Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεταντιμπεϊτικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 13 Μαΐου, 2023


Φίλος εκλεκτός του ιστολογίου με προ(σ)κάλεσε στο Φέισμπουκ να βάλω έναν τέτοιο τίτλο και αποδέχτηκα την πρό(σ)κληση, παρόλο που η πρώτη μου παρόρμηση ήταν να τα πω «εκλογοτουρκικά», θέλοντας να λεξιπλάσω με το γεγονός ότι εμείς μεν έχουμε εκλογές την άλλη Κυριακή αλλά οι γείτονες ψηφίζουν αύριο. Πάντως, να πάρετε υπόψη σας ότι το σημερινό πολυσυλλεκτικό μας άρθρο το γράφω νωρίτερα από το κανονικό, διότι κάπου έχω να πάω το Σαββατοκύριακο, οπότε είναι λίγο ελλιποβαρές.

Μεζεδάκια από το ντιμπέιτ πάντως δεν έχω. Με εξόργισε η απατεωνιά του Βελόπουλου, που παρουσίασε δήθεν τη φωτογραφία της  «Παναγίας γκέισας» από το βιβλίο Θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού και το δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι χωρίς αντίλογο, ενώ ήταν απλώς η εικόνα μιας Παναγίας με σχιστά μάτια και κιμονό (το βιβλίο το κατεβάζετε από εδώ, η «γκέισα» είναι στη σελ. 58).

Ξεκινάω με ένα  κουραφέλκυθρο που παρουσιάζει ένα όχι πραγματικό αλλά πολύ πειστικό περιστατικό, εικονογραφεί  θα λέγαμε ένα  μεζεδάκι. Πιθανώς η γελοιογραφία να έγινε κατά παραγγελία (ή με ιδέα) της ΠΕΕΜΠΙΠ, της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η Σοφία και ο Σταμάτης πίνουν στην υγεία των κορόιδων που πληρώνουν  μεταφραστή για τις μεταφράσεις της επιχείρησής τους ενώ στο ιντερνέτ μπορείς να βρεις τζάμπα μεταφράσεις.

Καλό και συμφωνώ σε όλα με τους συναδέλφους, όσο κι αν η αυτόματη μετάφραση έχει κάνει  άλματα και σίγουρα θα είναι απαραίτητο βοήθημα των επαγγελματιών μεταφραστών (Κενταύρων) στο μέλλον.

* Στον τίτλο άρθρου σε σελεμπριτοσάιτ, πληροφορούμαστε ότι ο Τάσος Δούσης  είχε γονείς βιοπαλεστές. Αντίθετα, στο  κυρίως άρθρο οι γονείς έχουν γίνει, σωστά, βιοπαλαιστές.

Ή είναι πιστός Χριστιανός ο συντάκτης και δεν γνωρίζει η αριστερά του τι κάνει η δεξιά του, ή, το πιθανότερο, τον τίτλο τον έβαλε άλλος.

* Ένα μεζεδάκι από τη  στέψη του Καρόλου.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο in.gr:

Η Καμίλα «ήρθε αντιμέτωπη με την πριγκίπισσα Άννα για τον τίτλο της βασίλισσας στο τεταμένο δείπνο πριν τη στέψη». Ο μοδίστρας της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Ντέιβιντ Εμάνουελ, ισχυρίστηκε ότι η πριγκίπισσα Άννα αντιμετώπισε την Καμίλα κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου πριν τη στέψη, λέγοντάς της ότι ο τίτλος της θα έπρεπε να είναι βασιλική σύζυγος και όχι βασίλισσα.

O… μοδίστρας; Σοβαρά τώρα; Όχι  ο μόδιστρος; (Θυμάμαι στον στρατό λέγανε  «μοδίστρες» τους διαβιβαστές, και τότε ακουγόταν και ο ενικός «ο μοδίστρας»).

Προσέξτε επίσης τη γενική «της Νταϊάνα». Και κάτι που δεν χτυπάει  αμέσως στο μάτι: Η πριγκίπισσα Άννα αντιμετώπισε την Καμίλα. Αυτό είναι μετάφραση του confronted,  αλλά στα ελληνικά δεν είναι τόσο ισχυρό, εγώ θα έβαζα «ήρθε σε αντιπαράθεση με την Κ., είχε διαξιφισμό με την  Καμίλα».

* Μου  λέει φίλος: Βλέπω τηλεοπτικό μήνυμα του κόμματος Βόρεια Λέγκα [ναι, έχουμε και τέτοιο] και έχει μπανεράκι «Οι θέσεις μας για την παιδία»!

Άλλος φίλος μου έστειλε το εξής:

Δεν ξέρω αν πρόκειται για το ίδιο  μπανεράκι (οπότε ο φίλος μου δεν  κατέγραψε το πρώτο λάθος, συμβαίνει συχνά να  διαβάζουμε «σωστά» κάτι ) ή αν είναι δεύτερο κρούσμα.

Η παιδία παίζει, όπως βλέπετε!

* Και ένα από αυτόματη μετάφραση με αρκετό σουρεαλισμό.

Ο Κάλλος και η Μαδριλιά θα μπορούσε να είναι τίτλος από μεσαιωνικό ρομάντζο, όπως Βέλθανδρος και Χρυσάντζα ή Λίβιστρος και Ροδάμνη, αλλά από τη  φωτογραφία που ακολουθεί καταλαβαίνουμε ότι είναι μετάφραση  του Callos  a la Madrileña, όπως ονομάζεται  μια γνωστή ισπανική σπεσιαλιτέ.

Εδώ προφανώς το μηχάνημα θεώρησε ότι το Callos  a la Madrileña είναι αγγλική λέξη,  κι έτσι βραχυκύκλωσε και τα θεώρησε κύρια ονόματα.

Μεγάλη πλάκα όμως έχει και η κριτική από κάτω, που μπορεί  να έγινε και από τα αγγλικά, αν  και ομολογώ πως δεν μπορώ να φανταστώ πώς προέκυψε η  πικραλίδα ή ο πανούργος.

Ούτε καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοεί με την  επίκτητη γεύση, αλλά συμφωνώ πως το πιάτο δεν  είναι για όλους. Πρόκειται για εντόσθια, tripes που λένε οι Γάλλοι (και οι Άγγλοι ίσως), κάτι σαν πατσάς. Έχω δοκιμάσει, πολύ καλό, αλλά να  το αναζητήσετε μόνο αν «είναι κάτι σας».

* Και κάτι ακόμα από τη στέψη ή μάλλον σχετικό με τη στέψη.

Μου γράφει φίλος:

Στον Α΄ ημιτελικό της Γιουροβίζιον, στο ξεκίνημα της μετάδοσης, μία από τις παρουσιάστριες είπε: «Να και ο βασιλιάς με την βασίλισσα Κόνσορτ, έτοιμοι». Φυσικά, Queen consort σημαίνει «βασιλική σύζυγος», δηλαδή η σύζυγος του βασιλιά. Για του λόγου το αληθές, δες στο 2:36 του βίντεο από το Ερτφλιξ.

