Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Απριλίου έτους 2023

Posted by sarant στο 1 Απριλίου, 2023


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που το έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα (όπως εδώ με την Μαρία Πολυδούρη, που πέθανε στις 29/4).

Σημειώνω τέλος ότι επειδή αυτή τη φορά η πρώτη του μηνός πέφτει Σάββατο, τα μεζεδάκια παίρνουν μετάθεση για αύριο ενώ το λογοτεχνικό μας θέμα αναβάλλεται -βέβαια, και χτες λογοτεχνικό άρθρο είχαμε.

Σα 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων
Κυ 2 Ιακώβου Καζανόβα του μεγάλου εραστού
Δε 3 Γενέσιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη του στρατηλάτου
Τρ 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα
Τε 5 Γεωργίου-Ιακώβου Δαντώνος καρατόμησις
Πε 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου
Πα 7 Παγκόσμια ημέρα υγείας – Ιπποκράτους του Κώου
Σα 8 Γενέσιον Ιακώβου Μπρελ
Κυ 9 † Φραγκίσκου Βάκωνος. Kαι Γς τελευτή
Δε 10 Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος
Τρ 11 Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου εις το Διάστημα
Τε 12 Τα μεγάλα Διονύσια
Πε 13 Βαρούχ Σπινόζα του προδρόμου του Διαφωτισμού και Σαμουήλ Μπέκετ γενέσιον
Πα 14 † Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι αυτοχειριασμός
Σα 15 Λεονάρδου ντα Βίντσι
Κυ 16 † Γεωργίου Βιζυηνού, το τελευταίον της ζωής του ταξίδιον
Δε 17 Γενέσιον Κωνσταντίνου Καβάφη και τελευτή Νίκου Παπάζογλου και Δημήτρη Μητροπάνου
Τρ 18 † Αλβέρτου Αϊνστάιν τελευτή
Τε 19 † Καρόλου Δαρβίνου
Πε 20 Τελευτή Μανόλη Τριανταφυλλίδη
Πα 21 Βεβήλωσις του Φοίνικος (αποφράς ημέρα)
Σα 22 † Γουλιέλμου Σαιξπήρου του μεγάλου δραματουργού
Κυ 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη. Και παγκοσμία ημέρα του βιβλίου
Δε 24 Της γενοκτονίας των Αρμενίων
Τρ 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού. Και τελευτή Σπειροειδούς αρχιτέκτονος.
Τε 26 Γενέσιον Ευγενίου Ντελακρουά
Πε 27 Γενέσιον Αδαμαντίου Κοραή του Διαφωτιστού
Πα 28 Μιχαήλ Λομονόσωφ
Σα 29 † Κωνσταντίνου Καβάφη του ανεπαναλήπτου
Κυ 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.

Επίσης, ο Απρίλης είναι συνήθως ο μήνας του Πάσχα -το οποίο μπορεί να πέσει από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου (τουλάχιστον στον αιωνα μας), άρα τις περισσότερες φορές πέφτει Απρίλη, όπως και φέτος.

Επειδή, σε αντίθεση με τον άστατο Μάρτη, τον Απρίλη η άνοιξη έχει πια εδραιωθεί, πολύ συχνά τους δυο καθαρόαιμους ανοιξιάτικους μήνες τους λέμε μαζί: Απριλομάης ή και Μαγιάπριλο, λέξεις ποιητικότατες. Υπάρχει πάντως και η παροιμία «των καλών ναυτών τα ταίρια, το μαγιάπριλο χηρεύουν», για τις αιφνίδιες ανοιξιάτικες κακοκαιρίες, όπως και η «στον καταραμένο τόπο, το Μαγιάπριλο χιονίζει», που τη λέμε και μόνο για τον Μάη. Βέβαια, οι απριλιάτικες βροχές χρειάζονται: Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που’χει πολλά σπαρμένα, λέει μια γνωστή παροιμία, και «Τ’ Απριλιού κάθε σταλαματιά νερό είναι βαρέλι λάδι», ένα όχι πολύ γνωστό κεφαλονίτικο γνωμικό.

Πάντως, στην Κεντρική Ευρώπη ο Απρίλης είναι πολύ πιο άστατος -έχει τα σουσούμια του δικού μας Μάρτη, κι έτσι υπάρχουν γερμανικές παροιμίες όπως April, April, er macht was er will (κάνει ό,τι θέλει) ή η έκφραση launisch wie April (παλαβός σαν Απρίλης).

Η λέξη Απρίλιος φαίνεται πως είναι είδος αντιδανείου. Πράγματι, το λατινικό aprilis (όλα τα ονόματα των μηνών έχουν λατινική προέλευση), σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο «ανοίγει» ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός. Να θυμίσουμε και την δική μας άνοιξη. Όμως ο Emile Benveniste υποστήριξε, πειστικά, ότι ο Απρίλιος προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά), και απ’ αυτόν έχει πάρει τ’ όνομά του. Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Αλλωστε, και Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό, όπως ο Οβίδιος. Κι αν ο Απρίλης είναι όντως της Αφροδίτης, δικαιώνεται ακόμα περισσότερο ο σολωμικός στίχος έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη.

