Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η γλώσσα έχει κέφια, ένα καινούργιο βιβλίο

Posted by sarant στο 9 Νοεμβρίου, 2018


Κυκλοφορεί σήμερα από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου το καινούργιο μου βιβλίο «Η γλώσσα έχει κέφια», μια Χαμογελαστή περιπλάνηση στα τοπία της γλωσσικής ελαφρότητας, όπως λέει ο υπότιτλός του, με αυτό το σπιρτόζο εξώφυλλο της αγαπητής φίλης Τέτης Σώλου. Όπως με ενημέρωσε ο Γιάννης ο Νικολόπουλος, που μαζί έχουμε εκδώσει άλλα τέσσερα βιβλία μου για τη γλώσσα, από το απόγευμα θα μπορείτε να το βρίσκετε σίγουρα στα γραφεία του, Ζαλόγγου 9, και από το Σάββατο στα κεντρικά βιβλιοπωλεία -τις επόμενες μέρες θα κατακτήσει όλη την Ελλάδα και οσονούπω και την Ευρώπη.

Παραδέχομαι ότι αντέγραψα ασύστολα τον τίτλο από την κλασική συλλογή ευθυμογραφημάτων του Δημήτρη Ψαθά Η Θέμις έχει κέφια,  Στο βιβλίο του εκείνο ο Ψαθάς συγκέντρωνε ευτράπελα επεισόδια από τις αίθουσες των δικαστηρίων –στο δικό μας, όπως λέει ο υπότιτλος του βιβλίου, συγκεντρώνω όσα τερπνά, ενδιαφέροντα και ευτράπελα έχω συναντήσει κατά την περιπλάνηση στο απέραντο βασίλειο της γλώσσας.  [Όπως θα καταλάβατε, αντιγράφω κομμάτια από τον πρόλογο του βιβλίου!]

Τη γλώσσα τη μελετάμε, διδασκόμαστε τη γραμματική και το συντακτικό της, μαθαίνουμε την ιστορία της, ανιχνεύουμε την προέλευση των λέξεών της και τις μεταβολές των σημασιών τους, χαιρόμαστε την ποικιλία και τη ζωντάνια των διαλέκτων της. Στην ετυμολογία δεν βρίσκουμε βέβαια κάποια αυθύπαρκτη αλήθεια των λέξεων, αλλά μαθαίνουμε πώς σκέφτονταν οι άνθρωποι εκείνοι που έδωσαν ονόματα στα πράγματα. Μελετώντας τα γλωσσικά δάνεια ανιχνεύουμε επαφές ανθρώπων και λαών. Η μελέτη της γλώσσας μπορεί να αποδειχτεί συναρπαστική και να χαρίσει πολλές συγκινήσεις.

Κάποιες από τις συναρπαστικές περιπλανήσεις στα τοπία της γλώσσας προσπάθησα να τις περιγράψω και να τις κάνω ευρύτερα γνωστές στα προηγούμενα γλωσσικά βιβλία μου. Σε τούτο εδώ, θέλω να αναδείξω μια διάσταση που, αν και υπήρχε και σε εκείνα, δεν ήταν πρωτεύουσα: τη γλώσσα σαν πηγή διασκέδασης και γέλιου.

Μπορεί τα ογκώδη και πολύτομα λεξικά να προκαλούν δέος, μπορεί η μελέτη των γραμματικοσυντακτικών φαινομένων να θεωρείται κατεξοχήν βαρετή δραστηριότητα,  μπορεί  η ενασχόληση με τις λεπτές διαφορές των σημασιών να εξομοιώνεται με τον σχολαστικισμό, αλλά η γλώσσα κρύβει μέσα της άφθονα τερπνά, ευτράπελα, διασκεδαστικά και αστεία σημεία και φαινόμενα, που μπορούν να χαρίσουν όχι απλώς σποραδικά χαμόγελα αλλά και βροντερό γέλιο. Θα θυμίσω άλλωστε ότι μεγάλο μέρος των ελληνικών ευτράπελων και ευθυμογραφικών έργων δεν χρησιμοποίησε απλώς ως όχημα τη γλώσσα αλλά επίσης αξιοποίησε γλωσσικά φαινόμενα ως πηγή γέλιου και περιλάμβανε ακραιφνώς γλωσσικά αστεία, από τη Βαβυλωνία ίσαμε τον Μποστ.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 40 κεφάλαια τα οποία διαιρούνται σε πέντε ενότητες με (πολύ) χαλαρή θεματική συνάφεια. Κάθε ενότητα ξεκινάει με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο σε ένα από τα πέντε φωνήεντα της ελληνικής, α, ε, i, o, ου. Εννοώ εδώ τους πέντε φθόγγους, άσχετο αν, για ιστορικούς λόγους, στο ελληνικό αλφάβητο έχουμε κρατήσει εφτά γράμματα που αναπαριστούν (συνήθως) φωνηεντικούς φθόγγους.

Η πρώτη ενότητα, που αρχίζει με το κεφάλαιο για το Α, έχει άρθρα για τα ελληνικά ως ακατανόητη για τους ξένους γλώσσα, για μεγάλες λέξεις, μεγάλα και μικρά επώνυμα και τοπωνύμια, για τις ονομασίες ανύπαρκτων τόπων και για τα περιπαικτικά παρατσούκλια που δίνονται σε τόπους και στους κατοίκους περιοχών. Κλείνει με ένα δοκίμιο για τα τελευταία λόγια διάσημων και άσημων.

Η δεύτερη ενότητα αρχίζει με το κεφάλαιο το αφιερωμένο στο Ε, και συνεχίζεται με σπαζοκεφαλιές και κατασκευές: θα μάθετε τι είναι τα λιπογράμματα και τι τα παντογράμματα, θα εξασκηθείτε στις καρκινικές λέξεις και στις ροπαλικές προτάσεις και θα καταλήξουμε στα λιμερίκια, μια ιδιαίτερη μορφή στιχουργικής.

Η τρίτη ενότητα ξεκινάει με το κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στον φθόγγο i, και συνεχίζει με μια εκτενή περιήγηση στο αχανές κράτος της Νομανσλάνδης, της χώρας των ανύπαρκτων που γεννήθηκαν από μεταφραστικά λάθη. Η νομανσλανδιανή επικράτεια είναι τόσο μεγάλη, που χρειάστηκαν δυο κεφάλαια για να καλυφθεί. Ακολουθούν άρθρα για τον Δαίμονα του τυπογραφείου και τις παραφυάδες του και για τα σκόπιμα ή όχι λάθη σε λεξικά, ενώ η ενότητα ολοκληρώνεται με ένα άρθρο αφιερωμένο στα ραμόνια, ήγουν στα παρακούσματα τραγουδιών.

Η τέταρτη ενότητα εγκαινιάζεται με το κεφάλαιο για το μικρό και το μεγάλο Ο. Ακολουθούν άρθρα για τις συχνότητες γραμμάτων και λέξεων, για τα αλφαβητικά ρεκόρ, για λέξεις με πολλά φωνήεντα και με πολλά σύμφωνα, για τα διπλά και πολλαπλά γράμματα και για τις ομόηχες λέξεις. Η ενότητα κλείνει ποιητικά, με την ανθολόγηση στίχων που έχουν ομοιοκαταληξίες με ομόηχα.

Η πέμπτη και τελευταία ενότητα κάνει αρχή με το κεφάλαιο για τον φθόγγο ΟΥ. Ακολουθούν κεφάλαια για τις γλωσσικές παρεξηγήσεις, για τις γλωσσικές συκοφαντίες κατά των δημοτικιστών τον καιρό της μεγάλης γλωσσικής διαμάχης, για πειράγματα που αντάλλασσαν καθαρευουσιάνοι και δημοτικιστές την ίδια εποχή, για τα σατιρικά ακρώνυμα, για ψευδοξενόγλωσσες λέξεις και φράσεις, με ειδικό κεφάλαιο για τις ψευδοτουρκικές λέξεις –και η ενότητα, όπως και όλο το βιβλίο, κλείνουν ελπίζω με γέλια, με ένα εκτενές άρθρο αφιερωμένο στα λογοπαίγνια.

Από την παραπάνω περιγραφή φαίνεται θαρρώ ότι η σειρά των κεφαλαίων στο βιβλίο δεν υπακούει σε κάποια επιτακτική ανάγκη και ότι μπορείτε να τα διαβάσετε σχεδόν με τυχαία σειρά (με εξαίρεση λιγοστά κεφάλαια που το ένα είναι συνέχεια του προηγούμενου). Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός του βιβλίου –δεν είναι απαραίτητο να το διαβάσετε από την αρχή ως το τέλος, αλλά περισσότερο είναι «βιβλίο κομοδίνου», όπου κάθε κεφάλαιο μπορεί να διαβαστεί αυτοτελώς.

Διακόπτω την παράθεση αποσπασμάτων από τον πρόλογο, για να διευκρινίσω ότι, όπως θα το καταλάβατε άλλωστε, τα περισσότερα κεφάλαια (όχι όμως όλα!) έχουν αρχικά δημοσιευτεί εδώ, στο ιστολόγιο. Και όχι μόνο αυτό, παρά έχω ενσωματώσει στο υλικό του βιβλιου και τα δικά σας σχόλια, με αποτέλεσμα το αρχικό άρθρο να έχει ξαναδουλευτεί, επαυξηθεί και βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό το έκανα και σε προηγούμενα βιβλία που κομμάτια τους είχαν πρωτοδημοσιευτεί στο ιστολόγιο, όμως εδώ η «βοήθεια του κοινού» ήταν ακόμα πιο καθοριστική. Πράγματι, αρκετά από τα κεφάλαια του βιβλίου έχουν συνδημιουργηθεί από εμένα και από εσάς, όπως π.χ. θα δείτε στο κεφάλαιο για τα παντογράμματα ή για τα λιπογράμματα ή για τα αλφαβητικά ρεκόρ. Με μια μικρή δόση υπερβολής θα μπορούσα να πω ότι τα κεφάλαια αυτά έχουν συλλογικό συγγραφέα και εγώ απλώς υπογράφω.

Προσπάθησα πολύ και κατά την αρχική συγγραφή των άρθρων και κυρίως στη συνακόλουθη επεξεργασία τους, να διασταυρώσω και να τεκμηριώσω τα όσα υποστηρίζονται. Ευτυχώς, η γλώσσα έχει έτσι κι αλλιώς αρκετά εντυπωσιακά και τερπνά, αν την ερευνήσεις, ώστε να μην είναι ανάγκη να καταφεύγουμε σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για να εντυπωσιάσουμε τον αναγνώστη. Και παρόλο που τα θέματα του βιβλίου είναι ανάλαφρα, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και συστηματικά, έστω και με φιλοπαίγμονα διάθεση, με τα ελαφρά πράγματα. Αυτό επιδίωξα και ελπίζω αυτή η ορθότης να μη σταθεί αιτία μομφής.

Κάποια κεφάλαια εξετάζουν το θέμα τους σε μεγάλο βάθος, ενώ αρκετά άλλα αρκούνται στο κορφολόγημα για να δώσουν μια γεύση· εδώ που τα λέμε, τη στιγμή που έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία για τα τυπογραφικά λάθη, για τα λογοπαίγνια ή για τις καρκινικές λέξεις, θα ήταν ουτοπικό να ελπίζουμε ότι ένα έστω και πολυσέλιδο κεφάλαιο μπορεί να καλύψει το θέμα –που άλλωστε δεν καλύπτεται διότι καθημερινά γεννιούνται (ή διαπράττονται) καινούργια λογοπαίγνια, καινούργια ραμόνια, καινούργια μεταφραστικά λάθη.

Και παρόλο που το βιβλίο ασχολείται με πολλά και ποικίλα, δεν ισχυρίζομαι ότι εξάντλησε τα τοπία της γλωσσικής ευτραπελίας. Επειδή τα όρια του βιβλίου δεν ήταν προκαθορισμένα, για αρκετό καιρό ανέβαλλα την οριστικοποίηση των κεφαλαίων από την ανησυχία μήπως αφήνω απέξω άλλα αξιόλογα θέματα. Ωστόσο, έτσι δεν θα τελείωνε ποτέ το βιβλίο, οπότε κάποια στιγμή πήρα την απόφαση να κλείσω την ύλη. Δυο μεγάλα κεφάλαια που ενσυνείδητα τα άφησα (τα όνειρα είναι δωρεάν) για ενδεχόμενο δεύτερο τόμο είναι τα πάσης φύσεως μαργαριτάρια, μαθητικά, δημοσιογραφικά ή πολιτικών, και η λεπτή τέχνη της παρωδίας.

Αρκετά από τα θέματα του βιβλίου εντάσσονται στη λεγόμενη «ψυχαγωγική γλωσσολογία», αν αποδώσουμε έτσι το αγγλικό recreational linguistics, δηλαδή τον κλάδο που ασχολείται με παιχνίδια με τις λέξεις και τα γράμματα, όπως παντογράμματα, λιπογράμματα, αναγραμματισμούς και τα συναφή. Για τον ίδιο κλάδο υπάρχει και ο ελληνογενής όρος logology, λογολογία δηλαδή, ένας νεολογισμός που απέφυγα να τον χρησιμοποιήσω στο βιβλίο.

Ωστόσο, η λογολογία (ας κάνω εδώ την αρχή της χρήσης του όρου) δεν είναι παρά ένας από τους πυλώνες του βιβλίου, αφού η δική μας ύλη είναι αρκετά ευρύτερη· ασχολείται επίσης εκτενώς με θέματα όπως τα λάθη και τα παρακούσματα, το ανώνυμο και επώνυμο χιούμορ και τα λογοπαίγνια ή οι διαγλωσσικές παρεξηγήσεις. Δεν θα κρύψω ότι είχα ως πρότυπο τα εξαιρετικά βιβλία του Claude Gagnière Au bonheur des mots και Des mots et merveilles αν και τελικά απομακρύνθηκα αρκετά από τη θεματολογία τους.  Ανάλογα βιβλία υπάρχουν και στην αγγλική βιβλιογραφία. Στα ελληνικά μπορώ να αναφέρω τα βιβλία του Θανάση Φωτιάδη (Το λιβάδι με τους μαργαρίτες και Το περιβόλι με τους μαργαρίτες) και βέβαια τον εξαιρετικό Σύλλογο των εισαγγελέων του Μπάμπη Άννινου.

Η ενασχόληση με τη γλώσσα έχει θεωρηθεί από αρκετούς έργο χρήσιμο μεν αλλά κάπως άχαρο, βαρετό. Στον τόμο αυτόν φιλοδόξησα να δείξω ότι η γλώσσα μπορεί να χαρίσει άφθονο γέλιο. Πολύ θα χαρώ αν πέτυχα, έστω και εν μέρει, τον στόχο αυτό.

Για να πάρετε μια ακόμα γεύση, παραθέτω και τον πίνακα περιεχομένων του βιβλίου:

  1. Αχ τα αγάπαγα τα καθαρά πράγματα…
  2. Ελληνικά είναι, δεν διαβάζονται
  3. Είναι ελληνική η μεγαλύτερη λέξη στον κόσμο;
  4. Από τον Λω στον Παπατριανταφυλλόπουλο
  5. Σούρδοι και Ακανέδες: νεοελληνικά ακληρήματα
  6. Ο χάρτης του φαντάρου
  7. Διακοπές στο Μπουρντάκιοϊ
  8. Από πού πάνε για το Παλιοκατσικόρεμα;
  9. Τα τελευταία λόγια
  10. Δεν ντρέπεστε, βρε τενεκέδες;
  11. Ένα ποιητικό κουίζ
  12. Λιπογράμματα λοιπόν!
  13. Τα πάντα για τα παντογράμματα
  14. Καρκινικά και παλίνδρομα
  15. Ποιος έχει το μακρύτερο ρόπαλο;
  16. Το λημέρι με τα λιμερίκια
  17. Στη λίμνη την ποιητική, φίλντισι χύνει η Δύση
  18. Το χρονικό της Νομανσλάνδης
  19. Και άλλοι επιφανείς κάτοικοι Νομανσλάνδης
  20. Ο δαίμονας και τα πολλά ποδάρια του
  21. Όταν οι λεξικογράφοι έχουν κέφια
  22. Αποπουδοβαλία, το αρχαιοελληνικό ποδόσφαιρο
  23. Ο Ροβιόλης κατοικεί στην οδό Γραφημώνος και άλλα ραμόνια
  24. Αυτό το Ο, το μικρό το μέγα
  25. Γράμματα και λεξικά
  26. Αλφαβητικά ρεκόρ
  27. «Οία ηώ…»και άλλες φράσεις μόνο με φωνήεντα
  28. Μόνο με σύμφωνα
  29. Διπλά και τρίδιπλα
  30. Τα τείχη στην τύχη, οι τοίχοι αν τύχει
  31. Το ριμάριο των ομωνύμων
  32. Εμείς θέλουμε «ου»
  33. Τα κουράδια, ο γάλος, το χωρύκι: ενδογλωσσικές παρεξηγήσεις
  34. Το κρυφό τσιμπούσι, ο πρώτος γλωσσικός μύθος
  35. Ψολόεις κατουρίσας: ένα χλευαστικό εγκώμιο
  36. Ο κουρέας από την Ιαπωνία, μια φιλολογική φάρσα
  37. Φανταρώνυμα, φοιτητώνυμα, μπατιρώνυμα και άλλα σατιρώνυμα
  38. Ταμίλα Παζάρεβα, ριχάινε μπίτε και άλλα ψευδοξενόγλωσσα
  39. Μπανιστίρ ντουλάπ, σαματά κιοφτέ και άλλα ψευδοτούρκικα
  40. Λογοπαίγνια και καλαμπούρια

Δεν είμαι βέβαια αντικειμενικός κριτής, αλλά θαρρώ πως είναι καλό βιβλίο, με χορταστικό και ποικίλο περιεχόμενο και ελπίζω πως όσοι το διαβάσουν θα το χαρούν. Κι εγώ χάρηκα όταν το έγραφα, και καμαρώνω που βγαίνει στα βιβλιοπωλεία, μια και τα προηγούμενα χρόνια έβγαζα βέβαια βιβλία φιλολογικής επιμέλειας, αλλά δικό μου βιβλίο είχα να βγάλω από το 2013, τα Λόγια του αέρα.

Βέβαια ούτε και τούτο εδώ το βιβλίο είναι εκατό στα εκατό δικό μου, αφού στη συγγραφή του έχετε πάρει μέρος κι όλοι εσείς με τα σχόλιά σας και με τη συμβολή σας. Σας ευχαριστώ λοιπόν και πάλι για τη βοήθεια και για την παρέα!

259 Σχόλια to “Η γλώσσα έχει κέφια, ένα καινούργιο βιβλίο”

  1. Νέο Kid said

    Να πάρω την πρωτιά μεταξύ των παρατηρητών του μαγικού τετραγώνου :
    SATOR
    AREPO
    TENET
    OPERA
    ROTAS
    Να διαβαστεί και τ ανάσκελα κι απ κατ σια παν!

  2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα, Νίκο, Συγχαρητήρια!

    Είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσουμε (άλλη γλύκα το χαρτί απ’ την οθόνη)!
    Αύριο, λοιπόν, Πολιτεία μεριά…!

  3. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Καλορίζικο και το καινούργιο!

  4. Νέο Kid said

    Αν περιέχει δικιά μου ποίηση στη Νομασλάνδη, θέλω δικαιώματα! Ο Τζάμπας πέθανε!

  5. spiral architect 🇰🇵 said

    Άντε, καλοτάξιδο κι αυτό.

  6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα, καλοτάξιδο!

  7. ππαν said

    Μπράβο και καλές πωλήσεις!

  8. Alexis said

    Καλημέρα, καλοτάξιδο το καινούργιο βιβλίο!

  9. Πάνος με πεζά said

    Καλορίζικο ! Και ανμένουμε παρουσιάσεις !

  10. Alexis said

    Στο κεφάλαιο 39 μια ένσταση: μπαρούτ κιοφτέ και ουχί σαματά, η χειροβομβίδα! 🙂
    Παρακαλώ να γίνει διόρθωση στη 2η έκδοση!
    Ποιος είναι ο συγγραφέας να του στείλω μέιλ; 🙂

  11. Πάνος με πεζά said

    Εμείς παιδιόθεν, σαματά κιοφτέ το ξέραμε πάντως ! Θα πάω με το συγγραφέα (ποιος είναι;)
    A propos, συγχαρητήρια στο γραφίστα του εξωφύλλου ! Κάτι εντελώς διαφορετικό αυτή τη φορά, με ωραία ανοιχτά χρώματα, και εξωστρεφές, που λένε και σε ένα site… 🙂

  12. Παναγιώτης Κ. said

    Πιστεύω ότι θα αποτελέσει μια εκδοτική επιτυχία!

  13. Κουνελόγατος said

    Μπράβο. Ελπίζω να γράφεις μέσα με ποιον τρόπο τα κατάφερες, ώστε η μέρα σου να έχει 30 και, ώρες… :mrgreen:

  14. Alexis said

    #11: Α, οκ, πάω πάσο τότε, και κάνω ρελάνς με ζεμπίλ ντουνιά και τσογλάν μαντρί! 😆

  15. Πάνος με πεζά said

    Πολυγραφότατος, και μάλιστα έχοντας μπλέξει και μ’ εμάς τους πολυγραφικότατους…

  16. atheofobos said

    Σίγουρα θα έχει επιτυχία !

  17. Καλή επιτυχία, καλές πωλήσεις. Απ’ ότι κατάλαβα είναι πολύ καλό βιβλίο, για να το διαβάζει κανείς ώστε να ξεκουράζεται …από το διάβασμα!

  18. dr7x said

    Συγχαρητήρια και πολλή επιτυχία!

  19. Πέπε said

    @10 (μπαρούτ κιοφτέ)
    @11 (σαματά κιοφτέ)

    Με συγχωρείτε αλλά εμείς, που ως Έλληνες έχουμε τόση πρωτογένεια μέσα μας ώστε φτάνει ακόμη και για τα τούρκικά μας, λέγαμε παιδιόθεν μπαμ-μπουμ κιοφτέ.

  20. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα! Καλοτάξιδο!

    Αλήθεια, γιατί «…και οσονούπω και την Ευρώπη»; Οι υπόλοιπες ήπειροι στο πγαδ’ κατούρ’σαν;

    Μια διαλλακτικότερη εκδοχή του 4: Μόλις ξεπεράσει τα 50.000 αντίτυπα, δηλαδή γύρω στα Χριστούγεννα, ο υπογράφων συγγραφέας να διοργανώσει τσιμπούσι συμπόσιο προς τιμήν των δραστήριων σχολιαστών. Το δε συμπόσιο να επαναλαμβάνεται ανά 30.000 αντίτυπα (το τράτο στο πρώτο είναι για να καλυφθούν τα έξοδα έκδοσης 🙂 ).

    Σαματά κιοφτέ θυμάμαι κι εγώ τη χειροβομβίδα, αλλά για να διατηρήσουμε την ποικιλία και τις λεπτές διακρίσεις, μπορούμε να θεωρήσουμε την εκδοχή αυτή για την κρότου-λάμψης 😛

    Αντε με το καλό και ο δεύτερος τόμος (εντάξει, όχι φέτος, με το νέο έτος).

  21. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Για μαζευτείτε λίγο με τις χειροβομβίδες παλιόπαιδα γιατί θα βγάλω απ’ το γκαράζ το τσαμπουκά τουτού, το τανκ πώς το λέτε εσείς εδώ γιατί έχω ξεχάσει πώς το λέμε εμείς εκεί και θα γίνει χαημός.

  22. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    καλοτάξιδο Νίκο!
    Κι ωραίο εξώφυλλο, χαρούμενο.

  23. Καλημέρα

    Εύχομαι το βιβλίο σου την διαδρομή να κάνει

    που φέρνει από το πέλαγος σε ασφαλές λιμάνι

  24. LandS said

    Δεν ξέρω αν περιλαμβάνεται στο κεφ.39 αλλά το «μπουζ ντουλάπ» που κοροϊδεύαμε μικροί, όντως σημαίνει ψυγείο 😉

    Καλοτάξιδο λέμε.

  25. dryhammer said

    Καλημέρα και Καλοτάξιδο.

    Κι εγώ μπαμ-μπουμ κιοφτέ την ήξερα…

    Η έκπληξή μου ήταν που λέγαμε για πλάκα και μπουζ-ντουλάπ το ψυγείο, μέχρι που είδα σ’ ένα πάγκο με σουβενίρ στ’ Αλάτσατα κάτι μαγνητάκια και την (χειρόγραφη) ταμπελίτσα:
    buzdolabı süsleri (magnet)

  26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πότε αρχίζει «το απόγευμα» ; 🙂

  27. dryhammer said

    24 μαζί γράφαμε…

  28. Pedis said

    καλή επιτυχία στο νέο σου πόνημα!

    Πώς να αναγνωρίζουμε αρχαιοελληνικά σύμβολα έγραψες;

    Ο απεσταλμένος του ANT1 στην Κακαβία πάντως χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα σύμβολα σαν «αρχαιοελληνικά», αναπαράγοντας ουσιαστικά την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής.

    https://info-war.gr/oi-fasistes-epistrefontai/

  29. Πάνος με πεζά said

    Άντε, με το καλό και ο δεύτερος τόμος !
    https://ibb.co/hT3AFA

  30. spiral architect 🇰🇵 said

    Όνομα αφρικανής τηλεφωνήτριας: Νενέ Μακούτε 😀

  31. Καλοτάξιδο Νίκο. Θα απολαύσουμε σίγουρα τα… λιμερίκια.

  32. Ξυπεταιων said

    Απο τις λιγες περιπτωσεις που ξερεις οτι ενα βιβλιο ειναι ενδιαφερον χωρις να το ξεφυλλισεις.

  33. Aghapi D said

    Καλή επιτυχία;;; Μα την έχεις σίγουρη 🙂

  34. nickel said

    Καλορίζικο, καλοτάξιδο και καλοπούλητο! Σε ηλεβιβλίο θα κυκλοφορηθεί; 🙂

  35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    26 συνέχεια
    Πρωινή κουβέντα (πριν μπω στο ιστολόγιο) με φίλη που έχει κοριτσάκι στην τρίτη τάξη (και «είμαστε φίλες από παλιά» όπως διατείνεται) και είχε άσκηση να βρει παράγωγες λέξεις από το «σώμα». Βρήκε σωματικός και σωματοφύλακας και ψάχνει (με στοχασμό) να γράψει ακόμη μια τουλάχιστον. «Σωματότυπος»λέει η γιαγιά.
    -Μα δεν ξέρει αυτή τη λέξη,πώς θα τη γράψει, παρεμβαίνει η μαμά.
    -τί είναι σωματότυπος γιαγιά;
    -(εξηγεί η γιαγιά)
    -τώρα ξέρω!
    «σωματότυπος», γράφει την τρίτη λέξη! 🙂

    Θέλω να προλάβω να το στείλω σήμερα στη μικρή μου φίλη ή είναι πολύ μικρή;
    Δε νομίζω.
    Είναι απίθανο, από το εξώφυλλο ακόμη, θα ενθουσιαστεί. Αλλά κι αν της είναι δύσκολο,θα το γλεντίσουν οι πέριξ.

  36. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Πράγματι, αρκετά από τα κεφάλαια του βιβλίου έχουν συνδημιουργηθεί από εμένα και από εσάς, όπως π.χ. θα δείτε στο κεφάλαιο για τα παντογράμματα ή για τα λιπογράμματα ή για τα αλφαβητικά ρεκόρ. Με μια μικρή δόση υπερβολής θα μπορούσα να πω ότι τα κεφάλαια αυτά έχουν συλλογικό συγγραφέα και εγώ απλώς υπογράφω.

    Βρε τι υπογραφεις, άστα αυτά! Εδω και τωρα να συζητήσουμε για ποσοστά 😜

  37. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Το κακό είναι ότι θα πρέπει να το συμπεριλάβουμε στις προτάσεις μας για βιβλία προεορτίως…

  38. # 35

    Υψηλόσωμος, βραχύσωμος και για την πλάκα…σωμόν !!

  39. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Έχει συμπεριληφθεί ο Αμερικανός σκηνοθέτης Hoston Bros στο σχετικό τριακοστόν όγδοον κεφάλαιον του πονήματος;

  40. Πάνος με πεζά said

    Εδώ ο δεύτερος τόμος του link 29, για να μην κλικάρετε !

  41. Θερμά συγχαρητήρια! Ανυπομονώ να το πιάσω στα χέρια μου!

  42. Λεωνίδας said

    Ατιμόλογος ο Λεξίαρχος…
    Τα όσα ξέρει!…

  43. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα καὶ καλοτάξιδο τὸ βιβλίο σου, Νικοκύρη.

    Εἶμαι σίγουρος πὼς θὰ πάει πολὺ καλά.

    Γιὰ τὰ ποσοστά, κατ᾿ ἰδίαν. 🙂

  44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    38. 🙂 Σωματίδιο και σωματάρα μου ήρθε εμένα επιπλέον
    και ίσωμα, για πλάκα .

  45. Χαρούλα said

    Κέφια έχει, νεύρα έχει, δεν μας νοιάζει! Σημασία έχει να την αγαπάμε και να την φροντίζουμε!
    Καλοτάξιδο νά είναι!

    Την καλημέρα μου!

  46. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  47. # 44

    σωματέμπορος ο αισχρός και για το τέλος (χικ) …σώσμα !!!

  48. Ιερόδουλος said

    Ερωτεύτηκα το βιβλίο μόνο από την έξω-φάτσα του../
    Σκέψου να ξαπλώσω και στο κρεββάτι μαζί του….
    Χαμός θα γίνει χαχα!
    Ανυπομονώ για τη συνάντηση!

    Καλοτάξιδο Νικο-κύρη, Καλοτάξιδο!:-)

  49. Γιάννης Ιατρού said

    40: Φτιάξτε το καλά ρε Πάνο (άσε που θα βγει τον άλλο αιώνα 🙂 )

  50. Avonidas said

    Μιας και λέμε για δικαιώματα, έπεσε λουκέτο στα torrent (κι όχι μόνο) στην Ελλάδα:

    https://unboxholics.com/news/tech/35183-ellada-kleinei-to-pirate-bay-kai-alles-37-istoselides-peiratikoy-periexomenou

    Απόφαση της Επιτροπής για την Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας διατάζει τους παρόχους internet στην Ελλάδα να προχωρήσουν άμεσα στη διακοπή πρόσβασης σε 38 domain names.[…]

    Τα websites για τα οποία η ΕΔΠΠΙ ζητάει τη διακοπή πρόσβασης αποτελούνται από δημοφιλή torrent sites όπως το Pirate Bay και το 1337x, αλλά και πειρατικές υπηρεσίες streaming όπως tainiesonline και το gamatotv. Μαζί την “πληρώνουν” και ιστοσελίδες υποτίτλων όπως το subs4free.

    Επομένως, περιμένω άμεσα να καταργηθούν οι φόροι υπέρ ΠΔ σε ηλεκτρονικές συσκευές και συνδέσεις, αφού τώρα κόβεται η πρόσβαση και η «πειρατεία»… τι, όχι; 😉

  51. Τρίβλαξ said

    Μήδένα προ του αναγνώσκειν μακάριζε—αλλά στην προκειμένη περίπτωση δικαιολογείται μιά εξαίρεση. Ανυπομονώ να το διαβάσω.

    Εύχομαι καλές πωλήσεις.

  52. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Εύχομαι να γίνει best-seller. Σκέφτομαι ήδη κάποιους φίλους να τους το κάνω δώρο, Ξέρω ότι θα το ευχαριστηθούν.

    Και αναρωτιόμουν «τόσο υλικό έχει αυτό το ιστολόγιο, γιατί δεν το εκδίδει σε βιβλίο;»

  53. Πάνος με πεζά said

    @49 : Δε μπόρεσα να βρω και ελληνικά πεζά καλλιγραφικά, στην ουσία με αγγλικά κεφαλαία γράφτηκε (ξέρεις τώρα με τις γραμματοσειρές). Όσο για το κιτρινάκι, έμοιαζε μπάλωμα αλλά και ο τύπος έμοιαζε να μπάλωνε !

    Θα βγει τον επόμενο αιώνα; Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Τρίτου, λοιπόν; 🙂

  54. Πάνος με πεζά said

    [ΛΑΜΠΡΟΣ Mode on]
    Γράφετε εσείς σχόλια, κορόιδα, και ο διεθνής καπιταλισμός κάνει τον ιδρώτα σας βιβλίο και κονομάει ! 🙂
    [ΛΑΜΠΡΟΣ Mode off]

  55. Γιάννης Ιατρού said

    50: Avo, κωλώνεις ρε συ; 🙂

  56. Γιάννης Ιατρού said

    53: Α, αν ήταν «καλλιτεχνική» άποψη, πάσο 🙂
    54: χαχαχα! Καλοοό

  57. Νέο Kid said

    Τον εξώφυλλο πάντως, αν και γουστόζικο, είναι ελαφρώς σεξιστικό.
    Η γλωσσική ελαφρότητα είναι ίδιον κυρίως των αντρών κι όχι των γυναικών!
    Θα προτιμούσα τον Γκας Πορτοκάλο στο εξώφυλλο ή ακόμα καλύτερα τον Κουνάδη να παίζει φρισμπυ (δίσκος…) με τον Αδωνι.

  58. Avonidas said

    #55. Καλά, εγώ προσωπικά δεν κωλώνω γιατί δεν είμαι και στην Ελλάδα, αλλά η βλακεία έχει την τάση να εξαπλώνεται :-/

  59. Νέο Kid said

    Το αρνί στο εξώφυλλο πάει στο αρνάκι άσπρο και παχύ;

  60. Γιάννης Ιατρού said

    59: Από εδώ είναι παρμένη 🙂
    [ΛΑΜΠΡΟΣ Mode on]

    [ΛΑΜΠΡΟΣ Mode off]

  61. Αὐγουστῖνος said

    @58 καὶ νὰ ἐπιδεινώνεται 🙂
    @21 τάνξ; Κι ἐγὼ νόμιζα ὅτι αὐτὴ ἡ ὁρολογία ἀφοροῦσε τὶς (πάλαι ποτὲ ἔνδοξες) αὖρες.
    Ἀλήθεια, καλοτάξιδο εἶπα;
    Καί, παρεμπ., τὶς καλημέρες μου.

  62. Le Coeur Gothique said

    Καλημέρα σας.

    Επιτέλους κι ένα καλό νέο!

    «Πράγματι, αρκετά από τα κεφάλαια του βιβλίου έχουν συνδημιουργηθεί από εμένα και από εσάς…»

    Δηλαδή «Μαζί τα γράψαμε.» κατά το «Μαζί τα φάγαμε.» Εγώ φυσικά δεν συμπεριλαμβάνομαι στο πρώτο «μαζί» καθότι πολύ νέος (σχολιαστής).

    Καλοτάξιδο!

  63. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @57. Νέο Kid said:

    » …Θα προτιμούσα τον Γκας Πορτοκάλο στο εξώφυλλο ή ακόμα καλύτερα τον Κουνάδη να παίζει φρισμπυ (δίσκος…) με τον Αδωνι.

    Φρίσμπυ… τῆς Φαιστοῦ. 🙂

    @60. 🙂

  64. mitsos said

    Καλότυχο
    Διότι για κάθε συγγραφέα το βιβλίο του είναι ένα ακόμα παιδί . Όταν φθάνει στα ράφια έχει ενηλικιωθεί κι ανοίγει τα δικά του φτερά.

    @10.11 Ένα «σαματά παπόρ» νόμιζα πως λάγαμε ( για το ΧΟΡΑ ή για το ΣΙΣΜΙΚ ; δεν θυμάμαι )

  65. Μπετατζής said

    Καλοτάξιδο, άντε και γρήγορα πύργος στα βιβλιοπωλεία του κέντρου 🙂
    (κατοχυρώνεται για ευχή σε νέους συγγραφείς).

  66. Χαρούλα said

    Και γώ, μπαρούτ κιοφτέ ήξερα την χειροβομβίδα
    Και το τανκ, τςαμπουκά τρακτέρ.

    Ακόμη
    Η πεταλούδα; Εμπριμέ κουνούπ
    Η λίμνη των κύκνων; Παπί χαβούζ.
    Η ναυμαχία; Καΐκ καβγά.
    Ο δάσκαλος; Tσογλάν αγά.
    Το ελικόπτερο; Σαματά κουνούπ.
    Η πυρηνική βόμβα; Γης Μαδιάμ κιοφτέ.
    Η τηλεδιάσκεψη; Παρτούζ τελεφόν.
    Το υποβρύχιο; Μπαμπές βαπόρ.
    Η βέρα; Μπουνταλά χαλκά.
    Το ραδιόφωνο; Τζερτζελέ μαραφέτ.
    Η τηλεόραση; Μπανιστίρ ντουλάπ.
    Το ασανσέρ; Σούρτα φέρτα ντουλάπ.
    Το σχολικό λεωφορείο; Τσογλάν τουτού.
    Οι κουκουλοφόροι; Φερετζέ ασκέρ.

  67. Γιάννης Ιατρού said

    Δεν βλέπω να αναφέρθηκε πιο πάνω πως σήμερα ο μήνας έχει 9

  68. Kostas Mparas said

    ευχαριστουμε πολυ!!! ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ να΄ναι,οπως λενε..!!!

  69. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Και η Έλλα Ρεμαλάκα-Ναπούμε, ελληνοαμερικανίς παντρεμένη με αφρικανό.

  70. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ευχάριστη έκπληξη, Νικοκύρη. Καλοτάξιδο το βιβλίο και καλή και ευχάριστη ανάγνωση σ’εμάς.

  71. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια, τις ευχές σας και τα καλά σας λόγια. Κατά σύμπτωση, Μέρφι είναι αυτός, έτυχε σήμερα πρώτα μια βλάβη και μετά μια συνεδρίαση κι έτσι μόλις τώρα μπόρεσα να μπω στο μπλογκ.

    Πολύ καλή ιδέα και το εξώφυλλο του… δεύτερου τόμου!

    50 Δεν κλείνουν τα τορεντάδικα, αν κατάλαβα καλά, αλλά η πρόσβαση σε αυτά από τους Έλληνες παρόχους. Αν θες να γράψεις άρθρο, το συζητάμε και ειδικά.

  72. konos said

    Με το καλό! Πάντα τέτοια και καλύτερα!!!!
    Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε κάποιο νήμα, οπότε ζητώ συγγνώμη, αλλά ξεκίνησε πιλοτικά ο δανεισμός ηλεβιβλίων στα Ελληνικά από την Εθνική Βιβλιοθήκη στην παρακάτω διεύθυνση:

    http://ereading.nlg.gr/el/?server=1

    Η διαδικασία απλή, ο δανεισμός είναι τρία βιβλία (pdf ή/και epub, κλειδωμένα με DRM) ανά 20 ημέρες, με δικαίωμα παράτασης, εννοείται δωρεάν τα πάντα όλα. Οι επιλογές συνολικά δεν είναι ιδιαίτερων αξιώσεων, αλλά υπάρχουν και
    αξιολογότατοι τίτλοι (π.χ. τιμής ένεκεν το πρώτο που κατέβασα ήταν Το πεθαμένο λικέρ, αν και το έχω στο ράφι).

  73. spiral architect 🇰🇵 said

    @50, 71γ: VPN is your friend! 😉

  74. nikiplos said

    Καλημέρα! Καλοτάξιδο Νικοκύρη! Να είναι πολυπούλητο, αλλά κυρίως πολυδιάβαστο! Και (πρόταση κάνω μην με βαράτε) δεν θα ήταν άσχημο να το πρότειναν και οι φιλόλογοι στα παιδιά, ώστε να αρχίσει να ξεψειρίζει η άχαρη διδασκαλία της γλώσσας μας… Στα σχολειά τουλάχιστον γιατί στα Πανεπιστήμια, δεν τρέφω ουδεμία ελπίδα…

  75. konos said

    50 –> Αυτό ειδικά με τους υπότιτλους είναι μια πονεμένη ιστορία. Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια, όταν η ΑΕΠΙ ήταν θαλερή, που είχε ασκηθεί δίωξη σε σάιτ ελληνικών υποτίτλων με εντελώς αφιλοκερδή προσφορά αυτών, το οποίο αφελώς τα παιδιά το είχαν στήσει σε ελληνικό σέρβερ. Η δικαιολογία κλασσική, ότι με την μετάφραση/υποτιτλισμό παραβιάζονται τα δικαιώματα του σεναρίου… Το ωραίο είναι ότι ουκ ολίγες φορές είχαν πιαστεί ιδιωτικά κανάλια να χρησιμοποιούν στις σειρές τους υπότιτλους από τέτοιες πηγές, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδα….

  76. konos said

    73 –> Το VPN της Opera (σεταρισμένο, έτοιμο προς χρήση και δωρεάν) is your very best friend!!!

  77. # 66

    το τελευταίο είναι παρά;λλαξη του πασίγνωστου τσουτσουφερετζέ για το προφυλακτικό

  78. Avonidas said

    #71. Δεν κλείνουν τα τορεντάδικα, αν κατάλαβα καλά, αλλά η πρόσβαση σε αυτά από τους Έλληνες παρόχους.

    Ακριβώς, επί ποινή προστίμου. Αυτό βεβαίως είναι καραμπινάτη λογοκρισία, του είδους που καταγγέλλουν οι ευαίσθητες μιμόζες μας όταν συμβαίνει στη Ρωσία ή στην Κίνα :-/

    #73. VPN is your friend! 😉

    ̈́Έλα παππούλη μου… 😀

    Κι ωστόσο, αν αρχίσουν όλοι να βάζουν πληρωμένο VPN ουσιαστικά η ΕΔΠΠΙ σπονσοράρει άθελά της έναν νέο, κερδοφόρο κλάδο. Το κόστος δεν είναι μεγάλο, κατά βάση θα σημάνει μια ποσοστιαία αύξηση στο κόστος των συνδέσεων.

    Αναρωτιέμαι για πόσα χρόνια ακόμη θα μας ταλαιπωρούν μέχρι να το χωνέψουν ότι χάσανε.

  79. Avonidas said

    #77. Και τσουτσού κοτλέ η τουλούμπα 😉

  80. Avonidas said

    #75. Ουκ ολίγες φορές; Πες καλύτερα πάντα!

    Η πλάκα είναι ότι με τους υποτιτλιστές που έχουν, καλύτερη δουλειά θα κάνανε αν τους κατεβάζανε απ’ το ίντερνετ, όπου ανεβάζει κόσμος με μεράκι για τη δουλειά 😀

  81. Ε, όχι και καλή επιτυχία! σκέτη, κακή δεν υπάρχει αφού… 😛

  82. spiridione said

    Καλοτάξιδο και από μένα Νικοκύρη.

  83. konos said

    80 Αυτό που μου αρέσει στους υπότιτλους αυτούς είναι ότι πολλές ομάδες δεν είναι μόνο ικανότατες, αλλά και ακομπλεξάριστες και αφήνουν την προσωπική τους πινελιά με πολύ ωραίο τρόπο… Ακόμη θυμάμαι στο Lost τον Σόγιερ (κλασικός ζοχάδας και μέγιστος τζόρας) να αναφωνεί «Γαμώ την Παναχαϊκή μου»!!! Κλασικό….

  84. ΓιώργοςΜ said

    78 Συνέβη σε γνωστό, να έχει λαπιτόπ με ενεργοποιημένο τορεντ στην Ελλάδα, να αμελήσει να το κλείσει στη Γερμανία, και να δικαστεί ερήμην, με πρόστιμο ενάμισι χιλιάρικο…
    Δεν ξέρω για πόσο θα δουλεύουν τα VPN, αλλά για όσο δουλεύουν, είναι όντως η νέα, αναπτυσσόμενη αγορά. Αν μη τι άλλο, πιέζουν το κόστος των συνδρομών στους παρόχους.

    Πλάκα θα έχει όμως, στο επόμενο «The Wire» τα βαποράκια στις γωνίες να πουλάνε φλασάκια ανωνυμοποίησης αντί για πρέζα, για να μπορεί το φιλοθεάμον κοινό να βλέπει «Τόλμη και Γοητεία», σεζόν 58, επεισόδιο 35.26*e^17…. 😀 😀 😀

  85. Avonidas said

    #84. Καλά, η Γερμανία είναι τρομακτική περίπτωση :-/

    (Δεν θα τρεχα τορεντ σε λαπτοπ με τίποτα)

    Η απορία μου είναι, αυτά τα πρόστιμα πρέπει να παραβιάζουν ένα κάρο νόμους (fun fact: ακόμα κι όταν παρανομείς έχεις δικαιώματα). Εδώ θέλει κάποιον/κάποιους να το ψάξει νομικά και μετά να τους ταράξει στις μηνύσεις, να δούμε αν θα συνεχίσουν τις ίδιες τακτικές.

  86. ΣΠ said

    71
    Έκλεισαν όμως ελληνικά sites, όπως gamato, tainiesonline κ.ά.

  87. Avonidas said

    #86. Αυτή ήταν πραγματικά μια θλιβερή περίπτωση· μάλιστα ήμουν ένας ανάμεσα σε 20-30 «λοξούς» που πήγαν να διαμαρτυρηθούν μπροστά στη Βουλή όταν έκλεισε το gamato 🙂

    Για την ιστορία, μαζί με τις ταινίες και τις σειρές (που τις βρίσκεις αλλού πανεύκολα), τη βισσοβανδοσκυλάδικη μουσική σαβούρα (που ποιος χέστηκε) και τις ελληνικές σειρές και ταινίες (κάτι γίνεται με streaming) πήρε η μπάλα κι ένα σωρό παλιά ελληνικά βιβλία και περιοδικά που είχε ανεβάσει κόσμος εκεί, από τις προσωπικές συλλογές τους οι πιο πολλοί, και που δεν τα ξαναβρίσκεις τώρα ΠΟΥΘΕΝΑ 😦

  88. sarant said

    80 Λένε ότι από τότε που ήρθε η Νετφλιξ που πληρώνει καλά έχουν ανέβει ποιοτικά οι υπότιτλοι. Λένε, εγώ δεν βλέπω.

  89. cronopiusa said

    Καλοτάξιδο! Σπεύδω να το προμηθευτώ

    Νικοκύρη στη Μεσοποταμία περιμένουν απάντηση

    Προβλήματα υγείας (μια καραμπινάτη οισοφαγίτιδα, παρενέργεια της ακτινοβολίας) με κρατάνε μακριά

  90. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Κρόνη, la toalla!!! Hasta la victoria siempre!!!

  91. Χαρούλα said

    Κρόνη την αγάπη μου. Λείπεις, αλλά αν έτσι πρέπει… Εύχομαι την ευκολότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

  92. Γιάννης Ιατρού said

    87: Να τα φυλάτε ρε σεις, στο υπόγειο 🙂

  93. Avonidas said

    #92. Έχω και κάτι κούτες cd 😉

  94. Κι άλλο βιβλίο, βρε θηρίο; Εντάξει, ένα μέρος του υλικού το είχες έτοιμο από την ακάματη καθημερινή σου δραστηριότητα, εντάξει, βοηθήσαμε κι εμείς λιγάκι, αλλά πάντως είναι απίστευτο πώς και ΠΟΤΕ τα καταφέρνεις όλα — χωρίς να είσαι συνταξιούχος σαν μερικούς-μερικούς 😉
    Ο τίτλος «Η Γλώσσα έχει νεύρα», ίσως με υπότιτλο «Οργίλη περιπλάνηση στα τοπία της γλωσσικής ασχετοσύνης», θα ταίριαζε σε συλλογή πιο καταγγελτικών σου άρθρων, είτε για φωνήεντα και ακαδημαϊκούς, είτε για τη χειρότερη μετάφραση όλων των εποχών, είτε (κι ας μη είναι καθαυτό γλωσσικό) για απόπειρα να βγει φασίστας ο Καβάφης…

  95. 11, … A propos, συγχαρητήρια στο γραφίστα του εξωφύλλου !
    Κάτι εντελώς διαφορετικό αυτή τη φορά, με ωραία ανοιχτά χρώματα, και
    εξωστρεφές, …

    Κι εμένα μού άρεσε το εξώφυλλο – κεφάτο και
    Λεξοστρεφές!

  96. 44, … 38. 🙂 Σωματίδιο και σωματάρα μου ήρθε εμένα επιπλέον
    και ίσωμα, για πλάκα . …

    Χαμός στο
    ύπσωμα!

  97. Τι θυμήθηκα, τα γκλομπ ψύξης – και άλλα παντογράμματα απ’ τα παλιά. Έχει και τα ποιήματα του Κορνηλίου με τα της Νομανσλάνδης;

  98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    96,44,38 ο ασώματος πιάνεται για πα΄ραγωγο του σώματος; 🙂 🙂

    Ο Νικοκύρης στα «Αλφαβητικά ρεκόρ» (πόσα ίδια γράμματα σε μια λέξη) στο εν νήματι βιβλίο (χαχα το πήρα!) έβαλε για το ρο, το ερυθροφρουρός!
    και ερυθρόμορφος κ ερυθρόδερμος λέω κι γω τώρα αλλά με τέσσερα δεν … 🙂

  99. Γιάννης Ιατρού said

    94β: χαχα, δίνε εσύ ιδέες κι όλο και κάτι θα βγεί 🙂 🙂

  100. sarant said

    94 Καλή ιδέα!

    97 Όχι, θεώρησα πως αυτά ήταν δική μας υπόθεση, όχι δημοσιοποιήσιμη

    98 Μη μου πεις ότι κάναμε σεφτέ!

    99 Αμ έπος!

  101. Γιάννης Ιατρού said

    100δ: Που ξέρεις, μπορεί να έχουμε και καμιά προπώληση 🙂

  102. Evan said

    Συγχαρητήρια για όλα. Για την ενέργεια και τον χρόνο, για την πολύπλευρη, παθιασμένη και ερωτική σχέση με τη γλώσσα.

    Συγχαρητήρια και σ’ όλους τους μεριδιούχους τους ιστολογίου.

    Καλή του τύχη!

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτή την απορία την έχω κι εγώ:πότε τα προλαβαίνεις όλα, Νικοκύρη; Δουλειά, ιστολόγιο, επιμέλεια βιβλίων, συγγραφή βιβλίων αλλά και οι εκδρομούλες εκδρομούλες; 😇👍

  104. aerosol said

    Καλή επιτυχία στο νέο σου πόνημα Νίκο! Αλλά… την θεωρώ σίγουρη, δεν χρειάζεται ευχές το βιβλίο.
    Όσο για την συμμετοχή των σχολιαστών του μπλογκ, θα οργανωθούμε να περάσουμε ομαδικώς για μια συζήτηση περί μισθοδοσίας. 😉

    Α, έλεγα εδώ και καιρό να το αναφέρω και όλο το ξεχνούσα (ή το ξέχναγα, όπως αγαπάτε). Ανακάλυψα υπέροχη πηγή μεταφραστικών μαργαριταριών στο παιδικό κανάλι Νικελόντεον. Εδώ δεν έχουμε υπότιτλους αλλά έχουμε ανάγκες συνεχούς μεταγλώτισης.
    Παρακολουθείστε το αν μπορείτε και… «μείνετε δροσερές, κορίτσια», όπως είπε μια νεαρή ηρωίδα στις φίλες τις, προφανώς μεταφέροντας το stay cool, girls!

  105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100 >>κάναμε σεφτέ!
    Φλασιά για τα ψευδοτούρκικα
    Τσογλάν σεφτέ – ο πρωτότοκος !

  106. MA said

    Καλησπέρα,

    Καλοτάξιδο πολυγραφότατε! Περιμένουμε και βιβλιοπαρουσίαση

  107. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα κι από μένα και καλορίζικο το νέο βιβλίο…

    Θα το αγοράσω οπωσδήποτε τις επόμενες ημέρες για να δώ ποιοί γνωστοί σχολιαστές συνεισέφεραν με τα σχόλιά τους στο νέο πόνημα και αν ο κ. Σαραντάκος αναφέρει τα ονόματά τους ή τα αποσιωπά. Κυρίως θα το αγοράσω για να βρώ τα τυχόν λάθη που έχει και να δώ αν θα μού επιτρέψει ο κ. Σαραντάκος να αναρτήσω τα λάθη εδωπέρα. Πάντως, τα περιεχόμενά του με ιντριγκάρουν ιδιαίτερα και αξίζει κάθε έπαινος στον κ. Σαραντάκο που τολμά και ασχολείται με τόσο δύσκολα θέματα, όπου ανά πάσαν στιγμήν και ο πλέον άσχετος αναγνώστης μπορεί να σε βγάλει σκάρτο…

    Μέχρι τότε, ΙΔΟΥ ένα μεζεδάκι ολκής για αύριο. Είναι από την σημερινή «ΕΣΤΙΑ» και αποδεικνύει οριστικά την επιπολαιότητα του Σαράντου Καργάκου, ο οποίος παλιότερα προσπάθησε να βγάλει ΦΑΣΙΣΤΑ τον Καβάφη, αλλά επενέβη ο κ. Σαραντάκος και τον ξεμπρόστιασε για την ταχυδακτυλουργία του….

    Στα 82 του ο πρώην ΕΠΟΝίτης Καργάκος δεν έχει ακόμη μάθει ότι η κάμηλος του Χριστού που εισέρχεται από την τρύπα της βελόνας είναι όντως η γκαμήλα και όχι το χοντρό σκοινί που γράφει αυτός για να κάνει τον έξυπνο και τον μορφωμένο…

    Μάλιστα, ο απατεώνας Καργάκος βάζει την σχετική ευαγγελική φράση σε εισαγωγικά, αν και την παραθέτει από το μυαλό του, κάνοντας φυσικά λάθος. Αυτή είναι η εγκυρότης του πολυδιαφημισμένου Ρωμιού ιστορικού Σαράντου Καργάκου!…

    Αναρτώ την φράση, όπως την παραθέτει ο γερο-Καργάκος σε εισαγωγικά και όπως την γράφουν οι 3 συνοπτικοί ευαγγελιστές

  108. Χαρούλα said

    105 ΕΦΗ τέλειο!
    Σκεφτηκα τον σωματώδη, τον εύσωμο, και την ενσωμάτωση. Δεν μπορώ όμως να προσδιορίσω αν ηλικιακά ειναι συμβατά στο ζουζουνάκι. Για το σωματείο δεν νομίζω.

  109. Πέπε said

    107:
    Τόσο κίτρινο μελάνι τζάμπα για τον παράδεισο, ένα λάθος που δικαιολογείται από μη φωτογραφική μνήμη (όπως και το δηλώνει ο άνθρωπος: λέει «αν θυμάμαι καλά», και φυσικά προσθέτει τα εισαγωγικά που συνηθίζονται στον ευθύ λόγο, άσετα αν πρόκειται για πιστή ή από μνήμης παράθεση), κι ούτε σταγόνα για το όντως χοντρό λάθος, την ασυνταξία του πλουσίου.

  110. Γιάννης Ιατρού said

    107: Α πα πα πα, χάλασε ο κόσμος! Καλά ρε Ιάκωβε, εσύ ειδικά να επικαλείσαι το biblehub;;;
    Ένα site αναμφίβολα χριστιανικής χροιάς; Που κάθε τόσο φωνάζεις για τους «χριστιανούληδες» που παραποιούν κλπ. τα πάντα;
    Θα μου πεις, ε, αφού δικά τους είναι τα τσιτάτα, αυτοί θα ξέρουν τι εννοούν (ή θέλουν να πιστέψουμε πως εννοούν;;; 🙂 🙂 )

  111. Πέπε said

    35, 108

    Σωματαράς κάνει;

    Πάντως δεν είναι λέξη που να δίνει εύκολα παράγωγα και σύνθετα που να είναι οικεία σε παιδί τρίτης τάξης (για δημοτικό δε μιλάμε;). Εκτός αν το ζητούμενο είναι να ανοίξει λεξικό, οπότε θα είναι εύλογο να βάλει λέξεις που δεν ξέρει, με την ελπίδα να τις μάθει – άρα άλλη άσκηση, άλλος στόχος, άλλη κριτική (μάλλον θετική θα έλεγα).

    Υπάρχει και η γνωστή σειρά ανεκδότων με τον Τοτό:

    Μαμά, μας είπε η δασκάλα να βρούμε ____…

    (Και αφού η μαμά και ο μπαμπάς δεν τον ικανοποιήσουν, καταλήγει πάντα στον κίνκι παππού του!) 🙂

  112. Καλοδιάβαστο βιβλίο
    να τσουλήσει σαν το πλοίο
    σε νερά όλο μπονάτσα
    γελαστή την κάθε φάτσα

    Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
    http://www.badsadstories.blogspot.gr
    http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

  113. Γιάννης Ιατρού said

    109: Σωστά Πέπε επισημαίνεις την ασυντααξία (πλούσιος/πλούσιον). Αλλά για τον Καργάκο, λέω τώρα, ένα γκουγκάλισμα στο περίπου να έκανε, θα του έβγαζε την σωστή φράση (φράσεις), ή δεν έχει πρόσβαση στο δίκτυο; Με το γκαμήλα / σκοινί (κάμηλο), σημασιολογικά, όμως τι γίνεται;

  114. Νέο Kid said

    Ιστολόγιο: Μπερεκέτ κουσκούς
    ΕΦΗ-ΕΦΗ : Γκιρίτ χανούμ -γιαβρούμ
    Τζη: Ιστανμπούλ κοτ-κοτ σαματά
    Αβονίδας: Καρα-ντελικλέρ Φυζικτσή
    Λάμπρος: Παρά-γιόκ Ουστά
    Ιάκωβος ο Αδερφόθεος: Καπιτάν χαϊβάν τουρλουμπούκ
    Γιάννης Ιατρού: Ντοκτόρ Βεληγκέκ
    Κουβάτσος : Νταγλαρά Λεβέντ Βαζέλ
    Νέο Κιντ: Γιενί Γκιουζέλ τσουτσέκ
    Ακατανόμαστος:

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μπράβο ρε Νίκο, εύχομαι επιτυχία 🙂 στο νέο σου βιβλίο. Μερικές φορές που περνάς από το μυαλό μου, σε σκέφτομαι να είσαι καθιστός στο γραφείο σου και να στοχάζεσαι, και πάνω από το κεφάλι σου να στριφογυρίζουν οι λέξεις σαν ηλεκτρόνια. 🙂
    Nάσαι καλά και να μας προσφέρεις τα καλά και όμορφα που έχεις μέσα στο σοφό κεφάλι σου.

  116. Γιάννης Ιατρού said

    114: (τέλος)
    Να προτείνω : καλλιτεχνικόν ψευδώνυμον «χαμαιλέων του Ιστολογίου» (δηλ. δικό του είναι κι αυτό…) ή πολυώνυμος» ή «ILL Οινόης» ή «καπετάνιος» (δικό σου το τελευταίο) 🙂

  117. Νέο Kid said

    Στο διάλο χτήνος: Σιχτίρ μπουνταλά Χαιβάν (hayvan στα τούρκικα=χτήνος, ζώο )
    Dryhammer: Κουρού Γιεμιτζή Σειτάν
    Αεροζόλ: Φλιτ-φλιτ αγά
    ΣΠ, Μάικολ Νταηνάμο, Νικοκύρης: Κυμί ραβασάκ κουσκούς

  118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    114 – Γειά σου ρε Κίντ γίγαντα, πέθανα στο γέλιο. 🙂 🙂 🙂

  119. Θεοδώρα said

    Συγχαρητήρια !!! τώρα ξέρω τι δώρο θα κάνω στον εαυτό μου (πρώτα και μετά σε άλλους) τα Χριστούγεννα …

  120. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Άρθρο για τα ψευδοτούρκικα δεν έχουμε βάλει στο ιστολόγιο, αλλά είναι σαν να βάλαμε.

  121. ΣΠ said

    Τώρα βλέπω ότι το βιβλίο είχε προαναγγελθεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 (!) και δεν το είχα πάρει είδηση. Εδώ, στο τέλος: https://www.bookpress.gr/politismos/teleutaia-nea/ta-vivlia-tou-fthinoporou-2017

  122. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κέφια έχεις, Κιντ. Ελπίζω να πολλαπλασιαστούν σήμερα μετά τη μεγαλειώδη νίκη στο ΟΑΚΑ επί των γαβροσπανούληδων. 💚👍

  123. 117 Υποψιάζομαι πως κάπου στην Άπω Ανατολή βρίσκεται η αδελφή ψυχή μου, και το γλυκό της ονοματάκι Σιχτίρ Μπουνταλά Ταϊβάν.

  124. sarant said

    121 Αυτό το βλέπω από σένα, δεν ήξερα αυτή την υπεραισιόδοξη αναγγελία. Πάντως αναγγέλθηκε και φέτος τον Σεπτέμβριο -και ευτυχώς επαληθεύτηκε τουτη τη φορά.

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νικοκύρης : Τζιμάν Εφέντ

  126. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @114 (τέλος), 116. Τσουτσοῦ νταχτιρντὶ καπιτάν. 🙂

  127. Νέο Kid said

    122. Γιάννη, στο Νταγλαρά Κοτζαμπήδ σπυριάρ-μπώλ είμαστε ψιλό τράτζικ φέτος…
    Αλλά αυτό από μόνο του βέβαια δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε απ τους Γιανκητζή Εκτοστόλ τσουτσέκ. 😜

  128. Νέο Kid said

    123. 😀😜😜👏 Nτουζίν πουντακτσί , μπρε!

  129. Jane said

    Συγχαρητήρια , κ.Σαραντάκο. Εύχομαι καλές πωλήσεις.
    Πολύ ωραίο εξώφυλλο , όντως 🙂

  130. Γιάννης Ιατρού said

    126: συμπληρωματικά και Καρά Τζαφέρ τσογλάν

  131. Μαρία said

    130
    Σικιμέ καντάρ Εφέντι.

  132. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Κύριε Πέπε (109),

    1) Είδες την ονομαστική αντί της αιτιατικής (πλούσιος αντί πλούσιον) και δεν είδες το τεράστιο λάθος του Καργάκου (το εξηγεί και σε παρένθεση ο δόλιος!..) που στα 82 του νομίζει ότι η κάμηλος του Χριστού είναι το χοντρό σκοινί και όχι η γκαμήλα;

    Τα περί περί την «βασιλείαν του Θεού» και το «εν τω παραδείσω» τα υπογράμμισα στο 107 όχι για να δείξω ότι ο Καργάκος είναι άσχετος ή δεν έχει καλή μνήμη, αλλά για να επισημάνω το θράσος του: Γράφει πρωτοσέλιδο άρθρο σε ημερήσια εφημερίδα και βάζει σε εισαγωγικά μιά ευαγγελική ρήση, για την ακρίβεια της οποίας δεν είναι σίγουρος. Αν αυτό δεν λέγεται επιπολαιότης, έλα να μάς πείς εσύ πώς λέγεται…

    2) Με την ευκαιρία κ. Πέπε μου, (επειδή ξέρω ότι είστε και οι τρείς μερακλήδες και θα το εκτιμήσετε…) προσφέρω σε σένα, στον κ. Gpoint και στον κ. Ιατρού ένα βιβλίο που σαρώνει εδώ στις ΗΠΑ μετά τις Ενδιάμεσες Εκλογές, λόγω του θανάτου του συγγραφέως του, ο οποίος εξελέγη πανηγυρικά στην Βουλή της Νεβάδα, αν και 20 μέρες νεκρός. Μιλάω ασφαλώς για την «Τέχνη του Νταβατζή» («The Art of the Pimp») του Dennis Hoff, την ύπαρξη του οποίου επεσήμανε επροχθές η σχολιάστρια Μαρία, αλλά κανείς Ιατρού δεν φιλοτιμήθηκε να το προσφέρει, ίσως λόγω του κακόφημου τίτλου του.

    Το βιβλίο έχει γραφτεί στο στύλ της «Τέχνης του Deal» του Donald Trump και είναι απολαυστικό, εξόχως διδακτικό, αν και κάργα αντιφεμινιστικό. Ως γνωστόν, ο μακαρίτης νταβατζής ιδιοκτήτης 7 νόμιμων μπουρδέλων, βενζινάδικων και εστιατορίων, Dennis Hoff, ήταν φανατικός οπαδός του Ντόναλντ, αλλά πέθανε στις 16 Οκτωβρίου, μετά από ένα ξέφρενο διήμερο πάρτυ με πορνοστάρ + πουτάνες, που του είχαν οργανώσει οι φίλοι του για τα 72α γενέθλιά του. Αιωνία σου η μνήμη, αξιομακάριστε Dennis, το βιβλίο σου θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια…

  133. Λεύκιππος said

    Μπά,γερν Μονάχου είναι ομάδα του Γερμανικού πρωταθλήματος και η απάντηση του Λαρισαίου, στην ερώτηση «εσύ το στράβωσες αυτό;»

    Καλές πωλήσεις νοικοκύρη

  134. Καλά τον Δύτη τον έχω πει από παλιά, Λαβαμπό Βουτηχτησί Εφέντη.

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χαρά : Κεφι χανούμ
    Γιάννης Κουβάτσος: Τσογλάν αγά

  136. Γιάννης Ιατρού said

    121: Αναφέρεται κι από τον Νικοκύρη η έκφραση 🙂

  137. … στη συγγραφή του έχετε πάρει μέρος κι όλοι εσείς …

    Ευχαριστίες και ευχές από το κοινό
    μπαίνουν στην λίστα και σε
    οιονεί κεφάλαιο
    τιτλοφορούμενο

    41. Αμοιβαίο κεφάλαιο

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αλέξης: Ζαρζαβάτ ντοκτόρ
    (κλέβω από του βιβλίο «Η γλώσσα έχει κέφια»)

  139. ΚΩΣΤΑΣ said

    Συγχαρητήρια!, Νικοκύρη και καλοτάξιδο.

    Φυσικά, άμα τη εμφανίσει του εν Θεσσαλονίκη, θα εναγκαλιστώ την κεφάτη κυρία γλώσσα και θα περιπλανηθώ μαζί της ανά τας ρύμας και οδούς των γλωσσικών της ελαφροτήτων! 😉

  140. Jane said

    μπουνταλά χανούμ

  141. gmich said

    Καλοτάξιδο. Το περιμένω για να μου φτιάχνει το κέφι όταν με δυσκολεύουν άλλα γλωσσικά.(ΕΦΗ -ΕΦΗ είμαι Ζαρζαβάτ ντοκτόρ)

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    21 >>το τανκ πώς το λέτε εσείς εδώ
    Τσαμπουκά αραμπά
    (βλ. το εν θέματι βιβλίο 🙂 )

  143. Alexis said

    #138: Χα, χα, χα έγραψες Έφη!!! 😆 😆 😆
    Ευχαριστώ για τον …τίτλο!

    #66: Χαμπέρ κουτί το ραδιόφωνο και ζεμπίλ ντουνιά το ασανσέρ.
    Και νταχτιρντί χανούμ η μπέιμπι σίτερ.

    Το χαϊβάν ντοκτόρ το είπαμε;
    Ή μήπως είναι αληθινό; Ε, Δύτη;;;

  144. Κουτρούφι said

    Παράγωγη λέξη από το σώμα; Σωμάτιο. Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Ουότσον!
    (ξεδιάντροπη προσπάθεια να το παίξω Μιχάλης Νικολάου)

    Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο!

  145. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Πάρε κόσμε!

    Ἔχουμε καὶ νταβατζὴ κιτάπ.

  146. Στα τούρκικα πως λέγεται ο ΠΑΟ ;; Μα φυσικά βαζελίν μπουλούκ !

  147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    140 Σερσέμ χανούμ

  148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    146 Ζεβζέκ ασκέρ 🙂

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    141Gmich 🙂 Αφερίμ! ή και Μπαχτσέ ντοκτόρ 🙂

    Κρόνη: Γκιουζέλ χατίρ

    Λου: Τσαχπίν Χανούμ

  150. Χαρούλα said

    Και εκτός απο την γλώσσα….. Και η ΕΦΗ έχει κέφια!
    Μπράβο! Μπράβο! Και σε ευχαριστώ.

  151. Χαρούλα said

    Και εκτός από την γλώσσα… και η ΕΦΗ έχει κέφια!
    Μπράβο! Μπράβο! Και σε ευχαριστώ.

  152. Jane said

    147 ΕΦΗ-ΕΦΗ

    Δεν ξέρω τουρκικά. 🙂 Σερσέμ;

  153. Χαρούλα said

    διπλή αποστολή κατα λάθος. Συγγνώμη

    Για αποζημίωση, μια ενδιαφέρουσα διαφήμιση που απαγορεύτηκε στην Βρεττανία, ως …πολιτική!

  154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    152 σερσέμης

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και Μπάοκ; Πουπούλ Φανέλ Κλαψιάρ.

  156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    156 >>Και Μπάοκ;
    Πσαρά σεβντά !

  157. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    143 Νομίζω το έχω και στο βιβλίο, το χαϊβάν ντοκτόρ υπάρχει στα τουρκικά αλλά είναι ανεπίσημο -το επίσημο είναι το γαλλοτραφές «βετερινέρ»

  158. Alexis said

    Η ομάδα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ: πελάτ ασκέρ

    Ο Γιάννης Ιατρού: Γκιουλέκ ντοκτόρ

    Ο Τζιπόιντ: Παοκτσί σαματά πσαρά

  159. Alexis said

    Ο πολυώνυμος: Μπουνταλά ζουλάπ

  160. Jane said

  161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κιντ: Γιαπί ντοκτόρ
    και κουίζ σουλτάν 🙂

  162. Corto said

    Και από μένα συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μου για την πορεία του νέου βιβλίου!

  163. Γιάννης Ιατρού said

    158: Alexis

    🙂 🙂

  164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Corto
    Αμανέ ντοκτόρ

  165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    192 Ζαπτιέ αμάν !

  166. Alexis said

    #163: Ωχ, μας την πέσανε οι μυστικές υπηρεσίες! 🙂

  167. Corto said

    164:
    Έφη, πολύ γέλασα!!!
    Ωχ κι αμάν αμάν!

  168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    157. Ναι ,σελ.280, «εκτός από το γαλλοπρεπές veteriner λέγεται και hayvan doktoru»
    Και το ψυγείο buzdolabı όπως είπε κι ο Dray sto 25

    Αμάν! 192;; Άλμα στο χρόνο.
    Εννοείται στο 163 πήγαινε ο τεφτέρ ζαπτιέ του 165 🙂

  169. Μπούφος said

    Σμπρώχνω τη νύχτα να βιαστεί να ξεγεννήσει το ξημέρωμα, να τρέξω για το βιβλίο.
    Θα εξαντληθεί! Όμως εμεις θ’ αναζωογονηθούμε -τα ζωντόβολα!

    Καλοτάξιδοοοοο!

  170. sarant said

    169 Νάσαι καλά!

    Να είστε όλοι καλά, μου φτιάξατε τη μέρα -εν τω μεταξύ, εγώ δεν το έχω πιάσει στα χέρια μου το βιβλίο

  171. Πέπε said

    @170:

    Α, χάνεις. Απ’ όσα διάβασα στα σχόλια, πρέπει να είναι πολύ καλό.

  172. Πέπε said

    132:
    Άντε πάλι με τα εισαγωγικά. Δηλαδή ο αναγνώστης που θα δει «αν θυμάμαι καλά» και δίπλα κείμενο εντός εισαγωγικών θα παραπλανηθεί ότι δήθεν πρόκειται για ακριβή παράθεση;

    Εν πάση περιπτώσει, ευχαριστώ για το βιβλίο. Έχω ήδη αρχίσει να υπογραμμίζω αποσπάσματα, να τα στείλω στον Νίκο να τα ανεβάσει καμιά Κυριακή που έχουμε λογοτεχνική στήλη. Ελπίζω να έχεις λάβει τα μέτρα σου ώστε να μην το κατεβάσει κανένας μπολσεβίκος τρακαδόρος εκτός από εμάς τους τρεις.

    Χαίρομαι δε που σε μια ώριμη και ακομπλεξάριστη κοινωνία σαν τις ΗΠΑ η ιδιαιτερότητα του Χοφ (20 μέρες μακαρίτης) δεν αντιμετωπίστηκε ως μειονέκτημα που θα τον εμπόδιζε στη σταδιοδρομία του.

  173. Καλημέρα σας
    Καλοτάξιδο το βιβλίο. Μόλις κατάφερα να διαβάσω τα σχόλια (αν και δεν ήταν δύσκολα, τα περισσότερα ήταν ευχές αλλά από κει και πέρα, υπήρξε οίστρος παραγωγής).

    Για το αν είναι κάμηλος ή κάμιλος είναι κάτι που διχάζει νομίζω. Γιατί μπορεί να γράφεται (γ)καμήλα, αλλά υπάρχει κι η άποψη (λόγω συνάφειας) για το παλαμάρι. Δεν ρωτήσανε αυτόν που το είπε τότε τι ακριβώς εννοούσε, και μετά που το σκέφτηκαν ήταν αργά. Γιατί αυτοί που το άκουσαν έγραψαν με η αλλά πόσο σίγουροι ήταν πως δεν είπε ι και παράκουσαν 🙂

  174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Διαλιέχτε μόνοι σας όποιο νομίζετε σας αφορά 🙂
    -Τσακμάκ χανούμ
    -Mπογάζ-Χαλιμά ντοκτόρ
    (μετρ θαλασσινών ιστοριών)
    -παπί μεράκι
    -Χαβά ντοκτόρ
    -Σιχτίρ κοτζάμ χαϊβάν

    169. Μπουνταλά Τσίου 🙂 🙂

    σ.σ
    Με όσα γελάσαμε,χαμογελάσαμε ή ξεκαρδιστήκαμε στο ιστολόγιο, θα τα βρείτε στο βιβλίο μαζί με άλλα τόσα που ευτυχώς τυπώθηκαν και σώθηκαν για όταν κατεβάσουν, ο μη γένοιτο, τις ασφάλειες του ιντερνετ 😦

  175. Alexis said

    #132, 172: Για εκλογές που ψηφίζουν οι πεθαμένοι είχα ακούσει.
    Αλλά για εκλογές που εκλέγονται πεθαμένοι πρώτη φορά ακούω.

  176. Γς said

    Καλοτάξιδο κι από μένα

  177. Γς said

    Πολύχρονος Γιάννη!

  178. 175 Μπαααα. Συνέβη και στην Ελλάδα (όλα εμείς πρώτοι 🙂 ή μήπως ήταν παραλίγο, δεν είμαι σίγουρος) με τον Σοφοκλή Βενιζέλο, το 64

  179. cronopiusa said

    153

    κι ένα αριστουργηματικό δικό μας
    Τα γυαλιά της διαφορετικότητας – με υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής

    Καλή σας μέρα!

  180. takis#13 said

    Καλημέρα. Να σου ευχηθώ και εγώ καλοτάξιδο!

  181. cronopiusa said

    ΕΦΗ – ΕΦΗ ευχαριστώ

  182. Κάπιταλ κον τρολλ !!

    https://instanews.gr/57700/ellada/vrethikan-19-ekatommyria-eyro-se-spiti-politikoy-toy-pasok.html

  183. Σήμερα το βράδυ το ματς (μίσους) της χρονιάς σε ελεύθερη τηλεόραση !!! 22:00 OPEN TV Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ Τελικός Copa Libertadores

  184. π2 said

    Με καθυστέρηση, καλοτάξιδο και καλορίζικο.

  185. Νέο Kid said

    183. Όλοι οι υγιείς φίλαθλοι είναι με τη μεγάλη Ρίβερ!

  186. Μπούφος said

    Εφη 174
    με το Μπουνταλά τσίου, τον «έστειλες» το Μπούφο! 🙂
    Να είσαι πάντα καλά. Ομορφαίνεις το ιστολόγιο!

  187. Γς said

    178:

    …που δεν έκλεινε το φέρετρο 😉

    Αλλά ούτε ένα ευχαριστώ για το Σχ. 177;

  188. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ίσως θα ήταν καλύτερα να εκλέγουν νεκρούς πολιτικούς οι Αμερικάνοι. Θα είχαν αποφευχθεί πολλοί πόλεμοι και πολλά πραξικοπήματα παγκοσμίως.
    (Ρίβερ-Μπόκα, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός :τα δύο κορυφαία ντέρμπι του πλανήτη αυτό το Σαββατοκύριακο. Ως αριστοκράτες βάζελοι υποστηρίζουμε Ρίβερ)

  189. κασσάνδρα said

    Καλοτάξιδο!

  190. sarant said

    Ευχαριστω και από εδώ για τα νεότερα!

    171-2 🙂

    175 Δεν εξελέγη όμως ο Σοφοκλής -που πέθανε 9 μέρες πριν από τις εκλογές.

  191. Jiannis Xristopulos said

    Ευχαριστούμε, συγχαρητήρια. Του εύχομαι να έχει καλό, μακρύ και πλατύ δρόμο. Και ακόμα να βρει τον τρόπο να μπει σε κάθε σχολείο, να κρεμαστεί σε κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δεν νομίζω να ζητάω πολλά, εξάλλου του αξίζουν.

  192. # 188

    Χαχαχαχαχαχ «κορυφαίο ντέρμπυ» ο αγώνας μεταξύ του πέμπτου και του έκτου της σουπερλίγγ !!

    Τι πίνεις και βλέπεις τους πίνακες των έξη πρώτων ανάποδα, δεν μας λες και μας ; Τέτοια λες ρε στα παιδάκια ; Παλαιοντολογία και ιστορίες φαντασμάτων ; ΦΡΕΣΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΡΕ !!!!!!

    1. ΠΑΟΚ…………………………………….24
    2. Ατρόμητος………………………………22
    3. Ξάνθη…………………………………….18
    4. ΑΕΚ……………………………………….17
    5. ΟΣΦΠ…………………………………….16
    6. ΠΑΟ……………………………………….14

    (από τον ΟΣΦΠ έχουν αφαιρεθεί οι 3 βαθμοί που θα δημοσιοποιηθούν την Δευτέρα ώστε να γεμίσει το καραϊσκάκης την Κυριακή, παλιά τακτική)

  193. Γς said

    178 α:

    αναφέρομαι στο ανέκδοτο που κυκλοφόρησε τότε, λόγω του ρφημολογούμενου πριαπισμού του Σοφοκλή

  194. Εχει υποστηριχτεί (εδώ το είδα, νομίζω, σε παλιότερη συζήτηση για το ίδιο θέμα) ότι λέξη «κάμιλος» = παλαμάρι δεν υπήρχε στα ελληνικά προ Χριστού και πλάστηκε για να εξηγηθεί η ευαγγελική ρήση. Αυτό τουλάχιστον λέει το LSJ, αν και προσθέτει ότι υπάρχει παρόμοια αραβική λέξη: κάμῑλος, ὁ, rope, Sch.Ar.V.1030, Suid. (Perh. coined as an emendation of the phrase εὐκοπώτερόν ἐστι κάμηλον διὰ τρυπήματος ῥαφίδος διελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ θεοῦ εἰσελθεῖν Ev.Matt.19.24: but cf. Arab. jummal ‘ship’s cable’.)

  195. Γς said

    177, 178 β:

    Πάρε και μια τούρτα [μπας και με προσέξεις]

  196. Γς said

    195: -> 177, 187 β:

    ->

  197. ΣΠ said

    132
    Ο Dennis Hof (όχι Hoff, όπως έγραψες) ήταν γνωστό σε αυτούς που τον ψηφίζανε ότι ήταν μακαρίτης. Απλώς ακολουθούσαν οδηγία του ρεπουμπλικανικού κόμματος προκειμένου να εκλεγεί ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος που θα τον αντικαθιστούσε.

  198. Νέο Kid said

    197. Ε τι να έκαναν οι άνθρωποι; Να άφηναν να βγει το κομμούνι; Neva! 😀

  199. 177 – 195 – 196 Ευχαριστώ για τις ευχές. Το πρωί δεν το είδα, μετά έλειπα. Ευχαριστώ κι αυτόν που πήρε τηλέφωνο και έψαχνε η κόρη μου να καταλάβει ποιος ήταν 🙂

    190β Για τον Κληκλή, γι’ αυτό λέω παραλίγο. Πήρε αρκετές ψήφους αν και πεθαμένος.

  200. Γς said

    Μάτι: 99 χρωματιστές παλάμες για όσους λείπουν

  201. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μη ζηλεύεις, ρε Τζι, και μην τρελαίνεσαι. Ο Καντονά, στη γνωστή σειρά εκπομπών-αφιερωμάτων στα μεγάλα ντέρμπι του πλανήτη, για το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ήρθε στην Ελλάδα. Κάποιον Μπάοκ πιθανόν να τον έχει ακουστά όπως εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχει η Μπάνικ Οστράβας.

  202. Νέο Kid said

    201. Τι ντέρμπι να παίξει ο Μπάογκ; Με τον Οδυσσέα Κορδελιού (ιστορικιά ομάς!) ή τον Αχιλλέα Τριανδρίας….

  203. Νέο Kid said

    201. Αν δε με ξεγελάει πολύ η ρουφιάνα η νευροσύναψη… ( βαριέμαι να γκουγκλάρω) ο Καντονά ( μορφή και θρύλος , δεν το συζητώ) πρέπει να έπαιζε ακόμα στην Οσέρ ,όταν ήρθαν στο ΟΑΚΑ και τους είχε κόψει μια γκολάρα στο γκάμα από φάουλ ο Μητσάρας! Ήμουνα μέσα στο ματς, στο πέταλο και το είχα δει γκρο πλαν !
    Όποτε, ο Ερίκ ξέρει από Παναθηνάικος.

  204. Γιάννης Ιατρού said

    200: Έχει ξαναγίνει, λίγο πιό νοτιοανατολικά, προϊστορικά!

  205. Μπούφος said

    Ας ενημερώσω …πρωί πρωί φορτσάτη σε μεγάλο βιβλιοπωλείο. Μου έκοψαν τον αέρα. Ανενημέρωτοι
    εντελώς. Δεν ήξεραν τίποτε για τα κέφια της γλώσσας, οι μουτρωμένοι υπάλληλοι. Γρούμφ!

  206. Γιάννης Ιατρού said

    205: Στο «μεγάλο» βιβλιοπωλείο δεν είχαν κομπιούτερ να κοιτάξουν για τον τίτλο και να ξεστραβωθούν; Μπορεί και να μην είχαν πιει ακόμα καφέ…

  207. sarant said

    205 Κρίμα. Σε άλλα βιβλιοπωλεία πάντως υπάρχει, όπως μου είπαν.

  208. Μπούφος said

    Θα τους ξαναγρούξω αύριο! ;-(

  209. leonicos said

    @24 μπουζ ντολάπ

  210. leonicos said

    @111 Χρήστο

    η ρίμα καζανακι, φενάη,αμίμητη

  211. sarant said

    208 Και σίγουρα υπάρχει στα γραφεία του εκδότη, Ζαλόγγου 9 (μικρο δρομάκι κοντά στη Σόλωνος, στη γειτονιά των βιβλίων)

  212. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι (αν και πέρασαν 15 ώρες από τις 9 σήμερα το πρωΐ που ανέβηκε) ουδείς αναγνώστης πήρε χαμπάρι την πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Σαραντάκου από την μπολσεβίκικη ιστοσελίδα left.gr Απορώ τί κάνει ο δαιμόνιος χωροφύλακας Ιατρού (17 σχόλια σε αυτό το νήμα) και ο κύρ-Γιάννης ο Κουβάτσος (6 σχόλια). Προφανώς, αερολογούν ασυστόλως και η ουσία πάντοτε τους διαφεύγει…

    Στην παρουσίαση του left.gr μαθαίνουμε τον αριθμό των σελίδων (294) αλλά και την τιμή του βιβλίου: 15,90 ευρώ χωρίς έκπτωση, άρα στην «Πολιτεία» θα το βρούμε 14,30 ευρώ με το -10%. Το ότι μετά από 40 ώρες στον ουρανό του Διαδικτύου ουδείς σχολιαστής τόλμησε να ερωτήσει τον κ. Σαραντάκο για την τιμή του νέου του βιβλίου, αποδεικνύει περίτρανα ότι εμείς οι αριστεροί είμαστε υπεράνω χρημάτων…

  213. Γιάννης Κουβάτσος said

    203:Κι εγώ ήμουν μέσα. Εκείνη την ημέρα μάλιστα έμαθα πως διορίστηκα. Είχαμε κράξει τον Δανιήλ, γιατί κερδίσαμε μόνο 2-0 και με κακή απόδοση. 😊 Στη ρεβάνς (2-3) είχε βάλει γκολ ο Σαραβάκος.

  214. Γιάννης Κουβάτσος said

    212:Απρόσεκτο τρελό αγόρι, κοίτα στο σχόλιο 9 της σαββατιάτικης ανάρτησης. 😛

  215. Συνήθως όταν ένα βιβλίο κοστολογείται 16 ευρώ αγοράζεται από τα βιβλιοπωλεία στα 8 ευρώ οπότε μια έκπτωση 30 % είναι εύκολα εφικτή (13,5 ευρώ). Ενα βιβλίο 300 σελίδων με το ζόρι έχει κόστος 2 ευρώ, με το ΦΠΑ αγνοώ τι γίνεται.

  216. # 213

    Μη του χαλάς τις φαντασιώσεις ! Είναι επικίνδυνο να ξυπνάς έναν υπνοβάτη !!
    Ο Μητσάρας υπήρξε ένας αγνός βάζελος. Να φαντασθείς πως επέστρεψε τα λεφτά που είχε πάρει από τον Κοσκωτά για να πάει στον ΟΣΦΠ όταν τον μάγκωσαν για απάτες !!

  217. Εφερες το πράμα ;

    https://www.zougla.gr/zouglaport/article/pos-vre8ike-to-terastio-tanker-mia-anasa-apo-tin-paralia-tou-irakliou

  218. Theo said

    Καλημέρα!

    Να ευχηθώ κι εγώ καλοτάξιδο το βιβλίο σου, Νικοκύρη.

    Και μια ψευδοτουρκική φράση που μας έλεγε Καππαδόκης καθηγητής μας στο σχολείο:
    Φουκαρά χανούμ τεφτέρ – βιβλιάριο απόρων κορασίδων 🙂

    @215:
    Ενός μικρού εκδότη με τον οποίο συνεργάζομαι, ένα βιβλίο 300 σελίδων (σε 3000 αντίτυπα), με καλό χαρτί σαμουά 100 γραμμαρίων και εξώφυλλο 220-280 γραμμαρίων, του κοστίζει γύρω στα 3 με 3,5 ευρώ, με τον ΦΠΑ. Το δίνει με έκτωση 50% σ’ αυτόν που κάνει την κεντρική διάθεση, κι αυτός με 30% ή 40% έκτωση στα βιβλιοπωλεία.
    Μάλλον στους μεγάλους εκδότες του οποίους θα έχεις υπ’ όψιν σου τα κόστη θα είναι περισσότερο συμπιεσμένα.

  219. sarant said

    218 Και η έκφραση αυτή υπάρχει στο βιβλίο (αν και με μπατίρ… νομίζω). Που δείχνει ότι τα ψευτοτούρκικα είναι παλιά υπόθεση, αφού το βιβλιάριο απόρων κορασίδων είναι θεσμός των δεκ 1950-60.

  220. ΓιώργοςΜ said

    218-215
    Είναι πάρα πολλά χρόνια που δεν έχω επαφή με τα πρακτικά του αντικειμένου, αλλά:
    Το κόστος ενός βιβλίου είναι εν πολλοίς
    α. τα υλικά του,
    β. σελιδοποίηση/διορθώσεις/φροντίδα/επιμέλεια,
    γ. το κόστος εκτύπωσης.
    Το (α) είναι τελείως αναλογικό. Το (β) επιμερίζεται σε όλα τα αντίγραφα, είτε 3.000 είτε 30.000. Το (γ) δεν είναι τελείως αναλογικό, καθώς είναι ο χρόνος προετοιμασίας της εκτύπωσης και η εκτύπωση αυτή καθεαυτή, δηλ. από 3.000 σε 30.000 δεν είναι 10 φορές παραπάνω αλλά ίσως 2 ή 3.

    Ένα βιβλίο σε πολλά αντίγραφα (όπως τα ευπώλητα) έχει πολύ μικρότερο κόστος ανά αντίγραφο από ένα ίδιο μικρού τιράζ.
    Οι εκδότες είναι συχνά προτιμότερο να υπερβούν τα αντίγραφα που αναμένεται ν’ αγοραστούν και να ανακυκλώσουν το περίσσευμα, παρά να κάνουν δεύτερη έκδοση αν το βιβλίο πάει καλά.

  221. Theo said

    @219:
    Ε, ναι, ο καθηγητής μας την έλεγε στα τέλη των 60ς και μάλλον θα την είχε ακούσει καμιά δεκαετία πρωτίτερα.

  222. Χάρη σε έναν παλιό φίλο (από εδώ δηλαδή) πρόσεξα το εξώφυλλο και τη μυστηριώδη λατινική φράση του.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sator_Square

  223. Νέο Kid said

    222. Αν είχες διαβάσει και το πρώτο πρώτο σχόλιο , θα είχες προσέξει το εξώφυλλο και χάρη σε έναν νεότερο φίλο .( από εδώ δηλαδή). 😜

  224. Νέο Kid said

    222. Αυτά παντως δεν είναι ακριβώς 2d palindromes (μόνο) όπως το νηψον ανομήματά κλπ αλλά magic squares. Μαγικά τετράγωνα.

  225. ΣΠ said

    222, 223
    Προσέξατε και το κολιέ που γράφει ΝΟΜΑΝΣΛΑΝΔΗ;

  226. Νέο Kid said

    225. Ομολογώ ότι δεν το είχα προσέξει Σταύρο. Good eye, mate!

  227. Mea culpa! Είμαι λίγο βιαστικός αυτές τις μέρες 😦

  228. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Είναι εντυπωσιακό και επιβεβαιώνει τον ωχαδερφισμό των αναγνωστών του Ιστολογίου: ΟΥΔΕΙΣ φιλοτιμήθηκε να ενημερώσει τον κ. Σαραντάκο ότι από χθές Τρίτη και 13 Νοέμβρη, το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Αθήνας, η θρυλική «Πολιτεία» της οδού Ασκληπιού, διαθέτει προς πώλησιν το νέο βιβλίο του κ. Σαραντάκου έναντι μόλις 14,31 ευρώ.

    ΙΔΟΥ και η παρουσίασίς του από τους επιτελείς της «Πολιτείας»…


    Ήδη, σήμερα το πρωΐ 14/11, επωλήθη το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου σε απεσταλμένο του Επιτελείου μας και σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την πρώτη κριτική του νέου πονήματος. Αν ο κ. Σαραντάκος δεν δεχθεί να την δημοσιεύσουμε στο παρόν Ιστολόγιο, θα την αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα της «Πολιτείας», οπότε οι αναγνώστες θα την διαβάσουν εκεί…

  229. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στόκερ έχει καταντήσει αυτός ο τύπος.

  230. Νέο Kid said

    229. Στόκερ ή Στάλκερ; 😜

  231. ΚΑΒ said

    Μόλις γύρισα από ένα δεκαήμερο αναβάπτισμα στο νησί και διαβάζω τους τίτλους των άρθρων, οπότε δικαιολογημένα σταμάτησα εδώ. Εύχομαι καλοτάξιδο, Νικοκύρη, το νέο σου παιδί και με την πρώτη ευκαιρία καθόδου στην Αθήνα θα το αποκτήσω τοποθετώντας το δίπλα στα άλλα που εύχομαι να πληθύνονται και να αγοράζονται.

  232. sarant said

    231 Καλώς επανήλθες, σε ευχαριστώ!

  233. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΄98. Σήμερα μου ήρθε λέξη με τέσσερα ρο αρχιφρούραρχος! (Γλεντάω με το βιβλίο όταν θέλω να ξεσκουτουριάσω)

  234. sarant said

    233 Α, ισοφαρίζεις τον ερυθροφρουρό!

  235. loukretia50 said

    Tέλειο εξώφυλλο! Καλοτάξιδο που λένε!
    Μακάρι να ταξίδευε και σε μένα άμεσα!

    Και με την ευκαιρία…

    Της γλώσσας η ελαφρότητα
    -φαιδρή πραγματικότητα-
    έχει άλλη ποιότητα,
    όταν με σοβαρότητα,πάθος, μεθοδικότητα,
    του ειδήμονα ικανότητα
    αγγίζει την απλότητα, αφέλεια ή γελοιότητα,
    -συχνά παραδοξότητα-
    στων λέξεων την ταυτότητα
    ΛΟΥ

    Όσο για τον αναγνώστη… άσχετο ή παντογνώστη

    Χαίρεται αμεσότητα
    στην ιδιαιτερότητα

    Χιούμορ με συμβατότητα
    στην καθημερινότητα

    Γνώση με γλαφυρότητα,
    χωρίς δογματικότητα

    και νοιώθει οικειότητα
    με κάθε ασημαντότητα
    -λέξη αργκό ή ακρότητα
    που αποκτά οντότητα
    στη γλωσσική κοινότητα

  236. # 233,4

    Ο ερυθροφρούραρχος (Τσουκαλάς) δεν έχει πέντε ;;

  237. sarant said

    235 🙂

    236 Εχει πράγματι -βέβαια δεν τον έχει το λεξικό.

  238. loukretia50 said

    cronopiusa
    σ΄ευχαριστώ πολύ!
    Μια ξεχωριστή βερσιόν για μια ξεχωριστή παρουσία :
    Twinkle Twinkle «Little Star» (instrumental) – Βιολί και Πιάνο https://youtu.be/fh_zMUqJp68

  239. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    230 Όπως και να το πάρεις, στόκερ είναι το σωστό 🙂
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bram_Stoker%27s_Dracula
    https://www.slang.gr/lemma/88-stokos

  240. loukretia50 said

    Αναφέρατε τα ψευτοτούρκικα.
    Ας αυτοσχεδιάσω κι εγώ λίγο!

    Μαρμάγκα : ζαπτιέ ζλαπ
    Ροή σχολίων : λακριντί καρσιλαμά

    Spam : μαϊμούν αλερτ
    Ιός : cyber zlap
    Επέλαση των τρολλ : ζεβζέκ πατιρντί
    Κόκκινη κάρτα : σερσέμ ταμπλάς

    mailbox : μπουγιουρντί τεφτέρ
    Βάση επιτελείου ιστολογίου: ζαπτιέ τεκέ
    Βάση χθόνιου επιτελείου : ζαγάρ οντά γιολαρί

    Mηνολόγιο : μπιρμπιρ καλαντάρ τεφτέρ
    Πρώτος σχολιαστής : μπιρμπίρ σεφτέ
    Τακτικοί σχολιαστές : ντερβίς τουρνεζόλ
    Έκτακτοι σχολιαστές: στακαμάν κομίτ
    Επιθετικοί σχολιαστές: τουκαπρο τσαμπούκ τσογλαν
    Υβριστικά σχόλια: χαβούζ οντέρ μπαρούτ
    Πιπεράτα σχόλια : τζιζ τουλούμπ γιαλαντζί
    Σχολιαστής πιπεράτων : πινκ σαλεπ χαβά σεβνταλί
    Ερευνητής : κιταπ μαϊμούν, προφεσόρ μερακλί
    Σιωπηλοί αναγνώστες : κουλ αραλίκ
    Επίμονα σιωπηλοί αναγνώστες : σνομπ μπανιστίρ
    Σεντόνι : ζεϊμπέκ τουρλού αμανέ

    Ποδοσφαιρικός ανταποκριτής:
    κλωτσοσκούφ ριπόρτ σεβνταλί καϊκτζή

    Μετά τιμής, Birbir SourlouLou

  241. Μπούφος said

    240 Loukretia θεά! 😉

    είμαι ένα «ζεβζεκ πατιρντί!» λένε κάποιοι…Μην τους δίνεις σημασία κοπέλα μου..

    Επειδή σε συμπαθώ…

    Σου αφιερώνω το παρακάτ’… ποίημα
    Πες μου πού το βρήκα και ό,τι άλλο κατεβάσει το φιλολογικό σου ζερζεβουλάκι: 😉

    «Αχ, τα αγάπαγα τα καθαρά πράγματα, τα κατακάθαρα, τα αάατα, αλλά τα χάλασαν τα βάρβαρα καθάρματα, τα ‘καναν θάλασσα τα χαράματα, πα στα χαλάσματα τα σαρδανάπαλα χάπατα!» (σελ.21)

    😉

  242. loukretia50 said

    241. Μία μαντεψιά καλή
    είν΄του Μπούφου η βουλή
    που γλυκά με προκαλεί
    να λαλήσω σαν πουλί

    Αναφέρθηκε σαν τίτλος κεφαλαίου στο βιβλίο και υπάρχει σχετικό άρθρο που δε μπορώ να βρω.
    «Αάατα»
    μεμονωμένο, αντιστοιχεί στην κλασσική απάντηση που απευθύνεται στον οδοντίατρο, όταν ο παθών εκφράζει χάσκων αβάσταχτο πόνο.
    Στην κρεμάλα τα κατάφερνα, αλλά είναι πολλοί οι συνδυασμοί κι ο χρόνος λίγος!
    Ας παίξουμε αλλιώς λοιπόν!

    Αχ τα αγάπαγα τα καθαρά τα πράματα…
    Ευλαβικά, σαν τάματα
    τα φρόντιζα ακάματα
    τα έβλεπα μαλάματα
    κι ας ήτανε για κλάματα.

    Κι όλα τα μικροπράματα
    και τα δικά σου γράμματα
    της πρώτης νιότης θάματα
    -λαχτάρας ξεπετάματα-
    τώρα στα γεροντάματα
    της μνήμης προσανάμματα…
    ΛΟΥ – αεί σεβνταλού!

  243. sarant said

    240-242 Βλέπω ότι γύρισες φορμαρισμένη!

  244. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λου είσαι για Τσουλου !
    https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?9571-%CE%A0%CF%8E%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1

    237 ε και αρθροφρούραρχος δω πέρα, ο Γιάννης ο Ιατρού!

    241 Α!
    >> «Αχ, τα αγάπαγα τα καθαρά πράγματα, τα κατακάθαρα, τα αάατα, αλλά τα χάλασαν τα βάρβαρα καθάρματα, τα ‘καναν θάλασσα τα χαράματα, πα στα χαλάσματα τα σαρδανάπαλα χάπατα!»
    Άστα βράστα τα άμπαλα τα αστατα τα ανάστατα, τα απαράλαχτα φαντάσματα,
    απάλαχτα τα άναρχα, τα αδάμαστα,αμάν άνακτα -σκατάφατα! να, τα πα … !

  245. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    241τέλος να τα πα, τα βάσανα. Ανάσανα!

  246. Τα ψευτοτούρκικα, και ειδικότερα το πατίρ χανούμ τεφτέρ, τα πρωτοδιάβασα στον Ταχυδρόμο όταν είχε ακόμα σχήμα εφημερίδας. Πρέπει να ήταν το 1962. (Φυσικά, μπορεί να είναι πολύ παλιότερα.) Στο ίδιο άρθρο παρέθετε ο συντάκτης ως δείγμα αυθεντικών τούρκικων το «ερ φουκαραλίν μπιρ κέιφι βαρ» (για τον κάθε φουκαρά υπάρχει κι ένα κέφι). Πολύ αργότερα άκουσα τη γερμνικ’η εκδοχή του ίδιου ρητού: jedes Tierchen sein Pläsirchen 🙂

  247. loukretia50 said

    246. Κιμπάρ Mελέκ , αφερίμ!

  248. loukretia50 said

    245. ΕΦΗ – ΕΦΗ! – Εσύ βαράς το ντέφι!

    Πάντα λες μελιστάλαχτα
    με κέφι και σπιρτάδα
    Ακόμα και μεσάνυχτα
    ημέρα αποφράδα
    τα μάτια σου ορθάνοιχτα
    φωτίζουν σαν λαμπάδα
    Δε μένουν αδιάλλαχτα
    με πείσμα και ζοχάδα
    στα ίδια κι απαράλλαχτα
    που καίνε την ομάδα* /
    ΛΟΥ
    */ αν και εδώ είμεθα έμπυροι! Τόση φλόγα και ικμάδα!

  249. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @233,234,236,237β. Τὸ ἀρχιφρούραρχος ὑπάρχει στὰ λεξικά.

    Λεξιλογικὰ μοῦ φαίνεται πλεονασμός. Δὲν λέμε ἀρχιεράρχης· ἀρχιερέας ἢ ἱεράρχης λέμε.

    Φρούραρχος= ἀρχηγὸς τῆς φρουρᾶς.
    Ὁ ἀρχιφρούραρχος τί εἶναι; Ἀρχηγὸς τοῦ ἀρχηγοῦ;

    Αὐτὸ ποὺ φαίνεται πιὸ δόκιμο εἶναι τὸ ἀρχιερυθροφρουρός. Ἐδῶ τὸ ἀρχι ἔχει ἐπιτατικὸ χαρακτήρα, ὅπως λέμε ἀρχικλέφτης, ἀρχιρουφιάνος κλπ.
    Ἔτσι πιάσαμε τὰ πέντε ρό. Ἂν μάλιστα φτιάξουμε καὶ σύνθετο, κατὰ τὸ ἀναρχοκομμουνιστής, πιάνουμε τὰ ἕξι:

    ἀρχιαναρχοερυθροφρουρός 🙂

  250. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @249. Ἡ πρώτη φράση εἶναι μὲ ἐρωτηματικό:

    «Τὸ ἀρχιφρούραρχος ὑπάρχει στὰ λεξικά;«

  251. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Δὲν μπαίνω στὴν ὀνοματολογία χημικῶν ἑνώσεων μὲ τὰ ορθο, παρα, πυρο, υδρο, χλωρο, τρι, τετρα καὶ πολλὰ ἄλλα προθήματα μὲ Ρὸ καὶ μὲ ἀλληλουχίες ποὺ δὲν τελειώνουν. 🙂

  252. Μπούφος said

    242 Loukretia50

    σκαρώνεις και συ τέλεια ποιηματάκια πλην..:-)
    αυτό που σου έθεσα,
    ήταν στιχάκι από το νέο βιβλίο του Σαραντάκ’!

    Έχω φτάσει στη σελίδα 60, σήμερα που το ξεκίνησα!
    Διασκεδάζω! Πολύ καλή δουλειά! Καλοτάξιδο θα είναι!

    Νικο-κύρη, φίλε,

    η κρατητήρα που αναφέρεις στη σελ. 60 του βιβλίου σου Η ΓΛΩΣΣΑ ΈΧΕΙ ΚΕΦΙΑ , μου θύμισε ένα δαχτυλίδι που είχε η γιαγιά μου, με μια παράξενη πέτρα, που το δινε δανεικό σε γυναίκες οι οποίες έκαναν αποβολές. Το δαχτυλίδι το λέγε η γιαγιά «κρατητήρα» επειδή πίστευε ότι όποια έγκυος το φορούσε, το κράταγε το παιδί και δεν πάθαινε αποβολή. Ήταν φημισμένη γιαγιά για το δαχτυλίδι της, στο χωριό. Δυστυχώς, όταν πέθανε μπήκε κόσμος στο σπίτι και κάποιος ύπουλος δήθεν τεθλιμμένος, της έκλεψε την «κρατητήρα». Έτσι χάσαμε από την οικογένεια ένα σπουδαίο κειμήλιο, χαχα! Θεός σχωρέσ’ της γιαγιάς την ψυχούλα!

  253. Pirros said

    Μία εγκυκλοπαιδική πληροφορία που υπάρχει στο βιβλίο για τη Μαρία Κάλλας, προστέθηκε πριν από λίγο με παραπομπή στη Βικιπαίδεια (μιας και σε λίγες μέρες είναι η επέτειος από τη γέννησή της).

    https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CE%9A%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82&diff=7310385&oldid=7150371

  254. sarant said

    253 Εντυπωσιακό!

  255. Αφήνω εδώ ένα ψευδοτούρκικο που μου κατέβηκε.

    Σιχτίρ / νταχτιρντί κονάκ = γκαρσονιέρα.

  256. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    255 σερμπέτ οντά

  257. ΚΩΣΤΑΣ said

    Νικοκύρη, πήρα το νέο σας βιβλίο «Η γλώσσα έχει κέφια» και μελέτησα επιλεκτικά ορισμένα κεφάλαιο. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και την καλύτερη εντύπωση μέχρι στιγμής μου κάνουν τα ραμόνια. Είναι ένα θέμα που δεν βρίσκεις και εύκολα άλλη βιβλιογραφία.

    Το πιο σημαντικό είναι ότι άρεσε και σε στενά συγγενικό μου άτομο, που είναι φιλόλογος, και ήδη το περιέλαβε στα βοηθήματα από όπου μπορεί να αντλεί λεκτικές ασκήσεις για τους μαθητές.

    Και πάλι συγχαρητήριο και κουράγιο και δύναμη για συνέχιση τέτοιων προσπαθειών.

  258. sarant said

    257 Σε ευχαριστώ πολύ Κώστα. Και βέβαια το βιβλίο δεν είναι ανάγκη να διαβάζεται από την αρχή γραμμικά.

    Πολύ με χαροποιεί η γνώμη του/της φιλολόγου.

    Αλλά οι έπαινοι ανήκουν σε όλους τους σχολιαστές.

  259. Της Ποπάρας γίνεται δω μέσα χαχα… όπως πάντα, από τα σχόλια! ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΝΙΚΟ-κύρη! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και….ΕΥΤΥΧΕΣ το ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ 2023, εύχομαι σε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως!

Σχολιάστε