Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ευρωλεξιλογικά μπροστά στις κάλπες, από την ΕφΣυν

Posted by sarant στο 6 Ιουνίου, 2024


Δημοσιεύω σήμερα, συνδυάζοντας τους τίτλους τους, δυο ακόμα σημειώματα από την τακτική μου στήλη στην  Εφημερίδα των Συντακτών, που γράφτηκαν και τα δύο για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Το δεύτερο, το αμιγώς εκλογικό, που δημοσιεύτηκε χτες, είναι σύνοψη παλιότερου εκλογικού άρθρου του ιστολογίου, αλλά το πρώτο, τα «ευρωλεξιλογικά», που μπήκε την περασμένη  εβδομάδα, είναι καινούργιο, διότι περιέργως δεν είχαμε αφιερώσει άρθρο στα λεξιλογικά της Ευρώπης. 

Φυσικά, αυτό το πρώτο άρθρο σηκώνει πολλή επέκταση -μόνο τα σύνθετα με πρώτο συνθετικό το «ευρω» να βάλει κανείς, αρκεί. Λόγω χώρου δεν πρόλαβα να αναφερθώ αρκετά στο νόμισμα  του ευρώ, όπου θα έλεγα ότι, παρόλο που δεν λέμε «το εύρο» όπως είχε προτείνει ο Γ. Μπαμπινιώτης, προτιμότερο είναι  πιστεύω  να γράφουμε «το δίευρο»,  «το δεκάευρο» και όχι «δίευρω» κτλ που γράφουν  πολύ, και βέβαια να  τα κλίνουμε, δηλαδή «στο κέρμα του δίευρου παρουσιάζεται…». Υποθέτω βέβαια ότι οι δεινόσαυροι μπορεί και να  λένε  δίφραγκο, τάλιρο, δεκάρικο. 

Η εικόνα που χωρίζει τα δύο σημειώματα είναι παρμένη από την ΕφΣυν.

Ευρωλεξιλογικά

Σε δέκα μέρες ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, οπότε το σημερινό σημείωμα θα το αφιερώσουμε στα λεξιλογικά της Ευρώπης, όσο κι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ως γεωγραφικός όρος η Ευρώπη εμφανίζεται πρώτη φορά στον ομηρικό ύμνο «Εις Απόλλωνα», όπου έχει τη σημασία της ηπειρωτικής χώρας σε αντιδιαστολή προς την Πελοπόννησο και τα νησιά, ενώ αργότερα δηλώνει την έκταση ανάμεσα στη Μικρά Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Αρχαίο είναι και το εθνωνύμιο Ευρωπαίος – ο Ιπποκράτης γράφει ότι «απολεμώτεροι εισίν των Ευρωπαίων οι Ασιηνοί, και ημερώτεροι τα ήθεα».

Ευρώπη βεβαίως ήταν και η κόρη του Φοίνικα (ή του Αγήνορα) και της Τηλέφασσας, που ο Δίας, αφού πήρε μορφή ταύρου, την απήγαγε και τη μετέφερε στην Κρήτη, η μητέρα του Μίνωα, του Ραδάμανθυ και του Σαρπηδόνα. Την αρπαγή της Ευρώπης τη βλέπουμε στα ελληνικά κέρματα των 2 ευρώ.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την ετυμολογία της Ευρώπης· μπορεί να προέρχεται από το ευρύς + ωψ, η μεγαλομάτα δηλαδή, αν η κόρη έδωσε τ’ όνομά της στην ήπειρο, ή από το ευρωπός = πλατύς, εκτεταμένος. Αλλοι το παράγουν από το ευρώς = μούχλα, υγρασία, ενώ υπάρχει άποψη και για σημιτική προέλευση, από λέξη που δηλώνει τη Δύση. Πάντως, από τα ελληνικά, και μέσω λατινικών, η λέξη πέρασε στις περισσότερες άλλες γλώσσες, π.χ. Europe στα αγγλογαλλικά ή Europa ή Avrupa στα τουρκικά.

Η λέξη «ευρωπαϊκός» εμφανίστηκε στη γλώσσα μας τον 19ο αιώνα, ενώ υπάρχει και το ευρώπιο, ένα σπανιότατο τοξικό μέταλλο που ανήκει στις σπάνιες γαίες· έτσι το ονόμασε, προς τιμή της Ευρώπης, ο Γάλλος χημικός Ευγένιος Ντεμαρσέ που το ανακάλυψε περί το 1901· χρησιμοποιείται για να δίνει κόκκινο χρώμα στις οθόνες καθοδικού σωλήνα.

Τις τελευταίες δεκαετίες πανταχού παρόν είναι το πρόθημα ευρω- που χρησιμοποιείται για νεολογισμούς που αναφέρονται είτε στην Ευρώπη είτε στην Ε.Ε., από τους ευρωβουλευτές και το Ευρωκοινοβούλιο έως τους ευρωσκεπτικιστές, περνώντας από την ευρωλίγκα που την κατέκτησε πρόσφατα ο Παναθηναϊκός. Η ευρωζώνη βέβαια αναφέρεται στο ευρώ, το κοινό νόμισμα.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση ιδρύθηκε το 1957 ως Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με έξι αρχικά κράτη-μέλη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), ενώ αργότερα προστέθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ιρλανδία. Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ το 1981 ως δέκατο μέλος, ενώ τις επόμενες δεκαετίες έγινε η μετονομασία σε Ευρωπαϊκή Ενωση και αυξήθηκε ο αριθμός των κρατών-μελών σε 28 για να πέσει σε 27 μετά το αναπάντεχο ή αναμενόμενο Μπρέξιτ.

Μια και το επίθετο «ευρωπαϊκός» μπορεί να αναφέρεται και σε ολόκληρη την ήπειρο, για να αναφερθούμε αναμφίσημα στην τότε ΕΟΚ λέγαμε «κοινοτικός»· από τότε που έγινε Ε.Ε., λέμε «ενωσιακός» (ή ευρωενωσιακός).

Τα ευρωπαϊκά και ενωσιακά ολοκληρώνονται εδώ, αλλά θα συνεχίσουμε την επόμενη Τετάρτη με τα λεξιλογικά των εκλογών και της ψήφου.

Μπροστά στις κάλπες

Μπροστά στις κάλπες

Τέσσερις μέρες έμειναν για τις ευρωεκλογές. Στο σημείωμα της περασμένης Τετάρτης είδαμε τα σχετικά με το πρώτο συνθετικό, σήμερα θα λεξιλογήσουμε για ψήφους και κάλπες.

Η λέξη «κάλπη» εμφανίζεται τα ελληνιστικά χρόνια, παράλληλος τύπος του αρχαίου «κάλπις», που είναι λέξη ομηρική. Σήμερα η κάλπη είναι ένα μεγάλο κιβώτιο, σε σχήμα κύβου, με μια σχισμή στην επάνω πλευρά του για να ρίχνουμε τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο. Στην αρχαιότητα, η κάλπις ήταν άλλοτε κανάτι για νερό (με αυτή τη σημασία στον Όμηρο), άλλοτε τεφροδόχος, αλλά επίσης και μια λήκυθος όπου έβαζαν κλήρους, και από εκεί και η σημασία της ψηφοδόχου.

Στις πρώτες εκλογικές διαδικασίες του νεοελληνικού κράτους, που γίνονταν με σφαιρίδια, οι κάλπες ήταν ορθογώνια μεταλλικά κουτιά. Υπήρχε μία κάλπη για τον κάθε υποψήφιο. Εσωτερικά, η κάλπη ήταν χωρισμένη στα δύο. Στο δεξιό μέρος, που είχε χρώμα λευκό, ήταν το Ναι· στο αριστερό, που είχε χρώμα μαύρο, το Όχι. Μπροστά η κάλπη είχε έναν σωλήνα, που μέσα έβαζε ο ψηφοφόρος το χέρι του και έριχνε το σφαιρίδιο, δεξιά αν ήθελε να υπερψηφίσει τον υποψήφιο και αριστερά αν ήθελε να τον καταψηφίσει, χωρίς να φανερώνεται η προτίμησή του.

Εύλογα, για τον υποψήφιο που απέτυχε, καθιερώθηκε να λέμε ότι «τον μαύρισαν» ή ότι «έφαγε μαύρο». Κι επειδή η γλώσσα είναι συντηρητική, οι φράσεις αυτές ακούγονται ακόμα και σήμερα, ενώ το σύστημα εκλογής με σφαιρίδια τελευταία φορά εφαρμόστηκε στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920. Κατάλοιπο της ίδιας εποχής είναι και η φράση «το έριξε δαγκωτό», επειδή όποιος ήθελε να εκδηλώσει το άχτι του ή τη λατρεία του για κάποιον υποψήφιο δάγκωνε το σφαιρίδιο πριν το ρίξει στο Όχι ή στο Ναι.

Η λέξη «κάλπη» είναι σχεδόν ομόηχη με τον κάλπη, τον απατεώνα δηλαδή, αλλά αυτό είναι συμπτωματικό. Ο κάλπης έχει τουρκική ετυμολογία (kalp), άσχετο αν καμιά φορά οι κάλπες βγάζουν κάλπικο αποτέλεσμα.

Η λέξη ψήφος πάλι, κανονικά είναι θηλυκή, όμως όλο και περισσότερο ακούγεται και στο αρσενικό, ο ψήφος, τύπος που πέρασε και στα λεξικά για ν’ ανατριχιάζουν οι γλωσσαμύντορες. Αρχικά σήμαινε, στα αρχαία, το βότσαλο, τη μικρή στρογγυλή πέτρα. Κι επειδή με τέτοιες πέτρες έκαναν υπολογισμούς, το ρήμα ψηφίζω αρχικά σήμαινε «λογαριάζω, αριθμώ πράγματα». Όμως, τα βοτσαλάκια αυτά τα χρησιμοποιούσαν επίσης στις εκλογές, οπότε πήρε η ψήφος τη σημερινή της σημασία, καθώς και το ρήμα ψηφίζω.

Υποκοριστικά της ψήφου, με την αρχική σημασία του βότσαλου, ήταν η ψηφίδα, απ’ όπου τα ψηφιδωτά, αλλά και το ψηφίο, στην αρχή χαλικάκι, που πήρε τον Μεσαίωνα τη σημασία του αριθμού και που κυριαρχεί στην ψηφιακή εποχή μας. Η νεότερη ψήφος έχει αποκτήσει εδώ και μερικά χρόνια το ιδιότυπο υποτιμητικό υποκοριστικό «ψηφαλάκι», ιδίως στον δημοσιογραφικό λόγο.

Η  ψήφος είναι μυστική, αλλά η παραίνεση προς ψήφο όχι. Η στήλη σάς εύχεται καλή ψήφο, στα αριστερά!

104 Σχόλια to “Ευρωλεξιλογικά μπροστά στις κάλπες, από την ΕφΣυν”

  1. LandS said

    «Υποθέτω βέβαια ότι οι δεινόσαυροι μπορεί και να  λένε  δίφραγκο, τάλιρο, δεκάρικο. »

    Φίλος είσαι συ ρε!

  2. Καλημέρα

    να υποθέσω πως το πρώτο άρθρο γράφτηκε πριν ο ΟΣΦΠ κατακτήσι το Γιουρόπακόνφερενσλίγκ και όχιγια άλλους λόγους///

    κατά τα άλλα… Τζιμάκος!

  3. Αντώνης said

    Δίφραγκο δεν νομίζω ότι λέω, αλλά αυθόρμητα μου έρχεται το τάλιρο και το δεκάρικο.

    Είμαι δεινόσαυρος, γιατρέ;

  4. leonicos said

    έρεβ = δύση

  5. leonicos said

    δίευρα, πεντάευρα, αλλά δυο ευρώ

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1-3 Το καημένο το δεινοσαυράκι, που λέει και το ανέκδοτο

    2 Ναι, δημοσιεύτηκε τη μέρα του ματς

    4 Αυτη ειναι η θεωρία για σημιτική προέλευση

  7. Pedis said

    # 0 – Η στήλη σάς εύχεται καλή ψήφο, στα αριστερά!

    Αμήν. Άναψε και κάνα κερί, νάχουμε τη βοήθεια του θεού

    Αριστερά λες, Νικοκύρη; Δηλαδή τι, Κασσελάκη-Τσίπρα, Πασόκ; 🤪

  8. Nestanaiοs said

    4. Μετά την δύση ακολουθεί το σκοτάδι.  Μετά την δύση.

  9. «έκταση ανάμεσα στη Μικρά Ασία και τη Βόρεια Αφρική» – αυτό δεν το κατάλαβα. Δηλαδή την Κρήτη και τα νησιά; Την Πελοπόννησο;

  10. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἔχω τήν ἐντύπωσι ὅτι ἀναμφισβήτητος πρωταθλητής στήν χρῆσι παλαιικῶν ὅρων (δαγκωτό, μαῦρο στόν.. κλπ) εἶναι τό ΚΚΕ.

    Νά τό πῶ καί κάπως διαφορετικά: Δέν μπορῶ νά φανταστῶ τήν πλειοψηφοῦσα ἡγετική φυσιογνωμία τῆς Ἀριστερᾶς, τόν Κασσελάκη, νά προτρέπει τό ἀκροατήριό του: «Μαῦρο» στόν Ἄλ Καπόνε τῆς χώρας μας.

    Καλημέρα σας!

  11. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Μού φάνηκε περίεργο να έχει καθυστερήσει τόσο (αρχές 19ου αι.) η εμφάνιση της λέξης ‘ευρωπαϊκός’ στα ελληνικά, αφού η Ευρώπη λεγόταν πάντα… Ευρώπη. Πράγματι, βρίσκονται πολλές αναφορές σε κείμενα του τέλους του 18ου αι., με πιο παλιά εδώ:
    https://www.google.gr/books/edition/Aikaterina_II_Catharina_II_etoi_historia/kaJSAAAAcAAJ?hl=el&gbpv=1&dq=%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE&pg=PA67&printsec=frontcover
    Σίγουρα θα υπάρχουν και παλαιότερες.

    7.
    Το… ευκταίον και επιδιωκτέον, στις δεδομένες συνθήκες κτγμ, είναι να πάνε όσο το δυνατόν λιγότερες (λευκές 🙂) ψήφοι στον Μητσοτάκη και δεξιότερα. Και όσο το δυνατόν περισσότερες (χωρίς αποχές…) προς την -οποιαδήποτε- αντίθετη κατεύθυνση…

  12. Χαρούλα said

    Αχ Νικοκύρη, έμπλεξες με δεινόσαυρους. Κι εγώ στο τάληρο, δεκάρικο μετριέμαι. Αλλά μονόευρο/δίευρο.

    Όσο για ΤΗΝ ψήφο, νομίζω πως στην ονομαστική σχεδόν όλοι λέμε η. Ίσως γιατί ο ψήφος, θυμίζει ψόφο(παλαιότερο «καλό ψόφο»☺️). Αλλά στην γενική και την αιτιατική, το χάνουμε. Του ψήφου, τον ψήφο, τους ψήφους ακούγονται συχνά.
    Καλή ψήφο λοιπόν, σε όσους δεν ψήφισαν. Αποτελεσματική. (Εγώ ήδη έστειλα γράμμα και γραφή. Δοκιμή με την ευκαιρία των ευρωεκλογών. Στις Εθνικές,δεν ρισκάρω το αποτέλεσμα!)

  13. michaeltz said

    Καλημέρα!

    1 Πρώτα το ανέκδοτο: Όταν αποφασιζόταν το όνομα είχα προτείνει το «ΜΝΑ», δεν ξέρω αν και ετυμολογικά, αλλά ηχητικά σχετικό με το money και το monnet. Ούτε που φάνηκε κάπου η ιδέα μου (έτσι αποκαλύπτονται οι δεινόσαυροι!)

      2 Ακόμα παλιότερα από την ΕΟΚ γίνονταν προσπάθειες στα σχολεία να προωθήθεί η έννοια-αρετή της αποταμίευσης γράφοντας εκθέσεις. Έπρεπε να αρχίσουμε να αποταμιεύουμε χρήματα για να μπορούν να μας υπολογίζουν σαν μελλοντικούς εταίρους. Θυμάμαι πως είχα κερδίσει το βραβείο, 300 δρχ. που έπρεπε να μπει σε κάποιο Τραπεζικό βιβλιάριο. Τότε, 17 χρόνων, έβγαλα το πρώτο μου βιβλιάριο. [Ήταν πολύ αργότερα που κατέληξα τραπεζικός δουλοπάροικος! (και να ‘μουν μόνος…)]

      3 Για την κάλπη, την λήκυθο όπου έβαζαν οι αρχαίοι τους κλήρους: Ας θυμήσω ότι τότε είχαν Δημοκρατία, γι’ αυτό και η κληρωτίδα, κατά τον Αριστοτέλη, ήταν η μοναδική μέθοδος να αναδειχθούν οι άρχοντες, αφού ο μόνος παράγοντας ανάδειξης των αρχόντων έπρεπε να είναι η τύχη. Ο ίδιος έγραψε, στην Αθηναίων Πολιτεία, ότι η ψηφοφορία είναι μέθοδος ανάδειξης ολιγαρχική, γιατί οι ολιγάρχες είχαν (και συνεχίζουν να έχουν, ή κάνω λάθος;) τρόπους να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους και να εκλέγονται. Δημοκρατική, γιατί η τύχη δίνει την εξουσία στους στατιστικά περισσότερους, τους φτωχούς πολίτες, κι ας υπάρχουν και μερικοί αριστοκράτες να βυσσοδομούν. Η θεά Αθηνά, η Παλλάδα επονομαζόμενη, ήταν η προστάτιδα της κληρωτίδας. Το Παλλάδα από το πάλλω, πάλλω την λήκυθο για να πεταχτεί έξω, χωρίς να τον αγίξει χέρι, ο κλήρος (πάλος λεγόταν). Από το τέλος του 19ου αιώνα που βρέθηκε το έργο του Αριστοτέλη, με τόσες στρατιές μελετητών του να το έχουν αναλύσει από όλες τις απόψεις, δεν έγινε κατορθωτό να διορθωθεί η πλαστογράφηση της έννοιας της Δημοκρατίας ως πολίτευμα όπου οι άρχοντες ΔΕΝ αναλαμβάνουν καθήκοντα με ψηφοφορία, γιατί τότε ΔΕΝ έχουμε Δημοκρατία. Όταν κάτι συμφέρει τους λίγους, δεν αλλάζει με τίποτα! Γι’ αυτό και το παρανόμι της Αθηνάς, Παλλάδα, δεν μάθαμε ποτέ από πού βγαίνει, μην και αναρωτηθεί κανείς ποια η παραγματική πολιτική σημασία του! Τόσο σημαντικό ήταν να είναι η Πόλις δημοκρατική που, στους Ολυμπιακούς αγώνες, τα Πύθια, τα Ίσθμια και τα Νέμεα, δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής παρά πολίτες από πόλεις δημοκρατικές. (το πράγμα στράβωσε μετά την μάχη της Χαιρώνειας και την κατίσχυση του Φιλίππου στην Ελλάδα).

      4 ( 0. Κι επειδή με τέτοιες πέτρες έκαναν υπολογισμούς, το ρήμα ψηφίζω αρχικά σήμαινε «λογαριάζω, αριθμώ πράγματα».)
      Έχουμε ακόμα το «αψηφώ»

    1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

      Καί ἡ ψηφαρίθμηση τοῦ κυρ Νίκου

      https://www.lifo.gr/culture/vivlio/nikos-gabriil-pentzikis-proseyhomai-sta-pragmata-gia-na-me-dokoyn-zoi

    2. Δημήτρης Καραγιώργης said

      καλημέρα

      «…Η στήλη σάς εύχεται καλή ψήφο, στα αριστερά!»

      για τη χαμένη ενότητα, για το Ενιαίο Μέτωπο
      «…. γι αυτό λοιπόν αριστερά …. «

    3. Δημήτρης Καραγιώργης said

    4. Λάμπας said

      «Στις πρώτες εκλογικές διαδικασίες του νεοελληνικού κράτους, που γίνονταν με σφαιρίδια»

      Νομίζω ότι ότι οι πρώτες έγιναν με ψηφοδέλτια. Το σφαιρίδιο καθιερώθηκε με το σύνταγμα του 1864, για να καταπολεμηθεί η νοθεία.

    5. ΓΤ said

      Πέθανε ο Τάσος Μπιρσίμ.

    6. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

      Ευρωβαρόμετρο

      Ευρωλιγούρηδες

    7. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

      Ευρωομάδα

      «Η αρπαγή της Ευρώπης» που απεικονίζεται στο ελληνικό δίευρο, είναι από ψηφιδωτό του 4ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στη Σπάρτη και φυλάσσεται στο μουσείο της πόλης.

    8. «Υποθέτω βέβαια ότι οι δεινόσαυροι μπορεί και να  λένε  δίφραγκο, τάλιρο, δεκάρικο.» Λίγα λόγια γιατί κυτεί αίμα. 🙂

      «του αρχαίου «κάλπις», που είναι λέξη ομηρική» Υπάρχει και σήμερα κάλπης -αλλ’ αυτός είναι σε αρσενικό και πάει να πει τεμπέλης. Κι αυτές τις μέρες ανεβαίνουνε (σε θεατρικό) «Οι κάλπηδες» του Στρατή Μυριβήλη.

    9. Γ.Ζ. said

      Μια μικρή παρατήρηση. Η τελευταία φορά που διεξήχθησαν εκλογές με σφαιρίδιο ήταν στις 16 Δεκεμβρίου 1923 για την ανάδειξη της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης. Η ιδιαιτερότητα των εκλογών αυτών ήταν ότι σε ορισμένες περιφέρειες (Αθήνα, Πειραιά και Θράκη) ίσχυσε ψηφοδέλτιο.

      Από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926, που διεξήχθησαν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής, ίσχυσε η ψηφοφορία με ψηφοδέλτια (και πάλι μόνη εξαίρεση ήταν οι λεγόμενες «προνομιούχες περιφέρειες» της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών, όπου παρέμενε σε ισχύ το πλειοψηφικό).

    10. sarant said

      Ευχαριστώ για τα νεότερα!

      9 Είναι η διατύπωση του λεξικού -μάλλον κάτι σαν τη σημερινή Ελλάδα και λίγο παραπάνω

      12 Κι όμως υπάρχει μια «αναδυομενη» διάκριση:

      η ψήφος, η γενική έννοια, πχ το δικαίωμα της ψήφου, χαμένη ψήφος

      ο ψήφος, το ειδικό: πήρε πολλούς ψήφους

      17 Θα το κοιτάξω, μπορεί να έχεις δίκιο

      19-20 Α μπράβο

      Κι άλλα ευρωσύνθετα έχετε;

      21 Μάλλον δεν θα προλάβω να το δω.

    11. sarant said

      22 Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Στέκομαι διορθωμένος, που λένε 🙂

    12. Α, τελικά είμαστε πολλοί που μας είπε δεινόσαυρους ο Νικοκύρης…

      13-2 Το ταχυδρομικό ταμιευτήριο ήταν το τραπεζικό ίδρυμα που αθλοθετούσε τον κουμπαρά για την έκθεση της αποταμίευσης (υπάρχει ακόμα σαν όνομα, αν και είναι μια άλλη μορφή της Γιούρομπανκ).

      «Στην αρχαιότητα, η κάλπις ήταν άλλοτε κανάτι για νερό » Α, σαν αυτό που βάζουμε τα σημάδια στον κλήδονα 🙂

      18 Τάπαμε

    13. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

      … ο Μπάμπης στο Σκάει, μαζί με τ΄άλλα τα παιδιά -για την ενημέρωσή σου, και τ΄αφεντικά τους να χρωστάνε από δυο ΑΕΠ ο καθένας, αλλά, δεν πειράζει, μένεις Ευρώπη. … Ο Σαμαράς, ο Άδωνης, ο Βορίδης, η Βούλτεψη ο Θεοδωράκης, ο Μητσοτάκης, ο Σημίτης, ο Καραμανλής, όλοι οι σωτήρες και πάλι εικόνισμά σου, να τους φιλάς τα πόδια για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά δεν πειράζει,
      μένεις Ευρώπη…

    14. 23 τέλος Τ’ ακούω κάποιες μέρες κι όλο έλεγα να το ψάξω και τόκανα τώρα με την ευκαιρία του σχολίου. Και είδα πως κι εγώ δεν προκάνω. Γιατί ενώ λένε Π-Σ-Κ βλέπω μόνο Σ-Κ στο μορ αλλά το Σ έχω να πάω σε γάμο, οπότε…

    15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

      Ευρωσύνθετα, άλλα επίσημα κι άλλα απλές γλωσσοκατασκευές

      >>Ευρωλεξιλογικά μπροστά στις
      Ευρωκάλπες! 🙂
      Ευρωψηφοδέλτια

      Ευρωομόλογο
      Ευρωσύναξη

      Ευρωπαϊστές /Ευρωμάχοι/Ευρώδουλοι/Ευρωφοβικοί/Ευρωλάγνοι

    16. sarant said

      27 Eίχα δύο «φιλικές» παραστάσεις υπόψη, πήγα στη μία, στον παλιό μου συμμαθητή. Τι να κάνουμε, δεν μπορεί κανείς να τα προλαβαίνει όλα.

    17. Spiridione said

      23. δ’ Εγώ προσωπικά τα έχω πει αναλυτικά σε κάθε άρθρο σχεδόν για τις εκλογές και τις κάλπες https://sarantakos.wordpress.com/2023/05/04/kalpes-6/#comment-873927

    18. sarant said

      30 Αλλά «ξεχνάω, γιατρέ μου, ξεχνάω»

    19. ΓΤ said

      ΕΠΟ: Γκαγκάτσης

    20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

      >>ψηφαλάκια
      και
      ευρουλάκια

    21. ΓΤ said

      Δηλώσεις Έσχες: προς νέα, τρίμηνη, παράταση 😂😂😂

    22. Μαρία said

      30

      Και σ’ αυτές τις επεισοδιακές εκλογές του 1844 το σύστημα ήταν πλειοψηφικό σε δύο γύρους και οι εκλογείς μπορούσαν να γράψουν στο ψηφοδέλτιο και υποψήφιους διαφορετικών συνδυασμών. Τα παρατράγουδα με σπάσιμο ή και αλλαγή κάλπης γινόταν κατα τη μεταφορά στην πρωτεύουσα του νομού, όπου σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο γινόταν η καταμέτρηση.

    23. sarant said

      34 !

    24. ΓΤ said

      Σύνταγμα, 19:30

      Έλα μαζί μου, Ταϊλεράνδε, στο μπαλκόνι

      είναι που ο λόγος μου τα πλήθη ξεσηκώνει

      Χάσαμε, γλυκέ μου άντρα, τον Μπιρσίμ τον Τάσο

      κι από σκηνοθεσία μείναμε στον άσο

    25. Αλφα_Χι said

      Ευρωγκαρσόνια, ευρωσύνταγμα

    26. xar said

      Άλλα ευρώ- της ΕΕ:

      ευρωαγορά
      ευρωαριστερά, ευρωδεξιά
      ευρωβουλή
      ευρωεπιτόκιο
      ευρωζώνη
      ευρωκονδύλια
      ευρωμηχανισμός
      ευρωπρογράμματα
      ευρωστρατός

      και μερικά ευρω- εκτός ΕΕ:

      ευρωατλαντικός
      ευρωδολάριο
      ευρωκεντρισμός
      ευρωκομμουνισμό
      ευρωμπάσκετ

      Υπάρχει και το ευρωσοσιαλιστής, που μπορεί να αναφέρεται στην ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, αλλά παλιότερα το χρησιμοποιούσαμε και σε εθνικό επίπεδο για τα κόμματα τύπου ΚΚΕ εσωτερικού.

    27. Αλφα_Χι said

      Ευρωδημοψήφισμα

    28. spyridos said

      30

      «οι εκλογές γίνονταν με ψηφοδέλτια και σε κάλπες που θα έμοιαζαν με τις σημερινές (όχι τις γυάλινες, τις παλιότερες).»

      Οι εκλογές στην Ολλανδία γίνονται πάντα Τετάρτη εκτός από τις ευρωτέτοιες που γίνονται Πέμπτη.
      Η αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού δημαρχείου έχει μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο.
      Πίσω τα παραβάν (μπορούμε να τα πούμε έτσι χωρίς κουρτίνα;) και το πορτρέτο του βασιλιά.
      Μπροστά η κάλπη, δεν είναι γυάλινη.

    29. Faltsos said

      «προτιμότερο είναι  πιστεύω  να γράφουμε «το δίευρο»,  «το δεκάευρο» και όχι «δίευρω» κτλ που γράφουν  πολύ«

      Ίσως να τους αρέσει πολύ, αλλά μάλλον το γράφουν πολλοί.

    30. Faltsos said

      Αχ! «μπορεί και να  λένε  δίφραγκο, τάλιρο, δεκάρικο», αλλά πεντοχίλιαρο αποκλείεται να λένε.

      Και να σκεφτείς ότι κάποτε είχαν γίνει πετσετάκια…

    31. Αλφα_Χι said

      41. Ρωσικές κάλπες (κι αυτοί σκουπιδοτενεκέ έχουν) 🙂

      https://www.lifo.gr/now/world/rosikes-ekloges-me-epeisodia-kai-mpogies-se-kalpes-synehizetai-i-psifoforia

    32. Spiridione said

      35. Ναι, μπορούσαν να ψηφίσουν και όλους τους υποψήφιους όλων των κομμάτων.

      Όσο για τους δύο γύρους: Προβλέπονταν μεν επαναληπτική ψηφοφορία για όποιους βουλευτές δεν είχαν εκλεγεί με απόλυτη ψηφοφορία (με ένα σύστημα που δεν καταλαβαίνω καλά), αλλά κατ’ εξαίρεση δεν ίσχυε αυτό για τις εκλογές αυτές του 1844. Δεν ξέρω αν εφαρμόστηκε ποτέ αυτό στις επόμενες εκλογές ή καταργήθηκε αργότερα

      Εδώ άρθρο 26

      https://www.google.gr/books/edition/Eph%C4%93meris_t%C4%93s_Kybern%C4%93se%C5%8Ds_tu_Basilei/hl1EAAAAcAAJ?hl=el&gbpv=1&dq=%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%80%CE%B1%CE%B9+1844&pg=PA28&printsec=frontcover

      Αυτό που έγινε μετά, στις περίφημες εξελέγξεις στη Βουλή, ήταν να ακυρωθούν οι εκλογές σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες και να γίνουν επαναληπτικές (όπου συνέφερε την τότε κυβέρνηση)

    33. Faltsos said

      Για την σχέση Ελλάδας – Ευρώπης τα είχε πει πολλά χρόνια πριν ο Διονύσης Σαββόπουλος. Λίγο πριν γυρίσει οριστικά την πλάτη στο παρελθόν του.

      Η Ελλάδα αρχίζει να γελά και γίνεται γελάδα…
      Και μια φωνή με προφορά απ’ των Σερρών την πρώτη,
      ρωτάει άμα συμφωνώ να γίνουμε Ευρώπη
      Μα κι αν ταΐζεις του απαντώ, κακάο τη γελάδα
      δεν θα ‘ναι πάλι πιθανό ν’ αρμέξεις σοκολάδα.

      (Οι Εκλογές Μαντινάδα/ Ρεζέρβα, 1979)

      Τελικά όχι μόνο … σοκολάδα δεν αρμέξαμε, αλλά χάσαμε και το γάλα και την αγελάδα.

    34. Faltsos said

      Ξέχασα το σχετικό βιντεάκι

    35. ΓΤ said

      Άγγελος: τελευταία εμφάνιση 21.05.2024|#21

      Άγγελε, όλα καλά; Ανησυχώ. Θα σκάσω κάτω γωνία ψαράδικο.

    36. Χαρούλα said

      Αν και νομίζω αυτές τις μέρες, το ξανακούσαμε εδώ.

    37. Faltsos said

      Λίγο βιαστικά γράφτηκε το σημερινό άρθρο. Εκτός από το πολύ – πολλοί (42), δεν έβγαζα πολύ νόημα και από την τελευταία σειρά:

      «Η  ψήφος είναι μυστική, αλλά η παραίνεση προς ψήφο όχι»
      Πώς γίνεται να είναι ή όχι μυστική η παραίνεση προς ψήφο;

      Η λύση, μαζί με την σωστή απάντηση στο Φέισμπουκ του Νικοκύρη:

      «Η ψήφος είναι μυστική, αλλά η δήλωση πρόθεσης ψήφου επιτρέπεται, όπως και η παραίνεση προς ψήφο.«

    38. Faltsos said

      Το τελευταίο σχόλιο μου (50) έφυγε χωρίς τις τελευταίες σειρές του. Δεν ξέρω πώς και γιατί έγινε αυτό, αλλά πρέπει να το συμπληρώσω, για να μη φανεί ότι κάνω τον έξυπνο, ο άσχετος.

      Ένα σχόλιο δυο σειρών γράφουμε και μας ξεφεύγουν πέντε λάθη. Πώς να μη ξεφύγει ένα ασήμαντο λαθάκι από αυτόν που μας σερβίρει ολόκληρα κατεβατά κάθε μέρα;

    39. Χαρούλα said

      Συγγενικά

      ανατολικοευρωπαϊκός
      αντιευρωπαϊκός
      αντιευρωπαϊσμός
      δυτικοευρωπαϊκός
      εξευρωπαϊσμός
      ευρωπαϊκός
      Ευρωπαία-ος
      ευρωπαϊστής
      ινδοευρωπαϊκός
      πανευρωπαϊκός

      δεκάευρο
      διακοσάευρο
      δίευρο
      εικοσάευρο
      κατοστάευρο
      πενηντάευρο
      πεντάευρο
      πεντακοσάευρο

      ευρώπουλο
      ευρουλάκι

      και τα μωβ της Ντάλιας!😂

    40. Alexis said

      Συγγνώμη, άλλα γιατί θεωρείσαι δεινόσαυρος αν πεις τάλιρο και δεκάρικο;

      Τα τάλιρο, δεκάρικο είναι καθιερωμένες ονομασίες στα ελληνικά για τα νομίσματα των 5 και 10 μονάδων, ανεξαρτήτως μονάδας μέτρησης.

    41. Μου κάνει εντύπωση πως δεν έχει ακόμα διαδοθεί η χρήση της λέξης «πανενωσιακός» για τα πανευρωπαϊκά (πρώην κοινοτικά) ζητήματα. Το ΧΡΗΣΤΙΚΟ της Ακαδημίας δεν την έχει στην α’ έκδοση. Υπάρχει όμως σε άλλα κείμενα που βρήκα με βοήθεια Google. Εδώ (ΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ …) κάτι λέει αλλά βγάζει 404 Not found. Θυμάμαι πως παλιοί ΕΔΑΐτες χρησιμοποιούσαν τη λέξη αυτή (всесоюзный) για ζητήματα πανσοβιετικής γεωγραφικής εμβέλειας, στα ελληνικά εννοώ. Την είχα πρωτακούσει στα γραφεία της Επιθεώρησης Τέχνης.

    42. xar said

      @39
      Βεβαια το ΚΚΕ εσ. ήταν ευρωκομμουνιστές, όχι ευρωσοσιαλιστές!

    43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

      Ευρώπη, 1979
      Ήρθανε οι Φράγκοι χρυσοσπηρουνάτοι,
      Ευρωπαίοι λεφτάδες και καλοφαγάδες.
      Οποιανού τ’ αρέσει
      τρώει το κοκορέτσι
      κι άλλοι κάνουν στέκι
      για ωμό μπιφτέκι.
      Ε.Ο.Κ.
      Ευρώπη θάμπωσες στο φως της δάδας
      ή λιγουρεύτηκες της Μανωλάδας
      τον άξιο δουλευτάρη.
      Πρόσεξε Μαρία,
      μέσα στην Ευρώπη
      ξέρουν ιππασία,
      ρώτα αν θες την Πόπη.
      Ξέρουνε τ’ αρχαία,
      όπως και τα νέα
      φίνες παραλίες,
      γαϊδουροδρομίες.
      Ε.Ο.Κ.
      Ευρώπη θάμπωσες στο φως της δάδας
      ή λιγουρεύτηκες της Μανωλάδας
      τον άξιο δουλευτάρη.

    44. Αλλος στο ευρλώ κι άλλος στον Εβρο !

    45. ΓΤ said

      Δημοσκόπηση Creta TV για Κρήτη:

      ΝΔ 25%

      ΠΑΣΟΚ 20%

      ΣΥΡΙΖΑ 15%

    46. ΓΤ said

      Κασσελάκης σούρνεται πέρα-δώθε σαν τηλεευαγγελιστής.

      Πέθανε o Γιώργος Εμμ. Στεφανάκης.

    47. Stavroula said

      Η  ψήφος είναι μυστική.
      Η μόνιμη επωδός του μπαμπά μου στις εκλογές…. Μυστήριο τι ψηφίζει αυτός ο άνθρωπος…

      Γιούρο 2004, αξέχαστες ατάκες:
      «Ο Γιώργος Σαμαράς είναι αυτός στον οποίο ομνύει ένα ολόκληρο έθνος!
      Νάτο το πειρατικό!
      Δεν περιγράφω άλλο!

    48. Stavroula said

      «Μαστουρωμένες» πέστροφες εθίζονται όλο και περισσότερο στη μεθαμφεταμίνη λόγω της ρύπανσης των υδάτων από ναρκωτικές ουσίες | PLUS by gazzetta

    49. dryhammer said

      Περίστροφες…

    50. Costas Papathanasiou said

      Καλησπέρα!
      Και -αν θέλει η μαρμάγκα- ας κάνουμε κι ένα μουσικό ταξιδεύειν στο συμ-ψηφιστικό μας εκλέγειν και κλαίγεσθαι :
      Ο έρωτας ματάκια μου είναι ελευθερία/ Μα όποιος δεν ξέρει ν’ αγαπά ζητά κυριαρχία
      Το χάδι το ψηφίζω το ύφος το αψηφώ/ Κι αν λίγο σε ζορίζω είναι που σ’ αγαπώ

      https://www.youtube.com/watch?v=ej_vACfGh2g “Το χάδι το ψηφίζω” – 2014/ Μανώλης Λιδάκης (στίχοι/μουσική: Μανώλης Ρασούλης και σύνθεση Βάσω Αλαγιάννη )
      Ψηφίζω τον έρωτα κερδίζω/ τον άνθρωπο σαν άνθρωπο αντικρίζω
      τον έρωτα θεό αναγνωρίζω/ ψηφίζω έρωτα ψηφίζω
      https://www.youtube.com/watch?v=u4jluti_QlA “Ψηφίζω έρωτα”- Τζένη Γρηγορίου (στίχοι/μουσική: Τζένη Γρηγορίου / Άγγελος Καλαβρυτινός )
      Πεθαίνω για σένα και τα ‘χω όλα γραμμένα/ ψηφίζω αγάπη κι ας γίνουν όλα στάχτη.
      https://www.youtube.com/watch?v=VAAcw1xQn5A “Ψηφίζω αγάπη”- Σταμάτης Γονίδης (στίχοι/μουσική: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης/ Γιάννης Φρασέρης)
      Και στην Ελλάς που λήστεψαν, κάθε λογής μαφιόζοι/ αρπάζω τη φρατζόλα τους, ψηφίζω Καραγκιόζη.
      https://www.youtube.com/watch?v=BdctddM1tBM “Ψηφίζω Καραγκιόζη” – 2016/ Γιάννης Νικολάου , Ανδρέας Καμπύλης (στίχοι/μουσική:Μαρία Παπαδάκη/ Γιάννης Νικολάου)
      Εδώ είναι παράδεισος / και χώρα της Ευρώπης, / καλά δεν πάει τίποτα/ και γίνεται της Πόπης.
      Και με το «έχει ο Θεός!»/ θα πάμε παραπέρα./ Εμένα να με φτύσετε/ αν δούμε άσπρη μέρα.
      Φο-βε-ρό!/ Ψηφίζουμε και κάνουμε/ μια τρύπα στο νερό.

      https://www.youtube.com/watch?v=Ad2DRp1I09U “Φοβερό” – 1992/ Πωλίνα (στίχοι/μουσική:Γιάννης Καραλής_
      Πάνω στο κόκκινο χώμα περπατάω ακόμα
      και ακόμα εδώ στάζει το αίμα μου- Κάποιοι γδέρνουν μέρα νύχτα το δέρμα μου
      Και περνάω εμπόδια, πληρώνω διόδια/ σαν το Ταρζάν κρέμομαι από καλώδια
      μα βουλιάζει ο μύθος μου, κάτι έχει το ύφος μου/ κι ό,τι αξίζει από μένα είναι η ψήφος μου
      Μα δε θα την πάρουν, δε θα τη δώσω// Ντου και ξύλο- ποιος με λύνει και ποιος μ’ έχει δέσει/
      Ντου και ξύλο- η αδιαφορορία μου θα τον πονέσει
      https://www.youtube.com/watch?v=0GUoUEeyCeQ “Ντου και ξύλο”- Μάρω Μαρκέλλου
      Χωρίς αντάλλαγμα/ είσαι για κλάματα- σαν τοκογλύφος
      Ρίχνεις αγάλματα,/ κάνεις πειράματα- χαμένη ψήφος
      Δε σε ψηφίζω ρε ζωή/ γιατί με τρύπησες πολύ- κι είναι το θέμα
      αν στη μετάγγιση αυτή/ έπαιρνα όνειρα κι εσύ- έπαιρνες αίμα

      (μετά το 0:12) https://www.youtube.com/watch?v=PnzbasKkdDs “Χαμένη ψήφος” – 1993/Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (στίχοι/μουσική: Κώστας Καρυστινός /Λαυρέντης Μαχαιρίτσας )
      Περνάω από το Σύνταγμα και καταθέτω νοερά/ εις το μνημείο του αιωνίως εξαπατημένου
      μπαίνω στο άδειο παραβάν και βγαίνω μ’ ένα φάκελο κενό/ και πριν με πάρει ο ύπνος σκέφτομαι κρυφά
      γιατί ψηφίζουν οι φτωχοί αυτούς που τους πηδάνε/ κι ύστερα βγαίνουν με πανό και λενε πως πεινάνε
      https://www.youtube.com/watch?v=nMah-jhkXBc “Σύνδρομο της Στοκχόλμης” – 2007/ Πάνος Κατσιμίχας
      Βολεύτηκα όμως μέσα στη δειλία, / μέσα στη δειλία που γεννά η πλειοψηφία.
      Σκύβω το βλέμμα μου, βάζω φωτιά./ Είμαι υπεύθυνος γι’ αυτά.

      https://www.youtube.com/watch?v=Tbs7wgETEFg “Υπεύθυνος γι΄ αυτά” – 2000 ΑΛΤ TC
      Τραβάτε πέρα κομματόσκυλα μακριά απο μένα/ έχω πολλά μαζεμένα όμως δεν τα `χω χαμένα
      Καημένα νιάτα, εσείς κρυφτείτε στα σιλό σας/ και απ τους πάγκους τους διαλέξτε και το ψηφοδέλτιό σας
      Μπράβο μαλάκες, έτσι σας θέλουν μην αργείτε/ από νωρίς μέσα στον βούρκο τους τρεχάτε να χωθείτε
      https://www.youtube.com/watch?v=Oawu4nQTf24 Social Waste-”Να σου πω την αλήθεια μου”
      Πρώτοι φταίγαμε εμείς,/ μες την άμμο χτίζαμε,/ από κούνια αφελείς,/ κι όλο και ψηφίζαμε.
      https://www.youtube.com/watch?v=DeE93uZIcKQ “Νάιλον” – 1983/ Κώστας Τουρνάς
      Νέοι φόροι;!/ Ρε, η πείνα μας έχει πια θερίσει!/ Εγώ φταίω που σας ψήφισα, ας μη μ’ είχατε διορίσει!
      https://www.youtube.com/watch?v=Dj-gyTRjq7E “Νωρίς” (1999)-Hμισκούμπρια & Λουκιανός Κηλαηδόνης (στίχοι/μουσική: Δημήτρης Μεντζέλος / Λουκιανός Κηλαηδόνης )
      Ίσως λέγαν την αλήθεια/ της γιαγιάς τα παραμύθια- Όμως σήμερα νικάει/ όποιος πάνω σου πατάει/
      Τον γνωρίζεις τον ψηφίζεις/ όταν μετανιώνεις βρίζεις – Μα είν’αργά
      Σου ’χαν πει πως είν’ ωραία/ στην Αθήνα στον Περαία- Τώρα πια δεν λες κουβέντα/ σ’έχουν κτίσει με τσιμέντα/
      Τους γνωρίζεις τους ψηφίζεις όταν μετανιώνεις βρίζεις- Μα είν’αργά

      https://www.youtube.com/watch?v=1nEak3x0L7c&list=PLHrA32lKryVh5j6TSj4jtyT78gSunMPcS&index=12 “Νέος κόσμος” – 2006/ Κώστας Τηλαβερίδης
      Δέκα και τέταρτο Δευτέρα εκλογών,/ έχει γυρίσει τη σελίδα της η Ελλάδα
      μα εγώ έχω πάλι το αβέβαιο παρόν/ και τη λαχτάρα μου για νες καφέ με γάλα.
      https://www.youtube.com/watch?v=o9f3SBxeIh4 “Νες-καφέ με γάλα”– 1989/ Σταμάτης Μεσημέρης
      Κοιμήσου γαλανός/ σε σκούρο φόντο κάμαρας./ με λάμπα κόκκινη που πλέει/ σε πράσινο βυθό.
      https://www.youtube.com/watch?v=KdyvpfXUc2o Νανούρισμα για ρομαντικό ψηφοφόρο – 1984/ Τάνια Τσανακλίδου (στίχοι/μουσική: Ανδρέας Τσιλιφώνης)
      Τα μαγικά σου βράδια σκουπίδια και ρημάδια, σκυλάδικα, σκοτάδια.
      Της ψήφου τα στραβάδια, του γήπεδου κοπάδια σου κλέβουνε τα χάδια[…]
      Εσύ που λες πως δεν πεθαίνεις/ μόνο για λίγο ξαποσταίνεις.- Άντε, κουνήσου και νυχτώνει κι έχουμε μείνει πάλι μόνοι.
      https://www.youtube.com/watch?v=KW-RNYypcHY “Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει – 1991”/ Ελένη Βιτάλη (στίχοι/μουσική: Γιώργος Ανδρέου και https://www.youtube.com/watch?v=LF3hOgSMME0 Γιώργος Ανδρέου )

    51. sarant said

      Ευχαριστώ για τα νεότερα!

      37 Τον κάλεσε μαζί του στο μπαλκόνι;

      39 Και θυμήθηκε κάποιος τον ευρωκομμουνισμό

      42 Μέφρι, Μέφρι είσαι δω;

      48 Καλά λες, να κοιτάξω

      51 Δικαιολογίες 🙂

      61-2 Κι όποιος τις φάει; Μαστουρώνει κι αυτός;

      63 Το κράτησε η μαρμάγκα, γιατί πολύ της άρεσε.

    52. Costas X said

      Καλησπέρα !

      «Τσόκολο» λέγεται το «μαύρισμα» του υποψήφιου στα κορφιάτικα, «του ρίξανε τσόκολο», ή «έφαγε τσόκολο». Το «τσόκολο», βενετσιάνικης προέλευσης, είναι το σοβατεπί. Πιθανολογώ ότι η σημασία του «μαυρίσματος» προήλθε από το χρώμα που έβαφαν τα ξύλινα τσόκολα, μαύρα ή σκούρα καφέ, για να μην φαίνονται τα σημάδια από τα παπούτσια. Κάποιος είχε υποθέσει ότι προήλθε από την πολύ χαμηλή του θέση, αλλά δεν νομίζω ότι ευσταθεί, λόγω των ρημάτων «του ρίξανε…» και «έφαγε…».

    53. Ο Άγγελος είχε πει πως θα λείπει στα εξωτερικά… Δεν ξέρω πότε επιστρέφει και πόσο έχει συνδέσεις.

    54. freierdenker said

      Η ελληνική wiki δίνει για την Ευρώπη και μια ετυμολογία από το ευρύ και το οπή που σημαίνει μάτι.

      Σύμφωνα με τον Ησύχιο (Αθην. ΧV σελ. 678) Ευρώπη σημαίνει «η ευρύωπος», η γυναίκα με μεγάλα (ευρείες) μάτια ( «όπες», από το οπή >  όπ-μα >  όμμα > μάτι)

    55. sarant said

      65 Καλό!

    56. ΓΤ said

      @64α

      Ασφαλώς και τον κάλεσε, όπως είχαμε προβλέψει.

    57. ΓΤ said

      Να δεις πώς του φρόντιζε αβροδάχτυλα τη γραβάτα προτού ανέβει ν’ αντικρίσει τη λαοθάλασσα.

    58. ΓΤ said

      Πόσο τρυφερά σου φτιάχνω τη γραβάτα

      όσο γλυκά στο στόμα γαμοπίλαφο θα σε ταΐσω

      ευγενικά, αθόρυβα, όσο πατάει η γάτα

      ήρθα στο πλάι σου τη χώρα να την αναστήσω

      Έλα, αγάπη μου, έλα

      να τεκνοθετήσουμε έναν Έλληνα ακόμα

      το λυγερό κορμί σου — αιθέρια γαζέλα

      χαράσσουμε τη νέα Αριστερά, το νέο κόμμα

      Κουράστηκες, αγόρι μου, απόψε

      έλα να πάμε στα ανάκλιντρα στο Κολωνάκι

      του έρωτα την τράπουλα έλα και κόψε

      ντάμα και ρήγας ένα κορμί

      και άσε τον κοσμάκη

    59. Αγγελος said

      Ο Αγγελος γύρισε χτες από υπερατλαντικό ταξίδι και ευχαριστεί για το ενδιαφέρον. Είχε ξεχάσει πως στην Αμερική έχουν άλλο ρεύμα (και άλλο σχήμα πριζών, αλλά αυτό διορθώνεται), κι έτσι, ενώ είχε κουβαλήσει ολόκληρο λαπτοπ, έμεινε επί δέκα μέρες χωρίς χωρίς άνετη σύνδεση με το Διαδίκτυο. (Είχα ένα iPad μαζί μου που κατάφερνα να το φορτίσω, αλλά εδώ και κάμποσους μήνες δεν μου επιτρέπει να γράφω στο ιστολόγιο — δεν εμφανίζει καν το πλαίσιο για το γράψιμο σχολίων! Πιο ενοχλητικό, δεν μου επέτρεπε να βγάλω ένα σιδηροδρομικό εισιτήριο που χρειαζόμουν, και που τελικά έβγαλα από το κινητό της γυναίκας μου. Μάλλον πρέπει να πάρω καινούργιο — είναι 10 ετών ήδη…)

    60. Αγγελος said

      Όχι μόνο το εντελώς αδιαφανές στα ελληνικά τάλιρο, αλλά και (πολύ περισσότερο) τα εκφραστικότατα δεκάρικο, εικοσάρικο, πενηντάρικο, κατοστάρικο, ακόμα και το σπάνιο πεντακοσάρικο, είναι φυσικό και λογικό (και κάθε άλλο παρά δεινοσαυρικό) να χρησιμοποποιούνται για τα αντίστοιχα πολλαπλάσια της νομισματικής μας μονάδας.
      Χτες όμως, στη Γαλλία, πήρα απόδειξη εστιατορίου που έγραφε το ποσό και σε γαλλικά φράγκα — ευτυχώς όχι, όπως τους παρατήρησα, σε παλιά γαλλικά φράγκα 🙂

    61. spyridos said

      73

      Καλησπέρα
      «στα ελληνικά τάλιρο, αλλά και (πολύ περισσότερο) τα εκφραστικότατα δεκάρικο, εικοσάρικο, πενηντάρικο, κατοστάρικο»
      Μπορεί να είναι λογικό αλλά μόνο το πενηντάρικο χρησιμοποιείται πια από νεώτερους των τριάντα να μην πω σαράντα.
      Όλα τα άλλα αν τα χρησιμοποιήσεις σε κουβέντα με μη δεινόσαυρους σε κοιτάνε λες κι έχεις παραγγείλει φραπέ.

    62. ΓιώργοςΜ said

      Καλησπέρα
      74 Γιατί, τι κακό έχει ο φραπές 🤪; Ή το φραπόγαλο; Επειδή δηλαδή έκλεισε ο Γαλαξίας να τα ισοπεδώσουμε όλα;

      Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας από τον σπασίκλα υπηρεσίας: Το Ευρώπιο έχει ένα σχετικά βραχύβιο ραδιενεργό ισότοπο που εκπέμπει φωτόνια σε πολλές ενέργειες και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται στην ενεργειακή βαθμονόμηση φασματογράφων γ.

    63. ΓΤ said

      @75 ΓιώργοςΜ

      Οι κεραίες του Σπύρι έχουν κλασμένη όλη την Ατακάμα. Λαλεί καλώς. Ποιο φραπέ, ρε μαν; Δεν παίζουν αυτά στην αγορά. Όποιος πει φραπέ λογίζεται τέρμα ανοργασμικό απολίθωμα. Λέντζος με κωλοαυγό.

    64. 13, … ηχητικά σχετικό με το money και το monnet

    65. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

      Πρό αἰώνων, σέ κάτι μαθήματα χειρουργικῆς, ἀναφέρονταν τό τάληρο ὠς συγκριτικό μεγέθους: λεμφαδένας μεγέθους ταλήρου.

      Καί ὁ γνησιώτερος μάγκας τοῦ ἑλληνικοῦ κινηματογράφου, ὁ Φέρμας, διαπραγματεύονταν τά πρός ἀγοράν παλιά ροῦχα, μέ τάληρα: Σοῦ δίνω δέκα τάληρα- γιά νά ἀκούγονται πολλά.

      Συνεχίζουμε μέ τάληρο.

      Καλημέρα σας!

    66. ΓιώργοςΜ said

      76 Δεν είδες τη φατσούλα, ρε μαν, ούτε την αναφορά στο Γαλαξία έπιασες (νομίζω ο Σπ. είναι πατριώτης, από Νέα Σμύρνη-και συνομήλικος, γούστο έχει να τύχαμε συμμαθητές, αν και δεν θυμάμαι κανένα Σπύρο…). Είπα να βάλω και Γαρδέλη-Μιχαλόπουλο-Ψάλτη στη φράση, αλλά μου φάνηκε υπερβολή 😛 😛 😛

    67. 73 Καλωσόρισες.
      Στη Γερμανία πέρα απ’ το ότι κάποιοι στην απόδειξη γράφουν μάρκα, υπάρχουν μαγαζιά που τα δέχονται για πληρωμή (ειδικά σε πανηγύρια).

    68. sarant said

      Καλημέρα από εδώ!

      72-73 Καλώστον!

      74 Γι αυτό κι εγώ παραγγέλνω φρέντο, αν και πληρώνω με τάλιρα και δεκάρικα.

      78 Συνηθισμένο να εκφράζονται χρηματικα΄ποσά σε τάλιρα. Και,με το συμπάθιο, ροχάλα μεγέθους τάλιρου.

      80 Ακόμα τα δέχονται; Μωρέ μπράβο!

    69. Αντώνης said

      #72

      Καλωσόρισες Άγγελε.

      Νόμιζα πως οι σύγχρονοι υπολογιστές προσαρμόζονται αυτόματα στη διαφορετική τάση, δεν είναι αλήθεια;

      (Αλλά, όπως λες, ο δικός σου έχει συμπληρώσει δεκαετία – δεινόσαυρος που θα έλεγε ο Νικοκύρης :))

    70. 82 Εξαρτάται από το τροφοδοτικό. Συνήθως είναι 100-240 αλλά κάποιοι βγάζουν μόνο για συγκεκριμένη τάση. Και δεν είναι θέμα χρόνων, Ο δικός μου είναι 12 χρονών αλλά το τροφοδοτικό είναι ευρέως φάσματος. Αλλά δεν έχει i μπροστά του 🙂

    71. DaPonte said

      Αναφέρεται ότι: » Ετυμολογικά, η λέξη δολάριο προέρχεται από παραφθορά της λέξης τάλερ, που ήταν ένα νόμισμα του 16ου αιώνα στην περιοχή που καταλαμβάνει η σημερινή Τσεχία. Από τη λέξη τάλερ προέρχεται άλλωστε και το δικό μας τάλιρο

      81:»Συνηθισμένο να εκφράζονται χρηματικα΄ποσά σε τάλιρα».

      Όπως εδώ:

    72. Ομονοιακός said

      Τάλιρα, δεκάρικα, εικοσάρικα, πενηντάρικα,
      κατοστάρικα, διακοσάρια, πεντακοσάρικα, φράγκα, δίφραγκα, ακόμα και φραγκοδίφραγκα (για τα κέρματα γενικά) και πενηνταράκια, δεκάρες, εικοσάρες, ακόμα και πεντάρες!
      Δεινόσαυρος, γιατρέ μου;
      Τα λέω συνέχεια και κανείς δε με κοίταξε ποτέ περίεργα…

    73. Πέπε said

      76

      Λέντζος με κωλοαυγό

      Ρε ΓΤ, συνδέσου επιτέλους με την ενημέρωση. Ποιο αβγό; Αυτά τα λέγαμε τα χρόνια που ο ίδιος ο Χρήστος Λέντζος έφερνε έτοιμη την κανάτα με το μίγμα από τα άδυτα της κουζίνας. Πλέον, σε μαγαζί που φέρει την πατέντα του και όπου είχε θεαθεί κι ο ίδιος να πίνει φραπέ Λέντζου (=εγγύηση, τι διάβολο), όλος ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτου.

      Σου γράφω από καμιά διακοσαριά μέτρα από το εν λόγω μαγαζί.

      Όχι τίποτα, αλλά επειδή το ιστολόγιο ασχολείται και με μυθοκτονίες.

    74. 84 Ναι, και η ταληροθεραπεία (Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο 1955)

    75. sarant said

      86 Κάποιος ήρθε να ψηφίσει;

    76. Πέπε said

      88

      Έχω αρχίσει να κατανοώ πλήρως τη νοοτροπία τόσων που επιμένουν να διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο όπου δε ζουν πια. Κάποιους λόγους τούς ήξερα και πριν μετοικήσω ο ίδιος, αλλά άμα δεν το ζήσεις δεν το κατανοείς, απλώς το ακούς.

    77. ΓΤ said

      @79 ΓιώργοςΜ

      Ήταν αργά, ρε μαν 😛

    78. ΓΤ said

      @87 Πέπε

      Μα πόσο ενημερωμένος να ‘μαι; 😛

    79. Πέπε said

      91

      Καλά λοιπόν, μάθαινε:

      Βάλε ΠΟΛΥ καφέ με ΠΟΛΛΗ ζάχαρη στο μίξερ, όχι στο μιξεράκι του φραπέ, στο κανονικό, πρόσθεσε ΛΙΓΟ νερό και χτύπα τα ΠΟΛΛΗ ώρα. Στο ποτήρι που θα τα σερβίρεις, εκτός από τα παγάκια προσθέτεις λίγο καθαρό νερό, ένα-δυο δάχτυλα. Μετά, όσο πίνεις προσθέτεις νερό. Και παγάκια, άμα λιώσουν.

      Κρατάει ώρες.

      Την πρώτη φορά είναι συγκλονιστικό, αλλά βέβαια σαν συνήθεια δεν είναι ό,τι υγιεινότερο.

    80. ΓΤ said

      @92 Πέπε

      Δεν έχω μίξερ.

      Δεν τρώω ζάχαρη.

    81. spyridos said

      85
      Κάτοικος Τζουράσικ παρκ;

    82. dryhammer said

      Πίνω τούρκικο και σπανιότερα [κάποια καλοκαιρινά απογεύματα] φραπέ. Παραχώρηση στην τεχνολογία το ηλ. μπρίκι και το μιξεράκι.

      Τριλοβίτης;

    83. dryhammer said

      95 συν. Α, ναι! και δεν ατμίζω, στρίβω και καπνίζω.

    84. sarant said

      96 Μη σου πω διλοβίτης (είναι πιο αρχαίος, υποθέτω)

    85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

      >>Τάλιρα
      Από τα νάκλια του χωριού
      Ο Γιώργης ήταν ο «αλαφρός» του χωριού, ένας αγαθός γίγαντας που ζούσε κάνοντας θελήματα και ψευτομεροκάματα.
      Το φορτηγό περίμενε στην πλατεία με την καρότσα του τίγκα σακιά τσιμέντο.
      – Ε Γιωργιό, να σου δώσω ένα ‘κοσάρικο να ξεφορτώσεις τ΄αμάξι;
      -Αν θες τρία τάλιρα, αλλιώς δεν πάω! Είπε το κακορίζικο κι έμεινε κι έγινε παροιμιακή η φράση στο μικρόκοσμο μας.
      Να θυμηθούμε ότι τότε τα εικοσάρικα, σε αντίθεση με το τώρα, ήταν μεταλλικά, αλλά μικρότερα σε μέγεθος από τα τάλιρα που κι αυτά ήσαν μεταλλικά.

    86. Μαρία said

    87. ofakiris said

      99. Mαρία

      Μα είναι δυνατόν; Πρόκειται για κάποιο πείραμα που ερευνά την αντοχή του νεοέλληνα στο χοντρό ψέμα;

      Τι είδους άνθρωπος είναι αυτός ο καραγκιόζης;

      Τι είδους δημοσιογραφικά σκουπίδια στεγάζει ο Αντέννα;

      Πονάνε τα μυαλά μας!

    88. Εκανα τν βλακεία να γυρίσω κανάlι από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο ντέρμπυ αιωνίων στο ΣΕΦ… Το είδα όλο

      Μια που έχουμε ευρωεκλογές δώσαμε ένα μάθημα πολιτισμού στους ευρωπαίους περί το ευ αγωνίζεσθαι των αγνών φιλάθλων που έβριζαν εν χορώ τον Σλούκα και την μάνα του και ο εκφωνητής μας πλhροφόρησε πως στην πέμπτη παrατήρηση αδειάζουν την κερκίδα από τα λύματα. Κέρδισαν σοι στοιχημάτισαν πως έγιναν μόνο τέσσερις παρατηρήσεις από την κουτοπόνηρη διαιτήτρια Τσαρούχα η οποία με κάτι ¨αθώα» λαθάκια γύρισε το μομέντουμ του ματς στο β΄ημίχρονο

      πως αντέχει ο γάβρος μπασκετόφιλος να βλέπει τον εαυτό το στον καθρέπτη ; (κι ο ΔΠΓ δεν ε;iναι Ιβάν να φέρει ξένοyς διαιτητές και VAR)

    89. Alexis said

      #76: Ρε μαν τι λες; Τολμάς να απαξιώνεις τη φραπεδιά, τον μόνο πραγματικό κρύο καφέ που επινόησε ο άνθρωπας;
      Και δη ο Ελληνάρας;

      Τα περί αυγού στον Λέντζο δεν παίζουν με τίποτα, είναι ψεκασμένος μύθος, όπως σου είπε και ο Πέπε παραπάνω.

    90. spyridos said

      100
      Τόρα θα έρθυν ι δεκςιί να ςυ πυν ότι Τςίπρας κε Καμένος ίταν λαικιστές.

    91. Stavroula said

      https://www.snf.org/el/nea-istories/istories/arpagi-tis-eyropis-anadeiknyontas-to-pio-diasimo-agnosto-psifidoto-tis-horas/

    Σχολιάστε