Αν ήταν διατυπωμένο και γραπτώς,  η βασίλισσα Κόνσορτ θα έπαιρνε τη θέση της στο λίμπρο ντ’ όρο της Νομανσλάνδης.

* Τις προάλλες είχαμε πανσέληνο, που κάποιοι τη λένε Πανσέληνο των λουλουδιών.

Διαβάζω σε σχετικό άρθρο:

Πρόκειται για την πανσέληνο Μαΐου 2023 (γνωστή ως και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών») και τη μερική έκλειψη Σελήνης.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα δώσει μια άλλη απόχρωση στο φεγγάρι και όποιος διαθέτει μικροσκόπιο θα έχει τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει, αν βέβαια το επιτρέπει και ο καιρός.

Βγήκα κι εγώ στο μπαλκόνι να δω την πανσέληνο, αλλά δεν είχα μικροσκόπιο!

* Κι άλλο ένα από αυτόματη μετάφραση, που είχε ρέντα  αυτές τις μέρες.

Μαχαίρι χωρίς κόκαλα, διαφημίζει η καταχώρηση, που μάλιστα υπόσχεται «μακροχρόνια ευκρίνεια«.

Στο κείμενο της λεζάντας: Χειροποίητα σφυρηλατημένα  πνεύματα και μαχαίρι αποκόλλησης δράκου!

Υποθέτω πως η μετάφραση έγινε από κινέζικο πρωτότυπο, που πέρασε στα αγγλικά, κι έτσι δεν μπορώ να σκεφτώ τι κρύβεται πίσω από το «μαχαίρι χωρίς κόκαλα» ή από την  «αποκόλληση δράκου».

Κάθε προσφορά δεκτή. Και λέτε αυτό το «μαχαίρι χωρίς κόκαλα» να μπορεί να φτάσει στο παροιμιώδες κόκαλο;

* Και θα κλείσω τη σημερινή (ελλιποβαρή, είπαμε) πιατέλα με ένα ακόμα αριστούργημα αυτόματης μετάφρασης, όπου όμως μπορούμε να μαντέψουμε το πρωτότυπο.

Πρόκειται για άρθρο για κάποιο καινούργιο μοντέλο κινητού τηλεφώνου, από το οποίο σταχυολογώ ομορφιές:

Το Galaxy A54 είναι ένας αναμφισβήτητος πρωταθλητής λογισμικού (και όχι μόνο με τα πρότυπα μεσαίας κατηγορίας), ενώ κοστίζει ένα δροσερό 75 δολάρια λιγότερο από το συνηθισμένο τη στιγμή αυτής της γραφής.

Δεν χρειάζεται να επιλέξετε έναν συγκεκριμένο πάροχο για να ενεργοποιήσετε το Galaxy A54 με έκπτωση 5G αμέσως και δεν χρειάζεται να πληροίτε άλλες ειδικές προϋποθέσεις ή να πηδήξετε μέσα από στεφάνια οποιουδήποτε είδους για να εξοικονομήσετε αυτά τα 75 $.

Αυτό προφανώς έχει νόημα δεδομένης της προαναφερθείσας αστρικής υποστήριξης λογισμικού…

οι τρεις συμπαγείς κάμερες που χτυπήθηκαν στην πλάτη του…

…να επεκτείνετε εύκολα τις 128 συναυλίες εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου

Το «δροσερό» 75 δολάρια πρέπει να είναι το a cool 75 dollars, η αστρική υποστήριξη είναι stellar support, άψογη ας πούμε, αλλά το αριστούργημα είναι το «να πηδήξετε μέσα από στεφάνια».

Aυτό είναι  ιδιωματική έκφραση, που  μεταφράστηκε κατά λέξη. Όπως λέει το λεξικό, jump through hoops σημαίνει go through an elaborate or complicated procedure in order to achieve an objective.

Θα μπορούσε να αποδοθεί με πολλούς τρόπους (δεν χρειάζεται να περάσετε από σαράντα κύματα, ας πούμε) αλλά όχι κατά λέξη. Και είναι πολύ κωμικό σε ένα κείμενο να υπάρχουν τέτοια μαργαριτάρια, το ένα μετά το άλλο, και δίπλα να βλέπεις το «πληροίτε». Το οι σας μάρανε!

* Προσθέτω επί του πιεστηρίου ένα δημαρχιακό μαργαριτάρι.

Θα τον ακούσετε στο βίντεο (στο 15.30 περίπου) να  λέει στο φόρουμ των  Δελφών ότι το «νούμερο δύο έργο είναι οι αρχαιολογικές εκσκαφές» (ανασκαφές τις λένε οι αρχαιολόγοι αλλά τι να ξέρουν) «διότι από κάτω βρίσκεται μια ολόκληρη πολιτεία, η πολιτεία του Πλάτωνα, που την έχουμε επιχωματώσει».

Γνωρίζοντας την καλλιέργεια του ανδρός, πολλοί είχαν τη φρικτή υποψία πως εννοούσε την  Πολιτεία του Πλάτωνα. Αλλά ας υποθέσουμε ότι πρόκειται για κακή διατύπωση.

Όπως διαβάζω, όμως, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ.Πολιτισμού υπενθύμισε στον δήμαρχο ότι το Υπουργείο είναι αρμόδιο για ανακοινώσεις σχετικές με ανασκαφές και αρχαιότητες, και ο Δήμος απάντησε ότι αυτό είναι… προληπτική λογοκρισία!

* Να ευχηθούμε καλό Σαββατοκύριακο και καλή ψήφο (δεν είναι όλες καλές!) την άλλη Κυριακή!

Advertisement

115 Σχόλια προς “Μεταντιμπεϊτικά μεζεδάκια”

 1. Σα να θυμάμαι ότι η βασίλισσα Κόνσορτ είναι ήδη πολιτογραφημένη στη Νομανσλάνδη, αν και με ένα πρόχειρο ψάξιμο δεν την βρήκα.
  Το τελευταίο του Γόνου άξιζε να είναι πρώτο, τι λέω, άξιζε ξεχωριστό άρθρο! (Μιλώντας για άρθρα, ενημερώνω τους αγαπητούς διονυσιαστάς ότι βγάλαμε και τραπεζάκια έξω στο μαγαζί…)

 2. Θρασύμαχος said

  «δεν προκαταβάλλω κανένα αποτέλεσμα» https://www.capital.gr/politiki/3715031/n-androulakis-to-pasok-einai-apenanti-stis-praktikes-kai-tou-mitsotaki-kai-tou-tsipra/ https://www.naftemporiki.gr/politics/1470312/n-androylakis-echo-prosfygei-stin-elliniki-kai-eyropaiki-dikaiosyni-gia-to-skandalo-ton-ypoklopon/ https://www.in.gr/2023/05/11/politics/kommata/androulakis-aspida-tis-nd-stous-ypeythynous-ton-ypoklopon/

 3. ndmushroom said

  Καλημέρα! Ο Σταμάτης-Stop είναι λίγο επιτηδευμένο, χάθηκε μια Γεωργία-Agriculture; Έξυπνη, όμως, η ιδέα!

