, και άλλωστε είναι τύπος που οι παλιοί δημοτικιστές (πχ Πανσέληνος, Καζαντζάκης, Άλκης Θρύλος) αλλά και νεότεροι, ως τον Κριαρά.» Νίκο! Μου φαίνεται ότι ξεχάστηκε ένα ρήμα… Ή μήπως συμπληρώνουμε το ρήμα της αρεσκείας μας;
gpointofview said
Καλημέρα
Το ψαρι(ανό) βρωμάει από το κεφάλι
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,

Σχετικά με το τοις χιλίοις:
Η συγκεκριμένη οθονιά είναι από το συμμάζεμα που προσπαθεί να κάνει στα μακρινάρια των νόμων (τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων) ένας ιστότοπος οπότε είπα να δω τι ακριβώς γράφει το ΦΕΚ που είναι η πηγή. Και είναι τα ίδια. Είναι το άρθρο 27 του Ν. 4887 (ο 5003 δεν ξέρω τι προσθέτει στο συγκεκριμένο άρθρο, μάλλον τίποτα).
ΣΠ said
Καλημέρα.
Πιθανότατα το πρωτότυπο θα ανέφερε βαθμούς Φαρενάιτ.
Καλή μαντεψιά.
https://www.space.com/18707-uranus-temperature.html
Uranus holds the record for the coldest temperature ever measured in the solar system — minus 371.56 degrees F (minus 224.2 degrees C).
gpointofview said
Θωρηκτό ήταν και είναι το «Αβέρωφ». Εχει μια θωράκιση από ατσάλι πάχους 30 εκατοστών (με ερωτηματικό λόγω Εμενταλ) από την ισαλο γραμμή και κάτω για τορπιλοπροστασία. Ομοια προστατευμένη είναι και η (πολεμική) γέφυρα.
Οταν ήταν στον Πόρο στα καθήκονα των επίκουρων αξιωματικών ήταν και η ξενάγηση επισκεπτών στο πλοίο.
Παναγιώτης said
Πιθανότατε το έργο αφορά διαβαθμισμένη συμπίεση απορριμάτων. Και μάλλον προκέιται για υπόγειους κάδους σκουπιδιών
Georgios Bartzoudis said
(α) «με την ‘υπερκομματική’ επιτροπή που όρισε ο κ. Γεραπετρίτης για να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας. Δίκιο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ»
# Δεν ξέρω τί καπνό φουμάρει «η ‘υπερκομματική’ επιτροπή που όρισε ο κ. Γεραπετρίτης», ξέρω όμως ότι οι άλλοι όρισαν εκπρόσωπό τους, για έλεγχο στα της επιτροπής, έναν ΚΑΤΑΔΙΚΟ για παράβαση καθήκοντος!!!
(β) «Μετά από τόσα χρόνια αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια άρσης των συνεπειών του εμφυλίου, στο Νυμφαιο δεν έχει φτάσει η είδηση»;
# Κάποιος να πει στον «φίλο» που τα λεει αυτά ότι το 1946-49 δεν είχαμε Εθνική Αντίσταση. Είχαμε ανταρσία, ή εμφύλιο, ή συμμοριτισμό, ή αίμα που έρευσε άφθονο με αποκλειστική ευθύνη του Σταλινικού ΚΚΕ. Είχαμε μερικές χιλιάδες «Τέμπη», ή «Μάτια», ή «Μάντρες»!!
Κιγκέρι said
>>…Δεν ξέρω τι είναι η διαβαθμισμένη συμπίεση, αν και θα ήθελα να μάθω, ας μας πει όποιος ξέρει…
Εγώ μέχρι τώρα μόνο κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ήξερα, αλλά με αφορμή το μεζεδάκι έμαθα ότι ο όρος χρησιμοποιείται και για τους βυθιζόμενους κάδους απορριμάτων.
https://www.gepalift.gr/proionta/sistimata-diaxeirisis-aporimaton/vithizomena-sistimata-simpiesi
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα. Αν δεν κάνω λάθος την υπευθυνότητα για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών γραμμών την έχουν οι κρατικοί ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Οπότε μάλλον εκεί έπρεπε να απευθύνονται οι διαμαρτυρίες, εκεί και στο υπουργείο Μεταφορών, που δεν κάνει ότι πρέπει για να εξασφαλίσει τους επιβάτες. Τι θα γίνει τον Μάιο που θα κυκλοφορήσουν τα νέα, πιο γρήγορα, τραίνα; Θα φέρουν Ινδιάνους για να συνεννοούνται με σήματα καπνού; Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση, δεν είμαι «κρατικοδίαιτος».
Κιγκέρι said
12: Μου ‘πεσε ένα μι στον κάδο – διορθώνω: απορριμμάτων!
Νίκος Κ. said
Βρίσκω ενδιαφέρουσα την απόδοση «φονικά όπλα» για τα lethal weapons (αντί για το θανατηφόρα όπλα). Έχω την εντύπωση ότι, στην προκειμένη περίπτωση, η αποστολή lethal weapons στην Ουκρανία δεν αναφέρεται σε «απλά» ντουφέκια ή κανόνια αλλά σε κάτι πολύ ισχυρότερο. Δεν ξέρω αν θα ταίριαζε και το «καταστροφικά όπλα»
Costas Papathanasiou said
…hauling a 2000 year old battleship ram from the depths of the ocean, they race to unlock the secrets of this ancient civilization.’Μυστικά’ σαν κι αυτά:
«(…)τόσοι φρουροί – μα δίχως πύλη
τόσες ειδήσεις – δίχως περιστέρια
(…)Έρωτας – δίχως ν’ αγαπάμε
Ζωή – χωρίς ποτέ να ζούμε
(…)Ήμασταν θάλασσα κι έχουμε γίνει
σάπια βροχή και τιποτένια.
Ξύσε το λούστρο των νυχιών σου,
το ρίμελ, το make up και μίλησέ μου
— Είμαστε μεσοπόλεμος, σου λέω,
ανίατα μεσοπόλεμος… Ας πάμε
λοιπόν κι απόψε, ας πάμε πάλι κάπου
να χορέψουμε ή να σκοτωθούμε…»
(Βύρων Λεοντάρης, ΙΩΣΗΦ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΙΜΑΘΑΙΑΣ IV / «Ψυχοστασία»(1972), Ύψιλον/βιβλία, http://tsalapatis.blogspot.com/2014/08/blog-post_31.html )
ΚΑΒ said
Καλημέρα.
Σἠμερα, πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής, γιορτάζουν ο Θεόδωρος και η Θεοδώρα. Πολύχρονοι να είναι του ιστολόγιου και οι εκτός.
voulagx said
«(European Traffic Control System – του οποίου η θέση σε λειτουργία προστατεύει απέναντι στο ανθρώπινο λάθος)»
Από εδώ: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/380463_kybernisi-kai-k-karamanlis-ekleinan-ta-aytia-sta-exodika-ton-mihanodigon
Δεν θα ήταν πιο απλό το:
(European Traffic Control System – του οποίου η λειτουργία προστατεύει από (ή διορθώνει) το ανθρώπινο λάθος)
dimosioshoros said
Όπως θυμόμαστε από το σχολείο, το πιο καλό με τους βαθμούς Κελσίου και Φαρενάιτ είναι στους -40 βαθμούς, όπου, τι Κελσίου τι Φαρενάιτ, είναι το ίδιο.
Γι’ αυτό, στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας (πρωτεύουσα της Γιακουτίας ή ρωσικής Δημοκρατίας των Σαχά) δεν το διευκρινίζουν… Είκοσι τρείς φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα η Γιακουτία. Σκέψου να τους βάλουμε στο νου να μπουν στο ΝΑΤΟ…
Πουλ-πουλ said
19.
Και εγώ που περίμενα να μας μιλήσεις για τα ρωμαϊκά έμβολα της γειτονιάς σου.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα.
(δυσκλαίμερον γενετήσιου περιεχομένου)
Το σύστυμα μήπως είναι το αποτέλεσμα κοινής στύσης; Ας απαντήσει το αρμόδιο κλιμάκιο του ιστολογίου…
dimosioshoros said
@ Πουλ-Πουλ
Καλό. Είχα δει και χθες κάτι καλό δικό σου, αλλά ήταν αργά πια όταν ξαναμπήκα εδώ.
Jago said
@1 Με τις πρώτες σελίδες το παράτησα, άκου «η επιστροφή του Γέτι του Τζορτζ Λούκας», Return of Jedi δηλαδή. Δεν φαντάζομαι τι θα βρει κανείς στη συνέχεια, εγώ δεν έχω αντοχές.
Lethal Weapon είναι και οι γνωστές ταινίες με τον Μελ Γκίμπσον που όπως είναι φυσικό, μεταφράστηκε σε Φονικό Όπλο.
Μαριαννα said
Χωρίς να έχω γκουγκλαρει σχετικά, το ram δε λέγεται στα ελληνικά και κριός; Όπως πολιορκητικός κριός; Τελικά γκουγκλαρα, δεν άντεξα, και όντως η άκρη τους ήταν φιλοτεχνημένη ως κριάρι, εξού και το όνομα. Δεκτό ότι σε ένα πλοίο το έμβολο θα ήταν διαφορετικό, αλλά και πάλι, μετάφραση σε κριός αντί για κριάρι θα είχε περισσότερο νόημα.
spyridos said
Πολύ κουραστικό.
Αυτοί που δεν διαμαρτύρονται ποτέ να τη λένε σε εκείνους που διαμαρτύρονται
για το πως, που και πότε της διαμαρτυρίας τους.
—–
24
Άλλο το κριάρι κι άλλος ο κριός.
Έχει να κάνει με το έμφυλο ή με την ασυνέχεια της ελληνικής γλώσσας;
Παναγιώτης Κ. said
0,001ο/οο γράφει και διαβάζει ένα τοις χιλιοίς.
Επειδή έκανα τη δουλειά του δασκάλου των Μαθηματικών, μια…πίκρα την νιώθω με παρόμοιες εικόνες.
Από την άλλη πάλι, είναι πολλά αυτά που δεν μάθαμε στο σχολείο.Φροντίσαμε όμως την αυτομόρφωσή μας. Οι συγκεκριμένοι; Μάλλον ανήκουν στο κλασικό τύπο του…άνετου!
Νέο Kid said
Θα στοιχημάτιζα (ίσαμε και την ημίσεια περιουσίαν μου!…) ότι αν γράψεις 0,1% και το δώσεις στους υπουργούς να το διαβάσουν … ούτε οι μισοί δεν θα πουν «ένα τοις χιλίοις»… tragic!
Νέο Kid said
Διάολε! Δεν μπορεί σε κρατική πινακίδα να γράφεις «σύστυμα», και σε κρατικό κείμενο για νόμους(!) να γράφεις 0,001‰ …
ΠΟΎ είναι ο Λάμπρος να πει ν απολυθούν όλοι οι φιλόλογοι και οι μαθηματικοί απ τα δημόσια ανεκπαιδευτήρια;; Ε!
Χαρούλα said
#19 Dimosioshoros: Όπως θυμόμαστε από το σχολείο,…
Κύριε! Κύριε! Πειράζει που εγώ δεν το θυμάμαι;;;🫣
Καλημέρα! Χρόνια καλά σε όποιον-α γιορτάζει.
Και καλή ανάπαυση στα αποθαμένα μας.
Χαρούλα said
Και αυτόματη μετάφραση του wikipediaκού.
Το κριάρι ήταν ένα όπλο προσαρμοσμένο σε διάφορους τύπους πλοίων, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Το όπλο περιελάμβανε μια υποβρύχια προέκταση της πλώρης του πλοίου για να σχηματίσει ένα θωρακισμένο ράμφος, συνήθως μεταξύ 2 και 4 μέτρων (6–12 πόδια) σε μήκος. Αυτό θα οδηγηθεί στο κύτος ενός εχθρικού πλοίου για να το τρυπήσει, να βυθιστεί ή να απενεργοποιηθεί.
https://en.wikipedia.org/wiki/Naval_ram
leonicos said
11 Georgios Bartzoudis
Σε συμβουλεύω να συμφιλιωθείς με το έντερό σου.
Και στο Μεγάλο Χωριο 1946-1949 έλεγε
Μη με βρίσεις. Δεν θ’ απαντήσω διότι σε έχω …..μένο
leonicos said
εκλεχτοί
κάποιος έλεγε λαϊκιά μουσική και τον κοροϊδεύαμε
ΓΤ said
@0 «Υποτίθεται ότι τα κείμενα των νόμων έχουν περάσει από διπλή κρΙσάρα» —> κρΗσάρα
@3β στρΙφνό —> στρΥφνό
Μέχρι να φτάσουμε λοιπόν στα «συστΥματα» της Μεταμόρφωσης, καλό είναι να ξεκινάμε πρώτα από τα δικά μας χωράφια.
Γιάννης Μαλλιαρός said
29 Μη στεναχωριέσαι. Ούτ’ εγώ θυμάμαι. Αλλά δεν ήμανε και φυσικός 🙂
Και, ναι, χρόνια πολλά και καλά στους Θόδωρους και τις Θοδώρες, γενικά και ειδικά στους σχολιαστές του ιστολογίου.
Λεύκιππος said
Αυτές οι ξένες αγκαλιές
Δημητράτος Νίκος
Μουσική/Στίχοι: Ανδριόπουλος Ηλίας/Ελευθερίου Μάνος
Αυτές οι ξένες αγκαλιές
ήταν κάποτε φωλιές
κι είχαν μάτια είχαν στόμα
κι όλο σου μιλούν ακόμα
Σου μιλούν και σου φωνάζουν | 2x
κι είναι σαν ν’ αναστενάζουν | 2x
Αυτά τα δέντρα στη βροχή
ήταν ανθρώποι μοναχοί
Ήταν άνθρωποι δικοί μας
που αγαπήσανε μαζί μας
Ήταν ξένοι ήταν φίλοι
ήταν τάμα και καντήλι
Ποιος τους έπιασε στα δίχτυα
ορφανέψαν τόσα σπίτια
Αυτό το τραγούδι, μπορεί να γράφτηκε πριν σαράντα τόσα χρόνια; Το άκουσα σήμερα και έμεινα. Ισχύει ακόμη.
ΓΤ said
Ζηλιασκόπουλος τέλος από την επιτροπή για τα Τέμπη. Μπαίνει Πυργίδης, ΑΠΘ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
35, Γι΄αυτό ο Μάνος Ελευθερίου είναι σημαντικός. Ή είναι σημαντικό γιατί είναι του Ελευθερίου
Είμαστε στην ίδια διάθεση. https://sarantakos.wordpress.com/2023/03/03/treno/#comment-864352
…
«Φορτάμαξες» είδα μια λέξη που δεν ήξερα
(και τις «επιβατάμαξες» ομοίως) :
«Πίσω από την ντιζελομηχανή της, βρισκόταν ένα βαγόνι-ταχυδρομείο ιταλικής κατασκευής, δύο επίκουρες κλειστές φορτάμαξες και δύο επιβατάμαξες »
https://www.ot.gr/2023/03/01/epikairothta/koinonia/ektroxiasmos-trenou-ta-dyo-pio-tragika-sidirodromika-dystyximata-pou-sygklonisan-tin-ellada/
dimosioshoros said
@ 29 Χαρούλα
Εδώ και ο σχετικός τύπος, αγαπητή Χαρούλα. Όπου: C οι βαθμοί Κελσίου και F οι βαθμοί Φαρενάιτ. 🙂
dimosioshoros said
@ 34 Γιάννης Μαλλιαρός
Βλ. επάνω αγαπητέ Γιάννη. 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
Ε, ναι. Ήξερα τον τύπο (δεν το θυμάμαι αλλά τον βγάζω άμα λάχει). Απλά, το -40 ήταν που δεν θυμόμουνα νάχω ακούσει.
Χαρούλα said
Δημόσιεχώρε μου ευχαριστώ!
#37 ΕΦΗ τις επιβατάμαξες πρώτη φορά. Αλλά επειδή λόγω έλλειψης αυτοκινήτου, μετακινούμασταν αποκλειστικά με τρένο, την φορτάμαξα πολύ συχνά. Έδιναν οι γονείς μου πάντα «συνοδευόμενες» τις αποσκευές, για να έχουν ελευθερία για μας. Οι περισσότεροι σιδηροδρομικοί έλεγαν φορτάμαξα. Αλλά σε μας ο μπαμπας το έλεγε δύσκολα🥹, βαγόνι αποσκευών😊.
ΣΠ said
33
Το «στριφνό» δεν είναι λάθος, είναι εναλλακτικός τύπος.
https://lsj.gr/wiki/%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%BD%CF%8C%CF%82
ΓΤ said
@38 ΔΧ και Χαρούλα
Πρέβεζα Έβρου, κρύος Μάρτης
Δημόσιος Χώρος με πατρική αγάπη προς Χαρούλα.
Η Χαρούλα στο θρανιάκι της, ξυστρούλα, φαμπεράκι, γιακαδάκι ατσάκιγο.
Μπαίνει ο ΔΧ, αφήνει το καπέλο του Καρυωτάκη και πιάνει αρχοντική κιμωλία.
Σαν η ηλικία μικρή, μεγάλο το γράμμα πρέπει.
-Και πώς θα συνεχίσω, κύριε;
Κι όχι γράμματα μέσες-άκρες, αλλά σαφήνεια:
-Το γινόμενο των μέσων ισούται με το γινόμενο των άκρων.
Πραγματικά δημόσιος ο Δημόσιος, υπηρέτης εύληπτης μετακένωσης, ένας Γιάννης Αγιοβασίλης που μοιράζει δώρα κουτάκια εξισώσεων.
Όλα τα παιδιά γυρίζουμε στο σπίτι χαρούμενα, και πρώτη από όλους η Χαρούλα.
Χαρούλα said
ΓΤ μ´έπνιξες! Νάσαι καλά όμως! Άψογο!🤓😊😍
ΓΤ said
@42
Ναι, αλλά ο Νικοκύρης είναι ΛΚΝ φαν.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
«θεροκρασίες που φτάνουν τους-371βαθμούς Κελσίου.»
Σε άρθρο του Physics gg με το ίδιο θέμα, λέει για θερμοκρασίες – 224 Κελσίου.
6 – Το συγκεκριμένο ψαρι (ανό) βρωμάει από παντού. Ο ορισμός του ραϊχικού ανθρωπάκου. Σχεδόν «ισάξιος» του Πορδοσάλτε.
28 – Δεν έχω πει ποτέ να απολυθούν εκπαιδευτικοί για οποιονδήποτε λόγο. Πάντα λέω πως όλοι κάνουν πολύ καλά και ευσυνείδητα την δουλειά τους.
Αγάπη said
Αρχίσαμε
Παραιτήθηκε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος λέγοντας
Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>> «των εκλεχτών»
σ΄εμένα ήχησε ειρωνία ο δημοτικός τύπος (το αντίθετο δηλαδή απ΄ το σύνηθες)
>>ο δημόσιος λειτουργός κ. Ψαριανός
γλειφτουργός
6, κεφάλια
33 >>κρησάρα, με το ήτα μεγαλώνουν οι τρύπες και περνάνε περισσότερα 🙂
ΣΠ said
33
Κρισάρα είναι η μεγάλη κρίση.
Λάζαρος Μ. said
Με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, ίσως ορισμένοι δουν με διαφορετική ματιά και αντιμετωπίσουν με περισσότερη ευαισθησία το διαρκές και συνεχιζόμενο δράμα των αμέτρητων προσφύγων που άφησαν την τελευταία τους πνοή αβοήθητοι στα νερά της Μεσογείου.
Παναγιώτης said
@28 Κρατική δεν είναι, ο εργολάβος την έβαλε (είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις) ποιος έκανε το λάθος όμως δεν ξέρω είναι έτσι ο τίτλος του έργου; Το έγραψαν λάθος στην παραγγελία και ο πινακιδάς είπε «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» ή έκανε αυτός το λάθος;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Δεν έχω καταλάβει (όχι για τον αριθμό, αλλά για τον τρόπο που τα λένε μπουρδουκλωμένα) πόσοι είναι οι μέχρι τώρα διαπιστωμένοι (μαζί με τους από DNΑ διασταυρωμένους) νεκροί;
https://www.cretalive.gr/ellada/tragodia-sta-tempi-stoys-55-oi-nekroi-poy-ehoyn-taytopoiithei?utm_source=notification&utm_campaign=web&utm_medium=onesignal
Αγάπη said
Σκέφτηκα με αφορμή τον Ζηλιασκόπουλο αν ξεχασαν την τέχνη να στήνουν ακόμα και στημένες επιτροπές
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
53, >>αν ξεχασαν την τέχνη να στήνουν ακόμα και στημένες επιτροπές
Αγάπη,αυτό με απασχόλησε κι άλλες κι άλλες φορές κι εμένα και είναι αυτό θαρρώ που χαρακτηρίζει ως την πιο αχρεία τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη που πέρασε ποτέ. Τόσο αδιάφοροι για τον λαουτζίκο, εμάς τους φτωχάλες, που δεν τους νοιάζει καν να καλυφτούν. Ξεδιάντροπα στη μούρη μας. Ιδιοκτήτες της ζωής μας. Δυνάστες, παρανομούν διαρκώς, ασύστολα και προσβλητικά. Μια ολιγαρχία με γνωρίσματα χούντας. Μετακοινοβουλευτισμός.
Ξέρετε τί έγινε σήμερα στο γραπτό «διαγωνισμό» του ΑΣΕΠ με χιλιάδες υποψήφιους; Ένα μπάχαλο (πάλι) .
Αγάπη said
54 έχουν κατά πολύ ξεπεραστεί, νομίζω, και τα έσχατα όρια
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
εντολοδότιδα αρχή
https://www.ieidiseis.gr/ellada/187717/to-koino-porisma-tis-nekropsias-gia-ta-thymata-ton-tempon
Μαρία said
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
xar said
@34, 38 κτλ.
Για τη μετατροπή βαθμών Κελσίου σε Φαερνάιτ και τούμπαλιν, από το πολύ ενδιαφέρον «Τι θα απαντούσε ο Αϊνστάιν» του Ρ. Λ. Γουόλκε:
Πραγματικά, δεν ξέρω γιατί διδάσκουν ακόμα στα σχολεία εκείνες τις πολύπλοκες φόρμουλες με κάτι 32 μέσα, παρενθέσεις και ανάγωγα κλάσματα, ενώ υπάρχει ένας πολύ πιο απλός και απολύτως ακριβής τρόπος.
Ο οποίος είναι…
Για να μετατρέψεις βαθμούς Κελσίου σε Φαρενάιτ, πρόσθεσε 40, πολλαπλασίασέ το με το 1,8 και αφαίρεσε 40.
Για να μετατρέψεις βαθμούς Φαρενάιτ σε Κελσίου, πρόσθεσε 40, διαίρεσέ το με το 1,8 και αφαίρεσε 40.
Αυτό είναι όλο! Ο τρόπος αυτός είναι απολύτως ακριβής και δίνει το σωστό αποτέλεσμα διότι: α) 40 βαθμοί κάτω του μηδενός είναι η ίδια θερμοκρασία και στις δύο κλίμακες, και β) ένας βαθμός Κελσίου είναι 1,8 φορές μεγαλύτερος από ένα βαθμό Φαρενάιτ.
Alexis said
Ένα άλλο μεζεδάκι που ακούστηκε πολύ μέσα στην τραγωδία στα Τέμπη είναι «τα Παλαιοφάρσαλα» και «σιδηροδρομικός σταθμός Παλαιοφαρσάλων»
Κάποιος ρεπόρτερ μάλιστα χτες το είπε και σχιζολεκτικά «σιδηροδρομικός σταθμός Παλαιών Φαρσάλων»
«Παλαιοφάρσαλος» είναι βέβαια και «σιδηροδρομικός σταθμός Παλαιοφαρσάλου»
Ας μην πούμε για τις σορούς καλύτερα, δεν κάνει… 😦
Ας ήταν ζωντανοί οι άνθρωποι και ας έκαναν χίλια λάθη οι ρεπόρτερ 😦 😦 😦
dimosioshoros said
@ 43 ΓΤ
Ωραία, πάντα. 🙂
dimosioshoros said
@ 59 Xar
Καλό κι αυτό. Αλλά στο μεταξύ βγήκε και η Γέβρα (με το Αλ από την πατρίδα της). 🙂
gpointofview said
# 37, 41
Κορίτσια, μια που η άμαξα παίρνει δασεία μήπως να λέγατε αυτοκινηθάμαξα, φορθάμαξα, επιβαθάμαξα ; πριν το πάρει χαμπάρι ο επίμονος διορθωτής του ιστολογίου και σας βάλει κακό βαθμό …
xar said
Τι είναι «deadly weapons»; Από τη βίκη:
A deadly weapon, sometimes dangerous weapon (although some jurisdictions differentiate between the two) or lethal weapon, is an item that can inflict mortal or great bodily harm. […] A deadly weapon per se is usually defined as a firearm and may include knives of a certain length […] Any object designed, made, or adapted for the purposes of inflicting death or serious physical injury can be considered a deadly weapon. (Φέρνει μάλιστα παράδειγμα όπου κάποιος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε ως φονικό όπλο έναν ζωντανό αλιγάτορα, που τον πέταξε μέσα σε Wendy’s!)
Τι είναι «dual use technology»; Πάλι από τη βίκη:
dual-use items refers to goods, software and technology that can be used for both civilian and military applications.
Οι αμερικανοί έχουν μια κά… τάση να χρησιμοποιούν στρατιωτική ορολογία σε εφημερίδες και ταινίες. Σε εμάς δεν είναι τόσο έντονη αυτή η τάση. Οπότε σε μια ενημερωτική ιστοσελίδα που δεν είναι εξειδικευμένη σε στρατιωτικά θέματα, νομίζω ότι το deadly weapons θα αποδιδόταν καλύτερα ως όπλα, νέτα-σκέτα.
Στη φράση «non-lethal dual-use technology – items which could have both civilian and military uses, such as drones and semi-conductors», έχουμε κλασική περίπτωση παράθεσης ειδικού όρου μαζί με την εξήγησή του (προφανώς γιατί ο αρθρογράφος θεώρησε ότι ό όρος είναι πολύ εξειδικευμένος ακόμα και για τους αμερικανούς αναγνώστες). Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο να μπει ο εξειδικευμένος όρος στη μετάφραση, ειδικά αν δεν είμαστε σίγουροι πώς λέγεται στα ελληνικά ο όρος αυτός. Ο μεταφραστής θα μπορούσε απλά να γράψει κάτι σαν: Κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με τεχνολογία που θα μπορούσε να έχει τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ημιαγωγούς.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
60, Ο και η Παιοφάρσαλος, το Παλαιοφάρσαλο,
καλύτερο το δικό μας ο, η, το Μύρτος!
Στη ντοπιολαλιά ακούγεται και Παλιοφάρσαλα.
xar said
@63
Οκ, αλλά μετά θα ακούσουμε τα εκθαμάξης 😛
dimosioshoros said
Εκθαμάκθης, καλέ.
dimosioshoros said
Όπως «ανθευρωπαίος» και «ανθαμερικανός» κατά το «ανθέλληνας». Όλοι λουλουδάτοι.
xar said
Μήπωθ εκθαμάκθηθ ?
xar said
Είπαμε να μιλάμε σαν τους ΑΗΠ, όχι σαν τους Ισπανούς! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
43, 🙂 Σχολή, λέμε!
Χαρούλα, όταν πήγα Αμερική που μου χρειαζόταν να καταλαβαίνω τις ζέστες (Ιούλιος στην Καλιφόρνια μπορεί κ χειρότερα από δω). Έβλεπα 65άρια (F) και μάνι μάνι, χοντρικά «το μισό και λίγο παραπάνω, ο Κέλσιος», παλεύεται στο όριο σκεφτόμουν και κανόνιζα την πορεία μου 🙂
57, Να κατεβεί για να διορθωθεί: ΑΤΥΧΗΜΑ, καν δυστύχημα δεν τ΄άφησαν οι επικοινωνιολαγοί τους.
68, δασύνεται η Αμερική;
Παναγιώτης said
@59 Δηλαδή τι τον χάλασε στον τύπο του σχολίου 38; Αν δεν θες τα κλάσματα βάζεις αντί για 9/5 1,8 να του κάνεις το χατίρι και γίνεται (°F-32)/°C=1,8. Και είναι πιο απλό να θυμάσαι ότι το νερό παγώνει στους 0°C και 32°F.
για το -40 αποδεικνύεται, δεν χρειάζεται να μας το πει ο Γουόλκε*:
x°C=x°F
x=(x-32)*5/9
x=5x/9-32*5/9
(9x-5x)/9=-32*5/9
4x/9=-32*5/9
x=-32*(9*5)/(4*9)
x=-32*5/4=-40
*Δεν έκανε κανένας το ερώτημα και που ξέρεις ρε ψηλέ ότι «40 βαθμοί κάτω του μηδενός είναι η ίδια θερμοκρασία και στις δύο κλίμακες»; Ενώ το ότι το νερό πήζει στους 32°F είναι αξίωμα και βασικό στοιχείο της κλίμακας.
dimosioshoros said
@ 71 ΕΦΗ – ΕΦΗ
Άντε ντε… 🙂
xar said
@72
Δεν είπε κανείς ότι ανακάλυψε το αυγό του κολόμβου ο Γουόλκε! Απλά αναδιατύπωσε τον τύπο σε μορφή που για κάποιους μπορεί να είναι πιο ευκολομνημόνευτη. Αν δεν σου αρέσει αυτή η μορφή (ή το ύφος του Γουόλκε), δημοκρατία έχουμε, μπορείς να τον αγνοήσεις και να χρησιμοποιείς τον άλλο τύπο.
Δεν θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας!
Faltsos said
Ο σημερινός διαγωνισμός ΑΣΕΠ δείνει στον Νικοκύρη τροφή για πολλά άρθρα.
Πάρτε μια γεύση από την «Δοκιμασία Γλωσσικού Συλλογισμού»
1) Αυγή – Σούρουπο
Εισαγωγή – ;
Α. Συμπέρασμα. Β. Κατακλείδα. Γ. Πρόλογος. Δ. Επίλογος
Ομολογώ ότι οι γνώσεις μου αρκούν μόνο για να απορρίψω το Γ.
2) Ελάφι – Κέρατα
Πεταλούδα -. ;
Α. Φτερά. Β. Κεραίες Γ. Κουκούλι. Δ. Πόδια
Όπως το ελάφι έχει κέρατα στο κεφάλι έτσι η πεταλούδα έχει κεραίες, αλλά τα κέρατα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελαφιού, το χαρακτηριστικό για την πεταλούδα είναι τα φτερά. Έτσι τόσο το Α όσο και το Β μπορούν να θεωρηθούν σωστά ανάλογα με το κριτήριο που θα επιλέξεις.
Αυτά δεν είναι τίποτα όμως μπροστά στην «Δοκιμασία Αξιολόγησης Εργασιακής Αποτελεσματικότητας» όπου έχεις να επιλέξεις ανάμεσα από τα: Α. Γραφειοκρατία – Νομιμότητα Β. Ευελιξία -εξυπηρέτηση του πολίτη Γ . Υπακοή στον προϊστάμενο Δ Συζήτηση για ανεύρεση λύσης.
Φαντάζομαι ότι θα τα συζητήσουμε περισσότερο τις επόμενες μέρες όταν κυκλοφορήσουν τα θέματα
Τελευταίο. Σε ιστότοπους φροντιστηρίων διαβάζω «Τεθέντα Θέματα ΑΣΕΠ » Πώς σας φαίνεται αυτό το «Τεθέντα»; Λάθος δεν είναι αλλά ούτε μου κάθεται καλά.
dimosioshoros said
Πάντως, με τη συγκεκριμένη τυποποίηση, ήταν και σχολικό μάθημα ήδη από τη δεκαετία του ’50 (του 20ου αι.).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
75
Τύφλα να ΄χει το περιεχόμενο των εξετάσεων μπροστά στα παρατράγουδα που συνέβησαν. Βαριέμαι να γράψω (θα δημοσιοποιηθούν σίγουρα) όσα μόλις (περιληπτικά) μ΄είπε μια ξαδέλφη που μετείχε η κόρη της και ήλθε σπίτι προ ολίγου, από τα χαράματα!
Κυρίως νομικά (συνταγματικό, διοικητικό κ ευρωπαϊκό δίκαιο, λέει).
Ένα στοιχηματάκι ότι κάποιο (α) φροντιστήριο(α), έπεσαν μέσα, δίδαξαν τα «σωστά» θέματα 😦 .
Στην απέραντη εξαπάτηση σε όλους τους τομείς που έχει στήσει το κουλοκράτος, σιγά μην είναι «τίμιες» οι εξετάσεις τους. Είδαμε την τίμια ανάδειξη στη θέση του σταθμάρχη.
Georgios Bartzoudis said
31, Leonicos said: «Σε συμβουλεύω να συμφιλιωθείς με το έντερό σου. Και στο Μεγάλο Χωριο 1946-1949 έλεγε. Μη με βρίσεις. Δεν θ’ απαντήσω διότι σε έχω …..μένο»
# Μεγάλε συμβουλάτορα. Έσω …μένος. Και …βρυκολάκιαζε α λα καρτ!
dimosioshoros said
@ 75 Faltsos
Με το «δόθηκαν» (ακόμα και «δοθέντα») υπάρχουν τέτοια βιβλία.
ΣΠ said
Πού χάθηκε ο Νικοκύρης σήμερα;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
80, αναρωτιέμαι κι εγώ από ώρα
Χαρούλα said
😂😹εγώ είπα απλά πως δεν θυμάμαι την μετατροπή απο τα σχολικά χρόνια.
Σιγά μην ψάχνω το 2023 μέθοδο για να υπολογίζω την μετατροπή με κομπιουτεράκι…!
…. τι τα πληρώσαμε τα σμαρτόφωνα;;;🥹🤓 μια χαρά μετατροπές κάνουν!
Μαγδαληνή said
Όπως είπε στο 3 σχόλιο ο Νικοκύρης το άρθρο ανέβηκε πιο νωρίς γιατί θα έφευγε σήμερα. Άρα ταξιδεύει… Ας ευχηθούμε καλό ταξίδι (γιατί μέρες που είναι… τι να πεις…)
Πέπε said
75 τέλος:
Τι θέματα έπεσαν; > πεσμένα/πεσόντα θέματα
Τι θέματα έβαλαν; > βαλμένα/βληθέντα θέματα
Τι θέματα μπήκαν; > μπασμένα/εισελθόντα θέματα
Πραγματικά, γιατί να πει κανείς τεθέντα όταν έχει τόσες ωραίες επιλογές; (Αλλά θυμίζω ότι ποιος τα βάζει τα θέματα; ο θεματοθέτης. Θεματοθέτηση θεμάτων. Θεματοθετημένα θέματα λοιπόν, νομίζω το βρήκαμε το καλύτερο.)
sarant said
Καλησπέρα από το Δάσος του Δούκα. Έχετε χαιρετίσματα από τον Spyridos, που με ξενάγησε.
sarant said
5 Ωχ, το ξέχασα, καλά λες! Συμπληρώστε κατά βούληση
12 Βρε τι μαθαίνει κανείς!
15 Τα lethal weapons μπορεί να είναι από ντουφέκια μέχρι πολύ πιο lethal όπλα…
17 Χρόνια πολλά λοιπόν στον Τριάντ και τους άλλους και άλλες που γιορτάζουν!
24 Πράγματι, στην ξηρά είναι ο πολιορκητικός κριός αλλά στα πλοία ο όρος έμβολο είναι καθιερωμένος από παλιά
28 🙂
sarant said
Και συνεχίζω
33 Απορώ πώς μου ξέφυγε αυτό, φταίει η μονή κρησάρα
56 Γιατί όχι -δότρια;
59 Ωραίος. Μηχανικός θα ήταν
63 Το διάβασα και θάμαξα!
75 Θέλουν πολύ ξύλο αυτοί που έβαλαν τέτοια θέματα
80-81-83 Είπαμε, στο Δάσος του Δούκα
spyridos said
Χρόνια Πολλά σε Θοδώρες και Θόδωρους.
Εχω στείλει φέτος σε ένα φίλο ευχές δυό φορές λάθος.
Προλαβαίνω να στείλω σήμερα τις σωστές.
Μαρία said
gpointofview said
Χρόνια πολλά στον Τριάντ και σε όσα άλλα μέλη του ιστολογίου γιορτάζουν !
Alexis said
Να ευχηθώ κι εγώ πριν βγει η μέρα χρόνια πολλά στον Τριάντ και σε όλους τους Θεόδωρους και Θεοδώρες!
gpointofview said
κι ένα ποδοσφαιρικό…
Τσακαλίδης… ο πέμπτος φέτος διαιτητής-VARίστας που τιμωρείται με αποκλεισμό για σφυρίγματα-εγκληματικές αποφάσεις σε βάρος του ΠΑΟΚ, ο τύπος δεν «είδε» στο VAR την χερούκλα (πάνω από το κεφάλι) αμυντικού στα Γιάννινα. Εχουν προηγηθεί οι Διαμαντόπουλος, Σινιοράκης, Τζήλος και Καλαμπόκης για τα ματς με Λεβαδειακό και Αστέρα αλλοιώνοντας την βαθμολογία του πρωταθλήματος, ως συνήθως.
Κατά τα άλλα διαμαρτύρονται οι ομάδες του ΠΟΚ πως … αδικούνται (διάβαζε : δεν ευνοούνται )
Θα μου πεις σε ποιόν τομέα δεν τάχει κάνει σκ@τ@ η Νουδούλα κι ο Αυγενάκης, για να γλυτώσει το ποδόσφαιρο …
Alexis said
#54-55: Πρόκειται για ένα μηχανισμό που λειτουργεί και δρα με όρους και κανόνες συμμορίας.
Μοναδικός τους σκοπός η διατήρηση και νομή της εξουσίας.
Στο όνομα αυτού του σκοπού εννοείται πως είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα και φυσικά να «θυσιάσουν» οποιοδήποτε μικρομεσαίο στέλεχος προκειμένου να διατηρηθούν στις καρέκλες τους.
Είναι σαν τους μαφιόζους που όταν κάποιος δικός τους είναι πια καμένο χαρτί τον καθαρίζουν για να σώσουν το τομάρι τους.
Alexis said
Φοβάμαι ότι βιώνουμε έναν ιδιότυπο ερντογανισμό με επικάλυψη κοινοβουλευτισμού και δημοκρατίας.
Σε θεσμικό επίπεδο είμαστε περίπου στην κατάσταση που ήταν η Τουρκία του Ερντογάν πριν το 2016.
dimosioshoros said
@ 82 Χαρούλα
🙂
sarant said
94 Ευτυχώς που δεν παίζει πραξικόπημα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
75, άκουσα το μεσημέρι στο ράδιο, ότι 14 ερωτήσεις, πριν λήξει ο διαγωνισμός ή ακυρώθηκαν ή δέχτηκαν κι άλλες απαντήσεις, κάτι τέτοιο-είχα ήδη ακούσει για θαμπές εκτυπώσεις που υπαγορεύανε τις ερωτήσεις οι επιτηρητές και θόλωσα ντιπ. @αμώ την υπομονή μας που τους ανεχόμαστε, τα τομάρια.
Η ψυχανωμαλία πάει σύννεφο (είδα τώρα από ένα φροντιστήριο -δε θα κάνω και διαφήμιση, τα τρελά που βάλανε)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
84 >> Θεματοθέτηση θεμάτων.
Αναθεματοθέτηση (αναθεμάτων μη σου πω, μ΄αυτά που βλέπω)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τριάντ- χρόνια πολλά σου. Πάντα χαιράμενος!
και λοιποί εορτάζοντές μας, δε μπορεί παραπάνω από έναν θα ΄χουμε , πληθυντική γιορτή γαρ, τις ευχές μου!
Pedis said
Αν πάρουν
gpointofview said
Ωσ γνωστόν δεν ψηφίζω, θα ψηφίσω μόνο ένα κόμμα που θα δεσμευθει πως θα δημεύσει την περιουσία της οικογένειας Μητσοτάκη και θα υποχρεώσει τα κόμματα να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Να δω το μητσοτακέικο να ζει με δανεικά του Μπουμπούκου και τι στον κόσμο !
Μαρία said
97
θρεντ
Alexis said
#96: 🙂
#99: «χαιράμενος», τι ωραία λέξη!
Τη λέτε ακόμα κάτω στην Κρήτη;
Αγαπημένο αντρόγυνο σαν τούτο δεν εφάνη
μουδ’ έτοιο καλορίζικο χαιράμενο στεφάνι.
(Ερωτ. Ε 1511-1512)
Alexis said
#75 (2): Αυτό μου θυμίζει μια σκηνή από τους «Amici miei»
Η παρέα προσπαθεί να πει με τον τρόπο της στον φίλο τους ότι η γυναίκα του τον απατά:
-Μπράβο! Είσαι πονηρός σαν ελάφι!
-Μήπως θες να πεις «αλεπού»; Το ελάφι δεν είναι πονηρό.
-Ναι αλλά η αλεπού δεν έχει κέρατα!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Δεν πρόλαβα χθες αλλά δεν πειράζει, η πρόθεση μετράει.😉
Τριαντ, πολύχρονος και πάντα παλαβιάρης.👍😂
96 – Το πραξικόπημα έγινε το 12 με την υπογραφή του φασιστικού μνημονίου από τον μη λαϊκά εκλεγμένο Παπαδήμο και επικυρώθηκε το 15 με την μετατροπή του συντριπτική λαϊκού ΟΧΙ σε υποχρεωτικό ΝΑΙ. Έκτοτε ζούμε σε στυγνό τραπεζικό δικτατορικό καθεστώς, αλλά δεν πειράζει, εμείς το όνομα,ούτε δημοκρατία, κι ευτυχώς δεν πάθαμε τίποτα. Άλλωστε, κι η χούντα της πλάκας (σε σύγκριση μ’ αυτήν) συνταγματική δημοκρατία ήταν.😂
101 – Παίζεις στα σίγουρα, ούτε στον άλλο κόσμο θα ψηφίσεις.😂
Καλημέρα σε όλους.👍
ΛΑΜΠΡΟΣ said
εμείς το ονομάσαμε δημοκρατία γμτ το τάμπλετ που αλλάζει τις λέξεις.😡
gpointofview said
# 105 τέλος
Πάρε νάχεις (αντιγραφή από αλλού)
Στην Ελλάδα γίνονται διάφοροι πειραματισμοί διακυβέρνησης με κορυφαία την επταετή διακυβέρνηση των στρατιωτικών, γιατί σαν μουρόχαυλοι που ήτανε, θέλανε πολύ χρόνο για τις δουλειές τους.
Αντίθετα οι τραπεζικοί του Παπακώστα κάναν την βρώμικη δουλειά τους στο πίτσι-φυτίλι, έχοντας βέβαια πάρει άδεια από…την σημαία αντί για εκλογές, κι έτσι δεν εκτέθηκαν πολύ, οι περισσότεροι ούτε που τους θυμούνται καν.
Τώρα με δημοκρατικές διαδικασίες που οφείλονται στα προηγηθέντα «σεμινάρια» κυβερνά η «συμμορία των αρίστων» και εκπαιδευόμαστε στην διακυβέρνηση με καθαρά μαφιόζικο τρόπο με κυριότερους εκφραστές τους -αμετακίνητους σε ανασχηματισμούς- Γεοργιάδη που λέει ό,τι του κατέβει και Αυγενάκη που μοιράζει κρατικά χρήματα όπως του κατέβει.
Το μήλο πφτει κάτω μηλιά …
Πιάσε κι ένα παντός καιρού Σαββόπουλο…
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
101 Αν είσαι τόσο αντιμητσοτός, θα έπρεπε να ψηφίζεις.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
107 – Δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα οι πειραματισμοί (σιγά την μεγαλούπολη 😂) αλλά σε όλο τον κόσμο. Όχι επί μέρους, σε παγκόσμια κλίμακα εννοώ.
Αυτό που αρνούνται ή δεν μπορούν να κατανοήσουν (το πιθανότερο) οι περισσότεροι, είναι πως έχει αλλάξει προ πολλού το σύστημα διακυβέρνησης, παραγωγικότητας και κερδοφορίας, και φυσικά η τοπικότητα. Αυτή την δεκαετία, αυτές οι αλλαγές θα γίνουν κοινός τόπος, είτε ως λογική συνέπεια είτε ως αναγκαίο κακό (σίγουρη και δοκιμασμένη μέθοδος) αφού η διαχείριση των λαϊκών μαζών παγκοσμίως, αποδείχθηκε εύκολη.
ΓεΟργιαδηδες, Αυγενακηδες, ΠώπώΛάκηδες κλπ χρήσιμοι ηλίθιοι, πάντα θα υπάρχουν για κρύβουν τους καραγκιοζοπαίχτες.
Αυτό που γίνεται με το χρήμα δεν βλέπω να το αντιλαμβάνονται πολλοί, οπότε, στις εκλογές θα έχουμε μια από τα ίδια. Θα ψηφίσουν το μεγάλο ποσοστό της πελατειακής σχέσης, και το μικρό της ιδεολογικής βλακείας. Σε κάθε περίπτωση, θα κερδίσει η δημοκρατία.😂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
107 – Όσο για τον Σαββόπουλο, μακράν από τους εξυπνότερους καλλιτέχνες. Αν είχε ακολουθήσει την πολιτική αντί την μουσική, άνετα θα είχε γίνει πρωθυπουργός διαρκείας.
Έξυπνος, πονηρός, λαοπλάνος, ραδιούργος, ψεύτης, κόλακας, γλείφτης, και συντηρητικός του κερατά, που κατάφερε να περάσει ώς επαναστάτης.
Ποιός έχει τόσα προσόντα;😂
voulagx said
Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ορθογραφικό λάθος στη δήλωση, στην οποία αναγράφονται οι σοροί ως σωροί λες και πρόκειται για σκουπίδια, για ζωές χωρίς αξία, όπως αντιμετωπίζει ο κερδοσκοπικός παράγοντας τις ανθρώπινες απώλειες.
sarant said
111 Επρεπε να πάρουν σκρίνσοτ, διορθώθηκε
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Triant said
Τώρα αξιώθηκα να μπω.
Νικοκύρη, Τζη, Αλέξη, Έφη, Λάμπρο ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.
Έχω παρατηρήσει πως την γιορτή μας την ξέρουν μόνο όσοι έχουν συγγενή (ή πολύ κοντινό) Θόδωρο. Και είναι πολύ φυσικό. Δεν ξέρω άλλη τόσο κινητή γιορτή εκτός από Λάμπρο και Αναστάση που βέβαια δεν μπορείς να ξεχάσεις.
gpointofview said
# 108
Δεν θεωρώ πως ο λαός (άρα και η δύναμη της ψήφου μου) επιλέγει Μητσοτάκη αλλά ένα μεγάλο κομμάτι ψηφίζει Νουδούλα με οποιονδήποτε έχει τοποθετηθεί αρχηγός- όχι από τον λαό, αλλά από αλλού. Η οικογένεια Μητσοτάκη, όπως και η οικογένεια Καραμανλή, είναι βολικές λύσεις για πρωθυπουργούς βιτρίνας. Πιστεύω πως αν ήταν δικό του κόμμα ο Κούλης θα ήταν λιγότερο ληστρικός, θα τον ενδιέφερε περισσότερο η φήμη του διαχρονικά στον λαό, αλλά όταν είσαι …μετακλητός εκμεταλλεύεσαι την συγκυρία χωρίς φραγμούς. Οι παντός καιρού αμετακίνητοι υπουργοί-τοποτηρητές (και τι υπουργοί…) ενισχύουν την θέση μου. Μια από τις μεγαλύτερες δουλειές της θητείας Κούλη είναι η αρπαγή του φιλέτου της Αλεξάνδρας από τον ΠΑΟ με την συγκυρία μέλους στην δημαρχία και την κάψα των πράσινων οπαδών για σύγχρονο γήπεδο.
Αν αυτοί που τα πήραν δεν τα δώσουν πίσω, προκοπή δεν βλέπει ο τόπος, όπως δεν είδε μα την ατιμωρησία των χουντικών που συνεχίστηκε με την ατιμωρησία των σκανδάλων γιατί μπορεί ο Κοσκωτάς να πήγε φυλακή αλλά πόσες εταιρίες που γίνανε τότε με κλεμένα λεφτά συνεχίζουν να υπάρχουν ; (π.χ. συνεταίρος με 50% στην Γραμμή ήταν ο Π. Μπακογιάννης )
Κάποτε ο τότε πρωθυπουργός Κ.Κ.1 είπε «ποιός κυβερνά αυόν ον τόπ» μετά πήγε στο Παρίσι και…έμαθε ποιός !
Η κ. Γιαννάκου κάποτε δήλωσε πως δεν είνσι υπουργός Παιδείας για να χειρισθεί τα θέματά της αλλά για να υπογράφει τα νομοσχέδια.
Στιγμές ειλικρίνειας έχουν όλοι.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
114 – Όντως έτσι είναι, τον κουμπάρο μου λένε Θεόδωρο και σε θυμήθηκα χθες, αλλά ήταν αργά.😂
Κινητή νομίζω πως είναι και του Γιώργου, αλλά δεν παίρνω όρκο, ας πούν οι θρήσκοι, εγώ μετά βίας ξέρω την δική μου.😂
sarant said
114-6 Και του Γιώργου είναι κινητή υπό προϋποθέσεις (αλλά όχι φέτος, αφού πέφτει μετά το Πάσχα) αλλά αφού γιορτάζει η μισή Ελλάδα τη θυμόμαστε.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Πάντα έλεγα πως είσαι θρήσκο και θεοσεβούμενο παλληκάρι.
ΕΥΓΕ!👍😂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://pbs.twimg.com/media/FqefzT9XgAEPBc4?format=jpg
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
gpointofview said
Παίρνοντας το δεύτερο δεκάλεπτο της ζωής του στο πρωτάθλημα ο 17χρονος σέντερφορ Τζήμας μπήκε στο ματς μαζί με τον 35χρονο Μπίσεσβαρ και πέτυχε το πρώτο του γκολ στην σούπερλιγκ. Μερικοί τον θεωρούν μεγαλύτερο ταλέντο από τον Κωνσταντέλια !!!!!
Μαρία said
Μαρία said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο τα δείγματα της διάλυσης του κράτους από τη κουλοπαρέα. Δε φτάνει το αδιανόητο τρακάρισμα και τα φρικτά επακόλουθα, τώρα, μες την ανοργανωσιά τους, θα κάνουν μέρες να αποσύρουν τα απομεινάρια (μια εβδομάδα και… γράφτηκε) κι έτσι ο κεντρικός σιδηροδρ. άξονας θα παραμένει κλειστός και δεν είναι μόνο το πρόβλημα, διαβάζω, της μεταφοράς προϊόντων (ελλείψεις-πάει στο δγιάλο) κλπ, αλλά μ΄αυτή την ερημοποίηση των γραμμών (φοβούνται ότι θα) πλακώσουν οι σκραπάδες 😦 .
Εξωφρενικά όλα ρε παιδιά!
Σιχάθ ο τσιτάχ, ύβρις ο τίγρης της Μεσογείου.
eva matenoglou (@evamaten) said
123
Καλά που τα λέει ο Λιάκος…
Pedis said
Νικοκύρη, μαρμαγκ’θ’κα. Κάνε κάτι όταν ευκαιρήσεις. Μερσί.
Alexis said
#123: Το έχω επισημάνει και εδώ και είναι χαρακτηριστικό του ύφους Μητσοτάκη.
Η χρήση του πρώτου ενικού και η πρόταξη του «εγώ»: «Αποφάσισα», «έδωσα εντολή» κλπ.
Νομίζω ότι γίνεται εσκεμμένα από τον λογογράφο του που αντιγράφει (ίσως) αμερικανικά πρότυπα.
Απωθητικό έως εξοργιστικό και ενδεικτικό του ύφους και του ήθους του ανθρώπου.
Pedis said
# 127 – Και μετά την επιτυχία της Ιουλιανής κωλοτούμπας, έβαλε κι ο Τσίπρας στο λόγο του το εγώ. Είχε γίνει πετυχημένος ηγέτης, φαίνεται.
Χαροκαμένα μεζεδάκια | Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Και πώς αλλιώς να τα πω, αφού ακόμα ταυτοποιούνται νεκροί από τη φριχτή τραγωδία στα Τέμπη; Δεν θα έχω πολύ κέφι σήμερα. Αλλά νομίζω πως πρέπει να τηρήσω το πρόγραμμα του ιστολογίου, να βάλω σήμερα ένα θέμα που, αντικειμενικά, έχει ευτράπελες πτυχές, τα μεζεδάκια, δηλαδή τα στραβά και ανάποδα, γλωσσικά κυρίως, της εβδομάδας που πέρασε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/03/04/meze-574/ […]
Pedis said
Πίνει;
Η μισή Τουρκία διαλύθηκε και μετράει πάνω από 45.000 νεκρούς όχι επειδή οι σεισμολόγοι δεν προέβλεψαν σωστά τον σεισμό, ούτε επειδή υπήρχαν «χρόνιες παθογένειες» στον κατασκευαστικό τομέα.
Αλλά επειδή πολλά κτίρια που έπεσαν και πλάκωσαν τους ανθρώπους ήταν χάρτινα και επειδή κάποιοι συγκεκριμένοι κατασκευαστές τα είχαν φτιάξει χάρτινα.
[…]
Καλή λοιπόν η κουβέντα για τις «παθογένειες», συνήθως είναι και σωστή. Αλλά αν οι παθογένειες ήταν η εύκολη και προφανής εξήγηση των πάντων θα έπρεπε τα τρένα να συγκρούονται κάθε μέρα.
[Πολύ σωστά. Γι αυτό φαντάζομαι ότι ο Πρετεντέρης οδηγεί ένα παλιαυτοκίνητο που δεν το περνάει ποτέ από έλεγχο. Μήπως τον αφήνει σε κάθε διαδρομή ή συμβαίνει κάθε μέρα ατύχημα επειδή τα φρένα ψευτοπιάνουν; Αν γίνει η στραβή, είναι η κακιά η ώρα. Συγκυρία. Ανθρώπινο λάθος.]
https://info-war.gr/diavasame-to-keimeno-toy-pretenteri-g/
sarant said
126 –> 130 Συγνώμη
Pedis said
Το θείανκ-τανκ επικοινωνεί;
Κοροϊδεύει τον κόσμο η νδ; Κουκουλώνει; Τσ τσ τς…
Stazybο Hοrn said
111-112: Φροντίζει ο ρουφιάνος του Έλον

Stazybο Hοrn said
133: Καταλάβατε, όχι του Έλον, του Μαρκ ήθελα να γράψω.
sarant said
133 Καλά λες, δεν το σκέφτηκα!
spyridos said
127
γιαυτό δεν πρέπει να διαμαρτύρεται που του απαντούν με τον ίδιο τρόπο στο δεύτερο ενικό.
voulagx said
Παράλληλα, ξέρει να καλεί σε απολογίες συναδέλφους για μια ημέρα απουσίας και να επιβάλει σκληρές πειθαρχικές ποινές οχυρωμένος πίσω από τον εσωτερικό κανονισμό του που τον καθιστά μειτε δημόσιο μειτε ιδιωτικό φορέα, αλλά ένα υβριδικό κατασκεύασμα κατά το δοκούν της κάθε κυβέρνησης.
Από εδώ: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/381055_kataggelia-ergazomenon-ston-eody-dehontai-apeiles-gia-tin-apergia
Να είναι τυπογραφικό λάθος;
voulagx said
Μπάμπης Παπαδημητρίου / Να κλείσει ο Μητσοτάκης τον ΟΣΕ να τελειώνουμε
sarant said
137 Ελξη από το είτε; Μήτε βέβαια
Πέπε said
137
Μήνά ‘ν’ ιδιωτικός φορεύς; Μήνα του δημοσίου;
Μείτ’ ιδιωτικός φορεύς, μείτε του δημοσίου,
υβριδικό καταδοκούν το κατασκεύασμά του.
(δειμώδες)
gpointofview said
Να θυμηθούμε λίγο κυρίως οι πράσινοι, τι γινότανε στα πρώτα παιχνίδια του πρώτου γύρου με τον ΠΑΟ (ειδικά στην Θεσσαλονίκη ΠΑΟΚ-ΠΑΟ) …
από τις εφημερίδες…
Τώρα, η εφημερίδα El Mundo αποκαλύπτει πως ο Νεγκρέιρα επανεμφανίστηκε το 2020 κάνοντας προσφορά στους «μπλαουγκράνα» σχετικά με το VAR.
«Μπορώ να σας βοηθήσω με το VAR» τους είπε. Το 2020, σε ένα πρωτάθλημα που κέρδισε η Ρεάλ του Ζιντάν με πολλές διαμάχες για το VAR θα ήταν καλύτερα με εμένα. Αν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε μαζί μου» φέρεται να ήταν το μήνυμά του, στο οποίο όμως δεν έλαβε απάντηση.
Ο νοών νοείτω, οι άλλοι… «ήταν σωστές οι αποφάσεις του VAR» (ειδικά του Κωνσταντέλια που «έπνιξαν» το πρώτο ριπλέη όπου φαινόταν η επαφή μτά την πρώτη προβολή και οο σχόλιο του σπήκε )
voulagx said
Μηταράκης στο BBC: «Το νέο μετρό στη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμο και λειτουργεί»
https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/381234_mitarakis-sto-bbc-neo-metro-sti-thessaloniki-einai-etoimo-kai-leitoyrgei
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
https://thepressproject.gr/anaskopisi-s09e19-tebi/
Pedis said
# 142 –
—-
Μαρία said
sarant said
145 Επρεπε να τους ζητήσει γραπτή πρόσκληση!
Μαρία said
Μαρία said
142
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
146. Πω! Καλύτερο! Εγώ τ΄ άκουσα νωρίτερα στο ράδιο και σκέφτηκα να τους έλεγε, περιμένετε αλλά καλύτερα να του μιλήσει ο ίδιος ο πρόεδρος!
Μαρία said