Ωστόσο, δεν ονομάζεται σε όλη την Ευρώπη ο τέταρτος μήνας του χρόνου μας με ονομασία που να προέρχεται από το λατινικό aprilis. Όπως μας είπε πέρυσι ο φίλος μας ο Ρογήριος, στα πολωνικά ο Απρίλιος είναι Kwiecień, δηλαδή ο μήνας των λουλουδιών, της ανθοφορίας. Σχεδόν όμοια λέξη και στα ουκρανικά: Квітень. Στα λευκορωσικά ο Απρίλης ονομάζεται Красавік, παραπέμποντας στη σλαβική λέξη που δηλώνει το ωραίο, το όμορφο (και, εμμέσως πλην σαφώς, πάλι στα άνθη). Και οι Τσέχοι έχουν τη λέξη «květen», μόνο που δηλώνει τον Μάιο! Στα τσεχικά ο Απρίλιος είναι Duben (dub σημαίνει βελανιδιά). Για τους Κροάτες πάλι, ειδικά από την ώρα που ανεξαρτητοποιήθηκαν ως κρατική και γλωσσική οντότητα, ο τέταρτος μήνας του έτους είναι ο Travanj. Στις περισσότερες σλαβικές γλώσσες η λέξη «τράβα» σημαίνει «χορτάρι» (και οι Ουκρανοί έχουν μήνα Травень, αλλά, μπορεί και να το μαντέψατε, είναι ο… Μάιος). Λίγο πιο πέρα, οι Λιθουανοί λένε τον Απρίλιο Balandis. Η λέξη σημαίνει στη γλώσσα τους «περιστέρι». Δεν γνωρίζω πώς έγινε η σύνδεση αυτή. Κι αν φύγουμε από την οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, οι Φινλανδοί ονομάζουν τον μήνα που μόλις άρχισε «huhtikuu», δηλαδή μήνα που καίνε τα δέντρα (προκειμένου να δημιουργηθούν νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις). Οι φιννομαθείς φίλοι μπορούν ίσως να μας πουν περισσότερα.

Υπάρχει πάντως και επώνυμο Απρίλης, το οποίο όπως βλέπω επιχωριάζει στη Φαλάνη του ν. Λαρίσης.

Αλλά βέβαια, η 1η Απριλίου έχει και δικό της όνομα, λέγεται πρωταπριλιά, και την πρωταπριλιά το έθιμο είναι να λέμε ψέματα. Παρά το γεγονός ότι το έθιμο είναι διεθνές, μια και είναι πολλοί οι λαοί που συνηθίζουν να κάνουν φάρσες την πρώτη μέρα του Απρίλη, δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τις απαρχές του. Μια εκδοχή που υποστηρίζεται από πολλούς είναι ότι το έθιμο γεννήθηκε στη Γαλλία όταν από το 1564 και μετά ορίστηκε πρώτη μέρα του χρόνου η 1η Ιανουαρίου, ενώ ως τότε το έτος άρχιζε από την 1η Απριλίου. Υποτίθεται ότι τα πρώτα χρόνια πολλοί εξακολούθησαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, οπότε οι άλλοι, για να τους κοροϊδέψουν, τους έστελναν ψάρια (συνηθισμένο δώρο σε σαρακοστιανές μέρες), που όμως για την περίσταση ήταν ψεύτικα, τα οποία ονομάστηκαν, στα γαλλικά, poisson d’Avril, όπως λέγονται οι πρωταπριλιάτικες φάρσες. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως το έθιμο είναι παλαιότερο από τον 16ο αιώνα, κι έτσι προς το παρόν η πρωταπριλιά αντιστέκεται στην επεξήγηση, όπως αρμόζει στη μέρα της φάρσας.

Παλιότερα, αν σου λέγαν κάτι εντυπωσιακό μέρα πρωταπριλιάς δεν το πίστευες — μου έλεγε ο πατέρας μου πως ο θάνατος του βασιλιά Γεωργίου Β΄, πρωταπριλιά του 1947, άργησε να γίνει πιστευτός. Οι εφημερίδες και τα κανάλια σ’ όλο τον κόσμο επιστρατεύουν τέτοιες μέρες όλην τη φαντασία τους για να φτιάξουν μερακλίδικες και πιστευτές ψεύτικες ειδήσεις, σαν τις μακαρονοφυτείες της Ελβετίας, όπως ήταν η φάρσα του BBC το 1957, ή τον κομήτη που θα πλησίαζε τη Γη και θα ήταν ορατός από την Ελλάδα, που ανακοίνωσε το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της τότε ΕΡΤ2 στη δεκαετία του 1980 και μας έβγαλε όλους στις ταράτσες (δεν είχαμε κιόλας συνειδητοποιήσει πως είχαν περάσει τα μεσάνυχτα και ήταν ήδη πρωταπριλιά). Έτσι που γίναν τα πράγματα τον τελευταίο καιρό, έχει χάσει το νόημά της η φάρσα, αφού και τα πιο απίθανα σενάρια έχουν γίνει πραγματικότητα…

Επίσης, την 1η Απριλίου, ανάμεσα στις άλλες επέτειες που υπάρχουν, και που δεν χώρεσαν στο μηνολόγιο (όπως είναι η έναρξη του κυπριακού αγώνα ανεξαρτησίας το 1955 ή η δημιουργία του Gmail), είναι και μια ιδιωτική, ας πούμε, επέτειος, που πολύ ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τις μεταφράσεις και γενικότερα με τη γλώσσα. Πριν από 15 χρόνια, την πρωταπριλιά, ιδρύθηκε το μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία, όπου γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σαν κι αυτές για μεταφραστικά και γλωσσικά θέματα και όπου μπορείτε να βρείτε απάντηση σε όποια μεταφραστική απορία έχετε!

Θα κλείσουμε όπως συνήθως με ένα απριλοτράγουδο. Αυτή τη φορά ένα ξένο, με τους Σάιμον  και Γκαρφάνκελ, που το είχε προτείνει πέρυσι ο φίλος μας Χημικός Χημικός, αφιερωμένο στους ωραίους ανθρώπους του ιστολογίου που δεν είναι πια μαζί μας.

Advertisement

59 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Απριλίου έτους 2023”

  1. nikiplos said

    Καλημέρα σε όλους… Ωραίο αυτό το Απρίλης ο μήνας της Αφροδίτης. Δεν το υποψιαζόμουν καν…

  2. Λεύκιππος said

    Καλό μήνα. Ειλικρινά, χωρίς ψέματα.

  3. Αγγελος said

    Καλημέρα και καλό μήνα!

  4. DaPonte said

    Καλημέρα και καλό μήνα!
    Από το διήγημα «Ημέραι της Γριάς» του Ανδρέα Καρκαβίτσα:
    «Τωόντι ο Απρίλης είνε ο ωραιότερος και πλέον φιλάρεσκος μην. Φορεί λεβέντικα την εθνικήν μας στολήν, κατάσπαρτον εξ ανθέων ποικιλοχρόων˙ η ξανθή και σγουρή κόμη του, κατάφορτος εκ γιασεμιών και ανθέων ροδοδάφνης, περιβάλλει την χαριεστάτην παιδικήν κεφαλήν του, της οποίας αι παρειαί είνε απαλαί, ως το κουκούλι και τα χείλη κόκκινα ως το κεράσι. Ουδεμία γυνή δύναται ν’ αντισταθή εις τ’ απαράμιλλα θέλγητρά του, να μη υποκύψη εις το πλήρες μαγείας κι εκφραστικότατος βλέμμα του… Αρέσκεται πάντοτε να τρέχη από καλύβας εις καλύβαν, να τραγουδή, να χορεύη μετά των ποιμένων και των βουκόλων και υπό τας ροδοδάφνας και τας ιτέας, παρά τας όχθας των ρυακίων, ν’ αρπάζη φιλήματα από τας γυμνόποδας και δροσεράς ποιμενίδας.
    Από τινος όμως καιρού έχασε την ευθυμίαν του. Ήδη ίστατο εκεί σιωπηλός, ρεμβός, μη προσέχων καθόλου εις την ομιλίαν των συντρόφων του, ούτε εις τον παμπόνηρον Μάιον, όστις του κλέπτει πάντοτε επιτηδείως τ’ άνθη και τας άλλας καλλονάς, με τας οποίας παρουσιάζεται εις τον κόσμον. Τον έχει ξετρελλάνη τον πτωχόν η Μάρω, η παχουλή εκείνη με τα γλαρά μάτια, το ροδοκόκκινο πρόσωπον, τα καστανά μαλλιά και την γλυκείαν φωνήν βοσκοπούλα! τον έχει πεθάνη με τα καμώματά της! Έκτοτε εις καμμίαν γυναίκα δεν δίδει προσοχήν˙ μόνη γυναίκα εις τον κόσμον είνε η Μάρω του…»

  5. Α. Σέρτης said

    Ε, όχι και «Μανόλη» Τριανταφυλλίδη!
    «Εμμανουήλ» βέβαια…

  6. atheofobos said

    Μιας και θυμήθηκες την αυτοκτονία του Χριστούλα, θυμήθηκα τι είχα γράψει τότε
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΣ.
    http://atheofobos2.blogspot.com/2012/04/blog-post_05.html

    Αλλά αξίζει να διαβάσει κανείς και το είχε γράψει εκείνες τις μέρες ο Ψυχογιός στο Επταήμερο του Διόδωρου, στην προσθήκη που είχα βάλει
    https://www.tovima.gr/2012/04/08/opinions/to-eptaimero-toy-diodwroy-577/

    Δυστυχώς το λινκ που έχει η άλλη προσθήκη για το άρθρο του Ανδρέα Πετρουλάκη δεν λειτουργεί, αλλά βρήκα αυτό το άρθρο εδώ:
    https://www.protagon.gr/epikairotita/ellada/siwpi-14245000000

  7. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα, καλό μήνα!
    Πρωταπριλιά γεννήσεως και της Μαρίας Πολυδούρη, εξ ου, το 1923, και το σονέτο της “Η αγάπη του ποιητή”(ονόματα δε λέμε):
    Μ᾿ ἀπάντησες στὸ δρόμο σου, Ποιητή.
    Ἤμουν τὸ πρωτολούλουδο τοῦ Ἀπρίλη.
    Ἡ δίψα τῆς ἀγάπης ποὺ ζητεῖ
    σοῦ φλόγιζε τὴ σκέψη καὶ τὰ χείλη. (…)
    Και η στενοχώρια του χωρισμού με τον καλό της (βλ.https://www.youtube.com/watch?v=c136wn-n7tc Mούφα ταγκό-Θα πεθάνω μιαν αυγούλα μελαγχολική του Απρίλη ) εκφράστηκε με τους γνωστούς στίχους τού “Σαν πεθάνω”:
    Θὰ πεθάνω μίαν αὐγούλα μελαγχολικὴ τοῦ Ἀπρίλη,
    ὅταν ἀντικρὺ θἀνοίγη μέσ᾿ στὴ γάστρα μου δειλὰ
    ἕνα ρόδο μία ζωούλα. Καὶ θὰ μοῦ κλειστοῦν τὰ χείλη
    καὶ θὰ μοῦ κλειστοῦν τὰ μάτια μοναχά τους, σιωπηλά. (…)
    (Κατά τραγική συγκυρία, η Μ.Π, προσβλήθηκε από φυματίωση και απεβίωσε στις 29 Απριλίου 1930)

  8. sarant said

    Καλημέρα και καλό μήνα! Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Δεν το ήξερα, είναι από τα πρώτα του προφανώς, όταν ακόμα έγραφε σε (απλή) καθαρεύουσα.

    7 Άλλη μια προφητεία που επαληθεύτηκε…

  9. voulagx said

    Μακρόν καλεί Μητσοτάκη και Τσίπρα στο Παρίσι… για συμφιλίωση.

  10. voulagx said

    Σε δημοπρασία αυθεντικό έργο του 2010

  11. sarant said

    9-10 Α μπράβο!

  12. DaPonte said

    Για όποιον ενδιαφέρεται: https://www.openbook.gr/diigimata-andreas-karkavitsas/

    Σε ό,τι αφορά τον Καζανόβα, παντού αναγράφεται η 2α Απριλίου 1725 ως ημερομηνία γέννησής του.

  13. ΣΠ said

    Καλημέρα, καλό μήνα.

    Πριν από 14 χρόνια, την πρωταπριλιά, ιδρύθηκε το μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία

    Πριν από 15 χρόνια. Άτιμο κοπιπάστε!

  14. sarant said

    12 Να θυμηθώ να το αλλάξω, ευχαριστώ

    13 Με πρόδωσε το κοπιπάστε στο τέλος!

  15. Καλημέρα και καλό μήνα

    Ας ξεκινήσω με την αθλητική ενημέρωση, σήμερα διεξάγεται αγώνας προς τιμήν του «μίστερ τρίποντο»-ακόμα κατέχει το ρεκόρ με 10/14 στο ελληνικό πρωτάθλημα- θρυλικού Μπάνε-Μπάνε, του ανθρώπου που έφερε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο επί δημοκρατίας στην Ελλάδα (προηγήθηκε επί χούντας του Παττακού με κιτρινόμαυρη φανέλα) με δυο απίθανα τρίποντα στο τέλος του αγώνα με την Σαραγόσα και που στερήθηκε άλλους δυο από τις μαλακίες-απροσεξίες του Φασούλα.

    Ο Απρίλης είναι ο πραγματικός μήνας των λουλουδιών, ο μήνας που χαιρόμαστε την άνοιξη κι ο μήνας που γεννήθηκαν πολλές προσωπικότητες κι ο ήρωας της Επανάστασης Κολοκοτρώνης

  16. sarant said

    Ο Νίκελ στη Λεξιλογία (που σήμερα γιορτάζει) φαντάστηκε μερικούς πρωταπριλιάτικους τίτλους όπως

    Στο διαδίκτυο όλα τα λεξικά Μπαμπινιώτη από την 1η Μαΐου
    Υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία ο Ίλον Μασκ
    Λέξη της χρονιάς ο «δρόνος» σύμφωνα με την Ακαδημία Αθηνών
    Κάθοδο στις εκλογές αναγγέλλει η Ομάδα Ρουβίκωνας

  17. xar said

    «Οι εφημερίδες και τα κανάλια σ’ όλο τον κόσμο επιστρατεύουν τέτοιες μέρες όλην τη φαντασία τους για να φτιάξουν μερακλίδικες και πιστευτές ψεύτικες ειδήσεις»

    Παρακαλώ να διαφέρω 🙂
    Θα έλεγα ότι αυτό το κάνουν κάθε ημέρα, η ειδοποιός διαφορά της πρωταπριλιάς είναι ότι μετά το παραδέχονται δημοσίως. (Εντάξει ευκολάκι ήταν, αλλά δεν κρατήθηκα!)

  18. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σε όλους σας καλό μήνα!

    Τ΄Απριλιού το χιόνι

    μα είναι η αγάπη που μας ενώνει
    κι ας είναι ψέμα τ΄Απριλιού το χιόνι

  19. Χαρούλα said

    Κάτι στίχοι (και αγαπημένου σου) έχασαν τον δρόμο…
    Ας ευχηθώ καλό μήνα κι εδώ, ως που να βρεί τον δρομό το άλλο σχόλιο.

  20. Costas Papathanasiou said

    14α:Oπότε υποψηφιότητες για 5 Απριλίου:
    ● Διεθνής Ημέρα Συνείδησης (https://en.wikipedia.org/wiki/International_Day_of_Conscience , https://www.un.org/en/observances/conscience-day )
    ●Τελευτή Γεωργίου-Ιακώβου Δαντώνος ηγέτου Γαλλικής Επαναστάσεως (και ‘Αλλενος Γινσβεργίου του αντι-Αμερικανού Ποιητού)
    —Τέτοιαν ημέρα και μια δίστιχη θλίψη για τον εμφύλιο:
    “Κι ας ήρθε ο Απρίλης με τα βάγια και τις πασχαλιές·
    πια δεν ακούω τίποτε, θαρρείς και χιόνισε όλη νύχτα.”
    (Γιώργος Σεφέρης-5. 4. 1946)

  21. Χαρούλα said

    Καλό μήνα!

    Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι -ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
    …Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν καί γελούνε,
    κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ’ άρματα σε κλειούνε. …

    Ψυχοδύναμη-ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
    … Μέρα χρυσή, κατάχρυση, μα πώς ναν τη χαρείς;
    Κι ο μπάτης ο ανοιξιάτικος στα στήθια σου βαρύς.
    Απρίλης με το Θάνατο χορεύουν και γελούνε
    κι όσα λουλούδια και καρποί, ξέν’ άρματα σε κλειούνε. …

    Ω, ναι, το ξέρω-ΜΥΡΤΙΩΤΙΣΣΑ
    …Σαν τη ζωή μου, έτσι κι αυτός δε γίνεται
    να είναι τυχαίος.
    Θα ξεκινήσει μιαν αυγούλα ρόδινη
    τ’ Απριλομάη,
    τ’ αηδόνι από του κήπου μέσα τ’ άνθισμα
    θα κελαηδάει. …

    Απρίλης-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΖΙΟΥΛΑΣ
    Κάποια μάγισσα, μια στρίγγλα και μαγάρα,
    δεν της έφτανε ν’ απλώσει λίγη αντάρα.
    Μόνο βάλθηκε να μας λιχνίσει χιόνι
    -κι αναμπαίζοντας η γριά το πασπαλώνει…
    Ρίξε διάτανε, ’θεμά τα γονικά σου,
    ρίξε κι άδειασε τον άμμο του θαλάσσου.
    Με ψιλάλεσμα τέτοιο όσο αν μας στείλεις,
    θα ’ρθει η άνοιξη, θα’ ρθει κι ο νιος Απρίλης.
    -Πότε γέροντα, πότε καημένε πάπη,
    θα πετάξουμε και μεις το κοντοκάπι;
    Το χιονόνερο μας μπήκε ως το μεδούλι,
    μπεζερίσαμε στα χαμηλά, παππούλη.
    -Σαν ακούσετε τον κούκο να λαλήσει,
    να κινήσετε κατά το Καρπενήσι.
    Στις γραβότουφες θα πέσουν τα γαλάρια
    κι όλο αφρόγαλο θα τρέχει στα καρδάρια.

  22. sarant said

    19 –> 21

    20 Α γεια σου, θα κάνω τώρα την αλλαγή.

  23. leonicos said

    Γενέσιον Κωνσταντίνου Καβάφη

    δεν συμπίπτει με την τελευτή; Εδώ το έχουμε ξναπεί

  24. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, καλό μήνα!

    Από τα κοσμοϊστορικά γεγονότα της 4ης Απριλίου 1968
    -η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, που απαθανατίστηκε από τους U2

    -η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου μπάσκετ από την ΑΕΚ

    (ίσως τα έχω ξαναπεί αλλά βαριέμαι να ψάξω)

  25. sarant said

    23 Καλά λες

  26. Πέπε said

    Ο Μιχαήλ Λομονόσοφ (28 του μήνα) τι έκανε, γενεσιώθηκε ή τελεύτησε;

  27. Πέπε said

    Τώρα που το βλέπω, η ίδια απορία μένει και για τον Ραφαήλο, τον Δα Βίγκιο και μήπως και γι’ άλλους; Αλλά για τους πολύ παλιούς φαντάζομαι ότι το γενέσιό τους μπορεί και να μην είναι γνωστό, οπότε η ημερομηνία θα σημαίνει τελευτή.

  28. Costas X said

    Καλό μήνα σε όλους !

    Ελληνογενής λέξη τελικά ο «καννίβαλος» !
    Η λέξη «καν(ν)ίβαλος» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία στα τέλη του 15ου αιώνα, με την επιστροφή του Χριστόφορου Κολόμβου από την Αμερική. Από εκεί επεκτάθηκε σταδιακά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις την λέξη «ανθρωποφάγος». Εως τώρα, η πιό διαδεδομένη ετυμολόγηση της λέξης είναι από τους «Καρίμπ» («Carib»), μία φυλή της Καραϊβικής που συνάντησαν οι πρώτοι εξερευνητές. Θεωρείται ότι η λέξη «καν(ν)ίβαλος», προέκυψε μέσω ιδιωματικών παραφθορών της λέξης «Carib» από τους Ισπανούς, Carib>Caribes>Caribales>Canibales. Εκτός όμως του προβλήματος της παραφθοράς της λέξης σε σύντομο χρονικό διάστημα, δυσεξήγητη παρέμεινε και η γραφή με δύο «Ν» σε αρκετές γλώσσες (παλαιότερη ελλην. γραφή «καννίβαλος», αγγλ.»cannibal», γαλ.»cannibale» κ.α). Πρόσφατα όμως, κάποιοι φοιτητές του ιστορικού τμήματος του πανεπιστημίου της Μαδρίτης, ψηφιοποιώντας κάποια έγγραφα του αρχείου της βιβλιοθήκης, ανακάλυψαν ένα χειρόγραφο που ποτέ δεν είχε δημοσιευτεί. Το χειρόγραφο αποδίδεται στον ερασιτέχνη φυσιοδίφη και γλωσσομαθή Jose Cuña Tonores, που ακολούθησε τον Χριστόφορο Κολόμβο στο δεύτερο ταξίδι για την εξερεύνηση των «Ανατολικών Ινδιών», προκειμένου να ανακαλύψει, να περιγράψει και να ονομάσει νέα ζώα και φυτά. Στο συγκεκριμένο χειρόγραφο, περιγράφει ένα περιστατικό που συνέβη κατά την προσέγγιση των ακτών ενός νησιού της Καραϊβικής, πιθανώς της Κούβας. Όπως περιγράφει ο ίδιος, «καθώς πλησιάζαμε με τις βάρκες την ακτή, μια ομάδα ιθαγενών ξεπρόβαλε ξαφνικά από το δάσος ουρλιάζοντας και εξακοντίζοντας δόρατα. Φοβηθήκαμε και ετοιμάσαμε τα όπλα, αλλά αποδείχτηκε ότι αυτά που μας έριχναν ήταν απλά καλάμια. Φαίνεται ότι ίσως δεν ήθελαν να μας σκοτώσουν, αλλά απλά να μας τρομάξουν, ή ίσως δεν ήθελαν να σπαταλήσουν τα δόρατα με τις πέτρινες αιχμές, για τα οποία χρειάζεται πολύς κόπος και χρόνος για την κατασκευή τους». Ο Tonores αποφάσισε τότε να δώσει ένα όνομα σε αυτή την φυλή, λατινογενές ή ελληνογενές όπως συνηθιζόταν, και λόγω αυτού του περιστατικού, όπως λέει ο ίδιος «αποφάσισα να ονομάσω αυτή την άγρια φυλή Cannibalos από τις ελληνικές λέξεις «kanni» (κάννη) που σημαίνει καλάμι, και «vallo» (βάλλω) που σημαίνει εξακοντίζω». Βάσει αυτής της μαρτυρίας, αλλάζει άρδην η ετυμολογία, αλλά και η γραφή, της λέξης «καννίβαλος», δικαιολογείται η γραφή με δύο «Ν», αλλά ταυτόχρονα ακυρώνονται και οι θεωρίες των παραφθορών της λέξης «Carib». Μάλλον θα δούμε την νέα ετυμολόγηση στις επόμενες εκδόσεις των ετυμολογικών λεξικών.

  29. ΣΠ said

    26, 27
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Lomonosov
    https://en.wikipedia.org/wiki/Raphael
    https://en.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci

  30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κατ
    Τώρα στο 105.5 Στο Κόκκινο
    Για τον Μήτσο Παπανικολάου, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Μ.Π. Άπαντα τα ευρεθέντα, ο Αλέξης Βάκης συνομιλεί με τον κ. Μιχάλη Ρέμπα

  31. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  32. 28# Ενδιαφέρον. Αν είναι όπως τα λέει ο σπανιόλος και δεδομένου πως η λ. κάννη έχει απώτατη σουμεριακή αρχή, ωραίο γλωσσικό ταξιδάκι.

  33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    30 συνέχεια
    Λέει ο κ. Ρέμπας : » Η γενναιόδωρη συμβολή του Νίκου Σαραντάκου , που μου εμπιστεύτηκε οκτώ πεζά κι ένα ποίημα, από τον καιρό της κατοχής…»

  34. SteliosZ said

    ->28 να πούμε καλή πρωταπριλιά;

  35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Να τανε πρωταπριλιάτικο, αλλά φευ…
    Αρεοπαγήματα 😦
    https://www.2020mag.gr/themata/6603-proin-antieisaggeleas-tou-areiou-pagou-prootheitai-os-axyranthropos-tou-kasidiari

  36. Χαρούλα said

    Και του χρόνου Costas X(#28)
    Με το καλό διδάσκων και στην σχολή του Αδώνιδος, για τις υπόλοιπες μέρες!😅

  37. Prince said

    0. «Κι αν φύγουμε από την οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, οι Φινλανδοί ονομάζουν τον μήνα που μόλις άρχισε «huhtikuu»…»

    Εντέλει:
    – Φινλανδοί ή
    – Φιλλανδοί ή
    – Φιλανδοί;

    Αν θυμάμαι καλά, «νλ» στα Ελληνικά δεν υπάρχει, εξ ου και η αρχική ελληνικοποίηση της χώρας σε «Φιλλανδία» (όπως παν+λαϊκός -> παλλαϊκός). Έχει αλλάξει κάτι;

  38. Την πάτησα δλδ, ε? 🙂

  39. Theo said

    @28:
    Καλή η πρωταπριλάτικη κατασκευή, αλλά η γκραβούρα πάνω αριστερά έμπανε σε έντυπα. Μάλλον απίθανο να καθόταν ο γραφέας να φτιάξει το σχέδιο ανάποδα σε ξύλο, για να το αποτυπώσει σε χειρόγραφο και να μην το δώσει σε κάποιο ζωγράφο να το ζωγραφίσει απευθείας στο χαρτί. Και κάποια συμπλέγματα γραμμάτων (όπως το fi) δύσκολο να τα έγραφε κανείς τον 15ο αιώνα ξεχωριστά 🙂

  40. ΣΠ said

    37
    Στα νέα ελληνικά υπάρχει νλ.
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=*%CE%BD%CE%BB*&dq=

  41. Theo said

    @37:
    Πριν από καμιά δεκαπενταριά χρονάκια έστελνα ένα ιμέιλ στη φινλανδική πρεσβεία και δεν πήγαινε. Τους πήρα τηλέφωνο, και με ρώτησαν μήπως αντί Finland έγραφα Filand, κι έτσι ήτανε. Φαίνεται πως το είχαν συναντήσει πολλές φορές αυτό το λάθος.

  42. Prince said

    40. Πράγματι, και είναι και οι 5 εισαχθείσες αυτούσιες από ξένες γλώσσες. Με τη διαφορά ότι η Φι(ν)λανδία λέγεται εξ αρχής Φι(λ)λανδία. Το ερώτημα είναι πώς και αν τελικά έχει αλλάξει αυτό.
    Δεν είναι σαν να λέμε εφεξής Εγγλία (επειδή μάθαμε ότι οι ίδιοι τη λένε και τη γράφουν England) ή Ρασσία ή Εσπανία;

  43. sarant said

    28-39 Πολύ καλό πρωταπριλιάτικο!

  44. Prince said

    38, 43. Είναι τόσο καλοφτιαγμένο, που δε νομίζω να μην την πάτησαν πολλοί. Εννοείται ότι κι εγώ ψάρωσα!

  45. 37>> παν+λαϊκός -> παλλαϊκός

    Εξ ου και παλλαϊκίδα=αυτή που πάει με όλους.

  46. xar said

    @28 κτλ.
    Πολύ πιθανόν να το δούμε να διαδίδεται βαϊραλικώς στα γνωστά ηλε-στέκια. Άιντε να το μαζέψεις μετά!

  47. ΚΑΒ said

    Καλό μήνα.

    Ελύτης: Απρίλης και έρωτας

    Θυμάμαι ήταν Απρίλης όταν ένιωσα πρώτη φορά το ανθρώπινο

    βάρος σου

    Το ανθρώπινο σώμα σου πηλό κι αμαρτία

    Όπως την πρώτη μέρα μας στη γη

    Γιόρταζαν τις αμαρυλλίδες – Μα θυμάμαι πόνεσες

    Ήτανε μια βαθιά δαγκωματιά στα χείλια

    Μια βαθιά νυχιά στο δέρμα κατά κει που χαράζεται παντοτινά του

    ο χρόνος

    Σ’ άφησα τότες

    Και μια βουερή πνοή σήκωσε τ’ άσπρα σπίτια

    Τ’ άσπρα αισθήματα φρεσκοπλυμένα επάνω

    Στον ουρανό που φώτιζε μ’ ένα μειδίαμα.

