Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μύθοι και αλήθειες για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (του Περικλή Γκόγκα)

Posted by sarant στο 19 Ιανουαρίου, 2024


Αναδημοσιεύω σήμερα ένα άρθρο του καθηγητή Περικλή Γκόγκα για το θέμα των ιδιωτικών (ή μη  κρατικών κατά τον ευφημισμό) πανεπιστημίων, που επιθυμεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας  κατά αναίσχυντο τρόπο το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Για μένα, και μόνο το κουτοπόνηρο σόφισμα ότι τάχα το Σύνταγμα απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ αλλά όχι τη λειτουργία τους, θα αρκούσε για να είμαι αντίθετος στην κυβερνητική μεθόδευση, αλλά βέβαια  υπάρχουν και πολλοί λόγοι ουσίας.

Για να πάρει μπρος η  συζήτηση, παραθέτω το άρθρο του Περικλή Γκόγκα, που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στο Huffington Post. Eίναι βέβαια εκτενέστατο, οπότε οι ανυπόμονοι μπορούν να διαβάσουν μια παλιότερη μορφή του ίδιου άρθρου όπως είχε δημοσιευτεί το 2014 στο Βήμα. Ο Περικλής Γκόγκας είναι καθηγητής  Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο ΔΠΘ και έχει γράψει ένα ενδιαφέρον βιβλίο «μυθοκτονίας», το «Σύγχρονοι ελληνικοί μύθοι«, όπου εξετάζει όχι γλωσσικούς μύθους όπως εγώ ή ιστορικούς όπως ο Στ. Παναγιωτίδης, αλλά κοινωνικούς, θα έλεγα -δείτε στο λινκ τα περιεχόμενα του βιβλίου, που ίσως το παρουσιάσω κάποτε.

Μια και το άρθρο είναι πολύ μεγάλο, εγώ να μην πω περισσότερα. Δίνω τον λόγο στον Περικλή Γκόγκα.

Μύθοι και αλήθειες για τα  μη κρατικά πανεπιστήμια

Οι επιστήμονες πρέπει να είμαστε ακριβείς. Ό,τι λέμε να το βασίζουμε σε δεδομένα και παρατηρήσεις και όχι να αναπαράγουμε άκριτα ό,τι ακούμε από φήμες, ιδεοληψίες και απόψεις‧ ειδικά, όταν μιλάμε για το ίδιο το πανεπιστήμιο.

  1. Αποδόμηση των Μύθων

Εδώ και δεκαετίες, ένας πολύ «trendy» μύθος είναι η πανάκεια-επανάσταση-καινοτομία των μη-κρατικών/ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εδώ να εξομολογηθώ ότι και εγώ πριν από 25 χρόνια -προτού αρχίσω να μελετώ το θέμα- ήμουν υπέρ. Όσο όμως το εξετάζω ενδελεχώς, τα τελευταία 25 χρόνια, είμαι πλέον απολύτως κατά. Και όταν μιλώ για μελέτη, εννοώ ότι κάθισα και διάβασα χιλιάδες σελίδες αναφορών των σχετικών αρχών, μελετών εκπαιδευτικών ινστιτούτων, οικονομικών καταστάσεων, αναφορών υπουργείων παιδείας, δικαιοσύνης, φορολογικών και ανεξάρτητων αρχών κ.λπ.

Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι τόσο όσοι/ες είναι υπέρ όσο και όσοι είναι κατά δεν έχουν μελετήσει ποτέ το θέμα. Απλώς, αναπαράγουν τίτλους και ιδεοληψίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τον σημαντικό και πολυσχιδή ρόλο που παίζουν τα πανεπιστήμια σε μια σύγχρονη δημοκρατία τον αναλύω στο τέλος του κειμένου. Τους λόγους που δεν πρέπει να μπει η χώρα στην διαδικασία ίδρυσης μη-κρατικών πανεπιστημίων (πέρα από τον πιο σοβαρό τον σεβασμό στο Σύνταγμα) τους εξηγώ αναλυτικά παρακάτω. Ας απαντήσουμε, λοιπόν, σε πολλές ερωτήσεις και «επιχειρήματα» που ακούμε όλα αυτά τα χρόνια.

Ξέρετε κανένα «ιδιωτικό πανεπιστήμιο»;

Αυτή είναι η ερώτηση που κάνω πάντα, όταν βρίσκομαι σε debate για το συγκεκριμένο θέμα. Κανείς υπέρμαχος δεν μου απάντησε σωστά – ούτε μια φορά. Γιατί; Γιατί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κατά κανόνα πολύ λίγα, πολύ μικρά και στην καλύτερη περίπτωση πολύ μέτρια ή τελείως κακά και έτσι είναι άγνωστα.

Τα MIT, Harvard, Cambridge και το Bocconi που αναφέρουν κάποιοι/ες, δεν έχουν καμία σχέση με ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν πριν από 100, 200, 400 χρόνια από κάποια δωρεά ιδιώτη. Από εκεί και πέρα, είναι καθ’ όλα και de facto δημόσιου χαρακτήρα: διοικούνται από boards of trustees, δηλαδή, διαχειριστές όχι ιδιοκτήτες-μετόχους, επιδοτούνται αδρά από το κράτος, δε βάζει κανείς στην τσέπη τα κέρδη τους, αλλά αυτά επανεπενδύονται 100% υποχρεωτικά στο πανεπιστήμιο. Λειτουργούν, δηλαδή, ακριβώς όπως όλα τα κρατικά πανεπιστήμια. Σε όλο τον κόσμο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι λίγα, με λίγους φοιτητές, έχουν λίγα τμήματα και είναι πάρα πολύ χαμηλά σε όλα τα σχετικά rankings. Όπως θα δείτε και παρακάτω, αλλά και με μια απλή έρευνα στο internet, μαστίζονται και από σοβαρά προβλήματα διαφθοράς, παραπλάνησης και απάτης.

Θα γίνουν μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

Εδώ θα ήμουν θετικός. Δεν απαντάμε όμως στο βασικό ερώτημα: ποιος θα δωρίσει €50, €100, €200 εκατομμύρια, για να στήσει ένα σοβαρό νέο μη-κρατικό, μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα; Ακόμα και οι μεγιστάνες στο εξωτερικό, όταν δωρίζουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια, τα δωρίζουν σε ήδη υπάρχοντα δημόσια, καλά πανεπιστήμια και δε στήνουν ένα καινούργιο με το όνομά τους στον τίτλο, ώστε να μείνει κιόλας να το χαίρονται. Πριν από μερικά χρόνια, ήμουν invited scholar in finance στο Ross School of Business του University of Michigan – ένα κρατικό πανεπιστήμιο που είναι στα κορυφαία 10 του κόσμου, το δε Ross School of Business είναι στα κορυφαία 5 του κόσμου. Πήρε το όνομά του από τον παλιό απόφοιτό του, Stephen M. Ross, ο οποίος και δώρισε συνολικά $350 εκατομμύρια σε αυτό και, στη συνέχεια, και άλλα χρήματα ως και σήμερα. Τα δώρισε εκεί, γιατί ξέρει ότι σε ένα ήδη κορυφαίο τμήμα, τα χρήματά του θα αξιοποιηθούν και δεν κινδυνεύουν να χαθούν. Αν δημιουργούσε ένα νέο πανεπιστήμιο με το όνομά του, μπορεί μετά από 5 χρόνια να χρεωκοπούσε και να έκλεινε. Δε συνηθίζουν οι πολύ εύρωστοι οικονομικά να πετάνε τα λεφτά τους. Εκτός αν εμείς εδώ μιλάμε για 2-3 τμήματα, 3-5 αίθουσες, όπως ένα ΙΕΚ ή κολέγιο τα οποία ήδη υπάρχουν.

Ο περίφημος «ανταγωνισμός» με τα κρατικά

Τα πανεπιστήμια δεν παράγουν κάλτσες και καραμέλες. Δεν ανταγωνίζονται όπως οι επιχειρήσεις αυτών των κλάδων, ώστε να παράγουν καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται, για να παράγουν γνώση και επιστήμη, οικονομίες κλίμακας. Δηλαδή, πρέπει να είναι λίγα, ισχυρά και καλά και όχι πολλά, αδύναμα και μέτρια, γιατί η παραγωγή υψηλής ποιότητας έρευνας θέλει μεγάλες επενδύσεις. Γι′ αυτό και τα πανεπιστήμια, σε αντίθεση με τις βιοτεχνίες, συνεργάζονται, ερευνητικά. Επιστήμονες από το Harvard και το Cambridge δημοσιεύουν από κοινού επιστημονικές εργασίες. Παίρνουν σε συνεργασία ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από κυβερνήσεις και ιδρύματα. Κάνουν ανταλλαγές καθηγητών, φοιτητών, διοικητικών υπαλλήλων, για να μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα με αμοιβαίο όφελος τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης. Δεν κάνουν το ίδιο η Samsung με την Apple, ούτε η Google με τη Microsoft, γιατί ο στόχος των τελευταίων είναι τελείως διαφορετικός: το κέρδος – και καλά κάνουν οι τελευταίοι. Αντίθετα, τα πανεπιστήμια προσκαλούν καθηγητές για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, για να γίνουν όλοι καλύτεροι μέσω των οικονομιών κλίμακας.

Επιπλέον, το ίδιο αστείο επιχείρημα είχαμε και πριν χρόνια με τα κολέγια. στην Ελλάδα έχουμε ήδη 30 πανεπιστήμια, δεκάδες κολέγια και αμέτρητα ιδρύματα διεθνώς. Δεν υπάρχει «ανταγωνισμός» ήδη μεταξύ τους; Τα 2-3 νέα θα δημιουργήσουν «ανταγωνισμό»;

Θα μείνουν στην Ελλάδα οι Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό.

Αυτό είναι ένα πολύ σαθρό επιχείρημα που δείχνει άγνοια της διεθνούς πανεπιστημιακής πραγματικότητας. Επιπλέον, είναι το ίδιο επιχείρημα που είχαμε και με τα κολέγια αλλά οι φοιτητές δεν σταμάτησαν να φεύγουν στο εξωτερικό.

Η επιστημονική γνώση θέλει ανοιχτά μυαλά, εξωστρέφεια και διεθνοποίηση. Όσοι κάναμε μεταπτυχιακά και διδακτορικά στη Βόρεια Αμερική, όπως εγώ, φέραμε εμπειρίες στην Ελλάδα διαφορετικές, όπως διαφορετικές έφεραν όσοι σπούδασαν στην Ευρώπη και όσοι το φοίτησαν στην Ελλάδα. Η συγκέντρωση όλων αυτών των εμπειριών κάνει το πανεπιστήμιο και την επιστήμη να πάει μπροστά. Επιπλέον, όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό έχουν μαζί τους για όλη τους τη ζωή ένα πολύ σημαντικό asset που είναι οι γνωριμίεςσχέσεις, διασυνδέσεις, συνεργασίες που δημιούργησαν εκεί. Οι συνεργασίες αυτές συνεχίζονται μετά και μεγαλώνουν. Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την καριέρα τους αλλά και για τη χώρα, που αξιοποιείται για πολλές δεκαετίες με αμοιβαίο όφελος.

Επίσης, δε νομίζω ότι ο/η εξαιρετικός/ή φοιτητής/τρια που μπορεί να πάει στο ΜΙΤ ή στο Yale, θα επιλέξει ποτέ να μείνει στην Ελλάδα, ακόμα και αν υπήρχε ένα «παράρτημα» του Yale εδώ. Η εμπειρία, οι διασυνδέσεις, οι γνωριμίες, οι επαφές με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και με τους σημαντικότερους ανθρώπους του κόσμου, θα είναι εντυπωσιακά καλύτερες στο New Haven από κάθε άποψη. Άρα, δεν πρέπει να γίνει εσωστρεφής ο/η φοιτητής/τρια αυτός/ή για να εξοικονομηθούν μερικές χιλιάδες ευρώ. Θα είναι κακό και για τον/ην ίδιο/α και για τη χώρα. Οι αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες της εσωστρέφειας είναι πολύ μεγαλύτερες από το κόστος του «συναλλάγματος» αν φύγει έξω που όπως αναφέρεται σε απλοϊκές-μυωπικές απόψεις.

Επίσης, τόσο εγώ, όσο και οι περισσότεροι άλλοι που συνεχίσαμε σπουδές στο εξωτερικό, το κάναμε με υποτροφίες και οικονομική βοήθεια από τα ιδρύματα του εξωτερικού ή από τους ξένους φορολογούμενους, χωρίς καμία διαρροή συναλλάγματος.

 

Ακόμα και εδώ, η ύπαρξη δεκάδων κολεγίων δεν απέτρεψε το να φεύγουν φοιτητές στο εξωτερικό όπως μας λέγανε -και πάλι- λανθασμένα όπως αποδείχθηκε οι υποστηρικτές των κολεγίων.

Τέλος, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σε όλες τις χώρες που υπάρχουν μη-κρατικά πανεπιστήμια, δε σταμάτησαν -για τους λόγους που μόλις ανέφερα παραπάνω- οι φοιτητές να φεύγουν στο εξωτερικό. Ούτε στις ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Αυστραλία, Γερμανία, κ.λπ. Η Κύπρος, μάλιστα, που παρουσιάζεται ως σχετικό παράδειγμα, έχει τον μεγαλύτερο όγκο φοιτητών που φεύγουν στο εξωτερικό σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Θα ανοίξουν «παραρτήματα» τα μεγάλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Τα πανεπιστήμια δεν είναι Pizza Hut ή McDonalds να ανοίγουν «παραρτήματα» παντού. Ο λόγος είναι ότι η Pizza Hut και το McDonalds μπορεί να παραγάγει το ίδιο ακριβώς προϊόν στις ΗΠΑ, Ελλάδα και Ιαπωνία, γιατί οι πρώτες ύλες είναι ίδιες. Τα πανεπιστήμια είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Συνήθως, ρωτώ: τι είναι αυτό που κάνει το ΜΙΤ νο 1 στον κόσμο και κάποιο άλλο ίδρυμα νο 100 ή 500; Τα βιβλία που χρησιμοποιούν; Όχι, παντού έχουμε τα ίδια βιβλία. Το πρόγραμμα σπουδών; Όχι, παντού έχουμε τα ίδια προγράμματα. Δεν υπάρχει μυστικό ή κάποια διδακτική πατέντα που να μην μπορούμε να αντιγράψουμε. Η μόνη διαφορά είναι οι καθηγητές. Αν, λοιπόν, ανοίξω ένα «παράρτημα» του ΜΙΤ εδώ στο Βόλο, θα έρχεται ο νομπελίστας καθηγητής που πληρώνεται εκεί $2,000,000 το χρόνο για να με διδάξει εδώ; Όχι, σε καμία περίπτωση. Ούτε και, φυσικά, θα αμαυρώσει το όνομά του το κάθε Harvard, για να φυτρώνει σαν μανιτάρι παντού.

Εδώ, ας μην ξεχνάμε ότι τα πανεπιστήμια αυτά είναι για τη διανοητική ελίτ: το Harvard παίρνει όλους κι όλους 1500 φοιτητές κάθε χρόνο. Αυτοί είναι.

Τέλος, απόδειξη των παραπάνω είναι ότι τέτοια «παραρτήματα» δεν έγιναν πουθενά στον κόσμο, Αυστραλία, ΗΒ, Γερμανία, Καναδά, κ.λπ.

Παραρτήματα στήνουν μικρά και όχι πολύ καλά ιδρύματα καθαρά για κερδοσκοπικούς και μόνο λόγους, άρα θα έχουν και διαρροή συναλλάγματος στο εξωτερικό που τόσο φαίνεται να μας καίει.

Έχουμε ήδη μη-κρατικά πανεπιστήμια: τα κολέγια

Τα κολέγια είναι ισότιμα στα εργασιακά δικαιώματα ακόμα και για το δημόσιο πλέον. Τι άλλαξε; Τι θα αλλάξει τώρα, λοιπόν; Οπότε τι καινούργιο θα φέρει η αλλαγή αυτή;

Γιατί δεν ήρθε το ΜΙΤ ως τώρα στην Ελλάδα ως κολέγιο; Το ΜΙΤ δεν είναι καν πανεπιστήμιο, το όνομά του είναι Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Γιατί δεν είναι ήδη εδώ; Τι θα αλλάξει τώρα; Τίποτα είναι η απάντηση. Όπως δεν πήγε πουθενά αλλού στον κόσμο, τόσο το ΜΙΤ όσο και οποιοδήποτε άλλο καλό πανεπιστήμιο, δε θα πάει και τώρα.

Όλα τα επιχειρήματα για τα μη-κρατικά μπορούν να εξαντληθούν με την λειτουργία εδώ και χρόνια δεκάδων κολεγίων. Σταμάτησαν οι φοιτητές να φεύγουν έξω; Όχι. Έχουμε «ανταγωνισμό»; Όχι. Δημιουργήθηκαν «παραρτήματα» καλών πανεπιστημίων μέσω αυτών; Όχι.

 

Ποια ανάγκη θα καλύψουν τα μη-κρατικά πανεπιστήμια;

Όταν προχωράς σε μια αλλαγή, το κάνεις, για να καλύψεις μια έλλειψη ή ανάγκη ή να λύσεις ένα πρόβλημα. Στην Ελλάδα, ποια είναι αυτή η ανάγκη; Δεν έχουμε αρκετά πανεπιστήμια και θέλουμε περισσότερα; Όχι! Αντίθετα, έχουμε πολλά πανεπιστήμια, που με τις δράσεις Αθηνά 1 και Αθηνά 2 μειώθηκαν σημαντικά και έγιναν τώρα 25. Παίρνουμε ήδη πολλούς εισακτέους σε αυτά, με αποτέλεσμα:

α) Πολλά τμήματα να μη συμπληρώνουν τις θέσεις νέων φοιτητών.

β) Να υπάρχει υπερπροσφορά πτυχιούχων, με αποτέλεσμα την ανεργία πολλών από αυτούς, καθώς και τις πολύ χαμηλές αμοιβές για τους πτυχιούχους που θα βρουν εργασία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 166 πανεπιστήμια, 2 πανεπιστήμια ανά 10 εκατ. πληθυσμό και η Ελλάδα 25 πανεπιστήμια, 2,7 πανεπιστήμια ανά 10 εκατ. πληθυσμό. Έχουμε δηλαδή ήδη πολλά, 40% περισσότερα από το ΗΒ, παρόλο που στο ΗΒ σπουδάζουν και εκατομμύρια φοιτητές από Ινδία, Κίνα, Αφρική, Ευρώπη, κλπ. Και επιπρόσθετα, έχουμε πλέον και δεκάδες κολέγια. Και συζητάμε να στήσουμε περισσότερα και όχι να κάνουμε καλύτερα όσα έχουμε, που είναι όλα στο top 5% παγκόσμια.

Επομένως, μια σοβαρή μεταρρύθμιση στη σωστή κατεύθυνση θα ήταν να μειώσουμε στο μισό τους εισακτέους σε κάθε σχολή και όχι να τους πολλαπλασιάσουμε με νέα ιδρύματα αμφίβολης ποιότητας.

Βέβαια, πραγματικές μεταρρυθμίσεις σαν αυτή της μείωσης εισακτέων δεν κάνεις, «χωρίς να σπάσεις αυγά» και να έχεις ή να νομίζεις ότι θα έχεις μικροπολιτικό κόστος στις περιφέρειες.

Ποια είναι η διεθνής εμπειρία;

Καθώς δε θα ανακαλύψουμε πρώτοι τον τροχό, το πιο εύκολο είναι να ρίξουμε μια ματιά στο τι γίνεται στο εξωτερικό. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όπου εφαρμόστηκε αυτή η συνταγή εδώ και 30 χρόνια, απέτυχε παταγωδώς.

Υπάρχουν σοβαρά ακαδημαϊκά ζητήματα όπως η κακή ποιότητα σπουδών και η μηδενική έρευνα που παράγεται -κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι όλα τα ιδιωτικά είναι συνήθως ουραγοί των κατατάξεων.

Υπάρχουν και άλλα ίσως σοβαρότερα προβλήματα που φέρνουν συνεχώς στην επιφάνεια και τη δικαιοσύνη οι αρχές, όπως απάτη, παραπλάνηση, οικονομικά σκάνδαλα, κλπ. Μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση, για να τα βρείτε όλα εύκολα στο internet.

Τι γίνεται λοιπόν στο εξωτερικό.

Φινλανδία: Υπάρχουν 3 ιδιωτικά πανεπιστήμια παντελώς άγνωστα σε μια χώρα που φημίζεται για την παιδεία της – δεν υπάχουν «παραρτήματα» και «ανταγωνισμός» για να είναι κορυφαία τα δημόσια.

Λουξεμβούργο: Υπάρχουν 2 άγνωστα ιδιωτικά κολέγια – κυριαρχεί το κρατικό δωρεάν πανεπιστήμιο (εγγραφή €600 το χρόνο).

Καναδάς: Τα πανεπιστήμια στον Καναδά είναι όλα κρατικά. Τα μόνα ιδιωτικά είναι 2-3 πολύ μικρές σχολές επαγγελματικής κατάρτισης και τεχνικής εκπαίδευσης.

Αυστρία: τα ιδιωτικά αναγνωρίστηκαν πριν από 15 χρόνια και παραμένουν λίγα, μικρά, χωρίς πολλούς φοιτητές.

Γαλλία: είναι λίγα και ακόμα λιγότερα παρέχουν σοβαρές σπουδές.

Γερμανία: στήθηκαν 83 ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σε αυτά, όμως, σπουδάζει μόλις το 1% των Γερμανών φοιτητών! Σίγουρα δεν τα γνωρίζετε, ενώ πολλά είτε κλείσανε είτε οδηγούνται σύντομα εκεί.

Ιρλανδία: είναι πολύ λίγα και χαμηλής ποιότητας.

Ολλανδία: τα κρατικά κυριαρχούν, χωρίς να μπορούν να τα ανταγωνιστούν τα πολύ λίγα και μικρά ιδιωτικά.

Πορτογαλία: από το 1980 ακολουθήθηκε η «μαγική» συνταγή που προτείνεται και για την Ελλάδα. Άνοιξαν εκατοντάδες πανεπιστήμια και έκλεισαν τα περισσότερα, λόγω τραγικής ποιότητας και έλλειψης φοιτητών.

Ελβετία: τα μη-κρατικά και δημόσια έχουν ελάχιστα δίδακτρα, γιατί επιδοτούνται από το δημόσιο. Είναι δημόσια χρηματοδοτούμενα, μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Μεγάλη Βρετανία: από τα 166 πανεπιστήμια εκεί, όπου και σπουδάζουν χιλιάδες ελληνόπουλα, μόνο 8 είναι ιδιωτικά και αυτά δεν θα τα ξέρετε, γιατί απλά είναι άγνωστα, μικρά και στο τέλος της κατάταξης ποιότητας.

Αυστραλία: υπάρχουν 2-3 ιδιωτικά πανεπιστήμια το ίδιο άγνωστα και χαμηλής ποιότητας όπως στις παραπάνω χώρες. Οι αρχές αποφάνθηκαν ότι αποτελούν ένα «αποτυχημένο σύστημα».

ΗΠΑ: υπάρχουν συνολικά 4300 πανεπιστήμια που από αυτά τα 200 είναι εξαιρετικά και τα υπόλοιπα 4100 είναι από καλά και μέτρια έως πολύ χειρότερα από τα ελληνικά ΙΕΚ. Τα μη-κρατικά καλά πανεπιστήμια είναι όλα μη-κερδοσκοπικά όπως το Harvard, το Yale, το MIT, κ.λπ. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που εννοούμε στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί όπως εξήγησα και παραπάνω:

  • Δημιουργήθηκαν από κληροδοτήματα πριν 300-400 χρόνια πολύ πριν την νεότερη Ελλάδα.
  • Έχουν endowments, δηλαδή, περιουσιακά στοιχεία από δωρεές για τη λειτουργία τους της τάξης των $10 – $40 δις δολαρίων (20% του ελληνικού ΑΕΠ).
  • Δεν είναι κερδοσκοπικά και διοικούνται από επιτροπές (board of trustees) με κριτήρια όχι ιδιωτικοοικονομικά (το ΜΙΤ πλέον δε χρεώνει δίδακτρα στους νέους φοιτητές του).
  • Δέχονται λίγους φοιτητές κάθε χρόνο: το Harvard φέτος δέχτηκε 1500 νέους φοιτητές δηλαδή το 0,0005% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Αναλογικά, κάθε ελληνικό πανεπιστήμιο θα δεχόταν 50 φοιτητές κάθε χρονιά συνολικά σε όλες τις σχολές.
  • Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι τα δίδακτρά τους είναι της τάξης των €30,000 – €80,000 το χρόνο.

2. Πανεπιστήμια Zombie, απάτες, κακοδιαχείριση και έλεγχος των αρχών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε όσες χώρες, λοιπόν, λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια αυτά είναι ποιοτικά από μέτρια έως πολύ κακά. Πέρα όμως από τα ακαδημαϊκά προβλήματα που είναι εγγενή σε αυτά, μαστίζονται και από άλλα σοβαρά προβλήματα κακοδιαχείρισης, «αρπακτικών» πολιτικών προσέλκυσης φοιτητών με παραπλανητικές πρακτικές, διαφημίσεις και δηλώσεις. Πιο σοβαρά προβλήματα είναι τα προβλήματα της απάτης, του ότι μπορεί να κλείσουν εν μία νυκτί αφήνοντας τους φοιτητές χωρίς πτυχία και με χρέη πολλών χιλιάδων.

Θα βρείτε εύκολα στο ίντερνετ ότι οι σχετικές αρχές και ιδρύματα του εξωτερικού αποκαλούν πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια με τίτλους όπως «Zombie Universities» και «Misery Factories». Τα αποτελέσματα των εισαγγελικών ερευνών των αρχών μιλούν για τις εκτεταμένες απάτες που γίνονται εκεί. Κλείνουν το ένα μετά το άλλο ή έχουν μεγάλη πτώση στον αριθμό φοιτητών. Σπουδάζουν παιδιά εκεί και τελικά αφού καταχρεωθούν μπορεί να μην πάρουν καν κάποιο πτυχίο γιατί κλείνουν απροειδοποίητα έχοντας εισπράξει δίδακτρα, επιδοτήσεις κλπ. Ενδεικτικά, μεταφέρω από το άφθονο υλικό που υπάρχει σχετικά:

Έρευνα του γενικού εισαγγελέα στις ΗΠΑ

Ερευνητές που παρίσταναν τους υποψήφιους φοιτητές κατέγραψαν παραπλανητικές πρακτικές προσέλκυσης, συμπεριλαμβανομένων παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το κόστος και τα πιθανά μελλοντικά οφέλη. Ανέφεραν, επίσης, ότι ορισμένοι στρατολόγοι τους παρότρυναν να παρέχουν ψευδείς πληροφορίες στις αιτήσεις για οικονομική βοήθεια που πλήρωνε ο Αμερικάνος φορολογούμενος. Από τα ιδρύματα που συμμετείχαν στο δείγμα, όλα είχαν εμπλακεί σε παραπλανητικές πρακτικές, υποσχόμενα αθέμιτα μη ρεαλιστικά υψηλές αμοιβές για τους φοιτητές που αποφοίτησαν, και τέσσερα είχαν εμπλακεί σε καθαρή απάτη.

New York Times

Το Υπουργείο Παιδείας ανασυντάσσει τη Μονάδα που ερευνά την απάτη σε κερδοσκοπικά ιδρύματα. Η ερευνητική ομάδα είχε δημιουργηθεί το 2016, μετά την κατάρρευση της αλυσίδας ιδιωτικών «πανεπιστημίων» Corinthian Colleges, η οποία προκάλεσε κύμα καταγγελιών από φοιτητές σχετικά με ληστρικές δραστηριότητες σε κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Τα ιδρύματα είχαν κατηγορηθεί για εκτεταμένη απάτη που περιλάμβανε την παραποίηση των στοιχείων εγγραφής, των ποσοστών τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας και των προγραμμάτων που πρόσφεραν, γεγονός που θα μπορούσε να αφήσει τους φοιτητές με τεράστια χρέη και χωρίς πτυχία.

Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής της Καλιφόρνια

«Σίγουρα, οι φοιτητές προσελκύονταν από την εύκολη πρόσβαση και τις βολικές ώρες μαθημάτων που προσέφεραν τα κερδοσκοπικά κολέγια». Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι ορισμένα κερδοσκοπικά κολέγια εφάρμοζαν αρπακτικές πρακτικές μάρκετινγκ, στοχεύοντας σε ευάλωτους φοιτητές και δίνοντας ψευδείς υποσχέσεις σχετικά με την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να βοήθησαν στην αρχή στην αύξηση των εγγραφών, αλλά καθώς οι πρακτικές αυτές έγιναν πιο γνωστές και καθώς οι ρυθμιστικές και νομικές ενέργειες έγιναν πιο διαδεδομένες, οι εγγραφές άρχισαν να μειώνονται. Το μέλλον των κερδοσκοπικών κολεγίων είναι αβέβαιο. Βραχυπρόθεσμα, οι απώλειες στις εγγραφές είναι πιθανό να συνεχιστούν.

The Century Foundation

Το 2020, μια μακρά δίκη που διεξήχθη από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Κολοράντο ολοκληρώθηκε με σαφή ευρήματα συστηματικής απάτης από τα μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια του Center for Excellence in Higher Education (CEHE) που είχε στην ιδιοκτησία του τα Independence University, College America, Stevens-Henager College, και California College San Diego. Τελικά, αφού απορρόφησε δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων, το CEHE έκλεισε εν μία νυκτί, χωρίς καμία προειδοποίηση προς τους φοιτητές μέχρι την τελευταία στιγμή. Είναι τα γνωστά στις ΗΠΑ και ως Zombie Schools, όπως το «περίφημο» DeVry.

3. Οι Ρόλοι του Πανεπιστημίου στην Κοινωνία

  1. Ακαδημαϊκός ρόλος

Τα πανεπιστήμια έχουν διττό ρόλο. Έτσι, αποτελούν «εργοστάσια» παραγωγής:

Νέων επιστημόνων. Μέσα από τις διαλέξεις, τα μαθήματα, τις εξετάσεις και την προσωπική προσπάθεια των καθηγητών και των φοιτητών, τα προγράμματα σπουδών έχουν ως στόχο να μεταλαμπαδεύσουν την πλέον σύγχρονη γνώση σε νέους επιστήμονες. Αυτό γίνεται κυρίως στον πρώτο κύκλο σπουδών, στα προπτυχιακά μαθήματα.

Νέας γνώσης. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν στόχο μόνο να εκπαιδεύσουν νέους επιστήμονες στην υπάρχουσα γνώση. Ο δεύτερος σκοπός τους είναι η παραγωγή νέας γνώσης μέσα από την έρευνα. Η έρευνα αυτή πραγματοποιείται από τους καθηγητές σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς, αλλά κυρίως τους διδακτορικούς φοιτητές. Αυτό γίνεται στο δεύτερο (μεταπτυχιακό) και τρίτο (διδακτορικό) κύκλο σπουδών.

Για να εντάξω τους νέους φοιτητές μου στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, συνηθίζω να τους αναφέρω ότι:

  • Στο σχολείο το πρόγραμμα είναι έτσι δομημένο, ώστε οι καλοί/ες μαθητές/τριες όταν φεύγουν και πηγαίνουν στο σπίτι, να έχουν όλες τις απαντήσεις χωρίς αμφιβολίες.
  • Στο πανεπιστήμιο τα μαθήματα γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο/η καλός/η φοιτητής/τρια αρχίζει να έχει ερωτήσεις.
  • Στα μεταπτυχιακά οι ερωτήσεις γίνονται αμφιβολίες και έναυσμα για ενδελεχή μελέτη της βιβλιογραφίας από όλες τις οπτικές γωνίες και προσεγγίσεις.
  • Στο διδακτορικό πλέον οι διδακτορικοί φοιτητές/τριες μελετούν και ασχολούνται με την έρευνα, προκειμένου να δώσουν οι ίδιοι τις απαντήσεις που γεννώνται στην επιστήμη.

Έτσι, η γνώση που παράγεται αποτελεί έναν βασικό και σημαντικότατο πόρο και βάση της ανάπτυξης μιας χώρας -τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.

Β. Κοινωνικός ρόλος

Στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες, πέρα από το προφανές αποτέλεσμα και τη συνεισφορά των πανεπιστημίων στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, αυτά, ταυτόχρονα, επιτελούν και έναν άλλο πάρα πολύ σημαντικό ρόλο που συχνά τον παραβλέπουμε: Τα σύγχρονα πανεπιστήμια αποτελούν τον σημαντικότερο μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανέλιξης σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Στο παρελθόν, η δυνατότητα βελτίωσης της κοινωνικής θέσης και της οικονομικής επιφάνειας των πολιτών ήταν από πολύ περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Το μέλλον των πολιτών και η ευημερία τους ήταν προδιαγεγραμμένα από τη γέννησή τους. Ακόμα και όταν υπήρχαν τα πανεπιστήμια, αυτά ήταν ακριβά και η πρόσβαση περιορίζονταν σε πολίτες των ανώτερων τάξεων. Αυτοί είχαν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τα δίδακτρα, για να σπουδάσουν, χωρίς να αναγκάζονται να εργάζονται για τα προς το ζην.

Επιπλέον, οι μη προνομιούχες τάξεις, πέρα από το οικονομικό πρόβλημα, δεν είχαν την δυνατότητα να σπουδάζουν, λόγω του αναλφαβητισμού. Μέσα στον 20ο αιώνα όμως, η κατάσταση αυτή ανατράπηκε, η δημοκρατία – μέσω αυτής οι κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις όλων των πολιτών- έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους να μπορούν να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια. Αυτό άλλαξε όλη την κοινωνία και τις σύγχρονες οικονομίες. Οι νέοι που είχαν την κλίση και τη θέληση, για να σπουδάσουν και να γίνουν επιστήμονες, μπορούσαν να το καταφέρουν. Αυτό είχε πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στη δική τους οικονομική και κοινωνική πρόοδο, αλλά και στο σύνολο της οικονομίας. Η ανάπτυξη και η πρόοδος στις επιστήμες και στα γράμματα επιταχύνθηκε, καθώς αυτή δε βασιζόταν πλέον μόνο σε μια μειοψηφία πλούσιων αριστοκρατών. Εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο με τις ανακαλύψεις τους, σημαντικοί επιστήμονες, καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων αναδείχθηκαν από όλες τις κοινωνικές τάξεις, καθώς περιορίστηκαν τα εμπόδια στην γνώση. Το αποτέλεσμα στην κοινωνία και τους σχετικούς δείκτες ήταν εντυπωσιακό. Περιορίστηκε σημαντικά η φτώχεια, καταπολεμήθηκαν οι ασθένειες, βελτιώθηκε η υγεία και το προσδόκιμο ζωής, μειώθηκε η παιδική θνησιμότητα, μειώθηκε ο αναλφαβητισμός κ.λπ., αυξήθηκε σημαντικά η ευημερία για όλους και η δίκαιη κατανομή του εισοδήματος.

Γ. Οικονομικός Ρόλος

Δεν υπάρχει ανεπτυγμένη και προοδευμένη χώρα στον κόσμο, χωρίς καλά πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει χώρα με καλά πανεπιστήμια που να μην είναι ανεπτυγμένη. Αυτό δείχνει ότι η σχέση ανάμεσα στα δύο είναι υπαρκτή, σημαντική και αλληλένδετη. Η δυνατότητα που δόθηκε σε ανθρώπους ικανούς και παραγωγικούς από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις να μορφωθούν και να παράγουν σημαντικό έργο, ώθησε σημαντικά την παγκόσμια οικονομία προς όφελος όλων των κοινωνικών στρωμάτων, αλλά κυρίως των κατώτερων και λιγότερο προνομιούχων πολιτών. Στην κοινωνιολογία και στα οικονομικά μιλάμε για τη βιομηχανική επανάσταση και τις τεράστιες θετικές αλλαγές που επέφερε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξεχνάμε, όμως, και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα πανεπιστήμια. Έδωσαν τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο. Τα αποτελέσματα ήταν γνωστά. Το ΑΕΠ και το κατά κεφαλή εισόδημα αυξήθηκε εκθετικά, περιορίστηκε η ανεργία, η φτώχεια, αυξήθηκε κατακόρυφα η ευημερία, κ.ά.

 

 

126 Σχόλια to “Μύθοι και αλήθειες για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (του Περικλή Γκόγκα)”

  1. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Εξαιρετικό άρθρο, τεκμηριωμένο, μαζεύει πολλά που είτε σκόρπια είτε διαισθητικά είχα στο νου μου σε ένα συγκροτημένο κείμενο.
    Προσυπογράφω, με χέρια και με πόδια. Και με τα δόντια αν χρειαστεί.

  2. Καλημέρα

    Εξαιρετικό άρθρο !
    Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από τους γνωστούς «επενδυτές» Μαρινάκη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη, Μυτηλιναίο και λοιπούς συγγενείς υπό την ηγεμονία όσων κρύβονται πίσω τους,μετά την ενέργεια και τον προγραμμαισμό για το νερό και την υγεία, το βλέμμα στρέφεται στην επόμενη αγελάδα, την ανώτατη παιδεία, ένα όνειρο που ξεκίνησε από τους θερμοκηπίους της νότιας Κρήτης κι έγινε πανελλήνιο, «το παιδί μου σπουδάζει επιστήμων»

    Ω τι αχαλίνωτος ρομαντισμός
    κι η μαμά να συμπληρώνει
    «βίζιτα η κόρη μου, θα είστε τρελός!»
    «το καημένο επιστήμων τελειώνει»

  3. Πτωχός πλην τίμιος Μηχανολόγος Μηχανικός said

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 166 πανεπιστήμια, 2 πανεπιστήμια ανά 10 εκατ. πληθυσμό και η Ελλάδα 25 πανεπιστήμια, 2,7 πανεπιστήμια ανά 10 εκατ. πληθυσμό.»

    Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει με τον τρόπο υπολογισμού της αναλογίας των πανεπιστημίων ανά πληθυσμό.

  4. ΓιώργοςΜ said

    1 συνέχεια: Επειδή η υπογραφή καλό είναι να δείχνει πως μπαίνει «μετά λόγου γνώσεως», να συμπληρώσω για τα ακαδημαϊκά μου προσόντα πως αποφοίτησα από ένα νεοϊδρυθέν τότε τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας*, έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Αμπερντήν (της Σκωτίας, το γνήσιο 😛 ) και το διδακτορικό μου στο ΕΚΠΑ. Πολύτιμες εμπειρίες και οι τρεις για διαφορετικούς λόγους, αλλά ο εξαναγκασμός σε εξωστρέφεια με διεθνείς συνεργασίες προπτυχιακά και στο διδακτορικό και φυσικά στο μεταπτυχιακό που έγινε εξολοκλήρου στο εξωτερικό ήταν το μεγαλύτερο κεφάλαιο που έλαβα, και ευλογώ την τύχη μου γι’ αυτό.

    *Το τμήμα τότε που ιδρύθηκε είχε μία γραμματεία, δύο αίθουσες και 2-3 καθηγητές με καλή γνώση του αντικειμένου, τα πρώτα εξάμηνα βασίστηκε πολύ σε γενικά μαθήματα, φυσική, ηλεκτροτεχνία, μαθηματικά κλπ. Μετά από πολλές μάχες των σπουδαστών, αναπτύχθηκε και σε έκταση με αίθουσες και εργαστήρια, ήρθαν αρκετοί καθηγητές διεθνούς εμβέλειας και τώρα τρέχει δικά του μεταπτυχιακά μεταξύ άλλων. Το κεφάλαιο εδώ, η μαχητικότητα των σπουδαστών και η ποιότητα των καθηγητών, κεφάλαιο που κινδυνεύει από την εσωστρέφεια και τον κομφορμισμό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

  5. leonicos said

    Ακόμα δεν βρέθηκε ύτε ένας να υποστηρίξει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

    Εγώ περιμένω να ιδρυθούν, να πάω να σπουδάσω αεροναυτική

  6. […] Αναδημοσιεύω σήμερα ένα άρθρο του καθηγητή Περικλή Γκόγκα για το θέμα των ιδιωτικών (ή μη  κρατικών κατά τον ευφημισμό) πανεπιστημίων, που επιθυμεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας  κατά αναίσχυντο τρόπο το άρθρο 16 του Συντάγματος. Για μένα, και μόνο το κουτοπόνηρο σόφισμα ότι τάχα το Σύνταγμα απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ αλλά όχι τη λειτουργία… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2024/01/19/uni/ […]

  7. Δημήτρης Χαρβάτης said

    Σ’ αυτή την εκπομπή του, ο John Oliver λέει πολλά για τα ιδιωτικά κολέγια στις ΗΠΑ:

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Ωραίο τραγούδι θυμήθηκες.

    7 Α μπράβο!

  9. Κουνελόγατος said

    Διαφωνώ μόνο στο σημείο της μείωσης του αριθμού των εισακτέων. Ωστόσο, νομίζω ότι υπάρχουν σχολές με παρεμφερές αντικείμενο, αυτές ίσως θα μπορούσαν να «συγχωνευτούν». Κατά τα λοιπά, εξαιρετικό.

  10. Pedis said

    Όπως τα λέει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

    Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι τα δίδακτρα στα λεγόμενα δημόσια πανεπιστήμια σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Στη Μεγ. Βρετανία είναι ήδη πρόβλημα. Όσοι μπορούν υπερχρεώνονται για να … αγοράσουν εν τέλει ένα πτυχίο, ένα ψευτομάστερ μήπως και τη βγουν στους υπόλοιπους, στην πλέμπα, στην αγορά εργασίας.

    Ερευνα του ΚΕΠΥ αποδεικνύει ότι τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ είναι μακράν τα πιο υποχρηματοδοτημένα στην Ευρώπη, με τη χώρα μας να δαπανά μόλις 2.360 ευρώ ανά φοιτητή, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 11.700.

    Το 2020 η αναλογία προπτυχιακών φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια ήταν 47 προς 1, τρεισήμισι φορές υψηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (13 φοιτητές ανά μέλος ΔΕΠ).
    https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/417869_etsi-estrosan-hali-gia-ta-idiotika-panepistimia

    https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default/public/2024-01/20.jpg.webp?itok=FIIUqSQa

    Μαθαίνουν οι ξένοι ότι στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια δεν βάζουν δίδακτρα και μάλιστα τα συγγράμματα μοιράζονται δωρεάν και τρελλαίνονται: Σοσιαλιστική χώρα! ανακράζουν. Τόσο χάλια έχει (ξανα)γίνει ο καπιταλισμός.

  11. Πουλ-πουλ said

    10.
    Η λυπητερή
    https://www.spoudase.gr/arthra/ta-didaktra-ton-panepistimion-stis-diafores-chores-tis-eyropis/

  12. Pedis said

    # 11 – Για το ΗΒ, τουλάχιστον, τα στοιχεία είναι ανακριβή. Και αλλού (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία …). Κυκλοφορούν πολλές λίστες με ανακρίβειες στις αρθμητικές τιμές.

    (Έπειτα, οι δηλωμένες τιμές διδάκτρων που μπορεί να βρει κάποιος στα σάιτ, προσαυξάνονται με άλλα έξοδα, παράβολα, μαλακιούλες που εφευρίσκονται για το ένα και το άλλο)

  13. geobartz said

    Για την συνταγματικότητα ή μη της ίδρυσης «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών» Πανεπιστημίων, επιφυλάσσομαι (διότι απλώς δεν ξέρω!).
    Εντύπωση μου κάνει ότι ο Γκόγκας μιλά σχεδόν αποκλειστικά για «ιδιωτικά» πανεπιστήμια και όχι για «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά». Συνεπώς είναι ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.
    Επιπλέον λέει πολλά «δίκην αυθεντίας» που δεν είναι ελέγξιμα γι’ αυτό είναι συλλήβδην απορριπτέα.
    Απαντώ μόνο σε μια παρατήρησή του: Βεβαίως, όσα κρατικά ή «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά», ή «ιδιωτικά»-τύπου Γκόγκα Πανεπιστήμια και να έχουμε θα φεύγουν σπουδαστές σε ιδρύματα του εξωτερικού και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ. Η γνώση έχει ανάγκη από ανταλλαγές.
    Βεβαίως, ο Γκόγκας αποφεύγει να πει λέξη για τα χάλια που ανεχόμαστε στα κρατικά μας πανεπιστήμια. Είναι παιδιά της Γκογκάδικης φάρας όσοι αλήτες καταστρέφουν καθημερινά την δημόσια περιουσία (και) των πανεπιστημίων (και συγχρόνως ζητούν περισσότερη χρηματοδότηση για …να έχουν να καταατρέφουν περισσότερο).
    Θα πω και κάτι που ίσως αφορά και τον ίδιο τον Γκόγκα: Όταν ήταν νεοϊδρυμένο το πανεπιστήμιό ΤΟΥ, το επισκέφτηκα με ένα κλιμάκιο. Έκανα και μια ομιλία με «επιτυχία». Αντίθετη εντύπωση αποκόμισα από την ομιλία (μάθημα) ενός καθηγητή της Υδραυλικής που ήταν παλιός μου γνώριμος αλλά κυρίως ήταν αξιοσέβαστος από όλους τους υδραυλικούς μηχανικούς της χώρας. Ε! λοιπόν, είχε μαζευτεί μια συμμορία …γαϊδάρων που γκάριζε και δεν τον άφηνε να «παραδώσει» το μάθημά του. Κάποια στιγμή του είπα με τρόπο να τα βροντήξει και να έρθει να γίνει ένας απλός δημόσιος υπάλληλος!!
    Λοιπόν κύριε Γκόγκα (και όχι μόνο εσύ): Είσαι κατάλοιπο της ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. Ο κόσμος θέλει ΠΡΟΟΔΟ, και δεν τον ενδιαφέρουν τα εμπόδια που επιχειρείται να μπουν με τους πάσης φύσεως γκογκαλισμούς!

  14. Πουλ-πουλ said

    «Μεγάλη Βρετανία: από τα 166 πανεπιστήμια εκεί, όπου και σπουδάζουν χιλιάδες ελληνόπουλα, μόνο 8 είναι ιδιωτικά και αυτά δεν θα τα ξέρετε, γιατί απλά είναι άγνωστα, μικρά και στο τέλος της κατάταξης ποιότητας.»
    https://www.newmoney.gr/fine-living/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BD/

  15. atheofobos said

    Στα πολλά σωστά που γράφει στο άρθρο έχει να παρατηρήσει κανείς:
    1-Ποτέ δεν αναφέρθηκε η ίδρυση ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ Πανεπιστημίων.
    2-Όπως το MIT, Harvard, Cambridge ιδρύθηκαν από δωρεές ιδιωτών και βέβαια δεν θεωρούνται ως ιδιωτικά Πανεπιστήμια αλλά ως ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ, γιατί να αποκλείεται η ίδρυση από κάποιο Εθνικό ευεργέτη με προσφορά του η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου;
    Το Ωνάσειο πχ ή το Σταύρος Νιάρχος είναι από δωρεές ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ιδρύματα.
    3-Η απαράδεκτη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ σε ΑΕΙ οδήγησε να έχουμε 25 ΚΡΑΤΙΚΑ Πανεπιστήμια που ακριβώς γιατί το επίπεδο σπουδών που παρέχουν είναι χαμηλό, έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά να μην μπορούν να συμπληρώσουν τον αριθμό εισακτέων που έχουν.
    4-Γιατί μπορεί η Κύπρος να έχει επιτυχημένα ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ Πανεπιστήμια και δεν μπορούμε εμείς;
    5-Η αντίδραση πολλών πανεπιστημιακών στην ίδρυση 1 έως 3 μη κρατικών, γιατί περισσότερα δεν πιστεύω πως θα γίνουν, οφείλεται, κατά την γνώμη μου, στον φόβο τους ότι αντί ένας υποψήφιος να πάει να γραφτεί σε κάποιο απίθανο τμήμα στου διαόλου την μάνα Κρατικού Πανεπιστημίου, βάσει της βαθμολογίας που συγκέντρωσε, θα προτιμήσει να γραφτεί στην σχολή που θέλει στο μη κρατικό, με αποτέλεσμα λόγω ελλείψεως φοιτητών να κλείσουν τμήματα και να χάσουν την θέση τους.

    To πρόβλημα να γράφω κάθε φορά τα στοιχεία μου για να σχολιάσω προέρχεται από την W γιατί το ίδιο πρόβλημα συνάντησα και σε άλλο ιστότοπο της W.

  16. sarant said

    15.4 Eπιτυχημένα της Κύπρου από ποιαν άποψη;
    15.5 Οι πιο πολλοί πανεπιστημιακοί θα βρουν δεύτερη (επιτρεπτή) δουλειά αν υπάρξουν ιδ-μη κρατ. ΑΕΙ

  17. ΓιώργοςΜ said

    11, 14 Για τα δίδακτρα στη Σκωτία (εκεί έψαξα, μπορεί και στο υπόλοιπο ΗΒ) σχετικά πρόσφατα (μετά Brexit), οι φοιτητές μπορούν να πάρουν σπουδαστικό δάνειο (κι ενδεχομένως όχι μόνο για τα δίδακτρα) το οποίο δεν χρειάζεται να αποπληρώσουν αν δεν έχουν εισόδημα πάνω από ένα κατώφλι, το οποίο για τα ελληνικά δεδομένα μισθών δεν πρόκειται να ξεπεράσει κανείς, κι αν το ξεπεράσει μάλλον δεν θα ζοριστεί να το αποπληρώσει.
    Με το Brexit πολλά πανεπιστήμια της Σκωτίας προσέφεραν στους Ευρωπαίους σπουδαστές οικονομικές συνθήκες προ Brexit, εν πολλοίς επειδή οι Σκωτσέζοι δεν ήθελαν και τόσο να φύγουν από την ΕΕ.
    Πάνε λίγα χρόνια και δεν έχω τα λίνκια, οπότε είτε θα βασιστείτε στο λόγο μου (και στη μνήμη…) ή θα ψάξετε, ψιλοβαριέμαι.
    Αυτό που θέλω να πω, είναι πως τα νούμερα σε ειδησεογραφικά σάιτ, ειδικά τα ρηχά άρθρα (δηλαδή αυτά που δεν έχουν εκτεταμένη ανάλυση) σηκώνουν πολύ νερό γενικώς, όπως είπε κι ο Πέδης στο 12. Ειδικά το λινκ στο #14 συγκρίνει ανόμοια πράγματα, είτε δίδακτρα μεμονωμένων σχολών με μέσους όρους, ενδεχομένως και κόστος ζωής κλπ.

  18. ΓιώργοςΜ said

    15.3 Ώπα, θα σφαγούμε 😛 Θέλω τεκμηρίωση για το τσουβάλιασμα, αλλιώς με τους μάρτυρές σου τα χαράματα στο δάσος της Βουλώνης 😛 😛 😛

  19. Jago said

    Επιτέλους ένα ψύχραιμο άρθρο χωρίς ιδεοληψίες και «επαναστατικές» φανφάρες.

    ΥΓ. Η κόρη ενός φίλου μου φοιτά Α’ Γυμνασίου. Πείσανε τους μαθητές να κάνουν κατάληψη με το επιχείρημα ότι «θα ιδιωτικοποιήσουν τα σχολεία» … Επανάσταση…

  20. Pedis said

    # 17 – 9250 πάουντς ετήσια δίδακτρα (+ έξτρα). 460 δις το συνολικό χρέος των φοιτητικων δανείων το 2040.

  21. ΓιώργοςΜ said

    18 και πέρα από την πλάκα, υπάρχουν τα ίδια κριτήρια για τα νέα και παλιά πανεπιστήμια (προσωπικό, επίπεδο προγραμμάτων κλπ) και γίνεται εξονυχιστική διερεύνηση των συνθηκών προτού ένα τμήμα πιστοποιηθεί, ενώ πολλές φορές καταργήθηκαν δια τις συνενώσεως πολλά τμήματα.
    Το σίγουρο είναι, όπως αναφέρθηκε και στο άρθρο, πως ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια είναι πολύ μεγάλος για τα μέτρα της χώρας, και ρόλο σε αυτό παίζει η διαρκής υποβάθμιση των εναλλακτικών, αλλά και της ίδιας της τριτοβάθμιας. Αλλά ας μην παρεκκλίνουμε πάλι εκεί, το έχουμε κουράσει πολύ σε σχετικά άρθρα.

  22. Πουλ-πουλ said

    17.
    Δεν έχω ιδέα για το ακριβές ύψος των διδάκτρων στη Μ. Βρετανία, ούτε και μ’ ενδιαφέρει άλλωστε. Πάντως, αν είχα λεφτά, στο Imperial θα ήθελα να τα δώσω, και όχι στο τυχόν ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

  23. Alexis said

    Εξαιρετικό άρθρο πράγματι!

    #0: Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 166 πανεπιστήμια, 2 πανεπιστήμια ανά 10 εκατ. πληθυσμό και η Ελλάδα 25 πανεπιστήμια, 2,7 πανεπιστήμια ανά 10 εκατ. πληθυσμό.

    Εδώ κάτι δεν πάει καλά με τα νούμερα. Μήπως εννοεί ανά 1 εκατ. πληθυσμού;

  24. ΓιώργοςΜ said

    22 Τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν είναι ιδιωτικά, για δημόσια μιλάω. Έχουν αυξημένη αυτονομία (που τα δικά μας δεν έχουν ούτε για πλάκα, δυστυχώς) και άλλα έσοδα εκτός από την κρατική επιχορήγηση, τα δίδακτρα μεταξύ άλλων, αλλά αυτό δεν τα κάνει ιδιωτικά.

  25. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Ψύχραιμη η ανάλυση, βάζει πολλά σχετικά ζητήματα στη θέση τους!

    >> Εκτός αν εμείς εδώ μιλάμε για 2-3 τμήματα, 3-5 αίθουσες, όπως ένα ΙΕΚ ή κολέγιο τα οποία ήδη υπάρχουν.
    Μήπως πιέζουν και οι διάφοροι ιδιοκτήτες να ‘αναβαθμίσουν’ αυτά; (Βλ. και #2-Τζη)

    >> … πρέπει να είναι λίγα, ισχυρά και καλά και όχι πολλά, αδύναμα και μέτρια,…
    Έτσι! Γι’ αυτό και πολλοί αντιδράσαμε, τότε επί ΠΑΣΟΚ, στην άκριτη – και με μικροπολιτικάντικα σκεπτικά – ίδρυση σε όλη την επικράτεια Παραρτημάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων.
    [Δεν ξέρω αν αυτό το φαινόμενο αφορά η φράση του Τζη στο #2 «… ένα όνειρο που ξεκίνησε από τους θερμοκηπίους της νότιας Κρήτης κι έγινε πανελλήνιο». Είχαν βάλει το δαχτυλάκι τους κι αυτοί, αλλά δεν νομίζω πως με αυτό …έσπρωξαν πολύ την όλη διαδικασία]

    >> Παραρτήματα στήνουν μικρά και όχι πολύ καλά ιδρύματα καθαρά για κερδοσκοπικούς και μόνο λόγους, άρα θα έχουν και διαρροή συναλλάγματος στο εξωτερικό που τόσο φαίνεται να μας καίει.
    Φυσικά, τα κάτω του μετρίου Πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι εκείνα που θα τρέξουν να ιδρύσουν «παραρτήματα» στην μπανανία μας – για να τα (μας) «παίρνουν» ευκολότερα… εφαρμόζοντας ’’«αρπακτικές» πολιτικές προσέλκυσης φοιτητών με παραπλανητικές πρακτικές’’.
    ==+==
    Ωστόσο, θα συν-διατυπώσω την απορία του σχ. 3, ως προς τις αναλογίες Εκπ. Ιδρυμάτων με πληθυσμό. Αν δεχτούμε το πλήθος των Πανεπιστημίων σε Ην. Βασίλειο και Ελλάδα όπως τα δίνει ο κ. Γκόγκας, τότε προκύπτουν (για το 2021).
    (και αφού το ‘ανά 10 εκατομμύρια’ είναι σαφώς λάθος…)
    – Ην. Βασίλειο: 166/67,33 ≈ 2,46 Παν-μια/εκατ. πληθυσμού
    – Ελλάδα : 25/10,64 ≈ 2,35 Παν-μια/εκατ. πληθυσμού
    Οι αναλογίες αυτές ανατρέπουν το σκεπτικό του συντάκτη…

  26. Σωτήρς said

    Εξαιρετικό και χρήσιμο άρθρο.

    Έχω καταλάβει ότι όλη η πρεμούρα των ΝΔκρατών είναι να μπορέσουν οι μεγάλοι τους χορηγοί (Ξυνής και σία κολλεγίων) να μπορέσουν να δίνουν πτυχία και να γράφονται στα αντίστοιχα επιμελητήρια κυρίως στα επαγγέλματα που βγάζουν μέχρι σήμερα βοηθούς. Βοηθοί φυσικοθεραπευτών, νοσηλευτών, εργοθεραπευτών κ.α.

  27. Alexis said

    #2: Έτσι όπως τα λες είναι.
    Η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για business από τους γνωστούς «επενδυτές».

    Και κάτι ψιλοάσχετο: Το πολύ καλό τραγούδι του Μούτση περιέχει δύο από τα πιο επίμονα ραμόνια μου:

    «Βίζιτα η κόρη μου, θα είστε τρελός»
    εγώ άκουγα για χρόνια
    «Τι ζητά η κόρη μου, θα είστε τρελός»
    Το ξεδιάλυνα σχετικά πρόσφατα.

    «Έτσι τελείως ξαφνικά και….»
    Εδώ δεν άκουγα τίποτα. Απλά δεν καταλάβαινα τι λέει. Και ούτε είχα μπει στον κόπο να το ψάξω.
    Το ξεδιάλυνα μόλις σήμερα, που το άκουσα για πολλοστή φορά και αφού και πάλι δεν μπορούσα να το καταλάβω προσέφυγα στο γιουτουμπάκι με τους στίχους από κάτω.
    Για να διαπιστώσω (επιτέλους!) ότι λέει «έτερον ουδέν» 🙂

  28. YX said

    Αυτονόητη η συμφωνία με το άρθρο του συναδέλφου. Σε ένα σημείο δεν απαντά πλήρως. Στο ερώτημα «Ποια ανάγκη θα καλύψουν τα μη-κρατικά πανεπιστήμια», ενώ αποδομεί την προτασσόμενη ανάγκη, δεν εξηγεί γιατί τελικά προχωρά η ίδρυσή τους. Εύλογα το πράττει, αφού πρόκειται για πολιτική εκτίμηση και επιθυμεί να παραμείνει στον τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να απαντηθεί ότι η ανάγκη που θα καλύψουν τα μη-κρατικά πανεπιστήμια δεν είναι κοινωνική (αυτό τεκμηριώνεται), αλλά πολιτική στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης ιδεολογικής αντίληψης για το ρόλο του κράτους στην Παιδεία. Για την κυβέρνηση λοιπόν (και όχι μόνο και όχι μόνο τώρα), η ανάγκη είναι το κράτος να απεμπλακεί πλήρως (σταδιακά το πράττει ήδη εδώ και πολλά χρόνια) και πολύ γρήγορα από τη χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων. Για να μπορεί να γίνει αυτό απαιτείται μία «εναλλακτική» που θα πρέπει να προταθεί προς την κοινωνία, καθώς δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη, να εγκαταλείψει πλήρως τα πανεπιστήμια, δηλαδή να κόψει τη χρηματοδότηση εντελώς και να ζητήσει την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές. Έτσι, «πανεπιστημιοποιώντας» τα κολλέγια, με έναν σμπάρο, πολλά τρυγώνια: (α) το αγαθό (παιδεία) εμπορευματοποιείται και γρήγορα απαξιώνεται στο πλαίσιο του «ανταγωνισμού» μαζί με το προϊόν του (πτυχίο) με άμεσο αντίκτυπο και αντίκρισμα στις αμοιβές στην αγορά εργασίας, (β) η κοινωνία χάνει τον μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανέλιξης που αναφέρεται στο άρθρο και, επομένως, γίνεται ακόμα περισσότερο χειραγωγήσιμη, (γ) τα κολλέγια ανωτατοποιούνται με αντίκρισμα στα κέρδη τους, (δ) τα δημόσια πανεπιστήμια απαξιώνονται περαιτέρω και περιθωριοποιούνται στραγγαλίζοντας την δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας συνολικά.

    Αν και σε μια δημοκρατία, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να συζητάμε καν, όταν υπάρχει το άρθρο 16.

  29. sarant said

    23 Mάλλον

    26 Αυτό είναι

    27 Αλέξη, το ίδιο ραμόνι («τι ζητάει»…) είχα κι εγώ μέχρι σχετικά πρόσφατα!

    28 Καλώς ήρθατε, ευχαριστούμε για το σχόλιο.

  30. π2 said

    Δεν έχει και πολλά να πει κανείς για το θέμα. Η όλη κυβερνητική πρεμούρα οφείλεται στην πολιτική συγκυρία (41τακατό) και η όποια κυβερνητική επιχειρηματολογία υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ είναι ένας διάφανος φερετζές για τη σαφή στόχευση, που είναι να βολευτούν κολλεγιάδες, ξένα ΑΕΙ και φαντ που θα κάνουν αρπαχτές. Τώρα γιατί πολλοί νοήμονες και καλοπροαίρετοι άνθρωποι (και στο ΠΑΣΟΚ και σε τμήματα της αριστεράς) επιθυμούν και επιδιώκουν διαχρονικά ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα, ομολογώ ότι δεν το πολυκαταλαβαίνω. Ίσως γιατί νομίζουν ότι έτσι θα ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις των ΑΕΙ. Η λογική πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι δεν μας βγήκε σε καλό στην υγεία, θα αντέτεινα.

    Το βασικό που δεν καταλαβαίνει πολύς κόσμος, που χειροκροτεί τον Πιερρακάκη όταν αυτός κηρύσσει από άμβωνος βουλής με προσποιητή αφέλεια «μα ακόμη και στη Βόρεια Κορέα έχουν ιδιωτικά ΑΕΙ», είναι ότι δεν είναι ένα πράγμα το δημόσιο / κρατικό ΑΕΙ κι ένα πράγμα το ιδιωτικό ΑΕΙ. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, και η αναλογία μεταξύ των δύο ιδεατών τύπων σε κάθε χώρα σχετίζεται εν πολλοίς με τοπικές παραδόσεις (ΑΕΙ της εκκλησίας σε κάποιες καθολικές χώρες, επαγγελματικά ΑΕΙ σε κάποιες άλλες, κληροδοτήματα στις ΗΠΑ κλπ.). Αν θέλουμε μέτρο σύγκρισης για τα καθ’ ημάς θα πρέπει να στραφούμε σε μια χώρα με την οποία έχουμε κοινά στοιχεία, π.χ. την Πορτογαλία, όπου τα ιδιωτικά ΑΕΙ απέτυχαν παταγωδώς.

  31. atheofobos said

    16
    Το μη κρατικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα στα Ελληνικά και Κυπριακά Πανεπιστήμια.
    15 από τα Ελληνικά κατατάσσονται μετά από αυτό.
    Έχει 14.000 φοιτητές από 100 χώρες.
    Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται μεταξύ των 151–175 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, και μεταξύ των 176–200 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα της Εκπαίδευσης.
    κατατάσσεται επίσης ανάμεσα στα:
    • Κορυφαία 251–300 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα της Ψυχολογίας
    • Κορυφαία 501–600 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα της Κλινικής και Υγείας
    • Κορυφαία 501–600 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών
    Επίσης στην THE University Impact Rankings που είναι μία εκτίμηση της θέσης των Πανεπιστημίων παγκοσμίως, με βάση την οικονομική και κοινωνική τους επίδραση, όπως αυτή αποτιμάται από τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης (SDGs –Sustainable Development Goals) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκρίνοντας 1.591 Πανεπιστήμια από 112 χώρες και σε 17 στόχους κατέταξε 11 Ελληνικά Πανεπιστήμια και 3 Κυπριακά Πανεπιστήμια σε εξαιρετικά υψηλές θέσεις.
    Στην λίστα ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ της Κύπρου είναι:
    Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
    Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
    Πανεπιστήμιο Frederick
    https://www.eduguide.gr/nea-c/tessera-4-ellhnika-panepisthmia-sth-lista-ths-pagkosmias-katata3/

    Ίσως γι΄αυτό ο πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του think tank του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα διερρήγνυε τα ιμάτιά του μπροστά στον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της παιδείας στη χώρα μας από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά μία μόλις ημέρα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως πρύτανης, στις 30 Αυγούστου 2014, μετακόμισε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα ιδιωτικό ίδρυμα, μετεξέλιξη του Cyprus College, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 με πέντε σχολές !

  32. Alexis said

    #25, τέλος: Έτσι είναι οι αναλογίες.
    Ωστόσο δε νομίζω ότι η Βρετανία είναι η κατάλληλη χώρα για να γίνουν συγκρίσεις για το εάν έχουμε λίγα ή πολλά πανεπιστήμια.
    Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μια χώρα η οποία (για πολλούς λόγους) προσελκύει χιλιάδες φοιτητές από όλες τις γωνιές του πλανήτη.
    Άρα ο αριθμός των πανεπιστημίων της δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης.

  33. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Κατ’ αρχάς, τι μπολντομανία είναι αυτή; Τα μπολντ συναγωνίζονται σε έκταση το απλό κείμενο, με αποτέλεσμα να χάνεται ο ρόλος τους, που είναι ο τονισμός συγκεκριμένων σημείων. Έτσι είναι όλα τα κείμενά του;

    Τώρα επί του περιεχομένου.

    Λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 166 πανεπιστήμια, 2 πανεπιστήμια ανά 10 εκατ. πληθυσμό και η Ελλάδα 25 πανεπιστήμια, 2,7 πανεπιστήμια ανά 10 εκατ. πληθυσμό. Προφανώς εννοεί ανά 1 εκατ. πληθυσμού.

    Στο θέμα των φοιτητών που φεύγουν στο εξωτερικό κάνει μια μικρή πονηριά. Μιλάει μόνο για μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι οι υποψήφιοι προπτυχιακοί φοιτητές που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και φεύγουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια αμφίβολης ποιότητας του εξωτερικού.

    Δεν είναι σωστό ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των πανεπιστημίων. Υπάρχει και παραϋπάρχει, αλλά βέβαια δεν είναι οικονομικός όπως μεταξύ των εταιριών. Είναι ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, ώστε να προσελκύσουν τους καλύτερους φοιτητές. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι διάφορες συγκρίσεις και κατατάξεις (rankings). Βέβαια, στην Ελλάδα μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή παίζει η πόλη στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο.

    Και για να πω και την άποψή μου. Όσο υπάρχει το άρθρο 16 του Συντάγματος, η συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου. Αν δεν υπήρχε αυτό το εμπόδιο, δεν θα ήμουν εναντίον της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, αρκεί να υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ποιότητας προκειμένου να αναγνωριστεί το πτυχίο.

  34. Χαρούλα said

    Δεν έχω διαβάσει ακόμη τα σχόλια (είναι και μεγάλο το κείμενο!☺️).
    Αλλά εντυπωσιάστηκα! Μια εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη άποψη. Ταιριάζει και με την δική μου, την ενάντια. Μόνον που μέχρι τώρα, αυτό το ενάντια ήταν ασαφές και καθόλου χειροπιαστό. Τώρα πιά μπορώ να τεκμηριώσω. Έχω επιχειρήματα και απαντήσεις.
    κ Γκόγκα, πρώτα ευχαριστώ σας,πολύ. Και μετά φυσικά και ένα μεγάλο μπράβο για την έρευνα και τεκμηρίωση.

  35. 25 ΜΙΚ_ΙΟΣ χρησιμοποιείς παλιές απογραφές, ο πληθυσμός στου Ενωμένο βασίλειο αυξάνεται (68,89Μ το 2020) ενώ στην Ελλάδα ελαττώνεται (10,43Μ το 2021)
    στα 10Μ κάτοικους ,όπως υπολογίζει ο Περικλής Γκόγκας, η Ελλάδα έχει 25 πανεπιστήμια κι η Μεγάλη Βρετανία 24
    όπως όμως λέει κι ο Alexis στο σχόλιο 32, τα δυο κράτη δε μπορούν να συγκριθούν
    ίσως κάποιος κάνει την ίδια σύγκριση με τηνΠορτιγαλλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, …

  36. ΓΤ said

    Μάλιστα
    Βγήκε ο Πρύτανης του Ακανέ Λαϊλιά Ξεσκούλ να μας πει για γκογκαλισμούς, γκογκάδικη φάρα, ότι ο Γκόγκας είναι κατάλοιπο συντήρησης…

    Α ρε Γιώργη Γελαπευκίτη, έχεις χάρη που ψήνομαι στον πυρετό… Εσύ, ρε θείο, θες τρεις υποβολείς για να σπρεχάρεις την αλφαβήτα.

    Ώστε είχες σκάσει ΔΠΘ και είχες κάνει ομιλία «με επιτυχία». Υπάρχει φούντα για τσαρούχι και φούντα για τήβεννο. Η όχθη σου σαφής.

    Αλλά, γιά πέ’ Καθηγητής Υδραυλικής τότε… Ο Νίκος Κωτσοβίνος;

  37. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    35.
    Τα πληθυσμιακά στοιχεία που χρησιμοποίησα είναι του 2021 από την Βίκη – εκτός αν τα έχει λανθασμένα…
    Όλα τα νούμερα του κ. Γκόγκα, όπως είναι, αναφέρονται προφανώς σε 1 εκατ. – κανένα δεν ταιριάζει με ‘ανά 10 εκατ.’! Δες και σχ. 33.

    Η παρατήρηση του Αλέξη σωστή – και δεκτή!

  38. antonislaw said

    Γεια σας! Πραγματικά πολύ δυνατό με ψύχραιμα επιχειρήματα το κείμενο του καθηγητή Γκόγκα.
    Εκτιμώ ότι το Σύνταγμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο μέσω σύμφωνης με το ίδιο ερμηνείας για ίδρυση οντοτήτων παρόχων ανώτατης εκπαίδευσης τα οποία δεν θα είναι νπδδ!
    Όταν κάποτε έγινε ερμηνεία του άρθρου 15 του Συντάγματος του 1974 για το αν επιτρέπει το σύνταγμα την ίδρυση παρόχων ιδιωτικής τελεόρασης το άρθρο αυτό δεν έλεγε «παρέχονται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νπδδ» αλλά απλώς ότι «2. Η ραδιοφωνία και η τηλεόρασις τελούν υπό τον άμεσον έλεγχον του Κράτους, σκοπούν δε εις την αντικειμενικήν και επί ίσοις όροις μετάδοσιν πληροφοριών και ειδήσεων, ως και προϊόντων του λόγου και της
    τέχνης, διασφαλιζομένης πάντως της εκ της κοινωνικής αποστολής αυτών
    και εκ της πολιτιστικής αναπτύξεως της Χώρας επιβαλλομένης ποιοτικής
    στάθμης των εκπομπών.»
    Επομένως τότε η έννοια «τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους» ερμηνεύτηκε μετά το 1989 ότι δεν απαγορεύει ιδιωτικά κανάλια αλλά μόνον ότι θα υπάγονται στον έλεγχο του ΕΣΡ κλπ. Για τα Πανεπιστήμια όμως η διάταξη είναι εντελώς διαφορετική και δεν μπορεί να λάβει άλλη ερμηνεία εντός του ισχύοντος Συντάγματος παρά μόνο αν ανεθεωρηθεί, αλλιώς θα πρόκειται ασφαλώς για διάταξη κατά κατάλυση του Συντάγματος και οι έχοντες έννομο συμφέρον θα προσφύγουν και θα ακυρώσουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις που θα βγουν και θα κηρύξουν και παρεμπιπτόντως αντισυνταγματικό και τον νόμο ίδρυσής τους.

    Ένα δεύτερο επιχείρημα είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 6 οι καθηγητές των ΑΕΙ είναι δημόσιοι λειτουργοί. Επομένως θα πρέπει ο κοινός νομοθέτης να ορίσει κάποια άλλη κατηγορία πολιτών ως δημόσιους λειτουργούς, δηλαδή τους καθηγητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων; Έως τώρα δημόσιοι λειτουργοί είναι οι καθηγητές των ΑΕΙ-δημοσίων εννοείται-οι δικαστικοί λειτουργοί, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών. Άρα σωρευτικά τα άρθρα 5 και 6 του Συντάγματος δεν επιτρέπουν ίδρυση νομικών προσώπων που θα παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση τα οποία δεν θα είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι καθηγητές τους δεν θα είναι δημόσιοι λειτουργοί.

  39. Αλφα_Χι said

    Και σχετικά με τα δίδακτρα και τα χρέη των φοιτητών σε ΗΠΑ και Ευρώπη:
    https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/419173_isobia-hrei-se-foitites-fernoyn-ta-idiotika-aei

    Το πρόβλημα είναι ότι μέσω της προπαγάνδας έχει καμφθεί η αντίσταση της κοινής γνώμης και τα αιτήματα για δημόσια και δωρεάν παιδεία και πολύ περισσότερο για αύξηση των δαπανών ακούγονται ως τετριμμένη συνθηματολογία. Σε αυτό το πλαίσιο και η αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι καθολική ούτε αυτονόητη.

  40. ΓιώργοςΜ said

    31 Το πανεπιστήμιο της Κύπρου σκορπάει λεφτά δεξιά-αριστερά, περάστε κόσμε διδάξτε. Ξέρω δυο-τρεις που διδάσκουν εκεί, δεν έχω λόγο να αμφισβητώ την ποιότητά του με βάση τα -λίγα- άτομα που γνωρίζω. Αγοράζει δηλαδή ακαδημαϊκό προσωπικό με καλά λεφτά για να φτιάξει όνομα, και με τον τρόπο αυτό να ανέβει ψηλά στις κατατάξεις, πιθανότατα με τις δημοσιεύσεις, το ερευνητικό έργο και εν γένει το βιογραφικό που έχουν οι διδάσκοντες χτίσει αλλού…
    Θα περίμενα λίγο για να δω πώς θα πάει αυτό. Το κόστος για ένα βαρβάτο πανεπιστήμιο είναι μεγάλο, και αν δεν πρόκειται για πλυντήριο ολκής όπου θα πέφτουν φράγκα συνεχώς για να ξασπρίσουν (αλήθεια, ξέρει κανείς τα ντεσού του μαγαζιού, πού ανήκει, αν ελέγχονται τα οικονομικά του κλπ;), φοβάμαι πως είτε δεν θα μακροημερεύσει είτε θα έχει δυσθεώρητα δίδακτρα στο εγγύς μέλλον, αν δεν έχει ήδη.

    Ακόμη κι αν συνεχίσει το ίδιο μοντέλο, δηλαδή να παίρνει έτοιμο προσωπικό με βιογραφικό χτισμένο οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί, μπορεί να είναι βιώσιμο, αλλά δεν θα είναι παρά ένα παράσιτο που λαθροβιώνει σε βάρος των ιδρυμάτων που παρήγαγαν το προσωπικό του. Ίδωμεν.

    Όσο για τον κ. πρώην πρύτανη, σε άλλη χώρα πήγε, ας αντιδράσουν οι εκεί ακαδημαϊκοί για την εμπορευματοποίηση της παιδείας… 🙂

  41. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    31-40 Μερσί, θα το κοιτάξω για την Κύπρο.

  42. xar said

    Πολύ ενδιαφέρον και με ισχυρά επιχειρήματα το σημερινό άρθρο.
    Ωστόσο, παρότι συμφωνώ με τις περισσότερες από τις θέσεις του, θα ήθελα να επισημάνω μερικές αδυναμίες, κατά την αντίληψή μου:

    – Στην ενότητα «Θα μείνουν στην Ελλάδα οι Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό» μιλάει για μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ το επιχείρημα αφορά κυρίως προπτυχιακούς φοιτητές, όπως επισημαίνει και ο ΣΠ στο #33.

    – Στην ενότητα «Τι γίνεται λοιπόν στο εξωτερικό» δείχνει ότι στην πράξη τα ιδιωτικά παν/μια δεν είναι καλά, αλλά η όλη συζήτηση υποτίθεται ότι γίνεται για «μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά», όχι ιδιωτικά-κερδοσκοπικά. Θα έπρεπε πρώτα να αποδομηθεί το επιχείρημα ότι τα νέα πανεπιστήμια δεν θα είναι κερδοσκοπικά. Το θέμα εξετάζεται εν μέρει στην προηγούμενη ενότητα «θα γίνουν μη-κρατικά, μη-κερδοσοκικά πανεπιστήμια, αλλά, απ’ όσο καταλαβαίνω, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτά που δημιουργηθούν θα είναι μικρές σχολές επιπέδου ΙΕΚ/κολεγίου (υποβαθμισμένο επίπεδο σπουδών), όχι ότι θα είναι κερδοσκοπικά. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για όλη την ενότητα 2.

    – Σε κάποια σημεία, όπως για τη διαχρονική εξέλιξη του αριθμού των φοιτητών στο εξωτερικό σε συνάρτηση με την ίδρυση κολλεγίων, νομίζω ότι η παράθεση αριθμητικών στοιχείων θα βοηθούσε για καλύτερη τεκμηρίωση, ίσως και αποφυγή λαθών όπως 266 πανεπιστήμια / 10εκ. πληθυσμού.

  43. xar said

    Οι μέχρι τώρα εμπειρίες μου με έχουν κάνει να δίνω μεγάλη σημασία στη δημοκρατική νομιμοποίηση των διαφόρων αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Με βάση αυτό και κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι πολύ ανησυχητική η προσπάθεια να παρακαμφθεί το Σύνταγμα, μάλιστα κατάφωρα, χωρίς καν μια προσπάθεια να γίνει αυτό συγκεκαλυμμένα.
    Με φοβίζει τι έχουν να δουν τα μάτια μας σε άλλους τομείς, αφού δείχνει ότι η κυβέρνηση αισθάνεται ότι ελέγχει το παιχνίδι τόσο απόλυτα, που δεν φοβάται ότι πρόκειται να βρεθεί υπόλογη για τίποτα.

  44. 40: Διευκρινιστικά, άλλο το Παν/μιο Λευκωσίας (ιδιωτικό), άλλο το Παν/μιο Κύπρου (δημόσιο), άλλο το Ευρωπαϊκό Παν/μιο Κύπρου (ιδιωτικό). Άλλα δυο δημόσια έχει η Κύπρος, το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου και το Ανοιχτό Παν/μιο Κύπρου. Μαντέψτε πού είναι/ήταν καθηγητές τα τέρατα επιστημοσύνης Ευριπίδης Στυλιανίδης και Θοδωρής Ρουσόπουλος.

  45. Αγγελος said

    «το ΜΙΤ πλέον δε χρεώνει δίδακτρα στους νέους φοιτητές του».
    Είναι αλήθεια αυτό; Εκπλήσσομαι. Κάπου θα το είχα ακούσει –θα περίμενα μάλιστα η είδηση να έχει κάνει πάταγο, τουλάχιστον στην Αμερική!

  46. Pedis said

    # 45 – https://sfs.mit.edu/undergraduate-students/the-cost-of-attendance/making-mit-affordable/

  47. phrasaortes said

    Δεν νομίζω ότι ψύχωση των κυβερνητικών κομμάτων (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο κασσελακικός ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να κρατήσει τα προσχήματα) με την ιδιωτική εκπαίδευση είναι προϊόν κάποιας ιδεολογικής εχθρότητας προς την δημόσια εκπαίδευση, με το σκεπτικό ότι πρόκειται κυρίως για καιροσκόπους και όχι για αγνούς ιδεολόγους. Το λόμπυ όμως των φροντιστηρίων είναι ιδιαίτερα ισχυρό, οπότε φαντάζομαι ότι τους πιέζουν αρκετά. Δεν υπάρχει και ψηφοθηρικό θέμα, γιατί χάρη στην επιρροή της ιδιωτικής τηλεόρασης το αφήγημα της δεξιάς για την τριτοβάθμια έχει επικρατήσει σχεδόν πλήρως στην κοινωνία.

    Τέλος πάντων, η Πορτογαλία είναι μάλλον το πιο κοντινό παράδειγμα για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα. Βλέπω μάλιστα και ομοιότητες με το φιάσκο της ιδιωτικής μετεκπαίδευσης, το σκοιλ ελικικού, που ο κόσμος το πήρε στο ψιλό, αλλά που ήταν καραμπινάτο σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος από επιτήδειους που ειδικεύονται στην απομύζηση προγραμμάτων κρατικής χρηματοδότησης. Οπότε θα φαγωθεί κρατικό χρήμα, θα πιαστούν κορόιδα μερικοί επίδοξοι φοιτητές και οι οικογένειες τους, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρός αντίκτυπος στην αγορά εργασίας, γιατί τα κολλέγια θα είναι και ελάχιστα και θνησιγενή. Βέβαια και η αγορά δεν είναι μεγάλη, γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την δεκαετία του ’70 που οι χουντικοί φοιτητές εξ Ιταλίας γινόντουσαν δεκτοί στα ελληνικά πανεπιστήμια.

    Γραφειοκρατικά η μετακίνηση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον πανεύκολη, οπότε το μόνο εμπόδιο είναι το οικονομικό. Για τις μεσαίες και ανώτερες τάξεις όμως αυτό το μειονέκτημα αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από το πολύ μεγαλύτερο κύρος των κανονικών πανεπιστημίων. Άρα μιλάμε για μικρομεσαίες οικογένειες οι οποίες όμως πρέπει να κατοικούν στην Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, γιατί το νοίκι (το βασικό έξοδο) στα Βαλκάνια είναι κατά κανόνα μικρότερο απ’ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Επομένως, το συνάλλαγμα που θα παραμείνει στην Ελλάδα θα είναι ελάχιστο και δεν θα καλύψει ούτε ένα μικρό ποσοστό του δημόσιου χρήματος που θα φαγωθεί από απατεώνες ή θα πληρωθεί ως αποζημίωση από το κράτος σε θύματα των προαναφερθέντων κομπιναδόρων, οι οποίοι όμως είχαν εξασφαλίσει την εγγύηση του κράτους για τις δραστηριότητες τους.

  48. sarant said

    46 Όπου έμαθα και τον όρο need blind.

  49. GeoKar said

    Νομιζω πως μόνον για νεα ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ πανεπιστήμια μπορεί να γίνεται λόγος, ενώ ως ιδιωτικά -μπορούμε να συνεχίσουμε να- έχουμε τα διάφορα κολλέγια.
    Ενδιαφέρον, επίσης, θα ειχε κτγμ όχι μόνον μείωση των εισακτέων για την καλύτερη λειτουργία των υφιστάμενων πανεπιστημίων, αλλά και μείωση (μέσω συγχωνεύσεων ή/και καταργήσεων τμημάτων κ σχολών) ορισμένων από τα υπάρχοντα πανεπιστήμια που, ιδίως τα επαρχιακά, αποτελούν, ουσιαστικά, εργαλεία αφενός της -κατά τα λοιπά σχεδόν ανύπαρκτης- περιφερειακής πολιτικής στη χώρα και αφετέρου εξασφάλισης καθηγητικών θώκων κ τίτλων.

  50. Αγγελος said

    Pedis (46), ευχαριστώ. Δεν κατάργησε λοιπόν τα δίδακτρα, αλλά έχει ένα ευρύτατο πρόγραμμα υποτροφιών, και δεν λαμβάνει υπόψη την οικονομική επιφάνεια των υποψήφιων φοιτητών όταν αποφασίζει ποιους θα δεχτεί.

  51. Αγγελος said

    Υποστηρίχθηκε πραγματικά από επίσημα χείλη ότι «το Σύνταγμα απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ αλλά όχι τη λειτουργία τους»; Δηλαδή πώς θα λειτουργήσουν αν δεν ιδρυθούν πρώτα;
    (Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η συνταγματική κατοχύρωση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη παιδεία θα πρέπει να καταργηθεί, και ότι αν εξακολουθούμε να το θέλουμε αρκεί κοινός νόμος — αλλά προς το παρόν υπάρχει, και αν όντως ακούστηκε αυτό το περί λειτουργίας χωρίς ίδρυση, σπάει κάποιου είδους ρεκόρ…)

  52. Πουλ-πουλ said

    51.
    Απλούστατο, θα ιδρυθούν με έδρα τη Γουαδελούπη και θα λειτουργούν στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

  53. Πλύ σωστά διερωτάται ο κύριος Γκόγκας:
    «Θα γίνουν μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

    Εδώ θα ήμουν θετικός. Δεν απαντάμε όμως στο βασικό ερώτημα: ποιος θα δωρίσει €50, €100, €200 εκατομμύρια, για να στήσει ένα σοβαρό νέο μη-κρατικό, μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα; Ακόμα και οι μεγιστάνες στο εξωτερικό, όταν δωρίζουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια, τα δωρίζουν σε ήδη υπάρχοντα δημόσια, καλά πανεπιστήμια και δε στήνουν ένα καινούργιο με το όνομά τους στον τίτλο, ώστε να μείνει κιόλας να το χαίρονται. »

    Το ενδεχόμενο κίνητρο έχει σχέση με το λόγο που πρέπει να είναι στον έλεγχο του Κράτους και μέςσω αυτού της της κοινωνίας η ανώτατη εκπαίδευση. Όπως αναλύτεται στην παράγραφο «3. Οι Ρόλοι του Πανεπιστημίου στην Κοινωνία» του άρθρου κύριος σκοπός του πανεπιστημίου είναι να παράγει γνώση. Η γνώση που παράγεται εντός δημοσίου πανεπιστημίου ανήκει στην κοινωνία αυτή που παράγεται σε ένα μη κρατικό παναπιστήμιο που ανήκει;
    Στην υποθετική περίπτωση που δεν υπήρχε το άρθρο 16 και είχε χρηματοδοτήσει ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιοο Παπαστράτος που είχε ιατρική σχολή θα μπορούσε να κανει έρευνα η σχολή για τις συνπέπειες του κανίσματος; Και αν την έκανε πως θα εξασφαλιζόταν ότι δεν θα θαβόταν;
    Θυμάται κανείς το σκάνδαλο εκπομπές ρύπων την Βολκσβάγκεν; Ήταν έρευνα από το δημόσιο πανεπιστήμιο της Γουέστ Βιρτζίνια που το ανακάλυψε. Έχει σκεφτεί κάποιος γιατί κανένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο δεν έκανε παρόμοια έρευνα; Μήπως έχουν προκαλέσει εξαρτήσεις τα πολυδιαφημησμένα ανοίγματα των ΑΕΙ στην αγορά;

    Είναι ιδέες που έχουν βγει από τότε που η πρώτη Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο σαν ξεπέρασμένο με επιχειρήματα που ακουγοντια και σε αυτή την κουβέντα για τους δήθεν άνομους φοιτητές. Ποιός εξασ
    φαλίζει ότι μια εταιρεία (καπνοβιομηχανία, αυτκινητοβιομηχανία διαλέξτε ό,τι θέλετε) δεν θα μηνύσει για δυσφήμηση τον καθηγητή ή τους φοιτητές που κανουν μια έρευνα που δειχενι ότι τα προιόντα της είναι βλαβερά για το κοινό; Και τι εμποδίζχει την αστυνομία να κατάσχει από το παναπιστήμιο καθε στοιχείο (υπολογιστές, διατάξεις μετρήσεων, καταγραφές, σημειώσεις κ.λπ.) για την έρευνα αυτή ώστε να μηξν μπροέι αν συνεχιστεί από άλλους τουλάχιστον μεχρι αν τελεσιδικήσει;

  54. leonicos said

    φοιτώ το φυτό

  55. sarant said

    51 Άγγελε, δες εδώ
    https://www.ot.gr/2023/12/20/epikairothta/mi-kratika-aei-erotiseis-kai-apantiseis-apo-to-ypourgeio-paideias/

    Η Σύγχρονη Συνταγματική Προσέγγιση υποδεικνύει ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο. Άλλωστε, η τελολογική ερμηνεία του Συντάγματος προκύπτει από σειρά αποφάσεων των Δικαστηρίων μας (όπως λ.χ. η υπ΄αριθ. 2411/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε ως σύμφωνη με το Σύνταγμα την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων παρά την πρόβλεψη της παρ. 4 του άρθρου 16 για δωρεάν εκπαίδευση από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων ή η υπ΄αριθ. 705/2010 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών, η οποία έκρινε ως σύμφωνη με το Σύνταγμα την επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Με βάση τα παραπάνω μια σύγχρονη και επίκαιρη ανάγνωση του άρθρου 16 του Συντάγματος, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με την εγγύηση και εποπτεία του κράτους. Η ορθότητα δε της προτεινόμενης προσέγγισης προκύπτει από γνωμοδοτήσεις έγκριτων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου (ενδ. Σκουρής/Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Σπυρόπουλος κ.α.).

  56. Pedis said

    Το ΜΙΤ επιλέγει από τον αφρό μια χιλιάδα φοιτητών (και πληρώνει):
    https://mitadmissions.org/apply/process/stats/

  57. Παναγιώτης Κ. said

    Φαντάζομαι ότι στα μη κρατικά πανεπιστήμια (μ.κ.π) η παρακολούθηση των μαθημάτων θα είναι υποχρεωτική.
    Αυτό σίγουρα θα τους εξασφαλίσει ένα πλεονέκτημα.

    Ο φοιτητής που πληρώνει, αξιώνει…

    Δεν ξέρω τι γίνεται σήμερα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
    Αποφοίτησα πριν… 🙂 χωρίς να μου ζητηθεί έστω και μια υποτυπώδης εργασία σε όλη τη διάρκεια της φοίτησης. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένα μ.κ.π δεν θα έχει ως βασικό εκπαιδευτικό στοιχείο την ανάθεση εργασιών στους φοιτητές του.
    Προσμετράται λοιπόν στα συν του μ.κ.π

    Φίλοι μου πανεπιστημιακοί έχουν παραδεχτεί ότι στο ζήτημα της διδασκαλίας υπάρχει υποχώρηση.
    Είναι αλήθεια ότι εκδόθηκε υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπει στους καθηγητές να αντικαθιστούν την διδασκαλία στην αίθουσα ή το αμφιθέατρο με τηλεδιδασκαλία;
    Αυτό δηλαδή που γινόταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Πολλοί καθηγητές στο πανεπιστήμιο ρίχνουν το βάρος στα προγράμματα.
    Στο μ.κ.π δεν μπορεί να γίνει αυτό δηλαδή η διδασκαλία να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

    Έλεγχος υπάρχει στο δημόσιο πανεπιστήμιο ως προς την ποιότητα διδασκαλίας;

    Ο γιός φίλου πέρασε στο τμήμα Υπολογιστών του ΠΑΜΑΚ. Τα παράτησε και πήγε στη Βρετανία για να σπουδάσει όπου τα πάει μια χαρά.
    Ο λόγος που έφυγε; Πολλοί από τους διδάσκοντες δεν εξηγούσαν αυτό που δίδασκαν. Υψηλό βεβαίως το επίπεδο του προγράμματος σπουδών, υψηλές απαιτήσεις, χαμηλό όμως το επίπεδο πρόσληψης από τους φοιτώντες. Ένα αδιόρατο «κόψτε το λαιμό σας» υπήρχε…

    Υποθέτω ότι προαπαιτούμενο για έναν διδάσκοντα σε μ.κ.π θα είναι η γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας καθώς και χρήση Η.Υ

    Ο αρθρογράφος επικαλείται την διεθνή εμπειρία και αποφαίνεται ότι ο θεσμός του μ.κ.π μάλλον είναι θνησιγενής. Προς τι λοιπόν η ανησυχία για τα μ.κ.π ;

    (Κάτι σαν Υ.Γ: Κάθε μέρα περπατάμε με ένα φίλο γύρω στα οκτώ χλμ. και κατά τη διάρκεια της «άσκησης» σχολιάζουμε την πολιτική επικαιρότητα. Τη μια φορά εκείνος κάνει τον…φιλελεύθερο και εγώ τον…μαρξιστή και στην ίδια διαδρομή εναλλάσσουμε ρόλους. 🙂
    Τα παραπάνω είναι κάπως …φιλελεύθερα αλλά πρέπει και αυτά να λεχθούν. Γενικώς, να μας απασχολήσει η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
    Το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να πέσει στην τριτοβάθμια διότι όπως είπε ένας παλιός και αγαπητός πανεπιστημιακός δάσκαλος ενώ σε όλα τα πράγματα αρχίζουμε από τα θεμέλια, στην εκπαίδευση αρχίζουμε από τα …κεραμίδια. Δίκιο είχε. Για να διδάξουμε καλά πρέπει να έχουμε καλούς δασκάλους. Καλοί δάσκαλοι περιμένουμε να βγουν από τα πανεπιστήμια ).

  58. sxoliastis2020 said

    Όντως πολύ καλό άρθρο, λίγα έως ελάχιστα μπορεί κανείς να αντιτάξει…

  59. Παναγιώτης Κ. said

    Έχουμε και τo Athens Information Technology που βρίσκεται στην Παιανία στην Αθήνα, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της INTRACOM. Ουσιαστικά αποτελεί συνεργασία της INTRACOM με το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και πιο συγκεκριμένα με το Information Networking Institute του Carnegie Mellon. Δίνει τρία Masters. Τα μαθήματα και οι εξετάσεις γίνονται στα Αγγλικά.

    Μου κάνει εντύπωση που λειτουργεί…αθόρυβα.

    Στη Θεσσαλονίκη και στο Ανατόλια, λειτουργεί μ.κ.π. Λέγεται ΑCT.

    Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιο είναι το νόημα του διαλόγου για τα μ.κ.π όταν αυτά καλά κρατούν;

  60. sxoliastis2020 said

    …μια σοβαρή μεταρρύθμιση στη σωστή κατεύθυνση θα ήταν να μειώσουμε στο μισό τους εισακτέους σε κάθε σχολή

    Η μόνη σωστή πρόταση που θα συμβάλει άμεσα και στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων, μόνο που (δυστυχώς) κανείς δεν πρόκειται να την πραγματοποιήσει…
    Θα μπορούσε να υλοποηθεί εν μέρει, μειώνοντας τους εισακτέους μόνο στα ΑΕΙ της Αθήνας, αλλά τι κάθομαι και γράφω αφού δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

  61. Σημαντική κατάθεση.
    Πάντως, έκενα με search αναζήτηση της λέξης/των λέξεων αξιοκρ…. Μου κανει εντύπωση ότι δεν υπάρχουν. Τα κρατικά μας πανεπιστήμια έχουν θεραπευθεί από ασθένειες δικτύωσης και συμφερόντων;

  62. ΓΤ said

    Βεβαίως, από τον Καθηγητή Γκόγκα περιμέναμε να μη διαβάσουμε «εν μία νυκτί», δις θαρρώ.

  63. spyridos said

    62
    Καθηγητής οικονομικών είναι όχι φιλόλογος.

  64. Alexis said

    Πριν από λίγο στον «Εκατομμυριούχο»:

    Όταν υψώνουμε έναν αριθμό στον κύβο πόσες φορές τον πολλαπλασιάζουμε με τον εαυτό του;
    1, 2, 3, 4.
    Ο παίκτης απαντάει 3 και η απάντηση βγαίνει σωστή.
    Τι έγινε ρε παιδιά;
    Έχω ξεχάσει κι αυτά που ήξερα (και τα Ελληνικά μου μαζί) ή κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτούς που διατυπώνουν τις ερωτήσεις στο τηλεπαιχνίδι;

  65. Αλφα_Χι said

    Και μια σχετική γελοιογραφία https://www.news247.gr/skitsa/to-skitso-tis-imeras-19-01-2024/

  66. ΓΤ said

    @63 spyri

    Καλά λες. Εδώ, έκανε λάθος σε αναλογίες Αγγλίας/Ελλάδα, δοτική θα ‘ξερε;

  67. # 57

    «Πολλοί καθηγητές στο πανεπιστήμιο ρίχνουν το βάρος στα προγράμματα.
    Στο μ.κ.π δεν μπορεί να γίνει αυτό δηλαδή η διδασκαλία να περάσει σε δεύτερη μοίρα.»

    Πριν 50 περίπου χρόνια στο Μαθηματικό Αθηνών ο καθηγητής Ανδρεαδάκης έκανε παράδοση διαβάζοντας αυτολεξεί το βιβλίο του και χωρίς οποιονδήποτε σχολιασμο, Διάβαζε όσο έκρινε και έφευγε. Στις εξετάσεις δόθηκε ένα θέμα , να αποδειχθεί πως ισχύει για ν = 4κ, το κ ακέραιος θετικός.. Οπως το περιεργαζόμουνα δοκίμασα-διάολος εγώ- για ν=2 και…ίσχυε !! Το καρατσεκάρησα και φώναξα τον βοηθό λέγοντας του πως το θέμα έχει δοθεί λάθος και του έδειξα την απόδειξη. «μην το γράψεις μου είπε, θα στο περάσω λάθος». Αφελής εγώ το έγραψα με την απόδειξη-υπόδειξη που είχα και…πήρα 5 γιατί σαφώς είχε μηδενισθεί το θέμα αυτό. Αρχισε τότε το κυνηγητό του βοηθού ( Χαραλαμπίδης, Κύπριος αν θυμάμαι καλά ) ο οποίος όλοκαι απέφευγε με δικαιολογίες να ασχοληθεί με το θέμα, δεν είχε καιρό, ώσπου στο τέλος μου εξομολογήθηκε πως δεν είχεκαταλάβει τίποτε από την άσκηση και βαθμολογούσε με οδηγό την λύση που του είχε δόσει ο καθηγητής.
    Η άσκηση μάλλον ήταν από την Θεωρία των Σωμάτων γιατί από το επόμενο κεφάλαιο την Θεωρία του Galois, ούτε εγώ κατάλαβα τίποτε

  68. Αλφα_Χι said

    Η έκφραση α3 = α·α·α ονομάζεται κύβος, επειδή ο όγκος κύβου πλευράς α ισούται με α3.
    Έτσι, το θυμάμαι απ’ το σχολείο! Έχει αλλάξει κάτι; Να ενημερωθώ!

  69. #63

    Δεν έγραφε μουνονυχί να ξεμπερδεύει …

  70. # 68

    Οταν έχεις τον α και τον πολλαπλασιάσεις ΜΙΑ φορά με τον α έχειςα.α και με ΔΥΟ φορές έχεια α.α.α…κοίτα να δείς τι παθαίνω που μου κόψανε δυο καλοκαίρια το ψάρεμα…μη χειρότερα !

  71. ΓΤ said

    @66

    Αγγλίας/Ελλάδας

  72. Αλφα_Χι said

    70 Α, ωραία! Σ’ ευχαριστώ 🙂

  73. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα.
    Σωστό το άρθρο αφού, σε γενικές γραμμές, αιτιολογεί το σύνθημα “παιδεία για όλους και όχι για λίγους και ‘εκλεκτούς“ επισημαίνοντας ότι, για να επιτευχθεί αυτό, «Η επιστημονική γνώση θέλει ανοιχτά μυαλά, εξωστρέφεια και διεθνοποίηση»
    Κατά τα λοιπά, είναι προφανές ότι μία“(τω όντι) δωρεάν” Παιδεία (Δημόσια, Κρατική, μη-κρατική, ιδιωτική ή ό,τι άλλο) δεν γίνεται να υπάρξει. Διότι τίποτα, ιδίως η Γνώση, δεν αποκτάται δίχως κόστος το οποίο -θεωρητικά- καταβάλλεται ευχαρίστως στο βαθμό που εγγυάται συνέχεια βίου (όλων) επί τα βελτίω (ειδάλλως: χαιρετίσματα!), τουτέστιν συνιστά επένδυση με δεδομένο ανθρωπιστικό (;) όφελος και όχι ανάλωση πολλών υπέρ …ολιγαρχών.
    Συνεπώς το ερώτημα “Ποια ανάγκη θα καλύψουν τα μη-κρατικά πανεπιστήμια;”, αντικαθιστώντας τον παρεξηγήσιμο προσδιορισμό “μη-κρατικά” με τον σαφέστερο “νέα”, μπορεί να απαντηθεί σοσιαλο-καπιταλιστικά έτσι :
    “Την ανάγκη ίδρυσης Πανεπιστημίου (έστω με όποιο όνομα) που να συνεπάγεται τη μέγιστη βιωφέλεια με το ελάχιστο κόστος”.
    Που σημαίνει ότι για την αξιολόγηση των υφιστάμενων, ώστε να φανεί αν πρέπει να ανανεωθούν ή να αντικατασταθούν από (όποια) άλλα, χρειάζονται ενδεχομένως κομβικοί δείκτες εξαγόμενοι υπό το ως άνω πρίσμα (π.χ. στάθμιση -πώς άραγε;- ποιότητας ζωής/ ευημερίας κοινωνίας συναρτήσει αριθμού εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και λειτουργικού κόστους αυτών ) προκειμένου και η γενική εικόνα να αναδεικνύει, επί το ακριβέστερον, τον βαθμό επίτευξης του συγκεριμένου σκοπού, ενδεχομένως και την πικρή αλήθεια του φρόνιμου Αντήναρα “ψευσάμενοι μαχόμεσθα· τῶ οὔ νύ τι κέρδιον ἡμῖν/ ἔλπομαι ἐκτελέεσθαι, ἵνα μὴ ῥέξομεν ὧδε” (Ιλιάδα Η 352-353) ή και την υπερθεμάτιση “Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σπουδαίο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, που θα διαψεύσει όσους στηρίζονται στη μικρή αγορά./ Ενα ίδρυμα που θα αλλάξει τη συνολική νοοτροπία της ελληνικής εκπαίδευσης. Είναι δυνατόν.( Ηλίας Κανέλλης , “ΤΑ ΝΕΑ” 16/01/2024 https://www.tanea.gr/2024/01/16/greece/ta-idiotika-panepistimiacr-online/ ).
    —Εν κατακλείδι, στον αντίποδα του ωραιότατου Μούτση (σχ. 2) μπορούμε να ακούσουμε και το παράπονο του μαθητή Π.Α. :
    “Κι ύστερα από λίγα χρόνια, μ’ είχες στείλει στο σχολειό/ της ζωής τις δυσκολίες, μ’ έμαθες να ξεπερνώ
    Και επέμενες θυμάμαι, να σπουδάσω χημικός/ γιατί ήταν τ΄ όνειρό σου, όταν ήμουνα μικρός
    Δεν με ρώτησες ποτέ σου, αν ήθελα κι εγώ/ χημικός να γίνω, δικηγόρος ή γιατρός
    και έλεγες πως εγώ, δεν είμαι ικανός/ ακόμα να ρυθμίζω, τη ζωή μου μοναχός”
    https://www.youtube.com/watch?v=3MQSWH553n8 Πατέρας και Γιος – Πασχάλης (Στίχοι/Μουσική: Πασχάλης Αρβανιτίδης, 1971)
    —Ειδικά δε για την μη-κρατική μας παιδεία, μπορούμε να βήξουμε και για τα εξής ζαβά:
    “Πεδία Ακράτειας”
    Διαβάσεις ανισόπεδες/ ως ιδιοκατασκεύασμα
    διαβάσματος, ανέβασμα/ νά’ χουν κολεγιόπαιδες
    της αρπαχτής απόφοιτοι, / κλήρα κακιά απ’ αυτόφυτη
    άγια Έδρα, όπου προφύτευση/ Μεσσία, Μέσων προφήτευση
    για Εδεμ ( ίδρος περιούσιος/ λαού, να ρέει γι’ Άδη άπληστων),
    ξύλευση -να ΄χει ο πλούσιος-/ Γνώσης, αεί, μέσω Appl(e) ιστών…
    ( Σόι σε φυτοβασίλειο/ μόνο ἅλς αν σμίγει μ’ ήλιο
    μιλιάς να θάλλει αλσύλλιο/ μέσα σε κλίμα φίλιο )

  74. Alexis said

    #70: Α μπράβο, έτσι το καταλαβαίνω κι εγώ…

  75. geobartz said

    36, ΓΤ said….
    # Βρε, που κάνουν κρα-κρα-κρα και τα στρουθοκαμηλοειδή. Άιντε καλή πρόοδο και στα …καρακάξικα!!!

  76. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Πολύ ωραίο το άρθρο.
    1 Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου κάτι βρωμάει. Είναι άσχετο με την προ ετών προσπάθεια της χώρας να γίνει φορολογικός παράδεισος ; (Πανεπιστήμια για τα παιδιά των Ρώσων εκατομμυριούχων μαφιόζων).
    2 Να μην ξεχνάμε και την λωποδυτιά που ονόμασε πανεπιστήμιο ο Ντόναλντ Τραμπ για να κλέψει τον κόσμο και να παγιώσει την άποψη αγράμματος = πανέξυπνος (τον λατρεύουνε οι αγράμματοι απανταχού της Γης!)
    3 » που είναι όλα στο top 5% παγκόσμια.» Πόσα ιδιωτικά (επιχειρήσεις δηλαδή) είναι σ’ αυτό το top 5% ;

  77. ΓΤ said

    @68 ΑΧ

    Ο κύβος δεν έχει πλευρά, αλλά ακμή

  78. freierdenker said

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αλλά έχει και πολλές αδυναμίες. Από το ύφος του, που είναι αδικαιολόγητα αιχμηρό κατά την γνώμη μου, τα λάθη στις αναλογίες πληθυσμού/ αριθμού Πανεπιστημίων που επισημάνθηκαν, ή την λογική σύγχυση όταν συσχετίζει το μέγεθος των Πανεπιστημίων (που λέει ότι πρέπει να είναι σημαντικό) με τις διαπανεπιστημιακές συνεργασίες. Αυτές γίνονται γιατί τα Πανεπιστήμια, όπως το λέει και η λέξη, κάνουν λίγο από όλα, δεν ειδικεύονται, δεν υπάρχει ενδοπανεπιστημιακή συγκέντρωση εξειδίκευσης.

    Η μεγαλύτερη παράλειψη του άρθρου είναι νομίζω ότι δεν μιλάει τους για ξένους φοιτητές που υποτίθεται ότι θα φέρουν στην Ελλάδα τα ιδιωτικά. Στην Κύπρο τουλάχιστον τα ιδιωτικά για αυτόν το λόγο γίνανε. Είναι βέβαια μια πολύ ανταγωνιστική αγορά.

    Η εκτίμηση μου για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση είναι ότι, αν περάσει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει ένα τουλάχιστον μεγάλο όνομα του εξωτερικού να έρθει να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από κάθε είδους επιδοτήσεις, που μπορεί να είναι υπόγειες μπορεί και φανερές.

    Στην δεύτερη περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί πάλι θα πει το συνηθισμένο, που συνήθως πιάνει, εντάξει δώσαμε κάτι παραπάνω αλλά βελτιώσαμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ένα σίγουρο για μένα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση σε τέτοια θέματα τσιγκουνιές δεν κάνει.

  79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ωραία αλλά, ανούσια λόγια για αυτιά που θέλουν να τα ακούσουν, (ειδικά εδώ μέσα είναι πολλά) κατά τ΄άλλα, απολύτως ΤΙΠΟΤΕ, δημόσιο νάναι κι ότι νάναι!
    Ένα σάπιο και διεφθαρμένο εκπαιδευτικό σύστημα, με κορυφή την τριτοβάθμια που παράγει τι ακριβώς; Και το πρόβλημα είναι τα όποια ιδιωτικά «πανεπιστήμια» που θα φτιαχτούν; Σοβαρά τώρα;
    Αφού όπως λέει ο κύριος Γκόγκας όπου υπάρχουν, είτε είναι χαμηλού επιπέδου και άγνωστα,, είτε κλείνουν, οπότε προς τι όλο αυτό το κείμενο; Τι έχει να φοβηθεί η δημόσια τριτοβάθμια; Μάλλον άλλα είναι τα κίνητρα του κυρίου καθηγητή.

    Όπως και νάχει, το ζήτημα θα λυθεί σχετικά σύντομα εκ των πραγμάτων. Τα εργοστάσια παραγωγής ειδικοτήτων (κοινώς πανεπιστήμια) δημιουργήθηκαν μαζικά από την ελίτ για συγκεκριμένο λόγο, την στελέχωση της παραγωγικής μηχανής. Αυτός ο λόγος βαδίζει ταχύτατα προς το τέλος του, ελέω της εκθετικής τεχνολογικής εξέλιξης, ανεξαρτήτως αν πολλοί επιμένουν να μη την βλέπουν ή να μη την αντιλαμβάνονται. Αργά ή γρήγορα, όλοι αντιλαμβάνονται τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Κι αφού δεν θα χρειάζεται ειδικότητες η ελίτ, δεν θα χρειάζονται και τα πανεπιστήμια και γενικώς η δημόσια εκπαίδευση, οπότε;
    Πάνω σ΄αυτό έχει να προτείνει κάτι ο κύριος Γκόγκας ή όποιος άλλος κόπτεται για την δημόσια εκπαίδευση;

    27 – «εγώ άκουγα για χρόνια
    «Τι ζητά η κόρη μου, θα είστε τρελός»
    Kι εγώ αυτό άκουγα, μέχρι που το διάβασα εδώ πρίν λίγο καιρό, που το είχε ξαναγράψει ο Gee.😊

    34 – «Αλλά εντυπωσιάστηκα! Μια εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη άποψη. Ταιριάζει και με την δική μου, την ενάντια. Μόνον που μέχρι τώρα, αυτό το ενάντια ήταν ασαφές και καθόλου χειροπιαστό. Τώρα πιά μπορώ να τεκμηριώσω. Έχω επιχειρήματα και απαντήσεις.»
    Είσαι σίγουρη πως έχεις;

    38 – Έλα βρε Αντώνη που είναι συνταγματικό το πρόβλημα, πού ζείς τόσα χρόνια; Δηλαδή τα μνημόνια εφαρμόστηκαν από όλα τα «πολιτικά» λαμόγια, βάση συντάγματος; για να μη πώ για την διακυβέρνηση δεξιών «κι αριστερών» με συνεχή νομοθετικά διατάγματα.
    Το ξέρεις πολύ καλά πως το σύνταγμα, είναι ένα φαντασιακό λαϊκό κουρελόχαρτο στα χέρια της ελίτ, και δεν έχει ΚΑΜΙΑ ισχύ απέναντί της, μόνο στο πόπολο κι εκεί, αναλόγως το μέσο ή την «εξυπηρέτηση», μπορεί να παρακαμφθεί.

  80. Costas Papathanasiou said

    -Να… διεθνοποιήσουμε και ολίγη γαλλο-σοβιετική παιδεία:
    …Dans sa chambre à l´université /Une bande d´étudiants
    L’attendait impatiemment / On a ri, on a beaucoup parlé
    Ils voulaient tout savoir/ Nathalie traduisait //
    Moscou, les plaines d´Ukraine / Et les Champs-Élysées
    On a tout mélangé / Et l’on a chanté…
    https://www.youtube.com/watch?v=TilQ8BIHisw Gilbert Bécaud- Nathalie
    _Και κάποια αμερικάνικη:
    https://www.youtube.com/watch?v=XcwVVyk9XJk Ohly – University
    https://www.youtube.com/watch?v=ZBXwFpt1OYc Adaz university ft. Erigga
    https://www.youtube.com/watch?v=yLZIMvLNKo8 Powfu – Small Town to University
    …baby please, can’t let her grow up in that ghetto university…
    https://www.youtube.com/watch?v=HAfFfqiYLp0 Kanye West – All Of The Lights/(Ghetto University) ft. Rihanna, Kid Cudi

  81. Costas Papathanasiou said

    81: Μεταφρασμένη η Ναταλί (και αρτιμελής) εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=0Qex71xC0zU / https://www.youtube.com/watch?v=1MDRX_5cDRw Gilbert Bécaud- Nathalie

  82. 67, … από το επόμενο κεφάλαιο την Θεωρία του Galois, ούτε εγώ κατάλαβα τίποτε …

    Τζη, αν θες από μεράκι να ξαναπιάσεις το — λίαν συναρπαστικό — θέμα, ο αριστοτέχνης στην εξήγηση μαθηματικών θεμάτων, Ian Stewart, το έχει πολύ ωραία (ενίοτε και με δόση βρετανικού χιούμορ) στο βιβλίο του Galois Theory

  83. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!
    Να με συμπαθάτε για την απουσία, είχαμε λογοτεχνική βραδιά απόψε.

  84. Pedis said

    ΕΜΠ

  85. # 82

    Μιχάλη, σ’ευχαριστώ… το κατέβασα να το έχω σαν εφόδιο, όταν και αν παραιτηθώ από την προσπάθεια να επανέλθω σαν πσαράς με καθετή από βάρκα, καουμπόυ με καλάμι από την ακτή, ΔΕΝ πρόκειται… το συναίσθημα με το λύσιμο του κάβου θάθελα να το ξανανοιώσω !

  86. ofakiris said

    Bλέπω αρκετούς σχολιαστές να συζητούν την πρωτοβουλία του Μητσοτάκη για κατάργηση της όποιας δημόσια χρηματοδοτούμενης και ελεγχόμενης παιδείας (έρχεται και η σειρά των άλλων βαθμίδων) σαν ένα ζήτημα που έχει σαν σκοπό να ωφελήσει τους Έλληνες και να αναβαθμίσει τη χώρα. Δυστυχώς ο άνθρωπος δεν έχει τέτοια ενδιαφέροντα. Βρέθηκε, ανέλπιστα, στη θέση του πρωθυπουργού σε μια διαλυμένη χώρα και σαν κακομαθημένο βασιλόπουλο, με οδηγό τον Robert Νozick, παίζει με τους υποικόους του μοιράζοντας τα ιμάτιά τους στους βαρώνους που τον στηρίζουν. Γιατί υπάρχει κόσμος που έχει μαζέψει πολύ χρήμα τελευταία και θέλει να το πολλαπλασιάσει. Και από που μπορεί να αντλήσει τεράστια και σίγουρα κέρδη. Η υγεία και η παιδεία προσφέρουν σίγουρη και πρόθυμη να πληρώσει πελατεία. Ή Ενέργεια και τα τρόφιμα είναι ήδη στα χέρια τους 100% και το Νερό περιμένει τη σειρά του. Βλέπετε οι επενδύσεις στην βιομηχανική και γεωργική παραγωγή έχουν πολύ μικρή απόδοση και μεγάλο ρίσκο.
    Βουρ στα έτοιμα λοιπόν. Παλιά μας τέχνη κόσκινο, το πλιάτσικο, αγαπητοί θαυμαστές της Μητσοτακικής Μαφίας.
    Στη Σουηδία ( 10,4 εκ. κάτοικοι) επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων εδώ και χρόνια.
    Δεν ήλθε κανένα Harvard ή Yale. Όλα τα σημαντικά Πανεπιστήμια είναι Δημόσια ή Ιδρύματα(2) χωρίς δίδακτρα. Τα πολύ μικρά ιδιωτικά (στυλ ΙΕΚ) δρούν στο χώρο της μόδας, κομπιούτερ κλπ.

  87. ofakiris said

    Κρατική χρηματοδότηση ΑΕΙ
    Ελλάδα 133.000.000 + Προσεχώς ΘΑΑΑ.. 113.000.000 Ευρώ
    Σουηδία 6.000.000.000 Ευρώ (2024)

  88. Η διάλυση του ελληνικού κράτους νομοθετήθηκε επί Καρμαν-αλή του Α με το στιγμιαίο και υλοποιήθηκε, ποντάροντας στην αμορφωσιά των πολιτών, επί Αντρέα με τον Απ.Κακλαμάνη «υπουργό» Παιδείας (και Θρησκευμάτων, βεβαίως) ο οποίος πρώτα εξίσωσε την τεχνική εκπαίδευση (χωρίς εργαστήρια, δηλαδή πρακτικά να μη μαθαίνουν τίποτε, για τα «σκουπίδια της εκπαίδευσης που είπε κάποιος εκπαιδευτικός και τον τρέχανε στις ΕΔΕ) με την γενική και μετά έκανε και την γενική σκουπίδι, Ενα 5% περίπου των μαθητών που θα μορφωνότανε λόγω χαρακτήρα με οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν φτάνει για να αλλάξει την κατάσταση, ακόμα κι αν έχει παραμείνει στην Ελλάδα (του ΓεΟργιάδη, της Διαμαντοπούλου-δια βίου μόρφωσης, μη χέσω- και του Πολάκη) και δεν έχει φύγει έξω.
    Το μόνο πρόβλημα που θα λύσουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι πως ενώ σήμερα είναι ολόιδια τα κουρελόχαρτα με τα ελάχιστα πτυχία των αποφοίτων που έμαθαν κάτι, θα έχουμε εισαγόμενα κουρελόχαρτα, ευκόλως διαφοροποιούμενα από τα της πλέμπας…

  89. Παναγιώτης Κ. said

    86. «Η υγεία και η παιδεία προσφέρουν σίγουρη και πρόθυμη να πληρώσει πελατεία».
    Για την υγεία είναι βέβαιο και συντελείται…
    Τα διαγνωστικά κέντρα κάνουν…θραύση. Δοκιμάστε να κάνετε κάποιον υπέρηχο ή κάποια μαγνητική τομογραφία. Σου κλείνουν ραντεβού μετά από έναν μήνα.
    Έχω λοιπόν εικόνα φαρμακείου πριν δέκα χρόνια σημερινή. Τότε ήταν ο ιδιοκτήτης και ίσως ένας υπάλληλος.
    Τώρα όμως έχει αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων. Οπωσδήποτε έχει και τη θετική πλευρά το ζήτημα. Τίποτα καλύτερο για μένα από το να έχει δουλειά ο κόσμος.

    84. Αυτή είναι μια καλή βάση για να γίνει πραγματική συζήτηση για τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Στοιχεία και αριθμοί.
    Προσφυώς ελέχθη: Ό,τι δεν έχει αριθμούς, αποτελεί γνώμη.

    88. Είναι περίπου έτσι και καλά κάνεις και από καιρό σε καιρό και μας τα θυμίζεις.

    Το ζητήματα στην εκπαίδευση είναι οπωσδήποτε και ζητήματα πόρων μα πάνω από όλα, είναι ζητήματα οργάνωσης.
    Το μείζον για μένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί που ΔΕΝ κάνουν καλά τη δουλειά τους. Πορεύονται με την αρχή της ήσσονος προσπάθειας και, δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου που θα αναιρούσε αυτή την κατάσταση.

    Αν αρχίσουμε να μιλάμε για τις παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου και γενικώς της ελληνικής εκπαίδευσης θα πετυχαίναμε ρεκόρ σχολίων!

  90. Alexis said

    #79: Αφού όπως λέει ο κύριος Γκόγκας όπου υπάρχουν, είτε είναι χαμηλού επιπέδου και άγνωστα,, είτε κλείνουν, οπότε προς τι όλο αυτό το κείμενο; Τι έχει να φοβηθεί η δημόσια τριτοβάθμια; Μάλλον άλλα είναι τα κίνητρα του κυρίου καθηγητή.

    Ποια είναι τα κίνητρά του δηλαδή;
    Πανεπιστημιακός είναι ο άνθρωπος, λες να φοβάται κάτι από την έλευση ιδιωτικών πανεπιστημίων;
    Να κλείσει ας πούμε το Δημοκρίτειο και να βρεθεί άνεργος λόγω του… ανηλεούς ανταγωνισμού από το… Χάρβαρντ Σιδηροκάστρου; 🙂
    Μάλλον προς το συμφέρον του θα είναι να γίνουν κάποιες σχολές στις οποίες άνετα θα μπορεί να κάνει και κανένα «εξτραδάκι».
    Όμως, αν δεν μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί για το ζήτημα των μ.κ.π. τότε ποιος;
    Εγώ θα έλεγα ότι με όσα γράφει:
    1)Μια χαρά «ξεβρακώνει» τα επιχειρήματα των «αρίστων» για τα μ.κ.π. δείχνοντας ότι πολλά από αυτά τα επιχειρήματα είναι απλά χονδροειδή ψέματα, και
    2)Αποδεικνύει ότι άλλα είναι τα κίνητρα των κυβερνώντων (διάβαζε δωράκι σε μια συγκεκριμένη επιχειρηματική ελίτ) και όχι βεβαίως η αναβάθμιση της παιδείας και άλλα ωραία φύκια που μας πουλάνε για μεταξωτές κορδέλες.

  91. Alexis said

    «Το Σύνταγμα είναι κουρελόχαρτο…»

    Μάλιστα…
    Να το καταργήσουμε λοιπόν!
    Αλλά γιατί μόνο το Σύνταγμα;

    Η Βουλή είναι ένα καφενείο που ψηφίζει πάντα τα προαποφασισμένα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
    Φούντο λοιπόν και στη Βουλή!

    Η Δικαιοσύνη είναι διαπλεκόμενη και υπηρέτης των ισχυρών.
    Φωτιά και τσεκούρι στη Δικαιοσύνη!

    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι άντρο διαφθοράς και ανομίας!
    Delete και στην Τ.Α.

    Ο μοναδικός θεσμός που δεν πρέπει να καταργηθεί είναι αυτός του Πρωθυπουργού.
    Αυτός θα εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια με καθολική* ψηφοφορία και θα κυβερνάει για μια πενταετία ελέω Θε… ε…χμμμ… ελέω Λαού ήθελα να πω…

    *στην ανάγκη μπορούμε να εξαιρέσουμε και κάποιους πλεμπαίους από το δικαίωμα ψήφου βρε αδερφέ…

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    86 Ακριβώς! Δυο γνωστά μου παιδιά, πτυχιούχοι/διδακτορούχοι του ελληνικού παν/μίου, διδάσκουν σε παν/μια της Σουηδίας, στο Γκέτεμποργκ, σίγουρα, ο ένας.

    >>παίζει με τους υπηκόους του μοιράζοντας τα ιμάτιά τους μας, στους βαρώνους που τον στηρίζουν.
    Να γράφετε συχνότερα, μακάρι.

    Χθες μια φίλη επιχείρησε να κλείσει ραντεβού, στα απογευματινά ιατρεία δημόσιου νοσοκομείου (που πληρώνεις-τάχα για γρηγορότερα) και της είπαν για τις 28 Μαϊου, να τη δει ο γιατρός και μετά ένα μήνα περίπου θα είναι το ραντεβού για κολονοσκόπηση που θέλει/πρέπει να προβεί.

    Καλημέρα

  93. π2 said

    57: Κάνετε, φοβάμαι, μια θεμελιωδώς λανθασμένη εκτίμηση για το πώς πορεύεται η τριτοβάθμια όταν μπαίνουν στη μέση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (γιατί η συζήτηση δεν αφορά μόνο το δίπολο δημόσια / ιδιωτικά ΑΕΙ, αφορά και την ύπαρξη και το ύψος διδάκτρων). Σε μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα (αλλά και σε προπτυχιακά που έρχονται οσονούπω και στην Ελλάδα) αποθαρρύνονται εμμέσως πλην σαφώς ή και τελείως ρητά οι διδάσκοντες να κόψουν φοιτητές για τις επιδόσεις τους στο μάθημα. Μπορώ να το βεβαιώσω για την Ελλάδα και για τη Μεγάλη Βρετανία, υποθέτω ότι ισχύει και αλλού

    Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    36 ,Όπα! Ο ΓουΤου, στα νύχια του πυρετού!
    Περαστικά σου ρε συ! και γρήγορα.
    Εδώ στους νεολαίους μας, αναγύρισαν, ανησυχητικά σε γρίπες κάτι κόβιντ κ ο γιατρός έγραψε αντιβίωση. Γαμώτο δηλαδή, για όλους!
    «Εγραψες» όμως, καίτοι πυρετωδώς! Εχεις τη σκέψη και την έγνοια μου. Θα στείλω την Αμάλθεια.

  95. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    93 Ακριβώς. Θα γίνουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ όπως τα ιδιωτικά γυμνάσια της εποχής μου, που όσοι γράφονταν περνούσαν

    90 Προφανώς ένας πανεπιστημιακός μόνο να ωφεληθεί έχει από την ίδρυση μκπ, εξτραδάκια που λες.

  96. Χαρούλα said

    #94,95 αν ακολουθήσουν την πορεία των ΙΕΚ, θα βγούν απόφοιτοι που δεν έχουν πατήσει σε εκπαιδευτήριο και κυρίως εργαστήριο. Πριν αρκετά χρόνια, με μεγάλους βαθμούς από ιδιωτικο ΙΕΚ, είχαν επιλεγει σε ολες τις θέσεις στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Όταν ξέσπασε σάλος, έγινε μια ουσιαστκή παρέμβαση. Όλοι οι απόφοιτοι (ανά ειδικότητα φυσικά) εξετάζονται σε πανελλήνια βάση για να πιστοποιηθούν. Αυτή η πιστοποίηση μετράει. Τα ΒΕΚ των ΙΕΚ μηδενικη αξία.
    Τώρα θα ανέβουμε εκπαιδευτική επίπεδο. Θα ξαναδούμε το έργο σε ανώτερη βαθμίδα. Για Ελλάδα μιλάμε… Να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη!
    Κι όσο κι αν ακουστεί σκληρό, όσο ο Έλληνας γονιός ενδιαφέρεται ΑΠΛΑ να πάει το παιδί στο Πανεπιστήμιο, θα λειτουργούν υποβαθισμένα δημόσια τμήματα Πανεπιστημίων, και ιδιωτικά κολλέγια αλλα και φοιτητές εξωτερικού. Είχαμε παλιά Ιταλία, μετά Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, και τώρα Κύπρο. Που βρίσκουν λεφτά; Δεν ξέρω. Ξέρω τι βλέπω γύρω μου.
    Μεγάλη κουβέντα…

    ΓΤ περαστικά. Υπομονή. Γρήγορη ανάρρωση! Το πολύ ακόμη, άντε το Σαββατόβραδο ο πυρετός

  97. Μια άλλη δυσάρεστη παράμετρος επισημάνθηκε πρόσφατα: όπως γράφει το ρεπορτάζ, «τα μη κρατικά ΑΕΙ, με έδρα την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι θα «κλέψουν» φοιτητές αλλά και διδάσκοντες από τα δημόσια περιφερειακά». Αντιγράφω ένα κομμάτι επειδή η Καθημερινή έχει μια χαζή πολιτική εγγραφής:
    όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στέλιος Παναγούτσος, καθηγητής στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης […] «είναι ευκολότερο τα μη κρατικά ΑΕΙ να ιδρύσουν πρώτα σχολές και τμήματα με περιζήτητο αντικείμενο στην αγορά εργασίας, τα οποία ωστόσο δεν απαιτούν κτιριακό εξοπλισμό και υποδομές (π.χ. νομική, οικονομικά, πληροφορική). Από την άλλη, η ύπαρξη ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ αποκλείει ετησίως περίπου 10.000 υποψηφίους που θα μπορούσαν να εισαχθούν καθώς θέσεις υπάρχουν. Οι περισσότερες θέσεις που δεν καλύπτονται είναι στα περιφερειακά ΑΕΙ. Ως εκ τούτου, και καθώς η Ελλάδα είναι «υδροκέφαλη», με τον μισό πληθυσμό της να συγκεντρώνεται στην Αττική, οι περισσότεροι «κομμένοι» υποψήφιοι των δημόσιων ΑΕΙ θα επιλέξουν κάποιο μη κρατικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρά κάποιο δημόσιο περιφερειακό. «Ας πούμε, ο δικηγόρος γονιός που θέλει να κάνει το παιδί του δικηγόρο θα προτιμήσει τα χρήματα που θα ξόδευε στη Νομική Σχολή στην Κομοτηνή (αεροπορικά εισιτήρια, στέγαση, σίτιση) να τα δώσει στην Αθήνα στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου. Και επίσης προβλέπω ότι και οι διδάσκοντες του περιφερειακού πανεπιστημίου θα θελήσουν να μην ξοδεύουν τις ώρες τους στα αεροπλάνα και αεροδρόμια, και θα αναζητήσουν έναν καλό μισθό κοντά στο σπίτι τους», προσθέτει ο κ. Παναγούτσος.
    Στο μεταξύ σοβαρότατα τμήματα (πχ Φιλοσοφική στο Ρέθυμνο) κινδυνεύουν ήδη λόγω της κρίσης στέγης. Φοιτητές συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται να βρουν σπίτι (ήδη πριν το τουριστικό μπουμ, το ’18 ή ’19 άκουσα την πρώτη τέτοια ιστορία – και το πρόβλημα της στέγης ήταν οξύ ήδη από το ’15-’16 ξερωγώ) και δεν έρχονται, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο (ιδίως οι σχολές που δεν είναι στο Ηράκλειο) να μετατρέπεται σε παν/μιο για Κρητικούς και αναγκαστικά να πέφτει το επίπεδο μιας σχολής που εξακολουθεί (για πόσο ακόμα;) να είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας.

  98. Δεν μου έκατσε καλά το html. Η μεσαία παράγραφος είναι από το άρθρο, η τελευταία δική μου.

  99. ΓΤ said

    Ευχαριστώ πολύ, Εφούλα και Χαρούλα, για τις ευχές σας.

  100. andreas said

    Σκέφτηκα για λίγο να το βάλω στο άρθρο με τα ονόματα, λόγω του Ευρυσθέα-Αλβέρτε, αλλά η θέση του είναι εδώ:

  101. ΣΠ said

    Κινδυνεύουν τα δημόσια πανεπιστήμια από τα μη κρατικά ΑΕΙ;

  102. sarant said

    100 Ναι, εδώ είναι η θέση του. Καλό.

  103. GeoKar said

    #67: αχ βρε (ΠΑΟΚ)Τζη, τι μου θύμισες τώρα, Ανδρεαδάκη, Χαραλαμπίδη, αλλά και Νεγρεποντη, Μάλλιο, Γεωργίου, κ.ά. Πόσα χρόνια …

  104. Theo said

    Περαστικά, ΓΤ!!

  105. Στέλιος said

    Στην Κύπρο τα κολλέγια, και η μετεξέλιξη τους σε (κερδοσκοπικά αν δεν κάνω λάθος) πανεπιστήμια είναι κυρίως για όσους δε μπορούν να περάσουν στα κρατικά ΠανΚυπ και ΤεΠαΚ, ή σε ελληνικό, αγγλικό, αμερικάνικο πανεπιστήμιο, ή πανεπιστήμιο άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Και για ξένους. Οι καθηγητές μπορεί να είναι εντάξει, μπορεί να κάνουν και σοβαρή έρευνα, αλλά οι προπτυχιακοί φοιτητές γενικά δεν… Μια οικογένεια με οικονομικές δυσκολίες μπορεί να προτιμήσει πανεπιστήμιο της Ανατολικής Ευρώπης παρά κυπριακό ιδιωτικό.

  106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    90 – Δεν ξέρω ποιά είναι τα κίνητρά του, σίγουρα δεν είναι η αποδόμηση των μύθων που λέει, παρουσιάζοντας ένα κείμενο γεμάτο αντιφάσεις αλλά και ανακρίβειες.

    «Όμως, αν δεν μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί για το ζήτημα των μ.κ.π. τότε ποιος;»
    Να μιλήσουν αλλά, να τους ακούμε όλους κι όχι μόνο αυτούς που μας βολεύει, σωστά;

    «Εγώ θα έλεγα ότι με όσα γράφει:
    1)Μια χαρά «ξεβρακώνει» τα επιχειρήματα των «αρίστων» για τα μ.κ.π. δείχνοντας ότι πολλά από αυτά τα επιχειρήματα είναι απλά χονδροειδή ψέματα,
    και
    2)Αποδεικνύει ότι άλλα είναι τα κίνητρα των κυβερνώντων (διάβαζε δωράκι σε μια συγκεκριμένη επιχειρηματική ελίτ) και όχι βεβαίως η αναβάθμιση της παιδείας και άλλα ωραία φύκια που μας πουλάνε για μεταξωτές κορδέλες.»

    1 – Συμφωνώ απόλυτα, όμως το ίδιο χονδροειδή ψέματα, είναι και τα επιχειρήματα των αριστερών αχρ(ί)στων, αλλά δεν είδα να λέει κάτι γι΄αυτά, ούτε και κανέναν «αριστερό» εδώ κι όπου αλλού να τα στηλιτεύει.

    2 – Μία από τα ίδια με τους «αριστερούς» δηλαδή, οπότε, προς τι το μίσος κι ο αλληλοσπαραγμός!

    Κοντολογίς, αφού όπως λέει, «Δεν υπάρχει ανεπτυγμένη και προοδευμένη χώρα στον κόσμο, χωρίς καλά πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει χώρα με καλά πανεπιστήμια που να μην είναι ανεπτυγμένη.» και δεδομένα όπως ο ίδιος μας δείχνει, όλες αυτές οι χώρες έχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, επαναλαμβάνω, ποιό είναι το πρόβλημα αν ανοίξουν και στην Ελλάδα; Γιατί ειδικά εμείς θα καταστραφούμε από αυτά; Και τόσα χρόνια που δεν έχουμε ποιά είναι η προκοπή μας από τα δημόσια που είναι σάπια και διεφθαρμένα;
    (πόσοι έχουν πάρει πτυχίο με αντιγραφή;).

    91 – Αμάν ρε Αλέξη, τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια και πώς να βγάλουμε άκρη. Σου είναι τόσο δύσκολο να μένεις ακριβώς σ΄αυτά που γράφω και να μη τα διαστρέφεις και να βγάζεις αυθαίρετα και ΕΝΤΕΛΩΣ παρανοϊκά συμπεράσματα;

    Μείνε σ΄αυτό, ισχύουν αυτά που λέω για το σύνταγμα ναί ή όχι;
    Όσο για τα κουφά που μου λές, σου πέρασε από το μυαλό αντί να τα καταργήσουμε, απλώς να έχουν καθολική ισχύ και να τα σεβόμαστε όλοι; Λέω εγώ τώρα.😊

  107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    95 – α) Ενώ τώρα στα δημόσια δεν τους περνούν όλους;
    Ξέρεις πόσοι απόφοιτοι λυκείου δεν γνωρίζουν καν την προπαίδεια;
    Πώς τα κατάφεραν, όχι να πάρουν απολυτήριο λυκείου, αλλά να βγάλουν το δημοτικό; Δουλευόμαστε μου φαίνεται.

    β) Δηλαδή συμφωνείς να μειωθούν οι εισακτέοι στο μισό;
    Κι ακόμη καλύτερα, αν το Χάρβαρντ παίρνει αυστηρά 1500 φοιτητές, να παίρνει (αναλογικά) πχ και το Μετσόβιο 150, με τα δίδακτρα του Χάρβαρντ που ΔΕΝ είναι ιδιωτικό;

    Επαναλαμβάνω, το κείμενο είναι γεμάτο αντιφάσεις αλλά και ανακρίβειες, και πρακτικά, είναι βούτυρο στο ψωμί της «κυβέρνησης», δεν είναι και τόσο δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς.

  108. evamaten said

    36
    Είσαι καλύτερα Γουτού; Περαστικά κι από μένα, φίλε μου!

  109. Nestanaiοs said

    86, 91. Κάθε άνθρωπος έχει και μια οικονομική θεωρία. Ο Nozick και ο Rawls είχαν την δική τους. Ο Μαρξ και ο Angels είχαν και αυτοί την δική τους. Ο Μπακούνιν και ο Κροποτκιν είχαν την δική τους. Το ζητούμενο όμως δεν είναι το οικονομικό αλλά το πολιτειακό. Το πολίτευμα πρέπει να είναι η Δημοκρατία όπως την εννοούσε ο Σόλων. Και αν η Δημοκρατία επικρατήσει και το ανώτατο όργανο του πολιτεύματος είναι η εκκλησία του Δήμου, θα επικρατήσει ένα δίκαιο οικονομικό σύστημα για τους λαούς.

  110. 107 Συνήθως αποφεύγω τις αντιπαραθέσεις με ανθρώπους που ό,τι και να τους πουν γυρίζουν στα ίδια και στα ίδια τα δικά τους (και κατηγορούν τους άλλους γι’ αυτό). Θα σταθώ όμως στο πρώτο «Ξέρεις πόσοι απόφοιτοι λυκείου δεν γνωρίζουν καν την προπαίδεια;» Εγώ ξέρω έναν. Που προπαίδεια δεν έμαθε ποτέ. Αυτό δεν του απαγόρεψε να τελειώσει δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ΤΕΙ. Και πάει εξαιρετικά εργασιακά χρησιμοποιώντας αυτά που έμαθε. Που κάνει πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις μια χαρά μ’ έναν τρόπο που ποτέ δεν κατάλαβα, αλλά είναι σωστά κι γρήγορα. Για το γιο μου λέω. Προπαίδεια; Ένα ποιηματάκι που δεν μπορούσε να το μάθει να το απαγγέλει και δεν το χρειάστηκε.
    (Θα μου πεις πως εννοούσες αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν πολλαπλασιασμό κλπ. Και πάλι δεν είναι κάτι που μπορεί να είναι το κριτήριο για το αν κάποιος είναι εγγράμματος ή αναλφάβητος).

  111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    110 – Ακριβώς ότι είπα στον Αλέξη, ισχύει και για σένα Γιάννη μου. Είναι ξεκάθαρο τι έχω γράψει και για ποιο λόγο, το ίδιο ξεκάθαρο, είναι πως εσύ διάβασες και κατάλαβες αυτό που ήθελες, δηλαδή, ΚΑΜΙΑ σχέση μ’ αυτό που έγραψα. Το γραπτό εκεί είναι, ξαναδκοίταξέ το.
    Οπότε, μάλλον εσείς γυρνάτε στα ίδια και τα ίδια κι όχι εγώ.😊

  112. 11 Ό,τι πεις. Εγώ μια φράση σχολίασα. Όσο και να την ξαναδιαβάσω, δεν βλέπω να λέει κάτι άλλο. Για τα παρακάτω συμπεράσματα δεν είπα κουβέντα. Αν αυτή η πρόταση που απομόνωσα και σχολίασα λέει κάτι διαφορετικό, δεν φτάνει το μυαλό μου να το καταλάβω 😦

  113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    112 – Αχ βρε Γιάννη, μια φράση σχολίασες την οποία ξαναδιάβασες αλλά, δεν είδες να λέει κάτι άλλο από αυτό που κατάλαβες.
    Το ότι αυτή η αριθμημένη φράση απαντούσε σε μιά άλλη του Νικοκύρη για τα ιδιωτικά γυμνάσια, το είδες;

    Δεν πειράζει, φίλος είσαι, ας προσπαθήσω για πολλοστή φορά να εξηγήσω το αυτονόητο, μαθημένα τα χιόνια από τα βουνά!😊

    Λέει ο Νίκος αυτό – «Ακριβώς. Θα γίνουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ όπως τα ιδιωτικά γυμνάσια της εποχής μου, που όσοι γράφονταν περνούσαν»
    και απάντησα με αυτό που διάβασες, δηλαδή πως την ίδια ακριβώς πρακτική, ακολουθούν και τα δημόσια γυμνάσια (ή μήπως όχι;) κι έφερα ως παράδειγμα αυτό με την προπαίδεια, γιατί έχω στοιχεία από καμιά δεκαριά παιδιά (φίλους και φίλες των παιδιών μου) που γνωρίζω προσωπικά, και δεν έχουν ούτε δυσλεξία ούτε κάτι άλλο, απλά έκανα χαβαλέ την ώρα του μαθήματος (γενικά) έβαφαν τα νύχια τους, μιλούσαν για τα ριάλιτι κλπ μαλακίες, όπως μου είπαν τα ίδια, (αν θές ονόματα και διευθύνσεις στην διάθεσή σου, δεν την κρύβουν την αμάθειά τους) κι έτσι έμειναν αμαθή.
    Στην ερώτησή μου, πώς πέρασαν τις τάξεις και πήραν απολυτήριο, η απάντησή τους ήταν ίδια, – καλά δεν ξέρετε πώς; χατιρικά για να μη μας έχουν και του χρόνου, αφού είναι γραμμή να μη μένει κανείς στην ίδια τάξη. Σε κάποια έδιναν τα θέματα για να γράψουν ένα μίνιμουμ στις εξετάσεις και να περάσουν.
    Θα μου πείς, γίνονται τέτοια πράγματα στο δημόσιο; Δεν ξέρω, εσύ που ήσουν τόσα χρόνια καθηγητής τι λές, γίνονται ή όχι;

    Κατά τ΄άλλα, μια χαρά παιδιά είναι, άλλα δουλεύουν σε διάφορες δουλειές, από καφετέριες και ντελίβερι, μέχρι κάποια τέχνη, κι άλλα τα συντηρούν οι γονείς τους, ότι συμβαίνει και με τους πτυχιούχους δηλαδή.

    Για πές μου τώρα, πού κολλάνε αυτά που μου λές πιο πάνω;
    Για την εκπαίδευση λέω Γιάννη, πως είτε δημόσια είτε ιδιωτική, το ίδιο παραμυθένια απάτη είναι, κι όχι πως επειδή τα παιδιά που δεν έμαθαν προπαίδεια είναι αγράμματα, και ειδικά από μένα δεν μπορεί να περιμένεις πως έχω τέτοιο κριτήριο για την μόρφωση κάποιου. Άλλωστε, υπάρχουν τόσες χιλιάδες μορφωμένοι βλάκες που ξέρουν την προπαίδεια νεράκι, άλλοι απόφοιτοι του δημοσίου, κι άλλοι του Χάρβαρντ και του Κολάμπια, όχι;😊

    Υ.Γ – Ολόκληρο σεντόνι για να εξηγήσω το αυτονόητο μιας φράσης. Κατά τ΄άλλα, γράφω σεντόνια.😊

    Αυτό το παλιό που ακούω, για σένα, κι εσύ παλιός είσαι.😂

  114. 113 Δίκιο, δίκιο.

  115. Alexis said

    Λάμπρο, εγώ ρώτησα κάτι πολύ απλό, ποια είναι τα κίνητρα του Γκόγκα, και δεν απάντησες.
    Το «Δεν ξέρω ποιά είναι τα κίνητρά του, σίγουρα δεν είναι η αποδόμηση των μύθων που λέει,» προφανώς δεν είναι απάντηση.
    Κατά τα άλλα γιατί χτυπιέσαι; Αφού συμφωνείς κι εσύ ότι ο άνθρωπος «ξεβρακώνει» τα επιχειρήματα των «αρίστων», ποιο είναι το πρόβλημά σου; Να δεχτούμε ότι κι οι Αριστεροί έχουν πει αντίστοιχα ψέματα; Ε, ωραία, το δεχόμαστε, σαφώς και έχουν πει, ωραιοποιώντας κατά καιρούς τα Δημόσια ΑΕΙ.
    Ε, και λοιπόν; Είπε κανείς ότι οι αριστεροί είναι αγγελούδια; Έτσι θα το πάμε τώρα; Με τη λογική του «ναι, αλλά κι εσείς καταπιέζετε τους μαύρους;»
    Τώρα, για τα «κουφά» που λες ότι έγραψα στο #91, ε, περίμενα να έχεις περισσότερη αίσθηση του χιούμορ και να καταλάβεις ότι κάνω πλάκα, χαβαλέ, τρολάρισμα που λέμε και στα ελλήνικος.
    Μαζί σου κι εγώ, να μην καταργήσουμε τίποτα, να δουλέψουν όλοι οι θεσμοί όπως πρέπει, με ανεξαρτησία και προπάντων ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

    #109: Αυτός ο Angels ποιος είναι;
    Για κάναν μηχανόβιο με Harley τον κόβω, μέλος της συμμορίας των Hell’s Angels 😆

  116. ΣΠ said

    107
    Αλήθεια, Λάμπρο, πέρα από τα καμιά δεκαριά παιδιά των γνωστών σου, πόσοι απόφοιτοι λυκείου δεν γνωρίζουν την προπαίδεια; Γιατί εγώ έχω γνωρίσει γύρω στους 4000 αποφοίτους λυκείου, που και την προπαίδεια γνωρίζουν και πολύ περισσότερα.

  117. Ένα πολύ τεκμηριωμένο άρθρο του κοσμήτορα της σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών μηχανικών του ΕΜΠ, Δ. Δαμίγου: https://www.metal.ntua.gr/wp-content/uploads/2024/01/peri_idrisis_idiwtikwn-aei_23-1-2024.pdf

  118. Μαρία said

    117
    Και επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων αυτό που έγραψε ο Πιδύος στο 93.

  119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    115 – Συγγνώμη, τώρα είδα το σχόλιό σου (όπως και του ΣΠ).

    Φυσικά και απάντησα, απλά δεν σου αρέσει η απάντησή μου. Το ότι (εν μέρη) ξεβρακώνει τα επιχειρήματα των «αρίστων» (σιγά το επίτευγμα) δεν σημαίνει πως κάνει και αποδόμηση των μύθων για τα Ι.Π που λέει. Στην καλύτερη, μια δημαγωγική ανάλυση κάνει, γεμάτη με αντιφάσεις αλλά και ανακρίβειες. Στην χειρότερη, εμπίπτει το δεν ξέρω ποιά είναι τα κίνητρά του.

    «Κατά τα άλλα γιατί χτυπιέσαι;»
    Δεν χτυπιέμαι, βασιζόμενος στην λογική, αντιδρώ σ΄αυτόν τον δημαγωγικό αχταρμά που παρουσιάζεται ως εμπεριστατωμένη ανάλυση κατά των Ι.Π, και δέχονται άκριτα (κατά την γνώμη μου) όλοι οι αριστεροί του ιστολογίου, ή καλύτερα, όλοι όσοι είναι αντίθετοι με τα ΙΠ.

    Ας το δούμε λίγο πιο νηφάλια. Λέει (πονηρά έως κουτοπόνηρα) πως το Χάρβαρντ δεν είναι ιδιωτικό, (δεν επεκτείνομαι και σε άλλα για οικονομία) σύμφωνοι, με την στενή έννοια δεν είναι αλλά, μήπως είναι δημόσιο; Φυσικά ΟΧΙ. Τότε; Όταν τα δίδακτρα φτάνουν τις 70,000 ετησίως, πού κατατάσσεται; (τουλάχιστον στην λαϊκή συνείδηση). Αν η «κυβέρνηση» αποφασίσει την δημιουργία κάτι αντίστοιχου στην Ελλάδα, πώς θα το δεχθούν η «αριστερά» και οι αριστεροί, με χαρές και πανηγύρια, ή με τις γνωστές κοινότοπες κατάρες κατά του κεφαλαίου που στερεί την δυνατότητα στην φτωχολογιά να σπουδάσει τα παιδιά της; Εσύ είσαι υπέρ ή κατά;

    Λέει πως – «Τα πανεπιστήμια χρειάζονται, για να παράγουν γνώση και επιστήμη, οικονομίες κλίμακας. Δηλαδή, πρέπει να είναι λίγα, ισχυρά και καλά και όχι πολλά, αδύναμα και μέτρια, γιατί η παραγωγή υψηλής ποιότητας έρευνας θέλει μεγάλες επενδύσεις.»
    Συμφωνούν με αυτό η «αριστερά» και οι αριστεροί; Εσύ;

    Λέει – «Ποια ανάγκη θα καλύψουν τα μη-κρατικά πανεπιστήμια;
    Όταν προχωράς σε μια αλλαγή, το κάνεις, για να καλύψεις μια έλλειψη ή ανάγκη ή να λύσεις ένα πρόβλημα. Στην Ελλάδα, ποια είναι αυτή η ανάγκη; Δεν έχουμε αρκετά πανεπιστήμια και θέλουμε περισσότερα; Όχι! Αντίθετα, έχουμε πολλά πανεπιστήμια, που με τις δράσεις Αθηνά 1 και Αθηνά 2 μειώθηκαν σημαντικά και έγιναν τώρα 25. Παίρνουμε ήδη πολλούς εισακτέους σε αυτά»
    Συμφωνούν η «αριστερά» και οι αριστεροί μ΄αυτό; Εσύ;

    Κι ερχόμαστε σ΄αυτό – «Επομένως, μια σοβαρή μεταρρύθμιση στη σωστή κατεύθυνση θα ήταν να μειώσουμε στο μισό τους εισακτέους σε κάθε σχολή και όχι να τους πολλαπλασιάσουμε με νέα ιδρύματα αμφίβολης ποιότητας.»
    Ειλικρινής απορία, όσοι είστε υπέρ αυτών που λέει ο κ, Γκόγκας, το διαβάσατε αυτό;
    Έτσι και το αποφασίσει αυτό το σωστό η «κυβέρνηση,» μετά τον κακό χαμό για την ΕΒΕ, τι λές πως θα γίνει από την «αριστερά» και τους αριστερούς; Εσύ είσαι υπέρ ή κατά;

    Κι εδώ έχουμε τον ορισμό της δημαγωγίας.
    «Θα μείνουν στην Ελλάδα οι Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό.
    Αυτό είναι ένα πολύ σαθρό επιχείρημα που δείχνει άγνοια της διεθνούς πανεπιστημιακής πραγματικότητας. Επιπλέον, είναι το ίδιο επιχείρημα που είχαμε και με τα κολέγια αλλά οι φοιτητές δεν σταμάτησαν να φεύγουν στο εξωτερικό.»

    Ας το δούμε λίγο σοβαρά αυτό το θέμα κι όχι όπως ο κ. Γκόγκας.
    Έχουμε μια δεδομένη υφιστάμενη πραγματικότητα, πως παρά τα πολλά πανεπιστήμια και την μεγάλη εισαγωγή φοιτητών (όπως λέει κι ο κ. Γκόγκας) τελικά δεν επαρκούν και πολλοί υποψήφιοι μένουν εκτός της τριτοβάθμιας.
    Ποιό είναι το αποτέλεσμα; Αρκετές χιλιάδες από αυτούς επιλέγουν την φυγή στο εξωτερικό, και φυσικά όχι για τα μεγάλα πανεπιστήμια π.χ Χάρβαρντ,😂 αλλά για κάποια διάφορα Alpine😊 σε διάφορες χώρες, ως επί το πλείστον ευρωπαϊκές και δη γειτονικές, που να καλύπτουν τα οικονομικά δεδομένα τους.

    Επίσης έχουμε και το εξής στρεβλό και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες φαινόμενο (που δεν λαμβάνεται ΚΑΘΟΛΟΥ υπόψιν από την «προοδευτική αριστερά») πολλά παιδιά (αν όχι τα περισσότερα) με βάση τα μόρια, περνούν σε διάφορες σχολές που δεν θέλουν αλλά, αφού πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να «σπουδάσουν», πηγαίνουν, και γνωρίζουμε πολύ καλά τι και ποιούς εξυπηρετεί όλη αυτή η εκτρωματική πρακτική. Σίγουρα όχι τα παιδιά που καταλήγουν another brick in the wall, αλλά, μπροστά στον (γενικό) μικροκομματισμό, ποιός νοιάζεται γι΄αυτό.

    Δύο κοντινά μου παραδείγματα. 1) Ο ξάδερφός μου Γιάννης Τ, είναι δικηγόρος με δικό του γραφείο, ο μεγάλος του γιός Δημήτρης δεν πέρασε στη νομική και τελικά φοίτησε στην Κύπρο (όχι δεν πήγε στο Χάρβαρντ😊) με την ανάλογη οικονομική αιμοραγία.
    2) Φίλος μου Θανάσης Γ, είναι ορθοδοντικός με δική του επιχείρηση, ο γιός του Παναγιώτης δεν πέρασε στην ανάλογη σχολή, και τώρα είναι στην Βουλγαρία με το ανάλογο κόστος φυσικά.

    Ε λοιπόν, αυτή την ανάγκη έρχονται να καλύψουν τα ΙΠ, κι όχι να σταματήσουν γενικά την φυγή των φοιτητών, (που «πονηρά» λέει ο κ. Γκόγκας) και ειδικά στα μεγάλα πανεπιστήμια που, ποιός δεν θα πήγαινε με οποιοδήποτε κόστος αν είχε την δυνατότητα;
    Θα μου πείς, θα είναι αξιόπιστα τα ΙΠ; Εξαρτάται από το πόσο αξιόπιστοι είναι οι κοινωνικοί φορείς, οι εκάστοτε «κυβερνήσεις» και οι πολίτες αυτής της χώρας.

    Ποιοί θα χάσουν από τα ΙΠ; Μάλλον όσοι φωνάζουν περισσότερο. Το βέβαιο, είναι πως ΚΑΝΕΙΣ δεν κόπτεται για τα παιδιά που, από τη στιγμή που σπουδάζουν για λεφτά, εκ των πραγμάτων, χαμένα κορόιδα θα είναι.

    «Να δεχτούμε ότι κι οι Αριστεροί έχουν πει αντίστοιχα ψέματα; Ε, ωραία, το δεχόμαστε, σαφώς και έχουν πει, ωραιοποιώντας κατά καιρούς τα Δημόσια ΑΕΙ.
    Ε, και λοιπόν; Είπε κανείς ότι οι αριστεροί είναι αγγελούδια;»
    Τότε ποιά η διαφορά τους από τους δεξιούς, αφού κατ΄ομολογία σου, είναι το ίδιο ψεύτες και απατεώνες;

    «Έτσι θα το πάμε τώρα; Με τη λογική του «ναι, αλλά κι εσείς καταπιέζετε τους μαύρους;» Όχι αλλά, έτσι το πήγε η πφ «αριστερά» όταν έγινε «κυβέρνηση» μια και δεν άλλαξε ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ στην εκπαίδευση, για να μη πώ για την αποκεφάλιση του Φίλη κατόπιν εντολής της εκκλησίας.

    Και φυσικά, δεν έχω δεί ΚΑΜΙΑ εφικτή και εμπεριστατωμένη αριστερή πρόταση για την εκπαίδευση γενικά, παρά μόνο ανέξοδες λαϊκίστικες κατηγορίες κατά της κακιάς αντιλαϊκής δεξιάς, εκ του ασφαλούς πάντα!

    ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
    Το θέμα, είναι ποιός θέλει την ελευθερία.

    «Τώρα, για τα «κουφά» που λες ότι έγραψα στο #91, ε, περίμενα να έχεις περισσότερη αίσθηση του χιούμορ και να καταλάβεις ότι κάνω πλάκα, χαβαλέ, τρολάρισμα που λέμε και στα ελλήνικος.»
    Το ξαναδιάβασα και δεν βρήκα τίποτε το χιουμοριστικό, μάλλον θα ισχύει αυτό που λές, αλλιώς…..!

    116 – Όχι δεν γνωρίζω, κι αυτά (όχι όλα) τυχαία τα γνώρισα σ΄ένα πάρτι των κοριτσιών μου, και κάτι αριθμητικό έπαιζαν (δεν θυμάμαι) είδα που κάποια δεν ήξεραν πόσο κάνει 3χ7 κλπ. Έπρεπε να σκεφτούν ενώ άλλα μέτραγαν τα δάχτυλα, κι όταν τα ρώτησα, μα πώς είναι δυνατόν, και πώς είστε στην τρίτη λυκείου; μου έδωσαν τις απαντήσεις που έγραψα.
    Αν θέλεις αποδείξεις, ευχαρίστως να σου τις στείλω, τα παιδιά (που πλέον είναι στα 30) δεν έχουν κανένα πρόβλημα, άλλωστε όπως μου είχαν πεί, «αφού έχουμε κομπιουτεράκι».
    Εγώ δεν αμφισβητώ γενικά ότι γνωρίζουν πολλά και διάφορα, αυτό το κάνετε εσείς εδώ επί χρόνια αλλά που λέτε πως είναι αμόρφωτα (χωρίς φυσικά να αναλαμβάνετε την όποια ευθύνη) απλά έκανα την σύγκριση με τα ιδιωτικά και τα βρήκα ίδια με τα δημόσια, και στην πρακτική και στην παραγωγή.

    Στα πανεπιστήμια πχ που ξέρεις από πρώτο χέρι, γίνονται απροκάλυπτα αντιγραφές ναί ή όχι;

    Εν τω μεταξύ, κι ενώ εδώ γίνεται (τάχα μου) σκοτωμός για τα ΙΠ, αλλού το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Είπαμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, ο ελέφαντας στο δωμάτιο, γίνεται πάντα αντιληπτός.😊
    Μπορούμε να πούμε πως όλες οι κοινωνικές αλλαγές, εμπίπτουν στην θεωρία των τριών γενεών.

    Θα αλλάξει η Google την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

  120. ΣΠ said

    119
    Λάμπρο, κατ’ αρχάς να πω για το πρώτο μέρος της απάντησής σου, παρ’ όλο που δεν απαντάς σε μένα, ότι σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου. Δεν είμαι κατ’ αρχήν κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπό την προϋπόθεση του ελέγχου του επιπέδου των σπουδών τους προκειμένου να αναγνωριστούν τα πτυχία τους από την πολιτεία.

    Τώρα, όσον αφορά την απάντησή σου σε μένα. Εμένα με ενόχλησε η φράση «Ξέρεις πόσοι απόφοιτοι λυκείου δεν γνωρίζουν καν την προπαίδεια;», που υπονοεί ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αποφοίτων λυκείου είναι μαθηματικά αναλφάβητοι (αν κάνω λάθος, διόρθωσέ με). Και αυτό το συμπεραίνεις από καμιά δεκαριά παιδιά που γνώρισες. Δεν πάει έτσι. Αυτό είναι ένα σόφισμα που στην Λογική ονομάζεται ψευδής καθολίκευση και το κάνει πολύς κόσμος. Κάτι σαν «ξέρω τρεις δικηγόρους που είναι απατεώνες, άρα οι περισσότεροι δικηγόροι είναι απατεώνες». Καταλαβαίνεις το λογικό άλμα, έτσι;

    Όσο για το αν γίνονται αντιγραφές στα πανεπιστήμια και μάλιστα απροκάλυπτα, θα πω ότι αντιγραφές θα γίνουν αν επιτρέψεις να γίνουν, και στην δική μου αντίληψη δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο για τους συναδέλφους μου, οπότε, αν γίνεται, δεν γίνεται απροκάλυπτα. Τώρα, το ότι δεν γίνεται στο περιβάλλον μου, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάπου μπορεί να γίνεται. Δεν σημαίνει όμως και ότι γίνεται. Βλέπεις πόσο προσεκτικός είμαι να μη γενικεύω;

  121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    120 – Ναι έχεις δίκιο, αν και το είπα σε αντιδιαστολή με το Νικοκυρη πως στα ιδιωτικά τους περνούσαν όλους. Όπως και νάχει, είναι λάθος.

  122. Παναγιώτης Κ. said

    Πρώτα-πρώτα να πω ότι βρίσκω παραγωγική την συζήτηση!

    «Δεν είμαι κατ’ αρχήν κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπό την προϋπόθεση του ελέγχου του επιπέδου των σπουδών τους προκειμένου να αναγνωριστούν τα πτυχία τους από την πολιτεία». (#120)
    Η απλή πάντως διαλεκτική μας οδηγεί στο ερώτημα: Και το επίπεδο σπουδών στο δημόσιο πανεπιστήμιο ποιος το καθορίζει;

    Το σχόλιό μου δεν αποσκοπεί σε αμφισβήτηση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Κριτική ναι. Αμφισβήτηση σε καμιά περίπτωση.
    Απλά θέλω να πω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με δίπολα: Καλό το δημόσιο πανεπιστήμιο, κακό το ιδιωτικό.
    Σε άλλες περιπτώσεις, ό,τι είναι δημόσιο να το θεωρούμε στοιχείο προόδου και ό,τι είναι ιδιωτικό υπόρρητα να το θεωρούμε μη προοδευτικό.

    Btw αγόρασα χθες το βιβλίο του κ.Γκόγκα ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ.
    Με μια πρώτη ματιά φαίνεται αποκαλυπτικό για μένα.
    Κατά βάση…υμνεί τη χώρα μας αφού καταδεικνύει ότι ανήκουμε στο ανώτερο 25% των χωρών του πλανήτη και όχι μόνο από άποψη κ.κ ΑΕΠ. (186 χώρες)
    Έχει διαφωτιστικούς πίνακες οι οποίοι οδηγούν σε συμπεράσματα που δεν έχουν σχέση με την κοινή αντίληψη (μύθοι) συνήθως απαξιωτική για την χώρα μας
    Στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφιερώνει γύρω στις 45 σελίδες.

  123. Παναγιώτης Κ. said

    Στη συζήτηση που έχουμε ανοίξει μας έρχονται στο νου διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα, οι ιερεμιάδες κατά των φροντιστηρίων. Δύσκολα μπορείς να βρεις άνθρωπο που πέρασε στο πανεπιστήμιο χωρίς να έχει πάει σε φροντιστήριο. Παρ΄ όλα αυτά, λες και αποτελεί υποχρέωση, όταν κάποιος τοποθετείται σε μια συζήτηση για την Εκπαίδευση και προκειμένου ο λόγος του να αποκτήσει εχέγγυα προοδευτικότητας να ξεκινάει με αποδοκιμασία του θεσμού των φροντιστηρίων. Μια τέτοια στάση την θεωρώ υποκριτική.

    Η εργασία του Δαμίγου (#117) σε βάζει σε σκέψεις. Μια από αυτές είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση μάλλον θέλει να ικανοποιήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της Εκπαίδευσης.

    Πάντως, τόσο η μια πλευρά (η υπέρ) όσο και η άλλη (η κατά) δεν μιλούν καθαρά και ξάστερα.

    Κατά πάγια τακτική, ο οποιοσδήποτε δημόσιος λόγος, για να θεωρηθεί αξιόπιστος, πρέπει να ξεκινάει με αυτοκριτική. Τέτοιο πράγμα δεν είδαμε από τους πανεπιστημιακούς οι οποίοι τοποθετούνται στο πρόβλημα.
    Επομένως, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για συντεχνιασμό.

  124. ΣΠ said

    122
    Βεβαίως και είμαι υπέρ του ελέγχου του επιπέδου σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά αυτό είναι μεγάλο θέμα και χρειάζεται χωριστό άρθρο. Επιγραμματικά θα έλεγα ότι χρειάζεται αξιολόγηση κάθε 3-5 χρόνια από διεθνή επιτροπή καθηγητών πανεπιστημίων του εξωτερικού. Αυτό τώρα μπορεί να γίνει μόνο με πρωτοβουλία των ιδίων των πανεπιστημίων. Π.χ., το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών αξιολογήθηκε το 2017 από επιτροπή του Institute of Chemical Engineers (IChemE) και το Πρόγραμμα Σπουδών του πήρε πιστοποίηση στο επίπεδο 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων ως Integrated Master of Engineering. Κάτι ανάλογο, όσον αφορά την διαδικασία, θα περίμενα να γίνει με πρωτοβουλία του Υπουργείου για όλα τα πανεπιστήμια.

  125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    122 -123 – «Απλά θέλω να πω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με δίπολα: Καλό το δημόσιο πανεπιστήμιο, κακό το ιδιωτικό.»

    Μα πότε έγινε διαφορετική συζήτηση για οποιοδήποτε σοβαρό θέμα, είτε στην βουλή, είτε εδώ, είτε οπουδήποτε; Πάντα κυριαρχεί ο διπολισμός, κι ο λόγος, είναι πως κανείς δεν ενδιαφέρεται επί της ουσίας, παρά μόνο να εκφραστεί ο όποιος δογματισμός τους, πέρα του ότι δεν έχουν να πούν τίποτε ουσιαστικό.

    Στην προκειμένη περίπτωση, ποιά είναι η πρόταση της «αριστεράς» απέναντι στην «επέλαση» της δεξιάς; ΚΑΜΙΑ! Μόνο φασαρία για το τίποτα, και μηδενισμός των πάντων για μικροκομματικό όφελος, πως και καλά είμαστε με τον λαό, μόνο που ο λαός, είναι με την δεξιά.

    Πάνω κάτω τα ίδια ακριβώς έγιναν κι εδώ από διάφορους σχολιαστές που πρόσκεινται στην «αριστερά», καταστροφολογία και αναθέματα κατά της δεξιάς που κάνει δώρα στους κολλητούς της (βέβαια για τα 40δις που έκανε δώρο η ΠΦΑ στους τραπεζίτες κανείς δεν είπε τίποτα, ούτε φυσικά για τα 22δις δώρο που κάνει η «κυβέρνηση» στους ίδιους από το ΤΧΣ, αλλά αυτό είναι διαχρονική κοινωνική τύφλωση, και κομματική συμπαιγνία) αλλά επί της ουσίας δεν είδα κανένα σχόλιο, ούτε αριστερό αλλά ούτε και δεξιό, μόνο διπολισμός.

    H εργασία του κ Δαμίγου, είναι μια από τα ίδια με του κ. Γκόγκα, με την διαφορά πως ο δεύτερος, είναι πιο ειλικρινής λέγοντας πως πρέπει να μειωθούν στο μισό οι εισακτέοι, άλλο αν το προσπέρασαν όλοι όσοι τον επιδοκιμάζουν.

    Τόσος κόπος τόση μελέτη τόσα διαγράμματα για να αποδείξουν τι; πως με το σκάρτα 10% – (Σε ιδιωτικά μη εξαρτώμενα από την κρατική χρηματοδότηση πανεπιστήμια φοιτούν περίπου 9,8%
    του συνόλου των φοιτητών της ΕΕ-27 (για το έτος 2021, 928.327 φοιτητές σε σύνολο 9.495.315
    εγγεγραμμένων φοιτητών πλήρους φοίτησης) – των φοιτητών που θα φοιτήσουν στα ιδιωτικά, θα καταστραφεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύμπαν;

    Επιεικώς, ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ πανεπιστημιακών! Το οξύμωρο, είναι πως όλα τα στοιχεία τους, βασίζονται σε χώρες που ΕΧΟΥΝ ιδιωτικά πανεπιστήμια, και παραδόξως, αντίθετα από αυτό που θα περίμενε κανείς από το ύφος των κειμένων τους, όχι μόνο δεν έχουν καταστραφεί αλλά, είναι σε καλύτερο επίπεδο από την Ελλάδα. Ή στραβός είν΄ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουν οι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί, η «αριστερά» και οι αριστεροί (η δεξιά και οι δεξιοί, εκ των πραγμάτων, στραβά αρμενίζουν).

    Το φλέγον θέμα, δεν το έπιασε ΚΑΝΕΙΣ, (και κανένα κόμμα φυσικά) που είναι η αρρωστημένη έως διαστροφική κοινωνική «κουλτούρα» ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ.

    Αλήθεια, υπάρχει καμιά επιστημονική έρευνα, για το πόσα χάνει το κράτος από την ανυπαρξία κατώτερων τεχνιτών, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, χτιστών, μαραγκών, κλπ οικοδομικών εργασιών, αλλά και σε άλλους κλάδους, πχ αυτοκινήτων, ή αγροτικούς, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εισαγωγή μεταναστών;

    Έχει ερευνηθεί το μέγεθος της παραοικονομίας από την φοίτηση σε όλες αυτές τις απίθανες σχολές σε κάθε πόλη και χωριό, και κατ΄επέκταση από τα φροντιστήρια για να πετύχουν τα παιδιά, αλλιώς τι θα γίνουν στην ζωή;

    Εμπειρικά, λέω πως είναι ΑΠΕΙΡΩΣ μεγαλύτερο από το όποιο κόστος θα δημιουργηθεί από τα ΙΠ.

    Γιατί πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να σπουδάσει ο Γιώργος ο Νίκος, η Μαρία, η Ελένη κλπ, και να μην μάθει μια τέχνη που θα τους δώσει σίγουρο μεροκάματο (για να μη πώ πολλλά παραπάνω) αντί να κωλοβαράνε σε διάφορες σχολές θεατρικών σπουδών στο Ναύπλιο, που ανάθεμα κι αν έχουν διαβάσει έστω μια τραγωδία.

    Όλο το σύστημα, είναι δομημένο επάνω στην καταναλωτική πλευρά της «ανέμελης» φοιτητικής ζωής, όλα για το πτυχίο, και μετά, στην καλύτερη ντιλίβερι, σούπερ μάρκετ, διάφορα επιδοτούμενα σεμινάρια, νικιασμένοι εργαζόμενοι (όπως ο ανιψιός μου που τελείωσε στην Χίο θαλασσίων κάτι, και τώρα δουλεύει στην αποθήκη στο My Market για 750 μικτά) αραχτοί σε καφετέριες ή χωμένοι στο διαδίκτυο να σερφάρουν.

    Για όλη αυτή την σαπίλα δεν μιλάει ΚΑΝΕΙΣ, αλλά ΤΡΕΧΑΤΕ ΓΕΙΤΟΝΙΣΕΣ, Η ΕΠΑΡΑΤΗ ΔΕΞΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΙΠ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ!

    Κι η «αριστερά» τι κάνει είπαμε; Ως συνήθως, τα ΞΥΝΕΙ!

    Και μετά αναρωτιέστε γιατί πήρε 41% η Ν.Δ!

  126. Alexis said

    #122, 123: Με δύο πολύ εύστοχα σχόλια τα είπες όλα και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω!

    Σαφέστατα υπάρχει πάρα πολλή υποκρισία στο όλο ζήτημα, σαφέστατα δεν είναι άσπρο-μαύρο το «δίλημμα» δημόσιο ή ιδιωτικό.

    Σαφέστατα χρειάζεται περισσότερη αυτοκριτική και από τους πανεπιστημιακούς για την κατάσταση που βρίσκονται τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, που σίγουρα δεν είναι ιδανική.

    Από την άλλη με απωθούν γενικεύσεις του τύπου «είμαστε τελευταίοι σε όλα» ή «οι ξένοι τα κάνουν όλα καλύτερα».

    Δεν είμαστε τελευταίοι στο χώρο της εκπαίδευσης, είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο (γενικώς), και αυτό το αποδεικνύουν οι πολύ καλές επιδόσεις (κάποιων) ελληνικών ΑΕΙ και το γεγονός ότι οι απόφοιτοί τους στέκονται αξιοπρεπέστατα και διαπρέπουν στο εξωτερικό.

    Ωστόσο η ύπαρξη πολλών, μικρών και «αδύναμων» ιδρυμάτων είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Και σ’ αυτό τεράστια ευθύνη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ με την περίφημη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ. Χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια χωρίς τίποτα.

    Εδώ που έχουμε φτάσει πλέον δεν ξέρω αν η δραστική περικοπή των εισακτέων θα ήταν λύση ή θα πυροδοτούσε χειρότερες καταστάσεις.

    Κοντολογίς, κι επειδή δεν μ’ αρέσουν τα σεντόνια, η άποψή μου συνοψίζεται στα εξής:

    Λιγότερα και ισχυρότερα δημόσια ΑΕΙ με γενναία χρηματοδότηση και αυστηρά κριτήρια για την εγκατάσταση ξένων πανεπιστημίων (δημόσιων ή ιδιωτικών) στην Ελλάδα.

    Η κυβέρνηση, αν θέλει να είναι αξιόπιστη στο θέμα αυτό, θα πρέπει να βάλει ψηλά τον πήχη της ποιότητας και να ακούσει πρωτίστως και με νηφαλιότητα τους πανεπιστημιακούς. Όποιο ξένο ΑΕΙ εγκατασταθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να πληροί κάποια απαραίτητα κριτήρια και να παρέχει τις εγγυήσεις γι’ αυτό.

    Οτιδήποτε άλλο είναι, κατά τη γνώμη μου, «μπίζνα».

Σχολιάστε