Όλοι φταίμε;
Posted by sarant στο 10 Μαρτίου, 2023
Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας «τη δημόσια συγνώμη μου στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως προσωπικά».
Αυτό δεν το καταλαβαίνω πολύ καλά -ζήτησε συγγνώμη και εξ ονόματος, ας πούμε, του Κωνσταντίνου Καραμανλή; του Ανδρέα Παπανδρέου; του Κώστα Σημίτη; Όσους από τους προκατόχους του ζουν, τους ρώτησε πριν τους συμπεριλάβει στη συγγνώμη; Μπορεί βέβαια να μη μιλιέται με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τουλάχιστον ρώτησε τον Αντώνη Σαμαρά ή τον Κώστα Καραμανλή;
Διότι, αν δεν τους ρώτησε κι αν δεν έχει τη συμφωνία τους, τότε η συγγνώμη εξ ονόματος άλλου θυμίζει εκείνη τη σκηνή από την Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη, όπου ο Δημήτρης Νικολαΐδης, ψευτοδάσκαλος ιταλικών στην ταινία, ορκίζεται «στη ζωή του Μπιθικώτση».
Είπε όμως και κάτι άλλο ο πρωθυπουργός, που θα μας δώσει αφορμή για το σημερινό άρθρο. Μεταφέρω κοπιπάστε:
Το τελευταίο το οποίο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ: όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο «γιοφύρι της Άρτας», μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας.
Όλοι φταίμε λοιπόν για το δυστύχημα. Όχι μόνο οι κυβερνήσεις ή οι διοικήσεις του οργανισμού, αλλά και όλα τα κόμματα, είτε κυβέρνησαν είτε όχι, και όλοι οι εργαζόμενοι στον οργανισμό, και οι επιβάτες πιθανώς, ίσως επειδή δεν ξεκίνησαν απεργία πείνας για να διορθωθούν τα στραβά του ΟΣΕ. Και βέβαια, φταίνε και οι συντεχνίες που «εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση».
Έχει γίνει η αξιολόγηση το καινούργιο κοσκινάκι των κυβερνώντων, και το βάζουν και στα λάχανα, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι ο μοιραίος σταθμάρχης είχε μόλις αξιολογηθεί. Είχε περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις στο τέλος της επιμόρφωσής του και είχε κριθεί ικανός. Υπηρετούσε μόλις ένα μήνα, το πολύ σαράντα μέρες, όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα, άρα καμιά άλλη αξιολόγηση δεν θα μπορούσε να εντοπίσει την ανεπάρκειά του. Θέλω να πω, δεν είναι πανάκεια η αξιολόγηση και υποκριτικά τη χρησιμοποιούν οι περισσότεροι που την παρουσιάζουν έτσι.
Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε. Οπότε, επανέρχομαι στο ρητό «Όλοι φταίμε» και αρχίζω να λεξιλογώ για το ρήμα «φταίω».
Φταίμε (όλοι, βεβαίως) σήμερα, αλλά το αρχαίο ρήμα ήταν «πταίω», που άλλωστε έχει διατηρηθεί στο πταίσμα και στο πταισματοδικείο.
Το πταίω είναι της κλασικής αρχαιότητας, αφού το βρίσκουμε π.χ. στον Αισχύλο και δώθε. Ανάγεται σε ινδοευρ. ρίζα *pya- «χτυπώ, σκοντάφτω».
Ωστόσο, δεν είχε ακριβώς την ίδια σημασία από την αρχή, κι αυτό περιέργως δεν το επισημαίνει το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη.
Η αρχική του σημασία ήταν, ακριβώς, «σκοντάφτω, πέφτω» και ήταν και μεταβατικό (κάνω κάποιον να σκοντάψει, να πέσει). Στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου (926-7) διαβάζουμε:
πταίσας δὲ τῷδε πρὸς κακῷ μαθήσεται
ὅσον τό τ᾽ ἄρχειν καὶ τὸ δουλεύειν δίχα
που ο Γρυπάρης το μεταφράζει:
Μα όταν πέσει σ’ αυτή τη συμφορά, θα μάθει
πως άλλο να ‘ν’ κανείς αφέντης κι άλλο δούλος.
Δηλάδή το «πταίσας προς κακώ» μεταφράζεται «όταν πέσει σε αυτη τη συμφορά». Δεν υπάρχει ακόμα η έννοια του φταιξίματος, της ευθύνης, αλλά δεν είναι και μακριά το στραβοπάτημα, που σε κάνει να σκοντάψεις, από το πταίσμα. Σημειώνω και την αρχαία παροιμία, που την παραδίδει ο Πολύβιος, μη δις προς τον αυτόν λίθον πταίειν, μη σκοντάψεις δυο φορές στην ίδια πέτρα -μην κάνεις δυο φορές το ίδιο λάθος.
Στα μεσαιωνικά χρόνια εμφανίζεται ο τύπος «φταίω» και «φταίγω» και οι άλλοι τύποι με φτ-, πρώτα στο Χρονικό του Μορέως και μετά στους Κρητικούς. Βρίσκουμε πολυτυπία, π.χ. έχει φταίσει και έχει φταίξει, φταίσμα, φταίσιμο και φταίξιμο, φταίστης, ώσπου να κατασταλάξει στους σημερινούς τύπους.
Ας πούμε, σε ένα ανώνυμο κρητικό: «τση σάρκας είν’ το φταίσιμο κι όχι του λογισμού μου». Ή, στην Ερωφίλη του Χορτάτζη, «τση τύχης δος το φταίσιμο κι όχι του θελημάτου».
Βέβαια, με την καθαρεύουσα επανέρχονται οι αρχαίοι τύποι, πταίω, πταίσμα κτλ. που όπως είπα διατηρούνται και σήμερα, κι έτσι ο φταίχτης πάει στο πταισματοδικείο.
Το ερώτημα «Τις πταίει;» έγινε διάσημο τον 19ο αιώνα όταν το χρησιμοποίησε ο Χαρίλαος Τρικούπης, το 1874, ως τίτλο του πρώτου από τα ρηξικέλευθα άρθρα που δημοσίευσε στην εφημ. Καιροί κρίνοντας τα κακώς κείμενα και ιδίως την πρακτική του βασιλιά να διορίζει κυβερνήσεις που δεν είχαν τη δεδηλωμένη. Η τόλμη τού κόστισε ολιγοήμερη φυλάκιση αλλά λίγο αργότερα όχι μόνο αφέθηκε ελεύθερος αλλά και ο βασιλιάς Γεώργιος του ανέθεσε εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Όπως έγραψε ο Σουρής:
Και ήτο για το Σύνταγμα παντού συνομιλία,
και ο Τρικούπης έγραψε πως πταίει η βασιλεία,
Και είδε ο Γεώργιος πως του ‘γιναν κουνούπι
και δυό βεντούζες έβαλε στο Σύνταγμα κοφτές,
κι εκάθησε στο θρόνο του και είπε στον Τρικούπη
«έλα λοιπόν να κυβερνάς εσύ οπού δεν φταίς!»
Η αναφορά στον Τρικούπη είναι επίκαιρη, διότι με τη φόρα που έχει πάρει ο εισαγγελέας Ντογιάκος («αμάρτησα για τον γιο μου») να ψάχνει στο παρελθόν για να μην ερευνήσει το παρόν του δυστυχήματος, διόλου δεν αποκλείεται να αναζητήσει και τον Τρικούπη ως βασικό ύποπτο για το δυστύχημα των Τεμπών.
Για το οποίο, είπαμε, όλοι φταίμε, μια ρήση που αναβιώνει το αλήστου μνήμης «Όλοι μαζί τα φάγαμε» του Θόδωρου Πάγκαλου από το μακρινό 2010 (δεν θα το πιστέψετε, αλλά είχαμε γράψει άρθρο!)
Αλλά με μια τροποποίηση μπορώ να συμφωνήσω με το πρωθυπουργικό «όλοι φταίμε».
Στην Κύπρο, όπως έχουμε αναφέρει παρεμπιπτόντως παλιότερα, το ρήμα «φταίω» είναι και μεταβατικό. Εγώ φταίω κάποιον σημαίνει «εγώ ρίχνω το φταίξιμο σε κάποιον», «εγώ κατηγορώ κάποιον» -μάλλον υπό την επίδρ. του αγγλικού to blame. (Παλιότερα, σε κάτι μεζεδάκια, είχαμε δει τη φράση «Δεν μπορείς να φταις το σχολείο πως δεν αναπτύσσει αξίες στο παιδί σου τις οποίες εσύ ποτέ δεν εμφύσησες»)
Οπότε, με την κυπριακή έννοια, «όλοι φταίμε την κυβέρνηση για το δυστύχημα».
Πάνος με πεζά said
Φυσικά… https://www.youtube.com/watch?v=LUE4J-qG5ac Καλημέρα !
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Καλημέρα. Η αναδρομικότητα της συγγνώμης και η συμπερίληψη στις ευθύνες πιάνει μόνο τα τραίνα ή και το Μάτι που το έφτιαξαν η ερε, η χούντα, η νουδού και το διατήρησε το πασόκ?
(Ζητώ συγγνώμη εξ ονόματος όλων των σχολιαστών για τις μαλακίες που ρωτάω πρωί-πρωί)
Πέπε said
2
> Ζητώ συγγνώμη εξ ονόματος όλων των σχολιαστών
Και εξ ονόματος δικού μου ας πούμε; Μ’ αρώτηξες εμένα;
_______________________
Δεν μπορώ να πω ότι η περίεργη κυπριακή χρήση του «φταίω» μου μοιάζει για αγγλισμός. Blame δε σημαίνει και φταίω και κατηγορώ, σημαίνει απλώς κατηγορώ. Αν πήραν ένα ρήμα που σημαίνει φταίω και το έκαναν να σημαίνει κατηγορώ, γιατί να ήταν το αγγλικό (που άλλωστε δε νομίζω καν να υπάρχει: το «φταίω» λέγεται μόνο περιφραστικά, it’s my fault, ή I’m to blame κλπ.) κι όχι το ελληνικό;
Πάνος με πεζά said
Στην ατάκα του Χάρρυ Κλυνν «Αυτή η χώρα, μάγκα μου, δε σώζεται με τίποτα…» νομίζω ότι εγκλείεται η λεγόμενη «συνολική ευθύνη»… Κι ακόμα περισσότερο, κοντά εκατόν πενήντα χρόνια πριν, στα λόγια του Σουρή… https://www.zougla.gr/assets/images/3358494.jpg
Κιγκέρι said
Πέπε said
Όσο για το ζήτημα της αξιολόγησης:
Δεν ξέρω με ποιον τρόπο και με ποιαν έννοια αξιολογήθηκε ο υπάλληλος που έγινε σταθμάρχης. Γενικά πάντως όταν η κυβέρνηση, ιδίως η παρούσα, μιλάει για αξιολόγηση, πρέπει όλοι να καταλάβουν και να ενημερωθούν ότι δεν εννοεί αυτό που σημαίνει η λέξη σε κοινά ελληνικά, να ελέγξουμε πόσο καλός είσαι στη δουλειά σου. Το ‘χω ξαναπεί και θα το ξαναχιλιοματαπώ: δεν είναι κοινά ελληνικά, είναι νιούσπικ, είναι κάτι τελείως άσχετο από αξιολόγηση που το έχουν ονομάσει «αξιολόγηση».
Όποιος δεν διαθέτει ειδική ενημέρωση ακούει «δε θέλουν να αξιολογηθούν» και καταλαβαίνει λάθος πράγματα.
gpointofview said
Μπορεί όλοι νσ φταίνε αλλά η κυβέρνηση δεν φταίει γιατί όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης (τι πράγμα αναπτύσσει αφήνεται στην φαντασία του αναγνώστη- ο λαός λέει όσο το χαϊδεύεις, τόσο μεγαλώνει) «αν λέγαμε πως τα τρένα δεν είναι ασφαλή, κανένας δεν θα ταξίδευε με τρένο» και θα χάνονταν έσοδα …
gpointofview said
Λεώνικε, μήπως ξέρεις τίποτε περισσότερο από αυτά που διαβάζουμε για το μακελειό στο Αμβούργο ;
Κιγκέρι said
—Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
—Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
—Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
—Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
Ποιός φταίει; ποιός φταίει; Κανένα στόμα
δεν το ’βρε και δεν το ’πε ακόμα.
LandS said
Η Κυπριακή χρήση και η πιθανή εξήγησή της δημιουργεί συνειρμούς.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
3# Δε χρειάζεται να σε ρωτήσω. Κάθε φορά που πετάω μια μαλακία φταις κι εσύ. Εννοείται και όλοι οι άλλοι μαζί σου, αλλά εδώ επικεντρωνόμαστε στις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ συντριπτικές ευθύνες. Μετάνοια και προσευχή, τίποτα άλλο αμαρτωλέ.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
9 Απαραίτητη προσθήκη
8 Ωχ, ναι, είχαμε κι άλλο φονικό.
6 Σωστά
3 Μπορεί και να έχεις δίκιοι
2 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Για το πταίσμα, ας σημειώσουμε και ότι ελέω δικαστικής χρήσης πήρε την έννοια του «ασήμαντου λάθους».
atheofobos said
Και βέβαια, φταίνε και οι συντεχνίες που «εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση».
Σχετικά με το αν φταίνε οι συντεχνίες αντιγράφω από εδώ:
https://www.in.gr/2023/03/06/apopsi/ligoi-ziliaskopouloi-polloi-kratikodiaitoi/
Στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (το μεταφορικό έργο, τα βαγόνια) που αργότερα το 2017 πωλήθηκε – όπως και όσο πωλήθηκε – στους Ιταλούς των κρατικών σιδηροδρόμων της γείτονος, το αποτέλεσμα εκείνης της αναδιάρθρωσης λειτούργησε καλά σε οικονομικό επίπεδο. Η διοίκηση Αθ. Ζηλιασκόπουλου, ο μόνος ίσως άνθρωπος που πάλεψε με το «τέρας του κρατισμού-συνδικαλισμού», εμφάνισε κέρδη για πρώτη φορά το 2013.
Το ενδιαφέρον είχε όμως τι βρήκε ο τότε άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ, διευθύνων σύμβουλος. Οπως αποκάλυπτε η εφημερίδα «Το Βήμα» (16/1/2011), διαπίστωσε ότι από το 1995 είχε δημιουργηθεί μια εταιρεία από συνδικαλιστές επ’ ονόματι «Πρόοδος». Το σύστημα ήταν απλό: όταν ένας πελάτης ενδιαφερόταν για μεγάλες μεταφορές, οι αρμόδιοι του ΟΣΕ του έλεγαν ότι ο Οργανισμός δεν έχει την κατάλληλη υποδομή και τον έσπρωχναν προς τους ιδιώτες. Αυτοί έπαιρναν τη δουλειά και στη συνέχεια ο ΟΣΕ έβρισκε την υποδομή και διακινούσε τα εμπορεύματα με έκπτωση που έφτανε ως το 87%. Η «Πρόοδος» είχε κέρδη 70 εκατ. ετησίως και ο ΟΣΕ συσσώρευε ζημιές.
Σε μια άλλη περίπτωση διαπίστωσε υπερβολικό κόστος καυσίμων στη γραμμή προς Προμαχώνα. Τις περισσότερες μέρες η κατανάλωση έφτανε τα 5 λίτρα πετρελαίου το χιλιόμετρο, κάποιες άλλες ήταν 30 λίτρα το χιλιόμετρο. Διαπιστώθηκε, παρουσία αστυνομίας, ότι ο μηχανοδηγός σταματούσε στη μέση του δρομολογίου και «ξεφόρτωνε» σε ιδιώτες.
