Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Να βάλουμε όλοι πλάτη;

Posted by sarant στο 23 Μαρτίου, 2023


Ομολογώ πως δεν είδα προχτές το βράδυ την πολυδιαφημισμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη. Ήμουν κουρασμένος από το ταξίδι, είχα πάει και σε μια ποιητική εκδήλωση, οπότε δεν είχα όρεξη να παρακολουθήσω σεμινάριο για το πώς καθαρίζονται οι λεκέδες ανάλογα με το είδος τους και σε ποια θερμοκρασία πλένονται τα μεταξωτά.

Η αλήθεια είναι πως και πολλοί άλλοι έκαναν όπως εγώ διότι η συνέντευξη παρουσίασε χαμηλή τηλεθέαση, με μονοψήφιο ποσοστό, παρόλο που η εκπομπή που προηγήθηκε, ο Σασμός, είχε εντυπωσιακά υψηλή θεαματικότητα, κάπου 25% (αυτό το λένε lead-in στην ειδική ορολογία, δεν ξέρω να υπάρχει ελληνικός όρος).

Είδα όμως χτες να σχολιάζονται διάφορα σημεία της συνέντευξης στα σόσιαλ και ανάμεσά τους η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός σε μια κοπέλα που τραυματίστηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη:

Θα έλεγα στην Ευδοκία η οποία έχει ηλικία -απ’ ό,τι κατάλαβα λίγο μεγαλύτερη από τη μεγαλύτερη μου κόρη- ότι έχει κάθε λόγο να είναι θυμωμένη, να φοβάται, να ανησυχεί. Δε γίνεται σήμερα ένα νέο παιδί να μπαίνει στο τρένο και να αισθάνεται ότι μπορεί να του συμβεί κάτι τόσο τραγικό. Θα της έλεγα όμως ότι πρέπει τελικά να επιμείνει. Να βάλει και αυτή πλάτη για να αλλάξει αυτή η χώρα.

Φαντάζομαι πως και οι τραυματίες που ακόμα νοσηλεύονται στην εντατική θα πρέπει να βιαστούν να βγουν για να βάλουν κι εκείνοι πλάτη. Οπότε, ας βάλουμε πλάτη κι εμείς, λεξιλογώντας ακριβώς για τη λέξη «πλάτη».

Σύμφωνα με το λεξικό, πλάτη είναι το οπίσθιο τμήμα του κορμού του ανθρώπινου σώματος από τον αυχένα και τους ώμους ως τη μέση· ράχη, νώτα. Μεταφορικά, λέμε επίσης «πλάτη» το πίσω μέρος καθισμάτων -της καρέκλας ή του καναπέ, ας πούμε, αλλά και πλατιών αντικειμένων, π.χ. του φτυαριού.

Η λέξη είναι αρχαία, ανήκει στην πλατιά οικογένεια λέξεων που ξεκινάει από το επίθετο «πλατύς», από ινδοευρωπαϊκή ρίζα.

Πλάτη στα αρχαία ήταν, αρχικά, το πλατύ τμήμα του κουπιού και κατ΄επέκταση το ίδιο το κουπί και μετωνυμικά το καράβι. Ας πούμε, στον Αίαντα του Σοφοκλή «ἅλιον ὃς ἐπέβας ἑλίσσων πλάταν» -που με κουπί ευλύγιστο κάνει τα πλοία να πετούν, στη μετάφραση του Μαρωνίτη.

Λίγο αργότερα εμφανίστηκε, ιδίως στον πληθυντικό, πλάται, η σημασία «ωμοπλάτες», η οποία τελικά επικράτησε.

Η πλάτη έχει έντονη παρουσία στη φρασεολογία μας. Σε ορισμένες από τις φράσεις αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο πληθυντικός ή και προτιμάται ο πληθυντικός.

Λέμε «κάνω πλάτες», όταν υποβοηθώ ή καλύπτω κάποιον που κάνει κάτι το επιλήψιμο ή παράνομο.

Λέμε «έχει γερές πλάτες», για όποιον έχει ισχυρούς προστάτες, μεγάλα μέσα.

Λέμε «γυρίζω την πλάτη / τις πλάτες» σε κάποιον ή σε κάτι, όταν τον περιφρονώ ή παύω να ασχολούμαι ή να ενδιαφέρομαι -θα θυμάστε και το γνωστό τραγούδι του Δ. Τσακνή.

Λέμε «δείχνω την πλάτη / τις πλάτες» σε κάποιον, με την ίδια σημασία.

Λέμε «σηκώνω τις πλάτες» (αν και συχνότερα «σηκώνω τους ώμους») όταν δείχνουμε άγνοια ή αδιαφορία για κάτι.

Λέμε «βάζω πλάτη», όπως μας ζήτησε ο πρωθυπουργός, δηλαδή «βοηθώ, στηρίζω μια προσπάθεια».

Λέμε «πίσω από την πλάτη μου/ τις πλάτες μου» για λόγια που λέγονται εναντίον κάποιου ενώ δεν είναι παρών ή χωρίς να το καταλαβαίνει ή για ενέργειες που γίνονται κρυφά, χωρίς τη συμμετοχή, την άδεια ή την έγκρισή κάποιου. Σχετικό και το «πισώπλατο» χτύπημα -ύπουλο, προδοτικό.

Λέμε «με την πλάτη στον τοίχο», για κάποιον που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. Συχνό στο αθλητικό ρεπορτάζ, όταν μια ομάδα πρέπει π.χ. να νικήσει για να συνεχίσει σε μια διοργάνωση.

Λέμε «με τα πόδια στην πλάτη» ή «χτυπάνε οι φτέρνες του στην πλάτη», για κάποιον που τρέχει πολύ γρήγορα, συχνά πανικόβλητος.

Λέμε «φορτώνομαι στην πλάτη μου», όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, δηλ. αναλαμβάνω ευθύνες και υποχρεώσεις. Καμιά φορά, για να το επιτείνουμε, λέμε «φορτώνομαι στην καμπούρα μου» -ιδίως όταν οι υποχρεώσεις είναι δυσβάστακτες και καταχρηστικά τις αναλαμβάνουμε.

Όταν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις έρχονται αναπάντεχα, μπορούμε να πούμε και «έπεσαν στις πλάτες του».

Λέμε, «πάνω στην πλάτη μου», όταν γίνεται κάτι σε βάρος μας και συχνά κρυφά από εμάς. Παραλλαγή που επιτείνει: «παίζουν μπιλιάρδο πάνω στην πλάτη μου».

Να βάλουμε και ένα παλιό τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου (στίχοι Μιχ. Φακίνου) με τον Λάκη Χαλκιά, Πάνω στη δική μας πλάτη:

Στο τραγούδι, δεν έχει πια ραχάτι πάνω στη δική μας πλάτη -αυτά μόνο στα τραγούδια συμβαίνουν, θα έλεγε κανείς.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάλι, προσπαθώντας να μετατρέψει μια εθνική τραγωδία σε κομματική ευκαιρία, μας κάλεσε να βάλουμε όλοι πλάτη για να αλλάξει τη χώρα… όπως εκείνος θέλει. Στο ίδιο πνεύμα είχε κινηθεί τις προάλλες, αλλά με περισσότερο θράσος, ο υπουργός κ. Σκέρτσος ο οποίος έφτασε να υποστηρίξει ότι «το δίλημμα των εκλογών είναι ‘ποιος είναι με την πρόοδο και ποιος με τον σταθμάρχη της Λάρισας’.»

Σε τέτοιες τοποθετήσεις, αξίζει γι’ απάντηση, και με αυτό θα κλείσω, το σχόλιο που έκανε προχτές στο Τουίτερ ο Βαγγέλης Βλάχος, αδελφός του Βάιου Βλάχου, που σκοτώθηκε στα Τέμπη:

Αντί να φορτώσει την κατάσταση στις πλάτες του, σηκώνει τις πλάτες του, χορεύει πάνω στις πλάτες των θυμάτων και ζητά από τα θύματα να βάλουν πλάτη. Ελπίζω ότι η κοινωνία θα του γυρίσει την πλάτη και θα τον βάλει με την πλάτη στον τοίχο, όσες πλάτες και να έχει.

Advertisement

101 Σχόλια προς “Να βάλουμε όλοι πλάτη;”

 1. Καλό. Τόσο καλό και το βλάχικο.

 2. Κιγκέρι said

  Βάζω πλάτη να συμπληρωθούν οι εκφράσεις:

  Μάτια στην πλάτη
  Με τη γίδα στην πλάτη

 3. Καλημέρα

  Ο Κούλης βάζει ένα α στην πλάτη και την κάνει παλάτη-παλάτι για τονευτόν του κι ένα ε για το πόπολο και το κάνει … πελάτη και μ΄ένα γιώτα μας … πιλατεύει

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Μπράβο, πώς και μου ξέφυγε η γίδα;

 5. Κιγκέρι said

  Στο Πήλιο στην Αργαλαστή
  πιάσαν το Λιόντα το ληστή
  που ‘χε τα χέρια τέσσερα
  τα πόδια δεκατέσσερα
  κι έβλεπε κι απ’ την πλάτη
  μ’ ένα μεγάλο μάτι
  Τι φταίει που ‘γινες ληστής
  τον ρώτησεν ο δικαστής
  φταίει που ‘χα χέρια τέσσερα
  και πόδια δεκατέσσερα
  μα πιο πολύ το μάτι
  που έβλεπα απ’ την πλάτη
  Δεν είχε κάνει φονικά
  ούτε χρωστούσε δανεικά
  μόνο που αυτό το μάτι του
  το πίσω από την πλάτη του
  τήραε τον αγά τον ψεύτη
  το γενίτσαρο τον κλέφτη

 6. Θρασύμαχος said

  Στην ίδια συνέντευξη, είπε «μας περιέγραψαν μία εικόνα αποκαλυπτική … ήταν μία αποκαλυπτική εικόνα και ήταν όλα -οι μυρωδιές, τα πρόσωπα των ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν μέσα στα συντρίμμια- ήταν πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή» https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-tempi-den-skeftika-paraititho : όπως φαίνεται, το επίθετο «αποκαλυπτικός» έχει πλέον αποσυνδεθεί από την αυθεντική νεοελληνική προέλευσή του (=που αποκαλύπτει κάτι) και χρησιμοποιείται σαν μετάφραση του αγγλικού apocalyptic.

 7. Κιγκέρι said

  Στο παραθύρι στέκοσουν κι οι δυνατές σου οι πλάτες
  φράζαν ακέρια τη μπασιά, τη θάλασσα, τις στράτες…

 8. Πλατύς και ο Ρίο ντε λα Πλάτα. Βέβαια πλάτα είναι το ασήμι, αλλά και αυτό από το πλατύ βγαίνει: From Vulgar Latin *platta, *plattus, borrowed from Ancient Greek πλατύς (platús, “wide”), because silver was often made into sheets. https://en.wiktionary.org/wiki/plata

 9. Και για να γυρίσω στα τρένα, όποιοι ταξίδευαν με αυτά αντί, ξερωγώ, να τα εγκαινιάζουν, ξέρουν και το Πλατύ Ημαθίας.

 10. Κιγκέρι said

  Α, κι αυτό θα σας αρέσει:

  Πλάτη με πλάτη στο ίδιο το κρεβάτι
  και πανωσέντονό μας ο εγωισμός…

 11. Νέο Kid said

  Πλατιές και οι Πλαταιές ! Εκεί που άρχισε η παρακμή των Σπαρτιατών …

  Αυτό με το πλάτα ασημί που είπε ο Δύτης , δεν το ήξερα! Κάτι μάθαμε και σήμερα ( πάω να την πω στον Ισπανό συναδερφο με τον οποίο καπνίζουμε μαζί στη ζούλα! Ένεκα ραμαντάν…😡)

 12. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Κι ο Πλάτων της ίδιας οικογένειας είναι. Αυτό ήταν το παρατσούκλι του, που του το είχε δώσει λέει ο προγυμναστης του στην πάλη, μάλλον επειδή είχε πλατάρες 😛

  Ο Πλάτωνας λοιπόν, που έλεγε ότι πρέπει ή να κυβερνησουν οι φιλόσοφοι ή να φιλοσοφησουν οι κυβερνώντες. Ο Περικλής όμως έλεγε να φιλοσοφούμε άνευ μαλακίας, αυτό να το προσέξει ο Μωυσής 😉

 13. Φίλους και εχθρούς
  στις φριχτές μου πλάτες
  όμορφα να σήκωνα
  σαν να `ταν επιβάτες

  Από τον Σαββόπουλο και τον Καραγκιόζη του.
  Καλημέρα σας!

 14. sarant said

  6 Θέλει άρθρο αυτό

  8-11 Και η πλατίνα, ασημάκι

  12-13 Ναι μπράβο

 15. 13 Άλλος έπρεπε να το είχε γράψει αυτό 😉

 16. Όποιος βάζει πλάτη στους γιδόπλατους είναι γίδα και δεν το ξέρει.

 17. Pedis said

  Πλάτες τέσσερα στρέμματα λέγανε παλιά, τις εποχές που ήταν φυσικές από γυμναστική ή/και κουβάλημα, αλλά όχι από χημικό φούσκωμα.

  Τώρα, για μένα είναι παράλειψη στο άρθρο αν δεν προστθεί ότι πολιτικές πλάτες στον Κούλη, πρωτίστως και κυριότερα, έχει βάλει και βάζει καθημερινά ο Σύριζα με την πιστή μνημονιακή πολιτική του ατζέντα.

  https://info-war.gr/mazi-me-to-vasiliko-xeplythike-kai-i-gla/

  Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια διάσωσης του συστήματος ο Θεοδωράκης αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές σε «συμφέροντα» χωρίς να κατονομάζει τις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους σιδηροδρόμους Οι εταιρείες που διεκδικούν και παίρνουν τα συμβόλαια όμως έχουν όνομα (πχ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ – ALSTOM, ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ).

  Εάν καταδικάζεις το δημόσιο τομέα για διαπλοκή, χωρίς να αναφέρεις με ποιους κρατικοδίαιτους ιδιώτες διαπλέκεται, τότε στην πραγματικότητα δεν στρέφεσαι εναντίον του αμαρτωλού δημοσίου αλλά των δημοσίων αγαθών.

  Κλείνοντας, στα προβλήματα της συνέντευξης θα πρέπει φυσικά να προσθέσουμε και το επικοινωνιακό πυροτέχνημα των ερωτήσεων που έκαναν οι επιζήσαντες του δυστυχήματος – καμία από τις οποίες δεν θα μπορούσε να στριμώξει τον πρωθυπουργό αφού ήταν αναμενόμενα γενικόλογες.

  Όπως έχουμε εξηγήσει τα θύματα μιας τραγωδίας είναι πρωτίστως αυτόπτες μάρτυρες. Μπορεί να κάνουν μια καλή ερώτηση αλλά μπορεί και όχι. Οι σκληρές ερωτήσεις σε έναν πολιτικό απαιτούν έρευνα και για αυτό (πρέπει να) πραγματοποιούνται από τους δημοσιογράφους.

  Η ανάθεση των ερωτήσεων σαν υπεργολαβία στα θύματα είναι κίνηση εντυπωσιασμού που προσφέρει απλώς μια επίφαση σκληρής κριτικής.

  Υ.Γ Μιλώντας για κινήσεις εντυπωσιασμού, τι απέγιναν όλα αυτά τα πλάνα που όπως είδαμε στο τρέιλερ της συνέντευξης έβγαζε ο Θεοδωράκης με το κινητό του στον πρωθυπουργό;

  Κρίμα να πάει χαμένη τόση δουλειά. Και ακόμη πιο κρίμα να βλέπεις ένα πρώην πολιτικό να προσποιείται το δημοσιογράφο που καταγράφει έναν πρωθυπουργό που προσποιείται ότι δουλεύει.

  (μετά το 13:09)

 18. loukretia50 said

  Τιμωρήθηκε να βάλει πλάτη γιατί τόλμησε να πολεμήσει με τους θεούς.
  Τον έσωσε τελικά ένας ημίθεος!
  Προσπαθώ να βρω το ηθικό δίδαγμα

  Atlas And The Hesperides by John Singer Sargent (1856 – 1925)

 19. Avonidas said

  #8. Κι ο Θοδωρίο ντε λα Πλάτα, το ποτάμι τγων αργυρώνητων που ξεπλένει τους άριστους 🙂

 20. sarant said

  17 Ωραία κατακλείδα

 21. alexisphotogr said

  «Ομολογώ πως δεν είδα προχτές ……το σε ποια θερμοκρασία πλένονται τα μεταξωτά.»
  Από τις πιο εμπνευσμένες εισαγωγές που έχω διαβάσει 🙂
  και κάτι ακόμα για την πλάτη/πλάτες

  καλημέρα

 22. Πουλ-πουλ said

  Βάζω πλάτη – κουνάω το δάχτυλο, η δυσλεξία στα καλύτερα της. Πώς το έλεγε ο γεροαιγυπτιώτης που μας θύμισες προχθές;
  Στες ραδιουργίες μας πρέπει να πάμε πάλι
  — να ξαναπιάσουμε την ανιαρά πολιτική μας πάλη.

 23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Διαβάζει την πλάτη των σφαχτών»
  λέει η φίλη μου η Γιαννιώτισσα, εμείς λέμε «διαβάζει τη σπάλα».
  «…Τα δόντια βυθούνε στα ψαχνά, η όρεξη με­στώνει στο κρέας, οι σουγιάδες ξύνουνε τις πλάτες των σφαχτών για να προφητευτεί η τύχη της εκστρατείας …»
  Κ.Χατζόπουλος «Αντάρτης»
  http://www.epoxi.gr/scriptum50.htm

 24. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!Με λίγα λόγια, ψηφοθηρία ανήμερη και απροκάλυπτη.
  Στεγνός, κρύβει τα όπλα του/ (άδεια νεροπίστολα)/ υπό ρούχου ξώπλατου/ και πλατειάζει ασύστολα./
  Λέει : Δι’ εμέ ξεπλατιστείτε/ θάλασσα πλατιά να δείτε.
  (Είναι βέβαιο ότι θα έχει ήδη ζητήσει πλάτη βοηθείας, πρώτα πρώτα, από τον κ.Πλατύραχο https://www.youtube.com/watch?v=Sb8raPS3R3k, https://www.youtube.com/watch?v=CvjEE_rFPY4 )

 25. loukretia50 said

  Απόψε πλατειάζουμε, πλάτη ποτέ δε βάζουμε…

 26. -Τι θα έκαμνες, Λοχία, αν οι λησταί ήσαν κρυμμένοι εκεί εις τα κλαδιά του βουνού, επάνω από τον μύλον, και επυροβόλουν κατά του αποσπάσματος εις το πέρασμα της γεφύρας?
  -Αμέσως, Κύριε υπολοχαγέ, θα διέταττον το απόσπασμα να πιάση τον μύλον.
  […]
  -Τι θα έκαμνες συ, Δεκανέα, εις τοιαύτην περίπτωσιν?
  -Θα επίανον κάθε κλαδίον, ξύλον, πέτρα και θα έστελλον εις κάθε καρυοφύλι των κλεπτών από μίαν κωνικήν σφαίραν.
  […]
  -Λέγε τώρα κι εσύ, στρατιώτα Κατζούμπα, τι θα έκαμνες?
  Θα τους έπερνα ταις πλάταις, Κυρ πολοχαγέ.
  -Από πού?
  -Από κει δα πέρα, απ’ τη ρεματιά, και θα τους έριχνα στο βάλτο.

  (Στρ. Ζωή)

 27. xar said

  Η ιδιόλεκτός μου έχει ενστάσεις για το «σηκώνω τις πλάτες» με την έννοια αδιαφορώ: Δεν το λέω, μεταξύ άλλων γιατί μπορεί να υπονοήσει αναφορά στην πιο συνηθισμένη φράση «σηκώνω στις πλάτες μου», που έχει διαφορετικό, σχεδόν αντίθετο, νόημα.

  Και μια (ίσως) ασάφεια: «Μεταφορικά, λέμε επίσης «πλάτη» το πίσω μέρος καθισμάτων -της καρέκλας ή του καναπέ, ας πούμε, αλλά και πλατιών αντικειμένων, π.χ. του φτυαριού.»
  Δεν είμαι σίγουρος πώς τι σημαίνει εδώ το «πίσω μέρος». Για να τα πούμε σταράτα και αντρίκια, πλάτη είναι το κάθετο μέρος καθίσματος, που υποστηρίζει τον κορμό, τόσο η μπροστινή όσο και η πίσω πλευρά του.

 28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Με την πλάτη» νομίζω σημαίνει πολύ, άφθονα.
  Έριχνε ο Θεός με την πλάτη (βροχή) ή λανθάνω;

  Μητσοτάκουλε,
  άλλο πλάτες κι άλλο πλάστες (που σου χρειάζονται, λμτ)
  άλλο πλάτες , άλλο πελάτες
  άλλο πλάτες, άλλο πιλάτες
  άλλο πλάτες κι άλλο Πλάτρες

  «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον «

 29. 27# Το ερεισίνωτο που λένε οι γραμματιζούμενοι.

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  18 >>δίδαγμα
  Αν δε βάλει(ς) πλάτη, θα πέσει να μας (σε) πλακ(τ)ώσει 🙂

 31. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα κι από εμένα !
  Η παραλλαγή «από την πλάτη μου θα περάσει κι αυτό» (σχετ. «φορτώνομαι στην πλάτη μου»), που σημαίνει ότι τελικά δε θα με βοηθήσει κανείς.
  Θυμίζω και τη νησίδα Πλάτη, στα Δωδεκάνησα, κοντά στην Ψέριμο.
  «Πλάτες», στο μουσική, λέγεται το background από keyboards, σε ένα μουσικό κομμάτι. Συνήθως συχγορδίες από strings, που «γεμίζουν» τα κενά. και δημιουργούν ένα ενιαίο ηχόχρωμα στο βάθος. Εϊναι στην ουσία μια παραλλαγή του «κάνω πλάτες», αλλά με θετική έννοια.

  Εκεί τελευταίοι κάτοικοι ήταν ένα Ελληνο-Ιταλικό ζεύγος, μπορεί να τη θυμάστε την ιστορία, που ο συμπατριώτης μας δυστυχώς έχει φύγει από τη ζωή εδώ και λίγα χρόνια.
  https://kalymnos-news.gr/2019/09/%CE%AD%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB/

 32. Πάνος με πεζά said

  @31 : Ξέχασα την προτελευταία φράση, όπου φυσικά αναφέρομαι στη νησίδα «Πλάτη» ή «Πλατύ», ανοιχτά της Καλύμνου.

 33. Πάνος με πεζά said

  Άλλη παραλλαγή το «με τις δικές μας πλάτες», όταν κάποιος εκμεταλλεύεται τη βοήθειά μας για να αναρριχηθεί, αλλά τελικά δεν το ανταποδίδει η δεν το αναγνωρίζει καν. Μπορεί να αναφέρεται και σε οικονομική βοήθεια, «με τις πλάτες των γονιών του ξεχρέωσε το δάνειο».

 34. Πουλ-πουλ said

  29.
  Αρχίσαν πάλι οι βωμολοχίες. Πώς το έλεγες παλιότερα; Να σεβόμαστε το ιστολόγιο.

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  33 Εγώ με την αξία μου κι όχι με ξένες πλάτες

 36. Πάνος με πεζά said

  Είναι, εξάλλου, χαραντηριστικό και το άσμα του Καζαντζίδη : https://www.youtube.com/watch?v=YgAENzYvFlA

 37. Πάνος με πεζά said

  ΕΦΗ ! Συντονισμός !

 38. xar said

  Υπάρχει και η φράση «στου καμπούρη την πλάτη», που το καταλαβαίνω κάτι σαν «στου κασίδη το κεφάλι».

 39. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, φαρδιά-πλατιά 🙂
  27 Ισχύει για το ερεισίνωτο όπως χτηνωδώς επισημάνθηκε, όμως πλάτη είναι και το πίσω μέρος κι άλλων επίπλων, αντικειμένων κλπ. Πλάτη πχ μιας ντουλάπας είναι η επιφάνεια προς τη μεριά του τοίχου. Συχνά αναφέρεται κι ως ράχη, στα βιβλία δε αποκλειστικά ράχη.

 40. ΓΤ said

  @27
  «Η ιδιόλεκτός μου έχει ενστάσεις για το «σηκώνω τις πλάτες» με την έννοια αδιαφορώ:»

  Στο χωριό το λέμε «shrug» και ξεμπερδεύουμε 🙂

  Θυμίζουμε και το ελαφρύ σήκωμα των ώμων, τικ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που συνεχίζεται με τον Κυριάκο, συνειδητό όμως.

 41. 34# Ντροπή μου, ντροπή μου. Είμαι ένα άθλιο φίδι. Έλλειψη σεβασμού σας έδειξα και την οργή σας απόλυτα κατανοώ.
  (από κάπου είναι αυτό αλλά δε θυμάμαι γμτ)

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37 🙂

  «Φιλικά χτυπήματα στην πλάτη»


  >>Φαντάζομαι πως και οι τραυματίες που ακόμα νοσηλεύονται στην εντατική θα πρέπει να βιαστούν να βγουν για να βάλουν κι εκείνοι πλάτη
  Κι αυτοί (οι 57) απ τ΄ουρανού τα πλάτη
  άραγε πώς θα βάλουν πλάτη 😦

 43. Αγάπη said

  Μερικές τις είπατε, αλλά και μερικές ακόμα
  https://www.lexigram.gr/lex/enni/phrase/%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B7

 44. ΓΤ said

  @39 ΓιώργοςΜ

  Αλλά στο ράφι βλέπουμε τη ράχη του βιβλίου. «Πλάτη» του βιβλίου είναι το οπισθόφυλλό του. Η ράχη έρχεται να αγκαλιάσει το κειμενικό σώμα, το τεκμήριο.
  🙂

 45. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Στα πραγματολογικά του – γενικά ενδιαφέροντος…- σημερινού να αναφέρουμε και το φιλικό χτύπημα (ή χάιδεμα) στην πλάτη. (Με πρόλαβε η ΕΦΗ… 🙂 )

  Στίχος από τα παλιά:
  «Αυγή αφράτη, τσεκουριά στην πλάτη
  απ’ τις καμινάδες ξέφυγε η καπνιά…»

  Και τραγούδι –σχετικά- καινούργιο: Διονύσης Τσακνής (πάλι) – ‘Με την πλάτη στον τοίχο’. Ωραίο!

  31.
  Ναι, και κάμποσα χωριά με όνομα «Πλάτη». Εκτός από τη (γνωστή μου) Πλάτη Λασιθίου, βλέπω και στον Έβρο, στη Μεσσηνία κ.α.

  Υ.Γ. Για το αν θα μπουν πλάτες ή …κάτι άλλο, μένει να το δούμε!

 46. Σωτήρς said

  Στην πάλη έχω ακούσει και το «του πήρε την πλάτη» για λαβές νικητήριες.

  Από τις πρώτες επαγγελματικές συμβουλές που μου έδωσαν ήταν όταν ακούσω αφεντικό να μου λέει να βάλω πλάτη, την επομένη να έχω έτοιμο καινούργιο βιογραφικό.

 47. loukretia50 said

  ΕΦΗ -ΕΦΗ

  Αν έχει ο θεός γινάτι
  μάταιο να βάζεις πλάτη
  για χατήρι άλλου πελάτη.
  Θα ξεμείνεις με την Άτη
  και το βάρος αμανάτι
  ΛΟΥ
  Σε βαραίνει ευθύνη κόσμου ,
  μα να μην ξεχνιέσαι φως μου,
  είσαι μέρος διακόσμου!

 48. Και η stab-in-the-back-theory των ναζί, και το «πισώπλατο χτύπημα του προδότη Τίτο» στον ΔΣΕ.

 49. Νομίζω πως αξίζει όλοι να δούμε από το 21. 40 έως 27. 40 σχετικά με την … τηλεδιοίκηση στα τρένα (οι μερακλήδες μπορούν να ξεκινήσουν από 19. 40 έχει και καρτούν , όπως βάζανε κάποτε οι σινεμάδες )

 50. leonicos said

  Θλιβεροί κι απ’ τη μούρη κι απ’ την πλάτη

  Κι έπειτα λέτε δεν ατον ψηφίσουν.

 51. leonicos said

  Σε τρώει η πλάτη σου

  απειλή

  θα φας ξύλο

 52. Georgios Bartzoudis said

  Ας λεξιλογήσω πρώτα, θυμίζοντας την «πλατέα» του χωριού, ήτις χαμουτζιστί μεν λέγεται πλατεία, αλλά κοντοχωριανοί τινες την λένε «πουλιάνα» [σχέσιν έχουσα με το ακουόμενο στο άσμα «έμεινα στις απουλιάνες και στα έρημα βουνά» κλπ. Βέβαια, η «πλατέα» δεν έχει άμεση σχέση με την «πλάτη», έχει όμως με το Μακεδονιστί λεγόμενον «φάρδος», χαμουτζιστί δε «πλάτος»].
  Και, ας πολιτικολογήσω ολίγον τι: Λένε …αυτοί που ξέρουν ότι τελικά, το τσιπρολόι δεν κέρδισε τίποτα από την περί τα Τέμπη … βαμπιρομαχία. Κατάφερε μόνο να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, πλην όμως ο γείτων ισχυρίζεται ότι η αιξ δεν απεβίωσε αλλά ησθένησε βαρέως. Μένει πλέον να εισέλθει δραστικώτερον, στο βρυκολακώδες πεδίον μάχης, ένας εμπειρογνώμων περί την παράβασιν καθήκοντος, ας πούμε ένας κατάδικος!!!

 53. #52

  …το Μακεδονιστί λεγόμενον «φάρδος», χαμουτζιστί δε «πλάτος…

  Μπα, μη το λες και μεις κωλοφαρδία λέμε όχι κωλοπλατεία !!

 54. aerosol said

  #17
  «ένα πρώην πολιτικό να προσποιείται το δημοσιογράφο»
  Για να πούμε του στραβού το δίκιο, προσποιούνταν τον δημοσιογράφο πολύ πριν προσποιηθεί τον πολιτικό. Εδώ είχε ξεπλύνει Μιχαλολιάκο, στον Κούλη θα κόλλαγε;

 55. nikiplos said

  Καλημέρα. Να μην ξεχάσουμε και τη φράση: «ο βρωμο θείος θα του κάνει πλάτες, κι ο άλλος απλώνει και τα ξερά του συμαζεμό δεν έχουνε» που λέει ο Βέγγος ως κύριος Τσιλιβίκης/Μπεϊζάνης για τον Κωνσταντάρα θείο της Νίκης Λινάρδου στο «Θα σε κάνω βασίλισσα». Εκεί πρωτοάκουσα την έκφραση.

  Πριν εφεύρουν τον «απομονωμένο» Ερντογάν τα ΑΡΔάκια, ακούγαμε το «Η Τουρκία για πρώτη φορά είναι με την πλάτη στον τοίχο!» (την εποχή που μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ).

  Να σημειώσουμε και το επίθετο «πλαταράς» που το άκουγα στα 70ς αλλά σήμερα μάλλον ως επώνυμο μόνο επιβιώνει. Αυτός που έχει μεγάλες πλάτες, ο γεροδεμένος.

 56. nikiplos said

  Άραγε ο πλάτανος και το πλατώνι (ελάφι) να έχουν συγγένεια?

 57. eran said

  Έχει παραγίνει το κακό με τους συριζαίους. Η ΚΟΒα Σύριζα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλε πλάτη και συνέταξε μια αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, που μας περνά γενεές δεκατέσσερεις. Άντε τώρα να βρεις κανέναν Αμερικανό Θεοδωράκη να τα ξεπλύνει όλα αυτά.

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  55,56 Ένας πλαταράς στον Πλαταμώνα έτρωγε πλατάρια και πλατώνια

 59. […] Ομολογώ πως δεν είδα προχτές το βράδυ την πολυδιαφημισμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη. Ήμουν κουρασμένος από το ταξίδι, είχα πάει και σε μια ποιητική εκδήλωση, οπότε δεν είχα όρεξη να παρακολουθήσω σεμινάριο για το πώς καθαρίζονται οι λεκέδες ανάλογα με το είδος τους και σε ποια θερμοκρασία πλένονται τα μεταξωτά. Η αλήθεια είναι… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/03/23/plati/ […]

 60. Λάμπας said

  56. Για τον πλάτανο ο Σταματάκος λέει πως ονομάστηκε έτσι «λόγω των πλατέων του φύλων». Ο Μπαμπινιώτης λέει πως είναι αβέβαιου ετύμου.

 61. Λάμπας said

  «φύλλων»

 62. Κιγκέρι said

  >>…αυτό το λένε lead-in στην ειδική ορολογία, δεν ξέρω να υπάρχει ελληνικός όρος.

  Πάσα! 🙂

  https://youfly.com/tileorasi/tiletheasi-tin-agb-polloi-emisisan-to-kalo-lead-in-kaneis/

 63. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  27 Κι εμένα με ξενίζει το «σηκώνω τις πλάτες» αλλά το βρίσκω στα λεξικά και να το χρησιμοποιούν κι άλλοι. Εγώ πάντως σηκώνω τους ώμους.

  31 Τον γάμο τον θυμάμαι, την ιστορία δεν την ήξερα

  35 Ναι μπράβο

  46 Σοφή συμβουλή

  53 🙂

  56 Ο πλάτανος ναι, το πλατώνι δεν ξέρω

  57 🙂

  56-60 Δεν ήξερα ότι αμφισβητείται η προέλευση από το πλατύς, κάτι έμαθα

  62 Α γεια σου!

 64. Μαρία said

  60, 63
  Πλατάνιστος ο αρχαιότερος ομηρικός τύπος. Ο Φρισκ πιθανολογεί οτι πρόκειται για δάνειο που αργότερα συσχετίστηκε με τον πλατύ. Αβεβαίου ετύμου τελικά.

 65. Χαρούλα said

  Αν αργείς προλαβαίνουν άλλοι και γράφουν ότι θα ήθελες… τι να πώ, εγω τώρα;🤔
  Μερικές πληροφορίες για την Πλάτη στον Β.Έβρο.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B7_%CE%88%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85

  Τώρα για την ουσία της φράσης που είναι η αφορμή του σημερινού, θα το πώ κι ας με βαρέσετε….🫣
  Συμφωνώ απόλυτα. Πρέπει να παλέψουμε, να βάλουμε πλάτη, να μην εγκαταλείψουμε(ιδιαίτερα οι νέοι) την χώρα
  στα νύχια των διάφορων Μητσοτάκηδων που την καταστρέφουν με βοήθεια απροβλημάτιστους, μη σκεφτόμενους πελατοψηφοφόρους.
  Ο Μητσοτάκης την καπηλεύτηκε κι αυτήν. Δεν του την χαρίζω όμως….

 66. Χαρούλα said

  Σοκ! Τραγούδια για την πλάτη 29+ !!!
  https://stixoi.info/stixoi.php?info=SS&keywords=%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B7&act=ss

  ….ας μας πάρει όμως εμάς, αητός στην πλάτη του ταξίδι!

 67. 57# Πάντως έχει (μαύρη, κυριολεκτικά) πλάκα να κατηγορούν οι αμερικάνοι οποιουσδήποτε για υπερβολική αστυνομική βία κατά φυλετικών μειονοτήτων, μεταξύ άλλων.

 68. ΚΑΒ said

  Από τον Ερωτόκριτο Δ 66

  όντες θωρεί, πως ήλαψε στου ποταμού την πλάτη,
  μια λαμπιρώτατη φωτιά, κι άθρωπος την εκράτει,

 69. Ι. Κ. Μαμουλάκης said

  Sarant, oμολογώ ότι ούτε εγώ άκουσα την εν λόγω συνέντευξη. Όμως βλέπω ότι με βάση αυτά που αναφέρονται στο άρθρο, η παραίνεση του κ. Μητσοτάκη στην τραυματία των Τεμπών ήταν «Να επιμείνει και να βάλει και αυτή πλάτη για να αλλάξει αυτή η χώρα». Δεν είπε καθόλου αυτό που σεις του αποδίδεται δηλ., «να [βάλει εκείνη και να] βάλουμε όλοι πλάτη για να αλλάξει τη χώρα… όπως εκείνος θέλει.» Προφανώς δεν είπε κάτι τέτοιο διότι αυτό θα ήταν μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την τραγωδία των Τεμπών για προεκλογική προπαγάνδα, κάτι αφάνταστα αλαζονικό και απρεπές. Αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης αφήνει το ζήτημα του πως θα έπρεπε να αλλάξει η χώρα στηn κρίση και την ελεύθερη επιλογή εκείνου στον οποίο απευθύνεται (και του καθενός μας.)

  Αλλά δεν πειράζει που δεν το είπε εκείνος, θα το πούμε εμείς γι’ αυτόν, διότι έτσι τον θέλομε να φαίνεται, αλαζόνας και απρεπής. Όμως, αποδίδοντάς του λόγια που δεν είπε, κάνετε σείς αυτό που καταλογίζετε σε κείνον: χρησιμοποιείτε τηn εθνική τραγωδία ως ευκαιρία για πολιτική επίθεση, και μάλιστα, εν όψει των επικείμενων εκλογών, ευκαιρία για επίθεση με καταφανή κομματική χροιά.

