Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καψωμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 22 Ιουλίου, 2023


Καψωμένα βέβαια επειδή έχουμε καύσωνα («κάψουνα» τον  λέει η γειτόνισσα ενός φίλου) και όχι προς τιμήν του καθηγητή Ερατοσθένη Καψωμένου, που έχει κάνει γερές  φιλολογικές εργασίες (υπήρξε και ο Στυλιανός Κ., πατέρας του μάλλον, κλασικός φιλόλογος και καθηγητής στο ΑΠΘ). Καψωμένα και χωρίς προοπτική να χαμηλώσει η θερμοκρασία -και ταυτόχρονα καψαλισμένα, αφού καίγεται  κάθε μέρα κι άλλη περιοχή της χώρας -ας πούμε στη Ρόδο,  όπου, διαβάζω, έρχονται ενισχύσεις με πυροσβέστες από τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Έγραψα «πυροσβέστες» και ανησυχώ μήπως με μαλώσει ο αρμόδιος υπουργός, ο Β. Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι είναι λάθος η λέξη «πυροσβέστης» (!) διότι στα αγγλικά είναι firefighter και «οι άνθρωποι είναι μαχητές και ρισκάρουν τη ζωή τους».

Εντάξει, θέλησε να  πετάξει μια πολιτικάντικην  ατάκα για να κολακεύσει τους πυροσβέστες που πράγματι κάνουν (και δυστυχώς θα συνεχίσουν να κάνουν) υπεράνθρωπες προσπάθειες -όταν όμως, εκτός περιόδου πυρκαγιών οι ίδιοι πυροσβέστες διεκδίκησαν τα υπεσχημένα, η πολιτεία έστειλε τα ΜΑΤ.

Καλό είναι να επαινούμε τους εργαζομένους, έστω και ανέξοδα, αλλά όχι και «λάθος» η λέξη «πυροσβέστης», επειδή στα αγγλικά την ίδια έννοια την παρασταίνουν κάπως διαφορετικά! (Και να φανταστείτε πως οι Γάλλοι τους λένε περίπου ξυλοκόπους-τρομπατζήδες, sapeurs-pompiers).

Και γιατί τάχα είναι «λάθος» ο πυροσβέστης; Σκοπός είναι να σβήνει κανείς τις φωτιές όχι απλώς να τις μάχεται και να καίγεται το σύμπαν, θα μπορούσε να  πει κανείς ετοιμόλογος ετυμολόγος.

* Ακλισιά σε παραπολιτική στήλη του Οικονομικού Ταχυδρόμου, για κάποια Γενική Γραμματέα:

Οι κακές γλώσσες λένε, μάλιστα ότι έχει βρει συμπαραστάτη έναν… μόνιμο σύμβουλο φαρμακευτικής πολιτικής του εκάστοτε υπουργού Υγείας και αποτυχών πολιτευτή της ΝΔ.

Τον… αποτυχών πολιτευτή έχει βρει για συμπαραστάτη. Όλα αυτά πριν  από τον Κλέων.

* Και από την ακλισιά στη  στραβοκλισιά -ή απλώς στην ανορθογραφία, σε είδηση  του αστυνομικού δελτίου για μια δολοφονία στη  Χαλκιδική.

Το κακό είναι ότι πηγή της είδησης είναι το ΑΠΕ/ΜΠΕ, οπότε ο «45χρονος ομοεθνείς» εμφανίστηκε σε δεκάδες ιστότοπους.

Υποτίθεται ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι συντάκτες του ΑΠΕ έχουν μια παραπάνω ευθύνη -και άλλωστε αμείβονται αξιοπρεπώς. Αλλά μάλλον δίνουν σημασία σε άλλες πτυχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, όπως είναι η προβολή του κυβερνητικού έργου.

* Εξ οικείων τα βέλη, ένα μαργαριτάρι από το left.gr.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν «ήρθε επειγόντΟς από τις Βρυξέλλες λόγω των  πυρκαγιών».

Πάλι καλά που δεν  ήρθε με… διαδικασία επείγοντΩς.

* Ο ανταποκριτής μας από τα Γιάννενα μου στέλνει ρεπορτάζ από εκδήλωση, όπου έγινε η δήλωση: Δυστυχώς σε όλους τους χώρους, όπως και σε χώρους άθλησης, μπορούν να συμβούν σοβαροί τραυματισμοί και  περιστατικά που χρίζουν άμεσης επέμβασης

Βέβαια, η ανορθογραφία (χρήζουν είναι το σωστό γιατί αν  πεις «χρειάζονται» ή κάτι τέτοιο σε διαγράφουν) βαραίνει μάλλον τον  συντάκτη του ιστότοπου, εφόσον μεταφέρει προφορικό λόγο.

* Το διάβασα στο Φέισμπουκ, πού ακριβώς δεν  θυμάμαι:

Η επιγραφή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο: ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ.

Σχόλιο διαβατών: Ααα, ποιος είναι ο Πάνος;

* Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς εταιρείες να εμπνέονται, στην  επικοινωνία τους με τους πελάτες, από τους μεγάλους Έλληνες ποιητές. Εδώ ας πούμε η Intersport, αναλύοντας την  πολιτική επιστροφών που εφαρμόζει, μας θυμίζει τον  μεγάλο Αλεξανδρινό:

Επέστρεψε εύκολα εάν το επιθυμείς -έχει και κάτι ποιητικό η φράση, δεν βρίσκετε;

Θα μου πείτε, και τι να γράψει; Το ασυμπάθιστο «επίστρεψε»; Όμως εδώ έχουμε μια εταιρεία που απευθύνεται σε πελάτες, γιατί να  χρησιμοποιεί α) ενικό, β) προστακτική;

Το ξέρω ότι η ντιρεχτίβα που υπάρχει είναι στην εταιρική επικοινωνία να χρησιμοποιείται πάντα ο ενικός, αλλά εμένα  με ενοχλεί. Όπως εγώ, αν τηλεφωνήσω στην εταιρεία, ή αν  την  επισκεφτώ, θα μιλήσω στον πληθυντικό στον εκπρόσωπό της, τον πωλητή της, τον συνεργάτη  της, έτσι και η εταιρεία θέλω να  μου μιλάει με τον ίδιο σεβασμό.

Στην προκειμένη  περίπτωση, είτε η αποφυγή της προστακτικής (Μπορείς να επιστρέψεις) είτε του ενικού (Επιστρέψτε…) θα απέφευγε το δίλημμα  ανάμεσα στο ασυμπάθιστο σωστό και  στο «λάθος».

* Συνεχίζοντας στο θέμα του εταιρικού «ενικού της οικειότητας» (εύκολα αλλάζει σε σκαιότητα), τις προάλλες κάποιος φίλος στο Τουίτερ έγραψε για ένα παράπονο που είχε για μια πτήση της Ετζίαν, ότι τον έβαλαν  να καθίσει μακριά από τη μικρή κόρη του, και μόνο πληρώνοντας θα μπορούσε να είναι κοντά της.

Η Ετζίαν απάντησε, σε δημόσιο τουίτ: Θα μπορούσες να μας στείλεις ένα DM με τον κωδικό της κράτησής σου για να το δούμε αμέσως;

Πολλοί σχολίασαν αρνητικά τον ενικό της επίπλαστης οικειότητας, οπότε η εταιρεία απάντησε:

Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο πιο φιλικός τόνος μέσω των social media καναλιών μας, σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει έλλειψη σεβασμού αλλά τη διάθεση μας για μια πιο προσωπική επαφή με όλους εσάς που επικοινωνείτε μαζί μας μέσω των social καναλιών μας.

Πάντως, και εδώ αυτό είναι το ουσιώδες, το πρόβλημα λύθηκε και πατέρας και κόρη  ταξίδεψαν σε διπλανές θέσεις.

* Οι αρχές, λέει η είδηση, εντόπισαν 15 τόνους «παράνομου φρέοντος».

Παραπονιόμαστε για την  ακλισιά, σήμερα γράψαμε για «τον αποτυχών», το προηγούμενο Σάββατο για τον Κλέων, τώρα  μας ενοχλεί που κλίνουν  τη  λέξη;

Αλλά το φρέον δεν είναι σαν το ρέον να κάνει του ρέοντος, είναι εμπορική ονομασία, στα αγγλικά μάλιστα (Freon) μιας κατηγορίας φθοροχλωρανθράκων (ή χλωροφθορανθράκων, αν  είστε με την άλλη φράξια).

Πάντως, υγιές γλωσσικό ένστικτο δείχνει η ελληνοπρεπής κλίση του φρέοντος, όσο κι αν προτιμώ να το κρατήσουμε άκλιτο.

Από την άλλη, και τους λαμπτήρες Νέον άκλιτους τους έχουμε παρόλο που εδώ έχουμε ελληνική λέξη.

(Όσο για το πλαγκτόν, δεν  είναι γαλλικό όπως πιστεύουν κάποιοι, ένας μάλιστα το πρόφερνε και γαλλοπρεπώς, οπότε κλίνεται κανονικά, του πλαγκτού).

* Αν δεν ήταν  ο καύσωνας, τα μεζεδάκια μπορεί και να τα λέγαμε «σφηκιασμένα» αντί για καψωμένα, αφού τις προηγούμενες μέρες είχαμε πολύ θόρυβο για την παράσταση στην Επίδαυρο, όπου η Λένα Κιτσοπούλου διασκεύασε την κωμωδία Σφήκες του Αριστοφάνη ή έγραψε κείμενο βασισμένο στο αριστοφανικό.

Στα σόσιαλ, οι περισσότεροι έλεγαν για «τις» Σφήκες. Στους περισσότερους θεσμικούς ιστότοπους, για παράδειγμα στο σάιτ του Εθνικού Θεάτρου, που έκανε την παραγωγή, οι Σφήκες  είναι αρσενικοί,  όπως ήταν στα αρχαία.

Στην κριτική του thetoc.gr ο τίτλος έχει αρσενικό γένος, αλλά μέσα στο κείμενο είναι θηλυκό: Η Λένα Κιτσοπούλου καταφεύγοντας σε μια ελεύθερη διασκευή στις «Σφήκες» του Αριστοφάνη, όπου ο κωμωδιογράφος σατίριζε τη δικομανία των Αθηναίων, θέλησε κατά δική της δήλωση να εστιάσει σε σύγχρονες «Σφήκες»

Λογικό είναι να επηρεαζόμαστε από τον σύγχρονο (θηλυκό) τύπο, νομίζω. Βέβαια, ο κανονικός σύγχρονος τύπος είναι «σφήγκες», αλλά αυτό δεν κάνει να το λέμε.

* Φίλος από Γλασκώβη στέλνει την εξής οθονιά από το google maps

Η μετάφραση  γίνεται  αυτόματα στα ελληνικά επειδή το κινητό είναι ελληνικό, κι έτσι βλέπουμε κι ένα «Σούπερ μάρκετ με δεοντολογική εστίαση».

With an ethical focus, υποθέτω. Πώς θα το αποδίδατε εσείς;

* Εξ οικείων τα βέλη, αριθμός δύο, σε άρθρο από την  Αυγή, με σοβαρό μεταφραστικό λάθος σε μια κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα είδηση για έναν μυστηριώδη κύλινδρο που ξεβράστηκε σε παραλία της Αυστραλίας.

Παραθέτω δύο παραγράφους, αν και το ζουμί είναι στη δεύτερη:

Η Αυστραλιανή Διαστημική Υπηρεσία είπε τότε ότι ήταν πιθανό ο γιγάντιος κύλινδρος να είχε πέσει από ένα «ξένο όχημα εκτόξευσης στο διάστημα». Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι το αντικείμενο ήταν μια δεξαμενή καυσίμου ενός PSLV – των Polar Satellite Launch Vehicles που χρησιμοποιεί τακτικά ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (Isro) για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα.

Δεδομένου ότι ένα χρησιμοποιήθηκε πιο πρόσφατα την περασμένη Παρασκευή για να στείλει το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 σε τροχιά, οδήγησε σε εικασίες ότι τα συντρίμμια προήλθαν από αυτό – παρά τους ειδικούς που είπαν ότι το αντικείμενο βρισκόταν στο νερό για τουλάχιστον μερικούς μήνες. Οι φωτογραφίες που δείχνουν το εκτεταμένο εξώφυλλό του υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα.

Καταρχάς, αυτό το ξεκρέμαστο «ένα» στην αρχή της δεύτερης παραγράφου δεν  στέκει καθόλου καλά. Θα πούμε «ένα τέτοιο όχημα».

Κατά δεύτερο, το εξώφυλλο! Προφανώς το πρωτότυπο είχε cover -περίβλημα, βρε παιδιά!

* Αυτόματη μετάφραση σε διαφημίσεις που βγαίνουν αυτόματα στο τέλος των άρθρων σε πολλούς ιστότοπους.

To πρωτότυπο θα  έλεγε for almost nothing, αλλά το «οι απούλητοι φορητοί υπολογιστές πωλούνται σχεδόν καθόλου» έχει κάτι το ποιητικό, δεν βρίσκετε;

* Σε ρεπορτάζ για την υπόθεση κάποιου που κατηγορείται για δολοφονίες κατά συρροή, ενώ το αρνείται, διαβάζουμε:

Μετά την απολογία του στο δικαστήριο, ο Χιούερμαν φέρεται να ξέσπασε σε κλάματα, λέγοντας στον δικηγόρο του: «Δεν το έκανα εγώ αυτό». Ο δικηγόρος του, Μάικλ Μπράουν, δήλωσε ότι ο πελάτης του ήταν «συντετριμμένος» και χαρακτήρισε τα στοιχεία «εξαιρετικά περιστασιακά». 

Εδώ ο όρος είναι circumstantial evidence, που αποδίδεται «απλές ενδείξεις», αλλά ο συνήγορος του κατηγορουμένου παίζει με τον όρο και, υποθέτω, λέει «extremely circumstantial». Θα μπορούσαμε να βάλουμε κάτι σαν «κάποιες ασθενέστατες ενδείξεις».

* Σε ρεπορτάζ της ΕφΣυν για έναν φονικό αιρεσιάρχη  στην  Αφρική διαβάζουμε:

Ο πάστορας Μακένζι κατηγορείται ότι λιμοκτονούσε τους οπαδούς του, τάζοντάς τους «άμεσο πέρασμα» στον παράδεισο πριν από την επικείμενη αποκάλυψη για την οποία μιλούσε στο κοινό του.

Ο  φίλος που το στέλνει σχολιάζει: Δεν είναι κι άσχημο. Ένα λάθος που μας δακτυλοδείχνει ένα  μικρούλι γλωσσικό κενό.

* Υπάρχει στο Facebook μια ομάδα που λέγεται «Μίλα μου λίγο  ελληνικά» και έχει σκοπό, όπως βλέπετε στην  πρώτη οθονιά, την  εκπαίδευση με «λίγο ελληνικές λέξεις, λίγο ελληνική γραμματική, λίγο ελληνική κουλτούρα».


Πρόσφατα, η ομάδα συμπλήρωσε 1000 ακόλουθους, οπότε «σαν σωστοί  influencers» αποφάσισαν να κάνουν «‘ενα giveaway».

Tο βρήκα λιγάκι οξύμωρο, εκτός αν το «λίγο» στον τίτλο το ερμηνεύσουμε κυριολεκτικά. Από την άλλη, αναγνωρίζω ότι τους ακόλουθους θα μπορούσαν  να τους πουν  και followers.

Σε σχέση με το «λίγο», θυμάμαι έναν διδάσκοντα στη  σχολή Χημικών  Μηχανικών για τον  οποίο ο θρύλος έλεγε ότι είχε τόσο  πολύ εκπαιδεύσει τον γιο του σε ακριβείς διατυπώσεις ώστε όταν του έλεγε «Έλα λίγο» το παιδί έκανε απλώς δυο τρία βήματα προς το μέρος του.

* Και κλείνω με ένα  μαργαριτάρι που ψάρεψε ο φίλος Γιάννης Χάρης και το ανέβασε στο Φέισμπουκ. Αναφέρω τον Γιάννη Χάρη όχι μόνο για να μη διαμαρτύρεται ο Καίσαρας, αλλά και επειδή έμαθα μια καινούργια λέξη, αφού τον συντάκτη, τον  Χάρη Συμβουλίδη, τον  αποκαλεί «ο παρασυνονόματός μου».

Η  οθονιά από το Αθηνόραμα.

Γράφει ο συντάκτης: Όλα αυτά ίσως τα περιμένεις  … με  την ίδια έννοια που κάνεις και την  ειρήνη σου για το ότι θα ακούσεις διάσημες άριες τεμαχισμένες….

Εσείς κάνετε την ειρήνη σας; Ή είστε τίποτα πλεμπαίοι που απλώς αποδέχεστε ένα ελαφρά δυσάρεστο γεγονός, συμβιβάζεστε με μια ιδέα που δεν σας πολυαρέσει;

Απάντησα στον Γιάννη ότι αν λέγεσαι Ανταλκίδας ή Νικίας τότε, ασφαλώς, κάνεις την  ειρήνη σου.

Καλό σαββατοκύριακο να έχουμε, ει δυνατόν κάτω από σαραντάρια. Και το λέω αυτό αν και Σαραντάκος!

267 Σχόλια to “Καψωμένα μεζεδάκια”

  1. Κουνελόγατος said

    Καλό σαββατοκύριακο να έχουμε, ει δυνατόν κάτω από σαραντάρια. Και το λέω αυτό αν και Σαραντάκος!

    Μάλλον είσαι ξεπερασμένος. Πλέον μιλάμε για Σαρανταπεντάκο τουλάχιστον…

  2. Διονύσης said

    Σην ανακοίνωση (Δελτίο Τύπου) του Νοσοκομείου Χαλκίδας, σχετικά με τον θάνατο του 46χρονου (διανομέα;), διαβάζουμε ότι μεταξύ των συμπτωμάτων, υπήρχε »μυδρίαση άμφου». Τι είναι άραγε αυτός ο άμφος;
    Οι συχνά αγράμματοι δημοσιογράφοι, θα είχαν κάποιο ελαφρυντικό να μην γνωρίζουν τον όρο »άμφω», ο οποίος στη ιατρική σημαίνει και στις δύο πλευρές, και στα δύο μέρη του σώματος, και στα δύο μάτια (όπως εδώ)κλπ.
    Σε επίσημη όμως ανακοίνωση του Νοσοκομείου, δεν επιτρέπεται τέτοια αγραμματωσύνη.

  3. π2 said

    2: Σχολιάστηκε ήδη το άμφου στα προηγούμενα μεζεδάκια, αλλά πρόκειται για κοτσάνα που εμένα μου προκαλεί απορία. Ωραία, δεν ήξερε τη λέξη άμφω ο διοικητής. Γράφοντας άμφου δεν αναρωτήθηκε τι διάολο μπορεί να σημαίνει;

  4. «Βέβαια, ο κανονικός σύγχρονος τύπος είναι «σφήγκες», αλλά αυτό δεν κάνει να το λέμε.»
    Αλήθεια; Εγώ σφήκα λέω το έντομο. Αξίζει ένα μικρό πολλ;

  5. atheofobos said

    ….να έχουμε, ει δυνατόν κάτω από σαραντάρια. Και το λέω αυτό αν και Σαραντάκος!

    Τα ίδια ευχόσουνα και πριν τις εκλογές, αλλά φαίνεται τόσο ο Κούλης, όσο και ο καύσωνας προτίμησαν να γίνουν Σαραντάκοι!

  6. Νέο Kid said

    Είπατε τω βασιλεί Κικίλια (πφφ…!) ότι η κανονική παλιά εγγλέζικη λέξη για τον πυροσβέστη είναι fireman ! Το firefighter είναι βασικά νεότερος σχηματισμός που καθιερώθηκε γιατί εκτός από firemen υπάρχουν πια (παρά τοις Αγγλοσαξόνοις ) και firewomen . Ένεκα πολίτικαλ κορεκτνες , νο σέξισμ ,και τα ρέστα δηλαδή… you know!
    Άκου λαθος ο πυροσβέστης γιατί οι Εγγλέζοι λένε… τι άλλο θ ακούσουμε απ τους αγράμματους που μάς κατσικώθηκαν !

  7. Νέο Kid said

    Καλά, ότι η σφήκα είναι κανονικά σφήγκα δεν το ήξερα! (Ούτε το έλεγα βέβαια)
    Εγώ ήξερα οι σφ(ί)ήγκες είναι μισιρλούδες!

  8. Kαγώ σφήκα ην λέω αλλά σφίγγα την αιγυπτιώτισσα !

  9. theopeppas said

    Καλημέρα και καλό (αν έχετε κλιματισμό και ΔΕΝ έχετε διακοπή ρεύματος) Σαββατοκύριακο.
    #2, Το κακό είναι ότι το Δελτίο τύπου το υπογράφει γιατρός….όταν έβλεπα σε κανένα ιστορικό ειδικευόμενου/ης το «πλευρίτης» που έβγαζε μάτια σάρκαζα, με φραση κλισέ («δεν είναι αλήτης, κοορίτης, Χίτης, Ταγματασφαλίτης…» Μπορεί, βέβαια, να υπαγόρευσε στη γραμματέα (το «άμφου» μπορεί από …ντοπιολαλιά, αν ηχογραφημένη υπαγόρευση), αλλά, όταν υπογράφεις, χωρίς να διαβάσεις, πολλώ δε μάλλον αν είναι να πάει και εκτός νοσοκομείου, ε τότε…έλεος…και ενοχος.

  10. theopeppas said

    Ως προς το «πυροσβέστης» έβλεπα στην Βαρκελώνη πινακίδες bomberos κι αναρωτιόμουν αν ήταν για …βομβιστές!

  11. Λάμπας said

    «Ο πάστορας Μακένζι κατηγορείται ότι λιμοκτονούσε τους οπαδούς του»

    Νομίζω ότι στα αρχαία το λιμοκτονώ είχε και αυτή τη σημασία (= σκοτώνω δια της πείνας), π.χ. σε πολιορκίες πόλεων. Μήπως ο συντάκτης το ήξερε και ήθελε να κάνει φιγούρα;

  12. dryhammer said

    Εν Χίω,
    https://astraparis.gr/wp-content/uploads/2018/03/sfigga-xiou-600×430.jpg σφίγγες έχουμε!

    https://poyrnari.files.wordpress.com/2011/04/25cf2583.jpg και σφήγκες έχουμε!

    https://www.bees.gr/wp-content/uploads/2006/03/060327_wasp.jpg και τις σφήκες τις λέμε λιλι(γ)κιές

  13. theopeppas said

    #2, 9 Αδίκησα το σώμα των συναδέλφων μου (όχι πως δεν έχει ανορθόγραφους και εκεί!) επειδή είδα σφραγίδα και νόμισα πως ήταν από γιατρό. Ο Διοικητης την υπογράφει…τώρα, τηλεφωνικά πήραν τους ιατρικούς όρους, από βιβλίο επειγόντων (που αποκλείεται να έγραφε «όχι διανομέας»-δεν γράφαμε ποτέ Π.Χ, ετων 32, μη …οδοντίατρος -ή «μη εκδορευς»-προσήλθε για ζάλη, έμετο. Αντικειμενικώς ουδέν. Εδόθησαν οδηγίαι) , αντέγραψαν…αγνωστο…πάντως ματια έβγαλαν.

  14. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    – Στην είδηση του αστυνομικού δελτίου για δολοφονία στη Χαλκιδική.
    Kαι περιττά εισαγωγικά στο: «άδειασαν» τη γεμιστήρα. (!) 🙂

    – Με (σε) τι γράφουν εκεί στο left; Tο «επειγόντος» δεν τους το κοκκινίζει ο κορέκτορας;!

  15. Costas X said

    Καλημέρα !

    «Βέβαια, ο κανονικός σύγχρονος τύπος είναι «σφήγκες» : «Σφήκες» τις έλεγα ανέκαθεν κι εγώ, και τα αδέλφια μου, και οι φίλοι μου, και οι γονείς μου, και μάλιστα μας φαινόταν αστείο όταν κάποιος έλεγε «σφήγκες», πιστεύοντας ότι τις μπερδεύει με τις «Σφίγγες». «Σφήκες» τις έλεγαν ακόμα και οι παπούδες και οι γιαγιάδες μου, αν και κάποιοι δεν είχαν τελειώσει καν το Δημοτικό. Και μην μου πείτε ότι το «σφήκα» είναι κορφιάτικος ιδιωματισμός ! 🙂

  16. leonicos said

    «ήρθε επειγόντΟς

    τί σε ανόχλησε στο επειγόντΟς κι έβαλες ένα Ο σαν το κεφάλι μου ή σαν τον…. της γνωστής τοις πάσει Madam O;

    Όλα πια στη δημοτική τα θέλετε! ο επειγοντας του επείγοντα!

    εγώ προτιμώ ο επειγών του επειγόντος.
    Τί μας έλεγες χθες για τα διπλόθεμα;

  17. Πουλ-πουλ said

    «Ώρα ισοηλεκτρικής γραμής ηλεκτρογραφήματος»
    Ωραία μετωνυμία θανάτου. Ό,τι πρέπει για κρυπτικές κατάρες!

  18. Μαρία said

    4
    Κι εμένα μου έκανε εντύπωση που ένας Νότιος θεωρεί κανονική τη σφήγκα. Μπορεί εμείς να τη λέμε σφήγκα κι έτσι δεν κινδυνεύουμε στον προφορικό λόγο να τη μπερδέψουμε με την άλλη σφίγγα αλλά θεωρούσα τον τύπο ιδιωματικό.

  19. Αγγελος said

    Theopeppa, ο «διοικητής» του νοσοκομείου δεν είναι γιατρός; Μάνατζερ είναι; Δεν ξέρω, ρωτώ.

  20. leonicos said

    Πολλοί σχολίασαν αρνητικά τον ενικό της επίπλαστης οικειότητας,

    Υπάρχει επίσης και ο επίπλαστος σεβασμός με πληθυντικό, που είναι πολύ χειρότερος. Η οικειότητα μπορεί να μην είναι πραγματική, να είναι απλώς επιχειρησιακή αλλά γιατί να την πεις επίπλαστη;

    Ο τυπικός σεβασμός χωρίς υπόσταση είναι χειρότερος. Ο καταπληκτικότερος διευθυντής που είχα ποτέ, χειρουργος με μεταμοσχεύσεις ήπατος στο ενεργητικό του, και συνεπώς χωρίς ανάγκη αναγνωρισης, είπε κάποτε:
    Πάμε για επίσκεψη;
    Και η τελευταία τη τάξει ειδικευόμενη του απάντησε: Βασίλη, σε δέκα λεπτά, να έχουμε πιει τον καφέ μας.
    Κι εκείνο ςαπάντησε: Σε δέκα λεπτά σουσουράδα μου!
    Και πήγαμε επίσκεψη μετά από δέκα λεπτά.
    Η δε συμπεριφορά του δεν έκρυβε τίποτα, ποτέ.

    Όταν του πήγα το βιογραφικό μου γιατί ήταν κριτής μου όταν κρινομουν για καθηγητής, ούτε το άγγιξε: άντε φύγε, που θέλω βιογραφικό για να ξέρω ποιος είσαι!

    Και παραμένει το ίδιο ωραίος άνθρωπος, δραστήριος, υγιής και αγαπητός

  21. Μαρία said

    19
    Οδοντογιατρός είναι.

  22. leonicos said

    4 Διονύσης

    δεν επιτρέπεται τέτοια αγραμματωσύνη.

    αγραμματωσύνη

  23. leonicos said

    3 Π2

    Γράφοντας άμφου δεν αναρωτήθηκε τι διάολο μπορεί να σημαίνει;

    ΔΕΝ το διάβασε. Κάποιος κλητήρας το έγραψε

  24. leonicos said

    4 Δύτα

    Εγώ σφήκα λέω το έντομο.

    κι εγώ

  25. Μαρία said

    >υπήρξε και ο Στυλιανός Κ., πατέρας του μάλλον

    Θείος.

  26. Καλημέρα,
    21 Ο συγκεκριμένος. Γιατί, γενικά, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Αρκεί να έχει τα κατάλληλα κονέ που επιβεβαιώνουν εεεε συγγνώμην αξιολογούν αντικειμενικά, πως είναι ο κατάλληλος.

  27. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 κε Το απερίγραπτο ανακοινωθέν του νοσοκομείου το πήρα είδηση αργά, όταν είχα «κλείσει την ύλη». Και άμφου, και προσεκομίσθΕΙ και άλλα πολλά έχει, αλλά το αποκορύφωμα βέβαια είναι το «οχι διανομέας»

    4 Έπρεπε να γράψω «για μένα». Αλλά θα βάλουμε άρθρο κάποτε.

  28. leonicos said

    24 η σφήκα εννοείται

    όχι ο σφήξ του σφηκός

    αυτά μόνο ο Τζι

    Η Φωτεινή δεν τον αφήνει από τ χέρια της. Το θεωρεί επικίνδυνη επιρροή

  29. leonicos said

    28 Τα ποιήματά του εννοω. Όχι τον ίδιο!

  30. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Κι εγώ, αν και νότιος, σφήγκα την έλεγα νηπιόθεν και για αρκετά χρόνια. Κι όχι μόνο εγώ αλλά και οι παρέες μου. Τουλάχιστον, έτσι το άκουγα, γιατί θέλει πολύ προσεγμένη εκφορά, για να ακουστεί η σφήκα. Είναι όπως το ευφορία και εφορία. Κάποια στιγμή, δεν θυμάμαι σε ποια ηλικία, το γύρισα σε σφήκα ο ευπρεπιστής, επειδή, δάσκαλος ων, πρέπει να μιλάω σωστά και καθαρά μέσα στην τάξη.

  31. leonicos said

    6 Νεοκιδιε

    Άκου λαθος ο πυροσβέστης γιατί οι Εγγλέζοι λένε…

    Δεν ντράπηκε να το επιχειρηματολογήσει. Για τέτοιο ανεγκέφαλο κόσμημα μιλάμε.

  32. leonicos said

    8 Gpointofview

    εσύ είσαι πάντα σωστός

  33. Costas X said

    Το μεσαίο έντομο στην Κέρκυρα το λέμε «κεντρίνα», αλλού το λένε «σκούρκο», και πολλοί το λένε κι αυτό «σφήκα». Εσείς πώς το λέτε ;

  34. leonicos said

    Όταν ο Theopeppas έγινε διευθυντής, μπούκαρα στην ενημέρωση μ’ ένα κουτί γλυκά και πριν με αποπέμψουν (δεν είχαν δει τα γλυκά) είπα: Ένας φιλςο μου έγινε διευθυντής και κερνάω.

    Έχω επ’ αυτο’υ ενα μικρό παραπονο, αλλά δεν το λέω

  35. leonicos said

    Με μισεί επειδή είμαι ΑΕΚ και όχι Ολυμπιακός

  36. Georgios Bartzoudis said

    (α) «Τον… αποτυχών πολιτευτή έχει βρει για συμπαραστάτη. Όλα αυτά πριν από τον Κλέων».
    # Έτσι ακριβώς. Και βέβαια, εν αρχή ην ο πάτερ!

    (β) «περιστατικά που χρίζουν άμεσης επέμβασης»
    # Θα …ασβέστωναν τις επεμβάσεις οι παλιές Μακεδόνισσες. [καθότι, Μακεδονιστί, χρίζω=ασβεστώνω, βάφω]

  37. leonicos said

    30 Γιάννης Κουβάτσος

    Ομολογώ το αυτό, Τις ξεχώρισα αργότερα, όταν χρειάστηκε

  38. Λάμπας said

    33. Γορτυνία: το μεσαίο είναι η σφήγκα και το δεξί ο σκούρκος ο κακός (γιατί υπάρχει και ο καλός, το έντομο που λένε «αγριομέλισσα»).

  39. leonicos said

    33 Δεν τις ξεχωρίζω. Μόνο τις μέλισσες

  40. ΣΠ said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά στην Μαγδαληνή.

    Από το τηλεπαιχνίδι The chase. Δεν χρειάζεται να γράψω ποιο είναι το λάθος στην ερώτηση.

  41. leonicos said

    ούτε το hornet ήξερα

    wasp white, anglosaxon, protestant η κυρίαρχη φυλή σε ΗΠΑ και Καναδά

  42. Μαρία said

    30
    Ενδιαφέρον. 2 Νότιοι για την ώρα.
    Και μετά αρχίζει η υπερδιόρθωση. Θυμάμαι που σχολιάζαμε βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ που έλεγε σφικα την αφίγγα.

  43. leonicos said

    40

    Νομίζω στα 8 του. ΄ρχισε από το Ρ μετά ήγε στο Ι μετά στο Ε μετά στο Τ και τέλος στο Α

  44. leonicos said

    Πολλά είπα. Θα τ’ ακούσω από τον Πέπε

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με ζωή, είναι άνθρωποι με δικαιώματα, είναι άνθρωποι με οικογένειες, η ζωή τους έχει αξία και δεν τίθεται σε κίνδυνο»
    Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με ζωή. Κοτσάνα μεν, αλλά δεν είναι και μικρή πρόοδος να παραδέχεται ο Γεωργιάδης ότι οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι κι ότι η ζωή τους έχει αξία. Φυσικά, δεν ισχύει ότι η ζωή τους δεν τίθεται σε κίνδυνο, αφού δεκάδες τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Μάλλον εννοεί ότι δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο και να διευκρινίσει και ποιοι την θέτουν σε κίνδυνο και τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο του, για να την προστατεύσει, αν δεν θέλει να λέγεται σκωπτικά υπουργείο Εργοδοσίας.
    https://www.gazzetta.gr/plus/2240572/paradohi-adoni-gia-ton-46hrono-dianomea-poy-pethane-apo-thermoplixia-itan-anasfalistos

  46. Γιάννης Κουβάτσος said

    40: Ζωγράφισε, ε; 🙂

  47. Μαρία said

    36
    https://www.lexitipon.gr/product/629/psigmata-laikis-sofias-tis-bisaltias.html
    Πολύ καλή δουλειά. Πουλιέται και σε βιβλιοπωλείο της Νιγρίτας.

  48. sarant said

    40 Kακόπιστοι είστε, πριν το γλυπτό είχε φτιάξει ένα σκαρίφημα

  49. sarant said

    47 Α, ενδιαφέρον!

  50. Παναγιώτης K. said

    Το γιουτουμπ έχει και τους στίχους όπου η σφήκα γράφεται…σφήκα!

  51. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Περί σφιξίματος και λοιπών σφ(ι/η)(κ/γκ/γγ)ών: Το έντομο σφήγκα το έμαθα μικρός, διόρθωσα αργότερα σε σφήκα για να το ξεχωρίζω από την οιδιπόδεια (ή αιγυπτιώτισα, δγιαλιέχτε).
    33 και τα δύο δεξιά σφήκες, μάλιστα κατεξοχήν το μεσαίο.
    Για το δεύτερο του Ξεροσφύρη, στο χωριό το λένε νταβάνι. Μπάμπουρες τα ακόμη πιο μεγάλα, σα χρυσόμυγες.

  52. Λάμπας said

    40. Το ζωγράφισε με τη γλώσσα. Αυτό δε σημαίνει «γλειπτό»;

  53. BLOG_OTI_NANAI said

    Κι ένα «άμφου»:

  54. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    [ΜΕΡΟΣ 1ο] Μία ἀπό τίς πιό μπερεκετλήδικες θέσεις τοῦ Δημοσίου ὅταν ἕνα κόμμα παίρνῃ τήν έξουσία εἶναι καί αὐτή τοῦ Διοικητῆ Νοσοκομείου, ὁ ὁποῖος συνήθως διορίζεται εἰς ἐκτέλεσιν συγκεκριμένης βουλευτικῆς συμφεροεπιθυμίας. (Δέν μπορεῖτε νά φανταστῆτε πόσα προσοδοφόρες «καταστάσεις» περνᾶνε ἀπό τά χέρια τους 🙂 ). Ὅταν βγῆκε ὁ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ἔλεγα στίς μεταξύ μας συζητήσεις «δέν τούς ἐμπιστεύομαι γενικῶς, ἀλλά ἀπό αὐτούς περιμένω νά δοῦμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΑΛΟ. Δέν εἶναι φαταοῦλες σάν τούς δικούς μας καί περιμένω νά βάλουν ἀξιοκρατικά κάποιον γνώστη τοῦ ἀντικειμένου, ὁ ὁποῖος θά ὑπηρετῆ τό Ε.Σ.Υ. καί ὄχι τά συμφέροντα τοῦ βουλευτῆ πού τόν διόρισε».
    Ἐσύ εἶσαι πού τό λές;
    [ΜΕΡΟΣ 2ο]. Μπαίνοντας μέ τό αὐτοκίνητο σέ μιά μικρή ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ πόλι [ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, κύριε Εἰσαγγελέα μου..] καί σταματώντας νά βάλης βενζίνη, ἔρχεται νά σέ ἐξυπηρετήσῃ ἕνας μουτζουρωμένος τῦπος μέ φόρμα. Ἄν δέ τοῦ πῆς ὅτι ἐνδιαφέρεσαι καί γιά ἄλλες μερακλήδικες δοσοληψίες στήν πόλι αὐτή (ἀγορές κάθε εἴδους κλπ), προσφέρεται νά σέ μπάσῃ στά κόλπα.
    Μπορεῖτε ἄραγε νά μαντέψετε τί δουλειά ἔκανε αὐτός ὁ τῦπος κατά τά ἔτη 2015-2019; Κι ἄν κάποιος κακοήθης -ἐδῶ μέσα- ὑποθέσῃ ὅτι διετέλεσε διοικητής νοσοκομείου, θά μπορούσατε νά ὑποθέσετε ἐπιπλέον τό ἐπίπεδο Ἑλληνικῶν και ὀρθογραφίας στά ἔγγραφα πού συνέτασσε;

    Καλημέρα σας!

  55. Παναγιώτης K. said

    Εδώ, στην αστική εκδοχή, στο μεν τραγούδι ακούμε τον Πολυμέρη να προφέρει «σφήκα». Παρατίθενται όμως και οι στίχοι του τραγουδιού όπου διαβάζουμε «σφήγκα».
    Πως λέμε; Τρέχα γύρευε… 🙂

  56. Παναγιώτης Κ. said

    28 τέλος… 🙂

  57. xar said

    @27 τέλος
    Βλέπω σχετικό άρθρο από το 2015

    Οι σφήγκες δεν σφίγγουν

    Εμένα μικρό μού είχαν μάθει ότι [sfika] είναι το έντομο, [sfiga] το μυθικό τέρας, αλλά δεν ισχυρίζομαι ότι τηρώ τον κανόνα στην ομιλία μου. Δηλ. το τέρας είναι πάντα σφίγγα, αλλά το έντομο είτε σφήκα είτε σφήγκα. Το ΛΚΝ δίνει και τους δύο τύπους, το χρηστικό μόνο σφήκα. Το Penguin Hellenes στο λήμμα wasp έχει μόνο σφήκα.

    Αξιοσημίεωτο ότι στην ψηφιοποιημένη 2η έκδοση του Μπαμπινιώτη δεν το βρίσκω, πάει απευθείας από το σφετερίζομαι στη σφηκοφωλιά (όπου αναφέρεται «οι σφήκες» στον ορισμό)!

  58. Διονύσης said

    @22

    Προτιμώ την παλαιά γραφή με το ω. Ίσως διότι είναι πιο φιλικό στα μάτια μου (άμφω!).

    Το σχετικό λήμμα στον Δημητράκο.

  59. dryhammer said

    33. Η πρώτη η χάνι-μπί δεν χάνει λιγάκι; Χνουδωτές τις ξέρω

  60. xar said

    @57 Hellenes -> Hellenews

  61. sarant said

    57 Δεν πάμε καλά, λοιπόν. Το άρθρο αυτό το είχα εντελώς ξεχάσει…. Θα μου πεις, 14 χρόνια και 5200 άρθρα, πώς να τα θυμάμαι όλα, αλλά και πάλι…

  62. xar said

    – Πληθυντικός ευγενείας / ενικός αμεσότητας:
    Το αστείο και ολίγον τι οξύμωρο είναι ότι το μαρκετινγκ προτιμά τον ενικό αμεσότητας, που κάνει τον λόγο να μοιάζει λες και απευθυνόμαστε στα φιλαράκια μας, αλλά παράλληλα θέλει και ευπρεπή αποστατσιοποιημένο (για να μην πω ξύλινο) λόγο. Έτσι έχουμε «επί(/έ)στρεωψε εύκολα, εαν το επιθυμείς» αντί για π.χ. «Το επιστρέφεις εύκολα, αν θες» ή ακόμα πιο φυσικά «Αν δεις ότι δεν το θέλεις, φέρτο πίσω».

    – πλαγκτόν με γαλλική προφορά
    Και τις πλαγκτές πέτρες, πώς τις πρόφερε;

    – «εκτεταμένο εξώφυλλο»
    Και το «εκτεταμένο» δεν μου κάθεται καλά, εκτός αν πήραν τον κύλινδρο και τον κάναν παραλληλόγραμμο. Υποθέτω ότι το πρωτότυπο εννοούσε φωτογραφία στην οποία φαινόταν ολόκληρος ο κύλινδρος/δεξαμενή.

    – θα σε λιμοκτονήσω, κατά το θα σε αυτοκτονήσω 🙂

  63. # 33

    Δεν ξέρω πως λέγεται, ξέρω πως σχεδόν κάθε χρόνο κάνει φωλιά μέχρι δέκα κελιά μέσα στο μεγάλο πέτρινο σπίτι μου με ιδιαίτερι προτίμηση στο εικονοστάσι. Δεν μ’ ενοχλει και δεν την (τις) ενοχλώ.

  64. sarant said

    62 Θα σε συνεδριάσω, λένε ότι έλεγε, χαριτόλογα και απειλητικά, ο Ηλίας Ηλιού

  65. odinmac said

    0: «Η επιγραφή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο: ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ.
    Σχόλιο διαβατών: Ααα, ποιος είναι ο Πάνος;»
    Εδώ άργησα να καταλάβω πως το μεζεδάκι πάει στους διαβάτες. Έψαχνα να βρω τί λάθος έχει η επιγραφή.

    0: «Σε σχέση με το «λίγο», θυμάμαι έναν διδάσκοντα στη σχολή Χημικών Μηχανικών για τον οποίο ο θρύλος έλεγε ότι είχε τόσο πολύ εκπαιδεύσει τον γιο του σε ακριβείς διατυπώσεις ώστε όταν του έλεγε «Έλα λίγο» το παιδί έκανε απλώς δυο τρία βήματα προς το μέρος του.»
    Κάτι ανάλογο γίνεται πολύ συχνά σε παρέες: όταν κάποιος φίλος λέει στον άλλον «πιάσε λίγο τσιγάρα μου», ο άλλος απλά τα πιάνει, οπότε τον αναγκάζει να συμπληρώσει: «και δώστα μου».

    0: «Περίπου 20 λεπτά διήρκεσε η «σύσκεψη» στο υπουργείο…»
    Εδώ τα εισαγωγικά δεν είναι λάθος;

    Υγ και ‘γω σφήκα την λέω.

  66. Costas X said

    59. Χνουδωτές είναι, η ζωγραφιά χάνει.

  67. Β. said

    Στα καθ’ ημάς (Ικαρία) δεν υπάρχουν σφήγκες, μόνο φαηδόνες. Λέμε όμως σφήκες κάτι μεγαλόσωμα καφέ υμενόπτερα που αφθονούν στο νησί.

  68. xar said

    «Supermarket with an ethical focus»
    Αν το μετάφραζα για ικανοποίηση δική μου και όχι του πελάτη, θα το έλεγα: σούπερμάρκετ με ηθικό φερετζέ. 🙂

    Αλλιώς, καθώς δεν υπάρχουν καθιερωμένοι όροι για αυτά τα μαρκετινγκίστικα και νεοοικολογικά, θα έλεγα είτε του τύπου:
    – με δεοντολογία στις προμήθειες
    – με ηθική πολιτική προμηθειών
    – με οικολογική συνείδηση
    – με εστίαση στη βιωσιμότητα
    (μάλλον το τελευταίο)

  69. # 33

    Κλασσική σφήκα είναι η δεξια, όχι η μεσαία που ε΄ναι και λίγο πιο μεγάλη σε μήκος από την Νουδούλα-συγγνώμη την δεξιά …

  70. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα. Σφήγκα εξαπανέκαθεν. Κάτι προσπάθειες διόρθωσης που κάνω εσχάτως δε μου βγαίνουνε πηγαία.

  71. ΣΠ said

    48
    Η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει.

  72. Παναγιώτης Κ. said

    πλαγκτόν ,πλαγκτός (που πλέει άστατα)
    πλαγκτόν ουδέτερο, μόνο στον ενικό.
    Στη βιολογία είναι μικροσκοπικοί φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί διαφόρων μεγεθών που ζουν στην στην επιφάνεια θαλασσών. Αποτελούν την βάση της τροφικής αλυσίδας.

    …Και αν ήμασταν σε 🙂 τηλεπαιχνίδι είναι πολύ πιθανό να μας ρωτούσαν και για το νηκτόν.

    Νηκτόν (necton): αφορά ομάδα υδρόβιων οργανισμών που κολυμπούν ενεργητικά μέσα στο νερό αναζητώντας την τροφή.

    Και επειδή πήραμε…φόρα, ακούγεται και η λέξη βένθος μαζί με τις παραπάνω.
    Με τον όρο βένθος (αγγλ.: benthos, από την αρχαία ελληνική λέξη βένθος που σήμαινε το βάθος) χαρακτηρίζεται το σύνολο των έμβιων οργανισμών, που ζουν και αναπτύσσονται στο βυθό των ωκεανών και των θαλασσών ή και των λιμνών.

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    48,71: Εντάξει, μπορεί να είναι και μεταφορικό το ζωγράφισε. Πώς λέμε ζωγράφισες με τον μουσακά σου, πάλι ζωγράφισε ο Μέσι χτες… 🙂

  74. ΣΠ said

    33
    Στα αγγλικά οι Σφήκες του Αριστοφάνη λέγονται Wasps.

  75. Παναγιώτης K. said

    Η…ελληνικότητα της λέξης «πλαγτόν» αποτελεί έκπληξη για αρκετό κόσμο!
    Θυμήθηκα μαθητή που με ρώτησε αν κλίνεται η λέξη εμβαδόν. Έδειξε έκπληξη όταν άκουσε να την κλίνω!

  76. Κουνελόγατος said

    Σφήγκα, διότι ως γνωστόν, όποιος έχει σφήγκα σφίγγεται.

  77. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    (Και είθε Αγίων Σαράντα/ κάθε —επίκοινο!— ἄκος
    να προκύπτει πάντα/ και Sun… Σαραντάκος )
    “Indian Summer- μαύρου ντράμερ”
    Αποπνικτική είν’ η ζέστη/ που σε σφίγγει σάμπως Σφίγγα
    και τσιμπά όποιον πυροσβέστη/ σαν αριστοφάνεια σφήγκα
    που βουΐζει money!money!/ για να εμπνέει το πυρομάνι
    του ‘μιχθήτω”μάνι-μάνι/ σε ένα φριχτωρίας ντουμάνι,
    ο Αζαρίας να παίζει ζάρια,/ ο Ανανίας να πάει για νάνι
    και όλο, ο Μισαήλ-, παζάρια/ για ήλιο μισερό να κάνει
    (Κι η ακλισιά : Να πάρεις φρέον,/ εις το κλίμα, παρεισφρέων,
    Πονηρόπουλον και Οὖτιν/ σύζυγο σε σταχτοΠούτην
    να υπο-κλίνεις για Iliushin,/ χάνοντας κάθε Ήλιου-συν,
    να ‘χεις προίκα όσα άνομα/ για της τσέπης γάνωμα:
    πόλεμου σαβάνωμα,/ ξηρασία, μελάνωμα).
    Και απ’ του νου/ τ’ αποκαΐδια- του καπνού/ τα σήματα ίδια:
    Γαϊδουροκαλόκαιρο/ για Ευγενίου Ρινόκερο.
    Πνέει Καικίας αόμματος/ κοιλιοδουλίας
    Παρασυνονόματος/ φάγειας Κικιλίας

  78. Γιάννης Κουβάτσος said

    75: Η ωραία ερώτηση δικού μου μαθητή ήταν γιατί το λέω συνέχεια εμβαδόν και όχι εμβαδό. 🙂

  79. Έδωσε ένας το σημείωμα με τη μυδρίαση άμφω, ποια ανθρώπινη και ποια τεχνητή νοημοσύνη -πλην του φαρμακοποιού- να αποκρυπτογραφήσει εκείνη την κουτσουλιά στο τέλος. Ούτε από τα συμφραζόμενα έβγαινε, πιο πολύ κολλούσε μια γενική από κάτι αρχαίο.
    [εδώ μπαίνει σκίτσο κουραφέλκυθρων για ιατρικό σημείωμα]

  80. Μαρία said

    75
    Λογικό. Το πλαγκτόν είναι αντιδάνειο.
    Το εμβαδό όμως κλίνεται 🙂

  81. 33 Σφήκα στη μέση, σκούρκος δεξιά.

  82. Σφήngα παιδιόθεν. Μάλλον σφήγκα την έγραφα κιόλας. Ε, μετά, κάποια στιγμή, επικράτησε η κοινή νεοελληνική Αθηνών.

  83. dryhammer said

    67. …και ο εντομολόγος που τις παρατηρεί και τις μελετά, Φαηδονοβλεψίας

  84. Κι αφού δεν βρήκα το στριπάκι…

  85. # 81

    Η σφήκα έχει κίτρθνες μαύρες ζώνες όπως η μέλισσα με πιο έντονο κίτρινο και φιάχνεισφηκοφωλιές με μεγάλους πληθυσμούς. Το μεσαίο είδος το φιλοξενώ 30+ χρόνια, δεν έλκεται από ψάριαή χταπόδια όπως η σφήκα, κάνει κελιά μέχρι 10 για αναπαραγωγή και αποφεύγει τους ανθρώπους αντίθετα από την σφήκα που κάθεται στα χέρια όταν γουλιάζουν τα χταπόδια.
    Οι φωτό της σφήκας στο google συμφωνούν με τα λεγόμενά μου

    https://www.google.com/search?q=%CF%83%CF%86%CE%AE%CE%BA%CE%B1&rlz=1C1GCEA_enGR1058GR1058&oq=%CF%83%CF%86%CE%AE%CE%BA%CE%B1&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQABiABDINCAIQLhivARjHARiABDIHCAMQABiABDINCAQQLhivARjHARiABDIHCAUQABiABDINCAYQLhivARjHARiABDIHCAcQABiABDIHCAgQABiABDIHCAkQABiABNIBCTEzNzIwajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  86. sarant said

    68 Καλές λύσεις, ιδίως οι δύο τελευταίες

    84 Ωραίο!

  87. ΓΤ said

    και σερσέγκι ο σκούρκος
    ωστόσο, ειδικότερα, ακούμε και για το μαύρο σερσέγκι, το οποίο όμως είναι μέλισσα, η μέλισσα ξυλουργός

  88. π2 said

    Ο ψείρας θα παρατηρήσει ότι ειδικά σε ψήγματα λαϊκής σοφίας η αγγλική συνήθεια της κεφαλαιοποίησης των τίτλων δεν έχει καμιά δουλειά. Έχω και προκατάληψη με τα περιττά κεφαλαία λόγω της μανίας του Αδώνιδος να τα βάζει παντού.

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ει δυνατόν κάτω από σαραντάρια. … αν και Σαραντάκος!
    Το μόνο καλό, αυτό το τελευταίο! 🙂
    Αλλιώς, 40+ βαθμούς Κελσίου, με 40+ % Δεξιά, ζήτω που καήκαμε (αοριστοενεστώς διαρκείας) 😦

  90. Αγγελος said

    Εγώ τη σφήκα την έχω για κάτι πολύ παρόμοιο στην όψη με τη μέλισσα, ενώ σκούρκο ξέρω ένα αρκετά μεγαλύτερο μαύρο ζουζούνι, που κυρίως πετάει κοντά σε νερό. Αλλά ποτέ δεν ήμουν δυνατός στη ζωολογία 🙂

  91. @ 80 Μαρία

    Το πλαγκτό(ν) δεν κλίνεται;

  92. Θρασύμαχος said

    Η Ελληνική Λύση κατέθεσε πρόταση νόμου https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=300dddc8-68f5-440f-b1c6-b04600b2a9a9 με τίτλο «Απαγόρευση εγκατάστασης πάσης φύσεων έργων σε δάση»

  93. Χαρούλα said

    Μαγδαληνή χρόνια σου πολλά🌺. Και στην Μυροβόλο παρομοίως. Και σε Μενέλαο αν έχουμε εδώ(ή έχετε)

    Σφήγκα σχεδόν όλοι γύρω μου. Εγώ η προβληματική🫣 δυσκολεύομαι στην εκφορά. Σφήκα λοιπόν και με προσπάθεια(ευτυχώς δεν χρειάζεται συχνά), σφίγκα την αιγυπτιακή. Πάντως συχνότατα ακούω κι ένα ν ανάμεσα.

    Με τον ενικό της «χαλαρότητας» έχω πρόβλημα. Πριν 25χρόνια που είχαμε νοσοκομειακό έμπα-έβγα με τον πατέρα μου, πρωτοάκουσα: παππού είσαι καλά, πήρες χάπι κλπ. παππού; ενικό; Αλλά τολμάς να διορθώσεις; Την πάπια όλοι μας!😉😊

    #44 Leonicos
    Πολλά είπα. Θα τ’ ακούσω από τον Πέπε.
    Από τον ΓΤ να δεις…🤭😂

    #65γ Odinmac, με πρόλαβες! Ούτε για ξεκάθαρη σύσκεψη δεν είναι ικανοί;😉😊

  94. Μαρία said

    91
    Θα έπρεπε να κλίνεται αλλά πόσοι το κλίνουν;

    Χρόνια πολλά, Μαγδαληνή.

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σφήγκες, και σφηγκιώνας και ξεσφηγκιάζουμε, με γκ , (μεταφορικά και κυριολεκτικά) κάτω.
    Μη θυμηθούμε και το φριχτό «πρόσφυγκες» .

    Το ξεσφήγκιασμα ήταν από τις παιδικές (λίγο επικίνδυνες, γι΄αυτό …θελτικές) διαολιές.
    Εντοπίζαμε τη σφηγκιά, (τη φωλιά/αυτο το σύνολο από γκρι κυψελίδες σαν χάρτινες) καμιά τρύπα σε τοίχο που βλέπαμε να μπαινοβγαίνουν σφήγκες και μ΄ένα μακρύ ραβδί, καλάμι συνήθως, προσπαθούσαμε να χαλάσουμε, κυρίως να ξεσβηνώσουμε/ξεσηκώσουμε το σφηγκιό που ξαμολιότανε να μας κυνηγά. Στις μέρες μου δεν είχαμε κανένα τρομερό ατύχημα από το παιχνίδι. Δεν μας προλαβαίνανε, μέχρι να «ξετουλουπώσουν» εμείς εξαφανιζόμασταν κι ύστερα δεν πετούσαν και πολύ μακριά από τη φωλιά. Όμως είχαμε ως και θάνατο από ακούσιο/τυχαίο ξεσβήνωμα (πάτησε στο χωράφι ένα θυμάρι που μέσα ήταν φωλιασμένο το σφηγκολόι και του επιτέθηκε άμεσα).

    Φλασιά: Σφηγκιά και η μεγάλη οικογένεια, το μεγάλιο σόι. Με λίγο αρνητική απόχρωση.
    «ποιο να πρωτοβοηθήσει κι αυτός, ολόκληρη σφηγκιά απου ΄ναι. «

  96. Spiridione said

    Πυροσβήστες τους έλεγε μια θεια μου

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χαιρετισμού ειλικρινείς
    στέλνω της Μαγδαληνής.
    Με τα νερά σας τα τρελά
    στέλνω τα χρόνια πολλά. 🙂

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά και καλά, Μαγδαληνή.

    Μάτση Χατζηλαζάρου, Σφήκες

    Κουκκίδα καϊκιού ταλαντεύεται πάνω στη γραμμή τού ορίζοντα φορτωμένο ψάρια και καρπούζια

    μα είναι δυνατόν αλλού και την ίδια ώρα τα χώματα με τις πετζεμένιες σκιές και τις πυκνές νωθρότητες της ομίχλης να στολίζονται πάντα με τα κυκλάμινά τους αυτό τώρα που ο ήλιος πλένει το κατάστρωμα με μεγάλους κουβάδες αντηλιάς και που μονάχα δυο σφήκες βουίζουνε ακόμα

    κι είναι οι σφήκες τα μάτια σου για μένα που πετάνε και ζυγιάζονται πάνω στις λέξεις γραμμή τού ορίζοντα τα δυο σου μάτια που πιάνουνται και μπερδεύουνται μες στα μαλλιά μου προτού σιμώσουνε εκείνο το καΐκι το φορτωμένο ψάρια και καρπούζια και τούτες οι σφήκες τα μάτια σου στριφογυρίζουνε στους ακραίους δεσμούς μας χαρακώνουνε φλέβες άλλου αίματος τα μάτια σου βέλη και καμάκια τα μάτια σου βάρκα πάνω στη θάλασσα όπου ορθώνεται ένα πρόσωπο πολύ μελαχρινό

    Από τη συλλογή La Frange de Mots (Τα λόγια έχουν κρόσσια) (1954)

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    96 >>πυροσβήστες! Σωστή! 🙂
    Η δικιά μου πάλι (αλλά κι άλλοι,νεότεροι) λέει πυρανάλωμα.

    «είναι γιος του καθηγητή Μαθηματικών Νίκου Τεμπονέρα που δολοφονήθηκε το 1991 από τον Γιάννη Καλαμπόκα.»
    Απλά, απλά. Μια δολοφονία. Τελεία. Γιατί δολοφονήθηκε μπρε; Από ξεκαθάρισμα λογαριασμών;
    Γνωστή γραφίδα. Αν είχε μια στάλα ποιητικότητα, μπορεί και να της το ‘δινε κανείς. Αναδύονται και τ΄αστέρια, από τον ορίζοντα, από το βουνό.

    Ο Τέμπο ήταν/είναι, αστέρι, το ποιος (δεν) τον έβλεπε είναι δικό του θέμα.

  100. Pedis said

    # 40 – Αλλού είναι το λάθος όμως: στην ηλικία των 65 σχεδίασε μία πιετά.

  101. Μαρία said

    Ρόδος: Καίγεται το μοναστήρι της Παναγιάς της Υψενής – Εγκλωβισμένοι πυροσβέστες και μοναχές
    https://www.makthes.gr/rodos-kaigetai-to-monastiri-tis-panagias-tis-ypsenis-egklovismenoi-pyrosvestes-kai-monaches-656787

  102. sarant said

    Μαγδαληνή, χρόνια πολλά!!

    100 Σοβαρά;

  103. Μαρία said

  104. ξωμαχος said

    Και το λέω αυτό αν και Σαραντάκος!
    να’σαι καλα νικολα.
    ποσο μας λειπει αυτο το χιουμορ!

  105. ξωμαχος said

    αυτοσαρκασμος–ερωτηση δεν βρισκω το ερωτηματικο.
    βοηθα το γεροντα ειναι αυτοσαρκασμος–ερωτηση

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Προσοχή στα ερκοντίσα

    Κάψα και σκόνη
    (και) σήμερα ταίριαζε

  107. ΣΠ said

    100
    Άλλο «σχεδίασε μια πιετά» και άλλο «ζωγράφισε την περίφημη Πιετά».

  108. Μαρία said

    106
    Δεν έχω.

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    108, ούτε ΄γω. Ανεμιστήρα οροφής και … μούρης 🙂
    Παγωμένα μπουκάλια με νερό, αραιά και πού στις κλειδώσεις (στη βόλτα, στην ανάγκη, ρίχνω κ στην κορφή τση κεφαλής 🙂 )

    Πάντα έτσα είτανε, αλλά άκου δα να δεις…
    δεν κάνουνε τα κοπέλια χωρίς κορντίσιο, στο 1:30

  110. Αγάπη said

    εντελώς άσχετο και ζητώ συγγνώμη
    Γυρεύω όμως τα ελληνικά ονόματα για ορισμένους τόπους που σχετίζονται με τη βιβλική γεωγραφία, π.χ. Sambation river… Αδυνατώ να πάω σε βιβλιοθήκη για λόγους υγείας.
    Μπορεί κανείς να βοηθήσει;

  111. sarant said

    108-109 Eδώ που είμαι, μονο ανεμιστήρες οροφής, μια χαρά το παλεύουμε

  112. Πολύχρονη Μαγδαληνή

  113. Μαρία said

    Τρομερό αυτό που συμβαίνει στη Ρόδο. Αυτά είναι παραθαλάσσια χωριά.

    Επειδή δεν έχω τηλεόραση, είν’ αλήθεια αυτό που διαβάζω οτι τα κανάλια δεν δείχνουν τίποτα;

  114. ΓΤ said

    @Μαγδαληνή

    Τρελονερίτισσα άγρυπνη
    και ολιγολαλούσα
    κοσμείς τη γέφυρα εκεί
    στης άμπωτης τη ρούγα
    έτριζε ο γάντζος κάποτε
    μα τώρα «Σαν Φρανσίσκο»
    ύπαρξη είσαι σύμβολο
    όπως Κοκκινοσπίτι
    στη βόρεια κρηπίδα στέκει μας
    και χαιρετά τις βάρκες
    κι αφού πλημμυρίδα της χαράς
    είσαι για μας ‘δώ μέσα
    γεροσκαρίτισσα να πλεις
    τα χρόνια του να φτάσεις

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    113 Ούτ εμείς έχουμε τηλεόραση. Για να δούμε, μέσω ιντερνετ, στις 6, τί θα πούνε στη ΕΡΤ.

  116. theopeppas said

    19. Βασικά «με το ντοβλέτι» είναι (και ήταν, ανέκαθεν) κάθε Διοικητής. Πτυχίο-οιοδήποτε, οποθενδήποτε, επιθυμητό αλλά όχι απαραίτητο. Φυσικά υπήρξαν και υπάρχουν καλοί, αλλά με το νόμο των πιθανοτήτων και κλήρωση βάσει ΑΜΚΑ να κάναμε πάλι θα υπήρχαν

  117. theopeppas said

    34, 35 Αγαπητέ Φίλε Λεώνικε ουδέν αναληθέστερον τούτου. Οσο ήμουν στο νοσοκομείο είχα και λίγους ΑΕΚτζήδες και ελάχιστους Παναθηναϊκούς φίλους. Φίλους είχα πολλούς, απλά το νοσοκομείο-καθότι Πειραϊκόν-δεν είχε …πολλούς ΑΕΚτζήδες ή Παναθηναϊκούς! Φυσικά γλυκύτατες οι αναμνήσεις και όχι μόνο εκ του δώρου (εμπνευσμένου, σαφώς. Κάποιοι έφεραν λουλούδια…ωραιότατα μεν, αλλά …άγευστα!) Χαίρε και έρρωσο

  118. theopeppas said

    93. Εχετε πολύ δίκο Κυρία μου. Οποτε έπιανα γιατρό μου με αυτό το απαίσιο «Παππού, βήξε» ρώταγα «πού υπηρετήσατε, αλήθεια;» με κοίταγε απορημένος και έλεγα «επειδή έχετε τόση οικειότητα υπέθεσα πως κάνατε μαζί φαντάροι» Μια άλλα φορά ρώτησα ειδικευόμενη αν έτσι θα μου μιλάει αν μπω για νοσηλεία και μου είπε «μα εσείς είστε Διευθυντής μου» Δίδαγμα: δεν αρκεί ούτε ηλικία, ούτε πτυχίο, ακόμα και ιατρικής, αν δεν έχεις και προϋπηρεσία Διευθυντού. Και τώρα που είμαι και συνταξιούχος και παππούς ελπίζω να μην χρειαστεί να διαπιστωσω πως, πιθανότατα, ούτε κι αυτό θα αρκέσει

  119. Μαρία said

    115
    https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/pyrinos-efialtis-sti-rodo-epixeirisi-apegklovismou-apo-paralies-epitassontai-ta-touristika-skafi/
    Στα ιδιωτικά δεν ξέρω τι γίνεται.

    Τί λέει το καρέ των γιατρών του μπλογκ για την περίπτωσή του;

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    119: Πέντε δεν είναι οι γιατροί; Τουλάχιστον;

  121. ΓΤ said

    @110 Αγάπη

    Αγάπη,

    μιλάς για τον ποταμό Sambatyon, ο οποίος, ήδη από τα χρόνια του Ναχμανίδη, ταυτίστηκε με τον Αβώρ (Β’ Βασιλέων::Δ’ Βασιλειών 17:6). Γενικά, χρειάζεσαι μία περιήγηση επικουρική στην JewishVirtualLibrary, και στη συνέχεια να πηγαίνεις στον στίχο.
    Ειδικά, επειδή ο ΓΤ έχει φάει την ΠΔ με το κουτάλι, από την πλευρά μου θα παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια εάν συναντήσεις περαιτέρω δυσκολίες.

  122. sarant said

    119-120 Θα βγαζουμε και εφημερίες στο ιστολόγιο

  123. Αγάπη said

    121
    ευγνωμοσύνη 🙂 (και θα σε εκμεταλλευτώ αν δέν έχεις μεγάλο πρόβλημα)

  124. Pedis said

    # 107 – Αυτή που έχεις στο μυαλό σου είναι η διάσημη. Όλα δε τα έργα του είναι περίφημα.😀

  125. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    109, ΕΦΗ
    Ωραίες οι γιαγιάδες, ειδικά η αριστερή!
    Πρόσεξες ότι ο καύσωνας «…είναι, παιδί μου, βαρε(ω)τός»;!

    Το κλιματιστικό η (85χρονη) νύφη μου το λέει «αρκουδίσιο»… (Το έχω αντιγράψει κι εγώ 🙂 )
    ===++===
    Και με αφορμή τις πυρκαγιές και τους… «πυρομαχητές», θυμήθηκα που πιτσιρικάδες λέγαμε τα πυροσβεστικά οχήματα «πυραγγλίες» 🙂

    110, Αγάπη
    Μήπως από εδώ μπορείς να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα;
    https://hebrewnations.com/articles/quora/tentribes/sambation.html

    (Ενικός ιστολογικής οικειότητας, αλλά πλήρης σεβασμού 🙂 )

  126. Μαρία said

    120
    Αθεόφοβος, Λεώ, Κατσέας, Τheop.
    Ο 5ος;

  127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    126 ο Αιμ

    Φάτε 44% αλάνια!
    https://tvxs.gr/news/ellada/syntaxiodotiko-doyleia-mechri-ta-74-fernei-apo-tin-piso-porta-i-kyvernisi/

  128. Μαρία said

    127
    Ο Αιμίλ; Δεν το ήξερα.

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    125 Μικ, Ναι! Λέει τρεις γέννες, βαρέματα (εγκυμοσύνες) …
    Το αρκουδίσιο,νομίζω λέγεται συχνά, σαν αποδεκτό περιπαιχτικό της ξενικής λέξης. Αλήθεια πώς το έχουνε επίσημα μεταφράσει; Κλιματιστικό ψύξης;

    Στο επεισόδιο με τις Τρεις χάριτες, προσέχω ότι η Μπεμπέκα λέει για τον καφέ, ο φραπέ (εκεί με το ανεμιστηράκι), χωρίς να σουσουδίζει (σαν ηρωίδα).

  130. Γιάννης Κουβάτσος said

    126: Και ο κύριος Σέρτης γιατρός είναι, νομίζω.

  131. Μαρία said

    https://twitter.com/hughesy_1985/status/1682769916737335296

  132. ΣΠ said

    124
    Το ίδιο είναι. 🙂

    Από το Λεξικό Μπαμπινιώτη:

    διάσημος, -η, -ο 1. γνωστός στο ευρύ κοινό, περίφημος: ~ πιανίστας | ηθοποιός || ~ για τις εκκεντρικές του συνήθειες ΣΥΝ. φημισμένος, ξακουστός ANT. άσημος 2. ΣΤΡΑΤ. διάσημα (τα) {διασήμων} τα διακριτικά στρατιωτικού βαθμού: τα ~ τού στρατηγού. ✈ ΣΧΟΛΙΟ λ. περιβόητος, φημισμένος.
    [ΕΤΥΜ αρχ. < δια- + -σημος < σήμα. Η σημ. 2 αποδίδει το γαλλ. insigne(s)].

    περίφημος, -η, -ο 1. αυτός που έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη: τα ~ γαλλικά αρώματα | ελληνικά νησιά || εξελίχθηκε σε ~ γιατρό | επιστήμονα | καλλιτέχνη || η ~ Μόνα Λίζα τού ντα Βίντσι ΣΥΝ. ξακουστός, ονομαστός, διάσημος, πασίγνωστος, (λόγ.) περιώνυμος ΑΝΤ. άσημος, άγνωστος 2. άξιος λόγου, θαυμασμού: -Πώς σου φάνηκε το γεύμα; -Περίφημο! || είναι ένας ~χαρακτήρας || τελικά, αποδείχθηκε ~ χορευτής ΣΥΝ. θαυμάσιος, υπέροχος 3. (ειρων.) αυτός που έχει βγάλει όνομα (έχει γίνει αρνητικά γνωστός): αυτός είναι λοιπόν ο ~ γυναικοκατακτητής! ΣΥΝ. περιβόητος, διαβόητος. —
    περίφημα επίρρ. ✈ ΣΧΟΛΙΟ λ. φημισμένος. [ΕΤΥΜ. αρχ. < περί- + -φημος < φήμη].

  133. Γιάννης Κουβάτσος said

    131: Πριν από λίγο στο Μέγκα, πάντως, ο ανταποκριτής του στην Ρόδο έλεγε ότι μίλησε με βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, του είπαν ψύχραιμοι ότι, οκ, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, νο πρόμπλεμ, δεν ευθύνεται κανείς, κλιματική αλλαγή και τα ρέστα.

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    128 Ναι και γιόρταζε και προχθές! *
    Αιμίλ, χρόνια πολλά και να μας θυμάσαι πότε πότε!

    *Μου ρθε φλασιά τώρα, που μ΄είπε μια φίλη που μένει στον Κολωνό κοντά στον Άγιο Αιμιλιανό (εκεί που ήταν, καντηλάς, τί ήταν, ο Μίχας με το μεγάλο καρνέ για τη 12χρονη) και κατέφθασαν λέει στη χοροστατία, από τον Πλατανογιάννη, τον περίσκαπτο δήμαρχο Αθηνέζων, έως τον π. Πρόεδρο Δημοκρατίας Πάκη και τον π.πρόεδρο βουλής Νικήτα Κ. τον και δήμαρχο πριόνη με τ΄όνομα (δεν πρέπει να ξεχνάμε).

    Α Μαρία, νομίζω ότι και η Κρόνη, αν δεν τα ΄χω μπερδέψει, είχε κάνει κάποιες σπουδές ιατρικής, άσχετα με τη συνέχεια. Έτσι για τη μνημοσύνη.

  135. Μαρία said

    133
    Έπεσε σε φλεγματικούς.

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    133 η ένταση του αέρα
    https://www.megatv.com/live/

  137. Γιάννης Κουβάτσος said

    135: Δεν ξέρω, βέβαια, αν θα έπεφτε πάνω σε φλεγματικούς, αν είχαμε κάποια «παρενθετική» κυβέρνηση. 🙂

  138. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    129.
    Όχι, Έφη, δεν μιλάει για τα «βαρέματα», εγκυμοσύνες.
    Τον καύσωνα χαρακτηρίζει «βαρε(ω)τό (=βαρύ, δυσβάσταχτο!). Έτσι το καταλαβαίνω…
    Πρόσεξε τον διάλογο: 0:30 – 0:40.

    Αλλά άκου και 0:13 – 0:15: Τι λέει η γιαγιά; «Για να σταθείς στο σαλόνι μου,… θ’ αποβιώσεις!» [;;!!]

  139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    138, Αυτό ναι!
    λέω όμως πιο κάτω, όταν ρωτά πώς περνούσαν παλιά.
    Η εξ αριστερών γιαγιά :
    1:41 …μα δε ζεις, με χώρις αυτά (τα ερκοντίσιον) ,στο χώ ο τόνος.
    …πώς ήζου με τρία παιδιά από πάνω…
    -Καλά, μια φορά πώς εζούσετε; (ο άνδρας)
    -δε γατέχω, δε σου λέω πως (1:53), τρία παιδιά ήκαμα απάνω, γέννες, βαρέματα και τέθοια πράματα…

    Για να σταθείς στο σαλόνι μου…»αποβιώσου» θαρρώ πως λέει ! 🙂

  140. Μαρία said

    Ακούστε αντιδήμαρχο Ρόδου https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/notio_aigaio/antidimarxos-rodou-gia-tin-pyrkagia-i-epimaxi-perioxi-exei-gyro-stous-8-000-touristes-apo-tous-200-000-pou-filoksenei-to-nisi/ Κρίμα στη λίμνη.

    εχθές το βράδυ μετά από τη διενέργεια του συντονιστικού οργάνου το οποίο συνεδρίασε και ενώ περιμέναμε να πάει σε μία τεχνητή λίμνη στο φράγμα του Γαδουρά, δυστυχώς άλλαξε άρδην η κατάσταση. Πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση, πέρασε δυστυχώς στον Δήμο στον εθνικό δρόμο και μπήκε σε μία τουριστική περιοχή, ενώ για τέσσερις ημέρες πραγματικά κατέληγε στην καρδιά του νησιού που ήταν παρθένα δάση.

    Από τους 200.000 τουρίστες που φιλοξενεί σήμερα το νησί -μιλάμε για μία περιοχή η οποία έχει γύρω στις 8.000 τουρίστες που για λόγους προληπτικούς σε πολλές περιπτώσεις τους μεταφέρουμε λόγω και του καπνού που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.

  141. Costas Papathanasiou said

    Χρόνια πολλά Μαγδαληνή, και με δροσιά θαλασσινή.
    110,121- Sambatiyon : Ποτάμι μυθικό (άρα παντού και πουθενά), πέρα απ’ το οποίο ο Ασσύριος βασιλιάς Σαλμανασέρ Ε΄ έδιωξε τις 10 φυλές του Ισραήλ, οι οποίες κι αν έτσι χάθηκαν, πάλι με χρόνια με καιρούς ίσως ξανανταμώσουν να πάρουν όσα χάσανε.
    ΅Ο Ιώσηπος (Flavius Josephus) τον αναφέρει ως Σαββατικον, ως ρέμα παρά την Ραφάνεια (Άνω Συρία) το οποίο στέγνωνε έκαστο Σάββατο, τουτέστιν μάλλον ένα διαλείπον που -ίσως- τώρα ονομάζεται Fuwar ed-Deir.
    Ο Ναχμανίδης (Moses ben Nachman : מֹשֶׁה בֶּן־נָחְמָן ) τον ταυτίζει με τον ποταμό της Συρίας Guzana ή Gozan ως πάλαι παραπόταμο, διαλείπουσας ροής, του Ευφράτη ( Khabur ή Χαβώρας ).
    Ο πολύγλωσσος Μπαουντολίνο του Εκο, τον βρίσκει και καταφέρνει να τον διαβεί αλλά αντί για τις Δέκα Φυλές ανακαλύπτει το (επίσης μυθικό) βασίλειο του Ιωάννη του Πρεσβύτερου, το “του Πατρός Ιωάννη” κατά τον Δημήτρη Σαραντάκο (“Η συνάντηση του Παλαιού Κόσμου με τον Νέο, Κεφάλαιο 4)

  142. Νέο Kid said

    @Κουβάτσος: Έχω ένα φίλο Εγγλέζο (βασικά Ιρλανδός είναι) που είμαστε μαζί στην Αραπιά και παραθέριζε λίγες μέρες στη Ρόδο (εξαιρετική επιλογή -του είχα πει μπάη δε γουέη- για να γλυτώσει λίγο απ’ τους Έλληνες που τρώει στη μάπα (αλλά γουστάρει!) εδώ. Σιγά μη δεις Έλληνες στη Ρόδο του είχα πει. They can’t afford it! )
    Τον πήρα τ απόγευμα τηλέφωνο να δω αν ζει, και είχε ήδη φύγει απ’ το νησί , αλλά ήταν πολύ cool. «Just some smoke and smell ,but it was far away » Στην κοσμάρα τους αυτοί οι Βρετανοί. Μπύρα νάχουν και who cares!

  143. Μαρία said

    137
    Υπάρχουν κι άλλοι.

  144. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    139.
    ΟΚ, το ξεκαθαρίσαμε! 🙂 🙂

    Πάντως την έκφραση «θ’ αποβιώσεις» (αποβιώσου;) σε ζωντανό κρητικό ιδίωμα δεν την είχα ξανακούσει! Από ποιο μέρος άραγε είναι οι γιαγιάδες;

  145. Xar said

    @141
    Σωστά. Αν θυμάμαι καλά, η Καλλιφατίδη στον Μπαουντολινο τον είχε αποδώσει ως Σαμβατύωνα ή Σαμβατίωνα.

  146. Alexis said

    Καλησπέρα.

    Χρόνια πολλά Μαγδαληνή.

    Σήμερα έμαθα δύο καινούργιες λέξεις:
    Υπερκυτταρική καταιγίδα και παγοθύελλα (το χαλάζι, λέει, έπεφτε με μέγεθος αυγού)

    Χμμ…

  147. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    134 Χρόνια πολλά και για τον Αιμίλιο, έστω και με καθυστέρηση!

  148. Μαρία said

  149. Γιάννης Κουβάτσος said

    142: Θυμάμαι πριν από χρόνια στην Σκιάθο, στο λεωφορείο για Κουκουναριές, Ιούλιο μηνα, ζέστη του θανατά … Ο ορισμός του φίσκα, εγώ καθισμένος και είχα αγανακτήσει, οι τουρίστες, Βρετανοί κυρίως, να κρέμονται πέντε – πέντε από τις χειρολαβές και να χαμογελάνε μακαρίως. Ούτε γκρίνια, ούτε μπινελίκια, ούτε τίποτα, παρόλο που η περίσταση θα τα δικαιολογούσε απολύτως. Μάλλον θα τα θεωρούν όλα αυτά τα απαράδεκτα μέρος του ελληνικού φολκλόρ.

  150. Μαρία said

    Σπάνιο όνομα ο Αιμίλιος.
    Είχαμε στη γειτονιά έναν Αιμίλιο που τον φωνάζαμε Μέλιο.

  151. Γιάννης Κουβάτσος said

    142,149: Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού θα πρέπει να δηλώνει στους τουρίστες “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.”

  152. Μαρία said

    Εύα, μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη.

  153. Χαρούλα said

    #131,133,142 βλέπουμε ότι την εταιρεία(Jet2) τους κατηγορούν. Οι Άγγλοι εδώ, δεν θα βρουν φταίξιμο στους Έλληνες.
    Μόλις όμως φτάσουν εκεί, θα τους αναλάβουν «ξύπνιοι» δικηγόροι και θα αρχίσουν μηνύσεις για αποζημιώσεις. Τότε θα φανεί πως τους αντιμετώπισαν στην Ρόδο.

  154. BLOG_OTI_NANAI said

    121: Η μετάφραση της Βιβλικής Εταιρείας το αποδίδει ως «Χαβιώρ». Οι Εβδομήκοντα το έχουν Αβώρ και έτσι το αφήνει ο Κολιτσάρας:

  155. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    120, 126. Μόλις τώρα μπῆκα καί.. Πρός τί μετριοῦνται οἱ γιατροί;

    Χρόνια σου πολλά, Μαγδαληνή!

  156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    144 Μπα! Δε νομίζω πως το λέ(γα)με ποθές το αποβίωσε, σε καμιά μορφή. Από το μπούρου μπούρου της τηλεόρασης είν αυτά τα μεσοβέζικα. (Και τα …κηδειόχαρτα, μνημοσυνόχαρτα κλπ).
    Η θεια μου, 92, να δεις τί εξεζητημένες (για την περίπτωσή της) σφήνες πετάει. Κάθε φορά λέω να τα καταγράψω αλλά είναι η κατάσταση χάλια και δε με παίρνει εκείνη την ώρα και μετά τα ξεχνώ. Μόνο κανένα κρητικό μου μένει λόγω εξοικείωσης.
    Δεν ξέρω από ποιο χωριό είναι, μήπως από κάπου προς Ρέθυμνο-Χανιά.»Πάρενε απόκειενε μια μπριτζόλα»

  157. Αγνοούσα τις γιορτές τιυ Αιμίλιου και της Μαγδληνής, Χρόνια τους πολλά (έστω στην παράταση για τον Αιμίλιο)

  158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    150. Έχω συγγενή Αιμίλιο, γιατρός κι αυτός και γιος γιατρού. Ο οποίος γιατρός-πατέρας (ένας ωραίος θείος αυτός) έβγαλε Φρίξο τον ένα γιο και Αιμίλιο τον άλλο, τη δε κόρη του Δανάη. Μιλάμε πριν 90και χρόνια.
    Αιμιλίες έχω δυο, Μηλιά λέμε την πελοποννήσια και την αποξέχασα προχθές.
    Παλιά μαντινιάδα, που εξ αιτίας της ήξερα από νωρίς ότι ζευγάρι ο Αιμ.με την Ερμιόνη:
    Αιμίλιος ΄Ρωτόκριτος
    ‘Ρετούσα κι Ερμιόνη
    μόνο αυτοί βαστάξανε
    στον έρωντα τιμόνι

  159. BLOG_OTI_NANAI said

    154: Βλέπω ότι περισσότερο έχει χρησιμοποιηθεί η γραφή «Sambatyon». Επίσης βλέπω ότι μία από τις ταυτίσεις που έχουν γίνει είναι ο Χαβιώρ, αλλά γενικά θεωρείται ένα μυστήριο η τοποθεσία του. Ο σχετικός εβραϊκός μύθος:

  160. Μαρία said

    146
    Εγώ τον πυροστρόβιλο.

  161. Μαρία said

    Άβερελ, υπουργός τουρισμού.
    https://twitter.com/PeterJPap/status/1682815132760436737

  162. sarant said

    149 Στο Τουίτερ είδα να λέει κάποιος, που είναι μάλλον στην πόλη της Ρόδου, ότι «εμείς κοιτάμε μουδιασμένοι τον ουρανό -κόκκινο και καπνιά- και κάτι Άγγλοι δίπλα κάνουν σαν μαθητές λυκείου στην πρώτη τους πενταήμερη».

    158 Μηλιά, μια συγγένισσά μας στη Μάνη (παλιά)

  163. Κιγκέρι said

    125: >>…Το κλιματιστικό η (85χρονη) νύφη μου το λέει «αρκουδίσιο»

    Η γιαγιά μου, που το θεωρούσε είδος πολυτελείας, το έλεγε «αρχοντίσιο»!

  164. Μαρία said

    162
    Παρακολούθησε το διάλογο.

  165. ΣΠ said

    100
    Λες αυτή
    https://en.wikipedia.org/wiki/Piet%C3%A0_for_Vittoria_Colonna

  166. odinmac said

    6 Γενάρη 1654. Μόνο το βόρειο τμήμα έμεινε όρθιο και κατοικήσιμο, πάνω από 800 κτήρια καταστράφηκαν

    Egbert van der Poel (1621–1664), Fire in De Rijp of 1654 (1662), oil, dimensions and location not known

    Το 1837, ο Γάλλος τοπιογράφος Pierre Marie Joseph Vernet εργαζόταν στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όταν το Χειμερινό Ανάκτορο, η επίσημη κατοικία του αυτοκράτορα, έπιασε φωτιά. Ο πίνακας δημιουργήθηκε στο ατελιέ, από σκίτσα που έφτιαξε την ώρα της πυρκαγιάς.

    Pierre Marie Joseph Vernet (1797-1873), Fire in the Winter Palace, 1838 (1838), oil, dimensions not known, Hermitage Museum Государственный Эрмитаж, Saint Petersburg, Russia.

    Εδώ ένα ωραίο έργο του Μπρετόν, κάτοικοι γαλλικής κοινότητας (Courrières), συντονίζονται στο σβήσιμο μιας φωτιάς, σε φρενήρεις ρυθμούς, σαν να ακολουθούν κάποιο αόρατο σενάριο.

    Jules Breton (1827–1906), The Burning Haystack (1856), oil on canvas, 139.7 x 209.6 cm, The Detroit Institute of Art, Detroit, MI. The Athenaeum.

    Και αυτό μάλλον φτιαγμένο στο στούντιο από σκίτσα της φωτιάς

    Ferdinand Richardt (1819-1895), The Castle on Fire, 1859 (Frederiksborg Castle) (1859)

    Άλλη μία στουντιοκατάσταση

    Nikolai Dmitriev-Orenburgsky (1837–1898), Fire in the Village (1885), oil on canvas, 64.5 × 102 cm, Russian Museum Государственный Русский музей, Saint Petersburg, Russia.

  167. sarant said

    165 Ρε τους αλήτες

    167 Τι φοβεροί πίνακες, μπράβο!

  168. Pedis said

    # 166 – 👍

  169. ΓΤ said

    #0 «Στυλιανός Καψωμένος, πατέρας του μάλλον»
    Απορώ που ειπώθηκε το «μάλλον», αφού Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος

  170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    160, από τις κουκουνάρες στον πυροστρόβιλο!

    Εγώ δεν ξέρω από το ποίημα της Μάτσης Χατζηλαζάρου (σύμπτωση, ενός Χατζηλαζάρου άκουσα κάηκε το ξενοδοχείο) στο σχ. 98 του Γιάννη Κ. «τα χώματα με τις πετζεμένιες σκιές», τί είναι οι πετζεμένιες. Και θα στενοχωρηθώ αν το ήξερα και το ξέχασα, από έναν καιρό στα νιάτα μου που τη διάβαζα την ποιήτρια αυτή, όταν ανίχνευα το σουρεαλισμό.

    Οdin, έσκισες πάλι !

  171. Μαρία said

    171
    Πετμεζένιες είναι απ’ το πετ(ι)μέζι. Λάθος στο χτύπημα. Καρατσεκαρισμένο απ’ την έκδοση του Κέδρου.

  172. Μαρία said

    172
    Του Ίκαρου γτκμ.

  173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Α, Μαρία! πολύ σ΄ευχαριστώ! Άκου να δεις! Είναι καταχωνιασμένα αυτά, σε δεύτερες σειρές ψηλά ράφια (και τα λογοτεχνικά περιοδικά απ΄όπου τη διάβαζα) και κόλλησα τί να ήταν αυτό.
    Πετιμεζένιες σκιές λοιπόν! Στίχοι – σερμπέτι 🙂

  174. ΓΤ said

    Το Μαξίμου έκοψε βίντεο στο οποίο ο Μητσοτάκης σπάει πλάκα με τις πυρκαγιές 🤮🤮🤮🤬🤬🤬👹👺🤬👹👺🤬👹
    Μπαίνετε στην «Αυγή», κ.λπ.
    Γράφω από το κινητό και δεν ξέρω να βάλω εδώ το λινκ

  175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΓΤ, δες το σχ. 119 της Μαρίας 🙂
    Εκεί μπήκε το ερώτημα για τους γιατρούς . Γελάμε τώρα ή κλαίμε εδώ, @αμώ το Μάτριξ που ζούμε!
    https://www.avgi.gr/parapolitika/455759_espage-plaka-gia-tis-pyrkagies-binteo-poy-ekopse-maximoy

  176. Πέπε said

    Σφήγκα δεν είναι «κανονικός» τύπος.

    Σφήγκα λένε τη σφήκα όσοι την μπερδεύουν με τη Σφίγγα (τη λέξη βέβαια, όχι την ίδια!), και όσοι απλά το έμαθαν έτσι από εκείνους που το μπερδεύουν, και είτε δεν έτυχε να τους το ξεκαθαρίσει ποτέ κάποιος είτε δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Δηλαδή, όσοι έχουν καταλήξει τυχαία στην επιλογή «σφήγκα».

    Όσοι έχουν ξεκαθαρισμένη στο μυαλό τους τη διάκριση σφήκας – σφίγγας ΚΑΙ δίνουν σημασία σε τέτοιες διακρίσεις, σφήκα λένε. Η περίπτωση του Νίκου, που ξέρει ό,τι υπάρχει να ξέρει κανείς γι’ αυτές τις λέξεις, και δίνει και σημασία, αλλά παρ’ όλα αυτά επιλέγει συνειδητά «σφήγκα» είναι εντελώς εξαιρετική.

    @33 (εικόνα με τρία έντομα):

    Για μένα η καθαυτού σφήκα είναι η μεσαία. Το τρίτο πάλι σφήκα θα το πω, με μια πιο χαλαρή έννοια. Έχω ακούσει διάφορες ονομασίες που η καθεμία μοιάζει να είναι κατανοητή μόνο από τον ένα που άκουσα να τη λέει. Στο προσωπικό μου γλωσσάρι δεν έχω καμία ονομασία, κι ούτε και την έχω χρειαστεί συχνά.

  177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Καψωμένα βέβαια επειδή έχουμε καύσωνα («κάψουνα» τον λέει η γειτόνισσα ενός φίλου)
    Καψουμένα, θα ΄πρεπε 🙂

    Το γλωσσικό ιδίωμα της ορεινής Πιερίας
    Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών 2006
    σελ.331 (λέξη από τον Μοσχοπόταμο ο κάψουνας λέει)
    http://media.ems.gr/ekdoseis/makedoniki_bibliothiki/ekd_makb_douga_tzitzilis_98. pdf

  178. Πέπε said

    178
    Και το καψώνι/καψόνι είναι, κατά μία οπτική, η ίδια λέξη.

  179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    177, Πέπε
    Τώρα που το θύμισες, ναι, σφήκα (αφού λες :)) στο σχ.33 είναι το δεύτερο έντομο, κλασικά διότι υπάρχουν κι άλλα είδη, και πιο μικρού μεγέθους, το τρίτο είναι , όπως τονε λέμε κάτω, ο σβούρος, ο ζωνόσβουρος γιατί έχομε και τον μαύρο σβούρο.
    Οι σφήκες και οι σβούροι έχουνε κεντρί και μακριά τους, οι διάφορες καβρομαμούνες (χρυσοκάνθαροι, μπαμπουρες κλπ) χρυσωπές ή όχι δεν τσιμπάνε.

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    179 κι ο καψερός, φαντάζομαι ωσαύτως 🙂
    Οι παλιοί μου λέγανε το μικρό όνομα με το καψο μπροστά όταν θέλανε να τονίσουνε προς αυτόν ή γι΄αυτόν μια δυστυχία, μικρή ή μεγάλη.
    ε Καψογιώργη, ε Καψοκατερίνη κοκ

  181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καψονύσταξα 🙂

  182. ΓΤ said

    @176 Έφη²

    Πω… Μαρία πάντα δυνατή
    την κάνει την ξετρούπα
    για τα δεξιοτόμαρα
    που γδέρνουν τον λαό μας
    καγχάζει ο μονοκράτορας
    στη συμφορά του κόσμου
    κι αυτοί στις πισινάρες τους
    μοχίτο πίνουν δυόσμου
    Χρόνια λαγωνίκα άγρια
    την info πάντα βγάνει
    όπως στα δάση της Φραγκιάς
    μόχθο θελεί η τρούφα
    μα αν εδώ εξεγερθείς
    ο πόνος σου να γιάνει
    χυδαία θα είπει ο υπουργός
    «σκάσε λοιπόν και ρούφα!»
    Έκανε επιθεώρηση
    μοίραζε χαμογέλιο
    τέτοια νοός αιώρηση
    αποζητά φραγγέλιο
    Ανάγκη είναι επείγουσα
    ‘τί καίνε μας τη Ρόδο
    στα κότερα οι υπουργοί
    χασκογελούν αρόδο
    Άσε λίγο τα γένια σου
    να σε θαρρούν στη μάχη
    είπαν οι ίματζ μέικερ
    ότι πρεπεί να κάνεις
    Μα ζω λοιπόν για τη στιγμή
    που μέχρι και οι βλάχοι
    θα ξηγηθούνε ακτιβιά
    σαν Ζοζεφίνα Μπέικερ…

  183. Κουτρούφι said

    Καλημέρα σας

    #33. Στη Σίφνο.
    Μεσαίο: σφαλάκι. Προφέρεται με διπλό -λ- (όπως προφέρεται το διπλό λ στην Κύπρο και τα 12νησα). Ο Ν. Προμπονάς στο «Χρηστικό Σιφνιακό Γλωσσάριο» (2019) το συνδέει με το σφαλάγγι. Η φωλιά του λέγεται σφαλιότρυπα (προφέρεται σφαγκιότρυπhα)

    Δεξιά: Σφήκα. Προφέρεται σφήκχα.

  184. Alexis said

    #175: Μπήκα στην avgi.gr και το είδα.
    Δεν ξέρω να ενσωματώνω βίντεο από το τουίτερ για να το βάλω εδώ.
    Ο άνθρωπος είναι στην κοσμάρα του.
    Και τεράστιο καραγκιοζιλίκι με τα γένια τριών ημερών για να φαίνεται «μάχιμος», «ταλαιπωρημένος» κλπ.

  185. Alexis said

    #33: Εξ’ αριστερών προς τα δεξιά:
    Μέλισσα, σφήκα, σερσέγκι (ή σορσόλι)

  186. Fremder said

    175 Έφυγε ο επικοινωνιολόγος για διακοπές και άρχισε τις δημόσιες γκάφες ο Μωυσής.

    Έφυγε και ο Τσίπρας. Τώρα η παραπλάνηση προς αλλήλους:
    «Η Nova απορρίπτει και διαψεύδει όλους τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες από την Alter Ego, το MEGA και τον ΑΝΤ1, οι οποίοι ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ τις εθνικές τηλεοπτικές τους άδειες για να διαδώσουν ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ, ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ ή ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ πληροφορίες…»
    https://techmaniacs.gr/nova-thleoptikes-adeies/

    33 Λιλιτσία η σφήκα στο Κοίλι Ευβοίας

  187. Παναγιώτης K. said

    78,80. Είναι η πληθώρα των επιρρημάτων με κατάληξη -δόν (οκλαδόν, σωρηδόν, αναφανδόν, πρηνηδόν, ομοθυμαδόν, ομαδόν,…) που προκαλεί το μπέρδεμα για το εμβαδόν .
    (Προσπαθώ να βρω ουσιαστικό με κατάληξη -δον αλλά δεν μου έρχεται κάτι στον νου αυτή την ώρα).

  188. Alexis said

    #185: Α, τώρα είδα ότι έβαλε η Έφη το λινκ στο #176!

  189. Παναγιώτης K. said

    Έχουμε και το διάσημο ιταλικής προέλευσης δίτροχο, την Vespa.
    Vespa σημαίνει σφήκα.

  190. Αγάπη said

    141, 145, 159 (και, νομίζω, ένας ακόμα που έχασα στο μεταξύ)

    Ευχαριστώ πάρα πολύ

  191. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    177: “Η περίπτωση του Νίκου, που ξέρει (…), αλλά παρ’ όλα αυτά επιλέγει συνειδητά «σφήγκα» είναι εντελώς εξαιρετική.”….Το ίδιο και η Ρωμιοσύνη του Ρίτσου (βλ.στίχο 302) :
    Τὸ σπίτι, ὁ δρόμος, ἡ φραγκοσυκιά, τὰ φλούδια τοῦ ἥλιου στὴν αὐλὴ ποὺ τὰ τσιμπολογᾶν οἱ κόττες.
    Τὰ ξέρουμε, μᾶς ξέρουνε. Δῶ χάμου ἀνάμεσα στὰ βάτα
    ἔχει ἡ δεντρογαλιὰ παρατημένο τὸ κίτρινο πουκάμισό της.
    Δῶ χάμου εἶναι ἡ καλύβα τοῦ μερμηγκιοῦ κι ὁ πύργος τῆς σφήγκας μὲ τὶς πολλὲς πολεμίστρες,
    στὴν ἴδια ἐλιὰ τὸ τσόφλι τοῦ περσινοῦ τζίτζικα κ᾿ ἡ φωνὴ τοῦ φετεινοῦ τζίτζικα,
    στὰ σκοῖνα ὁ ἴσκιος σου ποὺ σὲ παίρνει ἀπὸ πίσω σὰ σκυλὶ ἀμίλητο, πολὺ βασανισμένο,
    πιστὸ σκυλὶ – τὰ μεσημέρια κάθεται δίπλα στὸ χωματένιον ὕπνο σου μυρίζοντας τὶς πικροδάφνες
    τὰ βράδια κουλουριάζεται στὰ πόδια σου κοιτάζοντας ἕνα ἄστρο.//
    Εἶναι μία σιγαλιὰ ἀπὸ ἀχλάδια ποὺ μεγαλώνουνε στὰ σκέλια τοῦ καλοκαιριοῦ
    μία νύστα ἀπὸ νερὸ ποὺ χαζεύει στὶς ρίζες τῆς χαρουπιᾶς –
    ἡ ἄνοιξη ἔχει τρία ὀρφανὰ κοιμισμένα στὴν ποδιά της
    ἕναν ἀϊτὸ μισοπεθαμένο στὰ μάτια της
    καὶ κεῖ ψηλὰ πίσω ἀπὸ τὸ πευκόδασο
    στεγνώνει τὸ ξωκκλήσι τοῦ Ἅη-Γιαννιοῦ τοῦ Νηστευτῆ
    σὰν ἄσπρη κουτσουλιὰ τοῦ σπουργιτιοῦ σ᾿ ἕνα πλατὺ φύλλο μουριᾶς ποὺ τὴν ξεραίνει ἡ κάψα.(…)
    (ΑΓΡΥΠΝΙΑ 1941-1953/ Ρωμιοσύνη- VII, στ. 299-313)

  192. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    184 Δεν θυμάμαι αν έχουμε μιλήσει για το βιβλίο του Προμπονά. Είναι καλό;

    177-192 Α μπράβο, απλώς είμαι παλιός. Και ο Μίμης ο Ραβάνης έχει τίτλο βιβλίου Σφηγκοφωλιά.

  193. Διονύσης said

    https://www.avgi.gr/parapolitika/455759_espage-plaka-gia-tis-pyrkagies-binteo-poy-ekopse-maximoy

  194. Καλημέρα
    Η Μήτρους η σφήγκα είχε παλιά (τη δεκαετία του 60) εξοχικό κέντρο στο χωριό. Ο αδερφός του ο Σταμάτης έβγαλε δίσκο κι έτσι δεν λεγόταν πια σφήγκα, αλλά με το επώνυμό του, Λιαδάκης (ενώ ο ξάδερφος το άλλαξε και τόκανε Χιώτης, τρέχα γύρευε γιατί). Κι έτσι ενώ είχαμε «τόσις σφήτζις» (πληθυντικός) απέμεινε μόνο μία 🙂

  195. dryhammer said

    Λιαδάκηδοι έχει και στη Χίος.

  196. Μαρία said

  197. Theo said

    #33: Εξ αριστερών προς τα δεξιά:
    Μέλισσα, σφήκα.
    Το τρίτο, συνήθως μεγάλη σφήκα. Δυο φορές το έπιασα να το βγάλω από το σπίτι, τυλιγμένο σε πετσέτα, με τσίμπησε το άτιμο μέσα από την πετσέτα και πονούσα κανά διήμερο, παρά την αμμωνία που έβαλα μετά. Από τότε, no prisoners!
    Περισσότερο σφήκα παρά σφήγκα το ακούω εδώ στα βόρεια.

  198. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όσο βρισκόταν σε παραγωγική ηλικία η Κουάλα Λουμπούρ, ήταν στην Αφρική, εκεί δημιουργούνταν οι μεγάλες περιουσίες. Όταν πλούτισε και έφτασε σε ηλικία συνταξιοδότησης, πήγε να αράξει στην εξωτική νοτιοανατολική Ασία. Καλά ξηγήθηκε η Κουάλα.

  199. dryhammer said

    199 …κι επειδή μεγαλώνοντας ραμολίρησε, πήγε κι έκατσε στη μέση των στενών του Μαλάκκα κι είναι πια η Κουάλα, τάλε κουάλε με τον Αυτιά (btw στα Μαλέι Κuala Lumbur, λέει το γουγλείον πως θα πει κιτρινωπό τηγάνι)

  200. Γιάννης Κουβάτσος said

    200: Τάλε κουάλε με την… κουάλα τον Αυτιά.

  201. Μαρία said

    Κάτοικος Απολλώνων (ΤΑ Απόλλωνα)

  202. Γιάννης Κουβάτσος said

    202: Δεν πειράζει, θα πάρετε fire pass και μπόλικη φρεσκοεκλεγμένη κανονικότητα.

  203. Μαρία said

  204. Αιμ said

    Μόλις τους ξέφυγε στο όπεν : «να παραιτηθείτε όλοι…. πρώτος εσύ Κούλη μας έχει καταστρέψει» από πυρόπληκτο στο Κιοτάρι

  205. Nestanaios said

    113. Αν νόμος απαγορεύσει τα κανάλια να δείχνουν τις φωτιές, οι φωτιές θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό και οι λόγοι είναι πολλοί.

  206. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μόνο που φωτιές έμπαιναν και πριν από τα κανάλια. Από αρχαιοτάτων χρόνων.

  207. Αιμ said

    119. Στον πληθυντικό κατά κανόνα

    128 κ.α. Ευχαριστώ Έφη, Νίκο, Τζι κ όποιον άλλο ξεχνώ για τις ευχές. Έμαθα πολύ μεγάλος ότι γιορτάζω κ μάλλιστα τρις κ μου το θυμίζουν η γιούρομπανκ κ κάποιοι ασθενείς μου !

  208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κάνω εικόνα: δρόνους πολλούς να πετούνε παντού με σημαιάκια 40% , 40% .
    Και μια γελοιογραφία, οι φωτιές παντού να σχηματίζουν 40%

  209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    και δυο φλεγόμενα παπάρια, το ένα 40% και τ΄άλλο 4+4+3 %

  210. Nestanaios said

    207. Η πυρομανία μεγάλη ψυχική ασθένεια. Τα κανάλια την ερεθίζουν και η τηλεθέαση πιο ψηλά από τους καπνούς και η «τηλεχρέωση» πιο καυτή από τη φωτιά.

  211. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  212. Μαρία said

  213. Μαρία said

    Έχει τους λόγους του ο δήμαρχος καρνάβαλος με την κουστωδία του https://en.wikipedia.org/wiki/Salda%C3%B1a,_Palencia

  214. Ευχαριστώ σας όλους πολύ για τις ευχές (ΣΠ, Μαρία, Γιάννη συνάδελφε, Νικοκύρη, Γιάννη Μαλλιαρέ, Costa Papathanasiou, Alexis, Γιώργο Κατσέα, Τζη), τα στιχάκια (Έφη-Έφη, πολλές ευχαριστίες) τα στιχουργήματα (ΓΤ, συγκινημένη) τα εικονίδια (Χαρούλα μου έχω και Μενέλαο, τον σύζυγο, τώρα που όλα τα ονόματα γιορτάζουν βρεθήκαμε δυο σχετικά σπάνια ονόματα την ίδια μέρα). Ελπίζω να μην ξέχασα κάποιον. Νά’ στε όλοι καλά, να ανταμώνουμε στο φιλόξενο ιστότοπο του Νικοκύρη και να μαθαίνουμε…

  215. Μαρία said

    Για την ώρα με καταμετρημένο το 72% τα γκάλοπ πάνε κουβά.

  216. Ειρήνη said

    Εντελώς άσχετο αλλά το βρήκα αστείο. Ήθελα να εξηγήσω τα φιρίκια Πηλίου στον αγγλόφωνο σύζυγο. Πατώντας «in english» στα αποτελέσματα αναζήτησης, η μετάφραση του γκουγκλ ήταν Clay freak. Όταν έβαλα αναζήτηση «φιρίκι πηλίου in English» η μετάφραση ήταν Clay potter. Καλύτερο;

  217. Πέπε said

    Σφαλάγγι, παρακαλώ.

    (Είμαι σίγουρος ότι κάπου στην Ελλάδα θα μιλιέται ένα ιδίωμα όπου σφαλάγγι να ονομάζουν την αράχνη «μαρμάγκα».)

  218. ΣΠ, πού βλέπουμε Οπενχάιμερ;

  219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σφαλαγκώθηκε/μαρμαγκώθηκε ο Πέπεεεε!
    Νικοκύρηηηη!
    Σφαλάγκι(δεν ξέρω για μαρμάγκα, αλλά κι αυτό, καλό κουμάσι είναι)
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B9

  220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στα Μέγαρα τον περασμένο Σεπτέμβριοhttps://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/epese-ypo-kataskeyi-gefyra-sta-megara-enas-traymatias/
    Σήμερα στην Πάτραhttps://www.aftodioikisi.gr/koinonia/epese-gefyra-stin-patra-plirofories-gia-egklovismenoys/
    Ίδια εικόνα: Το σφυρί πάνω στη γέφυρα! σχολίασαν εδώ οι μηχανικοί.

  221. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Επανάληψη
    Στα Μέγαρα τον περασμένο Σεπτέμβριο https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/epese-ypo-kataskeyi-gefyra-sta-megara-enas-traymatias/
    Σήμερα στην Πάτρα https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/epese-gefyra-stin-patra-plirofories-gia-egklovismenoys/

  222. Μαρία said

    Και μην πείτε οτι ο άνθρωπος είναι αμόρφωτος. Νέος θα είναι.

  223. Πέπε said

    @Έφη, 180:

    > το τρίτο είναι , όπως τονε λέμε κάτω, ο σβούρος, ο ζωνόσβουρος γιατί έχομε και τον μαύρο σβούρο. Οι σφήκες και οι σβούροι έχουνε κεντρί και μακριά τους, οι διάφορες καβρομαμούνες (χρυσοκάνθαροι, μπαμπουρες κλπ) χρυσωπές ή όχι δεν τσιμπάνε.

    Με τους σβούρους δεν το ‘χω πολυξεκαθρίσει. Νόμιζα ότι σημαίνει μπάμπουρας, δηλαδή γενική ονομασία για οποιοδήποτε ογκώδες έντομο που πετάει και βουΐζει: υμενόπτερο (τα διάφορα μελισσοσφηκοειδή), κολεόπτερο (σκαθάρι, π.χ. ο χρυσομπάμπουρας) κλπ. Αλλά εσύ εδώ Έφη φαίνεται να το εξειδικεύεις στενότερα, μόνο σε συγκεκριμένα μελισσοσφηκοειδή, ξεχωρίζοντας τα σκαθαροειδή σε άλλη επώνυμη κατηγορία.

    Αλλά καβρομαμούνες; Κι αυτό πάλι με μπερδεύει. Καβρομαμούνες έχω ακούσει τις κουβαρίδες, εκείνο το γκρίζο φολιδωτό που γίνεται μπαλάκι. Τελείως διαφορετική περίπτωση αφού, πρώτον, δε μοιάζει σε τίποτε -δεν πετάει, σέρνεται σε αφανή σκοτεινά σημεία, έχει άλλο σουλούπι, άλλο χρώμα, και βασικά δεν είναι καν έντομο, έχει πολύ περισσότερα από 6 πόδια- και, δεύτερον, είναι ένα μεμονωμένο είδος και όχι ολόκληρη κατηγορία.

    @Κουτρούφι, 184:

    > Στη Σίφνο. Μεσαίο: σφαλάκι. […] Ο Ν. Προμπονάς στο «Χρηστικό Σιφνιακό Γλωσσάριο» (2019) το συνδέει με το σφαλάγγι.

    Λοιπόν, τώρα που το λες Γιάννη, θυμάμαι ότι και στην Κάρπαθο τη σφήκα τη λένε σφαλάγγι. Δεν είμαι βέβαιος αν πρόκειται για την κλασική σφήκα (τη μεσαία στην εικόνα) ή μια λίγο πιο σπάνια, που είναι σχεδόν ίδια στα χρώματα αλλά λίγο μικρότερη. Και δεν παίρνω όρκο αν η λέξη ήταν αυτούσια «σφαλάγγι» ή κάποια παραλλαγή (*ασφάλαγγας, *φαλάγγι, …), οπωσδήποτε όμως ήταν μια λέξη που για μένα σήμαινε… ξέρετε, το σφαλάγγι: την αράχνη με τα πολύ μακριά ποδάρια, λεπτά σαν κλωστές, και το μικροσκοπικό σώμα στη μέση.

    @Παναγιώτης Κ., 190:

    > Vespa σημαίνει σφήκα

    Και είναι η ίδια λέξη με το γαλλικό guêpe και το αγγλικό wasp. Στα ελληνικά, βέσπα είναι μία από τις ονομασίες για τη μεγάλη σφήκα που είναι τρίτη στην περίφημη εικόνα, και για την οποία φαίνεται να υπάρχει η μεγαλύτερη ποικιλία ονομάτων.

    @Κ. Παπαθανασίου, 192:

    Άλλο η ποίηση. Αλίμονο αν βγάζαμε από την ποίηση συμπεράσματα για το «κανονικό» στην υπόλοιπη (εξωποιητική) γλώσσα.

  224. sarant said

    218-220 —> 224

    Η πλάκα είναι οτι είχα δει το 218 αλλά, νυσταγμένος, δεν κατάλαβα ότι ήταν κραυγή αγωνίας για αποδέσμευση μαρμαγκωμένου σχολίου!

  225. ΣΠ said

    219
    Υπάρχει, αλλά όχι ακόμα σε καλή ποιότητα βίντεο. Π.χ. εδώ https://www.primewire.tf/movie/1412053-oppenheimer είναι σε ποιότητα TELESYNC. Περιμένω να το βάλουν σε καλύτερη ποιότητα για να το κατεβάσω.

  226. 226: Ναι, αυτό το πήρε το μάτι μου και δεν…
    Όταν βρεις κάτι, αν θες, stazybohorn στο τζιμέιλ κομ.

  227. ΣΠ said

    227
    OK.

  228. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λύθηκε το μυστήριο.
    https://www.sdna.gr/monimes-stiles/media/1105364_apokleistiko-tis-eleytheris-oras-oi-guns-n-roses-piso-apo-ti-fotia-sti

  229. Μαρία said

    Το Σάββατο!
    They departed Dublin Airport for Rhodes at 4.50pm and arrived at about 11.30pm local time.

    She said she made “numerous enquiries” with travel operator TUI Holidays throughout the week about whether it was still safe to travel.

  230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    225 το είπε τόσο ευγενικά… Κοντοστάθηκα κι εγώ, λέω τί σχέση η αράχνη κλπ κι όταν «το ‘πιασα» έγραψα πιο έντονο sos στο 2020 🙂

    229, εν τω μεταξύ, όταν ήδη είχαν ξεκινήσει οι φωτιές η συναυλία, στις 20 Ιουλίου, με τον Πλούταρχο, στο γήπεδο του Διαγόρα, δεν ματαιώθηκε. («Των οικιών εμπιμπραμένων…»)

  231. Μαρία said

    Υποδειγματική η Κύπρος στην πρόληψη πυρκαγιών.

  232. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εχουμε πόλεμο είπε ο ΠΘ. Το θέμα είναι ότι τον χάνουμε…
    https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/398564_ehoyme-polemo-leei-o-prothypoyrgos-thema-einai-oti-ton-hanoyme

  233. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μήπως οι πυρκαγιές οφείλονται σε ενορχηστρωμένη επίθεση χακεράδων;

  234. Μαρία said

  235. evamaten said

    230
    Τραύμα, πράγματι – ειδικά για τα παιδιά. Η εφτάχρονη κόρη της οικογένειας τουριστών που φιλοξενώ δεν θέλει να κάνει ούτε βήμα έξω από το σπίτι. Το πρωί πήγε με πολλά παρακάλια για μπάνιο (πολύ κοντά στο σπίτι) και γύρισαν πίσω σε λιγότερο από μισή ώρα. Τρομοκρατημένη.
    231
    Μεγάλος ντόρος για το γλέντι αυτό. Καμία συναίσθηση.

  236. Μαρία said

    236
    Επειδή είχες χαθεί, ήμουν σίγουρη οτι φιλοξενείς κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν απ’ το νήσι ή περιμένουν να τους διευκολύνουν τα πρακτορεία τους;
    Ακούω Ροδίτες στο ράδιο για την ανοργανωσιά

  237. evamaten said

    237
    Τώρα ξανασυνδεθηκα Μαρία.(Έχουμε και διακοπές ρεύματος). Φυσικά και θέλουν να φύγουν αμέσως. Αλλά πώς; Δύο μέρες τώρα προσπαθούν να βρουν άκρη με την TUI και δεν τα καταφέρνουν. Τελικά αύριο το πρωί θα πάνε στο αεροδρόμιο μήπως και βρουν μόνοι τους κάποια πτήση. Αν δεν βρουν θα μου έρθουν ξανά. (Και δεν ξέρω και καθόλου γερμανικά)
    Χάος η κατάσταση. (Και ακούς τον Παπά να θριαμβολογει, αραδιάζοντας αριθμούς κλινοσκεπασματων…) Στο μεταξύ, οι δικοί μου ήρθαν και χωρίς βαλίτσες (αναγκάστηκαν να τις παρατήσουν στην ακτή. Με τα ρούχα που φορούσαν (και με τα οποία είχαν κοιμηθεί κατάχαμα.)

  238. Μαρία said

    238
    H ΤUI υποτίθεται οτι θα έστελνε άδεια αεροπλάνα, για να επαναπατρίσει κόσμο.
    Τί να πώ! Κουράγιο στους ανθρώπους και σε σένα που τους φιλοξενείς.
    Γερμανομαθή Ρόδιο, έχουμε εδώ, τον Κώστα αλλά δεν τον πήρε πρόσφατα το μάτι μου.

  239. evamaten said

    239
    Κι εγώ κάπου διάβασα ότι έφυγαν ήδη (!) 70000 τουρίστες! Θα μας τρελάνουν, Μαρία!

  240. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πραγματικά, το πιο εξοργιστικό από τα πολύ εξοργιστικά που συμβαίνουν στην Ελλάδα της «κανονικότητας» είναι η συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα πετσωμένα ΜΜΕ, μιας πραγματικότητας που οι πολίτες την ξέρουν πολύ καλά, επειδή βιώνουν τις συνέπειές της. Το μαύρο άσπρο μες στα μούτρα μας, σαν να είμαστε τελείως βόδια και δεν βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας.

  241. Μαρία said

    240
    Αν κρίνουμε απ’ τους Ιρλανδούς που τους έφεραν το Σάββατο το βράδυ, απατεώνες φαίνονται.

    Αυτό πάντως είναι αλήθεια. Το άκουσα κι απο Ρόδιο δημοσιογράφο. Γίνεται προσπάθεια να του σβήσουν το πρόστιμο, αλλιώς θα κάνουν έρανο.

  242. sarant said

    238 !!!!

  243. evamaten said

    239
    Τελικά, όντως έφυγαν από τις δομές του Δήμου οι περισσότεροι. Έμειναν μόνο 120 (από 22000). Ίσως δόθηκε προτεραιότητα σε αυτούς, μια και ταλαιπωρούνται πολύ περισσότερο σε σχέση με εκείνους που πήγαν σε σπίτια. (Πάντως και οι δικοί μου, μάλλον, βολεύτηκαν σε κάποια πτήση, αφού δεν γύρισαν πίσω – ακόμα)

  244. ΣΠ said

  245. Μαρία said

    246
    Το έπαιξε κάποιος στο τουΐτερ και διαψεύστηκε πάραυτα.

  246. Μαρία said

  247. π2 said

    241. Καμιά παραπληροφόρηση. Όλα έγιναν τέλεια στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Ρόδο. Τέλεια. Τάδε έφη ο υφυπουργός ναυτιλίας.

  248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Το είδα το βίντεο και είναι απίστευτο.Δυστυχώς ή ευτυχώς η ζωή συνεχίζεται»
    Μα που τους βρήκε έναν έναν;…
    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/398688_omos-kybernitikos-kynismos-gia-toys-pilotoys-toy-canadair-apo-ta-heili

  249. Μαρία said

    249
    Βλέποντας σήμερα το βίντεο κατάλαβα ποιον εννοούσε η Εύα.
    Η χροιά της φωνής του και ο επιτονισμός μοιάζουν πολύ με του Ρουπακιώτη.

  250. Νέο Kid said

    Παλικάρια! Αφήστε τα «κατ’ιδίαν» ! Θελουμε κι άλλοι το λινκ για τον Oppy τον βομβιστή! 😊
    Να δοθεί free στο λαό πληζ μίστερ Σταύρο!

  251. Νέο Kid said

    Ωχ! Τώρα πήρα πρέφα ότι έπεσε Κανανταίρ και σκοτώθηκαν οι πιλότοι… 😞

  252. Μαρία said

    253
    Νέοι άνθρωποι.

  253. Μαρία said

    Αυτός https://www.dailynewsgr.com/arthrografia.html

  254. Γιάννης Κουβάτσος said

    250: Τι πού τους βρήκε; Κατά τον μαστρο-Κούλη και τα κοπέλια του.

  255. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    256 Ε τώρα θα την γράψω τη μαντινιάδα που δεν είπα προχθές
    Απάνω πάνω στην κοπριά
    φυτρώνουν οι ντομάτες
    ότι πηλά ΄ν το μαγαζί
    είναι και οι πελάτες

    Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Μηχανικός με ειδικότητα στα κανανταίρ ήταν η Άντα η γυναίκα του Γιώργου Παπανδρέου.

  256. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει τίποτα ακόμα, οπότε όλα έπρεπε να είναι υπό έλεγχο.»
    Πώς φαίνεται ότι έρχεται από την Δανία… 🙂

    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/398697_mas-ebgale-sti-sentra-mia-dani-toyristria

  257. Μαρία said

  258. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Μ’ άλλα λόγια, ο Καζαντζάκης επιτίθεται με σφοδρότητα στους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας και εξυμνεί τους απόδημους, ακριβώς επειδή αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα! Κατά τον Καζαντζάκη οι απόδημοι έχουν πλάσει με αυθυποβολή μια πλαστή εικόνα της Ελλάδας και αναπαράγουν μια ουτοπία. Αλλά ακριβώς αυτήν την άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας από τους «ομογενείς» τρίτης ή πέμπτης γενιάς επικαλούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για να εξηγήσουν τους λόγους που θα έπρεπε να καθοριστούν προδιαγραφές στη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων των αποδήμων.»
    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/398775_o-k-mitsotakis-diabase-ton-miso-kazantzaki

  259. Μαρία said

    Μπέρδεψε τη Μάλτα με τη Μελίτη της Φλώρινας για 2η φορά.

  260. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η αλήθεια είναι πως ο Αρκάς δεν το έχει καθόλου με το δράμα, με καταστάσεις όπως αυτές. Θα τον έλεγα έναν Έλληνα Κοέλιο της σκιτσογραφίας ή, ακόμα χειρότερα, έναν Δεγαμινιώτη. Αντλεί έμπνευση από τις κλισεδιές και τις λαϊκίστικες μπούρδες που γράφονται σωρηδόν στα social media και τις κάνει σκίτσο και μετά αποθεώνεται.»
    https://menshouse.gr/editorial/175629/peirazei-poy-de-vlepoyme-tipota-to-sygklonistiko-sta-skitsa-toy-arka

  261. Μαρία said

  262. Μαρία said

    Mitch McConnell says he is ‘fine’ after freezing at conference https://www.bbc.com/news/world-us-canada-66320588

  263. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  264. ΣΠ said

    Η χώρα καίγεται και ο διδάκτορας χορεύει ζεϊμπέκικο.

  265. ΓΤ said

    @266 ΣουΠου

    Τον λαό έχουν γαμήσει
    ζεϊμπεκάρουν με Στανίση
    τετραετής λέω θητεία
    με τη γαλάζια αλητεία

Σχολιάστε