    Τώρα θα ‘χω σιμά μου ένα λαγήνι αθάνατο νερό

    Θα ‘χω ένα σχήμα λευτεριάς ανέμου που κλονίζει

    Κι εκείνα τα χέρια σου όπου θα τυραννιέται ο Έρωτας

    Κι εκείνο το κοχύλι σου όπου θ’ αντηχεί το Αιγαίο».

  48. sarant said

    45 🙂

    46 Υπάρχει αυτός ο φόβος

  49. ΓιώργοςΜ said

    28 κλπ Αυτός ο Cuna Tonores το πρόδωσε, παρά την περισπωμένη… 🙂

  50. Λάμπας said

    Εγώ κατάλαβα αμέσως ότι το 28 ήταν πρωταπριλιάτικο και κατάπια αμάσητο το πρωταπριλιάτικο τoυ alfavita.gr για προεκλογικό επίδομα 400 € στους εκπαιδευτικούς! Ο πεινασμένος…

  51. Georgios Bartzoudis said

    (α) «Σα 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων».
    # Του ΚΛΕΦΤΗ Μυγχάουζεν: Καθότι το «βεργαϊζειν» είχε εισαχθεί στο παγκόσμιο κουτσομπολιό, πολλούς αιώνες πριν, από τον κοντοχωριανό μου Αντιφάνη τον Βεργαίο (όλα από μας τα …έκλεψαν!).

    (β) «Πε 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου»
    # Πολύ μεγάλος πράγματι ο Ραφαήλ. Κατάπιε ακόμα και τη Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα!

    (γ) «Κυ 9 † Φραγκίσκου Βάκωνος. Kαι Γς τελευτή»
    # Δεν έχω ιδέα για τον Βάκωνα. Ας είναι αιώνια η μνήμη του Γς

    (δ) «στον καταραμένο τόπο, το Μαγιάπριλο χιονίζει»
    # Ε! όχι και καταραμένο το χιόνι! Γυρίζοντας κάποτε από Λόντρα μεριά, την 2 Απριλίου, βρήκα στη Θεσσαλονίκη το κατσαριδάκι μου σκεπασμένο με παγωμένο χιόνι. Απλώς, μπήκα στον κόπο να το …αποχιονίσω!

    (ε) «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που’χει πολλά σπαρμένα».
    # Ξέρω την παροιμία με …ένα κλικ παρακάτω: «Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά σ’ τονε τον γεωργό που’χει πολλά σπαρμένα».

  52. Costas X said

    Και πάλι καλό μήνα σε όλους, είτε ξεγελαστήκατε από τον Χοσέ κούνα τον ώρες, που λέγαμε στο Γυμνάσιο, είτε όχι ! Νά ‘μαστε καλά και του χρόνου !

    39. Είστε δαιμόνιος, αφού δεν περάσατε το χαρακτικό για σχέδιο, και επίσης εντοπίσατε ότι δεν υπάρχει σύμπλεγμα «fi» !
    Ο κατασκευαστής της γραμματοσειράς κάπου γράφει στις οδηγίες για «fi» και «fl», αλλά δεν κατάφερα να τα ενεργοποιήσω με το πληκτρολόγιο.

    Καλό βράδυ !

  53. Καλός αυτός ο Cuna Tonores, καλοί κι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης αλλά όχι του διαμετρήματος των Unfug και Quatschmund που είχα αναφέρει τις προάλλες ως προς τη σύνδεση του γερμανικού ενδωνυμίου deutsch με τον Δίσκο της Φαιστού… 😊

    (Eιδικά αυτό το «Μάλλον θα δούμε την νέα ετυμολόγηση στις επόμενες εκδόσεις των ετυμολογικών λεξικών» μ’ έκανε και γέλασα, αφού κι εγώ είχα κλείνοντας είχα εικάσει «ότι στις επόμενες εκδόσεις των Duden, Κluge, Wahrig και λοιπών ετυμολογικών θα είναι μέσα»…)

  54. Καλό μήνα .
    Πολύ καλό το 28!

  55. Theo said

    @52:
    Στα ισπανικά Κούνια προφέρεται το Cuna με περισπωμένη.

  56. Costas X said

    55. Το ξέρω, όπως και το «caña» (κάνια) του «χειρογράφου», αλλά το έβαλα ως ισπανική πινελιά ! 🙂

  57. Αγγελος said

    Εξαιρετικό το 28. Εγώ το έχαψα στην αρχή, αλλά μου φάνηκαν πολύ σημερινά τα ισπανικά, και ιδίως η ορθογραφία (ούτε ένα x αντί για j, βρε παιδί μου;) Και ετοιμαζόμουν να κοιτάξω αν Tonores θα πει τίποτε στα ισπανικά — στα ελληνικά δεν πήγε ο νους μου 🙂

  58. emfril said

    Σχετικό πρόγραμμα από τον τοπικό ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM στην Αστόρια της Νέας Υόρκης+, αφιερωμένο σε 5 Έλληνες ποιητές που γεννήθηκαν τον Απρίλη, με μελοποιημένα ποιήματά τους

  59. sarant said

    58 Ευχαριστούμε πολύ, μπράβο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: