Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από τους τρικουπικούς στους συριζαίους

Posted by sarant στο 26 Νοεμβρίου, 2012


Ο Σύριζα πρόκειται να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα, διαβάζω, αλλά επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τα εσωκομματικά του αλλά μόνο να εξετάσουμε το λεξιλογικό θέμα, πώς λέγονται οι βουλευτές του, τα στελέχη του, τα μέλη του, οι ψηφοφόροι και οπαδοί του. Αν, ας πούμε, οι βουλευτές και οι οπαδοί του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας λέγονται νεοδημοκράτες (και νεοδημοκράτισσες οι γυναίκες), πώς λέγονται οι αντίστοιχοι του Σύριζα;

Συριζαίος και συριζαία είναι η πιο προφανής απάντηση, αλλά ίσως η λέξη αυτή να έχει μιαν ελαφρά αρνητική απόχρωση στα αυτιά ορισμένων. Πάντως το -αίος δίνει τοπωνυμικά συνήθως ονόματα (π.χ. Ναουσαίος, Λαρισαίος) και όχι, χμ, «κομματωνυμικά». Για τα κομματωνυμικά (παρακαλώ να μου πιστωθεί ο πρωτολογισμός, πώς αλλιώς θα πιάσουμε τα 5.000.000 λέξεις;) θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την κατάληξη -ίτης, και πράγματι το συριζίτης (και -ίτισσα) υπάρχει και λέγεται, αλλά πολύ λιγότερο από το συριζαίος. Ακόμα κι αν περιορίσουμε την αναζήτηση στα κείμενα της Αυγής, της φιλικά προσκείμενης εφημερίδας, και πάλι το «συριζαίος» επικρατεί, αν και τις περισσότερες φορές σε χαλαρές χρήσεις (παραπολιτικά ή/και εύθυμα σχόλια). Συνήθως, η αναφορά γίνεται περιφραστικά «οπαδός/βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ). Ίσως τα έντυπα του κόμματος να ήθελαν να εξετάσουν αν είναι χρήσιμο να έχουν και έναν μονολεκτικόν όρο, κι αν ναι να προωθήσουν το «συριζίτης».

Όχι ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει «θετικός» και μονολεκτικός όρος για τους βουλευτές ή τους οπαδούς ενός κόμματος: για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ, μπόρεσε να κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική ζωή χωρίς να έχει τέτοιον όρο. Το πασοκτζής είναι λαϊκό, ενώ το πασόκος είναι συχνά μειωτικό, το δε πασοκικός δεν αναφέρεται σε πρόσωπα.

Αλλά και το ΚΚΕ, το μακροβιότερο ελληνικό κόμμα, που γιόρτασε πρόσφατα τα 94 χρόνια του (88 από τα οποία με το σημερινό του όνομα) δεν έχει μονολεκτικό επίσημο όρο. Το κουκουές ακούγεται βέβαια ευρύτατα, και δεν είναι κατ΄ανάγκη μειωτικό αφού το χρησιμοποιούν και τα ίδια τα μέλη του ΚΚΕ, είναι όμως λαϊκό (και επιπλέον δεν έχει θηλυκό: το κουκουέδισσα είναι σπανιότατο). Εδώ βέβαια η λύση δίνεται με το «κομμουνιστής».

Αν θέλουμε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή των κομματωνύμων, μάλλον θα ξεκινήσουμε από τον Τρικούπη και την αρχή της δεδηλωμένης, όσο κι αν τα πρώτα κόμματα που παρουσιάστηκαν στην ελληνική πολιτική σκηνή ήταν, δεκαετίες νωρίτερα, το Αγγλικό, το Γαλλικό και το Ρωσικό. Βέβαια, τα κόμματα του Τρικούπη και του Δηλιγιάννη ήταν χαλαρές ενώσεις κομματαρχών (δεν υπήρχε η έννοια του κομματικού μέλους) και δεν είχαν (απ’ όσο ξέρω: διορθώστε με) ονόματα, αν και είχαν παρατσούκλια: Ελιά το κόμμα του Τρικούπη και Κορδόνι του Δεληγιάννη. Ο Κουμανούδης στη Συναγωγή νέων λέξεων δίνει δυο σελίδες με λέξεις παράγωγες και σύνθετες με το κορδόνι, τις περισσότερες χιουμοριστικά σχηματισμένες (κορδοναλέος, κορδονόπιστος, κορδονόμυαλος, κορδονάρχης κτλ.), πολλές από τον Σουρή. (Ξεχωρίζω την ιαχή: κορδονορούμπαρος, που είναι μεγεθυντικό του κορδοναρος). Γινόταν λόγος για «κορδονικούς» βουλευτές, αλλά ειρωνικά -όταν ήθελαν να το πουν στα σοβαρά έλεγαν «δηλιγιαννικοί». Με την Ελιά δεν καταγράφονται παρόμοιοι σχηματισμοί, αλλά ο Κουμανούδης παραθέτει δεκάδες νεολογισμούς με το όνομα του Τρικούπη, π.χ. τρικουπίτις νόσος, το ρήμα τρικουπίζειν, η τρικουπολατρεία, η τρικουποκρατία και η τρικουποφοβία και πολλές άλλες λέξεις. Οι βουλευτές του κόμματος του Τρικούπη λέγονταν φυσικά τρικουπικοί.

Τα παρατσούκλια των κομμάτων ή των παρατάξεων είναι ένα άλλο θέμα που δεν φιλοδοξώ να το καλύψω τώρα, αλλά να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις όπου σε τοπικό επίπεδο σχηματίζονται δυο παρατάξεις, παίρνουν από ένα συχνά σκωπτικό όνομα, που όμως το οικειοποιούνται τελικά. Για παράδειγμα, στο κοινοβουλευτικό καθεστώς της τουρκοκρατούμενης Κρήτης, υπήρχαν οι Φιλελεύθεροι που ονομάζονταν και Ξυπόλυτοι, ενώ οι Συντηρητικοί ήταν οι Καραβανάδες. Στη Σάμο τον 19ο αιώνα είχαμε τους Καρμανιόλους (λαϊκή παράταξη) και τους Καλλικάντζαρους (παράταξη των αρχόντων), ενώ στις Σέρρες τους τσορμπατζήδες (άρχοντες) και τους τσιπλάκηδες (τους αστούς, κατά λέξη σημαίνει γυμνοί). Δεν θυμάμαι πώς λέγονταν οι αντίπαλοι των ριζοσπαστών στα Επτάνησα -και γενικά κάθε συμπλήρωση ευπρόσδεκτη εδώ.

Προχωράμε στα κόμματα και τις παρατάξεις του 20ού αιώνα. Το κόμμα των Φιλελευθέρων είναι ίσως το πρώτο έστω και στοιχειωδώς οργανωμένο κόμμα που εμφανίζεται, και οι βουλευτές του ονομάζονται Φιλελεύθεροι, αλλά στην πράξη αποκαλούνται βενιζελικοί -αλλά και οι αντίπαλοί τους αντιβενιζελικοί ή, στα χρόνια του διχασμού, κωνσταντινικοί. Όταν ιδρύεται το Λαϊκό Κόμμα, οι οπαδοί/βουλευτές του ονομάζονται λαϊκοί, κάτι που μάλλον θα προκαλούσε κάποια μπερδέματα. Όταν ο δικτάτορας Μεταξάς ίδρυσε την ΕΟΝ, οργάνωση νεολαίας με υποχρεωτική ουσιαστικά συμμετοχή, θα περίμενε ίσως κανείς τα μέλη της να ονομαστούν ΕΟΝίτες, αλλά δεν νομίζω ότι ακούστηκε αυτό -βέβαια, λέγονταν φαλαγγίτες, αλλά αυτό ήταν βαθμός.

Στην Εθνική Αντίσταση είχαμε εαμίτες, ελασίτες, επονίτες και εδεσίτες. Μετά τον πόλεμο έχουμε την ίδρυση του Ελληνικού Συναγερμού και τους συναγερμικούς, ενώ από την ΕΔΑ έχουμε τους εδαΐτες.Η κεντροαριστερή ΕΠΕΚ δεν νομίζω να έδωσε κομματώνυμο, περίφραση πρέπει να χρησιμοποιούσαν (της ΕΠΕΚ). Ούτε η ΕΡΕ, το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που κυβέρνησε επί οχτώ χρόνια, είχε δικό της κομματώνυμο. Υπήρχαν διάφορα μειωτικά ή ειρωνικά, όπως το ΕΡΕτικός, ή οι Ερέδες (καμιά φορά και Μεντερέδες, ως ταύτιση με τις ημιδικτατορικές μεθόδους του Τούρκου πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές) ή οι Ερετζήδες. Η ίδρυση της Ένωσης Κέντρου έδωσε βέβαια το κεντρώος, που βέβαια θα μπορούσε να σημαίνει και την τοποθέτηση κάποιου στο πολιτικό φάσμα, όχι την κομματική του προτίμηση. Υπήρχε και το μικρό Κόμμα Προοδευτικών του Σπ. Μαρκεζίνη, αλλά οι βουλευτές του αποκαλούνταν εξίσου προοδευτικοί και μαρκεζινικοί.

Για τα κόμματα μετά τη μεταπολίτευση, ενμέρει τα είπαμε στην αρχή. Βέβαια, αντίστοιχα ονόματα είχαν και οι φοιτητικές παρατάξεις ή οι οργανώσεις νεολαίας. Είχαμε Κνίτες και Ρηγάδες (της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, με το θηλυκό ρηγίτισσα αν δεν κάνω λάθος), Πασπίτες και Δαπίτες και Οννεδίτες, αλλά πιπισιπήδες και πανσπουδαστικάριους -και μουλούδες, τους οπαδούς των (μ-λ), των αριστερίστικων ομάδων. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν θυμάμαι κομματώνυμο για το παλιό ΚΚΕ εσωτ. (εκτός του ‘εσωτερικάκιας’ που όμως ήταν μειωτικό), ούτε για την ΕΑΡ. Αλλά και ο ΣΥΝ, ο Συνασπισμός δηλαδή, δεν έδωσε σαφές κομματώνυμο -το ‘συνασπιστής’ ήταν μάλλον αμήχανο και το ‘συνασπιστήρι’ φυσικά μειωτικό.

Το ΔΗΚΚΙ και η Πολιτική Άνοιξη έμειναν επίσης χωρίς κομματώνυμο. Από τα νεοπαγή κόμματα, η ΔΗΜΑΡ έχει το προφανές δημαρίτης, αλλά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν απ’ όσο ξέρω δικό τους όνομα (δεν πιάνεται το ειρωνικό «Καμένα Βούρλα»!). Στη δεξιά άκρη του πολιτικού φάσματος, η βασιλοχουντική ΕΔΕ του Γαρουφαλιά ήταν έτσι κι αλλιώς θνησιγενής, αλλά ούτε η Εθνική Παράταξη άφησε κομματώνυμο, παρόλο που μπήκε στη Βουλή. Εδώ που τα λέμε, και για το κόμμα του Καρατζαφέρη μόνο το ειρωνικό Λαοτιανός ακούστηκε, από όσους το πρόφεραν «Λάος» μη θέλοντας να μαγαρίσουν τη λέξη λαός. Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή έχει το δυσώνυμο αλλά ομαλό Χρυσαυγίτες.

Για να μην τελειώσω με τους ναζιστές, να πω ότι στις μέρες μας οι λέξεις που παράγονται από το επώνυμο ενός πολιτικού (π.χ. σαμαρικός, βενιζελικός, κτλ.) δεν σημαίνουν, όπως παλιά, τον οπαδό του αντίστοιχου κόμματος, αλλά μάλλον τον βουλευτή ή το στέλεχος που πρόσκειται στον πολιτικό -έτσι, ενώ σοφουλικός ήταν ο οπαδός/βουλευτής του κόμματος του Σοφούλη, σήμερα σαμαρικός είναι μάλλον ο βουλευτής που είναι πιστός ακόλουθος του κ. Σαμαρά, ιδίως σε στιγμές εσωκομματικών συγκρούσεων.

Το άρθρο γράφτηκε στα πεταχτά και χωρίς βοηθήματα (υπάρχουν άραγε;) οπότε κάποια πράγματα, ίσως πολλά, θα μου έχουν ξεφύγει. Κάθε συμπλήρωση είναι καλοδεχούμενη, το ίδιο και οι διορθώσεις.

215 Σχόλια to “Από τους τρικουπικούς στους συριζαίους”

  1. Παναγιώτης Βογιατζής said

    Του ΣΥΝ είναι Συνασπισμένοι πάντως. Αδόκιμο μάλλον, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως, οπότε δεν μας πέφτει λόγος.

  2. bernardina said

    Εκτός από το Ρηγίτισσα υπήρχε και το Ρηγού, αλλά πιο σπάνιο.
    Μετά κάποιοι έγιναν και Πανελλαδικάριοι (της Β’ Πανελλαδικής)

    Πάντως ξέχωρα από το κομματώνυμό τους, τούτοι εδώ έχουν και ουσιαστικά ονόματα που αποδίδουν την πραγματικότητα. Λέγονται φιλοχουντικοί, νεοναζιστές και φασίστες.
    (Συγνώμη που μαγάρισα το χώρο των σχολίων, αλλά δεν γινόταν αλλιώς).

    Καλημερούδια και καλή εβδομάδα. 🙂

  3. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή μας εβδομάδα. 🙂
    Συριζίτης, όπως λέμε ΔΑΠίτης, ή ΠΑΣΠίτης; 😮
    Συριζάκιας μήπως; :mrgreen:
    Αστο, πιο καλά ακούγεται το Συριζαίος.
    Όσο για το μακροβιότερο εν Ελλάδι κόμμα, το ΚΚΕ, αυτό που το έχει κάνει ακόμα να υφίσταται στη πάροδο του χρόνου είναι ο μη ετεροκαθορισμός του από τα άλλα κόμματα, ή τις κατά καιρούς πολιτικές καταστάσεις.
    Εκλογικά αυτές οι θέσεις μπορεί να τού έχουν στοιχίσει (ειδικά στις τελευταίες δυο εκλογικές αναμετρήσεις) αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα αρχών
    (αρέσει, δεν αρέσει σε κάποιους)

  4. Ξέχασες τους Χίτες του Γ. Γρίβα

  5. Nέο Kid Στο Block said

    Δωράκι για την Μπέρνη Χάνεϋπίνατ ,από τον κοινό μας φίλο Μελανανόητο! 🙂

    »In 1169 some Englishman invaded Ireland. Why they did this I can’t imagine, but they did and they got a little bit of territory. Territory is best marked out with stakes (steaks don’t work) and the Latin for stake is palus and so such territory is called a pale. So the territory around Dublin was called The Pale and everything else was Irish and beyond The Pale.

    Anyway, the English rampaged about, driving innocent Irishmen from their ancestral peat-bogs. These innocent Irishman found that in their straitened and vagabond conditions innocence no longer paid and many turned to banditry. They became thieves, or to give the proper Irish word tories.

    The word tory found its way into English as a pejorative term for an Irish Catholic. The English were mostly protestant with a protestant king called Charles II who died and was replaced by James II who was (like Mrs Malaprop) of the Roman Obedience. James II was not simply Catholic, he also appeared to have plans to give his Irish Catholic henchmen their land back and so his supporters were insultingly called Tories.

    The Tories did all right for a while. They didn’t get to keep James II, who was ousted in the Glorious Revolution; but they stuck around well into the eighteenth century until they were wiped out by the Whigs. In the late eighteenth century the Whigs themselves split and one faction, the Friends of Pitt, were insultingly referred to as Tories. Everybody had by this time forgotten that tory meant thief. The term essentially meant «You’re like those people from a hundred years ago that we wiped out».

    Έτσι, τώρα ξέρεις άμα βρεις το «Torries» πώς να το αποδώσεις ερωτικά και ψαγμένα : «ΛΗΣΤΗΣ» ! 😆
    To «We have seen Ant.Samaras with members of his government» δέον όπως αποδοθεί παραδοσιακά «Eωράκαμεν τους ληστάς..»

  6. spiral architect said

    @5: Ισχύει αυτό, ή είναι αστικός μύθος; :mrgreen:

  7. Γς said

    2:
    Το βίντεο που λίκνισες μου θυμισε τον αστυφύλακα στη Σανταρόζα που έβγαλε το όπλο του και καθάρισε τον Πρόεδρο της δικαστικής αίθουσας που τον είχε χαστουκίσει (πριν 30 χρόνια):

    Προς τον επικεφαλής των ΜΑΤ (ή όπως λέγονται):
    ’Κάθεστε και τον παίζετε’ (μετά της χαρακτηριστικής χειρονομίας).

  8. Nέο Kid Στο Block said

    6. To ΟΕD που θεωρείται έγκυρο λεξικό, το επιβεβαιώνει πάντως.
    http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=tory&searchmode=none

  9. spiral architect said

    Μη βρωμίζετε βρε την ανάρτηση με τα σκουπίδια των νομιμοποιημένων μπράβων. 😛 😛

  10. Μαρία said

    Να προσθέσω τους Ιάπωνες και τους Κινέζους.

  11. spiral architect said

    @8: Τι να πω; Δεκτόν!
    Όταν άκουγα το “Torries”, συνειρμικά μου ερχόταν στο νου το «Bobbies» …

  12. Nέο Kid Στο Block said

    7. 9. Κάποτε ,παλιά.., σε ένα γήπεδο, όπου η ανικανότητα και η ανοησία των Αστυνομικών έβαζε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ,είχα πει και γώ σε κάποιο όργανο κάτι ανάλογο μ’αυτό που είπε ο κος Κασιδιάρης (επί της ουσίας το ίδιο, μόνο που είχα χρησιμοποιήσει πιο «πρέπουσες» λέξεις). Πήγαν να με συλλήψουνε (σικ), δηλαδή τι πήγαν; με συλλήψανε και μ’έσωσε η λαϊκή υπέρ μου κατακραυγή , λίγο πρίν μπαστώ (σικ^2) στην κλούβα.
    Φαίνεται ότι έκτοτε έχει χαλαρώσει η ευθιξία των οργάνων…

  13. Γς said

    4:
    >Ξέχασες τους Χίτες του Γ. Γρίβα
    Κι εγώ τους θυμήθηκα χτες. Στου Σκλαβενίτη. Γεροντάκι που φορούσε μια μπλούζα με τα διάφορα αγγλικά, που πάνω δεξιά είχε ένα μεγάλο εξ ‘Χ’.
    -Χίτης είσαι ρέ; Εσκασε στα γέλια. Κάτι άρχισε να λέει για τους Χίτες, αλλά βιαζόμουν.

  14. Costas Ele said

    Δύο σχόλια: το κόμμα του Τρικούπη λεγόταν και «Νεωτερικόν» και του Δηλιγιάννη «Εθνικόν» – δεν θυμάμαι πότε καθιερώθηκαν για πρώτη φορά οι τίτλοι. Δεύτερον, για τα μέλη του ΣΥΝ υπήρχε και ο – μάλλον μειωτικός – όρος «συνασπισμένος».

  15. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    14: Αυτό δεν το θυμόμουν, ενδιαφέρον. Πάντως δεν νομίζω να αναφέρονταν συχνά αυτές οι ονομασίες.

    10: Οι Ιάπωνες ήταν όχι ακριβώς κόμμα, αλλά ομάδα νεοτεριστών βουλευτών.

  16. spiral architect said

    @12: Κιντ, στην Τζύμπρον τα βλακόμετρα και τους μπράβους πως τους αποκαλείτε;
    (έχετε απο-τέτοιους; )

  17. Γς said

    16:
    Ποιό βλακόμετρο; Εκείνο με τις μπαταρίες ή το ηλεκτρικό με το σπιράλ καλώδιο;

  18. Nέο Kid Στο Block said

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΤΡΑ Κο ΣΑΡΑΝΤΑΚΙΔΗ 🙂

    Παρακαλώ, στο σχόλιο 5. να αντικατασταθεί η πρόταση «“We have seen Ant.Samaras with members of his party” με την : »We have seen Ant.Samaras with members of his government». Δεν έχω τίποτε εναντίον των Νεοδημοκρατών εν γένει.

  19. Γς said

    Ωραίο θέμα:
    «Από τους τρικουπικούς στους συριζαίους»

    Να δούμε όμως και κανά:

    «Από τους πράσινους και βένετους στους βάζελους και γαύρους»

  20. Nέο Kid Στο Block said

    Nα πώ Χρόνια Πολλά και Καλά! στους Στυλιανούς και τις Στυλιανές του ιστολογίου.
    Και επειδή O Στέλιος εδώ μέσα είναι ΕΝΑΣ(ο.. δεδηλωμένος τουλάχιστον)! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Πιθηκομούτσουνο Μποζόνιο! 😆

  21. ad said

    Προσωπικά δεν μου ακούγεται μειωτικό το Συριζαίος, ή μάλλον μου ακούγεται όσο λιγότερο μειωτικό γίνεται (με την έννοια ότι συνήθως ο χαρακτηρισμός για οπαδό κόμματος έχει πάντα μια κάποια αρνητική χροιά). Το συριζίτης δεν μ’αρέσει, μου θυμίζει το χρυσαυγίτης.
    Αυτό που συνήθως με προβληματίζει είναι το θηλυκό του αναρχικός ως ουσιαστικό. Το «αναρχική» μου ακούγεται σαν επίθετο (περιμένω να ακούσω π.χ. «αναρχική ιδέα» και όχι η τάδε είναι αναρχική), ενώ το αναρχικιά δεν μου ταιριάζει στον γραπτό λόγο: πχ Η Έμμα Γκόλντμαν ήταν αναρχικιά;
    Ευτυχώς που υπάρχει το αναρχοκομμουνίστρια και λύνει ενίοτε το πρόβλημα.

  22. tamistas said

    Για τους Πιπισιπήδες υπήρχε και το Παπάκι Πάει Στην Ποταμιά (ΠΠΣΠ). ΄

    Ένας γνωστός μου Κουκουές αποκαλούσε τους παλιούς Οικολόγους – Εναλλακτικούς, Βιδολόγους – Ανταλλακτικούς.

    Αλλά κομμουνιστές (και κο(υ)μμούνια) υπάρχουν (ή (αυτο)αποκαλούνται) πολλοί, όχι μόνο οι Κουκουέδες. Άσε που το εσωτερικού το λέγαμε και ΚουΚουΕσ.

  23. Γς said

    Παράγινε το θέμα, αλλά αυτή η παρέμβαση στο facebook του Τατσό …

  24. Μαρία said

    15 Σωστά. Σαν τους πεδινούς του Βούλγαρη και τους ορεινούς του Κανάρη.

  25. Συριζαίοι, το είπατε.
    Οι συριζαίοι λέγονται επίσης νεοπασόκοι και αμερικανοκομμουνιστές.

  26. Nέο Kid Στο Block said

    24. Αποποιήθηκες την Οσιοποίηση ή είσαι άλλη Μαρία από την Osiamaria (μεγάλη η Χάρη Της!) 🙂

  27. Nέο Kid Στο Block said

    Έχεις κάτι εναντίον της ιστορικής ομάδος της »Δυναμό Χιούστον», Αλίκη;
    Για πρόσεξε τα λόγια σου,σε παρακαλώ!

    Πάντως ,καλύτερα Νεοτιδήποτε παρά Νεοστούκας με αγκ. σταυρό!

  28. sarant said

    18: Και κάποιοι θα αναρωτιούνται τι εννοείς 🙂
    (είναι αστείο εσωτερικού χώρου)

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΕΛΙΟ!

  29. Μαρία said

    26 Κατάφερα να απαλλαγώ επιτέλους απ΄την οσία.

    22 Τα πρώτα χρόνια μετά τη διάσπαση είχαμε δωδεκατικούς (Κολιγιαννικούς) και αναθεωρητές.

  30. Γς said

    Ξεκομμένα κλήματα της Αμπέλου

  31. Αντιφασίστας said

    Εδώ που τα λέμε, όσο ωραίος είναι ο τίτλος σε πλήρη ανάπτυξη-Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς- τόσο κακόηχο είναι το αρκτικόλεξο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, παλιά, το »Ρηγάς», εκτός από τίτλος τιμής ήταν και εύηχο. Να θυμηθούμε και τον Αναγνωστάκη: Αγάπησα μια Ρήγισσα κι από τον πόθο ρίγησα…

  32. spyroszer said

    Στα Επτάνησα αντίπαλοι των Ριζοσπαστών ήταν οι Μεταρρυθμιστές και οι Προστασιανοί ή Καταχθόνιοι (τους έλεγαν και περούκες, κοτσίδια, καμαρίλα). Οι Ριζοσπάστες διασπάστηκαν αργότερα σε αληθείς ριζοσπάστες ή αληθείς και ενωτικούς.

  33. sarant said

    32: Τους Καταχθόνιους είχα στο νου μου.

  34. Το βρήκα και σας το χαρίζω.

    Kατέβαινε την Αποστόλου Παύλου, στο Θησείο.
    Μόλις είχε τελειώσει η πορεία, είχε φάει το χημικό της αρκούδας.
    Το άπλυτο t-shirt με τον Τσε, κολλούσε πάνω του.
    Αισθανόταν τα πόδια του να καίνε, μέσα στα σταράκια.
    Τα μαλλιά του άλουστα μια βδομάδα.
    Το στομα κολλαγε απ τους μπάφους. Να χε λίγη σοκολατίτσα, σκέφτηκε.
    Μέσα στην πνιγηρή ζέστη του δειλινού που έκλεινε μια ακόμα επαναστατική μέρα, ένιωθε κακόκεφος.
    Κουρασμένος.
    Απογοητευμένος.
    Ένα πραγματικό ναύγιο της ζωής, που λεει και ο Μητσοκολλιας.
    Και τότε, το άκουσε.
    Το σφύριγμα με τον σκοπό που να τον έκανε να ανατριχιάσει σύγκορμος.
    Vor der Kaserne
    Vor dem großen Tor
    Stand eine Laterne
    Und steht sie noch davor
    Το Lili Marlen…έκανε τη σκέψη… το αυγό του φιδιού…….
    Γύρισε το κεφάλι.
    Και τότε την είδε.
    Ξανθά μαλλιά, πράσινα μάτια..κόκκινα χείλη σαν τη φωτιά, που λεει και το άσμα του Διονυσίου
    Φορούσε ένα μαύρο t-shirt με τον μαίανδρο, αυτό το αρχαίο ελληνικό σύμβολο, σε κόκκινο φόντο.
    Στενό τζην και αρβυλάκια Dr. Martens.
    Φασιστόσκυλο. Απόγονη των ναζί. Ταγματασφ.. ψυθίρισε.
    Τον άκουσε.
    Τι είπες;
    Ξαφνιάστηκε.
    Ποιός, εγώ;
    Ναι ρε κουμουνι, ναι ρε νούμερο.Εσύ
    Την πλησίασε απειλητικά
    Τον πλησίασε ακόμα πιο απειλητικα
    Οι παλμοί ανέβαιναν επικινδυνα, οι καρδιες στα στήθη χτυπούσαν δυνατά και γρήγορα, οι φλέβες πετάγονταν, μπορούσες σχεδόν να μυρίσεις την αδρεναλίνη στον αέρα και την ολέθρια σύγκρουση που ερχοταν.
    Δεν κρατήθηκαν.
    Με μια εσωτερική παρόρμηση, σαν έτοιμοι απο καιρό, αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν.
    Τον φιλουσε και εβλεπε μπροστα της άπλυτους συμμοριτες του 48 με κιτρινισμένα δόντια.
    Βρονταει ο Ολυμπος, αστράφτει η Γκιώνα…
    Την φιλούσε και έβλεπε μπροστά του τάγματα της Βέρμαχτ να παρελαύνουν.
    Auf der Heide blüht ein kleines Blümelein Und das heißt: Erika.
    Τα ετερωνυμα.
    Έλκονται…
    -Πως σε λένε…; τη ρώτησε αισθμαίνοντας…
    -Πασιφάη.. εσένα;
    -Eρνέστο..

    Και έτσι ξεκίνησαν όλα…

  35. George said

    Το Συριζαίος μου φαίνεται και μένα μειωτικό – μάλλον επειδή το πρωτοείδα και το συνήθισα σε άρθρα εναντίον του Σύριζα (και όχι και στα πιο νηφάλια και ποιοτικά άρθρα, βέβαια).
    Όταν είχε κάνει το πρώτο του μπαμ ο Καρατζαφέρης, το 07-08, στο διαδίκτυο θυμάμαι πολύ καθαρά τον τύπο «Λαοσίτης» και «Νεοσίτης» για την νεολαία του. Επίσης, στη σχολή δεν πρόλαβα ΠΠΣΠ, αλλά ΠΚΣ, οπότε είχαμε Πουκουσίτες.
    Τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δεν τους λέει πολύς κόσμος (μάλλον μειωτικά), «Ανεξέλληνες»; Μπορεί να θεωρηθεί κομματώνυμο;
    Υπάρχει επίσης και το «Χρυσαύγουλο» για τους ναζί, από τα Χρυσά Αυγά!

  36. Ανατρίχιασα από συγκίνηση. Υποκλίνομαι μπροστά σε τέτοια γραφή και πλούτο ιδεών.

  37. Αυτό πήγαινε, βέβαια, στο 34.

  38. sarant said

    35: Το έχω δει το Ανεξέλληνες αλλά δεν νομίζω να το υιοθετούν οι ίδιοι.

  39. Γς said

    31:
    >Αγάπησα μια Ρήγισσα κι από τον πόθο ρίγησα

    Ενώ το Σύριζα δεν βγάζει ρίμες. Μόνο ίσως με το ξύριζα…

  40. E.L. said

    Για τους (μ-λ) χρησιμοποιείται και το μουλάδες καθώς και το ειρωνικό μουλάρια 😛 Επίσης έχει αναδειχθεί σε πρόβλημα η ονοματοδοσία των μελών της Αντ.αρ.συ.α. Είναι Αντάρτες; Αντάρσυοι; Ανταρσίοι; 😛

  41. Μαρία said

    36 Και ο τίτλος του αριστουργήματος(γουγλίζεται): Η ακόρεστη Χρυσαυγίτισσα και ο πρωτάρης Συριζαίος.

  42. Nέο Kid Στο Block said

    35. Στο Μετσόβιο υπάρχει (ή έστω υπήρχε, δεν ξέρω για τώρα, πάνε και καμπόσα τέρμηνα..) η φοιτητική παράταξη στους Μεταλλειολόγους Μηχανικούς «Α.Χ.ΜΕΤ».
    Αριστερός Χώρος Μεταλλειολόγων. Ιστορική παράταξη , τα πανό τους σκέπαζαν προσόψεις ολόκληρες! Κάποιοι τους κορόιδευαν «Μουχαμέτηδες» (λόγω της προφανούς γλωσσικής συγγένειας με το αραβικό όνομα του προφήτου, φαντάζομαι)

    Κι ένα που είχα ακούσει για το Παν.της Πάτρας, αλλά μπορεί να είναι και μπεντροβάτο. Κάποιοι φοιτητές (μάλλον απογοητευμένοι από τις γενικότερες προοπτικές τους..) είχαν φτιάξει την παράταξη «ΓΑ.Κ.Α» (ΜΑμησέ τα Κι Άφησέ τα!). Σε εκλογές ,δεν θυμάμαι αν κατέβηκαν. 🙂

  43. Γς said

    34:
    Με έστειλες κυρά μου!
    Μου σηκώθηκε
    Η τρίχα

  44. @35: Άλλο ΠΠΣΠ και άλλο ΠΣΚ ή μετέπειτα ΠΣΚ.
    (στα χρόνια μου την πρώτη την λέγαμε “Παπάκι Πάει Στην Ποταμιά”)
    @37: Χωριό που φαίνεται …. 😛

  45. Φτου διπλοεγγραφή … ή μετέπειτα ΠΚΣ (Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας)

  46. «Το πασοκτζής είναι λαϊκό» και το πασοκατζής που έχω ακούσει, λαϊκότερο.

    «Το κουκουές …το χρησιμοποιούν και τα ίδια τα μέλη του ΚΚΕ» όπως και το κουκούδι που έχω ακούσει από τους ίδιους.

  47. LandS said

    Το αρκτικόλεξο ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στον Μ. Γλέζο, ο οποίος στο χαιρετισμό του σε προεκλογική συγκέντρωση του 2004 έκραξε: «Συριζίτες και Συριζίτισσες».

    #31 ο Αναγνωστάκης έχει γράψει και καλύτερα.

    Έχετε ακούσει για τη Χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, θάλει η ελαία και είναι η Γη Καραμανλίς; (Οι Καραμανλικοί γιατί αγνοήθηκαν; )

    #34 Έχει αφήσει πολλές παραπονεμένες ο Πέτρος Τατσόπουλος. Τι να πρωτοπρολάβει ο άνθρωπος.

  48. Nέο Kid Στο Block said

    Tελικά Δύτη ,εκείνος ο μυστήριος εγγλέζος παπαμαθηματικός για την δικιά μας εδώ Αλίκη πρέπει να έγραψε εκείνο το »Through the Looking Glass ». Κοιτιέται η Άλις στον καθρέφτη και βλέπει μιραζάκια !(εκ του γαλλικου mirage, όχι του αεροσκάφους. Της οπτικής ψευδαισθήσεως!)

    Δεν είναι μιραζάκια βρε Αλίκη. Ναζάκια είναι!

  49. Γς said

    34:
    πως σε λεν Ορφέα και μένα Ευρυδίκη

  50. spiral architect said

    @42: Η ΑΧΜΕΤ παίζει ακόμα, όχι μόνο στους Μεταλλειολόγους του ΕΜΠ, αλλά και στο ΤΕΕ. 😆

  51. Γς said

    Αστεία, αστεία, θυμήθηκα (αρχές των 60ς) εκείνη τη λαοθάλασσα της πλατείας …Κλαυθμώνος, αντιπάλου κόμματος.
    Είχα μπει και μέσα και παρίστανα τάχα μου τον οπαδό σε μια τύπισσα.
    -Φοβερή συγκέντρωση έ;
    -Καταπληκτική, ποιος ξέρει μέχρι που φτάνει.
    -Πάμε να τη δούμε από ψηλά;
    -Ναι αλλά από πού;
    -Απ το Λυκαβηττό.
    Και πήγαμε.
    Την έλεγαν Μαίρη και μένα Γουσού.

  52. spiral architect said

    @51: Τελικά ΓουΣού είσαι πιο μεγάλος πέφτουλας απ’ τον …. ακατανόμαστο.
    (μπρρρ!)

  53. Καλαχώρας Λεώνικος said

    @ Αγαπητέ Spiral. Γράφω ως παλιό μέλος (περιπεσόν σε αχρηστία) του ΚΚΕ και θ’ αποτολμήσω μια διόρθωση. Τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν αρχές• όχι οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων που καταχρώνται τον τίτλο. Κάθε κομμουνιστικό κόμμα επομένως πρέπει ν’ αποδεικνύει έμπρακτα ότι αξίζει ν’ αποκαλείται, να (αυτο)χαρακτηρίζεται και να θεωρείται τέτοιο, από τις αρχές που ακολουθεί. Δε θέλω να πω περισσότερα διότι δεν έχω πρόθεση να πολιτικολογήσω ούτε να κατηγορήσω κάποιον. ΔΕΝ λέω ότι κάποιο κόμμα στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις αρχές του, έστω κι αν δεν το βλέπω καθαρά εγώ. Αλλά βγήκε κάποιος κάποτε στην τηλεόραση και διεκήρυττε: Ουαί σ’ αυτούς που κατέβηκαν από το τραίνο! (πιθανώς κατ’ αναλογία των λεγομένων στο ΠΑΣΟΚ). Τώρα που τα πράγματα έγιναν εύκολα, ποιος κατεβαίνει; Οι επιβάτες φεύγουν όταν σταματάει το τραίνο. Αποσιωπώ τη θλιβερή όψη της κυρίαρχης, μη κομμουνίστριας εκπροσώπου, που έχει και προσωπικό (ἄκουσον, ἄκουσον) δημοσιογραφικό όργανο! Πού είναι η Ιδεολογική Μονολιθικότητα;

    Λέμε, λέμε… αλλά και η κ. Αλίκη Στούκα (@34), έγραψε μια υπέροχη ιστορία. Μπορεί να μπει δίπλα στο αντίστοιχο τραγούδι του Χατζή με τον γερμανό και την εβραιοπούλα. Μόνο που κάθε γερμανός δεν είναι ναζί ή απόγονος ναζί! Και αν η κ. Στούκα έχει ευαισθησίες πολύ τρυφερές κι ενδιαφέρουσες πρέπει να το έχουμε υπ’ όψη μας!
    (Φτού… πάλι έκανα λίγο το νοικοκύρη. Νίκο, συγνώμη, αλλά κάποιος πρέπει να το πει. Εμείς ‘οι καλοί’ έπρεπε να δούμε πρώτοι κι αυτή την πλευρά. Ο Δύτης π.χ. @36 το στραβοπήρε).

    Για το συριζαίος δεν έχω γνώμη. Και το κομμουνιστής δεν είναι μειωτικό, αλλά χρησιμοποιήθηκε έτσι. Και φασίστα αν με πεις, θα με βρίσεις ενώ σε άλλον θα δώσεις εύσημα. Επομένως δεν υπάρχει εξ ορισμού αρνητικό κομματωνύμιο, εκτός αν κάποιο καθιερωθεί. Π.χ. αν με πεις πασοκτζή είναι χειρότερη βρισιά από το φασίστας. Το φασίστας είναι πολιτική τοποθέτηση. Το πασοκτζής έχει παραφερνάλια που το κάνουν αφόρητο και σαν βρισιά

  54. Γς said

    >Πού είναι η Ιδεολογική Μονολιθικότητα;
    !

  55. Γς said

    >Γράφω ως παλιό μέλος (περιπεσόν σε αχρηστία) του ΚΚΕ

    Περιπέσατε ή σας περιπέσανε 🙂

  56. sarant said

    42-50: Ε, υπήρχαν κάμποσα ευρηματικά ακρώνυμα σαν τον Αχμέτ. Ίσως είναι καλό θέμα για ιδιαίτερο ποστ.

  57. Σας άρεσε ή δεν σας άρεσε, πάντως αποκαλύπτει την βαθιά αλλαγή των ερωτικών προτύπων που έφερε η κρίση. Ο τρυφερός, μαλακός φαλακροχαίτουρας συριζαίος με το πεδιλάκι, δεν ερεθίζει πιά. Ο καιρός και οι καταστάσεις ανασύρουν από τα ονειρικά κατάβαθα του σύγχρονου νέου, πρότυπα και μορφές ηρωΐκές. Τέρμα ο Κουράκης με τους «κολποφαλλούς» του. Ο Κασιδιάρης τώρα στοιχειώνει τις νύχτες των κοριτσιών της Ελλάδας, ο άγριος, ο ανυπότακτος, ο άτακτος, ο αδίστακτος, ο ατρόμητος, ο Νέος, ο Ηρωας Πολεμιστής.
    Η κρίση αλλάζει όχι μόνο τις συνειδήσεις αλλά και το συλλογικό υποσυνείδητο και είναι φως φανάρι. Εκεί στα βάθη, στη ρίζα της κραυγής όπως έγραψε ο Σεφέρης, εκεί ο Κασιδιάρης, λουσμένος στο χρυσό φως της αυγής, θανατώνει τα σκοτεινά τέρατα του Μέλανος Δρυμού που μας κατασπαράζουν.

    Οπως εκανε ο Τσίπρας μέχρι τις τελευταίες εκλογές.

  58. Γς said

    34:
    > Βρονταει ο Ολυμπος, αστράφτει η Γκιώνα…

    Οι δικοί μου (φοιτητές)

  59. George said

    Έλεγα να μην πω τίποτε, καταχράζομαι τη φιλοξενία, don’t feed the troll και τα λοιπά, αλλά Σεφέρης και και Κασιδιάρης στην ίδια πρόταση, με διαφορά μάλιστα πέντε μόνο γραμμάτων, πάει πολύ.
    Έχει βγει συλλογή του Σεφέρη με εικονίτσες και σκιτσάκια, για να να μπορέσουν να τη διαβάσουν και οι ΧΑίτες;
    Πάντως, οι δικές μου γνωστές, δε φαντασιώνονται άντρες να τους δέρνουν – οι δικές σας μπορεί, για να το λέτε.
    Τα υπόλοιπα, πολεμιστές, φώτα της αυγής και Μέλάνες Δρυμούς, ρετουσάρετε τα λίγο και στείλτα σε καμμιά ακροδεξιά εκδοτική εταιρεία – κρίμα να πηγαίνουν χαμένα. Μην βάλετε πολύ κείμενο μόνο, κουράζονται οι αναγνώστες!

    @44: H ΠΚΣ δεν είναι η μετεξέλιξη της ΠΠΣΠ;

  60. Γς said

    >Ο Κασιδιάρης τώρα στοιχειώνει τις νύχτες των κοριτσιών της Ελλάδας, ο άγριος, ο ανυπότακτος, ο άτακτος, ο αδίστακτος, ο ατρόμητος, ο Νέος, ο Ηρωας Πολεμιστής.

    Αμάν!

  61. Κατσαρίδας Ηλιάδης said

    @57: Αχου, τι ρομαντικόν! ♥.·:*¨¨*:·.♥.·:*¨¨*:·.♥. ♥.·:*¨¨*:·.♥.·:*¨¨*:·.♥.

  62. Nέο Kid Στο Block said

    Aλίκη! Είσαι ποιήτρια!
    Μπράβο Νίκο! Αποδεικνύεται ότι ο χώρος σου ,δικαιώνοντας την (μία απ’τις πολλές 🙂 ) ιδιότητα του δημιουργού του, μεταστοιχειώνει τη λύκαινα σε τρυφερή προβατίνα.
    Lupus (ex Saranthedra)homini homo! 🙂

  63. spiral architect said

    @59β: Ύβρις! 👿
    Η ΠΠΣΠ ήταν η φοιτητική νεολαία του ΚΚΕ (μ-λ).
    Η ΑΑΣΠΕ ήταν η φοιτητική νεολαία του (μ-λ) ΚΚΕ
    H ΠΣΚ, η μετέπειτα ΠΚΣ (Πανσπουδαστική) ήταν και είναι ακόμα η φοιτητική νεολαία του ΚΚΕ
    (δεν μπερδεύτηκες, έτσι; ) 🙄

  64. Nicolas said

    @23 Ας τολμήσει, αν μπορεί! τον προσέχω. ούτε το δαχτυλάκι του δεν θα μπορέσει να σηκώσει.

    Πετάνε, πετάνε τα αεροπλανάκια; ναι, αλλά καμιά φορά συντρίβονται.

  65. munich said

    εγώ το επισήμανα ήδη! Η κ. Στούκα έχει επωφεληθεί από την καθημερινή τριβή, έστω αντιπαράθεση με αυτό ιστολογίο και και την εφημερίδα «Αυγή». Έχει εξελιχθεί, έχει γίνει καλύτερος άνθρωπος. καμία σχέση με τις κραυγές στα πρώτα σχόλιά της, όχι πια ποιηματακια παρμένα από το πίσω πλευρά των παλιών ημερολογίων. Τώρα για τη φαντασίωση με τον Κασιδιάρη, ποτέ δεν έκρινα κανένα για τις σεξουαλικές του ορέξεις και προτιμήσεις…

  66. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα

    Οι χαλασοχώρηδες

    ΟΙ Χαλασοχώρηδες του Αλ.Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αλκμήνη

    και μια και περί κομματωνυμικών ο λόγος
    θυμήθηκα τους Ζαχαριαδικούς και τους Ντιαθίστας του αδερφού κόμματος (και ο Ζαχαριάδης -γραμματέας του ΚΚΕ) και ο José Diaz γραμματέας του Πεθέ)PCE= ήταν «πρόσφυγες» και αυτοκτόνησαν επί Στάλιν

    Discurso de la Pasionaria , En memoria de José Diaz » En la plaza de mi Pueblo»

    peceros (ψάρια) οι ισπανοί κουκουέδες

    <a href=http://www.youtube.com/watch?v=55OjIuXsBD8 – Η σφραγίδα

    και για τα Στούκας Δεν πα να μας χτυπάν’

  67. spiral architect said

    @59β: Δες και το φόρουμ της Λεξιλογίας
    (στα χρόνια μου πισικάπα ή πουσουκού λέγαμε την Πανσπουδαστική)

  68. gryphon said

    57
    Ti είπες τώρα.
    Τόσοι και τόσοι διανοητες και αναλυτές ψαχνουν τους λόγους τής ανοδου της χα και μιλανε για ναζισμο φασισμο ρατσισμο και δεν ξερω τι αλλο και ερχεσαι και τους δινεις στο πιατο τήν απαντηση.
    Δέν είναι παντως σωστό να ξυπνας τους ιδεολογικους αντιπάλους.Αστους να ψαχνουν στήν Βαιμαρη.
    Και καποιος σχολιαστής στο youtube σχολιασε πως αν ο Κασιδιαρης κανει φαλακρα η χα θα πεσει στο 3%.
    Κι αυτός είναι εξυπνος και καταλαβαινει.Το «φαινεσθαι» μετραει παντου και παντα.
    Και για τον Κασιδιαρη και για τον καθενα.Και για τον Τσε Γκεβαρα π.χ.
    Αν ο Τσε ηταν κοντος χοντρος ασχημος χωρις δοντια κλπ η αν εμοιαζε σαν τον Φραγκισκο Μανελη οπως ειχα γραψει σε αλλο μπλογκ κανεις δεν θα φορουσε τι σερτ με τήν φατσα του ουτε θα ειχε αφισα του στο δωματιο του ουτε θα ασχολειτο κανεις μαζι οτι κι αν ειχε κανει.

  69. spiral architect said

    @65: … Τώρα για τη φαντασίωση με τον Κασιδιάρη, ποτέ δεν έκρινα κανένα για τις σεξουαλικές του ορέξεις και προτιμήσεις…
    Για τα ερωτικά και τις σχέσεις με το έτερον φύλον (ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθετήσεως) πλέον αρμόδιος είναι ο ΓουΣού. 😆

  70. George said

    @63 Ευχαριστώ! Ξεδιάλυνε το τοπίο! 🙂

  71. Γς said

    64:
    >Ας τολμήσει, αν μπορεί! τον προσέχω. ούτε το δαχτυλάκι του δεν θα μπορέσει να σηκώσει.

    Παιδονόμος είσαι; ή πε@νόμος.

    Οσο για τα αεροπλάνα που συντρίβονται, που λες, ντροπή σου. Ζηλιάρη.

    Και μια που έρχεται κατά δω, στο Αεροδρόμιο. Για τη μισή Αττική (την Ανατολική), δεν έχει ακουστεί τίποτα, ε;

  72. Γς said

    69:

    >Για τα ερωτικά και τις σχέσεις με το έτερον φύλον (ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθετήσεως) πλέον αρμόδιος είναι ο ΓουΣού.
    Δεν ξέρω. Για καλό παίχτη τον κόβω.
    Εξοικειωμένος με το άθλημα

  73. Stardark said

    Άλλη μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση.

    63: Η ΑΑΣΠΕ ήταν νεολαία του ΕΚΚΕ.
    Η ΠΠΣΠ πολλές φορές ήταν και π… που σπέρνει πανικό.

  74. Panavros said

    …Fifty shades of Kasidiari το κάναμε μου φαίνεται.

    Πάντως κόμματα δίχως κομματώνυμα με κάτι το λαϊκό= κουλούρα σε επίπεδο επαφής με το λαό.

    Εμείς εδώ τι είμαστε ρε παιδιά Σαραντακαίοι ή Σαραντακιανοί ; 🙂

  75. Γς said

    40Κ
    (Σαράντα κέυ)

  76. Panavros said

    Δεν πιστεύω να χάλασε το γ στο πληκτρολόγιο.

  77. Panavros said

    ;

  78. Panavros said

    🙂

  79. spiral architect said

    @73: Σωστά για την ΑΑΣΠΕ.
    (λάθος δικό μου στο #63) 😳
    Περάσαν και κάτι δεκαετίες άλλωστε … 😥

    Αλήθεια, μιας και γυρίσαμε στα παλιά, το «Ρήγας Φεραίος ο κάθε σέξι νέος», το θυμάται κανείς παλιός;
    (κείνη τη χρονιά πρωτοδιάβαινα την πόρτα της σχολής μου και η ΕΚΟΝ Ρ.Φ είχε τα πιο ωραία κορίτσια) ♥

  80. Nέο Kid Στο Block said

    74. Aν σ’ενδιαφέρει η γνώμη μου θα έλεγα ότι εξαρτάται από το »άνζιχτσπουνκτ» που λέγανε και οι χειριστές καθέτου εφορμήσεως παλιά…:-)

    Για τους φίλους είμαστε Σαραντακόπαιδα. Για τους -από απλώς φίλα προσκείμενους έως σκεπτικιστές/ψιλοεπικριτές -Σαραντακιστές. Για τους εχθρικά διακείμενους (δεν είναι και πολλοί όμως) Σαραντακομανείς .
    Αλλά, αν θάπρεπε κάπως να αυτοαποκληθούμε ψηφίζω Ανόνυμους Σαρανταχόλικς ή Σαράντα παλικάρια από τη Λεβαδειά! 😆

    YΓ. Άνζιχτσπουνκτ είναι η οπτική γωνία.

  81. Stardark said

    @79: Το κακό δεν είναι το λάθος, το κακό είναι οι δεκαετίες…
    Αυτό με το Ρήγα νομίζω είχε και συνέχεια αλλά δεν μπορώ να τη θυμηθώ…

  82. Αντιφασίστας said

    Σαφώς και ο Αναγνωστάκης έχει γράψει και διαφορετικά ποιήματα. Στον »Μανούσο Φάσση» περιέχονται τα σατιρικά του και το εν λόγω βιβλίο είναι έξοχο. Επειδή ψιλοσκότωσα τους στίχους, να ολόκληρο το ποίημα:
    http://eccoci.pblogs.gr/2010/01/manoysos-fasshs-h-mpalanta-ths-aspasias-semnhs-korhs-toy-r-f.html

  83. bernardina said

    #81 Είχε να κάνει με τον Πανιώνιο 😉 😉

    Τους Καραμπελιάδες τούς θυμάται κανείς;

  84. Immortalité said

    Κυρίως και πρωτίστως, χρόνια πολλά στον Στέλιο! Να μας ζήσει και να τον χαιρόμαστε όσοι τον αγαπάμε! 😀

    Θα παρατηρήσω μόνο ότι όντως το Συριζαίος λέγεται και υποτιμητικά αλλά όχι μόνο. Και για το το Συριζίτης θα συνταχθώ με τον Ad @21.

    @57 Ήθελα και να ‘ξερα δεν σας έχει πει κανείς να μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια;

  85. Γς said

    Πανιώνια και Ρήγισσα;

    Κάθε σέξι νέος είναι Πανιώνιος κι ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος

  86. Μαρία said

    83
    Ο.Π.Α.

  87. Nέο Kid Στο Block said

    Eγώ, με «Πανιώνιος» ήξερα πάντως άλλο. Κάποιο που τελειώνει σε «..αιώνιος!» 🙂
    Aλλά επειδή είμαι σεμνότυφος, ας το πει ο Γουσού που έχει θάρητα σ’αυτά! :mrgreen: 😆

  88. Σαραντακιστές και Σαραντακίστριες σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!! 😀 😀

    Μου δώσατε πολλή χαρά!!!
    Να με χαίρεστε και να σας χαίρομαι!! 😀

  89. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  90. Μαρία said

    88 Χρόνια πολλά, Στέλιο.
    Περίμενα να σκάσεις μύτη.

  91. bernardina said

    #85 Και γαβρίνα 😉

    (Ενημερωμένο σε βρίσκω, πάντως)

    Αυτό το ‘χουμε ξαναβάλει; 🙂

  92. Γς said

    87:
    Σύλλογος αιώνιος Πανιώνιος!
    και πέραν αυτού ουδέν άλλο θυμάμαι.
    Ου γαρ έρχεται μόνον…
    Για πε,

  93. bernardina said

    Φτου! Σε κάθε μήνυμα λέω να μην ξεχάσω να ευχηθώ στον Στέλιο. Σιχαμένε Άλτζι… 👿

    Χρόνια πολλά, Στελή! Ό,τι επιθυμείς 🙂

  94. ππαν said

    Από χτες το βράδυ σου ευχόμαστε, Στέλιο!

  95. Γς said

    91:
    >Και γαβρίνα

  96. Nέο Kid Στο Block said

    94. Eίναι γεγονός ,Στέλιο! Η Ππαν aka Ppan έκανε πρώτη ψες το 1-0 στις ευχές!
    (ψστ..γαλλίδα; Άμα τελικά έχουμε καμιά «κατάσταση»..θέλω μίζα, ε;) 😆

  97. Γς said

    88:
    >Να με χαίρεστε και να σας χαίρομαι!!

    Νικοκύρη για τα χαρέμια έχουμε μιλήσει ποτέ;

  98. Anasto said

    Το συνασπισμένοι ισχύει, το σκεφτόμουν πριν καν αρχίσω να διαβάζω τα σχόλια.

    Οι ποπολάροι έχουν σχέση ή παραείναι παλιοί για να εμπίπτουν στην κατηγορία;

    Καλά όλα τ’ άλλα αλλά τους συνιστωσαίους γιατί δεν τους πιάνετε καθόλου; Εκτός αν θεωρείται πως τώρα με την ενιαιοποίηση θα σβήσουν και δεν θα χρειάζεται να μνημονεύονται πχ οι κοετζήδες. Αμ πριτς!

  99. Ωχ δεν τα είχα πάρει χαμπάρι τα χθεσινοβραδινά!!!!
    Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά!! 😀

    Ειδικά την Ππαν που το ξεκίνησε! 😉

    Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος τώρα!!! 🙂

  100. Γς said

    Ο Πρωτοσάλτε στο ΣΚΑΪ τώρα:
    Είναι πολύ κλαψω…, αλλά ας μη το πω, είναι και φαλοκρατικό.

    Μα τι να ήθελε να πει;

    Είδες Νικοκύρη για να μην έχουμε ποτε μιλήσει για τέτοια…

  101. π2 said

    Για την ΠολΑν (και ιδίως τη φοιτητική της παράταξη, που λεγόταν Νέοι Ορίζοντες ή κάπως έτσι) κυκλοφορούσε και ο όρος Σαμαράκια.

  102. Nέο Kid Στο Block said

    «Ειδικά την Ππαν που το ξεκίνησε!

    Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος τώρα!!! »

    Nάτααα.. 😆
    Mπράβο Στέλιο! Έτσι κάνουν οι κύριοι! Χαλάλι και το ξενύχτι της κοπέλας ,που περίμενε καραούλι να πάει 12 + κάτι η ώρα, για να κάνει το 1-0! (και υπερέβη με υπερπροσπάθεια και αυταπάρνηση και τις μαθηματικές τις δυνατότητες, για να υπολογίσει σωστά τη διαφορά ώρας με τη CET) 😆

    YΓ. Την κάνω μ’ελαφρά! (να δούμε πού θα με παραφυλάει τώρα ,για να ανταποδώσει;) 😆 😆

  103. Μαρία said

    101 Κατά το Ντοράκια.

  104. ππαν said

    Είσαι όμως πολύ συντηρητικός, Κιντ. Και τη Κατερίνα εγώ την ευχήθηκα πρώτη, πώς και δεν φαντασιώθηκες «κατάσταση» εκεί; 🙂

  105. ππαν said

    Εγώ και «μπανιάδες» είχα ακούσει.

  106. cronopiusa said

    ΛΙΝΕΝ: «ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΚ ΘΑ ΤΗΝ ΣΩΣΟΥΜΕ»

  107. ππαν said

    106: Αυτό πριν χάσουμε το Σάββατο. Πως θα την σώσει, όχι για τις πεποιηθήσεις του.

  108. Γς said

    104:
    >Και τη Κατερίνα εγώ την ευχήθηκα πρώτη

    Δεν κατάλαβα!

    25: (Γς) 25 Νοεμβρίου, 2012 στις 12:06
    >Αντε χρόνια πολλά στις Κατερίνες, Κατίνες, τους παίκτες του Κατινάζ κτλ.

    28: (Ππαν) 25 Νοεμβρίου, 2012 στις 13:19
    >Καλημέρα, χρόνια πολλά στις Κατερίνες και λοιπες δυνάμεις και στις απάντρευτες 25άρες της φρανκοφονίας

  109. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Νὰ ποῦμε ἐπίσης ὅτι στὴ Μεσσηνία ὑπάρχουν πολλοὶ Συρ(ρ)ιζαῖοι ποὺ δὲν ψήφισαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Βγάλαν πρῶτο κόμμα τὴ ΝΔ οἱ ἄχρηστοι http://www.sirrizo.blogspot.gr/

  110. sarant said

    57: Ωχ!

    87: Εμείς πάντως που ήμασταν σεμνά παιδιά λέγαμε «κουρέλας ο αιώνιος». Θα το έχω ξαναπεί, αλλά νομίζω ότι το «κουρέλες» δεν ακούγεται σήμερα στα γήπεδα, κάνω λάθος;

    97: Αν γκουγκλίσεις «χαράμι πάει το χαρέμι» θα το βρεις.

    98: Και οι ποπολάροι εμπίπτουν, και κακώς δεν αναφέρθηκαν οι συνιστωσαίοι!

    101: Ναι, αλλά δεν κράτησαν πολύ και τους είχα ξεχάσει.

    105: Σαφώς και Μπανιάδες.

  111. Nέο Kid Στο Block said

    104. Όχι δεν είμαι συντηρητικός! Είμαι παραπονιάρης και ζουλιάρης! Δηλαδή ζηλεύω (με την καλή έννοια) την ευδοκίμηση της σχέσης σας με το Στέλιο (αυτή που τρώει τα ρίφια τσαι πίνει τη ρακή όμως, τη ρωτήσατε; γιατί όπως λέει και ο Γκρέκορυ Πεκ στα Κανόνια του Ναβαρόνε «those people( για τσι Κρητικοί), don’t make idle promises! ωχχ..!), ενω εμένα και την Μπέρνη μου, μάς ένωσε η καρδιά και μάς χώρισε η «Πολιτική». 😦

    Ολόκληρο απόσπασμα της Ιστορίας της Βρετανίας της χάρισα στο 5. κι ούτε μία αναφορά, ούτε μία ματιά, έστω περιφρόνησης.
    Φεύγω, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας!

  112. cronopiusa said

    παραφράζοντας Αλέκα Παπαρήγα
    Το κουκουΕ και η γυναίκα του Λοτ

    Πως θα την σώσει, την γυναίκα του Λοτ, όχι για τις πεποιθήσεις της.

  113. ππαν said

    Πώς σε λένε βρε παιδάκι μου να σε ευχηθούμε και σένα; Με τον Στέλιο με συνδέει μια αγνή σχέση θαυμασμού φαν προς τον Ποιητή-ίνδαλμα. Πώς θα μπορούσα να σηκώσω τα μάτια μου τόσο ψηλά; για καμιά ιουλίτα με πέρασες;

  114. Costas said

    Στο χωριό Σύριζα της ορεινής Μεσσηνίας, καθοδόν από τον κάμπο προς τις Βάσσες και το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, σε μια στροφή του στενού δρόμου, μας υποδέχτηκε προ τριετίας, απλωμένο ψηλά και κάθετα προς τον άξονα του δρόμου, το πανό «Η κοινότητα Συριζαίων σας καλωσορίζει!»

  115. cronopiusa said

    112
    συγνώμη στραβολίνκνισα
    Ολόκληρη η ομιλία στο 902.gr.

  116. panavros said

    80….και φυσικά με ενδιαφέρει .

    Γς δεν απάντησες και ελπίζω να κατάλαβες οτι έκανα πλακίτσα. Καλό το 40Κ 🙂 .

  117. NM said

    Το κείμενο του #34 νομίζω ότι είναι αντιγραφή -με αλλαγμένους, χώρους και χαρακτήρες- από το μυθιστόρημα κάποιου Μπάλκου, που είχε κυκλοφορήσει στα μέσα του ’70. Ο συγγραφέας είχε διατελέσει και υπουργός Αστυνομίας σε κάποια Καραμανλική περίοδο. Οποιος είναι συλλέκτης τέτοιας παραλογοτεχνίας ας το δει γιατί δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. (Μπορεί να το μπερδεύω με αντίστοιχο πόνημα του Ζεραρ Ντεβιλλιέ)
    – Επίσης ένα συμπέρασμα: Ο Τατσόπουλος φαίνεται να είναι από τους λίγους που την έχουν πιάσει τη ρίζα του προβλήματος. Πολύ σωστό και το παράδειγμα με τον Τσε.

  118. Γς said

    116:
    Κατάλαβα 🙂

    40k και 40κίτισσες!

  119. bernardina said

    >ενω εμένα και την Μπέρνη μου, μάς ένωσε η καρδιά και μάς χώρισε η “Πολιτική”.

    Οι συνιστώσες πέφτουνε μα η αγάπη μένει, Κιντάκο. Μην είσαι ολιγόπιστος. Άλλωστε μας ενώνει και ο ανίατος λιχουδισμός, 😀

    >Ολόκληρο απόσπασμα της Ιστορίας της Βρετανίας της χάρισα στο 5. κι ούτε μία αναφορά, ούτε μία ματιά, έστω περιφρόνησης.
    Μα ξεχνάς, ευλογημένο, πως δεν κάνω τίποτ’ άλλο από το να διαβάζω και να μεταφράζω; Πάνε πια τα ματάκια μου. Χάθηκε να μου χαρίσεις ένα λουλουδάκι, μια ζωγραφιά, ένα τραγουδάκι, ένα ποιηματάκι; Μέχρι και ο Γουσούς μού έβαλε τον ύμνο της ομαδάρας μου διακινδυνεύοντας τα πάντα μέσα σ’ αυτό το βαζελοάντρο. Ακόμα και το Στούκας waxes poetically σήμερα –και φοβάμαι πως στο τέλος θα λιποθυμήσει σαν τον Ραντανπλάν :mrgreen:

    Εγώ να σε περιφρονήσω; Θα πέσει φωτιά να με κάψει. Πού πας καλέ και αποχωρείς ψωροπερήφανα μ’ ένα ταρατατζούμ; Παξινού!

  120. Γς said

    117:
    Εννοείς την «Ακόρεστη Βαρβάρα»;
    Εχουμε μιλήσει κι εδώ γι αυτήν και τον Μπάλκο

  121. Μαρία said

    117 Δες σχ.41 και γούγλισε τον τίτλο.

  122. spiral architect said

    Επίσης κυκλοφορούν:
    ΔΗΜΑΡ –> γενόσημο ΠΑΣΟΚ (κατα την απόσχιση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία της) και οι οπαδοί και μέλη της –> αλλαξομπίστηδες.

  123. Θρασύμαχος said

    προτείνω: ο συριζάς – η συριζού (κατά το καφετζού)

  124. Αντιφασίστας said

    Να τον χαίρεστε τον άντρακλα, τον ανυπότακτο, τον καβλοπυρέσσοντα που στοιχειώνει τα όνειρά σας, κυρία Στούκα:
    http://newpost.gr/post/171044/kasidiaris-tha-toys-gso-oloys-tha-xete-nekrous-os-to-vrady-vinteo-kai-foto/

  125. Μαρία said

    45 ευρώπουλα πουλιέται ο Μπάλκος. Συλλεκτικός.
    http://www.palaiobibliopolio.gr/%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%A3%CF%84%CE%B1-%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%94%CE%AF%CF%87%CF%84%CF%85%CE%B1-%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%A4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CE%B7-p-27744.html

  126. Αντιφασίστας said

    Κι επειδή πολυασχοληθήκαμε και με τον έτερο εραστή, τον Τατσόπουλο, ας δούμε και το αληθινό, το όμορφο πρόσωπο της Αριστεράς:
    http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4768996

  127. Γς said

    Καλά είμαστε κι οι πρώτοι!
    Ακούω τώρα σε μια εκπομπή στο STAR TV ότι ο ένας από τους δύο κακοποιούς, που έστησαν ενέδρα και σκότωσαν τους δυο νεαρούς της ΔΙΑΣ στου Ρέντη, αφέθηκε ελεύθερος και άντε βρες τον (έληξε το 18 μηνο).

  128. Βιβή said

    Συριζίτης ,-σα;Μπλιαχ, με τίποτα.

    Άσχετο σχετικό:σε βιβλίο που διάβασα πρόσφατα- «Καρχαρίες» του Γιενς Μπιέρνεμπου- μετέφραζε από τα νορβηγικά (ο Κούρτοβικ) αναρχίστρια,εντάξει από το γαλλικό anarchiste φαντάζομαι,δεν ξέρω και πώς ήταν στο πρωτότυπο, αλλά δεν το λέμε,βρε παιδί μου,δεν ακούγεται καλά.

  129. Immortalité said

    @111 Εσύ φιρί – φιρί το πας να μη φτάσεις μέχρι το Πάσχα! 😀

    @113 Αργεί ακόμα η γιορτή του. Άμα συνεχίσει έτσι, τη φτάνει και δε την φτάνει 😉

    @128 Τι καταπληκτικό βιβλίο!!!

  130. sarant said

    127: Δεν έληξε, κατά λάθος τον άφησαν επειδή είχε αθωωθεί για άλλη υπόθεση,

  131. Μαρία said

    126
    http://amargigroupistanbul.wordpress.com/

  132. Alfred E. Newman said

    Δεδομένου ότι το παρόν ιστολόγιο είναι Αποθήκη Χρησίμων Γνώσεων (hommage σε εκδόσεις του 19ου αιώνα) υπνθυμίζω και το πασίγνωστό (σε μένα) προσωνύμιο «Τάκης ο Κουκουές».

  133. Alfred E. Newman said

    113 >για καμιά ιουλίτα με πέρασες;<

    Υπέροχη κακία! Ξόφλησες για έξι μήνες τουλάχιστον!

  134. sarant said

    132: Που ήταν το κόμικς του Ριζοσπάστη το 1946-47 (το έκανε ο Ευάγγ. Τερζόπουλος, ο μετέπειτα εκδότης της Γυναίκας)

  135. ππαν said

    132-133: Ωφέλιμες (και τερπνές) ήταν οι γνώσεις, ιεραποστολοι τις έβγαζαν νομίζω. Σιγά την κακία βρε Αλφρέδο!

  136. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Στὶς ἐκλογὲς τοῦ 1989 θυμᾶμαι καὶ τὸ συνασπισμικός. Γιὰ τὸ ΚΚΕ θὰ μπορούσαμε νὰ ἔχουμε καὶ τὸ ΚΚΕτζὴς-τζοῦ κατὰ τὸ ΑΕΚτζής

  137. Alfred E. Newman said

    135
    Πολύ σωστά.Από το προτεσταντικό American Board of Commissioners for Foreign Mission.

    Απλώς παρεμφερή κακία έχω εκφράσει αρκετές φορές οπότε μου άρεζε η ταυτότητα.

  138. Αντιφασίστας said

    Μια που θυμηθήκαμε τις νεολαίες και τα αμφιθέατρα, το ρηγάδικης προελεύσεως σύνθημα:
    Δεν είναι οι Κνίτισσες ανοργασμικές
    είναι οι Κνίτες ανάξιοι εραστές
    το θυμάται κανένας;

  139. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Την ΕΑΑΚ και τους εαακίτες δεν θυμηθήκαμε.

  140. Γς said

    139:
    τους θυμήθικα εγώ στο #58
    >Οι δικοί μου (φοιτητές).
    Ανάχ τους λέγαμε(λέμε)

  141. Αντιφασίστας said

    139: Ας τους τιμήσουμε κι αυτούς:
    http://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CE%B1%CE%B1%CE%BA&hl=el&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=iKKzULKFBNKq0AWY1oCwCA&sqi=2&ved=0CDkQsAQ&biw=1092&bih=514

  142. Μαρία said

    139 Εσύ σαν Ηπειρώτης τη ΣΑΚΕ έπρεπε να αναφέρεις.

  143. Χρόνια πολλὰ εὐχόμεθα στὸν στιχουργό μας Στέλιο
    καὶ νἄχωμε τοὺς στίχους του κορῶνα καὶ βαγγέλιο!

  144. Αντιφασίστας said

    Υπάρχει και ο ΑΡιστερός Ανεξάρτητος Χώρος ΤΟπογράφων-ΑΡ.Α.Χ.ΤΟ. που πρόσκειται στην ΕΑΑΚ, οι ΑΝεξάρτητοι Αριστεροί Φοιτητές Ηλεκτρολόγοι-ΑΝ.Α.ΦΗ., της ΕΑΑΚ κι αυτοί, και, οι καλύτεροι όλων, οι Μαθηματικοί Ανεξάρτητοι ΦΟΙτητές Αριστεροί-Μ.Α.ΦΟΙ.Α, κι αυτοί φυσικά της ΕΑΑΚ.

  145. Earion said

    Νικοκύρη, τους πολιτικούς κασιδιάρηδες εγώ προτιμώ να τους γράφω Χρυσαβγίτες. Από το αβγό εννοείται.

  146. sarant said

    145: Να ένα απτό πλεονέκτημα της ορθογραφίας «αβγό» οφείλω να ομολογήσω!

  147. sarant said

    42-50: Σχολιάζει φίλος μεταλλειολόγος: Δηλαδή εγώ που δεν ξέρω την ιστορική παράταξη ΑΧΜΕΤ είμαι προϊστορικός….

  148. Αντιφασίστας said

    Τραγουδάκι που να ταιριάζει περισσότερο στο σημερινό θέμα δεν νομίζω πως υπάρχει:

  149. Νέο Kid Στο Block said

    147. Xαλκολόγος ο φίλος δηλαδή! 😆
    (…εε, παλιά δηλαδή…ένα μετάλευμα μόνο…»Εποχή του Χαλκού»…ΚΡΥΟ, ε; 😦

  150. Alexis said

    Κώστα (# 114) το χωριό της Μεσσηνίας λέγεται Σύρριζο.

    Χρόνια πολλά και από μένα Στέλιο!

  151. spiral architect said

    @53: Λεώνικε, μην θεωρείς τον εαυτό σου σαν περιπεσόντα εν αχρηστία. Εγώ διαγράφηκα από την ΚΝΕ σαν τροτσκιστής, αν και δεν είχα διαβάσει ως τότε Τρότσκι. Στην αρχή φανταζόμουν ότι η κατηγόρια ήταν ένα εύσχημο πρόσχημα, επειδή στο κασσετόφωνο του φοιτητικού μου δωματίου ακούγονταν Iron Maiden και Black Sabbath και τον τοίχο κοσμούσε μαζί με την αφίσα με τον Λένιν και o Όζι με τη παρέα του.
    Τις κοσμοθεωρίες τις δέχονται και τις παλεύουν άνθρωποι, οπότε όλα είναι πιθανά.
    Παρ’ όλα αυτά, τα περί κόμματος αρχών τα πιστεύω.
    Ειδικά αυτές τις εποχές αρκεί να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας.

  152. Αλλόφιλος said

    Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» φυσικά και έχουν παρατσούκλι, και μάλιστα όχι μόνο ένα. Αποκαλούνται είτε «Ανεξέλληνες» είτε «ΑνεξΕΛ» (το ΕΛ οπωσδήποτε με κεφαλαία, για να παραπέμπει στους γνωστούς ΕΛ του Λιακόπουλου και των ομοίων του). Κάποιοι τους λένε επίσης «ψεκασμένους», αφού οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τους ψεκάζουν.

  153. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Οι ΑΝΕΛ λέγονται και «Καμενίστας» ή απλά «Καμμένοι».

  154. NM said

    Μόλις έμαθα ότι πέθανε «ο παπούς». Ενας άνθρωπος που όσο ζούσε δεν ήξερα ούτε το πραγματικό του όνομα. Τον αποχαιρετoύν -δυστυχώς- μόνο εκείνοι του indymedia. Και μάλιστα με εξαιρετικά λόγια: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1439523

  155. SCIgen said

    Τσίριζας, Τσιριζαίος, Τσίριζα, Τσιριζαία, επειδή τσιρίζουν υστερικά. Είναι να μη δόσεις αφορμή και σου βγει το όνομα.

  156. Αντιφασίστας said

    Καλό ταξίδι, παππού.
    http://www.attikipress.gr/34828/apeviwse-o-pappoys-me-thn-maska

  157. sarant said

    154: Και αλλού είδα αποχαιρετισμό. Από τα Γρεβενά ήταν και έμενε στην Καισαριανή.

  158. Μιχαλιός said

    150: Πρώην Σίρτζι. Αρβανίτες κι αυτοί…

  159. munich said

    @138
    Το σύνθημα αυτό το ήξερα πάντα με ΔΑΠιτισσες και ΔΑΠίτες αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω ιδίαν εμπειρία ούτε με τις μεν ούτε με τους δεν για να το επιβεβαιώσω , δεν ξέρω ο Γς αν θυμάται κάτι
    Τη νέολαια της ΠολΑν τη λέγαμαι μελισσούλες ή ζουζουνάκια δεν μου ‘ρχεται επακακριβώς

  160. 154, NM,
    ευτυχώς όχι μόνο στο Ιντυμήντια. Αν γκουγκλίσετε το όνομά του, θα δείτε παντού αναφορές. Θρύλος ο παππούς.

    Για την ονομασία των Συριζαίων, ας ελπίσουμε πως θα εξελιχθεί καλά. Σε πέντε χρόνια, δηλαδή…

  161. spiral architect said

    @»153: Και αλληλοαποκαλούνται «συγκαμένοι». 😆

  162. Και η νεολαία τους αυτοαποκαλείται Σπίρτα;

  163. sarant said

    161-2: Κέφια βλέπω!

  164. @ 57 Jesus Christ δεν είπα κι αυτό. Αν ο Κασσιδιάρης στοιχειώνει τα όνειρα των κοριτσιών… δε το συζητώ. Κάποιων θα τα στοιχειώνει, αλλά ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΛΩΝ! Απλά, μου κάνει εντύπωση όπως τεκμαίρομαι από το σχόλιό σας, ότι δεν καταλάβατε ΠΟΥ βρίσκεται αυτό που μου άρεσε. Φυσικά μου άρεσε!

    Μια και το συνεχίζετε: ΑΣΠΙ οι γιατροί του Εσ. (συγνώμη που δεν το αναφέρω με το όνομα με το οποίο αυτοχαρακτηριζόταν, αλλά δεν το θεώρησα ποτέ ΚΚΕ. Το άλλο το θεώρησα, όπως και να το κάνουμε, ήταν). Πριν από την Πανσπουδαστική, οι γιατροί είχαμε φτιάξει την βραχύβια ΔΣΠΓ (Δημοκρατική Συνδικαλιστική Παράταξη Γιατρών) που πρέπει να ήταν από τις βασικές συνιστώσες της Πανσπουδαστικής. Δε θυμάμαι αν ήταν κι εσωτερικοί μαζί μας και διαχωρίστηκαν. Έτσι κι αλλιώς πολλοί αποδείχτηκαν καρριερίστες. Μερικοί όμως ήταν θύματα του ονείρου τους.
    bernardina @91. Καταπληκτικό λινκ.

    @151 Αρχιτέκτονα, όλα αυτά πολύ καλά που λες. Εγώ όμως είχα αφίσες του Allente και πορτογαλικές (θυμάσαι εκείνο το όπλο που το κρατούσαν το παιδάκι, ο φαντάρος και ο αγρότης;) Δυστυχώς η φράση ‘να τα έχω καλά με τον εαυτό μου’ είναι δυνητικώς επικίνδυνη. Μπορεί να κρύβει επανάπαυση, ωχαδερφισμό, αυταρέσκεια κ.ο.κ. Και ο Κασσιδιάρης τα έχει καλά με τον εαυτό του. ΝΒ Έχεις δει άχωρα; Έχω δει μια φορά ως φοιτητής. Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα κρούσμα. Ήταν παιδάκι δέκα χρονώ και μας το έδειχναν. Άχωρ = κασσίδα
    Πάντως εμένα δεν με διέγραψαν. Αυτοκαταργηθήκαμε. Χάθηκα στο UK και μέχρι να επιστρέψω είχε πέσει και ο σοσιαλισμός. Τι να σου κάνει μια Κούβα σε ολόκληρο πλανήτη Γη; Ούτε με γύρεψαν ούτε τους γύρεψα. Οργανωτικό παράπονο εγώ ΔΕΝ έχω. Ιδεολογική πίκρα έχω, και αυτό είναι χειρότερο.

  165. spiral architect said

    @164: Λεώνικε, να τα’χεις καλά με τον εαυτό σου, υπό την έννοια ότι, τουλάχιστον εσύ δεν έχεις απαρνηθεί-αποποιηθεί τις θέσεις σου.
    Αρκεί όμως να μην το παρακάνεις και ρεζιλεύεσαι. Καλύτερα τότε να πηγαίνεις σπίτι σου και να πλέκεις κάλτσες δίπλα απ’ την ξυλόσομπα, ή να πηγαίνεις στο καφενείο για δηλωτή και να αφήσεις τις δηλώσεις για άλλους.
    Τουλάχιστον τότε δεν ρεζιλεύεσαι. 😐
    Προσωπικά βλέπω ακόμα με θετικά κριτικό μάτι το ΚΚΕ, κάπως σαν τον σχωρεμένο το Ραφαηλίδη. Το θυμικό μου μού λέει ότι, ένα κόμμα με κοντά ένα αιώνα ιστορία, για να επιζεί ακόμα ενώ άλλα αριστερά (και μη) κόμματα έχουν φτιαχτεί και διαλυθεί, έχει θέσεις, πείθει και έχει να δώσει.
    Ίδωμεν …
    (με τους γιατρούς και την ιατρική … μακρυά και αγαπημένοι)

  166. Έγραψα πιο πάνω (ή σκόπευα αλλά δεν το έκανα) ότι περί του κομματωνυμίου του Σύριζα δεν έχω γνώμη ή δε με αφορά ή κάτι τέτοιο.

    Βλέποντας χθες μια πρόσφατη δημοσκόπηση με τον Σύριζα πρώτον, τη ΝΔ 2η (κόμμα των αμετανόητων) την ΧΑ 3η και το ΠΑΣΟΚ 5ο ή 6ο, δηλαδή αν η τάση παραμείνει, Κυβέρνηση Σύριζα και πιθανή μείζονα αντιπολίτευση ΧΑ (=εμφύλιος) ή κυβερνητική σύμπραξη ΝΔ+ΧΑ με μείζονα αντιπολίτευση Σύριζα (=εμφύλιος) δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος.

    Αλλά θα γλωσσολογήσω και δε θα πολιτικολογήσω.

    Διαφωνώ με την αρχική θέση του νοικοκύρη ότι το ‘συριζαίος’ είναι ακατάλληλο διότι αναφέρεται συνήθως σε τοπωνυμική προέλευση, π.χ. Αθηναίος. Αν δούμε πολύ βαθιά γλωσσολογικά την κατάληξη -αίο, είναι απομεινάρι της ομηρικής γενικής αρσενικού γένους -οῖο (π.χ. βοῦς ηελίοιο, τα βόδια του Ήλιου), που είναι η ΙΕ γενική, που έχει παραμείνει στα σανσκριτικά και μερικές πρακρίτι μέχρι σήμερα ως [aya]. Στα ελληνικά έχουμε πολλές τέτοιες καταλήξεις και είναι κατά βάση γενικές της αναφοράς, όπως ὡραῖος = της ὥρας (ώρα = εποχή, συγκεκριμένη χρονική στιγμή) επομένος ‘φρέσκος όχι μπαγιάτικος’ (αρχέγονη σημασία). Επίσης σημαία (ουσιαστικοποιημένο επίθετο σημαία υφή = ύφασμα που έδειχνε από μακριά το σήμα = τάφο κάποιου). Όταν η σημαία υφή έφερε το σήμα (= αναγνωριστικό σημάδι κάποιου, κατόπιν σημασιολογικής διολίσθησης) ενός αρχηγού, έγινε σημαία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Επομένως ‘συριζαίος’ νομιμοποιείται να σημαίνει ‘του Σύριζα’, είτε για πρόσωπο είτε όχι. Αθηναίος σήμαινε αρχικά ‘πολίτης της Αθήνας’ σε αντιδιαστολή προς τους μη πολίτες, πάροικους, δούλους κοκ και όχι σε αντιδιαστολή προς τους ‘μη εξ Ἀθηνῶν’

    Και μη με πάρετε για λερναίο, αλλά σε όλες τις γλώσσες παρατηρούνται και τα δυο, και λογικές σημασιολογικές δομές, που συχνά ανάγουν την αρχή τους σε ηχομιμητικά, βελάζω, μυκῶμαι, κηλ-αδῶ (υπογεγραμμένη στο α), και σύγχρονα τσουλάω, κακαρίζω, τιτιβίζω, μπουμπουνίζω αλλά και μη λογικές ή ανεστραμμένες σημασιολογικέςδομές όπως το ‘αποφράσσω’ μα το οποίο αστειευτήκαμε πρόσφατα. Π.χ. συγκρίνετε το θέσφατον με το πρόσφατον. Στο πρώτο το β΄ συνθετικό είναι το φημί ενώ στο δεύτερο το φαίνω. Αυτά,πήγε 8 καικάτι

  167. τυφλόμυγα said

    To πασοκατζής (έτσι το ξέρω, με α) άρχισε να φθίνει την εποχή Σημίτη, νομίζω. Εκσυγχρονιστήκαμε για. 🙂

    Οι Καραβανάδες της Κρήτης έχουν κάποια σχέση με τους καραβανάδες του στρατού;

  168. sarant said

    166: Λεώνικε, δεν λέω ότι το συριζαίος είναι ακαταλληλο ΕΠΕΙΔΗ το -αίος συνήθως δίνει τοπωνυμικά, αλλά παρατηρώ ότι σήμερα δίνει συνήθως τοπωνυμικά άσχετα από την απώτερη προέλευση/σημασία.

    167: Κι εγώ το πρόσεξα, αλλά δεν ξέρω -πάντως δεν νομίζω να έχουν σχέση, ίσως με την καραβάνα.

  169. Μαρία said

    168 Και το επίθημα είναι -ιο (αγορά-ιο-ς>αγοραίος, γελό-ιο-ς> γελοίος). Όχι τίποτα άλλο αλλά μας διαβάζει και κόσμος.

  170. echthrosofer said

    απο το ιντιμιντια για το θανατο του κυριου Παπανικου(παππου): «Δεν είναι απο κοινους που φετιχοποιουν αλλωτριωνοντας τα μεσα η’ που σφινώνουν την εικόνα τους στην βρωμισμένη αισθητική του τώρα.»

    Απαπαπα…
    τους ανεξαρτητους ελληνες τους ακουω και καμμενους ελληνες (ΚΑΜΕΛΛ)

  171. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #166, 168-169.
    Η κατάληξη -αίος δεν δείχνει μόνο καταγωγή από τόπο. Χρησιμοποιείται στον πληθυντικό για να δηλώσει και τα μέλη μιας οικογένειας, π.χ. χτες γιόρταζα και ήρθαν επίσκεψη όλοι οι Παπαδοπουλαίοι, και νομίζω ότι από αυτή η σημασία είναι πιθανότερο να έδωσε τον τύπο συριζαίοι αρχικά και κατόπιν αναλογικά τον τύπο του ενικού.

  172. LandS said

    Περί καταλληλότητος του όρου «Συριζαίος»
    Υπάρχει σελίδα στο φμπ https://www.facebook.com/DenisOSyrizaios άλλως «ο δάκτυλος των τρομερών παιδιών του Σύριζα» με μότο «Για o,τι δεν μπορεί να ειπωθεί από επίσημα χείλη ….υπάρχουμε Εμείς Οι Συριζαίοι! Μια ανεπίσημη κοινότητα φίλων του ΣΥΡΙΖΑ»

  173. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    168. Ἒ καί;, Αὐτὸ εἶναι τὸ ὡραῖο τῆς μία καὶ ἀδιαιρέτου ἑλληνικῆς γλώσσας. Τὸ ὅτι παρελθὸν παρὸν καὶ μέλλον μποροῦν νὰ συμβιώνουν ἁρμονικά

  174. sarant said

    173: Ναι, αλλά νομίζεις ότι οι ομηρικές σημασίες είναι όλες ζωντανές σήμερα; (Για τη μία και αδιαίρετη θα μου πεις όταν σου δώσω αρχαίο κείμενο και το καταλάβείς πρίμα βίστα χωρίς λεξικό),

  175. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    174. Κι ὁ Θεὸς εἶναι τριαδικὸς (Πατήρ, Υἱὸς καὶ Πνεῦμα) καὶ ταυτοχρόνως Ἕνας κι ἀδιαίρετος. Ποιός ὁ Θεός; Καὶ θὰ μοῦ πῆς τώρα γιὰ τὴ γλῶσσα; 🙂

  176. sarant said

    Α, είναι θέμα πίστης επομένως -εντάξει τότε, τι να συζητάμε;

  177. Αντιφασίστας said

    Να κι ένα κείμενο του Μίμη Σουλιώτη, έτσι, στη μνήμη του, για τις μεθόδους που η μία και ενιαία παραμένει μία και ενιαία:

    http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=127291

  178. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    176. Δὲν εἶναι θέμα πίστεως. Ἂν ὁ Θεὸς ἦταν μόνο θέμα πίστεως ἡ Θεολογία δὲ θὰ ἦταν ἐπιστήμη. Ὅσον ἀφορᾶ τὴ γλῶσσα κι αὐτὸ δὲν ἰσχύει μόνο γιὰ τὴν ἑλληνική, διαρεῖται σὲ περιόδους ἀλλὰ καὶ τὴν ἴδια ἐποχὴ μπορεῖ νὰ ἔχει τοπικὲς διαφοροποιήσεις, ἐν τούτοις ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα εἶναι μία. Στὴν ἐφηβεία ὅταν διάβασα τὸ «ὄνομα τοῦ ρόδου» χρειάστηκα οὒκ ὀλίγες φορὲς τὸ λεξικό. Σημαίνει κάτι; Ξέρω ὅτι ὑπάρχουν πολλοὶ ποὺ θεωροῦν τὶς ἀρχαιότερες μορφὲς τῆς γλώσσας ἐντελῶς ξεχωριστὲς γλῶσσες. Ὅμως πολλοὶ ξένοι ἐπιφανεῖς ἑλληνιστὲς μετὰ τὴν ἀποφοίτησή τους ἀπὸ τὸ Πανεπιστήμιο ἔμαθαν καὶ νέα ἑλληνικὰ κι ἂν τοὺς ρωτήσεις γιατὶ, θὰ σοῦ ποῦν ὅτι εἶναι ἐλλειπὴς ἡ γνώση τῆς ἑλληνικῆς χωρὶς τὴ νέα ἑλληνική. Καὶ χωρὶς νὰ εἶμαι ἀπόλυτος, οἱ καλύτεροι ἑλληνιστὲς εἶναι αὐτοὶ ποὺ ξέρουν καὶ ἀρχαῖα καὶ νέα.
    Πολλοὶ λένε «γιατί τὰ ἑλληνικὰ νέα καὶ ἀρχαῖα» νὰ εἶναι μία γλῶσσα καὶ δὲν εἶναι π.χ τὰ λατινικὰ καὶ τὰ ἰταλικά; Θεωρῶ αὐτονόητο ὅσο ἁπλοϊκὸ κι ἂν φαίνεται, ὅτι αὐτοὶ ποὺ τοὺς ἔδωσαν διαφορετικὸ ὄνομα κάτι θὰ ἤξεραν. Πολλοὶ μπορεῖ νὰ ἰσχυριστοῦν ὅτι ἔμεῖς εἴμασταν πιὸ ἔξυπνοι καὶ σφετεριστήκαμε γιὰ ἴδιον ὄφελος τὴν πλούσια ἑλληνικὴ γραμματεία. Ἔχει μιὰ λογική. Πάντως τὸ ὅτι ἡ Ἀναγέννηση ξεκίνησε λίγο μετὰ τὴν Ἅλωση χάρη στοὺς λογίους βυζαντινοὺς ποὺ μετανάστευσαν στὴν Ἰταλία καὶ μετέφεραν τὶς γνώσεις τους διεγείροντας τὸ ἐνδιαφέρον τῶν Ἰταλῶν γιὰ τὴν ἀρχαία Ἑλλάδα, δὲν τὸ πρωτάκουσα ἀπὸ Ἕλληνα. Τὸ πρωτάκουσα ἀπὸ Ἰταλὸ καθηγητὴ τῆς νεοεληνικῆς.
    Λίγο πολὺ ὅλοι ἔχουμε πιάσει στὰ χέρια μας τὸ λεξικὸ τοῦ Δημητράκου. Δὲν ἀντιλέγω ὅτι εἶναι ἡμιτελές. Ὅμως εἶναι πασιφανὲς πὼς μπορεῖ ἡ μία κι ἀδιαίρετος ἑλληνικὴ γλῶσσα νὰ περιληφθῆ σὲ ἕνα λεξικό. Κι ἂν εἶχε συνεχιστεῖ κι ὁλοκληρωθῆ ἡ δουλειὰ θὰ μποροῦσε κάποιος, ἀγαπητὲ Νίκο, νὰ διαβάση Ὅμηρο μὲ τὸ ἴδιο λεξικὸ ποὺ θὰ χρησιμοποιοῦσε γιὰ τυχὸν ἄγνωστες λέξεις σὲ νεοελληνικὸ κείμενο. Ἕνα λεξικὸ δὲν μπορεῖ νὰ περιλάβη καὶ τὴν ἰταλικὴ καὶ τὴ λατινικὴ σὰ μία γλῶσσα. Ἀπὸ τὸ Δάντη ὡς σήμερα μπορεῖ νὰ τὴν περιλάβη, γιατὶ εἶναι μία γλῶσσα. Βέβαια μὲ τὸν τεχνητὸ διαχωρισμὸ τῆς γραφῆς ἀνάμεσα σὲ ἀρχαῖα καὶ νέα, ὕστερα ἀπὸ τὴν θέσπιση τοῦ μονοτονικοῦ τὸ ἐγχείρημα τοῦ Δημητράκου δυσκολεύει τὰ πράγματα. Ἡ γραφὴ εἶναι ἀναπόσπαστο κομμάτι μιᾶς γλώσσας καὶ τὸ ὅτι ἡ γραπτἠ μορφὴ μιᾶς γλώσσας εἶναι κατὰ κανόνα λιγότερο ἐλαστικὴ ἀπὸ τὴν προφορικὴ συμβάλλει στὴν ἑνότητά της. Στοὺς Μογγόλους τὸ κομμουνιστικὸ καθεστὼς ἐπέβαλε τὸ κυριλικὸ ἀλφάβητο. Σήμερα ἐπαναφέρουν σιγὰ σιγὰ τὴν παραδοσιακή τους γραφή. Εἶναι σὲ μεταβατικὴ περίοδο.
    Πόσο σαφῆ εἶναι τὰ ὅρια ἀνάμεσα στὴ νέα ἑλληνικὴ καὶ τὴν ἀρχαῖα; Ἢ ἀνάμεσα στὴ νέα καὶ τὴ μεσαιωνική; Ἢ ἀνάμεσα στὴ δημοτικὴ καὶ τὴν καθαρεύουσα;Ὑπάρχει μιὰ ἀπόλυτη διαχωριστικὴ γραμμή; Ἡ ἱστορία ἔχει ἀποδείξει ὅτι δὲν ὑπάρχει. Ἀπὸ τὴ μεταπολίτευση καὶ μετὰ ὑπάρχει ἕνα ἰδεολογικὸ κίνημα ποὺ θέλει νὰ βάλη ἀπόλυτες διαχωριστικὲς γραμμές. Στὴν πραγματικότητα δὲν ὑπάρχουν. Στὴ νεοελληνικὴ κι αὐτὴ εἶναι ἡ μεγάλη της ἀξία, συνυπάρχουν ἀναμεμιγμένες ὅλες οἱ μορφὲς τῆς γλώσσας, ἀπὸ τὴν ὁμηρικὴ ὡς τὴν νεώτερη.
    Πιστεύετε πραγματικὰ ὅτι εἴμαστε ἕνα ἔθνος ποὺ γεννήθηκε τώρα; Ἢ πιστεύετε πὼς δὲν εἶναι σημαντικὸ γιὰ ἕνα ἔθνος νὰ ἔχη ἱστορία; Οἱ Σκοπιανοί, κι ὄχι τόσο τῶν Σκοπίων, ἀλλὰ τῆς διασπορᾶς, πιάστηκαν ἀπὸ ἕνα ἀρχαῖο ἑλληνικὸ ὄνομα γιὰ νὰ ἀποκτήσουν ἱστορία καὶ νἄχουν πρόσωπο νὰ κυκλοφορήσουν. Πραγματικὰ τοὺς καταλαβαίνω. Ὅταν στὴν Ἀμερικὴ εἶσαι ἀνάμεσα σὲ τόσους ἀνθρώπους μὲ καταγωγὴ ἀπὸ ἔθνη μὲ ἱστορία ἐσὺ τὶ θὰ πῆς; Θὰ πῆς «εἶμαι ἀπὸ τὴ Δαρδανία ἢ τὴ Βαρδάρσκα;». Θὰ σοῦ ποῦν I beg your pardon? Τὸ Μακεδονία ἔχει σαφῶς ἄλλο κύρος. Καὶ δὲν θὰ ὑπῆρχε κανένα πρόβλημα μὲ τὸ ὄνομα, ἂν δὲν εἶχε βασιστεῖ σὲ αὐτὸ ἡ ἐπεκτατικὴ φιλοσοφία τοῦ Τίτο. Ἂν εἴμασταν πιὸ ἔξυπνοι θὰ τοὺς πείθαμε πὼς εἶναι κι αὐτοὶ Ἕλληνες καὶ θὰ ἑνώνονταν μαζί μας. Ἀλλὰ κι οἱ ταγοί μας κι οἱ ταγοί τους εἶναι ξεπουλημένοι σὲ ξένα συμφέροντα, ξένα καὶ γιὰ τὶς δύο πλευρές. Ἀλλὰ ἐπανέρχομαι στὸ θέμα. Μιλήσαμε ἀλλοῦ γιὰ ξενόγλωσσης προελεύσεως τοπωνύμια. Ὁ Φραλμεράυμερ ἀναφέρει πηγὲς ποὺ λένε πὼς ὁ ἑλληνικὸς πληθυσμὸς τοῦ Μωριᾶ ἀποδεκατίστηκε κι ὅτι ὁ Μωριᾶς κατοικήθηκε ἀποκλειστικὰ ἀπὸ Σλάβους κι Ἀρβανίτες. Ὡραία γιὰ τοὺς Ἀρβανίτες. Οἱ Σλάβοι πῶς ξέχασαν τὶς γλῶσσες τους; Τοὺς βάλανε μὲ τὸ ζὀρι σὲ ἑλληνικὰ σχολεῖα; Ποιοί οἱ Ὀθωμανοί; Οἱ Ἕλληνες ποὺ εἶχαν πλήρως ἐξαφανιστεῖ; Πιὸ πιθανὸ εἶναι ὅτι συγχωνεύτηκαν μὲ τὸν ἑλληνικὸ πληθυσμὸ καὶ λόγω ὑπεροχῆς τοῦ ἑλληνικοῦ στοιχείου ἀφομοιώθηκαν. Ἄφησαν κι αὐτοὶ τὸ στίγμα τους μὲ τοπωνύμια καὶ λέξεις, ὅμως ἂν ἴσχυαν οἱ βλακεῖες τοῦ Φαλμεράυμερ ἡ Πελοπόννησος θὰ μιλοῦσε σλάβικα μέχρι σήμερα καὶ βεβαίως δε θὰ ξεκινοῦσε ἡ ἑλληνικὴ Ἐπανάσταση ἀπὸ ‘κεῖ. Πολλοὶ ἀναμασοῦν τὴ ρήση τοῦ Σωλομοῦ «ἐθνικὸ εἶναι ὅτι εἶναι ἀληθές». Συμφωνῶ. Ὅμως ὁ Σολωμὸς πίστευε στὴν ἑλληνικότητα τῆς φυλῆς μας. Ἄρα ἢ τὴν γνωστὴ φράση του δὲν τὴν πίστευε ἢ εἶναι ἀληθέστατο πὼς εἶμεθα Ἕλληνες. Δὲν μποροῦμε νὰ ἐπικαλούμεθα τὸ Σολωμὸ μόνο ὅταν μᾶς συμφέρη. Ἄσε ποὺ ἂν κάποιος σήμερα πῆ μὲ λίγο διαφορετικὰ λόγια αὐτὰ ποὺ λέει ὁ Σολωμὸς στοὺς στίχους 112-114 θὰ τὸν ποῦν ἐθνικιστὴ καὶ φασίστα.

  179. τυφλόμυγα said

    177, Να κι η απάντηση του Νικοκύρη.

    …όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. 😆 😆
    http://www.sarantakos.com/isocrat.htm

  180. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    178. Στοὺς στἰχους 112-114 τοῦ ὕμνου εἰς τὴν Ἐλευθερίαν. Ξέρω ὅτι το καταλάβατε, ὀφείλω ὅμως νὰ τὸ πῶ.

  181. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    178. Ξέχασα νὰ γράψω κάτι ἄλλο ποὺ ἤθελα. Ὅταν ἤμουν στὴν Ἰταλία τὸ ἑλληνικὸ προξενεῖο εἶχε δανειστικὴ βιβλιοθήκη καὶ δανειζόμουν περιστασιακὰ βιβλία. Μία μέρα πῆρα τὴ μηλιὰ τοῦ Ροίδη, ἕνα παραμύθι, τὸ μόνο ἔργο τοῦ Ροΐδη στὴ δημοτική. Μετὰ πῆγα σὲ κάτι μαθήματα γερμανικῶν ποὺ παρακολουθοῦσα, δυστυχῶς ἔχω ξεχάσει τὰ πάντα, ποὺ παρακολουθοῦσαν καὶ δύο Ἰταλοὶ ποὺ εἶχαν βγάλει κλασσικὸ λύκειο καὶ συχνὰ ὅταν μ’ἔβλεπαν ἀναπολοῦσαν τὰ μαθητικά τους χρόνια καὶ ξεσκόνιζαν τ’ἀρχαῖα ποὺ θυμόντουσαν. Μόλις εἶδαν τὸ βιβλίο μοῦ τὸ πῆραν ἀπ’τὰ χέρια καὶ τὸ ἄνοιξαν στὴν πρώτη σελίδα. Ὁ ἕνας μὲ τὴ βοήθεια τοῦ ἄλλου καὶ χωρὶς καμία δική μου παρέμβαση μετέφρασαν ὅλη τὴν πρώτη σελίδα. Διάβαζαν τὰ ἑλληνικὰ μὲ ἑρασμιακὴ προφορὰ καὶ εἶχε πολὺ πλάκα ἀλλὰ ἡ μετάφρασή τους ἦταν ἀκριβέστατη. Τώρα ἂν ὁ Κριαρᾶς εἶχε ἄλλη ἄποψη γιὰ τὴν ἑνότητα τῆς ἑλληνικῆς…συγχωρεμένος.

  182. Nicolas said

    Μα η Θεολογία ΔΕΝ είναι επιστήμη. Α, συγγνώμη, είναι: η Θεολογία είναι η επιστήμη της προκατάληψης.
    Τα υπόλοιπα δεν αξίζουν σχολιασμό (μάλλον κάποια φλάντζα φταίει, χάνονται λάδια).
    Αν μου βρεις έναν ξένο που ξέρει νεοελληνικά και του δώσεις να σου μεταφράσει κάναν Όμηρο ή κάναν αττικόν (όχι σινεμά) και τα καταφέρει, τότε ναι, θα ανέβω στον Άρειο Πάγο και θα βγω να το φωνάξω να το πω: η τρισχιλιετής είναι μία και ενιαία!
    Και για να το γεφυρώσουμε με τους Γαργαλιάνους, το αρχαιότερο γραπτό κείμενο της Ευρώπης, λένε ότι βρέθηκε στη Μεσσηνία.
    Τυχαίο; δεν νομίζω!
    (μη με γαργαλάτε, γελάω από μόνος μου)

  183. Nicolas said

    Και μια που το ρίξαμε στα λατινικά, να το παίξουμε λίγο κι εμείς λόγιοι:
    QUANTUM NOBIS NOSTRISQUE EA DE CHRISTO FABULA PROFUERIT, SATIS EST OMNIBUS SECULIS NOTUM
    που έλεγε κι εκείνος ο Πάπας (και επειδή είναι αλάνθαστος, κάτι θα ήξερε και το λεγε).

  184. spiral architect said

    De minimis non curat praetor.
    (μιας και είμαστε και εμείς του κλασσικού)

    Γιατί βρε παιδιά να κλείσουν οι φιλολογικές σχολές;
    Τι κακό κάνουν;
    Όλοι οικονομολόγοι και χρηματοοικονομικοί θα γίνουν;
    Άσε που θα κρεμάσουμε πολλούς, όταν θα έλθει η ώρα … 😉

  185. spiral architect said

    @182: Η θεολογία και η θρησκειολογία δεν είναι φιλοσοφικές επιστήμες; Αναλυτικές και κριτικές είναι και αυτές ως προς την προσέγγισή τους.
    Νταξ’, φυσικές επιστήμες δεν είναι, στηρίζονται σε εμπειρικές μεθόδους ανάλυσης και εξαγωγής συμπερασμάτων, λόγω αυτού υπόκεινται σε αυστηρή κριτική, αλλά χωρίς αυτές τι (θα) είμαστε; Για σκεφτείτε …

    Τα τελευταία χρόνια, θαρρώ ότι. υπάρχει μια γενικευμένη επίθεση εναντίον της ωφελιμότητας των ανθρωπιστικών επιστημών με σκαλοπάτι αναφοράς τον επαγγελματικό προσανατολισμό των αποφοίτων.
    Γιατί άραγε; Τι πρόβλημα (τους) δημιουργούν;

  186. sarant said

    185: Έλα ντε!

    178: Αρχιμήδη, το αν είναι μία και ενιαία η ελληνική δεν αποδεικνύεται με εσωγλωσσικά κριτήρια αλλά είναι πολιτική, ας πούμε, απόφαση. Όσο για τους μυθικούς Ιταλούς που διάβαζαν Ροΐδη, δεν χρειάζεται να πάμε ως εκεί. Ας κάνουμε το τεστ στον εαυτό μας και θα δούμε ότι δεν καταλαβαίνουμε αρχαίο κείμενο παρόλο που αρχαία διδαχτήκαμε επί εκατοντάδες ώρες (αν διδασκόμασταν τόσες ώρες όχι γαλλικά αλλά π.χ. γιαπωνέζικα κάτι θα σκαμπάζαμε).

  187. Immortalité said

    @186 Ε, καλά ας μην είμαστε υπερβολικοί. Πλάτωνα και Σοφοκλή εννοείται δεν καταλαβαίνουμε, αλλά ένα Θουκυδίδη,έναν Ξενοφώντα, ένα στρωτό μη ποιητικό – φιλοσοφικό κείμενο μια χαρά το καταλαβαίνουμε. Και οι ώρες διδασκαλίες δεν είναι κριτήριο διότι ξέρω μερικούς μερικούς που κάνανε έξι χρόνια γαλλικά Γυμνάσιο Λύκειο και η μάνα μου που δεν εκανε καθόλου μιλάει καλύτερα.
    Τώρα ότι τα αρχαία και τα νέα δεν είναι ιδια γλώσσα δεν αποκλείει την πολύ στενή συγγένεια.

  188. Μαρία said

    187 Έναν Θουκυδίδη!

  189. sarant said

    187: Πάντως κι εγώ τον Θούκη τον έχω για στρυφνόνε. Να πεις Λουκιανό ή Ξενοφώντα ή εκείνον τον τραγουδιστή από τη Χαιρώνεια, να συμφωνήσω πως είναι στρωτοί.

    Εγώ όμως δεν είπα ότι τα αρχαία και τα νέα δεν είναι ίδια γλώσσα. Είπα ότι η ελληνική δεν είναι «μία και ενιαία». Τι είναι; Είναι το πλοίο του Θησέα, ας πούμε.

  190. Μαρία said

    189 Το στρυφνός ισχύει αντικειμενικά. Στο σχολείο κάνουν ολίγη απο Κερκυραϊκά με ένα σωρό ερμηνευτικά σχόλια κι ίσως αυτό να δημιουργεί την ψευδαίσθηση οτι είναι βατός.

    Τώρα θα μου πεις ο άλλος θεωρεί τη γλώσσα ζήτημα λεξιλογίου. Αγοράζεις μερικά καλά λεξικά και γίνεσαι πολύγλωσσος.

  191. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    182. Ἀπ’ ὅσο ξέρω στὸ Πανεπιστήμιο τοῦ Χάρβαρντ ποὺ θεωρεῖται ἀπὸ τὰ καλύτερα τοῦ Κόσμου, ὑπάρχει ἕδρα Θεολογίας. Δὲ λέω ὅτι οἱ ἐπιστήμονες ποὺ τὴν ἵδρυσαν κι αὐτοὶ ποὺ τὴν ἐνέκριναν ἔχουν σόνι καὶ καλὰ δίκιο, ὅμως γιὰ νὰ τοὺς ἀμφισβητήσης πρέπει νὰ ἔχης καὶ τὸ ἀνάλογο κύρος. Ἂν δὲν τὸ ἔχεις, δῶσε τουλάχιστον μιὰ ἀναφορὰ τεκμηριωμένης ἐπιστημονικῆς θέσης πάνω σὲ αὐτὸ τὸ θέμα.

  192. sarant said

    191: σόνι; Μπαίνουν οι εταιρείες σπόνσορες στα σχόλια;

  193. Immortalité said

    @188 – 189 Ε πουρτάν εμένα μου φαινόταν στρωτός και κατανοητός, δεν είπα εύκολος αλλά τον καταλάβαινα και παρακαλούσα το Θεό και το μη Θεό να πέσει Θουκυδίδης στις εξετάσεις και διδαγμένο και αδίδακτο. Κάναμε και στη δευτέρα και στην τρίτη αλλά δεν θυμάμαι και τα φοβερά ερμηνευτικά σχόλια. Τον Σοφοκλή τον μισούσα το παραδέχομαι. Δεν καταλάβαινα Χριστό. Τα ιστορικά είναι και το μόνο αρχαίο κείμενο που αγόρασα ποτέ στο πρωτότυπο.

  194. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    192. 🙂

  195. Nέο Kid Στο Block said

    189. Nίκο, τι ωραίο παράδοξο (ή μάλλον αμφίδοξο, όπως τόλεγε ο Πλούταρχος), το «Πλοίο του Θησέα» !
    «Το δε πλοίον εν ώ μετά των ηϊθέων έπλευσε και πάλιν εσώθη, την τριακόντορον, άχρι των Δημητρίου του Φαληρέως χρόνων διεφύλαττον οι Αθηναίοι, τα μεν παλαιά των ξύλων υφαιρούντες, άλλα δε εμβάλλοντες ισχυρά και συμπηγνύντες ούτως, ώστε και τοις φιλοσόφοις εις τον αυξανόμενον λόγον ΑΜΦΙΔΟΞΟΥΜΕΝΟΝ παράδειγμα το πλοίον είναι, των μεν ώς το αυτό, των δέ ώς ού το αυτό διαμένοι λεγόντων. »

    Ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας μάλιστα έκαναν το θέμα πιο σαφές. Αν ο Σωκράτης αρχίζει να παίρνει εξαρτήματα από το άρμα του Πλάτωνα και να αντικαθιστά τα δικά του και κάνει και ο Πλάτωνας το ίδιο, τότε σε λίγο καιρό θα έχουν ανταλλάξει όλα τα τμήματα, ενώ θα συνεχίζουν να ονομάζουν το κάθε άρμα με το όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη.
    Το θέμα συνέχισε να απασχολεί τους διανοητές των επόμενων εποχών, ο φιλόσοφος Thomas Hobbes μάλιστα (1650 μΧ) το έκανε πιο δραματικό.
    Αν οι Αθηναίοι φύλαγαν τα φθαρμένα κομμάτια του πλοίου του Θησέα, κάποια στιγμή θα τα συγκέντρωναν όλα στο καρνάγιο (νεώσοικος είναι η αρχαία λέξη) και θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα καινούργιο πλοίο που θα είχε όλα τα υλικά του αρχικού. Τότε θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να αποφασίσουν ποιό θα ονόμαζαν πλοίο του Θησέα.
    Παρόμοιο θέμα τέθηκε με το τσεκούρι του George Washington, που είχε αλλάξει τρεις φορές τη λαβή και δύο φορές τη μεταλλική λεπίδα, όπως αναφέρει ο Ray Broadus Browne στο βιβλίο του Objects of Special Devotion: Fetishism in Popular Culture, p. 134.

    Σημ. Τα παραπάνω στοιχεία, είναι από κείμενο του Δημήτρη Τσοκάκη

    Αυτό με την ανταλλαγή των εξαρτημάτων μεταξύ Πλάτωνα και Σωκράτη και το ερώτημα ποιο άρμα είναι τελικά ποιό; και ποιανού; νομίζω ότι έχει ωραία εφαρμογή και στα γλωσσικά δάνεια, αντιδάνεια ,θαλασσοδάνεια κλπ. Τι λές;

  196. sarant said

    195 τέλος: Ναι, ασφαλώς εδώ μπαίνουν τα αντιδάνεια ή και γενικότερα π.χ. το ελληνογενές λεξιλόγιο της αγγλικής και το αγγλογενές της ελληνικής.

    Αλλά θα πει κανείς ότι το ίδιο συνέβη π.χ. με τα λατινικά και τις θυγατρικές γλώσσες στην κάθε επιμέρους περιοχή. Τελικά, το αν είναι η ίδια γλώσσα ή άλλη γλώσσα είναι απόφαση πολιτική, εξωγλωσσική, γιαυτό και η δική μου απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «ίσως» -και είναι οριστική. 😉

  197. Λοιπόν αυτό με το πλοίο του Θησέα δεν το ήξερα (και χάρηκα πολύ που το έμαθα).

  198. Nέο Kid Στο Block said

    Παιδιά ,εντάξει είμαστε! Το είπε ο κύπριος νομπελίστας ο Πισσαρίδης στην Ιταλία.
    «Μέσα σε δύο χρόνια η Αθήνα θα αναστηθεί!» ..και μετά σού λένε «Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Αθήνα!»..πφφ.

    Ήμανε που ήμανε αρχισκράπας στα οικονομικά, μού ανεκατέβουνε τώρα και μεταφυσικά/θρησκευτικά :αναστάσεις και αναλήψεις ,που εκεί κι αν δεν χαμπαριάζω πράμα…απόγινα!

    (Τι τους ποτίζουν σ’αυτό το Λάντον σκουλ οφ Ικονόμικς ρε γαμώτο..;)

  199. Μαρία said

    196 Δηλαδή μας λες οτι οι διαφορές σε φωνολογία, σύνταξη, μορφολογία είναι εξωγλωσσικές. 🙂

  200. Αντιφασίστας said

    198: Ιδού οι δηλώσεις του αισιόδοξου Κύπριου νομπελίστα:

  201. Orgilos said

    Κε. Σαραντάκε,

    Παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό το ιστολόγιό σας. Αναγνωρίζω την έμβρίθειά σας και την αγάπη σας για την ελληνική γλώσσα. Αυτό το οποίο με στενοχωρεί στις δημοσιεύσεις σας (έκτος από τον άκρατο δημοτικισμό, ο οποίος υποθέτω ότι είναι απόρροια των αριστερών καταβολών σας) είναι ότι ο λόγος σας υστερεί σε σαφήνεια και διαύγεια με αποτέλεσμα να δίνετε την εντύπωση ότι ψαρεύετε σε θολά νερά.

    Σχετικά τώρα με την ελληνική γλώσσα, νομίζω κάποια πράγματα δεν χρήζουν καν απόδειξης. Η γλώσσα του Πλάτωνα είναι η ελληνική. Είναι ξένη γλώσσα; Με την έννοια ότι χρειάζεται εκμάθηση προκειμένου να διαβάσουμε τον Πλάτωνα, ναι. Με την έννοια ότι είναι το ίδιο σαν να μαθαίνουμε αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά, όχι. Είναι ελληνικά τα οποία έχουν πάυσει να ομιλούνται. Είναι λοιπόν ξένη, αλλά όχι αλλότρια. Αυτό λοιπόν δεν αναιρεί τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας. Αυτό είναι μία αντικειμενική αλήθεια. Τα υπόλοιπα κατ’ εμέ θολώνουν το τοπίο και δεν το ξεδιαλύνουν.

    Υ.Γ. Θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθείτε με τον όρο «θολοκουλτουριάρης» αν δεν έχετε ήδη ασχοληθεί και δεν το έχω υπ’ όψιν.

  202. spiral architect said

    Για το υστερόγραφο καλύτερα να ρωτήσετε τους εμπνευστές του όρου, καθώς και κάποιων συζυγών αυτού όρων όπως του «ψευτοαριστερός».
    Οφείλουν να τεκμηριώσουν τις απαντήσεις τους καθώς και να βρουν τα συνώνυμα και τα αντώνυμά τους.
    Μετά μπορείτε να μεταφέρετε τις απαντήσεις εδώ και το συζητάμε. 😉

  203. 198,
    Η Ανάσταση της Αθήνας/Ελλάδας ίσως να προκύψει ως αποτέλεσμα της προτροπής «Λάζαρε, εύρω έξω!»

  204. Αντιφασίστας said

    Αν δούμε ποιοι χρησιμοποιούν κατά κόρον τον όρο »θολοκουλτουριάρης», μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχει ακροδεξιές καταβολές και μέσα από κανάλια τύπου Αυριανή διαχύθηκε στην ελληνική κοινωνία.

  205. sarant said

    199: Εξωγλωσσική είναι η απόφαση που θα κρίνει ειδοποιές τις διαφορές, όχι;

    201: Καλημέρα σας. Καταρχάς, άκρατο δημοτικισμό δεν έχουν τα κείμενά μου -ας πούμε, δεν γράφω «τις περίστασες», όπως έγραφε ο Π. Βλαστός. Για τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, δεν ξέρω σε ποιο άρθρο μου αναφέρεστε. Πάντως, με την έννοια του πλοίου του Θησέα, που συζητήσαμε τις προάλλες στα σχόλια, η ελληνική γλώσσα και έχει και δεν έχει συνέχεια. Η απόφαση είναι πολιτική.

    Για τον όρο θολοκουλτουριάρης, το βασικό ενδιαφέρον είναι, όπως λένε και άλλοι σχολιαστές, πότε εμφανίστηκε και ποιοι τον χρησιμοποιούν, συνήθως άκριτα και άδικα. Θα συμφωνήσω ότι είναι από τους όρους που χαρακτηρίζει αυτόν που τον χρησιμοποιεί.

  206. Orgilos said

    Πολύ έξυπνο το να μου επιστρέψετε τον όρο θολοκουλτουριάρης. Είστε άλλωστε δεινός χρήστης του λόγου και γνωρίζετε -όπως κι εγώ- ότι ενίοτε σκίζει σαν το βέλος. Το τί σημαίνει ο όρος θολοκουλτουριάρης, το αποδεικνύουν συνεχώς τα σχόλιά σας. Για την ακρίβεια, τα σχόλιά σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διασαφήσει κανείς τη σημασία αυτού του όρου.

    Καλό απόγευμα!

  207. sarant said

    206: Φοβάμαι ότι δεν έγινα κατανοητός. Εννοούσα (όπως είχαν πει και οι προηγούμενοι) ότι όταν κάποιος χρησιμοποιήσει τον όρο «θολοκουλτουριάρης» οι άλλοι τον χαρακτηρίζουν, τον τοποθετούν ιδεολογικά ή πολιτικά. (Και συγκεκριμένα τον τοποθετούν στη δεξιά ή την άκρα δεξιά). Ένας αριστερός δεν θα πει ποτέ «θολοκουλτουριάρης». Το ίδιο, ας πούμε, ισχύει και με τον όρο «εθνίκι» από την άλλη πλευρά: ένας δεξιός δεν θα το χρησιμοποιήσει.

  208. spiral architect said

    @206: […] Το τί σημαίνει ο όρος θολοκουλτουριάρης, το αποδεικνύουν συνεχώς τα σχόλιά σας. […]
    Αχ, αυτή η εμμονή στη θεωρία της συλλογικής ευθύνης, πόσο κοσμάκη έκαψε!

  209. Αντιφασίστας said

    207: Νικοκύρη, ο άνθρωπος τρωγόταν να σε πει θολοκολτουριάρη, αλλά δεν ήθελε και να καρφωθεί ότι είναι χρυσαυγίτης. Τελικά, βρήκε έναν μάλλον …θολοκουλτουριάρικο τρόπο να το κάνει. Προτιμώ την αμεσότητα των ομο’ι’δεατών του, πάντως, που δεν σε παιδεύουν με πολλές φιοριτούρες.

  210. sarant said

    🙂

  211. Μαρία said

    205 Οι διαφορές απ’ τη σημασία των λέξεων μέχρι τη σύνταξη κλπ είναι αντικειμενικές. Εξωγλωσσικούς, πολιτικούς λόγους έχουν αυτοί που μιλάνε για μία και ενιαία, πολιτικούς λόγους έχουν οι Κροάτες που διαφοροποιούν τη γλώσσα τους απ’ τα σέρβικα με φαιδρά αποτελέσματα (το ξαναδιαφήμισα το βιβλίο του Μπουγκάρσκι, πολύ διδακτικό).
    Για πολιτικούς λόγους επίσης μια γλώσσα μπορεί να θεωρείται διάλεκτος μια άλλης, ενώ δεν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση.

    Η εκμάθηση μάλιστα της κλασικής αρχαίας, για να μην αναφερθώ στις διαλέκτους, είναι πιο δύσκολη απ’ την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και μόνο για το λόγο οτι η ξένη είναι ζωντανή.

  212. Αντιφασίστας said

    Μάλλον εδώ κολλάει αυτό που θέλω να γράψω.
    Πώς πήρε το όνομά της η προσφιλής μας Χρυσή Αυγή; Αντιγράφω από τη διαφωτιστικότατη Βίβλο του Ψαρρά. Ομιλεί ο φύρερ Νίκος (όλοι όρθιοι!):
    »Η πρώτη μας σκέψη ήταν να ονομαστεί το κίνημά μας Ηώς, από την ομηρική λέξη για την αυγή. Αλλά επειδή το Ηώς δεν έλεγε τίποτα (!), θελήσαμε να το μεταφράσουμε. Κι επειδή δεν μας πήγαινε να το μεταφράσουμε όπως ο Καζαντζάκης »η ροδοδάκτυλη αυγή», το βγάλαμε Χρυσή Αυγή, να συμβολίζει και την Χρυσή Αυγή του Ελληνισμού.»
    Εντάξει, μπορείτε να καθίσετε. Κρίμα, όμως, να μην διαλέξουν το Ηώς. Πολύ θα ήθελα ν’ ακούσω να το κλίνει ο Καιάδας.

  213. Μαρία said

    Αφού το πράγμα γύρισε πάλι στα αβγά, βάζω εδώ τα βιντεάκια απ’ την εκδήλωση:
    Νεοναζιστικός παγανισμός και Ορθόδοξη Εκκλησία
    http://e-theologia.blogspot.gr/2012/12/26112012-26112012.html

  214. napouser said

    επιθετο ειναι αδυνατο σε ανθρωπους με διαφορετικη ιδεολογια που δεν μπορουν να συζητησουν και να συννεοηθουν μεταξυ τους

    ο ετεροπροσδιορισμος της ιδεολογιας τους και το αναρχικο πνευμα τους δεν επιτρεπει συλλογικη εννοια που να συμφωνουν ολοι

    ετσι η καταληξη συνηθως πριν τη διασπαση ειναι η γνωστη λεξη » αλλη μια συνιστωσα»

    ομως παρολες τις συνιστωσες δεν υπαρχει συνισταμενη αυτονομης ιδεολογιας παρα μονο ετεροπροσδιοριζομενης
    «κατω το μνημονιο»

  215. Αντιφασίστας said

    Πάλι το πολυώνυμο τρολ, ε;

Σχολιάστε