Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εκδήλωση στον Ιανό, 30 Οκτ. 2013

Στις 30 Οκτωβρίου 2013, το βιβλίο μου «Οπωροφόρες λέξεις» παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24). Με χαρά μου είδα αρκετούς παλιούς και νεότερους φίλους και γνώρισα και κάποιους θαμώνες του ιστολογίου που ως τότε μόνο διαδικτυακά τους ήξερα.

Μίλησαν για το βιβλίο ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου και ο Δημοσθένης Κερασίδης, επιμελητής εκδόσεων (και του βιβλίου), καθώς κι εγώ. Τον συντονισμό τον είχε η Αγγελική Βουλουμάνου, εκ μέρους των εκδόσεων Κλειδάριθμος. Διαβάσαμε αποσπάσματα από το βιβλίο, καθώς και, ελαφρώς θεατροποιημένον, τον Πωρικολόγο, ένα σύντομο βυζαντινό σατιρικό κείμενο όπου προσωποποιούνται οι καρποί (το οποίο υπάρχει και στο βιβλίο).

ianoporo1

Από αριστερά: Δημοσθένης Κερασίδης, εγώ, Σωτήρης Δημητρίου, Αγγελική Βουλουμάνου.

Η ομιλία του Σωτήρη Δημητρίου, που ανέβηκε αργότερα και στον ιστότοπο του Αναγνώστη, είναι εδώ.

Η ομιλία του Δημοσθένη Κερασίδη υπάρχει εδώ.

Η δική μου ομιλία βασίστηκε στο εξής κείμενο (είπα όμως και μερικά εκτός κειμένου).

O Ευριπίδης Γεράρδης από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος ανέβασε ένα βιντεάκι με αποσπάσματα από και για την εκδήλωση:

Φωτογραφίες από την εκδήλωση τράβηξε ο Δημήτρης Ναυρίδης.

Και άλλες φωτογραφίες, που τράβηξε ο Ευριπίδης Γεράρδης.

 

 

8 Σχόλια προς “Εκδήλωση στον Ιανό, 30 Οκτ. 2013”

 1. Εκτός Αθηνών χαίρομαι να μαθαίνω τα της παρουσίασης ευελπιστώντας να είμαι εκει Δεκέμβριο.. Η αλήθεια είναι πως η καθημερινή συντροφιά απο τα κείμενα σου κάνουν την επικοινωνία σου με όλους μας τόσο ουσιαστική που η δια ζωσης επαφή δείχνει να μη στερεί απο τίποτε όσους κοινωνούμε των θεμάτων του ιστολογιου σου Νασαι καλα Γιωργο Σαραντάκο και πάντα
  Ν Ακούω καλα τ όνομα σου !

 2. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Να σαι καλά Γιώργο μου, και πάλι χρόνια πολλά!

 3. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ, αλλά Νίκος 🙂

 4. p.a. said

  Σε άλλα νησιά ,προβλέπεται ,παρουσίαση;

 5. sarant said

  Δεν έχουμε προγραμματίσει τίποτα, μόνο κάτι ακούω για Πάτρα.

 6. gbaloglou said

  Νίκο μόλις τώρα (;!) το βλέπω αυτό: σου είχα ήδη δώσει συγχαρητήρια που συμπεριέλαβες τον Πωρικολόγο ως επίμετρο, τώρα σου ξαναδίνω συγχαρητήρια που τον απαγγείλατε στην βιβλιοπαρουσίαση (αλλά συγχαρητήρια και στον εκδότη σου που τον κράτησε στο βίντεο)!

  [Ευχαριστώ και για την αναφορά στα Τετράποδα: όπως εκεί ο ‘υβριστικός’ Αισώπειος μύθος για τον γάιδαρο (689-739) αποτελεί κορύφωση του ποιήματος και ευκαιρία ίσως για ένα δυο ποτήρια παραπάνω (επισήμανση Χανς Αϊντενάιερ, Μάιος 2013), έτσι και εδώ η σταφυλή έχει σκόπιμα και πανέξυπνα στοχοποιηθεί (συμβάλλοντας μάλλον και στην δημοτικότητα του ποιήματος). Μία άλλη ομοιότητα (;) μεταξύ των δύο ποιημάτων: όπως στα Τετράποδα ο ποντικός και ο γάτος, τα ασθενέστερα δηλαδή των σαρκοβόρων ζώων, ορίζονται πρεσβευτές τους, έτσι και στον Πωρικολόγο βασιλιάς και ηγεμόνας είναι δύο ‘ζόρικα’ φρούτα, το κυδώνι και το κίτρο — με την ευκαιρία, τι ακριβώς λες στο 2:28, δεν μπορώ να το ακούσω;]

 7. sarant said

  Σ’ ευχαριστώ πολύ Γιώργο, εν καιρώ θα ανέβουν και άλλα από την εκδήλωση.

  Στο 2.28 λέω «βασιλιά έχει τον Κυδώνιο… και όχι το μήλο» (που το χαρακτηρίζω «βασιλιά των φρούτων» στο βιβλίο μου)

 8. gbaloglou said

  #6: ο Αισώπειος μύθος … στην Κυπριακή διάλεκτο*:

  Ο γάρος αγκάλεσεν τον μάστρον του πως εν κανεί που τον βαρυφορτώννει, έβαλλέν του πέντε τζοιλά σιτάριν, καβαλλικά τον χέμι, τζι έσει τον τζαι τζείνον πουπανωγόμαρον, τζι ούλλον κακοστραδκιάν.

  «Στο έβκα φορτωμένον καλλιτζεύκει μου τζαι ποστέκω πολλά. Στο κατέβα, που πονούν τα πόδκια μου, πάλε εν’ καβαλλάρης, στο ισιοτόπιν τα ίδια. Εν πρέπει τζαι τζείνος να παρπατά τζαι να με καλλιτζεύκη άμα είμαι ξηφόρτωτος;»

  «Πρέπει», εσυμφώνησεν τζι ο δικαστής.

  «Να χαρής, να μου δώκης έναν χαρτίν, που να το γράφη τούτον, αφούτις ηύρες το δίτζιον, να το δουν τζι οι άλλοι, τζαι να σταματήση τούτον το κακόν.»

  ‘Εδωκεκέν του το χαρτίν ο δικαστής. Αρπάσσει το τζι ο γάρος στο στόμαν του τζι αγκάνισε τζαι κλάσε, κλάσε τζι αγκάνισε, επήεν τσιννητός να ‘βρη τους άλλους γάρους, να τους το πη, μα ‘που την πολλήν αγκανιάν τζαι τ’ ανασύρματα, εκατάπιεν το χαρτίν. Βρίσκει τους άλλους γάρους τζι ελάλεν τους την απόφασιν τζαι πως εγλυτώσαν ‘που το πουπανωγόμαρον.

  «Πού ‘ν’ το, ρε, το χαρτίν», λαλεί του ένας τους.

  «Ίντα να σας πω,», λαλεί τους τζαι τζείνος, «΄που την χαράν μουτζαι την αγκανιάν εκατάπκια το. Τώρα, πόννά κοπρίσω, να μυριστούμεν τζαι ν’ ανασκοπήσωμεν τα κόρκα μου, πέρκιμον τζι εύρουμεν το.»

  Έδει ‘που τότες,που οι γαδάροι γυρεύκουν το χαρτίν τζαι μυρίζουνται τα κοτσιρογάουρα τζαι τα δικά τους τζαι ‘νου’ ‘ς τ’ άλλου.

  *όπως περίπου το παραθέτουμε στο βιβλίο μας (που αναφέρει ο Νίκος στο 1:40) με τον Νικ Νικ 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: