Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο μπάρμπας απ’ την Κορώνη

Posted by sarant στο 27 Ιουνίου, 2013


Μια έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά για κάποιον που έχει μεγάλα μέσα, υψηλές γνωριμίες, που του εξασφαλίζουν περιζήτητους διορισμούς, καλοπληρωμένες αργομισθίες, χαριστικές συμβάσεις, ευνοϊκές μεταθέσεις, κέρδη πολλά, σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο, είναι η «έχει μπάρμπα στην Κορώνη». Μόλις χτες την είδα σε τίτλο ενός ιστολογίου, όπου υποτίθεται πως μία υπουργός (μία την έχουμε έτσι κι αλλιώς) παρέμεινε στο υπουργείο της χάρη στον ισχυρό θείο της. Στην ουσία της υπόθεσης δεν μπαίνω, εμένα με ενδιαφέρει η έκφραση -και κυρίως η προέλευσή της.

Γιατί να εξασφαλίζει τόσο προνομιακή μεταχείριση ο μπάρμπας από την Κορώνη; Στο κάτω-κάτω, η μεσσηνιακή κωμόπολη, παρά τις φυσικές ομορφιές της, δεν είναι ο ομφαλός της γης. Ποια είναι η προέλευση της φράσης;

Ασφαλώς η φράση δεν φτιάχτηκε στις μέρες μας, είναι πολύ παλιότερη, ανάγεται επομένως και σε γεγονότα παλιότερα. Αν ψάξετε στο Διαδίκτυο για την προέλευση της φράσης, θα βρείτε κάμποσες εκδοχές. Θα τις παρουσιάσω και θα τις σχολιάσω.

1) Σε έναν τουριστικό ιστότοπο, αναφέρεται ότι: «Κι όμως, την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκοκρατίας η Κορώνη είχε τόση ανάπτυξη λόγω του λαδιού και της ελιάς, ώστε το λιμάνι της είχε απίστευτη εμπορική κίνηση και οι μπαρμπάδες έλυναν και έδεναν μέσα κι έξω από το Κάστρο (μπαρμπάδες: οι τσιφλικάδες της περιοχής). Για όλες σου λοιπόν τις υποθέσεις σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, πήγαινες και έβρισκες έναν μπάρμπα στην Κορώνη και σου έλυνε όλα τα προβλήματα. Με λίγα λόγια, με μια αμοιβή, οι μπαρμπάδες ξεκαθάριζαν σε σχέση με τους σουλτάνους και τους Τούρκους. Έτσι βγήκε η έκφραση «αυτός έχει μπάρμπα στην Κορώνη».»

Τα προβλήματα αυτής της εξήγησης είναι τα ακόλουθα: α) δεν τεκμηριώνεται πουθενά ότι μπαρμπάδες αποκαλούσαν τους τσιφλικάδες, β) υπονοεί ότι αυτοί οι παντοδύναμοι τσιφλικάδες, που στο πι και φι «καθάριζαν» με τον σουλτάνο ήταν Ρωμιοί -διορθώστε με, αλλά Ρωμιοί τσιφλικάδες δεν ξέρω να υπήρχαν πολλοί, και γ) η μεγάλη ακμή της Κορώνης ήταν πριν από την Τουρκοκρατία. Άρα, θα την απορρίψουμε.

Τέσσερις άλλες εξηγήσεις έχει συγκεντρώσει στον ιστότοπό του ο Α. Στουγιαννίδης. Καμία δεν με πείθει, αλλά θα πω και γιατί.

2) Ο Τούρκος διοικητής [της Πελοποννήσου] δεν δεχόταν να μιλήσει σε κανέναν Ρωμιό αν δεν ήταν γνωστός κάποιου Κορωναίου εμπίστού του. Ετσι, για Θέματα οικονομικά ή φορολογίας, όποιος Ελληνας παρουσιαζόταν μπροστά στον Τούρκο διοικητή συστηνόταν ως συγγενής γνωστών Κορωναίων. Για ποιο λόγο τέτοια εύνοια στους Κορωναίους; Ένας συγκεκριμένος τούρκος διοικητής είχε αυτή τη συνήθεια ή όλοι; Υπάρχει κάπου κάποια μαρτυρία που να υποστηρίζει την εξωφρενική αυτή άποψη; Όχι, οπότε απορρίπτεται.

3) Επίσης, μία παραπλήσια εκδοχή αναφέρει ότι ένας από τους πασάδες της Τριπολιτσάς ήταν ανιψιός του μπέη της Κορώνης. Ετσι, διάφορες υποθέσεις Κορωναίων πον έφθαναν στον πασά τακτοποιούνταν αμέσως όταν πήγαιναν συστατικά γράμματα από τον ανιψιό του. Μάλλον θέλει να πει «από τον θείο του», αλλά η εξήγηση δεν τεκμηριώνεται, ούτε και μας εξηγεί για ποιο λόγο να πήγαιναν οι Κορωναίοι στην Τρίπολη για τις υποθέσεις τους και να μην τις έλυναν στην Κορώνη. Και εκτός αυτού, «μπάρμπα στην Κορώνη» (θα) είχε ο πασάς, όχι οι Κορωναίοι! Απορρίπτεται.

4) Επίσης, λέγεται ότι ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης είχε βοηθήσει κάποτε τον μπέη της Κορώνης εναντίον μπερμπερίνων πειρατών.’Ετσι, όταν ο τελευταίος έγινε Μέγας Βεζίρης της Κωνσταντινούπολης ανακήρυξε τον Πετρόμπεη ως «Πρώτο του Μοριά». Από τότε λεγόταν ότι ο Πετρόμπεης έγινε «πρώτος» από τον μπάρμπα της Κορώνης. Ονόματα και διευθύνσεις, παρακαλώ. Ποιος μπέης της Κορώνης έγινε μεγάλος βεζίρης την εποχή του Πετρόμπεη; Απορρίπτεται.

5) Τέλος, λέγεται ότι όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κουμουνδούρος με υπουργό τον Κορωναίο γέροντα Δαρειώτη έγιναν πολλοί περίεργοι διορισμοί. Ο τελευταίος σε διάφορες διοικητικές Θέσεις διόριζε συντοπίτες του, με κάθε άλλο παρά αξιοκρατικό τρόπο. Η ίδια εκδοχή επαναλαμβάνεται και αλλού. Η εκδοχή αυτή με μια πρώτη ματιά φαίνεται πιο αληθοφανής, δυστυχώς όμως σκοντάφτει σε δυο αξεπέραστα εμπόδια. Πρώτον, δεν νομίζω ότι ο Δαρειώτης έγινε ποτέ υπουργός. Βουλευτής έκανε, αλλά για υπουργό δεν βρήκα -όποιος έχει στοιχεία περί του αντιθέτου, ας μας το πει. Δεύτερο και κυριότερο, η παροιμία περιλαμβάνεται στην συλλογή του Ι. Βενιζέλου, που εκδόθηκε το 1867, και είναι απίθανο να είχε προλάβει να βγει, να εδραιωθεί και να καταγραφεί η παροιμία δεδομένου ότι ο Κουμουνδούρος ανέλαβε πρωθυπουργός πρώτη φορά μόλις το 1865.

6) Να προσθέσω και μιαν έκτη εκδοχή, από τον αναπόφευκτο Τάκη Νατσούλη («Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις»). Τον καιρό της Τουρκοκρατίας, λέει ο Νατσούλης, μπέης της Κορώνης διοριζόταν σύμφωνα «με απαράβατο έθιμο ένας στενός συγγενής του σουλτάνου». Έτσι, ο μπέης αυτός ήταν πανίσχυρος και επηρέαζε τον θεωρητικά ανώτερό του πασά της Τριπολιτσάς, οπότε όσοι συγγένευαν με προύχοντες της Κορώνης μπορούσαν να πετύχουν μεγάλα ρουσφέτια αφού μεσολαβούσε για χάρη τους ο μπέης της Κορώνης. Ο Νατσούλης σχεδόν πάντα εμφανίζεται κατηγορηματικός στις εκδοχές του και η σιγουριά του ακούγεται πειστική. Όμως, δεν σας φαίνεται παράλογο αυτό το «απαράβατο» έθιμο; Υπάρχει τάχα πουθενά κάποια τεκμηρίωσή του; Αν ήταν απαράβατο, δεν μπορεί, κάποιο ίχνος θα άφησε στα οθωμανικά κιτάπια. -Οπότε, μέχρι να βρεθεί απόδειξη ότι μπέης της Κορώνης οριζόταν «πάντοτε» κάποιος συγγενής του σουλτάνου, η εκδοχή απορρίπτεται μετά πολλών επαίνων.

Προσθήκη: (με βάση τό σχόλιο 37) Σύμφωνα με την έγκυρη Encyclopaedia of Islam (άρθρο του Colin Heywood), η Κορώνη δεν είχε καν μπέη. Είχε μόνο καδή, αλλά ανήκε στο σαντζάκι της Μεθώνης και μετά το 1582 σ’ εκείνο του Μυστρά. Πάει λοιπόν το μπεηλίκι της Κορώνης, πάει και ο διάδοχος του θρόνου (που δεν έφευγε από την πρωτεύουσα από τα τέλη του 16ου αιώνα και μετά –αλλά και όταν έφευγε, πήγαινε στη Μάνισα/Μαγνησία ή την Αμάσεια, άντε και την Προύσα).

Οπότε; Γιατί λέμε για μπάρμπα στην Κορώνη;

Κατά τη γνώμη μου, και όχι μόνο τη δική μου ευτυχώς, η περίσταση που γέννησε την έκφραση είναι παλιότερη από την Τουρκοκρατία. Είπα πιο πάνω ότι η Κορώνη (μαζί με την αντικρινή της Μεθώνη) άκμασε όχι επί Τουρκοκρατίας αλλά νωρίτερα, όσο ήταν στα χέρια των Ενετών. Ο Μοριάς πέρασε στα χέρια των Φράγκων μετά το 1204, αλλά η Βενετία φρόντισε να πάρει από το 1209 υπό τον έλεγχό της τη Μεθώνη και την Κορώνη (που συχνά αναφέρονταν και με ενιαία ονομασία: «τα Μοθοκόρωνα»). Οι Βενετοί οχύρωσαν τις δυο πόλεις και τις έκαναν σημαντικό σταθμό στο επικερδές ταξίδι των προσκυνητών προς τους Αγίους Τόπους. Έτσι, η Κορώνη πέρασε τρεις αιώνες πολύ μεγάλης ακμής, και αναπτύχθηκαν ντόπιες ισχυρές οικογένειες, ελληνοβενετικές. Την εποχή εκείνη, οι υπόλοιποι Πελοποννήσιοι βρίσκονταν υπό άλλο καθεστώς (είτε ανήκαν στον Φράγκικο Μωριά, είτε στο βυζαντινό κράτος, είτε, μετά το 1460, υπό τους Οθωμανούς). Οι Κορωναίοι λοιπόν μπορούσαν να μεσολαβήσουν υπέρ συγγενών τους που ζούσαν στον υπόλοιπο Μωριά, έχοντας την πανίσχυρη προστασία της Βενετίας. Υποθέτω λοιπόν ότι από εκεί γεννήθηκε η έκφραση -κάτι που το δέχονται και άλλοι μελετητές πολύ πιο έγκυροι από μένα. Το μόνο μειονέκτημα της άποψής μας είναι ότι μεσολαβούν αρκετοί αιώνες από το 1500 ίσαμε σήμερα, αλλά η γλώσσα είναι συντηρητική και ξεχνάει δύσκολα.

Η ακμή της Κορώνης πήρε τέλος μετά την κατάκτηση από τους Τούρκους, το 1500. Την ανακατέλαβε ο Αντρέα Ντόρια το 1532 αλλά μόνο για δύο χρόνια -το 1534 ξαναέγινε τούρκικη και οι ισχυρές οικογένειες της πόλης πήραν την άδεια να μετεγκατασταθούν στη Μεσσίνα, στη Σικελία. Την Κορώνη την ξαναπήραν οι Βενετοί το 1685 με τον Μοροζίνη, μαζί με τον υπόλοιπο Μοριά, αλλά η έκφραση δεν μπορεί να γεννήθηκε τότε, αφού τότε όλος ο Μοριάς υπαγόταν στο ίδιο καθεστώς, δεν ξεχώριζε η Κορώνη, η οποία έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν έφτασε την παλιά της ακμή.

Αυτά για την ιστορία της έκφρασης «έχει μπάρμπα στην Κορώνη».

Ωστόσο, στην εποχή μας, και ιδίως τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο της εύνοιας και της χαριστικής μεταχείρισης προς όσους έχουν μπάρμπα στην Κορώνη έχει αναβιώσει -αν και, για να είμαστε δίκαιοι, δεν ισχύει μόνο για όσους έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, αλλά και για όσους έχουν αδερφό στην Καλαμάτα, μπαμπά στη Μεσσήνη, θεία στους Γαργαλιάνους, μπατζανάκη στην Κυπαρισσία, ξάδερφο στην Πύλο ή κουνιάδο στα Φιλιατρά, με λίγα λόγια για όλους τους Μεσσήνιους, κι έτσι έχουμε δει αθρόους διορισμούς Μεσσηνίων στο Μουσείο Ακρόπολης, ανεξήγητες τοποθετήσεις Καλαματιανών σε νευραλγικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης, και άλλες λιγότερο διαφημισμένες ιστορίες, όπως αυτό που πολύ πρόσφατα διαδόθηκε ότι, λέει, από τον κλάδο ΠΕ02 (φιλόλογοι) έγιναν φέτος 21 μεταθέσεις προς σχολεία της Μεσσηνίας, ενώ καμία μετάθεση προς την Αρκαδία, τη Λακωνία, την Κορινθία, την Αργολίδα και την Ηλεία.

Βέβαια, δεν πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη τα παραπάνω, διότι ο κ. Σαμαράς το έχει δηλώσει, Η σωτηρία της πατρίδας είναι η υπέρτατη ιδεολογία -εννοούσε, βέβαια «της ιδιαίτερης πατρίδας». Οπότε, στα λεξικά του μέλλοντος δεν αποκλείεται η παροιμία να καταγραφεί ως «έχει μπάρμπα στη Μεσσηνία», και δεν θα υπάρχει καμιά απορία για την προέλευσή της.

113 Σχόλια to “Ο μπάρμπας απ’ την Κορώνη”

  1. Τον Κωνσταντίνο Δαρειώτη τον βρίσκω δύο φορές ως Γραμματέα σε μία από τις βραχύβιες κυβερνήσεις, τις Συνόδους, μετά τις εκλογές της 01/07/1846, την Γ’ Σύνοδο μεταξύ 10/12/1849-22/07/1850. Μετά τις εκλογές της 20/10/1850 αναλαμβάνει στη Β’ Σύνοδο αντιπρόεδρος μεταξύ 31/10/1851-30/10/1852. Με την έννοια του υπουργού, τον βρίσκουμε τρίτη και τελευταία φορά στην κυβέρνηση του Μπενιζέλου Ρούφου, 28/11-10/12/1865, στο υπουργείο Εκκλησίας και Δημόσιας Εκπαίδευσης.

  2. physicist said

    […] αλλά η γλώσσα είναι συντηρητική και ξεχνάει δύσκολα.

    Σε παλιότερο άρθρο, όμως:

    […] η γλώσσα είναι κομμουνίστρια.

    Πολιτικά σχιζοφενής η γλώσσα. 🙂

    Καλημέρα, Νίκο. Εξαιρετική και πάλι η ανάρτηση.

  3. Νέο Kid Στο Block said

    Kαλημέρα! Οφείλω να πω ότι από όλους τους απίστευτους νατσουλισμούς που έχει κατά καιρούς παραθέσει ο Νικοκύρης (π.χ φώτα-κατάδικοι στην Πόλη, Μυλωνάς-Μπιν Λάντεν, κ.λ.π) αυτός είναι ο πιο λογικοφανής. 🙂
    Για να μιλήσω και λίγο σοβαρά, πιστεύω ότι η προέλευση της φράσης είναι πολύ πιο ξεκάθαρη και απλή. Ως γνωστόν το καλαματιανό λάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας και αγνότητας (όταν δεν το «μπασταρδεύουνε»..), εξού κι αυτό που ο Νικοκύρης αποκαλεί «φαινόμενο της εύνοιας και της χαριστικής μεταχείρισης» δεν είναι παρά επέκταση του σχετικού εμπορίου λαδιού. Γνωστό επίσης ότι το καλαματιανό λάδι εξαγόταν εκ των αρχαιοτάτων χρόνων ακόμη και στους υπερβόρειους όπως ήταν οι άλαλοι Βρετανοί. Έτσι-τάχουμε ξαναπει και ξανααποδείξει αυτά- όταν έφταναν στις βαρβαρικές ακτές (κοντά στο Ντόβερ) οι καλαματιανοί λαδέμποροι χαιρετούσαν τους ιθαγενείς με το «Ουλέ, Ουλέ!» κι απ’αυτό μάθαν οι ξινοί πρωτογονοεγγλέζοι το hello! Όταν λοιπόν η γλωσσομάθεια των βαψομαλιάδων επεκτάθηκε και μάθανε καλά (για βαρβάρους..) ελληνικά, ρωτούσαν: «Έχεις μπάρμπα από την Κορώνη?» εννοώντας ασφαλώς αν ο ναυτικός -λαδέμπορος έχει λάδι από την περιοχή της Κορώνης , που έθεωρείτο ανωτέρας ποιότητας. Τόσο απλό!

  4. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Αν δεν νεποτίσουμε την αυλή μας. Νεποτισμός σημαίνει, άλλωστε, ανεψιοκρατία, nepus, από την παράδοση των παπών να διορίζουν ανήψια, αφού, λόγω αγαμίας του κλήρου δεν είχαν παιδιά, κι αν είχαν δεν μπορούσαν να τα παρουσιάζουν σαν τέτοια. Στην Κύπρο έχουμε την κουμπαροκρατία, κι επί εσχάτως, την συμπεθερορατία. Ο στερούμενος του σωστού πατρωνύμου λέγεται ότι έχει ‘βγει από το έξως της μοτόρας’, όθεν το πικρόν μέσον όνομά μου.

  5. Φανατικός said

    Εμείς οι Μεσσήνιοι φημιζόμαστε για την αρχαιολατρία μας και λόγω αυτής της αθεράπευτης «ασθένειας» έχουμε κατακλύσει το μουσείο της Ακρόπολης. Επίσης, φημιζόμαστε και για μάνατζερς του δημοσίου και για αυτό η αριστοκρατία της Καλαμάτας έχει πιάσει νευραλγικές θέσεις στο δημόσιο. Τέλος, θα έχετε ακούσει τα περί δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου -δηλαδή ακομμάτιστου- δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, ε τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εγκαταστάσεις του θα είναι στα Φιλιατρά εξαιτίας της μεγάλης μας λατρείας για ενημέρωση. Σύντομα η Καλαμάτα θα μετονομαστεί σε συμπρωτεύουσα και η Κυπαρισσία σε επίνειο της όπου θα έχουνε τις βίλες τους οι αυλικοί του Α.Σ. μιας και στη Μεσσηνία είμαστε γνωστοί και για την έφεση μας στο αυλικιλίκι.

  6. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Σευχαριστώ. Πολύ λίγος καιρός για να γίνει παροιμιώδης ο μπαρμπαΔαρειώτης, θαρρώ.

    2: Το ήξερα πως κάποιος θα επισήμαινε την αντίφαση, αλλά δεν είναι αντίφαση -άλλωστε, πόσοι και πόσοι δεν λένε ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα συντηρητικό; Επειδή η γλώσσα ανήκει σε όλους, γιαυτό αλλάζει πολύ αργά.

    4: Αυτό με το «έξως της μοτόρας» δεν μας το μεταφράζεις;

  7. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Δεν ξέρω για τους μπαρμπάδες της Κορώνης και των περιχώρων, αλλά τ’ Ανώγεια έχουν ασύγκριτα καλύτερους μπαρμπάδες όπως και τα πιο καλά κοπέλια.- φύλακες.
    (μαύρο πουκάμισο, στιβάνια, κλπ)

  8. Πάνος με Πεζά said

    Παραθέτω και τις ισοδύναμες «slang» εκφράσεις : Έχει «δόντι», έχει «άκρες», έχει «βύσμα», έχει «πλάτες».

  9. Νέο Kid Στο Block said

    Eξώς βρε Νικοκύρη, εξάτμιση της μηχανής! Mηχανή=Μοτόρα=Ταππουροκωλού! (ταπ,ταπ,ταππ.. )

  10. Υπάρχει και Κορώνη στην Αργολίδα, κοντά στο Ληγουριό (Ντάλα αν θυμάμαι καλά τα αρβανίτικα ή μήπως Ντάλα ήταν η Καλλονή 😉
    Περνάγαμε από εκεί με τα πούλμαν όταν ο καιρός έδενε τα καραβάκια για τον Πόρο.
    Ισως αυτή να έβγαζε τους ξακουστούς θείους

  11. Γς said

    Μπάρμπα στην Κορώνη εμείς,
    τράβηγμα οι Εγγλέζοι (have pull with someone),
    μακρύ χέρι οι Γάλλοι (avoir le bras long),
    σαν τον Καραγκιόζη:

    Ντρίγκι-ντράγκα ντρίγκι-ντράγκα
    γεια σου, Καραγκιόζη, μάγκα!..

  12. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

    Ως Μεθωναίος στην καταγωγή είχα πάντα ένα κρυφό παράπονο: Γιατί η έκφραση δε λέει «έχεις μπάρμπα στη Μεθώνη», αφού η Μεθώνη ήταν πιο μεγάλη πόλη επί ενετοκρατίας. Τέλοσπάντων, εγώ ότι μπαρμπάδες έχω σε Κορώνη, Μεθώνη και περίχωρα είναι παντελώς άχρηστοι και ανίκανοι να μου κάνουν οποιοδήποτε ρουσφέτι και τους καταγγέλω.

  13. physicist said

    #6(β). — Είδες που δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες σου; Και μάλιστα νωρίς-νωρίς. 😉

  14. Nestanaios said

    Το «μπάρμπα στη κορώνη» δεν έχει καμμία σχέση με την Κορώνη της Μεσσηνίας ούτε με καμμία άλλη Κορώνη. Έχει σχέση με την κορόνα του βασιλιά και ενδεχομένως με την «κορόνα» του εκάστοτε κυβερνήτη.

  15. sarant said

    11: Κι εμείς έχουμε άλλες ισοδύναμες εκφρασεις (βλ. 8 ), αλλά άλλην με τοπωνύμιο δεν ξέρω.

    12: Είδες ιστορική αδικία;

    9 : Α, ναι, τώρα το κατάλαβα!

  16. oxtapus said

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

  17. Νέο Kid Στο Block said

    Για τον Νεποτισμό και τα παπικά..ανεψούδια (χμμ…) που είπε το υποπροϊόν καύσης της κυπριακής μοτόρας Τίτους Ζούνταπ, δείτε και αυτό το ωραίο του εγγλέζου Σαρανταφούλ :
    http://blog.inkyfool.com/2011/10/avuncular-and-nepotistic-uncles.html

    Vanity, saith the preacher, vanity!
    Draw round my bed: is Anselm keeping back?
    Nephews – sons mine… ah God, I know not! 🙂

  18. Έχω μία θεία που παντρεύτηκε στα Λεχαινά, λες να γίνεαι τίποτα;

  19. spiral architect said

    @18: Ενδεχομένως, διότι αν και η θειά είναι από Ηλεία μεριά, η τελευταία οσονούπω θα απορροφηθεί από τη Μεσσηνία ακριβώς όπως ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα μεταφέρθηκε διοικητικά στη Μεσσηνία. 😛

    Οποία υπερηφάνεια λοιπόν. 😉

  20. Γς said

    Παρακολουθώ τώρα το Βαρουφάκη με την Τσαπανίδου στην τηλεόραση, όταν πέφτει διαφήμιση για το Μπεν, το ρύζι Μπέν. Τσιμουδιά για Μπάρμπα. Πάει κι αυτός ο μπάρμπας. Χάσαμε το θείο. Στοπ

  21. sarant said

    18: Mε πρόλαβε ο Σπειροειδής με το 19! 🙂

    20: Μπα, ναι; Σκέτο Μπεν;

  22. Γς said

    21 β:
    Ξεκινήστε με τον Μπέν

  23. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    17
    Exhaust, και exhausted.
    Ευχαριστώ διά την παρέμβασις. Ξεχάστηκα να διαβάζω το μπλογκ του Δύτη, για τις καραφατμέδες, ή κατσαρίδες.Πέρισυ Σεπτέμβριο, νομίζω, επιβιώνουν κι αυτές, κι αυτό.

  24. ΓΙΩΤΗΣ said

    Το έχει «βύσμα» νομίζω το καταλαβαίνω πώς προέκυψε. Το είναι «τσάτσος», από πού βγήκε; (Κάποιος εδώ λέει από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, επειδή τον έκανε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Καραμανλής)

  25. physicist said

    Ήξερα ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με την ονομασία Uncle Ben επειδή παραπέμπει στον Uncle Tom. Το άλλαξαν στην Αμερική και λέγεται τώρα απλώς Μπεν; Αλλιώς γιατί να αλλάξει το όνομα μιας πασίγνωστης μάρκας;

  26. sarant said

    24: Θέλει ψάξιμο το «τσάτσος», νομίζω πως είναι παλιότερο αλλά επιφυλάσσομαι.

  27. Γς said

    25:
    Εννοώ εδώ στην Ελλάδα. Δες την διαφήμιση (#22)

  28. physicist said

    #27. — Έχεις δίκιο, η ονομασία και η συσκευασία δεν άλλαξαν, η μάρκα είναι Uncle Ben’s όπως παλιά. Τι τους ήρθε και κάνανε το θρυλικό ρύζι Μπαρμπαμπέν ρύζι Μπεν, δεν μπορώ να καταλάβω. Υποθέτω ότι κάποιος Αϊνστάιν του μάρκετινγκ και της διαφήμισης ανακάλυψε μετά από επιστημονική έρευνα αγοράς ότι το Μπαρμπαμπέν είναι δύσκολο στην προφορά.

  29. MITSOY said

    Καλημέρα, κάποιες αναφορές:

    Οι περισσότερες που βρήκα συνδέονται με την Τουρκοκρατία και τη δύναμη του εκεί διοικητή ως εξής:

    Κατά την λαογράφο Αθηνά Ταρσούλη, η ρήση προκύπτει από το γεγονός ότι ο Πασσάς της Τριπολιτσάς, ήταν μπάρμπας του Μπέη της Κορώνης:
    «Όσοι ήθελαν να πετύχουν κάποιο μεγάλο ρουσφέτι από τον Πασσά της Τριπολιτσάς, κατέφευγαν στον Μπέη της Κορώνης πού είχε πολλή επιρροή απάνω στο Πασσά, τον μπάρμπα του».

    (Νέα Εστία, έτος Δ΄ (1930), τεύχος 90 (15/9) σ. 974)

    Άλλο:
    «έχω μπάρμπα στην Κορώνη ερμηνεύεται από τη σπουδαιότητα της πόλης κατά την Τουρκοκρατία και από την εξουσία τού διοικητή της» (Μπαμπινιώτης, Λεξικό, 2η έκδ. εμπλουτισμένη, 2005, σ. 936)

    Επίσης, η εγκυκλ. Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα στο λήμμα «Κορώνη» υιοθετεί το εξής:
    «Σύμφωνα με ερμηνεία που δίδεται, κατά την τουρκοκρατία ως διοικητής (μπέης) τής Κορώνης και τής ευρύτερης περιοχής (μπεηλίκι τής Κορώνης), λόγω τής ακμής, τού πλούτου και τής στρατηγικής σημασίας τής πόλης, διοριζόταν στενός συγγενής τού σουλτάνου, και ο μπέης αυτός ερχόταν κατά την ιεραρχική σειρά αμέσως μετά τον πασά τής Τριπολιτσάς. που ήταν γενικός διοικητής τής Πελοποννήσου. Έτσι, όταν κανείς δυσκολευόταν να επιτύχει λύση κάποιου ζητήματος που τόν απασχολούσε και τύχαινε να έχει επιφανείς συγγενείς (μπαρμπάδες) στην Κορώνη, κατέφευγε σ’ αυτούς και εκείνοι με τη σειρά τους μεσίτευαν στον τοπικό μπέη. με τη βοήθεια τού οποίου δινόταν ευνοϊκή λύση σ’ οποιοδήποτε θέμα».

    Αυτό αναφέρει και ο Τάκης Νατσούλης (Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις), 2007, σ. 214)

    Το μόνο διαφορετικό είναι στο αφιέρωμα του ένθετου ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ (KYPIAKH 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1993), όπου στη σελίδα 4 συσχετίζει τη ρήση με την Ιερά Μονή Κορώνης στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ «που παλιότερα γνώρισε ημέρες μεγάλης δόξας».

    Η Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα ακούγεται πειστική.

  30. Γιάννης said

    Το «τσάτσος» δεν είναι το αρσενικό του «τσατσά»;

  31. sarant said

    29: Προσέξτε πάντως την επιφύλαξη που εκφράζει η ΠάπυροςΛαρούς (σύμφωνα με ερμηνεία…).
    Προσωπικά, δεν βρίσκω πειστική την εξήγηση, αν δεν δω κάποια πρωτογενή πηγή από την οποία να προκύπτει ότι μπέης της Κορώνης διοριζόταν συγγενής του σουλτάνου.

  32. nanagn said

    Για την προεξάρχουσα θέση που είχε το μπεηλίκη της Κορώνης βλέπε:

    http://www.maniatakeion.gr/page.asp?pid=102

    Ο μπέης της Κορώνης πολλές φορές τύχαινε να ήταν και υποψήφιος διάδοχος του θρόνου (του πασά; του Σουλτάνου;). Στα πλαίσια της διεκδίκησης του θρόνου ήθελε να δείξει ένα καλό και δημοφιλές πρόσωπο. Έκανε λοιπόν όλα τα χατίρια στους υπηκόους του. Έτσι βγήκε το «Μπάρμπα στη Κορώνη». Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Από την αρχή του νεοελληνικού κράτους μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, η Κορώνη είχε μεγάλα πολιτικά «τζάκια» συντηρώντας έτσι τη φήμη του «μπάρμπα»

  33. sarant said

    32: Ξέρετε όμως κάτι; Πάλι δεν δίνει πηγή για τον μπέη.

  34. sarant said

    30: Σαν να έχεις δίκιο!

  35. Νέο Kid Στο Block said

    33. E, τώρα κι εσύ…και τον Μπέη αυτοπροσώπως να σου φέρουνε, είσαι ικανός να του ζητήσεις πεντιγκρή με σουλτανική σφραγγίδα! Είπαμε ,η Κορώνη είχε μεζέ για όλους σιορ! 🙂

  36. Νέο Kid Στο Block said

    O τσάτσος όμως δεν είναι ο ρουφιάνος, το γλυφτρόνι, ο catch-fart ?
    Άλλες νομίζω είναι οι ποιότητες-ιδιότητες της τσατσάς. Εκτός αν υπήρξε αυτή η ,πώς τη λένε- διολίσθηση;(παρετυμολόγηση;) της έννοιας.

  37. 32 Ωραία η «συμπαθής και ιστορική πόλη της Κορώνης», αλλά καταρχάς αν κρίνουμε από το άρθρο της Encyclopaedia of Islam (του Colin Heywood) δεν είχε καν μπέη. Είχε μόνο καδή, αλλά ανήκε στο σαντζάκι της Μεθώνης και μετά το 1582 σ’ εκείνο του Μυστρά. Πάει λοιπόν το μπεηλίκι της Κορώνης, πάει και ο διάδοχος του θρόνου (που δεν έφευγε από την πρωτεύουσα από τα τέλη του 16ου αιώνα και μετά –αλλά και όταν έφευγε, πήγαινε στη Μάνισα/Μαγνησία ή την Αμάσεια, άντε και την Προύσα).

  38. Νέο Kid Στο Block said

    Nα θυμίσω (ωδή στη χαμένη μου νιότη..) και το θρυλικό και μοναδικό στο είδος του γηπεδικό σύνθημα (μοναδικό, γιατί ενώ ξεκίνησε υπό των μισητών ψαροκασελών και λοιπών τινών αλλοθρήσκων, φωνάχτηκε ομού και εξίσου,αν όχι περισσότερο, και από τους τιμημένους βαζέλους!
    «ΕΞΩ ΟΙ ΤΣΑΤΣΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ!» (ωχχ..νο χαρντ φήλινγκς κυρία υπουργέσσα μου!)

  39. Νέο Kid Στο Block said

    37. Εσείς οι ισλαμικοί εγκυκλοπαιδισταί , αποδομάτε(sik re!) τα ιερά και όσια της φυλής! Καδήδες…πφφ! 🙂

  40. Διάβασα για τον κλάδο ΠΕ02,
    αλλά νομίζω ότι είμαστε πιο πολύ για τον κλάδο ΠΕ06…
    😉

  41. sarant said

    37: Έλα βρε Δύτη, εσένα περίμενα! Ώστε αδειανό πουκάμισο ο Μπέης της Κορώνης, ε; Σευχαριστώ!

  42. Νέο Kid Στο Block said

    41. Στην περίπτωση του Μπέη, δεν θα ήταν προτιμότερο να πούμε «αδειανή βράκα»;

  43. Νικοκύρη, ας αφήσουμε ακόμα ανοιχτό το (μάλλον μικρό) ενδεχόμενο του Κ. Δαρειώτη γιατί από το google docs βρίσκω πολλές αναφορές για την ενεργή παρουσία του ως βουλευτή για πολλά χρόνια. Βρήκα αυτό το χαρακτηριστικό απόσπασμα για μια ιστορία εκλογικής νοθείας στην Κορώνη που φανερώνει την ιδιαίτερη δύναμη που είχε στην περιοχή. Αλλά πάλι, όπως λες, απίθανο αλλά δεν αποκλείω τίποτα. Η σύνεδση με τον Κουμουνδούρο είναι βέβαια καταφανές λάθος όπως προκύπτει κι από αυτές τις πηγές.

    http://books.google.gr/books?id=L89OAAAAYAAJ&pg=PA125&dq=%CE%94%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82&hl=el&sa=X&ei=WATMUd2EDoiuPJj5gNAP&redir_esc=y#v=onepage&q=%CE%94%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82&f=false

  44. LandS said

    #37 Αυτός ο αναθεωρητισμός της Ιστορίας θα μας φάει 🙂
    Μετά τους πίνακες ζωγραφικής και τα τραγούδια, σβήνουμε και τις παροιμίες.
    Όλα ισοπεδώνονται στο βωμό της παγκοσμιοποίησης και της ψευτοπολυπολιτισμικότητας.
    Όπως θα έλεγε γνωστή φίλη του ιστολογίου.

  45. sarant said

    44: Ώρες είναι να μας γράψει και ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος (όπου υπάγεται η Κορώνη)

  46. ΣοφίαΟικ said

    Την ερμηνεία που δίνει Νίκο, την είχα ακούσει στο σχολείο, πιθανόν όταν κάναμε την ιστορία των σταυροφοριών (είχαμε μια ιστορικό που ειδικευόταν στην περίτοδο αυτή και μας έλεγε πολλά ανέκδοτα). Νόμιζα ότι ήταν κοινά αποδεκτή ερμηνεία.
    Όσο για τους Μεσσήνιους, άστε τα παιδιά. Παλιότερα είχαμε τους Ευρυτάνες, τους Αχαιούς και τους Κρητικούς, που υποτίθεται ότι ευνοούνταν. Σελαβί.

  47. spyroszer said

    Ίσως απλά (ή απλώς) επειδή θεωρείτο πλούσιος τόπος η Κορώνη να βγήκε η φράση.
    Υπάρχει κι άλλη παροιμία:
    «Λάδι βρέχει στην Κορώνη»
    http://www.google.gr/search?tbm=bks&hl=el&q=%22%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1+%CE%B1%CF%80%27+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%9A%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7%22#hl=el&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=%22+%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9+%CE%B2%CF%81%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%9A%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7%22&oq=%22+%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9+%CE%B2%CF%81%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%9A%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7%22&gs_l=serp.12…8668.12805.8.14581.13.13.0.0.0.6.259.2753.0j4j9.13.0…0.0…1c.1.18.psy-ab.AQPypGp-JFc&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48340889,d.ZWU&fp=b9321f0e1e500b6&biw=1024&bih=607

  48. Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να προσθέσω ότι ακόμα και ο καζάς της Κορώνης, σε μια λίστα του 1667/8 που κατατάσσει τους καδήδες των Βαλκανικών επαρχιών ανάλογα με τις αποδοχές τους (και συνακόλουθα με τη σημασία του καζά, του καδηλικιού δηλαδή), βρίσκεται στην προτελευταία κατηγορία, μαζί με το Άργος, το Φανάρι της Τροιζηνίας και την Ιεράπετρα-Σητεία. Ενδεικτικά, η Μεθώνη είναι δύο κατηγορίες πιο πάνω, η Τριπολιτσά, η Καρύταινα και το Ναύπλιο άλλες τρεις, τα Καλάβρυτα κι η Κόρινθος άλλες δύο, άλλες δύο ο Μυστράς και η Πάτρα και ούτω καθεξής. (M. Kemal Özergin, “Rumeli kadılıkları’nda 1078 düzenlemesi” στο İsmail Hakkı Uzunçarşılı’ya Armağan, Άγκυρα 1976, σελ. 251-309.).

    Συμπληρωματικά για το σαντζάκι του Μυστρά: περιλάμβανε τον Μυστρά, την Κορώνη και τα Βαρδούνια (νότια Λακωνία-βόρεια Μάνη) και αποσπάστηκε από εκείνο της Πελοποννήσου στα τέλη του 16ο αιώνα για να ενταχθεί στο εγιαλέτι (μπεηλερμπεηλίκι) του Αρχιπελάγους (ενώ το σαντζάκι της Πελοποννήσου αποτέλεσε χωριστό εγιαλέτι από τον 17ο αιώνα).

    Όλα αυτά διότι μπέης κανονικά σημαίνει σαντζάκμπεης. Τώρα, αν κάποιος φρούραρχος είχε το βαθμό του μπέη (Αχμέτ Μπέης πχ) αυτό είναι άλλο πακέτο.

    Ίσως πρέπει να προσθέσω όμως ότι η Κορώνη και το καταπληκτικό κάστρο της, ιδιαίτερα δε η μεριά της λιβάδας, είναι απ’ τα αγαπημένα μου μέρη κι ας έχω να πάω πολλά χρόνια. 🙂

  49. sarant said

    48: Πάει, δεν τη γλιτώνουμε την καταγγελία από τον Δήμαρχο…..

    Έχει και στην Τροιζηνία Φανάρι; Μόνο της Ηλείας ήξερα.

  50. Γς said

    48:
    Το καλύτερο μας το άφησες τελευταίο
    🙂

  51. Γς said

    Κορώνης αποκαθήλωση
    Και θυμήθηκα έναν συνάδελφο που παντρεύτηκε μια κοντοχωριανή ενός άλλου (στον από πάνω νομό των Αγίων Τόπων) .
    -Ρε συ το ξέρεις το χωριό Τάδε;
    -Δίπλα μας είναι. Γυφτιά βρωμιάρηδες. Με το μπήκαν οι γερμανοί φώναζαν Αφρικα-Αφρικα! Γιατί ρωτάς;
    -Αστο να πάει στο διάολο!

  52. 48. Πάντως πριν λίγους μήνες ο ναός του Αγίου Χαράλαμπου μέσα στο ενετικό κάστρο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά.
    http://www.amen.gr/article12395

  53. 50 Φυλάω τα νώτα μου 😉

  54. Για «την εύνοια και τη χαριστική μεταχείριση» στους Κορωναίους διαβάζω αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στην Ιστορία της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας του Κωνσταντίνου Σάθα, από το ένατο κεφάλαιο. Αντιγράφω:

    Ο Μπόζιο λέει για τους Κορωναίους που ήρθαν στη Μεσσήνη ότι ήταν «αξιολύπητοι και συγκινούνταν όσοι τους έβλεπαν επειδή ήταν τόσο πειναλέοι, αδύνατοι και ταλαιπωρημένοι, ώστε μόλις που μπορούσαν αν κουνήσουν τα πόδια τους». Ο αυτοκράτορας [Κάρολος Ε’, ο εντολοδόχος του Ντόρια], για να μετριάσει κάπως τα δεινά από αυτή τη μετανάστευση, διέταξε να δίνονται κάθε χρόνο 5.000 σκούδα στους Κορωναίους που κατοίκησαν στην πρωτεύουσα, και τους ξανάδωσε ατέλεια δασμών και κάθε άλλου τακτικού ή έκτακτου διακιώματος που είχε επιβληθεί ή που θα επιβαλλόταν, επίσης τους απάλλαξε από τα βαρονικά και κοινοτικά δικαιώματα, οπουδήποτε κι αν κατοικούσαν στο βασίλειο.

  55. Ουπς, *εντολοδότης ήθελα να γράψω

  56. sarant said

    54: Mα ναι, αλλά αυτό έχει να κάνει, όπως έγραψα στο άρθρο, με τις (καθολικές κυρίως) δυνατές οικογένειες της Κορώνης που αποίκισαν το 1534 τη Μεσσίνα (μη γράφεις Μεσσήνη και σκεφτεί κανείς το Νησί, την πόλη της Μεσσηνίας, η Μεσίνα της Σικελίας νοείται).

  57. 56 Αντέγραψα κατά λέξη την απόδοση του Τσαούση. Εννοείται πως είναι η Μεσίνα, ορθή η επισήμανση.

  58. 25,
    Μπα, στην Αμερική συνεχίζει να λέγεται Uncle Ben’s.

    Εναποθέτουμε πλέον όλες μας τις ελπίδες στο Big Ben, που ίσως σε κάποια φάση να βρεθεί και ανταγωνιστής του Big Mac.

    Αν και υπάρχει σθεναρή εκπροσώπιση του Big Ben

  59. nanagn said

    37. Για το αν η Κορώνη ήταν ξεχωριστό σαντζάκι (επαρχία) ή όχι : http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CE%B9_%CE%A0%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85

  60. 59 Τα έχει λίγο μπερδεμένα η βίκι εδώ, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν γράφει πουθενά ότι ήταν ξεχωριστό σαντζάκι. Άλλο πράγμα ο καζάς που ειναι δικαστική διαίρεση.

  61. sarant said

    Φαίνεται και από το άρθρο της Βίκης ότι ο καζάς της Κορώνης ήταν από τους λιγότερο σημαντικούς.

  62. physicist said

    #58. — Ο Big Ben ο δικός μας απένειμε σήμερα τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα στον Κινέζο COSCOτά για τις επενδύσεις στο λιμάνι. Και βέβαια καμία αντίρηση στις επενδύσεις αλλά δεν είναι ξεφτίλα ρε παιδιά; Να δίνει η Πολιτεία παράσημο στον επιχειρηματία που, στην τελική, κάνει απλώς τη δουλειά του και βγάζει και το κέδρος του, όπως κάθε επιχειρηματίας; Τα ίδια με τον Γιούνκερ τις προάλλες. Τελείως για τις καρπαζιές μου φαίνεται η παρασημοφόρηση.

    (Σόρρυ, καμία σχέση με την Κορώνη).

  63. sarant said

    Και τον λένε και «Κάπτεν» αμετάφραστο.

  64. Νέο Kid Στο Block said

    «Η ευημερία θα επιστρέψει στην Ελλάδα» και «η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα ανακάμψει» είναι κάποιες από τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του Κινέζου προέδρου της COSCO που τιμήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικα, που του απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Η Cosco έκανε μια μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, που έδωσε ένα μήνυμα ενθάρρυνσης στην ελληνική οικονομία και συνέβαλε στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας» είπε ο κ. Βενιζέλος, προσφέροντας το παράσημο στον κάπτεν Γιουέι Τζιαφού ως «πράξη αναγνώρισης και τιμής».

    Εξαίροντας ακόμη τη «ζωτική συνεισφορά» του καπετάνιου Γουέι στο επιτυχές αποτέλεσμα της κινεζικής επένδυσης, αλλά επίσης στην ενίσχυση της φιλίας των δύο χωρών και την επούλωση του «διεθνούς κύρους της χώρας σε μια κρίσιμη συγκυρία», ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία της «στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας ήταν η συγκεκριμένη επένδυση».

    Η επιλογή του Πειραιά «έδωσε γρήγορη πρόσβαση στη ευρωπαϊκή αγορά και άμεση πρόσβαση σε τρεις ηπείρους» παρατήρησε ακόμη και τόνισε καταληκτικά ότι «η Ελλάδα εξέλαβε την κινεζική επένδυση ως μια ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, τις υποδομές και την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας».

    Tελικά ο Coscotao είναι «κάπτεν» ή «καπετάνιος»; 🙂
    Επίσης όποιος καταλαβαίνει τι γλώσσα είναι το: «η Ελλάδα εξέλαβε την κινεζική επένδυση ως μια ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, τις υποδομές και την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας». , ας μού το μεταφράσει και μένα που δεν μπορώ να το εκλάβω παρά σαν…Κινέζικα! 🙂

  65. Ηλεφούφουτος said

    Σωστό είναι και το «Μεσσήνη». Είναι σαν να πεις «Κατάνη» αντί «Κατάνια» ή «Ακράγας/-ντας» αντί «Αγκριτζέντο».
    Μπερδεύει βέβαια αλλά εξίσου και χειρότερα θα μπέρδευε η Νάξος Σικελίας http://it.wikipedia.org/wiki/Naxos
    που και στα Ιταλικα Νάξος λέγεται.
    Τις παραξηγήσεις τις λύνει ένα προσδιοριστικό «Σικελίας» δίπλα, όπως Αμερική, Ρόουμ Κεντάκι.

    Για την ταμπακέρα περί Κορώνης όμως δεν έχω να πω τίποτε.

  66. Νέο Kid Στο Block said

    «η επούλωση του διεθνούς κύρους της χώρας» (αν ειπώθηκε έτσι από τον Μπιγκ Μπένυ Νότινγκ (Χιλ)) και δεν φαγώθηκε δημοσιογκραφγουάιζ κανένα «τρωθέντος» ή «πληγωμένο», δείχνει -αν μη τι άλλο- συγκίνηση λόγω «αναβάθμισης» 🙂

  67. physicist said

    Κάπτεν Γουέι Τζιαφού. Σαν Τζαφάρ αραβικό ακούγεται ή σαν Wayne Jaffοο. Την αρχή την έκαναν οι Αμερικανοί με τα Mao Zedong, Deng Xiaoping κλπ., που μασκαρεύουν τα κινέζικα σαν να ήτανε όνομα-επώνυμο. Εμένα μ’ άρεσε και μ’ αρέσει η παλιά γραφή: Μάο Τσε Τουνγκ, Γουέι Τζα Φου, Τσου Εν Λάι.

    Καλά, σταματάω, δεν λέω άλλα εκτός θέματος.

  68. Νέο Kid Στο Block said

    67. Mη λες άλλα, όχι τόσο για το εκτός θέματος, αλλά γιατί υπάρχει και άμεσα (ΟΧΙ αμέσως!) ενδιαφερόμενος. Ο Η-λε-φού (Mαν-τσού) 🙂

  69. physicist said

    #68. — 😀 😀

    My lips are sealed, Sir.

  70. Αφού είναι κινέζος θα έπρεπε να προσφονέιται …τιμονιέρης (όχι μεγάλος αυτός ήταν άλλος). Πάντως στα αγγλικά χρησιμοποιήται η προσφώνηςση κάπτεν και χρησιμοποιούν το cpt αντί για mr. Είναι τίτλος. Στα ελληνικά το αντίστοιχο είναι καπετάν ή καπτα- και μάλιστα χρησιμοποιέιται και στην αλληλογραφία.

  71. spiral architect said

    Είπατε τίποτα;
    Σε Μεσσήνιο ανέθεσε ο Σαμαράς την εκκαθάριση της #ERT γουατέβα …
    Ρε, καταλάβετέ το: Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι!

  72. spiral architect said

    Στην Κορώνη και στα πέριξ έχουν ευαισθησίες.

  73. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Το Κουλούρι έγραψε ότι μεταφέρεται η πρωτεύουσα της χώρας στην Καλαμάτα. Λες να…;

  74. gmallos said

    Περί μεταθέσεων: Σύνολο μετατεθειμένων 606 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σε 82 χιλιάδες υπηρετούντες και 16 χιλιάδες που έκαναν αίτηση). Απ’ αυτούς οι 199 είναι μαθηματικοί και οι 156 φιλόλογοι.
    Απ’ τους 606 προς τη Μεσσηνία πάνε 33 (21 φιλόλογοι, 9 μαθηματικοί και 5 από ένα ο καθένας) στην Αιτωλοακαρνανία 29 (17 φιλόλογοι, 7 μαθηματικοί και 5 από ένα ο καθένας).
    Τι μένει για τις υπόλοιπες εξηντατόσες περιοχές; Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα που θέλει.

  75. ΠΑΝΟΣ said

    Είχα μπάρμπα-όντως!-στην Μακρόνησο.Κάνει;

  76. MITSOY said

    Για την Κορώνη ότι φαίνεται να είχε Μπέη, υπάρχουν κάποιες αναφορές:

    «Εις την εκστρατείαν απεφάσισεν ο Κεχαγιάμπεης να παραλάβη και τον ευρισκόμενον εις την Τριπολιτσάν Αχμέτ-μπέην της Κορώνης»
    (Κόκκινος Δ., «Η Ελληνική Επανάστασις», τ.Α΄, σ. 435Β)

    «Στο υπόμνημά του ο Γιακούμπ αγάς, αφού αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία του Μουσάγα της Μπαρδούνιας, του γιου του Χασάν μπέη της Μονεμβασίας που είχε θανατώσει ο βεζύρης, του Σαΐντ αγά της Πάτρας και του μπέη της Κορώνης».
    (Σιμόπουλος Κ., «Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα», τ.Γ2΄, σ. 122, στη σημείωση)

    «Οι Καλαματιανοί εκατάφεραν τον Μπέη να πάμε εις την Κορώνη δια να μην βάλουν σπαθί οι Τούρκοι εις τους Χριστιανούς»
    (Τερτσέτης, «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής», τ.1, 1889, σ.51)

    «Ο μπέης της Κορώνης ωργάνωσε ένα χορό-παντομίμα για την ψυχαγωγία του Castellan και της συντροφιάς του».
    (Σιμόπουλος Κ., «Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα», τ.Β΄, σ.675)

    Δεν θα μπορούσε το σχήμα που αναφέρει η Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα να ισχύει για έναν ισχυρό διοικητή κι αν δεν ήταν Μπέης συγκεκριμένα;

  77. sarant said

    76: Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για να διορίζεται συστηματικά διοικητής (μπέης ή ό,τι άλλο) της Κορώνης ένας στενός συγγενής του σουλτάνου. Η Π-Λ-Μ δεν τεκμηριώνει την πληροφορία αυτή, απλώς λέει ότι υπάρχει αυτή η ερμηνεία. Ο Δύτης πιο πάνω (σχ. 37 αν θυμάμαι καλά) μας είπε ότι στενοί συγγενείς του σουλτάνου δεν τοποθετούνταν μακριά από την Πόλη.

  78. Άρτεμη said

    Να γίνω κακιά;
    Η λέξη τσογλάνι στο βικιλεξικό δίνει:

    (παρωχημένο) ο νεαρός βοηθός του καφετζή
    (μειωτικά) άτομο νεαρής ηλικίας και κακής διαγωγής
    Ο απαιτών εκδούλευση από τον (οποιασδήποτε καταγωγής) μπάρμπα ποιά σχέση έχει με τις ως άνω σημασίες; ;)-

  79. 76 Σκέφτομαι ότι εννοούν κάποιον φρούραρχο ξερωγώ που είχε τον τίτλο του μπέη (συνήθως τους λέγανε αγάδες), και επίσης ο κάθε λοχίας των γενιτσάρων μπορεί να αποκαλείται εναλλάξ Χασάν Μπέης, Χασάν Αγάς ή Χασάν Τσαούς ξερωγώ –αλλά όλοι αυτοί είναι σαφώς κατώτεροι αξιωματούχοι, όχι γιοι σουλτάνων ή μέλλοντες βεζίρηδες. Σαντζάκμπεης, δηλαδή διοικητής σαντζακιού, αυτό μάλιστα: σαντζάκι όμως η Κορώνη δεν ήταν ποτέ.

    Ομολογώ, πάντως, ότι θα ήθελα να το ψάξω λίγο παραπάνω, όσα έγραψα άλλωστε αναφέρονταν σε 16ο-18ο αιώνα.

  80. Στο John Alexander, Brigandage and public order in the Morea, 1685-1806, Αθήνα 1985, σελ. 118 σημ. 20, βρίσκω το 1757 έναν Χαλίλ Μπέη της Κορίνθου. Δεν είναι όμως μπέης της Κορίνθου, είναι πρώην μιραλάης (επικεφαλής του τοπικού τιμαριωτικού ιππικού) και αντιπρόσωπος του φοροσυλλέκτη, του μουχασίλ. Στην ίδια υποσημείωση διάφοροι άλλοι μπέηδες αυτής της περιόδου, όλοι μεγαλοκτηματίες ή στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αλλά κανείς, ας πούμε, διοικητής πόλης σε στυλ μπέης της Κορίνθου, της Καλαμάτας κλπ. Φοβάμαι ότι δεν προλαβαίνω να το ψάξω περισσότερο απόψε.

  81. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    75. Ούτε με το Θεό μπάρμπα δεν καθαρίζουμε τώρα.
    Πουλήθηκαν κοψοχρονιάς,μέχρι και στο 10% της αξίας τους λένε, τα «κόκκινα» δάνεια ίδιωτών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες σε ξένες εισπρακτικές και ήδη άρχισαν τα όργανα (οι πρώτες δίκες, για ν ακολουθήσουν οι εκπληστηριάσεις). ‘Οχι που το διέψευδαν πέρυσι οι Στουρνάρηδες.
    Γιατί δεν τα «πούλαγαν» τόσο χαμηλά στους ίδιους τους δανειολήπτες; Λέμε τώρα, οι αφελείς.
    Κι από τ ακούρευτα ομόλογα, ποιοί βγάζουν τ άντερά τους τούτη την ώρα;

    Υ.Γ. 75:Και στο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή να είχαμε μπάρμπα, θα το εκποιήσουν κι αυτό

  82. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    ‘Απ όταν πρωτάκουσα τον μπάρμπα στην κορώνη σχημάτισα την ιδέα για κάποιον που το μέσον του σχετίζεται με την κορώνα,το στέμμα (τη Βασιλική Αυλή) κι ότι το λέγαν παραβολικά κορώνη. Ροκανίδια του μυαλού

  83. spyroszer said

    Υπάρχει αυτή η μονογραφία για τη διοικητική οργάνωση της Πελοποννήσου κατά τη δεύτερη Τουρκοκρατία.
    Στη σελ. 20 λέει ότι μετά την ανακατάληψη της Πελοποννήσου από τους Τούρκους το 1715 η Πελοπον. διαιρέθηκε σε 12 περιφέρειες (αργότερα αυξηθηκαν), ορισμένες απ’ τις οποίες αντιστοιχούσαν με καζάδες (kaza) του τέλους της Τουρκοκρατίας. Μεταξύ αυτώς και της Κορώνης. Λέει «παράλληλα διατηρήθηκε η ανάμνηση του χωρισμού της Πελοποννήσου κατά την πρώτη Τουρκοκρατία σε τέσσερα σαντζάκια (Μυστρά, Μάνης, Κορώνης, Ναυπλίου), και γι’ αυτό ο Μυστράς βρίσκεται στις πηγές και ως σαντζάκι».

    Στη σελ. 172 «κατά την πρώτη Τουρκοκρατία υπήρχαν ενδεχομένως και σαντζάκ μπέηδες (sancak bey) αφού η Πελοπόννησος ήταν διαιρεμένη σε σαντζάκια. Όμως στη διάρκεια της δεύτερης Τουρκοκρατίας δεν απαντούν τέτοιοι αξιωματούχοι. Ο ανώτερος στρατιωτικός βαθμός μετά τον Πασά ήταν εκείνος του αλάι μπέη (alay bey) που εκλεγόταν από τους τιμαριούχους κάθε επαρχίας και ήταν αρχηγός τους σε περίπτωση πολέμου (κατ’ άλλη άποψη μόνο στην Τριπολιτσά και τον Μυστρά υπήρχαν τέτοιοι αξιωματούχοι)

    Κάποιοι μπέηδες της Κορώνης, με την έννοια των αγιάνηδων, των τιμαριούχων, αναφέρονται στη σελ. 166, αλλά όχι απ’ τους πιο ισχυρούς στην Πελοπόννησο..

    (Στη σελ. 217 αναφέρεται ότι μια σουλτάνα, αδελφή του Σελήμ του Γ. είχε ισόβια επικαρπία σε έξι καζάδες (περιφέρειες), αλλά όχι αυτόν της Κορώνης, και ότι ο Αχμέτ Αζμίτ Εφέντης, που ήταν κεχαγιάς των καζάδων της και επόπτης της Πελοποννήσου (Μόρα Ναζίρις), διορισμένος απ’ την Πύλη, είχε μεγάλη εξουσία στην Πελοπόννησο.)

    Τέλος, στη σελ. 64, σχετικά με τη Μεθώνη, αναφέρεται ότι: » Τα μαάσια (maas) ήταν οι μηνιαίες αποδοχές των πασάδων δύο ιππουρίδων, οι οποίοι ορίζονταν διοικητές (muhafiz) των φρουρίων Ναυπλίου και Μεθώνης. Μερικές φορές η αμοιβή τους αναφέρεται ως ταμιγές (tamaiye από το tama πληρωμή στρατιωτικού), ενώ η αμοιβή σε κάστρα μικρότερης σημασίας, πχ. της Κ ο ρ ω ν η ς, αναφέρεται με τον όρο λουφές (ulufe), τον οποίο χρησιμοποιούσαν κυρίως όσον αφορά τους κατώτερους στρατιωτικούς».
    Νομίζω απ’ τα στοιχεία που υπάρχουν εδώ δεν μπορούμε να αναζητήσουμε την αρχή της φράσης, για τον μπάρμπα της Κορώνης, σε αυτή την περίοδο.
    http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/2280#page/64/mode/1up

  84. sarant said

    83: Τι είναι κι αυτό με τους πασάδες δύο και τριών ιππουρίδων, σαναλέμε στρατηγοί τριών και τεσσάρων αστέρων, την πρώτη φορά που το είχα δει είχα γελάσει πολύ. Και λέγονται και τούγια (οι ιππουρίδες).

  85. Καλά να πάθω για να γράφω βιαστικά. (Αν και τώρα, πάλι βιαστικά γράφω). Δεν είμαι ειδικός στη δεύτερη Τουρκοκρατία (μα δεν έχει κανείς το βιβλίο του Σακελλαρίου;). Είδα τώρα σε κάτι άρθρα ότι πέρα από τους καδήδες σε κάθε καζά (αυτές είναι οι περιφέρειες που λέει παραπάνω) υπήρχαν και διάφοροι muhafiz, διοικητές των κάστρων δηλαδή, μεταξύ των οποίων του Ναυπλίου, της Μεθώνης και της Κορώνης.

    Βλέπω επίσης και στην επιστολή κάποιου Γιακούπ, αγά της Γαστούνης και αδελφού του περίφημου Αλη Φαρμάκη, του αδελφοποιτού του Κολοκοτρώνη, προς τις γαλλικές αρχές της Κέρκυρας (ζητά τη βοήθεια των Γάλλων ενάντια στην τυραννία του Βελή Πασά, του γιου του Αλή των Ιωαννίνων και πασά του Μοριά), ότι είχε λέει συνεννοηθεί μεταξύ άλλων με τον γαμπρό του που ήταν μπέης της Κορώνης (M. Pylia, «Conflits politiques et comportements des primats chrétiens en Morée, avant la guerre de l’indépendance», στο Α. Αναστασόπουλος – Η. Κολοβός (επιμ.), Ottoman Rule and the Balkans, 1760-1850: Conflict, Transformation, Adaptation, Ρέθυμν 2007, σελ. 140 σημ. 13). Αυτός ο μπέης, νομίζω, θα ήταν ο διοικητής του κάστρου. Ο Γιακούπ λέει ότι η οικογένειά του έλεγχε μεγάλα κομμάτια του ΜΟριά, δεν δίνει θέλω να πω πρωταρχική σημασία στον μπέη της Κορώνης και τη συγγένειά τους, έχει κι άλλους πολλούς στο τσεπάκι του, λέει.

    Στη διατριβή της Κιρκύνη-Κουτουλα, (στο λινκ του #83) δείτε και σελ. 23-24, σημ. 15 για την υπαγωγή ή μη της Πελοποννήσου στο εγιαλέτι των Νησιών και γενικότερα για την ασάφεια που φαίνεται να επικρατεί.

  86. spyroszer said

    85. Ναι αλλά ο μπέης ή ο μουχαφίζης ή όποιος τέλος πάντων της Κορώνης δεν είχε δύο ιππουρίδες 🙂 Και εισέπραττε και λουφέ.

  87. sarant said

    85: Και να υπήρχε μπέης, πρέπει να βρούμε αν διοριζόταν συστηματικά συγγενής του σουλτάνου ή αν γενικά είχε τη μεγαλύτερη επιρροή από τους άλλους του Μοριά.

  88. Nestanaios said

    Ένας παραθαλάσσιος τόπος για να έχει ανάπτυξη, απαιτείται να έχει βαθιά νερά. Η Κορώνη δεν έχει βαθιά νερά. Μπαρμπάδες και θειάδες υπήρχαν και υπάρχουν παντού και πάντοτε.

  89. Idomeneo said

    Εγω εχω μια θεια απο την Πρωτη Σερρων. Μετραει ?

  90. NM said

    Συνοπτικά και ελαφρά καθυστερημένα:
    – Περί τσάτσων: Ως πρεσβύτερος εδώ μέσα διαψεύδω κατηγορηματικά ότι η έκφραση παραπέμπει στον σύζυγο της κυρίας Ιωάννας, δορυφόρο ορνίθων και πρόεδρο της Δημοκρατίας. (Για την κα Ιωάννα παραπέμπω στον ειδικό κο ΓουΣου). Ο άκρως υποτιμητικός χαρακτηρισμός ατόμου ως «τσάτσου» βεβαιώνω ότι προϋπήρχε. Θεωρώ ότι προέρχεται από την «τσατσά», την υπηρέτρια της πουτάνας στα μπουρδέλα. Που ήταν κάποια γερασμένη πρώην πουτάνα που είχε αποτύχει να μαζέψει κάποιο κομπόδεμα για τα γεράματά της και ήταν έτσι υποχρεωμένη να ζει υπό την προστασία κάποιας νεώτερης κοπέλας, υπηρετώντας το «σπίτι». Μέσα στα καθήκοντα της τσατσάς ήταν και να παινεύει –συνήθως υπερβάλοντας- την ομορφία και τις ικανότητες της κοπέλας, απευθυνόμενη προς τους αναμένοντες υποψήφιους πελάτες, που στην πλειοψήφία τους ήταν εκεί για πλάκα (η γνωστή μπουρδελότσαρκα). Θυμίζω ότι η τσατσά δεν ήταν πάντα θηλυκού γένους. Υπήρχαν και ομοφυλόφιλοι (πρόγονοι των μετέπειτα αποκληθέντων τραβεστί) που ασκούσαν το επάγγελμα. Κάτι που υποτιμούσε ακόμα περισσότερο την κοινωνική τους υπόσταση στα μάτια των επισκεπτών. Για περισσότερα απευθύνεσθε στον Η.Πετρόπουλο και στον καθ ημάς Γς.
    – Περί μπάρμπα στην Κορώνη: Στον Μωριά η λ. «μπάρμπας» είναι συνώνυμη του προστάτη. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει συγγένεια μεταξύ προστάτη και προστατευομένου. Ο μπάρμπας ήταν ο προστάτης – το αφεντικό. Το να αποκαλέσεις κάποιον μπάρμπα ήταν περίπου ένας μικρός τίτλος. «Θα σε δέρνω μέχρι να με πεις μπάρμπα» ήταν συνηθισμένη απειλή στους καυγάδες μεταξύ σχολιαρόπαιδων. Αντίθετα δεν θα ακούσεις ποτέ να αποκαλούν μπάρμπα κάποιον συγγενή με τον οποίο το στενό σόι δεν έχει αγαθές σχέσεις.
    Μετά απ αυτή την –πιθανά περιττή- διασαφήνιση να κάνω και την απαραίτητη ερώτηση στον Νικοκύρη: Ποια είναι η παλιώτερη γραπτή αναφορά της έκφρασης «έχει μπάρμπα στην Κορώνη»; Γιατί αυτά περί γέννησής της κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, φαίνονται βεβαίως πιο πειστικά από τους υπόλοιπους ισχυρισμούς, αλλά χρειάζονται και αυτά κάποια ένδειξη. Με άλλα λόγια λέω ότι αν η έκφραση γεννήθηκε τότε, είναι μάλλον απίθανο να ξεχάστηκε ή έστω να μην καταγράφτηκε για μερικούς αιώνες και να ξαναεμφανίστηκε αργότερα.

  91. sarant said

    89: Συμφωνώ σε όλα!

  92. Γς said

    89:

    >Για περισσότερα απευθύνεσθε στον Η.Πετρόπουλο και στον καθ ημάς Γς.

    Ολη τη βρομοδουλειά εγώ πρέπει να την κάνω εδώ μέσα.

    Ναι τσατσά αλλά και τσάτσος ήταν η υπηρέτρια αλλά και υπηρέτης στους οίκους ανοχής. Επιφορτισμένος και με ειδικές αρμοδιότητες ασφαλείας του ευαγούς ιδρύματος:

    >Μέχρι που ένα χέρι τον βούτηξε ξαφνικά από το σβέρκο και με ένα σκουπόξυλο τον πέταξε έξω στις σκάλες.
    -Κωλόπαιδο θα μας κλείσεις το σπίτι!
    Ηταν η τσατσά του ευαγούς ιδρύματος.

    >Για την κα Ιωάννα παραπέμπω στον ειδικό κο ΓουΣου

    Πάπισσα Ιωάννα, εκτός από εκείνη του Ροΐδη, αποκαλούσαν και την Ιωάννα Τσάτσου, γυναίκα του Καθηγητού, πολιτικού και προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Ισως διότι ήταν το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου και Αντιβασιλέα Δαμασκηνού, με πλούσια δράση στην ανακούφιση των θυμάτων των ναζί και στην διάσωση των εβραίων της Αθήνας.
    Τώρα αν έκανε και άλλα καλά, τι να σας πω; Εγώ γεννήθηκα στο τέλος της κατοχής

  93. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

    89:
    Η εκδοχή της ενετοκρατίας έχει τα δικά της αδύνατα σημεία. Το ένα είναι ότι μεσολαβούν πολλοί αιώνες από τότε και θα πρέπει να αναζητηθεί γραπτή μαρτυρία. Το άλλο το ανέφερα μεταξύ σοβαρού και αστείου σε σχόλιό μου στην αρχή: η Μεθώνη ήταν μεγαλύτερη πόλη από την Κορώνη (φαίνεται και από το κάστρο της που είναι μεγαλύτερο) και μάλλον πιο σημαντική, οπότε γιατί να μην μιλάμε για μπάρμπα στη Μεθώνη;
    Όσο το σκέφτομαι, αρχίζω και θεωρώ πιο πιθανό να δημιουργήθηκε η φράση τα πρώτα χρόνια του Ελληνικού κράτους.

  94. sarant said

    93: Οι πολλοί αιώνες είναι πράγματι πρόβλημα και το αναγνωρίζω κι εγώ. Όσο για το άλλο που λες, τη Μεθώνη, σου θυμίζω ότι μάλλον οι οικογένειες της Κορώνης ήταν πιο ισχυρές. Κι έπειτα υπάρχουν πολύ περισσότεροι Κορωναίοι και Κορωνιοί (ως επώνυμο) από Μοθωναίους και Μοθωνιούς. Δες και το ενετογενές Δακορώνιας.

  95. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

    Έχω την εντύπωση (αν βρω χρόνο θα ψάξω στα κιτάπια μου), ότι το 1500 όταν οι Τούρκοι κατάκτησαν τα δύο κάστρα, ότι επιτέθηκαν πρώτα στη Μεθώνη, η οποία έπεσε μετά από αντίσταση και καταστράφηκε ολοσχερώς. Στη συνέχεια η Κορώνη παραδόθηκε για να μην πάθει το ίδιο. Ίσως έτσι να εξηγείται γιατί οι πρόσφυγες στη Σικελία ήταν από την Κορώνη και ίσως έτσι να εξηγείται εν μέρει και ο μεγαλύτερος αριθμός επωνύμων «Κορωναίος». Δε μπορώ όμως να είμαι σίγουρος.
    Γεγονός είναι ότι η Μεθώνη ήταν μεγαλύτερη, αυτό όμως δεν αποκλείει το να είχε η Κορώνη πιο ισχυρή αριστοκρατία. Οπωσδήποτε όμως η Κορώνη αναπτύχθηκε καλύτερα από τη Μεθώνη στα νεότερα χρόνια, μετά την Τουρκοκρατία.

  96. spyroszer said

    Μερικά συμπληρωματικά απ’ το λινκ 83, για τον Μπέη της Κορώνης αν ήταν στενός συγγενής του Σουλτάνου και είχε μεγάλη επιρροή κλπ. Δεν αναφέρεται βέβαια κανένα τέτοιο στοιχείο στη διατριβή αυτή, που οπωσδήποτε για ένα τόσο σημαντικό γεγονός, ότι ήταν τάχα ήταν απαράβατο έθιμο ο μπέης της Κορώνης να είναι στενός συγγενής του Σουλτάνου, θα υπήρχε κάποια αναφορά. Μάλιστα, καθ’ όλη αυτήν την περίοδο της Δεύτερης Τουρκοκρατίας πασάς όλου του Μωριά στενός συγγενής του Σουλτάνου υπήρξε μόνον ένας, ο Τσελίκ Περισάν Μουσταφάς (1791-1795), σύζυγος της Μπευχάν Σουλτάνας, αδελφής του Σελήμ του Γ’, η οποία είχε στην ιδιοκτησία της 6 καζάδες της Πελοποννήσου, της Καρύταινας, Φαναρίου, Νησιού, Καλαμάτας, Ανδρούσας και Εμλιάκικων (όχι της Κορώνης). Μπορούμε όμως να βγάλουμε έμμεσα κάποια συμπεράσματα:
    Μετά την οριστική απομάκρυνση των Βενετών από το θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου περιορίστηκε η αμυντική σημασία της Πελοποννήσου και άρχισε να παραμελείται η διοίκησή της, (μέχρι τα Ορλωφικά και την αλβανοκρατία), και να εγκαθίστανται σε αυτήν όχι οι διορισμένοι διοικητές και άλλοι αξιωματούχοι, που παρέμεναν στην Πόλη, αλλά εκπρόσωποί τους. Το φαινόμενο αυτό αύξησε την επιρροή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, Ελλήνων προεστών και Τούρκων Αγιάνηδων.
    Οι αγιάνηδες πέτυχαν στα τέλη του 18ου αιώνα να παραγκωνίσουν τον καδή, τον βασικότερο εκπρόσωπο της Πύλης σε επίπεδο καζά, και να τον μετατρέψουν σε διακοσμητικό στοιχείο μέσα στο επαρχιακό συμβούλιο, που όμως ήταν πρόεδρος.
    Συχνά οι αγιάνηδες διορίζονταν βοεβόδες. Συχνά επίσης διορίζονταν διοικητές φρουρίων (ακόμα και στο Ναύπλιο το πιο σημαντικό), αλλά όχι σπάνια και αναπληρωτές του πασά (μορά καιμακάμηδες). Αυτό σήμαινε ότι κατά διαστήματα είχαν επίσημα στα χέρια τους την διακυβέρνηση της Πελοποννήσου. Κατά τα τελευταία πριν από την Επανάσταση χρόνια το αξίωμα του μουχαφίζη (διοικητή φρουρίων) το μονοπώλησαν ισχυροί αγιάνηδες.
    Στην Κορώνη ήταν ισχυροί αγιάνηδες, κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, ο Αχμέτ Μπέης, ο Μουσταφάμπεης, ο Ισάμπεης. Πιθανόν σε κάποιον απ’ αυτούς να έγραψε ο Γιακούπ ο αδελφός του Αλή Φαρμάκη. Αναφέρεται στην διατριβή της Κυρκίνη και άλλη επιστολή αυτού του Σαλαχόρ Γιακούπ Λέλε, αγιάνη του Λάλα, από τους πρωτεργάτες των ενεργειών για την ανατροπή του Βελή Πασά, το 1809 (σελ. 113 σχολιο 120), προς τους Αλή Αγά και Χουσείν Αγά, ισχυρούς μουσουλμάνους της Μεθώνης.

  97. sarant said

    Mάλιστα… Ευχαριστούμε!

  98. Κωλόγερας said

    απαντά σπάνια και η μορφή
    «έχει μπάρμπα Κορωναίο»

  99. Γς said

    92:
    Περί τσατσάς συνέχεια. Τώρα, Κώστας Τσάκωνας στo EXTRA:

    Αποφάσισε ο Σαμαράς ν αλλάξει μοκέτες στη Βουλή.
    -Γιατί γελάτε μαντάμ; Ρωτάει την καθαρίστρια.
    -Πριν έλθω εδώ δούλευα τσατσά. Κι όταν δεν τράβαγε το μπουρδέλο αλλάζαμε πουτάνες.

  100. Πέπε said

    @94: Καταγωγή από τη Μεθώνη δηλώνει επίσης, αν δεν απατώμαι, και το επώνυμο Μόδων(ας) – στο θηλυκό Μόδωνος. Γιατί και πώς δεν ξέρω, και σίγουρα δεν είναι και το πιο συνηθισμένο ελληνικό επώνυμο, αλλά ας αναφερθεί για λόγους πληρότητος.

  101. Ανήμερα των δημοτικών εκλογών (Μάιος 2014) το Έθνος παρουσιάζει εμπλουτισμένη την εκδοχή Δαρειώτη για την προέλευση της φράσης, καταθέτω τον λίκνο για ενημερωτικούς και αρχειακούς λόγους.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64008332

  102. sarant said

    101: Ευχαριστούμε!

  103. […]   Πηγή:  sarantakos.wordpress.com/2013/06/27/koroni/ […]

  104. […]   Πηγή:  sarantakos.wordpress.com/2013/06/27/koroni/ […]

  105. Θεόφιλος Βαμβάκος said

    Έστω αργοπορημένα, θα ήθελα να πώ το εξής περι του «έχει μπάρμπα στην Κορώνη». Ξεφυλλίζοντας το Oxford Turkish Dictionary βλέπω την φράση: «dümende dayısı var» που κυριολεκτικά σημαίνει «έχει θείο στο τιμόνι/στο πηδάλιο» και μεταφορικά, όπως εξηγεί το λεξικό, «έχει ισχυρούς προστάτες». Δεδομένου οτι η «κορώνη» είναι το υπερυψωμένο άκρο της πρύμνης όπου και το πηδάλιο, λέω …μήπως το Κορώνη που λέμε είναι τελικά «κορώνη»;;

  106. sarant said

    Καλημέρα. Το κακό βέβαια είναι πως αυτή η ονομασία είναι αποκλειστικά λόγια, οπότε το θεωρώ απίθανο να πέρασε στη λαϊκή γλώσσα: θα λέγανε «έχει μπάρμπα στο τιμόνι», είναι χίλιες φορές απλούστερο.

  107. Θεόφιλος Βαμβάκος said

    Καλημέρα! Δεν επιμένω. Απλώς, μιά άποψη είπα…

  108. […] κοινωνία ενηλικιώνεται. Ο μπάρμπας απ την Κορώνη (ΕΔΩ) μεγάλωσε, έχει πια ανίψια του και εγγόνια  στα […]

  109. […] [1] https://www.youtube.com/watch?v=ZALEsTKy9ZY [2] http://www.minedu.gov.gr [3] https://www.facebook.com/photo.php?fbid=909017545855466 [4] http://www.moec.gov.cy [5] http://eng.uvm.dk/?allowCookies=on [6] http://www.education.gouv.fr [7] http://goo.gl/JzRhO4 [8] https://sarantakos.wordpress.com/2013/06/27/koroni […]

  110. Κουνελόγατος said

    Ζεστό, σαν το ψωμί και τα κουλουράκια στις 4 η ώρα το πρωί… Από ιστοσελίδα.

    «Η παροιμιώδης φράση «έχει μπάρμπα στην Κορώνη» λέγεται για όποιον έχει τα μεγάλα μέσα και τις κατάλληλες γνωριμίες για να πετύχει τους στόχους του. Οι εκδοχές για το πώς βγήκε το γνωμικό είναι πολλές.

    Η μία εκδοχή ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατία, που γενικός διοικητής της Πελοποννήσου ήταν ο πασάς της Τριπολιτσάς. Όλοι οι τοπικοί άρχοντες και μπέηδες των άλλων πόλεων ήταν κάτω από τον πασά αυτόν, εκτός από έναν.

    Ο μπέης της Κορώνης αποτελούσε εξαίρεση, αφού σύμφωνα με ένα απαράβατο έθιμο ήθελε να στέλνουν για μπέη στην Κορώνη ένα στενό συγγενή του Σουλτάνου. Κατά συνέπεια, ο μπέης της Κορώνης είχε μεγάλη επίδραση στον πασά της Τριπολιτσάς παρόλο που διοικητικά υπαγόταν σε αυτόν. Δύσκολα λοιπόν μπορούσε ο πασάς να αρνηθεί στον μπέη της Κορώνης κάποια διευκόλυνση ή κάποιο ρουσφέτι.

    Έτσι, αν κάποιος είχε να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα στην Τρίπολη και τύχαινε να είχε κάποιον συγγενή στην Κορώνη, πήγαινε σε αυτόν, ο οποίος γνωστοποιούσε το ζήτημα στον μπέη της Κορώνης. Μετά από την επιτυχημένη τις περισσότερες φορές παρέμβαση του μπέη της Κορώνης στον πασά της Τριπολιτσάς το πρόβλημα λυνόταν.

    Μια άλλη εξήγηση θέλει τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη να είχε βοηθήσει κάποτε τον μπέη της Κορώνης εναντίον μπερμπερίνων πειρατών. Έτσι, όταν ο τελευταίος έγινε Μέγας Βεζίρης της Κωνσταντινούπολης ανακήρυξε τον Πετρόμπεη ως «Πρώτο του Μοριά». Από τότε λεγόταν ότι ο Πετρόμπεης έγινε «πρώτος» από τον μπάρμπα της Κορώνης.

    Μια ακόμη εξήγηση προτείνει πως όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κουμουνδούρος με υπουργό τον κορωναίο γέροντα Δαρειώτη έγιναν πολλοί περίεργοι διορισμοί. Ο τελευταίος σε διάφορες διοικητικές θέσεις διόριζε συντοπίτες του, με κάθε άλλο παρά αξιοκρατικό τρόπο.

    Τέλος, σύμφωνα με το Νίκο Σαραντάκο, η περίσταση που γέννησε την έκφραση είναι παλιότερη από την Τουρκοκρατία. Ο Μοριάς πέρασε στα χέρια των Φράγκων μετά το 1204, αλλά η Βενετία φρόντισε να πάρει από το 1209 υπό τον έλεγχό της τη Μεθώνη και την Κορώνη. Οι Βενετοί οχύρωσαν τις δυο πόλεις και τις έκαναν σημαντικό σταθμό στο επικερδές ταξίδι των προσκυνητών προς τους Αγίους Τόπους. Έτσι, η Κορώνη πέρασε τρεις αιώνες πολύ μεγάλης ακμής, και αναπτύχθηκαν ντόπιες ισχυρές οικογένειες, ελληνοβενετικές. Την εποχή εκείνη, οι υπόλοιποι Πελοποννήσιοι βρίσκονταν υπό άλλο καθεστώς (είτε ανήκαν στον Φράγκικο Μωριά, είτε στο βυζαντινό κράτος, είτε, μετά το 1460, υπό τους Οθωμανούς). Οι Κορωναίοι λοιπόν μπορούσαν να μεσολαβήσουν υπέρ συγγενών τους που ζούσαν στον υπόλοιπο Μωριά, έχοντας την πανίσχυρη προστασία της Βενετίας».

  111. sarant said

    110: Νάσαι καλά!

  112. […] σύμφωνα με το Νίκο Σαραντάκο, η περίσταση που […]

  113. […] Ανακοινώνεται το καστ για την νέα ταινία του Κώστα Γαβρά που βρίσκεται στο στάδιο των γυρισμάτων. Η ταινία έχει τον προσωρινό τίτλο «Τι ‘χες, Γιάνη;» και, ως γνωστό, βασίζεται στο βιβλίο «Ανίκητοι ηττημένοι» του Γιάνη Βαρουφάκη. Τον πρώην υπουργό Οικονομικών θα υποδυθεί ο Christian Bale, ενώ θα συμμετέχουν ακόμη οι Αποστόλης Τότσικας ως Αλέξης Τσίπρας και η Cate Blanchett ως Christine Lagarde. Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της Espresso, αποκαλύπτεται ότι ο Christian Bale έχει καταγωγή από ένα χωριό της Μεσσηνίας και ότι ο προ-προ-πάππους του είχε πολεμήσει ενάντια στον Ιμπραήμ (σ.σ. ή τον Δράμαλη, τέλος πάντων) στα Δερβενάκια. Τελικά όλοι έχουν κάποιον μπάρμπα από την Κορώνη. […]

Σχολιάστε