Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προευρωεκλογικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 8 Ιουνίου, 2024


Αμαρτία ξομολογημένη,  μου αρέσει  στους τίτλους να νεολογίζω, έστω  κι αν προκύπτουν χασμωδίες,  όπως εδώ -μην τα απαγγείλετε τα μεζεδάκια, διαβάστε τα.  Αύριο έχουμε ευρωεκλογές. Αν  είχαμε  εθνικές εκλογές,  θα τα έλεγα «προεκλογικά», όπως το έχω κάνει στο παρελθόν κάμποσες φορές. Με ευρωεκλογές, προευρωεκλογικά.

Επειδή όμως εδώ λεξιλογούμε, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω τα  μεζεδακια μας  με μια είδηση για μια πολύ σημαντική εκδήλωση που θα ενδιαφέρει όλους τους φίλους της θείας ελληνικής γλώσσης,  ιδίως όσους  κατοικούν στα Παπαδιάνικα και στην ευρύτερη  περιοχή π.χ. στην Πλύτρα.

Λοιπόν, το  επόμενο Σάββατο στις 15 του μήνα, η κ. Ευγενία Μανωλίδου δίνει διάλεξη  στα Παπαδιάνικα Λακωνίας, με θέμα Αρχαία Ελληνικά: Η γλώσσα του μέλλοντος.

Αν έχετε σκυλάκι, μη  στερήσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο από  μια αξέχαστη εμπειρία. Στο διάλειμμα θα μοιραστούν  κροκέτες.

* Σε βιβλιοφιλικό ιστότοπο,  δημοσιεύεται κριτική για το βιβλίο:

«Pax Americana» της Αλεξάνδρα Τσόλκα

Της Αλεξάνδρα,  άκλιτο (είναι Ελληνίδα βέβαια η συγγραφέας).

Με το που πήγε στην Αμερική απώλεσε το τελικό ς από τ’ όνομά της. Γεωγραμματικές επιταγές, ίσως; σχολιάζει ο φίλος που το στέλνει.

* Άλλος φίλος στέλνει είδηση για ένα μακάβριο συμβάν,  για κάποιον που έκαψε το  πτώμα του πατέρα του.

Ο υπότιτλος μάς  πληροφορεί  ότι ο δράστης  εξετάστηκε από  ψυχίατρο ο οποίος «έκρινε ότι δεν χρίζει  νοσηλείας».

Στο κυρίως κείμενο,  η ίδια είδηση μεταφέρεται ορθογραφημένη,  χρήζει.

* Κι άλλο ένα με Ευγενία.

Σουπεράκι από τη συνέντευξη του Γιώργου Καπουτζίδη:

Όπως μάς λέει, όταν  έρχεται (στο σπίτι του,  υποθέτω) κάποιος δημοσιογράφος χωρίς να έχουν  κλείσει ραντεβού, δεν  απαντάει και «το αποφεύγει με  Ευγενία».

Φαίνεται πως θα υπάρχει στο σπίτι κάποια Ευγενία, στην οποία  αναθέτει να χειριστεί την  επίσκεψη  του απρόσκλητου και να τον αποπέμψει. Μάλλον δεν θα πρόκειται για την κ. Μανωλίδου.

Εκτός αν ο σουπερατζής έκανε ορθογραφικό λάθος και ήθελε να γράψει «με  ευγένεια», τι να πω.

* Κι ένας τίτλος  που είχε πολύ σουξέ, όταν τον  έβαλα στο Φέισμπουκ μεσοβδόμαδα.

Θρίλερ με άνδρα που δάγκωσε οχιά σε χωριό, διαβάζουμε.

Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Άρα, η οχιά δεν ήταν  μονο ιοβόλο φίδι, αλλά και δηλητηριασμένο -αλήθεια, πώς θα ξεχωρίσουμε το venomous από το poisonous; και τα δύο τα λέμε δηλητηριώδη- κι έτσι ο άνδρας που τη δάγκωσε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Αλλιώς θα πλήρωνε 30.000 πρόστιμο επειδή δάγκωσε απρόκλητα το ζώο.

Αλλά βέβαια, σε αντίθεση με το ρητό που λέει ότι είδηση  έχουμε  όταν άνθρωπος δαγκώσει σκύλο, διότι το να δαγκώσει σκύλος άνθρωπο είναι κάτι αναμενόμενο, στη συγκεκριμένη  είδηση ο άνδρας δέχτηκε το δάγκωμα. Μάλιστα, πήγε να φορέσει τις μπότες του και  η  οχιά βρισκόταν μέσα, μάλλον  για να βρει σκιά -και τον δάγκωσε.

Τον δάγκωσε τον καημένο και του προκάλεσε αιμορραγικό σοκ, αλλά γιατί κύριε υλατζή μας δεν γράφεις μπαμπά σου γλώσσα; Στου μπαμπά μας τη γλώσσα είχαμε «Θρίλερ με άνδρα που ΤΟΝ δάγκωσε οχιά», η  επανάληψη του αδύνατου τύπου εδώ είναι υποχρεωτική.

Αλλιώς, αν είστε οποιομανείς,  υπάρχει και το «Θρίλερ με άνδρα τον οποίο δάγκωσε οχιά», που επίσης ξεκαθαρίζει ποιος δάγκωσε ποιον (για πλάκα το γράφω το «οποιομανείς», μια  χαρά έχει τη θέση του).

* Κι ένα προ δεκαημέρου.

Η Πολωνία, η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες … άρουν όλους τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που δίνουν στην  Ουκρανία.

Πολλές φορές το έχω δει γραμμένο έτσι, θυμαμαι ότι και ο Πάνος Καμμένος όταν ήταν υπουργός το είχε πει..

Το ρήμα είναι «αίρω», άρα στον ενεστώτα «αίρουν τις συνέπειες». Επειδή όμως συνήθως το ρήμα αυτό το χρησιμοποιούμε στο μέλλοντα ή στην  υποτακτική αορίστου (ή όπως αλλιώς λέγεται), π.χ. «αποφάσισαν να άρουν», «αρνήθηκαν να άρουν», «προβληματίζονται  αν θα άρουν», κι επειδή κατά τα άλλα το ρήμα αυτό είναι απολίθωμα και κάποιους χρόνους πρακτικά δεν τους έχει, γι’ αυτό και το κάνουν πολλοί λάθος.

Δεν  τους έχει,  διότι ποιος θα πει «ήρα» και δεν θα εννοεί τη θεά του Ολύμπου; Ή θα πούμε «ήρθη» και θα απαντήσει  ο άλλος «Πότε ήρθη; Μι του Κτελ;»

* Διαβάζω ότι

Ο Κιλιάν Εμπαπέ θα φοράει και επίσημα τη φανέλα της Ρεάλ….

Δηλαδή, ως τώρα τη φορούσε ανεπίσημα;

* Ο φίλος μου είχε έρθει από Χανιά στην Αθήνα, αεροπορικώς, και περίμενε τη βαλίτσα του  στον  ιμάντα των αποσκευών. Κι επειδή περίμενε να αρχίσουν να βγαίνουν οι βαλίτσες, πρόσεξε καλύτερα τον  πίνακα των ανακοινώσεων και είδε την προηγούμενη πτήση  να έρχεται από Kracow.

Kracow είναι η Κρακοβία,  βέβαια, όπου έχουμε και εκλεκτούς φίλους του ιστολογίου.

Αλλά η Κρακοβία δεν γράφεται Kracow αλλά Kraków ή Krakow αν δεν έχουμε το διακριτικό. Και Cracow θα τη δείτε, αλλά όχι Kracow.

Παρωνυχίδα,  βέβαια, αλλά, όπως λέει ο φίλος μου, όπως σε εμάς δεν θα μας άρεσε να βλέπαμε σε κάποιο αεροδρόμιο του εξωτερικού γραμμένη λάθος την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύει και με τους Πολωνούς που έρχονται στην Ελλάδα.

Και όπου να ‘ναι θα περάσει ο Ρογήρος και θα μας πει ότι στα πολωνικά προφέρεται Κράκουφ ή κάπως έτσι.

* Κι  ένα εκλογικό. Σε άρθρο που παρουσιάζει δημοσκόπηση, διαβάζουμε ότι «διακυβεύεται το τέταρτο κόμμα».

Όποιος έχει πολυ διακύβευμα βάζει και στα λάχανα,  λέει ο φίλος που το στέλνει. Όταν λέμε ότι κάτι διακυβεύεται εννοούμε ότι «τίθεται σε κίνδυνο», «τίθεται εν αμφιβόλω», πχ. διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Ο αρθρογράφος δεν εννοεί βέβαια ότι το τέταρτο κόμμα κινδυνεύει αλλά ότι δεν  ξέρουμε  ποιο κόμμα θα είναι τέταρτο – «παίζεται η τέταρτη θέση», που θα έλεγε ο Μήτσος, διότι,  κατά τη δημοσκόπηση, οι τρεις πρώτοι είναι δεδομένοι.

Απλή ατσαλιά ή καθαρό λάθος, τι λέτε;

* Η  αυτόματη μετάφραση σε ρόλο γλωσσοπλαστικό:

Eίναι από τις μεταφράσεις του Φέισμπουκ και η επιλαχόντρια είναι το θηλυκό του «ο επιλαχόντας». Ξεκινάει και την  καμπάνια της (μοιράζει και φυλλάδια; ) με σκληρή νίκη επί της Κλάρα Τάουσον που μεταμορφώνεται στη δεύτερη παράγραφο σε αρσενικό. Μαμά, μη  διαβάζεις τι θα γίνει με τον Τάουνσεντ στον τρίτο γύρο, που θα είναι τελικός και αιμοβόρος.

* Άρθρο του Απόστολου  Λακασά στην  Καθημερινή για τα λάθη στις πανελλήνιες εξετάσεις, και ο Μέφρι δουλεύει υπερωρίες. Διαβάζουμε:

Ομως στα μαθήματα των έως τώρα εξετασθέντων μαθημάτων έγιναν λάθη, που οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εφιστήσει προληπτικά την προσοχή στα μέλη της ΚΕΕ.

Μετά το κομψότατο «τα μαθήματα των έως τώρα εξετασθέντων μαθημάτων», διαβάζουμε ότι ο υπουργός αναγκάστηκε «να εφιστήσει» την προσοχή…»

Ναι, την εφιστούμε την  προσοχή, αλλά θα την  επιστήσουμε. Είναι το αρχαίο «ιστώ», με δασεία, παράλληλος τύπος του ίστημι (με δασεία). Αλλά στον αόριστο είναι έστησα, με ψιλή, επέστησα  λοιπόν, και η υποτακτική αορίστου στήσω, επιστήσω.

* Τι καταλαβαίνετε από τον τίτλο;

Μήπως ήταν κάποιος  φίλαθλος ημίγυμνος στις  κερκίδες; Όχι, αν δείτε  το άρθρο, που συνοδεύεται βεβαίως από φωτογραφίες, πρόκειται για μια φίλαθλη.

Γυναίκες φίλε μου, τις σκεπάζουμε με γραμματική μπούρκα, κι εκείνες επιμένουν να τα πετάνε και να τσιτσιδώνονται…

* Σε άρθρο για τους αγώνες μπάσκετ Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, διαβάζω:

Οι πράσινοι πρέπει να εκμεταλλευτούν τα miss match και να μην επιτρέψουν στο Ολυμπιακό να παραμείνει ανταγωνιστικός όταν βρίσκεται στο παρκέ χωρίς σέντερ.

Τι είναι αυτό το miss match; Το κοριτσάκι με τα σπίρτα; Καμιά προξενήτρα;

Όχι, είναι mismatch, αναντιστοιχία (στο ύψος των  παικτών που παίζουν  αντίπαλοι). Προτιμώ να το γράψει κάποιος μισμάτς ή μισ-ματς, αλλά κανείς δεν το γράφει  έτσι, τους έχει  όλους ξετρελάνει το κοριτσάκι με τα σπίρτα.

* Γράφει φίλος:

Στο εξής βίντεο ( https://www.youtube.com/watch?v=L1eIgGEz2c0 ) στο 1:13:52 βλέπουμε τον Biden να μιλάει και από κάτω οι υπότιτλοι μας λένε: Στην Ουκρανία εισέβαλαν οι τύραννοι, ένα καταραμένο έθνος.

Μου έκανε εντύπωση η διατύπωση, οπότε άκουσα προσεκτικά, διάβασα και το κείμενο, και αυτό που λέει ο Πρόεδρος είναι «Ukraine has been invaded by a tyrant bent on domination».

Προφανώς ο μεταφραστής άκουσε «by a damned nation». Είπαμε, της μόδας το αντιρωσικό αίσθημα αλλά όχι κι έτσι…!

* Και κλείνω με μια οθονιά από εμπορικό ιστότοπο, με μηχανική φυσικά  μετάφραση.

Τι θα φορέσετε, κυρίες μου, για να πάτε σε μια παρουσίαση βιβλίου, τώρα που έχουν αρχίσει οι ζέστες;

Μα, φυσικά, ένα απλό λογοτεχνικό βαμβακερό φόρεμα!

Και σε τι χρώμα;

Λαχτάρα, μου πάει πολύ.

Εγώ πάντως σηκώνω τα χέρια ψηλά και σας το αφήνω για άσκηση, αν και έχω την υποψία ότι το λογοτεχνικό είναι casual.

Aλλά τι χρώμα έχει η λαχτάρα; Γιά πείτε!

* Κατά τα άλλα, καλό βόλι αύριο!

154 Σχόλια to “Προευρωεκλογικά μεζεδάκια”

  1. Νέο Kid said

    Νομίζω ότι venomous και poisonous αποδίδονται αντίστοιχα με τα : δηλητηριώδες και δηλητηριασμένο . Προκειμένου για φίδια δηλαδή…

  2. Ant;vnhw said

    Καλημέρα.

    Απ’ ότι βλέπω, το λογοτεχνικό φόρεμα μπορεί να είναι και χρώματος πορτοκάλι (προφανώς orange). Τί να είναι άραγε το χρώμα λαχτάρα.

  3. Αντώνης said

    Βέβαια, το σχόλιο #2 είναι δικό μου – μπερδεύτηκα στην πληκτρολόγηση

  4. babis1510 said

    «Aλλά τι χρώμα έχει η λαχτάρα;»

    Κόκκινο.

    Μάλλον.

    https://colors.muz.li/palette/ea3c53/50ea3c/38a42a/ea8a3c/a4602a

  5. Αντώνης said

    Το σχόλιό μου το έφαγε η μαρμάγκα φαντάζομαι γιατί δεν αναγνωρίζει των Ant;wnh

  6. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τώρα στόν θεό σου Νικοκύρη! Ἀπό τήν εἴδησι γιά τήν ντεκολτέ Τουρκάλα, στήν γραμματική μπούρκα θά σταθοῦμε;

    Καλημέρα σας!

  7. ndmushroom said

    Καλημέρα!

    Για την οχιά (παρεμποπτόντως, το φίδι της εικόνας δεν είναι οχιά. Θα έχουμε έλλειψη, μάλλον…), και η παθητική φωνή μια χαρά ταιριάζει. Θρίλερ με άνδρα που δαγκώθηκε από οχιά στο χωριό.

    Για τον Εμπαπέ ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα. Ναι, μέχρι τώρα ανεπίσημα τη φόραγε, αν τη φόραγε, όπως κι εγώ ανεπίσημα φοράω τη φανέλα του Παναθηναϊκού (και ναι, υπάρχουν φωτογραφίες με τον Εμπαπέ να φοράει, ανεπίσημα, ως φίλαθλος, τη φανέλα της Ρεάλ). Αν όμως ήμουν παίκτης του Παναθηναϊκού, δεν θα τη φορούσα ανεπίσημα, αλλά με την επίσημη ιδιότητά μου ως παίκτη του Παναθηναϊκού.

  8. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3-5 Επανέφερα το σχόλιο 2, που το είχε πιάσει η μαρμάγκα

    6 Εμείς εδώ λεξιλογούμε 🙂

    7 Τότε στέκομαι διορθωμένος,, αν τη φορούσε κι έτσι.

  9. ndmushroom said

    Και γιατί δηλαδή τα miss match να μην είναι οι παίκτες που, λόγω τιμωρίας, τραυματισμού ή άλλου κωλύματος, δεν θα συμμετάσχουν στον αγώνα; Ειδικά αν ένας από αυτούς είναι και σέντερ, όπως αναφέρει ξεκάθαρα η επόμενη πρόταση… 😛

  10. sarant said

    9 Σωστό κι αυτό και πιο σχετικό

  11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Γιά τόν Καμμένο, ἔκπληξι θά ἦταν ἄν τό ἔλεγε σωστά. Φανατίλας καί λαϊκιστής, προσέφερε ὑπηρεσία στό ἑλληνικό Κοινοβούλιο μέ τήν ἀποχώρησί του ἀπό τήν πολιτική ζωή τῆς χώρας..

  12. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Απηνής διωγμός… στα -ς : «… της κα. Ευγενία Μανωλίδου…» 🙂

    Το κ. τους έπεφτε λίγο, το κας πολύ…

  13. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    «… της κα. Ευγενίας Μανωλίδου…», βεβαίως! (γμτ Μέρφι επί Μέφρι κλπ)

    🙂

    (Μερφι και Μεφρι…

  14. atheofobos said

    Είναι απαράδεκτο να μας γράφεις για αποκαλυπτικό ντεκολτέ και να αφήνεις την φαντασία μας να τρέχει στα γήπεδα της Τουρκίας!

  15. ndmushroom said

    Πρόκειται για ένα vestido literario, το οποίο το βλέπω σε διάφορα ισπανόφωνα και πορτογαλόφωνα σάιτ (τα οποία βέβαια πωλούν, στην πλειοψηφία τους, κινεζικά προϊόντα)…

    Όσο για το χρώμα της λαχτάρας, η λαχτάρα έχει χρώμα λευκό, από ό,τι φαίνεται…

    https://www.kalapsonia.com/products/vestido-literario-simples-de-algodao

    (και εδώ για τις φίλες που θέλουν περισσότερες χρωματικές επιλογές 😛 : https://pqjxmr.store/products/vestido-liter%C3%A1rio-simples-de-algod%C3%A3o)

  16. sarant said

    14 Νομίζω ότι στη συνέχεια αποκαλύφθηκε έτι περαιτέρω

    15 Μπράβο ρε συ! Και πώς το μεταφράζουμε το βεστίδο λιτεράριο; Και γιατί το λευκό είναι λαχτάρα;

  17. LandS said

    Καλημέρα.

    «παίζεται η τέταρτη θέση»
    Αν παίζεται στα ζάρια τότε διακυβεύεται. Όχι; (Καλά ξέρω, δεν σκεφτόμαστε ζάρια όταν ακούμε τη λέξη)

  18. ndmushroom said

    16 Από ό,τι βλέπω πάντως, η κοψιά του είναι ίδια, άρα όντως σε κάτι παραπέμπει. Μακρύ, με γιακαδάκι, ενίοτε και κουμπάκια. Φόρεμα κατηχητικού (τουλάχιστον ως προς το πάνω μισό του) θα το έλεγα εγώ, αλλά κάθε άλλο παρά ειδικός επί του θέματος είμαι . 🙂

  19. Vestidos Poéticos βλέπω επίσης στα ίδια σάιτ. Μήπως αυτό το λιτεράριο σημαίνει κάτι σαν μυθιστορηματικό, ρομαντικό ας πούμε;

  20. Είναι μπλουζάκια με αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα:

    https://www.ttla.com.br/poesia-no-corpo/vestido

  21. phrasaortes said

    Ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία έχει καταδικαστεί για λογοκλοπή.

    https://www.ieidiseis.gr/politiki/249916/katadikasmenos-ametaklita-gia-dolia-logoklopi-ypopsifios-evrovouleftis-tis-nd

    Μου έκαναν εντύπωση και οι λεπτομέρειες της υπόθεσης. Πρώτη φορά ακούω για αγγελία για δημοσίευση σε συλλογικό τόμο. Βέβαια μάλλον ο Ομράν έλεγε ψέμματα από την αρχή, αλλά και πάλι, το ότι έγινε πιστευτός δείχνει ότι η αγγελία δεν ήταν και τόσο εξωφρενική. Εκτός κι αν τα μπέρδεψε ελαφρώς ο ιστότοπος, όπως για παράδειγμα με το όνομα του εκδοτικού οίκου (Oxford Univercity Press).

  22. ndmushroom said

    20

    Αυτά είναι άλλη κατηγορία. Τα περισσότερα vestidos literarios δεν έχουν λογοτεχνικά κείμενα πάνω, και έχουν διαφορετική φόρμα από αυτά που πουλάει το συγκεκριμένο μαγαζί με τα αποσπάσματα.

    (Το ότι θα καθόμουνα σαββατιάτικα να αναλύω γυναικεία φορέματα δεν το περίμενα με τίποτα, και έχω και ιδιαίτερα φορτωμένο σαββατοκύριακο! 🙂 )

  23. LandS said

    Η δική μου εξήγηση.

    Αφού οι άλλες δυο επιλογές είναι «γαλάζιο» και «πορτοκάλι» το επιλεχθέν είναι το λαχανί.

  24. Pedis said

    Scholasticide: αποδεκτή μετάφραση?;

    Ακαδημαϊκή γενοκτονία, παιδειοκτονία, σχολειοκτονία, ακαδημιοκτονία;

    Ανοιχτή επιστολή προς τον Κόσμο από Ακαδημαϊκούς και Διοικητικούς των Πανεπιστημίων της Γάζας

    Η πολιτική μας υποδομή – πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, μουσεία και πολιτιστικά κέντρα – που χτίστηκε από γενιές του λαού μας, κείτεται σε ερείπια από αυτήν την συνεχιζόμενη εσκεμμένη Νάκμπα. Η εσκεμμένη στοχοποίηση της εκπαιδευτικής μας υποδομής είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να καταστεί η Γάζα ακατοίκητη και να διαβρωθεί ο πνευματικός και πολιτιστικός ιστός της κοινωνίας μας. Ωστόσο, αρνούμαστε να επιτρέψουμε σε τέτοιες πράξεις να σβήσουν τη φλόγα της γνώσης και της ανθεκτικότητας που καίει μέσα μας. […]

    Καλούμε τους συναδέλφους μας στην πατρίδα και διεθνώς να υποστηρίξουν τις αταλάντευτες προσπάθειές μας να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε τα πανεπιστήμιά μας για το μέλλον του λαού μας και την ικανότητά μας να παραμείνουμε στη παλαιστινιακή γη της Γάζας. Χτίσαμε αυτά τα πανεπιστήμια από σκηνές. Και από σκηνές, με την υποστήριξη των φίλων μας, θα τα ξαναχτίσουμε για άλλη μια φορά.

  25. Νέο Kid said

    Vestido literario sencillo de algodón. 🤨

  26. Costas X said

    Καλημέρα !

    «Απλό λογοτεχνικό βαμβακερό φόρεμα»: Το «kalapsonia.com» ακούγεται ελληνικό, «καλά ψώνια»! Έχει κι άλλες ωραίες περιγραφές, όπως «Γαλλικό φόρεμα με ιδιοσυγκρασία σε τοπ δικαστήριο» ! 🙂

    https://www.kalapsonia.com/search?q=%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C&options%5Bprefix%5D=last

  27. atheofobos said

    16

    Το σχετικό βίντεο εδώ, από το οποίο έμαθα ότι ο Ερντογάν θεωρεί πως η Eurovision  διαβρώνει τα θεμέλια της παραδοσιακής οικογένειας  και γι΄αυτό δεν μεταδίδεται στην  Τουρκία που αποσύρθηκε από αυτήν το 2012! Ολοταχώς προς τα πίσω!

    https://www.youtube.com/watch?v=AWmth0KTFl8

  28. H. Mandragoras said

    Καλημέρα λοιπόν από Kraków! Για να προλάβω τον Ρογήρο, ναι, Κράκουφ προφέρεται 😀

    Μικρό τρίβιαλ: Η πόλη έχει αποφασίσει ότι διεθνώς γράφεται Kraków. Το Πολυτεχνείο της (Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki) προτιμά να γράφεται «Cracow University of Technology».

    Οπότε, στις δημοσιεύσεις μας το affiliation έχει και τις δύο γραφές: Cracow University of Technology, ul. Warszawska 24, 31-155, Kraków, Poland.

  29. maraki1969 said

    Για τη «λαχτάρα» ρώτησα τον αρμόδιο gpt:

    Find a synonym of «desire» that is also a colour.

    A synonym of «desire» that is also a color is «craving,» which is a type of pinkish-red color.

  30. Αλφα_Χι said

    «Στο πανέμορφο Δωδεκάνησο» μας λέει σήμερα η εφσυν ότι έφτασαν τα παιδιά του Βρετανού δημοσιογράφου. Κι εγώ θα πάω για ΣΚ στο πανέμορφο Επτάνησο της Λευκάδας!

  31. dryhammer said

    In case of miss match, get a lighter

  32. dryhammer said

    30. …και το ακριτικό Ψαρό καλό είναι [και ήσυχο]

  33. sarant said

    26 Αυτό είναι για δικάστριες;

    28 Καλώστον! Βέβαια, οι Άγγλοι κτλ δεν έχουν ό, οπότε δεν θα το γράφουν πάντοτε

    29 Κοίτα να δεις!

    31 !

  34. 29 Υπάρχει όμως αυτό το χρώμα; Με πρόχειρη αναζήτηση δεν το βρίσκω. Ωστόσο γκουγκλάροντας craving colour βρίσκω διάφορες εικόνες σε αποχρώσεις του ροζ, με κείμενο στο οποίο το craving σημαίνει λαχτάρα. Ενδιαφέρον;

  35. sarant said

    32 Φεύγω για το Πατήσι τώρα.

  36. rogerios said

    @28: Πολύ καλά έκανες και με πρόλαβες, έχεις άλλωστε πολύ ισχυρότερη νομιμοποίηση από εμένα εν προκειμένω. 🙂 (δηλαδή στην επίσημη αγγλόφωνη αλληλογραφία σας τον τρώτε τον δύστυχο Κοστσούσκο;).

    Και για να δώσω κι εγώ κάτι (την άχρηστη πληροφορία της ημέρας), να πω ότι στις υπόλοιπες πτώσεις πλην ονομαστικής, η Κρακοβία χάνει το «ου», το οποίο γίνεται «ο» (π.χ. γενική Krakowa, τοπική-προθετική w Krakowie).

    Όσον αφορά τον Εμπαπέ, πιστεύω ότι ο αθλητικογράφος ήθελε απλώς να γράψει λίγο πιο ποιητικά ότι επισημοποιήθηκε η μεταγραφή του στη Ρεάλ.

    Τέλος, ας επαναλάβω κι εδώ πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή στις αυριανές ευρωεκλογές. Παρακαλώ, μην τις αντιμετωπίσετε σαν επίσημη δημοσκόπηση για την εσωτερική πολιτική σκηνή. Οι εκλογές αυτές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της ίδιας της Ένωσης. Ίσως να είναι κι η τελευταία ευκαιρία…

  37. maraki1969 said

    Βρίσκω μια παλέτα παστέλ χρωμάτων «craving» από ροζ έως λεβάντα, τα λένε και happy colours: https://www.color-hex.com/color-palette/70073

  38. spyridos said

    36

    Η ένωση (που δεν υπήρξε ποτέ) έχει ήδη πεθάνει. Η αποδοχή του γεγονότος αργεί πάντα.
    Το πουλόβερ άρχισε να ξεφτίζει επίσημα (με τον παραγκωνισμό της Ελλάδας) από την εποχή του μεθύστακα. Η φαν ντερ ναζίστεν είναι η χαριστική βολή.

  39. spyridos said

    Πολύ του απολαμβάνω πόσο τους πονάει ακόμα ο Καμένος αυτούς που έφεραν στην εξουσία Σαμαράδες, Βορίδηδες και Σπυραδόνιδες.
    Σταμάτησε τότε τα εμφυλιακά σενάρια που είχε έτοιμα ο μέγας καριόλης Σαμαράς και τους έτσουξε.
    Ξυδάκι.

  40. Πέπε said

    Απλή ατσαλιά ή καθαρό λάθος, τι λέτε;

    Δε λέω ατσαλιά: δεν το θεωρώ ούτε αρκετά διαφανές και ευκολονόητο, ούτε αρκετά γνωστό και τριμμένο ώστε να το καταλαβαίνει κανείς ανεξαρτήτως διαφάνειας. Ατσαλοσύνη λέω.

    η επιλαχόντρια είναι το θηλυκό του «ο επιλαχόντας»

    Κατ’ αρχήν η επιλαχόντρια είναι θεϊκιά, και την υποστηρίζουμε με θέρμη και αγάπη όλοι οι φίλοι του Μποστ. Κατά τα άλλα, θα έλεγα ότι υποσυνείδητα δεν είναι το θηλυκό του επιλαχόντα, αλλά του επιλαχόντη. Όχι πως λέει κανείς «ο επιλαχόντης», ή πως θα νόμιζε κανείς έστω και προς στιγμήν ότι είναι έτσι η λέξη, αλλά δεν παύει να έχει πληθυντικό «οι επιλαχόντες», με κατάληξη που είναι κοινή μεταξύ των εις -ας και πολλών από τα εις -ης (οι χτίστες, οι πρήχτες, οι αγρότες). Οπότε μετά, ένα αρσενικό σε -της γιατί να μη σχηματίζει θηλυκό σε -τρια; Και οι πραγματικές γραμματικές αλλαγές, που από τα αρχαία ελληνικά οδήγησαν στα σημερινά, σε κάτι τέτοια κοινά σημεία πάτησαν.

    Σάλος για το αποκαλυπτικό ντεκολτέ…

    Τι χυδαιότητα είναι αυτή; Η είδηση του Πρώτου Θέματος υποτίθεται πως λέει «τι γουρούνια αυτοί από το TRT, εμπορευματοποιούν το γυναικείο σώμα, ευτυχώς ξέσπασε σάλος και εξαναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη». Πλην παπάρια, όλα αυτά είναι ένα πρόσχημα για να μας δείξει και το ΠΘ λίγο βύζο.

    …το κομψότατο «τα μαθήματα των έως τώρα εξετασθέντων μαθημάτων»….

    Ε σιγά μωρέ, «τα θέματα» ήθελαν να πουν και τους ξέφυγε. Αβλεψία ήταν, όχι κακή στυλιστική επιλογή.

  41. dryhammer said

    Αφού …μετά τον Τάουσον παίρνει και τον Τάουνσεντ…

    αυτή η επιλαχόντρια δεν είναι υποχόντρια [Χιαστί αποκόντρια]

  42. Πέπε said

    Σχετικά με το β του δικού μου 40:

    η -3 -ι κα/το 1/2

    Ένας παλαιός λεξίγριφος, ρέμπους. Το «κα/το» υποτίθεται πως είναι γραμμένο σαν κλάσμα, που δεν μπορώ να το κάνω εδώ, δηλαδή αριθμητής «κα», κλασματική γραμμή, παρονομαστής «το».
    -3 = «πλην τρία»
    -ι = «πλην ι»
    κα/το = «το υπό κα», δηλαδή το «το» είναι κάτω από το «κα»
    1/2 = «μισό»
    Όλο μαζί διαβάζεται «η – πλην τρία – πλην ι – το υπό κα – μισό», και τελικά «η πύντρια πλύνει υποκάμισο».

    Η πλύντρια λοιπόν, από τον πλύντη, παλιότερη λέξη για την πλύστρα. Άρα και η επιλαχόντρια από τον επιλαχόντη.

  43. Αντί για -ι, εγώ το ήξερα με το καλύτερο κτγμ ε-ε.

    Πέπε, σου έχω ξαναπεί ότι εμείς οι δυο πρέπει να μεγαλώσαμε με τις ίδιες προσλαμβάνουσες;

  44. dryhammer said

    43. μυτού (me too) ε-ε

  45. leonicos said

    Άρα, η οχιά δεν ήταν  μονο ιοβόλο φίδι, αλλά και δηλητηριασμένο -αλήθεια, πώς θα ξεχωρίσουμε το venomous από το poisonous; 

    Υπάρχει ένα τραγουδι με την κακιά πεθερά που δηλητηρίασε τη νύφη της ταϊζοντάς την ψημένη οχιά που της την παρουσίασε για ψάρι.

    Το αστειο είναι ότι το τραγούδι δεν ξέρει τι λέει. Δεν παθαίνεις τίποτα αν φας οχιά, το κρέας της εννοώ, ψητό, βραστό ή ωμό. Το κρέας δεν έχει τίποτα. Αλλα αν ενέσεις δηλητήριο οχιάς σε οχιά, παθαίνει ό,τι και όποιο άλλο ζωο. Δεν είναι άνοση ούτε στο δηλητήριό της. Και αν, θεωρητικά λέω, οχιά δαγκώσει οχιά, ο θάνατος είναι ακαριαίος διότι η αναλογία προς το σωματικό βάρος είναι δυσμενής για το ζώο.

  46. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα !
    .. Και σημειωτέα η εξής μισογυνική επίγευση της παρούσης πιατέλας:
    Της Γελένας”
    Όσοι είσαστε καλόβολοι και όσοι καλοί Βολιώτες
    βόλι καλό μη ρίχνετε σε επιλαχόντριες πρώτες :
    Σαν την miss Match Ριμπάκινα παίζουν και σας ανάβουν,
    σαν το μπαλάκι σας χτυπούν και σαν κεφτέ σας χάβουν
    με χρώμα ‘κρεμασαντιγύ” * (που λειώνει βράχο ή πάγο)
    Με το βαμβάκι ή το λινό, σας λύνουν και σας σφάζουν,
    μετ’ Ευγενίας μνημόσυνο στ’ Αρχαία σάς διαβάζουν…
    Και έχει η Ήρα ή Εύα προσοχή στους όφεις επιστήσει
    ιδίως όπου επαίρεται με ομήρων έπη στύση,
    οπότε νόστιμην οχιά κανείς σας μη δαγκάνει
    γιατί-όντας φίδι κολοβό- χουνέρι θα σας κάνει
    και αν είστε λάθος έχοντες πόδι σε αυτής το λάκκο,
    θα σας σεντράρει ως Σάββατου μεζέ στο Σαραντάκο.
    (*) 16β: Το “απλό λογοτεχνικό” θα πρέπει να είναι -όντως- το Casual Literary ( με βιβλιοφιλική υφή), κατά συνέπεια, το χρώμα ‘λαχτάρα’, μάλλον αντιστοιχεί στο ‘Cream’(λευκό κρέμας γάλακτος, βλ. σχ.15), το οποίο μέσω διαδικασίας ‘σκουριασμένο τηλέφωνο-παρανάγνωση’ μπορεί να κατέληξε με σημασία ‘dream’ ( σχετικό: Literary Themed Clothing & Book Print Dresses https://joanieclothing.com/the-edit/book-lovers-edit.html?colours=Cream )

  47. leonicos said

    πώς θα ξεχωρίσουμε το venomous από το poisonous; 

    venom < venum (λατ) είναι ο ιός, το δηλητήριο. Επομένως venomous είναι ο ιοβολος. Οπότε poisonous είναι αυτός που προκαλεί δηλητηρίαση αν ενεθει ή φαγωθεί. Η διάκριση ειναι συμβατική / γλωσσικης προφύλαξης. εφόσον το ένα σημαίνει αυτό… το άλλο πρέπει να σημα΄νει το άλλο. Δεν υάρχι όμως καμιά πραγματική / γλωσσολογική αιτία για τη διάκριση. Οφε΄λεται στη χρήση, και κατα συνέπεια στον χρηστη, ποτ έχει κάθε σικαίωμα να μπερδευτεί και να πει και τα δυο venomous .

    ΝΒ Οι παθογονοι ιοί ονομάστηκαν ετσι διοτι δεν μπορούσαν να τους δουν με τα τότε μικροσκόπια και τα νόμισαν ‘δηλητήρια’. Αργότερα αναγνωρίστηκαν ως οργανισμοί. Επιπέλον περνούσαν στα διηθήματα (πορώδεις ορυκτούς ιθμούς) και ονομάστηκαν και διηθητοί ιοί, όταν πια είχε αναγνωριστεί η βιολογικήτους φύση

  48. Costas Papathanasiou said

    46: …έγινε μεζές και φαγώθηκε και ο 5ος στίχος: “Πρόχειρο Δάντη ντεκολτέ φορούν, βιβλιοφάγο,” (σόρυ}

  49. Αντώνης said

    Το kalapsonia.com έχει και άλλα παλαβά: Την πρώτη φορά που μπαίνεις, σου βγάζει αυτό το πλαίσιο σε άπταιστα αλαμπουρνέζικα:

  50. leonicos said

    21 Φρασα’ορτες

    Ομράν έλεγε ψέμματα από την αρχή,

    Λέων ο αλάνθαστος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  51. ΓΤ said

    @47 Λεώνικος

    ιθμούς —> ηθμούς

  52. ΓΤ said

    https://www.avgi.gr/oikonomia/487636_skandalo-me-ta-epidomata-mitrotitas-ta-dinoyn-proeklogika-se-mi-dikaioyhoys

  53. Πέπε said

    @21: Καλά, είσαι μεγαλοδικηγόρος, και πας να κάνεις σε άλλον δικηγόρο τέτοιαν απάτη; Τελείως αφελής; Γενικά, ποιος πάει να εξαπατήσει νομικούς;

    Η «αγγελία» μπορεί να ήταν κάπως άστοχη διατύπωση. Πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις κυκλοφορεί μια ανοιχτή πρόσκληση για συνεργασίες, όπως κι αν λέγεται.

    Μου κάνει εντύπωση που κρίθηκε ένοχος για δόλια λογοκλοπή. Αν υπήρχε τρόπος να την κάνει χωρίς δόλο, εν αγνοία του, πάλι διώκεται;

  54. Χαρούλα said

    Απορία: στην δημοσίευση για την Μανωλίδου γιατί δεν βρίσκω τον μεζέ;;; Όλοι το είδατε αμέσως το μεζεδάκι;
    Γιατρέ! Γιατρέ! Τα γυαλιά κ τα χάπια μου!😂

    #39 Spyridos, αυτή η λογική(γίνεται και με το πόθεν έσχες), είναι το παλιό ανέκδοτο: μα και σεις σκοτώνετε τους μαύρους.
    Η αριστερά που ήξερα(και εκτιμούσα), δεν ετεροπροσδιοριζόταν. Δεν ήταν απλά καλύτερη απ´τους φασίστες, τα λαμόγια κλπ δεξιές δυνάμεις.
    Νομίζω η αριστερά απλά άξιζε! Γέρασα πολύ; Ή δεν ήμουν ποτέ ρεαλίστρια;;;

  55. Αγγελος said

    Περί δηλητηρίων:
    Πολλοί θα θυμούνται σε φαρμακεία να υπάρχει ντουλάπι με την επιγραφή «Δηλητήρια Α/Β» ή λατινικά «Venena A/B», κατ’εφαρμογή νόμου του Όθωνα που ρύθμιζε τα των φαρμακείων. Το λατινικό venenum έγινε στα γαλλικά venin (και από κει στα αγγλικά venom), με την ειδικότερη σημασία του δηλητηρίου των φιδιών και άλλων οργανισμών που το εγχέουν στα θύματά τους, ενώ στη γενικότερη σημασία του δηλητηρίου που θα σε βλάψει άμα το πιεις αντικταστάθηκε από το poison, από το λατινικό potio = πόμα. Οι λατινικές λέξεις ξαναπέρασαν στα γαλλικά ως λόγια δάνεια, κι έτσι έχουμε π.χ. την potion magique του Αστερίξ, και κυρίως τη διάκριση venimeux = ιοβόλος, που εγχέει δηλητήριο (π.χ. φίδι) / vénéneux = δηλητηριώδης, που περιέχει δηλητήριο (π.χ. μανιτάρι), ενώ οι ουσίες που αποτελούν αφεαυτών δηλητήρια χαρακτηρίζονται συνήθως toxiques, τοξικές (υποθέτω από τις δηλητηριασμένες αιχμές των βελών).

  56. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @30,32,35. Κι ἐγὼ δὲν ἔφυγα γιὰ τὸ Θερμιὸ ἀκόμα. 😉

  57. ΓΤ said

    Παλιός μεταλλάς, θυμήθηκα τους «Venom» 😜

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Επιλαχόντρια
    Τέλειο! Το λέω και γελάω!
    Θηλυκό του επιλαχόντα;; Δηλαδή αναλογικά, παθόντρια, θεραπόντρια…
    Σκέτη υποχόντρια! 🙂

    53α >>Γενικά, ποιος πάει να εξαπατήσει νομικούς;
    Για δες εδώ και η συνέχεια εδώ ,όρεξη να ΄χεις …

    53τέλος, Εδώ το «ψάρεψε» (με δόλωμα ο δόλιος 🙂 ) με αγγελία και μετά το πάσαρε για δικό του.
    Χωρίς δόλο θα ήταν αν κάποιος πχ ισχυριζόταν ότι το βρήκε ανώνυμο στο διαδίκτυο, σ΄ένα φύλλο παλιό, κομμένο, δίχως υπογραφή, δεν μπορούσε να βρει τον δημιουργό κλπ και όταν (αν) φανερώθηκε και το διεκδίκησε δικαστικά, να κάνει τα δέοντα προς αναγνώριση του λάθους του οπότε, αν πείσει το δικαστήριο, αίρεται το αξιόποινο. Αυτός εδώ επιτέθηκε κι από πάνω αναίσχυντα ότι ήταν συκοφάντης ο άλλος κλπ. Γενικά πολύ θράσος , προς το αδίστακτο.

    23 >> το επιλεχθέν είναι το λαχανί
    λαχταρί 🙂

  59. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    49 Να μας εγγράψετε 🙂

    Είστε θαυμάστρια της γυναίκας μου, που έλεγε ο Χάρρυ Κλυνν στον Σαββόπουλο

    54 Δεν υπάρχει μεζεδάκι με την έννοια του γλωσσικού λάθους, αλλά το βρήκα πολύ αστείο

  60. leonicos said

    51 ΓΤ σε πρόλαβα

    Λέων ο αλάνθαστος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Κοίτα και το προηγούμενο σχόλιο

    Θα είχε γράψει: Αλάνθαστε…

    Στην πραγματικότητα ΔΕΝ γραφουμε τη λέξη λάθος. Η λέξη γράφεται λάθος γιατί το χέρι πάει ασυνα΄σθητα σε όποιο ι και ε τύχει. Πρέπει να προσέξεις και ν ατο ξαναδείς.

    Όχι ότι δικιώνομαι, απλώς δικαιολογούμαι.

  61. leonicos said

    58 επιλεχθέν 

    γιατί θα το προτιμούσα επιλεγέν;

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    54, Χαρούλα, «την παίρνεις στο μεζέ» έτσι κι αλλοιώς και τη διάλεξη και την είδηση και την διαλεγόμενη . Του μεζέ γενικώς το όλον. Τα φόντα της Ε.Μ. να κάνει ομιλίες για τη γλώσσα, είναι ότι διδάσκει στην ελληνική-Αδωνίδειο-αγωγή… (θυμάσαι τα τερατώδικα αντιεπιστημονικά εκεί πέρα)
    αλλά, επιπλέον λέει και «ομιλία της κα. …» τί κα και κακακά! 🙂
    Επ΄ευκαιρία, έχω ακουστά (ακουστώντα το ΄χω-λέμε κάτω) ότι είναι λάθος/αγένεια η συντομογραφία «η κα.» , «της κας». Μόνο κ. σκέτο λέει πρέπει. Ισχύει (κι εγώ κ. σκέτο γράφω αλλά ας ρωτήξω να μάθω 🙂 )

    Μπορεί και κάτι άλλο που δεν το είδα κι εγώ.

    Με το «Παπαδιανίκων» πάντως, χάσκω. 🙂 Κουκουβαούνων και πάσης Φιλαδελφείας, ξερωγώ

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    59β, Α! Ίσαμε να το γράψω ΄γω, απάντησε ο Νικοκύρης.

    62 Διορθ. Ισχύει; (ξέχασα το ερωτηματικό)

  64. aerosol said

    #30 & 32
    Πάντως, το συναντάμε στην καθομιλουμένη, έστω μεταξύ σοβαρού κι αστείου: Κυκλάδα, Δωδεκάνησο, Επτάνησο. Όπου βέβαια εννοείται κάποιο από τα αντίστοιχα νησιά. Ας πούμε, «το καλοκαίρι μάλλον θα πάω σε καμιά Κυκλάδα».

  65. Costas Papathanasiou said

    54α (και 59β, 62): Γεια σου Χαρούλα!

    Πρόκειται -ακριβώς- για έναν αστείο ‘καθαρευουσιάνικο’ παρατονισμό παραληγούσης, βάσει του οποίου είναι σα να μας έχουν καλέσει -συν γυναιξί, ἀνδράσι, τέκνοις και… κυσί- σε διάλεξη “Περί Ινδιανίκων ως γλώσσης του μέλλοντος” (Οπότε από τα συμφραζόμενα: “Παπαδιάνικα”= Η λακωνική γλώσσα Ινδιάνων ιερέων- π.χ.“Ουγκ!”=Το Λακωνίζειν εστί ιερουργείν)

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    7, 8 >>φόρεσε και επίσημα τη φανέλα – …τη φορούσε και πριν, (ανεπίσημα)

    Μα συγγνώμη (θα κάνω κι εγώ σαν την Ευγενία τώρα) γιατί πήγαμε στην κυριολεξία δηλ. αν έβαλε πχ και με τα δυο μανίκια τη φανέλα κάποιος; Δεν είναι ζαργκόν στα ποδοσφαιρικά;
    Ο όρος «φόρεσε επίσημα τη φανέλα» δεν σημαίνει, κατ΄εξοχήν για παίκτη, ότι υπέγραψε συμβόλαιο; Πριν (ανεπίσημα) απλώς υπήρχαν φήμες ότι θα μεταγραφτεί εκεί ξερωγώ. Ίσως πιο δόκιμο «φόρεσε τελικά…» (αν πρέπει να βάλουμε φανέλα μέσα) .

  67. ΓΤ said

    Είναι προφανές ότι στα Παπαδιάνικα η Μανωλίδου θα επαναλάβει εκείνη την ομιλία με την οποία ασχολήθηκε ο Σαραντάκος εδώ στις 30.04.2020.

  68. Πέπε said

    64

    Σε σοβαρό λόγο, που να αρμόζει στο επίπεδο συνομιλητών όπως -τυχαίο παράδειγμα- εμείς εδώ, είναι αποδεκτό και το Κυκλαδονήσι. Όχι όμως το Δωδεκανήσι, το Επτανήσι ή το Σποραδονήσι.

    Ακόμη και για τα Διαπόντια, νομίζω ότι θα λέγαμε «ένα από τα Διαπόντια [νησιά]» και όχι «ένα Διαπόντιο νησί».

  69. Alexis said

    #65: Κάτι σαν «Τοπική Κοινότητα Φλαμπούρων» που λέμε κι εμείς εδώ.

    Που έτσι λέγεται επισήμως, αλλά δεν παύει να ακούγεται κάπως αστεία.

  70. Πέπε said

    Γενικά είναι ονομασίες που αφορούν αποκλειστικά το σύνολο. Ακόμη και «στις περισσότερες Κυκλάδες / Σποράδες / Δωδεκάνησα», οριακά θα το λέγαμε. Πιο αναμενόμενο «στις περισσότερες από…».

    Δεν έχεις δηλαδή καμιά εικοσαριά Κυκλάδες, στις περισσότερες από τις οποίες συμβαίνει κάτι. Έχεις ένα αδιαίρετο σύνολο, Τις Κυκλάδες, και στα περισσότερα μέλη αυτού του συνόλου κάτι συμβαίνει

  71. Μαρία said

    Προσοχή στο όνομα Πανδώρα. Όταν αυτή κρατάει κουτί, το όνομα είναι παραπλανητικό 🙂

    Απο τουΐ Κασελίστα: ο κασσελάκης άνοιξε το κουτί της πανδώρας με την δυνατότητα που έδωσε για ανάδειξη στελεχών από τη βάση.. Έχουν ήδη εμφανιστεί στο πολιτικό στερέωμα άνθρωποι με αξία χωρίς «όνομα» που όμως κάνουν τους «πολιτικούς» τύπου άδωνι να δείχνουν όσο γραφικοί είναι.. Στο χέρι σας είναι..

  72. 71 Χαχαχά!

    Θυμάμαι σωστά όμως, ίσως από τον Κερένυι, ότι σε μια λιγότερο διαδεδομένη παραλλαγή του μύθου στο κουτί ήταν όλα τα καλά (κάτι που εξηγεί καλύτερα γιατί στον πάτο ξέμεινε η Ελπίδα) και όχι τα κακά;

  73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    40 >>ένα πρόσχημα για να μας δείξει και το ΠΘ λίγο βύζο.

    ΠΒ Πρώτο Βλέμμα (άσε τους κακούς να λένε ΠΦλέμμα)

    Μην δαγκώνετε οχιές, οχεύουν αυτήν την εποχή, κρίμα είναι.
    Ένας μπάρμπας με στιβάνια πήγε να ποτίσει κατακαλόκαιρο το κηπούλι και στις δροσιές της ποταμιάς και το τραγούδι τ΄ αυλακιού, έγειρε στην κόψα κι αποκοιμήθηκε γλυκά. Ένα γερό σφίξιμο στο ατζί (γάμπα) τον ξύπνησε και τί να δει, κουλουρωμένον όφη, δυο-τρεις γάιτες, στο στιβάνι του/και μέσα ο πόδας του. Βγάνει το κοφτερό μαυρομάνικο και με μια μόνο χαρακιά εγουλίδιασε το ερπετό σε τόσα μέρη όσες είταν οι βόλιτές του. Αλλού η ουρά κι αλλού η κεφαλή. Δεν κατέχω αν τον έφαε κιόλας ύστερα. Ο γεωργός τον όφη, εννοώ, δεν τρώμε κάτω φίδια γενικώς, αλλά περί ορέξεως…

  74. 72 Βλέπω ότι, πράγματι, πιθανόν ίχνη της παραλλαγής αυτής να βρίσκονται σε ένα ποίημα του Θέογνι και έναν μύθο του Αισώπου: https://en.wikipedia.org/wiki/Pandora%27s_box

  75. Alexis said

    #62: Επ΄ευκαιρία, έχω ακουστά (ακουστώντα το ΄χω-λέμε κάτω) ότι είναι λάθος/αγένεια η συντομογραφία «η κα.» , «της κας». Μόνο κ. σκέτο λέει πρέπει.

    Έτσι λένε. Όπως και ότι το «κ.κ.» δεν διαβάζεται «κύριοι, κύριοι» αλλά απλά «κύριοι».
    Τώρα βέβαια αν γράψεις «κ.κ. βουλευτές» είναι προτιμότερο να διαβάσεις «κυρίες και κύριοι βουλευτές»

  76. Πέπε said

    75

    Νομίζω κκ., με μία μόνο τελεία. Ήταν ένας παλιομοδίτικος τρόπος να σημαίνεται ο πληθυντικός (και σσ. = σελίδες, ττ. = τόμοι κλπ). Φυσικά και δεν είναι κύριοι κύριοι. Ωστόσο θαρρώ πως το «κύριος κύριος» υπάρχει στ’ αλήθεια σε κάποιες περιπτώσεις ανώτερων ιερωμένων.

    Αλλά ενώ όλα αυτά έχουν λογική εξήγηση, την αγένεια στο κα. δεν την καταλαβαίνω.

  77. Πέπε said

    …και στ’ αγγλικά, pp. = pages.

  78. Κιγκέρι said

    Venom / Poison:

    «If you bite it and you die it’s poison, but if it bites you and you die, that’s venom»

  79. Διονύσης said

    «η Μανωλίδου θα επαναλάβει εκείνη την ομιλία με την οποία ασχολήθηκε ο Σαραντάκος εδώ στις 30.04.2020.»

    Θα μπορούσε κάποιος να δώσει ένα link γι’αυτή την ανάρτηση, 30/4/2020;

  80. 79

  81. Χαρούλα said

    # 59β, 62, 65. Ουφ! Ευχαριστώ! Άλλη μια παράταση πήρα, για τον γιατρό!😅

    κ γράφω, από βιασύνη και βαριεστημάρα🫣. Κοίτα που είναι και σωστό!!!

    Νομίζω πως το κκ αφορά πολλούς και ενώ γράφεται, δεν διαβάζεται διπλό. Μια φορά μόνον: κύριοι.

    Τώρα #75 Πέπε, αυτό το διπλό, ναι το χρησιμοποιούν
    ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Κυρίου κυρίου ΕΥΓΕΝΙΟΥ,
    αλλά δεν ξέρω γιατί. Ίσως αργότερα μπορέσω να μάθω.

  82. Alexis said

    Συζητάνε δυο φίδια:

    -Είμαστε δηλητηριώδη;

    -Δεν ξέρω , γιατί ρωτάς;

    -Δάγκωσα τη γλώσσα μου!

  83. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    78# Any chance I bite it and it dies?

  84. ΓΤ said

    Παύεις να είσαι «κύριος» όταν πεθάνεις. Ωστόσο, ο νεκρός της Εκκλησίας που την υπηρέτησε σε επισκοπικό βαθμό είναι «κυρός».

  85. sarant said

    78 Έτσι!

    80 Α μπράβο!

  86. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Στιγμιότυπα ἀπό τίς εἰδήσεις τοῦ ΟΠΕΝ

    -[..] ἔτσι ὅπως ἔχει συνηθιθῆ στίς ἐκλογές [..]

    -[..] νά ἐπικοινωνηθῆ τό μήνυμα [..]

  87. dryhammer said

    Πάντως εγώ θυμάμαι κάτι αρχαίες καρτ-βιζίτ (έτσι δεν τις λέγανε;) που γράφανε, με ψιλά ψιλά γραμματάκια: «Κος και Κα Γεωργίου Ξηροσφύρη»

  88. ΓΤ said

    Ο Αρχηγός του Ιστολογίου θα ασκήσει αύριο το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:30, στο 1ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου, στο 903ο ΕΤ. Προσυγκέντρωση οπαδών στην Πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδή. Μετάβαση με λεωφορεία της Ntakos Tours.

    11:50 Δηλώσεις Αρχηγού

    12:00 Παράθεση γεύματος στην «Παλιά φάβα»

  89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    73 τέλος – Μοιάζει αρκετά με κοτόπουλο 🐔 η δενδρογαλιά τουλάχιστον, για την οχιά δεν παίρνω όρκο.😊

  90. sarant said

    88 Δεν αποκλείεται να ψηφίσω εκείνην περίπου την ώρα. Τα υπόλοιπα δεν ισχύουν, αλλά περί τις 10.30 το πρωί θα μιλήσω στην τηλεόραση της ΕΤ3

  91. Χαρούλα said

    #87 Dry που θυμήθηκες τις καρτ-βιζίτ! Δεν ήταν προσωπικές και επαγγελματικές όπως σήμερα. Τις έβαζαν σε δώρα που πήγαιναν σε γιορτές και γάμους. Τα οποία πολλές φορές ανακυκλωνόταν, και οι καρτ-βιζίτ, πρόδιδαν την …μαμουνιά!☺️ και τον αγοραστή!

    #88 στου Γουδή βεβαίως, βεβαίως😂

    Η Νέα Αριστερά τρώει στην Παλιά Φάβα;;;

  92. ΓΤ said

    @90

    Γνωρίζοντας για την ΕΡΤ3, σου έδωσα μια ωρίτσα αέρα.

  93. ΓΤ said

    @91 Χαρούλα

    Χαρούλα, άκου τα γιδοκέφαλα της Δεκshιάς τι έκαναν

    Σήμερα ο Μητσοτάκης έσκασε καζουαλίτης χαλαρός και παρέθεσε γεύμα σε δημοσιογράφους σε γνωστό μαγαζί στα Βριλήσσια.

    Λεπτομέρεια: το μαγαζί αυτό ζει αβέρτα από διοργάνωση μνημοσύνων.

  94. sarant said

    92 Να αρχίσω να ανησυχώ

  95. Πέπε said

    91

    Βέβαια η αρχική χρήση των καρτ βιζίτ, ελληνιστί επισκεπτηρίων, ήταν αυτό που δηλώνει η ονομασία τους: πήγαινες να επισκεφθείς κάποιον για να του πεις κάτι επειδή το τηλέφωνο δεν είχε εφευρεθεί ακόμη, και έδινες την κάρτα σου στον μπάτλερ που σου άνοιγε. Ο μπάτλερ την πήγαινε μέσα. Αν ο κύριος ή η κυρία ήταν εκεί και είχαν και την όρεξή σου, ο μπάτλερ επέστρεφε και σε καλούσε μέσα. Αν όχι, το επισκεπτήριο έμενε στον ειδικό προς τούτο δίσκο, και αργότερα ο κύριος ή η κυρία έβλεπαν ποιοι τους ζήτησαν.

    Να σημειώσουμε προς τούτοις ότι αυτή η σύντομη επίσκεψη, μόνο για να πεις κάτι όπως αργότερα στο τηλέφωνο, λεγόταν call. I called but you were out = πέρασα αλλά έλειπες. (Ή μήπως το ρήμα σημαίνει γενικώς επισκέπτομαι;) Από κει η λέξη πέρασε και στα τηλεφωνήματα. Επομένως, η ελληνική μετάφραση «καλώ», που δε νομίζω μάλιστα να υπήρχε προ κινητών (πάντα λέγαμε παίρνω ή τηλεφωνάω), όπως και η «κλήση», είναι άστοχες.

  96. dryhammer said

    93. Λες από την γκαντεμιά του, να πάψουν να πεθαίνουν στα Βριλήσσια (πεδία);

  97. Πουλ-πουλ said

    Επειδή και εγώ έχω κατά καιρούς κοροϊδέψει τους Φοίβους και τα συναφή, μαντέψτε το όνομα του Σουηδού νικητή στα 20χλμ. βάδην στη Ρώμη: Περσεύς! Μάλιστα, όπως το ακούτε.

  98. Αλφα_Χι said

    Ένα ωραίο ντοκιμαντέρ για έναν αξιόλογο άνθρωπο (τον φωτογράφο Τλούπα), που μου ήταν άγνωστος. https://www.ertflix.gr/vod/vod.408244-to-photographeio-tou-mpampa-mou Στο τέλος κλείνει λέγοντας ότι δεν της φτάνει μια ζωή για να ταξινομήσει και ψηφιοποιήσει όλο αυτό το υλικό. Αλλά ενώ η «σαβούρα» μέσω του λάιφ στάιλ καταφέρνει να επιδεικνύει το τίποτά της, οι άνθρωποι που έχουν θετική συμβολή μένουν άγνωστοι. Ίσως στους ντόπιους να είναι γνωστός.

  99. ΓΤ said

    @95 Πέπε

    «Θα σας καλέσει ο ίδιος ο ιατρός αργότερα». (1972)

  100. ΓΤ said

    @96 Δραϊχάμερος Θαλασσόδαρτος

    Παρεκτός και ήθελε να υπονοήσει μνημόσυνο του αντρούλη του Ταϊλεράνδου.

  101. ΓΤ said

    Σε λίγο βγαίνουν στη σκηνή του ΟΑΚΑ οι «Coldplay». Τους περιμένουν στους βίπηδες οι Μητσοτάκης, Σκέρτσος, Κεραμέως, Κοσιώνη, Μπακογιάννης.

    Έχουν πουληθεί τα πάντα για σήμερα και αύριο, με την καρέκλα να αγγίζει τετραψήφια ευρώ.

  102. xar said

    @95
    και caller ο επισκέπτης. Συνήθως για σύντομες επισκέψεις.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μητέρα της Λώρας στο γυάλινο θηριοτροφείο που περίμενε μια ζωή έναν gentelman caller να κορτάρει και να παντρευτεί την κόρη της. Ο Γουίλιαμς είχε γράψει και ένα διήγημα/σενάριο με παρόμοια υπόθεση, με τίτλο The Gentleman Caller.

    Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το call πέρασε από τις επισκέψεις στα τηλεφωνήματα, αφού έχει έννοιες και πολλές άλλες έννοιες που μπορεί να σχετίζονται. Η ετυμολογία του call έχει να κάνει με τη φωνή (Collins: Old English ceallian; related to Old Norse kalla, Old High German kallōn, Old Slavonic glasǔ voice) και το ίδιο το call σημαίνει και καλώ, προσκαλώ, φωνάζω (κάποιον), κλητεύω. Ίσως μάλιστα να πρωτοπήρε τη σημασία επισκέπτομαι ως ουσιαστικό από την έννοια προσκαλώ -> πρόσκληση.

  103. ΓΤ said

    Αμοργός

    Πυροσβεστική Υπηρεσία

    Πλήθος οχημάτων: 1

    Κατάσταση: χαλασμένο

    Τρέχα στους «Coldplay», βάρα τους παλαμάκια, Μαρεβάκο…

  104. Πέπε said

    102

    Εντάξει, φυσικά και σημαίνει καλώ το call. Μιλάμε για ένα μέρος του φάσματος των εννοιών του αγγλικού ρήματος, κι ένα μέρος του αντίστοιχου ελληνικού.

  105. Μαρία said

    90

    Στην Υδάτινη περιπέτεια; https://program.ert.gr/details.asp?pid=3962788&chid=10 Αυτό λέει το πρόγραμμα

    95 Και η έκφραση «αφήνω το επισκεπτήριό μου». Το επισκεπτήριο μιας φίλης της γιαγιάς μου, όταν δεν μας έβρισκε στο σπίτι, ήταν ένα φύλλο που το σκάλωνε στην πόρτα μας.

  106. ΓΤ said

    Ξημερώνει ωραία μέρα ψήφου αντιδραστικής

    Θα πιω τον καφέ μου στον «αετό» της ΑΕΚ. Γεννήθηκα δίπλα από τη Θ21, γι’ αυτό και είμαι ☘ που αγαπάει την ΑΕΚ. Θα πάω στο σπιτάκι όπου γεννήθηκα, να κλάψω λυτρωτικά.

    Στην κάλπη θα γαμήσω την καριόλα τη Δεξιά, μη ακολουθώντας ασφαλώς ροζ κολομπίνες γελοία υποκείμενα.

    Θα έχει κρύο μετά. Θα ξηγηθώ πεϊνιρλί με καυτερό σουτζούκι. Θα σβήσω με αβέρτα παγωμένες από βαρέλι.

    Ας φύγω με φορείο.

    Σας αγαπώ.

  107. Τ-Ε-Ν-Τ-Ο-Γ-Λ-Ο-Υ !!!!!!

    Μέχρι τώρα η καλύτερη επίδοση φέτος ήταν 6,41

    8,42-ακυρο-8,44,-8,49-8,65-8,65 !!!!!!!

    Είχε δυο στόχους το 8,66 και το8,71 .Προσεχώς!!

  108. Alexis said

    Η ΕΡΤ1 παίζει τώρα την εκπομπή «Νύχτα στάσου» με αφιέρωμα στα τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου.
    Με αφορμή αυτό ας κάνω την άσχετη ερώτηση της ημέρας προς τη συλλογική σοφία του ιστολογίου:
    Πόσοι από σας καταλαβαίνετε τον πρώτο στίχο στο τραγούδι «Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα»; Το έχει πει ο Μαχαιρίτσας, η μουσική είναι Ιταλού συνθέτη και οι στίχοι της Νικολακοπούλου.

    Όχι τίποτα άλλο αλλά θέλω να δω αν έχουν κι άλλοι την ίδια δυσκολία ή είμαι μόνο εγώ ο «περίεργος».
    Όσες φορές το έχω ακούσει δεν μπόρεσα να το καταλάβω.
    Αντιστέκομαι στον πειρασμό μα μπω στο στιχοι.ινφο (προς το παρόν) 😊

  109. Alexis said

    #107: Μπράβο στον παιχταρά! Μοιάζει ανίκητος πραγματικά! 👏👏👏

  110. sarant said

    98 Ομολογώ ότι τον ήξερα

    108 Δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό 🙂

  111. Πέπε said

    108

    Τι να σου κάνω καλέ μου άνθρωπε, που ανοίγοντας το τραγούδι στο ΥΤ για να το ακούσω χωρίς να κοιτάω λυσάρια, στο πρώτο πρώτο σχόλιο (που η αρχή του φαίνεται χωρίς να σκρολάρεις) γράφει τους στίχους;

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Μαρία Καρυστιανού αποτελεί «βίαιο και σκληρό περιεχόμενο»!

    https://www.imerodromos.gr/kai-h-maria-karustianou-apotelei-viaio-periechomeno-athlioi-mpatsoi-tou-facebook/

  113. Αλφα_Χι said

    105. Γινόταν και το αντίθετο. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όταν απουσίαζε άφηνε μήνυμα σε οικεία του πρόσωπα, στερεώνοντας με συνθηματικό τρόπο μια ξύλινη βέργα. Η βέργα αυτή (μου διαφεύγει η ονομασία της) ήταν δεμένη με μια μικρή αλυσίδα και χρησίμευε για να ανασηκώνουν το μάνταλο της πόρτας, από ένα άνοιγμα στο πανωπρέκι της πόρτας. Ανάλογα με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένη η βέργα σήμαινε θα γυρίσω σε λίγο, είμαι στο χτήμα, απουσιάζω κ.λπ.

    Η εικόνα από εδώ στο 5,44: https://www.youtube.com/watch?v=4VIFSpR8G4g

  114. Πέπε said

    98, 110

    Βασικά είχα την εντύπωση ότι είναι πολύ γνωστός. Τον λένε μεν «ο φωτογράφος της Θεσσαλίας», αλλά έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολύ πέρα από τη Θεσσαλία.

    Φαίνεται δε ότι, αν και 20+ χρόνια μακαρίτης, διατηρεί σάιτ: https://takis.tloupas.gr/from/sitemap/products_id/1

    Αυτές οι δύο νομίζω πως είναι από τις πολύ γνωστές (εμένα πάντως μού είναι):

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    108 χαχα, το κατάλαβα με το δεύτερο άκουσμα. Με είχε κι εμένα απασχολήσει, το είχα ξεδιαλύνει, αλλά το είχα ξεχάσει ! 🙂
    Στης Βαβύλωνας τη γη με ράσο αντί γι΄ακόντιο
    Και πάω να δω για σιγουριά 🙂

    98 Έχουμε ποστάρει ξανά φωτογραφίες εδώ. Μπαλάφας, Τλούπας, Μελετζής, ίδιας πάνω κάτω γεννιάς που μας άφησαν αριστουργήματα.

  116. Alexis said

    #115: Ε, όχι! Απίστευτο!!!

  117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    98, Ευχαριστούμε που μας το γνωστοποίησες. Μπορεί να μας ξέφευγε, και είναι καλή ντοκιμαντερίστρια η Λεγάκη.
    https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-fotoyrafeio-toe-mpampa-moe-o-takes-tloepas-kai-enas-thesaeros-poe-anakaleftheke-techaia_gr_6400a5f2e4b0d14ed6a6306c

  118. Με κοινή τους απόφαση ο Ιβάν και ο Ντέλιας απέρριψαν την πρόταση της Σαλτσμπουργκ των 17,5 μυρίων και 17,5 ποσοστό μεταπώλησης/ Θυμίζω πως η Σ. είχε αγοτάσει τον μανέ και τον Χάαλαντ με 8 και 6 μύρια

    Πραγματική οικογένεια ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, η οικογένεια του Ντέλια ήθελε την μεταγραφή κι ο μικρός μάλλον θέλει να βοηθήσει τον ΠΑΟκ να μπει στους ομίλους του τσουλου

    Ξαναζούμε εποχές Κολυδα0όταν για τους αγέννητους ο Δομάζος έκανε απεργία να του ανοίξουν καφενείο κι ο Παπαϊωάννου έπαιζε μπουχούκι στην Γερμανία με τον Στέλιο μέχρι να του δώσρι το μισό μύριο η ΑΕΚ

  119. Αλφα_Χι said

    115β Στους άλλους δύο έχουν γίνει πολλές αναφορές, αλλά τον Τλούπα δεν έτυχε να τον ακούσω/δω. Εξαιρετικός, πραγματικά, στη θεματολογία του και στην τεχνική του. Και ο περισσότερος κόσμος βλέπει σκουπίδια και σαχλαμάρες…

  120. ΓΤ said

    Θησείο@Αδάμαντος

    Εμφανίστηκε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση

    «Είσαι μαλάκας!» είπε ο Κασσελάκης στον δημοσιογράφο Γιώργο Χατζηδημητρίου.

    tomanifesto.gr

    liberal.gr

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    116, Από κάποια συναυλία μού το έβγαλε ο κυρ Γιουτούμπης και μπορεί να ήταν πιο ευδιάκριτα τα λόγια. Και τώρα ακούω το σερί του κι όπου να ΄ναι θα κλάψω με τον τεράστιο Λαυρέντη, μου πάει τόσο αυτή η γρατζουνιά στη φωνή του, όσο σκέφτομαι πως ποτέ πια οι συναυλιάρες του…

  122. sarant said

    118 Δύσκολη απόφαση, πολλά λεφτά, μπράβο τους.

    120 Σύμφωνα με το Λίμπεραλ.γρ, είπε «είσαι μ@λ@Κ@ς»

  123. ΓΤ said

    @121 Φούμπα

    «γρατζουνιά στη φωνή» —> γρέζι

  124. ΓΤ said

    Μη γράφεις τέτοια, γελάνε κι οι φιστικιές σου.

    Τι είπε; Ματλατκατς;

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    123, Ναι , μα γρατζουνιά, όπως στις χορδές της κιθάρας και στις χορδές της φωνής.

    124 Δεν το ΄πιασες και κρυφογελά το πεϊνιρλί που θα φας αύριο 🙂

  126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Από το ΦΒ του δημοσιογράφου
    …Έρχεται και στο τραπέζι μας κάποια στιγμή και τον ρωτάω, αν ο επιδεικτικός τρόπος του, να δείχνει δηλαδή τα πανάκριβα σπίτια του την ώρα που ο κόσμος δεν ημπορεί να σταθεί πουθενά συνάδει με το Ήθος της Αριστεράς που αυτός επικαλείται.
    «Είσαι μαλάκας!» μου απαντά.
    «‘Άντε γαμήσου ρε φλώρε. Μαλάκας είσαι και φαίνεσαι» του λέω κι εγώ και σηκώθηκε κι έφυγε θυμωμένος δείχνοντας τα όριά του και κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος…

  127. ΓΤ said

    @126 Φούμπα

    Μάλιστα. fb δεν μπορώ καν να κουνηθώ από το κινητό. Ο δημοσιογράφος δεν έπρεπε να πει το παραμικρό, να αφήσει τον κολγκεϊτάκια να κρέμεται.

    Και στη Ρόδο, όταν στριμώχτηκε, πέταγε μικρόφωνα.

    Η ροζ όζα του Μπέκαμ από Ναρίτα τον περιμένει.

  128. ΓΤ said

    @125β Φούμπα

    Δεν έπιασες ότι προσποιήθηκα ότι δεν έπιασα. Χαρά στον δύσκολο Ντάκο. Χόρτα με αυγά για πρωινό.

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    106 ΓΤ
    Το σπίτι που γεννήθηκα,
    ίδιο στην ίδια στράτα
    στα μάτια μου όλο υψώνεται
    και μ’ όλα του τα νιάτα.

    113, Εντυπωσιάστηκα από αυτό το παλιό κόλπο με τη βέργα στην εξώπορτα. Έψαξα λίγο αλλά δεν πέτυχα κάτι παραπάνω.
    Εδώ ένας καλός σύνδεσμος για αρχιτεκτονικά στοιχεία παλιών σπιτιών.

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    127, Στη Ρόδο και η δημοσιογράφος ήταν απαράδεκτη, πιο ξεδιάντροπα φιλοκυβερνητική, πεθαίνεις. Και γαμώ τον πέτσα μου δηλαδή. Φόρτωνε στον τότε Σύριζα ότι έχουν τώρα πρόβλημα συγκοινωνίας τα νησιά. Για φτύσιμο, το είδες όλο;
    Ο Κασσ. θα πάει όπου πάει, αλλά όλο αυτό το λεχριταριό που θένε να λέγονται δημοσιογράφοι, θα μας μείνε 😦 .

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    127 Αφού δε μπορείς να δεις το ΦΒ, σου αντιγράφω τη συνέχεια και το τέλος από την ανάρτηση του δημοσιογράφου (σχ.126)
    Υ.Γ: Για να μην παρεξηγηθώ και νομίσει κανείς πως είμαι εξαίρεση- που όντως είμαι!.. Την προσφώνηση «μαλάκας», «είσαι μαλάκας» ή «λες μαλακίες», την είχε πολλές φορές χρησιμοποιήσει νωρίτερα και για άλλους συναδέλφους. Απλά εγώ δεν το ανέχτηκα.

    Υ.Γ2: Ήρθε μετά στην αποχώρησή του να με χαιρετήσει ενοχικά λέγοντας «γειά σου αριστερόμετρο». Τον έγραψα στ’ αρχίδια μου. Έστριβα επιμελώς το τσιγαράκι μου εκείνη την ώρα…

  132. Αγγελος said

    (90, 105) Δεν ξέρω αν ο Νικοκύρης θα μιλήσει στο Τραπέζι του Γείτονα ή στην Υδάτινη Περιπέτεια, αλλά στη σελίδα με το πρόγραμμα όπου μας παραπέμπει η Μαρία υπάρχει ένα ωραίο μεζεδάκι: «Πρώην πάστορες, έγιναν ψαράδες». Όχι, δεν αποσχηματίστηκαν· ποιμένες (pastores) ζώων ήταν, όχι ανθρώπων, πριν το ρίξουν στο ψάρεμα…

  133. spyridos said

    115
    Αγία τετράδα είναι όχι τριάδα. Για μένα ένας μας άφησε αριστουργήματα. Οι άλλοι είναι πολλοί καλοί.
    Από την εποχή του dpgr (αλήθεια τί γίνεται ο Τέο;) ένα αφιέρωμα στον Τλούπα από τον Novus (Γιώργος Δημητριάδης ερασιτέχνης φωτογράφος και γιατρός).

    «Ο Τλούπας χρησιμοποιούσε ως βασικά εργαλεία το φυσικό φωτισμό, τη σύνθεση και την καλή τεχνική γνώση του σκοτεινού θαλάμου. Το σύνολο του έργου του συνθέτει ένα περίτεχνο σύνολο της ελληνικής μεταπολεμικής ζωής και διατηρεί, πέραν της καλλιτεχνικής, σημαντική επιστημονική και ιστορική αξία, προσφέροντας πλούτο πληροφοριών στη λαογραφία, την αρχαιολογία και άλλα επιστημονικά πεδία.
    Διέθετε πνευματική συγγένεια και φιλία με τους άλλους τρεις αφοσιωμένους φωτογράφους της ελληνικής υπαίθρου (Σπύρο Μελετζή, Κώστα Μπαλάφα και Δημήτρη Λέτσιο), ακολουθεί την ίδια θεματολογία με αυτούς, όμως οι εικόνες του είναι στο σύνολό τους πιο «αντικειμενικές», καταγράφοντας τις συνθήκες της καθημερινότητας με σαφήνεια και απλότητα, σε αντίθεση με την «ηρωικότητα» των ανθρώπων και των χώρων του Μελετζή και τη συναισθηματική εμπλοκή του Μπαλάφα.»

    Πιστεύω ότι ο Τλούπας αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τον Μελετζή από την ανάποδη. Στην προσπάθειά του να μείνει κοινωνιοιδεολογικά ουδέτερος χαντακώνει τη φωτογραφία του και την κάνει λιγότερο παγκόσμια. Της βάζει όρια και περιορισμούς.
    Μπαλάφας
    Λέτσιος
    Τλούπας – Μελετζής είναι η κατά σειρά προσωπική μου αξιολόγηση.

    Μεγάλος μάστορας του φωτός (όπως και ο Μπαλάφας) και ίσως ο τεχνικά καλύτερα καταρτισμένος από τους τέσσερις.

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    132 Ωχωχ! Χοντρό! «Ράσο αντί … ρασίδι !
    Πήγα στο λινκ του 105, ταίριαζε το θέμα με την Κάρλα και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Εκεί, απ΄την ανάποδη, με την αποξήρανση, οι ψαράδες (ονομαστά τα καρλίτικα ψάρια) γίνανε, αν όχι βοσκοί , γεωργοί, καλλιεργητές γης γενικά.

    133 Τον Χαρισιάδη ξεχάσαμε, της ίδιας εποχής, που φωτογράφισε τον Μπελογιάννη με το γαρύφαλλο.

  135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Τι ΔΕΝ ψηφίζουμε σήμερα; Όσους λένε ψέματα.

    Ποιοι είναι αυτοί;

    Όλοι όσοι μιλούν για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, αυξήσεις, ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη κλπ, αλλά δεν λένε ΤΊΠΟΤΕ για το ληστρικό τραπεζικό και χρηματιστηριακό σύστημα που μέσω αυτού η οικονομική ελίτ, απομυζεί τον λαϊκό μόχθο, καταπατεί κάθε συνταγματική έννοια, επιβάλλοντας δυσβάσταχτους φόρους, και ληστρικές προμήθειες, κρατώντας παράλληλα το προνόμιο για «νόμιμη» φοροαποφυγή και κυρίως, τον έλεγχο του χρήματος, της αξίας του, και των συναλλαγών, καθιστώντας τους πολίτες ΣΚΛΑΒΟΥΣ!.

    Όσοι δεν μιλούν γι’αυτό, δεν προτείνουν λύσεις και χρωστούν στις τράπεζες, είναι πολιτικοί δοσίλογοι και χειραγωγημένα ανδρείκελα, κοινώς, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!

    Τι ψηφίζουμε;

    Συνειδητά Α.ΣΕ.ΔΗ! 👍

  136. Οι εκλογές αυτές είναι τελείως της πλάκας. Θα βγάλουμε 21 έλληνες ευρωβουλευτές σε σύνολο 720 και φοράς θα ενεργηθεί αλωνίθεν ! αλλιώς δεν θα συμμετείχα και γω !!!!!

    Είναι όμως μια ευκαιρία για μια δημοσκόπηση ΠΡΑγΜΑΤΙΚΗ κιόχι παραγγελιά του που πληρώνει… να δούμε πόσο το σραντοσκατό ήταν αποτέλεσμα του μπαμπούλα να μην έχουμε κυβέρνηση που πλάσσαρε ο Κούλης και ΑΝΥΠΑΡΞΊΑς ΚΡΙΤΙΚΉς ΣΚΈΨΗς ΤΟΥ ΑΜΌΡΦΩΤΟΥ ΠΛΈΟΝ ΛΑΟΎ

    ΑΣΕΔΗ να ψηφίσουμε σα κανονικές εκλογές εδώ που πρόκειται για σφυγομέτρηση δεν έχει νόημα, Δεν ψηφίζουμε τα τρία μεγάλα κόμματα, δοκιμασμένα και αποτυχημένα, αποφεύγουμε ψυχοπαθείς και θρησκόληπτους κάθε είδους αρχηγούς κομματιδίων ( αμφοτέρων των φύλων-γυναίκες και άνδρες για όσους δεν το κατάλαβαν) οπότε οι επιλογές είναι ευάριθμες για να μην πω δύο !!

    Ο ΠΑΟΚ πήρε τον Ντέλια από τον Βόλο στην Θεσσαλονίκη όταν ήταν 10 ετών. Η ανταπόδοση του Ντέλια είναι μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα αυτού του χρυσού παιδιού, στολίδι για τον αθλητισμό μας και που πήγε να του κόψει την μπάλλα ο Νταρίντα, ποδοσφαιριστής του Αρη, στο τελευταίο ματς των πλέηοφφς

  137. Alexis said

    ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024:

  138. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Νικοκύρη, κάνω ἔκκλησι νά περιορίσῃς κάπως τήν κριτική σου γιά τίς δραστηριότητες τῆς Εὐγενίας. Ἄς μήν φτάσουμε στά ἄκρα.. 🙂

    Καλημέρα σας!

    https://www.athensmagazine.gr/article/gossip/646125-eygenia-manwlidoy-apokalypse-thn-epithymia-ths-na-fygoyn-monima-sthn-amerikh

  139. Γουρ Γουρ said

    -81. κ.κ. σε προσφώνηση το πρώτο κ. είναι «κύριέ μου», αναγνώριση ανώτερης θέσης.

    το δεύτερο κ. είναι ο μεσαιωνικός τίτλος κυρ (και συρ, chir, ser…)

    https://www.academia.edu/3005340/Ηπροσηγορίακυρστηβυζαντινήκοινωνία_Le_qualificatif_kyr_dans_la_société_byzantineΒυζαντινά_32_2012_209_226

    -Γνωρίζετε την εντολίδα; θηλυκό του εντολέως παρά τοις δικηγόροις;

    -Ένας ευγενής τενόρος του Σκαρίμπα: του ζητούν να τραγουδήσει και απαντά: Αποποιούμαι ευγενώς.

  140. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    90-105-132 Τι να σας πω, στην εκπομπή της Χριστίνας Σιγανίδου. Ίσως το δείξουν άλλη ώρα.

  141. Χαμός στο ίσωμα !!

    Η εμφάνιση του γνωστού gpointofview σε εκλογικό τμήμα,προκάλεσε την συγκέντρωση πλήθους θαυμαστών, οπαδών και φίλων, τοπικών δημοσιογράφων, Αρνήθηκε όμως να περιμένει την άφιξη τηλεοπτικού συνεργείου… «καίει ο ήλιος, καίει, καίει μαναρα’μ καίει» εδήλωσε άσπλαχνα και ώχετο απιών !

  142. Alexis said

    Στο Μέγκα* πριν από λίγο ένας (ας μην τον χαρακτηρίσω καλύτερα) «πολιτικός αναλυτής» αγόρευε λάβρος κατά των μικρών κομμάτων και της… αναστάτωσης που αυτά προκαλούν στην εκλογική διαδικασία. Θαυμάστε σκεπτικό:

    «Το ξέρετε ότι στις προηγούμενες ευωεκλογές το 2019 υπήρχαν 34 κόμματα που πήραν κάτω από 3%; Συνολικό ποσοστό 21%. Δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό ψήφων πήγε χαμένο, ο κόσμος ψήφιζε άλλα αντί άλλων!«

    Και εισηγήθηκε ο φωστήρας να αυξηθεί το παράβολο συμμετοχής από 20000 σε 50000 ευρώ! «Και σε όποιο κόμμα πιάνει το 1% να επιστρέφεται!» συμπλήρωνε κουτοπόνηρα.

    Α ρε Λάμπρο, σε βλέπω στις επόμενες εκλογές να παίρνεις δάνειο από τις αγαπημένες σου τράπεζες για να κατεβάσεις το ΑΣΕΔΗ! 🤣

    *Αλλά θα μου πείτε καλά να πάθω. Αφού παρακολουθώ κανάλια που σερβίρουν σκληρό (πολιτικό) πορνό πρωί-πρωί…

  143. Θρασύμαχος said

    «έχει αποφασίσει πριν μπει στην κάλπη τι θα ψηφίσει» https://www.iefimerida.gr/ellada/eyroekloge-2024-pige-ntymeni-nyfi-na-psifisei

  144. ΓΤ said

    https://www.google.com/local/place/fid/0x135f9cf51af1fd3b:0x37cc3de9578fcdf5/photosphere?iu=https://streetviewpixels-pa.googleapis.com/v1/thumbnail?panoid%3DfEZeXucApyLbENeof5uPUg%26cb_client%3Dsearch.gws-prod.gps%26yaw%3D330.9387%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100%26w%3D0%26h%3D0&ik=CAISFmZFWmVYdWNBcHlMYkVOZW9mNXVQVWc%3D&sa=X&ved=2ahUKEwiVlvq8982GAxXc1wIHHSo_A0oQpx96BAgxEAU

  145. sarant said

    141 Ιστορική στιγμή!

  146. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    95 (+102)
    Πέπε, ως παλιότερος… δεινόσαυρος θα μου επιτρέψεις να σε διαβεβαιώσω ότι ο όρος «τηλεφωνική κλήση» ήταν σε χρήση ήδη από τη δεκαετία του ’60. Αντικατέστησε σταδιακά τον όρο «τηλεφωνική συνδιάλεξη» – που η πραγματοποίησή της γινόταν τότε σε τηλεφωνικούς θαλάμους μέσα σε  καταστήματα  του ΟΤΕ, σε ατομικούς θαλάμους, με τη βοήθεια και τηλεφωνήτριας. Βρίσκεται και στο Τύπο της εποχής.
    Να θυμηθούμε και το σχετικό μήνυμα ‘η κλήση σας βρίσκεται σε αναμονή’, μεταγενέστερο βέβαια, αλλά πάντως προ κινητών (δεκαετία ’80).

    Αντίθετα, το ρήμα ‘καλώ’, πράγματι, δεν το θυμάμαι κι εγώ στην καθημερινή ομιλία τότε. Λέγαμε ‘πάρε τον τηλέφωνο, τηλεφώνησέ του, χτύπα του ένα τηλέφωνο κ.ά.)
    ==+==+==
    Ψηφίζουμε σήμερα, οπωσδήποτε! Με ‘μαύρο’ ξέρετε πού! 🙂
    Και μόνο η συνειδητή –αδιανόητη– διάλυση του ΕΣΥ θα αρκούσε για το ‘μαύρισμα’… 😡

    Καλημέρα! (Πάω στο σημερινό)

  147. spyridos said

    134
    Καλημέρα.
    Για Χαρισιάδη ψηφίζω όχι.

  148. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Σχετικὰ μὲ τὸ call, ποὺ ἀναφέρθηκε σὲ προηγούμενα σχόλια, ἔχω ἀκούσει τὸ παρακάτω.
    Στὰ ἑλληνοαμερικάνικα (μπιλοζίρια, ρουφιάνος κλπ), ὅταν ἤθελαν νὰ ποῦν τηλεφώνησέ μου ἔλεγαν δῶσε μου ἕνα κῶλο, μεταφράζοντας κατὰ λέξη τὸ give me a call (=τηλεφώνησέ μου).
    Δὲν ξέρω ἂν εἶναι πραγματικὸ ἢ μπεντροβᾶτο.

  149. Μαρία said

    ΑΕΚ-Ηλιόπουλος

  150. Μαρία said

    Συνελήφθη άνδρας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα βιασμού 11χρονης στην Ηλεία

    την μετέφερε σε αγροτική περιοχή στο Καταράχι Ηλείας, για να συνευρεθεί μαζί της.

    Όταν η 11χρονη αρνήθηκε στον κατηγορούμενο τη συνεύρεση

  151. Όπως έγραψα και στο Facebook, επειδή στη δουλειά το έχω χρειαστεί πολλές φορές: venomous = ιοβόλος, poisonous =τοξικός (για τις ανάγκες της διάκρισης), και το δηλητηριώδης είναι και για τα δύο. Προφανώς δεν υπάρχει ακριβής αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία στα ελληνικά, οπότε κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και φυσικά ανάλογα με το είδος του κειμένου, το επίπεδο ύφους, τη σημασία της ακριβολογίας κ.λπ. (σε λογοτεχνία θα βάλω δηλητηριώδης, σε ντοκιμαντέρ τοξικός/ιοβόλος, σε βιβλίο γνώσεων θα χώσω υποσημείωση αν με παίρνει).

  152. sarant said

    151 Tατιάνα σε ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη εκ μέρους της μαρμάγκας επειδή είχε κρατήσει το σχόλιό σου.

  153. Μαρία said

    Τρεις χθεσινές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων αναδεικνύουν τη φαυλότητα με την οποία διοικείται ο ελληνικός σιδηρόδρομος επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη ● Εδώ και 4 χρόνια η Hellenic Train χρησιμοποιεί το δίκτυο του ΟΣΕ χωρίς νομιμοποίηση με υπογραφή σύμβασης ● Ντροπιαστική αφαίρεση του Πιστοποιητικού Υπεύθυνου Συντήρησης από τον ΟΣΕ ● Σε εκκρεμότητα από το 2019 και το ζήτημα των χρεώσεων για την πρόσβαση στο δίκτυο https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/436312_bgainoyn-skeletoi-apo-tin-ntoylapa-ton-trenon

  154. Πέπε said

    «Φοβόμαστε ότι η εθνική πολιτική βιβλίου θα γίνει χωρίς τους εκδότες και τους συγγραφείς»

    Ο Κωνσταντίνος Δαρδανός εκφράζει τις ενστάσεις του σε σχέση με τον νέο φορέα βιβλίου που είναι υπό σύσταση από το υπουργείο Πολιτισμού.

    https://www.efsyn.gr/tehnes/ekdoseis-biblia/436323_fobomaste-oti-i-ethniki-politiki-biblioy-tha-ginei-horis-toys-ekdotes?mc_cid=03aa6908ff

Σχολιάστε