 70. Costas Papathanasiou said

  Και ένα επίκαιρο “με ωραίες κι άγιες πλάτες/ που, κανάγιες, δεν σηκώνουν επιβάτες”:
  “…Κυρά των Αμπελιών, οι σπόροι ανακλαδίζονται κάτου απ’ τα πόδια σου,/
  σού κρέμονται στις πλάτες τα μαλλιά σαν πλατανόριζες —/
  άντε, κυρά ροδακινιά, βγάλε σεργιάνι τα πουλιά και στη βοσκή τα σύγνεφα/
  δέσε δυο πήχες ίσκιο ολόγυρα στου κάμπου τον καψαλιασμένο σβέρκο — κοίτα/
  κοντανασαίνει ο ζευγολάτης βγάζοντας της λυγαριάς την πουκαμίσα,/
  δυο πελεκάνοι κουβαλάνε απ’ το καμπαναριό την αχυρένια τους φωλιά ναν τη φορέσεις ψάθα./..”
  (Γιάννης Ρίτσος “Κυρά των Αμπελιών”/«Αγρύπνια»1941-1953)

 71. Χαρούλα said

  Δεν έχω το ταλέντο του Χριστιανομπολσεβίκου…🥺
  Αλλά με κάτι κλεμμένα, ένα διάλειμματακι σοβαρότητας.

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  18, 47 Λου
  … Πρωί πρωί τον πιάσανε
  το γίγαντα και πάνε
  στον Καύκασο εξημέρωνε
  τρία πουλιά περνάνε.

  Πουλιά μου διαβατάρικα
  τί βλέπετε στις στράτες,
  τί κουβαλάει ο γίγαντας
  στις σιδερένιες πλάτες;

  Μπροστά πηγαίνει ο σιδεράς
  με το σφυρί στο χέρι,
  ξωπίσω του ο κλειδαράς
  της μοναξιάς του ταίρι. …

 73. Γράφτηκε πως οι Γιαπωνέζοι θεωρούν την γυναικεία πλάτη περισσότερο ερωτική περιοχή από το γυναικείο στήθος ; ( ρε τι θυμήθηκα , σήμερα…)

  Τι λένε οι ια-πωνο- μαθείς ;

 74. sarant said

  69 Μεταφράζω τα όσα είπε -έβαλα και τις τρεις τελείες άλλωστε.

 75. Πέπε said

  63
  > Εγώ πάντως σηκώνω τους ώμους.

  Κι εγώ. Μπορώ να σηκώσω τους ώμους, ή τον καθένα ξεχωριστά, και οι πλάτες να μείνουν (όλες!) στι θέση τους. Αντίθετα για να σηκώσω τις πλάτες, ιδίως μάλιστα χωρίς τους ώμους, προσπαθώ από το πρωί που το διάβασα και κοντεύω να σκεβρώσω χωρίς αποτέλεσμα.

  70
  Ανεβείτε στο κρεβάτι να μου ξύσετε την πλάτη (είπε ο δράκος στους αστακούς)

 76. ΓΤ said

  @69 Μαμουλάκης

  Πάντως, μέρες πριν από την προβολή της συνέντευξης η τραγωδία χαρακτηρίστηκε από τους Αρίστους ως «θυσία».

  Α, τώρα που το θυμήθηκα: Δείτε και την πρωτοσέλιδη ματιά Κοττάκη για τον «περίλυπο» Μητσοτάκη…
  https://www.frontpages.gr/d/20230323/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69, Ειλικρινά και καλοπροαίρετα, δεν καταλαβαίνω την ένστασή σας (και την απόδοση σκοπιμότητας κλπ)
  Ο ΠΘ, δυστυχώς, λέει ακριβώς αυτό στην φοβισμένη, τραυματισμένη κοπέλα, (αν του΄λεγε ότι μετά απ΄αυτό μπορεί να σκεφτόταν να φύγει από τη χώρα), θα την προέτρεπε να μείνει: «θα της έλεγα να βάλει ΚΙ ΑΥΤΗ πλάτη ν΄αλλάξει η χώρα».

 78. # 69

  Κάθε πρωθυπουργός κρίνεται από τους αμετακίνητους υπουργούς-συνεργάτες του. Οταν κάποιος έχει μόνιμα στα υπουργεία που ελέγχουν την ροή του μαύρου χρήματος έναν λέτσο (συγγνώμην κύριοι λέτσοι) κι ένα ζωντανό καρτούν ή κρίνεται από αυτούς ή εξαρτάται από κάποιον άλλο που τους επιβάλλει σ’ αυτόν

 79. ΓΤ said

  Το αγαπημένο παιχνίδι του Άριστου
  https://www.skroutz.gr/s/38458599/%CE%94%CE%B5%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%B6%CE%B9%CE%BF-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CE%92%CE%AC%CE%BB%CE%B5-%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-3-6-%CE%A0%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B5%CF%82-6-%CE%95%CF%84%CF%8E%CE%BD-520170.html

 80. sarant said

  75 🙂

 81. Spiridione said

  Και παρακάτω χρησιμοποιεί σαν παράδειγμα τη φράση της ίδιας κοπέλας «όταν κάνει σχέδια ο άνθρωπος, ο θεός γελά» για να δείξει ότι κι αυτός αντιμετώπισε πολλές αναποδιές κατά τη διάρκεια της θητείας του χωρίς να φταίει. Γενικά ό,τι έχει ειπώθηκε σε αυτή την συνέντευξη θα έχει μελετηθεί φαντάζομαι με φόκους γκρουπ κτλ ότι πιάνει σε στοχευμένο κοινό που τους ενδιαφέρει.

 82. Πέπε said

  79
  Κάτσε να το βάλουμε να φαίνεται:

 83. ΣΠ said

  Και μερικές σέξι πλάτες.

 84. 83 Και η κυρία Πλάτη https://rarehistoricalphotos.com/vikki-dougan-the-back-photos/

 85. Μαρία said

  Κάτι συμπτώσεις όμως με την Κουβελιώτη!

  2008

 86. Μαρία said

  83
  Άλλο κι αυτό! Τι τις κάνει σέξι;

 87. 86# Η βεβαιότητα ότι ανήκουν σε όμορφες κοπέλες 🙂

 88. Pedis said

  Όποιος έχει παραφάει αλλά θέλει να συνεχίσει να τρώει, ως λύση προτείνω το φινάλε

  Νικοκύρη, βρωμάει μεζεδάκι. Κρίνε και πες μου.

 89. sarant said

  84 Δεν την ήξερα αυτήν

  88 Θυμός στα αρχαία σήμαινε ένα σωρό πράγματα (καρδιά, ψυχή κτλ γι’ αυτό και λέμε πρόθυμος, επιθυμία κτλ) αλλά από την αρχή υπήρχε και η σημασία της οργής.

  Με έκανες να το δω, θα σου το κρατάω αυτό 🙂

 90. ΓΤ said

  @84

  Άλλη κλάση

 91. ΓΤ said

  @84

  H VD στα 84 της
  http://www.wireimage.com/celebrity-pictures/Actress-Vikki-Dougan-attends-The-Paley-Center-Hosts-Tribute-event-to/166849900

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  23.03.2023,
  είχαμε πει τίποτα για σήμερα; 🙂

  Για τον ΠΘ δεν είχα και καλύτερη άποψη, φτιαχτά και μ΄οτοκιού και πάλι τα θαλάσσωσε, αλλά για τον κύριο ROLi δεν θυμόμουν ότι έχει τόσο άνοστο στιλ, με σαχλοπαύσεις και μπουρδοσοφίες. Λες και δεν είχα δει καμιά εκπομπή του (μπορεί κιόλας). Τον είχα αποξεχάσει. Ροφός ποταμίσιος ντιπ.

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  90,
  23 Μαρτίου, 2023 στις 23:23 🙂

 94. Pedis said

  # 87 – Και σου ‘ρχεται να θες να τις σώσεις. Από τη λιμοκτονία. 🤣

  # 89 – Συγνώμη, αλλά υπήρχε όπως είδες επιστημονικός λόγος. Δεν θα βάλω άλλο βίντεο, εκτός αν προκληθώ από τον Χτήνο που παρομοιάζει το κοινό τους με γίδια. Και διαμαρτύρομαι, διότι τα γίδια είναι έξυπνα, δυναμικά κι ελεύθερα ζώα. Εδώ ο άλλος πρέπει να έχει αισθητική αμοιβάδας για να πειστεί από τη συγκεκριμένη αηδία να το ρίξει Κούλη.

 95. spyridos said

  «Έφαγε η πλάτη σου χώμα», όχι πάντα κυριολεκτικά σαν όρος της πάλης αλλά μεταφορικά, ξεφτιλίστηκες.
  Έκφραση που άκουγα συχνά από τη μανιάτικη φάρα μου.

  Και στην ξιφασκία είναι σπάνιο και αρκετά εξευτελιστικό να τρως χτύπημα στην πλάτη.
  Ο Ρώσος τις αρπάζει (από τον Ιταλό) εδώ δυο φορές σε έναν αγώνα.
  Από 2′ 8″ ως 2′ 18″

  Ακόμα και οι καλύτερες μεταμφιέσεις, με αλλαγή χαρακτηριστικών, βάρους κτλ μπορούν να προδοθούν αν σε δει κάποιος γνωστός με γυρισμένη πλάτη. Η κίνηση και το σχήμα της πλάτης είναι πολύ χαρακτηριστικά.
  Βασικός κανόνας για μεταμφιεσμένους σε καιρό παρανομίας να μην γυρνάνε την πλάτη να φύγουν μπροστά σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να τους αναγνωρίσουν.

 96. sarant said

  95 Σωστό και το παλαιστικό (και μεταφορικό)

 97. Μαρία said

  94β
  Αυτόν τον έχω μπλοκάρει. Πρόκειται για γνωστό ακροδεξιό δημοσιογράφο της Σαλονίκης και μεγάλο πολέμιο του εμβολίου.

  95
  Κι αυτοί δεν γυρίζουν πλάτη αλλά το ξύλο και στην πλάτη δεν το γλίτωσαν. Η σκηνή έχει κάτι απο Αστερίξ.

 98. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Και οι ωραίες δυνατές(“τετράγωνες”) πλάτες οικοδόμων αλλά και ανέμου ποιητικού, κατά τον Ρίτσο:
  «..Α, ετούτος ο άνεμος με τις τετράγωνες πλάτες / που χώνει τη γροθιά του στα λαρύγγια των κανονιών/— η σάλπιγγά σου τον φυσάει στο μέτωπο του ορίζοντα / μπερδεύει τα μαλλιά των καταρτιών / κι αχνίζει χνότο ερωτικό κάτω από τη μασκάλη μιας σημαίας…»(“Γεια σου, Βλαδίμηρε Μαγιακόφκι”/ΑΓΡΥΠΝΙΑ,1941-1953)
  «..Νέα φορολογία του οξυγόνου, /μια νέα προσφορά αγχόνες απ’ το εξωτερικό. / Δε γίνεται να πνίξεις τούτη τη φωνή: ψωμί —/ κι ο ήλιος ένα ψωμί. / Κάτι τετράγωνες πλάτες στις σκαλωσιές / πλάτες βερνικωμένες απ’ τον ήλιο και τον ίδρωτα, / μπορεί να κάτσει εδώ πάνου η ιστορία μ’ εμπιστοσύνη — / κάτι χτίζουν — τ’ αυτοκίνητα αδειάζοντας με πάταγο χαλίκια/ οι τροχαλίες ανεβάζοντας νερό, τσιμέντο, σίδερο / ψηλά, ψηλά στο ενενηκοστό πάτωμα, / ψηλά — κάποιος ασβεστώνει την πρόσοψη του χρόνου / — ήλιος, ψωμί. / Πολιτεία, το ψωμί μας, ο ήλιος μας — / απ’ την αρχή να μοιράσουμε τον ήλιο στον κόσμο. / Ο ήλιος είναι ένα ψωμί για όλους μας.» (“Ανυπόταχτη Πολιτεία-ΧΧ”,1952-53)
  [Το τελευταίο διαβάζεται καλύτερα ακούγοντας “Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας”]

 99. 94# Αν και εσύ είσαι που προκαλείς με τα περί αισθητικής αμοιβάδας, θα το πάω με πνεύμα συναίνεσης και κατα(λλα)γής. Εσύ θα γράψεις ένα σεντόνι για τη σχέση δεξιών και πολιτισμού κι εγώ θα κεράσω γίδα βραστή.

 100. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 101. Sakis Manou said

  Να συμπληρώσω, επίσης, ότι τη φράση «βάζω πλάτη» τη χρησιμοποιούμε και στο μπάσκετ όταν ο ψηλός της ομάδας ζητά τη μπάλα στο ζωγραφιστό (στη ρακέτα) έχοντας πλάτη (ακριβώς πίσω του) τον προσωπικό του αντίπαλο 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: