Γιατί μας ενοχλεί η «Μαύρη Κλεοπάτρα»;
Posted by sarant στο 26 Απριλίου, 2023
Ακόμα δεν έχει αρχίσει να προβάλλεται η σειρά του Νετφλιξ για τις Αφρικανές βασίλισσες, και έχει προκαλέσει θόρυβο σε διεθνή κλίμακα -κάτι βέβαια που μάλλον δεν ενοχλεί τους συντελεστές της σειράς, αφού είναι πρώτης τάξεως διαφήμιση, που εγγυάται υψηλή θεαματικότητα.
O θόρυβος βέβαια γίνεται ειδικά για ένα επεισόδιο της σειράς, αυτό που παρουσιάζει τη βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου, και προκλήθηκε επειδή η ηθοποιός που υποδύεται την Κλεοπάτρα, η Βρετανίδα Αντέλ Τζέιμς, είναι μαύρη.
Όχι μόνο αυτό, αλλά στο τρέιλερ της σειράς (στο 1.38 του βίντεο εδώ) εμφανίζεται μια ηλικιωμένη μαύρη κυρία, που υποθέτω μιλάει ως ειδικός, και λέει «Θυμάμαι πως η γιαγιά μου πάντα μου έλεγε: Μην ακούς τι σου λένε στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη!»
Πολλοί έσπευσαν να καταδικάσουν τη woke νοοτροπία και τον φασισμό της πολιτικής ορθότητας και εξεγέρθηκαν ενάντια στη διαστρέβλωση της ιστορίας. Βέβαια, φωτογραφία της Κλεοπάτρας δεν έχουμε, αλλά τόσο από τις απεικονίσεις όσο και από τα ιστορικά δεδομένα η εικασία για τη Μαύρη Κλεοπάτρα, όσο κι αν δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν φαίνεται ισχυρή (το σχετικό άρθρο της Βικιπαίδειας μου φαίνεται καλό). Πάντως, είναι αλήθεια ότι λίγα πράγματα ξέρουμε για τη μητέρα της Κλεοπάτρας. Οι Πτολεμαίοι είναι γνωστοί για την ενδογαμία τους, αλλά δεν ακολουθούσαν όλοι αυτό το έθιμο, ενώ από τα συμπεθεριά με Σελευκίδες θα πρέπει να είχαν και περσικό αίμα.
Ενδιαφέρον είναι ότι στην Αίγυπτο η κατακραυγή εναντίον της σειράς φαίνεται ιδιαίτερα έντονη. Η σκηνοθέτρια του επεισοδίου της Κλεοπάτρας, που είναι Περσίδα, σε μια κατά τα άλλα ανερμάτιστη συνέντευξη που έδωσε (εδώ στα αγγλικά και εδώ συντομευμένη στα ελληνικά) λέει κάτι εύστοχο. Λέει ότι σε μια προηγούμενη σειρά που προβλήθηκε, τη «Ρώμη», η Κλεοπάτρα παρουσιάστηκε λευκή βέβαια, αλλά ηθικά αισχρή και εθισμένη στα ναρκωτικά -κι όμως, κανείς από την Αίγυπτο δεν διαμαρτυρήθηκε, ενώ τώρα που παρουσιάζεται μαύρη έχει ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος.
Όσοι διαμαρτύρονται για την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας έχουν ένα δίκιο, αλλά αναρωτιέμαι αν έχουν εξεγερθεί επίσης όταν σε αμέτρητες ταινίες και σειρές βλέπουν τον Ιησού Χριστό ξανθό και γαλανομάτη -ή και τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας με βορειοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Ο «βορειοευρωπαίος» Ιησούς είναι εξίσου παραχάραξη με τη μαύρη Κλεοπάτρα, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλεί πολύ -περίεργο δεν είναι;
Προσωπικά δεν ενοχλούμαι από τις ανοησίες του αφροκεντρισμού, που τον βλέπω σαν ένα αφήγημα του εθνικισμού των Αφροαμερικάνων. Οι θέσεις του Μπερνάλ περί Μαύρης Αθηνάς έχουν αντικρουστεί πειστικά. Ωστόσο, δεν παραβλέπω ότι παίζουν ρόλο παρηγοριάς και εμψύχωσης σε μια καταπιεσμένη εθνοτική ομάδα.
Από την άλλη, δεν καταλαβαίνω προς τι ο τόσος ηθικός πανικός. Υποψιάζομαι όμως ότι δεν έχει βασικό κίνητρο την προσήλωση στην ιστορική αλήθεια. Κατά σύμπτωση χτες, πριν αρχίσω να γράφω το άρθρο, είδα μια ανάρτηση ενός φίλου στο Φέισμπουκ, που μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
Τον έχω γνωρίσει και προσωπικά, είναι σοβαρός άνθρωπος και πολύ αξιόλογος γι’ αυτό και με εξέπληξαν δυσάρεστα αυτά που έγραψε. Ήταν εξοργισμένος από αυτή την αφίσα, που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενός γερμανικού οργανισμού (ο φίλος ζει στη Γερμανία) για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο πρόβλημα του παιδικού διαβήτη.
Ο φίλος ήταν εξοργισμένος επειδή στη γιγαντοαφίσα εμφανιζόταν ένα μαύρο κοριτσάκι, που δεν είναι το τυπικό γερμανάκι και δεν τσιγκουνεύτηκε τους χαρακτηρισμούς και τις ιερεμιάδες για την κόλαση της πολιτικής ορθότητας και για την αναντίστρεπτη παρακμή της Δύσης και το τέλος του πολιτισμού μας.
Παρόμοιες αντιδράσεις βλέπω και σε δικές μας διαφημιστικές εκστρατείες, κάθε που εμφανίζεται π.χ. ένα ομόφυλο ζευγάρι ή ένας μπαμπάς που αφήνει την κόρη του να του βάζει εξτένσιον στα μαλλιά -αλλά από τον φίλο μου δεν το περίμενα. Στο κάτω κάτω η Γερμανία έχει το 26% των κατοίκων της με ξένη καταγωγή (foreign background στο άρθρο εδώ) και υπάρχουν βεβαίως και Αφρογερμανοί (είναι κάπου 1 εκατομμύριο).
Αλλά το αστείο είναι ότι η αφίσα που εξόργισε τον φίλο μου δεν ήταν η μοναδική. Υπάρχει και άλλη μία αφίσα με ένα κάτασπρο αγοράκι, η οποία μάλιστα είναι και εκείνη που κοσμεί τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας αυτής, ενώ σε μια τρίτη αφίσα εμφανίζονται τα δυο παιδιά μαζί και μπροστά τους πεντέξι ενήλικες, όλοι λευκοί και μάλλον γερμανόφατσες.
Βιάστηκε λοιπόν να εξοργιστεί ο φίλος μου -αλλά, πέρα από το ότι είχε λάθος στα πραγματικά περιστατικά, με εντυπωσιάζει το ότι οργίστηκε τόσο. Και εδώ βρίσκω ένα κοινό σημείο με όσους αντέδρασαν θυμωμένα για τη μαύρη Κλεοπάτρα.
Φοβάμαι πως μας ενοχλεί να βλέπουμε μαύρους να προβάλλονται ως πρότυπα. Δεν μας ενοχλεί ο μαύρος εργάτης ή η μαύρη καθαρίστρια, έχουμε δεχτεί μαύρους αθλητές και ηθοποιούς, αλλά όχι και βασίλισσα, όχι και γιγαντοαφίσα με στολή υπερήρωα!
Όμως, οι κοινωνίες της Ευρώπης έχουν ήδη γίνει πολύχρωμες και πολύμορφες -και πάλι καλά, διότι αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να φρενάρει η παρακμή της Ευρώπης και το δημογραφικό της μαράζωμα. Το 1950 ο πληθυσμός της Ευρώπης ήταν το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 2020 είχε πέσει στο 1/10!
Όσο για τη Μαύρη Κλεοπάτρα, μην τη δείτε -εγώ σίγουρα δεν θα τη δω, δεν έχω Νέτφλιξ.
Κουνελόγατος said
Καλημέρα, ούτε εγώ θα τη δω. Αλλά ταινία είναι, μην ασχολείστε… Πολύ φασαρία για το τίποτα.
Haris Koutelakis said
Συμφωνώ και επαυξάνω! Πάντως εκεί που φθάσαμε, ο φασισμός της θεωρίας του Γκουτενχόβεν_Καλλέργη του 1923 καλά κρατεί και μάλιστα προοδεύει δυναμικά.
Νέο Kid said
Το Βλακγουόσιν (black washing) συνεχίζεται… Για μένα το βασικό πρόβλημα είναι ότι ουσιαστικά λένε στους μαύρους Αφρικανούς : « Ξέρετε, η πραγματική ιστορία σας είναι εντελώς γτπ και ανάξια αναφοράς, οπότε πάρτε ένα μαύρο Αχιλλέα, μια μαύρη Ανν Μπολέιν (άλλο αυτό!) και μια μαύρη Κλεοπάτρα ( και ποιος ξέρει ! Σας ετοιμάζουμε κι ένα μαύρο Αινσταιν , έναν τρανσέξουαλ κινέζο Αλέξανδρο κι έναν μαύρο Χίτλερ!… (μπαα!)) για να αισθανθείτε κι εσείς οι πτωχοί λίγο σπουδαίοι!
Να σημειωθεί ότι η μαύρη Κλεοπάτρα δεν είναι fiction , αλλα -υποτίθεται- a documentary!
(Τώρα βέβαια, όταν βλέπεις παραγωγό τη γυναίκα του Γουίλ Σμιθ, γνωστή παγκόσμιου φήμης αιγυπτιολόγου… καταλαβαίνεις!)
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
3 Ε, όχι και ανάξια λόγου η ιστορία τους! Η Ουακάντα είναι το πιο τεχνολογικά προηγμένο κράτος στον κόσμο, όπου η θέση της γυναίκας είναι ισότιμη με του άνδρα, οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία με τη φύση, κλπ κλπ… Ας είναι καλά το βιμπράνιο. Έχω έγκυρες πληροφορίες πως η μαμά της Κλεοπάτρας ήταν Ουακαντιανή πριγκίπισσα που κλέφτηκε με το μπαμπά της, τον οποίο έσωσε όταν αυτός χάθηκε κυνηγώντας μονόκερους στα δάση της Αφρικής.
(τι λέω πρωί πρωί… Ίσως είναι που έπινα κάτι κρασά χτες…)
Παναγιώτης Κ. said
Η σημερινή ανάρτηση είναι καλή ως νοητική άσκηση. Στην ουσία όμως πρόκειται «περί όνου σκιάς». Βεβαίως η Ιστορία, Ελληνική και Παγκόσμια, έχει πολλά παραδείγματα όπου οι άνθρωποι ασχολούμαστε με επουσιώδη και μερικές φορές,… ξεφεύγουμε!
Πρόχειρα μου ήρθαν στον νου τα Ευαγγελικά!
Ατακαμα said
Το πρόβλημα με τον αφροκεντρισμό είναι ότι τα μέινστριμ μίντια στο όνομα της πολιτικής ορθότητας επιχειρούν να του προσδώσουν και επιστημονική νομιμοποίηση. Οι κατακτήσεις της ιστορικής έρευνας και μελέτης πλέον απαξιώνονται και τη θέση τους παίρνουν θυμικές μπούρδες που εξυπηρετούν τα γοκικά αφηγήματα. «Δε με νοιάζει τι λένε οι επιστήμονες, με νοιάζει τι έλεγε η γιαγιά μου η κυρά Κούλα και ο μπάρμπας μου στο καφενείο». Ή αλλιώς, «δε με νοιάζει τι λένε οι γιατροί, εγώ για το εμβόλιο ακούω τον παπά της ενορίας μου».
Yiannis KYRiakides said
ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Για το 99% των περιπτωσεων παρουσιασης αρχαιων, ή και νεωτερων;, Ελληνων σε ταινιες, σειρες κτλ. θα επρεπε να υπαρχει σχολιο/αντιδραση/διαμαρτυρια απο τους Ελληνες – σοβαρα το λεω.
-Παρεμπιπτοντως, ειμαι της γνωμης οτι το θεμα το αφησαμε πολυ χαλαρα, οπως και πολλα άλλα θεματα του πολιτισμου μας και της ιστοριας μας. Θα προτιμουσα να ασχολουμαστε μ’ αυτο και καπως πιο επισημα, πχ. η Ακαδημια, καποια Πανεπιστημια κτλ. Ξερω, πιθανον να μας εμενε μονο η διαμαρτυρια, αλλά…
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
6 Εδώ συμφωνούμε.
(Γοκικά; ή γουοκικά; )
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
costasl said
Θα σας απαντήσω με την προσωπική μου άποψη για το θέμα: θα με ενοχλούσε και εμένα (όχι σε βαθμό να υποκινήσω σταυροφορία, αλλά θα εξέφραζα μια άποψη έστω ιδιωτικά) εάν υπήρχε ΜΟΝΟ η αφίσα με το μαύρο κοριτσάκι. Ίσως εκεί να την πάτησε ο φίλος σας, ίσως είδε μόνο αυτή και όχι τις υπόλοιπες. Όμως, εφόσον υπάρχουν πολλές διαφορετικές αφίσες στην ίδια καμπάνια, το θεωρώ αυτονόητα αποδεκτό και φυσιολογικό να βλέπουμε μια αφίσα με ξανθό γαλανομάτικο γερμανάκι και μια άλλη αφίσα με μαύρο κοριτσάκι κ.ο.κ. Γενικά, σε όλα αυτά τα ζητήματα, η πάγια θέση μου είναι: «Μέτρον άριστον» τουλάχιστον ως προς τον σχολιασμό. Ή, αλλιώς, «Ψυχραιμία Παιδιά» για να θυμηθώ τον αγαπημένο μου Λουκιανό (όχι τον αρχαίο, τον Κηλαηδόνη).
Uninteresting Tweets (@ChrisMaGR) said
Καλημέρα,
Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που ένα ιστορικό πρόσωπο το υποδύεται άτομο διαφορετικής φυλής, είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό γίνεται σε ντοκιμαντέρ. Με αυτόν τον τρόπο χάνει την αξιοπιστία του.
π2 said
1. Όχι, δεν είναι ταινία, κι αυτό είναι η πηγή του προβλήματος. Είναι docuseries, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, οπότε είναι ένα δημιούργημα που παριστάνει έστω ότι μιλάει για την ιστορική πραγματικότητα. Αν ήταν σκέτη φιξιόν, δεν θα υπήρχε -ή δεν θα έπρεπε να υπάρχει- πρόβλημα. Δεν υπάρχει κάτι εγγενώς αθέμιτο στον μαύρο Αχιλλέα του BBC. Η μαύρη Κλεοπάτρα στον δημόσιο λόγο περί ιστορίας είναι άλλης τάξης ζήτημα.
Και το ζήτημα αυτό είναι διττό. Το ένα είναι δεοντολογικό. Διαβάστε τη συνέντευξη. Δεν μπορούμε να ξέρουμε το χρώμα της επιδερμίδας της Κλεοπάτρας, αρχίζει η σκηνοθέτιδα. Αλλά ξέρουμε, λέει, πως ήταν λιγότερο λευκή από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Και πού το ξέρουμε; θέλει ενστικτωδώς κανείς να ρωτήσει. Και συνεχίζεται η κολοκυθιά, η οποία εκτυλίσσεται εξ ορισμού ερήμην των δεδομένων: ήταν σίγουρα λιγότερο λευκή από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ επειδή αυτό είναι το αφήγημα που επιδιώκω. Συγγνώμη που γίνομαι κακός, αλλά στο μυαλό μου αυτή η εμμονή στο πινγκ πονγκ των culture wars έχει κάτι το τραμπικό.
Η δεύτερη πτυχή του ζητήματος σε ό,τι αφορά το ιστορικό παρελθόν είναι ακόμη χειρότερη. Αυτή η μεταμοντέρνα black empowerment οπτική τοποθετεί στο επίκεντρο μιας ιστορικής αφήγησης ένα θέμα που είχε εξαιρετικά μικρή σημασία για την κοινωνία εκείνης της εποχής, οπότε θα έπρεπε να έχει πολύ μικρή σηασία για το πώς βλέπουμε την κοινωνία εκείνης της εποχής σήμερα, αν πραγματικά μας νοιάζει η ματιά στο παρελθόν. Το πρόβλημα με την Black Athena ήταν πάντοτε ότι αποτελούσε κατά μία έννοια έναν αντίστροφο ρατσισμό, όχι με την έννοια ότι τοποθετούσε τους μαύρους ψηλότερα από τους κακούς λευκούς που κάνουν αιώνες whitewashing (αυτή η πτυχή του μπερναλισμού και ευρετική αξία είχε και χρήσιμα αποτελέσματα), αλλά με την έννοια ότι εγκολπώνεται τη φυλετική ρητορική ότι το χρώμα του δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο.
Και δεν σχολιάζω καν το γεγονός ότι η εμμονή του μπερναλισμού με τον κλασικό ελληνορωμαϊκό πολιτισμό ενσωματώνει την κυρίαρχη λευκή οπτική ότι μόνο αυτός μετράει. Παράδειγμα:
π2 said
Α, και δεν ισχύει ότι δεν έχει αρχίσει να προβάλλεται, προβάλλεται ήδη.
phrasaortes said
Στο ίδιο επεισόδιο η Κλεοπάτρα εμφανίζεται ως δεινή πολεμίστρια, αλλά αυτό μάλλον δεν ενόχλησε και τόσο τους υποστηρικτές της ιστορικής ακρίβειας. Πάντως όντως πρόκειται για πρόσφατη μόδα που μας ήρθε από το εξωτερικό. Και στον Αστερίξ αρκετά μελαχροινή απεικονιζόταν η Κλεοπάτρα, αλλά δεν θυμάμαι παρόμοιες αντιδράσεις. Αντιθέτως πάλι είχε πέσει κλάψα με τον μαύρο Αχιλλέα του Μπιμπισί, αν και η συγκεκριμένη σειρά ούτε ντοκυμαντέρ ήταν ούτε αφορούσε φυσικά κάποιο ιστορικό πρόσωπο. Ακόμα και η ελληνικότητα του Αχιλλέα αμφισβητήσιμη είναι. Δεν νομίζω ότι οι θεοί του Ολύμπου είχαν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Ακόμα κι αν γεννηθείς στην Ελλάδα, υπηκοότητα δύσκολα παίρνεις.
sarant said
13 Από 10 Μαΐου διάβασα ότι αρχίζει η προβολή. Όχι;
theopeppas said
Και ο Τζων Γουαίην εμφανίστηκε ως Τζέγκις Χαν, και ο Charlton Heston (η ορθή προφορά είναι …κακόηχη στα ελληνικά) ως Μιχαήλ Άγγελος, με …υψομετρικές διαφορές 35 με 45 πόντους και μαύρη Κλεοπάτρα και Σκανδιναβός Χριστός (ο Μαξ Φον Σύντοφ)…σιγά το πρόβλημα. Αν περιμένει κανείς ιστορική ακρίβεια στην μικρομέγαλη οθόνη, καλά να πάθει. Αλλά η αλήθεια είναι πως με αυτή την επίθεση «ορθότητας» έχουν κάνει περισσότερα …τσουρέκια από τον Τερκενλή. Και ούτε ψύλλος στον κόρφο όποιου αναρχοευρηματικού γυρίσει έργο με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ …λευκό ή τον Πελέ κινέζο!
π2 said
15. A, μπορεί να το είδα στα προσεχώς του Νέτφλιξ, δεν πρόσεξα.
Δύτης των νιπτήρων said
Pidyoque Phrasaortes locuti, causa finita.
Είχα δει τη σειρά με την Τροία και τους μαύρους ήρωες, δεν με χάλασε καθόλου. Αυτό που μ’ άρεσε στ’ αλήθεια πολύ, αλλά δυστυχώς δεν είναι πραγματική ταινία, ένα είδος mockumentary δηλ. ψευτοντοκιμαντέρ για μια ταινία που δεν γυρίστηκε είναι αυτό:
zaf petr 🇵🇸 🇺🇾 🏴 🇮🇪 🤟 ☘️ ♑ (@PiZita_zp) said
Είναι καλή στιγμή, για να μου γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό το «woke»; Ελπίζω να μην αποπροσανατολίζω, ευχαριστώ!
Alexis said
Δεν με ενοχλεί. Απλά το βρίσκω γελοίο. Όπως αντίστοιχα γελοίο θα εύρισκα να υποδύεται ένας λευκός ηθοποιός έναν Αφρικανό φύλαρχο!
Σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ ή σε ταινία, δεν έχει σημασία. Κατά τη γνώμη μου ο βαθμός γελοιότητας είναι ο ίδιος.
Η αφίσα με τα παιδάκια εννοείται ότι δεν με ενοχλεί.
Ιδού λοιπόν ένα χειροπιαστό παράδειγμα των υπερβολών της λεγόμενης πολιτικής ορθότητας.
Στην μία περίπτωση έχουμε την καλώς εννοούμενη πολιτική ορθότητα και στην άλλη μία καρικατούρα της που οδηγεί στην αυτογελοιοποίησή της.
Alexis said
Πάντως αν η μαύρη Κλεοπάτρα είναι αυτή της φωτογραφίας, δεν μου φαίνεται και πολύ μαύρη. 🙂
Οπότε αν οι δημιουργοί της σειράς θέλησαν να περάσουν με τον τρόπο αυτό ένα αντιρατσιστικό μήνυμα, μάλλον αυτοϋπονομεύτηκαν.
Κοινώς τα έκαναν σκατά.
atheofobos said
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το αν δεν παρουσιάζεται η Κλεοπάτρα λευκή όπως και όταν στο παρελθόν εμφάνισαν τον Χριστό μαύρο. Μιας και δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα για την πραγματική του εμφάνιση είναι αποδεκτό να παρουσιάζεται όπως επιθυμεί ένας σκηνοθέτης. Μου αρέσουν επίσης όλοι οι σημαντικοί μαύροι ηθοποιοί που εμφανίζονται στις σύγχρονες ταινίες του Χόλιγουντ, όπως και αυτοί που παίζουν στις ταινίες της Κίνας και της Νότιας Κορέας.
Αυτό όμως που βρίσκω παντελώς γελοίο είναι να εμφανίζονται έγχρωμοι ηθοποιοί σε ρόλους γνωστών ιστορικών προσώπων ή συγκεκριμένης εποχής στα πλαίσια του black washing όπως πχ στο μιούζικαλ Χάμιλτον από την ζωή του Αλεξάντερ Χάμιλτον, ή στην σειρά Bridgerton με έγχρωμους και ασιάτες ηθοποιούς σε ρόλους Άγγλων αριστοκρατών και ευγενών της Βικτωριανής εποχής!
Πολύ καλύτερα και αποδοτικότερα απ΄ότι πιστεύω, πετυχαίνουν στον σκοπό τους στο Χόλιγουντ στην παρουσίαση, στο πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την πραγματικότητα, στις ταινίες τους μεικτών ζευγαριών και ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
Απόλυτα επιτυχή δε θεωρώ επίσης ότι είναι και η παρουσίαση της πολυφυλετικότητας στις αγγλικές ταινίες και σίριαλ.
mariakorbila1 said
Καλημέρα. Πάντως αυτό με τα χρώματα του δέρματος έχει ξεπεράσει κάθε λογική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν στο σημείο το γνωστό παραδοσιακό παιδικό άσμα «ba ba black sheep have you any wool?»
να μην θεωρείται «politically correct» και έχουν δημιουργηθεί παραλλαγές όπως»small//big/pink etc sheep»! ή αποφεύγουν να το τραγουδούν εντελώς στα σχολεία.
Νέο Kid said
Έχουμε ξεφύγει τελείως… μα τελείως!!
Η λέξη “field” θεωρείται ρατσιστική από αμερικανικό πανεπιστήμιο . 🤪😱😱
Νέο Kid said
22.”Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το αν δεν παρουσιάζεται η Κλεοπάτρα λευκή όπως και όταν στο παρελθόν εμφάνισαν τον Χριστό μαύρο. Μιας και δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα για την πραγματική του εμφάνιση είναι αποδεκτό να παρουσιάζεται όπως επιθυμεί ένας σκηνοθέτης.”
Συγγνώμη, αλλά δε συμφωνώ. Η πραγματική εμφάνιση των Παλαιστίνιων της εποχής του Χριστού ή των Αιγυπτίων ή των Πτολεμαίων μπορεί να συναχθεί εύκολα και υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά , φιλολογικά/λογοτεχνικά , ιστορικά και στις μέρες μας πια και βιολογικά (dna) στοιχεία που δίνουν απαντήσεις. Έτσι ο σκηνοθέτης -αν θέλει να λέει ότι κάνει documentary, κι όχι λαμακία- δεν μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει…
dimopal said
«το φοβερό Βιβλίο» Jason Mott = διόπτρα . Ο.τι και να πουμε η ένοια Μαύρος στον «πολιτισμό» μας φυτευτεί καλλιεργηθεί με τα πιο τοξικά δηλητήρια και ριζώσει πολύ βαθειά ,με αποτέλεσμα ΓΕΛΟΙΕΣ ενστάσεις ,εξοργισμούς και εξορκισμούς. Ισως ένας ψυχαναλυτής βοηθούσε τον γερμανό φίλο και εμάς. Απο την πλευρά των εγχρώμων μια συμβουλή έδιναν οι γιαγιάδες στα παιδάκια -«μείνε αόρατος μην ακούγεσαι» Δεν τήρησε η γιαγιά τον κανόνα γιατί «Θυμάμαι πως η γιαγιά μου πάντα μου έλεγε: Μην ακούς τι σου λένε στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη!» και νάτην η γιαγιά στο αγαπημένο ιστολόγιο. Πόσοι ξέρουν οτι ο Χάρι Μπελαφόντε ΔΕΝ ήταν λευκός;
Alexis said
#10: Ο μέγας Λουκιανός (όχι ο αρχαίος) τα έχει πει όλα εδώ:
Pedis said
Το νέτφλιξ είναι σημείο αναφοράς των ψαγμένων, υποτίθεται, σινεφίλ και αριστερών (χωρίς απαραίτητα το «υποτίθεται» για το δεύτερο); 😫 😛
Προβλήματα που έχει ο κόσμος να τσακώνεται για τη μαύρη Κλεοπάτρα!;
Θα πήγαινε ρε ο Μαρκαντώνιος, ο νόμπιλος Ρωμάς, λεγεωνάριος και τζέντλεμαν με μαύρη; Τι ήταν η Κλεοπάτρα, Αιθιόπισσα παιδούλα, υπηρέτρια Ιταλών στρατιωτών;
Να λέμε και του δίκιου το στραβό, Ελίζαμπεθ Τέιλορ μαύρη, και δεκαπέντε πόντους ψηλότερη, θα ήταν θα ήταν κγμ τις μεγαγκόμενες έβερ. Να βλέπετε Χόλυγουντ ρε, να μαθαίνετε Ιστορία!
sarant said
26 Περίεργο αυτό, θα περίμενα όλοι να ξέρουν πως ήταν μαύρος.
24 Γιατί; (δεν μπορώ να δω το βίντεο)
Jago said
Απλά και ωραία τα λέει ο συντάκτης της ελληνικής βικιπαίδειας για τη woke κουλτούρα.
Woke washing
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ο όρος «woke» είχε εισέλθει στα κύρια μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιήθηκε για μάρκετινγκ[7]. Το 2018, ο Αφροαμερικανός δημοσιογράφος Σαμ Σάντερς, υποστήριξε ότι η ουσία του woke έχει χαθεί λόγω της υπερβολικής χρήσης από τους φιλελεύθερους και τις διάφορες επιχειρήσεις που προσπαθούσαν να φανούν προοδευτικές[8].
Ο όρος «woke καπιταλισμός» περιγράφει τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούσαν πολιτικά προοδευτικά μηνύματα ως υποκατάστατο για καπιταλιστική μεταρρύθμιση[9], με πολλά παραδείγματα που περιλαμβάνουν διαφημιστικές εκστρατείες σχεδιασμένες να προσελκύουν τους millennials, οι οποίοι συχνά έχουν πιο φιλελεύθερες κοινωνικές απόψεις από τις προηγούμενες γενιές[10]. Αυτές οι καμπάνιες πολλές φορές αντιλήφθηκαν από τους πελάτες ως ανειλικρινείς και αυθεντικές και προκάλεσαν αντιδράσεις που συνοψίζονται στη φράση «get woke, go broke»[11].
Οι πολιτιστικοί επιστήμονες Ακάνε Κάναϊ και Ρόζαλιντ Τζιλ, περιγράφουν τον «woke καπιταλισμό» ως μια δραματικά εντεινόμενη τάση να συμπεριληφθούν ιστορικά περιθωριοποιημένες ομάδες (προς το παρόν κυρίως ως προς τη φυλή, το φύλο και τη θρησκεία) ως μασκότ στη διαφήμιση με ένα υποκριτικό μήνυμα ενδυνάμωσης, για να σηματοδοτήσουν προοδευτικές αξίες[12].
Να προσθέσω ότι ενώ η «πολιτική ορθότητα» ξεκίνησε με καλές προθέσεις κατέληξε φριχτό όπλο υπέρ των τραμπικών και των δικών μας ακροδεξιών δημοσιογράφων και τώρα η woke κουλτούρα αποδεικνύεται τρισχειρότερη. Για παράδειγμα οι δηλώσεις της Τζίνας Ρόουλινγκ για μια βλακεία που όντως είπε για τις τρανς, οι παγκόσμιες αντιδράσεις με τρομάζουν. Μια βλακεία είπε, δεν θα την κρεμάσουμε και θα την κάψουμε σαν μάγισσα του Σάλεμ. Δε σχολιάζω από φόβο μη χαρακτηριστώ ακροδεξιός από τους τύπους που βάζουν απανωτά @ στο τέλος για έμφυλους τύπους. Δηλαδή εγώ είμαι άντρ@ς. Τρομακτικά πράματα.
ΣΠ said
Η σειρά του Netflix ονομάζεται African Queens και αποτελείται από μίνι σειρές των 4 επεισοδίων. Τα επεισόδια της πρώτης μίνι σειράς προβλήθηκαν στις 15/2/2023 και αφορούσαν την Nzinga, βασίλισσα της Αγκόλας. Η δεύτερη μίνι σειρά είναι για την Κλεοπάτρα και τα 4 επεισόδιά της θα προβληθούν στις 10/5/2023.
Νέο Kid said
28. Γιατί οι σκλάβοι δούλευαν στα χωράφια (fields) . 😱😊
Νέο Kid said
Αιγύπτιος δικηγόρος έκανε μήνυση στο Νετφλιξ επειδή παρουσιάζει τους Αιγύπτιους μαύρους (Νούβιους) και παραποιεί την αιγυπτιακή ιστορία… 🤪🤣
f kar said
28 νετφλιξ σινεφίλ; δεν θα τό’λεγα, δες προς cinobo μεριά
costasl said
#27 φοβερό!!! Το είχα ξεχάσει! «Μαύρους μπακαλιάρους»!!!!! Ααχαχααα! Λούκυ θεός!
dimopal said
Δε μασάμε κινηματογραφικά, γιατί μεγαλώσαμε με «Σαμψών και Μασίστας, εναντίον Ηρακλή » Θυμάμαι και μια Κλεοπάτρα μαύρη ή ήταν η Ταίηλορ με πολυ σκούρο μεικ απ;
https://condenaststore.com/featured/elizabeth-taylor-as-cleopatra-bert-stern.html
Για τον Χάρι Μπελαφόντε πολυ ωραίο αφιέρωμα στην Εφ. Συν.
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα!
Ναι στη μελανίνη και στη βιταμίνη D, όχι όμως και να τα βάφουμε όλα μαύρα με το παραμικρό.
Είναι καιρός, επί τη ευκαιρία, να γιγαντωθεί η διαμαρτυρία «’Οχι στο μαύρο της ΕΡΤ» γενόμενη «Ουχί στο μέλαν, το κατήμαυρο του Νέτφλιξ, καθώς και κάθε άλλης πλατεφόρμας μέσων προπαγάνδας μαζικής».
Ό, τι άλλο πέραν τούτου (όπως αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία ότι η κλεινή όνος Κλεό η Ζ’ η Φιλοπάτωρ –διότι μαδούσε τον Μπαμπά, άρα και ‘Κλεβοπάτρα/ Κλαιοπάτρα’– ξάπλωνε μεν σε κλίνη για σολάριουμ αλλά έκανε και μπάνιο σε γαϊδούρας γάλα όταν ήθελε να ξανασπρίσει –το ‘παιζε εν ολίγοις ντουμπλε-φας– ή ότι ζήτησε ασπίδα προστασίας VIPs μα έλαβε μια Vipera aspis που τηνε δάγκωσε κι έτσι, όντως, ο Οκταβιανός θωρώντας την νεκρή είπε αυθορμήτως «Ρε, την μαύρη!» –χλευάζων. βέβαια, ως ρατσιστής, για την καφρίλα της), θεωρείται εντέλει άνευ -ή έστω ήσσονος- σημασίας
sarant said
37 Ρέντα έχουμε, βλέπω 🙂
Alexis said
Γουστάρω ταινία για την ελληνική επανάσταση όπου οι οπλαρχηγοί θα είναι απ’ όλες τις φυλές του Ισραήλ (άσπροι, μαύροι, Άραβες, Ινδοί, Κινέζοι κλπ.) και θα μιλάνε αγγλικά ο καθένας με την προφορά του! 😆
Να είναι ξερωγώ ο Καραϊσκάκης Ινδός και να λέει στα αγγλο-ινδικά «έχει ο πούτζος μου τουμπλέκια, έχει και τρουμπέτες»
ΛΆΜΠΡΟΣ said
Τι καλά που θα ήταν, να λύνονταν τα προβλήματα των αδυνάτων με ανιστόριτες ηλιθιότητες.
Από την άλλη, για το χρήμα και λίγη προβολή, η μαυρούλα ξεπούλησε την ψυχή της στο Netflix.
37 – Ζωγράφισες με μελανά χρώματα σε μαύρο
φόντο.😂
ΣΠ said
21
Ε ναι, δεν θα την έλεγα μαύρη, όπως είναι, ας πούμε, οι Νιγηριανοί. Μάλλον μελαψή. Και δεν αποκλείεται η Κλεοπάτρα να ήταν κάπως έτσι. Άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν τίποτα Σκανδιναβοί. Μαυροτσούκαλα ήταν. Επειδή το ξανθό στην αρχαία Ελλάδα ήταν σπάνιο, κάτι ξανθομπάμπουρες, όπως ο Αλέξανδρος ή ο Μενέλαος, περνούσαν για ωραίοι γκόμενοι. Πολύ κακό για το τίποτα.
Χαρούλα said
#5 Παναγιώτης Κ. «Στην ουσία όμως πρόκειται «περί όνου σκιάς». Βεβαίως η Ιστορία, Ελληνική και Παγκόσμια, έχει πολλά παραδείγματα όπου οι άνθρωποι ασχολούμαστε με επουσιώδη και μερικές φορές,… ξεφεύγουμε!»
Ναι, Παναγιώτη, ναι! Συμφωνώ τοοοόσο πολύ!
#37 🤣👍🏻👏🏻
Ανδρέας Τ said
Πλάκα έχει η ιστορία αυτή. Από τη μια υπάρχουν διαμαρτυρόμενοι που δεν δέχονται μακιγιαρισμένους λευκούς βαμένους μαύρους κι από την άλλη κάνουν μαύρους και τους λευκούς. Πάντως είναι αλήθεια ότι για μια σύντομη περίοδο οι φαραώ ήταν μαύροι από τη Νουβία (η περίοδος των Κους). Και για να έλθουμε στα δικά μας. Πως εξηγείται ότι στις μινωικές τοιχογραφίες υπάρχουν άνθρωποι με τρία διαφορετικά χρώματα άσπρο,κόκκινο και μαύρο;
π2 said
18: A, ναι, θυμάμαι να το σχολιάζουμε αυτό, ωραίες εικόνες και, πώς να το πω, ουσιαστική αφρικανικότητα.
Νέο Kid said
Η Κλεοπάτρα ήτο πάλευκος καροτομαλλούσα . Την είχαν ζωγραφίσει οι Ρωμαίοι
π2 said
31: Αυτό δεν το είχα πάρει είδηση, οπότε κακώς γκρίνιαζα που ξεκίνησαν με την Κλεοπάτρα.
ΣΠ said
Πάντως, αν κάποιος θέλει να δει την σειρά, όταν προβληθεί, δεν χρειάζεται Netflix. Είναι εύκολο να βρεθούν τα επεισόδια.
LandS said
Αυτή τη σειρά στο BBC των 8 επεισοδίων με τίτλο: Troy: The Fall of a City προβλήθηκε στην Ελλάδα; Δεν άκουσα καμιά φασαρία.
Στο ρόλο του Αχιλλέα ήταν ο David Gyasi
https://www.imdb.com/name/nm1408543/mediaviewer/rm800546048/?ref_=nm_md_4
Ως προς την «ιστορική» ακρίβεια κρίμα. Γιατί στην Ιλιάδα ο γιος του Βασιλιά της Αιγύπτου Μέμνων, ισάξιος στην ανδρεία και στην ομορφιά (τον προτίμησε η Βασίλισσα των Αμαζόνων) του Αχιλλέα, ως γνωστόν ήταν Μαύρος.(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/The_Departure_of_Memnon_for_Troy._Greek%2C_circa_550-525_B.C..jpg)
Spiridione said
Υπάρχουν και χειρότερα μ’ αυτά τα «ντοκιμαντέρ»
gpointofview said
Α βάλω το αρμόζον άσμα !!
nikiplos said
Νομίζω ο Νεοκίδιος τα είπε όλα. Ολη η αφήγηση της Δυτικής Παγκόσμιας Ιστορίας δεν περιλαμβάνει και πολλά από τη μαύρη φυλή. Αν βάλουμε και την πρόσφατη με Μποκάσα, Αμίν Νταντά κλπ κυρίως αρνητικά έχει να διηγηθεί. Το να «ντύσει» κάποιος τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο μαύρο, δεν νομίζω ότι λύνει και μεγάλο πρόβλημα. Ίσως και στο σκεπτόμενο τμήμα του πληθυσμού αυτού να είναι και μια ύβρις- ξέρουν πολύ καλά διάβολε τι ήταν οι παππούδες τους.
Προσπαθώντας να κάνω μια προβολή στο εδώ θυμικό, θα σκεφτόμουν ένα σήριαλ που να αναφέρεται στη δεκαετία του 1950, κι ο Κομμουνιστής γαμπρός να καταγγέλει στη Χωροφυλακή τον δεξιό κουνιάδο του που τον έκλεψε, και οι χωροφύλακες να έρχονται να συλλαμβάνουν τον δεξιό κουνιάδο που να παρουσιάζεται ως ρεμάλι. Ή ίσως κάτι πιο ελαφρύ, έναν Μεγάλο Ποιητή, ή Μεγαλογιατρό ή Μεγαλοδικηγόρο της εποχής που το σήριαλ να τον παρουσιάζει ως κομμουνιστή.
Εντάξει θεωρώ το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ μεγάλη παπάτζα και δικαιολογώ τις διαμαρτυρίες των ορθολογιστών. Δεν τις υπερθεματίζω, θεωρώ το Νέτφλιξ μεγάλη παπάντζα. Έχει συνδρομή η σύζυξ, αλλά ομολογώ ότι οποτεδήποτε έχω προσπαθήσει να δω μια ταινία ή μια σειρά, καταφεύγω στη δωρεάν ΕΡΤφλιξ ή στο stremio γιατί το ΝΕΤΦΛΙΞ παίζει κυρίως όλες τις αηδίες της χολυγουντιανής κουλτούρας. Εντάξει δεν αποκλείω να υπάρχουν καλά κι ενδιαφέροντα προϊόντα, όμως μέσα στην χωματερή της ρηχότητας, είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς.
Κλείνοντας να θυμίσω ότι ο Ρατσισμός είναι ενδημικός στον άνθρωπο. Ρατσιστές και ξενόφοβοι γεννιόμαστε όλοι μας. Θέλει παιδεία και πολιτισμό για να τα αποβάλλουμε. Και πάλι δεν είναι εύκολο. Και να ήταν μόνο τα φυλετικά χαρσκτηριστικά πάλι καλά θα έλεγα. Εδώ υπάρχει μορφωτικός, ταξικός και εργασιακός «ρατσισμός» στην ελληνική κοινωνία δλδ νεοφασισμός. Ένα μέρος του το είδαμε πολύ καλά με τον κορόνα…
Πουλ-πουλ said
» αλλά αναρωτιέμαι αν έχουν εξεγερθεί επίσης όταν σε αμέτρητες ταινίες και σειρές βλέπουν τον Ιησού Χριστό ξανθό και γαλανομάτη ..»
Αντίθετα, εξεγέρθηκαν όταν ο Παζολίνι τους χάλασε τη σούπα.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Γειαχαραντάν.
Εἶν᾿ ὅλα μαῦρα
Pedis said
Tι είπε ο Πασκάλ που υποτίθεται ότι δεν σκάμπαζε από γυναίκες για τη μύτη της Κλεόπας; Κανείς;
Κλεό η εβδόμη:
Παρακαλείσθε οι φανατικοί συνδρομηταί όπως μας πασάρετε το λινκ με τη σκηνή, μόνο αν αξίζει, έτσι;, που θα εμφανιστεί η Κλεό, τυλιγμένη στο ταπέτο, μπροστά στον Τζούλιο. Για να κρίνουμε την ρεαλιστικότητα της σειράς, αν είναι συμφώνως προς τα πηγάς.
Α, και τις σκηνές όταν έσκασε μύτη στη Ρώμη, με το τι λέγανε οι ουνίβιρες (~μονογάμητες) κομπλεξικές ρωμαίες χωριάτες για τη βρωμιάρα την αντροκλέφτρα που μας παίρνει τα καλύτερα παιδιά. 😛
Αγγελος said
(24) Χριστός και Παναγία! Χρειάζεται βίντεο ενός τετάρτου για να ανασκευαστεί η ιδέα ότι η λέξη field είναι προσβλητική; Έχει ντιπ τρελαθεί αυτή η χώρα; Και μόνο στο τέλος μαθαίνουμε (ευτυχώς) ότι οι αρχές και του όλου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών δεν προσυπογράφουν αυτή την τρέλα! Αναρωτιέμαι αν το Τμήμα Φυσικής έβγαλε καμία σχετική ανακοίνωση… (Οι μαθηματικοί θα μπορούσαν ν’αρχίσουν να λένε ‘σώμα’ το αλγεβρικό πεδίο, όπως λέγεται γαλλικά και γερμανικά 🙂 )
LandS said
50
Αυτό είναι θρήνος.
Δύτης των νιπτήρων said
54 Το είχαμε ψάξει κι αυτό στο τουίτερ που πάντα προηγείται: δεν υπάρχει καμία αρχαία περιγραφή της μύτης της Κλεό, ο Πασκάλ απλά πήρε ένα σχεδόν τυχαίο χαρακτηριστικό αν θυμάμαι καλά για να πει απλώς αν ήταν πιο όμορφη/άσχημη. Σε νομίσματα μόνο, φαίνεται γαμψομύτα.
Δύτης των νιπτήρων said
https://www.britannica.com/story/what-did-cleopatra-look-like
phrasaortes said
18. Αμ κι ο Περσέας Ιρανός ήταν.
Σχετικά με το πεντιγκρί της Κλεοπάτρας, ίσως είχε όντως περσική καταγωγή, μέσω της προγαγιάς της Κλεοπάτρας Α’, κόρης της Λαοδίκειας Γ’, κόρης του Μιθριδάτη Β’, αν και οι ρίζες της βασιλικής δυναστείας του Πόντου παραμένουν αρκετά σκοτεινές. Ωστόσο, η Απάμα, η σύζυγος του Σελεύκου και άρα γενάρχισσα των Σελευκιδών, δεν ήταν από την Περσία, αλλά από την Σογδιανή (ο πατέρας της ο Σπιταμένης ήταν τοπικός άρχοντας, ο οποίος μάλιστα είναι κι ο μόνος που κατόρθωσε να νικήσει ένα τμήμα της στρατιάς του Αλεξάνδρου). Επομένως, η Κλεοπάτρα ήταν σίγουρα Μακεδονοτατζίκα και πιθανώς Περσοανατολίτισσα.
ΣΠ said
49

Αυτά τα «ντοκιμαντέρ» τα παρουσιάζει Έλληνας.
https://en.wikipedia.org/wiki/Giorgio_A._Tsoukalos
GeoKar said
Πάλι καλά που για τις αφίσες του φίλου σου, Νικοκυρη, δεν ξέσπασαν διαμαρτυρίες που το ξανθό παιδί είναι αγόρι και το μαύρο κορίτσι – επιπλέον φυλετική διάκριση κ «υποτίμηση» δηλαδή… Μεγαλύτερη σύγχρονη κοινωνική σαχλαμάρα από τα γουόκικα κινήματα, κτγμ πάντα, δεν υπάρχει… Κι όσο προσπαθούμε να εκφραζόμαστε κατά τροπο «πολιτικά ορθό», τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.
GeoKar said
#37, 38, 40: 👍, 👏👏👏
Μaria Apostolopoulos said
Mα η αντίδραση είναι γιατί η σειρά ποζάρει για ντοκιμαντέρ, όχι για μια οποιαδήποτε φανταστική σειρά
LandS said
Πάντως οι Βρετανοί έχουν ξεπεράσει αυτές τις κρυμμένες πίσω από ισχυρισμούς «ιστορικής» ακρίβειας, βλακώδεις προκαταλήψεις. Ποιος παίζει ποιον σε ποια σειρά ή ταινία και τι χρώμα έχει η επιδερμίδα του δηλαδή.
Εκτός από τον Αχιλλέα που ανέφερα πιο πριν, στη χαζοσειρά του Netflix Bridgestone, τη Βασίλισσα Καρλότα παίζει μαύρη ηθοποιός. Ξέρω, η σειρά είναι Αμερικάνικη όπως και το βίπερ στο οποίο βασίστηκε, αλλά δεν τους πείραξε τους από δω αγγλόφωνους.
ΣΠ said
Τι το συζητάτε; Έτσι ήταν η Κλεοπάτρα.

Avonidas said
Καλησπέρα.
Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις, Νικοκύρη. Κι εγώ τώρα έχω πιάσει να διαβάζω τον Βίο του Αλεξάνδρου του (ψευδο)Καλλισθένη. Ξέρεις, αυτή τη σαπουνοπερατική «βιογραφία» του Μεγαλέκου, που την ξεκίνησαν (μάλλον) στην Αλεξάνδρεια την ελληνιστική εποχή, και δώστου κι έβαζαν σάλτσες μέχρι τον Ύστερο Μεσαίωνα. Αυτή ντε, όπου η Ολυμπιάδα γκαστρώνεται από έναν εξόριστο Αιγύπτιο βασιλιά/αστρολόγο/μάγο, που μασκαρεύεται σε Άμμωνα Δία· όπου ο Αλέξανδρος παίρνει πιτσιρικάς μέρος σε αρματοδρομίες στη Ρώμη (ή μήπως ήταν στην Ολυμπία; οι απόψεις διίστανται), κατακτάει τους πάντες, πετάει με τα στρατεύματά του από τη Μακεδονία στη Ρώμη, στη Σικελία, στην Αθήνα, στη Θήβα, από κει στην υποσαχάρια Αφρική και μετά στην Υπερβόρεια, πιο γρήγορα κι απ’ τους χαρακτήρες του Game of Thrones στο χάρτη του Westeros· που καταδύεται στο βυθό της θάλασσας και μιλάει με τις γοργόνες, κάνει πόλεμο με τους κυνοκέφαλους και τις Αμαζόνες – και, all-time classic, χτίζει τις περίφημες Κασπίες Πύλες του στον Καύκασο, στον Απώτερο Βορρά, για να κλείσει εκεί μέσα τα Μιαρά Έθνη.
Σκεφτόμουν, λοιπόν, μήπως να σκαρώναμε ένα ντοκιμαντεράκι στο Νέτφλιξ με όλα τούτα τα θαυμαστά, και να βάλουμε τον Λιακόπουλο να το προλογίζει. Και να λέει, «μη κοιτάτε τι λένε τα βιβλία ιστορίας, εγώ αυτά που πουλάω έτσι ακριβώς τα λένε! Σηκωθείτε από καναπέδες, ανάκλιντρα, ντιβάνια» κλπ κλπ. Κι οποιανού του κακοφανεί, θα ‘ναι επειδή είναι ανθέλληνας και πράκτορας του Σόρος, αμ πώς! 😛
Pedis said
# 57 – Ποιο τουίτερ Βρε Δύτη; Αυτό είναι μέγα ιστορικό άλυτο πρόβλημα εδώ και αιώνες. Πώς τα κατάφερε να ρίξει τέτοιους αντράκλες!; Τον Μαρκαντώνιο τον τύλιξε με παράξενα σκηνικά. Σε στρατόπεδα και μπαρμπουτάδικα μεγάλωσε, πες, θαμπώθηκε το παιδί. Αλλά τον κοσμοπολίτη Χούλιο; Μια γιαγιαθειά μου, για κάτι τέτοιες που δεν της πιάνει το μάτι σου έλεγε «Δεν μπορεί, θα τόχει στη μασχάλη».
Δύτα, κι όμως ο γερο-Μπιάτζο με αυτό που είπε ήταν βαθύς.
LandS said
63
Στο ντοκιμαντέρ ζητάμε το αφήγημα να δίνεται «σωστά». Και, ως γνωστόν, όλα τα ντοκιμαντέρ είναι μέσον προπαγάνδας. Προβάλλονται για να υπηρετήσουν κάποιον σκοπό. Καλό ή κακό, σωστόν ή λάθος, αδιάφορο.
Η συγκεκριμένη σειρά λοιπόν έγινε για κάποιον σκοπό, φανερό από τον τίτλο. «African Queens» για να φανεί ότι οι πρόγονοι των African Americans υπήρξαν σπουδαίοι. Ε, αυτός ο σκοπός δεν υπηρετείται με «ιστορικώς ακριβή» απεικόνιση του Κλεοπάτρειου δέρματος.
Avonidas said
#64. Πάντως οι Βρετανοί έχουν ξεπεράσει αυτές τις κρυμμένες πίσω από ισχυρισμούς «ιστορικής» ακρίβειας, βλακώδεις προκαταλήψεις. Ποιος παίζει ποιον σε ποια σειρά ή ταινία και τι χρώμα έχει η επιδερμίδα του δηλαδή.
Ναι, ναι… μόνο που, όπως και στην κουβέντα για την υποψηφιότητα του Μιθριδάτη, άλλα λέει η γιαγιά μου κι άλλα ακούν τ’ αυτιά μου. Το πρόβλημα δεν είναι τι χρώμα είναι η επιδερμίδα των ηθοποιών, όπως στα αρχαία δράματα δεν ήταν ζήτημα τι χρώμα και μουτσούνα είχε η προσωπίδα των αντρών που υποδύονταν γυναίκες. Το πρόβλημα είναι οι σαφώς πολιτικά υποκινούμενοι πρόλογοι που κλείνουν το μάτι στους αφροκεντριστές, ότι «την παίζει μαύρη γιατί ήτανε μαύρη», και είμαστε μαζί σας παιδιά, σαφώς δεν το κάνουμε γιατί πουλάει 😉
Το πρόβλημα είναι ότι παλιότερα γυριζότανε και καμιά σειρά για τον Σάκα Ζουλού, π.χ., για να δουν οι Αφρικανοί να εκπροσωπείται η πραγματική κουλτούρα «τους» (εντός πολλών εισαγωγικών, γιατί η κουλτούρα του Αφροαμερικανού δε βρίσκεται στο δέρμα του, και γιατί ο Κάνυε Γουέστ δεν είναι Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ό,τι κι αν του λέει ο καθρέφτης του), ενώ σήμερα οι τρισάσχετοι γραφιάδες του Νέτφλιξ το πολύ να βάψουν μαύρο τον Κάρολο της Αγγλίας να τον πουλήσουν, γιατί μέχρι εκεί φτάνουν οι ιστορικές τους γνώσεις.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
66# Η γνωστή και ως Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου. Πολύ γέλιο 🙂
Λάμπας said
Προσωπικά, δεν έχω δει ποτέ ούτε λευκό ούτε μαύρο άνθρωπο. (λευκό είναι το χρώμα του ασβέστη, μαύρο του κάρβουνου).
Δύτης των νιπτήρων said
67 Μπιάτζο είναι ο… Βλάσιος;
Δύτης των νιπτήρων said
70 Ένα δείγμα της Φυλλάδας: https://dytistonniptiron.wordpress.com/2009/04/08/fylladamegalexandrou/ Αν το έγραφα τώρα θα είχα πολλά, πολλά να προσθέσω.
Giorgos Kyriazis said
«Μην ακούς τι σου λένε στο σχολείο…» Εκεί είναι το πρόβλημα, όχι στην απόχρωση του δέρματος. Γυρνάμε την πλάτη σε επιστήμονες και ειδικούς, ενώ παράλληλα αναγορεύουμε σε αλήθεια ό,τι μας φαίνεται πιο ελκυστικό ή χωράει καλύτερα στο αφήγημά μας. Και αυτό ισχύει σε πολλούς τομείς.
Avonidas said
αλλά αναρωτιέμαι αν έχουν εξεγερθεί επίσης όταν σε αμέτρητες ταινίες και σειρές βλέπουν τον Ιησού Χριστό ξανθό και γαλανομάτη
Όχι, και ξέρεις γιατί; Γιατί όταν π.χ. ο Λεονάρντο ντα Βίντσι απεικόνιζε τον Χριστό και τους Αποστόλους ντυμένους σαν πλούσιους Ιταλούς ευγενείς σε ευάερα αναγεννησιακά δώματα, ήξερε ότι ο Ιησούς δεν ήταν Ιταλός κόντες κι ο Μυστικός Δείπνος δεν ήτανε δεξίωση. Και το ήξερε και το κοινό του. Αλλά τον πίνακα τον ήθελε έτσι, κι έτσι τον έκανε, για λόγους που τους κατανοούμε θαυμάσια.
Όταν οι αγιογράφοι απεικονίζουν τον αρχάγγελο Μιχαήλ με πανοπλία, χιτώνα και σπάθα, δεν πάει να πει ότι πιστεύουν πως ο Μιχαήλ υπηρετούσε στο ρωμαϊκό ή τον βυζαντινό στρατό. Τον ζωγραφίζουν έτσι γιατί υπηρετεί έναν Θεό, που στα μάτια τους είναι ο Βασιλιάς του Κόσμου, κι αυτή είναι η εικονογραφική παράδοση που επικράτησε.
Στο Αμέρικα, όμως, στον εικοστό πρώτο αιώνα, μοιάζει να παίρνει τα πάνω του ένα ανιστόρητο πλήθος που δεν μπορεί να ξεχωρίσει την απεικόνιση απ’ την πραγματικότητα, και το σημαίνον από το σημαινόμενο. Κι όσο θα κάνουμε παραχωρήσεις σ’ αυτό το ανιστόρητο πλήθος, τόσο θ’ αυξάνει το θράσος του και θα εξαπλώνεται η βλακεία του. Κι εγώ τουλάχιστον δε γουστάρω να ζήσω σ’ έναν κόσμο όπου δεν θα μπορώ να βάλω έναν οβελό (†) στις σημειώσεις μου, επειδή μια μέρα σε κάποιον καμένο θα θυμίζει ξερωγώ μαχαίρι και θα προσβάλλεται
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα
47 Ναι, κάτι έχω ακούσει 🙂
49 Πες τα!
52 Και έβαλε έναν Χριστό μελαχρινό
59 Ακριβώς, Σογδιανή -δεν ήξερα ότι αντιστοιχούν στους Τατζίκους
65 Η πιο έγκυρη πηγή
73 Αυτό το άρθρο δεν το θυμάμαι -μπορεί και να μην το είχα διαβάσει τότε.
Avonidas said
Προσωπικά δεν ενοχλούμαι από τις ανοησίες του αφροκεντρισμού, που τον βλέπω σαν ένα αφήγημα του εθνικισμού των Αφροαμερικάνων. Οι θέσεις του Μπερνάλ περί Μαύρης Αθηνάς έχουν αντικρουστεί πειστικά. Ωστόσο, δεν παραβλέπω ότι παίζουν ρόλο παρηγοριάς και εμψύχωσης σε μια καταπιεσμένη εθνοτική ομάδα.
Και; Θα έχει δηλαδή το ελεύθερο ο κάθε καταπιεσμένος, ή υποτιθέμενα καταπιεσμένος, να επανεφευρίσκει την Ιστορία καταπώς τον κάνει να νιώθει καλύτερα; Γιατί τότε, Νικοκύρη, δεν αφήνεις το Λερναίο στην ησυχία του; Είμαι σίγουρος ότι παρηγορεί πολλούς συμπατριώτες μας σε καιρούς ανέχειας 🙂
ΣΠ said
71
Μου θύμισες αυτή την σκηνή από την ταινία Cry Freedom (1987).
sarant said
77 Γιατί το Λερναίο με επηρεάζει άμεσα
phrasaortes said
76. Χαριτολογώντας το έγραψα, το σχόλιο είχε περισσότερο χαρακτήρα παρωδίας όσων έχουν ψύχωση με την πολιτογράφηση των προσωπικοτήτων της αρχαιότητας. Γεωγραφικά η Σογδιανή μάλλον περισσότερο στο Ουζμπεκιστάν αντιστοιχεί, αλλά διάλεξα το Τατζικιστάν, γιατί είναι το μόνο κράτος της Κεντρικής Ασίας όπου η κυρίαρχη γλώσσα είναι ιρανική. Η Σογδιανή κυριαρχούσε στην ύστερη Αρχαιότητα και τον πρώιμο Μεσαίωνα (κι αργότερα στις κοινότητες των Νεστοριανών), αλλά απ’ό,τι βλέπω στην Βικιπαίδεια, δεν έχει και πολλή σχέση με τα σύγχρονα Τατζικικά. Πάντως θα είχε πλάκα αν μάλωναν Μακεδόνες, Έλληνες, Σύριοι και Τατζίκοι εθνικιστές για το εμπορικό σήμα των Σελευκιδών.
Avonidas said
#79. Ε, κι εμένα οι πολιτικά ορθές μπούρδες μ’ επηρεάζουν άμεσα, ειδικά αν συνεχίσω στην ακαδημαϊκή καριέρα μου. Το φαντάζεσαι, δηλαδή, να κάνω παράδοση ή να δίνω διάλεξη, και κάθε 2η λέξη να αγωνιώ μήπως με σουτάρει το πανεπιστήμιο ή το ινστιτούτο επειδή κάποιος προσβάλλεται ή θίγεται ή του ξυπνάνε μνήμες από την εποχή της δουλείας που δεν έζησε 😆 και θέλει να σταματήσουμε τη δουλειά μας και να το κάνουμε μάκια να περάσει;
Θα εκπλαγείς πόσο σχετικά μπορούν να γίνουν όλα αυτά με τη δουλειά και τη ζωή σου, στο ξαφνικό. Κι άλλοι νόμιζαν ότι δεν τους αφορά η γουοκίλα, μέχρι που βρέθηκαν ένα πρωί εκπαραθυρωμένοι και καρατομημένοι.
Πέπε said
29:
> 26 Περίεργο αυτό, θα περίμενα όλοι να ξέρουν πως ήταν μαύρος.
Προς στιγμήν μπερδεύτηκα ότι ο Sarant απαντούσε στο 27 («Αν ήταν μαύρος ο θεός»)
Πουλ-πουλ said
76γ.
και σμιχτοφρύδη.
https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/square_mega/public/articles/2021-03-14/il-vangelo_-1-.jpg?h=d7515caf&itok=teqjSXdL
ΣΠ said
81
Όπως στο «Ανθρώπινο στίγμα» του Φίλιπ Ροθ.
sarant said
81 Tι σχέση έχει η γουοκίλα με τους ισλαμιστές;
Christos said
Στο ντοκιμαντέρ περιγράφεται η σχέση της Κλεοπάτρας με τον Ιούλιο Καίσαρα; and if so (που λέει κι ο Τσούκαλος), γίνεται λόγος για το παιδί τους, που η Κλεο έλπιζε ότι θα διαδεχόταν τον Καίσαρα; Υπήρχε περίπτωση οι Ρωμαίοι να δέχονταν για ηγέτη έναν μιγά; Ήταν τόσο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι οι Ρωμαίοι ή ήταν κάργα συντηρητικούρες όπως θεωρεί η (ανειδίκευτη στο θέμα) αφεντιά μου; Κι ο Μάρκος Αντώνιος; Θα καταδεχόταν μια μαύρη για βασίλισσα της αυτοκρατορίας του; Πολλά ερωτήματα για το σχεδόν τίποτε: σε ένα ντοκιμαντέρ οι λέπτομέρειες έχουν σημασία, γιατί συνδέονται με άλλα ζητήματα· κι οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα το θεατή, που μετά λέει «Μα το είδα σε ντοκιμαντέρ στο Νέτφλιξ».
Μαγδαληνή said
Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
75 και 81 Ενώ συμφωνώ μαζί σου Αβονίδα για το πλήθος που νομίζει ότι τα ξέρει όλα και αποδέχεται ως αληθινά τα λερναία κάθε είδους, δεν ξέρω πώς μπορεί κάτι να αλλάξει. Όσο το διαδίκτυο επεκτείνεται και η πρόσβαση σε κάθε ανιστόρητη μπούρδα είναι εύκολη, το μέλλον προβλέπεται ζοφερό… Όλο και πιο δύσκολο μου φαίνεται, χρονοβόρο, αγχωτικό και ανέλπιδο.
Σήμερα ίσως επειδή διάβασα από το κινητό το άρθρο του Νικοκύρη μου έβγαλε και αυτό το άρθρο (στα νέα που βγάζει η google):
https://www.parapolitika.gr/stiles/konstadinos-holevas/article/1268090/i-katagogi-tis-kleopatras-kai-i-agnoia-tis-istorias-mas/
Από τα παραπολιτικά, η ηλιθιότητα αυτή, άρθρο ενός Κ. Χολέβα, που τα ανακατεύει όλα από τον φόβο μη μας πάρουν την Ελληνίδα Κλεοπάτρα οι Σκοπιανοί… μέχρι το βιβλίο της ιστορίας της Ρεπούση…
Δεν παλεύεται το πράγμα…
Avonidas said
#85. Με… ποιους; Για το «καρατομημένοι» λες; Μεταφορικά μιλούσα, νόμιζα ότι ήταν σαφές.
Αλλά μιας και θέλεις οπωσδήποτε ισλαμιστές, να μη σε απογοητεύσω: Καθηγήτρια στη Μιννεσότα βρίσκει το μπελά της επειδή έδειξε στους φοιτητές της μεσαιωνικές (ισλαμικές) απεικονίσεις του Μωάμεθ, στα πλαίσια μαθήματος ιστορίας της τέχνης.
Διαβάζοντας αυτή την ιστορία, είναι δύσκολο να μη σκεφτώ ότι οι φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν βρήκαν απλά μια ευκαιρία να τρολλάρουν την «εξουσία» της έδρας και να την πουν στην καθηγήτριά τους, παρά θίχτηκαν κάποιες πραγματικές ευαισθησίες τους. Ο καθένας από μας κρύβει μέσα του έναν δικτατορίσκο, αρκεί να του δώσεις δύναμη.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
51 – «Ρατσιστές και ξενοφοβία γεννιομαστε όλοι.»
Από πού προκύπτει αυτός ο επικίνδυνος συσχετισμός;
Άλλο ρατσιστής κι άλλο ξενοφοβία. Το πρώτο είναι βαριά διαστροφική ψυχασθένεια, το δεύτερο φυσιολογική αρχική αντίδραση στο άγνωστο.
Δεν γεννιόμαστε ρατσιστές, γινόμαστε, απόδειξη, τα προνήπια.😊
«ένα μέρος του το είδαμε με την κορόνα.»
Αν εννοείς το νεοφασισμο, του όποιος δεν συμφωνεί ΤΥΦΛΑ στα φασιστικά και αντιεπιστημονικά (όπως αποδείχθηκαν πανηγυρικά) μέτρα της κυβέρνησης, είναι τραμπικός και ψεκασμένος, και οι ανεμβολίαστοι είναι τουλάχιστον εγκληματίες, ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!
53 – Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα! Μας μαύρισες την ψυχή.🖤😎
79 – Γιατί, έχεις γραμμή αίματος με την Κλεοπάτρα; Ώρες είναι να μας πεις πως είναι Αιγινήτισσα η Λεσβία!😂
Avonidas said
#86. Υπήρχε περίπτωση οι Ρωμαίοι να δέχονταν για ηγέτη έναν μιγά; Ήταν τόσο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι οι Ρωμαίοι ή ήταν κάργα συντηρητικούρες όπως θεωρεί η (ανειδίκευτη στο θέμα) αφεντιά μου;
Κοίτα, οι Ρωμαίοι ήταν κάργα συντηρητικούρες, απλώς όχι με τον τρόπο που θεωρεί η ανειδίκευτη στο θέμα αφεντιά σου 🙂
Πρώτα πρώτα, ο Καίσαρας δεν ήταν «ηγέτης» των Ρωμαίων, και δεν υπήρχε και καμιά «αυτοκρατορία» ακόμα, ούτε στα λόγια ούτε στην πράξη. Ο Καίσαρας ήταν στρατηγός της ρωμαϊκής (ακόμα) δημοκρατίας, κι ακόμη κι ο (μετέπειτα) Αύγουστος Οκταβιανός ποτέ δεν ονομάστηκε «αυτοκράτορας», και ποτέ δεν κατέλυσε επίσημα τη ρωμαϊκή δημοκρατία. Η Ρώμη δεν είχε αυτοκράτορα, δεν είχε κληρονομικούς βασιλείς από αιώνες, θεωρούσε αυτούς τους θεσμούς ανατολίτικους, οπισθοδρομικούς και εκφυλισμένους. Η Ρώμη, επίσης, δεν είχε κανενός είδους ισχυρή προκατάληψη ανωτερότητας ή κατωτερότητας των ανθρώπων με βάση το χρώμα ή τη «φυλή» τους. Δύο πράγματα μετρούσαν στα μάτια τους: η (υποτιθέμενη) ευγενική καταγωγή, και η ανατροφή. Ένας σκλάβος θεωρούνταν κατώτερο ον επειδή ανατράφηκε σαν σκλάβος, κι όχι για το χρώμα του δέρματός του. Μπορούσε να είναι Έλληνας, Γαλάτης, Ιβήρος, Σκύθης, Νουμίδης, δεν είχε σημασία, σημασία είχε ότι γεννήθηκε ή αιχμαλωτίστηκε και κατέστη σκλάβος. Επίσης, μέσα στην ίδια τη Ρώμη, είχε μεγάλη σημασία αν ήσουν πατρίκιος ή πληβείος, για το είδος των αξιωμάτων που μπορούσες να ελπίζεις ότι θα φτάσεις να κατέχεις. Αλλά και πάλι, μολονότι το «αίμα» έπαιζε τον κύριο ρόλο (πατρίκιοι ήταν τα τέκνα των πατρικίων), η υιοθεσία ήταν αποδεκτό υποκατάστατο. Ακόμα κι απελεύθεροι σκλάβοι ανελίσσονταν κάποιες φορές σε υψηλά αξιώματα, μολονότι πάσχιζαν να κρύψουν την ταπεινή καταγωγή τους – αν διαβάσεις π.χ. τους Νεκρικούς Διαλόγους του Λουκιανού, θα πάρεις μια ιδέα για το φαινόμενο, και τη σχετική πρόγκα που προσφερόταν πολύ για σάτιρα 🙂
Nestanaios said
Ο Σωκράτης μαύρος ήταν και αυτό προκύπτει από αρχαίο κείμενο.
Avonidas said
#87. Αν αρχίσουμε ν’ ασχολούμαστε με το πώς μπορεί ν’ αντιδράσουν, ή με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσουν άλλοι τα λεγόμενά μας όταν λέμε κάτι καταφανώς σωστό και τεκμηριωμένο, τότε πολύ απλά θα καταλήξουμε να μη μιλάμε ποτέ και για τίποτα, γιατί κάθε επιχείρημα μπορεί να διαστρεβλωθεί.
Η πραγματική καταγωγή της Κλεοπάτρας κι η διαστρέβλωση της Ιστορίας μπορεί να είναι βολικό όπλο στα χέρια ενός Κασιδιάρη ή ενός Βελόπουλου, αλλά αυτό δεν κάνει όποιον την επισημαίνει Κασιδιάρη και Βελόπουλο. Και οι μαύροι μπορεί να έχουν υπομείνει και να συνεχίζουν να υπομένουν διακρίσεις, αλλά τα πράγματα δεν πρόκειται να διορθωθούν με το να τους πουλάμε άρτο και (ψευδοιστορικά) θεάματα.
Avonidas said
#91. Για βάλε, να γελάσουμε.
(Κι η Φυλλάδα του Μεγαλέκου αρχαία είναι. Δεν ανακαλύψαμε τα φέικ νιουζ στον 21ο αιώνα)
aerosol said
Η υφήλιος παρασύρεται υπερβολικά από τα διλλήματα της αμερικάνικης κοινωνίας, η οποία νοσεί βαρύτατα και βρίσκεται σε άτυπο εμφύλιο. Όχι πως δεν αντιστοιχούν καθόλου σε ανάλογα ευρωπαϊκά, αλλά προκύπτουν από στρεβλώσεις που δεν αντιμετωπίζουμε σε τέτοιο βαθμό -έχουμε δικές μας. Στο μεταξύ οι πάγιες κοινωνικές ανισότητες εναντίον των μαύρων παραμένουν, ενώ πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, του στυλ «ας κάνουμε τον Σούπερμαν μαύρο». Όχι πως με νοιάζει αλλά… ας μην τον κάνουμε. Ας σταματήσουμε να πηδάμε ανελέητα τους μαύρους κι ας μείνει ο Σούπερμαν λευκός, δεν είναι αυτό που τους καίει. Κι αν θέλουμε μια πολιτισμική συνεισφορά (σημαντική, δε λέω) ας στραφούμε σε πρωτογενή δημιουργήματα που να αφορούν τη μαύρη φυλή, είτε μυθοπλαστικά είτε ιστορικά. Οι άλλες λύσεις μυρίζουν οπορτουνισμό από ανθρώπους που δεν θέλουν να πάνε πιο μέσα στα πραγματικά προβλήματα.
Αντιθέτως, η αφίσα μου φαίνεται ΟΚ εφόσον είναι στα πλαίσια που αναφέρονται και δείχνουν την πολυμορφία της σύγχρονης Ευρώπης. Εξάλλου το εθνικό πιάτο της Αγγλίας δεν είναι τα φις εντ τσιπς ή κάτι ανάλογο, αλλά το κοτόπουλο Τίκα Μασάλα (εξ Ινδίας ορμώμενο!), η Σουηδία δεν αποτελείται πια μόνο από Βίκινγκς και οι γειτονιές της Ελλάδας είναι γεμάτες και από Αλβανούς πρώτης και δεύτερης γενιάς -και πάμε για τρίτη. Αυτές είναι τώρα οι πατρίδες μας.
Στο μεταξύ, η woke κατάσταση σημαίνει: είμαι ενήμερος για τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες, και ζητώ να διορθωθούν. Ο όρος δημιουργήθηκε από τη μαύρη κοινότητα με επίκεντρο τις ρατσιστικές ανισότητες. Γρήγορα μπήκαν και άλλες ανισότητες στη λίστα, και την αγκάλιασαν και λευκοί, οι οποίοι την… ξενέρωσαν αρκετά, για να πούμε την αλήθεια. Όμως (όπως είδαμε κι εδώ με την θεωρία των «δυο άκρων» και τη βιααποπουκιανπροέρχεται) παρουσιάζεται ως δήθεν τερατώδης κοινωνική δύναμη μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων που λένε ακρότητες στα σόσιαλ ή γίνονται μόδα σε πανεπιστημιακό περιβάλλον, ενώ απέξω κάνει θραύση η φασιστοποίηση, ο φονταμενταλισμός και η ριζοσπαστική νεοδεξιά. Τους ακραίους τύπους woke τους θεωρούν γελοίους και οι περισσότεροι προοδευτικά σκεπτόμενοι και επηρεάζουν λίγο κάτι τηλεοπτικές σειρές, ενώ η άλλη πλευρά προσπαθεί να ανατρέψει κυβερνήσεις με ντου, επαναφέρει νόμους που είχαμε να δούμε από πριν τον Β’ Παγκόσμιο και βάζει στη θέση του πλανητάρχη (με πρόσβαση σε πυρηνικά) ανθρώπους που δεν θα τους έβαζες σπίτι σου. Καταλαβαίνουμε την διαφορά;
Avonidas said
#94. Ο όρος δημιουργήθηκε από τη μαύρη κοινότητα με επίκεντρο τις ρατσιστικές ανισότητες. Γρήγορα μπήκαν και άλλες ανισότητες στη λίστα, και την αγκάλιασαν και λευκοί, οι οποίοι την… ξενέρωσαν αρκετά, για να πούμε την αλήθεια.
Και πού το περίεργο; Το ίδιο έκαναν με τη ράστα, τη φούντα, τη τζαζ και τη ραπ 🙂
Ξεκινάς επαναστάτης και καταλήγεις μπλουζάκι, όπως ο Τσε.
Τους ακραίους τύπους woke τους θεωρούν γελοίους και οι περισσότεροι προοδευτικά σκεπτόμενοι και επηρεάζουν λίγο κάτι τηλεοπτικές σειρές, ενώ η άλλη πλευρά προσπαθεί να ανατρέψει κυβερνήσεις με ντου, επαναφέρει νόμους που είχαμε να δούμε από πριν τον Β’ Παγκόσμιο και βάζει στη θέση του πλανητάρχη (με πρόσβαση σε πυρηνικά) ανθρώπους που δεν θα τους έβαζες σπίτι σου. Καταλαβαίνουμε την διαφορά;
Ναι, η διαφορά είναι ανάμεσα σε κάτι μικρά, αθώα δενδρύλλια και στα θεόρατα μπαομπάμπ, όπως εξηγεί ωραία ο Εξυπερύ στον Μικρό Πρίγκηπα. Δυστυχώς, τα μεν εξελίσσονται στα δε, αν τα παραμελήσεις.
Δεν «επηρεάζουν λίγο κάτι σειρές», δεν κάνουν μόνον αυτό. Άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους, την καριέρα τους, την υπόληψή τους, από τέτοιες ρετσινιές (οι ηθοποιοί, ξέρεις, έχουν επίσης καριέρα που μπορούν να τη χάσουν. Να σου θυμίσω που γκρίνιαζες τις προάλλες ότι δεν θεωρούμε τους καλλιτέχνες ανθρώπους περιωπής και δεν τους θέμε στη Βουλη; ). Δεν καταλαβαίνω γιατί όταν τα ρωσικά μποτ βγάζουν Πρόεδρο τον Τραμπ είναι το τέλος του κόσμου, ενώ όταν διαδικτυακοί όχλοι ανίδεων που μισοδιάβασαν ένα τουιτ οδηγούν σε παραίτηση ή σε απόλυση ακαδημαϊκούς ερευνητές για δήθεν ρατσισμό είναι Τρίτη.
sarant said
88 Mε το καρατομημένοι νόμιζα ότι εννοούσες τον Πατύ, τον Γάλλο καθηγητή γυμνασίου, που τον έσφαξε ένας επειδή έδειξε γελοιογραφίες του Μωάμεθ.
Avonidas said
#94. Να θυμίσω επίσης ότι και τους ρήτορες της μπυραρίας τους θεωρούσαν γελοίους στη Γερμανία του μεσοπολέμου, που αποδεικνύει ότι το «γελοίος» και το «ακίνδυνος» δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα.
Avonidas said
Αυτό με τον μαύρο Σούπερμαν μου θύμισε ένα γεγονός που πάντα με εξέπληττε· το πώς δηλαδή δύο αμερικανοεβραίοι κομίστες έπλασαν έναν χαρακτήρα που έγινε όχι απλώς το καλούπι όλου του μετέπειτα υπερηρωϊκού κόμικ, αλλά κυρίως η αρχετυπική φιγούρα του Άριου μεσσιανικού σωτήρα.
Πώς τα φέρνει η μοίρα…
Avonidas said
Ανοίγω μια παρένθεση: θα ήθελα να προσέξετε, στο #88, ανάμεσα στις καλλιτεχνικές απεικονίσεις του Μωάμεθ, εκείνη του Rashīd al-Dīn (3η κατά σειρά). Παρατηρήστε τον αρχάγγελο Γαβριήλ στην εικόνα, και πείτε μου αν δεν είναι η πιο νατουραλιστική απεικόνιση αγγέλου στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης 🙂
Οι φτερούγες του αρχαγγέλου δεν ξεφυτρώνουν απ’ τους ώμους του – πολύ λογικά· έχετε δει ποτέ εσείς σπονδυλωτό να ‘χει φτερά καταμεσίς της πλάτης; Μόνο στα έντομα παρατηρείται αυτό! Αντίθετα, απλώνονται ανάμεσα στους βραχίονες και στα πλευρά του, κι αποτελούνται από πούπουλα, όπως στα πτηνά. Βέβαια, σε αντίθεση με τα πτηνά, ο αρχάγγελος διατηρεί απαράλλακτα τα δάκτυλα των χεριών· δεν έχουν ενσωματωθεί στα οστάρια της φτερούγας, όπως στα πτηνά, ούτε απλώνονται σαν τον σκελετό της ομπρέλας σ’ όλη την επιφάνεια της φτερούγας, όπως στις νυχτερίδες, ούτε, τέλος, απλώνεται ένα μόνο δάχτυλο κατά μήκος της φτερούγας, όπως στους πτερόσαυρους. Αλλά και πάλι, είναι ό,τι πιο κοντά σε ρεαλιστική εμβρυολογία πετούμενου που έχω δει.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο Γαβριήλ του Rashīd al-Dīn έχει και κούφια οστά, σαν τα πτηνά. Θα μείνουμε με την απορία 😛
michaeltz said
38.
Ο Costas Papathanasiou κτγμ έχει πάντα ρέντα!
Πέρα από το ρατσιστικό παραλήρημα, βασισμένο στη βλακεία περί αίματος που είναι δήθεν βάση της αξιακής ταξινόμησης των ανθρώπων για τα πυροβολημένα μυαλά, υπάρχει και η επιστημονική διαφοροποίηση των …αιμάτων! Οι γενετιστές ανακάλυψαν πως η βιολογικές διαφορές ατόμων με διαφορετική ομάδα αίματος είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στα άτομα με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Αυτό είναι ακόμα άγνωστο στο πλατύ κοινό.
aerosol said
#95
Αν γίνεις πιο σαφής, με παραδείγματα, θα μπορούσα να μιλήσω ανά περίπτωση.
Αλλά θα μείνω στο εξής: γιατί εξ ορισμού θεωρείς ρετσινιά κάθε αντίδραση εναντίον δημοσίων προσώπων; Γιατί ρωτάς σαν να είναι δεδομένη μια αδικία;
Αν είσαι ηθοποιός (δουλειά που βασίζεται στην αποδοχή του κόσμου, δεν πουλάς τσιγάρα) και βγάλεις λογίδριο για το πόσο μισείς τους αραπάδες και τις παλιαδερφές, γιατί να μη χάσεις τη δουλειά και την υπόληψή σου; Δεν στην πήρε ο κακός όχλος, είναι το τίμημα μιας δημόσια εκφρασμένης αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Εξάλλου αυτά δεν προέκυψαν τώρα, με το woke φαινόμενο. Είναι η πάγια αντίδραση των ανθρώπων που κριτικάρουν όσα φτάνουν στην αντίληψή τους, όχι κάτι καινούριο. Κάποιες φορές εύλογη, κάποιες φορές υπερβολική, και κάποιες μπορεί και ακατανόητη. Ας πούμε, το κλίμα ήταν βαρύ στην Ελλάδα για τον Μαστοράκη, για κάμποσα χρόνια μετά τη Χούντα, για συγκεκριμένους λόγους. Δεν θα θρηνήσω τις αλλαγές που μπορεί να έφερε στην καριέρα του, ούτε θα πω όσους τον σιχαίνονται ως τώρα ακόμα ξενέρωτους «κανσελάδες».
Γι αυτό με τον Τραμπ: δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις. Ο Τραμπ ηγήθηκε υπερδύναμης και μπορούσε τελείως κυριολεκτικά να φέρει το τέλος του κόσμου, ας πούμε. Και μπορεί ακόμα, όχι μόνο γιατί θέλει να ξαναβάλει υποψήφιος αλλά κυρίως γιατί ο τραμπισμός διχάζει τις ΗΠΑ και σαν νοοτροπία φέρνει πολύ ανησυχητικές αλλαγές, τις οποίες εξάγει και εις τα Ευρώπας. Τα εγγόνια μας θα ζήσουν με τις αλλαγές που φέρνει αυτό στον κόσμο: ναι, σε σύγκριση με την κατάρευση μιας κυρίαρχης αυτοκρατορίας και τα παγκόσμια απόνερα, ο διαδυκτιακός όχλος που ίσως επιφέρει την άδικη απόλυση κάποιων ανθρώπων δεν είναι καν Τρίτη. Ακόμα κι αν δεν αμφισβητήσω το «δήθεν», που πάντα κρίνεται ανά περίπτωση, κι ενώ βρίσκω αθλιότατο αυτόν το ακτιβισμό της κακιάς ώρας.
#97
Οι ακραίοι woke είναι απολύτως κατά των όπλων, συνήθως λευκά πιτσιρίκια πίσω από πληκτρολόγιο, σπανιότερα μικρές ομάδες φοιτητών που η ένταση της βίας τους φτάνει σε φωνές, πανώ και προπηλακισμούς σε πλήρως ελεγχόμενους και ασφαλείς χώρους. Μια από τις εκατοντάδες οπλισμένες ακροδεξιές μιλίτσιες τους τρώει για μπρέκφαστ ακόμα κι αν τους κυνηγήσει με μυγοσκοτώστρα. Σοβαρά… εσύ τους γουοκάδες ταυτίζεις με τους ναζί της μπυραρίας;!!!
Προσωπικά με νοιάζει περισσότερο που στις ΗΠΑ (και σταδιακά κι εδώ) τέτοια φαινόμενα χρησιμοποιούνται ως ο αχυράνθρωπος μέσω του οποίου οι φονταμενταλιστές νεοδεξιοί επιτίθονται σε οποιονδήποτε βλέπει τα προβλήματα της χώρας του και προσπαθεί να τα διορθώσει.
π2 said
86: O Ελαγάβαλος πάντως ήταν καρααραβικής καταγωγής (pun intended) και μια χαρά (ίσως και δυο τρομάρες) αυτοκράτορας έγινε.
dimopal said
Περίεργο αυτό, θα περίμενα όλοι να ξέρουν πως ήταν μαύρος.
Δεν είναι όλος ο κόσμος σαν «εμάς» φίλε μου .
Μπορεί κι εγώ να βλέπω παντού συνομωσίες , πάντως ρώτα έτσι για πλάκα.
dimosioshoros said
Reblogged στις "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος".
sarant said
102 Ε, Σύρος ήταν. Αλλά τον παρουσίασαν για νόθο γιο του Καρακάλλα.
Nestanaios said
93. Επειδή είναι για κλάματα και όχι για γέλια, θα σε αφήσω να το βρεις εσύ. Εύκολο είναι, ψάξε στο TLG «ΣΩΚΡΑΤΗΣ». Θέλει δουλειά.
Costas Papathanasiou said
…Και δύο ποιηματάκια σχετικά, με απόσταση 111 ετών (φουλ του άσου)
[Αιγυπτιακαί αναμνήσεις] ‘Κλεοπάτρα’
Στην αγκαλιά της έσφιξε το φείδι απελπισμένη,
στου παλατιού σε μια γωνιά,
κ’ επέθανε η Βασίλισσα η χιλιολατρεμένη
απ’ του φειδιού τη δαγκανιά.
Μα και το φείδι εψόφησε το δόλιο σε λιγάκι:
ενός χαμένου έρωτα ήπιε κι αυτό φαρμάκι!
(Πολ. Τ. Δημητρακόπουλος «Ημερολόγιο Σκόκου» -1908)
‘Βαριέται τον Σεφέρη’
Η αγαπημένη μου ρηχή
μου ’ρθε και σήμερα λευκή
δε θα ’χει κάνει μπάνια.
Μα είτε βραδιάζει είτε πρωί
μένει κοινό το γιασεμί
και εκείνη τόσο σπάνια.
(του Αλέξιου Μάινα, ΧΑΡΤΗΣ 9 , ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019}
ΛΑΜΠΡΟΣ said
103 – Εξαρτάται από τις ηλικίες, από 60 έως 50 τον ξέρουν λίγοι, από 50 έως 40 ελάχιστοι τον έχουν ακουστά, ενώ στις νεώτερες, πιο εύκολα θα πιάσεις το τζόκερ.😊
Το ίδιο ισχύει και για το χρώμα του.
Avonidas said
#100. Αλλά θα μείνω στο εξής: γιατί εξ ορισμού θεωρείς ρετσινιά κάθε αντίδραση εναντίον δημοσίων προσώπων; Γιατί ρωτάς σαν να είναι δεδομένη μια αδικία;
Γιατί έχω δει αυτές τις αντιδράσεις, και 9 στις 10 αυτοί που αντιδρούν έχουν διαστρεβλώσει τη σχετική δήλωση, έχουν αγνοήσει τα συμφραζόμενα, ή – το πιο συνηθισμένο – αποδεικνύεται ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να μάθουν ΤΙ ειπώθηκε, κι απλά άκουσαν απ’ την αγέλη τους (ο μόνος κατά τη γνώμη μου ταιριαστός όρος) ότι ο τάδε είναι φρικτός ρατσιστής/σεξιστής/ομοφοβικός/τρανσφοβικός, και όρμησαν στο πληκτρολόγιο να καταδικάσουν το ανθρωπόμορφο κτήνος.
Θα πρέπει να ψάξεις πολύ για να βρεις δημόσιο πρόσωπο, έστω και γνήσιο ακροδεξιό, που να δηλώνει ανοιχτά ότι «μισεί τους αραπάδες και τις παλιαδερφές». Αυτοί που όντως τους μισούν μιλούν πιο έξυπνα και συγκαλυμμένα (έστω κι ελάχιστα πιο έξυπνα)· αυτοί που προσπαθούν να πουν κάτι άλλο και χρησιμοποιούν μια ατυχή λέξη ή φράση, μπορούν πολύ εύκολα να παρουσιαστούν σαν ρατσιστές, σε όποιον είναι αποφασισμένος να αγνοήσει τον «πρότερο έντιμο βίο» τους. Και πλέον όλο το ίντερνετ μοιάζει να είναι αποφασισμένο. Το αποτέλεσμα είναι να μπορούν να μιλούν ακομπλεξάριστα, και ωμά, μόνον όσοι δεν έχουν τίποτε να χάσουν – με άλλα λόγια, να παίρνουν τα πάνω τους οι ακροδεξιοί, και να τους δίνουν και δίκιο οι κεντρώοι. Φοβερό κατόρθωμα, έτσι;
Αν έχεις την υπομονή, δες τι μορφή πήρε αυτή η «κοινωνική κριτική» για μια τρανς youtuber που έχει συμβάλει τα μέγιστα με το κανάλι της στο να κατανοήσουμε εμείς οι cis, μεταξύ τους κι εγώ, τι αντιμετωπίζουν οι τρανς, τι δικαιώματα διεκδικούν και γιατί. Έκανε όμως το έγκλημα καθοσιώσεως να στείλει ενα τουιτ που δεν ήταν αρκετά ευαίσθητο ως προς το δράμα που περνάνε οι non-binary (σαν να λεμε, κριτικάρισε το Λαϊκό Ιουδαϊκό Μέτωπο το Λαϊκό Μέτωπο της Ιουδαίας…), κι όπως καταλαβαίνεις, έπρεπε να πεθάνει. Εισέπραξε έναν καταιγισμό προσβλητικών επιθέσεων από εκείνους ακριβώς τους ανθρώπους που θεωρητικά ήταν στην πλευρά της, αηδιαστικές σε βαθμό που οι alt-right επικριτές της δεν θα έφταναν ποτέ. Οι φίλοι και συνεργάτες της, επίσης, έλαβαν «φιλικές προειδοποιήσεις» να την αποκηρύξουν, ή να υποστούν τις συνέπειες. Επανέκαμψε στα σόσιαλ αργά και διστακτικά, και μάλλον θα παραμείνει, γιατί αν κρίνω από το τελευταίο της βίντεο έμαθε επιτέλους να αγαπάει τον Μεγάλο Αδελφό
Αν τώρα εσύ το θεωρείς αυτό έστω και ελάχιστα συγκρίσιμο με την περίπτωση του Μαστοράκη, που ξέπλυνε τη Χούντα για το Πολυτεχνείο, παγίδευσε τους φοιτητές με πρόσχημα το «διάλογο» και τις συνεντεύξεις, και ουσιαστικά ήταν υπεύθυνος για τη μετέπειτα δίωξή τους, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Και να λες ευχαριστώ που δε στα κατεβάζω. Ο Μαστοράκης δεν είναι συγκρίσιμος ούτε μ’ εκείνους που αδίκως έχουν φάει κάνσελινκ ούτε και μ’ αυτούς που το άρπαξαν δικαίως – συνεργάστηκε μ’ ένα δικτατορικό καθεστώς κι έγινε χαφιές και όργανό του· αυτή είναι η μόνη δίκαιη αποτίμηση εκείνης της εκπομπής.
Γι αυτό με τον Τραμπ: δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις. Ο Τραμπ ηγήθηκε υπερδύναμης και μπορούσε τελείως κυριολεκτικά να φέρει το τέλος του κόσμου, ας πούμε. Και μπορεί ακόμα, όχι μόνο γιατί θέλει να ξαναβάλει υποψήφιος αλλά κυρίως γιατί ο τραμπισμός διχάζει τις ΗΠΑ και σαν νοοτροπία φέρνει πολύ ανησυχητικές αλλαγές, τις οποίες εξάγει και εις τα Ευρώπας.
Και πώς κατέληξε να εκλεγεί ο Τραμπ; Δεν ήταν επιλογή του Ρεπουμπλικανικού κατεστημένου, αυτό είναι σίγουρο· τον περιφρονούσαν και τους σιχαινόταν, τον αγκάλιασαν μόνο επειδή ήθελαν τον κόσμο του. Ποιος κουβάλησε τη μισή Αμερική στα πόδια του; Οι πολιτικά ορθοί κι οι μπουρδίτσες τους, να ποιος. Αυτοί που λένε τον λευκό μεροκαματιάρη ή άνεργο φτωχοδιάβολο «λευκό σκουπίδι», και τον παροτρύνουν να αναγνωρίσει το «προνόμιό» του. Αυτοί που αγαπάνε τους μετανάστες στα λόγια (ένα σωρό μετανάστες ψήφισαν Τραμπ). Αυτοί που λύσσαξαν να λένε στους Αμερικάνους ψηφοφόρους ότι δεν θέλουν να ψηφίσουν Χίλλαρυ επειδή είναι σεξιστές, κι όχι επειδή η Χίλλαρυ είναι μια γερακίνα του κερατά. Αυτοί που το θεωρούν πιο σημαντικό να εκπροσωπούνται οι μαύροι, οι γκέι, οι τρανς, στις ταινίες του Χόλυγουντ, αλλά ο ανθρακωρύχος οποιουδήποτε χρώματος πρέπει να χάσει τη δουλειά του και να πάει να πηδηχτεί, γιατί πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτοί που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η Αμερική έχει ένα θεόρατο ΤΑ-ΞΙ-ΚΟ πρόβλημα που μεταμφιέζεται σε φυλετικό, κι όχι το ανάποδο. Κι ότι το πρόβλημα δε λύνεται με το να δώσουμε στις ελίτ των μειονοτήτων τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.
ναι, σε σύγκριση με την κατάρευση μιας κυρίαρχης αυτοκρατορίας και τα παγκόσμια απόνερα, ο διαδυκτιακός όχλος που ίσως επιφέρει την άδικη απόλυση κάποιων ανθρώπων δεν είναι καν Τρίτη. Ακόμα κι αν δεν αμφισβητήσω το «δήθεν», που πάντα κρίνεται ανά περίπτωση, κι ενώ βρίσκω αθλιότατο αυτόν το ακτιβισμό της κακιάς ώρας.
Νομίζω σε κάλυψα με το παραπάνω. Αυτός ο ακτιβισμός του πληκτρολογίου είναι που θρέφει το τέρας, κι αν κάτι σώσει τον κόσμο, θα ‘ναι η προσήλωση στην αλήθεια και τα γεγονότα.
sarant said
109 Για τον Μαστοράκη συμφωνώ.
Avonidas said
Το #109 στο #101.
Οι ακραίοι woke είναι απολύτως κατά των όπλων, συνήθως λευκά πιτσιρίκια πίσω από πληκτρολόγιο, σπανιότερα μικρές ομάδες φοιτητών που η ένταση της βίας τους φτάνει σε φωνές, πανώ και προπηλακισμούς σε πλήρως ελεγχόμενους και ασφαλείς χώρους. Μια από τις εκατοντάδες οπλισμένες ακροδεξιές μιλίτσιες τους τρώει για μπρέκφαστ ακόμα κι αν τους κυνηγήσει με μυγοσκοτώστρα. Σοβαρά… εσύ τους γουοκάδες ταυτίζεις με τους ναζί της μπυραρίας;!!!
Ώπα, φάουλ! Ποτέ δεν τους ταύτισα, αυτό που είπα είναι ότι δεν είναι πιο ακίνδυνοι. Και τους ναζί της μπυραρίας αυτό που κυρίως τους έκανε επικίνδυνους δεν ήταν ότι γρονθοκοπούσαν κόσμο στα σοκάκια – αυτή την πτέρυγα των Ναζί την εξολόθρευσε ο ίδιος ο Αδόλφος μόλις έκανε τη βρωμοδουλειά της – αλλά το μίσος που κλωσσούσαν στις μπυραρίες.
Αν ήταν να βάλω στοίχημα, ποιος θα νικήσει ανάμεσα στη μιλίτσια με τα σιδερικά και στα πιτσιρίκια με το πληκτρολόγιο, σαφώς διαλέγω τα πιτσιρίκια. Ή, για να γίνω πιο σαφής, διαλέγω εκείνον που μπορεί έντεχνα να ενορχηστρώσει τα πιτσιρίκια, και να καταστρέψει έτσι οποιοδήποτε κοινωνικό κίνημα εν τη γενέσει του, βάζοντας ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν να μαλλιοκουβαριάζονται για «καταπιεστικές λέξεις». Γιατί βέβαια αυτός που προσπαθεί να «διορθώσει τα προβλήματα», όπως λες, είναι αυτός που θα μεταχειριστεί τις προσβλητικές λέξεις και θα του την πέσουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι. Και θα τις μεταχειριστεί όπως ο γιατρός που μιλάει για μόλυνση, ή πύο, ή μετάσταση – όχι από κάποια διάθεση να προσβάλει και να στεναχωρήσει τον ασθενή, αλλά γιατί απλούστατα η πραγματικότητα είναι νοσηρή και πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτήν, αν είναι να τη διορθώσουμε.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τώρα Στο Κόκκινο, στο πολιτιστικό Art and the city, διαβάστηκε από τη Μαρία Θανασούλια όλο το σημερινό κείμενο σου Νικοκύρη. Ωραία!
Avonidas said
Ήταν που λες Αεροζόλ μου μια φορά κι έναν καιρό κάτι τύποι μειλίχιοι, πράοι και ανεξίκακοι, που ήρθαν αντιμέτωποι με τα ξίφη και τις λόγχες της Ρώμης και νίκησαν, επειδή ήταν εντελώς αγύριστα κεφάλια – έστω και κομμένα.
Ήταν επίσης, μιαν άλλη φορά, κάτι άλλοι μελαμψοί τύποι που απλώς καθόντουσαν στη μέση του δρόμου και τους πυροβολούσαν οι Βρετανοί. Και τελικά κι αυτοί νίκησαν την άλλοτε κραταιά Βρετανική Αυτοκρατορία.
Αλλά, αν παρατηρήσεις τόσο τη σημερινή χριστιανοσύνη όσο και τη σημερινή Ινδία, θα δεις ότι πολύ λίγη σχέση έχουν με το αρχικά διαφημιζόμενο προϊόν. Κι αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτοί που θυσιάζονται με θέρμη για τα ιδανικά τους χάνονται, και μένει μόνο η αδιαλλαξία και ο φανατισμός τους – κι εκείνοι που επιζούν στα μετόπισθεν για να τον εκμεταλλευτούν.
Konstantinos Stampoulis (geraki) said
#3: «η πραγματική ιστορία σας είναι εντελώς γτπ και ανάξια αναφοράς, οπότε πάρτε ένα μαύρο Αχιλλέα, μια μαύρη Ανν Μπολέιν (άλλο αυτό!) και μια μαύρη Κλεοπάτρα ( και ποιος ξέρει ! Σας ετοιμάζουμε κι ένα μαύρο Αινσταιν , έναν τρανσέξουαλ κινέζο Αλέξανδρο κι έναν μαύρο Χίτλερ!… (μπαα!)) για να αισθανθείτε κι εσείς οι πτωχοί λίγο σπουδαίοι!»
Ουσιαστικά αυτό συμβαίνει. Σημαντικές παραγωγές με ιστορικοφίκσιον θέματα σε μέινστριμ μίντια υπάρχουν μόνο για κινεζική μυθολογία. Δεν έχουμε δει να επιχειρούν έστω να παρουσιάσουν μια καλή παραγωγή με θέματα από την αφρικανική ιστορία ή μυθολογία.
Ας δούμε και το Rings of Power όπου ενώ ο Τόλκιν βάσισε το έργο του στην ευρωπαϊκή δυτική / βόρεια μυθολογία η παραγωγή πέταξε απλά ένα μαύρο ξωτικό, ένα μαύρο νάνο και ένα μαύρο χόμπιτ. Η υπεράσπιση ήταν του τύπου «έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν ξωτικά» πετώντας έργα ζωής (του Τόλκιν) στα κεραμίδια.
Το θέμα της Κλεοπάτρας έγινε περισσότερο ηχηρό επειδή παρουσιάζεται ως «ντοκιμαντέρ» και όχι μυθοπλασία, αλλά ακόμη και σε μυθοπλασία πάνω σε προϋπάρχουσα χιλιοαναλυμένη και πολύπλοκη μυθοπλασία ή μυθολογία τέτοια προσέγγιση είναι φυσιολογικό να δημιουργήσει προβληματισμό.
Σπύρος Αλεξιου said
Το πρόβλημα είναι ότι η σειρά προβάλεται ως ντοκιμαντέρ ιστορικό και όχι ως τηλεοπτικό σόου.
gbaloglou said
«Μαύρη είμαι και όμορφη» λέει η Σουλαμιτ στο Άσμα Ασμάτων, αλλά το Εβραϊκό «και’ μπορεί να διαβαστεί και ως «και όμως». ΟΙ 70 φαίνεται πως δεν είχαν κανένα θέμα με το να είναι όμορφη μια μαύρη, και έμειναν στο σκέτο «και». (Βεβαίως η Σουλαμιτ θέλει να τονίσει τον ρόλο της ως φύλακα των αμπελιών — των αδελφών της και όχι του δικού της ‘αμπελιού’ (που δεν μπόρεσε να φυλάξει) – – την «παρέβλεψε» ο ήλιος και μαύρισε.)
sarant said
112 A, ωραία -δεν το ήξερα, σε ευχαριστώ!
loukretia50 said
Σειρές φαντασίας
Λευκός ο μάγος της φυλής,
στην έρημο δημοφιλής
Με τα μαλλιά φλογάτα
Δείχνει ανιδιοτελής!
Το μεγαλείο της φυλής
κρατάει απ΄τα δουκάτα!
Το παραμύθι σε 3ντι
και πάλι ξεκινάει
Σε κάθε κόσμο μαγικό
αλλάζει μόνο σκηνικό
και μήνυμα περνάει :
«Eδώ το διαφορετικό
ισότιμα μετράει »
Προς τί λοιπόν το πατιρντί?
ΛΟΥ
Γιατί το μαύρο ξωτικό
απλά με ξεπερνάει!
loukretia50 said
99. Αβονίδα.
Είναι γνωστό ότι οι άγγελοι δεν έχουν φύλο, αλλά φαντάζεσαι αντιδράσεις ?
Σωτήρς said
Η πιο αμερικάνικη γουοκίλα που έχω ακούσει είναι οι μαύροι εβραίοι ισραηλίτες. Η βίκι λέει ότι αυτοί είναι οι κανονικοί Εβραίοι και πως οι λευκοί τους την έφεραν και τους πήραν το όνομα. Εγώ τους έμαθα από τον ράπερ Kanye West που έλεγε πως ο Χίτλερ εξόντωνε τους κάλπικους λευκούς εβραίους άρα έκανε καλό.
sarant said
120 Aυτούς δεν τους ήξερα. Υπάρχουν κάτι Αιθίοπες Εβραίοι, που είναι μαύροι, αλλά δεν πρόκειται γι αυτούς.
Λεύκιππος said
Πάντως είναι γεγονός ότι οι πιο πολλές αντιρρήσεις σχετικό με την μαυρουλα Κλεοπάτρα, προήλθαν από την Αίγυπτο. Απ ότι διαβάζω Ελληνίδα την ανεβάζουν, Ελληνίδα την κατεβάζουν.
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Συμφωνώ ότι στη μυθοπλασία δεν θα ενοχλούσε, αλλά σε ντοκιμαντέρ είναι λάθος.
Καληνύχτα

sarant said
Εγραψε ο Λεων. Ηρακλειώτης στο ΦΒ
1 – Η σειρά είναι docudrama, αλλά και documentary να ήταν, τι μας νοιάζει. Τηλεόραση είναι. Όχι μάθημα σε σχολείο ούτε επιστημονική δημοσίευση.
2 – Τι καημός είναι αυτός, μην παραπληροφορηθούν οι κάτοικοι του δυτικού Κάνσας για την καταγωγή της Κλεοπάτρας; Η Jada έχει άποψη για την Κλεοπάτρα. Ε και; Εδώ ο Πετράκος έχει άποψη για τα εμβόλια.
3 – Τέλη δεκαετίας ’80, είχε βγει ο πρώτος τόμος του βιβλίου Black Athena. Γραμμένο από πανεπιστημιακό και μάλιστα σε κορυφαίο πανεπιστήμιο. Επιχειρούσε μια αφροκεντρική προσέγγιση στον στη Μεσόγειο, αμφισβητώντας την καταβολή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων. Η δουλειά του Martin Bernal κατακρίθηκε απο ιστορικούς και άλλους ειδικούς και εξαφανίστηκε, ξεχάστηκε. Σήμερα, το όνομα του μακαρίτη εμφανίζεται πλάι σε χαρακτηρισμούς controversial, alternative theory, no archaeological evidence, reject, speculative, κτλ. Αυτή είναι η μοίρα ανυπόστατων θεωριών.
Το 1 και το 3 είναι βάσιμα.
loukretia50 said
123. Δυνατός!!
99 Αβονίδα (συνέχεια)
Οι απεικονίσεις με τα φτερά όπως περιγράφεις ήταν συνηθισμένες στην αρχαία Αίγυπτο.
https://ncartmuseum.org/deities-angels-and-allegories-winged-figures-of-the-ncma/
κι εδώ

“May it see my corpse, may it rest on my mummy, Which will never be destroyed or perish.” PAPYRUS OF ANI, New Kingdom, Dynasty XVIII, Collection of The British Museum.
https://mcclungmuseum.utk.edu/1993/11/01/ba-bird/

Αλλά δε βρήκα πουθενά τόσο αγγελικό πρόσωπο!
gpointofview said
# 125
και η άλλη πλευρά του νομίσματος …
https://znews.gr/latest-news/koinonia/efyge-apo-ti-zoi-i-thryliki-fterou-tis-athinas-i-antisymvatiki-zoi-tou-andrea-nomikou/
Αγάπη said
Δέν προσθέτει κάτι καινούριο αλλά ας μας βρίσκεται κι’ αυτό
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/9607174/itan-mavri-i-kleopatra-i-istoriki-alitheia-gia-mia-lathos-syzitisi?fbclid=IwAR1nAdYPWOCcDP_aqWPoq-oUV04IfeiutPazWJjEDkBZhRm77N-3LDGozHs
Πέπε said
125 & 99:
Αυτοί είναι κάτι μεταξύ Ίκαρου και πτεροσκίουρου, ή εκείνης της σαύρας -ξέρετε- που βγάζει κάτι σαν φτερούγες από τα πλευρά της. Δεν πετάς πολύ όμως έτσι, ενώ και με το ικάρειο σύστημα πετάς μεν αλλά σου δεσμεύει τα χέρια.
Θα προτιμήσω το ορθόδοξο μοντέλο. Πιο λειτουργικό.
Νέο Kid said
“..με το ικάρειο σύστημα πετάς μεν…”
Δαίδαλος: 😡🤬👎
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Απορία αφελούς: Τους πιλότους της ΠΑ τους είπανε Ίκαρους για να τους τονώσουν το φρόνημα?
loukretia50 said
Σε αρχαίους παπύρους βρίσκεται η απόδειξη ότι η Κλεό παραδέχεται τη διαφορετικότητά της :
Ω Ρωμαίε, ρωμαλέε!
Γιατί νάσαι εσύ Ρωμαίος
ευειδής, λευκός κι ακμαίος?
(Ούτε καν τεκνό και νέος!)
Τι να πω κι εγώ η μαύρη…
Όποια πάει μπελάδες να’ βρει
κλέος ψάχνει και φιλί
σε εξωτική φυλή
(έτσι κέρδιζαν οι γαύροι!)
Έλα και μείνε μαζί μου
Έλλειψη αν είν’ ενζύμου
Η λευκότητα αυτή
σίγουρα θα γιατρευτεί
με τον ήλιο της ερήμου!
Πέπε said
129:
Όπως είπε κι ο Χάρρυ Κλυνν σε μια περιγραφή αεροπορικών επιδείξεων:
«Αυτό έπεσε.»
Πέπε said
128
> Θα προτιμήσω το ορθόδοξο μοντέλο. Πιο λειτουργικό.
Γενικά καλύτερη τεχνολογία. Πέρα από τη λειτουργικότητα, σε σχέση με το ικάρειο υπερτερεί επίσης και στη συνδεσμολογία. Δεν έχει αναφερθεί αγγελικό δυστύχημα επειδή οι φτερούγες έγιναν φύλο και φτερό.
Πέπε said
133 διόρθ.:
Φύλλο, όχι φύλο. Φύλο δεν έχουν οι άγγελοι.
loukretia50 said
ω, τρανή κυρά του Νείλου!
κόρη είσαι κροκοδείλου?
sarant said
131 Καλό!
132 Πολύ είχα γελάσει με τον τρόπο που το έλεγε!
ΣΠ said
112, 117
Στο 1:34:15
[audio src="https://archive.stokokkino.gr/uploadArchive/230426_190000.mp3" /]
Πέπε said
Δεν έχω καταλάβει το εξής:
Αφού πρόκειται για ντοκιμαντέρ, δεν έχουν το δικαίωμα να υποστηρίζουν ότι η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη ή έστω πιο μαύρη από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ (άκου τρόπος μέτρησης της μαυρίλας!); Αν πραγματικά έχουν τέτοια πρόταση, ας την τεκμηριώσουν και η τεκμηρίωσή τους ας αξιολογηθεί. Αν όχι, τότε βέβαια αποσύρω την ερώτηση…
sarant said
137 Α, ευχαριστώ!
ΣΠ said
Νομίζω ότι το πρόβλημα των παραγωγών της μίνι σειράς για την Κλεοπάτρα ήταν ότι είναι μέρος της σειράς African Queens. Πώς να παρουσιάσεις μια λευκή Αφρικανή βασίλισσα χωρίς να πάει αμέσως το μυαλό του θεατή στην αποικιοκρατία.
ΛΆΜΠΡΟΣ said
128 τέλος – Και πολύ καλά θα κάνεις. Αιωρόπτερο, ό,τι πιο σίγουρο στον αέρα.
Καλώς ήρθες στον συναρπαστικό κόσμο των αιωροπτεριστών.👍😊
130 – Για να τους τονίσουν την απειρία, το νεαρό της ηλικίας και την μαλακία που έδερνε τον Ίκαρο, και να μη κάνουν τα ίδια, αλλά να μαθαίνουν και να εφαρμόζουν ΠΙΣΤΑ, τους κανόνες πτήσης που τους διδάσκουν οι μεγαλύτεροι.😊
Ο κουτός παράτολμος, είναι η χαρά του νεκροθάφτη.😂
Xρήστος Π. said
Δεν ενοχλεί αν κάποιοι θέλουν τη Κλεοπάτρα μαύρη. Δεν την είπανε και κομμουνίστρια τη γυναίκα.
eva matenoglou (@evamaten) said
113
>>Κι αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτοί που θυσιάζονται με θέρμη για τα ιδανικά τους χάνονται, και μένει μόνο η αδιαλλαξία και ο φανατισμός τους – κι εκείνοι που επιζούν στα μετόπισθεν για να τον εκμεταλλευτούν.
Πολύ σωστή διατύπωση, από την οποία, δυστυχώς, δεν εξαιρείται (θαρρώ) ούτε η δική σου άποψη. Γιατί, ενόσω ξιφουλκείς ενάντια στην ανθρωποφαγία της πολιτικής ορθότητας (εισαγωγικά κατά βούληση στους όρους της πρότασης), οι κάθε λογής «μάγκες» μπογδανολατινοπουλοψαριανοί βρίσκουν ισχυρά επιχειρήματα για να συνεχίσουν ανενόχλητοι τις γνωστές καφρίλες τους (παριστάνοντας, μετά, τον…Κόλμαν Σιλκ!)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
142 – Εμ, βασιλικιά από πάππου προς πάππου βλέπεις.
Avonidas said
#143. Μα ακριβώς, η πολιτική ορθότητα αυτού του είδους πλήττει πολύ περισσότερο την Αριστερά παρά τη Δεξιά. Κι η ανθρωποφαγία ασκείται κυρίως προς τους οικείους, που κατηγορούνται ότι δεν είναι αρκετά αριστεροί, ή αρκετά μαχητικοί, ή αρκετά ριζοσπάστες. Είναι ένας εύκολος τρόπος να αισθάνεσαι ότι κάνεις κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνεις τίποτα, αν δεν κάνεις και ζημιά στην υπόθεσή σου, δηλαδή.
Κατά παράδοξο τρόπο (που παράδοξος δεν είναι, αν κάτσεις να το σκεφτείς), είναι οι προοδευτικοί και μετριοπαθείς που εισπράττουν το μένος των ακτιβιστών του πληκτρολογίου, για κάθε μικροσκοπικό στραβοπάτημα ή ολίσθημα της γραφίδας, ενώ οι Μπογδάνοι κι οι Ψαριανοί έχουν ελευθέρας να λένε τέρατα, γιατί όντας βαμμένοι δεξιοί θεωρείται ότι δεν μπορούν ν’ αλλάξουν (και γιατί και να τους πεις κάτι θα σε ξεχέσουν και θα προχωρήσουν). To cancel culture είναι διπλά τραγικό, ακριβώς επειδή είναι συχνά ένα ανελέητο μπούλινγκ σε ανθρώπους εν γένει κοινωνικά ευαίσθητους, από ανθρώπους των οποίων η γνώμη τους νοιάζει. Ο Μπογδάνος κι αν του την πέφτει το αριστερό τουίτερ, πολύ που τον ένοιαξε – θα πάει στους κάφρους του που θα του λένε πόσο γενναίος και σωστός είναι. Η τρανς που έγραψε μια λέξη παραπάνω και βρίσκεται ξαφνικά απομονωμένη από την ίδια της την κοινότητα, πού ακριβώς θ’ αναζητήσει στήριξη;
Επειδή λοιπόν έχω δει τι εστί cancel culture, κι επειδή δεν είναι καθόλου αθώο και καθόλου άκακο, θεωρώ ότι πρέπει να το καταπολεμήσουμε. Και δε μ’ απασχολεί καθόλου αν στην πορεία δώσουμε και μερικά επιχειρήματα στους Μπογδάνους – ιδίως όταν αυτά τα επιχειρήματα κάπου κάπου είναι και σωστά. Το cancel culture είναι μια ορμέμφυτη, άλογη αντίδραση σε κάθε τι που μας ενοχλεί, που δεν μας αρέσει, ή που δεν το κατανοούμε. Απειλεί να υποκαταστήσει την κριτική και τον διάλογο, σκοτώνει την πολυφωνία, ευνοεί τον καταγγελτισμό, βλάπτει εκείνους που το υφίστανται ΚΑΙ εκείνους που μαθαίνουν να το ασκούν, και ευνοεί μόνο τους ακραίους και τους φανατικούς.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
145# Άντε να τα πολεμήσεις αυτά αγαπητέ Αβό μέσα στην αρχέγονη λάσπη ενστίκτων που λέγεται τουίτερ… 😦
ΛΑΜΠΡΟΣ said
146 – Δεν είναι το Τουίτερ το πρόβλημα, αλλά η ατομική και συλλογική συγκινησιακή πανούκλα που δεν είναι και τόσο αρχέγονη, σκάρτα 7-8 χιλιάδων ετών.😊
Δόγμα – πίστη και ανταγωνισμός, αντί για μοίρασμα και συνεργασία.
Σεξουαλική καταπίεση και χρήμα, δημιουργούν και στηρίζουν τα πρώτα, η κατάργηση τους, θα φέρει τα δεύτερα.
Μέχρι τότε, το κριτήριο θα είναι πάντα συγκινησιακό και όχι λογικό. Ο τίτλος θα επισκιάζει το σαθρό περιεχόμενο, και οι αντιπαραθέσεις θα συνεχίζονται ατέρμονες κι ανούσιες αλλά, κι εφήμερα, ψυχικά εκτονωτικές, κι όπου μας βγάλει.😊
eva matenoglou (@evamaten) said
Η cancel culture με τρομάζει κι εμένα. Είναι αγελαία, επιφανειακή και απειλεί περισσότερο από όσο ανακουφίζει – χειρότερα : αφορά περισσότερο τους εκφραστές της και τα δικά τους (ανεπίγνωστα) ένστικτα. Και προσχηματικη είναι, αφού δίνει άλλοθι πολιτικό κοινωνικής ευαισθησίας…
Αλλά, από την άλλη, δεν θα φοβηθούμε να κρίνουμε ψύχραιμα και τεκμηριωμένα εδραιωμενες προβληματικές νοοτροπίες που επιβιώνουν και ευδοκιμούν σε καθημερινές πρακτικές, για να μη θεωρηθουμε εκφραστές της πολιτικής ορθότητας!
Αλλωστε, υποτιμάς νομίζω τη χρησιμότητα των επιχειρημάτων για τους μπογδανοτέτοιους. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί είναι οι πιο λάβροι πολέμιοι της πολιτικής ορθότητας. Η άλλη έβγαλε και βιντεακι για τον φασισμό (μάλιστα!) της π. ο., μπας και ξεμάθουμε τί θα πει φασισμός και καταφέρει να κρύψει τον δικό της…
Εν ολίγοις ας μην καίμε και τα χλωρά- υπάρχει κίνδυνος, μες στη φούρια μας, να ξεχαστούμε και ν’ αρχίσουμε να μοιάζουμε στην αγέλη που πολεμάμε…
Avonidas said
#146. Μωρέ δεν είναι αυτό που μ’ απασχολεί· απ’ την αρχή κρατήθηκα μακριά από τα ΜΚΔ, πρώτον από ιδιοσυγκρασία και δεύτερον επειδή ακριβώς δε γούσταρα να γυμνώνω την ψυχή μου στη (μη ενημερωμένη) αποψάρα του κάθε ανίδεου. Ό,τι έχω να πω το λέω εκεί που ξέρω ότι θα το εκτιμήσουν.
Το πράγμα όμως έχει ξεφύγει κι έχει ξεχειλίσει έξω απ’ τα όρια των ΜΚΔ: εταιρείες, πανεπιστήμια, ακόμα και κολοσσοί του διαδικτύου, υποκύπτουν στον εκβιασμό και απολύουν ή διακόπτουν τη συνεργασία τους με όποιον τύχει να προγράψουν τα ΜΚΔ. Ειδικά στον ακαδημαϊκό χώρο, η κατάσταση είναι πλέον εφιαλτική. Είχαμε φροντίσει, βλέπεις, να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία του λόγου από την κυβερνητική λογοκρισία κι αυθαιρεσία, ή το μεγάλο κεφάλαιο· πού να ξέραμε ότι έπρεπε να την προστατεύσουμε κι απ’ τους φοιτητές, που όχι μόνο δεν πηγαίνουν στα πανεπιστήμια για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αλλά πια δεν θέλουν ν’ ακούνε τίποτα που να τους ταράζει, να τους ενοχλεί ή να τους στεναχωρεί – ακόμη κι αν πρόκειται για σάτιρα ή κριτική π.χ. του ρατσισμού.
Avonidas said
#148. Αλλωστε, υποτιμάς νομίζω τη χρησιμότητα των επιχειρημάτων για τους μπογδανοτέτοιους.
Τι θα μπορούσα να κάνω, κατά τη γνώμη σου, για να εμποδίσω τον Μπογδάνο να ονομάσει «πολιτική ορθότητα» ό,τι γουστάρει; Τι άλλο από το να κριτικάρω και τον δικό του λόγο, και να εξηγήσω γιατί παραπλανεί; Αλλά για να το κάνω αυτό, θα πρέπει να μπορώ να μιλήσω ελεύθερα, χωρίς να φοβάμαι ότι θα χάσω τη δουλειά μου ή θα βρω τον μπελά μου.
Το χειρότερο που θα μπορούσα να κάνω είναι να σιωπήσω και να μην μιλήσω για πολιτική ορθότητα όταν εκφράζεται από τη δική μου μεριά, από φόβο μήπως δώσω επιχειρήματα στη δεξιά. Και φυσικά, θα τους δώσω την ικανοποίηση να με πουν, δικαίως, υποκριτή, κι άλλο τόσο δικαίως να πουν ότι βάζω την ιδεολογία πάνω απ’ την αλήθεια.
Όταν ο Όργουελ – ένας αναρχικός – έγραφε τη Φάρμα των Ζώων, το έκανε με πλήρη επίγνωση ότι οι αντικομμουνιστές θα διαστρεβλώσουν το έργο του για να δυσφημήσουν και να καταδικάσουν τον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό γενικότερα. Και πράγματι, αυτό έκαναν. Το επιχείρημα του Όργουελ ήταν ότι το σταλινικό καθεστώς της ΕΣΣΔ δεν είναι σοσιαλισμός, παρά μόνο στα λόγια· το επιχείρημα που είδαν οι αντικομμουνιστές είναι ότι ο σοσιαλισμός είναι κακό πράγμα. Ο Όργουελ ασφαλώς προείδε τη διαστρέβλωση, και παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να γράψει, και καλά έκανε. Έκρινε σωστά, ότι ο σταλινισμός έκανε μεγαλύτερη ζημιά στην υπόθεση του σοσιαλισμού από ότι ο δεξιός αντικομμουνισμός, γιατί έτρεφε τις αυταπάτες των αριστερών. Κι επίσης σωστά έκρινε ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ελπίδες εσωτερικής αναμόρφωσης – το σύστημα είχε σαπίσει. Κι αυτό προσπάθησε να περάσει στους σύγχρονούς του αριστερούς, σε απλή γλώσσα. Το μόνο κακό είναι ότι πήρε άλλο μισό αιώνα για να καταρρεύσει τελικά το παραστρατημένο εγχείρημα, σ’ έναν αργόσυρτο θάνατο που δεν ωφέλησε κανέναν.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
149# Ακριβώς τα ίδια κι από μένα για την πρώτη σου παράγραφο. Τα υπόλοιπα, ως ακαδημαϊκός τα ξέρεις καλύτερα εσύ από μέσα. Αλλά τα ίδια λέμε, απλά εσύ όπως πάντα τα λες καλύτερα και αναλυτικότερα. Ένα εργαλείο μαζικής έκφρασης κατέληξε να πασαλείβει το σύμπαν με τα ξερατά του κάθε ανερμάτιστου και αμόρφωτου κανίβαλου.
Μένω σε μια παλιά σου κουβέντα όπως τη θυμάμαι πάνω-κάτω: Αν δεν σας κάνουν τα υπάρχοντα ΜΚΔ (και εφόσον ήρθαν για να μείνουν, συμπληρώνω) φύγετε και φτιάξτε άλλα.
ΣΠ said
149
Για σιγά λίγο. Πού είδες να απειλείται η ελευθερία του λόγου από φοιτητές, σε σημείο μάλιστα που η κατάσταση να είναι εφιαλτική; Σε ποιο πανεπιστήμιο; Εγώ αντίθετα βλέπω πως, σε ό,τι αυθαιρεσίες κι αν προβούν κάποιοι καθηγητές, κανείς δεν τους αγγίζει.
eva matenoglou (@evamaten) said
150
Μα έχεις απόλυτο δίκιο όταν αναφέρεσαι στον Όργουελ! Οι «κομμένες κεφαλές» έφταιγαν, όχι ο Τσίρκας-κι ας βλέπουμε τον καθένα να τον επικαλείται για τους δικούς του λόγους. Κι εσύ (πού μάλλον το βιώνεις το πρόβλημα πιο έντονα από εμένα, στο Λύκειο) καλά κάνεις και το κατακρίνεις, εννοείται. Η υπερβολή, όμως, απειλεί να ενισχύσει την αντίδραση σε κάθε προσπάθεια αλλαγής της κοινωνίας μας απέναντι στους πιο ευαλωτους (θέλω να έχω κι εγώ το δικαίωμα να το λέω αυτό, ελεύθερα)
Εγώ λέω να κρίνουμε κατά περίπτωση, να μην τσουβαλιάζουμε . Άλλωστε ο καθένας θα μας παρερμηνεύσει /χρησιμοποιήσει όπως θέλει – αυτό είπα άλλωστε και στο 143
Δύτης των νιπτήρων said
Κάποιος ειδικός έκατσε και το είδε το ψευδοντοκιμαντέρ, και ιδού η γνώμη του (μέσω π2): https://theconversation.com/queen-cleopatra-experts-save-this-poorly-scripted-netflix-docuseries-204576
rogerios said
@154: Προς τι τα μουστάκια, Δύτη μου; Κάποια ειδικός είδε και λέει τη γνώμη της… ή μάλλον αυτό που ο κομφορμισμός και η ατολμία τής υπαγορεύουν ως γνώμη. Κι αφήνω στην άκρη την προχειρότητα («We do not know the identity of Cleopatra’s maternal grandmother. Her father, Ptolemy XII, was illegitimate and so his mother may well have been an Egyptian courtesan»… μα αυτή, ρε παιδιά, δεν θα έπρεπε να είναι η paternal grandmother;). Για την εικασία ότι η μητέρα της μπορεί να προερχόταν από την οικογένεια των αρχιερέων του Πτα, δεν λέω τίποτε, είναι μια θεωρία που έχει διατυπωθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί. Το ζήτημα δεν είναι ότι η Κλεοπάτρα παρουσιάζεται «μαύρη» στη σειρά… αλλά μάλλον ότι παρουσιάζεται ως η λιγότερο μαύρη από όλη την οικογένεια και την αυλή της. Με άλλα λόγια, οι δημιουργοί της σειράς ξεκινούν από την παραδοχή ότι α. η μακεδονική δυναστεία των Λαγιδών απορροφήθηκε πλήρως από τους γηγενείς. β. ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε υποσαχάρια Αφρική. Εάν αυτό δεν είναι λογικό άλμα, τότε τι να πω…
Μάλλον έχουμε μπλέξει σε άσχημο δρόμο. Και, όχι, ιδιοποιήσεις και αφηγήματα που δεν έχουν κανένα σοβαρό έρεισμα στα ιστορικά στοιχεία (αλλά στηρίζονται σε 1, 5 γενεαλογικό ερωτηματικό για να χτίσουν την Αλεξάνδρεια στη Νέα Υόρκη) δεν είναι δυνατό να φέρουν τίποτε το θετικό, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι «παρηγορούν» καταπιεσμένες μειονότητες.
Δύτης των νιπτήρων said
Ε, πολύ βιαστικά το διάβασα…
rogerios said
Φίλε Δύτη, η υπόθεση έχει αρχίσει να με τρομάζει. Είναι τόσο απτός ο φόβος της αρθρογράφου να μην πει το παραμικρό που θα πήγαινε κόντρα στο αφήγημα της «Μαύρης Κλεοπάτρας», μια και σε διαφορετική περίπτωση θα χαρακτηριστεί ως λευκή σουπρεματίστρια και… πάπαλα η πανεπιστημιακή καριέρα.
Εδώ που τα λέμε, κι εγώ ο ίδιος έχω αρχίσει να πιστεύω ότι η Κλεοπάτρα Ζ΄ λάτρευε το σάντουιτς με αβοκάντο κι είχε γεμίσει τα ανάκτορα της Αλεξάνδρειας με πρίζες για να φορτίζει κινητό, τάμπλετ, λάπτοπ και γκατζετάκια, σαν καλή μιλλένιαλ.
Παρεμπ., να προσθέσω κι εγώ ένα άρθρο για το θέμα, πολύ πιο μετρημένο (και ίσως να μην είναι τυχαίο που έχει γραφεί από Γάλλο).
Τη φάση αυτή τη γνωρίζουμε καλά, νομίζω. Διάφορες ομάδες (εθνοτικές, κοινωνικές κ.λπ.) προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τις σύγχρονες διεκδικήσεις τους επανερμηνεύοντας αυθαίρετα ένα μακρινό παρελθόν και αναζητώντας σε αυτό νομιμοποιητικά ερείσματα. Η πείρα μας έχει διδάξει ότι τίποτε καλό δεν βγαίνει από την ιστορία αυτή, ασχέτως αν όσοι οικειοποιούνται στοιχεία του παρελθόντος ήταν καταπιεσμένοι και αδικημένοι τότε.