Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ένστολο μέρισμα

Posted by sarant στο 20 Μαρτίου, 2014


Ο τίτλος παίζει με δυο λέξεις της επικαιρότητας. Όπως διατυμπανίζεται εδώ και καναδυό μέρες, οι ένστολοι πρόκειται να εισπράξουν τη μερίδα του λέοντος από το το «κοινωνικό μέρισμα», δηλαδή το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος (εδώ θέλει πολλά εισαγωγικά) που θα επιστραφεί στην κοινωνία ως επιβράβευση για την επίτευξη του πλεονάσματος. Ειδικότερα, διαβάζω, το «επίδομα αλληλεγγύης», όπως θα ονομαστεί, θα καταβληθεί σε 65.000 περίπου ένστολους, κυρίως αστυνομικούς και στρατιωτικούς (και λιγότερους λιμενικούς και πυροσβέστες), οι οποίοι παίρνουν μισθό κάτω από 1.500 μικτά (χωρίς υπερωρίες), η δε καταβολή θα γίνει στις 9 Μαΐου 2014, ημερομηνία που διαλέχτηκε σοφά, όχι μόνο επειδή πέφτει στις 9 του μηνός και οι ευεργετούμενοι θα μπορούν να πουν ότι «ο μήνας έχει εννιά», αλλά, το σημαντικότερο, επειδή πέφτει εννιά μέρες πριν από τις εκλογές της 18ης Μαΐου.

Γιατί, κακά τα ψέματα, προεκλογικό τερτίπι είναι αυτό το εφάπαξ επίδομα, και ταυτόχρονα ευκαιρία στην ολοένα και δεξιότερη κυβέρνησή μας να δηλώσει το στίγμα της. Από ένα πλεόνασμα που σε μεγάλο βαθμό είναι πλασματικό (αφού βασίζεται όχι μόνο στην περικοπή των δημόσιων επενδύσεων αλλά και στη μη εξόφληση οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, όπως επίσης και στην τεχνητή καθυστέρηση της έγκρισης δεκάδων χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων), η κυβέρνηση επέλεξε να επιδοτήσει μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού, ασφαλώς όχι εκείνην που έχει υποστεί τις περισσότερες θυσίες, για να δώσει προεκλογικό μήνυμα. Προσωπικά, θα προτιμούσα να δινόταν το επίδομα π.χ. μόνο σε ένστολους που υπηρετούν σε παραμεθόριες, και μαζί σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν μακριά από τον τόπο τους, οι οποίοι συχνά παίρνουν αρκετά κάτω από 1000 ευρώ μισθό -αλλά δεν είναι εκεί το βασικό πρόβλημα.

Πιο ενοχλητικό είναι αυτό που είπαμε πιο πάνω για τον πλασματικό χαρακτήρα του πλεονάσματος. Μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης έγραψε χτες (και δεν είδα να έχει αντικρουστεί) ότι ουσιαστικά πλεόνασμα δεν υπάρχει, διότι «το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 προέκυψε επειδή το κράτος δεν πλήρωσε 4,3 δισ. για φάρμακα, άλλα αγαθά και υπηρεσίες που αγόρασε από ιδιώτες (που αδυνατούν να καταβάλλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές) κατά τη διάρκεια του 2013 και, επί πλέον, επειδή δεν έχει καταγραφεί ακόμα η ζημία του δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (κάτι που θα φανεί τον Αύγουστο, μετά την σχετική αναφορά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)». Αν είναι έτσι, έλλειμμα έχουμε αντί για πλεόνασμα -και πολύ θα ήθελα να ακούσω επιχειρήματα για το αντίθετο, αν υπάρχουν.

Όμως, το ιστολόγιο δεν έχει έφεση στα οικονομικά -όπως έχετε βαρεθεί ν’ ακούτε, εμείς εδώ λεξιλογούμε. Με πολλή χαρά θα ακούσω τα οικονομολογικά σας επιχειρήματα για το αν έχουμε πρωτογενές ή στουρναρογενές πλεόνασμα, επίσης με ενδιαφέρον θα δω τα σχόλιά σας για τονν τρόπο με τον οποίο θα «αξιοποιηθεί» το υποτιθέμενο πλεόνασμα, αλλά στη συνέχεια του άρθρου σκέφτομαι να λεξιλογήσω για τη λέξη αυτή που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και μια από τις λέξεις που θα μπουν σε ψηφοφορία στα τέλη του χρόνου για να αναδείξουμε τη Λέξη του 2014, όπως κάνουμε κάθε χρόνο (για την ιστορία, η λέξη του 2013).

Ένστολος λοιπόν, μια λέξη με το σχετικά σπάνιο συμφωνικό σύμπλεγμα /νστ/, που σημαίνει… τι σημαίνει αλήθεια; Σύμφωνα με τα λεξικά (εδώ το ΛΚΝ, αλλά όμοια και ο Μπαμπινιώτης) ένστολος είναι αυτός που φορά στολή. Όμως, στολή φορούν και οι νοσοκόμες, και οι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού, και οι ιερείς και οι αθλήτριες της ιππασίας, και οι θυρωροί των ξενοδοχείων, και οι δύτες (όχι του νιπτήρα), και βέβαια οι χορεύτριες και οι χορευτές παραδοσιακών χορών -για να μη μιλήσουμε για τους μεταμφιεσμένους στις Απόκριες. Στολή φορούν, αλλά ένστολοι δεν είναι, κι εδώ μάλλον υπάρχει μια λεξικογραφική αδυναμία, ότι τα λεξικά αμέλησαν να βάλουν κι έναν δεύτερο, στενότερο ορισμό στο λήμμα.

Οπότε, θα περιορίσουμε τους ένστολους, με αυτή τη δεύτερη σημασία, στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας -αλλά και πάλι, αν και όλοι αυτοί είναι ένστολοι, δεν είναι όλοι επιλέξιμοι για το επίδομα, για τον απλό λόγο ότι οι κληρωτοί και οι έφεδροι δεν το δικαιούνται, αν και ένστολοι (μάλιστα και τα δυο λεξικά μας περιλαμβάνουν το σύμπλοκο ‘ένστολος πολίτης’). Ομολογώ ότι δεν ξέρω αν στον ακόμα στενότερο ορισμό των επιλέξιμων ενστόλων περιλαμβάνονται οι ΕΠΟΠ και άλλες ενδιάμεσες κατηγορίες.

Η λέξη «ένστολος» δεν είναι αρχαία, δεν υπάρχει ούτε στη βυζαντινή γραμματεία. Πότε άραγε πλάστηκε; Ο Κουμανούδης δεν την περιλαμβάνει στη Συναγωγή νέων λέξεων του 1900, ούτε τη βρίσκουμε στο λεξικό της Πρωΐας ή του Δημητράκου. Σε σώματα εφημερίδων προπολεμικά δεν τη βρήκα, οπότε είχα τον πειρασμό να τη χαρακτηρίσω λέξη μεταπολεμική, αλλά στο «Γαλλελληνικόν λεξικόν» των Σχινά και Λεβαδέως, βρήκα τον όρο gens de livrée να αποδίδεται «ένστολοι δούλοι» -εννοούνται εδώ οι υπηρέτες με τη λιβρέα, οι λακέδες με την οικοστολή. Οπότε, ο ένστολος βρήκε το τέρμινό του και παρακαλώ τον γλωσσικό ληξίαρχο να το καταγράψει.

Πριν κλείσουμε, να πούμε δυο τρία λόγια για τη λέξη «στολή», που ίσως άξιζε και χωριστό άρθρο αλλά τώρα θα πούμε στα πεταχτά την ιστορία της. Από το θέμα και την οικογένεια του ρήματος στέλλω, η στολή είχε στην αρχή σημασία της προετοιμασίας του στρατού και του εξοπλισμού του στρατιώτη, απ’ όπου έφτασε να σημαίνει τη στρατιωτική ενδυμασία και μετά την οποιαδήποτε ενδυμασία. Από την ίδια οικογένεια και ο στόλος, αλλά και το ρήμα στολίζω, με την αρχική σημασία «προετοιμάζω στράτευμα» να πάει να πολεμήσει, που έφτασε τελικά στην ελληνιστική εποχή στη σημερινή σημασία, «κοσμώ». Το στολίδι παράγεται από το ρήμα στολίζω, είναι ομόρριζο αλλά άσχετο με το ελληνιστικό «στολίδιον» που σήμαινε κοντό χιτώνα και ήταν υποκοριστικό της λ. στολίς, από τη στολή.

Η λέξη στολή πέρασε και στα λατινικά, όπου stola ήταν μακρύς χιτώνας, μετά γυναικείο φόρεμα, κυρίως για τις γυναίκες της καλής κοινωνίας, και αργότερα stola ήταν τα άμφια των ιερέων. Ένα εγγονάκι εκείνης της stola έχει επιστρέψει και στα ελληνικά ως αντιδάνειο, λεξικογραφημένο μάλιστα. Πρόκειται για τη λέξη «ετόλ«, που είναι ένα είδος γούνινης εσάρπας. Αν οι κυρίες που φοράνε ετόλ θεωρούνται ένστολες και δικαιούνται επίδομα, δεν το ξέρω.

 

 

175 Σχόλια to “Το ένστολο μέρισμα”

  1. Μπουκανιέρος said

    Η σωστή λέξη είναι, μάλλον, «πραιτοριανοί».

  2. Alexis said

    Καλημέρα.
    Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από τα υψηλά ποσοστά της ΧΑ σε στρατό, αστυνομία και προσπαθεί όπως όπως να επαναφέρει τα «απολωλότα» στον ίσιο δρόμο.
    Όλα τ’ άλλα για «αποκατάσταση αδικιών κλπ.» είναι παραμύθια με δρακόντους.

  3. LandS said

    Τη λέξη την πρωτοείδα μεταπολιτευτικά, όταν το «ένοπλος» κουβαλούσε αρνητικούς συνειρμούς.

  4. Γς said

    >Όμως, στολή φορούν και οι νοσοκόμες, και οι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού, και οι ιερείς

    Όχι όμως κι οι ιέρειες και δη εν ώρα εργασίας 😉

    Καλημέρα σας

  5. Jimakos said

    Στα αγγλικά πάντως, stole είναι το πετραχείλι, οχι τα άμφια σαν σύνολο. Δεν ξέρω βέβαια αν στα ιταλικά διατηρούν τον δαχωρισμό. Καλημέρα σας.

  6. marulaki said

    Το ένστολος είναι επιθετικός προσδιορισμός, αλλά σε ποιο ουσιαστικό; Στο υπάλληλος ή στο πολίτης που αναφέρεται παραπάνω;

  7. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Αν ήμουν εγώ πλοίαρχος
    με τέσσερα χρυσά γαλόνια
    κι αν μ’ άφηναν στην ίδια αυτή γραμμή
    τόσα χρόνια,
    μια νύχτα σεληνόφεγγη,
    στη μέση του πελάγου,
    θ’ ανέβαινα στο τέταρτο κατάστρωμα
    κι ενώ θ’ ακούγονταν η μουσική
    που θά ‘παιζε στης πρώτης θέσης τα σαλόνια
    με τη μεγάλη μου στολή,
    με τα χρυσάμου τα γαλόνια,
    και τα χρυσά μου τα παράσημα
    ………………………………………
    ………………………………………
    σαν αστήρ διάττων,
    σαν ήρως ανεξήγητων θανάτων.

    (Ο πλοίαρχος της «Κλεοπάτρας», της «Σεμίραμης» ή της «Θεοδώρας» δικαιούται επίδομα αλληλεγγύης;)

  8. cognord said

    Καλημέρα σας.

    Σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και τον φαντασιακό κόσμο της κυβέρνησης, ιδού ένα άρθρο για τους γερμανομαθείς (http://jungle-world.com/artikel/2014/07/49326.html).

    Δωράκι, μια φωτογραφία που μάλλον τα λέει καλύτερα από οποιοδήποτε άρθρο (http://antistachef.files.wordpress.com/2013/11/stourn-patssty.jpg).

    Καλή συνέχεια.

  9. Σπάνιο το ενστ- ;;

    Εεεεένστασηηηηηη !!!!!

  10. ο καμ said

    Ενστικτώδης η ένστασή σου…

  11. Θρασύμαχος said

    Δεν είναι ένστολο, ασύστολο είναι!

  12. Βαγγέλης από τη Χίο said

    #9 Ένστικτο;

  13. sarant said

    Kαλημέρα, σας ευχαριστώ θερμά για τα πρώτα σχόλια!

    9-10: Είπαμε: σχετικά σπάνιο. Σπάνιο πραγματικά είναι το νστρ. Πανστρατιά.

  14. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Στολή φορούν και οι αθλητές ξιφασκίας

  15. οι δύτες (όχι του νιπτήρα)
    ——————————-
    Γιατί ρε μάστορα, εμείς να μην πάρουμε απ’ το πλεόνασμα δηλαδή;

  16. Triant said

    >Σπάνιο πραγματικά είναι το νστρ. Πανστρατιά.
    Για δές! Κι εγώ που νόμιζα ότι η μόνη λέξη με 4 συνεχόμενα σύμφωνα είναι η εκστρατεία…

  17. Νέο Kid Στο Block said

    Να ανοίξει η γης να τα καταπιεί τα γομάρια! Που κατακρατούνε(οι ευ-φορίες) συντάξεις και μισθούς από ανθρώπους που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα ..κι «ας πάνε να ψοφήσουν». 😦
    Nτροπή τους! που έχουν και θράσσος να μιλάνε (και να «μοιράζουν») για «πλεονάσματα».

  18. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    16.>Σπάνιο πραγματικά είναι το νστρ. Πανστρατιά.
    Ένσταση! 🙂 Για το συνδυασμό -νστ η επισήμανση.
    Το εξωλογικό είναι ότι μάλλον αφορά και συνταξιούχους των Σωμάτων που δεν είναι τώρα ένστολοι. Βγήκαν από τη στολή τους πια (κι εμείς από τα ρούχα μας με τις ειδικές επιλογές, ακόμη και στο που θα δοθεί το δήθεν πλεονασματικό ξεροκόμματο, στην τούρλα του Σαβ… των εκλογών! )

  19. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Επειδή οι οικονομίστικες, απατεωνίστικες και νεοφιλελέ πρακτικές των υποταχτικών του κεφαλαίου που μας το παίζουν κυβέρνηση (έτσι κι αλλιώς κάποιοι τους ψήφισαν!) με ξεπερνούν σαν άνθρωπο και σαν γνώστη των μαθηματικών δεν υπεισέρχομαι στη λογική τους, ούτε καν στη λογική του Βαρουφάκη. Αυτό που έχω μόνο να πω είναι ότι, το πεντακοσάρικο που πλήρωσα πέρσι μόνο και μόνο γιατί μένω στο σπίτι μου, θα το πάρει φέτος ένας ένστολος για να χτυπάει απολυμένες καθαρίστριες, με κάποιο άλλο καϊνάρι να (σας) πουλάει πλεόνασμα. 👿

    Λεξιλογικά μιλώντας, οι γιατροί, οι νοσοκόμες, οι εν υπηρεσία ευρισκόμενοι πυροσβέστες, οι εναερίτες της ΔΕΗ, οι δύτες και πολλά άλλα επαγγέλματα και επιτηδεύματα, εν ώρα εργασίας δεν φορούν στολή, αλλά φόρμα εργασίας. 😉

  20. Μπάμπης said

    ‘’..ασφαλώς όχι εκείνην που έχει υποστεί τις περισσότερες θυσίες..’’

    Εδώ Νίκο θα διαφωνήσω, οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους στρατιωτικούς (γι αυτούς γνωρίζω σίγουρα) ήταν υπερβολικές και μοναδικές από 40 έως 65% και επιβλήθηκαν χωρίς έλεος από το δίδυμο Σαμαρά–Βενιζέλου. Οι στρατιωτικοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και μέρος αυτών των περικοπών θα επιστραφεί αφού το ΣτΕ τις έκρινε αντισυνταγματικές.

    Για να μη βγάζουμε λανθασμένα συμπεράσματα, να πω ότι 1500 ευρώ μικτά ισοδυναμεί με μισθό στο χέρι από 800 έως 900 ευρώ δηλ μιλάμε για ΕΠΟΠ και λοχίες.

    Φυσικά, η κυβέρνηση σκεπτόμενη πονηρά (βλέπε εκλογές) και προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα θα δώσει κατιτίς στους χαμηλόβαθμους ενώ οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίζουν την κοινωνία που θα τους ζαλίζουν με το άντε πάλι πήρατε λεφτά οι ‘’καραβανάδες’’…..

  21. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    18.Συμπλήρωση: Βγάζει μάτι αυτή η πολύ ειδικά και στοχευμένα ενστρωματωμένη στις τάξεις των ενστόλων χορήγηση επιδόματος τάχα αλληλεγγύης .
    (Διευθυντά, έβαλα σωστά την ενστρωμάτωση- ενστρωματωμένη, ή εξυπνάκισα;)

  22. Πάνος με πεζά said

    «Ένστολο μέρισμα» όπως έγραφε το λεωφορείο «Ηλεκτρικός Σταθμός Καλλιθέας»; Καλημέρες !

    Λίγο μπλέκει το πράγμα στον αθλητισμό και στη διασκέδαση. Επειδή έχουμε συνηθίσει τη στολή να συνδέεται με επάγγελμα, εκφράσεις όπως «αποκριάτικη στολή», «στολή τερματοφύλακα», «η στολή της ομάδας» κλπ. ηχούν λίγο παράξενα στ’ αφτιά μας (όπως και η «εμφάνιση»). Τέλος πάντων, όπως λες κι εσύ, με τα χρόνια η στολή εκφυλίστηκε σε ενδυμασία, οπότε όλα εξηγούνται.

    Κι ας μην ξεχνάμε πάντα και το ουδέτερο πληθυντικού, προς αντικατάσταση της στολής : «τα ναυτικά», «τα στρατιωτικά», «τα παπαδίστικα» κλπ.

  23. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    20: Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά το επίδομα (που έτσι κι αλλιώς είναι εφάπαξ, δεν έχει λεφτά για δεύτερη δόση) είναι άσχετο με τα όσες περικοπές ακύρωσε το ΣτΕ

    15: Είσαι ένστολος, ω Δύτη;

  24. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Α-πολιτικιον

    Το ένστολον μέρισμα
    των εκλογών η ελπίς
    Στουρνάρειο πλεόνασμα
    πεινώντος λαόυ
    χαίρεις Αντώνη
    Ερώπης αγλάισμα

  25. geobartz said

    Επιφυλάσσομαι, μόλις τελειώσω αυτό το σχόλιο, να διαβάσω τις (ως συνήθως) αερολογίες του Μπαρουφα-κη, από τον σύνδεσμο που δίνεις. Τώρα: Πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει, και μάλιστα τόσο ακριβώς όσο εξαγγέλθηκε, αν το κράτος χρωστά εφέτος το ίδιο ακριβώς ποσό που χρεωστούσε και πέρυσι. Αν το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο τότε και το πλεόνασμα είναι (αντίστοιχα) μικρότερο ή μεγαλύτερο κλπ. Αυτά για να μην ξεχνούμε την …πρακτική αριθμητική της πάλαι ποτε πρώτης Δημοτικού. Για το λεξικολογούμε: Μόνο όσοι ζουν εκτός Ελλάδας τα τελευταία 40 χρόνια μπορούν να καμώνονται ότι …μπερδεύονται με τη λέξη «ένστολος» που επικράτησε να λέγεται γι’ αυτούς που ασχολούνται με την ασφάλεια του τόπου. Επί της ουσίας: Και βέβαια υπάρχουν φτωχότεροι από τους ένστολους (σε αυτούς τους φτωχότερους δεν συμπεριλαμβάνω τους …»λειτουργούς» της μέσης εκπαίδευσης, διότι αυτοί-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- έχουν εκχωρήσει τις εργασιακές τους υποχρεώσεις στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Και αυτά που παίρνουν είναι πολλά για …μη εργαζόμενους). Για τους ένστολους, αν θυμάμαι καλά, υπήρχε υπόσχεση του πρωθυπουργού πριν από πολύ καιρό. Και πρέπει οι πολιτικοί μας να προσπαθούν να τηρούν τις υποσχέσεις τους. Νομίζω όμως ότι υπάρχει υπόσχεση ότι πέρα από τους ένστολους θα δοθεί ένα βοήθημα και στους χαμηλοσυνταξιούχους κλπ, νομίζω γύρω στα 500 Ευρώ. Αν μερικοί θεωρούν το ποσό αυτό «ψίχουλα», να πάνε να συμβουλευτούν τη μάνα τους (ή τη γιαγιά τους) που ζουν με σύνταξη 300 Ευρώ (είναι τυχερές γιατί υπάρχουν και χειρότερα). Τώρα, ότι μερικοί εξ ημών θεωρούν ότι πρόκειται για προεκλογικό ρουσφέτι, θεωρώ ότι αυτό είναι διανοητική (όχι πολιτική) κατάντια μας. Δηλαδή να μην τηρηθούν οι υποσχέσεις επειδή έχουμε (ευρω)εκλογές; (Για ρωτήστε τη μάνα σας και τη γιαγιά σας!). Τι να κάνουμε. Αν οι εκλογές γίνονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο τώρα το 500/αρι θα το έδινε (ίσως) ο Τσίπρας. Κύριοι καλοβολεμένοι, η ζωή δεν σταματά επειδή θα έχουμε εκλογές. Θα ήταν θεμιτό να διαφωνούμε σε ποιους θα μοιραστεί το όποιο πλεόνασμα. Το να λέμε όμως να μην μοιραστεί είναι κατάντια …είδους ελληνικού.

  26. Βαγγέλης από τη Χίο said

    λαού
    Ευρώπης

  27. Πάνος με πεζά said

    Eβραίος (υπαγορέυοντας) : «Σου στέλνω την επιστολή μου»
    Καραγκιόζης (επαναλαμβάνοντας) : «Σου στέλνω την επίσημη στολή μου»

  28. spiral architect said

    «Tα τελευταία τούτα χρόνια στον τόπο αυτό ειπώθηκαν τα χειρότερα ψέματα της Ιστορίας. Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν»
    Μενέλαος Λουντέμης – Οδός Αβύσσου- Αριθμός 0

  29. 23γ Ε, αν διεκδικήσουν όλοι οι λεξικογραφικά ένστολοι το επίδομα, μου κόβεις ένα επιχείρημα!

  30. Γς said

    Στολή (λέμε τώρα) μπορούν να φορέσουν και οι δισκέτες και άλλα τινά 😉

  31. spiral architect said

    @29: Είπαμε, εσύ Δύτη φοράς (ελαστική – ισοθερμική) στολή εργασίας, οπότε δε δικαιούσαι πράμα. 😉

  32. atheofobos said

    Εάν δικαιούνται επίδομα όσοι έχουν στολή τότε δεν πρέπει να αδικηθούν η επι-στολή, η ανα-στολή, η απο-στολή, η δια-στολή, η περι-στολή και η κατα-στολή!

  33. ππαν said

    Με τι συστολή φοράς τη στολή, κι όταν την πετάς, πετάς.

  34. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    25: Δεν έγινα σαφής φαίνεται. Δεν μπερδεύτηκε κανείς ως προς τη σημασία με την οποία χρησιμοποιείται η λέξη «ένστολος», αλλά δεν είναι αυτή που έχει καταχωρηθεί στα λεξικά.

  35. Μπάμπης said

    23: Νομίζω το επίδομα αυτό δεν έχει σχέση με τις περικοπές του ΣτΕ αλλά είπαμε πλησιάζουν εκλογές…:)

    Προσωπικά θα προτιμούσα να έδιναν αυτό το τελοσπάντων βοήθημα σε περισσότερους, όχι μόνο στους ένστολους (έστω και μικρότερο ποσό) και όχι μόνο με εισοδηματικά αλλά και με οικογενειακά κριτήρια.., ένας εργένης με μισθό 1000 ευρώ νομίζω τα βγάζει πέρα καλύτερα από κάποιον με 1500 και τρία παιδιά….

    Όσο για την παραμεθόριο που λες Νίκο, μιας και έχω ζήσει στην Αθήνα (με ενοίκιο και τι ενοίκιο..), από οικονομικής άποψης ψηφίζω δαγκωτό παραμεθόριο και χωρίς επίδομα…:)
    Λοιπόν προτείνω τώρα πρωτευουσιάνικο επίδομα για τους επαρχιώτες που ζουν στην Αθήνα..:)

  36. Μπάμπης said

    35 …Που πήγαν οι φατσούλες; 😦

  37. Alexis said

    #25: Πολύ φόρα πήρες και έχεις μπερδέψει τα σώβρακα με τις γραβάτες.

    Ποιός είπε να μην μοιραστεί καθόλου το πλεόνασμα;
    Οι ένστολοι όμως, από όποια μεριά κι αν το δεις, δεν είναι η «ασθενέστερη κοινωνική ομάδα» και ούτε βέβαια αναξιοπαθούντες. Είναι δημόσιοι υπάλληλοι, με μισθό που ξεκινάει από τα 8 κατοστάρικα, με μονιμότητα και με αρκετά άλλα προνόμια που δεν έχουν οι υπόλοιποι ΔΥ (βλέπε δωρεάν στέγαση όταν υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους, ειδικά σούπερ μάρκετ και μαγαζιά που ψωνίζουν τζαμπέ αυτοί και οι οικογένειές τους, δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα μεταφοράς κλπ.).

    Υπάρχουν οι 1,5 εκατομμύρια άνεργοι.
    Υπάρχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που παίρνουν 300 Ευρώ σύνταξη.
    Υπάρχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που τους βγαίνει η Παναγία για 400-500 και 600 Ευρώ το μήνα, και που ζούν συνεχώς με το μπαμπούλα της απόλυσης.
    Υπάρχουν ανάπηροι που ζούν με αναπηρικές συντάξεις πείνας και που κάθε τόσο τους καλούν στις επιτροπές να δούν μπας και τους …φύτρωσε κανα χέρι ή κανα πόδι και πρέπει να τους κοπεί η σύνταξη.

    Από όλες αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού ο Σαμαράς επέλεξε τους ένστολους για να μοιράσει τα λεφτά που η κυβέρνησή του μάζεψε ξεζουμίζοντας τους πάντες. Ποιόν νομίζει ότι κοροϊδεύει για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί με αυτή του την κίνηση;
    Πως θέλεις να το πούμε αυτό; Κοινωνική πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη;
    Όταν ο άνεργος που έχει 2-3 πτυχία και δεν μπορεί να βρει δουλειά, βλέπει να μοιράζεται το πλεόνασμα μ’ αυτόν τον τρόπο, τι θέλεις να κάνει, να χειροκροτήσει;

    Φοβερό και το επιχείρημά σου ότι αφού τους τα έταξε πρέπει να τους τα δώσει για να φανεί …συνεπής.
    Ζήτω η …συνέπεια λοιπόν και η τήρηση των υποσχέσεων!

  38. Νέο Κid said

    Γεια στο στόμα σου Αλέξη! Μερικοί νομίζουν πως είμαστε χαχόλοι που δεν κατέουμε πράμα από «target grοups»…

  39. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Στολή λέγανε οι παλιότεροι και τη φορεσιά.Η επιδοκιμασία «Χαρώ τη τη στολή σου» μπορούσε να αφορά οποιοδήποτε καινούργιο ρούχο, φόρεμα,πουκάμισο, φούστα ή κι ολόκληρο το ντύσιμο.
    Για τους ένστολους, σπίτι μας έχουμε μια παρακαταθήκη:»Αλάργο απ΄ άθρωπο με στολή κι από μοναχοπαίδι» ακούγαμε ‘ολοι μας τη γιαγιά μου από τη μάνα μου. Εννοούσε παπάδες και χωροφυλάκους, αυτούς που κάτεχε στον καιρό της.
    Ως προς το μοναχοπαίδι, παρόλο που,( ή ακριβώς επειδή), είχε και η ίδια ένα μόνο παιδί (χήρεψε νωρίς από σφαίρες Γερμανών) θεωρούσε γενικά ότι τα μονάκριβα τραβούν απάνω τους λίγο περισσότερο τις κακοτυχίες κι ας είναι και πλουσιότερα σαν «μοναχοφάηδες». Η εξήγηση πίσω από αυτό νομίζω είναι πως τα αισθανόταν πιο εκτεθειμένα στις δυσκολίες καθώς στερούνταν «εδικούς» εξ αίματος στη ζωή, κατά τα δεδομένα της.

  40. …Όμως, στολή φορούν και οι νοσοκόμες, και οι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού, και οι ιερείς και οι αθλήτριες της ιππασίας, και οι θυρωροί των ξενοδοχείων,…

    Στην παλιά Ρωσία φορούσαν και οι Υπουργοί στολές, ελληνικά σταμπουλίνες.

    Γκουγκλάρεται μόνο μία σελίδα με τη λέξη σταμπουλίνα, που αναφέρεται στην αντίστοιχη υπηρεσιακή στολή των Οθωμανών κρατικών υπαλλήλων του τέλους του 18ου αιώνα, προφανώς από όπου κατάγεται και η λέξη.

  41. Βαγγέλης από τη Χίο said

    #37 Επίσης Λέσχες αξιωματικών, στρατιωτικά πρατήρια με τιμές κόστους, γυμναστήρια σε μονάδες σε πρωτεύουσες νομών, Κέντρα Αναψυχής (ΚΑΑΥ), με είσοδο και των όικογενειών τους, παιδικούς σταθμούς, εκπτώσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες

    Και κερασάκι αυτό:
    http://www.army.gr/default.php?sortOrder=ASC&sortBy=0&pname=StaffOffersOnly&cat=0&area=0

  42. sarant said

    39: Μήπως να αποφεύγει το μοναχοπαίδι επειδή θα είναι κακομαθημένο;

    40: Δηλαδή στα ελληνικά μεταφέραμε τη λέξη που είχαμε για τις στολές των Οθωμανών;
    Η σταμπουλίνα βγαίνει και σε δυο google books, ένα του Ψυχάρη κι ένα του Τσίρκα. Ωραία λέξη!

  43. spyroszer said

    Η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα, και περιμένουμε με αγωνία να δούμε το σκεπτικό της. Από τις διαρροές μαθαίνουμε ότι, εκτός του ότι θεωρήθηκαν αντισυνταγματικές και παράνομες οι αναδρομικές περικοπές, βασικό επιχείρημα του Δικαστηρίου είναι ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους.

  44. Βαγγέλης από τη Χίο said

    # 42 Άραγε σταμπουλίνα από το Istanbul; Δηλαδή η στολή των υπαλλήλων που καθιερώθηκε από την πρωτεύουσα;

  45. sarant said

    44: Ναι, από εκεί ονομάστηκε.

  46. spiral architect said

    Από τις γερμανικές αποζημιώσεις θα επιδοτούνται οι υπερωρίες στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνει το υπουργείο Εργασίας
    :mrgreen:

  47. Ένα είδος φράκου, ή μάλλον κάτι σαν παλτό με σχήμα φράκου, ήταν η σταμπουλίνα των Οθωμανών, νομίζω. Μια περιγραφή (όχι πολύ κολακευτική) εδώ.

  48. Μπάμπης said

    37 : Αλέξη συμφωνώ μαζί σου αλλά είναι λάθος να στοχοποιείς τις ΕΔ για τις πολιτικές του Σαμαρά…Κανένας στρατιωτικός δεν ζήτησε να έχει μερίδιο στο όποιο πλεόνασμα προέκυπτε ή προκύψει…Οι στρατιωτικοί περιμένουν μόνο να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές τους.. Τώρα βλέποντας και τις δηλώσεις του Σταϊκούγα ότι οι περικοπές θα καλυφθούν με ισοδύναμα μέτρα, δηλαδή με έμμεσους ή άμεσους φόρους σε άλλες κατηγορίες πολιτών ή και στους …ίδιους, είναι φανερή η προσπάθεια να εμφανιστούν οι στρατιωτικοί ως κυβερνητικό άλλοθι προς κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης και η οποία είναι όχι μόνο ατυχέστατη και ύποπτη αλλά και επικίνδυνη.

  49. Δέσποινα said

    4:
    «[…στολή φορούν…] Όχι όμως κι οι ιέρειες και δη εν ώρα εργασίας»

    Γς,
    Αν εννοείς τις πόρνες, πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και αυτό το κάνουν. Έχεις ακουστά το cosplay (η βικιπαιδεια το μεταφράζει «κοστουμοπαιχνιδι» το οποιο μου ακούγεται χαλια) και τα τρελα λεφτά που βγάζει η βιομηχανία του σεξ στην Ιαπωνία (και όχι μονο) απ’ αυτό;

    Όσο για τις ιστορικές ιέρειες της αρχαιότητας, αυτές στολή βεβαια δεν φορούσαν, ρούχα όμως ναι.

    Υπάρχουν όμως και σύγχρονες ιέρειες οι οποιες δεν είναι πόρνες και φοράνε στολή. Είναι οι γυναίκες που έχουν χειροτονηθεί ιερείς (έως και επίσκοποι) σε μια σειρά εκκλησιών της Αγγλικανικής Κοινωνίας.

    Εδώ μπορούμε να λεξιλογησουμε που λέει κι ο νοικοκύρης. Πώς να τις πούμε αυτές τις γυναίκες-ιερείς στα Ελληνικά? Το «παπαδιά» το έχουν καπαρώσει οι γυναίκες των παπάδων. Το «ιέρεια» παρασύρει το μυαλό σε καραμπινάτα ασεβείς σκέψεις.

    Καμια ιδέα;

    Δέσποινα

  50. spiral architect said

    «Να υπενθυμίσω σε όλους και όλες πως η δυνατότητα επιστροφής μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κοινωνικό προϋπολογισμό και στις κοινωνικές δράσεις προωθήθηκε με αποφασιστική παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όταν μπήκαμε στην κυβέρνηση απαιτήσαμε την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής»
    (Φώτης Κουβέλης στην Κ.Ο. της ΡΗΜΑΔ)

    Μερικοί-μερικοί σφουγγοκωλάριοι έχουν περισσότερο θράσος και συναγωνίζονται σε αλαζονεία τους κυβερνώντες. 😛

  51. sarant said

    49: Μια πρόχειρη σκέψη, ιερωμένη. Βέβαια, ηχητικά συμπίπτει με το «η ερωμένη»

  52. Μπουκανιέρος said

    «Kάποιοι έχουν πρόβλημα όταν βλέπουν στολή» (Μιχελάκης, μιλώντας για το νομοσχέδιο που θα τιμωρεί τους μετανάστες όταν κάνουν «ψευδείς καταγγελίες για ρατσιστική βία»).

  53. spiral architect said

    @52: Δίκιο έχει ο κύριος Μιχελάκης, κι εγώ έχω πρόβλημα.
    (και προφανώς και ο ΓουΣού) 😀

  54. Στις πανελλήνιες, πάντως, σχολές ενστόλων είναι αυτές που πας για μπάτσος, στρατιωτικός, πυροσβέστης, εμποροπλοίαρχος, παπάς. Έτσι λέει τουλάχιστον ο ινστρούχτοράς μου, μπορεί να είναι παγιδευμένος στον κονστρουκτιβισμό του.

  55. Jimakos said

    @40

    Υπάρχουν και επώνυμα «Σταμπουλής» «Σταμπούλος» κλπ. Απο’κει κι αυτά, άραγε;;

    Mε την ακολουθία -νστρ σκέφτηκα και τον κονστρουκτιβισμό. Αν κι είναι από ξένο θέμα, δεν ξέρω αν πιάνεται αρα…

  56. H «ιέρεια» παραπέμπει σε ασεβείς συνειρμούς μόνον όσους έχουν έτσι κι αλλιώς εκεί το μυαλό τους 🙂 Υπάρχουν και άλλες θεότητες εκτός από την Αφροδίτη. Δηλαδή εκεί πάει ο νούς σας όταν βλέπετε τις δελφικές εορτές ή την αφή της ολυμπιακής φλόγας;

  57. sarant said

    54: 😉

  58. Έχω πολύ περιέργεια με τι σκεπτικό μπορούν να κριθούν παράνομες οι περικοπές των μισθών των ενστόλων και όχι των άλλων δημόσιων υπαλλήλων, ή και των συνταξιούχων. Αλλά τώρα μαθαίνω πως ακόμα περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα με κατάπληξη από δικηγόρο πως πρέπει να «παραγγείλουμε» μια δικαστική απόφαση. Μου εξήγησε ότι αυτό σημαίνει να δώσουμε ένα μπαξίσι στη δακτυλογράφο για να την καθαρογράψει πιο γρήγορα!

  59. sarant said

    55: Ναι, από εκεί. Και το σπανιότερο «Σταμπουλού»
    Για τον κονστρουκτιβισμό έγραφες μαζί με τον ινστρούκτορα Στάζιμπο 🙂

  60. spyroszer said

    Εύστολος, ο καλοφτιαγμένος, ο ευσταλής.
    Λερωμενοστόλης (και λερωμενότσόχος) στον Πτωχοπρόδρομο.

    Το «κοινωνικό μέρισμα» δεν υπάρχει στα λεξικά μας, είναι καραμέλα των τελευταίων ετών, αν και υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια ως οικονομικός όρος, .

    http://books.google.gr/books?id=NSnquoFUNMQC&pg=PA43&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD+%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=u-MqU_38Jci10wX6n4DoBA&ved=0CDAQ6AEwAA#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%20%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%22&f=false

    http://en.wikipedia.org/wiki/Social_dividend

  61. Επίσης ενστάλαξη, Αϊνστάιν 😉

  62. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #47
    Μια και το έφερε η κουβέντα. Το βιβλίο του Goodwin αξίζει; Το έχω, αλλά μου φαίνεται (το γιατί, μη ρωτάς) πολύ εκλαϊκευτικό και δεν το έχω πιάσει στα χέρια μου. Να κάνω τον κόπο;

  63. aerosol said

    Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης είναι συνεπής με το λαμπρό έργο της που φέρνει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή, ταιριαστή με την δεκαετία του ’50 που γλυκοχαράζει! Προτείνω να εορταστεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα η 25η Μαρτίου για να σηματοδοτήσει την πίστη μας στο μέλλον της χώρας μας και την εμπιστορύνη μας στις ένοπλες δυνάμεις του Έθνους. Ζήτω η Πατρίς.

    Κατά τ’άλλα:
    Η κακομοίρα η πρακτική αριθμητική δεν φταίει αν αφήσω απλήρωτο το νοίκι, την ΔΕΗ, το τηλέφωνο και τον ασφαλιστικό μου φορέα και δηλώσω πως έχω πλεόνασμα. Επίσης δεν φταίει αυτή αν εγώ δεν ξέρω να κάνω πρόσθεση.
    Το ιέρεια δεν το συνδέω με ερωτικό στοιχείο και νομίζω πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις τρέχουσες ανάγκες. Αν κάτι μου χτυπάει περίεργα είναι πως με παραπέμπει σε αρχαίες εποχές αλλά με την χρήση αλλάζει η εντύπωση.
    Το cosplay δεν σχετίζεται με την βιομηχανία του σεξ (αν και ασφαλώς το χρησιμοποιεί!). Ένα γκουκλάρισμα για εικόνες είναι αρκετό για να δούμε τις γιορτές, τα φεστιβάλ, τα συνέδρια και τις συνάξεις των φίλων της τάσης -που περιλαμβάνει και άπειρα παιδιά. Είναι απλώς θεματική μασκαράτα με θέματα που αντλούνται κυρίως από κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, τανίες και βιβλία. Οι κυρίες συχνά προτιμούν τις σέξυ εμφανίσεις αλλά αυτό συμβαίνει και στο δικό μας καρναβάλι και δεν αποτελεί έκπληξη!

  64. ndmushroom said

    Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, πάντως εγώ θα πολιτικολογήσω και θα πω ότι καλώς θα κάνουν και θα πάρουν μπαξίσι τα παιδιά, αφού βάλλονται συστηματικά από κακόβουλες και αβάσιμες καταγγελίες και μάλιστα από δουλεμπόρους και διακινητές ανθρώπινων ψυχών στον αγώνα τους για να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας απ τους μετανάστες. Είτε σας αρέσει, είτε όχι

    Κατά τα άλλα το «δημοκρατικό τόξο κατά της χρυσής αβγής» μας μάρανε.

  65. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @37, Άνεργοι, συνταξιούχοι ΟΓΑ, ανάπηροι, ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν αποτελούν πολιτικά συμπαγείς ομάδες και οι ψήφοι τους μοιράζονται σε όλο το πολιτικό φάσμα. Si Malakas είναι ο Σαμαράς να σπαταλήσει τα λεφτά στο ποίμνιο χωρίς να ‘χει όφελος; Ενώ οι στρατιωτικοί που είναι δικά του παιδιά αλλά παραστρατημένα προς ΑΝΕΛ και ΧΑ, δικαιούνται ως άσωτοι υιοί έναν σιτευτό μόσχο. Να μου το θυμηθείτε, πριν τις εθνικές εκλογές μεγάλα δώρα φυλάει η κυβέρνηση και για τον άλλο αγαπημένο αλλά παραστρατημένο προς ΣΥΡΙΖΑ υιό, τον δημόσιο τομέα.
    Οι υπόλοιποι ας κόψουν το λαιμό τους.

  66. 62 Να σου πω, δεν το έχω διαβάσει. Εκλαϊκευτικό σίγουρα είναι, τώρα για το υπερβολικά δεν ξέρω. Το βιβλίο του για τους γενίτσαρους το είχα βρει όντως υπερβολικά εκλαϊκευτικό, τρέχα γύρευε γιατί, αλλά έχω να το δω χρόνια.

  67. spyroszer said

    Άγγελε, εδώ και αρκετά χρόνια μάς έχουν επιτρέψει, στους δικηγόρους, να παίρνουμε τις ακαθαρόγραφες αποφάσεις και να τις καθαρογράφουμε (στα αστικά δικαστήρια), είτε μόνοι μας είτε σε ιδιώτες δακτυλογράφους, γιατί αλλιώς μπορεί να περίμενες και χρόνια για να καθαρογραφούν. Η ιδιωτική πρωτοβουλία στη Δικαιοσύνη :). Στα διοικητικά, απ’ όσο ξέρω, δεν επιτρέπεται αυτό, μπορείς να κάνεις απλώς μια αίτηση προτίμησης. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί δικαστές των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων τις φέρνουν τις αποφάσεις καθαρογραμμένες, αν και μου έχουν τύχει εξοργιστικές περιπτώσεις να φέρνει ο δικαστής την απόφαση πληκτρολογημένη στον υπολογιστή, αλλά χωρίς να έχει βάλει τα τυπικά που χρειάζονται, και έτσι πρέπει να ξαναγραφτεί! Με τα σχέδια των αποφάσεων τώρα (τις ακαθαρόγραφες αποφάσεις), υπάρχουν πολλά τραγελαφικά, με δικαστές να φέρουν τις αποφάσεις γραμμένες σε διάφορα μπακαλόχαρτα, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Έχω ακούσει περίπτωση δικαστής να έχει φέρει απόφαση γραμμένη στο πίσω μέρος ψηφοδελτίων∙ αυτά βρήκε πρόχειρα.

  68. Μιχαλιός said

    Le Prince Mohamed-Ali Tewfick en Stambouline:

    Σταμπουλήδες έχουν και οι γείτονες, μην τους ξεχνάμε:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Stamboliyski
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CF%89%CF%86

    Ιδού και το σύμπλεγμα -νστρ- σε (οΘντκ) λαϊκό λόγο:
    https://www.google.gr/#q=%22%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%81%CE%B5%CE%B9%22

  69. 68γ monstrous! 🙂

  70. Μιχαλιός said

    Και πού να δεις και το άλλο:

    «Φτύνουμε αίμα τόσα χρόνια να φτιάξουμε μόνστρα στην πιάτσα, και έρχεται ένας σκώληκας γιαλατζί δερβίσης και το τσαλαπατάει εν μία νυκτή ένα πράμα…»

    (Τύφλα να’χει το «άνδρον»!)

  71. sarant said

    68γ-69: Απίθανο, πράγματι!

    68α και πριν: Σαν βαριά είναι αυτή η σταμπουλίνα για την Αίγυπτο, δεν έβγαζε τη μπέμπελη ο Πρίγκιψ:

  72. «Θα πας στο πταισματοδικείο, και θα κρατάς την κατάθεσή σου σε στικάκι. Θα τελειώσεις σε 2 λεπτά» Τρου στόρι.

  73. Δέσποινα said

    51:
    Το «ιερωμένη» δεν είναι άσχημο (η ηχητική σύμπτωση είναι προβληματική, αγαπητέ νικοκύρη, μονο για όσους έχουν βρώμικο μυαλό, δες το 56). Το πώς αποκαλούμε τις «ιερωμενες» παραμένει ανοιχτό. Στα Αγγλικά, τα ξέρεις τα ζευγάρια: Father/Mother, Reverend, Pastor και για τα δυο φυλα.

    56:
    Η διαπίστωση για τους ασεβείς συνειρμούς αναφερόταν στο σημασιολογικό φορτίο που θεωρώ ότι έχει η λέξη στην Ελληνική γλώσσα, δεν ήταν δημοσια εξομολόγηση του δικού μου βρώμικου μυαλού. Το αστείο του Γς (η αφορμή για το δικό μου σχόλιο) το πιάσατε γιατί αμέσως το μυαλό σας πήγε «στις δελφικές εορτές ή την αφή της ολυμπιακής φλόγας»;

    Μπορεί να κάνω λάθος για το άσεμνο φορτίο που αποδίδω στην λέξη. Το συζητάμε. Αν μπορείτε να κάνετε συζήτηση σε αυτό το επίπεδο αντί να καταφεύγετε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

    63:
    Όπως λέω και πιο πάνω ίσως η αίσθηση που έχω για το φορτίο της λέξης «ιέρεια» να είναι λανθασμένη.

    Αυτό που είπα είναι ότι η βιομηχανία του σεξ βγάζει λεφτά από το cosplay, δεν είπα ότι το cosplay προέρχεται ή συνδέεται αποκλειστικά με την βιομηχανία του σεξ.

  74. θέλω να ρωτήσω κάτι για μια έκφραση που ακούω να λέγεται συχνά αλλά μου φαίνεται λάθος…. μπορείτε να μου πείτε σε ποιο e-mail να σας στείλω την απορία μου;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  75. sarant said

    74: Καλώς ήρθατε.
    sarantπαπάκιpt.lu

  76. Μαρία said

    http://stokokkino.gr/article/6826/G-Dragasakis-Kubernisi-kai-troika-kataskeuasan-pleonasma-gia-na-ofelithoun-oi-daneistes

  77. 15,
    οι δύτες (όχι του νιπτήρα)
    ——————————-
    Γιατί ρε μάστορα, εμείς να μην πάρουμε απ’ το πλεόνασμα δηλαδή;

    Πλεόνασμα γι’ αυτούς που (επι)πλέουν.
    Οι Δύτες βυθίζονται!
    🙂

  78. Για ένστολους – λέγεται πως τους κάνει ασύστολους.

  79. 68γ, 69, 71α
    Mon Dieu!

  80. π2 said

    Είναι ενδιαφέρον ότι η λατινική stola σημαίνει εξαρχής μακρύ ρούχο, γιατί φαίνεται πως από την ελληνιστική περίοδο η στολή δηλώνει όλο και περισσότερο είτε το μακρύ ιερατικό ρούχο είτε τον μακρύ γυναικείο χιτώνα. Υπόστολοι λέγονταν σε διάφορες περιοχές τα μέλη του ιερατικού προσωπικού της λατρείας των Αιγυπτίων Θεών, κατά μία ερμηνεία λόγω των μακριών ιερατικών τους χιτώνων.

    Μπουκανιέρε γιατί με όμικρον οι πραιτ*ριανοί; Ειλικρινά ρωτάω. Δεν θυμάμαι ποιο συνήθειο επικρατεί πλέον στα ήδη αρχαία δάνεια από άλλες γλώσσες. Εγώ από συνήθεια δεν τηρώ την απλοποίηση και τις βάζω όπως γράφονταν.

  81. Νέο Kid Στο Block said

    77. Ναι,αλλά βυθιζόμενοι οι Δύτες εκτοπίζουν ύδωρ ,οπότε δικαιούνται εκτοπλάσματος αντί πλεονάσματος. μπρρρ… 😆

  82. Νέο Kid Στο Block said

    Πολύ μού τη δίνουνε (άσε που είναι μικρές, ματζίρικες!) οι νεοπαγείς φατσούλες της Πόρσε! 😦
    Tους εύχομαι να είναι θνησιγενείς. 🙂

  83. sarant said

    80: Και με τον σημερινό κανόνα «πραιτωριανοί» είναι, κάτι αμφισβητούμενα είναι μεταγενέστερα (μαντίλι κτλ.) Μην κοιτάς που δεν τορμάμε να διορθώσουμε τον Μπουκανιέρο.

  84. Εμ να μη μου δώσετε απ’ το πλεόνασμα, εμ να μου φορτώσετε και εκτόπλασμα; Αυτό πάει πολύ!

  85. Γς said

    53:
    Κανένα πρόβλημα συνηθισμένος μ αυτές τις στολές.
    Κι έχω πάει να την πάρω απ το Αστυνομικό της Τμήμα και βγαίνω στην Κηφισίας παραβιάζοντας τον μισό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας .
    Και αρχίζει ο τροχαίος τα σφυρίγματα και πλακώνει βρίζοντας.
    Την βλέπει δίπλα μου με τη στολή της και έπαθε:

    -Βρε συναδέλφισσα, μάθε στον πατέρα σου τα σήματα της τροχαίας!

    23-50. Πριν 20 χρόνια

  86. Προς Θεού, Δέσποινα, δεν ήθελα να κατηγορήσω κανέναν (δεν είχα καν προσέξει ότι ήταν γυναικείο το σχόλιο — τον Γς είχα στο νού μου, που είναι γνωστό σε όλους τους τακτικούς θαμώνες του ιστολογίου 🙂 ότι έχει εκεί το μυαλό του).
    Σοβαρά όμως, εμένα τουλάχιστον μόνον η πλήρης έκφραση «ιέρεια της (Πανδήμου) Αφροδίτης» με παραπέμπει εκεί. Αλλιώς σκέφτομαι Πυθίες, Εστιάδες και άλλα κατ’ εξοχήν αγνά όντα. Άλλο «ιέρεια» και άλλο «ιερόδουλος»!

  87. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    84.Κύριε δύτα, σιγά μη δρώσετε.Κατάπλασμα το πλεόνασμα! (τ΄’αλλο, το εκτόπλασμα μου διαφεύγει ΄ντα μπορεί κιανείς να το κάμει) 🙂 η φάτσα ναι, είναι ελλειμματική.Περικοπή και στο το ηλεχαμόγελο!

  88. Μαρία said

    83
    Όχι δα!
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82&dq=

  89. Υποθέτω πως είμαι στην μειοψηφία που της αρέσουν οι νέες φατσούλες! 🙂

  90. π2 said

    88: Ναι, αλλά πείτε μου και μένα τι ισχύει. Τα ελληνιστικά δεν υποτίθεται ότι τα αφήνουμε ως είχαν; Ή τα μεταγενέστερα; Όχι ότι θα αλλάξω τις συνήθειες μου, αλλά να ξέρω τουλάχιστον τον επικρατούντα κανόνα. 😛

  91. spiral architect said

    @84: Δύτη, σκέψου όμως ότι, ένα καλό εκτόπλασμα θα σου δώσει όμως τη δυνατότητα να κάνεις απίθανα πράματα, κάτι σαν τζίνι σε λυχνάρι.
    Λοιπόν, τι προτιμάς πλεόνασμα ή εκτόπλασμα;

  92. Γς said

    86:
    Εγραψα «ιέρειες» που πήγαινε με τους «ιερείς» της ανάρτησης που σχολίαζα. Ιέρειες της Αφροδίτης εννοούσα φυσικά. Θα το χάλαγα με τις «ιερόδουλες».

    Και θυμάμαι μαθητής τότε, την έκπληξή μου όταν άκουσα νεαρούς Γάλλους ιερωμένους να ξεσπούν σε αλαλαγμούς:

    -Ο, λα λα!!!

    Μόλις τους είχα πει ότι στο ναό της Αφροδίτης εκεί υπηρετούσαν κάτι χιλιάδες ιέρειες-κουρτεζάν

    Αχ, Ου παντός πλειν ες Κόρινθον

  93. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    83.>>τορμάμε
    Από λάθος πλήκτρου (φαντάζομαι 🙂 ) βγήκε τορμάμε (ορμή,τρόμος,τόλμη). Πώς να λέγεται αυτή η δημιουργική παραπληκτρολόγηση;
    89.Ε ε καλούτσικες είναι !! 🙂 Σα μουρίτσα πασχαλίτσας : )

  94. sarant said

    88-90: Καλά λέει η Μαρία, νόμιζα πως ήταν παλιότερη η λέξη αλλά είναι του 1ου αιώνα μΧ. Ο Τριανταφυλλίδης δεν θυμάμαι πού βάζει το όριο, μήπως στο έτος 1; Γιατί ο Μπαμπι. λέει ασαφώς «ελληνιστική περίοδο» και την τραβάει ως τον 5ο αι. για να βολέψει κολλήγες και μαντήλια.

  95. http://en.blog.wordpress.com/2014/03/19/new-emoticons/

  96. sarant said

    95; Είναι όντως μεγαλύτερα από τα παλιά, όπως διατείνεται;

    93: Όχι, έτσι το λένε στα μέρη του (ή έτσι το λέει αυτός).

  97. Μαρία said

    80, 94
    Μα ειδικά η λέξη πραίτορας, όπως και κάποια άλλα δάνεια (π.χ. αμήν, Σάββατο) που η ορθογραφία τους παγιώθηκε μέσω της εκκλησιαστικής γλώσσας εξαιρούνται απ’ την απλογράφηση. Ο πραίτωρ, τον πραίτορα, ο πραίτορας (όπως ο ρήτορας) άρα πραιτοριανός.
    Την ιστορική ορθογραφία έχουμε κρατήσει και δεν ξέρω πώς ξεφύτρωσε το ω του Πιδύου.

  98. spiral architect said

    Χαρούμενοι αστυνομικοί πανηγυρίζουν για το επίδομα ❤ ❤

  99. Γιατί, Κύριε Σαραντάκε μου, λέτε πως είναι ασύνηθες αυτό τό συμφωνικό σύμπλεγμα; Δηλαδή, εγώ που βαπτίσθηκα /eFSTRat’ia/ είμαι …ανύπαρκτη;

    Τά λοιπά περί …»ενστόλων» …μερισμάτων είναι ΑΣΥΣΤΟΛΗ προπαγάνδα τής ξενοκίνητης ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑΣ τών ανδρεικέλων η οποία, όχι μόνον λύνει και δένει στήν ταλαίπωρη Ελλάδα με τήν ανοχή τού κοσμάκη αλλά, θρασύνεται εφαρμόζοντας τό «διαίρει και βασίλευε»: εάν ζούσε ο μακαρίτης ο πατέρας μας, απόστρατος Υποστράτηγος τού Στρατού Ξηράς, θα ελάμβανε σήμερα –έπειτα από τά 40 συναπτά έτη τής ενεργού υπηρεσίας του– καθαρήν σύνταξη περί τά €1.200,οο και δεν θα τού εχορηγείτο επικουρικώς ούτε τό διμηνιαίον Μέρισμα τού Μ.Τ.Σ. για τό οποίο τού εγένοντο μεγάλες κρατήσεις στούς μηνιαίους μισθούς του όλων εκείνων τών 40 ετών υπηρεσίας εξ αιτίας τών περί τήν πάλαι ποτε «Γενικήν Τράπεζαν». Η μητέρα μου, συνταξιούχος Δημοσία Υπάλληλος Α΄ Κατηγορίας με βαθμόν Διευθυντού Β΄, μετά από 32+ έτη υπηρεσίας λαμβάνει σήμερα καθαρήν μηνιαίαν σύνταξη περί τά €1.350,οο-€1.400,οο ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ (δηλ., τά δικά της και μέσα σ’ αυτά είναι ΚΑΙ τά περίπου …€350,οο-€400,οο που …»δικαιούται» από ολόκληρη τήν σύνταξη τού πατέρα μας: άρα, η δική της σύνταξη είναι μόνον περί τά €1.000,οο μηνιαίως!!!) και τό επικουρικό της βοήθημα από τό δικό της Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων –Ο,ΠΟΤΕ κι αυτό τής καταβάλλεται…!– είναι γελοίο! Εμάς, από παιδιά, οι γονείς μας μάς εδίδαξαν ότι για χρήματα, για πολιτική, για θρησκεία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΠΟΝ να συζητούμε δημοσίως. Και με αγανάκτηση διαπιστώνω πως η παρούσα κατάσταση έχει εξωθήσει πολλούς Έλληνες να φέρονται και να σκέπτονται –εκόντες ή άκοντες– σαν τόν Σάϋλωκ όταν βρέθηκε σε απόγνωση… Οποία τραγικότης τού λαού, οποία χυδαιότης τού Κράτους!!!
    Τί …»μέρισμα» και …(κατα)μερισμός, λοιπόν; «Διεμερίσαντο τά ιμάτιά μας εαυτοίς και επί τόν ιματισμόν μας έβαλλον κλήρον», αγαπητέ μου Κύριε Σαραντάκε. Πού κρύβονται οι Αρμόδιοι κι οι Αριστογείτονες, μού λέτε;

  100. sarant said

    97: Μισό λεπτό, το πραιτ*ριο πώς το γράφεις;

  101. π2 said

    97: Το ωμέγα μου προέκυψε από τον νεωτερισμό. 😛 Πραιτωριανός γράφεται στα αρχαία σταθερά και πραιτωριανός λημματογραφείται στο LSJ. Πραιτώριο, πραιτωριανός και (φυσικά, αφού εκνεοελληνίζεται) πραίτορας γράφω.

  102. sarant said

    101: Ναι, τελικά ο πραιτ*ριανός είναι περίπτωση λογιότατου και νεοτερισμού. αλλά το πραιτώριο είναι πιο αρχαίο.

  103. Μαρία said

    101
    οκ.
    Ο Δημητράκος τα έχει όλα με ω αλλά θεωρεί τον πραίτ*ρα μονόθεμο και κλίνει ο πραίτωρ, του πραίτωρος.

  104. Μαρία said

    102
    Το πραιτώριο το ξέρουμε απ’ τα Ευαγγέλια. Το ω, επειδή το ο στο praitorium ήταν μακρό.

  105. Δέσποινα said

    86:
    Άγγελε, σ’ ευχαριστώ για την απάντηση. Την προλάβαμε την παρεξήγηση ή μάλλον την ξεδιαλύναμε εγκαίρως:-)
    Εννοείται ότι άλλο «ιέρεια» και άλλο «ιερόδουλος» απλά αναρωτιέμαι ποσο κοινή είναι αυτή η διαφοροποίηση.

  106. π2 said

    Από τον 1ο αι. μ.Χ. είναι και η παλαιότερη επιγραφική μνεία του πραιτωρίου (πρώτο μισό του αιώνα, πριν από τα Ευαγγέλια) και του πραιτωριανού.

  107. sarant said

    106: ουετρανός ο βετεράνος, υποθέτω. Πήρε κι αυτός επίδομα.

  108. π2 said

    103: Για τα αρχαία, τον Δημητράκο τον επιβεβαιώνουν και οι αρχαίοι γραμματικοί. Πραίτωρ, πραίτωρος λέει ο Ηρωδιανός, ενώ ο Θεοδόσιος ο Γραμματικός (δεν τον ήξερα, στο TLG τον βρήκα) γράφει:

    Εἰ δὲ ἀξιωματικὰ ὑπάρχουσιν, οἶον τὸ πραίτωρ, καὶ τὸ κοιαίστωρ καὶ τὸ μαΐστωρ φυλάσσουσι τὸ ὄνομα καὶ ἐπὶ τῆς γενικῆς· τὸ γὰρ πραίτωρος καὶ τὸ κοιαίστωρος καὶ τὸ μαΐστωρος διὰ τοῦ Ω μεγάλου γράφονται.

  109. π2 said

    107: Έτσι.

    Τελικά πότε βάζουν την χρονική τομή μετά την οποία απλοποιούμε Τριανταφυλλίδης και Μπάμπι;

  110. #98 Παίξτε μπάλα

  111. nestanaios said

    Το θέμα είναι στολ και έχει ετυμολογία.

    Στ είναι η στάση
    Ο είναι η φροντίδα και τα όμοια.
    Λ είναι το στοιχείο της διαστολής και τα όμοια. Το επεκτείνω και άλλα πολλά.

    Στολ είναι η επεκτεταμένη στάση φροντίδας, μέριμνας, καθήκοντος, υποχρεώσεως και τα όμοια.

    Ἄν προσθέσουμε και την πρόθεση εν κατ’αρχάς, έχουμε τους ένστολους με ἤ χωρίς ρούχα.
    Η έννοια είναι μία και οι συνεκδοχικές σημασίες είναι πολλές. Συμφωνούμε και προχωράμε

  112. Νέο Kid Στο Block said

    110. Αποδείξτε ότι η ακολουθία ln(ν)/ν για ν ❤ δεν είναι μονότονη και βρείτε το όριό της για ν ➡ O_o 😆

  113. :developer: νερντ!

  114. Νέο Kid Στο Block said

    113. Τι να κάνουμε ρε συ Στάζυ. Αφού το development πήγε κατά 👿 το έριξα στα 🌯 και έγινα ⭐ 🐻
    (πλάκα έχει πάντως! Aρκεί ο Νικοκύρης να μην γίνει 😡 αλλά εμείς είμαστε πάντα 😎 😉

  115. Νωρίς αρχίσατε τα >-Ι !

  116. Μπουκανιέρος said

    80β κλπ. Π2, και γω το γράφω πότε έτσι και πότε αλλιώς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γράφοντας δηλ. το σχόλιο 1, ακολούθησα το Χρυσό Κανόνα: κοίταξα πώς το έχει ο Τριανταφυλλίδης και πώς το έχει ο Μπαμπινιώτης, και επέλεξα το σωστό. 🙂

    83 Σιγά!

  117. τα 🍸

  118. sarant said

    117: Άντε να δεις ότι αυτό είναι ποτήρι, αν είναι ποτήρι.

  119. Ε, πόσο πιο μεγάλα τα θες; Ποτήρι είναι, και έχει και ελίτσα μέσα (ή μαρασκίνο).

  120. @ 99(τέλος) : — Στό κατακλείδιον αναπάντητον ερώτημά μου «πού κρύβονται οι Αρμόδιοι κι οι Αριστογείτονες;» παρέλειψα να θέσω τό εμφανές προαπαιτούμενον «εάν πίσω από τίς λέξεις κρύβεται ο Αλέξης».
    Αυτά, ώ πραίτωρες, ώ δέπτορες, ώ Μπάρτλεμπυ, ώ ανθρωπότης!…

  121. Μαρία said

    109
    Ακολουθούμε την ιστορική ορθογραφία στις κληρονομημένες με την ευρύτερη έννοια απο αρχαία ή και ελληνιστική εποχή (3ος π.Χ. – 3ος μ. Χ.) με την προϋπόθεση οτι είναι ετυμολογικά διαφανείς. Δεν γράφουμε δηλαδή ούτε αγώρι, ούτε φτειάχνω κλπ. Η ιστορική δεν ταυτίζεται με την ετυμολογική του Μπ.
    Τα δάνεια όμως της ελληνιστικ. εποχής τα απλογραφούμε με τις εξαιρέσεις που ανάφερα παραπάνω. Στον πράιτορα έχουμε κρατήσει το αι αλλά προσαρμόσαμε την κλίση και την ορθογραφία.

  122. sarant said

    121: Μισό λεπτό: δεν γράφουμε αγώρι επειδή δεν υπήρχε λέξη αγώριον κι επειδή το άωρος απέχει πολύ και η λέξη, όπως λες, δεν έχει διαύγεια. Αλλά τις λέξεις που τις έχουμε αυτούσιες από την εποχή εκείνη, τις κρατάμε. Νομίζω ότι ο Τριαντ. βάζει το όριο στο Ευαγγέλιο (δηλαδή το ευαγγέλιο διατηρείται) για προφανείς λόγους.

  123. Εγώ που γράφω και Πραιτώρια…!

    (η ομογένεια ταλαντεύεται μεταξύ Πραιτόρια και Πρετόρια –αμφότερα άκλιτες γενικές)

  124. Μαρία said

    122
    Το ίδιο πράγμα λέμε.

  125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    99 τέλος. Δεν κρύβονται κυρία μου, μπροστά στα μάτια σας είναι, όπως και στα μάτια του λαού, το γιατί δεν τους βλέπετε, την απάντηση την δίνετε η ίδια, έτσι σας δίδαξαν οι γονείς σας, και η εκπαίδευση θα προσθέσω εγώ.

  126. leonicos said

    Όχι όμως κι οι ιέρειες και δη εν ώρα εργασίας!

    Τι φοράνε, ρε Γς, οι ιέρειες; καπέλο;

  127. leonicos said

    Ξέρω τι θα μου απαντήσεις: Δεν σου λέω για να μη μάθεις!

    Απότην αφεντιάσου θα περίμενα! Αν και για να εξομολογηθώτην άγνοιά μου… δεν έχω δει καμιά ιέρεια εν ώρα υπηρεσίας. Δεν εννοώ των Χάρε Κρίσνα, βεβαίως, που φοράνε ωραιότατα σάρι!

  128. leonicos said

    Αυτός ο Γς!!!!! Δεν με αφήνει να διαβάσω τα σχόλια!

  129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    120 – Τώρα διάβασα το σχόλιο, και ο Αλέξης μπροστά απο τις λέξης είναι, όπως και όλοι οι αρχηγοί όλων των κομμάτων. Κι αυτοί που τους στηρίζουν φανεροί είναι, η οικονομική ελίτ, σπανίως χρησιμοποιεί την βία για να επιβάλει την γνώμη της, έχει τα εργαλεία που λέγονται θρησκεία, εκπαίδευση, ιδεολογία, και ΜΜΕ. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα περάσουν απο τα τρία πρώτα, και θα πάρουν πληροφόρηση απο το τέταρτο, τί πιθανότητες έχουν να δούν την πραγματικότητα;

  130. leonicos said

    Είδες, Γς, τον geobartz που ασχολείται με ουσιώδη, όχι με αηδίες όπως εσύ!

    Μα καλά θα υπάρχει πάντα ένα ηλίθιο κέρατο εδώ μέσα; Άρε δημοκρατία κι ελευθερία λόγου. Καταλάβατεγ γιατί έπρεπε να δοθεί τώρα; Για να μη μουχλιάσει. Διότι τα πλεονάσματα ως γνωστόν αραχνιάζουν, μουχλιάζουν, είναι σκωληκόβρωτα και γεξ=νικώς εξανεμίζονται από τους γνωστούς, που σήμερα θα πληρώσουθν τους ένστολους. Ε, ρε πού είναι οι κομματάρχες των χωριών, που μ’ ένα δεκάρικο σου παίρνανε το βιβλιάριο και ψήφιζαν αντί για σένα! Τώρα η δουλειά γίνεται από την ίδια την εξουσία. Κομματάρχης και κυβέρνηση ένα πράγμα!

    Είδες Γς; Εσύνα τα βλέπεις!

  131. skol said

    Δηλαδή το μόνο ουσιαστικό σε -ωρας που έχει απομείνει στην ελληνική γλώσσα είναι ο Πολύδωρας; 🙂

  132. 131: Ουσιαστικό και πολύδωρας = οξύμωρον

  133. leonicos said

    @49 Δέσποινες, ως θηλυκό του δεσπότου

  134. leonicos said

    Ρε, Γς, τι να σου κάνω; Δεν είχες διαβάσει ndmushroom

  135. leonicos said

    @88 το πραιτοριανό λύθηκε. Με το μαντίλι τι θα γίνει; υποχώρησα κι εγώ στο ι

  136. leonicos said

    Άραν ξαναλύθηκε το πραιτωριανό. Ο Τριανταφυλλίδης δεν είναι θεός, και συχνά είναι βιαστικός ή γενικευτής. Θέλει προσοχή. Πού είναι ο Γς να του πει καμιά κουβέντα!

  137. sarant said

    135: Το μαντίλι με ι το είχε δεχτεί προς στιγμή και ο Μπαμπινιώτης, αν και τώρα το γράφει με η. Η σχολική ορθογραφία και το ΛΚΝ με ι. Πάντως με ι υπάρχει και σε παλιά κείμενα, π.χ. στον Πορφυρογέννητο.

  138. leonicos said

    Ευτυχώς που κυκλοφορεί και ο nestanaios εδώ μέσα και μας ξεστραβώνει. stolis = στολίζω και στα αλβανικά. Nusia e stolisur = νύφη στολισμένη

  139. Δέσποινα said

    133:

    -> Δεσπότες, ως αρσενικό της δέσποινας
    ———————————————————-

    Είπε κανεις το ε-νστ-ερνίζομαι;

  140. leonicos said

    Πάντως και το ιερόδουλος είναι παρεξηγημένη λέξη. Θεωρειται, σήμερα, ευφημισμός του ‘πόρνη’ και των συναφών. Εντούτοις οι και αι ιερόδουλοι ήσαν υπηρέτες του ναού. Εάν αυτό σήμαινε ότι εκδίδονταν ερωτικά για fundraising του ναού, δεν έπαυαν να είναι αξιοσέβαστες και ΤΟΤΕ αυτό, όταν η συξουαλική πράξη δεν είχε την ηθική φόρτιση που έχει σήμερα, επίπτωση στην ηθική τους υπόσταση. Αν ορισμένες κατέληγαν ‘βρομιάρες’ συτό δεν οφε΄’ιλονταν στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το ίδιο συνέβαινε στην Αθήνα και με παντρεμένες νεαρές, που δεν ήταν βέβαια αξιέπαινο, αλλά δεν τους έπαιρναν το κεφάλι. Η έννοια της συζυγικής πίστης είναι μεσανατολίτικης προέλευσης, όχι αποκλειστικά χριστιανικής, και κάποιος από τους γιους του Ιακώβ, ας μην το βρω τώρα αλλά νομίζω ο Συμεών, κοιμήθηκε με την Βελά, παλλακίδα του πατέρα του από την Λία. Τα παιδιά τους η Λία και η Ραχήλ δεν τα έκαναν όλα μόνες τους. μερικά ήσαν των αντίστοιχων δούλων τους.

    Η λέξη ιέρεια με κανένα τρόπο δεν παραπέμπει υποχρεωτικά στις ιέρειες της Αφροδίτης. Ο Γς κι εγώ κάναμε απλώς πλάκα και δη μεταξύ μας. Θέλω να δω πότε θα με βρίσει. αλλά είναι καλό παιδί.

    Η λέξη ιερωμένη δεν νομίζω πως είναι κατάλληλη, διότι αποδίδειιδιότητα αλλά όχι λειτουργία (function). Στους Χάρε Κρίσνα τις αποκαλούν dasi θηλυκό του das(a). Εάν ποτέ η Ορθοδοξία υιοθετούσε την πρακτική να χειροτονεί γυναίκες, το ‘παπαδιά’ αποκλείεται βεβαίως, πιστεύω ότι θα προκρινόταν το πρεσβυτέρα, που σήμερα χρησιμοποιείται ως πιο σικ αντί του παπαδιά. Οπότε ο τότε Σαραντάκος, διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είμαστε στο 2550, θ’ αναρωτιέται: η αρχιμανδρίτις ή η αρχιμανδρίτισσα.

    Και γενικά εδώ μέσα πειραζόμαστε και δεν παραξηγιόμαστε. Γιατί έτσι μας ‘έμαθε ο Σερ Σαρ ή Νικ. Νοικ.

  141. leonicos said

    Κι επειδή έλειπα κάτι μέρες… επιτρέψτε μου να σχολιάσω τα παρελθόντα εν συντομία κι εδώ. Αν πάλι δεν πρέπει, ο Νικ. Νοικ. με πετάει έξω και δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα θεωρήσω ότι με προσέβαλεή ότι τα έβαλε μαζί μου.

    Περί Μοντεσάντου
    Σερ Σαρ @64 Αδάμ. Δεν συμφωνώ με την κριτική προς τον Μοντεσάντο. Βέβαια στην αρχή, αγνοώντας τον εννοείται, νόμισα πως είναι όντως άγνωστο του Καββαδία ή μίμηση του ύφους και της θεματολογίας. Αλλά ποιοτικά το βρίσκω εξαιρετικό, τα δε μειονεκτήματα που του προσάπτετε μπορεί να είναι και πλεονεκτήματα.

    @26 Χαίρομαι που συμφωνεί και ο Δύτης μαζί μου.

    @42 Φώντα είχες δίκιο. Δεν λέω καλύτερο… αλλά πάντως ισάξιο. Πιθανώς ο Μοντεσάντος να ήταν ισάξιος ως ποιητής με τον Καββαδία.

    @61 Μιχαλιέ, πάντως το Ακαρόα έχει στη μέση ηφαιστειογενείς ξέρες.
    Αλλ’ όσα λες για τα πραγματολογικά του Καββαδία, μοιάζουν με τα ετυμολογικά των κυρίων ονομάτων ή των επιθέτων. Λέει κανείς ό,τι νομίζει. Πάντως ο Καββαδίας δεν έβαλε τις λέξεις αυτές τόσο για το πραγματολογικό τους ή το σημασιολογικό τους περιεχόμενο, όσο για την εξωτική αίσθηση που αποπνέουν αλλά (κυρίως κατ’ εμέ) για το ηχητικό τους βάρος. Ο Καββαδίας πρέπει να έγραφε ‘φωναχτά’ δηλαδή ν’ άκουγε εσωτερικά τον ήχο αυτού που έγραφε. Και από εκεί απορρέι κυρίως η γοητεία του.

    Για το φρέσκο
    Και στη Ζάκυνθο το λένε ‘έχει φρέσκο’ και ‘φέρνει φρεσκαδούρα’ αλλά δεν κατάλαβα καμιά υποσημαντική διαφορά από τη δροσιά.

    Όλες οι λεγόμενες ‘λατινογενείς γλώσσες’ είναι μεν επιφανειακά και γραμματικά λατινογενείς, αλλά έχουν τέτοιο λεξικολογικό γερμανικό φορτίο, που δε λέγεται. Θυμάμαι ότι κάτι έχω γράψει κι εδώ για τα γαλλικά. Ίσως τα ιταλικά ξεφεύγουν λίγο.

    προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας Στο Πόρτο Μπέλο (Λονδίνου) αγοράζαμε ληγμένα τυριά μερικών ημερών, πάμφθηνα. (Επειδή υπάρχει Πόρτο Μπέλο και στο Ενδιβούργο, και είναι μια τεράστια παραλία)

    @17 Σπάιραλ, ‘νωπογραφία’ είναι καθαρευουσιάνικος νεολογισμός. Τοιχογραφίες τις λέμε, απλά. Βέβαια σήμερα, με τα πλαστικά χρώματα και τις διάφορες μπογιές, ο όρος δεν θα κάλυπτε. Η νωπογραφία είναι ζωγραφική με ασβεστόχρωμα πάνω στον νωπό ασβέστη.

    @64 Κλέφτη Γς, εσύ μας πήρες το ψυγείο; Θυμάμαι να μας το φέρνουν σπίτι πάνω σ’ ένα όρθιο δίκυκλο κι εντυπωσιάστηκα. Έπειτα το άνοιξα από πάνω και είδα τη σερπαντίνα, τα σωληνάκια όπου καθόταν ο πάγος και κρύωνε το νερό, και το ντεπόζιτο. Αλλά ο εφιάλτης ήταν μην πλημυρίσει (ένα μ) το συρτάρι με τ’ απόνερα του πάγου που έλειωνε. Πάντως του παππού μου το ψυγείο πάγωνε καλύτερα.
    Επίσης, ενώ μιλούσαμε μόνο λαντίνο στο σπίτι, ποτέ δεν είπαμε το ψυγείο φρέσκο ή παγωνιέρα. Ως παγωνιέρα το άκουσα από άλλους. Εμείς παγωνιέρα λέγαμε το λεκανίδιο της σαμπάνιας. Άλλοι έλεγαν τη μηχανή του παγωτού.

    @64 Γκριφόν, το ίδιο συμβαίνει και με την απομίμηση σοκολάτας

    Για το πσ’τού
    στο 66 ν 69 ψηφίζω 69. Στο στό ‘πα, σού ‘κανα, στό ‘κανα (όχι βέβαια σ’τό ‘κανα) φυσικά και μπαίνει απόστροφος (έκθλιψη εν προκειμένω)

  142. Νίκος Κ. said

    Έχω την εντύπωση ότι η λέξη «ένστολοι» αποτελεί άλλη μια νεοελληνική πονηριά. Αν θυμάμαι καλά, μέχρι κάποια στιγμή η λέξη είτε δεν υπήρχε είτε δεν ήταν σε ευρεία κυκλοφορία. Από ένα σημείο και μετά άρχισε να εμφανίζεται στις εφημερίδες, μάλλον στα πλαίσια συνδικαλιστικών (ή αν θέλετε και συντεχνιακών διεκδικήσεων). Γιατί μια αύξηση να τη διεκδικούν ξεχωριστά οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και να μην την κερδίζουν όλοι μαζί και ταυτοχρόνως; Αφήνω που συνεγείρει και τα πατριωτικά αισθήματα, κάνοντας τον σκοπό πιο εφικτό.

    Ίσως μια ηλεκτρονική αναζήτηση ανά έτος, από κάποιον που έχει πρόσβαση σε εφημερίδα με αρχείο πολλών ετών (π.χ. από το 1980) να μπορεί να αποκαλύψει από πότε «έσκασε μύτη» αυτή η λέξη (τουλάχιστον στα έντυπα μέσα).

  143. Δέσποινα said

    140:
    Αν απευθύνεσαι σε μένα, δεν υπάρχει καμια παρεξήγηση, το βρίσκω και κάπως περίεργο που το λες (αν το λες σε μένα βεβαια).

    Προτιμώ το «πρεσβυτέρα» από το «ιερωμένη»…λύνει και το ζήτημα του πώς αποκαλούμε τις γυναίκες-ιερείς.

    Μέχρι το 2550 ελπίζω να μην έχουμε παπάδες όχι να να έχουμε και πρεσβυτέρες!

    Πάντως το θέμα δεν προκύπτει μονο αν η Εκκλησια της Ελλάδας αρχίσει να χειροτονεί γυναίκες. Μέχρι τότε οι μεταφραστές τι θα κάνουν;

  144. Γιωργής Λασκαρίδης said

    Ας λεξιλογούμε για να μην τρελαθούμε.
    Δεν ξέρω για σας κυρίες και κύριοι, μα εγώ ντρέπομαι βαθύτατα γιατί επέτρεψα στη γενιά του Πολυτεχνείου να φτάσει την χώρα μου σ’ αυτήν την κατάντια.
    Δεν πίστεψα οτι μπορεί να έχουν διαφθαρεί ολοκληρωτικά, όλοι αυτοί που ορκίζονταν στο όνομα της Δημοκρατίας και της ισότητας. Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν, μα δεν χαράζουν πορεία.
    Θαρρείς και μετά τη μεταπολίτευση πάθαμε μια ομαδική τύφλωση` το σθένος και το ήθος μας ατόνησαν κι αφήσαμε τους πάντες ανεξέλεγκτους.
    Γίναμε λαπάδες και τώρα που χάσαμε τα «προνόμια» μας γκρινιάζουμε και κριτικάρουμε τον όποιον «Βαρουφάκη» (σχηματικό παράδειγμα), αντί να ομολογούμε, «όπως στρώσαμε, θα κοιμηθούμε».
    Κάποιες φορές μου θυμίζουμε τους χαμένους έξω απ’ το καζίνο, που μονολογούνε «δε με θέλει η άτιμη η τύχη».
    Ας αναλογισθεί ο καθένας μας, με ειλικρίνεια όμως, τι έκανε για να σταματήσει την κατρακύλα.
    Εμένα αν με ρωτάτε, έχω το μικρό ελαφρυντικό του ότι έπρεπε να δουλεύω για να έχω να φάω αύριο. Αλλά και πάλι μόνο ελαφρυντικό είναι.
    Δεν έπρεπε να πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους είναι αγαθών προθέσεων, όπως το στενό οικογενειακό μου περιβάλλον. Δεν ξεχνώ τα λόγια του πατέρα μου «μας κοροϊδέψανε ρε φίλε» και την πίκρα στα μάτια της μάνας μου όταν το άκουγε.
    Κι αν αναρωτιέστε, ανήκω στη γενιά του Πολυτεχνείου, ήμουν εκεί το βράδυ, άμα δεν το αξιοποίησα αργότερα.
    Ντρέπομαι κυρίες και κύριοι και προσπαθώ να κάνω ότι μπορώ, άμα δεν ελπίζω και τόσο.
    Ας λεξιλογούμε για να….

  145. Αλήθεια, η βοσκοπούλα πώς λέγεται αρχαιοπρεπέστερα; Ρωτώ γιατί παπαδίνες μέχρι στιγμής — και για μερικούς αιώνες 😉 ακόμα — μόνο στους προτεστάντες υπάρχουν, και οι δικοί τους ιερωμένοι λέγονται συχνά και πάστορες = ποιμένες = βοσκοί.

  146. Μια που λεξιλογούμε, Γιωργή Λασκαρίδη, πολύ καιρό είχα ν’ ακούσω το «άμα» ως αντιθετικό σύνδεσμο. Τουρκομερίτικο είναι;

  147. Για να δοκιμάσω αν θ’ ανοίγει σωστά η φωτογραφία. Είναι από Μόναχο, το Μάη του 2010. Είχε γίνει κοινή γιορτή όλων (ή πολλών τέλος πάντων) των χριστιανικών δογμάτων και εκκλησιών (γίνεται κάθε κάποια χρόνια σε μια πόλη της Γερμανίας, αυτή ήταν η δεύτερη κι επόμενη θα είναι μάλλον το 2017). Η φωτογραφία είναι από τον Ορθόδοξο εσπερινό με αρτοκλασία που πήραν μέρος καμιά εικοσαριά χιλιάδες. Τραβηγμένη από μακρυά, αλλά φαίνεται πως στην ομάδα των διαμαρτυρόμενων (κι όχι ειδικά αγγλικανών) ιερέων είναι και τουλάχιστον μία ιέρεια (και μάλιστα αυτή ήταν που μίλησε από μεριάς τους, εγώ σαν προκαθήμενό τους ήξερα τον διπλανό).

  148. Μαρία said

    145
    Ποιμένισσα.

  149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    144 – Ειλικρινά τωρα, πιστεύεις οτι η γενιά του πολυτεχνείου μας έφερε σ΄αυτό το χάλι; μήπως πιστεύεις οτι έριξε και την χούντα, όπως π.χ η λαϊκή εξέγερση στην Ουκρανία, έριξε την κυβέρνηση και πήρε ο λαός την εξουσία; Πιστεύεις πραγματικά στο παραμύθι που μας πουλάει αιώνες τωρα η οικονομική ελίτ, λαός ενωμένος ποτέ νικημένος; και τότε γιατί δεν ενώνεται ο λαός, τι τον κρατάει διαιρεμένο; πότε ενώθηκε για το δικό του συμφέρον;
    Ή στραβός είν΄ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζω.

    Υ.Γ – Στους πολέμους οι λαοί, γιατι ακριβώς πολεμάνε; και ποιοί κυβερνάνε μετά, οι λαοί;

  150. Λάμπρο, η γενιά του Πολυτεχνείου δεν έριξε βεβαίως τη χούντα, πήρε όμως την εξουσία έστω και μόνο διότι ήρθε ο καιρός της — εκμεταλλευόμενη και την αντιχουντική της δράση — και τα έκανε σκατά. Ε, όταν κάποιος που ξεκινάει ευοίωνα και ελπιδοφόρα τα σκατώνει στο τέλος, απογοητεύει περισσότερο από κάποιον που ήταν εξαρχής φαύλος!

  151. 118, 117: Άντε να δεις ότι αυτό είναι ποτήρι, αν είναι ποτήρι.

    Ο υπεραισιόδοξος βλέπει το ποτήρι (γεμάτο ή άδειο)! 🙂
    (Ας βάλω κι ένα γαϊδουράκι για συμπλήρωμα: 🌯 )

  152. @ «ΛΑΜΠΡΟΣ» (#125 ^ #129) : — Μπα;;;… Πολύ ανοιχτομάτης είσθε, κύριε!

  153. Λ said

    151 ;Άσχετο, αλλά κάπου το είδα σε βρετανική εφημερίδα τους ασιόδοξους για την οικονομική κατάσταση (δηλαδή αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο) τους λένε dove.

  154. Earion said

    Η λέξη ένστολος είναι οπωσδήποτε της Μεταπολίτευσης. Και στους παραλήπτες του μερίσματος θα συμπεριλαμβάνονται οι πολιτικοί υπάλληλοι του Υουργείου Άμυνας που ένστολοι δεν είναι.

  155. sarant said

    154: Δεν το αποκλείω να είναι της μεταπολίτευσης (αν εξαιρέσουμε βέβαια σποραδικές χρήσεις σαν κι αυτήν που βρήκα από τα 1861). Αλλά είσαι βέβαιος ότι το παίρνουν και οι πολιτικοί υπάλληλοι;

  156. 153,
    Χωρίς να γνωρίζω καλά το θέμα, dove μάλλον χρησιμοποιείται με διάφορες παρεμφερείς έννοιες (μαζί και του σημαδιού αισιοδοξίας, ίσως και από το βιβλικό περιστέρι του Νώε μετά τον Κατακλυσμό). Στα οικονομικά των ΗΠΑ οι έννοιες hawk και dove* έχουν να κάνουν με την Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve Bank) και χοντρικά οι μεν (hawk) επικεντρώνονται περισσότερο στον πληθωρισμό (και κατ’ επέκταση στον επιχειρηματικό κόσμο) και οι δε (dove) στην ανεργία (και κατ’ επέκταση σε κοινωνικά ζητήματα) με αντίστοιχες – αν και όχι απόλυτες – πολιτικές προτιμήσεις ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.
    Υποθέτω ότι ως αισιοδοξία για τους doves μπορεί να εκλαμβάνεται η πεποίθησή τους πως σε καιρούς χαλεπούς (όπως τώρα) η ανεργία μπορεί να καταπολεμηθεί με προσωρινή αύξηση κρατικών δαπανών και ελλειμμάτων, ελπίζοντας σε ανάκαμψη (η κλασική προσέγγιση του Κέινς).

    __________
    * …στα οικονομικά. Υπάρχουν και σε θέματα εθνικής άμυνας, όπως είχαν ακουστεί πολύ (τα Γεράκια) και στην Ελλάδα την εποχή του Ρήγκαν.

  157. Γιωργής Λασκαρίδης said

    149.
    Αγαπητέ Λάμπρο, οι απανωτές ρητορικές ερωτήσεις, που δεν τες ακολουθούν θέσεις, δείχνουν μια κάποια αδυναμία.
    Θα χαιρόμουν να είχατε μιά τεκμηριωμένη θέση.

  158. Γιωργής Λασκαρίδης said

    146
    Λεξιλογόντας λοιπόν, Άγγελε, σίγουρα τουρκομερίτικο δεν είναι. Μικρασιατικό, πολύ πιθανόν, (υπερβάλλω ίσως), δεν το γνωρίζω.
    Κάποιες φορές το χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου. Ήταν δασκάλα, με καταγωγή το Καράμπουρνου κοντά στη Σμύρνη.

  159. Γς said

    139 @ Δεσποινα
    >Είπε κανεις το ε-νστ-ερνίζομαι;

    Ενστερνίζομαι και στέρνα;
    εν + στέρνον, κιστέρνα, chest και Σαραντάκος

  160. Γς said

    126 @ Λεώ

    >Τι φοράνε, ρε Γς, οι ιέρειες; καπέλο;
    Βλάσφημε
    Λ οριζίν ντι μον καπέλο;

  161. Γς said

    ούφ!
    Δεν θέλει να ανοίξει (ο λίκνος καλέ)
    http://en.wikipedia.org/wiki/L'Origine_du_monde

  162. # 147

    Την ίδια στιγμή μια διαιήτρια (;) καταγγέλλει την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην ουέφα για ρατσισμό (;) γιατί παρ’ ότι είναι διεθνής δεν την ανεβάζει στην σούπερλιγκ

  163. Γς said

    145 @ Αγγελος
    >Αλήθεια, η βοσκοπούλα πώς λέγεται

    Folie bergère;

    >και οι δικοί τους ιερωμένοι λέγονται συχνά και πάστορες = ποιμένες = βοσκοί.

    Κι αυτοί που παστεριώνουν το γάλα;
    [είναι δεν είναι βοσκοί]
    Κοίτα να δεις που κι ο Παστέρ, από το βοσκός είναι.

  164. # 157

    Αμα μπορέσεις να μου παρουσιάσεις έστω μία τεκμηριωμένη θέση ενός οποιουδήποτε πολιτικού αρχηγού θα ξαναγίνω τηνέϊτζερ !
    να σου θυμίσω μερικές «τεκμηριωμένες» που έχουμε βροντοφωνάξει ή ακούσει με αγαλλίαση…

    Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία
    ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο (Η Γαλλία προφανώς δεν ανήκε ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην τότε ΕΟΚ)
    Εξω οι βάσεις του θανάτου (μέσα τα οξέα της ζωής)
    Λαέ πολέμα σου πίνουνε το αίμα (δρακουλιάρικο αυτό)
    Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες (προ κτηματολογίου)
    Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής (διακομματικόν ανάλογα με τα ποσοστά του)
    Το χρηματιστήριο θα πιάσει τις 10 000 μονάδες (Παπαντωνίου, Καραμανλής ο Βου και Κόκκαλης, για να μην ξεχνιόμαστε)
    Βυθίσατε το Χόρα (που το θυμήθηκα, έ 😉
    Αντε να προκάνουμε (Χαρίλαος για τα ντολμαδάκια της Μαρίκας)
    Παραλάβαμε καμένη γη (πες, πες τα κάψαμε τα δάση μας)
    Σεμνά και ταπεινά
    Λεφτά υπάρχουν

    και το κορυφαίο (διακομματικό και εν τω άμα διαχρονικό αυτό)

    αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία του τόπου

  165. spiral architect said

    Φρέσκο γάλα Σαν Πέρσι:
    Αν προκρινόταν ο Ολυμπιακός, θα είχαμε διπλή επίσημη αργία σήμερα: του Αγίου Πλεονάσματος, μεγάλη η χάρη Του, και του Αγίου Μίτσελ, μεγάλη η χάρη του, που δεν φοβήθηκε κι έβαλε τον νεαρό Βέργο στο τέλος.

  166. Γς said

    138 @ Λεώ

    > Nusia e stolisur = νύφη στολισμένη

    Κι η άλλη νύφη. Η νύφη της νιότης μας.
    Η Νόβια.
    Hμπλάνκα ε σπλενdέντε

    Αλλά και ο Νυμφίος με την άλλη στολή, της ψυχής

  167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    150 – Άγγελε το πρόβλημα είναι οτι πήρε την εξουσία όταν ήρθε ο καιρός της, οχι όταν έπρεπε, δηλαδη μετά την χούντα. Και για να λέμε τα πράγματα με τ΄όνομά τους, δεν την πήρε ποτέ, την υπηρέτησε απλώς, αλλοτριωμένη πλέον, μέσα απο κάποιες υπουργικές (στην καλύτερη περίπτωση) θέσεις. Εκτός κι αν θεωρήσουμε τον Καραμανλή θείο, τον Αντρέα, τον Μητσοτάκη, και τον Σημίτη γενιά του πολυτεχνείου, (για τους τρείς τελευταίους να μη μιλήσω).
    Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, οτι απο την νηπιακή ηλικία, μαθαίνουμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις, και να αναρωτηθούμε γιατι συμβαίνει αυτό. Αν δεν κατανοηθεί και δεν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην δομή της εξουσίας, και θα διαιωνίζεται με μικρές παραλαγές η ίδια κατάσταση, όπως συμβαίνει αιώνε τωρα. Όπως τραγουδούσε κι ο Νίκος Παπάζογλου, όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν, ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

    152 – Δεν είναι ζήτημα ανοιχτών ματιών κυρία μου, άλλωστε ολα είναι φανερά, αλλα ανοιχτού μυαλού. Τα μάτια βλέπουν τα πάντα υπο το φώς του ήλιου, (και όχι μόνο) το μυαλό βλέπει αυτό που θέλει, ή αυτό που του έχουν μάθει να θέλει, τα παραδείγματα είναι άπειρα. Γι΄ αυτό και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η οικονομική ελίτ, εστιάζονται στο μυαλό κι όχι στα μάτια.

    157 – Αγαπητέ Γιωργή, θέσεις έχουν τα κόμματα και τα στελέχη τους κι εγώ δεν ανήκω σε αυτά. Εν πολλοίς με κάλυψε ο Gee για τις θέσεις, και δεν έχω μια κάποια, αλλα πολλές αδυναμίες, γι΄αυτό και πολλά τα ερωτήματά μου έστω και ρητορικά όπως λέτε. Παρεμπιπτόντως δεν απαντήσατε σε κανένα, και δεν λιγόστεψαν οι αδυναμίες μου. Θέση δεν έχω, έχω όμως τεκμηριωμένη άποψη, που δεν αναλύεται φυσικά μέσα απο σχόλια στο όμορφο (σλούρπ σλούρπ αφεντικό) αυτό ιστολόγιο. Αν ενδιαφέρεστε για ανταλαγή απόψεων πάνω στο θέμα, πάρτε το mail μου απο τον Νικοκύρη.

  168. geobartz said

    144: Γιωργή Λασκαρίδη. Είμαι της ίδιας γενιάς αλλά δεν ήμουν στο Πολυτεχνείο. Αντιμετώπισα όμως αρκετούς «πολυτεχνίτες» όταν βρισκόμουν σε ενεργό υπηρεσία. Δυστυχώς, ελάχιστοι είχαν την «μέση» (τουλάχιστον) τιμιότητα. Θυμάμαι έναν κολλητό ενός νυν εν φυλακή: Του πήγα να υπογράψει μια απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε κάποιον που προσπάθησε να αρπάξει από το δημόσιο χρήμα κάπου 9 εκατομ. δραχμές. Α! Είναι μεγάλη εταιρεία αυτή μου είπε. (για τους περίεργους σημειώνω ότι άφησα το χαρτί πάνω στο γραφείο τιου και έφυγα. Σε μια βδομάδα με έστειλε την απόφαση υπογεγραμμένη).

  169. Υπήρχε κι ένα βλαμμένο σχολικό τραγουδάκι, που απαγγέλλανε κοροϊδευτικά παλιότεροι συγγενείς,από την εποχή της καθαρεύουσας, αρχαΐζουσας μάλλον, που έχει μέσα τη λέξη στολή, με το νόημα του στολιδιού.

    Ωραία μηλέα
    του κήπου στολή.
    Τα πράσινα μήλα,
    τα κόκκινα φύλλα
    μ’ αρέσουν πολύ.

    120
    “πού κρύβονται οι Αρμόδιοι κι οι Αριστογείτονες;»

    Στην ντουλάπα. (αν μιλάμε βέβαια για τους τουλάχιστον τέσσερεις υποψήφιους του Δήμου της Αθήνας. Αν και οι τρεις δεν έχουν κάνει φόνο . Για τον τέταρτο, δεν είμαστε σίγουροι , ηθικός αυτουργός σίγουρα για καναδυό δολοφονίες είναι. Και βέβαια όχι τυράννων. )

    144, Γιωργης Λασκαρίδης, και άλλοι.

    Δε σιχαθήκατε τη ζωή σας να μιλάτε για την «γενιά του Πολυτεχνείου»; Να μιλάτε γενικά για γενιές;
    Δεν υπάρχει Γενιά του πολυτεχνείου. Αυτοί που ήταν μέσα από τα κάγκελα και αυτοί που ήταν μέσα στα τάνκς ήταν η ίδια γενιά.

    Στο τέλος θα μας πείτε πως για τα σημερινά φταίει η …Γενιά του Μνημονίου. Δηλαδή όλοι μαζί, και όσοι τρώνε τα χημικά έξω από τη Βουλή και όσοι «νέοι βουλευτές» ψηφίζουνε μέσα τα Μνημόνια. Μαζί, όλοι, μια «γενιά», ο άνεργος που αντιμετωπίζει άοπλος τον ένστολο στο σύνταγμα, ο Δημοσιογράφος που έχασε για πάντα την ακοή του στα οδοφράγματα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που του τα αερίζει τζάμπα η Ζήμενς (τα γραφεία), και η δεσποινίδα Ασημακοπούλου η Γιαννιώτισσα, η Αννα-μισελαρχόντισσα, η Πορφυρογέννητη, η Ξινή.

    Σας φαίνεται τώρα λογικό αυτό όλο με τις γενιές; Είναι πολιτική ανάλυση; Ή χουντική προπαγάνδα;
    Για να θυμηθούμε Χάννα Άρεντ, το αέναο μπεμπέρισμα των κλισέ αυτού του είδους, στην περίπτωση μας τα διάφορα «φταίει η γενιά του πολυτεχνείου», «φταίνε οι πολιτικοί»,ή η άλλη πλευρά του νομίσματος, το «μαζί τα φάγαμε» κλπ, είναι δείγμα ότι συντελείται δίπλα μας (και μέσα σε πολλούς από μας) το μεγαλύτερο έγκλημα όλων: Το ότι δεν σκεφτόμαστε με τη δική μας σκέψη. Δεν κρίνουμε ηθικά τις διαταγές ή τις επιταγές και τις «σοφίες» κάποιων άλλων, που μας τις περνάνε με την τρομοκρατία ή με το κύρος της κοινοτυπίας. Αν πρισσότερος κόσμος χάψει έτσι άκριτα τέτοιες κλισαρισμένες κουταμάρες, μπορεί να οδηγηθούμε στις χειρότερες καταστάσεις.

  170. Γιωργής Λασκαρίδης said

    Συγχωρέστε με, μα με παρεξηγήσατε.

    164. Για όλα αυτά κι άλλα τόσα, gpointofview, ντρέπομαι.

    167. Λάμπρο γιατί να απαντήσω; Τες απαντήσεις προφανώς τες γνωρίζετε. Απλώς πάντα με ξένιζαν, αυτές οι ριπές κοινότοπων ερωτήσεων και εξέφρασα την γνώμη μου.
    Λεξιλογόντας, Νικοκύρη, Θέση και Άποψη δεν είναι έννοιες ταυτόσημες;

    169. Ιάκωβε, εγώ για μένα, τον Γιωργή ντρέπομαι, όχι για την γενιά του «Πολυτεχνείου». Εμένα ψέγω, ατομικά, που δεν έκανα ότι μπορούσα να κάνω. Και παρακαλώ μακρυά από μένα, η όποια πολιτική ανάλυση. Αυτές είναι πρακτικές των επαγγελματιών της εξουσίας. Τη στεναχώρια μου θέλησα να μοιραστώ, όχι να βάλω υποψηφιότητα για κάποιο αξίωμα.

  171. Γιάγκος said

    Πρόκειται για σαμαρικό επικοινωνιακό τερτίπι.Εκτός του ότι δίνεται 9 μέρες πρίν τις εκλογές ,το δικαιούνται οι ένστολοι που παίρνουν ΜΙΚΤΑ χιλια πεντακόσια ευρώ.Το μικτό είναι το κλειδί του κόλπου εδώ.Καθαρά βγαίνει κάτω από χιλιάρικο ο μισθός.Που σημαίνει ότι πρέπει να είναι καινούριοι,να έχουν το πολύ 2 χρόνια υπηρεσίας.Και δεν υπολογίζουμε την εφορία που βάζει χέρι στα ‘καθαρά’ στο τέλος του έτους.

    Δεν νομίζω λοιπόν να κόπτεται ο σαμαρας ούτε για τους ένστολους ούτε για κανέναν άλλον του δημοσίου.’Σου λέω πάρε τώρα ψίχουλα,νεαρέ και ανίδεε ένστολε,να στα πάρω εγώ διπλά και τρίδιπλα μετά όταν θα ξαναβγώ.’

  172. spiral architect said

    Στο μυαλό της Νέας Δημοκρατίας ο “ένστολος” είναι ανάμεσα στα σπάνια είδη που ανακάλυψε ο Δαρβίνος στα Γκαλαπάγκος.

  173. 179, Τη στεναχώρια μου θέλησα να μοιραστώ, όχι να βάλω υποψηφιότητα για κάποιο αξίωμα.

    OK,κατανοητό.
    Πάντως και χωρίς υποψηφιότητα, κατέχεις όπως όλοι μας κάποιο αξίωμα, μάλλον σημαντικό. Είσαι ένας από αυτούς, από τους οποίους πηγάζει η εξουσία στην Ελλάδα και ασκείται υπέρ αυτών . Το Σύνταγμα έτσι γράφει. 🙂 Κι αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή για κάθε πολιτική ανάλυση.

    Τώρα για τους ένστολους, το πουρμπουάρ που δίνει η κυβέρνηση, μάλλον θα λειτουργήσει μπούμεραγκ. Θα το πάρουν σαν ξεφτίλισμα, όπως και οι υπόλοιποι. Και αν σκεφτεί κανείς ότι πρόπερσι ,οι Ευέλπιδες στην αποφοίτηση έψαλλαν τον ύμνο της χούντας, βράστα.

  174. «… η ανακοίνωση για μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος με ειδική αναφορά στους ένστολους και μάλιστα κοντά στην ημέρα των ευρωεκλογών, υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα σκληρά μέτρα καταστολής μετά τις ευρωεκλογές, σε περίπτωση που οι κάλπες δείξουν μια μεγάλη αποδοκιμασία των πολιτών για στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.»

    http://goo.gl/wjD6kf

  175. «… η ανακοίνωση για μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος με ειδική αναφορά στους ένστολους και μάλιστα κοντά στην ημέρα των ευρωεκλογών, υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα σκληρά μέτρα καταστολής μετά τις ευρωεκλογές, σε περίπτωση που οι κάλπες δείξουν μια μεγάλη αποδοκιμασία των πολιτών για στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.»

    http://goo.gl/VTJ7FC

Σχολιάστε