 4. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Φαντάζομαι πως η επίκτητη γεύση είναι η acquired taste, που λέγεται για κάτι που δεν μας αρέσει στην αρχή μέχρι να το συνηθίσουμε.

 5. Θρασύμαχος said

  «τι κρύβεται πίσω από το μαχαίρι χωρίς κόκαλα»: μάλλον το μαχαίρι αφαίρεσης οστών

 6. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4-5 Σωστά.

  1 Μπορεί, ξεχνάω

  2 Αχ….

 7. sarant said

  Θα τα πούμε αργότερα, από τα σύνορα με την Πολωνία.

 8. Γκέρλιτς και Ζγκορζέλετς; Ζηλεύουμε! Δες αυτα, μπας και βρεις τον δημοτικό σύμβουλο.

  Κι ένα απ’ τα διαμαντάκια του τουίτερ:

 9. Το δεύτερο βίντεο είναι άλλο φυσικά

 10. Χτες το βράδυ άκουσα από καλό δημοσιογράφο για οξυμένα πνεύματα στην προεκλογική Τουρκία. Τα εξημμένα πνεύματα στα αζήτητα πια.

 11. Λάζαρος Μ. said

  Καλημέρα σας.

  1. Χθες ανακάλυψα το επίρρημα «ρεπορταζιακά».

  https://www.gazzetta.gr/basketball/nba/2221496/leikers-enohlithikan-apo-tis-draseis-ton-goyoriors-meta-game-1

  2. Μάλλον κάπου αστόχησε ο αρθρογράφος εικονογραφώντας τον πρόσφατο αποκλεισμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη Σεβίλη στο Γιουρόπα Λιγκ: «Η Σεβίλη θα αγωνιστεί σε έξι βράδια μπροστά στο καυτό κοινό του «Σάντσεθ Πιθχουάν», εκεί που λύγισε σαν… παγάκι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα προημιτελικά». Εύκαμπτο παγάκι δεν έχω συναντήσει μέχρι στιγμής.

  https://www.efsyn.gr/athlitismos/podosfairo/389490_i-elpida-tis-gioybe-sto-sebili-ligk

  3. Στη «Σκακιστική νουβέλα» του Στέφαν Τσβάιχ από τις εκδόσεις Άγρα (ένα από τα τελευταία οχυρά του πολυτονικού) συνάντησα μια βιβλική αναφορά στον «γάιδαρο του Βαρλαάμ» (σελ. 13). Μόνο που ο κάτοχος του γαϊδάρου ονομαζόταν Βαλαάμ. Οι τυπογραφικές διορθώσεις είναι του Π. Μπουκάλα. Δεν είδα όμως να αναγράφεται στο βιβλίο το όνομα κάποιου επιμελητή.

 12. Έπαιξα λίγο με αγγλοκινέζικα.
  Μετέφρασα στο Google το long-lasting sharpness, μου έδωσε 持久的清晰度 και το γκουγκλομετέφρασα οπότε μου έδωσε long-lasting clarity. Ευκρινές;

 13. Πέπε said

  > Και κάτι που δεν χτυπάει αμέσως στο μάτι: Η πριγκίπισσα Άννα αντιμετώπισε την Καμίλα.

  Μια χαρά χτυπάει στο μάτι, σαν γροθιά. Και για λόγους συμμετρίας (μην είμαστε με το ένα μόνο μάτι μαυρισμένο), τι είναι το τεταμένο δείπνο; Δείπνο σε τεταμένη ατμόσφαιρα, υποθέτω;

  > Και είναι πολύ κωμικό σε ένα κείμενο να υπάρχουν τέτοια μαργαριτάρια, το ένα μετά το άλλο, και δίπλα να βλέπεις το «πληροίτε».

  Σίγουρα είναι κωμικό να βλέπεις σ’ ένα κείμενο, μετά από τόσα μαργαριτάρια, άλλο ένα μαργαριτάρι, αλλά όχι ξεχωριστά κωμικό. Απλώς συντελεί κι αυτό.

  > πολλοί είχαν τη φρικτή υποψία πως εννοούσε την Πολιτεία του Πλάτωνα

  Υπάρχει άλλη πολιτεία του Πλάτωνα εκτός από το βιβλίο; Κάποια πόλη; Μπερδεύτηκα λίγο με το «φριχτή υποψία»: ή είχε στον νου του τη φράση αγνοώντας σε τι αναφέρεται, ή υπάρχει/υπήρξε κάποια πόλη που αναφέρεται έτσι. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε αθώος. Αν όχι, η φριχτή υποψία μετετρέπεται σε φριχτή βεβαιότητα.

  (Βέβαια η πολιτεία του Πλάτωνα στεγαζόταν, όπως ξέρουμε, σε μια υπόγεια σπηλιά. Είναι λογικό να βρεθεί κάτω από το έδαφος σε ανασκαφές.)

 14. Panayiotis Vyras said

  Λέτε «να πάρετε υπόψη σας» όπως παίρνουμε τηλέφωνο. Δηλαδή, μένει η όψη και φεύγει η λαβή!

 15. H. Mandragoras said

  7. Ζαπρασάμε!

 16. Costas Papathanasiou said

  Χαίρετε!
  Φοβερή η είδηση ότι η Άννα διαπληκτίστηκε με την Καμίλα και όχι με την Καϊάφα.
  ΠΡΟΣΕΥΧΟΥΛΑ
  Κοίτα, Λοξομάτισσα/ Παναγιά, αν ξεστράτισα,
  να μου κόψει εντέλει
  να μην τρώω τ’ άχερα/ όποιου λιανομάχαιρα*
  μου πουλά ή Βέλη.

  (*)ως boneless knife (βλ. και σχ.5) φαίνεται όντως πως ορίζεται το μαχαίρι λειοτεμαχισμού (π.χ. για ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φιλετάρισμα)

 17. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Για να είμαστε δίκαιοι, ο δήμαρχος λίγο μετά, στο 13:50, λέει Ακαδημία Πλάτωνος.

 18. Κουνελόγατος said

  Και στο τελευταίο βιβλίο του Τζόναθαν Κόου υπάρχει πρόβλημα με τη γενική. Πάλι της Νταϊάνα κι ένα σωρό που δεν θυμάμαι τώρα.

 19. ΣΠ said

 20. ΣΠ said

  Δεν σχολιάστηκαν οι τρεις συμπαγείς κάμερες που χτυπήθηκαν στην πλάτη του και οι 128 συναυλίες εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου.

 21. Διάνα…

 22. Pedis said

  Το 47% είναι μικρό;

  Τι λέει ωρέ το παραγραφείο τύπου του Συρισόκ; 🤣

  (Αναξιόπιστα κατά 100% τα πολιτικά νέα της εφσυν. Κρίμα.)

