Μπροστά στην κάλπη
Posted by sarant στο 18 Μαΐου, 2023
Τετριμμένος βέβαια ο τίτλος, αλλά σε τρεις μέρες έχουμε εκλογές. Γράψαμε κάποια εκλογολεξιλογικά άρθρα, βάλαμε και το προεκλογικό μας στοίχημα, στο οποίο, αυτή τη στιγμή που γράφω, έχουμε 230 συμμετοχές, αλλά καθαυτό προεκλογικό άρθρο, εννοώ χωρίς λεξιλογικά, δεν έχουμε βάλει.
Διαβάζω στο Φέισμπουκ αυτές τις μέρες κάποιες δηλώσεις φίλων για το τι θα ψηφίσουν. Τέτοια δήλωση εγώ δεν έκανα, να πω ότι θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήταν αυτονόητο -Ετούρκεψε ο σουλτάνος; λέει μια παλιά μανιάτικη παροιμία: για νέο μας το λες;
Εγώ, εντάξει. Ψηφίζω αριστερά από τα γεννοφάσκια μου (αν και τότε δεν ψήφιζαν οι 17χρονοι, ούτε καν οι 18χρονοι), παρόλο που δεν ψήφιζα πάντοτε ΣΥΡΙΖΑ ή τέλος πάντων την ανανεωτική πτέρυγα της Αριστεράς. Αριστερά θα ψηφίσω και τώρα και έχω διαλέξει, από τα τρία αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να αναδειχτεί από τις κάλπες την Κυριακή η δυνατότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, που θεωρώ πως είναι και εφικτό ενδεχόμενο και αναγκαία προϋπόθεση για να απαλλαγεί η χώρα από τη σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αποφευχθεί η διεξαγωγή νεων εκλογών που θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με μειωμένη συμμετοχή των εργαζόμενων νέων και με το καλπονοθευτικό σύστημα του μπόνους στο πρώτο κόμμα.
Παρόλο που η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύχει σε πολλά πεδία, πιστεύω πως ένα ξεχωρίζει και επιβάλλει να αποδοκιμαστεί από τις κάλπες έστω και μόνο για λόγους δημοκρατικής τάξης. Εννοώ βέβαια το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου το επιτελικό κράτος που έστησε αμέσως μετά την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστησε φάμπρικα παρακολουθήσεων πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, της στρατιωτικής του ηγεσίας, ακόμη και της κυβέρνησής του. Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης υπήγαγε την ΕΥΠ απευθείας στον εαυτό του σημαίνει ότι φέρει στο ακέραιο την ευθύνη, που δεν μπορεί να την αποποιηθεί φορτώνοντάς την στον βολικό ανιψιό. Kαι πρέπει να τιμωρηθεί γι’ αυτό.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πρέπει ν’ αποδοκιμαστεί η σημερινή κυβέρνηση, είναι για το μοντέλο διακυβέρνησης που προωθεί, ένα μοντέλο παρωχημένο, που σε ελάχιστες χώρες της ΕΕ εφαρμόζεται: την αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, που βέβαια είναι εφικτή μόνο με καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα. Μάλιστα, το όραμα του κ. Μητσοτάκη, όπως το ανέπτυξε στην πρόσφατη διακαναλική του συνέντευξη, είναι μια μονοκομματική κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη με διάφορες ιδεολογικές αναφορές, κεντροαριστεροί που θα αναγνωρίζουν το έργο της κυβέρνησης. (Κάτι τέτοιο είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει ο Σαρκοζί στη Γαλλία κατά τη θητεία του το 2007-12).
Κατά τη γνώμη μου, το μέλλον βρίσκεται σε αναλογικό εκλογικό σύστημα και σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως ισχύει στη μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης. Πρέπει λοιπόν να αποδοκιμαστεί η πολιτική εκείνη δύναμη που αντιτίθεται σε αυτόν το δρόμο.
Όπως έχω ξαναπεί, θεωρώ λάθος του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ τις αναφορές σε «κυβέρνηση ηττημένων» και την επιμονή στην πρώτη θέση. (Περισσότερα στο σχετικό άρθρο). Προσωπικά, μικρή σημασία δίνω στο αν θα πάρει πρώτος ο Κυρ. Μητσοτάκης την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η κουλτούρα της απλής αναλογικής δεν δίνει σημασία στην πρώτη θέση, αλλά στη δυνατότητα συνεννόησης με άλλους πολιτικούς χώρους. Αλλά αυτά τα πράγματα μαθαίνονται με τον καιρό.
Για να προλάβω ερώτηση, αφού είχα πει εξαρχής ότι ψηφίζω Αριστερά, γιατί δεν επιλέγω κάποιο άλλο από τα αριστερά κόμματα; Το ΚΚΕ το εκτιμώ πολύ και θεωρώ ότι είναι χρήσιμο για τον λαό, παρόλο που έχει εκ προοιμίου αποκλείσει κάθε συνεργασία και κάθε στήριξη κυβέρνησης. Αν είχαμε δύο ψήφους, που η δεύτερη θα έπρεπε να πάει σε άλλο κόμμα, θα το ψήφιζα. Πολλοί άνθρωποι που εκτιμώ συμμετέχουν στο ΜΕΡΑ25, το οποίο έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που θυμίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012-15, αλλά δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη ο επικεφαλής του.
Μπροστά στην κάλπη λοιπόν, χωρίς ενδοιασμούς για την επιλογή μου αλλά αδημονώντας για τα αποτελέσματα και ελπίζοντας σε μεγάλη προσέλευση. Να θυμίσω ότι, αν δεν έχετε δώσει προβλέψεις στο προεκλογικό μας στοίχημα, μπορείτε να το κάνετε εδώ μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα. Και καλό βόλι!
Πουλ-πουλ said
«Ετούρκεψε ο σουλτάνος; λέει μια παλιά μανιάτικη παροιμία: για νέο μας το λες;»
Και όμως, κάπου διάβασα, ότι οι οθωμανοί σουλτάνοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη «τούρκος» περιφρονητικά. Δεν ξέρω αν αληθεύει, ας βοηθήσουν οι υποβρύχιοι καθ’ ύλην αρμόδιοι.
Λεύκιππος said
Θα ψηφίσουν οι γεννηθέντες το 2006; Βρε που φτάσαμε. Καλημέρα.
Παναγιώτης Κ. said
Η σημερινή ανάρτηση έχει και την διάσταση της λειτουργικότητας της απλής αναλογικής. Αν κάποιος σχολιαστής γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στην τοπική αυτοδιοίκηση με το εκλογικό σύστημα και αν άλλαξε, ας κάνει τον κόπο να μας ενημερώσει. Το…αίτημα για ενημέρωση είναι πραγματικό.
Πάντως η ακυβερνησία είναι μια εκδοχή και ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών, προβληματίζεται.
atheofobos said
… η δυνατότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, που θεωρώ πως είναι και εφικτό ενδεχόμενο…
Μόνο που το ΚΚΕ το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά, το ίδιο και ο Βαρουφάκης και ο Ανδρουλάκης έχει αποκλείσει συνεργασία αρχηγούς Τσίπρα και Μητσοτάκη. Οπότε με ποιον θα γίνει η συνεργασία, μην μου πεις με τον χειρότερο από τον Καμμένο Βελόπουλο!
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλημέρα.
Καλά τα λες, Νικοκύρη, αλλά εγώ, αν είχα δύο ψήφους, δεν θα ήξερα τι να την κάνω τη δεύτερη. Θα έπρεπε να το σκεφτώ πολύ. Τη μία πάντως που έχω θα τη δώσω όπου συνήθως εδώ και σαράντα χρόνια, χωρίς αλλοτινές ψευδαισθήσεις και αφέλειες, χωρίς ελπίδες για ουσιαστικές αλλαγές, προσδοκώντας απλώς να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να τη διαδεχτεί κάποια ηπιότερη και δημοκρατικότερη. Το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» ποτέ δεν ήταν επιλογή για μένα, σαφώς και δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να πω π.χ. «τι Φίλης, τι Κεραμέως».
Alexis said
«Ετούρκεψε ο σουλτάνος;»
Δεν την ήξερα την έκφραση.
Μία αντίστοιχη έκφραση που μου αρέσει πολύ, όταν ρωτάνε κάποιον αν θέλει κάτι αυτονόητο, είναι το «Θες καλόγερε γυναίκα;»
Το έλεγαν οι γονείς μου, το λέω κι εγώ…
Γιάννης said
Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένο ότι είχαμε την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης (όπως και ο ίδιος λέει σε όλους τους τόνους), παίρνει κάτω από τη βάση, συνεπώς θεωρώ οτι δεν θα έρθει πρώτος -που είναι το ζητούμενο – και για άλλους παράγοντες φυσικά, αλλά μια αξιωματική αντιπολίτευση κρίνεται κυρίως για το έργο που παράγει ως…. αντιπολίτευση!
Δύτης των νιπτήρων said
1 Ναι, η λέξη σήμαινε περίπου «αγροίκος, άξεστος», κάπως όπως λέγαν βλάχος οι (τέλος πάντων) Αθηναίοι. Την έκφραση «τούρκεψε ο σουλτάνος» εγώ την ξέρω από την Πηνελόπη Δέλτα (Μάγκας ή Τρελλαντώνης, δεν θυμάμαι).
Pedis said
# 0 – Εγώ, εντάξει. Ψηφίζω αριστερά από τα γεννοφάσκια μου …
Κι είπες, με την ευκαιρία των εκλογών της 21ης Μάη, να σταματήσεις. 😆
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα
Σε μας στην ερώτηση για τίποτα νεότερο η απάντηση είναι «τούρκεψε ο αγάς και φόρεσε σαρίκι», παρόμοιο με το μανιάτικο 🙂
Αντιγράφω χτεσινό μου μέιλ:
Άσε, είμαι πολύ κοντά στο να το διαπράξω και να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη μου φορά…
Αλλά δεν είμαι σίγουρος ακόμα. Στους αναποφάσιστους κι εγώ.
Απάντηση: Να το διαπράξεις, αφού έχουν αποδείξει πως με ένα άρθρο κι ένα νόμο, καταργούν τα μνημόνια, η λογική λέει πως πρέπει να τους ψηφίσει μαζικά ο λαός.😂
Μα αν πίστευα σ’ αυτά που λένε στα μπαλκόνια δεν θα προβληματιζόμουνα καθόλου. Θα ψήφιζα Κουλη που θα δώσει αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς. Α, ξέχασα εγώ είμαι συνταξιούχος, πρέπει να μάθω ποιος θα δώσει στους συνταξιούχους. Ωχ, δεν άκουσα κάτι, μάλλον δεν προβλέπεται χρήμα για μας. Αλλά θα μου πεις πήραμε 7,75% φέτος, σε μια δεκαετία πάλι.
Ο λόγος που το σκέφτομαι, είναι γιατί φρονώ πως α) πρέπει να δουλέψει η απλή αναλογική και να βγει κυβέρνηση απ’ αυτές τις εκλογές (και να μην πάμε σε άλλες σ’ ένα μήνα μετά τα εννιάμερα). β) Αν η βουλή διαλυθεί αμέσως, συγχωρούνται όλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (υποκλοπές κλπ) σύμφωνα με τον νόμο.
Έτσι προβληματίζομαι από πολύ καιρό. Σήμερα κάτι σχετικό με το δεύτερο άρθρωσε ο Τσίπρας κι έπεσε ένα τρέμουλο στην κυβέρνηση. Διπλό καλό!
https://www.topontiki.gr/2023/05/17/giati-i-dilosi-tsipra-gia-kivernisi-idikou-skopou-anapse-foties-stin-kivernisi/
Απολογητικός φαίνομαι και είμαι.
Ευτυχείς εσείς με τις ξεκάθαρες απόψεις!
Ωχ, σύμπτωση με τις απόψεις του Νικοκύρη βλέπω… Όχι, δεν τόχα διαβάσει το σημερινό, την ίδια ώρα γράφαμε (αφού αναφέρει 230 ψηφίσαντες ενώ πριν τις 6 ο Στάζι είχε ανακοινώσει πως έγινε 8 διπλασιασμός).
Γιάννης Μαλλιαρός said
Ωχ, δεν έκλεισα σωστά τα μαύρα στο δεύτερο. Σταματάνε στο νόμο, τα άλλα κακώς μαυρίσανε.
dimosioshoros said
@ 9
Ώ… ρε Pedis τι ‘ταν αυτό;… 🙂
Πουλ-πουλ said
8.
Ευχαριστώ Δύτη για την επιβεβαίωση. Απενοχοποιήθηκα πια, γιατί όταν ανέφερα αυτή την εκδοχή σε διάφορους, αντιμετώπιζα συχνά ειρωνείες.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Όσο για το ποιοι θα συνεργαστούνε αφού όλοι το αποκλείουνε, την απάντηση εμπεριέχεται στα παραπάνω «αν πίστευα σ’ αυτά που λένε στα μπαλκόνια»…
dimosioshoros said
Μεσοσταθμικό υπάρχει. Μεσοταξικό (π.χ. κόμμα) υπάρχει; 🙂
dimosioshoros said
Μεσοταξική κοινωνία.
sarant said
Καλημέρα από το αεροδρόμιο, έρχομαι να υλοποιήσω όσα λέω στο άρθρο 🙂
Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
14 και πριν: Στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, παγκοσμίως, η κατάσταση σταθμίζεται μόνο όταν είναι γνωστά τα αποτελέσματα. Και στο Λουξεμβούργο το 2013 τα άλλα τρία (μη δεξιά) κόμματα δεν έλεγαν τίποτα, αλλά όταν μετά τις εκλογές είδαν ότι υπάρχει δυνατότητα πλειοψηφίας (31 ή 32/60) χωρίς το κόμμα του Γιούνκερ, συνεργάστηκαν.
ndmushroom said
17
Σωστό, αλλά παγκοσμίως τα κόμματα έχουν περιθώριο συνεννόησης όσο χρειαστεί μέχρι να καταφέρουν να συνεννοηθούν. Στην Ελλάδα έχουν περιθώριο συνεννόησης τρεις (3) ημέρες. Για αυτό μια πρώτη συνεννόηση ΠΡΙΝ τις εκλογές είναι επιβεβλημένη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Όπως άλλωστε είχε γίνει και το 2015, εκτός αν στα αλήθεια πιστεύει κανείς ότι ο Τσίπρας συνεννοήθηκαν με τον Καμμένο (που, θυμίζω, είχε διαφημίσει ήδη προεκλογικά τη συνεργασία τους) με SMS τη νύχτα των εκλογών.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι κανένα κόμμα της σημερινής Βουλής (ούτε καν αυτά που ψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο) δεν επιθυμεί πλέον την απλή αναλογική: ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή σιγά σιγά ολοκληρώνει τη μετάλλαξή του σε πόλο του νέου δικομματισμού, και τα μικρότερα επειδή προτιμούν την στείρα αντίδραση από τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνασπισμού (που, μην ξεχνάμε, αυτά θα φθείρει, περισσότερο από κάθε μείζονα εταίρο). Δυστυχώς.
gpointofview said
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΗΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
λεπτομέρειες σε σχόλιο μου στα μεζεδάκια του προηγούμενου Σαββάτου
Γιάννης Μαλλιαρός said
17 Καλά ταξίδια
Έτσι είναι. Γιατί αν ανακοίνωναν εκ των προτέρων συνεργασίες, η αμέσως επόμενη ερώτηση θα ήταν «και γιατί δεν κατεβαίνετε μαζί;
Το ελληνικό σύνταγμα (κι αυτοί που τόφτιαξαν) έβαλαν αυτούς τους περιορισμούς (εντός τριών ημερών) ακριβώς για να δυσκολέψουν τις απαραίτητες συνεννοήσεις.
Στη Γερμανία οι εκλογές γίνονται αρχές Οκτώβρη. Θυμάμαι κάποια φορά οι συνομιλίες ξεκίνησαν τέλος Νοέμβρη (το ήθελε να το συζητήσεις στη βάση) και τέλειωσαν καλό Γενάρη. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις πιο τραβηγμένες, αλλά ας μην πάμε σ’ αυτές. Το θέμα είναι πως εκεί ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί κανονικά σ’ όλη αυτή την περίοδο ενώ εδώ που είναι τόσο κομματικοτοποθετημένος δεν θα λειτουργεί τίποτα ή θα υπονομεύει την επόμενη (υπό σχηματισμό) κυβέρνηση. Είναι περίπλοκο το θέμα.
π2 said
Ζηλεύω όσους θα ψηφίσουν «χωρίς ενδοιασμούς για την επιλογή τους». Πάντοτε δυσκολευόμουν στην κάλπη (περιγράφω τον εαυτό μου ως κομματικά ανέστιο και πολιτικά αμήχανο). Φέτος, τα πράγματα για μένα έμοιαζαν πολύ απλά, με την έννοια ότι επιδιώκω με την ψήφο μου μόνο ένα πολύ συγκεκριμένο, πολύ κυνικό, πολύ αρνητικό πράγμα: να φύγει το παρόν καθεστώς, το πιο επικίνδυνο από τη μεταπολίτευση και μετά -αν μπορούσε κάποιος να μου εγγυηθεί μαγικά ότι, αν ψήφιζα το Χ κόμμα, η επιθυμία μου θα υλοποιείτο αυτομάτως, θα ψήφιζα ευχαρίστως και χωρίς αιδώ σχεδόν οποιοδήποτε κόμμα. Νόμιζα λοιπόν ότι επειδή θα αδιαφορούσα παντελώς για το μετά, και δεν είχα θετικές προσδοκίες από το οποιοδήποτε μετά, τα πράγματα θα ήταν απλά για μένα. Αντιθέτως, νιώθω ότι θυμώνω περισσότερο από κάθε άλλη φορά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ίσως ακριβώς επειδή θα είναι για πρώτη φορά τόσο κυνικό το κριτήριο της ψήφου μου, διοχετεύω την αμηχανία μου απέναντι στα στραβά σε θυμό.
atheofobos said
Το λινκ που έχεις βάλει για την ψηφοφορία είναι λάθος.
http://bit.ly/ele2023
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
1, 13
Και χρειάστηκαν κάτι αιώνες για να φτάσουμε στο ατατούρκειον Ne mutlu Türk’üm diyene, τι ευτυχής αυτός που λέει «είμαι τούρκος».
ΓΤ said
ΣΦ ΠΑΟΚ: «Όποιος συντάσσεται με το κυβερνών κόμμα συγκαταλέγεται στους εχθρούς του σωματείου».
https://www.sdna.gr/podosfairo/1084815_anakoinosi-syndesmon-paok-opoios-psifisei-tin-simerini-kybernisi-einai-ehthros?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
24 «Όποιος δεν πάει να ψηφίσει εναντίον του κυβερνώντος, είναι εναντίον μας» θα το ΄λεγε καλύτερα, μπας και ξεκουνήσει κι ο Τζη 🙂
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
Χρηστάρας said
Δυστυχώς, η ευρωγερμανική νεοφιλελεύθερη πολιτική θα ταλανίζει την Ελλάδα για πολλά χρόνια ακόμα. Μερίδιο σε αυτό έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε σχετικά. Γενικά, καλύτερη θεωρείται η διακυβέρνηση από ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ή τέτοια συμμαχία, παρά από δεξιά καθεστώτα -κατά τη γνώμη μου όμως τούτο είναι ρηχό επιχείρημα για να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι περισσότερο από μια στριμωγμένη διαχείριση. Θετικές οι κοινωνικές ευαισθησίες, αλλά δεν φτάνουν -περισσότερο μάλιστα όταν δεν εφαρμόζονται.
Απορρίπτω, καλόγνωμα, το ΚΚΕ από τις αρχές του ’90, μια κι εγκατέλειψε ουσιαστικά την πολιτική των μετώπων πάλης. Αφού το κόμμα δεν μπορεί μόνο του να εγκαθιδρύσει σοσιαλισμό, ποια είναι η προοπτική του; Θετική, βέβαια, η οργανωτική του συγκρότηση και η πάλη του σε μαζικούς χώρους εργαζομένων.
Η κριτική απέναντι στο ΜΕΡΑ25 είναι η ίδια από το 2019: πώς θα γίνει δυνατό να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα που θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ του 2014, όταν υποστηρίζεται μόνο από ένα κράμα αριστερών οργανώσεων, σχημάτων και προσώπων -χωρίς σοβαρή αντιπροσώπευση σε μαζικούς χώρους; Θετικό στοιχείο -σαν αντίφαση της πραγματικότητας- είναι πως όντως λειτουργεί σαν ένας συνθετικός πόλος της αριστεράς και προτείνει σύγχρονες λύσεις για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Οι άλλες ομάδες της διασπασμένης αριστεράς συνεχίζουν να επιμένουν εκλογικά, ενώ οι ψηφοφόροι τους έχουν γυρίσει για χρόνια την πλάτη. Μπορεί να διατηρούν τις οργανώσεις τους προσμένοντας κάποια επαναστατική αναστάτωση…
Όταν έχω βρεθεί σε τέτοια θέση, συνήθως ρίχνω στην κάλπη ένα ωραίο ποίημα, ώστε να ψυχαγωγηθούν οι άνθρωποι κατά την καταμέτρηση.
Αυτή την Κυριακή θα ψηφίσω «κανονικά», πάντως. Ποιούς όμως;
Pedis said
# 12 – Ε, μα …
—
Νικοκύρη, για τα μεζεδάκια … (Θα ελέγξω αν το βάλεις … 😅 )
aerosol said
Μου έκανε εντύπωση αυτές τις μέρες και βλέπω πως το κάνει πιο σαφές σήμερα ο Νίκος:
Οι κυβερνήσεις συνεργασίας θεωρούμενες ως «εξελιγμένο» μοντέλο διακυβέρνησης, σε σχέση με την αυτοδυναμία που κρίνεται παρωχημένη. Δεν βρίσκω πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν κάποια πρόοδο, ή την αιχμή του δόρατος των τεχνολογιών διακυβερνησης! Νομίζω έτσι χρωματίζουμε με τεχνοκρατικούς όρους κάτι που απλώς προκύπτει από τις συνθήκες. Και στις άλλες χώρες που είναι σύνηθες, δεν θα στράβωναν οι πολίτες ή τα κόμματα αν κάποιος μπορούσε να βγει αυτοδύναμος, διότι θα έχαναν το «ατού» μιας συγκυβέρνησης! Δεν έχω φοβία απέναντι σε τέτοιες κυβερνήσεις (είδαμε και τις μονοκομματικές…) αλλά νομίζω πως εδώ λέμε το ξύδι γλυκάδι. Αν ο Σύριζα, ας πούμε, είχε σαφείς ενδείξεις πρωτιάς, είμαι σίγουρος πως η σχετική ρητορική θα απουσίαζε τελείως από τον λόγο του.
#2
Τι;! ΓεννιόΣΑΝΤΑΝ και το 2006; Βρε ζημιά!
#4
Αυτές οι δηλώσεις είναι μια στάνταρ προεκλογική τακτική. Το ποιοί θα κάτσουν στο τραπέζι θα φανεί μετά. Εικάζω όλοι -πλην ΚΚΕ.
#9 😀
#18
Αυτό είχε πει και ο Βαρουφάκης. «Τι να κάνουμε σε 3 μέρες; Να μοιράσουμε υπουργικά αυτοκίνητα;»
#21
«περιγράφω τον εαυτό μου ως κομματικά ανέστιο και πολιτικά αμήχανο»
Ακριβώς αυτό. Το πρώτο κατ’ επιλογήν, το δεύτερο είναι ατυχές απότοκο του θλιβερού πολιτικού τοπίου.
Χρηστάρας said
Παραθέτω και τις προβλέψεις μου για τα αποτελέσματα, που εμπεριέχουν κι ένα στοιχείο πολιτικού θρίλερ!
ΝΔ 34%
ΣΥΡΙΖΑ 34%
ΠΑΣΟΚ (ΧΩΡΙΣ ΑΦΜ) 9%
ΚΚΕ 6%
ΛΥΣΗ 5%
ΜΕΡΑ25 4,5%
ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 7,5%
Το στοιχείο του θρίλερ εμπεριέχεται στο ερώτημα: ποιος από τους ισόβαθμους θα ΔΕΞΙΩθεί το ΚΙΝΑΛ (με ΑΦΜ); Αν συμβεί, πάντως, το πιθανότερο θα είναι να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές.
Avonidas said
Καλησπέρα.
Θα ψηφίσω το Σάββατο, στη Βαρσοβία, για το Επικρατείας. Τουλάχιστον δεν έχω να σκοτίζομαι για σταυρούς 🙂
Για την ώρα, έχω αποφασίσει μόνο τι ΔΕΝ θα ψηφίσω. Οπωσδήποτε Αριστερά· τα υπόλοιπα θα τα σκεφτώ στο τρένο (εδώ κατά κανόνα φτάνουν στον προορισμό τους, ενίοτε με κάποια καθυστέρηση).
Δυο ώρες χτες στο τηλέφωνο με τον πατέρα μου, συζητούσαμε ξανά το ενδεχόμενο για στρατηγική ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ – ενδεχόμενο που το εξετάζουμε κι οι δυο για πρώτη και, μάλλον, τελευταία φορά. Δεν ξέρω εκείνος τι θα κάνει, εγώ αποφάσισα πως δεν πάει το χέρι μου – ακόμα κι αν κρατάω τη μύτη μου με το άλλο.
#29.
«περιγράφω τον εαυτό μου ως κομματικά ανέστιο και πολιτικά αμήχανο»
Ακριβώς αυτό. Το πρώτο κατ’ επιλογήν, το δεύτερο είναι ατυχές απότοκο του θλιβερού πολιτικού τοπίου.
Ω, ναι. Επιπλέον, το να είσαι πολιτικά ανέστιος δεν είναι ντροπή, ίσα ίσα που προκύπτει από τη βασική προϋπόθεση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας – ότι τα κόμματα υπάρχουν για χάρη των ψηφοφόρων κι όχι το ανάποδο. Πρόβλημα είναι το να είσαι πολιτικά αναίσθητος.
Γιάννης Κουβάτσος said
Υπήρξε ποτέ εποχή στην μετεπαναστατική Ελλάδα που το πολιτικό τοπίο δεν ήταν θλιβερό; Τα όσα έζησα και τα όσα δεν έζησα, αλλά τα διάβασα από πολλές πηγές, μου λένε πως όχι, δεν υπήρξε. Θεωρώ ότι η σημερινή εποχή είναι υγιέστερη εις ό,τι αφορά την έλλειψη ψευδαισθήσεων και κομματικού φανατισμού εκ μέρους των πολιτών. Όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό, μια από τα διαχρονικά ίδια, όσο και να μας φαίνεται ότι δεν είναι έτσι, επειδή εξωραΐζουμε μονίμως το παρελθόν. Και το ότι δεν έχουμε πλέον «εθνάρχες» και λοιπούς «χαρισματικούς ηγέτες», το βρίσκω πολύ θετικό. Ίσως συντελέσει στην ωρίμασή μσς ως πολιτών το ότι μας τελείωσαν πατέρες και πατερούληδες.
Ανδρέας Τ said
Εγώ ευχαριστώ τα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25 που έβαλαν σαν όρο να είσαι λιγότερο από 35 χρόνια στα ξένα ,να έχεις μείνει τουλάχιστον 2 χρόνια στη Ελλάδα ενδιάμεσα και να έχεις κάνει τα δύο τελευταία χρόνια φορολογική δήλωση για να μπορείς να ψηφίσεις σαν Έλληνας στο εξωτερικό. Δεν θα γράψω τι σκέφτομαι και για τους τρεις μια και μας διαβάζει η μητέρα του Νικοκύρη.
Avonidas said
#33. Σωστά, έπρεπε να μπορείς να ψηφίζεις από την άλλη μεριά του πλανήτη, έχοντας τη ζωή, τη δουλειά, και τα λεφτά σου μακριά από την Ελλάδα, θωρακισμένος από κάθε συνέπεια της ψήφου σου, για να τα λουστούν οι άλλοι.
Όταν ένα σωρό σκλάβοι σε γαλέρα δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν ζώντας στην Ελλάδα, είναι προνόμιο για μας τους απόδημους να μπορούμε να ψηφίσουμε στον τόπο διαμονής μας. Προνόμιο που θα ‘πρεπε να το χρησιμοποιούν όσοι έχουν ακόμα σημαντικούς δεσμούς με την πατρίδα.
Και δεν εννοώ να έρχονται για διακοπές.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
32# Γεια σου δάσκαλε. Έχω κάποιες αμφιβολίες για το αν έχουν λιγοστέψει οι ψευδαισθήσεις και ο κομματικός φανατισμός. Ας θυμηθούμε την ΠΦΑ του προεκλογικού μαξιμαλισμού και τις κόκκινες γραμμές που στην οθντκ διαπραγμάτευση έσβηναν μια-μια και μετρούσαμε ήττες και υποχωρήσεις. Ας δούμε τον βόθρο των ΜΚΔ. Ας δούμε τα πετσωμένα κωλοκάναλα που ακριβώς οπαδούς χαϊδεύουν. Το ότι δεν έχουμε «εθνάρχες» και «χαρισματικούς» σημαίνει απλά πως εδώ και χρόνια το πολιτικό προσωπικό είναι εντελώς για τα μπάζα. Βέβαια, αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ας μην περηφανευόμαστε 🙂
Νέο Kid said
31. Γιατί τόσο αντί-Σύριζας ρε παιδί; Κράτημα μύτης;
Αν γουστάρεις βέβαια απαντάς, εννοείται…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
35# Να συμπληρώσω πως μιλώντας καναδυό φορές με νέους (+/-40) δεξιούς ψηφοφόρους, τρόμαξα από την αγριότητα της σκέψης, από την κοινωνική αναλγησία και από την ευθεία άρνηση της πραγματικότητας, εφόσον οποιαδήποτε πληροφορία δεν προερχόταν από τη λίστα Πέτσα ήταν συριζαίικη. Και βρέθηκα πολλές φορές εγώ, ο μη συριζαίος και όπως προσφυώς ειπώθηκε παραπάνω κομματικά ανέστιος και πολιτικά αμήχανος, να υπερασπίζομαι (ή να φαίνεται ότι) τον ΣΥΡΙΖΑ.
Avonidas said
#36. Γιατί θεωρώ ότι με εμπαίζουν, Κιντ. Μπορώ να σου πω ότι αν ο Τσίπρας δεν είχε ανοίξει καθόλου το στόμα του προεκλογικά, θα είχα πολύ λιγότερους ενδοιασμούς να τον ψηφίσω. (Βέβαια, τότε δεν θα τον ψήφιζαν πολύ περισσότεροι, που στην ψήφο τους υπολογίζει, ενώ τη δική μου την έχει χεσμένη. Λέμε, τώρα)
Αλλά σε κάθε του δήλωση μου ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι. Να λέει, ας πούμε, ότι θα είχαμε φτιάξει το σιδηροδρομικό δίκτυο, αν δεν ήταν οι μνημονιακές μας δεσμεύσεις (ποιος τις έκανε δεσμεύσεις, παλικάρι; ο Φούφουτος; άσε που τα «ήθελα, αλλά δεν μπορούσα» είναι κενά νοήματος στην πολιτική· κι οι άλλοι θα θέλανε, αν μπορούσαν να ‘χουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο) Ή ακόμη το αμίμητο, «αφού τα πήγαμε τόσο καλά (!) στους δύσκολους καιρούς, σκέψου τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια», που αν έγραφα εγώ μια παρωδία του Τσίπρα θα ντρεπόμουν να το γράψω για ατάκα…
Δεν μπορώ, σου λέω.
Γιάννης Κουβάτσος said
35: Γεια σου, φίλτατο Χτήνος. Κοίτα, δεν θεωρώ τα τρολ των ΜΚΔ αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής κοινωνίας. Έχω ζήσει προεκλογικές περιόδους από τη δεκαετία του ’70 και δώθε και παρατηρώ μεγάλη διαφορά. Τώρα πια ο σκεπτικισμός και η έλλειψη ψευδαισθήσεων έχουν πάρει για τα καλά τη θέση της γενικευμένης φανατίλας που δίχαζε ακόμα και παρέες και οικογένειες. Όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό, ανέκαθεν για τα μπάζα ήταν, αφού και οι άξιοι χάνονταν στη γενική μετριότητα. Για κάθε έναν Δρεττάκη π.χ. που υπέβαλλε παραίτηση λόγω ευθιξίας και απογοήτευσης, υπήρχαν καμιά δεκαριά ρεντίκολα που έσπευδαν να καταλάβουν τη θέση. Και πιο πολύ για το θέμα μάς διαφωτίζουν όχι μόνο τα βιβλία ιστορίας αλλά και τα λογοτεχνικά, όπου οι συγγραφείς και οι σατιρικοί ποιητές μάς δίνουν χαρακτηριστικές εικόνες της πολιτικής ζωής της εποχής τους. Και αυτές οι εικόνες κατά κανόνα δεν είναι διόλου κολακευτικές για τους παλαιότερους πολιτικούς.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
39# Δεν διαφωνώ, οι παλιοί είχανε απλώς μούρη. Σε προτεκτοράτο ζούμε. Αλλά σήμερα έχει παραγίνει και λόγω προσώπων και λόγω υπερπροβολής με την πληθώρα μέσων.
Φεύγω όμως.
aerosol said
#32
«Υπήρξε ποτέ εποχή στην μετεπαναστατική Ελλάδα που το πολιτικό τοπίο δεν ήταν θλιβερό;»
Όχι. Γι αυτό δεν υποστηρίζω πως ειδικά τώρα είναι θλιβερό, σε αντίθεση με κάποτε. Όμως αυτό δεν το κάνει ευχάριστο ή υποσχόμενο. Αντιμετωπίζουμε το παρόν και δεν είναι σημαντική παρηγοριά πως έχουν υπάρξει και χειρότερα. Ούτε εγώ νοσταλγώ τους πατερούληδες, κι εύχομαι να είναι η απουσία τους αφορμή για περισσότερη ωριμότητα. Ταυτόχρονα,τα μέσα με τα οποία θολώνει το τοπίο και η σκέψη έχουν γίνει πιο περίτεχνα και εξελιγμένα από κάποτε, συνεπώς η αισιοδοξία μου δεν είναι μεγάλη.
#33
Πραγματικά δεν ξέρω πώς είναι ορθό να διευθετηθεί το θέμα της απόδημης ψήφου. Αλλά αν απέχεις κοντά δυο γενιές από μια χώρα, δεν γνωρίζεις την καθημερινότητά της και δεν θα ζήσεις τις συνέπειες της ψήφου σου, είναι παράδοξο να επηρεάσεις αυτούς που ζουν, γνωρίζουν και υφίστανται. Ένας Έλληνας που ζει δεκαετίες στη Μελβούρνη, ας πούμε, πιθανότατα έχει μια φαντασιακή (και από δεύτερο ή τρίτο χέρι) εικόνα του τι σημαίνει κάθε πιθανή κυβέρνηση. Πολύ πρόσφατα, η απόδημη ψήφος φάνηκε να επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο την Τουρκία, ας πούμε. Ακόμα και οι ετεροδημότες που ενίοτε ψηφίζουν για την διοίκηση μιας πόλης που έχουν να ζήσουν από τα παιδικάτα τους, είναι αρκετά περίεργο φαινόμενο. Η αγάπη για την πόλη ή την πατρίδα είναι ένα πράγμα, η πλήρης εικόνα και η δέσμευση πως ψηφίζεις για κάτι που σε επηρεάζει άμεσα είναι άλλο.
Τι θα προτιμούσες και τι όριο θα έβαζες;
π2 said
31: To κομματικά ανέστιος δεν μ’ ενοχλεί, με το πολιτικά αμήχανος νιώθω, εχμ, αμηχανία.
π2 said
39: Έχουν όμως μια σημασία οι μέσοι όροι. Γνωρίζω άνθρωπο που, εξ επαγγέλματος, είχε επί δεκαετίες επαφές με βουλευτές, όλων των κομμάτων (δεν λέω λεπτομέρειες για να μην τον καρφώσω). Η άποψή του είναι ότι το επίπεδο έχει πέσει σημαντικά.
Όσο για τα ΜΚΔ, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ασφαλώς δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ελληνικής κοινωνίας. Πλην όμως η κοινωνική συναναναστροφή έχει σε μεγάλο βαθμό μεταφερθεί στα ΜΚΔ, οπότε η εξαλλοσύνη του τρόπου έκφρασης σε αυτά επηρεάζει αναπόφευκτα την κοινωνία συνολικά και σίγουρα την πρόσληψη της πραγματικότητας από αυτήν.
gpointofview said
Σαν παραμύθι…
με το τέλος του νΠΠ οι νικήτριες χώρες μοίρασαν την επιρροή τους στις μικρότερες που απέκτησαν τον τιμητικό τίτλο, προτεκτοράτο. Σ αυτές τις χώρες οι ζαλισμένοι από τον πόλεμο πολίτες ψήφιζαν το κόμμα που υποστήριζε ξεδιάντροπα την προστάτιδα δύναμη ακόμα κι όταν ασκούσε αντεθνική πολιτική. Μετά από καμιά δεκαριά χρόνια οι πολίτες ξεζαλίσθηκαν κι άρχισαν να ψηφίζουν κι άλλα κόμματα αλλά με κάτι βίες και νοθείες το αποτέλεσμα δεν άλλαζε. Οταν εξαγριώθηκε ο λαός και δεν φτάνανε οι βίες και οι νοθείες έγινε ένα πραξικόπημα και ησύχασε η προστάτις δύναμις και λούφαξε τρομαγμένος ο λαός.
Επί δικτατορίας σ’ αυτή την χώρα υπήρξαν διαφημίσεις να στελεχωθεί η υπηρεσία πληροφοριών της προστάτιδος από πολίτες του προτεκτοράτου και μια πολυμελής οικογένεια στρατιωτικών ενέδωσε και ανταμείφθηκε με χοντρές μπίζνες. Με τα χρόνια η σχέση οικογένειας-προστάτιδος γιγαντώθηκε, όπως και η περιουσία της οικογένειας και είχε έρθει πια ο καιρός να αντικαταστήσει την στρατιωτική εξουσία. Σαν πρώτο βήμα φέρανε πίσω ένα πολιτικό από τα παλιά να κυβερνήσει για λίγα χρόνια και να δείξει στην οικογένεια τα κόλπα, γιατί οι στρατιωτικοί ήτανε στούρνοι. Ενθουσιασμένος ο λαός έδωσε μεγάλη πλειοψηφία στον παλιό πολιτικό που είχε φύγει σαν κυνηγημένος με ψευδώνυμο. Μετά λίγα χρόνια άρχισε πάλι ο λαός να στριτζώνεται αλλά η οικογένεια είχε μάθει πια τα κόλπα και μπορούσε να κυβερνά από το παρασκήνιο. Οι εκλογές δεν είχαν πια σ΄αυτήν την χώρα απολύτως καμιά σημασία για σοβαρά ζητήματα, μόνο για κάτι ελάχιστα που δεν αφοούσαν τα συμφέροντα της οικογένειας, συνεπώς οι εκλογές μπορούσαν πια να είναι ελεύθερες, χωρίς βίες και νοθείες αλλά και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, συνήθως βέβαια χαρακτηριζότουσαν κρίσιμες …
Ετσι έζησαν αυτοί καλα, εσείς καλύτερα και μερικοί στην παραμύθα τους.
Καλό βόλι, αδέλφια !
Prince said
Ας πω κι εγώ κάτι για τον αποδέκτη τής εκάστοτε ψήφου μου, τα τελευταία 30 χρόνια που δικαιούμαι να ψηφίζω.
– Δεν πιστεύω στο «μη χείρον βέλτιστον». Οι άχρηστοι και οι απατεώνες φεύγουν απ’την παλέτα. Οπότε οι αποδεδειγμένα (σ’εμένα) τέτοιοι αποκλείονται ισόβια.
– Μένουν λοιπόν τα μικρότερα κόμματα. Αν προβάλλονται απ’τα μίντια, αποκλείονται. Η μιντιακή προβολή έχει αποδειχτεί ως δημιουργία ανώδυνων κυματοθραυστών (ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Λεβέντης κ.ά.).
– Από τα υπόλοιπα, μετά από λίγο ψάξιμο κάποιο πάντα κερδίζει τη συγκρατημένη εμπιστοσύνη μου. Η ψήφος μου πάει σ’αυτό το κόμμα και θέλω να μπει στη Βουλή για να δοκιμαστεί. Το γεγονός ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο δεν με πτοεί και παραμένω ψηφοφόρος του μέχρι νεωτέρας.
Σ’αυτές θα το ρίξω (για πρώτη φορά) στην Πλεύση.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πολλοί/ές οι κομματικά ανέστιοι αλλά τόση αριστοκρατία πνεύματος πια («δε βρίσκω να ψηφίσω») ενίοτε έχει αποτελέσματα «παρτακισμού». Ας αφήσουμε την πάρτη μας, στενάζει κόσμος γύρω. Από τους υπάρχοντες να διαλέξουμε τον λιγότερο χειρότερο, κι αυτός δεν είναι ο Μητσοτάκης που ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για τον απλόκόσμο. 😦
atheofobos said
28
Ο γλωσσομαθής Τσίπρας αποφάνθηκε με κατηγορηματικότητα: Υπάρχει μία λέξη που δε μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα: Φιλότιμο,
παρά το γεγονός ότι ο Σαραντάκος, έχοντας πάντα προ οφθαλμών τον Γκας Πορτοκάλος, έχει γράψει:
..μου φαίνεται ότι κανείς, όσο ακαδημαϊκός κι αν είναι, δεν μπορεί να ξέρει και λιθουανικά, και γκουαρανί, και σουαχίλι, και τις τριακόσιες γλώσσες του Καυκάσου, οπότε το «καμιά άλλη γλώσσα δεν έχει τη λέξη φιλότιμο» μπορούμε με ασφάλεια να το επαναδιατυπώσουμε: «καμιά άλλη γλώσσα από τις δυο-τρεις που ξέρω, δεν έχει τη λέξη φιλότιμο» …
https://www.sarantakos.com/parakeimena.html
Γιάννης Κουβάτσος said
43: Δεν ξέρω αν έχει πέσει το επίπεδο. Ίσως η προβολή μέσω τηλεοράσεως και διαδικτύου τούς δίνουν σήμερα τη δυνατότητα να εκθέτουν πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους την ασημαντότητα και τη φαιδρότητά τους.
Σαφώς και ένα μεγάλο μέρος της αλλοτινής τοξικότητας διοχετεύεται πλέον στα ΜΚΔ. Αυτό είναι καλό, κατά τη γνώμη μου, αφού, απέχοντας από αυτά, αποφεύγεις την έκθεση στην κομματική φανατίλα. Παλαιότερα δεν μπορούσες, αφού ο προεκλογικός αγώνας γινόταν με τα παραδοσιακά μέσα της αφισορύπανσης, της μεγαφωνικής ηχορύπανσης, των φαραωνικών πολιτικών συγκεντρώσεων και της ανταλλαγής μπινελικοβριθών «επιχειρημάτων» σε καφενέδες και πηγαδάκια. Δεν γλύτωνες την καταπόνηση του νευρικού συστήματός σου παρά μόνο με οικειοθελή εκτόπισή σου σε κάποια βραχονησίδα του Αιγαίου.
Μιχάλης Νικολάου said
… -Ετούρκεψε ο σουλτάνος; …
«Is the Pope a catholic?»
συχνά από γνωστή μου
(που πήγε σε καθολικό σχολείο)
kolokotronis said
Το πρόβλημα επιλογής ψήφου ξεκινάει από την στιγμή, που θα θεωρηθεί πως η επιλογή κυβέρνησης
είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ συμμετοχής στις εκλογές.
Ας συμφωνήσουμε: είναι ο σημαντικότερος αλλά όχι ο μοναδικός λόγος.
Προσωπικά, ως βαριά εργαζόμενος στον τομέα του τουρισμού, για πολλά χρόνια,
(10ωρα και 12ωρα, σαββατοκύριακα και αργίες) δεν είδα σοβαρή διαφορά στη ζωή μου,
από καμία από τις αλλεπάλληλες κυβερνήσεις, που προηγήθηκαν.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να επιλέξω μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Γιατί οι κυβερνήσεις των ΙΔΙΩΝ κομμάτων θα επιφέρουν τώρα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ αποτελέσματα;
Η απόρριψη, όμως, των δυνάμενων να σχηματίσουν κυβέρνηση κομμάτων
δεν με οδηγεί στην αποχή, στον άκυρο ή στο λευκό.
Κι αυτό γιατί θεωρώ, όπως είπα στην αρχή, πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι συμμετοχής κάποιου στις εκλογές
(εφόσον δεν βλέπει ικανοποιητική κυβερνητική επιλογή μπροστά του):
– για να τιμωρήσει ή να επιβραβεύσει κάποιο κόμμα για την προηγούμενη δράση του
– γιατί αυτό επιτάσσει η αντίληψή του για τον κόσμο και την κοινωνία
– για να έχει κάποιον δίπλα του, την επόμενη ημέρα και έξω από το κτίριο της βουλής
– γιατί αυτό τού λέει η καρδιά του
Εγώ, λοιπόν, έχοντας σώας τας φρένας και εν πλήρει συνειδήσει θα ψηφίσω το ΚΚΕ,
με καθαρό μυαλό, με ζεστή καρδιά και χαρούμενος για την επιλογή μου.
xar said
@29 περί του «παρωχημένου» ή μη της αυτοδυναμίας:
Μα δεν θεωρείται παρωχημένη η αυτοδυναμία αυτή καθ’ αυτή! Αν είναι ο άλλος μάγκας και μαζέψει >50%, κανένα πρόβλημα. Παρωχημένο, ή καλύτερα αντιδημοκρατικό, είναι το ξέσκισμα της αντιπροσωπευτικότητας και της αρχής «ένας πολίτης – μία ψήφος», καθώς με τα μπόνους οι ψήφοι αποκτούν συντελεστή βαρύτητας, μεγαλύτερο της μονάδας για όσους ψήφισαν το 1ο κόμμα, μικρότερο για όλους τους υπόλοιπους.
Αντίθετα, με την απλή αναλογική και τη χαλαρότερη ψήφο είναι δυνατό να αντιπροσωπευτούν πιο αποτελεσματικά ειδικά συμφέροντα μικρότερων ομάδων. Π.χ. ας πούμε ότι εμένα με ενδιαφέρει η νομιμοποίηση της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλους. Πώς μπορώ να το πετύχω;
Σε περίπτωση «ενισχυμένης» αναλογικής: Μπορώ να ψηφίσω π.χ. Σύριζα, ελπίζοντας ότι δεν θα βγω χαμένος από το πάρε-δώσε με τους παπάδες και τους υπολογισμούς πολιτικού κόστους λόγω ενδεχόμενης μη αποδοχής του μέτρου από σημαντική μερίδα (δυνάμει) ψηφοφόρων του Σύριζα.
Σε περίπτωση απλής (αναλογικής) αναλογικής: Ψηφίζω ένα κόμμα που έχει κάνει το θέμα σημαία και δηλώνει ότι το ζήτημα είναι κόκκινη γραμμή για να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας.
Ακραίο το παράδειγμα, αλλά νομίζω ότι εξηγεί για ποιο λόγο θεωρώ την απλή αναλογική προτιμότερη.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
5.
Καλώς επανήλθες, δάσκαλε!
…χωρίς ελπίδες για ουσιαστικές αλλαγές, προσδοκώντας απλώς να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να τη διαδεχτεί κάποια ηπιότερη και δημοκρατικότερη. Το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» ποτέ δεν ήταν επιλογή για μένα, σαφώς και δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να πω π.χ. «τι Φίλης, τι Κεραμέως».
Θα συμφωνήσω!
Μπροστά με …μπροστά έχει διαφορά!

Μαρκόπουλος Γιώργος said
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτο και όπως λένε οι σύμμαχοι μας οι Γάλλοι : «qui vol un œuf vol un bœuf». Συμφωνώ ότι το ατόπημα των παρακολουθήσεων αποτελεί θεσμικό ατόπημα. Αλλά στο σπορ αυτό επιδόθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθώντας τα τηλέφωνα του ΚΚΕ και μερικούς δικούς του. Συνεπώς αποτελεί φαρισαϊσμό να το παίζει άμωμος παρθένος. Το άλλο το χθεσινό πώς το κρίνετε εσείς οι αριστεροί; Ειλικρινά συμφωνείτε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη αρκεί να ανατραπεί η κυβέρνηση; Μπράβο σας. Τον ελληνικό λαό τον εξαπάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και επιχειρεί να το ξανακάνει τώρα υποσχόμενο τα πάντα χωρίς να δέχεται την αξιολόγηση των υποσχέσεων του. Υποσχέσεων που αν υλοποιηθούν (που δεν πρόκειται) θα οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο. Είδαμε τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων συνεργασίας στην Ελλάδα. Είδαμε πόσο πλήρωσε η μεσαία τάξη το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Ευχαριστώ πολύ. Δεν θα ξαναπάρουμε.
ΣΠ said
Δείτε εδώ για να διασκεδάστε.
https://www.oneman.gr/politiki/grammikos-velopoulos-xalaros-nikos-pappas-kai-okithoos-adonis-georgiadis/
Το επώνυμο της Κύπριας βουλεύτριας στο τέλος είναι πραγματικό.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%AF%CF%84%CE%B1_%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%85_%CE%A3%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD
Xρήστος Π. said
Μόλις είδα ότι μετά τη ζημιογόνα για το ΣΥΡΙΖΑ κοτσάνα του, ο Κατρούγκαλος αποσύρεται από τις εκλογές! Με την εξαίρεση του Πολάκη που δεν είναι ακριβώς απρόβλεπτος, βαρεμένος είναι, ο Τσίπρας είχε μαζέψει τρία σοβαροφανή εξωγήινα όντα που του έκαναν ζημιά και τα απομάκρυνε. Και οι τρεις, για όποιους είχαν μια εικόνα γι’ αυτούς, είχαν τα εξής κοινά: Νάρκισσοι, ξερόλες, ασταθείς και απρόβλεπτοι. Ήταν οι Βαρουφάκης, Κοτζιάς, Κατρούγκαλος.
sarant said
Επανήλθα στα πάτρια!
22 Ωχ ναι, είναι 23 σκέτο. Διορθώνω.
33-34–41 Δύσκολο θέμα. Υπάρχει πάντως μεγάλη αντίδραση, στην Ελλάδα, για την ψήφο των αποδήμων.
atheofobos said
Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Κατρούγκαλο;
Εδώ και χρόνια έχει καταφέρει με το όνομα του να δημιουργήσει όρο όπως ο Λενινισμός, ο Σταλινισμός κτλ που να αναγράφεται σε Λεξικό!
Ως Κατρουγκαλισμός λοιπόν ορίζεται ο «λεκτικός υπαινικτικός τραμπουκισμός» στο INDEXMALADICTUS/ ΤΟ ΒΡΩΜΟΛΕΞΙΚΟ του Νίκου Δ. Πλατή που έχει ως υπότιτλο – ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ (ΥΒΡΙΣΤΕΣ, ΥΒΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ) Εκδότης: ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
Σχετικά στο απολαυστικό μου ποστ προ 8ετιας
ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΙΣΜΟΣ, Ο ΝΕΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
http://atheofobos2.blogspot.com/2015/03/blog-post_31.html
mitsos said
Ξέρετε ότι ψηφίζω Σύριζα όχι μόνο για να φύγει ο Μητσοτάκης.
Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ Πρ Συμμαχία και με την ελπίδα του ονειροπόλου μια προοδευτική Κυβέρνηση συνεργασίας να αποτελέσει την μαγιά δημιουργίας μελλοντικά ενός πανευρωπαϊκού μετώπου εναλλάκτικής διαχείρησης του καπιταλισμού τόσο αποδοτικής που να αποτελεί τοίχος στον νεοφιλελευθερισμό και θα αναδείξει τις δυνατότητες της σχεδιαζόμενης οικονομίας και κοινωνίας.
Τώρα όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις και τις υποκλοπές ας το δούμε και λίγο λογοτεχνικά :
Προεκλογικό καφεδάκι
-Έτσι όπως στα λέω Κατίνα . Έτσι έγιναν …
«Ντριιιιν»
-…Έτσι όπως στα λέω…
«Ντριιιιν»
-Δεν θα το σηκώσεις ρε Χρήσταινα ;!
«Ντριιιιν»
-Το αναθεματισμένο. Όταν δεν είναι εδώ κανένας δεν χτυπάει…
«Ντριιιιν»
-Όταν έχω παρέα με θυμούνται όλες…
«Ντριιιιν»
-Ναι ; _Ποιος είναι;… Δεν ξέρω κοπέλα μου εγώ …
Ε ! Καλά αν είναι για ένα λεπτό _ Γιατί έχω κόσμο …
– 85 στα 86 …Ναι θα ψηφίσω… Μητσοτάκη … Δεν ξέρω αλλά μάλλον ο Μητσοτάκης… Ε δεύτερος; Μάλλον ο Τσιπρας … Ε ;! Που να το ξέρω αυτό. Εδώ δεν ξέρετε εσείς. Εγώ θα ξέρω;… Μια χαρά… Ναι τι άλλο να κάνει δηλαδή ;…. Ούτε αυτό το ξέρω εγώ από μια συνταξούλα ζω. .. Ναι. … Μπα ούτε αυτό . Να σαι καλά κοπέλα μου. Καλό απομεσήμερο.
– Τι έγινε ρε Χρήσταινα ; Δημοσόπηση;
– Ναι. Από δαύτους ήταν.
-Και καλά θα ψηφίσεις Μητσοτάκη;
– Δεν ξέρω … Αλλά αυτοί είναι μουλοχτοί. Τα μαθαίνουν όλα… Άσε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
– Ναι αλλά αν μάθει ο Τσίπρας ότι σκέφτεσαι να ψηφίσεις τον Κυριάκο ; Χα !…
– Μπα αυτόν δεν τον ενδιαφέρει. Και να το μάθει πάλι …ότι είναι να κάνει , αν μππορεί…για όλους …Τον κόβω καλό άνθρωπο …
– Καλά αυτό είναι κριτήριο για να ψηφίζεις ;
– Ε ; ! … Όχι …ναι .. Γιατί μωρή Κατίνα για σένα ποιο είναι το κριτήριο; Να σου τάξει διορισμό για τον γιόκα σου, εκείνος ο σαλιάρης ο Κοσμάς που παριστάνει τον πολιτευτή ;
– Ναι . Το χω καημό . Τριαντάρησε κι ακόμα με την …
– Ναι τι σου τάζει ο κάθε … άντε μη πω. … Έτσι διάλεξες και τον άντρα και σε παράτησε με το μωρό και μην το είδατε. Και δεν είναι 30 . Σ α ρ ά ν τα χρόνια είναι. Και πλένεις τα σκατά του κάθε γερομπισμπίκη για να μεγαλώσεις και να σπουδάσεις τον κανακάρη σου. Αμ αν ήταν τι σου τάζει ο καθένας ! … Σημασία έχει να σου βγει καλός ο άνθρωπος Κατίνααα…
– Τώρα Εγώ τι να σου πώ; Εγώ…
– Τίποτα να μην πεις. Τέλειωνε το καφέ γιατί θα τρέχεις νυχτιάτικα για κατούρημα …
Δκό μ’
Χαρούλα said
Δεν ξέρω και ρωτάω
Μπορεί να δημιουργηθει κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, με κορμό το πρώτο(ή και δεύτερο) κόμμα και εκλεχθέντες βουλευτές άλλων κομμάτων; Γιατί γυρολόγους έχουμε πολλούς και έτοιμους να βολευτούν.
…αναποφάστη κι εγώ. Πάνω που πάω να ξεχαστώ και να κοιμηθώ συριζικά, με ξυπνάει μια μ@λ@#ία τους, κι άντε πάλι ψάξιμο! Δεν μπορεί δάχτυλος κούλη έχει αναλάβει την προεκλογική τους εκστρατεία!
Pedis said
Pedis said
Όχι στα ψευτοδιλήμματα. Μόνο η ψήφος στο ορίτζιναλ ΠΑΣΟΚ θα διώξει τη Δεξιά. Και μπόνους: πενήντα χρόνια νεώτεροι … 👶🏽 μπις πούερι σένες 🤩
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα, καλό βόλι/ και είθε να ευστοχήσουν όλοι…
“Μπροστά στην κάλπη, δίχως Μούσα/ συνεργασίας, στην Κατιούσα”, εδώ:
https://www.katiousa.gr/logotechnia/deigmata-grafis/na-kokkinisei-i-kalpi/
Όπερ, μεθερμηνευόμενο σημαίνει και:
“Ψήφισε,για ν’ αναμένεις/ Μάη Κόκκινο, Λαέ,
Κωνσταντίνου-Και- Ελένης:/ τιμημένο Κου-Κου-Ε
Αλλά αν θες σανό σε κάρο/ που μπορεί να σύρει ζα
δώσε του κουρέα καπάρο/ να στα παίρνει σύρριζα
και, σκυφτός, ρύζι με κάρυ/ να ζητάς: Κούλη φαΐ
που όλο το μαλλί έχει πάρει/ κι έχει η γούνα σου καεί”
π2 said
59. Ασφαλώς παίζει και το σενάριο των γυρολόγων. Αυτό θεωρώ το πιθανότερο σενάριο αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή αν έχει σχετικά άνετη πρωτιά η ΝΔ στις πρώτες εκλογές. Στις δεύτερες, αν δεν πετύχει αυτοδυναμία, και με δεδομένο πως ο Μητσοτάκης θα αποφύγει συγκυβέρνηση μέχρι τελικής πτώσεως, θα προχωρήσει σε μεταγραφή κάποιων βελοπουλικών και κάνα δυο Λοβέρδων. «Για το καλό της πατρίδας», «για ν’ αποφευχθεί η ακυβερνησία», κλπ. Έχει εξάλλου παράδοση η οικογένεια Μητσοτάκη σε μετεκλογικές μεταγραφές (Κατσίκης το 1990).
eran said
Περί ψήφου αποδήμων:
Η θεία, περασμένα τα 87, από τη δεκαετία του ’50 στη Μελβούρνη, διερευνητικά στο τηλέφωνο:
«Σαν να μην τα πάει καλά ο Μητσοτάκης, τώρα τελευταία, παιδί μου».
«Ε, και ο πατέρας του τα ίδια έκανε».
«Μπα, αυτός ήτανε καλός…»
Συμπέρασμα, παρότι δεξιά η θεία, μια χαρά τα βλέπει τα πράγματα από εκεί πέρα, αλί από μας.
Για το τι «Πλαστήρας, τι Παπάγος»
Κακώς, και το ΚΚΕ πρόσφατα και όλοι εμείς, το μεταφέρουμε στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Η τότε θέση του ΚΚΕ ήταν απόλυτα σωστή και αναμενόμενη: άνετα συναγωνιζόταν τον Παπάγο σε αντικομμουνιστική υστερία ο Πλαστήρας. Και οι Φιλελεύθεροι μεσοπολεμικά και ιδιώνυμο ψήφισαν και στον Μεταξά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, με την πρόφαση του κομμουνιστικού κινδύνου.
Αλλά προφανώς σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας έχουν πολλές διαφορές, ορατές ακόμα και από τη θεία.
ξωμαχος said
δοκιμασες ολα τα ξυδια. δοκιμασε ενα παλιο καλο κρασι 105 χρονω. ψηφο δαγκωτο στο κκε. γιατι μονον ο λαος μπορει να σωσει το λαο. καλο βολι
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Ήμουν στα 18 (κάνα πεντάμηνο πρίν φύγω από την ΚΝΕ) όταν άρχισα να διαβάζω την οικονομική σελίδα των εφημερίδων (κυρίως Ελευθεροτυπία, γιατί ήταν και καλά προοδευτική😂) και δη τα χρηματιστηριακά νέα που για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, με έλκυαν. Σχετικά γρήγορα (κάνα εξάμηνο) άρχισα να αντιλαμβάνομαι μιά αναντιστοιχία αυτής της σελίδας με τα κύρια άρθρα και την γραμμή της εφημερίδας. Ψάχνοντας, βρήκα πως αυτό ήταν κανόνας σε όλες τις εφημερίδες όλων των αποχρώσεων, που είχαν αντίστοιχη σελίδα.
Όντας αδογμάτιστος, άρχισα τις συγκρίσεις με την γραμμή του κόμματος (ΕΝΑ είναι το κόμμα😊) κι ενοχλήθηκα πολύ που είδα πως έλεγε δημαγωγικά ψέματα, κι ακόμη περισσότερο, όταν είδα πως και τα άλλα κόμματα (να και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ😂) δεξιά κι αριστερά, δεν είχαν ΚΑΜΙΑ επαφή με αυτή την σελίδα και ουσιαστικά δημαγωγούσαν απροκάλυπτα σαν το κόμμα (ΕΝΑ είναι το κόμμα είπαμε😂).
Οι χρηματιστηριακές πληροφορίες, ήταν ελάχιστες τότε, διαδίκτυο δεν υπήρχε, τα αγγλικά μου ήταν για καμιά τουρίστρια, κανείς γύρω μου δεν είχε την παραμικρή ιδέα, κι όλοι έλεγαν πως αυτά είναι για τους πλούσιους. Μοιραία μου πήρε αρκετό χρόνο να εμβαθύνω στις επενδυτικές συναλλαγές, και κυρίως, στον τρόπο λειτουργίας και την μεγάλη επιρροή (επιβολή θα έλεγα) του χρηματιστηρίου στην καθημερινότητά μας.
Στα 25 συνειδητοποίησα πως ζούσα σε δύο παράλληλους και ταυτόχρονα διαπλεκόμενους κόσμους, με τον έναν να είναι εικονική πραγματικότητα.
Ποιός από τους δύο; Η απάντηση, ήταν ξεκάθαρη για μένα αλλά και οδυνηρή, γιατί ενώ ήξερα πως ο χρηματιστηριακός, είναι ο πραγματικός, εγώ ανήκα στον άλλον που τρέφεται με ψευδαισθήσεις και ζεί με ελπιδοφόρες αυταπάτες. Αυτή γνώση με έφερε σε αντιπαράθεση με όλους τους φίλους και γνωστούς (αν βάλουμε και τις απόψεις για την σεξουαλικότητα, χάος, μετά από δέκα χρόνια μπήκε και η απάτη της εκπαίδευσης στην εξίσωση, κι έδεσε το γλυκό😂) ήδη από τις προηγούμενες και πρώτες για μένα εκλογές που εκ των πραγμάτων, ψήφισα άκυρο.
Η διαφορά με το τώρα, είναι πως τότε ήταν πολύ πιο άγρια τα πράγματα, μεταπολίτευση (ΜΕΓΑ παραμύθι, χούντα, και πρίν την χούντα, και μετά) πράσινοι και κόκκινοι ενώ σκοτωνόντουσαν μεταξύ τους, συμμαχούσαν εναντίον μου, αλλά ακόμη και οι δεξιοί μου έλεγαν πως πρέπει να ψηφίσω κάποιο κόμμα. Μα αφού λένε ψέματα! Μπλά μπλά η δημοκρατία , μπλά μπλά κάποιο μικρό κόμμα, μπλά μπλά εκλογικό δικαίωμα , μπλά μπλά, αγώνες, μπλά μπλά μπλά μπλά…! ΜΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ;
Πώς να ψηφίσω ψεύτες; – Κάτι πρέπει να ψηφίσεις – ΓΙΑΤΙ! – Γιατί πρέπει, και (ξανά) μπλά μπλά μπλά! – Εντάξει, θα ψηφίσω όποιον μου πεί αλήθεια, όσο οδυνηρή κι αν είναι, αλλά, ΑΛΗΘΕΙΑ!
Ακόμα τον ψάχνω!😂
Όλα αυτά τα χρόνια, είμαι θεατής σ΄αυτό το θέατρο του παραλόγου, τα θύματα να εκλέγουν τους θύτες τους κάθε φορά, ακούγοντας ξανά και ξανά τα ίδια παραμύθια. Παράλληλα, βρήκα πως ΟΛΑ τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων 250 ετών, αρχής γενομένης από την αμερικανική «επανάσταση» συσχετίζονταν άμεσα με το χρηματιστήριο, αλλά δεν υπάρχει καμία σχετική μελέτη ή πληροφόρηση, μόνο το γνωστό παραμύθι περί λαϊκών επαναστάσεων, και ταξικών αγώνων.
Ποτέ όμως δεν εξήγησε κανείς «επαναστάτης» γιατί ο λαός επιλέγει κάθε φορά την φασιστική αφήγηση κι όχι την (ας πούμε) αριστερή.
Πλέον το χρηματιστήριο (όπως έχω πεί πολλές φορές) όχι μόνο καθορίζει τα πάντα στην ζωή μας αλλά, είναι και μία υδρογονοβόμβα πολλών μεγατόνων, θα έλεγα σούπερ νόβα!
Κι όμως, ΚΑΝΕΙΣ δεν δίνει ΚΑΜΙΑ σημασία, ούτε τα κόμματα, ούτε κι ο λαός με το αλάθητο κριτήριο. Όλοι και όλα, συνεχίζουν να λειτουργούν απαράλλακτα όπως όταν ήμουν 18. Τα κόμματα τα ίδια παραμύθια, και οι πιστοί οπαδοί τον ίδιο συναισθηματικό φανατισμό. Το αστείο, είναι πως και τώρα όπως τότε, όλοι συμμαχούν εναντίον μου για το συνειδητό άκυρο, ΑΚΡΙΒΩΣ με τα ίδια «επιχειρήματα». Απίστευτο κι όμως αληθινό, το μόνο αληθινό στις στημένες εκλογές τις οικονομικής ελίτ.😂
Επειδή ειπώθηκαν διάφορα για ισοπέδωση της λογικής από μέρους μου, ας δούμε λίγο τα πράγματα από την δική μου μεριά. Έλεγα και συνεχίζω να λέω, πως θα ψηφίσω το κόμμα – πολιτικό που θα μου πεί την αλήθεια.
Πάμε να δούμε.
ΝΔ – Με τρείς φυτευτούς ναζιστές υπουργούς (από ποιούς άραγε;😂) μόνο δημοκρατία δεν είναι, οπότε, απορρίπτεται!
ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Εκλέχθηκε το 15 από τον λαό (39% δεν είναι δημοκρατική πελιοψηφία αλλά το προσπερνάμε) με βασικό σύνθημα, ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, που τα προηγούμενα χρόνια έφεραν σε απόγνωση και φτωχοποίηση εκατομμύρια Ελλήνων, και πολλές εκατοντάδες στην αυτοκτονία.
Τι έκανε; Πέρα από την εκτρωματική (και ξεκάθαρα προαποφασισμένη, άρα στημένη) συνεργασία με του ακροδεξιούς ΑΝ.ΕΛΛ, εφάρμοσε την πιο σκληρή μορφή των μνημονίων, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες, έσωσε τις ιδιωτικές τράπεζες γδέρνοντας τον λαό, ξεπούλησε τον ΟΣΕ στους ιδιώτες, κι άλλα πολλά αντιλαϊκά, και φυσικά, οι αυτοκτονίες συνεχίστηκαν, μόνο που δεν γίνονταν πρωτοσέλιδα.
Με λίγα λόγια, είπε ψέματα, ξεπούλησε την αριστερή ιδεολογία που πλέον έχασε και το ηθικό της πλεονέκτημα, και κυρίως, ΞΕΠΛΥΝΕ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ που 40 μεταπολιτευτικά χρόνια μαζί με το σοσιαλΗστικό ΠΑΣΟΚ, έριξαν την χώρα στον γκρεμό.
Ως αντιπολίτευση, ΚΡΥΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ!
Προσωπικά, λόγο αξιοπρεπείας, δεν μπορώ να τον ψηφίσω, ας το κάνουν οι πιστοί οπαδοί του.
ΚΚΕ – Τι μας λέει ο γάμα γάμα του ΚΚΕ; Με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ! Σωστός και μπράβο του!
Τι λέει αμέσως μετά; Ψηφίστε ΜΑΖΙΚΑ το ΚΚΕ για μπλά μπλά μπλά…!
Όπα ρε μάστορα, αν σε ψηφίσουμε μαζικά, θα βγείς πρώτο κόμμα και θα πρέπει να κυβερνήσεις. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΦΟΥ ΛΕΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ;
Αφήνοντας στην άκρη όλα τ΄άλλα τα δημαγωγικά, λέει εμφανώς ΨΕΜΑΤΑ.
Δεν ξέρω σε τι όντα απευθύνεται, αλλά από μένα απορρίπτεται.
Μερα 25 – Την άποψή μου για τον Μπαρουφάκη, την είχα εκφράσει και πρίν τις εκλογές του 15, κι οι παλιοί θυμάστε σίγουρα τις κόντρες με τους εδώ συριζαίους που τον είχαν θεοποιήσει.
Τελικά δικαιώθηκα σε ΟΛΕΣ τις προβλέψεις μου, και πως τώρα τον έχουν απαρνηθεί οι τότε υμνητές του. Γιατί άραγε; Δεν θέλω να πιστέψω πως είναι κομματικοδογματικοί οι λόγοι. 😂
Όπως και νάχει, το άτομο είναι εντελώς φαιδρό, και ειδικά με την Δήμτρα και τον Οδυσέα, ανέβασε τις μπαρούφες σε άλλο επίπεδο.
Είναι σαφέστατο πως μ΄αυτές τις απραγματοποίητες ηλιθιότητες, και την τάχα μου ΡΗΞΗ, προσδοκά να αλιεύσει ψήφους από τα νέα παιδιά που εκ φύσεως, μια επαναστατικότητα την έχουν (ακόμα😊).
Λέει χοντρά ψέματα, συνεπώς, στον κάλαθο των ΑΧΡΗΣΤΩΝ!
Για τους άλλους, δεν υπάρχει λόγος να πώ κάτι, τα ίδια και χειρότερα.😂
Έχω ξακαθαρίσει από τα 25μου, πως ισονομία, ισότητα, και δικαιοσύνη, δεν μπορούν να υπάρξουν σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα που βασίζεται στο χρήμα. ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ!
Αυτοί που ελέγχουν το χρήμα, ελέγχουν και τον κόσμο, και δεν εκλέγονται από αυτόν!
Τι μένει τότε; Μα φυσικά, Α.ΣΕ.ΔΗ!😊 Βάλτε την στην ζωή σας και στην καθημερινότητά σας, και θα έρθει φυσιολογικά η αλλαγή, χωρίς πολέμους, αγώνες και καταπιέσεις. Στην χειρότερη περίπτωση, όσοι το κάνουν, θα έχουν μιά υπέροχη ζωή όμορφων συναισθημάτων και αισθήσεων.
Για να επιβιώσει κανείς σ΄αυτό τον κόσμο, χρειάζεται ικανότητα και τύχη, για να περάσει καλά, χρειάζεται ΤΕΧΝΗ!
Να περνάτε καλά.😊
Alexis said
#66: Να περνάτε καλά.
Επίσης. Καλά περνάμε.
Δεν άντεξα ρε φίλε να σε διαβάσω μέχρι τέλους, ήταν Long Play η σημερινή σου εκπομπή 😆
Alexis said
Από μικρό παιδί, όποτε γίνονται εκλογές, ένα μαράζι και μια απορία μου τρώει την ψυχή:
Τι πολιτικές διαφορές έχουν το Μ-Λ ΚΚΕ με το ΚΚΕ (μ-λ);
Ήμουνα νιός και γέρασα και απ’ ότι φαίνεται μ’ αυτήν την απορία θα πεθάνω! 🙂
sarant said
68 Τότε που διασπάστηκαν, είχαν διαφορές. Τώρα δεν ξέρω.
64 Διαφορές είχαν ο Παπ με τον Πλαστήρα, αλλά ο Πλαστήρας το έπαιξε πολύ εκβιαστικά, οπότε ήταν μονόδρομος η αυτόνομη κάθοδος
62 Α, θυμήθηκες το ρύζι με κάρι, σκυφτοί που το τρώνε οι κούληδες!
Χαρούλα said
Γιάννης Κουβάτσος said
68:Τι ψήφισες;
– ΚΚΕ (μ-λ). Εσύ;
– Μ-Λ ΚΚΕ
– Γιατί έτσι;
– Έτσι γιατί…
Πέρα από την πλάκα, το ΚΚΕ(μ-λ) είναι με τον Χότζα της Αλβανίας και το Μ-Λ ΚΚΕ με τον Μάο της Κίνας. Αν το θεωρείς αυτό επουσιώδες, λυπάμαι πολύ για την οπορτουνιστική-ρεβιζιονιστική-σεχταριστική-λικβινταριστική άγνοιά σου.
ΣΠ said
68
Στις εκλογές του 2012 και του 2015 είχαν συμμετάσχει μαζί σε συνεργασία.
sarant said
71 Ήταν δηλαδή, αυτό είπα. Αλλά τώρα ;
kolokotronis said
#66, Φίλε Λάμπρο,
«…ΚΚΕ – Τι μας λέει ο γάμα γάμα του ΚΚΕ; Με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ! Σωστός και μπράβο του!
Τι λέει αμέσως μετά; Ψηφίστε ΜΑΖΙΚΑ το ΚΚΕ για μπλά μπλά μπλά…!
Όπα ρε μάστορα, αν σε ψηφίσουμε μαζικά, θα βγείς πρώτο κόμμα και θα πρέπει να κυβερνήσεις. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΦΟΥ ΛΕΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ;…»
Η παραπάνω άποψή σου είναι κλασικό παράδειγμα της λογικής πλάνης,
που είναι γνωστή ως «κυκλικός συλλογισμός», το Αριστοτελικό: «εν αρχή αιτείσθαι».
Ποιός σού είπε πως εάν ψηφιστεί το ΚΚΕ τόσο μαζικά, ώστε να αναδειχτεί πρώτο κόμμα,
οι συνθήκες θα είναι οι «υπάρχουσες»;
Εφόσον, κιόλας, θήτευσες κάποια φεγγάρια στην ΚΝΕ,
κάτι θα πήρε το αυτί σου περί «επαναστατικής κατάστασης».
Βασικά μαθήματα διαλεκτικής.
Γιάννης Κουβάτσος said
71: Ζούνε στο τώρα; Αν θυμάμαι καλά, στο παρελθόν είχαν καταφέρει να διασπαστούν αμφότερα για ποιος ξέρει τι φοβερές και τρομερές filioque διαφορές.
Γιάννης Κουβάτσος said
Το 75 στο 73.
Prince said
72. Είχαν κάνει κανά πιασάρικο όνομα στο συνεργατικό σχήμα;
Π.χ. Κούλουμου ή έστω Λούκουμου;
ΣΠ said
77
Μπα, καθόλου φαντασία.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_%CE%A3%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85_2015
ΛΑΜΠΡΟΣ said
67 – Δεν πειράζει που δεν με διάβασες μέχρι τέλους, το σημαντικό, είναι πως περνάς καλά.😊
Άλλωστε όπως έχω πεί αρκετές φορές, ποτέ δεν γράφω για να με διαβάσει κάποιος-α, και πολλές φορές απορώ που αρκετοί το κάνετε, ειδικά που οι περισσότεροι διαφωνείτε έως ενοχλείστε με αυτά που γράφω.
Εγώ, αφού με ανέχεται ο Νοικοκύρης, απλώς εκφράζω τις όποιες σκέψεις όπως μου έρχονται όταν μου έρχονται, προσπαθώντας να μη θίξω κανέναν, αλλά κατά καιρούς, όλο και κάποιος – α, θίγεται.
Μη χάνετε τον πολύτιμο χρόνο σας μαζί μου.😊
sarant said
77 Μπα…
ΚΚΕ (μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ Εκλογική Συνεργασία
Prince said
77. & 80. Θα μπορούσαν και να αναφερθούν εμμέσως στο σοσιαλισμό στην Ελληνική εξουσία.
Ας πούμε, Μουλούκου (Ουντρέου).
(αν και ακούγεται πορτογαλορουμάνικο)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
74 – Οι υπάρχουσες συνθήκες, είναι ιδανικές για να βγει πρώτο κόμμα, αρκεί να άλλαζε την αναχρονιστική και άκρως συντηρητική ρητορική του. Άλλωστε, κάπως έτσι βγήκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ το 15, μετά βέβαια, έπρεπε να κυβερνήσει, και «κυβέρνησε» πηδώντας τον λαό γιατί η χώρα δεν είναι ανεξάρτητη, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, είναι υποχείριο του χρηματοπιστωτικού και χρηματιστηριακού συστήματος.
Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι καρεκλοκένταυροι του Περισσού, κι επειδή δεν είναι ηλίθιοι να χάσουν την κουτάλα με τα ζουμιά, λένε αυτές τις ουτοπικές ασυναρτησίες στους πιστούς οπαδούς τους.
Δεν είναι τυχαίο που αν και υπεραιωνόβιο κόμμα, δεν εκπροσωπεί πάνω από το 2% του εκλογικού σώματος. Παρ’ όλα αυτά, μιλάει σα να εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία στρώματα.
Βασικά μαθήματα κομματικής επιβίωσης.
Υ.Γ – Στην ΚΝΕ θήτευσα πολλά φεγγάρια, κι ο λόγος που έφυγα, ήταν συνδιαλλαγές του κόμματος με την εκκλησία, και ο ακραίος σεξουαλικός συντηρητισμός του. Κατά τ’ άλλα, προοδευτικοί.
Avonidas said
#66. Στο σχολιασμό σου για τα κόμματα δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να αντιτάξω, πάω πάσο. Όσον αφορά το ΚΚΕ, όμως, θεωρώ ότι δεν στέκει αυτό που γράφεις, και θα σου πω γιατί.
Νομίζω θα συμφωνήσεις πως, αν υπήρχε έστω κι ελάχιστη περίπτωση να πάρει το ΚΚΕ αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει, αυτό θα το γνώριζαν στο ΚΚΕ πολύ πριν την ημέρα των εκλογών· θα προσάρμοζαν, λοιπόν, ανάλογα το προεκλογικό τους πρόγραμμα. Και το ίδιο θα έκαναν κι όλα τ’ άλλα κόμματα της Αριστεράς και Δεξιάς, που σ’ αυτό το σενάριο (ΕΦ) θα βρίσκονταν ξεκάθαρα σε πανικό (γιατί πιθανότητα νίκης του ΚΚΕ θα σήμαινε ότι γύρισε ξαφνικά τούμπα όλο το εκλογικό τοπίο).
Δεδομένου ότι τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει, το ΚΚΕ έχει ένα προεκλογικό πρόγραμμα που στοχεύει στο να μπει στη Βουλή, και να ασκήσει τη γνωστή αντιπολίτευση που ασκεί. Από κει και πέρα, το ότι προτρέπει τον καθένα να το ψηφίσει δεν είναι ούτε ψέμα ούτε και παράλογο – κάθε έναν που θα πείσει να το ψηφίσει, κέρδος του θα ‘ναι. Μπορεί να ελπίζει ότι σιγά-σιγά θ’ αυξήσει τη δύναμή του, μέχρι κάποτε, ίσως, να έχει ελπίδες για αυτοδυναμία. Αν, προσεγγίζοντας αυτό το στόχο, εξακολουθεί να λέει ότι δεν μπορεί και δεν σκοπεύει να κυβερνήσει, ΤΟΤΕ θα πω ότι λέει ψέματα.
Για να μην παρεξηγηθούμε: δε λέω ότι στο ΚΚΕ κάνουν καλά να απορρίπτουν κάθε συνεργασία, και να περιμένουν πότε θα μπορούν να κυβερνήσουν μόνοι τους. Ούτε κι ότι απαραίτητα πιστεύουν ότι θα φτάσουν κάποτε να το μπορούν. Λέω απλώς ότι το ΚΚΕ, όπως κάθε κόμμα που υπήρξε ποτέ, λέει «ψηφίστε με όλοι», χωρίς να πιστεύει ότι όντως θα το ψηφίσουν όλοι. Και χωρίς να το πιστεύουν κι οι ψηφοφόροι του.
Avonidas said
#82. Οι υπάρχουσες συνθήκες, είναι ιδανικές για να βγει πρώτο κόμμα, αρκεί να άλλαζε την αναχρονιστική και άκρως συντηρητική ρητορική του.
Αυτή είναι συνταγή για να εξαερωθεί εκλογικά, καθώς το ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα υιοθετούσε θα τρόμαζε τον σημερινό σκιαγμένο ψηφοφόρο, που δεν θα ψήφιζε πια ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ του ’15, και ταυτόχρονα θα έχανε τη συντηρητική του βάση με το να ξανοιχτεί σε άγνωστα νερά.
Όχι πως διαφωνώ ότι επιβιώνουν κομματικά και τίποτα παραπάνω· αλλά σιγά τώρα που θα βγαίνανε πρώτο κόμμα με οποιοδήποτε μερεμέτι στην πολιτική, πόσο μάλλον απλά στη ρητορική τους. Για να βγει πρώτο ένα ριζοσπαστικά αριστερό κόμμα, θα πρέπει ο μέσος ψηφοφόρος να γουστάρει να τα σπάσει με ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, τραπεζιτοβιομηχανοεφοπλιστάδες και δε συμμαζεύεται. Πού είδες εσύ αυτό τον κόσμο;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Όταν λες με πίστη κάτι που δεν πιστεύεις, λες ψέματα για ιδιοτελείς λόγους.
Δεν μ’ ενδιαφέρει τι κάνει και γιατί το ΚΚΕ, εγώ απλώς εξήγησα τον λόγο που δεν θα το ψηφίσω, δηλαδή επειδή λέει ψέματα. Ας το κάνουν οι πιστοί οπαδοί του.
Από κει και πέρα, έχω πεί πολλές φορές την άποψη μου για τον ρόλο των κομμάτων. Είναι η διάσπαση της λαϊκής συνοχής προς όφελος της ελίτ, και όντως τ’ αξίζουν τα λεφτά τους από τον κρατικό κορβανά, + κάποια ξεχωριστά δωράκια.😂
Είναι αποδεδειγμένο πως οι άνθρωποι δεν αντέχουν την αλήθεια, θέλουν παραμύθια για να πιστέψουν, και μάλιστα ΤΕΡΑΤΏΔΗ που έλεγε και μια ψυχή.😊 (έχει σεξουαλική εξήγηση αυτή η παράνοια😊).
Πολλές θρησκείες, πολλά κόμματα, πολλές ομάδες, όλες και όλα φαινομενικά αντίθετα, αλλά με κοινό παρονομαστή το ΠΟΛΥ χρήμα.
Σύγκρινε την ζωή που κάνουν οι ηγεσίες αυτών των φορέων, με αυτή των οπαδών τους, και βγάλε ασφαλές συμπέρασμα γιατί είναι διαχωρισμένο σε τόσες ομάδες το ανθρώπινο κοπάδι.😂
Από μικρός, έχω ένα κριτήριο για όλους αυτούς, ψάχνω τον χρηματοδότη. Μέχρι τώρα, πάντα από πίσω βρίσκεται το μεγάλο κεφάλαιο. Θα δούμε στο μέλλον μήπως αλλάξει κάτι, εδώ άλλοι πιστεύουν σε μετά θάνατον ζωή και ανάσταση νεκρών. Ειδικά μετά την ανάσταση του Κουβάτσου, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες τους.😂
Πατριαρχία ίσον κυριαρχία και επέκταση αυτής. Χρήμα ίσον συσσωρευμένη δύναμη. Τι και ποιον εξυπηρετεί το χρήμα;
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούν να υπάρξουν όλα αυτά τα όμορφα παραμύθια, οι πολλοί θα υποφέρουν για να περνούν καλά οι λίγοι. Οι πολλοί όμως χρειάζεται να ελπίζουν κάπου για να είναι ήρεμοι και παραγωγικοί μέχρι την σφαγή τους, κι η ελίτ τους παρέχει πολλές ελπίδες.😂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
84 – Είπα πως τον είδα; Λέμε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα.😂
Πώ ρε συ, πέρασε η ώρα, κοντεύει 1, καληνύχτα.😴
Νίκος Κ. said
Ένας ακόμη σοβαρός λόγος να καταψηφιστεί η παρούσα κυβέρνηση είναι η (επιτυχημένη) προσπάθειά της να ελέγξει ασφυκτικά όλα τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ευρεία απήχηση, είτε στην τηλεόραση, είτε στο διαδίκτυο, είτε στις εφημερίδες.
Το γεγονός εξαφανίζεται (ή υποβαθμίζεται αφάνταστα) όταν αυτό αποκαλύπτει κάποιες από τις πιο αποκρουστικές μορφές διακυβέρνησης.
Λίστα Πέτσα (και άλλες), δημόσιες αναθέσεις, «δημοσιογραφικά πιστόλια» που τρέφονται (άμεσα ή έμμεσα) με δημόσιο χρήμα κλπ. κλπ.
Triant said
Ο μόνος τρόπος ένα κόμμα να επηρρεάσει την ζωή των πολιτών, έστω και λίγο, είναι συμμετέχοντας στην κυβέρνηση (οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απλώς δοκιμάζουν τις ρητορικές τους ικανότητες). Οπότε, γιατί να ψηφίσω ένα κόμμα που αποκλείει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο;
Alexis said
Κάποτε πρέπει να γραφτεί ένα μυθιστόρημα ουχρονίας, όπου το ΚΚΕ κερδίζει τις εκλογές στην Ελλάδα και γίνεται κυβέρνηση. Όχι τότε, επί «υπαρκτού» αλλά σήμερα, εν μέσω ΕΕ, ΝΑΤΟ, Πουτινικής Ρωσίας και Ερντογανικής Τουρκίας.
Εδώ σε θέλω κάβουρα…
#71: Είμαι ρεβιζιονιστής, ε; 😆
ConspiRaki Theologist said
#84 Για να βγει πρώτο ένα ριζοσπαστικά αριστερό κόμμα, θα πρέπει ο μέσος ψηφοφόρος να γουστάρει να τα σπάσει με ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, τραπεζιτοβιομηχανοεφοπλιστάδες και δε συμμαζεύεται. Πού είδες εσύ αυτό τον κόσμο;
Τελευταία φορά που μετρήθηκε αυτός ο κόσμος που ήθελε να κάνει ακριβώς αυτά, με πλήρη συνείδηση των συνεπειών, αφού τις υφίστατο είδη – κλειστές τράπεζες γαρ – τα κουκιά βγήκαν 62% .
Και, κοίτα να δεις σύμπτωση, εκείνη την εποχή πρώτο είχε βγει ένα κόμμα που στον τίτλο του είχε το «ριζοσπαστική αριστερά»!
Avonidas said
#90. Αυτό το 62%, αν πραγματικά ήθελε το ΟΧΙ και ήταν αποφασισμένο να το κάνει πράξη, δεν θα μπορούσε να του το κλέψει κανείς. Ήξεραν όμως – ξέραμε, μάλλον – ότι οι κλειστές τράπεζες δεν ήταν τίποτα μπροστά σ’ αυτό που θ’ ακολουθούσε αν επιμέναμε στο ΟΧΙ. Κι έτσι, δεν επιμείναμε.
Αγγελος said
Αλέξη (89), έεις διαβάσει το «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος» του Δημήτρη Φύσσα, που γράφει κι εδώ; Αλλά βέβαια τοποθετείται στην εποχή του υπαρκτού, «τριαντατρία χρόνια μες στη γης»…
ConspiRaki Theologist said
Αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο.
Μπήκα σ’ αυτό το ηλίθιο σάιτ του υπουργείου για να τσεκαρω που ψηφίζω, για να μπω να διαβάσω τους υποψήφιους, να δω ποιον θα σταυρώσω, το ξεσταύρι μου μέσα.
Και μου βγάζει «Κεντρικός τομεάς Αθηνών».
Έλα μου όμως, που όλα τα κόμματα κατεβάζουν υποψηφίους στις «Α’ Αθηνών», «Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών»,»Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών», «Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών», «Ανατολικής Αττικής» και «Δυτικής Αττικής», αλλά κανένα κόμμα δεν κατεβάζει κανέναν υποψήφιο στον «Κεντρικό τομεάς Αθηνών»!
Και ερωτώ: ποιος είναι ο παπάρας? Ο Πιερακάκης, γαμώ τους κομπάιλερς μου μέσα, ή όλα τα κομμάτα ;
Που σκατά να ξέρω εγώ σε ποια εκλογική περιφέριεα υπαγεται ο «Κεντρικός τομεάς Αθηνών» ;
Και δεν είναι ότι δεν το ‘ψαξα κιόλας… Και στο γούγλη και συλλογιστικά. Τζίφος. Γιατί η Καισαριανή, που ψηφίζω, πάντα ήταν στη Β’ Αθηνών, η οποία Β’ Αθηνών, λογικά διασπάστηκε στις «Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών»,»Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών», «Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών» (αν έχουν κάνει κάτι άλλο, ε, είναι πολύ μαλάκες! συγγνώμη, μα δεν υπάρχει άλλη λέξη). Όμως με βάση την γεωγραφία της Αττικής, η Καισαριανή, αλλά και όλες οι συνορεύουσες περιοχές στους πρόποδες του Υμηττού δεν μπορεί να ανήκει ούτε στον Βόρειο, ούτε στον Νότιο, και σίγουρα όχι στον Δυτικό τομέα. Θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει και ο γαμημένος ο Β4, ο Ανατολικός τομέας των κωλοΑθηνών! Μην τον είδατε…
Και ερωτώ τώρα, είμαι ο μοναδικός αστοιχείωτος που δεν ξέρω που υπάγεται ο «Κεντρικός τομεάς Αθηνών»(ΚΤΑ) ?
Κι αν δεν είμαι, γιατί δεν βρίσκω κανέναν πουθενά να το έχει επισημάνει αυτό; Από όλους τους ψηφοφόρους του ΚΤΑ που τσεκαρουν τα ψηφοδέλτια για τον ποιον θα σταυρώσουν μόνο εγώ είχα αυτή την απορία;
‘Η μήπως δεν τα τσεκάρουν και πολλοί; κάνας δημοσιογράφος; Μπα,ε…
Μαρία said
93
Μάλλον μπέρδεψες τις εθνικές με τις περιφερειακές εκλογές.
ConspiRaki Theologist said
@ 91 Avonidas Aυτά λέει ο Τσιπριμώκος στην Περιστέρα όταν ξυπνάει κάθιδρη απ’ τους εφιάλτες* ?
(* έχει δηλώσει όιτ βλέπει εφιάλτες με την προδοσία του δημοψηφίσματος, μη με βάζεις να ψάχνω, είναι γνωστό )
Ειλικρινά όμως, δεν μπορεί να τα πιστεύετε αυτά στ αλήθεια, και να μην καταλαβαίνετε ότι απλά τσαμπουνάτε μιαν παιδικά αστεία υποθετική καταστροφή σαν δικαιολογία. Έξυπνοι και διαβασμένοι άνθρωποι οι περισσότεροι.
Άσε που δεν ισχύει κιόλας!
«Κι έτσι, δεν επιμείναμε«, λές.
Δηλαδή; Πώς έτσι;
Τι ακριβώς κάναμε εμείς που ψηφίσαμε 62% όχι,
στίς λίγες ώρες που μεσολάβησαν μέχρι ο Τσιπριμώκος να καταθέσει το σχέδιο-κωλοτούμπα στο συμβούλιο των αρχηγών υπό τον ΠτΔ; Ως μη όφειλε, παρεμπιπτόντως…
Σχέδιο-κωλοτούμπα που έιχε έτοιμο από πριν, γιατί είχε πιστέψει κι αυτός την προπαγάνδα που τον βόλευε, ότι το δημοψήφισμα θα βγει 51-49, οπότε και θα ξέπλενε τα χεράκια του στην κολυμβήθρα του «μη διχασμού». Έλα μου όμως που ο λάος είχε απηυδήσει στ’ αλήθεια και σου λέει «Δε γαμιέται, τι έχουμε να χάσουμε , εκτός απ τις αλυσίδες μας;». Και το μικρό κνιτόπουλο κώλωσε και η δικαιολογία που ψέλλισε και ψελλίζετε όλοι σας δεν έχει καμία μα καμία διαφορά από αυτό που λέει το ΚΚΕ «όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες…».
‘Ωριμες ήταν σύντροφοι.
Τόσο ώριμες που πέσαν απ’ το δέντρο, λίγο που σκουντήξατε τα κλαδιά.
Όμως εσείς δε θέλατε να σκύψετε, να τις μαζέψετε, να τις κουβαλήσετε και να τις στύψετε, να βγάλετε το χυμό. Μοναχά, πανικόβλητοι προσποιηθήκατε ότι δεν ήταν οι ώριμες συνθήκες που σας πέσαν κατακέφαλα, αλλά οι πέτρες του μοχθηρού Σόιμπλε, κι αρχίσατε να τρέχετε απ’ την άλλη…
Και τώρα σάπισαν.
ConspiRaki Theologist said
#91 @Avonidas Aυτά λέει ο Τσιπριμώκος στην Περιστέρα όταν ξυπνάει κάθιδρη απ’ τους εφιάλτες* ?
(* έχει δηλώσει όιτ βλέπει εφιάλτες με την προδοσία του δημοψηφίσματος, μη με βάζεις να ψάχνω, είναι γνωστό )
Ειλικρινά όμως, δεν μπορεί να τα πιστεύετε αυτά στ αλήθεια, και να μην καταλαβαίνετε ότι απλά τσαμπουνάτε μιαν παιδικά αστεία υποθετική καταστροφή σαν δικαιολογία. Έξυπνοι και διαβασμένοι άνθρωποι οι περισσότεροι.
Άσε που δεν ισχύει κιόλας!
«Κι έτσι, δεν επιμείναμε«, λές.
Δηλαδή; Πώς έτσι;
Τι ακριβώς κάναμε εμείς που ψηφίσαμε 62% όχι,
στίς λίγες ώρες που μεσολάβησαν μέχρι ο Τσιπριμώκος να καταθέσει το σχέδιο-κωλοτούμπα στο συμβούλιο των αρχηγών υπό τον ΠτΔ; Ως μη όφειλε, παρεμπιπτόντως…
Σχέδιο-κωλοτούμπα που έιχε έτοιμο από πριν, γιατί είχε πιστέψει κι αυτός την προπαγάνδα που τον βόλευε, ότι το δημοψήφισμα θα βγει 51-49, οπότε και θα ξέπλενε τα χεράκια του στην κολυμβήθρα του «μη διχασμού». Έλα μου όμως που ο λάος είχε απηυδήσει στ’ αλήθεια και σου λέει «Δε γαμιέται, τι έχουμε να χάσουμε , εκτός απ τις αλυσίδες μας;». Και το μικρό κνιτόπουλο κώλωσε και η δικαιολογία που ψέλλισε και ψελλίζετε όλοι σας δεν έχει καμία μα καμία διαφορά από αυτό που λέει το ΚΚΕ «όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες…».
‘Ωριμες ήταν σύντροφοι.
Τόσο ώριμες που πέσαν απ’ το δέντρο, λίγο που σκουντήξατε τα κλαδιά.
Όμως εσείς δε θέλατε να σκύψετε, να τις μαζέψετε, να τις κουβαλήσετε και να τις στύψετε, να βγάλετε το χυμό. Μοναχά, πανικόβλητοι προσποιηθήκατε ότι δεν ήταν οι ώριμες συνθήκες που σας πέσαν κατακέφαλα, αλλά οι πέτρες του μοχθηρού Σόιμπλε, κι αρχίσατε να τρέχετε απ’ την άλλη…
Και τώρα σάπισαν.
ConspiRaki Theologist said
#94 @Maρία
Ο Πιερακάκης μπορεί να τις μπέρδεψε, εγώ πώς θα μπορούσα;
Απλά εισάγω τα στοιχεία μου στην εφαρμογή του υπουργείου, δεν έχει καπου να επιλέξεις εκλογές.
Οπότε προφανώς σχολιάζεις στα κουτουρού, χωρίς να έχεις δει καν την εφαρμογή του https://mpp.ypes.gov.gr/#/ , χωρίς να ξέρεις απολύτως τπτ για το θέμα δηλαδή, αλλά και χωρίς να μπορείς να κάνεις έναν συλλογισμό της προκοπής!
Ειλικρινά δηλαδη, θα ήθελα να μάθω πώς το είχες στο μυαλό σου ότι μπερδεύτηκα. Ανάλυσε το συλλογισμό σου, με ενδιαφέρει.
Y.Γ. Τελικά η Καισαριανή υπάγεται στον «Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών»
Avonidas said
#96. «Αστεία υποθετική καταστροφή»; Έχεις καταλάβει ότι δεν είχε μείνει μία, ότι είχαν στεγνώσει τα ταμεία, και το σχέδιό μας ήταν… τι; Να μας δώσουν οι Βρυξέλλες τη συμφωνία που θέλαμε; Γιατί να το κάνουν;
Κι είχες και τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη να διαμαρτύρονται που μας κλείσανε τις τράπεζες – όχι, θα μας τις αφήνανε ανοιχτές! Σα να λέμε, εγώ θα κάνω έφοδο καταπάνω στα κανόνια σου, αλλά εσύ μη μου τη μπουμπουνίσεις, δε θα ‘ταν ευγενικό 😛
Πράγματι, λοιπόν, δεν τρομάξαμε απ’ την προπαγάνδα και ψηφίσαμε «ΟΧΙ» (κι εγώ επίσης, αν δεν ήταν σαφές). Αν θυμάσαι, όμως, την άλλη φορά που είχαμε πει «ΟΧΙ» σ’ ένα τελεσίγραφο, σήμαινε ότι θα πηγαίναμε μετά να πολεμήσουμε για να κάνουμε πράξη αυτό το «ΟΧΙ». «ΟΧΙ» σημαίνει ότι δεν σου δίνω γη και ύδωρ, κι αφού θα ‘ρθεις να τα πάρεις πρέπει να σε σταματήσω. ΔΕΝ σημαίνει ποτέ ότι τώρα που σου ‘πα «ΟΧΙ» θα πεις «αχ, τι κρίμα, γράψε λάθος!» και θα φύγεις. Εκπλήσσομαι που δεν είναι προφανές.
Όταν λοιπόν ο Τσίπρας έκανε την κωλοτούμπα, που την περιμέναμε κι όλας, ΑΝ θέλαμε το «ΟΧΙ», έπρεπε να βουλιάξουν οι δρόμοι απ’ τις πορείες. Έπρεπε να φοβάται ο Τσίπρας τι θα πάθει αν κάνει την κωλοτούμπα, κι όχι, φυσικά, τι θα πάθει αν ΔΕΝ την κάνει. Και μετά τις πορείες, θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για μήνες και χρόνια άγριου, λυσσαλέου οικονομικού πολέμου. Γιατί φυσικά θα μας κάνανε παράδειγμα προς αποφυγήν, να μη τολμήσει ποτέ κανένας άλλος να διανοηθεί να τους πει «ΟΧΙ».
Αν λοιπόν εσύ πιστεύεις ότι είμαστε λαός τέτοιος που να τα κάναμε αυτά, και να τα κρατούσαμε, και να επιμέναμε, και να μη τρώγαμε ο ένας τον άλλο, και να μη φυγαδεύαμε τα λεφτουδάκια μας, και να μη τα κρύβαμε στο στρώμα, και, και… πίστευέ το. Εγώ δεν το πιστεύω ούτε για μια στιγμή.
gpointofview said
# 66 (βάλε κι άλλο ένα 6, τίποτε δεν είναι τυχαίο ! )
Α ρε κουφάλα Λάμπρο, με το να λες πως ψηφίζεις άκυρο σε διαβάζουνε, ενώ αν τους μιλήσεις για αποχή νομίζουνε πως θα δούνε την κόρη τους με τον Καζανόβα στην σουίτα της Γκραν Βρετάνιας δίπλα σ’ αυτήν που νοίκιαζε ο Σαββόπουλος όταν έγραφε τους «κωλοέλληνες» που δεν ψηφίζανε αυτόν που πριν 20 χρόνια λέγανε όλοι «κάθαρμα» (τελικά τους έπεισε) …
Οχι πως έχεις άδικο στην συλλογιστική σου αλλά να, ξεκινάς από το υπαρκτό χρηματιστήριο (που ασχολείται με τον αέρα της οικονομίας) και αγνοείς τις αόρατες μαφίες που όμως ασχολούνται με την πραγματική οικονομία. Γιατί για τον απλό άνθρωπο στ’ αρχίδια του ο δείκτης Ντι Τζέι, ενώ το 40% αύξηση στην τιμή του ψωμιού του μειώνει την …γλουτένη και το τρώει στο σκοτάδι γιατί το ρεύμα ακρίβυνε πολύ.
Βέβαια με κάτι αναδρομικά αύξησης 7,75 % έναντι πληθωρισμού γύρω στο 40% και λεφτά για τον Βοτανικό και γήπεδο στον Γιαννακόπουλο(συν πρωτάθλημα στον Μελισσανίδη) όλα ξεχνιούνται από τον λαό που πιστεύει μεν στο θεό, αλλά δεν «δεν ξεχνά όπως ο θεός» !
Σπουδαίο πράμα οι εκλογές, «καθορίζουν την πορεία της χώρας». Η Θεοδώρα της Νουδούλας είχε πει μια μεγάλη αλήθεια σε όσους την ψηφίσανε και όχι : » τώρα που μας ψηφίσατε για 4 χρόνια θα κάνουμε ό,τι θέλουμε ! »
Ο Τσίπρας δεν το είπε αλλά το έκανε χοντρά με το δημοψήφισμα- λόγω ειδικών συνθηκών απεφάνθη περισπούδαστος σχολιαστής …
Σπουδαίο πράμα οι εκλογές, μέχρι κι ο Λάζαρος ανεστήθη στο ιστολόγιο, για νιοστή φορά … θα εμπεδώσουμε πως η μπίρα κάνει καλό και η κολυνός είναι η πρώτη φροντίς το πρωί και η τελευταία το βράδυ με τα σχόλια του -σε όλους αρέσει η σοφία των διαφημίσεων …
Εχει πλάκα να διαβάσεις τα σχόλια πριν από τις προηγούμενες εκλογές ή τα σημερινά μετά από 2 χρόνια, θα σου βγουν τα μάτια μ΄αυτά που γράφονται περισπούδαστα και επιστημονικά !
Μην ξεχάσεις να γράψεις «συνειδητό» στο λευκό σου, οι άλλοι «καλό βόλι, αδέρφια»
Alexis said
#92: Ακούγεται ενδιαφέρον, θα το αναζητήσω Άγγελε.
ndmushroom said
93
Αν δεν απαντήθηκε ήδη, Κεντρικός τομέας Αθηνών είναι η Α’ Αθηνών. Στο mpp τον αναφέρει ως «Περιφερειακή ενότητα», που υποψιάζομαι ότι δεν έχει σχέση με την εκλογική περιφέρεια αλλά αναφέρεσαι καθαρά στο διοικητικό-γεωγραφικό κομμάτι.
Nestanaios said
46. Να διαλέξουμε τον μονάρχη, τον βασιλιά, τον πρίγκιπα, τον δικτάτορα, τον τύραννο και αυτό ας το ονομάσουμε Δημοκρατία.
Pedis said
Ρε, με τα τριήμερα εμφανίστηκε κι ο νεκροθάφτης! Συνεννοημένοι ήσασταν, έτσι; Είχε βαρεθεί τόσον καιρό τη σιωπή του τάφου και αυτοαναστήθηκε. Πέστο καθαρά. Φτύσε τον βάτραχο! 🤣
—
Αν δεν θέλετε εκπλήξεις στη ζωή σας, μόνο ΠΑΣΟΚ. Το γνήσιο.
Εξω οι βάσεις. Εξω η ΕΟΚ. Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Η Ελλάδα στους Ελληνες. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή … Πάτε και ψηφάτε θλιβερά υποκατάστατα. Τι θέλετε μετά; Να μην σας πιάσουν τον κώλο; Άλλο, αν τους αρέσει μερικώνε. 🤪
Κι άλλο πσύρισμα για το 2015. Έλεος!!
Alexis said
#101: Όχι. Ο «Κεντρικός Τομέας Αθηνών» είναι πράγματι Περιφερειακή Ενότητα, δηλαδή γεωγραφική-διοικητική υποδιαίρεση αλλά δεν ταυτίζεται με την εκλογική περιφέρεια Α’ Αθηνών.
Η Καισαριανή ας πούμε ανήκει γεωγραφικά στον «Κεντρικό Τομέα Αθηνών» αλλά εκλογικά (ως περιοχή της πάλαι ποτέ Β’ Αθήνας) ανήκει στην εκλογική περιφέρεια «Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών».
Έχει δίκιο ο σχολιαστής του #93.
Είναι σοβαρό έλλειμμα της εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» να σου βγάζει Περιφερειακή Ενότητα και όχι Εκλογική Περιφέρεια.
Αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται πάντα.
Γιάννης Κουβάτσος said
89: Αυτή τη συζήτηση είχα με έναν φίλο και καλό συνάδελφο, που έχει αναλάβει τη σισύφεια αποστολή να με πείσει να ψηφίσω… ΚΚΕ. Και τι θα γίνει, ρε αγόρι μου, του λέω, αν στερήσω την ψήφο μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να κυβερνήσει, και τη χαραμίσω στο ΚΚΕ, που θέλει απλώς να αυξήσει τα ποσοστά του; Κι άντε να φανώ πολύ λαρτζ και να δεχτώ ότι θα δώσει την ψήφο του στο Κόμμα το 40 ή 50 τοις εκατό των ψηφοφόρων. Τι θα γίνει τότε; Το ΚΚΕ θα στέκεται αμήχανο ξύνοντας το κεφάλι του ή θα αποδεχτεί την πρόκληση, θα πάρει το δρεπάνι και θα επιχειρήσει βαθιές τομές υπό τα ψαρωμένα όμματα των εγχώριων και των διεθνών καπιταλιστικών ελίτ; Όχι, μου απαντάει, δεν φτάνει αυτό. Θα πρέπει ο λαός να στηρίζει ενεργά την κυβέρνηση απέναντι στις δυσκολίες και τις αντιδράσεις, να βρίσκεται στις επάλξεις 24/7, να γρηγορεί, να… να… να… Πολλά τα να, ρε φίλε, του λέω, και όλα κόντρα στην πραγματικότητα που βιώνουμε. Πάντως, αν τα θεωρείς πιθανά όλα αυτά, καλά κάνεις και ψηφίζεις ΚΚΕ και άσε με εμένα στη μιζέρια μου.
sarant said
Καλημέρα από εδώ
89 Για να είναι πειστικό αυτό το μυθιστόρημα θα πρέπει να δείχνει πώς τα κατάφερε το ΚΚΕ να πάρει πλειοψηφία -βλ. τι λέει και ο Αβό στο 83
90-91 Φοβάμαι πως ναι
93 Όπως γράφεις και πιο κάτω, Καισαριανή και Ηλιούπολη έχουν καταταχτεί στα νότια.
103 Ενας άλλος που έχει αναστηθεί ή τέλος πάντων ενεργοποιηθεί, αλλά δεν τον βλέπετε διότι είναι μπαν, είναι ο λεγόμενος δίκωλος, που στέλνει 1-2 σχόλια κάθε μέρα και βρίζει «τα ζαία».
104 Καλά λες. Αν και στο 95% ταυτίζονται.
ndmushroom said
104
Δεν ήξερα ότι υπάρχουν και περιοχές του Κεντρικού Τομέα που δεν ανήκουν στην Α΄ Αθηνών. Και κάτι μου λέει ότι και αυτοί που σχεδίασαν το ΜΠΠ δεν το ήξεραν. Όντως, αν είναι έτσι θα πρέπει να διορθωθεί.
sarant said
107 Και είναι πολλές: Βύρωνας, Γαλάτσι, Δάφνη-Υμηττός, Καισαριανή, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, ΝΦιλαδέλφεια. Άλλες είναι στο Νότιο τομέα και άλλες στο Βόρειο, προκειμένου για τις εκλογές.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Εκλογικές περιφέρειες και υποψήφιοι

https://www.syriza.gr/page/ypopshfioi.html
…
Δήμοι ανα εκλογική περιφέρεια .
Πάμε, Αττική
Βορειος Τομέας
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
109 Φτου ,λάθος χάρτης (Ατοδιοιήκησης)
Β1΄ Εκλογική περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών
Η Β1′ Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών αποτελείται από τους κάτωθι Δήμους: Δήμος Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Παπάγου-Χολαργού.
Τώρα εκλέγει 16 βουλευτές.
Πήγα να βάλω από τη Βικι Β1΄ Εκλογική περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών» αλλά έχει λάθος τον αριθμό βουλευτών. Γράφει ακόμη 15.
Σαλάτα ο σούπερ Κούλης (κι αυτός) Πιερρακ. Πληροφόρηση μηδέν από το σάιτ του ΥΠ.ΕΣ.
Απίστευτο!
Pedis said
Αυτό, να ψηφίζεις πασόκ και να λες γιατί θα ήθελες να ψηφίσεις κκε, αλλά τού κουκουέ είναι αναξιόπιστοι, λάθη, δεκεμβριανά, Παπαγαστήρας κλπ, παίζει ακόμη την προεκλογική περίοδο. Καταπληκτικό!
Γιάννης Κουβάτσος said
Και για όποιον έχει το κουράγιο να βουτήξει στον λεκτικό ωκεανό της Αλέκας, ιδού και η θεωρητική ανάλυση της άρνησης του ΚΚΕ να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα σε καπιταλιστικές συνθήκες :
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.komep.gr/m-article/I-stratigiki-simasia-tis-arnisis-symmetoxis-toy-KKE-se-astiki-kybernisi-2012-2015/&ved=2ahUKEwjevpf76YD_AhXLpqQKHcDTDTAQFnoECDgQAQ&usg=AOvVaw2qrXCfVfAuJq5i0NgcfgNT
Πέπε said
111
Γενικά όμως, το να στηρίζεις Α αλλά να ψηφίζεις Β δεν είναι κατ’ ανάγκην σχιζοφρένεια. Εξήγησε παραπάνω ο δάσκαλος #105 τη διαφορά ανάμεσα στο ποιον θέλω (για κυβέρνηση, για ισχυρή αντιπολίτευση…) και στο τι αποτέλεσμα θα έχει η ψήφος μου. Οτιδήποτε ψηφίσω, σημαίνει ότι στερώ την ψήφο μου από οτιδήποτε άλλο, πράγμα που φυσικά επηρεάζει!
aerosol said
Πάντως αυτό με το 62% που κάποτε ψήφισαν ΟΧΙ αλλά δεν το εννοούσαν, γιατί αν το εννοούσαν τότε θα έπρεπε να είχαν και καλάσνικοφ κάτω από το στρώμα για να κατέβουν σε οδομαχίες, μου θυμίζει τις γυναίκες που έλεγαν ΟΧΙ αλλά εννοούσαν ΝΑΙ, κύριε πρόεδρε, γιατί αν εννοούσαν όχι κανείς δεν θα μπορούσε να τις βιάσει, και δεν ξέρω γιατί είμαι κατηγορούμενος!
Pedis said
# 113 – Όχι ρε Πέπε, τι σχιζοφρένεια; Συνειδητό τρολάρισμα είναι. Οι ίδιες μαλακίες.
Ψηφίστε πασόκ ρε χωρίς τύψεις. Με το κεφάλι ψηλά! Κι άστε την περιδιαγραμμάτου ανάλυση. Θα δώσετε και το λόγο;! Άντε μπράβο.
gpointofview said
Εγώ πάντως οπαδικά καλύφθηκα πλήρως από την Θ4 με την ανακοίνωση «όποιος ψηφίζει ΝΔ είναι εχθρός του ΠΑΟΚ»
Βγήκε κάποιος Σκέρτσος, όνομα και πράμα, λέγοντας » εγώ είμαι ΠΑΟΚ και στηρίζ ΝΔ» κι έχει φάει το κράξιμο της ζωής του κυρίως με το «τι έκανες ρε όταν η Μαρούπα έτρεχε τον ΠΑΟΚ στην ΕΕΑ γιαί της τόπε ένας ζαχαροπλάστης ; » και φυσικά το βούλωσε
Alexis said
#114: Λίγο άστοχος παραλληλισμός.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν ήταν, ξερωγώ, μέσα ή έξω από την ΕΕ, ευρώ ή δραχμή ή οτιδήποτε παρόμοιο.
Ήταν κάτι πολύ πιο σύνθετο («Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας… μπλα… μπλα… μπλα…») και συνάμα πολύ πιο «πονηρό».
Η απάντηση ΟΧΙ δεν οδηγούσε αναγκαστικά σε ρήξη και… αρμαγεδδώνα (θεωρητικά τουλάχιστον), και η συντριπτική πλειονότητα αυτών που ψήφισαν ΟΧΙ ούτε ήθελαν ούτε πίστευαν ότι θα υπάρξει ρήξη.
Αν δίπλα υπήρχε μια δεύτερη κάλπη με ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην έξοδο από την ΕΕ (αλά Βρετανία) εκεί το ΟΧΙ στην έξοδο εκτιμώ ότι θα ήταν άνω του 70%.
Είπαμε, επανάσταση, αλλά όπως έλεγε και μια παλιά κινέζικη παροιμία «Δεν θα μας τα πάρεις τα Καγιέν, Όλι Ρεν, Όλι Ρεν» 🙂
Dimitrios Raptakis said
1, 6, 49:
Επειδή ο Νικοκύρης λεξιλογεί, άλλη μία μανιάτικη παρομοιώδης, και με παρόμοιο νόημα, φράση:
-έχει ο Λίακας (μεγεθυντικό του Ηλίας) κεφάλι;
– τη Λαμπρή φορούσε φέσι!
ΣΠ said
49
Επίσης
Do bears shit in the woods?
Is the sky blue?
Δύτης των νιπτήρων said
119
https://m.facebook.com/andycrapp1/photos/a.1846620375386140/2716845821696920/?type=3
Avonidas said
#114. Κακώς σου το θυμίζει, γιατί οι καταστάσεις δεν είναι καθόλου συγκρίσιμες. Στην περίπτωση του βιασμού, υπάρχει ένα κράτος, οι νόμοι του κι η Δικαιοσύνη, που είναι θεσμοί ισχυρότεροι κι απ’ τον θύτη κι απ’ το θύμα (όταν λειτουργούν) και μπορούν να επιβάλουν τις ποινές που προβλέπονται για το έγκλημα. Όπου λείπουν όλα αυτά, ο κόσμος καταφεύγει στη μόνη εναλλακτική από αρχαιοτάτων χρόνων: την αυτοδικία.
Στη διεθνή πολιτική, δεν υπάρχει καμιά τέτοια ανώτερη αρχή που να εξασφαλίζει στον αδύναμο το δίκιο του. Και στην εγχώρια πολιτική, επίσης δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αναγκάσεις τους πολιτικούς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, πέρα απ’ το πολιτικό κόστος.
Για να δούμε λοιπόν τι έγινε: ο Τσίπρας δεν πήρε τη συμφωνία που ήθελε/υπολόγιζε/έλπιζε, και μας ρωτούσε στο δημοψήφισμα αν θέλουμε να κρατήσουμε αυτή που του δώσανε (που δεν ήταν πια στο τραπέζι, αλλά ας το προσπεράσουμε). Του είπαμε λοιπόν ότι, όχι, δεν τη θέλουμε, τράβα να πάρεις μια καλύτερη. Αυτό ήταν εκείνο που θέλαμε όσοι ψηφίσαμε «ΟΧΙ», αλλά φυσικά έπρεπε να καταλαβαίνουμε ότι δεν ήταν στο χέρι του Τσίπρα να πάρει καλύτερη συμφωνία. Όπως έπρεπε να καταλαβαίνουμε ότι αν ο Τσίπρας, αποτυγχάνοντας να πάρει μια καλύτερη συμφωνία, τα έσπαγε με την ΕΕ, θα υπήρχαν συνέπειες – τρομερές συνέπειες.
Μετά το δημοψήφισμα, φάνηκαν καθαρά δύο πράγματα: ότι (α) ο Τσίπρας δεν σκόπευε καν να διαπραγματευτεί για καλύτερη συμφωνία, αλλά να συνθηκολογήσει και να δεχτεί ό,τι του βάζανε μπροστά του να υπογράψει, και (β) ότι ήθελε δεν ήθελε καλύτερη συμφωνία, θα έπαιρνε το μακρύτερο απ’ τις Βρυξέλλες. Για το (α) μπορούσαμε να κάνουμε κάτι – ή να διαδηλώσουμε (ποτέ δεν μίλησα για καλάσνικοφ) μέχρι να τον αναγκάσουμε να διαπραγματευτεί όπως υποσχέθηκε, ή, το λιγότερο, να μη τον ξαναψηφίσουμε ποτέ (αυτό που έκανα εγώ). Για το (β) δεν μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ, όταν μάλιστα 6 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ τα έξυνε, αντί να προετοιμάζεται για ρήξη. Τίποτα, πέρα απ’ το να πέσουμε ηρωϊκά, αρνούμενοι να συνθηκολογήσουμε.
Από αυτό το ηρωικό, τσαμπουκαλεμένο 62%, λοιπόν, ελάχιστοι έκαναν κάτι παραπάνω απ’ το να βρίζουν τον Σόιμπλε, «είσαι κακός, ρε! Δεν είσαι εντάξει, ρε! Δε σε παίζουμε, ρε!»· το οποίο μπορεί να είναι καλό για εκτόνωση, αλλά δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Κάμποσοι ξαναψήφισαν τον Τσίπρα, δικαιολογώντας το έτσι ή αλλιώς στον εαυτό τους και στους άλλους. Και κάμποσοι έλεγαν και συνεχίζουν να λένε ότι θέλανε τη ρήξη, κι αν ο Τσίπρας δεν είχε κιοτέψει θα ήταν μαζί του. Δεν μπορώ προφανώς να αποδείξω ότι δεν είναι έτσι, αφού ο Τσίπρας δεν πήγε σε ρήξη. Αλλά έχω ζήσει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα για να ξέρω ότι δεν είναι έτσι, κι ότι μ’ εξαίρεση εκείνους που πράγματι δεν είχαν τίποτα πια να χάσουν, οι άλλοι προτιμούσαν να τα κουτσοβολέψουν εν μέσω μνημονίων παρά να πάνε σε πόλεμο με την ΕΕ.
Όσο γι’ αυτούς που πιστέψανε σε μια ανώδυνη για μας λύση (σθεναρή διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ που θα έκανε τις Βρυξέλλες να υποχωρήσουν, χωρίς οικονομικό πόλεμο και στερήσεις), αυτοί ζούνε στο δικό τους πλανήτη και απαξιώ να τους απαντήσω.
Nestanaios said
121. Ο απλός πολίτης δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Υπάρχει όμως μια άλλη δυνατότητα που έχει ο πολίτης. Τούτη λέγεται Δήμος και Δήμος δεν είναι το σώμα που ασχολείται με τα σκουπίδια αλλά το επίλεκτο σώμα που ενώνει τους πολίτες σε ένα δέμας και υπερασπίζεται και προστατεύει και φροντίζει και αποφασίζει για την πολιτική ζωή των πολίτων. Όλοι οι Δήμοι μαζί φτιάχνουν την άμεση δημοκρατία αντικαθιστώντας τον πρωθυπουργό και τον Προέδρο της Δημοκρατίας και το ίδιο το σύνταγμα.
Avonidas said
#121. Να διευκρινίσω επιπλέον ότι την ανάλυση που εφαρμόζω για το δημοψήφισμα την εφαρμόζω και για την πολιτική και τη ζωή γενικότερα· δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε και βαθιά φιλοσοφία. Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε ανάμεσα στις κρίσεις μας για το τι είναι σωστό και δίκαιο, από τη μία, και στο τι είναι πιθανό να συμβεί στην πραγματικότητα, από την άλλη.
Αν φύγω το πρωί για τη δουλειά κι αφήσω τέντα την πόρτα του σπιτιού μου, το πιθανότερο είναι να βρω μόνο τους 4 τοίχους γυρίζοντας. Κλειδώνω, λοιπόν, την πόρτα μου για να μη με κλέψουν. Δε σημαίνει πως θεωρώ ότι η κλοπή έπαψε να είναι παράνομη, ή ότι δίνω δίκιο στους διαρρήκτες. Σημαίνει απλά ότι το θεωρώ απίθανο να ξαναβρώ τα υπάρχοντά μου αν με κλέψουν, και γι’ αυτό παίρνω προφυλάξεις. Αν σκεφτόμουν όπως σκέφτεται ο μέσος άνθρωπος για την πολιτική, θα έπρεπε να βουτάω απ’ το λαιμό όποιον μου προτείνει να κλειδώσω την πόρτα μου, να φωνάζω ότι είναι απαράδεκτο να κατηγορεί το θύμα, και να αρνούμαι ότι ήθελα να με κλέψουν. Παρομοίως, το να λέω ότι ο κόσμος αποδέχτηκε την κωλοτούμπα του Τσίπρα δεν σημαίνει στο ελάχιστο ότι αρνούμαι την πολιτική ευθύνη που φέρει ο Τσίπρας, ή ότι είμαι διατεθειμένος να του το συγχωρήσω.
Avonidas said
#122. Σε ξαναρώτησα, και δεν περιμένω βέβαια απάντηση: γιατί μου τα λες όλα αυτά; Τι πιστεύεις ότι μπορεί να βγει από την ψιλοκουβέντα μ’ έναν άγνωστο στο διαδίκτυο, για το τι ωραία που θα ήταν αν είχαμε άλλο πολιτικό σύστημα;
ΣΠ said
121 Κάμποσοι ξαναψήφισαν τον Τσίπρα
Οι συντριπτικά περισσότεροι, το 86%.
Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, 2.245.978 ψήφοι
Εκλογές Ιανουαρίου 2015, 1.926.526 ψήφοι
Γιάννης Κουβάτσος said
Άμεση δημοκρατία ο ένας, μαύρο στους συμβιβασμένους και ψήφο στους πούρους επαναστάτες ο άλλος, τι ωραία που περνάμε στο σαραντακέικο, χαίρομαι που αναστήθηκα, τελικά. 🙂
Avonidas said
#125. Μπορείς να πεις ότι τον Σεπτέμβριο του ’15 ο Τσίπρας έλαβε το 86% των ψήφων που έλαβε τον Ιανουάριο του ’15. Δεν μπορείς, όμως, να πεις ότι κράτησε το 86% των ψηφοφόρων του, γιατί δεν ξέρεις πόσοι απ’ αυτούς ήταν παλιοί και πόσοι νέοι ψηφοφόροι του (δηλαδή αν τον είχαν ψηφίσει τον Γενάρη). Και βέβαια, δεν ξέρεις και τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα όλοι αυτοί (είναι απόλυτα πιθανό να είχε ψηφίσει κάποιος ‘ναι’ στο δημοψήφισμα και μετά να ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, για οποιονδήποτε λόγο)
Nestanaios said
124. Επειδή επαναλαμβάνεις πράγματα που έλεγαν οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας και δεν έχει αλλάξει τίποτα έκτοτε. Η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο. Πες κάτι δικό σου και ας μη στέκει.
Avonidas said
#128. Οι πατεράδες μας κι οι παππούδες μας είχαν συχνά δίκιο. Όπως έχω ξαναπεί, ενίοτε ακόμα κι ο Χίτλερ είχε δίκιο 🙂
Nestanaios said
129. Ο Χίτλερ είχε το ίδιο δίκιο που είχε και ο Φιντέλ. Αν μπεις σε σάιτ κουβανών θα δεις ότι τον Φιντέλ Χίτλερ το ανεβάζουν και Χίτλερ τον κατεβάζουν. Το ερώτημα είναι αν είχαν τα ίδια παθήματα και τον ίδιο εργοδότη. Και αν ναι, σε τι έχουν φταίξει οι λαοί; Βλέπεις ότι οι παππούδες μας δεν είχαν πάντοτε δίκιο.
ΣΠ said
127
Ναι, αλλά υπάρχουν και εκείνοι τον ψήφισαν τον Ιανουάριο αλλά όχι τον Σεπτέμβριο και ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Αυτοί πρέπει να αφαιρεθούν από τους 2.245.978, πράγμα που επηρεάζει το ποσοστό προς τα πάνω. Η ουσία δεν αλλάζει. Ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του τον ξαναψήφισε.
sarant said
119-120 Δεν είναι εύρημα του Αρκά, όπως πολλοί πιστεύουν
Avonidas said
#89. Κάποτε πρέπει να γραφτεί ένα μυθιστόρημα ουχρονίας, όπου το ΚΚΕ κερδίζει τις εκλογές στην Ελλάδα και γίνεται κυβέρνηση
Μα ποιο ΚΚΕ; Εγώ θέλω μια ουχρονία όπου η Α.ΣΕ.ΔΗ. σαρώνει και μας αυτορρυθμίζει τις τσιμούχες 😆
Να μας γράψει ο Λάμπρος μία· κι άμα δεν αδειάζει, του τη γράφω εγώ, με το αζημίωτο βέβαια 😉
ΛΑΜΠΡΟΣ said
133 – Δεν τίθεται θέμα ουχρονίας, εκ του πειραματικού αποτελέσματος😂 η Α.ΣΕ.ΔΗ είναι η φυσιολογική κατάληξη της πανανθρώπινης κοινωνίας όταν ξεφύγει από την πατριαρχία και κατ΄επέκταση από το χρήμα, την παραγωγικότητα, το κέρδος κι ό,τι άλλο ηλίθιο παράγωγο έχει δημιουργηθεί.
Η άλλη περίπτωση, είναι η καταστροφή του είδους μας.
Κατά τ΄άλλα, δεν είναι κόμμα που ζητάει την ψήφο των πολιτών, αλλά στάση ζωής με γνώμονα την ατομική σεξουαλική ισορροπία (κι εκ των πραγμάτων, συλλογική) και την δημιουργία χαράς που εκπορεύεται κυρίως από αυτήν. Δεν υπάρχει ανισόρροπος σεξουαλικά άνθρωπος που να είναι αληθινά χαρούμενος.
Όλοι όταν τους ρωτάς, τι κάνεις πώς είσαι; λένε καλά, πολύ καλά, αλλά πόσοι λένε αλήθεια;
Πνιγμένοι στο άγχος, τρέχουν και δε φτάνουν για δουλειά, λεφτά, παιδιά, κλπ, και είναι εθισμένοι σε υποκατάστατα απόλαυσης, τσιγάρα, αλκοόλ, ναρκωτικά, θρησκεία, κόμματα, ομάδες, κλπ.
Πόσοι κάνουν σέξ με τον την σύντροφό τους έστω 1,2 φορές την εβδομάδα; πόσοι ανταλλάσσουν όμορφα συναισθήματα; πόσοι λειτουργούν σεξουαλικά; (δεν είναι μόνο το σέξ, είναι οι αγκαλιές, τα φιλιά, τα χάδια, τα όμορφα λόγια, τα πονηρά βλέμματα, η συναίσθηση, η στήριξη, κλπ) πόσοι μακροχρόνια παντρεμένοι λένε σ΄αγαπώ στο ταίρι τους σε καθημερινή βάση;
ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ!
Πώς μπορεί να προκύψει χαρά από τέτοια αρρωστημένη κατάσταση;
Και για ποιό λόγο ζούν συμβιβασμένα μαζί; για τα παιδιά; 😂
Όπως λέει κι ο Gee, έχουν ξεχάσει να χωρίσουν.😂 Φυσικά, είναι η πατριαρχική ηθική που τους κρατάει δεμένους, εξ ου και σύζυγοι κι όχι σύντροφοι.😉
Όταν λοιπόν αποφασίσετε να λειτουργήσετε έτσι, τότε θα αυτορυθμιστούν και οι τσιμούχες σας. Μέχρι τότε, θα ζείτε όπως ζείτε, με το εγώ να κυριαρχεί του εμείς.😊
Τα ξαδέρφια μας οι Μπονόμπο, μας δείχνουν τον δρόμο της ευτυχίας και της αυτορυθμιζόμενης κοινωνίας.😊
ΨΗΦΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ – ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ, Α.ΣΕ.ΔΗ!
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΗ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ.
Alexis said
#133: Καταπληκτικό!
Έχω ήδη έτοιμο το βασικό σκελετό.
Η ΑΣΕΔΗ βγαίνει πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία.
Σχηματίζει κυβέρνηση με ψήφο ανοχής του ΜΕΡΑ25 που έχει πάρει ποσοστό 10% και εμφανίζεται ως ρυθμιστής των εξελίξεων.
Κλείνουν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο.
Η ΕΕ κόβει την χρηματοδότηση στην Ελλάδα και η κυβέρνηση εκδίδει εθνικό νόμισμα.
Η Εκκλησία κηρύσσει εαυτόν σε διωγμό και καταγγέλλει τους αντίχριστους που έχουν καταλάβει την εξουσία.
Το πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση καταργεί τον θεσμό του γάμου και θεσπίζει ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις και πολυγαμία.
Το ΜΕΡΑ25 διαφωνεί στα σημεία και αρνείται να το ψηφίσει.
Η ΑΣΕΔΗ το καταγγέλλει για πατριαρχική αντίληψη της εξουσίας, η κυβερνητική συμμαχία διαλύεται και η κυβέρνηση καταρρέει.
(Συνεχίστε ελεύθερα…) 😆
Avonidas said
#135. Πρόβλημα, αγαπητέ. Τώρα που το σκέφτομαι, απλά θα ξαναγράφαμε τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη. Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον 😀
gpointofview said
# 133
Η μόνη ελπίδα της κοινωνίας είναι να καθιερώσει η νέα κυβέρνηση το μπουρδέλο-pass και μερικά σπιτάκια να υπαχθούν στο καλάθι του νοικοκυριού για τα αδύνατα οικονομικά στρώματα !!
Αλλιώς προβλέπω να χωρισθούμε στους οπαδούς του «Ψηφίστε γιατί χανόμαστε» και τους οπαδούς του μακαρίτη Τζιμάκου !
michaeltz said
50.
«Εγώ, λοιπόν, έχοντας σώας τας φρένας και εν πλήρει συνειδήσει θα ψηφίσω το ΚΚΕ,
με καθαρό μυαλό, με ζεστή καρδιά και χαρούμενος για την επιλογή μου.»
Μπράβο, σύντροφε! κι εγώ κάπως έτσι σκεφτόμουν, αλλά με πάτησε το τρένο δύο απλών εμπειριών:
1. Η Παπαρήγα που όταν η κόλαση είχε ορθάνοιχτο το στόμα της να μας καταπιεί όλους, δήλωσε: Εμείς αν πάρουμε την εντολή θα την επιστρέψουμε…! Εμ, γιατί να σε ψηφίσω, κοπέλα μου;
2. Επί Συριζα, το δραστήριο στο δρόμο κόμμα έκανε πολλές προβοκάτσιες στην κυβέρνηση, μέχρι και ντού (με τόνο) στο γραφείο της Αχτσιόγλου έκανε! Επί ΝΔ ήταν ευγενικό και προσεχτικό σαν μέγας ποιμενικός στην αγκαλιά του τζομπάνου του. Μόνο προς το Συριζα, πάλι, γαύγιζε άγρια.
Δύο λόγοι που με πείθουν ότι αυτό που περιμένεις εσύ όταν βρεθείς στο δρόμο είναι ελπίδα έωλη.
Ένας τελευταίος λόγος που είμαι πεισμένος είναι ότι όταν εγώ ο ίδιος βρέθηκα στο δρόμο μετά από 18ωρο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ 15ετές ξεπάτωμα στον τουρισμό δεν βρέθηκε κανείς δίπλα μου! Αναγκάστηκα, σε ηλικία 66+ να γίνω ο γηραιότερος νεοδιόριστος (επαναδιόριστος) του ελληνικού Δημοσίου, εκμεταλλευόμενος κάποια προϋπηρεσία μου στη Μέση Εκπαίδευση…
Καλή (ανώδυνη) διάψευση των ελπίδων σου, σου εύχομαι.
kolokotronis said
#138
Προτιμώ να διατηρήσω (μέχρι διαψεύσεως) τις ελπίδες μου ζωντανές,
παρά να πάω ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ να ψηφίσω ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ,
γνωρίζοντας πως τίποτα ουσιαστικό δεν θα αλλάξει
παρά μόνο δευτερεύοντα, υφολογικά ζητήματα.
Είναι ωραίο να αγωνίζεσαι
και εξίσου ωραίο είναι να ελπίζεις και να ονειρεύεσαι…