Σαρμαδάκια
Posted by sarant στο 26 Μαΐου, 2023
Ορκίστηκε χτες υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο ανώτατος δικαστικός Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν τον γνώριζα, αλλά φίλοι που τους εκτιμώ είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για το έργο του και την έως τώρα πολιτεία του.
Σε πιο ανάλαφρη νότα, κάποιος πρόσεξε ότι ο κ. Σαρμάς είναι γενειοφόρος και ότι έτσι η Ελλάδα απέκτησε τον πρώτο γενειοφόρο πρωθυπουγό της μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1933. Ωστόσο, γρήγορα τον διόρθωσαν, αφού από το 1933 έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει άλλοι δύο: ο Δημήτριος Μάξιμος το 1947 και ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός για λίγες μέρες το 1945. Από την άλλη, ο μεν Δαμασκηνός ήταν γενειοφόρος υποχρεωτικά, ως εκ του σχήματός του, ο δε Μάξιμος δεν είχε κανονική γενειάδα αλλά υπογένειο, οπότε ο αρχικός ισχυρισμός έχει κάποια ισχύ.
Μια άλλη πρωτιά του κ. Σαρμά, που δεν την επισήμανε κανείς αλλά την πρόσεξα στη σελίδα πρωθυπουργών της Βικιπαίδειας, είναι πως ο κ. Σαρμάς αποτελεί τον πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό (έστω και υπηρεσιακό) που γεννήθηκε στα Δωδεκάνησα -και συγκεκριμένα στην Κω το 1957.
Στην ίδια σελίδα μπορείτε να δείτε ότι ο Ιωάννης Σαρμάς είναι ο εκατοστός πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους, αξιοσημείωτο ορόσημο.
Σε μένα, το άκουσμα της ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού προκάλεσε έναν άλλο ανάλαφρο συνειρμό, που ελπίζω να μη θεωρηθεί απρέπεια προς τους θεσμούς. Άλλωστε, εμείς εδώ λεξιλογούμε κι εγώ είπα σήμερα να λεξιλογήσω με αφετηρία το επώνυμο του νέου πρωθυπουργού (όπως έχω κάνει κι άλλες φορές, π.χ. το 2012)
Είπα ότι ο κ. Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω, αλλά στον ιστότοπο της Σκούφιας, που εμφανίζει τη σχετική συχνότητα επωνύμων, βρίσκω ότι το επώνυμο επιχωριάζει κυρίως στην Αχαΐα, Αιγείρα και Ακράτα.
Όμως σαρμάς, όπως ξέρουμε, είναι και ονομασία εδέσματος, σαρμάδες είναι οι ντολμάδες. Δεν ξέρω αν το επώνυμο του κ. πρωθυπουργού προέρχεται από τη λέξη «σαρμάς». Θα μπορούσε να έχει άλλη προέλευση, π.χ. να προέκυψε από κάποιον Σαλμά με τη γνωστή και συνηθισμένη τροπή λ -> ρ, που υπάρχει και στην κοινή ελληνική και σε πολλές διαλέκτους (π.χ. στα επτανησιακά -αλλά για τα δωδεκανησιακά δεν ξέρω).
Ωστόσο, στη συνέχεια του άρθρου θα λεξιλογήσω για το έδεσμα «σαρμάδες». Όπως και οι σχεδόν συνώνυμοι ντολμάδες και πολλά άλλα φαγητά, η λέξη εμφανίζεται συνήθως στον πληθυντικό, π.χ. «σήμερα μαγείρεψα ντολμάδες». Ο ενικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε ένα επιμέρους τεμάχιο του φαγητού, π.χ. «ποιος θα φάει τον τελευταίο ντολμά;»
Στα λεξικά βέβαια η λημματογράφηση γίνεται με τον ενικό. Κατά το Λεξικό Μπαμπινιώτη, σαρμάς είναι: Φαγητό από ψιλοκομμένο κρέας με ρύζι, που έχουν τυλιχτεί με αμπελόφυλλα ή λαχανόφυλλα. Πιο απλά, το ΛΚΝ λέει «σαρμάς: ο ντολμάς». Και στο λήμμα ντολμάς: καθεμιά από τις μικρές μπάλες από κιμά, ρύζι και διάφορα μυρωδικά που είναι τυλιγμένες με αμπελόφυλλα ή με λάχανο.
Μπάλες; Όχι κυλίνδρους; Αλλά και το ΜΗΛΝΕΓ χρησιμοποιεί τον όρο «μικρή μπάλα» στον ορισμό του και επίσης θεωρεί τον σαρμά συνώνυμο του ντολμά.
Για πολλούς, σαρμάδες και ντολμάδες είναι το ίδιο φαγητό. Σε κάποια μέρη, οι σαρμάδες είναι εκείνοι που γίνονται με λαχανόφυλλα και οι ντολμάδες με αμπελόφυλλα. Ένας φίλος ανέφερε ότι έχει μάθει πως σαρμάδες έχουμε όταν το περιτύλιγμα είναι η μπόλια της συκωταριάς -ως απλούστευση δηλαδή της ονομασίας «τζιεροσαρμάς»- αλλά αυτό μπορεί ν’ αποτελεί ιδιόλεκτο της οικογένειάς του. Το βέβαιο είναι πως η λέξη «σαρμάς» είναι πολύ συχνότερη στη βόρεια Ελλάδα ενώ στα νότια μπορεί να είναι άγνωστη -εγώ τουλάχιστον την έμαθα μεγάλος.
Σε κάποιον Καραγκιόζη μάγειρα, όπως τον κατέγραψε ο Γιώργος Ιωάννου, ένας Χιώτης, ο Γοβιός, ζητάει σαρμάδες και ο Καραγκιόζης του απαντάει «δεν έχουμε σαμάρια», οπότε ο πελάτης, θυμωμένος, τονίζει ότι ζητάει «σαρμάδες που διπλώνουνεν με το φύλλον τον κιμάν»
Μια τρίτη ονομασία του πιάτου αυτού, επίσης βορειοελλαδίτικη, είναι «γιαπράκια» ή «γιαπρακάκια». Κι αυτήν την έμαθα μεγάλος και δεν ανήκει στην κοινή νεοελληνική, και δεν ξέρω αν σε διάφορους τόπους έχει υπάρξει κάποια εξειδίκευση ώστε άλλο πράγμα να είναι τα γιαπράκια και άλλο οι ντολμάδες ή οι σαρμάδες.
Ο σαρμάς ετυμολογείται από το τουρκικό sarma και από το ρήμα sarmak, τυλίγω. Από την ίδια ρίζα έχουμε στη γλώσσα μας δάνειο το σαρίκι, από το τουρκικό sarιk, που και αυτό είναι ύφασμα που τυλίγεται γύρω από το φέσι. (Η άποψη ότι το σαρίκι ή το sarιk προέκυψε από το μεσαιωνικό καισαρίκιον δεν νομίζω να ισχύει).
Ο ντολμάς πάλι ετυμολογείται από το τουρκικό dolma και από το ρήμα dolmak, γεμίζω. Οι ντομάτες γεμιστές λέγονται στα τουρκικά domates dolması. [Όλα από μας τα πήρανε!;]
Προσέξτε τώρα τι γίνεται. Το φύλλο (του δέντρου) λέγεται στα τουρκικά yaprak, γιαπράκ. Το φαγητό λέγεται yaprak sarması (κατά λέξη «φύλλο τυλιγμένο») ή yaprak dolması (φύλλο γεμιστό). Τυλιγμένο ή γεμιστό, είναι δυο τρόποι για να δεις και να περιγράψεις το ίδιο πράγμα, τα φύλλα που τυλίγονται γύρω από κιμά κτλ. ή τα φύλλα που γεμίζονται με κιμά. Και βέβαια, από το yaprak sarması ή dolması πήραμε και τα δικά μας γιαπράκια.
Στη δική μου ιδιόλεκτο, σαρμάδες και σαρμαδάκια δεν έχουμε. Λέμε ντολμάδες τους μεγάλους με φύλλα από λάχανο, ντολμαδάκια τα μικρότερα με αμπελόφυλλα.
Τα ντολμαδάκια, όταν γίνονται χωρίς κρέας, μόνο με ρύζι και μυρωδικά, τα λένε «γιαλαντζί». Κι αυτό τούρκικο είναι, από το yalancι που θα πει «ψεύτικος». Ψεύτικοι ντολμάδες, ψευτοντολμάδες, γιατί οι αληθινοί είναι με κρέας. Αλλά ο όρος «γιαλαντζί» χρησιμοποιείται από παλιότερα και μεταφορικά, για να δηλώσουμε ότι κάτι δεν είναι αυθεντικό, γνήσιο. Στο Βικιλεξικό βρίσκω ότι ο Δημ. Κουτσούμπας είχε πει, το 2017, για γιαλαντζί Αριστερά.
Κλείνουμε τα λεξιλογικά των ντολμαδοσαρμάδων με την κυπριακή εκδοχή, που είναι «κουπέπια» (ή κουπέπκια). Η λέξη δεν ετυμολογείται από το παιδικό κου-πε-πέ (το οποίο κάποιοι αρχαιοβαρεμένοι το ήθελαν να παράγεται από το κούπα, ω παι!) αλλά, βρίσκω κάπου, από το αραβικό kabab, ψητό κρέας, απ’ όπου και το κεμπάπ βεβαίως.
Αλλά εδώ σταματάω γιατί για το κεμπάπ αξίζει χωριστό άρθρο, όχι παραφυάδα. Το ιστολόγιο εύχεται καλή θητεία στον κ. Ιωάννη Σαρμά και ελπίζει να μην ενοχλήθηκε από τους άσεβους συνειρμούς μας.
ChrisMaGR said
Καλημέρα,
τουλάχιστον στη δική μου οικογένεια (Βόρεια Ελλάδα, καταγωγή από την Πόλη) γιαπράκια λέμε τα ντολμαδάκια (αμπελόφυλλα) με κιμά μέσα.
Μια «ενδιαφέρουσα» παρετυμολογία που είχα ακούσει για τους λαχανοσαρμάδες είναι ότι ονομάζονται έτσι επειδή παρασκευάζονται με «λάχανο είς άρμην».
Κουνελόγατος said
Σαρμάς. Έτσι φωνάζουν έναν κάπως πάρα πολύ εύσωμο στην Ανατολική Κρήτη. Τώρα κατάλαβα γιατί…
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα !
Να υποθέσω ότι αν και τον Ιούνιο χρειαστούμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπάρχει κάποιος Γιαρμάς; 🙂
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα ! Καλή θητεία στην Υπηρεσιακή!
Ομόρριζο και το σαρμάκο το μάγκικο:
«Τώρα σε βλέπω μ’ άλλονε κι εγώ κάνω σαρμάκο, / γιατί ταιριάζει τ’ όνομα, για να με λένε Μάρκο.»
gpointofview said
Καλημέρα
Σαρμάδες ή ντολμάδες, μούχουνε ταράξει τα αμπελόφυλλα της μάντρας. Οι τελευταίες-πιο ευγενικές- μου άφησαν κι ένα φυλλάδιο του θρσκευτικού κλάδου πουακολουθούν. Ευτχώς που πρόλαβα να βράσω μερικά και μετά στην κτάψυξη γιαπιο εύθετο χρόνο …
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα. Σαλμάς ή Σαρμάς; Το βλέπω γραμμένο και με τους δύο τρόπους.
atheofobos said
Στο ποστ μου
Η ΠΕΘΕΡΑ ,Η ΚΟΡΗ ,Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ,ΚΑΙ Η ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
http://atheofobos2.blogspot.com/2007/07/blog-post_04.html
εξηγώ γιατί απεχθάνομαι τα ντολμαδάκια!
Μια μικρή διόρθωση: τα SWANN που γράφω είναι το γνωστό κορν μπίφ ZWAN.
phrasaortes said
Σαρμαδάκια τα λέμε εδώ πέρα (Δράμα και Θεσσαλονίκη), αλλά και τα ντολμαδάκια ακούγονται συχνά. Φαντάζομαι λόγω της επιρροής των εκπομπών μαγειρικής της ιδιωτικής τηλεόρασης. Γιαπράκια σπανιότατα, για να μην πω ποτέ. Ο ντολμάς στον ενικό επίσης χρησιμοποιείται, αλλά σχεδόν αποκλειστικά με μεταφορική έννοια, για να περιγράψει κάποιον χαζούλη ή αφελή. Ένας φούρναρης στην γειτονιά του παλιού αρχαιολογικού μουσείου που μάλλον ήθελε να κάνει φιγούρα εφηύρε και τον όρο ντολμέδες: Μουσουλμανοεβραϊκή αίρεση υπόπτου ηθικής κι εγνωσμένης ανθελληνικότητος.
Τεμπελόσκυλο said
Στην Κοζάνη, γιαπράκια είναι αποκλειστικά οι λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί («αρμιά» στην τοπική διάλεκτο). Είναι το κλασικό φαγητό των Χριστουγέννων. https://www.giapraki.com/%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b3/
Πέπε said
> με τη γνωστή και συνηθισμένη τροπή λ -> ρ, που υπάρχει και στην κοινή ελληνική και σε πολλές διαλέκτους (π.χ. στα επτανησιακά -αλλά για τα δωδεκανησιακά δεν ξέρω)
Και στα 12νησιακά, άλλωστε είναι υπερδιαλεκτικό το φαινόμενο, πανελλήνιο. Δε νομίζω να υπάρχει ντοπιολαλιά που να λένε «ήλθα». Πάντως στα 12νησα λένε βάρτσαμος (βάλσαμος), ντουρμάες (ντολμάδες) κ.ά.
Αλλά ας τ’ αφήσουμε αυτά κι ας ασχοληθούμε λίγο με την ουσία: αλγεινή εντύπωση προκαλεί η μανιώδης προσπάθεια του πάλαι ποτέ ρέκτου κ. Σαραντάκου να αποκρύψει οτιδήποτε σχετικό με τον τζιγεροσαρμά, το θείο αυτό ελληνικό έδεσμα, και μάλιστα σ’ ένα άρθρο αφιερωμένο στη διαχρονική εξέταση της πρωθυπουργικής γενειοφορίας. Δεν είμεθα όλοι αγράμματοι κάφροι, κύριε Νίκο μου!
Costas Papathanasiou said
..Σε δεύτερη ανάγνωση το άρθρο μπορεί να εξηγηθεί και ως φιλική επισήμανση προς (κάθε) κ. Σαρμά, ώστε να έχει το νού του να μην τον φάνε λάχανο. Σχετικό το ποιημάτιο:
«Εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει,
ένα μεγάλο λάχανο πόσους σαρμάδες βγάζει;
–Αν είναι ο μάστορας καλός και ξέρει να μοιράζει
ένα μεγάλο λάχανο ‘κατό σαρμάδες βγάζει…»
Πέπε said
Δικαστικός σε θέση πρωθυπουργού: είναι οκ αυτό ως προς τη διάκριση των εξουσιών;
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα
Για πολλά χρόνια έτρωγα γιαπράκια (ή γιαλαντζίδες – παρόλο που τα υλικά τους είναι πιο φτενά, θέλουν μεγάλη μαεστρία να τους φτιάξεις). Όταν μεγάλωσα άρχισα να τρώω και ντολμάδες (κι αργότερα ντολμαδάκια). Κι ήταν (και είναι) απ’ τ’ αγαπημένα μου φαγητά. Μ’ αυτά με καλωσόριζε η μάνα μου όταν πήγαινα στο χωριό. Και κατάφερνε και τάφτιαχνε μια σταλίτσα το καθένα. Με αυγολέμονο από πάνω. Τώρα φτιάχνω μια φορά το μήνα περίπου. Αγόρασα φύλλα τις προηγούμενες μέρες, τάβαλα στην κατάψυξη έτσι όπως είναι (6 – Τζη προφανώς δεν τα βάζεις βρασμένα, λίγο ζεματισμένα πιάνουν λιγότερο χώρο, αλλά εμένα μ’ αρέσουν έτσι ζωντανά, που επειδή παγώνουν, όταν τα βγάλεις δεν θέλουν ούτε ζεμάτισμα).
Σαρμάδες (και σαρμαδάκια) τ’ άκουσα στα μέσα της δεκαετίας του 90 από φίλους Βορειολλαδίτες. Τότε έμαθα και τους τζι(γ)εροσαρμάδες καθώς και την παπούδα.
Με το γιαλάν έχουμε διάφορα άλλα πράγματα που είναι στο περίπου: γιαλάν λιμάν (ένα μέρος που μοιάζει με λιμάνι, χωρίς να είναι κανονικό) και γιαλάν νταβάν (ψευτικο ταβάνι, όταν η σκεπή δεν ταβανώνεται από μέσα αλλά μπαίνουν τα ξύλα της έτσι που να κλείνουν τα ανοίγματα και να φτιάχνουν το σκέπασμα. Θυμάμαι την Αναστασιά στο χωριό που ήθελε ν’ αποκτήσει το δικό της σπίτι και τακτικά το έλεγε στον πατέρα μου: «Δεν θέλου γιε μ πουλλά πράμματα. Να, δυο καμαρούδις α νεχ κι απού πάνου ας είναι γιαλάν νταβάν». (Το ν στο γιαλάν ακούγεται διαφορετικά απ’ αυτό στο νταβάν αφού το ένα είναι κανονική κατάληξη ενώ το άλλο του λείπει το -ι).
Maja said
Εμείς στη Σερβία λέμε sarma (σάρμα) για λαχανοντολμά με ξινολάχανο, sarmica (σάρμιτσα) για ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα/σπανάκι/σέσκουλα/χόρτα, τα οποία (σύμφωνα με τις σημειώσεις μου) στη Βοσνία λένε japrak (γιάπρακ).
LandS said
#0 «Λέμε ντολμάδες τους μεγάλους με φύλλα από λάχανο, ντολμαδάκια τα μικρότερα με αμπελόφυλλα»
Εμείς:
1. Λαχανοντολμάδες
2. Ντολμαδάκια τα αμπελοφυλλοτυλιγμένα, με κιμά ή χωρίς
2α. τα τελευταία συχνά τα λέμε γιαλαντζί
3. Σαρμαδάκια αυτά τα καταπληκτικά μικρά και λεπτά όσο ένα δάχτυλο, που φτιάχνει πολύ καλή μας φίλη από τη Πόλη.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Ναι, και για το πώς κρατάμε φύλλα έχω γράψει. Μια λύση είναι αυτή που λέω, όπως είναι στην κατάψυξη. Που όμως θέλει πολύ χώρο. Για να περιορίσεις το χώρο μια λύση είναι να τα ζεματίσεις (να τα βουτήξεις σε βραστό νερό για λίγη ώρα).
Άλλος τρόπος είναι να τα βάλεις στην άλμη που λέγαμε, ενώ τελευταία η μάνα μου συνήθιζε να τα βάζει σε μπουκαλάκια από νερό (ζεματισμένα και τυλίγοντας μικρά ματσάκια) και να τα σφραγίζει από πάνω. Τέτοια μπουκαλάκια είχα κάμποσα χρόνια μετά που πέθανε (κι αυτά μούδωσαν την ιδέα να φτιάχνω και κάνα γιαπράκι τώρα). Στην αρχή έβαζε και άλμη μέσα αλλά μετά είδε πως και σκέτα (χωρίς αέρα όμως) κρατάνε μια χαρά (και καθώς είχε μπόλικα, και να της χάλαγε ένα μπουκάλι δεν χανόταν ο κόσμος).
Γιάννης Μαλλιαρός said
Α, ναι. Ακόμα ένα γιαπρακολογικό και κλείνω: Μπαλάκια ή κυλινδράκια; Μια μπαλίτσα κιμά (με τα σχετικά) παίρνεις στο χέρι αλλά καθώς το τυλίγεις γίνεται κυλινδρικό. Άρα; Σωστά και τα δυο!
nikiplos said
Καλημέρα… Ντολμάδες/ντολμαδάκια κι εδώ. Σαρμά πρωτοάκουσα/είδα στην Ξάνθη σε κεντρικό Εστιατόριο της Πόλης (Κήπος-δεν υφίσταται πλέον), που ήταν με μπόλια και μου το πρότεινε όλος χαρά ο Σεφ, αλλά μόνο στο άκουσμά του και στην όψη του ανέκρουσα πρύμναν. Ντολμαδάκια με κιμά ή λαχανοντολμάδες με κιμά δεν τρώω. Κυρίως γιαλαντζί ντολμάδες τρώω αλλά μόνο με αμπελόφυλλο τα άλλα τα σνομπάρω. Τους καλύτερους γιαλαντζί ντολμάδες τους έχω φάει από μια φίλη Πολίτισσα, με την οποία έχουμε χαθεί πλέον, αλλά κάποιο μυστικό είχε γιατί ήταν διάσημη για αυτό. Και το λέω εγώ με προγιαγιά Σμυρνιά και γιαγιά Πολίτισσα (στην καταγωγή) αλλά και πάλι σαν της Ελένης τίποτε…
dimosioshoros said
Είχαμε κάποια (καλή) ιδέα για το νέο πρωθυπουργό και την οικογένειά του από τον καιρό που ήταν στο Λουξεμβούργο στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Πολύ νόστιμα!
5 Κώστα, το σαρμακο είναι μάλλον από σαμάρκο, San Marco. Έχουμε άρθρο, αλλά δεν μπορώ να δώσω λινκ από το κινητό.
ΣΠ said
21
π2 said
Μπορεί να κάνω λάθος αλλά έχω την εντύπωση ότι η αντοιστοιχία σαρμάδες = ντολμάδες αφορά κυρίως το υποκοριστικό σαρμαδάκια.
Ο τζιγεροσαρμάς, αν είναι καλός, είναι από τα νοστιμότερα πιάτα της βόρειας κουζίνας. Είτε καλός είτε μέτριος όμως, είναι ένα πάρα πολύ βαρύ πιάτο, και δεν είναι για όλα τα στομάχια (ευτυχώς το δικό μου τ’ αλέθει όλα).
Κιγκέρι said
Εμείς στο σπίτι μας, λόγω βορειοθρακιώτικης καταγωγής της μητέρας, τους λαχανοντολμάδες τους κάνουμε πάντα με λάχανο ξινό, που το λέμε αρμιά.
Με αμπελόφυλλο κάνουμε μόνο ντολμαδάκια γιαλαντζί, με κιμά δεν τα έχουμε μαγειρέψει ποτέ. Αυτά με το αμπελόφυλλο μόνο έλεγε γιαπράκια η γιαγιά μου απ’ τον πατέρα μου, η οποία είχε γεννηθεί και μεγαλώσει σε ένα χωριό της Προποντίδας, κοντά στη Ραιδεστό.
Σπανιότερα, μπορεί να πούμε σαρμάδες τους λαχανοντολμάδες (ποτέ όμως γιαπράκια) και σαρμαδάκια τα ντολμαδάκια.
ΣΠ said
Ντολμάδες και γιαπράκια τα άκουγα από την μητέρα μου. Τους σαρμάδες ως λαχανοσαρμάδες τους έμαθα αργότερα από κατάλογο εστιατορίου.
Μαγδαληνή said
Καλημέρα!
(Φτιάχνει σιγά, σιγά το κέφι, βλέπω….)
Λαχανοντολμάδες και ντολμαδάκια (γιαλαντζί ή όχι) έτσι τα λέμε από πάντα και τα φτιάχνω πολύ συχνά. Στην κατάψυξη τα φύλλα δεν παθαίνουν τίποτα όσα χρόνια κι αν περάσουν. Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της μάνας μου έφτιαξα τα τελευταία με δικά της φύλλα κατεψυγμένα (είχε πάντα φυλαγμένα φύλλα και ψημένα κάστανα για να φτιάχνει γέμιση). Έτσι τώρα βάζω εγώ πολλά και να τύχει να μου τελειώσουν αγοράζω από το σούπερ μάρκετ σε γυάλινα βάζα φυλαγμένα σε άλμη. Καλά είναι, μια χαρά γίνονται. Και βέβαια εκτός από μυρωδικά βάζω πάντα σταφίδες μαύρες και κουκουνάρι (μικρασιατικής καταγωγής και συνήθειας).
ΣΠ said
Ωστόσο, στη συνέχεια του άρθρου θα λεξιλογήσω για το έδεσμα «σαρμάδες». Όπως και οι σχεδόν συνώνυμοι ντολμάδες και πολλά άλλα φαγητά, η λέξη εμφανίζεται συνήθως στον πληθυντικό, π.χ. «σήμερα μαγείρεψα ντολμάδες». Ο ενικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε ένα επιμέρους τεμάχιο του φαγητού, π.χ. «ποιος θα φάει τον τελευταίο ντολμά;»
Μήπως σαρμάδες, σαρμά;
Κιγκέρι said
Costas Papathanasiou said
«Εορτή του γιαπρακιού, σχεδόν παράλληλα με αυτή της τσιγαρίδας, τη γουρνοχαρά και τους γουρνοχορηγούς», διανθισμένη με “σιουρδ γκέημς («μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» κ.λπ.)” και στίχους Διονυσίου Μανέντη (:«Στο τζάκι καίνε σιγανά στραβές οι ρίζες τ’ αμπελιού/Και με την ίδια τη φωτιά βράζουνε τα σαρμάδια…»: https://eranistis.net/wordpress/2022/12/27/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%8D/ ) , κάποια Χριστούγεννα στην Κοζάνη (βλ. και σχ.10), σε ωραία διήγηση Βασίλη Π. Καραγιάννη:
«(…) -Κυρ’ κύριε, άρχισε χωρίς να ερωτηθεί, είμαι ένας φτωχός και τίμιος στρατιώτης, χωρίς δραχμή στη τσέπη, σκαστός από τη μονάδα χρονιάρες μέρες, άφησα όμως αντικαταστάτη μου• η μάνα μου με περιμένει καιρό τώρα, έφτιαξε και τα γιαπράκια -τα ξέρεις τα γιαπράκια μας κύριε ευγενικέ, είναι το απόλυτο φετίχ μας, που θα το λέει κι αργοτερότερα η κυρία αντιδημαρχίνα μας, μ’ αυτά φτιαχνόμαστε γενικώς και ειδικώς –γιαπρακούλι μου καλό, λεν οι ερωτευμένοι ένας τον άλλον όταν αρχίζουν ν’ αλληλοτρώγονται που λεν δηλαδή και δηλονότι- δεν γίνεται χωρίς αυτά Χριστούγεννα, δεν νοείται Χριστούγεννα χωρίς γιαπράκια, εκεί σ’ εμάς κι η μάνα μου ας με μάλωνε μικρόν: «Δεν θα γέντς προκοπή εσύ». Και τι να κάνω έφυγα σκαστός, αλλά άφησα σας το λέω αντικαταστάτη στη σκοπιά να μη κινδυνεύσει κι η πατρίδα από το σκασμό μου, κύριε…(…)»
[«Μάνα, βαστούν τα γιαπράκια σαράντα μέρες…» εδώ: https://kozan.gr/archives/383241 από τα «Ενωμένα μυστικά»: https://paremvasiculture.wordpress.com/2018/12/30/%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%cf%8c%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%bb%ce%af/%5D
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
15, Maja >>japrak (γιάπρακ)
Ναι! το γιαπράκια στη βόρεια ελλάδα τα
Τίτλος συνταγής:
«Γιαπράκια Κοζάνης – Αγάπα με αν dolmas»
…
Στην Κρήτη έχουμε (και) τσι ντορμάδες με κολοκυθαθούς
Νέο Kid said
Μα τι μπαλάκια , σφαιράκια και κυλίνδρους τσαμπουνάτε;;
Ελλειψοειδή εκ περιστροφής είναι όλα αυτά. Θλίβομαι για τη μαθηματική σας παιδεία πραγματικά!
Ουδείς αγεωμέτρητος σαρμάσι εσθιέτω!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Και η σαρμανίτσα (νάκα, κούνια στα ηπειρώτικα) ίδιας ρίζας λέει εδώ , παλιός φίλος, παλιά (δεν ανοίγει τώρα ο λίκνος) σε απάντηση, αχ, του Σπάιραλ που αναρωτιόταν αν ο τζιαροσαρμάς σχετίζεται.
ΣΠ said
31
Μπα, η επιφάνειά τους είναι φράκταλ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
31 🙂
…
Τα μικρότερα ντολμαδάκια στον κόσμο, αν δεν το ξέρετε, είναι τα κασσιώτικα. Είτε με κιμά είτε χωρίς. Σπεσιαλιτέ του νησιού, επίσημο φαγητό, γαμηλιάτικο κλ.
gpointofview said
Ες αύριον τα σπουδαία !!
ΣΠ said
Γιάννης Μαλλιαρός said
26 «αγοράζω από το σούπερ μάρκετ σε γυάλινα βάζα φυλαγμένα σε άλμη. Καλά είναι, μια χαρά γίνονται»
Και δυο τρομάρες θα συμπληρώσω.
Έτοιμα του σουπερμάρκετ πρωταγόρασα στο Μόναχο, από τους Τούρκους. Σκληρά ήτανε, αλλά τι να γίνει, αυτά υπήρχαν μ’ αυτά βολευτήκαμε. Στην Ελλάδα δοκίμασα δυο τρεις διαφορετικές μάρκες, όλα το ίδιο. Τα βάζουνε όταν έχουν μεστώσει πια. Έτσι κρατάνε και δεν χαλάνε, αλλά στο κατσαρόλι όλοι της οικογένειας τ’ απέρριψαν μετά πολλών επαίνων και μούπαν πως δεν θέλουν να ξαναδοκιμάσουν τέτοια. Πήρα από μανάβικο αρχικά, καλά ήταν έκανα την κουμπάνια μου. Τον επόμενο χρόνο απ’ τη λαϊκή. Πολύ καλύτερα. Φέτος πήρα 2,5 κιλά (μου βγαίνουν γύρω στις 6 μαγειριές το κιλό) με 10 – 12€ το κιλό. Έτοιμοι και φέτος.
Stazybο Hοrn said
Μεταφέρω την απάντησή μου από το τουίτα
Avonidas said
Καλημέρα.
Κάτι τέτοια κάνεις, Νικοκύρη, και θα διαβάζουμε μία των ημερών ότι εξαρθρώθηκε γνωστό συριζαίικο ιστολόγιο που προέτρεπε σε βρώση υπηρεσιακών πρωθυπουργών! 😛
Alexis said
Λαχανοντολμάδες, οι μεγάλοι, αυτοί με τον κιμά και με σάλτσα αυγολέμονο συνήθως.
Ντολμαδάκια, τα μικρά με αμπελόφυλλα, συνήθως χωρίς κιμά (γιαλαντζί)
Σαρμαδάκια, το ίδιο, αλλά στη βορειοελλαδίτικη «διάλεκτο»
Τζιεροσαρμάς, ο… τζιεροσαρμάς
nikiplos said
28@ Καραμπάσι βέβαια η Λεβάντα και Φλισκούνι η Μέντα.
Αλήθεια ποιό τραγούδι να είναι αυτό που αναφέρεται στη Λωξάντρα… Εικάζω πως είναι κάποια στροφή (από τις πολλές παραλλαγές) του Μενεξέδες και Ζουμπούλια της παλαιότερης εκδοχής που δεν μπήκε στην επίσημη έκδοση που ερμηνεύεται σήμερα.
Αφήνω ασχολίαστο που στις σύγχρονες εκδόσεις του «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» ερμηνεύονται οι στροφές «ίβαλα ίβαλα …» στο ίδιο τέμπο και τόνο με τις άλλες…
Alexis said
#37: Έτοιμα του σουπερμάρκετ πρωταγόρασα στο Μόναχο, από τους Τούρκους. Σκληρά ήτανε, αλλά τι να γίνει, αυτά υπήρχαν μ’ αυτά βολευτήκαμε. Στην Ελλάδα δοκίμασα δυο τρεις διαφορετικές μάρκες, όλα το ίδιο. Τα βάζουνε όταν έχουν μεστώσει πια. Έτσι κρατάνε και δεν χαλάνε, αλλά στο κατσαρόλι όλοι της οικογένειας τ’ απέρριψαν μετά πολλών επαίνων και μούπαν πως δεν θέλουν να ξαναδοκιμάσουν τέτοια.
Και πολύ καλά έκαναν Γιάννη.
Μια φιλική συμβουλή: μην αγοράζετε ποτέ έτοιμα αμπελόφυλλα (του σουπερμάρκετ) σε κονσέρβες, βαζάκια κλπ., και κυρίως όσα είναι εισαγωγής.
Πολύ προτιμότερα τα φρέσκα του μανάβη ή της λαϊκής.
Και ακόμα καλύτερα βέβαια να τα μαζεύεις μόνος σου (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα)
Εάν προκληθώ θα προβώ σε αποκαλύψεις… 😆
Γιάννης Μαλλιαρός said
40 Ναι σε όλα (και στο 42) 🙂
Faltsos said
9> «Ένας φούρναρης στην γειτονιά του παλιού αρχαιολογικού μουσείου που μάλλον ήθελε να κάνει φιγούρα εφηύρε και τον όρο ντολμέδες»

Δεν εφηύρε τίποτε. Μπερδεύτηκε λιγάκι (και δεν είναι ο πρώτος ούτε ο μοναδικός).
Ντονμέ είναι οι εξισλαμισμένοι Εβραίοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από τους ντονμέδες στους ντολμέδες, μικρή η απόσταση, εάν μάλιστα τρως πολλούς ντολμάδες.
Το Γενί Τζαμί, στο οποίο στεγάστηκε το παλιό αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ήταν ο τόπος λατρείας των ντονμέδων
Αγγελος said
Εγώ μόνο ντολμάδες/ντολαμαδάκια (και φυσικά γιουβαρλάκια — το ίδιο πράμα αλλά χωρίς περιτύλιγμα) ήξερα ώσπου παντρεύτηκα. Από τη Θεσσαλονικιά αλλά μικρασιατικής καταγωγής γυναίκα μου έμαθα τις λέξεις «σαρμάδες» και γιαπράκια», κθώς και τον τζιγεροσαρμά (τη λέξη και το πράμα, κυρίως ως πασχαλινό έδεσμα), που στην οικογένειά της τον λένε και «ντάρμπιν». Την έχει ακούσει κανένας άλλος αυτή τη λέξη;
Alexis said
Να αναφέρουμε, χάριν λεξιλογικής πληρότητας, και τη νησίδα Ντολμάς στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άμυνα αλλά και στον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια της δραματικής πολιορκίας του.
Costas X said
«Γιαπράκια» και στην Κέρκυρα, ρύζι και κιμάς τυλιγμένα με λαχανόφυλλα, και συνήθως αβγοκομμένα. Πιθανώς τα έφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες το ’22, έτσι τα έλεγαν και η προγιαγιά (γεν.1896), και η γιαγιά (γεν.1917). Το «σαρμάς» είναι εκεί άγνωστη λέξη.
gpointofview said
# 37
Α ρε Γιάννη δεν τόξερα να σούφερνα κάναδυο κιλά από την κρεβατίνα μου όπως ερχόμουνα, εγώ τα αποφεύγω μου κάνουνε τζιζ στο στομάχι αν και μ’αρέσουν κι έτσι ή τα παίρνουν διερχόμενοι ή σκληραίνουν πάνω στο φυτό. Εβρασα λίγα κι έβαλα στην κατάψυξη για τους ιταλούς φίλους όταν έρθουν αργότερα.
Πέπε said
41:
Θα πιθανολογούσα αυτό (πολίτικο βαλσάκι όπως και οι Μενεξέδες):
ndmushroom said
36
Βλέπω ότι πολλοί έχουν ήδη κάνει το συσχετισμό του ονόματος του υπηρεσιακού ΠΘ με το αγαπημένο φαγητό του προκατόχου του (και, εκτός κάποιας ανέλπιστης εξέλιξης, διαδόχου του. Το κράτος έχει συνέχεια!)
spyridos said
Dolmabahçe Sarayı
https://www.millisaraylar.gov.tr/saray-kosk-ve-kasirlar/dolmabahce-sarayi
Πέπε said
Οι ντολμάδες στην Κάλυμνο λέγονται φύλλα. Είναι τυλιχτοί άλλοι με λαχανόφυλλο άλλοι με αμπελόφυλλο αναμίξ, κρεατινοί, με αβγολέμονο, και θεωρούνται εθνικό φαγητό του νησιού (παρόλο που η τοπική κουζίνα διαθέτει και πολύ ανώτερα πιάτα).
Theo said
Καλημέρα,
Σαρμάδες στην Έδεσσα (από κάποιους πρόσφυγες είχα ακούσει και τους ντολμάδες), είτε ρύζι με κιμά, είτε σκέτο ρύζι, είτε με αμπελόφυλλα είτε με λαχανόφυλλα. Συνήθως, όσα έχουν σκέτο ρύζι τυλίγονται με λαχανόφυλλα, ενώ τα άλλα με αμπελόφυλλα και αυγοκόβονται.
spyridos said
Και οι δύο ήταν ως τη δεκαετία του 80 άγνωστες λέξεις για μένα.
Τους σαρμάδες τους έμαθα από βορειοελλαδίτες γενικά και τα γιαπράκια από ανατολικορωμυλιότες.
spyridos said
@8 «το γνωστό κορν μπίφ ZWAN»
Ζβαν Σπαμ κτλ είναι χοιρινό.
Το κορνμπιφ είναι μοσχαράκι που ξεκινάει από τις αμερικάνικες βιομηχανίες κρέατος στο Σικάγο,
ταξιδεύει στην Αργεντινή για να μπει στα θεμέλια του Περονισμού
και τελικά γίνεται από σπόντα ένας παράγοντας για τη θέσπιση του σχεδίου Μάρσαλ.
GeoKar said
Την γενειοφορία του νέου Π/Υ μας πρόσεξα κι εγώ αμέσως, Ν(ο)ικοκυρη, ΟΜΩΣ μεγάλη παράλειψη η μη αναφορά στο μάλλον κομψότερο οθωμανικό παλάτι της Κων/πόλης, το Ντολμά Μπαχτσέ (ελληνιστί Γεμιστό Κήπο) καθότι χτισμένο επί προσχώσεων πάνω στην -δυτική- ακτή του Βοσπόρου.
GeoKar said
#51: α, τώρα σας είδα 👍👍
H. Mandragoras said
0: [ο δε Μάξιμος δεν είχε κανονική γενειάδα αλλά υπογένειο, οπότε ο αρχικός ισχυρισμός έχει κάποια ισχύ]
Βασικά ούτε ο Βενιζέλος είχε κανονική γενειάδα. Ομολογουμένως έφτανε κατα τι πιο πάνω στο μάγουλο, και ήταν κατά τι πιο μακρύ από του Μάξιμου, όπως τους βλέπω στις φωτό, αλλά πάλι μεγάλο υπογένειο θα το έλεγα, παρά γενειάδα.
ΓΤ said
@19 Νικιπλουά
«Σαρμά πρωτοάκουσα/είδα στην Ξάνθη σε κεντρικό Εστιατόριο της Πόλης (Κήπος-δεν υφίσταται πλέον) […]».
Στο εκλογικό κέντρο η Δικαστική Αντιπρόσωπος έσταζε αυστηρότητα. Τον Γραμματέα τής τον είχε προτείνει δικηγόρος φίλη της. Το μεσημέρι ο κόσμος χαλάρωσε, ψυχή δεν φαινόταν για τη ρημάδα την ψήφο. Χαλάρωσε και εκείνη. Τα λόγια έδιναν σκυτάλη στα μάτια, το στόμα βούβαινε, μα οι βουβώνες όχι. Η καταμέτρηση ήταν γρήγορη.
-Πάμε να φάμε στον «Κήπο»;
-Το ρωτάς; της αποκρίθηκε ο ακόρεστος.
Έφαγαν γρήγορα.
Στο σπίτι της η τηλεόραση δεν άνοιξε καν για τα εκλογικά αποτελέσματα.
Ο Γραμματέας ψήφισε τη Δικαστική Αντιπρόσωπο.
Η Δικαστική Αντιπρόσωπος ψήφισε τον Γραμματέα.
Γιατί έτσι μόνο χορταίνεται του πόθου η λαιμαργία
o ίμερος σαϊτευτής δεν ξέρει από αργία
https://www.facebook.com/alldaykipos/
(Νικιπλουά, μάλλον εννοείς την «Κληματαριά 😛 )
dr.mits said
Καλημέρα. Επίσης, στην αραβική χερσόνησο, το πιο δημοφιλές «βρώμικο» είναι το λεγόμενο σαουάρμα, το οποίο είναι αραβική πίτα τυλιχτή και συνήθως αποτελείται από γύρο κοτόπουλο (με πολλά μπαχαρικά), πίκλες και πατάτα (και σάλτσα). Ακριβώς αντίστοιχα με τις πίτες γύρο που έχουμε εμείς. Ίσως να σχετίζεται και αυτό και το ρήμα sarmak.
Σημ. Βέβαια, όταν λένε σαουάρμα εδώ αναφέρονται στο ίδιο το κρέας που χρησιμοποιούν.
Στέλιος69 said
Σχετικό με το σαρίκι και τα φαγητά είναι οι σαρίκες, είδος στριφτής-τυλιχτής πίτας με τυρί που φτιάχνουν στην Κρήτη και προφανώς θυμίζει το σαρίκι στο σχήμα (δεν ξέρω αν συνηθίζεται και αλλού).
Σαρμαδάκια « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Ορκίστηκε χτες υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο ανώτατος δικαστικός Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν τον γνώριζα, αλλά φίλοι που τους εκτιμώ είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για το έργο του και την έως τώρα πολιτεία του. Σε πιο ανάλαφρη νότα, κάποιος πρόσεξε ότι ο κ. Σαρμάς είναι γενειοφόρος και ότι έτσι η Ελλάδα απέκτησε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/05/26/sarma/ […]
KostasP said
Sarmale, οι σαρμαδες στη Ρουμανια, θεωρείται εθνικό φαγητό τους.
sarant said
Tα σχόλια 60 έως 63 ειχαν κρατηθεί προς έγκριση, συγγνώμη.
Ειδικά για το 60, επειδή ήθελα να αναφερθώ στο σαουάρμα, που μάλλον είναι της ίδιας ρίζας.
Δύτης των νιπτήρων said
51 Το Ντολμαμπαχτσέ έχει να κάνει με το ότι επιχωμάτωσαν την παραλία για να χτίσουν το παλάτι με τον κήπο του. Γεμιστή θάλασσα, ας πούμε, αν και κατά λέξη είναι βέβαια γεμιστός κήπος. 🙂
sarant said
27 Ό,τι ισχύει για τον ντολμά, ισχύει και για τον σαρμά
28-29 Τι ωραία!
39 🙂
46 Ναι μπράβο
50 Το άρθρο έπρεπε να αναφέρει τα ντολμαδάκια της Μαρίκας
56 και πριν Σωστά
57 Να βάλουμε πραγματογνώμονες να κρίνουν ποια είναι γενειάδα και ποιο υπογένειο 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
52, Στη Σκόπελο φτιάχνουν ντολμαδάκια του δάσους! Με τρυφερά κυκλαμινόφυλλα. Φθινοπωρινά. Και στη Ρόδο και στην Κύπρο, ομοίως.
Εσείς βάζετε κύμινο στους ντολμάδες σας; Πληγούρι; (εγώ πάντα)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ήθελα να χα τρεις καρδιές
η μια να τρέχει ρύζι
η άλλη κληματόφυλλα
κι η άλλη να γεμίζει
Παλιά μαντινιάδα ντολμαδοφάγων.
ΓΤ said
@67 Εφού
«Εσείς βάζετε κύμινο στους ντολμάδες σας; Πληγούρι; (εγώ πάντα)»
Εμένα το μπουλουγούρι με κάνει νταούλι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο τραπέζι μου δεν υπάρχει ποτέ ταμπουλέ. Θα μου πεις… τι υπάρχει; E, αυτό είναι άλλη ιστορία. 😛
atheofobos said
55
Έχεις δίκιο! Έτσι είναι !
Εκείνα τα χρόνια όλες αυτές τις κονσέρβες με κρέας τις λέγαμε κορν μπίφ γιατί τότε αυτό είχε έρθει πρώτο εξ Αμερικής.
H. Mandragoras said
66: Και αν το υπογένειο είναι τύπος γενειάδας. Πρέπει να βγουν iso! Δεν παίζουν με αυτα τα πράγματα!
Πάντως ξύπνησε το νερντ μέσα μου. Από τις φωτό που έχει η Βίκη στον καταλογο πρωθυπουργών της Ελλάδας, οι τελείως τσακωμένοι με τα ξυραφάκια, αλλά όχι απαραίτητα και με τα ψαλίδια, είναι ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Δημήτριος Γούναρης (γένια τριών ημερών), ο Στέφανος Σκουλούδης (αυτό ναι είναι γενειάδα, όχι αστεία), ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, ο Σωτήριος Κροκιδάς, ο Δαμασκηνός (βεβαίως βεβαίως), και ο κύριος Σαρμάς.
Πέπε said
69
Όπα φίλε, τώρα θα γίνει παραξήγησις. Ο ταμπουλές δε θέλει μπληγούρι, θέλει κουσκούς (αραβικό, το πολύ ψιλό, όχι το ελληνικό κουσκουσάκι-μπιλίτσες) και βασικά πολύ λίγο, ίσα για να πεις ότι το ‘βαλες.
67
Κύμινο στα σουτζουκάκια, που νομίζω μάλιστα ότι αυτό είναι που βασικά τα διακρίνει από τους κεφτέδες.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Τελοσπάντων εγώ όλα αυτά τα τρώω ασμένως, άμα θέτε να ξέρετε.
kolokotronis said
Η γιαγιά μου ήρθε προσφυγοπούλα, με την Καταστροφή, και ήταν τότε 12 ετών. Μόνον οι γυναίκες από το σόι της κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα. Οι άνδρες χάθηκαν όλοι και καμιά τους δεν έμαθε ποτέ τι απέγιναν, παρά τις προσπάθειες. Κατοικούσαν στο Ικόνιο και ήσαν σχετικά εύποροι.
Οι ονομασίες, που χρησιμοποιούσε, για τα περί ών ο λόγος φαγητά ήσαν οι εξής:
-γιουβαρλάκια για τα χωρίς περιτύλιγμα
-ντολμαδάκια για τα τυλιγμένα μόνο με λαχανόφυλλα
-σαρμαδάκια για τα τυλιγμένα με οτιδήποτε άλλο (συνήθως αμπελόφυλλα)
Όλα τα παραπάνω πάντα αυγοκομμένα. Τα θεωρούσε μη ολοκληρωμένα χωρίς το αυγολέμονο.
Δεν είμαι σίγουρος, εάν τις ονομασίες αυτές τις έφερε από το Ικόνιο με αυτήν τη σειρά ή εάν τις κατηγοριοποίησε έτσι εδώ. Εξάλλου, βλέπω στα σχόλια, που προηγήθηκαν, αρκετές διαφοροποιήσεις ανά την Ελλάδα.
Την γιαγιά μου, όταν γεννήθηκε στο Ικόνιο, την βάφτισαν Πόλη (από το Κωνσταντινούπολη).
Μόλις άρχισαν οι τουρκικές βιαιότητες και οι απειλές προς την οικογένειά της (σημειωτέον, πως το Ικόνιο δεν βρίσκεται στα παράλια και ούτε καν προσέγγισε εκεί ο ελληνικός στρατός -θα μου πείτε και γιατί να προσεγγίσει και συμφωνώ- εννοώ απλώς ότι οι Έλληνες εκεί ήσαν απολύτως εκτεθειμένοι)
τότε λοιπόν άρχισαν να την φωνάζουν Πολυξένη. Η δε εγγονή της σήμερα στην Ελλάδα ονομάζεται Ξένη.
Πόλη-Πόλυ-Πολυξένη-Ξένη. Δεν είναι και μικρή αλλαγή για 100 μόλις χρόνια.
Φλυάρησα και να με συγχωρείτε.
Είπα, απλώς, να μην σάς ζαλίζω συνεχώς με τα ΚΚΕδικα, καθόσον πολλοί εξ υμών δεν γουστάρετε…
Να σημειώσω, μόνο, πως σε περιοχές, όπου δεν εγκαταστάθηκαν μαζικά πρόσφυγες, πχ Επτάνησα,
τα παραπάνω φαγητά ήσαν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, σχετικά άγνωστα και πάντως πολύ σπάνια.
Η γυναίκα μου, εκ Ζακύνθου ορμώμενη, έφαγε πρώτη φορά στη ζωή της ντολμαδάκια, στα 18 της,
όταν ήρθε ως φοιτήτρια στην Πάτρα.
phrasaortes said
Από την λίστα της Βικιπαίδειας λείπουν τουλάχιστον τρεις πρωθυπουργοί (μεταγενέστεροι του Μάξιμου, αλλά κανείς τους γενειοφόρος, οπότε το ρεκόρ διατηρείται). Τουλάχιστον στην αγγλική και την ιταλική έκδοση έχουν προστεθεί, όχι όμως στην γαλλική.
Avonidas said
#71. Και αν το υπογένειο είναι τύπος γενειάδας. Πρέπει να βγουν iso! Δεν παίζουν με αυτα τα πράγματα!
Συνάδελφε Μανδραγόρα, έχω από καιρό εισηγηθεί να καθιερωθεί το 1 μπόλτζμαν ως μονάδα μέτρησης γενειάδας, αλλά σκοτεινοί κύκλοι έστειλαν τις προτάσεις μου σ’ ανήλιαγα συρτάρια 😛
Κι ακόμη, υποστηρίζω με πάθος ότι η γενειοφορικότητα είναι διανυσματικό μέγεθος, του οποίου και πρέπει να καθορίζονται οι βαθμοί ελευθερίας – δες π.χ. το διχαλωτό μούσι του Μάξγουελ — είναι ποτέ δυνατόν να το περιγράψεις μ’ έναν μόνο αριθμό;! 😀
Αγάπη said
Πείνασα
Ποιος έχει μαγειρέψει ντολμάδες να του κάνω δήθεν τυχαία μια γρήγορη επίσκεψη;
Κιγκέρι said
Κι άλλος είχε υπογένειο…
Δύτης των νιπτήρων said
76 Σιγά τον Μπόλτζμαν, η μονάδα η σωστή η ορθόδοξη για τη μέτρηση της γενειάδας είναι το 1 κουρτσάτοφ.
H. Mandragoras said
76,79: Να επιληφθεί πάραυτα το διεθνές γραφείο μέτρων και σταθμών!
H. Mandragoras said
78: Λατρεύω αυτή τη σκηνή! Τρεις δημοκρατικοί χαρακτήρες σε στιγμές αμηχανίας.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
75 Σε ευχαριστώ. Άρα ο 100ός δεν είναι ο Σαρμάς αλλά ίσως ο Τσίπρας ή η Θάνου;
76-79-80 Ωραία συζήτηση!
sarant said
***Σημειώνω εδώ ότι ήρθε και περιμένει προς έγκριση ένα σχόλιο που υπογράφεται από τον υπηρεσιακό κυβ. εκπρόσωπο κ. Ηλία Σιακαντάρη.
Σε αυτό αναφέρεται ότι η οικογένεια του κ. Σαρμά μετέβη στην Κω από την Κρήτη, και συγκεκριμένα τη Βιάννο, όπου σαρμάδες είναι όπλα με συνεστραμμένη κάννη.
Επειδή στο παρελθόν είχαμε πολλά κρούσματα πλαστοπροσωπίας, φοβάμαι μήπως και το σημερινό είναι της ίδιας κοπής. Και δεν μπορώ να ελέγξω κατά πόσον το σχόλιο υπογράφεται όντως από τον κ. κυβερνητικό εκπρόσωπο, ούτε να ελέγξω την ουσία της πληροφορίας, οπότε αρκούμαι να την παραθέσω.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
έγγραφο – ντοκουμέντο, με το οποίο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου φέρεται να ζητά μέχρι και… αποζημίωση, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του τολμήσουν να … αποκαλύψουν τον μισθό τους , στο πλαίσιο της εμπιστευτικότητας των δύο πλευρών!
(10.000, σε κάθε περίπτωση. Εάν είναι αλήθεια, τα όρια γίναν όργια)
https://www.cretalive.gr/kriti/salos-me-tis-kataggelies-gia-paranomes-ritres-stis-symbaseis-xenodohoypallilon?utm_source=notification&utm_campaign=web&utm_medium=onesignal
spyridos said
58
Εγώ πάλι πιστεύω ότι είναι γενειάδα.
Όχι μεγάλη, οριακά.
Μισό κουρτσάτοφ το έχει.
ΣΠ said
75
Για ποιους λες;
Theo said
Δείτε εδώ μια γενειάδα:
//s.imgur.com/min/embed.js
Γιάννης Τζαννέτος said
Στους Βουτιάνους, χωριό βόρεια της Σπάρτης, φτιάνουμε γιαπράκια !!
Theo said
Έχω ξεχάσει πώς θα πόσταρα μια εικόνα από το Διαδίκτυο που δεν έχει κατάληξη jpg και δεν βρήκα κάτι στο imgur.com. Αλλά, πατώντας στον πρώτο λίκνο, ανοίγει.
ΣΠ said
89

Στέλιος Ντάντυ Κουλ said
Να προσθέσω εγώ ότι dolma στα τουρκικα είναι όλα τα γεμιστά (δλδ και πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, κτλ), το οποίο δημιουργεί συγχύσεις στο δίγλωσσο σπιτικό μας.
Έτσι, όταν μου λέει η σύζυγος ότι έφτιαξε/θα φτιάξει ντολμάδες, δεν είμαι σίγουρος τι εννοεί μέχρι να έρθει η ώρα να τα φάω. 🙂
Βέβαια δεν έχει και πολλή σημασία, όλα νόστιμα είναι, και είναι και το άλλο, επειδή η γέμιση είναι γενικά η ίδια, πολύ συχνά θα φτιάξει απ’όλα τα είδη ταυτόχρονα (μιαμ μιαμ, πείνασα!)
Καλό απόγευμα σε όλους! 🙂
sarant said
91 Καλό. Γεια σου Στέλιο!
Theo said
@90:
Ευχαριστώ, Σταύρο 🙂
Άρα, προσθέτουμε την κατάληξη jpeg στον κώδικα που μας δίνει το imgur.
Nikosts said
Γιαπράκια, συχνά γιαπρακιέλια, έλεγε η Πλωμαρίτισσα γιαγιά μου τα γιαλατζί.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
83.
Ναι, ο σαρμάς ήταν είδος παλιού πολεμικού όπλου:
”Επήρε ο σαρμάς φωτιά, μέσ ‘ από τη μανταλουχιά
κι ήβρε τον Πέτρο στην καρδιά”.
(Κ. Βουγιουκλάκης, ‘Η Μάνη ανά του αιώνες’ – 1997)
“Κ’ ύστερα βάνει το σαρμά, τον πολυπαινεμένο,
Να πολεμά με την Τουρκιά, πούτονε μαθημένος”.
(Αντ. Γιανναράκης, ‘Κρητικά Άσματα’ – 1876. Ο Πίπος)
Την αναφέρει και ο Β. Ορφανός στο «Λέξεις τουρκικής προέλευσης στο κρητικό ιδίωμα» (υπάρχει και στο διαδίκτυο), όπου διαβάζουμε: ’’η ονομασία σαρμάς, δηλ. στριφτός, οφείλεται πιθανώς στο ότι, κατά τον Αντ. Γιάνναρη, η κάνη αυτού του όπλου είναι εσωτερικά σπειροειδής’’.
sarant said
95 Eυχαριστώ!
stratosbg said
Εδώ στην βόρεια Λέσβο και συγκεκριμένα στην Στύψη τα παλιά τα χρόνια η μάνα μου έφτιαχνε σαρμάδες με ψιλοκομένο κρέας, στρογγυλούς και όχι κυλίνδρους, και τους τρώγαμε συνήθως με γιαούρτι. Με το λάχανο έκανε τεράστιους λαχανοντολμάδες που κάνανε μπάνιο στο αυγολέμονο..
Γιάννης Μαλλιαρός said
48 Νάσαι καλά. Και μόνο η σκέψη αρκεί!
51 Ναι. Έλεγα να το γράψω πιο μπροστά αλλά το ξέχασα. Κι είναι αυτό, Γεμιστός κήπος (τόπαν κι άλλοι).
52 «η τοπική κουζίνα διαθέτει και πολύ ανώτερα πιάτα» Γούστα είν’ αυτά. Για μένα, όπως είπα, τα γιαπράκια (ή όπως και να τα πουν στο κάθε μέρος) βρίσκονται στις ψηλές θέσεις. 🙂
55 Ναι, για. Τόχει κι η βίκη https://el.wikipedia.org/wiki/Zwan
Και 70 Σοβαρά; Στα δικά μας χρόνια υπήρχε σαφής διαχωρισμός.
72α Σωστά (και μάλιστα αυτό που εδώ πουλάνε σαν κουσκουσάκι, δεν μπορεί να φαγωθεί ωμό. Μια φορά πήρα κατά λάθος κι είδα κι έπαθα να το τελειώσω – κρυμμένο σε γιουβέτσι).
72β Κίμινο και στα δυο (στους κεφτέδες περισσότερο) αυτό που τα ξεχωρίζει σε μένα είναι το σκόρδο (τα σουτζουκάκια έχουν αρκετό). (Επίσης το ψωμί στους κεφτέδες εγώ το μουσκεύω με ούζο, στα σουτζουκάκια όπως και στα μπιφτέκια με κρασί).
77 Ατύχησες. Τους φάγαμε. Επόμενη φορά μάλλον 2 Ιούλη (Κυριακάτικο φαΐ γαρ – αλλά μπορεί να τύχει και τίποτα πιο νωρίς).
94 Δεν θυμάσαι καλά. Γιαπρακέλια με κρέας. Γιαλαντζιδέλια χωρίς 🙂
Costas Papathanasiou said
Ντολμαδάκια στην Κρήτη και με φύλλα μουριάς/ μουρνόφυλλα (βλ. και σχ. 67) : https://www.voltarakia.gr/mas-endiaferei/item/4698-dolmadakia-me-mournofylla
Και ντολμαδάκια ογδόντα οκτώ μαγειρεμένα από τον Ευγένιο Τριβιζά ως (χορταστικό) παραπολυπαραμύθι για το οποίο: “Εμπεριστατωμένη μελέτη ερευνητών του Τμήματος Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλής Απόδοσης ─ T. Kostakis and E. Gallopoulos,”The 88 Ntolmadakia” eigenvector and beyond Link Analysis and Linear Algebra on children’s books) διαπίστωσε ότι τα «88 Ντολμαδάκια» περιλαμβάνουν ακριβώς 1.921 διαφορετικές ιστορίες.” ( https://trikalakids.gr/%cf%84%ce%b1-88-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-1-921-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b9/ , και https://journals.lib.uth.gr/index.php/keimena/article/view/487 )
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
79# Σιγά τον μπολσεβίκο, εμείς οι αμερικάνοι μετράμε με το ζιζιτόπιο.
91# Να βάζεις το παιδί να σου μεταφράζει βρε 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
Έριξα μια ματιά στη λίστα της βίκη με τους πρωθυπουργούς. Στο τέλος έχει έναν συγκεντρωτικό κατά γεωγραφικό διαμέρισμα: Βόρειο Αιγαίο απ’ τη μια, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα απ’ την άλλη (που όμως αποτελούν το Νότιο Αιγαίο)!
ΣΠ said
67, 72
πλιγούρι, όχι πληγούρι.
Χαρούλα said
Συγγνώμη, αλλά δεν προλαβαίνω να διαβάσω τώρα σχόλια. Ίσως γράφτηκαν οι δικές «μας» εκδοχές. Με καταγωγή μιας γιαγιάς από περίχωρα της Πόλης και της άλλης από Αίνο αν.Θράκης(καρσί από Αλεξ/πολη☺️), λέγαμε-λέμε:
-Λαχανοντολμάδες, όχι με τουρσί, απλό λάχανο.(το τουρσί γινόταν μαγειρευτό, κοκκινιστό με κρέας ή κοτόπουλο τα Φώτα=τουρσουλούκι)
-Σαρμάς, μπόλια/σκέπη με γέμιση «πηχτή μαγειρίτσα» στον φούρνο.
-Ντολμαδάκια γιαλατζί, αμπελόφυλλο χωρίς κρέας
-Ντολμαδάκια αυγολέμονο, αμπελόφυλλο με κιμά. Αυτά σπανιότατα τα λέγαμε και γιαπράκια. Κυρίως όταν ορίζαμε μικροποσότητα. (Δυό γιαπράκια έμειναν. Ή, τσίμπα ένα γιαπράκ απ´τον τέντζερη!😂)
dimosioshoros said
Πάψαν τον Πιερρακάκη. Το μάθατε;
dimosioshoros said
Υπάρχει βέβαια και το πλουγούρ.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
>> Ψεύτικοι ντολμάδες, ψευτοντολμάδες, γιατί οι αληθινοί είναι με κρέας.
Κι όμως, κάποιοι εδώ στο νησί, θεωρούν ότι οι χωρίς κιμά ντολμάδες είναι οι πραγματικοί ενώ ο κιμάς τους …μπασταρδεύει! (Και δεν αναφέρομαι σε βιγκανιστές )
54.
Το ίδιο κι εγώ, αλλά λίγο νωρίτερα (δεκαετία του 70), έμαθα από βορειοελλαδίτες φίλους και συμφοιτητές τους σαρμάδες, τζιγιεροσαρμάδες κλπ.
Στην Κρήτη ήταν σχεδόν άγνωστη λέξη (ούτε και από πρόσφυγες την είχα ακούσει).
30.
Να μνημονεύσουμε και τους λα(μ)παθοντολμάδες. Με το λεπτό φύλλο και τη νοστιμιά του λάπαθου είναι …αχτύπητοι!
99.
Αλλά, με μουρνόφυλλα; ! ; !! Ούτε που τους έχω ακούσει!
ΣΠ said
15
Μάγια, όταν λες χόρτα τι εννοείς; Για τύλιγμα πρέπει να είναι πλατύφυλλα χόρτα.
ΣΠ said
104
Από τι τον πάψαν;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
106τέλος# Βεβαίως, κάνουνε μεταξωτό χέσιμο.
ΣΠ said
109
Μεταξοσκώληκας είσαι;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
110# Αυτοί που τα τρώνε να μας πουν αν βγάζουνε κάνα μαντήλι, κάνα σεντόνι, κάτι τελοσπάντων.
dimosioshoros said
@ 108 ΣΠ
Απ’ τα καθήκοντά του…
Georgios Bartzoudis said
Σαρμάδες, λέμε Μακεδονιστί, και είναι πάντοτε με αμπελόφ’λα και ρύζι (ή μπλιγκούρι), χωρίς κρες [καθότι τούτο ήταν δυσεύρετο, έναν καιρό κι ένα ζαμάν(ι)].
Γιαπράκια είχα ακούσει να τα λένε εν Σέρραις. Και ελέγετο ότι ήταν περίφημα εκείνα της (περίφημης) ταβέρνας «ο Σταυράκης».
Ντολμάδες λέγαμε τα χωράφια με χώμα αφράτο, τα λεγόμενα και αμμοπηλώδη. Το καλοκαίρι του 1959, άκουγα στη Θεσσαλονίκη, μέρα παρά μέρα, έναν μανάβι να διαλαλεί: «Ντολμαλίκια πιπέρια και τρυφερά μακαρόνια-φασουλάκια. Πάρτε μελτζάνες»!!
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
109, 110, 111
👌😅 😂 🤣👋
Βάγια said
Εγώ είχα διαβάσει σε ένα περιοδικό μαγειρικής που είχε ένα αφιέρωμα στους ντολμάδες κάτι για ντολμάδες με φύλλα βασιλικού (προφανώς πλατύφυλλου), δεν θυμάμαι όμως από ποια περιοχή. Ίσως είναι τα κασιώτικα; Τώρα μόλις διάβασα σε ένα σάιτ ότι λέει στο Νομό Ηρακλείου υπάρχει το έδεσμα. Έφη- Έφη, έχεις ακούσει κάτι;
Εμείς (Θεσσαλονίκη με καταγωγή γιαγιάδων από Κωνσταντινούπολη και Ανατολική Θράκη) ντολμαδάκια τα λέμε και τα φτιάχνουμε γιαλαντζί με αμπελόφυλλα. Με κιμά και αυγολέμονο φτιάχνουμε μόνο λαχανοντολμάδες, που είναι πιο μεγάλοι συνήθως.
Σαρμαδάκια έχω διαβάσει ότι τα λένε στη Θράκη, αν δεν κάνω λάθος.
Πέπε said
115
Όχι, τα κασιώτικα είναι με αμπελόφυλλο. Δεν νομίζω ότι έχουν κάποια ιδιαίτερη συνταγή σε σχέση με την πανελλήνια, απλώς τα επιτηδεύονται πολύ και είναι όντως μικροσκοπικά. Αλλά κι εδώ στην Κρήτη έχω φάει πολύ μικρά ντολμαδάκια, και εννοείται ότι είναι καλύτερα από τα μεγαλύτερα. Όσο πιο μικρά, που θέλουν περισσότερη δουλειά αλλά είναι πιο ανταποδοτικά, τόσο πιο μερακλής απού τα ‘φτιαξε. Αυτό είναι γενικός κανόνας, όχι κασιώτικος. Απλώς στην Κάσο είναι γενικά μερακλήδες με τους ντολμάδες!
Βάγια said
116. Ναι, κι εγώ ξέρω τον πανελλήνιο κανόνα: μικρά ντολμαδάκια σημαίνουν μερακλή μάγειρα.
Δυστυχώς, αν και μ’ αρέσουν πολύ, δεν ξέρω να τα φτιάχνω, μόνο να τα τρώω.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
115, 116# Επιβεβαιώνω τον Πέπε. Τα κασιώτικα με αμπελόφυλλο, και είναι πραγματικά μικρούλια, οριακά να είναι 4 εκ μήκος. Στην Αθήνα κασιώτικα σερβίρουν στάνταρ στην ένωση αιγυπτιωτών, 3ης Σεπτεμβρίου 50τόσο, στον πρώτο όροφο.
Myriolis said
11
Βαρσαμόνερο, εις του Βαρσάμου το νερό κτλ
115
Χαζιρομπουκιές τα έλεγε η μάνα μου
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
99 ! Κοίτα να δεις!
118 Α, θα πάω σε μια παρουσίαση εκεί τη Δευτέρα 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
120# Κοίτα μη σου παρουσιάσουνε μόνο ντολμ, έχουνε και ωραία κεμπάπ και ταμπουλέ και διάφορα 🙂
Πέπε said
sarant said
121 Θα το έχω στο νου μου
122 Πού να βρεις τόσο μεγάλα αμπελόφυλλα;
Παναγιώτης K. said
Για την πληρότητα του θέματος, να προσθέσω και τους ντολμάδες οι οποίοι γίνονται με λαχανίδα. Έχουν την προτίμησή μου, έναντι των υπολοίπων.
Το φαγητό αυτό (οι ντολμάδες) γίνεται στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Θα κάνω διαφήμιση αλλά δεν πειράζει, είναι εξαιρετικά και τα δύο είδη (με ή χωρίς κιμά). Κασιώτικα ντολμαδάκια στης «Νανάς Γιώτη-Γλυκά από σπίτι», ζαχαρολαστεία. Μικρά σαν δαχτυλήθρα, αλλά νοστιμότατα.
115 Βάγια
Δεν το ξέρω κι εγώ, αλλά περιέργως το ΄χω σκεφτεί να κάνω ντολμαδάκια με πλατύφυλλο βασιλικό, έχουν βγάλει υβρίδιους με κάτι θεόρατα φύλλα, αλλά θα έκανα ένα μέρος μόνο ανάμεσα στους κληματοφυλλένιους. Η τόση μυρωδιά βασιλικού μπορεί να μην μ΄άρεσε.
Τους λαχανοντολμάδες τους κάνω συχνά δίχρωμους (και με κόκκινο λάχανο).
106γ Μικ, Ναι! με λάπατα αλλά και με σέσκουλο και με «φυλλάδες» (μαύρη κράμβη-παραπούλια τα λένε στη λαϊκή) που στην Κρήτη τις είχαμε σε χειμωνιάτικη ημερήσια διάταξη.
Γενικά όλα τα βρώσιμα φύλλα γίνονται ντολμάδες, όπως και γεμίζονται όλα τα λαχανικά που μπορεί να γεμιστούν, πχ και οι αγκινάρες
119, Ω ναι, χαζιρομπουκιές!
Τα σουγάνια της Μυτιλήνης ξεχάσαμε! που τα έφτιαχνε η γιαγιά του Νικοκύρη, ή όχι; 🙂
Επίσημο φαϊ: Γεμιστά κρεμμύδια, που στην πραγματικότητα είναι ντολμάδες (διπλωμένα «πουκάμισα» κρεμμυδιού).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Για το μικρό μέγεθος των ντολμάδων που θεωρείται ότι χαρακτηρίζει την καλή νοικοκυρά/μαγείρισσα, λέμε μια ιστοριούλα:
Ένας σύντεκνος, τα παλιά χρόνια, ήταν περασάρης από το χωριό του συντέκνου του, ο οποίος τον επήρε φυσικά στο σπίτι και τον φιλοξένησε. Η συντέκνισσα είχε φτιάξει ντολμάδες, πεντανόστιμους, αλλά λιγάκι μεγάλους. Ο μουσαφίρης έφαε του σκασμού.
Την άλλη μέρα το πρωί ετοιμάστηκε να φύγει και καθώς φόρτωνε στην αυλή το ζώο του, λέει :
– Ε συντέκνισσα, φέρε μπρε ένα ντορμά να τονε φορτώσομε στη μια μπάντα του μουλαριού να μην ξεσωμαρίσει* (ως αντίβαρο τάχα).
Και η ετοιμόλογη κυρά:
-Ντα* δε σου περισσέψανε σύντεκνε!
*Το ντα δε σημαίνει κάτι. Είναι ένα μόριο επιτατικό (αυτοσχεδιάζω πώς να το περιγράψω) στην αρχή φράσης αντίθεσης, απορίας κλπ
*Ξεσωμαρίσει, μην γυρίσει το σω(α)μάρι .
Πέπε said
125
Έκανα πρόσφατα ένα φαγητό με γεμιστά κρεμμύδια, και από την αποτυχία του διδάχτηκα το εξής: αν κρατήσεις όντως το απέξω του κρεμμυδιού αδειάζοντας το από μέσα, κι όχι να βγάλεις τα πουκάμισα και να τυλίξεις μ’ αυτά τη γέμιση, θα πρέπει να έχεις κατάλληλο εργαλείο ώστε να τα κουφώσεις πολύ. Ιδανικά να μείνει ένα φύλλο μόνο, το έξω έξω, και ο πάτος λεπτός. Αλλιώς δεν ψήνεται καλά και τρως ωμό κρεμμύδι, και μπόλικο μάλιστα. Στο ιδανικό σημείο ψησίματος, το κρεμμύδι γίνεται γλυκό χωρίς να παραμαραθεί.
Με κοινό μαχαίρι δε γίνεται αυτή η δουλειά.
spyridos said
91
και οι Πέρσες όλα τα γεμιστά λαχανικά ντολμάδες τα λένε (ή κάπως έτσι).
Εχω δοκιμάσει γιαλαντζί ντολμάδες πέρσικους με σαφράνι και μήλο στη γέμιση και γευστικότατους τούρκικους με βύσσινο μαζί με τα μυρωδικά.
Και οι πιο αξέχαστοι ντολμάδες στη Κωνσταντινούπολη, γεμιστό κυδώνι και γεμιστό πεπόνι.
Στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα υπήρχαν σαλάτες με μπλιγούρι παρόμοιες με τα διάφορα αραβικά ταμπουλέ. Αντί για το ψιλό αραβικό κουσκους ακόμα καλύτερο και πολύ γευστικότερο (και ακριβότερο αν το βρείτε) το πολύ χοντρό μαργαριταρένιο κουσκούς. Το παλαιστινιακό μαφτούλ. Το μιμούνται και οι Ιταλοί με τις φρέγκολες.
Οι Παλαιστίνιοι το χρησιμοποιούν αντί ρυζιού και στη γέμιση των ντολμάδων.
gpointofview said
# 125 τέλος
Εεεπ ! εδώ μπήκες στα χωρικά μου ύδατα!
τα γεμιστά κρεμμύδια λέγονται κελέμια στο Γαλαξίδι, μπροστά τους οι νοστιμότατες γεμιστές ντομάτες του κήπου μου δεν πιάνουν μία, αλλά όταν ψήνονται καλό είναι να υπάρχουν και αυτές και καμιά πιπεριά, να δίνουν πινελιές γεύσης (σας λέω κάποια μυστικά μου τώρα). Πρέπει όμως να βρεθούν μεγάλα κρεμμύδια, εδώ δεν είναι τυλιχτά και όπως και σε άλλα πράγματα(*), το μέγεθος μετράει !
Είναι σαφώς η καλύτερη σπεσιαλιτέ του Μπεμπέλη, δυστυχώς οι Γιάννηδες του ιστολογίου που τα είχαν γευτεί δεν μπορούνε να το επιβεβαιώσουν …
(*) γίνονται γεμιστά τα τοματίνια ; ελπίζω να μην πήγε αλλού το μυαλό σας, φήμες είναι !
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
124 Λαχανίδα! Να Παναγιώτη, αυτή έλεγα κράμβη (που είναι δηλαδή:) ). Δε θυμήθηκα ότι τη λένε κι έτσι στα πάνω μέρη.
Στο διαδίκτυο έχει πλήθος βιντεάκια με τυλίγματα/μαγειρέματα ντολμάδων στην εξοχή, (έχει γίνει μόδα η προβολή της ζωής στην ύπαιθρο) με υλικά από τον αγρό, από περιοχές της Ανατολής, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Αρμενία κλπ Ντολμαδίζουν τα πάντα. Ως και παντζαρόφυλλα.
127 Πέπε, με κατάλληλα κρεμμύδια και κοφτερό μαχαιράκι,χαράζεις και ζεματάς ελάχιστα. Αυτά τα μεγάλα αυγουλωτά κρητικά, Οροπεδίου νομίζω, είναι καταλληλότερα. Μόνο τα πρώτα δυο «πουκάμισα» είναι εύκολο να τυλίξεις, μετά είναι άστα.
128 Σπυριδο, ναι, ωραίες συνταγές! Η μάνα μου αυτή την εποχή ψιλόκοβε και αγκινάρες και στα γεμιστά αλλά και στους ντολμάδες. Επίσης (και κυρίως) έβαζε μάραθο που τον ένιωθες (ο άνιθος τότε μας ήταν άγνωστος). Φαγητό Μ. Πέμπτης, με τα πρωτοφανίστικα αμπελόφυλλα.
Konstantinos said
74 καταπληκτικό το Ικόνιο.Με σήμα το δικέφαλο αετό. Είχαμε πάει εκδρομή με συγκοινωνία. Για τοπικές μεταφορές οι Τούρκοι έχουν κάτι βανάκια, μεταξύ ΚΤΕΛ και ταξί, που τα λένε Ντολμουζ.
H. Mandragoras said
124: Ούτε βόρεια, ούτε δυτική Ευρώπη η Πολωνία, αλλά φτιάχνουν τα λεγόμενα gołąbki (περιστερακια). Τουτέστιν μεγάλοι λαχανοντολμάδες, τύπου ένα μεγάλο φύλλο λάχανου για κάθε κομμάτι. Τυπικά βγαίνει ένας, το πολύ δύο σε μια χορταστική μερίδα. Αυτόν έπρεπε να φορτώσει ο σύντεκνος του 126 στο μουλάρι. Στη γέμιση έχει ρύζι και κιμά, αλλά γίνονται με κόκκινη σάλτσα και όχι αυγολέμονο.
Υπάρχουν και τα «gołąbki της τεμπελας» που βασικά είναι λαχανορυζο, ίσως με κιμά.
128: η μια μου γιαγιά, Αντριωτισσα από το νότο, έλεγε ντολμάδες τα γεμιστά κολοκύθια.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καλημέρα!
(Είχα γράψει από χθ βράδυ το σχόλιο αλλά από τη νύστα δεν το ποσταρα)
69 ΓΤ, >> το μπουλουγούρι με κάνει νταούλι
Σκέτο πληγούρι, το πλιγούρι ε;
Μπρουγούρι, το λέγαμε κ ήταν μπλιάχ, στα σχολικά σισίτια, τις Τετάρτες για νηστεία!
Τζη να τα κελέμια του Μπεμπέλη

ΕΦΗ - ΕΦΗ said
67, Το κουσκούς είναι ζυμαρικό ενώ το πλιγούρι, δημητριακό. Με σιτάρι κ τα δυο αλλά το ένα από αλεύρι σιταριού (το γαλλικό κ.κ. από αλεύρι αποφλοιωμένου σιταριού κ με μια διαδικασία αποξήρανσης) , το άλλο από σιτάρι προβρασμένο. Το ταμπουλέ γίνεται με το δημητριακό.
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
125κε Όχι, δεν έφτιαχνε η γιαγιά μου τέτοια. Οπότε πρέπει να πάω στον Μπεμπέλη να δοκιμάσω.
Χαρούλα said
Καλημέρα! Μια όμορφη σαββατιάτικη βόλτα στο
Θυμάστε και τον ντολμαδοπαρασκευαστή; Είχα ακούσει, για αποτυχίες…

Πέπε said
134
Προβρασμένο; Νόμιζα απλώς σπασμένο.
Πάντως για τον ταμπουλέ, εγώ με το ζυμαρικό ήξερα.
Το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι το απόλυτο συστατικό για βιαστικά μαγειρέματα. Γίνεται σε λιγότερο από 5 λεπτά και συνοδεύει καθετί που αλλιώς θα το τρώγαμε με πατάτες, ρύζι, πουρέ κλπ.
Χαρούλα said
Πολύ συχνά διαβάζω για την «Βόρεια Ελλάδα», έθιμα, φαγητά, μουσικές κλπ
Η Κοζάνη με την Ξάνθη, οι Πόντιοι με τους Μακεδόνες, η Χαλκιδική με τα Γρεβενά ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.
Όπως λοιπόν συνήθως είμαστε ακριβέστεροι για την Νότια Ελλάδα, νομίζω πως …εκεί στον νότο πρέπει να αρχίσετε να βρίσκετε διαφορές!😹
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
136, Χαρούλα, έχω πολύ γελάσει με τον ντολμαδοτυλιχτή. Λέω φτιάχτε σεις τα υπόλοιπα, τα υλικά για το μείγμα, ετοιμάστε τα φύλλα (πλυμένα ζεματισμένα, στραγγισμένα) και τα τυλίγω ΄γω 🙂 .
Δυο μικροσκεύη κουζίνας είναι άκρως απαραίτητα: ο αχνορίχτης και ο ντολμαδοτυλιχτής! Πού πας χωρίς αυτά! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
137, Το ζυμαρικούλι αυτό, το κκ, είναι όντως θαυματουργό (και κανείς δεν το απαγορεύει για τη σαλάτα 🙂 ) .
Σώζει από το πολύ ζουμί, πήζει τη σάλτσα, σε κάθε είδους φαγητό.
Το απλώς σπασμένο(όχι προβρασμένο) σιτάρι είναι ο κρητικός χόντρος.
Στο χερόμυλο το κάναμε παλιά, για τον τραχανά και για τους ντολμάδες βέβαια, όπως και για τους χοχλιούς (γκουρμεδιά* σαρακοστιανή κι αυτό).
Για τα μικρά κλωσσόπουλα του πρώτου καιρού αλέθαμε το πιο δεύτερης ποιότητας στάρι (κι ακαθάριστο-τα κακόμοιρα 🙂 ).
* «Χοχλιούς με χόντρο»
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα
118 4 εκατοστά; Δηλαδή τα μεγάλα πόσα είναι. Σαν δακτυλήθρα που λέει η Έφη^2 στο 125 να συμφωνήσω πως είναι μικρά. 2 πόντους μήκος το πολύ (και 1 διάμετρο).
Στο πανεπιστήμιο μας έφτιαχναν γιουβαρλάκια και λαχανοντολμάδες. 3 στη μερίδα!
131 Σ’ όλη την Τουρκία συνηθίζονται αυτά τα μικρά λεωφορεία.

136 τέλος Τόχω δει, έχω μπει σε πειρασμό να πάρω, δεν το έχω κάνει, δεν ξέρω την αποτελεσματικότητά του.
Τα σουγάνια τάμαθα μεγάλος, κάπου τα διάβασα. Δεν τα φτιάχνουμε στο χωριό μου. Και δεν είναι ξεκουφωμένο κρεμμύδι (αλά ντομάτα ή κολοκύθι) αλλά πουκάμισα κρεμμυδιού ζεματισμένα και τυλιγμένα.
138 Όπως καταλαβαίνεις εδώ έχουμε διαφορές από τη βόρεια στη νότια κι απ’ την ανατολική στη δυτική Λέσβο. Στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα υπάρχουν.
Η νότια (που δεν υπάρχει σαν διοικητική έννοια) έχει Πελοπόννησο και Στερεά για μένα. Η Κρήτη πάει χώρια, τα νησιά είναι το καθένα άλλη περίπτωση και πάει λέγοντας. η Βόρεια είναι διαφορετική απ’ τη βόρεια. Στην πρώτη π.χ. δεν πιάνουνε τα Γιάννενα. Η Μακεδονία με τις όποιες διαφορές της έχει πολλά κοινά. Συνήθως μπαίνει μέσα κι η Θράκη που εγώ διαπίστωσα ιδίοις όμμασι πως αυτό είναι λάθος σε πολλά θέματα 🙂
Παρεμπιπτόντως τη Λέσβο σε ποια Ελλάδα την κατατάσσετε;
gpointofview said
# 133,135
Αλλο να τους βλέπεις κι άλλο να τους τρώς. Οχι πως τα άλλα πιάτα του υστερούν σε γευση και ποιότητα- δουλεύει με ντόπια προϊόντα-προσωπικά δεν έχω φάει καλύτερα εξω. Οικογενειακή επιχείρηση, επιπέδου…χειρουργείου σε καθαριότητα, το μόνο ανησυχητικό, μου εκμυστηρεύτηκε πως κουράζεται, παλιά που έρρεε το χρήμα, το έκλεινε δυο μήνες το καλοκαίρι ή το άνοιγε μόνο για φίλους.
Δύτης των νιπτήρων said
131 Ντολμούς dolmuş που σημαίνει εδώ όχι γεμιστός αλλά «γέμισε», κατά κάποιο τρόπο. Είναι σαν μεγάλα ταξί που κάνουν συγκεκριμένες διαδρομές και ξεκινούν μόλις γεμίσουν.
141 Αυτά είναι τα minibüs, πιο μεγάλα και κανονικά μικρά λεωφορεία.
phrasaortes said
Νόμιζα ότι είχα απαντήσει ήδη, αλλά ίσως τό’φαγε η Μαρμάγκα.
44. Ναι, το κατάλαβα ότι αναφερόταν στους Ντονμέδες. Τελευταία έχουν γίνει κάπως της μόδας σε ακροδεξιούς κύκλους, μάλλον επειδή συνδυάζουν το Ισλάμ με τον Ιουδαϊσμό. Σύμφωνα με μια θεσσαλονικιώτικη θεωρία συνωμοσίας, ο Κεμάλ ήταν Ντονμές (και Σκοπιανός).
82. Ναι όντως, τώρα το σκέφτηκα. Άρα ο Τσίπρας είναι ο εκατοστός πρωθυπουργός.
86. Στους τρεις προέδρους της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (Βαφειάδης, Ζαχαριάδης και Παρτσαλίδης).
76-79. Το μπόλτζμαν και το κουρτσάτοφ είναι υποδιαίρεση της μίας φαθαλίδος:
Πέπε said
139
Κι άλλο ένα, ο κουφωτής κρεμμυδιών.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
145, Οπωσδήποτε αυτό! Να σου βρίσκεται, για το «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου».
sarant said
144 Επειδή όμως οι τρεις της ΠΔΚ είναι παράλληλοι με κάποιους άλλους, μάλλον στέκει (και) η εκδοχή της ελληνικής Βίκης
phrasaortes said
147. Δεν είμαι σίγουρος. Η στάση της μου φαίνεται ασυνεπής, γιατί η μόνη παράλληλη κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζει είναι αυτή της ΠΔΚ. Αντιθέτως, όχι μόνο η Εθνική Άμυνα, αλλά μέχρι και η κατοχική Ελληνική Πολιτεία λαμβάνεται υπ’όψιν. Επομένως, κατά την γνώμη μου, είτε θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι έξι πρωθυπουργοί των παράλληλων κυβερνήσεων (Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλος, Ράλλης, Βαφειάδης, Ζαχαριάδης και Παρτσαλίδης) είτε κανείς.
Μαρία said
9, 144
Τώρα σε είδα. Ο τύπος ντολμές δεν είναι επινόηση του φούρναρη αλλά λαϊκός τύπος του ντονμέ, παραφθορά που συνειδητοποίησα, όταν διάβασα στο Μοσκώφ για τους ντονμέδες. Ντολμέ έλεγαν οι δικοί μου όσους γύριζαν πολιτικά, κυρίως ανανήψαντες.
sarant said
148 Δεν είχα σκεφτεί την Εθνική Άμυνα… Ναι, έχεις ένα δίκιο.