Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τζαμπατζήδες και συγγραφείς

Posted by sarant στο 15 Αυγούστου, 2013


Ποιος θα γράψει μια τόσο θλιβερή
μπαλάντα για τους ελεγκτές εισιτηρίων άδοξοι πούναι;
(Στο διβάνι με τον Καρυωτάκη)

Η είδηση για τον θάνατο του 19χρονου στο Περιστέρι, που έπεσε και τραυματίστηκε θανάσιμα καθώς προσπαθούσε να βγει από το τρόλεϊ, συντάραξε και όχι άδικα μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε στα κοινωνικά μέσα, κι ας επιμένει το κλισέ ότι τον Αύγουστο, και ακόμα πιο πολύ τον Δεκαπενταύγουστο, ειδήσεις δεν υπάρχουν πέρα από τα ρεπορτάζ για το πού πέρασαν τη χρονιάρα μέρα ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μοιραία, βρίσκω κι εγώ ότι το άρθρο που είχα ετοιμάσει έχει γίνει εντελώς άκαιρο και το μεταθέτω για άλλοτε, ενώ καταθέτω εδώ μερικές σκέψεις για το γεγονός και τον αντίχτυπό του στη μπλογκόσφαιρα, ειδικά για τον θόρυβο που έγινε με το σχόλιο της συγγραφέα Λένας Διβάνη.

Ο 19χρονος που σκοτώθηκε δεν είχε εισιτήριο. Μπορεί τα 1,40 ευρώ του εισιτηρίου να φαίνονται ελάχιστα, αλλά για έναν άνεργο είναι πολλά. Εδώ που τα λέμε, πολλά είναι και για έναν εργαζόμενο με τους σημερινούς πετσοκομμένους μισθούς. Το πηγαινέλα των 2,80 ευρώ μπορεί να αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του μεροκάματου ενός νέου, κάτι που ασφαλώς είναι υπέρογκο. Θυμηθείτε ότι οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά από τότε που άρχισε η κρίση, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας καταβαραθρώθηκαν. Επίσης, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν έχουν παρθεί μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, π.χ. μια κάρτα ανέργων που θα δίνει στον άνεργο δικαίωμα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δωρεάν ή για ένα συμβολικό ποσό -5 ευρώ το μήνα, ας πούμε. Αντίθετα, έχει ενταθεί η προσπάθεια να πιαστούν οι «τζαμπατζήδες» με παροχή υλικών κινήτρων στους ελεγκτές εισιτηρίων, κάτι που έχει μετατρέψει πολλούς σε άτεγκτους κυνηγούς «τζαμπατζήδων», μια και κάθε σύλληψη παραπτωματία αυξάνει το δικό τους κέρδος.

Να πούμε παρεμπιπτόντως ότι η δραστηριότητα των ελεγκτών εισιτηρίων γίνεται σε συνθήκες οριακής νομιμότητας, διότι ναι μεν η μη πληρωμή εισιτηρίου είναι παράπτωμα, όμως είναι πταίσμα, και ένας πολίτης δεν δικαιούται να συλλαμβάνει πολίτες για πταίσματα, επιπλέον δε η κατακράτηση του παραπτωματία «τζαμπατζή» δεν φαίνεται να δικαιολογείται νομικά. (Όμως νομικός δεν είμαι, κι εγώ αλλού τα διάβασα και ευχαρίστως να ακούσω τη γνώμη ειδικότερων).

Αλλά αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε άλλη φορά· όταν χάνεται έτσι άδικα μια ζωή που δεν πρόλαβε καλά-καλά να ζήσει, περνάνε σε δεύτερη μοίρα οι σκέψεις για την ορθολογικότερη οργάνωση των αστικών συγκοινωνιών. Νομίζω μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιον θάνατο, αν και κάμποσοι νέοι έχουν βρει τον θάνατο κυνηγημένοι από όργανα της τάξης. Θυμάμαι την περίπτωση του 16χρονου Σιδέρη Ισιδωρόπουλου, μέλους της μικρής αριστερίστικης οργάνωσης ΚΟ Μαχητής, που χτυπήθηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο γύρω στο 1976, προσπαθώντας να αποφύγει αστυνομικούς που τον κυνηγούσαν για παράνομη αφισοκόλληση. Πιο πρόσφατα, οι μεγάλες πολυήμερες ταραχές στα παριζιάνικα προάστια το 2005 ξέσπασαν όταν δυο νέοι που τους κυνηγούσε η αστυνομία ύστερα από καταγγελία περιοίκου κρύφτηκαν σε έναν μετασχηματιστή και κάηκαν από ηλεκτροπληξία, Μικρότερες ταραχές συμβαίνουν πολύ συχνά στα προάστια γαλλικών πόλεων όταν κάποιος νέος τραυματιστεί ή βρει τον θάνατο ενώ τον κυνηγάει η αστυνομία, συχνά επειδή είναι ύποπτος ή δράστης μικροκλοπής.

Σε σχέση με τον θάνατο του 19χρονου στο Περιστέρι, μεγάλος θόρυβος έγινε στη μπλογκόσφαιρα από ένα σχόλιο της γνωστής συγγραφέα Λένας Διβάνη στο τουίτερ, ότι «Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό». Ακολούθησε καταιγισμός σχολίων, που όλα σχεδόν ήταν επικριτικά, πολλά δε ήταν εξαιρετικά βίαια. Η Λένα Διβάνη έκανε και δεύτερο σχόλιο, όπως διαβάζω: «Είναι απίστευτο ότι μια φραση που στην ουσία έλεγε ότι το τραγικό αυτό ατύχημα δεν σημαίνει ότι το επάγγελμα του ελεγκτή (που υπαρχει σε ολο τον κοσμο χωρις εξαιρεση) είναι ρουφιανια, κατεληξε σ’ αυτο το παραλήρημα μισους. Λυπάμαι πολύ».

Τα βίαια σχόλια που έγιναν στα κοινωνικά μέσα εναντίον της κ. Διβάνη κανείς δεν τα επιδοκιμάζει. Ούτε με βρίσκει σύμφωνο η πρακτική πολλών, όταν επικρίνουν κάποιον λογοτέχνη για τις πολιτικές του απόψεις, να αρνούνται εντελώς και τη συγγραφική του αξία, νομίζοντας ότι έτσι τον κατατροπώνουν, ενώ στην πραγματικότητα μειώνουν την αξιοπιστία της κριτικής τους. Η Λένα Διβάνη δεν είναι «συγγραφέας ροζ μυθιστορημάτων», όπως τη θέλει η συντάκτρια της Αυγής, ούτε είναι ο Π. Τατσόπουλος παραλογοτέχνης εφάμιλλος της Μαντά, όπως ισχυριζόταν ένας πρώην φίλος στο Facebook. Με τέτοιες ισοπεδώσεις, συζήτηση δεν γίνεται. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το κυρίαρχο.

Εμένα αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι μπροστά σε μια τραγική είδηση, και μάλιστα όχι πολύ συνηθισμένη, μια γνωστή συγγραφέας διάλεξε να εστιάσει τον σχολιασμό της στην ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτο το έργο των ελεγκτών εισιτηρίων. Περιμένει κανείς από τους συγγραφείς να αναδείχνουν κρυφές πτυχές των γεγονότων, αλλά ομολογώ ότι την έγνοια για το λοιδορημένο επάγγελμα του ελεγκτή την περίμενα από τον υπουργό Συγκοινωνιών, όχι από τη συγγραφέα. Από τους συγγραφείς περιμένει κανείς κάτι παραπάνω από το να συνθέτουν την Ελεγεία του Συκοφαντημένου Ελεγκτή ή να καταδικάζουν την ανέχεια απ’ όπου κι αν προέρχεται. Περιμένει να συνταχθούν με τον Γιάννη Αγιάννη, όχι με τον Ιαβέρη. Κι όταν οι προσδοκίες αυτές δεν εκπληρώνονται, η απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει σε βίαια σχόλια σαν κι αυτά που έγιναν για τη Λ. Διβάνη, που άλλωστε έχουν δυστυχώς συμβεί πολλές φορές, καθώς το μέσο, το Διαδίκτυο εννοώ, προάγει τέτοιες συμπεριφορές.

Όσο για τον υπουργό που ανέφερα, τον υπουργό Ανάπτυξης που είναι αρμόδιος για τις συγκοινωνίες, δεν άργησε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που είχα, εφόσον δήλωσε στη Βουλή ότι: «Μας ενδιαφέρει όλοι να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το φαινόμενο των τζαμπατζήδων». Παραφράζοντας τον Ανατόλ Φρανς, θα λέγαμε ότι πράγματι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο: ο νόμος απαγορεύει εξίσου στους φτωχούς όσο και στους πλούσιους να ζητιανεύουν, να κλέβουν ψωμί και να μην πληρώνουν στο τρόλεϊ. Και βέβαια, τόσο φτωχοί όσο και πλούσιοι είναι εξίσου ελεύθεροι να προσλάβουν έναν καλό δικηγόρο και με αλλεπάλληλες αναβολές να πετύχουν την παραγραφή του αδικήματός τους, αν κατηγορούνται, ας πούμε, για λαθρεμπορία καυσίμων.

Υστερόγραφο: Στην τελευταία παράγραφο, υπάρχει μια ανακρίβεια: η δήλωση του κ. Χατζηδάκη έγινε όχι χτες, αλλά πριν από δύο μήνες. Με τη γνωστή ισοπέδωση του χρόνου στο Διαδίκτυο, παρουσιάστηκε σαν χτεσινή. Η ουσία δεν αλλάζει βέβαια.

 

148 Σχόλια to “Τζαμπατζήδες και συγγραφείς”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    Με όλο υο σεβασμό στο σοβαρό θέμα του άρθρου.

    Αλήθεια τι γνωρίζουν οι νεότεροι από τους εισπράκτορες των λεωφορείων.
    Κέρβεροι! Αδύνατον των αδυνάτων να μη πληρώσει κανείς εισιτήριο τότε.

    Θα μπορούσα να αραδιάσω ένα σωρό ιστορίες για τους εισπράκτορες.

    Οπως για
    Το κέρατο του Βρανόπουλου
    και το
    Φοιτητικό εισιτήριο

  2. Γρηγόρης Κονδύλης said

    Τα ίδια σκεφτόμουν, Νικόλα, περί «τζαμπατζήδων» το πρωί και τα έγραψα στο Φέισμπουκ. Είναι εντυπωσιακή η σύμπτωση των απόψεών μας. Διόλου περίεργη, ωστόσο. Καλή σου μέρα.

  3. Φρύνις said

    Χρόνια Πολλά, πλεονέκτη.. και σ’ όλο το νικοκυριό σου.

    SUBWAY

    Περίεργες φάτσες, περίεργες κουβέντες, μας έχουν κατακλύσει τα τελευταία είκοσι και βάλε, χρόνια της .. νεαποχής. Δεν είναι μοναχός του o αλήστου μνήμης Μηδενειστοπηλίκιος. Δίπλα στον καταξιωμενο πια «κανωμένο έρωτα» ήρθαν κι έκατσαν χιλιάδες νυχτολούλουδα. Ας θυμηθώ το χαριτωμένο «δεν κάνει νόημα» την .. ανθρωπιστική και καπάκι τη .. δημιουργική καταστροφή.. την τσαπερδόνα την ευελφάλεια, κι ένα κάρο σάπιες αμετάφραστες, αμάσητες πατάτες από την χώρα της λευκής ταξινομικής αριστείας.. Μόνο που οι λαθρεισαγωγείς απέχουν παρασάγγας απ’ την ουρά και του τελευταίου αρουραίου του σάμπγουέη.. Όχι μόνο λίρα εκατό.. στο σβέρκο δαγκαμένη να τσιρίζει, αλλά και λείρα ξεπουπούλωτη, ένα λειρί στο καπελάκι απάνω προεξέχει.. και δώστου κοκορεύονται συνωστισμένοι, οι προύχοντες της άνοστης αναισθησίας, οι τακτούκ αγγλοφεσωμένοι προφεσσόροι της πεντάρας και της αρπαχτής..

    «Κικιρίκου πετεινέ, τ΄είχες κι έκλεγες εψέ,
    ξύλα με φορτώσανε, και δε με πληρώσανε!
    Τσίμ, τσίμ το λεπτό, το λεπτό το τραγανό….»
    (πηγή: https://www.facebook.com/stergios.tsioumas?fref=ts)

    Τώρα που σφίξαν τα γάλατα, βρίσκουν ένας ένας, πια τον ρόλο της ζωής τους..

    «Είμαι ο Αστυνόμος, ο ζωντανός ο νόμος
    χωρίς εμένα η τάξις διασαλεύεται…»
    (πηγη και μανα γαλακτος)

  4. Emphyrio said

    Φτηνηνε η ζωη, επεσε στο €1.40. Μειοδοτικος διαγωνισμος καταντησε. Το μονο που εγινε πλειοδοτικο ειναι οτι διαλεγουμε την βια για να λυσουμε τις διαφορες μας, και οτι καποιοι δινουμε στους εαυτους μας εξουσιες και δικαιοδοσιες που δεν τις εχουμε.

    Αν ο ελεγκτης (ακομα κι’αν ο νεαρος ηταν σεσημασμενος και τακτικος τζαμπατζης, ακομα κι’αν συμπεριφερθηκε βιαια, αν, αν, αν) κρατουσε την ψυχραιμια του, αν δεχοταν την πληρωμη του εισιτηριου απο αλλους επιβατες (που θα του ετρωγε ομως το ποσοστο του, οπως διαβασα – σαν τους νταβατζηδες καπως), αν με αλλα λογια εκτελουσε σωστα τα καθηκοντα του, πιστευω πως θα ειχαμε αποφυγει εναν θανατο που δεν υπηρχε κανενας λογος να συμβει.

    Τα χρυσαβγουλα μας διδαξαν (και απενεχοποιησαν) αυτον τον τροπο συμπεριφορας, ή εμεις τους δειξαμε πως μπορουν ανετα να τραμπουκιζουν;

  5. Κατά πρώτον, χρόνια πολλά για τη σημερινή εορταστική ημέρα.
    Κατά δεύτερον, η γενική «της συγγραφέα» είναι too much, ακόμη και στη δημοτική γλώσσα.
    Κατά τρίτον, είναι τραγωδία κάθε θάνατος, ιδίως νέων ανθρώπων. Αν όμως στα δεκαεννιά δεν μάθαμε ότι δεν πηδούμε από Μέσα Συγκοινωνίας εν κινήσει, ακόμη κι αν μας «απειλεί» ο ελεγκτής (ζωή δεν θα μας πάρει, στο κάτω-κάτω), τότε κάτι δεν πάει καλά με την εν γένει ωρίμανσή μας. Δυστυχώς ο όποιος ελεγκτής δεν έχει το χάρισμα να διακρίνει τον άνεργο, τον πραγματικό Γιάννη Αγιάννη αυτής της ζωής, από τον Θεναρδιέρο, τον μικροαπατεώνα που κάνει σκαλωμαρία στη ζωή των άλλων. Δεν θέλω να δικαιώσω τη όποια κακή συμπεριφορά του (δεν την γνωρίζω άλλωστε), αλλά κατά τους αρχαίους, «μηδενί δίκην δικάσης πριν αν αμφοίν μύθον ακούσης».
    Θλίψη, εν μέσω εορτής…

  6. sarant said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7. Γς said

    3, 5, 6:

    Χρόνια πολλά κι από εμένα

    Nkwagaliza amazalibwa go amalungi!

    Ευτυχισμένα γεννέθλια Μιρέμπε (Ειρήνη)

    Η κυρά μου. Θεούσα ούσα διάλεξε για ημέρα γέννησης τη μέρα της Παναγίας.
    Δεν ήταν γραμμένη στα δημοτολόγια που είχαν καεί άλλωστε από τις ταραχές του Αμίν και τους πολέμους στην πατρίδα της

    Happy Birthday Irene!

  8. spiral architect said

    Ω, βολεμένοι «μεταρρυθμιστές» διανοούμενοι μπορείτε να σεβαστείτε το αδιανόητο του θανάτου ενός νέου και να σιωπήσετε; 😐

  9. Gpoint said

    Οταν έπαιρνα το «τρόλεϋ των μεταναστών» (το 14 για τους τυχόν μη γνωρίζοντες) να πάω στην δουλειά μου ήμουνα πολλές φορές αυτόπτης μάρτυς ελεγχων, ελεγκτών και συμπεριφορών ελεγχομένων. Τις περισσότερες φορές οι έλεγχοι κατέληγαν σ’ ένα ποσό μικρότερο του προστίμου αλλά «μαύρο» ΄η στο τίποτε (ή κάτι άλλο) αν τα μάτια της παραβάτιδος ήταν γλυκά. Από ένα σημείο και μετά παρατήρησα πως δεν πλήρωναν και οι μαθητές μου κι όταν τους ρώτησα μου είπαν πως αισθάνονται κορόϊδα να πληρώνουν αυτοί και να μην πληρώνουν οι «καϋμένοι οι μετανάστες».
    Ακριβώς το ίδιο κορόϊδο αισθάνομαι και εγώ βλέποντας στο χωριό που ζω όλους τους μετυανάστες να κυκλοφορούν με μηχανάκια και αυτκίνητα χωρίς πινακίδες και ουδεμία αρχή να συγκινείται. Η Ελλάδα έχει γίνει δύσκολος τόπος για τους Ελληνες γιατί κι ο αστυφύλακας που «πρέπει» να γεμίσει το μπλοκάκι του με κλήσεις ξεσπάει επάνω στο εύκολο θύμα.. Που να τρέχει να βρει άκρες με την κλήση στους μετανάστες. Δυστυχώς έτσι λειτουργεί το κράτος, με την ίδια λογική που φορολογεί μόνο τους μισθωτούς γιατί που να τρέχει να δει πόσα βγάζει κάθε επαγγελματίας και ΠΩΣ θα τον κάνει να πληρώσει, ενώ τραβάει μια «προκαταβολή» φόρου στον μισθό και καθαρίζει.
    Και θυμάμαι με κάποια μελαγχολία πως στην δεκαετία του 90 όποιος ξένος δεν έκοβε εισιτήριο στην Βιέννη είχε σαν ποινή την απέλαση και την δεύτερη φορά απαγόρευση εισόδου στην χώρα. Το να μην πληρώσει Βιεννέζος ήταν κάτι αδιανόητο, φυσικά, εδώ την κυριακή το περίπτερο δεν άνοιγε, είχε όμως τις εφημερίδες απ’ έξω και ένα κουτί όπου έριχναν ΟΛΟΙ το αντίτιμο.
    Είκοσι χρόνια πίσω, όχι από τους «ισότιμους» Ευρωπαίους, αλλά από τα γαϊδούρια είμαστε

  10. Τα βίαια σχόλια των κοινών θνητών μπορεί να τα δικαιολογήσει κανείς. Συναισθηματική εκτόνωση δικαιολογημένη, απέναντι στο παράλογο, το άδικο, το εύκολο, το άκοπο, το φτηνιάρικο, το υπεροπτικό «μπουρζουάδικο», το βέβηλο.
    Αυτή τη δειλία όμως των θεωρητικά σκεπτόμενων, που με αγωνία υπερασπίζονται τους ελέγχους του 1,40 ευρώ, από φόβο μη χαθεί από αυτή τη χώρα η τάξη και η ηθική (χαχα), πώς να την καταλάβει κανείς.
    Δεν πα να γράφει καλά η κυρία Διβάνη, ποιος την πιστεύει πια…

  11. Emphyrio said

    Αν δηλαδη ενα παιδι 19 χρονων δεν ξερει ακομα πως δεν πρεπει να πηδησει απο το τρολλεϋ οταν αυτο κινειται γιατι μπορει να σκοτωθει, ο ελεγκτης (που δεν ξερω ποσων χρονων ειναι, αλλα λογικα θα εχει περιπου τα διπλα του χρονια) δεν ξερει πως μετα απο ενα επεισοδιο που κραταει τοσην ωρα οπως διαβασα, με οξυμενα τα πνευματα, με φωνες και φασαριες και βια, ο ελεγκτης λεω δεν υποψιαζεται πως αυτο το παιδι μπορει να κανει μια ακραια ενεργεια οπως κανουν οι περισσοτεροι εφηβοι; Απαιτουμε ωριμοτητα απο ενα παιδι/νεαρο/εφηβο και δεν την απαιτουμε απο εναν ελεγκτη, που υποτιθεται πως κανει μια υπευθυνη δουλεια;

    Και στο κατω-κατω, αν ολα τα δικια τα εχει ο ελεγκτης και ολα τα αδικα ο νεαρος, τωρα για αυτο το ενα ευρω και σαραντα λεπτα το παιδι/νεαρος/εφηβος εχει πια πεθανει. Οταν παει ο ελεγκτης επανω, τί θα τον ρωτησει ο Αγιος Πετρος και τί θα του απαντησει – πως καλα εκανε και οδηγησε τον νεαρο στον θανατο, γιατι στην ζυγαρια το ενα και σαραντα ζυγιζει πιο πολυ απο τα δεκαεννια;

  12. spiral architect said

    Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες 🙂

  13. Idomeneo said

    @Spiral: Ευχαριστω, με καλυψες ..

  14. Στεφανία Τσουπάκη said

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους !
    για όλα υπάρχει ένας τρόπος χειρισμού , λέω εγώ . Κι όλοι αυτοί που καλώς ή κακώς βρέθηκαν σε τέτοια πόστα ελέγχου όπως εδώ
    στα Μ.Μ.Μ. έπρεπε νά ναι εκπαιδευμένοι για το πως θα φερθούν σε τέτοιες περιπτώσεις.
    Εχουμε τώρα ένα τραγικό αποτέλεσμα, οριστικό και αμετάκλητο και τόσο μα τόσο άδικο γι αυτόν που έφυγε, που στην ουσία του θα μπορούσε ν αποφευχθεί με λίγη ψυχραιμία. Πολλή σκληρότητα, κανένα έλεος σε ανθρώπους που δοκιμάζονται αυτούς τους καιρούς.
    Μια ζωή που τώρα ξεκινούσε ήταν, βρε παιδιά, σκεφτήτε το … Πως αλήθεια βολεύονται οι συνειδήσεις μετά από τέτοια περιστατικά?
    Στέφη

  15. Servitoros said

    επιπλέον δε η κατακράτηση του παραπτωματία “τζαμπατζή” δεν φαίνεται να δικαιολογείται νομικά.

    Στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις όπου οι ελεγκτές εμπόδιζαν τον επιβάτη να κατέβει από το λεοφωρείο, εκεί οι ελεγκτές κατέληγαν στο τμήμα γιατί η κράτηση δεν απαιτεί μήνυση και είναι αυτόφωρη διαδικασία, βέβαια οι αστυνομικοί το παίζανε τρελίτσα και με διάφορα ψέμματα προσπαθούσαν να αποτρέψουν το αυτόφωρο ή να προσαγάγουν το επιβάτη με διάφορες δικαιολογίες (ελέγχο στοιχείων,εξύβριση,αντίσταση κατά αρχής) ώστε να δεχτεί να αφήσουν ελεύθερους τους ελεγκτές. Πλέον τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ γράφουν ότι η αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο σύμφωνα με το Π.Κ. ΑΡΘΡΟ 391, o οποίος είχε καταργηθεί το 1994 και επανήλθε το 2011,με το νόμο του 1994 να μην προβλέπει κράτηση σε αντίθεση με αυτόν του 2011, προφανώς για να μην έχουν προβλήματα όπως τα παραπάνω. Το εάν έχει δικαίο να κάνει κράτηση ο ελεγκτής ή αν το αδίκημα είναι τόσο σημαντικό να επιβάλει κράτηση ξέρει μόνο η γδαρμένη υπουργάρα.

  16. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    15: Το θέμα όμως είναι αν ο ελεγκτής (όντας πολίτης) δικαιούται να προβαίνει σε κράτηση πολίτη για πταίσμα.

  17. cronopiusa said

    ΧΑΙΡΕ ο τον χρόνον πολύτιμον ποιών των φίλων

    Χαίρεστε και Χρόνια πολλά με mañanitas Μαρίες, Πάνοι, Παναγιώτες και Παναγιώτηδες του ιστολογίου

    Καλό κουράγιο στους γονείς του Θανάση. Κρίμα για το παιδί και κρίμα για τη συγγραφέα, έκανε κάποια δήλωση για αυτές/ους που καταχράστηκαν εκατομμύρια ευρώ από το ΙΚΑ και αποφυλακίστηκαν;

    Αν είσαι άνεργος ή εργαζόμενος κυρία Διβάνη με μεροκάματο 23,44 ευρώ και δεν έχεις λεφτά να κόψεις εισιτήριο ή δεν σου φτάνουν (εισιτήριο πηγαινέλα, 2,8 ευρώ -ποσοστό: 12%) έχεις δύο εναλλακτικές: είτε πας με τα πόδια, είτε διακινδυνεύεις πρόστιμο 80 ευρώ, που αν δεν θα το πληρώσεις θα γίνει 300 και θα πάει προς είσπραξη στην Εφορεία!!! Πηδάς ή δεν πηδάς από το τρόλεϊ….


    Φύσα τρελέ Νοτιά
    Και φέρε τα πανιά
    Γρήγορα για να πάμε
    Πέρα στην ξενιτειά
    Μη κλαις, γλυκιά Λένα και η ζωή να σου αποδώσει εδώ και τώρα ό,τι καλό σου χρωστά.

    Η μετακίνηση με τα Μ. M. Μ. είναι κοινωνική ανάγκη δεν είναι εμπόρευμα

  18. Ας γίνω λοιπόν εγώ ο αντιπαθής!

    Ο ελεγκτής είναι από τους τυχερούς που συνεχίζουν και έχουν δουλειά. Ξέρετε ποια είναι η δουλειά τους; Να βρίσκουν τους παραβάτες, να τους ζητάνε πρόστιμο και άμα αυτοί αρνηθούν, να ενημερώνουν την αστυνομία χωρίς να αγγίξουν τρίχα από τον παραβάτη.

    Γι αυτό πληρώνονται, και πληρώνονται από τους φόρους που πληρώνω εγώ από αυτά που δεν βγάζω. Συνεπώς, αν θέλουμε να διατηρήσουν τη θέση τους, θα ήθελα να μου πείτε ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους μόλις εντοπίζουν τον παραβάτη. Ας το επαναλάβω λοιπόν. Πως σας φαίνεται το σενάριο;

    – Γεια σας, είμαι ελεγκτής. Έχετε εισιτήριο;
    – Όχι.
    – Μήπως σας αγχώνω που κάνω έλεγχο;
    – Ναι.
    – Εντάξει τότε, απολαύστε το υπόλοιπο της διαδρομής! Καλή σας μέρα.

    Αν σας φαίνεται παράλογο, σaw παρακαλώ να μου εντοπίσετε το αντικειμενικό εκείνο κριτήριο πέρα από το οποίο ο παραβάτης αφήνεται ή όχι. Από κει και πέρα, αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, ότι η στάση του ελεγκτή πρέπει να είναι ενιαία και όχι να κρίνεται βάσει του πόσο πολύ αγχώνεται ο απέναντι.

  19. ΑΝΩΝΥΜΟΣ said

    Μια τσογλανοπαρέα στην Ελλάδα της σήψης και της διαφθοράς που συναγελάζεται καθημερινά στα καφενεία της δεξαμενής – ανταλλάσοντας δημόσια αξιώματα και θέσεις- με όλα τα πασοκόσκυλα, δημαρόσκυλα και εσχάτως και συριζόσκυλα, έχει και την απαίτηση να είναι και εκτός κριτικής. Διαπίστωσες «βίαια σχόλια» σε βάρος της συγγραφέως. Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη βία από τον θάνατο ενός παιδιού στην Αθήνα του 2013 για ένα εισιτήριο? το να ξέρεις πότε πρέπει να βγάλεις τον σκασμό είναι πολύ μεγαλύτερο προτέρημα από την συγγραφή 100 καλών βιβλίων νομίζω.

  20. leo said

    Αρκετά χρόνια τώρα τον έλεγχο εισιτηρίων τον έχουν αναλάβει οι οδηγοί των ΜΜΜ.Θεωρώ ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε τη προσοχή μας μιας και την εργασία του ελεγκτή δεν πρέπει να την κάνει ο οδηγός.

  21. @8: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπες όλα.
    @9: Δεν έχω παρά να προσθέσω αυτό: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6PW7hoq5UyU , τα λέει όλα (για τους νομοταγείς Ευρωπαίους σου, ya).

  22. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  23. Servitoros said

    @18

    Καποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα ΜΜΜ μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου και χωρίς ελεγκτές, το γιατί έχουμε ελεγκτές είναι γνωστό. Και ξαναλέω η συμπεριφορά των ελεγκτών, κατά βάση παράνομη, έχει σχέση με τις πολιτικές αποφάσεις του Υπουργού και τις τεχνοκρατικές αντιλήψεις που στηρίζονται σε bonus,κίνητρα,στατιστικά κτλ..

  24. mihm said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά.

    Από το site του ΟΣΥ:

    «Αν ο παραβάτης εκφράσει την επιθυμία να αποβιβαστεί από το μέσο μεταφοράς, ενώ η επιβολή προστίμου βρίσκεται σε εξέλιξη, τότε οι ελεγκτές θα πρέπει να αποβιβαστούν μαζί με τον παραβάτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.»

    Υποθέτω ότι το παιδί πιέστηκε τόσο – με απειλές, κλείσιμο πορτών, και κάπου διάβασα και για τράβηγμα της μπλούζας για να μην φύγει – που αντέδρασε χωρίς να σκεφτεί λογικά, όπως μπορεί να κάνει ο καθένας μας κάποια στιγμή.

    Πιστεύω ότι ο ελεγκτής θα πρέπει να φάει μια γερή καμπάνα για παραδειγματισμό, για να σταματήσουν οι συνάδελφοι του να ξεφτιλίζουν τον κόσμο.
    Αλλά τι μπορείς να περιμένεις από μια γιάφκα φασιστών, δείτε τι έχουν γραμμένο στο site τους οι ΕΘΕΛατζίδες:

    «Πρέπει να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε την ύπαρξη και την αναπαραγωγή της Φυλής και του Λαού μας,

    την διατροφή των Παιδιών μας και την καθαρότητα του Αίματος μας,

    την Ελευθερία και την ανεξαρτησία της Πατρίδας

    Αδόλφος Χίτλερ (1889-1945)»

    http://ethel-sinadelfos.blogspot.com/

    http://www.oasa.gr/content.php?id=elkom

  25. Mindkaiser said

    Νίκο, νομίζω ότι έχεις περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο το ατόπημα της κ. Διβάνη. Ήταν το λιγότερο άστοχο να επικεντρωθεί στο κατά πόσο μπορεί να φέρει ευθύνη ο ελεγκτής για το συμβάν και όχι στο γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος έχασε έτσι άδικα τη ζωή του.

    Ο κανιβαλισμός όμως που ακολούθησε στα κοινωνικά δίκτυα, μόνο θλίψη μου προκαλεί. Ισοπέδωση όλης της ακαδημαϊκής/συγγραφικής πορείας της, αφορισμοί και χυδαιότητες. Ένα «παραλήρημα μίσους» όπως επισήμανε και η ίδια. Όσο για τους αυτόκλητους υπερασπιστές της μνήμης του νέου παιδιού, που επιλέγουν να εκφραστούν με έναν οχετό ύβρεων ασκώντας απίστευτης έντασης λεκτική βία -τονίζοντας πάντα παράλληλα πόσο τους ενοχλεί ο αστικός κομφορμισμός και το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου-, τους βρίσκω απλά επικίνδυνους. Αύριο, θα λιντσάρουν εσένα απομονώνοντας μια άστοχη έκφρασή σου. Κραδαίνουν το φραγγέλιο και νιώθουν τιμητές των πάντων.

  26. Talos said

    Είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.
    http://fanthis.blogspot.gr/2013/08/blog-post_1402.html

    Άλλωστε όπως είπε και ο ελεγκτής «Μπορεί να είναι αναρχικός» (0:50). Άρα δεν έγινε και τίποτα έχουμε πολλούς. Δεν ήταν ο Σπύρος Βούγιας στο κάτω κάτω.

  27. ππαν said

    Δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη περίσταση για να κουβεντιάσουμε για τα ΜΜΜ -θα προτιμούσα να πούμε για την πληγή του τουίτερ- αλλά είμαι απο αυτούς «δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα ΜΜΜ μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου και χωρίς ελεγκτές».
    Συμφωνώ πολύ με τον Μαιντκάιζερ.

  28. atheofobos said

    Το ότι ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου και μάλιστα «δι΄ασήμαντον αφορμήν» είναι ένα πραγματικά τραγικό γεγονός είναι σαφές ότι δεν αμφισβητείται βέβαια από κανέναν,
    Αλλά ας κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, τώρα που υπάρχει κάποια απόσταση από το γεγονός, γνωρίζοντας εκ προοιμίου πως μερικοί θα αντιδράσουν σε όσα γράφω.
    1-Δεν μπορούμε να μιλάμε για παιδί ή έφηβο 19 ετών, όταν πλέον από 18 ετών θεωρείται κανείς ενήλιξ με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που συνεπάγεται αυτό. Ή τον 18ρη τον θεωρούμε υπεύθυνο άτομο ή πρέπει να αλλάξουμε πάλι την ηλικία ενηλικίωσης.
    2-Όποια και αν ήταν η συμπεριφορά του ελεγκτή αυτό δεν σημαίνει πως ο νεαρός δεν ήταν ο παραβάτης και ότι ο ελεγκτής, πιθανώς άτεγκτα, έκανε δουλειά του.
    3-Το πάτημα του κουμπιού στάσης, το οποίο απαγορεύεται ρητά να το πιέσεις, παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης, συνεπάγεται το απότομο φρενάρισμα του οχήματος με πιθανό αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό άλλων όρθιων επιβατών.
    4-Η τραγικότητα του θανάτου του νέου δεν σημαίνει πως η ενέργεια του δεν ήταν παράλογη , παράτολμη και παρορμητική και παντελώς απρόβλεπτη.
    Οπότε το σχόλιο της Διβάνη είναι σωστό αν και δεν ήταν αναγκαίο να γραφτεί τις πρώτες ώρες που υπήρχε δικαιολογημένη συναισθηματική φόρτιση σε όλους μας,
    4-Συμφωνώ απόλυτα πως το 1,40 του εισιτηρίου μπορεί να είναι πολλά για ένα άνεργο και θεωρούσα πολύ σωστό το μέτρο που υπήρχε το 1983 με τις δωρεάν πρωινές μετακινήσεις τις ώρες μετάβασης στην εργασία.
    Όμως αν δεν παταχθεί η χωρίς εισιτήριο μετακίνηση, το αποτέλεσμα θα είναι για να βγει το κόστος, το εισιτήριο να φθάσει στα 2 και πλέον ευρώ, κόστος που θα το πληρώσουν όλοι οι μετακινούμενοι με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και βέβαια αυτοί που πληρώνουν εισιτήριο.

  29. Servitoros said

    @27

    Από την πληρωμή του εισιτηρίου στον οδηγό,μέχρι την χρήση ηλεκτρονικών καρτών-εισιτηρίων και την ύπαρξη μπάρας τα ΜΜΜ μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου και χωρίς ελεγκτές, όπως βέβαια γίνετε όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες στην Ελλάδα στην επαρχία, αλλά χρειαζόμαστε ελεγκτές για να ταϊζούμε τα αμόρφωτα κοπρόσκυλλα της Ντόρας και της κάθε Ντόρας. Επιπλέον, τόσο σ’ Αθήνα και Θεσσαλονίκη η επιβολή αστικών διοδίων ιδιώς από τα ανώτερα εισοδηματικά προάστια προς το κέντρο θα μπορούσε να είχε χρηματοδοτήσει ένα φτηνότερο σύστημα ΜΜΜ, το ίδιο και η χρηματοδότηση των ΜΜΜ από το Μπομπολιστάν ως αντιστάθμισμα για τους ιδιωτικούς δρόμους.

  30. ππαν said

    Έχω ένα ηθικό πρόβλημα να αντιμετωπίσω οποιονδήποτε εργαζόμενο, ειδικά του δημόσιου τομέα, ώς άχρηστο και ρουσφετάκια και κοπρόσκυλο. Ίσως γιατί δεν ψηφίζω Τζήμερο.Το ¨εξωτερικό΄’ δεν ξέρω ποιο είναι, εγώ εκεί ζω,εννοώ σε χώρα του εξωτερικού, κι έχει ελεγκτές. Έχω δει και στα ταξίδια μου. Αν θες μου λες πού συμβαίνει.
    Εννοείατι ότι το εισιτήριο είναι πανάκριβο, είναι απαράδεκτο να χαρατσώνεται έτσι κάποιος που πάει στην -κακοπληρωμένη- δουλειά του. Η άυξηση κατά 40 (!!!) τα εκατό σε περίοοδο κρίσης είναι ένα από αυτά τα μέτρα-δαμάντια που παίρνουν ανθρωποι που δεν χρησιμοποιούν ποτέ τα ΜΜΜ. Άλλο αυτό.

  31. Servitoros said

    Οι πλειοψηφία των ελεγκτών του ΟΑΣΑ είναι υπάλληλοι του ΤΡΑΜ διορισμένοι από την Ντόρα, όταν ήρθε η ώρα της απόλυσης με διάφορα τερτίπια βρέθηκαν ως ελεγκτές στον ΟΑΣΑ άρα τα περί Τζήμερου είναι πίπες, στον δε ΟΑΣΘ όπου είναι ιδιωτικό μονοπώλιο και διορίζουν τους συγγενείς μετόχων και συνδικαλιστών από το παράθυρο τα πράγματα είναι δέκα φορές χειρότερα. Τώρα για πόλεις που εφαρμόζουν όσα είπα Λονδίνο,Κωνσταντινούπολη,Αμστέρνταμ και εντός Ελλάδας Λάρισα και Κατερίνη.

  32. Servitoros said

    Και να συμπληρώσω ότι εδώ υπάρχει βασικό πρόβλημα κατανόησης της οικονομίας, όπου κάποιοι θεωρούν ότι χωρίς παρασιτικά επαγγέλματα όπως ο ελεγκτής το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει, προφανώς γιατί ο έλεγχος και η καταστολή έχει εμφυτευφεί βαθιά στο μυαλό τους ως προϋπόθεση για την λειτουργία μιας κοινωνίας.

  33. ππαν said

    Δηλαδή η λύση είναι να απολυθούν; Δεν μου φαίνονται για πίπες τα περί Τζήμερου.
    Α, αυτό είναι το εξωτερικό; Λϊγες μου φαίνονται οι περιπτώσεις, και ειδικά το Λονδίνο φοβερό αντιπαράδειγμα.

  34. Servitoros said

    Γιατί αντιπαράδειγμα το Λονδίνο; Όσο για τις απολύσεις δεν με αφορούν το ζήτημα είναι το κράτος να μην έχει παρασιτική εργασία, ας τους στείλουν φύλακες σε αρχαιολογικούς χώρους ή οδοκαθαριστές, υπάρχουν ανάγκες για θέσεις εργασίας σε ποιό σημαντικά πόστα.

  35. sarant said

    Πρόσθεσα το εξής Υστερόγραφο: Στην τελευταία παράγραφο, υπάρχει μια ανακρίβεια: η δήλωση του κ. Χατζηδάκη έγινε όχι χτες, αλλά πριν από δύο μήνες. Με τη γνωστή ισοπέδωση του χρόνου στο Διαδίκτυο, παρουσιάστηκε σαν χτεσινή. Η ουσία δεν αλλάζει βέβαια.

  36. Lefteris_Sfak said

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

    Καταρχήν, θεωρώ τα δύο ζητήματα διακριτά.
    Η μεν Διβάνη έγραψε μια απίστευτη και αδικαιολόγητη χοντροπετσιά.
    Ο δε οχετός των social media (που προϋπήρχε του σχολίου της Διβάνη) απλώς βρήκε άλλη μια αφορμή να εκφραστεί.
    Το ότι οι (σοβαροί) επικριτές της Διβάνη επισκιάστηκαν από τη χυδαιότητα κάποιων σχολίων, δεν ελαφρύνει σε καμία περίπτωση τη Διβάνη, ούτε αποκρούει τα σοβαρά επιχειρήματα εναντίον της λεκτικής πράξης της.
    Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι τα δύο ζητήματα συνδέονται. Ο φασισμός των σχολίων και ο -ελιτίστικος- φασισμός της Διβάνη αποδεικνύουν την οριζοντιοποίηση του φαινομένου. Κάφροι και εστέτ μονομαχούν στις αρένες των sm για το έπαθλο της διαδικτυακής απανθρωπιάς.
    Όσο για το επίμαχο ζήτημα, ο ελεγκτής, απ’ ό,τι φαίνεται, πίεσε πολύ τον άτυχο πιτσιρικά. Ήθελε απλώς να κάνει σωστά τη δουλειά του, τουτέστιν να μη χάσει τα 40 ευρώ προμήθεια. Πρόκειται περί ανθρωποφαγίας.

  37. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,
    1. Αν ο ατυχής 18χρονος ήτο ξένος μετανάστης, σείς οι μπολσεβίκοι θα είχατε ήδη κάψει τας Αθήνας.
    2. Με την «Αγάπην Χριστού» από την οποίαν πάσχετε, δίδοντες ελαφρυντικόν εις κάθε παρανομούντα επειδή είναι πτωχός ή άρρωστος, οδηγείτε την Ελλάδα εις την πλήρην διάλυσιν.
    3. Το περιστατικόν με την αριστεράν συγγράφισσαν Λένα Διβάνη αποδεικνύει ότι ο πολύς Ανθρωπισμός, τον οποίον σείς έχετε επιβάλει εις την χώραν, αποκλείει παντελώς την αντίθετον άποψιν. Προσωπικώς εχάρηκα που «την επάτησεν» η γεροντοκόρη η Διβάνη, διότι ήτο μπροστάρισσα αυτού του βλακώδους Ανθρωπισμού τα τελευταία έτη
    4. ΕΡΩΤΩ: Γιατί να πληρώνη ο Έλλην εισιτήριον εις τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν οι ελεγκταί αδυνατούν να πιστώσουν πρόστιμον εις χιλιάδας τζαμπατζήδων λαθρομεταναστών, δεδομένου ότι αυτοί οι πτωχοδιάβολοι στερούνται ονόματος, ΑΦΜ, ταυτότητος κλπ; Έχει και όρια ο μαζοχιστικός Ανθρωπισμός που θέλετε να μάς επιβάλετε: Οι μπολσεβίκοι Δήμαρχοί σας (Καμίνης, Μπουτάρης κλπ.) αφήνουν ανενοχλήτους τους Αφρικανο-Ασιάτας να θησαυρίζουν πωλούντες λαθραία εις τα κεντρικότερα πόστα των ελληνικών πόλεων και φορολογούν αγρίως τους Έλληνας καταστηματάρχας. Νομίζετε ότι αυτό ημπορεί να συνεχισθή επί μακρόν;
    5. Ζούμε εις ατμοσφαίραν Βυζαντίου μετά την δολοφονίαν του Μεγάλου Ιουλιανού από τον Άγιον Μερκούριον: Οι Έλληνες είναι υπό διωγμόν, όστις διαφωνεί με το Μπολσεβίκικον ιερατείον είναι ρατσιστής και φασίστας, ο «Άλλος» αποθεώνεται. Πλήρης εφαρμογή της παρανοϊκής αρλούμπας του αποσυνάγωγου Εβραίου Ραββίνου Ιησού Χριστού στο Ματθαίου 10, 34-36: «Μή νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γήν· ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν. ήλθον γάρ διχάσαι άνθρωπον κατά τού πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά της πενθεράς αυτής· και εχθροί τού ανθρώπου οι οικιακοί αυτού».
    ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ: «Εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού», ό εστί μεθερμηνευόμενον «Εχθροί του Μπολσεβίκου οι Έλληνες συμπατριώται του»! Μάς πάτε ολοταχώς εις Εμφύλιον Πόλεμον με ενάμισυ εκατομμύριον Ξένους Μετανάστας εις το πλευρόν σας, οι οποίοι θα χειρίζονται και τα κονσερβοκούτια, διότι σείς είσθε τρυφηλοί από την καλοπέρασιν τόσων ετών και τετράπαχοι από το φαγοπότι εις το Δημόσιον, εις το οποίον ημείς οι κρετίνοι οι Δεξιοί σάς εδιορίσαμε μαζικώς από το 1977, διά να πάψετε να κρώζετε…

  38. Servitoros said

    @37
    Εξαιρετικό τρολάρισμα, είχα να γελάσω καιρό τόσο, μήπως είστε ο Ενόχιος Παουελλίδης;

  39. NM said

    1. «Αλήθεια, τι πιό λογικό από το να πηδάνε οι «τζαμπατζήδες» από τα τρόλει και οι χρεωμένοι από τα μπαλκόνια; »
    Απο καλό άρθρο του Πέτρου Κατσάκου. Ολόκληληρο εδώ: http://left.gr/news/enas-tzampatzis-ligoteros-gia-ena-gamoeisitirio-ki-ena-koloeyro
    2. Μαρτυρία αυτόπτη εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=_7FChz0ikog
    3. Ανακοίνωση αστυνονομίας Θεσ/νικης:
    «Δεκατρία (13)άτομα (εκ των οποίων δύο αλλοδαποί) ηλικίας από 19 ως 44 ετών, κατηγορούνται για «Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κατά συναυτουργία». Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 14-08-2013 στο κέντρο πόλης, ομάδα ατόμων αποτελούμενη από τους ανωτέρω, προέβησαν με χρήση μεταλλικών σπρέι χρωμάτων, στην αναγραφή συνθημάτων στις κάτωθι περιπτώσεις:
    – Σε προτομή αγάλματος, (*?)
    – Σε οκτώ (8) λεωφορεία του ΟΑΣΘ,
    – Σε δύο (2) στάσεις και σε σταθμαρχείο του ΟΑΣΘ.
    Κατόπιν επισταμένων αναζητήσεων εντοπίσθηκαν άμεσα τα προαναφερόμενα δεκατρία άτομα σε Πλατεία του κέντρου, όπου και συνελήφθησαν. Στην κατοχή 32χρονης συλληφθείσας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πέντε (5) μεταλλικά σπρέι χρωμάτων.
    Σύμφωνα με πληροφορίες τα συνθήματα αφορούσαν το νεαρό που σκοτώθηκε στην Αθήνα πέφτοντας από τρόλεϋ γιατί δεν είχε εισιτήριο.»

    (*?) «Προτομή αγάλματος» στη μπατσική υποθέτω ότι ονομάζεται το βάθρο.

  40. Servitoros said

    To «Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κατά συναυτουργία» για τις στάσεις του ΟΑΣΘ είναι το καλύτερο ανέκδοτο της χρονιάς, μιλάμε για βόθρους που τόσο ο ΟΑΣΘ όσο και ο Δήμος κάνουν τους ανήξερους για το ποιός έχει την ευθύνη καθαρισμού και συντήρησης τους.

  41. Γιάννης Π. said

    Δεν έχω διαβάσει ούτε ένα βιβλίο της Διβάνη, όμως παρακολουθώ το δημόσιο λόγο και την αρθογραφία της και καθόλου δεν φανερώνουν άνθρωπο απερίσκεπτο ή αναίσθητο -το αντίθετο μάλιστα. Αλλά ακόμη κι αν δεν είχα δείγματα του χαρακτήρα της δεν θα μπορούσα να αδειάσω πάνω της τον οχετό που άδειασαν οι χρήστες τον σόσιαλ μήντια για έναν πολύ απλό λόγο που όλοι κάνουν πως αγνοούν:

    ΞΕΡΩ πως λειτουργεί το τουήτερ και μπορώ ανά πάσα στιγμή να διαβάζω κάτι για αυτό που ακριβώς είναι και να μην το υπερ-εκτιμώ ή να μεγαλώνω τις διαστάσεις του. Τι είναι αυτό ακριβώς που ξέρω για το τουήτερ; Ορίστε:

    Με αφορμή τη δήλωση Χατζηδάκη στο άρθρο σας, μιλήσατε για τη γνωστή «ισοπέδωση» του χρόνου στο ίντερνετ. Αυτή η ισοπέδωση, ειδικά στο τουήτερ συμβαίνει κατά κόρον όχι μόνο στο χρόνο της είδησης αλλά και στο περιεχόμενό της. Τι εννοώ; Η είδηση διασπάται σε μικρά κομματάκια πληροφοριών, κάθε tweet εστιάζει σε διαφορετικό κομμάτι μιας είδησης καθώς τη σχολιάζει και οι 140 χαρακτήρες που είναι οι πιο δημοφιλείς αναπαράγονται ξανά και ξανά με αποτέλεσμα πολύ συχνά οι ειδήσεις και ο σχολιασμός τους να φτάνουν κατακερματισμένες στη κεντρική οθόνη μας.

    Έτσι αν ένας μέσος χρήστης του τουήτερ άνοιγε χθες το τάιμλάιν του, θα βομβαρδιζόταν από εξυπνάδες και τσιτάτα περί «ρουφιάνων ελεγκτών» και λοιπά «λογικά άλματα» όσον αφορά την επιβολή νόμων και κανονισμών. Με άλλα λόγια ο θάνατος του παιδιού είχε μπει στο περιθώριο, η είδηση είχε «σπάσει» στα δύο, ο σχολιασμός είχε πάρει δύο διαφορετικούς δρόμους και το «δημοφιλές κομμάτι» ήταν εκείνο που επαναλάμβανε διαφορετικές εκδοχές του «ρουφιάνε ελεγκτή». Σε αυτό το σκέλος της είδησης απευθυνόταν το τουήτ της Διβάνη, σε αυτό των καταιγισμό σχολίων απαντούσε και γι’ αυτό είναι λάθος να γίνεται δεκτό ως επίσημη θέση της συγγραφέως για το συμβάν.

    Κάτι ακόμη που επικυρώνει όσα περιγράφω παραπάνω είναι ο τρόπος που αντέδρασαν οι χρήστες. Η μεγαλύτερη και πιο σκληρή αντίδραση ήρθε από χρήστες του facebook γιατί εκεί παραδοσιακά όταν γράφεται κάτι παίρνει το χαρακτήρα επίσημης δήλωσης/έκθεσης ιδεών κ.ο.κ. Αντίθετα στο τουήτερ ο αντίκτυπος ήταν αρκετά μικρότερος γιατί ευτυχώς υπάρχουν και αυτοί που αντιλαμβάνονται πως το συγκεκριμένο σόσιαλ μήντια είναι πρωτίστως μέσω αλληλεπίδρασης και πως εκείνη τη στιγμή η Διβάνη δεν τουήταρε για το χαμό του παιδιού αλλά «απαντούσε» στον καταιγισμό των ισοπεδωτικών μηνυμάτων περί γουρουνιών ελεγκτών και επιβολή νόμων.

    Φυσικά και η ίδια θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερη στην εποχή της αναπαραγωγής πληροφοριών, της διαστρέβλωσης κτλ, ή τέλοσπάντων να γνωρίζει καλύτερα τους κινδύνους που ενέχει το μέσο που χρησιμοποιεί, από εκεί και πέρα όμως όποιος ειλικρινά πιστεύει πως η άποψη της Διβάνη για το συμβάν και τον άτυχο νεαρό είναι αυτή περί «τζαμπατζή που πήγαινε γυρεύοντας» (το άκουσα κι αυτό!), τότε ή δεν έχει ιδέα πως λειτουργεί το τουήτερ, ή δεν έχει διαβάσει ποτέ ούτε μια λέξη της συγγραφέως/αρθογράφου και αγνοεί το ήθος της ή απλά βρήκε πρόσφορο έδαφος για ανελέητο κράξιμο (ή τέλοσπάντων όλα αυτά μαζί).

  42. sarant said

    41: Για να πω την αλήθεια, το τουίτερ δεν το χρησιμοποιώ ενεργητικά, οπότε δεν το ξέρω. Εύστοχη φαίνεται η διάκριση που κάνετε.

  43. Servitoros said

    τσιτάτα περί “ρουφιάνων ελεγκτών” και λοιπά “λογικά άλματα” όσον αφορά την επιβολή νόμων και κανονισμών.
    —-
    Οι νόμοι παραβιάζονται από τους ελεγκτές κατά κόρον (βλ. τα περί κράτησης κ.α. που μπορώ να αναλύσω εάν χρειαστεί) και βέβαια οι ελεγκτές δεν είναι ρουφιάνοι φιλοχρήματοι είναι και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για την περισυλλογή των bonus και των άγραφων ρεπό, για αυτό πολλοί απ’ αυτούς δουλεύουν εθελοντικά εκτός ωρών εργασίας κατά παράβαση της Επιθεώρησης Εργασίας με την ευλογία ΟΑΣΑ-Υπουργείου.

  44. Gpoint said

    # 21

    Τώρα δηλαδή τι θέλεις; να δώσω και εγώ σύνδεσμο να δεις τους Κρητικούς να γδέρνουν σκυλιά για να βγάλεις συμπέρασμα αν πρέπει να πληρώνουν οι μετανάστες εισιτήριο στα λεωφορεία ;;;;
    Το θέμα είναι πως σε κάποιες χώρες οι ξένοι έχουν ίδιες υποχρεώσεις με τους ντόπιους ενώ στην Ελλάδα το έχουμε ξεφτιλίσει με τους ξένους. Κανένας δεν είπε πως οι κάτοικοι άλλων χωρών είναι τέλειοι, εδώ ανέφερα συγκεκριμμένη μεθοδολογία στα ΜΜΜ

  45. Servitoros said

    Το θέμα είναι πως σε κάποιες χώρες οι ξένοι έχουν ίδιες υποχρεώσεις με τους ντόπιους ενώ στην Ελλάδα το έχουμε ξεφτιλίσει με τους ξένους.

    Να μπεί επισήμως η ΧΑ ελεγκτές στα ΜΜΜ, γιατί ανεπίσημα είναι, για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για τους Έλληνες. Μήπως έχουμε και white genocide που λένε και στην Αλαμπάμπα.

  46. Ηλεφούφουτος said

    Δεν αισθάνομαι να καλύπτομαι απόλυτα ούτε από τις τοποθετήσεις ούτε από το άρθρο του Νικοκύρη (αλήθεια, γιατί της συγγραφέα και όχι της συγγραφέας, που πρότεινε κάποτε και είναι γραμματικά στρωτό, έστω κι αν ξενίζει;).

    Το πρόβλημα που έχω με τις διάφορες τοποθετήσεις είναι ότι μάλλον βλέπουν άλλο πλαίσιο ίσως και άλλο γεγονός από αυτό που βλέπω εγώ.
    Το γεγονός είναι ότι ο υπερβάλλων ζήλος του ελεγκτή έγινε η αιτία να χάσει το παλληκάρι τη ζωή του.
    Το πλαίσιο για μένα είναι ότι εδώ και χρόνια έχει κηρυχθεί πόλεμος από τους βολεμένους των προηγούμενων χρόνων εις βάρος των θυμάτων της κρίσης, δηλαδη των εργαζομένων και των μικροεπιχειρηματιών, ωστε να προληφθεί πιθανή συντονισμένη τους αντίδραση. Τον πόλεμο τον διεξάγουν μεταξύ άλλων με μια χυδαιότατης κτηνωδίας πλύση εγκεφάλου μέσω ΜΜΕ αλλά και «συγγραφέων», η οποια περιλαμβάνει τον κοινωνικό αυτοματισμό, την ηθική απαξίωση των θυμάτων της κρίσης με χαρακτηρισμούς τύπου «τζαμπατζήδες, τεμπέληδες» κλπ.
    Σε αυτό το πλαίσιο βλέπω να συνέβη το τραγικό γεγονός αλλά και το τουιτάρισμα της συγγραφέας/-έως (-έα ούτε με ξύλο).

    Αν λοιπόν κάποιες τοποθετήσεις όπως ότι τα σχόλια δεν πρέπει να είναι βίαια ή ότι το επάγγελμα του ελεγκτή είναι χρήσιμο και δεν π΄ρεπει κι ο ελεγκτής να γίνεται πτυελοδοχείο, μπορεί γενικά κι αόριστα να μην είναι καθόλου παράλογες
    -κι εγώ εκνευρίζόμαι π.χ. με αυτούς που μπερδεύουν το «νομίζω ότι» με το «μερικοί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι» , ιδίως όταν αυτό που υποτίθεται πως δεν μπορώ να καταλάβω μπάζει σαν άποψη από εκατό μεριές, και παρεπιφτού έχω περάσει/ζήσει ένα διάστημα από 5 χώρες του εξωτερικού και σε όλες γίνονταν έλεγχοι-
    ενόψει του συγκεκριμένου γεγονότος και του συγκεκριμένου πλαισίου όμως δεν βλέπω τι θέση έχουν. Εκτός αν εκφράζουν ανησυχία ότι η τακτική στον τρόπο που διεξάγεται η αντίσταση έχει λάθη.

  47. Ηλεφούφουτος said

    Όμως χρόνια πολλά σε όλους.

  48. Servitoros said

    παρεπιφτού έχω περάσει/ζήσει ένα διάστημα από 5 χώρες του εξωτερικού και σε όλες γίνονταν έλεγχοι-
    —-
    Το γίνονται έλεγχοι με το βασίζονται τα έσοδα και η πάταξη της μη πληρωμής του εισιτηρίου κατά βάσησε άλλες μεθόδους δεν αντικρούονται. Επίσης έμενα με ενοχλεί που σήμερα κάποιοι εύχονται χρόνια πολλά σε όλους, αλλά δεν το κάνω ζήτημα, στην Νέα Τεχεράνη ζούμε έτσι και αλλιώς.

    (Ε) Και να συμπληρώσω ότι εδώ υπάρχει βασικό πρόβλημα κατανόησης της οικονομίας, όπου κάποιοι θεωρούν ότι χωρίς παρασιτικά επαγγέλματα όπως ο ελεγκτής το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει, προφανώς γιατί ο έλεγχος και η καταστολή έχει εμφυτευφεί βαθιά στο μυαλό τους ως προϋπόθεση για την λειτουργία μιας κοινωνίας.

  49. cortlinux said

    Κύριε Σαραντάκο
    Είχαμε ακριβώς τις ίδιες σκέψεις. Δυστυχώς όσο με απογοήτευσε και με προκάλεσε αηδία η δήλωση της Διβάνη άλλο τόσο με εξόργισε την ισοπεδωτική κριτική απέναντί της. Ίσως είναι καιρός να μάθουμε να σκεφτόμαστε κι όχι απλά να κρτικάρουμε.

    Πολύ όμορφη , όπως πάντα, ανάρτηση.

  50. cronopiusa said

    Τζαμπατζής συγγραφέας του Γιάννη Μακριδάκη

    Μισθός 255 ευρώ μεικτά!

    Κι άμα τα πάρω, θα πάρω φόρα, θα σας ρημάξω στις κλωτσιές στην ανηφόρα

  51. Γιάννης Π. said

    @servitoros νο41 δεν διαφωνώ μαζί σου περί παραβίασης των νόμων από τους ελεγκτές λέω μόνο πως εξαιτίας αυτής αλλά κυρίως εξαιτίας του θλιβερού γεγονότος στήθηκε ένα γαϊτανάκι από «τουήτ» με ύβρεις, γενικεύσεις και παράλογες αξιώσεις στο οποίο η συγγραφέας απάντησε και ύστερα ήρθε το χάος.

    Δεν θέλω να γίνω κουραστικός αλλά ήμουν ον-λάιν ακριβώς τη στιγμή που συνέβη όλο αυτό και θα είχε ενδιαφέρον να περιγράψω τον τρόπο που τα «γεγονότα» βγαίνουν εκτός ελέγχου:

    Είσαι η Λένα Διβάνη και πέρα από τα όσα μύρια άσχημα έχει ο ΟΑΣΑ ή οι ελεγκτές του, εμφανίζονται στην οθόνη σου ένα σωρό τουήτ όπου χρήστες τάχα σηκώνουν επαναστατικά λάβαρα με ανεδαφικές απλουστεύσεις. Κάποια στιγμή εκνευρίζεσαι και τουητάρεις ως απάντηση το «αμαρτωλό» τουήτ (ας σημειωθεί εδώ πως πολλές φορές μερικά «τουήτ» γράφονται ως απάντηση σε άλλα «τουήτ» -π.χ. κάποιος γνωστός σου θεωρείς πως λέει αηδίες αλλά για να μην τον προσβάλλεις άμεσα δεν δηλώνεις το @someone αναγνωριστικό του και αυτό στη γλώσσα των τουητεράδων είναι το λεγόμενο «αμένσιωτο» -δηλαδή απαντάς σε συγκεκριμένο χρήστη χωρίς όμως να τον κάνεις mention – το λέω αυτό για να έχουμε πάντα υπόψιν πως το τουήτ της Διβάνη θα μπορούσε κάλλιστα να είχε και συγκεκριμένο αποδέκτη και κάθε άλλο εξέφραζε την άποψή της για το ατυχές συμβάν).

    Αφού λοιπόν έχει γίνει το αμαρτωλό τουήτ, εμφανίζεται κάποιος χρήστης που μπορεί να έχει χιλιάδες φόλλοερς και αναπαράγει (retweet-άρει) αυτό που έγραψες -είτε για πλάκα, είτε επειδή διαφωνεί- με τον δημοφιλή και συνάμα αστείο τρόπο όπου σχεδιάζεις ένα βέλος που δείχνει προς το @DivaniLena γράφοντας δίπλα κάτι του στυλ «ΣΚΑΤΟΨΥΧΗ»,

    τότε το αποτέλεσμα στην οθόνη έχει ως εξής:

    ΣΚΑΤΟΨΥΧΗ ——>@DivaniLena Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα.

    Από εκεί και πέρα οι πιθανότητες είναι αμέτρητες, μπορεί εκείνη τη στιγμή το TL (timeline) σου να είναι γεμάτο από τουήτ που επέλεξαν να σχολιάσουν την άλλη, την ανθρώπινη πτυχή του συμβάντος και θρηνούν τον αδικοχαμένο 18χρονο, οπότε βλέποντας ξαφνικά ανάμεσά τους το τουήτ της Διβάνη ή αυτού που κόλλησε δίπλα του το «ΣΚΑΤΟΨΥΧΗ», σου φαίνεται σαν την ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΒΡΗ, το παίρνεις λοιπόν και το αναπαράγεις κι εσύ ή γράφεις ένα δικό σου που στηλιτεύει την άκαρδη συγγραφέα.

    Εξίσου συχνά το ρητουήτ γίνεται μόνο και μόνο επειδή σου φαίνεται αστείο αυτό που συμβαίνει, ανεξάρτητα από το αν όντως θεωρείς την κα Διβάνη «ΣΚΑΤΟΨΥΧΗ».

    Με τους φρενήρεις ρυθμούς του tweeter αρκούν δέκα λεπτά (τα τουήτ αναπαράγονται σαν ιοί) και το κακό έχει ήδη γίνει και όλο το ίντερνετ βουίζει πως η συγγραφέας Λένα Διβάνη αποκαλεί τσαμπατζή τον αδικοχαμένο νέο, πως η Λένα Διβάνη δείχνει επιτέλους το πραγματικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της κ.ο.κ.

    Αλλά η πραγματική μαγεία είναι όταν ο «ιός» (δηλαδή το tweet) αλλάζει από μόνος του πλατφόρμα (σαν ιός που ξαφνικά περνάει από τα ζώα στον άνθρωπο) και προσβάλλει και το φέισμπουκ όπου εξαγριωμένοι χρήστες όχι πια με ψεύτικα άβαταρ και nicknames, αλλά με φωτογραφίες και ονοματεπώνυμο μπαίνουν να τα ψάλλουν ένα χεράκι στο τσιράκι του συστήματος, την κρατικοδίαιτη και άσπλαχνη Λένα Διβάνη που θέλει να λέγεται και συγγραφέας τρομάρα της!!!!!

    Δεν είναι μαγικό το Ίντερνετ;;;

  52. Servitoros said

    το ίντερνετ βουίζει πως η συγγραφέας Λένα Διβάνη αποκαλεί τσαμπατζή τον αδικοχαμένο νέο, πως η Λένα Διβάνη δείχνει επιτέλους το πραγματικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της κ.ο.κ.

    Δεν είναι ψέμα ότι η πλειονότητα της αστικής διανόησης της χώρας όπως εκφράζεται στα protagon, freepress, athensreviewbookjournal κτλ. είναι σκατόψυχη, ούτε ότι έχει ασπαστεί τον νεοφιλελευθερισμό. Το αστείο βέβαια είναι ότι οι επικαλούμμενοι τους «τζαμπατζήδες» είναι κρατικοδίαιτοι πολυθεσίτες που τα αρπάζουν και από την παρασιτική ιδιωτική οικονομία (είτε τον χορηγούμενων από τον ΟΠΑΠ sites της κοινής λογικής είτε ως αρθρογράφοι σε χρεωκοπημένους Δημοσιογραφικούς Οργανισμούς).

  53. μήτσκος said

    Πάντως η απαίτηση να μένει ο παραβάτης μέσα μέχρι το τέρμα τηε διαδρομής μου φαίνεται εντελώς εξωφρενική.

    Αν ήμουν εισαγγελέας το πρώτο που θα εξέταζα θα ήταν οι ευθύνες του ΟΑΣΑ ή της ΕΘΕΛ ή όπως σκατά λέγεται, που προσλαμβάνει ελεγκτές να κάνουν μια δουλειά που απότι φαίνεται δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να γίνει. Βάζουν τους ανθρώπους να πλακώνονται για την προμήθεια.

    Και παρεμπιπτόντως, γιατί ο ΟΑΣΑ μεταφέρει δωρεάν «Ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, των Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» ; (http://www.oasa.gr/content.php?id=freekom).

    Οι συνοριοφύλακες με το αστικό της Αθήνας πάνε στη δουλειά τους;

  54. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    53: Μάλλον δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να γίνει. Και ξέρεις πόσοι συνοριοφύλακες υπηρετούν στο λεκανοπέδιο;

  55. Ηλεφούφουτος said

    48 Ολοκληρωμένο να το πεις:
    Στη νέα Τεχεράνη που είναι και «χώρα βολέματος αμόρφωτων κομματόσκυλων».

    Απεχθάνομαι τις μισές αλήθειες.

  56. Servitoros said

    Στη νέα Τεχεράνη που είναι και “χώρα βολέματος αμόρφωτων κομματόσκυλων”.
    —–
    Τελικά άμα θίξεις την Ντόρα,ορμάνε πάνω σου, για την Παναγία κουβέντα.

  57. atheofobos said

    Για όσους νομίζουν πως δεν υπάρχουν ελεγκτές στο εξωτερικό προσωπικά με έχουν ελέγξει 3-4 φορές σε διαφορετικές χώρες και με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την παρακάτω.
    Φοιτητής με ανταλλαγές στην Γερμανία τον περασμένο αιώνα,δείχνω στον ελεγκτή το φοιτητικό εισιτήριο που μου έχουν δώσει από το Πανεπιστήμιο για να μετακινούμαι δωρεάν και το αποτέλεσμα ήταν να πληρώσω πρόστιμο, γιατί δεν ίσχυε για την Κυριακή που δεν λειτουργούσε το Πανεπιστήμιο και βέβαια δεν δεχόταν καμία δικαιολογία, που ήταν και πραγματική, ότι δεν μου το είχαν πει αυτό!

  58. Gpoint said

    Μερικά επαγγέλματα δημιουργούν παραμορφωτικές εικόνες της καθημερινότητας, ίσως να φταίει η πολύωρη ορθοστασία.

  59. Σε ρεπορτάζ που είχα διαβάσει γύρω στο 2005 για το φαινόμενο των «λαθρεπιβατών», μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση και συγκράτησα τα εξής:

    – Εκείνη την περίοδο, ας πούμε λίγο πριν και λίγο μετά την Ολυμπιάδα, ο συνολικός αριθμός των ελεγκτών ήταν μόλις 10 (δέκα), για όλα τα ΜΜΜ της Αθήνας.
    – Οταν ο ελεγκτής εισπράξει επί τόπου το πρόστιμο, τότε το 50% είναι δικό του, πέρα, δηλαδή από το 10% του συνόλου των προστίμων. Το πρόστιμο είναι 60 φορές η τιμή του εισιτηρίου. Αν δεν πληρωθεί εντός 20 ημερών, τότε διπλασιάζεται, κι αν μετά [… ] πηγαίνει στην Εφορία και [κάτι]πλασιάζεται.
    – Λόγω του παραπάνω, οι εταιρείες ΜΜΜ έπαιρναν μαζικά για ελεγκτές τον όποιο άσχετο έτυχε να έχει κάποιο γνωστό στον τάδε οργανισμό ΜΜΜ. Το δέλεαρ δεν είναι και μικρό. Αν το πρόστιμο ήταν 50 ευρώ π.χ. και ο εθελοντής κατόρθωνε να βρει π.χ. δυο παρανομούντες που να δεχτούν να πληρώσουν επί τόπου, 50 ευρώ σε ένα απόγευμα επί 25-30 μέρες το μήνα, μιλάμε για 2 έξτρα μισθούς.

    Γι’ αυτό, θα ήθελα πολύ να ήταν πιο καθαρές οι αναφορές σε «εθελοντές» που διαβάζουμε σε πολλά ειδησεογραφικά σάιτ. Ορισμένα εννοούν υπαλλήλους των ΜΜΜ, που εθελοντικά βγαίνουν για παγανιά.
    Μήπως, όμως, ακόμα υπάρχουν εθελοντές-άσχετοι με τα ΜΜΜ, όπως αυτοί του ρεπορτάζ του 2005;;;

  60. ππαν said

    Αν το κίνητρο ήταν τόσο ισχυρό και η διαδικασία για να γίνεις εθελοντή ελεγκτής τόσο ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο θα υπήρρχαν, φαντάζομαι, περισσότεροι.

  61. Θα κρυφογελάει κι ο έντερος υπουργός που χρεώθηκε άλλος τις προσλήψεις στο τραμ…

  62. Εκείνο το ρεπορτάζ έλεγε ό,τι λέει κι εδώ (όπου είμαστε στο 2007 και ο αριθμός των ελεγκτών είναι κάπως καλύτερος, 23 στον ΗΣΑΠ, 55 στο μετρό, φαίνεται είχαν προσληφθεί στο μεταξύ, αλλά και πάλι δεν έφταναν), συν ότι σαν ελεγκτές δούλευαν όχι μόνο οδηγοί εκτός κανονικού ωραρίου αλλά και συγγενείς, φίλοι, γνωστοί κ.λπ

    Επιδόσεις που θα ζήλευε και ο σκληρότερος μάνατζερ ιδιωτικής επιχείρησης φαίνεται ότι έχουν οι οδηγοί – ελεγκτές της ΕΘΕΛ, οι οποίοι επιδίδονται καθημερινά στο κυνήγι των «τζαμπατζήδων», με κίνητρο το… 50% του προστίμου.

    Το έλλειμμα προσωπικού ελέγχου των εισιτηρίων που παρατηρείται στην ΕΘΕΛ από το 2004 καλύπτεται την τελευταία διετία από οδηγούς, οι οποίοι κατά βούληση και χωρίς κανένα προγραμματισμό, μετά τη βάρδιά τους, φορούν στολή ελεγκτή και κυνηγάνε τα μη ακυρωμένα εισιτήρια.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_25/02/2007_217251

  63. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Διαβάζοντας τα σχόλια επιλέγω να γελάω πικρά παρά να κλαίω καθώς από όλα έχει ο μπαξές παρεκτός κάποιας κοινής λογικής. Δε πειράζει είπαμε, να ανάβουν κι άλλο τα αίματα για τον επόμενο γύρο. Πάντως Νικοκύρη αντιλαμβάνεσαι ελπίζω το πόσο καθωπρεπίστικα ψεύτικο είναι αυτό το «Τα βίαια σχόλια που έγιναν στα κοινωνικά μέσα εναντίον της κ. Διβάνη κανείς δεν τα επιδοκιμάζει.» Οι αποδείξεις περί τούτου και πιο πάνω.

    Πάντως οι ανησυχίες για το λεκτικό κανιβαλισμό από τη μια (ή την προσβολή μνήμης νεκρού από την άλλη) μου φαντάζουν αστείες όχι μόνο γιατί οι περισσότεροι που τις εκτοξεύουν δεν έχουν πρόβλημα με την ίδια συμπεριφορά όταν απευθύνεται προς άτομο που αντιπαθούν αλλά γιατί στα πλαίσια των εμφυλίων υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Είπα να βάλω τίποτα από Καμπότζη αλλά μετά σκέφτηκα πως όλο και κάποιος θα συγχιζόταν που του έθιξα μετά τους Αμερικανούς και τον Πολ Ποτ οπότε πάρτε μια Λιβερία (να ευθυμήσετε που δεν είναι οι κακοί αριστεροί 🙂 όλη δική σας και ευθυμήσετε πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να βρούμε τέτοιο πάτο. 🙂

  64. sarant said

    61: Κι όμως, δεν είναι καθόλου ψεύτικο, έχω κάνει καβγάδες για βίαια σχόλια.

  65. Γς said

    63:

    Αμάν μωρέ!
    Τι πάθατε όλοι σήμερα;
    Κι απάνω που διάβαζα την Κουρούνα (τη Γιάννα Α.) στο ΦΒ:

    Gianna Anastopoulou
    πριν από 2 ώρες ·

    Μίσος, χολή και αίμα. Να τι στάζουν οι υπολογιστές μας σήμερα. Ας μην ανησυχήσουμε όμως. Ζήτημα μερικών ημερών είναι και θ’ αρχίζουν πάλι να στάζουν θαλασσινό νερό και σπέρμα.

  66. Servitoros said

    @62 μιλάμε για ελεγκτές που δουλεύουν εκτός ωραρίου για να μαζέψουν περισσότερα λεφτά.

    @61 Δεν έκανε ένας μόνο προσλήψεις στο τραμ, αλλά περισσότεροι και όχι μόνο του μεταφορών, οπότε ο καθένας ας χαχανίζει ελεύθερα.

  67. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Ψεύτικο είναι Νίκο γιατί χρησιμοποιείς το «κανείς» και όχι το «εγώ». Το «κανείς» στατιστικά είναι ψεματάρα. Άσε που δε σε είδα να αντιδράς πάντα – αν αντί για τη Διβάνη π.χ. ήταν ο Μπαμπινιώτης θα με συγχωρέσεις αλλά δε μπορώ να σε φανταστώ να τσακώνεσαι. :-> Μαζί θα την γδάρουμε την επόμενη φορά την υπουργάρα (ούπςςς).

  68. Y. Georgiadou said

    Γραφει (οπως παντα ομορφα και ευγενικα) ο Ν. Σαραντακος μεταξυ αλλων «Περιμένει κανείς από τους συγγραφείς να αναδείχνουν κρυφές πτυχές των γεγονότων».

    Συμφωνω, αλλα δυστυχως τα σοσιαλ μηντια δεν ενδεικνυνται για αναδειξη κρυφων πτυχων των γεγονοτων. Δεν ειναι η δημοσια σφαιρα για παραγωγη εναρθρου λογου, οπως ισχυριζονται οι δημιουργοι τους, οι γιγαντες της Κοιλαδας της Σιλικονης. Εχουν δημιουργηθει με στοχο το κερδος, το κερδος που βγαζουν απο τη μετατροπη σε μπιτς και μπαιτς και την εμπορευματοποιηση
    – της ματιας μας (Google glasses)
    – των σκορπιων «σκεψεων» μας (Τweeter)
    – των «φιλικων» μας σχεσεων (Facebook)
    – των επαγγελματικων μας κυκλωματων (LinkedIn)
    – κλπ, κλπ
    Νομιζω, εμεις φταιμε που ριχνουμε νερο στο μυλο τους, και εισπραττουμε οχετους αντι για δημοσια σφαιρα.

  69. Γς said

    >Στο διβάνι με τον Καρυωτάκη

    Διβάνη, ουχί Λιβάνη αλλά Μελάνι (εκδόσεις)

  70. spiral architect said

    Αν και ουδεμία εκτίμηση έχω στο συγκεκριμένο κανάλι, δείτε αυτό.

  71. oikodomos said

    Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά.
    Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την τοποθέτησή σου αγαπητέ Νίκο.
    Να προσθέσω πως οι απόψεις της κυρίας Διβάνη, και όσων συναδέλφων της έσπευσαν να την υπερασπιστούν, σε συνδυασμό με τη σιωπή της «αντίπερα όχθης», είναι ενδεικτικές της «διανόησης» που διαθέτουμε. Αυτούς –και άλλους πολλούς, καθηγητάδες και συγγραφείς και καλλιτέχνες- έχουμε, γιατί αυτοί μας αξίζουν. Και ανάμεσά μας αυτοί ξεχωρίζουν. «Έτσι εν τέλει οι φελλοί ωφελούν. Παίρνουν κι αυτοί, στον τόπο αυτό, βαρύτητα» που λέει κι ο ποιητής Τάσος Ζερβός.

    Λίγες σκέψεις μου από καρδιάς για το «περιστατικό» (ντροπή τους!), σαν λουλούδια στη μνήμη του αδικοχαμένου παλικαριού, ακούμπησα εδώ: http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_9856.html

    Όσο για την κυρία (και) καθηγήτρια, με αφήνουν αδιάφορο οι λογοτεχνικές ή άλλες συγγραφικές επιδόσεις της. Κρίνω το ήθος και την (απ)ανθρωπιά της. Δυο στίχους του Βάρναλη στέλνω λοιπόν στην «καθηγήτρια», που με αφορμή τον ΑΔΙΚΟ ΧΑΜΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ, πρόκαμε να επιστρέψει τα χρωστούμενα σ’ αυτούς που την έκαναν «κυρία»:

    «Κι αν είσαι πλούσιος και χορτάτος, ο καιρός θα σου τσακίσει κάποια μέρα τα ήπατά σου»…

    Καλή δύναμη!

  72. nikiplos said

    «@Gpoint» (15 Αυγούστου, 2013 στις 10:23 )
    τα είπες όλα… και σωστά

    «Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη βία από τον θάνατο ενός παιδιού στην Αθήνα του 2013 για ένα εισιτήριο?»

    και από τη βλακεία δεν υπάρχει μεγαλύτερη τυραννία για την ψυχή… Ο Θάνατος ήρθε από την απερισκεψία του παιδιού να πηδήξει από κινούμενο όχημα… (αλήθεια πόσο να έτρεχε το γαμωτρόλεϊ που πηγαίνει συνήθως σαν κότα?). κανείς δεν πυροβόλησε το παιδί επειδή δεν είχε εισιτήριο!

  73. […] Από Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, […]

  74. Nestanaios said

    Η συνκοινωνία σε μία κοινωνία είναι πολιτισμός και ο πολιτισμός υπηρετείται δεν εξαγοράζεται.

  75. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΜΠΑΚΗ said

    Δεν σας ετυχε ποτε να δωσετε τη θεση σας σε καποιον που δεν δικαιουνταν να περασει, σε καποιο ιατρειο για παραδειγμα, επειδη κρινατε οτι ηταν αναγκη να γινει μια εξαιρεση; Απο ποτε οι Ελληνες δουλευουμεμε βαση ενα αυστηρο πλανο και δεν παρεκλινουμε επουδενι;

  76. Η ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ

    Από τους συγγραφείς περιμένει κανείς κάτι παραπάνω από το να συνθέτουν την Ελεγεία του Συκοφαντημένου Ελεγκτή ή να καταδικάζουν την ανέχεια απ’ όπου κι αν προέρχεται. Περιμένει να συνταχθούν με τον Γιάννη Αγιάννη, όχι με τον Ιαβέρη.
    ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, 15/8/2013

    Λίγο ψωμί, δυο καντηλέρια, ένα εισιτήριο.
    Αύριο μπορεί κι εμείς – ποιος τάχα να το ξέρει ; –
    να συνταχθούμε στο πλευρό του Ιαβέρη
    και να γελάμε με τ’ Αγιάννη το μαρτύριο.

    Θα γίνουμε κι εμείς μια μέρα εισπράκτορες,
    (οι νέοι φόροι πληρωμή με το κομμάτι,
    τώρα θα λέγονται και bonus και δεκάτη) –
    και τοκογλύφοι θα ‘μαστε και πράκτορες.

    Θα ορμήσουμε να πάρουμε τα σπίτια σας-
    (την τελευταία ως την πρώτη κατοικία,
    ωσότου μ’ έρανο θα γίνεται η κηδεία ).
    Σπολλάτη θα σας λέμε και βοήθεια σας.

    Εμείς, που τη δουλειά μας μόνο κάνουμε
    δεν φταίμ’ εμείς που υπάρχουν τζαμπατζήδες –
    (πως εναπόθεσαν στο μέλλον τους ελπίδες,
    και πως γελούν αφού θα τους ξεκάνουμε; )

    Τα μέλλοντα όλοι εμείς, σε χρόνο αόριστο.
    Της εξουσίας θα επιδείξουμε το σήμα –
    επί Αθλίων η πυγμή μας, βήμα βήμα,
    θα εδραιωθεί σε ενεστώτα, απεριόριστο.

    15/8/2013

  77. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    76: Σοφία, συγχαρητήρια, καμαρώνω για την ασίστ 🙂

  78. Γς said

    76:
    Κι αυτό απ τους μιζεράμπλ, αλλά τους άλλους. Το μιούζικαλ

    Ηταν κάποτε μια εποχή που οι άνθρωποι ήταν ευγενικοί
    Κι οι φωνές τους γλυκές
    Και τα λόγια τους.
    Ηταν κάποτε μια εποχή, που η αγάπη ήταν τυφλή
    Και ο κόσμος ένα τραγούδι
    Και το τραγούδι ήταν πολύ ωραίο
    Ηταν κάποτε μια εποχή…
    Και μετά όλα χάλασαν

    Ils ne savent pas qu’ils font l’amour avec la mort

  79. sarant said

    71: Οικοδόμε, από ποιο ποίημα είναι ο στίχος του Βάρναλη;

  80. oikodomos said

    Στερνή του γνώση

    Ο σοφός Επιμενίδης
    σε βαθιά σπηλιά της Ίδης
    ύπνωσε για κάποια αιτία
    μια πεντηκονταετία.

    Μα σαν ξύπνησε στο τέλος
    κι έψαχνε το κάθε μέλος,
    έκλαιε βράδι και πρωί:
    «δε σε θέλω πια ζωή»!

    Κάθησε και στίχο στίχο
    πάνου στο βρεμένον τοίχο,
    γράφει μ’ ένα πελεκούδι
    το στερνό του το τραγούδι:

    «Αν είσαι νιος ακράταγος, αλλά δεν τρως,
    σε λίγο η πείνα θα σου φάει τον έρωτά σου!
    Κι αν είσαι πλούσιος και χορτάτος, ο καιρός
    θα σου τσακίσει κάποια μέρα τα ήπατά σου.
    Κι αν είσαι γέρος να ξεχνάς και τ’ όνομά σου,
    πάρε σκοινί, τράβα στο δέντρο και κρεμάσου».

    (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ)

  81. sarant said

    Eυχαριστώ!

  82. Η Λένα Διβάνη δεν είναι “συγγραφέας ροζ μυθιστορημάτων”, είναι συγγραφέας σκουπιδιών. Ο Π. Τατσόπουλος δεν είναι παραλογοτέχνης εφάμιλλος της Μαντά, είναι ένας ατάλαντος κρετίνος. Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μηλιός αποκαλεί τον ελεγκτή δολοφόνο και ο έχω γ@μήσει την μισή Αθήνα σπεύδει να υποστηρίξει την ατάλαντη διαπλεκόμενη θεσίτισα, γιατί πολύ απλά είναι και ο ίδιος ατάλαντος διαπλεκόμενος θεσίτης. Η βουλευτής Maria Kanellopoulou γράφει επίσης: Δέν έχει τό σεβασμό μου κάποιος ΜΟΝΟ γιατί είναι καθηγητής Πανεπιστημίου,ή γιατί έγραψε μερικά ευπώλητα…..Καί δέν πρόκειται γιά λάθος λέξη….Πρόκειται γιά λάθος στάση…..Γιά λάθος πλευρά βρέ αδερφέ….Γιά τήν ακρίβεια είναι απέναντί μου….
    Καί ναί εντάξει είμαι αριστερίστρια…Καί λαικίζω επίσης….Βρέ άντε από κεί……»

    Όπως καταλάβατε στο ΣΥΡΙΖΑϊκό κωλοχανείο το πάρτυ συνεχίζεται…

    Προς χάριν εντυπωσιασμού, αυτό το αποκαλούν «ελευθερία του λόγου» . . . «Δημοκαρτία στο κόμμα» και άλλες τέτοιες παπαριές.

  83. agapanthos said

    Για όσους χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ το θέμα δεν είναι γιατί συνέβη ό,τι συνέβη, αλλά ότι (ευτυχώς) δεν είχε συμβεί νωρίτερα. Η απαράδεκτη συμπεριφορά των ελεγκτών ήταν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο κανόνας.

    Κυριώς εκεί που νομίζουν ότι «τους παίρνει»: πιτσιρικάδες, γυναίκες μόνες, ηλικιωμένοι, μετανάστες.

    Αγένεια, αντριλίκι, τζάμπα μαγκιά, επιθετικότητα, απειλές ξυλοδαρμού στην ημερήσια διάταξη. Ακριβώς ότι περιμένουμε δηλαδή από τους φύλακες της τάξης και του νόμου, μην ξεχαστούμε καμιά στιγμή ότι είμαστε πολίτες και όχι υπήκοοι του κάθε κερατά που τους ανάθεσε αυτή τη δουλειά.

    Δε μιλάω εδώ για διορισμούς και τέτοια, μόνο μέσα στο 2013 έχω αποτρέψει τρεις (αριθμός 3 ) ελέγχους σε ΜΜΜ ζητώντας απλά και επίμονα τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι είναι ελεγκτές. Το αποτέλεσμα: απειλές, τραμπουκισμοί (σπρωξίδια, μη φανταστείτε κάτι περισσότερο από τους θρασύδειλους), ανανέωση του ραντεβού για προσφορότερη στιγμή («άμα σε πετύχω θα σε γ…) και βιαστική κάθοδος στην επόμενη στάση. Ζούμε σε ένα κράτος που έχει αναθέσει εργολάβικά σε άσχετους τραμπούκους και στη μικρομαφία της συνδικαλιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής να κάνουν ελεγχους στα ΜΜΜ.

    Τα υπόλοιπα, οι μετανάστες που έχουν μεταφορικά προνόμια που μας λείπουν, οι ελεγκτές που πρέπει να συνεχίζουν τη θεάρεστη δραστηριότητά τους ακόμα κι όταν η άσφαλτος βάφεται με αίμα, ο νόμος που πρέπει να τηρηθεί (μόνο από τους χρήστες των υπηρεσιών και όχι από τους παρόχους βέβαια), είναι μια φιλολογική συζήτηση που δεν αφορά την πραγματικότητα. Και, καλά, η κυρία Διβάνη μπορεί να δίνει εξετάσεις για να ξαναμπει στο ΔΣ της δημόσιας τηλεόρασης, το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που προτιμούν να πιστέψουν τη Διβάνη, τους κανίβαλους της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, τη Χρυσή Αυγή και όχι τα μάτια και τ’ αυτιά τους.

    Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε. Και αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει ανοιχτά και δημόσια, χωρίς ταμπού. Μπορεί βρε αδερφέ ορισμένοι να θεωρούν την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία θετικό φαινόμενο και να επιθυμούν τη θεσμοθέτησή της. Αν η χώρα που επιθυμούν κάποιοι περιλαμβάνει, για να θυμηθούμε και την Αμυγδαλέζα, την κράτηση χωρίς δίκη και χωρίς συγκεκριμένη ποινή, ή το να αναλαμβάνουν οι ελεγκτές των ΜΜΜ αστυνομικά καθήκοντα, ας μας το πουν. Δεν είναι ντροπή. Ντροπή όμως είναι να παρουσιάζουν αυτές τους τις αντιλήψεις ως το απαύγασμα της δημοκρατίας και της νομιμότητας.

    Αυτά, και συγνώμη για το σεντόνι.

  84. sarant said

    82: Ο Πέτρος Τατσόπουλος είναι συνεργαζόμενος με τον Σύριζα, σε κάποια θέματα διαφοροποιείται, η αριστερά έχει μακρά ιστορία συνεργασιών, από πολύ καλές έως πολύ κακές. Τους άλλους χαρακτηρισμούς δεν τους συμμερίζομαι και δεν είναι ανεκτοί σε αυτό το ιστολόγιο.

  85. Αυτό το «σε κάποια θέματα διαφοροποιείται» φαντάζομαι ότι πουλάει ακόμη στο ροζ ποίμνιο . . . .

    Καλά δεν θα ξανά-ενοχλήσω το ‘κομ ιλ φο ιστολόγιο σας.

  86. Γς said

    82:

    >«Δημοκαρτία στο κόμμα» και άλλες τέτοιες παπαριές.

    Δημοκαρτία;

    Τι είναι αυτό;
    Κατα λάθος ή κάτι άλλο;

  87. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @28 Η τελευταία σου παράγραφος είναι τόσο ξένη με την κοινή λογική του Έλληνα, δυστυχώς. Εδώ υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι υποστηρίζουν κινήματα τύπου «δεν πληρώνω», τι να λέμε τώρα…

  88. stratosbg said

    Reblogged this on ahairlessape.

  89. ανωνυμος said

    Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών (από στρατιωτικούς μέχρι ΕΥΠατζήδες – οι κατηγορίες των δημοσίων που συνήθως δεν αγγίζονται, δεν… πουλάνε όπως ο Φωτόπουλος, άσε που αποτελούν κομματική πελατεία συγκεκριμένων χώρων), που αν και καλοπληρωμένοι, ταξιδεύουν δωρεάν με τα ΜΜΜ. Οι άνεργοι θα έπρεπε να έχουν μειωμένο εισιτήριο ή δωρεάν (επείδιξη κάρτας ανεργίας).

    Δώσε δουλειές στον κόσμο κύριε Κράτος, όταν έχεις την απαίτηση να μην υπάρχουν τζαμπατζήδες. Με φτώχεια, ανεργία και καταιγισμό φόρων, πώς απαιτείς από τον άλλο συνέπεια;

    Για την (κάθε) κυρία Διβάνη. Υποθέτω ότι:
    1) Δεν είναι μητέρα για να ξέρει τι συναίσθημα είναι να χάνεις ένα 18χρονο παλικαράκι, να κλείνει το σπιτικό σου, να μην κοιμάσαι τις νύχτες.
    2) Δεν ταξιδεύει με τα τρε μπανάλ λεωφορεία και τρόλεϊ (το μετρό υπήρξε για ένα φεγγάρι σικ, αλλά όχι πια). Μόνο ΙΧ και ταξί.
    3) Δεν γνωρίζει τι σημαίνει να μετράς τα πεντάλεπτα και τα δεκάλεπτα ώστε να μπορείς να αγοράσεις ψωμί και γάλα.

    Η γνώμη της ως εκ τούτου σεβαστή, αλλά δεν θα την πάρω στα σοβαρά. Είναι σαν να μου μιλάει ένας ζαχαροπλάστης για αστροφυσική. Και αντιστρόφως. Δεν έχω άλλη επιλογή, από το να τον αγνοήσω.

  90. Γς said

    Οποτε βλέπω ελεγκτή με πιάνει πανικός. Ακόμα κι όταν έχω εισιτήριο…

    Τρίχες!
    Πάντα με διασκέδαζαν

  91. Gpoint said

    # 83

    Επειδή η φράση σου » Τα υπόλοιπα, οι μετανάστες που έχουν μεταφορικά προνόμια που μας λείπουν… είναι μια φιλολογική συζήτηση που δεν αφορά την πραγματικότητα » πιθανόν να αφορά και το υπ’ αριμ. 9 σχόλιό μου θα σου απαντήσω πως οι δικές σου θέσεις δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.και μάλλον δεν χρησιμοποιείς ΜΜΜ αλλά σχηματίζεις την άποψή σου μέσα από το γραφείο σου ή το ΙΧ σου όπως κάποιος οικονομικός συντάκτης που βλέποντας την Ελλάδα από το παράθυρο του σπιτιού του στο Κολωνάκι κατέληξε στο συμπέρασμα πω γέμισε η Ελλάδα με…Πόρσε !
    Ζήτα να μάθεις ποιό είναι το ποσοστό των μεταναστών στην Αττική, ποιό είναι το ποσοστό των λαθρεπιβατών στα ΜΜΜ και ποιό είναι το ποσοστό των μεταναστών σε όσους έχουν πληρώσει πρόστιμο. Βέβαια μπορείς να το ερμηνεύσεις πως οι μετανάστες είναι στην απόλυτη πλειοψηφία τους νομοτγίς και ακυρώνουν πάντοτε το εισιτήριό τους ή χρησιμοποιούν κάρτα. Στην Ελλάδα ούμε, δημοκρατία έχουμε κι καθένας λέει ό,τι θέλει.
    Τέλος η υπόθεση πως όλοι (ΟΛΟΙ) πλήρωναν το εισιτήριό τους θα δημιουργούσαν μια κατακόρυφη αύξηση των εισπράξεων στα ΜΜΜ που θα έκανε λογικό και πραγματοποιήσιμο το αίτημα περί μεγάλης μείωσης της τιμής του εισιτηρίου, δεν είναι τόσο ουτοπική όσο φαίνετα, αλλά είναι περισσότερο θέμα παιδείας παρά ελεγκτών, κάτι που φυσικά δεν αφορά τα κόμματα, αυτά ενδιαφέρονται μόνο να διορίσουν τους «δικούς» των σαν ελεγκτές.

  92. spiral architect said

    Δεν πληρώνει εισιτήριο —> Τζαμπατζής Δεν πληρώνει εργαζόμενους —> Επενδυτής— MichaloJohn (@MichaloJohn) August 14, 2013

    (τουιτερικόν)

  93. Omadeon said

    Ενα θέμα προέκυψε για τις νομικές πλευρές της υπόθεσης του σκοτωμένου νεαρού.

    Aν και δεν αφορά τη δήλωση της Διβάνη, θα ήθελα τη γνώμη νομικών.

    Αντιγράφω σχετικό τμήμα σχολίου με σε ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό (νομικό) άρθρο…

    http://www.judex.gr/?p=6733#comment-2095

    Μέρος σχολίου μου εκεί (απαντώντας σε άλλο σχολιαστή): «…Ο κανονισμός μεταφοράς επιβατών που παραθέσατε ισχύει εφόσον ο επιβάτης κάνει χρήση των ΜΜΜ και μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της χρήσης. Το μόνο που μπορεί να κάνει η εταιρία, σε περίπτωση που ο επιβάτης παραβιάζει τον κανονισμό της, είναι να του στερήσει τη δυνατότητα να κάνει χρήση των μεταφορικών της μέσων. ΤΙΠΟΤΕ άλλο. Διότι π.χ. και το google επιβάλλει συμμόρφωση με τον κανονισμό του gmail, για όποιον το χρησιμοποιεί, αλλά σε περίπτωση μη-συμμόρφωσης το μόνο που κάνει (και μπορεί να κάνει) είναι να του στερήσει το account.

    Ετσι λοιπόν, η ίδια η θέσπιση ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ προστίμων (το ύψος των οποίων καθορίζεται από εταιρείες και όχι από το νομικό σύστημα) είναι εκ φύσεως πολύ προβληματική, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ μάλιστα (να ελεγχθεί αυτό παρακαλώ, από νομικούς).

    Ενα τέτοιο πρόστιμο έχει νόημα να επιβληθεί ΜΟΝΟ με ΜΙΑ λογική βάση, ότι ο πελάτης επιθυμεί να ΞΑΝΑ-χρησιμοποιήσει το μεταφορικό μέσο και επομένως αποδέχεται ΚΑΙ το πρόστιμο σαν ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ συνέχισης της υπηρεσίας προς τον ίδιο. ΑΝ όμως ο επιβάτης θελήσει, μπορεί και πάλι να μην πληρώσει το πρόστιμο, ακόμη κι αν σκοπεύει να ξανα-χρησιμοποιήσει το μέσο. Και πάλι, η εταιρία ΔΕΝ μπορεί να τον υποχρεώσει να πληρώσει πρόστιμο, εκτός εαν του υποβάλλει μήνυση για οφειλή και πάει τότε το θέμα στα δικαστήρια.

    ΜΟΝΟ τα νόμιμα δικαστήρια έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμα και ΜΟΝΟ ο Νόμος μπορεί να θεσπίσει το ύψος τους. Δεν γνωρίζω αν το πρόστιμο (στους επιβάτες που δεν πληρώνουν) θεσπίστηκε από ελληνικό δικαστήριο [=εννοώ αν υπάρχει σχετικός νόμος]. Αν έγινε αυτό, και πάλι δεν μπορεί η εταιρία να αυτοδικήσει απαιτώντας το.

    Επομένως, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού (παρανομίες και αυτοδικίες που εξηγεί εκτενώς αυτό εδώ το εξαιρετικό άρθρο). Αν δεν είναι παρών αστυνομικός, κανένας ελεγκτής δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Υποθέτω πάντως ότι μπορεί να κατεβάσει το άτομο από το λεωφορείο, ή ότι μπορεί να καλέσει στο μεταξύ την αστυνομία. Πέραν αυτών, ουδέν.»

  94. Γς said

    94:
    Και αυτό:
    Τα δικαιώματά μας αν μας πιάσουν χωρίς εισιτήριο

  95. Ο Ανθρωπισμός και ο Πολιτισμός υπερβαίνουν όλους τους Κανόνες και ειδικά τον γελοίο κανόνα τον ελεγκτών στο Λεωφορεία.. Πρεπη να τιμωρηθούν ο οδηγός και ο ελεγκτής..

  96. spiral architect said

    Χωρίς να είμαι νομικός γνωρίζω ότι, σε οποιαδήποτε διένεξη μεταξύ φυσικών προσώπων, ή μεταξύ ενός νομικού προσώπου και ενός φυσικού, καλείται η αστυνομία και παρουσία της γίνεται το ενδεδειγμένο.
    (πρόστιμο, ή κράτηση αν υπάρξει μονομερής η εκατέρωθεν χειροδικία)
    Ο εντεταλμένος υπάλληλος του ΟΣΥ (ελεγκτής) ή ο αντίστοιχος της ΔΕΗ που θα κόψει το ρεύμα σε ένα σπίτι σε καμία περίπτωση δεν είναι όργανο της τάξης για να επιβληθεί δια της βίας, ή να εκτελέσει χρέη οργάνου της τάξης. Έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και σαφείς εντολές: Να κόψει πρόστιμο, ή να κόψει το ρεύμα. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο αδυνατεί να τις εκτελέσει, οφείλει να καλέσει την αστυνομία και όχι να προσαγάγει άκοντα τον άλλον σ’ αυτήν, πολλώ δε μάλλον να εκτελεί χρέη οργάνου της τάξης,
    Τα ίδια ισχύουν και για τις τηλεφωνικές «υπενθυμίσεις» (βλέπε: εκβιασμούς) εταιρειών που δρουν στο όνομα τραπεζών, απαιτώντας με παράτυπο και σκαιό τρόπο τα χρωστούμενα απ’ τον δανειολήπτη ή την οικογένειά του.

    Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν «κατά το γράμμα του νόμου» ή by the book όπως λένε και στο χωρίο μου. 😦

  97. cronopiusa said

    Διάβασα «Αν χρωστάς ένα ευρώ σκοτώνεσαι. Αν χρωστάς 130.000.000 διορίζεσαι πρόεδρος της Eurobank» κι εμπνεύστηκα τη θλιβερή μπαλάντα για τους ελεγκτές εισιτηρίων

    Μαγκιά μου που `μαι ελεγκτής μαγκιά μου μαγκιά μου
    και φιλελέδες με οφσορ έχω μεσ’ την καρδιά μου.
    Μαγκιά οι καναλάρχηδες που δεν πληρώνουν φόρους
    Μαγκιά οι πολιτικάντηδες που χρίζουν αστυνόμους
    Εξουσία σ’ αγαπώ, είσαι πάθος φοβερό
    είσαι τρέλα κι υστερία είσαι πάθος φοβερό.
    Είσαι τρέλα κι υστερία είσαι πάθος φοβερό.

    Μαγκιά σου οι τραμπουκισμοί, μαγκιά σου, μαγκιά σου
    και τους Λαυρεντιάδηδες να ‘χεις μέσ’ την καρδιά σου.
    Μαγκιά σου οι ξυλοδαρμοί μεταναστών και γέρων
    για ένα εισιτήριο φονιάς, μαγκιά εθνοπατέρων
    Μαγκιά σου οι τραμπουκισμοί, μαγκιά σου, μαγκιά σου.
    και με σπρωξίδια κι απειλές να δέρνεις τη μαμά σου.
    και τους Μελισανίδηδες να ‘χεις μέσ’ την καρδιά σου.

  98. christos k said

    Αυτό που δεν κατάλαβα εγώ είναι το γιατί όταν το παιδί αντέδρασε αρχικά δεν σταμάτησε το όχημα αλλά ελεγκτης και οδηγός επέλεξαν την ένταση με το όχημα σε κίνηση. Όταν μέσα σε ένα λεωφορίο ή άλλο μέσο η κατάσταση δεν είναι ήρεμη θα έπρεπε να σταματά το όχημα και ο παραβάτης να κατεβαίνει με ευγενική σύσταση για καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά. Αυτό είναι το μόνο δίκαιο μέτρο κατα τη γνώμη μου.

    Όσο για τους ελεγκτές έχω να πω ότι αποτελούν λειτουργικό έξοδο του οργανισμού που ελέγχουν και θα έπρεπε μόνο αυτοί να ελέγχονται με βάση τα εισπρακτικά αποτελέσματα του οργανισμού (πχ ανα περιοχή). Το πόσοι και ποιοί θα είναι οι ελεγκτές θα έπρεπε να το αποφασίζουν οι διοικητές του οργανισμού με βάση τα κιτάπια τους και τυχόν δυσλειτουργία του οργανισμού ελλείψει προσωπικού ή λόγω υπεράριθμου προσωπικού να βαραίνει αυτούς.

    Όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις, η ουσία είναι ότι χάθηκε μία ζωή που ίσως να μη χανόταν αν λειτουργούσαμε σωστότερα. Όσοι πάλι θεωρούν ότι οι ελεγκτες δεν ευθύνονται και πρέπει να κάνουν αυστηρά τη δουλειά τους χωρίς να αλλάξει τίποτα θα τους ρωτούσα πόσα εισιτήρια θα εισπράξουν ακόμα απο το παιδί που έφυγε; Ας μην προκαλούμε άλλο την κοινωνία.

  99. agapanthos said

    91. Νομίζω ότι απαντάς σε κάτι που φαντάζεσαι ότι διάβασες, εγώ δε μίλησα για διορισμούς, δε είπα ότι οι μετανάστες πληρώνουν εισιτήριο, δεν πρότεινα κανέναν τρόπο εξισορρόπησης των οικονομικών της ΕΘΕΛ. Προφανώς ο μόνος στόχος σου είναι να πεις την εξυπνάδα σου, ότι είμαι πλούσιος δηλαδή, μένω στο Κολωνάκι και έχω ΙΧ. Αν είχες ρίξει έστω και μια ματιά σε αυτά που έγραψα δε θα έκανες τον κόπο να γράψεις. Ο διάλογος κωφών και οι συζητήσεις καφενείου δε με ενδιαφέρουν.

  100. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Πάει και το παραμύθι περί Γαβριά/Ξανθόπουλου. Οι γονείς του μακαρίτη δεν ήταν άνεργοι. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/215524

  101. agapanthos said

    100. Προτείνω να δικαστεί ο νεκρός επειδή είπε ψέματα.

  102. Ζώντας τα γεγονότα που ακολούθησαν το φόνο του Θανάση και κυρίως βλέποντάς τους πολλαπλούς μετά-φόνους που υπέστει ο ατυχής νέος (αφού δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί την μνήμη του), από τον εσμό των πολιτικάντηδων, των «πνευματικών γουρουνιών» (που τους αποκαλούμε πνευματική ελίτ, χάριν εντυπωσιασμού) και από το βαθιά συναισθηματικό πόπολο και τους συγκινημένους μικροαστούς, σ΄ αυτή την μεταμοδέρνα κατάσταση του Ραγιαδιστάν, αναρωτιέμαι . . . (φωναχτά)

    Μήπως εκείνος ο «παλιός» καιρός (όχι και τόσο παλιός, νομίζω…) με τον Κρέοντα και την Αντιγόνη, ήταν καλύτερα . . .

    Μήπως ο λιγότερο παλιός καιρός όπου πολίτες διδάσκονταν από . . .

    «Ἔστιν οὖν τραγῳδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας μέγεθος ἐχούσης, ἡδυσμένῳ λόγῳ χωρὶς ἑκάστῳ τῶν εἰδῶν ἐν τοῖς μορίοις, δρώντων καὶ οὐ δι᾽ ἀπαγγελίας, δι᾽ ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν.»

    Σκηνής, όπου ο Κρέοντας και η Αντιγόνη έθεταν τα ανθρωπινά πάθη και τον νόμο στην βάσανο της κριτικής σκέψης και του συνεχούς ανά-στοχασμού, ήταν ακόμη καλύτερα…

    * Λέω φόνος, γιατί αυτή είναι η εκτίμηση μου ως ελεύθερου το φρόνημα πολίτη. Επειδή έτσι το εκτιμώ «από τα γεγονότα και τας περιγραφάς», που έλεγε και ο Ηλίας του 16. Δεν δικάζω. Θα δικάσει, η ασφαλώς ανύπαρκτη δικαιοσύνη, αφού αυτό προστάζει η νομιμότητα. Μια νομιμότητα, που για να την αμφισβητήσεις (δεν λέω καν να την ανατρέψεις, προς χάριν μιας αληθινής νομιμότητας -αυτά είναι δύσκολα πράγματα…), πρέπει απλά να μην είσαι Μηλιός ή Τατσόπουλος (ενδεικτικά τα ονόματα) και πολύ δε περισσότερο να μην είσαι στο ροζ ποίμνιο που ακολουθεί Μηλιούς ή Τατσόπουλους.

    Που ΄σαι Θανάση – Γιώργος Ζαμπέτας

  103. Servitoros said

    @101 Επίσης να πάρουν το σπίτι τον γονιών του για να πληρωθεί κανονικά το πρόστιμο και να πωληθούν τα όργανα του νεκρού γιά να μην λένε ότι έφυγε τζάμπα οι αναρχοκομμουνισταί. Πάντως καμία έκπληξη, οι σκατόψυχοι κάνουν την δουλειά τους όπως και στην περίπτωση Γρηγορόπουλου.

  104. Gpoint said

    # 99

    Είναι προφανές πως μπερδεύεις τι είναι » μια φιλολογική συζήτηση που δεν αφορά την πραγματικότητα», με την πραγματικότητα, δεν είσαι (ο) μόνος. Δυστυχώς τα γραπτά μένουν κι όποιος ξέρει ελληνικά και έχει την κοινή λογική δεν έχει ανάγκη από τις εκτιμήσεις σου (ο μόνος στόχος σου είναι να πεις την εξυπνάδα σου) ή τα…συμπεράσματά σου (Ο διάλογος κωφών και οι συζητήσεις καφενείου δε με ενδιαφέρουν.)
    Περαστικά.

  105. spiral architect said

    Ρε παιδιά, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε! Δούλευε, δεν δούλευε, ηθελημένα η μη δεν είχε εισιτήριο, είχαν, δεν είχαν δουλειά οι γονείς του …
    Τι σημασία έχει πλέον; ΣΚΟ-ΤΩ-ΘΗ-ΚΕ!
    Μάθετε τα δικαιώματά σας τουλάχιστον, και μην καταπίνετε αμάσητο ότι μας σερβίρουν.
    Στο Λονδίνο μπορεί να ΜΜΜ να ελέγχονται από Oyster cards και να μην περνάει κουνούπι απλήρωτο στο μετρό και στα λεωφορεία, έχουν όμως την κακή συνήθεια να βαράνε στο ψαχνό, πριν καλά-καλά ρωτήσουν το «τις ει».
    Μπορεί να συμβεί και σε σας, σε όλους μας. 😦

    Το «γράμμα του νόμου» που έγραψα παραπάνω ισχύει σε συνθήκες ύπαρξης ενός κοινωνικού συμβολαίου. Απ’ τη στιγμή που το τελευταίο σκίστηκε, όποιος μπορεί πλέον, πράττει «εκτός νόμου», ο δε νόμος είναι -ακόμα πιο πολύ πια- το δίκιο του ισχυρού.

    Τουλάχιστον προφυλάξτε τις ζωές σας και τις ζωές των οικείων σας. Μην δηλητηριάζετε περαιτέρω το ήδη δηλητηριασμένο κλίμα!.

  106. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    101, Πάντως δεν ήταν ο πάμφτωχος και χτυπημένος από την κρίση νέος (ή παιδί!) που παρουσιάζεται στα σώσιαλ μύδια και στα μισά από τα παραπάνω σχόλια. Κρίμα αλλά ο νεκρόςκαι δεν ταιριάζει στο προφίλ που θα ήθελε ο Μηλιός και οι followers του. Ας περιορίσουν κάποιοι τις υστερίες μπας και δουν τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

  107. Kostas said

    Πηγαίνει κάποιος στο περίπτερο και παίρνει (για οποιονδήποτε λόγο) ένα εισιτήριο χωρίς να πληρώσει. Ο περιπτεράς του φωνάζει (να δεχτούμε ότι τον κυνήγησε κιόλας). Φεύγει τρέχοντας. Σκοντάφτει, πέφτει κάτω και σκοτώνεται. Φταίει ο περιπτεράς;
    Δυστυχώς ήταν πολύ άτυχο το παιδί αλλά αν δεχτούμε ότι φταίει ο ελεγκτής, τότε για το οτιδήποτε που μπορεί να συμβεί στη ζωή μας φταίει κάποιος αφού η αλληλουχία των γεγονότων από κάπου/κάποιον ξεκινά πάντοτε…

  108. […] Πηγη:https://sarantakos.wordpress.com/2013/08/15/tzabatzi/ […]

  109. Servitoros said

    Πηγαίνει κάποιος στα Εξάρχεια και πίνει μπύρες στα παγκάκια ώντας ανήλικος. Ο ειδικός φρουρός του φωνάζει (να δεχτούμε ότι τον κυνήγησε κιόλας). Φεύγει τρέχοντας. Σκοντάφτει, πέφτει σε μια εξοστρακισμένη σφαίρα και σκοτώνεται. Φταίει ο ειδικός φρουρός;
    Δυστυχώς ήταν πολύ άτυχο το παιδί αλλά αν δεχτούμε ότι φταίει ο ελεγκτής, τότε για το οτιδήποτε που μπορεί να συμβεί στη ζωή μας φταίει κάποιος αφού η αλληλουχία των γεγονότων από κάπου/κάποιον ξεκινά πάντοτε…

  110. Γς said

    107:
    >Φταίει ο περιπτεράς;
    >φταίει ο ελεγκτής;
    >φταίει κάποιος;
    109:
    >Φταίει ο ειδικός φρουρός;

    Φταίει ο ένας φταίει ο άλλος.

    Αυτός εδώ όμως ο εισπράκτορας τι έφταιξε;
    Καθόταν στη θέση με το τραπεζάκι που είχαν τότε τα λεωφορεία. Εκοβε τα εισητήριά του και φώναζε τις στάσεις απ το μικρόφωνο του.
    Ακριβώς απέναντι μια κυρία χιλίων Μαΐων, βαμμένη, φρεσκογρασαρισμένη και με ένα περίεργο καπέλο με φτερό. Νούμερο.

    Κι ένας μαθητής με τους φίλους του που ήταν όρθιοι δεν κρατήθηκε και έβαλε τα γέλια στη θέα του νούμερου με το φτερό.
    Κι ο εισπράκτορας:
    -Δεν ντρέπεσαι ρε; Τι γιαγιά σου κοροϊδεύεις; Παλιόπαιδο!
    -Παλιόπαιδο, παλιόπαιδο! Οι επιβάτες.
    Τρομοκρατήθηκε ο νεαρός. Πάγωσε το χαμόγελο του, αλλά όχι για πολύ.
    Δεν άντεξε και σαν να του ξέφυγε ένα χαχανητό.

    Αυτό ήταν! Κατεβαίνει από το θώκο του ο εισπράκτορας, τον βουτάει απ τους γιακάδες και:
    -Τη γιαγιά σου ρε;
    Οπότε εδώ μπαίνει ο Κάκτος-Γς:

    -Ρε φίλε άσε το παιδί κάτω. Αν γίνει κάτι εσύ θα πας στο φρέσκο.
    -Ασε το παιδάκι κάτω! Οι επιβάτες.

    Και του έρχεται ξαφνικά του εισπράκτορα μια ομπρελιά κατακούτελα, στο δόξα πατρί!
    -Ασε το παιδάκι κάτω!
    Ηταν η κομψευόμενη γριά, που είχε σηκωθεί με την ομπρέλα της για να τον τιμωρήσει.

    Ακούς εκεί. “Τη γιαγιά σου”!

  111. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Ασκήσεις βλακώδης ευφυΐας. Διαστρέβλωση πραγματικότητας κατά πως σας βολεύει. Φταίει η Μέρκελ. Πάντα.

  112. Emphyrio said

    Βλεπω πως ειναι τρομερα δυσκολο να καταλαβει κανεις πως αν ο ελεγκτης δεν επεμενε πιεστικα, ο νεαρος δεν θα ειχε σκοτωθει.

  113. Marina said

    Ως χρήστης των ΜΜΜ πάνω από 40 χρόνια, καθώς δεν έχω δικό μου μέσο μεταφοράς, μπορώ να πω ότι έχω μια αρκετά καλή εικόνα για τα τεκταινόμενα στις συγκοινωνίες. Μια λοιπόν που άνοιξε η συζήτηση για τους ελεγκτές μετά το τραγικό συμβάν του θανάτου του νεαρού, θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ τη μαρτυρία μου και να ρωτήσω -και αν είναι εφικτό να έχω κάποια απάντηση στις απορίες μου από κάποιον αρμόδιο- αν στα καθήκοντα και την εκπαίδευσή τους περιλαμβάνονται και τα εξής:

    1) Αν επιτρέπεται να ανεβαίνουν εν μέση οδώ, ή από κάποια συγκεκριμένη στάση.
    2) Αν οφείλουν να έχουν το καρτελάκι τους στο χέρι ή στην κωλότσεπη, επιδεικνύοντάς το εν είδει φλας, ή θα πρέπει να το φέρουν επάνω τους σε ευδιάκριτο σημείο και να το επιδεικνύουν σε κάθε ζήτηση, χωρίς διαμαρτυρίες.
    3) Αν στο καρτελάκι τους θα πρέπει να αναγράφεται και το ονοματεπώνυμό τους ή μόνον ένας αριθμός.
    4) Αν πρέπει να μιλούν σε όλους τους επιβάτες στον ενικό, με τρόπο σκαιό, αγενή και απρεπή, με ιδιαίτερη έμφαση στους αλλοδαπούς και τη νεολαία.
    5) Αν πρέπει να κάνουν σωματική έρευνα στους παραβάτες, κατά προτίμηση στους αλλοδαπούς, να κρατούν προσωπικά έγγραφα και μάλιστα διαβατήρια, να τους κρατούν τα κινητά, να τους αδειάζουν τις τσέπες και να τους εξευτελίζουν παντοιοτρόπως.
    6) Αν επιτρέπεται να κάνουν ερωτήσεις στους παραβάτες αλλοδαπούς, για τη χώρα καταγωγής τους, την εργασία τους, την εν γένει κατάστασή τους στην Ελλάδα.
    6) Αν σε συνεργασία με τους οδηγούς, έχουν το δικαίωμα να κλείνουν τις πόρτες, εμποδίζοντας την άνοδο και την κάθοδο των επιβατών, παραβατών και μη.
    7) Αν στην εξαιρετική περίπτωση που ανέβουν από κάποια στάση, τα ακυρωτικά μηχανήματα θα πρέπει να κλείνουν προτού προλάβουν να μπουν μέσα όλοι οι επιβάτες και να ακυρώσουν το εισιτήριό τους.
    8) Αν μπορούν να «συλλαμβάνουν» κάποιον π.χ. στο τέρμα Αχαρνών και να τον οδηγούν με αφόρητες πιέσεις τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα μακριά στο αστυνομικό τμήμα του Άγιου Παντελεήμονα, διότι εκεί οι αστυνομικοί είναι ιδιαίτερα «ευγενείς».
    9) Αν επιτρέπεται να διαπραγματεύονται με τους παραβάτες το ύψος του προστίμου, να τους πιέζουν αφόρητα, να τους απειλούν και να τους ζητούν ακόμα και 8 (οκτώ) ευρώ για να τους αφήσουν. Και αν μετά την ευτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, πρέπει να αποφεύγουν να κόψουν και την ανάλογη απόδειξη.
    10) Αν μπορούν να απειλούν όποιον/α τολμά να διαμαρτυρηθεί για την κατάχρηση της εξουσίας τους ότι θα τον/την οδηγήσουν στο ΑΤ για τα περαιτέρω.
    11) Αν όλα αυτά τους τα επιτρέπει ο νόμος, όπως κατ’ επανάληψη διατείνονται.

    Οι γραμμές των λεωφορείων Γ9, Β9, και η γραμμή 6 του τρόλεϊ διέρχονται και οι τρεις από την οδό Αχαρνών με κατεύθυνση τις Αχαρνές, τη Νέα Κηφισιά και τον Κόκκινο Μύλο, κι εγώ συμβαίνει να είμαι επιβάτης και των τριών καθώς διαμένω στην οδό Αχαρνών και είμαι υποχρεωμένη σε καθημερινή βάση και ανεξαρτήτως ώρας να έρχομαι αντιμέτωπη με όλη αυτή τη «σύννομη» και «καθωσπρέπει» συμπεριφορά των ελεγκτών και των οδηγών. Και προς αποφυγή παρεξήγησης, ενημερώνω ότι είμαι κάτοχος κάρτας απεριορίστων διαδρομών. Αυτό όμως δεν έχει σημασία, το ψυχικό κόστος είναι το ίδιο.

  114. sarant said

    113: Ευχαριστώ πολύ για τη μαρτυρία σας, περιγράφετε ένα αφόρητο κλίμα.

  115. Servitoros said

    Το 113 μου θύμησε περίπτωση σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ όπου ελεγκτής έγραψε πρόστιμο σε επιβάτη γιατί επειδή το εισιτήριο ήταν βρεγμένο λόγω της βροχής δε μπορούσε να διαβάσει την ημερομηνία και ώρα επικύρωσης. Αλλά βέβαια οι άνθρωποι δεν είναι όρνεα για να το έκαναν επίτηδες ώστε να εισπράξουν το bonus από τα 48 ευρώ. Επίσης να υπενθυμίσω ότι στις πολιτισμένες χώρες όταν λαμβάνεις πρόστιμο σου δίνουν και τις οδηγίες για το πως μπορείς να κάνεις ένσταση για την επιβολή του, γνώση σ’ αυτή την χώρα που κατέχει μόνο ο Σπύρος Βούγιας.

  116. Kostas said

    109: καλά η σύγκρισή σου του περιπτερά με τον τρελάρα που πυροβόλησε το παιδί με σκοτώνει…

  117. Servitoros said

    116: Σημασία δεν έχει ο πυροβολισμός τα έλεγε και ο Πάσχος το 08 http://www.youtube.com/watch?v=mAY-uQ_0a7o Κοινώς και τότε και τώρα αλλιώς πούλαγε η κυριάρχη ιδεολογία το γεγονός στα γενοφάσκια του και αλλιώς όταν κατέληξε δικαστικά και σε βάθος χρόνου. Ευτυχώς τα γραπτά και οπτιακουστικά μένουν για να μην το παίζουν τρελίτσα.

  118. Kostas said

    φίλε μου 117 αυτά είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Το γεγονός παραμένει ότι στο μυαλό σου τα 2 γεγονότα είναι συγκρίσιμα. Αν βέβαια ήσουν ο περιπτεράς/ελεγκτής θα έκανες το κορόιδο ε; Στα λόγια όλοι είμαστε ανθρωπιστές, υπεράνω, πονόψυχοι και τα σχετικά (χωρίς να λαμβάνω καν υπόψη μου ότι στην περίπτωση του ελεγκτή έκανε τη δουλειά για την οποία πληρώνεται). Άλλωστε όλοι οι επιβάτες ατομικά 1,40 δίνουνε, άρα να μην ελέγχεται κανένας ε;

  119. Servitoros said

    118 Σας έχει κάνει η κουλτούρα της επιτήρησης και της καταστολής το μυαλό πουρέ. Ξαναδιάβασε το 117 για να καταλάβεις τι σχέση έχει ο δεκέμβρης του 08 με το σήμερα για την κρατική προπαγάνδα. Τα περί «έκανε την δουλειά του», όπως πολύ σωστά έγραψε κάποιος τις τελευταίες μέρες «μετά την δίκη της Νυρεμβέργης το εγώ έκανα την δουλειά μου έχει πεθάνει σαν δικαιολογία». Και βέβαια δεν είμαστε όλοι πονόψυχοι, ανθρωπιστές και υπεράνω (sic), η κουλτούρα του σκατοψυχισμού με την προβιά της κοινής λογικής έχει ανοδική πορεία στην Ελλάδα, για τις υπόλοιπες απορίες περί ελεγκτών βλ. το 113.

  120. Kostas said

    εσύ δηλαδή θα τον άφηνες; και αν άφηνες αυτόν φαντάζομαι θα τους άφηνες όλους ε; Δουλεύεις αγόρι μου ή απλά αμπελοφιλοσοφείς στα καπιταλιστικά πληκτρολόγια και διαδίκτυα;

  121. Servitoros said

    Το τι θα έκανε το έχω εξηγήσει σε προηγούμενα σχόλια, διάβασε και θα καταλάβεις. Θα είχε βέβαια ενδιαφέρον μια ανάλυση από μέρος σου για την συνεισφορά του ελεγκτή στην οικονομία και την κοινωνία. Τα δε καπιταλιστικά πληκρολόγια όταν γράφετε με υπολογιστές κατασκευασμένους στην ΛΔΚ με τις ευχές του ΚΚΚ είναι κουκουρούκου επιχείρημα.

  122. aftercrisis said

    Για τα κατορθώματα αυτής της ντόπιας «διανόησης», και για να προσγειωθούμε πιό καλά στην πραγματικότητα, άς σκεφθούμε και κάτι άλλο: Δεν τα κάνουν μόνον εδώ. Ούτε μόνον τώρα. Συνηθισμένο φαινόμενο στον κόσμο. Για να πάμε αρκετά πίσω στο χρόνο, ο τραγουδοποιός Βόλφ Μπίρμαν μας είχε γνωρίσει με ανάγλυφο τρόπο τι συνέβαινε τότε στα χρόνια της «Κόκκινης εξουσίας» στην Γερμανική Δημοκρατική Πολιτεία (Deutsche Demokratische Republik, DDR), που εδώ συνήθως αποκαλούσαμε «Λαική Δημοκρατία της Γερμανίας» ή απλά «Ανατολική Γερμανία». Στα χρόνια που οι ζωές των άλλων ήταν αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Ασφαλείας (και μερικές φορές των φρουρών στο Τείχος).

    Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,
    τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
    που απ’ τους άλλους θεν παλικαριά
    κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά,
    σ’ αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί,
    τους έχω βαρεθεί.
    ……..
    Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους,
    τους Γερμανούς τους προφεσόρους,
    που καλύτερα θα ξέρανε πολλά,
    αν δεν γεμίζαν ολοένα την κοιλιά,
    υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί,
    τους έχω βαρεθεί.

    Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες,
    κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες,
    κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς,
    με ιδεώδεις υποτακτικούς,
    που είναι στο μυαλό νωθροί,
    μα υπακοή έχουν περισσή,
    τους έχω βαρεθεί.
    ……….
    Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
    υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
    κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
    με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια,
    σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
    τους έχω βαρεθεί.

    (Die hab’ ich satt – Τους έχω βαρεθεί – μετάφραση Δημοσθένης Κούρτοβικ)

    «Δείξτε κατανόηση στην ντόπια διανόηση που, µπαφ, έπεσε τόσο χαµηλά…»
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/08/blog-post_9021.html

  123. 121 Όλα καλά αλλά το τι σχέση έχει η ΛΔΚ και το ΚΚΚ με τον κομμουνισμό εμένα με ξεπερνάει.

  124. Servitoros said

    Το ΚΚΚ δεν έχει αλλάξει όνομα απ’ όσο θυμάμαι και βέβαια ο κουμμουνισμός δεν είναι ένα πράγμα αλλά έχει κοινωνικές/πολιτισμικές/πολιτικές/χωρικές παραμέτρους όπως απέδειξαν οι διαφορές μεταξύ των χωρών του Ανατολικού Μπλόκ πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Το ιδεολογικό κομμάτι του ΚΚΚ δεν έχει εγκαταλειφθεί και προφανώς είναι πρόβλημα αυτών που κάνουν μπίζνες μαζί τους εάν πιστεύουν σε ένα καπιταλιστικό σύστημα που υφίσταταται χάρη στην Κίνα. Αυτά βέβαια τα ξεχνάνε όσοι κορόϊδευαν εντός Ελλάδας τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ για Β. Κορέα ξεχνώντας τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα.

  125. NM said

    Με υπομονή διαβάζω επί δυο μέρες τώρα τις αρλούμπες που γράφουν εδώ όλοι οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της «νομιμότητας» που θεωρεί απόλυτα φυσιολογική τη δολοφονία(1) ένός 18χρονου(2) παιδιού από παρακρατικούς υπαλλήλους με το πρόσχημα ότι το θύμα μπήκε στο τρόλεϊ χωρίς εισητήριο.
    Συμπεραίνω λοιπόν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των «υπερασπιστών» (αν πρόκειται για πολλά πρόσωπα και δεν είναι ένας που χρησιμοποιεί διαφορετικά nickname), ότι:
    – Είτε δεν ζουν στην Ελλάδα (ή τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο)
    – Ειτε ότι η οικονομική τους κατάσταση τους επιτρέπει (ή άλλοι λόγοι τους επιβάλλουν) να μην έχουν μπει ποτέ σε λεωφορείο ή τρόλεϊ ή τραμ.
    – Είτε ότι είναι «αρχοντάνθρωποι» και όταν αγοράζουν κάρτα απεριορίστων δεν υπολογίζουν αν και ποιά τους συμφέρει κλπ κλπ
    – Είτε ανήκουν σε μια από τις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας που δικαιούνται να μεταφέρονται δωρεάν (μπάτσοι, λιμενικοί, πυροσβέστες, ΕΥΠατζήδες, υπ/λοι Υπουργείου Προπαγάνδας, κλπ)
    Το συμπέρασμα αυτό το βγάζω παρατηρώντας ότι γράφουν για: «εισητήριο κόστους 1,40»
    ενώ και η κουτσή Μαρία ξέρει ότι το απλό εισητήριο κοστίζει €1,20.
    Γι αυτό λοιπόν: Προσοχή παιδιά καρφωνόμαστε !

    (2): 18 χρονών + 3 μέρες για την ακρίβεια. Είχε (διαβάζω) γιορτάσει τα τελευταία του γενέθλια στις 9 Αυγούστου.
    (1): Δολοφονία,ναι. Γιατί μόνο ένας αυτόχειρας θα πήδαγε από όχημα σε κίνηση με την πλάτη και μάλιστα αφού είχε φροντίσει πρώτα να ξεσκίσει τα ρούχα του. (Πράγμα που δικαιολογείται μόνο αν το θύμα είχε υποστεί πρώτα βίαια επίθεση και οπισθοχωρούσε σε αμυντική θέση). Το αν σπρώχτηκε έξω απ την πόρτα ή το έκανε μόνος του αντιδρώντας σπασμωδικά στην απειλή, λίγη σημασία έχει.

  126. BUKI said

    δυστυχώς ,κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί αυτοί οι νέοι είναι άνεργοι ή για να το κάνω πιο απλό,γιατί δεν έχουν λεφτά.Το μεγάλο ποσοστό ανεργίας των νέων ,σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,είναι τεμπέληδες;Οσοι από μας δεν είχαμε μεγάλο χαρτζηλίκι ,ήταν επειδή δεν θέλαμε ή μήπως επειδή οι δικοί μας προτιμούσαν να μας ‘κόβουν» το χαρτζηλικι και να τα δίνουν στα φροντιστήρια για το καλύτερο μέλλον μας;Και ξέρεται κάτι;ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ κα Διβάνη είναι αυτοί (Τράπεζες-ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) που θα έρθουν να ΠΑΡΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ επειδη μας οδηγησαν να μη μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις των στεγαστικών δανείων,που επιδοτούσε και ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ!Αλλά,ποιός σταμάτησε στα ΔΙΟΔΙΑ όταν τα ανοίγανε κάποιοι ,για να πληρώσει;ΛΟΙΠΟΝ: ΑΝΤΙΚΑΤΣΤΗΣΤΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΣ ,ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΟΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟς ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟ΅ΙΚΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

  127. μπεεεεε said

    124 Αυτός ο κόσμος σε μπερδεύει αφάνταστα, παραδέξου το.

  128. Τελικά, για το ίδιο το τραγικό γεγονός, άν δεν θέλουμε να μπούμε στην ουσία, είναι καλύτερο να σιωπούμε.
    Μπροστά μας έχουμε την «κοινωνία του 1/3» (είναι πολύ), των σημερινών γερόντων και μεσηλίκων που «πέρασαν καλά» στον δάνειο βλαχομπαρόκ καπιταλισμό της Ελληνικής φούσκας (1990 – 2008). Και μερικοί συνεχίζουν να «περνούν καλά», σαν να μην άλλαξε τίποτε – δεν έχει γι αυτους κρίση
    Αυτή η κοινωνία γερόντων και μεσηλίκων κατέστρεψε το μέλλον των παιδιών της. Και απο υλική-οικονομική άποψη, και απο την άποψη των νοοτροπιών.
    Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα – δεν βολεύει καθόλου τους ευνοημένους 1990 – 2008, αλλά άς πρόσεχαν.

  129. Servitoros said

    @127 η πολυπλοκότητα του κόσμου είναι δεδομένη, τις απλοϊκές απαντήσεις τις ζητάνε τα προβατάκια από τους διανούμενους, τους πολιτικούς και τις ειδήσεις των 8. Και καλό το flame αλλά φύτρωσε αρχίδια για να γράφεις με το κανονικό σου username. Μέχρι τότε η συζήτηση έχει κλείσει.

  130. μπεεεεε said

    @129 Ο (Θεός σχωρέσ’ τον) 902 τι ώρα είχε τις ειδήσεις;
    [Με το συμπάθειο αλλά δεν έχω κανονικό username εδώ. Πάντως άλλο ένα ζευγάρι @@ θα το ήθελα.]

    Συζήτηση τέλος γιατί φιλοξενούμαι εδώ, απλά αυτό το «το ιδεολογικό κομμάτι του ΚΚΚ δεν έχει εγκαταλειφθεί ….» μακάρι να καταλάβαινες πόση μιζέρια βγάζει.-

  131. Ένας Χααπης από τα Παλιά said

    Τελικά δυστυχώς για τόσο στενάχωρο θέμα τα απίστευτης οπτικής γωνίας σχόλια και μόνο βγάζουν άπειρο γέλιο. Καλά να είστε.

  132. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    Τι σου κάνει το κολλημένο το πληκτρολόγιο… που χάνει τα γράμματα :-> Ακούς εκεί Χααπης… 🙂

  133. Servitoros said

    “το ιδεολογικό κομμάτι του ΚΚΚ δεν έχει εγκαταλειφθεί ….” μακάρι να καταλάβαινες πόση μιζέρια βγάζει.-

    Δεν μπορώ να καταλάβω πως διαπιστώσεις και μάλιστα γραμμένες σε δημοσιογραφικά και ακαδημαϊκά άρθρα βγάζουν μιζέρια.

    Και καλό βράδυ στους σταλκεράδες.

  134. Νίκος said

    Το περιστατικό αυτό μου θύμισε ένα γεγονός που παρακολούθησα στον Ηλεκτρικό πριν δύο χρόνια. Ήταν προπαραμονή Χριστούγεννα και είχα περάσει για λίγες μέρες στον Πειραιά για να δω συγγενείς. Πήρα το τρένο απο Πειραιά με κατεύθυνση Ομόνοια. Το τρένο ήταν γεμάτο και απέναντι μου καθόταν ένας σχετικά μεγάλος σε ηλικία κύριος, πάνω κάτω 65 – 70 ετών. Στο Φάληρο μπαίνει μέσα ο ελεγκτής πλησιάζει και ζητά εισιτήρια. Ο κύριος του σφίγγει το χέρι και του λέει «Καλές γιορτές. Συνταξιούχος.» Κι ο ελεγκτής συνέχισε χωρίς να του ζητήσει εισιτήριο ή να του κόψει πρόστιμο.

    Καλό βράδυ και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

  135. Nikolas said

    Διάβασα αυτό το κείμενο «κατηγορώ» της Γαλάτειας εναντίον του Ν. Καζαντζάκη http://www.kar.org.gr/?p=26377 και θεώρησα ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει και συσχετίζεται με την όλη συζήτηση.

    Καλό βράδυ.

  136. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστούμε!

  137. Για να καταλάβουμε την επίθεση της Γαλάτειας κατά του Καζαντζάκη πρέπει να έχουμε υπόψη και τι είχε γράψει ο ίδιος και του απαντά. Δείτε το καλύτερα στο ιστολόγιο της Σοφίας Κολοτούρου και θα καταλάβετε.

  138. Nikolas said

    Ευχαριστώ Άγγελε.

  139. 137 Κι εγώ σε ευχαριστώ που μου το θύμισες και το ξαναδιάβασα τώρα

  140. Γς said

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.blog&id=26929

  141. utopia said

    τζαμπατζήδες οι συγγραφείς σ΄έναν κόσμο που καθημερινά πληρώνει με το αίμα του

  142. Γς said

    Να τι συμβαίνει εις Παρισίους:
    (Από μήνυμα φίλου)

    Εδώ στο Παρίσι μπαίνεις στο λεωφορείο και ακυρώνεις το εισιτήριο ή την κάρτα.
    Θεωρητικά ο οδηγός λέει σε όσους δεν ακύρωσαν να το ακυρώσουν.
    Στην πράξη αυτό που έχει αποδειχτεί είναι ότι όσοι είναι πιθανό να ακούσουν τον οδηγό ακυρώνουν έτσι κι αλλιώς και οι τζαμπατζήδες στην καλύτερη περίπτωση θα αγνοήσουν τον οδηγό στη χειρότερη θα τον στείλουν στο νοσοκομείο (έχει συμβεί και με οδηγούς και πιο συχνά με ελεγκτές) οπότε ο οδηγός δε λέει τίποτε.
    Για τον ίδιο λόγο οι ελεγκτές δεν κάνουν έλεγχο μόνοι αλλά πάντα 10-15 μαζί συνοδευόμενοι από ματ. Στήνουν κανονικό μπλόκο σε όλες τις πόρτες για να τσεκάρουν όσους πάνε να φύγουν και μετά μπαίνουν μέσα και ελέγχουν τους επιβάτες. Το ίδιο και στο μετρό υπάρχει τείχος ελεγκτών και ματ σε όλες τις εξόδους. Είναι πολυέξοδο και οι έλεγχοι είναι σπάνιοι αλλά όλοι ξέρουν ότι αμα μία στις πενήντα τους κάτσει δεν υπάρχει περίπτωση να τη σκαπουλάρουν.

  143. Lavrentij said

    Υπάρχει πάντα και η επιτρεπόμενη αυτοδικία του άρθρου 282 του αστικού κώδικα. Η διατύπωση δεν είναι ιδιαίτερα διαφανής, αλλά αν κοιτάξει κάποιος το αντίστοιχο 229 του γερμανικού αστικού κώδικα βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα. Όπως και στην περίπτωση με τα διόδια και εδώ μια πιο ψύχραιμη ανάγνωση αποκαλύπτει ότι η «νομιμότητα» δεν ταυτίζεται πάντα με το προσωπικό μας αίσθημα δικαιοσύνης.

  144. sarant said

    143: Δηλαδή τι λέει το 282;

  145. Lavrentij said

    Το 282 Α.Κ. λέει: «Η ικανοποίηση της αξίωσης από το δικαιούχο αυτοδύναμα και χωρίς τη βοήθεια της αρχής (αυτοδικία) επιτρέπεται μόνο όταν η βοήθεια της αρχής δεν μπορεί να φτάσει έγκαιρα και υπάρχει κίνδυνος από την αναβολή να ματαιωθεί ή να δυσκολευτεί σημαντικά η πραγμάτωση της αξίωσης». Τι σημαίνει αυτοδύναμη ικανοποίηση της αξίωσης; Το άρθρο 229 του γερμανικού αστικού κώδικα αναφέρει χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις όπου κάποιος αφαιρεί ένα πράγμα από την κατοχή άλλου, το καταστρέφει ή του προκαλεί φθορά ή συλλαμβάνει έναν υπόχρεο που είναι ύποπτος φυγής ή καταλύει την αντίστασή του κατά μιας ενέργειας την οποία οφείλει να ανεχθεί (οι προϋποθέσεις που θέτουν τα δυο άρθρα είναι κατά τα λοιπά οι ίδιες). Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι η στενότερη διατύπωση του δικού μας άρθρου αποκλείει τουλάχιστον τη σύλληψη από τον δικαιούχο (καθώς με αυτή δεν ικανοποιείται κατά κυριολεξία αυτοδύναμα μια αξίωση, αλλά απλά εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ικανοποίησή της, βλ. εξακρίβωση των στοιχείων του υπόχρεου), αλλά είναι εξίσου εύλογο το να πει κανείς ότι και αυτή η περίπτωση καλύπτεται από το 282 Α.Κ.

  146. sarant said

    Kατάλαβα, ευχαριστώ!

  147. Ventalias said

    @68

    Δεν υπάρχει Κοιλάδα της Σιλικόνης. Silicon είναι το χημικό στοιχείο πυρίτιο και συνεπώς είναι η Κοιλάδα του πυριτίου, όρος που σπάνια έχω δει να χρησιμοποιείται. Προτιμάται ο διεθνής silicon valley, με αποτέλεσμα την συγκεκριμένη παρερμηνεία.

    Συγνώμη για το εκτός του συγκεκριμένου θέματος σχόλιο.

  148. Γς said

    147 @ Ventalias

    Πρώτη φορά εδώ Ventalias;
    Να σας φιλέψουμε με μια βεντάλια;

Σχολιάστε