Παίδες εν Καμίνο, μέρα έκτη και τέλος
Posted by sarant στο 13 Σεπτεμβρίου, 2025
Σάββατο σήμερα, κανονικά έχει μεζεδάκια, ετσι δεν είναι; Ναι, αλλά κανονικά. Τούτη η βδομάδα ομως δεν είναι κανονική, είναι βδομάδα εκστρατείας, ταξιδιωτική. Κι έτσι, τα μεζεδάκια αναβάλλονται, ίσως μπουν τη Δευτέρα, και σήμερα ολοκληρώνεται το οδοιπορικό στη Γαλικία.
Θα θυμάστε ότι στο χτεσινό άρθρο είχα εξιστορησει την πέμπτη μερα του οδοιπορικού έως την πόλη Παδρόν, μέρα βροχερή που πολυ μας ταλαιπώρησε. Η χτεσινή έκτη μερα ευτυχώς ηταν άβροχη, και πάλι καλά διότι είχαμε να κάνουμε 24 χιλιόμετρα με αρκετά μεγάλη υψομετρική διαφορά.
Ξεκινήσαμε με ομίχλη, την ομίχλη εκείνη που προμηνύει ηλιο μετα το μεσημέρι. Στο πρώτο χωριό πρόσεξα σε πολλούς κήπους μια κατασκευή που δεν την είχα ξαναδεί.

Λοιπόν, τέτοια κτίσματα είδαμε πολλά σήμερα. Τι να είναι; αναρωτιόμασταν. Το Google lens απάντησε: λέγονται horreos, είναι σιταποθηκες που συνηθιζονται στη Γαλικία να χτίζονται ετσι.
Λίγο πιο πέρα, δυο μουσικοί, γκάιντα και τύμπανο, παίζανε κέλτικα

Οι Γαλικιανοί είναι Κέλτες. Θελτα Βιγκο τη λένε την ομάδα. Ο Ερενμπουργκ διηγείται στα Απομνημονεύματά του οτι στον ισπανικό εμφύλιο τους Σοβιετικούς αξιωματικούς που βοηθούσαν τους Δημοκρατικούς τους λέγανε Γκαλιέγους, διότι οι Γκαλιεγοι έχουν περισσότερους ξανθους απο τον μέσο όρο των Ισπανών.
Πιο κατω βρήκαμε ενα γυμνάσιο που πήγαινε ημερήσια πεζοπορία στην Κομποστέλα.

Είχαμε σπάσει πια την εικοσαρα, είχε βγει και ο ήλιος, ολα καλά. Περνούσαμε απο πολυ όμορφα τοπία, αποζημίωση για τη χτεσινή ταλαιπωρία.

Κι άλλο ενα ωραιο ορρέο:

Το τελευταίο κεφαλοχώρι, στα 8 χιλιομετρα απο την Κομποστέλα, λέγεται Μιλαδόιρο (O Milladoiro), που προέρχεται από το humiliadorio, επειδή οι προσκυνητές του παλιού καιρού, όταν έφταναν εκεί, έβλεπαν για πρώτη φορά απο μακριά τον καθεδρικό του Σαντιάγο και γονάτιζαν ταπεινοί, se humiliaban ισπανιστί.

Δεν φαίνεται, και δεν θα φανεί όσο κι αν μεγεθύνετε τη φωτογραφία, αλλά είδαμε ή ετσι νομίσαμε, τα δύο βέλη του καθεδρικού, στο βάθος.
Τσιμπησαμε κάτι στο χωριό και συνεχίσαμε για την τελική ευθεία. Τα 3 τελευταία χιλιόμετρα έγιναν μέσα στην Κομποστέλα και ήταν εκνευριστικό να σταματάμε στο φανάρι ύστερα από τόσες ώρες και μέρες ανεμπόδιστης πεζοπορίας στην ύπαιθρο. Παρεμπιπτόντως, οι Ισπανοί, αν και έχουν τη φήμη Λατίνων που βράζει το αίμα τους, τελικά είναι φλώροι. Σταματάνε όλοι στις διαβάσεις πεζών. Δεν είναι ανυπότακτοι σαν κι εμάς.
Τέλος παντων, σε λιγο βρισκόμασταν στη μεγάλη πλατεία του Καθεδρικού και βγάζαμε την καθιερωμένη φωτογραφία

Πήγαμε ύστερα στην Οφισίνα των Περεγρίνων, οπου παραλάβαμε το πιστοποιητικό, το σερτιφικάδο οτι καναμε την απόσταση:
Συνολικά, ηταν μια καταπληκτική εμπειρία. Σχεδίαζα το ταξίδι αυτο πολλούς μήνες στο μυαλό μου και χάρηκα πάρα πολύ που μπόρεσα να το πραγματοποιησω.
Θα το επιχειρήσω ξανά; Δεν αποκλείεται. Άλλωστε, πολλοι απο αυτούς που συναντήσαμε στο δρόμο και πιάσαμε μαζι τους συζήτηση, έρχονταν για δεύτερη, τριτη, πολλοστή φορά. Υγεία να υπάρχει…







LandS said
Καλά να είσαστε και να ξαναπάτε.
Έχει και η Ισπανία Ορρεούς λοπόν∙ καμμία σχέση με Β. Εύβοια. (να σκαρώσουμε ένα μεζεδάκι μέρα που ‘ναι)
atheofobos said
Αν εσύ χάρηκες που μπόρεσες να το πραγματοποιήσεις, εμείς χαρήκαμε διπλά να το διαβάζουμε, καθισμένοι άνετα σε δροσερό μέρος και στεγνοί ,πίνοντας τον καφέ μας , μπροστά στον υπολογιστή!
Και εις άλλες με υγεία!
Jorge said
Σερτιφικάδο, σε τεζάκι μαζί με αποδείξεις.
Καλό!
Καλό αριβάρισμα.
ΚΑΒ said
τέτοια κτίσματα είδαμε πολλά σήμερα. Τι να είναι; αναρωτιόμασταν. Το Google lens απάντησε: λέγονται horreos, είναι σιταποθηκες
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=horreum
ρειο<αρχ. ωρείον < λατιν. horreum χτιστή κιβωτιόσχημη αποθήκη σιτηρών
καλημέρα. Πάω για μπάνιο.
Μαγδαληνή said
Παντάξιοι!
Και μια και λέει ο Lands για Βόρεια Εύβοια, ελάτε για το περπάτημα στον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο στο Προκόπι. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαδρομής, να ξεκινήσει κάποιος από τα Ψαχνά (οι πιο ένθεοι), ή από τη θέση Άγιος για να έχει όλο κατηφόρα, να πάει στο πλάι της ασφάλτου, να πάει από σηματοδοτημένο μονοπάτι, χωματόδρομο. Οι πιο πολλοί περπατούν τα 20 χλμ από τον Άγιο. Ο χαμός γίνεται στα τέλη Μαΐου μια και στις 27 είναι η γιορτή.
Μήπως να το σκεφτούν οι Σαραντακιστές για την άνοιξη;
antonislaw said
Πολλά συγχαρητήρια Νίκο,είναι ένα κατόρθωμα αυτή η πεζοπορία! Εύχομαι και στην 600άρα να αξιωθείς, την έχει κάνει φίλος μου και την κατευχαριστήθηκε, ιδίως λόγω της εξαιρετικής αλλά όχι και φουλ τουριστικοποιημένης οργάνωσης των πανδοχείων στην πορεία!
«Παρεμπιπτόντως, οι Ισπανοί, αν και έχουν τη φήμη Λατίνων που βράζει το αίμα τους, τελικά είναι φλώροι. Σταματάνε όλοι στις διαβάσεις πεζών. Δεν είναι ανυπότακτοι σαν κι εμάς. «
Πάντως στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια σταματάνε ούλοι συμπούρμπουλοι στις διαβάσεις των πεζών! Να φταίει το ερμπινενμπί, να φταίει η άγρια -είναι η αλήθεια-τουριστικοποίηση; Οι φίλοι μου κάτω μου λένε πως άρχισε από μια πρωτοβουλία τοπικού δημοσιογράφου, που μάλιστα είναι και ξενομπάτης αλλά πολύ ενεργός πολίτης!
antonislaw said
Για το σταμάτημα στα φανάρια: Πιστεύω οτι είνσι επικίνδυνο να το κάνεις αν δεν το έχει υιοθετήσει τουλάχιστον το 60% των οδηγών, γιατί υπάρχουν δύο κίνδυνοι, ή να σε τρακάρει ο πισινός σου ή να προσπαθήσει να σε προσπεράσει- ιδίως αν είναι μηχανάκι και να επιπέσει ( σικ,ρε) στον ανυποψίαστο πεζό που διασχίζει τη διάβαση
Stazybο Hοrn said
Costas X said
Καλημέρα και καλή επιστροφή !
Ωραίες κατασκευές αυτά τα horreos, είναι λέει φτιαγμένα έτσι ώστε να μην φτάνουν τους σπόρους το νερό και τα ποντίκια, αλλά και να αερίζονται. Η Βίκη λέει ότι στα Γαλικιανά λέγονται «cabazos», θυμίζει κάπως τις «καβάτζες» !
«Σταματάνε όλοι στις διαβάσεις πεζών. Δεν είναι ανυπότακτοι σαν κι εμάς.» : Το είδα τα δύο τελευταία καλοκαίρια στην πόλη της Κέρκυρας κι έπαθα πλάκα. Μάλλον οι ντόπιοι κόλλησαν την αρρώστια από τους ξένους !
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα. Καλή επιστροφή στους ταξιδιώτες (περπατητές και μη, προσκυνητές και μη).
5 Μαγδαληνή συμφωνώ. Να μαζευτούμε να πάτε 🙂
6-7 Οι πεζοί σταματάνε κατάλαβα εγώ , όχι οι οδηγοί.
8 Ε, αλίμονο. Ο μάγος που δεν θα τόβλεπε (όσο και να την μεγεθύνετε. Μεγάλη κουβέντα μη λες…)
Jorge said
Τα ορέος, τα είχα ακούσει παλιά σαν κανίστρος.
Στην ουσία σιταποθήκες-ξηραντήρια δημητριακών στο υγρό κλίμα του καλοκαιριού που έχουν εκεί.
Σε γιούτινα σακιά, προστασία (ανάμεσα στα άλλα) από το να μην «ανάψουν».
bluemusic93eafc702a said
Παρόμοιες αποθήκες, ξύλινες όμως, με τα ορρέο, υπήρχαν στην Πιερία τουλάχιστον για αποξήρανση καλαμποκιών.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
4 Ωρειον λοιπόν
5 Στα υπόψιν!
8 Α μπράβο!
Αγγελος said
Συγχαρητήρια, Νίκο! Σε ζηλεύω που θέλεις και μπορείς ακόμα να κάνεις τέτοια πράματα!
Λίνος said
Παρόμοιες αποθήκες, ξύλινες όμως, με τα ορρέο, υπήρχαν στην Πιερία τουλάχιστον, για αποξήρανση καλαμποκιών.
antonislaw said
10 6-7 Οι πεζοί σταματάνε κατάλαβα εγώ , όχι οι οδηγοί
Στο Ρέθυμνο πλέον σταματάνε οι οδηγοί στις διαβάσεις, ακόμα και οι πλέον ορεσίβιοι, για να περάσουν οι πεζοί! Αλλά όσοι παλιολλαδίτες κατεβαίνουν κάτω- εμού συμπεριλαμβανομένου- και οδηγούν το καλοκαίρι είναι κίνδυνος θανατος. Γιατί οι ντοπιοι έχουν συνηθίσει να περνούν αμέριμνοι τις διαβάσεις. Όταν κατεβηκα φέτος ήταν συνοδηγός ο πατέρας μου και με ορμήνευε…»σταμάτα στη διάβαση, θα σκοτώσεις κανένα…»
Jorge said
Σε κάποιον Ρέθεμνο, σταματούν ευγενικά οι οδηγοί στις διαβάσεις.
Για να μην χαθούν διανυκτερεύσεις.
Μα όχι παραέξω.
atheofobos said
Πράγματι και εγώ εντυπωσιάστηκα όταν είδα φέτος στο Ρέθυμνο να σταματούν στις διαβάσεις. Επίσης κυκλοφορόντας συχνά στον ΒΟΑΚ με έχει εντυπωσιάσει ότι, σε σχέση με το παρελθόν, η πλειονότητα των οδηγών τώρα τηρεί τα όρια ταχύτητας που υπάρχουν και σπάνια βλέπεις να γίνονται επικίνδυνα προσπεράσματα.
Δεν κυκλοφορώ τότε και δεν ξέρω τις γίνεται τις μετά τα μεσάνυκτα ώρες.
sarant said
14 Νάσαι καλά Άγγελε!
Δύτης των νιπτήρων said
Ισχύουν οι παρατηρήσεις για το Ρέθυμνο και τις διαβάσεις. Ακόμα και η παρατήρηση για τον ΒΟΑΚ του Αθεόφοβου (18). Έπεσαν κάτι πρόστιμα καραμπινάτα με κάμερες.
Διστάζω να γράψω κάτι άλλο μιας και χτες με είπαν χειροκροτητή. Τέλος πάντων, και εις άλλα με υγεία!
Jorge said
Παντέρμη Κρήτη.
https://youtu.be/diZ2rjnUDAs
Χαρούλα said
6 μέρες μας ταΐζεις, τι χρείαν έχομεν μεζεδακίων σήμερα;
Μπράβο σας! Θαυμάζω το κουράγιο σας!
Όχι τώρα που δεν τα καταφέρνω, αλλά ποτέ δεν θα το έκανα… Οπότε ευχαριστήθηκα την περιγραφή. Πολύ καλύτερη από την ταλαιπωρία!
Και κυρίως ζηλεύω που το καμίνο έγινε από τον μπαμπά με τις κόρες! Είναι σημαντικός ο συνδιασμός, μεγενθύνει περισσότερο το δέσιμο, την υποστήριξη, την χαρά, από ότι με φίλους.
Χαρούλα said
Καλή επιστροφή! Καλή ξεκούραση! Τραγούδια για πιο χαλαρή επαναφορά.
Jorge said
Σουρδείπνωνε, μεγέθωσαν την δόλια καμπεστρέλα
γεμάτοι ως τα γόνατα γυρίζουν μες την τρέλα.
antonislaw said
21
Καλό Jorge! Ο Χάρρυ Κλυνν δε θα πεθάνει ποτέ- ούτε το γεγονός οτι οι Γερμανοί έβλεπαν πάντα την Κρήτη όπως οι ΗΠΑ το Πόρτο Ρίκο και τημ προεπαναστατική Κούβα…
DaPonte said
Δεν είδα αν έχει ήδη αναφερθεί ότι από τη Γαλικία κατάγονταν ο Φρανθίσκο Φράνκο και ο Φιντέλ Κάστρο.
Jorge said
Ωραία και η συναίσθηση της επιστροφής μετά από μεγάλο ταξίδι (όχι εξαήμερο).
Όλα είναι αλλιώτικα, μυρωδιές,θέες, ακούσματα, συμπεριφορές.
Ξεκλειδώνεις το διαμέρισμα σου και ανακαλύπτεις τρία νέα δωμάτια και μία καταπακτή.
xar said
Και έτσι τελειώνει μια ωραία εκδρομή (κλαψ!). Άντε και σε καλύτερες!
Περί διαβάσεων και αυτοκινήτων:
Είμαι από αυτούς τους εμμονικούς που επιμένουν στις διαβάσεις να εκβιάσουν το σταμάτημα του αυτοκινήτου, δηλ. κατεβαίνω από το πεζοδρόμιο, κάνω και ένα βήμα και περιμένω να δω αν θα σταματήσει το αυτοκίνητο που έρχεται. Ειδικά αν είμαι με τον μικρό ή με τον σκύλο κάνω και σήμα να σταματήσουν. Λοιπόν, έχω διαπιστώσει ότι περίπου 8 στους δέκα σταματάνε (ορισμένοι, είναι αλήθεια, στραβομουτσουνιάζοντας). Από αυτούς που δεν σταματάνε, είναι εμφανές ότι οι περισσότεροι δεν προλαβαίνουν, γιατί έρχονται με μεγάλη ταχύτητα και ούτε που τους είχε περάσει από το μυαλό ότι πρέπει να κόψουν καθώς πλησιάζουν στη διάβαση, ενώ υπάρχουν και κάποιοι πολύ λίγοι (συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας) που θα κορνάρουν κιόλας, σαφώς τσατισμένοι.
Παίζει βέβαια και ρόλο για ποια διάβαση μιλάμε. Π.χ. στην Αλεξάνδρας σταματάνε ελάχιστοι, σε μικρότερους δρόμους σταματάνε οι περισσότεροι. Καθώς εφαρμόζω αυτή την τακτική εδώ και πολλά χρόνια (δεκαετίες), βλέπω μια αλλαγή σιγά-σιγά στην συμπεριφορά των περισσότερων οδηγών. Παλιότερα αυτοί που στραβομουτσούνιαζαν ή τσαντίζονταν, ή απλά που έβλεπες την έκπληξη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους ήταν σαφώς περισσότεροι.
Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να αλλάξει η κατάσταση. Τώρα, πόσου χρόνου, δεν ξέρω· σίγουρα κάποιες δεκαετίες, ίσως και γενιές. Εδώ μας πήρε περίπου 3 δεκαετίες για να αλλάξει η νοοτροπία μας και να γίνει νόρμα ότι δεν καπνίζουμε σε κλειστούς χώρους (όχι ότι τηρείται απόλυτα), με συντονισμένη προσπάθεια και εκστρατείες από την πολιτεία. Τώρα σε ένα θέμα που έχει αφεθεί εντελώς στον πατριωτισμό των Ελλήνων, μάλλον θέλει παραπάνω χρόνο.
rogerios said
Μπράβο στον Νικοκύρη και στις Νικοκυροπούλες! Ζηλεύω για το όμορφο ταξίδι και τις υπέροχες εμπειρίες που αποκόμισαν!
dimosioshoros said
Όπως τα λέει ο Rogerios. 🙂
rogerios said
Και τώρα… ας γκρινιάξω. 🙂 🙂 🙂
«Οι Γαλικιανοί είναι Κέλτες». Ναι… όσο εγώ κι ο Νικοκύρης είμαστε Πελασγοί ή Μινωίτες. Βασικά, είναι Κέλτες επειδή έτσι θέλουν να λένε. Τουλάχιστον οι Βρετόνοι, οι Ουαλοί ή οι Ιρλανδοί έχουν τη ζωντανή ανάμνηση ή ακόμη και την επιβίωση μιας κελτικής γλώσσας. Τι έχουν οι Γαλικιανοί που μιλάνε μια λατινογενή γλώσσα που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως πρωτολουζιτανική; Μια γλώσσα που διαφοροποιείται από τα στάνταρ πορτογαλικά απλώς και μόνον λόγω της απομόνωσης που συνεπαγόταν η υπαγωγή στο ισπανικό κράτος (ας αφήσω στην άκρη το ότι μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του γαλικιανού εθνικισμού συνηγορεί υπέρ της εναρμόνισης με τα πορτογαλικά ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η αντίσταση στα καστιγιάνικα);
Πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση, το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Ισπανίας κατοικούνταν από Κελτίβηρες. Τι κάνει τους Γαλικιανούς πιο Κέλτες από τους υπόλοιπους Ισπανούς; Μήπως δεν πέρασαν από τα μέρη τους Ρωμαίοι, Σουηβοί, Βάνδαλοι και Βησιγότθοι; ΟΚ, δεν πέρασαν μουσουλμάνοι. Τι είναι, όμως, τότε αυτό που διαφοροποιεί τους Γαλικιανούς από λ.χ. τους Αστουριανούς και τους Κανταβριανούς, στα μέρη των οποίων επίσης δεν πάτησε πόδι κανένας μουσουλμάνους και οι οποίοι έχουν κοινούς θρύλους και παραδόσεις με τους Γαλικιανούς;
Τι μένει, λοιπόν; Οι γκάιντες, το φολκλόρ κι ο μύθος των ξανθών; Έ, να με συμπαθάτε που είμαι δύσπιστος με το φοκλόρ, τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η αναβίωση και η ανάδειξη του φολκλόρ, των «δημοτικών» και «λαϊκών» παραδόσεων, δεν είναι παρά μια πρωτοβουλία των πνευματικών ελίτ του 19ου αι., στην προσπάθεια υποστήριξης του εκάστοτε εθνικού αφηγήματος. Κάποιο στάθηκαν τυχεροί και τα «έθνη» τους μετουσιώθηκαν σε κράτη. Άλλοι όχι τόσο. Κάποιοι, όμως, από τους δεύτερους πέτυχαν τουλάχιστον την αναγνώριση «αυτόνομων κοινοτήτων», έτσι ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι κονδύλια που υπό άλλες συνθήκες θα τα διαχειριζόταν η πρωτεύουσα.
Αυτά και να με συμπαθάτε για την γκρίνια…
DaPonte said
31 Rogerios,
Η «γκρίνια» είναι χρήσιμη, αν κάτι μας μαθαίνει!
Να συμπληρώσω κατιτίς: «Gallaeci graecam sibi originem asserunt»(= Οι Γαλικιανοί ισχυρίζονται ότι κατάγονται από Έλληνες) γράφει ο ιστορικός Μάρκος Ιουνιανός Ιουστίνος Φροντίνος.
π2 said
Συγχαρητήρια και εις άλλα με υγεία. Τη μια φορά που βρέθηκα στο Σαντιάγο ντι Καμποστέλα μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση που έβλεπα τόσους προσκυνητές, εμφανώς πανευτυχείς. Στην αρχή το παρεξήγησα για θρησκευτική πίστη, αλλά μετά κατάλαβα ότι για πολλούς ήταν η ευτυχία της ολοκλήρωσης ενός ζόρικου στοιχήματος.
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα!
“Θα το επιχειρήσω ξανά; Δεν αποκλείεται. Άλλωστε, πολλοι απο αυτούς που συναντήσαμε στο δρόμο και πιάσαμε μαζι τους συζήτηση, έρχονταν για δεύτερη, τριτη, πολλοστή φορά. Υγεία να υπάρχει…”(Ν.Σ.)
“Καμίνο- Εξ(αίσιο-τέλος)”
Πουθενά πρωτοπορία/ δίχως στρατοκόπου υγεία
(με βρεγμένα πόδια ή όχι)
έτσι που και Οδός Σαντιάγο/ να λέει “Δείτε σαν τί άγω,
πώς σωστό το βήμα τόχει!”…
Με Παδρόν ομίχλη η Έκτη/ μέρα, με μεράκι ρέκτη
Περιπατητή όμως πάμε
και ώς τον τάφο του Ιακώβου/ μίλια ολόχαρα, άνευ φόβου,
εικοστέσσερα1 μετράμε.
Ήλιος νόστιμος και ωραίος/ βγήκε σε χωριού horreos
(σαν ροδάκινο ήταν γούρμο).
Δύο Κελτών(!) ακούμε γκάιντες/ ( Χάιντε, Θέλτα Βίγο, και Άιντες!)2
και ένα εκ Γυμνασίου τσούρμο.
Μιλαδόιρο, κλίνον γόνυ,/ όπου -ορθοί και ένδοξοι γόνοι-
τρώμε και στο πόδι κάτι.
Τελική στην Κομποστέλα/ με οχημάτων πηγαινέλα,
με Γρηγόρη και Σταμάτη,
έως καθεδρικού πλατεία/ για ιερή φωτογραφία…
−Τί Τριώδιο άλλο να δείξω;
Πλέον, έχων Σερτιφικάδο/ στης Οδοιπορίας τον κλάδο
και Σχολή Δρόμου3 θ’ ανοίξω…
1: πρβλ. “ Ήρταμε ‘ς τα εικοστέσσερα”(σσ. στα έσχατα της αλφαβήτου, μας ξέφυγαν λόγια βαριά, ξεχάσαμε τα γράμματα// Σπ. Μαρινάτος, Κεφαλληνία/ Ερμηνεία: Επί φιλονικίας, ρήξεως, εσχάτης έχθρας).
2: Αφιερωμένα στην επίσημη καλαθοσφαιρική αγαπημένη:
https://www.youtube.com/watch?v=mFmTRcekOzA Θανάσης Γκαϊφύλλιας – “Χάιντε Χάιντε”
https://www.youtube.com/watch?v=B9kLyCxKUE0 Άιντες , άιντες – Μανώλης Αγγελόπουλος
3: Δείγματα διδακτέας ύλης:
−». Les magistrats « obligés de passer leur vie à siéger, se reconnaissent à je ne sais quoi de gêné, à un mouvement d’épaules, à des diagnostics dont je vous fais grâce parce qu’ils n’ont rien de pittoresque[…]« N’est-il pas effrayant de penser qu’un observateur profond peut découvrir un vice, un remords, une maladie en voyant un homme en mouvement ? Quel riche langage dans ces effets immédiats d’une volonté traduite avec innocence ! » (“Théorie de la démarche Honoré de Balzac”,1833 https://fr.wikipedia.org/wiki/Th%C3%A9orie_de_la_d%C3%A9marche )
−“Moreover, you must walk like a camel, which is said to be the only beast which ruminates when walking”. [p.14]
“The West of which I speak is but another name for the Wild; and what I have been preparing to say is, that in Wildness is the preservation of the world. Every tree sends its fibres forth in search of the Wild.
The cities import it at any price. Men plough and sail for it. From the forest and wilderness come the tonics and barks which brace mankind.
Our ancestors were savages. The story of Romulus and Remus being suckled by a wolf is not a meaningless fable. The founders of every State which has risen to eminence have drawn their nourishment and vigor from a similar wild source.” [pp. 46-47]
“There are other letters for the child to learn than those which Cadmus invented. The Spaniards have a good term to express this wild and dusky knowledge, gramática parda tawny grammar, a kind of mother-wit derived from that same leopard to which I have referred.”[p.79] (“Walking” by Thoreau, Henry David, 1817-1862, Publication date: 1914, Publisher: [Cambridge, Mass.] The Riverside Press https://archive.org/details/walking0000thor/page/n13/mode/2up https://www.gutenberg.org/ebooks/1022 )
−“Think while walking, walk while thinking, and let writing be but the light pause, as the body on a walk rests in contemplation of wide open spaces.”/ “You don’t walk to kill time but to welcome it, to pick off its leaves and petals one by one, second by second.”― Frédéric Gros, “A Philosophy of Walking”,2008, etc.
GeoKar said
συμφωνώ με την Χαρούλα (#22), ιδίως την τελευταία παράγραφο.
καλή επιστροφή και εις άλλα με υγεία!
sarant said
31 Ωραία γκρίνια!
33 Ακριβώς αυτό
34 Μπράβο Κώστα!
Αλφα_Χι said
Πάντα τέτοια, καλή ξεκούραση!
Χαρούλα said
#31 Rogerios 👏🏻🙏! Όπως πάντα πηγή γνώσεων και κυρίως σε θέματα που λίγοι έχουν μελετήσει και ασχοληθεί σοβαρά.
Αλφα_Χι said
Υπάρχουν κι άλλες διαδρομές για τη συνέχεια, με λίγα παραπάνω χιλιόμετρα. Ωραία εμπειρία κι αυτή, Γύθειο-Γράμμος, 56 μέρες!
sarant said
39 Ωχ, αυτοί είναι κομάντα. Και βέβαια η διαδρομή χρειάζεται σκηνή
Αλφα_Χι said
40. Μου άρεσε περισσότερο ο τρόπος που σκέφτονται και όσα λένε στη συνέντευξη, χωρίς να επικεντρώνονται μόνο ή τόσο στην πορεία.
Αγόρασαν ελαφρύ εξοπλισμό, η σκηνή π.χ. μπορεί να ζυγίζει 1-1.5 κιλό. Χρήμα να έχεις.
Μαρία said
39, 40 Πιτσιρικάδες, γυμναστές και άεργοι.
Καλή ανάπαυση, Νικοκύρη.
DaPonte said
Κύριε Σαραντάκο καλή επιστροφή να έχετε.
34 Τα αποσπάσματα από τον Θορώ: “The West of which I speak is but another name for the Wild» & «Our ancestors were savages.» μου θύμισαν το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη : «Μυθ-ιστορία των βάρβαρων προγόνων των σημερινών Ευρωπαίων».
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Καλή επάνοδο – και σ’ άλλα (λίγο δυσκολότερα 🙂) με υγεία! Ζηλεύω, βέβαια, αλλά δεν νομίζω ότι θα κατάφερνα κάτι τέτοιο. Ου παντός πλειν ες…
9.
Cabajos – καβάτζες. Ενδιαφέρον, γιατί σημασιολογικά πλησιάζουν αρκετά! Το έχουν ψάξει οι γλωσσολόγοι;
ΓΤ said
ΟΣΦΠ-Πανσερραϊκός 5-0
Ατρόμητος-Άρης 1-2
Παναιτωλικός-Βόλος 1-2
Μαρία said
44 https://en.wiktionary.org/wiki/cabazo#Spanish
sarant said
Πολύ ωραία η Μαδρίτη έστω και για λίγες ώρες!
DaPonte said
45 ΓΤ
Κοινό σημείο των νικητών οι Ισπανοί προπονητές τους (Μεντιλίμπαρ, Χιμένεθ, Φεράντο)!
Prince said
5. Μαγδαληνή, τί καταπληκτική ιδέα!
Θα είμαι μέσα, όποια απ’τις 2 διαδρομές τελικά αποφασιστεί, με ενθουσιασμό. Ας πάμε πριν τη γιορτή, να αποφύγουμε τα πλήθη.
Και μην ακούς, ανάγκα και Μαλλιαροί πείθονται!
Stazybο Hοrn said
31: Να πούμε Άραβες, κι όχι Μουσουλμάνοι;
Stazybο Hοrn said
49: Πείτε σε ποια ταβέρνα θα καταλήξετε, να πάμε απευθείας.
Prince said
51. Άμα κεράσετε…
Jorge said
Νυχτερινή πτήση από Μπαράχας, τρία κόκκινα φωσάκια αναβοσβήνουν.
ΓΤ said
48 ΔαΠόντες
Πολύ όμορφη παρατήρηση
DaPonte said
54 ΓΤ Gracias señor!
Sarp said
Καλησπέρα,
Μιας κι έγινε χθες λόγος για τον Camilo José Cela, έχει γράψει κι αυτός ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό, το Judíos, moros y cristianos, στο οποίο περιηγείται μέρος της Castilla y Leon. Ειδικά η οροσειρά του Gredos (προς Ávila μεριά) έχει πολύ ωραία μονοπάτια και ακόμη ελάχιστο τουρισμό σε σχέση με άλλα μέρη της χώρας.
Εξαιρετικά τοπία και ανάγλυφο για περπάτημα έχει και ο εθνικός δρυμός του Picos de Europa, χωρίς τα πλήθη του Camino.
Καλή επιστροφή!
Jorge said
Ο λιθοξόος είχε ένα κόλλημα με τις σφαίρες.
https://www.saatchiart.com/en-gr/ferreirobadia?srsltid=AfmBOoq50kgmjRQca0y-g30aZF4IUKvYeTvCOL0wp0kO1RWEtFY4F4xn
ΓιώργοςΜ said
1 Οι ντόπιοι πάνε *στην Ωρεή* ή *στους Ωρεοί*, δεν έχω κάνει έρευνα για το επικρατέστερο.
5 Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα έπρεπε να επικρατήσει. Είναι ο μοναδικός δρόμος για Β. Εύβοια, δεν έχει πεζοδρόμιο ή ορατότητα, και οι οδηγοί μας δεν σταματάνε για τους πεζούς στις διαβάσεις, πόσο μάλλον στο δρόμο. Υπάρχουν δασικοί δρόμοι για περπάτημα, μονοπάτια….
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
46.
Ευχαριστώ.
Και ο Μπάμπι λέει για αβέβαιη ετυμολογία, που ίσως συνδέεται (διαζευκτικά) με δύο ιταλικές λέξεις: gavazzare και gavetta. Το πρώτο απέχει πολύ σημασιολογικά και είναι κι αυτό αβέβαιης ετυμολογίας. Το δεύτερο είναι πιο κοντά στη σημασία και έχει προέλευση λατινική (κατά Treccani). Μύλος, δηλαδή!
sarant said
56 Ωχ, πειρασμοί!
Theo said
@28:
Πριν καμιά δεκαετία στη Θεσσαλονίκη πέρασα μια διάβαση ενός πλακλοστρωτου παράδρομου της Μητροπόλεως, πλάτους λιγότερο από 2μ., κι ο οδηγός που φρέναρε για να μη με πατήσει μόνο που δε μ’ έδειρε. Οι οδηγοί συνήθως αισθάνονται αφεντικά του δρόμου, κι αλίμονο σου αν το αμφισβητήσεις. Δε νομίζω ν’ άλλαξε κάτι από τότε εδώ, στα βόρεια.
Βιβη Ζούμπερη said
Υπέροχο όλο το οδοιπορικό. Σας εύχομαι να το επαναλάβετε από την καρδιά μου…
ΓΤ said
Ολόδροσες εικοσάρες
-Ο τύπος μού μιλούσε όβερ.
-Δηλαδή;
-Έλα, ρε μαλάκα. Έκανε υπερανάλυση στα πάντα!
-Φακ!
Γιάννης Μαλλιαρός said
51 Κι εγώ μαζί σου. Εγκρίνω κι επαυξάνω τροποποιόντας την έγκριση του 10. Να ρθείτε να μαζευτούμε!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Εύγε σας και βοήθειά σας όλοι οι άγιοι των στρατοκόπων, για επόμενη και επόμενη και παραεπόμενη διαδρομή!
Ευχαριστούμε για την συνοδοιπορία μέσω των ρεπορταζιακών ανταποκρίσεων ! Ωραία ήταν!
>>τέτοια κτίσματα είδαμε πολλά σήμερα… λέγονται horreos, είναι σιταποθηκες που συνηθιζονται στη Γαλικία να χτίζονται ετσι.
Galicia, the land of the 30,000 hórreos
Jorge said
66. Στη φωτό, οι μανιταρόσχημες βάσεις.
Είναι (επιτέλους) κάτι λειτουργικό, δεν μπορούν να αναρριχηθούν τρωκτικά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
63, ΓΤ , με τον τρόπο σου:
Κορίτσι,12, 13, με πολύ κοντό, κολλητό σορτσάκι, μισοπαιδική φιγούρα, προπορεύεται, κρατάει σακουλίτσα από Χόντο και μικρή ανθοδέσμη και μιλάει λαχανιαστά στο κινητό:
Έλα ρε, ξεκάθαρα καριόλες. Ν΄αλλάξουμε τμήμα. Να πάμε στης Νάντιας, καλές κοπέλες…
Δεν πρόκαμα άλλα, μετά από λίγα μέτρα σταματά και χτυπάει κουδούνι σε πολυκατοικία και διακρίνω μόνο που λέει στο θυροτηλέφωνο (κοντοστάθηκα κι έφτιαχνα το λουράκι στο πέδιλό μου , η γρια-περίεργη :))
σου έφερα δωράκι που θα σ΄αρέσει πολύ.
Τρυφερότητα. Αγωνίες πρώτων ημερών στην καινούργια τάξη. Ίσως και πρώτη γυμνασίου.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
5 Μαγδαληνή,
μιας και η πρότασή σου, άνοιξε ωραίες ορέξεις, ας βάλουμε τις διαδρομές Προκόπι- Άγιος,
έχει για όλα τα γούσ… , τα πόδια! 🙂
Τα καλύτερα μονοπάτια σε Ayios
113 διαδρομές
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
66, Χόρχε, >>…οι μανιταρόσχημες βάσεις …δεν μπορούν να αναρριχηθούν τρωκτικά.
!
Galician architecture. The Hórreos del Camino
dryhammer said
à la manière des hórreos
Jorge said
60. Κάβοι με πελερίνες.
sarant said
Καλημέρα απο εδώ!
rogerios said
@50: Καλύτερα να μην το πούμε, διότι θα ήταν ανακριβώς περιοριστικό. Μπορεί, αρχικά τουλάχιστον, οι ελίτ της μουσουλμανικής Αλ Ανταλούς να ήταν ή να ισχυρίζονταν ότι ήταν αραβικής καταγωγής, το μεγαλύτερο, όμως, μέρος του πληθυσμού ήταν βερβερικής καταγωγής από τη Βόρεια Αφρική (ή ήταν εξισλαμισμένοι ντόπιοι πληθυσμοί). Άλλωστε, από την κατάρρευση του Χαλιφάτου της Κορδούς κι έπειτα η μοίρα της Αλ Ανταλούς είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με εκείνην των ισχυρών βορειοαφρικανικών δυναστειών (Αλμοραβίδες, Αλμοάδες και, τέλος, οι Μερινίδες, προστάτες του εμιράτου των Νασριδών της Γρανάδας) που είχαν τη βάση της εξουσίας του στο σημερινό Μαρόκο.
rogerios said
@73, διόρθωση, «του Χαλιφάτου της Κορδούης», βέβαια. 😉
Μαγδαληνή said
49#, 58#, 68#
ΓιώργοΜ δεν εννοώ τον ασφάλτινο δρόμο. Έχει ανοίξει ο ορειβατικός της Χαλκίδας βατό μονοπάτι που κατά διαστήματα γίνεται χωματόδρομος. Ξεκινάει (επειδή ξέρεις τη διαδρομή) αμέσως μετά τις ταβέρνες στον Άγιο αριστερά. Βγαίνει λίγο πριν τις ευθείες για Προκόπι. Δηλαδή τις στροφές καθόδου από τον Άγιο δεν περπατάς στην άσφαλτο. Περπατάς στο κομμάτι το επίπεδο, που είναι πριν το Προκόπι. Όμως θα μπορούσαν οι Μαλλιαροί και άλλες δημοκρατικές, αυτοκινούμενες δυνάμεις να αφήσουν τους περιπατητές στην αρχή του μονοπατιού και να τους μαζέψουν στο έβγα πριν το Προκόπι ώστε να γίνει και λιγότερος ο δρόμος τους. Εν τω μεταξύ να πίνουν καφέδες ή τσίπουρα. Θα επανέλθω, αν και εφόσον, θα το ελέγξω κλπ.
Stazybο Hοrn said
73: Να τους προσδιορίσουμε με το θρήσκευμα, δηλαδή;
rogerios said
@76: Με το θρήσκευμα δεν προσδιορίζονταν κι οι ίδιοι;
Theo said
Έφη, να χαίρεσαι τον γιο σου και τη σύντροφό του και γιαγιά με το καλό!!
ΓιώργοςΜ said
75 με τις συνθήκες αυτές δηλώνω κι εγώ υποψηφιότητα!
Η εμπειρία μου από τη διαδρομή (ως οδηγός) περιλαμβάνει πεζοπόρους πάνω στο δρόμο με πλάτη στην κίνηση. Το ότι φτάνουν αλώβητοι στον Αη-Γιάννη το αποδίδω σε θαύμα του Αγίου.
Μιχάλης Νικολάου said
Για να μην μείνει αμφιβολία,
προσδοκώ κι εγώ άρθρο/α
από το επόμενο
ποδιπορικό
antonislaw said
31
Ρογήρε πολύ ενδιαφέροντα τα εθνογραφικά περί Γαλικίας
Αλφα_Χι said
Τα ετάπ στο εξωτερικό μπορεί να ολοκληρώθηκαν αλλά έδωσαν/θα δώσουν τη σκυτάλη σε ετάπ στο εσωτερικό. Σήμερα έναρξη με μεσαίας+ δυσκολίας με 21,5 χλμ και 1.200 μ. υψομετρική, Μέτσοβο, Κατάρα, Μηλιά. Οπότε, ήδη έχω πέσει για ύπνο και σας χαιρετώ! Φωτογραφία αύριο!!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
31, Ρογήρε, πολύ γόνιμη «γκρίνια», σπουδαία πράματα μας είπες!
78, Τεό, ευχαριστώ!
Ας είναι καλά, μαζί, και δικό τους θέμα να γίνουν γονείς κι εγώ γιαγιά. Αμήν.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Νικοκύρη, τώρα που το σκέφτομαι, όταν μετά από πολλά χρόνια έρθει η ώρα να πας απάνω, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με κείνο το σερτιφικάδο του περεγρίνου που θα είναι από λάθος μαγαζί? Μη σου πούνε πως νο φουίστε λεάλ ξερωγώ. Ή σε καλύπτει το Όρος και παραβλέπεται η παρασπονδία? 😇
Jorge said
Για κάθε ενδιαφερόμενο.
ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ.
sarant said
82 Μπράβο ρε θηρίο! 21 χλμ και 1200 υψομετρική και το λες απλώς «μεσαία+»; Περιμένουμε φωτογραφίες.
π2 said
Ξέχασα να σχολιάσω τα horreos.
Το λατινικό horreum πέρασε σε ύστερες ελληνικές πηγές ως ὡρεῖον, επειδή υπήρχε ελληνική λέξη ὡρεῖον με άλλο νόημα (παρατηρητήριο). Στα βυζαντινά χρόνια η σιταποθήκη γίνεται ὁρρεῖον (ὁρρειάριος στον Πτωχοπρόδρομο). Αλλά το πιο αστείο δάνειο από τη λατινική λέξη είναι σε επιγραφή από την Ελασσόνα το 401/2 μ.Χ., που έχουμε τον λατινισμό ὁρρεοπραιποσιτία, από το horreum και το praepositus, προϊστάμενος.
ΓΤ said
87 Π2
τηλεσκόπιο: ωρείον Ωρίωνος
Spyr said
Μπράβο! Καλή ξεκούραση και στα επόμενα μονοπάτια!
Αλφα_Χι said
86. Μέχρι 8 ώρες και 1000 μ. υψομετρική είναι Β βαθμός δυσκολίας. Ήταν λίγο παραπάνω. Αλλά μετά, με μια μπύρα το ξεχάσαμε!
Ανηφορίζοντας από το Μέτσοβο, πίσω ο Λάκμος
Το μονοπάτι προς την 1η κορυφή, με 870 μ. υψομετρική
Λίγο πριν την κορυφή, διακρίνονται κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Αλφα_Χι said
Από τη διαδρομή προς τη Μηλιά
Μέσα από δάση οξιάς
Αλλά και ορεινά λιβάδια
Άνθρωποι και δέντρα
Αφιερωμένο σε όσους δεν περπατούν για διάφορους λόγους. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
90# Όπως το έλεγε το σκίτσο του Αλτάν με τον εκδρομέα στην κορυφή του βουνού: Μπροστά στο μεγαλείο της Φύσης αισθάνομαι ένα τίποτα. Καλύτερα να γυρίσω στο γραφείο 🙂
sarant said
90-91 Ζηλεύω! Είδα και το Κατάρα βέρτικαλ και έπαθα βλέποντας τις επιδόσεις.
Μαρία said
91 Περπατάω, ρε συ, αλλά για καμιά ωρίτσα και σε ίσιωμα. Οι ανηφόρες είναι για νέες.
Αλφα_Χι said
94. Όλοι, και οι νέοι, ζορίζονται στην αρχή. Αλλά σταδιακά βελτιώνεσαι. Γι΄αυτό ποτέ μη λες ποτέ! Από την άλλη, δεν χρειάζεται να κομπάζουμε ότι κάτι κάνουμε.
geobat said
#39-40 αυτά είναι σκληρά ορεινά μονοπάτια που περνάνε κ απο κορφές κτλ
εδώ λίγη αρχαιολογία, για τους πρώτους που κάνανε διάσχιση (Βορρά Νότος κατεύθυνση) του Ε4 στην Ελλάδα, Ρήγος και Κωστόπουλος με υποστήριξη και καταγραφή από τον φωτογράφο σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου (με ενδιαφέρουσα διαδρομή στο χώρο, όποι@ ψάξει θα καταλάβει)
https://thelandart.gr/portfolio-item/in-the-traces-of-e4
https://www.advendure.com/index.php/apostoles/vouna/item/180-adventure-racing-pindos-vo2max-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CE%BF
sarant said
96 Μπράβο
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
90, κ.ε.
Αλφα Αλφα 🙂
Κορφές και μονοπάτια
Μπράβο !
Πάντα σου να πατείς κορφές
μα να μην το ξεχάσεις
αξία έχει η διαδρομή
όσο ψηλά κι αν φτάσεις
(Εδική μου για το γιο μου όταν πήρε το πτυχίο του, σερί κι ωραία, αλλά εδώ ταίριαζε κυριολεκτικά)
σσ Αυτά τ΄άσπρα δέντρα, 90γ, που μοιάζουν με σημύδες, τί να είναι;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
92 >>»Μπροστά στο μεγαλείο της Φύσης αισθάνομαι ένα τίποτα. Καλύτερα να γυρίσω στο γραφείο. «
Άραξε* τη μέρα! 🙂
*Χθεσινή παραπληκτρολόγησή μου, όταν πήγα να γράψω, αλλά μετά το ΄σβησα, σας έπρηξα είπα, ότι η καλύτερη ταινία για δάσκαλο (καθηγητή τυπικά), που αγαπήθηκε πολύ (και) από το νεανικό/μαθητικό κοινό, είναι «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»- Άδραξε τη μέρα
sarant said
99 Και ‘άρπαξε’ λένε, επίσης ένα γράμμα διαφορά.
Αλφα_Χι said
98. ΕΦΗ
Περπατάμε σε ένα δάσος με οξιές, πραγματικά εντυπωσιακό. Παίζει ρόλο και ο φωτισμός.
96. Geobat
Πολύ καλούς χρόνους είχε η ομάδα και στην ποδηλασία και στην ορειβασία. Η όλη προσπάθεια άφησε κάτι, γιατί πλέον σε πολλές περιοχές διοργανώνονται αγώνες ποδηλασίας (Βωβούσα, Γρεβενίτι, Κόνιτσα κ.ά). Ωραία όλα αυτά τα μέρη, που πέρασαν οι αθλητές. Τα έχω περάσει, αλλά όχι σε εννιά μέρες, σε χρόνια!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
101, Α οξιές είν αυτά τα όμορφα δεντρά! Ευχαριστώ!