Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι πρώτες μέρες της περιφερειάρχισσας

Posted by sarant στο 24 Σεπτεμβρίου, 2014


dourou32_11O τίτλος είναι σκόπιμα παραπλανητικός. Δεν έχω σκοπό να κάνω απολογισμό των πρώτων ημερών της θητείας της Ρένας Δούρου ως επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής -άλλωστε, δεδομένου ότι ανέλαβε καθήκοντα την πρώτη του μηνός θα ήταν εξαιρετικά πρόωρο να γίνει απολογισμός μέσα σε είκοσι μέρες -συνήθως οι νέες κυβερνήσεις και οι νέοι αιρετοί κρίνονται πρώτη φορά στις εκατό μέρες, οι είκοσι μέρες είναι ελάχιστο διάστημα.

Βέβαια, οι αρθρογράφοι των φιλοκυβερνητικών μέσων είχαν αρχίσει να επιτίθενται στην κ. Δούρου πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της, οπότε δεν είναι περίεργο που επιδόθηκαν σε ένα άτυπο πρωτάθλημα πρόωρης και υπερβολικής κριτικής αυτό το εικοσαήμερο (αν υπάρχει έπαθλο, που δεν το αποκλείω, πρέπει να το κερδίζει αυτό το άρθρο που στάζει σεξισμό (κατά τον κ. Ζούλα, οι γυναίκες πολιτικοί πρέπει να είναι σεμνές και ντροπαλές, όχι μέγαιρες). Τέλος πάντων, παίρνουμε μια γεύση για το τι θα δουν τα μάτια μας όσο πλησιάζει η προθεσμία της προεδρικής εκλογής.

Άλλωστε, το μόνο ουσιαστικό ζήτημα ως τώρα, που κι αυτό τώρα μόλις αρχίζει, είναι η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το ζήτημα της αξιολόγησης των υπαλλήλων. Μπορούμε να το συζητήσουμε αν θέλετε, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σαφές ότι η περιφερειάρχισσα (όπως και αρκετοί δήμαρχοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ) δεν επιδιώκει να καλύψει απατεώνες που χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία για να διοριστούν, αλλά αρνείται μια κατ’ όνομα αξιολόγηση που εξ ορισμού και με βάση τις προδιαγραφές της είναι αποφασισμένο ότι θα βαθμολογήσει με κακό βαθμό και θα στείλει στη διαθεσιμότητα το 15% των αξιολογουμένων, μακάρι να είναι όλοι τους Καραθεοδωρήδες (που ως γνωστόν κατά τον εθνικό μας μύθο ήταν δάσκαλος του Αϊνστάιν). Ασφαλώς υπάρχουν απατεώνες και πλαστογράφοι, αλλά είναι πολύ λιγότεροι από το 15%, τουλάχιστον αν κρίνουμε από άλλες ανάλογες υποθέσεις (συντάξεις-μαϊμούδες, επίορκοι κτλ.) που ξεκίνησαν με τυμπανοκρουσίες και τελείωσαν με ένα κιχ. Αν θέλει η κυβέρνηση να διώξει τους πλαστογράφους, ας απεμπλέξει τη διαδικασία ελέγχου από την αξιολόγηση -έτσι θα απαλλαγεί και μια ώρα αρχύτερα απ’ αυτούς, αν βέβαια θέλει να τους κυνηγήσει και δεν είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους υποστηρικτές της, όπως ήταν υποστηρικτές της και οι δήμαρχοι που τους προσέλαβαν.

Την αξιολόγηση με εκ των προτέρων καθορισμένα ποσοστά απόρριψης την έχουν εγκαταλείψει ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες που την είχαν καθιερώσει -πάντως είναι ενδιαφέρον θεωρητικό θέμα και αν θέλετε το συζητάμε στα σχόλια. Ωστόσο, εγώ δεν θέλω να υπερασπιστώ τη Ρένα Δούρου, ούτε καν να σχολιάσω τις πρώτες της μέρες στον περιφερειαρχικό θώκο. Τον τίτλο τον διάλεξα επίτηδες έτσι που να έχει το αξίωμα της κ. Δούρου σε γενική πτώση, διότι εδώ δεν θα πολιτικολογήσω αλλά θα λεξιλογήσω.

Την ιδέα για το άρθρο την πήρα από το σχόλιο ενός φίλου στο facebook και από ένα γλωσσικό σχόλιο του Νίκου Λίγγρη στη Λεξιλογία, με αφορμή πρόσφατο σχόλιο της Ρένας Δούρου στο Φέισμπουκ, ακριβώς για το θέμα της αξιολόγησης.

Παραθέτει ο Λίγγρης τη φράση της Ρένας Δούρου: «Ωραίο το παραμύθι σας, αλλά δεν έχει δράκο. Εμείς δεν διορίσαμε κανέναν, δεν μπορεί να είναι τιμητές του δημοσίου αυτοί που το ξεχαρβάλωσαν» και σχολιάζει: Είπαμε: τιμητής είναι ο κήνσορας, αυτός «που κρίνει και επικρίνει τις γνώμες και τις πράξεις των άλλων» (ΛΚΝ).

Και συνεχίζει ο Λίγγρης:
Η διατύπωση «δεν μπορεί να είναι τιμητές του δημοσίου αυτοί που το ξεχαρβάλωσαν» στέκει μια χαρά: δεν μπορούν να ασκούν κριτική στο δημόσιο αυτοί που το έφεραν στα σημερινά του χάλια. Αυτό θέλει να πει η περιφερειάρχισσα; Ή μήπως ήθελε να πει «υπερασπιστές»;

Κατά τη γνώμη μου, το πιθανότερο είναι να εννοούσε τη φράση με τη σωστή σημασία της λέξης τιμητής, δηλαδή: «δεν μπορείτε να κατηγορείτε το δημόσιο, εσείς που το ξεχαρβαλώσατε», αν και όντως θα μπορούσε να εννοεί και τη λάθος («δεν μπορείτε να το υπερασπίζεστε, εσείς που το ξεχαρβαλώσατε»). Περισσότερο ταιριάζει πάντως η πρώτη διατύπωση.

Αλλά το βασικό εδώ είναι ότι ο Λίγγρης (σε αντίθεση, πρέπει να πω, με την ίδια τη Ρένα Δούρου), χρησιμοποιεί τον έμφυλο τύπο: η περιφερειάρχισσα, πράγμα που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Η ίδια η περιφερειάρχισσα, είπαμε, φαίνεται να προτιμά τον τύπο «η περιφερειάρχης», τον επίκοινο τύπο όπως τον λέμε (διότι είναι ίδιος και στα δύο γένη).

Πρέπει να το έχω ξαναγράψει, αλλά ο τύπος «η περιφερειάρχης» είναι προβληματικός από πολλές απόψεις. Καταρχάς, στα παλιότερα τουλάχιστον ελληνικά θηλυκό σε -άρχης δεν υπήρχε. Βέβαια, πριν από την περιφερειάρχισσα υπήρξαν στον στρατό γυναίκες (αν και όχι πάρα πολλές) που έφτασαν στον βαθμό του ταγματάρχη, του αντισυνταγματάρχη και του συνταγματάρχη, οπότε κουτσός-στραβός δημιουργήθηκε ο ανάλογος θηλυκός τύπος -είναι λογικό μια ιεραρχία ανδροκρατούμενη σαν τον στρατό να θέλει τις γυναίκες ακόμα και γραμματικά περιθωριοποιημένες.

Έπειτα, ο επίκοινος τύπος κρύβει το γένος στον πληθυντικό, διότι δεν έχουμε μόνο μία περιφερειάρχισσα αλλά (μόνο) δύο (έχει εκλεγεί και η κ. Χρ. Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο). Οπότε, αν κάποιος σύλλογος θελήσει να τιμήσει τις δύο περιφερειάρχισσες, θα πρέπει ή να χρησιμοποιήσει τον έμφυλο τύπο ή να γράψει ότι «θα τιμηθούν οι δύο γυναίκες περιφερειάρχες». Και για κάποιο λόγο, ενώ για τον άντρα περιφερειάρχη η γενική πτώση είναι στη δημοτική (του περιφερειάρχη), για τη γυναίκα η γενική περιέργως συχνά παρουσιάζεται ευπρεπισμένη (της περιφερειάρχου, όπως στο ρεπορτάζ για την ομιλία της Ρ. Δούρου) -μια διαφοροποίηση που συμβαίνει επίσης και με άλλους επίκοινους τύπους (βουλευτής, γραμματέας κτλ.) Όσο κι αν η σχολική γραμματική συστήνει δημοτικότροπη γενική και για τα θηλυκά (της βουλευτή, της γραμματέα) πολλοί (π.χ. Μπαμπινιώτης) προκρίνουν τους καθαρευουσιάνικους τύπους. Η χρήση του έμφυλου τύπου θα μας απάλλασσε από τέτοιες αβεβαιότητες: της περιφερειάρχισσας.

Κάποιοι λένε ότι ο έμφυλος τύπος σε -ισσα έχει υποτιμητική χροιά, διότι τους θυμίζει τη μάγισσα -απορώ γιατί δεν τους θυμίζει τη βασίλισσα ή την αρχόντισσα. Νομίζω ότι το αντίστροφο ισχύει: είναι στα μάτια τους υποδεέστερος ο τύπος σε -ισσα επειδή είναι έμφυλος, επειδή μόνο ο αρσενικός τύπος θεωρείται πλήρης, ακέραιος. Φυσικά, δεν δημιουργούν οι λέξεις το καθεστώς διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, αλλά κάποιες λέξεις συμβάλλουν στη διαιώνισή του.

Πέρα από τα ολοφάνερα πλεονεκτήματά του σε ό,τι αφορά τη σαφήνεια και την κλίση, ο έμφυλος τύπος σε -άρχισσα δεν είναι κάτι καινοφανές: τέτοιοι τύποι υπάρχουν στα ελληνικά από τα μεσαιωνικά χρόνια (βρίσκω μια τουρμάρχισσα στον Θ. Στουδίτη) αλλά και στην καθημερινότητά μας ως επαγγελματικά θηλυκά: ομαδάρχισσα, λυκειάρχισσα, γυμνασιάρχισσα. Άλλωστε, και ο ίδιος ο τύπος «περιφερειάρχισσα» λεξικογραφείται στο Αντίστροφο Λεξικό της Άννας Συμεωνίδη -με δυο λόγια, δεν βρίσκω κανένα λόγο για να μη χρησιμοποιείται -μεταξύ άλλων και από την ίδια την περιφερειάρχισσα Αττικής. Ας πούμε ότι της το ζητάω και σαν ρουσφέτι, μια και είμαι ψηφοφόρος της.

ΥΓ Να προσθέσω ότι σε πρόσφατα δημοσιεύματά του ο κ. Θάνος Τζήμερος, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, χρησιμοποιεί συστηματικά τον τύπο «η περιφερειάρχις». Αναρωτιέμαι πώς θα τον κλίνει στη γενική -αλλά η καλαισθησία, στα γλωσσικά ή αλλού, δεν είναι έτσι κι αλλιώς το φόρτε του.

 

378 Σχόλια to “Οι πρώτες μέρες της περιφερειάρχισσας”

  1. Theo said

    Καλημέρα,

    Κι εγώ προτιμώ τον έμφυλο τύπο, αλλά είχα την εντύπωση πως στη δημοτική γράφεται με ένα σ.
    Μάλλον κάνω λάθος 🙂

  2. Νέο Kid Στο Block said

    Στο γράψιμο γενικά (και ειδικά στο δημοσιογραφικό γράψιμο) υπάρχει μια γενικότερη «μέση» αισιοδοξία. Αυτό ισχύει από παλιά. Τα μολύβια έχουν 10-15 πόντους κάρβουνο και μόλις μισό πόντο …γομολάστιχα (στον «πισινό» τους) 🙂 Tο ανάποδο θα έπρεπε να ισχύει!
    (μήπως στα πληκτρολόγια; Και κει κάτι γραμματάρες κι ένα ENTER να! ,και ένα Del τοσοδούλικο! Αισιοδοξία + Aμετροέπεια… 🙂 )

  3. Γς said

    >κι ένα ENTER να!

    με το συγχώριο κιόλας
    😉

  4. RaspK said

    Πολύ ωραίο άρθρο. 😀

  5. oxtapus said

    Reblogged this on Oxtapus *blueAction.

  6. spiral architect said

    η περιφερειάρχις
    της περιφεριάρχιδος
    τῇ περιφεριάρχιδι
    την περιφεριάρχιδαν
    ὦ δοκησίσοφε μαλάκα

    Καλημέρες. 🙂

  7. ΑΝΑΛΕΤΡΙΟΣ said

    Δεν είχε σεξισμό ο Ζούλας. Σαρκασμός προς το αρχικό δήθεν σεμνό και ταπεινό στυλ της περιφερειόρχεως ήτανε.Από αρσακειόρχις το γύρισε σε Λίζα Παπασταύρου πριν φάει το χαστούκι. Για να λέμε και της στραβής το δίκιο όμως ανέκαθεν σταλινοχουντικιά πέρναγε στο φακό η Περιφερειάρχισσα, που την είδε τη διαφορά ο τεσσαρομάτης ήθελα να’ξερα.

  8. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Στα χρόνια μου 🙂 δεν υπήρχαν λυκειάρχισσες, μόνο λύκαινες! 🙂
    Καλημέρα

  9. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Πάντως στα χρόνια μου, Λυκειάρχισσα (που είχαμε, στο σχολείο) ΔΕΝ λέγαμε. Ίσως να ισοδυναμούσε και με αποβολή, δηλαδή 🙂
    Ναι, υπήρχε μανάβισσα,μπακάλισσα, καντηλανάφτισσα, απατεώνισσα αλλά υπάρχει και κανόνας, υπάρχει και εξαίρεση, Δεν είναι τα πάντα, πια, γλωσσική διευκόλυνση !
    Κι εμένα, όμως ξέρεις, αν είναι κάτι που δε μου αρέσει, είναι «η γενίκευση χάριν της απλοποίησης», το «ίσωμα», η κατάργηση της εξαίρεσης για χάρη του κανόνα. Γιατί από κει θα φτάσουμε και στη Δημαρχίνα και στη Ληξιαρχίνα… (που μου έδωσε προχτές κάτι πιστοποιητικά).

  10. Γιατι με ένα σ, Theo; Θα έγραφες ποτέ με ενα σ τη βασίλισσα ή τη μάγισσα;

  11. atheofobos said

    Το θέμα με την Δούρου είναι απλό.
    Υποχρεούται κανείς να συμμορφώνεται με τους νόμους ή μπορεί να τους εφαρμόζει σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις και απόψεις;
    Στον Ν. 4250/2014 μπορεί να προσάψει κανείς πλήθος αντιρρήσεις και σκοπιμότητες είναι όμως νόμος του κράτους και αναγκαστικά είτε μας αρέσει είτε όχι πρέπει να εφαρμοστεί.
    Είναι λοιπόν αρκετά οξύμωρο να λέει η Δούρου ενώ δεν εφαρμόζει τον νόμο: «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» !!
    Αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση και η Δούρου υπουργός και κάποια κοινωνική ομάδα δεν εφαρμόζει τους νόμους που θα έχει περάσει τι θα κάνει;

  12. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἐμεῖς τὴ λυκειάρχισσά μας τὴ λέγαμε λύκαινα 🙂

  13. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    8-9-12: Λύκαινα είναι το αναπόφευκτο της μαθητικής αργκό (αργκούς 🙂 ) Το «λυκειάρχισσα» το έχω ακούσει πολλές φορές -αλλά δεν αποκλείω αυτό που λέτε, κάποιες λυκειάρχισσες να μην το θέλανε επειδή το θεωρούσαν υποτιμητικό.
    9: Πάνο, δεν είναι γραμματικό το θέμα -αν ήταν γραμματικό θα είχε λυθεί.

    11: Ασφαλώς το θέμα είναι και πολιτικό ή κυρίως πολιτικό. Η περιφερειάρχισσα παίρνει την πολιτική απόφαση να μην εφαρμόσει τον νόμο, η πολιτεία διαθέτει τα μέσα για την περίπτωση και με πολιτικά κριτήρια θα σταθμίσει αν μπορεί και θέλει να τα ασκήσει.

  14. Ήξερε κανείς τη λέξη «κήνσορες» (αντί για τιμητές) πριν μεταφραστεί έτσι από την Καλλιφατίδη το βιβλίο του Έκο; (Κήνσορες και θεράποντες) Παρατήρησε ο Ακίνδυνος, παρεμπιπτόντως, ότι χρησιμοποιείται συχνά αυτό το ζεύγος ως ζεύγος συνωνύμων (π.χ. πάλι Δούρου: στο μυαλό εκείνων που αυθαιρέτως έχουν αυτοαναγορευτεί σε κήνσορες και θεράποντες), ενώ είναι αντιθέτων. Ο πρωτότυπος τίτλος του Έκο ήταν Apocalittici e integrati (Αποκαλυψιακοί και εντεταγμένοι), βλ. για τη σημασία π.χ. εδώ: Αν κάνεις το οποιοδήποτε κριτικό σχόλιο σχετικά με το δίκτυο, ο «θεράπων» θα σε θεωρήσει λανθασμένα ως «κήνσορα» και θα σε κατηγορήσει για ασυνέπεια ή/και σκοταδισμό… Από την άλλη, κάθε επιχείρημα σχετικά με τις θετικές πλευρές του δικτύου θα το υποδεχτεί ο «κήνσορας» ως ένα κομμάτι δουλικής «θεράπουσας» προπαγάνδας.
    (Ο Μουλόπουλος μιλά για κήνσορες και θεράποντες της Διαπλοκής, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ξέρει τι εννοεί)

  15. Νέο Kid Στο Block said

    Nα υπενθυμίσω πως ο “τιμητής” Κήνσωρ ( Censor) ήταν ο ανώτερος κρατικός υπάλληλος,υπεύθυνος για τις απογραφές, του Ρωμαϊκού Ιμπέριουμ . Σού (εκ)τιμούσανε το σπίτι (ή τα υπάρχοντά σου γενικά) δηλαδή, και μετά ερχόταν ο Σαμαράς της ρωμαϊκής εποχής και σου @μούσε το σπίτι… Ό,τι γίνεται και σήμερα δηλαδή. 🙂

  16. Νέο Kid Στο Block said

    15. Η Wiki δεν έχει (εκτός αν διάβασα γρήγορα και ..»ροιβά» )την αρχική σημασία του Censor ως «τιμητής» ,δηλαδή «καταμετρητής» και «αξιολογητής», αλλά μόνο την κατοπινή (τιμητής των ηθών). Παράξενο μεν, αλλά έτσι κι αλλιώς, όποιος σου διαφεντεύει το βιος, σού διαφεντεύει και το «ήθος» εκ των αρχαιοτάτων χρόνων βεβαίως-βεβαίως.

  17. IA said

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Εδωσαν γραφεία στο συνδυασμό της Χρυσής Αυγής

    Καταγγελία από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

    Σε παροχές και διευκολύνσεις προς το συνδυασμό της Χρυσής Αυγής προχώρησε η νέα διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής. Το γεγονός καταγγέλλουν με σχετική ανακοίνωσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι οποίοι είχαν προτείνει να μη δοθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση στη ναζιστική οργάνωση.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει ως εξής: «Η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου υλοποίησε την απόφασή της να προχωρήσει σε παροχές και διευκολύνσεις (παραχώρηση γραφείων, κ.ά.) προς το συνδυασμό της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια, απορρίπτοντας την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να αρνηθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση και παροχή στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

    Αποδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μεγάλα λόγια για την καταδίκη και απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης είναι για το «θεαθήναι», όταν ακόμα και η Βουλή έχει αποφασίσει την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, την ανάκληση αδειών οπλοφορίας των βουλευτών της κ.ά.

    Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Αττικής τη στάση της κ. Δούρου και τους καλεί να απομονώσουν τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση».

  18. Left said

    Για αναζήτηση βιβλίων πάμε στο http://avaxhm.com/
    και το αποτέλεσμα το βάζουμε στο Electronic library. Download books free. Finding books, για «κατέβασμα».

  19. 16 Πώς! http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_censor#Regimen_morum

  20. ωπ, λάθος λινκ που εστιάζει ακριβώς στο «τιμητής των ηθών» –αλλά δες παραπάνω κατεβατό για τις υπογραφές. Και η ελληνική βίκι, πιο λακωνική ως συνήθως: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AE%CE%BD%CF%83%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%82

  21. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    17: Στην Βουλή δεν έχει γραφεία η ίδια η Χρυσή Αυγή;

    14: Πώς, θυμάμαι τον Κώστα τον Α. (τον ξέρει ο Μπουκάν) το 1976 να λέει «Μερικοί εδωμέσα έχουν μετατραπεί σε κήνσορες». Νομίζω μάλιστα πως όταν το πρωτάκουσα το ήξερα από το σχολείο.

    Αλλά η ιστορία του τίτλου-κλισέ Κήνσορες και θεράποντες είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

  22. Αυτό θέλει να πει η περιφερειάρχισσα; Ή μήπως ήθελε να πει «υπερασπιστές»;

    Συγνώμη, αλλά κάτι δεν καταλαβαίνω! Καταλαβαίνουμε τα ελληνικά και μετά αναρωτιόμαστε αν τα καταλάβαμε σωστά; Η γυναίκα, ‘όπου κι αν ανήκει, ότι θώκο κι αν κατέχει ή όχι είπε ‘τιμητές’ και ‘τιμητές’ σημαίνει ‘επικριτές’ και τίποτε άλλο; Για τα αναρωτιόμαστε;

  23. τον επίκοινο τύπο

    δεν υπάρχει επίκοινος τύπος στην Α΄ Κλίση. Τα εις -ης είναι αρσενικά. Τα θηλυκά είναι εις -α και εις -η.

    Ή βαρβαρίζομεν….. ή αλλάζουμε τη γραμκματική

  24. Κι αν έχεις εσύ ακούσει κάπου λυκειάρχισσα και γυμνασιάρχισσα, φώναξέ με να το ακούσω κι εγώ.

  25. εδώ που τα λέμε πάντως το «όλοι ένα βήμα πίσω» που νομίζω πως ακούστηκε καθαρά, είναι απαράδεκτο. επιεικώς απαράδεκτο για την αριστερή νοοτροπία και τον αριστερό πολιτισμό.

    στα γλωσσικά θα συμφωνήσω βέβαια. στα πολιτικά όμως όχι 😉

  26. Spiridione said

    14. Ωραίο Δύτη.
    Πρέπει να το έλεγαν το κήνσορες αντί για τιμητές και πιο παλιά
    Νέα Εστία 1952 από τον Άλκη Θρύλο
    http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=80836&code=4108&zoom=800

  27. sarant said

    25: Το περιστατικό επιδέχεται διάφορες ερμηνείες, αλλά είναι παραπολιτικό -για μένα ανύπαρκτο.

  28. Κοπιπαστώ από το @17 του / της ΙΑ

    Ολόκληρη η ανακοίνωση των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει ως εξής: «Η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου υλοποίησε την απόφασή της να προχωρήσει σε παροχές και διευκολύνσεις (παραχώρηση γραφείων, κ.ά.) προς το συνδυασμό της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια, απορρίπτοντας την πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” να αρνηθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση και παροχή στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

    Ρε, μπας και είμαι χουντικός; Και λέω πως είμαι αριστερός για το θεαθήναι; Είναι δυνατό να καταγγέλλεις κάποιον πως έκανε αυτό που μέσα σ’ ένα δημοκρατικό πολίτευμα όφειλε, από αξιοπρέπεια, να κάνει, και ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ ότι απέρριψαν την πρότασή σου;

    Δεν είμαι οπαδός της κ. Δούρου, τουλάχιστο με τον αποφασισμένο τρόπο που δηλώνεται από άλλους εδώ, μπορεί να ψηφίζω τον χώρο της εξ αποκλεισμου, αλλ’ αυτοί οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να σε απομακρύνουν. Μόνο σε χούλιγκαν απευθύνονται πια;

    Συγνώμη για την πολιτικολογία, αλλά αυτή την κατρακύλα του χώρου για τον οποίο έφαγα ξύλο, δεν την αντέχω.

    Άκου ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ! Έκανα πρόταση και νόμισαν ότιδίνουν διαταγή ή κατεβάζουν γραμμή; Έλεος.

    Φυσικά έχω και την αχίλλειο πτέρνην μου: Δεν είμαι άθεος! Άρα… όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς από έναν τύπο σαν κι εμένα!

    Ενώ ο Γς… σταθερός! το μάτι του μόνο στο ωραίο φύλο!

  29. Στέκω διορθωμένος λοιπόν για τους κήνσορες –όχι όμως και για τους θεράποντες 🙂
    Βλέπω στις επόμενες σελίδες, Σπύρο, τον μουσικοδότη νέγρο, και στέκομαι στην πνευματική ζωή της Γαλλίας (μόνο) και την επισκόπηση της κινηματογραφικής παραγωγής του ’51: Μαρσέλ Καρνέ (Ιουλιέττα), Μπρεσόν (Journal d’un curé de campagne), Κοκτώ (μόνο που ο Ορφέας ήταν, κανονικά, του ’50): http://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_de_films_fran%C3%A7ais_sortis_dans_les_ann%C3%A9es_1950 Δεν εντυπωσίασε τον συγγραφέα η Σιμόν Σινιορέ και οι απάχηδες των Παρισίων, στο Χρυσό κράνος..

  30. Κήνσορες και θεράποντες σημαίνει κάτι το πολύ απλό: ότι οι ίδιοι κατάπτυστοι τύποι, προς την μία πλευρά φέρονται ως κήνσορες (παντογνώστες, που τα ξέρουν όλα) κι εξ αυτού ‘επικριτές’ και προς την άλλη πλευρά φέρονται δουλοπρεπώς σαν γλείφτες.

    \Δεν είναι άλλοι οι κήνσορες και άλλοι οι θεράποντες. Όλοι οι ‘πληρωμένοι’ (στους δημοσιογράφους ‘παπαγαλάκια’) είναι ΚΑΙ κήνσορες ΚΑΙ θεράποντες.

  31. Κήνσορες και θεράποντες και αν έχουν την κατάλληλη σωματοδομή, μπράβοι

  32. Με το βαρβαρίζομεν και το μπράβοι, σας έφερα στο νου πρόσφατα άρθρα. Χρειάζονται και οι επαναλήψεις, για να μην ξεχνάμε

  33. sarant said

    30: Αν είναι έτσι που τα λέει ο Λεώ, τότε στέκει και η κλισεδιάρικη χρήση του όρου.

  34. Ευχαρίστως να πειστώ, αλλά να μου βρείτε χρήση του δίδυμου όρου πριν τη μετάφραση του Έκο. Οι μεταφρασμένοι ως «κήνσορες και θεράποντες» του Έκο είναι, απ’ όσο καταλαβαίνω, εντελώς διαφορετικό πράγμα.

  35. physicist said

    Επίσης απαράδεκτες ήταν οι απαντήσεις της κ. Δούρου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που η ίδια έκρινε ενοχλητικές, όπως άλλωστε έκανε και ο κ. Τσίπρας πέρυσι με τον Μίχαελ Μάρτενς. Ασφαλώς και υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις από οΘντκ-δημοσιογράφους αλλά επειδή διάβασα τη στιχομυθία, ξέρω ότι αυτές δεν ήταν. Σημειλογικά, η εμφάνισή της με το κομπολογάκι ήταν για τα πανηγύρια (ελπίζω να μην ήταν φωτοσόπ, την σήμερον δεν ξέρεις από πού θα σούρθει).

    Καλώς, μιας και δεν είμαι οπαδός του Σύριζα, θα πει κάποιος ότι ξύνω τα νύχια μου να βρω αρνητικά. Μπορεί να ‘ναι κι έτσι αλλά όλη αυτή η κριτική που κάνω είναι για λεπτομέρειες που μπορεί «στην μεγάλη εικόνα» ν’ αποδειχτούν ασήμαντες. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς, κι αφού δεν είμαι πολιτικός αντίπαλος ή ανταγωνιστής με τη στενή έννοια, ευχαρίστως να της αναγνωρίσω περίοδο χάριτος. Όμως ούτε η κ. Δούρου ούτε το κόμμα της έχουν το δικαίωμα να προσδοκούν ή να απαιτούν αυτήν την περίοδο, που ούτε οι ίδιοι δίνουν στους δικούς τους αντιπάλους.

  36. Εγώ τη λέξη «κήνσωρ» την έμαθα από ένα άρθρο του Ταχυδρόμου (του παλιού, που είχε σχήμα εφημερίδας), σαφώς πριν από το 1965. Γινόταν λόγος (μάλλον στο «Βλέπε, άκου, μίλα») για έναν άνεργο που κατήγγειλε έναν άλλον άνεργο στον ΟΑΕΔ «με ύφος Ρωμαίου κήνσορα της ηθικής» ότι δούλευε κρυφά. Συγκράτησα την έκφραση τότε, αλλά τι ακριβώς σήμαινε το έμαθα από το σχολικό βιβλίο «Ρωμαϊκής και Μεσαιωνικής Ιστορίας» του Καλοκαιρινού, που προκάλεσε σκάνδαλο το 1966 και αποσύρθηκε. — Τη λέξη «θεράπων» την έμαθα μικρός από μια τράπουλα που έλεγε έτσι το βαλέ!

  37. takis#13 said

    14 : Πραγματικά , όταν διάβασα το βιβλίο του ‘Εκκο , στα φοιτητικά μου χρόνια , δεν ήξερα την λέξη . Ρώτησα και δύο φιλόλογους (η μία δίδασκε Λατινικά) αλλά δεν την ήξεραν την λέξη . Διαβάζοντας το βιβλίο κατάλαβα το νόημα της λέξης .

  38. "ετεροδημότισσα" said

    Καλησπέρα σας.
    ο τύπος «περιφεριάρχισσα» είναι για μένα ο πρώτος που αυτόματα και αυθόρμητα θα χρησιμοποιούσα στο λόγο μου ως φυσική ομηλίτρια της νεοελληνικής. Περισσότερο με ξενίζουν κάποιοι τύποι σε -τρια πχ. διοικήτρια, βουλεύτρια αλλά όχι ερευνήτρια, χορέυτρια. Το γεγονός ότι με ξενίζουν δεν σημαίνει ότι τους θεωρώ υποτιμητικού αλλά αδόκιμους.

    όσο για τα πολιτικά. αν και συμφωνώ με την άποψη της κ. Δούρου για τον τρόπο που διεξάγεται και τις διόλου αγαθές προθέσεις της αξιολόγησης , εντούτοις πιστεύω ότι το να αρνηθεί να εφαρμόσει το νόμο εξ’ολοκλήρου δεν συνάδει με το αξιώμα που αγωνίστηκε να αναλάβει. Επίσης διαινώνιζει μια κατάσταση αρνητική για το κράτος όπου ο καθένας κάνει ότι τον βολεύει. είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να δηλώσει την αντίθεσή της στο νόμο, να αγωνιστεί για την κατάργησή του ή την μετατροπή του ή ακόμα καλύερα να τον εφαρμόσει υποδειγματικά ώστε να μην αδικηθεί κανείς.
    Η αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε καθημερίνα στη ζωή μας για να γίνουμε καλύτεροι κι αν εφαρμοστεί σωστά είναι προς όφελός μας.

    Επίσης επιτρέψτε μου. Δεν ωφελεί καθόλου να εστιάζουμε κάθε φορά στα αν η κριτική που ασκείται σε μια γυναίκα πολιτεύτρια είναι σεξιστική. Κάποιοι ίσως επιμένουν να εκφράζονται σεξιστικά, εμείς ας ασκούμε κριτική επι της ουσίας, ώστε να διεξάγεται διάλογος ουσίας.
    Επιπλέον νομίζω ότι η ευασθησία μας είναι επιλεκτική. δεν προβάλαμε τη δημόσια διαφωνία μας όταν δεχόταν σεξιστική κριτική η Φάνη Πετραλιά, η Μελίνα Μερκούρη, η Άννα Καραμανλή, Η Φώφη Γενηματά, η Αλέκα Παπαρήγα, η Δήμητρα Λιάνη κ.α. αλλά ούτε εγκαλούσαμε εκείνους που προκαλούσαν το Σγουρό, τον Άδωνη κτλ να δείξουν «αν είναι άντρες».

  39. "ετεροδημότισσα" said

    επιτρέψτε μου μια ερώτηση:
    ο τύπος «έμφυλος-η-ο» πρόκετια για νεολογισμό που δεν έχει ακόμα λημματογραφηθεί στα λεξικά (τριανταφυλλίδη ονλάιν και μπαμπινιώτη β’ έδοση) και προέρχεται ίσως λέω εγώ από το αγγλικό «genre». έχουμε στις αγγλόφωνες χώρες ένα κλάδο σπουδών ανερχόμενο θα έλεγα και ενδιαφέρον που ονομάζεται genre studies. πως το μεταφράζουμε στα ελληνικά «σπουδές φύλου» ή «έμφυλες σπουδές» ;
    υπάρχει κάποιο ανάλογο αυτόνομο τμήμα σε ελληνόφωνο πανεπιστήμιο;
    (άρα 2 ερωτήσεις έκανα 🙂

  40. Nikos A. said

    Κατά τη γνώμη μου εννοούσε «τιμητές» με την έννοια «δεν μπορείτε να το υπερασπίζεστε, εσείς που το ξεχαρβαλώσατε» διότι αντικρούει τη λάσπη που δέχτηκε όπως λέει παραπάνω «ότι δήθεν όσοι απορρίπτουμε την κατ’ όνομα «αξιολόγηση», καλύπτουμε πλαστογραφίες και παραποιημένα πτυχία».
    Λίγη σημασία έχει όμως.

    Επίσης δύσκολο να σας κάνει το ρουσφέτι με συνέπεια τουλάχιστον . Μπορεί να πει «περιφερειάρχισσα» μία, δύο, στο τέλος το ξέρετε ότι θα το πεί όπως της έρθει. Βέβαια θα μου πείτε πώς κατάφερε ο Μπαμπινιώτης να μας αλλάξει γένος «στις στήλες του Ολυμπίου Διός». Αυτός όμως είχε τα μέσα (βλέπε εκστασιασμένη Βίκυ Φλέσσα). Πρόσφατα διάβασα το σχετικό άρθρο σας – νομίζω καιρός να το ξαναβάλετε. Επίσης ομολογώ ότι με το λέγε λέγε η περιφερειάρχισσα μια χαρά ακούγεται.

    Πρώτα λοιπόν το αισθητικό ή ένστικτο μετά το πολιτικό και τελευταίο το γραμματικό (κριτήριο).

    Τον Ζούλα τον θεωρούσα πιο σοβαρό. Έχει πέσει γραμμή στην Καθημερινή όπως φαίνεται τελευταία. Και απ’ ότι άκουγα το πρωί και στο Βήμα τα ίδια. Αστειάκια οτι η Δούρου άργησε να απαντήσει κλπ.

    @6 πολύ καλό!

  41. physicist said

    Α, στα γλωσσικά: συμφωνώ με τον Νικοκύρη και με τις σχολιάστριες 🙂 ότι ο τύπος «περιφερειάρχισσα» είναι φυσιολογικότατος. Κι ακόμα, δεν βλέπω πού βρίσκεται η ασάφεια στη δήλωση της κ. Δούρου σχετικά με τους τιμητές. Αυτοί που ξεχαρβλαλωσαν το Δημόσιο είναι οι τελευταίοι που έχουν δικαίωμα να το κατακρίνουν (για τα χάλια του). Σαφές και λογικό.

  42. sarant said

    36: Και με σύντμηση Θ στο τραπουλόχαρτο!

    38: Ευχαριστώ για το σχόλιο. Προσωπικά έχω στηλιτεύσει σεξιστικές επιθέσεις και σε άλλες πολιτικούς, όχι της αριστεράς.
    Ως προς το τι ξενίζει τον καθένα είναι ασφαλώς υποκειμενικό. Ας πούμε, το διοικήτρια θα το θεωρούσα πολύ πιο καθιερωμένο από το βουλεύτρια. Πάντως μια θεραπεία για τους αδόκιμους τύπους έιναι να τους χρησιμοποιούμε 🙂 (αν βέβαια τους κρίνουμε χρήσιμους).

    Το επίθετο έμφυλος πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατο, αλλά το genre studies το λέμε «σπουδές φύλου» νομίζω.

  43. sarant said

    40 τέλος: Ασφαλώς κι έχει πέσει γραμμή.

  44. Είναι gender studies, νομίζω –και το «έμφυλος» αποδίδει το gendered.

  45. Ηλεφούφουτος said

    25+27
    Χαααα χα χα χα χα χα
    Ώστε είπε «ένα βήμα πίσω» ε;
    Κάτι σαν το «όλοι στα γόνατα» με το οποίο εγκαινίασε τη βασιλεία του ο τσάρος Νικόλαος Α’ ένα πράμα!

    Δεν είναι ανύπαρκτο το θέμα. Υπαρκτό είναι αλλά όχι όσον αφορά τη Δούρου αλλά τον πόλεμο προπαγάνδας, ή το βαθμό γελοιότητας στον οποιο είναι διατεθειμένοι να φτάσουν όσοι προσπαθούν να διυλίσουν από τη Δούρου το οτιδήποτε ταιριάζει με τον μπαμπούλα έχουν φτιάξει εκ των προτέρων τα αντιμνημονιακά ΜΜΕ για το ΣΥΡΙΖΑ.

    Για τα γλωσσικά, όντως δεν θυμάμαι απ τα μαθητικά μου χρόνια τύπο γυμνασιάρχισσα ή λυκιάρχισσα σε αβίαστη χρήση. Συμφωνώ όμως ότι είναι αυτός που δεν δημιουργεί προβλήματα.

  46. "ετεροδημότισσα" said

    ώστε το gender studies δεν έχει επίσημη απόδοση στα ελληνικά καθώς φαίνεται…ενδιαφέρον
    @44
    το gender identity σιγουρα το μεταφράζουν στον Τυπο «εμφυλη ταυτότητα»

  47. Νέο Κid said

    Αχχ…έκανα και γώ πρόσφατα κάτι «σπουδές φύλλου» (σε τεξάνικο πανεπιστήμιο),αλλά δεν είχα φύλλο και κόπηκα γμτ! 🙂

  48. Nikos A. said

    @38 Εδω και χρόνια μιλάμε για αξιολόγηση όμως οι «αξιολογητές» συνεχίζουν να διορίζονται απο τη κυβέρνηση με κομματικά κριτήρια. Επίσης αυτή η ποσόστωση είναι εντελώς απαράδεκτη. Ας αξιολογήσουν πρώτα το έργο των διαφόρων διευθύνσεων. Ας ρωτήσουν πρώτα τους πελάτες των υπηρεσιών που είναι οι πολίτες. Η αξιολόγηση είναι κάτι διαχρονικό. Τι θα πεί «στείλτε μου τώρα τις αξιολογήσεις»; Είναι προφανές ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι απολύσεις.

  49. Πολλοί πρόσφατοι όροι δεν έχουν «επίσημη» ή μάλλον δόκιμη απόδοση στα ελληνικά. Το gender αποδίδεται, τώρα το θυμήθηκα, και «κοινωνικό φύλο».

  50. http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?951-gender-identity

  51. "ετεροδημότισσα" said

    ααα….επίσης εβγαλα το σχολείο το ’95 και είχαμε και γυμνασιάρχισσα και λυκειάρχισσα και οι γονείς μας έτσι της αποκαλούσαν και δεν ήταν όλοι αριστεροί, ή μάλλον υπήρχαν και λίγοι κάποιοι αριστεροί στο δήμο

  52. LandS said

    11. Λέτε «Στον Ν. 4250/2014 μπορεί να προσάψει κανείς πλήθος αντιρρήσεις και σκοπιμότητες είναι όμως νόμος του κράτους και αναγκαστικά είτε μας αρέσει είτε όχι πρέπει να εφαρμοστεί.»
    Υπάρχουν όμως και αντιρρήσεις στη διαδικασία ψηφισής του, στη «λογική» του κλπ. ακόμα και στη συνταγματικοτητά του. Δεν λέω ότι ντε και καλά να τον αντιμετωπίσουμε λες και τον επιβάλλει ο Ρόι Μπιν, αλλά στην πράξη προκύπτουν ζητήματα. Αντίθετα με τον αστικό μύθο, κάποιες υπηρεσίες για να παρασχεθούν στο κοινό θέλουν προσωπικό. Σε πολλές περιπτώσεις η μείωση που θα έρθει με την «αξιολογηση» θα κάνει ζημιά. Έπειτα, αν πιάσουμε το θέμα με τα δεδομένα ποσοστά, πέφτουμε σε τεράστια λούμπεν.
    Αν σε ιδιωτικό κερδοσκοπικό οργανισμό ξεκινήσω τέτοια «αξιολογηση» θα πάρω πόδι. Πώς λοιπόν ζητάω απο δημόσιο υπάλληλο να κάνει τέτοια ενέργεια που θα τον ρίξει κάτω από τη βάση; Αν ήταν λοχίας, θα έπρεπε να ακολουθήσει διαταγές;

  53. LandS said

    Εγώ «λούμπα» έγραψα.

  54. sarant said

    53: O κορέκτορας ξέρει το λούμπεν κι όχι τη λούμπα 😉

  55. ΝεοΚίντ (στο 47)

    Κουταμάρα σου, οι καλύτερες σπουδές φύλλου δεν γίνονται στο Τέξας αλλά στο ΛαςΒέγκας, Νεβάντα. Δεν τόξερες;

  56. Πάνος με πεζά said

    Kι αν ακόμα δεχτούμε ότι στην «καθομιλούμενη» θα λέγαμε «περιφερειάρχισσα», από τη στιγμή που αυτό δε θα λεγόνταν με τίποτα σε πιο επίσημο επίπεδο (π.χ. στις τηλεοπτικές ειδήσεις «Καλησπέρα σας, κυρία Περιφερειάρχισσα»), γιατί να βασανιστούμε με δύο τύπους; Δεν ξέρω, εμένα μου αρέσουν τα τακτοποιημένα πράγματα στο μυαλό, τα μονοσήμαντα, και όχι τα «etsi or giouvetsi» 🙂

  57. physicist said

    — Ποια προσφώνηση είναι κατά τη γνώμη σας πρέπουσα για το πρόσωπό σας;

    — «Γεια, Lann Hornscheidt» θα ήταν μια δυνατότητα. Εάν όμως με προσφωνείτε ως πρόσωπο που έχει Καθηγεσία στο Πανεπιστήμιο, βρίσκω τον τίτλο Professx να είναι πρέπων. Πάντως, σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε τις λέξεις «κύριε» ή «κυρία».

    Αυτά και άλλα βαρύγδουπα μας είπε το Λανν Χόνρσάιτ, που είναι Καθηγήξ στο Πανεπιστούμπιους Χούμπολτ του Βερολίνου, με γνωστικό αντικείμενο «τζέντερ στάντις». Απολαύστε υπεύθυνα τον σύνδεσμο που ακολουθεί. Και όχι, αυτά δεν είναι ασυνήθιστα πράματα στους βιοτόπους της οΘντκ έρευνας σ’ αυτόν τον τομέα.

    http://www.spiegel.de/unispiegel/wunderbar/gendertheorie-studierx-lann-hornscheidt-ueber-gerechte-sprache-a-965843.html

  58. Προσοχή στη διάκριση τριών ομόρριζων αγγλικών λέξεων:
    genre είναι μόνο το λογοτεχνικό είδος.
    genus είναι το βιολογικό γένος, χρησιμοποιείται δε και σε άλλα συμφραζόμενα με την έννοια της κατηγορίας (ως μαθηματικός όρος έχει τουλάχιστον δύο άσχετες μεταξύ τους σημασίες).
    gender ήταν μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες μόνο το γραμματικό γένος. Χρησιμοποιείται όμως τώρα πια όλο και πιο συχνά για το φύλο, λόγω της… πονηρής σημασίας του sex. Εμένα προσωπικά με ψιλοενοχλεί αυτή η χρήση, αλλά οφείλω να αναγνωρίσω πως η μελέτη των ψυχολογικών, κοινωνικών κλπ. πλευρών της διαφοράς των φύλων δύσκολα θα μπορούσε να ονομαστεί sex studies 🙂
    Στα ελληνικά, ο νεολογισμός «έμφυλος» βολεύει πάρα πολύ, γιατί λειτουργεί ως επίθετο για το φύλο, αποδίδοντας έτσι το εσπέριο sexual (όταν αυτό δεν σημαίνει καθαρά «γενετήσιος»).

  59. physicist said

    Δες κι αυτό:

    In meine Sprechstunde kommen zum Beispiel Studierx, die nicht mehr in Lehrveranstaltungen gehen, weil sie immer als Herr oder Frau Sowieso angesprochen werden und sich diskriminiert fühlen.

    Στις ώρες γραφείου, για παράδειγμα, με επισκέπτονται φοιτίξ, που δεν πηγαίνουν πλέον στα μαθήματα επειδή εκεί προσφωνούνται ως «κύριος» ή «κυρία» και μ’ αυτόν τον τρόπο νοιώθουν ότι γίνονται διακρίσεις εναντίον τους.

    Τώρα σοβαρά, αυτές τις αρλούμπες τις λέμε επιστημονική έρευνα; Άλλο τίποτα δεν έχει ν’ ασχοληθεί ο κόσμος; Και πρέπει να σπαταλάμε πόρους για να χρηματοδοτεί το κάθε πικραμενίξ τα χόμπι του;

  60. andam said

    Καλημέρα

    Η ποσόστωση προφανώς και είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταργηθεί. Νομίζω ότι ο ΣΥΡ θάπρεπε να βάλει δύο όρους για την εφαρμογή της αξιολόγησης: την κατάργηση του 15% και στους δήμους να απαιτήσει επιπλέον για όσους απολυθούν, τόσοι πρέπει και να προσληφθούν για να μην υπάρξει κίνδυνος να αποψιλωθούν οι δήμοι και μείνουν χωρίς υπαλλήλους.

    Θα έπρεπε δε οι δήμαρχοι να το σκεφτούν διπλά γιατί γνωρίζουμε όλοι καλά ότι γινόταν πάρτυ παρανομιών από δεξιούς δημάρχους και ερχόμαστε τώρα εμείς να νομιμοποιήσουμε τις παρανομίες.

    Αυτό το καθολικό και χωρίς όρους όχι στην αξιολόγηση δεν διαπαιδαγωγεί σωστά τον λαό για μια επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡ για να μην πω ότι θυμίζει ΠΑΣΟΚ.

    Όσο γι΄αυτό που ειπώθηκε ότι μάλλον το ποσοστό των παρανομούντων δεν είναι μεγάλο, κατά τη γνώμη μου δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Μόνο εγώ προσωπικά γνωρίζω 3 συναδέλφους που κατά 90% δεν έχουν διδακτορικό και όχι μόνο δεν τους κουνάει κανείς από τη θέση τους αλλά είναι οι πιο προκλητικοί και αισχροί. Στον δήμο δε γνωρίζω 2 συναδέλφους που είναι παιδιά και ανήψια πρώην δεξιών αντιδημάρχων, μπήκαν παράνομα χωρίς καμμιά προκήρυξη και θα συνεχίζουν φυσικά να δουλεύουν αφού δεν θα ελεγχθούν οι συμβάσεις τους. Υπήρχαν άλλοι συνάδελφοι με υπερδιπλάσια προσόντα κι όμως αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι. Ερχόμαστε λοιπόν με λίγα λόγια να νομιμοποιήσουμε παράνομες καταστάσεις.

    Το κυριότερο όμως κέρδος – κατά τη γνώμη μου- θα ήταν το αίσθημα του Δικαίου που θα ένιωθε ο κόσμος και το μήνυμα ότι όποιος παρανομεί θα τιμωρείται και δεν θα κουκουλώνεται. Άλλωστε το είπε και ο Τσίπρας στη ΔΕΘ ότι οι ΔΥ πρέπει να μάθουν σιγά-σιγά να αξιολογούνται…Πότε; φωνή βοώντος….

  61. Και αν κατάλαβα καλά, η επέμβαση στο φύλο του ουσιαστικού με τους προφεσορίξ και φοιτητίξ χρησιμοποιεί τον αγγλικό όρο gender studies… Πάλι καλά να λέμε δηλαδή που έχουμε ελληνική απόδοση, κι ας μην είναι «επίσημη».

  62. physicist said

    Δύτη, και μόνο που φαντάζομαι την ιδεολογική-γλωσσική τρομοκρατία που μερικοί νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλουν στο όνομα των ευαισθησιών τους, με πιάνει σύγκρυο.

  63. physicist said

    … και δεν είναι καθηγητίξ, ούτε φοιτητίξ — προσοχή! Αυτοί οι όροι μοιάζουν πολύ με τους αρσενικούς! Είναι καθηγίξ και φοιτίξ. Δεν κάνω πλάκα.

  64. Avonidas said

    #58: gender ήταν μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες μόνο το γραμματικό γένος. Χρησιμοποιείται όμως τώρα πια όλο και πιο συχνά για το φύλο, λόγω της… πονηρής σημασίας του sex.

    Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο αυτή η σημασιολογική διαφορά. Όταν μιλάμε για gender studies, ας πούμε, αναφερόμαστε και στο χαρακτήρα και την τυπική (ή στερεοτυπική) συμπεριφορά των φύλων, τους ρόλους των φύλων στην κοινωνία κ.α., όχι μόνο σε σχέση με τη σεξουαλικότητα. Μπορεί κανείς να μιλήσει ας πούμε για θηλυκότητα ή για αρρενωπότητα. Έτσι, ένας τίτλος «sex studies», εκτός από πονηρός θα ήταν και παραπλανητικός, γιατί θα υποδήλωνε μελέτη της σεξουαλικότητας κι όχι της συμπεριφοράς εν γένει [sic]

  65. atheofobos said

    @ 52
    Μπορώ και εγώ να γράψω τις αντιρρήσεις μου για πολλούς νόμους.
    Το βασικό όμως ερώτημα παραμένει.
    Πρέπει να εφαρμόζονται από ΟΛΟΥΣ οι νόμοι ή όχι ;

  66. "ετεροδημότισσα" said

    με τα φτωχά γερμανικά μου θα ήθελα να πω ότι το αγγλικό gender studies αποδίδεται επίσημα Geschlechtsforschung. όμως και στα γερμανικά δεν υπάρχει η λεξική διάκρισή μεταξύ του κοινωνικού φύλου και του βιολογικού όπως στα αγγλικά με το sex και το gender.
    η έρευνα ιστορικών, κοινωνικών, πολιτιστικών φαινομένων και γεγονότων από έμφυλο πρίσμα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. μόνο τώρα αυτονομείται ως κλάδος. Τα παραδείγματα του κ. φυσικού ποιο πάνω δείχνουν την ακρότητα της έρευνας που όμως τα αποτελέσματά της και τη δουλειά της αποδεχόμαστε εδώ και χρόνια.
    Σίγουρα αν ψάξω αρκετά μπορώ να βρω και να παρουσιάσω φυσικοχημικούς καθηγηταράδες που λένε μπαρου΄φες και επικύνδυνες μπραούφες.

  67. Νέο Kid Στο Block said

    «Und dann wundern sich die Geisteswissenschaftler über ihren schlechten Ruf..» αναρωτιέται στο 1ο σχόλιο κάποιος Ολαφx. 🙂
    Eμ,άδικο έχει ο άνθρωπιξ;
    Πολύ γέλιο ρε Φυσικέ, νάσαι καλά που το πόσταρες!
    (καλά τάλεγα γώ, πως τώρα που μάζεψαν όλο το Geld οι Γερμανοί, βαίνουν μαλακοπερδίζοντες ταχίστως…)

  68. 6. την περιφεριάρχιδαν. Δεν κατάλαβα αν η κατάληξη -αν (αντί για το σωστό, νομίζω, -α) γράφτηκε για να τονίσει το υπονοοούμενο. 🙂

  69. γκάφ(κ)α said

    νομίζω ότι απλά αυτές οι καταλήξεις σε πολλούς αν δεν τις έχουν συνηθίσει,όπως π.χ. η μάγισσα ή η μαγείρισσα,φαίνονται πολύ χωριάτικες και τους ενοχλεί!

  70. ππαν said

    Εμένα με ενοχλούν τόσο πολύ που λέω «η μάγειρας». Πού είναι ο Μπουκάν (νομίζω) να μας πει για τον καθόλου χωριάτικο όρο «η άντρας» τον οποίον όλες εμείς οι σικ άντρες προτιμούμε;

  71. Kimura, Doreen, «Sex Differences in the Brain», Scientific American, September 1992
    Kimura, Doreen, Sex and Cognition, 2000, Cambridge MA, The MIT Press
    Από τους δύο τίτλους, νομίζω πως ο δεύτερος είναι παρεξηγήσιμος.

  72. spiral architect said

    @68: Εσύ τι λες; 😉

    Fresh meat:
    «Τόσες ώρες στα διπλανά έδρανα έχω αρχίσει να αισθάνομαι μια οικειότητα με τα συντρόφια. Κι αφού μπαίνουν στον κόπο να μου στέλνουν τις ανακοινώσεις τους, λέω να τους προβάλω λίγο. Ακούστε λοιπόν τι χοντρή ζημιά μπορούμε να πάθουμε στην Περιφέρεια: …. «

  73. spiral architect said

    Τζημεριών συνέχεια:
    «Πότε προφτάσατε, σε λίγες μέρες, να γνωρίσετε δυόμισυ χιλιάδες υπαλλήλους; Εμπιστοσύνη στα τυφλά δεν υπάρχει … «

  74. physicist said

    #66. — Το θέμα είναι τι σημαίνει επιστημονικός τομέας, μέθοδοι έρευνας και κριτήρια. Και παρακαλώ δείξτε μου παράδειγμα συναδέλφου από τη Φυσική σε ΑΕΙ με το κύρος του Χούμπολτ που να λέει αντίστοιχες μπαρούφες.

    Να σημειώσω ακόμα, ότι κατ’ εμένα ούτε η Θεολογία έχει θέση στα ΑΕΙ, καθόσον είναι τομέας άνευ αντικειμένου, ούτε τα media studies ούτε άλλα μοδάτα της εποχής.

  75. spiral architect said

    @74: Καλό θα ήταν, η θεολογία να γινόταν θρησκειολογία με την τελευταία κλάδο της φιλοσοφικής 🙄

  76. ΚΟΥΝΕΛΟΓΑΤΟΣ said

    Κατά το Αστερίξ, Πανοραμίξ κ.α.

  77. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    56: Αν δεν σου αρέσει η διτυπία, πρέπει να αγωνιστείς για τον έμφυλο τύπο, διότι ο επικοινος τύπος έχει έτσι κι αλλιώς πρόβλημα διτυπίας στη γενική πτώση, της κυρίας περιφερειάρχη (σχολική γραμματική) και της κυρίας περιφερειάρχου.

    58: Σωστή η επισήμανση για τα αγγλικά.

    60: Αφού ο δικός σου δήμος δεν είναι συριζέικος, γιατί δεν θα ελεγχτούν τα πτυχία τους;

    69: Χωριάτικη κατάληξη η βασίλισσα και η αρχόντισσα; Κελ ορέρ!

    70: Να σημειωθεί ότι το σχόλιο είναι ειρωνικό. 🙂

    72-73; Τζημεριάσαμε…

  78. Γς said

    38:
    >όταν δεχόταν σεξιστική κριτική […] η Αλέκα Παπαρήγα

    Σιγά ρε κυρά μου.
    Τρώω

  79. Πάνος με πεζά said

    @ 77 : Της κυρίας Περιφερειάρχη,φυσικά ! Σχολική Γραμματική – ένα πράγμα δεν προτείνει; (Το «Περιφερειάρχου», μουχλιασμένο ροκφόρ…)

    Της κυρίας Περιφερειάρχισσας; Μα για όνομα, που θα έλεγε και ο αχώνευτος…

  80. cronopiusa said

    Νομενκλατούρα και Νεποτισμός στην Ελλάδα της κρίσης και των ανέργων

    C’est la java
    D’celui qui s’en va
    C’est sa java
    C’est ma triste java

  81. Πέπε said

    Έχει δίκιο ο Λεώνικος στο #23.

    Επίσης, συμφωνώ εν μέρει και με το #7 του Αναλέτριου, ότι το αρχικό άρθρο δεν είναι σεξιστικό. (Άλλο αν από άλλες απόψεις είναι κατακίτρινο.) Δε λέει ο συντάκτης «αρχικά ήταν σεμνή και ντροπαλή όπως θα ‘πρεπε» ή τίποτε παρόμοιο, απλώς σχολιάζει ότι στυλ που τελικά έβγαζε κατά τη γνώμη του η Δούρου ήταν αναπάντεχο σε σχέση με αυτό για το οποίο τον είχαν προετοιμάσει οι πρώτες εντυπώσεις.

    Πάντως με σοκάρει λίγο η λέξη μέγαιρα, σε άρθρο εφημερίδας. Έχει αλαφρύνει τα τελευταία χρόνια και δεν το πήρα χαμπάρι; Στα δικά μου τ’ αφτιά η λέξη είναι πολύ χοντρή, είναι σαν να λέει τουλάχιστον «σκύλα» (sic, και όχι το αγγλικό bitch που τελευταία το ακούμε στα ελληνικά ως κάτι ελαφρύτερο απ’ ό,τι στ’ αγγλικά – στ’ αγγλικά, απ’ όσο ξέρω, παραμένει βρισιά). Μέγαιρα δε επιπλέον μπορεί να ‘ναι η γυναίκα σου, μπορεί να ‘ναι η αφεντικίνα σου, μπορεί να ‘ναι η μητρυιά σου ή η λυκειάρχισσά σου, γενικώς μια γυναίκα που είχε τόσο χρόνο στη διάθεσή της για να σε τυραννήσει ώστε σου ‘χει μαγαρίσει τη ζωή. Όχι μια καλεσμένη μερικών εκπομπών με την οποία έχεις μοιραστεί μάξιμουμ δέκα ώρες ζωής.

    Και μιας κι έπιασα τη λυκειάρχισσα, να σχολιάσω και τη λύκαινα (#8, 12):

    Κατ’ αρχήν η λέξη δεν ανήκει στη γενιά μου. Ή τέλος πάντων εμείς είχαμε άντρα λυκειάρχη, οπότε εκ των πραγμάτων δεν τη λέγαμε. Την έχω ψιλοακούσει από λίγους συνομηλίκους μου και θεωρώ ότι μάλλον αποτελεί μια αργκό που ενώ είχε παρέλθει, σε ορισμένα σχολεία έτυχε να παραμείνει λίγο ακόμα. Σήμερα, για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, δεν υπάρχει ούτε λυκειάρχης, ούτε και γυμνασιάρχης, υπάρχουν μόνο διευθυντές.
    Αλλά η λύκαινα είναι κι αυτή σαφώς έμφυλος τύπος. Λύκαινα είναι απλώς το θηλυκό του λύκου, που είναι σύντμηση του λυκειάρχη όπως στο στρατό ο δίκας κι ο υπόδικας είναι συντμήσεις του διοηκητή και του υποδιοικητή. Το ότι ταυτόχρονα η λέξη λύκος υπάρχει και από μόνη της, και μάλιστα σημαίνει ένα ζώο άγριο και τρομερό, είναι μια ευτυχής σύμπτωση που χρωματίζει εύστοχα τη λέξη. Αν δεν υπήρχε λέξη λύκος, η αργκό λυκειάρχης>λύκος θα μπορούσε παρά ταύτα να υπάρχει κάλλιστα. Και αν ο λύκος (το θηρίο) δεν είχε θηλυκό, η λυκειάρχισσα θα λεγόταν λύκισσα ή κάτι άλλο. Άρα η απλή, πλήρης, μη έμφυλη λέξη είναι ο λύκος και το θηλυκό του είναι το έμφυλο λύκαινα.

    Άλλωστε και στο κυριολεκτικό επίπεδο ο λύκος (η λέξη για το θηρίο) δεν είναι έμφυλα χαρακτηρισμένος, ενώ η λύκαινα είναι. Το ίδιο και με το σκύλο, με τον λέοντα, με το άλογο, όχι όμως με το γάτο (το ζώο γενικώς λέγεται γάτα, αν είναι αρσενική και θες να υπογραμμίσεις αυτό το γεγονός τότε λές γάτος).

    Και μιας και το ‘φερε η κουβέντα, ξέρει κανείς πώς λένε εκείνο το πουλερικό που αν είναι αρσενικό είναι κόκορας και αν είναι θηλυκό κότα; Εδώ υπάρχουν μόνο έμφυλοι τύποι! Ένα κοτέτσι με πληθυσμό 20 άτομα που δε μας ενδιαφέρει αν είναι αρσενικκά ή θηλυκά, λέγεται είκοσι …τι; – Δε λέγεται, απλούστατα. Ξαναμέτρα τα και ξεχώρισε τα κοκόρια από τις κότες!

  82. sarant said

    81 τέλος: Πουλερικά δεν λέμε γιατί, θα μου πεις, μπορεί νάναι κι άλλα είδη. Κοτερά τα λέγανε σε μερικά μέρη.

    Πάντως, συνήθως, κόκορας είναι ένας, άντε δύο 🙂

  83. Spiridione said

    Άλλες χωριάτικες καταλήξεις: πριγκήπισσα, δούκισσα, κόμισσα, αριστοκράτισσα.

  84. Λ said

    Δυστυχώς σε μας επικράτησε η κυρία ταγματάρχης, της κυρίας ταγματάρχη, (ω) κυρία ταγματάρχης, που είναι και λάθος

  85. Spiridione said

    81. 82 Ε, γι’ αυτό το λέμε κοτέτσι. Το κοκορέτσι άλλο πράμα 🙂

  86. Πέπε said

    @59 και εξής, για τους καθηγίξ και όλα τα άλλα εκτρώματα:

    Σταματήστε με αν το ‘χω ξαναγράψει, αλλά είχα κάποτε μια δασκάλα σε κάτι σεμινάρια που είχε αυτές τις εμφύλως ευαίσθητες απόψεις. Ρώταγε λοιπόν κάθε τόσο: «έχει κανείς ή καμία απορίες;» Όμως στο τμήμα ήμουν το μοναδικό αγόρι. Άρα ο «κανείς» δεν μπορούσε να είμαι παρά εγώ. Καθώς λοιπόν μου άρεσε να της την μπαίνω γι’ αυτές τις βλακείες (που έχουν μια ευγενή βάση αλλά δε λαμβάνουν υπόψη στοιχειώδη δεδομένα όπως η γλωσσική πραγματικότητα), της είχα επισημάνει ότι το σωστό θα ήταν «έχει καμία, ή ο Πέπε, απορίες;»

  87. Πέπε said

    Μεζεδάκι:

    Το άρθρο του Ζούλα λέει κάπου «Κατάλαβα τότε ότι ακολουθούσε δύο τηλεσυνταγές «επιτυχίας»».

    Δυο συνταγές τηλε(ε)πιτυχίας ακολουθούσε. Δεν ήταν τηλεοπτικές οι συνταγές (από τον Μαμαλάκη λ.χ.) σχετικά με μια οποιαδήποτε επιτυχία, ήταν συνταγές αδιευκρίνιστης/αδιάφορης προέλευσης σχετικές με την τηλεοπτική επιτυχία.

  88. # 6

    σαφέστατα η περιφερειάχις, της περι-φέρει-άρχιδος και να μη ξεχνάμρ πως η μικρά αρχή λέγεται αρχαιοπρεπώς αρχίδιον

    (έχω ξαναρωτήσει, αλλά δεν θυμάμα, ποιός είναι ο Τζήμερος ;;;))

  89. sarant said

    87: Σωστό αυτό 🙂

  90. Νέο Kid Στο Block said

    Εγώ νομίζω ότι οι άντρες δημοσιογράφοι ζηλεύουνε τη Ρένα , γιατί είναι μαγγιώρα και αρχόντισσα, ενώ αυτοί έφαγαν τα μούτρα τους (όλοι χαμερπείς όντες). (κάτι Τζανετάκηδες, Ρουσσόπουλοι, Παναγιωτόπουλοι και Κεδίκογλοι)

    ΥΓ. Γεια σου ρε Κρόνη με τον Κορτάσαρ σου! 🙂

  91. Σπύρος Χάσκος said

    Δεν θα παραθέσω την άποψή μου για το θέμα της αξιολόγησης μιας και είμαι προκατειλημμένος.
    Θα παραθέσω τα λόγια ενός πρώην δημοσίου υπαλλήλου (εκπαιδευτικού), του Θουκυδίδη Παπαγεωργίου, από κείμενό του με τίτλο «Κραυγή αγωνίας ενός καθηγητή που υπηρέτησε 30 χρόνια και αποχωρεί «με μια αδιόρατη αίσθηση λιποταξίας»».
    …..Κάθε εργαζόμενος είναι σε θέση να αποτιμήσει το έργο του, αν είναι καλός στην δουλειά του ή όχι. Και ο φούρναρης και ο ξυλουργός και ο γιατρός, όλοι εκτός από εμάς τους καθηγητές, ιδίως του Λυκείου. Μπαίνουμε μέσα στην τάξη και λέμε… όχι διδάσκουμε, απλά «λέμε»… Τι λέμε όμως; Οι φροντιστές δημοσιεύουν και ένα «επέτυχον οι μαθηταί μας», αν αυτό βέβαια αποδεικνύει την ποιότητα του εκπαιδευτικού. Εμείς τι κάνουμε; Τι είμαστε;…… Είχα την ανάγκη τόσα χρόνια να χτυπήσει κάποιος «αρμόδιος» την πόρτα της αίθουσάς μου και να δει τι κάνω. Να με καθοδηγήσει, να με συμβουλεύσει και να μου πει και ένα «μπράβο», αν το άξιζα…….Τώρα όλοι «ίσωμα». Είμαστε ικανοί, είμαστε ανεπαρκείς, είμαστε επικίνδυνοι, όλοι «ίσωμα». Ούτε κίνητρο για διάκριση, ούτε κάποια φροντίδα για επικείμενο έλεγχο.

    Το σύνολο του άρθρου για όποιον ενδιαφέρεται, εύκολα μπορεί να το βρει στο διαδίκτυο.

  92. Πάνος με πεζά said

    @ 86 : Και μετά, το σωστό (και φαλλοκρατικό) να πει θα ήτανε «Άρα καταλάβατε όλοι». 🙂

  93. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Αβίαστα «περιφερειάρχισσα». Αυτοκρατόρισσα, ρήγισσα, ομαδάρχισσα, σχολάρχισσα.
    και επί τέλους : δημοκράτισσα!

  94. Aγάπη said

    39 Τις σπουδές φύλου εννοείς φαντάζομαι (Πάντειο και αλλού)
    93 Ε μα ναί 🙂

  95. Πάνος με πεζά said

    Η μάνα μου λέει συχνά και το αυτοκριτικό «τι κάνω, η βλάκισσα !». Ποιά η γνώμη σας; Έχει δίκιο η ανθρώπισσα; 🙂

  96. Πάνος με πεζά said

    (ναι, ο άνθρωπος δεν είναι ο άντρας – αλλά μόνο στην ελληνική γλώσσα…)

  97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    82.>>κόκορας είναι ένας,
    «δυο πετεινοί, δυο κούνελοι και πεθερά και νύφη»(ποτέ μαζί)
    Ορνιθερικά, τα κοτερικά σ εμάς

  98. sarant said

    95: Το ομαλότερο αυτό είναι. Η βλάκας πληγώνει και στο μάτι και στο αυτί. Γιαυτό συνήθως λένε «η βλαμμένη».

    (και, ναι, τα θηλυκά του -άκιας είναι επίσης προβληματικά και το -άκισσα είναι η μόνη λύση)

  99. Πάνος με πεζά said

    @ 98 : Υπάρχει πάντα και …η μαλάκω ! 🙂

  100. "ετεροδημότισσα" said

    @62
    δεν χρειάζεται πάντως να φαντάζεστε ιδεολογική-γλωσσική τρομοκρατία που μερικοί νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλουν στο όνομα των ευαισθησιών τους. Αρκεί να διαβάσετε λίγη ιστορία του 20 αιώνα για να καταλάβατε τι τρομοκρατία άσκήθηκε για να μπορούμε να λέμε περιφεριάρχισσα, ή για να μην το πάω τόσο μακριά , καθηγήτρια, κυρία πρόεδρε κτλ. Βέβαια εσείς λε΄τ «στο όνομα των ευαισθησιών» εγώ θα προτιμούσα «στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

    είχα διαβάσει πριν λίγα χρόνια ότι ένα γερμανικό πανεπιστήμιο χρησιμοποιούσε τους θυληκούς τύπους όταν αναφερόταν γενικά και αόριστα (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιο). Βλακεία; τρομοκρατία; άγνοια της γλωσσικής πραγματικότητας; πάντως όχι της ποσοτικής πραγματικότητας αφού στο πανεπιστήμια σήμερα φοιτούν περισσότερες φοιτήτριες από,τι φοιτητές. Άσχετα βέβαια που όσο προχωράμε στην πανεπιστημιακή ιεραρχία οι γυναίκες σπανίζουν κι όσες υπάρχουν είναι μέγαιρες και ευτυχώς που δεν κάνουν παιδιά (το τελευταίο το γράφω ειρωνικά)

  101. "ετεροδημότισσα" said

    επίσης υπάρχει ο δόκιμος τύπος «Αυροκράτειρα» @93

  102. Γς said

    93:
    >Αυτοκρατόρισσα, ρήγισσα, ομαδάρχισσα, σχολάρχισσα.

    Ελασίτισσα

    > δημοκράτισσα!

    και άλλων Δημοκρατικών δυνάμεων

  103. "ετεροδημότισσα" said

    αν και δεν πιστεύω η ίδια, σαφώς και η θεολογία είναι πανεπιστημιακό αντικείμενο όπως και η φιλοσοφία και η κοιωνιαλογία ή μήπως να σταματήσουμε να τη χρηματοδοτούμε κι αυτή γιατί δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε και τη συνδέσουμε με την αγορ;. Μόνο ότι είναι drug related αξίζει την προσοχή και τη χρηματοδότηση μας άραγε; μου φαίνεται κ. Φυσικέ ότι οι απόψεις σας πάνω στο ζήτημα είναι λίγο (πως να το θέσω χωρίς να σας προσβάλλω;;) στενόμυαλες;;; συγχωρέστε μου το περιορισμένο λεξιλόγιο

  104. …Και προβοκατόρισσα

  105. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    95.>>η βλάκισσα
    Θυμήθηκα ότι στα παραμύθια τη γυναίκα του δράκου ή τη δράκαινα, μας τη λέγανε δράκισσα.
    Α και η αφέντισσα ‘αλλο υπέροχο

  106. Πάνος με πεζά said

    Το θέμα είναι να μην παραξεφύγουμε, και καθιερωθούν τίποτα «ζωγάφα», «δημοσιογράφα», «ηθοποιές» (αυτό ευτυχώς λέγεται μόνο στον πληθυντικό)…

  107. Ιάκωβος said

    Έχω μια υποψία ότι καθώς τα μεταπολεμικά χρόνια η κατάληξη -ισσα,-ίνα απόχτησε μια μαλλιαρο-κομουνιστική αύρα γύρω της , μετά, επί δημοτικής, στους συντιρίκλες του κρατκού μηχανισμού δεν τους πήγαινε να πουν περιφερειάρχισσα και βουλευτίνα. Το γιατρέσα δεν το συζητάμε. Τι, στην Τασκένδη είμαστε;

    Συμφωνώ, ότι υπάρχει και μια πιθανότητα η Δούρου, όπως κι οι περισσότεροι που κάνουν το ίδιο λάθος, το νόημα της λέξης τιμητής να το βγάζει από το ρήμα:
    Τιμητής είναι αυτός που …τιμά κάτι. Άρα: Δεν μπορεί να λέτε ότι τιμάτε (μαζί με την παράδοση, τη σημαία, την πατρίδα) και την εκπαίδευση, εσείς που την καταστρέψατε.

  108. Πάνος με πεζά said

    «ζωγράφα» !

  109. Πάνος με πεζά said

    Γιατρίνα, αλλά Παναγιά Γιάτρισσα. Όσο για την αφέντισσα, πιο πολύ παίζει το μαζοχιστικό «αφέντρα».

  110. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    102.104
    >>Αυτοκρατόρισσα, ρήγισσα, ομαδάρχισσα, σχολάρχισσα.
    Ελασίτισσα,δημοκράτισσα, προβοκατόρισσα.δράκισσα, αφέντισσα
    αντάρτισσα
    μόρτισσα
    μαστόρισσα
    φόνισσα
    γόησα

  111. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    108, Ζωγραφίνα, είπαμε 🙂

  112. Γς said

    Γόησσα.
    Κανονικά έπρεπε να γράφεται «γόισσα», αλλά γράφεται κατ’ επίδραση του αρσενικού «γόης» παραβιάζοντας τον κανόνα για τα θηλυκά σε -ισσα.

  113. Spiridione said

    Νικόλαος Κονεμένος, το Ζήτημα της Γλώσσας 1873. Κάτι σχετικό με το θέμα μας στο τέλος του κειμένου:
    «Δεν είναι καθ’ όλα αληθινό που οι άνθρωποι ακολουθάν τους λογιώτατους. Οι άνθρωποι τους υποφέρνουν ή του ακολουθάν όταν γράφουν∙ αλλ’ όταν μιλούν, ή δεν τους ακολουθάν τελείως ή πολλά λίγο τους ακολουθάν. Αυτοί οι ίδιοι λογιώτατοι θα εντρέπονταν να μιλήσουν απαράλλαχτα καθώς γράφουν∙ όχι μόνον να μιλήσουν με εμάς τους άλλους, αλλά και οι ίδιοι αυτοί αναμεταξύ τους. Ο λογιώτατος γράφει «Της υπό της …» και «Εκ των δια του …» και «Ως οίον τε» και «Ώδε πως» και «Ένθεν και ένθεν» και «Φέρε ίδωμεν» και «Όπως ποτ’ άν ή», και «Ου μην αλλά» και «Δυοίν θάτερον» και «Ήκιστα» και «Πάνυ» και «Λίαν» και «Ίνα» και «Ώμεν» και «Εσμέν» και «Ός, ή, ό» και «Αλλά φευ!» και «Το παράπαν» και «Τρισκαιδέκα» και «Πότερος» και «Τοσούτος και Τηλικούτος» κτλ. κτλ. αλλά δεν τολμάει και να τα ειπεί, επειδή θα έβλεπε να του γελάσουν στο πρόσωπο, ως κι οι ίδιοι οι σύντροφοί του, οι άλλοι λογιώτατοι, και να τον πάρουν για ανόητον ή τρελλόν. Ή ας τολμήσει να ειπεί της γυναικός του, ή όποιου άλλου, «Δος μοι τεμάχιον άρτου» ή «Έγχυσόν μοι οίνον» ή «Δεύρο, εγέρθητι» ή να την κράξει μόνον και να της ειπεί «Ω γύναι …». Τώρα αυτά είναι πράματα απλούστατα που η γυναίκα του πολύ καλά τα καταλαβαίνει κι οπού τα διαβάζει καθεμέρα και τα υποφέρνει∙ αλλ’ ας ακούσει να της τα ειπούν και ας μη γελάσει! Τώρα τούτο τι αποδείχνει; ή σε τι συμπέρασμα μας φέρνει; .. Μας φέρνει στο συμπέρασμα οπώς πρέπει να έχομε δύο γλώσσες∙ μία δική μας που να τη μιλούμε και όμως να μην τη γράφομε∙ και μία ξένη που να τη γράφομε, και να μη μπορούμε να τη μιλήσομε χωρίς να γελάμε! Αυτή είναι η σημερνή κατάσταση. Ως και η Ιταλική γλώσσα έχει λέξες αρχαίες άχρηστες, που δεν είναι μήτε λατινικές, αλλά ιταλικές, και που σήμερα αν κανένας τες μεταχειρισθεί μιλώντας είτε γράφοντας, γελάν με αυτόν και του λεν πως είναι σχολαστικός. Αυτές οι λέξες στον καιρό τους ήταν καλές και ήταν ωραίες, επειδή εσυνηθίζονταν, και τες είχε μεταχειριστεί ο Δάντες και ο Μποκάτσιος κτλ. Αλλά σήμερα, επειδή δεν συνηθίζονται, και επειδή υπάρχουν νέες αντίστοιχες, εκείνες δεν τες θέλει κανένας. Το ίδιο και στην Φραντσέζικη γλώσσα, κτλ. Και μήτε που στην Ιταλική ή άλλη γλώσσα που να ξέρω, υπάρχει καμιά λέξη που να ήν’ εν χρήσει στη γλώσσα τη γραφτή και που στην ομιλούμενη να ήν’ άχρηστη και να προξενάει γέλιο. Αλλά και τούτο αν ήτουν, δεν θα έπρεπ’ εμείς να θελήσομε να δικαιολογηθούμε με τα σφάλματα των άλλων. Οι γραμματισμένοι ενός έθνους πρέπει να σιμώνουν όσο είναι δυνατόν περισσότερο με το έθνος. Αυτή είν’ η αρχή. Κι εμείς εξ εναντίας απαιτούμε να σιμώσει το έθνος μ’ εμάς. Είναι ποτέ τούτο δυνατόν; Κι ενώ που βλέπομε πως το έθνος δεν έκανε βήμα, εμείς πηγαίνομ’ ακόμα ομπρός. Αλλά και αν ήτουν δυνατόν, κι’ αν εκατορθόνοτουν τούτο, ποια θα ήτουν η ωφέλεια; … Κι’ αν οι γυναίκες μας ως στα σήμερα δεν εμπόρεσαν ακόμα να συνηθίσουν να λεν το ψωμί «Άρτος» και το κρασί «Οίνος», δεν θα συνηθίσουν ποτέ τίποτε απ’ αυτά, και η γλώσσα εκείνη, στην οικογένεια και στην καθημερνή ζωή θα μείνει πάντα ξένη. Αλλ’ ας παρηγορηθούν οι λογιώτατοι, επειδή ζημία με τούτο δεν γένεται. Ο λαός από ΄κείνην την γλώσσα δεν εδέχθηκε παρά ό,τι του εχρειάζοτουν για να εκφράσει τες νέες ιδέες, κι εκείνο δεν το εδέχθηκε απαράλλαχτο (με όλην την υπόληψη που μπορεί να είχε προς τους λογιώτατους και το σέβας προς την αρχαιότητα), αλλά το ετροπολόγησε, αφομοιώνοντάς το με τη λοιπή του γλώσσα. Έτσι, ο λαός αναγκασμένος να δεχτεί τη λέξη Νομάρχης, την εδέχτηκε, αλλά έκλινε Γεν. του Νομάρχη, και όχι Νομάρχου∙ πληθ. οι Νομάρχηδες ή Νομάρχες, και όχι Νομάρχαι∙ έκαμε και θηλυκό η Νομάρχισσα, που του εχρειάζοτουν, κι ας εφώναζαν και για τούτο όσο ήθελαν οι λογιώτατοι. Ο λαός τα έκανε αυτά εξ ανάγκης, υπακούωντας σε έναν φυσικόν νόμο, καθώς το πουλί όταν ανοίγει τα φτερά του για να πετάξει. Ο λαός ήθελε την ελευθερία του, και την ελευθερία του δεν εδύνοτουν να την εύρη αλλού, παρά μόνον εκεί».

  114. Πάνος με πεζά said

  115. 90 ΥΓ. Γεια σου ρε Κρόνη με τον Κορτάσαρ σου! 🙂
    ——————————-
    Προσυπογράφω, βέβαια!

  116. Μια νέα απόπειρα «εξημέρωσης» της Αριστεράς εν μέσω πανικού

    http://goo.gl/SzxnLz

  117. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    112. Δε μου πήγαινε αλλά πάλι λέω μετά το ήτα δυο σ ;
    εγόησα η γόησσα 😉
    το εγόησα το λέμε κάτω για αντίδραση με φωνές και κλάματα, ή και μόνο με φωνές,
    -ίντα γοάς; τί φωνάζεις

  118. Πάνος με πεζά said

    @ 117 : Ρίμες; Εκτός από τη «Γόησσα», παλιό τραγούδι του Βαγγέλη Γερμανού, υπάρχει και κάποιο άλλο,υπότο στίχο : «…κι εγώ είμαι η τύπισσα, που σε χτύπησα…»

    Ναι, Νοικοκύρη, το λέμε…Το λέμε…που να μην το λέγαμε…

  119. Νέο Kid Στο Block said

    115. Αλλίμονο! Aν δεν προσυπέγραφες και σύ με τέτοιο τιμημένο όνομα , θα άνοιγε η γης να σου καταπιεί όλον το καταδυτικό εξοπλισμό! 🙂

  120. Ήρα Ήρα Γηραιός said

    Το ένα μου cent είναι ότι η ερίτιμος μήτηρ μου χρησιμοποιεί την λέξη «νομαρχέσσα».
    Το άλλο μου cent (όσον αφορά τον Censor) είναι αυτό: (μια από τις ωραιότερες και σοβαρότερες φάρσες στα μολυβένια ’70s της γείτονος χώρας…) http://vakxikon.blogspot.gr/2008/03/blog-post_18.html

  121. sarant said

    100: Φυσικά είναι περισσότερες, αλλά προς τα πάνω υπάρχει γυάλινο ταβάνι.

    106: Τα θηλυκά σε -ος είναι άλλη περίπτωση γιατί η ελληνική γλώσσα είχε τέτοιους τύπους. Όχι πάντως ότι δεν είναι κάπως προβληματικά και αυτά, αλλά πολύ λιγότερο.

    113: Ο πατριώτης σου ήταν πολύ καλός.

    116: Ευχαριστώ!

    120: Ομολογώ ότι αγνοούσα και τις δυο περιπτώσεις φάρσας.

  122. Γς said

    >κατά τον κ. Ζούλα, οι γυναίκες πολιτικοί πρέπει να είναι σεμνές και ντροπαλές

    Ντάξει μωρέ. Το είπε στη … ζούλα.

  123. physicist said

    #103. — Δεν προσβάλλομαι αλλά εγώ άλλο έγραψα, όχι αυτό που μου προσάπτετε.

  124. andam said

    sarant @ 77

    Πως δεν είναι συριζέικος; και βέβαια είναι: Καλογιάννης Απόστολος είναι ανάμεσα στους 19 δημάρχους που δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν αξιολόγηση.
    Περιφερειάρχη δεν βγάλαμε, δήμαρχο βγάλαμε ….μετά από 20 χρόνια βγάλαμε αριστερό δήμαρχο και το γιορτάσαμε πανηγυρικά! Ξεχνάς μου φαίνεται ….αλλά θα μου πείς πόσα να θυμάσαι; 🙂

  125. # 117

    Υπάρχει και με ύψιλον και δύο σίγμα…

    η λύσσα

  126. Αγγελος said

    Μόνο που η νομάρχισσα του Κονεμένου ήταν (το 1873) η σύζυγος του νομάρχη, όχι η ομόλογη της Δούρου.
    Αλλά πόσο δίκιο είχε γενικότερα ο άνθρωπος, και τι όμορφα που το εξέφραζε με το ηθελημένα απλοϊκό του ύφος! Τηρουμένων των αναλογιών, μου θυμίζει κάποιες διατυπώσεις των επαναστατικών κειμένων του Ρήγα, π.χ. (από τη Διακήρυξη των Δικαίων του Ανθρώπου) «Κάθε άνθρωπος ημπορεί να δουλεύση έναν άλλον ως υπηρέτης, προσφέροντας τον καιρόν του εις χρήσιν εκείνου. Δεν ημπορεί όμως να πωλήση τον εαυτόν του, μήτε άλλος να τον πωλήση, επειδή και το υποκείμενόν του δεν είναι εις μόνην την εξουσίαν του εαυτού του, αλλά και της Πατρίδος».

  127. "ετεροδημότισσα" said

    @121a
    κι εγώ αυτό λέω, υπάρχει γυάλινο ταβάνι, είναι άλλωστε και η έρμη η γλωσική πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοούμε. ποιος θά θελε να έχουμε «Σύνοδο των πρυτανισσών» ; θα μας κατηγορούσανε το λιγότερο για γλωσσική τρομοκρατία αν όχι για φεμινιστικό πραξικόπημα. άσε που δεν πάει βρε παιδί μου, γλωσσικά δεν ακούγεται καλά…

  128. physicist said

    #127. — Έχετε ιδέα ότι στα ΑΕΙ αν υπάρχει υποψήφια με ανάμεσα 1/2 και 3/4 των προσόντων οποιουδήποτε άντρα συνυποψηφίου, παίρνει τη θέση χωρίς συζήτηση; Το γυάλινο ταβάνι υπήρχε για τις γυναίκες, για τους ξένους, και γενικώς για όσους δεν είχαν τις άκρες — οι άντρες δεν είχαν ελευθέρας, παρεπιπτόντως. Στις μέρες μας, οι γυναίκες έχουν μεγάλα και, θα πρόσθετα, άδικα πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τη λογική ότι πρέπει να διορθωθούν οι αδικίες του παρελθόντος (για τις οποίες οι σημερινοί νέοι άντρες δεν έχουν καμία ευθύνη αλλά δε βαριέσαι).

    Κοντολογίς, τα μεγάλα κορόιδα σήμερα είναι οι ξένοι και όσοι δεν έχουν βύσμα — και κερατάδες, και δαρμένοι. Αυτοί είναι που πρέπει να γίνουν κομάτια και να βγάλουν δυο φορές πάνω δηοσιεύσεις, δυο φορές πάνω χρηματοδότηση και βάλε, για να μη χάσουν τη θέση από το βύσμα της «εκπροσώπου ισότητας των δύο φύλων» των ΑΕΙ.

  129. skol said

    1: Μπερδεύεσαι με τη γκέισα που γράφεται με ένα σ επειδή δεν είναι το θηλυκό του γκέι 🙂

    Κατά τ’ άλλα τα σε -ισσα δεν παρουσιάζουν κάποιο ορθογραφικό πρόβλημα.
    Στη κατάληξη -λλαχ όμως υπάρχει ένα μπέρδεμα απ’ ό,τι είδαμε σε προηγούμενο ποστ: Αλ(λ)άχ, Χαϊρουλ(λ)άχ, αγιατολ(λ)άχ κλπ. Αυτά πώς να τα γράφουμε;

  130. "ετεροδημότισσα" said

    @128
    αντιλαμβάνομαι ότι είστε πικραμένος.
    ωστόσο οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, έτσι δεν είναι; απέχουμε πολύ απ’ το να ακούμε για σύνοδο των πρυτανισσών και να μας φαίνεται τόσο αυτονόητο όσο το ¨σύνοδος των πρυτάνεων» για τους οποίους δεν αναρρωτιώμαστε πως μπήκανε στη θέση τους. Και αν είναι όπως τα λέτε τα πράγματα γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στην ιεραρχία; τι τις κάνει να μην αιτούνται για θέσεις παρόλο που πριμοδοτούνται; ότι δεν έχουν τα προσόντα;;;

    Στη χώρα σας, εικάζω Γερμανία, υπάρχει «εκπροσώπου ισότητας των δύο φύλων» στα ΑΕΙ. Δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες όμως. όπως δεν υπάρχουν σε όλες τι χώρες ξένοι ερευνητές στα πανεπιστήμια. Δεν ξέρω πολλούς πχ. στην Ελλάδα. Στη Γερμανία, σε σύγκριση πάντα με άλλες χώρες, σαφώς υπάρχουν πάρα πολύ ξένοι καθηγητές, γκρούπ λιντερς και γενικά σε καλές θέσεις, είναι όμως πάρα πολλοί οι ξένοι, περισσότεροι από,τι ας πούμε στη Γαλλία, και δεν εκπρωσοπούνται αναλογικά στις υψηλές θέσεις . Τι είναι αυτό που τραβάει τους ξένους επιστήμονες να αιτούνται για θέσεις γερμανικών πανεπιστημίων; θέλετε ποσόστωση; Για να λέτε ότι «να πήρε τη θέση με το 1/2 των προσόντων του ντόπιου»? Και για φανταστείτε να είστε επιστήμονας και ξένΗ; χμ δύσκολα τα πράγματα

  131. sarant said

    124: Ωχ, το είχα ξεχάσει!

    128: Φυσικέ, στατιστικά. Πόσες πρυτάνισσες υπάρχουν, πόσες κοσμητόρισσες, πόσες διευθύνουσες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών; Πόσες πρωθυπουργίνες, πόσες βουλεύτριες; Και μέχρι να φτάσουν στο 35%, να γίνονται προαγωγές 10:1 υπέρ του φύλου που υστερεί.

    129: Χαχαχά!

  132. "ετεροδημότισσα" said

    @128
    από, τι όμως έχω ακούσει τα προγράμματα χρηματοδότησης ερευνας της ΕΕ πριμοδοτούν την κινητικότητα, δηλαδή επιστήμονες που εργάζονται σε ξένες χώρες. Δεν είναι αυτό μια θετική διάκριση από την οποία μπορείτε ως ξένος/μετανάστης/ετεροδημότης να επωφεληθείτε και να αυτονομηθείτε επιστημονικά; ή κι αυτά τα παίρνουν γυναίκες επιστημόνισσες που γυρνούν από χώρα σε χώρα επιβάλλοντας γλωσσική τρομοκρατία;

  133. physicist said

    #130. — Όχι, δεν είμαι πικραμένος, κι επειδή είμαι βέβαιος ότι είστε δίκαιη συνομιλήτρια, σας ζητώ να με πιστέψετε. Δεν μιλάω από την «πίκρα της αποτυχίας» αλλά από την εμπειρία μου εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια σ’ αυτόν τον χώρο.

    Στις ερωτήσεις σας τώρα, και σ’ αυτά που λέτε.

    Καταρχάς, η ακαδημαϊκή καριέρα είναι καταδίκη, μιας και απαιτεί διαρκείς μετακινήσεις με συμβόλαια περιορισμένου χρόνου στις ηλικίες ανάμεσα 25 και 35 (χοντρικά), εκεί δηλαδή που οι νορμάλ άνθρωποι φτιάχνουν την προσωπική τους ζωή και την οικογένειά τους. Αυτή η κατάσταση χτυπάει πιο πού τις γυναίκες (λόγω βιολογικών περιορισμών με τη μητρότητα) παρά τους άντρες, αποθαρρύνοντάς τις έτσι από αυτό το είδος καριέρας. Λύσεις πρέπει να βρεθούν αλλά δεν πρόκεται για γυάλινο ταβάνι, πρόκειται μάλλον για μιαν ιδιόμορφη «απέχθεια» που έχει η κοινωνία της καριέρας προς τα παιδιά (είναι εμπόδιο, τα σκασμένα — ειρωνία οφφ).

    Κατά δεύτερον, λίγο με νοιάζουν (και λίγο θα έπρεπε να μας νοιάζουν) τα πρυτανιλίκια. Βρείτε μου έναν επιστήμονα ή μία επιστημόνισσα με αξία που να πετάνε τη σκούφια τους για το πρυτανηλίκι, κι εγώ θα σας κεράσω μια μπύρα. ΟΚ, μισή ντουζίνα μπύρες θα τις χάσω αλλά χαλάλι, περισσότερες όμως όχι. Μ’ αυτό θέλω να πω ότι η «ιεραρχία» μπορεί να είναι το α και ω στις εταιρίες και στον Στρατό, όχι όμως στα ΑΕΙ. Το θέμα είναι οι καλές και δυνατές θέσεις έρευνας, όχι τα διοικητικά αξιώματα.

    Τρίτον, δεν νομίζω ότι η λύση είναι η πρόσληψη γυναικών με μειωμένα προσόντα, όπως συχνά συμβαίνει, με καταστροφικές συνέπειες για πολλούς. Ασφαλώς και υπάρχουν και πολλοί άντρες με μειωμένα προσόντα (βύσμα) αλλά εκεί δεν το βαφτίζουμε κοινωνικά δίκαιο.

    Τέταρτον, σε ό,τι αφορά την Γερμανία: στη χώρα αυτή, όπως και σε όλες τις χώρες της (ηπειρωτικής) Ευρώπης, υπάρχει σαφής προστασία των ντόπιων. Τι να κάνουμε τώρα, έτσι είναι και ο καθένας θα το παλέψει όπως μπορεί. Προστασία δεν θα πει ότι ο ξένος είναι χαμένος από χέρι αλλά ότι αν ο ντόπιος βάζει κόπο 100, ο ξένος και μη βυσματίας θα πρέπει να βάλει 150 ή 130. Παρ’ όλ’ αυτά ΔΕΝ θέλω ποσόστωση αλλά αν έχω που έχω το ζόρι, μου μειώνονται κι άλλο οι πιθανότητες επειδή οι ντόπιες γυναίκες (οι κόρες των γιατρών και των καθηγητών, ντε, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα) έχουν καπαρώσει ένα στάνταρ 30% των θέσεων από χέρι, ε, δεν θα πανηγυρίσω κιόλας για την πρόοδο της κοινωνίας.

    Αυτά και ξαναλέω: πίκρα δεν έχω, καλά είμαι. Αλλά πέντε πραματάκια τα βρίσκω άδικα.

  134. "ετεροδημότισσα" said

    κ. Σαραντάκο μήπως συμφωνείτε μαζί μου; δεν είναι κακό να το πείτε ότι συμφωνείτε με μια γυναίκα. ΄ωστε να μη γράφουμε τα ίδια με άλλα λόγια γι αυτό το λέω. ή μήπως ξέρετε τον Φυσικό καλύτερα και πιστεύετε ότι μόνο αν το διαβάσει από εσάς θα πειστεί 🙂

  135. physicist said

    #132. — Αααα, κινητικότητες και ξένους, όλα μια χαρά! Όσο η θέση είναι προσωρινή, κανένα Διδακτορικό τριετές, κανένα ποστντοκ διετές, όλοι στάζουν μέλι. Για το καθηγητιλίκι μιλάμε, εκεί που υπάρχει ψωμί και μπριζόλα, εκεί να δείτε κάτι χατζάρια και κάτι γιαταγάνια που βγαίνουνε …

  136. sarant said

    134: Συμφωνούμε, αλλά δείτε ότι κι ο Φυσικός έχει κάποια επιχειρήματα.

  137. "ετεροδημότισσα" said

    χμ χτυπάει τις γυναίκες λόγω βιολογικών περιορισμών; Γιατί; η γέννα διαρκεί μερικές ώρες και η άδεια μητρότητας και λοχείας μαζί στην Ολλανδία δεν ξεπερνά τους 4 μήνες, ούτε καν ένα σαμπάτικαλ δηλαδή. Που είναι οι βιολογικοί περιορισμοί; Αν εννοείτε την ανατροφή των παιδιών σίγουρα μπορεί και ο άντρας να την αναλάβει έτσι δεν είναι; Ή υπάρχουν κάποιοι βιολογικοί περιορισμοί σε αυτό; Ας πούμε ότι ανάμεσα στα 25-35 που οι νορμάλ άνθρωποι κάνουν παιδιά οι άντρες πρέπει να κάνουν καριέρα ενώ οι γυναίκες βιολογικά λέμε να κάθονται σπίτι να φτιάχνουν φρουτόκρεμες;
    Διαβάζωντας όσα λέτε και τα θεωρείτε ως αυτονόητα κιόλας χαίρομαι που υπάρχουν οι σπουδές φύλου να μας ανοίγουν λίγο τα μάτια και τους ορίζοντες

  138. physicist said

    #132 στο τέλος — Επειδή βλέπω ότι το επαναλαμβάνετε και φαίνεται να έχει υπάρξει παρεξήγηση: ο όρος ιδεολογική τρομοκρατία αναφερόταν στους φοιτίξ του καθηγίξ Λανν Χόρνσάιτ, όχι στα έμφυλα ουσιαστικά για αξιώματα ή επαγγέλματα, που τα χρησιμοποιώ φυσιολογικά.

  139. gryphon said

    95-98
    Oσοι η οσες εχουν κοριτσια περιπου γυμνασιου Λυκειου θα το ξερουν αλλα και οσοι οσες δεν εχουν θα εχουν ακουσει παρεες κοριτσιων στον δρομο στο σχολειο κλπ να μιλανε και απευθυνονται η μια στην αλλη και να λενε «εισαι μαλακας» η εισαι βλακας» τι λες ρε μαλακα βλακα κλπ.
    Ειναι αρκετα συνηθισμενο .

  140. physicist said

    #137. — Ρωτήστε γυναίκες συναδέλφους σχετικά με το πώς νοιώθουν αυτές, το πώς βιώνουν οι ίδιες τους περιορισμούς λόγω μητρότητας.

  141. "ετεροδημότισσα" said

    πραγματικά πιστεύετε ότι τις δυνατές θέσεις έρευνας στη γερμανία της παίρνουν γυναίκες λόγω ποσόστωσης; όποια ιστοσελίδα ερευνητικού κέντρου στη γερμανία κι αν ανοίξω βλέπω άντρες γκρουπ λίντερς και τζούνιορ γκρουπ λίντερς και γυναίκες με το σταγονόμετρο. Δε λέω διδακτορικές φοιτήτριες άντε και καμιά ποστ-ντοκ βλέπω, γραμματείς φουλ! αλλά μέχρι εκεί.
    Μήπως βρήκατε απλά ένα αποδιοπομπαίο τράγο; κα΄που να στρέψετε την δυσφορία σας;

  142. akindynos said

    Από την εισαγωγή που έγραψε ο Έκο για μεταγενέστερη έκδοση του βιβλίου (εννοείται πως αναφέρεται στον πρωτότυπο τίτλο)

    Καθώς λοιπόν υπήρχε ο όρος των δημοσιεύσεων, μαζεύω όλα τα δοκίμια και τα άρθρα που είχα γράψει γι’ αυτό το θέμα (γι’ αυτό λοιπόν πολλοί επικριτές θεώρησαν το βιβλίο ως ένα συνονθύλευμα, και είναι φυσικό) και τα δείχνω στον Μπομπιάνι. Ωραία, μου λέει, ποιος είναι ο τίτλος του; Ε, λέω, κάτι σαν Ψυχολογία και παιδαγωγική των μαζικών επικοινωνιών. – Μα είστε τρελός – και είχε δίκιο ο κακομοίρης. – Ας πούμε τότε Το πρόβλημα της μαζικής κουλτούρας. – Μη με κάνετε να βάλω τα γέλια. (Ήταν ανώφελο, φοκίμαζα τους νόμους της βιομηχανίας του πολιτισμού). Εντάξει, μου λέει ο Μπομπιάνι, αφήστε με να ξαναδώ τα δοκίμια. Και πέφτει στο τελευταίο μέρος που ήταν μια συλλογή από άρθρα εφημερίδων, την οποία είχα ονομάσει «Κήνσορες και Θεραποντες». Να! μου κάνει ο Μπομπιάνι, να ο τίτλος (κι ήταν λες και είπε ο Ιωσήφ, όταν ο Βασιλεύς των Μάγων σκόνταψε, έπεσε και βλαστήμησε: Να ένα ωραίο όνομα για το παιδί!). Μα δεν έχει σχέση με το υπόλοιπο βιβλιο, λέω. Να λοιπόν η αιτία ύπαρξης της εισαγωγής, που είναι η ίδια ένα δοκίμιο και αναπτύσσει το θέμα της διαμάχης μεταξύ κηνσόρων και θεραπόντων. Έχουνε δίκιο οι αποκαλυψιακοί· έτσι «συσκευάζονται» τα βιβλία.

  143. Νέο Kid Στο Block said

    Φυσικέ, στα σοβαρά ρωτάω γιατί βαριέμαι να διαβάσω το λινκ αν το γράφει , το (?) Φοιτίξ ή το Καθηγίξ με τί γκεσλέχτςαρτίκελ συντάσσεται ;με Das? Γιατί υποθέτω το der ή το die θα ήταν ντισκριμινίρουνγκ ,κάποιου είδους τεσπά, σύμφωνα με το καθηγιξ Χορνσάιτ.

  144. physicist said

    #141. — Μήπως βρήκατε απλά ένα αποδιοπομπαίο τράγο; κα΄που να στρέψετε την δυσφορία σας;

    Απάντησα ήδη και σας είπα οτι το κίνητρό μου δεν είναι η δυσφορία. Θα σας παρακαλέσω να το δεχτείτε, γιατί η επανάληψη της φτηνής αναγωγής επί προσωπικού είναι προσβλητική για μένα και μειωτική για σας.

    Όσο για τις θέσεις τις καθηγητικές, μπορώ να σκεφτώ επί τόπου τουλάχιστον 10 περιπτώσεις του υποπεδίου μου όπου οι κάτοχοι είναι γυναίκες, κι έχω συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές ώστε να έχω άποψη. Μάλλον δεν ψάξατε καλά στο Διαδίκτυο αλλά δεν θα το κάνουμε Αμέρικαν μπαρ ν’ αρχίσουμε τους συνδέσμους στο ένα και στο άλλο πρόσωπο. Ό,τι αξιοπιστία έχει ο καθένας.

  145. "ετεροδημότισσα" said

    140
    σας μιλάω ως μητέρα που εργάζομαι μερικώς και ο μισθός μου καλύπτει τον παιδικό σταθμό ακριβώς για όσες ώρες εργάζομαι. Ήταν επιλογή μου λέω να κάτσω σπίτι, όμως, μετά από 15 χρόνια σπουδών, ήταν πράγματι επιλογή μου; όταν όποια δουλειά και να έπαιρνα ο μισθός αποκλείεται να εφτανε το ύψος του μισθού του επίσης παρα-μορφωμένου συζύγου μου; όταν παρόλες τις ποσωστώσεις έχεις να πείσεις πέρα από ότι έχεις προσόντα δεν θα φύγεις για να γίνεις μάνα ξανά; ότι ότι ότι…
    Είναι οι περιορισμοί λόγω μητρότηας βιολογικοί όπως λέτε ή κοινωνικοί;

  146. physicist said

    #145. — Σαφέστατα είναι και κοινωνικοί, γι’ αυτό και λέμε στα ΑΕΙ, φτιάξτε παιδικούς σταθμούς, στηρίξτε τις οικογένεις, και μην τα ρίχνετε όλα στο αφφέρματιβ άκσιον. Όμως, υπάρχουν και βιολογικοί. Οι άντρες, αν θέλουν ένα σταθερό πλαίσιο (εργασιακό, κοινωνικό κλπ.) προτού κάνουν οικογένεια, μπορούν να «περιμένουν», οι γυναίκες όχι τόσο. Και δεν τα βγάζω αυτά απ’ το κεφάλι μου, και φοιτήτριες διδακτορικές έχω και είχα, και ποστντόκες και σ’ αυτό το συνάφι ξημεροβραδιάζομαι. Στην πράξη μετράει τι συμβαίνει, όχι στη θεωρία.

  147. "ετεροδημότισσα" said

    @144
    δεν ανάγω απί του προσωπικού κ. Φυσικέ. επειδή όμως προηγουμένως βάλετε τις γυναίκες απέναντι στους ξένους και βγάλατε τους δεύτερους πιο αδικημένους προσπαθώ να σας δείξω ότι υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί ψυχολογικοί ας τους πούμε που μας κάνουν να στρεφόμαστε κατά μια άλλης «αδύναμης» ομάδας αντί να σκεφτούμε πιο καθαρά.
    Σταματώ εδώ όμως γιατί ειλικρινά δεν θέλω λόγω της κούρασης της ημέρας να παρεξηγηθούμε.
    Απόλαυσα τη συζήτησή μας και σας ευχαριστώ.
    Για την ιστορία ο κλάδος των σπουδών φύλου μου φαίνεται ενδιαφέρον αλλά δεν απασχολούμε σε αυτόν ούτε τον έχω σπουδάσει.

  148. physicist said

    #147. — Δεκτή η διευκρίνηση, από μένα καλή διάθεση πάντα. Αλλά επιτρέψτε μου μια παρατήρηση: δεν βάζω εγώ «τις γυναίκες εναντίον των ξένων» και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι, δηλαδή: ο τυπικός αριθμός υποψηφίων ανά θέση στον τομέα που εργάζομαι, είναι λίγο μικρότερος του 100. Είτε μας αρέσει είτε όχι, εκεί είναι ένας εναντίον όλων των άλλων, δεν δεν φτίαχνει το πράγμα με ωραίες κουβέντες και ροζ περιτυλίγματα ζαχαροπλαστείου.

    Κι εμένα μ’ άρεσε η κουβέντα — εις το επανιδείν, λοιπόν.

  149. Θρασύμαχος said

    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231350351 «η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο»: τυπικά ολόσωστος εδώ ο αναβαλλόμενος, ωστόσο παρασύρει σε συνειρμούς!

  150. physicist said

    #143. — Δεν ξέρω, Κίντο, νομίζω ότι το καθηγίξ αποφεύγει τη χρήση άρθρου για τα λήγοντα σε -ιξ. 🙂

  151. Νέο Kid Στο Block said

    Αγαπητή Ετεροδημότισσα, στις μέρες μας πια βιολογικοί δεν είναι; Δεν νομίζω πως για τις «δυτικές κοινωνίες» -γιατί γι’αυτές μιλάμε έτσι ;(σε άλλες ,δυστυχώς η γυναίκα είναι κατώτερο είδος ακόμη…) υπάρχει σοβαρό ζήτημα κοινωνικού στιγματισμού ή οποιασδήποτε ξερω γω «καχυποψίας» (αδόκιμη μάλλον η λέξη, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ φαντάζομαι) απέναντι σε μια γυναίκα που δεν είναι μάνα και ακολουθεί το δρόμο της δουλειάς ή της επιστήμης της. Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο και έχω καταλάβει λάθος. Tι να κάνουμε ; Ο κάθε άνθρωπος είναι εμπόδιο για τον άλλο ,ακόμα κι αν είναι παιδί σου. Αυτό δεν αλλάζει.

  152. "ετεροδημότισσα" said

    @151 Λέτε βλακείες, εμπόδια και @@ριες.
    είμαι πολύ κουρασμένη για να μπαραμείνω πολ. κορεκτ
    καληνύχτα

  153. physicist said

    #131(β). — Νίκο, το ξέρεις ότι στη Σχολή μου το κοσμητοριλίκι το αποφεύγουμε σαν ο διάολος το λιβάνι; Προτάθηκε στις δύο συναδέλφισσες και είπανε «ρε σεις, παλαβώσατε; Εγώ θέλω να κάνω δουλειά μου, όχι τα διοικητικά σας!». Καταλαβαίνω τι λες (και εν μέρει απάντησα παραπάνω στην Ετεροδημότισσα) αλλά η σκέψη της μαζικής προτίμησης στις προαγωγές είναι απλοϊκή. Τάχουμε ξαναπεί και καλά νάμαστε να τα κουβεντιάζουμε. 😉

  154. Θρασύμαχος said

    Νά ‘το και το «χρονικό προαναγγελΘΕΝΤΩΝ απολύσεων»: http://www.kke.gr/topikh_aytodioikhsh/h_thesh_toy_kke_gia_thn_aksiologhsh_sthn_perifereia_attikhs

  155. Νέο Kid Στο Block said

    152. A, εντάξει. Παπαριές μπορεί να λέω, αλλά για μένα τα παιδιά μου είναι εμπόδια. Η γυναίκα μου και η μάνα μου και πολλοί συνάνθρωποι είναι εμπόδιο επίσης. Θα μπορούσα να κάνω ένα σωρό δαιφορετικά πράγματα αν δεν τούς είχα. Αυτό λέω καλή μου κυρία. Ότι ο κάθε άνρωπιξ κάνει τις επιλογές του ,και νομίζω (και αυτό είναι ευλογία και κατάκτηση και σίγουρα δεν έχει πιάσει «ταβάνι») πως στην κοινωνία μας πλέον δεν είναι αυτού του είδους οι επιλογές πιο «μονόδρομος» ή πιο καταπιεστικές για μια γυναίκα απότι για έναν άντρα. Καληνύχτα σας!

  156. sarant said

    142: Τι ωραία εισαγωγη!

    154: Έχουν παρέα

  157. Θρασύμαχος said

    Ιδού και «η ερωτών βουλευτής»: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9025332.pdf

  158. skol said

    151,152: Ας τα συμβιβάσουμε λίγο τα πράγματα επειδή και μένα η φράση «ο κάθε άνθρωπος είναι εμπόδιο για τον άλλο» δεν μου κάθεται καλά.
    Ας συμπληρώσουμε λοιπόν ότι και «κάθε εμπόδιο για καλό» !

  159. physicist said

    Κάθε εμπόδιο για καλό, κι ο κολιός τον Αύγουστο.

    (Να τη λέμε την παροιμία ολόκληρη).

  160. skol said

    Ε όχι και ο κολιός εμπόδιο!

  161. physicist said

    Σου έχει κάτσει ποτέ κόκκαλο από κολιό στο λαιμό;

  162. skol said

    🙂

  163. sarant said

    Κολιοκόκκαλο δηλαδή

  164. en passant said

    Επειδή τυγχάνει να έχω κάποιους πολύ φίλους φυσικούς, μάλλον σε άλλο επίπεδο – αν και σε παρόμοιο τομέα – με τον τύπο που εδώ μέσα υπογράφει σαν «physisict», θα ήθελα να διαβεβαιώσω το ιστολογιοφιλές κοινό ότι μάλλον ο «physicist» και οι απόψεις του χαρακτηρίζονται ως «παρακμιακές», και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συγχέονται με τις απόψεις των σοβαρών πανεπιστημιακών φυσικών.

  165. Γς said

    >Κι ο κολιός τον Αύγουστο

    http://caktos.blogspot.gr/2014/03/blog-post_367.html

  166. Αλέξης ΙΙ said

    Μία (όχι ιδιαίτερα χρησιμοποιούμενη) λέξη σε -ισσα είναι η γερόντισσα, που είναι σαφώς καλύτερη από το γριά (όπως αντίστοιχα ο γέροντας είναι κατά πολύ προτιμότερος του γέρου). Και οι δύο αυτές λέξεις πάντως έχουν ταυτιστεί με μοναχές / μοναχούς.

  167. Γς said

    166:
    >η γερόντισσα, που είναι σαφώς καλύτερη από το γριά

    >αντίστοιχα ο γέροντας είναι κατά πολύ προτιμότερος του γέρου

  168. Πέπε said

    @113: > > Ο λογιώτατος γράφει «Της υπό της …» και «Εκ των δια του …» και «Ως οίον τε» και «Ώδε πως» και «Ένθεν και ένθεν» και «Φέρε ίδωμεν» και «Όπως ποτ’ άν ή», και «Ου μην αλλά» και «Δυοίν θάτερον» και «Ήκιστα» και «Πάνυ» και «Λίαν» και «Ίνα» και «Ώμεν» και «Εσμέν» και «Ός, ή, ό» και «Αλλά φευ!» και «Το παράπαν» και «Τρισκαιδέκα» και «Πότερος» και «Τοσούτος και Τηλικούτος» κτλ. κτλ. αλλά δεν τολμάει και να τα ειπεί, επειδή θα έβλεπε να του γελάσουν στο πρόσωπο, ως κι οι ίδιοι οι σύντροφοί του, οι άλλοι λογιώτατοι, και να τον πάρουν για ανόητον ή τρελλόν.

    Αυτά το 1873. Σήμερα νομίζω ότι είναι απολύτως αποδεκτό να πει ο καθένας «ένθεν και ένθεν». Και αρκετά από τα υπόλοιπα, π.χ. «δυοίν θάτερον», είναι πιθανότερο να τ’ ακούσεις χωρίς να μορφάσεις παρά να τα διαβάσεις γραμμένα. (Ή τέλος πάντων εγώ τα ‘χω ακούσει ενώ δεν τα ‘χω διαβάσει).

  169. spiral architect said

    @164: Αν οι απόψεις του Φυσικού περί ιεραρχικής ανέλιξης (σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) χαρακτηρίζονται σαν παρακμιακές, θα’ θελα να’ ξερα τις απόψεις των σοβαρών πανεπιστημιακών φυσικών που επικαλείστε. Η αξιοκρατία, τα προγράμματα κινητικότητας για ξένους κλπ φαντάζουν όμορφα, αλλά καλύπτουν μια υπαρκτή πραγματικότητα που λέει ότι οι γυναίκες και οι ξένοι πρέπει να κοπιάσουν 20, 30 και 40% παραπάνω απ’ τους ντόπιους για να καπαρώσουν τελικά μια διοικητική θέση με λίγες ευθύνες και μπόλικη γραφειοκρατία, παρατώντας τον πάγκο σου, το εργοτάξιό σου, το προσωπικό σου, την έρευνά σου, το μεράκι σου.
    Θα πάρει τη θέση ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή/και ικανοτήτων, όταν δεν ενδιαφερθεί κανένας λόγω του είδους της θέσης που αναφέρθηκε παραπάνω. Αν όμως η θέση έχει περίσσιο πρεστίζ, ίσως να κάνει την καρδιά του πέτρα και να ξυπνήσει η φιλοδοξία μέσα του. 👿

  170. en passant said

    @169
    Η περιορισμένη αντίληψή μου δεν μου επιτρέπει να συναρμολογήσω τον ειρμό της σκέψης σας. Δεν θυμάμαι όμως τους φίλους φυσικούς να μιλάνε για διακρίσεις με βάση φύλο και εθνικότητα. Εκτός εάν αυτές είναι «εσωτερικές» συζητήσεις μετά από πολύ κρασί – και επομένως εξ’ορισμού παρακμιακές.
    (Εδώ που τα λέμε, είμαι έκπληκτος με το επίπεδο συζήτησης στο ιστολόγιο από πρόσωπα, που ισχυρίζονται ότι έχουν σχέση με τον ακαδημαϊκό χώρο.)

  171. spiral architect said

    @170: Η δική μου διευρυμένη σκέψη μού υποδεικνύει, ότι δεν ζούμε σε αγγελικά πλασμένο κόσμο. 😉

  172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    164 – Αν οι απόψεις του «αστείου;» φυσικού είναι παρακμιακές, θα μπορούσατε να μας πείτε τις πρωτοποριακές των σοβαρών φυσικών φίλων σας; Έτσι για να κάνουμε μια σύγκριση και κάποιοι αδαείς σαν κι εμένα, για να ξέρουμε να αποφεύγουμε τους αστείους που μας παραπλανούν.

  173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    169 – Με πρόλαβες και με κάλυψες, δεν είδα το σχόλιό σου.

  174. sarant said

    166: Σωστά και σωστά.

    168: Ασφαλώς το «ένθεν και ένθεν» το λέμε, έστω και σαν απολίθωμα.

  175. cronopiusa said

    πρωτοποριακό «De civilitate morum puerilium libellus» από το Δήμο Μαραθώνα

    Συμπάσχουμε και συμπαραστεκόμαστε στον σύντροφο Ρhysicist

    Juventud SIN Futuro rebautiza la Plaza Margaret Thatcher.

  176. "ετεροδημότισσα" said

    @170
    κ. en passant είστε άδικος, δεν ξέρω πόσο καλοί φίλοι σας είναι αυτοί οι φυσικοί ώστε να σας λένε τα προβλήματα χρηματοδότησης και κοινωνικής ανέλιξης που έχουν αλλά ο κ. Φυσικός έχει απόλυτο δίκιο και δεν είναι μυστικό ότι τουλάχιστον στην ηπειρωτική ευρώπη οι εκάστοτε σοβαρές χώρες που χρηματοδοτούν την έρευνα και τεχνολογία προκρίνουν τους ντόπιους στις καλές θέσεις και στα εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα . Βέβαια για να πάρουν τα εργαστήριά και τα ινστιτούτα το στάτους του ιντερνάσιοναλ καλούν και ξένους επιστήμονες με κάποια φήμη σε θέσεις κλειδιά και στελεχώνουν με άλλους ξένους ας πούμε «μικρομεσαίες θέσεις».
    Δεν συμφωνώ με το Φυσικό για τη θέση του σχετικά με τις θετικές διακρίσεις υπέρ των γυναικών, και νομίζω ότι μια απλή στατιστική μελέτη με δικαιώνει, και πιστεύω ότι δεν υπολογίζει το μέγεθος της επιρροής που έχει η ανατροφή μας με στεροτυπα άντρας-γυναίκας, αλλά σε όλα τα άλλα είναι όπως τα λέει. Επίσης σκεφτείται ότι το πανεπιστήμιο και η έρευνα εκτός από επιστήμη είναι και πολιτική. και για κάποιον που δεν μιλάει και δεν καταλαβαίνει την εθνική γλώσσα του χώρου εργασίας του η συμμετοχή στα πηγαδάκια και τις παρασκηνιακές διαβουλέυσεις είναι αδύνατη.

    και όχι δεν τα συζητάνε μεταξύ τύρου και αχλάδου οι επιστήμονες αυτά, τα συζητάνε καθημερινά και κυρίως όταν βγαίνουν τα απότελέσματα του εφπι7

  177. skom said

    @170 Μην νομίζεται ότι η πρακτική αυτή περιορίζεται στους Φυσικούς. Να ένα παράδειγμα από τον χώρο των μαθηματικών: http://www.spiegel.de/unispiegel/jobundberuf/verdacht-der-diskriminierung-frauen-an-der-hu-berlin-bevorzugt-a-972145.html#ref=rss .Στην συγκεκριμένη περίπτωση ακυρώθηκε η προκήρυξη επειδή μπορούσε να εκλεχθεί μόνο γυναίκα! (Στα μαθηματικά όλα αυτά) Ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι παντρεμένος με μία οικονομολόγο που της είχε προσφερθεί καθηγεσία στην ίδια πόλη (Βερολίνο).
    Με την απόρριψη του δεν είναι δυνατή και η λύση του two body problem. Έτσι αποκαλούν χαριτολογώντας το πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης δύο παντρεμένων ακαδημαϊκών στην ίδια περιοχή.

  178. en passant said

    @172

    αν και επαναλαμβάνομαι – επαναλαμβάνω:
    «».. Δεν θυμάμαι όμως τους φίλους φυσικούς να μιλάνε για διακρίσεις με βάση φύλο και εθνικότητα…»

    Να συμπληρώσω, ότι το κύριο θέμα συζήτησης είναι οι προφανής «κόπωση» του αντικειμένου της φυσικής αυτού καθ’ευατού, και η υποχρηματοδότηση.

  179. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ενδιαφέρουσες οι νέες περσόνες και με νέο προσανατολισμό. Για να δούμε… 🙂

  180. "ετεροδημότισσα" said

    @178
    μα δεν υπάρχει υποχρηματοδότηση στον τομέα της φυσικής. υπάρχει όμως το συνεχές κυν΄γι της χρηματοδότησης. είναι παράξενο που οι φίλοι σας δεν διαμαρτύρονται, όπως οι περισσότεροι σήμερα, ότι πρέπει συνεχώς να γράφουν το ένα grant πίσω από το άλλο για και δεν έχουν καθόλου χρόνο για έρευνα. Το ζήτημα σήμερα ότι ο καθένας πρέπει να εξασφαλίσει μόνος του τα χρήματα που του εξασφαλίζουν τη θέση του (μισθό, αναλώσιμα εργαστηρίου, υπολογιστές τα πάντα!)

  181. "ετεροδημότισσα" said

    μήπως οι φίλοι σας είναι ντόπιοι;

  182. Πάνος με πεζά said

    @ 175 : Aν καλοπροσέξετε, το «Σκάσε μωρή» απευθύνεται σε άντρα δημοτικό σύμβουλο (ίσως εξ ου και η οικειότητα), και όχι στην κυρία. Είναη συνήθης προσφώνηση του συγκεκριμένου προς τους ομοφύλους του. Όχι ότι αλλάζει κάτι δηλαδή, αλλά οι λεζάντες είναι λάθος…

  183. en passant said

    @180,181

    Δεν έχει έχω φίλους των οποίων ο μισθός εξαρτάται από προγράμματα. Τα επιπλέον χρήματα είναι άλλο θέμα.

    Επίσης, οι σοβαροί φίλοι μου ενδιαφέρονται περισσότερο για την ουσία αυτών που γράφουν στις αιτήσεις χρηματοδότησης και όχι για την έλλειψη χρόνου. Μου έχουν πει ότι οι συνάδελφοί τους που διαμαρτύρονται για έλλειψη χρόνου, έκαναν ούτως ή άλλως χαμηλού επιπέδου έρευνα ακόμη και όταν είχαν χρόνο. Άρα, το να γράφουν, οι τελευταίοι, αιτήσεις χρηματοδότησης είναι μια επικοδομητική και αποδοτική εργασία.

    Οι φίλοι μου είναι επαγγελματίες φυσικοί. Δεν ξέρω πως αλλιώς να τους χαρακτηρίσω.

  184. "ετεροδημότισσα" said

    πλάκα μας κάνετε έτσι; ποια επιπλέον χρήματα; αυτά είνα τα χρήματα. Δεν συντηρούν lab οι φίλοι σας; δεν διαχειρίζονται προϋπολογισμούς; . μήπως είναι καθηγητές στο γυμνάσιο;
    δεν έχετε ιδέα

  185. en passant said

    @184

    Από όσο γνωρίζω, οι φίλοι μου ξοδεύουν περίπου τον ίδιο χρόνο για αιτήσεις χρηματοδότησης με αυτόν πρίν αρκετά χρόνια όταν έχτιζαν τα εργαστήριά τους από το μηδέν.

    Οι σοβαροί άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι είναι άλλη είναι η δουλειά και η ευθύνες όταν το εργαστήριό σου είναι ένα λυόμενο στα κατσάβραχα, και άλλη όταν έχει γίνει ένα από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη.

  186. Με συγχωρείτε, συνάδελφοι των θετικών επιστημών: τσακώνεστε για το τι συζητάτε μεταξύ σας; Τύφλα νάχει ο γάτος του Σρέντιγκερ! 🙂 🙂

  187. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #186>179 (νομίζω δηλαδή…)

  188. "ετεροδημότισσα" said

    @185
    πάω πάσο τότε.
    μια ερώτηση μόνο: Τι ζητάτε εσείς εδώ μαζί μας στο Μπύθουλα;

  189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    176 – Συγγνώμη που παρεμβαίνω στην συζήτηση, αλλα εγώ αυτό που κατάλαβα στα σχόλια του φυσικού 128 – 133 είναι οτι υπάρχει κάποια ποσόστωση για την πλήρωση κάποιων θέσεων εργασίας στα ΑΕΙ ή στην έρευνα, που είναι υπέρ των γυναικών, ανεξαρτήτως προσόντων (1/2 -3/4) απέναντι σε συνυποψήφιο άντρα, και υπέρ των ντόπιων, και ουσιαστικά δεν θέλει την ποσόστωση. Δεν αντιλήφθηκα να γράφει κάπου, οτι υπάρχει ισότητα ανδρών γυναικών γενικά στην κοινωνία, πόσο μάλλον οτι οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι.
    Ενα άλλο θέμα που έθιξε και αφορά την ακαδημαϊκή καριέρα των γυναικών, νομίζω οτι περιέγραψε την πλήρη διάσταση του προβλήματος, γυναίκα, μητέρα, καριέρα, και τους σοβαρούς λόγους που αποθαρρύνουν αρκετές γυναίκες να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, και πολύ σωστά λέει οτι πρέπει να βρεθούν λύσεις.
    Η γέννα μπορεί αν κρατάει μερικές ώρες, αλλα η εγγυμοσύνη κρατάει κάτι παραπάνω, και μη μου πείτε οτι δεν έχετε ακούσει, για πολύ μεγάλες εταιρείες που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την εγγυμοσύνη, αν δεν είναι βιολογικό πρόβλημα η απουσία απο την εργασία λόγο εγγυμοσύνης και γέννας, που χρήζει κοινωνικής λύσεως, τί είναι; π.χ ένας άντρας το ίδιο διάστημα μπορεί να εργάζεται.
    Α, και ένα τελευταίο, το σοβαρότερο για μένα, είναι η τρομακτική (κατα την άποψή μου) αντίληψη που έχετε για την ανατροφή των παιδιών, μια αντίληψη που πέρασε έντεχνα η οικονομική ελίτ στις γυναίκες αλλα και στους άντρες, με πρόσχημα την δήθεν ανεξαρτησία και ελευθερία των γυναικών, φυσικά για ίδιο όφελος. Βεβαίως μπορούν και οι άντρες να αναθρέψουν τα παιδιά, μόνο που η φύση αποφάσισε να έχουν η γυναίκες το μητρικό ένστικτο, και όχι οι άνδρες, και τα παιδάκια των θηλαστικών γενικώς, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έχουν ανάγκη την μαμά τους, όχι τον μπαμπά τους που ουσιαστικά αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο. Συνεπώς το οικογενειακό μοντέλο που προπαγανδίζει και έχει επιβάλλει η οικονομική ελίτ, και δυστυχώς έχουν αποδεχτεί οι αναπτυγμένοι και μορφωμένοι άνθρωποι, παράγει ανισόρροπα παιδιά, το φυσικό επακόλουθο είναι φανερό στην κοινωνία μας.

    178 – Επειδή δεν μιλάγανε για τέτοιες διακρίσεις, (ο φυσικός μιλάει με αποδείξεις) να υποθέσω οτι δεν πιστεύετε πως υπάρχουν σ΄αυτούς τους χώρους;

  190. Νέο Kid Στο Block said

    186. Έτσι Δύτη! 😆 Eνώ εμείς που δεν είμαστε ούτε των αρνητικών ούτε των θετικών αλλά των μιγαδικών ,δεν έχουμε τέτοια δύσκολα θέματα …ιεραρχίας, δηλαδή διάταξης. ΟΛΟΙ είμαστε ισότιμα διατεταγμένοι και δεν υπάρχει μικρότερος ή μεγαλύτερος ευνοημένος ή ριγμένος, (ζωντανός ή νεκρός) 🙂

    (σε περίπτωση που δεν το πιάνεις απολύτως (είσαι και των αρνητικών ,πανάθεμά σε!:-) ) οι φανταστικοί και οι μπασταρδεμένοι (πραγματικοφανταστικοί=μιγαδικοί) αριθμοί ,δεν έχουν «διάταξη». Δεν υπάρχει μεγαλύτερος και μικρότερος όπως στους πραγματικούς. Μόνο τα μέτρα τους συγκρίνονται ως προς το μέγεθος.)

  191. physicist said

    Ευχαριστώ για την αυθόρμητη υπεράσπιση αλλά προτείνω να μην ασχολείστε. Είναι ολοφάνερο άλλωστε ότι το πρόσωπο είναι πυροβολημένο.

  192. "ετεροδημότισσα" said

    @186
    μα δεν είμαστε καν συνάδελφοι! εγώ είμαι σύζυγος συναδέλφου και μερικώς απασχολούμενη μητέρα και ο/η εν πασσαντ έχει κάτι φίλους συναδέλφους φυσικούς
    πάρε βράσε δλδ, και μένα πες ντάξ’ κανει το παιδί παζλ και δεν ειμαι και καλή νοικοκυρά. ο/η πασσάντ;
    🙂

  193. sarant said

    Πάντως η συζήτηση είχε ενδιαφέρον!

  194. "ετεροδημότισσα" said

    @191
    εντάξει κυρ Φυσικέ! αποστολή εξετελέσθη. ευχαριστώ για την απαλλαγή. Λοιπόν επιστρέφω τώρα στην ενδιαφέρουσα συζήτηση στο παιδικήτουρταγενεθλίων σαν σπιτική και που να την παραγγείλετε ντοτ κομ
    (πολλές χαμογελαστές φατσούλες)

  195. cronopiusa said

    Η απελευθέρωση της εργασίας ως κτηνωδία

    175

    κι αυτά που λέει για την αστυνομία;

    και με τί ασχολείται ο Τσεκουρίδης, που έκοψε τις προληπτικές εξετάσεις και κλεινει νοσοκομεία για να γλυτώσει το κράτος πέντε δέκα εκατομμύρια ευρώ και που ως δικηγόρος υπερασπίστηκε τον μηλιώνη της ENERGA που ζήμιωσε το κράτος 250.000.000, υπουργός υγείας;

  196. spiral architect said

    Μην δίνετε σημασία στα λεγόμενα του Φυσικού, άλλωστε ένας παραστρατημένος μηχανικός ειν’ κι αυτός. 😀
    Άλλωστε η γάτα του Σρέντιγκερ στον πραγματικό κόσμο είναι εξ αποτελέσματος νεκρή.

  197. skol said

    187: Ναι, σωστά το έγραψες! (Κάτι θυμούνται από ανισότητες οι φίλοι των ανθρωπιστικών 🙂 )

  198. 190 Λοιπόν αυτό δεν το είχα σκεφτεί! (ξέρω τι είναι οι μιγαδικοί, πάντως. Παραλίγο να το γύριζα στα μαθηματικά στη μέση του λυκείου) 🙂
    Πάντως βάλτε με κι εμένα σ’ αυτούς που γκρινιάζουν για τη συνεχή συγγραφή και υποβολή προγραμμάτων. Μπορεί να μην έχω να συντηρήσω εργαστήριο αλλά πρέπει να συντηρήσουμε το ινστιτούτο 😦 Το χειρότερο είναι ότι όταν αξιωθείς να πάρεις ένα πρόγραμμα, πιο πολύ χρόνο σου παίρνει η γραφειοκρατία από το να το τρέξεις ερευνητικά…

  199. sarant said

    198 τέλος: Αυτό το έχω ακούσει πολλές φορές…

  200. Νέο Kid Στο Block said

    198. «Παραλίγο να το γύριζα στα μαθηματικά στη μέση του λυκείου»
    Λ’ορέρρρ! 🙂 Αν είχε γίνει αυτό ,τα Μαθηματικά θα είχαν κερδίσει μια μετριότητα και η Ιστορία θα είχε χάσει έναν κολοσσό!

    (κάπου το είχα διαβάσει αυτό (ή κάπως έτσι) για τον Γκάους, αλλά δε θυμάμαι πού. Γύρω στα late teens αμφιταλαντεύτηκε λέει μεταξύ Νομικής /Φιλολογίας (κάτι ουμανιστικό τεσπά) και Μαθηματικών! Λαμακίες των ιστορικών των Μαθηματικών νομίζω. Όποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει! 🙂 )

  201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    191 – Φυσικέ, γιατί η (είμαι σχεδόν σίγουρος για το η) en passant μου θυμίζει βόλτα μωρού; ΣΤΡΑΑΑΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥΟΥΛΑ.

    194 – Το 191 με τους πυροβολισμούς σίγουρα δεν αφορά εσάς.

  202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    194 – Τώρα είδα καλύτερα το σχόλιό σας, ο ραν ταν πλαν μπροστά μου είναι τέρας ευστροφίας.

  203. Νίκος Δ. said

    Έχετε εμμονή με τους αναπόδεικτους αφορισμούς: σεξιστής ο Ζούλας (γιατί; πώς; από που; ή μόνο επειδη το λέτε εσείς ως αυθεντία στην αντιμετώπιση του σεξισμού), άτυπο πρωτάθλημα πρόωρης και υπερβολικής κριτικής σε βάρος της Δούρου (από ποιόν; με τι αντικείμενο; ή μήπως επειδή το λέτε εσείς ως έγκεκριμένος επιθεωρητής των ΜΜΕ;). Εμμονικός είστε επίσης και με τη λειψή παρουσίαση της πραγματικότητας: η Δούρου δεν μίλησε μόνο για την αξιολόγηση αλλά και (κυρίως γιατί ίσως αυτό πονάει τους περισσότερους από τους χειροκροτητές της) για τον επανέλεγχο των συμβάσεων μονιμοποίησης του νόμου Παυλόπουλου. Αντιλαμβάνομαι βεβαία ότι είναι ευκολότερο να επιχειρηματολογείτε κατά της αξιολόγησης, τα πλαστά όμως αφορούν στην άλλη περίπτωση που «ξεχνάτε».

  204. en passant said

    @189

    Γράφετε:
    «εγώ αυτό που κατάλαβα στα σχόλια του φυσικού 128 – 133 είναι οτι υπάρχει κάποια ποσόστωση για την πλήρωση κάποιων θέσεων εργασίας στα ΑΕΙ ή στην έρευνα, που είναι υπέρ των γυναικών, ανεξαρτήτως προσόντων (1/2 -3/4) απέναντι σε συνυποψήφιο άντρα, και υπέρ των ντόπιων, και ουσιαστικά δεν θέλει την ποσόστωση.»

    Υπάρχουν δύο περιπτώσεις: 1) είτε απλά δεν κατάλάβατε, 2) είτε όντως καταλάβατε.

    Στην 1), ξαναπροσπαθήστε.
    Στην 2), καταλάβατε κάτι που δεν ισχύει (από ότι μου λένε οι φίλοι μου σοβαροί φυσικοί.)

    Βέβαια, ο physicist δεν πήρε θέση, παρά κάτι ψέλισε για πυροβολισμούς.

    @193
    Ευχαριστώ.

  205. sarant said

    203: Είναι φανερό, συνονόματε, πως για μερικά πράγματα που τα θεωρώ αυτονόητα εσείς μπορεί να διαφωνείτε. Ωστόσο, θα σας παρακαλούσα να μη διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μου. Για παράδειγμα, εγώ χαρακτήρισα σεξιστικό το άρθρο του Ζούλα, όχι σεξιστή τον ίδιο. Και τον χαρακτηρισμό μου τον τεκμηρίωσα, άσχετο αν δεν κατάφερα να σας πείσω.

  206. "ετεροδημότισσα" said

    @204
    μέλι ο Μπύθουλας!

  207. en passant said

    @206

    Δεν ξέρω την έννοια της λέξης Μπύθουλας (γιατί με κεφαλαίο; είναι όνομα;). Αλλά για να απαντήσω, είμαι εδώ γιατί δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω αυτή τη στιγμή. Γιαυτό ίσως και «ζηλεύω» τους αυτοαποκαλούμενους Πανεπιστημιακούς που είναι εδώ, και ταυτόχρονα θεραπεύουν την υψηλή επιστήμη. Μα πως μπορούν και το κάνουν!

  208. "ετεροδημότισσα" said

    μα γιατί δε ρωτάτε τους σοβαρούς φυσικούς φίλους που βρίσκουν το χρόνο και τη διάθεση να συζητάνε μαζί σας ή έστω μπροστά σας;
    😉

  209. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ερωτώ, απαντώ και δεν παρεξηγούμαι!

  210. Γς said

    207:
    >είμαι εδώ γιατί δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω αυτή τη στιγμή

    μα κι αυτοί κατά λάθος σε διαβάζουνε 😉

  211. Ιάκωβος said

    190, κλπ

    τα μαθηματικά και φυσική δε σκάμπαζα ποτέ πολλά. Θα μπορούσα να εμβαθύνω διαδικτυακά, αλλά το μόνο που έμαθα είναι αυτό. Είναι ένα πράμα μόνο αλλά σημαντικό, γιατί πρόκειται περί της φόρμουλας που δίνει τη λύση για όλα τα προβλήματα του κόσμου:

    y=1/x
    X στη δευτέρα+y στη δευτέρα=9
    y=I -2x I
    x=-3 I sin y I

    (Τα σύμβολα δεν γράφονται στο Γουώρντπρες καλά, ας πούμε ότι είναι μέρος του κουίζ)

  212. sarant said

    Μπύθουλας πάντως είναι ο Βούθουλας, λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, όπως τον είχε εξευγενίσει η μαντάμ Σουσού.

  213. Νέο Kid Στο Block said

    211. Ιάκωβε, τα γράμματα είναι κάπως τ’ανάσκελα απόλεγε κι η Ζήκους στη γιατρέσσα …
    Το αυτοαναφορικό παράδοξο ,μέσω της x^2 +1=0 ,μήπως εννοείς;
    Αυτή λύνει όντως όλα τα προβλήματα του κόσμου.
    x^2 +1 =0 (1)
    x^2=-1
    Διαιρούμε κατά μέλη με x (αφού x διάφορο του 0 , το 0 δεν είναι προφανώς ρίζα της (1))
    (x^2)/x =-1/x
    x=-1/x (2)
    H (2), στην οποία φτάσαμε με νόμιμα βήματα, λύνει όντως κάθε πρόβλημα στα 5 γνωστά σύμπαντα ,αφού σημαίνει πως
    1=-1 , 5=-1/5 και πολλά άλλα ακόμη ωραία πράγματα.

  214. Ιάκωβος said

    Βούθουλας, Βύθουλας, Μπίθουλας…Τι προυπήρξε; Και από ποια ετυμολογία; Βυθός ή μπίθε , αρβανίτικα ο κ@^ος;
    Πάντως και οι δυο περιοχές της Αθήνας που λέγονται έτσι, Κολωνός και Αγία Φωτεινή κάτω από τον Αρδηττό, είναι βαθουλώματα και είχαν και νερό.

  215. Avonidas said

    #211, εχεις βαλει απολυτες τιμες εκει μεσα?

  216. Ιάκωβος said

    213, Neo Kid
    Ανάθεμα κι αν κατάλαβα την απάντησή σου, πάντως όχι δεν είναι αυτό. Είναι πολύ πιο απλό και πολύ πιο οικουμενικό.

  217. Ιάκωβος said

    Ναι, απόλυτες τιμές.

  218. Avonidas said

    #217, τότε μάλλον ασχολούμαι υπερβολικά πολύ με διαγράμματα Feynman, γιατί το μόνο που βλέπω είναι γραμμές

  219. 42

  220. en passant said

    @208

    Με τουσ σοβαρούς φυσικούς φίλους μου συζητάω εκτός ωρών εργασίας, και πάντα με ένα-δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί. Εάν το ίδιο ακριβώς κάνουν οι «Πανεπιστημιακοί» του παρόντος ιστολογίου, τις ώρες εργασίας, καλό είναι να το ξέρουμε.

    (και από ότι βλπεώ στα επόμενα σχόλια, το κάνουν όντως…)

    @210
    Αδυνατώ να συνδέσω λογικά τις δύο προτάσεις. Λυπάμαι.

  221. sarant said

    219: Ακριβώς, 42!

  222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    204 – Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι οτι αφού έχετε αντιληφθεί οτι σ΄αυτό το ιστολόγιο, δεν σχολιάζουν άτομα του επιπέδου σας (για να μη μιλήσω για το επίπεδο των σοβαρών φυσικών φίλων σας) γιατί ασχολείστε; Γιατί εκπλήσεστε για το επίπεδο των συζητήσεων, απο άτομα που ισχυρίζονται οτι ανήκουν στον ακαδημαϊκό χώρο, η συναναστροφή σας με τόσο σοβαρούς φυσικούς, όπως είναι οι φίλοι σας, θα έπρεπε να σας έχει βοηθήσει να καταλάβετε, οτι εδώ μέσα δεν συχνάζουν ακαδημαϊκοί, όλοι είναι μπακαλομανάβηδες, συνταξιούχοι δάσκαλοι, και κάτι οικοδόμοι που σπρώχνουν ντενεκέδια στην οικοδομή, και λένε οτι είναι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, άλλωστε στο διαδύκτιο, είσαι ό,τι δηλώσεις.

    Υ.Γ – Πληροφοριακά, όσοι σχολιάζουν εδώ, την ώρα που σχολιάζουν, όσο αστείοι κι αν είναι, δεν έχουν κατι καλύτερο να κάνουν. Και φυσικά δεν απαντήσατε στην απλή ερήτησή μου, αφού οι σοβαροί φυσικοί φίλοι σας, δεν είπαν κάτι για διακρίσεις στον χώρο τους, πιστεύετε οτι δεν υπάρχουν;

  223. Ιάκωβος said

    Όχι το 42. Πολύ πιο σημαντικό. Αν και κάποιοι λένε ότι η λύση που δίνεται, είναι τόσο θεωρητική και άχρηστη όσο το 42. Εγώ δεν το πιστεύω. Είναι όντως Η λύση.

  224. Νέο Kid Στο Block said

    Iάκωβε, αν είναι απλώς πλάκα, εντάξει. Αν όχι, ξαναγράψε τι ζητάς. Είναι κάποιο σύστημα εξισώσεων; Είναι αυτόνομη η καθεμιά; Ποιο είναι το ζητούμενο;
    ΥΓ. Για απόλυτες τιμές πάτα απλώς shift και το πλήκτρο αριστερά και κολλητά στο Enter. || | |

  225. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Έμαθα ‘ενα κορυφαίο μ έναν πλαστό δάσκαλο: Έστειλε λέει το υπουργείο στη σχολή αποφοίτησης αίτημα επιβεβαίωσης εγκυρότητας τίτλων. Ωστόσο έρχονται δύο απαντήσεις: πρώτα ότι ήταν έγκυρος κι ύστερα ότι ήταν μαϊμού. Τηλεφωνούν οι υπάλληλοι στο πανεπιστήμιο για το ποια απάντηση ισχύει. «Ισχύει αυτή που σας στείλαμε: ποτέ δεν πέρασε από δω τέτοιο όνομα ως φοιτητής.»
    Ο τύπος πρόλαβε κι έφτιαξε μεταμαϊμού βεβαίωση αλλά δεν μπόρεσε ως φαίνεται να εμποδίσει την πορεία της πραγματικής απάντησης,
    «Ρε πού πάμε ρε, πού πάμε» από ελληνική ταινία.

    σ.σ.και στα υπηρεσιακά συμβούλια του(ξεφτυλισμένου) 2010-11 να δεις μαϊμουδιές αναγνώστη. Αλλά εκεί είναι τα βλαστάρια του συστήματος, οπότε μόκο.

  226. voulagx said

    #213: Νιουκιντ, τι εννοεις με το «αφού σημαίνει πως 1=-1 , 5=-1/5 και πολλά άλλα ακόμη ωραία πράγματα.», δεν είναι ταυτοτητα αφου.

  227. Νέο Kid Στο Block said

    226. Boυλάγξ, τίποτα σπουδαίο ρε σύ. Το x=-1/x απλώς δεν έχει λύση στους πραγματικούς. Αν είχε δεν θα δημιουργούσε τις αντινομίες 5=-1/5 κ.λ.π. , αυτό εννοούσα με το «αυτοαναφορικό». Ένας φισιφιριλέ τρόπος να πουμε ουσιαστικά πως η ρίζα του -1 δεν μπορεί να είναι πραγματικός. 🙂
    Aπό την x^2 +1=0 και πάλι ,μπορούμε με ένα άλλο φισφιριλέ αλγεβριλίκι ,να δείξουμε ότι αν έχει λύση αυτή σε κάποιο πεδίο ορισμού, αυτό δεν μπορεί να έχει διάταξη. Aν θες, το γράφω.

  228. Ιάκωβος said

    Ναι, είναι απόλυτες τιμές

    y=1/x
    X στη δευτέρα+y στη δευτέρα=9
    y=|-2x|
    x= -3 |sin y|

    Για να βοηθήσω, φανταστείτε ένα επίπεδο που πάνω του υπάρχουν σημεία που αντιπροσωπεύουν πιθανές λύσεις, ίσως σωστές ίσως λανθασμένες. Και ένα άλλο επίπεδο κάθετο, που εκεί υπάρχει ένα σημείο, που είναι η μοναδική λύση. Εσείς ψάχνετε στο πρώτο επίπεδο. Για να βρείτε τη λύση πρέπει να περάσετε με κάποιο τρόπο στο άλλο, το κάθετο. Αυτό τώρα που έγραψα, δεν αφορά μαθηματικά, αλλά είναι μια μεταφορά, μια παραβολή, του τρόπου που πρέπει κανείς να σκεφτεί, για να λύσει το πρόβλημα.

    Ας πούμε καμιά φορά ψάχνουμε λύσεις στο επίπεδο της οικονομίας ενώ η λύση είναι στο επίπεδο της πολιτικής. Ψάχνουμε στο επίπεδο της γλώσσας, των σημείων, ενώ η λύση βρίσκεται στην εικόνα. Κάπως έτσι.

    Η λύση για όλα τα προβλήματα του κόσμου(γιατί περί αυτού πρόκειται) βρίσκεται στον συνδυασμό και των τεσσάρων εξισώσεων.

  229. "ετεροδημότισσα" said

    @220
    αν κρίνω από το ωράριο που ποστάρετε εδώ οι πολύ σοβαροί φυσικοί φίλοι σας πρέπει τελευταία να εργάζονται επι 24ώρου βάσεως για να μην έχουν το χρόνο να πιουν 2 ποτηράκια κόκκινο κρασί μαζί σας που οπώς φαίνεται πλήττεται θανάσιμα. όμως καλύτερα κ. εν πασσαντ! Γιατί όπως θα σας αποκαλύψουν οι πολλοί σοβαροί διατροφολόγοι φίλοι σας, που σαφώς διαθέτετε, το δεύτερο ποτηράκι κόκκινο κρασί οδηγεί σε ολική κόπωση, εξού και οι συζητήσεις περι ¨κοπώσεως» του αντικειμένου της φυσικής, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και σε παραλήρημα μεγαλείου!!!! Προσοχή λοιπόν!
    Αλλά πάλι ευτύχως δεν πίνουν ούζο-τσίπουρο-ρετσίνα να περνάει η ζωή μας φίνα που σίγουρα προτιμούν οι μπασκλας αργόσχολοι σχολιαστές και ασχολίαστες του ιστολογίου τούτου. (για την ιστορία εγώ τα χω κόψει όλα γιατί αν η φυσική σηκώνει 2 ποτηράκια και συζήτηση η παραφυσική όχι)

  230. Νέο Kid Στο Block said

    227. Παρντόν, την αντινομία 1=-1 εννοούσα ,γιατί αυτή είναι η μόνη πραγματική αντινομία.

  231. Ιάκωβος said

    ΟΚ, επειδή με φωνάζουν για φαΐ και θα μου κρεμάσουν τα κουτάλια, να το πάρει το ποτάμι.

    Η απάντηση, που θα εκτιμήσει ιδιαιτέρως ο Theo και οι άλλοι Χριστιανοί φίλοι, και αν οι γραφικές παραστάσεις είναι σωστές, είναι αυτή:

    Δεν είναι η λύση για όλα τα προβλήματα; Αν όχι της υφηλίου, τουλάχιστον για τα προσωπικά.

  232. cronopiusa said

    η Παταφυσική θέλει αψέντι

    5 Ejercicios de Patafisica

  233. Ιάκωβος said

    Θα μου κρεμάσουν ΤΟ κουτάλι.

  234. "ετεροδημότισσα" said

    @232 καλόοοο δεν το ήξερα! φχαριστώωωω
    @233 ασε καρφώθηκες

  235. Παύλος said

    231
    Μάλλον y=1/|x|

  236. cronopiusa said

    «Patafísica radiofónica en 3 cucharadas»

  237. Theo said

    @231:
    Για το «give peace a chance» υπάρχει καμιά εξίσωση;

  238. Παύλος said

    235 Αλλά ούτε αυτό δίνει την εικόνα.

  239. "ετεροδημότισσα" said

    πήγα στον πατακόσμος και δηλαδή …μέχρις και στη Μογγολία έχουν ινστιτούτο παταφυσικής και στην Ελλάδα ακόμα ηγρόν αγόραζαν. πόσο πιο πίσω πια!

  240. "ετεροδημότισσα" said

    πάντα πρωτοτυπούσαμε πριν πάμε πουθενά παρακάτω πότε πότε

  241. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    214. Βούθουλα λέμε το λάκο και κυρίως τον υποχθόνιο.Την καταβόθρα.
    Βαθουλώματα ή λακώματα λέμε τα μέρη που οι πλαγιές κοντοστέκονται,σχηματίζουν ισιάδες, μικρά κοίλα οροπέδια, πριν ξαναπάρουν τον κατήφορο.

  242. gbaloglou said

    231 κάνετε έρωτα, όχι πόλεμο;

  243. voulagx said

    #227: Οκ Νιουκιντ. (Τι σημαίνει «φισιφιριλέ»;) Αλλα η λύση που προτεινει ο Ιάκωβος στο #231 πασχει καπου εκει προς το τελος, το ε ειναι ελληνικο κι όχι λατινικό. Για να μη σε αγγαρέψω, λοιπόν, να βρεις συνάρτηση που ναχει γράφημα το e ή το E, προτείνω – ελαφρως ντοπαρισμένος, το ομολογω – ως λυση της Ιακωβιανης ασκησης το εξης: https://www.youtube.com/watch?v=s-pFAFsTFTI
    με την ελπιδα πως θα συμφωνησει, σαν μαθηματικος, κι ο Μπαλο. 🙂

  244. physicist said

    […] πασχει καπου εκει προς το τελος, το ε ειναι ελληνικο κι όχι λατινικό.

    Σχολαστίκας είσαι μωρ’ αδερφέ μου, αλλά μ’ αρέσεις. 🙂 Να προσθέσουμε, λοιπόν, ότι αν η πρώτη συνάρτηση ήταν y = 1/x**n, όπου το n είναι κάποιος μεγάλος αριθμός, και όχι απλώς y = 1/x, τότε και το γράφημά της θα έμοιαζε περισσότερο με L.

    (Παρεπιφτού: με κατάλληλη επιλογή των κλιμάκων στους άξονες, και υιοθετώντας ημιλογαριθμικές ή λογαριθμικές κλίμακες και άλλα βρώμικα κόλπα, μέχρι και Αρχιμανδρίτη μπορείς να ζωγραφίσεις, όχι απλώς λατινικό e).

  245. Καλά, πώς βάζετε εικόνες στα σχόλια; Νόμιζα πως η WordPress δεν το επέτρεπε!

  246. voulagx said

    #244: Φυσικε, κατι τετoια μου λες και δεν μπορω να σε ξεχασω! 🙂
    Με βρωμικα κολπα όχι μονο αρχιμανδριτη μεχρι και τον Μαραντονα* ζωγραφιζεις!

    * Πριν ανακραξει ο Νιουκιντ «Θεος», του υπενθυμιζω πως ακομη κι αν υπηρχε θεος, θα ‘πρεπε να τον καταργησουμε.

  247. physicist said

    Και που λες, κολλητέ, του τραβάω του αλλουνού μία και είδε τον Μαραντόνα Αρχιμανδρίτη.

    (Καληνύχτα, λέμε).

  248. sarant said

    Γέλασα πολύ με μερικά σχόλια, νάστε καλά!

  249. Γς said

    237:

  250. Avonidas said

    #231: Αμ, πες το έτσι, ντε! Εγώ τα σχεδίασα όλα μαζί, και βγήκε μόνο ένα κοκτέηλ με funny straw, που είναι βέβαια η λύση σε όλα τα δικά μου προβλήματα. Εμ, βέβαια, εμείς δεν είμαστε σοβαροί φυσικοί, αλκοόλες είμαστε 😉

    Άντε, εβίβα! 😛

  251. en passant said

    @ 229
    Δϋο πράγματα, και όποιος κατάλαβε … κατάλαβε.
    1) Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.
    2) Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες.
    hasta luego

  252. Νέο Kid Στο Block said

    Βoυλάγξ, φισφιριλέ είναι το εξηζητημένο ,το «υψηλής τεχνικής» αλλά με περιττή επίδειξη ας πούμε:-) Σκακιστική αργκό.
    Ας πούμε, αν θες έναν καφέ,αλλά με φισφιριλίκια ,πρέπει να μάθεις αυτό το διάγραμμα Venn (και προσοχή στις τομές!):

  253. Νέο Kid Στο Block said

    Kαι περί ποτού…

  254. Νέο Kid Στο Block said

    Όσοι έχετε πιει πάνω από 3 ουίσκια (ή 4 κρασάκια ή 6 μπύρες) κοιτάξτε με σταθερό βλέμα στο κέντρο του καφέ, και η ζάλη θα περάσει!… χικ

  255. Νέο Kid Στο Block said

    Βουλάγξ^2, άλλο παράδειγμα για το «φισφιριλέ»,συναφές του επαγγέλματος:
    Φισφιριλέ παράγγελμα προδιαγραφής: Nα ελεγχθεί με λέιζερ εάν η τελική επιφάνεια της τοιχοποιίας συνάδει με την επιτρεπόμενη ανοχή από την καθετότητα. (το «κατακόρυφον» εννοεί, αλλά Engeneres γράφουν τις προδιαγραφές και Εngineres μεταφράζουν… 😆 )
    Πρακτικό παράγγελμα: Ρε Μήτσοοο! Κρέμα ένα ζύγι να δούμε πόσο έχασε ο παλιότοιχος!

    (καλά…5 είναι η ώρα?? Kάπου έμπλεξα τις δοσολογίες στον καφέ…γμ το διάγραμμά μου μέσα γμ! Eκτός αν εκείνος ο φυσικός που μου είπε πως η Ενέργεια που δίνει ο λάτε ισούται με το γάλα (m=milk) επί τον καφέ (c=coffee ) στο τετράγωνο, έλεγε λαμακίες…

  256. spiral architect said

    Κιντ, γιατί δεν γίνεσαι μπαρίστας;

  257. Γς said

    Πιάσε μια πορτοκαλάδα. Από πορτοκάλι

  258. sarant said

    Kαλημέρα στους πρωινούς!

  259. voulagx said

    AVE, Sarant, η βλαχόφωνη φράξια σε χαιρετά!

  260. sarant said

    Πώς είπαμε ότι είναι το καλημέρα βλαχιστί;

  261. Γς said

    buna κάτι;
    [dimineata π.χ.]

  262. Νέο Kid Στο Block said

    245. Άγγελε, πλέον το επιτρέπει. (ή έχει κάνει κάτι ο Σαραντ ,δεν ξέρω..)
    Απλώς copy πάνω στην εικόνα και paste url κατευθείαν εδώ στο χώρο που γράφεις το σχόλιο.

  263. voulagx said

    Bunâ tzuâ! ( =Καλημέρα)

  264. voulagx said

    #255: Νιουκιντ : «Eκτός αν εκείνος ο φυσικός που μου είπε πως η Ενέργεια που δίνει ο λάτε ισούται με το γάλα (m=milk) επί τον καφέ (c=coffee ) στο τετράγωνο, έλεγε λαμακίες…»

    Μπα, δεν έλεγε λαμακίες… απόδειξη το ότι τις μικρές ώρες ζωγράφιζες! 🙂

  265. physicist said

    Απλώς copy πάνω στην εικόνα και paste url κατευθείαν εδώ στο χώρο που γράφεις το σχόλιο.

    Χμ, γιά να δούμε αν δουλεύει με μιαν εικόνα από τις πολύ αγαπημένες μου:

    http://www.zeit.de/kultur/2012-03/fs-momente/seite-4

  266. physicist said

    Τζίφος. Κάτι κάνω λάθος. Ας είναι, κοπυπαστώθηκε ο λίκνος, καλό κι αυτό.

  267. Για δες αυτό (δεξί κλικ, «αντιγραφή διεύθυνσης URL εικόνας»):

  268. physicist said

    http://www.zeit.de/kultur/2012-03/fs-momente/seite-14

  269. physicist said

    Φτου. Ευχαριστώ, Δύτη, αλλά δεν μου βγαίνει — κάτι κάνω στραβά.

    Σημειώνεται, πάντως, η επιλογή σου από τη συλλογή της Τσάιτ. 🙂

  270. Πας πάνω στην εικόνα – πατάς δεξί κλικ – από τις επιλογές σου, διαλέγεις την αντιγραφή της διεύθυνσης URL εικόνας. Πρέπει να τελειώνει σε .jpg

  271. 269β μ’ άρεσε βέβαια κι η τελευταία, με τη γάτα στο λυκόφως!

  272. physicist said

    Όντως, η γάτα είναι πολύ καλή. Αλλά και το μανικιούρ με το Καλάσνικοφ, τι σου λέει;

  273. Δοκιμή: http://www.topontiki.gr/photos/xa-sheep%20copy1400771069.jpg

  274. sarant said

    263: Μπούνα τζούα λοιπόν!

    Εγώ για εικόνες δεν έχω κάνει καμιά ρύθμιση 🙂

  275. Ούτε σ’εμένα δουλεύει. Άλλωστε δεν μου εμφανίζεται η επιλογή Paste URL. Μήπως πρέπει να είσαι γραμμένος στην WordPress;

  276. physicist said

    #275. — Έτσι και σε μένα, όπως τα λέει ο Άγγελος.

  277. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    255 – Άπαιχτο αυτό με το ζύγι, αλλα πέντε η ώρα το πρωϊ τέτοιο οίστρο, πίνεις μόνο καφέ με γάλα, ή βάζεις και κάνα άλλο μυρωδικό μέσα;

  278. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Δοκιμή

  279. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Αχαααα! 🙂

  280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    231 – Αυτά είναι θεωρίες Ιάκωβε, στην πράξη τα προβλήματα των ανθρώπων, λύνονται με ένα τρόπο απλό και καθημερινό, τόσο απλό που μπορούν να τον εφαρμόσουν και οι χιμπατζήδες, δεν χρειάζονται ούτε αριθμητικές πράξεις ούτε εξισώσεις.
    ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΣΕΞ, ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΡΔΟ.

    http://www.iefimerida.gr/news/55663/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%86%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%BF%CE%B9

  281. Spiridione said

    Κι εγώ μια δοκιμή

  282. Spiridione said

    Στον Χρώμη υπάρχει αυτή η επιλογή copy url. Στον Μοτζίλα δεν υπάρχει, ίσως χρειάζεται κάποια ρύθμιση.

  283. Λοιπόν, Άγγελε, ξαναδοκίμασε αφήνοντας παράγραφο πριν το λινκ.

  284. Γς said

    Α, το βρήκα, στς ρυθμίσεις:

    Ινσέρτ Ιματζ
    α. Σέλφι
    β. σίνερυ
    γ. ΣΕΧ
    γ1, στρέιτ
    γ2. γκέι
    γ3. Μπισιάλιτι
    γγ1. ντογκ
    γγ2. τσίκεν
    γγ3. φις
    δ. Σεντ α κόπι του Σφακιανακις
    δ1. Γες
    δ2. Νο

  285. vioannis said

    Για να δω και εγώ (από το χρώμη)

  286. vioannis said

    Πέτυχε!
    Στέλνω και έναν κακό:

  287. "ετεροδημότισσα" said

    κι εγώ θέλω

  288. "ετεροδημότισσα" said

    μπορείτε να κάνετε τον κάραγκούνη σε μαθηματικό διάγραμμα;;;

  289. "ετεροδημότισσα" said

    …με το τριφυλλόσημο όμως 😉

  290. physicist said

    (Να δεις που σε λίγο θα μας βάλει να φτιάξουμε και τις Καρυάτιδες)

  291. physicist said

    … χωρίς βαζελόσημο, όμως 😉

  292. Μα chrome χρησιμοποιώ κι εγώ!
    Νέα δοκιμή, με αλλαγή παραγράφου:
    ******************************************

    ****************************************

  293. vioannis said

    288-289 Ετεροδημότισσα

    Σας στέλνω την εξίσωση για να το κεντήσετε

    Χ^4+2Χ^2Ψ^2+Υ^4-Χ^3+3ΧΨ^2=0

  294. Γς said

    καλά…

  295. Ω του θαύματος! Αυτό ήταν! Ήθελε αλλαγή γραμμής πριν από το URL!

  296. Γς said

    βλέπε και #284

  297. Ιάκωβος said

    280, ΛΑΜΠΡΟΣ
    τόσο απλό που μπορούν να τον εφαρμόσουν και οι χιμπατζήδες,
    ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΣΕΞ, ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΡΔΟ.

    Συμφωνώ για το σκόρδο, αλλά όχι και γι αυτό που λες για τους χιμπατζήδες. Το δικό τους σεξ είναι χωρίς …φαντασία και κυρίως χωρίς διάρκεια. Oι μπονόμποι είναι πιο προχώ, αλλά κι εμείς είμαστε προγραμματισμένοι για τις τελετουργίες του σεξ. Και κάθε είδους τελετουργία.

    Τώρα, το ερώτημα αγάπη, έρωτας ή σεξ, στον πνευματικό σου.

  298. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    297 – Δεν έχω ερώτημα φίλε μου, το έχω απαντήσει απο τα δεκαενιά μου, και δεν χρειάζομαι πνευματικό. Η απάντηση είναι ΕΡΩΤΑΣ, ΣΕΞ, ΑΓΑΠΗ, χωρίς τα δύο πρώτα, δεν υφίσταται το τρίτο, μια και είναι παράγωγό τους.

  299. Ιάκωβος said

    Ναι, κάπως έτσι. Κάπως. 🙂

    Κάνω κι εγώ τεστ για εικόνα:

  300. Ιάκωβος said

    Είναι απλό, ακόμα και στο Μοτζίλα. Πατάς View image, βγαίνει η εικόνα μόνη της, κοπιάρεις το μακρυνάρι επάνω αριστερά, που είναι .jpeg και το κολλάς στο κείμενο. (Θα υπάρχει κι άλλος τρόπος, αλλά γίνεται κι έτσι).

  301. Γς said

    298:
    Λάμπρο!
    κι εκείνο το Love, work and knowledge του Wilhelm Reich;

  302. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    301 – Γς άσε τις προβοκατόρικες ερωτήσεις, ξέρεις πολύ καλά τι είπε ο Ράϊχ, με το love δεν εννοούσε την αγάπη γενικά κι αόριστα, (πόσο μάλον την ουτοπική θρησκευτικού τύπου, αγαπάτε αλλήλους, και μπλέ γαϊδούρια) αλλα τον έρωτα, και ο έρωτας μόνο ένα κίνητρο έχει, το σέξ. «Ο έρωτας η εργασία και η γνώση, είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής, αυτές πρέπει να την κυβερνούν» όπως βλέπεις δεν υπάρχει πουθενά η λέξη αγάπη, η οποία είναι αποτέλεσμα του ερωτικού δούναι και λαβείν, που αν είναι μόνο δούναι ή λαβείν, ή ακόμα χειρότερα αν δεν υπάρχει κάν, παράγει απύθμενο μίσος ενάντια στη ζωή, άλλωστε είναι ολοφάνερο στην ανέραστη σεξιστική και πορνογραφική κοινωνία που ζούμε.

  303. sarant said

    Τελικά μόνο εγώ δεν έχω μάθει πώς βάζουνε εικόνες….

  304. Μαρία said

    δοκιμή
    http://ioannou.files.wordpress.com/2014/09/astega-26-9-14.jpg?w=721&h=526

  305. Μαρία, κόψε το τέλος μετά το jpg 🙂
    (κι εγώ σήμερα το έμαθα!)

  306. Μαρία said

    κόβω
    ioannou.files.wordpress.com/2014/09/astega-26-9-14.jpg

  307. (Ένα http:// στην αρχή γιατί το είχες κόψει;)

  308. sarant said

    Γιά να δω…

  309. sarant said

    Πέτυχε! Δεν ήταν πάντοτε τόσο απλό, πάντως.

  310. Spiridione said

    Πάντως απ’ το chrome είναι πολύ εύκολο. δεξί κλικ, πατάς αντιγραφή διεύθυνσης url εικόνας και μετά απλό paste.

  311. παλιοσειρά said


    σειρά μου να δοκιμάσω – αλλά με κάτι πιό … νομικό

  312. Voulagx said

    Να βάλω κι εγώ ένα πλακάκι;!

  313. Μαρία said

  314. Γς said

    302:
    >Γς άσε τις προβοκατόρικες ερωτήσεις,[…] ο Ράϊχ, με το love δεν εννοούσε την αγάπη γενικά […] αλλα τον έρωτα, και ο έρωτας μόνο ένα κίνητρο έχει, το σέξ.

    Τι λες ρε Λάμπρο; Κι έχει και σεξ η επίπληξη σου στον Γς. Σε ποιον; τον Γς!

    -Ελα παππού να σου πω τι έλεγε ακριβώς ο ΒΡ στο
    «Listen, Little Man!»

  315. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    315 – E όχι και επίπληξη βρε Γς, αφού γράφω οτι ξέρεις πολύ καλά τι είπε ο ΒΡ.

  316. Ιάκωβος said

    Για να δω, βάζει και τζιφάκια;

  317. Ιάκωβος said

    Αμάαααν,
    τσίρκο του το κάναμε του Sarant.

  318. Γ. Ιατρού said

    #207, 212:
    Να υπενθυμίσω το απόσπασμα από την ανάρτηση «Από τη Μπουμπουνίστρα στα Ρούλια Αμπέλια», όπου διεξοδικά γίνεται σχετική αναφορά.
    Πάντως μπορεί εύκολα να μπερδέψει κάποιος τον Βύθουλα και τον Μπύθουλα, ακούγονται τόσο παρόμοια …. 🙂

    «….
    O Βούθουλας και o Μπούθουλας ή Μπύθουλας αφορούσαν διαφορετικές περιοχές της παλιάς Αθήνας από
    τις ομώνυμες αντίστοιχα μικρές λίμνες, άλλοτε η δεύτερη με στάσιμα νερά, που υπήρχαν σε αυτές.
    Βούθουλα ονόμαζαν οι παλιοί Αθηναίοι τη σημερινή θέση της Αγίας Φωτεινής παρά τον Ιλισό ποταμό
    όπου υπήρχε μικρή λίμνη με υπερκείμενο μικρό καταρράκτη. Εκεί λέγανε ότι γινότανε ο εφοδιασμός των
    Αθηναίων και των άλλων Ελλήνων της Αττικής με όπλα και πυρομαχικά στη περίοδο της Επανάστασης
    του 1821. Έτσι στην εποχή του Όθωνα συνέχιζαν να τιμούν το χώρο με τη παρουσία τους, συχνάζοντας
    εκεί το βράδυ «όλοι οι απόκληροι της τότε κοινωνίας» καθιστώντας το χώρο μάλλον επικίνδυνο. Αντίθετα
    την ημέρα ο χώρος ήταν αρκετά ειδυλλιακός και οι νεαρές Αθηναίες κατέβαιναν και έπλεναν εκεί τα
    «παλάγια», όπως αποκαλούσαν τότε τα προς πλύση ρούχα τους καθώς και μικρά παιδιά που έκαναν
    εκεί μπάνιο. Το δε 1868 είχε σημειωθεί και πνιγμός 10χρονου παιδιού. Η περιοχή ήταν γνωστή και ως
    «βατραχονήσι» στις αρχές του 20ου αιώνα.

    Μπούθουλα ή Μπύθουλα ονόμαζαν οι Αθηναίοι μέρος της σημερινής περιοχής του Κολωνού όπου και
    λίμναζαν στάσιμα νερά σε ξεροπόταμο που υπήρχε τότε εκεί, σε αντίθεση με τα τρεχάμενα νερά του
    Βούθουλα. Η περιοχή Μπούθουλας έμεινε περισσότερο γνωστή από τη μόνιμη τότε κάτοικό της, τη
    λαϊκή θρυλική κοκέτα της εποχής Μαντάμ Σουσού.

    Η λαϊκή φράση «ο Βούθουλας κι ο Μπούθουλας» λεγόταν για περιπτώσεις κατάδειξης διαφορετικότητας,
    ενώ αρκετές φορές φαίνεται ότι υπήρξε θέμα έμπνευσης στους ανά ζεύγη τίτλους παλαιών ελληνικών
    ταινιών.
    ….»

  319. sarant said

    318: Αλλά επιστημονικό τσίρκο.

    319: Έτσι που τα λέτε είναι, υπήρχαν δύο περιοχές, αλλά επειδή στη συνέχεια η περιοχη κοντά στον Ιλισσό ονομάστηκε Βατραχονήσι έμεινε η περιοχή του Κολωνού να λέγεται και Βούθουλας. Νομίζω δηλαδή.

  320. Εμ βρή

  321. καμε καινούργιο παιχνιδάκι και παίζουμε…

  322. Γς said

    μάλιστα

  323. en passant said

    @298
    Λέτε ότι η σωστή σειρά είναι έρωτας, σέξ, αγάπη, και ότι η τελευταία είναι παράγωγο των δύο πρώτων. Ερώτηση: έχετε παιδιά, και εάν ναι, τα αγαπάτε; Την ίδια ερώτηση για τους γονείς. Την ίδια ερώτηση για τον κολλητό σας τον Σάκη, κτλ κτλ..

    (είμαστε για τα μπάζα, οέο…που τους βρίσκεις όλους αυτούς κ. Σαραντάκο!!!)

  324. cronopiusa said

  325. cronopiusa said

    πέτυχε!!!

  326. spiral architect said

    Άλλαξε η wp τον τρόπο ενσωμάτωσης εικόνων σε σχόλια και πλέον δεν χρειάζεται enbedded code. Πετυχαίνει μόνο όταν η εικόνα στη γραμμή διευθύνσεων έχει extension jpg, png, gif κλπ extensions αρχείων εικόνας. Αν μετά την κατάληξη έχει προσδιοριστικά διαστάσεων, π.χ. jpg-large, ή jpg-800×400 τα τελευταία πρέπει να αφαιρεθούν.
    Oι πολύ μεγάλων διαστάσεων εικόνες (> 1280x1024px) αν ενσωματωθούν σε σχόλιο ξεπερνούν το template, βγαίνοντας έξω απ’ το πλαίσιό του και το ιστολόγιο γίνεται οπτικά μαντάρα.

  327. Καλημέρα…

  328. spiral architect said

    Παίξτε, παίξτε … 🙂

  329. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    325 – Έχω παιδιά και τα αγαπάω, όμως δεν τα αγάπησα απο την πρώτη μέρα, μου πήρε δυό τρείς μήνες για την πρώτη μου κόρη, (στην δεύτερη λιγότερο) όπως και στην γυναίκα μου, τους γονείς μου όμως, παρ΄όλο που τους σέβομαι (ο πατέρας μου έχει πεθάνει απο το 76) όχι, εσείς έχετε δεί πολλούς γονείς να αγαπούν τα παιδιά τους, ή παιδιά να αγαπούν τους γονείς τους; για ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στην οικογένειά σας, γύρω σας, και στον κόσμο γενικώτερα, κυριαρχεί η αγάπη; Μάλλον έχετε μπερδέψει την ενοχική κοινωνική ηθική υποχρέωση που διδασκόμαστε απο μικροί, (πρέπει να αγαπάμε τα παιδιά μας, πρέπει να αγαπάμε τους γονείς μας) με την αγάπη, που είναι αποτέλεσμα του δούναι και λαβείν, δεν είναι βασικό ένστικτο, πρέπει να την διδαχτούμε, π.χ αν δεν μάθουμε στα αδερφάκια να αγαπιούνται, θα σκοτωθούν (κυριολεκτικά) μεταξύ τους, γιατι δεν υφίσταται καμία αδερφική αγάπη.
    Για την αγάπη ταιριάζει γάντι το ρητό, ό,τι σπείρεις θα θερίσεις, ειδικά με τα παιδιά.

    Υ.Γ – Με εκπλήξατε ευχάριστα με την αυτογνωσία σας, οτι είστε για τα μπάζα. Επίσης να σας πληροφορήσω, οτι δεν μας βρήκε ο Σαραντάκος, εμείς τον βρήκαμε.

  330. sarant said

    Προωθώ σχόλιο-έκκληση φίλης:
    ΕΚΚΛΗΣΗ – Φίλε Νίκο, μου δίνεις την ευκαιρία να επισημάνω εδώ – και σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χώρο – το εξής πρόβλημα: στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, στο ύψος των Παναθηναίων, κατά την πρόσφατη ασφαλτόστρωση, έχουν αφαιρεθεί οι γραμμές της διάβασης πεζών. Αποτέλεσμα: όλα τα παιδάκια, αλλά και ενήλικες (γιαγιάδες, π.χ.), που διέσχιζαν εκεί για να πάνε στο παρκάκι των Παναθηναίων να παίξουν, τώρα κινδυνεύουν θανάσιμα από τα οχήματα, τα οποία στην κατηφόρα αυτή αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα (όχι ότι πριν οι οδηγοί σεβόντουσαν πάντα τις γραμμές…)! Είναι λογικά αδιανόητο στα παιδάκια –αλλά και σε μας τους ενήλικες… – ότι για να πάνε απέναντι πρέπει να μετακινηθούν ως το πάνω ή στο κάτω φανάρι, δηλαδή στα 400 μέτρα! Πήραμε επανειλημμένα τηλέφωνο σε Δήμο και Υπηρεσίες, λάβαμε έως και την απάντηση ότι «δεν θα κάνουμε χάρη στους δικηγόρους!» (πράγματι, στο σημείο εκβάλλει η οδός Ι. Σούτσου, κατευθείαν από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων)…. Τα Παναθήναια είναι το μόνο πράσινο σημείο επί της Λεωφόρου, το καλοκαίρι ειδικά είναι η παρηγοριά των πεζών, η ανάσα αξιοπρέπειας των πολλών οικογενειών που διαβιούν πολλές φορές σε ακατάλληλα σπίτια, κυρίως όμως η χαρά του παιδιού!… Ας κάνει κάτι όποιος μπορεί, για να τοποθετηθούν ξανά οι άσπρες γραμμές για τους πεζούς στην Ι. Σούτσου & Αλεξάνδρας, ευχαριστώ!

  331. sarant said

    Και για του λόγου το αληθές:

    και

  332. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δυστυχώς με πρόσχημα την οικονομική κρίση, εμφανίζεται σε όλη της την έκταση, η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει το κράτος τους πολίτες. Το λυπηρό βέβαια, είναι οτι και οι λειτουργοί του κράτους, που επιδεικνύουν αυτή την αδιαφορία, είναι κι αυτοί πολίτες του, και το ακόμα λυπηρότερο συμπέρασμα, είναι οτι οι κοινωνία μας νοσεί σοβαρά απο έλειψη πολιτισμού.

  333. physicist said

    Συμμερίζομαι την έκκληση παραπάνω αλλά αναρωτιέμαι πόσο ασφαλείς νοιώθουν οι πεζοί να διασχίσουν τον δρόμο πάνω στις διαβάσεις με τις άσπρες γραμμές. Η δική μου εμπειρία με δαύτες είναι ότι οι οδηγοί, σχεδόν πάντοτε, αδιαφορούν γι’ αυτές. Δηλαδή, αν έμενα εκεί, θα πήγαινα ούτως ή άλλως στο φανάρι.

    (Ερώτηση: το πράσινο κομάτι τι είναι; Ποδηλατόδρομος ή λωρίδα για τα λεωφορεία;)

  334. "ετεροδημότισσα" said

    η σελίδα της περιφέρειας στα ελληνικά ανανεώθηκε
    για τους αγγλομαθείς όμως περιδερειάρχης παραμένει ο κ. Σγουρός

    http://www.patt.gov.gr/main/index.php?option=com_content&view=article&id=2541&Itemid=3&lang=en

    :-D:-D:-D

  335. Ιάκωβος said

    319,320
    Η Ελληνική Βίκη λέει ότι ο Βύθουλας της Αγίας Φωτεινής και το Βατραχονήσι είναι η ίδια περιοχή, αλλά κάνει λάθος.

    Βατραχονήσι λέγεται η περιοχή που βρίσκεται όπως μπαίνεις στο Στάδιο αριστερά , και που με κέντρο την Πλατεία προσκόπων, δηλαδή το Μαγεμένο Αυλό,και το Άγαλμα του Τρούμαν, όπου ήταν και το νησάκι, εκτείνεται το πολύ μέχρι την Ερατοσθένους. Στα Δεκεμβριανά είχε πολλούς Ελασίτες. Τρύπες από τις σφαίρες των μαχών με τους Άγγλους (μάλλον του Αρδηττού, ) φαίνονται ακόμα (αλλά όχι για πολύ) στο κτίριο που αγόρασαν οι Γουλανδρήδες για να γίνει Μουσείο, δίπλα από τον Άγιο Σπυρίδωνα.
    Η Αγία Φωτεινή όμως ήταν δεξιά από το Στάδιο, κάτω από του Μετς.
    (Απο χάρτη της περιοχής του Υμηττού, που εκπονήθηκε το 1905 από τη Σχολή Υπαξιωματικών (Πηγή : Αρχείο Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν)

    Το Βατραχονήσι ήταν μεγάλο, τόσο που να χωράει επάνω του τεκέδες και καφε-σανταν. Εδω φαίνεται πιο καλά, σε χάρτη του 1800:

    Το μπέρδεμα ίσως να γίνεται γιατί υπήρχε νησάκι και στον άλλο Βύθουλα, δίπλα στην Αγία Φωτεινή, πολύ μικρό όμως που το έλεγαν κι αυτό Βατραχονήσι, (ίσως λέω εγώ από το βραχονήσι ) δίπλα στην υποτιθέμενη Καλλιρρόη την εννεάκρουνο (μια από τις πολλές).


    Πάντως δεν νομίζω ότι το μεγάλο Βατραχονήσι ονομάστηκε ποτέ Βύθουλας. Το άλλο του όνομα φέρεται να ήταν Καφέ Τσουράπι.

    Αν βύθουλας και βούθουλας σημαίνει η λάκα,από το βυθός κλπ, γιατί έγινε Μπύθουλας; Μήπως από το αλβανικό μπίθε; Ή υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που το αρχαίο β γίνεται μπ;

  336. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    337.Βούθουλα ή Κρητικά (Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι το τέρμα της, τα «Περβόλια»)τα λέμε ακόμη οι κρητικοί που έχουμε αλισβερίσια μ΄εκεί.
    Βούθουλα, σκατόλακο, έλεγαν και μια τρύπα (φυσικό βόθρο,άπατη καταβόθρα υποτίθεται)που άδειαζαν παλιά τα βυτία.

  337. Ιάκωβος said

    334, Λάμπρο
    δεν πάσχουμε από έλλειψη, αλλά από περίσσευμα πολιτισμού 🙂 αν θυμάσαι μια προηγούμενη κουβέντα μας. Πάντως κάποιοι Κινέζοι, είναι σίγουρα πιο «πολιτισμένοι», έχουν λωρίδες πεζών και για τους εθελοτυφλούς της τεχνολογίας:

  338. gryphon said

    337
    Mπραβο.Απο εκλεκτο σε εκλεκτό το πας.Αυτη την ατακα του Βεγγου στον Νικο Φερμα απο το Πολυτεχνιτης και ερημοσπιτης μου θυμισε αυτη η διαδοχη βαρβαρων και κακοηχων ονοματων Βυθουλας Μπυθουλας Βατραχονησι Καφε τσουραπι κλπ που συνηθισμενα σε αλλες εποχες.
    Ευτυχως η ταση σημερα νομιζω πως ειναι να γινει προσπαθεια ξεχαστουν ολ’αυτα και να χρησιμοπουνται τα υπεροχα αρχαια τοπωνυμια.

  339. sarant said

    337: Εντυπωσιάζομαι!

  340. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    339 – Για άλλο πολιτισμό μιλούσαμε τότε Ιάκωβε, άλλωστε ο πολιτισμός δεν ακολουθεί γραμμική εξελικτική πορεία, κάλλιστα ένας πολιτισμένος λαός, μπορεί να γυρίσει αιώνες πίσω, όπως έγινε και με τους Έλληνες. Βέβαια έχουμε ένα ελαφρυντικό, οτι απο τους Πτολεμαίους και μετά, δεν είμαστε ποτέ ανεξάρτητοι, μας την έπεσε η οπισθοδρόμιση του χριστιανισμού, συν την κατοχή απο τους Οθωμανούς που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο εξελικτικά. Τα δε τελευταία 190 χρόνια, είμαστε υποχείρια των αγγλοσαξόνων και των Γερμανών, που το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι πώς να μας απομυζούν και όχι να εξελιχθούμε, γι΄ αυτό και απο τότε όλες οι κυβερνήσεις είναι διεφθαρμένες, και εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, και τον λαό τον έχουν γραμμένο.
    Δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά απο ένα λαό με τέτοια εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, και ξεπουλημένα κόμματα και κυβερνήσεις στην οικονομική ελίτ, βλέπουμε άλλωστε πώς εξελίσεται κι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που βρίσκεται μπροστά στην πόρτα της δοτής εξουσίας, απο τούμπα σε κωλοτούμπα πάει. Αυτό δεν μας απαλλάσει απο τις ατομικές μας ευθύνες, αλλα όπως και νάχει, είναι ένα σοβαρό ελαφρυντικό.

  341. Πάνος με πεζά said

    Κάπου έπιασε το μάτι μου τη νέα «περιφερειάρχισσα» να λέει ότι τα τσιγάρα της, (της) τα αγοράζει η μάνα της…

    Ας ευχηθούμε τουλάχιστον να την γνωρίζει ο θυρωρός της πολυκατοικίας της, γιατί αλλιώς προβλέπω να καλοπερνάμε (πάλι)…

  342. sarant said

    Στη ΝΥΤ. Ότι της τα πληρώνει δηλαδή η μάνα της, επειδή η ίδια εφτά μήνες είναι χωρίς μισθό, όχι ότι τη στέλνει μεγάλη γυναίκα στο περίπτερο 🙂

  343. Emphyrio said

    Αν θυμαμαι καλα τί ειχα φωτογραφισει τον Οχτωβρη του 2010 εξω απο την Αγια Φωτεινη, απο την Γεφυρα του Οθωνα που δειχνει το σχεδιο του Τραυλου κατω αριστερα στο 337 πρεπει να φαινεται ακομα μια αψιδα. Ας ευχαριστησουμε τον γερο Καραμανλη για αλλη μια φορα, που με τις ωραιες του ιδεες (οπως π.χ. τα τραμ) εξαφανισε ολα αυτα τα κομματια της αρχαιας ως προσφατης Αθηνας για να περνανε τα αυτοκινητα απο το Χιλτον ως την Παντειο.

  344. Γς said

    332:
    >όλα τα παιδάκια, αλλά και ενήλικες (γιαγιάδες, π.χ.)

    -Για στάσου.

    Και βάζει το χέρι της να μου φτιάξει το γιακά του πουκαμίσου μου που ήταν στραβοπατημένος απ το σακάκι.

    Κι όπως ήμασταν καθισμένοι σηκώθηκε λίγο και μου πέρασε και το άλλο χέρι της στον υπόλοιπο γιακά πίσω απ το λαιμό μου. Σαν να μ αγκάλιαζε.

    -Να έρθω εγώ από πάνω μωρή;

    Ημουν τότε παρα τόσο δα ενήλιξ και αυτή μείον δυο φορές τοσο δα ανήλιξ.

    Και μου ήρθε να το βουτήξω και να το ρουφήξω, όπως τότε. Πριν 55 χρόνια.

    Χτες στα γαμοβαφτήσια στον Λουμπαδιάρη.
    Και πιο δίπλα τα παιδιά μας [και τα εγκόνια της]

  345. elkas said

    @109 (κύριο θέμα της ανάρτησης 🙂 )
    Στην Κρήτη γιατρίνα λέμε την ιατρό και γιάτρισσα τη σύζυγο ιατρού.
    Αν έχεις φίλη γιατρίνα, την καλημερίζεις λέγοντας «καλημέρα γιατρέ!».
    Το «γιατρίνα» ως κλητική δεν ακούγεται καλά.

  346. sarant said

    Τη γιατρό που είναι και σύζυγος γιατρού; 🙂

  347. Ιάκωβος said

    342, ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Βέβαια έχουμε ένα ελαφρυντικό, ότι από τους Πτολεμαίους και μετά, δεν είμαστε ποτέ ανεξάρτητοι, μας την έπεσε η οπισθοδρόμιση του χριστιανισμού…

    Ε, είναι κάπως απλοϊκό όλο αυτό. Ο Χριστιανισμός δεν ήταν καμία οπισθοδρόμηση. Δεν υπάρχουν οπισθοδρομήσεις, κατ’ αρχήν διότι η ανθρωπότητα δεν πάει πουθενά, δεν έχει κάποια συγκεκριμένο προορισμό. Απλά προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε ένα χάος και μέσα σε συνθήκες που αλλάζουν.

    Ο Χριστιανισμός, μέσα από τις εκατοντάδες εκφάνσεις του, ήταν απλά άλλο ένα βήμα. Δεν ήταν υποδεέστερος όμως, και η απόδειξη είναι ότι επικράτησε. Ούτε το μοντέλο της πολυεθνικής αυτοκρατορίας, που ο Χριστιανισμός ήταν γέννημά του και που αντικατάστησε τις πόλεις κράτη, ήταν υποδεέστερο. Είναι σαν να λέει κανείς ότι το σοβιετικό σύστημα ήταν πιο δυνατό από το καπιταλιστικό. Αν ήταν, γιατί έπεσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα;

    Ο χριστιανισμός και οι άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες ήταν μοντέρνες θρησκείες, των πόλεων. Ένας ξυλουργός είχε ένα γιό, και ήταν κάποιος που αν και εφοριακός ήταν καλός άνθρωπος, και μετά ήρθαν οι κακοί χρηματιστές (αργυραμοιβοί) και να τι θα δίνουμε στον Καίσαρα και ιδού πως αντιστάθηκαν στην εξουσία οι Μακκαβαίοι και διαβάστε για τη συνωμοτικότητα και τους μάρτυρες. Πού να τους τη βγουν οι αρχαίοι με τα πουλάκια και τα λουλουδάκια και τις μεταμορφώσεις σε δάφνες και σε βόδια. Και φυσικά, αυτό με την Αγάπη, δεν ήταν κακό.

    Κυρίως ο Χριστιανισμός πρώτος, σαν η ιδεολογία μιας αυτοκρατορίας, κήρυξε μιαν Οικουμενικότητα.

    Τώρα ξαναγυρίσαμε στη θεοποίηση των βεστφαλιανών κρατών-εθνών. Αυτό πρέπει να αλλάξει κάποτε και να πάμε σε Παγκόσμια κυβέρνηση. Η αριστερά τον είχε ξεκινήσει αυτόν τον αγώνα για τη Διεθνή εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια. Χωρίς τη οικουμενικότητα των μονοθειστικών θρησκειών, δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο αίτημα, παρόλο που τώρα οι οικουμενικότητές τους συγκρούονται.(αν και αυτά που κυρίως συγκρούεται σήμερα είναι ο καπιταλισμός με την κοινή λογική και την αριθμητική).

    Το διεθνιστικό όραμα δε φαίνεται να πραγματοποιείται τόσο εύκολα. Αν όμως δεν πραγματωθεί, μάλλον τα παιδιά μας και σίγουρα τα εγγόνια μας θα ζήσουν σε μια δυστοπία άνευ προηγουμένου. Τότε, ναι, ίσως μπορεί να πει κανείς την πλήρη κυριαρχία του πόνου πάνω στη γη «οπισθοδρόμηση».

  348. @Φυσικός & Νεοκίδιος

    Επειδή μες στη βδομάδα δυστυχώς μόνο στα κλεφτά πλέον μπορώ να διαβάζω άρθρα και σχόλια, να διευκρινίσω σχετικά με τον επίκοινο τύπο -x πως η χρήση του προτείνεται μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες όπου το βιολογικό γένος δεν έχει ή δε θα ’πρεπε να χει καμία σημασία. Δε μιλάμε δηλαδή για πλήρη αντικατάσταση των έμφυλων τύπων. Η πρόταση δε περιλαμβάνει και τα άρθρα (οριστικά και αόριστα) αλλά και τις αντωνυμίες:

    Dix Studierx hat in xs Vortrag …

    Παρεμπιπτόντως, η χρήση του ουδέτερου άρθρου για την οποία ρώτησε υπό τύπον εικασίας ο Νεοκίδιος, αποτελεί υπαρκτό ζήτημα το οποίο τέθηκε το 1984 από τη Γερμανίδα Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Luise F. Pusch, θεμελιώτρια τής Φεμινιστικής Γλωσσολογίας. Η Πους, λοιπόν, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι οι τύποι των θηλυκών ουσιαστικών σε -in από τη στιγμή που είναι παράγωγα των αντίστοιχων αρσενικών τύπων, συνδηλώνουν υποταγή του θηλυκού στο αρσενικό και συνεπώς δεν μπορούν να θεωρηθούν πολιτικά ορθοί, πρότεινε αντί να προστίθεται στον αρσενικό τύπο η κατάληξη -in –αντί δηλαδή από το Professor «καθηγητής» να παράγεται το Professorin «καθηγήτρια»–, να χρησιμοποιείται ο τύπος Professor με το αρσενικό άρθρο der όταν αναφέρεται σε άντρες, με το θηλυκό die για γυναίκες και με το ουδέτερο das σε γενικές αναφορές όπου το φύλο δεν έχει καμία σημασία. Σαν να λέμε, δηλαδή, «Ο καθηγητής», «Η καθηγητής» ή «ΤΟ καθηγητής» ανάλογα την περίπτωση.

    Γενικά, πρωταρχικός στόχος των υπέρμαχων της ουδετεροποίησης της γλώσσας είναι να ταράξουν τα νερά. Κάποιες προτάσεις έχουν συμβολικό χαρακτήρα (π.χ. η αποκλειστική χρησιμοποίηση θηλυκών τύπων στον Καταστατικό Χάρτη του Πανεπιστημίου της Λειψίας), ενώ άλλες, πιο επιθετικές, κινούνται προς την κατεύθυνση της «γυναικοποίησης» της γλώσσας (Frauisierung, όχι Verweiblichung «θηλυκοποίηση» ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντικατάσταση της κατάληξης er με το φωνήεν -a ακόμα κι όταν πρόκειται για άψυχα: unsa Computa αντί unser Computer!

    Ιδού κι ένα παιδικό βιβλίο με ανάλογο τίτλο (αν και εδώ μάλλον απλώς αποδίδεται γραπτά το λεγόμενο Lehrer-Schwa όπου έχουμε φωνηεντοποίηση της άτονης κατάληξης -er):

  349. physicist said

    #350. — Κώστα, το -a αντί του -er είναι ήδη καθιερωμένο στην Αυστρία. 🙂

  350. "ετεροδημότισσα" said

    350
    έι, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Ήθελα και εγώ να τα γράψω αλλά θα ήθελα κιόλα να μπορώ να τα γράψω έτσι!

  351. physicist said

    Άσχετη ερώτηση προς φιλολόγους, μεταφραστές ή μηχανικούς: ποια είναι η σωστή απόδοση στα Ελληνικά για τον μηχανισμό ratchet and pawl;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  352. "ετεροδημότισσα" said

    351
    δλδ το γράφουν έτσι? γιατί στην προφορά και στη γερμανία το ακούς -α

  353. sarant said

    Φυσικέ, κι εγώ είχα την ερώτηση της Ετεροδημότισσας για την προφορά του unsa Computa.

  354. physicist said

    #354. — Το προφέρουν σαν καθαρό, ανοιχτό, βραχύ -α. Στη Γερμανία το ακούς περισσότερο σαν μακρύ -ah.

  355. Γς said

    353:
    Η καστάνια δεν είναι;

  356. physicist said

    Η καστάνια είναι το ράτσετ αλλά το πώλ; Κι ακόμα, δεν ξέρω αν η καστάνια είναι ο κυριλέ όρος των Μηχανικών ή τον λένε μόνο τα μαστόρια. 😉

  357. "ετεροδημότισσα" said

    @356
    εντάξει αυτές είναι οι (πάραπολύ)λεπτές αυστρογερμανικές διαφορές. Αλλά το γράφουν -α;;; δλδ νομίζω ότι το έχω δει έτσι γραμμένο μόνο σε χιπ χοπ κομμάτι τραγουδισμένο νομίζω από άτομο με μεταναστευτικό υπόβαθρο (χιντεργκρουντ)

  358. Νέο Kid Στο Block said

    Φυσικέ, σε ποιο ακριβώς συγκείμενο το θέλεις το ratchet and pawl?
    Θέλω να πω, μπορεί να είναι «καστάνια με αναστολέα» («αναστολέας» η φισφιριλέ λέξη για την «κόντρα», το pawl δηλαδή που εμποδίζει την αντίρροπη κίνηση) ή και γενικά κάποιο γρανάζι με κόντρα/ασφάλεια.

  359. physicist said

    #359. — Όχι, όχι, δεν το γράφουν έτσι, συγγνώμη για την ασάφεια! Η ορθογραφία των Γερμανικών είναι η ίδια.

    #360. — Ωραίος! Ευχαριστώ πολύ!

  360. Νέο Kid Στο Block said

    Αν θες μια πολύ επίσημη (wie kein Mensch ruebber kommt, δηλαδή. 🙂 ) ορολογία, βάλε «οδοντωτός τροχός με αναστολέα» 🙂

  361. Γς said

    Εγώ ξέρω το πωλ σαν μέρος του μηχανισμού καστάνιας.
    Καμιά φορά λένε καστάνια το πωλ, το δοντάκι που φρενάρει το γρανάζι.

    Αυτά

  362. physicist said

    #362. — «Οδοντωτός τροχός με ασύμμετρη οδόντωση και αναστολέα» για να είμαστε ακριβείς 🙂

    Ρίξε μια ματιά όποτε σε κάνει κέφι στο Κεφάλαιο «Ratchet and Pawl» του πρώτου Τόμου των Διαλέξεων Φυσικής του Φάυνμαν. Ξέρω ότι θα σ’ αρέσει. Ξέρεις εσύ. 🙂

  363. Γς said

    562:
    Μπράβο. ‘Η καλύτερα»οδοντωτός τροχός αναστολής»

  364. Γς said

    363:
    Και δεν ξέρω πως να σταματήσω το γρανάζι.
    Ξέρει κανείς;

  365. 359: Γουάου, πολύ ενημερωμένη σας βρίσκω! Πράγματι, λοιπόν, πρόκειται για το Unsa Haus των Früchte des Zorns, των καρπών της οργής ελληνιστί 🙂 :

  366. physicist said

    #366. — Με πολύ αργή σύνδεση Ίντερνετ.

  367. Γς said

    364:
    Ακου «ασύμμετρη»… Θα μας εντοπίσει κανείς τσέκερ ασύμμετρων θρετς

  368. Γς said

    Κόντεψα να πνιγώ!
    Επινα νερό όταν διάβασα κάπου

    «Να σεβαστούν την προσωπική του ζωή ζητά ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος»

  369. "ετεροδημότισσα" said

    @367
    σας ευχαριστώ πολύ, ξέρετε το μυστικό είναι ότι βλέπω πολύ δορυφορική τηλεόραση 🙄
    αναγνωρίζω από το βίντεο μια κατάληψη στο Βερολίνο στο Πρεντσλαουα Μπερκ. Την είχα φωτογραφίσει όταν επισκέφτηκα την περιοχή για αναψυχή (τουρισμός λέγεται)

  370. Παρεμπιπτόντως, το Lehrer-Schwa, απασχόλησε αρνητικά και τον Siebs στο Deutsche Bühnenaussprache για το οποίο τα λέγαμε τις προάλλες. Διότι μπορεί μεν θεωρητικά και σε συνθήκες εργαστηρίου (κυριολεκτώ) να μην υπάρχει απόλυτη φωνητική σύμπτωση μεταξύ, ξέρω ‘γώ, του Opa «παππούς» και του Oper «όπερα» όταν η κατάληξη -er φωνηεντοποιείται, σε κάποιες όμως διαλέκτους η διάκριση του ενός από το άλλο αποτελεί σκληρή δοκιμασία (π.χ. στα Βερολινέζικα). Στον γραπτό λόγο, πάντως, η φωνηεντοποίηση του r αποτελεί ξεκάθαρο ορθογραφικό λάθος (το συναντά κανείς κυρίως στις μικρές ηλικίες, π.χ. Tuam αντί Turm ή Wassa αντί Wasser). Απολύτως αποδεχτή αντίθετα είναι στη λογοτεχνία:

    Ick jeh also ne halbe Treppe tiefa, im Falle, det a pletzlich rauskommt, und brülle wieda: >Mutta! Mutta!> (Tucholsky in Berlin).

  371. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Δεν υπάρχουν οπισθοδρομήσεις, κατ΄αρχήν διότι η ανθρωπότητα δεν πάει πουθενά…» Ιάκωβε, δεν ξέρω αν πάει κάπου η ανθρωπότητα, η εξέλιξη όμως σίγουρα έχει κατεύθυνση, κι εγώ μίλησα για έναν χ πολιτισμένο λαό, όχι για όλη την ανθρωπότητα. Οι Αφγανοί π.χ πριν 40 χρόνια, είχαν εναν εξελιγμένο πολιτισμό, οι γυναίκες κυκλοφορούσαν ελεύθερα στους δρόμους χωρίς μπούρκα, πήγαιναν σχολείο, σπούδαζαν, γινόντουσαν επιστήμονες, η Καμπούλ ήταν μια εξελιγμένη πόλη, με σύστημα αποχετεύσεως και ύδρευσης, με ωραίους δρόμους με συγκοινωνία κ.λ.π. Δεν ξέρω πως ονομάζεις αυτό που βιώνουν τώρα, εγώ το λέω οπισθοδρόμηση. Οσο για τον χριστιανισμό (μη το κάνουμε θρησκευτική διαμάχη) εκτός του οτι δεν έχει επικρατήσει μια και η πολυπληθέστερη θρησκεία είναι ο βουδισμός, απο την στιγμή που είναι δόγμα, άρα κλειστό σύστημα που δεν επιδέχεται βελτίωση, εκ προοιμίου (αν δεν είναι οπισθοδρομικό, είναι σίγουρα στάσιμο) δεν προάγει την εξέλιξη, όπως όλων των ειδών τα δόγματα, αυτό εξηγεί και την κατάρευση της ΕΣΣΔ. Όσο για την οικουμενικότητα, μάλλον χάρη στον καπιταλισμό προωθήθηκε, (και ουσιαστικά στον οικονομικό τομέα έχει επιβληθεί) μια και κυρίως αυτόν εξυπηρετεί.

  372. physicist said

    Οι άντρες πιλότοι της Λουφτχάνσα ήταν μέχρι σήμερα υποχρεωμένοι να φορούν πηλίκιο (στο περαδώθε, όχι στο κόκπιτ) ενώ οι γυναίκες συναδέλφισσές τους όχι. Η εταιρεία είχε επιχειρηματολογήσει με βάση «την παράδοση και τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από τις γυναικείες κομμώσεις». Ένας πιλότος θεώρησε την πολιτική αυτή ως διάκριση με βάση το φύλο και έκανε αγωγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Εργασιακών Υποθέσεων, το οποίο του έδωσε δίκιο. Από σήμερα, λοιπόν, οι άντρες πιλότοι της Λουφτχάνσα δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν πηλίκιο.

    Να με συχωρέσει η ομήγυρη, φεμινιστικώς/μασκουλινικώς/τρέχα-γύρευε προσανατολισμένη ή όχι, αλλά με κάτι τέτοια με πιάνουν τα γέλια. Δουλειά δεν είχε ο διάολος, που λένε.

    Α, και η απαραίτητη τεκμηρίωση εδώ. 🙂

  373. Νέο Kid Στο Block said

    Herrn Physiker gewidmet:

    «Gold’ne Mütze, gold’ne Mütze,

    sag, was bist du für ein Ding?

    Eines Zwerges gold’ne Hütte,

    eines Riesen Fingerling?

    Dunkles Schicksal für den Menschen, und ein Rätsel für ein Kind.

    Deine blitzend bunten Fäden

    sind der Hexe Angebind!»
    😆

  374. physicist said

    Κίντο, κάτσε μια στιγμή να πάρω το μηδέν, γιατί δεν σε καταλαβαίνω.

    😀

  375. nessim said

    την πάτησαν σήμερα οι Βαρουφάκης – Χουλιαράκης στην απάντησή τους στον Στουρνάρα με το επερχόμενο μοντέρνο «τιμητής,
    » ….Όσον αφορά εμάς, αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού το γεγονός ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας βρέθηκε τότε (εκούσια ή ακούσια) αρωγός της τρόικας, εναντίον της λαϊκής εντολής, και βρίσκεται σήμερα τιμητής του πραξικοπήματος εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης (αναφερόμενος με φιλοπαίγμονα διάθεση στην «γενναία διαπραγμάτευση» των Βαρουφάκη-Θεοχαράκη)….»

    http://www.efsyn.gr/arthro/thlipsi-varoyfaki-theoharaki-gia-stoyrnara

  376. nessim said

    διορθώνω: Βαρουφάκης – Θεοχαράκης

Σχολιάστε