Η πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο υπόθεση ήταν αυτή των «μαύρων βαγονιών». Τα βαγόνια οδηγούνταν σε μια αποθήκη έξω από τη Θεσσαλονίκη και χρησίμευαν ως αποθήκες, τις οποίες ένα άλλο κύκλωμα που είχε δημιουργηθεί, τις μίσθωνε για τη φύλαξη εμπορευμάτων αντί 50 ευρώ την ημέρα ανά βαγόνι. Συνολικά στην αποθήκη βρέθηκαν 700 βαγόνια. Τα κέρδη τεράστια.
Η τέταρτη μεγάλη υπόθεση που κατήγγειλε δημόσια ο Ζηλιασκόπουλος ήταν η σύμβαση του 2008 με μια ιδιωτική εταιρεία, με στόχο την υποστήριξη των κλινάμαξων με προσωπικό. Ο υπεργολάβος προσέλαβε 60 άτομα, αλλά δεν τα πλήρωνε ο ίδιος, αλλά ο ΟΣΕ με υπέρογκους μισθούς (ξεκινούσαν από 4.000 ευρώ). Οταν η σύμβαση καταγγέλθηκε οι υπάλληλοι απαίτησαν πλήρη αποζημίωση.
Ο Ζηλιασκόπουλος φαίνεται ότι συμμάζεψε τουλάχιστον τη σπατάλη και τη διαφθορά εκείνη την περίοδο σε ένα κομμάτι του ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το φθινόπωρο του 2015 απομακρύνθηκε από τη θέση του καθώς ο υπουργός Σπίρτζης επανέφερε τους συνδικαλιστές… στη διοίκηση του οργανισμού.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
sarant said
13 Ναι μπράβο.
Costas Papathanasiou said
Οπωσδήποτε φταίμε όλοι, αλλά πιο πολύ οι ανήμποροι να ανταποδώσουν τα χτυπήματα:
«Πώς έγινε ένας κακός άνθρωπος»
(Ελένη Βακαλό/ “Του κόσμου” Κέδρος,1978)
Θα σας πω πώς έγινε/ Έτσι είναι η σειρά//
Ένας μικρός καλός άνθρωπος αντάμωσε στο/ δρόμο του έναν χτυπημένο/
Τόσο δα μακριά από κείνον ήτανε πεσμένος και λυπήθηκε/
Τόσο πολύ λυπήθηκε/ που ύστερα φοβήθηκε//
Πριν κοντά του vα πλησιάσει για να σκύψει να/ τον πιάσει, σκέφτηκε καλύτερα/
Τι τα θες τι τα γυρεύεις/ Κάποιος άλλος θα βρεθεί από τόσους εδώ γύρω,/
να ψυχοπονέσει τον καημένο/Και καλύτερα να πούμε/Ούτε πως τον έχω δει//
Και επειδή φοβήθηκε/ Έτσι συλλογίστηκε//
Τάχα δεν θα είναι φταίχτης, ποιον χτυπούν χωρίς να φταίξει;/
Και καλά του κάνουνε αφού ήθελε vα παίξει με τους άρχοντες/
Άρχισε λοιπόν και κείνος/ Από πάνω να χτυπά//
Αρχή του παραμυθιού καλημέρα σας
Alexis said
Δεν έχω διαβάσει ολόκληρο το άρθρο αλλά θα πω κάτι για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, μετά λόγου γνώσεως που λένε:
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανέκδοτο και για το μεγαλύτερο καραγκιοζιλίκι του πολύπαθου Δημόσιου Τομέα.
Πλήρως διάτρητη νομοθεσία και πλήρως αναξιόπιστος και ρουσφετολογικός ο τρόπος που εφαρμόζεται.
Η σημερινή αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι μη-αξιολόγηση.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, έχουν δει σημεία και τέρατα τα μάτια μου.
Pedis said
Ντάξει με τον καραγκιόζη, ψάχνεται να δει πώς θα μετριάσει τις απώλειες στα πολιτικά γίδια στα οποία απευθύνεται (τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ενήλικους ήτοι ένα 40% των ψηφισάντων) και γι αυτό κάθε τρεις μέρες αλλάζει τακτική και κάνει ό,τι μαλακία τού πουν οι σύμβουλοί του, αλλά, τώρα, Νικοκύρη, το 90% που έχει ψηφίσει συνειδητά και με τα δύο χέρια (κομμένα ή όχι) τα μνημόνια ένα φταιξιματάκι δεν το έχει;
το ελληνικό κράτος αποφάσισε ότι ουσιαστικά δεν χρειάζεται κανενός είδος in situ εποπτείας για τα πλείστα ζητήματα ασφαλείας που ανακύπτουν σε όλα τα αεροδρόμια.
Ο πρώην υπουργός κύριος Καραμανλής κατάργησε όλες τις αεροπορικές Αρχές σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, τα όργανα του κράτους δηλαδή που θα ήλεγχαν την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας στα αεροδρόμια και της εθνικής και ευρωπαϊκής αεροπορικής νομοθεσίας.
Η απουσία κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού στα αεροδρόμια είναι αντίθετη με την ασφάλεια του πολίτη, των αερομεταφορών και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος και ασφαλώς είναι σίγουρο ότι δεν εξυπηρετεί τους επιβάτες και τους εργαζόμενους, ούτε και το καλό της χώρας μας.
Αυτό έγινε, όμως, παρά την εντονότατη αντίδραση σύσσωμης όλης της αντιπολίτευσης και του συλλόγου μας και μάλιστα με τόσο απόλυτο και ατεκμηρίωτο τρόπο που δημιουργεί απορία τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούνται
sarant said
18 Κάποτε πρέπει να γράψουμε και για τη λεγόμενη αξιολόγηση
19 Το είδα αυτό με τα αεροπλάνα και ανατρίχιασα
Jimakos said
Κι ένα λαθάκι: Δημήτρης Νικολαΐδης είναι ο δήθεν δάσκαλος των ιταλικών, όχι Βασίλης 🙂
Λο σάι κε ι παπάβερι σόνο άλτι, άλτι, άλτι….
sarant said
21 Ωχ ναι! Διορθώνω
Όλοι φταίμε; « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας “τη δημόσια συγνώμη μου στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως προσωπικά”. Αυτό δεν το καταλαβαίνω πολύ καλά -ζήτησε συγγνώμη και εξ ονόματος, ας πούμε, του Κωνσταντίνου Καραμανλή; του Ανδρέα Παπανδρέου; του… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/03/10/guilt/ […]
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
και ο σπουδαίος Αλέξης Πάρνης μας άφησε. Τιμή και μνήμη.
LandS said
14
Δυστυχώς δεν έχω την ευχέρεια, αυτή τη στιγμή, να βρω τη σύνθεση του ΔΣ του ΟΣΕ του Φθινόπωρου του 2015. Υποθέτω όμως ότι αρκετοί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ του 2017 που έχω πρόχειρο θα ήταν από τότε. Στο υπουργείο που εποπτεύει ο ΟΣΕ.
Πρόεδρος ΔΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Διευθύνων Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ
Εκτελεστικό Μέλος: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
Μη εκτελεστικά Μέλη: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΥΛΑΚΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ, ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Γενικός Διευθυντής Δικτύου: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
Μπορείτε να ονομάσετε τους συνδικαλιστές από τους ανωτέρω; Εμπλέκονται κάποιοι από αυτούς σε πράξεις που καταγράφετε στο σχόλιό σας ή παρόμοιες;
LandS said
25 Στο υπουργείο που εποπτεύει ο ΟΣΕ ήταν υπουργός ο Σπίρτζης από τον Σεπτέμβριο 2015 έως τον Ιούλιο του 2019.
spyridos said
sarant said
24 Ναι… Θα βάλω άρθρο τη Δευτέρα
nikiplos said
Εμαρμαγκώθην, δεν ξέρω γιατί…
Κώστας said
Το Καρναβάλι που προηγήθηκε μπορεί να φταίει. (Παραπάνω διευκρινίσεις σιχαίνομαι να δώσω.)
Alexis said
#19: Τεράστιο θέμα αυτό με τα αεροδρόμια που δεν το γνωρίζει ο πολύς κόσμος.
Η κυβέρνηση (το υπουργείο Μεταφορών εν προκειμένω) έφτιαξε μια κρατική Αρχή, την Α.Π.Α., για τον έλεγχο υποτίθεται και την εποπτεία των αεροδρομίων, η οποία εδρεύει στην… Αθήνα. Κάλεσε δε όσους αερολιμενικούς από τα περιφερειακά αεροδρόμια επιθυμούσαν να μεταταχτούν στη νέα Υπηρεσία. Φυσικά πολύ λίγοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον (δεν ξενιτεύεται εύκολα κανείς για πλάκα).
Αποτέλεσμα: ο έλεγχος όλων των αεροδρομίων της χώρας γίνεται πλέον από την Αθήνα. Δεν υπάρχει κανένας επί τόπου έλεγχος από κρατικούς υπαλλήλους. Οι αερολιμενικοί που υπηρετούσαν στα περιφερειακά αεροδρόμια παρέμειναν στις θέσεις τους αλλά απογυμνωμένοι από όλες τις αρμοδιότητές τους, αφού δεν ανήκουν στη νέα Αρχή.
Φυσικά όλα αυτά δεν τα κάνουν ούτε τυχαία ούτε από μόνοι τους. Γίνονται σε συνεννόηση και με αγαστή σύμπνοια με τις αεροπορικές εταιρείες και με τη FRAPORT, οι οποίες πίεζαν ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να «ξεφορτωθούν» τον «ενοχλητικό» κρατικό έλεγχο στα αεροδρόμια.
Ο Σύλλογος των Αερολιμενικών έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα.
Κάτι μου λέει πως μόλις καταλαγιάσει λίγο ο κουρνιαχτός θα εισπράξουν ό,τι και οι σιδηροδρομικοί. 😡
Georgios Bartzoudis said
Ιδιαιτέρως πολιτική (ή κομματική) η σημερινή ανάρτηση του Νοικοκύρη. Όλα είναι χρήσιμα, αλλά θα αρχίσω από δύο «απολιτικά» σχόλια, και μετά θα απλώσω ένα σεντονάκι για τα «πολιτικά».
(α) «αρχαία παροιμία, που την παραδίδει ο Πολύβιος, μη δις προς τον αυτόν λίθον πταίειν, μη σκοντάψεις δυο φορές στην ίδια πέτρα -μην κάνεις δυο φορές το ίδιο λάθος».
# Νομίζω ότι ποιο γνωστό είναι «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»
(β) «δυό βεντούζες έβαλε στο Σύνταγμα κοφτές».
# Ο Σουρής παραθέτει τη φράση με μεταφορική σημασία. Ίσως όμως κάποιοι θαμώνες του ιστολογίου να έχουν «θεραπευτεί» από οξύτατο κρυολόγημα, ξηρά ή υγρά πλευρίτιδα κλπ, με τις …φοβερές κοφτές βεντούζες: Βάπ η βεντούζα, ανασηκώνεται αμέσως, και εν τω άμα σχίσιμο του φουσκωμένου δερματικού ιστού με ξυράφι!!
(γ) Όχι, δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα τίς πταίει ή τίνες πταίουσι. Θα μείνω στο ερώτημα «τί φταίει»:
– Πιστεύω ότι οι διόλου ευάριθμοι πρώην εργολάβοι (κατά δήλωσή τους) της κυβέρνησης Τσίπρα (του ιδίου συμπεριλαμβανομένου), γνωρίζουν (κατά τεκμήριο) «τί φταίει»:
– Όταν δημοπρατείται ένα δημόσιο έργο, μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, όπως δημόσιοι υπάλληλοι που «φιλοδοξούν» να επιβλέψουν, ή να «διευθύνουν» ή να «εποπτεύσουν» την κατασκευή, αλλά και «επίδοξοι» ανάδοχοι (εργολάβοι), βλέπουν έναν αριθμό και τίποτα άλλο. Πόσος είναι ο προϋπολογισμός του έργου, «τί έχει και για μας». Φυσικά δεν αναφέρομαι στο λεγόμενο νόμιμο «εργολαβικό όφελος» ούτε στα «εκτός έδρας» των δημοσίων υπαλλήλων.
– Αν ευοδωθούν οι προσπάθειες, ήτοι αν επιτευχθεί η ανάληψη του έργου από τον εργολάβο και ο ορισμός (συνήθως αυτεπάγγελτος) της Επιβλέπουσας Υπηρεσίας, αρχίζει αμέσως ένας άλλος αγώνας: Πώς θα μπορέσουμε να βγάλουμε την εγκεκριμένη μελέτη του έργου σκάρτη, σώνει και καλά (π.χ, να ισχυριστούμε ότι οι εδαφικές συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες που προβλέπει η μελέτη, ή ότι κάποια μηχανήματα είναι ασύμβατα με ήδη υπάρχοντα κλπ, κλπ.). Τότε αναλαμβάνει ο εργολάβος τη σύνταξη νέας μελέτης. Και, νέα μελέτη σημαίνει νέες εργασίες που δεν υπόκεινται στην έκπτωση που έδωσε ο εργολάβος προκειμένου να αναδειχθεί μειοδότης. Οι νέες εργασίες γίνονται με νέες τιμές που καθορίζονται με ειδική συμφωνία ανάμεσα στον εργολάβο και τους δημόσιους υπαλλήλους της Επιβλέπουσας Υπηρεσίας («βρόμ’κα ψάρια, καλά παζάρια» λένε στο χωριό μου!).
– Υπάρχουν και άλλοι τρόποι …καταβρόχθισης του δημοσίου χρήματος, (σκόπιμες καθυστερήσεις, αναθεωρήσεις τιμών κλπ) αλλά ας περιοριστούμε μόνο στα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός φαγώνεται 100% ενώ το φυσικό αντικείμενο έχει εκτελεστεί μόνο σε μικρό ποσοστό (π.χ. 20%). Τότε ζητάμε αύξηση του προϋπολογισμού, απευθυνόμενοι στον «Κύριο του Έργου» (π.χ υπουργός). Αυτός κατά κανόνα «απλώς υπογράφει», αφού στην πράξη είναι αδύνατο να ελέγξει, ακόμα και όταν ο ίδιος είναι «Τεχνικός». Συνήθως κάνει ό,τι του πουν οι «έμπιστοι» συνεργάτες του (δημόσιοι ή μετακλητοί υπάλληλοι), οίτινες ενίοτε και κομματόσκυλα αποκαλούνται. Αλλά και αυτούς, οι εργολάβοι τους παίζουν στα δάχτυλα.
– Η ίδια λοβιτούρα επαναλαμβάνεται 2 και 3 και περισσότερες φορές και πάει λέγοντας. Μπορεί ένα έργο να ξεκινήσει με κάπου 400 εκατομμύρια, να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια και να …αρκουδίζει δυσκόλως. Οι παραπάνω αριθμοί είναι σε δραχμές αλλά, όπως φαίνεται, η «αναλογία» είναι ίδια και με τα ευρώ. Και αν βλέπετε κάποια ομοιότητα με τα συμβάντα στο αμαρτωλό «έργο», που λέγεται ότι ίσως έχει μερίδιο ευθύνης για την εκατόμβη των Τεμπών, είναι απλή σύμπτωση!
– Τίς πταίει λοιπόν; Τί έχουν τα έρμα και ψοφάν; (όπως λένε στο χωριό μου;).
– Υπάρχει άραγε κάποιος που θέλει και μπορεί να βάλει βαθιά το μαχαίρι στη διαδικασία κατασκευής των δημοσίων έργων; Αν υπάρχει, θα τον ψηφίσω με δυο χέρια!
dimosioshoros said
Είναι περίεργο που η Ήπειρος δεν έχει καθόλου τρένο, ούτε και κανένας το αναδείχνει σαν έλλειψη. Φταίμε όλοι που δεν υπάρχει δημόσιο μέσο συγκοινωνίας που να ενώνει Πρέβεζα – Άρτα. Επί Οθ. Αυτοκρατορίας (εν τω μεταξύ η Άρτα είχε περάσει στο ελληνικό έδαφος) ήταν καλύτερα, δια θαλάσσης βέβαια.
Πάνος με πεζά said
Σε άλλα θέματα έπρεπε να συμπληρωθούν σήεμρα τα 98 χρόνια του Ολυμπιακού, για να πάθω από σπόντα ότι το ρήμα είναι «εκατοστίζω» και η σωστή ορθογραφία «να τα εκατοστίσεις !»
atheofobos said
Κατ΄αρχάς δεν είναι σχόλιο μου, αλλά αναδημοσίευση από άρθρο που παραπέμπω.
Βεβαίως δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη του ΔΣ αλλά σήμερα με ένα απλό ψάξιμο στο ιντερνέτ βάζοντας το όνομα αυτού του ψάχνεις και δίπλα ΟΣΕ, τα βρίσκεις όλα!
Έτσι λοιπόν βρήκα:
Πρόεδρος ΔΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Πέθανε το 2021. Ο εκλιπών ήταν συνταξιούχος του ΟΣΕ και στη διάρκεια της επαγγελματικής του θητείας είχε εργαστεί ως μηχανοδηγός και στη γραμμή του Οδοντωτού Διακοπτού – Καλαβρύτων.
Διευθύνων Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ. συγκοινωνιολόγος
Με «χειροβομβίδες κρότου-λάμψης» αποχώρησε από τη θέση του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Πετράκης, που μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Αποστολόπουλο καθαιρέθηκαν με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Χρήστου Σπίρτζη.«Φεύγουμε με τη συνείδηση ήσυχη και το κεφάλι ψηλά», αναφέρουν σε κοινή γραπτή δήλωσή τους και προσθέτουν: «Αρνηθήκαμε κάθε συναλλαγή που έθιγε το δημόσιο συμφέρον»
https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/137333_ose-ihiri-exodos-gia-petraki-apostolopoylo
Πέθανε το 2019 και ο κ.Σπίρτζης, τον αποχαιρέτησε γράφοντας :Συνάδελφε και σύντροφε Κώστα Πετράκη, καλό ταξίδι.
Εκτελεστικό Μέλος: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ Είναι Λαρισαίος, της γνωστής οικογένειας των αυτοκινητιστών και της ομώνυμης μεταφορικής εταιρίας.
Μη εκτελεστικά Μέλη
ΚΥΛΑΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Κυριακούλη, Δικηγόρος, πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά,
ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ νομικός
ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ αγνώστου επαγγέλματος.
ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Σταύρου, τεχν. υπάλληλος ΟΣΕ – εκπρόσωπος εργαζομένων.
Γενικός Διευθυντής Δικτύου:ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ Πολ. Μηχανικός. Πρόεδρος Συμβουλίου Εργαζομένων ΕΡΓΟΣΕ(2004) και αντιπρόεδρος (2002-3)
spyridos said
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ εγκάθετος κρατικοδίαιτος του ΝΔ-ΠΑΣΟΚΟσυμπλέγματος που τόσο αγαπούν οι αθεόφοβοι χωρίς τσίπα.
Κουνιάδος του Κουράκου, βολευτή-μπράβου ΟΝΝΕΔ ΔΑΠ ΝΔ κτλ.
Η μούρη τους έχει παραμορφωθεί από την αιμομιξία.
Σιχαμερές βδέλλες.
nikiplos said
Για την αξιολόγηση ΔΥ το έχουμε ξαναπεί και έχουμε ξαναγράψει πλειστάκις. Ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το φιάσκο του 2013, όπου τότε πράγματι θα μπορούσε να περάσει μια κάπως στοιχειώδη διαδικασία αξιολόγησης αντί αυτής της σούπας που είχε προτείνει. Βέβαια η αιτία είναι προφανής: Όταν κάποιος έχει κάτι άλλο στο μυαλό του και καθόλου μια ήκιστη έστω αξιολόγηση, βέβαια αυτή η σούπα που είχε προτείνει είχε λογική.
Ακόμη και ο πιο αφελής καταλαβαίνει πως τα μεγάλα κόμματα εξουσίας είναι τα τελευταία που θα ήθελαν μια αξιολόγηση στον ΔΤ. Γιατί ο πρώτος που θα βαλλόταν θα ήταν ο στρατός των κομματόσκυλων που διορίζουν (με συμβάσεις ή μετακλητούς) σε καίρια πόστα, εν είδη δντών ΔΕΚΟ, ειδικών (my ass) συμβούλων, κλπ. Δεν είναι μόνο οι μετακλητοί που αποσπώνται σε γραφεία Υπουργείων, στην Κυβέρνηση, σε βουλευτές κλπ. Είναι κυρίως εκείνοι στα χέρια των οποίων αφήνεται η Διοίκηση των Δημοσίων Οργανισμών. Οι περισσότεροι εξ αυτών, στην πιο επιεική στοιχειώδη αξιολόγηση θα έβγαιναν άχρηστοι για τις προτεινόμενες θέσεις.
Η αιτία είναι απλή: Ένας Δντής ή Σύμβουλος που προέρχεται από τον ΟΣΕ, δεν θα συνυπέγραφε/συναινούσε στην απαλλοτρίωση καίριων υποδομών (ασφάλεια, εφεδρείες κλπ). Αντίθετα ένας ποντικός των Υπουργείων θα συνυπέγραφε οτιδήποτε, γιατί ακριβώς έχει στοιχειώδη επίγνωση το ότι είναι εκεί που είναι όχι εξαιτίας κάποιας αξίας αλλά κυρίως εξαιτίας πολιτικής επιλογής.
Η στοιχειώδης ερώτηση που έκανα κάποτε ήταν περίπου αυτή: Μα η ΝΔ (ή το ΠΑΣΟΚ) έχουν στις τάξεις τους λαμπρούς επιστήμονες με διεθνές κύρος. Γιατί δεν επιστρατεύουν αυτούς? Και η απάντηση (περίπου προφανείς): Αυτοί θα έφερναν μεγαλύτερες αντιρρήσεις από τους συνδικαλιστές και θα είχαν περισσότερο τσαμπουκά ενάντια στα κελεύσματα του εκάστοτε Υπουργού.
Costas Papathanasiou said
Υπάρχει και ο άφταιχτος «Κύριος» στην βαρναλική παρωδία για «Το “ΑΝ” του Κίπλιννγκ» (https://www.greek-language.gr/Resources/literature/tools/concordance/browse.html?text_id=514&hi=136733&cnd_id=4)
“Αν ημπορείς την παλαβή να κάνεις, όταν οι άλλοι/
σου κάνουνε το γνωστικό κι όλοι σε λένε φταίχτη·(…)
αν σχωρνάς όλα τα δικά σου, τίποτα των άλλων·/
κι αν το κακό, που πας να κάνεις, δεν το αναβάλλεις/
κι αν σ’ όσα ψέματα σου λεν με πιότερ’ απανταίνεις·(…)//
Αν περπατάς με την κοιλιά κι ονείρατα δεν κάνεις
κι αν να στοχάζεσαι μπορείς μονάχα το ιντερέσο·(…)
αν, ό,τι γράφεις κι ό,τι λες, το ξαναλέν κι οι άλλοι
γι’ αληθινό — να παγιδεύουν τον κουτό κοσμάκη·(…)//
Αν στην πλεμπάγια να μιλάει αρνιέται η αρετή σου
κι όταν ζυγώνεις δυνατούς, στα δυο λυγάς στη μέση·(…)
(…)δικιά σου θα ’ναι τούτ’ η Γης μ’ όλα τα κάλλη που ’χει
κι έξοχος θα ’σαι Κύριος, αλλ’ Άνθρωπος δε θα ’σαι”
…Σε αντίστιξη με το καββαδιακό ενοχικό σύνδρομο του ιδανικού και ανάξιου εραστή που συμμερίστηκε μελοποιητικά και ο Σπανός::
…Μα ο εαυτός μου μια βραδιά εμπρός μου θα υψωθεί/ και λόγο ως ένας δικαστής στυγνός θα μου ζητήσει,/
κι αυτό το ανάξιο χέρι μου που τρέμει θα οπλιστεί,/θα σημαδέψει κι άφοβα το φταίχτη θα χτυπήσει…
sarant said
29 —> 37
33 Πράγματι, ούτε η Ήπειρος έχει τρένο….
Πάνος με πεζά said
Η χάραξη σιδηροδρομικής τροχιάς δεν είναι εξίσου «εύκολη» όπως της οδοποιίας… Το τρένο έχει μεγάλες καμπύλες στροφής, μειωμένη κατά μήκος κλίση της γραμμής (ανηφόρα ή κατηφόρα), οπότε αυτό το κάνει να είναι δυσπροσάρμοστο σε ορεινά ανάγλυφα, παρά μόνο με αρκετά τεχνικά έργα (τούνελ και γέφυρες). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γραμμή του Τρικούπη στην Πελοπόννησο, που για ν’ ανέβει στο οροπέδιο της Τρίπολης κι από κει να πάει στην Καλαμάτα, η χάραξη κάνει τεράστιες «βόλτες» σε σχέση με την πραγματική απόσταση (άλλο που, φυσικά, την πέρασαν κι από κάθε κουτσο χω΄ρι…Κουτσοπόδι). Ίσως γι αυτό στην Ήπερισο είναι εντελώς απαγορευτικός ο σιδηρόδρομος, λ.ε.τ.
Παναγιώτης said
@32 και όμως έγινε μια βαθιά τομή στα δημόσια έργα ήταν ο Νόμος 4412 του 2016 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών ) που από τη μία ενσωματωνε κοινοτικές οδηγίες που επιμέναμε να αγνοούμε* αλά και θέσπιζε διατάξεις που διόρθωναν τις παθογένειες που περιγράφετε**.
πχ στις παράγραφους 1 και 2 του άρθρου 138 έγραφε:
«1. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει το έργο κατά τους όρους της σύμβασης και τις σύμφωνες προς αυτή και το νόμο έγγραφες εντολές του φορέα κατασκευής του έργου
2.Ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να τηρεί με ακρίβεια τη διάταξη και τις διαστάσεις των διαφόρων μερών του έργοu,όπως προκύπτουν από το εγκεκριμένα σχέδια ή άλλα στοιχεία της μελέτης, τα οποία δεν επιδέχονται τροποποιήσεων ή αλλαγών, εκτός αν άλλως ορίζεται στις διατάξεις του παρόντος.»
Αλλά το 2021 με το Νόμο 4782 οι παραππάνω διατάξεις άλλαξαν κι έγιναν:
«1. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει το έργο κατά τους όρους της σύμβασης και τις έγγραφες εντολές των αρμοδίων κατά περίπτωση οργάνων του φορέα κατασκευής του έργου, εφόσον αυτές φέρουν τα κατά τον νόμο απαραίτητα εξωτερικά στοιχεία νομιμότητας, ευθυνόμενος έναντι του κυρίου του έργου για την επιμέλεια που επιδεικνύει και στις δικές του υποθέσεις. Ο ανάδοχος οφείλει να τηρεί με ακρίβεια τη διάταξη και τις διαστάσεις των διαφόρων τμημάτων του έργου, όπως προκύπτουν από τα εγκεκριμένα σχέδια ή άλλα στοιχεία της μελέτης, τα οποία δεν επιδέχονται τροποποιήσεων ή αλλαγών, εκτός αν άλλως ορίζεται στις διατάξεις του παρόντος.
2. Ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να ελέγξει την μελέτη δημοπράτησης έργου προϋπολογισμού μεγαλύτερου του ορίου της περ. α’ του άρθρου 5 πριν την εγκατάστασή του στο εργοτάξιο και να ενημερώσει γραπτώς τη διευθύνουσα υπηρεσία. Η διευθύνουσα υπηρεσία προσκαλεί τον ανάδοχο να υποβάλλει εγγράφως, εντός προθεσμίας που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των είκοσι (20) ημερών και μεγαλύτερη των εξήντα (60) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, αν έχει παρατηρήσεις ως προς την εφαρμοσιμότητα της μελέτης. Ο ανάδοχος δικαιούται σε περιπτώσεις ειδικών έργων να αιτηθεί πρόσθετη προθεσμία κατ’ ανώτατο σαράντα πέντε (45) ημερών. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του αναδόχου επί της μελέτης του έργου. Αν ο ανάδοχος προτείνει την τροποποίηση της μελέτης του έργου, η προϊσταμένη αρχή εξετάζει την πρόταση του αναδόχου, κατόπιν γνωμοδότησης του αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου στην αναθέτουσα αρχή, του τεχνικού συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Εφόσον κριθεί, ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι επουσιώδεις, σύμφωνα με το άρθρο 155, περί επειγουσών και απρόβλεπτων πρόσθετων εργασιών, δεν μεταβάλουν την φύση του έργου και δεν επάγονται ουσιώδη αύξηση του συμβατικού ανταλλάγματος, εγκρίνεται η συνέχιση εκτέλεσης του έργου. Σε αντίθετη περίπτωση, η σύμβαση διαλύεται και ο ανάδοχος αποζημιώνεται μόνο για τις αποδεδειγμένες δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκε για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό και μέχρι τη διάλυση της σύμβασης. Με απόφαση της προϊσταμένης αρχής κατόπιν γνωμοδότησης του τεχνικού συμβουλίου, κρίνεται το εύλογο της δαπάνης για την αποζημίωση, ύστερα από εισήγηση της διευθύνουσας υπηρεσίας. Το διάστημα που παρεμβάλλεται από την πρόσκληση της διευθύνουσας υπηρεσίας και μέχρι την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης στην παρούσα διαδικασίας, δεν προσμετράται στη συμβατική προθεσμία εκτέλεσης του έργου. Οι προβλέψεις της παρούσας περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στα έγγραφα σύναψης της σύμβασης.»
Αν και η σύμβαση των συστημάτων ασφαλείας του 2014 προφανώς έγινε με παλίοτερο Νομικό πλάισιο (3669/2008 που όμως απλά κωδικοποιούσε το νομικό πλάιο που βασιζόταν σε διατάξεις της δεκαετίας του 1980 Ν1418/84 ΠΔ 609/85) βλέπουμε ότι το 2021 θεσμοθετήθηκαν οι παθογένεις που προκαλέσαν τη θανατηφόρα καθυστέρηση της υπλοποίησης της
* Σύμφωνα με το πρόμοιο του Νόμου α) της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και την κατάργηση της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ (L94), όπως διορθώθηκε (L135/24.5.2016), β) της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις προμήθειες φορέων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την κατάργηση Οδηγίας 2004/17/ΕΚ και γ) της Οδηγίας 89/665/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Ιουνίου 1989 και της 92/13/ΕΚ του Συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 1992, όπως τροποποιήθηκαν με την Οδηγία 2007/66/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2007 και τα άρθρα 46 και 47 της Οδηγίας 2014/23/ΕΕ.
** Ελειπειος μελέτες, αλλαγές των μελετών και του συμβατικού αντικειμένου κ.λπ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
14.Τότε γιατί τον απέσυρε ;
Από το 2010, μετατάχθηκαν/ διασκορπίστηκαν σε υπηρεσίες (όπως ο μοιραίος σταθμάρχης) ή και απολύθηκαν(μέσω «διαθεσιμότητας» και «εφεδρείας») εκατοντάδες υπάλληλοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ.
Επί Ζηλιασκόπουλου (2010-2015) έγινε κατάργηση γραμμών, μείωση δρομολογίων, μείωση υπηρεσιακών μονάδων, μείωση του προσωπικού, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αδικαιολόγητη αύξηση των εισιτηρίων (Ν.3891/2010).
Δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα ανατράπηκαν και χιλιάδες σιδηροδρομικοί βρέθηκαν άνεργοι, ανασφάλιστοι, χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μεταταγμένοι, σε εφεδρεία και διαθεσιμότητα.
Προς διευκόλυνση της πώλησης, ο ΟΣΕ κατακερματίστηκε σε πέντε μικρότερες εταιρείες και οι πιο αποδοτικές (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ) υπαχθήκανε στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.
Προς το τέλος του 2014 έγινε προσπάθεια να προωθηθεί νομοσχέδιο για τον «ξαφνικό θάνατο» της μητρικής εταιρείας (απαλοιφή του Π.Δ. 41/2005 : «για την ανάπτυξη των Κοινοτικών σιδηροδρόμων, τις άδειες σε σιδηροδρομικές επιχειρήσεις…» και τροποποίηση του Π.Δ. 160/2007* – ευρωπαϊκή οδηγία 2004/49**), ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση του συνόλου του σιδηροδρόμου στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 σταμάτησε τα σενάρια για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, δεν απέτρεψε, όμως, τις ιδιωτικοποιήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ.
* https://www.e-nomothesia.gr/sygkoinonies-metafores/pd-160-2007.html
** https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/ALL/?uri=CELEX%3A32004L0049
Pedis said
Πώς λένε στα πλοία πριν το απόπλου, όποιος είναι γιατρός να το δηλώσει στη ρεσέψιον (δεν βγαίνουν οι εφοπλιστές για τέτοιο έξοδο, οπότε το κράτος τους δεν τους το επιβάλλει), έτσι και οι επιβάτες στα χελλένικα τρένα. Έχεις σμαρτουότς; Το νου σου μην σε καλέσει ο μηχανοδηγός αν έχει ανάγκη!
[Οι επόμενοι θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με ελάχιστες παραλλαγές όπως έκαναν οι προηγούμενοι, μα δύσκολα θα βρεθούν μεγαλύτεροι χαζοσκατοτσόγλανοι από τους σημερινούς. Μάλιστα, με καμία εξαίρεση.]
—
Σπυρίδο, για να δω το βίντεο στο #27 μου ζητάει να λογκινηθώ επισήμως και να του πω μέχρι το νούμερο του παπουτσού μου για να διαπιστώσει ο αλγόριθμος ότι είμαι ικανός να δω το ευαίσθητο περιεχόμενο. Τι είναι, τσόντα; Καλή;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
phrasaortes said
Δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η έλλειψη σιδηροδρομικού δικτύου στην Ήπειρο. Στην Μακεδονία και την Θράκη ο σιδηρόδρομος είναι ως επί το πλείστον κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γι’αυτό εξάλλου η γραμμή δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στις σύγχρονες οικονομικές ανάγκες της περιοχής. Για παράδειγμα, ο κεντρικός κόμβος της γραμμής είναι η Δράμα, ενώ ούτε καν υπάρχει σύνδεση με το λιμάνι της Καβάλας. Η χάραξη της γραμμής ήταν ευκολότερη στην κοιλάδα της Δράμας, σε σύγκριση με την στενή λωρίδα γης ανάμεσα στο Παγγαίο, την θάλασσα και το δέλτα του Στρυμώνα. Εξάλλου, η Δράμα ήταν η πρωτεύουσα του ομώνυμου σαντζακίου, το οποίο περιελάμβανε και τους καζάδες της Καβάλας και της Θάσου. Κάπου είχα επίση διαβάσει ότι οι Οθωμανοί προτίμησαν την ενδοχώρα, ώστε να μην είναι ευάλωτη η γραμμή στον ελληνικό στόλο, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο. Απ’ό,τι ξέρω, η ναυτική υπεροχή της Ελλάδας ήταν προσωρινή κι όχι διαχρονική (αν και συμπτωματικά συνέπεσε με τους Βαλκανικούς Πολέμους): το αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στόλου σε συνδυασμό με την παραμέληση του οθωμανικού από τον Αβδούλ Χαμίτ Β’ για πολιτικούς λόγους.
Μαρία said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο Ζηλιασκ. ενοχλούνταν από τους μετανάστες στην Ειδομένη και δεν συμφώνησε με τη δωρεάν μετακίνηση των επιβατών που του ζήτησε ο υπουργός ο υπουργός όταν (μας) έκλεισαν τις τράπεζες
(και ξέρουμε πώς μπορεί να φαίνεται ,στους αριθμούς, «εξυγιασμένος» και «κερδοφόρος» ένας οργανισμός).
https://www.tovima.gr/2015/12/08/finance/paraitithike-apo-tin-trainose-o-thanasis-ziliaskopoylos/
Παναγιώτης said
@33,39,40,45
Όπως διαβάζουμες στα Τεχνικά Χρονικά του 1935 παρακάτω
Click to access techr_1935_7_75_115.pdf
(στη σελίδα 5 στο pdf 119 των ΤΕχνικών Χρονικών)
Είχαν μελετηθεί το 1921 γραμμή κανονικού πλάτους (1,44 m και όχι 1m όπως στην Πελοπόννησο) Αχελώος Γιάννενα (ΣΣ Υπήρχε διακλάδωση Καλύβια-Αχελώος στη γραμμή Μεσολόγγι-Αγρίνιο) με μήκος 150 χιλιόμετρα καιμ προϋπολογισμό 137.399.000 δραχμές
και από εκεί Γιάννενα-Κακαβιά 79 χιλιόμετρα με προϋπολογισμό 92.681.000 δραχμές.
Και όπως διαωβαζουμε στις υποσημειώσεις υπήρχε σ΄χεδιο για γραμμή από Πειραιά Λιανοκλάδι-Καρπενήσι-Αχελώος με συνολικό μήκος σηράγγων 16.566 μέτρα!
sarant said
48 Α μπράβο.
aerosol said
«Το τελευταίο το οποίο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει.»
Μετάφραση:
Ας μην μπούμε σε αντιπαράθεση για το ποιος φταίει, θα σας το ανακοινώσω εγώ δημοκρατικά!
Ας μιλήσουμε για την «αξιολόγηση» όλων των άλλων, αρκεί να μην γίνει δική μου αξιολόγηση.
Ας μην αξιολογηθεί ούτε η διαδικασία της αξιολόγησης, ούτε τα κριτήριά της, ούτε το ποιος την σχεδίασε, ούτε το ποιος την εφάρμοσε, ούτε τα αποτελέσματά της.
atheofobos said
36
Προφανώς έχεις δίκιο που λες πως η μούρη των σιχαμερών βδελλών έχει παραμορφωθεί από την αιμομιξία, με αποτέλεσμα τον εγκάθετο κρατικοδίαιτο του ΝΔ-ΠΑΣΟΚσυμπλέγματος οι αθεόφοβοι χωρίς τσίπα του ΣΥΡΙΖΑ να τον διορίζουν Γενικό Διευθυντή Δικτύου του ΟΣΕ!
gpointofview said
τι Α, τι Β
ό.τι θέλεις ζήτα
(που θάλεγε ο ΓουΤου …)
ΠΑΟ Β’ – ΠΑΟΚ Β’ 0-3 στο 12 ! (1-3 αργότερα)
aerosol said
#19
«το 90% που έχει ψηφίσει συνειδητά και με τα δύο χέρια (κομμένα ή όχι) τα μνημόνια ένα φταιξιματάκι δεν το έχει;»
27 Ιουνίου 2015. Δημοψήφισμα, η αμεσότερη επίκληση στη λαϊκή βούληση που προβλέπει το πολίτευμά μας.
Το 61,31% ψήφισε εναντίον των μνημονίων, παρά το μπαράζ επικοινωνιακού πολέμου που τους έλεγε πως αυτό είναι έγκλημα.
[Δεν μπαίνω καν στην κουβέντα τι έπρεπε να γίνει. Παραθέτω απλώς τα γεγονότα.]
Το ίδιο το κόμμα που παρίστανε πως επιθυμούσε αυτό το αποτέλεσμα, το έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια, μετατρέποντας το δημοψήφισμα σε φάρσα.
Έκτοτε είναι σαφές πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας πολιτικός σχηματισμός που μπορεί κανείς με σιγουριά να θεωρήσει πως θα υπηρετήσει αντιμνημονιακό χαρακτήρα.
Έκτοτε ψηφίζουμε τον λιγότερο ενοχλητικό διαχειριστή μιας προκαθορισμένης πορείας (που δηλώσαμε πως δεν επιθυμούμε) ή κάτι μικροσκοπικό για την τιμή των όπλων ή απέχουμε από τις εκλογές.
Λοιπόν, ΟΧΙ. Αυτό ειδικά το φταιξιματάκι δεν το έχει.
[Κι όταν φταίνε όλοι… δεν φταίει κανείς. Αν ως πολίτης έχω ευθύνη 1 για το πού πάει η κοινωνία μου, και ο υπουργός 100, τελικά αρνούμαι την πιπίλα που βγάζει μέσο όρο 50 και για τους δυο μας. Αν λέμε πως φταίει ο νταβατζής που κάνει trafficking και «φταίει» και η ταλαίπωρη πιτσιρίκα που δεν κατάφερε να το σκάσει από τα χέρια του (αφού μια-δυο το καταφέρνουν, άρα εφικτό, άρα… δεν το ήθελε αρκετά!), κάτι πάει στραβά με το ρήμα «φταίω».]
emfril said
Αγαπητή Νικοκύρη.
Μια μικρή παρατήρηση στο λεξιλόγιό σου: Το «κοπιπάστε» που χρησιμοποιείς, δεν θα ήταν καλύτερα να το εξελληνίσουμε σε «κοψεκόλα» (κατά το «αρπακόλα»); Ίσως μάλιστα από αυτό θα μπορούσε να προκύψει το ρήμα «κοψεκολάω», αντί του περιφραστικού «κάνω κοψεκόλα»,
Εκτός και αν το «κοψεκόλα» είναι ήδη σε χρήση και δεν το ξέρω…
ΣΠ said
Στο ποίημα του Σουρή το Κ στο τέλος το δεύτερου στίχου πρέπει να πάει στην αρχή του τρίτου.
xar said
@54
To κοψεκόλα θα πήγαινε καλύτερα για το cut and paste. Μου αρέσει!
Καθιερώνουμε αυτό, και μετά κατ’ αντιστοιχία επιβάλλουμε και το κοπικόλα για το copy-paste. 🙂
GeoKar said
Νομιζω πως το Πταισματοδικειο έχει (πρακτικά) καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, αγαπητέ Ν(ο)ικοκυρη. Ας επιβεβαιώσουν / διαψεύσουν, παρακαλώ, οι αγαπητοί νομικοί του ιστολογίου.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
7.
Αυτή η δήλωση του Αδ-όνειδος είναι ό,τι πιο κυνικό, ξεδιάντροπο και άθλιο έχω ακούσει από το στόμα του τα τελευταία χρόνια (από την εποχή του ΛΑΟΣ, δηλαδή…)
Και μπαίνω στον πειρασμό να (τον) ρωτήσω: «Αν, βρε α$μ%η@κ&*, ανάμεσα στα θύματα ήταν το παιδί σου, θα έλεγες κάτι τέτοιο;» 😡 🤬
(*αρχικά …κοσμητικών επιθέτων)
Ανάλογη ερώτηση θα μπορούσε να απευθύνεται και στον υπουργό Κώστα Καρ., που «διερρήγνυε τα ιμάτιά του», επιπλήττοντας την αντιπολίτευση που τόλμησε να αμφισβητήσει την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα. 😤 😠
sarant said
54 E, το κοπιπάστε έχει γίνει παροιμιώδες
55 Διόρθωσα, μερσί
57 Ναι; Κοίτα τι μαθαίνει κανείς!
Spiridione said
Τα πταίσματα καταργήθηκαν ως γνωστόν με τον νέο ποινικό κώδικα (τιμωρούνται κάποια απ’ αυτά τώρα μόνο ως διοικητικές παραβάσεις) και κατά συνέπεια και τα πταισματοδικεία ως δικαστήρια. Παραμένουν ως υπηρεσίες τα γραφεία πταισματοδίκη και οι πταισματόδικες ως προανακριτικοί υπάλληλοι.
leonicos said
8 Ό,τι ξέρετε όλοι.
Ο εύκολος στοχος του τρελού, του μανιακού, του φανατικού, του ανεγκέφαλου κλπ
spyridos said
43
Είναι ο νέος τρόπος που βρήκαν τα καθάρματα της Ομάδας Α(λ)ήθειας για να λογοκρίνουν βίντεο που τους ενοχλούν.
Τα χαρακτηρίζουν πορνογραφικά ή κάτι τέτοιο και δεν μπορείς να στείλεις λινκ.
Οπως και τα λινκ για το Σαραντάκειο Ιστολόγιο χαρακτηρίζονται ακατάλληλα και μπλοκάρονται.
Και όλο αυτό το τσίρκο πληρώνεται με χρήματα του φορολογούμενου μαλάκα.
Ας μιλήσει τώρα κανένας θεομπαίχτης γιατί προσβάλλεται που το Ελλαδιστάν βρίσκεται στη θέση 108 στην ελευθερία του τύπου.
Pedis said
# 53 – Δεν είναι δύσκολο να επιβεβαιώσεις και μόνος σου αυτό που έγραψα.
Τα κόμματα ή καλύτερα οι πολιτικο-κομματικοί χώροι που υπερψήφισαν το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του ’15, έπειτα από ένα μόλις μήνα, στις εκλογές του Σεπτ. του ’15 πήραν το 90% των εγκύρων ψηφοδελτίων όσων ψήφισαν. (Συμπεριλαμβάνω και τους χρυσαβγίτες ως συστημικούς μπάι ντεφώ.)
Georgios Bartzoudis said
41, Παναγιώτης said…
# Παλιά μου τέχνη κόσκινο: Μη μου τον ΣΥΡΙΖΑ τάραττε. Καλά να πάθουμε. Οι βρυκόλακες θα εξακολουθήσουν να πίνουν αίμα απά τα πάσης φύσεως «Τέμπη» και τα αρπακτικά θα εξακολουθήσουν να απομυζούν τον κρατικό κορβανά!
sarant said
62 Ειδικά γι αυτή την περίπτωση, ίσως αυτός που ανέβασε το βίντεο να το χαρακτήρισε «όχι για όλες τις ηλικίες».
Γενικά, ισχύει αυτό που λες.
leonicos said
Ξεχάσατε το ‘απταιστος’ και το απταίστως ιδίως για γλώσσες;
Μιλάει άπταιστα ελληνικά / μιλάει ελληνικά απταίστως.
Δεν ξερω άλλη χρήση, αλλά δεν την αποκλείω
Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said
19 & 53: Όσες επικοινωνιακές αθλιότητες και να κάνει το ζαβό με τη συμμορία του στο τέλος… θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί αντίπαλός του είναι μία ακυρωμένη συνείδηση που απλά δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές γιατί έχει απωλέσει κάθε έννοια εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Και αυτό γιατί όταν τις κέρδισε έκανε με το δημοψήφισμα τη μεγαλύτερη εκλογική απάτη της μεταπολίτευσης και σήμερα παριστάνει σαν αυτό να μη συνέβη ποτέ. Οι συριζαίοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος προτιμά να ψηφίσει ολιγάρχες, πλιατσικολόγους της δημόσιας περιουσίας, γόνους πολιτικών τζακιών, καρνάβαλους σαλτιμπάγκους, ψεκασμένους, ακόμη και φασίστες ή στεγνούς δολοφόνους παρά αντιπαθητικές φάτσες. Ειδικά αυτές που του θυμίζουν πόσο μαλάκας πιάστηκε κάποτε, όχι δα και τόσο παλιά.
gpointofview said
# 66
να φιάξουμε ! απταισματιστί ( Πάμε για τα 7 654 872 λέξεις)
Θρασύμαχος said
Με την ευκαιρία του φταίω-φταις-φταίει κλπ, θα άξιζε τον κόπο ν’ ασχοληθούμε και με τη σταδιακή μεταλλαγή/παραφθορά της έννοιας και της συντακτικής θέσης της «συγγνώμης». Αν δεν κάνω λάθος, τον παλιό καλό καιρό τη συγγνώμη τη ζητούσε ο ένοχος και του την παραχωρούσε το θύμα (ή οι συγγενείς του θύματος ή το κράτος ή η εκκλησία κλπ), συνεπώς η συγγνώμη ήταν του θύματος, «ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τη μεσαία τάξη». Τις τελευταίες δεκαετίες η κατάσταση έχει αντιστραφεί και η συγγνώμη είναι του ενόχου, λέμε «η συγγνώμη του πρωθυπουργού για το ατύχημα». Δεν έχω ψάξει αν αυτή η αλλοίωση εμφανίζεται στα λεξικά.
ΓΤ said
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 04.03.2023
ορθή οποιαδήποτε απάντηση σε 17 θέματα λόγω μπαζοφωτοτυπικών
https://www.in.gr/2023/03/10/greece/asep-oles-oi-apantiseis-se-mia-erotisi-sostes-giati-den-itan-kali-fototypia/
ΓΤ said
Έπεσε οροφή αστικού…
https://www.nou-pou.gr/newsroom/genikes-eidiseis/palaio-faliro-orofi-leoforeiou/
Χαρούλα said
Τις πταίει;;;
ΤΑΙΝΙΕΣ
1 Για Ολα Φταίει το Γκαζόν
Gazon Maudit
της Ζοσιάν Μπαλασκό(αν και μόνον στα ελληνικά «φταίει»😉)
2 Για όλα φταίει το Ρίο
Blame It on Rio
των Στάνλεϊ Ντόνεν και Λάρι Γκέλμπαρτ.
sarant said
66 Σωστά!
69 Ομολογώ ότι δεν πιάνω τοσο καλά τη διάκριση που κάνεις.
71 Ωχ, στη γειτονιά μου.
Costas Papathanasiou said
Στον ποιητικό χωρόχρονο εντέλει, μοιάζει να επικρατεί η κοινή -ανεξαρτήτως φύλου- άποψη ότι ο “Φταίχτης-εσαεί” είναι όποιος ξεπουλάει την ανθρωπιά του:
“ Ποιον έχουμε προδώσει και γιατί;/ Γιατί φοβόμαστε ένα τέλος στην αγχόνη;/
Γιατί ρίχνουμε το πρόσωπο στα χέρια μας/ Όπως στην κατσαρόλα το αλάτι;/
Σσστ! Έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις./ Το φως θα κάνει τις κάμαρες στάχτη./
Θα βαδίζουμε προσεχτικά. Ένα ένα/ Θα πατικώνουμε τα λουλουδάκια του τάφου/
Στην καταισχύνη των γραφών και των τόκων./ Εδώ μια πίστωση, εκεί μια ομολογία,/
Πιο πέρα μια επενδυτική στρατηγική./ Είμαστε ανθεκτικοί και αναλώσιμοι/
Όσο και τα στατιστικά μας στοιχεία./ Ε, το ψωμί που γεύεται ο Ιούδας/
Τα δάχτυλα του θείου προσώπου το ‘χουν κάψει/ Με δυο Διαθήκες, υπογραφές και σφραγίδα.”
(Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου, “Ο προαιώνιος φταίχτης”/ «Ο τρόμος ως απλή μηχανή»/ ΠΑΤΑΚΗΣ, 2012)
…Και κάπου κάπου Πίστη σουρεάλ (ως δίκαιη κατάρα) ότι κι αν λείψει η Δικαιοσύνη των ανθρώπων, θα υπάρξει οπωσδήποτε, στο τέλος, Θεία Δίκη για τους άνομους:
“[…]κατάρα!/ χαράμι!/ φαρμάκι θὰ γένη τὸ ψωμί!/ καὶ τὸ κλεμμένο νόμισμα:/
καρφὶ πυραχτωμένο στ’ ἄσπλαχνα τὰ στήθη/ αὐτῶν ποὺ ἔστερξαν τὶς ἀνομίες/[…]
ὅμως αὐτὸς δὲν τὸ κατάλαβε/ποὺ ἔπεσε νὰ κοιμηθῆ ἀφοῦ διέπραξε τὴν ἀνομία/
πὼς ξημερώθηκε καὶ ξύπνησε καὶ περπατεῖ/πλέον μεσ’ στὴ φοβερὴ μαυρίλα τοῦ θανάτου/
(τὸ στόμα του ἀπὸ τώρα γέμισε χώματα)[…]
ὑπάρχει Θεός!
ἐτάζονται οἱ καρδιὲς καὶ τὰ νεφρά!/ καὶ πλάϊ ἀπ’ τὴ σακάτικη τὴ δικαιοσύνη τῶν ἀνθρώπω/
κρύφτεται ἡ Ἐρινύα/ βαθειὰ μέσα στὸν ἴδιο φταίχτη φωλιασμένη/
ἀμείλιχτη ἀνελέητη/ ποὺ καλὰ ροῦχα καὶ ὀφφίκια καὶ νομιμοφάνειες δὲν ψηφᾶ/
ποὺ ἡ καλοπέραση — μὰ πρὸς Θεοῦ ! — δὲν τηνὲ νοιάζει/ καὶ τιμωρεῖ/ σκληρὰ/
τοὺς ἄμυαλους καὶ τοὺς δειλοὺς ποὺ κάνουν τὸ κακὸ/γιατί
ὑπάρχει Θεός![…]
ἒ ! ψεύτη ἀστὲ ὅσο κι’ ἂν προσπαθεῖς/τὴ μούρη σου/ γιὰ συμπαθητικὴ — κι’ ὡραία ἀκόμη — νὰ μᾶς δείξης/
μὴ χάνεσαι:/τὴ λούζει ἀλάκερη/ τῆς ἔρημης ψυχῆς σου/ ἡ βρῶμα/ κι’ ἡ ἀνανδρία/κι’ ἡ ψευτιὰ/
ὑπάρχει Θεός!
ὅπως τοῦ δίκαιου τὸ κάθε τί θὲ νὰ γενῆ χαλάλι/ ὁ ἀνομήσας — μή σας νοιάζη — θὰ κριθῆ/
ἀκούσατε τὰ λόγια αὐτὰ τοῦ ποιητῆ: τὸ ἄνομο ψωμὶ δὲν ὠφελεῖ/ ὑπάρχει ὁπωσδήποτε Θεός:/
τί κρίμα ὅμως νάν’ οἱ ἄνθρωποι τόσο λίγοι! ”
(Νίκος Ἐγγονόπουλος , “Ποίημα-Απομίμησις πολλών Ψαλμών Ἁρμοσμένο γι’ ἀποκλειστικὰ ἀνδρικὴ χορωδία σ’ Ἐκκλησιαστικὴ μουσικὴ τoῦ Ἰωάννου Σεβαστιανοῦ Μπὰχ”/ «Στὴν Κοιλάδα μὲ τοὺς Ροδώνες»,Ἴκαρος, Ἀθῆναι 1978)
ΣΠ said
73β
Αν κατάλαβα καλά εννοεί ότι, όταν παλιά λέγαμε η «συγγνώμη του Χ», εννοούσαμε ότι ο Χ συγχώρεσε κάποιον. Σήμερα εννοούμε ότι ο Χ ζήτησε συγχώρεση από κάποιον. Δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει.
ΣΠ said
62
Είμαι συνδεδεμένος με τον λογαριασμό μου στο google και δεν έχω πρόβλημα.
Θρασύμαχος said
#75: ναι, αυτό εννοούσα. Παλιά «συγγνώμη» σήμαινε αποκλειστικά συγχώρεση, τώρα τείνει πού και πού να σημαίνει apology.
Μαρία said
Ο Μητσοτάκης θα συγκρουστεί με το «κομματικό κράτος», αλλά έβαλε 7 στους 7 ΔΑΠίτες στο ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ.
Το θέμα της απόλυτης κομματικοποίησης της ΕΡΓΟΣΕ και της αντίφασης στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης περί σύγκρουσης με το κομματικό κράτος έθεσε στο σημερινό πρωινό του Open ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά.
Ερ: «Μιλάτε για το βαθύ κράτος και τον πόλεμο που θέλετε να κάνετε. Όλη η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ είναι από την ΔΑΠ, πρώην πολιτευτές, κομματικό μηχανισμό. Δεν αφορά μόνο τη ΝΔ αυτό, αλλά όμως δεν είναι μια αποτύπωση αυτού που λέτε ότι θέλετε να πολεμήσετε»;
Απ: «Πρέπει να γίνεται μια επιλογή στελεχών με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτή η κυβέρνηση συγκρούστηκε με δικούς της συνδικαλιστές σε πολλούς τομείς. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και όταν ήταν υπουργός συγκρούστηκε. Ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων και δεν την είχε πάντα. Πρέπει να δούμε και την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού συνολικά στη διοίκηση και βεβαίως την ολοκλήρωση των υποδομών που πρέπει να γίνουν». https://www.ieidiseis.gr/politiki/188630/o-loythiros-ton-metarrythmiseon-eixe-valei-ola-ta-galazia-stelexi-sto-ds-tis-ergose
Μα στον Γεωργαντά!
Πέπε said
72
> Για Ολα Φταίει το Γκαζόν / Για όλα φταίει το Ρίο
Και Για όλα φταιν οι γκόμενες (Δ. Μούτσης). Υπάρχει άραγε κάποιο αρχέτυπο απ’ όπου ξεκινάνε όλες αυτές οι φράσεις με την εμβληματική, καταπώς φαίνεται, δομή;
______________
Πω πω, για όλα φταίει το γκαζόν! Το είχα δει τότε που βγήκε (1995, βρίσκω τώρα ότι ήταν: κοντά τριάντα χρόνια!) Θυμάμαι ότι μου είχε αρέσει πάρα πολύ, αλλά είχε δεκαετίες να μου ‘ρθει στον νου. Εντωμεταξύ ο Έλληνας μεταφραστής το ‘παιξε έξυπνα: gazon maudit σημαίνει καταραμένο γκαζόν, αλλά το γκαζόν είναι αργκοτική έκφραση για το μουνί. Αυτό βέβαια χάνεται στα ελληνικά, βγαίνει όμως κάτι άλλο: στην ιστορία, έτσι σκόρπια όπως το αχνοθυμάμαι, πρέπει σε κάποια κρίσιμη καμπή της υπόθεσης να ήπιαν έναν μπάφο, οπότε μπορεί να δουλέψει ένας συνειρμός ότι γκαζόν=χόρτο. Βέβαια το μουνί παίζει πιο καταλυτικό ρόλο στο έργο από το χόρτο, όσο για κυριολεκτικό γκαζόν δεν ξέρω αν υπήρχε πουθενά…
Αν το πετύχαινα πουθενά, με μεγάλο κέφι θα το ξανάβλεπα!
dimosioshoros said
Μάθατε; Ομάδα τεσσάρων εγκληματιών επιτέθηκε στο Γιάνη Βαρουφάκη, σε εστιατόριο των Εξαρχείων.
Faltsos said
Τον Χατζηπετρή του Κηλαηδόνη δεν βλέπω να τον θυμήθηκε κανείς. Μεγάλη παράλειψη σε συζήτηση για το ποιος φταίει.
Μαρία said
80
Prince said
79 (τέλος)
Το χόρτο ή το άλλο; 🙂
dimosioshoros said
@ 82 Μαρία
Η φωτογραφία είναι απρόσεκτη έως παραπειστική.
Μαγδαληνή said
Φάλτσε στο 1ο σχόλιο το έβαλε ο Πεζοπάνος.
Καλό βράδυ!
Faltsos said
Συγνώμη, αλλά έτσι που το έβαλε…
Δεν κάνουμε κλικ σε όλα. Μικρό το κακό
aerosol said
#63
Ξαναγράφω:
Έκτοτε ψηφίζουμε τον λιγότερο ενοχλητικό διαχειριστή μιας προκαθορισμένης πορείας (που δηλώσαμε πως δεν επιθυμούμε) ή κάτι μικροσκοπικό για την τιμή των όπλων ή απέχουμε από τις εκλογές.
Το μισό από το ποσοστό που λες έγινε μνημονιακό εν μία νυκτί, ως τότε κι αυτοί αντιμνημονιακά ψήφιζαν. Ο ΓΑΠ που τα ξεκίνησε και ο Τσίπρας το ’15 έγιναν κυβέρνηση δηλώνοντας στον κόσμο το ακριβώς αντίθετο απ’ ότι έκαναν. Ακόμα και η ΧΑ γιγαντώθηκε μέσα από την οργή για τα αποτελέσματα του μνημονίου -όπως και ο Καμμένος, ο Λεβέντης (!), ο Βελόπουλος τώρα. Οι ψηφοφόροι τους δεν ήταν μνημονιακοί -οι μνημονιακοί ψήφιζαν κυβερνήσεις «ευθύνης». Κάποια στιγμή οι ψηφοφόροι, σχεδόν με κωμική απελπισία, έτρεχαν πίσω από κάθε θεωρούμενη ως αντιμνημονιακή φωνή και πάντα ήταν φούμαρα.
Πάντως δεν αγαπάμε τα μνημόνια, ούτε ως ψηφοφόροι «φταίμε» γι αυτά. Εκφράσαμε σαφώς αντίθεση, και πήραμε τα τέτχοια μας. Απλά μετά από τις απανωτές προδοσίες καταλάβαμε ποιος έχει τα πάνω χέρι. Κάπου μετά τον δέκατο βιασμό κατσαμε ακίνητοι, να κάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι…
[Τελικά ποιο είναι το μόνο ερώτημα που μένει; Γιατί δεν ψηφίσαμε ομαδικά ΚΚΕ; Γιατί την ιδανική στιγμή (αυτή που κάθε κομμουνιστής θα προσευχόταν στον Λένιν να του φέρει) που κάθε αντιμνημονιακή φωνή κέρδιζε έδαφος αυτοί έμειναν στάσιμοι; Δεν ξέρω. Φαίνεται πως πολλοί τους θεώρησαν πιο ανέκδοτο κι από τον Βελόπουλο -ας βρουν αυτοί τους λόγους.]
#82
Και οι «αδούλωτοι» τραμπούκοι κατάφεραν να βρουν αυτόν που δεν τα υπόγραψε ακριβώς. Ίσως γιατί δεν κουβαλάει 40 μπάτσους τριγύρω του.
Faltsos said
70
«Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 04.03.2023 ορθή οποιαδήποτε απάντηση σε 17 θέματα»
Είναι προφανής η αδικία σε βάρος αυτών που απάντησαν σωστά αυτά τα θέματα. Αν πάρουμε υπόψη ότι αυτά τα θέματα είναι «ερωτήσεις Αριθμητικού Συλλογισμού», αδικούνται οι πτυχιούχοι θετικών επιστημών και όσοι γενικά έχουν θετική σκέψη. Ευνοούνται οι θεωρητικοί, που δεν τα πάνε καλά με αριθμούς…
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
81 Καλά λες
79 Να πάμε να τη δούμε μαζί την ταινία, εγώ την έχω χάσει και ήθελα να τη δω.
Λοζετσινός said
@33,39,40,45,48,49
Όπως διαβάζουμε στα Τεχνικά Χρονικά του 1935 παρακάτω…
Ναι, το τραίνο δεν σφύριξε ακόμη στην Ήπειρο, μόνο προεκλογικά «πέφτει στο τραπέζι» συνήθως για ψηφοθηρικούς λόγους τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Ο μακαρίτης θείος μου Α.Δ. (1929-2017) μου είπε πως την κατοχή το 1943 δούλεψε για λίγο χρονικό διάστημα με άλλους εργάτες στη γραμμή Μεσολόγγι-Αχελώος -Γιάννενα (κάπου ανάμεσα Μεσολόγγι-Αχελώος) σε σχέδια των Ιταλών που μάλλον ήθελαν τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι την Ηγουμενίτσα και μετά μέχρι την κατακτημένη Αλβανία.
Η πείνα θέριζε τότε και μου ανέφερε πως έπαιρνε ελάχιστα χρήματα σαν αμοιβή-μικρό παιδί ήταν εξάλλου- αλλά το φαγητό που τους έδιναν ήταν και καλό και πολύ-αυτό τότε σήμαινε πως έτρωγαν και κρέας, ψάρι, γλυκό κλπ-
Pedis said
# 87 – Πάμε πάλι; Αυτό που έγραψα δεν είναι μία διαφορετική ερμηνεία από τη δική σου σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στις επιλογές ψήφου. Είναι φακτ. Εννιά στους δέκα ψηφίσαντες με έγκυρη ψήφο επέλεξαν κόμματα που είχαν μόλις ψηφίσει στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο.
Συνεπώς, ετούτοι εδώ, επειδή νομιμοποίησαν κατά 100% και χωρίς δικαιολογίες ότι «δεν ήξερα», «άλλα μας είπαν, άλλα έκαναν» κλπ όλα εκείνα που ακολούθησαν, έχουν ως πολίτες που εξουσιοδοτούν, όχι ως εμπνευστές, σχεδιαστές και εκτελεστές, σοβαρή ευθύνη. Αυτή είναι η θέση μου.
Όπως και να ‘χει, δεν ήταν στις προθέσεις μου να ανοίξω συζήτηση σχετικά με τη ψυχοπολιτική κατάσταση όσων ψήφισαν εν πλήρη γνώση τους το τρίτο μνημόνιο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στον Ερωτόκριτο συναντιέται το «φταίω» σε διάφορους τύπους της κρητικής λαλιάς: φταίσι, φταίσει, φτέγει, εφταίσα (έφταιξαν), φταισμένος (που τον κατηγορούν για φταίχτη)
1882-1886 Α΄
Kαι για κιανέναν άνθρωπον, που να’ναι αποθαμένος,
να πουν πως κείνος τα’δωκε, να βουηθηθεί ο φταισμένος.
Tούτ’ η βουλή, που του’δωκεν ο φίλος, δεν τ’ αρέσει·
δεν έχει πόδια να σταθεί εκείνος οπού φταίσει.
Δ 490 APETOYΣA
Γονή μου, εις τούτην τη φλακή, που μπαίνουν όσοι εφταίσα’,
αν είναι και πλια σκοτεινή, βάλε με παραμέσα.
…
Μαντινάδες
Να μη μου παραπονεθείς
ποτέ, για δε σου φταίω
και την καλή σου αθιβολή
όπου κι αν είμαι λέω
Τση μάνας σου το φταίξιμο
που σ΄έφερνε στο γάμο
και σ΄είδανε τα μάτια μου
και ζάφτι δεν τα κάνω
Με τον καιρό θα δούμε μεις
ποιος αγαπά τον άλλο
και ποιος τ΄αλλού μας έκαμε
φταίξιμο πιο μεγάλο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο Μωυσής είναι άφταιγος, η φαντασία μας τα φταίει.
aerosol said
#91
Μιλώντας σαν άνθρωπος που δεν ψήφησε κανένα μνημόνιο, βρίσκω πως το να δείχνουμε με το δάχτυλο τον δίπλα για τις κακές επιλογές του, ενώ δεν είχε καλές, συνεισφέρει μόνο στο να νιώσουμε ανώτεροι. Και μπαίνουμε στη σφαίρα του «κακοί συνδικαλιστές ΟΣΕ που είναι ένοχοι για το δυστύχημα γιατί δεν πήραν τα όπλα». Κι εγώ, λοιπόν, που δεν το ψήφισα, ήξερα τόσο καλά όσο κι αυτοί πως θα το τρώγαμε στη μούρη. Δεν το έφεραν αυτοί παραπάνω από εμένα κι εσένα, και δεν δικαιούμαστε απολύτως καμία αίσθηση ηθικής ανωτερότητας απέναντί τους.
emfril said
54, 59: Νομίζω το κοψεκόλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα δύο μια και η σημασία του βγαίνει από τα συμφραζόμενα· αν όμως χρειάζεται ξεχωριστή μετάφραση για το «copy-paste», ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το αρπακόλα με διαφορετική σημασία σαν (διαδικτυακό) ρήμα από την σημασία του — (κακότεχνο) — σαν επίθετο (ή δεν είναι επίθετο;).
ΛΑΜΠΡΟΣ said
79 – Για όλα φταίει η αγαμία που λέει και μιά ψυχή.😂
Γι’ αυτό, σηκωθείτε από καρέκλες καναπέδες ντιβάνια και πούφ, και πηγαίνετε να, παντρευτείτε, όλοι, ΤΩΡΑ!😂
80 – Εντάξει τώρα, όχι κι εγκληματίες. Έχει τίμημα η άτιμη η δημοσιότητα. Δύσκολο πράγμα να είσαι πολιτικός και να μην ασχολείται κανείς μαζί σου.😉
83 – Μιλάς με γρίφους Πρίγκιπα, κι αφήνεις πολλά ερωτήματα στους μελλοντικούς υπηκόους σου. Τα σέβη μου!😂
93 – Μα αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα κρι κρί μου, έχουμε τεράστιο έλλειμμα φαντασίας ως λαός.. ΣΤΕΡΕΨΑΜΕ!
Καλημέρα βρε, και μη τρελαίνεστε. Μη ξεχνάτε πως ζούμε μόνο δυό φορές!😂
dimosioshoros said
@ 90 Λοζετσινός
Ναι, ναι. Συχνά παλιότεροι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι (που έχω κουβεντιάσει μαζί τους) αναφέρονται στην ιταλο-γερμανική κατοχή σαν ευκαιρία (ας το πούμε έτσι) για σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη χώρα μας.
Alexis said
#94: Η κουβέντα ξεκίνησε από το δυστύχημα.
Ποιος φταίει κλπ.
Αν δεχτούμε ότι οι κυβερνήσεις έχουνε διαχρονικές ευθύνες για τα χάλια του σιδηρόδρομου, τότε κάποια ευθύνη έχουν και αυτοί που τις ψήφισαν.
Το αν κάποιο άλλο κόμμα, που δεν έχει κυβερνήσει, έκανε κάτι διαφορετικό ή δεν έκανε τίποτα είναι μια άλλη κουβέντα που κινείται στη σφαίρα των υποθετικών σεναρίων.
Άλλο τα γεγονότα και τα πεπραγμένα και άλλο τα σενάρια «τι θα γινόταν αν…»
sarant said
90-97 Ούτε αυτό το ήξερα.
dimosioshoros said
Και με την Οθωμανικιά χάθηκαν ευκαιρίες. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως υπέβοσκε τουρκο-ιταλική εδαφική αντιπαλότητα (Εμπρός, 27/5/1901, σελ. 3). Ο πρεβεζάνικος σιδηρόδρομος ως μέσο γεωπολιτικής πίεσης.
dimosioshoros said
@ ΛΑΜΠΡΟΣ
>>80 – Εντάξει τώρα, όχι κι εγκληματίες.
Ναι, αλλά οι συνθήκες του ξυλοδαρμού κάτι τέτοιο υπονοούν. Ήταν απρόκλητο, όπως είχα ακούσει την είδηση.
Pedis said
# 94 – Λοιπόν, να το εξηγήσω τρίτη φορά, δεν είναι πολύ για ένα τόσο απλό ζήτημα;
[Άσε που δεν τα πάω τα καθολικοπαπαδίστικα …😯]
dimosioshoros said
Τα λέει και ο ίδιος.
https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/381570_g-baroyfakis-mpraboi-tis-nyhtas-moy-epitethikan
ΛΑΜΠΡΟΣ said
101 -103 – Eκλογές έρχονται, θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Είναι συνετό να λειτουργήσουμε με την κριτική μας σκέψη κι όχι την συναισθηματική, αλλιώς ξανά στον κουβά που μας έχει γίνει συνήθεια!
Δηλαδή γιατί του την πέσανε οι μπράβοι της νύχτας, δεν πλήρωνε προστασία, ή μήπως γιατί ενοχλεί το κατεστημένο!😂
Έξις δευτέρα φύσις. Γεώργιος Καραϊσκάκης.😂
aerosol said
#98
Τα δικά μου σχόλια είχαν να κάνουν με το αν φταίνε για τα μνημόνια οι ψηφοφόροι, επειδή ψήφισαν «μνημονιακά» κόμματα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
90,97, παρακινήθηκα και έψαξα λίγο
Ο Ηπειρωτικός Σιδηρόδρομος:ένα απραγματοποίητο όνειρο
Το όνειρο για σιδηρόδρομο στην Ήπειρο είναι πολύ παλιό. Είναι ένα θέμα που συχνά επανέρχεται στην επικαιρότη-
τα, αλλά ακόμη δεν φαίνεται ότι θα γίνει πραγματικότητα. Αποτέλεσε μάλιστα ένα αντικείμενο που απασχόλησε
τον επιχειρηματικό κόσμο της Ηπείρου και ειδικά των Ιωαννίνων. Μια αναδρομή στο χρόνο κρίθηκε χρήσιμο να
ενταχθεί σε αυτή την έκδοση που αφορά στη δράση των επιχειρηματιών των Ιωαννίνων αφού και σήμερα δεν έπαυσε να απασχολεί τα αντιπροσωπευτικά τους όργανα. Για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για σιδηρόδρομο στα Γιάννενα το 1871.
Στην εφημ. του Βιλαετίου «ΙΩΑΝΝΙΝΑ» και στο φύλλο 131/22 – Δεκέμβριος 1871 υπάρχει σχετική πληροφορία για τοπικό σιδηρόδρομο μεταξύ Ιωαννίνων και του τότε επινείου που ήταν το λιμάνι της Σαλαώρας (Άρτα), για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς εμπορευμάτων και αγαθών που έφθαναν στη Σαλαώρα αλλά και από Ιωαννίνων προς εξαγωγή. Σε χρόνο ρεκόρ συστήθηκε μια εταιρεία ιδιωτική με την πρωτοβουλία της Διοίκησης και με τη συμμετοχή κεφαλαιούχων-εμπόρων των Ιωαννίνων. Παρατίθεται το σχετικό δημοσίευμα που έχει το δικό του ενδιαφέρον.
Η προσπάθεια αυτή του τότε Διοικητή του Βιλαετίου δεν τελεσφόρησε διότι ο Ραούφ Πασάς μετατέθηκε στην Υψηλή Πύλη όπου του ανατέθηκαν άλλα καθήκοντα στην Κεντρική Διοίκηση. Γεγονός είναι ότι συγκροτήθηκε η Εταιρεία του ατμόδρομου, και διετέθηκαν όλες οι μετοχές της εταιρίας σε μετόχους και ασφαλώς μεταξύ αυτών ήταν και Έλληνες έμποροι, επιχειρηματίες και κεφαλαιούχοι. Μία αδιευκρίνιστη άποψη είναι ότι η προσπάθεια αυτή ματαιώθηκε από τους πολυπληθείς αγωγιάτες που έκαναν όλο το μεταφορικό έργο
από τα λιμάνια προς τα Ιωάννινα και αντιστρόφως.
Η ιδέα και το όνειρο του σιδηρόδρομου στην Ήπειρο δεν
χάθηκε. Έτσι στη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ», που εκδίδο-
νταν στην Αθήνα στο φύλλο 48 /13-8-1893, διαβάζουμε
την εξής είδηση:
«Εις ομάδα κεφαλαιούχων εδόθη προνόμιον όπως κατα-
σκευάσωσιν ατμήλατον τροχιόδρομον από Ιωάννινα εις
Λούρον. Τούτο ελέχθη και εγράφη τοσάκις ώστε δεν τολ-
μώμεν να το πιστεύσωμε και πάλιν»
Στην ίδια εφημ. και σε φύλλο της 25ης Δεκεμβρίου 1909
γράφεται:
« Ο σιδηρόδρομος Ιωαννίνων.
Μετ ́ευχαριστήσεως ανέγνωμεν εις τον συνάδελφον «Τα-
χυδρόμον» την είδησιν καθ ́ ήν η κυβέρνησις απεφάσισε
να αποστείλη μηχανικούς δια την διαχάραξιν του σχεδίου
της σιδηροδρομικής γραμμής Μοναστηρίου – Αυλώνος –
Ιωαννίνων»
Στο χρονικό διάστημα μετά το 1880 δεν υπάρχουν φύλ-
λα της εφημ. «ΙΩΑΝΝΙΝΑ» παρά μόνο μερικά φύλλα.
Ασφαλώς αυτό το διάστημα θα υπήρχαν και νεώτερες
ειδήσεις για τον Ηπειρωτικό σιδηρόδρομο. Σε ένα από
τα λίγα φύλλα της εφημ.ς «ΙΩΑΝΝΙΝΑ» που υπάρχουν
της 11ης Αυγούστου 1911 αναφέρονται και τα εξής:
«Η Κυβέρνησις εν τελευταία φορά υπέγραψε και το συμ-
βόλαιον το αφορών τους σιδηροδρόμους της τε Βορείου
και Νοτίου Αλβανίας. Ο σιδηρόδρομος ούτος θα δώση
ζωήν εις την Νομαρχίαν».
Σελ.66-77
Click to access kostoulas.pdf
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
14. Όπου βλέπεις πολλές λύσεις δεν υπάρχει λύση. Οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας υπηρέτησαν στον στρατό 36 μήνες. Θα πρέπει να επανέλθει αυτή η θητεία έστω για αυτούς που επιθυμούν να την υπηρετήσουν προσμένοντας τα όποια οφέλη θα νομοθετηθούν. Τα οφέλη μετα την 36μηνη θητεία θα πρέπει να είναι πολλά ως προς την φορολογία (αυτό ισχύει στις ΗΠΑ). Αυτό θα είναι το κίνητρο για την υπηρεσία 36 μηνών και η υπηρεσία θα είναι προαιρετική για άνδρες και γυναίκες.
Τα τρένα να περάσουν στον στρατό και να λειτουργούν νόμω στρατιωτικώ. Όλοι οι τυχοδιώκτες να μείνουν μακριά από τα τρένα και τα λεωφορεία και τα τραμ και τα τελεφερίκ και πολλά άλλα. Αν θέλουμε να έχουμε «PATRIA LIBRE» θα πρέπει να την υπηρετήσουμε ει δε μη θα έχουμε την μοίρα που έχουμε.
Χαρούλα said
Ανατρίχιασα…
Τι Κυριακάτικο πρωινό!!!
Να διαλέξω MoMA και όχι ΜΟΜΑ, για να πιώ χαλαρό καφέ!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
107 – Γιατί μόνο τα τρένα, όλα και όλοι να περάσουν στον στρατό.😊
Τώρα για κάποιους δικούς σου λόγους, πιστεύεις πως ο στρατός, είναι αδιάφθορος, ενώ παγκοσμίως, είναι ο ορισμός της διαφθοράς.
Όσο για την ελεύθερη πατρίδα, σου έχω νέα, ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ. Είναι κι αυτή μια από τις πολλές ψευδαισθήσεις που μας μαθαίνουν να ζούμε από μικρά παιδιά, προς όφελος των κεφαλαιούχων που ελέγχουν τον κόσμο και είναι η δική τους πατρίδα.
Μπορείς να φαντάζεσαι ό,τι θέλεις αλλά, μέσα σ’ αυτό το λειτουργικό πλαίσιο, αν αφαιρέσεις το χρήμα θα καταρρεύσει, αν πάλι λειτουργεί με χρήμα, γρήγορα θα εκφυλιστεί σε διαφθορά, κάτι πού έχει αποδειχθεί με όλα τα συστήματα, πολιτικά και θρησκευτικά, και φυσικά βλέπουμε να ισχύει σε όλο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα. Ένα παγκόσμιο φράκταλ διαφθοράς από τον τελευταίο εργάτη ως τον πρώτο κεφαλαιοκράτη, η το αντίθετο για όσους επιμένουν πως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, λες και το υπόλοιπο, είναι υγιές και βρώσιμο.😊
Η φορά των πραγμάτων είναι αυτή που είναι, και η μόνη αχτίδα ανθρώπινης ελευθερίας από την οικονομική παραγωγική σκλαβιά, είναι η τεχνολογία. Αλλά αυτή ελέγχεται από τους κεφαλαιούχους που χαράζουν αναλόγως και τις κατευθύνσεις του κόσμου.
Ο καιρός θα δείξει προς τα πού θα πάμε.😊
Όσο για το δυστύχημα, δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος αλλά, σε εγκληματικό, εκούσιο ή ακούσιο, και δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία.
Το ανθρώπινο λάθος, ποτέ δεν έχει τραγικό αποτέλεσμα, γι’αυτό και η ανευθυνότητα και η αμέλεια, δεν πρέπει να λογίζονται ως τέτοια αλλά, ως εσκεμμένα εγκλήματα, αλλιώς ο φαύλος κύκλος των ανευθυνοϋπεύθυνων και των τραγικών δυστυχημάτων θα συνεχιστεί.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
109. «Όσο για την ελεύθερη πατρίδα, σου έχω νέα, ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ.»
Έχεις δίκιο, δεν υπάρχει. Έχει μείνει όμως η ιδέα. Οι άνθρωποι έφυγαν αλλά η ιδέα έμεινε και οι ιδέες γενούν νέες ιδέες.
«αν αφαιρέσεις το χρήμα θα καταρρεύσει, αν πάλι λειτουργεί με χρήμα, γρήγορα θα εκφυλιστεί σε διαφθορά, κάτι πού έχει αποδειχθεί με όλα τα συστήματα».
Εδώ πρέπει να κάνουμε διάκριση αναφοράς. Αναφερόμαστε στον ιδιωτικό τομέα η στον δημόσιο; Δυστυχώς το κίνητρο για εργασία και στους δύο τομέες είναι το χρήμα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μας ενδιαφέρει αλλά στον δημόσιο τομέα μπορούμε και πρέπει να περιορίσουμε την χρήση χρήματος ως κίνητρο εργασίας.
Η εργασία είναι αυτή που γεννά την ελεύθερη πατρίδα. Η απεργία είναι συνέταιρος της κεφαλαιοκρατίας. Το πρόβλημα με όλα τα πρώην σοσιαλιστικά καθεστώτα ήταν ο περιορισμός της εργασίας. Αν αυτή τη στιγμή στην Κούβα δεν έχουν χαρτοπετσέτες και χαρτί υγείας και τομάτες και πατάτες και κρέας και υλικά οικοδομής και πολλά άλλα, δεν ευθύνεται το εμπάργκο αλλά ο περιορισμός της εργασίας και αυτός ο περιορισμός οφείλεται στην έλλειψη κινήτρων για εργασία.
Στον δημόσιο τομέα το κίνητρο εργασίας πρέπει να είναι η υπηρεσία με ανταμοιβή την δια βίου φοροαπαλλαγή. Αυτό επιφέρει μείωση της φορολογίας και η μείωση της φορολογίας είναι μαγνήτης για νέες επιχειρήσεις.
Πες μου κάτι. Ποιός θα τολμήσει να ζητήσει πληρωμή φόρων από πολίτες που έχουν προπληρώσει φόρους μιας ζωής με εργασία; Η εργασία απελευθερώνει και αυτό δεν είναι ναζιστικό.
Φαντάσου ένα μεγάλο ποσοστό των ανέργων να εργάζεται για την πατρίδα με κίνητρο την δια βίου φοροαπαλλαγή και την ελεύθερη πατρίδα. Η αποθήκη ανέργων θα μειωθεί σημαντικά και αυτό θα επιφέρει αύξηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Οι ιδέες επιφέρουν επανάσταση.
Γιατί νομίζεις μειώθηκε η στρατιωτική θητεία; Γιατί νομίζεις επιβάλλουν το επίδομα πείνας; Όλα γίνονται για να αυξηθεί η αποθήκη ανέργων.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
110 – «Οι άνθρωποι έφυγαν αλλά η ιδέα έμεινε και οι ιδέες γενούν νέες ιδέες.» Χωρίς ανθρώπους, οι ιδέες είναι σαν τις ιδεολογίες, αέρας κοπανιστός.😂
β – Δεν υπάρχει καμία διάκριση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είναι κι αυτή άλλη μιά ψευδαίσθηση από τις πολλές που έχουμε για να πορευόμαστε ελπίζοντας μέχρι να πεθάνουμε.😂
Τα κράτη εξ αρχής ήταν και είναι ιδιωτικά, (ακόμη και τα λεγόμενα κομμουνιστικά που, μόνο κατ΄ευφημισμόν ήταν και είναι τέτοια) και μιά χούφτα ιδιωτών τα διαφεντεύει όλα μέσω του χρήματος, και κατά τόπους διαφεντεύονται από τοπικούς ιδιώτες. Ο δημόσιος τομέας, δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίζει τους κεφαλαιούχους μέσω της γραφειοκρατίας, και το δημόσιο εργατικό στρώμα απορρόφησης της λαϊκής αγανάκτησης, από την καταπίεση και την διαφθορά. Για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι.😂
Όλα στηρίζονται στις ψευδαισθήσεις και την ματαιοδοξία, και δεν διαφαίνεται κάποια έξοδος από αυτό τον παραλογισμό στο άμεσο και έμμεσο μέλλον. Ειδικά με την ψηφιοποίηση του χρήματος, οι κεφαλαιούχοι θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και έλεγχο επί των λαϊκών μαζών που ζούν μέσα στην παράνοια και πέρα από κάθε λογική, πιστεύουν στα κάθε λογής ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ δόγματα!😂
«Πες μου κάτι. Ποιός θα τολμήσει να ζητήσει πληρωμή φόρων από πολίτες που έχουν προπληρώσει φόρους μιας ζωής με εργασία;»
Και ποιός σου είπε πως θα το ζητήσουν; απλά θα το επιβάλλουν με την δύναμη τους, όπως έκαναν με τα μνημόνια και πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις (όχι των δικαστικών φυσικά 😂). Δηλαδή, οι συνταξιούχοι δεν είχαν προπληρώσει φόρους μια ζωή;
Κατάλαβέ το, το πρόβλημα δημιουργείται γιατί οι πλούσιοι δεν πληρώνουν ΚΑΝΕΝΑ φόρο, κι όχι μόνο αυτό, αλλά παίρνουν και επιστροφή. Οποιοσδήποτε λέει κάτι διαφορετικό, είναι απατεώνας ή ηλίθιος.
Όλα είναι εικονικά αλλά, η πραγματικότα για τα οικονομικά κορόϊδα, σκληρή.
«Η εργασία απελευθερώνει και αυτό δεν είναι ναζιστικό.» Όχι δεν είναι ναζιστικό, και συμφωνώ πως η εργασία απελευθερώνει. Μόνο που το χρήμα σκλαβώνει, και γύρω μου (μαζί κι εγώ) βλέπω μόνο εθελοντές ΔΟΥΛΟΥΣ να δουλεύουν για χρήμα! Κυριολεκτικά για μιά χούφτα ΕΥΡΩ!😂
«Γιατί νομίζεις μειώθηκε η στρατιωτική θητεία; Γιατί νομίζεις επιβάλλουν το επίδομα πείνας; Όλα γίνονται για να αυξηθεί η αποθήκη ανέργων.»
Και τι έκανε ο λαός γι΄αυτά; ΤΙΠΟΤΑ! Όταν έλεγα πρίν τρία χρόνια πως τα μέτρα για τον κορονοϊό είναι φασιστικά και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την επιστήμη και την όποια πρόληψη, όλοι εδώ με έλεγαν ανεγκέφαλο.
Έκλεισαν την οικονομία για μονοψήφιο εβδομαδιαίο αριθμό νεκρών, τώρα πεθαίνουν 100 την εβδομάδα, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΑΙ.
Τα ίδια πάνω κάτω άκουσα από κάποιους επειδή πρίν 4 (;) χρόνια, έλεγα πως η ΤΝ θα δημιουργήσει πλήθη ανέργων. Να δείς τι σού ΄χω για μετά, τα πιό όμορφα έπονται λίαν συντόμως.😂
Δύο είναι οι εφικτοί τρόποι αντίδρασης, ή να μη χρησιμοποιούμε χρήμα στις συναλλαγές μας, ή να το χρησιμοποιήσουμε όπως οι πλούσιοι.
Στην πρώτη περίπτωση, αν υπερβούμε έναν κρίσιμο αριθμό, θα μας στείλουν τον στρατό (γι΄αυτό το λόγο υπάρχει, για την επιβολή των συμφερόντων των πλουσίων, κι όχι για την υπεράσπιση της όποιας πατρίδας) και θα μας λιανίσει. Στην δεύτερη, δεν μπορούν να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ!
Τι από τα δύο θα κάνει ο λαός λές; Μάλλον θα επιλέξει τον τρίτο δρόμο της ψηφοφορίας λεώ εγώ.😂
Πέπε said
> Όταν έλεγα πρίν τρία χρόνια πως τα μέτρα για τον κορονοϊό είναι φασιστικά και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την επιστήμη και την όποια πρόληψη, όλοι εδώ με έλεγαν ανεγκέφαλο.
Άδικος γίνεσαι. Βγήκε κανείς να πει ότι ο εγκλεισμός και η άδεια εξόδου με σμς είναι δημοκρατικά μέσα, κι ότι είσαι ανεγκέφαλος αν υποστηρίζεις το αντίθετο; – Τέλος πάντων, πολλοί άνθρωποι, πολλές απόψεις, κάποιος μπορεί να το είπε κι αυτό, και δικαίωμά του βέβαια, αλλά όχι δα και ΟΛΟΙ!
aerosol said
#111
«Όταν έλεγα πρίν τρία χρόνια πως τα μέτρα για τον κορονοϊό είναι φασιστικά και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την επιστήμη και την όποια πρόληψη, όλοι εδώ με έλεγαν ανεγκέφαλο.»
Αυτό το πετάς κάθε τρεις μέρες, ίσως γιατί σε κάνει να νιώθεις πολύ καλά με τον εαυτό σου. Αλλά είναι χαζό -και το λέω με μεγάλη επιείκεια.
Ούτε το «όλοι» ισχύει, ούτε το «ανεγκέφαλος», και οι αντιδράσεις που αντιμετώπισες δεν αφορούσαν τα κυβερνητικά μέτρα (κάτι στο οποίο πολλοί συμφωνούσαμε) αλλά διάφορες προχειρότητες που έγραφες για τον ίδιο τον κορονοϊό. Σταμάτα να το παίζεις προφήτης και θύμα μειώνοντας τους άλλους σχολιαστές.
Yiannis KYRiakides said
Την κατακλειδα του αρθρου «όλοι φταίμε την κυβέρνηση για το δυστύχημα»,
θα την διορθωνα: «όλοι φταίμε για την κυβέρνηση-δυστύχημα»
διοτι αυτο το μεταβατικο ‘φταίω’ ΔΕΝ ειναι Κυπριακη διαλεκτος! (εχουμε πολλα τρελά, αλλά οχι αυτο…)
Ηταν 100% «ιδιοτροπία του Κύπριου συντάκτη», υπό την επίδρ. του αγγλικού to blame.
[ΣΗΜ-> Τα συνωνυμα που δινει το google translate για το blame ειναι:
1. Ρήμα
κατηγορώ, blame, accuse, reproach, impeach, charge, decry
κατακρίνω, blame, reprove, reproach, deprecate, reprobate
2. Ουσιαστικό
ευθύνη, blame, responsibility, liability, accountability, liableness
ενοχή, blame, guilt, culpability, guiltiness, implication, criminality
μομφή, blame, censure, reproach, slur, stricture, reproof]
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
112, 113.
Εγώ είμαι μάρτυρας. Δεν ξέρω κανέναν να μη το υποστήριξε. Η σοφία εκ των υστέρων είναι εύκολο πράγμα αλλά δεν βοηθά την τότε κατάσταση.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
111. Βιάστηκες να απαντήσεις. Εγώ αναφέρομαι σε πράγματα που μπορούν να γίνουν.
gpointofview said
# 111
Δύο είναι οι εφικτοί τρόποι αντίδρασης, ή να μη χρησιμοποιούμε χρήμα στις συναλλαγές μας, ή να το χρησιμοποιήσουμε όπως οι πλούσιοι.
Δηλαδή να ανάβουμε το τσιγάρο της γκόμενας με πεντοχίλιαρο ή να σκουπιζόμαστε με δεκαχίλιαρα όπως έκαναν οι ασεξουαλικοί επί ΠαΣοΚ ισχυριζόμενοι πως έτσι καταπολεμούν τον πληθωρισμό;
🙂 🙂
Alexis said
Παραθέτω εδώ, έτσι για να βρίσκονται, κάποια ευρηματικά συνθήματα που ακούστηκαν/γράφτηκαν αυτές τις μέρες σε πορείες και συγκεντρώσεις για τα Τέμπη:
-ΗΤΑΝ Η ΚΑΚΙΑ Η (Χ)ΩΡΑ
-ΠΑΡΕ ΜΕ (ΟΤ)ΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ
-ΖΩΗ ΜΕ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
-ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ ΜΑΡΤΗ ΦΕΤΟΣ ΠΡΟΛΑΒΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΨΑΤΕ
Πέπε said
115
> Εγώ είμαι μάρτυρας.
Βρες 1-2 λινκ από αναρτήσεις εκείνου του καιρού, να είμαστε όλοι μαρτυρες. Που κανονικά, για να ελεγχθεί το «όλοι», δε φτάνουν 1-2 λινκ, πρέπει να τα δούμε όλα εκείνα σ’ όσα συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα και πήρε και ο Λάμπρος θέση. Που είναι πάμπολλα βέβαια, άλλη κουβέντα δεν είχαμε εκείνο τον καιρό.
Πέπε said
Για να βοηθήσω, τα σχολεία πρωτοέκλεισαν 11 Μαρτίου (είχαμε και επέτειο προχτές!).
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
119. Από την στιγμή που δεν βγήκε κανένας ανοιχτά να τον υποστηρίξει, εξυπακούεται ότι όλοι είναι αντίθετοι. Έχεις όμως δίκιο «Όχι δα και όλοι» επειδή υπήρχε ένας και αυτός ήμουν εγώ. Αλλά εγώ δεν υπολογίζομαι. Εγώ ήμουν, θα έλεγα, ο μόνος που είχα δει την μεγάλη απάτη πριν φύγει από Κίνα. Θυμάσαι τι είχα πει; Εσύ ξέρεις να ψάχνεις.
aerosol said
#115
Είχα σχολιάσει τότε, είχα και προσωπική συζήτηση με τον Λάμπρο -λέγοντάς του από τότε αυτό που είπα και τώρα.
Δεν χρειάζομαι κανένα «μάρτυρα» -που θυμάται και λάθος… -για την ίδια τη δική μου συμμετοχή.
Το «όλοι με λέγατε ανεγκέφαλο γιατί έλεγα για τα μέτρα της κυβέρνησης» είναι παντελώς άσχετο. Δεν θεωρούμε ανεγκέφαλο καθέναν με τον οποίο διαφωνούμε (δεν ξέρω αν το κάνεις εσύ ή ο Λάμπρος, εγώ πάντως όχι), λίγοι είχαν εκφραστεί (το οποίο δεν «εξυπακούει» απολύτως τίποτα) και η αντίθεσή δεν ήταν κυρίως στα κυβερνητικά μέτρα ή στο πόση σκέψη είχαν από πίσω. Έγραφε διάφορα περί ιού και εμβολίων που απλά δεν ίσχυαν.
Ηρωική αφήγηση: Με έβριζαν. Όλοι. Επειδή έλεγα αλήθειες που πονάνε!
Ταπεινή πραγματικότητα: Κοντραρίστηκα. Με κάποιους. Επειδή έλεγα και κάμποσα άστοχα.
Πέπε said
121
Σε καμία περίπτωση δε θυμάμαι τι μπορεί να είχες πει πριν φύγει ο ιός από την Κίνα, δεν είχα πάρει χαμπάρι τότε. Αλλά επί εγκλεισμού εδώ στην Ελλάδα είχα σίγουρα εκφράσει τον ενθουσιασμό μου για τα μέτρα (λοκντάουν, τηλεκπαίδευση, εξοδόχαρτα, κλικαγουέδες…), απλώς φρόντισα να το κάνω με λεπτότητα απέναντι στον Λάμπρο.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
112 – Γιατί είμαι άδικος ρε Πέπε, αφού έτσι με έλεγαν.😂 Εντάξει, στο όλοι, βάλε «» όλοι όσοι συνομιλήσαμε τότε, κι οι υπόλοιποι (πλην 2,3) σιωπηρά😊, αφού ο λόγος, ήταν πως έλεγα ηλίθια και φασιστικά, τα μέτρα της φασιστικής κυβέρνησης, και συνδύασα την πανδημία με την τρομακτική πτώση των χρηματιστηρίων, και αντίθετα απ’ότι λες, ΚΑΝΕΙΣ δεν εναντιώθηκε σ’ αυτά όπως εγώ.
Πολλοί μάλιστα, ήθελαν ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό, και δεξιοί κι αριστεροί, έγιναν ένα, όχι πως ήταν δύο ποτέ, στο ίδιο σώμα ανήκουν, στις ψευδαισθήσεις διαφέρουν.
Πήγαινε στον Μάρτη του 20 και θα τα δεις όλα, ειδικά στο τέλος ( αν θυμάμαι καλά) που δεν άντεξα την συλλογική παράνοια.😊
Καταρχάς, δεν με πείραξε το ανεγκέφαλος, έχω πει τόσες φορές πως δεν θίγομαι και δεν προσβάλλομαι με τίποτα κι από κανέναν, ούτε και μισώ η κρατάω κακία για κανέναν. Και φυσικά δεν το λέω τώρα με εμπάθεια η ό,τι άλλο, αλλά απλώς για να δείξω πως, εκ του αποτελέσματος, δεν ήμουν. Το ποιος ήταν δεν με ενδιαφέρει.
Τα μέτρα αποδείχθηκαν ηλίθια και φασιστικά, ούτε τείχος ανοσίας δημιουργήθηκε, ούτε οι ανεμβολίαστοι ήταν υπεύθυνοι, ούτε εμβόλια έχουν την διάρκεια και την προστασία που έλεγαν, και γενικά μας μουρλαναν στο ψέμα, κυβέρνηση, ΜΜΑ και ειδικοί (στην μαλακία😂) επιστήμονες, και επιπλέον, συνέβησαν όλο όσα έλεγα τότε.
Έκλεισαν την οικονομία με 2,3 νεκρούς και καμία εκατοστή κρούσματα, και σχεδόν όλοι το επικροτήσατε. Οι συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες, ήταν τραγικές αλλά κανείς δεν τις έλαβε υπόψιν. ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ έλεγε το θλιβερό ανθρωπάκι, κι όλοι χειροκροτάγατε.
Τρία χρόνια μετά, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και 100 νεκρούς την εβδομάδα, δεν μιλάει κανείς, δεν υπάρχουν μέτρα και φυσικά ΚΑΜΙΑ ΗΜΕΡΉΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ! Τώρα πρώτα τι;
116 – Μα σου έδειξα πως δεν μπορούν να γίνουν, δηλαδή δεν είναι εφικτό στην πράξη, γιατί σαν ιδέα είναι καλή, αλλά και το ΚΚΕ, τόσα χρόνια, καλές ιδέες έχει, απλά δεν είναι εφικτές.😊
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
124. Δεν είναι το ίδιο πράγμα να έχεις καταθέσει χρήμα (ασφαλίστηκα ταμεία) και να το ζητάς πίσω με το να έχεις εξοφλήσει έναν λογαριασμό (πληρωμή φόρων) και να ισχυρίζονται ότι δεν τον έχεις εξοφλήσει.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Από την στιγμή που δεν έχεις τον έλεγχο του χρήματος, το ίδιο πράγμα είναι. Αυτοί που το ελέγχουν, θα κάνουν ό,τι θέλουν, κι αυτό γίνεται τόσους αιώνες. Ο λαός στην εξουσία, οι λαϊκές επαναστάσεις, η ισονομία ,η δύναμη της λαϊκής ψήφου κλπ, είναι βολικές ψευδαισθήσεις για την ελίτ, κάτι σαν την θεία δίκη.😂
Παραχώρησαν το «δικαίωμα» της ψήφου στον λαό, για να τον κάνουν συνένοχο στον φόνο, και τελικά να του ρίξουν όλη την ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση, αυτός πληρώνει την όποια συλλογική ποινή.
Μαζί τα φάγαμε, τώρα όλοι φταίμε, αλλά ποιος πληρώνει;😂
Πέπε said
124
> Πήγαινε στον Μάρτη του 20 και θα τα δεις όλα, ειδικά στο τέλος ( αν θυμάμαι καλά)…
Λάμπρο, δεν πρόκειται να πάω στον Μάρτη του 20, έστω και μόνο στο τέλος του, και να ψάχνω του καθενός την τοποθέτηση για τα μέτρα, για να έρθω μετά πάλι εδώ να σου πω «κοίτα το #128 της 26ης Μαρτίου, σε διαψεύδει, τι έχεις να πεις τώρα;» – έχουμε και δουλειές. ‘Αμα έχει κανείς άλλος όρεξη, ας το κάνει. Αλλά φυσικά και θυμάμαι ότι, έστω και χωρίς τις συγκεκριμένες λέξεις «φασιστικά» και «ηλίθια», σαφώς και υπήρχε κόσμος που δεν τα γούσταρε. Κόσμος εννοώ εδωμέσα (και εκεί έξω φυσικά, αλλά άλλο αυτό). Ιδιαίτερα για τα σχολεία θυμάμαι κράξιμο κι απ’ τον εαυτό μου, κι απ’ τον Κουβάτσο, και από άλλους. Τις λύσεις που είχαν βρει για τα σχολεία στην Ιταλία από εδώ τις πρωτοάκουσα, έστω και σε σχόλια που μπορεί να μην έλεγαν «Λάμπρο είσαι ανεγκέφαλος».
Λες να δημιούργησα μια πλαστή ανάμνηση ότι έγραφα και διάβαζα αυτά που στην πραγματικότητα σκεφτόμουν μόνο ενδομύχως; Όλα είναι πιθανά, και όπως είπαμε βαριέμαι να βρω τις αποδείξεις (που, πάντως, είναι εκεί!), αλλά το συγκεκριμένο θα έλεγα ότι είναι αρκετά λίγο πιθανό.
(Εδώ που τα λέμε, εσύ πήγες στον Μάρτη του ’20, ή από μνήμης το λες;)
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
Δεν χρειάζεται νεκρούς χιλιάδες να ‘ναι στους τροχούς ούτε ζωντανούς να δίνουν το αίμα τους. Αυτό που χρειάζεται είναι να συζητήσουμε και να δούμε τι θα κάνω εγώ και τι θα κάνεις εσύ για να πορευθούμε ελεύθεροι σε αυτή την ζωή. Και όλα αυτά επειδή η ελευθερία του ανθρώπου ξεκινά μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του.
aerosol said
#124
Τα εμβόλια μια χαρά έδρασαν γι αυτό που φτιάχτηκαν. Την διάρκεια δεν την έταξε κανείς με ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα ήταν καλή.
Ούτε τότε ούτε τώρα είχες κανένα στοιχείο γι αυτά, απλά μιλούσες ενάντια στα εμβόλια, σαν καμμένος.
Τρία χρόνια μετά μας έχουν γραμμένους, γιατί το κόστος της ιστορίας παρατράβηξε, και ο κόσμος μπούχτισε και δεν ακολουθούσε πλέον κανένα μέτρο.
Ο αριθμός των θανάτων έχει πέσει πάρα πολύ (είχαν φτάσει πάνω από 100 την ημέρα αλλά πολύ βολικά δεν το θυμάσαι) και οι τελευταίες μεταλλάξεις είναι πιο ήπιες -κάτι που είχε κάπως προβλεφτεί ήδη από το 2021.
Ακόμα δεν είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις την πολιτική από τα στοιχεία για τον ιό, και σταθερά νομίζεις πως βγαίνεις μάγκας με το να μειώνεις συνεχώς όλους τους άλλους. Δεν θα ξανασχολιόμουν αλλά το πετάς με επιθετικότητα κάθε λίγες μέρες. Είναι τελείως ανώριμο και σε εκθέτει. Τώρα… μεγάλο παιδί είσαι, κάνε ό,τι γουστάρεις. Αλλά έχει τίμημα να φέρεσαι έτσι στους άλλους.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
124. Λες «Έκλεισαν την οικονομία με 2,3 νεκρούς και καμία εκατοστή κρούσματα, και σχεδόν όλοι το επικροτήσατε.»
Εδώ διαφωνούμε. Δεν υπήρχε κανένας νεκρός. Ούτε τότε, ούτε μετά. Όλοι οι νεκροί πέθαιναν με κορονοϊό αλλά κανένας από κορονοϊό. Συνέχεια ακούγαμε στις ειδήσεις «πέθανε με κορονοϊό». Εγώ ξέρω τέσσερις που πέθαναν μέσα σε 24 ώρες μετα το εμβόλιο. Τυχαίο;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
127 – Και πολύ καλά θα κάνεις Πέπε, άλλωστε, αν σε πάω πολύ, είναι γιατί είσαι χαβαλές τύπος, με την καλή έννοια.😂 Ταιριάζουμε σ’ αυτό, γι’ αυτό και τόσα χρόνια δεν έχουμε παρεξηγηθεί, η όποια μικροπαρεξήγηση λύνεται άμεσα με αμοιβαία κατανόηση. Ούτε εσύ θέλεις να με νικήσεις – «σκοτώσεις» ούτε εγώ, κάτι που συμβαίνει ΣΠΑΝΙΩΣ εδώ γενικώς στις όποιες «συζητήσεις» που κατά βάση, είναι δογματικός διαλογικοί μονόλογοι.😊
Σίγουρα υπήρχαν κάποιοι (πολύ λίγοι) που δεν γουστάρανε τα μέτρα, αλλά εγώ είπα πως μόνο εγώ εναντιώθηκα ανοιχτά από την αρχή μέχρι και σήμερα που, έχουμε πάει στο άλλο άκρο, ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΉ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.
Πολλά είναι που δεν γουστάρουμε αλλά τα ανεχόμαστε σωστά;
Εγώ το μόνο πράγμα που δεν μπορώ να ανεχτώ και αντιδρώ άμεσα, είναι ο φασισμός, και τα μέτρα, ακριβώς τέτοια ήταν, κι αυτό αποδείκνυα με το να βγαίνω έξω, ΝΟΜΙΜΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, και με βάφτισαν ανεγκέφαλο😊 ή ο Κιντ ή ο συγχωρεμενος Ιατρού.
Επαναλαμβάνω, δεν μ’ ενδιαφέρει να την πω σε κανέναν, απλώς αν τύχει σε κάποια συζήτηση, κάνω τις συγκρίσεις του τότε με το τώρα , που αποδεικνύουν αυτό που έλεγα τότε για τα μέτρα, πως ήταν και είναι ΓΤΠΘ!😂
τέλος- Μουρλός είσαι ρε, δεν ξαναγυρνάνε εκεί που να με πυροβολήσεις. Απλώς έχω μνήμη γκαμηλοελέφαντα.😂
Μπροστά σ’ αυτά που έρχονται, αυτά θα είναι παιδική χαρά φίλε μου.
Της πουτάνας γίνεται και δεν το έχει πάρει χαμπάρι «κανείς» και τα ΜΜΑ το βιολί τους!
130 – Δεν διαφωνούμε μόνο σ’ αυτό αλλά, σε όλο το θέμα κορονοϊός γενικά.
Εγώ δεν αμφισβήτησα ΠΟΤΕ την ύπαρξη του, την μεταδοτικότητα του και την επικινδυνότητα του. Άλλωστε όπως είχα πει κι εδώ, στα τέλη του20, πέθανε ο άντρας της πρώτης μου ξαδέρφης η οποία είναι γιατρός, χωρίς υποκείμενο νόσημα, κι επειδή η ξαδέρφη μου είχε κάνει πριν λίγους μήνες ολική μαστεκτομή, πρόσεχαν και έκαναν τακτικά ιατρικούς ελέγχους.
Φυσικά θα πιστέψω την ξαδέρφη μου κι όχι εσένα, είναι ένα θέμα που με πονάει πολύ ακόμα και δεν ξέρω πότε θα περάσει γιατί ήμασταν πολύ δεμένοι, γι’αυτό, καλό είναι να μη λες τέτοιες βλακείες.
Ούτε και κατά των εμβολίων ήμουν και είμαι, έχουμε εμβολιαστεί οικογενειακώς, και οι τρείς έχουμε κολλήσει πέρυσι και το περάσαμε ελαφριά, ενώ η μεγάλη μου κόρη δεν κόλλησε. Το ότι εγκρίθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες και μας γέμισαν ψέματα τα ΜΜΑ για την διάρκεια τους, είναι άλλο θέμα και το στηλίτευσα τότε μαζί με την φασιστική υποχρεωτικότητα αλλά και την επίσης φασιστική στοχοποίηση των ανεμβολίαστων, δυστυχώς κι από τους υποτίθεται προοδευτικούς αριστερούς, κι ήταν από τους βασικούς λόγους της διαμάχης μου με όσους «συζητούσα» εδώ αλλά και έξω.
Αυτό που αμφισβητώ από την αρχή, είναι η παγκόσμια διαχείριση που ήταν απαράδεκτη, και προφανέστατα για μένα, στημένη, και εκ του αποτελέσματος, έχω δίκιο κάτι που δεν με χαροποιεί ΚΑΘΟΛΟΥ! Τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
131. Δυστυχώς δεν έχεις καταλάβει κάτι και ίσως κατι περισσότερο. Επί τω καιρώ της μεγάλης απάτης διαπιστωμένης από πολλούς νομικούς, σχεδόν όλοι οι θάνατοι οφείλονται στον κορονοϊό. Μειώθηκαν οι θάνατοι από άλλες αιτίες. Ο άντρας μίας φίλης πέθανε στον καναπέ επειδή είχε κορονοϊό αλλά δεν ήξεραν ότι είχε και ανεύρυσμα αορτής σε πολύ προχωρημένο βαθμό. Ο κορονοϊός πλήρωνε και συ θέλεις να απαλλαγείς από το χρήμα. Είσαι η δεν είσαι μπερδεμένος;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
132 – Προτιμώ να είμαι ανεγκέφαλος και μπερδεμένος, και να έχω αυτόν τον τρόπο που σκέφτομαι.😊
Τα λέμε άλλη φορά αλλού. Καλού κακού, ρίξε μιά ματιά στην Credit Suisse.
Καληνύχτα.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
Kαι αυτό μου το είχε πει η γιαγιά μου η αντάρτισσα. «la musica es también arena en los ojos de la jente».