Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο πόλεμος των φθόγγων, απολογισμός της Φωνηεντιάδας

Posted by sarant στο 22 Νοεμβρίου, 2012


Και σήμερα θα σας παρουσιάσω βιβλίο, όπως και χτες. Δεν το κάνω (μόνο) επειδή πλησιάζει η περίοδος που κάποτε ο κόσμος γιόρταζε και αγόραζε βιβλία, αλλά κυρίως διότι το βιβλίο αυτό έχει ως αντικείμενο ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη το ιστολόγιό μας και επειδή αύριο γίνεται εκδήλωση στην οποία το βιβλίο παρουσιάζεται, οπότε είναι πολύ προτιμότερο η παρουσίαση εδώ να έχει προηγηθεί.

Το βιβλίο που θα παρουσιάσω, που το εξώφυλλό του το βλέπετε αριστερά, είναι «Ο πόλεμος των φθόγγων» του Βασίλη Αργυρόπουλου, που κυκλόφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις CaptainBook, και το οποίο όπως θα καταλάβατε είναι αφιερωμένο στη Φωνηεντιάδα, όπως συνηθίζω να τη λέω εγώ (ο όρος πρέπει να πλάσθηκε από τον Ν. Λίγγρη), δηλαδή τις επιθέσεις εναντίον της νέας Γραμματικής του Δημοτικού, με την ασύστατη κατηγορία ότι «καταργεί» κάποια γράμματα του αλφαβήτου, επιθέσεις που μας απασχόλησαν πολύ και στο εδώ ιστολόγιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο υπότιτλος άλλωστε του βιβλίου, είναι εύγλωττος: Καταργήθηκαν τα γράμματα η, ω, ξ και ψ στη νέα γραμματική του δημοτικού;

Το βιβλίο του Βασίλη Αργυρόπουλου θα παρουσιαστεί αύριο Παρασκευή 23.11.2012 στις 8 μ.μ. στη γκαλερί «Πυλαρινός» (πλ. Μητροπόλεως 11). Θα μιλήσουν ο Γιώργος Κοτζόγλου, επίκουρος καθηγητής του Πανεπ.  Αιγαίου και ένας από τους συγγραφείς της επίμαχης γραμματικής, ο λεξικογράφος Παναγιώτης Πούτος και ο ίδιος ο συγγραφέας. Θα πήγαινα οπωσδήποτε αν ήμουν στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς δεν είμαι. Πιστεύω πως θα γίνει ενδιαφέρουσα συζήτηση, το εγγυάται άλλωστε η κατάρτιση των τριών ομιλητών. Να πάτε!

Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι πολύ γνωστός στο ελληνόφωνο Διαδίκτυο, ή έστω στη μικρή διαδικτυακή γειτονιά που ασχολείται με τη νεοελληνική γλώσσα. Έχει το ιστολόγιο Περιγλώσσιο (και μερικά ακόμα ειδικότερου σκοπού), είναι ο δημιουργός ομάδας στο Φέισμπουκ και συμμετέχει από παλιά στις αντιπαραθέσεις επί γλωσσικών θεμάτων, στις οποίες άλλωστε αφιέρωσε και το προηγούμενο βιβλίο του, το «Αρχαιολατρία και γλώσσα» (2009), που το είχα παρουσιάσει παλιότερα από το ιστολόγιο και που αποτελεί βασικό όπλο σε όσους προσπαθούν να ανασκευάσουν τους γλωσσικούς μύθους που διαδίδονται από αρχαιοβαρεμένους, ετυμοτσαρλατάνους και ελλαδέμπορους. Το νέο του βιβλίο είναι βέβαια πολύ πιο συνοπτικό (118 σελίδες) αφού και το θέμα του δεν είναι τόσο πλατύ. Και αξίζει έπαινος στον συγγραφέα (αλλά και στον εκδότη) που παρουσίασαν τόσο γρήγορα το βιβλίο τους, μόλις τρεις ή τρεισήμισι μήνες μετά το ξέσπασμα της Φωνηεντιάδας. Η έκδοση είναι τυπογραφικά άρτια (π.χ. διαφορετικές γραμματοσειρές στις απόψεις και στα σχόλια, ώστε να ξεχωρίζουν), αλλά η τιμή του βιβλίου λιγάκι τσιμπημένη (11,25 ευρώ) για τόσο λίγες σελίδες.

Βρίσκω εξαιρετικά εύστοχη την ιδέα της κυκλοφορίας του χρησιμότατου αυτού βιβλίου. Ο Πόλεμος των φθόγγων θα μπορούσε να πάρει θέση πλάι στη Δίκη των τόνων ως υλικό αναφοράς για μια σημαντική αντιπαράθεση γλωσσικής και όχι μόνο πολιτικής -για να το πω αλλιώς, μακάρι να είχε βρεθεί κάποιος να τεκμηριώσει σε ένα βιβλιαράκι την… μπαμπινιωτιάδα του 1998 δηλαδή τον καβγά για το Λεξικό Μπαμπινιώτη και το λήμμα «Βούλγαροι». Ο Αργυρόπουλος συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα αντιρρητικά κείμενα εναντίον της νέας Γραμματικής, που ακολούθησαν την πανταχούσα της Δασκάλας από τη Ραφήνα, και απαντάει με αξιοθαύμαστη μεθοδικότητα, νηφαλιότητα και υπομονή, ανασκευάζοντας σημείο προς σημείο τις αντιεπιστημονικές θέσεις των φωνηεντομάχων. (Εντοπίζω μια σοβαρή έλλειψη στην τεκμηρίωση αλλά θα την πω παρακάτω).

Το στυλ συζήτησης του Αργυρόπουλου είναι εξαιρετικά νηφάλιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει εκπτώσεις στην κριτική του· ο συγγρ. πειστικά και μεθοδικά ανασκευάζει τις απόψεις που κρίνει λανθασμένες, χωρίς περιστροφές· απλώς, το κάνει με ηρεμία και νηφαλιότητα -για τις πιο εξωφρενικές απόψεις των φωνηεντομάχων, περιορίζεται να γράψει «αυτά είναι φαιδρότητες που δεν αξίζει να σχολιαστούν». Για να δείτε όμως σε ποιες απόψεις απαντά ο Αργυρόπουλος, θα σας παρουσιάσω τα περιεχόμενα του βιβλίου.

Ύστερα από τον πρόλογο και μια σύντομη έκθεση των βασικών εννοιών που συζητιούνται στο βιβλίο, ακολουθεί το πρώτο κεφάλαιο στο οποίο παρουσιάζεται το άρθρο της Δασκάλας από τη Ραφήνα, με συστηματική ανασκευή από τον συγγραφέα. Στο δεύτερο κεφάλαιο ανασκευάζονται απόψεις ανώνυμων σχολιαστών υπέρ της Δασκάλας. Στο τρίτο κεφάλαιο παρατίθεται και ανασκευάζεται η άποψη που εκφράστηκε από τον Άδωνη Γεωργιάδη (και δευτερευόντως τη Λιάνα Κανέλλη) αμέσως μετά το γράμμα της Δασκάλας. Στα επόμενα κεφάλαια, με τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν σχολιασμένες οι απόψεις: του Σαρ. Καργάκου και του Θ. Ανδρεάκου, του Στάθη Σταυρόπουλου, του Βύρωνα Πολύδωρα και του Απόστολου Διαμαντή -ο τελευταίος σε δύο κεφάλαια διότι έγραψε δύο άρθρα. Ακολουθεί (σχολιασμένο) το κείμενο της ερώτησης που υπέβαλαν δυο βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, καθώς και η προφορική τοποθέτηση του φ. Μιχαλολιάκου, και μετά η συνέντευξη της Δασκάλας στο Βήμα και η τοποθέτηση της καθηγήτριας κ. Ξανθάκη-Καραμάνου. Ένα μικρό κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην ειρωνική τοποθέτηση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου και ένα άλλο στο άρθρο του καθηγητή Οδ. Τσαγκαράκη (ίσως το σοβαρότερο από τα φωνηεντομαχικά κείμενα, αν και όχι αρκετά σοβαρό). Η παρέλαση κλείνει με άρθρο του γνωστού μας ακαδημαϊκού Αντ. Κουνάδη και με σύντομον επίλογο του συγγραφέα. Το βιβλίο κλείνει με εκτενή κατάλογο με τις «Πηγές» δηλαδή τα άρθρα, κυρίως σε ιστολόγια, που υπερασπίστηκαν τη νέα Γραμματική και απάντησαν στους Φωνηεντομάχους. Τον κατάλογο αυτόν τον βρίσκω πολύ χρήσιμο: ακόμα κι εγώ που παρακολούθησα από κοντά την αντιπαράθεση, διαπιστώνω ότι κάποια άρθρα μού ξέφυγαν -και δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έγραψα έξι (!) άρθρα για τη Φωνηεντιάδα.

Κρίνοντας το προηγούμενο βιβλίο του Αργυρόπουλου, είχα γράψει ότι πρόκειται για βιβλίο «νέου τύπου, από την άποψη ότι γράφτηκε εξαιτίας διαδικτυακών συζητήσεων, αναφέρεται εκτενώς σε διαδικτυακές συζητήσεις, έχει υποσημειώσεις που παραπέμπουν σε ιστολόγια και διαδικτυακά φόρουμ και διόλου απίθανο να δώσει λαβή σε άλλες διαδικτυακές συζητήσεις. Εδώ κάποιοι θα ρωτούσαν: γιατί ο Αργυρόπουλος να βγάλει το υλικό σε βιβλίο; Δεν θα ήταν τάχα πιο βολικό να το έχει σε ένα ιστολόγιο, σε ένα σάιτ; Τάχα μόνο για τη ματαιοδοξία να δει το όνομά του τυπωμένο στο εξώφυλλο το έκανε; Όχι βέβαια. Η κουβέντα αυτή μπορεί να πάει πολύ μακριά, αλλά νομίζω ότι ακόμα και εκείνοι που είναι διαδικτυωμένοι σε 24ωρη βάση, που δεν είναι και πολλοί, έχουν ανάγκη να ανατρέξουν οφλάιν σε υλικό αναφοράς. Κι έπειτα, παρόλο που η Αρχαιολατρία σχολιάζει συζητήσεις που έγιναν στο Διαδίκτυο, τα θέματα αυτά συζητιούνται και εκτός Διαδικτύου, σε σχολεία, φροντιστήρια, νεανικές παρέες, καφενεία. Δεν κάνει δηλαδή «μετα-μπλόγκιν» ο Αργυρόπουλος, κάθε άλλο«. Οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν στο ακέραιο και ακόμα περισσότερο για τούτο το νέο βιβλίο σε ό,τι αφορά την αξία του υλικού αναφοράς, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο ο «Πόλεμος των φθόγγων» να εκδοθεί ως ηλεβιβλίο (e-b0ok που λένε οι ξένοι). Το ηλεβιβλίο θα κέρδιζε επειδή θα μπορούσε ο συγγραφέας να έχει όλο το υλικό αναφοράς σε υπερσυνδέσμους προσφέροντας πολύ περισσότερα στον αναγνώστη: οι παραπομπές στη διαδικτυογραφία τώρα γίνονται αναγκαστικά με μάλλον άβολο τρόπο.

Αφού παίνεψα το βιβλίο του Αργυρόπουλου, ώρα να γκρινιάξω και λίγο. Ξεκινάω από τα επουσιώδη: στη σελ. 30 που γίνεται αναφορά στην πρόταση Ματσάκη, ίσως έπρεπε να τονισθεί ότι ο Ματσάκης είναι πρώην ευρωβουλευτής και ότι η πρότασή του δεν είναι καινούργια αλλά έγινε το 2008· στις Πηγές έπρεπε να αναφερθεί ότι το άρθρο του Χρ. Τριανταφύλλου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή (και όχι απλώς στο ιστολόγιο Ενθέματα)· επίσης, το «σάιτ» προτιμώ να το λέμε ιστότοπο αντί για «διαδικτυακό χώρο» που προτιμάει ο Αργυρόπουλος. Τέλος, χρήσιμο θα ήταν να υπήρχε μνεία της ημερομηνίας στην οποία «έκλεισε η ύλη».

Όχι ακριβώς επουσιώδης είναι η παρατήρησή μου ότι ο επίλογος ήθελε λίγο περισσότερο ανάπτυξη και κυρίως έναν απολογισμό: ποια είναι τα συμπεράσματα του συγγραφέα από αυτόν τον, έστω, πρώτο γύρο της Φωνηεντιάδας; Υπήρξε νικητής; Και ποιος; Κατά τη γνώμη μου, που δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται ο Αργυρόπουλος, οι φωνηεντομάχοι ηττήθηκαν, έστω και στα σημεία -ή έστω δεν νίκησαν. Όπως λέει και ο Αλέξανδρος Φατσής σε μια παρουσίαση του βιβλίου του Αργυρόπουλου: Παρόλο που η μάχη ήταν άνιση, η επιστημονική αλήθεια, ακόμη και αν δεν θριάμβευσε, σίγουρα δεν ηττήθηκε. Όσοι αναζήτησαν κάτι περισσότερο από κραυγές και συνθηματολογία μπόρεσαν να ενημερωθούν πλήρως. Η φωνή των επιστημόνων δεν πνίγηκε. Αν και ήρεμη, τελικά αποδείχθηκε στεντόρεια για όσους επιθυμούσαν να την ακούσουν. Βέβαια, εδώ δεν χρεώνω στα αρνητικά του βιβλίου ότι ο Αργυρόπουλος δεν συμφωνεί με την εκτίμησή μου -έχουμε διαφορά εκτίμησης, απλώς. Κι εκείνος βλέπει θετικά, όπως την αφύπνιση των γλωσσολόγων, αλλά αποφεύγει να κάνει οριστικόν απολογισμό.

Μετά τα επουσιώδη ή τα όχι ακριβώς επουσιώδη, πάω στις αντιρρήσεις μου. Πρώτη αντίρρηση, ότι ο συγγραφέας, ενώ είναι τόσο νηφάλιος συνήθως, σε ένα σημείο παρασύρεται και (ενώ ανασκευάζει τις απόψεις του Στάθη Σταυρόπουλου) κάνει μια σχεδόν δισέλιδη (!) παρέκβαση όπου εκθέτει τις αρνητικές (τραυματικές, σχεδόν) εμπειρίες του από το ελληνικό πανεπιστήμιο και από τη συνεργασία με καθηγητές που τον αδίκησαν (σελ. 43-45). Αποσπάσματα όπως «έχω συνεργαστεί με καθηγήτρια γλωσσολογίας, που έχει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με τη Σκαρλάτου, ένα από τα πρόσωπα στο μυθιστόρημα του φίλου Δημήτρη Φύσσα» (δίνει και αριθμό σελίδας!) δεν έχουν τη θέση τους στο βιβλίο και καταντούν και κωμικά διότι, όπως και να το κάνουμε, η Σκαρλάτου δεν είναι Άννα Καρένινα να ξέρει ο αναγνώστης περί τίνος πρόκειται! Καλύτερα ίσως.

Δεύτερη και πιο ουσιαστική αντίρρηση: λείπουν εντελώς από το βιβλίο οι απόψεις άλλων γλωσσολόγων που αντιπαρατέθηκαν στους φωνηεντομάχους. Η έλλειψη αυτή είναι πολύ σοβαρή και λιγοστεύει αρκετά την αξία του βιβλίου ως υλικού αναφοράς και τεκμηρίωσης. Μάλιστα, έχει και κάποια σημασία ότι στους φωνηεντομάχους αντιτάχθηκαν όχι μόνο οι συγγραφείς του βιβλίου, αλλά και 140 γλωσσολόγοι που συνυπέγραψαν απαντητική επιστολή, ο Γ. Μπαμπινιώτης, ο Ιω. Καζάζης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, ακόμα και ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Αυτό έχει σημασία, γιατί μπορεί ο απρόσεχτος αναγνώστης να σχηματίσει την εντύπωση ότι ο επιστημονικός κόσμος στάθηκε ουδέτερος στη διαμάχη, ενώ έπρεπε να τονισθεί ότι κανείς γλωσσολόγος δεν υποστήριξε τις αντιεπιστημονικές θέσεις των φωνηεντομάχων, ότι τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έδωσαν απερίφραστη απάντηση.

Και είναι ειρωνικό ότι σε πολλά σημεία (π.χ. σελ. 35, 57, 71) ο αναγνώστης διαβάζει τις επιθέσεις διαφόρων (π.χ. του αστείου Απ. Διαμαντή) στους 140 γλωσσολόγους και δεν έχει δει την τοποθέτησή τους, που δεν ήταν και τόσο εκτενής. Πολύ σύντομη ήταν η τοποθέτηση και του Μπαμπινιώτη, καθώς και του Καζάζη, και έπρεπε να δημοσιευτεί διότι δεν τεκμαίρεται από πουθενά. Λείπει επίσης η (σύντομη επίσης) απάντηση των 4 συγγραφέων του βιβλίου. Και ενώ παρατίθενται στο ακέραιο οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των χρυσαυγιτών και του Πολύδωρα, λείπει η απάντηση του Υπουργού Παιδείας! (Αυτή ήταν εκτενής, βέβαια, αλλά και πάλι έπρεπε να υπάρχει ένα απόσπασμα -εκτός αν η απάντηση του Υπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το κλείσιμο της ύλης του βιβλίου).

Ακατανόητο είναι, τέλος, για ποιο λόγο ο Αργυρόπουλος, ενώ παραλείπει τις ενστάσεις όλων των επιφανών γλωσσολόγων, παραθέτει, σαν μοναδικά δείγματα επώνυμης αντίδρασης μη γλωσσολόγων στους φωνηεντομάχους, μια ανακοίνωση της… Δράσης (του πολιτικού κόμματος του Στ. Μάνου!) και μια τοποθέτηση του συγγραφέα Χ. Χωμενίδη! Δηλαδή αν έγραφα εγώ το βιβλίο θα έπρεπε να βάλω μόνο τα άρθρα της Αυγής ή του Π. Μπουκάλα και να αποσιωπήσω όλα τα άλλα; Αστείο δεν είναι; Αλλά έτσι δεν κερδίζει σε εγκυρότητα το βιβλίο, αντίθετα ο συγγραφέας εκτίθεται.

Τέλος πάντων, αν υπάρξει δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση (όπως ακούω), ελπίζω να διορθωθούν οι σοβαρές αυτές παραλείψεις και έτσι το πολύ χρήσιμο αυτό βιβλίο να γίνει ακόμα πιο χρήσιμο και να βοηθήσει και τους ιστορικούς του μέλλοντος. Και να δοθεί έναυσμα να εξεταστεί και ένα ακόμα θέμα: για ποιο λόγο τόσο πολύς κόσμος, εννοώ κόσμος καλοπροαίρετος, πίστεψε -έστω, σε πρώτη φάση- ή έτεινε ευήκοα ώτα στις καταστροφολογίες των φωνηεντομάχων;

228 Σχόλια to “Ο πόλεμος των φθόγγων, απολογισμός της Φωνηεντιάδας”

  1. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Το σίγουρο που αναδείχθηκε στον πόλεμο είναι οι απόψεις κάποιων αγράμματων βλαμμένων και αυτό που χάθηκε είναι το σοφό πούλι της γνώσης.
    Να μπινελικώσω έτι περαιτέρω, ή μήπως θα γίνω politically incorrect; 😈
    Ωραίο, λιτό και συμβολικό εξώφυλλο.

  2. spiral architect said

    … τι σημαίνει το φ.; 😉

  3. nestanaios said

    Φωνήεντα και σύμφωνα αφορούν την προφορική γλώσσα. Στην γραπτή γλώσσα δεν έχουν καμμία σημασία τα φωνήεντα και τα σύμφωνα. Τώρα, αν το άλφα η το έψιλον ηχεί πιο δυνατά από το όμικρον η το βήτα η το ξι, λίγη σημασία έχει. Αυτό που έχει πολύ σημασία είναι να εντοπίσουμε τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ που απεικονίζουν αυτά τα γράμματα η αυτοί οι ήχοι και να τα συνθέσουμε και να συντάξουμε τις συνθέσεις για την επίτευξη του πολυπόθητου λόγου . Ο σκοπός είναι ο ΛΟΓΟΣ και όχι η μουσική.
    Περί καταργήσεως των μακρών Α, Η και Ω και των διπλών Ψ, Ξ και γιατί όχι και του Ζ, εγώ θα έλεγα πως μπορεί να γίνει στη γραπτή γλώσσα ΔΙΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ ΕΠΙΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ. Στη προφορική γλώσσα όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει . αυτό ισχύει, σε ένα βαθμό, στην αγγλική γλώσσα. Τα ΕΑ, ΕΟ και ΕΕ προφέρονται ως έψιλον μακρόν, δηλαδή ΗΤΑ. Αποβάλλονται τα Α, Ο και Ε και ο χρόνος αυτών εισέρχεται στο έψιλον και εκτείνει τον χρόνο του έψιλον.

  4. Nέο Kid Στο Block said

    Aν υπάρξει δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση, να γίνει μια αναφορά και σε κανα άρθρο από δω μέσα ,θάλεγα εγώ. Τόσα εμπεριστατωμένα άρθρα έγραψε ο Νικοκύρης και τόσα ωραία (απότι είπαν οι ειδικοί,οχι εγω που ειμαι ενα απλό γίδι) σχόλια κάλυψαν το θεμα, τίποτε απ’αυτά δεν ήταν άξιο μνείας, έστω σαν αναφορά σε ένα «μετερίζι» αγώνα;
    Τότε, προσωπικά ίσως να χαλάλιζα τα 11-12 ευρωπουλάκια.

  5. Μαρία said

    4.
    Το βιβλίο κλείνει με εκτενή κατάλογο με τις “Πηγές” δηλαδή τα άρθρα, κυρίως σε ιστολόγια, που υπερασπίστηκαν τη νέα Γραμματική και απάντησαν στους Φωνηεντομάχους. Τον κατάλογο αυτόν τον βρίσκω πολύ χρήσιμο: ακόμα κι εγώ που παρακολούθησα από κοντά την αντιπαράθεση, διαπιστώνω ότι κάποια άρθρα μού ξέφυγαν -και δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έγραψα έξι (!) άρθρα για τη Φωνηεντιάδα.

  6. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Μπορείς φαντάζομαι να υποθέσεις 🙂

    4: Ναι, όπως λέει και η Μαρία, οι βιβλιογραφικές (ακριβέστερα διαδικτυογραφικές) πληροφορίες στο τέλος έχουν τα περισσότερα άρθρα που γράφτηκαν για το θέμα (και όλα τα δικά μου) έως περίπου τις 20 Αυγούστου.

  7. 2 Πού/ποιο είναι το φ.;;;

  8. Μαρία said

    7 Πού;
    Στο Μάνο υποθέτω.

  9. sarant said

    Στο άρθρο γράφω κάπου φ. Μιχαλολιάκος.

  10. Γς said

    φον Μιχαλολιάκος;

  11. Α!
    Μπράβο παρατηρητικότητα ο σπειροαρχιτέκτονας! 😉

  12. @3: Συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τίποτα. Τι θέλετε να πείτε;
    Οι υπόλοιποι καταλάβατε;

    @11: Όντως! Αετίσιο μάτι! 😀

    @6: Αν λοιπόν η ύλη του βιβλίου έκλεισε γύρω στις 20 Αυγούστου, μήπως αυτό είναι η εξήγηση για το ότι δεν περιέχεται η απάντηση των 140 και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις; Πότε έγιναν; θυμάται κανείς;

  13. spiral architect said

    Ένας ήταν ο εν Ελλάδι φον!

  14. Μαρία said

    12 Άσ’ τον ήσυχο τον άνθρωπο και μην προσπαθείς να καταλάβεις 🙂

  15. gpoint said

    Το φ. μάλλον είναι φύρερ !

  16. gpoint said

    Πάντως επειδή οι εκδότες (υποτίθεται πως ) δεν πουλάνε χαρτί τα 11,25 ευρώ είναι άσχετα με τις 110 σελίδες. Λογικά σε μια εκδοση 2 000 αντιτύπων το κόστος ανά βιβλίο με αυτές τις σελίδες κυμαίνεται στο 1,50, αν είχε το βιβλίο 400 σελίδες θα ανέβαινε στο 1,70 το κόστος

  17. spiral architect said

    @15: Επιλέγετε ελεύθερα και κατά βούλησιν! 😆
    (και το «φαιοχίτων» παίζει)
    @12α: Ούτε εγώ (τώρα που ξαναμπήκα) κατάλαβα! 🙄
    @3: Μπορείτε να πάτε στην παρουσίαση να τα πείτε όλα αυτά;

  18. Γς said

    13:
    Αυτόν είχα υπόψη μου.
    Από το λίκνο σου:
    […] εδώ με κατηγορούν για εθνική αναξιότητα… εγώ έχω πιστοποιητικά εθνικής δράσεως που λίγοι τα έχουν. Και αν συνεργάστηκα με τους Γερμανούς το έκανα για το καλό της πατρίδος… Τους Γερμανούς τους αγαπούσα και αυτοί με θεωρούσαν τον υπ’αριθμ. 1 τίμιον Έλληνα.
    — Ξενοφών Γιοσμάς, στην απολογία του για την υπόθεση Λαμπράκη

  19. Nicolas said

    Φαταούλας!

  20. sarant said

    12: Όχι, η απάντηση των 140 είχε έρθει πολύ νωρίτερα, αφού μάλιστα το βιβλίο (το γράφω, για) περιλαμβάνει επιθέσεις διαφόρων φαιδρών στους 140! Η μη δημοσίευση των απόψεων των 140 γλωσσολόγων (και των 4 συγγραφέων του βιβλίου και των Μπαμπινιώτη-Καζάζη) είναι σαφώς επιλογή του συγγραφέα -ακατανόητη για μένα, αλλά επιλογή. Βέβαια, αναφέρονται στις πηγές.

    16: Είναι έτσι; Δεν ξέρω.
    Πάντως, οι περισσότερες σελίδες δεν έχουν κόστος μόνο στο περισσότερο χαρτί. Και τα φιλμ για να τα βγάλεις θα πληρώσεις περισσότερο, και ο διορθωτής θα πάρει τα διπλά λεφτά, ακόμα και το εξώφυλλο-βιβλιοδεσία θα είναι ακριβότερα.

    Άσε που τη σήμερον ημέρα τα περσότερα βιβλία (πλην Χρυσηίδων) τυπώνονται σε χαμηλότερο τιράζ, όχι σε 2.000

  21. sarant said

    Είναι πολλά τα υποψήφια φ!

  22. Δοκιμή said

    Πολύ σωστά

  23. Nέο Kid Στο Block said

    Mια και γκρίνιαξα (αδικαιολόγητα όπως επεσήμαναν η Μαρία και το Νικοκυρόπαιδο, αν και εγώ είχα κατα νού μια πιο εκτεταμένη αναφορά από μια απλή διαδικτυακή παραπομπή) στο 4. , ας κάνω κι ένα ευμενές σχόλιο.
    Γενικά μού τη δίνουνε οι διφορούμενοι τίτλοι-κράχτες (φυσικά δεν αναφέρομαι σε λογοτεχνία ή εκλαϊκευμένη επιστήμη) αλλά ο συγκεκριμένος μού αρέσει!
    Διφορούμενος βέβαια, με την έννοια οτι και ένας φωνηντομάχος (σαν ελόγου μας) κι ένας φωνηεντολάτρης (σαν ελόγου τους) μπορεί να εκλάβει σαν «τεμέτερο» το «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΦΩΝΗΕΝΤΩΝ» Καταργήθηκαν τα γράμματα η, ω, ξ και ψ στη νέα γραμματική του δημοτικού;» Ειδικά βέβαια τον υπότιτλο και το ερωτηματικό του στο τέλος. Και -υποθέτοντας από τα σχόλια του Νικοκύρη- ότι τελικά η ερώτηση του υπότιτλου στο εξώφυλλο καταλήγει σε μια αρνητική απάντηση στο..ενδόφυλλο , και δεδομένου ότι οι φωνηεντομάχοι (this means Us!) δεν έχουν και μεγάλη χρεία εξηγήσεων εν αντιθέσει με τους φωνηεντολάτρες (that means Them!) που όσοι περισσότεροι το πάρουν και πιθανώς ξεστραβωθούν ,τόσο το καλύτερο! το πρόσημο (με την «κραχτική» αυστηρά έννοια) είναι θετικό.
    Το πάσχον απο ετοιμορροπία (έτσι δεν την είπαμε την καινούργια λέξη του Μπετόν Καλέντερ;) Ν μετα του συμπάσχοντος (εξ ανάγκης στηρίξεως) αφρικανικού μπούφου του εξωφύλλου , δίνει βέβαια ένα (κατα τη γνωμη μου αχρείαστο) χιντ για το «υπονοούμενο» στους φωνηεντολάτρες, αλλά σιγά μη το καταλάβουνε! Εδω δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά φθόγγου και γράμματος…

  24. Γς said

    17:
    >Μπορείτε να πάτε στην παρουσίαση να τα πείτε όλα αυτά;΅

    Θα πήγαινα αλλά φοβάμαι.
    Τη τελευταία φορά με είχε πάει η θεούσα κυρά μου στη παρουσίαση κάποιου παπαδίστικου βιβλίου.

    Και είχε ανάψει η συζήτηση για το πρόσωπο του Ιωσήφ στην οικονογραφία.
    Ότι δεν απεικονίζεται συχνά. Ολο φάτνες, βωδια που ζεσταίνουν το άγιο βρέφος και τέτοια.

    Και σιγά μην άφηνα την ευκαιρία:
    -Δεν πρέπει να σας προβληματίζει αυτό. Είναι αναμενόμενο. Ο Ιωσήφ πρέπει να κράταγε τη κάμερα!

    Και με πέταξαν έξω…

  25. Επειδή κι εμένα μου φαίνεται τελείως ακατανόητη η μη δημοσίευση της απάντησης των 140 γλωσσολόγων και του Μπ., υπάρχει περίπτωση να είναι θέμα πνευματικών δικαιωμάτων; Όχι βέβαια να αρνήθηκαν οι ίδιοι την αναδημοσίευσή της, αλλά π.χ. να είχε πρωτοδημοσιευτεί σε κάποια εφημερίδα η οποία να μην έδωσε μετά την άδεια, Όποιος πάει στην παρουσίαση αύριο, ας το ρωτήσει, αν βρει ευκαιρία!

  26. gpoint said

    # 20
    πιθανόν να έχεις δίκιο, ειδικά για το τιράζ που είναι βασικότατος παράγων αυξομείωσης κόστους, εγώ μιλάω με δεδομένα του 07

  27. Μαρία said

    23 Μπούφος και αφρικάνικος η κουκουβάγια του ΟΕΔΒ!

  28. Δεν είχα δει ως τώρα την απάντηση του Υπουργού. Ένα μεγάλο εύγε και σ’αυτόν και στους συμβούλους του!

  29. Nέο Kid Στο Block said

    Ο σχολιαστής στο 25. ο Άγγελος , είναι βασικά αυτός που είχα κατα νού όταν στο 4. έγραφα για ωραία επί του θέματος σχόλια!
    Προτρέπω όσους δεν το έχουν κάνει, να ανατρέξουν στα σχόλιά του, στα σχετικά άρθρα του Νίκου τον Ιούλιο και Αύγουστο.

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο γνήσιος Άγγελος είναι ο «μπλε» Άγγελος.

  30. ππαν said

    23: Εκτ΄ςο από τον μπούφο –στα λέει η Μαρία– εγώ δεν καταλαβαίνω και τι λες για τον τίτλο. θα έπρεπε να είναι: Ο πόλεμος των φωνηέντων-Διαφωνώ με τη δασκάλα; Οι τίτλοι γενικά, για να τσιγκλάνε να ανοίξεις ή να αγοράσεις το βιβλίο, έχουν ένα μυστήριο.

    Από τότε που σας υποβάθμισε η Φιτς έχεις γίνει πολύ γκρινιάρης!

  31. Nέο Kid Στο Block said

    27. Α, τόπιασες του ιπουνουούμινου α; 🙂

  32. Γς said

    Από άλλη παρουσίαση, στου Καστανιώτη:

    Ο υπουργός τότε Σκανδαλίδης θα παρουσίαζε ένα βιβλίο του φίλου μου (και κοόθορ(!) μου) Σταμάτη Αλαχιώτη και περιμέναμε τον άλλο φίλο μου (επίσης κοόθορ μου και καθηγητή μου) τον Ακαδημαϊκό Κώστα Κριμπά.
    Κάποτε μπήκε και για κάποιο λόγο στάθηκε κάπως αμήχανα, ίσως για την αργοπορία του.
    Κάποιος έπρεπε να ζεστάνει την ατμόσφαιρα:

    -Να σας συστήσω, έναν υπουργό! Κώστας Σκανδαλίδης (πρώτη φορά τον έβλεπα), Κώστας Κριμπάς.
    Γελάσαμε όλοι…

  33. Μαρία said

    25 Μπα, οι εφημερίδες το πήραν απ’ το ΑΠΕ.

    31 Γιατί όμως αφρικάνικος;

  34. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    25: Πνευματικά δικαιώματα σε ανοιχτή επιστολή δεν χωράνε -άλλωστε το γράμμα των 140 γλωσσολόγων δημοσιεύτηκε σε πολλά έντυπα (για να μην αναφέρω τα διαδικτυακά μέσα).

  35. Της πλάκας «βιβλίο».

    Η αλήθεια δεν εξαρτάται από τα επιχειρήματα του αντιπάλου. Ούτε αυτό το ξέρετε ;

  36. Nέο Kid Στο Block said

    33β. Όχι, δεν είχα τέτοια πρόθεση ρε συ! Απλά έτσι μού βγήκε, γιατί είχα πρόσφατο το είδος από τον νέο Ζωολ. κήπο που πήγα πρόσφατα με τα πιτσιρίκια.
    Εντυπωσιακό πουλί!

  37. bernardina said

    Όποιος θέλει διευκρινίσεις από το συγγραφέα, ας υποβάλει μέχρι σήμερα το βράδυ τη λίστα του. Λέω να πάω αύριο στην παρουσίαση. Αλλά με το μαλακό, ε; Βαράει και ο Άλτζι άγρια τον τελευταίο καιρό 😆

    Νικοκύρη, τα μέιλ σου τα κοιτάς; 😉

  38. Nέο Kid Στο Block said

    Aυτοί πάντως οι 140 γλωσσολόγοι δεν πρέπει τελικά να είναι και πολύ σόι, έτσι; Ουκ εν τω πολλώ το ευ!
    Πέρα από το ότι αγνοούνται στο εν λόγω βιβλίο, τους έγραψε στα παλιά του τα παπούτσα αποδίδοντάς τους μάλιστα συνωμοτικά κίνητρα, κοτζαμάν τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνωνε!
    Χαλάλι λοιπόν τα γραφειάκια μέσα στη Βουλή, τα μπονουσάκια, τα αμαξάκια υψηλού μεν κυβισμού αλλά χαμηλής εχθρότητος προς το περιβάλλον, και τα διορισμένα υπαλληλάκια (ε, άμα τυγχάνει και κανένας συγγενής ,ας μην το κάνουμε και θέμα..).

  39. sarant said

    36: Σε ώρες γραφείου μόνο να τα βλέπω μπορώ τα μέιλ μου (και τα έχω δει) αλλά όχι να απαντάω (εκτός αν είναι κάτι πολύ επείγον), γιατί δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ ιστοπαγή (άλατις) πελάτη (ξανάλατις) ηλεταχυδρομείου.

  40. bernardina said

    #38
    Ευτυχώς που κατάλαβα την πρώτη αράδα, γιατί στη δεύτερη σ’ έχασα (ή μ’ έχασες; τελοσπάντων, χαθήκαμε :lol:) πάντως από τα άλατις κατάλαβα ότι είναι κάτι καλό. :mrgreen:
    Οκέι, μήνυμα ελήφθη εκατέρωθεν. 😉

    Άσχετο-σχετικό: εγώ γιατί νόμιζα τόσα χρόνια ότι ήτανε άλα της (σκεψ σκεψ)

  41. sarant said

    web-based email client, που λένε.

    Μάλλον άλα της είναι. Αλλά αν το γράψεις μονολεκτικά περνάει και για τρισχιλιετές (η άλατις της αλάτιος ή της αλάτεος θα σε γελάσω)

  42. Nέο Kid Στο Block said

    Mε συγχωρείτε για το άσχετο,αλλά επειδή είπα για τον κο Β.Π πιο πάνω, νά κι ένας πολιτικός που ΧΑΛΑΕΙ την πιάτσα (ο παλιόγερος..:-(

    http://www.nooz.gr/world/o-pio-ftoxos-igetis-sto-kosmo

  43. sarant said

    Το σχόλιο 35 το είχε πιάσει η σπαμοπαγίδα, κυρία Στούκα συγνώμη.

  44. spiral architect said

    @43: Ναι καλά, ξέρουμε τι ψευτοαριστεροεβραιομασωνικό κουμάσι είσαι … 😆

  45. Προσγολίτης said

    > άλατις
    >άλα της

    Το: άλα τις! (μπράααβο κάποιος!), δεν έχει καμιά τύχη;
    Με αυτή τη σημασία χρησιμοποιούσαμε τη φράση, προκειμένου να πειράξουμε κάποιον στην παρέα μας.

  46. Γς said

    45:
    άλα της, της ζωής μας της ανάλατης

  47. Immortalité said

    @11 – 12β Εγώ, όχι μόνο είδα το φ (που νομίζω δεν είναι τυχαίο που είναι πεζό), αλλά είδα και το μηδέν που τρύπωσε στο ebook και έφαγε τη θέση του έρμου του όμικρον. Σας τρώγω λάχανο! 😀

    Ωραία παρουσίαση, αλλά μάλλον θα αρκεστώ στις μέχρι τώρα πληροφορίες μου για το θέμα και θα πάρω το χτεσινό βιβλίο 🙂

    @39 Ιστοπαγή πελάτη;;; Έτσι λένε το web mail και δεν το ‘ξερα;

  48. Γς said

    44:
    >Κουμάσι

    Εψαξα για την ετυμολογία του. Μου άρεσαν αυτά στο slang.gr για το τούρκικο kumaş, τα ρετάλια.
    Και θυμήθηκα τους έμπορους που με ένα τόπι ρετάλι ύφασμα στη πλάτη διαφήμιζαν το δήθεν καζμίρι τους και όποιον πάρει ο χάρος.
    Για έναν τέτοιο (τέλη 40ς) με είχε ανεβάσει νήπιο στο παράθυρο ο μπάρμπας μου να του φωνάξω:
    -Να το βράσεις και να πιεις το ζουμί του!
    Μου είχε φανεί τόσο αστείο…

  49. Πάντως νομίζω ότι πρέπει να ειπωθεί και αυτό, έστω τώρα:
    Την στιγμή που ο πρωθυπουργός μας κ.κ. Αντώνιος Σαμαράς_ δίνει τον υπερπάντων αγώνα εις τας Βρυξέλλας υπέρ της σωτηρίας ημών, είναι τουλάχιστον ιταμό εμείς να ασχολούμεθα με βιβλιοπαρουσιάσεις και τοιαύτα τετριμμένα…

  50. web based client said

    Ποιον είπες ρε «ιστοπαγή πελάτη»;

    Βγες έξω! Βγες έξω ρε, αν είσαι άντρας!

  51. Immortalité said

    @49 Η κάτω παύλα που κολλάει; 🙂

    Ο 50 είναι αυτός που φαντάζομαι;

  52. sarant said

    51: Πού να ξέρω ποιον φαντάζεσαι; Αλλά αν μαντεύω καλά, όχι.

  53. Γς said

    49, 50:
    Ωχ, αγρίεψαν τα πράγματα.
    Εμένα με συγχωρείτε. Με φωνάζει η μάνα μου…

  54. Immortalité said

    @52 Καλά μαντεύεις 🙂

  55. Η κάτω παύλα είναι σήμα κατατεθέν του εκσυγχρονισμού από τότε που ο Μέγας Ηγέτης και Μακεδονομάχος ανέλαβε τα ηνία του κόμματος.

  56. Immortalité said

    @55 Το ‘χα ξεχάσει αυτό! 😀

  57. sarant said

    Θα λείψω για μερικές ώρες, να είστε φρόνιμοι 😉

  58. ππαν said

    Εγώ δεν το ήξερα καν! Να την ονοματίσουμε Παύλα Μελάς;

  59. Γς said

    55:
    Και καλά η κάτω παύλα δεξιά.
    Το κοκοράκι αριστερά γιατί δεν υπάρχει;
    Και πως μπορεί να αποδοθεί;

  60. Immortalité said

    @57 Μόνο φρόνιμοι; Παναγίες! 😉

  61. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  62. Nέο Kid Στο Block said

    Κι εγώ νομίζω ότι αυτός που νόμισε η Ιμμόρ οτι ήταν αυτός που είχε στο μυαλό του ο Νίκος οτι θα νόμιζε η Ιμμορ οτι ηταν αλλά τελικά ο Νίκος δεν πιστεύει οτι ήταν , ήταν αυτός! 😆

  63. ππαν said

    Εγώ νόμιζα πως ήταν ο Κιντ, είναι απόλυτα στο στυλ του 🙂

  64. Γς said

    57:
    Κύριε, κύριε, να προσέχω για τους άτακτους;

  65. Ηλεφούφουτος said

    54, Επειδή φαντάζομαι ποιον φαντάζεσαι, με πληγώνεις!

    49 Εε, ναι. Σκληρό αλλά να ειπωθεί!
    Σοβεί κάποιο ιδιαίτερο κόνσεπτ σ αυτή την εκσυγχρονιστική παύλα; Όχι, γιατί μου φαίνεστε σαν ενήμεροι από καιρό, ενώ εγώ πρώτη φορά τη βλέπω.

  66. Νικούρης said

    57:
    Ναι παιδί μου. σε αφήνω στο πόδι μου. Να γράψεις στο πίνακα τους άτακτους

  67. Γς said

    ΝικοΚύρης γμτ

  68. @56:Εγώ μάλιστα είχα προτείνει και παρεμφερές σήμα για το ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό της ΝΔ_ είχε τόση επιτυχία! Αλλά ο χαζός ο Βενιζέλος απλά μείωσε τις ακτίνες και τις έκανε θρι-ντι…
    Μα καλά δεν του είπανε ότι το θρι-ντί δεν είναι πια στη μόδα; Αυτά τα κάναμε το 2000! τς τς τς…

  69. Immortalité said

    @65α Ηλεφού δεν ήταν στις προθέσεις μου! Μια σκέψη μου πέρασε από το μυαλό φευγαλέα και τώρα πάει έφυγε 🙂

    Πωπω! Και ρουφιάνες οι άσπρες τρύπες!

  70. Αγαπητέ Νίκο, γι’ άλλη μία φορά ευχαριστούμε! Είμαι κι εγώ απ’ αυτούς που θα ήθελαν και δεν μπορούν να πάνε στην παρουσίαση, οπότε το άρθρο σου λειτουργεί και… παρηγορητικά ως προς αυτό 🙂 Είναι κρίμα που ο φίλος Β. Αργυρόπουλος επέλεξε να αγνοήσει τους ειδικούς για προσωπικούς λόγους (που είναι γνωστοί σε περισσότερους από τους 140 γλωσσολόγους, αλλά όχι σε όλο τον κόσμο). Αυτό όμως που είναι πραγματικά επικίνδυνο είναι ότι με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνει τη θέση όλων μας, εφόσον δημιουργεί προηγούμενο «αποκλεισμού» των ειδικών και έμμεσα θέτει τις βάσεις για την αμφισβήτησή τους χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία τους. Θα μπορούσα να γράψω πολλά για το θέμα, αλλά δεν θέλω να δώσω λαβές σε αυτούς που θα τις αρπάξουν στον αέρα για να τις στρέψουν εναντίον μας. Εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία στην παρουσίαση κι ελπίζω όσοι πάνε να μας στείλουν σύντομα νέα!

  71. ππαν said

    Ωχ τώρα κατάλαβα ποιος είναι ο συγγραφέας του σημερινού βιβλίου.

  72. Nέο Kid Στο Block said

    Στέλιο , από τα Βενιζέλεια 3d ολογράμματα ,περάσαμε στα (ξε)Σαμάρωτα ολοδράματα. 🙂

  73. Γς said

    Ολογράμματα, ολοδράματα και ράμματα
    Για τη γούνα σας

  74. Nέο Kid Στο Block said

    Aρνούμαι να συμμετάσχω σε άλλη μία αμερικανομπαροποίηση (το μπαρ με ύψιλον) του χώρου, απουσία του Νικοκύρη και αποχωρώ!
    (Θα μπω αργότερα, αμα τη επιστροφή του Νίκ ,να δω τα χαϊρια σας!) 🙂

  75. Μαρία said

    71 🙂
    Ο Στέλιος δεν ξέρω αν το κατάλαβε.

  76. ππαν said

    H Iμμορταλιτέ; 🙂

  77. Immortalité said

    @76 Πάνω που ήμουν έτοιμη ν’ απαντήσω στο 71 «Άργησες!» 🙂

  78. ππαν said

    Ε ρε παιδιά, δεν παίζω, εγώ δεν ανακατεύομαι με τουήτα και τα τοιούτα, είμαι και λίγο αργόστροφη, σφυρίξτε και σεις συνθηματικά.

    Μ΄αρέσει που θα ήμασταν και φρόνιμες.

  79. Ηλεφούφουτος said

    Ε ναι, αλλιώς θα είχα γίνει κι εγώ θαμώνας του μαγαζιού του, με τέτοια θεματολογία που έχει.

  80. Γς said

    74:
    >το μπαρ με ύψιλον
    όπως το ψάρι, με τρία λάμδα

  81. Μαρία said

    76 Μάλλον ούτε κι αυτή.

  82. ππαν said

    Άλλα νέα;

  83. Immortalité said

    @81 Λες ότι αυτό που θα πρεπε να καταλάβω είναι άλλο από το προφανές;

  84. ππαν said

    83: Εγώ λέω που μας έκανε διασημότητες, κι εσένα κι εμένα και τον Στέλιο και άλλους 🙂

  85. ΣΑΘ said

    @ [0]

    # Ένα μικρό κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην ειρωνική τοποθέτηση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου …#

    Καλά, ο Άνθιμος είναι ακόμα «Αλεξανδρουπόλεως»;

    (Ή, μήπως, η συγκεκριμένη «τοποθέτηση» είχε γίνει όταν ήταν πράγματι «Αλεξανδρουπόλεως» ; )

    Ευχαριστώ.

  86. Μαρία said

    83 Όχι. Ώσπου να απαντήσω στην Ππαν, πέσανε δεν ξέρω πόσα σχόλια.
    Σας έχει πάντως απαθανατίσει στο μπλογκ του 🙂

  87. Γς said

    85:
    Ανθιμος είναι κι αυτός που αντικατέστησε τον άλλο που την έκανε για Σαλονίκη

  88. Μαρία said

    84 Με πρόλαβες.

  89. Immortalité said

    @84 – 86 Ωχ! εγώ θυμόμουν τις εδώ, εεε, ανταλλαγές απόψεων. Ό,τι με απαθανάτισε μου είχε διαφύγει. Για να πα να δω! 🙂

  90. Κατερίνα Περρωτή said

    Καλησπέρα σε όλους!

    Χρήσιμο μπορεί να είναι το βιβλίο… και το εύχομαι

    Χρήσιμο θα ήταν επίσης να υπάρξει κάποιος τρόπος αυτοί οι 140 να επισκεφτούν

    τα σχολεία και να μιλήσουν για το θέμα στους εκπαιδευτικούς.

    Στα σχολεία

    -που είναι όλοι οι δάσκαλοι-

    (κι οχι σε εκδηλώσεις/συνελεύσεις/φορουμ, όπου όποιος θέλει πάει..)

    Δεν είναι εφαρμόσιμο? Μα δεν έχουμε δα και τα εκατοντάδες χιλιάδες δημοτικά…

    Μπορεί να είμαι εκτός αλλά θέλω να πω ότι

    οι ειδικοί δλδ οι επιστήμονες πρέπει να είναι διπλα μας

    εδώ κάτω

    εδώ που υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρίζου…

    ΥΓ. Αν ήμουν σε δημοτικό, θα το απαιτούσα!

  91. Προσγολίτης said

    57
    > Θα λείψω για μερικές ώρες, να είστε φρόνιμοι

    Να λείψεις· αλλά… φρόνιμα.

  92. Μαρία said

    89 Το είχε δηλώσει ο άνθρωπος.
    12/3/2012 Για να μη κουράζεσαι.

  93. Immortalité said

    @92 Το είδα. Εντάξει, θα μπορούσανε να βάλουνε και τη φωτό του στο λήμμα εμπάθεια θα έλεγα, αν είχα ζωή, δεν ήμουν γλωσσολογικά ημιμαθής και μετρούσε η γνώμη μου.
    Αναρωτιέμαι πάντως, τυχαίο που ο αγαπημένος μου δικηγόρος συμφωνεί τόσο μαζί του;

  94. ππαν said

    Το διάβασες όλο βρε θηρίο;
    Εγώ λέω να πάτε στην παρουσίαση του βιβλίου. Οκ, πιθανότατα δεν θα δέχεται ερωτήσεις από το κοινό και θα κρατάει σημειώσεις για να σας κουτσομπολέψει σε άλλη παρουσίαση αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

  95. Immortalité said

    @94 Εννοείται. Πάντα τα διαβάζω όλα. Μην κοιτάς που δεν έχω το επίπεδο να τα καταλάβω, καταβάλω προσπάθεια 🙂

  96. ππαν said

    Εγώ διάβασα εκεί που λέει ότι άλλοτε υπογράφω ππαν κι άλλοτε ppan 🙂

  97. Μαρία said

    Εγώ μόνο την τελευταία παράγραφο.

  98. ππαν said

    Ε έχει και πυκνά νοήματα, λίγο λίγο θα το διαβάσουμε όλο κι εμείς όπως η χαλκέντερη κρητικιά.
    Να δούμε τι θα διαβάσει κι ο Στέλιος.

  99. Immortalité said

    @96 Σε αυτό πάντως έχει δίκιο ο άνθρωπος. Επειδή εσύ έχεις πολλαπλές προσωπικότητες πρέπει να τους μπερδεύεις όλους; Ντράπου και λίγο! 🙂

    @97 Γιατί ειδικά την τελευταία παράγραφο;

  100. ππαν said

    99β: Ε δεν καταλαβαίνεις, ευκαιρία ψάχνει να την στείλουν να διαβάσει Κασιμάτη και Καθημερινή!

  101. Γς said

    Τατσόπουλος: “Έχω πηδήξει τη μισή Αθήνα και η Χ.Α με αποκαλεί αδελφή”!
    Και μετά μου λέτε γιατί δεν σας γράφω.
    Μάλλον γιατί γράφω και ξαναγράφω.
    Ω, γιατί κ ΧΑ ανεβαίνει!

  102. Immortalité said

    @100 Μα να μου διαφύγει τέτοιο προφανές πράμα! 😀 😀 😀

    Πάντως Στέλιο, άμα είναι να το διαβάσεις πάρε καλού κακού πριν ένα υπογλώσσιο. Μην κοιτάς εγώ που λόγω δουλειάς έχω βάψει, εσύ μπορεί και να συγχυστείς. 😉

  103. 58,
    🙂 🙂
    Όπως Παύλα μ’ Ελλάς (ξεστόμισε κάποιος)

  104. Γς said

    Τελεία και παύλα.
    Το ξεφτιλίσατε το θέμα.
    Παυλιάρηδες…

  105. Βρε παιδιά χαμπάρι δεν πήρα!!! Για πείτε μου!!! Κανένα λινκ γιατί δεν έβαλε κανείς;;;

  106. Γς said

    Εμ έλειπες.
    Τι λινκ θα ήθελες;

  107. Μαρία said

    105 Ε όχι και λινκ. Μασημένο το θες το παξιμάδι;

  108. Γς said

    Βρεμένο, ίσως;

  109. nestanaios said

    12. Η προφορική γλώσσα (προφορική εκφορά του λόγου) είναι προτέρημα όλων των ζώων και γίνεται με ήχους. Αν ακούς καλά, καταλαβαίνεις. Η γραπτή εκφορά του λόγου γίνεται με γράμματα και είναι προτέρημα μόνον των ανθρώπων. Αν βλέπεις καλά, διαβάζεις. Η γραπτή εκφορά του λόγου ευθύνεται για την μεταφορά του πολιτισμού από γενεά σε γενεά, ει δε μη και τα υπόλοιπα ζώα θα είχαν πολιτισμό. Υπάρχουν και άλλα, τα ξέρετε, δεν είναι του παρόντος.

  110. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

    Το να δημοσιεύονται αναρτήσεις μπλο… εεεερμ σορρυ, ιστολογίων σε κανονικό ρίαλ λάιφ βιβλίο δέ μου κολλάει βρε παιδια, είναι σαν να συγκρούονται 2 κόσμοι ασύμβατοι ένα πράγμα. Φαντάζομαι ότι εκεί που παραθέτει τις αναρτήσεις των φωνηεντομάχων θα έχει ξεσκιστεί στα κεφαλαία 😛

  111. Γς said

    Δατς ιτ!

  112. Ηλεφούφουτος said

    Πώς φαίνεται πόσο φυγόπονοι είναι αυτοί οι ΣΥΡΙΖΑίοι!

    Ενώ αν διάβαζε Κασιμάτη, αμέσως θα το ‘χε πιάσει!

  113. Γς said

    111:
    αναφερόμουν στον προηγούμενο.

  114. Γς said

    111: Φτου! στον προ προ ηγούμενο τον 109!

  115. Γς said

    101:
    Σιγά τη μεγαλόπολη!
    Αστεία αστεία πάντως, αν δεν ξεκαθαρίσει ποιο μισό της Αθήνας έχει πηδήξει, όλες είστε ύποπτες!
    Τωρα που το σκέφτομαι το άλλο μισό, τι έκανε;

  116. Το βρήκα το εν λόγω άρθρο με τη βοήθεια ενός καλού αγγέλου του ίντερνετ. 🙂

    Δεν μπορώ να πω, με τιμάει το οτι έκανε τόσο κόπο, με έψαξε στο ΦΒ, βρήκε το προφίλ μου… Γιατί δεν μου έκανε και μια αίτηση φιλίας; Μια πρόταση για έναν καφέ βρε αδερφέ, να το συζητούσαμε! 🙂

    Πάντως δεν είναι λιγάκι ντροπή που σ’εμένα αναφέρεται με το ονοματεπώνυμό μου ενώ ο ίδιος είναι ανώνυμος;

  117. sarant said

    Χμ…. ο νοικοκύρης ξαναήρθε (νωρίτερα απ’ όσο περίμενα).

    110: Δεν έχεις άδικο να σε παραξενεύει λίγο αυτή η, πώς να την πούμε, καθήλωση του εφήμερου. Πάντως, ναι: εκεί που αναπαράγει το άρθρο της Δασκάλας, η σελίδα γεμίζει θαυμαστικά!!!!!!

    105: Στέλιο, θα σου στείλω λινκ ιδιαιτέρως. Πάντως, να διευκρινίσω πως στο συγκεκριμένο άρθρο του άλλου ιστολογίου έγιναν προσθήκες μετά το εκεί σχόλιό μου, τις οποίες σήμερα τις είδα κι εγώ.

  118. sarant said

    116: Α, το βρήκες.
    Ναι, η αποκάλυψη του ονοματεπώνυμου είναι περιττή και είναι σοβαρό φάουλ.

  119. ppan said

    116: λιγάκι;

  120. Ηλεφούφουτος said

    118 Α, κι εγω το ‘χα πάρει κατάκαρδα που, όπως λέει κι ο Στέλιος 116

    «με τιμάει το οτι έκανε τόσο κόπο, με έψαξε …, βρήκε …» αλλά και για τις κοπέλες επίσης κάθισε κι έφτιαξε ολόκληρα ψυχαναλυτικά προφίλ.
    Ενώ εμένα; «κάποιος Ηλεφούφουτος» 😦

  121. Μαρία said

    117 Επιβεβαιώνω τον εμπλουτισμό. Φαίνεται οτι έκανε ενδελεχή έρευνα στο φατσοβιβλίο αργότερα. Αλλά δεν θα τον έλεγα κι ανώνυμο.

  122. sarant said

    120: Ε μα κι εσύ, με τέτοιο όνομα, τι περίμενες;

  123. Νέο Kid Στο Block said

    Συμφωνώ με Ππαν/Ppan (:-) ) στο 119. Όχι και λιγάκι! Εδώ ντράπηκα εγώ να κοπυπαστώσω δημόσια το λινκ και πλάκωσα τον Στελή στα μέλια 🙂
    Kι αυτός…τεσπά ,no further comment!

  124. Ηλεφούφουτος said

    122 Ε, να το κάνω Τσάμπερλαιν.

  125. Και τίποτε για τη μυστηριώδη A ha!

  126. sarant said

    124: Ηλετσάμπερλαιν;

  127. a ha! said

    !!

  128. Μαρία said

    124 Α χα, χα! Το παρατσούκλι της μεγάλης αδερφής της γιαγιάς μου (λόγω της πολιτικής κατευνασμού).

  129. Ηλεφούφουτος said

    126 Από ‘δω εμπνέομαι, βρε ανελλήνιστε!
    http://www.youtube.com/watch?v=-mti2k4bvfs στο 1’10»
    τότε ξετρυπώνανε και χωρίς φεσιμπούκια

  130. Μαρία said

    129 Αυτό πρέπει να το παραχωρήσεις στο Στέλιο.

  131. e-mamberlain said

    Somebody called me?

  132. τὸ ἕνα ἐνδιαφέρον μετὰ τὸ ἄλλο μᾶς παρουσιάζει ὁ Δέσποτας, κἀμμιὰ ἐπιχορήγησι θὰ μᾶς δώσῃ; 😛

  133. #132 ἐξέπεσε ἡ λέξι «βιβλίο»μετὰ τὸ «ἐνδιαφέρον»

  134. Immortalité said

    @129 🙂 🙂 🙂 Και όχι μόνο δηλαδή στον Ηλεφού δηλαδή. 🙂

    @123« Όχι και λιγάκι! Εδώ ντράπηκα εγώ να κοπυπαστώσω» Εννοείς εσύ που είσαι γενικά ξεδιάντροπος; 😛

  135. sarant said

    132: Έλα ντε, τόσα πολλά βιβλία, τόσο λίγα λεφτά, τόσο λιγα ράφια, τόσο λίγος χρόνος….

    129: Τόχα ξεχάσει…

  136. spyroszer said

    Είναι χρήσιμο ένα τέτοιο βιβλίο, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι άστοχος ο τίτλος «ο πόλεμος των φθόγγων», στο μέτρο τουλάχιστον που αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιου είδους επιστημονική αντιπαράθεση με βάσιμα επιχείρηματα από κάθε πλευρά (θυμίζει και σε τίτλους εφημερίδων, όπως του Πρώτου Θέματος «πόλεμος γλωσσολόγων για τα φωνήεντα»). Ενώ πρόκειται για ένα καθαρά γλωσσολογικό θέμα, για το οποίο δεν υπάρχει καμία επί της ουσίας επιστημονική αντιπαράθεση. Γι’ αυτό πράγματι είναι μεγάλο φάουλ, αυτό που γράφεται και στην ανάρτηση, ότι παραλείπεται η επιστολή των 140 γλωσσολόγων, δηλ. του συνόλου σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας των γλωσσολόγων. Νομίζω ότι το θέμα αυτό των φωνηέντων δεν έχει σχέση με άλλα γλωσσικά θέματα, όπως των τόνων ή του λεξικού του Μπαμπινιώτη ή του βιβλίου της ιστορίας, που εκεί θα μπορούσαν να προβληθούν βάσιμα επιχείρηματα από κάθε πλευρά. Όπως αναφέρεται και στο τέλος της ανάρτησης, αυτό που θα είχε περισσότερη ίσως αξία να αναλυθεί είναι γιατί πήρε τέτοια έκταση το θέμα και το πίστεψαν τόσο πολλοί άνθρωποι. Και επίσης, ένα άλλο φαινόμενο, ότι ακόμη και μετά τη ξεκάθαρη θέση των γλωσσολόγων επί του θέματος, εξακολουθεί και αμφισβητείται η επιστημονική τους θέση (βλ. Πολύδωρας κλπ).

    Και ένα φωνηεντικό !! παλιό ανέκδοτο:
    Ένας άνθρωπος είχε φοβερό πρόβλημα με τα φωνήεντα, δεν μπορούσε με τίποτε να τα προφέρει και τα αντικαθιστούσε όλα με το άλφα.
    Πάει λοιπόν σε ένα γιατρό και του λέει το πρόβλημά του.
    Ο γιατρός του λέει λοιπόν να προσπαθήσει να πει την φράση «ένα κίτρινο φρούτο».
    -Ανα κάτρανα φράτα, του απαντά ο ασθενής.
    Η σκηνή επαναλήφθηκε για πολλές εβδομάδες χωρίς καμία απολύτως βελτίωση.
    «Ένα κίτρινο φρούτο» του έλεγε ο γιατρός, «άνα κάτρανα φράτα» έλεγε ο ασθενής.
    Μετά από κάμποσες επισκέψεις ο γιατρός αποφάσισε να εφαρμόσει δραστική θεραπεία.
    Αρπάζει βίαια τον ασθενή, ανοίγει το παράθυρο, τον κρεμάει από τα πόδια και τον απειλεί ότι θα τον αφήσει να πέσει από τον έκτο όροφο στον δρόμο εκτός εάν του πει «ένα κίτρινο φρούτο»!
    Ο ασθενής ιδρώνει, ξεφυσάει, σκέπτεται και έντρομος απαντάει στον γιατρό :
    – Μπανάνα!!

  137. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

    Να πάτε και να το αγοράσετε… Εγώ δε δίνω ούτε ένα λεπτό. Είμαι περίεργη πάντως να διαβάσω με τι βλακείες θα απαντήσει στις ανοησίες της δασκάλας.

  138. Κατερίνα Περρωτή said

    137. Πριν το έθεσα κάπως ευγενικά…,

    αλλά κι εγώ δε θα το αγόραζα!

    Ίσως γιατί τα άρθρα του Ν μου φαίνονται αρκετα…

    Είναι απορίας άξιο πάντως

    πως μια αμόρφωτη έγινε «σουξε» του ιστοχώρου…!

  139. Αντιφασίστας said

    136: Εδώ υπάρχουν ένα σωρό κρετίνοι που πιστεύουν ότι επί χούντας δεν γίνονταν σκάνδαλα και ότι η απάντηση στην κρίση είναι ένας νέος Παπαδόπουλος και δεν θα βρεθούν μυθοδίαιτοι να πιστέψουν ότι κάποιοι κακοί λιμπίστηκαν τα φωνήεντά μας;

  140. sarant said

    Μυθοδίαιτοι, καλό!

  141. Κατερίνα Περρωτή said

    Ελα βρε χρονοπιούσα με τα ωραία σου βιντεάκια!

    βάλε κάτι να γιάνουμε!

  142. Κατερίνα Περρωτή said

    Ok!

    Λαμβάνω το λόγο(!)

  143. spyroszer said

    139. Έχεις απόλυτο δίκιο για τους μυθοδίαιτους ! Αλλά αυτό που έγινε με την φωνηεντιάδα εγώ προσωπικά μπορώ να το συγκρίνω μόνο με το ότι η Πολεμική Αεροπορία αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για τους ψεκασμούς ! Άλλωστε και οι 140 γλωσσολόγοι στην επιστολή τους ανέφεραν ότι αρχικά είχαν αποφασίσει να μην αντιδράσουν αφού εξέλαβαν το κείμενο της δασκάλας ως ένα απ’ τα διαδικτυακά ευτράπελα και αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι είναι γνήσιο.
    Γι αυτό αξίζει να μελετηθεί ευρύτερα σαν κοινωνικό φαινόμενο. Πως είναι δυνατόν να είμαστε τόσο εύπιστοι σε τέτοιους εξωφρενικούς ισχυρισμούς.

  144. spiral architect said

    @143: Αεροψεκασμοί και διάψευση της Π.Α., ε;
    Ποιος βουλευτής, ποιανού κόμματος έκανε την ερώτηση;
    Αυτό το κοινωνικό φαινόμενο ποιος θα το μελετήσει;

  145. ππαν said

    143: Τι ομάδα είναι δεν μας λες

  146. ππαν said

    Αμάν, ο Κουβέλης; Εγώ τον Ανατολάκη είχα υπόψη μου

  147. Immortalité said

    @139 Εξαιρετικοί οι μυθοδίαιτοι!

  148. Κατερίνα Περρωτή said

    Δεν απανταμε στον κ. Κουβελη!

    Μας κάνει και ερώτηση?!!!

    Τι να πούμε πια!!!

    (Μήπως ψάχνει άλλο χωρο να βρεθει?)

    Δεν τον θέλουμε!!!

  149. spiral architect said

    @146: Είδες; Η τρανή απόδειξη, ότι μας ψεκάζουν! 😆
    Η ερώτηση του μπαρμπα-Φώτη στην βουλή, έλυσε το μυστήριο γιατί ενώ καταψηφίσε τα εργασιακά μέτρα, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό που θα τα εφαρμόσει.

  150. Κατερίνα Περρωτή said

    ΔΗΜΑΡ: Μια μολυβιά που σβήνει…

  151. ππαν said

    149: Ναι αλλά τότε δεν θα τα ψήφιζε, το 2007 διαβάζω έγινε. Ειλικρινά δεν ήξερα πως μας ψέκαζαν από τότε 🙂

  152. Μαρία said

    Θα είχε δει Χαρδαβέλα ο κυρ Φώτης κι ανησύχησε.

    143 Κι αν δεν υπήρχε το ίντερνετ, κανείς δεν θα μάθαινε ούτε θα ασχολούνταν με την κάθε μπούρδα που κυκλοφορεί. Η δασκάλα θα το έστελνε στο Διδασκαλικό Βήμα (βγαίνει ακόμη;) ή σε καμιά τοπική εφημερίδα της Ραφήνας και στην καλύτερη περίπτωση που αυτό δημοσιευόταν, ούτε που θα παίρναμε είδηση.

  153. Μαρία said

    151 Είναι παλιοί οι ψεκασμοί. Μη κοιτάς που εμείς χαλαρώσαμε. Μόνο η Ελ. ώρα επαναφέρει κάπου κάπου το θέμα.

  154. ππαν said

    Ε πώς να μην χαλαρώσουμε; τσάμπα τόσο φλιτ;

  155. spyroszer said

    Κι ο Κουβέλης ψεκασμένος; Αυτό δεν το ‘ξέρα. Τον Ανατολάκη είχα υπόψη μου κι εγώ.
    152. Στο ιντερνετ κυκλοφορούν πολλές μπούρδες, η συγκεκριμένη όμως έγινε θέμα σε όλες τις εφημερίδες και τα κανάλια και την πήραν μετά και οι μπουρδολόγοι πολιτικοί. Έχουμε ιδιαίτερη έφεση στις γλωσσικές μπούρδες, είχε προετοιμαστεί το έδαφος και με το βιβλίο της ιστορίας της στ’ δημοτικού…

  156. sarant said

    Συμφωνώ βέβαια ότι το ιντερνέτ μεγεθύνει τις μπούρδες και τις εκστρατείες των βαρεμένων, θυμίζω όμως ότι διδακτικά βιβλία είχαν προκαλέσει σάλο και εκστρατείες και όταν δεν υπήρχε ιντερνέτι, Τα Αθεϊκά του Βόλου άλλωστε έγιναν το 1911.

  157. Μαρία said

    155 Παίζει ρόλο το οτι η μπούρδα αφορούσε σχολικό βιβλίο. Δες όμως την περίπτωση με το βιβλίο της Ιστορίας του νεότερου και σύγχρονου κόσμου της Γ’ Λυκείου ακριβώς 10 χρόνια πριν, όταν δεν ήμασταν πολύ δικτυωμένοι. Ο Ευθυμίου με ένα τηλεφώνημα απο Κίνα (πρέπει να συνόδευε τον Κινέζο) έδωσε εντολή για μια διόρθωση. Το βιβλίο τελικά δεν διδάχτηκε και πολτοποιήθηκε.
    Το επίμαχο σημείο στο κεφ. για το Κυπριακό που ξεσήκωσε τους εθνικόφρονες Κυπραίους και Ελλαδίτες.
    «Την εποχή που ο Τρίτος Κόσμος συγκλονιζόταν απο ριζοσπαστικά αντιαποικιακά κινήματα, που έδιναν προτεραιότητα όχι μόνο στην εθνική απελευθέρωση αλλά και στην κοινωνική πρόδοδο, στην Κύπρο η ΕΟΚΑ του Στρατηγού Γρίβα πρόβαλλε έναν υπερσυντηριτικό εθνικισμό.»
    Τους έβρισαν το χίτη και παρεξηγήθηκαν. Κι αυτά επι εκσυγχρονισμού.

    Αν το επιχειρούσαν τώρα, θα γινόταν χαμός τουλάχιστον στα μπλογκ.

  158. Κατερίνα Περρωτή said

    Πως να επαναστήσω ???

  159. Αντιφασίστας said

    Τώρα το μαθαίνω κι εγώ ότι ο Κουβέλης πάτησε τέτοια πεπονόφλουδα. Είχα μείνει στον Ανατόλ. Αχ, μωρέ κυρ Φώτη, αχ! Τόσο ισχυρή είναι η ανάγκη μας να πιστεύουμε ότι συνωμοτούν εναντίον μας θεοί και δαίμονες;

  160. Μαρία said

    156 Μα δεν συγκρίνονται τα αθεϊκά με τη βλακεία της δασκάλας. Με την περίπτωση του συνωστισμού, ναι, τηρουμένων πάλι των αναλογιών.

  161. Κατερίνα Περρωτή said

    159. Αχ

  162. Κατερίνα Περρωτή said

    Πιστεύω πως έχεις δίκιο Μαρία, αν κατάλαβα σωστα!

  163. spyroszer said

    155. Έχουμε μεγάλη προιστορία στις εκστρατείες για διδακτικά βιβλία και γενικά για γλωσσικά θέματα. Αυτό με τον Ευθυμίου δεν το ‘ξέρα. Θυμάμαι παλιότερα αντιδράσεις και για το «κόκκινο» βιβλίο της ιστορίας, που κάποια στιγμή καταργήθηκε.

  164. Μπουκανιέρος said

    Νομίζω ότι το βιβλίο, έτσι όπως τοποθετεί το ζήτημα, μάλλον παίζει το παιγνίδι της χαζοδασκάλας και των «εχθρών».
    (βλ. και όσα λέγονται στο 136 και 143, μόνο που αμφιβάλλω για τη χρησιμότητα)

  165. ππαν said

    Για τα γλωσσικά ναι, για τα ιστορικά επίσης. Μην ξεχνάμε πως και φέτος το καλοκαίρι, στην σκιά της φωνηεντιάδας, είχαμε αντιδράσεις για τους χάρτες σε βιβλίο της ιστορίας, αν θα είναι κουκίδες ή σκιασμένες περιοχές! Επίσης Καλοκαιρινός το 64-65, σχεδόν το ίδιο βιβλίο που μεταχουντικά διδασκόταν παντού, σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

  166. Μπουκανιέρος said

    157-160-163-165 Πάντως, όλες οι αντιδράσεις είναι πάντα από την ίδια πλευρά.
    Όπως και με τα θεατρικά έργα, τις κινηματογραφικές ταινίες κλπ.

  167. ππαν said

    Ε στα γλωσσικά η αντίδραση ξεκίνησε από την άλλη πλευρά, εννοώ ο Νουμάς έκανε διαγωνισμό για ανθρώπινο αλφαβητάρι.

  168. Μαρία said

    165 Σ’ όλες όμως τις περιπτώσεις είχαμε αντιδράσεις απο κόμματα, οργανώσεις, τελοσπάντων συλλογικές κι όχι απο κάποιο παλαβό. Γι’ αυτό υποστηρίζω οτι αν δεν υπήρχε το ίντερνετ η δασκάλα μπορεί και να μην έγραφε καθόλου την …κριτική της.
    Η περίπτωση Ευθυμίου είναι τρισχειρότερη απ’ αυτή του συνωστισμού. Η Γιαννάκου στο κάτω κάτω έπαιξε τη βουλευτική της έδρα, ενώ για τον σοσιαλιστή Ευθυμίου ούτε γάτα ούτε ζημιά.
    Ένα πολύ καλό κατα τη γνώμη μου άρθρο της Κουλούρη.
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=665561

  169. Μπουκανιέρος said

    167 Καλά, εννοούσα στα τελευταία 50-60 χρόνια, όσο ζω τέλος πάντων.

  170. Immortalité said

    Μπουκάν, καιρό είχαμε να σε δούμε 🙂

  171. ππαν said

    166 και 169: Επειδή λείπουν οι αρμόδιοι κι επειδή μίλησες για κινηματογράφο, να πω για τη Ελένη; 🙂 Ειλικρινά ούτε θυμάμαι τι έγινε, αλλά επειδή ξέρω ότι είναι το συνηθισμένο αντιπαράδειγμα!

  172. spyroszer said

    167. Τι εννοείς με τον Νουμά; Τι έγινε τότε;

  173. Μαρία said

    171 Απ’ ότι θυμάμαι διαδήλωσαν οι κνίτες έξω απ’ το σινεμά, χωρίς να εμποδίσουν την προβολή.

  174. ππαν said

    Προκήρυξαν την συγγραφή αλφαβηταριού ρομέικου παναπεί σε δημοτική το 1906. Αλλά τότε υπήρχε ελεύθερο σύστημα εγκρίσεων, θεωρητικά θα μπορούσε ας πούμε να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο σχολείο.

  175. ππαν said

    173: μερσί. Σε σχέση με την (μαύρη) αντίδραση: γενικά η μία μόνο πλευρά πιστεύει στην λογοκρισία στην τέχνη, λογικό είναι μόνο αυτή να αντιδρά. Από την άλλη τα σχολικά βιβλία είναι άλλη δουλειά, κι επειδή τα περιεχόμενα παγιώθηκαν κι έμειναν σχεδόν ίδια πό το 30 και μετά, οποιαδήποτε αλλαγή προκαλεί την αντίδραση των συντηρητικών, αλλιώς δεν θα τους λέγαμε συντηρητικούς. Αν βέβαια αύριο μεθαύριο ο Σαμαράς θελήσει να γίνουν τα βιβλία τουρκοφαγικά, ε, θα αντιδράσει η δώθε πλευρά

  176. Μπουκανιέρος said

    170 Και μένα μου έλειψες. 🙂

  177. Μαρία said

    175 Ε όχι μόνο η μια πλευρά.
    Η ταινία πρέπει να παίχτηκε λίγες μέρες. Αν υπήρξε πράγματι απαγόρευση εν ονόματι της συμφιλίωσης, όπως λέγεται, θα το κοιτάξω. Η ταινία υπάρχει ολόκληρη στο γιουτιούμπ με φοβερά σχόλια αλλά δεν την έχω δει.

  178. Immortalité said

    @176 🙂

  179. sarant said

    174: Ππαν, δεν είναι το ίδιο αυτό με τον Νουμά, ιδίως εφόσον τότε δεν υπήρχε η έννοια του ενιαίου βιβλίου.

    Η παρατήρηση του Μπουκάν για τα σχολικά βιβλία είναι σωστή, και η αντίδραση σε όποιο βιβλίο ξεφεύγει από τον κανόνα ξεκινάει από το 1920 με τα Ψηλά βουνά, που αγανακτισμένοι γονείς τα έσκιζαν και μητροπολίτες δήλωναν πως δεν θα διδαχτεί στην περιφέρειά τους. Μετά βέβαια εκάησαν νομοτύπως τα βιβλία της μεταρρύθμισης εκείνης.

    Για αντιπαράδειγμα, δες την αντίδραση στο σημερινό βιβλίο ιστορίας της 6ης δημοτικού: έγραψαν τρεις φιλελεύθεροι σε ένα μπλογκ. Με το βιβλίο της Ρεπούση είχε γίνει εμφύλιος. Y a pas photo, που λένε.

  180. ππαν said

    179: Ναι, το λέω κι εγώ αλλά δεν βλέπω πού είναι η διαφορά. Αντίδραση υπήρξε γιατί υπάρχει αντίδραση κι αντίδραση, δεν είναι μόνο να καις βιβλία.

  181. spiral architect said

    @179: Νικοκύρη καλημέρα!
    Γιατί οι αγανακτισμένοι γονείς έσκιζαν τα «Ψηλά βουνά» και αντιδρούσαν οι μητροπολίτες;

  182. Αντιφασίστας said

    Μέσα δεκαετίας του ’80 προβλήθηκε η »Ελένη». Τα γυρίσματα είχαν γίνει στην Ισπανία, γιατί οι φήμες λένε ότι η κυβέρνηση του Ανδρέα δεν είχε επιτρέψει να γίνουν στην Ελλάδα. Στα επεισόδια είχε πρωτοστατήσει και ο μέγας Ανδρουλάκης.

  183. Μιχαλιός said

    156 Να προσθέσουμε και αυτό, που σήμερα το ξεχνάμε όπως φαίνεται: http://www.tanea.gr/vivliodromio/?aid=22433

    Και για το λόγο αυτό και για άλλους πολλούς, μου φαίνεται άτοπη η ανάλυση της Κουλούρη στο 168.

  184. spiral architect said

    @182: Πάντως απ’ ότι θυμάμαι, κανένας από τους διαδηλωτές δεν μπούκαρε (όπως μπούκαραν οι θεούσες στην Όπερα στη πρεμιέρα του Τελευταίου Πειρασμού του Σκορτσέζε) στο σινεμά να διακόψει την προβολή. Φώναξαν, κάτι έγραψε ο Ριζοσπάστης και η Ελευθεροτυπία και πέραν τούτου ουδέν.

  185. sarant said

    184: Όχι, δεν έγινε κάτι τέτοιο.

  186. Nέο Kid Στο Block said

    134β. Ε, ναί! Πού να πάει το ακατέργαστο μυαλό μου σε ταλκ, τακτ πώς το λένε.. 🙂
    Aλλά για κάτσε ρε κοπελιά, είναι λιγότερο ξεδιάντροπος δηλαδής το αίσθημά σου ο Στελής που πάει στο γήπεδο με το κασκόλ του -άκουσον! άκουσον!- Σύριζα; 😆

  187. […] Ο πόλεμος των φθόγγων, απολογισμός της Φωνηεντιάδας […]

  188. tilegrafitis said

    Σχετικὰ μὲ τὸ βιβλίο…
    Θὰ γίνω κακὸς.
    Σίγουρα θὰ βρεθοῦν κορόϊδα ποὺ θὰ ἀγοράσουν τὴν μπουρδολογία τῆς μπουρδολογίας. Μοῦ θυμίζει αὐτὸ ποὺ λέγαμε πιτσιρικάδες: «βρήκανε τὸν πεθαμένο καὶ ρίξανε δέκα γκόλ».
    Ἔλεος πιά… Τὸ ἐμπεδώσαμε. Αὐτοὶ οἱ γλωσσολόγοι δὲν ἔχουν νὰ ἀσχοληθοῦν μὲ τίποτε ἄλλο; Ἔπαρση καὶ ἀλλαζονεία. Ἀμάν!
    Μαζεύτηκαν τόσοι πολλοὶ/πολλὲς, ποὺ προβλέπω ὅτι σύντομα νὰ ξεκινήση σκοπίμως νὲος γλωσσικός πόλεμος. Σὲ δουλειὰ νὰ βρισκόμαστε, δουλειὰ νὰ βρίσκουμε… Τὰ παιδάκια θὰ τὴν πληρώσουν ὅπως πάντα.
    Δὲν γυαλίζει καλύτερα ὁ ἕνας τὰ παπούτσια τοῦ ἄλλου νὰ ἡσυχάσουμε;

  189. Κι εγώ θυμήθηκα το βιβλίο της Α΄ Λυκείου του Σταυριανού, όπως ο Μιχαλιός (183), όπως και το «κόκκινο» της Γ΄ Λυκείου (Εισαγωγή στη θεωρία και μεθοδολογία της ιστορίας, βλ. και spyroszer #163) που μοιάζει να μου άφησε βαθύτερα ίχνη (σχεδόν) απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Στο άρθρο της Κουλούρη θα διόρθωνα το Μέσα στο κλίμα της μεταρρυθμιστικής ευφορίας κανείς δεν ενοχλήθηκε, στη δεκαετία του 80 σε κάτι σαν οι αντιδράσεις παρέμειναν αντιπολίτευση. Θυμάμαι πάντως τότε αντιπαραθέσεις σχετικά με το βιβλίο (για της πρώτης λυκείου λέω), τόσο μεταξύ μαθητών όσο και από καθηγητές.

  190. ππαν said

    Η πρώτη μεγάλη αντίδραση για το περιεχόμενο σχολικού βιβλίου είναι το 1845 ή 46, με μια μετάφραση ενός γαλλικού εγχειριδίου ιστορίας από τον Παπαρρηγόπουλο. Νομίζω είναι γνωστή ιστορια, κυρόιως γιατί δείχνει πως ο Π. πριν γίνει ο γνωστός μας Π. υιοθετούσε άλλες θέσεις για την βυζαντινή ιστορία. Ο καθηγητής του Γυμνασίου Αθηνών, ο Γ.Γ. Παππαδόπουλος αρνήθηκε να το διδάξει γιατί το βιβλίο μεταξύ αλλων έγραφε τα γνωστά γκιμπονικά για το Βυζάντιο και μάλιστα περιείχε ελάχιστα -μερικές γραμμές που τις μέτρησε ο Παππαδόπουλος-για μετά τον Ιουστινιανό, έγραψαν οι εφημερίδες, συζητήθηκε στην βουλή, ο καθηγητής μετατέθηκε στην Πάτρα και τηνθέση του την πήρε ο Παπαρρηγόπουλος που ήταν κολλητός του Κωλέττη. Α προπό, επειδή δεν του πολυάρεσε η θέση έπαιρνε συνεχώς αναρρωτικές άδειες και τα μαθήματα δεν γίνονταν 🙂
    Εκτός από το Βυζάντιο υπήρχε κι άλλο πρόβλημα, με την χρονολόγηση τςη αρχής του κόσμου αν θυμάμαι καλά.
    Εν πάση περιπτώσει, ποιος ήταν τότε η ας πούμε συντηρητική αντίδραση; ο Παπαρρηγόπουλος που ακολουθούσε τότε την πεπατημένη, που την υιοθετούσε όλη η ιντελιγκέντσια να πούμε, το Πανεπιστήμιο ή ο Παππαδόπουλος που εξέφρασε κάτι καινούριο, για τον σχολικό χώρο πάντα; Γιατί αυτοί που υποστήριζαν τον Παππαδόπουλο ήταν ο Αιών κλπ., οι παραδοσιακοί ας πούμε.

  191. spyroszer said

    174. Μερσί. Ενδιαφέρον σήμερα 100 χρόνια μετά na συζητάμε κάτι παρόμοιο, δηλ. να μην υπάρχει ένα βιβλίο.
    189. Αυτό που λέει ο Δύτης το θυμάμαι και εγώ, για την ιστορία της α’ Λυκείου, ότι είχε προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις και είχε εξάψει γενικά τα πνεύματα. Το κόκκινο βιβλίο της ιστορίας θυμάμαι όταν πήγα γ’ Λυκείου βγήκε εκτός ύλης πανελληνίων, νομίζω γιατί θεωρήθηκε δυσνόητο ή κάτι τέτοιο και αργότερα αποσύρθηκε. Δεν ήταν το κλασσικό βιβλίο απαράθμισης ιστορικών γεγονότων και χρονολογιών, και είχε και κάποιες αναφορές που ενοχλούσαν.

  192. Μαρία said

    189 Εκτός αυτού το βιβλίο του Σταυριανού ήταν κόκκινο πανί για την εκκλησία, ενώ οι άλλες αντιδράσεις σωστά συνδέονται με την εθνικιστική υστερία της δεκαετίας του ’90.
    Και το βιβλίο ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου του Κρεμμυδά δεν άρεσε στους δεξιούς, αλλά δεν έκαναν φασαρία. Απλώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη το αντικατέστησε μ’ αυτό του Σφυρόερα.

  193. ππαν said

    Πάντως το ένα βιβλίο, τον 19ο αιώνα, και μετά κάτι αρχικές προσπάθειες απί Αντιβασιλείας-Όθωνα το καθιέρωσε ο ας πούμε εκσυγχρονιστής Τρικούπης, το κατήργησαν οι αντίπαλοί του το 1895, και επανήλθε μετά από καθολική αντίδραση το 1907 γιατί κυκλοφορούσε πολύ σκουπίδι παρά τις επιτροπές και τις εγκρίσεις. Θέλω να πω δεν είναι πανάκεια το πολλαπλό εγχειρίδιο.

  194. spyroszer said

    Ναι, εξαρτάται απ’ τον τρόπο που θα γίνει. Για το δημοτικό δε νομίζω ότι θα βοηθούσε ιδιαίτερα, αλλά για το Λύκειο και τις πανελλήνιες θα βοηθούσε πιθανό να ξεφύγουμε απ’ την παπαγαλία και την αποστήθιση.

  195. Ηλεφούφουτος said

    Τι πανάκεια; Φρίκη θα ήταν. Τώρα τουλάχιστον έχει και η επιστημονική κοινότητα βαρύνοντα λόγο. Σε κλειστές κοινωνίες τι λόγο θα έχει;

  196. Αντιφασίστας said

    184,185: Απ’ ό,τι θυμάμαι κι εγώ δεν είχαμε χουλιγκανισμούς. Στέκονταν έξω απ’ τους κινηματογράφους και προσπαθούσαν να πείσουν τους θεατές να μην μπουν μέσα.

  197. Μαρία said

    196 Κι εγώ το ίδιο ξέρω, όπως έγραψα και παραπάνω. Απλώς τώρα με αφορμή το Κόρπους Κρίστι κάποιοι θυμήθηκαν την Ελένη και γράφτηκαν τα μύρια όσα (οι κομμουνιστές που προπηλάκισαν τον κόσμο …) απο προπαγανδιστές της θεωρίας των 2 άκρων αλλά κι απο χρυσαύγουλους.

  198. skol said

    171
    Είχε προκύψει και ένα θέμα με το μαντολίνο του Κορέλι.
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=125200
    Στον Μπερνιέρ απαντά ίσως καλύτερα ο ίδιος ο Κορέλι (Αμος Παμπαλόνι)
    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=124828
    Στον Μαρίνο δεν ξέρω αν έχει απαντήσει κανένας.
    Στην ελληνική παραχάραξη έχει αναφερθεί και ο ιός.
    http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000604b.htm

  199. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

    Και μια και μιλάμε περι μαζικης ιντερνετικής παράνοιας (βλακειας) διαβάστε:

    http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=2874

  200. ππαν said

    Προτιμάμε να τα διαβάσουμε από αλλού, το σάιτ είναι λίγο τραγουδιστό

  201. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

    Οπως αγαπάει ο καθένας. Εμένα μου αρέσουν πιο τραγουδιστά 😛

  202. ππαν said

    Ξα σας. Τώρα αυτό, με την θεραπεία του καρκίνου με ομοιοπαθητική που βλεπω αριστερά στον λίκνο που δώσατε, εντάσσεται στην βλακεία του ιντέρνετ ή στην κριτική της βλακείας του ιντερνετ; Διότι έχω μπερδευτεί. Για να μην πιάσω τα υπόλοιπα.

  203. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

    Καλα ντέ μη βαράτε! Απλά έτυχε να διαβάσω το συγκεκριμένο άρθρο που είχε σχέση με την κουβέντα εδώ. Δέ σημαίνει ότι ασπάζομαι ασυζητητί και την τελευταία αράδα που γράφουν εκεί..

  204. @202: Το συγκεκριμένο σάιτ θεωρεί ότι οι αντικαρκινικές θεραπείες είναι μια συνομωσία του κεφαλαίου για να πουλάνε ακριβές επεμβάσεις και ακριβά φάρμακα χημειοθεραπείας, τα οποία κατ’αυτούς είναι ακριβά έτσι, χωρίς λόγο, και ούτε έχουν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα στην καλυτέρευση της υγείας του ασθενούς, συχνά μάλιστα τους αρρωσταίνουν περισσότερο.
    Πράγμα που με κάνει να αναρωτιέμαι γιατί αυτή η συνομωσία υπάρχει μόνο για τους καρκίνους και δεν υπάρχει φερ’ειπείν και για τις πνευμονίες! Γιατί εκεί το ποσοστό θεραπείας να αγγίζει το 100% και δεν περνάνε τους αρρώστους από ανούσιες και άνευ λόγου εξετάσεις και επεμβάσεις για να βγάζουν κάτι τις κι απο’κει; Περίεργο δεν είναι;

    Τους εύχομαι πάντως να μην χρειαστεί ποτέ να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την αποτελεσματικότητα της «θετικής σκέψης» και των ομοιοπαθητικών ματζουνιών για τον καρκίνο.

  205. ππαν said

    Α τελικά δεν σας αρέσουν τα τραγουδιστά;

  206. ππαν said

    το 205 στο 203 Εννοείται πως συμφωνώ με τον Στέλιο. Και ξαναλεώ, δεν αγγίζω τα υπόλοιπα που γράφουν, τα «ιστορικά», απλώς για να μην μπούμε στα χωράφια του Χασάπη κλπ.

  207. @203: Αδελφέ Χρυσόστομε, οκ, εσύ μπορεί απλά να γκούγκλαρες και να έπεσες εκεί, αλλά το σάιτ αυτό είναι μεγάλη πληγή κατά τη γνώμη μου.

    Γιατί με το μανδύα της «εναλλακτικής πληροφόρησης», προσελκύει πάρα πολύ κόσμο, και έχει φτάσει να έχει φανατικούς «πιστούς».
    Και δεν λέω πως δεν γράφει και αλήθειες, γράφει. Αλλά γράφει και πολλά ψέματα, και ψέματα επικίνδυνα.

  208. spyroszer said

    Για τον καρκίνο δείτε και αυτό το κωμικοτραγικό, που είναι και από γιατρό:
    http://www.lifo.gr/team/readersdigest/27073

    Πρέπει να έχει πάρει πολλούς στο λαιμό του. Μεταξύ άλλων : Ο καρκίνος των οστών αντιστοιχεί στην εσωτερική σύγκρουση της υποτίμησης. Ο καρκίνος του αριστερού στήθους σε μια γυναίκα δεξιόχειρα, στην έντονη εσωτερική σύγκρουση σε σχέση με ένα παιδί (πραγματικό, εικονικό, φανταστικό ή συμβολικό κλπ.

  209. Αντιφασίστας said

    Εμένα, φίλε Χρυσόστομε, το σάιτ που προτείνεις μου φαίνεται εξίσου ακραίο με τα εθνικιστικά σάιτ. Με το πρόσχημα της εθνικής αυτογνωσίας επιδίδεται, με ύφος σαρκαστικό και υπεροπτικό, σε ένα σαδιστικό μαστίγωμα των Ελλήνων. Μέτρον άριστον, φίλε μου.

  210. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

    Παιδιά απολογούμαι αν έθιξα. Φανατικός κανενός δεν είμαι, ούτε διαφήμιση κάνω. Το διαβάζω αρκετά συχνά, αλλα έμαθα να μην πιστεύω οτιδήποτε διαβάζω χωρίς να το διασταυρώσω πρώτα. Αυτά που γράφει κατά των εμβολίων και υπέρ της ομοιοπαθητικής ασφαλώς και δεν τα συμμερίζομαι. Δέν παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα.

  211. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

    Αυτό εννοείται φίλε Αντίφα!

  212. sarant said

    Κι εγώ πάντως δεν έχω καλές εντυπώσεις από το συγκεκριμένο σάιτ. Ο Στέλιος (207) με κάλυψε.
    Τούτου λεχθέντος, που λένε και οι Γάλλοι, δεν είναι όλα του τα άρθρα του πεταματού.

  213. Κασσάνδρα said

    ο ποιητής με το προσωνύμιο «ο γυμνοπόδαρος», πολλάκις φυλακισθείς την εποχή της διακυβέρνησης από το κομμουνιστικό κόμμα, που ολοκληρώθηκε προ 23 ετών.»
    Ενα μεζεδάκι από το σημερινό nooz,με το κόμμα που ολοκληρώθηκε προ 23 ετών.

  214. […] Ο πόλεμος των φθόγγων, βιβλίο γεννημένο από την επικαιρότητα, είναι στην ουσία σχολιολόγιο δεκατεσσάρων αντιρρητικών κειμένων, άρθρων και συνεντεύξεων, που δημοσιεύτηκαν με σκοπό να κατηγορήσουν τη νέα σχολική Γραμματική. Την εισαγωγή και τον πίνακα περιεχομένων μπορεί ο αναγνώστης να βρει στον ιστότοπο του εκδότη, ενώ στους συνδέσμους που παραθέτει ο συγγραφέας στο ιστολόγιό του είναι δυνατόν να παρακολουθήσει κανείς τις ενδιαφέρουσες ομιλίες των συναδέλφων κατά την παρουσίαση του βιβλίου. Κριτικές παρατηρήσεις και ενδιαφέροντα σχόλια έχει γράψει επίσης ο φιλόλογος και μεταφραστής Νίκος Σαραντάκος. […]

  215. @116 Και λοιπά σχόλια πριν και μετά: πώς έγινε και θυμήθηκα την ιστορία επειδή στη σημερινή ανάρτηση έγραψες πως τα γλωσσολογικά σαιτ τα έχουν γλωσσολόγοι, πήγα λοιπόν και τσέκαρα και ο αγαπητός μας επικριτής έχει ξαναλλάξει το κείμενο, σαφώς πιο ήπιο, αλλά εξακολουθεί να τα έχει μαζί μου. 😀 Οι αναφορές στο Στέλιο μας σχεδόν εξαφανίστηκαν και μένει μόνο μια αναφορά στο σχόλιο ενός φίλου του που καταφέρεται εναντίον του Σύριζα! Αυτός ο χριστιανός δουλειά δεν έχει και κάθεται και αλλάζει κάθε τόσο την ανάρτηση;
    Κρίμα να μην έχω κρατήσει πριντ σκρην, κρίμα…

  216. sarant said

    215: Το είχα δει ότι το άλλαζε συχνά, κάποια στιγμή όμως έχασα το λογαριασμό. Είναι αυτό που λέμε «βράζει στο ζουμί του»

  217. Μαρία said

    215, 216
    Υπάρχει και το αρχικό … κρυμμένο 🙂
    Γουγλίζεις περιγλώσσιο και το ονοματεπώνυμο του Στέλιου. Στη 2η αναφορά, όπου και το όνομά του, κλικ στο cached.

  218. @216, 217 Ουδέν κρυπτόν υπό το γούγλη και τη Μαρία 😉

  219. sarant said

    217-218: Εγώ κάποιο αμάρτημα έχω κάνει, διότι εδώ και καιρό δεν μου βγαίνει το cached όταν γκουγκλίζω.

  220. Θα στο στείλω με το πουλί τ’ αηδόνι 😉

  221. sarant said

    Άσε, έβαλα τη λιγδερή μαϊμού και τώρα μπορώ να δω το cache στο google.

  222. @215: Κρίμα ρε γαμώτο, μια φορά κι εγώ είχα ανάρτηση αφιερωμένη σε μένα και πάει, χάθηκε… 🙂

  223. 221: πάνω που πήγα να ρωτήσω τι ακριβώς εννοείς: δεν σου εμφανίζει cache links; πατάς κι ανοίγει λευκή σελίδα; πατάς και δεν ανοίγει τίποτα; δοκίμασες αρχικά να αδειάσεις την τοπική cache του κοκκινοτρίχη σου;

  224. 222: Οι οθονιές να ‘ν’ καλά.

  225. @222 Πολύ θα ήθελε ο συντάκτης να είχε χαθεί αλλά έλα που δεν; 😉

  226. sarant said

    223: Δεν μου εμφάνιζε καθόλου λινκ προς Cached κι απότι είδα συμβαίνει και σε άλλους. Με το addon λύθηκε το πρόβλημα.

  227. @224: Στάζυμπε σ’ευχαριστώ πολύ! Να’σαι καλά! 😀
    Θα το κορνιζάρω! 😀

    Πάντως ένα πράγμα θα βρίσκω πάντα καταπληκτικό στο όλο παραλήρημά του.
    Που απευθύνει την ατάκα «Get a life» σε εμάς, την στιγμή που αυτός έχει αναγάγει σε σκοπό της ζωής του, το να μας εκδικηθεί για την… πρωτοφανή προσβολή που του κάναμε! 🙂

    Έλεος όμως!

  228. @227 Εσύ μην κοιτάς μόνο τα μαιλ σου κοίτα και τα ντιέμ σου 😉

Σχολιάστε