Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προεκλογικά μεζεδάκια και πάλι

Posted by sarant στο 20 Μαΐου, 2023


Προεκλογικά, επειδή αύριο ψηφίζουμε, «και πάλι» επειδή κι άλλες φορές έχω βάλει αυτόν τον τίτλο, άλλες παραμονές εκλογών. Κι αν δεν βγει κυβέρνηση από τούτες τις εκλογές και  έχουμε σύντομα και νέες εκλογές, πράγμα που απεύχομαι, ίσως το επόμενο εκείνο άρθρο να έχει τίτλο «…και πάλι και πάλι» -αν μείνουμε εκεί και δεν κάνουμε και τρίτες ή τέταρτες εκλογές.

Προεκλογικά λοιπόν τα μεζεδάκια, και πράγματι η πιατέλα μας έχει κάμποσα παρμένα από τον προεκλογικό αγώνα, αλλά το κυρίως πιάτο, για  να το πω έτσι, αφορά άλλον θεσμό, που δεν περνάει τώρα από τη  λαϊκή βάσανο παρά το φθινόπωρο: εννοώ τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, η κακοδιατυπωμένη ατάκα του οποίου για την  Πολιτεία του Πλάτωνα («που την έχουμε επιχωματώσει»), που την είχα «επί του πιεστηρίου» συμπεριλάβει στο άρθρο του προηγούμενου Σαββάτου, έδωσε λαβή για ένα καλοδεχούμενο ξέσπασμα ανώνυμου χιούμορ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κι έτσι, όλοι άρχισαν να βάζουν τον Μπακογιάννη  να ερμηνεύει κατά λέξη τίτλους λογοτεχνικών, θεατρικών και κινηματογραφικών έργων, όπως στο εδώ μιμίδιο.

Ανθολογώ:

Ο Μπακογιάννης έχει ακούσει το δίσκο της Φαιστού, σε βινύλιο

-Δυνατός και στα μαθηματικά ο Μπακογιάννης αφού ξέρει πόσο κάνει Επτά επί Θήβαις!

-Υποψήφιος ξανά για Δήμαρχος ο Μπακογιάννης, όχι όμως στο Δήμο Αθηναίων, αλλά  στις Ακυβέρνητες Πολιτείες!

-Ο Μπακογιάννης γνωρίζει σε ποια τράπεζα έχει καταθέσει ο Μαρξ το Κεφάλαιο.

-Ο Μπακογιάννης έχει πάει στην κηδεία μετά το Θάνατο του εμποράκου.

-Ο Μπακογιάννης ήταν ένορκος στη Δίκη του Κάφκα

-Ο Μπακογιάννης ξέρει ποιος  είναι ο ανιψιός της Θείας Κοινωνίας

Και άλλα, λιγότερο πετυχημένα, ή με διαφορετική στόχευση, πχ «Ο Μπακογιάννης  έχει χαϊδέψει  τη Γάτα του Σρέντινγκερ», που ίσως ταίριαζε περισσότερο στον Τσακ Νόρις.

* Αλλά  ίσως το εντυπωσιακότερο ήταν η ανάρτηση των εκδόσεων  Κάκτος στο Φέισμπουκ, εξαιρετικό τρολαρίσματος σε συνδυασμό με μάρκετινγκ:

Μην ψάχνετε την Πολιτεία του Πλάτωνα σε ανασκαφές. Την έχουμε εμείς εδώ, στις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, καθαρή και καθόλου επιχωματωμένη 😉

(Ναι, το ξέρω,  η μετάφραση του Σκουτερόπουλου θεωρείται πιο έγκυρη).

* Νομίζω την  περασμένη Τρίτη, είδα στον τοίχο φίλου στο Φέισμπουκ την εξής επισήμανση μαργαριταριού, που τη μεταφέρω εδώ:

Ο διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Γιάννης Τρουπής, πριν λίγο πέταξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «μεσούσης του καλοκαιριού». Και σ’ ανώτερα κύριε Τρουπή, οι ουρανοί είναι δικοί σας.

Για το «μεσούσης» (και μπιρμπίλης και μεμέτ αγάς) έχουμε βεβαίως ξαναγράψει.

* Κατάχρηση εισαγωγικών σε άρθρο για την οικονομία και τις εκλογές:

Σφοδρή διαμάχη έχει ξεσπάσει για το κατά πόσον οι συντελεστές ΦΠΑ, που ισχύουν για βασικά προϊόντα και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ενισχύουν την ακρίβεια μετην Αντιπολίτευση και χθες να “σηκώνει” το θέμα, και την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να υποστηρίζει ότι ο ΦΠΑ και οι έμμεσοι φόροι “γεννούν” έσοδα που κατανέμονται στη συνέχεια στοχευμένα.

Πάντως είναι γεγονός ότι στη χώρα οι έμμεσοι φόροι, οι πλέον άδικοι μια και επιβάλλονται οριζόντια, είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ, ενώ αντιπροσωπεύουν το 60% των φορολογικών εσόδων, κάτι που δεν “συνάδει” με τα όσα ισχύουν στην ΕΕ, όπου οι άμεσοι φόροι είναι εκείνοι που “υπερέχουν”. Μάλιστα το όλο θέμα έχει επανειλημμένα έχει βρεθεί στο “μικροσκόπιο” κριτικής ξένων οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, που ζητούν αποκατάσταση “φορολογικής” δικαιοσύνης.

Ας δεχτούμε, χάρη της συζήτησης, ότι τα εισαγωγικά της πρώτης παραγράφου, το «σηκώνει» το θέμα και  το «γεννούν» έσοδα δικαιολογούνται, αν και βέβαια δεν νομίζω ότι κάποιος που διαβάζει σηκώνει το θέμα (χωρίς εισαγωγικά)  σκέφτεται κάποιον  που πιάνει ένα θέμα και το σηκώνει ψηλά.

Πώς  όμως να δικαιολογηθούν  τα εισαγωγικά της δεύτερης παραγράφου; Ή σκέφτεται ο  συντάκτης πως το «συνάδω» μπορεί να  ερμηνευτεί κυριολεκτικά (συν+άδω, τραγουδώ μαζί με άλλον) στα νέα ελληνικά; Και τι νόημα έχουν τα εισαγωγικά στους φόρους που υπερέχουν; Ή στη φορολογική δικαιοσύνη;

* Συζητήθηκε αρκετά ένα πρόσφατο τουίτ του Αλέξη  Τσίπρα που μπαίνει στα χωράφια του ιστολογίου μας.

Υπάρχει μια λέξη που δε μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα: Φιλότιμο

λέει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ με στενοχωρεί διότι χρησιμοποιώντας αυτό το ανόητο κλισέ ακυρώνει μια πολύ σωστή τοποθέτηση, το δεύτερο σκέλος του μηνύματός του: («Θα πληρώσει πολύ ακριβά…»)

Ανόητο και κλισέ, που το έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιήσει διάφοροι, χωρίς όμως αυτό να το κάνει λιγότερο ανόητο. Και, επιπλέον, άκυρο, όπως έχουμε γράψει σε ειδικό άρθρο του ιστολογίου μας, όπου παραθέτουμε διάφορες αντίστοιχες λέξεις σε άλλες γλώσσες.

Στο τουίτ του Τσίπρα πολλοί επισήμαναν  δικαίως ότι είναι άστοχο αυτό το κλισέ -«σε λίγο θα μας πεις και για τη μία ψήφο της ελληνικής  γλώσσας», είπε καποιος. Κάποια χρήστρια έδωσε ένα παράδειγμα που δεν το είχα υπόψη μου: Η νορβηγικη λέξη ærekjær (άρεχιαρ) είναι συνθέτη των λέξεων ære = τιμή, και kjær = αγαπητόςΜαντέψτε τι σημαίνει.

Το ευχάριστο πάντως είναι ότι, εξαιτίας της αστοχίας του Τσίπρα, πολλοί δεξιοί που ως τώρα δέχονταν την άποψη για τη μοναδικότητα της λέξης  (είχε σχετικό  άρθρο πρόσφατα το Πρώτο Θέμα) αναγκάστηκαν να την αποκηρύξουν.

* Φίλος μηχανικός μού στέλνει απόσπασμα από αρχιτεκτονικό σχέδιο και το συνοδεύει με το σχόλιο: Σχέδιο γεμάτο σοφά λόγια

Διότι βεβαίως άλλο είναι η ρήση, το ρητό, και άλλο η  ρύση, πρακτικά η κλίση για να φεύγουν τα νερά. (Στα μουσεία θα βρείτε και πολλά ρυτά, που είναι δοχεία, τελετουργικά συνήθως σκεύη, και όχι ρητά).

* Φίλος μού έστειλε λινκ σε μια εγκύκλιο της Διεύθυνσης Δασών, όπου χρησιμοποιείται ο  όρος «το περίπολο» αντί του  «η περίπολος» που περίμενε ο φίλος.

Το ΛΚΝ θεωρεί «προφορικό» τον τύπο «το περίπολο» ενώ ο Μπαμπινιώτης (δεν έχω όμως  την τελευταία έκδοση πρόχειρη) «λαϊκό», το ίδιο και το Χρηστικό Λεξικό. Ο όρος μού είναι εξαιρετικά οικείος από τη  θητεία μου στον στρατό, όπου λέγαμε (μόνο) «το περίπολο», αλλά βέβαια εδώ έχουμε εγκύκλιο, άρα επίσημο κείμενο και μάλιστα, όπως θα δείτε, γραμμένο σε μάλλον λόγιο ύφος:

Για τα Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών άνευ Δασαρχείων, όπου υφίσταται οι προϋποθέσεις ώστε να οργανώνεται και δεύτερο περίπολο την ίδια μέρα ή τα περίπολα απαιτείται, λόγω αιτιολογημένης ανάγκης, να στελεχώνονται με περισσότερους των δύο υπαλλήλων (το πολύ τρεις), αρκεί μια απόφαση του Προϊσταμένου της εκάστοτε Δασικής Υπηρεσίας….

Λόγιο ύφος δεν  σημαίνει βέβαια και επιμελημένο -υφίστανται οι προϋποθέσεις, και το «απαιτείται» θα το έβαζα πιο πριν για να μην  μπερδεύεται ο αναγνώστης («όταν απαιτείται, λόγω αιτιολογημένης ανάγκης, να στελεχώνονται τα περίπολα….»)

Αλλά μου αρέσει ο λαϊκός τύπος, που αποφεύγει και το «οι περίπολοι», που δεν ξέρουμε τι γένους είναι.

* Όλη η αλήθεια με  ένα  κλικ, υπόσχεται το Αγιορείτικο Βήμα, αλλά κατά τα άλλα μας προσφέρει μια λαχταριστή καραβίδα, όπως λέμε τη συμπύκνωση  πολλών λαθών σε μικρό κείμενο.

