Το 21,67% του ουρανού
Posted by sarant στο 8 Μαρτίου, 2023
Το σημερινό άρθρο είναι επικαιροποιημένη επανάληψη ενός παλιότερου άρθρου από το 2017 -και μάλιστα επανάληψη επανάληψης, αφού και εκείνο ήταν επίσης επικαιροποιημένη επανάληψη ενός άρθρου του 2013. Αλλά αυτή η ανακύκλωση δεν γίνεται επειδή σήμερα στην Ελλάδα έχουμε απεργία, ούτε γιατί το παλιότερο άρθρο είχε περάσει απαρατήρητο, ούτε διότι δεν προλαβαίνω να γράψω φρέσκο, αλλά επειδή πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που εξακολουθεί να μην έχει διευθετηθεί και που πρέπει να διευθετηθεί, οπότε δεν βλάφτει να το επαναλαμβάνω. Βέβαια, πρέπει να το πω, λίγοι συμφωνούν μαζί μου -αλλά τι να κάνουμε, θα το αντέξω.
Σήμερα έχουμε 8 Μαρτίου, την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, οπότε αναδημοσιεύω ένα παλιότερο άρθρο μου. Επικαιροποιημένο, αφού τα στοιχεία σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή και στην κυβέρνηση έχουν αλλάξει από τότε, δεδομένου ότι μεσολάβησαν οι εκλογές του 2019. Βέβαια, οι ταχτικοί θαμώνες του ιστολογίου θα έχετε μάλλον τοποθετηθεί ήδη -αλλά τίποτα δεν σας εμποδίζει να επαναλάβετε την άποψή σας, αν δεν βαριέστε, χώρια που δεν αποκλείεται να έχετε σε κάποιο σημείο μεταβάλει άποψη.
Σύμφωνα με το γνωστό ρητό, «Οι γυναίκες είναι το μισό του ουρανού». Εδώ θα ταίριαζε το χαριτολόγημα που λέγαμε στα φοιτητικά μου χρόνια («το άλλο μισό στην Κίνα βρίσκεται»), και θα ταίριαζε επειδή το ρητό έχει κινέζικη προέλευση, αφού αν δεν κάνω λάθος το είπε ο Πρόεδρος Μάο. Μάλιστα, η αρχική μορφή είναι: «Οι γυναίκες κρατάνε το μισό του ουρανού». Είτε έτσι είτε αλλιώς, η φράση «μισό του ουρανού» έχει καθιερωθεί διεθνώς, μάλιστα μια διεθνής ΜΚΟ που προωθεί την ισότητα των φύλων λέγεται Half the sky movement. Το μισό του ουρανού στη θεωρία, στην πράξη αρκετά λιγότερο, καθώς σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου οι γυναίκες έχουν λειψή εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στους κρατικούς θεσμούς, ιδίως στα υψηλά κλιμάκια. Οπότε, δεν μπορούμε να μιλάμε για το μισό του ουρανού -ένα 20% μπορεί να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Στη χώρα μας, η υποεκπροσώπηση των γυναικών είναι σοβαρή και μόνιμη. Βέβαια, στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2019 σημειώθηκε μια μικρή βελτίωση, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν 65 βουλεύτριες, ποσοστό 21,67%, αριθμός μεγαλύτερος δηλαδή από την προηγούμενη Βουλή (μόνο 55 γυναίκες, ποσοστό 18,33%), όχι όμως και ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, αφού στη βραχύβια βουλή των πρώτων μηνών του 2015 είχαμε 70 γυναίκες (23,3%) που είναι και το ρεκόρ από καταβολής ελληνικού κράτους.
Το κυβερνών κόμμα της ΝΔ έχει το χαμηλότερο ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης, αφού εξέλεξε το 2019 μόλις 25 βουλεύτριες επί συνόλου 158 βουλευτών, ποσοστό 15,8%. Πολύ χαμηλό ποσοστό, έστω κι αν ήταν ελαφρώς ανώτερο από το προηγούμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 24 γυναίκες επί συνόλου 86, ποσοστό 27,9% ενώ τα άλλα κόμματα, που τα συνυπολογίζω διότι έχουν ολιγομελείς κοινοβουλευτικές ομάδες, εξέλεξαν συνολικά 16 γυναίκες σε 56 συνολικά έδρες, ποσοστό 28,57%.
Σημειώστε ότι αναφέρομαι στους αριθμούς των βουλευτών που εκλέχτηκαν τότε, όχι στη σημερινή δύναμη των κομμάτων που είναι ελαφρώς διαφορετική. Ωστόσο, δεν μετράω την Ελένη Γερασιμίδου τη Σεμίνα Διγενή, επειδή παραιτήθηκε αμέσως μετά την εκλογή της (στην Ανατολική Αττική ‘ Πειραιώς με το ΚΚΕ). Ετσι, ενώ εξελέγησαν 66 γυναίκες από τις κάλπες, αμέσως μετά έγιναν 65. Αξίζει επίσης να αναδείξουμε ότι το ΜΕΡΑ 25 είναι το μόνο κόμμα που είχε γυναικεία πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική του ομάδα, 5 γυναίκες και 4 άνδρες (στο μεταξύ, κάποιες βουλεύτριες αποχώρησαν από το κόμμα). (Τα στοιχεία από εδώ)
Αν το δούμε σε διεθνή κλίμακα, το τωρινό ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης στη Βουλή, το 21,7%, δεν είναι και πολύ τιμητικό στην παγκόσμια κατάταξη. (Ο πίνακας του λινκ έχει 63 βουλεύτριες επειδή μεσολάβησαν οι θάνατοι της Μαριέτας Γιαννάκου και της Φώφης Γεννηματά). Βρισκόμαστε μόλις στην 107η παγκόσμια θέση και στην 24η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ (περνάμε μόνο Ρουμανία, Κύπρο και Ουγγαρία· φυσικά στις πρώτες θέσεις οι βόρειες χώρες Δανία, Φινλανδία και Σουηδία, με ποσοστά αρκετά πάνω από 40%, ενώ παγκοσμίως πρώτη η Ρουάντα με 61% και η Κούβα με 53%).
Ακόμα πιο χαμηλό είναι το ποσοστό γυναικών στην κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή (δηλ. μετά την παραίτηση του Κ. Καραμανλή) υπάρχουν 10 γυναίκες σε σύνολο 60 μελών της κυβέρνησης (μικρό και ευέλικτο σχήμα), Το ποσοστό είναι μικρότερο από το 12/52 της τελευταίας σύνθεσης της κυβέρνησης Τσίπρα το 2019. Για να τα λέμε όλα, η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, τον Ιανουάριο του 2015, είχε ακόμα χαμηλότερο ποσοστό, 6/45.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν έχει ποτέ εκλέξει γυναίκα στην πρωθυπουργία (παρά μόνο την υπηρεσιακή Βασιλική Θάνου στην κυβέρνηση που διενέργησε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015) αν και πρέπει βέβαια να εξάρουμε την ανάδειξη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020, όσο κι αν δεν εκλέχτηκε άμεσα από τον λαό. Είναι μεγάλη πρόοδος (και είναι θλιβερό ότι δέχεται σεξιστικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
Βέβαια, η ανάρρηση γυναίκας σε ανώτατο αξίωμα δεν σημαίνει αυτόματα ότι η θέση της γυναίκας στην εν λόγω χώρα είναι αξιοζήλευτη. Πολλές μουσουλμανικές χώρες, όπου η θέση των απλών γυναικών είναι δεινή, έχουν αναδείξει πρωθυπουργούς ή προέδρους γυναίκες που ανήκαν σε ισχυρές οικογένειες της ελίτ (Πακιστάν, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, ίσως και άλλες). Ή, η παντοδυναμία της Ίντιρα Γκάντι στην Ινδία δεν άλλαξε την κακή θέση των γυναικών στην τεράστια χώρα, όπως δείχνουν οι συνεχείς ειδεχθείς γυναικοκτονίες. Ωστόσο, και ο συμβολισμός έχει την αξία του και προς το παρόν η Ελλάδα έχει αυτό το στίγμα (που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αργήσει να φύγει).
Θα πει κανείς ότι οι γυναίκες δεν εφαρμόζουν κάποια διαφορετική πολιτική από τους άντρες -όπως περίτρανα έδειξε, ας πούμε, η πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Βρετανία και άλλα πολλά παραδείγματα που είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να παραθέσετε. Θα συμφωνήσω διαφωνώντας. Καταρχάς, κάποιοι αριστεροί φίλοι μου, όταν βάζω θέματα ποσοστώσεων και γυναικείας εκπροσώπησης μου λένε «Και τι θα κερδίζαμε αν είχαμε άλλες πέντε γυναίκες σαν την κ. Κεραμέως στην κυβέρνηση;». Αλλά βέβαια, την Κεραμέως δεν θα την αντιδιαστείλουμε με έναν πολιτικό της αρεσκείας μας, αλλά με έναν του δικού της κλίματος, ας πούμε με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Κι έπειτα, όταν η γυναίκα είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα, εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, αισθάνεται ότι για να ανταποκριθεί στο αξίωμά της πρέπει να απαρνηθεί το φύλο της. Αν όμως οι γυναίκες ήταν περισσότερες, ας πούμε οι μισές ή σχεδόν, τότε θα λειτουργούσαν φυσιολογικά.
Για το λόγο αυτό δεν βρίσκω άστοχη την ύπαρξη ποσοστώσεων, που άλλωστε υπάρχουν στη χώρα μας από το 2007. Με την τελευταία τροποποίηση (που έγινε στις αρχές του 2019), ο αριθμός των γυναικών, όπως και των ανδρών, στα ψηφοδέλτια κάθε εκλογικής περιφέρειας πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40%. Περιέργως δεν ισχύει η ποσόστωση για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Βέβαια, η ποσόστωση στο ψηφοδέλτιο δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε αντίστοιχο ποσοστό στη Βουλή -ωστόσο, μόνο και εξαιτίας της αύξησης της ποσόστωσης από το 30% στο 40% μπορούμε να περιμένουμε ότι η βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές θα έχει μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση. Να σημειώσω με ικανοποίηση ότι στο τελευταίο του συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ακόμα παραπέρα και εφάρμοσε ποσοστό 50% στις γυναίκες στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κι έτσι έχει 150 γυναίκες στα 300 μέλη της ΚΕ του.. Καλοδεχούμενο και μακάρι να βρει μιμητές.
Πολλοί θεωρούν αντιδημοκρατικές τις ποσοστώσεις θεωρώντας ότι αποτελούν νόθευση της δημοκρατίας, όμως πολύ χειρότερη νόθευση είναι κατά τη γνώμη μου η σημερινή υποεκπροσώπηση των γυναικών. Η πείρα έχει δείξει ότι οι θετικές διακρίσεις είναι απαραίτητες για να αντισταθμιστούν μακροχρόνιες αντίρροπες διακρίσεις. Φυσικά, διακρίσεις κατά των γυναικών δεν υπάρχουν μόνο στη δημόσια σφαίρα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύ μικρός ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια (γύρω στο 15% σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που διάβασα).
Σε επίπεδο ΕΕ, ύστερα από πολυετείς διαπραγματεύσεις, ψηφίστηκε οδηγία που ορίζει ότι, από το 2026, σε όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, το 40% των μη εκτελεστικών διευθυντών ή το 33% του συνόλου των διευθυντικών θέσεων πρέπει να καταλαμβάνεται από το υποεκπροσωπούμενο φύλο (διάβαζε: από γυναίκες). Σε ορισμένα κράτη μέλη, πχ στη Γαλλία, ανάλογοι νόμοι έχουν ήδη ψηφιστεί, κάποιοι με πιο φιλόδοξα ποσοστά.
Εσείς ποια γνώμη έχετε; Πιστεύετε ότι είναι θετική η καθιέρωση ποσοστώσεων; Θα φτάσουμε ποτέ στο 50% του ουρανού;
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα. Δεν ξέρω πότε θα φτάσουμε το 50% του ουρανού. Ένα ξέρω ότι οι περισσότεροι από εμάς θα είναι στον «ουρανό» πριν πραγματωθεί το 50%.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα. Και ένα «Γειά!» στο 100% ανθρώπου του ουρανού
…Μια ζωή ρεαλισμός, ποτέ μαγεία/ μια ζωή σαν ποταμός που προχωρά
Ο ουρανός είναι παράξενη ιστορία/ τα Παιδιά του Πειραιά χορεύουν//
Έξι Μαρτίου ο ουρανός ανοίχτηκε/ ψηλά κοιτάξαμε όλοι…
https://www.youtube.com/watch?v=JjI_AQQeGto Νάνα Μούσχουρη: Έξι Μαρτίου (Στίχοι: Άρης Δαβαράκης | Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα)
Ανδρέας Τ said
Για να συμπληρώσω το πρώτο σχόλιο μου. Δεν νομίζω ότι οι γυναίκες είναι καλλίτερες ή χειρότερες από τους άνδρες. Ανθρώπινα όντα με προτερήματα και ελαττώματα, είναι. Αλλά ας γίνουν πρώτα το 50% και ύστερα θα κάνουμε την αποτίμηση.
ΧΡ.ΚΟΝΤΟΒΑΣ said
A woman’s place is at home !
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
Απεργία σήμερα στην Ελλάδα, εδώ στην Εσπερία όλα χιονισμένα.
Triant said
Καλημέρα.
Τα υπόλοιπα φύλα;
Georgios Bartzoudis said
(α) «παγκοσμίως πρώτη η Ρουάντα με 61% και η Κούβα με 53% [‘βουλεύτριες’]».
# Δεν ξέρω για τη Ρουάντα αλλά, αν πάρω για παράδειγμα την Κούβα, καταλήγω στο συμπέρασμα: Όσο πιο μαϊμού είναι μια Βουλή, τόσο πιο πολλές γυναίκες βουλευτές περιλαμβάνει!
(β) «η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν έχει ποτέ εκλέξει γυναίκα στην πρωθυπουργία».
# Δεν έχω πρόχειρα στοιχεία αλλά νομίζω ότι το ποσοστό των γυναικών πρωθυπουργών που έκαναν πολέμους, είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών! [ζητώ συγγνώμη για τον πλεονασμό με την έκφραση ‘γυναίκες πρωθυπουργοί’ αλλά τον προτιμώ από τις τυχόν …πρωθυπουργίστριες!].
(γ) Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, η «βίαια» αύξηση των γυναικείων υποψηφιοτήτων, μέσω ποσοστώσεων, έχει οδηγήσει σε πολλά ευτράπελα, ου μην αλλά και σε γελοιοποίηση της πολιτικής. Νομίζω ότι ΑΛΛΕΣ πολιτικές, πιο πολύπλοκες, είναι αυτές που μπορούν να αυξήσουν φυσιολογικά τον αριθμό των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική.
Υ/Γ: Παρά των ανωτέρω, 1-2 φορές ψήφισα ΜΟΝΟ γυναίκες υποψήφιες. Η μία μάλιστα εκλέχτηκε ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, και δη «δίπαξ».
sarant said
7 Θα μας απασχολήσει κι αυτό το θέμα
Pedis said
Καλά θα ‘ταν να αντιπροσωπεύονταν οι γυναίκες στο 50%. Ακόμη καλύτερα αν από αυτές, οι περισσότερες δεν είναι σαν τις Σακελλαροπουλέως. Και καλυτερότατα, αν στη Βουλή υπήρχε αντιπροσώπευση του πληθυσμού με τα επαγγέλματα του, κι όχι αυτή η κατάσταση όπου κατά βάση γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι και τηλεπερσόνες κάνουν τα δουλικά στην άρχουσα τάξη, αναπαράγονται στις θέσεις εξουσίας και φτιάχνονται οικογενειακώς για πέντε γενιές.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Ημέρα μεγάλης ντροπής η σημερινή για την ανθρωπότητα.
Dong-ho Spiros Merimanis said
φυσικά και είναι θετική η ποσόστωση, αλλά παντού, όχι μόνο στη βουλή, στις μεταφορές για παράδειγμα οι οδηγίνες είναι πολύ σπάνιες στα λεοφωρεία, αστικά και υπεραστικά, στο μετρό της Αθήνας, στα τρένα δεν ξέρω καν αν υπάρχει καμιά μηχανοδηγίνα, στην αστυνομία, στο σχολείο όπου υπάρχει μια τάση για γυναικοποίηση, στην υγεία όπου όσο πιο κακοπληρωμένο είναι ένα επάγγελμα τόσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό των γυναικών
sarant said
10 Aκόμα προηγούνται οι δικηγόροι -κάποτε είχαν το 50% νομίζω. Ο ένας εργάτης-αγρότης είναι ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ;
xar said
Τα δυό μου σεντς, που λένες και στο χωριό μου:
Σε γενικές γραμμές, η μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στη βουλή, σε θέσεις ευθύνης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε διάφορα επαγγέλματα αντικατοπτρίζει τη μετάβαση από μια πιο πατριαρχική δομή της κοινωνίας σε μια πιο εξισωτική για τα δύο φύλα. Καθότι η θεωρεία προχωράει πιο γρήγορα από την πράξη, λόγω αδράνειας, είναι σε κάποιο βαθμό φυσιολογικό τα ποσοστά να θεωρούνται στις μέρες χαμηλότερα από το όποιο ιδανικό επίπεδο.
Παρότι σε επίπεδο αρχών διαφωνώ με το σπρώξιμο της συμμετοχής / εκπροσώπησης οποιασδήποτε πληθυσμιακής ομάδας, γιατί θεωρώ ότι παραβιάζει την αρχή της ισότητας, παραδέχομαι ότι στην πράξη μπορεί να βοηθήσει την επιτάχυνση των αλλαγών που θεωρούνται επιθυμητές από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οπότε δεν είμαι αναφανδόν εναντίον τέτοιων μέτρων, στο βαθμό που δεν αποπροσανατολίζουν από πιο σημαντικά ζητήματα.
Για να γίνω πιο σαφής, το μεγάλο ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι με ποιους όρους γίνεται η όποια μετάβαση και ποιο το όφελος για την κοινωνία, αλλά και για τα μέλη της σε ατομικό επίπεδο. Στο θέμα των ρόλων των δύο φύλων, βλέπουμε διαχρονικά την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών να συμβαδίζει με την αποδυνάμωση της δύναμης των εργαζομένων υπέρ των από πάνω. Δηλ. παρότι σε όλο και περισσότερες οικογένειες δουλεύουν και ο άντρας και η γυναίκα, το οικογενειακό εισόδημα δεν έχει διπλασιαστεί, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να μην επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες που κάλυπτε παλιότερα το μοναδικό εισόδημα του άντρα (ιδίως στην αγορά κατοικίας και στο κόστος των σπουδών, ενώ δημιουργούνται και επιπλέον ανάγκες, π.χ. για τη φροντίδα των παιδιών, την καθαριότητα κτλ. Δηλ. έχουμε ένα περίπου διπλασιασμό της προσφοράς εργασίας με παράλληλη επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και του βίου γενικότερα (φυσιολογικό, με τη λογική της αγοράς).
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την εξέλιξη της τεχνολογίας: Αντί η αυτοματοποίηση εργασιών να οφελήσει εξίσου εργαζόμενους και εργοδότες (τους δεύτερους είτε με αύξηση αποδοχών είτε με μείωση των ωρών εργασίας), το συντριπτικά μεγαλύτερο όφελος το καρπώνονται οι εργοδότες, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν τις ίδιες ώρες και με λιγότερα δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι οφελούνται μόνο ως καταναλωτές, αλλά με λιγότερη αγορασική δύναμη συνολικά.
Εν κατακλείδι, σε μια κοινωνία που το μέλημά της θα ήταν η μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, η εξίσωση ανδρών – γυναικών και το ευρύτερο μοίρασμα του πλούτου θα πήγαιναν χέρι-χέρι, χωρίς την κατάτμηση που επιτρέπει σε διάφορους (δεξιούς, κατά κανόνα) κυβερνώντες να επαιρονται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας, ενώ στην πραγματικότητα ροκανίζουν το κοινωνικό μερίδιο τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Έχω κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να κατεβάσουμε τη θέση 106 σε 108 για λόγους αρμονίας με την ενημέρωση αλλά δε μιλάω γιατί θα με κάνει πλακί η Εύα.
eva matenoglou (@evamaten) said
Καλημέρα!
Ωραίος και ο τίτλος του άρθρου. Το «αναγκαίο κακό» της ποσόστωσης (που έχει χαρακτηριστεί από κάποιους και κάποιες «κρυφορατσιστικό»!) δείχνει ότι οι νόμοι δεν αρκούν για την επίτευξη της ισότητας. Ας μας το θυμίζει αυτό, τουλάχιστον. Στο παρακάτω εξηγείται και το gender mainstreaming, συμπληρωματικό των «θετικών δράσεων» ή «διακρίσεων»
Click to access %CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82%20%CE%99%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82%20%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%96%CF%89%CE%AE%CF%82.pdf
xar said
@10
Φαντάζομαι ότι η κατηγορία «καθηγητές πανεπιστήμιου» αυξάνει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά νομικών, ιατρών, μηχανικών και οικονομολόγων.
xar said
@14
λένες -> λένε
θεωρεία -> θεωρία
sarant said
16 Ευχαριστούμε για το λινκ
14 Σωστές οι δυο τελευταίες παράγραφοι
sxoliastis2020 said
Στον δικαστικό κλάδο υπάρχει το αντίθετο πρόβλημα: οι άντρες…μειοψηφούν, όπως προκύπτει από διάφορες πηγές: Λ.χ. «σήμερα οι γυναίκες αποτελούν το 60% του συνόλου των δικαστικών λειτουργών, ενώ στις χαμηλότερες βαθμίδες της δικαστικής ιεραρχίας φτάνουν και το ποσοστό 65%. Ειδικά δε στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου οι μεταθέσεις δεν είναι τόσο συχνές, οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 70% του συνόλου των δικαστών..»
Πηγή:
https://www.ekke.gr/publication_files/epaggelmatiki-kai-ikogeniaki-zoi-ton-ginaikon-dikaston-mia-asimptoti-schesi
(σελ. 81)
Μήπως να υπάρξουν κι εδώ ποσοστώσεις;
😉
ΣΠ said
Καλημέρα.
επανάληψη επανάληψης
Στην πραγματικότητα επανάληψη επανάληψης επανάληψης αφού υπάρχει και το άρθρο του 2015. https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/06/women-2/
gpointofview said
Σωστό το να φτάσουν στο 50% αλλά όχι να πανηγυρίζουμε για την εκλογή της Σακελλαροπούλου επειδή είναι γυναίκα χωρίς να κρίνουμε αν ήταν άξια γι αυτόν τον τίτλο (θα μου πεις μήπως οι άνδρες με την εξαίρεση του Στεφανόπουλου μήπως ήταν ;
Επειδή τα πάντα είναι παιδεία και πλέον όλες οι γυναίκες μορφώνονται έστω στοιχειωδώς στο άμεσο μέλλον ελπίζω να μην έχουμε «χαριστικές» προωθήσειςαλλά αξιοκρατικές.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Λες είμαι το μισό
του ουρανού
και λέω με το νου
οπα, μισό, μισό!
του ουρανού,
αλήθεια φως μου
κι όχι του κόσμου
ετουτουνού
😦
konos said
8 ((α) «παγκοσμίως πρώτη η Ρουάντα με 61% και η Κούβα με 53% [‘βουλεύτριες’]».
# Δεν ξέρω για τη Ρουάντα αλλά, αν πάρω για παράδειγμα την Κούβα, καταλήγω στο συμπέρασμα: Όσο πιο μαϊμού είναι μια Βουλή, τόσο πιο πολλές γυναίκες βουλευτές περιλαμβάνει!)
Παρακάτω ένας σύνδεσμος για ένα ντοκιμαντέρ από Νορβηγία μεριά, μια χώρα με παραδοσιακά υψηλά ποσοστά παρουσίας γυναικών στον δημόσιο βίο (εδώ και χρόνια νομίζω ότι το ποσοστό βουλευτριών κυμαίνεται στο 50%, προφανώς οι μαϊμούδες αντέχουν και στα ψυχρά κλίματα…)
Το θέμα που εξετάζει το φιλμάκι είναι πώς είναι δυνατόν μετά από προσπάθειες ενίσχυσης της ισότητας των φύλων να παρατηρείται το παράδοξο το 90% του νοσηλευτικού δυναμικού της Νορβηγίας να είναι γυναίκες, ενώ σχεδόν το 80-90% των πολιτικών μηχανικών να είναι άνδρες (μετά το τρίτο λεπτό), και άλλα σχετικά θέματα.
Η άποψη του δημιουργού είναι ότι όσο περισσότερη ελευθερία έχει κάποιος να επιλέξει το επάγγελμά του, τόσο περισσότερο επιλέγει αυτό που θέλει και του ταιριάζει, άρα μήπως υπάρχουν εγγενείς τάσεις και προτιμήσεις; Εγώ προσθέτω ότι, πέρα από ποσοστώσεις βάσει φύλου, μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα αλλάξουμε τη θεώρηση ότι ένας πολιτικός μηχανικός μετράει περισσότερο από έναν νοσηλευτή;
gpointofview said
Μυς ώτα σελήνη δας …
κάποτε σοφή κουβέντα, αποτέλεσμα των κοινωνικών προτροπών τα περασμένα χρόνια (κοίταξε να τον τυλίξεις, μην είσαι χαζή), όσο πάει και χάνεται αυτό το «σπάνιο» κοινότατο κάποτε είδος
Αλλά ας πούμε και μια (αντρική) δοξαστική αλήθεια :
Γυ(μ)νή
Φορούσε μόνο τα γιαλιά της
αλλιώς τα έβλεπε θαμπά
η γύμνια ήταν η αρχοντιά της
αυτό το ήξερε καλά
κι αν είχε λίγο παραπάνω
βάρος απ’ το κανονικό
στην αρχοντιά της το χρωστούσε
και στο καλό το φαγητό
το φαγητό κάνει το δέρμα
να φαίνεται πιο λαμπερό,
κάνει τα μάτια να αστράφτουν
και το μαλλί γιαλιστερό.
Η Φύση είχε προνοήσει
το βάρος να συγκεντρωθεί
εκεί που τ’ αντρικό το βλέμμα
στέκεται με επιμονή
ψηλά το στήθος ήταν πλούσιο,
η μέση της πολύ στενή,
κρεατωμένα τα οπίσθια
και οι αστράγαλοι λεπτοί
αιώνια κότσος τα μαλλιά της
– τι άλλο θάταν κομ ιλ φό ;-
ω, ήταν όλη η αρχοντιά της
να δεις το σώμα της γυμνό !
sarant said
20 Aσφαλώς πρέπει να υπάρξουν ποσοστώσεις στον δικαστικό κλάδο. Εφόσον ο πληθυσμός (που προκύπτει από εισαγωγικές εξετάσεις) είναι 60% γυναίκες – 40% άνδρες, πρέπει και στα ανώτατα δικαστήρια να αντικατοπτρίζεται αυτή η αναλογία. Αυτή τη στιγμή δεν αντικατοπτρίζεται.
21 Ε, εντάξει, είπα να μην το πολυμακρύνω
24 Όλες οι βόρειες αυτές χώρες (καταχρηστικά, σκανδιναβικές) έχουν γυναικεία εκπροσώπηση πάνω από 45%
leonicos said
Μάλιστα, η αρχική μορφή είναι: «Οι γυναίκες κρατάνε το μισό του ουρανού». Είτε έτσι είτε αλλιώς,
κρατάνε το μισό του ουρανού, φαινεται πιο κινέζικο, τουλάχιστο με την προ-Μαο αντίληψη της Κίνας
Χαρούλα said
Με την ευχή να καταλάβουμε πως σήμερα, δεν βγαίνουμε γυναίκες για ούζο, ή χορό πάνω στα τραπέζια. Δεν περιμένουμε ανθοδέσμες. Δεν σημαίνει αυτό η 8 του Μάρτη

nikiplos said
Καλημέρα… Δύσκολα πράγματα… Εγώ στο όλον βλέπω έναν δυϊσμό στις δυτικές τουλάχιστον κοινωνίες, γιατί στις ανατολικότροπες εικάζω πως ισχύει ο νόμος και η ιδέα της γυναίκας που είχε ο … Γεδεών.
Από τη μία η Γυναίκα-Γυναίκα, δλδ η γυναίκα ως φύλο, που μόνο μια χρησιμότητα έχει: ως εργαλείο σεξουαλικής ικανοποίησης και από την άλλη ως εργαλείο αναπαραγωγής.
Από την άλλη η Γυναίκα-Πολίτης. Μέχρι πρότινος μαίες, νοσοκόμες, babysitters και ως επί το πλείστον επί των οικιακών ασχολιών: υπηρετριούλες, γκαρσόνες, νοικοκυρές στο σπιτι. Από το μιλένιουμ και ένθεν, τα πάντα όλα, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεχάσουν θα απεκδυθούν το φύλλο για τους νέους ρόλους: Θα είναι σκληρές Δντριες, σκυλιά της εργασίας ως μηχανικοί, κέρβεροι στην τάξη των μαθηματικών, αντρουά δικαστίνες, αυστηρές γιατρίνες κλπ. Όπου πάλι ο παραδοσιακός ρόλος επιτρέπει το φύλο, εντάξει: βιζιτούδες τηλεπερσόνες/ινφλουένσερ, τηλεπαρουσιάτριες μοντέλες (στο Γκρης γαλανομάτες, βορείως μελαχροινές), γλάστρες δικηγορίνες βοηθοί του Κούγια στην αίθουσα με γόβες (για να μπανίζουν τα δικαστάκια) και οι «άσχημες» στη σκόνη του γραφείου με τα άρθρα του ΠΚ.
Είναι κακό όλο αυτό? Καθόλου. Εξαρχής η κοινωνία εν τω γεννάσθαι είναι άδικη. Το είπε ο Μάϊκ Ροζάκης πολύ ωραία: είσαι πλούσιος θέλεις ομορφιά, είσαι ωραίος, θέλεις τα λεφτά κλπ. Μια άδικη κοινωνία δεν έχει και πρεμούρα να βάλει σε κάδρο πολίτες β’ κατηγορίας. Αν έβαλε τις γυναίκες το έκανε γιατί οι άνδρες ξεκληρίστηκαν στο Βερντέν και στην Καλλίπολη. Το ιδανικό θα ειναι να επιλέγουμε για συνεργάτη, συνάδελφο, υπάλληλο, γραμματέα, κλπ τον βέλτιστο ή και τον ικανότερο, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν .
Δεν συνεχίζω το βαρετό σεντόνι γιατί άλλοι τα λέν καλύτερα…
Χρόνια πολλά στο άλλο μισό του Ουρανού και είθε στο μέλλον να εκλείψουν οι μισογυνιστικές πατριαρχικές θρησκείες που φοράνε στη γυναίκα μπούρκες κλπ.
nikiplos said
29@ [*]: Από τη μία η Γυναίκα-Γυναίκα, δλδ η γυναίκα ως φύλο, που μόνο μια χρησιμότητα έχει: ως εργαλείο σεξουαλικής ικανοποίησης ή ως εργαλείο αναπαραγωγής.
leonicos said
Θα φτάσουμε ποτέ στο 50% του ουρανού;
Όχι! Τόσο απλά. Επειδή και οι γυναίκες έχουν βολευτεί να είναι δηλαδή να το παίζουν γυναίκες.
Μερικές είναι ιδεολογικά ‘γυναίκες’. Οι ultra ορθόδοξοι εβραίοι, όταν σκέπτονται τον γάμο, δεν βρισκουν νύφη. Πάνε στον προξενητή ο οποίος εχει καταλόγους με ονόματα, έναν γυναικών κι έναν αντρών, συνήθως ούτε καν φωτογραφίες, και μερικές σημείωσεις για γούστα, προτιμήσεις κοκ και ρυθμίζουν συναντησεις, οι οποιες κρατάνε μερικά λεπτά. Δεν επιτρέπεται ν’ αγγίξουν ο ένας τον άλλο, ούτε χειραψία. Ανταλλάσσουν απόψεις… και οι πιο πολλές γυναίκες λένε ‘θέλω να μην εισαι άβουλος και να περιμένεις από μένα ν’ αποφασίσω. Και εγώ θα σε φροντίζω και θα κάνω τα παιδιά ΣΟΥ’. Δεν τους νοιάζει ούτε το οικονομικό, είναι εξασφαλισμένο με διάφορες δικλείδες της κοινοτητας, ούτε τίποτε άλλο. Ούτε καν αν τους αρέσει η μούρη τους. Καμιά φορά ενοχλούνται όταν η γυναίκα είναι χήρα ή διεζευγμένη, αλλά όχι όλοι. Συνήθως αποφασίζουν με τρεις τέτοιες συναντήσεις με το ίδιο άτομο. αλλά μπορεί ο καθένας να κάνει συναντήσεις με όσα άτομα θέλει μέχρι ν’ αποφασίσει. Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουν μεταξύ τους κατά τη συνάντηση αυτή είναι ‘πόσους έχεις δει;’ Και όταν λέμε ultra δεν μιλάμε για μια μικρή κοινότητα φανατικών. Είναι αυτοί που κρατάνε τον εβραϊσμό μέχρι σήμερα,σε αντίθεση με του εβραίους χαρχαλέ, που σκορπάνε, ή το θυμούνται μόνο τις γιορτές και όταν πεθαίνουν. Και είναι επιχειρηματίες, επιστήμονες, δικηγόροι, αθλητες, ο πάσα ένας διπλανός σου.
leonicos said
ένα επάγγελα που υπερεκπροσωπείται στην ελλάδα από γυνα΄κες είναι του λογιστή.
Και ια από τις φοβερότερες, με 15 άτομα προσωπικό, χώρια τους συνημμένους που δεν φαίνονται αλλά λειτουργούν υπογείως, είναι Μία η Φωτεινή
leonicos said
Αλλά η Φωτεινή ΔΕΝ είναι λογίστρια. Είναι φοροτεχνικός
Μην μου το κάνεις φοροτεχνικιά, θα πεθάνω!
Faltsos said
Οι ποσοστώσεις δεν είναι λύση. Το ζητούμενο είναι ο-η ψηφοφόρος να ψηφίζει με κριτήριο την αξία, τα προσόντα και τις ικανότητες κάθε ατόμου αγνοώντας άλλα κριτήρια, όπως χρώμα, φύλο, ομορφιά .
Συνήθως οι σχετικές παραινέσεις απευθύνονται στους άνδρες θεωρώντας ότι αυτοί κυρίως ευθύνονται για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Πιστεύω ότι συμβαίνει το αντίθετο, όσο παράλογο κι αν φαίνεται. Θα ήθελα να ξέρω σε τι ποσοστό οι γυναίκες ψηφίζουν γυναίκες στις εκλογές και πόσο συμμετέχουν στο ότι το 40% (τουλάχιστον) των ψηφοδελτίων γίνεται 21,67% στη Βουλή.
Με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τα πράγματα είναι τρίσχειρότερα. Η μαμά είναι που πρώτη επιβάλλει ρόλους στα παιδιά της ανάλογα με το φύλο φροντίζοντας να διαιωνίζεται το πρόβλημα.
Σε εργασιακούς χώρους, έχω πετύχει πολλές φορές διευθυντές που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν μητέρες με μικρά παιδιά αλλά συναντούν αντίσταση από γυναίκες συναδέλφους.
Σε σχέση με σεξιστικές συμπεριφορές είναι υποκριτικό να αγνοούμε πόσο πολλές γυναίκες προσπαθούν να πετύχουν προβάλλοντας προσόντα σχετικά με την εμφάνιση τους και όχι ικανότητες.
Ντροπή να γράφονται τέτοια λόγια την μέρα της γυναίκας; Δεν συμφωνώ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες ότι δεν αρκεί να διεκδικούν (όσες διεκδικούν) από τους άνδρες αυτά που δικαιούνται. Πρέπει ταυτόχρονα να προσέξουν καλύτερα πόσο συμβάλλουν και οι ίδιες στην αδικία σε βάρος τους.
Ούτε φυσικά είναι λύση να υιοθετούν οι γυναίκες αντρικές συμπεριφορές.
Avonidas said
Καλημέρα.
Δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες πολιτικοί «δεν λειτουργούν φυσιολογικά» επειδή μειοψηφούν. Δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες θα ασκούσαν διαφορετική πολιτική από τους άντρες γενικώς, όποια κι αν ήταν η ποσόστωση. Βρίσκω πως είναι σεξιστικό, κι επιπλέον αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο· υπάρχει «αντρική» πολιτική; «αντρική» επιστήμη, ή τέχνη; Γιατί τότε να υπάρχει «γυναικεία»;
Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες είναι να καταθέσουν μια άποψη ή μια οπτική στην πολιτική που δεν προκύπτει συνήθως στους άντρες, λόγω της διαφορετικής εμπειρίας τους μέσα στην κοινωνία. Αλλά αυτό δεν διαφέρει από το ότι π.χ. ο βιομήχανος κι ο εργάτης βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, κι έχουν διαφορετικές επιδιώξεις. Η επικρατούσα ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να διαφοροποιήσει τις πολιτικές που προωθούν οι γυναίκες πολιτικοί. Αν εξέλιπε, δεν θα υπήρχε καμιά διαφορά στις πολιτικές, κι ούτε καν θα ασχολούμασταν με τα ποσοστά αντρών και γυναικών, όπως δεν ασχολούμαστε με τα ποσοστά κοντών και ψηλών στην πολιτική.
Avonidas said
Για την ποσόστωση έχω να πω ό,τι περίπου και για την κανονικοποίηση της βαθμολογίας που συζητάγαμε τις προάλλες. Προκρούστεια μέθοδος, που διαιωνίζει το πρόβλημα που υποτίθεται πως λύνει.
eva matenoglou (@evamaten) said
15
Κάμε καλά, Χτήνε! 😀
(Τί σύμπτωση – θα είπες κι εσύ, πιο γρήγορη απ’ τη σκιά της, αλλά, όχι, έγραψα βιαστικά για να προλάβω τη συγκέντρωση. Κάτι έγινε σήμερα, μαζεύτηκε αρκετός κόσμος)
Pedis said
#0 – Βέβαια, στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2019 σημειώθηκε μια μικρή βελτίωση, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν 65 βουλεύτριες, ποσοστό 21,67%
https://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Statistika-Stoicheia/Statistika-Stoicheia-ih-Periodou/
Η Βουλή αποτελείται από 66 γυναίκες Βουλευτές. Με τη Νέα Δημοκρατία ανεδείχθησαν 25, με το ΣΥΡΙΖΑ 24, με το Κίνημα Αλλαγής 4, με το Κ.Κ.Ε. 5, με την Ελληνική Λύση 3, με το ΜέΡΑ25 5. (Κατάλογος γυναικών βουλευτών)
Φοβάμαι, Νικοκύρη, ότι, όπως στατιστικά είναι το πιθανότερο βάσει των επαγγελμάτων των βουλευτών -ανδρών και γυναικών-, κερδήθηκε στο μεταξύ μία ακόμη δικηγόρος ή δημοσιογράφος ή δημοπερσόνα και πως πρέπει να τροποποιήσεις τον τίτλο του σημερινού: «Το 22% του ουρανού». 😁
Ξωμαχος said
στην περιοχη της λιβαδειας παλιοτερα υπηρχε η παρακατω εκφραση για πραγματα ασυμβατα. οποιος εχ’ του κουλουκυθ’ για ‘γγειο, του σ’μπεθερου για συγγενη, του γ’μαρ για ζω. τ’αυγο για φαι κι τη γ’ναικα γι ανθρουπου δε ξερ’ τι τ’ γινεται
Avonidas said
#10. Και καλυτερότατα, αν στη Βουλή υπήρχε αντιπροσώπευση του πληθυσμού με τα επαγγέλματα του, κι όχι αυτή η κατάσταση όπου κατά βάση γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι και τηλεπερσόνες κάνουν τα δουλικά στην άρχουσα τάξη
Μόνο το μη παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας έχει την πολυτέλεια να μπει στην πολιτική· το παραγωγικό, εξ ορισμού, δεν προκάμει, γιατί πρέπει να εργάζεται για τη συντήρησή της 😉
phrasaortes said
38. Ο κατάλογος πάντως δεν έχει ενημερωθεί. Περιλαμβάνει για παράδειγμα την κα Γιαννάκου, την οποία όμως έχει αντικαταστήσει εδώ κι έναν χρόνο ο Σκυλακάκης.
ΣΠ said
38
Διάβασε παρακάτω:
«Ωστόσο, δεν μετράω τη Σεμίνα Διγενή, επειδή παραιτήθηκε αμέσως μετά την εκλογή της (στην Α’ Πειραιώς με το ΚΚΕ). Ετσι, ενώ εξελέγησαν 66 γυναίκες από τις κάλπες, αμέσως μετά έγιναν 65.»
phrasaortes said
42. Νομίζω ότι με την Σεμίνα Διγενή έγινε μπέρδεμα. Το ΚΚΕ δεν εξέλεξε βουλευτή στην Α’ Πειραιώς. Η Διγενή εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής και όντως παραιτήθηκε, αλλά δεν πρέπει να κατάφερε να εκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν μερικές εβδομάδες αργότερα.
sarant said
38-41-42 Aκριβώς, μέτρησα όσες εξελέγησαν εκτός της Διγενή που παραιτήθηκε αμέσως. Όχι τις μετέπειτα αλλαγές (θάνατοι, παραιτήσεις, αποχωρήσεις από κόμματα κτλ)
sarant said
43-44 Ωχ, έχεις δίκιο. Το διορθωσα και στο άρθρο.
Μπέρδεψα τις παραιτήσεις. Στις εθνικές εκλογές παραιτήθηκε από βουλευτρια του ΚΚΕ, την επομένη των εκλογών, η Ελένη Γερασιμίδου, που είχε εκλεγεί στην Ανατολική Αττική, και τη θέση της πήρε ο Γ. Γκιόκας.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
5. Αρκεί το σπίτι να μην είναι φυλακή. Αν το σπίτι είναι φυλακή και υπάρχουν παιδιά, αυτά τα παιδιά θα εκδικηθούν με τον χειρότερο τρόπο συν τω χρόνω.
aerosol said
Δεν πιστεύω πως υπάρχει γυναικεία πολιτική στα περισσότερα θέματα, ίσως όμως υπάρχει σε κάποια. Το ίδιο και στην επιστήμη. Αλλιώς το βλέπω στην τέχνη, όπου ο δημιουργός μπορεί να εκφράσει αυτό που θέλει χωρίς να καταπιέζεται από τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς συνεργασιών και δομών.
Είναι υποκρισία να παραβλέπουμε αυτό που έχει παρατηρηθεί εμπειρικά και επιστημονικά: είμαστε πιο ίδιοι απ’ όσο η κοινωνία μας διαχωρίζει αλλά δεν είμαστε φτυστοί. Υπάρχουν σαφή βιολογικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν, τα οποία καθορίζουν ψυχολογικά προφίλ, ταυτότητα, τάσεις και προτιμήσεις -δεν είναι μόνο η κοινωνική επίδραση. Ας πούμε, είναι αντικειμενικό πως μεγάλο ποσοστό γυναικών που βιώνουν έμφραγμα έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τους άνδρες, δεν είναι κοινωνικό φαινόμενο. Και πως συχνά το παραβλέπουν αυτό και οι γιατροί -κάτι που όντως είναι κοινωνικό φαινόμενο με δυσμενείς επιπτώσεις.
Αναλόγως, έχουν παρατηρηθεί διαφορές και σε κάποιες εγκεφαλικές λειτουργίες. Αυτό δεν είναι κάποιου είδους προπαγάνδα, ούτε κάνει καλό στην κουβέντα περί φύλων να το αποκρύπτουμε. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως τέτοιες διαφορές παρατηρούνται στατιστικά και όχι καθολικά. Δεν είναι όλες οι γυναίκες Α και όλοι οι άντρες Β. Υπάρχουν μοτίβα που ερμηνεύουν κάποια πράγματα, αλλά δεν αφορούν όλους, ούτε εξίσου. Αυτό οφείλουν να το θυμούνται και όσοι βάζουν εύκολα ταμπέλες, και όσοι θίγονται και διαμαρτύρονται στην οποιαδήποτε αναφορά έμφυλων μοτίβων και τάσεων.
[Και εικάζω πως, όποια μορφή και να πάρει η κοινωνία μας, ο αριθμός των γυναικών που θα φροντίζουν γλάστρες με λουλούδια στα μπαλκόνια της Αθήνας θα είναι πολλαπλάσιος από των αντίστοιχων αντρών, ας πούμε.]
Για τα κοινά:
Στην ελάχιστη επαφή μου με το σπορ, βρέθηκα σε πλήρως ανδροκρατούμενη ομάδα που προσπάθησε πολύ να συμπεριλάβει γυναίκες φιλικές στους σκοπούς της ομάδας. Όσες πλησιάσαμε γέλασαν και αρνήθηκαν κατηγορηματικά και απόλυτα. Βοηθούσαν μόνο από τα μετώπισθεν, αρνούμενες οποιαδήποτε δημόσια εμπλοκή. Εικάζω πως οι λόγοι θα ήταν πολλοί και σύνθετοι, αλλά όχι οποιοσδήποτε αποκλεισμός εκ μέρους μας. Συνεπώς μπορεί να είναι δύσκολη έως αδύνατη η ποσόστωση σε κάποιες περιπτώσεις. Βέβαια η εμπειρία μου είναι περιορισμένη και ανεκδοτολογική, βασισμένη στις ιδιομορφίες συγκεκριμένου χώρου.
Pedis said
# 42-45 – Να σταθώ διορθωμένος και να απολογηθώ. Πίστευα ότι ο κατάλογος των βουλευτριών της Βουλής που δίνει 66 τον αριθμό γυναίκες είναι ενημερωμένος … Η αναφορά στη Διγενή με μπέρδεψε, ομολογώ, και πίστεψα ότι ο Νικοκύρης κάπου έχασε το λογαριασμό, αφού είχα προσέξει δημοσίευμα της Καθημερινής που μιλούσε για 62 γυναίκες βουλευτές που θα ορκίζονταν
https://www.kathimerini.gr/politics/1033818/oi-palioi-oi-neoi-oi-diasimoi-kai-oi-gynaikes/
(δημοσίευμα που πέτυχα ψάχνοντας να βρω στατιστικά στοιχεία για τα επαγγέλματα ανδρών και γυναικών βουλευτών χωριστά … τρίχες κατσαρές)
Σόρρυ γκάις. Τελικά, Νικοκύρη, έχεις μετρήσει μία-προς-μία τις εν ενεργεία;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
37# Τώρα γύρισα κ δεν έχω ακόμα κοιτάξει τπτ, αλλά μου είπαν πως η κωλο-iefimerida μιλάει για 50 χιλ, οπότε σίγουρα πάνω από 70-80. Μιλάμε για πολύ κόσμο παντού, στη Λάρισα άκουσα για 15-17 χιλ.
Οι μπάτσοι εξαφανισμένοι από κομβικά σημεία που άλλοτε έφτιαχναν τείχος (Μ. Βρετ, Βουλή κλπ). Δεν είναι διαχειρίσιμο με άμετρη βία το πράμα, τους βρήκε στο νήμα πολιτική συμφορά.
Φεύγοντας εμείς σκάσανε στο Σύνταγμα τα πρώτα μπαμ-μπουμ αλλά δεν έχω εικόνα, μετά άκουσα το κλασικό για Προπύλαια.
Πα να ενημερωθώ.
Παναγιώτης K. said
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα της σημερινής ανάρτησης.
Κτγμ, πιο ενδιαφέρον, λόγω της κοινωνικής προκλητικότητας που αναδεικνύει, είναι αυτό που προκύπτει από τον πίνακα στο σχόλιο #10.
Αξίζει άρθρο…
sarant said
48 Οι εκλεγείσες είναι 66. Αμέσως μετά έμειναν 65. Σήμερα ο αριθμός μπορεί να διαφέρει, πχ πέθαναν η Γιαννάκου και η Φώφη Γεννηματά. Αν μέτρησα καλά, σήμερα είναι 63.
Avonidas said
#47. Κατά τη γνώμη μου, οι διαφορές ανάμεσα σε δύο οποιαδήποτε άτομα, άντρες ή γυναίκες, είναι τόσο μεγαλύτερες από τις διαφορές μεταξύ ενός «τυπικού» άντρα και μιας «τυπικής» γυναίκας, που δεν έχει πολύ νόημα να μιλάμε για αντρικά και γυναικεία προφίλ. Στην πραγματικότητα, είναι ζήτημα αν μπορεί να οριστεί καν ο «τυπικός» άντρας ή γυναίκα.
Σ’ εμένα πάντως δεν αρέσει να με τσουβαλιάζουν με το υπόλοιπο 50% του πληθυσμού – να υποθέτουν, για παράδειγμα, ότι θα κρεμαστώ στην τιβί να βλέπω μπάλα. Φαντάζομαι δεν θ’ αρέσει και σε πολλές γυναίκες.
«Ας πούμε, είναι αντικειμενικό πως μεγάλο ποσοστό γυναικών που βιώνουν έμφραγμα έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τους άνδρες, δεν είναι κοινωνικό φαινόμενο. Και πως συχνά το παραβλέπουν αυτό και οι γιατροί -κάτι που όντως είναι κοινωνικό φαινόμενο με δυσμενείς επιπτώσεις.»
Δεν έχω ακούσει κανέναν να ισχυρίζεται πως είναι κοινωνικό φαινόμενο. Αν οι γιατροί το παραβλέπουν, αυτό είναι επιστημονικό σφάλμα, και διορθώνεται μ’ έναν απλό τρόπο: οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς, στα πλαίσια των μελετών τους, ως βιολογικά κι όχι κοινωνικά όντα. Για παρόμοιους λόγους, και παρά την πρόγκα πολλών, οι τρανς-γυναίκες μπορεί να χρειάζονται φάρμακα για τον προστάτη, κι οι τρανς-άντρες γυναικολόγο, χωρίς να χρειάζεται ν’ αμφισβητηθεί η ψυχολογική τους ταυτότητα.
