Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα
Posted by sarant στο 24 Μαΐου, 2023
Στις εκλογές της Κυριακής επιβραβεύθηκε η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας στην αυτοδυναμία κι έτσι οδηγούμαστε σε δεύτερες εκλογές, στις 25 Ιουνίου, χωρίς ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή -όπως είχε άλλωστε εξαγγείλει. Δεδομένου ότι στις νέες εκλογές θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος, με το μπόνους, το πιθανότερο είναι, αν το κυβερνών κόμμα πιάσει παρόμοιες επιδόσεις, να έχει άνετη αυτοδυναμία. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων -πάντως, κάποιοι έχουν ήδη βάλει στόχο όχι απλώς την αυτοδυναμία, αλλά τις 180 έδρες, όπως το διατύπωσε πιο καθαρά ο Άδωνης Γεωργιάδης («να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα»).
Για μια ακόμα φορά ο κ. αντιπρόεδρος λέει ανακρίβειες ή υπεραπλουστεύει. Δεν αρκούν 180 έδρες για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, δεν αρκεί μία Βουλή και τίποτα δεν μπορεί να γίνει αμέσως. Για να γίνει συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει να έχει παρέλθει πενταετία από την προηγούμενη -αυτή συμπληρώνεται το 2024. Ακόμη, δεν γίνεται σε μία αλλά σε δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους. Η πρώτη Βουλή αποφασίζει ότι η επόμενη θα είναι αναθεωρητική και ψηφίζει ποιες διατάξεις του Συντάγματος είναι αναθεωρητέες. Αν αυτές ψηφιστούν από 180 βουλευτές, τότε αρκεί απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή για να εγκριθεί η αναθεώρηση. Αν ψηφιστούν από απλή πλειοψηφία, τότε χρειάζεται η ειδική πλειοψηφία των 180 στην επόμενη Βουλή. Ακολουθούν εκλογές και η δεύτερη Βουλή, με απλή ή με ειδική πλειοψηφία, αναθεωρεί το Σύνταγμα. Αυτά τα λέει το άρθρο 110 του Συντάγματος. Άρα, το να έχει ένα κόμμα 180 ψήφους σε μία Βουλή δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη για την αναθεώρηση.
Όπως έγραψα, όμως, το εκλογικό σώμα επιβράβευσε προχτές την μονοκομματική λογική της ΝΔ και αποδοκίμασε ηχηρά το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας. Εδώ έρχεται και η παροιμία του τίτλου, που την είδα καναδυό φορές να μνημονεύεται σε προεκλογικά άρθρα.
Οι παροιμίες υποτίθεται ότι αποτελούν το απόσταγμα της λαϊκής σοφίας. Δεν ξέρω αν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό έτσι άκριτα. Πέρα από τον βαθύ συντηρητισμό που τις χαρακτηρίζει, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες παροιμίες -με τρανό παράδειγμα το ζευγάρι «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα» και «Μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτε ο Αύγουστος χειμώνας»- κάτι που δείχνει πως δεν μπορούμε να τις πάρουμε για απόλυτον οδηγό. Ας πούμε ότι εκφράζουν μία πτυχή της αλήθειας, συχνά με τρόπο τερπνό.
Η παροιμία του τίτλου, Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα, μπορεί να έχει την αφετηρία της σε ομαδικούς χορούς, σε κάποιο πανηγύρι ας πούμε, όπου όποιος χορεύει μαζί με τους άλλους δεν μπορεί βέβαια να κάνει όσα σάλτα και τσαλίμια τραβάει η όρεξή του αλλά πρέπει να συμμορφώνεται στον ρυθμό και στις ανάγκες του συνόλου.
Αν θέλεις να χορεύεις με τον δικό σου τρόπο, λέει η παροιμία, χόρεψε μονάχος σου. Αν θέλεις να εφαρμόσεις το δικό σου πρόγραμμα ανόθευτο και χωρίς εκπτώσεις, επιδίωξε την αυτοδυναμία. Συχνά, η παροιμία αυτή συνοδεύεται από μιαν άλλη, δίδυμή της: Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει -που σημαίνει πως όπου υπάρχουν πολλοί που έχουν λόγο, αργεί να παρθεί απόφαση και να γίνει κάποιο έργο.
Σε μια παλιά συζήτηση στη Λεξιλογία, ο Δρ. Ζίμπενμαλ είχε μεταφέρει την τοποθέτηση κάποιου, ο οποίος «για να αναδείξει την απροθυμία των Ελλήνων να συνεργαστούν (πολιτικά, επιχειρηματικά κ.λπ.) χρησιμοποίησε το επιχείρημα: Σε ποια άλλη γλώσσα υπάρχει παροιμία ανάλογη με το «Μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα»;»
Είναι άραγε χαρακτηριστικό της φυλής μας η απροθυμία για συνεργασία και για ομαδικότητα; Παρακινδυνευμένο να το πει κανείς. Άλλωστε, στη συζήτηση εισφέρανε κάποιοι αντίστοιχες φράσεις από άλλες γλώσσες, όπως το αγγλικό If you want a thing done well, do it yourself ή του Κίπλινγκ το He travels the fastest who travels alone, που και οι δυο παινεύουν την αποτελεσματικότητα του να αποφασίζεις και να εκτελείς μονάχος.
Υπάρχουν κι άλλες παροιμίες που επαινούν την… αυτοδυναμία. Ας πούμε:
* Γιατί έχει χοντρό σβέρκο ο λύκος; Γιατί κάνει τις δουλειές του μόνος του.
ή η κρητικιά:
* Να ’τανε το συμμισακό καλό θα ’τανε κι η γυναίκα [Αν ήτανε καλό πράγμα ο συνεταιρισμός και το μοίρασμα, θα τον εφαρμόζαμε και στις γυναίκες. Είπαμε, άλλη εποχή]
Υπάρχουν και περισσότερες που αποδοκιμάζουν την πολυκοιρανία, την πολυαρχία -ήδη από τον Όμηρο, «ουκ αγαθόν πολυκοιρανίη» (Β 204), ας πούμε:
* Οι πολλοί μάγεροι χαλάνε το φαΐ
* Όπου πολλοί νοικοκυροί, έρημο το καράβι
* Οι πολλοί καραβοκύρηδες βουλιάζουν το καράβι
Υπάρχουν βέβαια και αντίθετες παροιμίες. Σε διάφορα παροιμιολόγια, αμέσως μετά ή αμέσως πριν από το «Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα» βρίσκει κανείς το «Μοναχός, ούτε στον Παράδεισο» ή, για τον έπαινο της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας, στη συλλογή κρητικών παροιμιών του Μάριου Παπαδάκη και του Λευτέρη Τσικαλάκη (την είχα παρουσιάσει παλιά) βρίσκω επίσης:
Οι δυο πέτρες το κάνουν τ’ αλεύρι ή Κι απού τσι δυο πέτρες βγαίνει τ’ αλεύρι.
Όπου φτύσουνε πολλοί, πηλός γίνεται -και πιο καθαρά: Όπου δεις πολλούς και φτύσουν, κάνουνε πηλό και χτίζουν.
Ούλα τα παραπόταμα τον ποταμό κινούνε.
Και πάλι, θα πείτε, έχουμε άλλη πτυχή της αλήθειας -καλό πράγμα (για την παροιμία) να αποφασίζεις μόνος σου αλλά όχι και να ζεις μόνος σου. Κακό πράγμα να αποφασίζουν πολλοί, καλό να συνεργάζονται πολλοί (υπό την εποπτεία ενός, άραγε; )
Ίσως να’ ναι κι έτσι. Πάντως, εγώ δεν έχω εμπιστοσύνη στη μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη, ούτε θεωρώ αποδοκιμαστέες τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που άλλωστε είναι ο κανόνας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκείνες που τις θεωρούμε προοδευμένες και όπου ξενητεύονται τα παιδιά μας. Κι όσο για την παροιμία του τίτλου, που επιδέχεται και άλλες ερμηνείες στο δεύτερο σκέλος της (μας διαβάζει η μαμά μου και δεν λέω περισσότερα), ας φροντίσουμε να μην τον αφήσουμε να χορεύει μονάχος και να κάνει πολλά σάλτα.
Πουλ-πουλ said
«He travels the fastest who travels alone»
Πάντως κυριολεκτικά ισχύει, και όχι μόνο με το fastest. Γκρουπάκια Ελλήνων τουριστών στο εξωτερικό, ο εφιάλτης του ταξιδιώτη.
Κιγκέρι said
«Μοναχός σου χόρευε για να ξέρεις τον σκοπό σου», είναι μια άλλη εκδοχή που ξέρω.
Για τη συνεργασία, ο παππούς μου έλεγε «Με πολλούς δούλευε και με λίγους τρώγε»
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
>> Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει
Σοβαρά τώρα, έτσι πάει η παροιμία? Δεν τόχω ξανακούσει. Εγώ ήξερα όπου λαλούν πολλοί κοκόροι βάστα χοντρά μακαρόνια.
Κιγκέρι said
Συνεργασία, συνεργασία, αλλά και με ποιον; Ίσως επειδή η πιο πρόσφατη κυβέρνηση συνεργασίας ήταν ο Συριζα με τους ΑΝΕΛ, να ίσχυσε η παροιμία «όποιος καεί με το κουρκούτι φυσάει και το γιαούρτι»! 😉
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Μ’ αρέσουν οι παροιμίες, κι όταν μαθαίνω καινούριες χαίρομαι. Π.χ. αυτή δεν την ήξερα «Ούλα τα παραπόταμα τον ποταμό κινούνε». Κι είπα να την εικονογραφήσω με δυο πηγές: του Δούναβη η μια και του Αροάνιου η άλλη. Τον πρώτον τον ξέρουν όλοι, είναι τεράστιος, αλλά για να γίνει αυτό που είναι μαζεύει από πολλούς πολλούς παραπόταμος. Το δεύτερο μάλλον λίγοι τον ξέρουν, έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα μεγάλο ποτάμι δεν έχουν (ή περίπου, κάποιοι έχουν μήκος και όγκο νερών) παραπόταμος του Λάδωνα που ενώνεται με τον Αλφειό. Σιγά το ποτάμι, θα μου πείτε και θάχετε δίκιο αλλά δείτε με τι ορμή ξεκινάει!
Georgios Bartzoudis said
Εν Μακεδονία λέγουσι: Ουρτάκο βιος, τα σκ’λιά του τρών’!
ndmushroom said
Καλημέρα κι από εδώ. Νικοκύρη, η αναφορά του μπουμπούκου όντως αποτελεί υπεραπλούστευση, αλλά επειδή κυκλοφορεί στα σόσιαλ και θρεντ «myth-busting» από γνωστό δικηγόρο (ίσως δεν το είδες, γιατί αν θυμάμαι καλά σε έχει μπλοκαρισμένο) που λέει ότι η γραμμή «να μην πιάσει η ΝΔ τις 180 γιατί θα αλλάξει το Σύνταγμα» είναι εσφαλμένη και εκ του πονηρού (με επιχειρήματα τύπου «ποιος ξέρει τι θα γίνει σε 4 χρόνια» και «σιγά μην κερδίσει η ΝΔ 4 εκλογές στη σειρά»), καλό θα είναι να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, γιατί υπάρχει κίνδυνος να το πιστέψουν πολλοί.
Πράγματι η αναθεώρηση Συντάγματος απαιτεί δύο φάσεις.
Και πράγματη η αναθεώρηση Συντάγματος μπορεί να γίνει μόνο ανά (τουλάχιστον) πέντε χρόνια.
Αλλά ως εκεί.
Αν δεν υπήρχε η δεύτερη προϋπόθεση, θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε μια πλήρη αναθεώρηση σε λίγους μήνες από σήμερα. Η ΝΔ βγάζει 180 βουλευτές τον Ιούνιο, με συνοπτικές διαδικασίες (δεν υπάρχει ελάχιστο χρονικό όριο, άλλωστε) αποφασίζει ότι η επόμενη βουλή θα είναι αναθεωρητική, υπερψηφίζει με τους 180 της τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν, διαλύεται για κάποιον «μείζονα εθνικό λόγο» αντίστοιχο με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε για τις εκλογές που μας πέρασαν, και, καθώς είναι μάλλον απίθανο εν μέσω θέρους να ανατραπεί το κλίμσ, κερδίζει (άνετα) την αυτοδυναμία (των 151 βουλευτών) και περνά την αναθεώρηση που μόλις πριν λίγους μήνες εισηγήθηκε.
Επειδή υπάρχει η δεύτερη προϋπόθεση, κερδίσαμε (μόνο) μία χρονιά. Όσα έγραψα πιο πάνω θα γίνουν όπως έγραψα πιο πάνω, απλά θα γίνουν το 2024 και όχι το 2023. Η μόνη ελπίδα να μη γίνουν είναι να γίνει κάτι που θα ταράξει συθέμελα το πολιτικό σύστημα και θα ανατρέψει πλήρως τους τωρινούς συσχετισμούς, οδηγώντας τη ΝΔ από το +20 από τον δεύτερο στη δεύτερη θέση. Ένα τόσο βίαιο σοκ όμως δεν θα επηρεάσει μόνο τα ψηφαλάκια των κομμάτων, αλλά όλους μας. Είτε είναι νέο μνημόνιο, είτε είναι ένοπλη σύρραξη, είτε μείζονα φυσική καταστροφή, είτε οτιδήποτε.
Αν λοιπόν δεν θέλουμε να ελπίζουμε να καταστραφεί η χώρα μπας και γλιτώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση Μητσοτάκη, πρέπει να αποτρέψουμε πάση θυσία τη συγκέντρωση 180 βουλευτών σε ένα μήνα.
Το πώς θα γίνει αυτό, το απαντάει (εμμέσως) η υπόλοιπη ανάρτησή σου. 😉
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα:
Επίσης, οι πολλές μαμές βγάζουν το παιδί κουτσό. Για ζαβό δεν ξέρω την αιτιολογία, δε ζει κι η Μαρίκα να ρωτήσουμε…
gpointofview said
το μονό σκοινί δεν φτάνει, το διπλό φτάνει και περισσεύει !
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
5 Θέλω να πάω εκεί, κάπου στη Βάδη είναι
7 Αυτό που λες είναι θεωρητικά δυνατό αλλά δεν ξέρω αν οι τρίτες εκλογές το 2024 είναι σώφρων επιλογή.
ndmushroom said
10
Μπροστά στο δέλεαρ ενός Συντάγματος κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του (συγκεκριμένου) Πρωθυπουργού, αδυνατώ να αντιληφθώ ποιο αντεπιχείρημα θα ήταν ικανό να τις αποτρέψει.
ndmushroom said
10, 11
Θυμίζω επίσης ότι του χρόνου έχουμε ούτως ή άλλως (περιφερειακές και ευρωπαϊκές) εκλογές. Αν σε αυτές επιβεβαιωθεί η κυριαρχία της ΝΔ, δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν απολύτως λόγο να μην προκηρυχθούν και εθνικές, με τη σιγουριά ότι δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα, ούτε σε επίπεδο «σταθερότητας» της χώρας ούτε (φυσικά) σε επίπεδο απώλειας της εξουσίας.
Pedis said
Κούλογλου: «η απλή αναλογική λειτούργησε ως μπούμερανγκ». «Αν είχαμε την ενισχυμένη, και ο κ. Μητσοτάκης θα είχε πάρει μικρότερο ποσοστό, από φόβο των ψηφοφόρων να μην είναι παντοδύναμος, και ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερο μπλα-μπλα-μπλα-μπλα …
Εάν η σφαλιάρα με ενισχυμένη, τότε
… είναι λόγω της ενισχυμένης αναλογικής που η ψήφος στα μικρότερα κόμματα πάει χαμένη και οι ψηφοφόροι εκβιάζονται και ψηφίζουν το μεγάλο. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης και άδειασε τα μικρά δεξιά κόμματα, διότι εάν είχαμε απλή αναλογική, οι ψηφοφόροι θα έδιναν στον κ. Μητσοτάκη μικρότερο ποσοστό, να μην είναι παντοδύναμος, υποχρεώνοντάς τον να συνεργαστεί.
Επιχειρήματα δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.
ndmushroom said
Για τους 180, δείτε κι αυτό (που μόλις αναρτήθηκε).
https://thepressproject.gr/dedomena-kai-erotimata-tis-defteris-kalpis/
Πιπίτσα said
Περιφερειακές φέτος, ευρωεκλογές του χρόνου.
ndmushroom said
15
Σωστά. Εννοούσα ότι θα έχει (πραγματικά, όχι δημοσκοπικά) στοιχεία στη διάθεσή του που θα του επιτρέπουν να κρίνει αν τον συμφέρει ή όχι να κάνει εκλογές.
Μαγδαληνή said
Όπου φτύνει ένας το ρουφάει η γη, όπου φτύνουν πολλοί κυλάει ποτάμι.
Καλημέρα σας!
LandS said
«το εκλογικό σώμα επιβράβευσε προχτές την μονοκομματική λογική της ΝΔ και αποδοκίμασε ηχηρά το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας»
Το οποίον ενδεχόμενον, ή μάλλον η οποία προοπτική, δεν υπηρετήθηκε με πολύ ζέση.
Κυρίως επειδή απορρίφθηκε, ως προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τα άλλα κόμματα. Αλλά και δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και καμία προσπάθεια, ούτε καν διερευνητική προσέγγιση για προγραμματικές συγκλίσεις. Σε μια πρόταση της τελευταίας στιγμής από άλλο κόμμα, υπήρξε άρνηση με εύλογα μεν επιχειρήματα αλλά φανέρωσε και μια στάση κάπως σα «δεν εννοούμε εσένα ρε, τον άλλον θέλουμε». Ο οποίος άλλος ΔΕΝ είχε ψηφίσει τον σχετικό νόμο στη προηγούμενη Βουλή.
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε την πεπονόφλουδα της «κυβέρνησης των ηττημένων» ξέρουμε τι έγινε και το έχουμε συζητήσει και εδώ. Πολιτικές δυνάμεις που καταφέρνουν να αποκτήσουν την πλειοψηφία των εδρών είναι νικήτριες, ας είναι 151 από δαύτες με μία έδρα η κάθε μια. Το να λες «νίκη της απλής αναλογικής είναι μόνο με εμένα νικητή και εσάς σε ρόλο Καμμένου» είναι οξύμωρο.
Δεν μπορούμε να παραλείψουμε την απείρου πολιτικού κάλους απάντηση σε σχετικές παρατηρήσεις «Έλα μωρέ, τα λένε τώρα για να μαζέψουν ψήφους. Μετά τις εκλογές θα λένε άλλα»
Δεν πιστεύω ότι αν αυτά δεν είχαν γίνει, το ΠΑΣΟΚ θα άλλαζε γνώμη και θα ανταποκρινόταν στο κάλεσμα της Προοδευτικής Κυβέρνησης Συνεργασίας. Πιστεύω ότι στο εκλογικό σώμα η Προοδευτική Κυβέρνηση δεν ήταν κάτι στο οποίο πίστευε και η Συνεργασία είναι κάτι που δεν ξέρει.
Πράγματι, το εκλογικό σώμα ήταν αυτό που γύρισε τη πλάτη στην Απλή Αναλογική.
Spiridione said
10. Και το 2025 και το 2026 και το 2027 να τις κάνει θα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα; μάλλον δεν έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει (μακάρι να διαψευστώ).
nikiplos said
Καλημέρα κι από εδώ…
Δεν μας πάνε ούτε οι συνεργασίες ούτε τα συνεταιριλίκια. Οι ομάδες στη χώρα μας (από άποψη πολιτισμικής κουλτούρας) είναι άγνωστη λέξη. Ως ομαδικές εργασίες εννοούμε συνήθως εκείνες που ένας μόνο χώνεται στη δουλειά και οι άλλοι έχουν απλά γνώμη/διορθώσεις. Στο Ελληνικό Δημόσιο ισχύει η φράση: «αν θέλεις κάτι να μην γίνει ποτέ, όρισε μια επιτροπή ειδικών/εμπειρογνωμόνων».
xar said
@13
Αυτό με το μπούμερανγκ το ακούω συνέχεια σε αναλύσεις, ήδη από το βράδυ της Κυριακής. Όταν όμως το ακούω από Συριζαίους, μου ακούγεται πολύ άσχημο.
Υποτίθεται ότι η απλή αναλογική είναι θέμα αρχής για τον Σύριζα. Όταν οι αρχές σου καταλήγουν σε αποτελέσματα που φαίνεται, πρόσκαιρα τουλάχιστον, να μη συμβαδίζουν με το κομματικό σου συμφέρον, τι κάνεις; Τις αποκηρύσσεις; Και αν αργότερα κρίνεις ότι αλλάξαν τα πράγματα και πλέον είναι προς το συμφέρον σου τις ξαναυιοθετείς; Δεν λέγεται οπορτουνισμός αυτό;
Nestanaios said
Καλό θα ήταν οι 180 έδρες και γιατί όχι 200 να απαιτούνται για σχηματισμό κυβέρνησης και δεν χρειάζεται η απλή αναλογική για να έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Η μεταφορά ψήφων της απλής αναλογικής από περιφέρεια σε περιφέρεια είναι άδικη. Με την απαραίτητη προϋπόθεση των 180 εδρών για κυβέρνηση θα δούμε πόσοι από τους νυν πολιτικούς θα παραμείνουν στην πολιτική. Αυτοί που θα μείνουν θα είναι πολιτικοί και οι υπόλοιποι τυχοδιώκτες.
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα ! Μια ακόμα παροιμία που προάγει -από την αρνητική σκοπιά αυτή τη φορά- την «αυτοδυναμία», είναι φυσικά και το περίφημο «Άμα δεν έχεις νύχια να ξυστείς,…» (μια παροιμία που ποτέ δε μάθαμε το τέλος της ! 🙂 )
nikiplos said
21@ Και το «βρώμικο» 89, ο (ενιαίος τότε) ΣΥΝ είχε καταψηφίσει την Απλή Αναλογική, κατηγορώντας την ως «μπαλάκι» του ΠΑΣΟΚ.
nikiplos said
23@ Ο Γερο-Καραμανλής το είχε πει έτσι: «Άμα δεν έχεις νύχια να ξυστείς, μην περιμένεις να σε ξύσουν οι άλλοι…»
Μια εποχή που οι πολιτικοί καταδέχονταν να καταφύγουν σε παροιμίες με προεξάρχοντα τον Χαρίλαο Φλωράκη.
Δύτης των νιπτήρων said
23 gratte-toi et le ciel te grattera, ξύσου και ο ουρανός θα σε ξύσει.
(η φράση αυτή, από μια αξιομνημόνευτη σκηνή του «Ζυλ και Τζιμ» του Τριφό, παραλλάσσει μια αντίστοιχη γαλλική παροιμία: aide-toi et le ciel t’aidera, βοήθησε τον εαυτό σου και θα’χεις το θεό βοηθό, σα να λέμε).
Με την ευκαιρία να ενημερώσω τους διονυσιαστάς ότι ανεβάσαμε στο μαγαζί συνέχεια και τέλος.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Να ’τανε το συμμισακό καλό θα ’τανε κι η γυναίκα
Στο διάολο το πέμπω ΄γω
συμμισακό τσικάλι
να μαγερεύεις το φαητό
και να το τρώνε άλλοι
Στο 1:38
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
23 στην Κρήτη:
Αγώινάς του* ή Αλίμονός του, απου δεν έχει ανύχια να ξυστεί
και παρόμοιο
Αγώινάς του*, απού περιμένει από τη γειτονιά σκουτελικό.
*αγωνία του
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.
Δὲν νομίζω νὰ πιστεύει κανένας στὰ σοβαρὰ ὅτι ὁ ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τὴν «ἁπλῆ» ἀναλογικὴ γιὰ λόγους ἀρχῆς.
Κατ᾿ ἀρχὰς τὸ σύστημα δὲν ἦταν ἁπλῆ ἀναλογική· ὑπῆρχε ὁ κόφτης τοῦ 3% μὲ ἀποτέλεσμα νὰ μείνουν ἐκτὸς βουλῆς κόμματα ποὺ ψηφίστηκαν ἀπὸ τὸ 16% τῶν ψηφισάντων καὶ ἀντιστοιχοῦν σὲ 48 ἕδρες.
Ἂν γινόταν γιὰ λόγους ἀρχῆς, ἔπρεπε νὰ τὸ κάνουν πρὶν τὶς δεύτερες ἐκλογὲς τοῦ 2015 μὲ μεγάλες πιθανότητες νὰ περάσει στὴ βουλὴ μὲ πάνω ἀπὸ 180 ψήφους.
Ὁ ΣΥΡΙΖΑ ἔκανε τὴν ἀλλαγὴ τοῦ ἐκλογικοῦ νόμου (ὅταν ἔγινε φανερὴ ἡ ἀλλαγὴ τοῦ κλίματος εἰς βάρος του) γιὰ νὰ βάλει τρικλοποδιὰ σὲ πιθανὴ αὐτοδύναμη κυβέρνηση τοῦ Μητσοτάκη στὶς μεθεπόμενες ἐκλογές.
Τὰ ἴδια εἶχε κάνει τὸ ΠΑΣΟΚ τὸ 1989 καὶ ὁδήγησε τὴ χώρα σὲ τρεῖς ἀλλεπάλληλες ἐκλογικὲς ἀναμετρήσεις (6/89, 11/89, 4/90).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
-Η ισχύς εν τη ενώσει.
-Το μοναχό αρνί το τρώει ο λύκος.
(Βέβαια, κι απ΄ τα μετρημένα τρώει ο λύκος)
-Κακό χωριό τα λίγα σπίτια.
Οι πολλές μαμές εβγάλαν μισερό το παιδί
Αλλού, βλέπω:
Οι πολλές μαμές πνίγουν το παιδί
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
13, 21 Ο Κούλογλου, το φθινόπωρο του 2020 :
https://www.reporter.gr/Eidhseis/Politikh/455127-Koylogloy-O-SYRIZA-%C2%ABbythizetai%C2%BB-oloena-kai-perissotero-sthn-eswstrefeia
Κιγκέρι said
Κράτα με να σε κρατώ, ν’ ανεβούμε το βουνό.
Το ’να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο.
ΣΠ said
21
Αν η απλή αναλογική ήταν μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί στις ερχόμενες εκλογές.
Nestanaios said
Το 51% διχάζει. Το 60 και 75 ενώνει. Διώχνει τους τυχοδιώκτες από την πολιτική ζωή του τόπου. Η Γερουσία στις ΗΠΑ έχει 100 έδρες αλλά απαιτεί 67 για την ψηφοφορία.
Λεύκιππος said
Στου κουφού την πόρτα, το σαπούνι σου χαλάς. Τι, όχι;
ΣΠ said
ndmushroom said
34
Δεν απαιτεί 67. Απαιτεί 50 (συν τον αντιπρόεδρο). Αλλά υπάρχει η διαδικασία του filibuster, με την οποία η ψηφοφορία μπορεί να αναβάλλεται επ’ αόριστον, εκτός αν η Γερουσία ψηφίσει (με πλειοψηφία τριών πέμπτων, άρα 60 και όχι 67 γερουσιαστών) να λήξει τη συζήτηση για να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.
ΣΠ said
35
Το σωστό είναι «στου κουφού την βρόντα τον αράπη σου χαλάς».
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
38# Στου κουνγκφού την πόρτα αν σου βαστάει βρόντα. Αυτό με τον αράπη πάει αλλιώς αλλά μας διαβάζει και μια μαμά, καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί. Όποιος φυλάει τα ρούχα του τον γαμούν ντυμένο.
xar said
@35, 38
Αλλά στου κουνγκ-φου την πόρτα, [βάλε] τον αράπη σου μπροστά.
gpointofview said
Βλέπω μια σφήκα στο παράθυρο να προσπαθει αενάως να περάσει μέσα από το τζάμι. Ανοίγω το παράθυρο κι αυτή τίποτε, εξακολουθεί να προσπαθει να περάσει μέσα από το τζάμι. Μου θυμίζει αυτούς που φανατικά ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα περιμένοντας να τους σώσει η ψήφος τους. Την λυπάμαι την σφήκα, της δίνω μια με την κουρτίνα, πέφτει στο πάτωμα κι ανεβαίνοντας βρίσκει ανοιχτό παράθυρο και πετά προς την ελευθερία, σαν τον ψηφοφόρο που ανακάλυψε την αποχή !!!
ΣΠ said
37
Η ενισχυμένη πλειοψηφία των 67 χρειαζόταν στην γερουσία για να εγκρίνει την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για παραπομπή (impeachment) του Τραμπ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>ας φροντίσουμε να μην τον αφήσουμε να χορεύει μονάχος και να κάνει πολλά σάλτα.
Μη γίνει
«Μοναχός σου χόρευε κι όσους θέλεις πήδα»
nikiplos said
39@ Δύσκολο γιατί αυτός που φυλάει τα ρούχα του, τα έχει σε ντουλάπα. Μάλλον τον μαμούν γυμνόνε…
Alexis said
#39: Φύλαγε τα ρούχα σου να γαμηθείς ντυμένος
είναι το σωστό, για να έχει μέτρο και ρυθμό.
nikiplos said
Να θυμίσουμε ότι ο Λάδωνης που έβαλε πλάτη και στα Τέμπη και στις Υποκλοπές είχε απώλεια 4.000 ψήφων περίπου. Ωστόσο καίτοι γραφικός ήταν αυτός που επί τοις ουσίας ξεμπρόστιασε τον Κατρούγκαλο και τον εξώθησε στην απερινόητη και καταστροφική όπως έδειξαν οι κάλπες δήλωση.
Για τις εκλογές τα λέει σοφά ο στίχος:
Ήτανε και καραφλός
έστρωσε μια κέντα φλος
και μας πήρε τα λεφτά
αυτά.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
41# Τζη, επιτέλους: Η αποχή μπορεί να λειτουργήσει μόνο με συντριπτική πλειοψηφία, και μόνο εφόσον οι απέχοντες καταφύγουν σε μαζική, συντεταγμένη, συνεπή και κυρίως ανυποχώρητη πολιτ/οικον αντίσταση και αυτοοργάνωση. Δλδ ως κομμάτι ανατρεπτικής διαδικασίας. Αν είναι μειοψηφία, έστω ισχυρή, δεν καταφέρνει τίποτα εκτός από το να αφήνει στην ψηφίζουσα πλειοψηφία το γήπεδο να παίξει μπάλα.
Επειδή εδώ τουλάχιστον δεν υπάρχει τέτοιος λαός σαν αυτόν που περιγράφω, η αποχή είναι ατελέσφορη σαν χιπισμός.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
45 ή
Ρίξε δεξά την ψήφο σου
να σου ΄ρθει από πίσω
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Εντάξει λοιπόν, γατάκια: Όποιος φυλάει τα ρούχα του χάνει τα παπούτσια.
Γιάννης Μαλλιαρός said
10β Ναι. Μαύρα Δάση ή Μέλανας Δρυμός (ή Σβάρτσβαλντ (Schwarzwald) ή Μπλακφόρεστ (Black forest) οι δυο ξενικές παραλλαγές αναφέρονται και σε τούρτες, αλλά όχι, δεν εννοώ κάτι τέτοιο). Η συγκεκριμένη είναι κοντά στο Τρίμπεργκ (με τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Γερμανίας, εδώ γελάνε) κι είναι η πηγή του Μπρίγκαχ (Brigach
– αλλά η πινακίδα που δείχνω στη φωτογραφία λέει πως το Ρουμάνικο ινστιτούτο γεωλογίας βεβαιώνει πως το έλεγξε και το νερό από κει φτάνει στη Μαύρη Θάλασσα). Ο άλλος είναι ο Μπρεγκ (Breg ), κι αυτός από κει κοντά αλλά δεν κατάφερα να φτάσω στην πηγή του, ήταν κομμένος ο δρόμος. Ενώνονται λίγο παρακάτω στο Ντόναουσίνγκεν (Donaueschingen – εκεί υπάρχει η Ντόναουκβέλε (Donauquelle), η πηγή του Δούναβη, αλλά από τα ψηλά ξεκινάνε το μέτρημα του μήκους του).
https://gmallos.blogspot.com/search/label/%CE%94%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%82
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Όποιος φυλάει τα ρούχα του
φορεί του ΄ποθαμένου.
Οπου λαλούν πολλοί κοκκόροι
γλεντούν οι αλεπούδες
ΣΠ said
Όσα δεν φτάνει η αλεπού πηδάει και τα πιάνει
Στου κουφού την πόρτα υπάρχει και κουδούνι.
Γιάννης Μαλλιαρός said
23 «μην περιμένεις από άλλον» ολοκληρώνεται στο χωριό μου (παρόμοιο με το 25).
26 «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» στα δικά μας (ή καλός ο αγιασμός αλλά πάρε και μια γάτα, στα πιο σημερινά).
ΓΤ said
https://www.alphafreepress.gr/2023/05/24/ellada/daskala-tainia-porno-salos-me-ta-agoria-sto-ntouz-pou-eidan-paidia-se-dimotiko-tis-athinas/
https://www.cinedu-gfc.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD/%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF/%CF%83%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%B5%CF%81-%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%B9%CE%B6
Avonidas said
#47. Τζη, επιτέλους: Η αποχή μπορεί να λειτουργήσει μόνο με συντριπτική πλειοψηφία
Εδώ που φτάσαμε, πρέπει μάλλον να λειτουργήσει η απόχη 🙂
Τρίβλαξ said
«Ο καθένας την πορδή του μοσχολίβανο την έχει». Ερμηνεύσατε έκαστος κατά το πολιτικόν σας δοκούν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
54
2022, cinedu-gfc.gr Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (δημόσιος φορέας του ΥΠ.ΠοΑ)
https://www./%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-cinedu/%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η του ενός ανδρός αρχή είναι ξεπερασμένη
Ντόρα Μπακογιάννη 2015
http://www.dorabak.gr/2015/03/i-enos-andros-archi-einai-kseperasmeni/
ΓΤ said
@0
«[…] σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες παροιμίες -με τρανό παράδειγμα το ζευγάρι «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα» και «Μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτε ο Αύγουστος χειμώνας»- κάτι που δείχνει πως δεν μπορούμε να τις πάρουμε για απόλυτον οδηγό. Ας πούμε ότι εκφράζουν μία πτυχή της αλήθειας, συχνά με τρόπο τερπνό. […]».
Για τη συγκεκριμένη εναντιοφάνεια έχει γράψει ο Μπουκάλας στις 12.01.2021, με το κομμάτι του να αναδημοσιεύεται εδώ στις 03.02.2021.
GeoKar said
Γιατί «βαθύς συντηρητισμός χαρακτηρίζει τις παροιμίες»? Πώς τεκμηριώνεται αυτό και, αν ισχύει, τι συνεπάγεται?
ΓΤ said
@60 GeoKar
Ενδεχομένως ξάστοχο βουβό σώψυχο κύμα που έσκασε σε αράδα για παροιμίες λόγω του προχτεσινού θριάμβου των Συντηρητικών…
Γιάννης Κουβάτσος said
Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος.
Αν θες να πας μακριά, πήγαινε με άλλους.
Αφρικανική παροιμία
ΓΤ said
Βρήκι ου γύφτ’ς λάδ’, αλείφ’ και τ’ αρχίδια τ’…
Πέπε said
41
Κομφούκιος; Ή μοναχός σου το σκάρωσες;
Tah ala tahalasa said
Πασοκ προς ΝΔ: Θρέψε φίδι το χειμώνα να σε φάει το καλοκαίρι
Σύριζα προς ΠΑΣΟΚ: Αντάμα πάμε Δέσποτα και πάμε όπου ορίζεις
Σύριζα προς ΜΕΡΑ: Το προβατο το μοναχό το τρώει ο λύκος
Όλοι προς Ανδρουλακη: Όπου ταβλα και ποτήρι δέξου και τον κυρ Σωτήρη
ΚΚΕ προς Μέρα/Ζωή: Μη μου πολυψηλωνεσαι γιατί ψηλός δεν είσαι και το χωριό σου είναι κοντά και ξέρω τίνος είσαι.
Λαός προς την Αριστερά: Το χωριό καιγοτανε η Μαριώ μαμιοτανε
Avonidas said
#65. Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς Άδωνις 😐
ΓΤ said
Φοβού την Ντόρα shoκολατάκι φέρουσα
o tempora o mores said
κατα τη γνωμη μου στις εκλογές της Κυριακής επιβραβευτηκε η ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑ και η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ
Αυτόματα ήρθε στο νου μου το παιδικό βιβλίο «η χώρα χωρίς γατες»
Πέπε said
65
Εξαιρετική επιλογή. Σπάνιο να μαζέψει κάποιος 5-6 παροιμίες και να ‘να όλες έτσι άλφα: και σαφείς, και από τις ασυνήθιστες, και σε πλήρη ωραία έμμετρη διατύπωση. (Η Μαριώ ίσως όχι και τόσο, οι υπόλοιπες όμως!)
66
Καλό!!!
Αλλά κατά τα άλλα, ρε παιδιά, έβρεξε σήμερα παροιμίες αλλά λίγες μού φαίνονται να είναι στο θέμα.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
26 Τελείωσε κι ο διονυσιασμός!
29 Κι αν καταργούσε το 3% (όπως εγώ θεωρώ σωστό) θα του έλεγαν ότι το κάνει για να εξυπηρετήσει τα μειονοτικά κόμματα.
41 Ωραίο
46α Σωστά
50 Οκ, εγώ στο Ντοναουσίνγκεν θέλω να πάω
60 Οι παροιμίες αποτρέπουν από παράτολμες ενέργειες και αλλαγές, επίσης αντιμετωπίζουν με σκληρότητα τις μειονότητες ή πχ τους ανάπηρους, μέσα στις αντιλήψεις της εποχής.
Nestanaios said
42. Μία κυβέρνηση, πρέπει ή δεν πρέπει να έχει ενισχυμένη πλειοψηφία;
Αιμ said
Τον μισακό τον γάιδαρο τον τρώει ο λύκος
Συνήθως λέγεται για ιδιοκτησίες αλλά κοντά είναι νομίζω
Ας διαβάσω κ τα σχόλια τώρα
Tah ala tahalasa said
Κι άλλη μια απο ΝΔ προς Νίκη αυτή: Κάνε γιε μου τη δουλειά σου κι αύριο θα μαι πάλι θειά σου.
Κι από ΝΔ προς Βελο: Μην κλωτσάς τα γονικα σου θα το βρεις απ τα παιδιά σου
Στο θέμα ταιριάζει και το Με στραβό κοιμήθηκες το πρωί θ αλληθωρισεις το Κολιός και κολιος απ το ίδιο βαρέλι
Το Ενας κούκος δε φέρνει την άνοιξη αλλά και το Όσο βοηθάει η αυγή, ούτε μάνα, ούτε αδερφή, με την έννοια ότι αν έχεις φροντίσει να κάνεις εγκαίρως όσα πρέπει δεν έχεις ανάγκη κανέναν
aerosol said
Δεν ήξερα το «οι πολλοί μάγεροι χαλάνε το φαΐ». Υπάρχει αγγλιστί το ακριβώς ίδιο too many cooks spoil the soup.
Κυριάκος said
Τα γαϊδούρια κοπάδι δεν γίνονται (παροιμία της Μακεδονίας).
sarant said
71 Στις ΗΠΑ πολύ συχνά δεν έχει
Nestanaios said
76. Πάντοτε δεν έχει. Οι κυβερνήσεις είναι του 12.5% αλλά εκεί υπάρχει διάκριση εξουσιών και η μοναρχία είναι πολύ περιορισμένη.
aerosol said
#60
Προσθέτοντας στο #70: Οι παροιμίες προέκυψαν μέσα από πολλές γενιές μεγαλωμένες σε παραδοσιακές κοινότητες. Κοινότητες που υπέστησαν βίαιες εποχές, μακριά από κάθε βοήθεια από «έξω», μακριά από την εκάστοτε πρωτεύουσα (η πιο κοντινή πόλη μπορεί να ήταν ένα τεράστιο ταξίδι για τους περισσότερους), βασισμένες στη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπου κάθε αλλαγή και κάθε έκπληξη συνήθως είναι κακά μαντάτα και ανατρέπουν τις λεπτές ισορροπίες της επιβίωσης. Τέτοιες κοινωνίες βασίζονται σε αυτά που ξέρουν για να ανταπεξέλθουν στις πολλές δυσκολίες, έχουν έντονη αίσθηση παράδοσης, ηθών και εθίμων, αυστηρούς κανόνες αποδεκτής κοινωνικής συμπεριφοράς, και είναι βαθιά συντηρητικές.
xar said
@74
Too many cooks spoil the broth το ήξερα (βλέπω ότι έτσι είναι στο Γιουκέι, στις Ήπα λένε και soup).
Το ελληνικό μοιάζει με μεταφορά/απόδοση του αγγλικού.
aerosol said
#79
Έχεις δίκιο, το έχω πετύχει και με τις δυο μορφές. Δεν ξέρω ποιά είναι συχνότερη πού. Κάπου είδα πως λένε το soup στο ΗΒ αλλά δεν έψαξα παραπάνω. Δεν έχω ιδέα για το ελληνικό, ίσως μας πει κάτι ο Νίκος.
sxoliastis2020 said
Από την Ανδρομάχη του Ευριπίδη (δεν είμαι σίγουρος αν ταιριάζει με τα όσα συζητάμε) ;):
«οὐδὲ γὰρ καλὸν δυοῖν γυναικοῖν ἄνδρ᾽ ἕν᾽ ἡνίας ἔχειν, ἀλλ᾽ ἐς μίαν βλέποντες εὐναίαν Κύπριν στέργουσιν, ὅστις μὴ κακῶς οἰκεῖν θέλῃ».
(Καλό δεν είναι ο άντρας να ᾽χει δυο γυναίκες. Όσοι θέλουν σωστά να κυβερνούν το σπίτι τους βρίσκουν τις χαρές του έρωτα σ᾽ ένα μόνο κρεβάτι.)
GeoKar said
#61 & 70 τελευταίο: καλό θέμα για συζήτηση μού φαίνεται – ή μήπως αφορμή για άρθρο?
ΓΤ said
Πάω να χτυπήσω ένα ντονεράκι στον «Σάββα» στην Πατησίων. Σας μιλάω για ένα πλα που έρχεται από της παρακμής τα βύθια. Πλησιάζω. Βλέπω κάτι γιδοκεφαλαία σπιντάτου μαρκαδόρου: TEΤΑΡΤΗ ΡΕΠΟ. Τρώω το πρώτο ξύλο…
Παίρνω το γαμωδρόμι της επιστροφής, μπαίνω στον «Βενέτη», που να μην έσωνα…
-Παρακαλώ.
-Καλησπέρα σας. Θα ήθελα ένα πεϊνιρλί και ένα μικρό νερό, παρακαλώ.
-Το νεράκι σας το θέλετε να είναι εκτός ψυγείου;
-Όχι.
-Δηλαδή το θέλετε «εντός», να είναι κρύο;
-Mα σας αρνήθηκα το «εκτός», τι να θέλω;
-Αυτό να μου πείτε…
Άλλο ένα μοναδικόν της ζωής μου απόγευμα.
Μόνο ένα 15σύλλαβο με σώνει: Έλα, ρε Χάρε, πάρε με, να λυτρωθώ ‘π’ τη σάχλα…
Ηλίας said
Αν θες να πας γρήγορα πήγαινε μόνος σου
Αν θες να πας μακριά πήγαινε με άλλους
Και αυτές οι φράσεις μπορεί να μην συνιστούν παροιμία, αλλά για κάποιους μπορεί να είναι «οδηγός»
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα!
“μονιός: ὗς ἄγριος ὁ μὴ τοῖς ἄλλοις συναγελαζόμενος” λέει ο Ησύχιος και αυτό το “ὗς /σῦς”(:εμείς, πάλι, όχι;) μας πάει στην ΙΕ suH- (χοίρος, https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/suH- ) απ‘ όπου, κατά μία εκδοχή, και το λατινογενές *(alpes) suētas(=ορεινά βοσκοτόπια χοίρων), εξ ου Swītes και τελικά Schwyz (Σβύτς) το καντόνι που βάφτισε την Ελβετία (:Name, “Schweizerisches Idiotikon„- https://en.wikipedia.org/wiki/Schwyz ).
Του οποίου ο (καντονάρχης) συνιδρυτής της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Werner Stauffacher (https://en.wikipedia.org/wiki/Werner_Stauffacher ) επιχειρηματολογών υπέρ της ανάγκης συνεργασίας (: “εν τη ενώσει και οι αδύναμοι γίνονται ισχυροί”), εισπράττει, κατά τον Σίλερ, την (διάσημη, αλαζονική) απάντηση του Γουλιέλμου Τέλλου “Ο δυνατός είν’ ισχυρότερος αν είναι μόνος” ( Friedrich Schiller, Wilhelm Tell, 1804/ Πράξη 3, Σκηνή 3, στ.432-437, “St: Wir könnten viel, wenn wir zusammen stünden.// T: Beim Schiffbruch hilft der Einzelne sich leichter.// St: So kalt verlasst Ihr die gemeine Sache?// T: Ein jeder zählt nur sicher auf sich selbst.// St:Verbunden werden auch die Schwachen mächtig.// T: Der Starke ist am mächtigsten al lein :Ατάκα την οποία μνημονεύει και το γνωστό τέρας (παρα)μορφώσεως, ADOLF HITLER: MEIN KAMPF/Zweiter Band: Die nationalsozialistische Bewegung/8. Kapitel: Der Starke ist am mächtigsten allein ).
Στιχομυθία η οποία μπορεί πλέον να ιδωθεί και ως ιδρυτική αρχή μίας πανίσχυρης Χοιροβοσκικής Ένωσης εξειδικευμένης στο να συγκεντρώνει και να ξεπλένει την παραδοσιακή τροφή της γηραιάς ηπείρου, γνωστή και ως ευρω-βελανίδια.
Συνδυαζόμενη δε με τον κατ’ άρθρον αναδεικνυόμενο, παροιμιώδη και παρεκτετραμμένο, πηδητικό νεο-μοναχισμό του τύπου “μοναχός σου χόρευε…”, θα μπορούσε -βάσει συμφραζομένων- να εξηγήσει και το παιδαριώδες αίνιγμα “Ένα καλογεράκι, μικρό σβουντουριδάκι, γεννιέται με σκουφάκι. Τι είναι;” ως σύμβολο της μοναχοφαγιάς ή ως ρίζα του μέλανος δρυμού μας και των μαύρων μεσονυκτίων της μοναρχίας μας.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
85, Ωραία τεκμηριωμένα και πικρά τα είπατε πάλι. Βελανιδοφάγοι 😦 όπως οι κίσσες – Garrulus glandarius.
…
«Μόνοι τους και όλοι μας»,
το σύνθημα του ΚΚΕ, εξελίχθηκε σε ειρωνικό.
ΣΠ said
R.I.P.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
83 ΓΤ,
Δεν αντέχω άλλο κόσμε, κάνε στάση να κατέβω.
Είχες φτιαχτεί για ντονέρ ε; και σε απόκαμε η στιχομυθία και … θανατοφρόνησες!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
87# Λάθος ΤΙΝΑ πέθανε.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πανστρατιά απέναντι στην παντοδυναμία Μητσοτάκη
…ακόμη και όταν ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν παντοδύναμος κινήθηκε με πρωτοφανή αλαζονεία, όπως στις απευθείας αναθέσεις ή τις υποκλοπές…Σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει όντας παντοδύναμος
https://left.gr/news/st-koylogloy-panstratia-apenanti-stin-pantodynamia-mitsotaki-vinteo
ΓιώργοςΜ said
87, 89 😦 😦 😦 😥
ΓιώργοςΜ said
87 το συγκεκριμένο κομμάτι το είχα για αντικαταθλιπτικό-ένεση αυτοπεποίθησης όταν ζόριζαν τα πράγματα, τότε που ήμουν φοιτητής στην ξενιτιά…
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
87-89 Kαλό!
80 Δύσκολο να είναι μεταφορά από το αγγλικό το «οι πολλοί μαγέροι χαλάνε το φαΐ» γιατί το βρίσκουμε σε παλιές συλλογές.
dryhammer said
H μόνη παροιμία που σέβομαι (γιατί χρησιμοποιώ πολλές -κατά το δοκούν ή απλά αλα κέφα) είναι αυτή που λέει πως:
«Όλες οι παροιμίες είναι σωστές» [Ιδίως οι αντικρουόμενες]
sarant said
82 Θέλει δουλίτσα για να γραφτεί άρθρο, αλλά να το έχω κατά νου
Μαρία said
94
Το γοργόν και χάριν έχει/όποιος βιάζεται σκοντάφτει 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
90:»Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές γιατί δεν υλοποίησε αυτό που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019: να μετασχηματίσει το κόμμα σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη.»
Καλά που το καταλαβαίνουν κάποιοι εκεί μέσα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, για να πούμε και μια παροιμία.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
97# Κάλλιο (να σπάσεις) αυγά παρά (να μοιάζεις με) πουρέ.
Γιάννης Κουβάτσος said
98: Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει…
Μιχάλης Νικολάου said
Είχε γίνει και παλιότερα μια μικρή προεργασία με αφορμή τις παροιμίες που είναι «κι έτσι και γιουβέτσι».
(Εδώ και κατοπινά σχόλια)
Πέπε said
99
Κάλλιο δέκα και στο χέρι παρά πέντε και καρτέρει 🙂
Μαρία said
Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.
gpointofview said
# 94
Το έχω ξαναγράψει η τέλεια παροιμία είναι ιταλικής προέλευσης και λέει πως όταν μια γυναίκα είναι σεισοπυγούσα αν δεν τα θέλει η παροιμία σφάλλει
Nestanaios said
Τα μεγάλα κόμματα, οι μεγάλες δημοκρατικές παρατάξεις θέλουν και μεγάλους αρχηγούς αλλά αυτοί μας έχουν τελειώσει. Πριν λίγους μήνες παραιτήθηκε ο τελευταίος από την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτό που μπορεί να γίνει τώρα και κατά τη γνώμη μου έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού είναι οι πολυανδρία στην ηγεσία μεγάλων κομμάτων και παρατάξεων. Όταν διεκδικούσαν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ τρεις υποψήφιοι, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μιλήσει για τριανδρία. Εγώ θεωρώ ότι οι τρεις δεν είναι αρκετοί για ένα μεγάλο κόμμα. 12 και βλέπουμε.
Λεύκιππος said
103 Δεν μας γράφεις την παροιμία, μπας και καταλάβουμε τι σημαίνει σεισοπυγούσα κι εμείς οι αμόρφωτοι; Καλημέρα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
105# Σείω+πυγή. Αυτή που κουνάει τον κώλο της. Σεισοπυγίς κανονικά, σουσουράδα το πετεινόν.
Γιάννης Κουβάτσος said
104:Έτσι από περιέργεια, ποιος είναι ο τελευταίος μεγάλος αρχηγός που παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες, γιατί ειλικρινά δεν πάει σε κανέναν το μυαλό μου.
Λεύκιππος said
106 Ευχαριστώ. Ας ακούσουμε τώρα και την παροιμία για να βγάλουμε κάποιο νόημα γι΄αυτήν. Αυτό πάντως που μου είχε κάνει εντύπωση στην Ιταλία ήταν μια τεράστια διαφήμιση σ’ έναν τοίχο, Le vere putane sono gli uomini.
Pedis said
Ρωμαϊκή παροιμία, Χτήνε, για άντρες που ξέρουν από γυναίκες … 😻
L’omo, pe esse omo, ha da puzzà.
Γιατί τόσος κόσμος ψήφισε νδ κι όχι σύριζα;
«Κάλλιο τα τρία μας και στο χέρι, παρά του Καράμπελα και καρτέρει.»
sarant said
Kαλημέρα από εδώ!
100 Χμ ναι, κάτι έχει εκεί.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
109# Την ερώτησή σου φίλε την απαντάει η παροιμία. Μπόχα, σαπίλα και βαρβατίλα ρε, όχι φρου-φρου κι αρώματα κουκουεσωτερικού και φλωριές 😁
Γιάννης Κουβάτσος said
111:Μπόχα, σαπίλα και βαρβατίλα δεν έπνιξαν άχρι θανάτου την κραταιά σοβιετική αυτοκρατορία, ω Χτήνε; Δεν ξέρω και καμιά σχετική ρωσική παροιμία να τσιτάρω. 😜
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
112# Η ρώσικη παροιμία λέει λούστκα και μπανιαρίστκα γιατιέσκαγα. Το μπάνιο μπορεί να δρόσισε κάμποσες τσέπες αλλά η μπόχα έμεινε.
Pedis said
# 111 – Λίγα με τον Κουβέλη! Φιρί-φιρί το πας να προσβάλεις τον πνευματώδη και θα στα κάνει μελόνια. 🤗
gpointofview said
# 105
Quando il culo della donna traballa, se non e putana, il proverbio sbaglia !
Pedis said
Μιλάει η μπείρα. 🥱
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Σπεύδε βραδέως/Πηγαίνω αργά γιατί βιάζομαι
και
ο Γρηγόρης εγρηγόρει
Ο Μελέτης εμελέτα
κι ο Γρηγόρης την επήρε
του Μελέτη τη γυναίκα
Στον έρωτα με γρηγοράδα, στην αγάπη με σιγανάδα.
ΓΤ said
@101 Πέπε
αλλά και, ασφαλώς, από τα χρόνια του «Παρά πέντε»,
κάλλιο 10 και στο χέρι παρά 5 και στο χέρι 😛
ΣΠ said
29, 70β
Χωρίς το όριο του 3% θα είχαμε 17 κόμματα στην βουλή.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
118# Καλύτερα μιας ώρας σκλαβιά και φυλακή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@70β,119. Συμφωνῶ.
Ἔκανα τὸν δικηγόρο τοῦ διαβόλου γιὰ νὰ δείξω ὅτι δὲν εἶναι θέμα ἀρχῆς ἡ ἁπλῆ ἀναλογική.
Τὴ χρησιμοποιοῦν ὅπως καὶ ὅποτε τοὺς βολεύει, ὅπως ἔκανε τὸ ΠΑΣΟΚ τὸ 1989.
Avonidas said
#107. Έτσι από περιέργεια, ποιος είναι ο τελευταίος μεγάλος αρχηγός που παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες
Ο Μεγάλος Αρχηγός Κόκκινο Σύννεφο (πάει η μ@λ@κι@) 😛
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
120, Καλύτερα νέος, υγιής και πλούσιος, παρά γέρος, άρρωστος και φτωχός 🙂
Nestanaios said
Από τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα μόνον ένας τόλμησε και άσκησε VETO σε αποφάσεις μεγάλων δυνάμεων. Δεν ήταν ο Τρικούπης, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Πλαστήρας, ούτε ο Καραμανλής ο πρώτος, ούτε ο Παπανδρέου ο πρώτος, ούτε ο Παπανδρέου ο δεύτερος και ούτε Ο Μητσοτάκης ο πρώτος. Εγώ δεν έχω ποτέ ψηφήσει ΝΔ αλλά αν επιστρέψει Θα το κάνω.
Nestanaios said
Ξέχασα Φλωράκη και Κίρκο το 1989 ανάμεσα στους μεγάλους αρχηγούς.
119. Με κλεμμένες ψήφους από άλλες περιφέρειες σε πολλές περιπτώσεις.
121. Η απλή αναλογική είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Xristos said
Too many cooks spoil the broth
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
83>> Πάω να χτυπήσω ένα ντονεράκι στον «Σάββα» στην Πατησίων
Σε ενημερώνω, για στιγμές στέρησης :), ότι ο εν λόγω ντονεράς, έχει καταλάβει (εσχάτως) πάνω από το 1/3 της Πλατείας Συντάγματος (το πεζοδρόμιο-πλατεία κατά μήκος του υπουργείου, δίπλα στο ταχυδρομείο). Οι ψωραλαίες κουτσουπιες «στο σημείο», που ήταν καλυμμένες κοντά δυο χρόνια με λινάτσες, στάσιμες, ξεραυλές, παραμένουν το ίδιο ψωραλαίες. Η απαίσια πέργκολα (με μεταλλικά μέρη αχρείαστα πλατειά) φαίνεται προετοιμάστηκαν για την παραχώρηση στο φαγάδικο. Ο χώρος με τα τραπεζοκαθίσματα του γυράδικου, έχει αποκλεισθεί με τζαμένια περιφράγματα (για να βλέπουν οι τουρίστες, με ασφάλεια και τρώγοντας ελληνικά, την κίνηση) κι εσύ περπατάς στην απόξω.