Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τόσα βιβλία τι θα τα κάνεις;

Posted by sarant στο 17 Ιουνίου, 2024


Πριν από κάμποσο καιρό, στη  βιβλιοφιλική ομάδα «Διαβάζοντας» του Φέισμπουκ, που έχει κάπου 150.000 μέλη, μια ανάρτηση  προκάλεσε εκατοντάδες σχόλια. Ο λόγος ήταν ότι το μέλος της ομάδας ομολογούσε πως αναγκάστηκε να πετάξει κάμποσα βιβλία διότι δεν είχε χώρο  στη βιβλιοθήκη της, δεν τα ήθελε και δεν ήξερε τι να τα κάνει.

Πολλά άλλα μέλη έσπευσαν να την  καταδικάσουν, υποδεικνύοντας εναλλακτικές λύσεις -που όμως όλες συνεπάγονταν ότι το μέλος  θα  έπρεπε να δαπανήσει  χρόνο και  κόπο, πολύ περισσότερο από το να τα βάλει σε δυο κούτες και να τα αφήσει πλάι στον κάδο, όπως, αν θυμάμαι καλά, είχε κάνει το μέλος εκείνο.

Δεν κράτησα αντίγραφο της ανάρτησης, και τώρα δεν τη  βρίσκω, βρίσκω όμως μιαν άλλη,  που έχει συναφές θέμα. Παραθέτω:
Θα γράψω κάτι με φόβο να φάω τρελό κράξιμο. Καταλαβαίνω όσους δυσκολεύεστε να πετάτε βιβλία, αλλά με το να χαρίζετε σε σχολεία και λοιπά ιδρύματα αρχαίες εγκυκλοπαίδειες με πληροφορίες παρωχημένες, βιβλία απ’ όταν πήγαιναν οι παππούδες σας πανεπιστήμιο, βιβλία αθλίων εκδόσεων, κακής κατάστασης, με καμένα ή βρεγμένα εξώφυλλα…. ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, απλώς μεταβιβάζετε την ευθύνη σε άλλον να κάνει τη «βρόμικη δουλειά». Και τα βιβλία όπως και τα ρούχα και οτιδήποτε άλλο, χαρίζουν χαρά όταν όντως μπορούν πρακτικά να χρησιμοποιηθούν. Κάντε την καρδιά σας πέτρα, ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΤΕ ό,τι έχει φάει τα ψωμιά του.
Αυτά από μια καθηγήτρια που συνέχεια καλείται να πάρει πάνω της την αμαρτία (και το κουβάλημα προς την ανακύκλωση) αχρηστων βιβλίων!!!’

Ομολογώ ότι εγώ βιβλία δυσκολεύομαι να  πετάξω. Παλιότερα, το θεωρούσα αδιανόητο -τώρα, το διανοούμαι μεν, αλλά δυσκολεύομαι. Παλιότερα επίσης, όποια βιβλία δεν ήθελα τα πήγαινα στη δημοτική βιβλιοθήκη της  γειτονιάς μου -όμως η διέξοδος αυτή έπαψε να υπάρχει, διότι κάποια στιγμή,  πάνε  κιόλας πολλά χρόνια, με ενημέρωσαν  ευγενικά ότι δεν δέχονται άλλες «ιδιωτικές δωρεές».

Εδώ στο Λουξεμβούργο, για κάμποσα χρόνια είχα  πολλά βιβλία μου σε κούτες στο γκαράζ ή στο γραφείο, εννοώ  στη δουλειά. Όταν έπιασα μεγαλύτερο διαμέρισμα, για ένα διάστημα είχα την  πολυτέλεια να επαναπατρίσω και να εγκαταστήσω όλα μου τα βιβλία σε βιβλιοθήκες. Πολύ λίγο κράτησε αυτή η ευφρόσυνη  περίοδος, διότι ώσπου να  πεις «Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος» τα ράφια γέμισαν. Ο αξέχαστος ο φίλος μου ο Θέμης,  φεύγοντας από το Λουξεμβούργο, μου χάρισε μια βιβλιοθήκη που δεν την ήθελε πια -άδεια, γέμισε κι αυτή, όπως και καναδυό ακόμα έπιπλα που αγόρασα, κι ύστερα  άρχισα να τα στοιβάζω στο πάτωμα του γραφείου μου.

Τα βιβλία και τα περιοδικά του μπριτζ, που  κάποτε τα μάζευα  μετά μανίας, αφού ξεχώρισα καμιά πενηνταριά που ήθελα να  τα κρατήσω, τα χάρισα σε έναν φίλο από την Ελλάδα, που είναι στην Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ, οπότε εκεί θα πιάσουν τόπο. Θυμάμαι, πριν από καμιά εικοσιπενταριά χρονια, όταν  ακόμα ήμουν στη  φάση του μανιώδους συλλέκτη, που είχα γνωρίσει τον Κώστα Κυριακό, τον πρωτοπόρο της ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας του μπριτζ. Με είχε καλέσει στο  σπίτι του στην  Κηφισιά, να μου χαρίσει βιβλία μπριτζ από τη δική του βιβλιοθήκη, που είχε πια γεμίσει, και «δεν  μπορώ να πετάξω τους αρχαίους συγγραφείς για να κρατήσω τα γαλλικά βιβλία του μπριτζ». Οπότε, τα  πήρα εγώ -και μετά 25 χρόνια, ανάμεσα σ’ αυτά που έδωσα ήταν  και μερικά βιβλία που μου είχε δώσει ο Κυριακός.

Θα πείτε, τα βιβλία του μπριτζ είναι χρηστικά, και αν έχουν περάσει 25 χρόνια μπορεί  και να έχουν  χάσει την αξία τους, διότι το τάδε σύστημα δεν παίζεται πια,  όπως έχει χάσει την αξία του  κι ένας ταξιδιωτικός οδηγός Μισελέν του 1988 -παραδόξως, μεγαλύτερη αξία ίσως έχει ένας οδηγός του 1908, έστω για το αξιοπερίεργο του πράγματος. Ομοίως  απαρχαιωμένα είναι τα βιβλία π.χ. πληροφορικής ή, κακά τα ψέματα, τα βιβλία μας από το πανεπιστήμιο. Εγώ τα δικά μου από το Πολυτεχνείο τα κρατάω ακόμα, παρόλο που όταν τα ανοίγω για να τα διαβάσω μού φαίνονται σαν να είναι γραμμένα  στα περσικά.

Αλλά η  λογοτεχνία, η ποίηση;  Απαρχαιώνεται κι αυτή; Φοβάμαι πως ναι. Αμέτρητοι είναι οι ξεχασμένοι Γάλλοι συγγραφείς του μεσοπολέμου ή του 19ου αιώνα. Να δεχτούμε όμως ότι τα λογοτεχνικά βιβλία που έχουμε αγοράσει εμείς οι  ίδιοι πριν από 20-30 χρόνια αντέχουν  στον  χρόνο περισσότερο από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ή από τα βιβλία του πανεπιστημίου.

Μια φίλη μου τηλεφώνησε  σοκαρισμένη τις προάλλες, επειδή σε παλαιοπωλείο είχε ανακαλύψει κούτες που, κατά τα φαινόμενα, προέρχονταν όλες από τη βιβλιοθήκη γνωστού συγγραφέα. Σοκαρισμένη, επειδή πολλά από τα βιβλία ήταν χαρισμένα από άλλους  συγγραφείς και ειχαν θερμές  αφιερώσεις. Κατά σύμπτωση, άλλος φίλος μου έστειλε φωτογραφίες από βιβλία αφιερωμένα  στον  ίδιο συγγραφέα, που τα είχε βρει επίσης  σε παλαιοπωλείο. Για κάποιον λόγο, όταν αποφάσισε να απαλλαγεί από τη  βιβλιοθήκη του, δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να κάνει  διαλογή. Αυτό το βλέπουμε συχνά σε βιβλιοθήκες που ο κάτοχός τους πεθαίνει και οι κληρονόμοι τις πουλάνε στον παλιατζή -και από διοχετεύονται σε παλαιοβιβλιοπωλεία και στα γνωστά περίπτερα του κέντρου- αλλά στην  προκειμένη  περίπτωση ο συγγραφέας είναι  ζωντανός.

Πολλοί βιβλιόφιλοι φίλοι μου έχουν βρεθεί κατακλυσμένοι από βιβλία, κάποιοι έχουν εφαρμόσει ευρηματικές λύσεις για να πολλαπλασιάσουν τον βιβλιοαποθηκευτικό χώρο -ας πούμε, ειδικές βιβλιοθήκες με διπλές σειρές ή εκμετάλλευση  κάθε απίθανης ελεύθερης γωνιάς στο  σπίτι.

Όσοι έχουν υιοθετήσει τη λύση των  ηλεβιβλίων, μας διαβάζουν  και  γελάνε. Πράγματι, μέσα στο Κιντλ ή μέσα στο στικάκι μπορεί  να χωράει, αν όχι η Εθνική Βιβλιοθήκη, πάντως μια  διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα βιβλίων. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεχτούμε πως όλα τα είδη βιβλίων ταιριάζουν για ανάγνωση σε ηλεμορφή (δεν συμφωνούν  όλοι  με αυτό), ακόμα κι αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα περισσότερα καινούργια ελληνικά βιβλία  δεν  κυκλοφορούν και σε  ηλεμορφή παρά μόνο σε  χαρτί,  ακόμα και τότε παραμένει το πρόβλημα του ήδη  υπάρχοντος  αποθέματος συμβατικών,  χάρτινων  βιβλίων  που έχει συγκεντρώσει ο καθένας μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Νίκος Λίγγρης είχε εκφράσει κάποτε την ευχή, να υπήρχε μια εταιρεία η οποία, έναντι λογικού τιμήματος, θα αναλάμβανε να έρθει σπίτι σου και να σου σκανάρει τα βιβλία της βιβλιοθήκης σου. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο, εγώ τουλάχιστον θα απαλλασσόμουν περίπου από τα μισά βιβλία μου -όσα δεν  τα διαβάζω αλλά ανατρέχω σε αυτά ή τα έχω διαβάσει και θέλω απλώς να υπάρχουν μήπως και χρειαστώ να αναζητήσω κάτι. Όμως, τέτοιο θαύμα δεν υπάρχει -κι αν υπήρχε, δεν θα προσφερόταν  σε  προσιτή τιμή. Ούτε είναι εύκολο να σκανάρεις βιβλία -θέλει πολύ πολύ χρόνο.

(Και πάλι, τα βιβλία δεν είναι μόνο χρησιμότητα. Να πάρω ένα  παράδειγμα: Η κριτική έκδοση των  Απάντων του Παπαδιαμάντη, αυτή του Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλου: υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή, διαθέσιμη δωρεάν στον ιστότοπο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Μελετών, έστω και χωρίς πρόσθετες δυνατότητες αναζήτησης. Την έχω κατεβάσει και τη χρησιμοποιώ, όποτε θέλω κάτι να δω και είμαι μακριά από τη βιβλιοθήκη μου. Ωστόσο, αν μου λέγατε να αδειάσω μισό ράφι της βιβλιοθήκης (τόσο χώρο πιάνουν οι πέντε τομοι, μαζί  με  κάτι συμπαρομαρτούντα παπαδιαμαντικά, που και αυτά υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή) με τίποτα δεν θα απομάκρυνα τους πέντε χοντρούς τόμους, με το ταλαιπωρημένο πια κρεμ ντύμα τους -μου αρέσει να τους βλέπω,  να τους ψαύω).

Οπότε, σωτηρία δεν υπάρχει. Τι  θα τα κάνεις  τόσα βιβλία, Καραμήτρο;

 

 

 

150 Σχόλια to “Τόσα βιβλία τι θα τα κάνεις;”

  1. Κουνελόγατος said

    Μάλλον είσαι στο μυαλό μου. Και το κακό είναι ότι τα νέα παιδιά δε διαβάζουν, ούτε βέβαια εγώ διάβαζα πολύ στην ηλικία τους, έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν.

    Κάποια έχω κατεβάσει στην αποθήκη, ωστόσο δεν ήταν τα αγαπημένα μου. Δεν μου πάει με τίποτα να πετάξω.

  2. Καλημέρα

    Η λύση που χρησιμοποίησα είναι απή: ρόνια τώρα, βιβλίο που δεν σκόπευω να το ξαναδιαβάσω το χαρίζω

  3. kmalafant said

    Καλημέρα,

    Πρόσθεσε να ψάχνεις να βρεις στις βιβλιοθήκες σου κάποιο βιβλίο που ξέρεις καλά ότι το έχεις και να μην το βρίσκεις…

    Ή να το ξαναγοράζεις…

    Ή να βρίσκεις εσύ ο ίδιος κάποια δικά σου βιβλία (με τις αφιερώσεις) στα γνωστά περίπτερα του κέντρου…

    Όπου εκεί βρίσκεις πάμφθηνα σπάνια, δυσεύρετα, εξαντλημένα από χρόνια βιβλία, που πολύ ήθελες να τα διαβάσεις (και τα αγοράζεις και αυτά!)

    Ξαναθυμήθηκα τον Νιρβάνα, που μετέτρεψε το έπιπλο της βιβλιοθήκης του σε πιατοθήκη…

    https://el.wikisource.org/wiki/%CE%97_%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD

  4. Α. Σέρτης said

    Προσωπικά, είμαι μπουκρόσι και διαμερίζομαι όσα βιβλία μου «περισσεύουν» σε παγκάκια και στάσεις ΜΜΜ

  5. greggan193 said

    Πόσο σύμφωνο με βρίσκει το σημερινό άρθρο, Νίκο. Αλλά τι λέω; Μόνον εμένα; Και πολλούς άλλους σίγουρα. Θα πρέπει να μιλήσω με τις βιβλιοθήκες των σκανδιναβικών πρεσβειών εδώ, αν και δεν πιστεύω ότι θα έχουν χώρο. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει. Τα βιβλία φιλοσοφίας (που είναι πάμπολλα) ίσως να πάνε σε καμιά πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Μεγάλο πρόβλημα. Ίσως θα έπρεπε να δούμε την ίδρυση μιας τεράστιας δανειστικής βιβλιοθήκης, αλλά πώς;

  6. Μία ιδέα είναι να δωρίζεις σε ερασιτέχνες μουσικούς που ηχογραφούν σε ιδιωτικό χώρο. Προσφέρουν καλή ηχοαπορρόφηση –και φαίνονται κι ωραία, λέω εγώ. Άσε που μπορεί και ν’ ανοίγουν και καμιά σελίδα πού και πού, στα διαλείμματα.

  7. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Τα έχω πάθει τα δύο πρώτα, και να μη βρίσκω βιβλίο (πολλές φορές) και να ξαναγοράζω κάποιο που είχα (ευτυχώς λίγες φορές).

    4 Α, υπάρχει ακόμα, ωραία

  8. sarant said

    Σχόλιο από ΦΒ

    Πάντως στο Λουξεμβούργο, σε αυτά τα μαγαζιά που συνήθως πάμε τα πράγματα που δεν θέλουμε πια (όπως το Nei Aarbecht), όταν τους πας βιβλία, κάθονται και τα διαλέγουν. Αυτά που έχουν κιτρινίσει οι σελίδες τους δεν τα παίρνουν, ακόμα και αν είναι από καλούς συγγραφείς και εσύ τα πας τσάμπα ενώ αυτοί θα τα πουλήσουν. Σου λένε ότι ο κόσμος δεν τα παίρνει και δεν θέλουν να τους μείνουν στα ράφια και να μην ξέρουν τι να τα κάνουν.

  9. Χαρούλα said

    Καλημέρα! Ακριβώς στον χρόνο που αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα ήρθε το άρθρο. Αδιανόητο να πετάξω βιβλίο. Αφού κι όταν έφυγε η παράξενη θεία μας, όλοι κάναν γιουρούσι κανονικό σε συρτάρια και ντουλάπια, και γώ πήρα μόνον τα λιγοστά βιβλία της(τα πολλά μου τα είχε χαρίσει στην εφηβεία μου).

    Και τώρα ήρθαν τα δύσκολα… Άρχισα την εκκαθάριση στον επαγγελματικό χώρο, οδεύοντας σιγά-σιγά στην σύνταξη. Ως χαραχτήρας δεν θέλω να πετάω γενικά τίποτα. Έτσι με πόνο καρδιάς, έπρεπε να πέταξω, χωρίς όμως προβληματισμό, δουλειά 30+ χρόνων, που τώρα πιά την κάνει το ίντερνετ.
    Αλλά τα επαγγελματικά, ξεπερασμένα πια βιβλία;;; Οι ώρες στον Κάουφμαν κ στον Ελευθερουδάκη σε κάθε επίσκεψη μου στην Αθήνα; Οι μισθοί που μετατράπηκαν σε άλλο χαρτί; Η βοήθεια που μου έδωσαν στο ξεκίνημα; Και βασικότατο, πετάμε βιβλίο;;; Μετά από πολλή σκέψη και συζήτηση με τον εαυτό μου, ναι τα πεταξα(ανακύκλωση). Ξεπεράστηκαν. Ακόμη κι αν βρεθούν άτομα που προτιμούν το χαρτί, να διαβάσουν τι;;; Τι γινόταν τον προηγούμενο αιώνα;
    Έλα βρε Νικοκύρη και με βούρκωσες πρωινιάτικα….

  10. sarant said

    9 Αχ…..

  11. Παναγιώτης Κ. said

    Αχ… Τι πονεμένο θέμα είναι αυτό που σήμερα άνοιξες. Τρέφω όμως την ελπίδα μήπως προκύψει κάποια πρωτοποριακή ιδέα για το τι θα κάνουμε τα βιβλία μας.

  12. Αντώνης said

    Story of my life! Έχω μια φίλη που, όταν τελειώσει ένα βιβλίο που είναι βέβαιη ότι δεν θα το ξαναδιαβάσει, το παρατά σε κάποιο παγκάκι, περβάζι, σκαλοπάτι κλπ. Εγώ, αντίθετα, δυσκολεύομαι να πετάξω βιβλία με αποτέλεσμα να αρχίζει να διαγράφεται έλλειψη χώρου στο σπίτι. Όσα βιβλία δεν θέλω να κρατήσω τα πηγαίνω στο παλαιοπωλείο της Oxfam όπου μου κάνουν τεμενάδες. Το πρόβλημα αγοράς δεύτερου – ή και τρίτου – αντίτυπου βιβλίου που το έχω ήδη το έλυσα με το Goodreads: απαιτεί, βέβαια, κάποια αρχική δαπάνη χρόνου και κόπου για την καταγραφή της υφιστάμενης βιβλιοθήκης αλλά μπορώ με μια ματιά στο κινητό μου, πριν περάσω από το ταμείο, να ξέρω αν έχω ήδη αγοράσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Δευτερευόντως, το Goodreads έχει και μια βαθμολογία βάσει των αξιολογήσεων άλλων αναγνωστών η οποία, αν και όχι πάντα αξιόπιστη, βοηθά κάπως για τις περιπτώσεις impulse buying.

  13. Fremder said

    https://en.wikipedia.org/wiki/Public_bookcase

  14. Παναγιώτης Κ. said

    Τα περισσότερα βιβλία μου είναι αγορασμένα πριν διαδοθεί για τα καλά το διαδίκτυο. Ας πούμε πριν από το 2005.Υπήρχε τότε το πνεύμα: Πρέπει να έχω στη βιβλιοθήκη μου και αυτό το βιβλίο της Φιλοσοφίας και εκείνο της Ψυχολογίας και το άλλο της Πολιτικής και τα διάφορα περί τα Μαθηματικά κ.ο.κ συν λογοτεχνία.

    Πάλευα να καταλάβω τι είναι ο…υπαρξισμός και βάζοντας το θέμα στο ChatGPT μου το ξεκαθάρισε σε δύο σελίδες!

  15. Λεύκιππος said

    Είναι κι αυτές οι τεράστιες εγκυκλοπαίδειες του Ελευθερουδάκη της δεκαετίας του ’60, που πιάνουν τόσο χώρο και δεν υπάρχει περίπτωση να ανατρέξεις σ’ αυτές για κάποια πληροφορία, με τις σημερινές e- δυνατότητες.

  16. Χαρούλα said

    https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/oi-ma8htes-toy-6oy-gymnasioy-ale3androypolhs-filotexnhsan-ypai8ria-daneistikh-biblio8hkh/post51807

    Τα μικράκια μας σε όμορφο δρόμο! Μπράβο πρώτα στους δασκάλους και γονείς για την ιδέα, και μετά σε όσους βοήθησαν γιά την πραγματοποίηση της ιδέας.

  17. Πουλ-πουλ said

    Αν εξαιρέσουμε τα βιβλία μεγάλης προσωπικής συναισθηματικής αξίας, που δρουν ως ενθυμήματα μιας ζωής, το ξεκαθάρισμα της βιβλιοθήκης είναι μια βασανιστική ψυχολογική άσκηση διαρκών επιλογών, που καταλήγει σε εμβάθυνση της αυτοσυνειδησίας μας. Διαλέγουμε τι θα αφήσουμε για πάντα πίσω μας, και με τι θα προχωρήσουμε μπροστά τις ζωές μας. Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα αιώνιο σ’ αυτή τη ζωή.

  18. Πριν από κάμποσα χρόνια αποφάσισα να ενδώσω στις πιέσεις των υπολοίπων μελών της οικογένειας και ν’ αρχίσω τις εκκαθαρίσεις. Βρήκα ένα παλαιοπωλείο που δέχτηκε να τα πάρει (τσάμπα) και να κάνει διαλογή. Τα έβαλα σε κούτες και του τα πήγα. Έριξε μια ματιά, χάρηκε για κάποια (π.χ. Τόγκα) άλλα τα είδε πως θα τα έστελνε κατευθείαν για πολτοποίηση. Και μιας κι είχα μπόλικα μαθηματικά, με ρώτησε πώς και δεν είχα Ευκλείδη. Έχω του λέω, αλλά τι να το φέρω. Με παρακάλεσε να του τους πάω, και όταν πήγα (με δυο σακούλες όλες κι όλες) μόνο που δεν πέταξε απ’ τη χαρά του. Μούπε να διαλέξω όποιο βιβλίο θέλω (πήρα κάμποσα, η Μαρία κάτι σειρές για ζωγραφική κι εγώ του Μαρή).

  19. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    Ακανθώδες, αγκαθώδες 😛 και οδυνηρό το θέμα. Κι εγώ δυσκολεύομαι να πετάξω βιβλίο, ακόμα και να το χαρίσω (αν και δε μπορώ να σκεφτώ ποιος θα ενδιαφερόταν να διαβάσει τα βιβλία που δεν θέλω να κρατήσω), εκτός αν πρόκειται για τριτοτέταρτης κατηγορίας αστυνομικά που ποιοςξερειπώς πέσανε στα χέρια μου.

    Πρέπει όμως, η προσκόλληση σε αντικείμενα είναι ένα θεματάκι (σοβαρό; για πείτε οι γιατροί! Να βάλω μόνος μου το πουκάμισο με τα μανίκια που κουμπώνουν πίσω;). Εκτός από την (αμφίβολη) χρησιμότητά τους, τα βιβλία που έχει διαβάσει κανείς είναι κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας.

    Ένας θείος μου, παραδοσιακός τυπογράφος με αρκετές αξιόλογες εκδόσεις στο ενεργητικό του, με τη συνταξιοδότησή του και έχοντας ένα σημαντικό θέμα υγείας, καταλογογράφησε τα βιβλία του, συνεργαζόμενος με ένα φίλο του ερευνητή (που ανέθεσε κομμάτι της δουλειάς σε -μεταπτυχιακή νομίζω- φοιτήτρια). Εγώ είχα προσφέρει το λογισμικό-μια βάση δεδομένων. Πρόλαβε να δει τελειωμένο τον κατάλογο, 3.500 τίτλοι (όχι όλα δικές του εκτυπώσεις, βέβαια). Μας μοίρασε τότε, στους συγγενείς και φίλους, τα διπλά του αντίγραφα – εγώ πολλά τα είχα, καθώς πάντα φρόντιζε να έχει παραπάνω για μας, όπως συνηθιζόταν τότε.

    Πολλοί που έχουν βιβλιοθήκη με επιστημονικό ή άλλο χρηστικό ενδιαφέρον, τα δωρίζουν σε βιβλιοθήκες, μερικές φορές σε αυτοτελή τμήματα με το όνομά τους, αλλά είναι περιορισμένη η θεματολογία τέτοιων βιβλίων.

    Σε μια γνωστή έτυχε να κληρονομήσει μια άτεκνη θεία της, ερευνήτρια χημικό, που πέθανε υπέργηρη και δραστήρια ως μεγάλη ηλικία, τουλάχιστον όσον αφορά τη συλλογή επιστημονικών περιοδικών. Επί εβδομάδες ή μήνες ρωτούσε για κάποιον που θα ενδιαφερόταν να πάρει τη βιβλιοθήκη της, με εκατοντάδες τόμους περιοδικών, εγκυκλοπαιδειών και βιβλίων. Στο τέλος κατέληξαν σε κάδο, τόνοι χαρτιού ίσως, πιθανώς σε παλαιοβιβλιοπωλεία από εκεί, ίσως κάποια διαμάντια σε δημοπρασίες, ποιος ξέρει.

    Απ΄ όσο ξέρω, οι παλαιοβιβλιοπώλες αγοράζουν 0.5-1€ το κομμάτι τα βιβλία. Έχω ακούσει για διαρρήκτες που σήκωσαν ολόκληρες βιβλιοθήκες. Με 500 βιβλία, καλό μεροκάματο… Έχω ακούσει ιστορία κάποιου που έτυχε να βρει βιβλίο κλεμμένο από τη βιβλιοθήκη του σε πάγκο, κι όταν ζήτησε το λόγο παραλίγο να βρεθεί στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση του κλεπταποδόχου παγκίτη…

  20. Alexis said

    Είχα διαβάσει πριν από κάμποσα χρόνια ότι η Πολεοδομία μετά από αυτοψία είχε διατάξει την αφαίρεση των βιβλίων από το σπίτι ενός μανιώδους βιβλιόφιλου.
    Ήταν τόσο τεράστιος ο όγκος των βιβλίων και των βιβλιοθηκών του ώστε είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στη στατική επάρκεια του κτιρίου.
    Και αν θυμάμαι καλά, δεν ήταν μόνο θέμα Πολεοδομίας, είχε εμπλακεί και το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί το συγκεκριμένο σπίτι ήταν νεοκλασικό.

  21. Alexis said

    Τη χρηστικότητα ή μή των παλιών βιβλίων μπορείς να την ξεπεράσεις. Να αποφασίσεις ότι κάποια είναι μη χρηστικά, παρωχημένα κλπ.

    Το συναισθηματικό δέσιμο δεν είναι εύκολο να το ξεπεράσεις…

  22. sk said

    «Ο Νίκος Λίγγρης είχε εκφράσει κάποτε την ευχή, να υπήρχε μια εταιρεία η οποία, έναντι λογικού τιμήματος, θα αναλάμβανε να έρθει σπίτι σου και να σου σκανάρει τα βιβλία της βιβλιοθήκης σου.»

    Ίσως δεν είναι και τόσο εξωπραγματικό, αρκεί να μπουν στο παιχνίδι και οι εκδότες: Κάθε έκδοση χρειάζεται να την σκανάρεις μόνο μία φορά, όσα αντίτυπα και να κυκλοφόρησαν. Θα μπορούσαν οι εκδότες να συμφωνήσουν να ανταλλάσσουν το τυπωμένο αντίγραφο με ένα σκαν ή και κανονικό ηλεβιβλίο σε μοντέρνο μορφότυπο ένταντι μικρού (σε σχέση με το κόστος του ηλεβιβλίου) αντίτιμου που θα το μοιράζεται ο εκδότης και η εταιρία που θα παραλάβει το χάρτινο και θα πιστοποιήσει την καταστροφή του.

  23. IWN said

    Αχ, νοικοκύρη, μας συγκίνησες πολύ σήμερα. Με εξαίρεση ίσως τις παλιές παρωχημένες εγκυκλοπαίδειες (αν και πάλι, στην εγκυκλοπαίδεια του Πυρσού υπάρχουν λήμματα αξεπέραστα ακόμη και σήμερα, π.χ. η βυζαντινή ιστορία του Ζακυθηνού. Όπως αξεπέραστος και ο Παπαρρηγόπουλος), τα λογοτεχνικά, τα φιλοσοφικά και τα ιστορικά βιβλία είναι μνημεία της ζωής μας της ίδιας και δύσκολα μπορείς να τα αποχωριστείς. Είναι και θέμα ψυχολογίας, βέβαια. Για μένα, φερ’ ειπείν, οι τοίχοι που κρύβονται από βιβλιοθήκες μου προσφέρουν πολύ περισσότερη ζεστασιά, ηρεμία και απόλαυση από αυτούς που φιλοξενούν σκρίνια, πίνακες και κάδρα.

  24. atheofobos said

    Σήμερα έθιξες ένα καίριο πρόβλημα που έχω με το συνεχώς αυξανόμενο καρκίνωμα των βιβλίων. Όχι μόνο δεν μπορώ να πετάξω κανένα, αλλά έχω ανασύρει και από κάδο για χαρτιά κανένα δύο πεταμένα!

    Αλλά να ήταν μόνο τα βιβλία; Οι στοίβες με ηχογραφημένες κασέτες και με βίντεο, τα ατελείωτα CD και τα ράφια με τα  LP που υπάρχουν στο σπίτι;

    Μερικές φορές όταν τα σκέφτομαι με πιάνει μια χαιρέκακη σκέψη για το τι βλαστημίδι  θα λέει το παιδί μας όταν πεθάνουμε, καθώς θυμάμαι τον ένα χρόνο που έφαγα, εποχή που δούλευα, να αδειάσω το σπίτι των γονιών μου με τις 6 βιβλιοθήκες και τα διάφορα άχρηστα πράγματα που είχαν μαζέψει στην ζωή τους.

  25. ΓιώργοςΜ said

    20 Το χαρτί είναι βαρύτερο κι από συμπαγές ξύλο (εντάξει, όχι τικ, αλλά από πεύκο σίγουρα).
    Έχει σηκώσει κάμποσο η καμπούρα μου….

    Βλέπω εδώ πως

    Μετριέται σε μικρά (μm), δηλαδή σε χιλιοστά του χιλιοστού. Π.χ. ένα χαρτί γραφής 80g έχει πάχος περίπου 100 μm.. Ένα επιχρισμένο χαρτί (coated paper) με τό ίδιο βάρος έχει πάχος περίπου 70 μm.

    Αν δηλαδή ένα χαρτί γραφής 80 γραμμάρια έχει πάχος 100μ, τότε ένα κυβικό μέτρο έχει 800 κιλά, σωστά; Κι αν είναι επιχρισμένο, πάνω από τόνο (~1100).
    Μια βιβλιοθήκη με βάθος 20 εκ, ύψος 2μ και πλάτος 2μ, αν είναι τίγκα γεμάτη, είναι 0.8 κυβικά. Με δυο-τρεις τέτοιες βιβλιοθήκες, σίγουρα αλλάζει το στατικό φορτίο ενός κτιρίου. Στα μεν σύγχρονα κτίρια, επειδή είναι κοντά σε τοίχους συνήθως οι βιβλιοθήκες, μικρό το κακό, αλλά σε νεοκλασικό με ξύλινα πατώματα, σαφώς και είναι πρόβλημα.

  26. sk said

    Υπάρχει περίπτωση να θέλει κανείς περίπου μισό αιώνα τευχών του «Λογιστή», δεμένων σε ετήσιους τόμους;

  27. ΓιώργοςΜ said

    Το δίλημμα το αντιμετώπισαν και στο The day after tomorrow:

  28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κάποιος πρέπει να σας μιλήσει για τον Ανέστιο -παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων που μετακόμισε πέρυσι από την Γραβιάς, στο Παγκράτι.
    Εκεί τα θένε όλα.
    https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/to-palaiovivliopoleio-ton-astegon-anoigei-sto-pagkrati/

    Όταν αδειάσαμε, μετά το θάνατό της, το σπίτι της πεθεράς μου (η μοίρα των διαμερισμάτων των γονιών), άφησα την εκκαθάριση της βιβλιοθήκης τους στον άνδρα μου, δίχως να ρίξω καθόλου ματιά για να μην μπω σε πειρασμούς (μέσα στα χρόνια είχαμε πάρει αυτά που μας ενδιέφεραν-έτσι το απάλυνα στον εαυτό μου και απέστρεψα το πρόσωπό μου από τα ράφια) . Τα πακέταρε λοιπόν και τα πήγε «στους άστεγους, στην Πειραιώς» αυτό μου είπε κι από κείνον έμαθα αυτή τη δυνατότητα.

    Σε άλλο σχόλιο θα πω κι άλλα γι΄αυτό, μη γίνει μακρυνάρι.

  29. Στέλιος Κορνές said

    Το σημερινό θέμα είναι απ’ αυτά που μερικοί από εμάς το βλέπουμε και το διαβάζουμε με δέος σχεδόν! Πώς να πετάξω τα βιβλία μου; Αυτούς τους φίλους μου με τις σελίδες, να τους ρίξω ο άπονος στον κάδο των σκουπιδιών; Τι σόι άνθρωπος θα ‘μαι εγώ αν το κάνω αυτό; Θα ψάξω και θα βρω χώρο με κάποιον τρόπο. Όταν πεθάνω, ας κάνουν οι άλλοι ό,τι νομίζουν με τα βιβλία μου. Εγω δεν τα καταφέρνω να τα πετάξω. Ούτε τα κόμικς μου, βέβαια. Ακόμη πιο πολύ εκεί, μιάς κι εκείνα είναι φίλοι πιο γκαρδιακοί μάλιστα! Δε θέλω να πω με όλ’ αυτά πως εγω είμαι τάχαμου καλύτερος άνθρωπος ή πιο ευαίσθητος από κάποιον άλλον. Θα ήταν ψέμα.

    Για το σκανάρισμα πάλι, ενώ φαίνεται μια πολύ καλή ιδέα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν επιτρέπεται. Σχεδόν όλα τα έντυπα έχουν ρητές προειδοποιήσεις πως η αντιγραφή απαγορεύεται (μαζί και πολλά άλλα πράγματα), εκτός αν έχουμε γραπτή άδεια από τον εκδότη. Εγώ τέτοια άδεια δεν έχω δει ποτέ μου, όμως. Παρ’ όλα αυτά, έχω σκανάρει πολλές δεκάδες τόμους μέχρι τώρα, κυρίως κόμικς όμως. Και μου αρέσουν τόσο πολύ τα βιβλία, που θα το έκανα κι επαγγελματικά ακόμη. Ο Νικοκύρης μας, έχει απόλυτο δίκιο: αν θέλεις να κάνεις καλή δουλειά, απαιτείται πολύς χρόνος – ακόμη κι αν δεν επιχειρηθεί μετατροπή του κειμένου σε ψηφιακό, μέσω οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων. Απαιτείται και χρήμα γιατί τα κατάλληλα μηχανήματα είναι ακριβά. Ειδικά για τα κόμικς, υπήρχε μέχρι πρόσφατα η αρχειοθήκη κόμικς στο δίκτυο, με δεκάδες χιλιάδες ελληνικά κόμικς και λίγα βιβλία, κυρίως για παιδιά. Εκεί, τηρούσαμε έναν κανόνα: δε σκανάραμε κόμικς με παλαιότητα μικρότερη της πενταετίας. Κυρίως θέλαμε να σωθούν ψηφιακά τα τεύχη δεκαετιών ’50, ’60 και ’70 φυσικά. Δυστυχώς η ελληνική κατάρα της διχόνοιας ανέτρεψε εκείνη την προσπάθεια – αν θυμάμαι καλά, ξέσπασαν καυγάδες για το ποιός προσφέρει πιο καλή και μεγάλη δουλειά, παρ’ ότι όλοι έκαναν το χόμπυ τους…

  30. ΚΑΒ said

    Η βιβλιοθήκη στο σαλόνι αγκομαχά και με μια σειρά 52 τόμων εγκυκλοπαίδειας, στην αποθήκη κούτες βιβλίων πανεπιστημίου και σχολικά, πληθώρα σημειώσεων, άλλα αλλού. Χώρος άλλος δεν υπάρχει. Σε μια μετακόμιση αναγκάστηκα να πετάξω τοπικές εφημερίδες πολλών δεκαετιών που τις χρειάστηκα τελευταία και κλαίω και οδύρομαι. Για κάποια που τότε πέταξα δεν έχω μετανιώσει. Το πρόβλημα βλέπω είναι γενικό και δυσεπίλυτο.

  31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Να φαίνεται

  32. Λούκουλλος said

    Καλημέρα σας. Είμαστε μια ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ. Διαβάσαμε το σημερινό άρθρο κι έχουμε να σας προτείνουμε μια αποτελεσματική λύση: Αν δεν έχετε στη διάθεσή σας ένα ακριβό μηχάνημα δημιουργίας pdf από χαρτί, αρκεί ένα φτηνό smartphone. Φωτογραφίζετε κάθε σελίδα του προς απόσυρση βιβλίου και ακολούθως «δένετε» τις σελίδες με μία από τις δεκάδες εφαρμογές που υπάρχουν δωρεάν στο Διαδίκτυο. Για κάθε 100 σελίδες δεν θα χρειαστείτε πάνω από 40 λεπτά συνολικά (φωτογράφιση + δέσιμο). Για παράδειγμα, το προχτεσινό βιβλίο διηγημάτων του κ. Σαραντάκου (145 σελίδες) μας πήρε ακριβώς μία ώρα για να το μετατρέψουμε σε searchable pdf.

    Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Έχοντας στη διάθεσή σας το searchable pdf του προς απόσυρση βιβλίου, μπορείτε να το πετάξετε ή να το χαρίσετε χωρίς τύψεις. Αν συνεργαστούν π.χ. 20 σχολιαστές του ιστολογίου, μπορούν να «ξεπετάξουν» πάνω από 100 βιβλία προς απόσυρση μέσα σε μια βδομάδα και να μοιραστούν τα δημιουργηθέντα pdf. Τόσο απλή είναι η λύση στο πρόβλημα που θέτει το άρθρο, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και όρεξη για δουλειά και συνεργασία

  33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>με τίποτα δεν θα απομάκρυνα τους πέντε χοντρούς τόμους, (του Παπαδιαμάντη)

    Αδειάσαμε προ 4ετίας τη βιβλιοθήκη της πεθερά μου, (αβλεπί) και πέρυσι διαπιστώνω (από κάτι που έψαχνα για το ιστολόγιο) ότι λείπουν δύο τόμοι του Ππδ. Αρχικά, είπα δε μπορεί, κάπου στις στοίβες θα είναι, άστο τώρα, βρήκα ηλεκτρονικά το ζητούμενο και το ξέχασα μέχρι την επόμενη φορά, οπότε αφού έψαξα παντού, χοντροί τόμοι πού στο καλό είναι, ρώτησα και το γιο μου που πήρε αρκετά βιβλία στη μετακόμιση σε δικό του χώρο (τη μια εγκυκλοπαίδεια για να τη βάλει στον πάτο να καλοστηρίζεται η ραφιέρα 🙂 ), τίποτα. Κι έρχεται η φλασιά: το τελευταίο διάστημα που κρεβατώθηκε η πεθερά μου μου ζήτησε για να διαβάζει τον Παπαδιαμάντη που της άρεσε, διαβάζαμε από παλιά στις γιορτές στο τραπέζι εθιμικά και της πήγα του δυο τόμους! Μετά χειροτέρεψε απότομα, και με το ξαφνικό φευγιό της, τέτοια ώρα τέτοια λόγια, προφανώς τα βιβλία πήγαν σούμπιτα, αξεδιάλεχτα με τα υπόλοιπα της βιβλιοθήκης στους άστεγους. Όταν ρώτησα τον καλό μου, φυσικά δεν θυμόταν, αλλά μου λέει από λογοτεχνία ήταν πολλά διπλά (που τα είχαμε κι εμείς δηλαδή) οπότε ίσως μ΄αυτή τη λογική θα έδιωξα και τον Ππδ.

  34. Πουλ-πουλ said

    20,25
    Σύμφωνα με τον παμπάλαιο (1946) ελληνικό κανονισμό φορτίσεων, τα φαινόμενα βάρη της ξυλείας -με υγρασία 15%- κυμαίνονται από 550 χλγ/κ.μ. (έλατο, πεύκο) ως 900 χλγ/κ.μ. (δρυς), ενώ ο «χάρτης εστοιβαγμένος» φτάνει τα 1100χλγ/κ.μ. Δεν είχε προβλέψει όμως ο λεπτομερέστατος αυτός κανονισμός, το φαινόμενο του Μενιδίου, που αποκαλύφθηκε μετά τους τελευταίο σεισμό της Πάρνηθας: οι ρομά είχαν γεμίσει ολόκληρα δωμάτια με χαλιά μέχρι το ταβάνι!

  35. sarant said

    32 Για ένα σχετικά μικρό βιβλίο 145 σελίδων σάς πήρε μία ώρα, λέτε. Μήπως αυτό δείχνει ότι σε μεγάλη κλίμακα, για χιλιάδες βιβλία, το εγχείρημα γίνεται απαγορευτικό; Διότι, η βικι-λύση που προτείνετε προϋποθέτει να έρθουν οι 20 σχολιαστές σπίτι μου και να πάρουν τα βιβλία 🙂

    Κάποτε είχαμε, μια παρέα, πρόσβαση σε πολλές εκατοντάδες τεύχη παλιών λογοτεχνικών περιοδικών, πολλές χιλιάδες σελίδες. Πληρώσαμε κάποιον και τα σκανάρισε και διαιρέσαμε το κόστος.

  36. Θανάσης Καραμήτρος said

    Ευχαριστώ για τον επίλογο 🤣 και απαντώ: πέταξα πολλά, χάρισα πολλά. Εφάρμοσα τα εξής κριτήρια: πόσα χρόνια έχω να το ανοίξω; Αγνοούσα την ύπαρξή του; Θα μου λείψει συναισθηματικά; Αν η απάντηση ήταν πάρα πολλά / Ναι / Όχι, τότε άδειαζε χώρο από τα ράφια…

  37. Έφη μπλέχτηκα. Το ήξερα στην Πειραιώς 132 και μάλιστα πριν λίγο καιρό το κλέψανε. Βλέπω να έχει και τις δυο διευθύνσεις. Και Παγκράτι και Πειραιώς. Βλέπω στο γκουγκλ «Προσωρινά κλειστό» αλλά και στοιχεία επικοινωνίας Διεύθυνση: Πειραιώς 132, Αθήνα 118 54 Τηλέφωνο: 697 723 9766 ενώ στο ΦΒ μιλάει για το Παγκράτι κι έχει κι άλλη σελίδα, κι οι δυο φαίνονται ενήμερες.

  38. ΓιώργοςΜ said

    35,32 να μην ξεχνάμε και το αναφερόμενο στο #29 πως το σκανάρισμα απαγορεύεται. Λογικό, κάποιοι που συμμετέχουν στην παραγωγή των βιβλίων περιμένουν να βγάλουν τα προς το ζην από τα βιβλία.
    Αν σκανάρει κανείς την προσωπική του βιβλιοθήκη πάει καλά, νόμιμο-παράνομο κανείς δεν θα το μάθει, κανείς δεν επηρεάζεται. Αν αρχίσει να μοιράζεται όμως το αποτέλεσμα, φάουλ βαρύ, ειδικά για τα βιβλία με περιορισμένο κοινό.

    Προσωπικά έχω σκανάρει ένα βιβλίο που φοβάμαι πως θα καταστραφεί και έχει σημαντική ιστορική αξία για μένα, αλλά πρόκειται για ένα βιβλίο του 1968, αυτοέκδοση, και το σκανάρισμα θα μπορούσε να θεωρηθεί σωστική ενέργεια. Για βιβλία με ενεργά πνευματικά δικαιώματα, θα τα σκανάριζα μόνο για να τα έχω προσβάσιμα και στο κινητό μου.

    Οι εφαρμογές που υπάρχουν είναι πολύ πρακτικές, αλλά για περιορισμένη χρήση. Όχι λόγω των απαιτήσεων των εφαρμογών, αλλά επειδή κάποιος πρέπει να γυρνάει τις σελίδες 🙂 Είναι μεροκάματο, όχι αστεία. Θα το έκανα τις κρύες νύχτες του χειμώνα, συνταξιούχος ίσως, για να διασώσω χάρτινα βιβλία (αν ζήσω αρκετά για σύνταξη, την εποχή εκείνη θα πρέπει να γίνεται ο διαχωρισμός νομίζω).

  39. Λούκουλλος said

    35: Το θέμα είναι πιό απλό απ’ όσο νομίζετε, κ. Σαραντάκο: Τα χάρτινα βιβλία που θέλετε να ξεφορτωθείτε, θα τα μοιράσετε σε 20 φίλους σας από το ιστολόγιο και θα τα ξεχάσετε. Σε μία εβδομάδα θα έχετε στο email σας (κι όλη η παρέα των 20 θα τα έχει) τα searchable pdf των 100 πρώτων βιβλίων που ξεφορτωθήκατε. Σε 10 βδομάδες θα έχετε τα pdf 1.000 βιβλίων κι όλα με δυνατότητα αναζήτησης. Αξίζει τον κόπο, πιστέψτε μας.

    Επίσης, κάτι άλλο που παρατηρήσαμε και μας προξένησε εντύπωση. Γράφετε στο τέλος του άρθρου: «Η κριτική έκδοση των  Απάντων του Παπαδιαμάντη, αυτή του Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλου: υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή, διαθέσιμη δωρεάν στον ιστότοπο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Μελετών, έστω και χωρίς πρόσθετες δυνατότητες αναζήτησης. Την έχω κατεβάσει και τη χρησιμοποιώ, όποτε θέλω κάτι να δω και είμαι μακριά από τη βιβλιοθήκη μου. »

    ΕΥΛΟΓΗ ΑΠΟΡΙΑ: Πώς χρησιμοποιείτε την κριτική έκδοση του Τριανταφυλλόπουλου, χωρίς τη δυνατότητα αναζήτησης; Το να κάνεις searchable ένα βιβλίο 500 σελίδων, δεν σου παίρνει πάνω από μισή ώρα, αν χρησιμοποιήσεις κάποια από τις δεκάδες εφαρμογές που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, έναντι 7,50 ευρώ το μήνα. Δεν διαθέτετε αυτά τα 7,50 ευρώ ή απλώς αγνοείτε αυτή τη δυνατότητα; Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν χαρά μας να σας βοηθήσουμε. Μπορούμε, για παράδειγμα, να ανεβάσουμε τον searchable Τριανταφυλλόπουλο και να δημοσιοποιήσουμε (με την άδειά σας) τον σχετικό σύνδεσμο για να τον κατεβάσουν όλοι οι αναγνώστες σας που το επιθυμούν.

  40. ΓΤ said

    Κάτι δεν μου αρέσει…

  41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    37, Στην Πειραιώς είναι οι αποθήκες (εκεί δίνουμε/χαρίζουμε) λέει και το ωράριο.
    Στην Αστυδάμαντος, αγοράζουμε.
    Πέρυσι για ένα διάστημα ήλθαν (το παλαιοβιβλιοπωλείο) στο κέντρο, στη Γραβιάς, δίπλα στην Πρωτοπορία όπου πήγα ελπίζοντας να βρω τον Ππδ! 🙂 . Δεν το πέτυχα (είχε ένα τόμο μα από αυτούς που μας έμειναν) αλλά … φορτώθηκα με άλλα 🙂 . Έλεγα θα πηγαίνω συχνά και ποιος ξέρει μπορεί άλλος να κάνει εκκαθάριση και να βρω τους τόμους που μου λείπουν, πήγα κι άλλες 2 φορές, έφευγα φορτωμένη 🙂 , αλλά από Ππδ, τζίφος! Μετά μετακόμισαν στο Παγκράτι που μου είναι ανάποδα και δεν πήγα ούτε μία φορά.

  42. Πέπε said

    Αλλά να ήταν μόνο τα βιβλία; Οι στοίβες με ηχογραφημένες κασέτες και με βίντεο, τα ατελείωτα CD και τα ράφια με τα  LP που υπάρχουν στο σπίτι;

    (24, Αθεό)

    Τελευταία έχω αρχίσει μια εκστρατεία ψηφιοποίησης των σιντί μου, και την προχωράω λίγο λίγο. Αλλά ούτε που διανοούμαι να πάρω τα ίδια τα σιντί από τα όμορφα ράφια τους και να τα πάω οπουδήποτε (αποθήκη, χάρισμα, πούλημα, πέταμα). Άλλωστε περνάω μόνο το περιεχόμενο των ίδιων των δίσκων, όχι εξώφυλλα και ένθετα.

    Για τα ΛΠ δεν έχω εξοπλισμό να τα ψηφιοποιήσω. Θα γίνει κι αυτό κάποια στιγμή στην εναπομείνασα ζωή μου, αλλά εδώ κι αν είναι απολύτως αδιανόητο να ξεφορτωθώ τα φυσικά αντίτυπα. Ποιος πετάει δίσκους βινυλίου, μην τρελαθούμε εντελώς. Ακόμη κι έναν που έμεινε στο αυτοκίνητο με καύσωνα και έλιωσε και δεν παίζει, τον κρατάω για τη συλλογή.

  43. Alexis said

    Σε κάποια ταινία καταστροφής τύπου «Αρμαγεδδών» οι επιζήσαντες από ένα παγετωνικό κύμα ψύχους που έχει πλήξει τη Νέα Υόρκη, καταφεύγουν στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης όπου για να επιβιώσουν καίνε εκατοντάδες τόμους βιβλίων προκειμένου να ζεσταθούν.
    Αμερικανιά του κερατά είναι, την έχει δείξει 2-3 φορές η τηλεόραση, δεν θυμάμαι τώρα τον τίτλο της…

  44. sarant said

    42 Βλέπω ΛΠ χωρίς τα συμφραζόμενα και λέω «Έχει τεύχη της Λεσβιακής Παροικίας; Και γιατί του είναι τόσο πολύτιμα»

    39 Ευχαριστώ, δεν χρειάζεται. Τα συγκεκριμένα βιβλία τα ξέρω καλά, οπότε η δυνατότητα αναζήτησης δεν είναι εντελώς απαραίτητη.

    38 Ισως

  45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    40, >>Κάτι δεν μου αρέσει…
    αν εννοείς στο όλον θέμα ΑΜΚΕ κλπ, όλοι μπορεί ν΄αναρωτηθούν, πλην :

    -μιλάμε για βιβλία που αλλιώς θα τα βγάλουμε στα σκουπίδια .

    -στο πωλητήριό τους βρίσκεις θησαυρούς με 2 και 3 ευρώ, σου χαρίζουν κι έξτρα στο τέλος,

    -παρά την καχυποψία, μπορεί να ισχύει ότι ενισχύονται άστεγοι,

    -τα κίνητρα ημών των δωρητών είναι από τη μια η αλληλεγγύη (μπαίνουμε το κόπο να τους τα πάμε) από την άλλη, όπως ξεκίνησε και η κουβέντα-το νήμα) τα ξεφορτωνόμαστε και με ευγενικό άλλοθι 🙂
    Με λίγα λόγια σκασίλα μου ό,τι κι αν τα κάνουν και τα βιβλία και τα χρήματα που βγάζουν από την πώληση.

  46. sarant said

    36 Αγαπητέ, ευχαριστώ για το σχόλιο και συγγνώμη που ελαβόμην (έτσι κλίνεται; ) το όνομά σας επί ματαίω, αλλά θα είστε μαθημένος.

    Το κριτήριο που βάζετε ισχύει και για κάθε λογής αντικείμενα. Στην πιο ακραία μορφή, αν κάτι δεν το έχεις χρησιμοποιήσει μέσα σε έναν χρόνο, το πετάς. Δεν το εφαρμόζω, έχω δει να το συστήνουν.

  47. michaeltz said

    Εγώ που έγινα εννιά χρόνων με ΕΝΑ βιβλίο και που μεγάλωσα με απαράγραπτη εντολή ότι ΜΟΝΟ ΒΙΒΛΙΑ δέχομαι για δώρο στη γιορτή μου, τόσα βιβλία τι θα τα κάνω;
    Μετά από 70 χρόνια και 12 μετακομίσεις έφτασαν επιτέλους στον τελικό τους προορισμό· στο σπίτι στο χωριό! Τα πιο πολλά είναι ακόμα στις κούτες μετακόμισης. Αλλά είναι εδώ!
    Ένα μεγάλο μέρος τους έχουν ταξιδέψει μέχρι Σουηδία (δύο δρόμοι) και άλλα ήρθαν ΑΠΟ Σουηδία (1 δρόμος).

    Α! ξέχασα να σας πω: τα βιβλία μου είμαι εγώ! Είναι το πρόσωπό μου!

    Θέλω να σας διηγηθώ δύο ιστορίες σχετικές με τη βιβλιοφιλία μου.
    1. Όταν πήγαινα φροντιστήριο στην Πλατεία Κάνιγκος θέλησα να αγοράσω τη δίτομη μετάφραση των ΑΘΛΙΩΝ του Ουγκό. Έκανε 300 δρχ. Οπότε, κατέβαινα από το νότιο άκρο της Ηλιούπολης μέχρι το Φροντιστήριο, και επέστρεφα, με τα πόδια. 1,90Χ2= 3,80 δρχ. τα ναύλα που εξοικονομούσα κάθε εργάσιμη μέρα, 80 φορές έκανα τον ποδαρόδρομο 9+9=18χλμ, περίπου 140χλμ συνολικά και το έργο το πήρα. Έκπληξή μου να διαπιστώσω ότι ήταν άθλια μεταφρασμένο. Βλαστήμησα την ώρα και τη στιγμή, μέχρι που, πολύ αργότερα, η μετέπειτα γυναίκα μου μού έδειξε το έργο που είχε σε άλλη μετάφραση, απείρως καλύτερη. Το βιβλίο που ξεποδαριάστηκα για να το αποκτήσω είναι το μόνο που έχω πετάξει στον κάδο για ανακύκλωση
    2. Στην επιστροφή από τη Σουηδία (Στοκχόλμη) είχα ένα Βόλβο 142 που το είχα γεμίσει μέχρι το ταβάνι με τα βιβλία μου. Ειδικά φουσκωτά πίσω αμορτισέρ για να σηκώσουν το βάρος! Για να χωρέσουν τα βιβλία υποχρεώθηκα ν’ αφήσω πίσω τη ρεζέρβα!!!
    Ξεκίνησα, αλλά στην εθνική προς Μάλμε, νύχτα να την κόβεις με το μαχαίρι, κάτω από ατέλειωτη φθινοπωρινή βροχή, έσκασε το πίσω αριστερό λάστιχο, η πίεση ήταν πάνω από τις αντοχές του. Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες σταμάτησα ένα αυτοκίνητο Βόλβο που πήγαινε στην ίδια κατεύθυνση. Μίλησα του Σουηδού οδηγού. Ήταν βιβλιολάτρης. Κατάλαβε αμέσως το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπιζα, και τί έκανε; Αντάλλαξε τη ρεζέρβα του με το σκασμένο ελαστικό μου, πήρε στο αυτοκίνητό του τον τροχό με το σκασμένο ελαστικό, μου ευχήθηκε Καλό Ταξίδι και χωρίσαμε! Ούτε λόγος να δεχτεί να του πληρώσω το σκασμένο λάστιχο!

  48. Alexis said

    #43, συνέχεια: «Μετά την επόμενη μέρα» λέγεται, αγγλιστί «The day after tomorrow»

  49. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    43# Και πού να δεις τώρα που θα έρθει ο Δύτης να βάλει το Τέλος του Κόσμου του Τέλους, δια χειρός Κορτάσαρ. Εκεί να δεις όγκο βιβλίων να προσκυνήσεις, άπιστε.

  50. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    44α# Όχι ρε μάστορα, για τα ελ-πι του ΛεΠα είπε ο παγκοσμίως άγνωστος φιλόλογος της κακιάς ώρας.

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    40, α, κατάλαβα, άλλο μάλλον εννοείς κι όχι αυτά στο 45 μου 😉

    42, >>Λ.Π ~ Λεσβιακή Ποίηση 🙂
    Πέπε, να σου κάνω μια φορτωτική με cd και dvd κι ό,τι δεν έχεις κράτα, κι ό,τι έχεις, πέτα; 🙂
    Έχω βρει (με ψάξιμο ,όχι αστεία) τα πιο ιδανικά κουτάκια να χωράνε όμορφα και να στοιβάζονται καλά, ενδιάμεσα, πάνω, δίπλα σε ράφια και ντουλάπια κι όπου έχει ανεχωράδα 🙂 οι εκατοντάδες αυτές σαρκοφάγοι μουσικής και εικόνων.
    Τα βινύλια με το πικάπ τα πήρε ο γιος, με τον όρο να τα πάρει ΟΛΑ κι ας κάνει μόνος του ξεκαθαρίσματα.

  52. 49 Ο Δύτης, κλαψ, δεν το έχει αυτό ούτε το έχει διαβάσει. 😦

  53. Alexis said

    #49: Κορόιδευε όσο προλαβαίνεις ακόμα γιατί αύριο 18 Ιουνίου ξεκινάει ο Γ΄ΠΠ.
    Το είπε ο Ινδός αστρολόγος, ο επονομαζόμενος και «νέος Νοστράδαμος».

  54. sarant said

    47 Τι ωραίες ιστορίες, Μιχάλη!

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    53, Αμ το άλλο;
    Ανησυχία για το σπάνιο βακτήριο που «τρώει τη σάρκα» – Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα

  56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    52# Αν ο Δύτης έχει τους Κρονόπιο, το έχει. Τώρα, αν το έχει διαβάσει…

    Αλλά, στο φως του #53, δεν έχει πια σημασία.

  57. Missing Ink said

    «…μου αρέσει να τους βλέπω, να τους ψαύω»

    Τι δ’λειά κάν’ς, ψάβ’ς;! :-Ρ

  58. 56 Α! Ναι! Δεν είναι αυτό με τους Φέλιξ;

  59. 58 Δεν είναι. Το βρήκα και το ψιλοθυμήθηκα. Πρέπει να κόψω τα σόσιαλ και να ξαναδιαβάσω τα βιβλία μου!

  60. ΓιώργοςΜ said

    43 δες 27 🙂

  61. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    59# Αφού το βρήκες, ν’ αφήσεις το διάβασμα και να πιάσεις το γράψιμο, να επισπεύσουμε λίγο το τέλος του κόσμου. Όλα ο Κιμ πχιά?

  62. zgrisp said

    «Τι  θα τα κάνεις  τόσα βιβλία, Καραμήτρο;»
    Έχω ακούσει και την ερώτηση
    «Πω πω και τα έχεις διαβάσει όλα αυτά;»

    Αλλά όπως οι περισσότεροι της παρέας, δεν μπορώ να αποχωριστώ τίποτα, που -μην φανταστείτε, για χαρτόδετη λογοτεχνία πάσης φύσεως μιλάω (τα «επιστημονικά» μου βιβλία της σχολής προγραμματισμού & ανάλυσης που πήγα αρχές με μέσα της δεκαετίας του ’80, ήδη τα έχω πετάξει από χρόνια – ποιος χρησιμοποιεί πια COBOLόφυλλα???)- βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοθηκών μου. Ε, και κάποιοι δεμένοι τόμοι φυσικά και κάποια βυνίλια και κάποια CD. Κάποιες ατελείωτες σειρές εγκυκλοπαιδειών από την παλιότερη του Ηλίου μέχρι τη νεότερη ΔΟΜΗ. Κάποια Λεξικά από του Δημητράκου μέχρι του Μπάμπι.
    Μπορώ να πετάξω τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που επιμελέστατα είχε ντύσει και γράψει με στένσιλ τίτλους κ συγγραφείς ο αείμνηστος αδελφός μου και τα έχω σε μια μικρή βιβλιοθηκούλα όλα μαζί? – αδύνατον. Ή κάποια κόμιξ που μάζευε? – δεν πάει η καρδιά μου.
    Και, φυσικά εγώ συνεχίζω να μαζεύω ως καλή βιβλιοφάγος. Λογοτεχνικά, όπως είπα, πάσης φύσεως. Κάποια αγορασμένα 2 και 3 φορές (γιατί δεν θυμόμουν ότι τα είχα ήδη διαβάσει… ου γαρ έρχεται μόνον…). Ε.Φ. εξακολουθώ και διαβάζω γιατί ανέκαθεν μου άρεσε αλλά πλέον δεν υπάρχει χώρος στη βιβλιοθήκη «του αδελφού μου». Έχω φτάσει και τα στοιβάζω πάνω σε έπιπλα γιατί δεν έχω χώρο ούτε στο πάτωμα (άσε που δυσκολεύομαι ούτως ή άλλως να σκύβω!).
    Και, ειλικρινά, αυτή την περίοδο μου τριβέλιζε το μυαλό αυτή η σκέψη «πώς θα απαλλαγώ, έστω από κάποια, από τα βιβλία μου?». Ήρθε και το σημερινό άρθρο και …έδεσε το γλυκό!
    Η λύση που σκέφτομαι είναι ν΄ αποταθώ σε κάποια βιβλιοπωλεία ή εκδοτικούς οίκους που μπορείς να καλέσεις (εφόσον πρόκειται για μεγάλο όγκο βιβλίων) να έρθουν να δουν και να πάρουν τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν, έναντι κάποιου ποσού μάλιστα, οπότε γλυτώνεις και το κουβάλημα, ελευθερώνεις το χώρο σου και έχεις και κάποιο μικρό κέρδος (για να πάρεις άλλα βιβλία που δεν έχεις διαβάσει!!!).

    Πω πω σεντόνι μου προέκυψε το σχόλιο! Συμπαθάτε με αλλά είναι θέμα που τσούζει…

  63. ΓΤ said

    Η Ελευθεροτυπία επιστρέφει. Στο τιμόνι του ομίλου ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

  64. ΓΤ said

    Η Ελευθεροτυπία επιστρέφει. Στο τιμόνι του ομίλου ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

  65. michaeltz said

    54. Νικοκύρης

    Ευχαριστώ! Και δίσταζα, μην κατηγορηθώ για σεντονιάδες! Αλλά ήταν τόσο σπαρταριστά μέσα στο θέμα μας…
    Πάντως, το σημερινό είναι απίστευτα πρωτότυπο! Γι’ αυτό εμφανίστηκαν ένα σωρό νέα αβατάρ, δεν μπόρεσαν να …κρατηθούν στη σιωπή τους.
    Πάντα τέτοια, φίλε!

  66. Prince said

    Βιβλία δεν έχω πολλά, γιατί από μικρό με τράβηξε η μουσική περισσότερο, οπότε η συλλογή μου είναι σε δίσκους, βινύλια δηλαδή. Ακόμα και την 20ετία τής σχεδόν απόλυτης επικράτησης του CD (1990-2010), εγώ συνέχιζα να αγοράζω δίσκους – limited edition φυσικά και με πολλαπλάσιο κόστος. Και συνεχίζω ακόμα ακάθεκτος.

    Η γυναίκα μου ακούει άλλη μουσική, οπότε οι δίσκοι μου απλά «πιάνουν χώρο». Μιας και οι 2.500 περίπου δίσκοι μου έχουν σημερινή αντικειμενική αξία τουλάχιστον υπολογίσιμη, έχω ήδη κανονίσει με φίλο που’χει δισκάδικο στο κέντρο τής Αθήνας (ΦΙΛΟ φίλο!), εάν τα κακαρώσω πριν τη γυναίκα μου, να περάσει να τα σηκώσει όλα και να τα πουλήσει στο Discogs. Και απ’το καθαρό κέρδος να κρατήσει τα μισά και τ’άλλα μισά να τα δώσει στη χήρα μου! Κι έτσι με ηρεμία συνεχίζω να εμπλουτίζω τη δισκοθήκη μου, με την πεποίθηση ότι δε θα πάει χαμένη. Dum spiro, συλλέγω!

    Έχω βέβαια και αρκετά ξένα ΜΟΥΣΙΚΑ βιβλία – βιογραφίες και παρτιτούρες – σημαντικής σημερινής αξίας κι αυτά. Αυτά θα τα ανεβάσει ο φίλος στο eBay κι ό,τι γίνει. Το οποίο και πρότεινα και σ’εσάς, τί έχετε να χάσετε; Τζάμπα είναι, προμήθεια το eBay κρατάει μόνο σε περίπτωση πώλησης. Και ξέρετε ότι αν πουληθεί κάτι, έχει πάει σε καλά χέρια.

  67. Pedis said

    Φαντάζομαι ότι είναι γνωστός ο τρόπος να διπλασιαστεί ο χώρος σε κάθε ράφι, με όλα τα βιβλία φυσιολογικού μεγέθους όρθια. 😉

  68. ΓΤ said

    Κυκλοφόρησε η αφίσα για το 25ο Αντιρατσιστικό (Αθήνα, 5-7 Ιουλίου). Πάρκο Γουδή

  69. sarant said

    68 Αχ…

    67 Τι εννοείς;

    63-4 Ποιος διευθυντής;

    62 Αχ τα διλήμματα…

  70. Pedis said

    # 69 β – Εννοώ να βάλεις σχεδόν διπλάσια σε αριθμό βιβλία στη βιβλιοθήκη σου (κανονικού μεγέθους) και για όλα τα βιβλία να μπορείς να διαβάζεις τον τίτλο τους και να τα βγαζοβάζεις με ευκολία.

  71. Christos said

    Για σκανάρισμα, βοηθούν και κάποια φωτοτυπικά μηχανήματα. Τα βάζεις στον τροφοδότη και τα μετατρέπει αυτόματα σε pdf ή jpg. Η λεπτομέρεια είναι ότι πρέπει πρώτα να αποκολλήσεις τις σελίδες από την πλάτη του βιβλίου. Το έκανα με κάποια βιβλία χρηστικής αξίας κι άδειασα δύο ράφια της βιβλιοθήκης.

  72. geobartz said

    Από το 1990 χρησιμοποιώ σκάνερ. Έχω κατεβάσει έτοιμα ή έχω σκανάρει πάνω από εκατό χιλιάδες βιβλία. ‘Όλα για ιδία χρήση βέβαια.

    Προσοχή στα έτοιμα σκαναρισμένα: Βρήκα έτοιμα τα Ενθυμήματα του Κασομούλη, οπότε θέλησα να απαλλαγώ από τους έντυπους τρεις τόμους που είχα στην βεβαρυμένη σπιτική βιβλιοθήκη. Προηγουμένως έλεγξα τα «έτοιμα» και διαπίστωσα ότι έλειπαν εντελώς 1-2 σελίδες ενώ άλλες 1-2 ήταν κακοσκαναρισμένες. Ταχτοποίησα-συμπλήρωσα τα «βεβλαμένα»  με το …άγιο σκάνερ που έχω στο σπίτι και έδωσα τον έντυπο Κασομούλη σε έναν φίλο μερακλή.

  73. Τι  θα τα κάνεις  τόσα βιβλία, Καραμήτρο;

    Με την βοήθεια των παιδιών μου, συνήθως ό,τι περιττεύει δωρεά μέσω eBay.
    Σε κανα-δυό μέρες κάποιος έρχεται και το παίρνει.

  74. ΓΤ said

    @69γ Ντάκμαν

    Ακούγεται ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος…

    Η Ε χτυπήθηκε σε πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης 378.000€. Στο τέλος έμειναν 3 παίκτες: Χοντρός, Τίγρης και Σωκράτης. Ο Χοντρός πήρε τη δουλειά με 8,1Μ€.

  75. sarant said

    72 Eκατό χιλιάδες;;;;!

    75 Α, δεν ήξερα για τους άλλους δύο

  76. 34, … Δεν είχε προβλέψει όμως … το φαινόμενο του Μενιδίου,

    Απρόβλεπτον, ως
    Μενιδίου είδους

  77. sxoliastis2020 said

    Καυτό το σημερινό θέμα για κάθε βιβλιοφάγο (ή βιβλιόφιλο). Και εγώ, όντας φανατικός αναγνώστης (50+ βιβλία /έτος), σύντομα είχα πρόβλημα … χώρου.

    Εφάρμοσα κατά σειρά τρεις λύσεις:

    1. Στο πατρικό σπίτι, στο χωριό.
    2. Στο εξοχικό.
    3. Στο παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων.

    Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κάποια στιγμή μετανιώνει κανείς για κάποια βιβλία που είχε κάποτε και δεν έχει πια. Ε, αυτό είναι ένα ρίσκο που μπορεί να το πάρει κανείς και αν αλλάξει γνώμη για κάποιο βιβλίο, μπορεί να τα ξαναγοράσει. Μου έχει συμβεί 2-3 φορές τόσα χρόνια.

  78. sxoliastis2020 said

    Μια πολύ καλή (δωρεάν) εφαρμογή για σκανάρισμα μέσω κινητού είναι το adobe scan (https://www.adobe.com/gr_el/acrobat/mobile/scanner-app.html). Πολύ γρήγορη και με δυνατότητα επεξεργασίας – διόρθωσης των σελίδων.

  79. yavastanas said

    Είχα 20 τόμους από αυτές τις τεράστιες εγκυκλοπαίδειες του Ελευθερουδάκη της δεκαετίας του ’60, που πιάνουν τόσο χώρο και δεν υπάρχει περίπτωση να ανατρέξεις σ’ αυτές για κάποια πληροφορία. Έβαλα αγγελία στο xariseto.gr και ενδιαφέρθηκε κάποιος, δεν ξέρω τι ήταν, ήρθε, τους πήρε και άδειασε ο χώρος.

  80. Κομμάτι σχετικό με κάτι που μου συνέβη προχθές. Ήθελα κάτι να επαληθεύσω από δικό μου γραπτό του 1975 και σκέφτηκα να ανατρέξω στην πηγή (σε κάποιο ράφι στο σπίτι). Βρήκα το βιβλίο, με σελιδοδείκτη στο αντίστοιχο δισέλιδο…

    Δεν έχω διανοηθεί ποτέ να «απαλλαγώ» απο βιβλίο και πάντα σκέπτομαι τι θα γίνει. Έχουν όλα ατσάκιστη ράχη και ακμαία (σικ) εξώφυλλα. 🙂

  81. Vazelas99 said

    Στη Βρετανία οπου μενω εγω, έχουν τα λεγόμενα charity shops τα οποια πουλούν δωρισμενα χρησιμοποιημενα (αλλα σε καλη κατάσταση) αντικείμενα, ανάμεσα τους και βιβλία. Εχω αγοράσει αρκετά βιβλια απο τέτοια charity shops, και ομοιως εχω δωρίσει βιβλία που δεν θελω πια (συνήθως οχι τα ίδια βιβλία).

  82. Χαρούλα said

    απορία:

    Οταν μιλάμε για βιβλία, τι να τα κάνουμε, πόσα είναι, εννοούμε σκαναρισμένα;;;;;
    Έτσι τα περισσότερα τα βρίσκεις και ιντερνετικά. Μερικά τα ακούς κιόλας…!

    Για μένα βιβλίο είναι χαρτί, το δέσιμο, τύπος εξωφύλλου, μνήμες που γεννά όταν το πιάνεις. Τα σκαναρισμένα είναι απλά λογοτεχνία, επιστήμη, ιστορία, …, … .

    Michaeltz, ότι μοιράζεσαι μαζί μας, αξίζει. Μήπως να σκεφτείς να το μοιραστείς με πολλούς. Εύχομαι.

  83. sarant said

    81 Aυτές ειδικά οι εγκυκλοπαίδειες δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να τις κρατάει κανείς.

  84. Πέπε said

    81

    Μα δώδεκα είναι οι τόμοι. Τις ράχες τους τις ξέρω απέξω: Α-Άμωσις, Αν-Βαρώ, Βασ-Γκω κλπ. Τον καιρό που προέκυπτε συχνά η ανάγκη να ανατρέξω, πρώτα έβρισκα τον τόμο που θέλω και μετά άναβα το φως!

  85. David Morse said

    Το θέμα του σημερινού άρθρου με έχει απασχολήσει και μένα πολλές φορές. Μου έχει τύχει να πετάξω βιβλία που δε μου έχουν αρέσει καθόλου αλλά πολύ σπάνια. Δεν έχω ενδοιασμό να πετάξω βιβλία που έχουν μόνο χρηστική αξία και έχουν απαξιωθεί τελείως λόγω παλαιότητας. Συνήθως θέλω να απαλλαγώ από βιβλία που τα έχω διπλά η σε καλύτερες εκδόσεις. Μια καλή λύση παλιότερα ήταν τα κουτιά που υπήρχαν στα Public όπου μπορούσε κάποιος να άφησε βιβλία που ήθελε να χαρίσει, αλλά δυστυχώς τα κατάργησαν μετά τον κορωνοιο. Για το βιβλιοπωλείο των αστέγων είχα διαβάσει ότι ο χώρος που χρησιμοποιούσε ως αποθήκη πάει για πώληση και τα βιβλία που βρίσκονται εκεί κινδυνεύουν, δεν ξέρω αν λύθηκε το πρόβλημα.

  86. David Morse said

    Επισης μια σχετική με το θέμα ταινία είναι το Ένα όμορφο πρωινό της Μια Χάνσεν Λαβ όπου ένας καθηγητής φιλοσοφίας παθαίνει άνοια και πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι του για να νοσηλευτεί σε κάποιο ίδρυμα. Η κόρη του αντιμετωπίζει το πρόβλημα τι να κάνει με την τεράστια βιβλιοθήκη του.

  87. dryhammer said

    Διπλή μαχαιριά….

    (α) το άρθρο και (β) το 63-4, 75.

    Δεν προχωρώ άλλο, αλατίζει τις πληγές…

  88. Αλφα_Χι said

    Δεν πετάω βιβλία, εκτός και χρειάζονται απολύμανση για κάποιο λόγο. Αλλά πλέον δεν τα έχω εκτεθειμένα αλλά μέσα στο σπίτι, γιατί έδιωξα όλη τη χαρτούρα. Κάποια τα έδωσα πρόσφατα στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Στο 5ο κιβώτιο με γείωσαν «Θα φέρετε κι άλλα;» Όσα είναι διπλά ή κρίνουν ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση τα αφήνουν σε συγκεκριμένο σημείο για να τα παίρνουν ελεύθερα οι φοιτητές.

    Το πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρων ιδίως στις δημοτικές βιβλιοθήκες και η έλλειψη προσωπικού για καταγραφή-ταξινόμηση. Γενικότερα, έλλειψη κεντρικής πολιτικής για διάδοση-διάσωση του βιβλίου και πολύ αργός ρυθμός στην ψηφιοποίηση εξαντλημένων βιβλίων.

    Τα βιβλία που έχω, συνήθως τα βρίσκω. Τα έχω χωρίσει στο μυαλό μου σε ομάδες ανά θέμα/κατηγορία και τουλάχιστον γεωγραφικά ξέρω που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Πρόσφατα, παραλίγο να παραγγείλω ένα που το είχα, αλλά το θυμήθηκα από το εξώφυλλο και πράγματι το είχα.

    Ένα βιβλίο δεν μπορείς να πεις εύκολα ότι δεν το χρειάζεσαι, επειδή το έχεις διαβάσει ή επειδή έχεις πάψει να ασχολείσαι με το αντικείμενο. Μια συγκυρία μπορεί να σε οδηγήσει πάλι σε αυτό ή να χρειαστείς κάποιες πληροφορίες του συνδυαστικά με κάποιο νεότερο βιβλίο.

    [Τα σχόλια τα έχω διαβάσει μέχρι τη μέση].

    (συνεχίζεται)

  89. sarant said

    90τέλος Γενικά, ισχύει -ή έτσι πιστεύω γι αυτό και δυσκολεύομαι να αποχωριστώ βιβλία

  90. ΓιώργοςΜ said

    άσχετο σε ΓΤ mode: Στο διπλανό τραπέζι κάποιος πουλάει παράγωγα αίματος με κάτι άθλια αγγλικά εκατέρωθεν…

    Για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα, το τελευταίο κατόρθωμα του υπουργείου πώλησης (της) υγείας (μας).

  91. xar said

    Πριν 3 χρόνια μετακομίσαμε σε δικό μας σπίτι και είπαμε να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στις βιβλιοθήκες. Καταφέραμε να πετάξουμε κάποια (κυρίως παμπάλαια εγχειρίδια π.χ. για Η/Υ και περιοδικά, μερικά από το πανεπιστήμιο κτλ.), μερικά τα χάρισα (κυρίως κομικς ή άλμπουμ) και τελικά καταλήξαμε με περισσότερα βιβλία στο καινούργιο σπίτι, αφού πήραμε και αυτά που είχαμε αφήσει «προσωρινά» (δηλ. για καμιά δεκαριά και βάλε χρονάκια) στα πατρικά μας, συν μερικές επιλογές για να ξαλαφρώσουμε και τις εκεί φορτωμένες βιβλιοθήκες.

  92. Αλφα_Χι said

    Ψηφιοποίηση : Δανείστηκα από συνοικιακή βιβλιοθήκη δύο βιβλία εξαντλημένα. Τα πήρα στο σπίτι, τα φωτογράφισα ολόκληρα με το κινητό (διπλές σελίδες) και τοποθέτησα τις φωτογραφίες κάθε βιβλίου (που ήταν ήδη ταξινομημένες με τη σειρά) σε ένα φάκελο. Στο ένα, μάλιστα, βιβλίο έκανα μετονομασία κάθε φωτογραφίας με τον αριθμό σελίδας (1.jpg, 2-3.jpg, 4-5.jpg. …, 250-251.jpg) και μπορώ να ανατρέχω ακριβώς στο σημείο που θέλω.

    Μετάβαση από σελίδα σε σελίδα: Ανοίγεις τον φάκελο με τις φωτογραφίες/σελίδες, διπλό κλικ σε μία από αυτές, ανοίγει η σελίδα στον φυλλομετρητή και μετά πατάς το βελάκι επόμενο, όπως κάνουμε κοιτώντας ένα άλμπουμ με φωτογραφίες και σε κάθε σελίδα μεγέθυνση όπως και στις φωτογραφίες.

    Η διαδικασία γίνεται και με φωτογραφική μηχανή σε τρίποδο, για να μην υπάρχουν καθόλου «κουνημένες» φωτογραφίες.

    Σημ. Δεν μου πήρε πάνω από 1.30 ώρα για τις 500 περίπου σελίδες των δύο βιβλίων. Στις σελίδες υπάρχει μια μικρή σύγκλιση προς τα πάνω, λόγω προοπτικής, η οποία διορθώνεται εύκολα, σε περίπτωση που είναι απαραίτητο, από το μενού Image/Transforme του Photoshop. Προσωπικά δεν έκανα τέτοια διόρθωση, τη θεώρησα περιττή.

    Οι διάφορες διαδικασίες, όπως κι αυτή που πρότειναν τα παιδιά από τη Θεσ/νίκη, περισσότερο φαίνονται παρά είναι περίπλοκες. Αν κατεβάσεις τα προγράμματα, από κει και μετά ακολουθείς μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα, που το μόνο που χρειάζεται είναι αυτοσυγκέντρωση και υπομονή.

  93. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Βασανιστικό ζήτημα/πρόβλημα! Ειδικά για όσους από μας έχουμε και κάποια ηλικία…

    Στην πορεία από μαθητής μέχρι τώρα έχω χάσει (ή μου έχουν χάσει) αρκετά βιβλία και – κυρίως – κόμικς και περιοδικά (ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, ΜΑΣΚΑ, ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ κ.τ.ό.).
    Από τα υπόλοιπα – και αγορασμένα αργότερα – έχω δώσει ήδη από 3-4 κούτες στις δύο κόρες, μαζί με λίστες για τα περιεχόμενα κάθε κούτας (τίτλο – εκδότη – έτος – μονοτονικό/πολυτονικό).
    Τις έχω παρακαλέσει – και τη γυναίκα μου – να τα σεβαστούν όσο μπορούν, όταν θα έχω αποδημήσει…
    +===+
    81,85, 86.
    Για τις παλιές εγκυκλοπαίδειες, δεν συμφωνώ απόλυτα για τη μη χρησιμότητά τους, πλέον. Διότι, ναι μεν το περιεχόμενό τους βρίσκεται σήμερα ευκολότατα  και πληρέστατα στο διαδίκτυο (ή είναι και λανθασμένο…), αλλά υπάρχουν κάποιες πληροφορίες – λήμματα, που δύσκολα τις βρίσκεις γκουγκλικώς.

    [Τεστ 🙂: Τι ήταν οι ‘Αβελίται’; Τι σημαίνει η λέξη ‘βίξα’;]

    Το κακό είναι ότι πιάνουν δυσανάλογα πολύ όγκο…

  94. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο βιβλιόφιλος θεωρεί ταμπού τον αποχωρισμό των βιβλίων, πόσο μάλλον με το πέταγμα τους. Η καλύτερη λύση είναι βεβαίως η δωρεά, αλλά πλέον οι τοπικές βιβλιοθήκες δεν αποδέχονται εύκολα δωρεές. Ευτυχώς προσωπικά δεν έχω πρόβλημα τέτοιο διότι τα περίπου 3.500 βιβλία που έχω συγκεντρώσει, είναι προσεκτικά επιλεγμένα και κυρίως ιστορικά, από όλο το φάσμα της ιστορίας. Κατά συνέπεια δεν παλιώνει εύκολα το περιεχόμενο τους και βεβαίως μην ξεχνάμε ότι αυτός που αγαπά το βιβλίο, απολαμβάνει να επιθεωρεί και να διαβάζει κάθε τόσο τα βιβλία του. Βεβαίως τα έχω σκανάρει όλα, αλλά σε βάθος χρόνου. Όπως έχω ξαναπεί, παρά το γεγονός ότι έχω αποδελτιώσει υλικό για αμέτρητα θέματα, εντούτοις είναι αδύνατον να ανατρέξει κάποιος σε 3.500 βιβλία για να βρει μια πληροφορία. Με το ψηφιοποιημένο υλικό όμως η πληροφορία έρχεται σε σένα εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Βεβαίως, από τη στιγμή που θα συγκεντρώσω το υλικό, όταν θέλω να μελετήσω κάτι το προτιμώ ακόμα στο έντυπο. Οπότε τα βιβλία μου τα έχω κυρίως στο σπίτι και μόνο ένα μέρος τακτοποιημένα στην αποθήκη λόγω χώρου. Περίπου το 1/4 από αυτά τα έχω στο δωμάτιο που μελετάω, διασκορπισμένα όπου υπάρχει χώρος, βιβλιοθήκες, τραπέζια, καρέκλες, ντουλάπες.

    Από εκεί και πέρα, λόγω της τρέλας που έχω με την εύρεση της πληροφορίας έχω επενδύσει πολύ χρόνο στο ελληνόγλωσσο ψηφιοποιημένο υλικό. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 1.200 ιστότοπους με τέτοιο υλικό. Οι 1.000 περίπου είναι του ενδιαφέροντος μου με αρκετά εκατομμύρια σελίδες. Έχω ασχοληθεί με εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες και όλα τα μεγάλα εγχειρήματα ψηφιοποίησης.

    Πάντως, η βιβλιοθήκη με τις περισσότερες δικλείδες ασφαλείας είναι η TLG που αντιλαμβάνεται μοτίβα ζήτησης σελίδων είτε από την ίδια IP είτε από πολλαπλές IP και κλειδώνει.

  95. Αλφα_Χι said

    91. Αν χρειαστεί να κάνω χώρο υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα να πετάξω και κάθε είδους «άστο μη χρειαστεί».

    Υπάρχουν σπίτια πάντως που δεν έχουν καθόλου βιβλία! Και τα σύγχρονα έπιπλα έχουν μόνο ένα δυο ράφια, όχι βιβλιοθήκες.

    Επίσης, τα ψηφιακά μέσα (usb, dvd, σκληροί δίσκοι) δεν πιάνουν χώρο, αλλά και σ’ αυτά πρέπει να θυμάσαι τι έχεις και σε ποιο απ’ όλα και να πετάς κάθε τόσο άχρηστα πλέον αρχεία.

  96. ΓΤ said

    @97 AX

    «Υπάρχουν σπίτια πάντως που δεν έχουν καθόλου βιβλία!»

    Του Ταϊλεράνδου στο Κολωνάκι

  97. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    ―Ευκαιρίας δοθείσης, ας σημειωθεί ότι τα βιβλία δεν χρησιμεύουν μόνο για διάβασμα.
    -Μπορούν να ποζάρουν και ως θριαμβικοί στυλοβάτες της κοινωνίας: https://en.wikipedia.org/wiki/Walk_of_Ideas
    -Να ανακυκλωθούν/ αναμορφωθούν μέσω βιβλιογλυπτικής : https://www.thisiscolossal.com/2019/04/emma-taylor-book-sculptures/
    -Να διαμαρτυρηθούν μεγαλειωδώς για τις περικοπές των επενδύσεων στις τέχνες και τις βιβλιοθήκες (: “The sculptures were made from old books and were accompanied by gift labels which praised literacy and the love of words, and argued against library and other arts funding cuts.”: https://en.wikipedia.org/wiki/Scottish_book_sculptures ).
    -Και τελικά, άμα τους τη δώσει, ο ακτιβισμός τους μπορεί να μετατραπεί και σε εκδίκηση ονειρεμένη :
    ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ;
    Εκδικούνται τα βιβλία όπως και τα όνειρα;/ Γκρεμίζονται από το ράφι στα πόδια/ αδειάζοντας σκόνες που ξεπηδούν/ διαλύοντας οράματα ατύπωτα/ Ανάμεσά τους άγραφα τετράδια παιδιού/ βάρκα βουτηγμένη στο βούρκο/ ουράνιο τόξο στο κύμα/ Τα βιβλία κατά γης/ Τα όνειρα κοπιάζουν και κωπηλατούν/ Η εκδίκηση των βιβλίων γίνεται έκρηξη ονείρων/ συστροφή σελίδων/ ήχος από παλιά παράθυρα/ Ύστερα στα ράφια με σιγή/ συμμαζεμένα ζαρωμένα/ έτοιμα να εκδικηθούν πάλι κάποια στιγμή/ με απωθητική φθορά και με το λ της τρέλας/ Θα βουτήξουν με θόρυβο στη δεξαμενή των ακόρεστων και άπραγων/ ονείρων/ συνθλίβοντας δάχτυλα ποδιών στον πυθμένα του αμήχανου ερέβους/ Πότε θα βγεις ξανά στον κήπο γυμνούλι/ να σε λούσει η βροχή ολότελα;//Κέρκυρα 30.12.2020-9.1.2021 (“Βιβλιοθήκη & άλλα ποιήματα” του Κώστα Σουέρεφ/ ΧΑΡΤΗΣ 42 {ΙΟΥΝΙΟΣ 2022} https://www.hartismag.gr/hartis-42/poiisi-kai-pezografia/vivliothiki-alla-poiimata )
    ―Παρ’ όλα αυτά, οι μικροί μας φίλοι μπορούν προς το παρόν να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να τραγουδάνε αμέριμνα…
    “Το βιβλίο κι όχι ο σκύλος είν’ ο πιο καλός μας φίλος / Μας μαθαίνει μύρια όσα μας μαθαίνει και τη γλώσσα και χωρίς να μας σαλιώνει/ να μας γλείφει, να δαγκώνει!”
    https://www.youtube.com/watch?v=rZ4Drq_kBmQ “Το Βιβλίο”- Λάχανα και Χάχανα (Ερμιόνη Ιωαννίδου και Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου- Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης Στίχοι: Παυλίνα Παμπούδη ), Ή :
    Μέρα νύχτα νύχτα μέρα/ φίλο, δάσκαλο, πατέρα/ Το’χω σε χαρά και λύπη/ κι’ όταν η ελπίδα λείπει/
    Πίστη, ζεστασιά, γαλήνη ομορφιά και καλοσύνη/ Βρίσκω στ’άξια τα βιβλία/ κι’η ζωή μου παίρνει αξία.»

    https://www.youtube.com/watch?v=V56YSs0u6MA “Το βιβλίο”- χορωδία 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου/ στίχοι Αντρέα Κωνσταντινίδη, μουσική Ευδοκίας Χατζηχάρου).
    …Και σε κάθε περίπτωση, να συνεχίσουν να μαθαίνουν πώς να μοιράζονται και με άλλες διαβατάρικες ψυχές ό,τι το ωφέλιμο διαβάζουν για τη διάβα τους.

  98. Αλφα_Χι said

    «Απαλλοτριωμένα» βιβλία: δανείστηκα βιβλίο από συγγενικό σπίτι προσωρινά. Διαπίστωσα ότι ο κάτοχός του στον καιρό του το είχε δανειστεί, χωρίς επιστροφή. Πήρε, όμως, μόνο τον Γα΄ τόμο, ενώ εγώ ήθελα και τον Γβ΄. Όταν το βρήκα, τελικά, στη βιβλιοθήκη έγραφα περίληψη επί δέκα μέρες σε 8ωρη βάση. Όλα εδώ πληρώνονται.

    Αφιερώσεις: Έχω δύο τέτοια βιβλία με αφιερώσεις του συγγραφέα σε άλλους. Τα θεωρώ πλέον κειμήλια. Στο ένα, επειδή είναι σχετικά πρόσφατο, έσβησα τα ονόματα:

    Δεν ξέρω ποια ήταν η διαδρομή αυτού του βιβλίου, γιατί δεν αγοράστηκε από μένα, αλλά το είχαμε από τη δεκαετία του ’80. Οι αναφερόμενοι πρέπει να γνωρίζονταν από το Κάιρο.

    Το βιβλίο το αγόρασα πρόσφατα, γραμμένο από έναν αγωνιστή και με ενδιέφερε να μάθω για τα γεγονότα που περιγράφει. Μου κάνει εντύπωση ο λόγος που το αποχωρίστηκαν οι κάτοχοί του. Ίσως από άγνοια.

  99. sarant said

    100 Θα το δικαιολογούσα μόνο από τους κληρονόμους, να πουλήσουν αφιερωμένο βιβλίο.

    98 Δεν έχει, ε;

    96 Πολλοί το ζηλεύουν το αρχείο σου 🙂

  100. BLOG_OTI_NANAI said

    101: Να’ σαι καλά 🙂

  101. Αλφα_Χι said

    66. Αγοραπωλησία βιβλίων

    Αγόρασα ένα βιβλίο που δεν έβρισκα αλλού από το metabook (υπάρχουν κι άλλα παρόμοια), όπου ο κάθε ιδιώτης μπορεί να πουλήσει το βιβλίο του με ασφαλή τρόπο. Πέρα από την επιλογή του βιβλίου μου από την πλατφόρμα, στη διάρκεια της διαδικασίας είχα επικοινωνία και με email με τον κάτοχο/πωλητή του βιβλίου: «Έβαλα τα χρήματα», «ταχυδρόμησα το βιβλίο» με παράλληλη ενημέρωσή μου από την πλατφόρμα: «ο πωλητής σας έστειλε email». Βέβαια, όταν πρόκειται για πολλά βιβλία, είναι πιο δύσκολη η διαδικασία, να ανεβάσεις ένα-ένα τα βιβλία με εικονίδιο, πληροφορίες σε τι κατάσταση είναι και στη συνέχεια να τρέχεις να ταχυδρομείς, να εισπράττεις κ.λπ.

  102. Μπόσικος said

    Καλησπέρα κι από εμάς. Ωραίο το σημερινό θέμα, θα χαίρεται η ψυχή του μακαριστού Ιατρού (+ 24/3/2022), του μακράν κορυφαίου σχολιαστού του παρόντος Ιστολογίου, του οποίου την μνήμη «ξεχάσατε» να τιμήσετε στις 24 του περασμένου Μάρτη, κι ας λέτε ότι τον αγαπάτε.
    Μπήκαμε απόψε να σχολιάσουμε, με αφορμή το προ ολίγου σχόλιο 96 του επικεφαλής των χριστιανούληδων του Ιστολογίου, κ. Blogotinanai. Μάς αποκάλυψε ο εν λόγω φανατικός οπαδός των αποσυνάγωγων ραββίνων Σαούλ + Τζέσους Μπέν Γιοζέφ ότι έχει ψηφιοποιήσει σε searchable pdf και τα 3.500 σημαντικά βιβλία που έχουν απομείνει στην κατοχή του.

    ΡΩΤΑΜΕ τον εκλεκτό αδελφό εν Χριστώ, κ. Blogotinanai: Γιατί, εκλαμπρότατε, δεν προσφέρετε μερικά (έστω ένα 5%) από τα 3.500 ψηφιοποιημένα βιβλία σας στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Σαραντακείου Ιστολογίου, ώστε να τα κατεβάσουμε και να ξεστραβωθούμε κι εμείς οι πτωχοί αναγνώσται που δεν έχουμε ούτε τα χρήματα να τα αγοράσουμε, ούτε τον χρόνο να τα ψηφιοποιήσουμε; Τί είδους χριστιανούλης είστε, όταν δεν υπακούτε στην ευαγγελική εντολή «Ο ἔχων δύο χιτῶνας μεταδότω τῷ μὴ ἔχοντι» (Λουκ. 3,11);

    ΥΓ: Η Γαλλία με 7 εγχρώμους στην ενδεκάδα της νικάει 1-0 την εξαιρετική Αυστρία στο ημιχρόνιο με ένα τυχαίο αυτογκόλ. Παίξτε άφοβα (όσο προλαβαίνετε) ότι το μάτς θα έρθει ισοπαλία και θα πληρωθείτε 5,50 στο ταμείο από την Stoiximan 1-1. Εγώ ήδη έπαιξα τον άσσο της Αυστρίας, που πληρώνει 18.00 αυτή την στιγμή

  103. Χαρούλα said

    Μια τελευταία λύση πριν πεταχτούν…. Αλλαγή χρήσης. Ιδιαίτερα για εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά. (Έχω δει τραπεζάκι σαλονιού, με βάση τους τόμους δυο εγκυκλοπαιδειών)

  104. Pedis said

    Ινδία: Φασιστική δίωξη της Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις προ 14 ετών

    # 69 (70) – Αφού δεν εκδηλώνεις την περιέργεια πα να πεί ότι τον γνωρίζεις τον τρόπο.

  105. BLOG_OTI_NANAI said

    104: Όμως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε άλλους, «οι χιτώνες» δεν είναι δικοί μου για να αρχίσω να τους μοιράζω.

  106. freierdenker said

    Να έχεις βιβλία στο σπίτι σου είναι καλό, φτάνει να μην φτάσεις σε αυτό που η ψυχολόγοι λένε καταναγκαστική συσσώρευση, hoarding. Διακριτά αυτά τα δυο, αλλά όχι και άσχετα. Υπάρχουν πολλές σχετικές μελέτες.

    Υπάρχει και ο όρος βιβλιομανία, και βιβλιομανιακός, αλλά δεν είναι ψυχιατρικοί.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bibliomania

    Πέρα από ακραίες περιπτώσεις, ένα ερώτημα είναι, πόσα βιβλία χρειαζόμαστε για την οποιαδήποτε πνευματική ή ψυχολογική μας ανάγκη. Ο Σενέκας είχε πει distringit librorum multitudo, τα πολλά βιβλία μπερδεύουν.

    Το άλλο που με προβληματίζει είναι η λειτουργία του βιβλίου ως φετίχ που παρεμβάλλεται και ενίοτε καθορίζει μια κατά τα άλλα πνευματική σχέση. Έχεις π.χ. στην βιβλιοθήκη σου τα Άπαντα του Λένιν και αυτά σε φέρνουν κοντά του στην σκέψη του, στηρίζουν δηλαδή μια πνευματική σχέση. Το ζήτημα όμως είναι ότι, για καλό η για κακό, αυτή η πνευματική σχέση επηρεάζεται από την λειτουργία όλης αυτής της συλλογής βιβλίων ως φετίχ. Πως θα ήταν άραγε αν απλώς είχες κάποιες φωτοτυπίες;

  107. sarant said

    104 Κουβάς αγαπητέ.

    Και μπαν

  108. Πέπε said

    85

    81 Aυτές ειδικά οι εγκυκλοπαίδειες δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να τις κρατάει κανείς.

    Για του Ελευθερουδάκη υπάρχει και ο καθαρά βιβλιοφιλικός λόγος. Είναι εκδοτικά αριστουργήματα.

    94

    Ψηφιοποίηση : Δανείστηκα από συνοικιακή βιβλιοθήκη δύο βιβλία εξαντλημένα. Τα πήρα στο σπίτι, τα φωτογράφισα ολόκληρα με το κινητό (διπλές σελίδες)…

    Τον καιρό που τα κινητά δεν έβγαζαν φωτογραφίες αλλά υπήρχαν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, θυμάμαι φίλο που ετοίμαζε το διδακτορικό του να φωτογραφίζει ολόκληρα βιβλία από βιβλιοθήκες που είχαν όριο στον αριθμό σελίδων που μπορείς να φωτοτυπήσεις. Κρυβόταν σε κάποια μακρινή γωνιά του αναγνωστηρίου, έβρισκε το σημείο που βολεύει να κρατάει τη μηχανή χωρίς να χρειάζεται να κοιτάει από μέσα, και με το ένα χέρι γύριζε τις σελίδες και με το άλλο πάτγε το κουμπί. Έκανε πόσην ώρα έκανε, και πέρναγε στο επόμενο βιβλίο. Μετά τα πέρναγε στον υπολογιστή.

    Μου είχε φανεί εξωφρενική διαδικασία. Ευρηματική (τότε δεν είχαμε ακόμη μάθει αυτή τη χρήση της φωτογραφίας, αν και βέβαια υπήρχαν τα μικροφίλμ από βιβλία – αλλά ποιος τα είχε δει ποτέ;), μαγκιόρικη, γιατί μου άρεσε αυτή η παρανομία, αλλά και τρομερά πληκτική. Πέρναγε ολόκληρα πρωινά στη βιβλιοθήκη κάνοντας αυτή τη μονότονη κίνηση, σαν στους Μοντέρνους Καιρούς.

    Όσο για μένα, απέκτησα ένα μεγάλο δίτομο βιβλίο εξαντλημένο από πολλές δεκαετίες, σημαντικό για μένα, ως εξής: ένας μαθητής μου στην Κάρπαθο το βρήκε να υπάρχει κάπου. Ξέροντάς με, υπέθεσε ότι θα με ενδιαφέρει – κι έπεσε μέσα. Δανείστηκε τους δύο τόμους, πήγε κάπου που μπορούσε να βγάλει δωρεάν φωτοτυπίες, τους φωτοτύπησε ολόκληρους, και μου έφερε δώρο-έκπληξη δύο τεράστια πακέτα. Οι σελίδες όμως ήταν με ανάποδη σειρά, από το τέλος προς την αρχή! Τα κράτησα ως είχαν για να τα φτιάξω «αργότερα». Και μετά από χρόνια μάζεψα την αποφασιστικότητά μου: αγόρασα τέσσερα μεγάλα ντοσιέ Α4 κι ένα πακέτο διαφάνειες, κι έβαλα σε κάθε διαφάνεια, με τη σειρά φυσικά, δύο φωτοτυπίες πλάτη με πλάτη όπως θα ήταν οι δύο πλευρές της σελίδας. Χάνει λίγο σε εμφάνιση, γιατί η ράχη δεν είναι βιβλίου αλλα΄ντοσιέ και, άρα, δεν ταιριάζει σε βιβλιοθήκη στο ράφι όπου θα ανήκε θεματολογικά, αλλά είναι πλήρως λειτουργικό και -με όλη αυτή την ιστορία!- από τα αγαπημένα μου βιβλία.

  109. ΓΤ said

    @Κυψέλη@Φωκίωνος@»Ένα νερό…»

    Νύχτα βαριά, μπριν αμπού λίγου

    -Φιλαράκι, έχω μπλέξει με κολεγιογκόμενα κι έφαγα ξενέρα.

    -Τι σου ‘τυχε;

    -Εντάξει, πηδιόμαστε ψιλοαραιά, αλλά τι μου ‘σκασε;

    -Τι;

    -Μου είπε να τη γαμήσω σε συγκεκριμένο χρόνο, γιατί θέλει να κάνει παιδί «υποχρεωτικά Υδροχόο»…

  110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Οπότε, σωτηρία δεν υπάρχει. Τι  θα τα κάνεις  τόσα βιβλία, Καραμήτρο;». Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και για τα βιβλία, και είναι για καλό λέω εγώ.

    Τα βιβλία, είναι σαν τους φίλους, το πολύ 4,5 είναι καθοριστικά στην ζωή του καθενός.

    109 – Βρέθηκε μπόσικος και πήγε για μπάνιο.😊 Στις ποδοσφαιρικές προβλέψεις του πάντως, είναι σταθερή αξία, κουβανός με τα όλα του. Όποιος παίζει κόντρα πρόβλεψη, τα έχει οικονομήσει.

    Γενικά το ιστολόγιο, έχει αρκετά τσακάλια αιμοδότες.😂

  111. Φώτης said

    Καλώς ή κακώς έχω και γω το χούι με τα βιβλία…. Και δυστυχώς μου αρέσουν τα coffee table βιβλια που είναι και ογκώδη. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσω να αγοράζω ή να αρχίσω να «ξεφορτώνομαι»…

    Μαζέυω και παλιές καρτποστάλ όμως. και επειδή ανέφερε κι ο νοικοκύρης k;ati par;omoio γράφω και τα παρακάτω.
    Καθώς έψαχνα σε ενα παλαιοπωλείο, βρήκα μια συλλογή από κάρτες που είχε λάβει μια γνωστή ελληνίδα λογοτέχνης, η Λιλίκα Νάκου. Κάρτες από τότε που ήταν έφηβη μέχρι που ήταν μεγάλη. Αγόρασα τις περισσότερες για 1 ευρώ την κάθε μια.

    Έτσι είναι δυστυχώς…

  112. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Βιβλίο γιά μένα σημαίνει μυρωδιά, ψηλαφητική αἴσθησι χαρτιοῦ καί ὀπτική ἡδονή. Τά (σεβαστά) ἄλλα τῶν νέων ἀντιγραφικῶν τεχνολογιῶν μέ παγώνουν καί δέν τά χησιμοποίησα ποτέ.

    Πάντως, ὑπάρχει λύσι γιά τά βιβλία πού δέν χωρᾶνε πιά στό σπίτι: Κάτι παραπάνω ἀπό βιβλία (καί κάτι παραπάνω ἀπό παιδιά), ἄλλαξα σπίτι..

    (Γιά ὅ,τι καμμιά φορά νιώθεις πώς θά μποροῦσε νά μήν εἶναι στήν βιβλιοθήκη σου, ἀπό τήν ἀπέναντι πλευρά τῆς Ἁγ. Δημητρίου κατηφορίζει ἡ Τοσίτσα, τόπος παλαιοβιβλιοπωλείων. Τό ἀφήνεις ἔξω ἀπό κάποιο κατάστημα καί ὁ βιβλιοπώλης βρίσκει τί νά τό κάνῃ..)

    Καλημέρα σας!

  113. nikiplos said

    34@ Σε πόσες παλαιές πολυκατοικίες του Κέντρου, έχουν οι ιδιοκτήτες (παράνομα) στρώσει πλακάκια στα σπίτια… (ήταν μόδα στα 90ς). Περί φορτίσεως δλδ. Σε μία μάλιστα στο Παγκράτι, είχαν επιδοθεί σε αυτό στα… ψηλά πατώματα… Κι έβαζαν και μαρμαρίνες οι αθεόφοβοι, ενώ από κάτω ενυπήρχε το μωσαϊκό, δεν το αποξήλωναν. Τρέμω στην ιδέα ενός σεισμού 6+ ρίχτερ, επιφανειακού και κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο (Αθήνα/Θεσσνίκη κλπ). Το 1999 η επιτροπή Λαλιώτη, σε έναν ενδεχόμενο αληθινό σεισμό της πρόβλεψης Βαρώτσου (που ισχυριζόταν κάτι τέτοιο) μιλούσαν για 10.000 νεκρούς ως best scenario…

  114. nikiplos said

    Προσωπικά, πιστεύω πως τα βιβλία (καλά ή κακά) πρέπει να ανακυκλώνονται. Κακό το ξέρω, ίσως μας ξεφύγουν και διαμάντια, αλλά η διαδικασία των εκδόσεων είναι πλέον σε άλλα επίπεδα από παλαιότερα. Σχεδόν στις επαρχιακές πόλεις οι μισοί έχουν γράψει συλλογές ποίησης και διηγημάτων, ενώ αφήνω ασχολίαστα πόσα «τα χρόνια μου ως γυμνασιάρχου στην Β’ θμια εκπαίδευση από το 1964 έως και το 1987» ή «2 έτη θητείας στο Πυροβολικό» έχουν υποπέσει στα χέρια μου…

    Θα μπορούσαν ίσως να ψηφιοποιηθούν πριν την καταστροφή τους, ώστε στο μέλλον ένας περίεργος AI να τα αναδιφήσει και να επανανακαλύψει διαμάντια… 🙂

  115. michaeltz said

    108. freierdenker

    Εγώ, όποτε θέλω να αυτοχαρακτηριστώ, χρησιμοποιώ τον όρο βιβλιοβουλιμικός! Μου πάει πιο πολύ!

    Γενικά, ο χαρακτηρισμός βουλιμικός ταιριάζει σε ολόκληρη τη γενιά που μεγάλωσε μέσα στην Κατοχή και αμέσως μετά. Συγχωρήστε μου την αυτοπροβολή, αλλά έχω γράψει κάπου σε ένα διήγημα:

    «Βιβλιοβουλιμικό τον αποκαλούσε ο Παύλος. Βιβλιοβουλιμικός! Ο γιος του δεν ήξερε, δεν μπορούσε να φανταστεί, τι σημαίνει να περνάς έξω από βιβλιοπωλείο και να γυρνάς αλλού το κεφάλι για να μη δεις τις νέες εκδόσεις και λιώσεις στην στενοχώρια που δεν μπορούσες ούτε να τις αγγίξεις, να δανείζεσαι τα πανεπιστημιακά συγγράμματα ήδη από το φθινόπωρο, που κανείς δεν τα ζητούσε στη βιβλιοθήκη, και να τα ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ, για να τα έχεις την περίοδο των τελικών επαναλήψεων! Ο Παύλος, στα δεκαοχτώ του, είχε ήδη ξεκοκαλίσει περισσότερα βιβλία απ’ όσα ο κύριος Γιάννης στα πενηνταεφτά του, αλλά ο Παύλος ήταν, απλά, βιβλιοφάγος, ενώ ο κύριος Γιάννης βιβλιοβουλιμικός! Και σε τι ΔΕΝ ήταν βουλιμική η γενιά των δεκαετιών των σαράντα και πενήντα; Στο φαγητό; Στον έρωτα; Στην Ελευθερία; Στη Δημοκρατία; Στο κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι της; Στην άνεση της προσωπικής μετακίνησης; «Και πού καταντήσαμε!» σκέφτηκε ο κύριος Γιάννης. «Καταντήσαμε να κάνουμε τα παιδιά μας βουλιμικά για μια εισπνοή καθαρού αέρα, για μια γωνιά άχτιστου δάσους, για μια κορυφογραμμή απαλλαγμένη από ηλεκτροφόρους πυλώνες, (και δεν είχε ακόμα έρθει ο καιρός των ανεμογεννητριών!), για μια ρεματιά χωρίς νάιλον ξεκοιλιασμένες σκουπιδοσακούλες, για μία (μία, γαμώτο, μία!) κυβερνητική απόφαση χωρίς υποψία συναλλαγής».

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    117, εξαιρετικό!

    116α και τί πειράζει. Ένα (ίσως και το μόνο) καλό αποτύπωμα. Άνθρωποι αφηγηθείτε τις ιστορίες σας, έλεγε ο Ντάριο Φο .

    Καλημέρα!

  117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εμείς εκεί κάτω στα τέρματα της χώρας, είχαμε στο σχολείο μια φτωχούλα βιβλιοθήκη. Βιβλιοθήκη κατ΄όνομα, μια ξύλινη όμορφη ντουλαπίτσα με τζάμι, κανένα βιβλίο δεν είχε, μόνο μια υδρόγειο και τα όργανα της φυσικοχημείας μέσα. «Οργανα» τώρα… Μια μεταλλική σφαιρούλα να μας δείξει ότι θερμαινόμενη δεν πέρναγε πια από την στεφάνη της και ένα «τρίκηρο» από γυάλινους σωλήνες διαφορετικού διαμετρήματος για τη διδασκαλία των συγκοινωνούντων δοχείων.
    Όταν ο δάσκαλος έλειψε για λίγες μέρες στην Αθήνα για κάποια μετεκπαίδευση, δεν ξέρω, δε θυμάμαι για τί, μας έφερε δώρο τους Άθλιους (μονότομο) και τα Παραμύθια του Άντερσεν, ένα μεγάλο σε μέγεθος βιβλίο, με ψιλά γράμματα (έτσι μου φάνηκαν τότε σε σχέση με τα σχολικά). Ήταν προς το τέλος της χρονιάς και ζήτησα και μου επέτρεψε, να το κρατήσω για το καλοκαίρι. Θυμάμαι πόση χαρά και πόσο κλάμα μ΄εκείνα τα παραμύθια.
    Όταν έγινε ο Θάνος Μικρούτσικος υπουργός πολιτισμού, έδωσε έμφαση στην πολιτική του βιβλίου. Μια από τις εκδηλώσεις είχε τίτλο «Με ένα βιβλίο πετάω» (με πλούσιο και ωραίο διαφημιστικό υλικό) και τότε θυμήθηκα και συνόψισα μέσα μου την αίσθηση που είχα τότε από τα πρώτα βιβλία: Πετούσα…

  118. sarant said

    113 Aυτές τις κάρτες ίσως πρέπει να τις παρουσιάσεις κάπου. Ίσως και στο ιστολόγιο, μια επιλογή.

  119. michaeltz said

    118. ΕΦΗ-ΕΦΗ
    Ευχαριστώ!

    119.
    Βούρκωσα! Στ΄αλήθεια!

  120. Α. Σέρτης said

    Ο βιβλιακός μου πληθυσμός αριθμεί 5.500 τόμους, και δημιουργήθηκε διά βίου -αρχής γενομένης από το 1972.

    Μια μάλλον παράπλευρη απώλεια: φαίνεται πως όλος αυτός ο όγκος κάπου «πλάκωσε» τα παιδιά μου, που δεν έγιναν φιλαναγνώστες (που πάντως ουδέποτε τα πίεσα προς αυτή την κατεύθυνση…).

    «Ρε μπαμπά, τρομάξαμε με τα τόσα βιβλία και ίσως να το πήραμε ανάποδα το πράγμα»

  121. sarant said

    122 Νομίζω ότι γενικά η νέα γενιά διαβάζει (έως πολύ) λιγότερο, μην το παίρνεις προσωπικά. Ηλικίες (περίπου);

  122. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @123. Πολύ! Πολύ λιγότερο ἕως καθόλου! 🙂

  123. ΓιώργοςΜ said

    123 Προσυπογράφω. Υπάρχει ελπίδα όμως, τα δικά μου αρχίζουν να διαβάζουν από κανένα, αλλά είναι τόσοι οι περισπασμοί και τόσο εύκολα προσβάσιμη η εικόνα (συσωλήνας) που ο αγώνας είναι άνισος.

  124. Pedis said

    Οι παλιοί διαβάζανε πολύ. Με ένα 60% του πληθυσμού, το πολύ, με απολυτήριο δημοτικού το 1981, θα είχαν ξεσκιστεί στο διάβασμα.

    Σε επίπεδο αναγνωστικής συμπεριφοράς, το 2010 το 43% είχε διαβάσει κατά το τελευταίο έτος ένα βιβλίο έναντι 34% το 2004, σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα του ΕΚΕΒΙ. Το 2021, το 65% του πληθυσμού δήλωσε ότι διάβασε (με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων και των audiobooks/ebooks) ένα βιβλίο κατά το τελευταίο έτος. Η άνοδος στην αναγνωστική ένταση παρατηρείται και στο μέσο πλήθος βιβλίων που διάβασαν οι αναγνώστες: από 5,8 κατά μέσο όρο το έτος το 2010 σε 8,1 κατά μέσο όρο το έτος το 2021.

    Ο μέσος αναγνώστης αγοράζει περίπου 6 βιβλία το χρόνο (διάμεσος: 4). Ενα στα 4 βιβλία που αγοράζονται προορίζεται για παιδιά (στη δε ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών, 4 στα 10 που αγοράζονται είναι για παιδιά). Επίσης, 3 στα 10 βιβλία που αγοράζονται προορίζονται για δώρα (στην περίπτωση των μη εντατικών αναγνωστών, το 1 στα δύο βιβλία που αγοράζουν είναι για δώρο).

  125. 105 Τι μου θύμησες τώρα…
    Είχα αγοράσει τη Σοβιετική εγκυκλοπαίδεια. 35 τόμοι (είχα πάρει και το συμπλήρωμα). Κάποια στιγμή άρχισαν οι μετακομίσεις. Μπήκε σε κούτες Νουνού που πήγαιναν απ’ τη μια μεριά στην άλλη, χωρίς ν’ ανοίγονται ποτέ. Χώρος αποθήκευσης; Κάτω απ’ το κρεβάτι, να κρατάνε και τις τάβλες. Όταν πήγαμε «οριστικά» σε σπίτι, τις ανοίξαμε κάποια στιγμή. Ήταν γύρω στο 2000, δεν είχαν αρχίσει ακόμα οι ηλεκτρονικές. Την ανοίγαμε, ψάχναμε, ειδικά με τα παιδιά που τους έβαζαν εργασίες στο σχολείο (κι έκανα εγώ τις περιλήψεις 🙂 ). Κάποια στιγμή ήρθε μια σε σιντί. Ε, δεν ξανάνοιξε η Σοβιετική. Κοπιπάστι κι άγιος ο θεός. Πριν καμιά δεκαριά χρόνια την έδωσα στο σχολείο που ήμουνα (και είχε βιβλιοθήκη, αλλά είχαν καταργήσει τους υπεύθυνους γι’ αυτήν, άνοιγε με πρωτοβουλία κάποιων).

  126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    95, Μικ >>Τι ήταν οι ‘Αβελίται’; Τι σημαίνει η λέξη ‘βίξα’;]

    Ονομάζεται «Βίξα η ορελλάνιος» (Bixa orellana). Η Βίξα ή μπίξα είναι φυτό ιθαγενές στις τροπικές περιοχές της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Καραϊβικής και του Μεξικού.
    https://www.fnl-guide.com/gr/el/tips-n-tricks/annatto/

  127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    95, 128

    και «Αβελίται» 🙂

    Αβελιανοί ή Αβιλιανοί ή Αβελίτες

  128. Λγς said

    Λοιπόν πολλούς πολύ μας άγγιξε αυτό το άρθρο! Διάβασα όλα τα σχόλια.

    Διαχειρίζομαι ή μάλλον προσπαθώ να διαχειριστώ (τιτάνιο έργο) την τεράστια βιβλιοθήκη του εκλιπόντος πατέρα μου. Δέκα τοίχοι δωματίων ολόκληροι, σε τρία σπίτια, έτσι μόνο μετράω, αριθμό βιβλίων και λοιπών θησαυρών δεν μπορώ να υπολογίσω. Πολλά κρατάμε, τα περισσότερα δωρίζουμε σε βιβλιοθήκη που ανέλαβε μετά χαράς να τα αρχειοθετήσει.

    Αλλά τελικά κάποιες πολύ παλιές και πολύτιμες εκδόσεις (βιβλία και περιοδικά, κάποια ξενόγλωσσα), ακόμα και από τον 19ο αιώνα (κληρονομιά και του βιβλιόφιλου παππού), πού μπορούν να πιάσουν τόπο; Ποιος αγοράζει; Πώς ξέρω τι τιμή να ζητήσω στο metabooks ή αλλού; Πώς ξέρω ότι ο παλαιοβιβλιοπώλης που θα τα αγοράσει δεν εκμεταλλεύεται;

    Πάσα βοήθεια δεκτή και ανεκτίμητη!

  129. sarant said

    127 Κι εμείς τα ίδια, αλλά δεν τις χαρίσαμε (ακόμα) τις εγκυκλοπαίδειες.

  130. Πέπε said

    122 (Α. Σέρτης):

    Ο βιβλιακός μου πληθυσμός αριθμεί 5.500 τόμους

    130 (Λγς):

    Διαχειρίζομαι ή μάλλον προσπαθώ να διαχειριστώ (τιτάνιο έργο) την τεράστια βιβλιοθήκη του εκλιπόντος πατέρα μου. Δέκα τοίχοι δωματίων ολόκληροι, σε τρία σπίτια, έτσι μόνο μετράω, αριθμό βιβλίων και λοιπών θησαυρών δεν μπορώ να υπολογίσω. 

    Ο Α. Σέρτης, για να ξέρει τον αριθμό, μάλλον θα έχει κάνει κατάλογο ή κάτι παρόμοιο, πάντως όχι ένα χάος. Ο πατέρας του/της Λγς πάλι, μάλλον όχι.

    Όσοι κάτοχοι βιβλιοθηκών είστε εν ζωή, προσπαθήστε να βάλετε μια τάξη σ’ αυτό που θα αφήσετε στους απογόνους σας. Για να μη σας καταριούνται. Αν όχι κατάλογο (εντάξει, δεν είμαστε όλοι Ντιούηδες), τουλάχιστον στα ράφια να υπάρχει μια κάπως προφανής κατάταξη, να καταλαβαίνει ο άλλος τι περίπου βλέπει. Στις μετακομίσεις, οι κούτες που ενδέχεται να μην ξαναανοιχτούν ποτέ (πάντα ενδέχεται!) να έχουν ομοειδή πράγματα μέσα και κάποια ένδειξη απέξω σαφέστερη από το σκέτο «Νουνού».

  131. Α. Σέρτης said

    132

    «στα ράφια να υπάρχει μια κάπως προφανής κατάταξη, να καταλαβαίνει ο άλλος τι περίπου βλέπει»

    Στην περίπτωσή μου, είναι όπως μπαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο, στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ πχ. Όλα είναι τοποθετημένα αλφαβητικά και κατά θεματικές κατηγορίες. Θες Φιλοσοφία, πας στο ράφι/ράφια της φιλοσοφίας, θες Κοινωνιολογία, πας στο ράφι της κ.ο.κ

  132. sarant said

    133 Είχε κρατηθεί, άγνωστο γιατί

  133. ΓιώργοςΜ said

    132 Ξεκίνησα να κάνω κατάλογο των βιβλίων μου σε Access, εν μέρει ως άσκηση. Είναι όμως στην εποχή μας τελείως αντιπαραγωγικό, αφού υπάρχουν διαδικτυακά εργαλεία γι’ αυτό. Έτσι, ξεκίνησα να περνάω στο Goodreads τα βιβλία μου και να χρησιμοποιώ τη δική τους βάση, καταχωρώντας μόνο το ISBN. Κάποια στιγμή παρασοβάρεψαν (ίσως η βάση δεδομένων τους να σάπιζε με άκυρες διπλοεγγραφές), και τώρα δεν μπορείς πια να καταχωρήσεις ένα βιβλίο που δεν υπάρχει ήδη σε αυτήν παρά με προϋποθέσεις (να περάσει από φίλτρο κάποιου εθελοντή βιβλιοθηκάριου). Όμως για τα περισσότερα καινούρια βιβλία δεν έχω πρόβλημα. Έτσι καταχωρώ εκεί τις νέες μου αγορές, τραβάω πότε-πότε ένα εξελόφυλλο για να μην χαθούν όσα έχω καταχωρήσει, και κάποια στιγμή θα δω τι θα κάνω με τα προ ISBN βιβλία μου. Αν ξεπεράσω την τεμπελιά μου, ίσως να γεμίσω σιγά-σιγά την τοπική βάση δεδομένων. Οψόμεθα.

    Η πλήρης καταλογογράφηση, όπως αναφέρω στο #19, μιας μεγάλης βιβλιοθήκης (3000+ βιβλία) από το μηδέν είναι δουλειά μηνών. Για τη δική μου που αριθμεί μερικές εκατοντάδες το πολύ, είναι δουλειά για τον πρώτο χειμωνιάτικο μήνα της σύνταξης (αν φτάσω ποτέ εκεί με επαρκή διαύγεια), ή για τον επόμενο χειμώνα, αν αποφύγω τους περισπασμούς (η προηγούμενη προσπάθεια βοηθήθηκε από την καραντίνα, έχω αδύναμο χαρακτήρα 🙂 )

  134. GeoKar said

    Αχ Ν(ο)ικοκυρη, θέτεις τον δάκτυλον κ.λπ. κ.λπ.: Μεγαλύτερο αμάρτημα από το πέταγμα (ή ακόμη χειρότερα κάψιμο) βιβλίων δεν υπάρχει, αλλά η έλλειψη χώρου και η συζυγική γκρίνια όλα τα επιβάλλει…

    Ομοιοπαθής, επίσης, με το «Ομοίως  απαρχαιωμένα είναι τα βιβλία π.χ. πληροφορικής ή, κακά τα ψέματα, τα βιβλία μας από το πανεπιστήμιο. Εγώ τα δικά μου από το Πολυτεχνείο τα κρατάω ακόμα, παρόλο που όταν τα ανοίγω για να τα διαβάσω μού φαίνονται σαν να είναι γραμμένα  στα περσικά.». Άσε που τρόμαξα διαβάζοντας παρατηρήσεις του τύπου «Τι κομψή απόδειξη! Τι ωραίο πόρισμα!» γραμμένες με μολύβι στο πλάι σελίδων δικών μου βιβλίων μαθηματικώνπου πλέον μού φαίνονται επιεικώς …κινέζικα –

  135. Πέπε said

    133

    Περίπου αυτό κάνω κι εγώ, με δύο αλφαβητικές σειρές, χώρια οι Έλληνες, χώρια οι ξένοι, αλλά οι ξένοι με αλφαβητική σειρά βάσει της ελληνικής μεταγραφής του ονόματός τους. Βασικά αυτό αφορά τη λογοτεχνία, όχι άλλα είδη βιβλίων όπου πάει πιο θεματικά.

    Αλλά ακόμα κι έτσι, χωράει κάποιο νερό. Αφενός υπάρχουν βιβλία που δεν μπορείς να τα κατατάξεις σε μία, μοναδική και αναμφίβολη κατηγορία (ο Ντιούι ίσως να μπορούσε), και αφετέρου είναι και το θέμα του μεγέθους, όλα τα συναφή δε χωράνε πάντα στο ίδιο ράφι ως προς το μπόι.

  136. Λεύκιππος said

    Δεν πετάω βιβλία ακολουθεί κι η επόμενη γενιά δικών μας ανθρώπων, που δεν τα έχει δει. Ας διαλέξουν κι αυτοί.

  137. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    128, 129.
    Μπράβο, βρε ΕΦΗ! 🙂 👍 Εσύ, να υποθέσω, τα βρήκες εύκολα, αλλά άλλοι;
    Να πώς τα δίνει η ΜΙΚΡΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ–ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ (εκδ. 1966-67)

  138. Αλφα_Χι said

    130. «…πού μπορούν να πιάσουν τόπο; Ποιος αγοράζει; Πώς ξέρω τι τιμή να ζητήσω στο metabooks ή αλλού; Πώς ξέρω ότι ο παλαιοβιβλιοπώλης που θα τα αγοράσει δεν εκμεταλλεύεται;»

    Η τιμή στα διαδικτυακά παλαιοβιβλιοπωλεία καθορίζεται από τη σπανιότητα. ΄Ενα βιβλίο που ξέρουν ότι είναι εξαντλημένο και δυσεύρετο έχει υψηλή τιμή. Αγόρασα βιβλίο του 1962 σε φτηνό χαρτί, μικρό μέγεθος, χωρίς εικόνες, με άκοπες σελίδες, 27 ευρώ).

    Τα φυσικά παλαιοπωλεία είναι γενικά ακριβά. Ένα φυλλάδιο του Γ. Ζεύγου π.χ. 27 ευρώ. Κάποια πιο συνηθισμένα βιβλία 7-10 ευρώ.

    Στο metabooks υπάρχει μεγαλύτερος συναγωνισμός (μπορεί να υπάρχουν 3 πωλητές για το ίδιο βιβλίο) κάτι που κάνει χαμηλότερη την τιμή. (Αγόρασα βιβλίο του ’80 εξαντλημένο 9 ευρώ).

    Για την επιλογή σας το κριτήριο είναι υποκειμενικό: Χαμηλή τιμή για να πωληθούν εύκολα; Ή υψηλότερη τιμή για να εκτιμηθεί η σπανιότητά τους;

    …Για να πιάσουν τόπο (από 19ο αι. και παλιά βιβλία): σε ΑΕΙ ή στην Εθνική Βιβλιοθήκη, που ψηφιοποιεί κάποια βιβλία, αν έχει ξεπεραστεί το χρονικό όριο για τα πνευματικά δικαιώματα και μπορούν να διαβαστούν διαδικτυακά. Αλλά δεν ξέρω με τι ρυθμούς προωθεί αυτόν τον τομέα.

  139. sarant said

    135 Ο πατέρας μου, άνθρωπος μεθοδικός, είχε κατάλογο των βιβλίων της βιβλιοθήκης του, με Ντιούι (όχι πολύ καλή ιδέα), σε χοντρό σκληρόδετο τετράδιο και σφραγίδα στα βιβλία. Μετά όμως (είχε φτάσει τις 3000) σταμάτησε.

  140. Το σύστημα Ντιούι το είχα μάθει έφηβος από ένα βιβλίο του Ντελόπουλου, και είχα φτιάξει έναν σχετικό κατάλογο των βιβλίων μου. Βέβαια το εγχείρημα δεν συνεχίστηκε. Τώρα προσπαθώ να διατηρήσω μια υποτυπώδη ταξινόμηση στα ράφια. Στα «επαγγελματικά» είναι πιο απλό, στα λογοτεχνικά έχω ράφια για τους Άγγλους, τους Ρώσους, τους Γερμανούς, τους Αργεντίνους κλπ αλλά αυτό το σύστημα διαλύεται στα εξ ων συνετέθη σε κάποιες άλλες ραφιέρες. Εν τέλει καταφέρνω να θυμάμαι περίπου πού είναι κάθε βιβλίο – για την ώρα.

  141. Μαρία said

    142 Το ίδιο «σύστημα» έχω κι εγώ.

  142. ΓΤ said

    Βραζιλία

    Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη: 21 Σεπτεμβρίου

  143. Πέπε said

    141, 142

    Το Ντιούι δε νομίζω ότι δουλεύει καλά αν δεν έχεις πολλά βιβλία, και μάλιστα πολλά από κάθε κατηγορία. Μεμονωμένα βιβλία από κάποια κατηγορία Ντιούι μπορεί, βάσει δευτερευόντων κριτηρίων, να κολλήσουν κάπου αλλού που θα τα βρίσκεις πιο εύκολα.

  144. Πέπε said

    Α, ξέχασα:

    142 > Το βιβλίο των βιβλίων, ε; Άλλος ένας κοινός μας τόπος!

  145. 146 Μπράβο ναι, προσπαθούσα τώρα να θυμηθώ πώς το έλεγαν! Μα από πού αλλού να μάθει κανείς το σύστημα Ντιούι, από το οποίο το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ήταν δεκαδικό;

    Ο Ντελόπουλος πρέπει να ήταν πολύ ωραίος τύπος. Έγραφε γουστόζικα (το «Ο Άκης και οι άλλοι» είναι μια πολύ πετυχημένη ελληνική εκδοχή του Μικρού Νικόλα) και ήξερε να διαβάζει. Πέτυχα πριν από λίγα χρόνια την Αγέσα του Ράιντερ Χάγκαρντ, στην οποία έχει γράψει πρόλογο μιας και διεύθυνε τη σειρά για νεανική λογοτεχνία: Μεγάλες Περιπέτειες της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Βλέπω ότι στη σειρά είχε βγει και η «Βασίλισσα της Αφρικής»!

  146. Πέπε said

    147

    Με τον «Άκη» είχα ξετρελαθεί μικρός, όντας ήδη εγκρατής του Μικρού Νικόλα. Όμως τον ξαναδιάβασα μεγάλος (τώρα πολύ πρόσφατα, ακόμα στο κομοδίνο μου είναι), και απόρησα: πώς μπορεί να μου άρεσε, αφού δεν είχα καταλάβει τίποτα;

    Εννοώ φυσικά ότι κατάλαβα πράγματα που δεν απευθύνονταν στην ηλικία που είχα όταν το πρωτοδιάβασα, πράγματα ενήλικα, σαν κι αυτά άλλωστε που υπάρχουν και στον Μικρό Νικόλα (και στον Αστερίξ και σ’ όλον τον Γκοσινί), που για έναν ενήλικο φαίνονται να είναι τα πιο ουσιαστικά, τα υπόλοιπα είναι χαβαλές. Και όμως, για το παιδί που δε θα τα δει όλα αυτά, τα υπόλοιπα (ο «χαβαλές») είναι και πάλι ουσιωδέστατα.

    Νομίζω ότι γενικά ποτέ δε διάβασα μικρός βιβλίο που να το βρήκα καλό, και να μην το βρίσκω καλό και μεγάλος.

  147. Πέπε said

    147

    Μα από πού αλλού να μάθει κανείς το σύστημα Ντιούι, από το οποίο το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ήταν δεκαδικό;

    Εγώ πάντως δεν το έμαθα από τον Ντελόπουλο. Ίσως από τον Ντελόπουλο να πληροφορήθηκα την ύπαρξή του, γιατί όντως από πού αλλού, αλλά ούτε αυτό το θυμάμαι συγκεκριμένα.

    Πολύ μεγαλύτερος, επί ίντερνετ, το έμαθα από άλλη αφορμή: βρήκα το σύστημα Χορνμπόστελ-Ζαξ για την ταξινόμηση των μουσικών οργάνων, το οποίο κατά δήλωση των ίδιων στηρίζεται στο σύστημα Ντιούι. Οπότε, με την ευκαιρία, τσέκαρα και το σύστημα Ντιούι, που πλέον τότε μου ήταν οικείο ως όνομα αλλά δεν ήξερα πώς πήγαινε.

    Αντιγράφω από τη διατριβή μου την αναφορά στο σύστημα Χορνμπόστελ-Ζαξ:

    Κάθε τύπος οργάνου χαρακτηρίζεται από έναν πολυψήφιο αριθμό. Το πρώτο ψηφίο είναι ένας αριθμός από το 1 μέχρι το 5 που δηλώνει μία από τις πέντε μεγάλες ομάδες οργάνων. Καθεμία διαιρείται σε υποομάδες βάσει κάποιου χαρακτηριστικού που δηλώνεται στο δεύτερο ψηφίο, κάθε υποομάδα διακλαδώνεται σε μικρότερες κατηγορίες βάσει ενός ειδικότερου χαρακτηριστικού, και ούτω καθεξής για όσες στενότερες διαιρέσεις χρειαστεί. Συχνά οι υποδιαιρέσεις μιας ομάδας είναι μόνο δύο, με κριτήριο την παρουσία ή απουσία κάποιου χαρακτηριστικού, ενώ και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις ποτέ δεν ξεπερνούν τις εννιά, ώστε να μπορούν πάντα να δηλώνονται με ένα μόνο αριθμητικό ψηφίο. Ειδικότεροι κανόνες σχετικά με αυτή την κωδικοποίηση προβλέπουν πώς σημαίνεται ένα όργανο όπου χαρακτηριστικά που κανονικά είναι διαφοροποιητικά (π.χ. αν το γλωσσίδι ενός αυλού είναι μονό ή διπλό) συνυπάρχουν (όργανα με πολλούς αυλούς, άλλους με απλά γλωσσίδια και και άλλους με διπλά). Μάλιστα στις διευκρινίσεις που δίνουν για τον τρόπο ανάγνωσης αυτών των αριθμών οι συγγραφείς αναφέρουν ειδικά την περίπτωση των ασκαύλων ως παράδειγμα τέτοιου σύνθετου οργάνου (Hornbostel – Sachs 1914, σελ, 559-560).

  148. sarant said

    147-8 Λοιπόν, τον Άκη δεν τον έχω διαβάσει -αλλά ο Ντελόπουλος πράγματι είχε γούστο

Σχολιάστε