Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κρατιδιακά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 23 Σεπτεμβρίου, 2023


Ο τίτλος αναφέρεται σε ένα χτεσινό προ(εσω)εκλογικό μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη, για ένα πολιτικό αλλά και γλωσσικό θέμα, που απασχόλησε χτες αρκετά την επικαιρότητα. Επειδή ενδιαφέρθηκα για το θέμα και έγραψα και κάτι γενικότερο για τις αυριανές εσωκομματικές εκλογές, λέω να το αναδημοσιεύσω εδώ, παρόλο που έτσι αλλάζει ο καθιερωμένος χαρακτήρας του σαββατιάτικου πολυσυλλεκτικού άρθρου μας. Μια φορά στο τόσο, δεν πειράζει πολύ όμως.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας ζωντανές δηλώσεις, αργά το βράδυ, στο Αιγάλεω, ακούγεται να λεει (δεν είναι ολόκληρο το βίντεο, υπάρχει και πριν και μετά διάλογος, αλλά εδώ είναι το επιμαχο σημειο):

«Είναι απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να  μην απαντάει στην  πρόκληση του κ. Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού, του βο… του κρατιδίου τέλος πάντων του δικού τους, στην Κύπρο».

Αμέσως μετά, ο διπλανός του, μάλλον ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, του υποβάλλει: Ψευδοκράτος. Και ο Κασσελάκης επαναλαμβάνει «Ψευδοκράτος» και μετά θυμίζει πως όταν ήρθε ο Ερντογάν επίσκεψη στον Τσίπρα, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι  η μειονότητα είναι μουσουλμανική -αν και το είπε μπερδεμένα και δεν θα το κατάλαβαν όλοι.

Αλλά η ζημιά είχε γίνει, τόσο εκ δεξιών όσο και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, όλοι επέκριναν τον Στ. Κασσελάκη για το ατόπημα, ότι αναγνωρίζει με τον τρόπο αυτό τις τουρκικές διεκδικήσεις.

(Προηγουμένως, ο υποψήφιος είχε πετάξει κι ένα μαργαριτάρι, όταν ζήτησε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να κατευνάσουμε τους τόνους». Οι τόνοι δεν κατευνάζονται όμως. Καλύτερα θα ήταν να κατευνάσει τους οπαδούς του. Ίσως εννοούσε «να κατεβάσουμε τους τόνους»).

Λίγες ώρες αργότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο λέει περίπου όσα και στην ανάρτηση στο Φέισμπουκ, που βλέπετε εδώ.

Δε θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι.

Ξεριζώθηκα όταν ήμουν 14 χρονών. Είμαι πίσω στον τόπο μου μόνιμα μόλις μερικούς μήνες.

Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά.

Χθες, μέσα στην κούραση και την αϋπνία της περιοδείας, αυτό ακριβώς έπαθα.

Βεβαίως είναι ψευδοκράτος.

Τα Κατεχόμενα – η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού. Τα συμφραζόμενα, η διόρθωση που έκανα μέσα στη δήλωσή μου και το περιεχόμενο της ομιλίας μου πριν ήταν όλα ξεκάθαρα.

Ας μην ανησυχεί κανείς.

Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης για μένα.

Για μένα οι ελληνικές λέξεις έχουν και ελληνικό νόημα μέσα τους….

(και μετά περνάει στα εθνικά θέματα και κάνει κριτική στον Κ. Μητσοτάκη).

Απομόνωσα το γλωσσικό, ας πούμε, κομμάτι της ανάρτησης. Υπερβολικό βρισκω τον όρο «ξεριζώθηκα» -που χρησιμοποιείται για πιο βίαιο εκπατρισμό, αν και θα δεχτώ πως ένα 14χρονο παιδί μπορεί να το βιώσει έτσι.

Σαχλαμάρα βρίσκω το «οι ελληνικές λέξεις έχουν  και ελληνικό νόημα μέσα τους», που ελπίζω να είναι απλώς μια πομφόλυγα και να μην κρύβει αποδοχή των θέσεων περί… νοηματικής γλώσσας.

Αλλά το γλωσσικό λάθος με το «κρατίδιο» αντί «ψευδοκράτος» το θεωρώ ασήμαντο. Και  έγραψα το εξής μανιφέστο στο Φέισμπουκ, που θα σας το σερβίρω εδώ, παρόλο που πολύ θα ήθελα να έχω άδικο σε όσα γράφω.

ΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Είναι μάλλον ασήμαντο το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης χτες τη νύχτα είπε «κρατίδιο» αντί για «ψευδοκράτος», μιλώντας για τη μη αναγνωρισμένη οντότητα στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Ο όρος «ψευδοκράτος» είναι ελληνική πατέντα, εννοώ ότι το αντίστοιχο αγγλικό pseudostate δεν χρησιμοποιείται συνήθως στη διεθνή πολιτικη ορολογία για τις μη αναγνωρισμένες οντότητες (μάλιστα τώρα γκουγκλίζοντας βρίσκω το pseudostate κυρίως ως όρο της πληροφορικής, ψευδοκατάσταση)

Οπότε, είναι φυσικό κάποιος που δεν έχει εξοικείωση με την ελληνική ζωή και ορολογία να δυσκολευτεί να βρει τη σωστή λέξη και να πει «κρατίδιο», έναν όρο, μην το ξεχνάμε, που τον χρησιμοποίησαν καταχρηστικά και κατά κόρον οι δικοί μας εθνικιστές όταν ήθελαν να απαξιώσουν τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία («το κρατίδιο των Σκοπίων»). Άρα, λέγοντας «κρατίδιο» ο Στ. Κασσελάκης ασφαλώς κινείται μέσα στην πατριωτική γραμμή, μην πω στην μπατριωτική. Δεν μειοδοτεί εθνικά, κάθε άλλο.

Το πρόβλημα με το νυχτερινό βίντεο είναι η γενική αίσθηση ασχετοσύνης και κενότητας που αποπνέει ο κατά πάσα πιθανότητα νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το λέω και μακάρι χίλιες φορές να κάνω λάθος, αλλά κάθε φορά αυτή την εντύπωση έχω.

Απ’ αυτή την άποψη, η απουσία του από τη Βουλή, που είναι σοβαρότατο μειονέκτημα για όποιον έχει μάτια και βλέπει, ίσως αποδειχτεί το μη χείρον. (Βέβαια, κάποιοι μας διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι οι έξι παραιτήσεις από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι δεδομένες)

Προσθέτω ότι δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα για το ιστορικό του κατά πάσα πιθανότητα νέου Προέδρου. Ο Αλέξης Τσίπρας, που τον επέλεξε για μια μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, έχει πολλές αρετές, αλλά ο εξονυχιστικός προκαταρκτικός έλεγχος (vetting το λένε στην Αμερική) των προσώπων που προτείνει για αξιώματα δεν είναι μία από αυτές. Μακάρι, και πάλι, να βγω ψεύτης, αλλά πολύ φοβάμαι ότι μετά την εκλογή του θα αρχίσουν να βγαίνουν άπλυτα στη φόρα και σκελετοί από τη ντουλάπα.

Προς το παρόν, όλα αυτά δεν τον αγγίζουν και κάθε εναντίον του επίθεση από τη συνυποψήφιά του γυρίζει μπούμερανγκ. Μια παράμετρος σε αυτό είναι και η πατριαρχική αντίληψη που ζει και βασιλεύει στη χώρα μας, διότι ο γκέι δεν παύει να είναι άντρας, ενώ η γυναίκα είναι γυναίκα, ον κατώτερο. Αλλά δεν είναι η μόνη παράμετρος, ούτε καν η πιο σημαντική.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί, επειδή κατάφερε να πείσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) ότι «μόνο εκείνος μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη». Εχει ένα μήνυμα απλό, κατανοητό και ακαταμάχητο. Φυσικά, βοήθησαν και τα ψέματα ότι τάχα από το 2019 ως το 2023 Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος και Ομπρέλες πριόνιζαν την καρέκλα του Τσίπρα (εν τω μεταξύ στο κόμμα επικρατούσε τέτοια προεδροκρατία που μπροστά της το ΠΑΣΟΚ του 85 φαντάζει αναρχική κολεχτίβα), αλλά δεν έπαιξαν αυτά τον καθοριστικό ρόλο, απλώς βρομίζουν τον κατά πάσα πιθανότητα νικητή, αν και δεν τα χρεώνεται.

Κι έτσι, και μακάρι ο Θεός της Αριστεράς να με βγάλει ψεύτη, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία του βαδίζει πίσω από τον Μεσσία, όπως τα λέμινγκ στον γκρεμό, σε μια επιλογή που η επιεικέστερη διατύπωση που βρίσκω είναι «επιλογή υψηλότατου ρίσκου και υψηλότατου αλλά εντελώς αβέβαιου οφέλους».

Ή αλλιώς, Πάμε κι όπου βγει.

Εγώ πάντως την Κυριακή θα ψηφίσω ξανά Έφη Αχτσιόγλου, κι αν ψηφίζετε κι εσείς σας παροτρύνω να κάνετε το ίδιο.

* Αλλά μέσα στη βδομάδα είχαμε κι άλλο ένα περιστατικό σχετικό με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Γιώργος Λιάγκας έβγαλε μιαν ηλικιωμένη κυρία από την Κρήτη, την οποία παρουσίασε σαν γιαγιά του Στέφανου Κασσελάκη -ενώ ήταν μακρινή συγγενής, του τύπου «στον ίδιο ήλιο άπλωναν τα ρούχα τους οι μανάδες μας».

Ο Κασσελάκης διαμαρτυρήθηκε ότι και οι δυο γιαγιάδες του έχουν αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, οπότε την επόμενη μέρα ο Λιάγκας, θρασύτατα, μας παρουσίασε την καινοφανή θεωρία ότι εκτός από τη μητέρα του πατέρα μας και τη  μητέρα της μητέρας μας υπάρχουν και «πιο μακρινές γιαγιάδες» κι εκείνος απλώς έβγαλε στην εκπομπή μια «πιο μακρινή γιαγιά», και μάλιστα επέπληξε τον Κασσελάκη επειδή διαμαρτύρεται αντί να τον κεράσει «ένα κουτί Φερέρο Ροζέ» που εξαιτίας της εκπομπής του γνώρισε μια μακρινή συγγενή του.

Οπότε, μέσα μου θεώρησα δικαιολογημένους, για μιαν ακόμα φορά, όσους μακραίνουν το επώνυμο του κ. Λιάγκα προσθέτοντας στην  αρχή μιαν ακόμα συλλαβή.

* Μα  καλά, κασελακικά θα γίνουν τα σημερινά μεζεδάκια; Κι όμως, έχουμε ακόμα ένα, τελευταίο, επιδόρπιο πείτε. Σε άρθρο στα Νέα (νομίζω το ίδιο και στο in.gr) διαβάζουμε:

Δεν άντεξε και… ξέσπασε ο Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο η Έφη Αχτσιόγλου μέμφει διαρκώς για ανυπαρξία πολιτικού σχεδίου

Μόνο τον μέμφει; Τον ψέγεται κιόλας!

* Ξεκασσελακιζόμαστε, με μια αφίσα που μου έστειλε φίλος, αλλά δεν σημείωμα από  πού είναι.

Με τις φωνές των Θανάση Τσαλταμπάση και Σόλων Τσούνη

Αν ο Σόλων ήταν  Σόλωνας, το έργο θα ήταν με τη φωνή του Σόλωνα.

* Εκλεκτός φίλος στέλνει ένα λίγο παλιότερο, από άρθρο για τον Οπενχάιμερ με την ευκαιρία της ταινίας Οπενχάιμερ που ακόμα δεν την  έχω δει.

Στο άρθρο παρατίθεται αποσπασμα από άρθρο των Νέων από το 1954, στο οποίο υπάρχει (μεταφρασμένη βέβαια) δήλωση του Οπενχάιμερ, που ξεκινάει:

Ο ανιστόρητος θάνατος των μυριάδων κατοίκων του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα, μέσα εις τον ασύλληπτον χαλασμόν που προεκάλεσαν οι ατομικές βόμβες συνέτριψαν την ψυχήν μου.

Η γλώσσα είναι απλή καθαρεύουσα, 1954 έχουμε. Αλλά ο «ανιστόρητος θάνατος» δεν παύει να είναι μεταφραστικό μαργαριτάρι -ανιστόρητος δεν σημαίνει αδιανόητος ή κάτι τέτοιο.

Ο φίλος που το στέλνει, μου λέει ότι πρόσφατα στο Μουσείο Μαστίχας στη Χίο γινόταν αναφορά στη σφαγή του 1822 και υπήρχε η διατύπωση «η ανιστόρητη σφαγή» ενώ το διπλανό ταμπελάκι στα αγγλικά έγραφε The infamous massacre ή κάτι τέτοιο.

Ανιστόρητος βέβαια είναι αυτός που δείχνει άγνοια ή κακή γνώση της ιστορίας, αν και στο λεξικό βρίσκω και τη σημασία «αυτός που δεν μπορούν να τον διηγηθούν». Αλλά και πάλι, η σφαγή δεν είναι ανιστόρητη, μπορεί να είναι αδιανόητη, επαίσχυντη, επονείδιστη και τόσα άλλα.

* Και από κριτική μιας σειράς:

Ομολογουμένως είμαστε και κομματάκι θετικά διακείμενοι προς τη σειρά συνολικά, οπότε η υποκειμενικότητα εν προκειμένω, είναι δεδομένη. Ωστόσο και οι περισσότεροι τηλεθεατές εκεί έξω καταμαρτυρούν το ίδιο, και αυτό φαίνεται από τις βαθμολογίες που έχει λάβει το εν λόγω επεισόδιο σε IMDb και Rotten Tomatoes.

Μαρτυρούν σκέτο. Καταμαρτυρούν  σημαίνει «κατηγορούν κάποιον για κάτι, του αποδίδουν αξιόποινες ή επιλήψιμες πράξεις.

* Σημαντική προσθήκη στις δέλτους της Νομανσλάνδης. Η νομανσλανδιανή δικαιοσύνη στελεχώνεται με έναν πολύπειρο δικαστικό. Γράφει η Καθημερινή:

Bρετανός δικαστής παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε το ChatGPT για να γράψει μέρος δικαστικής απόφασης. 

Ο λόρδος Τζάστις Μπιρς αποκάλυψε πως κατέφυγε στο «απολαυστικά χρήσιμο» chatbot για να συνοψίσει έναν τομέα δικαίου που δεν γνώριζε επαρκώς, ενώ στη συνέχεια αντέγραψε και επικόλλησε την απάντηση που πήρε. 

O λόρδος Τζάστις Μπιρς δεν είναι λόρδος και δεν λέγεται Τζάστις. Είναι ο Lord Justice Birss, που όπως βλέπετε στη σελίδα του λέγεται Κόλιν Μπιρς. Ο τίτλος του Lord Justice δίνεται σε ορισμένους ανώτατους δικαστικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, και είναι απορία μου αν  και πώς μπορεί ν’ αποδοθεί διαφορετικά από το «Δικαστής», ή έστω Λόρδος Δικαστής. Εγώ πάντως θα έβαζα: Ο δικαστής Μπρις.

* Άχρηστα εισαγωγικά στην Καθημερινή:

Κομισιόν: «Βοήθεια» ύψους 127 εκατ. ευρώ προς την Τυνησία

Καλά το λέει, βοήθεια είναι 127 ψωροεκατομμύρια; Ψίχουλα είναι.

* Θα διαβάσατε την κωμικοτραγική ιστορία με τα πεινασμένα πρόβατα στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία (που έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα), τα οποία μπήκαν σε μια φυτεία βιομηχανικής κάνναβης,  έφαγαν μεγάλη ποσότητα και, κατά το κοινώς λεγόμενο, την άκουσαν. Αν όχι μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ, αλλά, προσοχή, η κάνναβη  δεν είναι «οπιούχο φυτό», όπως λέει το άρθρο.

* Κλείνω με κάτι που το βρήκα σε ομάδα του Φέισμπουκ και που φαίνεται αυθεντικό, από πινακίδα στο  ΑΠΘ:

Είπαμε, όλα από μας τα πήρανε, αλλά το Κ στο micro- δεν το πήρανε!

 

247 Σχόλια to “Κρατιδιακά μεζεδάκια”

  1. Καλημέρα,
    Καλό φθινόπωρο (μόλις μπήκαμε επισήμως 🙂 )

  2. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Από τότε που έσκασε μύτη ο Κασσελάκης, χορτάσαμε ουσιαστικές πολιτικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις υψηλού πνευματικού επιπέδου και αριστερού ήθους. Οι ρουβίτσες και οι ρουβίτσοι έγιναν στεφανίτσες και στεφανίτσοι και επιλέγουν τον νέο ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αριστεράς. Όπως θα έλεγε και ο μέγας φιλόσοφος Τάκης Τσουκαλάς «Άντε γεια!“

  3. atheofobos said

    όπως τα λέμινγκ στον γκρεμό,

    Και επειδή προσωπικά δεν ήξερα για τα λέμιγκ που γράφεις, μεταφέρω εδώ μια παράγραφο από σχετικό άρθρο, για ενημέρωση των εξ ίσου με μένα άσχετων με το θέμα:
    Τα Lemming τείνουν να ρίχνονται μαζί από έναν γκρεμό στα νερά της θάλασσας. Αυτή η μυστηριώδης συμπεριφορά ενός αβλαβούς ζώου προκάλεσε την εμφάνιση ενός θρύλου ότι κάθε φορά που ο αριθμός τους γίνεται πολύ μεγάλος και δεν υπάρχει αρκετή τροφή για όλους, τα λέμινγκ ενώνονται σε μια ορδή και ακολουθούν το ένα το άλλο ή ένα από τα λέμινγκ – τον «οδηγό» – για να στην άβυσσο ή στην όχθη ενός ποταμού, λίμνης, θάλασσας, όπου αυτοκτονούν μαζικά.
    https://factum-info.net/el/zabluzhdeniya/zhivotnye/1141-zabluzhdeniya-i-fakty-o-lemmingakh

  4. Νέο Kid said

    Έχω τη φριχτή υποψία ότι το προφέρουν κιόλας «Μικρομπαϊόλοτζυ»… (το ενδεχόμενο να το προφέρουν «Μικρομπιόλοτζυ» είναι τόσο ανιστόρητο που ο εγκέφαλός μου το αποκλείει!)

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Κάποιος φίλος μού έστειλε μήνυμα ότι δυσκολεύεται να σχολιάσει, ότι το πλαίσιο «Απάντηση» βγαίνει γκριζαρισμένο.

    3 Υπήρχε και ένα παιχνίδι σε PC, πολύ δημοφιλές έναν καιρό.

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    5: Ναι, δίνει τρεις επιλογές εικονιδίων. Εγώ επιλέγω την τρίτη.

  7. sarant said

    6 Καλά λες, εγώ ήμουν συνδεδεμένος και δεν το έβλεπα

  8. Pedis said

    «Δε θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι»

    Αυτό ακούγεται σαν τους περίφημους γιογκισμούς … (https://www.mlb.com/news/yogisms-best-yogi-berra-sayings):

    «Κανείς δεν πάει πια εκεί [σ.σ. ένα εστιατόριο]. Είναι πάντα γεμάτο.», «Να πηγαίνεις πάντα στις κηδείες των άλλων. Αλλιώς αυτοί δεν θα έρθουν στη δική σου.»

    Αυτό το σόου-μαλακίας, τα εγκώ νικάι Μιτσοτάκι … όχι, εσύ ντεν νικάι Μιτσοτάκι – εγκώ νικάι Μιτσοτάκι, εγκώ προτιπουργκός … όκι εγκώ προτιπουργκός … όλη αυτή η σαπουνόπερα με τις προεδρικές του (από τη Δευτέρα τέως ενιαίου) σύριζα δεν είναι ούτε καν επιπέδου δεξιών ψηφοφόρων. Σόρρυ, κάπο (αλλά θα το έχεις καταλάβει κι εσύ).

    «It’s deja vu all over again.»

  9. π2 said

    Α, ξέχασα ότι ήταν μέρα για μεζεδάκια για να το βάλω εδώ προτού το γράψω.

    Μπορεί να φανταστεί κανείς πού βρήκε τον ορισμό αυτόν ο Άδωνις; Γιατί να τον βρήκε σε Ρωμαίους θα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.
    https://x.com/pidyo/status/1705495769313136877?s=20

  10. Η διαφορά μεταξύ μπλε και μαύρου χρωματισμού στο χρηστώνυμο είναι πως τα μπλε έχουν κάποιο μπλογκ (ίσως τώρα και φέησμπουκ) όπου μπορεί να ελεγθεί σχετικά η ταυτότητα του γράφοντος, ενώ στα μαύρα μπορεί να γράφει Κουβάτσος και τελικά να είναι η ξαδέρφη του προέδρου της Θ4 !!!!

    Ο Κασελάκης (με οικονομία στα σ) την βασική του αποστολή την έκανε :πέτυχε την διάσπαση τιυ Σύριζα-ανεξαρτήτως αποτελέσματος την Κυριακή) κι ο κίνδυνος από την έλξη που θα ασκούσε (επιτέλους) μια γυναίκα πρόεδρος αξιωματικής αντιπολίτευση και υποψήφια για πρωθυπουργός αναβάλλεται για καμιά δκαετία.
    Τώρα τι άαλλο έχει να πράξει ο Στέφανος (εξ ακανθών) θα το δείξει το (αόρατο) μέλλον

  11. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Το κοπάδι κατανάλωσε κάνναβη» λέει ο βίντεος.
    Είπαμε, τα ζώα πεθαίνουν, μόλις πάψουν να καταναλώνουν, γενικά,
    και οι κατεστραμμένοι παραγωγοί ψοφάνε στην (λασπωμένη) ψάθα.

  12. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Επαναλαμβάνω επαυξημένο το χθεσινό μου σχ. 55.
    Αρχικά, το πλαίσιο «Απάντηση» βγαίνει γκριζαρισμένο.
    Αφού έχεις γράψει το σχόλιο (ή πατώντας ένα enter) εμφανίζονται τρία εικονίδια. Με κλικ στο τρίτο εικονίδιο (φακελάκι) εμφανίζονται πλαίσια για να βάλεις το μέιλ σου και όνομα (ή το εμφανίζει αν είναι αποθηκευμένο). Δεν ζητά νέα εγγραφή. Αντί το όνομα βάζεις το χρηστώνυμο. Τότε το πλαίσιο «Απάντηση» γίνεται ενεργό (μπλαβίζει) και στέλνεις/αναρτάς.

  13. To «ξερρίζωμα» δικαιολογείται ακόμη περισσότερο λόγω της οικονομικής καταστροφής της οικογενείας του — μακάρι να ήταν μόνον αυτό το πρόβλημα…

  14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κρατίδιο ξεκρατίδιο
    το κλέβει το παιχνίδιο.

    >>Ξεριζώθηκα όταν ήμουν 14 χρονών
    Παιδί στα 14, κλέψανε τη χαρά μου

    Πώς λέμε στην Κρήτη το ξεριζώνω/ξεριζώνομαι

  15. sarant said

    9 Δυστυχώς εγώ, μπλοκαρισμένος και από Αδωνη και από Ομάδα Αλητείας, δεν μπορώ να δω τι είπαν

    10 Κάπως έτσι δυστυχώς.

  16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> «ανιστόρητος θάνατος»
    ανήκουστος

  17. ΣΠ said

    Και λέγανε τον ΓΑΠ Αμερικανάκι και τον κοροϊδεύανε για τα ελληνικά του. Όλα εδώ πληρώνονται.

  18. π2 said

    «Κράτος, κατά τους Ρωμαίους, είναι αυτός ο οργανισμός που έχει το μονοπώλιο στη νομοθετική εξουσία, το μονοπώλιο στην εκτελεστική εξουσία και το μονοπώλιο στη δικαστική εξουσία. Και σ’ αυτόν τον τριπλό ορισμό των Ρωμαίων προσέθεσε ο Μαξ Βέμπερ και το μονοπώλιο στη νόμιμη κρατική βία».

  19. π2 said

    Εννοώ αυτή ήταν η απομαγνητοφώνηση των λεγομένων του Αδώνιδος.

  20. sarant said

    18-19 Mερσί. Πολύ μοντέρνα ορολογία είχαν οι Ρωμαίοι.

  21. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Σταῦρο, παρ’ὅλο πού ὅ,τι ἀνεβάζῃς εἶναι καρατσεκαρισμένο (καί ἀξιόλογο!) ἐδῶ μᾶλλον εἶναι λίγο διαφορετικά τά πράγματα, ὡς πρός τά Ἑλληνικά τοῦ Παπανδρέου. Τέλειωσε ἕνα διακεκριμένο σχολεῖο καί σπούδασε γιά λίγο στήν Νομική. Μιλοῦσε πολύ καλά τήν γλώσσα, μας- καμμία σχέσι μέ Κασσελάκη! (Ὄχι, δέν εἶχα καμμία σχέσι μέ ΠΑΣΟΚ 🙂 )

  22. theopeppas said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Το Lord Justice Birss δεν ξέρω αν μπορεί να αποδοθεί Λόρδος Δικαστής, όπως έχουν εθιμικά το «Λόρδος Δήμαρχος», αυτοδίκαια, για το Δήμαρχο Λονδίνου πχ έστω και αν δεν είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων. Το να αποδοθεί ως …»Αρχιδικαστής» μάλλον αδόκιμο καθότι κακόηχον!

  23. ΣΠ said

    Είδα το βίντεο με την «γιαγιά» του Κασσελάκη. Η συγγένεια που υποστηρίζει ότι έχει μαζί του είναι ότι η αδερφή του προπάππου του ήταν πεθερά της. Τότε όμως δεν θα λεγόταν Κασσελάκη, όπως λέει ότι είναι το επώνυμό της.

  24. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Πάντως, τό ζήτημα δέν εἶναι Νικοκύρη, νά τό διαβάσουμε ἐμεῖς αὐτό μέ τά πρόβατα. Τό ζήτημα εἶναι νά τό διαβάσῃ ὁ Τεντόγλου!

  25. xar said

    Νικοκύρη, άλλαξα (προσωρινά e-mail), έχει κρατηθεί σχετικό σχόλιο στο χθεσινό άρθρο. Συγγνώμη για την ταλαιπωρία.
    @ΜΙΚ_ΙΟΣ, ευχαριστώ για τις συμβουλές!

    «ανιστόρητος θάνατος/σφαγή κτλ.»: μάλλον το χρησιμοποιούν το ανιστόρητος ως συνώνυμο του ανείπωτος (αυτός που δεν έχει ιστορηθεί). Ίσως να τους ακούγεται πιο ιντελεκτουέλ, τρομάρα τους.

    «όλοι επέκριναν τον Στ. Κασσελάκη για το ατόπημα»: σταθερή τακτική των τελευταίων νομίζω χρόνων, να ψάχνουμε σαρδάμ, γλωσσολογικές αστοχίες, στραβοπατήματα, ατυχείς ενδυματολογικές επιλογές κτλ. για να κάνουμε υποτίθεται πολιτική κριτική.

    «οι περισσότεροι τηλεθεατές εκεί έξω καταμαρτυρούν το ίδιο»: Πέρα από το καταμαρτυρούν, έχουμε και το «εκεί έξω», κατευθείαν από τα X-Files. (Μάλλον οι τηλεθεατές θα πήγαν έξω για να βρουν την αλήθεια, που κατοικοεδρεύει out there, κατά Μόλντερ!)

  26. theopeppas said

    Μιλώντας για Αγγλικές Δημαρχίες….Το 1993 ήμουν στο Λίβερπουλ για κάποιο ιατρικό συνέδριο και δεξιωνόταν τους συνέδρους η δημαρχίνα της πόλης σε ένα ωραιότατο κλασικό κτίριο. Μεγαλοπρέπεια όντως, κάτι χρυσές αλυσίδες οχτάκιλες όλο το ΔΣ κήλες και με μπροστά ένα σκλάβο που κραταγε ένα χρυσό κοντάρι, χτύπαγε τα σανίδια και ανηγγειλε «Order please…the honourable Lord Mayor Rosemary κτλ» Επειδή στο πρωτόκολλο Lady Mayoress προσφωνείται η σύζυγος του Λόρδου Δήμαρχου -όπως λένε «υπουργινα» τη συζυγο υπουργού (ο Ζήκος στο Μπακαλόγατο προτιμάει το «γιατρέσσα» από το «γιατρινα») και γυναικα εκλεγει …Λόρδο τη λένε Απόδειξη από τα Εθνικά Αρχεία : «Wormald, Dame Ethel May, (1901-1993), Lord Mayor of Liverpool» https://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/c/F59371

  27. sarant said

    23 Ελα ντε;

    24 Δεν έχει ανάγκη ο Μίλτος

    25 Σωστός και για το «εκεί έξω»

  28. Spiridione said

    https://twitter.co
    m/giopsos/status/1705484580520689874

  29. xar said

    @8
    Θυμίζει το ανέκδοτο:
    – Γιατί οι ελέφαντες βάφουν τα νύχια τους κόκκινα;

    Απάντηση: Για να κρύβονται πίσω από τις παπαρούνες.

    – Έχεις δει ποτέ ελέφαντα να κρύβεται πίσω από παπαρούνες;
    – Όχι!
    – Είδες πόσο καλά κρύβονται;

  30. Νέο Kid said

    26. Αυτό το honorable το έχουν πάρει και οι Κύπριοι . Ο έντιμος υπουργός τάδε, ο έντιμος βουλευτής τάδε… Έχει πολλή πλάκα αυτός ο αγγλισμός, καθώς και η κουτσή κοτσιάκαρη ξέρει πόσο γκροτέσκος είναι επί της ουσίας. ΔΕΝ υπάρχει κανείς έντιμος «λειτουργός» στην Κύπρο!

  31. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    (Ὅλα τά ‘χε ἡ Μαριγώ..)
    Αὐτό τό «Για μένα οι ελληνικές λέξεις έχουν και ελληνικό νόημα μέσα τους» λές νά ἔχῃ καμμιά σχέσι μέ τήν «νοηματική γλώσσα;» 🙂
    Λέω…

  32. Spiridione said

    Μια γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα με Κασ., όχι γενικότερα με Κασ.
    Ελάχιστοι ενεργοί πολιτικοί μπορούν να μιλήσουν σοβαρά για εξωτερική πολιτική, χωρίς να λένε αφόρητες κοινοτοπίες, ούτε άλλωστε εξαγγελίες μπορείς να κάνεις.
    Ο Κασ. φαίνεται ότι λέει ασυναρτησίες γιατί δεν έχει μάθει να λέει κοινοτοπίες με τον καθιερωμένο τρόπο που έχουμε συνηθίσει.
    Δεν περιμένω εγώ να τον κρίνω απ αυτά τα θέματα.

  33. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Φρονίμως ποιοῦσα ἡ Ἔφη, φρόντισε νά εἶναι ἄνευ συζύγου στά «οἰκογενειακά στιγμιότυπα». Τζανακόπουλος γάρ.. 🙂

    https://www.iefimerida.gr/ellada/ahtsiogloy-pige-bolta-me-paidi-tis

  34. sarant said

    32 Κι αυτό σωστό

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    32: Οπότε ή ασυναρτησίες ή κοινοτοπίες. Πραγματικά σπουδαία αλλαγή στην πολιτική ζωή του τόπου. 🙂

  36. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα ήθελα πάντως να ξέρω πόσο σοβαρή εκλογική διαδικασία θα ήταν, αν επιτρεπόταν π.χ. σε Τούρκους υπηκόους να έρχονται αεροπορικώς την ημέρα των εθνικών μας εκλογών, να γίνονται Έλληνες υπήκοοι πληρώνοντας 2 ευρώ, να ψηφίζουν και να φεύγουν. Αδύνατον, ε;

  37. Jago said

    Αύριο ψηφίζουμε μεταξύ νόμου Κατρούγκαλου εναντίον του κρατιδίου της Βόρειας Κύπρου.

  38. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἀνιστόρητος εἶναι καί ὁ ἀνεκδιήγητος, ὁ «ἀνιστόρητος θάνατος» καί ἡ «ἀνιστόρητη σφαγή» ἴσως ἐγγίζουν αὐτήν τήν σημασία συνεκδοχικά- ἀνιστόρητος, μέ τόσο μεγάλη φρίκη καί πόνο, πού εἶναι ἀδύνατος νά περιγραφῆ μέ λόγια. Ἐν πάσῃ περιπτώσει, καλῶς τοποθετήθηκε στήν πιατέλα, ἀφοῦ ὁ συντάκτης εἶχε ἀναμφισβήτητες ἐναλλακτικές λύσεις 🙂

  39. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ας πούμε δυο κουβέντες και οι εκτός χώρου Σύριζα.

    Οι καθιαυτού συριζαίοι μάλλον κυμαίνονται μεταξύ 3-6%. Οι λοιποί που χρειάζονται για σχηματισμό κυβέρνησης (30-35%) είναι κατά κανόνα αντιδεξιοί ή γενικώς δυσαρεστημένοι από την νυν κυβέρνηση.
    Όσοι λοιπόν θέλουν ιδεολογική καθαρότητα, ας το πάρουν απόφαση ότι θα γυρίσουν στα αρχικά ποσοστά. Αν θέλουν κυβέρνηση, πρέπει να μεταλλαχθούν σε σοσιαλδημοκράτες. Ας το πάρουν απόφαση τι θέλουν, αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο.

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    39: Σοδιαλδημοκράτες; Δεν γίναμε τότε που άκμαζε η σοσιαλδημοκρατία, θα γίνουμε τώρα; Η σοσιαλδημοκρατία είναι πολύ σοβαρό σύστημα για να το εμπιστευθούμε στα χέρια των Ελλήνων. Απαιτεί αυξημένη κοινωνική συνείδηση και φορολογική συνέπεια, αφού το κοινωνικό κράτος είναι ακριβό. Εδώ μέχρι πασοκική άκρατη ρουσφετολογία και παροχολογία έχουμε καταφέρει να φτάσουμε.

  41. 26, 30: Αξιότιμους, όμως, προσφωνούμε συχνά αυτούς που έχουν αξιώματα.

  42. Όσοι είμαστε εδώ και στα χρόνια του ΓΑΠ, μπορούμε να θυμηθούμε ότι ποτέ ο νικοκύρης δεν τον χλεύασε για τα γλωσσικά του ολισθήματα, ίσα-ίσα, τον υπερασπίστηκε πολλάκις για αυτά.

  43. nikiplos said

    39@ Κι εγώ νομίζω πως το δίλημμα Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, αναλύεται σε ακριβώς αυτό που περιγράφεται από τον ΚΩΣΤΑ εδώ.

    Ωστόσο να δηλώσω πως συμφωνώ για το «επιλογή υψηλότατου ρίσκου και υψηλότατου αλλά εντελώς αβέβαιου οφέλους». Αλλά η επιλογή είναι επιλογή κι εδώ θα δειχθεί αν γίνεται σεβαστή κι αν οι «δημοκρατικές διαδικασίες» κλπ είναι απλώς λόγια.

    0@ Λιάγκας + 1 συλλαβή = Σαλιάγκας…

  44. Pedis said

    «Ανθυποψήφια»: σχολιάστηκε;?!

  45. Νέο Kid said

    41. Ναι, αλλά οι Κύπριοι δε λένε «αξιότιμος». Λένε «έντιμος» 😝

  46. «* Ξεκασσελακιζόμαστε, με μια αφίσα που μου έστειλε φίλος, αλλά δεν σημείωμα από πού είναι.»

    ΣΩΣΤΟ: …δεν σημείωΝΕ από…

  47. Ή
    …δεν σημείωΣΕ από…

  48. ΣΠ said

    42
    Δεν εννοώ τον Νικοκύρη, αν και ο λίκνος μπήκε στο λεξιλόγιο του ιστολογίου.

  49. Αντώνης said

    Καθυστερημένη καλημέρα.
    Σχετικά με τα «ψευτοκράτος», «κρατίδιο» κλπ., έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο σήμερα ο Άκης Γαβριηλίδης
    https://nomadicuniversality.com/author/nomadicuniversality/

  50. Με τον όρο «κρατίδιο», στη γεωγραφία υπάρχει πρόβλημα. Είναι σωστό να λέμε π.χ. τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, με τα 18 εκατομ. κατοίκων, «κρατίδιο»;
    Κρίμα που δεν προτάθηκε σοβαρά το «λάνδη» για το γερμανικό Land, ενώ υπάρχει το συνθετικό -λάνδη και στα ελληνικά.

  51. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα! Εγώ έστειλα τον Σόλων (!!!), είναι από το δημοτικό σχολείο του γιου μου στα Πατήσια, και από ό,τι κατάλαβα, δεν είμαι εκλεκτός φίλος αλλά απλά φίλος. 🙂
    Πολύ ωραία τα μεζεδάκια!

  52. Spiridione said

    Ανιστόρητος βέβαια είναι αυτός που δείχνει άγνοια ή κακή γνώση της ιστορίας, αν και στο λεξικό βρίσκω και τη σημασία «αυτός που δεν μπορούν να τον διηγηθούν».
    -Οι παλιοί δημοτικιστές λέγαν ‘αδιήγητος’.

  53. 49: Δεν το είπα για εσένα, φυσικά, αλλά για την ομήγυρη. Εσύ έχεις καλή μνήμη.

  54. Και, βεβαίως, και το infamous massacre είναι ένας πολύ άστοχος χαρακτηρισμός για μια σφαγή. Τι θα πει κακόφημη σφαγή;

  55. BLOG_OTI_NANAI said

    Δεν ξέρουμε τις πολιτικές του προθέσεις, δεν ξέρει ελληνικά, κάνει μπάχαλο την εξωτερική πολιτική. Αλλά, δεν πειράζει, ψηφίστε με εσείς, κι εγώ μαθαίνω γρήγορα… Ρε, τι κατάντια είναι αυτή που ζούμε; Σύμφωνα με την κανονική σκέψη, αν δεν ξέρουμε τις πολιτικές σου θέσεις και αν δεν ξέρεις ελληνικά ώστε να διατυπώνεις τις λεπτές εθνικές θέσεις όπου παίζει τεράστιο ρόλο η ακρίβεια, καλύτερα μην βάζεις για πρόεδρος προς το παρόν. Αλλά εδώ γίνεται το αντίστροφο, βρήκαμε τη φάτσα που μας κάνει και λέμε «πάμε και θα τα μάθεις στην πορεία»…

  56. Δεν είπαμε τίποτα για Ahçı και Ahçıoğlu (μάγειρας / μαγειρό…πουλος). Υπάρχει και το ελληνικό επώνυμος Αχτσής. (Για τους μη τουρκομαθείς, η επισήμανση ı/i, για το σκοτεινό -ı-, περίπου -ου-, πρβλ. χανούμ).

  57. …όπου παίζει τεράστιο ρόλο η ακρίβεια…

    Η ακρίβεια η η ανακρίβεια και η θολούρα; 🙂

  58. Λάμπας said

    Να μην αντιστρέφουμε τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος. Ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον Κασσελάκη, όχι το αντίστροφο.

  59. BLOG_OTI_NANAI said

    50: Μεγάλη ξεφτίλα η αρθρογραφία των τουρκοναζί. Θα έχει μεγάλη πλάκα αν ο συγκεκριμένος έχει άρθρα που αναφέρεται με αρνητική φόρτιση στους δωσίλογους. Και φυσικά μόνο ένας τουρκοναζί θα χλεύαζε την αναφορά σε ψευδοκράτος ως επιλογή των… «εθνικιστών». Αυτού του ξεφτίλα του αξίζει φυσικά και ένας Κασσελάκης.

  60. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ο μαρξισμός, άντε και ο ρεβιζιονισμός, απέτυχαν και απαξιώθηκαν από την κοινωνία ως σύστημα διακυβέρνησης. Στην Ελλάδα έχουμε το παράδοξο ότι έμεινε μόνο ο φιλελευθερισμός (στην όποια έκφανσή του) και από εκεί και πέρα το χάος. Αν θέλουμε να έχουμε εναλλακτική λύση και αντίπαλο δέος, μόνο μια σοσιαλδημοκρατία αναμένεται να γεννηθεί. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν λογίζεται ως τέτοιο. Αν ο Σύριζα αποτύχει και διαλυθεί, τότε να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε κάτι εντελώς καινούριο, η φύση απεχθάνεται τα κενά.

  61. Costas X said

    Για δυνατούς λύτες :
    Αληθεύει ότι κάποιος Τάιλερ άλλαξε το επώνυμό του από Μακμπέθ σε Σκοτισπλέι, προκειμένου να μην φέρει σήμερα κακοτυχία στον σύντροφό του ;

  62. nikiplos said

    Επίσης θεωρώ την Αχτσιόγλου ως επιλογή, απλά λύση ανάγκης.

    Και βέβαια «υψηλού ρίσκου επίσης αλλά σχεδόν βέβαιου μικρού οφέλους».

    Θα έλεγα ότι ως επιλογή θυμίζει εκείνη της Δαμανάκη στον παλιό συνασπισμό αλλά θα ήμουν ανιστόρητος και άδικος, γιατί η Δαμανάκη, είχε ήδη τότε μεγάλη πολιτική ιστορία.

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σαν να θυμίζει λιγάκι (όπως μου έμεινε η ιστορία-τώρα δεν μπορώ να βρω δημοσίευμα, αλλά στην εποχή του, το είχα δει), τον Νίκο Παπανδρέου, τότε, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης θα ήταν, που νεαρός φοιτητής στην Αμερική που ζούσε, έγραφε σε μια φίλη του (αυτή η επιστολή βγήκε στη φόρα και δεν νομίζω ότι διαψεύστηκε) για την οικογένεια του, μεταξύ άλλων (περίπου) ότι ο πατέρας του είναι πολιτικός, πρόεδρος ενός κόμματος σε μια μακρινή χώρα, την Ελλάδα (κάτι σαν «πού να την ξέρεις τώρα»). Τόσο αλλού ο μικρός. Μετά μεγάλωσε,ήρθε, έγινε και λογογράφος, λέγανε, του Γιώργου και τώρα ευρωβουλευτής.

  64. Γιάννης Κουβάτσος said

    61: Ο μαρξισμός δεν είναι σύστημα διακυβέρνησης. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς συνδέεται με την αποτυχία του υπαρκτού «σοσιαλισμού».

