Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πέρα από τη μύτη του

Posted by sarant στο 27 Ιουνίου, 2024


Ο Κιλιάν Εμπαπέ,  ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής  Γαλλίας  που αγωνίζεται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Γερμανία, έχασε το δεύτερο ματς της ομάδας του,  επειδή τραυματίστηκε στο πρώτο ματς -συγκεκριμένα,  έσπασε τη  μύτη του από άθελη αγκωνιά αντιπάλου.

Για μερικές μέρες, η μύτη του Κιλιάν  ήταν  η  διασημότερη μύτη στη Γαλλία  μετά από εκείνη  του Σιρανό ντε  Μπερζεράκ, όπως είπε κάποιος ραδιοσχολιαστής. O παίκτης προπονήθηκε, και  τελικά αγωνίστηκε, φορώντας προστατευτική μάσκα, η οποία, όπως παραπονέθηκε, τον  εμποδίζει -αν μη τι άλλο, του περιορίζει το οπτικό πεδίο.

Η  μάσκα πάντως δεν τον  εμπόδισε να σκοράρει, έστω και από τα 11 μέτρα. Όμως προς το τέλος του αγώνα, σε μια κόντρα με τον  Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, φαίνεται πως ο Πολωνός σταρ τον χτύπησε αθελα στη μύτη, ο Εμπαπέ τον στόλισε με μερικά…  γαλλικά  αλλά τελικά συμφιλιώθηκαν -και το ματς τελείωσε 1-1.

Αλλά  εμείς εδώ λεξιλογούμε, θα πείτε. Οπότε, δεν θα πω περισσότερα για το ποδόσφαιρο αλλά, με αφορμή την έστω και πρόσκαιρα διάσημη μύτη του Κιλιάν Εμπαπέ, θα λεξιλογήσω για τη  μύτη, κάτι που θα μπορούσα ή και θα  έπρεπε να  έχω ήδη  κάνει -η μύτη θα μού έπεφτε;’

Όλοι ξέρουμε τι είναι η μύτη στη βασική σημασία της.  Να δώσω τον ορισμό του ΛΚΝ: προεξοχή του ανθρώπινου προσώπου που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια και στο στόμα, χρησιμεύει ως είσοδος του αναπνευστικού συστήματος και περιέχει και το όργανο της όσφρησης.

Οι αρχαίοι Έλληνες, θα μπορούσε να πει κανείς, δεν είχαν μύτη. Δεν εννοώ βέβαια ότι δεν είχαν προεξοχή στο πρόσωπό τους αλλά ότι δεν  είχαν τη λέξη μύτη. Αυτό το ξέρουμε, διότι ξέρουμε ότι στα αρχαία η μύτη ήταν η ρις  της ρινός, ήδη από τον Όμηρο, και υπήρχαν και οι σχετικές εκφράσεις, όπως «έλκειν τινά της ρινός» (τον τραβάω απ’ τη μύτη, λέμε σήμερα).

Και η μεν ρις έχει επιβιώσει στον ρινόκερο, στον ωτορινολαρυγγολόγο, στη ρινορραγία, στη ρινοπλαστική, τη ρινίτιδα και σε μερικά ακόμα (όχι όμως στα ρινίσματα, που είναι από τη ρίνη = λίμα) αλλά η  ίδια  η λέξη έχει από αιώνες υποκατασταθεί από τη  μύτη.

Πόθεν η μύτη; Είναι περίεργη η ετυμολογία της. Παράγεται, λένε τα  λεξικά, από το αρχαίο μύτις,  ετυμολογίας άγνωστης,  που πρέπει να  συνδέεται με το «μύσσομαι» (φυσώ τη μύτη) ή τους μυκτήρες (τα ρουθούνια). Αλλά το «μύτις» σήμαινε… «το ήπαρ ορισμένων κεφαλόποδων» αρχικά και στα ελληνιστικά χρόνια πήρε τη σημασία «μελάνι της σουπιάς». Εικάζουν ότι η μετάβαση της σημασίας στο όργανο της όσφρησης έγινε από την ομοιότητα με το φύσημα / την εκτόξευση μελανιού από τα κεφαλόποδα.

Η παλιότερη ανεύρεση της λέξης που βρίσκω στο TLG είναι στους Επιμερισμούς του Αίλιου Ηρωδιανού (που πάντως μπορεί να είναι και ψευδεπίγραφο και όχι ασφαλούς χρονολόγησης) όπου: «προβοσκίς η του ελέφαντος μύτης» (προσέξτε πώς το γράφει). Η επόμενη, στον Μιχαήλ Ψελλό, «και ρις η  μύτη λέγεται» -και τελικά επικράτησε απόλυτα η μύτη, κάτι που ασφαλώς με παραξενεύει, να αλλάξει εννοώ άρδην το όνομα για κάτι που το έχουμε, χμ, μπροστά στη  μύτη μας.

Τα  σύνθετα και παράγωγα της μύτης είναι όλα λαϊκά: ξεμυτίζω, μυταράς, μυτερός, μύτος (όχι της Αριάδνης),  μυτιά, μυτοτσίμπιδο. Δεν λέμε ούτε μυτοπλαστική ούτε μυτογιατρός.

Δεν είναι καθόλου παράξενο που τα φρασεολογικά της μύτης  είναι  πλουσιότατα. Θα αναφέρουμε μερικές εκφράσεις:

  • δεν βλέπει ούτε τη μύτη του / δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του: λέγεται για πολύ χαμηλή  ορατότητα (πχ σε ομίχλη) αλλά και για κάποιον κοντόφθαλμο, που δεν  μπορεί να  καταλάβει ή να  προβλέψει τίποτα.
  • κάτω από τη μύτη του: όταν κάτι γίνεται χωρίς ο  ενδιαφερόμενος να το αντιληφθεί,  ενώ θα έπρεπε.
  • σέρνω  κάποιον από τη μύτη: τον έχω υποχείριό μου, άβουλο όργανό μου, τον κάνω ό,τι θέλω.
  • του περνάω χαλκά στη μύτη: επίταση του προηγούμενου.
  • έχει ψηλά τη μύτη: είναι αλαζόνας, περήφανος. Και «ψηλομύτης». Παλιότερα  λέγανε επίσης, για κάποιον αλαζόνα: η μύτη του να πέσει, δεν θα σκύψει να την πιάσει.
  • να  μου τρυπήσεις τη μύτη, αν… Εισάγει κατηγορηματική άρνηση ή έντονη αμφιβολία για κάτι.
  • χώνω τη μύτη μου κάπου: ανακατεύομαι σε  μια υπόθεση, ιδίως σε υποθέσεις που δεν  με αφορούν.
  • μπαίνω στη μύτη κάποιου: τον ενοχλώ και τον αμφισβητώ
  • μου το έβγαλε από τη  μύτη  / μου βγήκε από τη μύτη, λέγεται για κάτι  ευχάριστο,  που όμως μας προκαλεί (ενδεχομένως εξαιτίας κάποιου) μεγαλύτερη δυσαρέσκεια ή ζημία.
  • πέφτουν μύτες: κάνει πολύ κρύο.
  • σπάζει μύτες: εκτός του Εμπαπέ, λέγεται για φαγητό που μυρίζει πολύ δελεαστικά.
  • σε τρώει η μύτη σου: ως προειδοποίηση για κάποιον ότι θα φάει ξύλο.
  • το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται
  • δεν άνοιξε μύτη / δεν μάτωσε μύτη: για να τονίσουμε ότι κάτι έγινε ειρηνικά, αναίμακτα. Και: δεν άνοιξε ρουθούνι.

Να  πούμε επίσης ότι η λέξη «μύτη» έχει και άλλες σημασίες πέρα από τον άνθρωπο και τις ανάλογες στα ζώα (και το ράμφος στα πουλιά) αφού έχουμε τη μύτη του μολυβιού ή της  βελόνας, τις μύτες των  ποδιών μας, τη μύτη του παπουτσιού ή τη μύτη της στεριάς.

Αυτό το τελευταίο υπάρχει και στα γαλλικά (ενώ για τα άλλα λένε pointe). Πριν από κανα  δυο χρόνια είχα περπατήσει στο Blanc Nez και στο Griz Nez, άσπρη μύτη, γκρίζα  μύτη. Έχουν μύτες και οι Γάλλοι.

Μύτες έχουν και οι  Έλληνες, και «ελληνική μύτη» λέγεται η  μύτη που μοιάζει με τα αρχαία ελληνικά αγάλματα, όταν η ρίζα της μύτης  δεν  έχει κοιλότητα (ή έχει μικρή κοιλότητα) κι έτσι η μύτη βρίσκεται στην ευθεία του προσώπου. Στον Αστερίξ,  όλοι οι  Έλληνες στις διάφορες περιπέτειες έχουν ελληνικές μύτες.

(Είχαν ρωτήσει κάποιον, ίσως τον Μπέρναρ Σο:  Είναι αλήθεια ότι οι σημερινές Ελληνίδες  έχουν  ελληνική μύτη; Και απάντησε: Ασφαλώς. Λέτε να τις κάνουν εισαγωγή από το εξωτερικό; )

Πριν  σπάσει τη μύτη του, ο Εμπαπέ είχε απευθύνει μια έκκληση προς τους συμπατριώτες του να πάνε να ψηφίσουν, ιδίως οι νέοι, και να μην φηφίσουν «τα άκρα», σημειώνοντας ότι ενώ γενικά πιστεύει πως το ποδόσφαιρο πρέπει να μένει μακριά από την πολιτική,  η συγκυρία αποτελεί εξαίρεση. Παρά  την  προσεκτική διατύπωση, η έκκληση του (δημοφιλέστατου και  πολύ επιδραστικού) ποδοσφαιριστή θεωρήθηκε, όχι άδικα, ότι αφορά μόνο την ακροδεξιά, που άλλωστε αντέδρασε έντονα, και όχι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Ο Εμπαπέ βλέπει πέρα από τη μύτη του -για τους  συμπατριώτες του, θα δούμε.

175 Σχόλια to “Πέρα από τη μύτη του”

  1. Κουνελόγατος said

    Νομίζω ότι μετά τον Μπολτ, ο Εμπαπέ είναι ο καλύτερος σπρίντερ στα 100 μέτρα. όπως και ο Μπολτ, κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια να παίξει ποδόσφαιρο.

  2. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Πινόκιο, Συρανό καί Χατζηαβάτης. Τί ἄλλο;

    Καλημέρα σας!

  3. Κουνελόγατος said

    «Ο Εμπαπέ βλέπει πέρα από τη μύτη του -για τους συμπατριώτες του, θα δούμε».

    Αρκετοί Γάλλοι ποδοσφαιριστές έχουν κάνει παρόμοιες εκκλήσεις, ίσως και πιο ξεκάθαρες. Αλλά ο Εμπαπές είναι πιο διάσημος.

  4. Τα ακρωτήρια στα Χανιά, αυτές οι μύτες, έστειλαν με τους Μινωίτες, δια μέσου της ασιατικής ηπείρου, τη ρίζα han- (hane 鼻 μύτη) στην Ιαπωνία. Έτσι υποστηρίζει ένας ιαπωνολόγος…

  5. Nestanaiοs said

     «Πριν  σπάσει τη μύτη του, ο Εμπαπέ είχε απευθύνει μια έκκληση προς τους συμπατριώτες του να πάνε να ψηφίσουν.»

    Και να ήθελε δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά.  Το αφεντικό του, ως μέλος της ολιγαρχικής ομάδας που νέμεται τον πλανήτη, τού το επέβαλε και σίγουρα με κάποιο αντίτιμο.  Θέλουν ψήφους για να κλείνουν στόματα.  Η αποχή είναι ο μεγαλύτερός τους εχθρός.

  6. atheofobos said

    Η ελληνική μύτη.

    Η μυτιά και το  μυτοτσίμπιδο δεν βλέπω πως σχετίζονται με την μύτη , περισσότερο σχετίζονται με την άκρη, όπως πχ η μύτη του μολυβιού.  

  7. Πέπε said

    • σέρνω  κάποιον από τη μύτη: τον έχω υποχείριό μου, άβουλο όργανό μου, τον κάνω ό,τι θέλω.
    • του περνάω χαλκά στη μύτη: επίταση του προηγούμενου.

    Ωστόσο λογικά το δεύτερο προηγείται. Για να σύρεις κάποιον ή, κυρίως, ένα ζώο από τη μύτη δεν την πιάνεις με το χέρι σου, της περνάς χαλκά κι από κει σχοινί ή αλυσίδα κλπ.

    σε τρώει η μύτη σου: ως προειδοποίηση για κάποιον ότι θα φάει ξύλο.

    Εδώ υπόκειται μήπως κάποια πρόληψη; Ότι αν έχεις φαγούρα στη μύτη είναι προμήνυμα ότι θα φας ξύλο;

    Να προσθέσουμε και διάφορες φράσεις και υπονοούμενα με μεγάλες μύτες σχετικά με τα ψέματα. Υποτίθεται ότι ο Πινόκιο έλεγε συνέχεια ψέματα και κάθε φορά μεγάλωνε η μύτη του. Βέβαια στο αυθεντικό κείμενο αυτή είναι μια λεπτομέρεια που περνάει στο ντούκου, ο Πινόκιο ήταν κυρίως άτακτος και παραβατικός, όχι κυρίως ψεύτης.

    Παλιότερα, που μάλλον ο Πινόκιο του Ντίσνεϊ δεν είχε βγει ή δεν είχε εμποτίσει τόσο την κουλτούρα μας, έλεγαν «κουνιέται η μύτη σου».

  8. Είναι η μύτη σου η ρις

    και ακόμα απορείς ;

    (από παιδικό σκετς)

    για την Μυτηλύνει θα πούμε τίποτις ;

  9. Πέπε said

    Η πιο γνωστή εθνική μύτη είναι η γαλλική. Λέμε επίσης για εβραϊκές και αρμένικες μύτες.

  10. Πέπε said

    Και η μύτη της Κλεοπάτρας, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας όπως γνωρίζουν όσοι μελετούν Αστερίξ.

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2-10 Όπως λέει και ο Πέπε, η μύτη της Κλεοπάτρας 🙂

    6 Ναι μπράβο. Να προσθέσουμε ότι από πολλά αγάλματα λείπει η μύτη, σπάει εύκολα.

    7 Ναι, ο Πινόκιο.

  12. sarant said

    Να πούμε επίσης ότι στο Βυζάντιο συχνά έκοβαν τη μύτη στον ηττημένο διεκδικητή του θρόνου, αν και ο Ιουστινιανός Β κατάφερε να ανέβει μετά στο θρόνο, ο Ρινότμητος.

    Και το επώνυμο Ασημομύτης από εκεί προέρχεται, από την ασημένια μύτη που φορούσαν οι ρινότμητοι.

  13. Πουλ-πουλ said

    2.

    Τι να μας πει ο Χατζηαβάτης, όταν υπάρχει ο Μορφονιός.

  14. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Στα μεξιλογικά, η «μυτιά», πιο συνηθισμένη στη χρήση κοκαϊνης, αλλά παλιότερα νομίζω λεγόταν και γενικότερα για τη μικροποσότητα που χώραγε στην άκρη ενός κουταλιού, ο Μύτικας της Αιτωλοακαρνανίας, και το «μυτάκι», στο ποδόσφαιρο, δηλαδή η έντεχνη εκδοχή του «μύτου», του άτεχνου δηλαδή σουτ με τη μύτη του παπουτσιού.

  15. sarant said

    13 Ε, ναι. Ο Καραγκιόζης του Μορφονιού τη μύτη σχολιάζει πάντα.

  16. Πέπε said

    14

    η «μυτιά», πιο συνηθισμένη στη χρήση κοκαϊνης, αλλά παλιότερα νομίζω λεγόταν και γενικότερα για τη μικροποσότητα που χώραγε στην άκρη ενός κουταλιού

    Δε νομίζω η μυτιά να σήμαινε κάτι διαφορετικό εκτός από ποσότητα που τη βάζεις στη μύτη. Μήπως συγχέεις με τη λέξη πρέζα; Εκεί η έννοια «μικρή ποσότητα, όσο πιάνουν τ’ ακροδάχτυλα» όντως προϋπήρχε (μια πρέζα αλάτι).

  17. Πάνος με πεζά said

    @ 16 : Νομίζω ότι «μυτιά» πια λένε μόνο οι χρήστες, την ποσότητα που παίρνεις με μια ρουφηξιά, τη «γραμμή» δηλαδή. Ενώ στις συνταγές, ίσως και για λόγους κορεκτίλας, χρησιμοποιείται η περίφραση «στη μύτη του κουταλιού» – όχι;

  18. Alexis said

    Μυτάκι

  19. Πάνος με πεζά said

    Στα γενικότερα, και χωρίς ύψιλον βέβαια, είναι και ο παλαιότατος οίκος περουκών Μήτιας . Ένα όνομα που όσο το έβλεπες με κεφαλαία, δεν καταλάβαινες πού τονίζεται, κάτι αντίστοιχο με τα γραφεία τελετών Μύστρας (το όνομα της οικογένειας) και όχι Μυστράς.

  20. Πέπε said

    17

    Α, δεν ξέρω. Λέγανε ποτέ «μυτιά» στη μαγειρική; Αν ναι, το αγνοώ, δεν έχω άποψη και πάω πάσο.

  21. sarant said

    19 Μήτιας υπέγραφε νέος και ο Καραγάτσης, για να πάμε και σε ένα άλλο πρόσφατο άρθρο μας.

  22. Alexis said

    #17, 20: Εγώ μυτιά ξέρω μόνο την ποσότητα κοκαΐνης που ρουφάς με τη μύτη.
    Και στο ποδόσφαιρο το δυνατό και άτεχνο σουτ με τη μύτη του παπουτσιού, το λεγόμενο και «μύτο» ή «τούβλο»

    Μυτιά στη μαγειρική δεν έχω ακούσει.

  23. michaeltz said

    «Ρίναι, αλεζουάρ και άλλα εργαλεία» Η τελευταία προδιαγραφή που άρχισα να συντάσσω στο ΚΕΦΝ (Κέντρο ΕΦοδιασμού Ναυτικού) όταν απολύθηκα, τη μέρα ακριβώς που έκαναν οι Τούρκοι απόβαση στην Κύπρο! ένας κληρούχας, που είχε τιμωρηθεί με μια βδομάδα φυλακή, απολύθηκε οχτώ μήνες μετά!

    Τα εργαστήρια ήθελαν λίμες!

  24. Πέπε said

    Το αλεζουάρ δεν έχει όνομα στα αρχαία/στρατιωτικά ελληνικά; (Αν δεν απατώμαι, είναι το μικρό χειροκίνητο τρυπάνι που ανοίγει κωνικές τρύπες.)

  25. Χαρούλα said

  26. Αλφα_Χι said

    Μύτικας Εύβοιας

  27. Alexis said

    #24: Φαίνεται ότι η αρίδα τους έπεφτε πολύ λαϊκή και αρχαία λέξη δεν έβρισκαν…

    (ακόμα γελάω με τον «διακορευτή» που οι ναυτάρες αποκαλούσαν «κωλομπαρά»)

  28. LandS said

    1
    Λέγεται κάτι τέτοιο για τους Όλεγκ Μπλαχίν και τον Βαλέρι Μπορζόφ.
    Και οι δυο της Αθλητικής Ακαδημίας Κιέβου. Ο Όλεγκ σπρίντερ και ο Βαλέρι ποδόσφαιρο. Με τη σύμφωνη γνώμη των προπονητών τους, η Καθοδήγηση τους έβαλε να ανταλλάξουν αθλήματα.

    Βγήκε η σκάντζα και με το παραπάνω.

    Δείτε τα παιχνίδια του κυπέλου πρωταθλητριών του 1971 και φυσικά τους Ολυμπιακούς στο Μόναχο και στο Μπουένος Άιρες για να δείτε.

  29. Αλφα_Χι said

    Μύτικας Πρέβεζας

  30. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Νά βάλουμε καί τούς ρινότμητους τοῦ Βυζαντίου..

  31. Πάνος με πεζά said

    Καυ φυσικά τα περιπαικτικά «μυτόγκας», και το περίφημο «άμα γεννήσει η μύτη σου, κράτα μου ένα κουταβάκι !»

    Η μύτη όπως και τα αυτιά, είναι από τα μέρη του σώματος που μεγαλώνουν με τα χρόνια, φτάνοντας σε τρομακτικά μεγέθη – όπως π.χ. του δημοσιογράφου Αχιλλέα Κυριακίδη, που τον είχα δει σε ένα αθλητικό αφιέρωμα και τρόμαξα με τη μύτη του !

  32. Πουλ-πουλ said

    22.
    Τούβλου συνηγορία.
    Το τούβλο δεν είναι άτεχνο, όπως ο μύτος, που πάει όπου θέλει. Αντίθετα, το τούβλο είναι ένα πολύ δυνατό, ευθύγραμμο, μακρινό και γεμάτο σουτ, συνήθως κουτουπιέ, που χωρίς φάλτσο, κεραυνοβολεί.

  33. Χαρούλα said

    Ο Μύτικας είναι και η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου(2.917,727 μ) και δεύτερη υψηλότερη των Βαλκανίων.

    • γερακομύτης
    • καμπουρομύτης, καμπουρομύτα
    • κουτσομύτης, κουτσομύτα, κουτσομύτικο και Κουτσομύτης (επώνυμο)
    • μπρούμυτα
    • μυταράς και Μυταράς (επώνυμο)
    • ξεμυτίζω, ξεμύτισμα
    • πλακουτσομύτης, πλακουτσομύτα
    • σουβλομύτης, σουβλομύτα, σουβλομύτικο
    • στραβομύτης, στραβομύτα, στραβομύτικο και Στραβομύτης (επώνυμο)
    • φαρμακομύτης, φαρμακομύτα,
    • ψηλομύτης, ψηλομύτα

    Στην Μαγειρική έχω ακούσει και τα Ποντιακά Ωτία, ως Μυτιά.

    Οι μύτες των σκύλων που είναι πάντα υγρές, από σάλιο και βλέννα. Η υγρασία στη μύτη προδίδει ότι όλα πηγαίνουν καλά αφού χάρη σε αυτήν πραγματοποιεί βασικές λειτουργίες.

    και… η ροζ μυτούλα της Βουγιουκλάκη σε Μουσική/Στίχους: Χατζιδάκι Μάνου/Σακελλάριοςπυ Αλέκου

    https://youtu.be/FOXKdsTX-7A?si=XnX06_9NZyjxPw8G

  34. michaeltz said

    12.

    Μεγάλο κάθαρμα!

    Θέλοντας να φτιάξει μια πόλη πριν την Κωνσταντινούπολη, για να μην είναι η Πόλη το πρώτο πόλισμα που συναντούσαν οι όποιοι εισβολείς, μετακόμισε το 691 υποχρεωτικά από την Κύπρο δεκάδες χιλιάδες Κυπρίων, με τις οικογένειές τους, για να φτιάξουν την Νέα Ιουστινιανούπολη, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο της Κωστάντειας! Η πόλη δεν χτίστηκε ποτέ, δεν ξέρουμε που θα βρισκόταν καν, και οι Κύπριοι επέστρεψαν στην Κύπρο, θα έλεγα αποδεκατισμένοι, αλλά δεν ήταν μόνο το 10% του πληθυσμού που χάθηκε, μάλλον το αντίστροφο συνέβη. Και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ονομάζεται ακόμα …Και Νέας Ιουστινιανής!

    Και έστησε μια μπαστάρδικη Σύνοδο για να νομιμοποιήσει τις κομπίνες του, που την ονόμασε Έκτη, αλλά, αργότερα, όταν έγινε μια γνήσια Σύνοδος είπαν αυτήν Έκτη και την μπαστάρδικη Πενθέκτη. Πολλές συγκλονιστικές λεπτομέρειες υπάρχουν αλλά δεν είναι του παρόντος!

  35. sarant said

    23 Κοίτα να δεις!

    24 Μάθαμε και μια λέξη

    27 Στο στρατό έδιναν το όνομα κάποιου γνωστού βιαστή (πχ Κωνσταντινίδης, ένας γιατρός που νάρκωνε τις ασθενείς και τις βίαζε) ή Λουκανίδης..

    31 Μεγαλώνουν και τ’ αυτιά; Από την άλλη, για τους εφήβους λένε ότι έχουν «ένα πρόσωπο όλο μύτη», επειδή δεν έχει μεγαλώσει το υπόλοιπο πρόσωπο.

  36. Αλφα_Χι said

    Μύτικας (Όλυμπος)

  37. Κιγκέρι said

    17, 20, 22

    Στη μαγειρική λέμε μάλλον «μια μυτούλα» παρά «μια μυτιά».

  38. Πουλ-πουλ said

    27.
    Στο ναυτικό δεν ξέρω, αλλά στα παλαιά, τεχνικά γραφεία ο διακορευτής είχε όνομα, λεγόταν Λουκανίδης (η ιστορία με την 14χρονη Γιόλα, για όποιον τη θυμάται).

  39. Nestanaiοs said

    Και σε τι διαφέρει η μύτη από την ρίνα;  Ετυμολογικά υπάρχει διαφορά.  

    Έχουμε δυο διαφορετικά θέματα και δυο διαφορετικές έννοιες.

  40. Αλφα_Χι said

    Μυτίκια https://www.greece.com/photos/destinations/Central_Greece/Larissa/Mountain/Olympos/%CE%91%CF%80%CF%8C_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9F%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85……%CF%84%CE%B1_%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AC_%CF%83%CE%B5_%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82….%CE%BC%CF%85%CF%84%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%B1!/74102440

    και Μπουχάρια

    https://www.travel.gr/nature/mpoycharia-nochtaria-mia-mikri-kappad/

  41. Κιγκέρι said

    31: Αυτός πάσχει από ρινόφυμα, δεν μεγάλωσε λόγω ηλικίας η μύτη του.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Rhinophyma

  42. loukretia50 said

    Τζα! έσκασα μύτη!

    The Nose (The Royal Opera) – The giant tap-dancing noses scene from Shostakovich’s The Nose

    Κι όμως είναι όπερα, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Γκόγκολ. Λίγο σουρεάλ, όπως φαίνεται σ΄ένα μικρό απόσπασμα διαλόγου :

    The nose’s face was completely hidden by the high collar and it was praying with an expression of profound piety.

    – What’s the best way of approaching it?’ thought Kovalyov. ‘Judging by its uniform, its hat, and its whole appearance, it must be a state councilor. But I’m damned if I know!’

    He tried to attract its attention by coughing, but the nose did not interrupt  its devotions for one second and continued bowing towards the altar.

    – ‘My dear sir,’ Kovalyov said, summoning up his courage, ‘my dear sir…’
    – What do you want?’ replied the nose, turning around

    – Don’t you realize you are my own nose!’ 

    The nose looked at the Major and frowned a little.

    –  ‘My dear fellow, you are mistaken. I am a person in my own right …

    Furthermore, I don’t see that we can have anything in common. Judging from your uniform buttons, I should say you’re from another government department.’

    With these words the nose turned away and continued its prayers.

  43. Κιγκέρι said

    Ο Χάρυ Κλιν λέει, αυτοσαρκαζόμενος για τη μεγάλη και καμπουρωτή του μύτη, είχε πει:

    Όταν ο Θεός μοίραζε μύτες, εγώ νόμισα ότι έδινε πίτες και ζήτησα γωνία!

  44. Χαρούλα said

    #27,38 (μαμάδες μην διαβάζεται για λίγο), εμείς την δεκαετία του 80, αρχές 90, το λέγαμε γαμηστηράκι!🤫🫣😂

  45. michaeltz said

    24. Πέπε

    Ναι, αυτό ήταν, αλλά δεν χρησιμοποιούσαμε άλλο όνομα! Είχε ελληνικό όνομα, γλύφανο, αλλά δεν τολμούσες να ταράξεις την γραφειοκρατία.
    Βασικά, εκείνο το ΚΕΦΝ, (δεν ξέρω σήμερα) ήταν ένα Γραφείο που αντέγραφε μεταφράζοντας τις αμερικανικές προδιαγραφές κατασκευής του όποιου υλικού προμηθευόμασταν, ώστε να είναι σύννομη η παραγγελία του και η προμήθειά του. Όλα αμερικανικά! π.χ. ένα λαμπάκι που έδειχνε στη γέφυρα των τορπιλακάτων ότι ο τορπιλοσωλήνας εκτόξευσης ήταν άδειος, ώστε να μην οπλίσεις για δεύτερη πριν αδειάσει από την πρώτη, δεν μπορούσαμε να το προμηθευτούμε από την αγορά (αξία μερικών δραχμών), γιατί αυτό ήταν απαγορευμένο από τα συμβόλαια. Οπότε είχαμε όλες τις τορπιλακάτους δεμένες, γιατί έλειπε το λαμπάκι! Που δεν μας το έδιναν οι Αμερικανοί γιατί είχαν κάνει μπλόκο προμηθειών στη Χούντα.

  46. michaeltz said

    27. Alexis

    Η αρίδα είναι γενικότερη ονομασία όποιου εργαλείου κλειδώνει σε άλλο, και κρούση ή περιστροφή. Αρίδα λέγεται και το άκρο του τρυπανιού ή κρουστικού καλεμιού.

  47. michaeltz said

    46.

    για κρούση ή περιστροφή

  48. sarant said

    45 και πώς θα το μάθαιναν ότι είχατε αγοράσει λαμπάκι απέξω;

    42 Καλώστην. Ναι, έσκασε μύτη, λείπει από τον κατάλογο

  49. Μιας και με πρόλαβε ο Πέπε με τη μύτη της Κλεοπάτρας: βασίζεται σε μια ρήση του Πασκάλ, πως η ιστορία θα ήταν διαφορετική αν η Κλεοπάτρα είχε μικρότερη μύτη (και δεν την ερωτευόταν ο Αντώνιος). Το πρόβλημα είναι, όπως μου είχαν επισημάνει Πιδύος και Φρασαόρτης στο τουίτερ (τους γράφω έτσι μιας και είναι θαμώνες και του ιστολογίου), ότι οι αρχαίες πηγές δεν έχουν καμία αναφορά στη μύτη της Κλεοπάτρας. Στα νομίσματα φαίνεται να έχει γερακίσια μύτη (το ίδιο λέει ο Πλούταρχος αλλά όχι για την Κλεοπάτρα, για τον Αντώνιο). Να εμπνεύστηκε από τα νομίσματα ο Πασκάλ (και πού τα είδε;), ή να μπέρδεψε την αναφορά στον Αντώνιο;

  50. Εδώ το νόμισμα με τη μύτη:

    https://x.com/mgpolitis/status/1646823507823677441

  51. Alexis said

    #44: Χμμμ… ενδιαφέρον… δεν το έχω ακούσει…

    #46: Ναι, ισχύει.

  52. Πέπε said

    50

    Σιγά μην είναι η Κλεοπάτρα αυτό το τέρας, αφού την έχω δει! Πλαστό σού πασάρανε. Δεν πειράζει, θα το δώσεις στο σουπερμάρκετ μαζί με άλλα. Την ώρα που έχει πολή κίνηση κανείς δεν τα προσέχει αυτά.

  53. michaeltz said

    48.

    Νομίζω πως θα το μάθαιναν μόλις έβλεπαν μία τορπιλάκατο εν πλω. Ήταν γνωστό ότι είχαμε ξεμείνει από λαμπάκια, και οι χουνταίοι, ανεξάρτητα από το τι λέγανε, τρέμανε και τη σκιά των Αμερικανών. Αυτοί, από τη μια ψέγανε τη χούντα, για τα μάτια, απ’ την άλλη προετοίμαζαν μαζί της την τουρκική εισβολή.

  54. sarant said

    52 Χαχαχαχα!

    49 Δεν τη θυμάμαι αυτή τη συζήτηση, ενδιαφέρον έχει.

  55. Πέπε said

    Η Κλεοπάτρα του Αστερίξ, ως φάτσα, προέρχεται από καμιά ταινία;

    (Εντωμεταξύ απίστευτο ότι στο Γκούγκλ ίματζες βρίσκεις εικόνες από την ταινία «Ο Αστερίξ και η Κλεοπάτρα», βρίσκεις κουκλάκια που έγιναν από την ταινία ή από το κόμιξ, αλλά ούτε μία εικόνα από το ίδιο το κόμιξ!)

    Θυμήθηκα δε ότι αυτή η περιπέτεια είναι πολύμυτις: δεν είναι μόνο η μύτη της Κλεοπάτρας που επανέρχεται όλη την ώρα, είναι και της Σφίγγας.

    _______________

    Και η μυτέρα, του Μποστ…

  56. sarant said

    53 Α μάλιστα

  57. Jago said

    Υπάρχει και η Μύτη του Γκογκόλ που έγινε όπερα από τον Σοστακόβιτς.

  58. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα.

    Ο Τσιφόρος στη Μυθολογία του, λογοπαίζει με τον μίτο, από μνήμης η στιχομυθία του Θησέα που βαρέθηκε την Αριάδνη:

    -Είναι κι αυτός ο μύτος σου!
    -Καλέ, μίτος θα πει κουβάρι…
    -Ναι, αλλά ο δικός σου είναι σα μελιτζάνα.

    Επίσης, σπαρταριστός Αστερίξ στην Ινδία με τον ελεφαντοβοσκό που φυσούσε τη μύτη των ελεφάντων για να τους γιατρέψει. Στην παλιά μετάφραση, Λαρισέικη προφορά στο βοσκό, το διάβαζα πιτσιρικάς μεσημέρι και είχα βάλει το μαξιλάρι στο στόμα μου για να μην ξυπνήσω τους άλλους που κοιμόντουσαν… Δεν μπόρεσα να το βρω στο δίκτυο

  59. ΓιώργοςΜ said

    Από άλλους διάσημους… μυτερούς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αυτοσαρκάζεται συχνά. Σε ένα αφιέρωμα είχε πει κάτι σαν «Την (τάδε ημερομηνία) σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας γεννήθηκε μια μύτη. Ευτυχώς είχε και παιδί από πίσω».

    Τα λέει και μουσικά στη Σφεντόνα:

  60. spyridos said

    55

  61. Πάνος με πεζά said

    @ 59 Πριν από 2-3 μέρες μπήκε ο Βασίλης στα 75 (ήμαρτον…), και στα πλαίσια του σαρκασμού, αποκαλείται και «γάντζος» από την υπόλοιπη παλιοπαρέα Ζουγανέληδων, Λάκηδων κλπ.

    Μια πρόσφατη σχετική είδηση :

    https://www.lifo.gr/now/world/pethane-o-anthropos-me-ti-makryteri-myti-ston-kosmo

  62. leonicos said

    1 Koυνελόγατος

    Νομίζω ότι μετά τον Μπολτ, ο Εμπαπέ είναι ο καλύτερος σπρίντερ στα 100 μέτρα. όπως και ο Μπολτ, κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια να παίξει ποδόσφαιρο.

    Δεν έχω γνώμη. πρώτη φορα ακούω τους κυριους

  63. leonicos said

    μυτιά ή πρέζα ειναι η ποσότητα κοκαϊνης που χωραει δτο λακκάκι ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη όταν είναι τεντωμένοι. εννοώ ανάμεσα στα μετακάρπια, όχι τα δάχτυλα. Είναι ένα σνιφάρισμα

  64. sarant said

    57 Ναι μπράβο

    59 Και ο Μικρούτσικος ο μακαρίτης τον πείραζε στα λάιβ για τη μύτη

  65. Κιγκέρι said

    63: Ε, πες για ότι αυτό το λακκάκι λέγεται ανατομική ταμπακοθήκη!

  66. spyridos said

    49
    Αρκετή υπομονή έκανα.

    Μας αποκρύπτεις εδώ και τόσες ώρες τον τσουτσουλομύτη.

  67. ΓΤ said

    «[…] αλλά και για κάποιον κοντόφθαλμο, που δεν μπορεί να καταλάβει ή να  προβλέψει τίποτα».

    Κώστας Γανωτής, Ευδαίμων κοντοθώρης, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα, 1995.

  68. sarant said

    66 Καλά λες!

  69. xar said

    Μην ξεχνάμε και το κίνημα Μυτού 😛

  70. sarant said

    67 Οι κοντοθώρηδες είναι ευδαίμονες γενικώς.

  71. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    58# Τα έκανες πρωκτός.

    Λέγανε το πώς θα βγεί ο Θ. απ’ το λαβύρινθο.

    -Έχω μίτο!

    -Ε όχι και μύτο, μια χαρά είναι η μύτη σου.

    -Καλέ μίτος θα πει κουβάρι.

  72. ΓΤ said

    «Ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής Γαλλίας […]».

    Τυπικά να πούμε ότι σε εκείνο το ματς ο Εμπαπέ έπαιξε 7,2. Αλλά είχαμε

    Καντέ 7,3 Τιράμ 7,6 Ερναντέζ 7,7 Μενιάν 7,7

  73. Στη μαγειρική μια πρέζα αλάτι είναι η ποσότητα που πιάνει η μαγείρισα με τα τρία δάκτυλα-αντίχειρα, δείκτη και μέσο. Το μυτιά δεν ακούγεται.

    Η Γιόλα είχε και ξάδερφο -γκολκήπερ του ΠΑΟ και ήτανε στημένη δουλειά για τον αγαθοβιόλη από την Δράμα που ήρθε στην Αθήνα… 14χρονη αλλά είχε γυρίσει και τσόντες !! Ο Λουκανίδης πέρναγε τα απογεύματα στο φλιπεράδικο που είχε ανοίξει στην Φ.Ν. με το ουίσκι στο χέρι και γύρο-γύρο μπλε ποδιές από μαθήτριες. Αργότερα τον έρριξε στο μαγαζί του ο Δομάζος στα κλεφτρόνια της τράπουλας και τονε γδύσανε κανονικά, να μην έχει αντίζηλο ο…στρατηγός !

  74. spyridos said

    Δημήτρης Μυταράς

  75. ΓΤ said

    Στο γαμήλιο γλέντι Κασσελάκη η Σάττι

  76. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    14. ΠμΠ
    … «μυτάκι», στο ποδόσφαιρο, δηλαδή η έντεχνη εκδοχή του «μύτου», του άτεχνου δηλαδή σουτ με τη μύτη του παπουτσιού.

    Απ’ όσο θυμάμαι λέγαμε και τη ‘μυταρόλα’ : ’’Βάρεσε μια μυταρόλα και πήγε τη μπάλα στα επουράνια!’’
    ++–++
    ’’Απ’ τη μυτιά που τράβαγα άρχισα και βελόνι…’’
    Στο 2:34 φωτο με μυτιές…

  77. ΓΤ said

    @38 Πουλ-Πουλ

    «Αγνή και ανέγγιχτη» η Γιόλα κατά τον ιατροδικαστή Δημήτρη Καψάσκη

    https://www.mixanitouxronou.gr/i-peripeteiodis-zoi-toy-taki-loykanidi-katigorithike-os-tentimpois/

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Άργησα να διαβάσω το νήμα κι ότι άλλο σκεφτόμουν, το έβρισκα ήδη στα σχόλια. Στίβω λίγο το μυαλό, κάτι ακόμη θα βρεθεί, για να δούμε.
    Δίμυτη ή διμούτσουνη, μπαλαντέζα .

    Η γαλλική είναι μυτούλα, της Μπ. Στρέιζαντ, μυτόνγκα (ή μυταρόνα).

    «Με μυτούλες» κόβουμε τα μαλλιά, ή ένα ύφασμα-ρούχο, ή και το ζυμάρι.

  79. loukretia50 said

    Τη θυμάστε?

    Τη γνώρισα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης , εντυπωσιάστηκα, τη συμπάθησα πολύ και ομολογώ ότι απορούσα που δεν είχε πρόβλημα με τη μύτη της.
    Αυτό το δυναμικό ακομπλεξάριστο  δεν το έβγαζε τόσο αβίαστα η Στρέισαντ – άλλη μυτόγκα. Ουπς! Υποθέτω δεν πρέπει να λέω τέτοια, όπως πάμε θα καταργήσουμε όλους τους χαρακτηρισμούς και θα είμαστε όλοι μια βαρετή μετριότητα.

    Αχ!  σε λίγο  θα περιγράφω τον εαυτό μου και θα με λένε ρατσίστρια..

  80. xar said

    @58 «μύτη μελιτζάνα»

    Νομίζω ότι η μύτη (σα) μελιτζάνα έχει τρεις σημασίες:
    α. μύτη μεγάλη και ιδιαίτερα πλατιά στο κάτω μέρος (βλ. Ζεραρ
    β. η μύτη του μεθυσμένου
    γ. μύτη ερεθισμένη από το κρύο ή από κρυολόγημα

  81. spyridos said

    55 , 60

  82. xar said

    @80 κόπηκε το Ντεπαρντιέ μετά το Ζεράρ

  83. Κιγκέρι said

    Καραμπουρνού και Καραμπουρνάκι, μαύρες μύτες!

  84. Κιγκέρι, και όμως όχι: καρά είναι και η στεριά. Μύτες της ξηράς είναι.

  85. Αλφα_Χι said

    Μπάρμπα Μυτούσης https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1_%CE%9C%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82

    Δημ. Μυταράς

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRGjJ1nY8m-D_OrwzEzUdkecka9Fw03NBmcV7Fs1yHedDGDcpXa

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    -Η μόνη ανασκαφή χωρίς αρχαιολογικά ευρήματα,
    -το μόνο σκάλισμα χωρίς σκαλίδα
    είναι της μύτης
    Ρινοτιλεξομανία

  87. Κιγκέρι said

    84: Ααα, εντάξει , ευχαριστώ! Πάντως μύτες!

  88. sarant said

    83-4 Α μπράβο. Έχουν λοιπόν και οι Τούρκοι μύτες.

  89. Αλφα_Χι said

    «… Μη χώνεις τη μύτη σου παντού/ κάνε πως δεν καταλαβαίνεις και σώπα…»

  90. sarant said

    89 Ωραίο!

  91. GeoKar said

    #1: “αποτυχημένη”? Η Ρεάλ το ξέρει?

  92. ΓΤ said

    Ιουστινιανός Β’ ο Ρινότμητος

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    92, βλ. 12 & 34

  94. Stavroula said

    Η Παριζιάνα, από το ανάκτορο της Κνωσού.

  95. Είχαν ρωτήσει κάποιον, ίσως τον Μπέρναρ Σο:  Είναι αλήθεια ότι οι σημερινές Ελληνίδες  έχουν  ελληνική μύτη; Και απάντησε: Ασφαλώς. Λέτε να τις κάνουν εισαγωγή από το εξωτερικό;

    Είχαν ρωτήσει και μία οπτικά προικισμένη στάρλετ:
    – Το στήθος είναι δικό σας;
    και απάντησε
    – Ασφαλώς, έχω κρατήσει και την απόδειξη σε κάποιο συρτάρι

  96. Stavroula said

    «Kunik»: Το φιλί των Εσκιμώων
    Το φιλί των Εσκιμώων είναι όταν δύο άνθρωποι τρίβουν τις μύτες τους μεταξύ τους ως ένδειξη αγάπης.
    Οι Ινουίτ πιστεύεται συχνά ότι αντικαθιστούν το φιλί με αυτή τη χειρονομία μύτη με μύτη, επειδή το συνηθισμένο φιλί θα μπορούσε να παγώσει το σάλιο τους.

    Αλλού όμως βρίσκω:
    Τι τρέχει τώρα με το φημισμένο γλυκύτατο φιλί με τα μυτάκια τους; Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να μυρίζουν ο ένας τα μάγουλα και τα μαλλιά του άλλου. Αυτή η πράξη είναι γνωστή ως kunik.
    9 πράγματα που ίσως αγνοούσατε για τους Ινουίτ – Geografikoi.gr

  97. Ήταν και το εξελληνισμένο δίλημμα παλιότερα
    Μυταράς ή Μιτεράν;

  98. Μυτάκι και το μαρκουτσάκι που μπαίνει σε κατσαβίδι/καστάνια

  99. 8, … για την Μυτηλύνει θα πούμε τίποτις ;

    Λοιπόν, θυμάμαι θέμα στο διαγώνισμα φυσικής ιστορίας, Α’ γυμνασίου:
    «Ταξινομήσατε τον μύτιλον«
    (Δεν θυμάμαι τίποτα από την απάντηση.)

  100. Κιγκέρι said

  101. ΓΤ said

    @93

    τέρμα στραβός

  102. Ο Κιλιάν Εμπαπέ, …  έσπασε τη  μύτη του

    Με βοήθεια, πάντως.
    Και πώς θα μυριστεί γκολ πλέον;

  103. ΓιώργοςΜ said

    71 Μυτερό και δύσοσμο σχόλιο, δεν έχω κοντά το βιβλίο για να διασταυρώσω. Μάλλον ισχύουν και οι δυο εκδοχές
    8 Μυτηλύνω, συνίζηση (μύτη λύνω), διαδικασία επαναφοράς της προβοσκίδας του ελέφαντα που έπαθε κράμπα και δέθηκε κόμπος. Αρχαίος φυσιοθεραπευτής εφάρμοζε τη δύσκολη αυτή τεχνική στη νήσο της Λέσβου, όπου κατέφευγαν όλοι οι ιδιοκτήτες ελεφάντων της εποχής, εξού καί το όνομα του νησιού.

  104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Γιατί τα Playmobil δεν έχουν μύτη;

    Ο σχεδιαστής παρατηρούσε πολύ τις ζωγραφιές των παιδιών και αντλούσε έμπνευση από αυτές. Όπως στις παιδικές ζωγραφιές, όπου τα πρόσωπα έχουν συνήθως μάτια και στόμα αλλά όχι μύτη, έτσι και στα Playmobil, λείπουν οι μύτες.

    96, >>το φιλί των Εσκιμώων
    » ΄Ελα να κάνουμε μύτη-μύτη» , μυτοφιλάκια με μωράκια

    Μύτινγκ! 🙂

    85β, βλ.74 & 33

    100, βλ.25

  105. ΓιώργοςΜ said

    8 Ίσως πάλι κάποιος καθηγητής να πήγε να πάρει το γραπτό κάποιου που κόντευε να λύσει άσκηση γεωγραφίας, οι συμμαθητές φώναξαν εν χορώ «Μη, τη λύνει!» Επειδή ο μαθητής, και ηλίθιος και βύσμα, έγραψε, ανορθόγραφα, Μυτιλήνη, έγινε δεκτό το γραπτό και μετονομάστηκε το νησί για να μην υπάρχει ασυνέπεια.

    (Και πού να σφίξουν οι ζέστες)

  106. Αλφα_Χι said

    Μύτες και μύτες:

    και στη μύτη του κουταλιού (που κάτι παρόμοιο έχετε πει) και στη μύτη του κουταβιού

  107. Χαρούλα said

  108. Χαρούλα said

    Και μιά επιστημονική άποψη 🤓😂
    https://jenny.gr/update/now/401386/ola-osa-apokalyptei-shima-tis-mytis-sas-gia-ton-haraktira-sas

    Όλα όσα αποκαλύπτει το σχήμα της μύτης σας για τον χαρακτήρα σας. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που μελετούν τη σχέση μεταξύ του σχήματος της μύτης μας και του χαρακτήρα μας. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν μελετήσει διαφορετικές φυλές αλλά και κλιματικές ζώνες για να αποκρυπτογραφήσουν τους τύπους μύτης.

  109. sarant said

    99 και πριν: Κέφια έχει ο Μιχάλης!

    107 Πω πω μύτες!

  110. Κι η μύτη του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  111. michaeltz said

    Να σας θυμήσω, βέβαια, ότι το σχήμα της μύτης, σύμφωνα με τη Υπόθεση της υδάτινης προέλευσης του ανθρώπου, οφείλεται στην κολύμβηση των προανθρώπων για μια περίοδο 3 εκατομμυρίων ετών, γι’ αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την πλακουτσωτή μύτη των πιθήκων που δεν είχαν τέτοιο συμβάν στην εξέλιξή τους. Αυτό και οι κολυμβητικές μεμβράνες ανάμεσα στα δάχτυλα και των άνω και των κάτω άκρων θεωρούνται πολύ σημαντικά για την υπόθεση αυτή!
    Συγνώμη που επανήλθα, αλλά το θέμα μας το έκανε επιτακτικό!

  112. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    «Ο μυταράς». Χρονογράφημα του Κονδυλάκη.
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=7&db=10&da=1907
    ===+===
    Σχετικό με τη μύτη και το επίθετο ‘σιμός’, πλακουτσωτός.
    (σιμός την μύτην, σιμή μύτη κ.λπ.)

  113. evamaten said

    Είναι και η «μύτη» του κρασιού : αδύναμη, μέτριας έντασης, ευχάριστη και υγιής, ή δυσάρεστη και προβληματική (στη δεύτερη περίπτωση μπορεί το κρασί να έχει κάποιο ελάττωμα), απλή ή πολύπλοκη, καθαρή ή μπερδεμένη, πυκνή ή αραιή, διακριτική ή υπερβολική, κομψή ή χοντροκομμένη κλπ.
    https://www.houseofwine.gr/how/
    Και οι σπανιες ακριβοπληρωμένες «μύτες» (επάγγελμα)
    https://www.vita.gr/2013/06/20/beauty/to-arwma-kai-ta-mystika-toy/

  114. Πόσοι άγγελοι χορεύουν στην μύτη μιας βελόνας;

  115. ΓΤ said

    Ο Δίευρος Ταϊλεράνδου έφαγε επιστολή από 87 βουλευτές και στελέχη. Έρχεται γλέντι…

  116. Μαρία said

    17, 20 Πρέζα λέμε για μικρές ποσότητες στη μαγειρική. Μια πρέζα αλάτι βρίσκουμε στις συνταγές.

  117. ψηλομύτης

    Όπως, πχ, οι κόμυτες

  118. michaeltz said

    96. Σταυρούλα

    Δεν αμφισβητώ τα γραφόμενά σου, όμως θυμάμαι αμυδρά κάποιο τεύχος του Τεν-Τεν, που είχε βρεθεί σε κάποιο κινέζικο (;) η Θιβετιανό (;) χωριό με πέτρινο κάστρο και πρωτοείδε αυτή τη συνήθεια, να φιλιόνται μύτη με μύτη. Πάνε πάνω από 50 χρόνια και δεν είμαι βέβαιος… Το θυμάται κανείς;

  119. evamaten said

    Ανάμεσα σε τόσες άλλες και η μύτη της ομπρέλας
    (… μπήγω την μύτη της ομπρέλας μου στο χώμα και συνομιλώ με τις εποχές/ ή καθισμένος στο πάτωμα περιμένω μιαν απερίγραπτη επίσκεψη/ ακριβώς γιατί η πόρτα είναι χρόνια κλειδωμένη
    Ο τυφλός στην ποίηση (Ποιήματα) – ennepe-moussa.gr | ιστότοπος ποίησης και μουσικής https://ennepe-moussa.gr/%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%86%CE%BB%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

  120. evamaten said

    119 (Τάσος Λειβαδίτης, Ο τυφλός με τον λύχνο)

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Επώνυμα

    Μυτάκη-ς
    Μυταράκης

  122. 118 Όχι: είναι «Ο Τεν-Τεν στο Θιβέτ» και η συνήθεια είναι να χαιρετιούνται βγάζοντας τη γλώσσα.

    https://www.youtube.com/watch?v=JSncoHq52IY

    Η σελίδα από τον Τεν-τεν εδώ στο τέλος-τέλος:

    https://oursundayproject.com/my-favorite-moments-from-almost-all-the-tintin-books/

  123. LIVE YOUR MYTH
    with a Greek nose

  124. Costas X said

    Καλησπέρα !

    «Πόντα» η κάθε άψυχη μύτη στην Κέρκυρα, του μολυβιού, του κουταλιού, του σπαθιού, και κάθε προεξοχή ξηράς στη θάλασσα. Συνήθεις οι φράσεις «μ’ έχει στην πόντα του σπαθιού» και «βάλε μου μια πόντα ζάχαρη στον καφέ».

  125. ΓΤ said

    μύτη του κορνέ

  126. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    Χαρακτηριστική και “Η ΜΥΤΗ” του Γκόγκολ ( “Η μύτη δεν είναι τίποτε άλλο από τη ‘μύτη’ τού καθενός μας, τα κάθε λογής αναχώματα κοινωνικής θέσης – τις πιο πολλές φορές ούτε καν πραγματικά, αλλά ιδεατά και προβεβλημένα στην κοινωνική σφαίρα από εμάς τους ίδιους – πίσω από τα οποία οχυρώνουμε το κατά τ’ άλλα επιφανειακό και μικροπρεπές εγώ μας”- ‘Η Έπαρση της Μύτης’ του Ελευθέριου Μακεδόνα : https://www.oanagnostis.gr/%CE%B7-%CE%AD%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5/ , αλλά και https://logotechnikoistologio.wordpress.com/2019/01/30/%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B7%CF%83/ )
    ―Παρεμφερείς και μύτες χυτές ελλήνων “φιλοσόφων” μυγιαζόμενες, ρυπαρές, χοντροκομμένες, πετσωμένες κτλ, όπως τις ζωγραφίζει (και τύφλα να ‘χει ο…Μυταράς) ο Σουρής:
    Ὤ! νά· μιὰ μυῖγα κάθεται εἰς τὴ χυτή μου μύτη…/ -Σὲ τίνων μύτες ἆρα γε ὡς τώρα νὰ ἐπῆγες;
    Λοιπὸν κι’ ἡ μυῖγα τοῦ Θεοῦ τὸ πάνσοφον κηρύττει;/ Δὲν φθάνει ὅπου ζῶ ἐγῶ, ἀλλὰ νὰ ζοῦν κι’ ἡ μυῖγες;
    Ποιος ξέρει τούτη τὴ στιγμή, ποὺ τόσας σκέψεις κάνω,/ ἂν καὶ αὐτὴ φιλοσοφῇ στὴ μύτη μου ἐπάνω
    ( “Φιλοσοφία” Γεώργιος Σουρής https://el.wikisource.org/wiki/%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1_(%CE%A3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AE%CF%82) )
    Ἂν δὲ ὡς τότε εἶν’ ἐδῶ κι’ ὁ Τσάμπερλαιν ἐκεῖνος,/ θὰ συστηθῇ καὶ πρὸς αὐτὸν τὸ εὔοσμόν σας σμῆνος.
    Καὶ ὅταν εἰς τὴν αἴθουσαν τοῦ θρόνου εἰσαχθῆτε/ κι’ ὁ βασιλεὺς τῆν χεῖρα του εἰς ὅλους σας προσφέρῃ,
    προσέξετε γιὰ τὸ Θεὸ νὰ μὴν ἀφαιρεθῆτε/ καὶ πιάσετε τὴ μύτη σας μὲ τὸ δεξί σας χέρι,
    καὶ μὲ βαρὺ ρουθούνισμα καὶ διαφόρους ἤχους/ τὸ προϊὸν τῆς μύτης σας τινάξετε στοὺς τοίχους
    .
    ( Ο Πρωθυπουργός προς τους Δημάρχους” Γεώργιος Σουρής https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9F_%CE%A0%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%82 )
    Λοιπόν;… τῆς Κυβερνήσεως λαβὼν τὴν συνδρομήν,/ τὰ ἔξοδα τῆς κάλπης του κ’ ὀλίγας παραινέσεις,
    ἀπῆλθεν εἰς τὴν πάτριον ἀναύλως πρὸς τιμήν,/ εἰς ὅλους ὑποσχόμενος διορισμοὺς καὶ θέσεις.
    Κι’ ἐπέτυχεν;… ἐπέτυχε καὶ πρῶτος παρ’ ἐλπίδα,/ καὶ κάθε φίλος ἔβγαλε γι’ αὐτὸν ἐφημερίδα.[…]
    Οὐδὲ `στὸ βῆμα ὁμιλεῖ, ἀλλ’ οὔτ’ ἰδιαιτέρως,/ καὶ μόνον ὅταν πρόκηται γερὸν νὰ πέσῃ ξύλον,
    τότε σηκόνετ’ ἐν σπουδῇ κι’ εὐθὺς λαμβάνει μέρος,/ διὰ τὰ δικαιώματα μαχόμενος τῶν φίλων.
    Εἰς πᾶσαν ἄλλην ἤρεμον περίστασιν χαζεύει,/ κι’ ἡδυπαθῶς τοὺς ῥώθωνας τῆς μύτης του θωπεύει.
    ( “Ο κύριος Πετσωματάς” Γεώργιος Σουρής https://logotechnikoistologio.wordpress.com/2019/01/30/%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B7%CF%83/ )
    ―Και μία μύτη ελλαδική διά τους μετανάστας :
    Κι έρχεται η στιγμή, που λες, να φύγουν κι ό,τι γίνει
    κι αν όπως τρέμεις το χαμό σε λυπηθεί το κύμα/ στη Λαμπεντούζα βρίσκεσαι, ή και στη Μυτιλήνη
    Ο Χομαγιούν και ο Βακάρ, το βάσανο του δρόμου
    Παντού συρματοπλέγματα, μα αλήθεια ποιος πιστεύει/ πως με τα φράγματα κρατά την ώσμωση του κόσμου
    Ελλάδα, χώρα της ντροπής, και γι’ άλλους κρύο σπίτι
    ξέχασες που `ναι ιερό το βλέμμα του ικέτη/ Τώρα πια οι μισάνθρωποι σε σέρνουν απ’ τη μύτη

    https://www.youtube.com/watch?v=MGxcb1KPv4M “Ο Χομαγιούν και ο Βακάρ” – 2014/ Θανάσης Παπακωνσταντίνου

  127. Αλφα_Χι said

    118. Ότι οι Κινέζοι φιλιούνται μύτη με μύτη ήταν διαδεδομένη άποψη. Σαν παιδιά το είχαμε για παιχνίδι και το θεωρούσαμε τρομερά αστείο με το που ακουμπούσαν οι μύτες μας.

    Τεν-Τεν: https://comicon-shop.gr/shop/o-t%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B9%CE%B2%CE%AD%CF%84

    Χαιρετισμοί αλλά δεν αναφέρει κάτι σχετικό: https://www.travelstories.gr/community/threads/%CE%A0%CF%89%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85.20412/

  128. spyridos said

    124

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Στις μύτες των ποδιών» βρίσκω σε στίχους 2-3 τραγουδιών (με Ροδά, Μόρφη κ.α.) αλλά δε μ΄άρεσαν και … κόβονται 🙂

    Αλλά Η πλώρη μας
    του Κόλλια Καββαδία, μπαίνει!
    Πάντα βασίλευε σιγή θανατερή εκεί μέσα
    και περπατούσαμε όλοι μας στις μύτες των ποδιών,
    κι ήταν στιγμές που νόμιζες πως άκουες να χτυπούνε
    σαν το ρολόι, μες στη σιγή, οι χτύποι των καρδιών.

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Στις μύτες των ποδιών» ταινία

    Η βάδιση στις μύτες των ποδιών (δακτυλοβάμονες), μετά το τρίτο έτος της ηλικίας, είναι πάθηση (θεραπεύσιμη)

  131. Αναμνήσεις από το προσεχές φθινόπωρο…είμαστε όλοι… attimi !

  132. Πέπε said

    Μύτη έχουν και τα αβγά, όπως και κώλο. Πολύ σημαντική διάκριση στη Λιλιπούτη του Γκιούλιβερ (σικ ρε Κολαμπιάνοι!). Εμείς οι υπόλοιποι τη θυμόμαστε κυρίως όταν τσουγκρίζουμε τα πασχαλινά αβγά.

  133. ΓΤ said

    Κουρείο-μίνι μουσείο ΠΑΟΚ @Νιγρίτα Σερρών

    «Τα Παοκάκια»

    «Όποτε έχανε ο ΠΑΟΚ, ο πατέρας ξεσπούσε πάνω μου και με κούρευε γουλί. Ήμουν συνέχεια γουλί. Το ’85, που πήραμε το Πρωτάθλημα, είχα μαλλιά μέχρι τη μέση».

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Αν με πιάσεις από τη μύτη θα σκάσω»

    Μύτη έχει το μαχαίρι, το βέλος, το ακόντιο, το δόρυ (αλλά τη λέμε και αιχμή 🙂 )

    Μύτες μηχανικών μολυβιών

    Πήρε δυο μυτιές από το κορόμηλο που (της) κρατούσα, είπα για την κισσούλα που ημέρεψα και περνώ από τη Ρεματιά, σφυρίζω και κάποιες φορές κατεβαίνει στο χέρι μου. Δε μου ρχόταν να πω «μπουκιές».
    Τσιμπιές να ήταν το σωστό; 🙂
    Τα πουλιά έχουν μύτη (ρουθούνι), αλλά είναι πάνω στη μύτη (ράμφος) τους 🙂 .

  135. Χαρούλα said

    Παράξενο που το μυαλό κάποιου δεν πήγε στο κλασσικό: Όσο πιο μεγάλη μύτη, τόσο πιο μεγάλο μόριο.
    Εεεε, λοιπόν η μεγάλη μύτη στον άνδρα δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι έχει άμεση σχέση με το μέγεθος του ανδρισμού του. Μην κάνουμε λάθος «επένδυση» κορίτσια!

  136. Costas Papathanasiou said

    Η ΜΥΤΗ (του Γκόγκολ) αφηγημένη και έτσι : https://www.elniplex.com/%CE%B7-%CE%BC%CF%8D%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B9-%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%BB-%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86/ και κάποια τραγουδάκια σχετικά :
    Μικρό ανθρωπάκι με μεγάλη μύτη/ σ’ αρέσει ο ρόλος του μεγάλου προφήτη
    https://www.youtube.com/watch?v=xUdSl3QFRww “Υποκουλτούρα” – 1986/ /Αδιέξοδο
    Σου μεγαλώνει όμως η μύτη/ μα εσύ δεν το καταλαβαίνεις
    καλύτερα να κάτσεις σπίτι/ γιατί έξω πλέον κινδυνεύεις
    https://www.youtube.com/watch?v=nrwi7t98gFE “Η μύτη” – 2001/ Γιώργος Λεμπέσης (στίχοι/μουσική: Φοίβος)
    Αν μεγαλώσει η μύτη σου / και βγεις έξω απ’ το σπίτι σου/ και όλοι σε κοιτάνε
    Αν τα γυαλιά δεν μπαίνουνε/κι οι φίλοι σου δεν μένουνε / στεγνά σε παρατάνε…
    Είναι γιατί τα ψέματα / που φέραν τα μπερδέματα/ σε πρόδωσαν και να τα.
    Κι η μύτη που μεγάλωσε / εχτές πάλι σε μάλωσε/ τα ψέματα παράτα.
    https://www.youtube.com/watch?v=GlKpy-toAlU “Αν μεγαλώσει η μύτη σου” – 2015/ Δημήτρης Βουτσάς (Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος – Γιάννης Βασιλόπουλος Μουσική: Γιώργος Ανδρέου )
    Άντρες και γυναίκες όλοι τους μαζί/ κάνουν τη δουλειά τους με διπλό γαζί.
    Κι όμως στην παγίδα/ πέφτουνε πολλοί/ απ’ τη μύτη πιάνεται το έξυπνο πουλί.
    https://www.youtube.com/watch?v=e_t9VFqyBPM “Από τη μύτη πιάνεται το έξυπνο πουλί” / Σπύρος Ζαγοραίος (στίχοι/μουσική: Αιμίλιος Σαββίδης/Σπύρος Καλφόπουλος)
    Τα ξαδέρφια του ξιφία/ παίζανε ξιφομαχία- με τη μύτη τους για ξίφος/ και με ξιπασμένο ύφος.
    https://www.youtube.com/watch?v=VqQaSXJU0t8 “Ξι-ξι-Ξιφίας” – 1985/ Σπύρος Σακκάς (στίχοι/μουσική: Παυλίνα Παμπούδη/Πέτρος Περάκης)
    Μάθε πως στη κλειδαριά μου/ δε χωρούν ξένα κλειδιά
    κι αν μου ξαναμπείς στη μύτη/ θα στη κάνω τη ζημιά.
    https://www.youtube.com/watch?v=xYJw1nkVwjw “Κάτσε φίλε μου στ΄ αυγά σου”- Στράτος Παγιουμτζής
    Μη βάζεις το χέρι στη μύτη/ Μη σκαλίζεις τα σπυράκια σου/ Μην τρως τα νύχια σου/Μην είσαι ανυπάκουο/Μην αντιμιλάς/ Μη φωνάζεις/ Μη νευριάζεις/ Μην τρέχεις/ Μην κλαις/ Μη μη Μη
    https://www.youtube.com/watch?v=Q_XeccAbBQ4 “Καλή ανατροφή” Κώστας Χατζής (στίχοι/μουσική: Δανάη Στρατηγοπούλου/ Κώστας Χατζής )
    Εδώ δεν έχει σύνορα δεν έχει καλοσύνη/ μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι
    Τραπέζι πεντακάθαρο λεφτά, χαρτιά και τσόχα/ κρατάς τη μύτη σου μακριά να μη σε πάρει η μπόχα
    https://www.youtube.com/watch?v=y9EpuoVbvco “Τούμπου τούμπου ζα” – 1975/ Λάκης Χαλκιάς & Παύλος Σιδηρόπουλος (στίχοι/μουσική:Γιάννης Μαρκόπουλος)
    Μια μυτιά απ’ οξυγόνο να γουστάρω/ πόσο κάνουν λίγες τζούρες να τις πάρω
    https://www.youtube.com/watch?v=jrYnZ8wOgic Βασίλης Καρράς – “Μία μυτιά οξυγόνο’ (Στίχοι: Γιάννης Μαλλιάς/ Μουσική: Ιορδάνης Παύλου)
    Έσκασε μύτη η Κυριακή, / χλωμή εταίρα της βδομάδας,
    άβαφη, λίγο νευρική, / στην κόψη κάποιας χαραμάδας,/ ξεχαστήκαμε.
    https://www.youtube.com/watch?v=fgvBH99dqMM “Ξεχαστήκαμε” – 1993/ Αλέκα Κανελλίδου (στίχοι/μουσική:Ηρώ Τριγώνη/Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)

  137. Nestanaiοs said

    135.  Υποψιάζομαι ότι φοβάσαι όλες τις επενδύσεις μικρές και μεγάλες.

  138. sarant said

    136 Είχε κρατηθεί, συγγνώμη

    Ωραίες προσθήκες, χαίρομαι πολύ!

  139. DaPonte said

    Καλησπέρα σας.

    Συμπληρώνω στις λέξεις που περιέχουν την ρίνα και χρησιμοποιούνται ακόμα τον ρινεγκέφαλο(= λέγεται και οσφρητικός εγκέφαλος, μέρος του πιο πρωτόγονου μέρους του εγκεφάλου, του παλαιοφλοιού, ο οποίος είναι κοινός σε θηλαστικά, ερπετά και πτηνά. Στηριζόμενος στην αίσθηση της όσφρησης, αποτελεί την αρχαιότερη ρίζα της συγκινησιακής μας ζωής και ήταν ζωτικής σημασίας για την αυτοσυντήρηση (πριν αναπτυχθεί εξελικτικά ο υπόλοιπος παλαιοφλοιός και νεοφλοιός).

    Τα περί ομορφιάς της πιο διάσημης απογόνου της Πτολεμαϊκής Δυναστείας (ή Δυναστείας των Λαγιδών)Κλεοπάτρας μάλλον είναι μύθος. Η γοητεία της πρέπει να οφειλόταν στην ισχυρή της προσωπικότητα με την οποία κατάφερε να σαγηνεύσει τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο.

  140. Αλφα_Χι said

    134. Να στο ενισχύσω οπτικά.

    Κίσσα ή κοτσύφι; όπως και να ‘χει υπάρχουν και μεγαλύτερες μύτες-ράμφη

  141. Costas X said

    128. Ακριβώς !

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    140 Κούκλος ο …μύτος!
    Κίσσα μπλαβοφτέρουγη και γαλαζοματούσα είναι η φιλενάδα μου/μπορεί και φίλος, δεν ξέρω. Τη γλίτωσα από γάτας δόντια, ενώ το κοτσιφάκι στον κήπο (φέτος), δεν το πρόλαβα. Ίσα που το νυχιάσανε, το σκοτώσανε και δεν το φάγανε οι σκρόφες οι γάτες.

  143. ΓΤ said

    @140 ΑΧ

    τουκάν

    επώνυμη μύτη: Στέλιος Ράμφος

  144. spyridos said

    121
    Υπάρχει και ποντιακό. Μυτακίδης.

  145. Μαρία said

    live απ’ την πλατεία Δημοκρατίας.

  146. Χαρούλα said

    #137 Nestanaiοs υποψίες για τις επ-ενδύσεις μου, ελεύθερα. Για τις εις-δύσεις μου όμως δεν δύνασαι….🤨☺️

  147. Γιώργος Κύπριος said

    Η μύξα είναι αρχαιότερη λέξη από τη μύτη;

  148. ΓΤ said

    Πω τι γίνεται στην Κουμουνδούρου.

    … και παλικάρια γίνονται μαλλιά κουβάρια. Τρολ κονταροχτυπιούνται

    Όπως Μαρέβα στου Βολταίρου, έτσι Ταϊλεράνδος στο Κολωνάκι.

    Ανακαίνιση με έμφαση στα πόμολα

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πες του τού @ούστη π΄αγαπάς
    στη μύτη μη μου μπαίνει
    για θα σε δει η μάνα σου
    στα μαύρα βουτυμένη.

  150. sarant said

    139 Ωστε και ρινεγκέφαλος!

    147 Ναι, η μύξα είναι αρχαία, υπάρχει ήδη στον Ησίοδο

  151. Αγγελος said

    Τις μυτίτσες που παίζαμε μικροί για να δούμε π.χ. ποιος θα παίξει πρώτος, τις είπαμε;

  152. ΓιώργοςΜ said

    117 πιο ψηλά ακόμα, σε αστρονομικό ύψος, οι κομύτες

  153. Prince said

    Είναι και η μύτη για εμπόριο και μπίζνες, η αγορίνα.

  154. Πέπε said

    Τυροφίλ μυθιστόρημα. Το έχω ξανααναφέρει.

  155. 113, … η «μύτη» του κρασιού : αδύναμη, …

    Σε αντίθετη περίπτωση:
    δυναμύτη

  156. 152,
    😀

  157. Alexis said

    «Παρτίδες» του Χιώτη:
    Τι θες τα σούρτα-φέρτα μπρος στο σπίτι της
    καλά και σώνει πας να μπεις στη μύτη της

  158. Alexis said

    Απίστευτη γλωσσική γελοιότητα στη σειρά «Ψυχοκόρες» του ΑΝΤ1.
    Δείχνει κρατούμενες στο γνωστό στρατόπεδο εξορίας στο Τρίκερι. Είναι εξαθλιωμένες, πεινασμένες, βασανισμένες… Μιλάνε για μια συγκρατούμενή τους τη Μυρτώ, που πέθανε βασανιστικά από φυματίωση και λένε «ο θάνατος της Μυρτούς» και εκείνο «της Μυρτούς» και ξανά μανά «της Μυρτούς»…

    ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ!!!
    (για να μεταχειριστώ και μια ατάκα της… Σαπφούς Νοταρά! )

  159. ΓΤ said

    @153 Prince

    Βλέπουμε στο Euro 2024 το «δυναμόμετρο», τον αισθητήρα της μπάλας που ανιχνεύει και την απειροστή επαφή. Επομένως εδώ έχουμε μία μύτη που οσφραίνεται την παράβαση. Αυτός λοιπόν ο αισθητήρας είναι, κατ’ αναλογίαν με την «αγορίνα», μπαλαρίνα 😛

  160. Nestanaiοs said

    146. ασπαρτος και ανηροτος ηματα παντα ανδρων χηρευει.

  161. ΓΤ said

    Ψέματα Κασσελάκη για την Αυγή

    https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/438105_oi-ergazomenoi-tis-aygis-bgazoyn-pseyti-ton-stefano-kasselaki

  162. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    158# Μου μετέφεραν άλλο, από τη Μάγισσα (Μάνη, περίπου στα 1800-1821). Κάποιος λέει στην ομήγυρη κάποια πράγματα για να εισπράξει το σχόλιο «Σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας» 😂

  163. sarant said

    158 Τη Νοταρά, άμα την έλεγες… Σαπφού θα σε έδερνε

    162 !!!

  164. Alexis said

    #162: 😂😂😂

  165. xar said

    @162
    Ώρα να δούμε σε κανα δραμοντοκιμαντέρ τους Φιλικούς να λένε στον Υψηλάντη «Μεγαλειότατε, θέλουμε να σας κάνουμε κοινωνό σε ένα πρότζεκτ» και αυτός να ρωτάει «και τι resources έχουμε;» στρίβοντας της μουστάκα του.

    Νέο πλάνο με τον Παπαφλέσσα να μιλάει στους προεστούς (όχι στην Αγία Λαύρα, δεν είμαστε σκιτζήδες, κάνουμε σοβαρή δουλειά εμείς): «Ο αγώνας, γερόντισες και γέροντες, απαιτεί δέσμευση και στοχοπροσήλωση, πρέπει να στικ του δε πλαν».

    Κατ σε πλαγιά βουνού (στο βάθος ξεχωρίζει ένα αιρμπιενμπι), ο Κολοκοτρώνης βγάζει φλογερό λόγο στους αγωνιστές: «Παιδιά, πάμε γερά για τη νίκη, το έχουμε!».

    Το τερμάτισα(;), αλλά οι δυνατότητες είναι πραγματικά ατελείωτες.

  166. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    165# Καντίπουτας δεν τιρμάτ’σις. Είνι παγκουσμίους γνουστό πως οι έλληνες στα Δερβενάκια καθάρ’σαν τους τούρκοι μι φαστ τρακ διαδικασίις.

  167. Καλημέρα
    Με φτιάξατε πρωί πρωί να ξεκινήσω χαρούμενα τη βόλτα μου 🙂

  168. Alexis said

    #165, 166: Όπως είπε άλλωστε ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης μετά τα Δερβενάκια: «Κατάφερα να μπω στα παπούτσια του Δράμαλη και στο τέλος της ημέρας τους χαλάσαμε!»

  169. loukretia50 said

    Αν μη τι άλλο, μίτωση στο νήμα προκαλεί
    η μύτη η ελληνική!  
    ΜΥτέρα τόσων σχολιανών – πώς το’χει καταφέρει?
    με προβολή τιμΥτική !
    σε ΜΥΤΗ in Greece – νέα βερσιόν
    τα μάλα συνεισφέρει.
    ΛΟΥ

  170. sarant said

    169 Θυμηθήκαμε και το ωραίο λογοπαίγνιο μύτηρ, μπράβο

  171. loukretia50 said

    170. Με πρόλαβε άλλος, δε θυμάμαι ποιος.

    Αλλά ρεφάρω για την έρμη τη μύτη του Γκόγκολ…

  172. Stavroula said

    Η απογείωση της όσφρησης, η φανταστική μύτη του Ζαν Μπατίστ Γκρενούιγ,
    Το άρωμα – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

  173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    158 >>«ο θάνατος της Μυρτούς»
    «Η δραματική σειρά εντυπωσιάζει και οι σεναριογράφοι της έχουν γίνει πλέον περιζήτητοι.»
    https://www.daddy-cool.gr/tileorasi/psychokores-telos-oi-senariografoi-tis-seiras.html

    57,126 >>Η μύτη του Γκογκολ , βλ.42

    169,170 >>Μυτέρα βλ. 55τέλος

  174. Theo said

    Οι Μάορι χαιρετιούthνται μύτη με μύ

    Κι η γάτα μου, η Λίζα, όταν ήθελε να μου δείξει την αγάπη της, έτριβε τη μύτη της στη δική μου (ο Τζη το εξηγεί αλλιώς, αλλά δεν πειράζει 🙂 )

  175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Ιστορίες να πιάνεις τη μύτη σου» μια έκφραση όταν «βρωμάνε» τα εξιστορούμενα.

Σχολιάστε