Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση;

Posted by sarant στο 19 Μαΐου, 2014


Το ιστολόγιο προτιμά να λεξιλογεί παρά να πολιτικολογεί, αλλά δεν ζει και σε άλλο πλανήτη. Την επομένη μιας σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης, έτσι κι αλλιώς το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα εκλογικά αποτελέσματα, οπότε ένα αμιγώς λεξιλογικό άρθρο θα φαινόταν παράταιρο. Έτσι, στα επόμενα θα πολιτικολογήσω α βολοντέ, όχι σαν ουδέτερος παρατηρητής (υπάρχουν;) αλλά σαν έντιμος σχολιαστής που έχει σαφώς ταχθεί με μια συγκεκριμένη πλευρά. Έντιμος με την έννοια ότι θα πω αυτά που σκέφτομαι, χωρίς να προσπαθώ να τα παρουσιάσω πειραγμένα για να κερδίσω κάποιαν αντιπαράθεση ή να σας πείσω -και θα περιμένω φυσικά να ακούσω και τις δικές σας απόψεις.

Υπό κανονικές συνθήκες, όταν κρίνουμε τα αποτελέσματα εκλογών, για να δούμε πώς τα πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις, κάνουμε σύγκριση με τα αποτελέσματα των αμέσως προηγούμενων ομοειδών εκλογών. Αν κρίναμε με το μέτρο αυτό και συγκρίναμε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, θα συμπεραίναμε θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντική υποχώρηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, μικρή πτώση του ΚΚΕ -και στρατοσφαιρική άνοδο της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι κανονικές: από το 2010 ως σήμερα έχουν έρθει τα πάνω κάτω, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% έχει εκτοξευτεί στο 27% ενώ το κραταιό ΠΑΣΟΚ του 2010 πνέει τώρα τα λοίσθια. Οπότε, είναι εύλογο να γίνονται συγκρίσεις και με τις εκλογές του 2012. Αν κάνουμε αυτή τη σύγκριση, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πανωλεθρία, αφού μάλλον σε καμιά περιφέρεια δεν συγκρατεί τις δυνάμεις του 2012, ενώ η συγκυβέρνηση τα πήγε μάλλον καλά, ιδίως η κεντροαριστερή συνιστώσα της. Αλλά και αυτή η σύγκριση θα ήταν παραπλανητική, και μάλιστα περισσότερο παραπλανητική.

Πριν προχωρήσω, μια παρένθεση: παρόμοιο μεθοδολογικό πρόβλημα σύγκρισης θα έχουμε και την επόμενη Κυριακή όπου θα κληθούμε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ολοφάνερο γίνεται ότι η σύγκριση με τις προηγούμενες ομοειδείς εκλογές -τις ευρωεκλογές του 2009- πολύ λίγο νόημα έχει, όσο κι αν η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει την εκλογική επιχορήγηση για τις ευρωεκλογές κυρίως με βάση τα αποτελέσματα του 2009. Για να έχει νόημα η σύγκρισή μας, σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, πρέπει να πάρουμε πολύ περισσότερο υπόψη τα αποτελέσματα του 2012.

Υποστηρίζω ότι, αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μπορούν βάσιμα να συγκριθούν με τα αποτελέσματα του 2012, αυτό ισχύει πολύ λιγότερο για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόσο στους δήμους όσο και στις περιφέρειες, οι απερχόμενοι αιρετοί άρχοντες έχουν πανίσχυρους μηχανισμούς πελατείας κι έτσι η εκλογική τους επιρροή τοπικά βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την επιρροή των κομμάτων που τους στηρίζουν, εκτός αν πιστεύει κανείς π.χ. ότι το ΠΑΣΟΚ θα συγκεντρώσει την επόμενη Κυριακή 22% στην Αττική επειδή πήρε τόσο ο κ. Σγουρός στις περιφερειακές.

Κατά συνέπεια, για να σταθμίσουμε τις επιδόσεις των κομμάτων στις χτεσινές εκλογές, πρέπει να πάρουμε υπόψη τόσο τις εκλογές του 2010 όσο και του 2012, μια λύση που έχει το μειονέκτημα ότι αφήνει μπόλικο περιθώριο σε ερμηνείες αλλά είναι η μόνη που μπορεί να μας δώσει έναν αξιόπιστο μπούσουλα. Φυσικά, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο στις δημοτικές εκλογές, όπου παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο τα πρόσωπα, παρά τα κόμματα που τους στηρίζουν -θα έπρεπε μάλιστα να πω «που τους στηρίζουν κρυφά, χωρίς να το δηλώνουν», αφού στους περισσότερους δήμους της χώρας οι απερχόμενοι δήμαρχοι -που είχαν εκλεγεί το 2010 με τη σημαία ενός εκ των δύο εταίρων του παλιού δικομματισμού που πέθανε- έσπευσαν να απαλλαγούν από την επιζήμια κομματική στήριξη, η οποία από εγγύηση επιτυχίας μετατράπηκε σε χιτώνα του Νέσσου, και να παρουσιαστούν ανεξάρτητοι. Θα είδατε ίσως στην τηλεόραση τον κ. Ιωαννίδη να αποδίδει την ηχηρή ήττα του στην περιφέρεια Μακεδονίας ακριβώς στο ότι είχε το επίσημο χρίσμα του κόμματός του!

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, με το χέρι στην καρδιά είμαι ευχαριστημένος. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ούτε θρίαμβος ούτε πανωλεθρία, αλλά ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα.Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και σε οργανωτικό επίπεδο δεν είναι κόμμα του 27% (ούτε και κόμμα του 4% βέβαια), είναι κόμμα του 10-12%. Ο οργανωτικός του ιστός είναι ακόμα υπανάπτυκτος, οι δυνάμεις του δεν έχουν πάντοτε την απαραίτητη ενότητα, πολλές τοπικές οργανώσεις είναι εντελώς άμαζες. Σε επαρχιακούς -καλλικρατικούς- δήμους στους οποίους τον Ιούνιο του 2012 πήρε όχι ευκαταφρόνητα ποσοστά (17-21% ας πούμε) φέτος δεν μπόρεσε καν να καταρτίσει ψηφοδέλτιο. Επιπλέον, στις περιφερειακές, που έχουν λίγο περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα από τις δημοτικές εκλογές, οι παρατεταμένες εσωτερικές διαφωνίες για ορισμένους υποψηφίους έδρασαν υπονομευτικά στην όλη προσπάθεια.

Προσωπικά, δεν περίμενα τόσο καλά αποτελέσματα και φοβόμουν μήπως υπάρξουν αποτελέσματα που θα επιτρέπανε στους επιδέξιους παραπλανητές να φιλοτεχνήσουν μια μαγική εικόνα «ΝΔ 33% – ΣΥΡΙΖΑ 18%», την οποία θα πρόβαλλαν μετά για όλη την υπόλοιπη βδομάδα τα μέσα χειραγώγησης ελπίζοντας να επηρεάσουν τους πολίτες και να δημιουργήσουν κλίμα και για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ίσως και τώρα το επιχειρήσουν αυτό, αλλά η λαμπρή επίδοση της Ρένας Δούρου στην Αττική και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα έβαλαν τη σφραγίδα τους στην αποτίμηση των εκλογών συνολικά, διότι, κακά τα ψέματα, η Αθήνα και η Αττική δίνουν τον τόνο, όσο κι αν προσπάθησαν οι ταχυδακτυλουργοί των καναλιών, σε μια επίδειξη δημιουργικής εκλογολογιστικής, να συμψηφίσουν τον δήμο Αθηναίων με τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων (τον αναφέρω για παράδειγμα, χωρίς να έχω να του καταμαρτυρήσω τίποτα, αντίθετα ο δήμαρχός του είναι και φίλος του έργου του Γ. Κοτζιούλα).

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε παντού καλά -το αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τα όριά του -και ελπίζω να τα είδε. Στενά κομματικές υποψηφιότητες χωρίς ευρύτερη απεύθυνση συνήθως απέτυχαν, με ιδιαίτερα οδυνηρή την αποτυχία στον δήμο Θεσσαλονίκης (όπου θα ήταν ευκταία μια συνεργασία με τον Γ. Μπουτάρη, εφόσον είχε προλειανθεί το έδαφος από πολύ νωρίτερα) και στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, αλλά και στην Κρήτη. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις άμαζες οργανώσεις, είναι ότι πολλά μέλη του είναι απολύτως δυσανεκτικά στις ευρύτερες συνεργασίες και νοσταλγούν την καθαρότητα και την αμεριμνησία του 4%, για να μην πω πως κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψει το κόμμα στα γνώριμα ποσοστά του. Χαρακτηριστικός είναι ο αυτοκτονικός τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκε η δυσανεκτική μερίδα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ τα πολύ δειλά βήματα ευρύτερων συνεργασιών που τόλμησε να προτείνει η ηγεσία του κόμματος σε σχέση με τους υποψήφιους περιφερειάρχες. Κατόρθωσαν μάλιστα να ματαιώσουν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην πολύ καλή ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Καρυπίδη στη Δυτ. Μακεδονία, επειδή κάποιος βοηθός του, ανάμεσα στις δεκάδες αναδημοσιεύσεις που ανέβαζε στον τοίχο του στο Φέισμπουκ, έβαλε δυο απαράδεκτα πράγματι σχόλια αντιγραμμένα από το Χωνί (μια «αντιμνημονιακή» εφημερίδα του Καζάκη).

Τέλος πάντων, τα εσωκομματικά δεν ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο που υποφέρει. Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να απαλλαγεί από τη  νοοτροπία του αριστερόμετρου, να απομονώσει τους μυγοσπαθάτους, τους ανθρωποδιώχτες και τα άλλα βαρίδια και να προχωρήσει στις πλατιές συνεργασίες που έχει ανάγκη ο τόπος, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Όσο για τον δεύτερο γύρο, ένας επιπόλαιος παρατηρητής θα έλεγε ότι η Δούρου και ο Σακελλαρίδης παρά τις ανέλπιστα καλές επιδόσεις τους έχουν μικρές πιθανότητες να κατακτήσουν τελικά την πρώτη θέση στον δεύτερο γύρο, εφόσον οι αντίπαλοί τους φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχουν πολύ μεγαλύτερες δεξαμενές για να αντλήσουν ψήφους. Ωστόσο, η πρώτη θεώρηση δεν επαληθεύεται πάντοτε, ούτε η μεταφορά των ψήφων γίνεται απρόσκοπτα. Καταρχάς, και οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρκετό περιθώριο δυνητικής ενίσχυσης από τους πολίτες που στήριξαν άλλους συνδυασμούς της ευρύτερης αριστεράς (από τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους ως την Ανταρσύα και τη βάση του ΚΚΕ, γιατί η ηγεσία του προτιμάει να δει δεξιούς να εκλέγονται παρά συριζαίους), κι έπειτα οι πολίτες στον δεύτερο γύρο παραδοσιακά στρέφονται εναντίον του υποψηφίου που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Θα θυμάστε, ας πούμε, τις δημοτικές εκλογές του 1982 όταν στην Πάτρα ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Θ. Άννινος υπολειπόταν πολύ στον πρώτο γύρο από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά στον β’ γύρο τον πέρασε με μεγάλη διαφορά επειδή οι ψηφοφόροι των άλλων συνδυασμών θέλησαν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση.

Μια και ανέφερα το ΚΚΕ, πρέπει να πω ότι πήγε πολύ καλά, αφού κατάφερε, όπως ήταν ζητούμενο (και αναμενόμενο) να ‘επαναπατρίσει’ σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του που είχαν διαρρεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, κάτι που εξηγεί και τις σχετικά χαμηλές επιδόσεις των συριζαίων σε περιοχές που έχει δύναμη το ΚΚΕ (π.χ. Βόρειο Αιγαίο). Συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης μπόρεσαν να περάσουν στον β’ γύρο σε περισσότερους δήμους απ’ ό,τι το 2010, με πιο εντυπωσιακή επιτυχία την Πάτρα, όπου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει την υποστήριξή του, όπως άλλωστε έγινε και στην Πετρούπολη, ενώ πρώτο βρίσκεται το ΚΚΕ και στο Χαϊδάρι. Παρά την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η μαινόμενη Λιάνα Κανέλλη στα τηλεοπτικά πάνελ, ευελπιστώ ότι ο κόσμος του ΚΚΕ θα στηρίξει τους υποψηφίους της Αριστεράς στην Αττική, στα Ιόνια, στην Αθήνα, και στους πολλούς ακόμα δήμους όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με δεξιούς π.χ. στην Κέρκυρα. (Για την ειδική περίπτωση του Βόλου, θα πω παρακάτω).

Όσο για τις υψηλές επιδόσεις της Χρυσής Αυγής στην Αττική και κυρίως στην Αθήνα, χωρίς να θέλω να τις προσπεράσω σαν κάτι το ασήμαντο, δεν τις βρίσκω ιδιαίτερα απειλητικές, ίσως επειδή τις περίμενα -μάλιστα φοβόμουν πολύ χειρότερα. Θα έλεγα ότι η Χρυσή Αυγή, που διατυμπάνιζε ότι θα πάρει την πρώτη θέση στην Αθήνα, μάλλον η ηττημένη των εκλογών είναι. Ωστόσο, αποδείχτηκε αυτό που πολλοί φοβόμασταν, ότι οι δικαστικές διώξεις δεν οδήγησαν σε καταβαράθρωση των ποσοστών της ΧΑ. Και ούτε θα μειωθούν τα ποσοστά της αν η κυβέρνηση, όπως ήδη εξάγγειλε από τα τηλεοπτικά πάνελ ο κ. Βορίδης, υιοθετήσει ακόμα περισσότερο τη χρυσαβγίτικη ατζέντα: κάτι τέτοιο επιχείρησε να κάνει και ο Σαρκοζί στη Γαλλία και τώρα η Μαρίν Λεπέν διεκδικεί την πρώτη θέση.

Ίσως μεγαλύτερη απειλή να θεωρώ την ανάδυση του μπερλουσκονισμού, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα στον Βόλο και στον Πειραιά. Κι αν στον Βόλο βρέθηκε στη δεύτερη θέση ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ που ελπιζω ότι θα πάρει τη στήριξη τόσο από τον απερχόμενο κεντροαριστερό δήμαρχο Π. Σκοτινιώτη όσο και (κατ’ εξαίρεση έστω!) από τον υποψήφιο του ΚΚΕ, τα πράγματα στον Πειραιά είναι πιο δύσκολα, αφού ο εκλεκτός του εφοπλιστή Μαρινάκη είναι πρώτος και έχει για αντίπαλο τον απερχόμενο δήμαρχο Μιχαλολιάκο που πρόσκειται στη ΝΔ (αλλά που προδόθηκε από πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του που έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή στον κ. Μαρινάκη).

Στον Πειραιά, ο συνδυασμός που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από γενναία αλλά άνιση μάχη πήρε την τρίτη θέση. Προσωπικά, αν ψήφιζα στον Πειραιά, στον δεύτερο γύρο θα ψήφιζα τον Μιχαλολιάκο και το ίδιο συστήνω σε όλους. Αν δεχτούμε ότι έχουμε στον δεύτερο γύρο «δύο τέρατα» (τίτλος διηγήματος του Παπαδιαμάντη), προτιμώ να ενισχύσω το γερασμένο, το κατερχόμενο, εκείνο που σε πέντε χρόνια θα μπορέσω να το νικήσω, και όχι το νεαρό, το άπληστο, το ανερχόμενο, που αν βγει τώρα θα μου κατσικωθεί μια ζωή. Προτιμώ για δήμαρχο τον δεξιό πολιτικό από το κακέκτυπο του Μπερλουσκόνι. Και λυπάμαι που το θνησιμαίο ΠΑΣΟΚ έσπευσε, σε αγαστή σύμπνοια με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, να αγκαλιάσει τον συνδυασμό του κ. Μώραλη, λες και θέλει με τον επιθανάτιο ρόγχο του να δώσει φύσημα ζωής στο τέρας του μπερλουσκονισμού.

Όμως είπα πάρα πολλά, περισσότερα απ’ όσα λογάριαζα στην αρχή. Ακούω τις δικές σας εκτιμήσεις, που δεν είναι φυσικά ανάγκη να συμπίπτουν με τις δικές μου, ή να αφορούν τις πτυχές που έθιξα στα παραπάνω.

Και υπόσχομαι το αυριανό άρθρο να μην έχει καμιά σχέση με την επικαιρότητα, πολιτική και άλλη!

ΥΓ Θα αναρωτηθείτε για τον τίτλο. Πρόκειται για μια δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από κάποιες δημοτικές εκλογές που δεν είχαν πάει πολύ καλά για το κόμμα του. Την άκουσα χτες να επαναλαμβάνεται στα τηλεοπτικά πάνελ -και έβαλα το ερωτηματικό για να το συζητήσουμε.

376 Σχόλια to “Νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση;”

  1. Phoenix said

    Reblogged this on tolmima.

  2. elic0ptero said

    Τολμώ να πω στους Πειραιώτες να «εγερθουτου».
    Επίσης, κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Σύριζα έδειξε τις αδυναμίες του στο δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικου. Και οι συγκυρίες είναι που διαμορφώνουν, ανάλογα με τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν.

  3. munich said

    Ο Σύριζα τελικά δεν τα πήγε καλά. έκανε πολλά λάθη στη στρατηγική και τις επιλογές του. κριμα γιατί από την τοπική κοινωνί και τις μικρές κοινότητες ξεκινάει η ανατροπή
    Για τι επιλογές δε νομίζω ότι έφταιγαν «οι νοσταλγοι του 4%» αλλά ίσως εκείνοι που ξέχασαν να συζητήσουν νηφάλια . Η ακύρωση της υποψηφιότητας της κ. Σαμπιχά κυρίως και οι άλλες παλινωδίες έπληξαν καίρια την εικόνα του κόμματος.
    Παρόλαυτά και κόντρα στις αρχές μου συντονίστηκα με τα ελληνικά στριμινκ και χάρηκα ιδιαίτερα με τις δηλώσεις και τους πανυγυρισμούς της κ. Δούρου την οποία πολέμησαν υπουλα,
    και συκοφαντικά οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Μπράβο της και εύχομαι τα κελύτερα

  4. munich said

    όσο για το αριστερόμετρο…στο σπίτι του κρεμασμένου ας μη μιλάμε για σκοινί. Δεν προβλέπετε πάντως να εκελεγεί ο δεύτερος αριστερός δήμαρχος στην Αθήνα

  5. ππαν said

    Εμένα τα αποτελέσματα μου φαίνονται φριχτά. Σε αυτές τις εκλογές συνέφερε να είσαι υπόδικος, τουλάχιστον στον Βόλο και στην Αθήνα.

  6. Από το μέσο όρο της ηλικίας ημών των σχολιαστών, το λογικό είναι μάλλον να μην αναρωτηθούμε για τον τίτλο. 😉

  7. Α ναι, κάτι που κανείς δεν πήρε απ’ ό,τι βλέπω υπόψη του: εμάς τους ετεροδημότες που προτιμήσαμε να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές (και στον β’ γύρο όπου υπάρχει). Μεγάλη ιστορία.

  8. LandS said

    Για να το συζητήσουμε, θα πρέπει πρώτα να το …ακούσουμε. Γιατί μπορεί να σημαίνει αν νίκησε ή δεν νίκησε η αυτοδιοίκηση, ή αν η αυτοδιοίκηση ήταν αυτή που νίκησε και όχι κάποιος άλλος.
    Και να πω τη κακία μου. Άκουσα σε ένα πάνελ, από τον Μαλλέλη, να λέγεται ότι πρέπει να γίνουμε Ευρώπη «σε όλα» και να μη ψηφίζουμε με κομματικά κριτήρια.
    Δηλαδή η Γαλλία όπου οι βουλευτές, οι υπουργοί κλπ (ίσως όχι όλοι) είναι και Δήμαρχοι, και η Βρετανία όπου παίρνουν μέρος οι τοπικές των κομμάτων με την εθνική ονομασία τους είναι σε άλλη ήπειρο.

  9. munich said

    δεν βλέπω κανένα να διαμαρτύρεται για αποχή οπότε είναι όλοι ευχαριστημένοι από την προσέλευση

  10. Τον Σγούρο τον ψήφισαν ΑΕκτζήδες για να χρηματοδοτήσει την Αγιάσοφιά, η θέση της Δούρου στο θέμα ήταν ασαφής, φυσικά δεν ήταν ΠαΣοΚοι.
    Μίλησα για χαμένη ευκαιρία του Σύριζα γιατί αφησε τον Μιχαλολιάκο να καταγγέλλει όσα έγιναν στον Πειραιά από τα παιδάκια με τα μαύρα μπλουζάκια και τα ξυρισμένα κεφάλια (τι μας θυμίζουν,τι μας θυμίζουν ; ) κι ο ίδιος ουσιαστικά σίγησε.
    Δεν ξέρω για ποιό λόγο δεν θέλησε να πει ανοικτά ποιός πολιτικός χώρος ωφελείται από την κάθοδο του Μαρινάκη (ποιός Μόραλης, τώρα, απλά ο Βαγγέλας δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα δημάρχου), δεν άκουσα μια συσχέτιση με το ποσοστό της Χ. Α, στον Πειραιά.
    Ο Μιχαλολιάκος διαμαρτύρται σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επίπεδο, σε κομματικό συγγενεύει με τους βασικούς υποστηρικτές του Μόραλη.
    Κατανοώ πως υπάρχει στρατηγική αλλά και δεν γίνεται ομελέττα χωρίς να σπάσεις τα αυγά (να στενοχωρήσεις τους φίλους του ΟΣΦΠ εν προκειμένω )

  11. physicist said

    #0. — Στον Πειραιά, ο συνδυασμός που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από γενναία αλλά άνιση μάχη πήρε την τρίτη θέση. Προσωπικά, αν ψήφιζα στον Πειραιά, στον δεύτερο γύρο θα ψήφιζα τον Μιχαλολιάκο και το ίδιο συστήνω σε όλους. Αν δεχτούμε ότι έχουμε στον δεύτερο γύρο “δύο τέρατα” (τίτλος διηγήματος του Παπαδιαμάντη), προτιμώ να ενισχύσω το γερασμένο, το κατερχόμενο, εκείνο που σε πέντε χρόνια θα μπορέσω να το νικήσω, και όχι το νεαρό, το άπληστο, το ανερχόμενο, που αν βγει τώρα θα μου κατσικωθεί μια ζωή. Προτιμώ για δήμαρχο τον δεξιό πολιτικό από το κακέκτυπο του Μπερλουσκόνι. Και λυπάμαι που το θνησιμαίο ΠΑΣΟΚ έσπευσε, σε αγαστή σύμπνοια με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, να αγκαλιάσει τον συνδυασμό του κ. Μώραλη, λες και θέλει με τον επιθανάτιο ρόγχο του να δώσει φύσημα ζωής στο τέρας του μπερλουσκονισμού.

    Προσυπογράφω χωρίς δεύτερη σκέψη αυτόν τον συλλογισμό. Δεν είναι μόνον «το παλιό» και «το νέο», είναι που έχουμε δείγμα του μπερλουσκονισμού και ξέρουμε ότι δεν ήταν τίποτε λιγότερο από την πλήρη διαφθορά και την παραλίγο επιτυχημένη προσπάθεια να καταλυθεί στην Ιταλία το δημοκρατικό πολίτευμα. Θυμίζω στους νεότερους και μια χοντρικά αντίστοιχη περίπτωση σε δημοτικές των αρχών του 80(;), όπου η ΝΔ έδωσε γραμμή σε όσους λίγους δικούς της είχαν ψηφίσει στον Πειραιά τον Μιχελή (που είχε πάρει κάπου 5%) να ρίξουν ψήφο στον αριστερό υποψήφιο, ώστε να μην εκλεγεί ο Σκυλίτσης. Αντίστοιχα, οι νεοδημοκράτες Βολιώτες που έχουν μυαλό, να στηρίξουν εκεί τον συριζαίο για να μη γίνει ο Βόλος Μπέογκραντ.

    Κατά τ’ άλλα, υπερβολικά κολακευτική μου φαίνεται η εκτίμηση του Νίκου για τ’ αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας περιμένουμε μέχρι τον δεύτερο γύρο, καλύτερα, και τις Ευρωεκλογές.

  12. elic0ptero said

    Να χαρώ για τα αποτελέσματα δεν μπορώ. Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω να με αποθαρρύνουν, για να δώσω έναν τόνο συναισθηματισμού, τον οποίο βιώνουμε όλοι μας.

    Επίσης, έχω να σχολιάσω και το εξής: θεωρώ ότι, για παράδειγμα, η επικοινωνιακή πολιτική του Σύριζα είναι εξαιρετική, είναι για μελέτη από τους αυριανούς επικοινωνιολόγους, με δεδομένο τη χώρα στην οποία εφαρμόζεται (επιλογή νέων ανθρώπων, καλαίσθητες και δυναμικές αφίσες, σύντομα μηνύματα, στοχευμένη χρήση λεξιλογίου, έξυπνη χρήση συνθημάτων, θετικό πρόσημο, ατμόσφαιρα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι συμμετέχεις κλπ).

    Μάλλον η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να τολμήσει, αφού δείχνει να σαγηνεύεται (ή έστω να πειθεται) από το Μπέο, τον Μιχαλολιάκο, τον Μώραλη και τα άλλα παιδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή μάλλον οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι ή πρόθυμοι να αποκοπούν από τον ομφάλιο λώρο τους πελατειακούς συστήματος. Αλλά ίσως και επειδή ο Σύριζα πείθει όσο πείθει. Τουλάχιστον για την ώρα. Και είναι προφανές ότι έχει κάνει τεράστια πρόοδο, αλλά τεράστια πρόοδο έχουν κάνει και οι χρυσαυγίτες χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερη φαιά ουσία. (απλά διότι δεν την διαθετουν σε αφθονία)

    Και κλείνοντας, ρωτώ: θα προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε εμείς με τον κόσμο ή θα βαλθούμε να τον προσαρμόσουμε στα μυαλά μας, στις ιδέες μας, στην ικανότητά που έχουμε ορισμένοι να σκεφτόμαστε, να μιλάμε ή ότι άλλο διαθέτει ο καθένας;

  13. ππαν said

    Αν ήμασταν τόσοι πολλοί οι αεκτσήδες θα το γνωρίζαμε 🙂
    Συμφωνώ με τον Τζι

  14. # 9

    Η αποχή θα κριθεί ουσιαστικά την προσεχή Κυριακή. Πολλοί δεν αντέχανε τον κόπο και το διπλό έξοδο της μετάβασης και δεν γουστάρουν τα κομματικά πούλμαν.
    Μην ανησυχείς πάντως, θα ξεπεράσει το 40% πιστεύω

  15. elic0ptero said

    Για να γίνω πιο σύντομη: τι έκανε τον Ανδρέα ευφυή; και τι τον έκανε δημοφιλή;

  16. Voulagx said

    «…γιατί η ηγεσία του [του ΚΚΕ] προτιμάει να δει δεξιούς να εκλέγονται παρά συριζαίους»

    Λες ο Λαμπρούλης να είναι εκτός γραμμής; 🙂
    «Τους καλούμε να μη γίνουν συνένοχοι ψηφίζοντας ούτε τον έναν ούτε τον άλλο συνδυασμό στο Β γύρο»
    Από εδώ: http://www.larissanet.gr/2014/05/19/lamproulis-oloi-xana-stous-dromous/

  17. LandS said

    #2 Ο Κορτζίδης ανέβασε το ποσοστό του α γύρου, από 29 σε 33. Απέναντί του είχε μόνο ένα αντίπαλο (όπως και στο δήμο Μοσχάτου-Ταύρου η ΝΔ δεν κατέβασε δικό της ανεξάρτητο) που διέδιδε ότι ο Λάτσης τον είχε διαβεβαιώσει ότι τα 2/3 των θέσεων εργασίας της επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο θα είναι δικές του.
    Να τα λέμε και αυτά.

  18. ππαν said

    Τώρα βλέω που δεν βγήκε ο Πάχτας, επιτελους κάτι ευχάριστο

  19. leonicos said

    Άσχετο αλλά λεξιλογούν

    Αναφέρομαι στο «Ο Λουκανίδης γύρισε από την Αφρική»
    @30 Μούλιος Τάτας
    υπάρχει τέτοια μετοχή και δεν το ΄χω πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια ή πάει για το μενού του Σαββάτου: Η αντιπαλομένη σχέση της Υγείας με την Οικονομία.
    @32 Σερ Σαρ: Όχι, δεν υπάρχει βέβαια!

    Μην ταράζεστε. Είμαι τόσο Σαραντάρρωστος που κάνω κι επαναλήψεις. Ώστε αν ποτέ αυτός ο Νικ. Νοικ. βγάλει εξεταστική να είμαι έτοιμος, και θα κατατροπώσω τα ‘εκλεκτά’ του ιστολογίου, δηλαδή κάτι τύπου σαν τον Γς, που το παίζει και πρωταγωνιστής και ωραίος!

    Λοιπόν, η άποψή μου είναι:

    Μετοχή ‘αντιπαλόμενη’ δεν υπάρχει διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Αν υπήρχε, και γιατί όχι, θα ήταν αντιπαλλόμενη (με δύο λλ).
    Βέβαια ούτε ρήμα ‘αντιπάλλομαι’ υπάρχει, αλλά υπάρχει ο ‘αντίπαλος’ πρωτογενής σημασία ‘εκείνος που πάλλει το δόρυ του εναντίον σου’ ή ‘στέκεται απέναντί σου πάλλοντας το δόρυ του’.
    Είναι προφανές ότι το δεύτερο συνθετικό του ‘αντίπαλος’ περιέχει το μόρφημα ‘παλ’ το οποίο ως ρήμα γίνεται παλjω > πάλλω, όμοια με τα βάλλω, στέλλω κ.ο.κ. Επομένως ρήμα ‘αντιπάλλω’ θα μπορούσε να υπάρχει, μετοχή ‘αντιπαλλόμενος’ (μην ξανακούσω τη βλακεία ότι μετοχή ενεστώτα μέσης φωνής δεν υπάρχει) καθώς και αντιπεπαλμένος. Καλά, δεν σας λέω να πάτε ώς εκεί… αλλά μέχρι το αντιπάλλω και το αντιπαλλόμενος μπορείτε να πάτε. Η γλώσσα δεν θέλει μόνο ‘άποψη’• θέλει και θάρρος. Στο κάτω κάτω εξελίσσεται. Και αφού εξελίσσεται μ’ εξωτερικά δάνεια, γιατί να μην πάρει και εσωτερικά.

  20. munich said

    #14
    δεν ανησυχώ καθόλου, κάποτε ο κόσμος θα ο κόσμος θα ξυπνήσει

  21. # 15

    Ο Ανδρέας είχε πιάσει το νόημα και πέταγε τη μια μπαρούφα πίσω από την άλλη
    » Εξω από την ΕΟΚ» ενώ γινότανε ο πρώτος Ελληνας προεδρεύων σ’ αυτήν και το…ξέχναγε, «βυθίσατε το Χόρα» και άλλα.
    Δεν φοβότανε μήπως τρομάξει ή στενοχωρήσει κάποια ομάδα πολιτών αλλά φρόντιζε να δείχνει πως πιστεύει σ’ αυτά που λέει και δεν ψάχνεται, ώστε να τραβήξει την πλατιά μάζα των αναποφάσιστων.
    Δημοφιλέστερος υπουργός σήμερα πρέπει να είναι ο Μπουμπούλος, ο κόσμος δεν κοιτάει τι βλακείες κάνει αλλά το ότι δείχνει (απο)φασισιστικός.

  22. ΠΑΝΟΣ said

    Το παιχνίδι παίζεται,νομίζω,την επόμενη Κυριακή.Υπάρχουν άνθρωποι,ίσως αρκετοί,δεν είμαι και σίγουρος,που αλλιώς ψήφισαν χθες,αλλιώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.Το λέω κρίνοντας από μένα και μόνον.Δεν κάνω επιστημονική ανάλυση, δεν ξέρω και δεν μπορώ να την κάνω.

  23. schrodcat said

    Νίκο καλημέρα. Ειδικά για την περίπτωση Μιχαλολιάκου vs νονών-πορτιέρηδων, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι αριστεροί ψηφοφόροι να λερώσουν τα χέρια τους. Ο γερασμένος πολιτικά Μιχαλολιάκος των Ρέιντζερς και των πιο σκοτεινών στιγμών της οννέδ, δεν μπορεί να στηριχτεί άτυπα. Ίσως να καταλάβαινα την προτροπή σου αν το θέμα της εκλογής στο λιμάνι ήταν ανοιχτό, αλλά δείχνει να είναι τελειωμένο. Για τα υπόλοιπα, ξέρεις τη γνώμη μου, νομίζω πως θα γραφτούν εκατοντάδες σχόλια στο ποστ, θα πω και εγώ τα μικρά δικά μου αργότερα:)

  24. leonicos said

    απεύθυνση

    Η λέξη δεν υπήρχε… αλλά υπάρχει από σήμερα. Γιατί όχι;

    Βέβαια όχι ως συνώνυμο του απήχηση

    Τι κακός που είμαι, μερικές φορές, ο μπάσταρδος! Ούτε ο Γς δεν με φτάνει, που συνήθως είναι χειρότερος

  25. Ωραία ανάλυση Νικοκύρη, ευχαριστούμε και αναμένουμε την επόμενη Κυριακή…

  26. sarant said

    Kαλημέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    9: Ξέχασα να αναφερθώ στην αποχή, έχετε δίκιο. Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα: α) επειδή δεν έχουν εκκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι, δεν μπορείς να την υπολογίσεις με ακρίβεια, και β) όπως λέει και ο Δύτης στο 9, πολύς κόσμος *οδηγήθηκε* στην αποχή, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

    16: Μα, ακριβώς αυτή είναι η γραμμή του ΚΚΕ. Δεν λέει βέβαια «ψηφίστε δεξιούς», λέει «μην ψηφίσετε κανέναν».

  27. # 20

    Ακριβώς !!

    Ο Καραμανλής ο Β καθαιρέθηκε από τους χρηματοδότες της ΝουΔου όχι γιατί έχασε τις εκλογές αλλά γιατί μείωσε κατά 500 000 περίπου το πελατολόγιό της.

  28. leonicos said

    τη βάση του ΚΚΕ, γιατί η ηγεσία του προτιμάει να δει δεξιούς να εκλέγονται παρά συριζαίους

    Αυτό ελπίζω να θεωρηθεί κακή εκτίμηση ή κακεντρέχεια και όχι αλήθεια… αν και δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Ελπίζω να μην είναι έτσι.

  29. elic0ptero said

    #17 Βεβαίως και να τα λέμε. Έχω, πάντως, την εντύπωση ότι τον Κορτζίδη τον αφήσαν λίγο και στην μοίρα του. Επίσης, διάδασα αρκετά εμετικά δημοσιευματα στο Βημα και αλλού, δεν είδα όμως έναν αντίστοιχο όγκο δημοσιευμάτων από φιλικά σε αυτόν και δημοφιλή στην αριστερά μμε. Ο Κορτζίδης είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις.
    #21 Ο Αντρέας το είχε πιάσει το νόημα. Και ήταν και σέξι. Και το χρησιμοποιούσε και αυτό. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μάθουμε από τον ωραίο Αντρέα. Ούτε σημαίνει ότι σώνει και ντε πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά το παράδειγμά του και να ανάγουμε τη βλακεία ή την ασυνέπεια σε τέχνη και σκοπό ζωής.
    Γενικότερα, δεν μπορούμε να νοσταλγούμε τις παλιές καλές ημέρες, ούτε να περιμένουμε πότε οι συνθήκες θα είναι οι ιδανικές. Τα πράματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και έχει έρθει η ώρα του απολογισμού και της αυτοκριτικής ώστε να περάσουμε στη δράση, τη δράση, τη δράση! (αλά Αγγελάκας)

  30. schrodcat said

    #28 Φυσικά και προτιμούν δεξιούς. Όσο πιο γρήγορα περιθωριοποιηθεί αυτό το κόμμα τόσο καλύτερα για όλους. Στάζουν μίσος, από ηγετικά στελέχη έως απλά μέλη. Δεν κρατούν καν ίσες αποστάσεις μεταξύ κυβερνητικών κομμάτων vs. σύριζα, προτιμούν την επίθεση στο σύριζα. Και είναι και ύπουλοι, βάζουν μπροστά στα τελεβίζια το σούργελο τη θεούσα για να παίζει το πιο βρώμικο παιχνίδι. Να μου συγχωρεθεί που δεν είμαι «αριστερά ορθός» αλλά η υπομονή με το ΚΚΕ έχει όρια.

  31. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δήμος Αθηναίων, Κασιδιάρης 16,12, Περιφέρεια Αττικής, Παναγιώταρος 11%, το ΚΚΕ γενικά ΠΑΤΟΣ. Με την ηγεσία της Χ.Α στην φυλακή, με όλο τον κρατικό μηχανισμό εναντίον της, με σύσσωμα τα ΜΜΕ, να ανακαλύπτουν ξαφνικά οτι είναι εγκληματική οργάνωση, και να την δυσφημούν με κάθε τρόπο, με τους πολίτες πλέον ενημερωμένους για το ποιόν της οργάνωσης (γιατι στις προηγούμενες εκλογές δεν ήξεραν) και παρ΄όλα αυτά, τριπλασίασε τα ποσοστά της. Κι όμως, η αριστερά (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα) πανηγυρίζει, και μιλάει για νίκη των δημοκρατικών (sic) δυνάμεων, για αντιμνημονιακή στροφή του λαού, για δικαίωση και άλλες χαριτωμενιές. Ή στραβά αρμενίζουν, ή στραβά αρμενίζουν, ο γιαλός πάντως, μιά χαρά ίσιος είναι.

    Υ.Γ – Το κερασάκι στην τούρτα, η εκλογή στον Βόλο απο την πρώτη αναμέτρηση, του ΑΠΛΟΥ ΦΙΛΑΘΛΟΥ Μπέου.

  32. ΠΑΝΟΣ said

    Οι προβληματισμοί για το τι θα ψηφίσει στον β’ γύρο το ΚΚΕ έχει ενδιαφέρον
    .Η Χ.Α. άραγε τι θα κάνει; Κι αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον!

  33. ππαν said

    31: Τι εννοείς «να δυσφημούν»;

  34. Voulagx said

    #26 Απ’ τη διατύπωσή του, κατάλαβα το αντίθετο.

  35. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    13 – Είμαστε πολλοί περισσότεροι, προφανώς κατα τον gpointόβιο συλλογισμό, έχουμε καλύτερη κρίση ακόμα κι απο τους μπαοκτσήδες. Κατα τ΄άλλα συμφωνώ κι εγώ μαζί του.

  36. Πάνος με πεζά said

    Εντάξει, ο Μπέος στο Βόλο θα έκανε τον αγώνα του με ένα και μόνο σύνθημα : «Μια τριαδούλα σίγουρη κάθε Σαββατοκύριακο» ! Χορηγός ΟΠΑΠ.

    Στην Πειραιά ο κύριος Μώραλης έκανε αρκετές παρεκτροπές (δε μιλάω για τα χτεσινοβραδινά, μιλάω για αυτό : http://www.parapolitiki.com/2014/05/blog-post_14.html ), και φυσικά ίδρυσε και έναν ραδιοφωνικό σταθμό για να τον υποστηρίξει. Μακάρι να μην επικρατήσει «Ολυμπιακή» λογική στο μεγάλο λιμάνι, γιατί νομίζω ότι με τον ανύπαρκτο Θεσσαλονικιό Παναγιώτη Φασούλα το πλήρωσαν αρκετά…

    Στην Αθήνα, δυστυχώς χάσαμε τον Άρη και την ερωμένη του, πήγαν τζάμπα οι πούδρες και οι κρέμες, αλλά όπως και να έχει, ευτυχώς πια μεγάλη μερίδα του κόσμου ψηφίζει πλέον -όπως κι εγώ στο δικό μου Δήμο- με κριτήριο το ποιός «σιάχνει» τα οικονομικά ενός Δήμου, γεγονός που έχει άμεση αντανάκλαση στην καθημερινή του ζωή… Και φυσικά υπάρχει και το αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι ο Καμίνης υπήρξε, άθελά του, ο Δήμαρχος της κρίσης, που σκέπασε με κουβέρτες και τάισε χιλιάδες, ίσως ανθρώπους…

    Για τον κύριο Σγουρό, θυμάμαι την ιστορική φράση του δίπλα στον κύριο Κικίλια «Εγώ σε έξι μήνες, αν δεν έχω φτιάξει σκουπίδια και αποχέτευση στην Αττική, παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω…» Ήταν δελτίο από εποχής ALTER και Χατζηνικολάκη, αλλά το καπέλο έβγαλε ρίζες στον καλόγερο, ευτυχώς υποδεικνύοντάς μου πώς να ψηφίσω την Κυριακή. Τι να κάνω, ο «αχόρταγος» κοστίζει 130 ευρώ στα μέρη μας, και τον χρειάζεσαι δυο φορές το χρόνο…
    Δεν παύω, παρόλα ταύτα, να πιστεύω ότι ο θεσμός του περιφερειάρχη είναι εντελώς διακοσμητικός, ίσως και να καθιερώθηκε για να βρει διέξοδο η Φώφη Γεννηματά…

    Στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη οι Θεσσαλινικείς ίσως βρίσκουν έναν ακόμη μακρόβιο Δήμαρχο, αφού έχει ακριβώς το στυλάκι που απαιτείται : μην ξεχνάμε την αμίμητη ρήση «Κάναμε ανάπλαση της παραλίας της Θεσσαλονίκης, ώστε τώρα με την κρίση, να υπάρχει ένα όμορφο περιβάλλον να πηγαίνει ο κόσμος και να…κλαίει τη μοίρα του !»

    Αυτά ως πρώτο σχόλιο, κι επανερχόμαστε…

  37. Voulagx said

    #31 Λάμπρο,ο Μπέος δεν βγήκε απ’ τον πρώτο γύρο

  38. ππαν said

    Ο Μπουτάρης δείχνει κάτι: μπορείς να κάνεις καριέρα χωρίς να κολακεύεις το κοινό σου. Τι χωριάτες τους ειπε, τι με τους αρειανούς τα έβαλε -αρειανός ο ίδιος-, τι βρισίδι ρίχνει στις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου…

  39. elic0ptero said

    #14 ναι, τότε
    #20 όχι όλοι
    #23 συμφωνώ και επαυξάνω
    #31 🙂

  40. sarant said

    37: Και ελπίζω να μη βγει ούτε από τον δεύτερο.

    38 και πριν: Προσωπικά, θα ήθελα να στήριζε τον Μπουτάρη ο Σύριζα.

  41. #23 γιατι δηλαδη ειναι τελειωμένο; Η ανάλυση του Σαραντάκου ειναι απολύτως ορθή,ετοιμαστείτε για τα χειρότερα. Κάτι το οποιο οι πολλοι δεν ξερετε, εγω ομως στην Β πειραια το ξερω, ειναι οτι οι οπαδικοι συλλογοι του Ολυμπιακου, αυτους που ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ Ο ΜΩΡΑΛΗΣ, ειναι ανδρα της ΧΑ στις προσφυγικες και εργατικές συνοικίες της Α και Β Πειραια.
    Καντε μια απλη αναγωγη τι ποσοστο πηρε ο Παναγιωταρος στην Α πειραιως και τι ποσοστο ο επισημος υποψηφιος δημαρχος στον Πειραια. Δεν εχω τα στοιχεια αλλα θα ειναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
    Αυτο το εκρηκτικο μειγμα Fascism Inc αν επικρατησει πρωτα στο πειραια και μετα στην υπολοιποη χωρα μην κανετε οτι δεν το ξερατε απο την αρχη ποιος ειναι ο πραγματικός χαρακτηρας του.
    Ειναι θεμα βασικης δημοκρατιας πλεον.

  42. ππαν said

    Θέλω να πω επίσης ότι υπάρχουν δυο τρόποι να βλέπεις τα πράγματα, ο καθένας έχει τα προβλήματά του αλλά έχει σημασία να είμαστε συνεπείς ή στον έναν ή στον άλλον. Ή θεωρείς πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, Μαρινάκης και Μιχαλολιάκος (ξάδερφος), Σιράκ και Λεπέν είναι το ίδιο, και δεν ανακατευεσαι γιατί η διαμάχη τους δεν σε αφορά ή παίρνεις θέση.

  43. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    33 – Ησύχασε, δεν εννοώ οτι δεν τα κάνουν, απλώς ενώ πριν δύο χρόνια που έκαναν χειρότερα, τους παρουσίαζαν σαν μάγκες, εναλλακτική λύση, προστάτες των γερόντων, τα καλά παιδιά που σκουπίζουν τους δρόμους, (για να ξεβρομίσει κι ο τόπος, το ξέχασες;) οτι είναι αγνοί πατριώτες, και γενικά οτι δεν είναι τόσο κακοί, ούτε οτι είναι ρατσιστές, απλώς οι μετανάστες είναι μαύροι, τώρα φορτώνουν σ΄αυτούς όλα τα κακώς κείμενα, έ δεν το λές και θετική διαφήμηση. Ο στόχος όμως δεν επιτεύχθηκε, πέρασαν για πλάκα το 10% κι αν ήταν όπως πρίν δύο χρόνια, θα ήταν για πλάκα πρώτοι στην δήμο, και σίγουρα θα έπαιζαν για την περιφέρεια, αυτό προσπάθησα να πώ στο σχόλιό μου.

  44. Νέο Kid Στο Block said

    38. Σωστό αυτό που λέει η Ππαν. O Τόλιας ο Γκλέτσος ξέρεις τι βρισίδι έχει ρίξει στους Στυλιδιώτες! Mέχρι και αγροτικό έχει και κυνηγιέται με άλλους αγροτικούς από Σπαρτιά ώς τη Λαμία . 🙂 70% σχεδόν πήρε. Μαζόχες παιδί μου οι ρωμιοί.
    Πιστεύω πως αν έβαζε κι ο Μάκαρος ο Ψωμιάδης , θα έβγαινε με τα τσαρούχια!

  45. ππαν said

    Δυσφημώ σημαίνει άλλο πράγμα

  46. Νίκο, θα το φανταζόσουν ποτέ πριν λίγα χρονάκια, πως θα συνιστούσαμε ομόφωνα στον κόσμο να ψηφίσει Μιχαλολιάκο;

  47. Voulagx said

    #43 Άρα τώρα δεν τους δυσφημούν, ενώ πριν τους σιγοντάριζαν.

  48. Νεο Kid Στο Block said

    46.Παναγιωτη, η Ευα πως πηγε ;

  49. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
    Το προσωπικό κριτήριο επιλογής σαφώς και παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά όσο ανεβαίνουμε επίπεδο (περιφέρειες –> ευρωεκλογές –> εθνικές) τα κριτήρια επιλογής αλλάζουν γενόμενα περισσότερο ιδεολογικά και θέσεων / κομματικά.
    Αν και δεν ψηφίζω Αθήνα και ούτε ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι, η επιλογή του ουρανοκατέβατου Σακελλαρίδη έναντι της Πορτάλιου (που αν μη τι άλλο, η τελευταία τράβηξε κουπί στον Δήμο Αθηναίων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ) ήταν κακή επιλογή δείχνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός του ότι είχε δυστοκίες στη στελέχωση των ψηφοδελτίων του, συμπράττοντας ανά την Ελλάδα με διάφορους Πασόκους, ή αμφιλεγόμενους πολιτικά τύπους στυλ Καρυπίδη, η Βουδούρη, 😉 στην περίπτωση του Δ.Α. γείωσε κυριολεκτικά ένα πρόσωπο – την Πορτάλιου –που ΄τρεχε για τον ΣΥΡΙΖΑ απ’ την εποχή του 4% και στα δύσκολα.
    Τα παραπάνω από χθεσινή συζήτηση μετά τσίπουρου νωρίς το μεσημέρι με φίλους ΣΥΡΙΖΑίους (και στα φοιτητικά τους χρόνια και ως το ’91 ΚΝίτες) που ψήφισαν έκοντες-άκοντες τον Σακελλαρίδη στην Αθήνα με βαριά καρδιά.

    Όσο για την περίπτωση Πειραιά, αν εσύ Νίκο «προτιμάς να ενισχύσεις το γερασμένο, το κατερχόμενο, εκείνο που σε πέντε χρόνια θα μπορέσω να το νικήσω, και όχι το νεαρό, το άπληστο, το ανερχόμενο, που αν βγει τώρα θα μου κατσικωθεί μια ζωή» εγώ εδώ και κάμποσα χρόνια έχω απορρίψει τη θεωρία των σταδίων, «παύοντας να συζητώ συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους», τη στιγμή που ξέρω ότι, θα είμαι το επόμενο γεύμα τους. 😉

    Μην ξεχνάς επίσης ότι, η δυστοκία και τα διάφορα μπρος-πίσω στην επιλογή των υποψήφιων του ΣΥΡΙΖΑ, (βλέπε και την περίπτωση Σουλεϊμάν στο ευρωψηφοδέλτιό του) ή η ένταξή του σε διάφορους αμφιλεγόμενους αυτοδιοικητικής συνδυασμούς, οφείλεται καθαρά στη ολίσθηση έναντι των όποιων ριζοσπαστικών του θέσεων, των πριν των διπλών εθνικών εκλογών του 2011 θέσεών του. Αν μη τι άλλο, το ΚΚΕ με το οποίο γίνεται σύγκριση λόγω κάποιων εκλεκτικών συγγενειών-συμπαθειών, όσο και να μυρίζει σε πολλούς, το τελευταίο όχι μόνο δεν έχει αλλάξει θέσεις, αλλά και όπου δεν το έπαιρνε / δεν είχε να κατεβάσει υποψήφιους, απλά δεν κατέβασε ψηφοδέλτια, («Λαϊκή Συσπείρωση» με τ’ όνομα) αφήνοντας τους δυνητικούς ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση..

    Tέλος για την περίπτωση ΧΑ ήταν αναμενόμενη η άνοδός της. Ιστορικά σε περιόδους κρίσης ο φασισμός παίρνει κεφάλι.
    (βλέπε Ουκρανία)

  50. Alexis said

    Καλημέρα.
    Προσωπικά δεν θα βιαστώ να βγάλω πολιτικά συμπεράσματα περί του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της συγκυβέρνησης (για όλους αυτούς τους λόγους που ανέφερε ο Νικοκύρης) και θα περιμένω την κάλπη της Ευρωβουλής.
    Όμως κάποια άλλα συμπεράσματα είναι νομίζω σαφή και πρέπει να επισημανθούν:
    1. Η Χρυσή Αυγή, παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, κρατάει τις δυνάμεις της και μάλιστα βγαίνει και ενισχυμένη.
    2. Τα οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι κάθε είδους μαφίες βάζουν πλέον επίσημα «πόδι» στην πολιτική.
    Και τα δύο είναι εξόχως ανησυχητικά και δείχνουν έναν άνευ προηγουμένου εκφυλισμό του πολιτικού κριτηρίου του κόσμου, που είναι πρόθυμος πλέον να δώσει την ψήφο του σε κάθε καρυδιάς καρύδι με αντάλλαγμα τι άραγε; Μία θέση εργασίας πορτιέρη ή μια σακούλα μακαρόνια;
    Θα πρέπει να τα λέμε αυτά και να μη χαϊδεύουμε αυτιά για το «σοφό λαό» και το «αλάνθαστο πολιτικό του ένστικτο».
    Η εικόνα στον Πειραιά και το Βόλο δύο εργατουπόλεις, άλλοτε προπύργια της αριστεράς, είναι πραγματικά θλιβερή. Και σημειωτέον ότι η φτωχολογιά αυτών των δύο πόλεων ζούσε σε απείρως χειρότερες συνθήκες σε κάποιες άλλες εποχές, αλλά δεν είχε διανοηθεί ποτέ να δώσει την ψήφο της σε κανένα Μόραλη και σε κανέναν Μπέο για να τη «σώσει».
    Και βέβαια τεράστιος θα πρέπει να είναι ο προβληματισμός όσων πίστεψαν ότι στις εκλογές του 12 ο κόσμος τιμώρησε το «παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» ότι «τελειώσαμε με τους κλέφτες και τα λαμόγια» και άλλα ηχηρά παρόμοια…
    Το περιβόητο σύνθημα «επιτέλους κάποιος πολιτικός να πάει στη φυλακή» αποδείχτηκε μια τεράστια φούσκα.
    Απο δω και στο εξής οι πολιτικοί θα λένε «επιτέλους βάλτε με φυλακή για να βγώ πανηγυρικά στις επόμενες εκλογές»!
    Άντε με το καλό να δούμε και την επάνοδο του Άκη στην πολιτική!

    ΥΓ: Για το ΚΚΕ τι να πω, είναι μονίμως εκτός τόπου και χρόνου. Ασ’ τον τρελό στην τρέλα του…

  51. schrodcat said

    Όταν ο Μπέος εξισώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Α ρε ΚΚΕ.
    http://www.e-volos.gr/el/topika_1/dilosi_ap_nanou_gia_to_apotelesma_ton_eklogon.html

  52. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    42: Τον παραλληλισμό με τον Σιράκ και τον Λεπέν (2002) τον έκανα κι εγώ κάπου, στο Φέισμπουκ.

    46: Γεια σου Παναγιώτη!

    49: Κατ’ εμέ, το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι συνέπραξε με πολύ λίγους πασοκογενείς (τύπου Βουδούρη).

  53. # 41

    Πέστα ρε χρυσόστομε γιατί εγώ μένω στην Αθήνα και δεν μπορώ παρά να κάνω συνειρμούς για την θύρα 7, την συμπεριφορά της και την τιμωρία της από την Ουέφα, εδώ μόνο τις τιμωρίες του ΠΑΟΚ προβάλλουν.
    Και κάτι ακόμα για όσους δεν καταλαβαίνουν την επικινδυνότητα του «πειράματος» Μόραλη. Ας ξανακοιτάξουν το βίντεο Μπαλτάκου- Κασιδιάρη κι ας προσέξουν ποιός απολογείται σε ποιόν, ποιός έχει το πάνω χέρι.

  54. Κοιτάξτε, στο Βόλο τα πράγματα είναι δύσκολα… Ο Μπέος προωθεί εαυτόν ως εντελώς ανεξάρτητο, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, «παιδί του λαού»… Δηλώνει ότι μπήκε στην πολιτική γιατί αγαπάει και πονάει την πόλη του!! Έχει λέγειν και γοητεία, ξέρει να φέρεται μπροστά στις κάμερες, κάνει χιούμορ με τους δημοσιογράφους, και ξεγλιστράει άνετα από ερωτήσεις-παγίδες του τύπου «θα ζητήσετε από τον κο Σκοτεινιώτη να σας υποστηρίξει;» με την ατάκα «εγώ ζητάω την υποστήριξη του λαού, όχι των βαμμένων πολιτικών».
    Ο Πατσιαντάς δεν έχει τα φόντα να τον αντιμετωπίσει σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Κάνει αγκυλωμένες δηλώσεις, τις διαβάζει(!), κι όταν του κάνουν ερωτήσεις έξω από αυτά που έχει γραμμένα στο χαρτί αποσυντονίζεται και ξεπέφτει σε προσωπικές προσβολές εναντίον του Μπέου… Δεν είναι τρόπος αυτός να προσελκύσεις τους ψηφοφόρους.
    Φοβάμαι ότι ο απλός κόσμος ψηφίζει Μπέο γιατί έχει απογοητευτεί από ΟΛΑ τα κόμματα, και τον πιστεύουν όταν τους υπόσχεται ανεξάρτητους λαγούς με πετραχήλια…

  55. Γιάννης said

    κάτι περίεργο (;) : στο 4ο διαμέρισμα της Αθήνας πρώτη ήρθε η ΧΑ (ο Αγιος Παντελεήμονας δεν είναι σ’ αυτό το διαμέρισμα)

  56. andam said

    Νομίζω Νίκο ότι υποβαθμίζεις το φαινόμενο της ΧΑ κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

    Μετά από την αποκάλυψη πανελληνίως των εγκλημάτων της, μετά από δολοφονίες, μετά τις διώξεις, μετά από την ευθέως διακυρηγμένη πρόθεσή της να καταλύσει τη δημοκρατία, καρπώνεται ένα πολύ- συλλεκτικό ως προς την προέλευσή του, μαζικό ρεύμα υποστήριξης.

    Αποδεικνύεται το λάθος του απερίσκεπτου εκείνου κομματιού της αριστεράς- κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής- που θεωρούσε ότι οι διώξεις από την κυβέρνηση αφενός και ο υποβιβασμός της ουσίας του ζητήματος Μπαλτάκου αφετέρου θα εξαφάνιζαν το ναζιστικό φαινόμενο.

    Κάτι τέτοιο όχι μόνο δε συνέβη αλλά όπως όλα δείχνουν το κατεστημένο διακανόνισε έστω πρόσκαιρα τις διαφορές κράτους- εμφανούς παρακράτους, δηλαδή ΧΑ, της επέτρεψε να κατεβεί ως τέτοια στις ευρωεκλογές και πλέον ο ναζισμός καταγράφει ένα υπαρκτό και ευμεγέθες ρεύμα. Το πρόβλημα είναι παρόν και όσο υποκρινόμαστε ότι δεν το βλέπουμε απλά το ενισχύουμε.

  57. physicist said

    #53. — (Παράπλευρο για τον συμπαοκτσή Τζι) Ούτε μαζικό κίνημα είναι ο ΠΑΟΚ τελικά ούτε τίποτα που φουμαριαζόμασταν με τον μεγάλο λαό του. Βία 4000 άτομα στην Καμάρα, συλλαλητήριο της πλάκας, ένας αξιοθρήνητος Πρόεδρος που δεν μιλάει καν Ελληνικά, κι όσο για την «πολιτική δήλωση» με άκυρα ψηφοδέλτια που θάχανε τάχα πάνω τον Δικέφαλο, τζίφος. Μηδέν εις το πηλίκον. Ενώ «τα πρόβατα οι γαύροι» βγάζουνε Δήμαρχο στον Πειραιά όποιον τους καπνίσει, από τον Φασούλα μέχρι τον Μαρισκόνι.

  58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    37 – Έχεις δίκιο, κατα τις 7 το πρωϊ που είδα κάποια αποτελέσματα, νομίζω οτι τον είδα να βγαίνει, αλλα και με 14% διαφορά απο τον δεύτερο, η ουσία είναι ίδια.

    40 – Γιατι ελπίζεις, δεν είσαι σίγουρος για το αλάθητο κριτήριο των δημοκρατικών πολιτών; Το θέμα είναι, οτι ένας άνθρωπος που κατηγορείται βάσιμα για διαφθορά, στημένα παιχνίδια, παράνομο πλουτισμό, ήταν στην φυλακή, και άν δεν είχε τόσες διαδυνδέσεις, και τόσους «επώνυμους» μπλεγμένους στα στημένα, δεν θα έβγαινε ποτέ απο κεί, παίρνει την πρώτη θέση στον Βόλο για πλάκα.
    Ας ελπίσουμε λοιπόν, ο θεός να βάλει το χέρι του που λέμε κι εμείς οι θρησκευάμενοι, γι΄ αυτό προσευχή και μετάνεια αδελφοί, να μην κερδίσει το κακό.

    40 – β – Γιατί δεν το έκανε;

  59. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    ΜΕΤΑΝΟΩ, μετάνοια, μετάνοια, μετάνοια, μετάνοια, μετάνοια.

  60. sarant said

    54: Δεν αρνούμαι ότι ο Μπέος έχει ταλέντο σε αυτό που κάνει. Περισσότερο επικίνδυνος επομένως.

    57: Αχ…

  61. Νέο Kid Στο Block said

    54. Τώρα συγγνώμη κιόλας κυρία Φιλιπποπούλου, αλλά ΠΟΙΑ πόλη ΤΟΥ; Πότε έζησε και πόνεσε το Βόλο ο Μπέος; Όταν ήταν πρόεδρος του Πανιωνίου ή μήπως στα ευαγή νυχτερινά ιδρύματά του προσελάμβανε βολιώτες υπαλλήλους;
    Αυτά πώς μπορεί να τα ξεχνάει ή να τα παραβλέπει κάποιος; Kάποτε ο Βόλος φημιζόταν για τους ξύπνιους και καλλιεργημένους πολίτες του,με κουλτούρα και κοινωνική ευαισθησία. Όχι και Μπέο ρε παιδιά! Έλεος! (και καλά οι Ολυμπιακοί, η ιστορική Νίκη Βόλου τι κάνει; )

  62. physicist said

    #60(β). — Νίκο, αν το επιφώνημά σου αναφέρεται στη σκοτεινή μου πρόβελψη στο τέλος, να πω ότι είναι σοβαρός φόβος, όχι πρόβλεψη. Επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

    Να πω ακόμα μια φορά πόσο διάνα έχεις πέσει όταν γράφεις πως κατατάσσεις την άνοδο του μπερλουσκονισμού σε μεγαλύτερη απειλή κι απ’ την σταθερότητα στα ποσοστά των ακατονόμαστων.

  63. # 57

    Δυστυχώς άλλη μια φορά τρυπηθήκαμε από μέσα. Ολο το νταβαντούρι από μαναντζαρέους και δημοσιογράφους έγινε για δήθεν ενότητα και να πλασσάρουν τον Αναστεναριάδη για προπονητή με τις λιγότερες αντιδράσεις. Δεν σέβονται τίποτε προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους, ούτε τα λεφτά που βάζει ο Ιβάν.
    Φαντάζομαι πως τώρα κατάλαβαν ΟΛΟΙ πως κέρδισε ο Πλατανιάς τον ΠΑΟΚ και μετά από 15 μέρες πήγε εκεί προπονητής ο Αναστεναριάδης, τέτοια χάλια κι όμως υπάρχουν βλήματα που τον θέλουν στην ομάδα παραβλέποντας πως δούλευε ΜΟΝΟ σε ομάδες της παράγκας !!
    Δεν ξέρω αν έχει αγαθές προθέσεις ο Ιβάν και ψάχνει αγνά στελέχη, ξέρω όμως πως πολλά λαμόγια μαζεύτηκαν γύρω του.

  64. 48: Η Εύα χτες έτρωγε, ως τις τρεις το βράδυ, τα σουβλάκια της παρηγοριάς, με τους υπόλοιπους του συνδυασμού. Δεν πήραν ούτε τους μισούς από όσους θέλανε για να εκλέξουν δημοτικό σύμβουλο.

  65. spiral architect said

    @51 κι απ’ το λίκνο:
    Στο β΄ γύρο των τοπικών εκλογών θα μπει εκβιαστικά στις λαϊκές οικογένειες το δίλλημα (<– σύνηθες ορθογραφικό λάθος) του «λιγότερου κακού». Όποτε έκανε αυτή την επιλογή ο λαός κατέληξε τελικά σε πιο άσχημη θέση από πριν.

    Άδικο έχει; Παρ’ όλα αυτά πουθενά στην ανακοίνωση δεν φαίνεται να προτρέπει, να μην ψηφιστεί στο β’ γύρο ο υποστηριζόμενος (και) από το ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον να εξισώνει Μπέο και Πατσιαντά.

  66. physicist said

    #63. — Δεν ξέρω αν έχει αγαθές προθέσεις ο Ιβάν και ψάχνει αγνά στελέχη, ξέρω όμως πως πολλά λαμόγια μαζεύτηκαν γύρω του.

    Έλα ρε Τζι, είσαι και άνθρωπος ξύπνιος. Ποιο αγνό και ποια Έβγα, επίδοξοι μπερλουσκόνηδες είναι όλοι ετούτοι, κι ο Ρώσος πήγε να τη δει ορθοδοξο-ποντιο-μακεδονομάχος αλλά αφενός είναι ατζαμής αφετέρου έχει ανταγωνιστές άλλους, πιο έμπειρους στο να παίζουν αυτόν τον ρόλο.

  67. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    45 – Γιατί μένεις στο «δέντρο» του σχολίου μου, και δεν ασχολείσαι με το «δάσος» αφού εξήγησα τι ήθελα να πώ. Έστω κι αν το διατύπωσα λάθος σε μιά λέξη, το νόημα δεν νομίζω οτι αλλιώθηκε, ειδικά μετά την εξήγησή μου. Δεν θέλω να αντιπαρατεθούμε χωρίς νόημα, (περασμένα ξεχασμένα) αλλα κάπως έτσι λειτουργεί και η αυτοαποκαλούμενη αριστερά.

  68. Alexis said

    #57: Παρόμοιες αλλά όχι εντελώς ίδιες οι περιπτώσεις Φασούλα-Μόραλη.
    Δύο πολύ βασικές διαφορές:
    α. Ο Φασούλας στηριζόταν από ένα μεγάλο (τότε) κόμμα εξουσίας και
    β. Ο Φασούλας δεν ήταν επιχειρηματίας με οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά.
    Και σκέψου ακόμα ότι αυτό το χάλι, της ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής στον Πειραιά, πηγαίνει αρκετά πίσω, τουλάχιστοαν από την εποχή Ανδριανόπουλου-Ντέταρι, αλλά τουλάχιστον υπήρχαν διακριτοί ρόλοι. Ο Κοσκωτάς δεν είχε αποτολμήσει να βάλει για Δήμαρχος Πειραιά, ή τουλάχιστον δεν πρόλαβε. 🙂

  69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    47 – Δεν σας προλαβαίνω, απάντησα πρίν λίγο στην Ππαν, νομίζω οτι παίζετε με τις λέξεις (όπως ο Αλέξης) αλλα η ουσία είναι, οτι η δεξιά και ο φασισμός, σε ενα οικονομικό περιβάλλον που ονειρευόταν ανέκαθεν η αριστερά, νίκησαν κατα κράτος.
    Ή το βλέπετε οι όποιοι αριστεροί, ή (όπως συνήθως) όχι.

  70. physicist said

    #68. — Ακριβείς οι επισημάνσεις σου, Αλέξη. Τότε ήταν αδύνατο να βγει μπροστά επιχειρηματίας τόσο απροκάλυπτα, αφού ήταν η εποχή της παντοδυναμίας του πασόκ ή του δικομματισμού τέλος πάντων. Ορθότατη επομένως η παρατήρησή σου ότι άλλοτε οι ρόλοι ήταν διακριτοί.

    Μιλώντας για επιχειρηματίες, θυμάται κανείς άλλος ότι ήδη προτού τα μνημόνια (εκεί γύρω στα 2008-2009) ο Γιανναράς σε αρθρογραφία του πρόκρινε και πρότεινε τον Βγενόπουλο σαν λαμπρή μορφή που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο φως;

  71. Νεο Kid Στο Block said

    64. 😦 Ηξερα πως ειστε καραμαζεταραδες εσεις οι φαβοπαραγωγοι, αλλα να μην κουνατε ουτε ξυλινο βαρκακι δεν το περιμενα! Δε βαριεσαι, οποιου του μελλει να πνιγει,ποτε του δεν πεθαινει! 🙂

  72. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    54 – Ο απλός κόσμος ψηφίζει Μπέο, γιατι σ΄αυτόν βλέπει τον εαυτό του.

  73. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Θα έπρεπε να απασχολεί πολύ περισσότερο η ποιότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία. Ο Σακελλαρίδης σώζει κάπως την κατάσταση στην πρωτεύουσα ωστόσο τα ψηφοδέλτια έξω από το λεκανοπέδιο απαρτίζονται από τα καλύτερα μπουμπούκια των παπανδρεϊκών κλαδικών και των αμαρτωλών αγροτικών συνεταιρισμών. Τρομακτική ένδοια που δεν ξέρω τι επιφυλάσσει στο μέλλον. Pasok reloaded;

  74. Γς said

    Ακούω τώρα τον Γκλέτσο στη Στυλίδα να λέει ότι ιδρύει νέο κόμμα. (Το Καλάμι;)
    Θέλει πολύ ο άνθρωπος;
    Πήρε 68 %

  75. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    63 – «όμως πολλά λαμόγια μαζεύτηκαν γύρω του» όμοιος στον όμοιο, κι η κοπριά στα λάχανα.

    70 τέλος – Τί μου θύμησες τώρα, κι αυτός ο άνθρωπος θεωρείται διανοούμενος. Δείξε μου τους διανοούμενούς σου, να σου δείξω το επίπεδο του πολιτισμού σου.

  76. # 66

    Μη βιάζεσαι. Πιθανότατα έχεις δίκιο αλλά για την ώρα φαίνεται ότι γίνεται στον ΠΑΟΚ να είναι του Βρύζα και της παρέας του, κι ο Ιβάν «μαθαίνει». Οταν βγει μπροστά (μετά τον διακανονισμό των χρεών) θα δείξει.
    Ο Μαρινάκης κι οι εφοπληστές που εκπροσωπεί θέλουν Ελληνες ναυτικούς και εργάτες ναυπηγείων με 320 ευρώ μισθό, θα τους επιμορφώσει ο Μόραλης αν εκλεγεί. Τους χρυσάβγουλους τους χρειάζονται για επιστάτες με 400 ευρώ.
    Ο Ιβάν για την ώρα δεν θέλει εργάτες.

  77. physicist said

    #75(β). — Αυτά συμβαίνουν όταν οι αερομπουρδολογίες πλασσάρονται για βαθιές σκέψεις κι ο άλλος το πιστεύει. Τι να κάνουμε.

  78. Δημήτρης Μ. said

    Ψηφίζω ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα αποτελέσματα (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) τα δέχτηκα με χαρά και ανακούφιση (ανακούφιση και χαρά). Για το μέλλον, όμως, φοβάμαι πολύ.

    Τι λένε, κατ΄ εμέ, τα αποτελέσματα:
    α. Μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για να το σώσει, ως Κυβέρνηση, αλλά στα τοπικά ζητήματα, κρατάει τις διασυνδέσεις του με τα πελατειακά δίκτυα των κομμάτων της υπάρχουσας εξουσίας (κυβερνητικής και μη). Εδώ πρέπει να δούμε ένα φαινόμενο καινούριο για τους ανθρώπους της συνηθισμένης, για το ιστολόγιο, ηλικίας. Την περίοδο των κεϋνσιανών πολιτικών πολλοί ψήφιζαν συντηρητικά για Κυβέρνηση και αριστερά σε εκλογές πίεσης (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ευρωκοινοβούλιο, συνδικάτα, τοπικοί φορείς κλπ). Νομίζω ότι αυτό έχει αντιστραφεί.
    β. Ένα άλλο μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας παραμένει στις φοβίες του και στις εμμονές του και ψάχνεται δεξιά, ακροδεξιά και ανώδυνα (Ποτάμι, αποχή).
    γ. Μεγάλο μέρος των πολιτών έχει στραφεί στην Αριστερά κάθε μορφής και την έχει φέρει σε επίπεδα πρωτοφανούς, μετά το ΕΑΜ, απήχησης. Αυτό δεν είναι φαινόμενο των χθεσινών εκλογών, αλλά πολλών εκλογικών αναμετρήσεων στη σειρά. Δυστυχώς όμως η Αριστερά κωφεύει. Δηλαδή:

    – Αριστερά χωρίς οργάνωση δεν μπορεί να παίξει το ρόλο της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έχει κάνει τα βήματα που έπρεπε για να έρθει σε επαφή και να οργανώσει το ρεύμα του. Το ότι έκανε εμφάνιση ενός κόμματος του 10% – 15% είναι καλό, αν κεφαλαιοποιήσει αυτή την απήχηση σε επίπεδο οργανωτικών δεσμών και συσπειρώσει γύρω από αυτήν την υπόλοιπη εκλογική του δύναμη. Φοβάμαι, όμως, ότι δεν θα ασχοληθεί με τέτοια τετριμμένα και θα ψάχνει για «έξυπνες» κινήσεις και συνεργασίες κορυφών.
    – Το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι μικρότεροι σχηματισμοί της Αριστεράς δεν καταδέχονται να ασχολούνται με το ρεύμα προς τα αριστερά, που υπάρχει στην κοινωνία, και περιμένουν, ηλιθίως, να ξεφουσκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναπτυχθεί το «γνήσιο» κίνημα. Θα το πληρώσουν, αν ξεφουσκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Νομίζω ότι, αν δεν λυθεί αυτό το σταυρόλεξο, κερδισμένη θα είναι η ακροδεξιά στη χειρότερη μορφή της.

    Υ.Γ. Οι ΑΕΚτζήδες είμαστε πολλοί, αλλά δεν ψηφίσαμε Σγουρό. Δε μασάμε. Και στα Φιλαδέλφεια, το πουλέν του «Τίγρη», το αφήσαμε στη δεύτερη θέση.

  79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    77 – «Τι να κάνουμε» Να διαβάσουμε, όταν με το καλό το τελειώσεις (εκεί προς τα Χριστούγεννα) θα το συζητήσουμε γιατι το πιστεύει.

  80. # 75 α

    Είσαι τελείως λάθος.
    Δεν μιλάω για τις σχέσεις με το κράτος αλλά με την ομάδα. Κάποιος που βάζει λεφτά στην ομάδα δεν είναι λαμόγιο (ως προς αυτήν) αυτοί που βγάζουν λεφτά από την ομάδα είναι.
    Κατανοητό ;
    Μην ξεχνάς πως λαμόγια πρωτοπλεύρισαν και τον Κόκαλη και ο ΟΣΦΠ πήρε τα πάνω του όταν τους έδιωξε . στα λαμόγια συμπεριλαμβάνω και τα παιδιά του, τον Πετράκη στο ποδόσφαιροκαι τον σαλονίκη στο μπάσκετ.
    Ο Μαρινάκης την πήρε καθαρή από τέτοια και τα διαφαινόμενα μπουμπούκια στυλ Κοβάσεβιτς τα ξαπέστειλε με την πρώτη στραβή.
    Εδώ ο Βρύζας (ή καλύτερα ό,τι κρύβεται πίσω από αυτό το όνομα φέρνει καραβιές αποτυχημένων προπονητών και παικτών, σαμποτάρει ο΄τι καλό έρχεται, χρεώνει εκατομμύρια και παραμένει ακλόνητος να φέρει και τον αναστενάρη Αγγελο !!

  81. munich said

    Για να δω τι προτείνετε
    μεταξύ της ελληνικής αστικής δεξιάς και το ντόπιου μπερλουσκονισμού ή ΧΑ σαφώς πρέπει ο αριστερός ψηφοφόρος να υποστηρίξει την πρώτη γιατί …(ερωτήσεις δικές μου αν θέλετε απαντάτε)

    1. η ελλ. αστική δεξιά εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα, ΔΕΝ είναι υπηρέτης των επιχειρηματικών συμφερόντων, ΔΕΝ ενστερνίζεται τις ακροδεξιές απόψεις;
    2. προτιμάμε αυτό που ξέρουμε , τον υπηρέτη αντί του οριτζιναλ θινκ;
    3. η νίκη της ελληνικής αστικής δεξιάς όπως επι του μπερλουσκονισμούη ΧΑ θα σκοτώσει το φαινόμενο εν τη γεννέση του;

    Ο ΣΥΡιζα έπρεπε να υποστηρίξει τον Μπουτάρη
    1. Γιατί είναι συμπαθής
    2. Γιατί αυθόρμητα είχε υποστηρίξει την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός (και τα μάζεψε όταν είδε την σθεναρή και πρωτόγνωρη αντίδραση των κατοίκων)
    3. Γιατί θέλει τα μαγαζία ανοικτά τις κυριακές
    4. Γιατί δεν πήρε αμέσως σαφή θέση για την ιδιωτικοποιήση του νερού

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να υποστηρίξει πασοκογενείς
    1. αντί δυο χρόνια τώρα που να δουλέψει σκληρά στην τοπική κοινωνιά και να αναδείξει αξιολογους τοπικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να του δώσουν ώθηση εκμεταλλευόμενος και όλα τα καινούργια μέλη που ήρθαν σε αυτόν μετά τις προηγούμενς εκλογές

  82. (για την αποχή) Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να έχεις τα εκλογικά σου δικαιώματα μακρυά από τον τόπο διαμονής σου. Καμία. Ακόμη κι όταν αυτός αλλάζει συχνά, η μεταφορά πια είναι εύκολη. ΟΚ, εξαιρέσεις υπάρχουν, που θα έπρεπε να είναι αμελητέες στο να επηρεάζουν τους αριθμούς.

    Οι δε δήμοι, με δική τους ευθύνη και χωρίς συνέπειες (από ποιον;), έγραψαν εκεί που δεν πιάνει μελάνη τρία χρόνια τώρα, την υποχρέωση εκκαθάρισης των καταλόγων.

  83. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἂν καὶ σὲ γλωσσικὰ θέματα οἱ ἀπόψεις μας δὲν συμπίπτουν πάντα, ἐδῶ δὲ θὰ ἔλεγα τὸ ἴδιο. Ἐπειδὴ ὅμως δὲν ἔχω τώρα χρόνο νὰ ἀπαντήσω προσαρμόζοντας τὴν ἀπάντησή μου στὸ ἄρθρο, κάνω κόπι πέιστ αὐτὸ ποὺ ἔγραψα πρὶν ἀπὸ λίγο στὸ φέισμπουκ:

    Στὶς Αὐτοδιοικητικὲς ἐκλογὲς ἔπαιξε τὸ δίχως ἄλλο τὸ πελατειακὸ παλαιοκομματικὸ κατεστημένο. Δὲν τὸ λέω γιὰ νὰ δικαιολογήσω τὰ ποσοστὰ τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, ἀλλὰ γιὰ τὴν καραμέλλα ποὺ ἀκούω συνεχῶς ὅτι στὸ ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε τὸ παλιὸ ΠΑΣΟΚ. Τὸ παλιὸ ΠΑΣΟΚ δὲν εἶναι στὸ ΣΥΡΙΖΑ. Ὁ παλιὸς παλαιοκομματικὸς μηχανισμὸς τοῦ ΠΑΣΟΚ ἔκανε τὴ δουλειά του κι αὐτὸ σὰ συμπέρασμα πρέπει νὰ τὸ καταγράψουμε γιὰ νὰ ξέρουμε τὶ ἔχουμε ν’ἀντιμετωπίσουμε ἀπὸ ἐδῶ καὶ πέρα. Ἡ ἑλληνικὴ κοινωνία ἀπέδειξε γενικῶς τὸ ἐπίπεδο τῆς ὠριμότητός της. Ἐπέλεξε σὲ δύο μεγάλα λιμάνια ἐκφραστὲς τοῦ ὀργανωμένου ἐγκλήματος καὶ μάλιστα πιὸ ἐπικίνδυνους ἀπὸ τὴ Χρυσὴ Αὐγή. Ἐπέλεξε στὸ Δήμο Μαραθώνα ὅπου παίζονται μεγάλα συμφέροντα ἕνα χυδαῖο καραγκιόζη ἀπ’αὐτοὺς ποὺ μὲ νύχια καὶ μὲ δόντια γλίτωσαν τὸ Δῆμο ἀπὸ τὰ χειρότερα. Ἐπέλεξε συνειδητὰ πλέον τὸ φασισμὸ τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς ὅπως ἀκριβῶς τὸ εἶπε χθὲς ἡ Λιάνα Κανέλλη. Αὐτὰ εἶναι τὰ δεδομένα μας. Ὁ ΣΥΡΙΖΑ δὲν μπορεῖ νὰ σώση τὴν Ἑλλάδα ἀπὸ τὸν ἑαυτό της. Ἡ Ἑλλάδα θέλει νὰ μείνη Ψωροκόσταινα.

    Νὰ συμπληρώσω ὅτι στὸ Δῆμο Μαραθῶνος ὁ ὑποψήφιος τοῦ ΣΥΡΙΖΑ εἶναι θεῖος μου καὶ ξέρω ἀπὸ πολὺ κοντὰ πόσες καταστροφὲς ἀπέτρεψε μαζὶ μὲ ἄλλους ἐνεργοὺς πολίτες. Κι ἐδῶ βλέπεις τὴν ἀχαριστία τοῦ κόσμου. Σὲ μιὰ μέρα καταστρέφει τὰ πάντα. Οἱ Ἕλληνες ἔχουν τὴ χώρα ποὺ ἀξίζουν. Ἂν θέλουν Μπέους, Μαρινάκηδες καὶ Ψηνάκηδεςμ ἂς τοὺς ἔχουν

  84. Στάζυ, εγώ έχω μια δικαιολογία: την ευκαιρία να ανεβαίνω Αθήνα, να βλέπω παλιούς φίλους, να βλέπω τα αποτελέσματα με τον Μπουκάν κλπ 🙂

  85. sarant said

    81: Ο Σύριζα προσπάθησε να δουλέψει σκληρά και να αναδείξει τοπικούς παράγοντες, και, σε αντίθεση με όσα λέει ο φίλος στο 73, τα ψηφοδέλτιά του ήταν συριζέικα. Όμως αυτή η δουλειά, ειδικά στην επαρχία (σε αντιδιαστολή με το λεκανοπέδιο) θέλει πολύ χρόνο για να καρπίσει. Και χρόνος δεν υπήρχε. Γιαυτο και (λέω εγώ προσωπικά, που προφανώς ο Σύριζα δεν συμφωνεί μαζί μου) έπρεπε να συνεργαστεί με διαφοροποιημένους πασοκογενείς.

    78: Στα περισσότερα συμφωνώ. Θα έλεγα επίσης ότι η Ανταρσύα έχει πολύ λογικές τοποθετήσεις σε πολλά πράγματα.

    73: Δεν έχω καθόλου την ίδια εικόνα από τους λίγους ομολογουμένως επαρχιακούς συνδυασμούς που ξέρω καλά.

    65: Λες να είναι έτσι; Πάντως υπάρχει και κάτι άλλο. Οι κουκουέδες του Βόλου, όπως και οι συριζαίοι του Πειραιά, όπως και τόσοι άλλοι σε άλλα μέρη, θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς να πάνε στις κάλπες την άλλη Κυριακή, οι μεν κουκουέδες διότι υπάρχουν ευρωεκλογές, οι δε συριζαίοι του Πειραιά για τον επιπλέον λόγο ότι υπάρχει η Δούρου στον β’ γύρο. Πράγμα που σημαίνει ότι κάτι μπορεί να ψηφίσουν και για τον δήμο, και δεν θα είναι ο Μπέος.

    Από την άλλη, δες πόσο σατανικός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Δεν πέρασε ο συνδυασμός σου στον β’ γύρο των περιφερειακών, έχεις ένα επιπλέον κίνητρο να μην κάνεις τη μετακίνηση (αν δεν μένεις στην ίδια πόλη αλλά π.χ. 100 χιλιόμετρα απόσταση), χάνεις την ψήφο στις ευρωεκλογές.

  86. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @82 όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ του κακού και του χειρότερου υπάρχει πολύ καλή δικαιολογία.

  87. #84 Οφείλεις να έχεις λόγο εκεί που ζεις, και να αφήσεις να έχουν λόγο αντίστοιχα στα άλλα μέρη, μόνο όσοι ζουν εκεί. Αλλιώς άλλοι ψηφίζουν, κι άλλοι υφίστανται τις συνέπειες.

  88. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @85, Κακώς δεν προσδιόρισα, μιλάω για ψηφοδέλτια στη Δυτική Ελλάδα, αλλού δεν γνωρίζω. Οι μπροστάρηδες ήταν Συριζαίοι του παλιού 4% αλλά η πλειονότητα των ψηφοδελτίων ήταν στην καλύτερη περίπτωση απογοητευμένοι πασόκοι του ’81 και σε επικίνδυνα πολλές περιπτώσεις τα «καθιζήματα» (τα credits στον Λεβέντη) του παλαιοπαπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Θα μου πείτε πως εντάξει, νέο ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία, πού να βρεθούν τόσα άξια στελέχη, σωστά. Όμως με αυτή τη βάση τι οικοδόμημα θα χτιστεί όταν (όχι αν) σε έξι μήνες ή το πολύ τρία χρόνια χρόνια γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας; Ο χρόνος που ακόμα μπορεί να δίνεται άφεση αμαρτιών περνάει πολύ γρήγορα.

  89. 88 Βρίσκεις καθιζήματα και πολύ ψηλότερα, χωρίς δικαιολογίες. Μιχελογιαννάκης, για παράδειγμα.

  90. sarant said

    88: Δεν ξέρω την περιοχή. Ο προβληματισμός δεν είναι αβάσιμος, φοβάμαι.

  91. #61 ΝεοΚιντ, έχεις δίκιο και μακάρι να το έβλεπαν και οι υπόλοιποι!! Το θέμα είναι ότι βλέπουν τον Μπέο σαν έναν αυτοδημιούργητο καταφερτζή και σου λένε ότι, αφού κατάφερε τόσα για την ομάδα, μπορεί να καταφέρει να κάνει κάτι και για την πόλη!! 😦 Για μένα, οι δημαγωγίες και οι αερολογίες του είναι ολοφάνερες και πραγματικά απορώ με την εθελοτυφλία των συμπολιτών μου.

  92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    80 – Είμαι τελείως σωστός, κι εγώ για την ομάδα λέω. Κανείς δεν βάζει λεφτά σε ομάδα (ακόμα και σε τοπικά) για να χάσει, αμέσως ή εμέσως κερδίζει (δές τι ήταν ο Μελισσανίδης πριν την ΑΕΚ, και τι έγινε μετά) όταν πετύχει τον στόχο του, ή περάσει σε αρνητικό πρόσημο, την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Αγνοί πρόεδροι με αγνά οπαδικά αισθήματα, είναι παραμύθια για αγνούς οπαδούς. Το τι θέλει να κερδίσει ο δισεκατομυριούχος Ιβάν απο τον ΠΑΟΚ, δεν το ξέρουμε ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε κανένας οπαδός. Αυτό που ξέρω εγώ με σιγουριά, είναι οτι κανείς δισεκατομυριούχος δεν είναι αφελής, για να τον δουλεύει μονίμως κάποιος Βρύζας, έχει τους λόγους του που το ανέχεται. Τον πρώτο χρόνο «δεν ήξερε» ο ό,τι πεί η παναγιά όμως, έρχεται στο τέλος του δεύτερου, ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙ.

  93. Πάνος με πεζά said

    Ο Μελισσανίδης άραγε, ποιός να θέλει να βγει περιφερειάρχης;
    Μα, όποιος του δώσει περισσότερα χρήματα για το γήπεδο ! (θυμίζει το ανέκδοτο «Τελικά, ποιά γραμματέα νομίζετε ότι διάλεξε; Αυτή με τα μεγαλύτερα βυζιά…)

  94. Αλάστωρ said

    Μπορεί να μου απανήσει κάποιος παρακαλώ; Αυτό το «ανθυποψήφιος» με την έννοια «συνυποψήφιος» που ακούω τον τελευταίο καιρό, είναι σωστό; Ευχαριστώ;

  95. Voulagx said

    #65 Spiral, εγώ καταλαβαίνω ότι προτρέπει το λαό να επιλέξει το «μεγαλύτερο κακό» για να μη βρεθεί σε πιο άσχημη θέση, κάνω λάθος;

  96. Alexis said

    Όσον αφορά τον τίτλο του άρθρου:
    Η φράση έχει ειπωθεί πάμπολλες φορές μετά από Δημοτικές εκλογές αλλά νομίζω Νίκο ότι αναφέρεσαι στις εκλογές του ’86, όταν το πανίσχυρο τότε ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριπτικό πλήγμα (τουλάχιστον στις εντυπώσεις), χάνοντας και τους τρεις μεγάλους Δήμους από Έβερτ, Κούβελα και Ανδριανόπουλο. Θυμάμαι ακόμα χαρακτηριστικά, ενθουσιώδεις ΟΝΝΕΔίτες να πανηγυρίζουν με κορναρίσματα και με συνθήματα του τύπου: «όσο νυχτώνει τ’ αγγούρι μεγαλώνει»!
    Τότε ο Ανδρέας είχε πει και μια άλλη φράση που έμελλε να γίνει κλισέ: «πήραμε το μήνυμα».
    Και μια και το ‘ριξα στο ρετρό:
    Στις Δημοτικές του ’82 πάταγο είχε κάνει η φράση με την οποία ο Μάκης Γιομπαζολιάς παρουσίαζε τους υποψήφιους Δημάρχους κατά την εκφώνηση των αποτελεσμάτων στην τηλεόραση της ΕΡΤ: «υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις».
    «Δηλαδή εμείς δεν είμαστε δημοκρατικό κόμμα;» έσκιζαν τα ιμάτιά τους οι νεοδημοκράτες και απαιτούσαν την κεφαλή επί πίνακι του νεόκοπου (τότε) ….πρασινοφρουρού Μάκη.

  97. sarant said

    96: Νομίζω πως ήταν ο Καλούδης και νομίζω ότι έλεγε «και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις»

    94: Είναι κυπριακό δάνειο που το έφερε πρώτος στην Ελλάδα ο Αβραμόπουλος (όταν βγήκε δήμαρχος με τον Πάγκαλο). Επειδή το ‘ανθυπο» είναι μειωτικό σε άλλες χρήσεις, έχει το καλό ότι μπορείς να μειώσεις αδιόρατα τον αντίπαλό σου («ο ανθυποψήφιός μου») χωρίς να πεις κάτι το επιλήψιμο.

  98. Πάνος με πεζά said

    Χτες, κατά την προβολή των στιγμιοτύπων της χειραψίας Σπηλιωτόπουλου-Καμίνη, ακούστηκε-δε θυμάμαι από ποιό κανάλι- το (μεζεδάκι;) «ο κύριος Σπηλιωτόπουλος ανταλάσσει χειραψία με τον απερχόμενο Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη».

    Η ερώτηση είναι : ο Δήμαρχος, θεωρείται απερχόμενος την ημέρα των εκλογών, μέχρι να οριστικοποιηθεί η επανεκλογή του, ή ήταν κάποιος ευσεβής πόθος του σχολιάζοντος εκείνη την ώρα (που δε θυμάμαι και ποιός ήταν);

  99. spiral architect said

    Χτες είχα ανεβάσει ένα λίκνο-ιστόγραμμα της Public issue για την κομματική επιρροή στο εκλογικό σώμα με αναφορά τις περιφερειακές εκλογές.
    Σήμερα βγήκε η δεύτερη ανακοίνωση με σχεδόν 100% ενσωμάτωση:
    Η περιφερειακή επιρροή των πολιτικών δυνάμεων 2014 – 19/5/2014. Ενσωμάτωση ΕΤ: 97,96%
    Τι συμπέρασμα βγάζετε; 🙄

  100. ουτοπικός ρεαλισμός said

    Συμφωνώ με το σχόλιο αρ.87
    Απορώ όσοι επαινούν ή συμπαθούν τον Μπουτάρη για παράδειγμα αν ζουν στη Θεσσαλονίκη. Ο άνθρωπος είναι καλός σόουμαν, ε και; Πολιτικά κριτήρια δεν βλέπω. Ο υποψήφιος του σύριζα τουλάχιστον έχει δεκαετίες δράση σε πλείστους χώρους της πόλης. Νομίζω ότι η γενικότερη γραμμή του άρθρου είναι γιατί δεν έκανε περισσότερες κινήσεις εντυπωσιασμού ο σύριζα, γιατί δεν έπαιξε το παιχνίδι περισσότερο με τους κανόνες, γιατί δεν έσπρωξε περισσότερους μεταλλαγμένους στα ψηφοδέλτια. Επιχειρηματολογία τηλεθεατή.

  101. Christos said

    Εχει ενδιαφερον και το -ατυπο- δημοψηφισμα στη Θεσσαλονικη για το νερο. Απο τη μια δε θελουμε να δωσουμε κοινωνικα αγαθα σε επιχειρηματιες, κι απο την αλλη τους βγαζουμε δημαρχους. Απο την παραλλη βεβαια, υπαρχει και το ανθρωπινο στοιχειο: αλλο πραγμα μια αγνωστη κι απροσωπη εταιρεια κι αλλο να εχεις το δικο σου ανθρωπο να σου κανει το ρουσφετακι σου…

  102. sarant said

    99: Εκεί τα λογάριαζα κι εγώ. Αν αθροίσεις τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ, έχουμε εντυπωσιακή ομοιότητα με τα αποτελέσματα του Μαϊου 2012. Ιδίως αν υπολογίσεις άθροισμα Πασόκ+Δημάρ.

    100: Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικός αγωνιστής αλλά κακή υποψηφιότητα. Δυστυχώς, τα ίδια που λέτε κι εσείς τα λένε κι άλλοι συριζαίοι, νοσταλγοί του 4%. Μάλλον θα καταφέρετε το σκοπό σας.

  103. Avonidas said

    #36: «Και φυσικά υπάρχει και το αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι ο Καμίνης υπήρξε, άθελά του, ο Δήμαρχος της κρίσης, που σκέπασε με κουβέρτες και τάισε χιλιάδες, ίσως ανθρώπους…»

    Δε λες τιποτα! Αν μάλιστα ψηφίσουν πάλι τα δέντρα στο 2ο γύρο, τον βλέπω τον Καμίνη πρώτο και με διαφορά!

  104. Καλημ(σπ)έρα!

    Διαβάζω την ανάρτηση σιγά – σιγά και μουλωχτά, γιατί στην καινούργια δουλειά η οθόνη του υπολογιστή είναι σε κοινή θέα, και όχι με φάτσα στον τοίχο όπως πριν (αρχοντιά). Αλλά μόλις διάβασα το παρακάτω, μου φάνηκε τόσο (ευχάριστα εννοείται) αστείο, που σταμάτησα για να το σχολιάσω, χωρίς να διαβάσω παρακάτω, και τα σχόλια:

    «Αν δεχτούμε ότι έχουμε στον δεύτερο γύρο “δύο τέρατα” (τίτλος διηγήματος του Παπαδιαμάντη), προτιμώ […]»!

    Για να μην ξεχνιόμαστε. Ή, όπως έλεγε και η γιαγιά, πρώτα βγαίνει η ψυχή, και μετά το χούι!

  105. ΠΑΝΟΣ said

    Χα,χα,χα!! (έτσι,αορίστως…).

  106. Γιώργος Πρίμπας said

    Στις 4 Μαΐου 1925 το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας, είχε δηλώσει ότι δεν είναι καθήκον του προλεταριάτου να αναζητήσει τον πιο ικανό και πιο έξυπνο εκπρόσωπο των συμφερόντων της μπουρζουαζίας και να επιλέξει ποιο ήταν το μικρότερο κακό: η κοινωνική δικτατορία του Marx ή η στρατιωτική δικτατορία του Hindenburg […]
    Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

    Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά όταν δεν γίνεται μάθημα ο στρουθοκαμηλισμός (και η ξεκάθαρη αντιδημοκρατικότητα) της εξίσωσης: ό,τι δεν δηλώνει υπακοή στην επίσημη γραμμή του ΚΚ είναι ένα και το αυτό και εξυπηρετεί το κεφάλαιο κλπ, διαιωνίζεται.
    Το 80-90% του προεκλογικού του χρόνου το ΚΚΕ τον ανάλωσε βρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί να ανέβει στην εξουσία, εκτιμώ προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και ως εργαζόμενος για αυτό τον ψηφίζω. Το ίδιο το ΚΚΕ ζήτησε και ζητά να ψηφιστεί για να κάνει δυνατή …αντιπολίτευση! Παραδίδει δηλαδή την εξουσία στη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μας ζητά να κάνει μόνο αντιπολίτευση. Εξάλλου, όπως είπαν και δεν το άλλαξαν και 90% να έπαιρναν αν δεν μπορούσαν να κάνουν το πρόγραμμά τους (που δε θα μπορούσαν γιατί θα έπρεπε και τα 200+ κράτη του πλανήτη να κυβερνιούνται από ένα ΚΚΕ) δεν θα έκαναν κυβέρνηση (ομοίως αντιδημοκρατικό και υβριστικό προς το λαό που σε εμπιστεύτηκε).
    Οι άνθρωποι ένα σοβαρό μέλος είχαν, το Νίκο Μπογίοπουλο, και τον έκαναν πέρα.
    Από το πόσοι δεν μπορούν και δεν θα μπορέσουν (γιατί μες στην κάλπη είμαστε μόνοι μας) εκεί «που πρέπει», όπως είπε και η κα Λιάνα Κανέλλη, να ξεχωρίσουν τον Αλέξη Τσίπρα από το Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Αλέξη Τσίπρα από τον Αντώνη Σαμαρά, θα εξαρτηθεί αν πραγματικά αξίζουμε τη χρυσή αυγή στο 16% και ποιος ξέρει που ακόμα, το τεράστιο χαμόγελο του Βαγγέλη Βενιζέλου την 26.05.2014 και φυσικά ένα ΚΚΕ να εμφανίζεται στον άμβωνα που και που για να μας θυμίζει πόσο αμαρτωλοί είμαστε…

  107. ndmushroom said

    Εγώ πάντως νομίζω ότι μια χαρά τα πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ, και ακόμα καλύτερα θα τα πάει στη συνέχεια.
    Αν ήθελα να τρολάρω, θα έλεγα ότι αφού ο Σακελλαρίδης και η Δούρου τσίμπησαν μέσα σε λιγότερο από 1 βδομάδα 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις, την επόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι είναι πολύ λίγοι για να χωρέσουν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ! 🙂
    Επειδή όμως ο βρώμικος ρόλος των δημοσκοπήσεων (ελπίζω ότι) θα απασχολήσει πλέον τη Δικαιοσύνη (αν όχι τώρα, πότε;), θα γυρίσω σε σοβαρότερη ανάλυση.
    Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικές, ή με τις ευρωπακές. Τα πρόσωπα είναι πιο αναγνωρίσιμα, οι τοπικοί μηχανισμοί πιο ισχυροί, το όποιο «έργο» των αρχόντων πιο ορατό και, τολμώ να πω, το πελατειακό κράτος πιο ανθεκτικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς, χωρίς αναγνωρίσιμους υποψηφίους και χωρίς δημάρχους με «έργο», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξ ορισμού καταδικασμένο.
    Αυτό το ξέρουν όλοι, για αυτό άλλωστε έγινε και όλη αυτή η (αμφιβόλου νομιμότητας) μεθόδευση με την ημερομηνία των ευρωεκλογών: το αναμενόμενο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αφ’ενός θα δημιουργούσε την αίσθηση ανάσχεσης της δυναμικής του, αφ’ ετέρου θα αποθάρρυνε τους ψηφοφόρους του, που θα έμεναν χωρίς υποψήφιο στο δεύτερο γύρο και θα το σκέφτονταν διπλά πριν προσέλθουν στις κάλπες για μια δευτερεύουσα εκλογική αναμέτρηση, όπως (κάκιστα) θεωρούνται οι ευρωεκλογές.
    Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή υποψηφίων του σε περιοχές που καλύπτουν την πλειονότητα του εκλογικού σώματος, και δη με δυναμική νίκης (και άρα συσπείρωση) στην περιοχή της Αττικής, είναι μια μικρή νίκη που του επιτρέπει να ελπίζει σε (ακόμα) καλύτερα αποτελέσματα την άλλη Κυριακή.
    Από την άλλη πλευρά, υποψήφιοι με «επίσημο» χρίσμα από τη ΝΔ καταποντίστηκαν, αντάρτες, ανεξάρτητοι και αποστασιοποιημένοι υποψήφιοι προερχόμενοι από τη ΝΔ επιβραβεύτηκαν, ενώ ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος δεν υπήρχε καν στη μάχη, αφού οι περισσότεροι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να αποτινάξουν τη ρετσινιά του σοσιαλιστή και να φορέσουν την προβιά του ανεξάρτητου, του πολυσυλλεκτικού κλπ.
    Συνοψίζοντας, νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε επιτυχώς το σκόπελο που φύτεψαν στο δρόμο του.

    Όσον αφορά τους Βουδουροκαρυπίδιδες, όμως, θα διαφωνήσω με το Νικοκύρη: το όποιο κέρδος από τέτοιες αμφιλεγόμενες επιλογές στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα (στην παρούσα φάση τουλάχιστον) το ΣΥΡΙΖΑ θα εξανεμιζόταν εύκολα στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπου η καθαρότητα των πολιτικών θέσεων έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και όπου ολόκληρο το μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο καραδοκεί για μία δήλωση ή ένα νεύμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη εκλογικού καιροσκοπισμού, πολιτικής μετάλλαξης, εσωτερικών συγκρούσεων ή απορρόφησης του «παλιού ΠΑΣΟΚ» και άρα διαιώνισης της «παλιάς Ελλάδας».

  108. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    36-103
    κι ἔφερε καὶ τοὺς μπάτσους νὰ καθαρίσουν τὴν πλατεία ἀπὸ τοὺς ἀγανακτισμένους… Αὐτὸ ποῦ τὸ πᾶς; 😛

  109. IA said

    Όταν ένα κόμμα (Συν- Συριζα)
    – ορκίζεται στα ιερά και όσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
    – πέρασε όλη τη δεκαετία του 1990 και του 2000 συνεργαζόμενο με το ΠΑΣΟΚ στην ΤΑ (Δαμανάκη, Σκοτινιωτης, Δημαράς-Πάτρα κλπ) αλλά και στα συνδικάτα
    – συναινούσε και εφάρμοζε τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης στην πώληση του ΟΤΕ στο σχέδιο Ανάν
    – έχει μαζέψει τα κατακάθια του ΠΑΣΟΚ (Κοτσακας, Σακοραφα, Μητροπουλος, Τσουκαλας, Κουρουπλης κλπ)
    – ο ηγέτης του γυρνά τον κόσμο και δίνει διαπιστευτήρια όπου μπορεί (Περεζ, Τεξας, Ασμουνσεν, Μοσχα κλπ) αλλά για τους ανέργους και του φτωχούς έχει μονο υποσχέσεις για έναν νέο σχέδιο Μάρσαλ που στην Ελλάδα η εφαρμογή τους απαιτούσε τον σφαγιασμό των κομμουνιστών

    Και μετά από όλα αυτά έχει την απαίτηση από τους οπαδούς και τα μέλη ενός κόμματος που ρητά απορρίπτει τον καπιταλισμό και τους πυλώνες του και αγωνίζεται για την ανατροπή του να το στηρίξουν.

    Ενοχλείται ο ιδιοκτήτης του ιστολόγιου από τον Μόραλη, τον Μπεο τον Ψινακη αλλα θελγεται από τον Μπουταρη (δεν είναι επιχειρηματιας) τον Καρυπιδη (δεν είναι τοπικος μιντιαρχης ) τη Σαμπιχα (δεν είναι στη μισθοδοσια του Εμφιετζογλου) ή τον Βουδουρη (δεν ψηφισε μνημονια δεν είναι ενας καιροσκοπος)

  110. Μαρία said

    95
    Λαμπρούλης, Νάνος πανοποιότυπη εντελώς συμπτωματικά δήλωση και με το ίδιο μπέρδεμα στις αρνήσεις. Κανονικά το ούτε πρέπει να αντικατασταθεί απ’ το είτε, για να βγει νόημα.
    «Στις 25 Μάη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι επαγγελματίες, έχουν τη δυνατότητα να στείλουν ένα σαφές και τρανταχτό μήνυμα στην ΕΕ. Τους καλούμε να μη γίνουν συνένοχοι ψηφίζοντας ούτε τον έναν ούτε τον άλλο συνδυασμό στο Β γύρο. Να βγάλουν ισχυρό το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, τη μόνη δύναμη και ελπίδα τους.»
    Η γραμμή είναι γνωστή κι απ’ τις προηγούμενες εκλογές.

  111. Left said

    Σαμπιχά, Καρυπίδης,Πορτάλιου καρατομήθηκαν ή/και παραμερίστηκαν, λόγω ρ(ομ)ατσισμού, εθνικισμού ή γιατί τα΄βαλαν με εργολάβους.
    Οι Σταθάκης, Τσουκαλάς, Τσακαλώτος προστατεύονται και δεν «ανοίγει μύτη» για τις επενδύσεις τους ή για τις ειδικές ασφαλιστικές παροχές, που έλαβαν.
    Ο ένας μας λέει «εντός ευρώ» και ο άλλος «χωρίς εθνικό νόμισμα είμαστε χαμένοι».
    Καθένα από τα παραπάνω (υπάρχουν κι άλλα πολλά) συνυπολογίζονται από τους διαθέτοντες φαιά ουσία (έστω, ίχνη της). Και μέτρησαν στη χθεσινή ψηφοφορία (όπως δείχνουν τα πράγματα θα μετρήσουν ΚΑΙ την άλλη Κυριακή).

  112. munich said

    Βρήκατε τον αποδιοπομπαίο τράγο στους «νοσταλγούς του 4%». κι οποιος διαφωνέι πολιτικά με τον Μπουτάρη είναι τέτοιος.
    Κι όμως το 2012 πολύς λαός στράφηκε σε αυτό το κόμμα του 4% ως τελευταία του ελπίδα, το 2014 όμως ψηφίζοντας για το δήμο του αντί για το μεγάλο νεοΠΑΣΟΚ προτίμησε την ορίτζιναλ εκδοχή.

  113. Μαρία said

    42
    Τον έκανα κι εγώ χτες τον παραλληλισμό. Έπρεπε να είσαι απο καμιά μεριά στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του 2002 με όλο το Παρίσι στο δρόμο.

  114. Νεο Kid Στο Block said

    Εχεις πολυ δικιο ρε συ Φιλιππε! Μιλαμε για πολυ μισος και κομπλεξ πραγματικα. Και φαια ουσια πολλη.Φαιοπρασινη μη σου πω…

  115. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    111. Ἔ, λοιπόν, γιὰ νὰ παραφράσω τὸν Ψαθᾶ, αὐτὸ ποὺ θαυμάζω στοὺς ψηφοφόρους εἶναι ἡ φαιά οὐσία. Οἱ διαθέτοντες φαιὰ οὐσία ἔδωσαν 16% στὴ ΧΑ, 43% στὸ Μπέο, 51% στὸν Ψινάκη, 30% στὸ Μώραλη. Ἐμεῖς ποὺ δὲ διαθέτουμε ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ

  116. Νέο Κid said

    Την έχεις μικρή ρε Αρχιμήδη! (την ευφυία…) το λέει συνεχώς κι η Λιάνα. Ξέρεις καλύτερα απ’ τη Λιάνα μήπως;

  117. Μανούσος said

    Νομίζω ότι δεν τίθενται ΑΝΣΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήτοι Αντικειμενικοί Σκοποί κατά την στρατιωτική ορολογία.
    Αν τις θεωρήσουμε δεδομένες, αρκούν οι καλές προθέσεις; Προφανώς όχι.
    Νομίζω ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει το μήνυμα!
    Οκ υπάρχουν σοβαρές δικαιολογίες:
    1) Οι ετεροδημότες (δηλ. κατ’ εξοχήν αστικός πληθυσμός με Συριαζαϊκό προσανατολισμό σε ισχυρά ποσοστά) που δεν μετακινήθηκαν για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα για προφανείς οικονομικούς λόγους, αφού οι αυτοδιοικητικές, λίγο τους επηρεάζουν. Ενώ διατηρούν (οικονομικές) δυνάμεις για τον Β΄γύρο (θέλω να ελπίζω…)
    2) Η αχαλίνωτη προπαγάνδα (η σιχαμερότερη είναι του ΚΚΕ…όχι όμως πρωτοφανής για τα δεδομένα του Κόμματος του Λαού…πολύ λυπηρό). Το κλείσιμο της ΕΡΤ εκμηδένισε κάθε διαφορετική δημοσιογραφική φωνή με κύρος στην επαρχία και κυρίως ραδιοφωνικά. Τηλεοπτικά ήταν ανυπόληπτη, αλλά καλύτερη από τα μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Το ραδιόφωνο όμως της ΕΡΑ επηρέαζε και ασκούσε κριτική ενώ ήταν και το μόνο σοβαρό ειδησεογραφικό μέσον για την επαρχία.
    Ακόμη και ο παρεμβατισμός στην ΕΡΤ δεν ήταν στο επίπεδο των ΔΟΛίων Μπομπολαφούζ ΜΜΕ.
    3) Οι εσωτερικές ιστορίες και ισορροπίες των τοπικών κοινωνιών (όχι απαραίτητα διαπλοκή)
    4) βεβαίως και ισχύει ακόμη και το Οὐκ ἔστιν προφήτης ἄτιμος εἰ μὴ ἐν τῇ πατρίδι καὶ ἐν τῇ οἰκίᾳ αὐτοῦ (Ματθ. 13,57).
    5) Μεθοδεύσεις: Ακτοπλοϊκές γραμμές ανακοίνωσαν εκπτωτικά εισιτήρια μόλις πριν λίγες ημέρες, δηλ. στην ουσία το υψηλό κόστος διατηρήθηκε μόνο για τους μη εγγεγραμένους στα κομματικά τεφτέρια!

    Όμως όσο και αν ισχύουν όλα αυτά δεν επαρκούν να δικαιολογήσουν τα αποτελέσματα, τα οποία είναι απλώς μέτρια.
    Ο Πειραιάς ήταν απόλυτος αιφνιδιασμός, ας μη γελιόμαστε!
    Με απλά λόγια: Αν η ΧΑ στην Αθήνα πήρε 16% πόσο θάπαιρνε στον Πειραιά χωρίς Μαρινάκη; Διότι αν δεν κατέβαιναν οι Μωραλομαρινάκηδες φοβούμαι ότι θα είχαμε Μιχαλολιάκο εναντίον Μιχαλολιάκου στον Β΄γύρο! 3 έδρες η ΧΑ από τον Πειραιά με 4,5 χιλ. ψήφους όσες και τώρα η Ελληνική Αβγύ…
    Δηλ. συν τοις άλλοις διαπιστώνουμε όπως και αλλού σταθερό πυρήνα ψηφοφόρων και μάλιστα παρά το γενικό ενάντιο κλίμα!

    (Επί τη ευκαιρία: Σιγά την προοδευτικότητα του Πειραιά! Αείποτε μοναρχοφασιστικός -όπως θα έλεγε και το Κόμμα- στην πλειοψηφία του -λυπάμαι αν στενοχωρώ ενδεχομένως κάποιους αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη ακόμη κι αν έρθει με τους φίλους του!).
    Ο Σακελαρίδης μπορεί νάναι χρυσός και μαλαματένιος αλλά γιατί εμφανίστηκε μόλις στην προεκλογική περίοδο; Και αυτό ισχύει για όλους τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ! Ακόμη και του ΚΚΕ (λόγω δεινοσαυρικής ηλικίας) είναι γνωστότεροι…

    Εν τέλει η επικοινωνία και οι δημόσιες σχέσεις παίζουν ρόλλο είτε αρέσει είτε δεν αρέσει!
    Αφήνω δε τις απίστευτες αστοχίες και τις χαμένες ευκαιρίες (με μέγιστη την αποχή του Τσίπρα από το ντημπέιτ για την EE).

    Είναι δυνατόν να μην έχει μία δυνατή υποψηφιότητα στην Κρήτη ικανή να επηρεάσει συναισθηματικά;

    Έχουν κάποιοι συναίσθηση ότι ακόμη και στην Κρήτη συνεχίζει να ενισχύεται η ΧΑ, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται άνευρα;

    Γενικά πάντως δεν δίνει ΣΥΡΙΖΑ την εντύπωση ότι είναι επαρκώς ενήμερος για το τί συμβαίνει γύρω μας ούτε για τις τρέχουσες οικονομικές ασύλληπτες ατασθαλίες πχ επαναγοράς των Τραπεζών από τους νυν ιδιοκτήτες και άλλα αμέτρητα…

    Κάθεται και εξαντλείται σε ανοησίες με τον Κεδίκογλου και με λεκτικό που για τον κάτοικο της επαρχίας είναι τουλάχιστον ακατάληπτο ή ξύλινο.

    Κλείνοντας, να εκφράσω την…..κάθετη…. διαφωνία μου με την εκτίμηση ότι φασιστοναζιστικά φαινόμενα εμφανίζονται σε καιρούς κρίσης.
    Απλώς ξεμασκαρεύτηκαν όσοι λούφαζαν. Πολύ λυπηρό, αλλά όπως οι Γερμανοτσολιάδες δεν φύτρωσαν, έτσι και οι νυν ψηφοφόροι και υποστηρικτές της ΧΑ δεν είναι απλά απολωλότα πρόβατα…..

    Όταν η ΧΑ κατέβαζε χιλιάδες σε νυχτερινή πορεία με πυρσούς για τα Ίμια στο κέντρο της Αθήνας τα ΜΜΕ αλλά και συλλήβδην η Αριστερά τα θεωρούσε γραφικότητες ακραίων.

    Το τραγικό είναι ότι αν δεν τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ γενικώς, μας περιμένει η ΧΑ ειδικώς…
    Η Γιουγκοσλαβία (ή Γιουγκοσλαυΐα) δεν απέχει πολύ!

    και άλλα πολλά….

    Συγγνώμη για την πολυλογία, δεν τόχα σκοπό, αλλά τα αποτελέσματα είναι όχι πολύ, αλλά κατά βάση απογοητευτικά.

  118. Μαρία said

    115
    Βγαίνει ο πατέρας σου ή δεν μετρήθηκαν ακόμα οι σταυροί; 🙂

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα!
    Ψηφίζω στον Πειραιά, όχι κάποιον από τους δύο πρώτους, και είχα πάρει απόφαση για λευκό. Με κλόνισαν, όμως, τα επιχειρήματα του Νικοκύρη, τα βρίσκω σωστά, παίζει ρόλο ότι είμαι και αντιολυμπιακός, και θα ψηφίσω Μιχαλολιάκο με βαριά καρδιά. Ύστερα θα ψάξω να βρω το κοντινότερο μπαρ να πιω για να ξεχάσω… 🙂

  120. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    115. Δὲ μετρήθηκαν ἀκόμα

  121. gryphon said

    Δεν θελω να προβοκαρω αλλα ετσι για να ακουστει καποια αλλη αποψη .
    Καλα ολ’αυτα για τον Μαρινακη κι εγω συμφωνω αλλα αυτος δεν ηταν που δηλωσε την περασμενη βδομαδα οτι αν δεν ηταν στον συνδυασμό Μωραλη θα ψηφιζε Συριζα ;Δεν ξερω αν ελεγε αληθεια ουτε οτι φταιει ο Συριζα γι’αυτο αλλα παντως το ειπε.
    Και γενικα πολυ επιχειρηματιες που βρηκαν τα λεφτατους τα πλοια τις βιομηχανιες κλπ απο τους μπαμπαδες τουςσαν τον Μαρινακη η τον ανεπαγγελτο χαραμοφαη προεδρο του ΣΕΒ τον Δασκαλοπουλο η τα παιδια της Αγγελοπουλου εχουν σε καποια ανυποπτη στιγμη ολοι τους εκφρασει την συμπαθεια τους προς τον Συριζα η γενικα την κεντροαριστερα η την Αριστερα.
    Δεν εχω ακουσει κανεναν τετοιου ειδους και ποιοτητας ανθρωπο σαν τους προαναφερομενους να εχει δηλωσει οτι συμπαθει την ΧΑ η οτι ανηκει στον εθνικιστικο χωρο.
    Eπισης επιμενω οτι μπερλουσκονισμος στην Ελλαδα δεν υπαρχει.Ο Μπερλουσκονι ειχε λεφτα και ΜΜΕ δικα του αλλα αυτο το ηξεραν ολοι και το πιο σημαντικο ο Μπερλουσκονι βγηκε μπροστα ο ιδιος να εκτεθει και καποιον που κινειται φανερα στο φως καταρχην δεν υπαρχει καποιος λογος να τον φοβασαι.Ακομη και οταν ηταν πρωθυπουργος παντα υπηρχαν δυο τρεις εκπομπες συην κρατικοδιατη rai που τον χλευαζαν και τον σατυριζαν συνεχεια χωρις να εχουν κανενα προβλημα.
    Αντιθετα αυτο που συμβαινει εδω και δεκαετιες στην Ελλαδα ειναι κατι πολυ πολυ χειροτερο και απορω που κανενας δεν το σχολιαζει.
    Εχουμε μια σειρα μια συμμορια στην πραγματικοτητα περιεργων επιχειρηματιων και ιδιοκτητων ΜΜΕ που ελεγχουν και κατευθυνουν την πολιτικη ζωη της χωρας απο το παρασκηνιο χωρις ποτε οι ιδιοι να τολμουν ποτε να εκτεθουν η να κατεβουν ανοικτα να διεκδικησουν την ψηφο του κοσμου οπως εκανε ο Μπερλουσκονι.
    Ας πουμε υπαρχει κανεις που δεν ξερει οτι την εποχη του Σημιτη σχεδον η μιση του κοινοβουλευτικη ομαδα ηταν ανθρωποι του Κοκκαλη που νομοθετουσαν και ψηφιζαν εξυπηρετωντας αποκλειστικα τα συμφεροντα του.
    Και μαλιστα οι περισσοτεροι τετοι τυποι διαθετουν και σημερα ατυπες κοινοβουλευτικες ομαδες που αποτελουνται απο βουλευτες ολων των καθεστωτικων κομματων σε σημειο που ισως να μην εχει νοημα να μιλαμε για το ποιος ειναι αριστερος δεξιος η οτιδηποτε αλλα ποιοι ειναι οι ανθρωποι του Μπομπολα του Δολ του Λατση κλπ μεσα στα κομματα.
    Και μια ακομη κακια για την οσους αγνοουν διαφορα πραγματα για το πως εχει διαμορφωθει το μεταπολιτευτικο πολιτικο σκηνικο.
    Κανεις εδω δεν εχει ακουσει οτι το παλιο ΚΚΕ εσωτ που εξελιχθηκε καποια στιγμη στον Συνασπισμο του Κυρκου του Κωσταντοπουλου κλπ ηταν δημιουργημα του Βαρδη Βαρδινογιαννη ;.Αυτοι της 17Ν παντως το ηξεραν.

  122. π2 said

    Άιντε να πολιτικολογήσω κι εγώ, παρότι δεν έχω ίσως και το δικαίωμα να το κάνω, μιας και δεν είμαι και πολύ ενεργός πολιτικά. Αλλά μία τόσο επιτρέπεται, που λέει κι ο Νίκος (άσε που η εναλλακτική θα ήταν να κάθομαι να απαντάω σε πραγματολογικά ποδοσφαιρικά λάθη και σε παοκτζήδικα ιδεολογήματα και δεν έχω καμιά όρεξη).

    Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο Σύριζα δεν τα πήγε καλά, τουλάχιστον σε τακτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Η ΝΔ, κυρίως, και το κουκούτσι της Ελιάς και η ΔημΑρ, δευτερευόντως, έπαιξαν με μεγάλη επιτυχία το παιχνίδι «ό,τι πουν οι τοπικές κοινωνίες». Μικρός αριθμός στενά κομματικών υποψηφίων, μικρή έως ανύπαρκτη δημόσια υποστήριξη των γιαλαντζί ανεξάρτητων, ως προς τους αντάρτες αφήστε χίλια άνθη ν’ ανθίσουν που θα έλεγε κι ο Μάο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι βγήκαν από πάνω στα κανάλια, υποστηρίζοντας ότι «να, χωρίς να κάνουμε προεκλογικό αγώνα, χωρίς να κομματικοποιήσουμε τις εκλογές και παρά τα μνημόνια και τους αντάρτες, στον δεύτερο γύρο, ιδίως στις περιφερειακές, σχεδόν όλοι δικοί μας είναι». Βγήκαν επίσης από πάνω υποστηρίζοντας ότι «να, οι καλοί υποψήφιοι με τη δική μας υποστήριξη βγήκαν». Κομματική ταυτότητα αλά καρτ δηλαδή. Ο Σύριζα, αντιθέτως, έπαιξε το δημοψηφισματικό χαρτί, με αποτέλεσμα να δείχνει τελικά κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών το αποτέλεσμα.

    Ο Νίκος γράφει ότι, δεδομένης της έλλειψης οργανωμένων δομών σε τοπικό επίπεδο, ο Σύριζα θα έπρεπε να επιδιώξει υποψηφιότητες ευρύτερης απεύθυνσης, και να ξεφύγει από τη νοοτροπία του μικρού κόμματος, όπως θα ήθελαν κάποιοι καθαρολόγοι σχολιαστές. Υπάρχει όμως και μια τρίτη λογική. Το κύριο πρόβλημα του Σύριζα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι περισσότερο πήγε ο κόσμος προς αυτόν, εξ ανάγκης, παρά αυτός προς τον κόσμο. Η έλλειψη τοπικής μαζικότητας θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με την ενθάρρυνση πραγματικών προσπαθειών από τα κάτω. Η ευρύτερη απεύθυνση δηλαδή θα έπρεπε να είναι όχι επικοινωνιακό στρατηγικό τρικ, αλλά πραγματική προσπάθεια ευρύτερων συμμαχιών, τοπικά τουλάχιστον. Σε καμιά περίπτωση δεν το επιχείρησε. Αντιθέτως, προτίμησε τις λογικές του μεγάλου, ενιαίου, παραδοσιακού κόμματος, με ορισμό των υποψηφίων κεντρικά σε όλους τους μεγάλους δήμους κλπ., χωρίς όμως να έχει τους μηχανισμούς του μεγάλου, ενιαίου, παραδοσιακού κόμματος. Ε, δεν γίνεται έτσι δουλειά.

    Αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω καθόλου και τα ποδοσφαιρικά. Το εντυπωσιακό ποσοστό του Μπέου είναι αποτέλεσμα πολύ πιο αξιοπρόσεκτο από το ποσοστό του Μώραλη. Το δεύτερο είναι μεγαλύτερο απ’ όσο περίμενα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα Ολυμπιακών που ξέρω είχαν ενοχληθεί πάρα πολύ από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό και από την πραγματικά χυδαία εκμετάλλευση του brandname Ολυμπιακός (μέχρι πρωτοσέλιδο σε οπαδική εφημερίδα που συνέδεσε ρητά την ψήφο στο ολυμπιακό ψηφοδέλτιο με τις μεταγραφές του Ολυμπιακού υπήρξε). Το πρώτο όμως έχει μεγαλύτερη σημασία γιατί παίζει ρόλο το διαφορετικό επικοινωνιακό φορτίο της κάθε περίπτωσης. Κι αν μπορώ να καταλάβω κάποιους αφελείς Πειραιώτες που κατάπιαν αμάσητη τη λογική «πλούσιος επιχειρηματίας και πετυχημένος πρόεδρος του Ολυμπιακού, ε, γιατί να μην τα καταφέρει και στον Πειραιά», θεωρώ πολύ πιο χαρακτηριστική και πιο μπερλουσκονική την περίπτωση Μπέου, που δεν έχει το χρήμα και την αναγνωρισιμότητα του Μαρινάκη και που κουβαλάει αποκλειστικά το επικοινωνιακό φορτίο «άνθρωπος της νύχτας και των στημένων». Αυτό το 38,29 του Βόλου λοιπόν μου φαίνεται ακόμη πιο βαρύ από το 33,28 του Πειραιά.

  123. IN said

    121: Είμαστε σίγουροι για ποιο Βαρδή Βαρδινογιάννη μιλάμε; http://www.bit.ly/arthro4

  124. IN said

    123: Οπ, λάθος, ιδού το σωστό λινκ: http://left.gr/news/sok-o-vardis-vardinogiannis-sto-timitiko-proedreio-toy-synedrioy-toy-syriza-ekm

  125. gryphon said

    124
    Σορυ οχι γι’αυτον ναναι καλα ο ανθρωπος.Λεω για τον αλλον που πηγε πρωτος πρωτος στην κηδεια του Λ.Κυρκου και που διορισε για καποια περιοδο τον Κωνσταντοπουλο προεδρο στον Παναθηναικο.

  126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Για την σοβαρή ψηφοφορία στη Θεσσαλονίκη, δεν έγινε λόγος βλέπω. Πάνω απο το 98% των 200,000 ψηφοφόρων στο άτυπο δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίση του νερού, ψήφισαν ΟΧΙ.

  127. ππαν said

    Ευγενής η πρόθεση, φίλτατος ο σκοπός αλλά η ψηφοφορία δεν ήταν σοβαρή, δυστυχώς

  128. Νέο Kid Στο Block said

    126. 127. élaborer,s’il vous plaît!

  129. π2 said

    Ωχ, μ’ αρέσει που σχολίασα τον Μπέο. Δεν είχα πάρει είδηση ότι επανεξελέγη -από τον πρώτο γύρο παρακαλώ- ο περίφημος δήμαρχος Ζαχάρως, καταδικασμένος για σωρεία αδικημάτων.

  130. ππαν said

    128: Ξέρω πως η LIFO είναι ο σατανάς για κάθε σωστό αριστερό 🙂 αλλά οι φωτογραφίες με πείθουν http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/48679

  131. Νέο Kid Στο Block said

    129. Eίπαμε, ο Έλλην γουστάρει υπόδικους και «της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες» (προϊον και κατάλειπο ασφαλώς του ενδόξου μπατσικού και δικαστικού παρελθόντος του «κράτους» , και ασφαλή σφυγμομέτρητη του πόσο αξιόπιστη και αδέκαστη θεωρεί εν γένει τη δικαιοσύνη…)

  132. Γς said

    126:
    Εγινε

    Απ’ εδώ και απ’ εκεί σύμβουλοι δημοτικοί

  133. IN said

    130: Ναι, αυτό με τις διάφανες κάλπες και τα αφακέλωτα ψηφοδέλτια μου έκανε άσχημη εντύπωση κι εμένα. Αν θες να κάνεις άτυπο δημοψήφισμα (και όχι απλώς να μαζέψεις υπογραφές από τους ενδιαφερόμενους), κάν’ το σωστά, κρατώντας και τα προσχήματα, έστω κι αν είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία που θα πάει να ψηφίσει, ΟΧΙ θα ψηφίσει (αυτοί που δεν θέλουν να πούνε ΟΧΙ, απλώς δεν θα πάνε) και εκείνο που έχει σημασία, σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, είναι ΠΟΣΟΙ ψήφισαν (και όχι τι ψήφισαν).

  134. π2 said

    Πάντως, μου λένε ότι οι μπούκηδες δίνουν εξευτελιστική απόδοση για νίκη Μώραλη στον δεύτερο γύρο στον Πειραιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: είτε είναι βέβαιη η επικράτηση Μώραλη, είτε είναι βέβαιη η επικράτηση Μιχαλολιάκου κι έχει στήσει το παρολί υπέρ Μώραλη ο Μπέος. 😛

  135. Νέο Kid Στο Block said

    134. Καραντούζ πουάν ωρε! 😆

  136. Πάντως, το ΚΚΕ (ξανα)επιλέγει, τι (δήμο) Πλαστήρα, τι (δήμο) Παπάγου…

    http://www.naftemporiki.gr/story/808897/kke-oxi-sti-logiki-tou-mikroterou-kakou-ti-deuteri-kuriaki

  137. Ιάκωβος said

    Συμφωνώ σε πολλά με τον Νίκο. Δεν περίμενα τίποτα καλύτερο, μάλλον πάλι καλά ,λέω.Νομίζω οτι:
    1. Με αυτό το απεχθέστατο όνομα, «σύριζα», ο Συνασπισμός Ριζ..κλπ, δεν θα δει εξουσία ούτε του Αγίου Φούφουτου ανήμερα. Το όνομα κόμματος εξουσίας είναι:

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙ.ΖΑ.

    Να συνασπιστούμε και να να ριζώσει.Ακόμα και ο Βενιζέλος τόλμησε να μιλήσει για το μεγάλο Συνασπισμό της Κεντροαριστεράς. Όχι σύριζα, σε εποχή που ξεριζώνουν τα δέντρα , όχι μαλί σύριζα σε εποχή ανόδου των καραφλών της ΧΑ, όχι σύριζα όταν οδηγάς και φοβάσαι τα ατυχήματα, όχι σύριζα όταν δε θες να σε πάρει η σφαίρα καθόλου, όχι σύριζα την ώρα που πιάνεις την ψήφο και που φοβάσαι μη γίνεις κοψοχέρης. Για να μην πούμε για τον Αβελάρδο και τον Σούμα Τσεν. Αυτοί, ναι, να το πουν το κόμμα τους σύριζα, σε ανάμνηση αυτών που κόπηκαν και του τρόπου που τους τα κόψανε. Όλοι παγκοσμια πια, διαλέγουν «κάτι το ωραίον» βλάκες είναι; Μήλα, ελιές, Ουράνια τόξα , Αναγεννήσεις,χρυσες αυγές, ποτάμια…Εσύ …σύριζα;

    2.Η καμπάνια ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ λάθος. Κρίνοντας από του Ζωγράφου, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Από το τίποτα τίποτα.Βρε τίποτα!!Και η απογοήτευση ήταν οτι με πολύ λίγη προσπάθεια η Καφατζάκη θα έβγαινε πρώτη. Αλλά μιλάμε τίποτα.Ο μαυρογιαλούρος θα έκανε πιο πολλά.
    Το ίδιο και στην Αθήνα.
    Δε λέω, καλή η περιήγηση των Αθηνών. Αλλά αν βγουνε στο Δήμο ή στην εξουσία, θα έχουμε κάθε μέρα τέτοια. Όμως, «Αν…».

    Για να ξεχωρίσει, χρειάζεται κάποιου είδους ακτιβισμός. «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ την πείνα» τύπου. Πήγαινε στον άστεγο, μπες να καταλάβεις ένα κτίριο και να τους στεγάσεις.

    Εγώ , αν ήμουν βουλευτής ή σύμβουλος, για συμπαράσταση και διαμαρτυρία, θα έπαιρνα το σλίπιγκ μπαγκ μου και θα πέρναγα Πάσχα, από Επιτάφιο μέχρι Δευτέρα, Τρίτη του Πάσχα με τους άστεγους στο δρόμο, πάνω στο πεζοδρόμιο. Κι αν ήμουν αρχηγός κόμματος θα έφερνα τους νεώτερους βουλευτές μαζί μου να κάνουνε το ίδιο. Και ας έλεγε ο γελοιοδέστατη πορφυροβαφτισμένη για λαικισμούς. Εμ, έλα και συ ντε.

    Ή, πχ.Λένε οι βουλευτές του σύριζα -Κι εμείς δίνουμε στους άπορους αλλά δεν το διατυμπανίζουμε(!!!) ‘Ελεος. Έτσι έλεγε και το ΕΑΜ; «Το ΕΑΜ μας έσωσε από την πείνα- αλλά τόχω μυστικό;»

  138. Theban said

    126
    Η σοβαρή ψηφοφορία ήταν σε διαφανή κάλπη με ψηφοδέλτια χωρίς φακέλους. Εγώ απλώς την προσπέρασα, υποθέτω και άλλοι το ίδιο. Αν ήθελαν να μαζέψουν υπογραφές ας το έκαναν φανερά.

  139. Ιάκωβος said

    Η γενική καμπάνια του σύριζα πάλι λάθος. Τι θα πει Πρωτη Φορά Αριστερά; Θυμίζει το Πρώτη φορά Νονός. Δεύτερον και σημαντικό:Το κόμμα πρέπει μεν να είναι αριστερό στην πράξη. Στην καμπάνια όμως πρέπει να είναι ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ .
    Δεν απευθύνεται στους αριστερούς που και Μεριλυν Λουνατσάρσκι να το βγάζανε θα το ψήφιζαν. Απευθύνεται σε όλους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πιστεύει οτι «Ελα μωρέ, δεξιά κι αριστερά είναι ίδιοι» λλο θεωρούμε εμείς αριστερά, αλλο ο κόσμος.

    Μαλάκας ήτανε ο Αντρέας; Το κόσμο τον κορόιδεψε και με «σοσιαλισμό» και με «Ελλάδα». Για αυτό και ονόμασε την μαφία του και Πανελλήνια και Σοσιαλιστική και Σόκ.

    Από την άλλη, σήμερα ο κόσμος μπορεί να ενωθεί μόνο με το Αντιμνημονιακό. Και, μη γελάτε, να κλαίμε είναι , με την Ελληνική σημαία. ΤΟΣΟ καταλαβαίνει. Τόση ταξική ανάλυση κάνει, τόσο πολιτική σκέψη έχει.Και συμφωνώ, καλύτερη η Ελληνική σημαία από τον Θρυλέοντα.

    Πολλά θα μπορούσε να κάνει (και δεν συζητάω για το μετά, για το να ασκήσει πολιτική εξουσία, αυτό μπορεί να μην έρθει ποτέ,αν δεν ξυπνήσει ο σύριζα) αλλά θα έπρεπε να πάρει από την αριστερά τις καλές παραδόσεις. Την προπαγάνδα, την αγκιτάτσια, να κάνει τον κόσμο να ξυπνήσει. Να εγκολπωθεί την Οργή του κόσμου. Δε λέω να οργίζονται οι ίδιοι , αλλά να εκφράσει την Οργή του κόσμου και να τη στρέψει εκεί που πρέπει. Γιατί έτσι, στο κομιλφώ, την οργή την διαχειρίζεται η ναζιστική ΧΑ και τη στρέφει εναντίον μας.

    Αλλά όλα αυτά είναι η ουσία της πολιτικής, δε θα τους τα πούνε οι «σπουδαγμένοι» επικοινωνιολόγοι, εκείνο το κολεγιόπαιδο με την πόρσε, που ανάλαβε την καμπάνια,και την διεκπεραίωσε σαν να διαφήμιζε σερβιέττες.

  140. sarant said

    106: Όπου ο Μαρξ του τσιτάτου δεν είναι ο Καρλ, αλλά ο Βίλχελμ Μαρξ, ηγέτης του Κεντρώου Κόμματος στη δεκ, του 1920

    109: Προφανώς δεν έχουμε την ίδια εκτίμηση.

    Θυμίζω πάντως ότι το κόμμα που απορρίπτει τον καπιταλισμό έκανε λαϊκό μέτωπο στη δεκαετία του 1930, έκανε ΕΑΜ στη δεκαετία του 1940, έκανε ΕΔΑ στις δεκαετίες 1950-1960, έκανε Πατριωτικο Μέτωπο στη χούντα, έκανε Ενωμένη Αριστερά το 1974, έκανε συνεργασίες με «κατακάθια του ΠΑΣΟΚ» (Δρεττάκη, Ιντζέ, Ευαγγελινό, Παναγούλη, ΣΣΕΚ) στη δεκαετία του 1980, έκανε Συνασπισμό με την ΕΑΡ το 1987, έκανε συνεργασία με τον Ζουράρη το 1999. Οπότε, ο λόγος που το σημερινό ΚΚΕ κρατάει αυτή την πρωτοφανή αντιενωτική στάση φτύνοντας όλη του την ιστορία (την οποία έχει βαλθεί να ξαναγράφει) είναι ότι έχει πάρει την ηγεσία του μια τροτσκιστική φράξια, τύφλα νάχει ο Στίνας.

    (Δεν υιοθετώ τον χαρακτηρισμό ‘κατακάθια’ για τον Δρεττάκη και τους λοιπούς, αλλά χρησιμοποιώ την άθλια φρασεολογία σας. Ούτε θέλω να γράφω εναντίον του ΚΚΕ, αλλά με αναγκάζετε).

    117: Πολύ καλή ανάλυση με εύστοχες παρατηρήσεις στα περί αποχής

    119: Και γάντια, είπαμε 🙂

    129: Μου είχε ξεφύγει η Ζαχάρω.

  141. Μαρία said

    130, 133
    Το πρόβλημα είναι οτι δεν υπήρχε παραβάν… στο πεζοδρόμιο. Ας εκδοθεί το Π.Δ. για τα δημοψηφίσματα, ώστε την επόμενη φορά να γίνει με όλους τους τύπους και να είναι ευχαριστημένη κι η λάιφο.

    Σε 181 εκλογικά κέντρα ψήφισαν 218.002 πολίτες. Από αυτούς κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκαν 213.508 (98,04%) και υπέρ της ιδιωτικοποίησης 4.278 (1,96%), ενώ βρέθηκαν και 216 λευκά/ άκυρα.

    129
    Και υποτίθεται οτι δεν είχε δικαίωμα να είναι υποψήφιος ο νταβάς. Μόνο απ’ τον Πάχτα γλιτώσαμε τελικά.

  142. Γιάννης Χ said

    κύριε Σαραντάκε, ευαγγελίζεστε τον οπορτουνισμό (προσεταιρισμός πασοκογενών υποψηφιών, (μάταιη) αναζήτηση του μικρότερου κακού στον Πειραιά) και συγχρόνως ψέγετε το ΚΚΕ επειδή δεν θέλει να σας ακολουθήσει σε αυτόν τον δρόμο; για να κάνει τι; τον κολαούζο του μπουτάρη, του βουδούρη και του καρυπίδη; να γίνει συνοδοιπόρος του κολλά και του φωτόπουλου; αν μη τι άλλο, κάποιος κυνικός θα σας έλεγε ότι το ΚΚΕ σκέπτεται όπως κι εσείς για τον πειραιά: καλύτερος αντίπαλος η μνημονιακή δεξιά παρά η θολή ψευδοαριστερά, η παταγώδης αποτυχία της οποίας θα στείλει το εργατικό κίνημα πολλά χρόνια πίσω και θα δυσφημίσει την αληθινή αριστερά στα λαϊκά στρώματα.

    Με τον δέοντα σεβασμό,

    Γιάννης Χ

  143. physicist said

    #139. — Στο υπερκομματικό προφίλ εντάσσεται η έκκληση που διαβάζω ότι έκανε σήμερα ο Α. Τσίπρας προς την τουρκική ηγεσία ν’ αναγνωρίσει τα εγκλήματα της Τουρκίας κατά των Ποντίων ή πρόκειται για πάγια/παλιότερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

    Η ερώτησή μου είναι ειλικρινής, όσο κι αν εκπορεύεται από επιφυλακτικότητα έως καχυποψία για όσα λέγονται, ειδικά αυτές τις μέρες.

  144. sarant said

    142: Καταρχάς, άλλο τι λέω εγώ κι άλλο τι κάνει ο Σύριζα, ο οποίος ούτε τον Μπουτάρη δέχτηκε ούτε τον Καρυπίδη, ούτε τον Φωτόπουλο άλλωστε. Συνοδοιπόρος του Κολλά αν θυμάμαι καλά ήταν ο μακαρίτης ο Σταμούλος, βέρος κουκουές. Κατά τα άλλα, δείτε παρακαλώ το σχόλιο 140.

  145. qq said

    «(98,04%)» ούτε στην Β. Κορέα τέτοια επιτυχία.
    Και αυτοί που ψήφισαν κατά φαντάζομε τους εκτελούσαν επί τόπου.
    Ή, τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έδιναν και ποιος έχει το θάρρος να κάνει αλλιώς. Με τέτοια καραγκιοζιλίκια περιμένατε άλλα αποτελέσματα. Ούτε του αγίου φούφουτου.

  146. spiral architect said

    Για το Δήμο Αριστοτέλη ας κρατάμε πολύ μικρό καλάθι:

    Γιάννης Μίχος: Η ανάπτυξη μόνη διέξοδος για τη χώρα. Ο πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων πληροφορικής Epsilon Νet υποστηρίζει ότι οι κανόνες επιτυχίας για μια επιχείρηση ισχύουν και για ένα κράτος 😮

    Γιάννης Μίχος: Είπα δημοσίως ότι οι δημοτικές εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα για τα μεταλλεία. Ο κόσμος δεν πρέπει να ψηφίσει με μια λογική υπέρ ή κατά των μεταλλείων 😐

    Nταξ’ κάθαρμα και λαμόγιο ο Πάχτας, (#141: έχει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, Μαρία;) απ’ την άλλη καλή η αμεσοδημοκρατία, αλλά, να γιατί μου’ ρχονται στο νου οι στίχοι του σχωρεμένου του Ρασούλη:
    «Κακοί ντυθήκανε καλοί και πιάσαν εξουσία
    Αυτοί που ξεγελάστηκαν φταίγανε κατ΄ουσία
    «

  147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    127 – Tώρα είδα τα σχόλια 133-138, και έχεις απόλυτο δίκιο, σοβαρότης μηδέν, ακόμα κι ο Σεφερλής πιο σοβαρός είναι. Κάπου είδα οτι βγήκε αυτό το ποσοστό και χάρηκα, αλλα στην Ελλάδα απέχουμε έτη φωτός σε νοοτροπία απο την Ελβετία.

  148. spiral architect said

    @145: Οι τύποι σας πείραξαν όλους εσάς και όχι η ουσία. Μάλλον είναι στα σκαριά κάποια δοτή υπεργολαβία.
    Χτυπάτε με 45% έκπτωση και όλο και κάτι θα φέξει και για σας … 😉

  149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    140 – Ξέχασες την συντρόφισα Λιάνα, απο πάππου προς πάππου με την βοήθεια της αγίας και αδιαίρετης τριάδος, και της υπεραγίας παρθένου παναγίας, κομουνιστόσογο.
    Διαφωνώ για τον λογο που κρατάει αυτή την στάση, αλλα αυτό είναι άλλη ιστορία.

  150. Μαρία said

    146
    Ήξερα οτι επειδή είχε κηρυχτεί έκπτωτος, υπήρχε κώλυμα εκλογιμότητας.
    http://www.enikos.gr/ekloges-2014/227967,Oristika_ektos_dhmoy_Zaxarws_o_Xronopoyl.html
    Και ξέρω κι αυτό απ’ τον Καλλικράτη, άρθρο 14, 4:
    «Κώλυμα εκλογιμότητας συντρέχει για όσους έχουν εκπέσει από το αιρετό αξίωμά τους, κατόπιν αμετάκλητης καταδίκης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 236 του παρόντος. Το κώλυμα αυτό ισχύει για την επόμενη της έκπτωσης δημοτική περίοδο.»

    Ε δεν είπαμε οτι ο Μίχος είναι κομμουνιστής :-). Κι η περιοχή είναι πολύ συντηρητική.

  151. Νεο Kid Στο Block said

    Ο Σιμος καλεσε τους ΝΔκρατες να στηριξουν Σγουρο κσι Καμινη! (τσιπα μηδεν..) Με τα τσαρουχια θα βγουν Γαβριλης και Δουρου.
    Να σχολιασω λιγο,μια και δεν το εχει κανει αλλος, τη μεγαλη πετυχεσια των «προσωπικων επιλογων Σαμαρα». Αρης by mykonos, Koυμουτσακος, Ξανθος the fire water,..,σαρωσαν! 🙂

  152. ΚΑΛΟΜΙΡΗΣ said

    »Καληνύχτα Τeffal, αυτός ο κόσμος δε θα ξεκολλήσει ποτέ»…

  153. IN said

    140 β: Νίκο, εγώ που δεν έχω πρόβλημα να γράφω εναντίον του ΚΚΕ (ούτε και υπέρ), θα σου επισήμανα ότι όλα τα παραδείγματα που δίνεις είναι συνασπισμοί όπου το ΚΚΕ ήταν κυρίαρχο και συνεργαζόταν είτε με μεμονωμένες προσωπικότητες είτε με μικροσκοπικά κομματίδια (στα γρήγορα: πόσοι μπορείτε να θυμηθείτε απέξω τα υπόλοιπα κόμματα του ΕΑΜ;). Τολμώ να πω ότι αυτό (δηλ. η συμμαχία με μικροομάδες ή μεμονωμένους) είναι πάγια τακτική του ΚΚΕ διαχρονικά. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν είναι, βέβαια, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Παράδειγμα συμμαχίας του ΚΚΕ στην οποία να μην μπορεί να κυριαρχήσει έχουμε, αν δεν κάνω λάθος, μόνον ένα, τον ενιαίο ΣΥΝ του 1989-90 που, βέβαια, αποτελεί τραυματική εμπειρία για το ΚΚΕ.

    141: Εγώ δεν έγραψα για παραβάν, που είναι, πράγματι, λίγο δύσκολο να μπει σε πεζοδρόμιο. Αλλά ένα φάκελο για να τηρήσουν τα προσχήματα δεν ήταν και τόσο δύσκολο να δώσουν. Και δεν νομίζω ότι θα λυθεί το θέμα αν βγει ΠΔ για τα δημοψηφίσματα, δεν νομίζω να προβλέπονται και τοπικής εμβέλειας δημοψηφίσματα, και μάλιστα για ένα θέμα που δεν είναι, κατ’ αναγκην, μόνο τοπικού ενδιαφέροντος (η ιδιωτικοποίηση ή μη μιας μεγάλης κρατικής επιχείρισης δεν ενδιαφέρει μόνον τους, ας τους πούμε, πελάτες της, αλλά όλους τους Έλληνες). Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, κι εγώ κατά της ιδωτικοποίησης είμαι…

  154. π2 said

    151: Δεν ξέρω αν ήταν αποτυχημένες επιλογές γενικώς ή σκόπιμα αποτυχημένες. Ο Τέλλογλου, που ξέρει την πόλη, έγραφε ότι στον Βόλο τα νήματα από πλευράς ΝΔ κινεί η Ζέττα Μακρή, η οποία σκοπίμως επέβαλε άχρωμο κομματικό υποψήφιο ώστε να ενισχυθεί η υποψηφιότητα Μπέου. Με την ίδια λογική, το παιχνίδι στήριξης του κουκουτσιού της Ελιάς, αναγκαίο για την κυβερνητική σταθερότητα, προϋπέθετε επιτυχίες κάποιων πασοκογενών, ώστε να βγει μετά το κουκούτσι και να πει ότι και αυτό κέρδισε. Ο Κουμουτσάκος, για παράδειγμα, ήταν ένας τελείως απρόθυμος υποψήφιος, που έκανε μια υποτονική εκστρατεία. Νικητής ο Σγουρός και ο κυβερνητικός συνασπισμός ήταν ο στόχος.

  155. spiral architect said

    Ο Κουμουτσάκος έμεινε έξω από τη μοιρασιά και δικαίως διαμαρτύρεται:
    «Εχω δεί και έχω δεί προεκλογικές παλαιοκομματικές παροχές, αλλά τσάμπα μπριζόλες για σταυρό μόνον υποψήφιος του Σγουρού μπορούσε να δίνει !» 😆

  156. π2 said

    Στο μεταξύ, όσο συζητάμε για ποσοστά και τακτικές, το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει κάτι ωραία φιλέτα (μεταξύ των οποίων κάμποσες περιοχές της Χαλκιδικής και η Ελαφόνησος):

    Click to access properties-lot-b-en.pdf

    (Συγγνώμη για το λινκ, αλλά βαριέμαι να ψάχνω για άλλο τώρα)

  157. Μαρία said

    153
    Ο Καλλικράτης προβλέπει δημοψηφίσματα αλλά εκκρεμεί το Π.Δ. που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες. Γι’ αυτό και για το δημοψήφισμα υπήρχε και απόφαση της ΠΕΔ.

  158. sarant said

    153: Όλα; Όχι όλα: Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα. Και στο ΕΑΜ το ουσιώδες είναι η συνεργασία (μεταξύ άλλων) και με βασιλόφρονες ή τσιφλικάδες, στο όνομα του ανώτερου σκοπού.

  159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    151- Για να το ελαφρύνουμε και λίγο, χτές στην ματσάρα, οι μαχητές έδειξαν τι σημαίνει ψυχή, στις λειράτες κοτούλες που άφησαν τον Μίροτιτς να σουτάρει τρίποντα στο τέλος που έκαιγε η μπάλα. Τελικά, σωστά ελπίζαμε κι οι δυό.

  160. Μαρία said

    154
    Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς Τέλογλου για να μυριστεί το ρόλο της κυρίας, τώρα μάλιστα που δεν ζει κι ο εσωκομματικός της αντίπαλος. Στην Αθήνα ακούστηκε οτι θα υποστηρίξουν Σγουρό, ο Μιχελάκης μάλιστα είχε δηλώσει οτι ο ίδιος δεν τον θεωρούσε πετυχημένο (αλλά ότι πει το κόμμα) κι ο Κουμουτσάκος επιστρατεύτηκε την τελευταία στιγμή.

  161. Avonidas said

    142 : «αν μη τι άλλο, κάποιος κυνικός θα σας έλεγε ότι το ΚΚΕ σκέπτεται όπως κι εσείς για τον πειραιά: καλύτερος αντίπαλος η μνημονιακή δεξιά παρά η θολή ψευδοαριστερά, η παταγώδης αποτυχία της οποίας θα στείλει το εργατικό κίνημα πολλά χρόνια πίσω και θα δυσφημίσει την αληθινή αριστερά στα λαϊκά στρώματα.»

    Αν το ΚΚΕ σκέπτεται έτσι, τότε σκέπτεται λάθος. Και μάλλον όντως έτσι σκέφτονται στον Περισσό, κι έχουν καταφέρει να αποξενώσουν με αυτό τον τρόπο όλους πλην των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών τους που προσδοκούν επανάστασιν νεκρών

    Μου είναι εντελώς αδύνατον να καταλάβω αυτή τη στρατηγική. Ακόμη κι ο ίδιος ο Μαρξ ποτέ δεν υπήρξε τόσο αθεράπευτα μεσσιανικός όσο μερικοί μαρξιστές, που μοιάζει να πιστεύουν ότι ο Σοσιαλισμός θα έρθει οπωσδήποτε, κάποια στιγμή στο ακαθόριστο μέλλον όταν θα είναι ο καιρός του, κι ότι αρκεί απλά να περιμένουμε (ή μήπως να επισπεύσουμε;) την πλήρη καπιταλιστική εξαθλίωση, έτσι ώστε να αρχίσουμε επιτέλους να εφαρμόζουμε ένα-ένα τα βήματα του τυφλοσούρτη προς τον Σοσιαλισμό!

    Αναρωτιέμαι αν έχουν αντιληφθεί τα στελέχη του ΚΚΕ, μέσα στον απόλυτα στείρο μικρόκοσμο που ζουν, ότι καταρρέει το σύμπαν, ότι για τον μέσο Έλληνα εργαζόμενο (και κυρίως, άνεργο) το ναδίρ βρίσκεται ήδη εδώ, ότι δεν τρέφει πια «αυταπάτες» για να τις χάσει, κι ότι αν δεν γίνει κάτι, οτιδήποτε, για την θεραπεία αυτής της κατάστασης ΧΤΕΣ, όχι πορεία προς τον Σοσιαλισμό δεν θα μπορέσει να υπάρξει, όχι εργατικό ή λαϊκό κίνημα, αλλά θα μας πάρει ο διάολος και θα μας σηκώσει κι είναι αμφίβολο αν κάποτε στο μέλλον θα διανοείται κανείς ότι μπορεί να διεκδικήσει εργασία με ανθρώπινους όρους, συμμετοχή στα κοινά και γενικά όλα εκείνα που εδώ και δεκαετίες θεωρήσαμε δεδομένα επειδή ΥΠΗΡΧΕ ένα αντίπαλο δέος στην καπιταλιστική αγριότητα.

    Δεν είναι κάποια Δευτέρα Παρουσία ο Σοσιαλισμός, που έχουν προφητέψει τον ερχομό της, μια πρόταση, ένα σχέδιο προς δράση υπήρξε, που παρά τα πάμπολλα παρατράγουδα, διατηρεί ακόμα κάποιο κύρος. Δεν πρόκειται να έχουμε απεριόριστες ευκαιρίες, τα λάθη — και κυρίως οι μαλακίες — πληρώνονται. Ας συνεχίσει έτσι η ηγεσία του ΚΚΕ, και κάποια στιγμή θα τους βαρεθούν κι οι πέτρες.

  162. qq said

    148 Εσένα σούθιξα την Β. Κορέα και αντιδράς έτσι. Θα έγραφα για Κούβα, αλλά οι σύντροφοι αλλαξοπίστησαν προ πολλού.

  163. spiral architect said

    Εκεί δεν παίζουν υπεργολαβίες. Παίζουν όμως μπούληδες που έχουν άγρια ανθρωποφάγα σκλιά και φλογοβόλα. 😀
    (έτοιμη η προσφορά;)

  164. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Γκλέτσος ανακοίνωσε το όνομα του νέου κόμματος . «Τελεία» (χωρίς παύλα.. 😆 )
    Ήδη λέει τα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα στην Κρήτη (!) ,υπάρχει πληθώρα στελεχών, και σε ερώτηση αν θα αφήσει τον δημαρχιακό θώκο ,απάντησε πώς όχι ,ακόμη και πρωθυπουργός να βγεί ,θα παραμείνει δήμαρχος Στυλίδας…

  165. Μαρία said

    Αυτό πρέπει να το δει οπωσδήποτε η Ζέτα Μακρή, που ήταν και στη γραμματεία ισότητας.

  166. Ιάκωβος said

    145,
    Δεν ξέρω, δεν παρακολουθώ αλλά θεωρώ αυτονόητο για ένα αριστερό ή άλλο κόμμα να ζητήσει από τους Τούρκους , να πουν μια συγγνώμη για τη Μικρασία.

    Δεν ξέρω αν η καμπάνια του σύριζα είχε πολιτικές κατευθυντήριες, αλλά μία από αυτές θα ήταν να μαρκάρει τη δεξιά στο επιχείρημά της εναντίον της αριστεράς, ότι και καλά οι αριστεροί είναι από απάτριδες- ανθέλληνες μέχρι το σύνηθες κακοί πολυ-πολιτισμικοί και διεθνιστές.

    Όταν όλα καταρρέουν, ο κοσμάκης καταφεύγει στις σιγουριές που έχει μάθει από μικρός, και μια απ’ αυτές είναι το έθνος. Οι σημαίες και οι ύμνοι.Το κλιπάκι της ερτ με τον θρήνο στον εθνικό ύμνο, πολύ καλό.Γενικά όμως, ενώ σήμερα το νδσόκ είναι και φαίνονται εντελώς λακέδες και δοσίλογοι, ο σύριζα αρνείται να τους περιλούσει δεόντως.
    Για παράδειγμα θα μπορούσε να κατηγορήσει το Σαμαρά οτι ξεπούλησε το Μακεδονικό, αφού ματαίωσε την συμφωνία για Νέα Μακεδονία, που είχε κάνει ο Γκληγκόρωφ με τον Μητσοτάκη. Τώρα αφενός συζητιέται το θέμα από χειρότερη θέση, πχ Βόρεια Μακεδονία (χωρίς νότια;) και αφετέρου μετά τόσα χρόνια όλοι την λένε Μακεδονία Σκέτη.(Και φυσικά γνωρίζοντας οτι οι ντόπιοι δεν πρόκειται να αλλάξουν πια, Μακεντόνσκι θα λέγονται).

    Η αλήθεια είναι οτι το γενικό κλίμα δεν βοηθάει την Αριστερά.Η Τρέχουσα ιδεολογία λέει τέτοια:

    -Οι πολιτικοί φταίνε
    -Οι πολιτικοί κλέψανε αυτά τα λεφτά που μας λείπουν
    -Τα κόμματα φταίνε
    -Η πολιτική χωρίζει τους ΄ Ελληνες
    -Οι αριστεροί χωρίζουν τους Έλληνες
    -Η γενιά του πολυτεχνείου φταίει

    Για το σύριζα ο κόσμος λέει:
    -Αριστερά και δεξιά ,όλοι ίδιοι είναι.
    -Είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ
    -Πλούσιοι με δεξιά τσέπη
    -Διανοούμενοι
    – Διεθνιστές
    -Θέλει τους λαθρομετανάστες
    κλπ.

    Τα αριστερά κόμματα δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν το κλίμα αυτό και να το στρέψουν υπέρ μας. Από την αρχή των μνημονίων είχαν το χρόνο. Παρόλα αυτά, πολύς κόσμος θα στραφεί στο σύριζα.Αν έκανε μερικές σοβαρές κινήσεις θα μπορούσε να μείνει στην εξουσία άλλα δέκα χρόνια.

    Γενικά είναι κάπως απογοητευτική η κατάσταση, πάντως. Τώρα το σύστημα βγάζει τις εφεδρείες του.Τους Ναζιστές, τους δημοσιογράφους πια σαν υποψήφιους, και τους αρχιχουλιγκαναίους.

    Και το ΚΚΕ απογοητεύει.Το πως τα κατάφερε και αυτο-μουμιοποιήθηκε, ένας Θεός το ξέρει. Δεν μπορεί οι κνίτες να λένε ότι μεταξύ Κασιδιάρη και Δούρου, κρατάνε ίσες αποστάσεις, διότι δε βαριέσαι, είναι και τα δυο αστικά κόμματα.Γιατί, τίθεται ζήτημα προλεταριακής επανάστασης και δεν το καταλάβαμε; Η ουσία είναι ότι το κκε δεν έχει πάρει πρέφα ότι η εποχή που περνάμε είναι η τρομερότερη μετα τον Β’Π.Πόλεμο και οτι με την κρίση όλα αλλάζουν, έρχονται τα πάνω κάτω, και θα αλλάξουν τόσο που θα γίνουν οι κοινωνίες αγνώριστες. Δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα.

  167. 165 !!! Έτσι το Ποτάμι ε;

  168. # 134

    Μάλλον αγνοείς τι σημαίνει η λέξη παρολί στην ορολογία του τζόγου.

    Λ.αμπρο, δεν έχεις δίκιο. Ο Ιβάν ζήτησε να αξιοποιηθούν παλιοί ΠΑΟκτσήδες και τα λαμόγια του φέρανε τον Αναστεναράδη. Που να ξέρει ο Ιβάν τι έκανε προ δεκαετίας, είδε και στο παλμαρέ του ένα κύπελλο με τον ΠΑΟΚ , σου λέει καλός θάναι, φερ’τον.

  169. Γς said

    140 β, 153 α:

    Νίκο, πες μου ότι κάνεις πλάκα…

  170. VaD said

    Νικητές ο Βόλος,ο Πειραιάς,η Ζαχάρω….

  171. Γς said

    No Pasaran!

  172. Spiridione said

    65. Κλεμμένο είναι πάντως

    http://www.tovima.gr/media/article/?aid=597711

  173. Μαρία said

    167
    Κλεμμένη η ιδέα απ’ την καμπάνια του Πούτιν.
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/9112242/Vladimir-Putin-virgin-voter-advert-becomes-online-hit.html

  174. π2 said

    165: Δηλαδή το Ποτάμι λέει ότι θα μας πηδήξει;

  175. Γς said

    >No Pasaran!

    Νo pasSaran!

    Δεν θα τους βγει!

  176. Μαρία said

    172
    Χα, χα κι ο Ομπάμα!

  177. Spiridione said

    172 για το 165
    Πολύ κουραστικές μου φάνηκαν αυτές οι εκλογές, και οι επόμενες βέβαια προβλέπονται ακόμα πιο πολύ. Ευτυχώς στο Μαρούσι που ήμουν δικ. αντιπρ. βγάλαμε τον Πατούλη και δεν θα ζήσω την εμπειρία με τις τρεις κάλπες.

  178. IN said

    158: Το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα δεν το ανέφερες, Νίκο. Πράγματι, εκεί το ΚΚΕ δεν ήταν στην θέση του ισχυρού, αλλά: 1) Ήταν μία συμφωνία κοινοβουλευτική (ανοχή στην κυβέρνησης Σοφούλη από το ΚΚΕ με κάποια ανταλλάγματα) 2) Δεν εφαρμόστηκε ποτέ (όχι με ευθύνη του ΚΚΕ) 3) Δεν ξέρουμε, αν είχε εφαρμοστεί, πόσο θα κρατούσε. Τέτοια παραδείγματα «κοινοβουλευτικής ανοχής» έχουμε κι άλλα, πάντως, την μονομερή απόφαση της ΕΔΑ να μην κατεβάσει υποψηφίους σε κάποιες περιφέρειες στις εκλογές του 1964 (πριμοδοτώντας, έτσι, κατ’ αποτέλεσμα τον Γ. Παπανδρέου), όπως και το «παρών» που, αν δεν κάνω λάθος, είπε το ΚΚΕ στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης για την πρώτη κυβέρνηση της «αλλαγής», το 1981 (ή μήπως ψήφισαν υπέρ;). Αυτό όμως πού γράφεις για το ΕΑΜ (βασιλόφρονες και τσιφλικάδες) δεν το συγκεκριμενοποιείς λίγο, ποιους δηλαδή εννοείς, με τους οποίους να συνεργάστηκε (και μάλιστα όχι από θέση ισχύος) το ΚΚΕ…

    157: Μου κίνησες την περιέργεια και με έβαλες να ψάχνω. Τελικά δεν είναι ο Καλλικράτης (ν. 3852/2010) αλλά ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006) που προβλέπει, στο άρθρο 216, τα τοπικά δημοψηφίσματα. Και, όντως, εκκρεμεί η έκδοση ενός Π.Δ. για το πώς θα γίνεται ο «έλεγχος νομιμότητας» των σχετικών αποφάσεων. Ωστόσο, ακόμη και αν υπήρχε (ή αν υπάρχει) το Π.Δ., η διάταξη αυτή δεν μπορούσε να καλύψει το δημοψήφισμα για το νερό, γιατί:
    α) Η παρ. 1 προβλέπει ότι τέτοια δημοψηφίσματα γίνονται «προκειμένου να λάβουν απόφαση [οι Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές] για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους». Καλώς ή κακώς, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΘ δεν είναι θέμα της αρμοδιότητας του Δήμου (διότι αν ήταν, πολύ απλά, δεν θα έπαιρνε τέτοια απόφαση, χωρίς καν να κάνουν δημοψήφισμα), και
    β) Η παρ. 5 προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι «δεν επιττρέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για την ανάδειξη των μελών του εθνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

  179. sarant said

    169: Όχι, γιατί;

    177: Και άλλοι το είπαν αυτό, ότι έπεσε κούραση.

    178: Το ΚΚΕ ψήφισε και πρόεδρο Σαρτζετάκη το 1985, όχι;
    Στο ΕΑΜ το ΚΚΕ δεν έθετε σοσιαλιστικά αιτήματα και αποδοκίμασε τις πρωτοβουλίες στελεχών του για εθνικοποιήσεις τσιφλικιών, όπου έγιναν. Αυτά εννοώ, όχι τη συνεργασία από θέση μη ισχύος.

    Έπειτα, ΙΝ, η άρνηση του ΚΚΕ σε κάθε συνεργασία με τον Σύριζα ίσχυε και πριν από την αλλαγή των συσχετισμών, όταν το ΚΚΕ αποτελούσε τον ισχυρότερο πόλο.

  180. Γς said

    165:
    Αχ, πρώτη φορά.
    Από τις τρεις οι δύο ήταν σίγουρα.

    Αλλά, ρε παιδί μου όλες μα όλες, στο άλλο (το anal γιου νόου)
    ήταν η πρώτη φορά!

  181. π2 said

    Θα τρίζουν τα κόκαλα του Λειβαδίτη:

  182. 181 Γκλέτσος, το Ποτάμι του λαού

  183. IN said

    179: Ε, τώρα αυτό με τα τσιφλίκια, μην το παίρνεις και τοις μετρητοίς… Ο πατέρας μου θυμάται έναν τοπικό μπέη που, επειδή είχε Αλβανική υπηκοότητα (Τουρκαλβανός) είχε εξαιρεθεί από την ανταλλαγή πληθυσμών του 1924 και είχε κρατήσει και το τσιφλίκι του, και ο οποίος πεινούσε κυριολεκτικά στην κατοχή και του πήγαινε ο ίδιος φαγητό με το κατσαρολάκι. Όταν ήλθε το ΕΑΜ, την περίοδο της λεγόμενης Εαμοκρατίας, τον πιάσαν το μπέη και τον βάλαν φυλακή. Διηγείται, μάλιστα, ο πατέρας μου, ότι, με την κουτουράδα της μικρής του ηλικίας πήγε και διαμαρτυρήθηκε σε έναν οικογενειακό φίλο που ήταν, τότε, στέλεχος του ΕΑΜ (άλλος καταταλαιπωρημένος άνθρωπος εκείνος μετά, βέβαια) και του είπε ότι πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτό που έκαναν και πήρε την απάντηση να πάψει διότι «δεν ξέρει» αυτός, αφού ο μπέης καταπίεζε τους κολλήγους κλπ (κατά τις διηγήσεις του πατέρα μου, ο Μπέης ήταν αγαθότατος άνθρωπος, και πολύ καλλιεργημένος, κάτι που, βέβαια, δεν εμπόδιζε το ίδιο το σύστημα με τα τσιφλίκια να είναι καταπιεστικό).

    Τέλος πάντων, δεν θα απολογηθώ τώρα εγώ για το ΚΚΕ, αλλά ακόμη και την εποχή που, όπως λες, ήταν ο ισχυρότερος πόλος, ο ΣΥΝ δεν ήταν και αμελητέα ποσότητα. Έχω την αίσθηση ότι μόνον με τέτοιες αμελητέες ποσότητες είχε την τάση να «συνασπίζεται» το ΚΚΕ, και να τις «καπελώνει» κιόλας στην πορεία… Με τον ΣΥΝ δεν τους έβγαιναν αυτά, οπότε μακριά κι αγαπημένοι (ή όχι και τόσο). Άλλωστε, αν ήταν να συνασπιστούν, δεν θα αποχωρούσε από τον ενιαίο Συνασπισμό….

  184. Γς said

    180:
    Ο Γς παραφέρεται πάλι.
    Εχει πιει. Είχε μέρες.
    Αλλά σήμερα νευρίασε.
    Ξαφνικά έμαθα ότι πρέπει να πάω στο αύριο στο Ελ Βενιζέλος για δυο ανιψιές της κυράς μου που έρχονται απ το Λονδίνο.

    Και δεν με είχε ρωτήσει. Και θα κάτσουν καιρό. Διακοπές. Κι εγώ ρουμ σέρβις!

    Οχι ρε @ούστη μου!

  185. Δημήτρης Μ. said

    179. Επίσης σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο το ΚΚΕ ζητούσε συνεργασίες με τα (ισχυρότερα) κόμματα του Κέντρου. Δεν είναι το κριτήριο η ισχύς του συνεργαζόμενου κόμματος. Το ΚΚΕ αποφεύγει να συνεργαστεί με δυνάμεις που του αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία στην Αριστερά. Αυτό είναι το κριτήριο, αλλά η αρχή αυτή, για διάφορους λόγους, παραβιάζεται κατά καιρούς (Ενωμένη Αριστερά, Συνασπισμός).

  186. sarant said

    185: Ναι, έχουμε και την υλοποίηση, στη Δ.Ε. του 1956. Βέβαια η ΕΔΑ συμμετείχε, αλλά μέσω αυτής το ΚΚΕ. Αλλά ας πούμε ότι ήταν εξαιρετική περίπτωση λόγω παρανομίας.

  187. Μαρία said

    178
    Γι’ αυτό σας έχουμε τους αβοκάτους, για να ψάχνετε.

    183
    Καλά, αυτόν τον μπέη μέχρι κι εγώ τον έχω ακουστά, απ’ το βιβλίο του Παπακ. Η γιαγιά μου η Ρούσα. Νουρή νομίζω λέγονταν αλλά δεν έχω πια το βιβλίο, για να το επιβεβαιώσω. Κι ο μικρός Παπακ. τον συμπαθούσε.

  188. Voulagx said

    #110 Μαρία, αυτό ακριβώς εννοούσα, που μάλλον ο Νικοκύρης δεν το κατάλαβε. Γίνεται ο Λαμπρούλης να είναι εκτός γραμμής; 🙂

  189. Μαρία said

    188
    Το διάβασε μάλλον βιαστικά. Κι εγώ 3 φορές το διάβασα, για να καταλάβω πού το πάει. Αν δεν ξέρεις τη γραμμή, καταλαβαίνεις το αντίθετο με το ούτε …ούτε.

    Ο καρδιοχειρουργός του β γύρου είναι καλή περίπτωση;

  190. Ηλεφούφουτος said

    Καλησπέρα σε όλους.

    Ας καταθέσω κι εγώ κατωτέρω την ακόλουθη παρακατωθήκη μου:

    Ενδιαφέρουσα και καλοφτιαγμένη η ανάλυση.

    Προσωπικά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ότι δεν θα μπορούσαν να είχαν κάνει μερικούς καλύτερους χειρισμούς σε καναδυό περιφέρειες και φυσικά με αποκαρδιώνει η κατάντια του Πειραιά .
    Όποιος θα απαιτούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ επιδόσεις που θα θύμιζαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ προηγούμενων εποχών με το σκεπτικό ότι είναι κόμμα που χτυπάει εξουσία δεν λαμβάνει υπόψη μερικές αντικειμενικές διαφορές.

    Σοβαρό το σκεπτικό για υπερψήφιση του Μιχαλολιάκου στον Πειραιά, προσωπικά θα χαιρόμουνα πολύ αν έχανε τελικά τις εκλογές ο Μαρινάκος.

    Ωστόσο, για μένα αυτό που μετράει πιο πολύ είναι η ανησυχία που βγάζει διαρκώς ο κόσμος που στηρίζει, ψηφίζει ή σταθμίζει το ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται στο «θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο ΠΑΣΟΚ;». Οπορτουνιστικές κινήσεις και προσεγγίσεις, όπως συμμαχία με τον Μπουτάρη, θα έδινε πολύ κακό μήνυμα, για να μην πω ότι θα προδιέγραφε αυτήν ακριβώς την πορεία που απεύχονται οι άνθρωποι που στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ ήδη απ την εποχή του 4%.
    Επίσης πιστεύω ότι αξίζουν σεβασμό αυτοί που στήριξαν το εγχείρημα μίας ριζοσπαστικής αριστεράς που δεν θα κουβαλάει τα κουσούρια του ΚΚΕ, γιατί χάρις ακριβώς σε αυτό το προφίλ του ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώθηκε τη θέρη που κατέχει τώρα.
    Και αν είναι «ανθρωποδιώχτες» ή «μυγοσπαθάτοι» κάποιοι ανάμεσά τους πόσο περισσότερο πρέπει να ανησυχούν όσοι προσβλέπουν με ανιδιοτέλεια στο ΣΥΡΙΖΑ από το ενδεχόμενο να αρχίσει να ακούει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιους άλλους, πιο «πολιτικάντηδες» ίσως, που αισθάνονται ότι χτυπάει μέσα τους το ηλικιακό ρολόι «ήρθε η ώρα να καβαντζωθούμε κι εμείς – τι; μόνο οι άλλοι;» και να τον παρασύρουν στο παλιό πασοκικό παιχνίδι των οπορτουνιστικών παζαριών, των μαγειρεμάτων, των «κόλπων» , όχι για την εξυπηρέτηση του «ανώτερου σκοπού» που επιδίωκε το ΕΑΜ αλλά εις βάρος αυτού, με στόχο μόνο το τρούπωμα στους μηχανισμούς διαχείρισης της εξουσίας.

    σημειωτέον ότι μια τέτοια πορεία δεν θα είναι μόνο κατακριτέα για τους ίδιους λόγους που είναι κατακριτέα η ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Θα είναι και αυτοκτονική για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θα έχει τα λεφτά που είχε το ΠΑΣΟΚ όταν εξαγόραζε εύνοια και ψηφοφόρους και μπορούσε με αυτά να αντισταθμίζει την απογοήτευση που προκαλούσε.

    Τέλος σεντονιού που μπορεί να χρησιμεύσει και ως παρακατωθήκη για πάπλωμα.

  191. Μαρία said

    Εξώδικο Ζουράρι κατά Ολυμπιακού και Μώραλη
    Ο καθηγητής Κώστας Ζουράρις καταγγέλλει ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή του πριν και μετά την εμφάνισή του σε εκπομπή του σταθμού STAR, όπου έκανε λόγο για τους στημένους αγώνες και το ρόλο του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη.
    http://www.skai.gr/news/greece/article/258250/exodiko-zourari-kata-olubiakou-kai-morali/

    Το πριν δεν καταλαβαίνω.

  192. physicist said

    Μπορεί κάποιος -α να επαληθεύσει αν όντως εκτιμήσεις από τα exit polls ανακοινώνονται ήδη προτού κλείσουν οι κάλπες;

  193. Voulagx said

    #189 Ναι, μόνο καλά λόγια ακούω γι’ αυτόν.

  194. sarant said

    192: Δεν ανακοινώνονται, αλλά διαρρέουν.

    191: Ο Σκάι, με το να είναι του Αλαφούζου, βρίσκεται στην πρωτοπορία του αντιμωραλικού αγώνα 🙂

  195. physicist said

    #194(α). — Διαρροές που κάλλιστα μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

  196. Νέο Kid Στο Block said

    Τι δεν καταλαβαίνεις Μαρία; Είναι απλό. Όπως πήγαινε για την εκπομπή ο Κώστας ακούει κάτι φωνές «Μη πεις για στημένα! Μη πεις για στημένα! Μη πεις για στημένα! Είναι μεγάλη αποκάλυψη. Θα συγκλονιστεί το πανελλήνιο από εσένα ,έναν σούπερ καθηγητηρά διανοουμεναρά και Παοκτσηδαρά!» E, πολύ θέλει ο άνθρωπος ; Το ενδεχόμενο να σφυρίχτηκε η υποψήφια παρουσία του στο STAR σε Μαριναμωραλιστές το θεωρώ απίθανο.

    Χωρίς πλάκα τώρα, πάει -όπως όλα τα σοβαρά άλλωστε εν Ελλάδι- να γίνει τελείως φολκλόρ και γραφικό το θέμα. Αμα ακούμε τώρα για απειλές σε Ζουράρι… Σε λίγο θα βγεί πως ο Μώραλης έστειλε μπράβους να απειλήσουν τον Τσακ Νόρις. Kαθόλου απίθανο βέβαια-με βάσει το τι τελικά αφήνει αυτό το φολκλόρ- να πρόκειται και για γαβροπροβοκάτσια/στελθ τρόλινγκ, αλλά το βρίσκω πολύ προχώ για αμοραλιστικές ευφυίες.

  197. Μαρία said

    195
    Χτες π.χ. λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες δημοσιογράφος άφησε να φανεί οτι η ΝΔ δεν πάει στο β γύρο στην Αθήνα.

  198. physicist said

    #197. — Τσίρκο. Καραγκιοζηλίκι. Δύο πράματα μπορεί να κάνει το Κράτος στην Ελλάδα αδιάβλητα: τις Πανελλήνιες και τις Εκλογές. Τις πρώτες, τις ξεσκίσανε με καμιά εικοσαριά ειδικούς Νόμους για αλεξιπτωτιστές, τις δεύτερες με τις διαρροές της Κάππα Ρήσερτς και της Λάμδα Καφεφλυτζάνικς.

  199. Spiridione said

    Άκουγα στο δελτίο του Μέγκα ότι για την αποτυχία του exit poll, και την υπερεκτίμηση των ποσοστών του Σύριζα, φταίει η προθυμία των Συριζαίων να απαντούν στο exit poll.

  200. physicist said

    Κι εγώ διάβασα ότι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πεθαίνουν οι άνθρωποι είναι ο θάνατος.

  201. Νέο Kid Στο Block said

    200. Καλά ,μιλάμε πως είσαι τελείως άσχετος από Στατιστική! Eμ αφού παρακολουθείς την Λάμδα Καφεφλυντάνικς…
    Σού στέλνω με μέηλ μια απολύτως έγκυρη και σούπερ επιστημονικιά ανάλυση της Κάπα Ταροχαρισμάτικς ,όπου φαίνεται ξεκάθαρα σε ένα σταθμισμένο δείγμα 666 θανάτων ,πώς και οι 666 (ποσοστό 100%, συντελεστής συσχέτισης r=1) πριν πεθάνουν …ζούσαν! Άρα ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πεθαίνουν οι άνθρωποι είναι η ζωή και όχι ο θάνατος.

  202. physicist said

    #201. — Δεν ξέρεις τι λες … διάβαζε και κανα αρθράκι στο Journal of Applied Myristonychics να μαθαίνεις, άσχετε!

  203. sarant said

    195: Προφανώς. Και σε παλιότερες δημοτικές εκλογές έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες για αλλοίωση αποτελέσματος., Ο υποψήφιος του ΚΚΕ στην Πάτρα ερχόταν δεύτερος στα έξιτ πολ, οπότε (λένε) οι πρώτοι που τον φοβούνταν στον δεύτερο γύρο έστειλαν κόσμο τους να ψηφίσει τον τρίτο (που τον θεωρούσαν ακίνδυνο).

  204. physicist said

    #203. — Εμένα μια φορά μ’ αρέσει αυτός ο τρόπος να μαθαίνω τ’ αποτελέσματα. Διαρροές και καμπανάκια δεν έχει. 😉

  205. Μαρία said

    Νομίζω οτι αν δεν διέρρεαν, δεν θα γινόταν τόση φασαρία μόνο για τις «ψευδείς εντυπώσεις» που λέει ο Παναγόπουλος.
    http://www.topontiki.gr/article/74873/Suggnomi-gia-ta-apotuximena-exit-polls-zitise-o-Panagopoulos-tis-Alco-Video

    204
    Τι εποχές κι αυτές που ακούγαμε το έλαβον και σημειώναμε τα αποτελέσματα σε μπακαλοτέφτερα!

  206. physicist said

    #206(β). — Εμένα οι πρώτες μου με τα έλαβον (παιδί τότε) το 1974 και καπάκι το Δημοψήφισμα, από το ραδιόφωνο. Όπου είχαν έρθει στο σπίτι κάτι συγγενείς βασιλόφρονες, κι ο πατέρας μου δεν ήξερε πώς να κρύψει τη χαρά του για να μη φανεί αφιλόξενος κι αναίσθητος. Δεν κάτσανε και πολύ, πάντως. 🙂

  207. 200, 201,
    Ορίστε, να μια βαθυστόχαστη στατιστική ανάλυση στον Ντίλμπερτ. 🙂

  208. Pedis said

    Αν ερμηνεύω ορθά τον απολογισμό του αφεντικού του ιστολογίου, ο σύριζα δεν τα πήγε άσχημα. Τι κι αν ο Βουδούρης (μία από τις πολυσυζητημένες επιλογές) πάτωσε? Ίσως αν είχαν πάει καλύτερα τα πάρε-δώσε με Μπουτάρη, Καρυπίδη και άλλους λοιπούς τότε, ποιος θα μας έπιανε!

    Αριστερή και ριζοσπαστική πολιτική πρόταση του Σύριζα δεν βλέπω εδώ και καιρό. Και μάλλον δεν την είδε ούτε ένα μεγάλο κομμάτι από εκείνους που απείχαν από την εκλογική διαδικασία.

    Όσο ο Σύριζα επιμένει να κανακεύει τα πιο πολιτικώς συντηρητικά και κοινωνικώς αλλοτριωμένα εξ-μικροαστικά στρώματα, τόσο θα πατώνει. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η σύγκριση με το 4% ή στη ανάγκη με το 3.2% του 2000 θα ισοδυναμεί με … νίκη.

    Και κάτι άλλο: εκείνο το «πολλές τοπικές οργανώσεις είναι εντελώς ** άμαζες ** » που παραπέμπει σε γλώσσα γκρουπούσκουλου σε φοιτητικό αμφιθέατρο ίσως να εκληφθεί από κάποιους ως εμμονή στο αριστερόμετρο και γίνει αιτία να χαθούν κι άλλες ψήφοι.

  209. physicist said

    Α, Μαρία, κοίτα να δεις τι βρήκα στον σύνδεσμο που έδωσες:

    Ο Κώστας Παναγόπουλος δήλωσε πως οι εταιρείες που δημοσιεύουν τα exit polls θα πρέπει να διορθώσουν όλα αυτά που οδήγησαν στο εσφαλμένο αποτέλεσμα και ξεκαθάρισε πως είναι σαφές πως οι εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν το δείγμα για την επόμενη Κυριακή, έτσι ώστε να υπάρξουν πιο σωστά αποτελέσματα.

    Βέβαια, αν η αιτία είναι αυτή που ειπώθηκε αλλού, ότι δηλαδή οι συριζαίοι είναι συστηματικά πιο πρόθυμοι να δηλώσουν τι ψήφισαν, η αύξηση του δείγματος δεν θ’ αλλάξει τίποτε στη μεροληψία του sampling. Αλλά δε βαριέσαι, λέμε καμια μ… να περάσει η ώρα, ζητάμε κι ένα συγγνώμη και την άλλη Κυριακή πάλι εδώ θάμαστε.

  210. Μαρία said

    209
    Όχι, μωρέ, όλοι είπαν οτι έφταιγε το μικρό δείγμα.
    Φασαρία για το τίποτα. Το μέγκα καλύτερα να ασχοληθεί με τις έγκυρες δημοσκοπήσεις του Πρετεντέρη.

  211. sarant said

    208: Ο Βουδούρης δεν πάτωσε. Πέρασε στον δεύτερο γύρο και πέτυχε ικανοποιητικό ποσοστό. Αν θεωρείτε «πάτο» το 16% στη συντηρητικότατη Πελοπόννησο, θα πρέπει να νοικιάσετε το υπόγειο για να χαρακτηρίσετε το 13% της Θεσσαλίας ή το 11 και κάτι της Κεντρικής Μακεδονίας. Και πώς θα πείτε το μόλις κατά μία μονάδα ανώτερο 17% στη Δυτική Ελλάδα; Μου φαίνεται ότι διαβάζετε τα αποτελέσματα μεροληπτικά, με παραταξιακά γυαλιά.

    Και επειδή το ιστολόγιο εδώ λεξιλογεί, δεν καταλαβαίνω γιατί «παραπέμπει σε γλώσσα γκρουπούσκουλου» η λέξη ‘άμαζες’. Ψέματα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ λίγα μέλη για τους ψηφοφόρους του (δεν λέω νούμερα, αν και ξέρω) και ότι από τα μέλη αυτά ούτε τα δύο τρίτα δεν είναι ενεργά;

  212. Pedis said

    @ physicist : Αν στήσουν περισσότερες κάλπες την ίδια χρονική περίοδο το συγκεκριμένο «συστηματικό» σφάλμα θα μειωθεί. Αν, από την άλλη, επιμηκύνουν τη χρονική διαδικασία της μέτρησης και μόνον, τότε διακειωθούν μόνον αν έχουν εκτιμήσει ότι «η προθυμία των συριζαίων» δεν είναι ανάλογη της αύξησης του δείγματος.

    Το τι λένε μπορεί να απέχει πολύ από την αλήθεια. Είναι πιθανό με όλο αυτό να θέλουν να αποκρύψουν την προβληματική «βαθμονόμηση» και τη χοντροκομμένη ανάλυση που κάνουν. Έπειτα, πόσα να δίνουν στον κόσμο που δουλεύει για αυτούς για να έχουν την αξίωση να πάρουν σωστές μετρήσεις?

  213. Pedis said

    @ sarant — Για τον Βουδούρη: για ποιο λόγο να ψηφίσει ο συντηρητικός κόσμος τις συντηρητικές επιλογές του σύριζα, όταν μπορεί να βρει ορίτζιναλ και με εγγύηση (έτσι πιστεύει) σε δούναι και λαβείν? Και για ποιο λόγο να πάει να ψηφίσει ο άλλος (που δεν πήγε καν) μια ακόμη συντηρητική επιλογή?

    Άμαζο το πολύ-πολύ να ονομασθεί ένα σωματίδιο, ας πούμε το φωτόνιο, που έχει μηδενική μάζα. Οι οργανώσεις είναι μη-μαζικές. Τέλος πάντων, τέτοιου είδους μαθήματα στο δάσκαλο (χωρίς ειρωνεία) δεν θέλω να κάνω. Η ειρωνία, εντούτοις υπήρχε στο σχόλιο, διότι οι «άμαζες συγκεντρώσεις» είναι ο καυμός των γρουπούσκουλων.

  214. Μαρία said

    196 κε
    Κιντ, το πριν το πρόσθεσαν οι αλαφούζοι. Πρόκειται για κατά (τη διάρκεια της εκπομπής).
    Εδώ το εξώδικο, στο οποίο ο Νικοκύρης οφείλει να ανακαλύψει ένα ν σε λάθος θέση 🙂
    http://www.anixneuseis.gr/?p=91907

  215. Νέο Kid Στο Block said

    Kαλά Φυσικέ, αυτό το «δείγμα» είναι η πιο ταλαιπωρημένη και κακοποιημένη έννοια μακράν! Eπειδή ο Παναγόπουλος -εκτός αν θυμάμαι λάθος- είναι μαθηματικός και ξέρει σωστή Στατιστική ,εκλαμβάνω την παπαριά » οι εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν το δείγμα για την επόμενη Κυριακή, έτσι ώστε να υπάρξουν πιο σωστά αποτελέσματα.» ως τρολιά /φόλο για άλλες εταιρίες 🙂
    To τι παπαριά έχω ακούσει και διαβάσει αυτές τις μέρες για τα δείγματα και τη σχέση μεγέθους δείγματος-πληθυσμού δεν περιγράφεται.
    Αλλά η «δικαιολογία» :»απαντούν πιο πολύ οι Συριζαίοι, ή οι φαλακροί ή οι γραβατωμένοι» ξερω γω, είναι ό,τι γελιωδέστερο και αμαθέστερο, και το μεμπτότατο -αν όντως ισχύει-είναι πως δείχνει ΛΑΘΟΣ μεθοδολογία. Το όποιο exit poll δεν μπορεί να έχει καμία επιστημονική βάση αν είναι του τύπου «Aνεπίσημη δημοσκόπηση» , δηλαδή να απαντάει ΟΠΟΙΟΣ θέλει και όχι όποιος ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ να απαντήσει, από αυτόν που διερευνά την έρευνα (εδω φυσικά, εκτός από εύκολους συγκεκριμένους μαθηματικούς κανόνες/»μέτρημα», παίζει ρόλο και η γνώση και η εμπειρία του δημοσκόπου. Την παράμετρο «ακεραιότητα» τη θεωρώ δεδομένη,αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση).
    Ο λόγος είναι πως το δείγμα στην πρώτη περίπτωση ΔΕΝ είναι τυχαίο , είναι αυτό που αποκαλείται «αυτοεπιλεγόμενο δείγμα» (απαντά όποιος θέλει)
    Έχω ένα δικό μου πρόσφατο σχετικά παράδειγμα. Δεν θα πω ακριβή ονόματα και θα αλλάξω ελαφρώς τους αριθμούς, καθότι δεν είναι σκοπός να θίξω συγκεκριμένους ανθρώπους (αν και ίσως θάπρεπε..) αλλά πρακτικές δήθεν επιστημονικές.
    Ενα επαγγελματικό ας πούμε σωματείο/φορέας έστειλε στα μέλη του μια επιστολή ζητώντας να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα καθήκοντα/επάγγελμά τους και το ετήσιο εισόδημά τους. Ο στόχος της έρευνας (η οποία έμαθα πως καλοπληρώθηκε κιόλας…) ήταν να εκδοθεί τελικά ένα έντυπο που υποτίθεται θα βοηθήσει τα μέλη να διαπραγματεύονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα τους μισθούς τους. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το είδος της εργασίας/επιχείρησης (Μικρή,Μεγάλη,Οικογενειακή,Πολυεθνική, Αυτοεργοδοτούμενος κ.λ.π), τον Τομέα , τη θέση εργασίας ,το χρόνο απασχόλησης/παλαιότητα, την εξειδείκευση και τέλος τις απολαβές . Υπήρχε συννημένος κι απαντητικός φάκελος ,με πληρωμένα τέλη,
    Στείλανε 5.000 επιστολές και απάντησαν πίσω 357 και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν με ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95% και ένα περιθώριο σφάλματος 5%. Οι αριθμοί είναι όντως απόλυτα συμβατοί με τη σχέση δείγματος-πληθυσμου (αυτό μου απάντησαν όταν επεσήμανα με επιστολή την γκάφα…). Όντως για έναν πληθυσμό 5000 αρκεί ένα δείγμα 357 (+-5%) .Για +-4% φερειπείν χρειάζεται μέγεθος δείγματος=536 (πάντα στην λιγότερο ευνοικη περίπτωση έντονης διακύμανσης, ήτοι p=1-p=0,5) κ.λ.π
    ΑΛΛΑ δυστυχώς το όλο εγχείρημα ήταν μια μεγάλη πατάτα και δεν έχει καμία Στατιστική σημασία! Είναι πιθανό, αν όχι πιθανότατο να μην απάντησαν όσοι έχουν διευθυντικές και υψηλά στελεχιακές θέσεις και είναι πολυάσχολοι ή ταξιδεύουν συχνά, είναι πιθανότατο να μην απάντησαν όσοι γυρνάνε σκοτωμένοι σπίτι τους μετά από 12ωρα συνεχούς δουλειάς, όσοι πληρωνονται λίγο , όσοι είναι άνεργοι ή υποψήφιοι άνεργοι ή όσοι αμοίβονται έτσι κι αλλιώς με ψίχουλα.
    Είναι ακριβώς η περίπτωση των ερωτηματολογίων που έχουν στα δωμάτια τα ξενοδοχεία. ΠΟΣΟΙ έχετε συμπληρώσει τέτοιο ερωτηματολόγιο; Σίγουρα αυτοί που απαντούν είναι όσοι είναι πολύ δυσαρεστημένοι από κάτι, όσοι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από κάτι και θέλουν να το δηλώσουν γραπτώς, και όσοι απ’αυτούς έχουν άπλετο χρόνο.
    Χρησιμες πληροφορίες για να αναγνωριστούν κάποια πράγματα μπορούν μεν να συλλεχθούν έτσι αλλά ΔΕΝ μπορούν να χρησιμεύουν ως ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ για τη γνώμη των επισκεπτών που έμειναν στο συγκεκριμένο δωμάτιο.
    Διότι το δείγμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ . ΔΕΝ παίζει ρόλο ΜΟΝΟ το μέγεθος του δείγματος. Ειδικά για μεγάλους πληθυσμούς και περιθώριο σφάλματος 4 ή 5% ή μεγαλύτερο η επίδραση του μεγέθους του πληθυσμού ΜΟΛΙΣ που γίνεται αισθητή!

  216. Μαρία said

    Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Περικλής Βαλλιάνος και Βάσω Κιντή με αναρτήσεις τους στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο facebook, χαρακτηρίζουν το σπότ κακούγουστο και σεξιστικό και ζητούν να αποσυρθεί.
    http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=30921

  217. Avonidas said

    # 215: Νέο Kid, έχεις ασφαλώς δίκιο σε αυτά που γράφεις. Θεωρώ όμως ότι είναι άδικο να αποδίδονται οι αστοχίες των exit poll σε άγνοια των δημοσκόπων ή δολιότητα (χωρίς να μπορούμε να το αποκλείσουμε, βέβαια).

    Λες ότι, για να έχουμε τυχαίο δείγμα, πρέπει να απαντά όποιος επιλέγεται κι όχι όποιος θέλει. Πολύ ωραία, και πώς το εξασφαλίζεις αυτό; Προφανώς δεν μπορείς να βάλεις τον κόσμο με το ζόρι να συμμετάσχει (αν και μπορείς να επιλέξεις σε ποιους θα κάνεις την πρόταση με τυχαίο, αμερόληπτο τρόπο), άρα η μόνη λύση είναι η διόρθωση του αρχικού σου δείγματος εκ των υστέρων, με στατιστικές τεχνικές.

    Το θέμα είναι ότι αυτές οι τεχνικές βασίζονται στην πρότερη γνώση, κι επομένως καταλήγεις σε φαύλο κύκλο, ότι για να βρεις την εικόνα του εκλογικού σώματος πρέπει να ξέρεις… την εικόνα του εκλογικού σώματος! Αυτό δεν ήταν μέχρι πρόσφατα τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο μοιάζει εκ πρώτης όψεως, γιατί οι προηγούμενες εκλογές και δημοσκοπήσεις έδιναν μια αρκετά πιστή εικόνα, κι απλά έπρεπε να βρεις τις μικρές αποκλίσεις από αυτή την εικόνα στο διάστημα που μεσολάβησε. Ήξερες ότι υπήρχαν λίγοι αναποφάσιστοι, ήξερες περίπου πού θα πάνε, γινόταν η δουλειά.

    Τώρα όμως έχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, οι ψηφοφόροι είναι μπερδεμένοι, μπουχτισμένοι, μπαϊλντισμένοι ΚΑΙ πιστεύουν επιπλέον ότι κόμματα και δημοσκόποι τους δουλεύουν ψιλό γαζί! Δηλαδή έχεις ένα μεγάλο ποσοστό του όποιου «δείγματος» που, εκτός που αλλάζει απόψεις με το πρώτο φύσημα του ανέμου, θα σε τρόλλαρε κι ευχαρίστως μόνο και μόνο που κάνεις δημοσκόπηση (έχω σοβαρά σκεφτεί να το κάνω, στην νιοστή τηλεφωνική όχληση από δημοσκόπους, μέχρι στιγμής απλά τους το κλείνω).

    Δεν είναι λοιπόν παράξενο να συμπεράνουν ότι αυτοί που τελικά απαντούν ειλικρινά δεν είναι ένα τυχαίο μέρος του δείγματος, αλλά πρόσκεινται σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Και το να είναι αριστεροί επίσης δεν είναι παράλογο, μιας και αυτός ο χώρος είναι που παίρνει ακόμα σοβαρά τις εκλογές και συνεχίζει κάπως να ελπίζει.

  218. Νέο Kid Στο Block said

    Αβονίδα, ας τα πάρουμε με τη σειρά.
    Προσωπικά θα απέκλεια τη δολιότητα των δημοσκόπων. Tα όποια πιθανά οφέλη που μπορεί να έχουν μού φαίνονται ασήμαντα σε σύγκριση με τη βλάβη στο κύρος των εταιριών που υποθέτω είναι πρωτεύων παράγοντας επιβίωσης.
    Την άγνοια δεν μπορώ να την αποκλείσω, όχι τόσο ίσως επί των διαδικασιών και μεθοδολογιών επεξεργασίας όσο επί των αντίστοιχων in situ . O Pedis στο 212. βάζει στο τέλος έναν προβληματισμό (την ικανότητα των συλλεκτών ψήφων) που μοιάζει εύλογος. H επιλογή του αριθμού ψήφων που απαιτεί ένα ικανοποιητικό δείγμα οπωσδήποτε ποικίλει από τμήμα σε τμήμα ,καθώς και από περιοχή σε περιοχή. Ο προβληματισμός που βάζεις περί πιθανού τρολαρίσματος-ψευδοψήφου είναι οπωσδήποτε σεβαστός αλλά δεν πιστεύω πως δημιουργεί μαθηματικά προβλήματα που δεν υπερκαλύπτονται από το περιθώριο σφάλματος (+-3 με 4%) που χρησιμοποιείται στην πράξη. Το ίδιο ισχύει νομίζω και για τις πιθανές αρνήσεις ψηφοφόρων να δώσουν exit polls. Είναι ελάχιστες απότι ξέρω.
    Επισήμανα κυρίως το μεθοδολογικό άτοπο που προκύπτει από τη δήλωση «οι Συριζαίοι, ή οι Χ Ψ Ω ψηφίζουν πιο «θερμά».
    Αυτό που θεωρώ πως διαφοροποιεί αυτές (και τις επόμενης Κυριακής) εκλογές με άλλες πρόσφατες είναι η πολυδιάσπαση και το αυγάτισμα συνδυασμών ,πράγμα που οδηγεί σε μεγάλες διακυμάνσεις που δεν πιάνονται εύκολα. Ίσως εκεί να την πάτησαν οι εταιρίες με την έννοια να υποτίμησαν αυτήν την παράμετρο και να υπολόγισαν με μικρό p, οπότε και συνέλαξαν μικρότερο απαιτούμενο δείγμα και ίσως αυτό να εννοούσε ο Παναγόπουλος. Όπως ασφαλώς ξέρεις (απλώς το γράφω για λόγους σαφήνειας προς τρίτους) η ομοιογένεια ή μη του πληθυσμού είναι το Α και το Ω. Aν ο πλυθυσμός είναι πολύ ομοιογενής το δείγμα μπορεί να είναι πολύ μικρό και να είμαι ο.κ. Π.χ ένα φιαλίδιο αίμα χρειάζεται απο ένα παιδί και ένα φιαλίδιο αίμα και από έναν Σουμοτόρι για μια εξέταση αίματος.
    Όπως και νά’χει απόλυτη βεβαιότητα του τι συμβαίνει δεν μπορούμε να έχουμε ,απλώς πήρα αφορμή απο αυτό που επισήμανα στο 215. και από το πολύ σωστό σχόλιο του Physicist «Βέβαια, αν η αιτία είναι αυτή που ειπώθηκε αλλού, ότι δηλαδή οι συριζαίοι είναι συστηματικά πιο πρόθυμοι να δηλώσουν τι ψήφισαν, η αύξηση του δείγματος δεν θ’ αλλάξει τίποτε στη μεροληψία του sampling. «

  219. Pedis said

    @ Νέο Kid — Ορθότατα αυτά που γράφεις. Στην προκειμένη περίπτωση, υποθέτοντας ότι οι δημοκόποι δεν είναι αφελείς και άσχετοι, πρέπει να έχουν λάβει υπόψην τους τη συγκεκριμένη πηγή στρέβλωσης του δείγματος για την οποία γίνεται τόσος ντόρος. Κι αυτή αντιμετωπίζεται με το συνδυασμό των παρακάτω:

    α) Λήψη δείγματος από εκλογικά τμήματα, τα οποία όχι μόνον θεωρούνται αντιπροσωπευτικά αλλά και των οποίων τα αποτελέσματα από προηγούμενες εκλογές καθώς και από έξιτ πολ είναι γνωστά και μελετημένα σε βάθος.
    β) Λήψη δείγματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και στη βάση της εμπειρίας από προηγούμενα εξιτ πολ.
    γ) φαινόμενα πηγών συστηματικού σφάλματος, όπως η μη φυσιολογική αυθόρμητη προσέλευση μελών του δείγματος σε συνδυασμό με μεγαλύτερο από το κανονικά ανεκτό ποσοστό άρνησης σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις πρέπει να σημειώνεται και να λαμβάνεται υπόψην στην ανάλυση. Άμεση συνέπεια ενδέχεται να είναι η διεύρυνση του σφάλματος.

    Θεωρώ προφανές ότι στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στην τάση του εκλογικού σώματος, το έξιτ-πολ, όσο μεγάλο και να είναι το δείγμα, θα αποτύχει. Επίσης, θα αποτύχει εξίσου αν το δείγμα των εκλογικών τμημάτων δεν είναι ορθά βαθμονονημένο. Το πρώτο δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το δεύτερο, εν μέρει. Πιθανολογώ ότι, όπως όλες οι δουλειές σε περίοδο κρίσης, έγινε κι αυτή στο πόδι, με ανειδίκευτο και χωρίς όρεξη προσωπικό, με «εξοικονόμηση πόρων» και με αναλυτές που βρίσκονται κάτω από την πίεση των καναλιών και των χορηγών τους ώστε να βγάλουν, ντε και καλά, ακριβές αποτέλεσμα.

  220. Καλά εγώ ξενυχτάω από τους πόνους κι άλλοι από τον εκλογικό πυρετό…
    Αβονίδα, ξέρεις τι είναι να πονάς και να μη μπορείς να συγκρατήσεις τα γέλια σου ;
    Αυτή τη φράση τι την ήθελες ;
    «αυτός ο χώρος είναι που παίρνει ακόμα σοβαρά τις εκλογές και συνεχίζει κάπως να ελπίζει.»
    Ο μόνος χώρος που παίρνει σοβαρά τις εκλογές είναι των συνταξιούχων που δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν. Ρίξε μια ματιά στους δρόμους, όλο γέρους και άνεργους μετανάστες βλέπεις, όποιος νέος μπορούσε ΕΦΥΓΕ. Το έχουν καταλάβει μέχρι και τα κόμματα και ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΡΑΜΑ ΑΛΛΑ ΒΟΛΕΜΑ στα προγράμματά τους, τι όραμα να έχει ο συνταξιούχος ;
    Δες κι εδώ τους φανατικούς των εκλογών :
    http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231320299
    Οι λίγοι ρομαντικοί νέοι που έμειναν σε κακοπληρωμένες δουλειές( κι ο γιός μου ανάμεσά τους) είναι αμελητέα πσότητα. Οι περισσότεροι νέοι που παραμένουν στην Ελλάδα έχουν κληρονομήσει το μαγαζί του πατέρα τους, στρωμένη δουλειά, και δεν διακρίνονται τόσο για τις προοδευτικές τους ιδέες

  221. spiral architect said

    Διαβάστε το, έχει ενδιαφέρον:
    […] Αυτός ο στρατός των δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων συμβούλων αποτέλεσε το ιδεώδες υποκατάστατο των ημιπαράλυτων κομματικών μηχανισμών που συνήθως σήκωναν το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ και σε ένα μικρότερο βαθμό τη Χρυσή Αυγή, κανένα κόμμα, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πολύ περισσότερο το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα διαθέτουν συντεταγμένους μηχανισμούς για να στηρίξουν με ομοιόμορφο, ισόρροπο τρόπο τις ανάγκες μιας πανελλαδικής καμπάνιας, αλλά με διαφοροποιημένη ατζέντα και ανθρωπογεωγραφία από περιφέρεια σε περιφέρεια και από δήμο σε δήμο. Αυτό, λοιπόν, το κενό το κάλυψε στον πρώτο γύρο των εκλογών ο ετερόκλητος στρατός των υποψηφίων συμβούλων. […]

  222. Γς said

    Τι πάει να πει μικρά δείγματα;
    Να τα κάνουν να φτουρίσουν.
    Να τους αλλάξουν τα φώτα με τζακνάιφινγκ και μπουτσραπινγκ!

  223. physicist said

    #219. — Στην προκειμένη περίπτωση, υποθέτοντας ότι οι δημοκόποι δεν είναι αφελείς και άσχετοι …

    🙂

    Καλά, θα πεις ότι κάνω εύκολο χιούμορ και δεν θάχεις άδικο. Καταλαβαίνω τους λόγους που γράφτηκαν παραπάνω για τους οποίους οι προβλέψεις αλλά ακόμα και τα έξιτ πολλ έχουν μεγάλη αβεβαιότητα. Ωστόσο, ενώ στις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές η αβεβαιότητα φαίνεται στις μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις προβλέψεις, είναι αξιοπρόσεκτο ότι τα έξιτ πολλ από πέντε ανεξάρτητες εταιρείες ήταν όλα εσφαλμένα κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ούτε κι εγώ σκέφτομαι ότι υπήρχε δόλος αλλά είναι τεκμήριο συστηματικής μεροληψίας στη δειγματοληψία.

    Σε κάθε περίπτωση, εφόσον φαίνεται να γίνεται κοινός τόπος ότι αυτές οι μετρήσεις είναι αναξιόπιστες, άλλος ένας λόγος να πάψει (π.χ. από τα ΜΜΕ) να τους δίνεται σημασία και προβολή. Και οι διαρρέοντες θάπρεπε οπωσδήποτε να τιμωρούνται, π.χ. με σοβαρό χρηματικό πρόστιμο για τα ΜΜΕ που «τους ξεφεύγουν» τα μυστικά πριν την ώρα τους.

  224. ndmushroom said

    Εγώ πάντως όταν δούλεψα σε exit poll (πριν από καμιά δεκαριά χρόνια) έλαβα σαφείς εντολές από τους εργοδότες μου να ΜΗΝ συλλέγω πληροφορίες από όσους αυθόρμητσ προσέρχονται για να μου πούνε τι ψήφισαν, ακριβώς επειδή αυτοί αλλοιώνουν την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος. Η συλλογή πληροφοριών γινόταν με χρονικά κριτήρια (ένας τώρα, ένας μετά από μισή ώρα, δύο σε ώρες «αιχμής» κλπ.). Θυμάμαι μάλιστα τον επικό καυγά που είχα ρίξει με μία ορκισμένη ΠΑΣΟΚτζού (είπαμε, πριν από καμιά δεκαριά χρόνια!) που ήθελε καλά και σώνει να μου πει τι ψήφισε και που με κατηγορούσε για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος επειδή δεν της έδινα ερωτηματολόγιο. 🙂
    Όσον αφορά το ζήτημα της δολιότητας, παρότι η απόκκλιση μεταξύ του exit poll και του τελικού αποτελέσματος (σε Αθήνα και Αττική τουλάχιστον) οδήγησε και σε άστοχες δηλώσεις (από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) και σε μετριασμό των εντυπώσεων για την καλή επίδοσή του («εντάξει, δεν πήρε και 30%»), δεν νομίζω ότι οφείλεται σε δολιότητα.
    Από την άλλη, και δεδομένης της «προθυμίας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ» που επικαλέστηκε το Mega, είμαι ιδιαίτερα περίεργος να μάθω τη δικαιολογία για τα (χαμηλότατα) ποσοστά που έδιναν στο ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις (και όχι το exit poll) πριν (και όχι μετά) τις εκλογές, όπου ο καθένας μπορούσε να λέει το μακρύ του και το κοντό του χωρίς να υπάρχει αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης και για όπου η δολιότητα αποτελεί τη μόνη λογική εξήγηση (πολλώ δε μάλλον που το ίδιο, με το ίδιο «θύμα», είχε γίνει και πριν τις (πρώτες) εκλογές του 2012).
    Οι δημοσκοπήσεις όμως δε μοιάζουν να απασχολούν τον κ. Μιχελάκη. Μόνο το (άνευ ουσίας) exit poll τον απασχολεί. Γιατί, άραγε;

  225. sarant said

    223: Είπαν κάτι χτες, ότι σε άλλες χώρες (και υποθέτω ότι εννοούσαν τη Γερμανία) κανονίζουν κάποια εκλογικά τμήματα να κλείνουν δυο ώρες νωρίτερα, και καταμετρούν τα αποτελέσματα σ’ αυτά τα τμήματα, και με βάση αυτά κάνουν τις εκτιμήσεις (Hochrechnungen) που τις ανακοινώνουν την ώρα που κλείνει η κάλπη και αυτές πέφτουν μέσα με ακρίβεια.

  226. physicist said

    ΥΓ: Τα πέντε σεντς μου είναι πως έχουμε παλαβώσει άσκημα με την παράνοια ποιος θα βγάλει πρώτος στον αέρα την πληροφορία, καθώς και με την απερίγραπτη ηλιθιότητα ότι γενικώς «ο λαός έχει δικαίωμα να ξέρει». Έτσι, γίνεται ένας αγώνας δρόμου για το ποιο νούμερο βγεί στον αέρα (αριθμητικά την εννοώ τη λέξη «νούμερο», μην πάει ο νους σας αλλού) κι έχει πάει η τσαπατσουλιά σύννεφο.

  227. physicist said

    #225. — Νίκο, δεν το ήξερα αυτό, δεν το έχω ακούσει ποτέ. Μου φαίνεται παράξενο, ωστόσο, αφού θα σήμαινε ότι όλοι οι εγγεγραμμένοι σ’ αυτά τα Τμήματα θα είχαν δυο ώρες λιγότερες να παν να ψηφίσουν. Ξέροντας πόσο ψείρες είναι οι Γερμανοί με τους Νόμους, θα έλεγα ότι τέτοια ρύθμιση θα την είχαν ρίξει τα Δικαστήρια. Αλλά υποθέσεις κάνω.

  228. sarant said

    Τώρα που θα γίνουν εκλογές και θα ανακοινωθούν χοχρέχνουγκεν., πρόσεξε μήπως ακούσεις πώς τις υπολογίζουν.

  229. physicist said

    #228. — Σύμφωνοι, θα έχω τ’ αυτιά μου ανοιχτά.

  230. IA said

    Κε Σαραντακο

    Θα ξεκινησω από τα προσωπα.
    Κατακαθια ονομαζω αυτους που επι 20 χρονια υποστηριζαν το νεοφιλελευθερο ΠΑΣΟΚ που προχωρησε σε ιδιωτικοποιησεις, στην απορρυθμιση των σχεσεων εργασιας στη απλετη επιχορηγηση του κεφαλαιου που συμμετειχε σε κάθε ιμπεριαλιστικο εγκλημα οπου γης. Αυτό δεν ηταν το ΠΑΣΟΚ των αρχων δεκαετιας του ’80 οπυ ναι καποιοι αρκετα νωρις ειδαν τι ερχεται και αποχωρησαν συνεργαζομενοι με το ΚΚΕ.
    Δεν συγκρινεται ο Δρεττακης με τον Μητροπουλο ή η Σακοραφα (που ο μοναδικος της αγωνας ηταν να βγει βουλευτης με το ΠΑΣΟΚ) με τον Ιντζε ή τον Ευαγγελινο. Οι σημερινοι συνοδοιποροι του Συριζα είναι συνενοχοι στο εγκλημα της λιτοτητας και των μνημονιων . ακομη κι ο Κολας που αναφερεται ηταν πραγματι συμμαχος με τον Σταμουλο εν οπλοις ενώ σημερα 20 χρονια μετα αρθρογραφει στην Αυγη για την περιπου διαλυση των συνδικατων

    Το ΚΚΕ θεωρει λαθος την συνεργασια με την ΕΑΡ και σε αυτό και ανεξαρτητα από το πολιτικο περιεχομενο της συμφωνιας εχει απόλυτο δικιο. Δυστυχως ηταν οι σημερινοι ταγοι του Συριζα (Λαφαζανης, Δραγασακης, Βητσας κλπ) που εναντια στην αποφαση της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασισαν να συμετασχουν στο πρωτο ιδρυτικο συνερδριο οτυ Συν που θα ειχε σαν αποτελεσμα τη διαλυση του ΚΚΕ. Συμμαχια η οποια θα κατεληγε στη διαλυση του ΚΚΕ μονο οι εχθροι του θα την αξιολογουσαν θετικα

    Πραγματι σε ολη του την ιστορια το ΚΚΕ ηταν εκ των πραγματων υποχρεωμενο να καταφευγει σε συμμαχιες. Ενας βασικος λογος ήταν ότι για περιπου 38 χρονια ήταν παρανομο με τα μελη και τα στελεχη του σε φυλακες και εξοριες Συνεπως για να μπορεσει να αρθρωσει καποιο λογο ηταν υποχρεωμενο να βασιζεται σε συμμαχους τετιους που το καθεστως θα τους αφηνε εκτος φυλακης (π.χ. ΕΔΑ).

    Οι συμμαχιες του ΚΚΕ ειχαν σαν στοχο να φερουν πιο κοντα την σοσιαλιστικη αλλαγη. Μπορει σαν τακτικη να μην ηταν ολες ορθες αλλα ο τελικος σκοπος ηταν η αλλαγη του κοινωνικου συστηματος
    Οι συμμαχιες του Συριζα δεν αμφισβητουν τα ιερα και οσια του καπιταλισμου δηλ καπιταλιστικη ιδιοκτησια, ενταξη στους διεθνεις οργανισμους του κεφαλαιου (ΕΕ, ΝΑΤΟ) κλπ

    Η κριση δεν είναι αποτέλεσμα διεφθαρμενων ή ανικανων πολιτικων ή των κακων ξενων ή των απληστων τραπεζων. Η κριση είναι κριση καπιταλιστικη και δεν υπαρχει διεξοδος προς οφελος των εργαζομενων στα πλαισια του συστηματος. Συνεπως αν θελεις να βαλεις ένα φρενο να σταματησει ο κατηφορος πρεπει να παλεψεις για άλλη εξουσια. Με βαση τοο στοχο αυτό το ΚΚΕ διαλεγει τις συμμαχιες του και τους συμμαχους του. Τα περι Στινα είναι η αδυναμια (?) των καιροσκοπων του Συριζα να μιλησουν για τον καπιταλισμο και η προσπαθεια πολλων να πουλησουν το παραμυθι ότι υπαρχει μαγικη λυση εντος του συστηματος που και λεφτα θα βρει για τους εργαζομενους και τις κοινωνικες υπηρεσιες και τα επιχειρηματικα κερδη θα αυξηθουν και η ανταγωνιστικοτητα θα βελτιωθει και ο τουρισμος θα αυξηθει και το περιβαλλον θα προστετευτει.

    Για το ΚΚΕ όλα τα παραπανω είναι αντιδραστικες ουτοπιες που αποκοιμιζουν τοσο το κινημα οσο και τον λαο. Τους στελνουν σπιτι τους να περιμενουν το σωτηρα ισως στην καλυτερη να ψηφισουν έναν επιχειρηματια για να σωθουν από καποιον άλλο επιχειρηματια (Δ. Αριστοτελη )

  231. physicist said

    Νίκο, δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε για Τμήματα που κλείνουν νωρίτερα, δες:

    Die Hochrechnung

    Sie fußt auf den ersten ausgezählten Ergebnissen in den Wahllokalen im Land. Eine Auszählung im Wahllokal ist öffentlich und die Korrespondenten der FGW geben nach und nach die Ergebnisse nach Mannheim durch. Die Zahlen, die in diesen Telefonaten übermittelt werden, sind die Basis für die Hochrechnung, die zwischen 18.15 und 18.20 Uhr veröffentlicht wird.

    Η πρόβλεψη (Hochrechnung) βασίζεται στα πρώτα καταμετρημένα αποτελέσματα από εκλογικά τμήματα της χώρας και ανακοινώνεται ανάμεσα στις 18:15 και στις 18:20. Οι αριθμοί που ανακοινώνονται ακριβώς στις 18:00 (δηλαδή την ώρα που κλείνουν τα τμήματα) βασίζονται σε έξιτ πολλ, υποθέτω, αλλά δεν ονομάζονται Hochrechnung. Τώρα καταλαβαίνω γιατί οι δημοσιογράφοι πάντοτε λένε «και τώρα η πρώτη Hochrechnung» μετά τις έξι και τέταρτο.

    Πηγή: http://jetzt.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/482343/So-funktioniert-die-Hochrechnung

  232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    168 – Α ρε Gee, τελικά είσαι όντως αγνός οπαδός, σαν τον συγχωρεμένο εθνικάρα, μάλλον ο μοναδικός πλέον στην Ελλάδα. Πάντως έγώ επιμένω και βάλτο στο πίσω μέρος του μυαλού σου, οι δισεκατομυριούχοι σε αντίθεση με τους φτωχούς, δεν σκορπάνε αλόγιστα τα λεφτά τους, ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ, και ξοδεύουν μόνο απο τα κέρδη των κερδών, τα οποία έξοδα, τα περνούν στα έξοδα κάποιας εταιρείας τους, και φοροδιαφεύγουν νόμιμα, οι Α.Ε γι΄αυτό τον λόγο υπάρχουν. Γι΄αυτό δεν διδασκόμαστε στο σχολείο οικονομική διαχείρηση, μέχρι και ταυτότητα μας άλλαξαν, πλέον δεν είμαστε άνθρωποι, αλλα ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. Δεν είναι αφελής Gee, πίστεψέ με, ΞΕΡΕΙ.

    Πρίν τις εκλογές, εγώ και ο Gee, ήμασταν οι μόνοι στο ιστολόγιο που είχαμε εκφράσει ανοιχτά την άποψη, υπέρ του συνειδητού άκυρου εγώ, συνειδητής αποχής ο Gee, και οτι οι εκλογές είναι ενα παραμύθι για μεγάλα παιδιά, και έτσι όπως είναι ΣΤΗΜΕΝΕΣ και δομημένες, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, απλώς διαιωνίζουν την ψευδαίσθηση του κόσμου οτι αποφασίζει αυτός για το μέλον του, ο δε ρόλος των κομμάτων, είναι η διάσπαση της συνοχής του λαού, εξυπηρετώντας ουσιαστικά την οικονομική ελίτ. (Απο το παραμύθι και μετά είναι δική μου άποψη, δεν ξέρω αν είναι και του Gee). Σύσωμοι τότε οι σχολιαστές όλων των κομμάτων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, και έλεγαν πόσο σημαντικό είναι να πάμε να ψηφίσουμε. Bλέποντας τα σχόλια μετά τις εκλογές, αντιλαμβάνεται κάθε καλοπροαίρετος οτι υπάρχει μιά σύμπνοια και μια θέληση για συνεργασία απο όλους, για ένα καλύτερο αύριο. Τι μαυρίστε τον συριζαίο απο δεξιούς, μαυρίστε τον συριζαίο απο αριστερούς, ψηφίστε τον δεξιό απο συριζαίους, ψηφίστε τον αντίπαλο του συριζαίου απο κουκουέδες, ΑΠΟΧΗ προτρέπει το ΚΚΕ, ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;
    Όπως είχα πεί και πρίν τις εκλογές, απο μία οπτική γωνία (μόνο μία) έχει πολύ πλάκα αυτό το εκλογικό πανηγύρι, τί,λές κι εσύ Gee;

    Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν. Αφιερωμένο σε όλους τους ψηφοφόρους σχολιαστές του ιστολογίου. Καλημέρα σας.

  233. IN said

    187β: Έπεσα για ύπνο νωρίς χθες, και τώρα το είδα. Άλλος μπέης είναι αυτός που λέω εγώ, φαίνεται ήταν πολλοί. Εξάλλου, έχω πει κι άλλη φορά ότι δεν δίνουμε καμία βάση στον Παπακωνσταντίνου 🙂

  234. sarant said

    231: Λες να είπε βλακείες ο Πρετεντέρ; Δεν είναι η πρώτη φορά.

  235. physicist said

    #234. — Δεν λέω, είπε. 🙂

  236. Λάμπρο θα σου απαντήσω πολιτικώς και αθλητικώς

    Πάμε στο πρώτο με αναφορά στο σχόλιο #230 απ΄’ όπου εντόπισα την μνημειώδη φράση » Οι συμμαχιες του ΚΚΕ ειχαν σαν στοχο να φερουν πιο κοντα την σοσιαλιστικη αλλαγη» και θυμήθηκα τα κεφτεδάκια της Μαρίκας, το «να προκάνουμε» του Χαρίλαου που προφανώς ήθελε να βοηθήσει τον Μητσοτάκη στον αγώνα του για την σοσιαλιστική αλλαγή…
    Επιμένω πως το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική, Οσον αφορά τον Σαββίδη τα ίδια έχουν γίνει με ΄ποιον λεφτά ασχολήθηκε με μπάσκετ ή ποδόσφαιρο από τον Γουλανδρή και τον Πολέττι, τον Βαρδινογιάννη και τον Αντρεούτσι μέχρι τον Γιαννακόπουλο ώσπου να καταλήξει στον Ομπράντοβιτς. Επειδή ο Μαρνάκης βρήκε έτοιμη κατάσταση και δεν ξηλώθηκε όπως ο Κόκαλης στις αρχές του υπέθεσα πως άλλαξε το επίπεδο και απλά θα είχαμε λίγα προκαταρκτικά με τον Ιβάν, η περίπτωση όμως του αναστενάρη που φέρανε με αναγκάζει σε βαρυσήμαντη δήλωση

  237. spiral architect said

    Δεν λέω ότι, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος είναι το καλύτερο παιδί, όντας στα νιάτα του Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ των Κενταύρων – Ρεέντζερς παρέα με το νυν πρόεδρα 😛 της Βουλής. Αλλά αν φτάνουμε στο σημείο να διαλέγουμε το μικρότερο κακό έναντι των ταγμάτων εφόδου που συνδράμουν τον εργοδότη τους το Μαρινάκη, κάτι πολύ στραβό υπάρχει στη χώρα μας, αναλογιζόμενοι κι αυτά που παίζουν στο Βόλο του (Μ)πέου. Όπως και να χει, κανείς δεν θέλει να βρίσκεται στη θέση των Πειραιωτών την επόμενη Κυριακή, οι οποίοι νιώθουν σαν τους Γάλλους το 2002, όπου αναγκάστηκαν στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών να ψηφίσουν Σιράκ για να μην εκλεγεί ο Ζ.Μ Λεπέν.
    Όσο για τα διλήμματα «Δούρου vs Σγουρός» ή «Καμίνης vs Σακελλαρίδης» ή λευκό-άκυρο πράξτε ανάλογα με την κοσμοθεωρία που πρεσβεύετε, σκεπτόμενοι όμως ότι, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, όχι μόνον ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, αλλά και τα λάθη σας (μας) τα φορτώνουν!
    Καλή δύναμη και καλή δεύτερη βολή. 🙂

  238. lefteris_sfak said

    Νικοκύρη συμφωνούμε στα περισσότερα.

    Επίσης βρήκα ενδιαφέροντα πολλά σχόλια. Αναφέρω ενδεικτικά το 78 του Δημήτρη Μ. σαν υπόδειγμα ανοιχτής και θετικής άποψης από τους εκ των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς αυτό δεν κάνει το ΚΚΕ, και οι συνέπειες είναι ορατές για όλους μας.

    Επίσης συμμερίζομαι πολλά σημεία του 117 του Μανούσου. Θα ξεχώριζα ιδίως τον διαγωνισμό κατινιάς με τον Σίμο Κεδίκογλου και τις κακές δηλώσεις (και γλωσσικά) με τις οποίες εκφέρεται εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όντως πρόβλημα που δεν τονίζεται συχνά. Ο δημόσιος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ γενικά δεν ξεχειλίζει πνεύμα. Η βεντέτα με τον Κεδίκογλου όμως μοιάζει να διέπεται από τη νοοτροπία 16χρονου εκκολαπτόμενου αριστεριστή που θέλει να ταπώσει την αντίπαλη μαθητική παράταξη.

    Μάλλον έχει υπάρξει κάποια βελτίωση στο συγκεκριμένο θέμα, μαθαίνουν σιγά σιγά. Αποδεικνύεται όμως -και από τις βιαστικές πανηγυρικές δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής- ότι επικοινωνιακά δεν παίζουν έξυπνα. Θα έπρεπε νομίζω να είναι λιτοί, λακωνικοί και σχεδόν μπλαζέ, αφήνοντας να αναδειχθεί η κατινιά του αντιπάλου.

    Λάθος και η γενικότερη τακτική για τις εκλογές αφού οι δημοτικές μπήκαν και αυτές στο τσουβάλι του δημοψηφίσματος, ενώ θα έπρεπε να είναι σαφές ότι μόνο οι ευρωεκλογές είναι τέτοιο πεδίο. Στις τοπικές δεν είχε ούτως ή άλλως τη δυναμική πλειοψηφίας, και τώρα του το χτυπάνε. Δεν θα ήταν αποτυχία αν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βιαστεί να την ορίσει βλακωδώς σαν ενδεχόμενη επιτυχία. Τώρα πρέπει να εξηγούμε στον κόσμο γύρω μας ότι ένα κόμμα του 4% δεν έχει αυτοδιοικητικές ρίζες άρα ο τριπλασιασμός ή τετραπλασιαμός των αυτοδιοικητικών ποσοστών του μέσα σε 5 χρόνια είναι ήδη επιτυχία.

    ——————–

    Ένα γενικό σχόλιο τώρα σχετικά με το φλέγον θέμα των συνεργασιών.

    Δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν έχουμε αντιληφθεί σε ποια συγκυρία ζούμε. Υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ μια αριστερίστικη μεγαλομανία, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο σκληρού πυρήνα ψηφοφόρων: να κατεβάσουμε παντού δικούς μας υποψήφιους, να υπάρχει εκπροσώπηση μόνο της πιο πούρας άποψης.

    Αν το ΚΚΕ δεν έπαιζε το θλιβερό ρόλο του διεμβολιστή, ίσως τα πράγματα ήταν αλλιώς σε σχέση με τη δυνατότητα αυτοδύναμης αριστερής κυβέρνησης. Όμως δυστυχώς έχουμε μια Χρυσή Αυγή με παγιωμένα ποσοστά να καραδοκεί, ένα σύστημα που είναι διατεθειμένο να πουλήσει το τομάρι του πανάκριβα -και θα έχει κάθε στήριξη απέξω να το κάνει- και δύο διεμβολιστικές για τον ευρύτερο αριστερό χώρο δυνάμεις, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, η τυχόν δυναμική του οποίου θα φανεί καλύτερα σε πέντε μέρες. [Πάντως ο Θεοδωράκης πείθει. Κακώς λέω εγώ, αλλά είναι τηλεοπτικά άνετος, άφθαρτος και απευθύνεται στο απολίτικο κομμάτι των ψηφοφόρων, που βγάζει αυτοδυναμία αύριο το πρωί αν χρειαστεί . Οι ίδιοι είναι που μεγαλώνουν και χρυσά αβγά, καμένους μωραλαίους και λοιπές ζωγραφιές. Έχω την άποψη -υπερβολική ίσως για πολλούς- ότι όλοι αυτοί οι σχηματισμοί ανάγονται στο ίδιο οριζόντιο απολίτικο φαινόμενο.]

    Ακόμη, σε διεθνές επίπεδο, έχουμε την πληγή της Ουκρανίας ανοιχτή, μια θλιβερή γερμανοκίνητη ΕΕ που έχει βάλει μέχρι και νεοναζί στο παιχνίδι της διείσδυσης, εμμονή στην καταστροφική λιτότητα υπέρ βωμών και αγίων τραπεζών κλπ κλπ.

    Υπό αυτό το πρίσμα, η οικονομία δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι τέλεια. Δεν έχει την πολυτέλεια να δίνει μάχες εκεί που δεν χρειάζεται. Η αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο μάχης στο οποίο δεν έπρεπε να μπει. Η στήριξη Μπουτάρη υπό όρους θα ήταν ένα παράδειγμα έξυπνης συνεργασίας. Μπορεί με τον Μπουτάρη να διαφωνώ σε πολλά, αλλά προσωπικά τον συγκαταλέγω στις θετικές δυνάμεις. Σε τοπικό επίπεδο ακούω ότι δουλεύει και επίσης του καταλογίζω έναν εξαιρετικό δυναμισμό απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα. Δεν έχω δει τον αντίστοιχο από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ξοδεύουμε ενέργεια σε μάχες άνευ λόγου και υπολειπόμαστε σε πνεύμα, όταν το φτηναίνουμε σε κόντρες με τον κάθε Κεδίκογλου.

    Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ούτε για το θέμα Μιχαλολιάκου. Η κίνηση Μαρινάκη πρέπει να ψοφήσει τώρα που είναι μικρή ( ; ) αλλιώς ετοιμάστε το σβέρκο για κατσίκα. Όπως σωστά τονίστηκε, ο Μαρινάκης δεν είναι κερκόπορτα μόνο των εφοπλιστών αλλά και των χρυσαβγιτών προς την εξουσία. Όταν παίζονται τέτοια θέματα, δεν είναι σπατάλη να δίνουμε μάχες καθαρότητας;

    Και εδώ φέρνει η κουβέντα, σαν κατακλείδα, το θλιβερό ΚΚΕ. Είδα και άκουσα προχθές τη Λιάνα Κανέλη (οψίμως χωρίς σταυρουδάκια και χριστοπαναγίες στον τοίχο) να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τρέφει τη χρυσή αΒγή! Το ΚΚΕ ακολουθεί μια τακτική όχι μόνο διασπαστική-διεμβολιστική αλλά και αυτο-υπονομευτική απέναντι σε έναν αντίπαλο που θα έπρεπε να λογίζεται κοινός και όχι σαν εργαλείο φτηνής προπαγάνδας. Και βέβαια στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί: το ΚΚΕ φέρει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα πανίσχυρο αντίπαλο δέος απέναντι στο φασισμό και τα παγιωμένα ποσοστά του. Μπορεί να αρνείται μια συνεργασία σε κεντρικά ζητήματα, αλλά θα ‘θελα να ‘ξερα, θα συμμετείχε σε μια ad hoc συνεργασία, όσο πιο πλατιά γίνεται, κατά του φασισμού; Ή προτιμά να σπεκουλάρει εκ του ανασφαλούς;

    Για αυτό σχόλια διαβασμένων φίλων του ΚΚΕ όπως το 230, τα θεωρώ ατυχή γιατί δικαιολογούν με έξυπνο και σοβαρό τρόπο τα αδικαιολόγητα. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε συνθήκες αληθινού εμφυλίου για να αντιληφθεί το ΚΚΕ την ανάγκη ανοίγματος της πολιτικής του, έστω και σε τακτικό επίπεδο. Αν ένας έξυπνος αντίπαλος θα εφάρμοζε απέναντι σε μια ισχυρή αριστερά την τακτική του διαίρει και βασίλευε, πόσο έξυπνοι είμαστε εμείς που την εφαρμόζουμε στον εαυτό μας από μόνοι μας;

    Είμαι της γνώμης ότι τυχόν άνοιγμα του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε συνεργασία θα πολλαπλασίαζε τη δυναμική της αριστεράς σαν αλυσιδωτή αντίδραση. Όχι μόνο σε ποσοστά αλλά και στο δρόμο. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα μπρούσαμε να συζητήσουμε με άλλους όρους θέματα ιδεολογικής καθαρότητας και τακτικισμών. Μέχρι τότε δεν υπάρχει η πολυτέλεια, ενώ για το ΚΚΕ δεν παραγράφεται η ευθύνη.

  239. spiral architect said

    Τί θα ψηφίσει το ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο;

  240. IA said

    238
    Μου κανει εντυπωση το σχεδον υβρεολογιο προς την Κανελλη και η πληρης ανοχη στα λουλουδια που φιλοξενει ο Συριζα (Μητροπουλος, Κοτσακας, Κοτζιας, Βουδουρης κλπ). Ενοχλεί π.χ η πιστή της Λιάνας που είναι ειλικρινής και όχι τα ραντεβου του Σακελαριδη με τον αρχιεπισκοπο και το άρθρο του δουρου στο αγιοριτικο βημα παραμονες των εκλογων που γινονται για ψηφοθηρικους λογους

    Αριστερα που βλεπει τον καπιταλιστικο δρομο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν είναι αριστερα μαλλον για δουριος ιππος μοιαζει. Συνεπως οποιαδηποτε συνεργασια απλως δεν είναι εφικτη.

    Οσο για την ΧΑ αυτή είναι γεννημα του συστηματος και της κρισης. Είναι ο Μαρινακης που χρηματοδοτει την ΧΑ αλλα μαζι του συντρωει η δουρου κι ιδιος θεωρει τον Δριτσα καλη λυση . Είναι το Λαος το κομμα-προδρομος της αλλα μαζι του κατεβηκε ο Συριζα στις δημοτικες εκλογες στην Ικαρια το 2010 για να αποτρεψει την εκλογη του κομμουνιστη υποψηφιου. Στο Περαμα και στη ζώνη οι φασιστες επιτεθηκαν στους συνδικαλιστες του ΠΑΜΕ αλλα η επιθεση και η προσπαθεια διασπασης του σωματειου ειχε ξεκινησει εδώ και χρονια από τους συνδικαλιστες του Συριζα. Μετωπο με το φασισμο με αυτους που ορκιζονται στο ΝΑΤΟ (Τσιπρας σε συνεντευξη του στον ΑΝΤ1) πως είναι δυνατο να γινει.Με τους ΑνΕλ ο Συριζα κατεβηκε από κοινου στο Ν. Αιγαιο στο Περαμα στην Καλαματα και αλλου για μερικα ψηφαλακια και αφηνω απεξω Καρυπιδη, Σαντιχα κλπ με τους οποιους η ηγεσια του Συριζα ετρεξε να συνεργαστει για μερικους ψηφους ακομα. Οποτε με τους συγγενεις της ΧΑ ο Συριζα δεν εχει προβλημα συνεργασιας αλλα θελει και αντιφασιστικο μετωπο ;

    Χρονια οι κομμουνιστες πιστευουν ότι κομματα τυπου Συριζα μεταφερουν τις αποψεις της αστικης ταξης στο προλεταριατο. Πραγματι Ο Συριζα σημερα διεμβολιζει την εργατικη ταξη με σκοπο να την συρει για άλλη μια φορα πισω από το κεφαλαιο στο ονομα μιας δηθεν αριστερης κυβερνησης που δεν θα αλλαξει τιποτε παρα ισως να δοσει λιγα ψιχουλα στους πενητες. Είναι κατά τη γνωμη μου καθηκον του ΚΚΕ να αποτρεψει αυτόν τον διεμβολισμο τον διασυρμο ολης της ιστοριας του κομμουνιστικου κινηματος για τα συμφεροντα της ΕΕ και των μονοπολιων.

  241. IA said

    Συγγνωμη για την καταχρηση του χωρου αλλα είναι ενδεικτικο για οσα γραφω παραπανω
    Στο σαιτ του φαρμακοβιομηχανου Γιαννακοπουλου υπαρχει αρθρο ανοικτης στηριξης του Συριζα

    Για τους δυσπιστους

    http://www.newsbomb.gr/politikh/story/445850/o-kosmos-tis-ygeias-psifizei-syriza-se-aytes-tis-ekloges

    Όταν ο λυκος καλει τα προβατα σε γευμα καποιο λακκο εχει η φαβα

  242. Avantgarde said

    Μια πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των περιφερειακών http://wp.me/pryYN-1EX

  243. Spiridione said

    190. – Ωστόσο, για μένα αυτό που μετράει πιο πολύ είναι η ανησυχία που βγάζει διαρκώς ο κόσμος που στηρίζει, ψηφίζει ή σταθμίζει το ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται στο “θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο ΠΑΣΟΚ;”.
    Ισχύει αυτό που λες, αλλά υπάρχει και ένας άλλος προβληματισμός: μπορεί ο Σύριζα να κυβερνήσει, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα; Εδώ υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία για οποιοδήποτε κόμμα που σε λίγο χρόνο από το 4% εκτοξεύεται στο 27% ή και παραπάνω, και διεκδικεί την εξουσία. Πρέπει να γίνουν πολλές και σύνθετες διεργασίες και χρειάζεται και χρόνος. Για παράδειγμα, εκτός από την οικονομία, που σίγουρα είναι το πιο φλέγον θέμα, υπάρχει και η εξωτερική πολιτική και η άμυνα. Χρειάζεται καλή γνώση των θεμάτων αυτών και επαφές με όλους τους διεθνείς παράγοντες και τα ξένα κράτη. Είπε κάποιος παραπάνω ότι πήγε ο Τσίπρας και έδωσε τα διαπιστευτήριά του εδώ και εκεί. Μα αν δεν κάνει επαφές με τα ξένα κράτη πώς θα ασκήσει εξωτερική πολιτική; Επίσης, ο Σύριζα δεν έχει και ατέλειωτη δεξαμενή ικανών στελεχών, που χρειάζεται ώστε να κυβερνήσει, επομένως μου φαίνεται λογικό να ψάχνει στελέχη που δεν ανήκουν στον πυρήνα του ή προέρχονται από άλλους όμορους χώρους, ακόμα και του παλιού συστήματος. Άλλωστε, και ιστορικά να το δούμε, όταν συμβαίνει μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, υπάρχει πάντα σε κάποιο βαθμό μια συνέχεια, δηλαδή στη νέα κατάσταση υπάρχουν και άνθρωποι της παλιάς κατάστασης. Απλά είναι το θέμα να γίνονται προσεκτικές επιλογές.
    Συμφωνώ με τις απόψεις του Νικοκύρη στο άρθρο για τις συνεργασίες. Αν δεν μπορεί να κάνει ο Σύριζα στοιχειωδώς κάποιες συνεργασίες σε τοπικό, αυτοδιοικητικό επίπεδο, πώς θα κάνει αργότερα συνεργασίες σε κεντρικό επίπεδο; Νομίζω ότι πηγαινουμε σε μια κατάσταση, όπως είναι τα πράγματα τώρα, που το παλιό σύστημα του δικομματισμού πέθανε, και θα είναι πλέον απαραίτητες οι συνεργασίες σε διάφορα επίπεδα μεταξύ όμορων χώρων. Και ίσως, λέω εγώ τώρα, να είναι και καλύτερα έτσι.
    Εγώ προσωπικά θέλω η εναλλακτική πρόταση εξουσίας να εφαρμοστεί από ένα κόμμα που έχει μια ιστορική πορεία και που κινείται στον παραδοσιακό άξονα αριστεράς – δεξιάς, όπως είναι ο Σύριζα, παρά από ένα κόμμα ουρανοκατέβατο, απολιτίκ, που δεν αναγνωρίζει τον παραδοσιακό άξονα, αλλά προσπαθεί σε θολά νερά να πάρει συγκρητιστικά ιδέες από διάφορους πολιτικούς χώρους. Επίσης θεωρώ λογικό ότι όταν ένα κόμμα πλησιάζει ή είναι στην εξουσία αναγκαστικά μετακινείται στον πολιτικό άξονα. Αυτή τη στιγμή εγώ διαπιστώνω ότι ο Σύριζα προσπαθεί να μετακινηθεί από τα αριστερά προς το κέντρο, χωρίς όμως να χάσει τον πυρήνα της ιδεολογίας του. Αυτό σίγουρα είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά εδώ χρειάζονται οι μεγάλοι πολιτικοί. Για τα φαινόμενα κομμάτων που δεν κινούνται στον παραδοσιακό πολ. άξονα, υπάρχουν βασικά δύο εκδοχές: τα κόμματα που βασίζονται σε κάποιον επιχειρηματία, όπως είναι η περίπτωση Μαρινάκη, και στα απολιτίκ κόμματα τύπου Πέπε Γκρίλο ή Στ. Θεοδωράκη. Εγώ και τα δύο τα θεωρώ νοσηρά φαινόμενα, αλλά περισσότερα βεβαίως επικίνδυνα θεωρώ τα πρώτα. Ειδικά για τον Μαρινάκη, αν ισχύουν αυτά που λέγονται για μπράβους και για υπόγεια σύμπραξη με την Χρυσή Αυγή, σε συνδυασμό με την σύγχυση εξουσιών και την ανάμιξη ποδοσφαίρου και πολιτικής, είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Ο Μπέος είναι άλλη περίπτωση, είναι η ηρωοποίηση του παράνομου, του αντισυστημικού, που ίσως μας πηγαίνει πολύ πίσω ιστορικά. Και θέλω να πω ότι τώρα φαίνονται τι κακό κάνουν οι αθρόες προφυλακίσεις από την δικαστική εξουσία.

  244. Νέο Kid Στο Block said

    243. Σπύρο, εξαιρετικό σχόλιο!

  245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    236 – Δεν σε πιέζω άλλο, καταλαβαίνω την πίκρα σου, όσο για το οτι το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό απο την πολιτική, δεν χωράει αντίρρηση. Στο ποδόσφαιρο χωρίς σοβαρή ομάδα, με παίκτες που γλύφουν εκεί που έφτυναν (ΓεΟργιάδης, Βορβορίδης κλπ) με ανερμάτιστους τετράπαχους (βλέπε ελαιοπαραγωγό) με IQ ραδικιού, (να γλύφουν μπροστά στις κάμερες το αυτοκόλλητο, κι αυτό το άτιμο να μην κολλάει) με Καμμένα μυαλά, με τα Φώτ(ης)α νυσταγμένα και βαριά, όσο σπρώξιμο και νάχεις απο την παράγκα, πρωτάθλημα δεν παίρνεις, στην πολιτική κάνεις κυβέρνηση.

    237 – Οι πειραιώτες, (όπως και οι Γάλλοι τότε) έχουν επιλογή, μπορούν με μαζική συμετοχή και συνειδητό άκυρο πάνω απο 80% να τους στείλουν στο διάολο, γιατι κανείς δεν μπορεί σταθεί με το υπόλοιπο, απέναντι σε συνειδητούς πολίτες. Τα στημένα διλήμματα της οικονομικής ελίτ, Η ΕΓΩ Η ΤΑ ΤΑΝΚΣ, και ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ, είναι για τους ηλίθιους. Στον Πειραιά την Κυριακή, θα ψηφίσουν όσοι έχουν ατομικό συμφέρον, και όσοι είναι ηλίθιοι, οι συνειδητοί δημοκρατικοί ΠΟΛΙΤΕΣ, θα τους φτύσουν. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα, για να δούμε τα ποσοστά και των τριών ομάδων.
    Όσο για το ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ποιό είναι το λάθος; Λές να ψηφίσω επανίδρυση του κράτους, «σεμνά και ταπεινά» για να γλυτώσω απο την ισχυρή Ελλάδα, αναστέναξαν οι χασαποταβέρνες, τα βατοπαίδια, τα ροζ dvd, και ό,τι είναι ηθικόν είναι και νόμιμο, άσε τα πάρτυ της Μίζενς. Λές τώρα θα ψηφίσω λεφτά υπάρχουν, δεν πιάνομαι κορόϊδο, πώ πώ πώ, πώ πώ πώ, τι τσιμπούκι ήταν αυτό, ΔΝΤ μνημόνιο τρόϊκα, χάθηκε το τόπι, πέρα του οτι άλλον ψήφισες, και σε κυβέρνησε ο κάθε Πικραμένος. Τελευταία λές, ε όχι ρε κερατάδες, θα ψηφίσω ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, έκατσες στην κέντα, φέρτε τα ούζα, αρχίζει το σεξουαλικό πάρτυ, μνημόνια 2 και 3, απολύσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων, ανεργία, εξαθλίωση, άνθρωποι να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαϊ, αυτοκτονίες, ζωντανή κόλαση. Αναρωτιέσαι, ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ; κοιτάζεις προς τ΄αριστερά και μια γλυκιά ελπίδα σε πλημυρίζει, βλέπεις τις σημαίες και τα κόκκινα πανό του κόμματος της εργατιάς (όπως αυτοαποκαλείται) με μεγάλα γράμματα να σε προτρέπουν, ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΚΕ, το κόμμα των εργατών, το κόμμα του λαού, λες, ΝΑΙ ΡΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ, ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ, αλλα έκανες το λάθος να το πείς δυνατά και σε άκουσαν, ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ, ψάχνοντας να βρείς ένα ξυράφι, ένα μαχαίρι, ΕΝΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ τουλάχιστον, για να κόψεις την καρωτίδα σου, αναρωτιέσαι, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;
    Το λάθος είναι να πάς με τέτοια μυαλά στο ταμείο, το εμπόριο ελπίδας, ανέκαθεν ήταν πολύ κερδοφόρο για τους εμπόρους.

  246. Βρε Νικοκύρη επίτηδες το κάνεις ;
    Αμα διαβάσω ακόμα μερικά «βαθυστόχαστα» σαν τα 230 και 240 θα πάω να ψηφίσω Σύριζα τρέχοντας (έχω και τον νταλκά μου με την ομάδα- ΜΙΑ είναι η ομάδα ακόμα και στην κατυ’άψυξη ! )

  247. Avonidas said

    gpointofview , #220:

    Έχω δυο «συνταξιούχους», μητέρα και γιαγιά (άντε, συνταξιούχες, μη γκρινιάζει κι ο Νικοκύρης για γλωσσικά μουστάκια) που ασχολούνται με αρκετά πράγματα, μεταξύ των οποίων κι οι εκλογές. Αν εσύ θεωρείς ότι είναι πάρεργο και πασατέμπο να ασχοληθείς με όσους σου πηδήξανε τη ζωή, πάω πάσο.

    Πράγματι, όποιος μπορούσε έφυγε. Κι εγώ να φύγω προσπαθώ. Αν νομίζεις, όμως, ότι θέλω να αφήσω πίσω μου μια ΧΑ να αλωνίζει, κάνεις λάθος. Μετανάστες έφευγαν και το ’20, και το ’50 και το ’60, αλλά δεν ξέγραφαν τους γέρους και τις γριές τους. Αν νομίζεις ότι η γενιά μου είναι τόσο αναίσθητη, πάω πάσο.

    Και τέλος, ακόμη κι αν ήμουν τόσο τομάρι που να μη με νοιάζει η πατρίδα μου (η πραγματική, όχι οι χλαμύδες κι οι περικεφαλαίες των εθνικιών!), ξέρω καλά ότι αυτό που συμβαίνει εδώ είναι πείραμα για ό,τι θα συμβεί παντού στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αν εσύ πιστεύεις ότι η Ευρώπη κι η Γερμανία μας νοικοκυρεύουν, αν φαντάζεσαι ότι όσοι φεύγουν έξω θα απολαύσουν αξιοπρεπείς μισθούς και θα τους καλωσορίσει μια υγιής, δημοκρατική κοινωνία πολιτών σε βάθος χρόνου, πάω πάσο.

  248. Νέο Kid Στο Block said

    246. Папа Иван сказал: Голосование Сириза, орел будет летать!

  249. spiral architect said

    @@45β: Ρε Λάμπρο καταλαβαινόμαστε ή μήπως όχι; Σύμφωνα με το νόμο έστω κι ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει στον Πειραιά του καυτερού διλήμματος, βγάζει δήμαρχο. Το υπόλοιπο 99,99999% της αποχής παραμένει σαν σχόλιο σε στήλες εφημερίδων, κανάλια και σόσιαλ μήδια και ο «εκλεγείς άρχων» δεν χάνει επ’ ουδενί τη νομιμότητά του.
    Ναι, είναι λούμπα οι εκλογές υπ’ αυτές τις συνθήκες. 😦
    Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι, οι επαναληπτικές γίνονται για την καλή και μεγάλη δερμάτινη καρέκλα, γιατί η κατανομή εδρών των ΔΣ έχει ήδη γίνει απ’ τον πρώτο γύρο.
    Για κάποιους όλα μια ιδέα είναι έχοντας πάρει την απόφασή τους …

  250. Alexis said

    #240: Το σχόλιο 238 δεν περιείχε κανένα απολύτως υβριστικό χαρακτηρισμό για την Κανέλλη, που σημειωτέον είναι εκ συστήματος υβρίστρια των πάντων (μόλις πρόσφατα αποκάλεσε σε τηλεοπτικό πάνελ «τσογλάνι» τον Τσίπρα). Αν το ΚΚΕ πιστεύει ότι με αυτού του επιπέδου τον πολιτικό λόγο θα ξανακερδίσει τον κόσμο που έχει χάσει, ας συνεχίσει το θλιβερό του κατήφορο.
    Αυτά που γράφεις για διεμβολισμό της εργατικής τάξης από κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ αγγίζουν τα όρια του γραφικού. Κανείς δεν ασχολείται να διεμβολίσει κανέναν γιατί απλούστατα δεν χρειάζεται.
    Μόνοι σας φαντασιώνεστε ότι εκπροσωπείτε την εργατική τάξη γιατί αυτή μάλλον σας έχει προ πολλού γυρίσει την πλάτη.

  251. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    249 – Και πιστεύεις οτι θα μπορεί αν διοικήσει μετά; Μάλλον δεν διάβασες το «ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» εδω οι Γερμανοί στην κατοχή με πολυβόλα, και δεν μπόρεσαν να κάνουν την επιστράτευση, γιατι βρήκαν απέναντί τους συνειδητούς πατριώτες, και δεν ήταν 99,9999% ήταν πολύ λιγότεροι, και θα διοικήσει ο κάθε μπουχέσας «νόμιμος» άρχων; Αυτή η συλλογιστική της έτσι κι αλλιώς νομιμότητας του 0,0001% είναι του συστήματος, που υποτίθεται οτι αντιπαλεύει το κόμμα σύντροφε. Κάνε μιά (ιερόσυλη) σύγκριση των σημερινών «συντρόφων» με τους τότε, και μετά θα καταλαβαινόμαστε, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

  252. lefteris_sfak said

    240
    Δεν υπάρχει σχεδόν υβρεολόγιο. Υπάρχει σαφής υπαινιγμός για το πώς προβάλει η Λιάνα τα θρησκευτικά της πιστεύω.

    Θεωρείτε αλήθεια αντίφαση του σύριζα την προσέγγιση με την εκκλησία και όχι αντίφαση -και μάλιστα κραυγαλέα για κόμμα κομμουνιστικό- τις εθνικιστικές κορόνες του περιοδικού Νέμεσις, το απερίγραπτα εμετικό κείμενο που υπερασπιζόταν τον φονιά του Γρηγορόπουλου στο Ριζοσπάστη το ’08, την επίδειξη εν είδει πραμάτειας σταυρουδακίων και εικονοσμάτων στις τηλεοπτικές κάμερες; Και αν μιλήσουμε για αντιφάσεις του ΚΚΕ, αυτά είναι μόνο τα ορεκτικά.

    Επειδή δεν είμαι αριστερός με ΚΚΕ καταγωγή, δεν έχω το γνωστό κόλλημα του «σεβασμού» και δεν συνηθίζω να εκφράζομαι με ιδιαίτερο τακτ για την ηγεσία του Περισσού, όπως κάνουν πολλοί άλλοι ψηφοφόροι σύριζα σαν και εμένα. Ο Περισσός λοιπόν κατ’ εμέ, με ρητορική ανάλογη με τη δική σας, μεταχειρίζεται την εργατική τάξη σαν τσιφλίκι του και της ασκεί δικαιώματα πρίμα νόκτε. Έχει εξελιχτεί σε μηχανισμό ηγεσίας βαθιά συντηρητικό, αρτηριοσκληρωτικό, που τηρεί μια στάση επικίνδυνη και για την οποία θα είναι ιστορικά υπόλογος. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, και οι ψηφοφόροι του θα είναι στο εξής προ των ευθυνών τους, αν δεν έχουν τη διάθεση να πιέσουν την ηγεσία τους στο ιστορικά αναγκαίο άνοιγμα.

    Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ένα είναι το πρόβλημα του Περισσού με τις συμμαχίες. Θέλει να τις ελέγχει και εν τέλει να τις απορροφήσει. Οι συνέπειες αφορούν ολόκληρη τη χώρα. Απαντήστε επιτέλους για την ταμπακιέρα: θα συμμετείχε ο Περισσός σε οριζόντια αντιφασιστική συμμαχία ή θα βρίσκει ες αεί δικαιολογίες και θα σκάβει το έδαφος κάτω από τα πόδια του τα ίδια; Καρφί δεν θα μου καιγόταν αλλά είναι το ίδιο έδαφος που πατάω και εγώ, όσο και αν μου το αρνείστε και όσο και αν το θέλετε μόνο δικό σας.

  253. # 247

    Φίλε, το μεγάλο πείραμα έγινε με τον Παπαδήμα και είχε την ανοχή-συναίνεση ΟΛΩΝ των βουλευτών ΟΛΩΝ των κομμάτων αλλά εξ όσων γνωρίζω από πλευράς λαού είχε μόνον την συναίνεσιν γραφικού χωρίου της Παρνασσίδας του οποίου οι κάτοικοι ουδόλως εκτιμούσαν το λαμπρόν τέκνον των χωμάτων τους αλλά περιμένανε κάνα ρουσφέτι, κάνα έργο για τη Δεσφίνα, Επειδή όμως ο εκλεκτός ούτος ανήρ δεν είχε άδεια για να πολιτευθεί, ουδέν ρουσφέτιον έπραξεν και τώρα οι κάτοικοι του χωρίου τούτου πτύουσιν καταγής άμα τη αναφορά του ονόματός του.
    Οπως ( θα) διαπίστωσες ουδεμία επίδραση είχε το τι ψήφισε κάποιος στην απόφαση ΑΛΛΩΝ να κυβερνήσει ο Παπαδήμας.
    Πολιτισμένα πράγματα όχι τανκς και Παπαδόπουλος !
    Ετσι και τώρα Ο,ΤΙ κι αν βγάλει η κάλπη δεν θα τους εμποδίσει να βάλουνε ένα καινούργιο Παπαδήμα ατο τιμόνι αν στραβώσουν τα σοβαρά γι αυτούς πράγματα, για τα ψιλά δεν ενδιαφέρονται.
    Το να κυβερνήσει η ΧΑ είναι «ψιλά» γι αυτούς, δεν θα το αφήσουν όμως για λόγους προφίλ, μην ανησυχείς αλλά και μη πιστεύεις πως με την ψήφο σου θα το αποτρέψεις, δεν υπάρχει μαύρο στις εκλογές (τότε θα πήγαινα κι εγώ να ψηφίσω) κι οι Γεωργιάδης, Βορίδης υπουργοποιηθήκανε, ο δρόμος και για τον Κασιδιάρη είναι ανοικτός.
    Μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το πείραμα Μαρινάκη γιατί οι εφοπλιστές (θα ξερεις τι εννοούν με την έκφραση έλληνας εφοπλιστής οι ξένοι) δεν έχουν τους λεπτούς τρόπους των Ευρωπαίων κι αν διαχειρισθούν τα «ψιλά» θα έχουμε μισθούς Βουλγαρίας την άλλη μέρα.

  254. spiral architect said

    @251: Κατσ’ Λάμπρο γιατί δεν δε πιάνω! Εσύ (και ο Τζι) στον πρώτο γύρο έλεγες ότι δεν θα ψήφιζες κανένα. Τώρα τι θα κάνεις, θα μπεις στο δίλημμα και θα ρίξεις (κάποια) έγκυρη ψήφο; Και τι είδους συγκρίσεις να κάνω; Συνεργάζονται, (το ΚΚΕ) δεν μας αρέσει. Δεν συνεργάζονται πάλι δεν μας αρέσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπου δεν κατέβασε υποψήφιους, ο αντίστοιχος υποψήφιος του ΚΚΕ δεν πήρε ούτε μια ψήφο από το ΣΥΡΙΖΑ.
    Ε, πότε θα φάμε ψάρι επιτέλους;
    Στο κάτω-κάτω της γραφής γιατί ασχολείστε (όσοι ασχολείστε) με ένα κόμμα του 4.5%, που οι υποστηριζόμενοι απ’ αυτό υποψήφιοι του στην Αθήνα και στην Περιφέρεια πήραν λιγότερους ψήφους απ’ τους αντίστοιχους χαβγίτες; Το ΚΚΕ φταίει και γι’ αυτό; Ποιους να πείσει; Τους βεβαιωμένους με τα ψηφοδέλτιά τους στην κάλπη φασίστες;

    Κάτσε να κατακάτσει ο κουρνιαχτός στο δεύτερο γύρο και στις ευρωεκλογές, για να δούμε τους πίνακες μετακίνησης ψηφοφόρων κι εκεί θα δεις τα πανηγύρια. 😉

  255. G (246), κάν’ το, κάν’ το!

  256. Avonidas said

    # 253: Για μισό λεπτό!

    Τον Παπαδήμο τον φέρανε όπως λες στο τιμόνι ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, για να αντικαταστήσει τον Παπανδρέου που είχε εκλεγεί κανονικότατα, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Όταν εκλέχτηκε, είχε λοιπόν ξεκάθαρα λαϊκή εντολή. Το ότι κυβέρνησε σε πλήρη αναντιστοιχία με όλα όσα είχε διακηρύξει είναι άλλο καπέλο, που εδώ που τα λέμε θα έπρεπε να το ξέραμε με βάση το ποιόν του ανδρός.

    Το θέμα είναι ότι τυπικά δεν είχαν υποχρέωση να κάνουν εκλογές το 2011. Την υποστήριξη μεγάλης μερίδας του κόσμου την είχαν χάσει, και το γνώριζαν, αλλά η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν τυπικά νομότυπη.

    Αντίθετα, στις βουλευτικές του ’12, που κληθήκαμε τελικά να αποφασίσουμε για το ποιος θα μας κυβερνήσει έχοντας πια πλήρη γνώση του ποιος μας είχε κυβερνήσει, προτίμησαν πολλοί να παίξουν το «ασφαλές χαρτί» (που ασφαλές δεν ήταν, αλλά πού να τα βάζεις τώρα με τη Μέρκελ, μπορεί να σου κάνει και χειρότερα). Όταν λοιπόν ισχυρίζεσαι ουσιαστικά ότι οι εκλογές ΔΕΝ έχουν σημασία, γιατί θα βγάλουν όποιον θέλουν τελικά, παρακάμπτεις βολικά το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει χρειαστεί να κάνουν κανενός είδους νοθεία ή παρατυπία, γιατί μας έχουν χειραγωγήσει μια χαρά μέσα από τα προβλεπόμενα. Οι εκλογές ΕΧΟΥΝ σημασία, κι όσοι μας κυβερνούν το ξέρουν.

    Το γεγονός ότι οι εκλογές δεν αρκούν για να αλλάξουν ουσιαστικά οι πολιτικές δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα απαραίτητο στοιχείο αυτής της αλλαγής. Δεν αμφιβάλλω ότι, αν οι εκλογές δείξουν τελικά μεταστροφή των πολιτών, ουσιαστική και αυθεντική μεταστροφή, θα δούμε τελικά και απόπειρες νοθείας και τρομοκρατία κανονική, αλλά για αυτό θα ανησυχήσω τότε. Για την ώρα με απασχολεί περισσότερο ότι οι εκβιασμοί τους πιάνουν σε μεγάλη μερίδα των πολιτών. Αν δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από την νοοτροπία μας τώρα που τα πράγματα είναι νομότυπα, τι νόημα έχει να συζητάμε για όταν θα μας έχουν πάρει φαλάγγι;

  257. lefteris_sfak said

    #256
    Πολύ σωστά.
    Ακριβώς το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκα προ δύο λεπτών σε άλλο σάιτ για το θέμα Μαρινάκη. Κάποιος συνομιλητής εκεί αναρωτήθηκε εύλογα: τι εμποδίζει τον Μιχαλολιάκο, αν στηριχτεί από την αριστερά, να συμμαχήσει αύριο μεθαύριο με τη χα.
    Ίσως και τίποτε, θα έλεγα. Αλλά πρέπει να ανησυχούμε για τις σίγουρες μάχες του σήμερα, όχι για τις ενδεχόμενες μάχες του αύριο. Ιδίως αν οι σημερινές μάχες μας επιφέρουν καίριο πλήγμα, οπότε δεν υπάρχει καν αύριο.

    Ο Μαρινάκης μπορεί αύριο μεθαύριο να χτυπήσει ψηλά πανελλαδικά ποσοστά (το έδαφος προλειαίνεται εδώ και 15 χρόνια με πρωταθλητές, θέμους κλπ). Επιπλέον μπορεί να βάλει τη χα στην εξουσία από την πίσω πόρτα με τον κίνδυνο κάθε κίνηση αντιφασισμού να θεωρείται αντιολυμπιακή και να βρίσκει απέναντί της στίφη χουλιγκάνων. Μήπως με τη στάση μας δίνουμε δυναμική σε αντικινήματα και σε ενδεχόμενες οργουελικές καταστάσεις, πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι είμαστε ιδεολογικά σωστοί;

    Όσο το σκέφτομαι, ο Μαρινάκης μου φαίνεται πιο επικίνδυνος και από τη ΝΔ αυτή τη στιγμή, ένα σχέδιο Β χωρίς Αλαβάνο, από τα άλλα. Καλό είναι να το εντοπίσουμε ως τέτοιο.

    Συγχώρεσέ μου τα μεγάλα ποστ Νικοκύρη αλλά τα ζητήματα είναι μεγάλα, και εγώ εξ απαλών ονύχων πολυλογάς.

  258. IA said

    @252
    Η διαστροφη της πραγματικοτητας και ο αποπροσανατολισμος είναι βολικος όταν υπαρχει ελλειψη επιχειρηματων. Σε λιγο θα κατηγορησεις το ΚΚΕ ότι χαρηκε με το φονο ενός 15 χρονου Απλως για το αρχειο σου σου θυμιζω ότι το ΚΚΕ και διαδηλωσε για τον φονο και ερωτησεις κατεθεσε τοσο στη βουλη οσο και στην ευρωβουλη για την κρατικη τρομοκρατια. Δεν ξεσπασε την οργη του σε βιτρινες, καδους και ταγιερ ουτε επλυνε την ενοχη του κρατους σε σπασμενα τζαμια όμως εκανε (και) ο Συριζα

    Αυτά για μηχανισμό ηγεσίας βαθιά συντηρητικό, αρτηριοσκληρωτικό, που τηρεί μια στάση επικίνδυνη και για την οποία θα είναι ιστορικά υπόλογος τα εγραφε (ισως και πιο γλαφυρα) τη δεκαετια του ’80 ο Κουρης και η Αυριανη όταν το ΚΚΕ δεν τους εκανε τη χαρη να βγαζει δημαρχους του ΠΑΣΟΚ. Τοτε ειμασταν δεκανικια της δεξιας (το θυμηθηκε αργοτερα και ο ΓΑΠ).

    Τωρα το προβλημα είναι η αντιφασιστικη συμμαχια που δηθεν δεν συμμετεχει το ΚΚΕ ; Και πως νομιζεις αγαπητε ότι αντιμετωπιζεται ο φασισμος ; Ψηφιζοντας και στηριζοντας ένα κομμα σαν το Συριζα που δεν αμφισβητει τη μητρα που γεννα το φασισμο ; Ολοι φριτουν με τα εγκληματα των ναζι στην Ουκρανια γιατι όμως δεν λετε ότι αυτους τους ναζι η ΕΕ τους χρηματοδοτησε και τους οπλισε αγκαλιτσα με το ΝΑΤΟ και της ΗΠΑ. Ποια η θεση του Συριζα για τους οργανισμους αυτους εκτος από συμμετοχη και υποταγη στην πολιτικη της;

  259. Ιάκωβος said

    Μακροπρόθεσμα (εκτός του ότι όλοι θα πεθάνουμε) επίσης μάλλον συμφέρει το ΚΚΕ να μείνει μόνο του. Από τη στιγμή που έχει επιστρέψει στην υπεράσπιση των γκουλάγκ και στα συγχαρητήρια στον Κιμ τον Τρίτο, ηγέτη της Κληρονομικής Γραμματείας της Β. Κορέας, έχει υπογράψει την καταδίκη του σαν κόμμα. Αργά ή γρήγορα θα μείνει ένα ανθυπομουλού του 0,0Χ %
    Και ουσιαστικά το μόνο που το κρατάει είναι η καπηλεία της αρχαίας δόξας της αριστεράς και το όνομα.

    Μην το γελάτε το ζήτημα του ονόματος, αν τότε, στη διάσπαση του 68 προλάβαινε η «ανανεωτική» πτέρυγα να κατοχυρώσει το όνομα ΚΚΕ, η πορεία αυτή θα είχε επισπευσθεί.

    Άρα κανένα κόμμα δε συμφέρει στην πραγματικότητα να συνεργαστεί με το κκε, ούτε αριστερό ούτε δεξιότερο. Φαντάσου να ανήκεις σε ένα συνασπισμό που θα πρέπει να απολογείσαι και για τις Σταλινικές θηριωδίες.

    Πχ

  260. # 256

    Βρε φίλε εγώ ξέρω ο υπητρεσιακός πρωθυπουργός είναι να κάμνει εκλογές και αναλαμβάνει με πρόταση των κομμάτων ή του Π.τ.Δ.
    Τον Παπαδήμα τον διόρισε το ΔουνουΤου, ακόμα δεν το κατάλαβες ; ποιά ξεκάθαρη λαΙκή εντολήμου λες ; Ελεος ! εκτός και εννοείς πως κι ο κουμπάρος στην οικογένεια ανήκει και δεν πειράζει άμα του μοιάζει το μωρό !

  261. Pedis said

    Σχετικά με το δίλημμα στον Πειραιά: ψήφο στον υπηρέτη των εφοπλιστών ή στο τσουτσέκι τους?

    Εδώ και τριάντα τόσα χρόνια, άμα δεν βλέπω στο δεύτερο γύρο πασόκο που ήταν πάντα εγγύηση για τη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων, για να βάλει φρένο στην επάρατο και βέβαια για το σοσιαλισμό, μπαίνω σε μεγάλο δίλημμα.

    Τι όμορφα που τα περνούσαμε στα έιτις και στα νάιντις! Όλοι νικητές και το κκε δαρμένο και απαυτομένο

  262. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    254 – Μίλησα πουθενά για έγκυρη; Για μαζική συμετοχή, συνειδητούς πολίτες, και συνειδητή πράξη με άκυρο μίλησα. Οι φιλοτομαριστές, οι ηλίθιοι, και οι συνειδητοί, θα πάνε να ψηφίσουν, θα δούμε πόσοι τέτοιοι είναι, την Κυριακή το βράδυ. Για την σύγκριση ο ΣΥΡΙΖΑ πού κολλάει, ειδικά με μένα; Σου είπα να συγκρίνεις τους σημερινούς συντρόφους του κώλου, που θρέφουν κώλο στο σπίτι του λαού, με τους συντρόφους της κατοχής (καί πρίν καί μετά) με το ελευθερία ή θάνατος. Με αγιαστούρες, ευχολόγια, συνεργασίες, και στημένες εκλογές, δέν γίνεται η ανατροπή σύντροφε, ή περνάς απέναντι, ή κάθεσαι στην δερμάτινη πολυθρόνα στο λαϊκό σπίτι, και βγάζεις πύρινους επαναστατικούς λόγους (εντελώς ανόδυνους για το σύστημα) παχαίνοντας απο την κρατική επιχορήγηση, και την φοροδιαφυγή.

    Αυτό δεν το βάζω για να σε πικάρω, (το έχω δηλώσει οτι σε σέβομαι, και για τις εδώ απόψεις σου, αλλα κυρίως για τις «πράσινες» αλλού) αλλα για να δείξω τις όμοιες πορείες του ψευτοεπαναστάτη και του κόμματος,

    .https://www.youtube.com/watch?v=koo0_bag_h8

  263. lefteris_sfak said

    258.
    Ενδιαφέρουσα η αιτίαση για έλλειψη επιχειρημάτων και από την άλλη οι απαντήσεις με επιχειρήματα του 1985. Για το 2014, έχετε κάτι να πείτε ή πιστεύετε ότι η ιστορία είναι κάτι το μη δυναμικό/διαλεκτικό;

    Αυτό έλειπε να μην καταγγέλατε το φόνο Γρηγορόπουλου. Την ίδια στιγμή όμως χαϊδέυατε αυτιά (δανείζομαι από το λεκτικό της τότε ΓΓ) αστυνομικών και νοικοκυραίων. Απλά δεν έχει νόημα η κουβέντα για αντιφάσεις. Η διαφορά είναι ότι εσείς τις αρνείστε και τις καταστέλλετε ενώ ο Σύριζα τις θεωρεί κάτι σε γενικές γραμμές φυσιολογικό και προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει διαλεκτικά. Σε αυτό έχετε εγκαταλέιψει την οντολογική σας κληρονομιά.

    Από το να επιδεικνύω σταυρουδάκια, προτιμώ να συζητώ με τον αρχιεπίσκοπο. Η εκκλησία έχει ένα δίκτυο υποστήριξης αναξιοπαθούντων, από πρόσφυγες μέχρι άστεγους, το οποίο δεν είναι αμελητέο και ο διάλογος δεν βλάπτει σε μια πόλη όπως η Αθήνα που τα παγκάκια της γέμισαν. Δεν θα ισχυριζόμουν ότι είναι λύση, αλλά υπάρχουν λόγοι επαφής (επαφή δεν σημαίνει ταύτιση πουθενά αλλού εκτός Περισσού νομίζω). Και ο αρχιεπίσκοπος αποδείχτηκε πιο προοδευτικός από τον Περισσό το Δεκέμβριο 2008. Και αν μου επιτρέπετε, λιγότερο καιροσκόπος.

    Όσο για τη μήτρα του φασισμού, είδαμε προ 5 ημερών τον Τσίπρα να καταγγέλει τους νεοναζιστές της Ουκρανίας και τη στάση της ΕΕ σε ευρωπαϊκό ντιμπέιτ. Παρότι ήταν ο μόνος με αιχμηρό λόγο, αν το προσέξατε, βγήκε πρώτος σε τουίτ. Ούτε αυτό θα πω ότι είναι πανάκεια, αλλά είναι καλύτερο από την αδράνεια εν ονόματι της επανάστασης. Κι εσείς απειληθήκατε από τα αποκυήματα αυτής της μήτρας στο Πέραμα (κάτι για το οποίο ανησυχήσαμε και ανατριχιάσαμε όλοι) και τι λόγο παράγετε; Χρησιμοποιείτε τη χα σαν επιχείρημα κατά της υπόλοιπης αριστεράς; Αν κάποιος τρίβει τα χέρια του με αυτή την επιλογή, σίγουρα δεν πρέπει να είστε εσείς. Καλοί οι παραλληλισμοί για τη μήτρα λοιπόν, αλλά υπάρχουν και τα παιδιά της. Για αυτά, τι μέλλει γενέσθαι; Σταυρώνετε και τα δύο αριστερά σας χέρια;

    Μια είναι λοιπόν ε η εύλογη εξήγηση: ότι ο Περισσός ποντάρει σε ενδεχόμενη αποτυχία του σύριζα, και τη σπονσοράρει όποτε μπορεί, για να μαντρώσει μετά ό,τι θα κυκλοφορεί αδέσποτο, και να γίνει η επανάσταση μπάι δε μπουκ. Αλήθεια, πέρα των δικαιολογιών, δεν αντιλαμβάνεστε την επικινδυνότητα αλλά και το μυωπικόν μιας τέτοιας τακτικής;

  264. π2 said

    168: Ομολογώ ότι δεν ξέρω την τύφλα μου από στοίχημα. Αν δεν κάνω λάθος, ο όρος που αναζητούσα, αντί του λανθασμένου παρολί, είναι σότο.

  265. Avonidas said

    #260 : «Τον Παπαδήμα τον διόρισε το ΔουνουΤου, ακόμα δεν το κατάλαβες ; ποιά ξεκάθαρη λαΙκή εντολήμου λες ; Ελεος !»

    Είπα για τον Παπανδρέου, όχι για τον Παπαδήμο, ότι είχε λαϊκή εντολή, διαφωνείς; Κορόιδεψε, τον ψήφισαν, βγήκε, μετά κατσικώθηκε. Κι όταν δεν μπορούσε να κατσικωθεί άλλο, γιατί του σκάβανε το λάκκο οι δικοί του (Βενιζέλος) κι οι πιο πεινασμένοι για την καρέκλα (Σαμαράς), ε, ρώτησαν την Υψηλή Πύλη, ποιον να αφήσουμε στο πόδι μέχρι να αναγκαστούμε για εκλογές, και τους είπαν ποιον.

    Τελικά, θεωρείς ότι για να κάνει κουμάντο ο λαός, κι όχι το ΔΝΤ, οι «κουμπάροι» κι οι κλίκες, πρέπει να γίνονται εκλογές κάθε που βγαίνουμε στο Σύνταγμα και φωνάζουμε; Ωραία θα ήταν, αλλά αν είναι να το εφαρμόσουμε, καλύτερα να το πάμε μέχρι τέρμα και να συνεδριάζουμε στην Πνύκα. Οπότε δεν θα έχουμε άλλον να βρίσουμε πια παρά την αφεντομουτσουνάρα μας.

    Επειδή όμως αυτά πια δεν γίνονται, κι έχουμε αντιπροσωπευτική κι όχι άμεση δημοκρατία, εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια, ή τελοσπάντων όταν φτάσει το σκατό στην κάλτσα. Και γι’ αυτό λέω ότι είναι σημαντικό όταν τελικά γίνονται οι εκλογές, να βάζουμε κάτω την κούτρα μας και να σκεφτόμαστε τι θα ρίξουμε, μιας και θ’ αργήσουμε να το πάρουμε πίσω.

    Είπαμε, οι μαλακίες πληρώνονται.

  266. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    265 – «εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια» λοιπόν έχουμε και λέμε, 2 τετραετίες ο εθνάρχης, 3 ο παπατζής, 1 ο φτού φτού φτού, 2 ο κινέζος, 2 ο μπουχέσας, 1 ο Ραν Ταν Πλαν, + 2 χρόνια ο κωλοτούμπας = 46 άρα 1975+46= 2021. Ρε πώς περνάει έτσι ο χρόνος, εγώ έχω μείνει στο ζοφερό 2014, με την ανεργία στο 35% με πείνα και δυστυχία. Ευτυχώς ο λαός έβαλε την κούτρα του να σκεφτεί, και ψηφίζοντας συνετά στις εκλογές, απο το 14 και μετά, φτάσαμε να απλαμβάνουμε τα αγαθά του 2021.

  267. Γς said

    Καλά είμαι και ο πρώτος.
    Μόλις ήρθα απ το αεροδρόμιο.
    Κι εκεί που περίμενα με όρθιος έξω απ το αυτοκίνητο στις αφίξεις για να με δουν η κυρά μου κι οι άρτι αφιχθείσες ανιψιές της, να μια στριμμένη:

    -Εμποδίζεται κύριε!
    -Πέντε λεπτά κι έφυγα.
    -Και γιατί είστε όρθιος; Δεν μπορείτε να περιμένετε μεσ το αμάξι;
    -Οχι.
    -Γιατί;
    -Αν σου πω ότι περιμένω να μου φέρουν μπέιμπι λίνο να αλλάξω;

  268. Νέο Kid Στο Block said

    Λάμπρο, άστα αυτά και πάνε να ψηφίσεις τον Τσιπραδόρ (La esperanza de Europa!) την Κυριακή. Ως βάζελος, το οφείλεις στην ομάδα και στο λαμπρό μέλλον που διαγράφεται άμα αφήσουν να βγούμε κυβέρνηση (εντάξει ρε Αβονάιντας! λέω και καμιά λαμακία…) Και αν και μόλις βγούμε , ξυπακούεται πως θα απογορευτεί διά βίου στην Κανέλη η είσοδος στη Λεωφόρο και στο ΟΑΚΑ. Ας πάει να υποστηρίξει την Αγία Ελεούσα : (λίγο σόκιν ,παρντόν! 😳 )

  269. # 265

    Δεν θέλεις ή δεν μπορείς να καταλάβεις…
    Παντού όπου υπάρχει πρόεδρος που δεν μπορεί υπάρχει αντιπρόεδρος, εντολή στον αρχηγούς άλλων κομμάτων κ όχι «φυτευτός» που τον βαφτίσανε υπηρεσιακό για να μην κάνει εκλογές και δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς απ’ τους 300.
    Αυτό φίλε λέγεται κοινοβουλευτική δικτατορία με καπέλλο στο πιπίνι και μπαλαντέρ το μικρότερο στο χέρι (χρησιμοποιώ χαρτοπαικτικούς όρους για να μην βρίσω)
    Οσο για το » με ψηφίσατε και για τέσσερα χρόνια θα σας εκπροσωπώ όπως θέλω» είναι χαρακτηριστική ατάκα των κομματόσκυλων

  270. Νέο Kid Στο Block said

    269. Kαι σύ να πας να ψηφίσεις τον Τσιπράκο την Κυριακή. Θα σε δώσουμε τη μισή Θέρμη να φκιάξεις μέχρι κοσμοντρόμ και θα μάθουμε ελληνικά στον Ιβάν εντός διμήνου! (και εγγυημένο πρωτάθλημα σε κάθε ln (20.000*200ν) , ν ανήκει στο Ν* ,χρόνια από την ίδρυση της Σαλονίκης)

  271. Μαρία said

    http://www.thepressproject.gr/article/62313/I-DIMAR-stirizei-Morali
    Πρέπει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του Πειραιά να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Νομίζω ότι το όραμα του Γιάννη Μώραλη για τον Πειραιά της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης θα επιβεβαιωθεί και την ερχόμενη Κυριακή

  272. Νέο Kid Στο Block said

    271. Φόρα παρτίδα ε; 🙂 (αυτές οι «δημοκρατικές δυνάμεις» καιρό δεν είχαν να μας αναγουλιάσουν; ή μήπως είμαι ανενημέρωτος;)

  273. spiral architect said

    @271: Είσαι μωρό μου για μια (επιχειρηματική) συνεργασία; 😀

    (να γραφεί στα πρακτικά, τα ματάκια μας θα δουν πολλά ακόμα …)

  274. Γς said

    Και τον συμπαθούσα ελαφρώς τον Βασίλη Οικονόμου…τσ..τσ.

  275. Γς said

    Ερχεται και τρίτο σποτάκι της «πρώτης φοράς» του Ποταμ(ι)ού.

    Αυτή τη φορά το «πρώτη φορά» θα είναι με άντρα!

  276. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    268 – Έπαιξες κι έχασες, σαν γνήσιος Καλοχαιρέτας πολιτικάντης, (και συριζαίος που βάζει όποιον νάναι στο μαγαζί) ξέχασες οτι μιλάς σε ΑΕΚΤΖΗ, που έχει γράψει και τους στίχους για τον καινούργιο ύμνο της ομάδας (εδώ και 15 χρόνια) προς αντικατάσταση του επιεικώς απαράδεκτου μπουζουκοαχταρμάδικου, πάνω σε αυτή την μουσική του Gary Clitter.

    Υ.Γ – Και με τις δύο, είχα παίξει αντίπαλος με τον θρυλικό ΠΟΨ το 1978 στην β΄Αθηνών.

  277. π2 said

    271: lol. Αυτές οι «δημοκρατικές δυνάμεις» έχουν γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Ταλαιπωρημένη λέξη η δημοκρατία, από αρχαιοτάτων.

  278. spiral architect said

    @275: Μόνο μην το τρίψουν πολύ -το ψηφοδέλτιο- γλυτσιάσει, λερωθεί και βγει άκυρο ….

  279. Νέο Kid Στο Block said

    276. A έτσι ε; Mα πώς σε είχα για ομόθρησκο; Όσο για το «βάζει όποιον νάναι..» ξέχνα το! Θα μπεις όμως με το σπαθί σου καθότι «Οι Αεκτζήδες είναι φίλοι μας!»
    ΥΓ. Δεν ξέρω τι έχεις γράψει ,αλλά αυτοί οι νεωτερισμοί στους ύμνους μού τη δίνουν! Τιμή και δόξα στο «σουτάρτε και σπάστε τα δοκάρια!»

  280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    268 – Άκυρο το τραγούδι (καταραμένε Γερμανέ μου έχεις κάνει την μνήμη έμενταλ) αυτό είναι το σωστό.

    273 – Λοιπόν Σπιράλ, έτσι και κατέβεις στις εκλογές, κόντρα στις μέχρι τώρα πεποιθήσεις μου για τις εκλογές θα σε ψηφίσω. Πού τα βρίσκεις βρε θηρίο, κυρίως με αφήνει άφωνω, η μεγάλη και υψηλού επιπέδου γκάμα της μουσικής σου παιδείας.

  281. Μαρία said

    279
    Το σωστό άρθρο για χανουμάκια είναι αυτό.
    http://www.avgi.gr/article/2671057/i-aek-tis-prosfugias-kai-tis-antistasis

  282. spiral architect said

    Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, λίγες μέρες μετά
    (τουϊτερικόν)

  283. Μαρία said

    277
    Ο Οικονόμου είναι συνεπής. Είχε υποστηρίξει και προεκλογικά το Μώραλη «ως φρέσκο πρόσωπο που μπορεί να αναζωογονήσει την εικόνα του Πειραιά» (απο δήλωση στη Στάη). Γι’ αυτό και έχω μια επιφύλαξη για το πόσο ακριβής είναι ο τίτλος στο ΤΡΡ.

  284. sarant said

    238-243: Λεφτέρη Σφακ.-Σπύρο, συμφωνούμε απόλυτα και δεν είναι η πρώτη φορά!

    246: Σαν τον Άγγελο κι εγώ: κάν’το, κάν’το!

    254: Λάθον! Αυτά τα λέει ο Αντώνης, του έστειλα σημείωμα που του λέω τι λαθροχειρία κάνει και δεν το έβαλε.

    258: ΙΑ, από τη στιγμή που το ΚΚΕ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές και συμμετέχει στο ευρωκοινοβούλιο και ανήκει στην GUE και παίρνει λεφτά από την ΕΕ, είναι λίγο ειρωνικό να έχει αυτόν τον καταγγελτικό λόγο.

    261: Στα έιτις το ΚΚΕ διοικούσε Πειραιά,. Πάτρα, τα μισά προάστεια του λεκανοπεδίου, Λάρισα, Βόλο, Μυτιλήνη, Γιάννενα… Πράγματι, εντελώς απομονωμένο. Ευτυχώς, τώρα που έχει σωστή γραμμή, διορθώθηκαν τα πράγματα.

    271: Αυτό είναι το νέο σποτάκι του Μιχαλολιάκου;

  285. π2 said

    281: Πόσο διαολίζομαι όταν διαβάζω τέτοια από αριστερούς δεν περιγράφεται. Όλοι με τους ίδιους ιδρυτικούς μύθους: ο ποδοσφαιριστής που σκότωσαν οι Γερμανοί, η αντίσταση, η ομάδα του λαού, η ιδέα (πάλι καλά που δεν το γράφει με κεφαλαίο), μέχρι και τον Πατριάρχη έβαλε μέσα, που τον σέρνει ο Μελισσανίδης να βλογάει την ΑΕΚ κι αυτός ανταποκρίνεται (ο χορηγός έχει πάντα δίκιο -μέγας κουροπαλάτης του Πατριαρχείου ο με λευκό ποινικό μητρώο Τίγρης, μην ξεχνιόμαστε). Επίπεδο πανηγυρικού της 25ης Μαρτίου. Χαλάνε την πιάτσα κάτι τέτοιοι για εμάς τους σκέτους παλιμπαιδίζοντες οπαδούς χωρίς γιαλαντζί ιδεολογικές υπερκατασκευές.

  286. IA said

    284
    Για να μην τρελλαθουμε εντελως τα λεφτα της ΕΕ προερχονται απο τη φορολογια του κοσμακη

  287. sarant said

    286: Τότε γιατί κατηγορείτε το ΚΕΑ όταν τα παίρνει; Δεν χωράνε υπεκφυγές: η συμμετοχή του ΚΚΕ στην ευρωομάδα GUE (αντί να μείνουν ως ανεξάρτητοι απέξω) είναι συμβιβασμός. Οπότε, δεν σας παίρνει να χρησιμοποιείτε τέτοια φρασεολογία για την ΕΕ, αφού κι εσείς τη νομιμοποιείτε.

  288. Spiridione said

    283. Ναι, ο Οικονόμου διευκρίνισε ότι εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Ο αρχικά υποψήφιος της Δημάρ είχε πάει με τον Δρίτσα.
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=598006

  289. Μαρία said

    285
    Έτσι είναι οι παλιοί φίλαθλοι, καθηλωμένοι στην προ ΠΑΕ εποχή.

    Απροπό ο αρθρογράφος δεν ξαναεκλέχτηκε το ’10 δήμαρχος Καισαριανής για 12 ψήφους, μια και το ΚΚΕ λόγω της γνωστής γραμμής προτίμησε τον πασόκο. Αυτή τη φορά ο πασόκος πέρασε 2ος με μόλις 1 ψήφο διαφορά απ’ τον υποψήφιο του ΚΚΕ.

  290. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Στην αριστερομέτρηση συνήθως κόβομαι και για κάποιους ίσως δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ, αλλά δεν μπορώ να μην κάνω την τρολιάρικη παρατήρηση: παίρνετε στ’ αλήθεια σοβαρά το ΚΚΕ; Πέρα από ιδεολογικούς συναισθηματισμούς, ιστορική προσφορά και άλλα πολύ γνωστά, είναι το κόμμα που θα εμπιστευόσαστε το μέλλον των παιδιών σας;

  291. spiral architect said

    Προσωπικά, το μέλλον των παιδιών μου το εμπιστεύομαι στα χέρια τους.

  292. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    281 – Aυτά είναι για τους βαρεμένους, έτσι και βγάλουν το τζαμί αγιασοφιά, δεν πρόκειται να πατήσω ποτέ εκεί, (έχω να πάω απο το 1992) αλλα δεν θα δώσω και τους στίχους του νέου ύμνου.

    286 – Απο τον κοσμάκη είναι βέβαια, αλλα δεν είδα να τα επιστρέφουν σ΄αυτόν ή να τα αρνηθούν, σαν τους παπάδες ενα πράμα.

    291 – Σπιράλ σκέψου σοβαρά αυτό που σου έγραψα πιο πάνω, και κατέβα στις εκλογές, άκου ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, υπήρχε περίπτωση να απαντούσε έτσι η Πυθία; (ο Κουτσούμπας ούτε στ΄όνειρό του). Ρε μπάς και είσαι πολιτικός και μας δουλεύεις ψιλό γαζί;

  293. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    290 – Δηλαδή εσείς εμπιστεύεστε το μέλον των παιδιών σας σε κάποιο κόμμα; ΗΜΑΡΤΟΝ που λέει κι ο Γεωργίου.!!!

  294. munich said

    Τώρα μάλιστα… κλασική Ελλαδάρα, εδώ ο κόσμος χάνεται και οι κουκουέδες τσακώνονται με τους ανανεωτικούς ποιος είναι περισσότερο αριστερός/υποκριτής/συνεπής κτλκτλ
    Ας καταθέσω κι εγώ που προέρχομαι από διχασμένη οικογένεια (ΚΚΕ vs ΚΚΕ εσ.) την τραυματική μου εμπειρία.. Μετά από αλλεπάλληλες φορές που βρέθηκε στα πρόθυρα του διαζυγίου «για ιδεολογικούς λόγους» ο πατέρας μου σταμάτησε πια να ψηφίζει ΣΥΝ όταν ανέλαβε ο Αλαβάνος γιατί …βαρέθηκε αυτή την άλωση του κινήματος από κνίτες. (τη μάνα μου την είχαν διαγράψει ήδη από το 89 λόγω διαφωνίας με …την εθν. συμφιλίωση οθντκ, που λέτε κι εσείς)

  295. sarant said

    294: Υπήρχαν τέτοιες διχασμένες οικογένειες, αλλά πρώτη φορά βλέπω κάποιο παιδί τους να το εξομολογείται 🙂

  296. munich said

    αστα… να γράψω μήπως για κάποιες καταλήψεις αρχές 90 που ο μεγάλος Συνασπισμός είχε ταχτεί κατά και ο πατέρας μου κυνηγούσε όλα τα παιδιά του! τα ξεχνάει βέβαια αυτά η …αριστερά, (ευτυχώς η μάνα ήταν διεγραμμένη και κρυφογελούσε, ποτέ δεν πισωγύρισε ούτε όταν την παρακαλούσαν)
    Να πούμε για φίλους που υπέφεραν νευρικούς κλονισμούς όταν απέτυχε το ΚΚΕ δυνατό-17 τοις εκατό…(έιτις)

  297. Γς said

    Κι ήταν η εποχή των εντάσεων ΚΚΕξ -ΚΚΕς.
    Και στον τρίτο το ζευγάρι (με παιδιά συμμαθητές των δικών μου) ήταν για διαζύγιο

    Εγώ ήμουν στο τέταρτο και το δώμα από πάνω ήταν δικό μου. Και ανεβοκατέβαινα απο το κλημακοστάσιο που κανείς άλλος δεν χρησιμοποιούσε.

    Κι εκείνο το βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα, ανοίγω την πόρτα, με τα σώβρακα ήμουν, για να πάω στον περιστερώνα μου επάνω.

    Και πέφτω στη γιάφκα του ΚΚΕς. Είχαν μάζεψη στα σκαλοπάτια για την κυρία του κυρίου που δεν την άφηνε να πάει στο κόμμα.

  298. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @293, ψηφίζοντας κυβέρνηση αυτό πάνω-κάτω δεν κάνεις;

  299. Δημήτρης Μ. said

    295. Νίκο, καλό θα ήταν να κάνεις διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: «Αριστερά τραύματα».

  300. sarant said

    Φαντάζεσαι πόσες συμμετοχές θα έχει;

  301. munich said

    299
    και για ποιο πράμα νομίζεις ότι γράφουν οι αριστεροί από τη Βάρκιζα και μετά;
    αν διαβάσουμε και αυτοβιογραφικά από (όχι τόσο διάσημους) πολιτικούς πρόσφυγες στις πρών χώρες και εκεί βλέπεις το δράμα

  302. munich said

    «νομίζετε» ήθελα να γράψω αλλά μάλλον πρέπει να πάω για ύπνο, δεν ΄θελα να φανώ αγενής

  303. physicist said

    #301 (και σχετικά). — Είστε όμως και πολύ της διανόησης εσείς οι αριστεροί. Σας αρέσει να τις αναλύετε τις διαφορές σας και να παθιάζεστε με τα τραύματά σας, ακατάπαυστα. Μέχρι διαζύγιο μπορείτε να φτάσετε που λέει ο λόγος. 🙂

  304. munich said

    το «εσείς» που αναφέρετε; εγώ είπα ότι αριστεροί ήταν οι γονείς μου, «εμείς» είμασταν απλά το τράυμα 😀

  305. physicist said

    #304. — 😀 😀 😀

    Ωραίος! Άντε, πάνε για ύπνο, μη σε κρατάω.

  306. munich said

    και οι γονείς μου τελικά δε χώρισαν (μέχρι τώρα). Η αγάπη τους αποδείχτηκε πιο δυνατή από την αριστερά
    (πολλές φατσούλε γέλια)

  307. Νέο Kid Στο Block said

    Εγώ που μικρός ήμανε δεξιός κι έγινα αριστερός μεγαλώνοντας (κι όσο πάω αριστερίζω γαμώτο.. 😦 ) θεωρούμαι αναθεωρητής η μπαα..;

  308. physicist said

    Στα νιάτα δεξιός, στα ώριμα αριστερός;

    Σκούρα τα πράματα …

  309. Δημήτρης Μ. said

    307, 308. Ανίατη περίπτωση.

  310. Αγγελος said

    Αχ, Μόναχε…
    Ο πατέρας μου, καίτοι συγγραφέας, δεν έγραψε ποτέ γι’ αυτά, ίσως γιατί δεν πρόλαβε (πέθανε μόλις πήρε σύνταξη), αλλά όποτε μαζεύονταν οι παλιοί οικογενειακοί φίλοι, η κουβέντα, απ’ όπου κι αν είχε ξεκινήσει, στο «πώς διάολο τα κάναμε έτσι σκ…;» θα κατέληγε. Και δεν έζησε να δει την κατάρρευση του υπαρκτού…

  311. sarant said

    310: Δεν ήταν και τόσο εύκολο να γράψει γι’ αυτά εκείνες τις εποχές -εκτός αν τα έχει σε κανένα συρτάρι

  312. Νέο Kid Στο Block said

    χε,χε,χε 🙂 Aυτή η Ανταρσύα αρχίζει να μου γίνεται όλο και πιο συμπαθής!
    Eκτός από «Μπάουντη» (δεν μ’αρέσει καθόλου η καρύδα) ,σε τι άλλες γεύσεις βγαίνει; (έτσι για να χω ένα αποκούμπι άμα ο Αλεξ αρχίσει να κάνει νερά…)

  313. Δημήτρης Μ. said

    312. Βγαίνει και σε Λερναία Ύδρα (δυνατή). Πολυκέφαλη και τα κεφάλια όλο και πολλαπλασιάζονται με τις διασπάσεις.

  314. Νέο Kid Στο Block said

    313. 🙂

  315. physicist said

    #312. — Ναι, καλά, κοίτα όμως, έτσι και το παραστρίψεις αριστερά θα καταλήξεις σε τίποτα μυγοσπαθάτους ιδεολόγους, που θ’ ανακαλύψουν το δεξιό σου παρελθόν και θα φας πρόγκηγμα. Οπόταν, σε βλέπω εκεί γύρω στα 50+ να ρίχνεις λευκό-αποχή και να το υπερασπίζεσαι με πάθος στου Σαραντάκου απέναντι σε κάτι νεότερα ερίφια που θα κυκλοφορούν.

  316. Νέο Kid Στο Block said

    315. Eίσαι γκραν τρολαδόρ 😆 ενδεδυμένος το μαντεία του Νοστραδάμου! 🙂
    Πάνω που έχουμε σχεδόν ψημένα τα δυο ψηφαλάκια πάς να μάς τα κάψεις…

  317. physicist said

    #316. — Είμαι ο Δούρειος Ίππος της Μέρκελ στο ιστολόγιο. 🙂

  318. sarant said

    313: Και αλλάζανε και ονόματα παλιότερα.

  319. Νέο Kid Στο Block said

    317. Αχά! Eσύ είσαι λοιπόν το περίφημο Troika-nisches Pferd!
    ἔσσεται ἦμαρ ὅτ’ ἄν ποτ’ ὀλώλῃ Ἴλιος ἱρὴ ,μωρή! (..να πεις στην φοράδα την Αγγέλα!)

  320. physicist said

    #319. — Troikanisches Pferd 😀

    Το τρισχιλιετές, δεν. Να μου το κάνεις μετάφραση στα ρωμέικα.

  321. Δημήτρης Μ. said

    318. Αμάν, πήρε ο Σαραντάκος χαμπάρι την Ύδρα, την Υδρούλα μας, ο φονέας των Λερναίων…. Βοήθεια!!!!!!!!!!!!!

  322. Spiridione said

    Ο Θεωδωράκης στον Σκάι είπε σήμερα ότι θα γίνει ο δούρειος ίππος για να μπουν οι νέοι στην πολιτική! Αλήθεια λέω!

  323. Ηλεφούφουτος said

    310 Είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ.

    Ας κάνουμε και καμία με σύγκριση με το ξεκίνημα του καπιταλισμού στην Ευρώπη, από τον όψιμο μεσαίωνα, την ίδρυση εθνικών κρατών, την απολυταρχία και την εδραίωσή του αργότερα μέσω της αποικιοκρατίας.

    Μιας και ο λόγος περί τραύματος και επειδή οι παρουσίες παιδιών ορεκτικών για γράμματα είναι εδώ πολλες, γι αυτό το βιβλίο έχετε άποψη;
    Εγώ το ξεφύλλισα μόνο και κατάλαβα ότι πρόκειται για σοβαρή δουλειά.

    Από τους υπερασπιστές του ΚΚΕ θα ήθελα κι εγώ ν ακούσω πού κατατάσσουν τις συμμαχίες που έκανε το ΚΚΕ στα ογδόντα για να έχει τόσους δημάρχους στην Αττική και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
    Πόσες συμμαχίες δεν έκανε τότε με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ;
    Το ’82 και ’86 αν υποψήφιος του ΚΚΕ περνούσε στο δεύτερο γύρο κόντρα σε υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ήταν από χέρι νικητής με τις ψήφους ΝεοΔημοκρατών ή ΠΑΣΟΚων για σπάσιμο.
    Και μην ξεχνούμε πόσες φορές θα έπρεπε να λερώνουν εκείνοι οι δήμαρχοι τα χέρια τους και κατά την άσκηση των δημαρχικών καθηκόντων τους. Διαχείριση υπό συνθήκες καπιταλισμού έκαναν. Δεν έκαναν συμβιβασμούς κάθε μέρα, όταν έπρεπε να έρθουν σε συνεννόηση με κάποιον μη κομμουνιστή; Δεν στήνονταν δίπλα στον παπά στο βάθρο κάθε 25η Μαρτίου για να παρακολουθήσουν τη μαθητική παρέλαση;
    Ή εγκαθίδρυσαν το σοσιαλισμό σε κανέναν από τους δήμους που διοικούσαν;
    Εγώ δε λέω ότι δεν ήταν καλό ένας δήμος να είναι στα χερια δημάρχου του ΚΚΕ αντί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά αλλά αλλά:

    πόσο μεγαλύτερη ήταν στην πράξη η διαφορά από τη διαφορά μίας κυβέρνησης σαν τη σημερινή και μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Ε;

  324. Νέο Kid Στο Block said

    320. Απευθύνσου στην Μπόοτσαφτ στην Αθήνα! Εκεί κάνουν καλές μεταφράσεις. 🙂
    Θα θυμάσαι δα εκείνη την πρόσφατη και πλέον θρυλική:
    Sparmaßnahmen = Mέτρα σταθερότητας, εξυγίανσης και δημοσιονομικής σταθερότητας ,επ’αγαθώ της κοινωνίας βεβάιως-βεβαίως. (Άλα Οικονομία η φουντάνα η γερμανική γλώσσα! 1 γερμανική λέξη= 12 ρωμαίικες)
    Οπότε και το ελληνικό μακρυνάρι μπορεί να βγάλει κανα μονολεκτικό.. 🙂
    Aντε, αουφβίντερλέζεν από μένα και γκουντεννάχτ! Δεν κάνω γερμανικό νούμερο σήμερα. Genug ist genug!

  325. sarant said

    321: 😉

  326. physicist said

    #324. — Καληνύχτα (σ’ όλους)

  327. Μαρία said

    Ηλεφού, ξέρω απλώς την ύπαρξή του απ’ τη βιβλιοπαρουσίαση της Αυγής.
    Όπως κι αυτού:
    http://www.biblionet.gr/book/151435/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85_1946-1949,_%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%AF_%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82

    http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=506692

  328. nestanaios said

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει και κάτι άλλο στον λαό επιστρέφοντας από μία συνδιάσκεψη κορυφής της τότε ΕΟΚ. 1988, ἄν θυμάμαι καλά. «Η Θάτσερ και εμείς κρατήσαμε αυτή την στάση. Να μας πει η Γερμανία τι θέλει. Θέλει μια Γερμανία ευρωπαϊκή ἤ θέλει μια Ευρώπη γερμανική;». Έβλεπε πολύ μακριά.

  329. Voulagx said

    #323: Ηλεφού, επειδή είμαι παιδί ορεξάτο για γράμματα – για ορεκτικό δεν κάνω 🙂 – σ΄ ευχαριστώ για το βιβλίο που προτείνεις.

  330. ΕΥΡΗΚΑ !!

    Απελπισμένος από τους πόνους στα γόνατα είπα ν’ ανοίξω την τιβί κι έπεσα πάνω στον Κούβελα. Θαύμα !! Αποκοιμήθηκα γλυκά πάνω στον καναπέ. Γλαρωμένος θυμάμαι πως κάποια στιγμή μίλαγε ο Καμμένος και κάποια ο Αλαβάνος.
    παύση
    Υπάρχει ακόμα αυτή η ψυχή ; δεν είναι σκόμα στην Κωλέττη κρεμασμένος στα κάγκελα να καλεί τους (βουτυρόπαιδα) συμμαθητές του στο Βαρβάκειο σε αποχή ;
    τέλος της παύσης
    Εννοείται πως έβλεπα το ποδοσφαιροκάναλο της νέριτ, μια ακόμα επιβεβαίωση πως πολιτική και ποδόσφαιρο πάνε αγκαλιά.
    Ελπίζω νάχει και σήμερα τίποτε εμπνευσμένους (λέμε και καμιά μ@λ@κία να περνά η ώρα) λόγους να κοιμηθώ κι αυτό το βραδάκι.

    Προς Λάμπρον επιστολής Νο MLCCXIV το ανάγνωσμα

    Μόλις άφησε να εννοηθεί ο Ιβάν πως πάμε για χαμηλό μπάτζετ φέτος, θυμήθηκε (;) ο Βρύζας (ή όσοι κρύβονται πίσω από αυτό το όνομα ) να πάει στο CAS για την υπόθεση των -3 στα πλαίηοφφς. Μεταγραφών ανάγκα και θεοί πείθονται αλλά εγώ δεν πείθομαι πως αυτά γίνονται εν γνώσει του Ιβάν. Ακατανόητο πάντως γιατί άργησε τόσο, το είχα επισημάνει εγώ εδώ στο ιστολόγιο πριν 10-15 μέρες

    Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως αυτή τη φορά η ΕΠΟ δεν απάντησε αμ’εσως με ανακοίνωση λες και ήταν το γραφείο τύπου κάποιου ευαγούς σωματείου.
    Ισως είναι απασχολημένη με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών σε κάποιο λιμάνι της χώρας…

  331. spiral architect said

    @330: Ποιον Κούβελα; Τον επικριτή των λαπάδων ποιητών ή τον γιό του;
    Ζει αυτή η ψυχή;

  332. spiral architect said

    Ο Σταύρος είναι κατά των παιδιών του κομματικού σωλήνα. Για τα παιδιά του τηλεοπτικού σωλήνα δεν είπε κάτι.
    (αν και του τελευταίου έχει παρέλθει η εποχή του)

  333. # 332

    όχι ρε, αυτόν που παίζει στην Δημάρ (μπας και τον λένε Κουβέλη ; Δεν παίζει στην ΠΑΟΚάρα να τον ξέρω ! )

  334. spiral architect said

    @333: Α, τον Φωτάρα λες!

  335. Αυτόν.
    Που όταν ήταν ακόμα στον ΣυΡιζΑ και συζητάγαμε στην Δημοτική Αγορά του είχα πει πως μπαίνω στο σάιτ του Νίκου Σαραντάκου με αγριοκοίταξε και με ρώτησε » Ποιός είναι αυτός; »
    Και πολλά είχα καταλάβει για τις διαφορές των (τότε) συνιστωσών.

  336. sarant said

    Καλημέρα!

    335: Σοβαρά; Πλάκα έχει.

  337. Κι οι συνιστώσες πλάκα είχαν. Εγώ ως (ή μήπως σαν 😉 ανένταχτος ήμουνα περίπου σαν (ή μήπως ως 😉 το μήλο της έριδας
    «Ελα στην εκδήλωσή μας αύριο και να μην πάς στην εκδήλωσή τους μεθαύριο» ήταν η μόνιμη προτροπή τους σ’ όλες σχεδόν τις πάντες, στη ζούλα βέβαια.
    Και πραγματικά σε κέθε εκδήλωση και διαφορετικός κόσμος, οι άλλοι θαμώνες της Αγοράς τύχαινε να είχαν δουλειά.
    Μέχρι που τους βαρέθηκα.
    Κάπως καλύτερη ήταν η συμεριφορά της ομάδας Μπανιά (ελπίζω να το έγραψα το όνομα σωστά, μη τα μπερδέψω πάλι, κάτι σαν κόα, κόε, οάκα ήταν τ’ αρχικά τους ). Δεν ξέρω τι απέγινε η συνιστώσα μετά τον θάνατό του

  338. Ξέχασα να πω πως την δικιά μου εκδήλωση (είχα κουβαλήσει την θεατρική μου ομάδα για παράσταση) την παρακολούθησαν ελάχιστοι κι αυτοί από απόσταση (ίσως δεν είχαν την άδεια από «πάνω» )

  339. IA said

    @ 285
    Ειλικρινα δυσκολευομαι να καταλαβω το επιχειρημα σας. Το ΚΚΕ δεν κατηγορει το ΚΕΑ ή τον Συριζα επειδη είναι αποδεκτης της κοινοτικης χρηματοδοτησης για τον απλουστατο λογο ότι δεν θεωρουμε κακο να χρηματοδοτουνται τα πολιτικα κομματα ειτε από την ΕΕ ειτε από το ελληνικο κρατος όπως δεν ειμαστε εναντια στη δημοσια παιδεια ή υγεια.
    Κατηγορουμε τον Συριζα και την ηγετικη ομαδα του ΚΕΑ (όχι όλα τα κομματα που συμμετεχουν) για την υποταγη του στην ΕΕ

    @289
    Το ΚΚΕ δεν προτίμησε ΠΑΣΟΚ στο β΄γυρο των εκλογων 2010 στη Καισαριανη αλλα αποχη η ακυρο. Ο Σταμελος πήρε στον α’γυρο 2757 ψηφους ενώ στο δευτερο τα εγκυρα ηταν λιγοτερα κατά 2748. Η γραμμη του ΚΚΕ είναι να μην συμμετεχει στον εκβιαστικο β΄γυρο εκτος κι αν υπαρχει δικος του υποψηφιος Μην ξεχνατε ότι το μικροτερο κακο παλι καο παραμενει

  340. munich said

    #323
    Το βιβλίο αυτό το διάβασα και μου άρεσε πολύ. Είναι πολύ σοβαρή δουλειά και με πολύ ενδιαφέρουσα μεθοδολογία. Το δόγμα του σοκ στη θεωρία λογοτεχνίας. Από τ΄τοε μάλιστα που το διάβασα παρακολουθώ κι άλλες δουλειές της δοκιμιογράφου. μερικές φορές γράφει στον αναγνω΄στη η αλήθεια όχι πάντα εύστοχα, αλλά το βιβλίο αυτό το προτείνω ανεπιφύλακτα

  341. munich said

    #340
    συγγνώμη όχι του δόγμα του σοκ αλλά του μετατρευματικού στρεσσ

  342. spiral architect said

    @323: Ηλεφού, απ΄ όσο θυμάμαι στα ’80s απ’ το δήμο μου, κάποιους γειτονικούς, αλλά και άλλους, όπου υπήρχαν παραδοσιακοί υποψήφιοι και τότε δήμαρχοι του ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ τους υποστήριζε (αναγκαστικά) και ποτέ δεν γινόταν το αντίθετο. Βέβαια στα ’80s οι δήμαρχοι του ΚΚΕ ήταν εκεί και προδικτατορικά και με τη μεταπολίτευση επανεκλέθηκαν πανηγυρικά αφ’ ενός κι αφ’ ετέρου τα δυτικά (κυρίως) προάστια ήταν εργατικά και λιγότερο μικροαστικά.
    (παραδείγματα: το Περιστέρι και η Πετρούπολη)
    Η μεταβολή, οι τοπικές εκλογικές κόμπλες και η εμφάνιση νέων υποψηφίων (από ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και απ’ το τότε ΚΚΕεσ) άρχισε γύρω στα μέσα της δεκαετίας με κορύφωση γύρω στο ’90. Τότε όμως αυτά τα προάστια είχαν πια χάσει το εργατικό τους χαρακτήρα γενόμενα μικροαστικά.
    (ανοικοδόμηση, αντιπαροχές, δάνεια, BMW κλπ)
    Έτσι π.χ. βγαίνει πια για 4η τετραετία στο Περιστέρι ένας νεοδημοκράτης (νυν αχρωμάτιστος) δήμαρχος που πρωτοεκλεχθηκε υποσχόμενος «μετρό στο Περιστέρι», με την εν τοις πράγμασι χάραξη του μετρό απ’ τα Σεπόλια προς αυτόν το μεγάλο δήμο να προβλέπει τρεις σταθμούς. Κοινώς φλος ρουαγιάλ από χέρι. 😉
    Κανένας απ’ τους κομμουνιστές δημάρχους δεν εφάρμοσε το σοσιαλισμό, φρόντισε όμως (παλιά) να κάνει έργα υποδομής, τις εποχές που η φράση «έργα υποδομής» ήταν εντελώς άγνωστη σε περιοχές με βοσκοτόπια, ρέματα και εργατικά σπιτόπουλα. Στο δήμο μου π.χ. απ’ τη δεκαετία του ’60 υπήρχε κατατεθειμένο στη τότε Νομαρχία πολεοδομικό σχέδιο, έργο κομμουνιστή δημάρχου.
    Τα πράματα από παλιά έχουν αλλάξει και τα βλέπουμε όλοι μας … 😐

  343. spiral architect said

    Μην ξεχνάμε επίσης το ψηστήριπου γινόταν από πλευράς ΝΔ στο νυν δήμαρχο Περιστερίου για υποψηφιότητά του για Περιφερειάρχης.
    (τι παίχτηκε τότε, δεν έχω ιδέα και ούτε μ’ ενδιαφέρει)

  344. IA said

    @323 Hλεφου
    Οι αρμοδιοτητες των δημων από τη δεκαετία του ’80 μεχρι σημερα εχουν αυξηθει σημαντικά. Τις δεκετιες πριν το 1990 οι δημοι και οι δημαρχοι κυριως διεκδικουσαν από την κεντρικη εξουσια ενώ σημερα αποτελουν ένα βραχιονα του αστικου κρατους με δικα τους εσοδα ειτε από επιχειρησεις ειτε κυριως από τη φορολογια των δημοτων. Η αλλαγη στη φυσιογνωμια των δημων ειχε σημαντικη επιδραση και στις εκλογικες επιδοσεις των κομμουνιστων Σημερα οι δημοι εχουν αναγκη από διαχειριστες και εφαρμοστες των πολιτικων του αστικου κρατους και σε αυτά τα κριτηρια υστερουν οι κομμουνιστες εξ ορισμου

    Κι επειδη φανταζομαι η επομενη ερωτηση είναι γιατι τοτε συμμετεχεται στις δημοτικες εκλογες η απαντηση είναι για τον ιδιο λογο που συμμετεχουμε σε κάθε ειδους εκλογες του αστικου κρατους. Για να εχουμε προσβαση σε πληροφοριες για να αποκαλυπτουμε τον αντιλαικο τους χαρακτηρα και στο μετρο του δυνατου να αποτρεπουμε ορισμενες αδικιες

  345. # 344

    Με την άδικη αφαίρεση τριών βαθμών ΄στην ειδική βαθμολογία των πλαίοφφς από τον ΠΑΟΚ, θα κάνετε τίποτε ;

  346. spiral architect said

    @345: Ανάψτε κάνα κερί στο χοντρό εσείς! 👿

  347. # 346

    Δεν το ανοίγει αλλά νάσαι καλά, γέλασα γιατί φαντάστηκα βαρελότο ξέρεις που, να κάνει την νεράϊδα !

  348. spiral architect said

    @347: Ωχ ναι, αλλά δεν πειράζει. Πάρε το Ν. 2947/2001 – ΦΕΚ Α 228-2001 – σελίδα 19 § 5 και ένα όνομα: Μπατατούδης.

  349. Ηλεφούφουτος said

    342
    «φρόντισε όμως (παλιά) να κάνει έργα υποδομής, τις εποχές που η φράση “έργα υποδομής” ήταν εντελώς άγνωστη»

    |Ναι, γι αυτό κι εγώ λέω ότι καλό ήταν που εκλεγόντουσαν αλλά από το «έργα υποδομής» μέχρι αυτά που απαιτούν οι του ΚΚΕ από το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διαφορά.
    Έργα υποδομής μπορεί να κάνει και ένας δεξιός και δεν αλλάζουν το κοινωνικό – οικονομικό σύστημα από μόνα τους.
    Μπορούν όμως να αποδεικνύουν το φιλολαϊκό προσανατολισμό αυτού που τα κάνει, όταν αφορούν ανάγκες των πολλών και όχι π.χ. τα κάγκελα που έβαλε ο Αβραμόπουλος.
    Αυτό σε επίπεδο κυβέρνησης μπορεί να το κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

  350. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    298 – Όχι πάνω κάτω, αλλα ακριβώς αυτό, αυτός είναι και ένας απο τους βασικούς λόγους που ρίχνω άκυρο. Είναι δυνατόν να εμπιστευτώ το μέλον των παιδιών μου, σε κλέφτες, ψεύτες, βλαμμένους κι ανισόρροπους; δεν τα πνίγω στον ασβέστη καλύτερα. Αν υπήρχε νόμπελ ηλιθιότητας, η βουλή μας θα ήταν γεμάτη νομπελίστες. Ενώ οι traders που κάνουν ουσιαστικά κουμάντο στην παγκόσμια οικονομία, στροφάρουν πιο γρήγορα κι απο Πάλσαρ, αυτοί πάνε πιο αργά κι απο την Αφροδίτη.

    307 – Εσύ άμα συνεχίσεις να αριστερίζεις, θα καταλήξεις εκέι που ξεκίνησες.

    330 – Καααλά δεν είναι εν γνώση του. Άμα ξενυχτάς απο πονους στα γόνατα, θέλεις ένα αποκούμπι, άλλωστε ο πόνος της ψυχής είναι βαθύς, και δεν αντέχεται.
    Υ.Γ – Ρε παλαβός είσαι, αυτός θέλει δέκα Βρύζες για πρωϊνό λέμε.

    345 – Ευχέλαιο, και μετά γονιπετείς προσευχή στην παναγιά, χοροστατούντος του ποδοσφαιροεπισκόπου Αναστασιάδη.

  351. Δημήτρης Μ. said

    342. Spiral, η πρώτη φορά που δεν υποστηρίχτηκε υποψήφιος των «δημοκρατικών δυνάμεων», λέγε με ΠΑΣΟΚ, στο β’ γύρο από την Αριστερά, ήταν το 1986, όταν και η ΝΔ εξέλεξε Έβερτ, Κούβελα, Ανδριανόπουλο. Μέχρι τότε, στο β΄ γύρο υπήρχε αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφίων ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Με το ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ το ΚΚΕ είχε ένα πρόβλημα, αλλά δε θυμάμαι περιπτώσεις και δε λέω.

    Και μια που το έφερε η κουβέντα. Λέει το ΚΚΕ ότι δε συνεργάζεται με το νέο ΠΑΣΟΚ (ΣΥΡΙΖΑ), με το παλιό, όμως, ΠΑΣΟΚ συνεργαζόταν αρκετά αρμονικά, ενώ δε συνεργαζόταν με τίποτε με το ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ. Αυτό προς επίρρωση των όσων είπα πιο πριν, ότι το ΚΚΕ δεν κάνει ποτέ συνεργασία, μέσω της οποίας θα αναγνωριζόταν η ιδιότητα του κομμουνιστή, ή του αριστερού κλπ σε κάποιον άλλον και θα κινδύνευε η πρωτοκαθεδρία του στο χώρο. Εξού και η μη συνεργασία με ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή άλλους μικρότερους σχηματισμούς. Οι εξαιρέσεις οφείλονται σε ιδιαίτερες συνθήκες και, απλώς, επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

  352. Ιάκωβος said

    Ο Μαρξ έκανε ένα λάθος.Κάποτε, ναι, οι ακτήμονες εργάτες θα πάρουν την εξουσία από τους αστούς. Τώρα όμως, έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα, αυτόνομα ,σαν κοινωνική τάξη, δε φαίνεται να κουβαλάνε τίποτα το επαναστατικό.

    Νομίζω οτι ένας λόγος γι αυτήν την υπεραισιοδοξία του Μαρξ, που ενισχυόταν κι από την επανασταστική δράση των εργατών, σε όλη την περίοδο μέχρι και το μεσοπόλεμο, ήταν αυτός:

    Μέχρι τότε οι αστοί δεν πολυανακατευόντουσαν ιδεολογικά με το προλεταριάτο, το αφήνανε ήσυχο, έτσι οι αριστερά αλώνιζε και φλόγιζε τα πλήθη. Μετά το Χίτλερ είδανε οτι μπορούν και οι ίδιοι οι καπιτάλες να αντιγράψουν τα λάβαρα και τα ταρατατζουμ, και να πάρουν την γεια σου αθάνατη περήφανη εργατιά με το μέρος τους .

    Λίγο τα ποδόσφαιρα κι οι χουλιγκανιές κι όλη αυτή η βρωμιά των Θυρών, λίγο η γενικευμένη φασιστική ψυχολογία, δε θέλει πολύ.

    Είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία όσοι φεύγανε από το ΚΚ γινόντουσαν λεπενικοί; Ή το ότι οι ναζιστές της ΧΑ δυναμώνουν στις φτωχές περιοχές;

    Άλλωστε και το ΚΚΕ,πόθεν είναι ΤΟ ένα και μοναδικό κόμμα της εργατικής τάξης; Μόνο κατά δήλωσή του. Πουθενά αλλού δεν είναι γραμμένο αυτό.Και που είναι οι εργοστασιακοί εργάτες του ΚΚΕ; Στο κόμμα υπάρχει λόγω μεν εργατοκρατία έργω δε η του ενός διανοούμενου Κουτσούμπα αρχή.

    Το κκε ιδεολογικά έχει τελειώσει προ πολλού, ουσιαστικά, από τη δεκαετία του 50. Αλλά ήθελε μισό αιώνα ακόμα για να αποδειχτεί η αποτυχία του πειράματος και στο εργαστήριο, με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ξαναγυρνώντας στον Στάλιν, το κόμμα μπροστά στα πόδια της Ιστορίας έχει κάνει ένα θεαματικότατο χαρακίρι και πια παρακολουθούμε το επιθανάτιο παραλήρημα. Όταν εξισώνει πχ τον σύριζα με τον Πειραιώτικο συνασπισμό μαφίας, εφοπλιστών, χούλιγκαν και χρυσαυγιτών, σημαίνει ότι τα άτομα δεν ξέρουν που πατάν και που πηγαίνουν.

  353. Μανούσος said

    Νομίζω πως το σοβαρότερο εκλογικό πρόβλημα της εν γένει Αριστεράς (από ΚΚΕ έως ΔΗΜΑΡ…. Ποῖόν με ἔπος φύγεν ἕρκος ὀδόντων…) είναι η απαίτηση, οι ψηφοφόροι να μεταλλάσσονται διανοητικῶς τουλάχιστον και σε μέλη του κόμματος.
    Αντιθέτως -κατά το θρυλούμενον, όταν ο Μάνος Χατζηδάκις ερωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν να συμπορεύεται με την Δεξιά, απάντησε «Διότι οι δεξιοί, σου επιτρέπουν και να μην είσαι μαζί τους»

    Μάνος Χατζιδάκις

  354. Δημήτρης Μ. said

    353, Οι Δεξιοί σου επιτρέπουν να μην είσαι μαζί τους, διότι από τους ψηφοφόρους χρειάζονται μόνο την ψήφο. Τα υπόλοιπα τα διευθετούν μέσω του κράτους, του οποίου την εξουσία έχουν. Αλλά το κράτος δε σου επιτρέπει να μην είσαι μαζί του…
    Αντιθέτως η Αριστερά, τουλάχιστον της εποχής του Χατζηδάκι, αλλά και η σημερινή, όντας αποκομμένη από την εξουσία ζει με τους ψηφοφόρους της και της χρειάζεται μία, τουλάχιστον διανοητική, κοινή βάση με αυτούς, για να έχει κοινωνικό χώρο.

  355. spiral architect said

    Ενα κόμμα που με ελάχιστες παρεκκλίσεις εδώ και κοντά έναν αιώνα κρατά τις αρχικές του θέσεις δεν έχει να φοβάται από νεοσοφιστές τύπου Τζήμερου, ή διάφορα ενδημικά είδη ιστολογίων. Το αν αυτό πέθανε, θα πεθάνει, ή ακόμα ζει το δείχνει η ιστορία και η εξέλιξή της. Συγκρίσεις αυτού με κόμματα που, από τις τελευταίες εθνικές κι εκλογές και εντεύθεν έχουν χάσει την όποια ριζοσπαστικότητα είχαν, για μένα είναι ανεπίτρεπτη.

    Η πρώτη μου φορά:

  356. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @355, Αυτό το «…με ελάχιστες παρεκκλίσεις εδώ και κοντά έναν αιώνα κρατά τις αρχικές του θέσεις…» το λες για καλό;
    @350, Ακριβώς έτσι, κι επειδή η ψήφος είναι μεγάλη υπόθεση εγώ συνήθως απέχω.

  357. sarant said

    355-356: Που δεν είναι και αλήθεια, δηλαδή, αφού το ΚΚΕ έκανε συνεργασίες και μέτωπα με άλλες συγκροτημένες δυνάμεις από τη δεκαετία του 1930 ίσαμε πρόσφατα.

  358. spiral architect said

    @357: Εγώ δεν μίλησα για εκούσιες ή ακούσιες – ας μού επιτραπούν οι επιθετικοί προσδιορισμοί- συνεργασίες εκ μέρους του ΚΚΕ γνωστές ήδη απ’ την εποχή του συμφώνου Σοφούλη – Σκλάβαινα και εντεύθεν. Για θέσεις μίλησα. 😉

  359. sarant said

    358: Οι συνεργασίες (ή οι μη) είναι και απόρροια των θέσεων.
    Αλλά και σε άλλα θέματα έχουμε αλλαγές θέσεων, π.χ. ως προς τα στάδια.

  360. Pedis said

    @ Sarant – 357: έκανε, όπως έκανε τις συνεργασίες και βρέθηκαν οι Τσιριμώκοι στη Βουλή και οι κουκουέδες στο κλουβί.

  361. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    352 – To βασικό λάθος του Μάρξ, ήταν που δέν έλαβε υπόψην την ψυχοσύνθεση των προλεταρίων, (βέβαια ο Φρόϋντ ήταν παιδί τότε) και την προσαρμοστικότητα του καπιταλισμού. Για να μην το αναλύσουμε πολύ, Ο ΦΑΣΙΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΣ, βασίζεται στην σεξουαλική καταπίεση, και στην κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας.

    354 -Kοινή διανοητική βάση η γραμμή του κόμματος, (αποφασίζομεν και διατάσσομεν) που όποιος τολμήσει να ψελλίσει κάτι διαφορετικό διαγράφεται; Οι οπαδοί είναι διανοητικά καθυστερημένοι, όταν είναι και η ηγεσία, το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει καταστροφικό, η ιστορία του 20ου αιώνα αυτό μας διδάσκει.

    355 – Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα σύντροφε, κρατάει τις αρχικές του θέσεις εδω και έναν αιώνα, και δεν (θέλει;) αντιλήφθηκε οτι οι θέσεις έχουν αλλάξει, έχουν φύγει απο την αρχική τους θέση, έχουν απομακρυνθεί χιλιάδες χιλιόμετρα. Την ζωή που κάνει ένας μέσος εργαζόμενος σήμερα (που δεν είναι φυσικά προλετάριος, σίγουρα όχι ο προλετάριος του Μάρξ) ο μπουρζουάς του 1900+ ούτε να την φανταστεί μπορούσε, που δεν είχε κάν τρεχούμενο νερό στο σπίτι του, πόσο μάλλον διαδύκτιο για να επικοινωνεί στο ιστολόγιο του παππού του Νικοκύρη.
    Το αν θα πεθάνει είναι θέμα του αδυσώπητου φυσικού νόμου της προσαρμοστικότητας στις φυσικές εξελίξεις, οι δεινόσαυροι κάτι έχουν να πούν γι΄αυτό.

    356 – Ω, Ω, οποία ευχάριστη έκπληξη, δηλαδή είμαστε πάνω απο δύο εδω μέσα;
    Geeeeeee πού είσαι ρέεεεε ξύπνα, είμαστε δυό είμαστε τρείς, σε λίγο θα γίνουμε χιλιάδες, (γιατι όχι, εδω το ποτάμι θέλει να γίνει τρίτο κόμμα, κι ο Γκλέτσος πρωθυπουργός).

    Υ.Γ – Όπως βλέπεις Νίκο, έχουμε κάνει γιάφκα εδώ.

  362. sarant said

    360: Πέρα από το ότι οι Τσιριμώκοι βρίσκονταν στη Βουλή από το 1910, δεν νομίζω ότι για την αποτυχία έφταιγαν οι συνεργαζόμενοι, που μάλλον μικρό ρόλο έπαιξαν. Κι αυτό καινούργια επεξεργασία είναι φαίνεται.

    361: Ναι, τρίτωσαν οι απέχοντες, αλλά κακό δικό σας.

  363. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    362 – Aν είναι να έχουμε το δικό σας καλό που συμετέχετε, και ζείτε με την ψευδαίσθηση οτι σας λαμβάνουν υπόψην και αποφασίζετε, δέν πειράζει, ας είναι κακό δικό μας. Τουλάχιστον είμαστε υπεύθυνοι των πράξεών μας, και δεν ζητάμε ευθύνες απο ανεύθυνες κυβερνήσεις και πολιτικούς που ψηφίζουμε.
    Τι κοινό έχουν όλα τα κόμματα της βουλής ξέρεις;

  364. Μαρία said

    Σήμερα έμαθα και το επιβεβαίωσα -αλλά να μας λείπει το βίντεο- οτι ο γιος του φον Γιοσμά που στις εκλογές του ’12 είχε πολιτευτεί με τον καρατζαφύρερ μεταπήδησε στο γνήσιο φύρερ και ήταν υποψήφιος περιφ. σύμβουλος για την περ. ενότητα Θεσσαλονίκης.

  365. Pedis said

    @ sarant – 360: ακριβώς αυτό. Συνέβαλε στο να γιορτάσουν τον ιωβηλαίο ως πρωθυπουργοί.

    Να μην παρεξηγούμαι, τις αιτίες τέτοιων συνεργασιών έχω στο μυαλό μου και τότε, και αργότερα και καμιά εικοσαριά χρόνια πριν. Και μακάρι, αν είναι το κκε να κάνει κι άλλα, ας είναι λάθη πιο ενδιαφέροντα.

  366. Δημήτρης Μ. said

    363. Έχουν το κοινό ότι είναι όλοι ίδιοι: «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί», το λέει και η ΧΑ.

  367. # 361, τέλος

    Θαύμα ! με τις πολιτικές αναλύσεις Πολύδωρα, Καρατζαφύρερ, τι γλυκός ο ύπνος αφού μόλις πούνε μια κουβέντα ξέρεις ποιά είναι η επόμενη. Κάτι σαν τον ΠΑΟ του γραφικού Φερέϊρα, το καλύτερο υπνωτικό έβερ,

    Μπορεί να είμαστε τρεις στην αποχή αλλά ήδη διακρίνω φράξιες, ένας της επιλεκτικής αποχής κι ένας της άκυρο-λευκό

  368. Το πώς κατέρρευσε ο Παναθηναϊκός του Φερέιρα είναι μια πονεμένη ιστορία. Εγώ πάντως θυμάμαι -και δεν με απατά η μνήμη μου- ότι για κάποιους μήνες εκείνος ο ΠΑΟ έπαιζε εκπληκτική μπάλα και μόνο προβλέψιμος δεν ήταν. Στο 1-3 της Τούμπας, για παράδειγμα, θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι ο ΠΑΟΚ είχε χάσει τ’ αβγά και τα πασχάλια από τα τριγωνάκια των παιχτών μας. Τέτοιο μονότερμα μέσα στην Τούμπα δεν το θυμάμαι ούτε από τις τις καλύτερες εποχές μας!

  369. # 368

    καθόλου πονεμένη ιστορία. Υπερπροπόνηση για να παίξει καλά σε δυο-τρια ματς (Ευρώπη,ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ) και σερνότανε στα υπόλοιπα για δυο-τρεις μήνες.
    Π.Χ το ματς του δεύτερου γύρου όπου δεν είχε άλλες «καραμέλλες» ο Φερέιρα

  370. spiral architect said

    Τελικά νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση ή ο ΠΑΟ του Φερέιρα; 🙄

  371. sarant said

    370: Το πάνε σε μπαράζ 🙂

  372. Δημήτρης Μ. said

    366, Επειδή η συζήτηση κλείνει σιγά σιγά, να διευκρινίσω ότι εννοείται ότι δεν θεωρώ πως ο ΛΑΜΠΡΟΣ δεν έχει ΧΑίτικες απόψεις.

  373. Αγγελος said

    Δημήτρη Μ, ελπίζω πως έβαλες ένα «δεν» παραπάνω στο 372…

  374. physicist said

    #372. — Εχμ, ένα «δεν» περισσεύει. 🙂

  375. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    366 – Πολύ χαριτωμένο, και ακόμα πιο πολύ ανώδυνο, αλλα αυτό δεν χρειαζόμαστε την Χ.Α (που δεν είναι κι ό,τι πιο έξυπνο) για να μας το πεί, το γράφει και η νεότερη ιστορία, κι ας είναι γραμμένη απο τους νικητές.
    ΟΛΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, όπως και η Χρυσή Αυγή. ΤΥΧΑΙΟ;
    Υπάρχουν βέβαια κι άλλα πολύ πιο οδυνηρά, όπως διαπλοκές, μίζες, ξεπούλημα του συνδικαλισμού, χειραγώγηση των εργαζομένων, με το αζημείωτο φυσικά (ποιός να τα δίνει άραγε;) κλπ, αλλα μην πάμε εκεί, γιατι γίνεται συνομοσιολογικό το κλίμα, αν και υπαρχουν στοιχεία με αποδείξεις και ονόματα, και δικαστικές αποφάσεις, δεν έχω αυτή την πρόθεση.

    372 – Εννοείται, αν κι εγώ δεν παρεξηγώ και δεν παρεξηγούμαι στα social media, και στην κανονική μου ζωή, επιλέγω εγώ άν θά και με ποιόν.

  376. tsou said

    Αγαπητέ Νίκο, πολύ καλό το άρθρο όπως συνήθως. Διαφωνώ όμως με το θέμα Καρυπίδη. Πιστεύω (και ελπίζω) ότι δεν πρόκειται περί φεϊσμπουκικής παρεξήγησης. Ο κ. Καρυπίδης είχε επιλέξει να κάνει εκπομπή με τον Κασιδιάρη και να του συμπεριφέρεται «με το γάντι»…
    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=267768&catid=9

Σχολιάστε