Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εσείς αντεπεξέρχεστε;

Posted by sarant στο 25 Μαΐου, 2023


Δεν σας ρωτάω αν τα βγάζετε πέρα οικονομικά, αν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε όσα ζητούν από σας στη δουλειά, στην  οικογένεια και όπου αλλού έχετε  υποχρεώσεις. Θα ήταν αδιακρισία μια τέτοια ερώτηση, έτσι δημόσια. Αλλά οι ταχτικοί φίλοι του ιστολογίου θα πρόσεξαν ίσως ότι τα άρθρα μας που διατυπώνουν ερώτηση με το «εσείς…» συχνά διερευνούν ποιον από δύο τύπους προτιμούν να χρησιμοποιούν οι σχολιαστές μας.

Διότι βέβαια, θα έχετε προσέξει ότι το ρήμα «αντεπεξέρχομαι» πολλοί το γράφουν «αντΑπεξέρχομαι»,  ενώ πολλοί αυτοδιορθώνονται, δηλαδή  ενώ τούς φαίνεται φυσικότερος ο τύπος με «ανταπ-«, ωστόσο, για να μην τους πουν αγράμματους, το αλλάζουν σε «αντεπ-«. Όπως είχαμε πει σε ένα  παλιόοοο μας άρθρο (εδώ και 12 χρόνια και βάλε), από το οποίο θα πάρω υλικό και σήμερα, το «ανταπεξέρχομαι» είναι πολύ διαδεδομένο «λάθος» και βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των «γλωσσικών ατοπημάτων» που αρέσκονται να στηλιτεύουν οι λαθοθήρες, παρέα π.χ. με το από ανέκαθεν ή τον Οκτώμβριο. Για να δούμε μια τέτοια άποψη, παραθέτω επιστολή που είχε στείλει πριν από μερικά χρόνια στην  Καθημερινή ο κ. Αναστάσιος Στέφος, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων:

Σε καθημερινή σχεδόν βάση, στον γραπτό και τον προφορικό λόγο των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, ακούγεται συχνά η χρήση του ρήματος «ανταπεξέρχομαι» (δεν ανταπεξέρχομαι στις ανάγκες μου) αντί του ορθού «αντεπεξέρχομαι» = ανταποκρίνομαι, αντιμετωπίζω με επιτυχία (λόγ. επιτίθεμαι κατά του εχθρού, Θουκυδ. IV, 131): π.χ. αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις / δεν αντεπεξέρχομαι στα έξοδά μου, στις υποχρεώσεις μου κ.λπ.

Το ρήμα, σύμφωνα με τα λεξικά της Νεοελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη και του Χριστόφ. Χαραλαμπάκη, παράγεται από τρεις προθέσεις: αντί + επί + εξ, δίκην προρρηματικών τύπων. Επομένως, η χρήση του ρήματος «ανταπεξέρχομαι», προϊόν νεότερης ετυμολογικής ανομοίωσης, είναι εσφαλμένη και πρέπει να αποφεύγεται.

Πράγματι, το «αντεπεξέρχομαι» είναι ένα από τα λίγα αρχαία σύνθετα ρήματα με τρεις προθέσεις (αντί, επί και εκ + έρχομαι· με τεσσερις δεν φαντάζομαι να υπάρχει κανένα, αν και στα νέα ελληνικά έχουμε τουλάχιστον το «επ-ανα-προσ-δι-ορίζω»). Στα αρχαία πιο συχνό ήταν το δίδυμο αδερφάκι του, το σύνθετο με το ρήμα είμι (που ήταν ο άλλος τύπος του έρχομαι): αντεπέξειμι.

Όπως λέει και ο επιστολογράφος της Καθημερινής, αρχικά το επεξέρχομαι» και το «αντεπεξέρχομαι» ήταν ρήματα του πολέμου: επεξέρχομαι σήμαινε «βγαίνω για να επιτεθώ, κάνω έφοδο» (και μετά επεκτάθηκε η χρήση του στην ορολογία των δικαστηρίων, ως «διώκω δικαστικά, καταγγέλλω κάποιον»), ενώ το αντεπεξέρχομαι «βγαίνω για να αποκρούσω εχθρό που επιτίθεται», «βγαίνω για να αντεπιτεθώ, αντεπιτίθεμαι». Έτσι το βρίσκουμε στον Θουκυδίδη και στον Ξενοφώντα. Για παράδειγμα, στον Θουκυδίδη (7.37): οἱ δὲ πρὸς τοὺς ἀπὸ τοῦ Ὀλυμπιείου καὶ τῶν ἔξω κατὰ τάχος χωροῦντας ἱππέας τε πολλοὺς καὶ ἀκοντιστὰς ἀντεπεξῇσαν, που μεταφράζεται «αντεπιτίθεντο» στη μετάφραση του Πάπυρου (που θέλει κι άλλη μετάφραση για να διαβαστεί) ή «πήγαν να αποκρούσουν» στη μετάφραση της Έλλης Λαμπρίδη.

Αργότερα, στη μεσαιωνική πια εποχή, έγινε η μετατόπιση της σημασίας, από το «αντιμετώπισε με επιτυχία τους εχθρούς» στο «ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην κατάσταση», και σιγά-σιγά φτάσαμε στη σημερινή σημασία «τα έβγαλε πέρα στις βιοτικές ανάγκες».

Δεν είναι βέβαια λαϊκό ρήμα το «αντεπεξέρχομαι». Παλιά, λέγαμε «να τα βγάλω πέρα». Σήμερα όμως, με την ώσμωση που υπάρχει ανάμεσα σε λόγιο και λαϊκό ύφος, όπου πολλά λαϊκά ανεβαίνουν επίπεδο ύφους και πολλά λόγϊα κατεβαίνουν, συχνά το χρησιμοποιούμε και στον προφορικό λόγο.

Ο γλωσσικός νομοθέτης, δηλαδή  οι ομιλητές της ελληνικής, επειδή τα αλλεπάλληλα ε όπως και να το κάνουμε είναι ακαλαίσθητα (αντεπεξέρχεται, αντεπεξέρχεσθε: πέντε ε στην αράδα!), κάνει αυτό που λέει ο κ. Στέφος «ανομοίωση»,  δηλαδή τρέπει  το «αντεπεξέρχομαι» σε «ανταπεξέρχομαι».

Σ’ αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι υπάρχουν σε καθημερινή χρήση άλλα ρήματα σύνθετα με το αντί και το από, πολύ συχνότερα, π.χ. το ανταποδίδω (που έχει γίνει λαϊκό ρήμα, αν σκεφτούμε το «ευχαριστώ και ανταποδίδω» των ραδιοπειρατών) ή το ανταποκρίνομαι (ή τουλάχιστον τον ανταποκριτή). Μάλιστα, το  «ανταποκρίνομαι» πρέπει να επηρέασε περισσότερο, διότι μπορούμε να πούμε «δεν  μπορεί να  ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα» σαν σχεδόν συνώνυμο του «δεν μπορεί να  αντεπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα».

Κι έτσι, βάσει της αναλογίας, φτιάχτηκε ο λαϊκός τύπος «ανταπεξέρχομαι», που δειλά-δειλά εμφανίζεται και σε γραπτά κείμενα, όλο και περισσότερο, και προκαλεί την οργή των λαθολόγων.

Όχι ότι είναι αξιόπιστη, αλλά ας δούμε τι αποτελέσματα βγάζει η γκουγκλοσκόπηση (σε παρένθεση τα αντίστοιχα του 2011)

αντεπεξέρχομαι           3.140      (12.200 το 2011)
ανταπεξέρχομαι           3.920     (10.700 το 2011)

αντεπεξέρχεται            22.700   (28.300 το 2011)
ανταπαξέρχεται           35.400   (20.200 το 2011)

αντεπεξέρχεστε             3.880  (δεν είχα μετρήσει το 2011)
ανταπεξέρχεστε             4.340

αντεπεξέρχονται         57.500     (18.700 το 2011)
ανταπεξέρχονται         21.900     (12.700 το 2011)

αντεπεξέλθω               30.100       (14.800 το 2011)
ανταπεξέλθω               94.000      (62.400 το 2011)

αντεπεξέλθει               186.000     (26.600 το 2011)
ανταπεξέλθει               369.000    (25.300 το 2011)

Με εξαίρεση το τρίτο πληθυντικό του ενεστώτα, ο λαϊκός/»λανθασμένος» τύπος υπερτερεί ελαφρά ή σαφώς. Μάλιστα, αν  γράψετε «αντεπεξέλθω» στο γκουγλ, σας ρωτάει «Μήπως εννοείτε ανταπεξέλθω»;

Με όσο νερό σηκώνουν  οι γκουγκλοσκοπήσεις, η υπεροχή του λαϊκού τύπου (σε ανταπ- δηλαδή) έχει  αυξηθεί από το 2011 ως σήμερα.

Βέβαια, ο λαϊκός τύπος, επειδή είναι μειωμένου κύρους, δεν εμφανίζεται συχνά σε επισημότερα κείμενα. Εγώ προσωπικά πιάνω τον εαυτό μου να χρησιμοποιεί πότε τον ένα τύπο και πότε τον άλλο (να αντεπεξέλθει / να ανταπεξέλθει). Εσείς;

Στις μεταφράσεις μου και στα κείμενά μου ομολογώ ότι χρησιμοποιώ τον «σωστό» τύπο, το «αντεπεξέρχομαι». Ένας καλός μεταφραστής θυμάμαι ότι είχε αναφέρει ότι σε μια μετάφρασή του που βγήκε σε βιβλίο χρησιμοποίησε το «ανταπεξέρχομαι» και έβαλε και υποσημείωση. Όπως είχε σχολιάσει εδώ: Έχω βάλει και σημείωση σε βιβλίο που μετέφρασα στον πάτο της σελίδας «καιρός να αρχίσουμε να γράφουμε αυτό το ρήμα όπως το λένε οι Έλληνες ομιλητές και όχι όπως το θέλουν τα λεξικά» (παραθέτω από μνήμης). Γιατί άμα δε βάλεις σημείωση θα σε πουν αμόρφωτο, και δε λέει στο επάγγελμά μας.

Βλέπετε ποιο είναι το κακό, σε  κείμενα που δεν είναι «στην κυριότητά σου» δεν μπορείς πάντοτε να γράψεις αυτό που εσύ θεωρείς σωστό -κάτι  που ισχύει γενικά και όχι μόνο για το ανταπ/αντεπεξέρχομαι.

Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον, αν δηλαδή θα επικρατήσει κάποτε το «ανταπεξέρχομαι» και στον γραπτό λόγο ή αν θα μείνει για πάντα τύπος ελαφρώς μειωμένου κύρους. Θεωρώ πιθανά και τα δυο ενδεχόμενα.

Εσείς τι κάνετε; Αντεπεξέρχεστε ή ανταπεξέρχεστε;

Advertisement

251 Σχόλια προς “Εσείς αντεπεξέρχεστε;”

  1. LandS said

    Τι ανταπεξέρχομαι, αντεπεξέρχομαι και κουραφέξαλα. Άμα δεν βγαίνεις…

  2. basmag said

    Καλημέρα Νίκο. Αντίστοιχα και για «συμπόνοια»…

  3. phrasaortes said

    Πάντα αντεπεξέρχομαι, αλλά ούτε καν είχα πάρει χαμπάρι την χρήση του τύπου ανταπεξέρχομαι. Βέβαια καθώς έγραφα την τελευταία λέξη της προηγούμενης πρότασης, το κινητό μου πρότεινε ανταπεξέλθει, οπότε ο «λανθασμένος» τύπος έχει περάσει στις βάσεις δεδομένων των διορθωτών. Πάντως εξακολουθεί να μου φαίνεται αφύσικο το ανταπεξέρχομαι και μάλιστα πιο δυσκολοπρόφερτο από το αντεπεξέρχομαι.

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αντεπεξέρχομαι, αντεπεξέρχομαι, ό,τι κι αν ψηφίσουν οι Έλληνες. 🙂 Ποτέ δεν κατάλαβα για ποιον λόγο πρέπει να χρησιμοποιώ τον λανθασμένο (ή λανθασμενο») τύπο, επειδή τυχαίνει να είναι της μόδας και τείνει να επικρατήσει.

  5. μήτσκος said

    Ομολογώ πως εγώ ανταπεξέρχομαι.

    Έχουμε κάποια εξήγηση για τη στατιστική ανωμαλία στο τρίτο πληθυντικό;

  6. ndmushroom said

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και ο κύριος Σπελ Τσέκερ της Microsoft μας τα μπερδεύει. Μπορεί να δέχεται το «αντεπεξέρχομαι», αλλά αν του γράψεις «να αντεπεξέλθει», «θα αντεπεξέλθουμε» κλπ. σου το κοκκινίζει, με προτεινόμενη διόρθωση το «ανταπεξέλθει», «ανταπεξέλθουμε» κλπ. Πράγμα που με ενοχλεί αρκετά όταν γράφω, γιατί κι εγώ (τουλάχιστον στα επαγγελματικά) προσπαθώ να χρησιμοποιώ το «σωστό» τύπο (στον προφορικό λόγο πιθανότατα χρησιμοποιώ τον «λάθος», σε κάθε περίπτωση δεν το σκέφτομαι)

  7. ΓΤ said

    Πέθανε η Τζίνα Πολίτη.

  8. Κιγκέρι said

    Όχι μόνο ανταπεξέρχομαι, αποθανατίζω κιόλας!

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Τι εννοείς;

    5 Εγώ πάντως δεν έχω.

    3-6 Αυτό είναι εντυπωσιακό. Και το γκουγκλ άμα γράψεις «αντεπεξέλθει» σου λέει «Μήπως εννοείς ανταπεξέλθει;»

  10. ΓΤ said

    @9.1 Ντάκμαν

    συμπόνια/σύμπνοια

  11. Εγώ απλά ξέρω πως είναι αρχαιόκλιτο (αντεπ-) και συμμορφώνομαι, αλλά η γλωσσική πραγματικότητα γύρω μας είναι άλλη.

    (Έκανα κι εγώ προχθές μια μικρή δημοσκόπηση για το αποτίω/αποτίνω και μόνο ένας δεχόταν το αρχαιόκλιτο αποτίνω. Όλοι οι άλλοι/όλες οι άλλες ήταν υπέρ του αποτίω [τιμή]).

  12. ndmushroom said

    9
    Το γκουγκλ έχει μία λογική, γιατί όλη η φιλοσοφία της μηχανής αναζήτησης είναι να σου σερβίρει αυτό που (πιστεύει ότι) θέλεις να δεις, με βάση τις προτιμήσεις των άλλων χρηστών που (πιστεύει ότι) σου μοιάζουν. Αλλά ένα πρόγραμμα ελέγχου της ορθογραφίας υποτίθεται ότι δουλεύει με κανόνες, όχι με ποσοστά χρήσης.

  13. Κιγκέρι said

    3: Εμένα λοιπόν μου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Πάντα έλεγα ανταπεξέρχομαι, χωρίς να έχω καμία αμφιβολία για το ότι αυτό είναι το σωστό, ενώ δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ το αντεπεξέρχομαι, το οποίο, και γραμμένο να το δω, δεν το προσέχω με την πρώτη και το διαβάζω ανταπεξέρχομαι.

  14. Αιμ said

    Ανταπεξέρχομαι. Το αντε- θυμίζει εσωτερική αύξηση ίσως γι αυτό το αποφεύγει ο προφορικός λόγος. Λετ

  15. LandS said

    6 Πάντα μπορούμε να προσθέσουμε στο λεξικό της Microsoft (ή της Google) αυτό που νομίζουμε σωστό. Το κακό είναι ότι κρατάει και το παλιό.
    Σχετικά με τη προτίμηση στο «ανταπεξέλθει» ίσως είναι προϊόν της παραπάνω διαδικασίας ειδικά στα κινητά και σε πληκτρολόγια σαν το swiftkey που αποθηκεύουν της προτιμήσεις των χρηστών αυτόματα.

  16. LandS said

    Α το θυμήθηκα.
    Άσχετο με το ειδικό θέμα μας αλλά δεν κάνει να μείνει απαρατήρητο χτεσινό άρθρο του Μπουκάλα.
    https://www.kathimerini.gr/opinion/562436935/proparaligoysa-me-vareia/

  17. Πουλ-πουλ said

    «επειδή τα αλλεπάλληλα ε όπως και να το κάνουμε είναι ακαλαίσθητα»
    Επέστρεφε και παίρνε με…

  18. Alexis said

    «Ανταπεξέρχομαι» λέω και «αντεπεξέρχομαι» γράφω.
    Στον προφορικό λόγο δε νομίζω ότι έχει και καμιά σημασία να το πω σωστά, το λέω όπως μου βγαίνει πιο φυσικά.
    Στα γραπτά όμως θα χρησιμοποιήσω τον σωστό τύπο.
    Αν το γκουγκλ μπορούσε να αποτυπώσει και τον προφορικό λόγο και όχι μόνο ό,τι γράφεται, το αντα- θα υπερτερούσε συντριπτικά.

    (Θα γράψεις κάποτε άρθρο για το ανατριχιαστικό, αηδιαστικό κλπ. κλπ. «ανεξαρτήτου»; )

  19. ndmushroom said

    15
    Προφανώς μπορούμε να το προσθέσουμε, αλλά
    1. για να το προσθέσουμε πρέπει να ξέρουμε ότι το δικό μας είναι σωστό και αυτό που μας προτείνει είναι λάθος και (κυρίως)
    2. το όλο νόημα της ύπαρξης ενός spellchecker είναι να σου υποδεικνύει τα ορθογραφικά σου λάθη και να σου προτείνει τις διορθώσεις. Αν πρέπει να καταχωρούμε (σικ, ρε) μόνοι μας τις σωστές ορθογραφίες για να συνυπάρχουν τουλάχιστον με τις λανθασμένες, ποιο το νόημα ύπαρξης του spellchecker;

  20. Λάμπας said

    αντεπεξέρχομαι «βγαίνω για να αποκρούσω εχθρό που επιτίθεται», «βγαίνω για να αντεπιτεθώ, αντεπιτίθεμαι».

    Αυτά όσον άφορά τον πόλεμο στη στεριά. Το αντίστοιχο για τον πόλεμο στη θάλασσα πρέπει να είναι το «αντεπανάγομαι» = αποπλέω (εξέρχομαι εις το πέλαγος) εναντίον επιπλέοντος εχθρού (Σταματάκος). Τι εκφράζει στο «ανάγομαι» (= βγαίνω στο πέλαγος) η πρόθεση «ανά»;

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για το «η σφαίρα εξοστρακίζεται-εποστρακίζεται-αποστρακίζεται» υπάρχει άρθρο;

  22. 20# Η πρόθεση είναι ξεκάθαρα εχθρική. Άντε Πανάγο μου, γιούργια να τους βουλιάξουμε.

  23. sarant said

    16 Καλά κάνεις και το βάζεις

    18 Εχω βέβαια γράψει σε μεζεδάκια, αλλά γιατί όχι; Να το έχω στο νου μου

    21 Βεβαίως, αλλά παλιά.

    Εξοστρακίστηκε ή εποστρακίστηκε;

  24. Λάμπας said

    22. Νομίζω ότι η εχθρική διάθεση δηλώνεται με το «επί». «Ανάγομαι» σημαίνει βγαίνω στο πέλαγος γενικά. Δεν αναφέρεται μόνο σε εχθρική κίνηση.

  25. Ανέκαθεν αντεπεξερχόμουν στις υποχρεώσεις μου από τον Οκτώβριο που είχε στρώσει η σχολική χρονιά. Τελευταία δεν ανταπεξέρχομαι και πολύ άνετα. Αντά, δεν γράφω αντέ, άντε !

  26. Stelios Kornes said

    Καλημεριζω. Χρησιμοποιω το ρημα αντεπεξέρχομαι και στο γραπτο και στον προφορικο λογο, ομως πρεπει να το κανω με εσωτερικη, εκουσια νοητικη προτροπη, γιατι κατα τ’ άλλα το ακουω και το διαβαζω συχνα και με «α».

  27. 8 Κι εγώ έτσι. Χώρια που μπαίνω σε κτίρια (αλλά ο πατέρας μου ήτανε χτίστης, ίσως γι’ αυτό).
    Σπάνια χρησιμοποιώ το ρήμα αυτό, αλλά αν το χρησιμοποιήσω θα το βάλω ανταπεξέρχομαι.

    14 Μάλλον

    17 Γύρνα πάλι γύρνα

  28. 17# Τα ου είναι πιο ακαλαίσθητα.
    Πού ‘ν’ του του μουστουκούλουρου του κουτσού, κουλού, κουφού τούρκου δούλου του Κουμουνδούρου?

  29. sarant said

    27 Γύρνα ξανά…

  30. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Λείπει το ρήμα στην φράση:
    «Όπως λέει και ο επιστολογράφος της Καθημερινής, αρχικά το επεξέρχομαι» και το «αντεπεξέρχομαι» ρήματα του πολέμου:»

  31. ΓΤ said

    «Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών με τον συνασπισμό Ανεξαρτήτων Υποψηφίων υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΕΣ. Η δήλωση της υποψηφιότητας μου θα βασιστεί στις προβλέψεις του εκλογικού νόμου και στην γνωμοδότηση Αλιβιζάτου: […]».
    (Κασιδιάρης)…

    https://dailypost.gr/parapolitika/pos-o-kasidiaris-mporei-na-mpei-sti-voyli/

  32. Γιώργος Περαστίκ said

    Βλέπω πολλές αντιδράσεις εδώ για την πρωτιά του «ανταπεξέρχομαι» στο γκουγκλ που το κάνει να εμφανίζεται ως προτεινόμενη γραφή στον ορθογράφο, αλλά μήπως θάπρεπε να χαίρεστε ανταυτού μιας και είναι προϊόν καθαρά αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας; Φωνή λαού, εντολή μηχανής-θεού. Αλλά είναι και φορές που ο λαός έχει ακόμη περισσότερο δίκιο: π.χ. έχουν περάσει 20 και βάλε χρόνια και κανείς ινδουιστής στη Microsoft δεν έχει αξιωθεί να διορθώσει επιτέλους το αστείο τούμπλαλιν στον ορθογράφο του Word που καταχωρήθηκε αντιδημοκρατικά με αδιαφανείς διαδικασίες από κάποιους ανώνυμους. Στο γκουγκλ, όμως, το «τούμπαλιν» θριαμβεύει με 48.500 αποτελέσματα, ενώ το «τούμπλαλιν» ούτε στη βουλή δεν μπαίνει με μόλις 1.160. Βέβαια, ακόμα και αυτά τα αποτελέσματα δεν μου φαίνονται αμελητέα ποσότητα δεδομένου ότι είναι απλώς αναπαραγωγή ενός εξόφθαλμου τυπογραφικού λάθους.

    Ειρήστω εμπαρόδω, ο πέλεκυς έχει 180.000 αποτελέσματα, εντυπωσιακό νούμερο για λέξη που δεν υπάρχει στη νεοελληνική.

  33. εγώ καθόλου, ξέρω όμως κάποιο που όχι μόνο ανταπεξέρχεται αλλά καταντεπεξέρχεται !!

    (του ανταποκριττού μας) Μου προξενεί μεγάλη εντύπωση ο κόσμος που ήταν και παραμένει πριν και μετά τις εκλογές στο Γαλαξίδι. Θυμίζει κόσμο Ιουλίου και ο καιρός δεν είναι δα ιδανικός : λιακάδα τοπρωί και συννεφιά-βροχή από το απομεσήμερο. Φαίνεται πως πήραν χαρτζηλίκι από τις κινήσεις του Κούλη και του δίνουν να καταλάβει.
    Τι λένε οι άλλοι που ξέρουν από τουριστικούς τόπους ;

  34. ΚΑΒ said

    Εγώ πολύ καλά αντεπεξέρχομαι το ανταπεξέρχομαι.

  35. Θανάσης Καραμήτρος said

    Αντεπεξέρχομαι στο χαρτί και στον προφορικό λόγο, δεν αντεπεξέρχομαι στη ζωή…

  36. sarant said

    30 Ευχαριστώ, διόρθωσα

    32 Καλώς ήρθατε. Με έκπληξή μου επιβεβαιώνω ότι το Word κοκκινίζει το «τούμπαλιν» και προτείνει «τούμπλαλιν».

  37. Πουλ-πουλ said

    28.
    Θα λέγαμε όμως τον Καβάφη ακαλαίσθητο στο πιο αισθαντικό του ποίημα; Το αντ*πεξέρχομαι.

  38. ΣΠ said

    Πάντα λέω και γράφω «αντεπεξέρχομαι». Αν, μάλιστα, κάποιος πει «ανταπεξέρχομαι» το προσέχω. Σε γραπτά κείμενα το διορθώνω.

    Τον τύπο «ανταπεξέρχομαι» δεν τον έχουν τα λεξικά (ακόμη), αλλά έχει ενδιαφέρον το σχόλιο στο Λεξικό Μπαμπινιώτη. Δεν χαρακτηρίζει τον τύπο εσφαλμένο αλλά νεότερο:

    αντεπεξέρχομαι ή ανταπεξέρχομαι; Το σωστό είναι αντεπεξέρχομαι (με -ε-) παραγόμενο από τρεις προθέσεις (προρρηματικά): αντί + επί + εξ + έρχομαι. Το ρ. αντεπεξέρχομαι (και άντεπέξειμι) είναι αρχαίο με άλλη αρχική σημ., «βγαίνω για να αντιμετωπίσω επιτιθέμενο εχθρό», άρα «αντεπιτίθεμαι». Από τη σημ. αυτή εξελίχθηκε σημασιολογικά σε «αντιμετωπίζω επιτυχώς, τα καταφέρνω, ανταποκρίνομαι», o τύπος με -α- (ανταπεξέρχομαι) είναι νεότερος, αποτέλεσμα ανομοίωσης των αλλεπάλληλων …ε.ε.ε… ή προϊόν ετυμολογικού παρασυσχετισμού με σύνθετα όπως ανταποδίδω, ανταποκρίνομαι κ.τ.ό., όπου το ανταπ- προέρχεται από αντί + από!

  39. ΓΤ said

    @37 Πουλ^2

    Όχι, ασφαλώς όχι. Μα δεν θα έπρεπε, βέβαια, να βάλουμε σε σύγκριση τον ποιητικό λόγο, ο οποίος ασφαλώς ασφυκτιά μέσα στη γραβατοσύνη των λημμάτων, σφιχτογιακάδικων ή χαλαρών. Όπως ίσως δεν θα έπρεπε να μπουν σε σύγκριση ούτε τα κομμάτι βαριόηχα «Μπαλκάνια» του Εγγονόπουλου.

  40. sarant said

    38 Ευχάριστο είναι που τον λέει νεότερο και όχι εσφαλμένο. Άραγε συμφωνεί η κ. Φλέσσα;

  41. Avonidas said

    Καλημέρα.
    Ούτε καν είχα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει τύπος «αντεπεξέρχομαι», κι ότι το «ανταπεξέρχομαι» θεωρείται λάθος.

  42. ΓΤ said

    H ΠLB σημειώνει το αντα- ως εσφαλμένο, ενώ στο λήμμα αντε- σημειώνει ότι το αντα- είναι συχνόχρηστο.

    Η μόνη περίπτωση που ακούω με χαρά το αντα- είναι όταν αυτό αρθρώνεται (πολύ σπάνια, αλλά αρθρώνεται) στα γήπεδα, σε συνεντεύξεις ποδοσφαιριστών και προπονητών. Αφού φτάνει σε αυτό τον χώρο να ειπώνεται ένα «δύσκολο» -πάντα στο πλαίσιο της μπαλίτσας- ρήμα έχουμε κάποια πρόοδο, απέχοντας πια σαφώς έτη φωτός από τον παροιμιώδη αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού, αλλά και από τον γλωσσικό πλούτο του Γιώργου Μίνου, που ξερνοβολά μόνο το ακρώνυμο «ΠΑΟΚ».

  43. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    Κατά τα ισχύοντα μέχρι τούδε το «αντεπεξέρχομαι» σημαίνει «βγαίνω πάνω (:εξέρχομαι επί) σε κάτι ενάντιο (άρα, μάλλον, το αντιμετωπίζω, το ξεπερνάω/ ανταποκρίνομαι επιτυχώς)
    Οπότε, εάν το υποθετικό “απεξέρχομαι” δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνον ως «απέρχομαι για τα καλά, βγαίνω εντελώς έξω (από κάπου)», τότε τo «ανταπεξέρχομαι» δεν θα μπορεί να ερμηνευτεί παρά σαν «βγαίνω εκτός αγώνα εναντίον τινός» (:δεν εναντιώνομαι, δεν αντιμάχομαι, δεν αποκρούω, αποχωρώ, αντιφεύγω) άρα “δεν αντεπεξέρχομαι”, και η εννοιολογική του εκτροπή θα φαίνεται σε τελική ανάλυση αντίστοιχη με το να λέμε αντί «αντεπιτίθεμαι», «ανταποτίθεμαι»

  44. ΓΤ said

    @40 Ντάκμαν

    Τα ματόκλαδά τ’ς κουνιούνται, βρε
    σαν τον έχει βιζαβί
    τον λαμπρό καθηγητή μας, βρε
    τα ματόκλαδά τ’ς κουνιούνται

    οι ορμήνειες σου, βρε Γιώργη μ’ βρε
    της ραγίζουν την καρδούλα
    της ραγίζουν την καρδούλα
    οι ορμήνειες σου, βρε Γιώργη

    Πόσο αργόσυρτα μιλάς μας, βρε
    και φουντώνεις μας τα νεύρα
    και φουντώνεις μας τα νεύρα
    πόσο αργόσυρτα μιλάς

    Τα ματάκια σου να βγούνε, βρε
    και χαλάρω τη γραβάτα
    και χαλάρω τη γραβάτα
    τα ματάκια σου να βγούνε…
    😀

  45. Πουλ-πουλ said

    39.
    Αν όμως μας ενοχλεί η παρήχηση του «ε», πού βρέθηκε αυτό το αντα-, και γιατί δεν λέμε αντιπεξέρχομαι; Η μόνη λογική εξήγηση είναι ο ετυμολογικός παρασυσχετισμός που παραθέτει ο ΣΠ στο σχ. 38.

  46. Agapanthos said

    Μέχρι τα 17 μου χρόνια ήξερα, είχα ακούσει μόνο το ανταπεξέρχομαι. Και αυτό έγραψα σε μια έκθεση. Ο φιλόλογός μου το είδε, το διόρθωσε και μου είπε να το δω και στο λεξικό επειδή δε φαινόταν να με έχει πείσει. Εγώ δεν ήθελα να κοιτάξω λεξικό, γιατί οι πραγματικοί άντρες δεν κοιτάνε λεξικά, αλλά επέμεινε. Κι έτσι εκείνη τη μέρα έμαθα δύο πράγματα. Ότι ο σωστός τύπος είναι αντεπεξέρχομαι και ότι δεν μειώνεται ο ανδρισμός σου όταν ανοίγεις το λεξικό.

    Παρότι συμφωνώ με τον οικοδεσπότη ότι έχει φτάσει ο καιρός να αρχίσουμε να το γράφουμε όπως το λεμε, δεν είμαι καθόλου έτοιμος να αμφισβητήσω το δεύτερο μάθημα που πήρα εκείνη τη μέρα. Και πάντα μνημονεύω αυτόν τον δάσκαλο με πολλή αγάπη.

  47. ΓΤ said

    @45

    Να σου πω την αλήθεια, με αφήνει παντελώς αδιάφορο εάν κάποιοι ενοχλούνται από την παρήχηση του -ε-. Και ειδικά με τη σουτουμουδιά διπλώθ’κα απ’ τα γέλια 😛

    O ΣουΠου πάντα πατάει γερά.

  48. sarant said

    45 To ένα εξηγεί για ποιο λόγο ενοχλεί, το άλλο γιατί προτιμάται αυτός ο εναλλακτικός τύπος.

    46α Μα, είχε απόλυτο δίκιο ο δάσκαλος για τα λεξικά.

  49. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα. Ανταπεξέρχομαι λέω (όλο και πιο δύσκολα, όλο και πιο σπάνια 🙂 ), δε σκέφτηκα ποτέ να ετυμολογήσω.

  50. ΓΤ said

    @31
    https://www.kathimerini.gr/politics/562439671/alivizatos-gia-kasidiari-den-noeitai-syndyasmos-anexartiton-ypopsifion/

  51. Ηράκλειτος said

    Και γιατι δεν φτιαχνουμε τοτε κι εμεις ενα ρημα που να αποτελειται απο τα εξης: αντι-απο-εξ-ερχομαι… ;;;

    Οπου αντι για «επι» θα εχει «απο».

    Το ξανα-οριζουμε και… τελος το «πανηγυρι» !

  52. kolokotronis said

    Άσχετο αλλά γουστόζικο.
    ΚΚΕ …να φαν κι οι κότες:
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/330437/komma-kotes-kalei-se-eklogiki-stirixi-toy-kke

  53. ΣΠ said

    52
    «Το συγκεκριμένο κόμμα έλαβε μέρος στις εκλογές της 21ης Μάη αλλά δεν θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές στις 25 Ιούνη.»

  54. aerosol said

    Νομίζω συνήθως ανταπεξέρχομαι, διότι τέτχοιος είμαι, μπασκλασαρία.

    #29 Θεούλης!

  55. Μπασκλασαρία κι εγώ νομίζω.

  56. Λάμπας said

    53. Τρομώδης επαναληψοφοβία (Νικοκύρης).

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ανταπεξέρχομαι συνήθως αλλά, με το πες πες, στα έγγραφα, αντεπεξέρχομαι.

    Και τα συμπαραμαρτούντα δεν αντεπεξέρχονται 🙂

  58. 36β# Λάθος ο κορέκτορας. Το σωστό είναι τούμπλαλειν, παίρνω το λόγο μου πίσω, rimangiarsi la parola που λένε και στο χωριό του Πέδη 😎

  59. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειχαραντὰν Θερμιαντάν!

    @58. Τούμπλαλειν καὶ τρισχορεύειν. 🙂

  60. 59
    …και κορόιδα διακορεύειν.

    Γειά σου Δον, τυχερούλη!

  61. Theo said

    Λέω ανταπεξέρχομαι, πριν από λίγα χρόνια έμαθα πως είναι λάθος, αλλά μου φαίνεται δύσκολο να πω αντεπεξέρχομαι και δε νομίζω να έχω γράψει ποτέ ή το ένα ή το άλλο.

    @53:
    Αυτή η πολυτυπία μου αρέσει!
    Όλα στοιχημένα κι αποστειρωμένα τα θέλετε;

  62. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @60. Γειά σου Χτῆνε.

    Ὄχι καὶ τόσο τυχερούλης, μὲ μαστόρους τραβιέμαι ἀκόμα.

  63. ΣΠ said

    61
    Πολυτυπία με το ρήμα στην καθαρεύουσα και στην δημοτική στην ίδια πρόταση; Όπως «πρώτα εισήλθε στην αυλή και μετά μπήκε στο κτίριο»;

  64. Πάνος με πεζά said

    Καμιά φορά είναι περίεργοι οι «λαϊκοί τύποι», κι όχι κατ’ ανάγκη πιο εύκολοι. Ποτέ δεν κατάλαβα ας πούμε, ποιον βολεύει να λέει «απΑγοήτευση», που μέχρι και ο Παπακωνσταντίνου έτσι το τραγουδάει, στο «Άσε με να κάνω λάθος»…
    Προσωπικά, λέω «αντεπεξέρχομαι» όπως και «απαθανατίζω». Το πρώτο ρήμα, του άρθρου, βέβαια, οφείλω (ή ώφειλα; ή ώφελα; !!) να πω ότι δεν το «δουλεύω» και τόσο συχνά. 🙂

  65. Πέπε said

    Πού πήγε η μνημειώδης συμβολή μου; Προηγουμένως εμφανιζόταν αλλά ήθελε έγκριση, τώρα ούτε καν αυτό. Καλά λοιπόν, εσείς δε θα μάθετε αν λέω ανταπεξέ ή αντεπεξέ. Θα το πω της μαρμάγκας που κρατάει μυστικά.

  66. Πέπε said

    Γράφω και λέω το σωστό, από τότε που κάποιος μού το επεσήμανε. Στην αρχή με τη διαδικασία της αυτοδιόρθωσης, πλέον απολύτως αυθόρμητα και φυσικά.

    Ωστόσο θεωρώ ότι πρόκειται για την κατεξοχήν περίπτωση όπου δεν αξίζει τον κόπο να μιλάμε για σωστά και λάθη, επιείκεια και αυστηρότητα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως προφανής σύνδεση ανάμεσα στην ορθή ετυμολογία (αντί+επί+εξ+έρχομαι) και το νόημα, που να είναι σιχυρότερη από τη σύνδεση ανάμεσα στη λάθος ετυμολογία (με από) και στο νόημα. Το ότι το ένα είναι σωστό και το άλλο λάθος έχει οιστεί αυθαίρετα.

    Το ότι ο Θουκυδίδης έγραφε …κλπ. κανείς δεν οφείλει να το γνωρίζει και να το λαμβάνει υπόψη του. Μπράβο του βέβαια, αν παρά ταύτα το γνωρίζει και το λαμβάνει υπόψη του. Μέχρις εκεί όμως.

  67. sarant said

    65 –> 66

  68. Costas X said

    Ανταπεξέρχομαι κι εγώ, δεν μου ακούγεται καλά το «αντεπεξέ», μάλιστα κάποτε υπέθετα ότι ετυμολογείται από το αντί+από.

  69. Prince said

    Άντε παίξε, έρχομαι.

  70. Avonidas said

    Πέθανε ο Χρήστος Τρικαλινός 😥

    https://www.avgi.gr/politiki/449450_efyge-apo-ti-zoi-o-grammateas-toy-syriza-ston-almyro

    που εγώ βέβαια δεν θα τον θυμάμαι σαν γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλμυρό, αλλά σαν καθηγητή στο Φυσικό της Αθήνας, στα νιάτα μου.

    Αιωνία του η μνήμη.

  71. Angelos Papadimitriou said

    Εγώ αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νεότερο, αλλά εσφαλμένο, τύπο οποιασδήποτε λέξης. Ή τουλάχιστον μέχρι ποιου σημείου. Το ότι για οποιοδήποτε λόγο έγινε κάποτε ένα λάθος και επεκράτησε θα πρέπει να καθιστά σωστή τη νέα μορφή της λέξης; Πάρτε για παράδειγμα ένα καταταλαιπωρημένο ρήμα, το ρήμα άγω (εν συνθέσει φυσικά, μια και σκέτο σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιείται). Συγκεκριμένα, κυρίως με την πρόθεση από. Σήμερα ντρέπεται πια κανείς να πει σε ενεστώτα το σωστό «απάγω»! Όχι αγαπητοί, ο ενεστώτας αυτού του ρήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών είναι απαγάγω! Το ακούω πολύ συχνά, ακόμη και στην τηλεόραση: «Απαγάγουμε τον επιχειρηματία, τον κρύβουμε στη βίλα του Γιάννη στην εξοχή και μετά ζητάμε λύτρα»!

    Όταν δίδασκα ακόμη στο λύκειο, έθετα συχνά το ερώτημα στους μαθητές μου σχετικά με το ποιο είναι το σωστό όταν μιλάμε για το παρόν ή για κάτι που επαναλαμβάνεται: απάγω ή απαγάγω; Με περισσό ζήλο όλοι απαντούσαν ότι είναι το απαγάγω. Όταν τούς έλεγα ότι είναι το απάγω, εξανίσταντο και φώναζαν, «όχι, κύριε, το απαγάγω είναι το σωστό!». Κάποτε τους έπειθα φέρνοντας ως παράδειγμα το ρήμα παράγω. Τι λέμε, τούς ρωτούσα, η Ελλάδα παράγει ή παραγάγει πολλά αγροτικά προϊόντα; Έστω και απρόθυμα, όλοι ουσιαστικά αναγνώριζαν την ορθότητα του «παράγει». Στη συνέχεια όμως, άρχισα να διαπιστώνω με απόγνωση ότι και το παράγω είχε αρχίσει να ακολουθεί την πορεία του απάγω. Σήμερα ακούω αρκετό κόσμο να λέει π.χ. «Δεν παραγάγουμε αυτό το προϊόν στη χώρα μας». Ανάλογα και με το εξάγω, προάγω κ.ά.

    Και έρχεται φυσικά και το κερασάκι στην τούρτα. Όχι μόνο χρησιμοποιούμε τον τύπο του β’ αορίστου στον ενεστώτα, αλλά και τον τύπο του ενεστώτα στον αόριστο! Τον απήγαν, λένε πια αρκετοί. Πολύ περισσότεροι λένε, π.χ., Η Ελλάδα παρήγε τόσους τόνους ροδάκινα πέρυσι. Ή, Δεν κατορθώσαμε να εξάγουμε όλη μας την παραγωγή φέτος. Όπως και το ανάποδο: Τον καιρό εκείνο η Ελλάδα παρήγαγε χιλιάδες τόνους σταφίδας κάθε χρόνο! Δηλαδή παρατατικός αντί αορίστου και αόριστος αντί παρατατικού.

    Υ.Γ.: Παρακαλώ σημειώστε ότι αναφέρθηκα μόνο σε μορφές λέξεων οι οποίες απαντώνται διαφορετικές σε καθημερινή χρήση, τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. Δεν έχω την ίδια άποψη για ζητήματα ορθογραφίας, όπου π.χ. δεν δέχομαι ορθογραφίες λέξεων που δεν υπήρξαν ποτέ στη μορφή που, εκ των υστέρων, «επανορθογραφήθηκαν» στο όνομα της σύνδεσής τους με αρχαίες λέξεις από τις οποίες προέρχονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τερατουργήματα μπαμπινιώτικης επινόησης, όπως αγώρι, τσηρώτο κ.ά.

  72. GeoKar said

    #18: συμφωνώ απολύτως για το ανατριχιαστικό «ανεξαρτήτου» που ακούγεται πλέον ολοένα κ συχνότερα.

    Κι εγώ, πάντως, στον προφορικό λόγο είμαι …Α κατηγορίας (ανταπ…), ενώ στον γραπτό …5ης, αν κ συνήθως κατόπιν (διορθωτικής) σκέψης.

  73. Avonidas said

    #71. Μπορεί κανείς το ίδιο καλά ν’ απαιτήσει κι απ’ τα ποτάμια να μην αλλάζουν κοίτη.

  74. H. Mandragoras said

    70: Τον θυμήθηκα αυτές τις μέρες καθώς εξηγούσα στους φοιτητές μου πώς να κάνουν ένα σωστό γράφημα και πως να κάνουν διάδοση σφαλμάτων.
    Αυτοί το μαθαίνουν στα τελειώματα, εμεις πριν καν αρχίσουμε να μαθαίνουμε φυσική.
    Καλό κατευόδιο Δάσκαλε.

  75. Theo said

    @63:
    Αυτό που παράθεσες στο #53 ουδόλως ενοχλεί το γλωσσικό μου αισθητήριο.
    Θα πεις: Περί ορέξεως…

    Αλλά γιατί να μην είμαστε ελεύθεροι να χρησιμοποιούμε το ίδιο ρήμα στην καθαρεύουσα και στην δημοτική στην ίδια πρόταση, αν δεν μας ενοχλεί;
    (Δεν μιλάμε φυσικά για τη διδασκαλία της γλώσσας σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα, αλλά για το πώς εκφραζόμαστε εκτός σχολείου.)

  76. ΣΠ said

    71
    Το δικό μου κριτήριο: αποδέχομαι έναν τύπο άμα λημματογραφηθεί στα λεξικά.
    Ως προς την ορθογραφία, ακολουθώ την σχολική.

  77. 65 Με αφορμή αυτό το σχόλιο, να πω τι γίνεται όταν ένα σχόλιο περιμένει έγκριση (τόπιασε ή τόφαγε η μαρμάγκα, ή είναι στο κρατητήριο κλπ):
    Τα σχόλια δημοσιεύονται αυτόματα όταν προέρχονται από γνωστό σχολιογράφο (έχει ξανασχολιάσει με το ίδιο παρανόμι και το ίδιο μέιλ – αν αλλάξει κάτι απ’ αυτά τα δυο θεωρείται καινούριος). Για τους καινούριους πρέπει να εγκριθεί το πρώτο τους σχόλιο (μένει προς έλεγχο).
    Επίσης όταν το σχόλιο περιέχει κάποια λέξη από μια λίστα απαγορευμένων, (π.χ. βάταλoς) που έχει ορίσει ο Νικοκύρης, κρατείται κι αυτή. Βέβαια, στη περίπτωση αυτή με κάποιο κόλπο μπορεί να περάσει, αλλά δεν είν’ αυτό το θέμα μας.
    Επίσης κρατιέται κι όταν περιέχει πολλά λίνκια, αλλ’ αυτό είναι κανόνας της πόρσε (wordpress) κι όχι του Νικοκύρη.
    Το περίεργο είναι πως μπορεί να κρατηθεί και σχόλιο που δεν έχει τίποτα απ’ τα παραπάνω!
    Σ’ όλες τις παραπάνω περιπτώσεις στον υπολογιστή (και στον ξεφυλλιστή -μπράουζερ στα ελληνικά – που γράφουμε) φαίνεται η αρίθμηση σαν το σχόλιο αυτό να έχει δημοσιευτεί, όμως πάνω του γράφει πως περιμένει έγκριση.

    Ωραία, ξέρουμε πότε δεν εμφανίζεται ένα σχόλιο. Τι κάνουμε για να μην μπλέκουμε με την αρίθμηση (αν είσ’ από κινητό την έχεις γλιτώσει). Το πιο απλό: Βγες και ξαναμπές. Συνήθως αν κλείσουμε τον πρόγραμμα περιήγησης, καθαρίζονται τα κούκις περιόδου κι έτσι όταν ξαναμπούμε το σχόλιό μας δεν φαίνεται. Μπορεί να πετύχει και με ανανέωση σελίδας. Το σίγουρο είναι πως το σχόλιο δεν χάνεται. Είναι στα υπό έγκριση, ο Νικοκύρης θα το δει και θα το εγκρίνει.

    Με την έγκριση ενός σχολίου, κανονικά αλλάζει η αρίθμηση όλων. Τελευταία ο Νικοκύρης έχει βρει την πατέντα να αλλάζει την ώρα, οπότε εμφανίζεται σε νέα θέση (αλλά δεν αλλάζει το εσωτερικό του νούμερο, έτσι το σχόλιο 66 έχει αριθμό 877937 ενώ το προηγούμενό του, το 65, 877946).

    Η ύπαρξη σχολίων προς έγκριση ελέγχεται ταχτικά από το Νίκο, άρα δεν είν’ απαραίτητη η επισήμανση. Βέβαια, μια επισήμανση μπορεί να επισπεύσει την έγκριση!

    Σας φώτισα, το ξέρω!

  78. Theo said

    @77:
    Όπως τα γράφεις είναι, και το έχω δει αρκετές φορές με δικά μου σχόλια. Όμως, μου συνέβη δύο φορές, πριν ένα δύο μήνες, να γράψω το σχόλιο, να πατήσω «Δημοσίευση σχολίου», κι αυτό να εξαφανιστεί, να μην το ξαναδώ, ούτε εγώ, ούτε ο Νικοκύρης.
    Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό;

  79. Μπα, το συνήθισα σχετικά εύκολα το «αντεπεξέρχομαι», ίσως λόγω «άντε-«.
    Το «απαθανάτισα» με ζόρισε περισσότερο, με τα πολλά «α» — είναι και το «αποθανέτω…» — αλλά το ‘μαθα κι αυτό.
    Όπως είχε πει κι ο Κόνραντ Λόρεντς (Νόμπελ 1973)

    “It Is a Good Morning Exercise for a Research Scientist to
    Discard a Pet Hypothesis Every Day Before Breakfast:
    It Keeps Him Young”

  80. ΣΠ said

    75
    Δεκτό. Όπως είπες: Περί ορέξεως… Εμένα με κτύπησε στο μάτι.
    Θυμήθηκα που στο γυμνάσιο για πλάκα φτιάχναμε μικτές φράσεις, π.χ. παρά τους πρόποδας του όρους καλντίσαν τα ζα. 🙂

  81. sarant said

    70 Ωραία φωτογραφία. Κι εσύ από τους κομμένους;

    77 Ωραίο σχόλιο, όταν κάνουμε ΦΑΚ του ιστολογίου θα το βάλω κι εκεί 🙂

    78 Εκεί κάτι άλλο θα συνέβη… δεν έχω εξήγηση

  82. Avonidas said

    #81. Ωραία φωτογραφία. Κι εσύ από τους κομμένους;

    Όχι, εγώ πέρασα. Αλλά και τις βόλτες μου έκανα, και για καφέ με τους φίλους πήγα· είχα πρόγραμμα! 😀

  83. sarant said

    82 🙂

  84. ΓιώργοςΜ said

    82 >είχα πρόγραμμα

    Σε Fortran ή COBOL, υποθέτω, δεν πρέπει να είχαν ανακαλυφθεί οι υπόλοιπες 😁

  85. Avonidas said

    #84. Ίσα, ρε! Και TurboPascal είχαμε, και C είχαμε, και C++ είχαμε, άμα λάχει μέχρι και LISP είχαμε! Τι μας πέρασες, τίποτα καρδάρες;

  86. ΓιώργοςΜ said

    85 ναι βρε, σου ρίχνω τουλάστιχον 15-20 χρόνια, και πρόλαβα τη C++ φοιτητής.
    Απλώς δεν αντιστάθηκα στην πάσα για να πω τη μπουμεριά μου… 😛

  87. Μαρία said

    Το αντάπ- το πρωτοσυνάντησα σε εκθέσεις της Β λυκείου το 88-89. Και το θυμάμαι καλά, επειδή το συζήτησα με συνάδερφο και καταλήξαμε οτι ναι μεν λέγεται αλλά εμείς θα το διορθώνουμε.
    Στον προφορικό λόγο δεν νομίζω οτι το χρησιμοποιώ.

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μια που πιάσαμε αυτά τώρα κι επειδή άκουσα την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου να λέει λανθασμένα «εν τω γενέσθαι», πριν από λίγο στο κανάλι της Βουλής, μπορούμε να λέμε ως συνώνυμες εκφράσεις εν τω γεννάσθαι, εν τω γίγνεσθαι, εν τη γενέσει;

  89. sarant said

    88 Νομίζω ναι.

  90. aerosol said

    #65
    Δε σε φοβάμαι, εσύ πάντα αντεΠεπεξέρχεσαι…
    [ΟΚ, δροσερόν, αλλά δεν κρατήθηκα!]

  91. Costas Papathanasiou said

    Και ένας καλός (νηφάλιος) λόγος για εμάς τους “κακούς μαθητές” που όλο λαθεύουμε
    (…)Το αποθανατίζω, όπως και το ανταπεξέρχομαι, αποτελούν στοιχεία του προφορικού λόγου και δεν είναι καταδικαστέα.(…)
    Η μεγάλη πρόκληση για όλους, ιδίως για τους δασκάλους, τους φιλολόγους και τους καθηγητές ξένων γλωσσών, είναι να απαγκιστρωθούν από τα γλωσσικά στερεότυπα. Για να διευρύνεται ο ορίζοντας της σκέψης τους, είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται τουλάχιστον τρία με τέσσερα λεξικά, να επισημαίνουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, και να διαμορφώνουν τη δική τους άποψη ως αποτέλεσμα ώριμης κριτικής σκέψης την οποία μόνο έτσι θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν και στους μαθητές τους.(…)
    [Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, “Το «σωστό» και το «λάθος» στη γλώσσα”, ΧΑΡΤΗΣ 1 {ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019} https://www.hartismag.gr/hartis-1/klimakes/to-swsto-kai-to-laoos-sth-glwssa ]

  92. Μαρία said

    88
    Συνώνυμες με τη διαφορά οτι στο εν τω γίγνεσθαι δηλώνεται διάρκεια.

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    91:Οι δάσκαλοι περιορίζονται από την σχολική γραμματική μέσα στην τάξη. Προσωπικά, θεωρώ π.χ. ότι πρέπει να βάζουμε πάντα το τελικό ν στα άρθρα (τον, την) και να μη ζαλίζουμε τα παιδιά με την υποχρέωση να θυμούνται από ποιο γράμμα αρχίζει η επόμενη λέξη. Αλλά η σχολική γραμματική επιβάλλει την διάκριση (ορίστε, το έβαλα το ν, ενώ στην τάξη υποχρεούμαι να πω άλλα 🙂).

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    89,92: Ευχαριστώ. Άρα, οι προσεκτικοί χρήστες της γλώσσας 🙂 πρέπει να προσέχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα του εν τω γίγνεσθαι.

  95. ΓΤ said

    Η μεγάλη πνευματική μορφή που είχε, στο πλευρό του Τσίπρα, υποδεχθεί στο Γκάζι τον Ολάντ για χαλαρό ποτάκι…
    https://www.iefimerida.gr/politiki/lazopoylos-san-karpoyzi-eskase-kato-o-syriza

  96. Γιάννης Κουβάτσος said

    95:Καλά, αυτός ο κωλοτούμπας δεν λιβάνιζε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ (όταν κυβερνούσαν, εννοείται) σε κείνη την εκπομπή που είχε στην τηλεόραση; Α, ρε μεγάλε Μποδοσάκη, πόσο δίκιο είχες με εκείνο το «πάντα με το γκουβέρνο, μπρε). Ελπίζω να μην μας την πέσουν οι θαυμαστές κι αυτού του γίγαντα της τέχνης.

  97. Μαρία said

    94
    Το γνωστό αυγό το σκοτώνεις εν τω γεννάσθαι 🙂

  98. Nestanaios said

    51. Συμφωνώ αλλά αλλάζει η έννοια. Η «από» είναι και λίγο περίεργη αλλά υπάρχει ευτμολογία και όταν υπάρχει ευτμολογία υπάρχει και έννοια.

  99. ΣΠ said

    91

    Το «σωστό» και το «λάθος» στη γλώσσα (άρθρο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη)

  100. dryhammer said

    62. Μια και περί μαστόρων ο λόγος, εικάζεται πως το γνωστό άσμα του αηδού Ρέμου δεν είναι ερωτικό αλλά γράφτηκε για μάστορα που, ως είθισται, άφησε κάτι «κουτσουλιές» στην ολοκλήρωση του έργου.
    Δια του λόγου το αληθές:

    Από τη μέρα που ‘φυγες τον ήλιο έχω χάσει,
    κι η νύχτα την καρδούλα μου αιχμάλωτη έχει πιάσει.
    Έλα να με τελειώσεις
    μόνο εσύ μπορείς,
    έλα να με τελειώσεις,
    μη μου το αρνηθείς
    στην τσέπη μου μη φοβηθείς μαχαίρι να καρφώσεις.
    Πάρτα όλα ό,τι έχω και δεν έχω,
    σου φωνάζω, άκουσέ με, δεν αντέχω…

  101. ΓΤ said

    https://www.gazzetta.gr/plus/2225084/synelifthi-o-andras-poy-feretai-na-xekinise-ybristiko-synthima-gia-ton-kyriako

    Έρχονται Γιούρα…

  102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    101 και κάτεργα
    https://www.gazzetta.gr/plus/2225053/kataggelia-gia-xenodoheia-stin-kriti-ritra-gia-na-min-fygoyn-oi-ypalliloi-paraitithoyn

  103. spyridos said

    96
    2018-2019 ο Λαζόπουλος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα.
    Δυό χρόνια έντονης κριτικής που δεν του βγήκε σε καλό επαγγελματικά.
    Άρχισα να πίνω τσάι δυόσμου, λένε ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της άνοιας.

  104. Billy Cinnamon said

    Το πρώτο έψιλον στο «αντεπεξερχομαι» είναι φαντάζομαι κάτι αντίστοιχο με το πρώτο έψιλον στα «υπερεσία», «εξυπερετούμαι» κλπ..

  105. Kaskarika said

    Παλιά ανταπεξερχόμουν, τα τελευταία όμως χρόνια αντεπεξέρχομαι.

  106. eran said

    Στα μαθητικά γραπτά το ανταπεξέρχομαι είναι φυσικά πιο συχνό. Γενικότερα, έχουν αυξηθεί τα λεκτικά στοιχεία από αυτό που αποκαλούμε «επίσημο ύφος λόγου» στις μαθητικές εκθέσεις. Με βάση πάντως το λήμμα του Μπαμπινιώτη, δεν το διορθώνω.

  107. sarant said

    91-99 Α μπράβο

    94-95 Κι έτσι έμαθα ότι ακόμα εμφανίζεται κάπου.

  108. Γιάννης Κουβάτσος said

    103: Ίσως χρειάζονται περισσότερα φλυτζάνια:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.rizospastis.gr/story.do%3Fid%3D8163029&ved=2ahUKEwjUyODbnJH_AhWJ-KQKHSS_B6sQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw3hHYrQrorocSaek7FffRFM

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    103:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.liberal.gr/apopsi/dinei-resta-o-syriza-me-propaganda-meso-lazopoyloy-kai-sirial%3Famp&ved=2ahUKEwjon9asnpH_AhWth_0HHUE4CFk4RhAWegQIBBAB&usg=AOvVaw1alU3_YrfG6bfzbX8wCWNS

  110. 101# Καλά του κάνουνε. Δεν είναι δυνατόν να βρίζεις ατιμώρητα τον ΠΘ. Πού είναι το κράτος? Τι κάνει επιτέλους η αστυνομία?
    https://www.fimes.gr/2019/07/konstantinos-iliopoulos-2/

  111. dryhammer said

    103. Εγώ αύξησα τους κεφτέδες…

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    101, 110, Τί θα έκανε, αν όλο το τουίτερ τώρα τα επαναλάμβανε (τί χειρότερα να έγραφε από του ματατζή), θα συλλάμβανε όλη η χώρα;

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    111, ασφαλώς με κεφτέδες δυόσμου, μπορείς να το αντεπεξέλθεις ! 🙂

  114. Pedis said

    Κλίιινατέι επί δέ.. ιιι!

    Ο θυρωρός της την ξέρει ή ακόμα;

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100,
    Έλα να με τελειώσεις (και στο Ηρώδειο)
    https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/391250_ela-na-me-teleioseis-kai-sto-irodeio

  116. Pedis said

    # 114 +

  117. spyridos said

    111
    Δυστυχώς η παράλληλη αύξηση της μπύρας εξουδετερώνει τη θετική επίδραση του δυόσμου.

    108, 109
    Οχι 2014 και όχι λίμπεραλ (μη βάλεις κι Αυριανή) και θανασάκη τον σοβιετικό.
    Δεν έγινε αντισύριζα ο Λαζόπουλος, αντιτσιπρικός πολιτικά έγινε από το 2018.
    Οινοπνευματικά παραμένει πάντα τσιπρικός.

  118. spyridos said

    114
    Πασοκική πείρα χρόνων λέει ότι αυτές που φωνάζουν δυνατότερα υπέρ του αρχηγού είναι οι μεγαλύτερες δελφίνες.
    Τη φαντάζομαι στον καθρέφτη της να κάνει πρόβες το λογίδριο για την ανάληψη της προεδρίας.

  119. Avonidas said

    #114, 118. Σκέψου όμως δικέ μου, τη Ζωΐτσα στη Βουλή, και από δίπλα την Έφη στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ!

    Αφού θα μας *μπιπ* που θα μας *μπιπ* ο γουρλομάτης, να χαζέψουμε τουλάχιστον παράσταση 😛

  120. Alexis said

    Ήμουνα παιδάκι του Δημοτικού, όχι πάνω από 7-8 χρονών. Περπατούσα με τη μάνα μου στο δρόμο και έτυχε να περνάμε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα που βρισκόταν πολύ κοντά στο σπίτι μας. Ο φρουρός στεκόταν βλοσυρός στην είσοδο. Ίσως να υπήρχε και δεύτερος αστυνομικός δίπλα του, δεν θυμάμαι…
    Πρέπει να ήταν καλοκαίρι. Από κάποιο ανοιχτό παράθυρο ακουγόταν μια τηλεόραση να παίζει και να μεταδίδει ένα ακόμη «διάγγελμα» του αρχηγού της «εθνοσωτηρίου».
    -Πάλι αυτός ο βλάκας; φώναξα αυθόρμητα και με όλη την παιδική μου αφέλεια (είναι σίγουρο ότι δεν είπα «μαλάκας» γιατί αυτή η λέξη δεν υπήρχε ακόμα στο λεξιλόγιό μου).
    Η μάνα μου έφριξε!
    -Σώπα, σώπα, μου είπε και με μια βιαστική κίνηση μου έκλεισε το στόμα με το χέρι της.
    Την κοίταξα σα να έλεγα «μα γιατί;»
    -Θα μας ακούσει ο αστυφύλακας, μου είπε σιγά, ενώ είχαμε πια ξεμακρύνει.

    Τώρα δεν ξέρω πώς το θυμήθηκα όλο αυτό, με αφορμή το λινκ του #101 😦

  121. Μαρία said

  122. Αχτσιόγλου πρόεδρος στον Σύριζα-Ψ και Στικούδη προπονητής στον ΠΑΟΚ να δούμε θεάς πρόσωπο !!

  123. sarant said

    120 Ωραία ιστορία!

  124. Alexis said

    #119: Γουρλομάτηδες δεν θέτε, ωραίες γυναίκες δεν θέτε, ε τι θέτε τέλος πάντων; 😆

  125. Γιάννης Κουβάτσος said

    101,120:Γι’ αυτό δεν ψήφισε ο «ελληνικός λαός» τη δεξιά; Για να εμπεδωθεί ο Νόμος και η Τάξη;

  126. Γιάννης Κουβάτσος said

    https://www.efsyn.gr/ellada/astynomiko/391252_syllipsi-minyma-ekfobismoy

  127. Πέπε said

    120
    > Πάλι αυτός ο βλάκας; φώναξα αυθόρμητα και με όλη την παιδική μου αφέλεια (είναι σίγουρο ότι δεν είπα «μαλάκας» γιατί αυτή η λέξη δεν υπήρχε ακόμα στο λεξιλόγιό μου).

    Τέτοια εποχή, πρέπει να ‘ταν το ίδιο σαν να υπήρχε. Οι λέξεις ταμπού ήταν όντως αρκετά ταμπού. Τουλάχιστον μια ντουζίνα χρόνια αργότερα, μπορεί και παραπάνω, θυμάμαι έναν τοίχο όπου κάποιος είχε γράψει τη λέξη ΜΑΛΑΚΙΑ και όποτε πέρναγα την κοίταγα κατάπληκτος: το ότι η λέξη, ολόκληρη και ολοκάθαρη, χωρίς περιφράσεις ή ευφημισμούς, φιγουράριζε σε κοινή θέα ξεπερνούσε ένα όριο στο οποίο ήμουν τελείως συνηθισμένος. Δεν ξέρω τι γινόταν από γηπεδικά συνθήματα, αν έβριζαν, θυμάμαι πάντως ότι στο Γυμνάσιο κάποιοι μού αποκάλυψαν εντελώς συνωμοτικά ότι υπάρχει ένας τραγουδιστής που λέει «μαλάκα» και άλλα στα τραγούδια του (ο Πανούσης), και σε κάθε δίσκο που βγάζει μπλέκει με τα δικαστήρια.

    Και αυτά επί φουλ δημοκρατίας. Επομένως φαντάζομαι ότι το να λέει ένα παιδάκι «βλάκας», δυνατά στη μέση του δρόμου μεσούσης της Χούντας, πρέπει να ήταν ό,τι πιο ακραίο ανάμεσα στα πιθανά να συμβούν.

    Και ήταν πολύ καλά έτσι. Αν επιστρέψουμε σ’ αυτά τα χρόνια της Ευπρέπειας, είναι βέβαιο ότι επικίνδυνοι ταραχοποιοί σαν αυτόν που συνελήφθη να ασχημονεί στο Πρόσωπο του Πρωθυπουργού της Πατρίδος μας δε θα βρουν απερίσκεπτους μιμητές, ενώ αλλιώς, αν βρουν, αλίμονό μας.

    (#not, μην τυχόν και παρεξηγηθούμε…)

  128. # 127

    Πέπε στα γήπεδα αρχές του 60 το μόνο υβριστικό ήτανε το «Διαιτητή , μαλάκα» που πολλές φορές το φωνάζανε και οι δυο πλευρές των θεατών, τα υπόλοιπα ήταν μάλλον χιουμοριστικά Στα οπαδικά συθήματα υπήρχε το «χανουμάκια, βλήματα, κάντε μας κουνήματα» και το της (μετά) Θ13 » έχουνε βρε για σέντερμπακ, τον Μίμη Στεφσνάκο, που σύκα όμως πούλαγε σ’ ένα στενό δρομάκο»
    Καθαρά σεξουαλικά συνθήματα πρωτοακούστηκαν στα ματς Β’ Εθνικής από τους Απολλωνιστές εναντίον του ΠΑΣ Γιάνινα δλδ » Πας, πας,πας, τ’ αγγούρι θα το φας» και «Γιάννινα, ΝΑ» με χαρακτηριστική κίνηση των χεριών.
    Από το 70 άρχισαν τα εμετικά συνθήματα

    Στην δεκαετία του 50 το ρε ήταν μάλλον υβριστικό, το βρε όχι τόσο

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    127:Το σοκ με τα αθυρόστομα τραγούδια του Πανούση το είχα πάθει λάιβ, θυμάμαι και πότε ακριβώς: 9 Φεβρουαρίου 1981, την επομένη του δυστυχήματος στη θύρα 7. Είχα πάει με έναν φίλο στο θέατρο Ριάλτο στην Κυψέλη να δούμε συναυλία των Vavoura Band. Ως σαπόρτ γκρουπ γκρουπ θα έπαιζαν οι άγνωστες τότε Μουσικές Ταξιαρχίες. Περιττό να πω το σοκ που πάθαμε, όταν ξεκίνησε να τραγουδάει ο Τζιμάκος τα πασίγνωστα από τότε τραγούδια του. Τέτοιες κακές κουβέντες δεν ακουγόντουσαν δημοσίως εκείνα τα χρόνια, μόνο στις νεανικές παρέες τις λέγαμε χαμηλόφωνα. Ύστερα από δύο μήνες ξεκίνησαν στην Καρδίτσα τα τραβήγματά τους με τον Νόμο.

  130. Pedis said

    # 118, 119 – Για να τον παίρνει τον Αντώναρο να κανει τέτοιο σχόλιο, πρέπει να έχει γίνει αναπάντεχα μεγάλη πρόοδος στα στελέχη του σύριζα στις βασικές αρχές του κουρτιέ. Παραμένει κόμμα αρχών. 🤓

    Η δεύτερη τετραετία τους θα έκανε το ’85-89 του πασόκ να φαντάζει σαν φάση κλοπής τσιπς από ανοιχτό σακουλάκι σε νηπιαγωγείο. Τέλος πάντων, καλώς ή κακώς, η προηγούμενη πρόταση δεν πρέπει να είναι πλέον επαληθεύσιμη.

  131. Πέπε said

    Οπωσδήποτε λαμπρή, δύσκολη και θεάρεστη επιτυχία των λαγωνικών της Ασφάλειας ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση του εγκέφαλου που είχε τη σατανική, μοναδική έμπνευση να συνδυάσει το «γαμιέσαι» μ’ ένα όνομα ανθρώπου.

    Εκείνο το διάστημα που γινόταν χαμός με το σύνθημα, αυτό που μου άρεσε ήταν το οξύμωρο ότι όλοι έλεγαν μια φράση απολύτως μηδενικής εμπνεύσεως και περιεχομένου. Το ότι μια τέτοια κενή φράση είχε αναχθεί σε σύνθημα μεστό νοημάτων είναι ένα πραγματικό θαύμα. Αν την ίδια περίοδο κάποιος έλεγε «άντε γαμήσου Μητσοτάκη» ή «δε γαμιέσαι Μητσοτάκη» ή «Μητσοτάκη μαλάκα», θα ήταν απλώς κάποιος που βρίζει τον Μητσοτάκη, όπως έχουν υβρισθεί όλοι οι πολιτικοί και γενικά όλοι οι άνθρωποι. Τίποτε παραπάνω. Ειδικά όμως το «γαμιέσαι Μητσοτάκη» είχε προσλάβει μια ανεξήγητη μαγική δύναμη.

    Αναμένουμε τη δημοσίευση ανακοινώσεων από διεπιστημονικές ομάδες (κοινωνιογλωσσολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, ιστορικοί, ιστορικοί της οικονομίας…) που να αναλύουν το φαινόμενο.

  132. 128# Το ρε και σήμερα είναι υβριστικό/προσβλητικό μεταξύ αγνώστων. Πόσο μάλλον το ρε μαλάκα, που λέγεται χαλαρά μεταξύ φίλων. Το βρε όντως έχει πιο ελαφρές αποχρώσεις οικειότητας.
    Πάντως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πώς δγιάλο αναπαραγόμαστε, εφόσον κατά γενική παραδοχή οι μισοί στη χώρα είναι πούστηδες κι οι άλλοι μισοί μαλάκες.

  133. Alexis said

    #127: Πέπε, όντως η λέξη «μαλάκας» ήταν ταμπού τότε.
    Όχι ότι δεν ακουγόταν αλλά ήταν του περιθωρίου, την έλεγαν «οι αλήτες». Και ήταν η πιο ήπια από μια σειρά λέξεις-ταμπού που δεν σκεφτόμασταν καν να εκστομίσουμε.
    Αργότερα, περίπου την ίδια εποχή που λέει ο Γιάννης στο #129 (1981-82) είχα πάθει σοκ όταν άκουσα έναν συμμαθητή μου στο Λύκειο να σιγοτραγουδάει «μα εγώ σ’ αγαπώ, γ… το Χ… μου»
    -Τι είναι αυτό ρε; τον ρώτησα ανήσυχος.
    -Τίποτα… ένα τραγούδι… Μουσικές Ταξιαρχίες, μου είπε.
    Έμεινα κάγκελο!

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δίωξη θεατρολόγου ύστερα από καταγγελίες γονέων :
    http://aakaristotelis.blogspot.com/2023/05/blog-post_17.html

  135. #132

    ξεχνάς πως είμαστε τουριστική χώρα !!

  136. Παναγιώτης K. said

    132. Πολλές απορίες έχεις. Ξεπερνάς και μένα. 🙂

    Επιστημολογικά εμπόδια, λανθασμένες προκείμενες, περιοριστικά πιστεύω, προκαταλήψεις, η πράξη δεν συμφωνεί με τη θεωρία ( και όταν η πράξη δεν συμφωνεί με τη θεωρία, τόσο πιο άσχημα την έχει η πράξη…)
    Οι πηγές των αποριών μας…

  137. Καλημέρα
    132 Και εσύ σε ποια κατηγορία προτιμάς να σε κατατάσσουν; Ερώτηση απ’ τα παλιά.
    – Ρε τον πούστη!!!
    – Ου τον μαλάκα…

  138. Πέπε said

    134
    Α, ωραία. Ευχαριστώ Γιάννη: την είχα ακούσει προφορικά την ιστορία, αλλά διέφερε αρκετά από αυτό το πιο συγκροτημένο που διάβασα. (Κυρίως διέφερε στο τι έλεγε πως δείχνει η ταινία!!)

  139. Τώρα θυμήθηκα πως το μαλάκα (υβριστικά πάντα) μαζί με διάφορα άλλα μπινελίκια ήταν στο λεξιλόγιο του πατέρα μου τακτικά. Αλλά, βέβαια, ήταν απαγορευμένα για μένα (κακές λέξεις – πιπέρι στο στόμα).

  140. Pedis said

  141. Alexis said

    Ωραίο θέμα για άρθρο αυτό!
    Η βωμολοχία και η διαχρονική της εξέλιξη στην Ελλάδα.
    Αλλά εκείνη τη μέρα ή θα πρέπει η οθόνη να γεμίσει με $%&@ ή ο Νικοκύρης να πει στη μαμά του να μην μας διαβάσει. 😎

  142. Avonidas said

    Οπωσδήποτε λαμπρή, δύσκολη και θεάρεστη επιτυχία των λαγωνικών της Ασφάλειας ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση του εγκέφαλου που είχε τη σατανική, μοναδική έμπνευση να συνδυάσει το «γαμιέσαι» μ’ ένα όνομα ανθρώπου.

    Βρωμόλογα μη τιτιβάς, γιατί μια μέρα κρύα
    θα πάρουν οι κομπλεξικοί την αυτοδυναμία 🙄

  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    140
    αυτή η ταινία έχει προβληθεί σε φεστιβάλ παιδικών ταινιών σε πολλές χώρες της πολιτισμένης Ευρώπης στην οποία θέλουμε να μοιάσουμε. Το rating της ήταν για παιδιά του Γυμνασίου, 12+, 11+ ακόμα και 9+. Πουθενά δεν άνοιξε ρουθούνι. Εκτός από την Ελλάδα. Φανταστείτε έχει προβληθεί ακόμα και στην Ουγγαρία του Ορμπαν χωρίς να σηκώσει τέτοιες αντιδράσεις.
    Γιάννης Ζουμπουλάκης/ΒΗΜΑ

  144. aerosol said

    Το ότι θεωρώ γελοίο αλλά και επικίνδυνο να σύλλαμβάνεται κάποιος για βωμολοχία σε σόσιαλ είναι δεδομένο. Ανησυχητική κλιμάκωση αυταρχισμού, και μάλιστα σε περίοδο που ο στόχος της βωμολοχίας φάνηκε να μην επηρεάστηκε πολιτικά απ’ αυτήν, τουτέστιν μιλάμε για μια σαφώς εκδικητική κίνηση ενός συστήματος.
    Υπάρχει και το θέμα της κατηγορίας. Βλέπω πως η σύλληψη έγινε «για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου». Δεν ξέρω το προφίλ του. Αν έγραφε «σπάστε στο ξύλο τον [μπιιιπ] τον Τάδε» θα ήταν διέγερση σε βιαιοπραγία. Αν έγραφε απλά το γνωστό σύνθημα τότε τι μένει; Διέγερση σε… διχόνοια;! Τότε πρέπει να συλληφθούμε όλοι στο μπλογκ, στα καφέ όλης της χώρας, σε ταβέρνες, στα σπίτια μας. Οποιαδήποτε οξεία έκφραση για τα κοινά μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση (γκουχ, γκουχ… δικαστική αρχή εννοούσα, κύριε Πρόεδρε!) να το ονομάσει διέγερση σε διχόνοια.

  145. Γιάννης Κουβάτσος said

    144: Προφανώς η αφορμή για τη σύλληψή του ήταν η προτροπή «πηγαίνετε όλοι με τα όπλα στο Σύνταγμα».

  146. aerosol said

    #144
    Μερσί. Τότε από τελείως παράλογο γίνεται «απλώς» γελοίο, αυταρχικό και εκδικητικό.

  147. Πέπε said

    145
    Αξιόπιστες πηγές που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες λένε επίσης ότι το εν λόγω υποκείμενο αδυνατούσε, κατά την προανάκριση, να δώσει ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα «γιατί δε φοράς κράνος;», ενώ εξετάζεται και αν το τρίγωνό του στο αυτοκόνητο είχε λήξει. Γενικά ήταν βουτηγμένος στην ανομία και την παραβατικότητα.

  148. ΓΤ said

    Συνελήφθη ο Μπαλοθιάκης, ο Οπλοκατοχάκης και ο Καλασνικοφάκης, πρωτοπαλίκαρα της γενέτειρας του Πρωθυπουργού, οι συγγενείς τους και οι φίλοι τους…

  149. Theo said

    @148:
    Πρώην, παρακαλώ 🙂

  150. aerosol said

    #148
    Εδώ δεν συνελήφθη ο Τζήμερος που, όντας πολιτικό πρόσωπο, καλούσε συγκεκριμένα σε ανατροπή της κυβέρνησης και πραξικόπημα το 2015.

  151. Theo said

    Εντάξει, δεν συνελήφθη ο τύπος για μια βρισιά σ’ έναν πρωθυπουργό, αλλά για πολύ χειρότερα, για λόγια που μόνο το μίσος διαδίδουν και καλούν σε βία εναντίον ιδεολογικών/κομματικών αντιπάλων:
    Πρέπει να λήξει η κοινωνική ειρήνη, στείλτε στο νοσοκομείο όσους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Χτυπήστε τα σπίτια τους και πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

    Μακάρι εισβολή οι Τούρκοι, θα πολεμήσουμε δίπλα τους. Κοινωνική Ειρήνη τέλος. Μακάρι να πέσουν και άλλα μαχητικά, να ξεσπάσουν και άλλες φωτιές. Ελλάδα να καταστραφεί η Ελλάδα.

    Μακάρι Τέμπη σε σας και την οικογένειά σας, μακάρι να χάσει εδάφη η Ελλάδα, θα πολεμήσω μαζί με τους Τούρκους.
    (https://www.thetoc.gr/politiki/best-of-internet/fake-news-tis-elenas-akrita-gia-ton-xristi-tou-twitter-pou-sunelifthi-epeidi-dithen-egrapse-mitsotaki-ga/)

    Δεν ξέρω γιατί δεν συλλαμβάνονται κι άλλοι σαλεμένοι που γράφουν παρόμοια, αλλά δε νομίζω πως δεν δικαιολογείται η σύλληψη του εν λόγω. Κι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ (έστω κάποια στελέχη του) θα υπερασπίζεται τέτοιες νοοτροπίες, τόσο και θα παγώνει ο μέσος πολίτης απέναντί του.

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    145 Οπότε κομμένο το άσμα «Παιδιά σηκωθείτε …κλπ… » 🙂

    151 >>δε νομίζω πως δεν δικαιολογείται η σύλληψη του εν λόγω
    ελπίζω να εννοείς η σύλληψη με …ζουρλομανδύα, αλλιώς…

  153. 152α# …και πάλι καθήστε 🙂
    152β# Προφανώς ο τύπος είναι κουνημένος.

  154. Πέπε said

    150 και όλα γενικώς τα τελευταία:

    Όταν ο Τζήμερος μας κάλεσε να πάρουμε τα όπλα, ως κοινωνία και ως άτομα τον γράψαμε στα παπάρια μας, φωτίζοντας έτσι τη διάκριση μεταξύ γραφικού και επικίνδυνου. Το ίδιο και όταν ο Γαμιέσαι μάς κάλεσε να σαπακιάσουμε τους ψηφοφόρους ΝΔ, να συνταχτούμε με τους Τούρκους όταν έρθουν (που δεν ήρθαν γιατί κι αυτοί τον έγραψν στα παπάρια τους), και όλα τα υπόλοιπα.

    Ο ίδιος όμως ο Γαμιέσαι, όταν είπε τη θεόπνευστη ατάκα που δυστυχώς η αγωγή μου (και η αγωγή της μητέρας του Νίκου) δε μου επιτρέπει να επαναλάβω, έκανε σάλο. Κάτι τέτοια δε συγχωρούνται.

    Άσε που δε φόραγε και κράνος, το ‘παμε αυτό;

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    153, Ε ναι, παλαβομάρες. Εκτονώνεται στο διαδίκτυο. Αμανείτανε να μπορεί να «παρακινήσει» ένας τέτοιος, ζήτω που κατακαήκαμε. Γυμναστική στο φόβο.

  156. aerosol said

    Πλέον ένα στα δυο μου σχόλια το πιάνει καθημερινώς η μαρμάγκα. Είτε ο Θεούλης μου λέει να πάψω να σχολιάζωω, είτε το wordpress βρήκε τον υπεύθυνο για όλα τα στραβά στο ιντερνέτι. 🙂

  157. Avonidas said

    #154. Όταν ο Τζήμερος μας κάλεσε να πάρουμε τα όπλα, ως κοινωνία και ως άτομα τον γράψαμε στα παπάρια μας, φωτίζοντας έτσι τη διάκριση μεταξύ γραφικού και επικίνδυνου.

    Από την άλλη, όταν εργοδότης εκβίαζε εμμέσως πλην σαφώς τους κωπηλάτες της γαλέρας του να ψηφίσουν ΝΔ, παρουσία γνωστού και χασκογελούντος Α(πο)βλήτου πολιτευτή, η Δικαιοσύνη δεν διέκρινε κάτι μεμπτό. Ο Α(πό)βλητος δήλωσε απλώς μετά ότι, οκ, λέμε και καμιά λαλακία να περνά η ώρα, κι έληξε η υπόθεση.

    Η εργοδοσία, απ’ την άλλη, δεν μπήκε στον κόπο να διαψεύσει ή ν’ ανασκευάσει τίποτα. Θα ήταν άλλωστε μάταιο· οι σκλάβοι στις γαλέρες ξέρουν καλά ότι (σε αντίθεση με τους γραφικούς στα ΜΚΔ) το αφεντικό πραγματοποιεί τις απειλές του.

  158. Γιάννης Κουβάτσος said

    151:Το θέμα είναι πάντα, Theo, ότι οι διωκτικές αρχές στην Ελλάδα μονίμως διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον. Φυσικά, παίζει ρόλο το χρώμα του κώνωπα και της καμήλου.

  159. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ βρήκα κόμμα να ψηφίσω. ΠΑΝ.ΚΙ. μέσα στην Α’ Πειραιώς.
    https://www.gazzetta.gr/plus/2225329/panathinaiko-kinima-katebainei-xana-stis-ekloges

  160. Theo said

    @158:
    Συμφωνώ. Αλλά πολύ κακό για το τίποτα η κ. Ακρίτα κι οι ακόλουθοι της.
    Είπαμε αντιπολίτευση αλλ’ όχι και για τέτοια πράγματα!!

  161. Theo said

    @159:
    Ενδιαφέρον 🙂 🙂
    Θα βρεις όμως το ψηφοδέλτιό σου;

  162. aerosol said

    #151
    Πρώτον, επειδή μου έκανε εντύπωση. Το TheToc ψεύδεται ασύστολα ήδη από τον τίτλο «Fake news της Έλενας Ακρίτα για τον χρήστη του Twitter που συνελήφθη επειδή δήθεν έγραψε «Μητσοτάκη γα@@@». Όπως το ίδιο παραθέτει, η Ακρίτα έγραψε πως συνελήφθη αυτός που ξεκίνησε το σύνθημα. Βρίσκω ηλίθιο ένας ανώνυμος δημοσιογραφίσκος (…thetoc team;!) να γράφει fake news πως, τάχα μου, έγραψε fake news η Ακρίτα. Το «επειδή» το έβαλε το… τημ, και είναι προσφορά του καταστήματος, καθώς διάγουμε προεκλογική περίοδο και δεν κρατάμε καν τα προσχήματα μιας νορμάλ ειδησεογραφίας.

    Δεύτερον, διαβάζοντας τα τιτιβίσματα του τύπου (ΑΝ είναι αυτά, καθώς το άρθρο δεν ξεκίνησε λαμπρά, αλλά εικάζω πως όντως είναι) δεν είναι για φυλακή αλλά για ψυχολογική βοήθεια. Αλίμονο αν συλλαμβάνουμε κάθε τρελαμένο. Επαναλαμβάνω, ο Θάνος Τζήμερος είχε επισήμως καλέσει σε πραξικόπημα το 2015, και δεν συνελήφθη αν και πολιτικό πρόσωπο. Και τον Τζήμερο σαλεμένο τον βρίσκω, και καλώς δεν συνελήφθη αν και δικαίως κινήθηκε εισαγγελέας για το θέμα. Είναι προφανές -εκτός αν είσαι τελείως «αλλού»- πως ο Σύριζα δεν υπερασπίζεται νοοτροπίες μπείτε σπίτια τους και σφάχτε τους. Μπορείς να καταφερθείς κατά του Σύριζα για διάφορα, χωρίς να φτάσουμε να προσποιούμαστε πως δήθεν έχει κόσμο που θέλει να σκοτώσει αντιπάλους -ήμαρτον ρε Τεό, ενήλικες λέω πως είμαστε! Αλλά δεν είναι της νοοτροπίας του να κάνουμε ντου να φυλακώνουμε κάθε τέτοια περίπτωση, όπως δεν νομίζω πως πρέπει να είναι κανείς μας. Εξαίρεση θα ήταν αν κάποιος έχει εγνωσμένα κοινό με ιστορικό δολοφονικών πράξεων, μέλος συμμορίας ή μιλίτσιας ας πούμε, οπότε το «κάλεσμα» θα μπορούσε να είναι όντως μια κυριολεξία προς τα άλλα μέλη. Επίσης είναι ευνόητο πως αν ο τύπος δεν σχετιζόταν με το εν λόγω σύνθημα κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί, όπως δεν ασχολείται ποτέ. Το «επειδή» το συνάγουμε εύκολα, απλά ξέρει από γράψιμο η Ακρίτα και αποφάσισε πως είναι φάουλ να το κοτσάρει.

    Και η διαφορά του κυρίαρχου ήθους, εν τέλει, επί ΝΔ και Σύριζα γίνεται εμφανής ακριβώς στο ό,τι ο Τζήμερος δεν πήγε αυτόφωρο, απλά κατηγορήθηκε και πήγε να καταθέσει.
    Να πω πως η διαφορά στοιχειώδους λογικής αριστερού και δεξιού κοινού είναι πως κανείς αριστερός δεν θεώρησε ότι όντως ο Τζήμερος είχε πιστό κοινό που θα άρχιζε βιαιοπραγίες, ενώ οι δεξιοί ζούνε ακόμα τον εφιάλτη τους με τα κονσερβοκούτια;

  163. sarant said

    156 Αεροζόλ, δεν υπάρχει πιασμένο δικό σου σχόλιο.

  164. Theo said

    @162:
    Εντάξει, ψεύδεται το TheToc (που δεν ξέρω τι καπνό φουμάρει, απλώς, εκεί το βρήκα και το πόσταρα) αλλά κι η ανάρτηση της Ακρίτα (δεν έχω fb, για να τη δω όλη, γι’ αυτό που βλέπω στο TheToc μιλάω) υπονοεί πως ο τύπος συνελήφθη για το γνωστό σύνθημα. Αυτό κατάλαβα κι από τα σχόλια εδώ.

    Κι ούτε προσποιούμαι πως δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κόσμο που θέλει να σκοτώσει αντιπάλους. Αυτό νομίζω πως το καταλαβαίνει όποιος διαβάσει προσεκτικά το #151. Εννοώ πως αυτό της Ακρίτα είναι μια στείρα αντιπολίτευση που δημιουργεί λάθος εντυπώσεις στον μέσο πολίτη και τον απωθεί. Αλλά δεν έχω διάθεση να συνεχίσω επ’ αυτού, συμπάθα με.

  165. 162# Και στην τελική ο Τζήμερος δεν συνελήφθη γιατί δεν υπήρχε κανείς να τον συλλάβει.
    https://tvxs.gr/news/ellada/dokimoi-sti-sxoli-tis-elas-eimaste-fasistes-yparxei-problima

  166. aerosol said

    #163
    Τι να πω, το #162 το έβλεπα σε αναμονή για έγκριση μέχρι που ξαναμπήκα τώρα από περιέργεια.
    Άμα με συλλάβουν… φωνάχτε. Και να μου φέρνετε κανά ατμιστικό υγρό παρακαλώ. 😀

    #164
    Σε συμπαθάω καλέ!

    #165
    Τώρα σπέρνεις διχόνοια και μίσος κατά των ενστόλων μας ε;

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Μα είμαστε φασίστες και είμαστε περήφανοι που είμαστε φασίστες. Υπάρχει κανένα πρόβλημα;’. Ακολούθησε το θυελλώδες χειροκρότημα των υπόλοιπων δοκίμων, ενώ οι εκπαιδευτές που ήταν παρόντες δεν αντέδρασαν.»
    Άκου τώρα που πήγε κι αυτή η ευλογημένη να κάνει διάλεξη περί ρατσισμού και ξενοφοβίας. 🙂

  168. 166γ# Έτσι είμαστε εμείς οι συνταξιούχοι μπολσεβίκοι χριστιανούληδες, τι νόμιζες? Κι άμα σε συλλήψουνε θα κανονίσω να σε εξατμίσουνε ρε, που μου θες και μάσες ξάπλες φούμες στη μπουζού αχαΐρευτε.

  169. https://tvxs.gr/news/kosmos/germania-ereyna-kata-toy-rotzer-goyoters-epeidi-foroyse-stoli-apo-wall

  170. Πέπε said

    164
    > η ανάρτηση της Ακρίτα (…) υπονοεί πως ο τύπος συνελήφθη για το γνωστό σύνθημα

    Μα το σύνθημα είναι που τον διαφοροποιεί από άλλους που προέτρεψαν σε βία και διχόνοια και δεν τους συνέλαβαν.

    Ως προς τα γεγονότα, δεν μπορώ να ξέρω τι είχε στο βρώμικο μυαλό του αυτός που διέταξε τη σύλληψη. Αν είναι όμως να λέμε γνώμες και εικασίες, η δική μου είναι η ίδια μ’ αυτήν που καταλαβαίνεις ότι είχε η Ακρίτα.

  171. 162# Γι αυτό στο τέλος, με τα κονσερβ: Εξακολουθεί να πονάει την όπου γης όποια δεξιά το (όχι αναμάρτητο) σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ, γι αυτό και κοτσάρανε την ημέρα μνήμης κατά ναζισμού και σταλινισμού (ποιοτικά εντελώς διαφορετικών) στις 23/8 του Ριμπ-Μολ.
    Φαντάζομαι κάτι τέτοια τυπάκια ναυαγούς μεσοπέλαγα, να τους γυροφέρνουν τριγωνικά πτερύγια. Και να φτάνουν λέει ταυτόχρονα από δυο κοντινά νησιά δυο βάρκες να τους σώσουν, και η καθεμιά να τους πάει στο νησί της. Και η μιά βάρκα να έχει λέει σηκωμένη σβάστικα, κι η άλλη σφυροδρέπανο. Να δούμε σε ποια βάρκα θα διαλέξουν να μπουν, και μετά νάρθουνε να μας πούνε οι πούροι αστοί δημοκράτες για τα δυο άκρα που είναι λέει τα ίδια, οι γαμημένοι.

  172. Alexis said

    #171: Τώρα πας φυρί-φυρί να σε συλλάβουνε και σένα, βρε αναρχικό και ταραχοποιό στοιχείο;

  173. Alexis said

    Κάτσε να κάνω κι εγώ μια δοκιμή:

    ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ

    Θα περιμένω μέχρι αύριο το πρωί να δω αν θα με συλλάβουνε.

  174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    172
    σφυρί-σφυρί 🙂

  175. 173# Ενημέρωσα την υπηρεσία να επιληφθεί και πάω για ύπνο. Αύριο που θα ξαναπάω στη δουλειά θα δω αν έχει απομείνει τίποτα από σένα.

  176. xar said

    Μπρέικιν νιουζ:

    Συνελήφθη γνωστός μουσικοσυνθέτης, καθώς η Ασφάλεια τον ταυτοποίησε ως δημιουργό «άσματος» που διεγείρει σε διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, κατ’ εξακολούθηση. Μάλιστα τα τελευταία έτη το κατάπτυστο «άσμα» κυκλοφορεί και στο διαδίκτυο. Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, η οποία συμπεριλμβάνει χαρακτηριστικά απαράδεκτους στίχους, όπως: «Πότε θα κάνει ξαστεριά, να πάρω το τουφέκι μου» και «να κάνω μάνες δίχως γιους»!

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν μπορώ να δω με συμπάθεια τον τύπο που παρακινούσε σε πράξεις βίας εναντίον ανθρώπων που επέλεξαν να ψηφίσουν κόμμα που δεν εγκρίνει αυτός. Ο σημαντικότερος λόγος που απέχω από τα ΜΚΔ είναι η τοξικότητα, ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία που κυριαρχούν σ’ αυτά. Υποτίθεται ότι θα έδιναν φωνή στον απλό πολίτη και βλέπουμε ότι κατάντησαν η χαρά του υστερικού. Αλλά αυτή η υπόθεση μού γεννά δύο απορίες : Αν θα υπήρχε ανάλογη εγρήγορση των διωκτικών αρχών στην περίπτωση που ο δράστης ανήκε σε άλλη πολιτική παράταξη και αν, όσοι του συμπαραστάθηκαν, έκαναν το ίδιο στην περίπτωση που αυτός ήταν δεξιός ή ακροδεξιός και καλούσε στα όπλα εναντίον όσων ψήφισαν αριστερά. Είναι, δηλαδή, οι διωκτικές αρχές αμερόληπτες σε κάθε περίπτωση και είναι όντως ευαίσθητοι υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου όσοι διαμαρτύρονται ή είναι επιλεκτικά ευαίσθητοι.
    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θεωρώ ότι είναι λογοκρισία το να απαγορεύει ο νόμος την δημόσια παρακίνηση σε πράξεις βίας.

  178. Πέπε said

    176
    Επειδή ο μουσικοσυνθέτης αυτού του τραγουδιού είναι ο σοφός, λεβέντης, πατριώτης Ελληνικός Λαός, αυτός ήταν (πιστεύω) ο λόγος που ο Μαρκόπουλος με τον Ξυλούρη κατάφεραν και το πέρασαν κάτω από τη μύτη της λογοκρισίας τον καιρό που υπήρχε επίσημα και θεσμοθετημένα λογοκρισία!

  179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αν δεχτούμε ότι από το διαδίκτυο, ένας τυχαίος τύπος, ένας πουθενάς και τίποτας, μόνο με μερικές δυναμιτιστικές αράδες (η εκτόνωση του παλαβού του χωριού) μπορεί όντως να «παρακινήσει» σε πράξεις βίας, να εγείρει όντως κόσμο για κακό και να είναι ποινικά υπόλογος, να συλληφθεί γι΄αυτό, χαθήκαμε αδέρφια.

  180. Γιάννης Κουβάτσος said

    171: Δεν είναι ίδια. Ξεκινούν με διαφορετικές προθέσεις (ανθρωπιστικές οι μεν, ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές οι δε), οι οπαδοί του κομμουνιστικού άκρου έχουν καλύτερη ανθρώπινη ποιότητα από τους οπαδούς του φασιστικού άκρου, αλλά αμφότεροι καταλήγουν στην εγκαθίδρυση αυταρχικών καθεστώτων, σύμφωνα τουλάχιστον με την ιστορική πείρα που έχουμε. Με τους κομμουνιστές μπορείς να κάνεις παρέα, είναι ξηγημένα παιδιά, αρκεί να μην πιάσεις πολιτική συζήτηση και χαλάσουνε καρδιές. Για τους άλλους δεν το συζητώ καν. 🙂

  181. sarant said

    179 Για κάποιο λόγο είχε κρατηθεί

  182. Γιάννης Κουβάτσος said

    179:Συγγνώμη, Έφη, αλλά στο Μπατακλάν παλαβοί, που παλάβωσαν διαβάζοντας κηρύγματα μίσους, μπούκαραν και θέρισαν δεκάδες ανθρώπους. Δεν είναι καθόλου γραφικές η μισαλλοδοξία και η προτροπή σε βία, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία. Αν χρυσαυγίτες παρακινούν σε χρήση βίας εναντίον μεταναστών και δημοκρατικών πολιτών, θα το αντιμετωπίσουμε τόσο χαλαρά;

  183. 182# Ας προβοκάρω λίγο, μεταξύ μαγειρέματος και επίβλεψης μαστόρων: Αν ήταν βιετναμέζοι τότε, που μετέφεραν τον πόλεμο σε ηπανό έδαφος με τέτοιο τρόπο? Λευκά νεκρά παιδιά για κίτρινα νεκρά παιδιά?

  184. Γιάννης Κουβάτσος said

    183: Ούτε και τότε θα συμφωνούσα, Χτήνος, όπως και ποτέ δεν θα δώσω τη συγκατάθεσή μου για βία εις βάρος παιδιών και αμάχων , όποιος κι αν είναι ο «άγιος σκοπός που αγιάζει και τα μέσα». Αλλά νομίζω πως είναι σαφές πως στην παρούσα περίπτωση δεν τίθεται καν θέμα συμμετρικών αντιποίνων. Μιλάμε για τύπους που κάθονται στο πληκτρολόγιο, ρουφάνε φρέντο και ξερνάνε χολή και προτρέπουν σε παντελώς αδικαιολόγητη βία.

  185. 184# Καλά, είπαμε, ο συγκεκριμένος δεν είναι ποινικής αλλά ιατρικής αρμοδιότητας.
    Περί Βιετνάμ κλπ, το άλυτο θέμα είναι πως μ’ αυτά και μ’ αυτά πεθαίνουν συστηματικά και αποκλειστικά μη λευκά παιδιά. Οπότε σου λέει ο άλλος, για κάτσε να βάλω καμιά βόμβα στον σταθμό της Μαδρίτης, να δούμε αν θα ξεκουμπιστούν από το Ιράκ οι ισπανοί σύμμαχοι των ηπανών. Δυστυχώς πρακτικά έτσι πάει. Όπως έλεγα πρόσφατα, αν δεν χυθεί αίμα θα χυθεί αίμα.

  186. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μόνο που οι τρομοκρατικές ενέργειες κατά αμάχων δυτικών στόχων έδωσαν πάτημα στη νατοϊκή συμμαχία να χύσει ακόμα περισσότερο αίμα στις χώρες που στοχοποίησε και, αυτή τη φορά, με την έγκριση της κοινής γνώμης. Η βία δικαιολογείται μόνο κατά επιτιθέμενων ενόπλων, όχι κατά ανυποψίαστων γυναικόπαιδων. Αυτό είναι και ανθρωπιστικό έγκλημα και πολιτικό σφάλμα.

  187. 186# Δεν διαφωνώ, όμως ο κακομοίρης που βλέπει συστηματικά να ξεκληρίζονται μόνο τα δικά του γυναικόπαιδα το βλέπει αλλιώς, και τσιμπάει στα κηρύγματα των φανατικών για να τη βγει στους απέναντι εξίσου φανατικούς που ήρξαντο χειρών αδίκων.

  188. Και επειδή η Δύση έχει μηχανισμό προπαγάνδας και έχει σπουδάσει πι αρ, τα ιρακινόπουλα είναι παράπλευρες απώλειες ενώ τα αμερικανόπουλα αθώα θύματα φρικτής τρομοκρατίας.

  189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δάσκαλε, τα χαβγουλα φυσικά δεν είναι οι πουθενάδες (που είπα). Μην τα μπερδεύουμε διότι πάμε αλλού. Κατάσταση Μπατακλάν έχουμε εδώ; Για ομάδες από φανατισμένους με οπλισμό και οργάνωση μιλάμε που σπέρνουν εθνικιστικό μίσος; ‘Η για την εκτόνωση του πληκτρολογίου;
    Το «ψόφα» που γράφεται κατά κόρον, είναι αστεία κατάρα. Πάρτε όπλα να τους ψοφήσουμε, είναι παρακίνηση , μόνον όταν εκπέμπεται από πράγματι επικίνδυνη πηγή και αυτό μια οργανωμένη πολιτεία (δβζ στο προκείμενο, πρεντατοριανή) είναι σε θέση να το ξέρει! Είναι σε θέση να το ξέρει αλλά να που καμώνεται πως δεν το ξέρει για να μάς κάνει ασκήσεις φόβου με τέτοιες συλλήψεις. Κουδουνάκι είναι, να τ΄ακούσουμε.

  190. 189# Κι όταν μια μαύρη μέρα αναγκαστούν με βαριά καρδιά να σβερκώσουν τους πολιτικά συγγενείς και φίλους τους επειδή τρέχει αίμα και τους κράζει το σύμπαν, πάλι με το γάντι θα τους φερθούν. Και εισαγγελέα φιλικό θα βάλουν, και μεροκάματα στη φυλακή εις βάρος άλλων, και πρόσβαση σε πολιτική παρέμβαση μέσα από τη φυλακή θα τους εξασφαλίσουν, και αποφυλακίσεις σιγά-σιγά να μη σκουριάσουν τελείως τα παληκάρια και ό,τι θες πασά μου. Καθαρίστρια ή Κουφοντίνας να μην είσαι μόνο, και τα άλλα τα βρίσκουμε.

  191. Γιάννης Κουβάτσος said

    189:Τι νομίζεις, Έφη, ότι είναι πολλοί ακροδεξιοί του διαδικτύου; Νιτσεϊκοί φιλόσοφοι με ιδιωτικό στρατό; Πουθενάδες και κακομοίρηδες καρπαζοεισπράκτορες είναι στην καθημερινότητά τους, κομπλεξικά ανθρωπάκια που στα ΜΚΔ βρίσκουν μαλλί να ξάνουν. Και στο Μπατακλάν από λόγια στο διαδίκτυο ξεκίνησαν, το ίδιο και οι φασίστες-ρατσιστές Μπρέιβικ στο διαδίκτυο από τα λόγια ξεκινάνε και στην συνέχεια δικτυώνονται, οργανώνονται και μετατρέπονται σε φονικές μηχανές. Πρέπει να φτάσουμε εκεί, δηλαδή, για να πάρουμε μέτρα; Δεν βλέπω γιατί είναι κακό να θεωρείται αδίκημα η άμεση προτροπή σε βία. Στοιχειώδης κοινωνική αυτοπροστασία μού φαίνεται ότι είναι.

  192. Γιάννης Κουβάτσος said

    190: Είναι αυτό που είπα σε παραπάνω σχόλια: το πρόβλημα δεν είναι η ποινική δίωξη όσων προτρέπουν σε πράξεις βίας εις βάρος ανθρώπων, που τη θεωρώ εύλογη, αλλά η άνιση αντιμετώπισή τους από τις διωκτικές αρχές, πράγμα άδικο, απαράδεκτο και επικίνδυνο, όταν συμβαίνει.

  193. Πέπε said

    189
    > Πάρτε όπλα να τους ψοφήσουμε, είναι παρακίνηση , μόνον όταν εκπέμπεται από πράγματι επικίνδυνη πηγή

    Συμφωνώ με την Έφη. Θα το έθετα και ως εξής: η προτροπή προϋποθέτει και κάποιον που την ακούει και επηρεάζεται από αυτήν. Ο πουθενάς που αναφέρατε είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Λέει κάτι που τυπικά, θεωρητικά, δυνητικά, εν κενώ, είναι εξίσου επικίνδυνο όσο αν το πει κάποιος που έχει κοινό να τον ακούει, αλλά εκεί μπαίνει και μια κριτική σκέψη που λέει «αν πιάσουμε όλους όσοι λένε στον βρόντο κουβέντες μίσους και προτροπής σε βία, δε θα κάνουμε άλλη δουλειά».

  194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    191, Εμ, αυτά όπως είδαμε, και πιο οργανωμένες και πιο σκληροπυρηνικές κυβερνήσεις, δεν τα απέφυγαν. Το ανάποδο όμως μόνο πρέπει να μας απασχολεί εμάς. Όταν μας πιάσουν προσχηματικά για να φοβίσουν τους υπόλοιπους (βουλώστε το, θα ρθει η σειρά σας) ή για να ρίξουν στάχτη στα μάτια (Ινδιάνος κλπ κατασκευασμένοι ένοχοι).
    Πλάκα κάνεις που με τα μέσα που διαθέτουν δεν μπορούν να ξέρουν ποιος είναι όντως επικίνδυνος;

  195. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και πώς ξέρουμε ότι η εκάστοτε προτροπή σε βία από άτομα που κινούνται στην ανωνυμία του διαδικτύου, δεν προέρχεται από πράγματι επικίνδυνη πηγή; Και πώς ξέρουμε ότι δεν θα βρεθεί κάποιος θερμοκέφαλος, που θα πάρει σοβαρά την προτροπή και θα την κάνει πράξη; Δεν ξέρουμε πόσο ευεπηρέαστοι είναι πολλοί άνθρωποι; Γιατί να μην λαμβάνουμε τα μέτρα μας ως οργανωμένη κοινωνία; Δεν είδαμε πόσο το μετάνιωσαν οι διωκτικές αρχές στην Νορβηγία που ολιγώρησαν στην περίπτωση του Μπρέιβικ;

  196. 194# Έλα που οι όντως επικίνδυνοι, ειδικά τώρα που φυσάει παγκόσμιος ακροδεξιός άνεμος, είναι βλάμηδες και ξαδέρφια τους?
    Είναι καιρός για ενδοοικογενειακούς εμφύλιους τώρα, είμαστε σοβαροί? 🙂

  197. Πέπε said

    195
    Ωραία, τότε ποιους απ’ όοσυς λένε «ψόφο» ή «ντου και ξύλο» κλπ. θα απαλλάξουμε;

  198. 195# Έχω την εντύπωση πως, παγκοσμίως, οι (όποιοι) νορβηγοί δεν ολιγωρούν στην περίπτωση του (όποιου) Μπρέιβικ αλλά στην περίπτωση της (όποιας) ακροδεξιάς γενικώς. Και δεν το λέω ολιγωρία, αλλιώς το λέω. Άποψή μου.
    Οι παρενθέσεις σημαίνουν πως δεν μιλάω συγκεκριμένα/αποκλειστικά για τη Νορβηγία, μην παρεξηγούμεθα.

  199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    195 >>Και πώς ξέρουμε …
    Με συλλήψεις αέρα μπανά θα το μάθουμε; Μη σου τύχει…
    Δάσκαλε, εγκαταλείπω σταυροκοπούμενη 🙂 .

  200. Γιάννης Κουβάτσος said

    197: Άλλο το «ψόφο» «και το σταμάτα ρε, μη σε πλακώσω» και άλλο το «να πάρουμε τα όπλα και να βγούμε στους δρόμους» και τα άλλα παρόμοια που έγραφε ο τύπος. Δεν θα επιμείνω ειδικά στην περίπτωσή του, που όντως ίσως να πρόκειται για κάποιον γραφικό που θα με έκανε να γελάσω ή να νιώσω οίκτο, αν τον έβλεπα στο Σύνταγμα ατημέλητο και αλλόφρονα να μας καλεί να πάρουμε τα όπλα. Αλλά θα επιμείνω στο ότι δεν πρέπει να θεωρούμε εκ προοιμίου αθώες παλαβομάρες αυτές τις προτροπές και ότι θα πρέπει να καταδικάζεται ανεπιφύλακτα η επέμβαση των διωκτικών αρχών.

  201. Πέπε said

    > και ότι θα πρέπει να καταδικάζεται ανεπιφύλακτα η επέμβαση των διωκτικών αρχών.

    Υποθέτω ότι κάτι σου ‘φυγε: επιμένεις ότι ΔΕΝ θα πρέπει να καταδικάζεται ανεπιφύλακτα…;

    Πάντως μάλλον συμφωνούμε ότι χωράει κάποιο νερό. Και το να πάρουμε τα όπλα το λέει ο κάθε πουθενάς. Είναι δυνάμει επικίνδυνο, αλλά στην πράξη συνήθως ακίνδυνο.

  202. Είχα έναν φίλο (πέθανε πριν μερικά χρόνια) που σε πολλές περιπτώσεις έλεγε: «τώρα νάχα ένα μπαζούκας να του διαλύσω». Για πολλά στραβά κι ανάποδα. Ευτυχώς, μάλλον δεν τον άκουσε ποτέ κάποιος αρμόδιος 🙂

    Κάτι διαφορετικό τώρα, με αφορμή την κουβέντα για την ταινία. Έχω την εντύπωση που δεν είναι η πρώτη φορά που γονείς στρέφονται δικαστικά εναντίον εκπαιδευτικού για κάτι που είδαν τα παιδιά (βίντεο, φωτογραφία) ή συζήτησαν στην τάξη. Και πως κάθε φορά η αρχή είναι η ίδια: Το παιδί γυρίζει από το σχολείο με τάσεις εμετού και ζαλάδες και κλείνεται στον εαυτό του κι οι γονείς του ανησυχούν και του εκμαιεύουν το τι έγινε στο σχολείο. Είναι εντύπωσή μου ή έχει ξανασυμβεί; Αν ναι, είναι μήπως ένα τρόπος που έχουν βρει οι δικηγόροι να ξεκινάνε σε τέτοιες περιπτώσεις ή όντως συμβαίνουν αυτά (το παιδί ζαλίζεται γιατί είδε σε ταινία δυο αγόρια να φιλιούνται στην προκειμένη περίπτωση ή άλλα έξω από το πλαίσιο στο οποίο έχει μεγαλώσει);

  203. Πέπε said

    202
    Γιάννη, ου μπλέξεις. Δεν ξέρω αν η ιστορία μου θα σε διαφωτίσει, πάντως σ’ εμάς ένα περιστατικό με εμετούς κλπ ήταν το εξής:

    Επειδή είμαστε καλλιτεχνικό κι έχουμε παραπάνω ώρες, έχουμε και σίτιση. Λόγω όμως ενός μπερδέματος που -τέλος πάντων μη μακρηγορώ- δεν έχουμε ώρα σίτισης: απλώς έχονται ταπεράκια και τα παιδιά τα παίρνουν σπίτι τους να τα φάνε. Το κερνάει ο δήμος, το ετοιμάζει μια εταιρεία κέτερινγκ, και σε γενικές γραμμές είναι αξιοπρεπέστατο φαγητό.

    Μια φορά λοιπόν μια μαμά έκανε φασαρία ότι το παιδί της αρρώστησε από το φαγητό. Συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του συλλόγου. Κάποιος σ/φος μάς εξέθεσε το ιστορικό. Το ζητούμενο ήταν να διαχωρίσουμε το σχολείο από κάθε ευθύνη, γιατί η μαμά εννοούσε να οριστεί δοκιμαστής από το σχολείο (!!!). Στο σημείο αυτό έπεσαν τα σχετικά σχόλια, το προσπεράσαμε, συνεχίσαμε. Φτάνουμε στο σημείο «πρέπει βέβαια να σας πω ότι το παιδί δεν αρρώστησε από το φαγητό της ημέρας, αλλά από ένα που το πηγαινόφερνε τρεις μέρες στην τσάντα του».

    Ε λοιπόν, πώς αποσείεις από πάνω σου την ευθύνη για την τροφική δηλητηρίαση κάποιου που πήρε το φαγητό που ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΕΣΥ αλλά ο δήμος, το άφησε τρεις μέρες εκτός ψυγείου, και μετά θυμήθηκε να το φάει;

    Η λογική απάντηση θα ήταν «ποια ευθύνη; γιατί να την αποσείσω; πού κολλάω εγώ;» Η πρακτική απάντηση είναι «πρέπει να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας».

    Παρόμοια συνέβησαν όταν το σχολείο οργάνωσε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ένα σεμινάριο προς καθηγητές (εμάς τους ίδιους δηλαδή) σχετικά με τα ναρκωτικά και τις εξαρτησιογόνες ουσίες, για να μάθουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις εξαρτημένων μαθητών, και άλλος γονέας ισχυρίστηκε ότι οι καθηγητές παίρνουν ναρκωτικά και τα δίνουν και στα παιδιά, και ιδού η απόδειξη, τώρα τρέχουν στην απεξάρτηση.

    Μέσα σε μερικές εκατοντάδες γονείς, ένας δε θα τύχει να είναι δικομανής;

  204. Πέπε said

    Το 203 όπως καταλαβαίνετε το έγραψα από το κελλί μου…

  205. Γιάννης Κουβάτσος said

    202:Το είπε στην παρέα, μεταξύ φίλων. Όλοι το κάνουμε αυτό. Δεν το έγραψε στο διαδίκτυο απευθυνόμενος σε αγνώστους. Έχει κάποια διαφορά, νομίζω. 🙂

  206. Γιάννης Κουβάτσος said

    202:Μα εδώ το ίδιο το υπουργείο έχει βάλει το κεφάλαιο για τη σεξουαλική αγωγή τελευταίο στη σειρά στο βιβλίο της Στ’ δημοτικού, με αποτέλεσμα σπανίως να διδάσκεται, αφού το βιβλίο είναι ογκώδες και η ύλη μονίμως «δε βγαίνει, μάνα μου». Και μιλάμε για ένα θέμα που στις δυτικές χώρες διδάσκεται από το νηπιαγωγείο. Άρα, πώς να μη θεωρείται ακόμα ταμπού;
    Όσο για τα παιδιά που πάνε σοκαρισμένα στο σπίτι και διηγούνται το πάθημά τους στους ακόμα πιο σοκαρισμένους γονείς, οι οποίοι κατόπιν στρέφονται κατά του διαφθορέα εκπαιδευτικού, ε, θα πρέπει κανείς να ακούσει τι συζητάνε τα παιδιά κατ’ ιδίαν και τι βλέπουν στο διαδίκτυο· μόνο αυτό έχω να πω. Δυστυχώς, η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών έχει γίνει πλέον μόδα. Ένας φίλος σχολικός σύμβουλος μού έλεγε πως το μετάνιωσε που έφυγε από την περιοχή μας και πήγε σε περιοχή όπου η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών είναι Έλληνες, αφού κυρίως ασχολείται με τις αναφορές γονέων κατά εκπαιδευτικών, οι οποίες είναι κατά κανόνα αβάσιμες, αλλά διαταράσσουν την ψυχική ηρεμία των εκπαιδευτικών.

  207. Πέπε said

    206
    Εντωμεταξύ τό ότι «η ύλη δε βγαίνει μάνα μου» είναι μια αλήθεια.

    Εσείς Γιάννη πόσες εβδομάδες αυτή τη χρονιά κάνατε φουλ μάθημα χωρίς ούτε μία ώρα εκδρομή, περίπατο, πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, πρόγραμμα ανακύκλωσης, πρόγραμμα μπούλινγκ, πρόγραμμα άθλησης, πρόγραμμα οδικής αγωγής, πρόγραμμα ανακύκλωσης κλπ; Εμείς ελάχιστες.

  208. Γιάννης Κουβάτσος said

    207:Εντάξει, δεν έχουμε τόσο πολλά προγράμματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ύλη με την οποία το υπουργείο φορτώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς, προσφέρεται μόνο για πασαλείμματα, ακόμα κι αν ασχολούμαστε μόνο με αυτήν στη διάρκεια της χρονιάς.
    (Να πω κι αυτό για την αγαπημένη Νίκη Κεραμέως: την άκουσα να λέει, παίρνοντας την ασίστ από πασαδόρο δημοσιογράφο, ότι τα σαράντα χρόνια που δεν αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνα για το ότι οι μαθητές βγαίνουν στην κοινωνία αγεωγράφητοι. Ένας (μια) δημοσιογράφος με κόκκινο καπέλο θα έπρεπε να ρωτήσει την υπουργό για ποιον λόγο τότε αυτή επιτείνει το πρόβλημα μετατρέποντας τη γεωγραφία από δίωρο σε μονόωρο μάθημα στην Ε’ και τη Στ’ δημοτικού. Αλλά ο συνομιλητής της απλώς κούνησε συμφωνώντας το κεφάλι).

  209. Theo said

    @117:
    Συμφωνώ και προσυπογράφω.

  210. Theo said

    Διόρθωση:
    @177:
    Συμφωνώ και προσυπογράφω.

  211. sarant said

    208 Ντροπή της πάντως, όλα να τα φορτώνει στην αξιολόγηση.

  212. Γιάννης Κουβάτσος said

    211:Πάντα οι σταθμάρχες φταίνε, Νικοκύρη μου. Σ’ αυτό συμφωνούν εξουσία και ψηφοφόροι, όπως είδαμε και στις πρόσφατες εκλογές.

  213. aerosol said

    #195
    Αφού λοιπόν είμαστε οργανωμένη κοινωνία να βάλουμε οργανωμένους ανθρώπους να παρατηρούν οργανωμένα. Δεν συλλαμβάνουμε κάθε τσαντίλα ή παράλογο, γιατί τότε δεν είμαστε οργανωμένη κοινωνία αλλά σκόρπιο νηπιαγωγείο. Και θα απαιτούσα το 20% της κοινωνίας να είναι πίσω από τα κάγκελα, διότι πού ξέρεις.
    Εδώ χαϊδεύουμε ένστολους που μας απειλούν δημοσίως (και καμαρώνοντας!) με κατάχρηση εξουσίας και χρήση βίας, τους καλύπτουμε όταν τα κάνουν πράξη (ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ) και ασχολούμαστε τόση ώρα με έναν τσαντίλα, μπας και ενεργοποιήσει τους… δολοφονικούς πυρήνες των Συριζαίων; Ε, αν δεν ξέρουμε την διαφορά της βούρτσας με άλλα πράγματα τότε όλο και κάποιος θα μας φάει για μπρέκφαστ, και καλά θα κάνει. Ασχολήθηκαν έτσι με τον παλαβιάρη επειδή έβγαλε το γνωστό σλόγκαν, όχι γιατί θα ήταν ο επόμενος μαζικός φονιάς. Θα μπορούσε να ηρεμήσει με πολύ λιγότερα από σύλληψη -όπως κάναμε με άλλους, που ζητούν και την ψήφο μας, αλλά αυτοί δεν έβρισαν Κυριάκο… Κι αν κάποιος στο ακροατήριό του έβγαινε να σκοτώσει εξ αυτού, τότε αυτός ο κάποιος είναι ήδη σε κατάσταση που θα έβγαινε να σκοτώσει σε μια βδομάδα, επειδή κάτι είδε στον «Σασμό». Τον παράφρονα δεν τον γλιτώνεις κάνοντας όλη την κοινωνία να μουγκαθεί.

    Και κολλάει κάπως και του Φρανκλίνου, πως «αυτοί που εγκαταλείπουν την στοιχειώδη ελευθερία για να αγοράσουν μια προσωρινή ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία, ούτε ασφάλεια». Δεν είναι καν ηθική κρίση: τέτοιες κοινωνίες καταλήγουν σε σκλαβιά και σε έλλειψη ασφάλειας νομοτελειακά.

  214. 211 Αφού αυτό θέλει να περάσει ζορ ζορνά. Κι απ’ την άλλη απαλλάσσει όλους τους άλλους και τα φορτώνει στους «κακούς εκπαιδευτικούς» που έχουν κατσικωθεί στα σχολεία και δεν κάνουν τη δουλειά τους. Κι αυτή το ξέρει αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Οπότε ζητάει εργαλεία για να κάνει.

    Βέβαια, όπως έχω ξαναπεί κι όπως όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά, στις αξιολογήσεις θα βγουν μπροστά αυτοί που θα μοστράρουν έργο, όχι αυτοί που θα το παράγουν.

  215. aerosol said

    Όσο για την ηλίθια ιστορία με το σχολείο και την ταινία… Όχι, όλοι γνωρίζουμε καλά πως κανένα παιδί δεν πήγε σπίτι του κάνοντας εμετό και παπαριές. Επειδή έχουμε κληρονομικό χάρισμα. Αν τυχόν όντως συνέβη αυτό, τότε (σε μια οργανωμένη κοινωνία λοιπόν) θα έπρεπε να τρέξει η Πρόνοια σπίτι του, να δει τι ακριβώς κάνουν σ’ αυτό το παιδί που μεγαλώνει με τέτοιο τρόπο που θα είναι βαρύτατα δυσλειτουργικός ως ενήλικας. Διότι θα είναι πρόβλημα αν καταρρέει, παθαίνει κρίση πανικού και κάνει εμετό όποτε αντιλαμβάνεται την ύπαρξη ενός κομματιού της κοινωνίας που ζει. ΑΝ, λοιπόν, βρέθηκε σε τέτοια κατάσταση το παιδί -που ξέρουμε πως δεν βρέθηκε- τότε οι γονείς του δεν είναι σε θέση να το μεγαλώσουν έτσι ώστε να συμμετέχει όπως οι άλλοι στην κοινωνία, και θα έπρεπε να τεθεί θέμα παρέμβασης των κατάλληλων φορέων.

  216. Γιάννης Κουβάτσος said

    215: Γράφτηκε ότι και οι δύο γονείς του εν λόγω παιδιού είναι εκπαιδευτικοί.

  217. Γιάννης Κουβάτσος said

    215,216: Εδώ συγκεκριμένα :
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.huffingtonpost.gr/amp/entry/antidraseis-yia-te-provole-tes-tainias-ayoria-sto-ntoes-se-mathetes-tes-4es-demotikoe_gr_646f0dbee4b0047ed7798e8d/&ved=2ahUKEwip6MDE7JX_AhWLmKQKHRg3AsYQFnoECC8QAQ&usg=AOvVaw2t9ui14mpDQ4K6nCLAC6Fc

  218. aerosol said

    #216
    Τόσο το χειρότερο. Σε τέτοια περίπτωση θα ήθελα άμεσα να εξεταστεί και ο τρόπος που διδάσκουν.
    Εφόσον μπήκαν στη διαδικασία να εμπλέξουν την δικαιοσύνη για κάτι που τους ξινίζει, ας εμπλακεί και για το κακό που πιθανόν προκύπτει από την στάση τους.
    Δε βρίσκω γιατί μονά ζυγά να είναι δικά τους.
    [Αν και διαβάζω για έναν μόνο γονιό που έστειλε εξώδικο.]

  219. Γιάννης Κουβάτσος said

    218: Ο δικηγόρος της οικογένειας αναφέρει ότι οι δύο γονείς και πελάτες του είναι εκπαιδευτικοί (στο λινκ του 217).

  220. aerosol said

    Μερσί, το είδα, εννοούσα πως σε άλλα άρθρα πάντα διάβαζα για «γονιό».

  221. Πέπε said

    214
    > Βέβαια, όπως έχω ξαναπεί κι όπως όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά, στις αξιολογήσεις θα βγουν μπροστά αυτοί που θα μοστράρουν έργο, όχι αυτοί που θα το παράγουν.

    Εμ γιατί θαρρείς πως κάθε τρεις και λίγο παρατάμε το μάθημα και τρέχουμε σε εκδηλώσεις και προγράμματα;

    Να σημειώσω πως όσα είδα ο ίδιος ή συμμετείχα ή τέλος πάντων σχηματισα μια εικόνα έστω κι από δεύτερο χέρι, ήταν αξιόλογα. Έως και προνομιακές εμπειρίες για τα παιδιά, θα έλεγα. Παράσταση όπερας, πλάκα κάνουμε; Πόσοι εδωμέσα είχαν πάει σε παράσταση όπερας πριν τα 15 τους; Συνάντηση καλλιτεχνικών σχολείων απ’ όλη τη χώρα, που το καθένα να παρουσιάζει τις παραστάσεις του; «Εκπαιδευτικές» εκδρομές που να ήταν όντως εκπαιδευτικές; Σημαντικά πράγματα.

    Αλλά στο σχολείο πρέπει να γίνεται και μάθημα. Εκτός ποικίλων άλλων λόγων, και για να βγει η ύλη.

    213
    > Ασχολήθηκαν έτσι με τον παλαβιάρη επειδή έβγαλε το γνωστό σλόγκαν

    Μωρέ τώρα που το σκέφτομαι, πώς ξέρουμε ότι το έβγαλε αυτός; Πώς ξέρουμε ότι κάποιος το έβγαλε; Εδώ παραμένουν αδέσποτα χιλιάδες ανέκδοτα, μεταξύ των οποίων πολλά άκρως πρωτότυπα και εμπνευσμένα, και ξαφνικά βρήκαμε ποιος ήταν ο πρώτος που είπε γαμιέσαι Μητσοτάκη; Την απόλυτη κοινοτυπία που λένε οι πάντες;

    Μήπως απλά έπιασαν (δικαίως, αδίκως) έναν τύπο που έλεγε να πάρουμε τα όπλα και που, μεταξύ άλλων, είπε και «γαμιέσαι Μητσοτάκη», και τα υπόλοιπα (ότι «αυτός το έβγαλε») είναι δημοσιογραφική σάλτσα;

  222. Μαρία said

    219
    Την καθαρεύουσα του εξώδικου την είδατε;
    Οτι ο δικηγόρος είναι φιλοχρυσαυγίτης; https://www.youtube.com/watch?v=MjoQljy_zYU
    Και μεταξύ άλλων : Αρθρογραφεί κάθε Σάββατο εις την εφημερίδα «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» https://www.katsivardas-dimitriadou.gr/?page_id=289

  223. Γιάννης Κουβάτσος said

    222: Πολύ δραστήριος ο τύπος. 🙂

  224. ΣΠ said

    221
    Νομίζω το πρωτοείπε ή μάλλον το πρωτοφώναξε πάνω στην αγανάκτησή του κάποιος στην τηλεόραση σε απ’ ευθείας σύνδεση με τις φωτιές στην Εύβοια και μετά έγινε σύνθημα.

  225. Μαρία said

    223
    Βαρύ βιογραφικό.

    224
    Αν εννοείς το Μητσοτάκη γαμιέσαι, αυτό το φώναζαν περαστικοί μηχανόβιοι σε ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων πολύ πριν απ’ τις φωτιές.

  226. Πέπε said

    225
    Ε ναι. Κάποιος ήταν ο πρώτος που είχε (α) την ιδέα να το φωνάξει καθώς πέρναγε τυχαία από μια κάμερα που ασχολιόταν με άλλους, και (β) την τύχη να το παίξουν, κι έγινε μόδα. Κι αφού έγινε μόδα να το φωνάζουν οι περαστικοί στις κάμερες, έγινε μόδα κι η ίδια η φράση. Νομίζω κι εδώ είχαμε κάνει μια ποιητική βραδιά πάνω σ’ αυτή τη θεματική. Κορυφαίες στιγμές της σταδιοδρομίας της φράσης, κατά τη γνώμη μου, ήταν μία όταν το έγραψε κάπου ο Δημήτρης Μητσοτάκης, κι άλλη μία το «όλοι γαμιόμαστε» όταν ο κανονικός Μητσοτάκης είχε πει ότι όλοι φταίμε.

    Άρα τελικά τι συζητάμε για τον τύπο που δέσανε; …

  227. sarant said

    222 Επίσης, έχει γράψει βιβλίο με τίτλο
    «Εκτάκτως ειρημένα ή άλλως ωσεί παρόν στα τεκταινόμενα»

  228. Μαρία said

    227
    Πληκτρολογικό είναι https://www.skroutz.gr/s/321949/%CE%95%CE%BA%CF%84%CE%AC%CE%BA%CF%84%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%AE-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CF%89%CF%82-%CE%A9%CF%83%CE%B5%CE%AF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1.html#description
    Προλογίζει ο Ζουράρις.

  229. evamaten said

    215
    Μπράβο Αεροζόλ (μες στο μυαλό μου είσαι ρε φίλε?) Αυτό ακριβώς είπα κι εγώ μόλις το έμαθα (και με τα ίδια λόγια – εκτός από αυτό για την Πρόνοια, εσύ το πήγες παραπέρα- καλά έκανες, ε μα πια!) Και στο άλλο θέμα (σχ 213) συμφωνώ απόλυτα (αυτονόητο θα μου πεις), σωστά το είπε η Έφη: εκφοβισμός και έλεγχος – αλλιώς πώς θα βγει το πρόγραμμα?

  230. evamaten said

    171 (Χτήνος)
    Τί ωραίο ρε φίλε!

  231. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως, δείχνει μεγάλη απελπισία το να θεωρούμε επαναστάτες και επικίνδυνους για το περιβόητο σύστημα τους γραφικούς του διαδικτύου, που προσπαθεί να τους φιμώσει η κυβέρνηση, επειδή και καλά τους φοβάται. Αν κάτι θα φοβόταν, θα ήταν η μαζική αντίδραση των οργανωμένων εργαζομένων πολιτών.

  232. sarant said

    228 Πάλι καλά

  233. Πέπε said

    231:
    Σιγά μην τον φοβάται η κυβέρνηση. Αποτρεπτικά / προληπτικά προς τους άλλους λειτουργούν τέτοιες συλλήψεις: γυμναστική στον φόβο, που είπε η Έφη. Η κυβέρνηση από τότε που ανέβηκε δουλεύει με το «νομίζεις ότι θα κωλώσω;»

  234. 232# Πάλι καλά που είναι πληκτρολογικό ή που προλογίζει ο Ζουράρις? 🙂

  235. Γιάννης Κουβάτσος said

    233:Υπερβολικές διαστάσεις δίνετε στο θέμα. Ξέρετε πόσοι γράφουν κατά της κυβέρνησης στα ΜΚΔ, από απλή κριτική μέχρι χοντρή σάτιρα, ακόμα και ύβρεις και προσβολές; Μόνο στον Μητσοτάκη και στον Γεωργιάδη τι σούρνουν, δεν λέγεται. Άσε εμείς οι εκπαιδευτικοί στην Κεραμέως. Όσοι ασχολείστε με τα ΜΚΔ, το ξέρετε καλύτερα αυτό, εμένα τα απόνερα μού έρχονται. Συνελήφθη κανένας; Μην παρουσιάζουμε τώρα σαν Παναγούλη τον κάθε γραφικό που προτρέπει διαδικτυακά σε πράξεις ένοπλης βίας, μέχρι να τον ειδοποιήσει η γυναίκα του ότι αρχίζει στην τηλεόραση «Η γη της ελιάς»… Είπαμε τι φοβάται η κάθε κυβέρνηση και οι ελίτ που τη στηρίζουν: την συλλογική και ανυποχώρητη αντίδραση/αντίσταση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού. Γι’ αυτό και οι πραιτωριανοί του Παπουτσή διέλυσαν βίαια το κίνημα των πλατειών, γι’ αυτό και επιτίθενται απρόκλητα σε διαδηλωτές. Να βλέπουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.

  236. aerosol said

    #231 & 235
    Εδώ τουλάχιστον δεν τον θεωρούμε επαναστάτη ή απειλή για το Σύστημα. Ένας τύπος είναι, προφανώς με περίσσεια θυμού -δεν τον παρακολουθώ για να ξέρω και τι άλλο μπορεί να κουβαλάει μέσα του ο άνθρωπος. Αλλά αξίζει να του συντρίψουν τη ζωή; Το όποιο «Σύστημα» δεν είναι κάποια μηχανή με ακρίβεια δράσης. Είναι μια δέσμη μηχανισμών που κινούνται σπασμωδικά, συχνά ανόητα, πάντως με τάσεις εμφανείς αν τις δούμε στατιστικά. Αυτός ο συρφετός ξεσπά κάθε τόσο θεωρώντας κάτι άσχετο ως απειλή, ενώ πάγια ανέχεται στους κόλπους του πραγματικά βίαιους και υβριστές σε πόστα δύναμης.

    Πριν χρόνια στοχοποιήθηκε και συνελήφθη ο «Γέροντας Παστίτσιος» (για όποιους θυμούνται τα παλιά). Όχι γιατί κάποιος υπερεγκέφαλος είχε στοιχεία πως αυτός συγκεκριμένα ήταν μεγάλος κοινωνικός κίνδυνος. Απλά μια χούφτα αντιδραστικοί τσαντίστηκαν μ’ αυτόν και θέλησαν να τον κάνουν παράδειγμα: ξεκινώντας από τον χρυσαυγίτη εγκληματία Χρ.Παππά, περνώντας από τους κύκλους που θεώρησαν τον Παστίτσιο μείζονα εχθρό και συμφώνησαν με τον Παππα, το δικαστήριο που πρωτοδίκως τον καταδίκασε, μέχρι να φτάσουμε στην αθώωσή του το 2017.
    Για να φέρω ένα μόνο αντιπαράδειγμα: Κανείς δεν συνέλαβε αυτούς που ξυλοκόπησαν στο άσχετο τον Ινδαρέ και τους γιους του, και ψευδολόγησαν για δήθεν επιθετική τους στάση, την ώρα που η πολιτική εξουσία λοιδωρούσε και η δικαστική δίκαζε τους δαρμένους, ενώ οι οπαδοί του συστήματος τους καθύβριζαν στα κοινωνικά δίκτυα. Ένας σάπιος μηχανισμός δεν λειτουργεί με χειρουργική ακρίβεια, απλώς δίνει τον τόνο, να φοβούνται τα έρμα. Είτε στα πλήθη, είτε στο άτομο, τελικά είναι να μη σου τύχει.

  237. Γιάννης Κουβάτσος said

    236:Ας μη συγκρίνουμε τον γέροντα Παστίτσιο με τον εν λόγω «οργισμένο». Ο Παστίτσιος ποτέ δεν προέτρεψε κανέναν σε χρήση ένοπλης βίας, ήταν θύμα άδικων διώξεων εκ μέρους μισαλλόδοξων κύκλων και, αν θυμάμαι καλά, στο τέλος αθωώθηκε. Έχει όλη τη συμπάθειά μου και την υποστήριξη ο Παστίτσιος και ο κάθε «ανευλαβής» Παστίτσιος και έχουν όλην την αντιπάθειά μου όσοι στρέφονται με οποιονδήποτε τρόπο πλην της αντίκρουσης μέσω επιχειρημάτων εναντίον των φορέων της σάτιρας και της αντίθετης άποψης. Ο «οργισμένος» υποθέτω πως ήξερε ότι η δημόσια προτροπή σε ένοπλη βία τιμωρείται (ορθώς) από τον νόμο, αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε. Ενήλικος είναι, ας αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Άλλωστε, οι περισσότεροι οργισμένοι υποθέτω πως είμαστε με όλα αυτά τα απαράδεκτα που συναντάμε και υφιστάμεθα στην καθημερινότητά μας, αλλά δεν καταντάμε (ελπίζω) γραφικοί Τουπαμάρος του διαδικτύου. Και όταν θα χρειαστεί να καταγγείλουμε την προτροπή σε χρήση βίας εκ μέρους ακροδεξιών, θα πρέπει να μην είμαστε ευάλωτοι απέναντι στη βάσιμη παρατήρηση ότι κρίνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  238. spyridos said

    237
    «αν θυμάμαι καλά,»

    Δεν θυμάσαι καλά.
    ΚΑΙ το μπλογκ – φέισμπουκ του παστίτσιου εξαφανίστηκε.
    Οταν όλα τα άλλα δεν βοηθούν, μένει μόνο η βία.

    Αν θυμάμαι καλά σαν σήμερα σκοτώθηκε το 1944 ο 22άχρονος Γιάννης Τσουτσουβής από τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας. Από ταγματαλήτες. Μετά την κατοχή οι δολοφόνοι του ανταμείφθηκαν.
    Αν ζούσε θα γινόταν θείος του Χρήστου.
    Η έλλειψη δικαιοσύνης φέρνει βία.

  239. spyridos said

    Εδώ το αναλυτικότατο άρθρο της Βικι.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82

    Του γάμησαν τη ζωή για 6 ολόκληρα χρόνια και στο τέλος σταμάτησε η δίωξη. Οι ποινές έμειναν στο μητρώο του όπως και όποιες ζημιές οικονομικές και ηθικές έπαθε.
    Δεν δικαιώθηκε ποτέ.
    Και έτσι φτάσαμε στο σημείο όπου κάθε γαμοχριστιανός μπορεί να σου γαμήσει τη ζωή.
    Η απάντηση με βία είναι πλέον το μόνο που σου μένει.

  240. spyridos said

    233
    Ετσι ακριβώς.
    Ποιος τολμά πλέον να γράψει κάτι χιουμοριστικό για κάθε σαγιονάριο του κερατά που μας τον φόρεσαν καπέλο.

  241. spyridos said

    Μπας κι είπε ότι ο Μητσοτάκης γαμιέται;

  242. aerosol said

    #237
    Σκοπός δεν είναι να συγκρίνω δυο ανθρώπους που δεν γνωρίζω, αλλά να καταδείξω πως «το σύστημα» ενίοτε δρα σπασμωδικά, χαοτικά, παράλογα, και παίρνει μπάλα διάφορους. Κοινός παρανομαστής δεν είναι αν είναι επαναστάτες, σοβαροί ή επικίνδυνοι. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα, αν οι συνθήκες είναι σωστές και αν κάποιος του συστήματος τσαντιστεί αρκετά. Ή και στην τύχη καμιά φορά. Αρκεί να βλέπουμε οι υπόλοιποι ποιός έχει το πάνω χέρι. Μόνο τους δικούς του δεν αγγίζει, είτε παρανομούν είτε προκαλούν.

    Όταν σε φόρουμ του ΛΑΟΣ, του πρώτου μαζικότερου λίκνου ακροδεξιών που προέκυψε από την οικονομική κρίση (κάτι που όλοι εμείς οι υπόλοιποι γνωρίζαμε), διάφορα μπουμπούκια δήλωναν πως φακελώνουν όσο μπορούν πολίτες και άτομα στο διαδίκτυο με αριστερές απόψεις για «να μας [μπιπ] όταν έρθουν στα πράγματα», παραδόξως… κανείς δεν συνελήφθη και κανείς εισαγγελέας δεν σκέφτηκε για πράξεις βίας και διχόνοιας μέσω του διαδικτύου! Αντιθέτως η μαμά ΝΔ φρόντισε να πληρώσει κάποια έξοδα για τα ψηφοδέλτια του, υποτίθεται αντιπάλου της, Καρατζαφέρη. Και δεν συλλάβανε κανέναν όταν ακόμα και το Μέγκα (απορώ πώς τους ξέφυγε!!!) έδειξε βίντεο με χρυσαυγίτες ξεσκούφωτους να μπαινοβγαίνουν ανάμεσα στους αστυνομικούς σε βίαιες διαδηλώσεις όπου τάχα μου συγκρούονταν «τα δυο άκρα», τις εποχές που όλοι -πλην των Λακεδαιμονίων της δεξιάς- ξέραμε ακριβώς τι ρόλο βαράει η ΧΑ.
    Κατά τ’ άλλα, η προτροπή σε βία του τύπου μας μάρανε, που τιμωρείται ορθώς από το νόμο. Γιατί αν κόπτονται για κάτι είναι ο νόμος και η αποφυγή της βίας, ρε παιδί μου!

  243. Theo said

    @237 κε:
    Για τον «Παστίτσιο» τα έχουμε ξαναζητήσει εδώ. Κι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση. (Τα ξαναθυμήθηκα διαβάζοντας και τη Βίκι που παραπέμπει το #239.)

    1) Δεν καταδικάστηκε γιατί σατίριζε τον άγιο Παΐσιο, αλλά (με βάση τον τότε ισχύοντα νόμο περί βλασφημίας που έχει αντικατασταθεί από τον αντιρατσιστικό νόμο μπου προστατεύει κάποιον από την προσβολή λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων) γιατί ανέβαζε κάτι αποκρουστικά βλάσφημες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας.

    2)Δεν αθωώθηκε από το εφετείο, αλλ’ έπαυσε η δίωξή του λόγω εξάλειψης του αξιόποινου πλημμελημμάτων και πταισμάτων που είχαν τελεστεί μέχρι 2/3//2016 και επέσυραν φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

    3)Το μπλογκ–φέισμπουκ το έκλεισε ο ίδιος, όπως δήλωσε.

    Κι αντιγράφω από τη Βίκι κάτι που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών:
    Ο συγγραφέας και ιατρός Νίκος Τσάμης, ο οποίος δηλώνει εξαρχής αντίθετος με την καταδίκη του Φίλιππου Λοΐζου, γράφει ωστόσο ότι από πλευράς κοινωνικής ψυχολογίας, η εν λόγω σατιρική ενέργεια είναι κακόγουστη και ασεβής που συνιστά ισχυρότατο κλονισμό της υπόστασης του Άλλου, χτυπά τον πυρήνα του νοήματος της ζωής και αποτελεί στάση ολοκληρωτικής βίας. Θεωρεί ότι δεν πρόκειται για ελευθερία αλλά για «ελευθεριότητα» της έκφρασης. Ως ουσία της ελευθερίας θεωρεί τον αυτοπεριορισμό, έτσι ώστε στο δημόσιο χώρο να περιλαμβάνει και τους άλλους. «Η μη συμπερίληψη των άλλων υποδηλώνει έναν ναρκισσισμό, ο οποίος είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός στο επίπεδο της προσωπικότητας» σχολιάζει, με αφορμή το περιστατικό.

  244. aerosol said

    #243
    Ορθόν, δεν αθωώθηκε -λάθος το έγραψα στο 236- αλλά απαλλάχτηκε λόγω εξάλειψης του αξιόποινου.

  245. Γιάννης Κουβάτσος said

    243:Προφανώς η σάτιρα πολλές φορές είναι κακόγουστη, προσβλητική και, κατ’ εμέ, απάνθρωπη όταν στρέφεται κατά των αδύναμων και ανυπεράσπιστων. Αλλά και έτσι να είναι ακόμα, θεωρώ λογοκρισία την απαγόρευσή της, αφού τα όρια είναι υποκειμενικά. Όποιος θίγεται, τα έχουμε ξαναπεί, μπορεί να αδιαφορήσει, να προσπεράσει, να αντιπαρατεθεί λεκτικά αλλά… μέχρις εκεί. Οποιαδήποτε άλλη αντίδραση δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες. Ας θυμηθούμε την στάση του Σωκράτη ως θεατή στην παράσταση των «Νεφελών», που ενώ υφίστατο ανελέητη γελοιοποίηση επί σκηνής, σηκώθηκε όρθιος, για να μάθουν και οι ανίδεοι ποιον καταχερίζει ο Αριστοφάνης.
    Άλλο σάτιρα, λοιπόν, και άλλο προτροπή σε πράξεις βίας. Κανείς δεν ξέρει ποτέ ποιος Καζάκος (τον θυμάστε;) πιθανόν θα πυροδοτηθεί και θα βγει στον δρόμο με το κουμπούρι στο χέρι.

  246. Theo said

    @245:
    Θα συμφωνούσες με τον γνωστό Δημητρά όταν επιχειρεί να λογοκρίνει κόσμο και κοσμάκη, βάσει του αντιρατσιστικού νόμου;
    Θα διαφωνούσες όταν κάποιος δεξιός/ακροδεξιός κάνει το ίδιο με βάση τον ίδιο νόμο;
    Μήπως κι εδώ συμβαίνει κάτι αντίστοιχο μ’ αυτά που περιγράφεις στο #177, δηλαδή πολλοί μας είμαστε επιλεκτικά ευαίσθητοι;

  247. spyridos said

    243
    «3)Το μπλογκ–φέισμπουκ το έκλεισε ο ίδιος, όπως δήλωσε.»

    Τέο. Σε διαβάζω πάντα σοβαρά. Αν είναι να μας κοροϊδεύεις και να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, καλύτερα να μην.

  248. Γιάννης Κουβάτσος said

    245: Δεν καταλαβαίνω, ειλικρινά, την έμμεση κατηγορία. Έχω εκφράσει σε παλαιότερα σχόλιά μου την απέχθειά μου για τις μηνύσεις του «εθνικού μηνυτή» και δεν καταλαβαίνω πώς συνδέεται με το σχ.245. Εγώ λέω ότι είμαι κατά των μηνύσεων/διώξεων για περιπτώσεις σάτιρας και οσοδήποτε έντονης κριτικής και ότι είμαι υπέρ της επαγρύπνησης, ακόμα και της ποινικής δίωξης, όταν πρόκειται για περίπτωση σαφούς προτροπής σε πράξεις βίας εναντίον οποιουδήποτε. Ο κάθε σατιριστής Παστίτσιος έχει ένα ιστολόγιο, στην ψηφιακή εποχή μας, και όποιος θέλει το επισκέπτεται, όποιος ενοχλείται το αγνοεί. Αλλιώς θα πρέπει να θυμηθούμε το ανέκδοτο με την ανύπαντρη και σεμνότυφη μεγαλοκοπέλα, που μήνυσε τον απέναντι γείτονά της, επειδή τον έβλεπε να κυκλοφορεί γυμνός στο διαμέρισμά του, όταν αυτή σκαρφάλωνε πάνω στην ντουλάπα της.

  249. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 248 στο 246, προφανώς.

  250. Theo said

    @248:
    Να σε προβληματίσω ήθελα, όχι να σε κατηγορήσω.

  251. Γιάννης Κουβάτσος said

    250: Σύμφωνοι, Theo. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: