Πανωλεθρία
Posted by sarant στο 22 Μαΐου, 2023
Η πανωλεθρία είναι λέξη σύνθετη, από το παν + όλεθρος. Ο όλεθρος γράφεται με όμικρον, αλλά εξαιτίας του νόμου της «έκτασης εν συνθέσει» (ή νόμου του Βακερνάγκελ, από τον υπουργό που… από τον φιλόλογο που τον διατύπωσε) το ο τρέπεται σε ω, όπως και στον όροφο που γίνεται στη σύνθεση ημιώροφος, το έλεος που γίνεται ανηλεής, ή το ακούω που γίνεται βαρήκοος.
Αλλά σήμερα, την επαύριο των εκλογών, δεν λεξιλογούμε. Πανωλεθρία ήταν η χτεσινή ετυμηγορία από τις κάλπες και δυστυχώς ήταν πανωλεθρία για το κόμμα που υποστήριζα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πανωλεθρία του ενός είναι χαρά του άλλου ή των άλλων, και οι χτεσινές εκλογές ήταν θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Σκέφτηκα να βάλω τίτλο «πανωλεθρίαμβος» αλλά αυτό το εύρημα του Κωνστ. Τζούμα λέγεται συνήθως για μια πανωλεθρία που την παρουσιάζουμε για θρίαμβο, ενώ εδώ έχουμε πανωλεθρία που είναι πανωλεθρία και θρίαμβο που είναι θρίαμβος.
Στον ιστότοπο του υπουργείου, στις 2 το πρωί, τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα (που φέτος βγήκαν με μεγάλη ταχύτητα, κάτι καλοδεχούμενο) είναι τα εξής:
Όταν στις 7 το βράδυ βγήκαν τα πρώτα έξιτ πολ, που ήδη έδιναν μεγάλη διαφορά, 38-27, το σοκ ήταν μεγάλο, αλλά δεν ήταν το τελευταίο, ούτε το μεγαλύτερο. Πρόκειται για αποτελέσματα που κανείς δεν φανταζόταν, παρόλο που τις τελευταίες μέρες πλήθαιναν οι προβλέψεις ότι η διαφορά ανάμεσα στα δυο πρώτα κόμματα θα είναι μεγάλη -όπου όμως το μεγάλη οριζόταν ως πάνω από 5 ή 6 μονάδες, όχι 20+!
Και οι δημοσκοπήσεις άλλωστε έδιναν διαφορά γύρω στις 6 μονάδες. Ελπίζαμε πολλοί ότι θα έπεφταν έξω. Έπεσαν θεαματικά έξω -αλλά όχι έτσι που το περιμέναμε.
Παρόλο που το κοινό του ιστολογίου ίσως να μην είναι αντιπροσωπευτικό, στο προεκλογικό στοίχημα που διοργανώσαμε μόνο ένας από τους 776 συμμετέχοντες (ακριβέστερα: μόνο μία από τις 776 προβλέψεις) προσέγγισε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα: ο φίλος με το παρανόμι manolas πρόβλεψε σκορ 41-18 και 5 κόμματα στη Βουλή. Μπράβο του και κερδίζει δίκαια τη σπαμακόπιτα. Αν θέλει, ας σχολιάσει να μας πει περισσότερα για το σκεπτικό του.
Τους μήνες πριν από τις εκλογές, εννοώ πριν από τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, πολλοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεπαν με βεβαιότητα ότι δεν θα χαθεί καμία από τις ψήφους του 2019 και επομένως ξεκινούσαν από την αφετηρία πως το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σίγουρα ανώτερο από το 31,5% του 2019. Εγώ διαφωνούσα με αυτό, επειδή ήξερα πως το 2019 υπήρξαν πάρα πολλοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ με βαριά καρδιά, τρομαγμένοι από την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές που είχαν προηγηθεί. Κάποιοι το επανέλαβαν και χτες, αλλά οι ψηφοφόροι δεν είναι δεδομένοι, όπως κακώς τους θεώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ (και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα).
Ωστόσο, πολλές συγκλίνουσες ενδείξεις δείχνουν ότι η χαώδης διαφορά των 20 μονάδων (νταμπλ σκορ το λένε στο μπάσκετ) διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό τις λίγες τελευταίες μέρες (και γι’ αυτό δεν αποτυπώθηκε δημοσκοπικά). Σε κάποια εκπομπή άκουσα μια σφυγμομέτρηση από την οποία προέκυψε ότι ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό (το 10% αν άκουσα καλά) αποφάσισε τι θα ψηφίσει μόλις χτες, τη μέρα των εκλογών. Και πράγματι, τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τρομερά λάθη, που προφανώς κόστισαν πολύ -με κορυφαίο την «προσωπική άποψη» που εξέφρασε ο Γ. Κατρούγκαλος, που οδήγησε στην παραίτηση-αποπομπή του (και στο ρεζιλίκι που ακολούθησε με τις οδηγίες προς ψηφοφόρους). Φυσικά, το εχθρικό μιντιακό τοπίο έκανε τη δουλειά του, υπερτονίζοντας τα στραβοπατήματα των συριζαίων και αποσιωπώντας τα λάθη των άλλων, αλλά, όπως λένε και στο ποδόσφαιρο, αν θες να πάρεις πρωτάθλημα πρέπει να φτιάξεις ομάδα που να κερδίζει και τους διαιτητές.
Πέρα όμως από τις τελευταίες μέρες, αποδείχτηκε ότι η γενική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας εκτιμήθηκε από το εκλογικό σώμα και το έπεισε, ενώ η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκε. Η ΝΔ απόρριψε διαρρήδην κάθε ιδέα συνεργασίας, επιδιώκοντας τη μονοκομματική αυτοδυναμία, κάτι που εγώ προσωπικά το θεωρώ οπισθοδρόμηση για τη χώρα, αλλά που το εκλογικό σώμα το ενστερνίστηκε, προτιμώντας την ασφάλεια της σταθερότητας από τη συνδιαλλαγή που αναπόφευκτα συνοδεύει κάθε κυβέρνηση συνεργασίας. (Βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες όπως πρόσφατα στη Γερμανία και συχνά στο Βέλγιο οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης να διαρκούν μήνες -αλλά βέβαια τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί ικανοποιητικά όλο αυτό το διάστημα. Αυτό το απορρίπτουμε επειδή στην Ελλάδα «δεν έχουμε τέτοιο κράτος». Ε, ποτέ δεν θα φτιάξουμε μ’ αυτά τα μυαλά).
Ενώ λοιπόν το εκλογικό μήνυμα της ΝΔ ήταν κρυστάλλινο, του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θολό, αφού η προτεινόμενη κυβέρνηση συνεργασίας δεν είχε εταίρους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επέμενε πεισματικά στον στόχο να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο τότε εξέταζε κυβέρνηση συνεργασίας κάτι που, όπως έχω γράψει και στο ιστολόγιο, θεωρούσα ότι είναι λάθος διότι ακυρώνει τη λογική της απλής αναλογικής. Κατά τη γνώμη μου, που όμως αποδοκιμάστηκε από την ετυμηγορία της κάλπης, το μέλλον βρίσκεται σε αναλογικό εκλογικό σύστημα και σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως ισχύει στη μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης.
Στα χτεσινοβραδινά πάνελ, ιδίως από τον Σκάι, οι δημοσιογράφοι έσπευδαν να τονίσουν ότι η απλή αναλογική αποτέλεσε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ευθύνεται, η απλή αναλογική, για τον κατακερματισμό του εκλογικού τοπίου, με το 15% -πρωτοφανές ποσοστό, είπαν!- να μένει εκτός Βουλής. Αυτό το τελευταίο κατά τη γνώμη μου είναι λάθος ή ψέμα. Θα οδηγούσε σε περισσό κατακερματισμό η απλή αναλογική αν, όπως είναι το σωστό, δεν είχε όριο το 3%. Τότε, ο κάθε τζήμερος θα είχε όχι απλώς ελπίδα, αλλά τη βεβαιότητα πως με 0,4% θα εξασφάλιζε την είσοδό του στη Βουλή. Η διαφορά της απλής αναλογικής με την οποία ψηφίσαμε χτες (δηλαδή με όριο 3%) από το σύστημα με μπόνους (που και αυτό είναι αναλογικό για τις έδρες εκτός του μπόνους) είναι ότι τα κόμματα που ήδη έχουν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση χάνουν κάποιες έδρες (χοντρικά το 15 με 20%) που πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα. Το κόμμα που θα πιάσει 3% θα βγάλει πχ 10 βουλευτές με την απλή αναλογική ενώ θα είχε 8 με το μπόνους. Αλλά αν ένα κόμμα πιάσει κάτω από 3% έχει μηδέν έδρες τόσο με την απλή αναλογική που ίσχυσε χτες όσο και με το μπόνους. Ούτε είναι ρεκόρ το 15% των κομμάτων που έμειναν εκτός -τον Μάιο του 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19%. (Οι εκλογές του Μαΐου 2012 είχαν χαρακτηριστεί «σεισμός». Το ίδιο και οι χτεσινές αλλά αντίστροφα).
Ίσως βέβαια να είναι σωστό ότι το εκλογικό σύστημα έβλαψε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό έγινε για έναν άλλο λόγο, νομίζω: επειδή οι χτεσινές εκλογές από τον περισσότερο κόσμο θεωρήθηκαν σαν «πρώτος γύρος» (λες και ήταν δημοτικές) υπήρξαν ψηφοφόροι, εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν άλλα κόμματα έχοντας κατά νου να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές. Ξέρω περιπτώσεις, αλλά δεν λέω ότι το φαινόμενο ήταν διαδεδομένο.
Στα μετεκλογικά πάνελ οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, με εντυπωσιακή ομογνωμία, χαρακτήριζαν «μεγάλο χορηγό» του Κ. Μητσοτάκη τον Αλέξη Τσίπρα, εννοώντας ότι με τα λάθη του έσπρωχνε τον κόσμο στη ΝΔ. Εγώ πάλι θεωρώ μεγάλο χορηγό του Μητσοτάκη τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ίσως και να τον αδικώ, αλλά πάντως πρόσφερε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης (και των φιλικών της μέσων) έναν πολύ εύκολο στόχο με το σκιάχτρο της Δήμητρας (που, ως ιδέα, μπορεί και να είναι πολύ καλή και μην παραξενευτείτε αν τη δείτε να εφαρμόζεται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις). Το ότι το ΜΕΡΑ25 έμεινε εκτός Βουλής, και μάλιστα πίσω και από την Πλεύση ή την ακροδεξιά Νίκη, είναι βέβαια λυπηρό, ιδίως όταν, μετά τα Τέμπη, υπήρχε η αίσθηση ότι αξιόλογο μέρος του νεανικού κοινού θα ψήφιζε ΜΕΡΑ25.
Θα ήταν όμως εύκολη δικαιολογία να αποδώσουμε τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στα (πολλά και υπαρκτά, είπαμε) λάθη της προεκλογικής περιόδου και ιδίως της τελευταίας φάσης της. Όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σπασμωδική, άλλοτε υποτονική και άλλοτε υπερβολική. Μια πολύ συχνή επωδός στα σόσιαλ, κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάποιο στραβοπάτημα ή παρέλειπε να κάνει κάτι, ήταν «δεν σας τα έλεγα; δεν θέλουν να κυβερνήσουν». Πολλοί λένε ότι το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαμηλή ποιότητα, αλλά δεν νομίζω ότι των άλλων κομμάτων βγάζει μάτια.
Η βασική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι, ακόμα και την εποχή που κυβερνούσε ή που όδευε προς την εξουσία, ποτέ δεν είχε ισχυρή οργανωτική δομή, ποτέ δεν κατάφερε ν’ αποκτήσει ερείσματα σε εργατικά συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, επιστημονικά – επαγγελματικά σωματεία ή την τοπική αυτοδιοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, είχε ανέκαθεν ένα πυκνό δίκτυο, που το διατήρησε ακόμη και την εποχή της καταβαράθρωσής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στη δομή και στη νοοτροπία του μικρού αριστερού κόμματος, χωρίς την οργανωτική στιβαρότητα ή την κομματικότητα του ΚΚΕ. (Το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει κάθε λόγο να χαίρεται για τη σημαντική αύξηση των δυνάμεών του -πιο αξιοπρόσεκτο θεωρώ το γεγονός ότι το ΚΚΕ ήρθε τρίτο κόμμα σε όλες τις περιφέρειες Αθήνας-Πειραιά).
Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά το προβάδισμά του έχει τρωθεί καίρια -άλλο είναι το 32-8 κι άλλο το 20-11. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά προβλέπω ή φοβάμαι ότι η επόμενη προεκλογική περίοδος και τα μετά τις εκλογές θα είναι δύσκολη δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα αντιμετωπίζουν πολυμέτωπη επίθεση από τα άλλα κόμματα που θα θέλουν να διαμοιράσουν τα ιμάτιά του, ενώ το μιντιακό σύστημα ασφαλώς θα επιδιώξει με κάθε δύναμη την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση ώστε να αποκτήσει επιτέλους ο τόπος μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, βρε παιδί μου.
Ομάδα που χάνει, αλλάζει προπονητή, λένε στο ποδόσφαιρο και ο Αλέξης Τσίπρας ασφαλώς έχει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πανωλεθρία αφού και το πρωθυπουργικό προφίλ του είχε τρωθεί (αν στηριχτούμε τουλάχιστον σε κάποια «ποιοτικά» στοιχεία των δημοσκοπήσεων, μονίμως υπολειπόταν με μεγάλη διαφορά σε δημοτικότητα από τον Κ. Μητσοτάκη) αλλά και οι χειρισμοί του δεν ήταν πετυχημένοι. Δεν δικαιώθηκε επίσης η απόφασή του να επαναφέρει τον Παύλο Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και καθαρά στον Πολάκη πρέπει να χρεωθεί το Βατερλό στα Χανιά, όπου η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, πρώτη φορά που η ΝΔ κερδίζει τον νομό Χανίων σε εκλογές (ακόμα και το 1974, που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε θριαμβεύσει πανελλαδικά με 54%, στα Χανιά είχε έρθει δεύτερος).
Θα ήταν βέβαια μεγάλο λάθος να βιαστούμε να νεκρολογήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη του 20% του εκλογικού σώματος (και τη δική μου). Θα πρέπει όμως το χτεσινό σοκ να τον αφυπνίσει.
Το πρωτεύον ερώτημα, κατά τη γνώμη μου, είναι αν ο ελληνικός λαός χτες, αποδοκιμάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ επιδοκίμασε όλα όσα προωθεί η κυβέρνηση, ας πούμε τις (κατ’ εμέ αντιδραστικές) μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την παιδεία κι αν έδωσε συχώρεση στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε κάποια θέματα, όπως στο μεταναστευτικό, δεν έχω αμφιβολία ότι οι κυβερνητικές επιλογές βρίσκουν σύμφωνη την κοινή γνώμη (αν δεν τη βρίσκουν εχθρική από ακόμα πιο ξενοφοβικές θέσεις), κάτι που άλλωστε εμφανίζεται και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα (γι’ αυτό σε 30-40 χρόνια η θέση της Ευρώπης θα είναι πολύ χειρότερη, αλλά βέβαια εμείς θα έχουμε γεράσει πολύ και δεν θα το καταλαβαίνουμε).
Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις επόμενες εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης θα αποσπάσει την αυτοδυναμία που εξαρχής δήλωσε ότι επιδιώκει και θα επιμείνει μονοκομματικά, σε μια μονοκομματική μεν κυβέρνηση στην οποία ενδεχομένως θα συμμετέχουν και στελέχη εκ μεταγραφής από την κεντροαριστερά, υπεύθυνοι κεντροαριστεροί σα να λέμε, όπως είχε επιχειρήσει να κάνει ο Σαρκοζί στη Γαλλία το 2007-2012. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα είναι ολέθριο για τον τόπο (να που ξαναήρθε στην κουβέντα μας ο όλεθρος, στο τέλος του άρθρου) -και μακάρι να βγω ψεύτης.
Γιάννης Μαλλιαρός said
(Ούτε καλημέρα δεν μου βγαίνει μεν, αλλά μια καλημέρα είν’ αυτή τη λέω κι αν πέσει κάτω, όποιος θέλει την σηκώνει).
LandS said
#0έναν πολύ εύκολο στόχο με το σκιάχτρο της Δήμητρας (που, ως ιδέα, μπορεί και να είναι πολύ καλή και μην παραξενευτείτε αν τη δείτε να εφαρμόζεται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις)
Όχι μόνο κυβερνήσεις.
https://www.ecb.europa.eu/paym/digital_euro/html/index.en.html
Βέβαια υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές με το «Δήμητρα» αλλά, κατά βάσιν, δεν είναι διαφορετικά πράγματα.
atheofobos said
Είχα μείνει κατάπληκτος με αυτό που έγραφες στο ΦΒ ότι σε 550 περίπου συμμετοχές, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 0,2%!

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τόσοι πολλοί και αξιόλογοι που συμμετέχουν εδώ, λόγω κομματικής τυφλότητας, δεν μπορούν να αντιληφθούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην χώρα εδώ και καιρό.
Τις αιτίες της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ τις έχω έμμεσα περιγράψει προεκλογικά εδώ
Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ «ΓΚΑΝΤΕΜΗ» ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡOΣ!
http://atheofobos2.blogspot.com/2023/05/o.html
αλλά και εγώ όταν έδινα στα προγνωστικά 36-30-6 δεν μπορούσα να φανταστώ, όπως οι περισσότεροι, τέτοια καταστροφική κατάρρευση.
Όσο γι αυτό που γράφεις πως: «Δεν δικαιώθηκε επίσης η απόφασή του να επαναφέρει τον Παύλο Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» κάνεις λάθος!
Ο Πολάκης εκφράζει δυστυχώς τον μέσο Συριζαίο και γι΄αυτό και εξελέγη πανηγυρικά αντί του σοβαρού Σταθάκη!
Πάντως όπως ειπώθηκε χθες στην τηλεόραση αυτή που είχε προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα ήταν η Βούλτεψη!
Ατακάμα said
Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το 19 ούτε, πολύ φοβάμαι, και τώρα δεν βρήκε το θάρρος να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική. Επέλεγε μόνο την εύκολη λύση να φταίνε για όλα οι άλλοι (ο χαζός ο κόσμος, τα κακά τα μίντια, το κακό ΠΑΣΟΚ που ελέγχει ακόμα φορείς του κράτους, κλπ).
Προφανώς η συζήτηση είναι μεγάλη. Αν όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιληφθούν ότι έστω και αργά πρέπει να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα και τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου/τόπου το μόνο που θα κάνουν είναι να στρώνουν κόκκινα χαλιά στους κουληδες. Ας ξεκινήσουν πχ με κάτι απλό. Δε νοείται εν έτει 2023 επειδή κάποιος αυτοταμπελιαζεται ως αριστερός να διεκδικεί οποιοδήποτε ηθικό πλεονέκτημα έναντι άλλων που δεν αυτοταμπελιαζονται ως τέτοιοι.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.
Καλὰ τὰ λές, Νικοκύρη.
Δυστυχῶς, στὰ ψηλὰ τοῦ Σύριζα φαίνεται πὼς λείπουν οἱ νηφάλιες φωνές, ὅπως ἡ δική σου, γιὰ νὰ διαπιστώσουν καὶ νὰ ἐπισημάνουν τὶς ἀνεπάρκειες καὶ τὶς δυσλειτουργίες.
Αὐτὰ πρὸς τὸ παρόν.
Θὰ ἐπανέλθω στὰ ἐπὶ μέρους. Τμηματικά, γιὰ νὰ μὴν σεντονιάσω.
Γιάννης Κουβάτσος said
Πώς, Νικοκύρη, είναι και πανωλεθρίαμβος για κάποιους που πανηγυρίζουν μέσα στ’ αποκαΐδια, επειδή τσίμπησαν λίγα ψηφαλάκια παραπάνω, και αναφέρομαι, βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Κατά τα άλλα, μακάρι να διαβάσουν το σημερινό σου κείμενο οι μεγαλουσιάνοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με τις συνήθεις σε αυτές τις περιπτώσεις ανοητολογίες.
Επίσης, δεν νομίζω πως πρέπει να θεωρηθεί η χτεσινή νίκη της ΝΔ έγκριση της πολιτικής της και του προγράμματός της από τους Έλληνες ψηφοφόρους, έτσι γενικά κι αόριστα. Αν βάλουμε κάτω τους αριθμούς και τι σημαίνει πρακτικά το 40% του 60% που ψήφισε χτες επί συνόλου 9,5 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, συμπεραίνουμε πως ούτε τρεις στους δέκα Έλληνες δεν εγκρίνουν την πολιτική που άσκησε, ασκεί και, φευ, θα ασκήσει για την επόμενη τετραετία η ΝΔ. Αλλά και από αυτούς τους υποστηρικτές πόσοι ψήφισαν δαγκωτό και πόσοι με βαριά καρδιά ελλείψει άλλων επιλογών της αρεσκείας τους; Δεν νομίζω πως το σύνολο των Ελλήνων γουστάρει και εγκρίνει το να μην μπορεί να βγάλει τον μήνα, το να μην έχουν μέλλον τα παιδιά του (όσα, τελοσπάντων, επιβιώνουν από τα τρένα του θανάτου), το να ζει σε μια χώρα που πρωτεύει παγκοσμίως μόνο σε αρνητικούς δείκτες και πατώνει στους θετικούς. Θα ήταν πολύ μαζοχιστής ένας τέτοιος λαός.
ndmushroom said
Αν κατάλαβα καλά, φταίει ο Βαρουφάκης γιατί κατέβασε (το 2019) μια καλή, ενδεχομένως, ιδέα, την οποία η ΝΔ και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ανέδειξαν σε μείζον ζήτημα ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2023, και αυτός παρ’ όλα αυτά αρνήθηκε να αποσύρει άρον άρον την (καλή, ενδεχομένως) ιδέα που είχε στο πρόγραμμα από το 2019, κάνοντας έτσι κακό στο ΣΥΡΙΖΑ.
Νικοκύρη, θέλω να ελπίζω ότι όταν ξαναδιαβάσεις πιο νηφάλια τι έγραψες θα καταλάβεις πόσο άστοχο είναι.
Ασυνείδητα, όμως, άγγιξες αυτό που καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα. Το οποίο ήταν ακριβώς το ότι ένα μήνα πριν τις εκλογές καταλήξαμε να μιλάμε για μια ιδρυτική, σχεδόν, θέση ενός κόμματος που μετά βίας είχε μπει στη Βουλή στις προηγούμενες εκλογές σαν να ήταν το πιο σημαντικό θέμα στον κόσμο. Και αυτό συνέβη επειδή την ατζέντα την έθετε, τη θέτει και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει για πολύ καιρό να τη θέτει η ΝΔ. Από το ποια θέματα μονοπωλούν το ενδιαφέρον στη δημόσια σφαίρα μέχρι το πώς τα προσεγγίζουμε (Δήμητρα=επιστροφή στη δραχμή λέει η ΝΔ; Ναι, Δήμητρα=επιστροφή στη δραχμή, απαντάει ο Σύριζα, αλλά εμείς δε θα την κάνουμε. Κυβέρνηση ηττημένων λέει η ΝΔ; Ναι, κυβέρνηση ηττημένων, απαντάει ο Σύριζα, αλλά ούτε εμείς τη θέλουμε. Κ.ο.κ.). Και μπορεί σε αυτό η μάχη να ήταν, όπως λες κι εσύ, άνιση, αφού η ΝΔ ελέγχει το μιντιακό κατεστημένο (ή το ανάποδο), αλλά όπως έχω κουραστεί να γράφω, όσο η αριστερά αρνείται να προτάξει ένα διαφορετικό αφήγημα και απλά διαπραγματεύεται επί του κυρίαρχου αφηγήματος, το πολιτικό φάσμα θα μετατοπίζεται ολοένα δεξιότερα, και από αυτό μόνο η αριστερά δε θα βγει κερδισμένη.
Κατερίνα Γ said
Καλού κακού για τις επόμενες θα στοιχηματίσω ΝΔ 100% και Μαρέβα Κουίν οφ Χέλενες
Nestanaios said
Η «έκταση εν συνθέσει» έχει κλαπεί από τον Τρύφωνα και ο Βακερνάγκελ έπρεπε να ντρέπεται για αυτό. Έπρεπε, επίσης, να ντρέπεται επειδή δεν το είχε καταλάβει καλά.
Πέπε said
6
> Αν […], συμπεραίνουμε πως ούτε τρεις στους δέκα Έλληνες δεν εγκρίνουν την πολιτική που άσκησε, ασκεί και, φευ, θα ασκήσει για την επόμενη τετραετία η ΝΔ
Άσ’ το, Γιάννη…
Μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά μια τέτοια διαπίστωση δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα. Ποιον βάλαμε πάνω στο κεφάλι μας; Τον ίδιον που είχαμε. Αυτά είναι τα γεγονότα. Το τι πιστεύουν όσοι μειοψήφισαν και, ενδόμυχα, όσοι δεν ψήφισαν δεν είναι παρά προσωπικές γνώμες. Ακόμη κι αν ο ίδιος ο Μητσοτάκης ήταν ενδόμυχα απογοητευμένος από τον εαυτό του και τη διακυβέρνησή του, δε θα άλλαζε το γεγονός ότι βγήκε.
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα ! (όποιος και να βγει, εγώ αύριο πρέπει ν’ ανοίξω το ψιλικατζίδικο, που λένε…)
Σε μια εποχή που πάσχουμε γενικώς από πρόσωπα αρχηγών, ειλικρινά δεν πάει το μυαλό μου ποιος (μη χείρων βέλτιστος) θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Τσίπρα… Αλλά βεβαίως, βλέπουμε και ηχηρές μεταγραφές οπότε ποτέ δεν ξέρεις…
Δύτης των νιπτήρων said
6 Υπάρχει μια παροιμία αλλά είναι κάπως άκομψη και δεν θα την πω. Τι θα ήθελαν όσοι κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ; Να αυτοκαταργηθούν για να κάνουν τη χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει μόνος την αντιπολίτευση (εδώ γελάνε);
Φυσικά και η άνοδος του ΚΚΕ είναι το μόνο θετικό σ’ αυτή την καταστροφή. Θα περίμενα να το καταλαβαίνουν αυτό όλοι όσοι κινούνται αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ, όπως κι εγώ που ως γνωστόν συντάσσομαι εν γένει με το ΚΚΕ στενοχωρήθηκα για το γενικό αποτέλεσμα.
Κατά τα άλλα: η ΝΔ πούλησε ανάπτυξη. Ψέματα; Ψέματα ναι, αλλά αυτό στην τελική κόφτει τον κόσμο. Ας το σκεφτούν όσοι αντί να προειδοποιούν για την κρίση που έρχεται έκαναν σποτ για το… Turkaegean. Όλα τα άλλα θεωρούνται ανικανότητες, παθογένειες, βαθύ κράτος ξερωγώ που ο Μητσοτάκης μπορεί να διορθώσει, ενώ ο Τσίπρας όχι. Το θέλουμε ή όχι, αυτό είναι το βασικό κριτήριο της ψήφου. Φυσικά υπάρχει και μια γενικότερη δεξιά στροφή της κοινωνίας, σε θέματα αξιών κλπ, για την οποία ευθύνεται και ο εξευτελισμός της «αριστεράς» μετά το ’15 αλλά και η ίδια η κρίση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Ε, αντί να σκεφτεί ένα όραμα παρέμεινε στο «εδώ και τώρα απαλλαγή» βαφτίζοντάς το μάλιστα «αλλαγή». Πατώντας πάνω σε ένα σωρό βάρκες: να πάρουμε τους πασόκους, στελέχη και ψηφοφόρους, να πουλήσουμε και δικαιώματα για κάποιους φιλελεύθερους ξερωγώ, να είμαστε και αριστεροί για να πάρουμε και από κει, να είμαστε και σοβαροί θεσμικοί για να πάρουμε και νεοδημοκράτες. Απορώ γιατί η έκπληξη (και δική μου, μη νομίζετε).
Πάνος με πεζά said
Αν και υπάρχει πάντα η ΈΛενα Ακρίτα, και η Πόπη Τσαπανίδου (ααααχχχχ….)
ndmushroom said
6
Αυτά τα μαθηματικά (που όλως τυχαίως τα θυμόμαστε μόνο όταν χάνουμε) προσκρούουν στον τοίχο των απόλυτων αριθμών: η ΝΔ πήρε 2,4 εκατομμύρια ψήφους. Η τελευταία κυβέρνηση που είχε πάρει τόσες ψήφους ήταν το μακρινό 2007, όταν η ΝΔ ξαναβγήκε με 270 χιλιάδες ψήφους διαφορά έναντι του ΠΑΣΟΚ, τις χρυσές εποχές του δικομματισμού.
Nestanaios said
Κάποτε, οι κατασκευασταί της πολιτικής των χωρών χρησιμοποιούσαν υλικά καλής διαλογής. Τώρα, για οικονομία χρησιμοποιούν υλικά Β’ διαλογής και ο κόσμος απομακρύνεται από αυτές τις πολυκατοικίες. Με αποτυχημένους εμποράκους, δικηγοράκους, γιατράκους και θεατρινάκους και αρσιβαρίστες και ποδοσφαιριστές, και αθλητές δεν λύνονται τα προβλήματα των λαών.
Nestanaios said
11. «ειλικρινά δεν πάει το μυαλό μου ποιος (μη χείρων βέλτιστος) θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Τσίπρα».
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Θα το προτείνει ο Αντώναρος.
Pedis said
Νικοκύρης, γκράντε! Κοντά 1900 λέξεις κείμενο μετά από τέτοιο ταράκουλο στο άψε-σβήσε! Γεννημένος συγγραφέας. Χωρίς πλάκα αυτό.
Το Πασόκ είναι Ένα κι Αμίμητο!
Στα σοβαρά, τώρα: βρείτε μου παράδειγμα σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με νεοφιλελέ πολιτικές θέσεις που να υπερασπίστηκε την αγορά του στο χώρο της πολιτικής μπίζνας.
Και δείτε και συγκρίνετε τι γίνεται όταν κάποιο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παίρνει, έστω και στα ψέμματα, ριζοσπαστικές θέσεις.
Πάνος με πεζά said
@ 16 : Καλά, έκλαψα !
Γιάννης Κουβάτσος said
«Ποιον βάλαμε πάνω στο κεφάλι μας; Τον ίδιον που είχαμε. Αυτά είναι τα γεγονότα.»
Σύμφωνοι, Πέπε, δέχομαι ότι τυπικά έτσι έχουν τα πράγματα, αφού έτσι παίζεται το κοινοβουλευτικό παιχνίδι και γι’ αυτό δέχεται αιτιολογημένη κριτική από πολλούς και σοβαρούς στοχαστές, οι οποίοι, όμως, σιωπούν ή τραυλίζουν ή μπαρουφολογούν, όταν τους ζητείται μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση.
Επιμένω, όμως : τρεις στους δέκα Έλληνες δεν είναι ο ελληνικός λαός. Δεν ενέκρινε ο ελληνικός λαός αυτά που ζούμε. Εγώ μιλάω με κόσμο από όλο το φάσμα των ψηφοφόρων και κανένας δεν μου έχει μιλήσει ποτέ με ενθουσιασμό για την κυβέρνηση, ασχέτως αν για διάφορους λόγους την ψηφίζει. Μήπως εμείς που ψηφίζουμε άλλα κόμματα το κάνουμε με ενθουσιασμό; Απλώς κάτι επιλέγουμε, εφ’ όσον εκ πεποιθήσεως απορρίπτουμε την αποχή και το λευκό.
Δύτης των νιπτήρων said
Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, γραμμένη μια βδομάδα πριν: https://tailorofulm.wordpress.com/2021/07/15/%ce%bd%ce%b4-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%80%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%ad%ce%bd%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%bf-%cf%84/
ΣΠ said
Καλημέρα.
Νικοκύρη, πότε πρόλαβες και το έγραψες; Εντυπωσιακό!
Στο «ανελέητος» δεν έχουμε έκταση. Μήπως ήθελες να γράψεις «ανηλεής»;
athinaika said
Ψύχραιμη ανάλυση, φίλε Νίκο, μπράβο. Συμφωνώ με τα περισσότερα. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από σένα. Οι δικές μου γνώμες σε δυο σύντομότατα ποστ στο φουμπού:
Α. «429. Πολιτική. Μια γνώμη για το double score plus ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να λοιδορείς έναν πεσμένο αντίπαλο. Δεν πρόκειται λοιπόν να το κάνω. Αρκετοί καλοί μου φίλοι και φίλες νιώθουν αυτή τη στιγμή μεγάλη λύπη, την οποία δεν έχω καμιά διάθεση να εντείνω. Και εννοείται πως με τα μυαλά που έχω φυσικά και δεν πανηγυρίζω (ψήφισα απλά «το μη χείρον», για όποιον/α με διαβάζει. Τα ποστ των προηγούμενων ημερών για τα κόμματα ως συμμορίες συμφερόντων κλπ παραμένουν εδώ).
Θα γράψω μονάχα ότι χάρηκα που τιμωρήθηκαν δυο ακατονόμαστες επιλογές: α) το «Μητσοτάκη γ@μιέσ@ι» κλπ κλπ (Πολάκης και πολακισμός) β) η συμμαχία με τους φυλακισμένους ναζιστές (Τσίπρας αυτοπροσώπως) και το γενικότερο άνοιγμα προς την Ακροδεξιά (Σεραφείμ Πειραιώς κλπ).
Αυτά.»
Β. «430. Πολιτική. Δυο αρνητικές πλευρές του εκλογικού αποτελέσματος
α) Η σταθεροποίηση του Βελόπουλου, σχήματος εθνικιστικού, κρυπτορατσιστικού, φιλοπουτινικού και θρησκόληπτου, που εξελίσσεται σε κύριο πόλο της Ακροδεξιάς
β) Η άνοδος του ΚΚΕ, κόμματος αντιδημοκρατικού και επίσης φιλοπουτινικού, θρησκόληπτου (με όχι εντελώς άλλο τρόπο) και ρατσιστικού (σε άλλο επίπεδο), που διατηρεί την κυριαρχική του θέση στην Αριστερά.
Έτσι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει, ταυτόχρονα, το ισχυρότερο σταλινικό κόμμα στην Ευρώπη και μια καινούργια Ακροδεξιά- ενώ τίποτα δεν αποκλείει να ξεφυτρώσουν κι άλλες».
Δημήτρης Φύσσας
Πανωλεθρία « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Η πανωλεθρία είναι λέξη σύνθετη, από το παν + όλεθρος. Ο όλεθρος γράφεται με όμικρον, αλλά εξαιτίας του νόμου της “έκτασης εν συνθέσει” (ή νόμου του Βακερνάγκελ, από τον υπουργό που… από τον φιλόλογο που τον διατύπωσε) το ο τρέπεται σε ω, όπως και στον όροφο που γίνεται στη σύνθεση ημιώροφος, το έλεος που γίνεται… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/05/22/debacle/ […]
LT said
Θέλω μόνο να σημειώσω ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην αριστερά, νομίζω, το πόσο διαμόρφωσε επί τα χείρω την κοινή γνώμη η τετραετία 2015-2019, που ξεκίνησε με την ελπίδα μιας ουσιαστικής αλλαγής και κατέληξε σε ΤΙΝΑ. Για ποιον λόγο ένας ψηφοφόρος θα επιλέξει αυτόν που αποδείχτηκε ανίκανος να υπερασπιστεί και να εφαρμόσει όσα βροντοφώναζε προεκλογικά; Και για πόσον καιρό θα ψηφίζει με βαριά καρδιά, όπως λέτε, κάποιον απλώς, για να μην εκλεγεί ο άλλος, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να προβάλλει τη θεωρία ΤΙΝΑ;
sarant said
Καλημέρα, που μεσημέριασε δηλαδή, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
7 Ουσιαστικά το ίδιο λέμε
17 Ξενύχτησα όμως 🙂
21 Ωχ ναι, ανηλεής
22 Χαίρε Δημήτρη
Πάνος με πεζά said
Μμμμ…. μεταγραφές… Λοβέρδος να πάρει το ΣΥΡΙΖΑ; το ακούτε;
Yiannis KYRiakides said
ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Ενα κομμα νομοθετει την «Απλη» Αναλογικη (Παγιο αιτημα ολων των αριστερων, κεντροων, προοδευτικων) ΓΙΑ να παρουν τα πανω τους, μεχρι και να συμμετασχουν στην κυβερνηση, τα μικροτερα κομματα. Απο το 32% κατεβαινει στο 20% (το κομμα της κυβερνησης παιρνει επιπλεον 1%-η συσπειρωση της Δεξιας δεν ειναι νεο φρουτο) – τελικα τα μικρα κομματα δεν τα καταφερνουν να συμμετασχουν.
Αυτο, συγνωμη, αλλά δεν το λες και ολεθρο, αν αναλογιστουμε οτι αυτος ο λαος αποδειχτηκε οτι ξεχνα τα 5500 λαθη δεκαετιων και θυμαται μόνον τα 5; 6; 10; λαθη του Τσιπρα…
Πάνος με πεζά said
Όσο για τον Κούλη, κάνει άλλη μια τετραετία, και τελειώνοντας το γήπεδο Παναθηναϊκού, δίνει το δαχτυλίδι στον ψηλοδήμαρχο Μπακο-τάκη… Μα τόσο προβλέψιμα όλα πχια…
Alexis said
#12: Κατά τα άλλα: η ΝΔ πούλησε ανάπτυξη.
Να συμπληρώσω: πούλησε και «νόμος και τάξη» που επίσης έπιασε πάρα πολύ στον κόσμο.
Βλέπε φράχτης Έβρου, συμμάζεμα των μεταναστευτικών ροών, ξεκαθάρισμα των πανεπιστημίων από τους «αναρχοάπλυτους» κλπ. κλπ.
Ό,τι ακριβώς θέλει ν’ ακούσει το αυτί του μέσου «νοικοκυραίου».
Pedis said
atheofobos said
6
τι σημαίνει πρακτικά το 40% του 60% που ψήφισε χτες επί συνόλου 9,5 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, συμπεραίνουμε πως ούτε τρεις στους δέκα Έλληνες δεν εγκρίνουν την πολιτική που άσκησε, ασκεί και, φευ, θα ασκήσει για την επόμενη τετραετία η ΝΔ
Αυτή είναι μια κλασσικά λανθασμένη άποψη!
Το 40% που δεν πήγε να ψηφίσει, εναπόθεσε σε μένα, σε σένα, στον Νίκο, ανθρώπους με εγνωσμένη ευφυία και κρίση του τι είναι σωστό και καλό για την χώρα, να ψηφίσουμε για πάρτι τους.
Και τους ευχαριστούμε ειλικρινά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν μαζί με όλους αυτούς που επίσης έριξαν λευκό ή άκυρο!
costasl said
Πάντως αυτό το όριο του 3% είναι προφανώς εργαλείο της ενισχυμένης αναλογικής, οπότε αυτός που το διατήρησε στην απλή αναλογική μάλλον σκέφτηκε εκ του πονηρού. Δηλαδή αντί να απαντήσει στο ερώτημα «ποιό είναι το εκλογικό σύστημα που θα φέρει καλύτερης ποιότητας δημοκρατία στη χώρα μου» απάντησε στο ερώτημα «ποιό είναι το εκλογικό σύστημα που θα μου δώσει την μεγαλύτερη δύναμη μετά τις επόμενες εκλογές».
atheofobos said
12
Ένα από τα προβλήματα που θεωρώ πως οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στον καταποντισμό του είναι η μόνιμη προβολή αρνητικών σποτ όπως αυτό για την TURKAEGIAN.
Πιστεύω πως πολύ καλύτερη εντύπωση στον κόσμο θα έκαναν προτάσεις όπως αυτές που γράφω στο
Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ TURKAEGIAN
https://atheofobos2.blogspot.com/2022/07/turkaegian.html
phrasaortes said
12. Πολύ σωστά. Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα δεν γίνεται. Ο συνάδελφος ξέρει ότι απευθύνεται σε χαζούς και γι’αυτό τους κοροϊδεύει με Γραμμική Β και Φράγκους Φραγκούληδες, αλλά ένα κόμμα εξουσίας πρέπει να δείχνει, έστω και υποκριτικά, ιδεολογική συνέπεια, ειδικά όταν δεν ελέγχει το μιντιακό κατεστημένο.
22. Γιατί φιλοπουτινικό το ΚΚΕ; Οργάνωσε πορεία στην ρωσική πρεσβεία και ψέγει καθημερινά τους Ρώσους κομμουνιστές για την υποστήριξη τους στην εισβολή της Ουκρανίας. Επίσης, νομίζω ότι ήταν το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που καταδίκασε την κατάπνιξη της εξέγερσης στο Καζακστάν.
Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said
Ζούμε την εποχή του τέλους της ροζ αυταπάτης. Έχει αρχίσει να γίνεται προφανές σε όλο και μεγαλύτερες μάζες ψηφοφόρων πέρα από την τσιμεντωμένη δεξαμενή της Δεξιάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2015 και την παρωδία του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου (στην πραγματικότητα από την συμφωνία-γέφυρα της 20ής Φεβρουαρίου) επιτελεί τον ρόλο της συστημικής ροζ εναλλακτικής του ΤΙΝΑ. Για τον λόγο αυτό η στρατηγική που έχει επιλέξει για να προωθήσει την προεκλογική του καμπάνια στηρίζεται τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά και μόνο σε μια υποτιθέμενη υπεροχή του πολιτικού λόγου που μπορεί να εκφράσει ο Τσίπρας απέναντι στον Μητσοτάκη σε μια μεταξύ τους τηλεμονομαχία η οποία κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ με τους όρους που ονειρεύονται στην Κουμουνδούρου. Ακόμη και αυτή η αμφίβολης αξιοπιστίας στρατηγική κατέρρευσε χθες το βράδυ και αυτό γιατί όπως έγραψα εδώ μέσα πριν από δύο μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα-κρατική δολοφονία των Τεμπών, το ζαβό Μίστερ Μπιν δεν μπορεί να ανοίξει το στόμα του χωρίς να πει μαλακία, επομένως είναι σιγουράκι ότι σε ένα τέτοιο σενάριο (επιστημονικής φαντασίας) θα ξεφτιλιστεί. Μετά όμως θα… κερδίσει τις εκλογές, γιατί αντίπαλός του είναι μία ακυρωμένη συνείδηση που απλά δεν είναι πια σε θέση να κερδίσει εκλογές. Και αυτό γιατί όταν τις κέρδισε έκανε τη μεγαλύτερη εκλογική απάτη της μεταπολίτευσης και σήμερα παριστάνει σαν αυτό να μη συνέβη ποτέ.
Οι Συριζαίοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος προτιμά να ψηφίσει ολιγάρχες, πλιατσικολόγους της δημόσιας περιουσίας, γόνους πολιτικών τζακιών, καρνάβαλους σαλτιμπάγκους, ψεκασμένους, ακόμη και φασίστες παρά αντιπαθητικές και αναξιόπιστες φάτσες. Ειδικά αυτές που του θυμίζουν πόσο μαλάκας πιάστηκε κάποτε – όχι δα και τόσο παλιά…
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Συνεχίζω.
Κατὰ τὴ γνώμη μου ὁ Σύριζα πάσχει ἀπὸ τὸ σύνδρομο Σαμπόνις.
Ὁ λιθουανὸς γίγαντας τοῦ μπάσκετ ψήλωσε (τὸν ψήλωσαν) πολὺ γρήγορα μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἔχει «γυάλινα» πόδια.
Ὁ Σύριζα «ψήλωσε» πολὺ γρήγορα (ἀπὸ 3-4% στὸ 36%) στὴ διάρκεια τῆς κρίσης, χωρὶς τὴν ἀπαραίτητη ὑποδομὴ (στελέχη, ὀργανώσεις βάσης, συνδικαλισμό, αὐτοδιοίκηση) καί, κυρίως, μὲ ἀνεπαρκῆ ἡγεσία.
Ὁ Τσίπρας ἀνέβηκε στὴν κορυφὴ τοῦ κόμματος «κατ᾿ ἀπονομήν», ἔχοντας πάρει τὸ δαχτυλίδι τῆς διαδοχῆς ἀπὸ τὸν Ἀλαβάνο.
Στὴν ἀνοδικὴ πορεία του βοηθήθηκε ἀπὸ τὰ κατεστημένα ΜΜΕ ποὺ τὸν προώθησαν ἀπὸ τὰ πρῶτα του βήματα (ὑποψηφιότητα γιὰ τὸ Δῆμο Ἀθηναίων τὸ 2006).
Ἦταν νέος, συμπαθής, ἐπικοινωνιακὸς καὶ εἶχε ἀπήχηση στὸν κόσμο.
Ἡ ἀνεπάρκειά του φάνηκε μὲ τὴν ἄνοδό του στὴν πρωθυπουργία.
Ἔδωσε ὑποσχέσεις ποὺ ἦταν ἀδύνατον νὰ πραγματοποιηθοῦν καὶ ὁδήγησε τὴ χώρα σὲ μετωπικὴ σύγκρουση μὲ τὸ πανίσχυρο κατεστημένο τῆς ΕΕ, χωρὶς στηρίγματα ἢ ἐναλλακτικὸ σχέδιο.
Ἀποτέλεσμα ἡ ἄτακτη ὑποχώρηση καὶ τὸ τρίτο μνημόνιο.
Avonidas said
Εντελώς καταχρηστικά μιλώντας, καλημέρα.
Εγώ πάλι θεωρώ μεγάλο χορηγό του Μητσοτάκη τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ίσως και να τον αδικώ, αλλά πάντως πρόσφερε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης (και των φιλικών της μέσων) έναν πολύ εύκολο στόχο με το σκιάχτρο της Δήμητρας (που, ως ιδέα, μπορεί και να είναι πολύ καλή και μην παραξενευτείτε αν τη δείτε να εφαρμόζεται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις).
Με κάλυψε πλήρως ο Ndmushroom στο #7.
επειδή οι χτεσινές εκλογές από τον περισσότερο κόσμο θεωρήθηκαν σαν «πρώτος γύρος» (λες και ήταν δημοτικές) υπήρξαν ψηφοφόροι, εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν άλλα κόμματα έχοντας κατά νου να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές. Ξέρω περιπτώσεις, αλλά δεν λέω ότι το φαινόμενο ήταν διαδεδομένο.
Μιας και το έθιξες: αυτό που θα ήθελα να ψηφίσω στις δεύτερες εκλογές είναι μια ευρεία συμμαχία της Αριστεράς, «σοβαρής» τε και «ασόβαρης», με την «ασόβαρη» να ζητά από τη «σοβαρή» κάποιες πολύ ισχυρές δεσμεύσεις για τη συμπόρευσή της. Επειδή όμως ζω στον πλανήτη Γη, κι όχι στο παράλληλο πολυσύμπαν της Marvel, θα ψηφίσω αυτό ακριβώς που ψήφισα στις πρώτες. Απαλλαγμένος από κάθε απατηλή ελπίδα.
nikiplos said
Καλησπέρα…
1. Ένα κόμμα που παίρνει 40% δεν μπορεί να βρει 50.000 κομματόσκυλα να κάνει συγκέντρωση της προκοπής για παράσταση Νίκης στο Σύνταγμα και τρέχει στο θησείο? Μιλάμε για την Αττική των 5 μυρίων κι όχι την Φωκίδα ας πούμε.
2. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι που βρίζαμε τα κανάλια και τους δημοσκόπους και οικτίραμε το «6% η ψαλίδα πάρτε τώρα που γυρίζει» και κάναμε πλάκα, δεν πήραμε καθόλου χαμπάρι?
Συμπτωματικά την Παρασκευή το βράδι (παναΐτσα μου που έλεγε κι ο Στράτος) σε ένα παιδικό πάρτι, το 50% των γονέων που λογικά θα ψήφισαν ΝΔ, έβριζε τον Μητσοτάκη χειρότερα από όσους ήταν εκπεφρασμένοι αντίπαλοι. Την προηγούμενη εβδομάδα που έτρεχα την μάνα μου σε γιατρούς, ακόμη και οι μεγαλογιατροί εξ αυτών, κατηγορούσαν ανοιχτά την κυβέρνηση, δεν μπορώ να περιγράψω με τι λόγια. Ένας από αυτούς όστις είχε υπάρξει εμβληματικό στέλεχος της ΝΔ, έλεγε: Και ο αδερφός μου να κυβερνούσε, μια κυβέρνηση που διαλύει Υγεία, Παιδεία και Άμυνα πρέπει να γκρεμοτσακιστεί να φύγει!»
Όλα αυτά δεν τα λέω για να αμφισβητήσω κλπ, αλλά για να καταδείξω όσο στον «ύπνο» πιάστηκε και η μια και η άλλη πλευρά…
Pedis said
# 32 – Απλή δυσαναλογική. Μια πενηνταριά έδρες μπόνους.
Λεπτομέρειες.
—
Θέλετε και γιατρό και νοσοκομείο χωρίς πληρωμή, έτσι; Και ψηφίζετε Κούλη;
Να ψηφίσετε σοσιαλιστές.
Φίλη εν Μαδρίδ με κόβιντ, όχι με ελαφριά συμπτώματα, την προηγούμενη εβδομάδα. Προσπαθεί να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντί για επίσκεψη της κλείνουν τηλεφωνικό ραντεβού με τον γιατρό μετά από τέσσερις μέρες. Τη μέρα και ώρα που της προτείνουν έχει δυσκολία και ζητάει αλλαγή. Νέο ραντεβού μετά από δεκαπέντε μέρες. 😲
antonislaw said
Καλημέρα σας(παίρνω κι από κάτω την καλημέρα του Γιάννη Μαλλιαρού:)
Ήμουν όλη μέρα χθες σε εκλογικό τμήμα ως δικαστικός αντιπρόσωπος. Δεν είχα κι εγώ καμία αίσθηση της διαφοράς αυτής,ούτε κι από κουβέντες με τον κόσμο πριν.
Αυτό με προβληματίζει.
Το κείμενο εξαιρετικό Νικοκύρη, πάντα θαυμάζω τις δημιουργικές αντοχές σου και την ετοιμότητά σου!
dgrigor said
Δεν μένω Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2015 (…). Το 2020, με αφορμή την πανδημία, περιόρισα στην απολύτως απαραίτητη την ενημέρωση από τα ελληνικά μίντια, αφού ήταν τελείως διαφορετική η διαχείρισή της στον τόπο που μένω αλλά και η αντιμετώπισή της σε επίπεδο συμπολιτών. Όσον αφορά τις εκλογές, με το να μη μένω Ελλάδα όπου βομβαρδίζεσαι όλη τη μέρα ανελέητα από κατευθυνόμενη ενημέρωση, δε δεχόμουν πληροφόρηση χωρίς να το επιχειρήσω από μόνη μου, δεν έβλεπα τηλεόραση, και όσο ραδιόφωνο άκουσα προ εκλογών ήταν την περίοδο των Τεμπών. Επίσης απο το 2020 δεν έχω facebook, και έχω αποφασίσει εδω και χρόνια να ενημερώνομαι επιλεκτικά από συγκεκριμένα είδη πληροφόρησης για όλο το (δημοκρατικό) ιδεολογικο-πολιτικό φάσμα, όπως και από το συγκεκριμένο blog (το οποίο μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί έχει αξιόλογους σχολιαστές αλλά γιατί λεξικολογεί κιόλας!). Το τουίτερ το διαβάζω αλλά με πολλή επιφυλακτικότητα, λόγω των αλγορίθμων με τους οποίους προβάλλονται με συγκεκριμένη προτεραιότητα συγκεκριμένα μηνύματα (σημείωση, δεν ακολουθώ κανέναν ώστε να μην επηρεάζεται η προβολή μηνυμάτων όταν κάνω αναζήτηση πχ με τη λέξη #εκλογές, παρόλ’ αυτά, ακόμα και το πόση ώρα διαβάζεις καποια μηνύματα, καταγράφεται στον αλγόριθμο και αντιστοίχως διαμορφώνεται το περιεχόμενο όταν κάνεις scroll, οπότε, μάταιη η προσπάθεια!!!. Πάντως είναι σχετικά πιο πλουραλιστικό.).
Τεσπα, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ήταν ενδιαφέρουσα για μένα η εμπειρία να μην αναμένω συγκεκριμένη διαφορά, ούτε καν την ιεράρχηση (μετά το 2ο κόμμα προφανώς). Σαφώς και είναι έκπληξη η διαφορά αλλά πολύ λιγότερη για μια που δεν βρίσκεται στο echo chamber του περίγυρου, ειδικά των μίντια (και ειδικότερα των social media). Αποδεικνύεται ίσως ότι είναι διαστρεβλωμένη η εικόνα που προβάλλεται μπροστά μας και γύρω μας.
Ο κόσμος που δεν συσπειρώθηκε στο Συριζα, ψήφισε με διάθεση «δήλωσης» (βλέπε πχ το ότι η Πλεύση ξεπέρασε το Μέρα, βλέπε Χανιά) και -γνώμη μου- έθεσε και υπαρξιακό ερώτημα στο κόμμα -τι θέλουμε, ποιοι θέλουμε να είμαστε. Εφόσον τα ίδια ερωτήματα ετέθησαν και στα άλλα τρια μεγάλα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, όχι τώρα αλλά ήδη από το ‘12 και μετά, και, αν εξαιρέσουμε τις παραδοσιακές, παγιωμένες δεξιές δυνάμεις στη χώρα που έχουν αδιαμφισβήτητα συμπαγή ταυτότητα ειδικά όταν δεν μπορεί να εκφραστεί αυτή η ταυτότητα με ψήφο σε ΧΑ, τα άλλα δύο απαντούν (απάντησαν) με συνέπεια στο ίδιο ερώτημα το διάστημα αυτό, επομένως είναι κάτι που και ο Σύριζα αναπόφευκτα θα κάνει.
ndmushroom said
40
Η πρώτη άισθησή μου ήταν ότι έχουμε ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος. Λογικά όμως, αν υπήρχε πραγματική αλλοίωση αποτελέσματος τέτοιας κλίμακας, θα υπήρχε κάποιος τρόπος αυτό να φανεί (π.χ. ως δικαστικός αντιπρόσωπος, τα αποτελέσματα που διαβιβάσατε είναι αυτά που αναφέρονται στην τελική καταμέτρηση;).
Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατ’ εμέ είναι ότι η πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει από τη μία οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και τα ΜΜΕ και από την άλλη η αμφισβήτησή τους (κυρίως) στα σόσιαλ μας κάνει να αποδεχόμαστε το οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Φανταστείτε ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίστροφο: 41% Σύριζα, 20% ΝΔ. Φανταστείτε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 20%. Ή 3%.
Υπάρχει, πιστεύετε, κάποιο αποτέλεσμα που θα ήταν τόσο τραβηγμένο ώστε ικανή μάζα του εκλογικού σώματος να το αμφισβητήσει; Εγώ πολύ αμφιβάλλω.
Δεν λέω ότι έγινε νοθεία. Λέω όμως ότι λόγω πόλωσης, λόγω διάβρωσης των θεσμών και λόγω παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης σε οτιδήποτε δεν έρχεται από τη δική μας γυάλα (αλλά και επίγνωσης ότι ζούμε στη γυάλα μας), η αποδοχή του νοθευμένου αποτελέσματος θα ήταν πολύ εύκολη για κάποιον που έβρισκε τον τρόπο να κάνει νοθεία.
nikiplos said
Περί της ήττας ΣΥΡΙΖΑ:
α. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν πήρε καθαρή εντολή. Συγκυβέρνησε με τους ΑνεξΈλληνες. Σε μια δύσκολη περίοδο που πήγαν να τους ανατρέψουν από την πρώτη μέρα.
β. Από το 2000 (εκλογές του καναπέ – Σημίτης) έχουμε εγνωσμένη την δύναμη των ΜΜΕ και κυρίως των καναλιών. Ήταν η πρώτη φορά που δεν είχαμε αντιπολιτευτική φωνή στα Κανάλια. Μονοθεματική που υποστήριζε την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά στελέχη. Πρόγκα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα δίκτυο παρατηρητών να πιάσουν την πρώτη «στραβή» του προφορικού λόγου να τους βγάλουν στην σέντρα. Αν δεν γίνονταν γελοίοι ως πετσωμένοι με την υπέρκομψη κλπ, θα ήταν μια χαρά καβάλα. Τι έδειξε το αποτέλεσμα? Ό,τι προκρίνουν τα Μήδεια εκλέγεται. Μας αρέσει δεν μας αρέσει.
γ. Η μονοθεματικότητα στα δελτία ειδήσεων, η δημοσιοκαφρίλα γνώμης, η φίμωση κάθε αντίθετης άποψης, το softening of the target (ΑΡΔ βασιλικότεροι και σκαιότεροι του βασιλέως) έφεραν την κατάσταση να λέμε «δεν υπάρχει αντιπολίτευση» ή «την καλύτερη αντιπολίτευση την κάνει η Ράδιο Αρβύλα» κλπ. Ζώντας από το 2019 στην επαρχία, που δεν πιάνει Κοντρα, μπορώ να πω, πως δεν υπήρξε φωνή όχι φιλοΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε καν ανεκτική, δλδ απλά να παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική Τηλεόραση. Πως θα εκλεγείς και πως θα πείσεις τις μάζες όταν σε συκοφαντούν καθημερινά με ασύστολα ψεύδη? (νόμος Παρασκευόπουλου, μείωση μισθών/συντάξεων με νόμο Κατρούγκαλου κλπ). Αν δει κανείς τα μεγέθη είναι αμείλικτα. Μόλις 10% μειώθηκαν οι συντάξεις το 2015-2019 ενώ η κύρια μείωση αυτών συντελέστηκε κατά 90% κυρίως το 2011-2014. Τι πίστευε ο μέσος συνταξιούχος? Την σύνταξη του την μείωσε ο Κατρούγκαλος.
Επί της πολιτικής:
Η ΝΔ «πουλάει» αυτό που πουλούσε πάντα: ένα καλό κι οργανωμένο PR, ένα υπόγειο κρατικό μηχανισμό πολύ αποτελεσματικό όπως αποδείχθηκε (Λιγνάδης, Μίχος, Νοβάρτις, κλπ) και τα γνωστά ρουσφέτια του 1950.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «πούλησε» ολίγον ΠΑΣΟΚ, ολίγο ηθικό πλεονέκτημα (γατάκι απέναντι στον μηχανισμό των ΜΜΕ) και πολλή αναποτελεσματική εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων του. Δλδ ένα κάκιστο PR κι έναν αναποτελεσματικό κρατικό και κομματικό μηχανισμό. Πολλή ιδεολογία και φούμαρα αλλά από ουσία μηδέν. Κι εδώ δεν μιλάω για ρουσφέτια τύπου Γκόρτσου, αλλά πχ για έναν καρκινοπαθή Δάσκαλο που χρόνιζε το θέμα του στο Υπουργείο και δεν εξέταζαν την περίπτωσή του (είχαν άλλες προτεραιότητες) και ούτε τηλέφωνα σήκωναν ούτε τίποτε… Γιατί το ελληνικό κράτος είναι λεβιάθαν. Δεν εξυπηρετεί όσους δικαιούνται κάτι, αλλά κυρίως και μόνο όσους έχουν εντολή από το PR.
Όσο για την ενημέρωση των ψηφοφόρων, την επίγνωση των συμφερόντων τους κλπ, ένα παράδειγμα: Ο Χαρίτσης ως υπουργός πέρασε 400μύρια€ για έργα αθλητικών εγκαταστάσεων σε μια περιοχή εδώ. η ΝΔ, όλα τα 4 χρόνια της πέταξε αετό. Τα χρήματα χάθηκαν. Δεν διατέθηκαν αλλού, Χάθηκαν. Τι ψήφισαν οι κάτοικοι της περιοχής: Ο ευρών κερδίζει ένα κουτί (γαλάζια) λουκούμια…
Avonidas said
#42. Η πρώτη άισθησή μου ήταν ότι έχουμε ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος.
Πολύ, πάρα πολύ θα ήθελα να πιστέψω ότι αυτό το πράγμα που βγάλαμε οφείλεται σε νοθεία. Αλλά όπως μόνον οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τα τανκς, εφόσον υπάρχει η τηλεόραση, έτσι και μόνον οι Νεάντερταλ νοθεύουν πλέον τα κουκιά, όταν μπορούν κατευθείαν να νοθεύσουν τα μυαλά.
Ypogeion said
20 (διόρθωση)
Δύτης Των Νιπτήρων, Δεν γράφτηκε μια βδομάδα πριν, αλλά 15.07.2021 το κείμενο στο οποίο παραπέμπεις
Avonidas said
Όταν βγαίνει νέος Πάπας, βγαίνει λευκός καπνός από την καμινάδα του Βατικανού. Όταν βγαίνει με 40% ο Κούλης, ξυπνάει η Αίτνα.
Πιστεύω στους σεισμούς που μέλλονται για να ‘ρθουν
sarant said
44-45 Είχαν κρατηθεί
sarant said
Ένα κουίζ
Σε ποια εκλογική περιφέρεια πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερες έδρες από τη ΝΔ;
(Δεν είναι η Ροδόπη)
ndmushroom said
44
Αναφέρομαι στην αίσθηση δυσπιστίας όταν βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα και έδειξαν ότι η διαφορά θα είναι (πολύ) μεγαλύτερη κι από ό,τι έδειξαν τα exit polls. Νομίζω ότι όλοι κάναμε την ίδια σκέψη (στιγμιαία και μόνο).
nikiplos said
Η πτώση στο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται εν πολλοίς στην απλή αναλογική κατά τη γνώμη μου. Το 32% και το 34% δεν ήταν δικό του, αλλά «δανεικό» από τα υπόλοιπα κεντροαριστερά κόμματα, με κύριο αιμοδότη το ΠΑΣΟΚ. Παίρνοντας το ΠΑΣΟΚ ένα 6% τώρα ένεκα Απλής Αναλογικής και δυνατότητας συγκυβέρνησης και άλλο ένα 5% η υπόλοιποι κοινοβουλευτική Αριστερά, εύκολα ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει στο 20% που πήρε. Πολάκηδες και Κατρογκαλοι, έπαιξαν μεν ρόλο, μικρό κατά τη γνώμη μου… Εδώ οι άλλοι μίλησαν ανοιχτά για «κωλοτρένο» τι να λέμε τώρα.
ndmushroom said
48
Το είδες κι εσύ, ε; Το είχα δει κι εγώ λόγω εντοπιότητας. Η μαγεία της δεύτερης κατανομής. 🙂
ndmushroom said
48, 51
Αλλά κι εκεί πικρό το ποτήρι, ο αξιότερος των υποψηφίων έμεινε τρίτος και δεν εκλέγεται.
Avonidas said
#46. Πιστεύω -> Ελπίζω
Γιάννης Κουβάτσος said
14: Δεν διαφωνώ. Λέω απλώς ότι στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες κατά κανόνα οι κυβερνήσεις έχουν την έγκριση της μειοψηφίας του πληθυσμού, οπότε οι θριαμβολογίες τύπου «Ο λαός νίκησε», «Η Ελλάδα έγινε γαλάζια, πράσινη ή μπορντοροδοκόκκινη» είναι απλώς ανοησίες που εκπορεύονται από τα κομματικά επιτελεία και τα παπαγαλάκια τους κι εμείς τα αναπαράγουμε άκριτα.
nikiplos said
48@ Στα Γιάννινα νομίζω πήρε παραπάνω έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ
Δύτης των νιπτήρων said
45 Στραβομάρα!!
sarant said
51-52 Να πω την αλήθεια, δεν ξέρω πρόσωπα
ατακάμα said
48. Απ’ ό,τι θυμαμαι και χωρίς να το ψάξω, θα πω στα Γιάννενα.
sarant said
58 Ναι
π2 said
12. Ναι σε όλα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, που φυσικά δεν φταίει για τις εκπληκτικές ανεπάρκειες και αστοχίες του Σύριζα, αλλά για μένα ήταν αντιαισθητική και εκνευριστική τόσο η επικέντρωση του πολιτικού του λόγου στον Σύριζα, όσο και η αριστερή αυταρέσκεια με την οποία αντιμετώπισε τη μικρή του εκλογική άνοδο.
Δεν θέλω όμως να το κακολογώ, λόγω του κυνισμού που με έχει κυριεύσει μέσα στη μετεκλογική απελπισία μου, και που με ωθεί να αναρωτιέμαι ποια μπορεί να είναι τα πιθανά αναχώματα στη λαίλαπα που νομοτελειακά έρχεται. Το ένα είναι, σας αρέσει δεν σας αρέσει, το άχρωμο και άοσμο ΠΑΣΟΚ, ένα σέιφ κέντρο χωρίς ακρότητες, χωρίς (πολλούς) ακροκεντρώους (δεν είναι τυχαίο ότι ο Λοβέρδος απέτυχε να εκλεγεί), που θα απομακρυνθεί κι άλλο από τη σκληρή δεξιά όσο απορροφά τμήμα του Σύριζα. Το άλλο είναι το ΚΚΕ, το οποίο παραμένει η μοναδική κοινοβουλευτική δύναμη οργανωμένης αριστερής αντίστασης στον δρόμο και σε γωνιές της κοινωνίας, κάτι που εγγυημένα θα μας χρειαστεί. Το μόνο άλλο που μπορώ να φανταστώ, είναι κάποιας μορφής νέο Ποτάμι που θα προκύψει μετά τη βέβαιη σε δυο-τρία χρόνια οικονομική κατάρρευση, και το οποίο ελπίζω (με την κυνική έννοια του πολιτικού καιροσκοπισμού που με έχει κυριεύσει, επαναλαμβάνω), να απορροφήσει τους απολιτίκ αντιαριστερούς ψηφοφόρους της ΝΔ, ιδίως όταν αυτή οδεύσει -που θα οδεύσει σίγουρα- προς ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό, ακραίο συντηρητισμό, Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια. Ίσως περιττεύει, αν το ΠΑΣΟΚ παίξει έξυπνα τα χαρτιά του, κάτι που δεν μου φαίνεται πιθανό.
Αυτή τη στιγμή η ιδεολογική ηγεμονία του μητσοτακισμού είναι ολοκληρωτική. Τα ορφανά του Καρατζαφέρη θα είναι υπερήφανα.
nikiplos said
36@ Ο κόσμος του τα συγχώρεσε αυτά και τον εξέλεξε παμψηφεί πάλι με τους Ανεξέλληνες μαζί τον Σεπτέμβρη του 2015. Αν έχασε τις εκλογές imho τις έχασε από την διαπλοκή των ΜΜΕ. Κατασυκοφάντηση, εργαλειακή διαχείριση συμφοράς στο Μάτι και με τη Μακονία.
Έκτοτε τελειώνει το παιχνίδι και πλέον η αυτοδύναμη ΝΔ έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι.
Το πρόβλημα που διαφαίνεται τώρα είναι η οριστική διάσπαση της κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα ασθμαίνουν παραπαίοντας μέχρι να βρεθεί κάτι καινοφανές) και δεν θα υπάρχει ουσιαστικά καμία αντιπολίτευση στην πιο ανάλγητη, αντιδραστική, ταλιμπανοθεοκρατούμενη και διαπλεκόμενη εξουσιαστική κάστα. Στα προηγούμενα, να θυμίσω ότι στη Βουλή, που δεν θα σχηματιστεί ποτέ ως φαίνεται, θα έμπαιναν εκτός από τον Βελόπουλο, ενδεχομένως και η «Νίκη» των φίλων της μονής Βατοπεδίου με σύνθημα την παντόφλα του Παϊσίου…
ΣΠ said
Αυτό το κόμμα ΝΙΚΗ πώς πέτυχε τέτοιο αποτέλεσμα; Εγώ χθες το έμαθα. Χρειάστηκε να γκουγκλάρω για να δω τι είναι. Εσείς το ξέρατε;
ΚΩΣΤΑΣ said
Αππό λάθος μου, το παρακάτω σχόλιο μπήκε σε προηγούμενη ανάρτηση ενώ το έγραψα για την σημερινή. Το ξαναβάζω λοιπόν:
——————————————–
Καλή η ανάλυσή σου, Νικοκύρη, αλλά η αριστερά πρέπει να ψαχτεί…
Δεν μου άρεσαν κι εμένα τα εκλογικά αποτελέσματα, η μονοκρατορία χωρίς αντίπαλο δεν είναι για το καλό μας.
Δεν θέλω να αναλύσω ή να επεκταθώ για τις αντιλήψεις, την νοοτροπία, την εκφορά λόγου και την φαντασιακή άποψη των αριστερών προς τους μη αριστερούς. Δυστυχώς υποβόσκει κι εδώ μέσα, από θεωρούμενα υψηλής μόρφωσης και κύρους άτομα, ένα τέτοιο κλίμα.
Στοπ εδώ, δεν θα απαντήσω σε τυχόν ερωτήματα για την κατακλείδα του σχολίου μου.
LT said
@61 Μπορεί προσωρινά να συγχώρησε το δημοψήφισμα, αλλά περίμενε μια ουσιαστική αλλαγή στην τετραετία που ακολούθησε. Αυτή η ουσιαστική εναλλακτική δεν εμφανίστηκε ποτέ. Φυσικά και κατασυκοφαντήθηκε από τα ΜΜΕ, αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο και να έχει εκπονηθεί ένα σχετικό plan B. Ή θα έπρεπε να συνεπάρει τον κόσμο με κάποια ολοφάνερη βελτίωση των όρων ζωής. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη. Τον λογαριασμό τον πληρώνει τώρα.
nikiplos said
6@ Όσους έχω γνωρίσει που ενεπλάκησαν διοικητικά σε Δήμους κλπ μου έλεγαν πάντα πως οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ανενημέρωτοι με αποτέλεσμα να περιλαμβάνουν πολλούς που έχουν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο.
Εχθές το επιβεβαίωσα καθώς εκεί που έσβηνε το όνομά μου από έναν κατάλογο η δικαστική αντιπρόσωπος, λίγο πιο πάνω είδα τα στοιχεία του πατέρα μου, που έχει φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο το 2019.
Δεν λέω ότι δεν υπήρξε αποχή, λέω απλά ας μην βασίζουμε πολλά πάνω της.
Για το γεγονός της αποχής, άκυρων, λευκών, ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου όσους θεώρησαν ότι μπορούμε όσοι ψηφίσαμε να αποφασίσουμε εμείς για την ψήφο τους και ποιός, όχι θα μας εκπροσωπεί απλώς, αλλά θα νέμεται τις τύχες μας τα επόμενα 4 χρόνια.
Δύτης των νιπτήρων said
61 Ο κόσμος το φθινόπωρο του ’15 πίστεψε ότι θα διαχειριζόταν καλύτερα την αναπόφευκτη ήττα. Καλώς ή κακώς, δεν το πιστεύει τώρα.
62 Παραεκκλησιαστικές οργανώσεις και άλλα παρόμοια:
nikiplos said
64@ αντίστοιχα και η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόσφερε κανένα plan B, ενώ ο κόσμος είδε δραματική συρρίκνωση στα εισοδήματά του και στα κερατιάτικα που πληρώνει. Ας μην επεκταθώ τι συνέβη σε όσους αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ελέω όμως ΜΜΕ, PR, και συσπείρωσης, ξαναβγήκαν αβρόχοις ποσί.
Avonidas said
#65. Για το γεγονός της αποχής, άκυρων, λευκών, ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου όσους θεώρησαν ότι μπορούμε όσοι ψηφίσαμε να αποφασίσουμε εμείς για την ψήφο τους και ποιός, όχι θα μας εκπροσωπεί απλώς, αλλά θα νέμεται τις τύχες μας τα επόμενα 4 χρόνια.
Αν έχει δίκιο ο Τζη στις εκτιμήσεις του, πρέπει όντως να τους ευχαριστείς που μας έκαναν τη χάρη να μην ψηφίσουν, γιατί αν τους αναγκάζαμε, λέει, θα το ‘ριχναν ΝΔ.
Το γιατί δεν το ‘χω καταλάβει (τα πέρι χορτασμένης μύγας δεν στέκουν)· αλλά δεν είναι και το μόνο που δεν έχω καταλάβει. Αν έπρεπε να μαντέψω, θα ‘λεγα επειδή είναι κρετίνοι. Οπότε να ευχηθώ ολόψυχα οι κρετίνοι που δεν ψηφίζουν να αυξάνονται και να πληθύνονται σε σχέση με τους κρετίνους που ψηφίζουν.
gpointofview said
O μέσος έλληνας ψηφοφόρος γράφει στα παπάρια του υποκλοπές, σκάνδαλα ακόμα και τα Τέμπη μετά από 15 μέρες κρύωσε ενώ τον ζέσταναν τα αναδρομικά του Κούλη και τα αθλητικά, τόχω εξηγήσει. Οι συμβολάτορες του Τσίπρα κοίταξαν να ικανοποιήσουν τους κιμματικά σίγουρους αδιαφορώντας για τους ακομμάτιστους που αυτοί όμως δίνον την νίκη στις εκλογές.
Η κατάσταση ΣΑΦΩΣ και είναι αντιστρέψιμη αν αλλάξει πραγματικά πορεία ο Σύρζα-Ψ όσο είναι καιρός κι ας στενοχωρεθεί ο Πολάκης !
Αλλιώς όπως έγραψα ο Κούλης θα γίνει ο έλληνας Ερντογάν (με Μαρινάκη-Μπακογιάννη-Ζέρβα δήμαχους στις μεγάλες πόλεις, πανεύκολο είναι.
Avonidas said
#69. Αν διαμαρτυρηθώ γι’ αυτό που γράφεις για τα Τέμπη, θα μου πεις μάλλον πάλι ότι απλώς περιγράφεις μια πραγματικότητα. Οπότε απλώς ρωτάω: τι ελπίδες έχεις για μια χώρα όπου «ο μέσος ψηφοφόρος» γράφει στα παπάρια του τα Τέμπη, και γιατί τέλος πάντων να κλάψει κανείς για ανθρώπους που έχουν τέτοιες αντιλήψεις; Εγώ νομίζω ότι σ’ έναν τέτοιο λαό, Ερντογάν και Ορμπάν τους πρέπει – αν δεν τους πέφτει και πολύ.
LT said
67@ Φυσικά κι η παρούσα κυβέρνηση δεν είχε plan B, είχε plan A και το είχε διακηρύξει από την αρχή. Εφαρμόζει την πολιτική της και προσφέρει στον δεξιό και (ακρο)κεντρώο χώρο ό,τι έχει ανάγκη ν᾽ ακούσει: ασφάλεια, αριστεία, αξιολόγηση, ανοιχτές τράπεζες κλπ. κλπ. Πολύς κόσμος που παίρνει τα pass δεν φτάνει να σκεφτεί ότι ουσιαστικά κι αυτά από την τσέπη του τα πληρώνει. Επίσης, η ΝΔ αριστοτεχνικά λόγω μεγάλης εμπειρίας και κόσμο βόλεψε πολύ (βλ. αύξηση μετακλητών) και εκβίασε πολλούς εργαζόμενους με το δίλημμα ῾ΝΔ και κάποια δουλειά ή χωρίς ΝΔ καμία δουλειά᾽(έχω υπόψη μου επιχείρηση όπου τα αφεντικά δήλωσαν την Παρασκευή πως αν δεν εκλεγεί κυβέρνηση ΝΔ, θα απολυθεί το μισό προσωπικό).
Συμφωνώ ως προς το PR απολύτως. Αλλά η ΝΔ διαφημίζει τον γνήσιο εαυτό της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το επαχθές έργο να διαφημίζει κάτι που πολύ πρόσφατα διακήρυσσε ότι απεχθανόταν – κάτι σαν διχασμένη προσωπικότητα. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα στελέχη του, θα πρέπει να αντιληφθεί κατά τη γνώμη μου πως ούτε η πνευματική ανωτερότητα αποδίδει, όταν πολυδιαφημίζεται, ούτε η θεωρητικολογία έναντι καθημερινών απτών προβληματισμών (παρόλο που η θεωρητική ανάλυση μπορεί να είναι και βάσιμη και δίκαιη).
sarant said
62 Επικεφαλής είναι ο δάσκαλος Δημήτρης Νατσιός από το Κιλκίς που έγραφε στο Αντίβαρο. Γκούγκλισε.
65 Ο αριθμός των ψηφισάντων είναι λίγο μεγαλύτερος από το 2019
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Συνέχεια ἀπὸ τὸ #36.
Ἕνα ἀπὸ τὰ βασικὰ προβλήματα τῆς γρήγορης ἀνόδου τοῦ Σύριζα ἦταν ὅτι προσπάθησε νὰ χτίσει τὴν κομματική του ὑποδομὴ μὲ τὰ ὑλικὰ κατεδάφισης τοῦ ΠΑΣΟΚ, καὶ μάλιστα ὄχι τῆς καλύτερης ποιότητας. Ἡ ἔντονη παρουσία αὐριανιστῶν (π.χ. κανάλι Κόντρα) στὸν ἐπικοινωνιακὸ τομέα ἀλλοιώνει τὸν χαρακτήρα τοῦ πολιτικοῦ του λόγου μὲ τὴν ἐπικράτηση τοῦ λαϊκισμοῦ (Πολάκης), μακριὰ ἀπὸ τὴν παράδοση τῆς πολιτικῆς ἀνάλυσης ποὺ χαρακτήριζε τὴν ἀνανεωτικὴ ἀριστερά.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
ΓΤ said
Κάτι μου λέει ότι ο Ντάκμαν του χρόνου θα πολιτευτεί…
Λάμπας said
Δεν πρόκειται απλώς για μια εκλογική νίκη της ΝΔ και μια εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ- πρόκειται για κάτι πολύ βαθύτερο: για το θρίαμβο της ΤΙΝΑ. Από τη μια έχουμε ένα συγκροτημένο μπλοκ κοινωνικών δυνάμεων που στηρίζει τη ΝΔ απόλυτα συνειδητά (από το σύνολο της ελίτ μέχρι τη γιαγιά που δε συγχωρεί στον Τσίπρα ότι νομιμοποίησε τα ομόφυλα ζευγάρια και θα μας στείλει όλους μαζί στην κόλαση) και από την άλλη την πλήρη διάλυση. Η εργατική-λαϊκή νεολαία, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, άνθρωποι που κοινωνικά και πολιτισμικά θα έπρεπε να εκφράζονται κατ’ εξοχήν από την αριστερά, με δυο λόγια ο δικός μας κόσμος, απλώς πήγε για καφέ ή ψήφισε κάτι από το σωρό (ο κάθε πικραμένος πήρε μισό τα εκατό για πλάκα). Γιατί; Διότι «όλοι το ίδιο είναι και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».
Προς το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, ρωτάω πάντα τους μαθητές της Γ΄Λυκείου τι θέλουν να σπουδάσουν. Η απάντηση που δίνουν τα 2/3 τα τελευταία χρόνια είναι στάνταρ: Θέλω το Χ, αλλά, επειδή η βάση στην Αθήνα είναι απλησίαστη και οι γονείς μου δεν μπορούν να με συντηρήσουν σε μια άλλη πόλη, θα βολευτώ με το Ψ (όπου το Ψ μπορεί να είναι μια σχολή χαμηλότερης ζήτησης, ένα ΙΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς). Μια ολόκληρη γενιά λαϊκών παιδιών και μαζί μ΄αυτά και οι οικογένειές τους θεωρούν ότι να μη σπουδάζεις αυτό που θες, επειδή οι γονείς σου δεν μπορούν να σε στείλουν στα Γιάννενα, στην Πάτρα ή την Κοζάνη είναι μια κανονικότητα, που δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των Μητσοτάκηδων. Η Θάτσερ ρήμαζε το βρετανικό λαό και παράλληλα σάρωνε στις εκλογές, γιατί κατάφερε να πείσει ακόμη και ένα μεγάλο μέρος από τα θύματά της ότι δεν υπήρχε εναλλακτική. Υπάρχει, λοιπόν, εναλλακτική; Η απάντηση στο επόμενο σχόλιο, γιατί τώρα πείνασα.
Άγγελος Αρόρα said
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος ότι η κριτική πρέπει να γίνει σε ένα κόμμα, από όλους τους φίλους εδώ, αριστερούς κυρίως, που εύκολα δηλώνουν στεναχωρημένοι αλλά ναι ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς πλήρωσε το λογαριασμό. Όσο οι ίδιοι οι πολίτες να αναρωτηθούμε τι θέλουμε. Ακόμη και με αυτό το ΣΥΡΙΖΑ, με αυτή την αριστερά αυτή τη στιγμή στο ελληνικό κοινοβουλευτικό πεδίο, με τα προβλήματά της, πρέπει να αναρωτηθούμε θέλουμε να κυβερνησουμε και να αλλαξουμε ό,τι μπορούμε; Ή μια για πάντα να αναλωνόμαστε σε εσωτερικές συλλογικές διεργασίες όπως παλιά; Διότι ένας αριστερός που επιθυμεί να ψηφίσει το ΚΚΕ, την Πλεύση, ή το Μερα, δεν νομίζω πως έχει εναλλακτική κυβέρνηση αριστεράς, αλλά δεν θέλει να λερώσει τα χέρια του. Ακόμη και αν υπάρχουν αποτυχίες είναι καλύτερα να λερώσεις ξανά τα χέρια σου, παρά να πιάνεις ένα μπαλάκι της δεξιάς πως τα έκανες μαντάρα.
nikiplos said
76@ Η ΤΙΝΑ έχει περάσει ανεπιστρεπτί στην κοινωνία μετά το 2010. Σύμπαντα τα κόμματα που (υποτίθεται ότι) διεκδικούν, στις προγραμματικές τους συμφωνίες προτείνουν έναν «σοσιαλιστικό παράδεισο με ουρί» στο απώτατο (μακρινό) μέλλον, αλλά τώρα «δοθεισών των περιστάσεων».
Αγγελος said
Όχι η νίκη της ΝΔ, αλλά η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε εμβρόντητους (σχεδόν) όλους. Αναμφισβήτητο αυτό. Ευτυχώς, επί μισόν αιώνα οι θεσμοί μας λειτουργούν αρκετά ικανοποιητικά, ώστε κανείς να μην υποπτεύεται σοβαρά ότι έγινε νοθεία!
Όσο για το εκλογικό σύστημα, είναι μεν αναλογικό (αν εξαιρέσει κανείς τον αποκλεισμό των μικρών κομμάτων), αλλά τα αποτελέσματά του όσον αφορά την εκλογή των επί μέρους βουλευτών είναι τραγελαφικά. Αναλογική με περιφέρειες μιας, δυο, τριών εδρών δεν έχει νόημα· θα ήταν πολύ λογικότερο οι εκλογικές περιφέρειες να συμπέσουν με τις διοικητικές, ώστε να έχουν τουλάχιστον 12-15 έδρες, και στα πλαίσια καθεμιάς να εφαρμόζεται σύστημα απλής αναλογικής, π.χ. d’Hondt, που θα απέκλειε εκ των πραγμάτων αλλά χωρίς επί τούτω νομική πρόβλεψη τα πολύ μικρά κόμματα. (Αν θέλουμε να μην αποκλείονται, ας έχουμε μεγαλύτερη λίστα επικρατείας.)
Elected after said
Κατ΄ αρχάς, διευκρινίζω: α΄ είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, β΄ χθες, ψήφισα ΟΑΚΚΕ (του Ηλία Ζαφειρόπουλου), γ΄ είχα προβλέψει: ΝΔ 35%, ΣυΡιζΑ 29% & ΠαΣοΚ 11%.
Αν και το αποτέλεσμα με εξέπληξε, δεν μπορώ να πω και ότι στενοχωρήθηκα. Ο Τσίπρας όπως «έστρωσε», έτσι θα «κοιμηθεί»! Το μόνο για το οποίο λυπήθηκα ήταν η αποτυχία του Ν. Φίλη. Κακά τα ψέματα: είναι εμφανής η έλλειψη της Αριστεράς. Ο ΣυΡιζΑ ανέβηκε επειδή πήρε την ΠαΣοΚική σαβούρα (μην ξεχνάμε και τους επαίνους του Τζανακόπουλου στον Κουρή, όταν πέθανε, σε μία ακόμη προσπάθεια να χαϊδέψει τα αυτιά των αυριανιστών). Μετά το 2010, είχε γραφεί ότι όπως η ΠαΣοΚική σαβούρα εγκαταλείπει το ΠαΣοΚ επειδή σταμάτησε να «τρώει», έτσι θα εγκαταλείψει και το ΣυΡιζΑ όταν θα σταματήσει να «τρώει». Και μη μου πείτε ότι δεν «έφαγαν» ούτε νομίζω να αγνοείτε ότι διορίστηκαν «ημέτεροι» του ΣυΡιζΑ σε ανύπαρκτες ΔΕΚΟ (ακόμη και στη ΔΕΚΟ για την αποξήρανση της λίμνης της Κοπαΐδος)! Πράγματι, μετά το 2019, η ΠαΣοΚική σαβούρα άρχισε να εγκαταλείπει το ΣυΡιζΑ (και θα συνεχίσει όσο απογοητεύεται ότι δεν θα «ξαναφάει»).
Ο Τσίπρας προσπάθησε να αντιγράψει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως, ο Παπανδρέου αφενός ήταν έξυπνος (ο Τσίπρας όταν ανοίγει το στόμα του «πετάει βατράχια») και αφετέρου ο Παπανδρέου είχε λεφτά (ΜΟΠ, πακέτα Ντελόρ, κλπ). Αξίωμα: μόνον ένας ηλίθιος επιλέγει να λαϊκίζει χωρίς να έχει λεφτά να μοιράσει!
Το 2020, πράκτορες των ΗΠΑ σκότωσαν τον ιρανό ισλαμιστή υποστράτηγο Σολεϊμανί. Το ΚΚ Ιράν (προφέρεται: Τουντέ και όχι «Τουντέχ») πανηγύρισε γι΄ αυτή την εκτέλεση, ενώ ο Τσίπρας την αποδοκίμασε· δηλ. ο Τσίπρας ταυτίστηκε με τους μουλάδες ενάντια στους κομμουνιστές!
Ο Τσίπρας, ανάμεσα στα άλλα, επέλεξε ηλιθίως και τη «λάσπη» κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Γιατί; Δεν μπορούσε να καταλάβει ότι αυτή η προσωποιημένη επίθεση θα του γύριζε μπούμεραγκ; Ο πατέρας Μητσοτάκης είχε μάθει τα παιδιά του ότι οι κομμουνιστές είναι άνθρωποι σαν εμάς και όχι οι κακοί που πρέπει να εξοντώσουμε! Χάρις στον Κωνστ. Μητσοτάκη, η Κρήτη δεν είχε εμφύλιο. Όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου παππούς αποκαλούσε το ΚΚΕ «κόμμα του αίματος, του εγκλήματος και της προδοσίας», ο Μητσοτάκης πατέρας ήταν ο μόνος επώνυμος αστός πολιτικός που έλεγε «νόμιμο το ΚΚΕ». Να μη ξεχνάμε και την κυβέρνηση Τζαννετάκη (δεν μπορώ να ξέρω αν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία) όπου η παραδοσιακή δεξιά (με μεγάλη μερίδα κεντρώων) συγκυβέρνησε με τα 2 ΚΚΕ! Είτε μας αρέσει είτε όχι, η παραδοσιακή δεξιά πάντα θα υπάρχει. Καλύτερα οι μητσοτάκηδες, παρά οι καραμανλήδες ή οι σαμαράδες.
Και τα περί αποστασίας τα ακούω βερεσέ. Και ο Τσίπρας αποστάτης από το ΚΚΕ είναι· και όλα τα πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣυΡιζΑ (με εξαίρεση Φίλη και Βούτση) αποστάτες δεν είναι;
Και τα περί ακροδεξιών τα ακούω βερεσέ. Ο ΣυΡιζΑ δεν πήρε Κουντουρά, Κόκκαλη (βουλευτή των ΑνΕλ που, το 2019, εκλέχθηκε βουλευτής Λάρισας με το ΣυΡιζΑ), Ραχήλ Μακρή, Χρυσοβελώνη, και τόσους άλλους;
Πάμε στην ΕΥΠ. Ανέκαθεν η ΚΥΠ υπήγετο στον πρωθυπουργό. Επί Σημίτη, άλλαξε. Ο Μητσοτάκης επανέφερε το αυτονόητο. Και η CIA υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε πρόεδρο, και η BND υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε καγγελάριο, κλπ.
Όσον αφορά τις παρακολουθήσεις. Πάντα οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και ορισμένους υπουργούς· όχι επειδή δεν τους εμπιστεύονται, αλλά για να ξέρουν ποιοι προσπαθούν να τους προσεγγίσουν. Ξεχνάτε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν κοτζάμ βασιλιά της Αγγλίας (τον Εδουάρδο Η΄); Προσέξτε: δεν παρακολουθούσαν τον Τσίπρα (ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης), αλλά τον Ανδρουλάκη. Αποκλείετε, λοιπόν, το Βέλγιο που παρακολουθούσε την Καϊλή να ζήτησε δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα να παρακολουθήσει τον Ανδρουλάκη; Εάν όντως αυτό συνέβη, δεν μπορούσε ο Μητσοτάκης να το δημοσιοποιήσει διότι ήταν διαβαθμισμένο (γι’ αυτό και τον κάλεσε κατ΄ ιδίαν).
Με λίγα λόγια, ο Τσίπρας (μόλις εξελέγη) πήγε στον αρχιεπίσκοπο να «πάρει την ευχή» και, αργότερα, «καρατόμησε» τον Φίλη για να ευχαριστήσει τον αρχιεπίσκοπο! Μάζεψε την ΠαΣοΚική σαβούρα, πάμπολλα λαμόγια και ακροδεξιούς. Αντί να ασκήσει δομική αντιπολίτευση, επένδυσε στο λαϊκισμό και στη «λάσπη». Εδώ, έφτασε να λέει: «όχι σταθμό του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων!» Γι’ αυτό και οι γνήσιοι αριστεροί απομακρύνονται (και θα συνεχίσουν να απομακρύνονται)· απλά, δεν περίμενα να συμβεί τόσο σύντομα, νόμιζα θα κατέρρεε μετά το 2027. Στο μέλλον, θα έχουμε πάλι διπολισμό ΠαΣοΚ και ΝΔ. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το ΠαΣοΚ καταποντίστηκε στη βουλή, άντεξε όμως στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, και στη νεολαία. Ο ΣυΡιζΑ δεν έχει νεολαία· το ξέρετε ότι ουδέποτε η σπουδαστική παράταξή του κατάφερε να ανέβει πάνω από την τέταρτη θέση στα ΑΕΙ και πάνω από την πέμπτη θέση στα (Α)ΤΕΙ;
Κλείνοντας, ομολογώ ότι μου προκάλεσε κατάπληξη το δείγμα που «ψήφισε» στο ιστολόγιο σας. Τόσο απομονωμένοι από άλλους ανθρώπους είστε; Μόνο μεταξύ σας κάνετε παρέα; Δεν πάτε σε κανένα καφενείο; Αποφεύγετε να μιλάτε σε αγνώστους; Πόσο ουτοπιστές και ουχρονιστές είστε;
Μένιος said
Νίκο έχεις ορθή κρίση !
Απλά υπογραμμίζω την ένδεια στελεχών και γνήσιων δεσμών με τον κόσμο.
Το σημείο αντιστροφής για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ τον Σεπτέμβρη του 2015,όταν διάβασε λάθος το εκλογικό αποτέλεσμα και την κατοπινη υποτίμηση του Μητσοτάκη.
Οι ψηφοφόροι τότε δεν μπορούσαν να τιμωρησουν τον εαυτό τους μόλις 8 μήνες μετά τον Γενάρη 2015 ,αλλά το γυαλι ράγισε!
Στα τρέχοντα όταν την μια μέρα καταθέτεις το «Συμβόλαιο Αλλαγής » και την επόμενη γκρινιάζεις για το κρατικό αεροπλάνο.
Όταν χτες το πρωί πρώτη είδηση ειναι οι χαζομάρες με διαγραφή ονόματος Κατρουγκαλου και δεύτερη ότι ένας δεξιός στη Βοστόνη έβρισε τον Ηλιόπουλο του Επικράτειας ( Κόκκινο 105.5) πας ως πρόβατο για σφαγή.
Τώρα να δούμε αν μπορεί και θέλει ο Αλέξης και ο ΣΥΡΙΖΑ να δει τολμηρά και μπροστά!!
sarant said
76 Πίκρα…
81 Γεια σου Μένιο
Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said
Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρείται εκτός των άλλων και γιατί αποδείχτηκε ξεφτίλας και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Είδαμε την τετραετία 2019-’23 δίπλα στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και τη χειρότερη αξιωματική αντιπολίτευση της ίδιας περιόδου, με μια αντιπολιτευτική τακτική χαλαρή, ψόφια και ξεπουλημένη που δεν αντιστάθηκε σε τίποτα και ψήφισε το 45,21% των νομοσχεδίων που προώθησε η κυβέρνηση με το επιτηδευμένο σκεπτικό ότι θα ήταν να «σωστό» να το παίξει καλό παιδί στην Ε.Ε. και την εγχώρια ελίτ (ποιος ξεχνάει εκείνη την αισχρή φωτογραφία που ο Βαρδινογιάννης τσιμπάει τα τροφαντά μαγουλάκια του μικρού Αλέξη) στα χνάρια της προηγούμενης κυβερνητικής του θητείας. Όλα αυτά πιστεύοντας ότι μπορεί να ξαναβρεθεί στο τιμόνι της χώρας με τη σιωπηρή ανοχή τους. Κούνια που τους κούναγε!
spyridos said
76
Έτσι είναι ή σχεδόν έτσι.
Προσαρμογή (adaptation) λέγεται αυτό, σε κοινωνικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο.
Με την έννοια της ψυχολογίας.
Οπως όταν μας βάζουν ένα δυνατό ενοχλητικό ήχο και μετά από λίγο συνηθίζουμε ή όταν ο πόνος γίνεται συνεχώς μικρότερος σαν αίσθηση.
Τα 750 ευρώ για μια νεοδιορισμένη δασκάλα είναι ακριβώς αυτός ο πόνος. Ή τα 1.000 για μια παλαίμαχη.
Που δεν φτάνουν ούτε για φαΐ και νοίκι. Ενώ θα έπρεπε να έχει 1.000 ευρώ το μήνα για να διευρύνει τους ορίζοντές της, πέρα από όλες τις άλλες ανάγκες.
Και οι δασκάλες που ξέρω των 750 ευρώ ψήφισαν δεξιά.
Προσαρμογή μου έλεγε το 2010 ο Λάουρενς ένας συνομήλικός μου αρχιτέκτονας-ιδιοκτήτης μιας κατασκευαστικής εταιρίας. Η εταιρία του είχε σχεδόν φαλιρίσει μιας και δεν μπορούσε μετά την κρίση να ανταγωνιστεί το ντάμπινγκ των μεγαλοκατασκευαστών. Εγώ είμαι λάθος μου έλεγε, έπρεπε να προσαρμοστώ.
Φτηνότερα υλικά, μικροί χώροι, χαμηλές αμοιβές, αυτά είναι τα νέα στάνταρ και άργησα να το καταλάβω.
Τελικά δεν άργησε, προσαρμόστηκε και η εταιρία του ανθεί.
Τα νέα ζευγάρια που ζουν σαν ποντικάκια σε τρύπες και οι νέοι εργαζόμενοι της ανασφάλειας είναι ευτυχισμένοι. Προσαρμόστηκαν κι αυτοί. Συνήθισαν να ζουν με ψίχουλα που έπεσαν από το τραπέζι των χορτάτων.
Εσύ ο ηλίθιος που θέλεις έναν καλύτερο κόσμο για όλους και δεν προσαρμόζεσαι είσαι λάθος.
gpointofview said
#70
κοίταξε νεαρέ μου, εγώ σου περιγράφω τα πράγματα όπως είναι κι όχι όπως φαντάζονται ή γράφουν άλλοι πως είναι. Το γιατί είναι έτσι ας το βρουν οι κοινωνιολόγοι, δεν είναι στα ενδιαφέροντά μου. Και με το συμπάθειο αλλά κάνοντας τον καθηγητή στα σχολεία και τα ιδιαίτερα γνώρισα πολλούς συμπατριώτες μου για να ξέρω πως σκέπτονται.
Κανένας δεν σκέφτηκε πως του πήρανε 30-40% από τον μισθό του,το ξέχασε, του δώσανε αυξησή 7,75 και πέταξε στα ουράνια
Σου περνάει από το μυαλό πως ο νέος σήμερα που δεν νοιάζεται για τα πολιτικά του τρέχουνε τα σάλια για ένα 150 =άρι και σκέπτεται «τι έγινε ; αφού σ’ ένα μήνα θα ξανάχουμε εκλογές ή και νούργιο 150άρι ή δεν πάω»
Τυχαία ο έλληνας έχει καταντήσει ο πιο αμόρφωτος στην Ευρώπη ; μόνο χαρτιά (ε)π(ι)τυχία έχει, φτάνουν τα σκυλοσκατά στα πεζοδρόμια για να το καταλάβεις ή η…Κεραμέως υπουργίνα!
phrasaortes said
80. Από που πήρατε την πληροφορία ότι το Τουντέχ πανηγύρισε για την δολοφονία του Σολεϊμανί; Το ακριβώς ανάποδο συνέβη, αφού το Τουντέχ καταδίκασε την δολοφονία, όπως αρμόζει στις πάγιες θέσεις του.
https://www.tudehpartyiran.org/en/2020/01/04/statement-of-the-central-committee-of-the-tudeh-party-of-iran-the-urgent-need-to-intensify-efforts-to-preserve-peace-in-the-region-and-confront-the-adventurous-and-dangerous-policies-of-us-imperialism/
Το Τουντέχ αντιτίθεται σταθερά στον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό», την «αντιδραστική Σαουδική Αραβία» και το «ρατσιστικό Ισραήλ». Δεν ξέρω αν η πηγή σας ήταν το ΟΑΚΚΕ, αλλά γενικά ο Ζαφειρόπουλος έχει την τάση να διαστρεβλώνει τις θέσεις άλλων κομμουνιστικών κομμάτων, με στόχο να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι οι εμφανώς παράδοξες θέσεις του για την εξωτερική πολιτική είναι κοινώς αποδεκτές στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως των ιδεολογιών του καθενώς, επρόκειτο περί δολοφονίας ενός κρατικού αξιωματούχου που επισκέφθηκε έναν υποτίθεται σύμμαχο της Αμερικής μετά από επίσημη πρόσκληση με σκοπό να συμμετάσχει σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Επομένως ήταν υποχρέωση όλων των ηγετών να καταδικάσουν ένα τέτοιο χτύπημα στην διεθνή νομιμότητα. Εξάλλου, δολοφονήθηκαν και Ιρακινοί στρατιωτικοί στην εν λόγω επιχείρηση.
Επίσης η Κρήτη πέρασε και Εμφύλιο και Λευκή Τρομοκρατία και οι βελγικές αρχές δεν παρακολουθούσαν την Καϊλή.
sarant said
86 Ε, ναι.
ΓιώργοςΜ said
Καλησπέρα από το ερημητήριο
70 τέλος: Οι 5 και βάλε πιο προβεβλημένοι πολιτικοί που έχουμε, δεν κάνουν έναν Ερντογάν ούτε με σφαίρες, ούτε με πυραύλους, όσον αφορά την πολιτική ικανότητα. Πολλοί από αυτούς ενδεχομένως να υπολείπονται και σε πολιτικές θέσεις.
Κατά τα λοιπά, πολλοί ψήφισαν σύριζα-ψ ως το μη χείρον, αλλά δεν είναι η λογική ή η νηφάλια ανάλυση αυτό που καθορίζει τις επιλογές, προφανώς, αλλιώς τα ποσοστά θα ήταν, αν όχι αντεστραμμένα, τουλάχιστον πολύ διαφορετικά.
Θα τσιτάρω Ροϊδη εντός ολίγου, αν δεν βαρεθώ, για να δείξω (και να προσπαθήσω να αποδεχτώ) πώς 150 χρόνια τώρα δεν έχουμε κάνει βήμα μπρος. Δηλαδή κάναμε, αλλά τα προς τα πίσω είναι πολύ περισσότερα…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Αν και χιλιοειπωμένα:
Είσαι εκ γενετής σκορποχώρι, πολιτικό καφενείο που ο καθένας πετάει την παρόλα του και τρέχουν μετά οι υπόλοιποι να τη συμμαζέψουν. Αυτό, έχοντας υπόψη ποιους έχεις απέναντί σου και τις επικοιν/μιντιακές δυνατότητές τους.
Έχεις προφανώς ενημερωθεί αρμοδίως (από ήπα/ευρώπη) ήδη από το 2014 για το τι πρόκειται να γίνει επί των ημερών σου, πριν ακόμα αυτές έρθουν.
Συμμαχείς με την ψεκασμένη ακροδεξιά για να κυβερνήσεις.
Αρχίζεις τη θητεία σου με «λιτούς βίους», «δημιουργικές ασάφειες», «70% καλό μνημόνιο».
Στραγγίζεις τα ταμεία με τετράμηνη οθντκ διαπραγμάτευση στην οποία συνεχώς υποχωρείς και καταγράφεις μόνο ήττες.
Καλείς σε γελοίο δημοψήφισμα του οποίου το αποτέλεσμα τουμπάρεις επειδή δε σε βολεύει.
Υπογράφεις τρίτο μνημόνιο εκεί που θα έσκιζες τα προηγούμενα.
Κάνεις αντιπολίτευση της πλάκας με γενικολογίες περί δικαιοσύνης, γλείφοντας την εκκλησία και προσπαθώντας να ψαρέψεις πασόκους αντιγράφοντας την παλιά ρητορική και τα συνθήματα του ΑΠ, άλλης εποχής και δεδομένων. Κακή επιλογή τάιμινγκ για να ανταποδώσεις την τότε λεηλασία της Αριστεράς.
Δεν ξέρεις τι είσαι και τι θέλεις, κάνεις ότι δεν ξέρεις τι είναι και τι θέλουν αυτοί των οποίων την ψήφο ζητάς.
Οι απέναντι είναι διαχρονικά συμπαγείς και πάνοπλοι, παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα.
Εντ οφ στόρυ.
Avonidas said
#85. Κανονικά θα ‘πρεπε να κολακευτώ που με λες «νεαρέ μου», αλλά επειδή κι αυτό υποτιμητικά το λες, δεν ψήνομαι. Και ξαναλέω: αφού δέχομαι χάριν της κουβέντας ότι τα πράγματα είναι έτσι, τι σε κόφτει τι θ’ απογίνει ένας λαός όπως τον περιγράφεις; Και να μην τον πηδήξει ο Κούλης, κάποιος άλλος θα βρεθεί να τον πηδήξει αύριο-μεθαύριο.
Κι επειδή μολονότι δεν είμαι νεαρός δεν έχω ξεχάσει τι λέγαμε μόλις τις προάλλες, ρωτάω επιπλέον: τι σε νοιάζει αν θα ‘χει ή δεν θα ‘χει η ΝΔ αυτοδυναμία, και προς τι οι συμβουλές προς τον ΣΥΡΙΖΑ να τα μαζέψει όπως-όπως; Εσύ δεν έλεγες ότι οι εκλογές δεν επηρεάζουν τη ζωή μας; Τώρα που πήρε ο Κούλης δυσθεώρητο ποσοστό, τώρα ξαφνικά την επηρεάζουν;
Και μη μου πεις ότι σκοτίζεσαι για την αποκατάσταση των στελεχών της Κουμουνδούρου, για θα τσιρίξω.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
80# Δεν ήξερα τι να πρωτοσχολιάσω αλλά τεσπα:
Ο πατέρας Μητσοτάκης είχε μάθει τα παιδιά του ότι οι κομμουνιστές είναι άνθρωποι σαν εμάς και όχι οι κακοί που πρέπει να εξοντώσουμε! Χάρις στον Κωνστ. Μητσοτάκη, η Κρήτη δεν είχε εμφύλιο.
https://www.efsyn.gr/efkriti/politiki/106414_otan-o-kyriakos-exafanise-ton-emfylio-stin-kriti
aerosol said
Συγχαρητήρια για την ψύχραιμη και νηφάλια ανάρτηση στον Νικοκύρη.
Δεν έκανα πρόβλεψη στο πρόσφατο μπλογκικό μας γκάλοπ, διάβαζα πλήρως απορημένος τα αποτελέσματά του και -λόγω επερχόμενων εκλογών- δεν συνέχισα μια κουβέντα για το δημοψήφισμα του 2015. Εξεπλάγην με το εύρος της νεοδημοκρατικής νίκης, όπως όλοι (των νεοδημοκρατών μη εξαιρουμένων!). Στο τσακ είμαι να σεντονιάσω αλλά… θα κρατηθώ. Λίγες σκέψεις μόνο:
1. Συμφωνώ απολύτως με το «Ρ» του σχολίου 35. Δεν είναι η μόνη εξήγηση αλλά, τελικά, συνοψίζει και υπονοεί και όλες τις άλλες.
2. Αυτό που συνέβη το 2015 δεν ξεπλύθηκε με τος επόμενες εκλογές και δεν είναι «παλιές ιστορίες» που «τι τις σκαλίζουμε;». Από εκείνα τα γεγονότα προέκυψαν 2 κόμματα που αφαιρούν από τον Σύριζα, μπήκαν οι λέξεις kolotoumba και pasokization στην αγγλική γλώσσα και ΟΛΟ το εκλογικό σώμα κατάλαβε πως το συγκεκριμένο κόμμα δεν ξέρει τι είναι, για να το πω ευγενικά και ιδεολογικώς ουδέτερα. Η ΝΔ πάντα ξέρει τι είναι, ακόμα και στις διαφορετικές εκφάνσεις της και τις εσωτερικές διαφορές της. Το καθοριστικό ποσοστό των αναποφάσιστων έλκεται από κόμματα που ξέρουν τι είναι (ακόμα κι αν λένε ψέμματα), ειδικά σε περιόδους φόβου.
3. Η επιλογή του pasokization ήταν και είναι δραματική. Όχι μόνο για τους εξ αριστερών επικριτές (σαν και του λόγου μου) αλλά και για τους υπόλοιπους που στην τελική αν θέλουν παραδοσιακή δύναμη παλιού δικομματισμού ξέρουν πού να την αναζητήσουν, μυρίζει, κάνει μπαμ, είναι αυτή για την οποία θα σου μιλήσουν όμορφα τα ΜΜΕ, δεν θα πάρουν αυτή από τα Λιντλ. Είναι θλιβερό να βλέπω Τσίπρα να προσπαθεί να οικειοποιηθεί την Αλλαγή του Αντρέα. Και, κατόπιν, τις Πλατείες…! Δεν πουλάει αυτό το προϊόν, δεν το δουλεύεις αρκετά χρόνια, δεν έχεις λεφτά να το πριμοδοτήσεις, και δεν ζεις στο 1995.
4. Παρεμπιφτού, έχει πάει τόσο δεξιά το συνολικό πολιτικό κλίμα που ακόμα και οι παλιοί ξεχνούν πως ο Αντρέας είχε αρχικά τόσο έντονο σοσιαλιστικό λόγο που μπροστά του ο Σύριζα δεν είναι ούτε καν Κοδησό! Έχει δίκιο ο Βαρουφάκης να επικρίνει για έλλειψη ρήξης. Τόσα χρόνια σφοδρής απογοήτευσης κι αντί να κερδίσεις τους απογοητευμένους με δράση αναλώνεσαι σε μια θολή και μεσοβέζικη αντίδραση. Αλλά εδώ ας ξαναδούμε τα (2) και (3)…
aerosol said
#89
Τελικά τα συνόψισες χτηνωδώς και καλύτερα από μένα.
Bagia Stavrinou said
Σχετίζονται υποθέτω τα αποτελέσματα με το ότι ο Σύριζα δεν υποστήριξε τον νόμο για την εξαίρεση από τις εκλογές ακροδεξιού κόμματος, θεωρώντας τον αντισυνταγματικό.
Μου έκανε πάντως πολλή (και ευχάριστη) εντύπωση ότι το ΚΚΕ ήταν σε πολλές περιφέρειες 3ο κόμμα.
Λάμπας said
76. (συνέχεια). Υπάρχει, λοιπόν, εναλλακτική; Δεδομένων των συνθηκών και του συντριπτικού για τον κόσμο της εργασίας συσχετισμού δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, κατά τη γνώμη μου, μόνο μία: η αριστερή κυβέρνηση. Και, ακριβώς, επειδή αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική, πολεμήθηκε, συκοφαντήθηκε, λοιδορήθηκε όσο τίποτα, ακριβώς για να μη διανοείται κανείς ότι μπορεί καν να υπάρξει (Είδατε να ασχολείται κανείς από τους κυρίαρχους μηχανισμούς προπαγάνδας με τη «λαϊκή εξουσία» του ΚΚΕ; Χεσμένους τους έχουν, γιατί αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των διακηρύξεων τους. Οι αστοί, γενικώς, αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα.)
Πρώτα απ’ όλα προσπάθησαν και, σε μεγάλο βαθμό, κατάφεραν να χειραγωγήσουν τη μνήμη του ελληνικού λαού σε σχέση με όσα αυτός βίωσε την περίοδο 2010-2019. Οι ΑΝΕΛ βαφτίστηκαν ακροδεξιοί, οι (όποιες) περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ βαρύτερες από αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων και ο ελεεινός Κουτσούμπας έφτασε στο σημείο να λέει ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν χειρότερη από όλες τις προηγούμενες (δηλαδή, για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα, η κυβέρνηση που επαναπροσέλαβε τους 2.500 εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης ήταν χειρότερη από αυτήν που τους πέταξε στο δρόμο). Όλα αυτά (και πολλά άλλα που δε γράφω, για να μη βγει τεράστιο), για να αναγκαστούμε να ξεχάσουμε αυτό που ζήσαμε: ότι, παρά την κωλοτούμπα και το συμβιβασμό, την περίοδο 2015-2019 η επίθεση στα εργατικά-λαϊκά στρώματα ΑΝΑΚΟΠΗΚΕ και, σε πολλές περιπτώσεις, ανακτήθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα.
Δυστυχώς, όμως, η αριστερή κυβέρνηση εγκαταλείφθηκε και από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Και αντικαταστάθηκε, στο πλαίσιο της στροφής προς το ανύπαρκτο, όπως αποδείχθηκε και χτες περίτρανα, κέντρο, από την «προοδευτική» κυβέρνηση, δηλαδή τη συγκυβέρνηση με το εντελώς ανυπόληπτο ΠΑΣΟΚ, που είχε εγκαταλειφθεί και από τους πιο πιστούς οπαδούς του και φυτοζωούσε με ένα 8%, που του εξασφάλιζε το κομμάτι του μηχανισμού που του είχε απομείνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά το νεκρανάστησε, φτιάχνοντας έναν εκλογικό νόμο που τον βάφτισε «απλή αναλογική» (απλή αναλογική με το 15% του κόσμου να μην εκπροσωπείται στη βουλή!) και εξάρτησε απόλυτα το (όποιο) πρόγραμμά του και την (όποια) κυβερνητική του πρόταση από τις διαθέσεις του Ανδρουλάκη, τις επιθυμίες του Βαρουφάκη και τις καΐλες του Κουτσούμπα (σαν να μην ήταν το ίδιο κόμμα που ξεκίνησε να μιλά για την αριστερή κυβέρνηση από το 3% και έφτασε στο 36% χωρίς να έχει τη στήριξη κανενός). Το φιάσκο ήταν προδιαγεγραμμένο.
ΥΓ. «Δεν δικαιώθηκε επίσης η απόφασή του να επαναφέρει τον Παύλο Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και καθαρά στον Πολάκη πρέπει να χρεωθεί το Βατερλό στα Χανιά, όπου η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, πρώτη φορά που η ΝΔ κερδίζει τον νομό Χανίων σε εκλογές (ακόμα και το 1974, που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε θριαμβεύσει πανελλαδικά με 54%, στα Χανιά είχε έρθει δεύτερος).»
Η επίθεση στον Παύλο Πολάκη είναι παντελώς άδικη. Ήταν ο μόνος που είχε επισημάνει έγκαιρα το αδιέξοδο της «προοδευτικής κυβέρνησης». Τον έκαναν στην άκρη, γιατί εμπόδιζε την προσέγγιση με το κέντρο (εδώ γελάνε). Θεωρείς υπεύθυνο για την πανωλεθρία στο νότιο τομέα το Μιθριδάτη με τα μπινελίκια του; Όσο για τη σύγκριση με το 74 είναι άστοχη. Τότε ο Μητσοτάκης δεν είχε προσχωρήσει ακόμα στη ΝΔ. Όταν το έκανε, πήρε μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι βενιζελογενών ψηφοφόρων (οι Μητσοτάκηδες ήταν κληρονόμοι ενός μεγάλου μέρους της βενιζελικής παράδοσης στο νομό).
Άγγελος Αρόρα said
Ας αποφασίσουν, πάντως, μερικοί φίλοι τι ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν. Οι μισοί θέλουν να παίξει εντελώς έξυπνα ένα μιντιακό παιχνίδι, όπως ο Μητσοτάκης, αλλά θέλουν σοβαρό στελεχικό δυναμικό. Τα σοβαρά στελέχη του Συνασπισμού από τον τότε σωλήνα, δυστυχώς, δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στο σημερινό μιντιακό και καθόλου σοβαρό σωλήνα της ΝΔ.
antonislaw said
80 «Χάρις στον Κωνστ. Μητσοτάκη, η Κρήτη δεν είχε εμφύλιο»
Φυσικσ και έγινε εμφύλιος στην Κρήτη. Δεν θα μείνω βέβαια σε όσα υποστηρίζει η οικογένεια Μητσοτάκη γιατί δεν θυμίζει καθόλου κρητική στάση να αυτοπαινάται κάποιος. Βέβαια θυμίζει πολύ Μητσοτακέικο»Ο άντρας για ό,τι ήκαμε δεν πρέπει να καυχάται,οι άλλοι να τα διηγηθούν κι εκείνος να τ’αρνάται»
Από εκδήλωση στα Χανιά το 2018
«… ο καθηγητής Ιστορίας Γιώργος Δερτιλής τόνισαν τη συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο να μην υπάρξει Εμφύλιος στην Κρήτη με τις συμφωνίες της Τρομάρισας – Θερίσου ανάμεσα στις αντιστασιακές οργανώσεις, που όπως είπε ο κ. Δερτιλής τα κείμενα είχε συντάξει ο Κ. Μητσοτάκης ως νομικός. Αυτό ήταν το βασικό και μοναδικό επιχείρημα που ακούστηκε στην εκδήλωση. Με την ίδια λογική βέβαια Εμφύλιος πόλεμος δεν έγινε… ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα γιατί είχαν γίνει οι συμφωνίες του Λιβάνου, της Καζέρτα κ.ο.κ. Ο Εμφύλιος ήταν μικρός στην Κρήτη για μια σειρά από λόγους, όχι για δύο συμφωνίες που είχαν υπογραφεί το 1943-1944. Αφού λοιπόν Εμφύλιος δεν έγινε στην Κρήτη, όπως ειπώθηκε πολλές φορές στην εκδήλωση, τι ακριβώς ήταν…:
• Το όργιο βίας σε βάρος στελεχών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, πριν ακόμα φύγουν οι Γερμανοί από τα Χανιά;
• Η απάντηση από μεριάς του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με εκτελέσεις φιλοκυβερνητικών και η άνοδος στο βουνό οπλισμένων μελών του;
• Οι χωροφύλακες άνευ θητείας, τα διάφορα αποσπάσματα σε Αποκόρωνα, Ορεινή Κυδωνία, Κίσαμο για να κυνηγήσουν τους αντάρτες;
• Τα κομμένα κεφάλια των ανταρτών στον Κλαδισό και σε άλλα σημεία των Χανίων, το κομμένο κεφάλι του αρχηγού των ανταρτών στο Ηράκλειο Γιάννη Ποδιά;
• Οι εκτοπίσεις στα ξερονήσια και οι φυλακίσεις χιλιάδων ανθρώπων;
• Η μάχη της Σαμαριάς, η επίθεση των ανταρτών στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και η ενέδρα σε βάρος φάλαγγας αυτοκινήτων βουλευτών στον Αποκόρωνα, η κατάληψη της Ιεράπετρας από αντάρτες μετά από 7ωρη μάχη;
• Μια σειρά από αιματηρά γεγονότα τις επόμενες δεκαετίες που ήταν συνδεδεμένα με τον εμφύλιο στην Κρήτη;
Είναι κατανοητή η προσπάθεια να τονιστεί η σημασία των συμφωνιών και η συμβολή του Κ. Μητσοτάκη αλλά την ίδια ώρα μπορεί να μπαίνει “κάτω από το χαλί” μια ολόκληρη ιστορική περίοδος και να επιχειρείται να περάσει ως συλλογική μνήμη ότι δεν έγινε εμφύλιος στην Κρήτη;»
Και κάποιες μαρτυρίες ανθρώπων ,γνώνες και βιβλία για τον εμφύλιο που δεν έγινε…
https://mikisguide.gr/1949-emfylios-stin-kriti-martyria-miki-theodoraki/
https://www.haniotika-nea.gr/gnomi-pios-emfilios-den-egine-stin-kriti/
https://www.google.com/amp/s/www.rizospastis.gr/storyAmp.do%3fid=1373588
https://www.google.com/amp/s/www.rizospastis.gr/storyAmp.do%3fid=1373588
antonislaw said
91 Ο χτήνος με πρόλαβε
sarant said
92.2 Όλα σωστά, αλλά νομίζω ότι είναι pasokification
95ΥΓ Να το σκεφτώ.
Νικος said
Τεράστια τα λάθη και στην εκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ( όχι ότι φταίει μόνο αυτό). Η κεντρική του διαφήμιση, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ήταν με κάτι φτωχομαγαζα σε κάτι στοές, κάτι σκοτεινά πλάνα, μια εικόνα πλήρους μιζέριας. Την ίδια ώρα ο Κούλης σήκωνε το drone πάνω από το σύνταγμα και τη Βουλή, έδειχνε γαλάζιους ουρανούς, πάρε και μια Ακρόπολη στο βάθος.Παρε να χεις τεράστιο οικουμενικό, υπερατλαντικό Κουλη με Μπάιντεν, με Μακρόν, πάρε και λίγο Κουλη στο Κογκρέσο. Να μη μιλήσω για τις διαφημίσεις με τους βάλτους, που σου προκαλούσε μια αμηχανία, ενα αίσθημα «ναι οκ, και;».
Περιμέναμε δηλαδή να τσιμπήσει με αυτά ο μέσος αποχαυνωμενος τηλεθεατής της μεσαίας τάξης; Με ρημαγμένα ουζερί σε στοές πέριξ της Ομόνοιας και ταλαιπωρημένα πρόσωπα, σοβαρά τώρα;
aerosol said
#99
Ε λοιπόν θα ορκιζόμουν πως ήταν pasokization αλλά ο γκούγκλης μου το διορθώνει σε pasokification. Στέκω, μεν, διορθωμένος, αλλά βρήκα pasokization σε ισπανόφωνα κείμενα. Βρε η Ελλάς, πλουτίσαμε πολλές γλώσσες τότε!
Pedis said
# 89 – Έτσι! (ξανα)Πέστα να ξαλαφρώσουμε!
Παλιάτσοι! La commedia è finita. 🤨
Δύτης των νιπτήρων said
Σε ένα έχει δίκιο ο φίλος από την ΟΑΚΚΕ: προφέρεται Τουντέ και όχι Τουντέχ. Ωστόσο νομίζω θα συνεχίσουμε να λέμε Τουντέχ, τουλάχιστον όσοι το μάθαμε από τις εφημερίδες της δεκαετίας του ’80.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tudeh_Party_of_Iran
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στα Χανιά, (ελέω εκλογικού νόμου βέβαια) και το ΄19, με διπλάσιο αριθμό ψήφων υπέρ του, ο σύριζα έβγαλε και πάλι έναν μόνο, τον αψόθυμο Πολάκη (τα δυο μέτρα κάτω από τη γη το είχε ήδη πει -ως απάντηση στο «μάζεψε τον σκύλο» να θυμηθούμε) .
Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said
Για το ΜέΡΑ25 τώρα, τι να πει κανείς;
Yιοθέτησε στην προεκλογική περίοδο μια συνθηματολογία που παραπέμπει σε πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ της προ ’15 εποχής. Όταν στηρίζεις όλη την επικοινωνιακή σου στρατηγική πάνω στο «πρώτη φορά ρήξη» συνδέεις συνειρμικά, θέλοντας και μη, τον εαυτό σου στη δημόσια σφαίρα με τον λόγο που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το ’15, και αυτό το έργο ο κόσμος το έχει ξαναδεί, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η κατάληξή του. Όταν ο κόσμος σιχαίνεται τον Τσίπρα τόσο πολύ που τον ρίχνει στο 20% ενώ έχει υποστεί τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και τα θλιβερά πεπραγμένα της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι δεδομένο ότι θα σε πάρει κι εσένα η μπάλα. Όταν πας να πολιτευτείς συνειδητά με τα συνθήματα του παλιού γνωστού ΣΥΡΙΖΑ και διατυμπανίζεις την «πρώτη φορά ρήξη» («συγχαρητήρια» στον επικοινωνιολόγο που το πρότεινε, πάντα τέτοια – #not) ταυτίζεσαι με τον σεσημασμένο λούζερ. Αυτό το λες άνετα πολιτική αυτοκτονία.
Μαγδαληνή said
Μπράβο Νικοκύρη για το άρθρο, που έδωσε και τη δυνατότητα εξαιρετικών σχολίων.
Η στενοχώρια μου είναι μεγάλη κυρίως γιατί πήρε η δεξιά τα ποσοστά που πήρε και που στις επόμενες εκλογές με Βελόπουλο στα δεξιά της και τη Νίκη (υπολογίζω)πιο πέρα, θα αλώσει και θα διαλύσει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους. Περιμένω προσπάθεια για αναθεωρητική την μεθεπόμενη βουλή για αλλαγή του άρθρου 16. Περιμένω να δω πώς θα εφαρμόσει την επιλογή σχολείου από τον γονέα κάτι που δεν το αντιλαμβάνονται οι γονείς του δημόσιου σχολείου αφού τους επιβράβευσαν με την ψήφο τους. Περιμένω να δω πώς θα τρέξει η αξιολόγηση στα σχολεία (που άρχισε με ό, τι πιο ηλίθιο, το να ανεβάζεις χαρτούρα σε πλατφόρμα για να αποδείξεις πώς έμαθες πολλά) και που επίσης (και παρά την γκρίνια) επιβράβευσαν αρκετοί δάσκαλοι με την ψήφο τους. Κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα…
Άσχετο αλλά απορία το έχω. Τι είναι αυτό το ΤΙΝΑ που τσαμπουρνάτε κάμποσοι από το πρωί;
Nestanaios said
23.
Το «ο» δεν τρέπεται σε «ω» αυθαίρετα όπως νομίζουν οι ξένοι. Ο Τρύφωνας μας έχει πει ότι από το «παν» και τον «όλεθρο» εκπίπτει η λέξη «παντωλεθρία». Από την γενική «παντός» και τον «όλεθρο» έχουμε «παντοολεθρία» και η κράση των δυο «οο» μας δίδει το «ω» για να έχουμε «παντωλεθρία» που είναι και το σωστό. Όλεθρος του παντός.
Δύτης των νιπτήρων said
There Is No Alternative https://en.wikipedia.org/wiki/There_is_no_alternative
ΣΠ said
106
https://en.wikipedia.org/wiki/There_is_no_alternative
aerosol said
#106
Από την κρίση και δώθε, το κυρίαρχο δόγμα πως πρέπει να πορευτούμε όπως ακριβώς μας λένε οι σοβαροί, υπεύθυνοι κλπ, πολιτικοί, τραπεζικοί και ΜΜΕ (γιατί δεν έχουμε καμία άλλη εναλλακτική) και όχι όπως αυτοί οι μαλλιάδες παλιοαριστεροί λαϊκισταί που θα φέρουν την καταστροφή, βαφτίστηκε διεθνώς There Is No Alternative. Χαϊδευτικά… TINA.
aerosol said
Εξ ου και το βασανιστικό ερώτημα «ΤΙΝΑ κάνουμε τώρα;»
Μαγδαληνή said
108, 109, 110, 111
Χίλια ευχαριστώ!
Nestanaios said
76… 95 Λαμπας.
Εγώ δεν έχω δει την εναλλακτική ακόμα. Η αριστερή κυβέρνηση τι είδους εναλλακτική είναι; Η κυβέρνηση Τζαννετάκη; Κάστρο; Τσαουσέσκο; Στάλιν; Λένιν; Τίτο; Μάο; Χότζα; Πες μας λεπτομέρειες. Όλες αυτές διαφέρουν.
Κατηγορείς το σύριζα ότι δεν ψήφισε απλή αναλογική και λες ότι το 15% του λαού δεν εκπροσωπείται μέσα στην βουλή. Τι θες να γίνει άμα 300 κόμματα πάρουν από μισό τοις εκατό; Έχεις κάποια ιδέα; Για την αποχή δεν μας λες τίποτα. Δεν πρέπει και η αποχή να εκπροσωπείται μέσα στην βουλή; Μήπως το ζητούμενο δεν είναι η απλή αναλογική αλλά κάτι άλλο;
Y. G. said
@106 Μαγδαληνη, και εδω η σελιδα (https://davidgraeber.org/) του πιο αντι-ΤΙΝΑ στοχαστη των τελευταιων 50 χρονων.
ΥΓ- Εξαιρετικο αρθρο, Νικο, και διαφωτιστικα αρκετα απο τα σχολια, ιδιως το περιληπτικο 89 (κτηνος)
ndmushroom said
105
Το μεγαλύτερο λάθος του Μέρα ήταν ότι συνεργάστηκε με τη ΛΑΕ. Από ένα πολυσυλλεκτικό, διεθνές προοδευτικό κόμμα με θέσεις και προτάσεις διακυβέρνησης μεταλλάχθηκε σε ένα ακροαριστερό, αντιδραστικό κόμμα με ακροαριστερή ρητορική και, όπως λες κι εσύ, φρασεολογία και στελέχη που συνειρμικά παρέπεμπαν σε μια (βραχεία) περίοδο που οι περισσότεροι θα ήθελαν να ξεχάσουν οριστικά. Τεράστιο αυτογκόλ.
Nestanaios said
100. «Τεράστια τα λάθη και στην εκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν φταίει αυτό. Οι κομματοεπενδυτές αποφάσισαν να το αφήσουν αυτό το μαγαζί. Ο εξοπλισμός ήταν λίγος και φτωχός. Αποφάσισαν να επενδύσουν αλλού και δεν νομίζω θα πάρουν κάτι μαζί τους.
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα!
Ξεγκαστρώθηκε επιτέλους η κάλπη του παρατεταμένου καρναβαλιού μας και λύθηκε το νεο-λαογραφικό αίνιγμα “ψηλός ψηλός καλόγερος, σαραντα-φορτωμένος —τί είναι;”, επιβραβεύοντας όποιον φαντάστηκε (ή συνέπραξε για) τη λύση του, με την παγκοσμίως γνωστή παροχολογική σταθερά “πάρε πέντε (να μη στα χρωστάω)”.
Επιπλέον, ο εν λόγω ξεμασκαρευθείς καλόγερος, αποκαλύψας τα καινούργια βασιλικά του ρούχα (τα οποία μόνο τα τρελά, μικρά παιδιά δεν βλέπουν), έδωσε και τις παρακάτω εξηγήσεις για τις περαιτέρω φιλολαϊκές διαθέσεις του:
– Στο Θεό σ’, καλόγερε, δώσ’ μας τα ρασάκια μας/και τα σωβρακάκια μας,
κι όποια θέλεις από μάς/ πάρε απόψε στον οντά σ’.
– Στο Θεό σ’, καλόγερε, τι είν’ η τέτοια σ’ κόκκινη; */
– Μπογιατζήδες έβαφαν, πέρασα κι εγώ από κει/ και μ’ τη βάψαν στην κουρφή.
– Στο Θεό σ’, καλόγερε, τι είν’ η τέτοια σ’ μαλλιαρή;
– Τσελιγκάδες κούρευαν, πέρασα κι εγώ από κει/ και μ’ τη φόρτουσαν μαλλί.
https://www.youtube.com/watch?v=Ierwghma18U Πέντε δέκα παπαδιές
[ “Τα αποκριάτικα” της Δόμνας Σαμίου, https://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.songs&id=111 ]
(*)αναφορά στην κούπα που ήπιε και ο Ολυμπιακός.
xar said
@76 «Δεν πρόκειται απλώς για μια εκλογική νίκη της ΝΔ και μια εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ- πρόκειται για κάτι πολύ βαθύτερο: για το θρίαμβο της ΤΙΝΑ.»
Ακριβώς αυτό νομίζω και εγώ, αυτό εννοούσα όταν έγραφα χθες: «Θλίβομαι για το αποτέλεσμα των εκλογών […] γιατί βλέπω ακόμα μια φορά ότι και στην Ελλάδα το πολιτικό φάσμα έχει μετακινηθεί δεξιά». Ο Λάμπας το έγραψε καλύτερα.
Το θέμα για εμένα είναι το εξής:
Ας πούμε ότι στις επόμενες εκλογές ο Σύριζα ανεβάζει τα ποσοστά τους στο 30% (δεν το θεωρώ απίθανο) και η ΝΔ διατηρεί το 40+%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είμαστε οκ; Βλέπω τα κόμματα αριστερά του κέντρου να αδυνατούν να εκφράσουν ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα αντιτάσσοντας λόγο, προγράμματα και επιχειρήματα. Το παιχνίδι παίζεται στο γήπεδο της δεξιάς, με τη δεξιά να πηγαίνει δεξιότερα και την αριστερά να ακολουθεί, θεωρώντας δεδομένο τον μονόδρομο και ελπίζοντας να φθαρεί ο αντίπαλος, μπας και έλθει στην εξουσία για να εφαρμόσει ακριβώς τα ίδιες πολιτικές, έστω με πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο.
Και σε αυτό δεν φταίει μόνο ο έλεγχος των ΜΜΕ από τη δεξιά, ούτε ο αυξανόμενος συντηρητισμός του κόσμου. Παίζουν και αυτά μεγάλο ρόλο και με θυμώνουν, αλλά είναι άλλο θέμα και ήδη πάω για σεντονιάδα.
Αυτό που επίσης φταίει και παράλληλα με απογοητεύει είναι ότι τα μεγάλα κόμματα που (θέλουν να λένε ότι) βρίσκονται αριστερά (πλην ΚΚΕ) δεν φαίνεται να πιστεύουν ούτε τα ίδια ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να αντιπροτείνουν, ένα άλλο μοντέλο, παρά μόνο μια ψευτοδιαχείριση καταστάσεων και εντυπώσεων. Παράδειγμα:
Το 2015 ο Σύριζα ήρθε στην εξουσία έχοντας στη σύνθεσή του διάφορες τάσεις, πολλές εκ των οποίων ώμνυαν στην αυτοοργάνωση, την αυτοδιοίκηση κτλ. Βρήκε μια ΕΡΤ Open να έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία των εργαζομένων, ένα κίνημα που (κατά τη γνώμη μου) και ποιότητα είχε, και εξέφραζε ακριβώς αυτές τις αρχές. Και τι έκανε; Επανασύστησε την ΕΡΤ όπως πριν, για να έχει ένα ελεγχόμενο μέσο (μάλιστα κρατώντας και τις προσλήψεις της ΝΕΡΙΤ, για να μη χάσουμε ψηφαλάκια) και άφησε την ΕΡΤ Open να σβήσει. Αν είχε κάποια συνέπεια με τις αρχές του κόμματος, η επανασύσταση της ΕΡΤ θα έπρεπε να στηριχθεί στο εγχείρημα της ΕΡΤ Open ή τουλάχιστον να δοθεί παράλληλα στήριξη στο εγχείρημα μήπως τελικά φτουρήσει και κανά λουλουδάκι στον ξερότοπο.
Όταν δεν χρησιμοποιείς διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις (και στο προκείμενο παράδειγμα μιλάμε για ευκολάκι), πώς θα ξεφύγεις από την ΤΙΝΑ;
f kar said
Και τελικά είχε δίκιο…ο Σαββόπουλος
Γιάννης Κουβάτσος said
106: Το τι θα γίνει στην εκπαίδευση, Μαγδαληνή, ε, όλοι το υποθέτουμε. Τέσσερα χρόνια το μάθαμε καλά, δυστυχώς, και η επόμενη τετραετία αναμενόμενα θα βαδίσει στον μονόδρομο της διάλυσης του δημόσιου σχολείου και της καθυπόταξης των εκπαιδευτικών. Κι αυτά είτε θα συνεχίσει ως υπουργός η Κεραμέως είτε θα είναι κάποιος άλλος, αφού η κυβερνητική πολιτική θα είναι η ίδια και κάθε αντίδραση θα κηρύσετται παράνομη και καταχρηστική.
Γιάννης Κουβάτσος said
Του Αλαφούζου του φταίει ο covid για την αποτυχία της ομάδας του και του Τσίπρα τα άλλα κόμματα. Αδιόρθωτοι αμφότεροι.
https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/390776_na-apotrepsoyme-ti-prooptiki-enos-anexelegktoy-igemona-prothypoyrgoy
Konstantinos said
https://www.techiechan.com/?p=3795
Για το ηλεκτρονικό νόμισμα
Georgios Bartzoudis said
‘Εχω ξαναπεί ότι δεν θεωρώ τον Σύριζα «αριστερά», με την επιφύλαξη για κάποιες ομιχλώδες συνιστώσες. Νομίζω ότι αυτό που απομάκρυνε αρκετούς πρώην ψηφοφόρους του είναι το μίσος που εξέπεμπε ο λόγος του. Ένα μίσος που εκδηλώθηκε και σήμερα από μερικούς συριζόφρονες σχολιαστές.
Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του «αξιωματικού» Σύριζα, καθώς και στο τέλος του κομματάρχη Τσίπρα. Φαίνεται ότι μετά τις οσονούπω εκλογές θα αποσυρθεί εις τα ίδια. Έχει μια ευκαιρία να μην αφήσει το όνομά του λεκιασμένο. Είναι ο μοναδικός που μπορεί να ακυρώσει το ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ξεπούλημα της Μακεδονικής Γλώσσας και Ταυτότητας στους ΒουλγαροΣκοπιανούς, κάνοντας μια απλή δημόσια δήλωση ότι ήταν ένα ΛΑΘΟΣ του.
Γιώργος said
Προς Νικο Σαραντάκο.
Για τα Χανιά δεν έχετε δίκιο. Δε φταίει ο Πολάκης για το αποτέλεσμα. Ο Σύριζα πήρε εκεί ψηλότερο ποσοστό από ότι στο Ρέθυμνο ή στο Λασίθι και εξέλεξε βουλευτή. Επίσης είναι ο μοναδικός νομός απο τους 4 της Κρήτης που η διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ είναι στις 10 μονάδες.
ΚΑΒ said
>>Θα πρέπει όμως το χτεσινό σοκ να τον αφυπνίσει.
Οι σημερινές δηλώσεις του αρχηγού προμηνύουν ότι δεν ελήφθη το μήνυμα. Μακάρι να πέφτω έξω.
sarant said
122 Ευχαριστούμε
124 Ο Πολάκης και στα Χανιά ακολούθησε προσωπική ατζέντα.
Δύτης των νιπτήρων said
(Κάπου αναφέρθηκε και εδώ ο Σαββό, οπότε ας ενημερώσω τους αγαπητούς συνδιονυσιαστάς ότι και σήμερα στο μαγαζί μου ανέβηκε το προτελευταίο μέρος, περί κουρέματος.)
Χαρούλα said
Η αποψαααάρα μου🤓 για την τελευταία τετραετία
Αριστερή αντιπολίτευση δεν είναι το ΜΓ, ούτε μας φταίει ο Κούλης που πάει 3ημερα!
Η Δεξιά είναι αντίπαλος και είναι θέμα ιδεολογικό και της βρώμικης ιστορίας της.
Αντί να αντιπολιτευόμαστε με προτάσεις και θέσεις, έφταιγαν τα ρούχα της Μαρέβας…😠
..τώρα ταμείο😥😢🫣
Theo said
Πικράθηκα κι εγώ με τον θρίαμβο του Κούλη και την ταπείνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο θα μπορεί η ΝΔ να συνεχίσει απτόητη εσωτερικά το καταστροφικό έργο της αλλά και θα ‘χει απέναντί της μιαν απαξιωμένη αντιπολίτευση που θα ψάχνεται και θα χλευάζεται λόγω του χαμηλού ποσοστού και των αντιφάσεών της.
Συμφωνώ με αρκετές από τις θέσεις του Νικοκύρη και πολλά από τα σχόλια και δεν θα σχολιάσω τίποτα. Μόνο θ’ αναφέρω τα παράπονα κάποιων φίλων, ανοιχτόμυαλων, που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στο φόρτε του (και οι δυο γνωστοί του ιστολογίου), και βρήκαν εκεί έναν… «προοδευτικό» συντηρητισμό από τις παλιές καραβάνες (τον «παραδοσιακό» πυρήνα του 3%) που δεν έλεγαν να ξεκολλήσουν από τις ιδεολογίες και τα συνθήματα των ’70ς και ’80ς, που είχαν το κόμπλεξ μήπως άλλοι, αξιότεροι και ικανότεροι, τους υποσκελίσουν, που δεν άφησαν κι άλλα λουλούδια ν’ ανθίσουν, κι έτσι αυτοί τους αποχαιρέτησαν, προσπαθώντας να βρουν αλλού ευήκοα ώτα, κι ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, από το big bang οδεύει ολοταχώς προς το αντίθετο, τη συρρίκνωση (πώς το λένε στην αστροφυσική το αγνοώ).
@62, 66, κα:
Δεν ξέρω τον Νατσιό, ούτε διάβαζα ή διαβάζω το «Αντίβαρο», τυχαίνει να γνωρίζω όμως κάποιους από τους υποψήφιους του κόμματός του. Δεν ανήκουν σε παρεκκλησιαστικές οργανώσεις (οι οποίες κατά κανόνα στέκονται απέναντι στην επίσημη Εκκλησία σε πλείστα όσα και την υποσκάπτουν με τα κουτσομπολιά και τις διαβολές τους, έχουν προτεστάντικες τάσεις και απαξιώνουν τον μοναχισμό, αντιπροβάλλοντας το δικό τους κατηχητικό και κοινωνικό «έργο»). Αυτοί, αντίθετα, σέβονται την παράδοση της Εκκλησίας και τον μοναχισμό, περισσότερο τον πιο λαϊκό, όχι τον μεγαλόσχημο των «φίλων της μονής Βατοπεδίου» (να πληροφορήσω τον φίλο Νίκιπλο ότι ούτε ο άγιος Παΐσιος συμπαθούσε τους πνευματικούς απογόνους του αγίου Ιωσήφ του ησυχαστή, σημαντικός κλάδος των οποίων είναι οι Βατοπεδινοί, ούτε κι αυτοί τον συμπαθούσαν, άσχετα αν, κάποια χρόνια πριν από την κοίμησή του, όταν διαπίστωσαν τη μεγάλη εκτίμηση που είχε στους ανά την οικουμένην Ορθοδόξους, άρχισαν να τον αναφέρουν τιμητικά). Χαρακτηριστικό είναι πως δύο από τους βιογράφους του Αγίου, η μια η ανιψιά του, ήταν υποψήφιοι με τη «Νίκη» (κι ένας άλλος με την «Πλεύση Ελευθερίας»).
Έχουν μεν κάποιες ακροδεξιές τάσεις, όχι όμως σαν αυτές του Κασιδιάρη, ο οποίος έδωσε «γραμμή» στους οπαδούς του να μην ψηφίσουν «Νίκη».
ΣΠ said
129
https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Crunch
Στέλιος Ντάντυ Κουλ said
Ήταν τεράστιο σοκ το χθεσινό, και ακόμα δεν έχω συνέλθει εντελώς.
Μάλιστα το έζησα από «μέσα», γιατί ήμουν εφορευτική επιτροπή σε ένα εκλογικό κέντρο του Π.Φαλήρου, όπου η ΝΔ πήρε σχεδόν τριπλάσιο αριθμό ψήφων από τον Σύριζα.
Όταν αρχίσαμε να ανοίγουμε φακελάκια, τα πρώτα 16 ή 17 ήταν ΝΔ, όλα, με τη σειρά. Μετά είχε κατι άσχετα, μετά ξανά ΝΔ και φτάσαμε κάπου στον 20κάτι φάκελο μέχρι να βρούμε Συριζέικο ψηφοδέλτιο!
Δεν σας κρύβω ότι αν δεν τα έβλεπα με τα μάτια μου, ίσως και να σκεφτόμουν τώρα σενάρια συνωμοτικά, νοθείας, κτλ.
Νομίζω πως μόνο ένα ασφαλές συμπέρασμα υπάρχει μετά τα χθεσινά: Η Ελλάδα είναι μια δεξιά, συντηρητική χώρα. Τέλος.
Το 2015 ήταν, φαίνεται, η εξαίρεση. Ζήσαμε μια ψευδαίσθηση, ένα όνειρο, ότι ο κόσμος στράφηκε προς την αριστερά. Φαίνεται πως δεν στράφηκε κανείς προς την αριστερά, απλά ψήφισαν τότε Σύριζα για τους δικούς τους λόγους (αντι-μνημόνιο; αίσθηση πατριωτισμού; ) και τώρα επιστρέψαμε στην κανονικότητα…
Theo said
@130:
Ευχαριστώ, Σταύρο 🙂
nikiplos said
Πάντως η κουβέντα υπεραναλύει με περισσή αυτοκριτική το χαντάκωμα της αριστεράς. Σωστά γίνεται και μπαίνει ένας καταιγισμός ιδεών. Ωστόσο το δραματικό είναι ότι δεν καταδικάστηκε η αυταρχική πολιτική της παρούσης κυβέρνησης. Το δεξιόστροφο κέρας θεώρησε σωστά και ανεκτά τα πάντα. Ίσως (αυτό καθ’ υπερβολή φυσικά) και το «κωλοτρένο» ακόμα.
Εγώ επιμένω σε αυτό που είπα και πριν. Ένας λαός εθισμένος στη φαυλότητα και σε χαμηλά δημοκρατικά αντανακλαστικά κουτοπόνηρα ψηφίζει PR. Η επανεκλογή του Καραμανλή στις Σέρρες το αποδεικνύει περίτρανα. Ο Μέσος ψηφοφόρος ψηφίζει αυτό που θεωρεί ότι ικανοποιεί τα συμφέροντά του, κι ας καταστραφεί το σπίτι του γείτονα. Αυτό του το ικανοποιεί κι ένας τοπικός βολευτής.
Οι ψηφοφόροι δεν υπερθεμάτισαν καμία πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Έφυγαν από το διεφθαρμένο μέχρι το κόκκαλο ΠΑΣΟΚ προς ένα νέο συμβόλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εν πολλοίς το τήρησε. Αλλά ούτε PR έχει ούτε δίκτυο, ούτε κόσμο…
1 εβδομάδα πριν τις εκλογές έπεσα 2-3 φορές πάνω σε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, με πήραν άλλοι τόσοι τηλέφωνο. Από ΣΥΡΙΖΑ σιγή ασυρμάτου. Παντού… Μόνο με τα μήντια, που τον παίζουν με διαιτησία εις βάρος του όπως τον Απόλωνα Καλαμαριάς στα 80ς…
Γιάννης Κουβάτσος said
«απλά ψήφισαν τότε Σύριζα για τους δικούς τους λόγους»
Τον ψήφισαν με κλασική λογική Έλληνα ψηφοφόρου – πελάτη. Και μόνο τον ΕΝΦΙΑ να καταργήσει κέρδος είναι, μου είχε πει τον Ιανουάριο του 2015 συγκυριακός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει όσα μεγαλεπήβολα είχε υποσχεθεί, αλλά χωρίς η τετραετία του να είναι σε καμιά περίπτωση υποδεέστερη των κυβερνήσεων του παρελθόντος (σε πολλά ήταν ανώτερη), έχασε στις εκλογές του 2019, ακριβώς γιατί η άνοδός του βασίστηκε σε συγκυριακούς ψηφοφόρους, που και οι ίδιοι σε άλλες συνθήκες ούτε που θα διανοούνταν να τον ψηφίσουν.
«και βρήκαν εκεί έναν… «προοδευτικό» συντηρητισμό από τις παλιές καραβάνες»
Έτσι ακριβώς είναι, Theo. Γι’ αυτό και ξεφουσκώνει ταχύτητα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα στελέχη του, μαθημένα στην α λα ΚΚΕ μαξιμαλιστική αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν συνετά την απότομη εκλογική άνοδο του 2012-2015.
sarant said
131 Γεια σου Στέλιο. Δεν έτυχε να σε δω -στη Ναϊάδων ήσουν;
ΣΠ said
134
Το τι έκανε ή δεν έκανε ως κυβέρνηση εξηγεί την ήττα του 2019. Η χθεσινή κατάρρευση πώς εξηγείται; Όλα όσα αναφέρθηκαν στα σχόλια δεν τα θεωρώ αρκετά για μια πτώση 11 μονάδων, όταν μάλιστα απέναντί σου έχεις μια κυβέρνηση που βαρύνεται με τόσα σκάνδαλα.
Δύτης των νιπτήρων said
136 Μια εξήγηση, ή τέλος πάντων μέρος εξήγησης:
Οι κεντρώοι/Πασόκοι προτίμησαν το γνήσιο κι ορθόδοξο, οι αριστεροί βαρέθηκαν να βάζουν πλάτη σε κάτι που ήθελε να εκφράζει όλους και τίποτα.
ndmushroom said
Εντωμεταξύ υποτίθεται ότι οι περισσότεροι επέλεξαν ΝΔ για τη σταθερή διαχείριση που προσφέρει, και δη στα οικονομικά. Θα ήθελε κάποιος να μου πει πώς αυτή η καλή, σταθερή διαχείριση αποτυπώνεται στους οικονομικούς δείκτες; Γιατί αν γίνει σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση (Σεπτέμβριος 2015-Ιούλιος 2019), οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη μάλλον υστερούν. Και ναι μεν υπάρχει η δικαιολογία του κόβιντ και των λοιπών κρίσεων, αλλά όπως δε χάνουν την ευκαιρία οι κυβερνώντες να τονίζουν, πρόκειται για παγκόσμιες κρίσεις, που μας δίνουν τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία με τις επιπτώσεις τους σε άλλες, συγκρίσιμες οικονομίες. Και να διαπιστώσουμε ότι κι εκεί υστερούμε. Άρα η «καλύτερη οικονομική διαχείριση» που πιπιλάνε οι φίλοι της ΝΔ προκύπτει από πού ακριβώς; Από τον έντιμο πρότερο βίο, που μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας; Από την καλή οικονομική διαχείριση στα εσωκομματικά; Ή από την παντελώς εσφαλμένη αξιωματική αντίληψη ότι ε, αφού πρόκειται για «ανθρώπους της αγοράς» σίγουρα θα τα πάνε καλύτερα;
ΣΠ said
137
Όμως, δεν ενισχύθηκαν μόνο το ΠΑΣΟΚ και τα αριστερά κόμματα (ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας) αλλά και τα δεξιά (ΝΔ, Ελληνική Λύση, Νίκη).
Γιάννης Κουβάτσος said
139: Ε, ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξετιναζόταν καθημερινά από τα ΜΜΕ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ μόνο επαίνους ακούει και, όταν τα πράγματα ζορίζουν όπως π.χ. με τα Τέμπη, το θέμα υποβαθμίζεται σκανδαλωδώς. Οπότε, πώς θα αναδειχθούν και θα προβληθούν ευρέως τα θέματα που σωστά θίγεις; Και το «πρέπει να φτιάξουμε ομάδα να νικάμε και τους διαιτητές» μια κουβέντα είναι. Με συστηματικά κόντρα διαιτησία καμιά ομάδα δεν παίρνει πρωτάθλημα.
ΓΤ said
O Μπουκάλας
https://www.kathimerini.gr/opinion/562433350/to-timima-toy-ekpasokismoy/
Μαρία said
137
Αυτό όμως δεν εξηγεί οτι η ΝΔ όχι μόνο δεν είχε καμιά φθορά, πράγμα πρωτόγνωρο, αλλά πήρε και 150 χιλιάδες ψήφους επιπλέον.
Δύτης των νιπτήρων said
139, 142 Είπα «μέρος εξήγησης».
Η ΝΔ, νομίζω, πούλησε ανάπτυξη στο μέλλον με πολύ πιο πειστικό τρόπο (αλλά και εθνική ασφάλεια, και τάξη, και όλα αυτά που ανταποκρίνονται στη γενικότερη δεξιά στροφή της κοινωνίας). Δεν αρνούμαι ότι βοήθησαν και τα πετσωμένα ΜΜΕ, αυτό έλειπε.
Γιάννης Κουβάτσος said
142: Σωστά τα γράφει ο Μπουκάλας, αλλά παραμένει το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει ακριβά κάθε λάθος του, γιατί το ΠΑΣΟΚ (του 40%-48% από το 1981 μέχρι και το 2009) καταβαραθρώθηκε και πανηγυρίζει για το διψήφιο ποσοστό, ενώ η ΝΔ, αν εξαιρέσουμε τη συγκυριακή κρίση λόγω μνημονίων, βρίσκεται πάντα στα υψηλά ποσοστά της, παρόλη την κάκιστη κυβερνητική τετραετία της.
Άγγελος Αρόρα said
141. Ακόμη και αν φορτωθεί χίλια λάθη, η εξίσωσή του, ιδεολογική, πρακτική, κυβερνητική με το ΠΑΣΟΚ, εν μια νυκτί, είναι μια αφοριστική κρίση.
Πέπε said
137
Οι αριστεροί δε θέλουν να ψηφίσουν ένα κόμμα που δηλώνει αριστερό και δε φέρεται αριστερά.
Αν και ούτε αυτό εξηγεί όλη την πτώση, αφού στο σύνολό τους οι αριστερές ψήφοι (μαζί με του Σύριζα) ήταν λίγες…
ΓΤ said
ΣΥΡΙΖΑ 42
ΝΔ 8
ΚΚΕ 1
ΜέΡΑ25 1
(@ φυλακές Κασσαβέτειας)
ΓΤ said
«Το πιο σκληρό στην πολιτική είναι να ξυπνάω νωρίς το πρωί για τη Βουλή», είχε πει ο Μιθριδάτης…
eran said
Δεν ξέρω αν είναι μόνο δική μου εντύπωση, πάντως δε θυμάμαι σε καμιά επόμενη μέρα εκλογικής αναμέτρησης τέτοια παγωμάρα να επικρατεί, για να μην πω σοκ. Ειδικά μετά από τέτοιας έκτασης νίκη. Καμιά θριαμβολογία, πουθενά χαρούμενα πρόσωπα, μόνο βαθύς προβληματισμός και απογοήτευση. Και όχι μόνο στον κοινωνικό ή ψηφιακό κόσμο του καθενός μας. Ακόμα και στο δρόμο ακούς τον κόσμο να αναρωτιέται «Μα ποιος τους ψήφισε, μετά από όλα αυτά;»
137.»Η επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να έχει τους αριστερούς στο τσεπάκι του και να προσπαθεί απερίσπαστος να κερδίσει το κέντρο.»
Είναι απόλυτα σωστό αυτό. Οι μισοί αρθρογράφοι σήμερα τον κατηγορούν γιατί δεν πήγε προς το κέντρο, οι άλλοι μισοί για το ακριβώς αντίθετο, ότι έχασε το αριστερό του στίγμα. Η εκλογική του βάση όμως, όπως φάνηκε από τη σταυροδοσία, είναι στην πρώτη κατεύθυνση.
Για την εκλογική καμπάνια. Μου λέει ένα δεκαοχτάχρονο:
Δεν πρόκειται να ψηφίσω σύριζα, με εκνεύρισε το επαναλαμβανόμενο σποτάκι του. Δεν είμαστε ηλίθιοι, ξέρουμε καλά τι έκανε ο Κούλης, δεν περιμένουμε να μας το πεις εσύ. Από σένα περιμένουμε να μας πεις τι θα κάνεις.
Δεν ξέρω αν το άκουσε από μεγαλύτερο, αλλά άμα κατάλαβαν μέχρι και τα πιτσιρίκια τα λάθη του Σύριζα…
Γιάννης Κουβάτσος said
Όχι μόνο στην Κασσαβέτεια, μαν, σε όλες τις φυλακές. Οι αδύναμοι και οι μειονότητες έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται την άνοδο της δεξιάς.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://left.gr/news/protia-syriza-ps-stis-fylakes-tis-horas&ved=2ahUKEwjBhuLc0In_AhWI76QKHUEXD84QFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw2vG3pTKMXb9Ciulf_hEEYq
sarant said
147-150 Ακριβώς. Βέβαια, οι δεξιοί στο Τουίτερ θεωρούν ότι η προτίμηση των φυλακισμένων στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πως πρόκειται για κόμμα εγκληματιών.
nwjsj said
Το 20% είναι πολύ, στις επόμενες κάλτσες το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κάτω από 20 και πάλι πολύ θα είναι. Για την ακρίβεια, τόσο θα έπαιρνε και το 2019, αλλά υπήρχε ο φόβος του Κούλη και το άδικο εκλογικό σύστημα με τα μπόνους εδρών, γι’ αυτό πολύς κόσμος που ψήφισε τότε ΣΥΡΙΖΑ το έκανε με πολύ βαριά καρδιά προκειμένου να μην έρθει η ακροδεξιά. Η απλή αναλογική γύρισε μπούμερανγκ στο ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο απογοητευμένος κόσμος τώρα στράφηκε σε άλλα αριστερίζοντα κόμματα με την ελπίδα της εκλογής τους στη βουλή ή της συνεργασίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της 4ετίας που πέρασε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κόπιασε καθόλου για να αντισταθμίσει τις ματσόλες που έκανε όταν κυβερνούσε, όπως εύστοχα τις συνόψισε το Χτήνος στο σχόλιο 89. Ο αρχηγός ήτο ξανά απών, η άσκηση αντιπολίτευσης τόσο ανύπαρκτη που πολλοί έλεγαν ότι επρόκειτο για σκαιώδη συμπολίτευση, περνούσαν νομοσχέδια-ταφόπλακες για την κοινωνία, όπως αυτό της συνεπιμέλειας και ο ΣΥΡΙΖΑ επίλεγε την αποχή προφασιζόμενος διαδικαστικά θέματα ή έβγαινε ο Σπίρτζης στην αρχή της κορόνας να ζητήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους μπάτσους, διότι θα είχαν πολύ δύσκολο έργο και ένα κάρο άλλες γελοιότητες που έδειχναν ότι μόνο ριζοσπαστική αριστερά δεν είναι όλοι τους, για να μην αναλύσω καν όλες τις παλινωδίες με τις ιβερμεκτίνες και τους σφιχτούς εναγκαλισμούς με την ακροδεξιά στο θέμα των εμβολίων που τους κατέστησαν συνένοχους στο θάνατο 37.000 ανθρώπων, αριθμός που θα συνεχίσει ν’ αυξάνεται. Κι έτσι φτάσαμε στο παραπέντε των εκλογών με κάτι άκυρες επιλογές τύπου Μιθριδάτη, Αντώναρου, Τσαπανίδου, Λινού κι ένα καραμπινάτο σκάνδαλο μ’ έναν ‘φερόμενο’ βιαστή ευρωβουλευτή, από τον οποίο είχαν «ζητηθεί εξηγήσεις», όμως εκείνος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξή του και έναν ΣΥΡΙΖΑ να έχει νίψει τας χείρας του για να καταρριφθεί οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι η ψήφος στο κόμμα αυτό θ’ άλλαζε κάτι προς το καλύτερο.
Και κάπως έτσι, δεν είναι μόνο τον θρίαμβο της ακροδεξιάς (ΝΔ + Κηραλοιφέας + Παππαδόκομμα) που χρωστάμε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη νεκρανάσταση ενός αποκόμματος, το οποίο άλλαξε όνομα για ν’ αποφύγει την πληρωμή των φεσιών που μας φόρτωσε, με αρχηγό έναν μεγαλοϊδιοκτήτη 40+ ακινήτων να βαυκαλίζεται τώρα ότι το πρόγραμμά του έπεισε.
Ο Τσίπρας μου θυμίζει τον μαθητή που στο τέλος του χρόνου δίνει πανελλαδικές, αλλά πιάνει διάβασμα ένα μήνα πριν τις εξετάσεις. Επί 4 χρόνια γίνονταν τα τέρατα, και, για τη γενιά μου, που δεν έζησε πολέμους και χούντα, ήταν ό,τι χειρότερο μας συνέβη έβερ. Ο δε Κούλης, με την έπαρση και την αλαζονεία που τον διέπει, έχει καταντήσει πιο μισητός κι από τον πατέρα του, δηλαδή θυμάμαι τον Δρακουμέλ πρωθυπουργό και δεν νιώθω τόση απέχθεια και δυσαρέσκεια. Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τίποτα απ’ όλα αυτά, ούτε στρώθηκε για να εκπονήσει κάποια στρατηγική συνεργασίας με άλλα κόμματα. Ενδεχομένως να είναι και επιλογή του τελικά, αφού όλοι πλέον έχουν πάρει χαμπάρι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι επιβεβλημένες από την Ε.Ε. και τους δανειστές. Όμως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μην σβήσει από τον πολιτικό χάρτη εντελώς, πρέπει ν’ αποφασίσει σε ποιά βάρκα θα βάλει τα ποδάρια του, διότι εδώ και χρόνια είναι με το ένα ποδάρι στη δεξιά βάρκα και με το άλλο στην αριστερή. Οι δε βάρκες μεταξύ τους έχουν τέτοια απόσταση που τα ποδάρια του κόμματος εκτείνονται πλέον σε ένα επικίνδυνο σπαγγάτο που θα καταλήξει είτε σε εξάρθρωση, είτε σε καταποντισμό, βλέπε συριζοποίηση.
Τέλος πάντων, η φάση είναι ίδια με τη φωτογραφία του Έλον Μασκ στην είσοδο του αρχηγείου του Τουΐτερ να κρατάει το νεροχύτη κι από κάτω να γράφει: «Let that sink in». Μόνο που αντί για Έλονα και Τουΐτερ θα έχουμε Κούλη, Ελλαδίτσα και γενικώς κουβά.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Νικοκύρη, επιμένεις να τα βλέπεις στενόμυαλα ενώ τα πράγματα, είναι πασιφανέστατα. Όπως είχα πεί προεκλογικά το 15, ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας, απλώς τελείωσαν την αποστολή τους! Πάμε γι΄άλλα τώρα, το λαϊκό παραμύθι πρέπει να συνεχιστεί, το έχει τόση ανάγκη ο λαός.
12 -«Κατά τα άλλα: η ΝΔ πούλησε ανάπτυξη. Ψέματα; Ψέματα ναι, αλλά αυτό στην τελική κόφτει τον κόσμο.»
Δεν είναι καθόλου ψέματα, άλλωστε πάντα μετά την δημιουργική καταστροφή ακολουθεί ανάπτυξη, σήμα κατατεθέν του καπιταλισμού.
Από τα τέλη του 19 έχει ξεκινήσει, κι αν δεν ήταν η «πανδημία» με τα στημένα λοκντάουν, τώρα θα ήταν σε άλλο επίπεδο, και η ΝΔ θα έβγαινε με μεγαλύτερο ποσοστό αυτοδύναμη.
Μη τα βλέπετε όλα στενά κομματικά, όλα αυτά που ξεπουλήθηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 19, πρέπει να αποδώσουν κέρδος στους «επενδυτές», γι΄αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έπρεπε να έχει τερατώδη πλεονάσματα 3% και δεν μπορούσε να δανειστεί, ενώ με ΝΔ τέσσερα χρόνια λειτουργεί με ΤΕΡΑΤΩΔΗ ελλείμματα ως και 8% αλλά μέχρι και πέρυσι, αν και ΚΑΤΑΧΡΕΟΜΕΝΗ, δανειζόταν με αρνητικό επιτόκιο. Μαγικές ομορφιές.😂
Άλλοι κάνουν παιχνίδι, για τα κόμματα έχω πεί την άποψή μου.
65 – «Για το γεγονός της αποχής, άκυρων, λευκών, ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου όσους θεώρησαν ότι μπορούμε όσοι ψηφίσαμε να αποφασίσουμε εμείς για την ψήφο τους και ποιός, όχι θα μας εκπροσωπεί απλώς, αλλά θα νέμεται τις τύχες μας τα επόμενα 4 χρόνια.»
Μια κι έχεις περιλάβει και τα άκυρα, θα μιλήσω για μένα.
Όχι δεν θεώρησα σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση πως μπορείτε να αποφασίσετε για μένα, γιατί αποδεδειγμένα δεν είστε σε θέση να αποφασίσετε ούτε για τον εαυτό σας και επανειλλημένως ψηφίζετε με κομματικά, ιδεολογικά, μικροσυμφεροντικά ή απλώς με ηλίθια κριτήρια τους βιαστές σας.
Προσωπικά, πάνω απ΄όλα βάζω την αξιοπρέπειά μου, χωρίς αυτήν ο άνθρωπος χάνει την ανθρώπινη ιδιότητά του και γίνεται υποχείριο.
Γι΄αυτό επιλέγω, ΑΛΗΘΕΙΑ ή ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ.
Συγχαρητήρια για την εκλογή των εκπροσώπων σας που θα νέμονται τις τύχες μας τα επόμενα 4 χρόνια.
106 – «Η στενοχώρια μου είναι μεγάλη κυρίως γιατί πήρε η δεξιά τα ποσοστά που πήρε»
Και τι έκανε η αριστερά για να μην τα πάρει;
«Περιμένω να δω πώς θα εφαρμόσει την επιλογή σχολείου από τον γονέα κάτι που δεν το αντιλαμβάνονται οι γονείς του δημόσιου σχολείου αφού τους επιβράβευσαν με την ψήφο τους.»
Γιατί ποιά η διαφορά με το ιδιωτικό; Έτσι κι αλλιώς, τα παιδιά είναι χαμένα από χέρι. Τα σημερινά παιδιά της πρωτοβάθμιας, θα μείνουν στην ιστορία ως η άκυρη γενιά, θα είναι εντελώς ΑΧΡΗΣΤΑ, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για το διαφαινόμενο μαζικό έγκλημα.
128 – «Αντί να αντιπολιτευόμαστε με προτάσεις και θέσεις, έφταιγαν τα ρούχα της Μαρέβας»
Μα αυτό είναι το πρόβλημα συντρόφισσα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ η αριστερά, ενώ οι θέσεις της, είναι αλλού γι΄αλλού! Δεν είναι τυχαίο που δεν συγκινεί τους νέους.
Βασικά, το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ αριστερά από το 90 και μετά, μόνο παρελθοντικές ψευδαισθήσεις που κάποιοι πονηροί, τις εκμεταλλεύονται για να την περνάνε ζάχαρη.😂
131 – «Νομίζω πως μόνο ένα ασφαλές συμπέρασμα υπάρχει μετά τα χθεσινά: Η Ελλάδα είναι μια δεξιά, συντηρητική χώρα. Τέλος.»
Τι λές ορέ Στέλιο, για πές μας, πότε ήταν αριστερή και προοδευτική η Ελλαδάρα;😂
Αν τα «αριστερά» κόμματα στην Ελλάδα, είναι προοδευτικά, ΘΑ ΠΕΘΑΝΩΩΩ!😂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μήπως αιτιολογείται η προσκόλληση στην (χιλιοακουσμένη-από το ΄19 ακόμη) τάχα «σταθερότητα» με ΝΔ, από τον τρόμο που πέρασε ο κόσμος με τόσα δεινα, τον κόβιντ, τη φτώχεια, τον πόλεμο παραδίπλα; (Η σκέψη μου πηγάζει από το «Δόγμα του σοκ» της Νάομι Κλάιν -που δεν το βρίσκω τώρα, να αντιγράψω κάποια σημεία που αναλύει πώς γίνεται ο κόσμος υποχείριο στον δυνατό εξουσιαστή υπό το κράτος κάποιου μεγάλου-γενικού σοκ).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
154 Για το υψηλό ποσοστό που πήρε η δεξιά, το σχόλιό μου. Οτι πήγε πολύς κόσμος και κούρνιασε κει πέρα, έστω με τις δεκάρες και τα επιδόματα , με τις 6μηνες συμβάσεις, τα 10ωρα ωράρια κι όλα τα βάσανα, ως κάτι γνώριμο, παρά «περιπέτειες» με Δήμητρες, νομίσματα κι άλλες μπαλαφάρες (όπως φτάνανε μεταμορφωμένα από τα ΜΜΕ στ΄αυτιά του)
gpointofview said
Αν απογοητευθήκατε από την ψήφο σας, μην κόψετε το χέρι σας …δώστε (επιτέλους) μια ευκαιρία στην αποχή.
Ποτέ δεν ξέρεις !!
Κιγκέρι said
Εγώ, σαν γυναίκα, αισθάνομαι ότι δεν έχω δικαίωμα στην αποχή.
ΣΠ said
154
Υπάρχει στα αγγλικά εδώ.
Click to access Naomi_Klein-The_Shock_Doctrine.pdf
Avonidas said
#156. Μου θυμίζεις κάτι γονείς στο σχολείο που δίνανε συμβουλές κατά του μπούλινγκ, του στυλ «άμα τον αγνοήσεις τον άλλο θα σ’ αφήσει ήσυχο» 🙂
(Δεν έπιασε, κι ούτε κι έμαθα ποτέ να παλεύω της προκοπής, αλλά έτρεχα γρήγορα και μακριά. Τώρα που το σκέφτομαι, και στη ζωή το ίδιο σύστημα εφάρμοσα 😆 Αλλά σύντομα δεν θα ‘χει μείνει τόπος ασφαλής για να τρέξω 😥 )
ΛΑΜΠΡΟΣ said
157 – Γι’ αυτό υπάρχει το συνειδητό άκυρο Α.ΣΕ.ΔΗ!😊
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
158 Α οκ! Ευχαριστώ!
Θυμάμαι όταν το διάβαζα, προ της ελληνικής κρίσης γραμμένο, έλεγε παραδείγματα οικονομικών κρίσεων ανά τον κόσμο, πολέμων, μεγάλων φυσικών καταστροφών (το τί έγινε μετά τις τρομερές πλημμύρες της Ν. Ορλεάνης-ευκαιρία πλουτισμού των ισχυρών και διάλυσης της δημόσιας παιδείας , μέσω βάουτσερ) και ξαφνιάστηκα που δεν είχα σκεφτεί καθόλου τις περιπτώσεις πανδημίας που επίσης ανέφερε ως παράγοντες σοκ του πληθυσμού. Και να που το ζήσαμε.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Ορισμός του καταποντισμού –αλλά και του αναπάντεχου- η 20% διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Και για μένα …κεραμίδα! Μέχρι που κάποια στιγμή αναρωτήθηκα μπας και «επιστρέψαμε» στο 1961 (χωρίς βία μεν, αλλά με νοθεία – επιστημονικά εξελιγμένη… 🙂 ).
Κι όμως, πριν 1,5 μήνα περίπου, σε συζήτηση μεταξύ φίλων, ο Χ. –που λόγω επαγγέλματος είναι μέσα στην «πιάτσα»- ήταν σίγουρος για μια μεγάλη, πάνω από 15%, διαφορά υπέρ της ΝΔ. Και το απέδιδε συνδυαστικά σε δύο διαπιστώσεις του: Από τη μια στα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη στη ροή χρήματος στην αγορά – επιλεκτικά και αποτελεσματικά από το επιτελείο του Μητς. «Η αγορά κινείται, η οικοδομή και οι συναφείς κλάδοι δουλεύουν στο φουλ, τα ξενοδοχεία περιμένουν τρελές πληρότητες από τέλος Απριλίου κλπ, κλπ», μας έλεγε.
Οι υπόλοιποι τον προγκίσαμε ομοφώνως, αλλά ιδού που επαληθεύτηκε…
>>Η βασική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι, ακόμα και την εποχή που κυβερνούσε ή που όδευε προς την εξουσία, ποτέ δεν είχε ισχυρή οργανωτική δομή, …
Συμφωνώ 150%! Μια από τις …αχίλλειες πτέρνες του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επισημανθεί εδώ και χρόνια από πολλούς, πλην της ηγεσίας…
100 (+149 που είδα τώρα)
Ναι! Το είδος της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε κι αυτό ένα πρόσθετο «χέρι» στην καταβύθιση… Με άθλιας αισθητικής, φτωχής έμπνευσης και γκρινιάρικα σποτάκια (έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι) δεν συγκρατείς ψηφοφόρους και ούτε, βέβαια, κερδίζεις τους αναποφάσιστους.
(Και η επιλογή της Τσαπανίδου από την αρχή δεν μου καλοήρθε…)
Αυτή η παράμετρος, νομίζω, πως θα ‘πρεπε να περιλαμβάνεται στην πολύ ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη/μυαλωμένη ανάλυση του Νικοκύρη μας.
Στέλιος Ντάντυ Κουλ said
@134: Ακριβώς έτσι. Συγκυριακοί ψηφοφόροι-πελάτες.
@135: Ναι Νίκο! Στο 1ο Δημοτικό!
@153: Μα αυτό λέω βρε Λάμπρο, δεν ήταν ποτέ αριστερή χώρα και σίγουρα δεν είναι τώρα. Πιστέψαμε κάποιοι από εμάς πως υπήρξε μια αριστερή στροφή τότε το 15 αλλά τελικά φαίνεται πως δεν ήταν ποτέ τέτοια.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
156. Απογοητευτήκαμε από την ψήφο ,και την μη ψήφο, των άλλων! 🙂
Όσο για το χέρι, φτου φτου και το ΄χω χειρουργημένο κι ελαφρώς μισερό (παναπεί αδύναμο)
aerosol said
#131
«Ζήσαμε μια ψευδαίσθηση, ένα όνειρο, ότι ο κόσμος στράφηκε προς την αριστερά»
Για διάφορους λόγους τότε στράφηκε ο κόσμος (όπως είναι, ούτε σοφός ούτε ηλίθιος) στην Αριστερά. Έστω από απόγνωση. Δεν φταίει ο κόσμος που αυτή είχε πάει Δεξιά και δεν τη βρήκε σπίτι.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
163 – Μήπως ξέρεις να μου πεις, ποια χώρα είναι αριστερή, γιατί εγώ δεν ξέρω καμία.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
165. Μάλλον τώρα η αριστερά (νόμιζε πως) πήγε στον κόσμο, αλλά αυτός είχε κάνει μπραφ με μικρά σμάρια, σ΄άλλους σχνηματισμούς, σαν τα μελίσσια του Σπυρίδου.
Στέλιος Ντάντυ Κουλ said
@165: Όχι, μετά από το χθεσινό αποτέλεσμα δεν συμφωνώ ότι στράφηκε ο κόσμος στην Αριστερά το 2015. Στράφηκε σε ένα κόμμα τότε εντελώς συγκυριακά, όχι επειδή πιστεψε στην ιδεολογία που πρέσβευε αλλά επειδή θεώρησε οτι την δεδομένη στιγμή θα τους εξυπηρετούσε καλύτερα, για τον οποιοδήποτε δικό του λόγο.
Αν είχε συμβεί αυτό που λες, ότι δηλαδή στράφηκαν συνειδητά τότε στην Αριστερά αλλά ένιωσαν προδομένοι και έφυγαν, είχαν πολλά αριστερά κόμματα να επιλέξουν χθες. Και πέρα από κάποιες μικρές ποσοστιαίες αυξήσεις σε κάποια αριστερά κόμματα, δεν είδαμε κάτι που να φανερώνει μια τέτοια μετακίνηση.
@166: Εντάξει, με ένα κάπως χαλαρό ορισμό, και τις Σκανδιναβικές χώρες πχ θα μπορούσε να τις πει κανείς αριστερές. Αλλά δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία αυτό. Και το 1917 δεν υπήρχε καμία, αλλά κάποιοι ξεσηκώθηκαν και την φτιάξανε. 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
165: Αριστερά ψήφιζε ο κόσμος ή ένα νέο ΠΑΣΟΚ που του έταζε τον ουρανό με τ’ άστρα, χωρίς μάλιστα να βαρύνεται με τα σκάνδαλα και τις αμαρτίες του παλιού ΠΑΣΟΚ; Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοζε με συνέπεια ένα αριστερό πρόγραμμα, θα αποδεχόταν αυτός ο κόσμος τις συνέπειες από τη βέβαιη αντίδραση των ντόπιων και ξένων οικονομικών ελίτ;
sarant said
154 Νομίζω ότι έπαιξε ρόλο αυτό με τις απροσδιόριστες (πανδημία, πόλεμος) απειλές.
162 Η αγορά κινείται (κτλ.) Ισχύει.
163.2 Στο δημοτικό ήταν η Νικοκυρά, εγώ πήγα στο Γυμνάσιο 🙂
Νίκος Κ. said
Θα προσπαθήσω να δώσω και εγώ μια εξήγηση για το αποτέλεσμα: Το ένα μέρος της εξήγησης είναι αυτό που ελάχιστα μπορεί να το επηρεάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τη στάση των μέσων «ενημέρωσης» (τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και απέναντι στη ΝΔ).
Το δεύτερο, για το οποίο θα έπρεπε να έχει λάβει μέτρα, αφορά μια μεγάλη μερίδα των στελεχών του (προφανώς όχι όλους) και αποδίδεται με μία μόνο λέξη: Οίηση.
sxoliastis2020 said
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση:
https://thepressproject.gr/giati-sarose-i-nd-mia-proti-en-thermo-apotimisi-ton-eklogon/
xar said
@165, 168
Για την ακρίβεια, όπως τη βλέπουν τα γκαβά μου, ένα ποσοστό λιγότερο από 30% όντως στράφηκε αριστερά και νομίζω ότι ήταν έτοιμο να στηρίξει οποιαδήποτε αριστερή πολιτική, ακόμα και ρήξη με την ΕΕ. Έλα όμως που με 25+% δεν γινεται κυβέρνηση και το ποσοστό δεν αβγάταινε με τίποτα, μέχρι που ο Τσίπρας το αντιλήφθηκε (μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά ντιπ χαζός δεν είναι) και έκλεισε το μάτι διαβεβαιώνοντας υπαινικτικά ότι δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα από το ευρώ (και έμεινε μόνο ο Πορτοσάλτε και οι όμοιοί του να σκούζουν ότι ο Σύριζα έχει κρυφή ατζέντα να φέρει τη δραχμή και τον κομμουνισμό). Μόνο μετά από αυτό μπόρεσε να χτυπήσει κυβερνητικά ποσοστά και η πορεία προς την συμμόρφωση με τις επιταγές της Τρόικα ήταν προδιαγεγραμμένη, ακόμα και με το Όχι του δημοψηφίσματος.
gpointofview said
Ο κόσμος δεν γίνεται μόνος του αριστερός, τον κάνουν οι συνθήκες κι ένας ηγέτης. Οι συνθήκες και το γνωστό χάλι της δεξιάς έφερε τον Τσίπρα στην εξουσία το 15 κι αντί να γίνει αριστερός τι είδε;
να υπουργοποιούνται γνωστοί και φίλοι, «επ’ωνυμοι» αλλά άσχετοι (Πανούσης), διαρροές στελεχών (Λαφαζάνης, Ζωάρα), την Βαλαβάνη να βγάζει έξω συνάλλαγμα σε εποχές κάπιταλ κοντρόλ, αλλαγές υπουργών κατ’ απαίτηση εκκλησίας και επιχειρηματιών (Φίλης, Κοντονής) δηλαδή όλα τα κακά της δεξιάς με αριστερη επικάλυψη.
Η πρώτη σφαλιάρα ήρθε το 19, η στάση του Τσίπρα σαν αντιπολίτευση σκόρπισε και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις περί «αριστεράς» αφού φάνηκε πως αντί για αγώνα επέλεξε να κάνει το «καλό παιδί» που περιμένει την σειρά του να κυβερνήσει, γεγονός που νεκρανέστησε το Πασόκ, πιο κατάλληλο να παίξει αυτό τον ρόλο και που αν είχε καλύτερο ηγέτη θάταν ήδη αξιωματική αντιπολίτευση.
Ηγέτης δεν νομίζω πως θα βρεθεί γιατί τα αξιόλογα στελέχη καταλαβαίνουν πως άλλοι κινούν τα νήματα πίσω από τις κουρτίνες και δεν καταδέχονται τέτοιους ρόλους, κάνουν άλλου είδους καριέρες. Η πολιτική σήμερα είναι για λαμόγια τύπου Αυγενάκη, Καραμανλή τον Γ’, ΓεΟργιάδη που θριαμβεύουν στις σταυροφορίες, περισσότερο ελπίζω το μητσοτακέικο να εκδιωχθεί από άλλη κλίκα εντός νουδούλας αν βρεθεί σοβαρή αντιπολίτευση (ο Σύριζα-Ψ δεν καταδέχθηκε ποτέ να ασχοληθεί μαζί τους)
Τα λαμόγια αυτά συντηρούνται από την μαζική προσέλευση στις κάλπες και τον φανατισμό που δημιουργείται και το μόνο που φοβούνται είναι η μαζική αποχή-σημάδι πως ο κόσμος ξυπνά-κι όχι τπ κίνημα του Λάμπρου ή νέους πολιτικούς συνδυασμούς.
φβετε (κουιζάκι)
Φώτης said
Κατα τη γνώμη μου, το πιο εύστοχο σχόλιο που διάβασα για τα αποτελέσματα έλεγε το εξής:
«Ποιος να το έλεγε ότι το «Μητσοτάκη γαμιέσαι» δεν ήταν αποτελεσματική αντιπολίτευση»
Στα περισσότερα παραπάνω σχόλια βλέπω αυτό που έβλεπα και μετά τις εκλογές του 2019, δλδ την αντίληψη ότι τίποτα δεν είχε κάνει λάθος ο Τσίπρας και ο Σύριζα αλλά απλά ό ελληνικός λαός παραξήγησε ή έκανε λάθος.
Λυπάμαι που θα το πω αλλά δεν ισχύει αυτό. Απλά ο ελληνικός λαός έκρινε ότι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ (ή έστω κάποιοι από τη ΝΔ) είναι καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλον για να διαχειριστούν την κυβέρνηση της χώρας. Όσο κακους και αν τους θεωρείτε, οι υπολοιποι είναι απλά χειρότεροι.
Να σας ρωτήσω το εξής (επειδή αναφέρθηκε). Έστω ότι το σχέδιο με τις «Δήμητρες» του Βαρουφάκη είναι όντως αξιόλογο….
Ποιον θα εμπιστευόσασταν να το υλοποιήσει καλύτερα?
Τον Μητσοτάκη (με τον Σταϊκούρα και τον Πιερρακάκη), τον Τσίπρα (με τον Τσακαλώτο) ή τον Βαρουφάκη?
Εε λοιπόν η πλειοψηφία απάντησε σε αυτό το ερώτημα εμφατικά υπέρ του Μητσοτάκη.
(Και αν μου επιτραπεί μια πρόβλεψη. Όπως ήρθαν τα αποτελέσματα πιστεύω ότι στο 2 γύρο το ΠΑΣΟΚ θα παρει μεγαλύτερο «αντιπολιτευτικό ρεύμα και θα ανέβει περισσότερο, εις βάρος του Συριζα)
Alexis said
#174: Ο κόσμος δεν γίνεται μόνος του αριστερός, τον κάνουν οι συνθήκες κι ένας ηγέτης.
Θεωρείς δηλαδή ότι ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως «δεξιός» και ότι για να αναπτύξει αριστερή συνείδηση πρέπει να υπάρξουν οι συνθήκες, η παιδεία ίσως, κάποιες συγκυρίες…
Ενδιαφέρον αυτό…
Γιάννης Κουβάτσος said
172: Συμφωνώ. «Είναι η οικονομία, ηλίθιε». Πάντα αυτή είναι, πάντα βάσει της τσέπης του ψηφίζει ο κόσμος. Δημοκρατικές ελευθερίες, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα μειονοτήτων κλπ είναι τομείς που επηρεάζουν την ψήφο λίγων. Αυτό μας το διδάσκει η ιστορία, το βλέπουμε και το ακούμε γύρω μας. Έτσι εξηγείται και η μεγάλη δημοτικότητα αυταρχικών καθεστώτων, για όσο διάστημα αυτά μπορούν να μπουκώνουν τους υπηκόους τους με ησυχία, τάξη, ασφάλεια, άρτον και θεάματα.
π2 said
138: Δεν κέρδισε φυσικά η «καλύτερη οικονομική διαχείριση» (αντιθέτως, πάμε ολοταχώς προς νέα οικονομική κατάρρευση, και είναι μια από τις μεγάλες αποτυχίες του Σύριζα ότι απέτυχε παταγωδώς να αναδείξει τη σημασία των μακροοικονομικών δεικτών, να παίξει δηλαδή μπάλα στο υποτιθέμενο προνομιακό πεδίο του αντιπάλου). Κέρδισε το *αφήγημα* της ανάπτυξης, με «απόδειξη» το χρήμα που συγκυριακά κυκλοφόρησε. Διάβασε την ανάλυση που πόσταρε στο σχ. 20 ο Δύτης. Είναι παλιά (του 2021), οπότε δεν έχει λάβει υπόψη το πρόσθετο ευρωπαϊκό χρήμα που κυκλοφόρησε το 2022, αλλά παρά ταύτα ακριβέστατη, και, κυρίως, εξηγεί το φαινομενικό παράδοξο της υποστήριξης της ΝΔ ακόμη και από τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την οικονομκή επισφάλεια.
Alexis said
Να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου για δύο επιμέρους ζητήματα που κατά τη γνώμη μου έπαιξαν ρόλο:
1) Οι προεκλογικές καμπάνιες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και αισθητικά αλλά και σε περιεχόμενο, ήταν η μέρα με τη νύχτα.
Τα σποτάκια της ΝΔ απέπνεαν ήρεμη δύναμη, αισιοδοξία, προοπτική.
Του ΣΥΡΙΖΑ μιζέρια, γκρίνια, αρνητισμό.
2) Οι επιλογές των προσώπων που στελέχωσαν τα ψηφοδέλτια ήταν, σε μεγάλο ποσοστό, κάκιστες. Στις μικρές, τοπικές κοινωνίες, όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, ήταν έντονη η αίσθηση ότι τα ψηφοδέλτια ήταν προϊόν παρασκηνίου, σκοπιμοτήτων και «συντροφικών μαχαιρωμάτων»
Αυτά ως ένα δύο μικρά κομμάτια του «παζλ» της αποκωδικοποίησης του αποτελέσματος.
Konstantinos said
Ήμουν εφορευτική επιτροπή στην στο κέντρο της Αθήνας. Στο δικό μας εκλογικό τμήμα ψήφισαν 230 εγγεγραμμένοι στον κατάλογο και 40 εκτός καταλόγου με χαρτιά από τα σώματα ασφαλείας.
Γιάννης Κουβάτσος said
179: Μα 4 χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση τα κάνει όλα λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να διέφερε ως προς αυτό η προεκλογική εκστρατεία του; Αν ήμουν ο Μητσοτάκης , θα έστελνα μια ευχαριστήρια ανθοδέσμη στον Τσίπρα.
Pedis said
# 178 – Κέρδισε το *αφήγημα* της ανάπτυξης, με «απόδειξη» το χρήμα που συγκυριακά κυκλοφόρησε.
Σε πείθει, στ’ αλήθεια; Δηλαδή, αν γίνονταν εκλογές στις αρχές του 22 θα ήταν αλλιώς και γιατί;
Η ελλ. ψωροοικονομία, τώρα; Με εξαχνωμένο το 90% της πάλια ποτέ τριτοκοσμικής μεσαίας τάξης της χώρας;
Alexis said
#172: Και βέβαια σ’ αυτούς που όντως κερδίζουν από την όποια ανάπτυξη, έστω και με αυτόν τον τρόπο, προστίθενται ως εκλογική πελατεία οι wannabe κερδισμένοι:
«Κοίτα τι ωραίο κλίμα έχω φτιάξει! Μπορείς να γίνεις κι εσύ αεριτζής στη θέση του αεριτζή, «επενδυτής» στη θέση του «επενδυτή», φοροφυγάς στη θέση του φοροφυγά, καταπατητής στη θέση του καταπατητή, λαμόγιο στη θέση του λαμόγιου.
Αν πάλι δεν γουστάρεις να γίνεις «επιχειρηματίας» και θέλεις την ησυχία σου, σου έχω κι άλλες εναλλακτικές: θα σου βάλω το παιδί μπάτσο-ειδικό φρουρό (για να διώξουμε τους αναρχοάπλυτους από τα πανεπιστήμιά μας βεβαίως), σύμβουλο-συνεργάτη σε υπουργό ή βουλευτή, σεκιούριτι στην εταιρεία του κολλητού μου που έχει θησαυρίσει με την πανδημία κλπ. κλπ.
Και στο φινάλε, φινάλε, αν δεν είσαι ούτε και γι’ αυτά θα σου δώσω επιδόματα, πάουερ πας, φούελ πας, μάρκετ πας θα σου φτιάξω καλάθια Χριστουγέννων, Πάσχα, του νονού, του κουμπάρου, του μπατζανάκη, κλπ. κλπ.
Τι λες;
ΘΑ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΡΕΕΕΕ;;;»
Παναγιώτης Κ. said
Ως μέρος του προβληματισμού μου για τα εκλογικά αποτελέσματα και τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτά επαναλαμβάνω ένα μέρος από το σχόλιο που είχα κάνει στις 6 Μαϊου 2023. Είχα γράψει:
Διευρύνοντας τον προβληματισμό μου προσθέτω και μερικά ακόμα πράγματα. Κοινός παρονομαστής ότι «ζω σε μια…άθλια χώρα, είμαι δυστυχισμένος και δεν το πήρα χαμπάρι». Αυτό είναι ένα μότο που το βιώνω πενήντα και πλέον χρόνια. Πενήντα χρόνια λόγος καταγγελτικός! Προτάσεις-λύσεις δεν ακούγονται. Φαίνεται πως οι άνθρωποι αποφεύγουν να εκτίθενται. Αλλά και όταν ακούς προτάσεις πάσχουν διότι αγνοούν κάποιες αδήριτες πραγματικότητες όπως για παράδειγμα η έλλειψη εργατικών χεριών στη χώρα, το δημογραφικό, το μεγάλο χρέος ή ότι τα διάφορα κράτη είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους.
Διάφοροι συνομιλητές μου επαινούν τον μακαρίτη τον Χάρυ Κλιν «που τα έλεγε ωραία» ( αρέσει και σε μένα ο Χάρυ Κλιν και μέχρι σήμερα τον απολαμβάνω), ομοίως τον Λαζόπουλο, τον Ζαραλίκο, τον Αποστόλη της Ελληνοφρένειας. και αρκούνται σε αυτό. (Όλοι αυτοί βεβαίως έχουν θέση σε μια ανοιχτή κοινωνία). Κάποιοι δεν ξεχνούν και τον…Μητσοτάκη πατέρα διότι «είχε δίκιο με αυτά που έλεγε».
Όμως, συγκεκριμένες προτάσεις (όχι γενικολογίες και ευχολόγια), δεν ακούγονται. Αφήνεται να εννοηθεί ότι αν πάρουν την εξουσία «οι δικοί μας» όλα θα γίνουν καλύτερα!
Ioannis Kyriakakis said
Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό και δεν απαντήθηκε ποτέ: Η απώλεια της λαϊκής στήριξης (και τώρα και το 2019) οφείλεται στο ότι τρόμαξε τα μικροαστικά στρώματα με την αριστερή πολιτική του ή στο ότι έδιωξε όλο το ριζοσπαστικό κοινό του (νεολαία, χαμηλόμισθοι, αριστερή διανόηση, αμεσοδημοκρατικές κοινωνικές δυνάμεις) με την δεξιά στροφή προς το κέντρο; Το ερώτημα είναι διαχρονικό και εκκινεί από το 2015. Η Κουμουνδούρου ποτέ δεν το απάντησε. Αυτό πληρώνει τώρα.
Αντώνης Μ. said
Ανήκω ιδεολογικά στη μη μαρξιστική αριστερά. Είμαι «ρεφόρμας». Οικονομικά ανήκω στη «μεσαία τάξη» (όπως κι αν την ορίσει κανείς).
Θεωρώ ότι οι μεγαλύτερες πρόοδοι και κατακτήσεις της ανθρωπότητας τελέστηκαν τα τελευταία 300 χρόνια μετά τις μεγάλες κοινωνικές επαναστάσεις, την εδραίωση της βιομηχανικής παραγωγής και του καπιταλισμού, η προϊούσα στρέβλωση του οποίου επέφερε και την όξυνση του κοινωνικού χάσματος βεβαίως βεβαίως.
Συντάχθηκα με την ανανεωτική αριστερά σε πολλές εκδοχές της, φυσικά και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επί Αλαβάνου μετά το 4ο συνέδριο. Εγκατέλειψα και ορκίστηκα εχθρός- έκτοτε βολοδέρνω- μετά το δημοψήφισμα του ’15.
Χτες ικανοποιήθηκα χαιρέκακα.
Αντιλαμβάνομαι ότι στο πλαίσιο μιας πολιτικά και οικονομικά αναλφάβητης κοινωνίας μπορείς να εξωραϊζεις τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής σου και να περιμένεις να σε πιστέψουν ότι έδωσες αγώνα έντιμης αντιπροσώπευσης (ενώ πρακτικά υπήρξες μια ντεμέκ αριστερή εκδοχή πασοκοδεξιών μνημονιακών yes sir με υπασπιστή τον πολύ αριστερό Καμμένο), αντιλαμβάνομαι το άνοιγμα στη σοσιαλδημοκρατία και την εγκόλπωση πασόκων, δε μπορώ όμως να δεχτώ ότι σ’ αυτή τη συνθήκη επενδύεις προεκλογικά σε ό,τι επένδυσες αντί να αναδείξεις και να κάνεις μανιέρα σου τα βασικά: αύξηση δημόσιου χρέους, εκτόξευση ιδιωτικού, brain drain κλπ.
Ποιος σας είπε ότι ο προοδευτισμός είναι ταυτόσημος των ορθάνοιχτων συνόρων, της εμπορίας ανθρώπων υπό το μακιγιάρισμα της ανοιχτής κοινωνίας, ποιος σας είπε ότι απαγκύλωση από κομματικές πειθαρχίες και στάνες είναι να φαλτσάρει ο κάθε ραμολής εκπρόσωπος;
Πού είναι η ουσιαστική διεύρυνση και το άνοιγμα στις μάζες; Σε επίπεδο μελών, των οποίων η φωνή δεν ακούγεται παραέξω, επισκιαζόμενη από αυτή των πολιτικών δεινοσαύρων;
Δεν τους ξαναψηφίζω, ο ήλιος να βγει απ’ τη δύση!
Επειδή όμως δεν υποφέρεται να βλέπω και τους άλλους να επαίρονται αυτάρεσκα ότι «τσάκισαν την αριστερά», ρίχνω δυο προτάσεις που εικάζω ότι μπορούν να γυρίσουν το έργο: Λεξ, Αγγελάκας, Θανάσης στα ψηφοδέλτια και ασύμμετρος «πόλεμος» με αιχμή του δόρατος Πολάκη (δεν πα να λες, νοικοκύρη…). Παράλληλα, διαγραφή όσων πρέπει και όσων δεν έπρεπε να έχουν έρθει ποτέ.
Θρασύμαχος said
#180: Εκφράσου ελεύθερα, τράβα το συλλογισμό μέχρι τέλους. Θεωρείς ότι έγινε νοθεία; Ζήτησες από το δικαστικό αντιπρόσωπο να σου εξηγήσει πως ακριβώς έτσι το λέει ο νόμος; Ένας αστυνομικός/στρατιωτικός/πυροσβέστης που κανονικά είναι γραμμένος σε μια βουνοκορφή της Μάνης αλλ’ υποχρεώθηκε να παραμείνει τη μέρα των εκλογών στην Αθήνα για υπηρεσιακές ανάγκες, δεν θα έπρεπε να μπορεί να ψηφίσει κάπου κοντά στο πόστο του;
sarant said
Καλημέρα από εδώ, χαίρομαι που γίνεται καλή συζήτηση
186 τέλος: Λες να κάνω λάθος για τον Πολάκη;
Nestanaios said
186. Ο Μαρξισμός είναι οικονομική θεωρία. Η πολιτική θεωρία είναι άλλη. Την ονομάζουν «Δημοκρατία» αλλά είναι κάτι άλλο. Την μοναρχία πίσω από όλα αυτά την έχεις δει; Την εγκρίνεις;
nikiplos said
Καλημέρα… επιτρέψτε μου μια διδακτική ιστορία από την επαρχία (ξέρω η Β’ Αθήνας εκλέγει, αλλά ένα μικρό πεδίο είναι ό,τι πρέπει για να δοκιμάσεις την πολιτική σου).
Apropos στο 185@ θεωρώ ότι και τούτα μεν ποιείν κακείνα μη αφιέναι. Πολιτική είναι η Τέχνη του Εφικτού.
Μια στενή φίλη, μετά από άπειρες αναρρωτικές και εγχειρήσεις (ορθοστασία αφού έριξε 20++ χρόνια ως πωλήτρια) ζήτησε κάποια δεδουλευμένα που δικαιούταν αφού βάσει νόμου είχε χαρτιά αναρρωτικής. Το αφεντικό (που την χάϊδευε και την έκανε προϊσταμένη ενός από τα μαγαζιά του, τις καλές εποχές) βρήκε την ευκαιρία (σίτεψε κιόλας ήθελε φρέσκο κρέας) και την έτζασε. Απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας και δικαιώθηκε. Καθώς ήταν καλή στη δουλειά της, δεν άργησε να βρει άλλη. Την 5η ημέρα την απέλυσαν χωρίς εξηγήσεις. Μια φίλη της «ομολόγησε» πως «άκουσε» πως «είχε πέσει σύρμα». Μην μακρηγορώ δεν μπόρεσε ποτέ να ξαναβρεί εργασία ως ιδ. υπάλληλος. Κι η (άγρια) κρίση ήρθε για να μείνει, τα παιδιά σπούδαζαν πλέον. Που ήταν η αλληλεγγύη? Πετούσε αετό φυσικά (τόσο από το ΠΑΣΟΚ τότε όσο και από την Αριστερά). Η συνέχεια δεν παίζει ρόλο, κάπως κατάφερε να καζαντίσει, αφού «έπεσε» σύρμα και βολεύτηκε μετά από 10 χρόνια σε άσχετο επάγγελμα και «χαριστικά» (πάλι πολιτικό μέσον, κονέ, δλδ παρακράτος).
Αυτό ως παράδειγμα για να αναλογιστεί κάποιος (ως προβληματισμό δλδ) που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην καθημερινότητα στην κοινωνία. Υποδύθηκε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ακόμα…
Ας μοι επιτραπεί και μια πρόβλεψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε οριστικά ως κόμμα εξουσίας. Θα υφέρπει στο 15% το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ στο 10-12% και η Δεξιά του Κυρίου θα κάνει παιχνίδι για πολλά χρόνια στη χώρα μας. (εκτός κι αν συμβεί κάτι δραματικό, όπερ και απεύχομαι)
Nestanaios said
175. Το σύνταγμα μιλάει για Δημοκρατία και όχι για προσωποκρατία.
π2 said
182: Εμένα; Όχι φυσικά. Αλλά ακριβώς επειδή μεγάλο ποσοστό βρισκόταν σε σοβαρή επισφάλεια, και η συντριπτική πλειονότητα της «μεσαίας τάξης» έγινε πρεκαριάτο, τα ξεροκόμματα και η ελπίδα για περισσότερα παίζουν αποφασιστικό ρόλο.
Pedis said
# 192 – 182: Εμένα; Όχι φυσικά.
Σόρρυ δεν καταλαβαίνω τι εννοείς; Ξαναρωτάω, σε πείθει ως εξήγηση;
ΓΤ said
@170.3 Ντάκμαν
Με αριθμό εκλογικού τμήματος που παραπέμπει σε χαρακτηριστική μάχη 😛
sarant said
194 Πολλά ξέρεις 🙂
gpointofview said
#176
έχεις δει κανένα μωρό να μοιράζεται ό,τι έχει ;;;;;;;;
Άγγελος Αρόρα said
Δυστυχώς πολλοί αριστεροί φίλοι χαίρονται εμφατικά, λένε χαιρέκακα, με την ήττα ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω φίλος της δεξιάς να χαιρόταν αν έχανε ο μητσοτάκης, ακόμη και αν τον πρόδωσε, σε περίπτωση που θα έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο διαφορετικός βαθμός συσπείρωσης έκρινε το αποτέλεσμα. Ο κόσμος ψηφίζει βάσει τσέπης (όπως λέει ένα άρθρο άνω) και όχι με σποτάκια και προγράμματα. Πρέπει να βγάλουμε το κεφάλι μας από το παρόν ιστολόγιο για να δούμε πως ψηφίζει ο κόσμος. Όποιος πολίτης δεν σιχάθηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν περίμενε να δει το drone να πηγαίνει στην βουλή και να δει το ακαλαίσθητο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει.
Τουλάχιστον εμετική η διήμερη συσπείρωση δεξιών, Πασόκων και μίντια να μας πείσουν πως το συστημικό πασοκ επανέρχεται και η ανάσα του είναι ένα τσακ από το ΣΥΡΙΖΑ.
Μανώλης said
Πιστεύω ότι θα είναι ολεθριο εκλογικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αν στη νεα προεκλογική περίοδο κινηθεί όπως κινήθηκε την επαυριο των εκλογών της 21ης Μαΐου, δηλαδή με εσωστρέφεια και αναζήτηση ευθυνών από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και κεντροαριστερας.
Νομίζω ότι έχει ελπίδες,περιορισμένης έστω ανασυνταξης, αν επικεντρωσει στην κριτική του σε κάποιους από τους τομείς που δεν τα πήγε καλά η κυβέρνηση και που η ενδεχόμενη παντοδυναμία της θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Εργασιακά, δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία. Λίγα, στοχευμενα και εξαιρετικά σημαντικά. Οι υποκλοπές και τα αδιευκρινιστα του Αδωνη δεν ενδιαφέρουν τους πολλούς, δυστυχώς. Όσο για το μεταναστευτικο , όπως τα λέει ο Νικοκυρης
aerosol said
#168
Μιλάς λες και δεν μεσολάβησαν αυτά τα 8 χρόνια, λες και χρονομεταφερθήκαμε και δεν ζήσαμε τις άπειρες σφαλιάρες. Δεν δέχεσαι μέσα σου ούτε την προφανή αυτοκριτική που -έστω για το θεαθήναι- κάνει ο Σύριζα.
Ο κόσμος πάντα συγκυριακά κινείται, ανάλογα με το τι συμβαίνει γύρω του. Μετά η κάθε παράταξη και ιδεολογία έχει την ευθύνη να τον δικαιώσει. Ο κόσμος δοκίμασε μια αριστερά που του βγήκε δεξιά στο καθοριστικότερο (την οικονομία, στην χειρότερη στιγμή της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας) και που γελοιοποιήθηκε στήνοντας ένα δημοψήφισμα στο οποίο είπε ΨΕΜΜΑΤΑ στους ψηφοφόρους του και έκανε εμπαιγμό δημοκρατίας και λαού.
Ο κόσμος είδε πρωτοκλασάτο στέλεχος να δηλώνει πως το πρωί ψηφίζει νόμους που σιχαίνεται ο κόσμος, και το βράδυ «είναι μαζί τους στο δρόμο» όταν διαμαρτύρονται γι αυτό που ψήφισε το πρωί! Πιο μαλάκας πεθαίνεις. Αλλά… φταίει ο κόσμος που δεν είχε ατόφια πολιτική συνείδηση και δεν κατάλαβε το μεγαλείο!
#169
Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι δεν ξέρω. Διότι δεν το δοκίμασε κανείς, αν και έταξε πως θα το κάνει.
Στο πρώτο η απάντηση είναι προφανής αν αφήσουμε τις ηθικολογίες: αφού ο Σύριζα τα έταξε αυτά, κι αφού όντως δεν βαρυνόταν από το στίγμα ενός Πασόκ, κι αφού ο Σύριζα ήταν ο μεγάλος εκφραστής της αριστεράς… ναι ψήφισε αριστερά. Δεν ψήφισε το Κεφάλαιο του Μαρξ, ούτε το συμπέρασμα κάποιας Διεθνούς, ούτε βίωσε κάποια θρησκευτικού τύπου πολιτική αποκάλυψη, για να οφείλει ως Παύλος να μαρτυρήσει για την αριστερή του «πίστη». Δεν έκανε τάμα να υποστηρίξει μέχρι θανάτου μια συγκεκριμένη πολιτική τάση, ούτε και όφειλε. Έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας στην οποία ζει: ψήφισε την παράταξη που θεώρησε πως μπορούσε να εκφράσει μια δεδομένη στιγμή τις ανάγκες του.
Αυτό που αυθαίρετα βλέπω να αναδύεται στην σκέψη αρκετών πως το σύνολο που λέμε «λαός» τάχαμου οφείλει να είναι και εν δυνάμει επαναστάτης, και αγνός ιερομάρτυρας πίστης, και υπάκουος στους νόμους πολίτης αλλά και έτοιμος να αυτο-οργανωθεί σε dt, να κινηθεί σαν γροθιά ή πάρει τα βουνά με το πολυβόλο για να του δώσουμε τα υποκειμενικά μας εύσημα αξιοσύνης, με ξεπερνάει. Φταίει ο κόσμος που δεν αποτελείται από υπερήρωες, και το κρίνουμε εμείς που… είμαστε (;!).
Avonidas said
#199, τέλος:
Πιστεύεις πως μπορεί να υλοποιηθεί ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα, κόντρα στις επιταγές της ΕΕ, κόντρα στις ντιρεκτίβες της ΕΚΤ, με τους πολίτες της χώρας να μην έχουν κάνει τίποτα παραπάνω από το να ψηφίσουν «την παράταξη που θεώρησε πως μπορούσε να εκφράσει μια δεδομένη στιγμή τις ανάγκες τους»; Δε σου μιλάω για επανάσταση, σου μιλάω για συντεταγμένη πολιτική αντίσταση.
Ναι, ο λαός χρειάζεται κυβέρνηση και διοίκηση που θα εκφράσει την πολιτική του θέληση. Ναι, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να καταστρώσει πρόγραμμα, να προβλέψει τις κινήσεις των αντιπάλων, να θωρακιστεί από ό,τι μπορεί, να λάβει μέτρα για να απορροφήσει το σοκ. Αλλά όλα αυτά δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα αν κι οι πολίτες δεν κρατήσουν ψύχραιμη και συντεταγμένη στάση, αν δεν συνεχίζουν στο βαθμό που μπορούν να εργάζονται, να αλληλοϋποστηρίζονται, να ενημερώνονται, να βοηθούν όπου δημιουργείται ανάγκη κι υπάρχει πρόβλημα και προκύπτουν ελλείψεις, να μην ενδίδουν στον πανικό, να μην τρέχουν να φυγαδεύσουν τα λεφτά στο εξωτερικό ή να τα κρύψουν στο στρώμα, να μην προσπαθούν να καιροσκοπήσουν εις βάρος του διπλανού.
Με δυο λόγια, χρειάζεται οι πολίτες να μπορούν να εμπιστευτούν την κυβέρνηση, ότι δεν θα τους προδώσει· κι η κυβέρνηση να μπορεί να βασιστεί στους πολίτες, ότι δεν θα σκορπίσουν και θα φαγωθούν μεταξύ τους στην πρώτη δυσκολία. Προφανώς, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί στο ακέραιο – πάντα θα υπάρχουν οι καιροσκόποι κι οι συμφεροντολόγοι – αλλά εδώ μιλάμε για μια χώρα που δεν μπορεί κανείς ούτε ν’ αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά για μια τέτοια αλληλεγγύη κι εμπιστοσύνη, μόλις αρχίσουν να ζορίζουν τα πράματα. Και μη μου πεις ότι ήταν μόνο ο ΣΚΑΕΙ που σκόρπιζε τον πανικό τις μέρες των κάπιταλ κοντρόλς, δεν θέλω να θυμίσω τι λεγόταν και στο ιστολόγιο.
Yiannis KYRiakides said
#174 Ε, οχι και «διαρροές στελεχών (Λαφαζάνης, Ζωάρα)»!
Τους εδιωξε ο Τσιπρας γιατι τους αξιζε: ξεχασαμε την παροιμιώδη προεδρια της Ζωης στη Βουλη; Δεν κολωσε, οτι θα χασει τους ψηφος τους [φαντασου το αντιστοιχο, ο Κουλης δεν θα διωξει ποτέ Γεωργιαδη, Βοριδη, Πλευρη κτλ., γιατι τα κουκια που του φερνουν ειναι πολλα – και για το κομμα, αλλά και για να ειναι αρχηγος].
Και τι συνεχεια εχουμε; Την εξωπεταγμενη Ζωη την ψηφιζει το 3% του λαου…
Ευτυχως (κακώς;), ΔΕΝ σκεφτονται ολοι οπως στη ΝΔ 😇
Avonidas said
#199. Με εκπλήσσει ακόμα η επιλογή σου των λέξεων: ρωτάς τι όφειλε να κάνει ο λαός. Πού κολλάει αυτό; Είναι σαν να καίγεται το σπίτι σου με σένα μέσα, και να μου λες «δηλαδή τι πρέπει να κάνω, να το εγκαταλείψω και να φύγω;» Δεν είπε κανείς ότι πρέπει να το κάνεις, απλώς αν δεν το κάνεις θα καείς ζωντανός. Το ζήτημα δεν είναι δεοντολογικό, είναι καθαρά πρακτικό.
Σε μια παρόμοια πλάνη είχε μπλεχτεί κι ο Βαρουφάκης, κι ως φαίνεται ακόμα μπλεγμένος είναι. Γιατί το να λες ότι η ΕΕ «όφειλε» να μας δώσει μια καλή συμφωνία, και γι’ αυτό δεν έχουμε Plan B, παραβλέπει το οφθαλμοφανές ότι η ΕΕ δεν σκόπευε να μας τη δώσει, κι αφού εμείς είχαμε το πρόβλημα, εμείς κι έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε.
aerosol said
#202
Η επιλογή μου του «όφειλε» δεν είναι η δική μου γνώμη, είναι αυτή που βλέπω να εκφράζεται από σχόλια με τα οποία διαφωνώ που κατηγορούν τον λαό γιατί δεν έκανε το Α και το Β, λες και το Α και το Β είναι αυτονόητα, εφικτά, ρεαλιστικά και έχουν ιστορικό επιτυχίας. Και ουδέποτε το χρησιμοποίησα για την ΕΕ.
Αν δεν χάνω κάτι, δεν αντιλαμβάνομαι να έχει μπει σε τέτοια πλάνη ο Β. Εν τέλει, τους έχει γνωρίσει και τετ α τετ. Ίσως να επέλεγε να εκφράσει την αισιόδοξη οπτική πως μπορεί μπροστά σε τετελεσμένα να αποφάσιζαν να κρατήσουν κάποια προσχήματα. Το οποίο μπορεί να είναι λάθος, μπορεί όχι.
Avonidas said
#203. Ίσως/ενδεχομένως/πιθανόν να μπορώ στα πιο τρελά μου όνειρα να πιστέψω ότι θα αιφνιδιάζονταν και θα υποχωρούσαν σε κάτι αποδεκτό για μας, ΑΝ τα ‘χαμε σπάσει τον Φεβρουάριο του ’15. Με την κωλυσιεργία ως τον Ιούλιο, τα ταμεία να ‘χουνε στεγνώσει και τον ΣΥΡΙΖΑ να διακηρύσσει urbi et orbi ότι όχι ρε παιδιά, δεν πρόκειται να τα σπάσουμε με την ΕΕ, αστεία λέμε τώρα, μόνον ένας ηλίθιος (ή δύο) θα έπαιζε chicken με τη χώρα για βρωμόγκαζο.
aerosol said
#205
Το… πραγματικό #203 είναι εγκλωβισμένο στην ψειρού, οπότε καταλαβαίνω πως απαντάς σε αυτό που είδες. 🙂
Μπορεί να έχεις δίκιο, μπορεί όχι, εγώ πάντως έδωσα απάντηση για το «όφειλε», που είδες στον λόγο μου, για να μην σε γειώσω.
Τα άλλα αφορούν τις απόψεις Βαρουφάκη για το ’15, και απλά εμείς θα μπλέξουμε σε ατέρμονη συζήτηση και εικοτολογία. Νομίζω θα συμφωνήσεις πως δεν έχει νόημα να το κάνουμε.
aerosol said
#200
Το ερώτημα είναι καίριο αλλά, δυστυχώς, εκ των πραγμάτων φλου. Δεν θα μάθουμε ποτέ, καθώς δεν προτάθηκε τελικά συγκεκριμένο πρόγραμμα από ανθρώπους που θα έδειχναν πως το εννοούσαν. Δεν προσποιούμαι πως αν αυτό γινόταν η απάντησή μου θα ήταν ένα βροντερό ναι. Ζήσαμε στιγμές πολεμικές, οι καταστάσεις ήταν έντονες και δεν ξέρω πώς θα έβγαινε το πράγμα. Μπορεί ο λαός να φρίκαρε αντί να στηρίξει κυβέρνηση, μπορεί να την στήριζε, καθώς ακόμα και μέσα στην απίστευτη προπαγάνδα των ΜΜΕ και τη μάλλον άτονη υπεράσπιση της -ήδη θολής- κυβερνητικής πρότασης, η κοινή γνώμη φάνηκε να επιζητά κάτι άλλο από αυτό που οι προηγούμενοι είχαν να προσφέρουν. Η κυβέρνηση όντως άδειασε τους πολίτες, δεν θεωρώ δεδομένο πως ο κόσμος θα έκανε το ανάλογο. Χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω βέβαια. Και ξέροντας πως θα εξαρτιόταν αυτό από το τι θα εφαρμοζόταν, ποιές θα ήταν οι αντιδράσεις ΕΕ και ΔΝΤ (πάγωσαν μεν ρευστότητα αλλά εμείς δεν παγώσαμε τις πληρωμές, τουτέστιν από τέλη Φεβρουαρίου δηλώσαμε εμμέσως ήττα), και πώς θα τις αντιμετώπιζε μια κυβέρνηση που θα ήθελε όντως να βρει μια λύση πέραν της ΤΙΝΑ. Πολλά «θα», που δεν συνέβησαν. Γράφαμε σεντόνια τότε, έχει νόημα να τα ξαναπιάσουμε;
Σημαντικό: επικρίνω την στάση της κυβέρνησης Σύριζα, χωρίς να αναφέρω -γιατί την θεωρώ προφανή- την καταστροφική στάση όλης της «σοβαρής» αντιπολίτευσης και, πολύ παραπάνω, των ελληνικών ΜΜΕ. Υπήρξε στιγμή (τραγική και αστεία μαζί) που στη Βουλή, σε διάστημα λίγων μόλις λεπτών εγκάλεσαν νεοδημοκράτες βουλευτές τον Βαρουφάκη ΚΑΙ για την περίπτωση που μελετούσε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ΚΑΙ για την περίπτωση που δεν το μελετούσε -ένα πολιτικό αντίστοιχο του ανέκδοτου «γιατί δε φοράς κράνος;!». Τέτοιο χυδαίο παιχνίδι με στόχους τόσο μικροπολιτικούς και σε τόσο κρίσιμες στιγμές, δύσκολο τις ξεχνάς.
Μη γελιόμαστε, τα απότοκα τα ζούμε ακόμα, η Κρίση δεν πέρασε (ούτε θα περάσει), απλά ζούμε σε ένα πλατώ επί της ουσίας μάλλον κατηφορικό, με κόσμο να εξακολουθεί να ξενιτεύεται, με την καθημερινότητα να έχει παγιωθεί σε άθλια κατάσταση για πολλούς. Κουραστήκαμε, θέλουμε να πιστέψουμε πως αυτά είναι παλιές ιστορίες, ψηφήσαμε αναλόγως, αλλά είναι απολύτως τωρινές. Και, όπως πιστεύω, και αυριανές. Νομίζω πως έχει ήδη θαφτεί ζωντανή και η γενιά που ενηλικιώνεται τώρα.
sarant said
206 Ήταν πιασμένο, τώρα το απεγκλώβισα, συγγνωμη
Avonidas said
#206. Ναι, συμφωνώ ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε τι θα γινόταν αν… Αυτό στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε μια διαπραγμάτευση και δεν την έκανε. Εγώ λέω ότι δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να την κάνει, και γι’ αυτό το βρίσκω αστείο να ακούω ότι «αχ, αν δεν είχε κάνει πίσω αυτός ο άτιμος ο Τσίπρας θα ‘χαμε γλιτώσει τα μνημόνια, και θα ‘χαμε μπει στο δρόμο της προόδου», κλπ.
Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτό, τον θεωρώ υπεύθυνο επειδή (α) ισχυρίστηκε ότι μπορεί να διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο, και (β) πήγε δολίως να πασάρει την ευθύνη σε μας στο παρά 5, ελπίζοντας πονηρά σ’ ένα «ναι» για να ισχυριστεί μετά ότι μας πηδάει με τη συναίνεσή μας. Επ’ αυτού δεν έχουμε καμία διαφωνία.
Ανοίγω μια παρένθεση: ακόμα και σήμερα, δεν ξέρω πόσο αυθόρμητο κι ειλικρινές ήταν το ίδιο το δικό μου «όχι». Ήμουν κυριολεκτικά μια ανάσα πριν πάρω το διδακτορικό μου (και με Γερμανό στην επιτροπή, που τ’ άκουσε απ’ τον επιβλέποντά μου όταν ήρθε λες κι ήταν ο άνθρωπος μπατζανάκης του Σόιμπλε 😛 ), το σχέδιο ήταν σαφώς να φύγω στο εξωτερικό, αλλά δεν είχα ακόμα ούτε θέση σίγουρη ούτε κι εξασφαλισμένα τα μέσα για να την ψάξω. Και την κωλοτούμπα του Τσίπρα τη μάντευα μεν, αλλά δεν μπορούσα να ‘μαι βέβαιος, ούτε φυσικά ήξερα ότι δε θ’ αποφάσιζαν να μας διώξουν έτσι κι αλλιώς από ευρώ/ΕΕ. Τελικά, λειτούργησε μάλλον το γαμώτο, όπως και σε πολλούς άλλους: ότι «όχι, ρε, δε θα σας δώσω και την ευχή μου από πάνω, να με πηδάτε!», όταν μάλιστα οι πιο μισητοί παπαγάλοι της χώρας μου ‘λεγαν να ψηφίσω «ναι». Κλείνει η παρένθεση.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
168 β – Καταρχάς, το 17 δεν ξεσηκώθηκαν κάποιοι, αλλά κάποιοι ξεσήκωσαν κάποιους (πολλούς αλλά όχι όλους) αμόρφωτους, λέγοντάς τους ψέματα, τάζοντάς τους γή και ελευθερία, (καμία σχέση με Μάρξ και κεφάλαιο, που ανάθεμα αν γνώριζε κάποιος μπολσεβίκος) και τελικά πήραν @@!
Και θεωρείς αριστερή την ΕΣΣΔ; Σε τέτοια χώρα ονειρεύεσαι να ζήσεις και να μεγαλώσει το παιδί σου;
174 – «Τα λαμόγια αυτά συντηρούνται από την μαζική προσέλευση στις κάλπες και τον φανατισμό που δημιουργείται και το μόνο που φοβούνται είναι η μαζική αποχή-σημάδι πως ο κόσμος ξυπνά-κι όχι τπ κίνημα του Λάμπρου ή νέους πολιτικούς συνδυασμούς.»
Έστω ότι απέχει το 90%, μετά τί;
Το κίνημα Α.ΣΕ.ΔΗ που το παίρνετε στην πλάκα, δεν είναι ένα οικονομικό σύστημα που εκ των πραγμάτων δημιουργεί αδικία και ανισότητα, είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης, που βασίζεται στην φυσική σεξουαλική λειτουργία. Όλα τα νομαδικά και αγελαία θηλαστικά, λειτουργούν με βάση αυτό, είναι ο φυσικός ακριβοδίκαιος και ευχάριστος τρόπος διακυβέρνησης, διαβίωσης και συμβίωσης χωρίς εγκληματικές προστριβές, χωρίς αρχηγούς κληρονομικό δικαίω και υποτακτικούς, αλλά φυσικούς ηγέτες και ισότιμα μέλη – πολίτες.
Το σέξ, είναι το φυσικό «εργαλείο» για την ατομική ενεργειακή και ψυχική εξισορρόπηση, και η σεξουαλικότητα για το αλτρουϊκό δέσιμο των μελών μεταξύ τους, με φυσική συνέπεια, το μοίρασμα συναισθημάτων αλλά και πόρων διαβίωσης. Κανείς δεν θέλει περισσότερα απ΄όσα χρειάζεται για να περνάει καλά (δηλαδή ελάχιστα) και δεν αφήνει κανέναν να υποφέρει γενικά, πόσο μάλλον να πεθαίνει από πείνα.
Είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης που δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβληθεί με βία, γιατί είναι στην φύση μας. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να γίνει στάση ζωής των περισσοτέρων και η μετάβαση θα προκύψει ως φυσικό επακόλουθο.
Δεν τρέφω αυταπάτες πως θα συμβεί αύριο ή σε 5,10….χρόνια, αλλά μου είναι παντελώς αδιάφορο, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Εγώ το εφάρμοσα με την Παπέν, και επί 40 χρόνια, και στα δύσκολα, και στα ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ, και στα εύκολα, περνάμε ονειρεμένα, το ίδιο και οι κόρες μας από την μέρα γέννησή τους!
Εγώ απλώς το προτείνω, όποιοι θέλουν ας το εφαρμόσουν, στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να μην αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα περάσουν μια υπέροχη ζωή αισθήσεων και συναισθημάτων, και αποδεικνύω πως μπορούν να το κάνουν μέσα σ΄αυτό το αντίξοο διαστροφικό και αντιανθρώπινο περιβάλλον.
Επιλογές είναι αυτές!😊
185 – Η απώλεια της (σχετικά μεγάλης) λαϊκής στήριξης, οφείλεται στο ότι διέψευσε τις προσδοκίες και κυρίως, σκότωσε την αριστερή ελπίδα, κάτι που συνέβη σε όλη την Ευρώπη από την αρχή του 21ου αιώνα, εξ ου και η εξάπλωση της ακροδεξιάς (και όχι της δεξιάς) και του φασισμού, κάτι που βλέπουμε (όσοι τέλος πάντων) να συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο.
Είναι σημαντικό, να δούμε και να καταλάβουμε για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό. Οι όποιοι πολιτικοί «ηγέτες» είναι εξυπηρετικές μαριονέτες της ελίτ, γι΄αυτό και δεν εφαρμόζουν αυτά τα όμορφα που υπόσχονται.
Προσωπικά, ερμηνεύοντας τις χρηματιστηριακές ενδείξεις και αποδείξεις, βλέπω μια επανάληψη της δεκαετίας του 30 που έφερε τις σαρωτικές παγκόσμιες γεωπολιτικές αλλαγές. Δεν ξέρω τι αλλαγές θα γίνουν, αλλά θα είναι σίγουρα σαρωτικές, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Ένα θέμα, είναι ποιοί και πόσοι θα είναι οι παράπλευρες απώλειες.
Δύτης των νιπτήρων said
208 Ένα πράγμα που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το ’15 πριν το δημοψήφισμα: να υποσχεθεί αίμα, δάκρυα και ιδρώτα όπως ο Τσόρτσιλ. Οι μισοί από το 60% φαντάζονταν ότι ο Σόιμπλε απλώς θα υποκλινόταν στο μεγαλείο της ελληνικής αποφασιστικότητας. Το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο φαντάζονταν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης.
Αν είχε πει εξαρχής τι σήμαινε το όχι, μπορεί να ήταν χαμηλότερο το ποσοστό, αλλά θα ήταν πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο για ο,τιδήποτε ήθελε προκύψει.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
210# Δεν ξέρω αν όντως το φανταζόντουσαν. Καλά, ίσως και να είχαν τπτ ηρωικές κόκκινες φαντασιώσεις, δεν το ξέρουμε. Πάντως υποσχέθηκαν νταούλια και χορούς. Παραπάνω έκανα έναν υπαινιγμό που μπακαλίστικα αναλύεται ως εξής: Όταν το ’14 έπαιρνε σβάρνα τα διεθνή φόρα και οργανισμούς ως ο επόμενος πθ, σίγουρα θα του είπαν (ωμά και ευθέως ή πλαγίως και διπλωματικά) τι περίμεναν από αυτόν και τι θα γινόταν αν δεν. Ήξερε. Ήξερε όταν την επομένη κιόλας των εκλογών διέκοψε εντελώς το φίντμπακ από τη βάση, φίμωσε τα συλλογικά όργανα και άρχισε την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση με μια κλειστή ομάδα 4-5 ατόμων. Στην πορεία βλέπαμε τις κόκκινες γραμμές να σβήνουν μία-μία.
Κατ’ εμέ, μπαλαμούτι χειρότερο από την κωλοτούμπα του δψ.
Κι έρχεται και ζητάει ψήφο και ο πρώην υπουργός του που μας πήγε χεράκι-χεράκι μέχρι το τρίτο μνημόνιο και μετά έβγαλε την ουρίτσα του απ’ έξω και χαιρέτησε.
Είμαστε, όντως, μια ωραία ατμόσφαιρα.
Pedis said
# 211 – Ε, ναι, ρε Χτήνε, σιγά μην δεν ήξεραν. Εκτός αν είναι ηλίθιοι. Μπα;
Μια απορία είχα και πολύ πριν το ’15. Ο Μηλιός, μου λες, γιατί δεν κατάλαβε γρι που τον έσερναν από δω κι από κει και τους έδινε άλλοθι; Εκτός κι αν δεν διέθετε χαρακτήρα και νιονιό για Πολιτικό. Μάλλον αυτό του ‘φταιξε. Αλλά και πάλι …
Τέλος πάντων. Οι τύποι του Συνασπισμού (πασοκουκούεδια, εσωτερικάτζες) είχαν παρελθόν … και δυστυχώς είχαν και μέλλον.
Nestanaios said
Εγώ επιμένω στην Δημοκρατία. Το κράτος των Δήμων. Την κυβέρνηση των δήμων όπου οι δήμοι, οι πολλοί δήμοι, αντικαταστούν τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της δημοκρατίας και το σύνταγμα. Πριν την μάχη του Μαραθώνος, οι δήμοι αποφάσισαν να διορίσουν αρχιστράτηγο στη μάχη τον Μιλτιάδη και όλα πήγαν καλά. Αν είχαν ζητήσει την ψήφο κάθε ενός εκ των πολιτών οι Πέρσες θα είχαν έλθει στας Αθήνας των πολλών Δήμων και οι πολίτες δεν θα είχαν ακόμα αποφασίσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο αρχιστράτηγος.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
212# Πού να ξέρω πέδαρε? Κάτι είχαμε ξαναπεί για τον Μηλιό αν δεν κάνω λάθος? Δυστυχώς δεν μπόρεσα να ξανάβρω ένα κείμενό του αποχώρησης, που έλεγε πολύ λίγα, πολύ αργά.
Περί φίντμπακ παραπάνω: Έχω αγαπημένο συγγενή μου, έντιμο άνθρωπο και τότε υπερδραστήριο μέλος στους εκπαιδευτικούς, που μου έλεγε το Πάσχα του ’15 πως κυριολεκτικά την επομένη των εκλογών του Γενάρη κατέβασαν τα τηλέφωνα και έκοψαν εντελώς την επαφή με τους αποκάτω, ενώ μέχρι τότε ήταν σε καθημερινή ζύμωση, πέρασμα γραμμής κλπ. Πλέον προείχε το δήθεν παζάρι και το άδειασμα του ταμείου. Ούτε για τα μάτια μια τόση δα κοντρίτσα. Οι υποχρεώσεις μας θα πληρωθούν στο ακέραιο.
Pedis said
# 214 – Τι να σου πω για τους αποκάτω; Ο καθείς με τις αυταπάτες του. Αλλά δεν έβλεπαν ότι ο χώρος ξεφούρνιζε περισσότερους κουβέληδες και δαμανάκηδες απ’ όσους έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα; Για να μην πω τίποτα για τον πρόεδρο του βάζελου που γούσταρε και προεδριλίκι της δημοκρατίας (κρίμα οι αγώνες του, ως νέου). Και για ποια βάση μιλάμε, που έκανε χάπενιγκ και τζιροτόντο α λά Μορέττι και με τριάντα χρόνια καθυστέρηση;
aerosol said
#210
Συμφωνώ
#211
Λογικά, ο υπουργός του ήξερε πως ο πρωθυπουργός τον έχει γειώσει από τις 20 Φλεβάρη. Εικάζω πως έμεινε για τη φανέλα και να μην κάνει κακό αποχωρόντας. Υπήρξαν και κουβέντες πως σύντομα βρέθηκε εκτός κέντρων λήψης αποφάσεων (δεν ήταν καν του κόμματος, ξέμπαρκος ήταν), σε σημείο να πρέπει να υπερασπίζεται αποφάσεις που στέλνονταν άνωθεν, τις οποίες έπαιρνε ο Τσ. με άλλους -όχι με Μηλιό. Δεν ξέρω αν αυτά αληθεύουν. Αλλά το πρώτο είναι προφανές: τίποτα από 20 Φλεβάρη και μετά δεν είχε υποστηρίξει ποτέ ο Βαρ, ήταν ενάντια στη πάγια οικονομική λογική του, την οποία εξέφραζε δημόσια χρόνια. Δεν θα επέλεγε ο ίδιος τέτοια αυτοκτονία.
Pedis said
# 216β – Ο Β. είχε ήδη γίνει διάσημος για τον … πολιτικό ριζοσπαστισμό του, δεν ήταν βέβαια ακόμη στο δρόμο για τον σοσιαλισμό στον οποίον έφτασε προεκλογικά φέτος, ως protagonιστής … κι αργότερα που περιφερόταν ως ειδικός, όχι ακόμη ως πολιτικός, και υποστήριζε ότι οι εταίροι θα καταλάβουν, θα τους πείσουμε, ότι η πολιτική των μνημονίων είναι λάθος. Δεν συμφέρει ούτε εμάς ούτε εκείνους. Είχε δε δημοσιεύσει και το περίφημο «Αγαπητέ Γιώργο» … «Στον βαθμό που σε γνωρίζω, ξέρω πόσο σε στενοχώρησε η επιλογή σου … » κι άλλα εμπνευσμένα χιτς και σε αυτό και σε άλλα άρθρα του που μπορείς εύκολα να τα βρεις.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
209 Ποια αριστερή ελπίδα Λάμπρο τσαμπουνάς; Αυτό μπορεί να ίσχυε για σένα, όπως (αν) φαντασιωνόσουν μια θαυματοποιό κυβέρνηση μες το χάος, που βλέπω όλοι το ξεχνούν.Τεσπά. Στα ζόρικα, στην κατστροφή θυμήθηκε «ο λαός», τους έντιμους αριστερούς (δβζ λαμάκες) που θα μπαίνανε άλλη μια φορά μπροστά (ό,τι μπροστα κι αν ήταν αυτό) να σώσουν ό,τι (αν ) σωζόταν.
Στο σεξ σου εσύ, που δεν επηρεάζεται από κρίσεις 🙂 .
Καλημέρα
aerosol said
#217
Δεν μίλησα για το να και πότε έγινε διάσημος. Παρακολουθούσα τον Β μέχρι το ’15, θυμάμαι και το «Αγαπητέ Γιώργο». Οπουδήποτε μίλησε ή έγραψε είχε συγκεκριμένη στάση, η οποία δεν συνάδει με αυτό που συνέβη μετά τις 20 Φεβρουαρίου του ’15, το οποίο ήταν το ακριβώς αντίθετο από ό,τι πρότεινε (είτε καλό το πει κανείς, είτε κακό). Για μένα είναι ξεκάθαρο πως ο Τσ. τον πήρε για το μπούγιο και για να πείσει πως σκοπεύει να φύγει από μνημόνια. Αν αυτό έβγαινε δύσκολο -που θα έβγαινε, δεν έχω τον Τσ. για τόσο αφελή να μην έχει πάρει είδηση- του ήταν έυκολο να αποκόψει/σουτάρει τον Β, καθώς δεν ήταν ποτέ του κόμματος, δεν είχε διασυνδέσεις και δεν θα του στοίχιζε εσωκομματικά. Έτσι δεν θα χρειαζόταν να κάψει κάποιον Συριζαίο οικονομοτέτοιο. Μου φάνηκε ενδιαφέρον το ότι ο Β. ανέχτηκε αυτή την κατάσταση, προφανώς για να μη βλάψει με παραίτηση την κυβέρνηση -ίσως και για να σώσει (κατά την δική του οπτική) ό,τι μπορούσε. Κινήθηκε πιο ομαδικά απ’ όσο θα περίμενα.
Τα υπόλοιπα που ανάφερα, τα οποία ενισχύουν την εικόνα που έχω, ομολογώ πως είναι φήμες που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
219>> ο Β. ανέχτηκε αυτή την κατάσταση, προφανώς για να μη βλάψει με παραίτηση την κυβέρνηση
Δηλαδή τι, ήταν προτιμότερο να βλάψει τη χώρα χάνοντας χρόνο και αδειάζοντας το ταμείο? Δεν έβλεπε κατά πού πήγαινε το πράμα? Εγώ ο άσχετος το είδα από την πρώτη στιγμή, από τις δηλώσεις του που παραθέτω στο #89. Όταν φεύγεις για διαπραγμάτευση υποτίθεται, δεν κάνεις τέτοιες τουλάχιστον ηττοπαθείς δηλώσεις αν σκοπεύεις να σώσεις οτιδήποτε.
aerosol said
#220
Δεχόμενος το σενάριο που προτείνω, το ταμείο θα το άδειαζε έτσι κι αλλιώς όποιος γινόταν υπουργός στην θέση του, καθώς η απόφαση ήταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η γραμμή Βαρουφάκη εγκαταλείφθηκε ταχύτατα και έμεινε χωρίς την στήριξη της ηγεσίας: ο χρόνος θα χανόταν, τα ταμεία θα άδειαζαν, γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε πως πραγματική διαπραγμάτευση γιοκ, και πάμε σε μεταστροφή προς το ΤΙΝΑ, κερδίζοντας χρόνο στο εσωτερικό πως τάχα «παλεύουμε». Πρώτος απ’ όλους (πέραν του κύκλου που το αποφάσισε) λογικά θα το έμαθε ο Β. Νομίζω πως δέχτηκε να παραμείνει γιατί αποχώρησή του στο τρίμηνο και σε τόσο τεταμένο και λεπτό χρονικό σημείο θα είχε σοβαρό κόστος για την κυβέρνηση σε εσωτερικό και εξωτερικό. Δεν ήθελε να γίνει αιτία να πέσει η κυβέρνηση πρόωρα ή ίσως να αλωθεί ακόμα περισσότερο στις διαπραγματεύσεις. Ο,τιδήποτε είχε γράψει και υποστηρίξει ως τότε σε άρθρα, βιβλία, λόγους και δημόσιες συζητήσεις ως οικονομολόγος, και ο,τιδήποτε υποστήριξε ή έκανε μετά το δημοψήφισμα (καθώς και το ότι δεν είναι άσχετος ως οικονομολόγος τουλάχιστον) με πάνε στο να το θεωρώ σίγουρο. Δεν θεωρώ πως τρελάθηκε ξαφνικά ή πως παράτησε τον χώρο του για να πάει να γίνει ρεζίλι.
Αν ήταν η σωστή απόφαση; Δεν έχω ιδέα. Δεν ήμουν στη θέση του και δεν θα ήθελα να βρεθώ. Θα ήταν πιο ειλικρινές να σηκωθεί να φύγει, σίγουρα, και δεν είχε πολιτική καριέρα να χάσει, ήταν ακαδημαϊκές οι μπίζνες του. Θα έβγαινε να πει εκείνη την στιγμή «η κυβέρνηση που ψηφίσατε και που με ζήτησε για υπουργό γιατί μου είπε πως θέλει να το πάμε με τον δικό μου τρόπο, μας πούλησε όλους και με έβαλε να τρομπάρω αντί να κάνω αυτά που λέγαμε»; Ή θα αποχωρούσε εν μέσω διαπραγματεύσεων για «προσωπικούς λόγους» που δεν θα πίστευε κανείς και όλοι θα καταλάβαιναν τι συνέβη;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
221# Μ’ αυτά και μ’ αυτά κατάφερε να γίνει συνένοχος, όπως το βλέπω.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΛΑΜΠΡΟΣ said
218 – To ποιός φαντασιώνεται εδώ μέσα, άστο καλύτερα κοπελιά.😊
Στα ζόρικα τους θυμήθηκε ο λαός φυσικά, αφού αυτοί του γανώσανε το μυαλό να τους ψηφίσουν για να τους σώσουν. Αλλά, φρούδεδς οι ελπίδες τους, κι οι «αριστεροί» αποδείχθηκαν το ίδιο ΑΝΕΝΤΙΜΟΙ και καταστροφικοί με τους δεξιούς και τους σοσιαλΗστές.
«Στο σεξ σου εσύ, που δεν επηρεάζεται από κρίσεις 🙂.»
Όχι μόνο δεν επηρεάζεται, αλλά πραγματοποιεί κι όσα υπόσχεται, και δεν χρειάστηκε να γλέιψω κανέναν (εκτός από την ΠΑΠΕΝ😊).
Ζωή με αυταπάτες, είναι μιά κάποια λύσις.
Λάμπας said
Ο Χρήστος Λάσκος στην Εφ.Συν. Από τις πιο σοβαρές τοποθετήσεις που διάβασα (χωρίς να υιοθετώ πλήρως το περιεχόμενό της, ειδικά αυτό των δύο τελευταίων παραγράφων).
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/391335_i-mesaia-taxi-loipon
Y. G. said
Πολυ καλη (=πειστικη) αναλυση της πανωλεθριας απο καποιον Βασιλη Λιοση (μου ηταν αγνωστος). Αξιζει τον κοπο το διαβασμα ολης της αναλυσης, το «Β. Η κύρια ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ» ειναι must.
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/390841_poso-bathia-ehei-prohorisei-i-syntiritikopoiisi-tis-ellinikis-koinonias
Pedis said
# 226 – Ολόσωστος ο Λιόσης! (Μερσί Y.G. δεν είχα δει το άρθρο αυτό.)
Theo said
@225:
Συμφωνώ σχεδόν σε όλα μ’ αυτήν την τοποθέτηση. Κι εύχομαι στην επόμενη Βουλή να μπεί όχι μόνο το Μέρα25, αλλά κι η Πλεύση Ελευθερίας κι η Νίκη, για να κόψουν έδρες από τη ΝΔ, να μην εκπληρωθούν τα όνειρα του Κούλη και του Άδωνι για πλειοψηφία που θα τους επιτρέπει ν’ αλλάξουν το Σύνταγμα και να υπάρχουν κι άλλες αντιπολιτευτικές φωνές, ίσως πιο δυνατές από τον απονευρωμένο ΣΥΡΙΖΑ, το εν αμαρτίαις γηράσαν ΠΑΣΟΚ, το απολιθωμένο ΚΚΕ και το κόμμα του γελοίου Βελόπουλου.
Theo said
@152, κα:
Όσον αφορά την προπαγάνδα για το «παπαδοκόμμα» και την ανάμειξη της επίσημης Εκκλησίας στις εκλογές:
Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε ‘’κομματίζεται» θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται.
Και την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς.
Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘’υπόγειας» ή ‘’μυστικής» ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ.
Απάντηση στα διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δίνει με ανακοίνωσή της, η Ιερά Μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους.
Η ανακοίνωση τονίζει ότι οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανάμειξη της Ιεράς Μονής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, είναι ανυπεύθυνες και ανυπόστατες.
Επίσης η Ι.Μ. Καρακάλλου ξεκαθαρίζει ότι οι μοναχοί και οι κληρικοί δεν πολιτεύονται και γενικώς δεν αναμιγνύονται στα πολιτικά δρώμενα.
1. Ποτέ η ΝΙΚΗ δεν αυτοπροσδιορίστηκε ως «κόμμα της Εκκλησίας» ή ως «χριστιανικό κόμμα».
2. Γνωρίζουμε και σεβόμαστε πλήρως ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, ως οφείλει. Ουδέποτε επικαλεστήκαμε εκκλησιαστικά πρόσωπα για να μας στηρίξει ο κόσμος. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η Διοικούσα Εκκλησία, το Άγιον Όρος, η Ιεραρχία, πρέπει να αφεθούν ανενόχλητοι στο ποιμαντικό τους έργο και να μην γίνεται αυτό αντικείμενο παραποίησης και διασυρμού από ανεύθυνους, πολιτικούς και δημοσιογράφους.
Theo said
@229:
Δεν τα χώρισα, αλλά πρόκειται για τρεις πρόσφατες ανακοινώσεις: 1) του αρχιεπίσκοπου (είχε προηγηθεί και μια εγκύκλιός του προς τους κληρικούς να μην ανακατεύονται στις εκλογές και να μην κομματίζονται, που δεν τη βρίσκω τώρα), 2) της αγιορείτικης μονής Καρακάλλου και 3) της «Νίκης».
ΣΠ said
226
Ενδιαφέρουσα ανάλυση αλλά εκείνο το «ελλοχεύει κινδύνους» βγάζει μάτι.
Y. G. said
@227 – Χαιρομαι που συμφωνειτε.
@231 – Δεν ηξερα για τους κινδυνους που ελλοχευουν στο ελλοχευω, εψαξα ομως και επεσα κατευθειαν σαυτο https://www.sarantakos.com/language/ellox.htm του Νικοκυρη. Δεν εχει αφησει τιποτα να πεσει κατω αυτος ο ανθρωπος 🙂
First round of elections, Greece 2023 – opɯdʒɯlɯklɑr said
[…] There are several SYRIZA supporters that I follow on Facebook. I commend Nikos Sarantakos for his sober assessment, and his readiness to concede strategic failure. I am often at odds with both his politics and his fervour, but on this occasion, he gave an account that honours him. […]
Λάμπας said
Η τοποθέτηση του Πολυμέρη Βόγλη στην Εφ.Συν. Κάπως μονόπλευρη, καθώς δεν αναφέρεται καθόλου στους υλικούς όρους της συντηρητικοποίησης, δηλαδή στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική κοινωνία από το 90 και μετά. Η άφιξη π.χ. των Αλβανών μεταναστών επέτρεψε, μαζί με άλλους παράγοντες, την μεταπήδηση χιλιάδων Ελλήνων προλετάριων ή φτωχών μικροαστών στην περιβόητη «μεσαία τάξη», μέσω της μετατροπής τους σε μικρούς επιχειρηματίες-εκμεταλλευτές της πάμφθηνης εργατικής δύναμης των μεταναστών. Ο ρατσισμός, που αναπτύχθηκε ραγδαία τότε, δεν ήταν απλώς το αποτέλεσμα της ξενοφοβίας που προκαλούσε η αθρόα είσοδος ξένων στη χώρα, αλλά το ιδεολογικό πλαίσιο που νομιμοποιούσε και αναπαρήγε τις συγκεκριμένες ταξικές σχέσεις εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να διαβαστεί, γιατί πάει παραπέρα από τον Πολάκη και τον Κατρούγκαλο.
Λάμπας said
Ξέχασα το σύνδεσμο.
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/392111_i-ideologiki-igemonia-tis-dexias
sarant said
Η ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς έγκειται στο γεγονός ότι έχει κατορθώσει να επιβάλει την ατζέντα της, δηλαδή να διαμορφώνει τα θέματα και το πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης με τέτοιο τρόπο, ώστε να προβάλλει τις θέσεις και την πολιτική της ως «κοινή λογική» (π.χ. η βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα έλθει μέσα από την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων αλλά με την ίδρυση ιδιωτικών). Και όπως η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στο παρελθόν τροφοδότησε τον ριζοσπαστισμό, με παρόμοιο τρόπο η ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς καλλιεργεί τον συντηρητισμό και τον ατομικισμό σήμερα.
Καλά λέει
Γιάννης Κουβάτσος said
«Η ευρεία νίκη της Ν.Δ. και η απήχηση της Ακρας Δεξιάς, στις ποικίλες εκδοχές της, δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να «καταδικάσουμε» την ελληνική κοινωνία για τις επιλογές της αλλά να αναμετρηθούμε με την πραγματικότητα. Η ζοφερή προοπτική της κυριαρχίας της Ν.Δ. και της ορμπανοποίησης της χώρας μετατρέπει ξανά το πεδίο των ιδεών σε διακύβευμα. Με ποιον τρόπο η υπεράσπιση της δημοκρατίας, των λαϊκών τάξεων, των δημόσιων αγαθών μπορεί να γίνει υπόθεση των πολλών; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το ζητούμενο όχι της επόμενης μέρας αλλά των επόμενων χρόνων.»
Δεν μετατρέπει μόνο το πεδίο των ιδεών σε διακύβευμα, αφού, κατά τον Μαρξ, η πραγματικότητα διαμορφώνει τις ιδέες και όχι το αντίθετο, όπως θεωρούν οι ιδεαλιστές. Άρα, στο πεδίο της πραγματικότητας πρέπει να δώσει τη μάχη η αριστερά· πρέπει να αφουγκραστεί, κατά τη στερεότυπη έκφραση, τις σημερινές ανάγκες των πολιτών, και να διατυπώσει πειστικές και ρεαλιστικές προτάσεις.
Λάμπας said
237. Το τι θεωρούν, όμως, «ανάγκη τους» οι πολίτες καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηγεμονική ιδεολογία. Αν, για παράδειγμα, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την πανεπιστημιακή αστυνομία πιο αναγκαία από τη δημόσια υγεία, είμαστε χαμένοι από χέρι. Αυτό νομίζω ότι εννοεί ο Βόγλης. (Κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν θεμελιώδη ανάγκη την εξόντωση των μαγισσών, γιατί αυτές έφερναν αρρώστιες, ατεκνία στα ζευγάρια, καταστροφή της σοδειάς κ.ο.κ.)
aerosol said
#225 & 226
Ενδιαφέρουσες αναλύσεις, ειδικά η δεύτερη του Λιόση. Έχω κάμποσες ενστάσεις αλλά θα μείνω στη βασική, σε κάτι που και οι δυο θεωρούν αυτονόητο:
«την εργατική τάξη, την πολυπληθέστερη κατηγορία της ελληνικής κοινωνίας.»
Παρντόν;!!! Σε ποιόν αιώνα;
Κάποτε ήταν σαφές. Εργατική τάξη ήταν αυτή της χειρωνακτικής εργασίας -πλην της τιμημένης «αγροτιάς». Τώρα οι εργάτες στην αποβιομηχανισμένη Δύση είναι ελάχιστοι. Στην Ελλάδα είδος προς εξαφάνιση. Ακόμα και προ κρίσης, όσοι μπορούσαν να φύγουν από τέτοιες δουλειές το έκαναν και με τίποτα δεν προετοίμασαν τα παιδιά τους για τέτοιο μέλλον. Ποιούς τελικά εννοούν και οι δύο με τόση σιγουριά; Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βρέθηκε -σταδιακά, από το 1980 μέχρι το 2009- να ανήκει στους μικρομεσαίους. Φαινόμενο όχι μόνο εισοδηματικό αλλά, κυρίως, τρόπου ζωής και νοοτροπίας. Από το 2008 και μετά θα μπορούσαμε να το πούμε έως και φαντασίωση για πολλούς, και όχι κάτι που αντανακλά πραγματικά την κοινωνική τους θέση. Αλλά ισχύει, γιατί μέσα σ’ αυτή την τάξη απόκτησαν κοινωνική συνείδηση οι περισσότεροι. Ο μέσος «απασχολήσιμος» (μπλιαχ…), που παλεύει ανάμεσα σε ανεργία και χαμηλόμισθη περιστασιακή σκλαβιά, μπορεί να είναι φτωχός αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό του εργατική τάξη. Ο πατέρας του ήταν, αυτός όχι. Μεγάλωσε στο μικροαστικό κλίμα -έστω, στις παρυφές του- που και οι δυο αναλυτές βλέπουν με περιφρόνηση ή ως ταξικό εχθρό, λες και είμαστε στα χρόνια του Μαρξ. Φτωχοποιήθηκε αλλά δεν είναι ο προλετάριος της παλιάς εποχής.
Επιπλέον, ο υφέρπον ελιτισμός μας λέει μεν πως δεν είναι σωστό να κατακρίνουμε τον κόσμο, πως είναι ξεπερασμένη οπτική, και μετά διαβάζω για το πώς τα σόσιαλ κάνουν τον κόσμο ναρκισιστή. Το οποίον ίσως ισχύει, αλλά δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης: κριτική του κόσμου είναι αυτή, εξίσου σωστή, λάθος ή ελιτίστικη με το να τους πεις ξεκάθαρα στόκους. Πού θα βρεθούν οι ψηφοφόροι που δεν… έπαθαν ναρκισισμό από τα σόσιαλ; Κι αυτοί, λοιπόν, σε κρίνουν αναλόγως και μένεις στο 1%. Με την «εργατιά» και τις πανστρατιές που τελικά δεν καταφέρνει να ξεσηκώσει κανείς ως τις κάλπες.
Γιάννης Κουβάτσος said
Άλλο να βρίζεις τον κόσμο, επειδή ψήφισε αυτό που θεωρεί συμφέρον του και άλλο να αναφέρεσαι στον ναρκισσισμό, τον φανατισμό και την τοξικότητα που υπάρχει (ή είναι ιδέα μου;) στα ΜΚΔ. Διαφορετικά φαινόμενα, διαφορετική και η προσέγγιση. Άλλο κριτική σε κάτι υπαρκτό και άλλο σουσουδίστικος ελιτισμός. Επίσης δύο διαφορετικά πράγματα.
aerosol said
ΑΝ τα σόσιαλ έχουν κάνει έτσι τον κόσμο (δεν παίρνω θέση), τότε έτσι είναι ο κόσμος. Αν λες πως τα ΜΚΔ τον έκαναν ναρκισσιστή τότε τον λες ναρκισσιστή. Λέει ο αρθρογράφος: «Δεν έχει αποτιμηθεί πόσο επηρεάζει τη συνείδηση το fb, το tik tok και όλα τα συναφή». Αν την επηρεάζουν, την επηρεάζουν. Αν οι ψηφοφόροι έχουν επηρεασμένη συνείδηση, αυτοί είναι οι ψηφοφόροι. Είτε πεις πως κάποιον το έκαναν στόκο, είτε πεις πως είναι στόκος, εξίσου μειωτική κρίση κάνεις γι αυτόν -απλά στη δεύτερη περίπτωση βρίσκεις και υπαίτιους.
Pedis said
# 239 – Η υπόθεση που κάνεις ότι η εργατική τάξη απασχολείται αποκλειστικά στη χειρωνακτική εργασία δεν ισχύει. Υπάρχουν σοβαρές μελέτες για την διάρθρωση της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα. Με νούμερα.
sarant said
242 Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τέτοιες μελέτες.
Pedis said
# 243 – Βρίσκονται εύκολα.
ΓιώργοςΜ said
243 Μου ήρθε πρόσφατα με μέιλ, ίσως βοηθάει, φρέσκα κουλούρια!
εδώ
aerosol said
#242
Δεν κάνω την υπόθεση που λες πως κάνω.
Η θέση μου είναι πως η σταδιακή υποχώρηση της χειρωνακτικής εργασίας δημιούργησε εργαζόμενους που σε σημαντικό ποσοστό δεν ταυτίζονται ιδεολογικά, ως νοοτροπία και στο πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, με αυτό που παλιά ήταν η εργατική τάξη. Έχουν ανατραφεί ως μικρομεσαίοι, έστω στις παρυφές αυτής της τάξης. Απώλεσαν την ταξική συνείδηση, για να χρησιμοποιήσω μια καθαρά αριστερή οπτική. Εκπαιδεύτηκαν με την πεποίθηση μιας ανεμπόδιστης κοινωνικής κινητικότητας, όπου οι τάξεις δεν παίζουν πια ρόλο -ψευδαίσθηση που υπήρχε ήδη από τη γενιά μου, και δεν είμαι πιτσιρίκος.
Ο εργάτης πατέρας ανήκε στην εργατική τάξη. Η κόρη του που σπούδασε φιλολογία και μεγάλωσε σε εποχές σχετικής ευμάρειας ως μικρομεσαία, μπορεί να ψάχνει τώρα κακοπληρωμένη δουλειά οπουδήποτε, αλλά νιώθει πως δεν ανήκει ακριβώς στην τάξη του πατέρα της. Και κάπου έχει δίκιο. Ταξικά οι περισσότεροι πλέον είμαστε μπάσταρδοι, αν μας μετρήσεις με τα παλιά μέτρα.
Σύμφωνα με τη θέση μου, λοιπόν, είναι αναχρονιστική και καταδικασμένη σε αποτυχία η ρητορική που θέλει τη μεσαία τάξη ως περίπου εχθρό (έστω, πειθήνιο όργανο της άρχουσας τάξης) και ζητά στροφή στην «εργατική τάξη». Ακριβώς διότι η εργατική τάξη έπεισε τον εαυτό της πως είναι μικρομεσαία -και ενίοτε είναι. Τους λες να στραφούν εναντίον του εαυτού τους, και πως ανήκουν κάπου που δεν νιώθουν πως ανήκουν. Θεωρούν πως δεν τους λες κάτι με το οποίο μπορούν να ταυτιστούν, οι παλιοί όροι μεταφέρουν μια αίσθηση μίζερης γραφικότητας, και δεν σε ψηφίζουν.
[Οι τυχόν μελέτες δεν αφορούν τον πολύ κόσμο.]
Γιάννης Κουβάτσος said
«οι παλιοί όροι μεταφέρουν μια αίσθηση μίζερης γραφικότητας, και δεν σε ψηφίζουν.»
Έτσι ακριβώς. Θυμάμαι τον τίτλο ενός σαραντάχρονου πλέον βιβλίου του Αντρέ Γκορζ:»Αντίο, προλεταριάτο». Βασική ιδέα του ότι στον σημερινό κόσμο (δεκαετία 1980) η ταξική πάλη δεν διεξάγεται πλέον μεταξύ αστικής τάξης και προλεταριάτου, αλλά μάλλον μεταξύ του λούμπεν προλεταριάτου και μιας εργατικής τάξης που δεν βρίσκεται πλέον σε σύγκρουση με το ταξικό σύστημα.μια αυξανόμενη μάζα μονίμως ανέργων από τη μια μεριά, μια «αριστοκρατία σταθερά εργαζόμενων» από την άλλη, και στριμωγμένο ανάμεσά τους, «ένα προλεταριάτο προσωρινά εργαζόμενων. Η «παραδοσιακή εργατική τάξη», που απέχει πλέον πολύ από το να συνιστά την κινητήρια δύναμη της κοινωνικής αλλαγής, είχε καταστεί κάτι περισσότερο από μια «προνομιούχο μειονότητα». Από εδώ και στο εξής, την πρωτοπορία της ταξικής πάλης θα αποτελεί μια «μη τάξη» που θα απαρτίζεται από τους «ανέργους» και τους «προσωρινά εργαζόμενους» για τους οποίους η εργασία δεν θα είναι ποτέ «πηγή ατομικής ευημερίας».
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
246, 247
Και βέβαια τα απέναντι τσακάλια τόχουνε πιάσει το θέμα, και σε κάνουν να νιώθεις γραφικός και κομπλεξικός, κολλώντας σου από χρόνια στα μούτρα το πολιτικό φολκλόρ του εργάτη με την τραγιάσκα (δηλαδή, χλευάζοντας τις μνήμες και τις αναφορές σου). Και μετά φτάνεις να απολογείσαι σήμερα για τον Στάλιν (βλέπεις, ο Σήφης είναι το μεγάλο σημερινό πρόβλημα, δεν έχουμε τπτ άλλο να ασχοληθούμε) σε κάτι μουνόπανα που δεν έχουν απλά τα χέρια βαμμένα με αίμα, αλλά κάνουν μακροβούτια και φιγούρες μέσα του ενώ σου γελάνε κατάμουτρα. Τα βυζανιάρικα των 90ζ που βάφτισε ο Κωστόπουλος στην κολυμπήθρα της αποενοχοποίησης ήδη πιάσανε τα πόστα, παντού.
Είμαι ήδη αρκούντως ασυνάρτητος οπότε το κόβω εδώ.
evamaten said
248
Μια χαρά… «συναρτημένος» είσαι!
Pedis said
# 246 – Δεν κάνω την υπόθεση που λες πως κάνω.
Η θέση μου είναι πως η σταδιακή υποχώρηση της χειρωνακτικής εργασίας δημιούργησε εργαζόμενους που σε σημαντικό ποσοστό δεν ταυτίζονται ιδεολογικά, ως νοοτροπία και στο πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, με αυτό που παλιά ήταν η εργατική τάξη.
Δύο διαφορετικά πράγματα: η θέση του στην ταξική διαστρωμάτωση και την Οικονομία και τι νομίζει ο καθένας ότι είναι. (Αποτέλεσμα του γεγονότος ότι όσοι είναι απο πάνω δεν κολλάνε μπρίκια. Μεγάλη συζήτηση.)
Όμως, άλλο ήθελα να πω: διαβάζω στο # 239 :
Παρντόν;!!! Σε ποιόν αιώνα;
Κάποτε ήταν σαφές. Εργατική τάξη ήταν αυτή της χειρωνακτικής εργασίας -πλην της τιμημένης «αγροτιάς». Τώρα οι εργάτες στην αποβιομηχανισμένη Δύση είναι ελάχιστοι. Στην Ελλάδα είδος προς εξαφάνιση.
Σχολίασα λοιπόν ότι η αποκλειστική ταύτιση της εργατικής τάξης με την χειρωνακτική εργασία και τη βιομηχανία δεν είναι σωστή.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Εγώ πάλι δεν αισθάνομαι να διαφωνείτε κατά βάση, όπως το καταλαβαίνω. Τζάμπα τα ποπκόρνια ρε πστ…
sarant said
Ωραία συζήτηση πάντως
loukretia50 said
Κληρονομιά η ενοχή,
μένει χωρίς αποδοχή
κι είναι βαριά κατάρα
για τη γενιά που ανησυχεί
πως θέση της αντιστοιχεί
μόνο κάτω απ΄τη μπάρα.
Ταυτότητα κοινωνική
μην ψάχνεις αν κρατιέσαι
στο τελευταίο οχυρό.
Η μνήμη η συλλογική
ξεθώριασε με τον καιρό
κι αν δεν κρυφτείς μες στο σωρό
μόνος θα τυραννιέσαι
ΛΟΥ
Και των ιδεών η λήθη
εναπόκειται στα πλήθη…
Λάμπας said
Ένας κλασικός μαρξιστικός ορισμός της εργατικής τάξης από το συγχωρεμένο Κώστα Μπατίκα
( «Συνδικάτα και πολιτική»):
» Στην εργατική τάξη ανήκουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που δεν κατέχουν μέσα παραγωγής, δεν κατέχουν άλλα εμπορεύματα και για να ζήσουν, είναι αναγκασμένοι να πουλούν το μοναδικό εμπόρευμα που κατέχουν, την εργατική τους δύναμη. Δεν κατέχουν στην παραγωγή διευθυντικό ή ενδιάμεσο ρόλο, έχουν μόνο εκτελεστικό, πληρώνονται με μισθό ή ημερομίσθιο που το ύψος του κυμαίνεται γύρω στο «κοινωνικά κανονικό» επίπεδο αναπαραγωγής της εργατικής τους δύναμης.»
Που πάει να πει ότι η νοσοκόμα, η ταμία (σικ) του σουπερμάρκετ, ο ντελιβεράς και ο δάσκαλος είναι εργάτες. Ενδιαφέρον έχει ότι και ο ίδιος ο Μαρξ θεωρούσε τους δασκάλους κομμάτι της εργατικής τάξης: » …το ότι ο καπιταλιστής έχει τοποθετήσει τα κεφάλαιά του σε ένα εργοστάσιο εκπαίδευσης αντί σε ένα εργοστάσιο λουκάνικων δεν αλλάζει τίποτα στη σχέση» (παρατίθεται από τον Μπατίκα). Είναι τεράστια περεξήγηση ότι στην κλασική μαρξιστική αντίληψη το προλεταριάτο περιορίζεται στους βιομηχανικούς εργάτες.
Το τι πιστεύουν όλοι αυτοί για τον εαυτό τους είναι τεράστιο μεν, αλλά διαφορετικό ζήτημα. Άλλο η ταξική θέση και άλλο η ταξική συνείδηση. Η μεγαλύτερη επιτυχία των ελίτ τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι έχουν πείσει την πολυπληθέστερη τάξη της κοινωνίας ότι δεν υπάρχει. Αποτέλεσμα; Ο καθένας μόνος του απέναντι στα αφεντικά, που, τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά, έχουν πάντα συνείδηση των ταξικών τους συμφερόντων.
Γιάννης Κουβάτσος said
248:Έχουμε 2023,Χτήνος, όχι 1923. Άλλες οι συνθήκες σε έναν άλλον κόσμο. Αν ζούσε σήμερα ο Μαρξ, θα γέλαγε με τις συναισθηματικές προσεγγίσεις στα σημερινά κοινωνικοπολιτικά προβλήματα πολλών οπαδών του , που έχουν μείνει ακόμα στο μακρινό παρελθόν. Και σαν γέρος θεωρητικός και βαρβάτος επιστήμονας που ήταν θα στρωνόταν στη δουλειά.
Γιάννης Κουβάτσος said
255: Γερός θεωρητικός, όχι γέρος. Άκου γέρος ο γερο-Μαρξ…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
255# Έγραψα: χλευάζοντας τις μνήμες και τις αναφορές σου
Δεν παναπεί πως πρέπει να πορευτείς σαν καπνεργάτης του 1923. Παναπεί πως πρέπει να έχεις αίσθηση της ιστορικής συνέχειας, να τιμάς τη γραμμή των ανθρώπων πριν από σένα και να μην επιτρέπεις σε κανένα τσογλάνι να σε χλευάζει.
Ο Τάσος Τούσης πιθανότατα φορούσε τραγιάσκα. Ήταν τόσο φολκλόρ όσο και η Σταματίνα Κανελλοπούλου, η οποία μπορεί και να βάσταγε τσάντα-ταγάρι. Αλλά αυτό που τους ενώνει δεν είναι οι επιλογές αξεσουάρ. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος τρόπος θανάτου.
Δε νομίζω να διαφωνούσε ο αναρχοάπλυτος μουσάτος.
aerosol said
#250
Ξέρεις… με στενοχωρεί αυτό. Έγραψα άλλες 165 λέξεις όπου προσπαθώ να κάνω σαφές το τι εννοώ. Η εισαγωγή, ξεκρέμαστη, τι νόημα έχει;
#254
Μα… ακριβώς αυτό είναι το θέμα! Σχολίασα άρθρα που συζητούν για τα σφάλματα στην προσέγγιση του κόσμου που θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για την αριστερά. Του Λάσκου λέει συγκεκριμένα:
«Στον λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, π.χ., δεν θα βρεις -ούτε μία φορά, για δείγμα- αναφορά στην εργατική τάξη.»
Και εξηγώ γιατί ΔΕΝ θα έπρεπε να βρεις αναφορά στην εργατική τάξη, καθώς η εργατική τάξη δεν ταυτίζει τον εαυτό της με την εργατική τάξη και θα σε γειώσει.
Το ΚΚΕ κάνεις συνεχείς αναφορές στην εργατική τάξη και χαίρεται όταν περνάει το 7%. Και είναι καλύτερο σε αυτή την ιδιόλεκτο απ’ όλους. Αυτό θα ήθελε να μιμηθεί μια αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση με ελπίδες διακυβέρνησης;
Το πρόβλημα στην σύγχρονη αριστερά δεν νομίζω πως θα λυθεί με αναλύσεις μακαριτών ορθόδοξων κομμουνιστών. Ούτε η αριστερά είναι κυρίως κομμουνιστική (μα δεν είναι!), ούτε νιώθω πως αυτοί περιγράφουν επαρκώς τη σημερινή δομή κοινωνίας. Ας πούμε, μιλάμε για μέσα παραγωγής και μας διαφεύγει πως στη χώρα μας (αλλά σε σημαντικό βαθμό και σε όλη τη Δύση) σχεδόν δεν υπάρχει ούτε παραγωγή, ούτε μέσα, με την έννοια που τα ξέραμε παλιά και ο κλασικός μαρξισμός τα αποτύπωνε. Το τι είναι παραγωγή πλέον θέλει ανάλυση σελίδων και μπορεί να μην υπάρξει καν συμφωνία. Το τι θα είναι σε 10 χρόνια, αν εξαπλωθεί όντως το ΑΙ, μάλλον θα είναι ακόμα πιο σουρεάλ.
Οπότε: το τι πιστεύουν για τον εαυτό τους είναι το σημαντικότερο ζήτημα αν θες να τους προσεγγίσεις. Το να πας με τη λογική «κάτσε να σου εξηγήσω τι είσαι και δεν το ξέρεις» δεν είναι μόνο ελιτισμός, είναι και συνταγή αποτυχίας. Επίσης, εργατική τάξη είναι και νοοτροπία, και οπτική. Η σημερινή εργατική τάξη έχει όντως μεγάλες δόσεις καταβολών που κάποτε θα λέγαμε αστικές ή μικροαστικές. Ο ψυκτικός μπορεί να είναι εκλεκτικός στο σούσι, η σερβιτόρα να παρακολουθεί την υψηλή μόδα, και οι δυο το βράδυ να μετέχουν στα αγγλικά σε σόσιαλ για τη Γιουροβίζιον. Παρόλο που συμφωνώ για την επιτυχία των ελίτ που λες, αν κάποιος τους θεωρεί απλώς παραστρατημένους, βλέπει τα πράγματα μονόπλευρα και περιορισμένα.
aerosol said
Για να μην παρεξηγούμαι, προσθέτω:
Σαφώς πρέπει μια αριστερά να κάνει συνεχείς αναφορές στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις οικονομικές ανισότητες, τον τρόμο της επισφάλειας, την συνεχή εκμετάλευση, την κατάρρευση των θεσμών Πρόνοιας. Αλλά με επίγνωση πως αυτά αφορούν κόσμο χωρίς τη μονολιθική ταξική αίσθηση άλλων ετών, και ένα κοινωνικό τοπίο πιο θολό από αυτό του ’30 ή του ’60. Μπορείς να τους πληροφορήσεις για το πώς κοροϊδεύτηκαν, αλλά όχι να τους προσεγγίσεις από καθέδρας, με γλώσσα και απόψεις από αμφιθέατρα και κομματικές συνελεύσεις.
Pedis said
# 258 – #250
Ξέρεις… με στενοχωρεί αυτό. Έγραψα άλλες 165 λέξεις όπου προσπαθώ να κάνω σαφές το τι εννοώ. Η εισαγωγή, ξεκρέμαστη, τι νόημα έχει;
Μα είναι μια βασική υπόθεση του συλλογισμού που ακολουθεί. Δεν φταίω εγώ γι αυτό. Ξεκινάς λάθος. Αν μετά το πας σωστά, είναι άλλο θέμα.
Λάμπας said
258. Η ανάλυση του Λάσκου έχει ως αφετηρία κάποιες θεμελιώδεις παραδοχές: 1) Η κοινωνία μας είναι ταξική. 2) Τα συμφέροντα των διάφορων κοινωνικών τάξεων είναι ανταγωνιστικά- αλληλοσυγκρουόμενα. 3) Καθήκον και λόγος ύπαρξης της αριστεράς είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των υποτελών τάξεων και η πολιτική τους οργάνωση, ώστε να αγωνιστούν για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Αν δε συμφωνείς με τα παραπάνω, η συζήτηση δεν έχει νόημα: για άλλη αριστερά μιλάω εγώ (την περιέγραψα πιο πάνω) και για άλλη εσύ (η «αταξική» αριστερά που περιγράφεις, πάντως, με παραπέμπει σε κάτι σαν το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ).
«Και εξηγώ γιατί ΔΕΝ θα έπρεπε να βρεις αναφορά στην εργατική τάξη, καθώς η εργατική τάξη δεν ταυτίζει τον εαυτό της με την εργατική τάξη και θα σε γειώσει.» Ο Λάσκος δε μέμφεται το ΣΥΡΙΖΑ για τη φρασεολογία του: δεν εννοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τους εργάτες, χωρίς να τους αποκαλεί με το όνομά τους, αλλά ότι ουσιαστικά τους εγκατέλειψε, στρεφόμενος διαρκώς προς το «κέντρο», για το χατήρι της πολύφερνης, περιλάλητης, αξιολάτρευτης μεσαίας τάξης των «Κυρ- Παντελήδων». Και οι εργάτες, απολύτως αναμενόμενα , του γύρισαν την πλάτη (τα εκλογικά αποτελέσματα των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούσε ως το 2019 και τώρα καταγράφει τρομακτικές απώλειες, τον δικαιώνουν, κατά τη γνώμη μου, απόλυτα).
«Οπότε: το τι πιστεύουν για τον εαυτό τους είναι το σημαντικότερο ζήτημα αν θες να τους προσεγγίσεις. Το να πας με τη λογική «κάτσε να σου εξηγήσω τι είσαι και δεν το ξέρεις» δεν είναι μόνο ελιτισμός, είναι και συνταγή αποτυχίας.» Περίφημα. Και αν σε λίγα χρόνια οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν πως είναι » η Αρία φυλή, που έχει ιστορικό καθήκον να εξοντώσει τους Εβραίους, αυτούς τους προαιώνιους εχθρούς του Ελληνισμού» τι θα κάνει η αριστερά; Θα τους προσεγγίσει με βάση αυτό που πιστεύουν για τους εαυτούς τους (σικ); Μια αριστερά που δεν προσπαθεί να απελευθερώσει τον κόσμο της εργασίας από τα δεσμά της κυρίαρχης ιδεολογίας δεν είναι αριστερά και δεν έχει λόγο ύπαρξης.
«Το πρόβλημα στην σύγχρονη αριστερά δεν νομίζω πως θα λυθεί με αναλύσεις μακαριτών ορθόδοξων κομμουνιστών.» Ο λόγος που παρέθεσα τον ορισμό του Μπατίκα είναι ότι στο πρώτο σχόλιό σου (239) υποστήριξες ότι η εργατική τάξη περιορίζεται στα εργοστάσια (και, συνεπώς, αποτελεί οικτρή μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία) και υπονόησες πως αυτό πρεσβεύει και η κλασική μαρξιστική θεωρία, κάτι που δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση. Αν εσύ θεωρείς πως ισχύει, εσύ πρέπει να αποδείξεις γιατί η ταμίας του σουπερμάρκετ, η καθαρίστρια του σχολείου ή η κοπέλα που τυλίγει σουβλάκια σε κάποιο σουβλατζίδικο διαφέρουν ταξικά από την εργάτρια του εργοστασίου.
Με συγχωρείς, αλλά τα περί σούσι, μόδας και γιουροβίζιον μου φαίνονται απλώς αναπαραγωγή φτηνών στερεοτύπων.
Λάμπας said
«χατίρι»
ΣΠ said
Γιατί το «Παιδί του Λαού» ψηφίζει ΝΔ
aerosol said
#260
Όχι Πέδη. Εφόσον επιμένεις, αναγκαστικά καταλήγω στο ό,τι προσεγγίζεις τυπολατρικά και κοντόθωρα ένα κείμενο που αναγκαστικά δεν έχει τον χώρο να αναλύσει, οπότε περιγράφει αδρά. Δεν είναι δοκίμιο ή μελέτη, είναι σύντομο σχόλιο σε ιστολόγιο. Η πλήρης ανάλυση του πληθυσμιακού ποσοστού των εργαζομένων του 1960 στο πόσοι ήταν εργάτες, πόσοι μικροτεχνίτες, πόσοι κατώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι κλπ δεν θα ήταν εφικτή ούτε επιθυμητή εδώ. Αν ψέγεις ένα σκίτσο επειδή δεν έχει την περιγραφική σαφήνεια ενός πίνακα τριών μέτρων, είναι δικό σου πρόβλημα, όχι του σκίτσου.
#261
Η αριστερά που περιγράφω είναι η αριστερά που θέλει να γίνει κυβέρνηση και την απασχολεί το γιατί δεν γίνεται και το πού κάνει λάθος στην προσέγγιση του κόσμου. Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση, τον Σύριζα, καθώς πάνω σ’ αυτόν στοχάζονται και οι δυο αρθρογράφοι. Το τι θέλω ή δεν θέλω εγώ, απουσιάζει πλήρως από τα λόγια μου.
Οποτεδήποτε η αριστερά έγινε κυβέρνηση στη Δύση, νομίζω πως είχε ακριβώς τα χαρακτηριστικά μορφωμάτων τύπου Πασόκ, Δημοκρατικών, ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών κλπ. Μ’ αρέσουν – δε μ ‘αρέσουν, ουδέποτε έγινε κυβέρνηση η αριστερά που προβάλλει το «εργατιά, αγροτιά, μια φωνή, μια γροθιά». Εκφράζεις το μόνιμο μπέρδεμα του αριστερού που δεν καταλαβαίνει την διαφορά ανάμεσα στο ιδανικό του για το τι είναι οι άλλοι και στο πώς όντως αυτοπροσδιορίζονται οι άλλοι. Κι εμένα δε μ’ αρέσουν τέτοια μορφώματα, λυπάμαι που αυτό προσπάθησε (αποτυχημένα) να γίνει ο Σύριζα, αλλά πρέπει κάτι να δω στο πώς πέτυχαν να γίνουν κυβέρνηση, ενώ το ΚΚΕ (ας πούμε) δεν θα γίνει.
Νομίζω καλείται κανείς να μπορεί όντως να περιγράψει τις τάξεις όπως ισχύουν σήμερα, το 2023, όχι όπως αναλύθηκαν το 1930. Να το κάνει με ειλικρίνεια, όχι υποκριτικά. Να το κάνει με ευθυκρισία και κατανόηση, όχι βγάζοντας αυθαίρετα το 40% το κόσμου «κυρ Παντελήδες». Το οποίο είναι απλά μια θυμωμένη προσβολή, ηθικολογική, συναισθηματική, που δεν περιγράφει τίποτα με σαφήνεια, καλή για να ξεθυμαίνεις σε μια παρέα ή στα σόσιαλ αλλά όχι στο να αναλύεις την κοινωνία σου και να χτίζεις στρατηγική.
«Λαϊκές συνοικίες»… Αφηνόμαστε σε φαντασιώσεις. Έχω άμεση επαφή με τουλάχιστον μια τέτοια συνοικία και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν 50 χρόνια πριν. Ούτε στο χρήμα που κυκλοφορεί, ούτε στα σπίτια και τα αυτοκίνητα που βλέπω, ούτε στην νοοτροπία των κατοίκων της. Δεν έγινε Εκάλη αλλά άλλαξε χαρακτήρα. Καλή ή κακή η αλλαγή, δεν θα πάω εγώ να τους πω τι θα όφειλαν να είναι, γιατί θα με πάρουν με τις λεμονόκουπες -και θα είχαν δίκιο.
Δεν σου περιέγραψα στερεότυπα, σου περιέγραψα ανθρώπους που γνωρίζω προσωπικά -κι έχω μεγάλη λίστα με πραγματικούς ανθρώπους που εσύ θα αποκαλούσες στερεότυπα- με την πραγματική ζωή τους και τις πραγματικές ενασχολήσεις τους, εν μέσω ένδειας. Δεν είναι ηλίθιοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, απλώς δεν είναι οι εργατοϋπάλληλοι του κάποτε. Δεν γίνεται να προσποιηθούμε πως δεν συνέβη ποτέ η έκρηξη ευμάρειας από το πόλεμο μέχρι το 2000, που έφερε στα περισσότερα σπίτια συνήθειες και αγαθά που πρωτύτερα ήταν αστικά ή και μεγαλοαστικά, θα ήταν υποκρισία! Η Αρία φυλή ξέρουμε πως είναι απάτη, αλλά η μεταλλαγή της εργατικής τάξης είναι γεγονός. Το ότι τα συγκρίνεις δείχνει πως δεν θες να δεις γύρω σου και μέσα σου. Η στρατηγική του πάμε να τους πούμε πόσο μαλάκες είναι, αποτελεί ένα πατερναλιστικό, σταλινικό, ελιτίστικο απολίθωμα, όπου μια χούφτα από άνωθεν γνώστες θα… διορθώσουν την χαζή «πλέμπα» ή θα την περιμένουν να «ξυπνήσει». Σε πολλά εισαγωγικά όλα αυτά. Μ’ αυτή τη λογική ψηφίζεις ΚΚΕ και ξεμπερδεύεις, χαρούμενος με το σχετικό δόγμα.
Εν τέλει, διαφωνώ με τους αρθρογράφους πως ο Σύριζα δεν στράφηκε στην εργατική τάξη αλλά στη μεσαία. Στράφηκε και στις δυο (που σε ένα διάγραμμα Venn έχουν, πλέον, κάποια επικάλυψη) και καλά έκανε. Η πολυπληθής μεσαία φτωχοποιήθηκε και έγινε κι αυτή «υποτελής τάξη» κατά σημαντικό ποσοστό. Αλλά είπε και στις δυο ψέμματα. Νομίζω δεν είναι η πόλωση που του λείπει και η επίκλιση της εργατικής τάξης, αλλά η ειλικρίνεια και η σαφήνεια. Γι αυτό του γυρνούν την πλάτη και οι δυο τάξεις.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Η στρατηγική του πάμε να τους πούμε πόσο μαλάκες είναι, αποτελεί ένα πατερναλιστικό, σταλινικό, ελιτίστικο απολίθωμα, όπου μια χούφτα από άνωθεν γνώστες θα… διορθώσουν την χαζή «πλέμπα» ή θα την περιμένουν να «ξυπνήσει». Σε πολλά εισαγωγικά όλα αυτά. Μ’ αυτή τη λογική ψηφίζεις ΚΚΕ και ξεμπερδεύεις, χαρούμενος με το σχετικό δόγμα»
ΚΚΕ και τα διάφορα κουκουεοειδή και ανταρσοειδή που είναι πολύ χρήσιμα στις διαδηλώσεις αλλά πουθενά αλλού, ποντίκια που βρυχώνται όλο αυταρέσκεια κλεισμένα στον μικρόκοσμό τους.
Pedis said
# 264 α – Αφού αρνείσαι να παραδεχτείς ότι πήρες το άργκιουμεντ στραβά από την αρχή (είτε επειδή το έχεις λάθος στο μυαλό σου είτε, πολύ πιθανά όπως νομίζω, από ατυχία στο σκιτσάρισμα που λες), στο επεσήμανε, άλλωστε κι ο Λάμπας, εγώ κάνω πίσω και πάω πάσο. Δεν έκανα καμία κριτική σε ό,τι έγραψες στη συνέχεια, αλλά μόνον ως προς αυτό που εξέλαβα ως μία υπόθεσή σου (η οποία απαντάται αρκετά συχνά είτε ως αποστροφή είτε ως θέση).
aerosol said
#267
Η ταύτιση της εργατικής τάξης με την χειρωνακτική εργασία είναι ένας τρόπος του λέγειν, γνωστός και από ανέκδοτα, ταινίες, ποίηση, κομματικά τσιτάτα, τραγούδια, άρθρα, και κάθε μορφή της λαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας. Δεν το σκαρφίστηκα εγώ το κλισέ, το επικαλέστηκα -και είναι πασίγνωστο και καρφωμένο στη συλλογική συνείδηση. Μάλιστα, όπως όλα τα κλισέ, δεν προέκυψε αυθαίρετα: το ποσοστό των χειρωνακτών στην ελληνική κοινωνία ήταν όντως πολύ μεγάλο κι έχει όντως μειωθεί δραματικά, κάτι που επέφερε όντως τεράστια αλλαγή στην εργατική τάξη. Αν θες να θεωρήσεις ως βασικό επιχείρημά μου αυτό, αρνούμενος να δεις τα πολλά υπονοούμενα/συνεπαγόμενα που όντως με ενδιαφέρουν (ακόμα κι αυτά που ανοιχτά αναφέρω), τότε δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Τα ελληνικά μου και η σκέψη μου ως εκεί φτάνουν. Να είσαι καλά.
[Πάντως, επειδή συχνότατα γράφω με τέτοιο τρόπο, κι εφόσον φαίνεται πως οι κώδικές μας είναι σημαντικά διαφορετικοί, μπορεί να γλιτώσεις σε ηρεμία και χρόνο αν αποφεύγεις να με διαβάζεις. Η δικιά μου ενέργεια να αναλύω αυτά που θεωρώ αυτονόητα όσο μεγαλώνω στερεύει, και μάλλον θα βρίσκεις ελλειπή τα σκίτσα μου και στο μέλλον.]
aerosol said
Σόρυ, αυτό πήγαινε στο #266.
Λάμπας said
264. Ξεκινάω από το τελευταίο: όταν έγραψα για «αναπαραγωγή φτηνών στερεοτύπων» εννοούσα στερεότυπα που αφορούν την εργατική τάξη. Αν στο μυαλό σου ο εργάτης είναι η ενσάρκωση της μιζέριας, ένας κακομοίρης με τριμμένο σακάκι και τραγιάσκα, που κλαίει ολημερίς για τα βάσανά του ακούγοντας τη «Δραπετσώνα» και παίζοντας με ένα κομπολόι, τότε, ναι, έχεις απόλυτο δίκιο: η εργατική τάξη δεν ξεπερνάει το 1% της κοινωνίας (και πολύ λες).
«Η αριστερά που περιγράφω είναι η αριστερά που θέλει να γίνει κυβέρνηση.» Η αριστερά δε θέλει να γίνει γενικώς κυβέρνηση, θέλει να γίνει αριστερή κυβέρνηση, αν είναι πραγματική αριστερά. Για να γίνει απλώς κυβέρνηση, υπάρχει ένας σίγουρος, εύκολος και δοκιμασμένος τρόπος:να γίνει δεξιά.
«Οποτεδήποτε η αριστερά έγινε κυβέρνηση στη Δύση, νομίζω πως είχε ακριβώς τα χαρακτηριστικά μορφωμάτων τύπου Πασόκ, Δημοκρατικών, ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών κλπ.» Το «οποτεδήποτε» εδώ λειτουργεί παραπλανητικά: δεν είναι η ίδια η γαλλική σοσιαλδημοκρατία του 70 με αυτήν του 90, ούτε το ΠΑΣΟΚ του 81 ίδιο με αυτό του Σημίτη. Μπορείς να μου εξηγήσεις σε τι διέφεραν, από το 90 και μετά, αυτές οι «αριστερές» κυβερνήσεις από τις δεξιές;
«Η Αρία φυλή ξέρουμε πως είναι απάτη, αλλά η μεταλλαγή της εργατικής τάξης είναι γεγονός. Το ότι τα συγκρίνεις δείχνει πως δεν θες να δεις γύρω σου και μέσα σου.» Εξίσου μεγάλη απάτη είναι ότι στην κοινωνία δεν υπάρχουν τάξεις με αντιτιθέμενα συμφέροντα. Μάλιστα, οι δύο απάτες συνδέονται μεταξύ τους στενότερα απ΄ό,τι νομίζεις. Οι εθνικιστικές θεωρίες έχουν τη βάση τους ακριβώς στην αντίληψη ότι η εθνική ταυτότητα (που συνήθως προσδιορίζεται με όρους αίματος) υπερτερεί κάθε άλλης (και της ταξικής βεβαίως, αν δεχτούμε ότι η τελευταία υπάρχει). Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν βάσιμα ότι η πρωταρχική αιτία για τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός (που, έτσι και αλλιώς, υπάρχει σε όλες τις εποχές) αλλά ο εθνικισμός που σκόπιμα και συστηματικά καλλιεργήθηκε από τους πάνω, για να αναχαιτιστεί η τεράστια διάδοση των ταξικών/ σοσιαλιστικών ιδεών μέσα στην ευρωπαϊκή εργατική τάξη.
«Λαϊκές συνοικίες»: θα μιλήσω συγκεκριμένα για τη συνοικία που ζω εγώ, το Ίλιον, μία από τις πολυπληθέστερες εργατολαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Το Γενάρη το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 42,96%. Το 2019, μετά από τόσα στραπάτσα, εξακολουθούσε να κυριαρχεί με 38,60%. Ο λαϊκός κόσμος της περιοχής του αναγνώρισε ότι, και ως κυβέρνηση, προσπάθησε να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του. Τι ακολούθησε από την πλευρά του μεγάλου κόμματος της αριστεράς; Η στροφή στο κέντρο, η διαρκής αυτομαστίγωση για τη (δήθεν) υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, το μέχρι αηδίας γλείψιμο του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και η υιοθέτηση συνθημάτων της σκληρής μνημονιακής δεξιάς («να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», λες και δεν ήταν η Ευρώπη που τσάκισε τα εργατολαϊκά στρώματα τον καιρό των μνημονίων). Αποτέλεσμα: 23,46%.
Έχει αλλάξει η εργατική τάξη; Και βέβαια. Είναι τεράστια (μόνο η εργατική τάξη της Κορέας, είπε εύστοχα κάποιος, είναι σήμερα μεγαλύτερη αριθμητικά από την παγκόσμια εργατική τάξη της εποχής του Μαρξ), πολύ πιο μορφωμένη και θεωρητικά πανίσχυρη, αν κάποτε αποκτήσει συνείδηση των ταξικών της συμφερόντων. Και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι ίδιοι οι αστοί. Γι΄αυτό κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν και την πιο στοιχειώδη ταξική συνειδητοποίηση: καλλιεργούν με κάθε τρόπο τον ατομικισμό και την ιδιώτευση, κατασκευάζουν εξωτερικούς εχθρούς, συκοφαντούν κάθε έννοια συλλογικής δράσης (το «συνδικαλιστής» είναι περίπου βρισιά στον κυρίαρχο λόγο) και, αν χρειαστεί, καταφεύγουν και στα πιο παραδοσιακά μέσα: τις πλαστικές σφαίρες του Μακρόν εννοώ, που και αυτός από μια αριστερή (κατά τα λεγόμενά σου) κυβέρνηση ξεκίνησε. (Τι θέλουν, άλλωστε, και διαδηλώνουν; Αφού μεσαία τάξη είναι.)
aerosol said
#270
Λάμπα, η πλάκα είναι πως τα περισσότερα λεγόμενά σου ευχαρίστως τα προσυπογράφω, απλώς εδώ έχουμε ένα θέμα λίγο πιο συγκεκριμένο και δεν μπορώ να μείνω στα προσωπικά μου ιδεολογήματα. Η «δική μου» αριστερά έχω καταλάβει πως δεν υπάρχει, κι αν υπάρχει θα μείνει για πάντα κάτω του 5%, τουτέστιν: ασχολούμαι εδώ με τις γκρίνιες άλλων «σπιτικών», και το κάνω χωρίς δική μου ατζέντα. Αν εκφραστώ όπως πιστεύω… ίσως είμαι πιο σκληροπυρηνικός από σένα. Πχ:
Η σοσιαλδημοκρατία του ’70 ήταν, μεν, «καλύτερη» αλλά κουβαλούσε στο DNA της την μεταστροφή της. Το Πασόκ του ’81 είχε πράγματι έντονη σοσιαλιστική ατζέντα (έκανε κάποια χρήσιμα πράγματα, δεν τα ισοπεδώνω) την οποία εν μέρει χρησιμοποίησε για να καπηλευτεί αριστερές ψήφους χωρίς απολύτως καμία διάθεση να την κάνει πράξη. Στην ουσία, η σοσιαλδημοκρατία της χρυσής εποχής ήταν μια ήπια κεντροαριστερά με δεξιές πινελιές, όχι πολύ διαφορετική από τους Δημοκρατικούς, που τσούλαγε πάνω στο κύμα της παγκόσμιας ανόδου του καπιταλισμού. Μόλις η φούσκα άρχισε να ξεφουσκώνει (ήδη από την πετρελαϊκή κρίση αρχών του ’70) δεν είχε καμιά αμιγώς αριστερή πορεία να προτείνει. Την προτιμώ από το τώρα αλλά δεν σκίζω και το σουτιέν μου. Με την οπτική μου, ο Μακρόν είναι σχεδόν αναπόφευκτο επακόλουθο του Μιτεράν!
«Εξίσου μεγάλη απάτη είναι ότι στην κοινωνία δεν υπάρχουν τάξεις με αντιτιθέμενα συμφέροντα»
Συμφωνώ απολύτως και δεν υποστήριξα πουθενά κάτι τέτοιο. Υποστηρίζω, όμως, πως η γενιά που πήγε μήνα μέλιτος στο Μπαλί με δάνειο δεν ταυτίζεται ακριβώς με την γενιά του μπαμπά της που μεγάλωσε στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και δεν αγόραζε εύκολα τυρί. Μεγάλωσε με την κοινή λογική πως οι τάξεις πια σχεδόν πέθαναν, ευνόητα έχει και συντηρητικές τάσεις, ακριβώς διότι έχει πράγματα να «συντηρήσει». Δεν έχει να χάσει μόνο τις αλυσίδες της. Τώρα της τα παίρνουν σταδιακά αλλά σε κάποιο ποσοστό οι απλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στους μικρομεσαίους, όπως και αν το μετρήσεις. Δεν έχει νόημα να τους βρίσουμε γι αυτό ή να τους ονομάσουμε εχθρούς.
Το τι είναι λαϊκό και τι δεν είναι σηκώνει πια πολύ νερό. Αυτή τη στιγμή μένω σε καλούτσικη περιοχή, αλλά ζω στην επισφάλεια. Ενώ αν βολτάρω στην Κοκκινιά βλέπω και σπίτια και αυτοκίνητα που δεν θα αποκτήσω ποτέ. Οι μνήμες μπορεί κάπως να κρατάνε, ένας μέσος όρος κάπου να κυμαίνεται, αλλά η Κοκκινιά του ’70 δεν υπάρχει πια, ενώ κάποιος στο Χολαργό ίσως δεν έχει για ΔΕΗ. Ούτε η Καισαριανή, εικάζω πως ούτε το Ίλιον, είναι ίδια. Ο εργάτης δεν έγινε ελίτ αλλά έφτιαξε δίπατο. Ενίοτε έγινε ραντιέρης, ας είναι καλά το φτωχόσπιτο της γριάς! Το παιδί του μπορεί να δουλεύει ντελίβερυ ή μπορεί να είναι PR σε πολυεθνική. Τι τάξη είναι; Το όρια θολώνουν, και στις γειτονιές και στις τάξεις. Και οι όροι μας δεν μπορεί να είναι απόλυτοι, όπως τότε που ήξεραν από τα 100 μέτρα, με το μάτι, ποιός είναι «ταξικός εχθρός» και ποιός όχι.
Αναγκαστικά (αν θες κυβέρνηση, εγώ προτείνω πως…) στρέφεσαι προς όλους τους ταλαιπωρημένους. Αναφέρεσαι στα προβλήματα και τις ήττες που τους τσούζουν. Όλους, γιατί δεν φτάνει ένα συγκεκριμένο 15%. Πληροφορείς για τις αιτίες, τις απάτες και τα τυράκια που φάγαμε. Αλλά θέλει πολύ περίσκεψη και επικαιροποίηση πριν στοχοποιήσεις τάξεις, πλην της ξεκάθαρης ελίτ που είναι μικρό ποσοστό. Ή κάθεσαι παρέα με μένα, κάτω από το 5%, να ακούμε Δραπετσώνα, Μότορχεντ και Μάιλς Ντέηβις και να τα λέμε.
aerosol said
Φτου, όλο λαθεύω στην αρίθμηση!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
236 – «Καλά λέει»
Δεν λέει καθόλου καλά, η θεώρησή του είναι πολύ κοντόφθαλμη, όπως
όλων που έπεσαν από τα σύννεφα και προσπαθούν να εξηγήσουν το ανεξήγητο αλλά, προφανές.
Καταρχάς, δεν λαμβάνει υπόψιν τον έμφυτο συντηρητισμό των ανθρώπων γενικά, κι όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Gee πρίν μέρες σε κάποιο σχόλιο (ίσως σ΄αυτό το νήμα) οι άνθρωποι δεν γίνονται μόνοι τους αριστεροί,* τους κάνουν οι συνθήκες και κάποιος ηγέτης.
Στην προκειμένη περίπτωση, για πολλούς λόγους, οι συνθήκες ευνοούν τον συντηρητισμό, όσο για ηγέτες, (γενικώς) τους πάτησε το τρένο του 90 μαζί με την όποια αριστερά.
Μπορεί «αριστεροί και κομμουνιστές» να φωνάζουν για φτώχεια και πείνα, αλλά δεν έχουν ιδέα οι ίδιοι για τι πράγμα μιλάνε, ενώ τα κόμματά τους, δεν είπαν ΤΙΠΟΤΑ τι θα κάνουν με τους άστεγους και τους πεινασμένους.
Γενικά τα «αριστερά-προοδευτικά» κόμματα, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ επαφή με την πραγματικότητα, εξ ου και τους έχουν γυρίσει την πλάτη και η εργατική τάξη (που δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με προλεταριάτο) και κυρίως οι νέοι.
Η τεχνολογική εξέλιξη, είναι ραγδαία και τα επόμενα χρόνια, (μέχρι το 30) θα εξαλείψει πολλά εκατομμύρια θέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων, χωρίς να δημιουργήσει ανάλογες, όπως φαντασιωνόταν ο Μάρξ (πρίν μερικά χρόνια είχα μια σχετική διαμάχη με κάποιους εκλεκτούς σχολιαστές εδώ που μου έλεγαν σε γενικές γραμμές, πως δεν ξέρω τι μου γίνεται😂) αλλά κανείς δεν είπε ΤΙΠΟΤΕ και γι΄αυτό το μείζον θέμα, ειδικά για τους νέους που σπουδάζουν κι όταν αποφοιτήσουν, θα είναι εντελώς άχρηστοι.
Η φορά των πραγμάτων, είναι αυτή που είναι κι έχει καθοριστεί από την ελίτ πρίν τουλάχιστον 25 χρόνια όπως προφητικά είχε προβλέψει ο Μισεά στην εκπαίδευση της αμάθειας.
Το ότι τα «προοδευτικά» κόμματα δεν το βλέπουν και δεν προτείνουν ανάλογες δράσεις για την αποφυγή ή εκτροπή της, σημαίνει δύο πράγματα, ή αποτελούνται από ηλίθιους, ή συνεργάζονται με την ελίτ. Και τα δύο, είναι το ίδιο πιθανά. Σε κάθε περίπτωση μοιράζουν ψευδαισθήσεις στον λαό όπως και τα δεξιά, κι ο λαός, σαν εκ φύσεως συντηρητικός, προτιμάει αυτό που γνωρίζει καλύτερα, ειδικά αν καεί στον «χυλό».
*Προοδευτικός δεν σημαίνει απαραίτητα αριστερός, (και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση κομμουνιστής) όπως και συντηρητικός δεν είναι σώνει και καλά δεξιός. Αυτές οι έννοιες έχουν φορτωθεί συγκινησιακά από την ελίτ που είναι και δεξιά και αριστερή, για ίδιο όφελος.
GeoKar κι αυτό για σένα.😊
Λάμπας said
270. OK, πολλά πράγματα διασαφηνίστηκαν. Μερικά συμπληρωματικά σχόλια σε όσα -γενικά, σωστά- γράφεις και, ειλικρινά, χωρίς καμιά διάθεση αντιδικίας.
Ό,τι γράφεις για τη σοσιαλδημοκρατία είναι σωστό, αλλά: δεν πρέπει να εξετάζουμε την πολιτική των κυβερνήσεων μόνο με όρους πολιτικής ταυτότητας και προγράμματος, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην κοινωνία (την ταξική πάλη θα έγραφα, αλλά θα φρικάρεις). Τα πολύ σημαντικά πράγματα που έκανε το ΠΑΣΟΚ την πρώτη τετραετία (οι σημαντικότερες κατακτήσεις του ελληνικού λαού μεταπολεμικά, αναφέρω ενδεικτικά τρεις: διπλασιασμός των μισθών στο δημόσιο, ΕΣΥ, οικογενειακό δίκαιο) δεν ήταν μόνο προϊόν της όποιας ριζοσπαστικής/ σοσιαλιστικής του ταυτότητας αλλά, κυριότατα, της κοινωνικής δυναμικής που το έφερε στην εξουσία. Το κοινωνικό κύμα μπορεί να κάνει ακόμη και έναν μετριοπαθή πολιτικό, να μοιάζει πραγματικός επαναστάτης. Το παράδειγμα του Γεωργίου Παπανδρέου είναι πολύ χαρακτηριστικό: ένας ανερμάτιστος τυχοδιώκτης πολιτικός, που τη δεκαετία του 40 λειτούργησε σαν πράκτορας των Άγγλων – με τη στενή έννοια- και έβαψε τα χέρια του στο αίμα του ελληνικού λαού, κατέληξε το 1965 χάρη στις συγκυρίες και, κυρίως, στο σαρωτικό λαϊκό ρεύμα που τον έφερε στην εξουσία να καταστεί σύμβολο της λαϊκής χειραφέτησης.
Τα όρια μεταξύ των τάξεων ήταν, ειδικά στην Ελλάδα, πάντοτε θολά. Θα εκπλαγείς, αν διαβάσεις αναλύσεις του ΚΚΕ του Μεσοπολέμου, που αναφέρονται στον έντονα μικροαστικό χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας. Πέρα από την κυριαρχία των μικροϊδιοκτητών στην ύπαιθρο, οι ντόπιοι εργάτες (οι πρόσφυγες ήταν άλλη ιστορία) κατάγονταν από χωριά όπου διέθεταν κάποια οικογενειακή περιουσία και συχνά μεταπηδούσαν σε μικροαστικά επαγγέλματα (π.χ. μικρομαγαζάτορες). Γι΄αυτό, άλλωστε, και το ΚΚΕ εγκατέλειψε την εκτός τόπου και χρόνου γραμμή της προλεταριακής επανάστασης, ήδη από το 1934 (με τις ιστορικές αποφάσεις της 6ης ολομέλειας).
Προφανέστατα, οι ταλαιπωρημένοι μικροαστοί δεν είναι εχθροί, το αντίθετο. Αλλά ο Λάσκος δεν αναφέρεται σε αυτούς: μιλάει για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που λειτουργούν σαν στυγνοί εκμεταλλευτές. Θα μου πεις, είναι όλοι έτσι; Όχι βέβαια, αλλά πολλοί είναι. Και το χειρότερο: αναγκάζονται να γίνουν. Τι πιθανότητες έχει να επιβιώσει ένας μικρός επιχειρηματίας που δηλώνει όλα του τα εισοδήματα στην εφορία, σέβεται την εργατική νομοθεσία και δε διαπλέκεται με την κεντρική ή την τοπική εξουσία, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές του φοροδιαφεύγουν συστηματικά, εκμεταλλεύονται ανελέητα τους εργαζόμενούς τους και εξασφαλίζουν διάφορες δουλίτσες χάρη στα κονέ τους;
Και για να ηρεμήσουμε λίγο…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
270>>Ο εργάτης δεν έγινε ελίτ αλλά έφτιαξε δίπατο.
Νομίζω έχω παράδειγμα:
Ξέρω εδώ έναν συνταξιούχο χειριστή στη βιοχαλκο (με βαρέα ένσημα). Από την ορεινή Δωρίδα οι γονείς του φερμένοι από νέοι στην Αθήνα εργάτες κι αυτοί. Στον περίπατο στη Ρεματιά, στην κουβέντα για τη φροντίδα του τοπίου και τα διάφορα έργα, επιχείρησε να προπαγανδίσει δεξιό υποψήφιο (όχι τον ηθοποιό) για τις ερχόμενες δημαρχιακές.
Έχει παραρεμάτιο δίπατο(φαντάζομαι νόμιμα) και τα δυο παιδιά του (χωρίς ιδιαίτερα προσόντα) διοικητικούς υπαλλήλους στο δήμο (φαντάζομαι νόμιμα).
Άλλαξε τάξη (νομίζει).
Γιάννης Κουβάτσος said
Δεν είναι μόνο οι εργάτες, είναι και οι αγρότες. Όχι μόνο το σφυρί αλλά και το δρεπάνι αναβαθμίστηκε. Περνούσα τη δεκαετία του ’70 από πεδινά χωριά της Φθιώτιδας και ήταν γεμάτα φτωχόσπιτα. Είκοσι χρόνια αργότερα πουθενά τα φτωχόσπιτα· στη θέση τους διώροφες σπιταρώνες, αμφίβολης αισθητικής βέβαια, αλλά σπιταρώνες. Ας είναι καλά οι επιδοτήσεις της πάλαι ποτέ ΕΟΚ. Επιχρυσωμένο πλέον το σφυρί και το δρεπάνι, δεν μπορείς να αναφέρεσαι πλέον στην εργατιά και την αγροτιά με όρους που θυμίζουν Κιλελέρ.
aerosol said
#273
Ξεκινώ από τα θεμελιώδη: θαυμάσιος ο Μάιλς, μερσί!
Δεν έχουμε πραγματική αντιδικία, εξάλλου συνέχισα την κουβέντα με την σκέψη πως θα αντιληφθούμε κοινό έδαφος.
Δε μου έγινε σαφής ούτε στον Λιάσκο ούτε στον Λιόση αυτή η συγκεκριμενοποίηση που κάνεις. Η κριτική μου προέκυψε επειδή είδα γενίκευση, στα μάτια μου αναχρονιστική και πρόχειρη -άρα και αναποτελεσματική για να συνενώσει μεγάλα ποσοστά κόσμου.
Το τελευταίο ερώτημα που θέτεις είναι το κερασάκι στην τούρτα… Και να θες ν’ αγιάσεις (κάποιοι το θέλουν) δεν σ’ αφήνουν. Άλλος ένας λόγος που σιχαίνομαι το «μαζί τα φάγαμε». Παραβλέπει (εκτός των άλλων) πως όσοι αγωνίστηκαν να μη φάνε τίποτα βρέθηκαν να τιμωρούνται από ένα βρώμικο σύστημα, στημένο και καθορισμένο εκ των άνω, και δομημένο ακριβώς για να φτιάχνει συνένοχους που με «μικρές» παρατυπίες θα ανέχονταν τις τεράστιες των μεγαλοκαρχαριών.
#274
Ξέρω κι εγώ περιπτώσεις κάμποσες. Συχνά μάλιστα χωρίς ατιμίες ή ηθικές/πολιτικές παραχωρήσεις. Για χρόνια υπήρχε συνολική οικονομική άνοδος κι αυτό έκανε τον κόσμο να πετύχει πράγματα που παλιότερα δεν φανταζόταν. Αλλά όταν αλλάζει άρδην ο τρόπος και το επίπεδο ζωής σου κάτι, κάπως, αλλάζει και στην τάξη σου. Ακόμα και παραβλέποντας το τι παραμύθια σου πουλάνε για να νιώσεις «άρχοντας», οι αλλαγές συμβαίνουν.
#275
Βεβαίως και οι αγρότες, και για κάποιους έγινε ακόμα πιο έντονα από άλλους εργαζόμενους. Εδώ βρεθήκαμε με σκλάβους στη Μανωλάδα… Μεγαλεία!
Γιάννης Κουβάτσος said
276: Και όχι μόνο σκλάβους της γης αλλά και σκλάβες του σεξ. Γεμάτα από αυτές τα σκυλάδικα και τα κωλόμπαρα της επαρχίας όπου ξεδίνει η αγροτιά· τίγκα απ’ έξω τα υπαίθρια πάρκινγκ με τζιπάρες και τούρμπο αγροτικά. Άντε να προσεγγίσεις την αγροτιά με μιζεραμπιλίστικη φρασεολογία, σαν τον ινστρούχτορα Τζούμα στην ταινία του Κλυνν.