  Με κάτι τέτοια εφοπλιστοπαπαδοκωλογλειψίματα ανεβαίνουν τα ποσοστά της νδ

  «Είναι χαρά μου που είμαι εδώ, γνωρίζω ότι η Ιερά Μητρόπολή σας έχει ένα ιδιαίτερο έργο και μια ιδιαίτερη παρουσία στο κοινωνικό χώρο, το οποίο εμένα με συγκινεί ιδιαίτερα, γιατί πιστεύω ότι στις μέρες μας, αν έχουμε κοινό σκοπό, τη δικαιοσύνη, οφείλουμε να κάνουμε πράξη τη δικαιοσύνη, προστατεύοντας τους αδύναμους» 🥴 🤢 🤮

  https://www.avgi.gr/politiki/447749_o-dialogos-poy-eihe-me-ton-mitropoliti-peiraios-serafeim

  και με αυτά τα ποσοστά δεν έπεφταν

  https://www.imerodromos.gr/to-45-ton-nomoschedion-ths-nd-pshfise-o-suriza-kai-to-69-to-pasok/

  🤨

 23. Ο από ‘δω ποιος είναι;

 24. Καλημέρα

  Οι ναυτικοί πάντως όταν αποκαλούν μοδίστρα κάποιον από το σινάφι τους (ποτέ μόδιστρο) δεν εννοούν πως ράβει καλά …

 25. spyridos said

  Καλημέρα
  Tο μαχαίρι μοιάζει με απομίμηση των γαλλικών Laguiole τα οποία αγοράζουμε οι κρεατοφάγοι που δεν θέλουμε να πριονίζουμε τα μπριζολάκια μας πριν τα φάμε. Δεν θέλουμε μαχαίρι με δόντια δηλαδή.
  Υποθέτω ότι διαφημίζει μαχαίρι χωρίς δόντια.

 26. Avonidas said

  #7. Καλημέρα από μέσα απ’ τα σύνορα της Πολωνίας 😉

  Με εξόργισε η απατεωνιά του Βελόπουλου, που παρουσίασε δήθεν τη φωτογραφία της «Παναγίας γκέισας»

  Δεν είμαι πιστός (γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ), αλλά αν ήμουν, θα φοβόμουν περισσότερο ν’ αντιμετωπίσω το «φοβερό κριτήριο», που λέγαμε πριν κάποιο καιρό, αν πλασάριζα αυθεντικές επιστολές του Χριστού, παρά αν είχα φτιάξει την Παναγία γκέισα ή το Χριστό φαντάρο.

  Όσο για εικόνες της Παναγίας σχιστομάτας, ή κανέναν μαύρο Ιησού (κάτι συνηθισμένο, άλλωστε, στην Αιθιοπία π.χ., από αιώνες), δεν βρίσκω τίποτα το μεμπτό.

 27. Avonidas said

  Μαχαίρι χωρίς κόκαλα, διαφημίζει η καταχώρηση, που μάλιστα υπόσχεται «μακροχρόνια ευκρίνεια«.

  Στο κείμενο της λεζάντας: Χειροποίητα σφυρηλατημένα πνεύματα και μαχαίρι αποκόλλησης δράκου!

  Ετούτο το μαχαίρι εδώ που θέλεις ν’ αγοράσεις
  με ιστορίες αλλόκοτες ο θρύλος το ‘χει ζώσει
  κι έχουν να λένε πως αυτός, που κάποια φορά το χε
  με πνεύματα σφυρήλατα το δράκο ‘χει σκοτώσει!

 28. Πέπε said

  25
  Γιατί να μη θες να το πριονίσεις; Ποια είναι η διαφορά, για ήδη ψημένο κρέας;

  Όταν βγαίνεις να φας έξω, σε εστιατόριο ή καλεσμένος σε σπίτι, έχεις και το μαχαίρι στο ζωνάρι σου μήπως τυχόν βγουν μπριζολάκια;

  Θυμήθηκα την ιστορία με κάποιον Άγγλο φιλέλληνα που τον τραπέζωσε ένας ήρωας της επανάστασης. Για να τον περιποιηθεί, έκανε μια επιδέξια κίνηση με το χαντζάρι του, έβγαλε το μάτι του αρνιού που είχαν σουβλίσει, και καρφωμένο στη μύτη του χαντζαριού το έφερε στη μούρη του φιλοξενούμενου για να του προσφέρει τον καλύτερο μεζέ. Αλλά δυστυχώς εκείνος δεν το εκτίμησε…

 29. Avonidas said

  #28. Αλλά δυστυχώς εκείνος δεν το εκτίμησε…

  Το αρνιό-τανε; 😉

  (κοίτα ρε πώς δρόσισε ο καιρός ξαφνικά…)

 30. spyridos said

  28
  «Γιατί να μη θες να το πριονίσεις; Ποια είναι η διαφορά, για ήδη ψημένο κρέας;»
  Μόλις μου έδειξες ότι δεν έχεις φάει ποτέ καλοψημένο κρέας. Μόνο σκοτωμένο και διπλοεκτελεσμένο παραψημένο.

  «Όταν βγαίνεις να φας έξω, σε εστιατόριο ή καλεσμένος σε σπίτι, έχεις και το μαχαίρι στο ζωνάρι σου μήπως τυχόν βγουν μπριζολάκια;»
  Και αυτό το σκέφτηκα, αλλά συνήθως όπου έχουν καλοψημένο κρέας δεν έχουν πριόνια.
  Το παραψημένο το κόβω και με τα χέρια.

  Ενας πολύ αγαπημένος μου καλοφαγάς που η κριτική του στην εφημερίδα Het Parool μπορούσε να φτιάξει ή να καταστρέψει ένα Αμστερνταμιανό εστιατόριο, όταν του έδιναν μαχαίρι με δόντια για το μοσχαράκι έφευγε.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Johannes_van_Dam

 31. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  30# Άτσα ο Σαββόπουλος και γκουρμεδιάρης!

 32. spyridos said

  31
  Πάντα ήταν γκουρμεδιάρης ο Σ.
  Είμαστε μόνο κάποιοι ηλίθιοι που πιστεύαμε ότι είχε βαθύτερα νοήματα.
  Ευτυχώς έβγαλε τα τραπεζάκια έξω και άρχισε να μιλάει για πατρίδα και ξυπνήσαμε.
  Καταλάβαμε ότι εννοούσε την γκουρμέ παρτίδα των Κουτσολιούτσων και των ομοίων τους.

 33. Αφού δεν φάνηκε η Χαρούλα, ας πούμε ότι στις 14 Μαΐου 1920, μετά τη συνθήκη του Νεϊγί και ένα ολιγόμηνο καθεστώς, ας πούμε τύπου σημερινού Κοσόβου, Ροδόπη και Έβρος απελευθερώνονται / ενσωματώνονται στην παλαιά Ελλάδα, με την είσοδο του Παμίκου (Επαμεινώνδα) Ζυμπρακάκη στην Κομοτηνή.
  Αφού ούτε η ελληνόφωνη Βικιπαίδεια το περιλαμβάνει στα γεγονότα της ημέρας, τα δε 100χρονα τάφαγε ο κορονοϊός, απομένει στον νικοκύρη να βαφτίσει τίποτα μεζεδάκια στο μέλλον. Ξερωγώ το 2028, αλλιώς, αν περιμένουμε νάναι και Σάββατο, το 2033. 🙂

 34. Πέπε said

  30
  > Το παραψημένο το κόβω και με τα χέρια.

  Και μετά, φεύγοντας, χαιρετάς κορωνοϊκά, με αγκωνιές; Ή με κανονική χειραψία-σκούπισμα;

 35. …απελευθερώνονται / ενσωματώνονται…
  Καλό, με εναλλακτική διατύπωση.

 36. spyridos said

  34
  Για ένα όνομα και μια φήμη ζούμε και εμφανίζεται ο κάθε διαδικτυακός Πέπε να μας το καταστρέψει με μια ανάρτηση.
  Άκου εκεί χαιρετώ. Απλώς μουγκρίζω.

 37. 20, … οι 128 συναυλίες εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου. …

  128 gig(abytes), αλλά gig και η συναυλία, παράσταση

  Επ’ ευκαιρία, Gig’em, Aggies! είναι χαρακτηριστικός αγωνιστικός χαιρετισμός του πανεπιστημίου Texas A&M (κάτι σαν «Γερά, (Μ)Άγγηδες!») συνοδευόμενος από την γνωστή χειρονομία επιδοκιμασίας με τον αντίχειρα/γροθιά.

  Παραδοσιακός ανταγωνισμός με το Hook’em Horns! και αντίστοιχη χειρονομία του University of Texas at Austin.

 38. 28, … Όταν βγαίνεις να φας έξω, σε εστιατόριο ή καλεσμένος σε σπίτι, έχεις και το μαχαίρι στο ζωνάρι σου μήπως τυχόν βγουν μπριζολάκια; …

  Θυμάμαι πως όταν ήταν να φάει μιλφέιγ σε ζαχαροπλαστείο,* ο πατέρας μου έβγαζε το σουγιαδάκι (μεγέθους μανικιουρίσματος) που συνήθως είχε στην τσέπη του και έκοβε το μιλφέιγ επιμελώς, γιατί αλλιώς τα φύλλα και η κρέμα σκόρπαγαν και του χάλαγαν όλη την ημέρα!
  __________
  * ή στο πόδι, όπως στον φούρνο του Γεωργιάδη στην Βάρκιζα

 39. … Μαχαίρι χωρίς κόκαλα …

  They make no bones about it!

 40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  30# Να διευκρινίσουμε πως μιλάς για μοσχάρι ή κάνω λάθος? Είναι γεγονός πως εδώ ούτε το σωστό κρέας έχουμε, ούτε ξέρουμε να το θρέψουμε/σφάξουμε/σιτέψουμε/κόψουμε/ψήσουμε. Κάτι μυθώδη solomillo de ternero που έχω φάει σε Γερμανία (σε αργεντίνικο μαγαζί) και Ισπανία, εδώ ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα. Κομμάτι με 6-7 πόντους πάχος, με μια ελαφριά πίεση του μαχαιριού (αν θυμάμαι όμως, ήταν με δόντια) να σκίζεται σα ζελέ και να λιώνει στο στόμα, ζουμερό και κόκκινο μέσα εννοείται.
  Εδώ δεν το ξέρουμε το μοσχάρι. Δε μίλαγε στο βρόντο ο Κωλοκοτρόνης για γελαδοκρέατα.

 41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  >> Ξεκινάω με ένα κουραφέλκυθρο που παρουσιάζει ένα όχι πραγματικό αλλά πολύ πειστικό περιστατικό

  Κι όμως Νικοκύρη, ο Ντελόπουλος έχει δημοσιεύσει σε βιβλίο του φωτογραφία από μενού ταβέρνας με accusation αντί για class.

 42. … «αποκόλληση δράκου».
  Κάθε προσφορά δεκτή. …

  Βλέπω Longquan για την προέλευση του μαχαιριού, και Long είναι ο δράκος.

  Η αποκόλληση πιθανότατα κολλάει προς τα πίσω με το μαχαίρι, μετάφραση από το boning knife.

 43. George Marcopoulos said

  Νίκο δεν πρέπει να έχει περάσει απαρατήρητο το καινούριο διαμάντι του Τσίπρα που είπε : « θα κάνουμε διεθνή διαγωνισμό για να προσλάβουμε Έλληνες μάνατζερ».

 44. sarant said

  Χαιρετώ από Γκέρλιτς!

  8 Αυτά μάλλον κατόπιν εορτής θα τα δω, πάντως μένω ακριβώς εκεί που ξεκινάει το βίντεο. Θα πάω τώρα στο νεκροταφείο και μετά θα περάσω, με τα πόδια, στην Πολωνία.

  11 Νομίζω πως το ίδιο λάθος (με τη γαϊδούρα) επισημαίνει σε ένα διήγημα ο Παπαδιαμάντης

  13-27 🙂

 45. Pedis said

  # 40 – Εδώ δεν το ξέρουμε το μοσχάρι.

  Ή μήπως το γουρούνι;

  Όχι με το εθνόσημο, το άλλο.

 46. 45: Ε, να πας για φαγητό στη Νάουσα https://goo.gl/maps/zGe6i8NHQDRGWMAq7, να βρεις τον Νίκο Ρουσκέτο.

 47. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  45# Ξέρουμε όμως το κατσίκι, που δεν έχει εθνόσημο (καλύτερα, μη σπάσουμε κάνα δόντι).

 48. Pedis said

  # 47 – Καλά, αλλά βγάλε και το σήμα από τη μάρκα αυτοκινήτου.

 49. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  48# Ποιο σήμα και ποια μάρκα? Αν έχουμε τέτοιο, το όχημα είναι ταμάμ για τους κατσικόδρομους της γλυκιάς πατρίδας.

 50. Pedis said

  # 49 – Ε τότε, άμα δεν ξέρεις τι τρως … τι συζητάμε;! Κατσίκι Πόρσε, Σουζούκι, Ζάσταβα;

 51. 30γ, … αγαπημένος μου καλοφαγάς …
  https://en.wikipedia.org/wiki/Johannes_van_Dam

  Βλέπω ότι
  έφαγε τα ψωμιά του

 52. ΣΠ said

  1
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/15/nomansland/#comment-150431

 53. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  50# Τζαπάν φίλε, katsi kaki, νάχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Δε χαλάει, ούτε εκτός ψυγείου.

 54. avadistos said

  #22β
  Που βλέπετε το πρόβλημα κε Πέδη; Ο επόμενος πρωθυπουργός συνομιλεί τον επόμενο αρχιεπίσκοπο. Τίποτα το παράξενο.

 55. Χαρούλα said

  Johannes van Dam επιτέλους καλοφαγάς που …είναι και φαίνεται!🥹🤩

  Αυτές οι γκουγκλομεταφράσεις γίνονται
  απ´τσάλλοι που ντεν μιλάνε έλληνικος καρντιά μου;;;
  Είναι δυνατόν να μιλάς Ελληνικά, να διαβάζεις αυτά τα ασυνάρτητα,και να προχωράς στο επόμενο βήμα;;;

  Την ώρα που η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων κορυφώνεται, στη δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό της ΕΦ.ΣΥΝ., το 53% λέει όχι σε νέα τετραετία Μητσοτάκη.
  Έχουμε κάπου λίστα των εταιρειών δημοσκοπησεων που πιστεύουμε;😉 γιατι μέχρι τωρα άκουγα πως είναι πληρωμένες δολοφόνοι🥹! Είμαι και κομματάκι χαζή και μπερδεύομαι.

  #22 Pedis Με κάτι τέτοια εφοπλιστοπαπαδοκωλογλειψίματα ανεβαίνουν τα ποσοστά της νδ
  Μην το λες… εδω χάνει τον ΠΑΟΚτζή, αλλά κερδίζει τον πιστοΤheo. Άρα μία η άλλη🤣😂🤣😂! (πλακίτσα για το σαββατόβραδο)

 56. Μαρία said

  Ο σερραίος λαός αντί σερραϊκός σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
  https://www.anexartitos.gr/kke-serron-alla-aytoi-eiste-mayrogialoyroi

 57. sarant said

  56 To «αυτοί είστε» το έχει κάνει σλόγκαν τελικά το ΚΚΕ

  46 Πολιτικοί πρόσφυγες ήταν οι γονείς του. Στο Ζγκοζέλετς έχει και Βουλεβάρτο των Ελλήνων.

 58. Παναγιώτης Κ. said

  44.Όχι μόνο οι σπεσιαλιτέ του Γκέρλιτς. 🙂 Περιμένουμε ανάρτηση σχετική με την αιχμαλωσία του Δ΄Σώματος Στρατού που βρέθηκε στο Γκέρλιτς.

 59. Georgios Bartzoudis said

  «στον στρατό λέγανε «μοδίστρες» τους διαβιβαστές»
  # Στο στρατόπεδο έδρευαν δύο Μοίρες Πυροβολικού και ένα Τάγμα Υγειονομικού. Στην πρωϊνή αναφορά (μιας) πυροβολαρχίας, ο ανθυπολοχαγός δίνει παραγγέλματα (στοιχειθείτε, προσοχή, ανάπαυσις κλπ), αποβλέποντας κυρίως στο να «ξυπνήσει» τους οπλίτες. Σε μια στιγμή, βλέπει να πλησιάζει (βολτάροντας) ο αν/ρχης διοικητής του Τάγματις Υγειονομικού, οπότε …αλλάζει την πλάκα:
  – Ξυπνήστε ρε! Είστε Πυροβολητές. Δεν είστε μοδίστρες, ούτε κουβαρίστρες, όπως οι διπλανές «νοσοκόμες»!
  Τότε παίρνει το λόγο ο αντ/ρχης και λέει στον ανθ/γό (για ν΄ ακούσουν κι οι φαντάροι):
  – Αγαπητέ μου, ξέρεις πόσους τραυματίες σώζουν στον πόλεμο οι νοσοκόμοι και οι άλλοι υγειονομικοί;
  – Κύριε συν/ρχα, αν δεν ήταν το πυροβολικό για να τραυματίζει, πού θα βρίσκατε τραυματίες για να σώζετε;
  Γέλια οι φαντάροι. Κι ο αντ/ρχης απομακρύνεται παραμιλώντας:
  – Εσύ ρε παιδί μου …δεν τρώγεσαι!!!

 60. sarant said

  58 Στα υπόψη είναι

 61. Τέλειωσαν σήμερα τα παιχνίδια για τον υποβιβασμό όπου μετά τον υποβιβασμό του προσκείμενο φιλικά στον ΠΑΟ, Λεβαδειακού, υποβιβάσθηκε και ο φίλα προσκείμενος στον ΟΣΦΠ Ιωνκός, αφού στον αγώνα του με την προσκείμενη στην ΑΕΚ, Λαμία, αν και προηγήθηκε με το σωτήριο 2-0 στο ημίχρονο, τελικά ήρθε 2-2, αποτέλεσμα καταδικαστικό για την ομάδα της Νίκαιας.
  Είδα το Β’ ημίχρονο του αγώνα με διαιτητή τον μόνιμο στα παιχνίδια της ΑΕΚ Διαμαντόπουλο που σε όλο το β’ ημίχρονο δεν σφύριξε ούτε ένα φάουλ σε βάρος της Λαμίας. Εποχή τίγρεων στην παράγκα …

 62. Μαρία said

  Σουλιώτης

  και ψεκασμένος

 63. Πέπε said

  62
  Επειδή μας εξαναγκάσαν εκβιαστικά να εμβολιαστούμε, αρπάζουμε τα καριοφύλια μας:

  Δε θα ‘ναι και λίγοι που να τους εκφράζει…

 64. Χαρούλα said


 65. Pedis said

  έλα ρε!?

  😬

 66. Τάδε Έφη said

  Πάντως ίσως θα μπορούσε κανείς να θίξει ότι η μετάφραση μπορεί να είναι επιστήμη, όμως το γεγονός να κοστίζει 25 ευρώ η σελίδα για μεταφράσεις πιστοποιητικών από δημόσίες υπηρεσίες είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία που θα μπορούσαν να σκεφτούν οι πιστοποιημένοι μεταφραστές… Δεν μπορεί να γίνει η δουλειά μία φορά κεντρικά και να υπάρχουν διαθέσιμες οι μεταφράσεις σε όλες τις (ευρωπαϊκές) γλώσσες σε κάθε υπηρεσία;

 67. sarant said

  66 Το μόνο καλοπληρωμένο μεταφραστικό έργο

 68. ΣΠ said

  66
  Ιδίως όταν την μετάφραση την κάνω εγώ για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει κανένα λάθος και την πηγαίνω στον πιστοποιημένο μεταφραστή για την σφραγίδα του.

 69. Θρασύμαχος said

  «Αφιλόξενος ο Κ. Καραμανλής στις Σέρρες» https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/389710_afiloxenos-o-k-karamanlis-stis-serres-me-fonto-egklima-sta-tempi ο τίτλος με έβαλε σε υποψίες, άραγε ποιούς αρνήθηκε να φιλοξενήσει, ευτυχώς από το κείμενο της είδησης βγαίνει ένα νόημα, αν και … ακριβώς αντίστροφο, δηλαδή πως οι σερραίοι αρνούνται να δεχθούν τον Καραμανλή, επομένως ανεπιθύμητος ή κάπως έτσι, πάντως αφιλόξενος με τίποτε!

 70. Μαρία said

  69
  Το κατέβασαν.

 71. Nestanaios said

  69. Υπάρχει όμως ένας Καραμανλής που δεν θα είναι ποτέ ανεπιθύμητος στις Σέρρες και σε όλη την Ελλάδα. Θα τον θυμόμαστε ως τον μόνο Έλληνα πρωθυπουργό που τόλμησε ποτέ να ασκήσει βέτο σε απόφαση των μεγάλων δυνάμεων.

 72. Θρασύμαχος said

  #70: ευτυχώς διασώθηκε σε αναμετάδοση https://www.inewsgr.com/351/afiloxenos-o-k-karamanlis-stis-serres-me-fonto-to-egklima-sta-tebi.htm

 73. sarant said

  69κε Σαν δεν ντρέπεται να είναι αφιλόξενος, πού είναι η αρχοντιά των παλιών Καραμανλήδων 🙂

 74. https://web.archive.org/web/20230514184305/http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3Ahttps%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fellada%2Fkoinonia%2F389710_afiloxenos-o-k-karamanlis-stis-serres-me-fonto-egklima-sta-tempi&oq=cache%3Ahttps%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fellada%2Fkoinonia%2F389710_afiloxenos-o-k-karamanlis-stis-serres-me-fonto-egklima-sta-tempi

 75. Μαρία said

  74
  Είναι επομένως για το αυριανό φύλλο. Ίσως ο τίτλος είναι ειρωνικός. Αντί να βγει στο μπαλκόνι του γραφείου του τριγυρνάει στα χωριά. Ούτε το ανεπιθύμητος ταιριάζει πάντως απ’ τη στιγμή που παίζει εντός έδρας.

 76. sarant said

  75 Xμμμμ…
  Αλήθεια, παίζει εντός έδρας τη στιγμή που μένει στην Αθήνα; Θα έχει βέβαια και πατρικό στις Σέρρες, αλλά…

 77. Μαρία said

  Α χα, χα, εξ ιδίων τα βέλη.

 78. sarant said

  77 Eμένα με έχει πλοκ ο Άδωνης και τα χάνω αυτά

 79. Μαρία said

  78
  Αυτό όμως το βλέπεις στης Βίβιαν παρά το πλοκ.

 80. Πέπε said

  77
  > για να συντονίσει συζήτηση για την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών καθηγητές Κλασικών Σπουδών από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Γης

  Κάτι μου διαφεύγει στη σύνταξη.

 81. Μαρία said

  80
  Αποσυντονίστηκε κι έφαγε μια πρόθεση: σε συζήτηση ή με καθηγητές

 82. Πέπε said

  81
  Διδάσκει κι αυτός σχολή μαθητές αρχαία, ή μόνο διοιήκηση σκέλος ασχολείται;

 83. Μαρία said

  82
  Μόνο σκέλος διοιήκηση 🙂 τώρα. Παλιά δίδασκε ιστορία κι είχε μαθήτρια την Ευγενία.

 84. Μαρία said

  Έχουν ξεσχιστεί στις ενστάσεις.

 85. Μαρία said

 86. Nestanaios said

  80. Η δοτική.

 87. ΣΠ said

  Σοβαρά μιλάει ή μας κάνει πλάκα;

 88. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  82, 83
  Στα λίγο γιατί με μπερδέψατε με τις ειρωνείες σας. Δλδ εκείνος ο χάβγουλος που θυμάμαι σ’ ένα βιντεάκι να λέει «δε θα πω για θέματα ανεργία, θα πω για θέματα λαθρομετανάστευση», δε μίλαγε σωστά ελληνικά?

 89. Μαρία said

  87
  Ούτε αυτό είναι πάροντι. Έχουν λαλήσει.

 90. sarant said

  87-89 Τα πάροντι δεν θα τολμούσαν να γράψουν τέτοια

 91. spyridos said

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  91
  Τον γλεντάει όλο το τουίτερ και περίχωρα

  πχ
  Αυτός είναι ικανός να σκάψει τη Μητρόπολη να ψάχνει από κάτω την Εκκλησία του Δήμου.

  Οι εκδόσεις Κάκτος λένε, Την έχουμε εδώ την Πολιτεία του Πλάτωνα, ολοκάθαρη, ούτε επιχωματώσεις ούτε τίποτα.

 93. 92 Ακόμα πιο όμορφα τον έσφαξε με το βαμβάκι η Έλενα Διάκου χτες στο Δεύτερο. Δεν ανέφερε το όνομά του, αλλά στη μισή εκπομπή είχε αναφορές σε ανύπαρκτα μέρη. Πολύ μ’ άρεσε (αλλά πρέπει να είσαι υποψιασμένος).
  https://www.ertecho.gr/radio/deftero/show/imerologio-katastromatos-deftero/ondemand/383165/imerologio-katastromatos-me-tin-elena-diakou-16-05-2023/

 94. ΣΠ said

 95. phrasaortes said

  https://www.ellinikahoaxes.gr/2023/05/17/montarismeno-vinteo-paraplanitiki-i-parousiasi-tis-apantisis-tou-prothypourgou-gia-ta-tebi/

  Δεν καταλαβαίνω που είδαν την παραπληροφόρηση τα Χόαξηζ. Στο δεύτερο σκέλος της φράσης αναφέρονται ονομαστικά οι συγγενείς των θυμάτων. Εξάλλου, κατ’εμέ δεν βγάζει και πολύ νόημα η πρόταση, αν αναφερόταν στους σιδηροδρομικούς. Λυπάται που εργαλειοποιείται μέσω μιας απεργίας η διαμαρτυρία για την καθυστέρηση των βελτιώσεων που έχει υποσχεθεί. Και το κομμάτι για την κοπτοραπτική τραβηγμένο μου φαίνεται, αλλά νομίζω ότι τα Χόαξηζ πάλι πέφτουν στην ίδια παγίδα: Μπλέκονται με ζητήματα ερμηνείας, αντί ν’ασχολούνται με γεγονότα.

 96. sarant said

  95 Δυστυχώς έτσι που τα λες είναι.

 97. rogerios said

  @94: Έχω την εντύπωση ότι θέλει και μια επεξήγηση το, ως συνήθως προκλητικό, εξώφυλλο του Σαρλί Εμπντό, καθώς δεν νομίζω ότι ξέρουν οι περισσότεροι ποιος ήταν ο Κλοκλό και πώς πέθανε (αν κι αυτό μπορούν ίσως να το φανταστούν με την ερντογανική προσομοίωση). 😉

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95,96 Βιάζουν τη λογική μας. Δε στέκει πουθενά αυτό που προσπαθούν να σερβίρουν.
  Οι σιδηροδρομικοί (που θρηνούν επτά νεκρούς συναδέλφους τους στο δυστύχημα) κήρυξαν απεργία μόλις τους ανακοίνωσαν ότι θα γίνει επανεκκίνηση σε μονή γραμμή και μάλιστα για 130 χιλιόμετρα, Λάρισα -Πλατύ, γιατί έγινε “ένα βραχυκύκλωμα”.
  https://thepressproject.gr/nea-24ori-apergia-ton-sidirodromikon-meta-tin-apokalypsi-tis-monis-grammis-130-chiliometron/

 99. phrasaortes said

  Στο «υποσχεθεί» έπρεπε να έχει ερωτηματικό αντί για τελεία. Πάντως μόλις διάβασα αλλού (μάλλον απ’τον χρήστη Θρασύμαχο που σχολιάζει κι εδώ) μια εξήγηση που όντως μου φάνηκε πιο πειστική. Όπως φαίνεται κι απ’τον τρόπο που απαντά (σαν ν’απαγγέλλει ποίημα, χωρίς κομπασμούς), ο Μητσοτάκης μαθαίνει απ’έξω μερικές προκάτ απαντήσεις για τα ΣΟΣ θέματα (οικονομία, Τέμπη, υποκλοπές, Τουρκία κ.οκ.). Ανέφερε τα Τέμπη ο Χατζηνικολάου και πέταξε την έτοιμη απάντηση, χωρίς να το πολυσκεφτεί. Η απάντηση όμως δεν ταίριαζε και πολύ στην ερώτηση, η οποία ήταν βασικά πολύ εύκολη, πάσα ουσιαστικά. Την πάτησε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, ακριβώς όπως οι μέτριοι μαθητές που παπαγαλίζουν το μάθημα και στις εξετάσεις γράφουν ολόκληρο το κεφάλαιο, επειδή δεν κατάλαβαν τι διάβασαν.

 100. Μαρία said

 101. Μαρία said

  μαρμάγκα

 102. Μαρία said

  Ellinika Hoaxes / Άθλια παραποίηση του δημοσιεύματος του avgi.gr για τον Μητσοτάκη
  Πρόκειται για πρωτοφανή αθλιότητα από τα Ellinika Hoaxes καθώς το avgi.gr όχι μόνο δημοσίευσε ολόκληρο το επίμαχο απόσπασμα, αλλά πήρε το βίντεο από το ίδιο το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook. Το βίντεο ξεκινάει από την ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου (16ο λεπτό και 23ο δευτερόλεπτο) σχετικά με τα Τέμπη και δεν «έχει υποστεί περικοπή και συρραφή» όπως υποστηρίζει η μονταζιέρα των Ελληνικών Hoaxes. Μάλιστα οι χωροφύλακες του διαδικτύου στη συνέχεια του δημοσιεύματος παραθέτουν «ολόκληρο το απόσπασμα», δηλαδή το βίντεο που είχε από την πρώτη στιγμή το avgi.gr. Απαιτούμε άμεση επανόρθωση από τα Ellinika Hoaxes. Ο αυτοεξευτελισμός είναι δικαίωμά τους ωστόσο ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τέτοια παιχνίδια σε βάρος της ΑΥΓΗΣ και του avgi.gr.
  https://www.avgi.gr/koinonia/448583_athlia-parapoiisi-toy-dimosieymatos-toy-avgigr-gia-ton-mitsotaki

 103. sarant said

  101-> 102

 104. Λύθηκε το μυστήριο γιατί η Νουδούλα έδωσε το πρωτάθλημα στον Μελισσανίδη
  (όπως έδωσε ο Σύριζα στην ΑΕΚ το χάρτινο ώστε με τα λεφτά του τσουλού νακτίσει γήπεδο ο Μελισσανίδης)

  Ο Κούγιας είναι ό,τι είναι, αλλά νομικά ξέρει και δήλωσε :

  Δυστυχώς η σημερινή δικαστική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, κατά τη νομική μου κρίση αποτελεί δεδικασμένο για όλες τις ΠΑΕ, οι οποίες διαλύθηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων και θα πρέπει να ανησυχούν από σήμερα εύλογα η ΠΑΕ ΑΕΚ, η ΠΑΕ ΑΡΗΣ, η ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, η ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, η ΠΑΕ ΟΦΗ και άλλες σημαντικές δυνάμεις του ελληνικού ποδόσφαιρου.

  Για τον ίδιο λόγο απέσυρε το ενδιαφέρον του για την ΠΑΕ Ηρακλής.

  Φυσικά κάποιοι πάντοτε ξέρουν μια δικαστική απόφαση πριν δημοσιευτεί και φρόντισαν να ελαφρύνουν το χρέος που καλείται να πληρώσει ο τωρινός πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, δλδ τα οφειλόμενα χρήματα σε ποδοσφαιριστές που τα είχαν σβήσει με τον ν.44

  Αρα δωράκι και στον ΠΑΟΚ η διάλυση του Ηρακλή και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η ΠΑΕ ΟΑΡΗΣ, έλεγα και γω θα τον αφήσει παραπονεμένο η Νουδούλα …

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said 106. Μαρία said

 107. Μαρία said

 108. ΣΠ said

  107
  https://www.news247.gr/kosmos/apokalypsi-nyt-kare-kare-i-drasi-tis-ellinikis-aktofylakis-me-paranomo-pushback-afinoyn-metanastes-sti-thalassa.10048703.html

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον πολιτευτή της Δράσης, Φώτη Κοκοτό, μέλος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας στην οποία ανήκουν τα πολυτελή ξενοδοχεία Ελούντα, τον καθηγητή του ΑΠΘ, Ορέστη Καλογήρου ο οποίος τοποθετήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ως επικεφαλής του ΔΟΑΤΑΠ και την μεταφράστρια Ρούλα Καλογήρου για μία σειρά από «υβριστικούς» «προσβλητικούς» και «απαξιωτικούς» χαρακτηρισμούς που είχαν διατυπώσει σε βάρος της δημοσιογράφου Δήμητρας Φωτιάδου στο twitter την προεκλογική περίοδο του 2019.Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον πολιτευτή της Δράσης, Φώτη Κοκοτό, μέλος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας στην οποία ανήκουν τα πολυτελή ξενοδοχεία Ελούντα, τον καθηγητή του ΑΠΘ, Ορέστη Καλογήρου ο οποίος τοποθετήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ως επικεφαλής του ΔΟΑΤΑΠ και την μεταφράστρια Ρούλα Καλογήρου για μία σειρά από «υβριστικούς» «προσβλητικούς» και «απαξιωτικούς» χαρακτηρισμούς που είχαν διατυπώσει σε βάρος της δημοσιογράφου Δήμητρας Φωτιάδου στο twitter την προεκλογική περίοδο του 2019.
  https://www.documentonews.gr/article/efagan-kampana-apo-ti-dikaiosyni-gia-xydaia-exyvrisi-dimosiografoy-epeidi-ypostirize-ton-syriza/

 110. sarant said

  109 Το ονοματεπώνυμο της μεταφράστριας είναι λάθος

 111. Μαρία said

  108
  Ξαναβάζω εδώ και τη Σάμο https://wearesolomon.com/el/mag/format-el/erevnes/samos-via-kai-epanaproothisi-se-enan-mikro-elliniko-paradiso/ με παρόμοια απαγωγή, ληστεία, επαναπροώθηση.

  110
  🙂

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110, Ξέρω 🙂
  Άλλος είν΄ ο Θοδωρής κι άλλος είν΄ ο που θωρείς.

 113. Αγγελος said

  (80) «εμπιστεύθηκαν την Ευγενία Μανωλίδου […] καθηγητές Κλασικών Σπουδών από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Γης»
  Υποκείμενο είναι οι καθηγητές, αλλά βέβαια πρέπει να διαβάσει κανείς δυο-τρεις φορές τη φράση για να το καταλάβει.

 114. Αγγελος said

  (97) Πράγματι, λίγοι Έλληνες ξέρουν ή θυμούνται τον Claude François, Γάλλο Αιγυπτιώτη τραγουδιστή που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο μπάνιο του το 1978.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  114:Η ταινία για τη ζωή του έχει παιχτεί, πάντως, στην ελληνική τηλεόραση. Από αυτήν τον έμαθα κι εγώ.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.clickatlife.gr/cinema/movie/5734/cloclo&ved=2ahUKEwjW4tf_mYP_AhXXxQIHHSJrCFIQFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw3OxmQvNN1xdG-tANgJx_6z

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: