Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Βαγιομεζεδάκια

Posted by sarant στο 27 Απριλίου, 2024


Κυριακή των Βαΐων αύριο, αλλά τον τίτλο «μεζεδάκια των Βαΐων» τον  έχω ήδη χρησιμοποιήσει, οπότε νεολογίζω.

Η Κυριακή των Βαΐων ονομάστηκε έτσι επειδή όταν μπήκε ο Ιησούς στα Ιεροσόλυμα τον υποδέχτηκε ο λαός με κλαδιά φοινικιάς, που λέγονταν βαΐα: ἀκούσαντες ὅτι ἔρχεται ὁ Ἰησοῡς εἰς Ἱεροσόλυμα ἔλαβον τὰ βαΐα τῶν φοινίκων καὶ ἐξῆλθον εἰς ὑπάντησιν αὐτοῡ» λέει ο Ιωάννης. Σε ανάμνηση, την Κυριακή στην εκκλησία μοιράζουν τα βάγια («όποτε πάω στην εκκλησιά, βάγια μοιράζουνε», έλεγε ένας ήρωας του Παπαδιαμάντη, που εκκλησιαζόταν μόνο κάθε Κυριακή των Βαΐων), αν και τα βάγια δεν είναι απαραιτήτως κλαδιά φοινικιάς, συχνά είναι δάφνη ή μυρτιά. Μετά βαΐων και κλάδων, έμεινε η έκφραση για τη θριαμβευτική υποδοχή κάποιου, ενώ και το φοινικόδασο του Βάι, στην ανατολική Κρήτη, από εκεί πήρε την ονομασία του.

Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα πούμε και τις άλλες μέρες, ενώ σήμερα, που είναι Σάββατο, το μενού έχει μεζεδάκια.

Kαι ξεκινάω με μια διαδεδομένη ακλισιά που με πληγώνει, εδώ από το newsletter του Βήματος, όπου ο Γκάρι Κασπάροφ χαρακτηρίζεται «ζωντανός θρύλος του σκάκι».

Mε πληγώνει διότι κι εγώ υπήρξα σκακιστής, όχι βεβαίως  θρύλος αλλά απλός παίκτης του σκακιού, και όχι του σκάκι.

Όσοι παίζουν τακτικά σκάκι το κλίνουν κανονικά, όσοι δεν παίζουν καθόλου ή μόνο πολύ περιστασιακά μπορεί και να το αφήσουν άκλιτο. Άρα, το κάνουν  αυτό επειδή (θεωρούν ότι) είναι ξένη λέξη ή επειδή τους φαίνεται για υποκοριστικό;

Μάλλον το δεύτερο (αλλά ποιας λέξης; ). Πάντως, αν γκουγκλίσετε τη  φράση  «θρύλος του σκάκι» θα τη δείτε να επαναλαμβάνεται όχι λίγες φορές, άλλοτε για τον  Κασπάροφ άλλοτε για τον  Κάρποφ ή κάποιον άλλον.

* Η φίλη που μου έστειλε το προηγούμενο, έστειλε άλλη μια περίπτωση ακλισιάς, αυτή τη φορά με κανονικό υποκοριστικό, από συνταγή μαγειρικής:

Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί φέτα, το ανθότυρο και τα θρυμματίζουμε. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Παίρνουμε μια ποσότητα με ενα κουταλάκι του γλυκού και δίνουμε σχήμα μπαλάκι.

H ακλισιά αφορά (φυσικά) μόνο τη  γενική. Στην επόμενη  πρόταση της συνταγής «πανάρουμε τα μπαλάκια τυριού» και μετά «προσθέτουμε τα παναρισμένα μπαλάκια».

Πράγματι τα υποκοριστικά σε -άκι (εδώ έχουμε γνήσιο υποκοριστικό) αντιστέκονται στη γενική, και για να πω την  αλήθεια η ακλισιά στο «σε σχήμα μπαλάκι» δεν είναι τόσο ενοχλητική όσο αν  έλεγε, ξερωγώ, «του μπαλάκι». Εγώ πάντως θα έγραφα «σε σχήμα μπαλακιού». Και όχι βεβαίως «σφαιριδίου» εκτός αν ήθελα να  ειρωνευτώ -παναρισμένα σφαιρίδια!

* Συνεχίζουμε ακλισιάρικα με τη γυναικοκτονία «στους Άγιοι Ανάργυροι».

Αυτό ακούγεται λίγο σαν ιδιωματικό (ή σαν μάγκικο, όπως έλεγε ο Χάρυ Κλυνν ‘έχουμε κρυφούς φωτισμοί’).

* Σε είδηση  από το Χαϊδάρι, διαβάζουμε:

Στην έκταση του πρώην camping στο Δαφνί, ανάμεσα στον Κήπο και την Γιορτή, υπήρχαν δύο παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές 30 τόνων η κάθε μία. Η διοίκηση του Κήπου αποφάσισε να τις αξιοποιήσει στην προσπάθεια αναβάθμισης των μέτρων προστασίας, στην οποία η άμεση παροχή νερού για την πλήρωση των πυροσβεστικών μέσων έχει πολύ τεράστια σημασία.

Πολύ τεράστια δεν μπορεί να  είναι  η σημασία,  όπως δεν υπάρχει και  ολίγον έγκυος.

Αλλά ο φίλος που το στέλνει επισημαίνει επίσης  το «δεξαμενές τριάντα τόνων». Ασφαλώς δεν αναφέρεται στο βάρος των  τσιμεντένιων τοιχωμάτων, αλλά στην περιεκτικότητα. Τριάντα τόνοι είναι το βάρος βέβαια αν  περιέχει νερό η δεξαμενή, αλλιώς διαφέρει. Και έχουν  πάντα όγκο 30 κυβικών μέτρων.

* Κι ένα ορθογραφικό, μάλλον πεζό, αλλά ο φίλος που το στέλνει θεωρεί ότι είναι ασυνήθιστο να υπάρχει στο κύριο άρθρο μιας μεγάλης εφημερίδας. Αλλά τώρα πια οι περισσότερες μεγάλες εφημερίδες δεν  έχουν διορθωτή, οπότε… δίλλημα,  κι ας είναι ανάποδα τα διπλά σύμφωνα.

* Άρθρο για έναν επιστήμονα που κλήθηκε από το εξωτερικό, ήρθε, είδε και απήλθε:

Αυτή η αλλαγή στην οργάνωση και λειτουργία του ΙΙΒΕΑΑ είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεφύγει από τα προβλήματα που το ταλαντεύουν για πολλά χρόνια και για να επιτρέψει στους ερευνητές του να πάρουν την τύχη του ιδρύματος στα χέρια τους. Το Ίδρυμα όμως συν εποπτεύεται και από την Ακαδημία Αθηνών, μια σχέση που μπορεί να του δώσει μια διαφορετική δυναμική και ξεχωριστή αίγλη αρκεί αυτή η σχέση να μπει σε σύγχρονες και υγιείς βάσεις.

Εντάξει, η σχιζολεξία στο «συνεποπτεύεται» μπορεί να οφείλεται και στον κορέκτορα -οι κορέκτορες αντιπαθούν τις πολυσύλλαβες λέξεις και δεν  διστάζουν να τις διαμελίζουν. Αλλά «τα προβλήματα που το ταλαντεύουν» δεν στέκει. Ταλανίζουν ήθελε να γράψει ο συντάκτης.

Η πλάκα είναι ότι το ταλανίζω και το ταλαντεύομαι έχουν την ίδια ρίζα, ετυμολογικά μιλώντας. Κάποτε ίσως γράψουμε.

* Θεωρείτε αμφίσημο αυτόν  τον τίτλο; Βραβεύτηκαν εκπαιδευτικοί «που έσωσαν τη ζωή των μαθητών τους από το Υπουργείο Παιδείας».

Βραβεύτηκαν από το Υπουργείο επειδή έσωσαν τη ζωή μαθητών τους;

Ή μήπως έσωσαν τη ζωή των μαθητών τους που την απειλούσε το Υπουργείο;

Ή το μυαλό μου πάει αδίκως στο κακό;

* Σε ρεπορτάζ από συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη, διαβάζουμε ότι  είπε, μεταξύ άλλων:

Ακόμη επισημαίνει πως «ξοδεύουμε ένα σορό χρήματα για να σπουδάζουμε και να μορφώνουμε γιατρούς και φεύγουν έξω από την Ελλάδα. Χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία. Και έχετε την εγγύηση πως όταν γίνουμε κυβέρνηση η πρώτη προτεραιότητα θα είναι το κοινωνικό κράτος. Να υπάρχει πραγματικά δημόσια υγεία»

Η αλλιώς, η σορός εκδικείται. Τόσες  και τόσες φορές τη γράφουμε «η σωρός», τώρα, μία στις τόσες, έχουμε το αντίστροφο λάθος, όπως όταν ο Πανηλειακός βάζει γκολ στη Ρεάλ.

Δεδομένου ότι αυτά ο Κασσελάκης  δεν τα έγραψε αλλά τα είπε, την ανορθογραφία θα την χρεώσουμε στην εφημερίδα. Ή μάλλον  ούτε στην  εφημερίδα,  αφού το ίδιο λάθος το βρίσκω σε πολλά μέσα -άρα, μάλλον  προέρχεται από το κεντρικό κοτσανοδιανομείο, το γνωστό και ως ΑΠΕ/ΜΠΕ.

* Αυτό όμως, που το πήρα και οθονιά, ασφαλώς θα το χρεώσουμε στα Νέα.

«Η οικοδεσπότρια χώρα»; Αλλά το θηλυκό του οικοδεσπότη είναι η οικοδέσποινα, άρα «η οικοδέσποινα χώρα».

Η  οικοδεσπότρια και ο οικοδέσποινος είχε γράψει παλιά ο φίλος μας ο Μιχάλης.

* Θυμάστε ίσως εκείνον τον ανεκδιήγητο βουλευτή Δράμας της ΝΔ, τον Κυριαζίδη, που σε συνέντευξή του σε κάποιο τοπικό κανάλι είχε αποκαλέσει τον Στ. Κασσελάκη «ο / η πρόεδρος» ή κάπως έτσι;

Στην ίδια συνέντευξη, λίγο μετά, είχε πει «πρέπει  να  σεβαζόμαστε»,  και όταν το συζητήσαμε εδώ ο φίλος μας ο ΚΑΒ, αν  θυμάμαι καλά, επισήμανε ότι, παρά το μαργαριτάρι του βουλευτή, στα αρχαία ελληνικά υπάρχει ρήμα «σεβάζω, -ομαι».

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, σε άρθρο του χλευάζει τον  βουλευτή για το «σεβαζόμαστε».

Ο βουλευτής όμως απάντησε με δήλωση  σε τοπικό μέσο:

«Σε μια ωριαία τηλεοπτική εκπομπή με ζωντανή παρουσία, εν τη  ρύμη του λόγου, ακόμη και για τον  πιο δεινό ρήτορα, μπορεί να υπάρξει κάποια λεκτική παραδρομή» (αυτό το λέει για το ο/η).

Όσο για το «σεβαζόμαστε», λέει:
Βεβαίως το «σεβαζόμαστε» ως περιεχόμενο απευθυνόταν και απευθύνεται στους έχοντες γνώση, αλλά δίνει και μια ευκαιρία να γνωρίσουν το περιεχόμενο του ρήματος «οι αγράμματοι».
ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ:
σεβάζομαι: Ἐπικ. ἀόρ. σεβάσατο Ἰλ. Ζ. 167, 417· ἐσεβάσθην Ἀνθ. Π. 7. 122, Χρησμ. Σιβ., κλ· μέλλ. σεβασθήσομαι Γρηγ. Ναζ., κλπ. Φοβοῦμαί τι, αἰδοῦμαι, ἐντρέπομαι νὰ πράξω τι, μετ’ αἰτ., σεβάσσατο γὰρ τόγε θυμῷ Ἰλ. ἔνθ’ ἀνωτ. 2) παρὰ μεταγεν., = σέβομαι· ξεῖνον θανόντα Ὀρφ. Ἀργ. 550. ΙΙ. ἐνεργ. σεβάζω δὲν ἀπαντᾷ πρὸ τοῦ Κλήμ. Ἀλ. 33.
Αναμένω στη δημοσίευση του παρόντος.»

Κόπι πάστε από το Λίντελ Σκοτ, διότι, όπως μου λέει φίλος Δραμινός, ο βουλευτής έχει έναν  συνεργάτη που ξέρει να ανοίγει λεξικό και θέλει να πιστέψουμε ότι μιλούσε αρχαία.

(Δώσε λεξικό στον ακροδεξιό, να  σου ανέβει στο κρεβάτι).

* Κι ένα αστείο  λαθάκι,  ένας αναγραμματισμός που κάνει Πετρούλι το Περτούλι. Ο Ανδρέας Πετρουλάκης  θα επιδοκίμαζε.

* Kι άλλη αμφισημία, σε ρεπορτάζ του αστυνομικού δελτίου.

Αστυνομικοί συνεργείου ελέγχων οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα επί της οδού Σταδίου, επιχείρησαν με σήμα τους να ανακόψουν την πορεία του οχήματος, όμως ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και επιχείρησε να τους παρασύρει.

Υπό  την επήρεια αλκοόλ ήταν  οι αστυνομικοί,  και έμπλεξαν τον αθώο οδηγό…

* Από την ανακοίνωση των  επιστημόνων της Θύρας 7 για τις πρόσφατες συλλήψεις:

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΞΗ ,η ηθική που μας διαφημίζει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΑΓΑΓΩΝΤΑΣ αδέρφια, πατεράδες,γυναίκες μανάδες!

Πέρα από τη συμφωνία στον αριθμό (βιάζεται ή βιάζονται; ), το «απαγάγωντας» έχει τριπλό πρόβλημα. Κατ’ αρχάς, κανονικά το ρήμα είναι «απάγω». Έπειτα, δεν έχει ω  στη  μετοχή, απάγοντας. Τέλος, δεν ταιριάζει εδώ η μετοχή, εγώ θα έγραφα «όταν γίνονται απαγωγές…» ή «όταν απάγονται».

* Σε άρθρο που επιχειρεί να  αναλύσει  ποιοι είναι οι ψηφοφόροι του Στ. Κασσελάκη, διαβάζουμε:

Για την Κουμουνδούρου είναι σαφές πως το προφίλ των 42 προσώπων που αποτελούν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος ταιριάζει, αν όχι εφαπτεί, με το στίγμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως το προσδιορίζει ο Κασσελάκης με σαφείς αναφορές στην κοινωνία και τις ανάγκες της.

Εφαπτεί, δεν εφάπτεται.

Διότι,  αν  δεν φτιάξει ο καθένας  μας μια καινούργια  λέξη, πώς θα  φτάσουμε τα 5.000.000 λέξεις για να έρθει επιτέλους η Βασιλεία των  Ουρανών  και να τρώμε με χρυσά κουτάλια;

* Έγινε τις προάλλες μια εκδήλωση στις Σέρρες, και αυτή ήταν η αφίσα της.

Δεν έχει λάθος στην  ορθογραφία, παρόλο που με τους τελευταίους κανόνες του πολυτονικού (1979) η γλώσσα έπαιρνε πλέον οξεία. Και δεν έχει διότι οι άνθρωποι γράφουν αρχαία, όπως δείχνει και η κορωνίδα στο ρο, η οποία δεν έμπαινε στην καθαρεύουσα.

Το λάθος βρίσκεται στο ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει λίγο πριν από τις εκλογές εκδήλωση με συμμετοχή μιας υποψήφιας -και ότι ο καθηγητής Μπαμπινιώτης δέχεται να πάρει μέρος σε αυτή την αθέμιτη διαδικασία.

* Φίλος του ιστολογίου επισημαίνει ότι  σε κάποιο άρθρο γίνεται  λόγος για «την ατυχή δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού Βίκυς Φλέσσα» (ότι «εμείς σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη», επιεικής χαρακτηρισμός το «ατυχής»).

Τον  φίλο μας τον  ενοχλεί η γενική «Βικυς». Κι εγώ θα προτιμούσα «Βίκη, Βίκης» αλλά αν κάποια επιμένει να το γράφει με ύψιλον δεν βρίσκω  άλλη λύση, ούτε θα το αφήσω άκλιτο.

* Από την κατάταξη καταλληλότητας  των  εκπομπών στην τηλεόραση.

Tα έχει με κεφαλαία, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πρόκειται για «απρεπή συμπεριφορά», οπότε ή είναι λάθος ή είναι αιτιατική, ή «άπρεπη συμπεριφορά».

* Φίλος στέλνει άρθρο με τίτλο:

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Iron man ο αντιδήμαρχος, σχολιάζει ο φίλος -αφού ο σύμβουλος,  που τον  γρονθοκόπησε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ή μήπως δεν μεταφέρθηκε αυτός;

* Έγινε και η δίκη για τον φόνο του Ιάσονα, του δικυκλιστή που σκοτώθηκε από τον οδηγό του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της κ. Μπακογιάννη, ο οποίος έκανε αντικανονικό ελιγμό για να μπει στη Βουλή. Καταδικάστηκε ο οδηγός, με αναστολή όπως γίνεται στις τροχαίες ανθρωποκτονίες από αμέλεια, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι ούτε καν του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης. Ή έπαιξε ρόλο το ότι είναι αστυνομικός ή είχε άνωθεν καλή μαρτυρία.

Στο ρεπορτάζ από τη δίκη, διαβάζουμε:

Ο εισαγγελέας του απάντησε μεταξύ άλλων πως «άλλο επιτρέπεται από τον κώδικα και άλλο σας επιτρέπει ο τροχονόμος να κάνετε ελιγμό κατά παράκληση από τον κώδικα»

και πιο κάτω:

η σύνεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά «το ότι εσείς συνηθίζετε να το κάνετε κατά παράκληση το νομιμοποιεί;» ενώ συνεχίζοντας διαπιστώνει το εξής απλό «αν εγώ οδηγούσα και ερχόταν η τροχαία θα είχα μεγάλες κυρώσεις, αν είχα στρίψει εγώ εκεί, θα είχα δίπλωμα σήμερα, τι πιστεύετε;».

Αυτό το «κατά παράκληση» βέβαια είναι  παράκουσμα του συντάκτη -δεν εννοεί ότι ο συνοδηγός είπε «σε παρακαλώ, κάνε αριστερά γιατί βιαζόμαστε». Είναι «κατά παρέκκλιση».

* Λέω και λέω για τα μεταφραστικά λάθη άλλων, αλλά πρέπει να  κοιτάξω και τη φωλιά μου. Όχι ακριβώς τη δική μου, αλλά και πάλι…

Μια φίλη επισκέφτηκε, στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα εκτενές ενημερωτικό άρθρο για τις διευρύνσεις της ΕΕ και εκεί  υπάρχει και ένα ιστορικό των έως τώρα διευρύνσεων, όπου βλέπουμε (πρέπει να κλικάρετε εκεί που λέει «εμφάνιση 4 περισσότερων στοιχείων» (εγώ θα έβαζα  «ακόμη»)):

Δηλαδή; Ήταν 9 τα μέλη και με το που μπήκε η Ελλάδα έγιναν 18; Τόσο άξιοι είμαστε πχια, που μετράμε για εννιά;

Όχι,  δυστυχώς.

Το αγγλικό κείμενο γράφει: Membership of the EEC reaches double figures when Greece joins. Βλέπετε, ο Άγγλος συντάκτης, αντί να πει «τα  μέλη γίνονται 10», ήθελε περικοκλάδες και έγραψε: «Τα μέλη της ΕΟΚ φτάνουν σε διψήφιο αριθμό με την προσχώρηση της Ελλάδας».

Και ο απρόσεχτος (ίνα μη τι χείρον είπω) Έλληνας μεταφραστής (αν και όχι απαραίτητα  μεταφραστής, πάντως συντάκτης) το «γίνεται διψήφιος» το βάζει «διπλασιάζεται»!

Όπως λέγανε οι σπίκερ  στο ποδόσφαιρο, όταν  κάποιος έκανε το 3-0 «τριπλασιάζει το σκορ»!

Αλλά εκείνοι το λέγανε και δεν το γράφανε, και αμείβονταν και κάτι λιγότερο.

* Καλό σαββατοκύριακο!

 

 

 

 

120 Σχόλια to “Βαγιομεζεδάκια”

  1. sarant said

    Πρώτο σχόλιο δικό μου, φεύγω για μια μικρή εκδρομή, τα λέμε αργότερα.

  2. Νέο Kid said

    Δεν ξέρω για τους ζωντανούς θρύλους του σκάκι… αλλά ο αληθινός θρύλος του σκακιού (αλλά δυστυχώς όχι ζωντανός…) είναι ένας! Ο Μπόμπυ!

  3. theopeppas said

    Καλο Σαββατοκύριακο και αυτή η γενική πολύ ταλαιπωρεί τους πιο νέους από μας…καθώς δεν είναι να ανοίξεις τον ήχο στην τηλεόραση άμα έχει αθλητικά…»του Μαρόκο» «του Μεξικό» «του Σικάγο» …ε, ήρθε και η σειρά του «σκάκι» , παρά τη γκρίνια του …Σαραντάκο!

  4. LandS said

    Παίρνουμε μια ποσότητα με ενα κουταλάκι του γλυκού και δίνουμε σχήμα μπαλάκι

    Αμάν με αυτούς τους λογιοτατισμούς. Δίνουμε σχήμα και κουραφέξαλα.

    Το κάνουμε μπαλάκι.
    Διότι αγαπητοί τι είναι μπαλάκι; μικρή μπάλα, μικρό σφαιρικό αντικείμενο. Δηλαδή μπαλάκι. Γλυτώνεις και μια περιττή γενική. Άσε που κρύβεις και την ασχετοσύνη σου

  5. Β. said

    Για εκατοστή φορά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δήθεν αντιστέκεται στη γενική το υποκοριστικό για εσάς της ηπειρωτικής χώρας. Εμείς της νησιωτικής μια χαρά το κλίνουμε το μπαλάκι – στους πανικάριους αγώνες στίβου που γίνονται κάθε καλοκαίρι υπήρχε παλιά άθλημα σφαιροβολίας που τα τελευταία χρόνια επειδή οι διαγωνιζόμενοι -ες είναι κυρίως μαθητές του Δημοτικού έχει αντικατασταθεί από αυτοσχέδιο άθλημα πετάγματος «του μπαλακιού».

    Λέγε λέγε θα το πιστέψουμε στο τέλος ότι η μάνα μου που έλεγε «του κοριτσακιού» ήταν εκτός γλωσσικού αισθητηρίου (βέβαια ο κορεκτορας μου τις κοκκινίζει τις γενικές, αλλά δε μασάμε).

  6. Costas X said

    Καλημέρα !

    Σοβαρά τώρα, δεν γνωρίζετε ποιάς λέξης υποκοριστικό είναι το σκάκι; Μένω έκπληκτος!

    Υ.Γ. Δυστυχώς πρέπει να πάω να συνδέσω κάποιες ταμειακές μηχανές με POS. Πώς;

  7. Φρέσκο, έχουμε πολλές μέρες μέχρι το άλλο Σάββατο:

    Όσον αφορά την οικοδεσπότρια/οικοδέσποινα χώρα: εδώ το ουσιαστικό γίνεται επίθετο. Λέμε πχ «ο οικοδεσπότης οργανισμός»; Δεν μου κάθεται καλά.

  8. H. Mandragoras said

    Στη συνταγή λοιπόν μου τράβηξε το μάτι και κάτι άλλο. Το «τυρί φέτα». Μου μοιάζει σαν αγγλισμός από το feta cheese.

    Στην Ελλάδα νομίζω ότι θα λέγαμε απλά «φέτα». Ή έστω σκέτο «τυρί» στο Βορρά.

  9. Παναγιώτης Κ. said

    Κάτι σαν γλωσσική…ψυχανάλυση…
    Μαθητής Δημοτικού ήμουν όταν άκουσα για πρώτη φορά από τους μεγάλους να λένε βάγια τα δάφνινα κλαδιά που έχουν στην Εκκλησία, την Κυριακή των Βαϊων.
    Ρώτησα τους μεγάλους να μου πούνε από που βγαίνει το όνομα, απάντηση δεν πήρα και έβγαλα την λέξη από το λεξιλόγιό μου.
    Με μεγάααλη καθυστέρηση, δηλαδή σήμερα, έμαθα ότι: τα κλαδιά φοινικιάς, λέγονταν βαΐα.
    Κάλλιο αργά παρά ποτέ. 🙂

  10. LandS said

    2

    Ο θρύλος του όμως είναι ζωντανός.

  11. Αντώνης said

    Το άκλιτο Μεξικό έχει παλιά ιστορία: θυμάμαι τον μακαρίτη τη Διακογιάννη όταν σχολίαζε τους Ολυμπιακούς του Μέχικο (!)

  12. Αντώνης said

    ΤΟΝ Διακογιάννη, βεβαίως, βεβαίως.

  13. Παναγιώτης Κ. said

    Θέλω να πιστεύω ότι από το παρόν ιστολόγιο έμαθα να αποφεύγω εκείνους τους τύπους που δεν κάθονται καλά στο αυτί αντικαθιστώντας τους με άλλους ισοδύναμους.
    Btw είχα διαβάσει μια συνέντευξη της Λιλής Ζωγράφου η οποία έλεγε ότι είναι αρκετές οι γραμμένες σελίδες τις οποίες ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων πριν καταλήξει η γραφή της σε μια τελική μορφή.
    Μια σπουδαία λογοτέχνιδα και να λέει αυτά τα λόγια; είχα απορήσει. Σιγά-σιγά όμως κατάλαβα πόσο δίκιο είχε.

  14. Πουλ-πουλ said

    «Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί φέτα, το ανθότυρο και τα θρυμματίζουμε. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα…»
    Διαμαρτύρομαι, γιατί τέτοια τσιγκουνιά στα τυριά; Θα είναι νηστίσιμο φαίνεται το έδεσμα.

  15. Κιγκέρι said

    και δίνουμε σχήμα μπαλάκι.
    …Εγώ πάντως θα έγραφα «σε σχήμα μπαλακιού». 

    Εγώ πάλι θα έδινα σχήμα μπαλίτσας και ορίστε, το θηλυκό λύνει το πρόβλημα! 🙂

  16. π2 said

    Μεζεδάκι από φοιτητικό πανό:

    4 φοιτητών ή τεσσάρων φοιτητών. 4ων φοιτητών σημαίνει τέταρτων φοιτητών (εκτός αν εννούν τεταρτοετών, ξέρω γω, αλλά δεν νομίζω).

  17. Pedis said

    -Μου λες ένα παραμύθι;
    – Θα σου πω παραμύθια, να συνηθίζεις. [ελεύθερη απόδοση]

    [Είναι ψέμα ότι ο φασισμός επιστρέφει. Ποτέ δεν φύγαμε.]

    Μεγάλο φάουλ αυτό της Φλεσσάρεως! Αλλά, έννοια σας, υπάρχουν κανόνες στη χώρα. Ακριβώς γι αυτό!

    [πιθανολογώ ότι έχει ενδιαφέρον για μερικούς]
  18. Spiridione said

    Η Φλέσσα με τον Μπάμπη κάνουν περιοδεία στην Ελλάδα φαίνεται

  19. xar said

    «η ακλισιά στο «σε σχήμα μπαλάκι» δεν είναι τόσο ενοχλητική»

    Ίσως γιατί με σχήματα κάποιες φορές χρησιμοποιούμε την ονομαστική, π.χ. σε σχήμα τετράγωνο / τρίγωνο. Αλλά λέμε πάντα σε σχήμα σφαίρας, ρόμβου κτλ. Μάλλον η ονομαστική χρησιμοποιείται όταν η ίδια λέξη μπορεί να λειτουργεί τόσο ως ουσιαστικό και ως επίθετο, δηλ. «σχήμα τετράγωνο» νοείται ως τετράγωνο σχήμα με αντίστροφη (εμφατική;) θέση του επιθέτου στο τέλος. Το μπαλάκι βέβαια δεν είναι επίθετο, άρα το «σχήμα μπαλάκι» είναι λάθος, αλλά λόγω έλξης δεν χτυπάει τόσο άσχημα στα αφτιά.

  20. Χαρούλα said

    Διαβάζοντας για τον Λάζαρο, στο Έθνος, βρήκα στοίχο-απάντηση!
    https://www.ethnos.gr/culture/article/203953/olazarosanasththhkegyriseapotoysnekroysalladenmilhseoytegelasepoteapototetieidepoytoermhneysanmonooipoihtes
    Κι ο Αχιλλέας απαντά μ’ εκείνο τον επικό στοίχο που κρύβει όλη την τραγική αλήθεια για την μετά θάνατον ζωή: «Μη θες να με παρηγορήσεις για τον θάνατό μου, Οδυσσέα γενναίε· θα προτιμούσα πάνω στη γη να ζούσα….

    Για τα -άκι που πολλές φορές μου ακούγονται άσχημα στην γενική, όπως η Κιγκέρι #15, χρησιμοποιώ άλλη σύνταξη για να ξεγλιστρήσω.
    Σήμερα όμως συνειδητοποίησα πως ενώ γενικά το σκάκι το κλίνω και σωστά, λανθασμένα λέω «αγώνες σκάκι».

  21. xar said

    @18
    Έτσι πάει: Διαφήμισέ με, να σε στηρίξω.

  22. xar said

    «βασικό δίλημμα των ευροεκλογών»: Το δίλημμα, όπως το καταλαβαίνω, μπορεί να αναφέρεται σε κάποια επιλογή στην οποία, όποιος έχει το δίλημμα, δυσκολεύεται να αποφασίσει ποια από τις δύο εναλλακτικές προτιμάει, γιατί και έχει κάποιους λόγους να προτιμά είτε τη μια είτε την άλλη, ή να μην μπορεί να απορρίψει εύκολα καμία. Αλλά εδώ ο ομιλών δεν έχει κανένα δίλημμα, αυτό που θέλει να πει είναι ότι μία συγκεκριμένη επιλογή έχει σαφές πλεονέκτημα και ότι οποιαδήποτε άλλη μας βάζει σε κινδύνους. Μάλλον διακύβευμα ήθελε να πει ο ποιητής, αλλά δεν του ερχόταν.

    «Η οικοδεσπότρια χώρα»: Μάλλον ήρθε η ώρα να ξαναγράψουμε τους γνωστούς στίχους ως εξής:
    Οι ιππόται, οι ιππόται κουτσοπίναν πότε-πότε […]
    Και αι κυρίαι ιπποτίναι, κουτσοπίνανε και εκείναι […]

    «Αστυνομικοί συνεργείου ελέγχων οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών […]
    Υπό την επήρεια αλκοόλ ήταν οι αστυνομικοί, και έμπλεξαν τον αθώο οδηγό…»
    Όχι μόνο αυτό, αλλά και το αλκοόλ ήταν μπούτλεγκ που παρασκευάζεται στα υπόγεια της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών!

  23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    9, Παναγιώτη, και δεν θα το ξεχάσεις, όταν σκέφτεσαι ότι στο Βάι – Φοινικόδασος της Σητείας, δεν έχει δάφνες του Απόλλωνα!
    Αυτό το τρικ, απ΄την ανάποδη, χρειάστηκε να το πω κάποιες φορές και σε φίλους στην Κυνουρία που έχουν μια τοποθεσία Βαγιόρεμα (πανέμορφη ρεματιά χλωρή, αριστερά πάνω από τα Δολιανά προς Τρίπολη, νομίζω παραπόταμος, ή ό ίδιος ο Τάνος-ο ποταμός της περιοχής). Εκεί δεν έχει φοινικιές/χουρμαδιές-επ΄ευκαιρία μαθαίνουμε κι αυτή τη συνωνυμία 🙂 , (άσχετα με τα επι μέρους είδη του δένδρου), αλλά λένε -λάθος, βαγιές τις δάφνες (της δόξας και του …στιφάδου 🙂 ) .

    Το λάθος μάλλον (δική μου υπόθεση-που μ΄αιφνιδίασε όταν το πρωτο παρατήρησα) προέρχεται/παγιώθηκε από την αγιογραφία, όπου η Κάθοδος στα Ιεροσόλυμα (Κυριακή των Βαϊων*) συχνά περιλαμβάνει κλαδιά δάφνης, και σε πολλές περιοχές με τέτοια στολίζουν τη μέρα αυτή τις εκκλησίες
    Στην Κρήτη όχι, με βάγια και πολυποίκιλα χειροποίητα σχετικά στολίδια-έργα τέχνης μερικά, υποδέχονται τη μέρα αυτή. Παραδοσιακά οι Μητροπόλεις φροντίζουν και στέλνουν στις ενορίες αποβραδίς μάτσα τρυφερών βαγιόκλαδων που μοιράζονται στο εκκλησίασμα την Κυριακή και μαζί με κλάδια ελιάς (οι επίτροποι φρόντιζαν να έχουν έξω από την εκκλησία έναν πλούσιο κλώνο) δόξαζαν, συμμετείχαν στην εορταστική τελετή. Αυτά τα λειτουργημένα κλαδιά τα βάζαμε στα εικονίσματα, ενώ τα «μανίλια» (βραχιολάκια) και δαχτυλιδάκια από βάγια, τα ρίχναμε στη φωτιά της Ανάστασης/φουνάρες (άθλος να τα κρατήσουν τα παιδικά χεράκια 7 μέρες, αλώβητα).

    *σιγά μη θυμάμαι πώς μπαίνει ο τόνος μαζί με διαλυτικά 🙂 😦

  24. xar said

    @23
    δεξί alt + τόνος, με το πληκτρολόγιο στα ελληνικά [και κάπως αλλιώς που και εγώ το ξέχασα].
    Η επανάληψη μητέρα της μαθήσεως 🙂

  25. Χαρούλα said

    Την Κυριακή των Βαΐων εμείς γιορτάζουμε Βάγιες/Βάιους, αλλά και Δάφνες. Ο γεωπόνος υπηρεσίας☺️, θα μας εξηγήσει την οικογενειακή σχέση των δύο φυτών.
    Η Ρομφαία πάλι, μας εξηγεί με τον δικό της τρόπο την χρήση των βαγιών.
    Εάν κανείς πάει το πρωί της Κυριακής των Βαΐων σε κάποια εκκλησία των Κοπτών θα …. διαπιστώσει ότι εισέρχονται θριαμβευτικά στις εκκλησίες τους κρατώντας μεγάλα κλαδιά από φοίνικες, σταυρούς από πάπυρο και πολύχρωμα λουλούδια για αυτό το αρχαίο έθιμο. …. Είναι μία παμπάλαια παράδοση των πρώτων αιώνων που διατηρήθηκε έως σήμερα και που πιστοποιεί και επιβεβαιώνει ότι γίνεται εις ανάμνηση του γεγονότος της εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. …. Βέβαια εμείς πηγαίνουμε στην εκκλησία δάφνες γιατί δεν ευδοκιμούν στην Ελλάδα οι φοίνικες, στην πραγματικότητα όμως τα βάια είναι οι φοίνικες, διότι va, vae (βα, βάι) είναι ο φοίνικας στη κοπτική γλώσσα. ….
    Η αντικατάσταση των φοινίκων από τη δάφνη δεν έγινε εκ τύχης τινός, αλλά επειδή η δάφνη ήταν ιερή στην αρχαιότητα…. Έτσι εμείς μετονομάζουμε τη δάφνη αποκλειστικά για την Κυριακή των Βαΐων σε βάια, καθαρά για θρησκευτικούς λόγους και ισχύει αυτή η μετονομασία μόνον κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, είτε σχετικά με αυτήν.

    https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/56092-i-kyriaki-ton-vaion-kai-i-koptiki-proelefsi-tis-onomasias-tis

  26. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους, με το καλό και η Μεγαλοβδομάδα.

    Πολύ πλούσια και χορταστικά τα μεζεδάκια. Μία απορία, δευτερογενής : είναι «λαμπαδηδρομία» ή «λαμπαδοδρομία»;

  27. Λάμπας said

    5. «Για εκατοστή φορά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δήθεν αντιστέκεται στη γενική το υποκοριστικό για εσάς της ηπειρωτικής χώρας.»

    Γιατί στο δικό μας ιδίωμα (της Γορτυνίας)- και φαντάζομαι και σε πολλά άλλα της ηπειρωτικής Ελλάδας- τέτοια γενική δεν υπήρχε (το μόνο τέτοιο υποκοριστικό που θυμάμαι να έχει γενική είναι το «παιδάκι», για το οποίο, ακριβώς λόγω της ανυπαρξίας τέτοιων τύπων γενικής, χρησιμοποιούσαν τον τύπο «του παιδάκου», σαν να ήταν η ονομαστική «παιδάκος»). Αντίθετα, λέξεις σε -άκι που δε γίνονταν αντιληπτές ως υποκοριστικά- ακόμη και αν προέρχονταν από τέτοια- σχημάτιζαν κανονικά τη γενική: το αυλάκι, του αυλακιού. Προσωπικά, δε χρησιμοποιώ ποτέ τέτοια γενική. Εκτός του ότι μου είναι τελείως ανοίκειο, παράγει και κωμικά αποτελέσματα: π.χ. το μπακλαβαδάκι. Υπάρχει Έλληνας του οποίου δε θα ενοχληθεί το γλωσσικό αισθητήριο από τη γενική;

    Βαγιά η δάφνη του Απόλλωνα και στη Γορτυνία. Όχι μόνο για το στιφάδο, και για τις φακές.  

  28. Χαρούλα said

    #23 ΕΦΗ τι ωραίο έθιμο! Και με σφραγίδα γνησιότητας, αφού χρησιμοποιούνται κλαδιά του σωστού φυτού! Κάτι έμαθα και σήμερα. Να είσαι καλά.

    Γεροί και δυνατοί όλοι να χαρούμε αυτές τις μέρες με αγαπημένους ανθρώπους.

  29. freierdenker said

    0, αν όχι εφαπτεί

    Ένα λάθος είναι ο παρατονισμός, εφάπτει είναι το σωστό. Και εγώ θα έλεγα «αν δεν εφάπτει» αντί για «αν όχι εφάπτει».

    Από ότι βλέπω στο διαδίκτυο, το εφάπτει είναι ανερχόμενη λέξη π.χ. μια λεκάνη τουαλέτας μπορεί να εφάπτει ή να μην εφάπτει στον τοίχο (κοινώς ακουμπά).

    Κατά την γνώμη μου γενικά αυτό είναι καλό, πλουτίζει το λεξιλόγιο. Μπορεί βέβαια ο καθένας να έχει τις ιδεολογικές του προτιμήσεις για την προέλευση των λέξεων που επιστρέφουν, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

  30. Λάμπας said

    Ο Μπαμπινιώτης κάνει τα αδύνατα δυνατά, για να εκλεγεί η ξελιγωμένη. Το ενδεχόμενο να θέλει να απαλλαγεί από την παρουσία της μόνο εγώ το σκέφτομαι;

  31. # 23

    Εφη, στο ελληνικό πληκτρολόγιο το W δίνει το ς και το alt +W το …΅

  32. Αγγελος said

    (32) Το Shift+W (ακολουθούμενο από ι ή υ) δίνει ΐ/ΰ. To ίδιο κάνει και το AltGr+τόνος, όπως ήδη αναφέρθηκε. (Μιλούμε πάντοτε για ελληνικό πληκτρολόγιο Windows.)

  33. Αγγελος said

    Μανδραγόρα (8), το «τυρί φέτα» δεν νομίζω πως είναι αγγλισμός, αν και στη συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να επηρεάστηκε η διατύπωση και από το αγγλικό. Το άκουγα από πολύ μικρός, και νομίζω πως λέγεται συχνά, απλώς και μόνο διότι η λέξη «φέτα» έχει και άλλη φαγώσιμη 🙂 σημασία.

  34. Αγγελος said

    Π2 (16), το «των 4ων φοιτητών» είναι βέβαια σόλοικο, αλλά μήπως το «να παρθούν τώρα πίσω οι διώξεις» είναι καλύτερο; Θα έλεγα ότι μαρτυρεί παντελή έλλειψη γλωσσικού αισθήματος!

  35. sarant said

    Χαιρετώ από τη γενέτειρα του Φρίντριχ Ένγκελς

    26 λαμπαδηδρομία είναι

  36. Αγγελος said

    (35b) Έτσι (με Η) το ξέρω κι εγώ, αλλά γιατί; ΑρματΟδρομία, ιπποδρΟμία, σκυταλΟδρομία (που το πρώτο συνθετικό έχει και Η 🙂 ) — από πού κι ως πού Η στη λαμπαδΗδρομία;

  37. Για τον Χωμενίδη όμως δεν λες τίποτα… Αντί να αποκτήσουμε ανοσία στο κιτς, το συνηθίσαμε

  38. Αγγελος said

    (35) Κάνε μια βόλτα με το Schwebebahn και για μένα, που είχα από μικρός την περιέργεια να το δοκιμάσω, αλλά ποτέ δεν αξιώθηκα…
    (Το τελεφερίκ της Κολωνίας που διασχίζει τον Ρήνο το έχω πάρει 🙂 )

  39. Θρασύμαχος said

    «βορρά των δημοσιογράφων» https://www.iefimerida.gr/zoi/germanoy-anakoinosi-oikonomakoy-mihopoyloy (προλάβετέ το προτού το διορθώσουν)

  40. Μαρία said

    36 Μια εξήγηση εδώ https://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/structure/page_069.html#p133

    § 133. Όπως το -ο- στα άλλα θέματα, επιτρέπεται η επέκταση ενός -ᾱ- (-η-) στα θέματα που λήγουν σε ο: ἐλαφηβόλος (Όμ.) ‘κυνηγός (ελαφιών)’ (ἔλαφος), πῡρηφόρος (Όμ. δίπλα στο πῡρο-φόρος) ‘που μεταφέρει σιτάρι’ (πῡροί). Για τη δημιουργία τέτοιων σχηματισμών παρατηρούμε τα ακόλουθα: 1. Το θαλαμη-πόλος (Όμ.) ‘καμαριέρα’ μπορούσε να συσχετιστεί όχι μόνο με το θαλάμη, αλλά και με το θάλαμος· ένας πιθανός ανταγωνιστικός τύπος *θαλαμο-πόλος ήταν λόγω των πολλών του βραχειών συλλαβών άβολος, ιδίως για τη δακτυλική ποίηση. Έτσι μπόρεσαν να σχηματιστούν β΄ συνθετικά όπως τα -ηβολος, -ηφορος, -ηγενής (Όμ. νεηγενής κατά το μοιρη-γενής [§ 126 ] κτλ.). 2. Αρχικά μπορεί να υπήρχαν παράλληλα τα *κρῑθη-φόρος ‘που μεταφέρει κριθάρι’ και πῡρο-φόρος ‘που μεταφέρει σιτάρι’. Με εξομοίωση μπόρεσαν να γίνουν στη συνέχεια είτε το κρῑθο-φόρος (έτσι στο Θεόφραστο και το Στράβωνα) κατά το πῡρο-φόρος είτε το πῡρηφόρος (Όμ.) κατά το *κρῑθη-φόρος. 3. Εδώ και εκεί θα μπορούσαν να κρύβονται στα -ᾱ- και -η- χαμένες πτωτικές μορφές.

    § 134. Σχετικά με την ευκαιριακή επέκταση παρόμοιων β΄ συνθετικών σε α΄ συνθετικά που λήγουν σε σύμφωνο πρβ. ἀσπιδη-φόρος (Αισχύλ.) ‘που φέρει ασπίδα’ (ἀσπίς), ἀσπιδηστρόφος (Αισχύλ.) ‘που σείει την ασπίδα’, ξιφηφόρος (Αισχύλ.) ‘που φέρει ξίφος’ (ξίφος)· επίσης πολι ά̄ οχος (Πίνδαρος) ‘που προστατεύει την πόλη’ (πόλις). Σε μεμονωμένες περιπτώσεις εμφανίζεται και πρόθεση ως α΄ συνθετικό παρόμοιων συνθέτων: ἐπ-ήβολος (Όμ.) ‘συμμέτοχος’ (ἐπιβάλλειν ).

  41. ΓΤ said

    -Θέλω να πληρώσω με κάρτα.

    -Περάστε εδώ στο POS την κάρτα σας.

    -… Τι γράφει;

    -Σας ζητάει να βάλετε το PIN σας. Βάλτε το PIN σας.

    -Ποιο είναι το PIN μου, ξέρετε;

    -Μα πώς να ξέρω εγώ το δικό σας PIN;

    -Δεν θυμάμαι. Θα τηλεφωνήσω στη γυναίκα μου.

    ανοιχτή ακρόαση

    -Πού είσαιαιαιαιαι; Ακόμα να γυρίσεις; Είσ’ έξω απ’ τις οχτώωωωωω!

    -Βρε γυναίκα, ήρθα να πάρω το φαγητό.

    -Κι εμένα τι με θες τώρα;

    -Ποιο είναι το PIN της κάρτας;

    -5217

    -Εντάξει, έρχομαι.

    Μυαλό γέρικο στο μαγέρικο…

  42. Μαρία said

    ΥΠΕΣ- Διάρρηξη (μέρα μεσημέρι) στη διεύθυνση Εκλογών: Οι αντιδράσεις των κομμάτων https://www.dnews.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/470249/ypes-oi-antidraseis-ton-kommaton-gia-ti-diarriksi-sti-dieythynsi-eklogon?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

    Την είδηση αποκάλυψε το σάιτ του Χοντρού!

  43. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Εντάξει, με αυστηρά επιστημονικούς όρους η χωρητικότητα μιας (οποιασδήποτε) δεξαμενής μετριέται σε κυβ. μέτρα. Ωστόσο, η έκφρασή της σε τόνους ήταν – και είναι ακόμη – πολύ συνηθισμένη, ειδικά μεταξύ των μαστόρων ή αγροτών κ.λπ. (Βάλε στην ταράτσα ένα ντεπόζιτο του τόνου να κάνεις τη δουλειά σου κ.τ.ό.). Τόσο πολύ που ακόμα και το ΛΚΝ να ορίζει:
    «τονάζ το [tonáz] Ο (άκλ.) : χωρητικότητα ενός πλοίου σε τόνους».
    ===+===

    Περιμένω ένα σχόλιο του ΛΑΜΠΡΟΥ για τον βαθμό… αμφισημότητας (5.000.000+ λέξεις δεν θέλουμε; 🙂) του τίτλου για τους εκπαιδευτικούς «που έσωσαν τη ζωή των μαθητών τους από το Υπουργείο Παιδείας»! 🙂
    [Ο οποίος ΛΑΜΠΡΟΣ έχει κάμποσες μέρες να φανεί…]
    ===+===
    Δεν είναι μεζεδάκι, αλλά είναι χαριτωμένο, από το χθεσινό THE CHASE:

    – Ερώτηση: Συμπληρώστε τον στίχο ‘Παίζαν οι μικρότεροι κλέφτες …’
    – Απάντηση: … κι αρματωλούς! (με χαρακτηριστική ταχύτητα, υπό το άγχος του χρόνου, βέβαια η γυναίκα!)

    42. Ναι, αλλά αφού για το φερόμενο περιστατικό το Υπουργείο δηλώνει ότι ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων,… δεν πρέπει να ανησυχούμε, μπρε! 🙂 😡

  44. Prince said

    Δεν είναι παράξενο που η Φλέσσα παρουσιάζεται ως Βίκυ κι όχι Βασιλική; Τί παράδειγμα δίνουμε;

  45. Μαρία said

    Κουΐζ: Ποια υποψήφια ευρωβουλευτίνα έχει το όνομα του πατέρα της; Σαν να πούμε ο Νικοκύρης να έβγαζε την κόρη του Νικολέτα.

  46. Spiridione said

  47. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα! ‘Πολλά ‘ναι τ’ ακλισιάρικα ψάρια με κοκαλάκια που σου τσιμπάνε στο λαιμό, στα βαγιομεζεδάκια’, εξ ων ξεκοκαλίζονται και τα εξής:
    “ Πηρι-κλισ’! Εξέπεσε!”
    Άλλο το “Επιτρέπεται’- και άλλο “Στο επιτρέπει
    όποια Αρχή διέπεται -απ’ αρχόντων τσέπη”
    Άλλο ‘ουκ ολίγον- έγκυα’
    κι άλλο ‘εκ κολίγων- έγγεια’
    Άλλο ‘σεβάζομαι/ τον δουλευτή’
    κι άλλο ‘σε βάζομε/ σαν βουλευτή’
    Άλλο, σ’ ακλησιά- κεράκι’
    κι άλλο ‘όλο ακλισιά- και ράκη’
    Μα, όπως η παράκληση/ προκαλεί κατάκλιση
    έτσι κ’ η παρέκκλιση,/ είν’ του “Πάρε!” η έκκληση:
    ― Aκλισιάρη, Ακλήσιαστε,/ μια απ’ τα ίδια είσαστε
    και τς ακλισιάς το κάγκελο / φέρνει κηρίου Αρχάγγελο
    που η καλή του μαρτυρία/ καίει για μια ετυμηγορία:
    “Είν’ του Σάχη τσεκ για σκάκι
    μάργαρο για Greta Scacchi
    και άμα θες κορέκτορα
    βρες την κόρη του Έκτορα”

  48. … Πετρούλι το Περτούλι. Ο Ανδρέας Πετρουλάκης  θα επιδοκίμαζε …

    Και η Πετρούλα

  49. Μαρία said

    46 Φοβήθηκαν οτι θα υποτροπιάσει;

  50. 41, … -Μα πώς να ξέρω εγώ το δικό σας PIN;

    Ερωτήθη
    εξαπίνης

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    36 >>από πού κι ως πού Η στη λαμπαδΗδρομία;
    Εμ γι΄αυτό στο ράδιο, πάνω στη φούρια της είδησης (ότι η Φεγγάρω λαμπαδηδρόμησε) είπαν, τουλάχιστον τρεις φορές, λαμπαδηδοδρόμοι/λαμπαδηδοδρομία, μετά το στρώσανε 🙂 🙂

    (Μαρία είδα το 40 🙂 )

  52. dryhammer said

    0> …δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πρόκειται για «απρεπή συμπεριφορά», οπότε ή είναι λάθος ή είναι αιτιατική, ή «άπρεπη συμπεριφορά».

    και στην οθονιά διαβάζουμε «ΑΠΡΕΠΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ»

    ————-
    ΥΓ 1. Βρήκα κάτι να γράψω, που να μην έχει ήδη γραφτεί από τους …ενωρίτερους σχολιαστές

    ΥΓ 2. Από όλα τα «ακατάλληλα» που λέει, μόνο αυτό μου έμεινε πιά (σνιφ!)

  53. 23 -25 Εμείς πάλι  μετονομάζουμε τη δάφνη σε βάγια, καθόλην τη διάρκεια του ενιαυτού κι απ’ αυτήν βάζουμε στον κιμά για τα μακαρόνια (ή στο στιφάδο κλπ).

  54. 52 Σωστά. Πάντως περιέχει απρεπή λόγο, απρεπή φρασεολογία ακούω. Πάντα με τόνο στη λήγουσα. Το γιατί, δεν το ξέρω.

    45 Άσε. Άκυρο το παράδειγμα…

    Περί Βίκυ και Μπάμπι: μα οι άνθρωποι είχαν υποσχεθεί να είναι σ’ αυτές τις εκδηλώσεις. Τώρα που προέκυψε και υποψηφιότητα τι να κάνουν; Ν’ αθετήσουν το λόγο τους; Να κρεμάσουν τους διοργανωτές; Κάνουν την καρδιά τους πέτρα και τρέχουν και σ’ αυτές (μαζί με τις άλλες).

  55. Θρασύμαχος said

    «Τα εντυπωσιακά σκηνικά, ένας τεράστιος σταυρός με τον εσταυρωμένο, μια ιερή τράπεζα, …» https://www.nationalopera.gr/hrodeio/opera-hrodeio/item/6091-toska (παλιά στο χωριό μου τη λέγανε αγία τράπεζα)

  56. voulagx said

    Ο ΥπΕξ της Γείτονος Χακάν Φιντάν είναι όνομα και πράμα φιντάνι;

  57. # 55

    Η Τόσκα βλέπεται πολλές φορές αλλά λέγεται μονάχα μία … ( ο πατέρας μου έλεγε δυο φορές μια μάρκα πούδρας της μητέρας μου, συνώνυμη με την όπερα …)

  58. dryhammer said

    57. Ενώ ο Τάσκα δεν βλεπόταν αλλά λεγόταν εις διπλούν.

  59. spyridos said

    35

  60. sarant said

    38 Εκανα, είναι πολύ ωραία

    59 Α μπράβο

  61. Μαρία said

    Λάζερε, δεύρο έξω, είπε ο Χριστός και όχι εγέρθητι. Η μαντάμ έχει σαλτάρει.

  62. Μαρία said

  63. Faltsos said

    43 ««τονάζ το [tonáz] Ο (άκλ.) : χωρητικότητα ενός πλοίου σε τόνους»»

    Υπάρχει ένα διεθνές μπέρδεμα εδώ. Η χωρητικότητα ενός πλοίου λέγεται tonnage, και είναι λογικό να αποδίδεται στα ελληνικά τονάζ. Στα ελληνικά η χωρητικότητα των πλοίων κανονικά μετριέται σε κόρους και όχι σε τόνους, αλλά ποιος θα πιστέψει ότι η μονάδα του τονάζ δεν είναι ο τόνος;

    Μάλλον πρόκειται για σύγχυση μεταξύ του γαλλικού tonn και του αγγλικού tun (κοινή ελληνική προέλευση;) Από τον γαλλικό tonn προέρχεται ο μετρικός τόνος (μονάδα μάζας – 1000kg). Για τους άγγλους όμως tunne και στη συνέχεια tun ήταν μονάδα όγκου για μέτρηση κρασιού, λαδιού κλπ. 

    Τελικά οι αγγλοσάξωνες μπερδεύτηκαν τελείως και μεταξύ τους και έτσι έχουν:
    Οι άγγλοι long ton =2240pounds (βάρος)
    Οι αμερικάνοι short ton= 2000pounds (βάρος)
    Και για την χωρητικότητα των πλοίων register ton = 100 κυβικά πόδια. (όγκος)

    Δηλαδή ο κόρος (τόνος χωρητικότητας πλοίου) είναι  100 κυβικά πόδια ή 2,83 κυβικά μέτρα, ενώ ένας μετρικός τόνος είναι το βάρος ενός κυβικού μέτρου καθαρού νερού.

    Αν υπάρχει κανένας ναυπηγός εδώ γύρω ας επιβεβαιώσει ή διορθώσει.

  64. sarant said

    61 Kαι τέτοιο γλείψιμο γιατί;

  65. Μαρία said

    64 Για να μαζέψει σαμαρικούς ψήφους; Ο Κώστας μπορεί να ξέρει 🙂

  66. Πουλ-πουλ said

    59.
    Super Spyridos.

    Jetzt kommt die Art: Pina und Wenders.

  67. Πουλ-πουλ said

    66.
    https://youtu.be/FBrATw51uDM?t=2

  68. xar said

    @54
    Μα το επίθετο έχει δύο τύπους, άπρεπος,-η,-ο και απρεπής,-ές. Οπότε στην αιτιατική μπορούμε να πούμε είτε άπρεπη είτε απρεπή φρασεολογία, αλλά στην ονομαστική θα έπρεπε να είναι είτε άπρεπη είτε απρεπής φρασεολογία.

    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B5&dq=

    Στην οθονιά του Νικοκύρη καταλαβαίνω ότι είναι σε αιτιτατική, δηλ. εννοείται: το πρόγραμμα περιέχει απρεπή φρασεολογία.

  69. ΚΩΣΤΑΣ said

    61 Μαρία, νομίζω ότι εκκλησιαστικά έτσι λέγεται η γιορτή, «της εγέρσεως του Λαζάρου»

    Κάτι συγκεκριμένο δεν ξέρω, έχω αποστασιοποιηθεί από όλα*. Και τα χρόνια πολλά στον Λάζαρο Κυρίζογλου με μήνυμα τα έστειλα.

    Προφανώς για σαμαρικούς ψήφους. Κι αν την κατατάξει στις προς υποστήριξη, έχει δύναμη, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει πανελλήνιες διασυνδέσεις.

    *Έχω ξεκινήσει άλλον αγώνα, πιστεύω ότι θα νικήσω. Κόψτε το τσιγάρο. Και παρακαλώ μην σχολιάσετε για το προσωπικό μου πρόβλημα. Ξέρω ότι με αγαπάτε, αν έχετε κάτι να πείτε, πείτε το από μέσα σας. Εγώ σας αγαπώ όλους/ες.

  70. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  71. Αγγελος said

    (69α) Πράγματι. Ούτε εγώ το ήξερα, αλλά δείτε π.χ. https://www.saint.gr/269/saint.aspx#Photos

  72. Αλφα_Χι said

    Σε σχήμα μπαλάκι: Παίρνουμε μ’ ένα κουταλάκι και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια (γιατί μπορεί να είναι και μεγάλα τα μπαλάκια).

    Το σακάκι του σακακιού και το σκάκι του σκακιού (ένα α αλλάζει): πανελλήνιο πρωτάθλημα σκακιού.

    Του μπακλαβαδακιού: γλωσσοδέτης, του κατσαβιδακιού, του καθρεφτακιού: κακόηχα. Ο Στ. Τσίρκας στη Λέσχη, σ. 265: «Το πόδι του Ανθρωπάκι έτρεμε νευρικά από την ώρα που κάθησε».

    Τα βάγια: https://egiannina.wordpress.com/2012/04/13/%CE%AE%CE%B8%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80/
    «Το εθιμοβαγιάτικο «χτύπημα» ήταν ονομαστό στα Γιαννιωτόπουλα εκείνης της εποχής, που μετά την λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων έβγαιναν στο προαύλιο της εκκλησίας τους και με τα βάγια-βίτσες χτυπούσαν ο ένας στα πόδια του άλλου, λέγοντας και το συμβολικό τραγούδι:
    Πουν’ τα βάγια σου καλέ; Τάχω μέσ’ στον καναπέ….» [Σύρε φέρτα να τα δώ. Τα χει ο Γιάννης στο σκολειό]

    Στο ίδιο: «Οι κοπέλες που παντρεύτηκαν τον προηγούμενο χρόνο, φέρνουν τα βάγια από απόκρημνα μέρη, τα πηγαίνουν στην εκκλησία και μετά την λειτουργία, τα φέρνουν στα σπίτια τους. Τα αφήνουν κρεμασμένα έξω από την πόρτα τους 2-3 μέρες κι ύστερα τα βάζουν στα εικονίσματα.»
    Είχα ακούσει και το αντίθετο: Ότι έστελναν τις ανύπαντρες να φέρουν βάγια από ένα δύσκολο σημείο, π.χ. στο ποτάμι, για να τις προτιμήσουν οι γαμπροί.

  73. sarant said

    72 Ναι, μου είχε κάνει εντύπωση το «του Ανθρωπάκι» στον Τσίρκα!

  74. dryhammer said

    72. > …του κατσαβιδακιού, του καθρεφτακιού: κακόηχα

    Για μας που τα υποκοριστικά είναι ενεργά μέρη της διαλέκτου μας (σε όλες τους τις πτώσεις), κακόηχα είναι είτε η περιττή διπλή γενική ( πχ του μικρού κατσαβιδιού) είτε η παράλειψη φωνηέντων (εμείς προσθέτουμε στην αρχή και στο τέλος). Anyway, ό,τι έχει συνηθίσει κανείς -άλλως πως, ο καθένας τη μύξα του για βούτυρο την έχει.

    Έβαζα στο βαπόρι στον Χιωτοβενεζουελάνο για άσκηση να πει (σε διάφορες πτώσεις ανάλογα τη φράση) το μαρκαδοράκι (το εύκολο, γιατί τον μαρκαδόρο, μαρκαδόρο τον λένε και στα Ισπανικά της Βενεζουέλας), το εκκλησιδάκι (α΄ βαθμός δυσκολίας) και μετά το ποντικαλάκι (β΄β.δ. υποκοριστικό του ήδη υποκοριστικού ποντικάκι)

  75. dryhammer said

    74. Στο εργοστάσιο είχε μια Μεξικάνα που ήρθε στη Χίο από γάμο με ναυτικό και, κάποια φορά που πήγε να καθαρίσει μια ξεχασμένη γωνιά, ήρθε να μου πει πως βρήκε «κακά ποντικάκια». Πήγα ως εκεί, είδα και «Α! για τα ποντικοκούραδα λες»

  76. # 63

    Με κάτι τέτοια και υπολογισμούς ντεντ γουειτ και μη, οι ελληνες εφοπλιστές πλούτισαν από τις μετρήσεις των φορτίων τις δεκαετίες 50 και 60 στις μεταφορές των τάνκερ τους

  77. Καλημέρα,
    68 Ακριβώς έτσι. Ακούγεται το » το πρόγραμμα περιέχει» και ακούγονται και γράφονται τα υπόλοιπα. Είναι τυποποιημένο για όλα τα κανάλια.

    69 Για την ακρίβεια είναι «της του Λαζάρου εγέρσεως» 🙂

  78. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

    @ 2

    Ἕνα ἀπό τὰ σκακιστικά φισερικά παράδοξα

    Στὴν ἀέναη διαμάχη μεταξὺ ἵππου καὶ φού (ἕνα εἶδος ἀοράτου μυστικοῦ πολέμου διαμέσω τῶν αἰώνων , ποὺ παραμένει ὅμως ἐνεργός ἀκόμη καὶ σήμερα , ἂν σκεφθεῖ κανείς ὅτι ὁ ἀλλοτινός “alfil τῆς Ντιλαράμ” κάποιαν ἐποχή πῆρε προαγωγή καὶ ἀξιώματα , κι ὅτι ἒχουν γραφτεῖ βιβλία ὁλόκληρα πάνω στὸ ζήτημα π.χ Bishop vs. Knight , the verdict ) γιὰ τὸ ποιά εἶναι ἡ πολυτιμότερη φιγούρα ,
    ἵππος ἢ .. ἐπίσκοπος ,
    συμβαίνει κάτι πολὺ περίεργο :
    Ἡ συντριπτική πλειονότητα τῆς βιβλιογραφίας δίνει ἰσάριθμη ἀξία
    τρεῑς μονάδες , δηλαδή τρία πιόνια
    ὡς ἀριθμητική ἀξία γιὰ τὸ κάθε τεμάχιο , ἐνῶ ὁ Φίσερ ἒδινε κατάτι μεγαλύτερην
    ἀξιολόγηση , in favor to the bishop : 3.25 μονάδες .
    Τὸ παράδοξο λοιπόν εἶναι πὼς ὑπάρχει μία περίεργη ἐσωτερική ἀριθμητική συσχέτησις ἀνάμεσα σ’αυτὲς τὶς …τρεῑς (!) φιγούρες , καὶ δὲν γνωρίζω ἐάν βασίστηκε πάνω σὲ ἀυτόν τὸν τύπο καὶ ἒκανε τὴν ἀξιολόγηση ὁ Φίσερ ἢ τὸ εἲπε ἁπλῶς κατ’ ἐκτίμησιν . Καὶ λέω δὲν τὸ γνωρίζω διότι δὲν τὸ ἒχω συναντὴσει (τὴν αἰτιολόγηση τοῦ 3.25) σὲ κανένα βιβλίο . Δὲν εἶναι πάντως τίποτα τὸ περίπλοκο , μολονότι ἒχω τὴν αἲσθηση πὼς γράφεται μέσα ἀπό αὐτό τὸ ἱστολόγιο σὲ πανελλήνια πρώτη :

    Τὸ ἂθροισμα τοῦ μεγίστου δυνατοῦ ἐλέγχου τοῦ ζεύγους τῶν φού [ 26 τετράγωνα (13+13) ] πρὸς τὴ μέγιστη ἐμβέλεια ἑνός ἲππου
    ( 8 τετράγωνα ) ἰσοῦται μὲ τὴν ἀκριβή ἀξία τοῦ φού κατά Φίσερ (= 3.25) !

    Ἐάν λοιπόν αὐτή ἡ μικρῆς τάξεως διαφορά (3.25 vs. 3 ) , εἶναι , κόντρα σ΄αυτό ποὺ γράφουν τὰ περισσότερα (διάβαζε : σχεδόν ὅλα ) βιβλία , μετρήσιμη , ὑπαρκτὴ καὶ ἀληθινή , ἕνας ἒμπειρος σκακιστής (καὶ ὂχι μόνον ) εὒκολα ἀντιλαμβάνεται πώς αὐτό ἒχει μεγάλη σημασία γιὰ τὶς ἐπιλογές ποὺ ἒχει νὰ κάνει σὲ κάποια κρίσιμα σταυροδρόμια ἀποφάσεων , μιάς παρτίδας σκακιοῦ !

  79. Μαρία said

    Καβάκο, γύρνα πίσω.

  80. Πέθανε στα 68 ο αθλητικός δημοσιογράφος Στράτος Σεφτελής.

  81. Αγγελος said

    Μουτούση Κωνσταντίνε (78), αυτό που λες θα είχε νόημα αν κατά τον Φίσερ ο ίππος άξιζε 1 μονάδα· αλλά υποθέτω πως και για τον Φίσερ αξίζει 3, με πολύ μικρή δηλαδή διαφορά από τον αξιωματικό. Άλλωστε γιατί να συγκρίνουμε την εμβέλεια δύο αξιωματικών με την εμβέλεια ενός ίππου;

    Εξάλλου, με μία άλλη αντίληψη της εμβέλειας, ο ίππος μπορεί (με πολλές κινήσεις βέβαια) να φτάσει παντού, ενώ ο αξιωματικός φτάνει μόνο στα μισά τετράγωνα της σκακιέρας (άσπρα ή μαύρα)!

    Και πάντως, με βασιλιά και δύο αξιωματικούς (ή βασιλιά, ίππο και αξιωματικό) κάνεις ματ, ενώ με βασιλιά και δύο ίππους όχι (ή πάντως όχι φορσέ). Αυτή είναι η μόνη αντικειμενικά διαπιστώσιμη υπροχή του αξιωματικού έναντι του ίππου.

  82. Pedis said

    Δεθήκανε πισθάγκωνα, επιτέθηκαν στις Ισραηλινές δυνάμεις και σκοτώθηκαν στη μάχη.

    1:38
  83. ΓΤ said

    Ποιος ίππος και ποιος αξιωματικός, με το κοντόψωλο βεληνέκι…

    Όταν βγαίνεις φοραπάρτιδος στο μπλογκ του Ντάκου και γράφεις «διαμέσω» με πολύ δυνατό «μιας» να οξύνεται, έχεις τρομακτική εμβέλεια. Ευτυχώς που ο Σπύρος Σκέμπρης ανήκει σε αυτούς που, πλην σκακιού, γνωρίζουν πολυτονικό.

  84. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

    Γεώργιε ,

    ( εφ’ὅσον εἶναι ἀληθὴς καὶ ἀφεώρα ἐσένα ὁ διάλογος ποὺ παρέθεσες ἀπό ἕνα προπατζίδικο )
    σὲ ἂλλην ἰστοσελίδα σχολίασα καὶ ὂχι σ’ἀυτὴ ποὺ ἒγραψες , δὲν τὴν ξέρω . Μήν διαστρεβλώνεις τὰ ὀνόματα ! Γράφω καὶ πάλιν εἰδικῶς γιὰ σένα τὰ ὅσα εἲπε ὁ Σωκράτης γιὰ τὴν περίπτωση αὐτὴ :
    Οἱ “προστιθέντες γράμματα καὶ ἐξαιροῦντες σφόδρα ἀλλοιοῦσι τὰς τῶν ὀνομάτων διανοίας “
    ( Ἐδῶ δὲν μιλᾶμε γιὰ κάποιο nickname . Καὶ εἶναι ἂλλο νὰ πεῖς τὸν Ἰωάννη Γιάννη , τὸν Δημήτριο Δημήτρη , τὸν Κωνσταντίνο Κώστα , τὸν Γεώργιο Γιώργο ἒχε ὑπ’ὂψιν σου καὶ ἂλλο νὰ διαστρεβλώνεις τὰ ἐπίθετα . )
    Στὸ λῆμμα διάνοια δὲν εἶναι οὒτε ὁ διάνος οὒτε ὁ ἰνδιάνος ὅπως τὸ εἲχες ἀποδώσει μὲ μπόλικη δόση εἰρωνείας παλιότερα γιὰ παράγωγο τῆς λέξεως “διανόησις”. Διάνοια εἶναι καὶ σκέψις , εἶναι καὶ διανοητική ἰκανότητα , εἶναι λογισμός , εἶναι σκοπός , εἶναι νοῦς , εἶναι ἒννοια , εἶναι σημασία τῶν λέξεων , εἶναι νοημοσύνη , εἶναι καὶ πρόθεσις , σύμφωνα πάντα μὲ τὰ λεξικά .
    Τουτέστιν, ἒννοιες καὶ καταστάσεις πνευματικοῦ χαρακτῆρος ποὺ σύμφωνα μὲ τὴν σωκρατική διδασκαλία καὶ παράδοση ἐνυπάρχουν μέσα στὸ ὂνομα . Ὅταν ἐσύ λοιπόν ἀλλάζεις τὰ ὀνόματα κατά τὸ δοκοῦν , προκαλεῖς εν τινι μέτρω καὶ ἲσως μὲχρις ἕναν βαθμό ἀνεπίγνωστη ἢ ἀκόμη χειρότερα , ἡθελημένη ἀλλοίωση καὶ σὲ ὅλα τὰ παραπάνω , τὰ τῆς διανοίας σημαντικά .

    Ἂγγελε ,

    Νὰ ἀπαντὴσω στὸ γιατί 2 φοὺ καὶ ἕνας ἵππος :

    Μιλώντας γιὰ μέγιστον δυνατόν ἒλεγχο ,αὐτὸ ἐπιτυγχάνεται ἀφ‘ἑνός γιὰ τὸν φοὺ μόνον ἀπό τὰ 4 κεντρικά τετράγωνα , γιὰ τὸν δὲ ἵππο , ἀπὸ 16 θέσεις .
    Αὐτό τὸ “ τέσσερα στὸ τετράγωνο “
    στοχεὺει νἀ ἑξισορροπήσει ἢ ἐξουδετερώσει ἂν προτιμᾶς , στὸ συγκριτικό ἐπίπεδο μεγίστης δυνατῆς ἐμβελείας , ὁ διπλασιασμός τῶν φού .

    καλημέρα

  85. sarant said

    45 Να ξαναφέρω πάνω-πάνω το κουίζ που έβαλε η Μαρία

    «Ποια υποψήφια ευρωβουλευτίνα έχει το όνομα του πατέρα της; Σαν να πούμε ο Νικοκύρης να έβγαζε την κόρη του Νικολέτα.»

    Ε, εγώ δεν ξέρω.

  86. voulagx said

    #85: Ούτε γω το ξέρω, ας το πάρει το ποτάμι.

  87. Μαρία said

    Πώς μας ξέφυγε αυτό; Ο τρελογιατρός είναι βέβαια γνωστός ακροδεξιός.

    Σε κάθε μορφή εμβίων όντων το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό. Είναι πιο επιθετικό γιατί αυτό είναι το οποίο στη φύση κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκησή της ή την άμυνά της. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει και στηρίζει τη μορφή, είτε γίνεται στην αγέλη είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Άρα είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση. Μετά το 13:00 περίπου Ακούστε και μετά το 7:50 https://www.youtube.com/watch?v=sCxnmLtRdtk

  88. sarant said

    87 Yφυπουργός είναι!

  89. Μαρία said

    88 Τον τιμά η μαύρη Β’ Θεσ/νίκης. Επι συριζα έκανε και κάτι ψυχογραφήματα.

  90. Νέο Kid said

    87. 88. Να τον πετάξουν στο Σερενγκέτι … να δει αν θα τον κυνηγήσει λέαινα ή ψωραλέων !

  91. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    90# Εγκρίνω αλλά τα λιοντάργια κοστίζουνε, έχει και πχιο φτηνά μοντέλα.

  92. Μαρία said

  93. Χαρούλα said

    #45 Μαρία μήπως η
    ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΛΥΔΙΑ-ΑΝΤΩΝΙΑ του Αντωνίου της ΝΔ;

  94. Μαρία said

    93 Μπράβο, θηρίο Χαρούλα. Η 3η η μικρότερη του Τρ. Δεν του βγήκε γιος για τζούνιορ.

  95. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    89# Βαρτζόπουλος: Τι μπορούμε να κάνουμε; Να βάλουμε την επιθετικότητα σε κανάλια για να εξυπηρετεί την κοινωνία. Να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις αλλά να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, στον εχθρό της κοινωνίας.

    Η παλιά καλή συνταγή, μπάτσοι και λοκατζήδες.

  96. Χαρούλα said

    #94 Μαρία, χρόνο χρειάστηκα, και τον βρήκα τώρα. Μια βόλτα στα ψηφοδέλτια έκανα!😂 
    Ούτε που την ήξερα. Αν και τον πατέρα τον θυμάμαι. Αυτήν στο βιογραφικό της την έμαθα.

  97. Μαρία said

    96 Ο μπαμπάς πάντρεψε αδερφικό μου φίλο και τη μικρή την ήξερα σκέτο Λυδία. Βλέποντας τις προάλλες το ψηφοδέλτιο διαπίστωσα και το 2ο όνομα, το οποίο και σχολίασα αρμοδίως 🙂

    Χαμός με Βαρτζό.

  98. Νέο Kid said

    Κι εγώ όταν ήμουνα ενεργός σκακιστής («όβερ δη μπορντ» στα ρουμελιώτικα!) εκτιμούσα τον φου κατάτι περισσότερο. Και είναι κι απίθανο ο Μπόμπυ να μην είχε δίκιο. Τρελός ήταν, όχι μαζέτας!

    Αλλά πλέον στο ιντερνετικό σκάκι (που κατά 90% είναι μπλιτς ή σούπερ μπλιτς) ο ίππος είναι ανώτερος! Ο καθαρά σκακιστικός λόγος είναι προφανής στους έχοντες σχετική εμπειρία (και Ελο πάνω από 1700…) και υπάρχει και ένας δευτερεύων λόγος που καθιστά τον ίππο πιο ισχυρό. Είναι αρκετά πιο δύσκολο απότι με τον αξιωματικό να κάνεις missclick ή mouse slip . Επειδή ο αξιωματικός έχει κατά μέσο όρο περισσότερες επιλογές μετακίνησης «εν σειρά»! ( οπότε είναι εύκολο να πάει εκ παραδρομής ας πούμε στο ζ5 αντί του ορθού ε4… you know what I mean)

    Αυτό το δεύτερο πλεονέκτημα το σκέφτηκα μόλις τώρα …

  99. sarant said

    97 και πριν Α μπράβο. Και να δεις ότι είδα πεταχτά το ψηφοδέλτιο της ΝΔ αλλά νόμιζα πως η απάντηση θα ήταν κανένα κατασκευασμένο θηλυκό πχ καμιά Επαμεινωνδία.

    98 Είχε κρατηθεί, συγγνώμη.

    Και ποιος είναι ο καθαρά σκακιστικός λόγος που ισχύει ειδικά στο μπλιτς;

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εκλογοκουιζάκι φρέσκο.
    Στο μετρό, που μπήκα πρώτη φορά απόψε μετά τον κοβιντ, άκουσα έναν διάλογο, δηλαδή ένας μπάρμπας μιλούσε, μπλα μπλα, σκυμμένος προς μια ευειδή νέα κυρία που καθόταν διαγώνια απέναντι του, (με διακοπές και με αμφιβολία αν σωστά άκουσα το όνομα, λόγω του γύρω θορύβου)
    είπε «είστε μικρό κόμμα» και «ο Πέτρος είναι βέβαια χαμηλών τόνων». Η κοπέλα συγκατεύενευε χαμογελώντας ελαφρά και αντιλήφθηκα ότι ήταν υποψήφια. Στη μια στάση που ήταν η διαδρομή, πόσα να προλάβω! 🙂 . Μαζί μου, σηκώθηκε να βγει κι εκείνη, ο κυριούλης της ευχήθηκε καλή επιτυχία, βγήκαμε, έκανε λίγα βήματα κι αφού έριξε λοξή ματιά προς το βαγόνι απ΄όπου κατεβήκαμε, ξαναχώθηκε στο μετρό, 2-3 βαγόνια πιο πίσω! Την έκανε γυριστή, για ν΄αποφύγει τον ενοχλητικό συνταξιδιώτη! 🙂 Αλλά από ποιο κόμμα, ποια ήταν που την αναγνώρισε ο άλλος, κι εγώ ιδέα! (μπορεί καμιά τηλεπερσόνα βέβαια αλλά το μικρό κόμμα με Πέτρο, αν το έπιασα σωστά;

    σσ Ο ΓΤ θα είχε το φτιάξει λεξοκεφάτο το ενσταντανέ, εγώ με το στρίβειν της κοπέλας γέλασα, αλλά ποια να ήταν;

  101. 100 Κόσμος – Πέτρος Κόκκαλης

  102. Μαρία said

    101 Βέβαια. Με Κοντιάδη. https://www.youtube.com/watch?v=vyfw-NV0w94

  103. sarant said

    102 Μπα; Κοντιάδης;

  104. Χαρούλα said

    #100 ΕΦΗ, δεν ξέρω το ψηφοδέλτιο,
    ηαλλά συζητήθηκε η υποψηφιότητα κάποιας Ευδοκίας ; , που επέζησε από το δυστύχημα των Τεμπών, και εμφανίζεται στα μέσα.
    Ίσως αυτήν αναγνώρισε ο συνεπιβάτης.

  105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    101 Α! Ευχαριστώ Δύτη! Βέβαια, ο Κόκκαλης! Χαζομάρα μου, ενώ ήξερα βέβαια ότι έφτιαξε κόμμα.

    104, Είδα το ψηφοδέλτιο και μερικές φωτό. Ίσως να είναι όντως η κοπέλα που επιβίωσε στο δεύτερο βαγόνι. Αλλα αν πρόκειται για κείνην που παλεύει ακόμη με προβλήματα υγείας, όχι, η κυρία στο μετρό, τουλάχιστον σωματικά, φαινόταν καλά.
    Διάβασα κι ότι ο Κοντιάδης είναι εγγονός του γιατρού, καθηγητή κλπ , και κατοχικού υπουργού Λογοθετόπουλου που με τον παππού Κόκκαλη ήσαν σε αντίπερα όχθες, άσπονδοι εχθροί, φυσικά. Ο ένας στην κυβέρνηση του βουνού κι ο άλλος στην κατοχική. Τα εγγόνια τα βρήκανε. Μακάρι.

  106. Νέο Kid said

    99.Νίκο, Ο καθαρά σκακιστικός λόγος είναι ότι με λίγο χρόνο σκέψης είναι πιο εύκολο να σου ξεφύγει πιρούνι ίππου , οπότε η άμυνα εναντίον του γίνεται δυσκολότερη (και πιο χρονοβόρα! Φλαξ απ το μ´πλάρ!) σε σύγκριση με μια αργή παρτίδα. Επίσης είναι γνωστό ότι βασίλισσα με ίππο αποτελούν φονικότερο δίδυμο απότι βασίλισσα με αξιωματικό και στο μπλιτς αυτό παίζει ρόλο. Γνωστό είναι επίσης ότι ας πούμε ένας «συνοδός» ίππος προστατεύει το βασιλιά αποτελεσματικά από σαχ βασίλισσας.
    Ας πούμε για ένα βασιλιά που είναι στο ε4 ενας ίππος στο δ4 κόβει όλα τα σαχ από αντίπαλη βασίλισσα στο γ4.

  107. Μαρία said

    100 Την Ευδοκία την ήξεραν κι απ’ το μπιγκμπράδερ αλλά εγώ την πρωτοείδα σε συνέντευξη μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία απ’ όπου και κρατάει η σκούφια των δικών της, γόνων πολιτικών προσφύγων, αν θυμάμαι καλά.

  108. Μαρία said

    Όπα, η γούγλη όλα τα θυμάται.

  109. Μαρία said

    108 Κι εδώ https://www.youtube.com/watch?v=azat9oISrMU

  110. sarant said

    106 Μερσί!

  111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    107, άγνωστά μου όλα αυτά, δεν βλέπω/έχω τιβι πολλά χρόνια (βέβαια στο Υ.Τ. όλα κρέμουνται, αλλά αυτά δεν έπεσαν στο μάτι μου) κι ακόμη έχω αμφιβολία αν ήταν αυτή το κορίτσι του τρένου. Μοιάζει λίγο στο πρόσωπο, πλην όχι τόσο χτυπητά χείλη (την πρόσεξα όταν άκουσα μικρό κόμμα κλπ,) και ήταν μέτρια προς κοντούλα, αν λέει κάτι αυτό.

    Εδέησα και μπήκα στο μετρό κι εγώ μετά από τρία χρόνια (Ακρόπολη-Σύνταγμα-Χαλάνδρι) και η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε ότι στρίγκλιζε υπερβολικά, μετά το Μέγαρο και την Εθνική Άμυνα και σκεφτόμουν διάφορα γεροντοπαράξενα 🙂 και σήμερα βλέπω:
    Εκκενώθηκε συρμός, καπνοί στο μετρό στο Σύνταγμα κλπ , άντε να ξαναμπείς, δεν το ΄χει το κάρμα μου 🙂 🙂

    https://tvxs.gr/news/ellada/metro-ekkenothike-syrmos-sto-syntagma-vagoni-gemise-me-kapno/

  112. Stavroula said

    111. Ναι, Έφη, αυτή είναι.

    Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Ευδοκία Τσαγκλή για το δυστύχημα στα Τέμπη (youtube.com)

  113. Stavroula said

    το κορίτσι του τρένου….
    Εννοούσα το τρένο στα Τέμπη, όχι στο μετρό που έλεγες..

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    113 Όμως Σταυρούλα, είναι η ίδια τελικά, το κορίτσι και του μετρό Ακρόπολη-Σύνταγμα και του τρένου των Τεμπών, (μ΄αυτό το βίντεο που σου που είδα τώρα, το επιβεβαίωσα) και της Ουκρανίας και του μπιγκμπράδερ (που είπε η Μαρία και η Χαρούλα νομίζω) και η υποψήφια με τον Κόσμο του Π. Κόκκαλη που άκουσα τη στιχομυθία. Κοίτα να δεις φίλε μου!

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    112 έχει και μια ακλισιά, της Ευδοκία !

    114 διορθ (μ΄αυτό το βίντεό σου που είδα τώρα)

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τύφλα να ΄χει η Ρωμαϊκή Αγορά και το αρχαιότροπο τσίρκο

    https://maleviziotis.gr/2024/04/27/irthan-apo-tin-india-gia-na-pantreftoun-stin-kriti/

  117. Μαρία said

    https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/431447_adonis-mainomenos-stis-apodokimasies-ygeionomikon-sti-mytilini

  118. Μαρία said

    0:45 δημοσιογράφος κατα κόρον… Γκώσαμε.

  119. Πέπε said

    για να πω την  αλήθεια η ακλισιά στο «σε σχήμα μπαλάκι» δεν είναι τόσο ενοχλητική όσο αν  έλεγε, ξερωγώ, «του μπαλάκι»

    Εγώ τη βρίσκω μια χαρά, και δε νομίζω καν ότι πρόκειται για γνήσια ακλισιά. Μάλλον για εναλλακτικη σύνταξη με αιτιατκή, που αποφεύγει προσφυώς τη δυσκλία της γενικής: το σχήμα είναι μπαλάκι – θα μπορούσε να είναι τετράγωνο π.χ.

    Τριάντα τόνοι είναι το βάρος βέβαια αν  περιέχει νερό η δεξαμενή, αλλιώς διαφέρει.

    Ε καλά τώρα, σχολαστικοτητες. Λες και θα ‘χε μίλκο η δεξαμενή.

    Εντάξει, η σχιζολεξία στο «συνεποπτεύεται» μπορεί να οφείλεται και στον κορέκτορα

    Δεν το καταλαβαίνω αυτό το τόσο συνηθισμένο απαλλακτήριο του κορέκτορα. Είναι σαν τον μαθητή που λέει «την είχα κάνει την άσκηση, αλλά την έφαγε το ανακόντα μου». Τη δικιά σου άσκηση μόνο υπ’ ευθύνη σου μπορεί να τη φάει το ανακόντα, και στο δικό σου κείμενο μόνο υπ’ ευθύνη σου μπορεί να κάνει πάρτι ο κορέκτορας.

    Αστυνομικοί συνεργείου ελέγχων οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα επί της οδού Σταδίου, επιχείρησαν με σήμα τους να ανακόψουν την πορεία του οχήματος, όμως ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και επιχείρησε να τους παρασύρει.

    Υπό  την επήρεια αλκοόλ ήταν  οι αστυνομικοί,  και έμπλεξαν τον αθώο οδηγό…

    Ναι, αλλά όχι οποιουδήποτε αλκοόλ. Ήταν αλκοόλ της Υποδ/νσης Τροχαίας Αθηνών.

    Γενικά καλό είναι να αποφεύγουν τους αλλεπάλληλους ετερόπτωτους προσδιορισμούς σε γενική όσοι βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, γιατί μπορεί να σκουντουφλήσουν.

  120. sarant said

    119 Καλά λες, βάζει καζάνι η υποδιεύθυνση Αθηνών και αποστάζει δικό της τσίπουρο!

Σχολιάστε