Και εικάζω πως, όποια μορφή και να πάρει η κοινωνία μας, ο αριθμός των γυναικών που θα φροντίζουν γλάστρες με λουλούδια στα μπαλκόνια της Αθήνας θα είναι πολλαπλάσιος από των αντίστοιχων αντρών, ας πούμε.
Δεν βλέπω κανέναν απολύτως σκληρό βιολογικό λόγο που να το επιβάλλει. Υποψιάζομαι ότι κι οι ψυχολογικοί λόγοι που το κάνουν πιθανό στο ορατό μέλλον έχουν διαμορφωθεί κοινωνικά, και μπορούν επίσης ν’ αλλάξουν. Με την ευκαιρία, η βιολογία, η ψυχολογία κι η κοινωνική δομή δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους πράγματα. Η βιολογία επηρεάζει την ψυχολογία μας και τις κοινωνικές δομές, αλλά κι η οργάνωση της κοινωνίας, μετά από αρκετό χρόνο, μπορεί ν’ αλλάξει και την ψυχολογία και τη βιολογία μας ακόμα. Τα στομάχια και τα έντερά μας δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν στους τροφοσυλλέκτες προγόνους μας, ύστερα απο 10 χιλιετίες γεωργικής παραγωγής· ούτε η γλώσσα και η νόησή μας θα ήταν αυτό που είναι χωρίς τη μαζική κοινωνική διασύνδεση που επέτρεψε αυτή η ίδια η γλωσσική ικανότητα.
ΓΤ said
@51
64
sarant said
53 Είσαι σίγουρος;
Pedis said
# 51, 53 – La cifra è mobile. 😅
—
Στατιστικά στοιχεία όλων των πιθανών ειδών, μεταβολές με τον χρόνο ανά κόμμα, ανά φύλο, ανά επαγγελματική κατηγορία κλπ, ενημερωμένες καταστάσεις βουλευτών και μεταβολές κατά την τρέχουσα περίοδο, όλα αυτά θα έπρεπε να υπάρχουν (ή μήπως ήδη υπάρχουν;) κάπου στο σάιτ της Βουλής.
ΣΠ said
51, 53, 54,55
Ο πίνακας της παγκόσμιας κατάταξης έχει 63 για τον Φεβ. 2023 (άρα δεν είναι λάθος όπως λέει στο άρθρο).
ΓΤ said
@53 διόρθωση
63
ΝΔ: 24
ΣΥΡΙΖΑ: 24
ΚΙΝΑΛ: 4
KKE: 4
Ελληνική Λύση: 3
ΜέΡΑ: 2
Ανεξάρτητες: 2
Παναγιώτης K. said
Εκτός από τον τομέα της Δικαιοσύνης νομίζω ότι οι γυναίκες υπερτερούν ποσοστιαία και στον τομέα της Εκπαίδευσης.
aerosol said
#52
Αναφέρω πως παρατηρούνται σταθερά μοτίβα. Απαντάς με τσουβάλιασμα. Κάτι διάβασες που δεν έγραψα -μάλιστα φρόντισα να γράψω ακριβώς εναντίον του τσουβαλιάσματος. Ούτε εγώ κάθομαι στην τιβί να βλέπω μπάλα. Αλλά αν ακούσω πως «οι άντρες» το κάνουν, δεν θα νιώσω την ανάγκη να πεταχτώ να δηλώσω πως «είμαι άντρας και δεν το κάνω, στραβά τα λέτε!». Αναγνωρίζω πότε περιγράφεται μια στατιστική αλήθεια και πότε κάποιος περιγράφει εμένα συγκεκριμένα. Σε κάθε αγώνα τα καφέ είναι γεμάτα με θεατές. Το 95% είναι άντρες, και οι γυναίκες που παρευρίσκονται συνήθως απλά συνοδεύουν κάποιον. Επειδή δεν ανήκω σ’ αυτούς δεν σημαίνει πως είμαι τυφλός. Στη ζωή μου δεν έχω πετύχει γυναικοπαρέα να μιλά με πάθος για τον χτεσινό αγώνα. Κάπου θα υπάρχει και τέτοια, αλλά… χρειάζεται να πω κι άλλα; Η ύπαρξη των μοτίβων ΔΕΝ εξαρτάται από τα αν μας αρέσει το τσουβάλιασμα ή όχι. Και δεν το αποφεύγουμε αν υποκριθούμε πως δεν υφίστανται μοτίβα και τάσεις, το αποφεύγουμε αν ωριμάσουμε και δεν φερόμαστε σαν κομπλεξικοί.
Το ότι οι γιατροί ενίοτε δεν είναι επαρκώς ενήμεροι για βιολογικές διαφορές των δυο φύλων με κρίσιμη σημασία, είναι κοινωνικό φαινόμενο. Ακόμα κι αν είμαι ο πρώτος από τον οποίο το ακούς. Οι στατιστικές ιδιαιτερότητες του γυναικείου οργανισμού μελετούνται λιγότερο, διδάσκονται λιγότερο, αναφέρονται σπανιότερα και κοστίζουν ζωές.
Έκανα μια εικασία. Βασίζεται σε πράγματα που θα ήθελα σεντόνι για να αναφέρω. Οι ψυχολογικοί λόγοι που κάνουν το ον που φέρει τη ζωή στον κόσμο να είναι πιο κοντά σε διαδικασίες προστασίας της ζωής -και της φροντίδας της «φωλιάς» ως μέσου επιβίωσης των απογόνων- μου φαίνεται πως ως τάση έχει επιβιώσει χιλιάδες χρόνια και κάμποσες κοινωνικές αλλαγές. Φυσικά όλα συνδέονται και όλα δύνανται να αλλάζουν. Η εικασία μου δεν είναι αποδείξιμη, μπορεί να είναι λάθος, αλλά δεν είναι και αβάσιμη.
Pedis said
# 56 – Στον πίνακα της Παγκόσμιας κατάταξης είναι 63 με ημερ. 7/2019.
Σε διάφορα ρεπορτάζ αμέσως μετά την ορκομωσία:
61 γυναίκες: https://www.naftemporiki.gr/politics/655679/orkistikan-oi-300-tis-neas-voulis/
61 εκλεγμένες, δηλαδή ποσοστό 21,66% [??]: https://www.lifo.gr/now/politics/i-orkomosia-sti-boyli-hamogela-agkalies-kai-afixeis-ton-300-boyleyton-fotoreportaz
61 γυναίκες: https://www.alphafm.gr/%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83/
61 γυναίκες: https://www.kathimerini.gr/politics/1034266/orkistike-i-nea-voyli-fotografies/
61 γυναίκες : https://eleftherostypos.gr/politiki/438084-orkistikan-oi-300-tis-neas-boylis-paraskinio-kai-fotografies
Τελικά, για να είναι κανείς βέβαιος πρέπει να βρει το επίσημο έγγραφο της Βουλής με ημερομηνία 17/7/2019, σφραγίδα και υπογραφές.
Avonidas said
#59. Ωραία, λοιπόν, υπάρχουν μοτίβα. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα και να συμπεράνουμε, «οι περισσότεροι Χ κάνουν το Υ». Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Και δεν εννοώ απλώς ότι δεν μπορούμε να πούμε «όλοι οι X κάνουν το Y», αλλά ούτε καν «οι περισσότεροι Χ κάνουν το Υ», αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς.
Είναι πολύ απλό να σου δώσω ένα παράδειγμα: ποιο επάγγελμα προτιμούν οι περισσότεροι άντρες; Καμιά συγκεκριμένη απάντηση δεν είναι σωστή· οι «περισσότεροι» άντρες κάνουν όλων των ειδών τα επαγγέλματα, κι ακόμα κι αν έβρισκες κάποιο επάγγελμα που το κάνουν περισσότεροι άντρες από οποιοδήποτε άλλο, αυτοί και πάλι θα ήταν μια μειοψηφία ανάμεσα στον συνολικό αντρικό πληθυσμό. Οι περισσότερες συμπεριφορές μας είναι κατακερματισμένες σε πολλές επιλογές, έτσι ώστε σχεδόν ο καθένας μας ανήκει σε μια μειοψηφία· φαίνεται παράδοξο οι περισσότεροι να ανήκουν σε μειοψηφίες, αλλά δεν είναι.
Πολλά άλλα παραδείγματα θα μπορούσα να σου δώσω, όπως μπορείς να σκεφτείς και μόνος σου. Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων γυναικών; Σε ποια χώρα ζουν οι περισσότεροι μαύροι; κλπ.
Βρίσκω λοιπόν ότι τα μοτίβα περί αντρών και γυναικών είναι από τα λιγότερο χρήσιμα που υπάρχουν. Οι συμπεριφορές που μπορούν να περιγράψουν με κάποια ομοιομορφία είναι λίγες και μάλλον ασήμαντες (η μπάλα* που λέγαμε), ενώ όλα σχεδόν τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν ανθρώπους είναι πολυδιασπαρμένα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Ο μόνος τρόπος να βρούμε μοτίβα σε κάπως σημαντικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά είναι να τα ομαδοποιήσουμε αυθαίρετα, όπως έκανες με τις «διαδικασίες προστασίας της ζωής», που βασικά δεν σημαίνει τίποτα. Το να έχεις φυτά στο μπαλκόνι και να τα ποτίζεις είναι «προστασία της ζωής» με την πιο αόριστη δυνατή έννοια. Πολλοί άντρες το κάνουν επειδή το απολαμβάνουν, επειδή έχουν το χρόνο, επειδή κληρονόμησαν ένα μπαλκόνι πλούσιο σε γλάστρες και συνήθισαν να το φροντίζουν – οτιδήποτε απ’ αυτά έχει μεγαλύτερη εξηγητική δύναμη από τα μακραίωνα εξελικτικά μοτίβα.
* ξέρω ότι για μερικούς εδώ μέσα η μπάλα είναι το κέντρο του σύμπαντος. Διαλέγω να το αγνοήσω.
GeoKar said
Από το 1977 που πρωτοψηφισα (αμάν: 23+23 έτη ήδη…) πάντα «σταύρωνα» (εκ πεποιθήσεως) τουλάχιστον μια γυναίκα υποψήφια.
Και μια παρατήρηση (διόρθωση?), αγαπητέ Ν(ο)ικοκυρη: νομίζω πως αντί για «μη εκτελεστικών διευθυντών» στην προτελευταία παράγραφο, πρέπει να είναι «μη εκτελεστικών μελών διοικητικού συμβουλίου».
Παναγιώτης Κ. said
Η κεντρική ιδέα της σημερινής ανάρτησης, κατά τον τρόπο που την προσέλαβα, είναι ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην Βουλή και επομένως πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για να επέλθει ισορροπία. Με άλλα λόγια να ευνοηθούν οι γυναίκες προφανώς σε βάρος των ανδρών. ( Αν γίνει αυτό δεν θα ενοχληθώ…)
Υπονοείται (ή έστω το υπονοώ) , ότι είναι άδικο να μην συμμετέχουν στο…πάρτι του βουλευτιλικίου (σικ) οι γυναίκες, τουλάχιστον σε ίσο ποσοστό με τους άντρες.
Να μη τα πολυλογώ. Για λόγους αρχής δεν πρέπει να να συμφωνήσουμε σε μια μεροληπτική στάση υπέρ των γυναικών.
Παρεμπ. οι ίδιες οι γυναίκες τι λένε πάνω σε αυτό το ζήτημα;
Πάντως οι γυναίκες, σε πολλά ζητήματα όπου φάνηκε πως κερδίζουν έδαφος και εξισώνονται με τους άνδρες, συνέβη το αντίθετο. Απέκτησαν νέες αρμοδιότητες χωρίς όμως να απαλλαγούν από προηγούμενους παραδοσιακούς ρόλους όπως τους βλέπουμε στο πλαίσιο της οικογένειας και της μητρότητας.
ΣΠ said
Εδώ, μετρήστε
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD_(2019)
Pedis said
# 60 +
61 γυναίκες: https://www.ethnos.gr/Politics/article/50971/orkomosiaboylhoilamperesparoysiespoykentrisantablemmatavid
61 γυναίκες: https://gr.euronews.com/2019/07/17/ellada-stis-11-i-orkomosia-tis-neas-voulis-ton-ellinon-aurio-i-ekloge-proedrou
62 γυναίκες : https://www.news247.gr/politiki/simera-i-orkomosia-tis-neas-voylis.7475651.html
62 γυναίκες : https://ant1news.gr/eidiseis/article/541678/premiera-gia-tin-new-boyli-me-tin-orkomosia
61 γυναίκες : https://www.star.gr/eidiseis/politiki/468175/orkwmosia-neas-boylhs-ta-prwtakia-kai-h-egkyos-boyleyths
61 γυναίκες: https://www.efsyn.gr/node/204047
20.6% (62 γυναίκες): https://thepressproject.gr/122128-2/
🤔
Δύτης των νιπτήρων said
66 σχόλια, τέσσερα από γυναίκες – και μετά λέμε για ποσόστωση στη Βουλή…
Pedis said
# 64 – Η βίκι είναι αξιόπιστη πηγή; Γιατί;
Εκτός των άλλων 1563 προβλημάτων στη χώρα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα open data … Τι λέει περι αυτού ο Πιερακάκης που τον ζηλεύουν οι Ιάπωνες;
sarant said
62 Μάλλον δίκιο έχεις
66 Κι αυτό σωστό…
Παναγιώτης Κ. said
Έχουμε παραδείγματα στην πολιτική (είτε εγχωρίως είτε διεθνώς) όπου κάποια απόφαση έχει την γυναικεία «σφραγίδα»;
Θέλω να πω, για το ίδιο ζήτημα αλλιώς θα αποφάσιζε ένας άνδρας και αλλιώς μια γυναίκα;
Νομίζω ότι το φύλο δεν παίζει ρόλο.
Δεν έχω κάνει κάποια… έρευνα αλλά οι γυναίκες που βρέθηκαν σε αξιώματα δεν διαφοροποιήθηκαν έναντι των ανδρών.
Τρανταχτό παράδειγμα η Θάτσερ.
sarant said
56-57 Όχι, δεν είναι λάθος ο πίνακας. Δικό μου λάθος, που δεν σκέφτηκα τις μεταβολές.
Avonidas said
#66. Τι προτείνεις; Να τις αναγκάσουμε να γράψουν;
Ή να μη γράψουμε εμείς για να τους κάνουμε χώρο;
Δύτης των νιπτήρων said
71 Δεν προτείνω κάτι, μια παρατήρηση έκανα. Εγώ διστάζω να γράψω εδώ, να πω την αλήθεια.
Avonidas said
#66. Έχουμε επίσης τραγικό έλλειμμα σε δεξιούς, ακροδεξιούς και ΧΑβγουλα. Νικοκύρη, κάνε κάτι! 😛
Παναγιώτης Κ. said
Στη διάρκεια του επαγγελματικού βίου μου τρις μου έγινε πρόταση να αναλάβω διευθυντική θέση. Αποποιήθηκα όμως την πρόταση διότι άλλες ήταν οι προτεραιότητές μου.
Θέλω να πω λοιπόν, ότι δεν είναι βέβαιο ότι θέλουν οι γυναίκες να εμπλακούν στο πολιτικό παιχνίδι. Και εφόσον θέλουν, δεν είναι κάτι διαφορετικό από τους άντρες.
Αν λοιπόν υπάρχει απροθυμία, τότε εκβιάζοντας τα πράγματα σε κάτι που το θεωρούμε ιδεώδες, δεν θα πετύχουμε τίποτα άλλο παρά την υποβάθμιση αυτού του ιδεώδους. Το θέλουμε;
aerosol said
#61
Συμφωνούμε, λοιπόν, πως όντως σε κάποια πράγματα υπάρχουν μοτίβα και τάσεις.
Στην συνέχεια επιχειρηματολογείς πως δεν υπάρχουν μοτίβα στα πάντα. Κάτι που δεν υποστήριξα. Σαφώς και δεν υπάρχουν μοτίβα στα πάντα.
Αλλά κοινωνικά και πολιτικά μας ενδιαφέρουν τα μοτίβα και τα στατιστικά φαινόμενα. Επηρεάζουν τη στάση μας, τους νόμους μας και πολλά κομμάτια της ζωής μας.
Η ίδια η ανάρτηση σε στατιστική αναφέρεται. Η Θάτσερ, η Γκάντι, η Μέυρ, η Μπούτο κλπ δεν αλλάζουν το γεγονός πως οι γυναίκες σπάνια έχουν την ηγετική πολιτική θέση της χώρας τους σε σύγκριση με τους άντρες.
Επιμένεις στην εικασία μου, που σαφώς την δήλωσα ως προσωπική ΕΙΚΑΣΙΑ, χωρίς να της δώσω ιδιαίτερη αξία. Το αν σημαίνει τίποτα ή όχι θα σήμαινε να αφιερώσω ώρες για να παραθέσω κάμποσα λινκ μελετών πάνω στα σχετικά θέματα, κάτι που δεν προτίθεμαι να κάνω. Τονίζω πως σε αντίθεση με τους περισσότερους χρησιμοποιώ λέξεις όπως «πιστεύω», «νομίζω», «εκτίμηση», «εικασία», ακριβώς για να διαχωρίσω το υποκειμενικό και αναπόδεικτο από το (έστω, πιο) αντικειμενικό και πιθανόν αποδείξιμο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, οι «πολλοί» άντρες με τις γλάστρες εγώ θεωρώ πως είναι μειονότητα. Ας το κρίνει ο καθένας ανάλογα τις εμπειρίες του. Μη γράφουμε σεντόνια για μια υποσημείωση.
aerosol said
#66
Επειδή έχει ξανατεθεί αυτό… Ας γράψουν ή ας μη γράψουν, ελευθερία έχουμε. Στο μπλογκ, τουλάχιστον, δεν χρειάζεται καν η λαϊκή ψήφος, ούτε υπάρχει περιορισμός δικαιωμάτων.
Avonidas said
#75. Επιμένω στην ασήμαντη υποσημείωσή σου γιατί το γεγονός πως διάλεξες να τη χρησιμοποιήσεις σαν παράδειγμα σημαίνει κάτι. Αυτό που συζητάγαμε είναι οι εγγενείς/βαθιές/ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες – το αν υπάρχουν, και το πόσο μεγάλες είναι. Το παράδειγμά σου έχει νόημα αν αποτελεί ένδειξη μιας τέτοιας διαφοράς. Αυτό ακριβώς αμφισβητώ. Πιστεύω ότι έδωσες το παράδειγμα μιας απόλυτα συγκυριακής διαφοράς μεταξύ αντρών και γυναικών.
Μπορούμε να βρούμε πολλές, πάρα πολλές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών, στις σπουδές, στα επαγγέλματα, στην κοινωνική τάξη και άνοδο, στα χόμπυ, στα εισοδήματα. Από μόνες τους, αυτές οι διαφορές δεν μας λένε τίποτα για το αν οι γυναίκες κάνουν διαφορετικές ελεύθερες επιλογές, ή περιορίζονται από την κοινωνία, ή περιορίζονται από τη βιολογία τους. Και γι’ αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα να νομοθετούμε ποσοστώσεις που αλλάζουν το τελικό αποτέλεσμα, αγνοώντας τις αιτίες.
sarant said
72 Διστάζεις να γράψεις εδώ, εννοείς στο συγκεκριμένο άρθρο;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Οι σπανοί το κάνουν δικαιότερα
:
Ισπανία: Αποζημίωση 204.000 ευρώ σε πρώην σύζυγο για τις δουλειές που έκανε στο σπίτι επί 25 χρόνια
( στην πρώην-γυναίκα)
https://www.madata.gr/epikairotita/world/874643-ispania-apozhmiosh-204000-eyro-se-prohn-syzygo-gia-tis-doyleies-poy-ekane-sto-spiti-epi-25-chronia.html
Βαρκελώνη: Πρόστιμο 7.500 ευρώ σε καταστηματάρχη που έψαχνε «γυναίκα άνω των 40 ετών»
https://www.huffingtonpost.gr/entry/varkelone-prostimo-7500-eero-se-katastematarche-poe-epsachne-yenaika-ano-ton-40-eton_gr_63e68f8fe4b07f036b9cce88
Αρτίτη said
Καλησπέρα. Πιστεύω ότι η νοοτροπία όλων μας, γυναικών και ανδρών, πρέπει να αλλάξει. Κι η αλλαγή ξεκινά με την εκπαίδευση στο σχολείο και το σπίτι. Μάλλον αργεί, οπότε ας έχουμε ποσόστωση για την ώρα.
Δύτης των νιπτήρων said
78 Εννοείται στο συγκεκριμένο. Γιατί να διστάσω στα άλλα; Εδώ, όσο μονοπωλούμε τη συζήτηση (για χ λόγους), έχω την αίσθηση (μπορεί από δικό μου κόμπλεξ) ότι κάνω κάτι σαν mansplaining.
Avonidas said
#81. Και ποια αίσθηση έχεις για το ότι αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες ως ανίκανες να διαχειριστούν την (κόσμια) παρουσία μας και τις (λιγότερο ή περισσότερο σύμφωνες με τις δικές τους) απόψεις μας;
Ή για το ότι άντρες και γυναίκες εδώ μέσα έχουν κατά καιρούς δεχτεί από λυσσαλέες έως αήθεις λεκτικές επιθέσεις από άτομα του ίδιου φύλου; Και το ότι για κάποιο λόγο αυτό ενοχλεί λιγότερο έως καθόλου;
sarant said
81 Οκ, καταλαβαίνω
Avonidas said
#79. Βλάκας με πατέντα ο καταστηματάρχης. Έπρεπε να βάλει μια αγγελία για υπάλληλο χωρίς να προσδιορίζει φύλο ή προσόντα, κι ύστερα απλώς ν’ απορρίψει όποιον υποψήφιο/α γούσταρε, μακριά από μαχητές του πληκτρολογίου. Έτσι και θα σπαταλούσε το χρόνο των υποψηφίων και θα γλίτωνε την τσέπη του απ’ τις εμμονές της εποχής μας. Μάθε μπαλίτσα!
Δύτης των νιπτήρων said
82 Γιατί αρπάζεσαι βρε; Δεν κατηγορώ κανέναν, καλά κάνουμε και λέμε τις απόψεις μας και όπως λες μια χαρά κόσμιοι είμαστε. Απλά, προσωπικά που λένε, μου φαίνεται λίγο σόλοικο να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου σε μια εκ των πραγμάτων ανδροκρατούμενη κουβέντα περί γυναικών.
Χαρούλα said
Νομίζω πως κάπου χάνουμε το νόημα. Για μένα ισότητα σημαίνει όλα τα φύλα να ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να κάνουν τα ίδια πράγματα και να έχουν ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ.
Αυτη η καταμέτρηση στους εκπαιδευτικους, τους οδηγούς, τους πιλοτους, τους βουλευτές δεν οδηγείται κάπου με ποσοστώσεις.
Μυϊκη δύναμη έχουν συνήθως μεγαλύτερη οι άνδρες. Υπομονή οσυνήθως η γυναίκες. Απασχόληση με παιδιά και νοικοκυρίο περισσότερο οι γυναίκες.
Οπότε η λύση πρέπει να ξεκινήσει από την βάση. Παιδ.σταθμοί, δραστηριότητες στο σχολείο, καλύτερα μμμ, μεγαλύτερες αμοιβές, κλπκλπ, θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε ΟΛΟΙ τον ίδιο χρόνο για την δουλειά και την ιδιωτική μας ζωή.
Η αλλαγή δεν θα εφαρμοστεί. Θα κατακτηθεί.
Δύτη(#66) κ.α., είμαστε πράγματι αισθητά λιγότερες. Έχετε προσέξει όμως πως οι γυναίκες μπαίνουν το βράδυ συνήθως;;
Υποψιάζομαι, μετά την δουλειά, την τακτοποίηση του σπιτιού, το αυριανό μαγείρεμα, τα τηλεφωνήματα στους γονείς και τα παιδιά, τις ευχές στους εορτάζοντες, την αγορά των δώρων, , ,…. (κορίτσια δεν σας φωτογραφίζω προσωπικά. Τα συνηθισμένα γύρω μου περιγράφω)
aerosol said
#77
Δεν ξέρω πώς να το θέσω αλλιώς. Κακώς κατάλαβες, δεν διάλεξα να το χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα, γι αυτό και το ανάφερα ως αυτό που όντως διάλεξα να το πω: ως δική μου εικασία, και μάλιστα ψυχολογικής φύσης. Συνεπώς κάθεσαι και αμφισβητείς με πάθος μια κλωστή από την οποία πιάνεσαι για να φτάσεις σε κάποιο γενικότερο συμπέρασμα που μου διαφεύγει.
Αν όντως θες κάτι σαν παράδειγμα για διαφορές πάνω στις καθαρά εγκεφαλικές λειτουργίες των δυο φύλων:
Battle of the Brain: Men Vs. Women
Two minds: The cognitive differences between men and women
Δεν είναι τομέας με απόλυτα συμπεράσματα, οπότε πιο σκεπτικιστικά για την σημασία των διαφορών είναι αυτά:
What are differences between male and female brain?
Sex differences in brain anatomy
Υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που μιλά για «νευροσεξισμό» και θεωρεί ελλειπή τα σχετικά ευρήματα, όπως η νευροεπιστημόνισσα Gina Reepon.
Προς το παρόν στέκομαι μάλλον υπέρ της πλευράς που παρουσιάζει τα περισσότερα στοιχεία. Η θεμιτή κριτική σε επιστημονικές τακτικές και κοινωνικές συνθήκες δεν μου εξηγούν πλήρως γιατί μια πληθώρα νέων επιστημόνων συνεχίζουν να εντοπίζουν διαφορές.
[Σε μελέτες συμπεριφορικών ψυχολόγων δεν μπαίνω καν, θα τελειώναμε μεθαύριο και είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να προσφέρει απτές αποδείξεις. Πάντως δείχνει να εξηγεί αρκετά φαινόμενα με κάποια συνέπεια.]
Οι καθαρά «σωματικές» διαφορές (σε αντίθεση με τις πιο λεπταίσθητες και φλου εγκεφαλικές) είναι πιο φλέγον και πρακτικό θέμα, γιατί βάζει προβλήματα στην υγεία των γυναικών. Ακόμα και στην δοσολογία φαρμάκων κάποιες φορές προτείνονται ποσότητες που αντικατοπτρίζουν τους άντρες. Νομίζω πως και στο φάσμα του αυτισμού υπάρχει μια δυσκολία στην διάγνωση των γυναικών, καθώς κάποια από τα γνωστά κριτήρια είναι πιο εμφανή σε άντρες.
ΣΠ said
67
Επειδή οι πηγές της στο τέλος είναι από την ιστοσελίδα της Βουλής.
aerosol said
#85
Τις πρώτες φορές που προέκυψε το θέμα, το σκέφτηκα. Αποφάσισα πως δεν βρίσκω ωφέλεια σε κάποιο είδος «ιπποτισμού» (σεξιστικού από μόνο του) που θα είχε τους άντρες να μην γράψουν, ειδικά σήμερα, και η ανάρτηση να μαζεύει 10 σχόλια. Προσωπικά αποδέχομαι πως κάνω aerosolsplaining, καθώς είμαι προϊόν του DNA μου, αλλά και της κοινωνίας μου, έτσι κι αλλιώς. Το να προσποιηθώ πως δεν υπάρχω μάλλον δεν αλλάζει τα δομικά προβλήματα όλων μας. Εξάλλου όλα αυτά αφορούν τον κόσμο που μένω κι εγώ. Ή θα βγάλουμε άκρη όλοι μαζί ή όλοι μαζί θα πάμε κατά διαόλου.
[Κι ένα σχολιάκι μου έμεινε στην ψειρού.]
sarant said
89 Και απελευθερώθηκε αμέσως, είναι το 87
Avonidas said
#86. είμαστε πράγματι αισθητά λιγότερες. Έχετε προσέξει όμως πως οι γυναίκες μπαίνουν το βράδυ συνήθως;;
Χμ, ομολογώ πως αυτό δεν το είχα προσέξει. Ίσως επειδή οι δικές μου ώρες είναι τελείως ακατάστατες, δεν προσέχω πολύ των άλλων.
Από την άλλη, από το γεγονός ότι πράγματι οι γυναίκες που σχολιάζουν τακτικά σ’ αυτό το ιστολόγιο είναι αισθητά λιγότερες από τους άντρες δεν βγάζω το συμπέρασμα ότι ντε και καλά κάνουμε κάτι λάθος, ή ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικά. Τα ιστολόγια γενικά έχουν από χρόνια μπει σε φάση παρακμής, κι εμείς συγκεκριμένα είμαστε μια εντελώς ιδιάζουσα παρέα. Αν έπρεπε να μαντέψω, θα έλεγα ότι απλώς έτυχε. Και στοιχηματίζω ότι έχουμε και πλήθος άλλες ιδιαιτερότητες – για παράδειγμα, οι νυν και πρώην μετανάστες ανάμεσά μας μάλλον είναι περισσότεροι από τον μέσο όρο σ’ ένα τυχαίο ιστολόγιο. Ούτε και πρέπει να μας ξενίζει ότι πολλοί σχολιαστές έχουν λογοτεχνικά, ποιητικά και γλωσσολογικά ενδιαφέροντα – το αντίθετο θα ήταν παράξενο.
eva matenoglou (@evamaten) said
Ας ενισχύσω κι εγώ, λοιπόν, τη γυναικεία εκπροσώπηση στο νήμα.
Η (προσφιλής, όπως βλέπω, και εδώ) άποψη ότι οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να αυξήσουν αυτομάτως τη συμμετοχή των γυναικών ανήκει στη «φιλελεύθερη» οπτική του φεμινισμού, που επιδιώκει ακριβώς αυτό, τη νομική και πολιτική εξίσωση. Αυτού του τύπου ο φιλελευθερισμός δεν διαφέρει και πολύ από τους άλλους, τον οικονομικό και κυρίως τον πολιτικό. Θα μας φαινόταν τουλάχιστον αφελές να πιστέψουμε ότι σε αυτό το σύστημα (που απλώς αίρει τα νομικά εμπόδια) έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες όλοι να πετύχουν τους στόχους τους (αγνοώντας όλες τις ταξικές παραμέτρους που εμπλέκονται στην επιδίωξη των στόχων μας- έχουμε ξανασυζητήσει τις έννοιες equality και equity). Στην περίπτωση των γυναικών δεν μας κάνει εντύπωση (τί άλλο θέλουν πια κι αυτές οι γυναίκες; είναι ελεύθερες να συμμετέχουν! Αν δεν το κάνουν, δικό τους φταίξιμο!) Η πατριαρχία, ωστόσο, δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη (σε εμάς, τουλάχιστον), αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να δεσπόζει σε κάθε έκφανση του πολιτισμού μας: από τη γλώσσα και την κουλτούρα μέχρι τη σεξουαλικότητα την κατανομή της εργασίας εντός και εκτός σπιτιού. Αν δεν μπορούμε να το δούμε αυτό (αν ξενερώνουμε με κάτι τέτοιες διαπιστώσεις) ε, τότε είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τα «μοτίβα» που λέει ο Αεροζόλ- που, βέβαια, υπάρχουν (όσο κι αν, θεωρητικά, θέλω να συμφωνήσω με τον Αβονίδα!) Η κηπουρική είναι μια από τις ασχολίες που ανήκουν στον «ιδιωτικό» χώρο, ενώ το ποδόσφαιρο στον «δημόσιο» χώρο. Αν σκεφτούμε σε ποιον βαθμό περιορίζεται το πεδίο δράσης της γυναίκας στον ιδιωτικό χώρο, ακόμα και σήμερα, εύκολα ερμηνεύουμε το μοτίβο. Ομοίως και πολλά άλλα που συνδέονται με άλλες όψεις της καθημερινότητας και της εξέλιξής μας.
Στο σχολείο μου, για 2η χρονιά εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα για την πρωτογενή πρόληψη της έμφυλης βίας (που το ανακάλυψα τυχαία στην ψηφιακή πλατφόρμα της Δημοκρατικής Παιδείας, ψάχνοντας για κάτι άσχετο!). Μια καλή ευκαιρία για να δούμε από κοντά τους σύγχρονους όρους και λόγους αναπαραγωγής της πατριαρχίας στη σκέψη και τη συμπεριφορά των νέων ανθρώπων (που, σε γενικές γραμμές, δείχνουν να απεχθάνονται τον φεμινισμό). Δομικά δεν αλλάζει τίποτε, μόνο τα «οχήματα» της πατριαρχίας (η «κυρίαρχη» αρρενωπότητα, η «τονισμένη» θηλυκότητα) προσαρμόζονται στις νέες επιταγές της καπιταλιστικής αγοράς (και της κουλτούρας που παράγει)… Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς το μάθημα της γυμναστικής (ποιες αξίες αποδίδονται και καλλιεργούνται στα αγόρια και ποιες στα κορίτσια), και θα καταλάβει πολλά.
gpointofview said
# 86
Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως… εκεί που τα δυο φύλα προσφέρουν το ίδιο, αμείβονται το ίδιο (τώρα να σου πω πως όταν βρέθηκα χωρισμένος με δυο μικρά παιδιά και ζήτησα να μην έχω πρώτες ώρες για να μπορώ να τα ετοιμάσω για το σχολείο η απάντηση που πήρα επισήμως ήταν πως αυτό προβλέπεται μόνο για γυναίκες και τα μαθηματικά πρέπει να διδάσκονται πρώτες ώρες )
Εχεις υπ’οψιν σου τις μισθολογικές διαφορές νοσοκόμων (γυναίκες) και νοσηλευτών (άνδρες) ; που όντως δεν προσφέρουν το ίδιο.
Δεν ξέρω αν οι γυναίκες οδηγοί λεωφορείων αμείβονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους αλλά είναιλογικό εκεί που μετράει η σωματική ρώμη οι αμοιβές να είναι ανάλογες
Νομίζω πως στον αθλητισμό επικρατεί η δικαιοσύνη με τα ρεκόρ ανδρών και γυναικών ξεχωρισμένα και ανάλογα με τις σωματικές διαφορές.
Theo said
Θα πει κανείς ότι οι γυναίκες δεν εφαρμόζουν κάποια διαφορετική πολιτική από τους άντρες
Γενικά ισχύει. Όμως, μέσα στο μικρό σχετικά ποσοστό γυναικών αρχηγών κυβερνήσεων, ξεχωρίζει η Jacinda Ardern, που, με την εξάχρονη πρωθυπουργία της, επέφερε μια τεράστια τομή στα πολιτικά ήθη, αλλά και στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Νέας Ζηλανδίας. Πολλά απ’ όσα έκανε νομίζω πως είχαν ένα άρωμα γυναίκας: Περισσότερη ενσυναίσθηση για τους περιθωριοποιημένους και μειονοτικούς, τους Μαόρι, τους μουσουλμάνους, κλπ. Κι αυτό, σε μια αγγλοσαξωνική χώρα όπου ο ρατσισμός καλά κρατεί, άσχετα από το τι φαίνεται στο προσκήνιο ή τι θεωρείται πολιτικά ορθό. Νομίζω πως όλα αυτά συλλήβδην δεν θα τα έκανε ένας άντρας.
@74:
Συμφωνώ. Και νομίζω πως εμάς τους άντρες γενικά μας αρέσουν περισσότερο οι καρέκλες.
Δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο η κίνηση της Ardern, να παραιτηθεί από την εξουσία όταν έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν αμφισβητείται μέσα στο κόμμα της, γιατί κουράστηκε και θέλει να ζήσει περισσότερο με τον άντρα και το παιδί της. Είναι μια από τις λίγες στιγμές που η ανθρωπιά νικά την εξουσία, την καριέρα και τα οφέλη της, κάτι που χαρακτηρίζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες. Φαίνεται πως τα χρόνια στην εξουσία δεν την άλλαξαν (ή την άλλαξαν λίγο), κι εδώ υποκλίνομαι στην Ardern ως άνθρωπο και γυναίκα.
Avonidas said
#87. Η θεμιτή κριτική σε επιστημονικές τακτικές και κοινωνικές συνθήκες δεν μου εξηγούν πλήρως γιατί μια πληθώρα νέων επιστημόνων συνεχίζουν να εντοπίζουν διαφορές.
[Σε μελέτες συμπεριφορικών ψυχολόγων δεν μπαίνω καν, θα τελειώναμε μεθαύριο και είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να προσφέρει απτές αποδείξεις. Πάντως δείχνει να εξηγεί αρκετά φαινόμενα με κάποια συνέπεια.]
Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις γιατί δοξάζω την τύχη μου κάθε μέρα που έγινα φυσικός κι όχι κοινωνικός επιστήμονας, 🙂 καθόσον στις μέρες μας ο κάθε επίδοξος κοινωνιολόγος/ψυχολόγος/ανθρωπολόγος που επιχειρεί να εντοπίσει διαφορές μεταξύ φυλών και φύλων διατρέχει τον κίνδυνο να ξυπνήσει μια μέρα μ’ έναν όχλο οπλισμένο με τσουγκράνες και πυρσούς έξω απ’ την πόρτα του 😛
Αλλά σοβαρά, ο εντοπισμός των διαφορών είναι πολύ πιο εύκολος από την τεκμηρίωση των θεωριών που υποτίθεται ότι τις ερμηνεύουν. Είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολο να διαχωρίσεις τις επιδράσεις των διαφόρων παραγόντων στη φυσική – όπου μπορείς να έχεις σχεδόν απόλυτο έλεγχο πάνω στις ακούσιες οντότητες που μελετάς. Είναι από διαβολεμένα δύσκολο έως πρακτικά αδύνατο να βάλεις τάξη στο χάος των βιολογικών/ψυχολογικών/κοινωνικών επιδράσεων, όπου το αντικείμενο της μελέτης σου είναι ενσυνείδητα όντα με απεριόριστες δυνατότητες αυτο- και αλληλο-εξαπάτησης, με αποδεδειγμένα κακές επιδόσεις στο να διακρίνουν τα ίδια τους τα κίνητρα.
Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλεις να συγκρίνεις τις επιδόσεις και την έφεση των γυναικών έναντι εκείνων των αντρών στην ψυχολογία και τη μηχανολογία. Εκ πρώτης όψεως το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις τα μηχανογραφικά των υποψηφίων στις Πανελλήνιες, να δεις πόσοι υποψήφιοι δηλώνουν τις αντίστοιχες σχολές, και να τους κατατάξεις ανάλογα με το φύλο τους. Αυτό θα σου δώσει τις προτιμήσεις τους. Κατόπιν, συγκρίνεις τους αριθμούς των εισακτέων, τους αριθμούς των αποφοίτων, τη διάρκεια των σπουδών τους, για να έχεις μια ιδέα των πραγματικών τους επιδόσεων.
Αλλά φυσικά αυτό το απλοϊκό μοντέλο θ’ αποτύχαινε παταγωδώς. Δεν έχεις ιδέα, από τα μηχανογραφικά και μόνο, αν η επιλογή της Φιλοσοφικής ή του Πολυτεχνείου ανταποκρίνεται σε κάποια ελεύθερη προτίμηση, ή αν υπαγορεύτηκε από έναν αυστηρό πατέρα, κάποια πρότερη οικογενειακή παράδοση, αν είναι το αποτέλεσμα λιγότερο ή περισσότερο πετυχημένου επαγγελματικού προσανατολισμού· ακόμη, αν ήταν απλώς μια ασφαλής επιλογή με βάση το πού και πότε περιμένει ο υποψήφιος να βρει δουλειά, τι πιστεύει ο περίγυρός του και ποιες σπουδές είναι πιο δημοφιλείς στο φύλο και τη γενιά του. Παρακάτω, οι επιδόσεις και τα στατιστικά των φοιτητών δε σου λένε και πολλά για το αν αντιμετώπισαν σεξιστικές διακρίσεις από καθηγητές, πόσο εχθρικό ήταν το κλίμα στο αμφιθέατρο ή αν έπρεπε να εργάζονται ή να φροντίζουν τους δικούς τους όσο σπούδαζαν. Μπορείς για όλα αυτά να κάνεις σφυγμομετρήσεις, μπορείς να ρωτήσεις τους ίδιους τους μαθητές και φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό, τους γονείς τους. Αλλά τότε σκοντάφτεις πάνω στο περίφημο πρόβλημα της αυτοεξαπάτησης, κι η μόνη σχεδόν ελπίδα σου να πάρεις σωστές απαντήσεις είναι να τους αιφνιδιάσεις με ερωτήσεις-παγίδες, που στοχεύουν να διακριβώσουν κάτι άλλο απ’ αυτό που φαινομενικά ρωτάνε.
Όλα αυτά είναι γνωστά μεν, δεν εμπόδισαν δε ποτέ τη δημοσίευση άπειρων paper στις κοινωνικές επιστήμες – βασικά, επειδή οι κοινωνικοί επιστήμονες, όπως όλοι μας, πρέπει κάτι να τρώνε. Με κάνουν όμως πολύ επιφυλακτικό απέναντι στο ζήτημα των εγγενών διαφορών των δύο φύλων.
Pedis said
# 88 – Αυτό το πρόσεξα. Όμως οι σελίδες της Βουλής δεν διαθέτουν φορμά αυτόματης αντιγραφής δεδομένων, οπότε το λάθος είναι πιθανότατο από οιονδήποτε κάνει χειρονακτική «συγκομιδή δεδομένων». Ούτε περιέχουν το ιστορικό των μεταβολών, αν δεν κάνω λάθος από ένα-δύο τσεκ που έκανα. Επομένως, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο ούτως ή αλλως. Κι έπειτα, ποιος άραγε έχει επιμεληθεί το λήμμα, ποιος τον ξέρει, ποιος τον ελέγχει, ποιος παίρνει την ευθύνη;
Το ερώτημα είναι: η δημόσια βάση δεδομένων του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι σε αυτήν την κατάσταση ή υπάρχουν κι άλλες ιστοσελίδες κάπου άλλου σωστά φτιαγμένες σύμφωνα με το πρωτόκολλο των υπηρεσιών της ΕΕ για open data;
Pedis said
… «χειρωνακτική» …
sarant said
96 Ζητάς πολλά, φοβάμαι
Avonidas said
Επειδή το ανέφεραν αρκετοί μέχρι τώρα: υπάρχει ένα βαθύ παράδοξο στο να αποδίδουμε την ενσυναίσθηση, την τρυφερότητα, τη γενικευμένη συμπόνια και την τάση προς τη «φροντίδα» γενικά – χαρακτηριστικά στερεοτυπικά «γυναικεία» – σε βιολογικούς λόγους, δηλαδή στη βιολογική πραγματικότητα της κύησης, της μητρότητας και της φροντίδας των παιδιών. Κι αυτό γιατί, στη φύση, η μητρική και γενικότερα η γονική φροντίδα οδηγεί πολύ συχνότερα σε συμπεριφορές βίαιες, αποκλειστικές και ξενοφοβικές (όπου ξένος = εκτός φωλιάς/οικογένειας), παρά σε φιλικές, τρυφερές και συμπεριληπτικές.
Το μητρικό ένστικτο σε κάνει να θέλεις να προστατέψεις το δικό σου μωρό σε βάρος (αν χρειαστεί) των ξένων. Σε κάνει να βάζεις την οικογένεια, τη φυλή, την ομάδα σου σε πρώτη μοίρα, και σε δεύτερη τους απέξω. Σε κάνει ανταγωνιστικό και εχθρικό απέναντι σ’ έναν περίγυρο που – συνήθως – έχει την ίδια στάση απέναντι στα δικά του μέλη, κι επομένως δεν προωθεί την οικουμενική συμπόνοια, αλλά τις στενές συμμαχίες.
Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο εγωϊστικές από τους άντρες, ή ότι π.χ. δεν νιώθουν γνήσια στοργή όταν βλέπουν ένα ξένο μωρό. Σημαίνει απλώς ότι, αν όντως έχουν τα χαρακτηριστικά που στερεοτυπικά τους αποδίδουμε, αυτό συμβαίνει μάλλον παρά τα ένστικτά τους, κι όχι εξαιτίας τους. Ούτε οι γυναίκες ούτε οι άντρες είμαστε έρμαια των ενστίκτων μας· όταν είμαστε, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντοτε επιζήμιο για την κοινωνική μας πρόοδο παρά ωφέλιμο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Άκουσα ελικόπτερο χαμηλά στον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας, τώρα π΄άπλωνα ρούχα έξω.
Λες;;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
PwC: Μισθολογικό χάσμα μεταξύ φύλων- «Χρειάζονται πάνω από 50 χρόνια για να καλυφθεί»
Θα μπορούσαν να προκύψουν κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το κλείσιμο της ψαλίδας στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών
https://www.lifo.gr/now/world/pwc-misthologiko-hasma-metaxy-fylon-hreiazontai-pano-apo-50-hronia-gia-na-kalyfthei
Avonidas said
#92. Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, αλλά έχω μια ένσταση. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του πολιτικού/οικονομικού φιλελευθερισμού είναι ότι δεν πράττει όσα κηρύττει. Οι οικονομικά φιλελεύθεροι, π.χ., κόπτονται υποτίθεται να καταργήσουν τον κρατικό παρεμβατισμό, ώστε να μην στεβλώνει το κράτος με τη δύναμή του την αγορά και να αναδειχθούν οι ελεύθερες επιλογές των οικονομικών παραγόντων/πολιτών. Σ’ αυτή τους τη σταυροφορία αγνοούν μακαρίως τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι πανίσχυροι ιδιωτικοί οικονομικοί παράγοντες – πολυεθνικές, μεγαλοεπιχειρηματίες, μονοπώλια – οι οποίες κάνουν ανέκδοτο την ελεύθερη συνδιαλλαγή των μικροπαραγόντων. Αλλά το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ιδέα του laissez-faire αυτή καθαυτή· το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν πραγματικά δημιουργηθεί ίσες ευκαιρίες όπου υπάρχουν τερατώδεις οικονομικές ανισότητες, ή ακομα κι όπου η οργάνωση είναι τέτοια που μοιραία θα δημιουργηθούν.
Με παρόμοιο τρόπο, το μοντέλο των ίσων ευκαιριών για τα δύο φυλα θα λειτουργούσε μια χαρά – ΑΝ πραγματικά ήταν ίσες οι ευκαιρίες, κι αν μεριμνούσαμε ώστε να παραμείνουν ίσες. Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να αφαιρέσουμε ΚΑΙ τα νομικά ΚΑΙ τα κοινωνικά εμπόδια στο δρόμο των γυναικών, προτού μιλήσουμε για ίσες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, αφού πρώτα τους επιτρέψουμε να σπουδάζουν ό,τι κι οι άντρες, θα έπρεπε να μεριμνήσουμε να έχουν την ίδια αντιμετώπιση μέσα στις σχολές, να αμείβονται το ίδιο στην αγορά εργασίας, όταν αποφοιτήσουν, και να μπορούν να βρουν εργασία το ίδιο εύκολα με τα ίδια προσόντα.
Αυτό που αρνούμαι είναι ότι η ποσόστωση πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Η ποσόστωση προσπαθεί να διορθώσει το αποτέλεσμα, χωρίς ν’ αγγίζει τις διακρίσεις που το παραμορφώνουν. Αναγκάζει τις σχολές π.χ. να δεχτούν ένα ορισμένο ποσοστό γυναικών εισακτέων, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποθαρρύνονται να δηλώσουν τις συγκεκριμένες σχολές, και παρά το ότι μπορεί οι επιδόσεις τους στις εξετάσεις να είναι χαμηλότερες από κάποιων αντρών (άσχετο για ποιο λόγο). Αναγκάζει την κυβέρνηση να στελεχώσει πόστα με γυναίκες, παρά τις προτιμήσεις αντρών και γυναικών ψηφοφόρων. Λειτουργεί κάνοντας χάρες σε συγκεκριμένα άτομα, και εκθέτει αυτά τα άτομα στην κριτική ότι προωθήθηκαν χάρη στις ποσοστώσεις κι όχι χάρη στην αξία τους έστω κι αν θα τα είχαν καταφέρει μόνοι τους! Είναι μια τεμπέλικη λύση που διορθώνει τα νούμερα κι όχι την κοινωνία, κι εξυπηρετεί μόνο εκείνους που νιώθουν καλά βλέποντας τα διορθωμένα νούμερα.
ΣΠ said
96
Σύγκρινε με εδώ.
https://www.news247.gr/ekloges/apotelesmata-eklogon-2019-aytoi-einai-oi-300-voyleytes-poy-eklegontai.7471379.html
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Όσο οι κοινωνίες λειτουργούν με χρήμα, θα είναι ανταγωνιστικές και πατριαρχικές, και ισότητα των φύλων αλλά και γενικά, δεν πρόκειται να υπάρξει ΠΟΤΕ!
Οι όποιες ποσοστώσεις, αφού λειτουργούν μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, είναι ανούσιες και το μόνο που κάνουν, είναι να δημιουργούν ψευδαισθήσεις και αντρογυναίκες, κάτι που αποδεικνύουν και οι πρώην και νυν «σοσιαλιστικοί παράδεισοι».
Το χρήμα, είναι πατριαρχική δύναμη, κι όσες γυναίκες το αποκτούν, λειτουργούν σαν άντρες επιβάλλοντας την δύναμή τους. Συνεπώς, η οικονομική ανεξαρτησία, τις προστατεύει μόνο, αλλά δεν τις κάνει ίσες.
Η φύση όπως σε όλα τα όντα του πλανήτη, μας έχει δώσει τους μηχανισμούς κοινωνικής αυτορρύθμισης. Είμαστε το μόνο είδος που δεν τους ακολουθεί.
28 – «Με την ευχή να καταλάβουμε πως σήμερα, δεν βγαίνουμε γυναίκες για ούζο, ή χορό πάνω στα τραπέζια.»
Nαί καλά, μ΄αυτό το πλευρό (το αριστερό😉) να κοιμάσαι. Γιά ρώτα όσες γνωρίζεις, (μεγάλες, μικρές) να σου πούν, πόσες ξέρουν την Κλάρα Τσέτκιν;
Κατά τ΄άλλα, ημέρα της γυναίκας και πράσινα λιοντάρια!
62 – Εγώ τα τελευταία 27 χρόνια, ψηφίζω σταθερά ΜΟΝΟ γυναίκες!
Τις κόρες μου.😂
80 – Η νοοτροπία των γυναικών πρέπει να αλλάξει. ΜΟΝΟ αν αλλάξει αυτή, θα αλλάξει και των αντρών εκ των πραγμάτων, και ειδικά των μητέρων -«μαμάδων» που αντί για άντρες, μεγαλώνουν, ας μη πώ καλύτερα τι (είναι και φρέσκος ο ψιλοχαμός με την «μανούλα»😊). Τα ίδια και χειρότερα κάνουν και με τις κόρες τους.
Η όποια πληροφορία ζωής και στάσης, στα μωρά και στα παιδιά, εκ φύσεως περνάει άμεσα ή έμμεσα πάντα από την μητέρα, είτε αρέσει στον πατέρα είτε όχι.
Με την παθητική στάση τους, διαιωνίζουν την πατριαρχική καταδυνάστευση.
Ναι μεν, λίγο πολύ, είμαστε όλοι θύματα της πατριαρχίας, αλλά οι γυναίκες πληρώνουν τον κατά πολύ βαρύτερο «φόρο». Αυτές υποφέρουν, τις εκμεταλλεύονται, τις κακομεταχειρίζονται, ζούν με φόβο, βιάζονται, και τις σφάζουν σαν κουνέλια στις ανεπτυγμένες χώρες της δύσης, γιατί στις άλλες, είναι ανύπαρκτες. Και τι κάνουν οι γυναίκες τόσους αιώνες;
Η ελευθερία, είναι ευθύνη του σκλάβου κι όχι του δυνάστη.
Pedis said
# 98 – Τουλάχιστον να ήταν τα επιμέρους σύνολα δεδομένων ακριβή!?
Στον κατάλογο των 66 γυναικών (άνευ δείκτη αύξουσας αρίθμησης!!)
Click to access gynaikes_1.pdf
που, κατά πώς φαίνεται, αντιστοιχεί στις βουλεύτριες που ορκίστηκαν στις 17/7/2019 υπάρχει λ.χ. η περίπτωση της Σούκουλη που παρέδωσε την έδρα της με απόφαση του εκλογοδικείου στον Κόλλια, το όνομα του οποίου φιγουράρει στη συνολική λίστα των βουλευτών της ΝΔ χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά στην εν λόγω μεταβολή. Παρόμοια περίπτωση κι αυτή της Γιαννάκου και μερικές άλλες. Είναι κατάσταση αυτή για τον πολίτη, για τον ερευνητή; Ερωτώ κυρίες και κύριοι!
Γίνεται δουλειά τη σήμερον ημέρα με χειροκοπιπάστωμα των δεδομένων και μέτρημα με το μάτι;
—-
Την ψιλοπάτησε ο Μπέρνι
Pedis said
# 103 – Είμαστε καλά; Που θα κάνω αυτή τη δουλειά; Τα μμε (δες # 60 & 65) στις 17/7/2019 έγραφαν ότι ορκίστηκαν άλλος 61 άλλος 62 γυναίκες και τελικά (πρέπει να) ήταν 66.
aerosol said
#92
«Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς το μάθημα της γυμναστικής (ποιες αξίες αποδίδονται και καλλιεργούνται στα αγόρια και ποιες στα κορίτσια), και θα καταλάβει πολλά.»
Επειδή έχω μείνει στις δικές μου εποχές, και αν πάω να παρακολουθήσω τώρα… θα με συλλάβουν, αν θες πες μας δυο πραγματάκια γι αυτό.
[Λίγο άσχετο αλλά όχι τελείως: ίσως είναι υπερεκτιμημένος ο «δημόσιος» χώρος. Ένα καρότο μπροστά σε όλους μας, ασχέτως φύλου. Δεν εννοώ το να μην υπάρχει η άνεση να βγεις με ασφάλεια, να εργαστείς, να δημιουργήσεις, να μάθεις. Εννοώ πως είναι υποτιμημένα τα λουλούδια στα μπαλκόνια. Και δεν θα έπρεπε να είναι ντροπή να τα θες, άντρας ή γυναίκα. Σε σχέση με κάτι καριέρες που μας έχουν πουλήσει, και το φριχτό τίμημά τους…]
#95
Έχεις δίκιο. Όμως δεν αναιρείται συνολικά η αξία των κοινωνικών επιστημών. Όντως εξηγούν αρκετά φαινόμενα με κάποια συνέπεια (όχι ακριβώς αποδείξιμη αλλά συχνά παρατηρήσιμη) και δεν είναι όλα ένα θολό τοπίο χωρίς φάρους. Ασφαλώς λείπει εκ των πραγμάτων η απόλυτη σιγουριά και είναι πιο ορατές και οι ατζέντες.
#99
Εδώ θα διαφωνήσω αλλά δεν είναι επί του παρόντος -δεν μπορώ άλλα σεντόνια, ο τάλας!
#101
Αυτό με τα τρις μου φαίνεται κάπως πυροτέχνημα. Ο μόνος σίγουρος τρόπος θα είναι αν κόψουν τους μισθούς των αντρών, όπου υπάρχει διαφορά, και να μας εξισώσουν όλους πιο κάτω. Τότε, ναι, κέρδη με ουρά! Στην τσέπη τους…
loukretia50 said
Όταν ακούω για ποσόστωση σκέφτομαι αμέσως την άλλη πολύπαθη λέξη – ειδικά στη Βουλή! Αξιοκρατία!
Ναι, είναι άδικο και αδιανόητο να μην έχει φωνή ο μισός πληθυσμός , αλλά μη φτάνουμε σε υπερβολές.
Ναι, σε μια ποσόστωση που διασφαλίζει ότι θα υπάρχει εκπροσώπηση των γυναικών .
Είναι πολύ σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο,
εφόσον θέλουν και μπορούν, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για τις περισσότερες.
Αναφέρθηκαν από πολλούς οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν σε γυναίκες εργαζόμενες και μητέρες να ασχοληθούν ισότιμα και δυναμικά με τα κοινά.
Χωρίς αυτές, η ποσόστωση 40 -50% (υπερβολική, κατά τη γνώμη μου), δε θα βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση ενώ θα ευνοήσει κυρίως τηλεπερσόνες.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Άκουσα σήμερα στο ράδιο ότι στη Ryanair οι αμοιβές των γυναικών είναι έως και 70% χαμηλότερες από τους άνδρες. Με πρόχειρο γούγλισμα δεν το βρήκα για του λόγου το αληθές, αν και από τ΄άλλα σουσούμια που έχουμε, μάλλον αληθινό είναι.
sarant said
106 Βέβαια, τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές τα στοιχεία των ΜΜΕ δεν είναι ακριβή. Αλλά ναι, κάπου έπρεπε να υπάρχουν οι μεταβολές. Υπάρχουν, αλλά σε άλλο σημείο.
Ας πούμε, της Σούκουλη η έκπτωση φαίνεται εδώ
https://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Diatelesantes-Vouleftes-Apo-Ti-Metapolitefsi-Os-Simera/?MpId=70dccbca-8faa-4fe7-a973-aa8d00f0b18b
Αλλά για την Τόνια Αντωνίου που πηρε την έδρα της Φώφης Γεννηματά με τον θάνατό της δεν αναφέρεται ο λόγος
https://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Diatelesantes-Vouleftes-Apo-Ti-Metapolitefsi-Os-Simera/?MpId=56f6aec3-a194-43ca-adca-18cee82d10d1
xar said
@104 «Όσο οι κοινωνίες λειτουργούν με χρήμα, θα είναι ανταγωνιστικές και πατριαρχικές,»
Το αναφέρεις συχνά αυτό, και δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς το εννοείς:
1. Το χρήμα φέρνει ανταγωνισμό και πατριαρχία
2. Η πατριαρχία φέρνει τον ανταγωνισμό και επιβάλει το χρήμα
3. Το χρήμα, ο ανταγωνισμός και η πατριαρχία είναι αλληλένδετα και αναπτύσσονται ταυτόχρονα.
4. Κάτι άλλο…
Σε κάθε περίπτωση, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι:
1. μια αχρήματη κοινωνία δεν θα είναι ανταγωνιστική και πατριαρχική; (ιστορικά μάλλον δεν αποδεικνύεται)
2. μια εξισωμένη (ή μητριαρχική;) κοινωνία είναι οπωσδήποτε ελεύθερη από ανταγωνισμό και είναι αχρήματη; (δεν νομίζω ότι εννοείς αυτό)
3. η ισότητα των φύλων (ή η μητριαρχία;) είναι απαραίτητη αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια (ας το πούμε γενικά) καλύτερη κοινωνία, με τις άλλες απαραίτητες συνθήκες να είναι η απουσία του ανταγωνισμού (συνεργατικότητα;) και του χρήματος;
Pedis said
# 110 α – Επρόκειτο για ρεπορτάζ μετά την ορκομωσία! Όχι για εκτιμήσεις μετά τις εκλογές.
# 110 β,γ – Δεν είναι μεθοδολογία και παρουσίαση αυτή. Τόσους μετακλητούς-βύσματα παίρνουν στη Βουλή διότι υπάρχουν καλύτερες συνθήκες και μισθοί, χάθηκε να φτιάξουν ένα γραφείο με πέντε εξειδικευμένους υπαλλήλους να κάνουν τα πράγματα σωστά; Αλλά να μην δίνω ιδέες και πλασάρουν τη δουλειά με ανάθεση σε καμιά εταιρεία φίλου τους, με κόστος στο εκατονταπλάσιο των μισθών των υπαλλήλων. Και χωρίς να γίνει η δουλειά στο τέλος, εννοείται.
Λάμπας said
Στο μεταξύ…
https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/381248_i-gsee-kalei-ton-manoli-glezo-sto-synedrio-tis
Pedis said
Νικοκύρη, Σταύρο, ρίξτε μια ματιά πόσες πληροφορίες δίνει το αντίστοιχο σάιτ του Ιταλικού Κοινοβουλίου, ανάλογα με τις επιλογές ηλικίας, φύλου, επαγγέλματος, σπουδών κλπ κλπ των βουλευτών. Δεν είναι και καμιά σπουδαία δουλειά, υπόψη … ούτε το συγκεκριμένο είναι κάνα αριστούργημα. Αλλά μπροστά στο ελληνικό το κατσαπλιάδικο …
https://www.camera.it/leg18/28
eva matenoglou (@evamaten) said
102
Συμφωνώ με αυτά που λες. όσο για την ποσόστωση δεν μπορώ να πω ότι δεν ισχύουν αυτά που λες. Είναι μια διόρθωση «από τα πάνω» που δεν αντιστοιχεί σε μια αντίστοιχη αλλαγή «από τα κάτω» (όχι στα πανεπιστήμια, αλλά ήδη από τη βρεφική και παιδική ηλικία, όταν εκκολάπτονται οι μελλοντικοί δυναμικοί υπερήρωες και οι γοητευτικές, γλυκές και στοργικές κουκλάρες). Ναι, σωστά, αλλά αυτές οι αλλαγές (δύσκολες οι άτιμες) καθυστερούν, ενώ η ορατότητα στον δημόσιο χώρο δίνει τουλάχιστον κάποια ερεθίσματα στα μικρά παιδιά. Δεν ξέρω και δεν είμαι απόλυτα σίγουρη για τίποτε. Ας πούμε, η ποσόστωση αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση της ανισότητας (καλό από τη μία- για μην ξεχνιόμαστε, κακό από την άλλη για προφανείς λόγους).
107α
Καλέ μου Αεροζόλ, τώρα το είδα (είχα μπλέξει με το ’21 και έχω ζαλιστεί). Προσφωνήσεις, τόνος ομιλίας, κραυγές και πανηγυρισμοί με ιδιαίτερη γλώσσα του σώματος είναι, νομίζω κοινές εμπειρίες. Αλλά εγώ έχω ακούσει και πιο συγκεκριμένες αναφορές στις αξίες του ανδρισμού- σχετικές με την ειλικρίνεια, την εντιμότητα (των παντελονιών!), τη σκληρότητα/αντοχή, τα μυστικά των «αρσενικών» (sic!), την αλληλεγγύη στην ομάδα, αλλά και τον επιθετικό ανταγωνισμό προς τους άλλους (που δικαιολογεί κάθε λογής βρισιά και παραφορά). Κι απ’ την άλλη, η υποχρεωτική ευγένεια, η ηπιότητα στις αντιδράσεις και στην ομιλία, η έλλειψη εμπιστοσύνης (και «μπέσας» μέσα στην ομάδα) κλπ, κλπ (έφτασε έμμεσα στ’ αυτιά μου και η… «παροιμιώδης» φράση: «με τέτοια που κάνετε, πώς να μη σας δέρνουν οι άντρες σας». Φυσικά, οι υπερβολές αυτές είναι μεμονωμένες, δεν τσουβαλιάζω! Αλλά, το γενικότερο κλίμα στις σχολικές αθλητικές δραστηριότητες ίσως να ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τέτοιες «αξίες του ανδρισμού»…
107β
Ναι, αλλά αυτός είναι ο χώρος της λήψης των αποφάσεων (κι εγώ αγαπώ πιο πολύ τα λουλούδια, αλλά…)
Pedis said
# 114 + Γερουσία
https://www.senato.it/leg/19/BGT/Schede/Statistiche/Composizione/SenatoriPerEta.html
Κατάλογοι και κατανομές με τόσες επιλογές μέχρι αηδίας.
loukretia50 said
Στο άλλο μας μισό
Τι να το κάνω το μισό του ουρανού
όταν στη γη δεν είν΄το βάρος μοιρασμένο ?
Δεν έχει νόημα το μοίρασμα κενού
Ζωή μισή σε κόσμο χωρισμένο
Κομμάτι είμαι, κόσμου αληθινού
Μαζί πετάμε, ή το παιχνίδι είναι χαμένο
ΛΟΥ
Μη βάζεις σύνορα στο πέταγμα του νου
κι αν ένα τείχος σε κρατάει αποκομμένο,
σκέψου πως πάντα κάτι θα ‘χουμε κοινό.
Κι η γη κι ο ουρανός και το κενό
σ΄όλους ανήκουν, είναι δεδομένο
Alexis said
Η άποψή μου για το θέμα είναι πολύ κοντά σε όσα γράφει ο Αβονίδας στο 102.
Και ειδικά στην κατακλείδα του:
Είναι μια τεμπέλικη λύση που διορθώνει τα νούμερα κι όχι την κοινωνία, κι εξυπηρετεί μόνο εκείνους που νιώθουν καλά βλέποντας τα διορθωμένα νούμερα.
Alexis said
Προς τι αυτή η εμμονή με τον ακριβή αριθμό των γυναικών στο ελληνικό κοινοβούλιο;
Τι θ’ αλλάξει επί της ουσίας αν είναι 61, 63, 65, 66,…
ΣΠ said
Εδώ έχει ενδιαφέροντα στοιχεία για την θέση των γυναικών στις διάφορες χώρες.
https://giwps.georgetown.edu/the-index/
ΣΠ said
120
Η Ελλάδα είναι στην 45η θέση.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
112 – 114 – 116 Μα δεν θέλει τίποτα ειδικούς. Απλά να είναι σε μια βάση όλα τα στοιχεία (φύλο, μορφωτικό επίπεδο, επάγγελμα, ηλικία κι ό,τι άλλο μπορεί να χρειάζεται κάποιος) για την τρέχουσα σύνθεση της βουλής και να δίνεται η δυνατότητα να κάνει ο καθένας τα ερωτήματα που θέλει. Δεν είν’ απαραίτητο να εμφανίζονται τα ονόματα όλα με τις σχετικές ιδιότητες. Αλλά είν’ απαραίτητο να ενημερώνεται σε τακτική βάση (κάθε φορά που γίνεται μια αλλαγή). Στην ίδια βάση και τα στοιχεία για το υπουργικό συμβούλιο. Ούτε ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται (σε βεβαιώνω μιας και κρατάω μια βάση με στοιχεία που ενημερώνω όποτε μάθω πως κάτι άλλαξε και δεν μου παίρνει παραπάνω από μια εργατομέρα το τετράμηνο 🙂 ).
Χαρούλα said
Περί αμοιβών
Στα τέλη των 80ς βρέθηκα σε συζήτηση που έμαθα πως υπάρχει επαγγελματικός κλάδος που οι γυναίκες αμοίβονται πολύ περισσότερο(σχεδόν διπλάσιο) από τους άντρες. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη. Υποψιάζομαι ναι.
Δεν το βάζω ως κουίζ γιατι δεν θα μπορώ να απαντώ. Θα ξαναμπώ αργά.
Οι γυναίκες τραγουδίστριες(όχι μόνον οι τραγουδιάρες). Και δεν ξέρω για της κλασικής μουσικής.
Κατερίνα Τσια said
Δεν είναι θέμα ποσοστού αλλά πραγματικής αξίας, πράγμα που ισχύει βέβαια και για τους άνδρες. Έτσι όμως που γίνονται οι επιλογές απο τα κόμματα, όπως διαχρονικά συμβαίνει, επιβάλλεται η καθιέρωση του ποσοστού για την εκπροσώπηση και των γυναικών χωρίς να ξεχνάμε και άλλες ομάδες της κοινωνίας.
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
114-6 Καθόλου δεν με εκπλήσσει
120-1 Στη δεύτερη κατηγορία (με τα χρώματα)
123 Μπα;
Pedis said
# 119 – Αυτό κατάλαβες, Alexis;
—
Λοιπόν, παίδες (θηλυκές κι αρσενικές), στα ρεπορτάζ τόσων και τόσων ειδησεογραφικών ιστότοπων (σχ. #60 και 65), μεταξύ των οποίων τα πιο έγκυρα που διαθέτομεν όπως η Καθημερινή, το Εθνος, η Ναυτεμπορική, το πρέσπροτζεκτ, το νιουζ247 κά, μετά την ορκωμοσία των βουλευτών της 17ης Ιούλη 2019, παρατηρείται μια απόκλιση κατά 4 ή 5 βουλεύτριες από την αρχική σωστή τιμή των 66. Προκύπτουν, επομένως, δύο τινά,
όχι απαραίτητα αλληλοαποκλειόμενα: (α) ο ένας (μεγάλος ή μικρός) ειδησεογραφικός ιστότοπος παίρνει στη ψύχρα από τον άλλον βασικά στοιχεία για το ρεπορτάζ που παρουσιάζει. (β) Το αρμόδιο γραφείο της Βουλής έστειλε διάφορα δελτία τύπου που περιείχαν, όχι μία αλλά, δύο λανθασμένες τιμές σχετικά με τον αριθμό των βουλευτριών. Το τελευταίο, αν ισχύει, είναι πολύ πιθανό να αποτελεί ευθεία συνέπεια, εκτός της μαλακίας του υπαλλήλου και του προϊστάμενού του, της παρωχημένης τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι του Ελλ. Κοινοβ. για τη διαχείριση και την παρουσίαση των δεδομένων.
Και κάτι άλλο: όσοι έχουν κόρες, και τους κόβει λίγο, συνειδητοποιούν τι χτικιό είναι τα διαρκώς «αυτο»αναπαραγόμενα στερεότυπα για τα φύλα.
Αυτά και εις άλλα με υγεία. Εγώ σας έδειξα παραδείγματα του πώς παρουσιάζονται τα ανοικτά δεδομένα προς χρήση κι από τον πολίτη κι από τον ερευνητή (σε φόρματ αυτόματης ανάγνωσης και διαχείρισης). Κανονιστείτε. 😝
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
123 H απάντηση δηλαδή είναι οι τραγουδίστριες ή και τραγουδιάρες;
Μήπως, κατά περίπτωση, επειδή ασκούν δυο επαγγέλματα (τουλάχιστον) μαζί; πχ και κονσοματρίς; Λμτ.
Νομίζω ότι τα καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά επαγγέλματα είναι πολύ ξεχωριστός κλάδος και καθώς δεν υπάρχει καλλιτεχνιόμετρο, στην ελεύθερη αγορά ασφαλώς θα ποικίλλουν οι αμοιβές.
Για το λυρικό θέατρο κάτι συμβάσεις που έβλεπα συμπτωματικά προ ημερών με τη Λυρική Σκηνή, ίδιοι/ανάλογοι ρόλοι, αμείβονται ίδια, άνδρες και γυναίκες. Ασφαλώς οι μετακλήσεις μεγάλων ονομάτων θα πληρώνονται διαφορετικά (έχουν προσωπικά λεγόμενα κασέ, άλλο αυτό).
Στην Κρήτη οι ραβδιστές και ραβδίστριες πληρώνονται το ίδιο, (50 ευρώ φέτος), το μεροκάματο , έμαθα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
126 >>Και κάτι άλλο: όσοι έχουν κόρες, και τους κόβει λίγο, συνειδητοποιούν τι χτικιό είναι τα διαρκώς «αυτο»αναπαραγόμενα στερεότυπα για τα φύλα.
Και οι πιο έξω, να βλέπουν πόσο, συχνότατα φευ, οι ίδιες οι μανάδες και μπαμπάδες είναι πρότυπο αυτής της αναπαραγωγής.
Alexis said
#126: Όχι, κατάλαβα ότι έγινε όλη αυτή η κουβέντα γιατί ήθελες να αποδείξεις ότι κάποιοι «επίσημοι» και «έγκριτοι» φορείς (Βουλή, εφημερίδες, δημοσιογραφικοί ιστότοποι) δεν μπορούν να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα.
Οκ, δεκτό, αλλά δεν με εκπλήσσει κιόλας… 🙂
Pedis said
# 129 – Ειδικά (Και) για τις βάσεις δεδομένων το μήνυμα του ρητού του Λαϊμπινισίου είναι πλέον εντελώς μπανάλ 😀
aerosol said
#115
Μερσί.
«με τέτοια που κάνετε, πώς να μη σας δέρνουν οι άντρες σας;»
Καλό, θα το κάνω μπλουζάκι να με καμαρώνετε το καλοκαίρι!
#117
Πολύ όμορφο.
Χαρούλα said
ΕΦΗ(#127)
Μου το είπε επαγγελματίας τραγουδίστρια(όχι διάσημη), του «έντεχνου🙂», καλοκαίρι 1986 ή 1987 στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα και η ίδια το θεωρούσε παράξενο και άδικο.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
111 – «Το αναφέρεις συχνά αυτό, και δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς το εννοείς:»
Η πατριαρχία φέρνει τον ανταγωνισμό και επιβάλει το χρήμα
«Σε κάθε περίπτωση, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι:
1. μια αχρήματη κοινωνία δεν θα είναι ανταγωνιστική και πατριαρχική;
(ιστορικά μάλλον δεν αποδεικνύεται)» – (Δεν αποδεικνύεται σε μεγάλη κλίμακα, σε μικρή μιά χαρά αποδεικνύεται. Το ότι γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε στην «σπηλιά του Πλάτωνα», δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική).
Καταρχάς, η ίδια η εγχρήματη κοινωνία, που είναι ανταγωνιστική και πατριαρχική.😊
Κατά τ΄άλλα, το χρήμα, ήταν και είναι η λογική εξέλιξη της πατριαρχικής δύναμης.
Έχω πεί πολλές φορές όμως, πως η βασική αιτία της διαστρέβλωσης της φυσικής κοινωνικής λειτουργίας, κάνοντάς την διαστροφική, είναι η σεξουαλική καταπίεση που υφίστανται τα μέλη της ανθρώπινης κοινότητας, και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό πάντα, τα θηλυκά. Δεν ξέρω κατά πόσο το γνωρίζεις, αλλά ο διαστροφικός και ξεκάθαρα πατριαρχικός θεσμός της γυναικείας παρθενίας, ισχύει σε πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, ακόμη και στην «κομμουνιστική» Κίνα.
«2. μια εξισωμένη (ή μητριαρχική;) κοινωνία είναι οπωσδήποτε ελεύθερη από ανταγωνισμό και είναι αχρήματη; (δεν νομίζω ότι εννοείς αυτό)»
Λάθος νομίζεις, ακριβώς αυτό εννοώ!😊
Εξισωμένη όμως (όχι μητριαρχική*) στην βάση της φυσικής σεξουαλικής ισορροπίας. Εκ των πραγμάτων μιά εξισωμένη κοινωνία, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική, οπότε και το χρήμα, δεν έχει κάποιο λόγο να υπάρχει.
«3. η ισότητα των φύλων (ή η μητριαρχία;) είναι απαραίτητη αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια (ας το πούμε γενικά) καλύτερη κοινωνία, με τις άλλες απαραίτητες συνθήκες να είναι η απουσία του ανταγωνισμού (συνεργατικότητα;) και του χρήματος;»
Το ότι δεν έχει επιτευχθεί τόσες ΧΙΛΙΑΔΕΣ χρόνια σε ανταγωνιστικό και χρηματικό περιβάλλον, δεν είναι αρκετό;😊
(Η συνεργατικότητα, είναι το αντίθετο του ανταγωνισμού).
μητριαρχική* Δεν έχουμε κάποιο ικανό δείγμα (ή δεν γνωρίζω εγώ) που να αποδεικνύει πως η μητριαρχία, είναι καλύτερη από την πατριαρχία. Αν είναι στο πλαίσιο της εξουσίας, θα είναι μία η άλλη ή και χειρότερα, απόδειξη η γυναίκες που αποκτούν οικονομική δύναμη και εξουσία. Οι άντρες μπροστά τους, είναι μωρές παρθένες.😂
Είναι άλλο η φυσική ηγεσία, κι άλλο η αρχηγική εξουσία.
Αυτό για σένα.
sarant said
130 Δεν το ήξερα το ρητό!
eva matenoglou (@evamaten) said
126,128
rogerios said
@123, 127, 132: Υπάρχει και άλλος κλάδος όπου οι γυναίκες αμείβονται κατά πολύ περισσότερο από ό,τι οι άντρες, η βιομηχανία παραγωγής πορνογραφικών ταινιών. Φοβούμαι, όμως, ότι η περίπτωση αυτή ενισχύει όλα τα στρεβλά στερεότυπα αντί να τα καταρρίπτει. 😦
eva matenoglou (@evamaten) said
136
Έτσι λένε και οι «ριζοσπάστριες φεμινίστριες»: «η πορνογραφία ερωτοποιεί την κυριαρχία, την ταπείνωση και τον εξαναγκασμό των γυναικών και ενισχύει τις σεξουαλικές και πολιτισμικές συμπεριφορές που οδηγούν σε βιασμό και σεξουαλικήξ παρενόχληση» (από το βιβλίο των Γκασούκα και Κουρουτσίδου «Όψεις φύλου και διακρίσεων» σελ.71)
spyridos said
Μια χαρά και εμπεριστατωμένα τα είπαν οι γυναίκες. Δεν μετράει η ποσότητα αλλά η ποιότητα.
107β
«Έχεις δίκιο. Όμως δεν αναιρείται συνολικά η αξία των κοινωνικών επιστημών. Όντως….»
Δεν έχει δίκιο.
Κι εγώ δεν έχω χρόνο να γράψω και πολλά γιατί με έχει καταπιεί η γαλέρα.
Δεν είναι επιστήμες όπως η φυσική οι κοινωνικές αλλά το προσπαθούν.
Εξάλλου οι μεγάλοι θεμελιωτές των κοινωνικών επιστημών ήταν στην πλειοψηφία τους φυσικοί και βιολόγοι.
Έχουμε πλέον μπόλικους κοινωνικούς νόμους χάρη στην ύπαρξη αυτών των επιστημών που βοηθούν στην κατανόηση του κόσμου μας και δεν μας αναγκάζουν να εφευρίσκουμε τον τροχό ξανά και ξανά.
Ένα μικρούλικο παράδειγμα.
Η κοινωνιολογία των πρωτόγονων κοινωνιών (ανθρωπολογία) έχει αποδείξει περίτρανα ότι η πατριαρχία προϋπήρχε του χρήματος στη συντριπτική πλειοψηφία τους.
Επομένως μπορούμε απλά να χαμογελάμε κάθε φορά που μας λένε ότι το χρήμα έφερε την πατριαρχία.
xar said
@133
Λάμπρο, ευχαριστώ για τη διεξοδική απάντηση.
Μιλάς για ένα είδος κοινωνίας που δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει (δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον άνθρωπο, ως είδος του ζωικού βασιλείου 🙂 ), αλλά αυτή είναι μια κουβέντα που δεν είναι εύκολο να γίνει online.
aerosol said
#138
Έχει δίκιο στο ότι δεν είναι «σκληρές» επιστήμες, δεν έχουν δυνατότητα πειραματισμού ή έρευνας κάτω από σαφείς συνθήκες, δεν μπορούν να αποδείξουν τα συμπεράσματά τους, συνεπώς η προσωπική οπτική, η πολιτική στάση και η ατζέντα του καθενός παίζει σημαντικό ρόλο στις θεωρίες που προτείνουν. Φυσικά και το προσπαθούν, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αρκετό.
Συμφωνώ -και το λέω, αλλά φαίνεται και από την πάγια στάση μου- πως δίνουν εργαλεία για την κατανόηση του κόσμου και έχουν ερμηνεύσει πολλά πράγματα με τρόπους που καθοδηγούν και βελτιώνουν την κοινωνία μας.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
140 και πριν
Ας τις πούμε κλασικές/ανθρωπιστικές σπουδές, δε νομίζω να υπάρχει επ’ αυτού σοβαρή αντίρρηση. Σίγουρα πάντως μια γερή τζούρα απ’ αυτές ίσως να έβγαζε από την προανθρώπινη κατάστασή του εκείνον τον έλληνα επιστήμονα της νάσα νομίζω, που ήταν στην ομάδα ανάπτυξης των στελθ, και όταν τον ρώτησαν σε συνέντευξη αν έχει ηθικούς ενδοιασμούς για τη δουλειά του απάντησε πως αυτός λύνει τεχνικά προβλήματα και δεν τον ενδιαφέρουν τα περαιτέρω. Αυτό δλδ που αποδίδεται και στον Φέρμι τότε με το σχέδιο Μανχάτταν.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
139 – Φυσικά και μπορεί να υπάρξει, αφού ακόμη και στις μέρες μας υπάρχει σε μικρή κλίμακα σε διάφορα μέρη του κόσμου, π,χ Ινουίτ, κάποιες φυλές του Αμαζονίου, της Αφρικής, του Ειρηνικού κλπ, και σε «κυτταρική» κοινωνική κλίμακα προσαρμοσμένη στο σήμερα, στην οικογένειά μου, και λογικά και σε άλλες ανά τον κόσμο.
Το σημαντικό, είναι πως βρίσκεται στο DNA μας αυτή η κοινωνική λειτουργία, που σημαίνει πως αν απορρίψουμε όλους τους δογματισμούς που μας έχουν φέρει σ΄αυτό το διαστροφικό χάλι, θρησκευτικούς και πολιτικούς, κι ακολουθήσουμε την έμφυτη φυσική κοινωνική λειτουργία, θα δημιουργηθεί αυτή η κοινωνία.
Πώς και πότε θα γίνει; Αυτό όντως θέλει συζήτηση με κρασί, τσιπουράκι, και μεζεδάκια, οπότε, όποτε μπορέσεις, πέρνα από την παρέα μας να τα πούμε από κοντά, όλο και κάποια εφικτή λύση θα σκεφτούμε, αλλά στην χειρότερη περίπτωση, θα περάσουμε καλά.😊
Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό στην ζωή από το να περνάς καλά;
Υ.Γ – Αντίθετα από σένα, εγώ έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον Άνθρωπο ως είδος, αλλά καμία στον ανθρωπάκο που, ούτε να τον φτύσω!
ΣΠ said
Αφιερωμένο στην ημέρα της γυναίκας.

Λάμπας said
143. Τον Μπένι Χιλ μου θυμίζει!
sarant said
143 Φοβερή φωτογραφία -παλιότερα στα χωριά η γυναίκα πήγαινε πίσω φορτωμένη κι ο άντρας μπροστά πάνω στο γαϊδούρι
Δύτης των νιπτήρων said
145 Ως γνωστόν η σειρά άλλαξε μετά τον πόλεμο. Ναρκοπέδια.
sarant said
146 Μόνο η σειρά, βέβαια
gpointofview said
# 138
Μια και στα παλιά χρόνια τα παιδιά ήταν περιουσία όταν δεν ξέρανε πως γίνονται ανήκαν στην μητέρα και είχαμε μητριαρχία, όταν καταλάβανε πως γίνονται μετά από ένα σύντομο διάστημα με τις ιερόδουλες και τα παιδιά…του θεού, περάσαμε στον γάμο-ώστε να ξέρουμε (θεωρητικά) ποιός σπέρνει και στην πατριαρχία.