Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σαρανταενατακατό, η λέξη του 2023!

Posted by sarant στο 31 Δεκεμβρίου, 2023


Όπως ξέρουν οι φίλοι του ιστολογίου, χτες το βράδι έληξε η ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς, που είχε αρχίσει από τις 15 Δεκεμβρίου πάνω σε λέξεις που εσείς είχατε προτείνει με τα σχόλιά σας σε προηγούμενο άρθρο. Δεν μας χρειάζεται σασπένς, γι’ αυτό και ο τίτλος φανερώνει αμέσως την ετυμηγορία σας: λέξη της χρονιάς, λέξη του 2023, είναι η σαρανταενατακατό. Τη βλέπετε άλλωστε να φιγουράρει σε περίοπτη θέση στο υπέροχο λεξοσύννεφο που έφτιαξε ο φίλος μας ο Στάζιμπος, που είναι άλλωστε κάθε χρόνο ο μάγος που στήνει όλον τον μηχανισμό της Λέξης της χρονιάς και που χωρίς τη δική του υλικοτεχνική υποστήριξη δεν θα γινόταν τίποτα.

(Προσέξτε καλά το λεξοσύννεφο. Η νικήτρια λέξη εμφανίζεται βέβαια ολογράφως, αλλά επίσης πρωταγωνιστεί και έμμεσα, αφού το κομμάτι της πίτας στο αριστερό μέρος είναι το 40,56% του συνολικού εμβαδού -αλλά φαίνεται «μεγαλύτερο από»! Έδωσε ρέστα για άλλη μια χρονιά ο Στάζιμπος!)

Θα πείτε: δεν είναι  λέξη το σαρανταενατακατό, είναι ποσοστό, είναι φράση, είναι αριθμός. Όμως στις ψηφοφορίες μας για τη  Λέξη της  χρονιάς έχουμε κι άλλες φορές δώσει την πρώτη θέση  σε σύμπλοκους, μη μονολεκτικούς όρους. Είναι αμφιλεγόμενο αν  θα θεωρήσουμε τον  νικητήριο  όρο «μονολεκτικό» ή όχι. Έχει μια μικρή σημασία, διότι είχαμε σερί τετραετίας με μονολεκτικούς όρους στην πρώτη θέση (2022: ΔΙΚΕΟΣΗΝΙ, 2021: γυναικοκτονία, 2020: κορονοϊός, 2019: κανονικότητα) και  εσείς θα μου πείτε αν το σερί συνεχίστηκε ή αν έσπασε. Ασφαλώς όμως είναι η πρώτη φορά που η Λέξη της Χρονιάς έχει και αριθμητική σημασία.

Αλλά το σαρανταενατακατό δεν είναι μόνο αριθμός, είναι και το επιβλητικό ποσοστό με το οποίο η Νέα Δημοκρατία νίκησε στις εκλογές, και στη  μετεκλογική περίοδο είναι η στερεότυπη απάντηση  και η μόνιμη επωδός των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στις κριτικές για οτιδήποτε στραβό συνέβαινε ή είχε συμβεί: 41% πήραμε, τι μας λέτε για πλημμύρες ή για αντισυνταγματικές ενέργειες, κρίθηκαν αυτά στις εκλογές.

Και η γραφή «σαρανταενατακατό» ή και «σαραντανατακατό», μονολεκτική σε συναρπαγή και με φαγωμένα φωνήεντα είναι μια στραβογραψιά που θέλει να μεταφέρει το αγέρωχο ύφος όσων επικαλούνται το 41%.

Για να είμαι ακριβής, εξίσου συχνό με το «σαρανταενατακατό» είναι και το σαραντατακατό. Επειδή έπρεπε να διαλέξουμε έναν  όρο, προτιμήσαμε το «σαραντανα…», αφού η  ΝΔ πήρε 40,56%,  λίγο πάνω από τα μισά.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε μια φράση, η πάμε κι όπου βγει, εμβληματική της τραγωδίας των Τεμπών αλλά και με  γενικότερη  (έκτοτε) χρήση. Kαι ενώ η  επικράτηση του σαραντακατό ήταν  σαφής, και ο δεύτερος όρος συγκέντρωσε ποσοστά που, σε άλλη χρονιά, θα ήταν αρκετά για να εξασφαλίσει με άνεση την πρώτη θέση.

Πολλοί φίλοι μάς έψεξαν διότι δεν υπήρχε στο ψηφοδέλτιο ο όρος «Τέμπη», που τον θεωρούσαν ακόμα πιο κατάλληλο «εκπρόσωπο» της τραγωδίας. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια στις ψηφοφορίες μας  προσπαθούμε να  μη βάζουμε πολλούς όρους που να αναφέρονται στο ίδιο γεγονός, εκτός αν αυτό δικαιολογείται «λεξικογραφικά» (κι έτσι, τα  χρόνια  της πανδημίας είχαμε πολλές πανδημικές λέξεις). Αυτό, επειδή διασπώνται οι ψήφοι -και ήδη είχαμε έναν ακόμα όρο σχετικό με την τραγωδία και λεξικογραφικώς ενδιαφέροντα, τον  όρο «τηλεδιοίκηση». Επίσης, προσπαθούμε να μη βάζουμε κύρια ονόματα -γι’ αυτό και προκρίναμε το «πάμε κι όπου βγει» αντί για τα Τέμπη.

Στην τρίτη θέση, ο όρος Γάζα. Τοπωνύμιο, κατ’ εξαίρεση, επειδή και όσα έγιναν και γίνονται στη Γάζα δεν  είναι συνηθισμένα. Είχαμε κι άλλους δύο όρους σχετικούς με τη Γάζα στο ψηφοδέλτιο, επειδή κρίναμε ότι έχουν  λεξικογραφικό ενδιαφέρον, αλλά συγκέντρωσαν ελάχιστες ψήφους που σημαίνει ότι θα μπορούσαν και να λείπουν.

Αν η  πρώτη τριάδα είχε ξεχωρίσει από τις πρώτες μέρες, για την τέταρτη θέση έγινε  ντέρμπι που κρίθηκε πάνω στο νήμα. Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε τέταρτη  και πέμπτο το ζαμέ Κορωπί -ένας όρος του περασμένου Δεκέμβρη, που δεν μπήκε τότε στο ψηφοδέλτιο διότι εμφανίστηκε όταν είχε αρχίσει η ψηφοφορία. Η «τεχνητή νοημοσύνη» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα «όρου ομπρέλας» -είχε προταθεί μαζί με άλλους όπως ΤΝ, ChatGPT, μεγάλα γλωσσικά μοντέλα κτλ. από τους οποίους επιλέξαμε έναν.

Έκτη η τηλεδιοίκηση, που ψηφίστηκε πολύ, παρά το ότι υπήρχε και το «πάμε κι όπου βγει». Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το οξύμωρο «τοπική τηλεδιοίκηση, που είχε ακουστεί πολύ τότε. Στην έβδομη θέση ένας όρος της  νεανικής γλώσσας, ντελούλου (δάνειο από τα αγγλικά) και η δεκάδα κλείνει με τους όρους: τοξικότητα,  κασελάκι,  μεταπολιτική.

Να θυμηθούμε όμως τους νικητές των προηγουμενων διαγωνισμών: πέρυσι η ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ, πρόπερσι η γυναικοκτονία, το 2020 ο κορονοϊός, το 2019 η κανονικότητα, το 2018 η Συμφωνία των Πρεσπών, το 2017 τα φέικ νιουζ, το 2016 το Μπρέξιτ, το 2015 τα κάπιταλ κοντρόλς, το 2014 ο ΕΝΦΙΑ, το 2013 το σαξές στόρι, το 2012 η επαναδιαπραγμάτευση, το 2011 οι αγανακτισμένοι και το 2010 το μνημόνιο. Το 2009 δεν είχαμε κάνει διαγωνισμό.

Και να δουμε τα στατιστικά του διαγωνισμού, οπως τα ετοιμασε η EuroStaz.

 

Tις τρεις προηγούμενες χρονιές κάθε  χρόνο είχαμε και νέο ρεκόρ συμμετοχής -ε, αυτό δεν μπορούσε να  συνεχιστεί για πολύ. Φέτος λοιπόν ψήφισαν «μόνο» 2631 φίλοι, που είναι η  τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων  των εποχών, μετά την τριετία 2020-22 (2022: 4.028, 2021: 3.215, 2020: 2.817). Αμέσως μετά από φέτος έρχεται το 2018 με 2387.

Είπα πιο πριν ότι οι δυο πρώτες φετινές λέξεις ψηφίστηκαν πολύ, και πράγματι βρίσκονται στην πρώτη εφτάδα και σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστό. Το «πάμε κι όπου βγει» πετυχαίνει τόσο καλές επιδόσεις χωρίς να έχει βγει Λέξη της χρονιάς.

Διαχρονικά, περισσότερες ψήφοι: Γυναικοκτονία 1.509, ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ 1.352, επισύνδεση 1.150, σαρανταενατακατό 903, κορονοϊός 832, κανονικότητα 805, πάμε κι όπου βγει 802.

Διαχρονικά, υψηλότερα ποσοστά: κανονικότητα 38,1%, σαρανταενατακατό 34,3%, αγανακτισμένοι 33,9%, ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ 33,6%, μνημόνιο 30,9%, πάμε κι όπου βγει 30,5%, ΔουΝουΤου 30,0%

Ένα άλλο ρεκόρ έγινε την πρώτη μέρα ψηφοφορίας, που είχαμε 508 συμμετοχές, τις περισσότερες από κάθε άλλη πρώτη μέρα ψηφοφορίας. Συνολικά, οι 508 τη μέρα έρχονται στη δεύτερη θέση των συμμετοχών σε μια οποιαδήποτε μέρα ψηφοφορίας.  Μακράν μπροστά οι περσινές 870 συμμετοχές του Σαββάτου 17/12.

Από πολύ νωρίς, η νικήτρια λέξη, το σαρανταενατακατό,  πήρε κεφάλι, συγκεκριμένα από την 7η ψήφο στις 9:47:44 π.μ. και σταδιακά αύξανε την ψαλίδα από το πάμε κι όπου βγει, το οποίο ήταν άνετα δεύτερο. Πριν κλείσει η πρώτη ώρα ψηφοφορίας είχε σταθεροποιηθεί στην τρίτη θέση και η Γάζα. Από το απόγευμα της 18/12 άρχισε να ξεφεύγει και το ζαμέ Κορωπί από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως και συνολικά η πρώτη δωδεκάδα,  αλλά η τεχνητή νοημοσύνη πήρε την  τέταρτη θέση πάνω στο νήμα.

Η κατάταξη των 44 λέξεων ως κείμενο παραγράφου:

σαρανταενατακατό 903, πάμε κι όπου βγει 802, Γάζα 501, τεχνητή νοημοσύνη 404, ζαμέ Κορωπί 402, τηλεδιοίκηση 321, ντελούλου 244, τοξικότητα 208, κασελάκι 202, μεταπολιτική 195, κλιματική αλλαγή 174, μπιφ 149, κίνημα της πετσέτας 131, συγκάλυψη 122, συμπερίληψη 120, ενσυναίσθηση 106, πλημμύρες 103, χρηματιστήριο ενέργειας 87, πουμαρό 79, κάνσελ 68, αδιαμεσολάβητη σχέση 65, ορμπανοποίηση 61, γουόκ 59, επενδυτική βαθμίδα 57, μπλέξαμε 56, σέρβισερ 48, υπερτουρισμός 47, πύρινη λαίλαπα 46, Τικ Τοκ 46, μεταλήθεια 44, σκουρόχρωμη Ευρώπη 39, βία 38, γάμος ομοφύλων 38, καλάθια 34, καζάν καζάν 32, Πρέσπες του Αιγαίου 30, Αλγόριθμοι 28, κυβέρνηση ηττημένων 28, δικαίωμα στην άμυνα 20, εσωκομματικό δημοψήφισμα 10, κρυφή ατζέντα 10, ροτέισον 9, παρένθετη κύηση 7, IDF 5.

Το σερί συμμετοχής με το ίδιο παρανόμι βαστάει καλά για τους aerosol (ανώνυμα το 2011), Alexis, Silent Bob, voulagx και την εφορευτική επιτροπή (ο Νικοκύρης με διάφορα χρηστώνυμα), για 14η χρονιά. Το σερί για Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη, τον spikon, την Κασσάνδρα και τον ΚΑΒ (με άλλα χρηστώνυμα τις 2 πρώτες χρονιές) είναι κατά μια χρονιά μικρότερο. 13 χρόνια, αλλά όχι σερί, ψηφίζουν και ο δύτης με τον LandS (τι να κάνουμε, να μην το πούμε;). Τα υπόλοιπα σερί και τις πολύχρονες συμμετοχές πρέπει να μας τις επιβεβαιώσετε εσείς, αφού δεν είστε σταθεροί στο παρανόμι σας.

Από τις 44 λέξεις του ψηφοδελτίου, οι 40 ψηφίστηκαν 766 φορές μονοκούκι· πιο συχνά, σαρανταενατακατό 147, πάμε κι όπου βγει 131, Γάζα 70, τεχνητή νοημοσύνη 59 και ζαμέ Κορωπί 53. Μια ένδειξη ότι, και μία μόνο λέξη να επιτρεπόταν, η πρώτη πεντάδα δεν θα άλλαζε. Δεν ψηφίστηκαν μονοκούκι οι IDF, επενδυτική βαθμίδα, κυβέρνηση ηττημένων, ροτέισον.

Από τα 946 πιθανά ζευγάρια, ψηφίστηκαν τα 101, συνολικά 183 φορές. Πιο συχνά, το δίδυμο [πάμε κι όπου βγει, σαρανταενατακατό] 15 φορές, το [Γάζα, πάμε κι όπου βγει] 7 φορές,  [ζαμέ Κορωπί, πάμε κι όπου βγει], [μεταπολιτική, σαρανταενατακατό], [πάμε κι όπου βγει, τηλεδιοίκηση]  και [ζαμέ Κορωπί, σαρανταενατακατό] από 6.

Από τις 13.244 πιθανές τριάδες, ψηφίστηκαν οι 906, συνολικά από 1.683 φίλους. Πιο συχνές τριάδες: [ζαμέ Κορωπί, πάμε κι όπου βγει, σαρανταενατακατό] 46 φορές και η νικήτρια [Γάζα, πάμε κι όπου βγει, σαρανταενατακατό] 41. Κατά μέσο όρο, ψηφίσατε 2,26 λέξεις ο καθένας, λίγο λιγότερες από πέρσι.

Η νικήτρια τριάδα ψηφίστηκε νωρίς, μόλις στην 34η ψήφο στις 10:02:12 το πρωί που ξεκίνησε η ψηφοφορία ανώνυμα, και μισό λεπτό αργότερα στην 39η ψήφο από την Καίτη Παπανδρεοπούλου. Πριν το μεσημέρι είχε ήδη ψηφιστεί 7 φορές. Είχαμε όμως ένα μπάζερ μπίτερ –με την ευρεία έννοια- από την τεχνητή νοημοσύνη απέναντι στο ζαμέ Κορωπί στις 17:12:46 την τελευταία ημέρα, οπότε και πέρασε στην 4η θέση λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.

Φέτος ήταν η 14η χρονιά που διοργανώσαμε Λέξη της χρονιάς στο ιστολόγιο. Μακάρι του χρόνου να έχουμε δυνάμεις να τη διοργανώσουμε πάλι και να είμαστε όλοι εδώ και να  ψηφίσουμε…. ποια λέξη άραγε; Του χρόνου τέτοιον καιρό θα ξέρουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στην ανάδειξη της Λέξης του 2023 και βέβαια εύχομαι καλή χρονιά σε όλες και όλους!

153 Σχόλια to “Σαρανταενατακατό, η λέξη του 2023!”

  1. Theo said

    Καλημέρα.

    Πάντα, αν δεν με απατά η μνήμη μου, πέφτω έξω στη λέξη της χρονιάς.
    Λέξη είναι το σαρανταενατακατό; 😦 🙂

    Καλή χρονιά!

  2. Κουνελόγατος said

    Να είμαστε όλοι καλά και θα βρεθούν οι δυνάμεις. Καλή χρονιά.

  3. Κασσάνδρα said

    Καλημέρα Νικοκύρη,
    μετά δεν ξέρω και γω πόσα χρόνια ,πέτυχα τις δύο πρώτες λέξεις έστω και με την αντίθετη σειρά.
    Καλή χρονιά!

  4. Καλημέρα και χρόνια πολλά

    Ωραία όπως πάντοτε η δουλειά του Στάζιμπου, ως συνήθως δεν βρήκα την τριάδα Προσπάθησα να το συζητήσω με την εικονιζομένη συγκάτοικό μου αλλά μου έδωσε να καταλάβω πως περιμένει τον Αη-Βασίλη…

  5. Πέπε said

    1
    > Λέξη είναι το σαρανταενατακατό;

    Σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει, 41% και μώκο. Αυτά κρίθηκαν στις εκλογές.

    > Το σερί συμμετοχής με το ίδιο παρανόμι βαστάει καλά για τους […], Silent Bob…

    Ο Silent Bob προφανώς είναι τακτικός αναγνώστης που όμως δε σχολιάζει, τηρεί σιγή. Γεια σου Μπομπ, καλή χρονιά!

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα και καλή χρονιά να έχουμε.
    Μία λέξη ψήφισα μόνο και αυτή βγήκε πρώτη. Δεν επαίρομαι, γιατί αυτή η λέξη μαυρίζει την ζωή μας και κονιορτοποιεί ό,τι έχει απομείνει από δημοκρατία στην χώρα μας. Ας ελπίσουμε του χρόνου να επικρατήσει μια λέξη που θα δίνει ελπίδα. Δεν το θεωρώ πιθανό, βέβαια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

  7. Καλημέρα
    Και ν’ αλλάξουν τα συννεφάκια στο πλάι παρακαλώ. Να μπει τ’ αποτέλεσμα, και να δοθεί κι ο κώδικας για τις δικές μας σελίδες (βαριέμαι να κάθομαι να γράφω).

  8. Και καλή πρωτοχρονιά!

  9. LandS said

    Οι δικές μου προτάσεις και επιλογές πάτωσαν.
    Πάω να παίξω τζόκερ.

    Καλή Χρονιά ορέ!

  10. stodgialohtinos said

    Καλημέρα και καλή χρονιά να έχουμε.
    Έπιασα και τις τρεις λέξεις. Πού στέλνω ΙΒΑΝ?

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -και καλή χρονιά!

    1-5α Ακριβώς!

    7 Ωχ, τρέχω να το αλλάξω!

  12. ΚΑΒ said

    Ψήφισα την 4η και την 6η. Η λέξη της χρονιάς δεν έπρεπε να ψηφιστεί από αριστερούς. Θυμίζει οικεία κακά, θυμίζει τη δική μας κακομοιριά, θυμίζει τη δική μας ανικανότητα να πείσουμε, τη δική μας διχόνοια, γνωστή άλλωστε έναν αιώνα και.

    Χρόνια πολλά, καλή πρωτοχρονιά.

  13. sarant said

    7 Ο κώδικας, αλλά θα βάλεις γωνιώδεις αγκύλες βέβαια
    [a href=»https://sarantakos.wordpress.com/2023/12/31/woty2023-3/»>[img src=»https://sarantakos.files.wordpress.com/2023/12/2023-256.jpg» alt=»σαρανταενατακατό» title=»σαρανταενατακατό» width=»176″></a]

  14. 13 κι όχι αλλαγή στα αυτάκια – εισαγωγικά (εδώ με < και > για τις αγκύλες (άργησες και τον έφτιαξα 🙂 )
    <a href=»https://sarantakos.files.wordpress.com/2023/12/2023-256.jpg»>
    <img src=»https://sarantakos.files.wordpress.com/2023/12/2023-256.jpg» alt=»Σαρανταενατακατό, η λέξη του 2023!» title=»Σαρανταενατακατό, η λέξη του 2023!» width=»50%» />
    </a>

  15. 13-14 Εδώ βγαίνει καλά, μόνο που αλλάζουν τα εισαγωγικά…

  16. Costas X said

    Καλημέρα !

    Εφέτος ψήφισα (την πρώτη μέρα) «τεχνητή νοημοσύνη», «γάμο ομοφύλων» και «κίνημα της πετσέτας».
    Δεν περίμενα να έχει τέτοια απήχηση το «σαρανταενατακατό», στο οποίο η απάντηση είναι μάλλον «πενηνταννιάτακατό».
    Να είμαστε καλά και του χρόνου! Α, και καλό ρεβεγιόν…

  17. Πέπε said

    Να σημειώσουμε βέβαια ότι η μη-λέξη σαραντανατακατό (φτού! εγώ πειράζει να λέω σαραντακατό που είναι πιο εύκολο; – τέλος πάντων, έλεγα λοιπόν…) βγήκε λέξη της χρονιάς με μόλις 34,3%. Με ένα ωραίο 41% οι γνωστοί αντιρρησίες τύπου Τεό θα λούφαζαν ακόμη βαθύτερα, αλλά δεν πειράζει, σημασία έχει ότι τον ήπιατε.

    (Δεν ψήφισα στην ψηφοφορία, απλώς κοιτάω να είμαι με τους νικητές.)

  18. Παναγιώτης Κ. said

    Η αποτυχία μου στην πρόβλεψη είναι πλήρης και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά από όσες φορές μέχρι τώρα έχω ψηφίσει. Η ρευστοποίηση στον χώρο της Αριστεράς φαίνεται ότι επέδρασσε καταλυτικά.
    Ούτε ενσυναίσθηση, ούτε μετααλήθεια, ούτε αδιαμεσολάβητη σχέση.
    Είχα ποντάρει ότι μία τουλάχιστον θα περιληφθεί στην πρώτη τριάδα για να εδραιωθεί στο πολιτικό λεξιλόγιο.

  19. Παναγιώτης Κ. said

    συνέχεια στο #18.
    Έγραψε ο Νικοκύρης 21/6/22 σχ. #5.
    «Ένα στοιχείο αιχμηρής και χλευαστικής κριτικής το είχε πάντοτε η Αριστερά και δεν το απέκτησε ξαφνικά το 2010».

    Η λέξη της χρονιάς λοιπόν αλλά και η δεύτερη, με αυτό το κριτήριο επιλέχτηκαν.

    Από ό,τι φαίνεται, ο χλευασμός δεν βοηθάει στην εκλογική ανάκαμψη. Προσφέρεται μόνο για εκτόνωση(;), για να υπάρξει διαχείριση της θλίψης; Τι άλλο;

  20. Alexis said

    Καλημέρα.
    Δεν θυμάμαι με σιγουριά τι ψήφισα, πιθανότατα πλημμύρες, σαραντανατακατό και τηλεδιοίκηση.
    Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναψηφίσουμε!

  21. Παναγιώτης Κ. said

    Πάντως, η εμπειρία και η πορεία Πασόκ δεν είναι παρήγορη για τον Σύριζα.
    Βλέπω και εδώ και στην Ευρώπη τα πολιτικά πράγματα και θαρρώ πως η ΤΙΝΑ τα έκανε όλα σμπαράλια!

  22. ΚΩΣΤΑΣ said

    Χρόνια πολλά, καλή χρονιά να έχουμε όλοι/ες μας.
    Κέρδισα στους λήγοντες, Γάζα. Η άλλη μου επιλογή ήταν κασελάκι. Ψήφισα μόνο δύο λέξεις λόγω έλλειψης Τεμπών.
    Επειδή κάπου διάβασα για τριπλοψηφίες ΚΩΣΤΑΣ, μόνο μια φορά ψήφισα, απλές συνωνυμίες οι άλλοι.

  23. ΣΠ said

    Καλημέρα και καλή πρωτοχρονιά.

    Οι δικές μου επιλογές ήρθαν 3η, 4η και 11η με ποσοστά 19,0%+15,4%+6,6%=41%! Τυχαίο; 😳 Όχι βέβαια. Θα σέβεστε.

    Δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτή η σαχλαμάρα «ζαμέ Κορωπί» πήγε τόσο καλά. Δεν περίμενα ότι θα μπει καν στην ψηφοφορία.

  24. Γιάννης Κουβάτσος said

    19: Το σαρανταενατακατό δεν είναι χλευασμός, είναι καθεστώς.

  25. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    17 Μπα; Δεν ψήφισες;!

    23 Κάποτε η απάντηση σε όλα ήταν το 42, τώρα είναι το 41%

  26. π2 said

    O Αλέφαντος τώρα δικαιώνεται (αφού το «κατοτακατό» που καθιέρωσε θεωρώ πως συνέβαλε στη δημοτικότητα του σαρανταενατακατό).

    Κατοτακατό καλή χρονιά σε όλους.

  27. Πέπε said

    25
    Ναι, γιατί; Ψήφισε κανείς με τ’ όνομά μου; (Ωχ, και ξέρω κάποιον που του αρέσουν τα ονοματα των αλλωνών… Φαντάζομαι τι ψηφοφορία θα έγινε!)

  28. Theo said

    @22:
    Κι εγώ στους λήγοντες, Κώστα!
    3, 6η και 9η, οι επιλογές μου.

  29. π2 said

    28: Εγώ πάλι δεν θυμάμαι τι ψήφισα (μου συμβαίνει ενίοτε και στις εκλογές). Νομίζω πάντως ότι ψήφισα τη νικητήρια λέξη.

  30. Αιμ said

    Καλημέρα κ χρόνια πολλά
    Δύο στα τρία. Πα Μαλ, πα Μαλ κ με αναφορά σε κορωπί αλλά προτίμησα κασελάκι
    Άντε κ του χρόνου να μαστε καλά να τα λέμε εντός κ εκτός

    Υγ. Ο κορέκτορας προτείνει «να μασάτε καλά» ( ! )μπορεί κ να έχει δίκιο 🙂

  31. Kondoras said

    Τρία στα τρία φέτος.
    Και μια πολιτική παρατήρηση: Το 2015 ο λαός μας δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ επειδή ήταν «αριστερά». Ψήφισε ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ήταν «αριστερά»! Εξ ού και η λέξη της χρονιάς του 2019…

  32. iliasm said

    Καλημέρα,
    έπεσα έξω, όχι όμως πολύ.
    Καλή χρονιά.

  33. sarant said

    27 όχι, αλλά λέμε

    31 χμ… μπορεί και νάχεις δίκιο

  34. Λάμπας said

    12. «Η λέξη της χρονιάς δεν έπρεπε να ψηφιστεί από αριστερούς.»
    Έπρεπε. Να μάθουμε επιτέλους να ζούμε στον πραγματικό κόσμο.

    23τέλος. Ακόμα καλύτερο είναι το «ντελούλου» που ήρθε έβδομο, πάνω απ’ την «κλιματική αλλαγή».

    Τώρα συνειδητοποιώ ότι στις υποψήφιες λέξεις δεν υπήρχε ο «σταθμάρχης».

  35. Theo said

    @29:
    Κι εγώ συνήθως το ξεχνώ, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια το γράφω τη μέρα που ψηφίζω (βλ. https://sarantakos.wordpress.com/2023/12/15/woty2023-2/#comment-914442)

  36. Αλφα_Χι said

    Καλημέρα,

    Καλή Χρονιά να έχουμε, με υγεία και ειρήνη.

    Οι λεξούλες μου κέρδισαν, ασημένιο και χάλκινο!
    Σας προτείνω από τώρα και τη λέξη του 2024: χρωματιστό τιμολόγιο (παγκόσμια πρωτοτυπία ή το ‘χουν κι άλλοι;).

    Ας υποδεχτούμε, όμως, με αισιοδοξία το 2024 και να περάσουμε όλοι καλά! 🙂

  37. Χαιρετά και η άλλη μισή εφορευτική. Όλα τα «καλλιτεχνικά» εδώ:
    https://imgur.com/a/ud8X1Zd
    Η γραμματοσειρά στα αποτελέσματα είναι η Mansalva του γούγλη.

  38. Αλφα_Χι said

    37. Εξαιρετική δουλειά στα στατιστικά και πολύ όμορφη η αφίσα με τις λέξεις.

  39. Καλημέρα, καλή χρονιά!

    * EuroStaz! 😂😂😂

    * Οι λέξεις που ψήφισα βγήκαν 3η, 4η, και 9η. Πα μαλ.

    * Συνέβαλα κι εγώ στο μπάζερ μπίτερ, καθώς ψήφισα την τελευταία ημέρα, κάπου εκεί στις τρεις με τέσσερις η ώρα αν δεν κάνω λάθος 😁

    * Ο αλγόριθμος της φωνητικής πληκτρολόγησης πρέπει να έχει αρχίσει να αναγνωρίζει συστατικά τμήματα μικρότερα της λέξης, καθώς μου έβγαλε τώρα ένα «ψήφισσα» και κατά καιρούς μου βγάζει και άλλα παρόμοια. (Τι μπορεί να ήταν άραγε στα βυζαντινά χρόνια ο ψήφας και η ψήφισσα; 😛)

  40. Πέπε said

    > Προσέξτε καλά το λεξοσύννεφο. Η νικήτρια λέξη εμφανίζεται βέβαια ολογράφως, αλλά επίσης πρωταγωνιστεί και έμμεσα, αφού το κομμάτι της πίτας στο αριστερό μέρος είναι το 40,56% του συνολικού εμβαδού -αλλά φαίνεται «μεγαλύτερο από»! Έδωσε ρέστα για άλλη μια χρονιά ο Στάζιμπος!

    Το ντιζάιν του Στάζιμπου είναι πράγματι βιρτουόζικο. Η ιδέα όμως ότι το 40,56% εμφανίζεται, ειρωνικά προφανώς, μεγαλύτερο ( > ) από το υπόλοιπο 49,τόσο% δε στέκει. Πλειοψηφία δεν σημαίνει ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το σύνολο των άλλων ποσοστών, απλώς μεγαλύτερο από το κάθε άλλο ποσοστό. Και 40,56% (των ψηφισάντων) είναι μια συντριπτική πλειοψηφία, πώς να το κάνουμε.

    Σε μερικά πράγματα το «μας αρέσει δε μας αρέσει έτσι είναι» έτσι είναι!

  41. sarant said

    40 Το υπόλοιπο 59τόσο

    34 Να μπει και ο σταθμάρχης, ενώ είχαμε άλλες δύο «τεμπικές» λέξεις;

  42. sarant said

    37 Μπράβο Στάζιμπε, και του χρόνου!

  43. Πέπε said

    39
    Η ψήφισσα ήταν το θηλυκό του ψήφου. Οι βυζαντινοί είχαν υγιές και ανόθευτο γλωσσικό αίσθημα και δε δέχονταν θηλυκές λέξεις με κατάληξη -ος. Δεν το ξέρεις;

  44. 37 Γεια σου Στάζυ με τα ωραία σου

    Τώρα που ξανακοιτάω τ’ αποτελέσματα «άρχισε να ξεφεύγει και το ζαμέ Κορωπί από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως και συνολικά η πρώτη δωδεκάδα, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη πήρε την τέταρτη θέση πάνω στο νήμα» Ευτυχώς θάλεγα. Το ζαμέ Κορωπί, ένας διάττοντας του 2022, απορώ πώς τον θυμούνται τόσοι ακόμα! (Προσωπικά έσπαγα το κεφάλι μου να θυμηθώ τι ήταν, και τα κατάφερα χωρίς την βοήθεια του κοινού -του γκούγκλη δηλαδή). Πράγμα που δείχνει πως όντως υπάρχει χαβαλεδοδιάθεση.

  45. Η φέτα του 40,56% είναι τραβηγμένη προς τα έξω. Τα δεδομένα είναι περασμένα στο εξέλ.

    Το ζαμέ Κορωπί έχει αναφορά και στο σκάνδαλο Κατάρ, κττμγ.

  46. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα. Και του χρόνου!.
    Με την (άψογη και δημοκρατική) ολοκλήρωση της σχετικής ψηφοφορίας λοιπόν, διαφαίνεται΄πρωτίστως , εκτός λοιπών πορισμάτων, ότι ο σοφός Λαός επεξηγεί και ανανεώνει την νωπή εντολή του ως εξής:
    Σαράντα-κόμμα-πενηνταέξι, / κόβεται από Στάζυμπου πίτα-
    σύννεφο, ωσάν άρρυθμων λέξη/ που απεμπολούν την αλφα-vita :
    (‘Σαρανταένατακατό”/ τ’ οποίο, μ’ ‘ανασχηματισμό’
    —“ ‘Νέα’ ντάτα, αρά, σκατό”, / “στα άντερα ανάκατο”—
    σε Νεο-Κουλέ Τοίχο, ξερό (!)/ κολλάει- που, ως παξιμάδι,
    τό’χει στο στόμα στο μυαλό,/ να τρώει πρωί και βράδυ).

  47. Το αριστερό, το μπλε, είναι το 40,56, έτσι; Δεν έχει σημασία που στο λεξοσύννεφο η λέξη είναι σε μεγάλο μέγεθος στο δεξί. Έτσι το διαβάσατε;

  48. Χαρούλα said

    Καλή παραμονή(πρωτοχρονιάς εννοώ βεβαίως-βεβαίως)🧑🏻‍🎄🌲🎅🏻

    Χαρούμενη σήμερα! Μπήκα στην πρώτη δεκάδα με τρεις λέξεις!💃🏻👯‍♀️🕺
    Και έπιασα και την πρώτη!!! Άρχισα την ενσωμάτωση στην κοινή λογική μΕ φαίνεται! 😯🤭
    Ψήφισα 1σαρανταενατακατο, 9κασελάκι, 6τηλεδιοίκηση.
    (ως αφηρημένη κρατάω σκρινσοτ τις επιλογές μου)

  49. Πέπε said

    47
    Δεν πρόλαβα να «διαβάσω» μόνος μου κάτι, γιατί πριν καλοκοιτάξω να δω τι καταλαβαίνω από την εικονα είχα ήδη διαβάσει το σχόλιο του Νίκου μέσα στην ανάρτηση (το ξαναπαραθέτω: Η νικήτρια λέξη εμφανίζεται βέβαια ολογράφως, αλλά επίσης πρωταγωνιστεί και έμμεσα, αφού το κομμάτι της πίτας στο αριστερό μέρος είναι το 40,56% του συνολικού εμβαδού -αλλά φαίνεται «μεγαλύτερο από»!). Κατόπιν τούτου καταλαβαίνω ότι το κομμάτι που στο #45 είναι μπλε είναι το 40,56% του κύκλου, αλλά και ότι οι δύο ακτίνες του κύκλου που χωρίζουν το μπλε κομμάτι από το γκρι μπορούν να διαβαστούν και ως « > », «μεγαλύτερο από».

    Σωστά;

    Προφανώς και δε θα μπέρδευα ποιο από τα δύο είναι το 40,56%. Τώρα αν θα «έβλεπα» το « > » χωρίς υποβοήθηση, δεν ξέρω…

  50. sarant said

    43 Αφού προηγουμένως είχαν κάνει αρσενικού γένους την ψήφο, να τα λέμε όλα

  51. Χαρούλα said

    Από την χαρά, ξέχασα ένα τεράστιο μπράβο στον στάζυ για τις ικανότητες και το ταλέντο του.
    Ευχαριστώ δε, αυτόν, και τον Νικοκύρη, κι όλη την πολυμελή εφορευτική για το έργο της.

  52. ΣΠ said

    Η σημερινή ημερομηνία στις ΗΠΑ είναι 123123.

  53. ΣΠ said

    51
    Η εφορευτική επιτροπή έχει ευάριθμα μέλη.

  54. aerosol said

    Και του χρόνου! Και εύγε στον Στάζυ (EuroStaz! 😀 )

  55. sarant said

    51 Νάσαι καλά!

    53 🙂

  56. 45 «Το ζαμέ Κορωπί έχει αναφορά και στο σκάνδαλο Κατάρ, κττμγ» Ε, ναι. Αλλά θα προτιμούσα το Κατάργκέιτ και θα το έλεγα αν τόχα θυμηθεί πιο μπροστά. Τώρα, είν’ αργά, αγάπη μου γλυκιά.

  57. phrasaortes said

    Αν θυμάμαι καλά, ψήφισα το 2, το 5 και το 6. Μου έκανε εντύπωση η νίκη του σαρανταεναταεκατό, γιατί μόνο στο τουίτερ τον έχω συναντήσει τον όρο. Εντυπωσιακό επίσης ότι ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη λέξη ήρθαν στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες. Συνήθως στις ψηφοφορίες της χρονιάς (για λέξεις, πρόσωπα, γεγονότα κλπ.) ευνοούνται οι υποψήφιοι που έγιναν γνωστοί τον Δεκέμβρη ή τον Νοέμβρη, γιατί είναι ακόμα φρέσκοι στην μνήμη μας.

  58. stodgialohtinos said

    Καλή χρονιά.
    https://thepressproject.gr/oi-israilinoi-vomvardismoi-echoun-katastrepsei-pano-apo-to-70-ton-spition-sti-gaza-o-arithmos-ton-nekron-plisiazei-tous-22-000/

  59. Πέπε said

    19
    > Από ό,τι φαίνεται, ο χλευασμός δεν βοηθάει στην εκλογική ανάκαμψη.

    Ε βέβαια! Κι αν οδηγάς στο αντίθετο ρεύμα, νομίζοντας ότι είσαι στο σωστό και όλοι οι άλλοι λάθος, το να λες «κοίτα πόσοι μαλάκες» δε βοηθαει στην ασφάλειά σου!

  60. sarant said

    57 Ισχύει. Μόνο η Γάζα ήταν εντελώς πρόσφατη (και οι άλλοι δύο σχετικοί όροι)

  61. ΣΠ said

    Σε Κιριμπάτι και Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη 2024.

  62. Αιμ said

    Δεν βρίσκω πτήση για Κιριμπάτι από πουθενά

  63. 62: https://wikitravel.org/en/Kiribati#By_plane

  64. ΓΤ said

    Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί, αφού ο Αγιοβασίλης έρχεται, δεν μας καταδέχεται 😁

  65. ΣΠ said

    62
    Το Κιριμπάτι είναι η μόνη χώρα που κείται και στα τέσσερα ημισφαίρια.

  66. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μια που το αναφέρει ο μαν, παίζει η εξήγηση του λινκ; Δεν θυμάμαι αν έχει συζητηθεί στο ιστολόγιο αυτή η ακαταδεξιά…
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.eleftheria.gr/m/%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C%25CF%2588%25CE%25B5%25CE%25B9%25CF%2582/item/248430.html&ved=2ahUKEwihwPX7_rmDAxU6k_0HHWYqD-oQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw1CU6W55zK5fk3uXixtI7mL

  67. Αλφα_Χι said

    64. Γιατί δεν καταδέχεται ο Αγιοβασίλης: στα κάλαντα της πρωτοχρονιάς οι στίχοι πάνε εναλλάξ. Ο ένας στίχος αναφέρεται στον Αγιοβασίλη και ο επόμενος στην κοπέλα που της λένε τα κάλαντα. Αυτή είναι που δεν καταδέχεται. Και έτσι πάει όλο. Αυτή την εξήγηση έχω ακούσει και δεν ξέρω κατά πόσον ισχύει.

  68. Πέπε said

    64
    Μα τα ‘χουμε πει αυτά (όπως και όλα)! Σε παλιότερο άρθρο, μάλλον τέτοιες άγιες ημέρες πάλι, όταν έγινε η σχετική συζήτηση είχα λινκάρει ένα εξαιρετικό κείμενο ακριβώς πάνω σ’ αυτό, του Δημ. Μαντζούρη, σε κάποιο εκκλησιαστικό σάιτ. Σε μια πρώτη αναζήτηση δεν το ξαναβρίσκω.

    Βασικά, ο στίχος λέει:

    «Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία,
    βαστά εικόνα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι.
    Το καλαμάρι έγραφε και το χαρτί ωμίλει…»
    Και η αρχή, πιο πριν:
    «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος,
    κι αρχή που βγήκε ο Χριστός στη γη να περπατήσει».

    Δίπλα σε κάθε ημιστίχιο παρεμβάλλεται άλλο ένα, με ίδιες συλλαβές και μέτρο και με ομοιοκαταληξία προς το προηγούμενο. Αυτά είναι τσακίσματα, δεν ανήκουν στο κυρίως κείμενο, και δεν έχουν υποχρεωτικά συναφές νόημα. Η ψιλή δεντρολιβανιά είναι παίνεμα προς την κυρά που τους άνοιξε την πόρτα, η εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος κανείς δεν ξέρει τι είναι (η επιστήμη ακόμη ξύνει την κεφαλή της), η ζαχαροκαντιοζύμωτη επίσης παίνεμα, η αρχόντισσα κυρία προφανώς επίσης, κλπ.

    Στο «Άγιος Βασίλης έρχεται» παραδοσιακά έλεγαν «άρχοντες το κατέχετε», αλλά υπήρχε και το «και δε μας καταδέχεται», δεκτό υπό τη σύμβαση της χαλαρής σύνδεσης ανάμεσα στα τσακίσματα και το κείμενο. Τώρα τελευταία νηπιαγωγοί και άλλοι παρόμοιοι παράγοντες, αγνοώντας όλα τα παραπάνω, πήραν το «δε μας κταδέχεται» τοις μετρητοίς, το βρήκαν λάθος, και το διορθώνουν σε «κι όλους μάς καταδέχεται» – απαράδεκτο.

    Σώζονται και έχουν καταγραφεί παραλλαγές αυτών των καλάντων και στην εντελώς αρχική μορφή, με σκέτα 15σύλλαβα χωρίς τσακίσματα, και με το παλιό τσάκισμα «άρχοντες το κατέχετε».

    Η τεχνική αυτή με τα τσακίσματα είναι πάγιο στοιχείο του παραδοσιακού τραγουδιού, δε συμβαίνει μόνο στα κάλαντα.

  69. ndmushroom said

    59 (@Πέπε, για την περίπτωση που δεν πέτυχα το νούμερο)
    Βέβαια και στο σωστό ρεύμα να οδηγείς, αν όλοι οι άλλοι οδηγούν στο αντίθετο κι εσύ λες «κοίτα πόσοι μαλάκες» μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά εξακολουθεί να μη βοηθάει για την ασφάλειά σου. 😉

  70. Πέπε said

    66, 67
    Υπάρχει μια εντελώς τρελή θεωρία, ότι ένας συγκεκριμένος νέος πήγε να πει τα κάλαντα με σκοπό να στείλει κρυφό ερωτικό μήνυμα στην αγαπημένη του, που να το ακούσουν όλοι αλλά να μην το καταλάβει κανείς εκτός από την ίδια. Και το κωδικοποιημένο τραγούδι που έφτιαξε έμεινε και το λέμε ακόμα. Αυτονόητα, τέτοιες παπαριές δε γίνονταν ούτε στο προεπαναστατικό Ναύπλιο. Το λινκ του #66 τα λέει λίγο πιο προσγειωμένα. Η «κοπέλα» είναι η κάθε κοπέλα ή κυρία του κάθε σπιτιού όπου τα λένε. Ωστόσο, κι αυτός ο αρθρογράφος παραμένει κάπως επηρεασμένος από τη θεωρία του ερωτευμένου νέου.

    Το κείμενο όπου δεν παρέπεμψα στο #68 την ανασκευάζει πλήρως. Βασικά στην ανασκευή είναι αφιερωμένο, επ’ ευκαιρία όμως δίνει και λίγη θεωρία (πραγματική) δημοτικής στιχουργικής, αυτήν που περιληπτικά δίνω κι εγώ στο #68.

  71. sarant said

    68-70 Όπως τα λέει ο Πέπε.

  72. Zeitgeist – δημοφιλείς λέξεις του Βικιλεξικού 2023 στη σελίδα https://el.wiktionary.org/wiki/Βικιλεξικό:Θεματικές_Εβδομάδες/2023/52

  73. sarant said

    72 Πολύ ενδιαφέρον!

  74. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άρα δεν είναι νατσουλισμός το εναλλάξ , οκ.

  75. Costas Papathanasiou said

    64: Οπότε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι κάποτε ίσως ξεκίνησε σαν “κ’ έδε (ᾦδε), μάς καταδέχεται” ( https://lexikolefkadas.gr/ede-epirr/ )

  76. Πέπε said

    Ε, πείσμωσα και το ξαναβρήκα:

    https://www.pemptousia.gr/2021/12/archiminia-ki-archichronia-ta-pasignosta-disnoita-kalanta-tis-protochronias/

    Αντιγράφω ένα χαρακτηριστικό σημείο – η υπογράμμιση δικιά μου:

    > Σύμφωνα με μία ‒διαδεδομένη αλλά και ατεκμηρίωτη‒ ερμηνεία, κάποιο αρχοντόπουλο κατά τους βυζαντινούς χρόνους θέλησε να εξομολογηθεί τον έρωτά του σε κάποια κοπέλα και επέλεξε να το κάνει με τον κεκαλυμμένο αυτό τρόπο μέσω των καλάντων.Η παλαιότερη διατύπωση της ερμηνείας αυτής που καταφέραμε να βρούμε περιλαμβάνεται σε άρθρο του 1966. Η διήγηση ξεκινά με την αόριστη φράση «Κατά μία παράδοση», χωρίς να αναφέρεται καμία απολύτως πηγή. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μεταγενέστερες αναφορές.

    Νομίζω ότι όποιος το διαβάσει δε θα χρειατεί να ρωτήσει κανέναν «άραγε στέκει;» Το ίδιο το άρθρο σού δίνει τα μέσα να το ελέγξεις μόνος σου: είναι τόσο λογικό ώστε δεν μπορεί παρά να στέκει.

    (Επιπλέον των όσων λέει το άρθρο, κατά την προσωπική μου άποψη η δεντρολιβανιά δεν είναι ψηλή αλλά ψιλή, αφού είναι ένας θάμνος με λεπτά βελονοειδή φύλλα.)

  77. Πέπε said

    68
    > Η τεχνική αυτή με τα τσακίσματα είναι πάγιο στοιχείο του παραδοσιακού τραγουδιού, δε συμβαίνει μόνο στα κάλαντα.

    Το «Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ», όσοι είναι τουλάχιστον της δικιάς μου γενιάς πρέπει να το ξέρουν ως παιδικό τραγούδι. Λέει:

    Ένα νερό, κυρά Βαγγελιώ, ένα νερό κρύο νερό.
    Κι από πούθε κατεβαίνει, Βαγγελιώ μου παινεμένη;
    Από γκρεμό, κυρά Βαγγελιώ, από γκρεμό γκρεμίζεται
    και σε περιβόλι μπαίνει, Βαγγελιώ μου παινεμένη.
    Ποτίζει δέ-, κυρά Βαγγελιώ, ποτίζει δέντρα και κλαριά,
    λεμονιές και κυπαρίσσια, γεια σας έμορφα κορίτσια (ή σαν τα έμορφα κορίτσια).

    Σε απλό ανομοιοκατάληκτο 15σύλλαβο, χωρίς τα τσακίσματα και χωρίς την εμβόλιμη συλλαβή μεταξύ 8ης και 9ης:

    Ένα νερό, κρύο νερό, και πούθε κατεβαίνει;
    Από γκρεμό γκρεμίζεται, σε περιβόλι μπαίνει,
    ποτίζει δέντρα και κλαριά, μηλιές και κυπαρίσσια…

    (Άρα δεν υπάρχει καν Βαγγελιώ στο τραγούδι!)

    Άπειρα τέτοια παραδείγματα, σε δημοτικά αλλά ακόμη και σε ρεμπέτικα.

  78. ΓΤ said

    @Πέπε, Δάσκαλος Θ13, ΚΠαπαθ

    Δεν κατέχω μία από τσακίσματα.
    Ευχαριστώ, άρχοντες!

  79. Στο ωραίο λεξοσύννεφο βλέπω το > να δείχνει αχνά και το Σ, αρχικό της νικήτριας λέξης.

  80. 3, … πέτυχα τις δύο πρώτες λέξεις έστω και με την αντίθετη σειρά. …

    Αυτό νομίζω λέγεται «έπιασα δίδυμο».
    Ας επιβεβαιώσει ο Τζι.

  81. Πέπε said

    78
    Καλά, τότε κράτα την ουσία: Δεν υπήρχε ερωτευμένος βυζαντινός νέος!

  82. freierdenker said

    Ωραίος θεσμός του ιστολογίου η ψηφοφορία για την λέξη της χρονιάς. Και του χρόνου.

    Ίσως κάποιοι να πούνε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν αλλοίωση του γλωσσολογικού χαρακτήρα του ιστολογίου, μετάλλαξη προς έναν αγλωσσολογίκ αχταρμά που δεν τιμά την ιστορική διαδρομή του ιστολογίου κτλ. Ε λοιπόν, εκείνο που μπορούνε να κάνουνε είναι να φτιάξουν το δικό τους ιστολόγιο, με σαφή γλωσσολογικά χαρακτηριστικά και διακριτό στίγμα, και να δούμε τι θα πει ο Alexa.

    Η πλειοψηφία σε τέτοιες φάσεις είναι πάντα απόλυτα σεβαστή. Διότι, δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά εγώ μπαίνω στο ιστολόγιο για δυο λόγους. Ο ένας είναι η ποιότητα, που είναι παραπάνω από ικανοποιητική για μένα, και το κυριότερο σταθερή, όχι μια του ύψους μια του βάθους. Ο δεύτερος λόγος είναι το μπούγιο. Χωρίς ένα σχετικό έστω μπούγιο, γρήγορα θα σταματούσα να σχολιάζω, και σε λίγο και να διαβάζω.

  83. # 80

    Ψιλομπερδεμένα …
    Στην Γαλλία πληρώνεσαι (couplé) αν συμμετέχουν περισσότερα από 7 άλογα, αλλιώς όπως… στις αγγλόφωνες (twin), όχι, θέλουν ακριβή σειρά. Στην Ελλάδα έχουνε χειμέρια νάρκη, αλλά θεωρητικά έχουνε και το έτσι και το αλλιώς (δίδυμο κσι φορκάστ)

  84. Το γεγονός πως η λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε από έλξη προς τον Νικοκύρη, ισχύει ή διαψεύδεται ;

  85. ΚΑΒ said

    Τι θα ψηφίζατε σήμερα; ΣΥΡΙΖΑ 10,4 %
    Ε.Α. 1,8 %

    πόσο ικανοποιημένοι είστε από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ; 8%

    κατά τα άλλα, πρώτη λέξη το Σαρανταενατακατό και δικαιολογίες με άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!

  86. ΚΑΒ said

    Ν.Α. βέβαια

  87. Πέπε said

    82
    > Η πλειοψηφία σε τέτοιες φάσεις είναι πάντα απόλυτα σεβαστή.

    Αλήθεια, δεν έχουμε σκεφτεί κανένα τρόπο να ελέγξουμε πόσες «λέξεις της χρονιάς» αποδείχτηκαν άξιες του τίτλου τους.

    Η πλειοψηφία φυσικά και είναι σεβαστή, αλλά αυτό δεν της δίνει αυτόχρημα και δίκιο. Το δίκιο ή όχι κρίνεται εκ των υστέρων (πώς όμως;).

  88. Γιάννης Βλάχος said

    Ας μου επιτραπεί η υποψία ότι η επιλογή του 41% είναι στημένη, και υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα.

  89. sarant said

    82 Ναι, χρειάζεται και το μπούγιο

    84 🙂

    85 Καινούργιο γκάλοπ;

  90. 84: Γι’ αυτό προτιμήθηκε να μπει το σαρανταενατακατό, αντι για το ΣΑΡΑΝΤΑτακατό. 🙂

  91. Δεν πέτυχα καμία από τις τρεις πρώτες. Ποτέ δεν πετυχαίνω αυτό που διαλέγουν οι πολλοί. Και σε κληρώσεις ακόμα χειρότερα… Δεν πειράζει, κερδίζω άλλου….😊
    Καλή χρονιά και του χρόνου εδώ με υγεία να συζητάμε τα επόμενα αποτελέσματα.

  92. spyridos said

    Αγαπητοί Νικοκύρη και Στάζυμπε.

    Συγχαρητήρια με μια ακόμη επιτυχημένη ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς.
    Να είστε καλά να μπορείτε να συνεχίσετε να μας χαρίζετε τόση αγάπη.
    Μπορείτε και αναπληρώνετε μια έλλειψη. Σε άλλες χώρες η λέξη της χρονιάς υποστηρίζεται από εταιρίες και κρατικές επιδοτήσεις και δεν τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από μια μικρούτσικη εφορευτική επιτροπή που τρέχει εθελοντικά.

    87
    » αποδείχτηκαν άξιες του τίτλου τους.»
    Αστείο είναι αυτό;
    Δεν υπάρχουν άξιες και ανάξιες. Είναι αυτές που είναι και είναι αυτόνομες.
    Τι σημαίνει άξιες ή επιτυχημένες.
    Και μία να τις θυμηθεί μετά από 300 χρόνια πάλι επιτυχημένες είναι.
    Ούτε αν είναι αντιπροσωπευτικές της κοινωνίας μας είναι σημαντικό.
    Είναι αντιπροσωπευτικές των ψηφοφόρων της λέξης της χρονιάς.
    Αυτοί οι ψηφοφόροι είναι πολύ διαφορετικοί του μέσου όρου εκεί έξω.
    Παρακολουθώ την ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς στις ολλανδόφωνες περιοχές μερικές δεκαετίες.
    Συχνά οι λέξεις της πρώτης δεκάδας είναι άγνωστες στο πλατύ κοινό.
    Φέτος ψήφισαν 15.000 άτομα μόνο σε Ολλανδία και Φλαμανδία μαζί, μια περιοχή με συνολικό πληθυσμό 25 εκατομμύρια. Η λέξη δεν αντιπροσωπεύει τα 24,985 εκ. που δεν ψήφισαν αλλά είναι πολύ σημαντική για εκείνους που
    ενδιαφέρονται και ψήφισαν.

    Καλή αλλαγή χρονιάς σε όλους εύχομαι.

  93. ΚΑΒ said

    85. Ναι, της Palmos Analysis

  94. Πέπε said

    92
    > Η λέξη δεν αντιπροσωπεύει τα 24,985 εκ. που δεν ψήφισαν αλλά είναι πολύ σημαντική για εκείνους που ενδιαφέρονται και ψήφισαν.

    Ε, να: λίγο αυτό (που βέβαια μπορεί να αντιπροσωπεύει και αρκετούς που δεν ψήφισαν, πού ξέρεις), λίγο το πόσο φρέσκια είναι η λέξη όταν έρθει ο καιρός της ψηφοφορίας (η άμεση επικαιρότητα, των ημερών ή των εβδομάδων, οπωσδήποτε επηρεάζει)… Για το βασικό σου ερώτημα, όχι, δεν το είπα γι’ αστείο, αλλά ούτε έχω και συγκεκριμένη ιδέα για το πώς να βρεθεί. Αλλά οπωσδήποτε ξέρω ότι για παράδειγμα τη χρονιά της καραντίνας (την πρώτη χρονιά) θα τη θυμάμαι για την καραντίνα και για άλλες συναφείς λέξεις, τη χρονιά της Πρώτης Φοράς Αριστερά ομοίως, κλπ.

  95. ΣΠ said

    94
    Μια ένδειξη είναι τα αποτελέσματα για την λέξη της πρώτης δεκαετίας.

    Μνημόνιο, η λέξη της δικιάς μας δεκαετίας!

  96. spyridos said

    94
    Πως να θυμούνται οι Φλαμανδοί το 2016; Έβγαλαν τότε λέξη της χρονιάς το Samsonseks;
    Το λεξικό Van Dale λέει ότι είναι το σεξ που κάνουν οι γονείς ενώ τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση.
    Από την παιδική σειρά Samson en Gert της δημόσιας φλαμανδικής τηλεόρασης που είναι δημοφιλής σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

  97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Συγχαρητήρια στον ακαταπόνητο Stazybo για την ωραία παρουσίαση και στο Νικοκύρη για την σταθερή αξία του ιστολογίου ΜΑΣ.😊
    Να είστε καλά και οι δυό και να περνάτε ακόμη καλύτερα.

    Εγώ για να πώ την αλήθεια, κάπου δεν με κάλυψαν οι λέξεις, ήθελα τα Τέμπη, κάπου μετά ξεχάστηκα και νόμιζα πως είχα ψηφίσει, χθές θυμήθηκα πως ΔΕΝ, κι έψαχνα κατά τις 6 παρά να βρώ σε ποιό νήμα ήταν η ψηφοφορία, κάπου χάθηκα, και τελικά το έχασα εντελώς και δεν ψήφισα.🥴
    Δεν πειράζει, του χρόνου να είμαστε καλά, πιστεύω πως θα τα καταφέρω.😂

    87 – «Αλήθεια, δεν έχουμε σκεφτεί κανένα τρόπο να ελέγξουμε πόσες «λέξεις της χρονιάς» αποδείχτηκαν άξιες του τίτλου τους.»
    Τι σημασία έχει αφού πολύ σύντομα θα ξεχαστούν.

    «Η πλειοψηφία φυσικά και είναι σεβαστή, αλλά αυτό δεν της δίνει αυτόχρημα και δίκιο.»
    Συνήθως έχει άδικο.

    «Το δίκιο ή όχι κρίνεται εκ των υστέρων (πώς όμως;).»
    Εξαρτάται από την ισχύ της δύναμης που το επέβαλε.

    Να είστε όλοι καλά, τα λέμε του χρόνου πάλι.😊

    Αφήστε την συμπαντική ενέργεια να λάμψει μέσα σας, νιώστε το μεγαλείο της αργής και ανεμπόδιστης αναπνοής σας, βυθιστείτε στο μυαλό σας και κατανοήστε την ατομική σας αλήθεια.

  98. ΓΤ said

    Ο 78263 Σειρά: 14 κερδίζει 100.000€
    Ο 79263 Σειρά: 14 είχε αγοραστεί από τον ΓΤ.

    Πικρό χαμόγελο

  99. dryhammer said

    Καλώς να βγει (το ’23), καλώς να μπει (το ’24) και μόνο καλά να φέρει…

  100. ΣΠ said

    98
    Δοκάρι.

  101. dryhammer said

    Ήμπε πού ‘μπε, άστο πού ‘μπε…

  102. Theo said

    Καλή κι ευλογημένη η νέα χρονιά, αγάπη και ειρήνη στις καρδιές, ανθρωπιά κι αδελφοσύνη σ’ όλο τον κόσμο.

    Τις θερμότερες των ευχών μου στις Βασιλικές και τους Βασίληδες του ιστολογίου.

  103. Καλή χρονιά σε όλους.

    101 🙂

    Χρόνια πολλά σε Βασιλ@ 🙂

  104. Χαρούλα said


    Και του χρόνου όλοι εμείς και οι αγαπημένοι μας, γεροί και χαρούμενοι, να ευχηθούμε για την καινούργια χρονιά!

    Χρόνια πολλά και κυρίως καλά σε: Βασίλη, Βάσο, Μπίλη, Βασιλεία, Βασιλική, Βάσω, Βάσια, Βιβή, Βίκυ, Βίβιαν, Βασούλα και Εμμέλεια.

  105. Σπαμοπαγίδα 1:26 πρωτοχρονιά, ρε φίλε, πώς το λες αυτό…

  106. Πέπε said

    96
    Αυτό μοιάζει σαν νεολογισμός που έγινε της μόδας εκείνη τη χρονιά. Λογικό να μη θυμάσαι ποια χρονιά ήταν, και λογικό επίσης να μην τίθεται θέμα επιτυχίας. Εδώ όμως κυριαρχεί πιο πολύ το κριτήριο του ποια λέξη, νεολογισμός ή όχι, χαρακτήρισε τα γεγονότα της χρονιάς. Είτε πούμε Τέμπη, είτε Γάζα, είτε σαραντακατό, είτε αρκετές άλλες από τις λέξεις των πρώτων θέσεων, αναφερόμαστε σε χαρακτηριστικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.

  107. Πέπε said

    @64 κλπ. (για τον ακατάδεκτο άγιο):

    Υπάρχει και μια ακομη λεπτομέρεια που δεν είδα να τη λέει το άρθρο:

    Παρακάτω από το καλαμάρι και χαρτί, η ιστορία συνεχίζει με τον Βασίλη, που μάλλον φαίνεται να είναι παιδάκι (ή απροσδιορίστου ηλικίας – έχει κι ένα ραβδί που μπερδεύει…), να πηγαίνει στο σχολείο, να τον σταματάνε κάποιοι που μάλλον μένουν στον δρόμο που περνούσε, να τον καλούν κλπ.:

    Βασίλη πούθεν έρχεσαι και πούθε κατεβαίνεις;
    -Από τη μάνα μου έρχομαι και στο σχολειό πηγαίνω.
    -Κάτσε να φας, κάτσε να πιεις, κάτσε να τραγουδήσεις.
    -Εγώ γράμματα μάθαινα, τραγούδια δεν ηξεύρω.
    -Και σαν ηξεύρεις γράμματα, πες μας την αλφαβήτα.
    Και στο ραβδί του ακούμπησε να πει την αλφαβήτα,
    και το ραβδί, ξερό ραβδί, χλωρά βλαστάρια επέτα…

    …κλπ. για τη μαγική γονιμική δύναμη των γραμμάτων.

    Αυτοί λοιπόν οι στίχοι μπορούν επίσης, ανάλογα με την κάθε τοπική παραλλαγή, να τραγουδιούνται με εμβόλιμα τσακίσματα. Στο «Βασίλη πούθεν έρχεσαι» λοιπόν υπήρχε το τσάκισμα «και δε μας καταδέχεσαι». Εδώ έχει σχετικώς μεγαλύτερη συνάφεια με το κυρίως κείμενο, σαν να του έλεγαν πού πας έτσι βιαστικός και δε λες ούτε μια καλημέρα;

    Από δω και πέρα είναι προσωπική μου υπόθεση ότι το «και δε μας καταδέχεσαι» μεταφέρθηκε, ως «και δε μας καταδέχεται», και λίγο πιο πριν, στο γνωστό σημείο.

    Εδώ, πέρα από το ζήτημα της ακαταδεξιάς, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο άγιος Βασίλης περιγράφεται σαν αγαθοποιό δαιμόνιο που, με «όπλο» τα γράμματα, κάνει το καλό και φέρνει την ευκαρπία και την ευτυχία. Τα γράμματα μπορούν να θεωρηθούν σαν μια εντελώς απόμακρη ανάμνηση του ιστορικού Μεγάλου Βασιλείου, που θα ήταν κάπως γνωστός λόγω Τριών Ιεραρχών, αλλά συνολικά τέτοιος Άη Βασίλης δεν υπάρχει σε καμία άλλη παράδση, προφορική ή γραπτή. Λένε για τις πίττες με τα κοσμήματα τότε στην πολιορκία, λένε (στα σημερινά χρόνια) για τον Άη Βασίλη με τα δώρα, αλλά ειδικά αυτό που λένε στα κάλαντα δεν το ξαναλένε πουθενά αλλού.

    Φαίνεται σαν κάποια παλιά παγανιστική πίστη, που όταν η γιορτή, στο χριστιανικό πλέον καλαντάρι, συνέπεσε με του Αγίου Βασιλείου ενσωμάτωσε και μια πινελιά από αυτόν. Γενικότερα, από τα τρία κάλαντα του 12ημέρου, τα αγιοβασιλιάτικα είναι τα λιγότερο χριστιανικά. Η γιορτή που προαναγγέλλουν δεν είναι σημαντική θρησκευτικά, εν συγκρίσει προς τα Χριστούγεννα και τα Φώτα (1/1 είναι και η περιτομή Κυρίου, αλλά κανείς εν της δίνει σημασία, και κατά τα άλλα ο Άη Βασίλης από μόνος του δεν είναι παρά ένας άγιος σαν τον Άη Γιώργη, τον Άη Γιάννη και όλους τους άλλους, όσο για την αλλαγή χρονιάς όχι απλώς δεν αποτελεί θρησκευτική εορτή αλλά δεν ήταν καν πάντοτε στην ίδια ημερομηνία). Επίσης, δεν είναι γραμμένα σε καλογερίστικη ημικαθαρεύουσα όπως πολλά χριστουγεννιάτικα και των Φώτων αλλά σε κανονική λαϊκή γλώσσα. Δεν περιγράφονται γεγονότα της εορταζόμενης ημέρας (που δεν υπάρχουν άλλωστε!) όπως στα άλλα δύο κάλαντα. Και είναι και τα μόνα από τα τρία που συστηματικά και πανελληνίως συνοδεύονταν και από όργανα, καθώς λέγονταν και από ενηλίκους, σε μια γύρα η οποία πολύ συχνά κατέληγε σε γλέντι στα σπίτια που τους έχονταν, κάτι αδιανόητο για παραμονή Χριστουγέννων που είναι και νηστεία και ο κόσμος περιμένει το πρωί να πάει σε μια από τις μεγαλύτερες λειτουργίες της χρονιάς. Στα νησιά μάλιστα το όργανο για τα αγιοβασιλιάτικα κάλαντα των ενηλίκων συχνά ήταν η τσαμπούνα, που δεν τα πάει καλά με την Εκκλησία (την απέφευγαν π.χ. σε γάμους) και που, σε κάποια τουλάχιστον μέρη, δεν παίζεται όλο τον χρόνο αλλά σε μία σεζόν που ξεκινάει ακριβώς παραμονή Πρωτοχρονιάς και κλείνει την Καθαρά Δευτέρα.

    Κάλαντα Χριστουγέννων ή Φώτων με όργανα, και δη με τσαμπούνα, όσα τυχόν υπάρχουν σε ηχογραφήσεις είναι σχεδόν πάντα δισκογραφικές προσαρμογές.

  108. 97,
    Γι’ αυτό υπάρχει το ρητό
    «Vote early and vote often!» 🙂

    Καλή Χρονιά!

  109. Ευτυχισμένο

  110. sarant said

    105 –>109

    EΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2024!

    Καλή χρονιά σε όλες και όλους, υγεία, αγάπη και ευτυχία!

    Και του χρόνου όλοι μαζί εδώ!

  111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλή χρονιά σε όλους!
    Και του χρόνου εδώ -απαρτία, με υγεία, αγάπη και αντοχή.
    Στις εορτάζουσες Βίκες, Βασιλικούλες κλπ και στα εορτάζοντα αγόρια, διπλές ευχές.

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νικοκύρη, υγεία, δύναμη και χαρές. Ευχαριστώ σε για όλα!
    Στάζι , ευχαριστούμε! να είσαι καλά, και του χρόνου.

    Στις λέξεις συνήθως πιάνω καποια από τις πρώτες. Φέτος δύο από την τριάδα, τις 2,3 (και 18). Οκ. Το 41%, παρότι το ψυλλιαζόμουνα, το ξόρκιζα μη ψηφίζοντά το. Με γεμίζει λύπη να δίνουν τόση εξουσία σε μια τέτοια κυβέρνηση…

  113. # 109 Καλημέρα, καλή χρονιά και χρόνια πολλά στους Βασίληδες και στις Βασιλικές, άντε και στην Βλικη !

    Για όσους δεν ξέρουν το σύμβολο του # 109 , ισούται με 8+27+64+125+216+343+512+729= 2024

  114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλή χρονιά σε όλους και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν.

    105 – Όταν βγαίνει εδώ πρώτη λέξη, το Σαρανταενατακατό του γκαντεμόσαυρου, τι ακριβώς περίμενες από το μηχάνημα;😂
    Καλή χρονιά φίλε.👍

    108 – Ναι αλλά, είναι και η συνήθεια του συνειδητού άκυρου.😂
    Καλή χρονιά Μιχάλη.👍

  115. sarant said

    Καλημέρα από εδώ, καλή χρονιά!

    113 Α μπράβο!

  116. Παναγιώτης Κ. said

    Καλή χρονιά και χρόνια πολλά στους σημερινούς εορτάζοντες και εορτάζουσες.
    Μου ήρθε στον νου ο Λοζετσινός στον οποίο στέλνω τα χρόνια πολλά…

  117. Παναγιώτης Κ. said

    Βρέθηκα στα πάτρια για μια μέρα και πρόλαβα να κουβεντιάσω για λίγο. Οι συνομιλητές μου ήταν της Κασσελακικής πλευράς. Δεν το ήξερα από την αρχή της κουβέντας καθότι η κουβέντα ξεκινάει με μύδρους εναντίον της κυβέρνησης.
    Το ρεζουμέ της συζήτησης:
    1) Ο Κασσελάκης είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μητσ.
    2)Είναι ανεπαρκής ο Κασσ. αλλά πίσω του βρίσκεται ο Τσίπρας.
    3)Οι άλλοι είναι αποστάτες.
    4) Οι άλλοι υπονόμευαν τον Τσίπρα.
    5) Στους άλλους αξίζει…περιφρόνηση!
    6) «Δεν το είδες; Πατώνουν δημοσκοπικά».

  118. Theo said

    Καλημέρα,

    Στην τελευταία ταινία του Alexander Payne The Holdovers (Τα παιδιά του χειμώνα στα ελληνικά) ο πρωταγωνιστής, ένας μονόχνωτος και στριφνός καθηγητής ενός κολεγίου για πλουσιόπαιδα, πλησιάζει έναν κουρασμένο Αγιοβασίλη (Santa Claus) σ’ ένα μπαρ και του λέει: «Με συγχωρείτε. Βάζω στοίχημα ότι δεν το ξέρατε. Η στολή σας, αν και εορταστική, είναι ιστορικά ανακριβής. Ο άγιος Νικόλαος Μύρων ήταν στην πραγματικότητα Έλληνας επίσκοπος του 4ου αιώνα από τη σημερινή Τουρκία. Έτσι, χιτώνας και σανδάλια θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικά. Αλλά δεν θα ήταν πρακτικά, λόγω του καιρού και της ανόητης αλλά κερδοφόρας μυθολογίας περί Άη Βασίλη, ξωτικών, ταράνδων και άλλων.» Και, μπροστά στον εμβρόντητο Santa Claus και το ίδιο εμβρόντητο μπάρμαν, καταλήγει με μια φράση του Μάρκου Αυρήλιου στο ελληνικό πρωτότυπο, παρμένη από τον Δημόκριτο: «Ο κόσμος αλλοίωσις, ο βίος υπόληψις».

    Αν και δεν υπογράφει ο ίδιος το σενάριο, νομίζω πως ο φίλος Αλέξανδρος έβαλε εδώ το χεράκι του, για να δηλώσει κάτι, ίσως για την καταναλωτική υστερία των ημερών.

  119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    117 – Βρε με τι ασχολούνται οι άνθρωποι, ακόμη και στις απάτητες βουνοκορφές.😂
    Όλοι παντού, δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί και κομμουνιστές, διυλίζουν τον κώνωπα (χειραγωγημένα κόμματα και «πολιτικοί») και καταπίνουν την κάμηλο (τράπεζες).
    Δέκα δις έκαναν φτερά μέσα σ’ ένα μήνα (κι άλλα τόσα οσονούπω με την Πειραιώς) που με φανφάρες και «πυροτεχνήματα» παρουσιάστηκαν από την «κυβέρνηση» ως ΜΕΓΑΛΕΣ επενδύσεις, και δεν μίλησε ΚΑΝΕΊΣ! Κανένα κόμμα και κανείς βουλευτής δεν έφερε αυτή την ΛΗΣΤΕΊΑ στην Βουλή ( κορόιδα είναι; 😂).
    Κι ο κυρίαρχος λαός με το αλάθητο κριτήριο, τι κάνει; Τρόμπα Μαρία αλαλούμ όλοι μαζί.😊

    Παρ όλα αυτά, καλή χρονιά Παναγιώτη.👍😊

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    118 – Δεν είναι τυχαίο που, σε αντίθεση με το Πάσχα, η νηστεία των Χριστουγέννων, πρακτικά έχει καταργηθεί, κι ελάχιστοι «πιστοί» γνωρίζουν την ύπαρξή της. Βλέπεις, η καταναλωτική κρεπάλη, δεν αφήνει κανέναν θεσμικό φορέα ασυγκίνητο.
    Όχι πως το Πάσχα νηστεύουν οι «πιστοί» (μετά από 3 μήνες, θα ξαναβγεί στην φόρα το διαχρονικό παράδοξο, ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΝΗΣΤΊΣΙΜΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 😂) αλλά τουλάχιστον ακούγεται η νηστεία.😊
    Ξέρεις, εδώ και πολλά χρόνια, έχω ένα πολύ αξιόπιστο κριτήριο (όχι απόλυτο) για την πίστη των πιστών, που είναι τα κιλά τους. Όσο περισσότερα, τόση λιγότερη η πίστη τους και τόση περισσότερη η υποκρισία τους.

    Καλή χρονιά φίλε μου, και είθε ο θεός που πιστεύεις, να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις οποίες δυσκολίες στην ζωή σου.
    Από καρδιάς σου εύχομαι, να περνάς καλά.

  121. Παναγιώτης Κ. said

    119. Λάμπρο, καλή χρονιά και από αυτή τη θέση.

  122. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα! Καλή χρονιά και όλα να παν καλά.
    68 : « η εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος κανείς δεν ξέρει τι είναι (η επιστήμη ακόμη ξύνει την κεφαλή της) »
    Το μυστήριο αυτό μπορεί πιθανότατα να λυθεί αν ο συγκεκριμένος στίχος διαβαστεί ως “Εκκλησιά, μετά: Άγιος Θρόνος” και να ερμηνευθεί ως “ Μεγαλόχαρη: (Εσύ που γεννήθηκες ως) Κτίσμα Θεού και (έγινες) -ύστερα(=μετά)- άγιος Θρόνος Του”. Θρόνος Ζωοδόχος, διότι σε αυτή εδράστηκε -ως γνωστόν- Υιός Θεού (πρβλ Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού: «Χαίρε, θρόνε Θεού, δεδοξασμένη αγνή· χαίρε, παλάτιον ευρύχωρον»).
    Με λίγα λόγια, καί το στιχάκι αυτό, δεν είναι παρά άλλο ένα παίνεμα-τσάκισμα για τη Δέσποινα/Δεσποσύνη της οικίας που θα επισκεφτούν οι καλαντιστές, υπονοούμενο ήδη και με το ‘στιχηρόν’ λιβάνισμα της “δεντρολιβανιάς” της “ψηλής” (: αυτό με τη μεταφορική σημασία “υψηλή= ευγενική, περήφανη, μεγαλοπρεπής”), δοθέντος ότι αμφότερα μπορούν να παραπέμψουν στο όραμα του Προφήτου Ησαΐου «είδον τον Κύριον καθήμενον επί θρόνου υψηλού και επηρμένου» και να ερμηνευτούν εντέλει συνωνυμικά ως “Παναγιά μου! – Παναγιά μου!” ( https://panagiamil.gr/2017/03/%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5-%CE%B8%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B5-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%BF.html )

  123. # 117

    θαυμάστε λογική !! (έχω γράψει πολλές φορές πως η (βασική) παιδεία στην ελλάδα έχει πεθάνει από το 90)

    1) από που προκύπτει ;;;;;;;;;; το ποθούμενο είναι ποθούμενο, δεν είναι επιχείρημα !
    2) τι θα πει είναι από πίσω ; (παντρεμένος είναι ο Κασελάκις) ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ::
    3,4 ) Τότε γιατί ο Τσίπρας δεν τους έδιωχνε να καθαρίσει το κόμμα ;; Αν σαν αρχηγός δεν μπορούσε να βρει καλύτερους συνεργάτες, τώρα θα τα καταφέρει τώρα να συμβουλεύει από…πίσω ;;;
    5,6) η αχλάδα έχει πίσω την ουρά

  124. sarant said

    117-123 Θεωρώ ότι τα περί υπονόμευσης είναι το Μεγάλο Ψέμα, που προσβάλλει και τον ίδιο τον Τσίπρα. Αλλά συζητούσα κι εγώ τις προάλλες με κάποιον από τα πάτρια του Παναγιώτη, που έτσι έλεγε.

  125. Πέπε said

    124
    Δε νομίζω να είναι αποκλειστικότητα των πατρίων του Παναγιώτη αυτές οι απόψεις, εκτός αν ο Παναγιώτης είναι όπου γης πατρίς. (Θέλω να πω ότι αυτά τα ίδια σε ασήμαντες μικροπαραλλαγές είναι τα μόνα που έχω ακούσει. Ενώ δεν έχω ακούσει για παράδειγμα ως τι θα νικήσει τον Μητσοτάκη, με ποια πολιτική ας πούμε…)

    120
    Λάμπρο, θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι το δωδεκάμερο των Χριστουγέννων (η περίοδος στολισμών και υποχρεωτικού υπερκαταναλωτισμού και πολυφαγίας, ιδίως πολυγλυκοφαγίας) πιάνει από αρχές Νοεμβρίου μέχρι Πρωτοχρονιά. Νιώσε λίγη κατάνυξη αντί να γκρινιάζεις για τις παραδόσεις μας.

    Του χρόνου σκέφτομαι, στα πόδια του δέντρου, αντί για φάτνη να βάλω ένα τανξ να ρίχνει μία πύλη. Κακώς το λέμε χριστουγεννιάτικο δέντρο, έπρεπε να το λέμε το δέντρο του Πολυτεχνείου. Με την κλιματική αλλαγή έχουν μετατοπιστεί οι ημερομηνίες, και δε μας μένει παρά να προσαρμοστούμε.

  126. ΣΠ said

    120
    Η υποκρισία είναι παντού τόσο διαδεδομένη που αυτή για την νηστεία είναι πταίσμα.

  127. # 124

    Δηλαδή ( άντε πάλι ποδόσφαιρο και πολιτική ) δεν μπορεί ο Γιοβάνοβιτς και μπορεί ο Τερίμ που έφυγε από την Τουρκία για το σκάνδαλο-πυραμίδα που έστησε ε τραπεζίτισσα που την είχε πιο κοντά κι από κόρη του και τώρα βγαίνει στη φόρα κλπ, κλπ

  128. 113: Σωστά, έπρεπε να το αναφέρω κι έτσι:
    2³+3³+4³+5³+6³+7³+8³+9³=
    =2×2×2+3×3×3+4×4×4+5×5×5+6×6×6+7×7×7+8×8×8+9×9×9=
    =8+27+64+125+216+343+512+729
    =2024

  129. ΣΠ said

    109
    Θυμήσου να το βάλεις και του χρόνου με το άθροισμα να ξεκινάει από το ι=1 ή το ι=0. Θα μπορούσε να μπει και πέρσι με ι=-1.

  130. ΣΠ said

    109
    Πάντως, πρωτότυπη ευχή: ευτυχισμένο το άθροισμα των κύβων των ακεραίων από 2 έως 9.

  131. Από -1 και για φέτος, όχι;

  132. Άμα ήμουνα στο ντέσκτοπ, θα έμπαινα στο mathigon να σκαρώσω τίποτα με τους κύβους να φτιάχνουν ένα μεγάλο 8×11×23.

  133. Theo said

    @120:
    Καλή χρονιά, Λάμπρο μου!

    Πολύ επιφανειακά τα βλέπεις. Ο Θεός βλέπει τις καρδιές, όχι τα κιλά 🙂

  134. ΣΠ said

    118
    Ο ομογενής συμπατριώτης μας Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (Payne) μιλάει συχνά για την ελληνική καταγωγή του. Στην αρχή της ταινίας είναι γραμμένο στον πίνακα στα ελληνικά ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ. Είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία, που βλέπεται ευχάριστα, βασισμένη στο χολιγουντιανό μοντέλο χριστουγεννιάτικων ταινιών. Ο στρυφνός και γρουσούζης που μαλακώνει στο τέλος χάρη στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

    Ο Alexander Payne είναι από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς. Κατά την γνώμη μου η καλύτερη ταινία του είναι το Sideways για την οποία κέρδισε Όσκαρ σεναρίου.

  135. ΣΠ said

    131
    Ναι μωρέ, μπερδεύτηκα.

  136. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα καὶ καλὴ χρονιά κι ἀπὸ ᾿δῶ.
    Χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ στὶς ἑορτάζουσες.

    Εὐχαριστοῦμε τὴν εὐάριθμη 🙂 ἐφορευτικὴ ἐπιτροπή, ἀπαρτιζόμενη ἀπὸ τὸν Σάζυμπο καὶ τὸν Νικοκύρη, γιὰ τὴν ἄψογη διεξαγωγὴ τῆς ψηφοφορίας.

    Καίτη ἀπέτυχα παταγωδῶς στὶς προβλέψεις μου, ψηφίζω, (ἐκ τῶν ὑστέρων – φρόνιμα καὶ παστρικὰ πάω μὲ κεῖνον ποὺ νικᾶ)

    Σαραντακωτὸ (δαγκωτό). 🙂

  137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    125 – Δεν γκρινιάζω βρε, απλή διαπίστωση έκανα, άλλωστε ποιός είμαι εγώ που θα πάω κόντρα στην λαϊκή παράδοση.😊

    β – Έχεις ανέβει επίπεδο, σύντομα σε βλέπω αρχηγό ΓΝΗΣΙΟΥ πατριωτικού κόμματος.
    Τρέμετε Βελόπουλε και Κασιδιάρη.😂

    126 – Εδώ στηλιτεύουμε αυτήν που έχει σχέση με το Θείο, η άλλη έχει με ΤΟΝ θείο.😂
    Σε κάθε περίπτωση όμως, περισσεύει.

  138. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @136 καὶ στοὺς ἑορτάζοντες

  139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    133 – Αυτό που βλέπω και καταλαβαίνω λέω, εγώ δεν είμαι Θεός.
    Πάντως κι οι καρδιές τους υπέρβαρες υπέρβαρες είναι.😊

  140. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @136. Ὅσον ἀφορᾶ στὴν ὀρθογραφία τῆς λέξης Σαραντακωτό, τὴν ἔγραψα μὲ ὠμέγα γιὰ νὰ ὑπάρχει ἐτυμολογικὴ διαφάνεια :

    Σαραντακωτὸ < Σαραντᾶκο δαγκωτό. 🙂

  141. sarant said

    136 Nάσαι καλά Μήτσο, ωραίος ο νεολογισμός! Και μακάρι νάμασταν, έστω, σαρανταοκτώ !

    130 Ωραίο!

    125 Πράγματι, το λένε και αλλού.

  142. Theo said

    @134:
    Ο πατέρας του Payne έχει ελληνική καταγωγή, όχι η μητέρα του. Ο μετανάστης παππούς του άλλαξε το όνομα από Παπαδόπουλος σε Payne. Ο Αλέξανδρος έλαβε την ελληνική ιθαγένεια το 2022 και του αρέσει να ζει αρκετά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

    Δεν έχω δει όλες τις ταινίες του. Απ’ όσες είδα, μου άρεσε περισσότερο η Νεμπράσκα. Είχα την εντύπωση πως αναφερόταν στον πατέρα του. Τον ρώτησα, και το αρνήθηκε.

    Για το The Holdovers έχει δηλώσει πως το ότι κάποιοι το κατατάσσουν στο «μοντέλο των χριστουγεννιάτικων ταινιών» που λες, του προκαλεί ναυτία.

  143. spyridos said

    142
    » Απ’ όσες είδα, μου άρεσε περισσότερο η Νεμπράσκα. Είχα την εντύπωση πως αναφερόταν στον πατέρα του. »

    Δεν είναι δικό του το σενάριο.
    Και για εμένα η καλύτερη ταινία του, από αυτές που έχω δει.
    Καταπληκτική φωτογραφία του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ.

  144. ΣΠ said

    142
    Έχω δει όλες τις ταινίες του πλην του Downsizing, επειδή δεν με τράβηξε το θέμα. Τον γνωρίζεις προσωπικά;

  145. Theo said

    @143:
    Ναι, καταπληκτική η φωτογραφία του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ.

    @144:
    Ναι.

  146. Theo said

    @143:
    Δεν το είχα προσέξει πως το σενάριο ήταν του Νέλσον.

    Κι έκανα λάθος κι ως προς την καταγωγή του στο #142. Από τους τέσσερις παππουδογιαγιάδες του μόνο η εκ πατρός γιαγιά του δεν ήταν ελληνικής καταγωγής. Συγγνώμη.

  147. ΣΠ said

    128

    αναλυτικά
    1+
    1+2+
    1+2+3+
    1+2+3+4+
    1+2+3+4+5+
    1+2+3+4+5+6+
    1+2+3+4+5+6+7+
    1+2+3+4+5+6+7+8+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+18+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+18+19+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+18+19+20+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+18+19+20+21+
    1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+18+19+20+21+22
    ————————————————————————-
    =2024

  148. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Προβληματίστηκα αρκετά ανάμεσα στο ‘σαρανταενατακατό’ και στο ‘πάμε κι όπου βγεi’. Κατέληξα στο δεύτερο απορρίπτοντας ταυτόχρονα εντελώς το πρώτο, αφού είναι ουσιαστικά… πλασματικό. Έχει συζητηθεί/αναλυθεί ότι αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό προέκυψε και λόγω της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής (53%) στις εκλογές του Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειονότητα των απεχόντων ή των λευκών/άκυρων έχει μάλλον αντιδεξιές τάσεις, ενώ η ΝΔ είχε υψηλότατο ποσοστό συσπείρωσης – λογικό 🙂 .

    Αντίθετα, το ‘πάμε κι όπου βγει’ αντικατοπτρίζει το κατάντημα της χώρας όταν αφήνουμε (με διαφορετικές ίσως πράξεις ή/και παραλείψεις ο καθένας) να μας προκύπτουν τα εκτρώματα και οι ‘άριστοι’ του ‘σαρανταενατακατό’…

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, σε όλους!

  149. Αφροδίτη Κοτζιά said

    Φυσικά και έγινε ‘λέξη’, αυτή που βγήκε πρώτη.
    Καλή Χρονιά ! Τι ωραία αυτή η συνήθεια να ψηφίζουμε κάθε χρόνο την λέξη τής χρονιάς. Να είσαι καλά, Νίκο, να το συνεχίζεις κάθε χρόνο. Καλή Χρονιά ! Πραγματικά πολύ καλή δουλειά κι ο Στάζιμπος που έφτιαξε το σύννεφο. Χάρηκα όλο το απολογιστικό κείμενο με την ανάλυση, πάρα πολύ.
    Χάρηκα και που πέτυχα τις λέξεις,
    μονάχα νομίζω ότι στην Γάζα οφείλαμε ψηλότερη θέση… Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε την καινούργια χρονιά. Τι άλλο να πει κανείς…

  150. sarant said

    147 🙂

    149 Να είσαι καλά, αγαπητή! Καλή χρονιά!

  151. # 148

    Η αποχή δεν προσδιορίζεται, η μόνη λογική προσέγγιση είναι πως δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Εκτός και νομίζει κάποιος πως στις βουλευτικές δεν πήγαν να ψηφίσουν οι αριστεροί και στις δημοτικές (Αθήνα και Θεσαλλονίκη) δεν πήγαν να ψηφίσουν οι δεξιοί !!

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    148 >>το ‘πάμε κι όπου βγει’ αντικατοπτρίζει το κατάντημα της χώρας όταν αφήνουμε (με διαφορετικές ίσως πράξεις ή/και παραλείψεις ο καθένας) να μας προκύπτουν τα εκτρώματα και οι ‘άριστοι’ του ‘σαρανταενατακατό’…
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, σε όλους!

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, σε όλους εδώ
    και κακή στους οξαποδώ,
    στης χρονιάς την επωδό,
    στον κυβερνώντα συρφετό
    του σαραντάνατακατό
    😦

  153. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα!

    151.
    ΟΚ, Τζη! Το έχουμε, νομίζω, ξανασυζητήσει!
    Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θυμάμαι αυτό του Θουκυδίδη: «… καὶ διὰ τὸ ‹ἀνώμαλον› τῆς ναυμαχίας ἀνώμαλον καὶ τὴν ἔποψιν ἐκ τῆς γῆς ἠναγκάζοντο ἔχειν…»

    152.
    👍😅

Σχολιάστε