Ο γέροντας Παΐσιος λοιπόν μάς διδάσκει «Πώς κλείνετε το ρήμα ‘εγώ’ »

Μετρήστε λάθη:

Κλίνεται, δεν κλείνετε, ούτε κλείνεται.

Πώς, όχι Πως

Το «εγώ» δεν είναι ρήμα.

* Ένα ψευδόφιλο σε τίτλο της Ναυτεμπορικής, που όμως διορθώθηκε.

Ο αρχικός τίτλος ήταν:

Ναόμι Κλάιν: «Η μεγαλύτερη ληστεία στην ανθρώπινη ιστορία» – Λίβελος κατά των κατασκευαστών AI

Αλλά άλλο είναι το αγγλικό libel, άλλο είναι ο λίβελος.

Λίβελος είναι «υβριστικό ή συκοφαντικό δημοσίευμα με το οποίο συνήθ. ασκείται πολεμική εναντίον κάποιου προσώπου» (ΛΚΝ).

Η δριμεία  επίθεση, όπως στο άρθρο της Ναόμι Κλάιν, μπορεί να είναι libel, αλλά δεν είναι λίβελος.

Η Ναυτεμπορική άλλαξε τον τίτλο σε «Κόλαφος κατά των  κατασκευαστών ΑΙ» και «άρθρο-κόλαφος», αλλά σε αναδημοσιεύσεις  παραμένει ο αρχικός.

* Μια (αναμενόμενη ίσως) ακλισιά σε αθλητικό άρθρο: Ανατροπή παραμονής για τον Απόλλων Πόντου.

Δεν ανατράπηκε βέβαια το ενδεχόμενο της παραμονής της συμπαθούς ομάδας στην κατηγορία, αλλά η ομάδα ανέτρεψε το σκορ και νίκησε και με το αποτέλεσμα  αυτό εξασφαλίζει την παραμονή της  ή έστω αυξάνει τις πιθανότητες.

* Τίτλος άρθρου: Ποιος είναι ο Έλληνας που συνέλαβε  το FBI για κατασκοπεία

Διαβάζοντας το άρθρο, λέει ο φίλος που στέλνει το λινκ, σκόνταψα. Ο Έλληνας συνέλαβε ολόκληρο FBI;

Αν και το ενδεχόμενο αυτό είναι απίθανο, το σωστό είναι να επαναλαμβάνεται ο αδύνατος τύπος της αντωνυμίας: ποιος  είναι ο Έλληνας που τον  συνέλαβε το FBI. 

Μπορούμε βέβαια να αναλύσουμε το «που»: …τον οποίο συνέλαβε το FBI…

* Κλείνω με ένα προεκλογικό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δημοσίευσε στη σελίδα του μιαν ακροστιχίδα (που, όπως είπε, την έφτιαξε οπαδός του) που του αποδίδει διάφορες ιδιότητες, με λέξεις διαλεγμένες από το Λίντελ Σκοτ.

Άβλητος

Δίκαιος

Ωκύθοος

Νικαφόρος

Ιθύς

Σώφρων,

από τα οποία σχολιάστηκαν πολύ το Άβλητος και βέβαια το Ωκύθοος.
Αυτό είχε αποτέλεσμα διάφοροι να αρχίσουν φτιάχνουν στο Τουίτερ και στο  Φέισμπουκ διάφορες ακροστοιχίδες,  κατά μίμηση, είτε για τον εαυτό τους, είτε για τον Άδωνη, κι έτσι έφτιαξα κι εγώ μία:

Αδιευκρίνιστος

Δημαγωγός

Ωγκώδης άγνοια (πρβλ ΚΔΩΑ)

Νανογιλέκος

Ιδιώτης (αρχαιοελληνιστί)

Σούργελο

Ένας φίλος με προ(σ)κάλεσε στο Τουίτερ να βρούμε μία ακροστοιχίδα με έξι αρχαίες λέξεις, αλλά δεν ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση, ιδίως όταν ένας άλλος φίλος επισήμανε πως είναι δύσκολο να βρεθεί λέξη από Ω.

Ωστόσο, στο Τουίτερ εμφανίστηκε το εξής που βλέπω πως είναι έγκυρο. Ο τύπος Ωζυρός είναι παράλληλος τύπος του «οϊζυρός» (π.χ. έτσι στους Όρνιθες).

Και εδώ τελειώνουν τα προεκλογικά μεζεδάκια μας. Καλό βόλι ή, αν προτιμάτε, καλή ψήφο -και, όπως είπαμε, δεν είναι όλες καλές!

Advertisement

131 Σχόλια προς “Προεκλογικά μεζεδάκια και πάλι”

 1. Πάνος Βλαγκόπουλος said

  Πραγματικά περίεργη «αστοχία» από έναν ΤΟΣΟ καλλιεργημένο άνθρωπο!

 2. Avonidas said

  Καλημέρα απ’ το τρένο (κι από μένα επίσης 🙂)

  Η δριμεία επίθεση, όπως στο άρθρο της Ναόμι Κλάιν, μπορεί να είναι libel, αλλά δεν είναι λίβελος.

  Άμα γράψει και καμιά διατριβή θα μας πεις, ε; 😉

 3. Νέο Kid said

  Αμοραλιστής
  Δικολάβος
  Ωχρόφαιος
  Νταϊσενμπλουμόσκυλο
  Ιλυόφιλος
  Σκατασταμούτρατου

 4. Avonidas said

  Για τον Αδωνι, μήπως να του φιλοτεχνούσαμε και το επώνυμο; Θέλω να βάλω το «ρωποπερπερήθρας» 😋

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  «-Δυνατός και στα μαθηματικά ο Μπακογιάννης αφού ξέρει πόσο κάνει Επτά επί Θήβαις!»
  Έξυπνο τρολάρισμα του τουϊτερά αλλά όταν κράζεις κάποιον για την άγνοιά του, δεν πρέπει να προδίδεις τη δική σου: Επτά επί Θήβας, βέβαια.

 6. Καλημέρα

  …Κλίνεται, δεν κλείνετε, ούτε κλείνεται …

  νομίζω πως ούτε κλίνεται αλλά κλίνετε (εσείς) αφού εμφανίζονται άλλοι δυο την εικόνα

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άξεστος
  Δοκησίσοφος
  Ώκιστος
  Νενέκος
  Ιταμός
  Σκωληκόβρωτος

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Εγώ καταλαβαίνω «πώς κλίνεται» γενικώς. Έτσι λέμε συνήθως.

 9. Πουλ-πουλ said

  Προσοχή στη «λόγια» λεξιπενία, όπου το «συνάδω», λόγω μοδός και αμορφωσιάς, εξαπλώνεται σαν βρωμοκαρυδιά και πνίγει όλα τα συνώνυμα.

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα σε όλους! Καλή ψήφο να έχουμε!
  Δεν ξέρω αν είναι ακόμα καλά τα αρχαία μου, αλλά εγώ θα προσέφερα στην προεκλογική του καμπάνια το
  «Άδων ὗς», πάει να πει γουρούνι που τραγουδάει…(δεν ξέρω, πείτε αν είναι σωστό)

 11. atheofobos said

  -αν μείνουμε εκεί και δεν κάνουμε και τρίτες ή τέταρτες εκλογές.

 12. LandS said

  ærekjær (άρεχιαρ) Ehrgefühl κλπ.
  Μόνο κάτι περίεργοι θαμώνες ιστοκαφενείου με σπαμακόπιτες επισημαίνουν τέτοια.

 13. Avonidas said

  Ανισόρροπος
  Δικηλίκτας
  Ωτακουστής
  Νηματοσκώληξ
  Ιταμός
  Σαχλεπίσαχλος

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αρχολίπαρος
  Δεικηλίκτας (υποκριτής)
  Ωκύποινος (ο γρήγορα τιμωρούμενος)
  Νήπιος
  Ιαλτός (αυτός που ξαποστέλνεται)
  Σπουδαρχίδης

 15. sarant said

  9 Τι ωραία παρομοίωση αυτή με τη βρομοκαρυδιά!

  11 Ωραίο λαθάκι το Exit pools!

 16. sarant said

  14 Ωραίο ρε συ!

 17. LandS said

  11
  Τα exit pools είναι λάθος ή ο ΚΥΡ ήθελε να διασκεδάσει την γνώμη για την Απλή Αναλογική;

 18. Πουλ-πουλ said

  15α
  Βρ*μοκαρυδιά με «ο»; Αφού βρωμάει.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82_%CE%BF_%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

 19. Avonidas said

  #13. Κοπήκαμε στην ορθογραφία 😳

 20. sarant said

  18 Επειδή βρομάει

  Γιατί βρόμικος;

 21. atheofobos said

  Πολύ πετυχημένα όλα όσα γράφτηκαν για την πατάτα του Μπακογιάννη και την Πολιτεία του Πλάτωνα.
  Βέβαια σε συνέντευξη του αναφέρει πως και από ποιόν γνώρισε τον Πλάτωνα:
  Και κάπου εκεί τον ανέλαβε ο καλύτερος φίλος του πατέρα του, ο δημοσιογράφος Δήμος Μαυρομμάτης, ο οποίος τον μύησε στο “πνευματικο μποξ. Εκείνος με έμαθε να διαβάζω από τους αρχαίους Πλάτωνα και Αριστοτέλη, μέχρι τον Μαρξ και Χάγιεκ. Από τις σιωπές στα δημοτικά τραγούδια μέχρι Ζ. Παπαντωνίου και Βάρναλη. Και εκείνος μου έδειξε πως να πρωτοφλερτάρω. Και κάπως έτσι ανακάλυψα τον εαυτό μου, έφυγα στο εξωτερικό, έζησα, σπούδασα, δούλεψα”. Θέλοντας να πει ένα ευχαριστώ σε αυτόν τον άνθρωπο, ο Κ. Μπακογιάννης με τη σύζυγό του Σία Κοσιώνη αποφάσισαν να ονομάσουν τον γιο τους Δήμο.
  https://newpost.gr/eidiseis/k-mpakogiannhs-epesa-syrthhka-shkwthhka-kai-pali-apo-thn-arxh/
  ΄Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να θυμίσω, σε΄όσους δεν τον ξέρουν, ένα από τους αγνότερους και γνησιότερους αγωνιστές της αριστεράς τον Δήμο Μαυρομάτη για τον οποίο η γυναίκα μου αισθάνεται μια απέραντη ευγνωμοσύνη, γιατί σε μια δύσκολη στιγμής της με την συμβουλή του, την βοήθησε να μπορέσει να σπουδάσει.
  Λίγα λόγια γι αυτόν, εδώ:
  https://www.matrix24.gr/2012/04/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1/

 22. sarant said

  21 Eνδιαφέρον!

 23. ΣΠ said

  Ο γέροντας Παΐσιος λοιπόν μάς διδάσκει «Πώς κλείνετε το ρήμα ‘εγώ’ »

  Το «Πώς» δεν έχει τόνο αν είναι λάθος προς διόρθωση.

 24. Pedis said

  Τα χάιλαιτς της τετραετίας …

  Το ΛΚΝ θεωρεί «προφορικό» τον τύπο «το περίπολο» ενώ ο Μπαμπινιώτης (δεν έχω όμως την τελευταία έκδοση πρόχειρη) «λαϊκό» ..

  «Τα περίπολα! Τα περίπολα θα γυρίζουν, θα γυρίζουν, θα γυρίζουν!»

  Από τις οδηγίες του Αξιωματικού Στρατοπέδου κατά την ανάληψη υπηρεσίας σκοπών και περιπόλων.

  Προφανώς είναι ουδέτερο και του πάει.

 25. Alexis said

  #17: Περισσότερο δηκτικό με την οικογενειοκρατία παρά με την απλή αναλογική μου φαίνεται εμένα το όντως πολύ καλό σκίτσο του ΚΥΡ

 26. Πέπε said

  > Ανατροπή παραμονής για τον Απόλλων Πόντου

  Άψογος 15σύλλαβος ιαμβικός. Επιγραμματικός σαν παροιμία, πυκνός σαν μονόστιχη μαντινάδα. Σιγά που θα χαλάγαμε ένα τέτοιο αριστούργημα ισορροπίας μεταξύ λιτού σημαίνοντος και πλούσιου σημαινομένου για χάρη μιας γραμματικής κατάληξης ή μιας περίεργης σύνταξης.

  > Ποιος είναι ο Έλληνας που συνέλαβε το FBI για κατασκοπεία […] το σωστό είναι να επαναλαμβάνεται ο αδύνατος τύπος της αντωνυμίας: ποιος είναι ο Έλληνας που τον συνέλαβε το FBI.

  Ναι, καλά. Ότι και καλά ξέρουμε πως το FBI συνέλαβε κάποιον Έλληνα για κατασκοπεία, και το μόνο που περιμένουμε από το άρθρο είναι να μας αποκαλύψει ποιος ήταν; Ο κόσμος λέει «Έλληνας συλλαμβάνεται από το FBI για κατασκοπεία».

  Πέρα από την ανατροπή της στρωτής σειράς των λέξεων, δημοσιογραφική σύμβαση που την έχουμε αποδεχτεί αφού κυριαρχεί δεκαετίες τώρα, μια πιο πρόσφατη τάση που δε θυμάμαι να την έχουμε σχολιάσει είναι να μας υπόσχονται την απάντηση σε καφτά ερωτήματα που κανέναν δεν απασχολούν. Το καφτό ερώτημα ποιος ήταν αυτός ο Έλληνας θα το είχε μόνο όποιος ήδη ήξερε τα υπόλοιπα (ότι συνελήφθη Έλληνας κλπ.), όχι αυτός που πρωτομαθαίνει όλη την ιστορία!

  > Ωκύθοος, οϊζυρός κλπ.:

  Μόλις τα είδα σκέφτηκα «τον Ζουράρι τον ρωτήσατε;». Στα σχόλια παρακάτω βλέπω ότι τουλάχιστον ο Γιάννης Κ. τον ρώτησε.

  > είναι δύσκολο να βρεθεί λέξη από Ω

  Σε κάποια ισοτρία του Ιζνογκούντ η μαγική λέξη που ανοίγει κάποια πόρτα είναι Ωκυτοκία, και για να την ξανακλείσεις πρέπει να την πεις ανάποδα, Αϊκοτύκω. Όμως όταν έρχεται η ώρα να κλείσει η πόρτα ο Ιζνογκούντ έχει ξεχάσει τη λέξη, οπότε τον βλέπουμε μ’ ένα λεξικό να διαβάζει ανάποδα μία μία όλες τις λέξεις ξεκινώντας από το α.

 27. Πέπε said

  25
  Μπα, δεν υπάρχει οικογενειοκρατία στο Τσιπραίικο. Στο Μητσοτακαίικο βέβαια, άλλο καλό.

 28. Pedis said

  ‘Ελα, το παραχέσατε με τον γέρων-παπαρίσιο… θα σας περιλάβει ο μαθητής του και όφις κολοβός που … 🤣

  —-

 29. xar said

  @24
  Καταπλητικός ο τύπος, δεν προλαβαίνεις να γελάσεις (ή να κλάψεις) από τα απανωτά χτυπήματα!

  Να καταθέσω και ένα σερί έξι γενικών από τη Ναυτεμπορική:
  Εντολή επιβολής κύρωσης αναστολής άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων…
  https://www.naftemporiki.gr/society/1473004/mykonos-entoli-epivolis-kyrosis-anastolis-adeias-leitoyrgias-ton-epicheiriseon-nammos/

 30. Pedis said

  Κακό σκίτσο του κυρ … ισορροπιστής ήταν πάντα, ικανός με λαμπρές στιγμές αλλά ντάξει …

  Τι βλέπω, σχόλιο του Αθεό χωρίς αυτολίνκ? 🙀 Κάνας φούρνος θα έδωσε γκάλοπ με μικρότερη διαφορά από 195% στη νδ!

 31. xar said

  Να παραθέσω και την αμπελοφιλοσοφία μου για την παράνοια με τα εισαγωγικά:

  Η όλη κατάσταση μου θυμίζει τις φάσεις που συνειδητοποιούμε κάτι, το οποίο δεν έχουμε συνηθίσει να το παρατηρούμε και αναρωτιόμαστε: μα καλά, εγώ ήμουν γκαβός ή κάτι γίνεται εδω; Χαρακτηριστικό παράδειγμα (για εμένα τουλάχιστον) είναι η θητεία στον στρατό, όπου ξαφνικά άρχισα να βλέπω παντού γύρω μου, στον δρόμο, στα ΜΜΜ, στα αυτοκίνητα φαντάρους και στρατιωτικούς. Αν με ρωτούσανε τότε πόσο συχνά βλέπει κανείς φαντάρους στον δρόμο, σίγουρα θα παρασυρόμουν και θα έδινα υπερεκτιμημένη απάντηση.

  Έτσι και με τα εισαγωγικά. Φαντάζομαι αυτόν που έγραψε το άρθρο, συνηθισμένο στην ξύλινη γλώσσα του δημόσιου «ευπρεπούς» λόγου και των φροντιστηρίων προετοιμασίας για τις εισαγωγικές, να συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι, για να καταφέρει λίγο πιο γλαφυρό ύφος, πρέπει να χρησιμοποιήσει λέξεις με μεταφορική έννοια, που, στο μυαλό του, δεν είναι εντελώς κομιλφό σε ένα πιο επίσημο κείμενο, παρότι τις χρησιμοποιεί στην καθημερινή του ομιλία απροβλημάτιστα. Καθώς δυσκολεύεται να βρει εναλλακτικές εκφράσεις, αποφασίζει να τις χώσει σε εισαγωγικά, σαν κάποιο είδος άφεσης αμαρτιών (δεν το λέω εγώ έτσι, άλλοι το λένε). Και αφού μπει σε αυτό το τριπάκι, αρχίζει να βλέπει παντού μεταφορικές έννοιες και να χάνει την αίσθηση για το πού χρειάζονται εισαγωγικά και πού όχι.

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  26:Ο Ζουράρις θα είχε γράψει στο Σ στεατοπύγων, για να θυμηθούμε και την ιστορία με το στεατοπυγικό σύστημα. 🙂

 33. Alexis said

  #27: Στο μέλλον δεν ξέρουμε…

  Και μιας και ο λόγος για οικογενειοκρατία…
  Σε τρεις διαφορετικές περιόδους της πρόσφατης πολιτικής μας ιστορίας βρέθηκαν αντιμέτωποι, ως βασικοί «μονομάχοι» ένας Καραμανλής και ένας Παπανδρέου, και συνολικά σε 7 εκλογικές αναμετρήσεις:

  1961, 1963: Κωνσταντίνος Καραμανλής-Γεώργιος Παπανδρέου
  1977: Κωνσταντίνος Καραμανλής-Ανδρέας Παπανδρέου
  2004, 2007, 2009: Κώστας Καραμανλής-Γιώργος Παπανδρέου

  Εντυπωσιακό δεν είναι;

 34. Alexis said

  #33: Έξι εκλογικές αναμετρήσεις, διορθώνω…

 35. atheofobos said

  Ένα ακόμα χάιλαιτς !
  Γιατί θύμωσαν τόσο με τον Σαββόπουλο οι σύντροφοι;
  https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/801313/giati-thumosan-toso-me-ton-savvopoulo-oi-sudrofoi/

 36. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  30β, Λόγος Υπέρ Παγκογιάννη Μεγαπεριπάτου (του και Ουασινγκτώνιου, επονομαζόμενου) 🙂

 37. ΚΩΣΤΑΣ said

  33-34

  1974: Κωνσταντίνος Καραμανλής – Ανδρέας Παπανδρέου 😉

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  33, είχε ποστάρει η Μαρία προ ημερών έναν σχετικό «διάλογο – αυτοεξέτασης» από μαθητές σε φροντιστήριο στο μάθημα της ιστορίας, το 2120 (δε θυμάμαι τη χρονολογία).

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έξω από ένα επαρχιακό φροντιστήριο, Ελλάδα 2200 μ.χ.
  Ο Τάκης και ο Σταύρος περιμένουν να περάσει το κενό τους. Ο Τάκης βγάζει και ανάβει έναν μπάφο .
  – Το ξέρει η μάνα σου ότι καπνίζεις;
  – Ναι.
  – Και τι λέει;
  – Ε καλά δεν καπνίζω και ταμπάκο, δεν είμαι κανα πρεζάκι.
  – Διάβασες;
  – Διάβασα αλλά μαλάκα τα μπερδεύω. Η οικονομική κρίση ήταν μετά τον κορονοϊό ή πριν.
  – Και πριν και μετά. Είναι δύο κρίσεις κολλητά.
  – Ποια ήταν με τα πολλά γιούρογκρουπ;
  – Η πρώτη.
  – Αυτή με τον Μητσοτάκη τον Δεύτερο;
  – Όχι, με τον Παπανδρέου τον Τρίτο.
  – Όχι τον πρώτο;
  – Τον τρίτο.
  – Όχι, ρε, το θυμάμαι, με τον Γεώργιο Παπανδρέου ήταν.
  – Ναι, τον τρίτο όμως. Τον μπερδεύεις, γιατί έχει ίδιο όνομα με τον πρώτο.
  – Μαλάκα, τα γιούρογκρουπ δεν μπορώ να τα μάθω. Πόσα ήταν;
  – Δε θυμάμαι.
  – Α καλά για να μη θυμάσαι εσύ…
  – Τα διαγγέλματα να διαβάσεις, είναι σος φέτος έχουν να πέσουν χρόνια.
  – Με τον ιό;
  – Ναι.
  – Αυτός ήταν με τον Μητσοτάκη τον Πρώτο;
  – Τον Δεύτερο.
  – Μαλάκα τι κάνανε τότε; Δυο ονόματα είχανε όλα και όλα; Ο Τσίπρας ο Πρώτος πότε ήταν;
  – Ενδιάμεσα σε Παπανδρέου τρίτο και Μητσοτάκη Δεύτερο.
  – Αυτός ήταν με την αλλαγή.
  – Με την αλλαγή ήταν ο Παπανδρέου ο Δεύτερος.
  – Ο Τσίπρας ήταν που ήταν αριστερός;
  – Οι πηγές διαφωνούν, η απάντηση με βάση το λυσσάρι είναι ότι «βγήκε με αριστερή πλατφόρμα αλλά εφήρμοσε πιο ρεαλιστική πολιτική», άμα το γράψεις αλλιώς κόβεται όλο το θέμα.
  – Με το δημοψήφισμα.
  – Ναι.
  – Που είπαν ναι.
  – Που είπαν όχι.
  – Με τους Γερμανούς;
  – Α μπράβο.
  – Με το Χίτλερ.
  – Όχι, ρε μαλάκα, άλλη περίοδο, με τους άλλους Γερμανούς, τους καλούς.
  – Ααααααα ναι, που το «όχι» το κάνανε μετά «ναι».
  – Ναι εκεί είναι τα δεύτερα Γιουρογκρουπ, μην μπερδευτείς.
  – Ωχχχχ μαλάακα αυτά με τον Βαρουφάκη, καλά ανάθεμα αν έχω καταλάβει τίποτα.
  – Τέλος πάντων εκεί με τον ιό είναι που απαγορεύανε την κυκλοφορία.
  – Α, ναι;
  – Ναι.
  – Που λέγανε ότι για όλα φταίνε οι κομμουνιστές και οι αριστεροί.
  – Ναι.
  – Ότι χρειάζονται μέτρα περιορισμού, για να προστατευτεί η χώρα.
  – Α γεια σου.
  – Που έγινε το Πολυτεχνείο.
  – ΟΧΙ, άλλη περίοδος.
  – ΠΩΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ.
  – ΑΛΛΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΑΛΛΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!
  – ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ;;;;;;;
  Σιωπή
  – Στο τέλος γιατροί θα καταλήξουμε.
  – Έλα ρε μη γρουσουζεύεις.

  (το είχα αντιγράψει όπως το έστειλε η Μαρία αλλά χωρίς το λινκ του ιστολογίου)

 40. phrasaortes said

  Κι ένα ετυμολογικό μεζεδάκι:

 41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από τον χαιρετισμό της ΥΠΠΟΑ, Τσιμενδώνη επονομαζόμενης, που μέσα σε λιγότερο από 50 μέρες τελευταία, έχει εγκαινιάσει, ξαναεγκαινιάσει, εξαγγείλει, έναν απίστευτο αριθμό μουσείων, χώρων, δομών ανά την επικράτεια, δίκην μαυρογιαλούρισσας, παρότι μη (άμεση) υποψήφια.
  «Αντλώντας το όνομά από κάποια βρύση ή – πιο πιθανόν – από παραφθορά του ονόματος του Ευρυσάκη, υιού του Αίαντα στον οποίο ήταν αφιερωμένο τοπικό αρχαίο ιερό, η περιοχή…»
  Χαιρετισμός της ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη στα εγκαίνια της έκθεσης για το Βρυσάκι
  https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=4592

 42. atheofobos said

  30
  Είπα σήμερα, όταν αναφέρθηκα στον Δήμο Μαυρομάτη, να μην παραπέμψω σε ότι είχα γράψει γι΄αυτόν πριν 15 χρόνια.
  Αλλά επειδή διαπίστωσα πως ο Pedis παρουσίασε στερητικό σύνδρομο από την έλλειψη αυτολίνκ μου, θα διορθώσω πάραυτα την παράλειψη αναδημοσιεύοντας από το ποστ μου ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΧΑΘΗΚΕ……
  http://atheofobos2.blogspot.com/2008/01/blog-post_7808.html το ΥΓ, και ας στεναχωρήσω του καπνιστές:
  Σε ένα πρόσφατο άρθρο του ο Γιώργος Βότσης, (δυστυχώς το λινκ δεν λειτουργεί πλέον) παθιασμένος καπνιστής για 50 χρόνια, αναγκάστηκε να κόψει το τσιγάρο μετά από ένα πρόβλημα με την υγεία του που τον οδήγησε στο Ωνάσειο.
  Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο του λέει:
  Αρειμάνιοι καπνιστές οι αγαπημένοι φίλοι (ο Δήμος, ο Δημήτρης, ο Στρατής, ο Αντώνης, ο Σωτήρης…) αλλά και ο πατέρας μου και τ’ αδέλφια του, που έφυγαν πρόωρα. Αναγκάστηκαν να κόψουν το κάπνισμα, όταν πια ήταν πολύ αργά κι ανώφελο. Και τραγικό. Αφού, ανήμποροι πια, ανακάλυπταν πόσες άλλες απολαύσεις, με πρώτη την ίδια τη ζωή, είχαν θυσιάσει για την απόλαυση του καπνού. Ασύμφορη τράμπα…
  (Ο Δήμος που αναφέρει ήταν ο Δήμος Μαυρομάτης ,ένας δημοσιογράφος σπάνιας αξίας και ήθους, που η συμβουλή που είχε δώσει σε μία δύσκολη στιγμή στην γυναίκα μου την βοήθησε στο να σπουδάσει)

  Αν δε είχα βάλει διαφορά με 195% στη νδ στο προεκλογικό στοίχημα εδώ, τότε θα ήταν δύσκολο να βγει στο 0,2% η διαφορά που βρήκε ο οικοδεσπότης μας και ανακοίνωσε στο ΦΒ!
  Έβαλα 36ΝΔ 30ΣΥΡΙΖΑ και 6 κόμματα και γι΄αυτό σχολίασα εκεί: Σχετικά με την διαφορά 0,2%, κοντός ψαλμός αλληλούια και μετά το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη!

 43. 42: Το άρθρο του Γ.Β.
  http://web.archive.org/web/20080525200312/https://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=14.01.2008,id=31457344

 44. atheofobos said

  43 Μπράβο!
  Δύο παράγραφοι από ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
  Από τον Σαββόπουλο στον Κατρούγκαλο
  https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/801624/apo-ton-savvopoulo-ston-katrougalo/
  Γιατί αυτοτιμωρείται ο πρώην υπουργός; Μα επειδή είπε το αυτονόητο, και αυτό δεν είναι ανεκτό. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με το εισόδημά τους. Να μην είναι στη διακριτική τους ευχέρεια δηλαδή να επιλέγουν ασφαλιστική κλίμακα.

  Αντ’ αυτού ανέλαβαν οι πασπαρτού ψυχαναλυτές να μας εξηγήσουν ότι ο Σαββόπουλος μισεί και προδίδει τη νιότη του. Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο αυτοϊκανοποίησης, η άλλη πλευρά του ηθικού πλεονεκτήματος ως μειονέκτημα των αντιπάλων. Έτσι όμως απλώς αποφεύγουν να δουν το πρόβλημα. Το έθεσε καλύτερα νομίζω ένας φίλος του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook. Μας δείχνουν το δάσος, έγραψε, κι εμείς βλέπουμε το δάχτυλο. Που πάει να πει ότι το ζήτημα δεν είναι (μόνο) ο Σαββόπουλος, αλλά οι πολλοί Σαββόπουλοι, αυτοί οι πρώην αριστεροί οι οποίοι εγκατέλειψαν την αριστερά και σήμερα ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είναι έτοιμοι να ψηφίσουν Μητσοτάκη. Μπορεί να τους ονομάζουν ακροκεντρώους ή φιλελέδες, έτσι όμως ξορκίζουν το πρόβλημα αντί να δουν πώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να το αντιμετωπίσουν. Αυτό όμως προϋποθέτει θάρρος, αυτοκριτική και διάθεση να συγκρουστούν με τον λαϊκισμό που οι ίδιοι ταΐζουν. Δεν το έχουν, κι αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής στάσης αλλά και προσωπικού χαρακτήρα ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών.

 45. sarant said

  26α 🙂

  26τέλος: Μου έχει ξεφύγει αυτή η ιστορία;!

  40 Αυτό το Αρχείο Πολιτισμού πρέπει να μετονομαστεί σε Αρχείο Πορτοκαλισμού!

 46. Συζητούσαν περί ποντικών και ανθρώπων…

 47. @40 Μου σκάει πολλά από το Αρχείο Πολιτισμού ο αλγόριθμος του φέισμπουκ*. Ο τύπος αραγε τα βγάζει απο την κοιλιά του ή έι εντρυφήσει στους ελλαδέμπορες; Οι πορτοκαλισμοί (και σε τοπωνύμια) είναι το φόρτε του!

  *Κάτι τέτοια με κάνουν και ανησυχώ για το τι δίνω για δεδομένα στον αλγόριθμο και βγάζει αυτά. Το ότι ακολουθώ το Νικοκύρη και κάποιες σελίδες για ιστορία;

 48. phrasaortes said

  41. Α, δεν το ήξερα. Ντροπή της, και την είχα σε εκτίμηση επιστημονικά την Μενδώνη. Προφανώς το έκανε για να κολακέψει το κοινό της, αλλά και πάλι.

  47. Δεν πρέπει να τα βγάζει όλα απ’το μυαλό του. Την θεωρία για τον Ευρυσάκη, για παράδειγμα, την ανέφερε και η υπουργός, έστω και χωρίς να την υιοθετήσει.

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  45β,26τέλος
  Αυτή η ιστορία, για κάποιο λόγο, μου φαίνεται δεν έχει αναδειχθεί πολύ. Χθες μόλις την έμαθα κι εγώ από νεαρή φίλη, διδακτορούχο του Μετσόβιου, που συνάντησε προ καιρού τον άνθρωπο για συνέντευξη, όταν υπέβαλε βιογραφικό για κάποια από τις εταιρείες του αλλά τελικά προτίμησε άλλη θέση και τώρα έκανε το σταυρό της που δεν σχετίστηκε εργασιακά.
  Εμφανίζει πλήθος δραστηριοτήτων, μέχρι κρυπτονομισματικά λέει.

 50. ΓΤ said

  «Όλη η αλήθεια με ένα κλικ, υπόσχεται το Αγιορειτικό Βήμα, αλλά κατά τα άλλα μας προσφέρει μια λαχταριστή καραβίδα, […]».

  Δεν μας υπόσχεται, μας υποσχόταν, αφού πρόκειται για δημοσίευμα του 2014. Και όταν το ιστολόγιο αντλεί από την τρέχουσα πραγματικότητα, ποιος ο λόγος να πηγαίνει κανείς τόσο πίσω…

  Από τον Μάρτιο του 2016 το Αγιορειτικό Βήμα έχει αλλάξει σε Βήμα Ορθοδοξίας. Και ασφαλώς θα περίμενα περισσότερο σεβασμό προς τους ολιγογράμματους, και όχι, αφού «λαχταριστή καραβίδα», υπορρήτως λαφύσσουσα γνώμη απέναντι στο τριμμένο ράσο.

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  45β,26τέλος
  Νεότερα

  είχε κάνει και δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό, τον περασμένο Φεβρουάριο, μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που έκανε δεκτή ο υπουργός της «Νέας Δημοκρατίας», Νίκος Παναγιωτόπουλος.
  https://pelop.gr/nikos-bogonikolos-o-anthropos-pou-vgike-athoos-akoma-kai-se-oikonomiko-skandalo-stin-patra/

 52. aerosol said

  #40
  Ο Αίαντας είχε τρεις γιους: τον Φίλαο, τον Ευρυσάκη και τον Χελωνονιντζάκη. Οι δυο τελευταίοι ήταν Κρητικοί.

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  50:Λαφύσσουσα…Ωραία λέξη, μαν. Αλλά γιατί ολιγογράμματους; Στο Άγιον Όρος υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι μοναχοί και, θα υπέθετε κανείς, πως κάποιοι από αυτούς είναι οι συντάκτες του Αγιορειτικού Βήματος, νυν Βήμα Ορθοδοξίας.

 54. spyridos said

  35
  Νεοναζιστικός λόγος και αισθητική όλο το άρθρο. Ξερατό.
  Να τον χαίρεστε.

 55. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα! «Και εδώ τελειώνουν τα προεκλογικά μεζεδάκια μας…»
  …Κι εδώ αρχή καλή βο(υ)λή μας:
  “Ακροβολιστής”
  Ω, τί τις— τον τζόγο διακρίνων
  ως Στάση του “Νοίκι!” Βενέτων
  Λευκών Ρούσσων είτε Πρασίνων,
  κουφόν ρίπτει βόλι ή κουφέτον,
  Δι-ωμή-δη… κρημνίζων εκ θρόνου
  μεσούσης (της κούρσας) του Α-λόγου
  Δημίου, Ωταλγίας, Νοσογόνου
  Ιδιώτου Συνεπιψόγου ;

 56. GeoKar said

  #33, κ.ά.: Γάλλος φίλος είχε πει προ ετών: «οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν τη δημοκρατία κι εσείς οι σύγχρονοι την κληρονομική δημοκρατία».

 57. sarant said

  47 Θα πρέπει να το κοιτάξω αυτό το σάιτ κάποτε

  56 Καλό!

 58. spyridos said

  33
  «Στο μέλλον δεν ξέρουμε…»
  Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ η δεξιά έχει βεβαρυμένο παρελθόν λέμε ε μωρέ έτσι είναι.
  Ενώ στην αριστερά (οθντκ) καταμετράμε βεβαρυμένο πολιτικό μέλλον όταν δεν μπορούμε να βρούμε τέτοιο παρελθόν.

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  35:Βέβαια, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι, αν ο Σαββόπουλος είχε ευχηθεί αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, οι νυν συνήγοροι θα ήταν κατήγοροι και οι νυν κατήγοροι συνήγοροι. Σιγά που τους έπιασε όλους αυτούς τους ποικιλόχρωμους κομματόσκυλους ο πόνος για την ελευθερία του λόγου.

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56 Γονοκρατία
  54 ε μα! Και ποιος μιλάει δηλαδή…

  …Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έπειτα ο Σαββόπουλος, άλλοτε πιο βαθμιαία άλλοτε πιο απότομα, μεταμορφώθηκε ριζικά. Μετακινήθηκε από τον ιδεολογικό κόσμο και λόγο της αριστεράς σε απόλυτα αντιδραστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές.

  Ο δημόσιος βίος και λόγος του και η εν γένει η πολιτεία του χαρακτηρίσθηκαν από ένα διαρκώς αυξανόμενο νέο-συντηρητισμό, που γρήγορα άγγιξε και τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες.

  Για παράδειγμα, ταυτιζόμενος με την μνημονιακή προπαγάνδα, δεν δίστασε, να διακηρύσσει, σε συνεντεύξεις του, πως για τον Έλληνα πολίτη πολύ μεγαλύτερο τρόμο προκαλεί η ανασφάλεια που αισθάνεται για την ζωή του λόγω της εγκληματικότητας των μεταναστών, παρά η οικονομική κρίση και αβεβαιότητα.
  !
  2015
  https://www.alfavita.gr/koinonia/152008_i-periptosi-toy-dionysi-sabbopoyloy-ena-ergo-poy-paramenei-megalo-para-ti-stasi-toy

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ακριβώς στη μέση, ακριβώς, πιο μέση δεν πάει
  ίση απόσταση κάτω
  ίση απόσταση πάνω
  στο Κ θα δείτε το όνομα …
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/390577_apisteyto-i-niki-kerameos-exigei-pos-tha-broyn-onoma-tis-sto-psifodeltio

  Μα δεν μπορώ δηλαδή. Το δούλεψε!
  Στη μέση κάθε κοπελιάς
  ΄πο κάτω από το φάλι
  είναι μια αρκαλότρυπα
  που μπαίνουν οι αρκάλοι*

  *ασβοί

 62. 54# Και πού να δεις το χτεσινό του κομμάτι, Ο Σύριζα και οι χρυσαυγίτες, πάλι εκεί στην AV (εννοείται).
  Δε βάζω λινκ αλλά πάρε δείγμα: ο εθνικοσοσιαλισμός είναι σύνθετη λέξη […]Οι χρυσαυγίτες μισούν τον καπιταλισμό. Και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο.
  Ξεράσματα και κουράδες για αμοιβαδόμυαλους.

 63. 61# Αυτά να τα βλέπετε εσείς που λέτε τους δεξιούς αμόρφωτους και απολίτιστους. Ορίστε, οι άθρωποι ξέρουν την αλφαβήτα.

 64. Pedis said

  Αν την Κυριακή βγει καβάλα ο σύριζα και κλείσει τις γνωστές εταιρείες δημοανασκολόπισης, χωρίς σουξουμούτου, με ένα νόμο κι ένα άρθρο, στις επόμενες εκλογές θα τον ψηφίσω. Ο λόγος μου, Συμβόλαιο με το λαό! 😎

 65. 64τέλος# Έχω κάτι άκρες, θες να σου κλείσω κι ένα ραντεβού με την Ιστορία (ωραία γκόμινα) να είσαι κομπλέ?

 66. Πέπε said

  61
  > εάν θεωρείτε ότι έχω ανταποκριθεί σε αυτά που υποσχέθηκα πριν από τέσσερα χρόνια ζητώ την ψήφο σας

  Δεν την πιάνω αυτή τη λογική. Εφόσον έχω κάνει όλη τη δημόσια εκπαίδευση σώβρακο, τότε: αν μεν μια αναδίφηση στις προ 4ετίας εξαγγελίες μου δείξει ότι ακριβώς αυτό είχα υποσχεθεί, ψηφίστε με, αν όμως βρείτε ότι άλλο είχα υποσχεθεί να κάνω, μαυρίστε με…

  Τι λε ρε κοπελιά;

 67. Περίπολα περί πολλά τυρβάζοντα
  (με τα εξ-οπλισμένα τζιπάκια τους στην βορειοαφρικανική άμμο)
  είχε και
  Η περίπολος της ερήμου
  που έδειχνε (πολύ) παλιά (70ζ) η ΥΕΝΕΔ (σ. 51)

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα περίπολα, γουγλάροντας, βρίσκονται σταθερά στις εγκυκλίους στρατιωτικού και δασαρχειακού περιεχομένου.

 69. Εμείς οι αριστερούλιδες/σες που διακοπεύσαμε λίγες μέρες στη Μυτιλήνη, κάναμε αστειάκια αν είμαστε στη Μυτιλήνη ή στη Λέσβο, και έπεσε και πεντέξι φορές μετά την επιστροφή μου από φίλες/ους. Και δίχως κλάμα.
  Δίχως κλάμα από τότε.

 70. Χαρούλα said

  Μου κάνει εντυπωση οτι δεν το είδα. Αν είμαι τόσο απρόσεκτη(δυσκολες μέρες), ας με συγχωρέσει ο σχολιαστής που το ανέβασε.
  Ήταν φορές που εσέρνανε μαζί τους κι αιχμαλώτους, μόλις πιασμένους λίγες ώρες πριν, στα ξαφνικά γιουρούσια που κάναν τα περίπολα.

 71. atheofobos said

  54
  Ναι εμείς οι νεοναζιστές τον χαιρόμαστε!
  Και όπως γράφει ο νεοναζιστής Βουλαρίνος :
  Για τους συντρόφους ακόμα και στην τέχνη δεν έχει σημασία τι κάνεις, αλλά το ποιος και κυρίως με ποιους είσαι. Η ανωριμότητα αυτή (και άρα και οι επιθέσεις στον Σαββόπουλο) έχει σχέση και με τη θρησκευτική αντιμετώπιση της πολιτικής. Οι σύντροφοι δεν έχουν απόψεις ή προτάσεις που καθορίζονται από την πραγματικότητα και αλλάζουν μαζί της. Έχουν «ιδεολογία» αναλλοίωτη στον χρόνο. Έχουν πίστη. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος δεν συμμερίζεται την πίστη τους δεν είναι απλώς κάποιος με διαφορετικές απόψεις, αλλά ένας άπιστος. Κάποιος που δεν βλέπει τη μοναδική και ολοφάνερη αλήθεια. Κι όταν αυτός ο κάποιος που δεν παραδέχεται τη μοναδική και ολοφάνερη αλήθεια είναι κάποιος ευφυής (όπως ο Σαββόπουλος) στο μυαλό των πιστών δεν μπορεί παρά να έχει κίνητρα ταπεινά. Και άρα, στο όνομα της μοναδικής και ολοφάνερης αλήθειας, είναι άξιος κάθε επίθεσης.

  Το ότι ένας άνθρωπός με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δει με διαφορετικό μάτι αυτά που έβλεπε με θαυμασμό στο παρελθόν, δεν περνάει από το μυαλό μερικών που πιστεύουν ότι όσοι δεν πιστεύουν τα ίδια με αυτούς είναι νεοναζιστές!
  Για να ευχαριστήσω και τον Pedis, που ανησύχησε που δεν είδε σήμερα αυτολινκ μου, θα βάλω από το νεοναζιστικό μου μπλογκ και τα λεγόμενα ενός άλλου νεοναζιστή, που σαν τον Σαββόπουλο αναθεώρησε τα νεανικά του πιστεύω που του είχαν στοιχήσει χρόνια εξορίας και καταδίωξης.
  «Ευτυχώς που δεν κερδίσαμε τον Εμφύλιο – Θα μας κυβερνούσαν κάτι γελοία ανθρωπάκια»
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/08/
  Ημουν ένα στελεχάκι της βάσης, που δεν μετείχε στις πολιτικές διεργασίες, που δεν είχε την πληροφόρηση, αλλά δεν είχε και το κουράγιο να δει κατάματα τους ανθρώπους, οι οποίοι στα μάτια του παρουσιάζονταν γιγάντιοι. Και είδα ότι όλοι αυτοί, ας μην τους πω όλους, ήταν περιτρίμματα. Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι π.χ. αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο -τον είδα από κοντά και κατάλαβα τι γελοίος άνθρωπος ήταν-…
  Σκέτος Γκαίμπελς ο Κύρκος!

  Ανήκοντας δε σε μία ιδιόρρυθμη σέχτα νεοναζιστών που δεν έχει κανένα πρόβλημα να δει, να ακούσει και να δημοσιεύσει και κάποια αντίθετη άποψη από αυτά που πιστεύει, δημοσίευσα και το παρακάτω ποστ
  ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ-ΠΩΣ Η ΑΠΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ !
  https://atheofobos2.blogspot.com/2014/08/blog-post_17.html

 72. Μαρία said

  Δεν ξέρω αν γράφτηκε αλλά το επίθετο ωκύθοος είναι επίθετο των Νυμφών. Ο Άδωνις ως κοινός θνητός είναι απλώς ωκύς.
  Απο Ω του ταιριάζει και το ώνιος.

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια που συνεχίζεται η σαββοπουλιάδα, ας δούμε κι αυτό :

  «Εν κατακλείδι, ο Νιόνιος, όπως και όλοι μας, γοητεύτηκε από το ΕΑΜίτικο ιστορικό φορτίο, αλλά αυτό δεν είναι πουκάμισο που φοριέται κατά βούληση και ανά περίσταση. Δεν μπορείς να γράφεις στιχάρες για τη Μακρόνησο και μετά να δίνεις τραγούδια για τηλεοπτικές διαφημίσεις ή να βγάζεις Καλομοίρες από τούρτες. Θα σε ξεράσει τόσο ο λαός όσο και το σύστημα που υπηρετείς, ή ακόμα χειρότερα θα σε παρουσιάζει σαν τον τρελό του χωριού. Και όπως αρχικά κόλλησε σαν τη βδέλλα στην αριστερά, τώρα κολλάει στο νεοφιλελευθερισμό, ιδεολογία που ex principe δεν ζητάει καμιά ιδιαίτερη καλλιτεχνική έμπνευση, οπότε πλέον απλά κλωσάει τα προηγούμενα κεκτημένα του και περιμένει το τέλος. Όχι σαν τον Καραγκιόζη, παρά σαν μια ακόμα θλιβερή παρουσία μιας γενιάς που καταδίκασε τον εαυτό της χωρίς όραμα.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://skra-punk.com/2020/03/07/as-milisoyme-epiteloys-politika-gia-ton-dionysi-savvopoylo/&ved=2ahUKEwjhzvubnoT_AhXjg_0HHdhuBbEQFnoECDIQAQ&usg=AOvVaw3qZuRcG7gTsDL9d7U3aT7Q

 74. 54, 71, 72 (και στο προηγούμενο λινκ σαββοπουλιάδας)

  Γνώμη μου: Ο Σαββόπουλος για καμιά 20ετία έγραψε πολύ καλή μουσική (αρνούμαι να μπω στη διαδικασία να πω ότι ήταν ροκ, όχι ακριβώς ροκ, έκλεψε, άλλαξε τη μουσική μετά, δημοτική, ζουρνάδες κι ό,τι άλλο – έχουν ειπωθεί με απίθανες λεπτομέρειες). Έχει πάψει να παράγει έργο εδώ και σαράντα χρόνια.
  Και τώρα, ήρθανε εκλογέεες. Και τι γίνεται προεκλογικά; Στου Σαβό την ποδιά σφάζονται παλικάρια! (δε μου βγαίνει και στίχος, να πάρει!)
  Όχι για τη μουσική που είχε γράψει (πριν από 40 χρόνια, θυμίζω!), αλλά για το ποιον υποστηρίζει!
  Επειδή, για τα κόμματα, ο όποιος Σαββόπουλος είναι περσόνα! Σα να ‘χουν το Σταυρό της Βικτωρίας παράσημο στο πέτο!
  Για το Σαββόπουλο, δυστυχώς για τον ίδιο, έγραψε και τον Πολιτευτή.

 75. Pedis said

  # 65 – 64τέλος# Έχω κάτι άκρες, θες να σου κλείσω κι ένα ραντεβού με την Ιστορία (ωραία γκόμινα) να είσαι κομπλέ?

  Καλό το πουρό;

  Πού ‘σαι, κοίτα δω:

  Για πιο πειστικός τον Ιούλη, θα γίνει και μουρντάρης …; 😂

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έτσι είναι, Μίτσι. Για κάποιον λόγο που προφανώς οφείλεται σε σύγχυση ρόλων, οι πάσης φύσεως καλλιτέχνες θεωρούνται συλλήβδην πνευματικοί άνθρωποι, ιδίως αν είναι διάσημοι, οπότε θεωρείται βαρύνουσα η άποψή τους για τα πολιτικά θέματα. Εξού και οι περιβόητες προεκλογικές λίστες στήριξης των κομμάτων με τις υπογραφές «πνευματικών» ανθρώπων, στις οποίες συναντούμε από πρυτάνεις πανεπιστημίων μέχρι τράπερ.

 77. Τίτος Χριστοδούλου said

  7. Εκείνο το ‘σκωληκόβρωτος’ δεν είναι διόλου 9αστείο, είναι κοινή μας μοίρα. Φευ!

 78. loukretia50 said

  Αντί προγνωστικών…

  «Το μεγάλο κόμμα τρώει μες στην κάλπη το μικρό»
  Δήλωση που φέρνει δέος
  και ψαρώνει ο φασαίος – που δε δέχεται ζυγό,
  ( για το μοίρασμα της πίτας έρχεται με φορτηγό!)
  ούτε να’ναι τελευταίος,
  και διαλέγει χορηγό – απ΄τους δυνατούς βεβαίως!
  απ΄το δίπολο ΕΓΩ

  Μα οι έσKατοι είναι πρώτοι – σαν καρύκευμα πικρό!
  στο σερβίρισμα της ήττας.
  Κι απ΄τον πάτο της μαρμίτας, συνοδεύουν το λαγό
  στον αγρό της Κεραμέως, με τη σως κηραλοιφέως,
  ως αρμόζει σ΄υπουργό
  ……………………………….

  Οι συνδυασμοί θα δείξουν αν πονάει πιο πολύ
  να ψηφίζεις τους απέξω ή ανάξιους στη βουλή
  ——————————

  Κάλπικοι κι απατεώνες οι επόμενοι ταγοί .
  Οι λαγοί από την κάλπη είναι μόνο η αρχή
  Κι ο λαός ανησυχεί,
  πως οι ποντικοί θα μείνουν : « Λαϊκή επιταγή!»
  και λογαριασμό δε δίνουν
  αν το πλοίο ναυαγεί – με δική μας ανοχή.
  Προτιμάτε αποχή?
  ΛΟΥ
  Στον κόσμο τον αληθινό
  το αδιάφορο κοινό
  στηρίζει εξουσία
  Κι όποια κυβέρνηση κι αν βγει
  και δώσει χρώμα στην αυγή
  δε θάχει φαντασία

  ———————————————–
  ΥΓ1 Αν άρνηση με αποχή δεν έχει σημασία,
  πώς δίνει στην κυβέρνηση δύναμη κι εξουσία?
  Και αν την ψήφο τη λευκή έδρα δεν περιμένει,
  ειλικρινά πιστεύετε ότι δεν πάει χαμένη?

  ΥΓ2 Σε διαλυμένο κράτος
  ή Πολίτης ή Πιλάτος

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  77 κάποιος να του μιλήσει για τη …Ριτσώνα 🙂

 80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Καλό βόλι ή, αν προτιμάτε, καλή ψήφο -και, όπως είπαμε, δεν είναι όλες καλές!»
  Σωστά! Η μόνη καλή, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ, Α.ΣΕ.ΔΗ!😊

  Τα μυαλά με όμορφα παραμύθια καίγονται.

  Μιά προσφορά του κινήματος σε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους συνειδητούς πολίτες (πόσοι να είναι άραγε;😊).

 81. sarant said

  77 Καλώστον!

  78 Ωραίο, Λου!

  80 Είχε πιαστεί στη μαρμάγκα, συγγνώμη

 82. 75α# Ε πώς, γκαλίνα βέκια.

 83. Θρασύμαχος said

  «Στη Γαλλία … 5 ήταν τα εκλογικά κέντρα, 2 στο Παρίσι, 1 στη Νίκαια, 1 στην Άντη κι 1 στο Στρασβούργο» https://www.iefimerida.gr/ekloges/ekloges-2023-ekleisan-kalpes-ellines-exoterikoy

 84. Theo said

  Ο άγιος Παΐσιος έχει γράψει τέσσερα βιβλία, οι μοναχές του μοναστηριού που ίδρυσε και ετάφη έχουν εκδώσει άλλα έξι με απομαγνητοφωνημένα λόγια του κι ένα με τον βίο του. Αυτά τα ένδεκα βιβλία έχουν εκδοθεί σε δεκάδες γλώσσες κι έχουν πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα. Και δεν ξέρω αν υπάρχει Νεοέλληνας, από συστάσεως ελληνικού κράτους, που να μπορεί να τον συναγωνιστεί ως προς αυτό. Έτσι, τον σέβονται εκατομμύρια κόσμος από την Αλάσκα μέχρι τη Νότια Αφρική κι από την Κορέα μέχρι τη Λατινική Αμερική, ασφαλώς γιατί ούτε έγραφε ούτε έλεγε «παπάρες». Όσοι αποφαίνονται χυδαία γι’ αυτόν είμαι βέβαιος πως δεν έχουν διαβάσει τα εν λόγω ένδεκα βιβλία. Κι όσοι θέλουν να «πουλήσουν» τις ιδεοληψίες τους και τις δήθεν «προφητείες» τους, τις βάζουν στο στόμα του Αγίου. Όμως, όσοι είτε τον παρουσιάζουν διαφορετικό προς ίδιον όφελος, είτε τον επικρίνουν απ’ αυτές τις πλαστογραφίες που διαβάζουν σαν δήθεν δικά του λόγια, ας σκεφτούν πως η επίγνωση των ορίων μας και το μέτρο δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.

  Δεν ξέρω αν το είπε ο ίδιος το «ρήμα» εγώ, ασφαλώς όμως δεν το έγραψε, γιατί δεν έχανε τον χρόνο του με το να γράφει κάτι τέτοια. Ο ίδιος δεν εστίαζε στην ορθογραφία (αν και, ως ολιγογράμματος, ζητούσε συγγνώμη στα βιβλία του για τα ορθογραφικά λάθη κι ευγνωμονούσε τους επιμελητές των βιβλίων του που τα διόρθωναν) αλλά στην ουσία. Και στην προκειμένη περίπτωση, η ουσία είναι στη σωστή κλίση: Αντί ΕΓΩ, ΕΣΥ, ΑΥΤΟΣ […] το σωστό είναι ΑΥΤΟΣ, ΕΣΥ, ΕΓΩ.
  Κι ο Χριστός είπε: «Οἱ [αγράμματοι και περιφρονημένοι] τελῶναι καὶ αἱ πόρναι προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν»

  @50:
  Το 2016 αναρτήθηκε στο τότε «Αγιορετικό Βήμα» το εν λόγω (βλ. παραπάνω), οχι το ’14.

  @53:
  Συντάκτης του «Βήματος Ορθοδοξίας» (ο μοναδικός μάλλον) είναι ένας δημοσιογραφίσκος της Αθήνας. Οι μορφωμένοι Αγιορείτες δεν θα έγραφαν ποτέ σ’ αυτή τη «φυλλάδα». Τελευταία ένας μόνο γράφει εκεί κάθε βδομάδα σε μια καθαρεύουσα της επταετίας, αλλά το πόσο μορφωμένος είναι παίζεται.

 85. Theo said

  @50, 84:
  Μάλλον πρωτοαναρτήθηκε στο τότε «Αγιορετικό Βήμα» το εν λόγω το 2014 και ξαναναρτήθηκε το 2016 όταν αυτό μετονομάστηκε «Βήμα Ορθοδοξίας».

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αν τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια ξεπεράσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ή ποσοστό (π.χ. 50% των ψήφων) οι εκλογές ακυρώνονται. Οχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Προφανώς ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων θα αποτελούσε ένα πολιτικό γεγονός-σεισμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγούσε σε ακύρωση ή επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας. Αντίθετα, θα οδηγούσε σε σχηματισμό κυβέρνησης από τους λίγους εκλογείς, οι οποίοι επέλεξαν να ψηφίσουν.»
  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/390583_ti-simainei-na-apehei-kaneis-apo-tis-ekloges-i-na-symmetehei-se-aytes

 87. ΓΤ said

  @53 Δάσκαλος Θ13

  Αφήνοντας, Γιάννη, τώρα κατά μέρος ότι στο αφρόδιχτο του 2023 βρέθηκαν χωνεμένα κόκαλα του 2014, ασφαλώς δεν ξέρουμε ποιος, επαρκής ή μη, είναι πίσω από το πληκτρολόγιο του περιοδικού. Ωστόσο, παρά τη σύγχυση των ρημάτων, ήθελε να μεταφέρει ακριβώς το «γράμμα» του Παΐσιου.

  Στάθηκα περισσότερο, αλλά το άφησα αφώτιστο αυτό, στην εζνεπίδειο σκευή. Ο Κριαράς, φέρ’ ειπείν, είναι ένας μοναχός που δεν έφυγε ποτέ από τη σκήτη του Αγίου Λήμματος, με κάθε σελίδα του να μυροβλύζει, αλλά το παππουλάκι ο Παΐσιος, από τον οποίο ασφαλώς δεν περιμένουμε γνώσεις… Κριαρά, βίωνε σαφώς το «εγώ» σαν ρήμα, ή και το στρεβλοβάφτιζε, ένα συχνόχρηστο «εγώ», απ’ το οποίο είναι φορές που βομβαρδιζόμαστε ασφαλώς από άτομα που γνωρίζουν ότι πρόκειται για προσωπική αντωνυμία. Ευχή τα γράμματα να μας σμιλεύουν — φορές ανεκπλήρωτη.

 88. spyridos said

  «το σωστό είναι ΑΥΤΟΣ, ΕΣΥ, ΕΓΩ.
  Κι ο Χριστός είπε: «Οἱ [αγράμματοι και περιφρονημένοι] τελῶναι καὶ αἱ πόρναι προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν»»

  Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση που οι μπολσεβίκοι χριαστιανούληδες εμφανίζονται παραμονές εκλογών στο ιστολόγιο για να κάνουν κομμουνιστική προπαγάνδα.

 89. sarant said

  83 Εν τω μεταξύ, το «σωστό» είναι «στην Αμβέρσα» -κι ας μην είναι στη Γαλλία, έτσι λέει η ανακοίνωση.

 90. 71# Ηρέμησα τώρα που ο σοφός Κύρκος με διαβεβαίωσε πως μετά τον πόλεμο δεν μας κυβέρνησαν γελοία ανθρωπάκια αλλά τιτάνες της πολιτικής, που γέννησαν γίγαντες της διανόησης όπως ο Βουλαρίνος.

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  71, Τί θα έλεγε άραγε ο Κύρκος για τα γελοία ανθρωπάκια που μας κυβέρνησαν την τελευταία 4ετία (και τόοοσα άλλα χρόνια) ;

  Για την Ωδή στο Διονύση, τα είπαμε ήδη από προχθές
  https://sarantakos.wordpress.com/2023/05/17/savvopoulos-4/#comment-876304

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  90 πω! τί σύμπτωση! Το 91 το΄γραψα προ ώρας σχεδόν, έπιασα το τηλέφωνο, κ τώρα ξαναμπήκα κ το έστειλα, δίχως να δω το θκοσ! 🙂

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το πρόβλημα είναι το πολιτικοκοινωνικό σύστημα του οποίου θα ηγείτο ο Μάρκος. Αλλιώς, σαν προσωπικότητα, δεν ήταν κατώτερος από Παπάγους, Πλαστήρες, Φρειδερίκες και Κοκούς ή στιβαρούς «εθνάρχες» ψηφισμένους από τα δέντρα. Μάλλον αυτό εννοούσε ο Κύρκος.

 94. Μαρία said

 95. spyridos said

  Μάλιστα τώρα θα κάνουμε αναλύσεις για να βρούμε τι εννοούσε κάθε εγκάθετος ΚΥΠατζής.
  Ποιόν άλλο θα αναλύσουμε τον Ντάνο Κρυστάλλη ή τον Τάκη Θεοδωρικάκο;

 96. 92# Γι αυτό πάμε κατά διαόλου, επειδή φλυαρείτε με τις ώρες στο τ/φ αντί να κάνετε καμιά δουλειά.
  Και μετά κλαίγεστε, δεν έχουμε βιομηχανία, δεν έχουμε παραγωγή, γίναμε γκαρσόνια κλπ φαιδρά. Άσε με σε παρακαλώ, πρωινιάτικα με την τσίμπλα στο μάτι, να χαρείς 🙂

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ξέχασα να αναφέρω στις μεγάλες προσωπικότητες που κυβέρνησαν εκείνα τα χρόνια τη χώρα τον Στέφανο Στεφανόπουλο ή Βούδα, που έφαγε την μπούφλα από τον αγανακτισμένο για τις ρεμούλες της «υγιούς» ελληνικής αστικής τάξης Πόρτερ, και ύστερα έστελνε κοσμήματα στην κυρία Πόρτερ για γλείψιμο. Αργότερα συμμετείχε στην αποστασία. Πού να συγκριθείς μαζί τους , Μάρκο…

 98. 94# Μαρία τον θυμάσαι αυτόν εδώ? Ύψος λέμε, όχι μαλακίες 😁

 99. Pedis said

  # 94 -> Να πούμε και το ρεζουμέ της επικοινωνιακής εκστρατείας: οι διαφημιστικές εταιρείες σχεδίασαν για τη μεν ΝΔ να απευθύνεται στους ψηφοφόρους της σαν σε νήπια με νοητική στέρηση, για τον δε Σύριζα στους δικούς του σε πασόκους με γεροντική άνοια.

 100. Alexis said

  #97: Εγώ πάντως Γιάννη πέρασα ένα δίωρο με τα τραγούδια ενός άλλου Μάρκου («Η αυλή των χρωμάτων») και σε διαβεβαιώ ότι ήταν υπέροχα!

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λίγα με τον Γαλαμάτη, Χτήνος, γιατί ξέρει να χρησιμοποιεί τα χέρια του :
  Ο πολιτικός πρέπει να έχει τα χέρια και το στόμα του για να «γράφει, να προτείνει, να αφυπνίζει, να τα χτυπάει στο τραπέζι. Να μην τα χρησιμοποιεί μόνο σε χειραψίες, χτυπήματα στην πλάτη, αγκαλιές και χάιδεμα αυτιών.

  Δημήτρης Γαλαμάτης»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://galamatisdimitris.gr/&ved=2ahUKEwiQyvv06oT_AhWODuwKHfDWCJcQFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw0MFDWtRUbGs7a9wf9uMaqD

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  100: Σιγά! Ο Παπάγος τραγουδούσε καλύτερα. 😜

 103. 101# Σωστός. Όχι χειραψίες, δεν ξέρεις πού το είχε χωμένο πριν σου το δώσει.

 104. Μαρία said

  98
  Βέβαια. Παλιότερα ο χαϊβάν ντοκτόρ της Β Θεσ/νίκης. Πρόσφατα https://www.voria.gr/article/neos-genikos-grammateas-epikinonias-ke-enimerosis-o-thessalonikios-dimitris-galamatis

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  96. 🙂 🙂 Ψηστήρι να ΄ρθούνε (από την εξοχή που πήγαν από χθες) κάτι δευτερανήψια να ψηφίσουν.
  «Δε ντρέπεστε να ψηφίσω ΄γω το γεροντοφρικιώ για σας;» τέτοια.

 106. 99# 😁

 107. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Καληνύχτα σας.

 108. Μαρία said

  Αντί στη μέση κοιτάμε χαμηλά … στο ψηφοδέλτιο 🙂

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104 «Ο γάλα+μάτι σ» , Γραμματέας Επικοινωνίας. Γερή τρολιά!

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  107 Μπόλσ΄σαι θεός! 🙂

 111. Παναγιώτης K. said

  Χρόνια πολλά στους Κωνσταντίνους, στις Κωνσταντίνες και τις Ελένες του ιστολογίου.
  Θα έχουν να θυμούνται τη σημερινή γιορτή τους αφού συμπίπτει με τις εκλογές που γίνονται σήμερα.

 112. Μαρία said

  Χρόνια πολλά κι απο μένα στους Κωστάδες Λαρισαίο και Ρόδιο και στις τυχόν κρυφές Ελένες.
  Είπα να τους κάνω σεφτέ στον Ευκλείδη αλλά έπιασε βρόχα δυνατή, το καθυστέρησα κι έτσι, όταν έφτασα, με είχαν προλάβει άλλες 3 γριές.

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά στον συναγωνιστή και ΘΡΥΛΙΚΟ γάμα γάμα του κινήματος Α.ΣΕ.ΔΗ, ΚΩΣΤΑ!👍😊

  Επίσης χρόνια πολλά στον Κώστα, σε όλους τους Κωνσταντίνος του ιστολογίου και φυσικά στις ωραίες Ελένες.
  Πολύχρονοι όλοι με υγεία και να περνάτε καλά.😊

  Πάω να ασκήσω την εκλογική μου παραχώρηση εκ μέρους της πολυχρονεμένης μας οικονομικής ελίτ.

  Και μη ξεχνάτε, ψηφίζουμε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΚΥΡΟ, Α.ΣΕ.ΔΗ.
  Αυτορυθμιζόμενη Σεξουαλική Δημοκρατία!

  ΟΧΙ στην κληρονομιά, στον γάμο και στην υποχρεωτική εκπαίδευση -αποβλάκωση.
  ΝΑΙ στην σεξουαλική ελευθερία, στην ελεύθερη επιλογή μόρφωσης και Δασκάλων (κι όχι εκπαιδευτών).
  Σχολεία με τάξεις κοινού ενδιαφέροντος κι όχι τσουβαλιασμάτος διαφορετικών μυαλών. Είμαστε όλοι ίσοι, όχι ίδιοι!
  Στόχος να γίνει συνείδηση το συλλογικό όφελος κι όχι το διαστροφική ατομικό.
  Θέλουμε ελεύθερες δημιουργικές συνειδήσεις, κι όχι βολικές και παραγωγικές.
  Η λειτουργική χαρά στην εξουσία.👍😊

  Απευθυνόμαστε μόνο σε συνειδητούς και αδογμάτιστους Πολίτες. Οι υπόλοιποι ας πάνε αλλού που μαζί με την ψήφο, μοιράζουν θεσούλες στο δημόσιο, κάποια δουλίτσα, κάνα σάντουϊτς, ή λένε καλώς τους μαλακές με τα σταυρομένα ψηφοδέλτια.😂

  Μια κοινωνία χωρίς χαρούμενες γυναίκες και χαρούμενα παιδιά, είναι μια ΑΡΡΩΣΤΗ κοινωνία.
  Με χαρούμενα αυτά τα δύο μέλη, το τρίτο μέλος που είναι οι άντρες,
  θα είναι ευτυχισμένοι.😊

  Καλό βόλι.

 114. Μαρία said

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Πρέπει να αλλάξω τάμπλετ που να γνωρίζει στοιχειώδη ορθογραφία.
  Άλλη μια απόδειξη πως αυτό το σύστημα δεν αποβλακώνει μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα τάμπλετ.😂

 116. Μαρία said

  113
  Για τα άκυρα υπάρχει κι η κακεντρεχής παροιμία με πολλαπλές αναγνώσεις: γαμιέσαι κόρη μ’ χαίρεσαι, στη γέννα θα τα πούμε.

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  116: Αυτό ξαναπέστο. Αν έρθουν στραβά τα πράγματα σήμερα, προβλέπεται πολύ μεγάλο γκάστρωμα για τα επόμενα χρόνια. Το 2019-2023 ήταν απλώς τα προεόρτια. Αλλά, δεν βαριέσαι, σημασία έχει να κρατήσουμε τα χέρια μας καθαρά σαν καλοί Πόντιοι Πιλάτοι.

 118. Nestanaios said

  Αναρωτιέμαι αν το σύνταγμα, ή ο εκλογικός νόμος υποχρέωνε τους υποψήφιους βουλευτές να δηλώνουν προεκλογικά τις απαιτήσεις τους ως προς τον μισθό που θα επιθυμούσαν στην περίπτωση εκλογής τους με ταβάνι αυτό του νόμου, θα άλλαζε κάτι στα αποτελέσματα;

 119. Nestanaios said

  «Τί θα έλεγε άραγε ο Κύρκος για τα γελοία ανθρωπάκια που μας κυβέρνησαν την τελευταία 4ετία (και τόσα άλλα χρόνια) ;»

  Τίποτα, επειδή «Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».

 120. sarant said

  100 Κι εγώ τη χάρηκα αυτήν την εκπομπή, είχε και τον (εορτάζοντα σήμερα) Κώστα Φέρρη

 121. Theo said

  Τις θερμότερες, αναστάσιμες* ευχές μου στους Κωνσταντίνους και τις Ελένες του ιστολογίου!

  Κι ένα φρέσκο για τον Σαββόπουλο και την εμπλοκή του στην πολιτική: Ο πολίτης Σαββόπουλος.

  *Μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, που θα γιορτάσουμε την «Απόδοση» του Πάσχα, το τέλος της αναστάσιμης περιόδου «συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει» 🙂

 122. Theo said

  @88:
  Και κάποια αποσπάσματα από γράμμα του αγίου Παϊσίου στις 2-12-1972:

  3ον. Μακάριοι όσοι κατόρθωσαν να κάνουν τον παλαβό και με αυτόν τον τρόπο προφύλαξαν τον πνευματικό τους πλούτο.
  […]
  5ον. Μακάριοι όσοι χαίρονται όταν τους κατηγορούν αδίκως, παρά όταν τους επαινούν δικαίως για τον ενάρετο βίο τους. Εδώ είναι τα σημάδια της Αγιότητος και όχι στον ξερό αγώνα των σωματικών ασκήσεων και τον μεγάλο αριθμό των αγώνων που, όταν δεν γίνονται με ταπείνωση και με σκοπό την απέκδυση του παλαιού μας ανθρώπου, μόνον ψευδαισθήσεις δημιουργούν.
  […]
  8ον. Μακάριοι όσοι γεννηθήκανε άσχημοι και είναι περιφρονημένοι εδώ στην γη, διότι αυτοί δικαιούνται το ομορφότερο μέρος του Παραδείσου, όταν δοξολογούν και δεν γογγύζουν.
  […]
  11ον. Μακάριοι οι γονείς που δεν χρησιμοποιούν την λέξη «μη» στα παιδιά τους, αλλά τα φρενάρουν από το κακό με την αγία τους ζωή, την οποία μιμούνται τα παιδιά και ακολουθούν τον Χριστό με πνευματική λεβεντιά χαρούμενα.
  […]
  20ον. Μακάριοι όσοι έχουν γεννηθεί τρελοί και θα κριθούν και ως τρελοί, και έτσι θα εισαχθούν στον Παράδεισο χωρίς διαβατήριο.
  Μακάριοι είναι όμως και τρις μακάριοι οι πολύ γνωστικοί που κάνουν τον τρελό για την αγάπη του Χριστού και κοροϊδεύουν όλη την ματαιότητα του κόσμου, που η δια Χριστόν αυτή τους τρέλα αξίζει περισσότερο απ᾿ όλη την γνώση και την σοφία των σοφών όλου του κόσμου τούτου.

  Παρακαλώ όλες τις αδελφές να εύχονται να μου δώσει ο Θεός ή μάλλον να μου πάρει το λίγο μυαλό μου, για να μου εξασφαλίσει, έστω με τον τρόπο αυτόν, τον Παράδεισο, με το να με κρίνει ως τρελό. Ή να με τρελάνει με την αγάπη Του, για να βγω έξω από τον εαυτό μου, έξω από την γη και την έλξη της γης, διότι αλλιώς δεν έχει νόημα η ζωή μου ως Μοναχός. (Επιστολές, Σουρωτή Θεσσαλονίκης 1994, σσ. 230-235)

  Δεν ξέρω αν κι αυτά είναι κομμουνιστική προπαγάνδα, αλλά θα πρόσθετα: «Μακάριοι όσοι ενστερνίζονται τα παραπάνω, οποιοδήποτε ιδεολογικό κλπ. πρόσημο κι αν έχουν».

 123. 121 Άλλα αντ’ άλλων γράφει ο Απέργης. Αποδίδει την «Αμνηστεία ’64» και την «ΕΦΕΕ» στα χρόνια της Χούντας, παίρνει στίχους από το Κούρεμα και τους αποδίδει σε κομμάτι της Ρεζέρβας (!!!).

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Όπως το λές, ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΗΣ!

  Υπάρχει όμως και το σοφό αρχαίο ρητό, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού (και γυναικός πλέον, βλέπεις αποκτήσατε δικαιώματα 😂).
  Πόσο μάλλον το τρις, τετράκις και συνεχές!

  Τουλάχιστον εγώ δεν έχω προσδοκίες από κανέναν κι ούτε βρίζω κανέναν, (μόνο διαπιστώσεις κάνω) όπως κάνετε όλοι όσοι ψηφίζετε!

  Η συναισθηματική νοημοσύνη – πίστη, είναι πολύ πιο δυνατή από την διανοητική. Σε συνδυασμό με την κοντή ανθρώπινη μνήμη, κάνει θαύματα για την ελίτ.

  Ποιό κόμμα – πολιτικός, έχει εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί προεκλογικά; Εσύ θα ξέρεις φαντάζομαι.

 125. sarant said

  123 απκτ! (άλλο πάλι και τούτο!)

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά Κωνσταντίνοι/ες.
  Έχουμε Κωστήδες εδώ και είναι όλοι εκλεκτοί!
  Χρόνια πολλά σας (και αεί παίδες -με την πιο καλή έννοια: γεροί και ζωηροί! 🙂 )

 127. # 117

  Ναι, βρε φωστήρα μου, αλλά δεν μας είπες τα προεόρτια και τα προηγούμενα προεόρτια και τα προπροηγούμενα κ.ο.κ από την αποχή προήλθαν ή από τους ψηφίσαντες ;;

  Μας έλειψες, κάτι προσπαθεί ένας ομοϊδεάτης σου,αλλά δεν σε φτάνει σε σοφίες !

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Μητσοτάκης έχει ειρωνευτεί/αποφύγει την ερώτηση για το Luben tv, «Δεν είναι και οι New York Times» .

  Τώρα τί απαντά στην έγκριτη εφημερίδα;
  New York Times / Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να ρίχνει πρόσφυγες στη θάλασσα η Ελλάδα
  https://www.avgi.gr/politiki/449232_egkrinete-na-afinontai-paidia-sti-thalassa

 129. ndmushroom said

  Phasal verbs, αυτός ο άγνωστος

 130. ndmushroom said

  Phrasal, ρε Μέφρι, phrasal!!! 😛

 131. sarant said

  129-130 Υπάρχει πάντως και η εικόνα του αρχικού ρήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: