Το φρούτο του Παραδείσου: μπανάνες και Μπανανίες
Posted by sarant στο 6 Μαρτίου, 2023
Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου Οπωροφόρες λέξεις. Πολλά από τα κεφάλαια του βιβλίου εκείνου είχαν προδημοσιευτεί στο ιστολόγιο, ύστερα τα ξαναδούλεψα και τα έβγαλα στο βιβλίο (το μακρινό 2013) και μετά τα ξαναδημοσίευσα, τα περισσότερα, εδώ. Όμως τούτο το κεφάλαιο, για τη μπανάνα, φαίνεται πως είχε ξεχαστεί και δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στο ιστολόγιο (παρά μόνο ένα-δυο τμήματά του). Την παράλειψη την πήρα είδηση τις προάλλες και σήμερα επανορθώνω.
Ο απαγορευμένος καρπός του Παραδείσου, σύμφωνα με τον θρύλο, είναι το μήλο, αλλά υπάρχει κι ένα άλλο φρούτο που κι αυτό έχει συνδεθεί με τον Παράδεισο και τον Αδάμ, που κι αυτό το βρίσκουμε όλο το χρόνο στην αγορά, που κι αυτό θεωρείται πολύ ωφέλιμο για την υγεία, και που ήταν κι αυτό απαγορευμένο, αλλά με διαφορετικό τρόπο από το μήλο και σε διαφορετική εποχή. Δεν έχει νόημα όμως να σας ταλαιπωρώ με αινίγματα. Το φρούτο αυτό είναι η μπανάνα.[1]
Βέβαια, η μπανάνα διαφέρει πολύ από το μήλο: μία πρώτη και ολοφάνερη διαφορά είναι το σχήμα. Μία δεύτερη, όχι και τόσο φανερή, που ίσως δεν την έχουμε συνειδητοποιήσει, είναι ότι η μπανάνα δεν έχει σπόρους. Όπως και άλλα άσπερμα φυτά, πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες. Ωστόσο, αυτό ισχύει για τις ποικιλίες του εμπορίου ή, πιο σωστά, για την ποικιλία του εμπορίου, μια και είναι μόνο μία, η Κάβεντις (Cavendish). Η Κάβεντις δεσπόζει σήμερα· προπολεμικά, επικρατούσε μια άλλη ποικιλία, η Γκρο Μισέλ (Gros Michel), η οποία όμως αφανίστηκε περί το 1950, μέσα σε λίγα χρόνια, από έναν μύκητα. Η απάντηση των φυτοπαθολόγων ήταν η ποικιλία Κάβεντις. Σήμερα ένας άλλος μύκητας απειλεί να αφανίσει την Κάβεντις: επειδή τα φυτά είναι γενετικώς στείρα (από γενετική άποψη, όλες οι μπανάνες της ποικιλίας αυτής είναι το ίδιο φυτό, σε όλο τον κόσμο, είτε καλλιεργούνται στο Εκουαδόρ είτε στην Γκάνα είτε στις Φιλιππίνες!), είναι εξαιρετικά ευπαθή. «Αυτά παθαίνει όποιος δεν κάνει σεξ», είναι το αστείο που λένε μεταξύ τους οι βοτανολόγοι – αλλά βέβαια υπεύθυνες για το πρόβλημα είναι οι μεγάλες βιομηχανίες, μια και αυτές το δημιούργησαν. Από την άλλη, υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες μπανάνας στις τροπικές χώρες, πολλές από τις οποίες έχουν σπόρους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Πατρίδα της μπανάνας είναι η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες, πρώτη φορά καλλιεργήθηκε στην Παπούα-Νέα Γουινέα ίσως και το 5000 π.Χ. Από εκεί εξαπλώθηκε προς την Ινδοκίνα και την Ινδία αλλά και προς τα άλλα νησιά του Ειρηνικού. Από την Ινδία, που αποτελεί και σήμερα ένα από τα μεγάλα κέντρα παραγωγής άλλων ποικιλιών μπανάνας, εκτός από την Κάβεντις, διαδόθηκε στην Ανατολική Αφρική και μετά σε όλη την αφρικανική ήπειρο, και από τα Κανάρια Νησιά πέρασε, χάρη σ’ έναν μοναχό, στον Άγιο Δομίνικο το 1516, και λίγο αργότερα από τα νησιά της Καραϊβικής στην Αμερική. (Ορισμένοι υποστηρίζουν πάντως ότι η μπανάνα είχε φτάσει στη δυτική αμερικανική ήπειρο μέσω Πολυνησίας, πριν από τον Κολόμβο.)
Λέγεται ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι που δοκίμασαν μπανάνες ήταν οι στρατιώτες του Μεγαλέξανδρου, κατά την εκστρατεία στην Ινδία το 327 π.Χ., ή τουλάχιστον όσοι παρέβησαν τις διαταγές του, διότι, όπως μας πληροφορεί ο Πλίνιος,[2] ο Αλέξανδρος έδωσε αυστηρές διαταγές να μη φάνε τον περίεργο καρπό, που βέβαια δεν ξέρουμε με βεβαιότητα αν ήταν η μπανάνα. Ο Πλίνιος ονομάζει το δέντρο αυτό «πάλα» και λέει ότι το φύλλο του μοιάζει με φτερό πουλιού και ότι βγάζει γλυκύτατους καρπούς από τους οποίους τρέφονται οι σοφοί Ινδοί (οι γυμνοσοφιστές). Παρόμοια περιγραφή υπάρχει και στον Θεόφραστο, αλλά χωρίς αναφορά στον Αλέξανδρο.
Πάντως, οι μπανάνες καλλιεργούνταν στην Κύπρο την εποχή που έγραψε ο ιστορικός Ετιέν ντε Λουζινιάν (περί το 1580) και τότε ονομάζονταν μήλα του Παραδείσου. Ο Ιωάννης Γεννάδιος, που μας δίνει την πληροφορία αυτή, αναφέρει ότι στις αρχές του 20ού αιώνα η μπανανιά ονομαζόταν «συκιά του Αδάμ» στην Κύπρο. Γιατί; Διότι, σύμφωνα με πολλές αφηγήσεις, ο απαγορευμένος καρπός, ο οποίος –να θυμίσουμε– δεν κατονομάζεται στη Βίβλο, δεν ήταν μήλο αλλά μπανάνα, και τα φύλλα συκής με τα οποία σκεπάστηκαν οι πρωτόπλαστοι ήταν μπανανόφυλλα, τα οποία, εδώ που τα λέμε, είναι πολύ καταλληλότερα και χρησιμοποιούνται πράγματι για ένδυση.
Ο Λινναίος στο σύστημα ταξινόμησής του ονόμασε musa sapientum (των σοφών) την μπανάνα και musa paradisiaca (παραδείσια) ένα πολύ συγγενικό είδος, το πλαντάγο, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω· δεν πρόκειται όμως για τις αρχαίες μούσες, αλλά για εκλατινισμό της αραβικής ονομασίας του καρπού. Στα αραβικά η μπανάνα λέγεται mauz, ενώ στα τούρκικα είναι muz.
Στις ευρωπαϊκές γλώσσες, η μπανάνα είναι, φυσικά, banana –με ελάχιστες παραλλαγές– λέξη που μπήκε στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο από τα ισπανικά ή τα πορτογαλικά, που με τη σειρά τους την είχαν πάρει από κάποια γλώσσα της περιοχής της Γουινέας στη Δυτική Αφρική. Ο Πορτογάλος εξερευνητής Garcia de Orta γράφει, το 1563, ότι «υπάρχουν στη Γουινέα και κάποια σύκα που οι ντόπιοι τα λένε bananas.» Στα ελληνικά η λέξη πρέπει να πέρασε κατά τον 19ο αιώνα, βέβαια στην καθαρεύουσα ως βανάνα.
Σε πολλές ισπανόφωνες χώρες, η μπανάνα λέγεται και platano, λέξη που ανάγεται στο ελληνικό πλατύς. Ωστόσο, αλλού η λέξη «platano» χρησιμοποιείται για το παρόμοιο με την μπανανιά δέντρο, το πλαντάγο, που δίνει καρπούς πολύ περισσότερο αμυλούχους παρά γλυκούς, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται κυρίως για μαγείρεμα.
Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες, η μπανάνα ήταν πολυτέλεια για τις δυτικές χώρες, διότι οι αποστάσεις από την παραγωγή στην κατανάλωση ήταν απαγορευτικές. Στις ίδιες τις ΗΠΑ, που σήμερα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες, η μπανάνα έγινε πλατιά γνωστή στην έκθεση της Φιλαδέλφειας το 1876, στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Ανεξαρτησίας.
Στην Ελλάδα του 1900 η μπανάνα ήταν γνωστή σαν εξωτική λιχουδιά· πότε-πότε ερχόταν πεσκέσι από Έλληνες της Αιγύπτου, αλλά οι περισσότεροι μόνο ακουστά την είχαν∙ χαρακτηριστικά ο εκδότης Γ. Φέξης, γράφοντας στο Ημερολόγιο Σκόκου το 1902, παρομοιάζει το επάγγελμά του με την μπανάνα: «Και εν πρώτοις τι εστί εκδότης; Η λέξις είναι γνωστή βεβαίως, το πράγμα όμως είναι εντελώς σχεδόν άγνωστον για τους πολλούς. Ομοιάζει με την βανάναν, την οποίαν όλοι γνωρίζουν κατ’ όνομα, πολλοί ολίγοι όμως έφαγαν.»
Μπανάνες επιχειρήθηκε να καλλιεργηθούν στην Καλαμάτα και στα Επτάνησα, ενώ καλλιεργούνται στην Κρήτη (στις περιοχές Μεσσαράς και Άρβης). Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι επί δικτατορίας είχε για ένα διάστημα απαγορευτεί η εισαγωγή μπανάνας (για να προστατευτεί η παραγωγή των μήλων και των άλλων εγχώριων φρούτων), ενώ αργότερα οι εισαγόμενες μπανάνες επιβαρύνονταν με υψηλούς δασμούς. Οι μπανάνες Κρήτης δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό με τις πολύ μεγαλύτερες εισαγόμενες, αλλά με τη στροφή στη βιολογική καλλιέργεια ίσως εξασφαλίσουν νέο μέλλον.
Όμως, παρόλο που μπήκε αργά στη ζωή μας, η μπανάνα έχει καταφέρει να εισχωρήσει στο λεξιλόγιο και στη φρασεολογία των ευρωπαϊκών γλωσσών, αν και περισσότερο, π.χ., της αγγλικής παρά της ελληνικής. Στα γαλλικά avoir la banane σημαίνει είμαι σε φόρμα, χαρούμενος, ενώ στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση to go bananas, που σημαίνει τρελαίνομαι, μου λασκάρει η βίδα. Εμείς δεν έχουμε έκφραση για την μπανάνα, έχουμε όμως για τη φλούδα της: «πάτησε την μπανανόφλουδα», λέμε για κάποιον που έπεσε στην παγίδα που κάποιος άλλος του έστησε. Παλιότερα, πριν διαδοθούν οι μπανάνες, χρησιμοποιούσαμε την πεπονόφλουδα για την ίδια ιδέα. Εννοείται ότι η εικόνα του ανθρώπου που πατάει μπανανόφλουδα και σωριάζεται φαρδύς-πλατύς αποτελεί, από την εποχή του βωβού κινηματογράφου, ακόμα και πριν από τον Σαρλό, μόνιμη πηγή γέλιου, και ότι παρόμοιες εκφράσεις υπάρχουν σε πολλές άλλες γλώσσες.
Ακόμα, μπανάνα λέγεται ένας τύπος βύσματος, αλλά και εκείνο το τσαντάκι που φορούν πολλοί άντρες γύρω από τη μέση τους το καλοκαίρι με κλειδιά, κινητό, αναπτήρα και άλλα χρειώδη. Έτσι λέγεται και ένα φουσκωτό σύνεργο της θαλάσσιας ψυχαγωγίας. Τέλος, υπάρχει η φράση της αργκό «Την μπανάνα σου και στο κλουβί σου», που υπονοεί ότι ο συνομιλητής μας δεν είναι άνθρωπος αλλά μαϊμού.
Φυσικά, οι μπανάνες αποτελούν ολοφάνερο φαλλικό σύμβολο, που πολλές φορές έχει εκφραστεί σαφώς, όπως στο περίφημο εξώφυλλο του πρώτου δίσκου των Βέλβετ Αντεργκράουντ (1967), σχεδιασμένο από τον Άντι Γουόρχολ. Πιο παλιά, η Ζοζεφίν Μπέικερ είχε προκαλέσει σάλο όταν εμφανίστηκε στη σκηνή του Φολί Μπερζέρ, το 1927 πρώτη φορά, με ένα τολμηρό φουστάνι από (ψεύτικες) μπανάνες.
Αν όμως οι μπανάνες ξεκίνησαν από τη Νοτιοανατολική Ασία, σήμερα το μεγάλο κέντρο εξαγωγικής παραγωγής μπανάνας είναι η Λατινική Αμερική. (Οι μπανάνες της Ινδίας και της Αφρικής, που ανήκουν άλλωστε και σε άλλες ποικιλίες, καταναλώνονται τοπικά.) Για χάρη της μπανάνας, ή πιο σωστά για χάρη του κέρδους από την μπανάνα, οι πολυεθνικές βιομηχανίες αποψίλωσαν τροπικά δάση, έστρωσαν σιδηροτροχιές, έχτισαν πόλεις. Τα μπανανόπλοια ήταν τα πρώτα πλοία με ψυκτικούς θαλάμους και οι βιομηχανίες μπανάνας οι πρώτες που χρησιμοποίησαν ελεγχόμενη ατμόσφαιρα για να επιβραδύνουν την ωρίμαση του καρπού.
Στις ΗΠΑ οι μπανάνες έκαναν θραύση, μια και προσφέρονταν πολύ φτηνότερα από τα μήλα (το 1913 δώδεκα μπανάνες κόστιζαν όσο δύο μήλα). Οι εταιρείες μπορούσαν να πουλάνε τόσο φτηνά, επειδή αγόραζαν σε εξευτελιστική τιμή τεράστιες εκτάσεις στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική, έχοντας εξασφαλίσει πάμφθηνη εργατική δύναμη από τους αγρότες τους οποίους είχαν ξεριζώσει από τις εστίες τους. Φυσικά, για να γίνει αυτό χρειάζονταν τη συναίνεση των ντόπιων πολιτικών ελίτ, εννοείται με το αζημίωτο. Ο όρος «banana republic» επινοήθηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Ο. Χένρι, ο οποίος είχε ζήσει λίγα χρόνια στην Ονδούρα στις αρχές του 20ού αιώνα. Στα ελληνικά τον αποδίδουμε συνήθως ως μπανανία, αν και θα το βρείτε επίσης ως δημοκρατία της μπανάνας.
Μπανανία είναι μια μικρή χώρα, που εξαρτάται από τη γεωργική της παραγωγή, συνήθως ενός μόνο προϊόντος, και που κυβερνιέται δικτατορικά ή κατ’ επίφαση δημοκρατικά από μια διεφθαρμένη πλουτοκρατία ευεπίφορη στις πιέσεις του ξένου παράγοντα. Αρχετυπικές μπανανίες ήταν η Ονδούρα και η Γουατεμάλα κι αυτό δεν είναι μόνο σχήμα λόγου: όταν το 1954 ο δημοφιλής πρόεδρος Άρμπενθ προχώρησε σε αγροτικές μεταρρυθμίσεις στη Γουατεμάλα που έθιγαν τα συμφέροντα της Γιουνάιτεντ Φρουτ, η CIA οργάνωσε πραξικόπημα που τον ανέτρεψε. Η ταινία του Γούντυ Άλλεν Μπανάνες (1971) βοήθησε τον όρο να εδραιωθεί. Αυτό δεν ήταν πάντως το πρώτο αίμα που χύθηκε για χάρη της Γιουνάιτεντ Φρουτ. Όταν τον Δεκέμβριο του 1928 οι εργάτες στις μπανανοφυτείες της Κολομβίας κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας να δουλεύουν οκτώ ώρες την ημέρα και έξι μέρες την εβδομάδα, η Γιουνάιτεντ Φρουτ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησαν με εισβολή των πεζοναυτών, Τελικά ο κολομβιανός στρατός χτύπησε τους απεργούς, Η σφαγή της μπανάνας, όπως την ονόμασαν, είχε δεκάδες ή εκατοντάδες νεκρούς (ίσως πολύ περισσότερους από τους 47 επίσημα αναγνωρισμένους) και απαθανατίστηκε μυθιστορηματικά από τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στα Εκατό χρόνια μοναξιάς. Ο Πάμπλο Νερούδα τιτλοφόρησε «Γιουνάιτεντ Φρουτ» μια ενότητα του Κάντο Χενεράλ. Το 1975, όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία είχε δωροδοκήσει τον πρόεδρο της Ονδούρας για να μειώσει τους φόρους στην μπανανοκαλλιέργεια, ο τότε πρόεδρός της, Έλι Μπλακ, αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο του γραφείου του, στον 44ο όροφο, κρατώντας μάλιστα τον χαρτοφύλακά του. Σήμερα η Γιουνάιτεντ Φρουτ έχει μετονομαστεί σε Τσικίτα.
Ο όρος «μπανανία» πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά (ως «μπανάνια») στα τέλη του 1961, όταν ο δημοσιογράφος Σάιρους Σουλτσμπέργκερ έγραψε στους New York Times για μια Banania, της οποίας η πολιτική κατάσταση θύμιζε τις ελληνικές εκλογές βίας και νοθείας του Οκτωβρίου του 1961. Ο ελληνικός Τύπος ανέδειξε το θέμα, αλλά ο Σουλτσμπέργκερ διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε την Ελλάδα.
Στη σημερινή χρήση ο όρος «μπανανία» έχει χάσει τα αρχικά γεωγραφικά του γνωρίσματα και αναφέρεται σε μια χώρα όπου το κράτος δεν λειτουργεί και οι νόμοι δεν εφαρμόζονται· δεν είναι σπάνιο να χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από Έλληνες για την Ελλάδα – κάτι που άρχισε επί δικτατορίας.
[1] Πολλά στοιχεία του κεφαλαίου αυτού είναι παρμένα από το βιβλίο του Dan Koeppel, Banana: The Fate of the Fruit that Changed the World (2008).
[2] Φυσική Ιστορία, Βιβλίο 12, Κεφ. 12.
leonicos said
Μπανανία η Ελλάς;
Αστειεύεστε!
Θα ήταν τίτλος τιμής αν ήταν μπανανία.
Είναι κάτι χειρότερο, αλλά δεν έχουμε λέξη να το πούμε.
atheofobos said
Η Baker το 1927 με το περίφημο κουστούμι με μπανάνες

π2 said
Δεν νομίζω ότι καλλιεργούνται μόνο στη Μεσαρά και την Άρβη μπανάνες. Θυμάμαι να βλέπω μπανανιές σε όλο τον νότιο δρόμο του Λασιθίου.
LandS said
Καλημέρα.
Ξημέρωσε και θέλει πάει σπίτι… όλη νύχτα φορτώνει τσαμπιά… κυρ σημειωτή γράψε τη μπανάνα μου… ξημέρωσε και θέλει πάει σπίτι.
atheofobos said
Οι κρητικές μπανάνες είναι εξαιρετικά νόστιμες και πλέον κυκλοφορούν σε όλη τη Κρήτη σε τσαμπί από όπου κόβεις όσες θέλεις.
κάτσε στη μπανάνα. Κατά το slang.gr= Παλιακή έκφραση που παραπέμπει σε καταστάσεις ψευτοκυριλέ, από ανθρώπους ανώτερης συνήθως τάξης ή μορφωτικού επιπέδου που η κλάση τους δεν επιτρέπει σλάνγκικες εκφράσεις.
Επίσης και το παγωτό Μπανάνα σπλιτ.

LandS said
Αυτό εδώ έπρεπε να βάλω.
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
2 Στο βιβλίο την έχω και αυτή τη φωτογραφία, εδώ το αμέλησα να τη βάλω αλλά με συμπλήρωσες!
3 Μπορεί να κάνω λάθος.
5 Φέρνει και ο Βασιλόπουλος κάποτε.
6 Δεν το ήξερα.
Το φρούτο του Παραδείσου: μπανάνες και Μπανανίες « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου Οπωροφόρες λέξεις. Πολλά από τα κεφάλαια του βιβλίου εκείνου είχαν προδημοσιευτεί στο ιστολόγιο, ύστερα τα ξαναδούλεψα και τα έβγαλα στο βιβλίο (το μακρινό 2013) και μετά τα ξαναδημοσίευσα, τα περισσότερα, εδώ. Όμως τούτο το κεφάλαιο, για τη μπανάνα, φαίνεται πως είχε ξεχαστεί και δεν δημοσιεύτηκε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/03/06/banana/ […]
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Αυτό το «έπεσε από τον 44ο όροφο κρατώντας τον χαρτοφύλακα του» περίεργο..
Κιγκέρι said
Μήλα και μπανάνες: Τα μήλα Γκόλντεν παλιότερα τα λέγαμε μπανανόμηλα.
Λεύκιππος said
Οι μπανάνες, σαν φυτά, είναι στείρες. Πολύ οξύμωρο τουλάχιστον, σχήμα. 😂😂😂
Κιγκέρι said
>>..Την μπανάνα σου και στο κλουβί σου
Ή αλλιώς «Την μπανάνα σου και στο δέντρο»
Άλλη μία φράση είναι και το «Τέλει το μαϊμού μπανάνα;» από το παλιό ανέκδοτο.
Μαγδαληνή said
Καλημέρα!
Τραγουδάκι «Μπανανία» από τους Κακό Συναπάντημα
Και «Οι μπανάνες» με μια ολόκληρη ιστορία στην αρχή για ένα παλιό τραγουδάκι παιγμένο από τους Χειμερινούς Κολυμβητές και τραγουδισμένο με τον γνωστό τρόπο του Αργύρη Μπακιρτζή και (αν καταλαβαίνω τη φωνή) από τον Ισίδωρο Παπαδάμου. Στίχοι, με υπονοούμενα, λένε…
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Να σχολιάσω για την τιμή της μπανάνας:
Το 1988 (μάλλον) τέτοια εποχή (μέσα Φλεβάρη, εντάξει) είχα πάει στην Κύπρο και αγόρασα και έφερα κυπριακές μπανάνες (μικρές – αντίστοιχες περίπου με τις κρητικές). Η τιμή τους στις 280 δραχμές. Στην Ελλάδα πρέπει νάχαν στο 500άρικο. Πέρασαν 35 χρόνια και οι τιμές είναι στα ίδια!
Alexis said
Καλημέρα.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά στις αρχές των ’80ς τις κρητικές μπανάνες να πουλιούνται γύρω στις 600 δρχ. το κιλό (599 έγραφε η ταμπέλα του υπαίθριου μανάβη) τιμή απολύτως απαγορευτική για ένα μέσο βαλάντιο τότε.
Αργότερα (πότε άραγε;) μπήκαν στην αγορά οι εισαγόμενες, οι κρητικές σχεδόν εξαφανίστηκαν, και οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα.
Κιγκέρι said
Μπανάνες πετάνε και στα γήπεδα διάφοροι ανεγκέφαλοι για να προσβάλουν τους μαύρους παίκτες. Στη φωτό, η αποστομωτικά ψύχραιμη αντίδραση του θεούλη Άλβες, ο οποίος απλά σήκωσε την μπανάνα, την καθάρισε και την έφαγε.
https://www.tanea.gr/2014/05/02/sports/mpanana-i-antiratsistiki-pws-egine-to-symbolo-kata-twn-fyletikwn-diakrisewn/
sk said
Δεν νομίζω να ήταν επί δικτατορίας η μπαναναπαγόρευση, αργότερα ήταν γιατί εγώ που γεννήθηκα το 73 την θυμάμαι αμυδρά.
Pedis said
Ωραιότατο και πλουσιότατο το σημερινό!
—
όταν το 1954 ο δημοφιλής πρόεδρος Άρμπενθ
Γιατί τόνε λεθ καστιγιάνικα;
—
Οι κυπριακές είναι τάξεις ανώτερες των τσικιτών. Γνώμη μου.
Θρασύμαχος said
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα
Σημαντικά και τα «μπανανόψαρα» του Σάλιντζερ, ως σύμβολα και της ζωώδους έξης των ανθρωπίδων να γυρεύουν μια σπηλιά γεμάτη μπανάνες, και, όταν βρούνε μια τρυπούλα γι’ αυτή, να μπαίνουν και να τις τρώνε όλες με αποτέλεσμα να χοντραίνουν πολύ κι έτσι να μη μπορούν να ξαναβγούν, οπότε μένουν εκεί παγιδευμένα και πεθαίνουν, θύματα της κοιλιοδουλίας τους, της αυτοκαταστροφικής λαιμαργίας, του άκρατου καταναλωτισμού τους (Σχετικό και «ΤΑ ΜΠΑΝΑΝΟΨΑΡΑ»- ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ/ ΠΑΤΑΚΗΣ/ Mάιος 2007: «Φαίνεται πως αντικατοπτρίζουν το εσώτερο εγώ μας, φέρνουν στην επιφάνεια την αλήθεια μας απογυμνωμένη… Αυτά είναι τα μπανανόψαρα, κύριε Κουντζ. Ο αληθινός μας εαυτός ως αντικείμενο του πόθου μας…»).
Alexis said
#14: Μαζί γράφαμε…
Το 1987 που είχαμε πάει φοιτητική εκδρομή στη Βιέννη, τις βλέπαμε ακόμα ως κάτι το εξωτικό και κάποιοι αγόραζαν και ποσότητες «για το σπίτι» 🙂
Πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνονταν ακόμα εισαγωγές στην Ελλάδα, τουλάχιστον όχι μαζικά.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα, ωραίες προσθήκες.
18 Σωστά, Άρμπενς. Ο πατέρας του Ελβετογερμανός.
nikiplos said
Καλημέρα… Στα 80-90ς στην νεολέρα χρησιμοποιούσαμε την μπανάνα για να δείξουμε ότι το προϊόν που μόστραρε (λέγαμε τότες, σήμερα λένε φλεξάρει) κάποιος είναι μαϊμού… Νομίζω ότι αρχικά η ατάκα/ιδέα από κάποια βιντεοταινία του Στάθη Ψάλτη.
Παράδειγμα διαλόγου:
– Ωραίο γυαλί Λάκη
– RayBan φίλε! Top Gun!
– Θες να πεταχτώ να πάρω μπανάνες να ταΐσεις το γυαλί?
Δημήτρης Χαρβάτης said
Κατά σύμπτωση, χτες θυμήθηκα αυτό το σκετς των Μόντι Πάιθον:
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Στα νιάτα μου κυκλοφορούσε και η έκφραση «κάτσε στη μπανάνα», που φυσικά υπάρχει και με παλούκι, αγγούρι, άξονα των Ζ κλπ.
Στα λεξιλογικά να συμπληρώσουμε το σχετικά νεοπαγές ξεόφερτο «μπανόφι (banoffee)», γλυκό όπου κυριαρχεί η γεύση της μπανάνας.
Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε το «σουτ-μπανάνα», ιδιαίτερα φαλτσαριστό σε τροχιά, και νομίζω εσωτερικό φάλτσο, με το οποίο ένα φάουλ έξω από την περιοχή, παρέκαμπτε το τείχος και κατέληγε στα δίχτυα. Φυσικά, τη μεγαλύτερη «μπανάνα» έχει κάνει δύο φορές ο Ρομπέρτο Κάρλος, με εξωτερικό φάλτσο, μια με το δεξί πόδι στον άμοιρο Γάλλο τερματοφύλακα Μπαρτέζ, και μια με το αριστερό, σκοράροντας σχεδόν από τη γραμμή του άουτ, υπό γωνία 178 και κάτι μοιρών, σε σχέση με το τέρμα…
Πάνος με πεζά said
Eδώ η πρώτη μπανάνα του Ρομπέρτο Κάρλος (κι έκανα και λάθος, πάλι με το αριστερό είναι) : https://www.youtube.com/watch?v=wzQAvQIZ2kU
Πάνος με πεζά said
Κι εδώ η δεύτερη, ακόμα πιο εντυπωσιακή «μπανάνα»… https://www.youtube.com/watch?v=S6Mt2Dd9xjM
miltos86 said
Καλημέρα, πολύ ωραίο άρθρο!
Έχω δύο ελαφρώς αφελείς απορίες μετά τα πολλά που έμαθα από το άρθρο:
1) Γιατί είναι οι μεγάλες βιομηχανίες υπεύθυνες για την απειλή των μπανανιών από το νέο μύκητα;
2) Πώς άραγε έχει γίνει τόσο έντονη σύνδεση της μπανάνας ως βασική τροφή των μαϊμούδων τη στιγμή που μπανανιές υπήρχαν μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος των οικοσυστημάτων που φιλοξενούν πιθήκους; Επίσης με ξενίζει γιατί οι πίθηκοι ήταν γενικά πολύ γνώριμοι σε διάφορους πολιτισμούς, αιώνες πριν διαδοθεί η μπανάνα.
Georgios Bartzoudis said
(α) Εισαγωγές μπανάνας γίνονταν και επί δικτατορίας, με την προϋπόθεση ο εισαγωγέας να έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχη εξαγωγή ελληνικών φρούτων.
(β) Γίνονταν όμως και προδικτατορικά. Μου το θύμισε η φράση ότι «οι μπανάνες αποτελούν ολοφάνερο φαλλικό σύμβολο». Κυκλοφορούσε, περί το 1964, το εξής ανέκδοτο-σόκιν: Τρεις γεροντοκόρες ερέμβαζαν στη βεράντα του σπιτιού τους, όταν άκουσαν τον πλανόδιο μανάβη να διαλαλεί, μεταξύ άλλων, και τις μπανάνες. Στέλνουν τη μικρότερη να πάει να αγοράσει 3 μπανάνες. Ο μανάβης όμως, απαντώντας στο αίτημα της γεροντοκορούλας, έλεγε: 4 μπανάνες ένα τάληρο! Αναγκάστηκε η καϊμένη να ζητήσει νέες οδηγίες από τις αδερφάδες της. Και τότε η μεγαλύτερη αδερφή έλυσε το πρόβλημα: «Δεν πειράζει, πάρε τέσσερεις. Τη μία θα τη φάμε»!
gpointofview said
# 17
Σαφώς επί χούντας έγινε η μπαναναπαγόρευση, απλά άργησε κάπως να αρθεί η απαγόρευση επί Νουδούλας, άλλα πράγματα είχαν προτεραιότητες (στιγμιαίο κ.λ.π) Σ’ αυτό το διάστημα ήταν το κύριο εμπόρευμα (λαθραίο) των γύφτων με τα ντάτσουν και το κλέψιμο στο ζύγι. Επί χούντας έβγαζαν μεροκάματα, αεροσυνοδοι και φροντιστές φέρνοντας κάνα-δυο κιλά για «γνωστούς» μαζί με κολώνιες και ρολόγια.
Το πρώτο μπανανόδεντρο που είχα δει ήτανε γυρίζοντας από το γήπεδο το 60, έξω από αστυνομικό τμήμα, κατεβαίνοντας την Αλεξάνδρας, δεξιά, μάλιστα είχε και (προσεχώς ) τσαμπί.Στο δέντρο μου τις έκοβα Σεπτέμβρη συνήθως γιατί δεν μεγάλωναν άλλο χωρίς πολλή ζέστη. Κομένες σε σκοτεινό υπόγειο βαστάγανε μήνες πριν τις ωριμάσω τεχνητά. Τις λίγες φορές που ωρίμασαν στο δέντρο, ήταν Αύγουστος
Οπως ξαναέγραψα είχα (και έχω αλλά παρατημένη) μπανανιά στον κήπο μου, η μπανάνα που ωριμάζει στο δέντρο είναι άλλο πράγμα σε γεύση (όπως και η φράουλα) αλλά δεν αντέχει ούτε δεύτερη μέρα. Αυτές που τρώμε έρχονται πράσινες και τις κιτρινίζουνε με αέριο-κάποτε είχε γίνει δυστύχημα σε αποθήκη δίπλα στο ποτάμι.
Συμβουλές
Οι μπανάνες ωριμάζουν καλύτερα κλεισμένες σε σκούρα σακούλα με φλούδες από μήλα ή ώριμης μπανάνας, αλλά έχει το κακό πως μαυρίζει άσχημα η εξωτερική φλούδα και δεν προσφέρονται για εμπόριο ενώ ο καρπός μέσα γίνεται πιο γλυκός χωρίς να λιώσει
Οι μπανάνες διατηρούνται πολλές μέρες στο ψυγείο αν τυλίξετε σφιχτά το κοτσάνι τους με ένα κομμάτι πλαστικό (στις αγορασμένες βουτάνε το κοτσάνι σε κάποιο υγρό). μπορεί να μαυρίσει η φλούδα, ο καρπός μένει μια χαρά.
Alexis said
#25: Φάουλ-μπανάνα το ξέρω εγώ.
Και υπάρχει και το μπανάνα σπλιτ, κάποιο είδος γλυκίσματος νομίζω.
gpointofview said
# 26
Σκέτο κτύπημα πικέ στο μπιλιάρδο …
Alexis said
Και μια ερώτηση προς τη συλλογική σοφία του ιστολογίου:
Έχω μια μόνιμη διαφωνία με την σύζυγο ως προς το ποια είναι η «σωστή» πλευρά καθαρίσματος της μπανάνας.
Εγώ υποστηρίζω ότι είναι η πλευρά με το κοτσάνι, εκείνη λέει ότι είναι η κάτω πλευρά.
Εσείς τι λέτε;
Ή εν προκειμένω τι κάνετε στην πράξη;
ΚΑΒ said
Πάσχος Μανδραβέλης
20.09.2015 • 09:45
Υπήρξε μια εποχή -όχι πολύ μακρινή- που οι μπανάνες ήταν είδος πολυτελείας στην Ελλάδα. Μέχρι και τη δεκαετία του ’80, το ελληνικό κράτος απαγόρευε την εισαγωγή τους για να «προστατεύσει» ελάχιστους εγχώριους μπανανοπαραγωγούς, με αποτέλεσμα οι πραγματικές μπανάνες να είναι σχεδόν άγνωστες στη χώρα. Οι κρητικές μπανάνες ήταν μικρές και σπάνιες – σιγά την ελληνική παραγωγή! Τα σπάνια αυτά εδέσματα μπορούσαν να τα γεύονται μόνο όσοι ταξίδευαν στο εξωτερικό. Κατάφερναν να περνούν από τους τελωνειακούς ένα μικρό τσαμπί, δίνοντας πολλάκις ένα ελάχιστο μπαχτσίσι· δύο – τρεις μπανάνες δηλαδή…
Δεν έλειπε βέβαια και το μεγάλο λαθρεμπόριο και συχνά διαβάζαμε στις εφημερίδες για τη «μεγάλη επιτυχία των τελωνειακών αρχών που εξάρθρωσαν σπείρα “λαθρομπανανεμπόρων”», οι οποίοι έκρυβαν στα αμπάρια πλοίων τα πολύτιμα εδέσματα. Κάποιες φορές μάλιστα βλέπαμε και τη φάτσα τους στις εφημερίδες, όπως σήμερα βλέπουμε τους εισαγωγείς ναρκωτικών.
Μπορεί να ακουστεί αστείο, αλλά μπανάνες έβλεπαν πιο συχνά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι μπορούσαν να επισκεφθούν με αυτοκίνητο ή πούλμαν τις χώρες του έτερου «υπαρκτού σοσιαλισμού», δηλαδή τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Σ’ αυτές τις χώρες -ίσως λόγω εμπορικών συμφώνων με νοτιοαμερικανικά καθεστώτα- οι μπανάνες ήταν άφθονες. Σπάνιζαν όμως τα μπλουτζίν· προφανώς οι εκεί γραφειοκράτες προστάτευαν την εγχώρια κλωστοϋφαντουργία και την αισθητική του
Υπήρξε και καταδίκη της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για την απαγόρευση εισαγωγών μπανάνας το 1985.
https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:2630fb98-cbe1-4191-a9d8-0448e0fecbf7.0007.06/DOC_2&format=PDF
gpointofview said
Εδώ μια μάξι παρουσίαση του τραγουδιού :
(υπάρχει και με Μάπετ σόου αλλά το βρίσκω λογοκρισία στην εξήγηση του Τάλλυμαν)
gpointofview said
# 33
σαφώς η κάτω πλευρά είναι πιο εύκολη, το καταφέρνουν μέχρι και οι μαϊμούδες ενώ το κοτσάνι πολλές φορές δεν σπάει κι θ΄ςλςι βοήθεια από αιχμηρό τι …
Πάνος με πεζά said
@ 33 : Την επόμενη φορά που θα διαφωνήσετε με τη σύζυγο για το καθάρισμα της μπανάνανας, έχε της προετοιμάσει αυτό το μαγικό : https://www.youtube.com/watch?v=zU8hZWLvZNk
Πάνος με πεζά said
Εγώ πάντως την καθαρίζω από τιν αντι-κοτσανική πλευρά, όπου με μια πίεση με τα δύο δάχτυλα στη «μύτη», σκίζεται η αρχή του φλοιού και καθαρίζεται ευκολότερα, απ’ όσο από την πλευρά του κοτσανιού…
sarant said
33 Η σύζυγος έχει δίκιο, πάντα. Εγώ την καθαρίζω απο το κοτσάνι.
25 Μπανόφι από μπανάνα και toffee, λέει
24 Δημήτρη δεν το ήξερα, πολλή πλάκα
nikiplos said
Πάντως τη δεκαετία του μιλένιουμ στη χώρα, και αρκετά πριν την κρίση πολλοί θα θυμούνται τους μαύρους στα φανάρια που πουλούσαν μπανάνες. Θυμάμαι άπειρες φορές κάποιος να έχει αγοράσει (τις πωλούσαν πάμφθηνα) και να τις χαρίζει σε κάποιο χώρο εργασίας.
Μετά την κρίση εξαφανίστηκαν κι απέμειναν μόνο τα «μίνιμάρκετ» με τις ηλεκτρικές μυγοσκοτώστρες και τα ανεμιστηράκια και οι πατροπαράδοτοι «τζαμάδες».
Costas Papathanasiou said
Υπάρχουν και μπανάνες υπερκοστολογημένες (βλ. και σχ.14) παρότι εφήμερες και άνευ ουσίας: https://www.all4fun.gr/portal/perierga/22913-ergo-texnis-mia-banana-kollimeni-ston-toixo-kostizei-120-000.html
Όμως αυτό που δίνει αξία σε ανθρώπους και πράγματα, είναι η γεύση τους η αληθινή. Έτσι, ένα μήλο με γεύση μπανάνας είναι σκέτη αηδία, ενώ το νερό μέσα από γυάλινο ποτήρι, πράγματι, μάς ξεδιψά, ακριβώς όπως το θαλερό δροσάτο γρασίδι δεν μπορεί παρά να έχει το όνομα ενός παιδιού:
«Λευκή Ιτιά»
Αν νομίζω ότι είναι μήλο και είναι μήλο, η/ γεύση μου αρέσει. Αν νομίζω/
ότι είναι μήλο και είναι μπανάνα, τo φτύνω και το κοιτάω. Δεν υπάρχει κάτι/
σα λάθος λαβύρινθος. Όπως σημειώνει ο David Αntin, το γυαλί είναι ένα μίγμα/άμμου, /
κιμωλίας, και στάχτης, που έλιωσαν μαζί στη φωτιά. Είναι μια έρημος. Πίνω απ’/ αυτή./
Ο Τίμοθι στέκεται στο γρασίδι, που το λένε επίσης Τίμοθι.
(Mark Cunningham, “White Willow” μτφ: Κατερίνα Αγυιώτη, https://thraca.gr/2016/06/mark-cunningham.html )
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
33 κλπ# Να διαβάσετε Σουίφτ, στα ταξίδια του Γκιούλιβερ λέει για τους στρογγυλοακριστές και τους μυτεροακριστές, αναλόγως της πλευράς που σπάζανε το αυγό. Εκεί θα βρείτε την απάντηση.
Alexis said
#37: Θα μου την τρίψει στη μούρη, όπως στο βιντεάκι! 🙂
#38, 39: Με πληγώνετε… 🙂
linibot said
41 Με πρόλαβες, αμ’ ήθελα να γράψω σεντόνι με τον καφέ μου. Φταίει που κάτι τέτοιες ιστορίες με γαργαλάνε εντόνως. Θα συμφωνήσω με το νερό στο γυάλινο ποτήρι. Το τρολάρισμα έχει πλάκα, και στην τέχνη και στο σχολιασμό, αλλά η τέχνη που μένει είναι και για μένα νερό σε γυάλινο ποτήρι.
dimosioshoros said
Δεν είναι πιο εύκολο έως και universal να την ανοίγουμε (κόβουμε) από κάτω και να την τρώμε κρατώντας την από το κοτσάνι;
linibot said
Αν χρειάζεστε ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα ημών των κοινών θνητών, σας έχω μια φανταστική ιστορία μονδέρνας μπανανοτέχνης. Που λέτε το 2000 ένας κύριος Joe Morford, αρτίστ, χρησιμοποίησε γκρι πλαστική ταινία για να κολλήσει μια πλαστική μπανάνα κι ένα πλαστικό πορτοκάλι πάνω σε πράσινο τοίχο. Μετά ανέβασε το έργο στο facebook και το youtube, το κατοχύρωσε στον αμερικάνικο οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας, και συνέχισε να είναι ένας φτωχός αρτίστ.
https://ibb.co/LZsjKb2
Νεκρή φύση. «Banana & Orange», Joe Morford
Το 2019 ένας άλλος αρτίστ, με μεγαλύτερο κύρος και μπάτζετ, ονόματι Maurizio Cattelan, χρησιμοποίησε γκρι πλαστική ταινία για να κολλήσει μια *πραγματική* μπανάνα πάνω σε άσπρο τοίχο.
https://ibb.co/wyGG3h2
Ζωντανή (;) φύση. «Comedian», Maurizio Cattelan
Η πραγματικότητα της μπανάνας σε συνδυασμό με το άσπρο του τοίχου προκάλεσε αίσθηση. Αν προσθέσετε στο κοκτέιλ και το κύρος του καλλιτέχνη στο χρηματιστήριο τέχνης, που είχε άλλωστε εδραιωθεί με την πασίγνωστη (και χρηστική) χρυσή τουαλέτα που έστησε στο μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης, θα μαντέψετε αμέσως τι έγινε στη συνέχεια. Ναι πουλήθηκε το έργο τέχνης, τι έγινε με την μπανάνα στη συνεχεία όμως, αυτό θα το μαντέψετε; Ας το πάρει το ποτάμι: Ένας performance αρτίστ έκανε performance art ξεκολλώντας από τον τοίχο την εν λόγω μπανάνα και τρώγοντας την. Σχολίασε μάλιστα ότι ήταν νοστιμότατη.
https://ibb.co/mtLtbww
Ενσταντέ από performance art του David Datuna. Χωρίς τίτλο
Ο κύριος Datuna συνέχισε την καριέρα του δημιουργώντας και πουλώντας NFT σε συνεργασία με τις μπανάνες Dole, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο. Ο κύριος Cattelan δεν είχε κανένα πρόβλημα με το φάγωμα της μπανάνας πάντως, καθότι το παραπάνω συμβάν ανέβασε ακόμα περισσότερο το κύρος του έργου. Άλλωστε τα λεφτά δεν αντάλλαξαν χέρια για τη συγκεκριμένη μπανάνα, αλλά για ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας συνοδευόμενο από οδηγίες για το σωστό στήσιμο του έργου (το ύψος και την ακριβή γωνία τοποθέτησης της μπανάνας στον τοίχο – μιας όποιας μπανάνας, αρκεί να είναι ώριμη). Οι οδηγίες πουλήθηκαν μόνο τρεις φορές, ας μην είμαστε άπληστοι, επί 120.000 δολάρια τη φορά. Και ευτυχώς για το ευρύ κοινό, ένας από τους αγοραστές ήταν ευεργέτης και χάρισε τις οδηγίες στο μουσείο Guggenheim. Δεν είναι γνωστό από πού αγοράζει τις μπανάνες του το μουσείο κάθε φορά που παραωριμάζουν ή κάποιος τις τρώει για να γίνει διάσημος στο insta.
Ας γυρίσουμε τώρα στο τουφέκι του Τσέχοφ, τον κύριο Morford. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι πολύ δυσαρεστημένος που το δικό του έργο δεν είναι στους τοίχους του μουσείου, πόσο μάλλον όταν η δική του μπανάνα είναι πλαστική και δε θα χρειαζόταν συνεχή αντικατάσταση. Έκανε λοιπόν μήνυση στον κύριο Cattelan, ο οποίος σχολίασε ότι τα δύο έργα διαφέρουν, αφού η δική του μπανάνα δεν είναι συνθετική και η γκρι πλαστική ταινία βρίσκεται σε άλλο σημείο της μπανάνας. Τα αμερικάνικα δικαστήρια θα κληθούν να λύσουν το πρόβλημα της επιτοίχιας μπανάνας τους επόμενους μήνες. Και ζήσαμε εμείς μέτρια κι αυτοί σίγουρα πολύ καλύτερα.
ΥΣ. Δεν το ΄χω με τη μοντέρνα τέχνη, και τα φιλοσοφικά επιχειρήματα που προβάλλονται ως επεξηγήσεις του εν λόγω καλλιτέχνη με ζορίζουν. Εν μέρη φταίω για την άγνοια μου. Εν μέρη όμως αυτό που με ζορίζει είναι κάποια απλά λαϊκά επιχειρήματα, όπως αυτό που χρησιμοποίησαν οι καθαρίστριες στο «plátanito protest» στο Μαϊάμι όταν διαδήλωσαν για τους χαμηλούς μισθούς τους και τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους:
https://ibb.co/Qpk2qBT
ndmushroom said
Καλημέρα!
Δεν ξέρω αν ήταν θέμα απαγόρευσης, περιορισμένης διαθεσιμότητας/ζήτησης στην επαρχία ή απαγορευτικής τιμής, πάντως στα παιδικά μου χρόνια (δεκαετία του ’80) η μπανάνα ήταν φρούτο που τρώγαμε αποκλειστικά όταν κατεβαίναμε Αθήνα στον παππού και τη γιαγιά. Το συγκρίνω με το σήμερα, που τόσο στην Ελλάδα όσο (κυρίως) στον δυτικό(τερο) κόσμο η μπανάνα είναι λίγο πολύ το default φρούτο για κάθε νοικοκυριό, με σταθερή προσφορά όλο το χρόνο σε λίγο-πολύ σταθερά χαμηλή (έως και εξευτελιστικά χαμηλή) τιμή, και συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχει αλλάξει η ζωή μας, ακόμα και σε πράγματα που δεν είναι προφανή (νομίζω ότι αν έλεγα στα παιδιά μου ότι όταν ήμουν μικρός δεν είχαμε μπανάνες, θα τους έκανε πολύ μεγαλύτερη εντύπωση από ό,τι τα κινητά, τα ιντερνέτια και τα λοιπά τεχνολογικά)
sarant said
46 Είχε κρατηθεί, λόγω πληθώρας λινκ. Ωραια ιστορία!
47τέλος Ισχύει
Πάνος με πεζά said
Και φυσικά, οι άνω των 50 θυμόμαστε ακόμα και το τραγουδάκι της διαφήμισης :

-Τόγκο, παγωτό μπανάνα, Τόγκο, ξυλάκι ΕΒΓΑ.
Τόγκο, με όλο μπανάνα, κακάο και σοκολάτα.
nikiplos said
Με το κοτσάνι [*] πάνω, με το κοτσάνι κάτω, σίγουρα δεν έχετε φάει μπανάνα έτσι:
[*] κοτσάνι το… άλλη ενδιαφέρουσα λέξη… ειδικά στη θηλυκή εκδοχή της.
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
Στη δεκαετία του ’50 η μπανάνα ήταν σπάνια και πανάκριβη για τα δεδομένα της εποχής, πουλιώταν μόνο με το κομμάτι, 1,5 δραχμή έκαστον!
Η χούντα απαγόρευσε την εισαγωγή της για να προωθήσει, όπως λέγανε, την πώληση των ντόπιων μήλων.
Το Βάι, στη Κρήτη, θυμάμαι, ήταν γεμάτο μπανανιές.
Μπανανιές βρίσκεις και σε κάποιες αυλές, σαν θάμνοι με τεράστια φύλλα που κάνουν ένα μικροσκοπικό καρπό.
Η μπανάνα χρησιμοποιείται στη επίδειξη σωστής χρήσης προφυλακτικού.
Προτιμώ τις ελληνικές μπανάνες σε τσαμπί, μολονότι συχνά μικρότερες είναι πολύ πιο νόστιμες. Πλέον τις βρίσκω παντού.
Ένας οπωροπώλης με συμβούλευσε όταν κόβω ώριμες τις μπανάνες από το κλαδί να αφήνω όσο μπορώ μεγαλύτερο κοτσάνι για να μην παραωριμάζουν πριν καταναλωθούν.
Οι μπανάνες μεταφέρονται πράσινες από τις χώρες παραγωγής με πλοία-ψυγεία (reefers), σε αυστηρά προκαθορισμένες θερμοκρασίες, εκφορτώνονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια και από εκεί διαμοιράζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αφού ωριμάσουν σε ειδικούς φούρνους.
Πέπε said
Στην Κρήτη οι κρητικές μπανάνες βρίσκονται παντού. Βιολογικές, μη βιολογικές αλλά εκτός θερμοκηπίου, μη βιολογικές θερμοκηπίου. Ονομάζονται «ποικιλία Άρβης» και «ποικιλία Μαλίων». Η Άρβη είναι στη νότια ακτή, στη Γεράπετρο. Τα Μάλια είναι στη βόρεια ακτή. Η Μεσαρά πρέπει να είναι λάθος. Αλλά, πράγματι, ούτε οι Μαλίων καλλιεργούνται αποκλειστικά στα Μάλια ούτε οι Άρβης αποκλειστικά στην Άρβη, αλλά και σ’ όλη την τριγύρω περιοχή η καθεμία.
____________________
> από γενετική άποψη, όλες οι μπανάνες της ποικιλίας αυτής είναι το ίδιο φυτό, σε όλο τον κόσμο, είτε καλλιεργούνται στο Εκουαδόρ είτε στην Γκάνα είτε στις Φιλιππίνες!
Βέβαια. Η παραφυάδα, πριν αυτονομηθεί ως ξεχωριστό φυτό (άτομο), ξεκινάει ως τμήμα του προϋπάρχοντος φυτού. (Αλλά σ’ εμάς τους ανθρώπους, ο ομφάλιος λώρος τι ΔΝΑ έχει, της μάνας ή του παιδιού; -Απορία που μου γεννήθηκε καθ’ οδόν…)
Η δυνατότητα αυτή της αναπαραγωγής έχει δοθεί στα φυτά ως λύση έσχατης ανάγκης για την αναπαραγωγή. Είναι αυτονόητο ότι ένας πληθυσμός από γενετικώς ταυτόσημα άτομα, αν βρεθεί κάτι να τον απειλήσει (κάποια αρρώστια ή μόλυνση κλπ.), θα εξολοθρευθεί ολόκληρος. Γι’ αυτό κοιτάνε πάντα να αναπαράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο, που θέλει δύο: μεταξύ διαφορετικών γενετικών ταυτοτήτων, όλο και κάποια θα έχει την εγγενή δυνατότητα να αντιμετωπίσει την απειλή. Η λύση της παραφυάδας είναι απλώς μια ρεζέρβα: σε περίπτωση π.χ. λειψανδρίας ή λειψογυναικίας, παρατείνει τη ζωή του ενός μοναδικού ατόμου του άλλου φύλου μέχρι κάποια μελισσούλα μεγάλων αποστάσεων ή ένας σφοδρός μακρινός άνεμος να φέρει την ποθούμενη ζεύξη.
ΓΤ said
Πιέζουμε ελαφρά την μπανάνα, προς το μέσο της, επάνω στη ραφή, για να το κάνω λιανά, στο σαγματικό σημείο. Η φλούδα ανοίγει ντετέδικα κι απλώνεται ωσάν φιλέτο σαρδίνης. Αποκάλυψις καρπού.
Εντζόι!
Γιάννης Μαλλιαρός said
21 Τι μου θύμισες τώρα! Στη Λουφτχάνσα κάπου εκείνα τα χρόνια, 87 – 88 σε καθυστέρηση μας είχαν δώσει μπανάνα και μου φάνηκε εξωτικό.
Κι οι μετανάστες που ερχόντουσαν για διακοπές στην Ελλάδα από τη Γερμανία έφερναν μπανάνες για δώρο!
Δύτης των νιπτήρων said
17 Πράγματι, κι εγώ του ’73 είμαι και έτσι θυμάμαι: ήταν φθηνές ή τέλος πάντων προσβάσιμες όταν ήμουν πολύ μικρός, μετά έγιναν απλησίαστες (κάπου στην αρχή των ογδόνταζ) και ξαναφτήνυναν εφτά-οχτώ χρόνια αργότερα.
Ώστε μπανανία είναι μόνο ελληνική λέξη;! Δεν το είχα σκεφτεί. Οι Γάλλοι πώς τη λένε τη banana republic;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Με αδιάβαστο το άρθρο (ξεκινώντας απ το τέλος, ο ΓΤ φταίει, που δίνει και το σωστό τρικ για ξεφλούδισμα «πιέζεις απλά τα δύο άκρα προς την καμπούρα ε και σκάει η καμπούρα»:) )
52 >>Η Άρβη είναι στη νότια ακτή, στη Γεράπετρο.
ναι, στη νότια ακτή, αλλά νομός Ηρακλείου, δυτικά τση Γεράπετρος.
Μια άλλη, κοντινότερη, στα σύνορα, ακτή/μικρή κοιλάδα, επίσης παραγωγός μπανάνας «Άρβης» (και άλλων τροπικών φρούτων που ευδοκιμούν άριστα στο μικροκλίμα της περιοχής) είναι τα Τέρτσα .
Στο Τοπλού της Σητείας (απέραντα στρέμματα της Μονής- απ΄όπου πούλησαν ένα μέρος να γίνει τουριστικό χωριό – σνιφ), καλλιεργούν και εξάγουν μαζί με τα σταφύλια το κρασί και το λάδι και μπανάνες.
Ο παραγωγός στη λαϊκή που ψωνίζουμε έχει θερμοκήπιο μπ. στον κάμπο της Ιεράπετρας.
ΓΤ said
@16 Κιγκέρι
Πάντως, σήμερα, ο «θεούλης» Ντάνι Άλβες, ήδη προφυλακισμένος, κατηγορείται για βιασμό και είναι αντιμέτωπος με 10ετή κάθειρξη.
@25 Πάνος με πεζά
Από το μακρινό 1982 θυμόμαστε τα φάουλ-μπανάνα του Έντερ, που άγγιζαν τα 180 km/h.
sarant said
55 Οι Γάλλοι λένε république bananière
ΓΤ said
#53, 56
Μαλλιοτραβιούνται τα ζευγάρια για το σωστό καθάρισμα της μπανάνας…
Ή χτυπάς ένα ντιβόρσι
ή την πας σαγματικώς
έτσι πιλάρει την μπανάνα
ο ασίκης ο σωστός
😛
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Με πρόλαβε ο Πέπε (#52) και η ΕΦΗ (#56), αλλά έτσι είναι. Πλέον βρίσκονται μπανάνες Κρήτης και σε πολλά S/M, σε λογική τιμή (λόγω συναγωνισμού…). Μικρότερες μεν αλλά απείρως νοστιμότερες και αρωματικότερες (σικ; ) από τις εισαγόμενες Chiquita και Dole, που είναι μεγάλες μεν ανούσιες δε.
Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί η καλλιέργεια και σε άλλες (εκτός της Άρβης) περιοχές της νότιας Βιάννου και Ιεράπετρας, αλλά και στη Σητεία. [Σωστά επισημαίνει ο Πέπε ότι η Μεσσαρά ως τόπος παραγωγής είναι λάθος].
4+6 και 35.
Αφιερωμένο εξαιρετικά, το επόμενο αριστούργημα! 🙂
ΣΠ said
51
Η μπανάνα χρησιμοποιείται στη επίδειξη σωστής χρήσης προφυλακτικού.
spyridos said
Η εταιρία της μπανάνας άσκησε μεγάλη πίεση για επέμβαση στη Κούβα.
Χρηματοδότησε μέρος της απόβασης στον κόλπο των Χοίρων.
Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα τα πλοία μεταφοράς μπανάνας της Γιουνάιτεντ Φρουτ.
52
Ο ομφάλιος λώρος περιέχει ΔΝΑ του παιδιού, λένε αυτοί που το βάζουν στη κατάψυξη.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στα φυτά.
Οι καρυδιές που επικονιάζονται με τον αέρα δημιουργούν αμέτρητες ποικιλίες ακόμα κι όταν η επικονίαση γίνεται από το ίδιο δέντρο.
Στις κερασιές πάλι η επικονίαση (με έντομα) μπορεί να γίνει μόνο από δέντρο άλλης ποικιλίας.
Οι ιτιές έχουν αρσενικά και θηλυκά δέντρα για να είναι σίγουρες, αλλά δεν νομίζω να γίνεται επικονίαση ανάμεσα σε διαφορετικά είδη.
Μαγδαληνή said
Κι ένα τραγουδάκι του Τέτου Δημητριάδη «Η μπανάνα είναι φρούτο γλυκό» του 1928!
Οι στίχοι έχουν αρκετές άγνωστες λέξεις (σαλιβόρι, κουόρι, διαβάζω πως είναι ελληνοαμερικάνικες λέξεις, αλλά τι σημαίνουν;)
Η μπανάνα είναι γλυκό φρούτο
που βλαστάνει σε τόπο θερμό
και μας φέρνει της χώρας τον πλούτο
προτιμάται ως οπωρικό.
Τήνε βρίσκεις όπου γυρίσεις
στα φρουτάδικα κατ’ αρμαθιές,
απ’ τα κάρα λιανικώς αν ψωνίσεις
στη μαρκέτα χοντρικώς όσες θες.
Για να πάρεις καλή μπανάνα
πρέπει να τη γνωρίζεις καλά
κι αν τη θες να είναι γλυκιά σαν το μάννα
μη λογαριάσεις ποτέ να πληρώσεις καλά.
Εις το κόρι δώδεκα μπανάνες
είναι κίτρινες, αφράτες, δροσερές
οι πιο τσίπικες μοιάζουν μελιτζάνες
είναι σάπιες, είναι μαυριδερές.
Κάθε Σάββατο βράδυ στας έξι
πλημυρίζουνε τα μαγαζιά
ο καθένας τότε θα ξοδέψει
της εβδομάδας τα γροσαρικά.
Μόλις βγει από το σαλιβόρι
τον αρπάζει ο μπανανατζής
αλλά πώς, δώδεκα εις το κουόρι
πιο καλές απ’ αυτές δε θα βρεις.
Για να πάρεις καλή μπανάνα
πρέπει να τη γνωρίζεις καλά
κι αν τη θες να είναι γλυκιά σαν το μάννα
μη λογαριάσεις ποτέ να πληρώσεις καλά.
Εις το κόρι δώδεκα μπανάνες
είναι κίτρινες, αφράτες, δροσερές
οι πιο τσίπικες μοιάζουν μελιτζάνες
είναι σάπιες, είναι μαυριδερές.
Γιάννης Μαλλιαρός said
63 Αυτό τραγουδάει στο 13 κι ο Μπακιρτζής!
ΣΠ said
6
Επιτέλους τώρα που τους είδα γραμμένους κατάλαβα τι λένε οι στίχοι.
Avonidas said
Καλημέρα.
«Αυτά παθαίνει όποιος δεν κάνει σεξ», είναι το αστείο που λένε μεταξύ τους οι βοτανολόγοι
κι ο Λάμπρος μας, όλη την ώρα 😉
#1. Θα ήταν τίτλος τιμής αν ήταν μπανανία.
Είναι κάτι χειρότερο, αλλά δεν έχουμε λέξη να το πούμε.
Έχουμε, έχουμε! Αλλά μας διαβάζει κι η μαμά του Νικοκύρη 😀
ΣΠ said
Θυμάστε την ταινία Banana Joe με τον Μπαντ Σπένσερ;

ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στα παιδικάτα μου, είχαμε μπανάνες, σε χτήματα στην παραποτάμια περιοχή! Φαίνεται υπήρξε εποχή προδικτατορικά, υπολογίζω, που προπαγανδιζόταν η καλλιέργεια, τουλάχιστον εκεί νότια. Θέλανε πολύ νερό θυμάμαι, (υγρασία και ζέστη) και η εικόνα τους ήταν πάντα σαν ένα δεντρομπουκέτο από τις πολλές παραφυάδες τους που ξεριζώνονταν τακτικά . Κάποιες παραφυάδες μπορεί να φυτεύονταν ως επέκταση της καλλιέργειας και οι (πολλές) υπόλοιπες στηνόταν σωρό στις άκρες της κάθε πεζούλας *.
Εκείνα τα χρόνια φαίνεται τελικά δεν ήταν αποδοτική ως αγροτική ασχολία κι εγκαταλήφθηκε γρήγορα και στη θέση της μπήκαν οι πρώιμες, υπαίθριες αρχικά-και μετά στα θερμοκήπια, ντομάτες.
* κρατήστε αυτή τη λεπτομέρεια ότι υπήρχαν σωροί από (περίσσιες) παραφυάδες, για μια μπανανοϊστορία που θα σας πω μετά 🙂
Θρασύμαχος said
Έχοντας ζήσει χρόνια στη λεβεντογέννα μεγαλόνησο και χωρίς καμμιά προκατάληψη σε βάρος της, διατυπώνω την υποψία πως η λεγόμενη μπανάνα Κρήτης είναι στην πραγματικότητα μια ποικιλία μπάμιας.
ΣΠ said
66
Μόνο που ο Λάμπρος δεν το λέει για αστείο.
Avonidas said
Ο όρος «banana republic» επινοήθηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Ο. Χένρι, ο οποίος είχε ζήσει λίγα χρόνια στην Ονδούρα στις αρχές του 20ού αιώνα. Στα ελληνικά τον αποδίδουμε συνήθως ως μπανανία, αν και θα το βρείτε επίσης ως δημοκρατία της μπανάνας.
Το επιτραπέζιο παιχνίδι Junta διαδραματίζεται σε μια φανταστική λατινοαμερικάνικη Μπανανία η οποία κυριολεκτικά ονομάζεται Republica de los Bananas. Οι παίκτες παίζουν τον ρόλο μελών των ισχυρών οικογενειών της διεφθαρμένης τοπικής ελίτ, και κυβερνούν μια κατ’ επίφαση δημοκρατία, με περιστασιακά πραξικοπήματα. Σκοπός τους είναι να διοχετεύσουν στους ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους όσο γίνεται περισσότερο απ’ το χρήμα που μοιράζει η Υπερδύναμη που πραγματικά ελέγχει τη χώρα 😉
Είναι ένα εξαιρετικά απολαυστικό παιχνίδι, υπό τον όρο ότι θα μαζευτούν τουλάχιστον 4-5 παίκτες. Συμβουλή: μην παίξετε αυτό το παιχνίδι με λατινοαμερικάνους, υπάρχει κίνδυνος να θιχτούν. Δεν θα σας συμβούλευα, επίσης, να το παίξετε με αριστερό, και δη αναρχικό, στην παρέα – θα σας πάρει και τα σώβρακα (τα σιγανά ποταμάκια… 😛 )
GeoKar said
#33: μα υπάρχει άντρας που να αμφισβητεί την ορθότητα των απόψεων της συζύγου του? Elementary, my dear Watson – αυτά ως προς το θεωρητικό κομμάτι 🤓😅
Τώρα, ως προς το πρακτικό μέρος, σημασία έχει να επιτευχθεί ο στόχος, ήτοι να καταναλωθεί το περιεχόμενο. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς τεχνική λεπτομέρεια. 🤓😉
ΣΠ said
33
Θυμίζει το άλλο θεμελιώδες ερώτημα. Πώς τοποθετούμε το χαρτί της τουαλέτας, να κρέμεται προς τα μέσα ή προς τα έξω;
sarant said
66 Aκριβώς
71 Α, ωραία, να το δοκιμάσουμε
73 Τυχαία.
Avonidas said
#49. Και φυσικά, οι άνω των 50 θυμόμαστε ακόμα και το τραγουδάκι της διαφήμισης
Ωωωπ, για κόψε κάτι, ρε φίλε! Όχι κι άνω των 50…
Μια χαρά το θυμάμαι το τραγουδάκι.
Avonidas said
#33, 73. Η κάτω πλευρά της μπανάνας, η αντίθετη απ’ το κοτσάνι, επιστημονικά λέγεται bananus 😛 Ξέρετε, εκεί που η μπανάνα έχει μια σιχαμένη, άνοστη, μαυριδερή απόφυση. Εγώ προσωπικά κόβω λίγο πιο πάνω και πετάω εκείνο το κομμάτι της μπανάνας.
Δεν μπορώ να καταλάβω εκείνους που ξεφλουδίζουν τη μπανάνα απ’ αυτό το άκρο. Δεν εννοώ ότι διαφωνώ, εννοώ ότι κυριολεκτικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς το καταφέρνουν από μηχανική άποψη, χωρίς τον φυσικό μοχλό που προσφέρει το κοτσάνι γι’ αυτή τη δουλειά.
xar said
Θυμάμαι τη δεκαετία του 80, οι συγγενείς μετανάστες στη Γερμανία να μάς φέρνουν μπανάνες ως δώρο όταν έρχονταν για διακοπές.
Και επίσης θολοθυμάμαι ένα σκωπτικό κείμενο (στο Βήμα;) να λέει μεταξύ άλλων:
[…γιατί] η μπανάνα είναι θρύλος, όπως ο Ολυμπιακός. Είναι θρησκεία, όπως η ΑΕΚ. Είναι αγάπη, όπως ο Παναθηναϊκός. (Ή κάπως έτσι τέλος πάντων.)
Πάνος με πεζά said
Άσχετο : Ταιριάζει μόνο με point την αγροτική παραγωγή, αλλά μιας που σήμερα είναι 6 Μαρτίου (όχι 1910), και μια και που ο σχωρεμένος Γιάνος Λαμπίτσι, έχει παίξει @#$& τις κιθάρες, … https://www.youtube.com/watch?v=ebu_UQJ62kA
Πάνος με πεζά said
Ένα ακόμα ΠΑΣΟΚικό ορόσημο που χάθηκε, η επέτειος του Κιλελέρ και η επισημότητά της, με την καθιερωμένη Πρωθυπουργική επίσκεψη…
sarant said
79 Καλά λες
aerosol said
#49
Και το αριστουργηματικό ρεφρέν, μεστό λεξιλογικού πλούτου:
Τόγκο, τόγκο, τόγκο, τόγκο
Τόγκο, τόγκο, τόγκο, τόγκο!
#67
Ασφαλώς! Σαν φόρο τιμής παρακολούθησα ένα μέρος από την κηδεία του στο youtube, το 2016.
#73
Το ερώτημα που διαχωρίζει τους πολιτισμένους ανθρώπους από τους βαρβάρους!
Εννοείται να κρέμεται προς τα έξω. Τα επιχειρήματα είναι τόσο προφανή που δεν θα τα αναφέρω καν. Δεν πέρασαν τόσοι αιώνες αννθρώπινης εξέλιξης για να τους πετάξουμε ελαφρά τη καρδία τοποθετώντας λάθος το πωπόχαρτο!
#76
Ζουλάς με τα τρία δάχτυλα το σημείο και συνήθως τσακίζει, σκίζεται και ανοίγει εύκολα. Για χρόνια τις άνοιγα από το κοτσάνι αλλά μόλις δοκίμασα αυτόν τον τρόπο είδα πως εννιά φορές στις δέκα είναι συντομότερος και ευκολότερος.
aerosol said
Κι άλλο σχόλιό μου περιμένει έγκριση. Είναι πλέον προφανές… Απειλώ το Κατεστημένο. Μη σας πω και την Πατριαρχία.
Αλλά η αλήθεια για το πωπόχαρτο δεν φιμώνεται έτσι εύκολα!
sarant said
82 –> 81
ΣΠ said
74γ
Πολλοί διαφωνούν.
https://en.wikipedia.org/wiki/Toilet_paper_orientation
Πέπε said
Τα Μάλια λοιπόν, στην αρχαιότητα έδρα του βασιλιά της Κρήτης, σήμερα δοξάζονται από τις μικροτσούτσουνες μπανάνες τους, γνωστές σε όλο το νησί. (Παλιότερα και από τον άθλιο τουρισμό τους, αλλά τώρα είναι απλώς ένα ψιλονορμάλ θέρετρο).
Αντίστοιχα και η Κνωσός, κοιτίδα των μικροτσούτσουνων αγγουρακίων Κνωσού. Η προ πολλού βιοδιασπασμένη σκόνη από τα κόκαλα του Μίνωα μπορεί να στριφογυρίζει στον τάφο της, αλλά οι καιροί αλλάζουν και δεν έχεις τίποτε να κάνεις γι’ αυτό.
(Έφη, έχω δει τις μπανανιές στα Τέρτσα και σ’ όλη την παραλιακή διαδρομή από τη Γεράπετρο ως εκεί, και προχειρατζήδικα υπέθεσα ότι και η Άρβη κάπου εκεί θα είναι…)
______________
Πάντως ότι είναι νοστιμότερες είναι γεγονός. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αφού και το κλίμα/έδαφος αποκλείεται να είναι καλύτερο από εκείνο των κανονικών πατρίδων τους, και άγουρες τις κόβουν. Να υποθέσω ότι τις λατινοαμερικάνικες τις κόβουν ακόμα πιο άγουρες; Δεν ξέρω.
_______________
Για τη σπανιότητα και την πολυτέλεια των εισαγόμενων μπανανών παλιά, να προσθέσω κι εγώ μιαν ανάμνηση: Είχα φάει καναδυοτρείς φορές μπανάνα, αλλά το άρωμά της το ήξερα βέβαια από τσίχλες κλπ. Η σπανιότατη λοιπόν περίπτωση να φάω αληθινή μπανάνα πάντα μου φαινόταν σαν μια εντελώς ξεχωριστή γευστική γιορτή. Από τη λαχτάρα μου την εξαφάνιζα σε δευτερόλεπτα. Μέχρι που μια φορά πήρα την απόφαση: τώρα έχω μια μπανάνα, δεν ξέρω πότε θα ξαναέχω, λοιπόν θα κάτσω να την απολαύσω αργά και βασανιστικά για όσο περισσότερο γίνεται. Ταξιδεύαμε οδικώς από Αθήνα προς κάπου βόρεια. Στο πίσω κάθισμα τη σιγότρωγα σε ρυθμούς μυρμηγκιού για κάνα μισάωρο, μέχρι που οι γονείς μου αγανάκτησαν: φά’ την επιτέλους τη ρημάδα, δεν τη βλέπεις πώς έγινε, μαύρισε, θαρρείς ότι θα την ξαναβρείς;
Πουλ-πουλ said
84.
ΣΠ, μ’ έσωσες! Τώρα κατάλαβα, πώς θα εμποδίσω τον γάτο μου να ξετυλίγει κάθε τρεις και λίγο το χαρτί.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πάλε μαρμαγκώθ’κα.
emfril said
Έχω βάλει στο διαδίκτυο τη μετάφραση της United Fruit, λίγο πιο κάτω από τη μέση του Canto General:
https://emf.neocities.org/mt/cantogeneralel
Το βίντεο θα το βρείτε στο:
https://emf.neocities.org/mt/cantogeneralvi
Νέο Kid said
Πρώτη φορά στη ζωή μου ειλικρινά ακούω ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξεφλουδίζουν τη μπανάνα ανάποδα! Όπως σοφά παρατήρησε ο γνωρίζων (έστω και λίγη…) Μηχανική Αβονίδας, αυτό θα έκανε τον μεγάλο Αρχιμήδη να βγει γυμνό από το μπάνιο του φωνάζοντας: Δος μοι κοτσάνιον και ταν μπανάν εκδύσω!
ΚΑΒ said
μαρμελάδα με σοκολάτα και μπανάνα.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/marmelada-sokolata-mpanana-vima-vima/182394/
aerosol said
#89
Δοκίμασέ το, ω Νεοκίδειε, και ίσως βγεις γυμνός από το μπάνιο ανακράζοντας Εύρηκα! Είμαι σίγουρος πως ο Αβονίδας ήδη έτρεξε στο σουπερμάρκετ, προμηθεύτηκε μπανάνες, δοκίμασε τις νέες ανακαλύψεις της Μηχανικής, και έκανε τους γείτονες να αναρωτηθούν τι τρέχει με αυτόν τον τύπο που βγήκε γυμνός και μούσκεμα από το σπίτι του, με μια μπανάνα ανά χείρας.
aerosol said
#87
Μη φοβάσαι σύντροφε Χτήνε, η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει… Ραντεβού στα πωποχαρτάδικα!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Αφού κανείς δεν διάβασε με την προσήκουσα προσοχή το #42, με κίνδυνο να ξαναμαρμαγκωθώ σας παραπέμπω στις πηγές, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί ένας αιματηρός εμφύλιος στο ιστολόγιο για ένα φλούδι αδειανό, για μια μπανάνα.
Click to access endian.pdf
ΣΠ said
Υπάρχει και αυτή η λύση.

Νίκος Κ. said
Ας κάνω και λίγη διαφήμιση (όχι, δεν είμαι ούτε αγρότης ούτε παραγωγός):
Οι μπανάνες Κρήτης μπορεί να εμφανίζονται ακριβότερες αλλά ίσως να μην είναι. Όταν τρως μια τεράστια εισαγόμενη μπανάνα, ίσως να ήθελες να φας κάτι λιγότερο (π.χ. τη μισή ποσότητα), ενώ οι μπανάνες που θα ανοίξεις δύσκολα φυλάγονται στο ψυγείο. Έτσι, άθελά σου, την καταναλώνεις ολόκληρη και στην ουσία πληρώνεις διπλάσια τιμή
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
63# Το κουόρι πρέπει να είναι το κουόρτερ, 25 σεντς.
66# Γιατί, έχει πρόβλημα η μαμά του Νικοκύρη με τη λέξη βόθρος? Το άλλο που υπονοείτε με τα βρόμικα μυαλά σας έχει τάξη, κανόνες, διαδικασία και παραγόμενο προϊόν. Δεν ταιριάζει με την περίπτωσή μας.
sarant said
87 –> 96
88 Ευχαριστούμε!
Νέο Kid said
94. ΧΑ! Δεν είναι λύση αυτή Σταύρο, γιατί δημιουργεί άλλου είδους δίλημμα (και μάλιστα με πολιτική χροιά!) Αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα; Εδώ σε θέλω! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Προ καιρού κόλλησα ποιο ήταν το άλλο λικέρ εκτός από …πίπερμαν στης γιαγιάς μου. Ε να!

ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Χτένισμα: κότσος «μπανάνα» ή αλλιώς «chignon bouffant».

Είναι ξανά στη μόδα, λέει (το 2021) 🙂
gpointofview said
# 89
όπως έγραψα κι αλλού αυτό που έχουν κατανοήσει οι απανταχού πίθηκοι στο ξεφλούδισμα της μπανάνας είναι στόκος για μηχανικούς … (εκτός και φοβούνται τις γυναίκες τους)…ο Κουταλιανός, μηχανικός ήτανε ;
Νέο Kid said
101. Δεν ξέρω για σένα… Αλλά εγώ δε χαράμισα κάποια εκατομμύρια χρόνια Εξέλιξης για να γίνω το κυρίαρχο και κορυφαίο πρωτεύων θηλαστικό να πούμε, και να κάνω ότι τα πρωτόγονα ξαδέρφια μου τα πηθικομαϊμούδια!
ΣΠ said
95
Αν θες να φας μισή μπανάνα την κόβεις στην μέση και ξεφλουδίζεις την μισή.
Costas Papathanasiou said
Οι μπανάνες ως μερίδα ελλιπής, για αγρίους, κατά τον Κίπλινγκ:
Η λέμβος επέστρεψεν ήσυχα κι ο καπετάνιος σκαρφάλωσε στη κουβέρτα, αναψοκοκκινισμένος από τη σύγχυση.
-«Τα ‘ξερα τούτα» είπεν ο κύριος Γουόρντροπ, «και να μας δίνανε τουλάχιστο κανά φαΐ της προκοπής. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ μπανάνες. Κανείς δε μπορεί να δουλέψει μόνο με φρούτα, αυτό είναι γνωστό».(Rudyard Kipling ,»The Devil & The Deep Sea», 1894/ Μετάφραση: Άγγελος Χατζόπουλος, https://www.peri-grafis.net/ergo.php?id=693 , https://www.poetryloverspage.com/poets/kipling/song_of_bananas.html )
…Με τον οποίο συμφωνεί, λίγο πολύ, και ο Καββαδίας:
“…Στην Ταιτή έζησε μήνες κι ο Λοτί,/ αν πας λιγάκι παρακάτου, στις Μαρκίζες,/
που άλλοτες τρώγανε μπανάνες κι άγριες ρίζες,/καλλυντικά τώρα πουλάνε του Coty…”(ΚΑΦΑΡ)
Χροιά ελληνικής μπανανιάς απαθανατίζουν “Τα στιγμιότυπα” του “Μικρού Ναυτίλου”- «ΡΟΔΟΣ/ Στην παλιά ελληνική συνοικία. Ό,τι παίρνει το μάτι σου από τις μισάνοιχτες πόρτες: ξυπόλυτα μωρά και πελώρια μπανανόφυλλα. Στο βάθος, απλωμένες μπουγάδες και μία γάτα.»
…Και, “ΕΚ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ”, νιώθουν ένα σκαμπανέβασμα χρυσομαβί με άρωμα μπανάνας:
«Αέτειος τύχη φυσάει κι ολοένα πιο φθοροποιό παρουσιάζονται τα ερείπια. Εγώ τα βλέπω καινούργια με στολή αετού, μεγεθυμένα μες στο μέλλον.(…)
Κείνοι που κάναν την παρέλαση θα’ χουν κιόλας τώρα φτάσει στην εκκλησία. Μια κυρία με σταματά και μου ζητάει λίγο νερό. Μια άλλη με κοιτάζει απ’ απέναντι. Φορά μια πλατιά κι ανάλαφρη ψάθα, προσπαθώντας να χωρέσει μέσα της όλον τον ήλιο. Δίπλα της μια μισάνοιχτη πόρτα. Κι η θάλασσα. Μια ελαφριά τρικυμία όπου κυριαρχούν εναλλάξ τ’ αρώματα της μπανάνας και της βιολέτας. Κλυδωνίζομαι κι επιμένω. Έχουνε δίκιο. Το μεγάλο μας όφελος είναι από τις πολλές μικρές καταστροφές. Έτσι εξηγείται πως οι τοίχοι όλοι καίνε και βγάζουν καπνούς, χωρίς να φαίνεται πουθενά φλόγα. Που σημαίνει ότι ο ήλιος ταξιδεύει, και όχι πάντοτε.(…)»(ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΤΡΙΤΗΣ).
Και ως γεύση καραμέλας προσφέρουν την μπανάνα οι κοπελιές του Καρυωτάκη (https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=6&text_id=1172 )
[Δ΄ ΚΟΠΕΛΑ] :Τα ξινά θα προτιμάτε/· τότε, πάρετε «σιτρόν».
ΓΚΑΡΣΟΝΙ : Καραμέλες κι αν πουλάτε,/ με τα μάτια όλοι σάς τρων.
[Ε΄ ΚΟΠΕΛΑ] :Μα καλύτερα νομίζω/ να διαλέξετε «μπανάν».
ΓΚΑΡΣΟΝΙ :Το μυαλό μου δεν ορίζω, / δώστε, δώστε μου ό,τι να ’ν’!
( ΣΤΙΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΕΛ-ΜΕΛ», 1921)
Και μια χορεύτρια εκ Ρωσίας με αέρα μπανανίσιο χαβανέζας ή πεπλοφόρου ζουζουνιού κατά τον Ρίτσο:
«Ratio essenti», έλεγε ο Βαλόντια, μα οι άλλοι / δεν καταλάβαιναν λατινικά — μόνο σκηνές σκηνές θυμόνταν — / Η Σόνια Κιράνοβα, χορεύτρια, κατάμαυρη απ’ τα μπάνια — / αγαπούσε τη θάλασσα, τα νησιά των τροπικών — γυναίκες ντυμένες με μπανανόφυλλα / με περιδέραια από στρείδια — αγαπούσε / τα πολύ μεγάλα φεγγάρια από κίτρινο γυαλί / χνοτισμένα απ’ την ανάσα της θάλασσας — ένα έντομο / με τούλινα φτερά σταμπαρισμένο στο φεγγάρι, κι οι χαβάγιες / κι οι μαύροι ολόγυμνοι τριγύρω στη φωτιά. Είχε αγοράσει / ένα τέτοιο περιδέραιο μ’ άσπρα κοχύλια. / Μα το ίδιο βράδυ μια τσιγγάνα τής είπε: «θα σου φέρει γρουσουζιά». (Γιάννης Ρίτσος “Η ταφή του Οργκάθ”)
ΣΠ said
98
Εξαρτάται αν βρισκόμαστε στον βόρειο ή στο νότιο ημισφαίριο. 🙂
sarant said
104 Ωραίο σχόλιο! Σιτρόν και τρων, μπανάν και ό,τι να’ν!
Μιχάλης Νικολάου said
Την μπαναναπαγόρευση την λες και
μπαναναμπάν
ΛΑΜΠΡΟΣ said
96 β – Η Ελλάδα είναι υπέροχη, αλλά κι ένας βόθρος καινούριος και αχρησιμοποίητος, μιά χαρά είναι για διάφορες χρήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, το περιεχόμενο δημιουργεί την ταυτοποίηση.
ΣΠ said
Και το ανέκδοτο με τον τύπο που βλέπει μια μπανανόφλουδα στο πάτωμα και σκέφτεται «φτου γαμώτο, πάλι θα γλιστρήσω και θα πέσω».
aerosol said
#93
Και δεν έχουμε πιάσει ακόμα το φλέγον ερώτημα για το αν η πίτσα με ανανά είναι θεμιτό γαστριμαργικό δημιούργημα ή βδέλυγμα της φύσης (το οποίο και είναι!).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μεταπτυχιακή εργασία 2006
H εταιρική κοινωνική ευθύνη (EKE) ως μέσο επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον …
Περίπτωση Chiquita
https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/1017/Galanopoulos.pdf?sequence=2&isAllowed=y
Νέο Kid said
Aerosol, με τον ματρακά τηλέφωνο που έχω τώρα ανά χείρας δεν μπορώ να ψάξω χωρίς χριστοπαναγίες…και δεν κάνει χρονιαρες μέρες που έρχονται (αρχίζει το ραμαζάνι όπου να ναι) αλλά υπάρχει ένα ωραίο γιουτουμπάκι όπου ο Ιταλός σύζυγος με την Αμερικάνα αγγλοσαξώνα γυναίκα του τρώνε σε εστιατόριο στο hometown του συζύγου κάπου στην Ιταλία ,κι αυτή του λέει ότι θέλει να της παραγγείλει πίτσα με ανανά! Έκλασε μέντες ο φρατέλος! 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Νέο Kid said
aerosol said
#112 & 113
Όση χαρά και να μου δίνει το να βλέπω Ιταλούς να βασανίζονται υπαρξιακά από την διαστρέβλωση των χαρακτηριστικών τους πιάτων (γιατί τον έχουν πάρει ψηλά τον αμανέ), και πάλι δεν μπορώ να δικαιολογήσω την ύπαρξη της πίτσας με ανανά. 😀
[Tην εφηύρε ένας Έλληνας της διασποράς στον Kαναδά, ο Σαμ Πανόπουλος, το 1952. Ίσως ήταν η εκδίκησή του για τον τορπιλισμό της Έλλης και το ’40! Αλλά το άγος για τον ελληνικό πολιτισμό είναι δυσανάλογο. Υπάρχουν και λιγότερο απάνθρωποι τρόποι…]
ΣΠ said
Avonidas said
#89. Α, για μπάστα, Κιντ! Δεν έφαγα εγώ τα νιάτα μου στα έδρανα για να ‘ρθεις να μου πεις εσύ τώρα ότι γνωρίζω «λίγη» Μηχανική!
Πολλή Μηχανική γνωρίζω! Όλων των ειδών! Και Θεωρητική κι Εφαρμοσμένη, και Κλασική και Κβαντική, και Νευτώνεια και Λαγκρανζιανή, και Ουράνια και Υπερουράνια, και Κοινωνική και Μητραδελφοχαιρετιστήρια, και Ενιαία Άχρονη κατά τη Θεωρία του Ψηφιδωτού Όντος, άμα λάχει!
Αν υπάρχει, τη γνωρίζω· αν δεν τη γνωρίζω, δεν αξίζει τον κόπο! Μάιστα! 😛
ΣΠ said
115
Λέγεται χαβανέζικη πίτσα. https://en.wikipedia.org/wiki/Hawaiian_pizza
sarant said
109 Ή είναι δύο (Πόντιοι;) και το λέει ο ένας στον άλλον.
113 Πρόσφατα κάπου την είδα αυτή τη φωτογραφία
ΣΠ said
89, 117
Ο ένας μιλάει για engineering και ο άλλος για mechanics.
Νέο Kid said
American author John Green reflected on the dish’s cosmopolitan origins and reach, noting its Canadian invention by a Greek immigrant, inspired by Chinese cuisine to put a South American fruit on an Italian dish, which has gained its greatest popularity in Australia
🤪🤣🤣
gpointofview said
# 102
Ελα ρε …Ελ Αραμπί !!
Νέο Kid said
120. Όι δα ρε συ Σταύρο! Η Μηχανική είναι μηχανική (mechanics) στα ελληνικά, εκ των αρχαιοτάτων (κυριολεκτικά) χρόνων! Άλλο το Engineering ( μόνο οι Κύπριοι λένε «Πολιτική Μηχανική» Μηχανολογική Μηχανική … και τέτοιες αγγλικουριές!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
68,τέλος η ιστορία που υποσχέθηκα:
«Μπανανοφυτεία μιας χρήσης» θα την πω.
(Ήξερα τα πρόσωπα, ο νεότερος της ιστορίας ζει ακόμη, το γεγονός πρέπει να ήταν κάπου τέλη του ΄60, αρχές ΄70 υπολογίζω.)
Το διηγιόταν ο μπαμπάς μου.
Στα χτήματα της περιοχής του ποταμού, συναντά έναν ηλικιωμένο χωριανό στο φρεσκοοργωμένο χωράφι του να έχει σωρούς μπανανόφυτα (παραφυάδες) χωρίς ρίζα, ότι να΄ναι, απ΄αυτά που πετούσαν στις άκρες οι άλλοι μπανανοκαλλιεργητές και να τις μπήγει στο μαλακό χώμα όπως όπως, αλλά στη σειρά, σαν φυτεία.
Μπα, λέει μέσα του καθώς πήγαινε κοντά, εκουζουλάθηκε ο μπαρμπα Γιώργης να φυτεύει τα άχρηστα φυντάνια!
-Ίντα συβαίνει επαέ μπάρμπα;
-Ε παιδί μου, το γαμπρό μου στην Αθήνα που όπως ξέρεις είναι πουλητής στις λαϊκές, δεν του επιτρέπουνε να πουλεί μπανάνες, εκτός αν είναι ο ίδιος ή η οικογένειά του καλλιεργητής/παραγωγός και αύριο θα περάσει ο άθρωπος τση Νομαρχίας, να δει την καλλιέργεια για να το πιστοποιήσει!
Λάμπας said
Εγώ θυμάμαι να τις πουλάνε οι Γύφτοι στην εθνική. Κυκλοφορούσε και μια σχετική ιστορία για το εμπορικό τους δαιμόνιο: Ο πρώτος που συναντάς τις πουλάει 1000 δρχ. το κιλό. Δε σταματάς, γιατί σου φαίνονται ακριβές και σκέφτεσαι ότι θα βρεις φτηνότερες παρακάτω. Παρακάτω τις πουλάνε 700 και πάλι δε σταματάς. Αγοράζεις στον τρίτο με 500 δρχ. το κιλό. Και τα τρία πόστα τα κρατάει στην πραγματικότητα ο ίδιος…
«για να επιβραδύνουν την ωρίμαση του καρπού»: δεν είχα αντιληφθεί ότι προτιμάς τον τύπο «ωρίμαση».
Αυτό το αριστούργημα πώς μας ξέφυγε;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
117 – Να σε πάρουμε στην οικοδομή τότε, να δούμε τι ψάρια πιάνεις.😊
Triant said
94 κ.α.: Και το ερώτημα είναι: Το πρώτο χαρτί, το κολλημένο, είναι το χαρτί 0 ή το χαρτί 1;
ΣΠ said
123
Και πώς λες το engineering στα ελληνικά;
Costas X said
Τι μαθαίνει κανείς στα γεράματα, άκου λέει μπανάνες «κάβεντις»! Επί σαράντα χρόνια ήξερα ότι τα «cavendish» είναι σκούρα γλυκόπιοτα και αρωματικά χαρμάνια για πίπα. Πήραν το όνομά τους από τον Σερ Τόμας Κάβεντις. Πιθανότατα οι μπανάνες ονομάστηκαν αργότερα «κάβεντις», λόγω του αρώματος.
Εδώ πώς φτιάχνονται:
https://www.smokingpipes.com/smokingpipesblog/single.cfm/post/closer-look-cavendish-tobacco
Κι εδώ ένα από τα αγαπημένα μου:
https://the-cigar.gr/shop/en/amphora/829-amphora-black-cavendish-special-reserve.html
Χαρούλα said
#46 Linibot άγνωστα σε μένα. Αλλά πολύ ενδιαφέροντα.

#99 ΕΦΗ εκτός από το λικέρ Μπανάνα που μπορεί να παραχθεί από οποιαδήποτε ποτοποιΐα, διασημο είναι και το Pisang Ambon https://www.pisangambon.com/
Πέπε said
Το μείζον ερώτημα για το χαρτί της τουαλέτας (επί οριζοντίου άξονος) είχε τεθεί κι άλλη φορά, πριν μερικά χρόνια, ζώντος του Γς. Μας παρέπεμψε λοιπόν στο κάτωθι καταπληκτικό βικιάρθρο:
https://en.wikipedia.org/wiki/Toilet_paper_orientation
Χαρούλα said
Έχουμε και την φίρμα ρούχων
Και την ταινία

George Nikolopoulos said
Θυμάμαι πολύ έντονα τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στις μπανάνες, γιατί από μικρός τις λάτρευα. Και το 1980 που πήγα στο Λονδίνο για σπουδές ένα από τα πράγματα που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση ήταν οι μπανάνες που κυκλοφορούσαν παντού ελεύθερες (ακόμα και σε καρότσια στις γωνιές των δρόμων) και πάμφθηνες. Η άρση των περιορισμών έγινε όταν ήμουν ακόμα στο Λονδίνο (νομίζω κατά σύμπτωση την εποχή που οι Boomtown Rats τραγουδούσαν το υπέροχο Banana Republic) γιατί θυμάμαι ακόμα το άρθρο στη Guardian (νομίζω) με τον τίτλο Greece Is No Longer A Banana-less Republic.
Χαρούλα said
Και μια δήθεν γκουρμεδιά. Εφέ για να πληρώνει ο ξιπασμένος😂
Δείχνει και καθάρισμα μπανάνας με …μαχαιροπήρουνο!☺️
sarant said
132 Ναι ρε συ, και οι Μπανάνες του Γούντι Άλεν!
133 Ωραίος τίτλος του Γκάρντιαν
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
«Θα πιούμε και ουίσκι / θα πιούμε και σαμπάνια / θα πιούμε τζιν και φρούμελ / θα πιούμε και μπανάνα»
τραγουδούσε κάποτε ο Καζαντζίδης:
spyridos said
133
κι εγώ όταν έφυγα εξωτερικό έτρωγα τις μπανάνες σαν λιμασμένος.
Ώσπου πολύ γρήγορα της σιχάθηκα. Τελικά άρχισα ξανά να τρώω αλλά με μέτρο.
130
Πισάνγκ είναι ένα από τα είδη μπανάνας που είναι αυτοφυές στην Άμπον, ένα από τα μικρότερα νησιά Μολούκου της Ινδονησίας. Είναι μπανάνα για μαγείρεμα, ελάχιστα γλυκιά. Για τους Έλληνες βέβαια είναι όλες μπανάνες,
όπως για τους Γερμανούς τα νεράντζια είναι πορτοκάλια.
Μια πολύ δεμένη κοινότητα από αυτό το νησί ζει στην Ολλανδία. Οι Αμπονέζοι (ή Μολούκοι για τους απέξω).
Λέξεις τους έχουν μπει στις σλανγκ των πόλεων.
Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το φαλικό του σχήματος,
πάντως αν κάποιος «είναι το πισάνγκ» σημαίνει ότι την πούτσισε.
Δύτης των νιπτήρων said
135 Αχ αχ αχ, αυτό το Έμενταλ… στο άρθρο αναφέρονται οι Μπανάνες του Γούντι.
Χαρούλα said
Στην περιοδο της καραντίνας έγινε μόδα το banana bread.
Επίσης
Υπάρχει Banana wine(;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Banana_wine
Και banana beer(;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Banana_beer
Χαρούλα said
#138 😢πάλι δεν πρόσεχα στο μάθημα κύριε! Δεν θα το ξανακάνω….
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Θυμάμαι τέλη δεκαετίας 70 κάποιοι τυχεροί τρώγανε μπανάνα για μας ήταν απλησίαστη οικονομικά. Μπανανόμηλα τα λέγαμε τα γλόλντεν μέχρι πρόσφατα γιατί θυμάμαι φίλο που του είπε η γυναίκα του να πάρει μπανανόμηλα κι αυτός της πήγε μπανάνες και μήλα.
Θυμήθηκα κι αυτό(νομίζω δεν το έβαλε άλλος)
sarant said
140 Bασικά, δικό μου είναι το Έμενταλ 🙂
Pedis said
Θέλει τέχνη η αγγαρεία στα μαγειρεία του στρατού του Εκουαδόρ.
Πέπε said
Υπάρχει και η μπανανιδίνη, ένα ναρκωτικό που βγαίνει από την μπανάνα με μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία (την ψήνεις, μετά τη βράζεις, μετά την τηγανίζεις, μετά την ξύνεις, την τρίβεις, την πολτοποιείς και δεν ξέρω τι άλλο). Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να το έκανε ή να έχει δοκιμάσει, κανέναν να πιάστηκε για κατοχή ή χρήση ή διακίνηση, γενικά δεν είμαι τελείως βέβαιος ότι υπάρχει…
__________________
(Προσθήκη πριν το στείλω: ο Γούγλης βρίσκει περίπου δύο αποτελέσματα για την αναζήτηση αυτής της λέξης. Το ένα λέει: «Η Μπανανιδίνη για παράδειγμα διόλου ψυχότροπη δεν είναι».)
gpointofview said
Αν βάλεις σ’ ένα πλαστικό διαφανές μπουκάλι μπανανόφλουδες για μέρες στον ήλιο,το υγρό που θα βγεί κάνει θαύματα στις τριανταφυλλιές. Πιο απλά αλλά λιγότερο αποτελεσματικό να τις βάλεις μέσα στο χώμα κοντα στις ρίζες
Μιχάλης Νικολάου said
138, 140
Έλεγχος για
μπανάνοια;
Μιχάλης Νικολάου said
Πλούσιο γλυκό οι bananas Foster (με τον θερμιδομετρητή στο κόκκινο).
Το ρούμι σπάει λίγο το λίγωμα, βοηθάει και συνοδεία πικρού καφέ εναλλάξ.
Η προετοιμασία συνήθως στο τραπέζι θαμώνων, με φωτιά στο ρούμι, του οποίου το άναμα συνοδεύεται με την πολύστομη ιαχή «Όπα!», παβλοφική μάλλον αντίδραση από το φερώνυμο σαγανάκι σε ελληνικά εστιατόρια της βόρειας Αμερικής.
Χαρούλα said
#146 τέλειος, όπως πάντα!😅
Έχω ακούσει πως οι ιθαγενείς του Αμαζονίου, είχαν ως φάρμακο για το στομάχι, αποξηραμένες φλούδες μπανάνας.(δεν το έχω τσεκάρει)
Εσείς που παίρνετε μαζί σας μπανάνα για κολατσιό, έχετε θήκη ή είστε τίποτα πλεμπαίοι;☺️

Alexis said
#46: Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία. Δείχνει ανάγλυφα νομίζω όλη την παράνοια του σύγχρονου (καπιταλιστικού) κόσμου μας.
#124: Ωραίο! Μου θυμίζει πολλές παρόμοιες ιστορίες για γιδοπρόβατα που «μετακινούνται» από μαντρί σε μαντρί ανάλογα με το πού βρίσκεται ο ελεγκτής κλπ. κλπ.
#127: 🙂 🙂
#89: Την επόμενη φορά που θα έχουμε τη σχετική συζήτηση θα επικαλεστώ τους νόμους της μηχανικής. Θα πιάσει λες; 🙂
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα!
Όλοι είμαστε φρούτα για φάγωμα συμπεραίνουμε ελέω Λέο Μπουσκάλια ,του γνωστού και ως “Dr. Love” (https://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Buscaglia ), δοθέντος ότι σ’ ένα μάθημά του ο εν λόγω καθηγητής επισήμανε: «Συχνότατα γινόμαστε μπανάνες για τους άλλους, που θέλουν ροδάκινα. Τι θλιβερή φρουτοσαλάτα. Είναι προτιμότερο να πεις στον άλλο: ‘‘Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να είμαι μπανάνα, θα το ‘θελα πολύ να γίνω μπανάνα για σένα, μα έλα που είμαι ροδάκινο”.» (https://www.livinglifefully.com/flo/flobechoosethewayoflife.htm )
Δοθέντος όμως, επιπροσθέτως, ότι όλα τα φρούτα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, αν τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, σχετικά μαθήματα ζωής και αυτοάμυνας δίνει και ο Τζον Μάργουντ Κλιζ (βλ.σχ.24)
Εν τούτοις, τελικά, ό,τι κι αν κάνουμε για να επιβιώσουμε, μάλλον θα μας τρώει κατά βάθος και η στενοχώρια που η μπανάνα (ή και όποια άλλη παραδείσια οπώρα), δεν συναινεί ρητά στο φάγωμά της:
«επιγράφεται σύγγραμμα»:
Άμα το καλοσκεφτείς δεν είναι /και τόσο τραγικό/να μιλάς στον υπολογιστή,/στην κούκλα, στην μπανάνα./
Να της λες/μπανάνα θα σε ξεφλουδίσω, /θα σε φάω./
Το τραγικό είναι που δεν απαντάνε,/που ακούς μόνο τον γνώριμο πια/ήχο της φωνής σου./
Τον ίδιο και απαράλλαχτο ήχο/που άκουγες χτες ακούς σήμερα,/θα ακούσεις και αύριο,/που ξέρεις τόσο καλά πλέον./
Μα να μη λέει/αυτή η καταραμένη η μπανάνα:/Φάε με!/Ναι, φάε με!
(ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΟΦΙΑ -«ΤΙΤΛΟΣ»/ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ/ Μάρτιος 2013)
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα.
Στο φλέγον ζήτημα της μπανανικής μηχανικής, να επέμβω συμβιβαστικά: Στις μπανάνες που αγοράζουμε μισοάγουρες, το κοτσάνι προσφέρει όντως το μοχλό που αναφέρει ο Αβό (κι εγώ κοτσανοστραφής είμαι στο ξεφλούδισμα). Επίσης βοηθάει να πετάξουμε το κάτι-σαν-κουκούτσι που υπάρχει στο άλλο άκρο.
Όμως η ώριμη μπανάνα είναι μαλακή, και πιέζοντας το αντικοτσανικό άκρο, ξεχωρίζουν εύκολα οι πλευρικές λωρίδες και το ξεφλούδισμα είναι ευκολότερο για τα πρωτεύοντα που έχουν πρόσβαση στο δέντρο 🙂
Να μαζέψουμε και τους νεολογισμούς, ε; Για τα λεξικά…
ΓιώργοςΜ said
141 Όχι. Μπανανέ λέγαν στους παλιούς καιροί κάποια κόκκινα μήλα που ήταν μεγάλα, γλυκά και μαλακά, σα χαλβάς μέσα, πολύ πριν από τα στάρκιν, τα γκόλντεν κλπ. Έμοιαζαν με τα γκόλντεν στη γεύση και την υφή, λιγότερο αρωματικά, λιγότερο όξινα.
Pedis said
# 148 + και το νου σας στην ατομική ευθύνη για την ανακύκλωση. ☝️
Μιχάλης Νικολάου said
149 τέλος,
Πολύ πιθανό! 🙂
Μού θυμίζει αστείο του (μακαρίτη) Τζον Πράουσνιτς (γνώστη της θερμοδυναμικής): Σε περίπτωση που ζοριζόταν από συνομιλητές, αντέτασσε — στο άσχετο χαριτολογώντας συγκαλυμμένα — το επιχείρημα «μα αυτό παραβιάζει τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής», που συνήθως, βοηθεία άγνοιας/δέους του 2ου νόμου, έκοβε την συζήτηση εκεί.
Μιχάλης Νικολάου said
134,
Τώρα το πρόσεξα, ίδια ιδέα με το 147.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
152 >> Όχι. Μπανανέ λέγαν στους παλιούς καιροί κάποια κόκκινα μήλα που ήταν μεγάλα, γλυκά και μαλακά,
Ακριβώς! Κίτρινα μήλα δεν είχα δει ακόμη, όταν έτρωγα μπανανόμηλα που επειδή ήταν μεγάλα ήταν εντυπωσιακότερα από τα μήλα του Οροπεδίου, τα φιρίκια που δεν πολυσυμπαθούσα ως παιδί και κάτι τοπικά, μικρά και πράσινα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
30 >>Αυτές που τρώμε έρχονται πράσινες και τις κιτρινίζουνε με αέριο-κάποτε είχε γίνει δυστύχημα σε αποθήκη δίπλα στο ποτάμι.
https://www.mixanitouxronou.gr/oi-ekriktikes-mpananes-toy-moschatoy-poy-prokalesan-zimies-se-apostasi-150-metron/
sarant said
Kαλημέρα από εδώ!
148 Η κόρη μου είχε έναν καιρό μια τέτοια θήκη
154 Καλό, θα το εφαρμόσω
Alexis said
#152, 156: Εγώ θυμάμαι πλανόδιους παλιά (εδώ και 30-40 χρόνια) να περνάνε και να φωνάζουν «ελάτε να πάρετε γλυκά μήλα, μπανανόμηλα».
Τώρα, αν αυτά τα «μπανανόμηλα» ήταν τα γκόλντεν ή κάποια άλλη ποικιλία κόκκινη, δεν ξέρω…
Alexis said
#157: αέριο=αιθυλένιο, γι’ αυτό και η έκρηξη.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
139 Χαρούλ, ναι! Υπάρχει το αλεύρι μπανάνας (τώρα που όλα τα κάνουνε αλεύρι ως και τις φακές, κπα) και να πω την αμαρτία μου, έχω σκεφτεί να πάρω ν΄ αναμείξω , για κέικ, αλλά ακόμη, δεν.
Τότε που είχαμε εμείς μπανανιές (κρατήσαμε μερικές για το σπίτικαι μετά απ΄ όταν ξεριζώθηκαν οι πολλές γι΄άλλες καλλιέργειες), τα λουβιά (λωβοί) για να κρατήσουν, τα χώναμε σε ξερά χόρτα (οξινίδες πιο πολύ). Κατέληγαν κατάμαυρες απέξω, σαν πετσί αλλά με απείραχτο το περιεχόμενο. Ωρίμαζαν, γινόταν μια κίτρινη μοσχοβολιστή κρέμα απίστευτα νόστιμη (δεν την ξαναβρήκα εκείνη τη γεύση) που τη ρουφούσαμε με παιδικό πάθος κόβοντας με τα δόντια τη μούρη τού μαυροπετσινόμορφου καρπού.
ΚΑΒ said
Δεν έχω χρόνο να διαβάσω τι έχει γραφεί. Μόλις τώρα διάβασα σχετικά με τις ερωτήσεις του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το ακόλουθο:
Ενδεικτικά η ερώτηση 29 του γλωσσικού συλλογισμού είναι εκείνη που ξεσήκωσε τις περισσότερες αντιδράσεις. Αν το «Σταφύλι» ενώνεται νοηματικά με την «Μπανάνα», τα «Γάντια» με ποια από τις τέσσερις εκδοχές ταιριάζουν νοηματικά; Α. Κασκόλ Β. Κάλτσες Γ. Σκούφος Δ. Γυαλιά.
Stella said
Before I jump like monkey, give me banana. Δε ξέρω αν είναι παροιμία, έκφραση ή φράση του ίδιου του Φέλα Κούτι.
Stella said
To βίντεο εδώ, δεν ανέβηκε σωστά με την πρώτη: https://www.youtube.com/watch?v=INCa0XO0nPI
Pedis said
# 162 – Τσαμπιά ο σύνδεσμος για τα πρώτα, δάκτυλα για τα γάντια και τις κάλτσες. Κι αν δεν είναι αυτή η σωστή απάντηση, θα είναι αυτή που έχει η επιτροπή θεμάτων στο μυαλό της. 😎
Κάτι παρόμοιες αμερικανομαλακίες (με νούμερα, σχήματα και λέξεις) δεν είχε και το τεστ εφέδρων στον στρατό;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
162,
165, Λίγο παρόμοια σκέφτηκα: «Τσαμπί» κοινό για τα δυο πρώτα, «ζευγάρι» για γάντια κ κάλτσες.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αλλά και τα γυαλιά είναι ζευγάρι, άρα ναι γάντια- κάτσες από το ότι και στα δυο μπαίνουν δάχτυλα.
sarant said
162κε Καλά, δεν το συζητήσαμε ήδη αυτό; Κι εγώ Κάλτσες θα έβαζα, αν και χωρίς απόλυτη σιγουριά
Πέπε said
162
Αυτό μοιάζει σαν ψυχολογικό τεστ. Στα ψυχολογικά τεστ δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχει μόνο «αν απάντησες α, τότε… / αν απάντησες β, τότε…».
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
162>> Ενδεικτικά η ερώτηση 29 του γλωσσικού συλλογισμού είναι εκείνη που ξεσήκωσε τις περισσότερες αντιδράσεις
Λογικό. Το σταφύλι ενώνεται νοηματικά με την οργή.
sarant said
170 🙂
Yiannis KYRiakides said
Ταιριαζει το ανεκδοτο με τα παιδακια που δεν μπορουσαν να προφερουν τα 5 φωνηεντα, παρα μονο το α:
Λεγανε άνα, αντι ένα, λεγανε κάτρανας αντι κίτρινος κτλ.
Ο δασκαλος τα πηρε με τη σειρα: «ένα» – μάθαν τα παιδακια εεναα, «κίτρινο» – κιίτριινοο, «φρούτο» – φρουουτοο. Οταν ειδε οτι τα εμαθαν καλα προχωρησε, ‘Τωρα να το πουμε ολο μαζι, «Ενα κιτρινο φρουτο».
Ολα μαζι τα παιδακι: ΜΠΑΝΑΝΑ