  65. ΚΩΣΤΑΣ said

    65 Τα ευκόλως εννοούμενα, παραλείπονται 😉

    Ε! ο «υπαρκτός» σε τι ιδέες στηρίχθηκε;

  66. BLOG_OTI_NANAI said

    60: Προσέχουμε την τουρκοναζιστική προπαγάνδα: ο όρος ψευδοκράτος για τα κατεχόμενα τίθεται εκτός εισαγωγικών, με την προϋπόθεση όμως ότι είναι ψευδοκράτος και η… Κυπριακή Δημοκρατία. Η γνωστή διαστρέβλωση του όρου «εθνικισμός». Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι δεν αποτελεί εθνικισμό η υιοθέτηση της τουρκικής εθνικιστικής προπαγάνδας.

  67. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Μπήκαμε στὸ φθινόπωρο.
    Ἂς τὸ καλωσορίσουμε.

    Πιστεύω πὼς ὁ Βαγγέλης Κορακάκης, ὅταν τό ᾿γραφε, εἶχε στὸ βάθος τοῦ μυαλοῦ του αὐτό:

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    66: Το τι και ποιον επικαλούνται διάφοροι, για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους και τους βολονταρισμούς τους, δεν καθιστά υπεύθυνο ένα σύνολο φιλοσοφικών, οικονομικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών και επιστημονικών αρχών, που συνθέτουν μια συμπαγή θεωρία που προσπαθεί να εξηγήσει την ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Μπορείς να κρίνεις και να επικρίνεις τον μαρξισμό στις επιμέρους ή στις συνολικές αστοχίες των αναλύσεών του, αλλά δεν μπορείς να του χρεώσεις πραξικοπήματα ή επαναστάσεις (διαλεγετε και παίρνετε) που έγιναν στο όνομά του. Ο Μαρξ έθεσε κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση μιας προλεταριακής επανάστασης, προϋποθέσεις που στην περίπτωση της Ρωσίας του 1917 δεν ίσχυαν ούτε κατ’ ελάχιστον. Άλλο μαρξισμός και άλλο λενινισμός και μαοϊσμός.

  69. mitsos said

    Καλημέρα σε όλους.

    Νίκο η επιλογή μου και μένα θα είναι Αχτσιόγλου. Και;

    Έλληνες ενεργοί πολίτες όπως οι Αρχαίοι Ημών Πρόγονοι ξέρουμε την γρήγορη λύση. Λύτρωση από το Άγος εξοστρακίζοντας τους πρωταγωνιστές. Οι αναζήτηση αιτιών της ήττας επαφίεται στους Ιστορικούς. Έτσι η πλειοψηφία νιώθει την ανάγκη να αποπέμψει ( όχι προς θεού όχι τον Ηγέτη ) αλλά όσους τον υπονόμευσαν δηλαδή τους συνεργάτες του. Κανείς δεν θέλει να θέσει εαυτόν προ του κινδύνου να αμφισβητηθούν επιλογές όλων μας (και του Ηγέτη) για την τακτική και την στρατηγική. Ποιος θέλει να ξύνει πληγές ; Όχι καλύτερα ένας άγνωστος ρήτορας τιμωρός των στρατηγών;!
    Κι αν θέλω να ξύσω πληγές. Ε ναι εγώ δεν θα ακολουθήσω τον άγνωστο ρήτορα.
    Αλλά το ρήγμα είναι πια βαθύ. Θα τρυπήσει τον Πάτο και χαμένοι μεθαύριο θα είμαστε όλοι . Αυτοί που ψηφίσαμε κι αυτοί που δεν ψήφισαν.
    Θα μείνει μόνο ο Μεσσιανισμός.

  70. BLOG_OTI_NANAI said

    67: Πόσο φαιδρή είναι και η επίκληση του «διεθνούς δικαίου» από τον απατεώνα, που «ξεχνά» τα σημαντικά ψηφίσματα 541 ή 550 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου αναγνωρίζεται μόνο ένα κράτος, δεν αναγνωρίζεται καμία νομική βάση στην προσπάθεια δημιουργίας κράτους από τους Τούρκους και αναγνωρίζεται ότι έχουν εκδιωχθεί Έλληνες από τις εστίες τους.
    Επιπρόσθετα κανένα άλλοθι δεν δίνεται στους Τούρκους για όσα έπραξαν και έως σήμερα αναγνωρίζεται μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια των Τούρκων ορθά ονομάζεται ψευδοκράτος, αφού δεν του αναγνωρίζεται νομική υπόσταση.
    Όμως οι τουρκοναζί κάνουν τη μέρα-νύχτα βαφτίζοντας ψευδοκράτος την Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα στο όνομα του… διεθνούς δικαίου.

  71. Πέπε said

    Από πού κι ως πού η λέξη «κρατίδιο», στο στόμα ενός υποψηφίου αρχηγού κόμματος, συνιστά αναγνώριση; Ας μην είχε κάνει σαρδάμ για τους λόγους που εξηγεί (αχρείαστη κατά τη γνώμη μου η απολογία του, αλλά πάντως αληθοφανής). Ας το ‘χε πει και σκόπιμα. Ας είχε πει και «αναγνωρίζω το κρατίδιο ως νόμιμο», ή «το κράτος» ή «το κυρίαρχο κράτος». Επειδή το είπε έγινε κιόλας; Μακάρι να ‘ταν τόσο εύκολο – θα είχε ο κόσμος όσα αναγνωρισμένα και μη αναγνωρισμένα κράτη όσα επιθυμεί ο καθένας.

  72. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    42 Ισχύει

    43γ 🙂

    52 Α, και δεν το θυμόμουν

    68α Τραγουδάρα

    72 Είχε κρατηθεί, συγγνώμη

  73. Πέπε said

    73 τέλος

    Νίκο, να φωνάζουμε κάθε φορά «μαρμάγκα» ή δε χρειάζεται; Υπέθεσα ότι όποτε κοιτάξεις, και δεις ότι έγραψα π.χ. «μαρμάγκα», θα δεις και την ίδια τη μαρμάγκα, οπότε ας μην κουράζουμε, αλλά δεν ξέρω κιόλας τι βλέπει ο ισοτλόγος. Πες μας αν βοηθάει ή περιττεύει.

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    68α Καλώς ήλθατε!
    Από τα ωραιότερα του φοβερού Κορακάκη. Το είχα ακούσει στο ραδιόφωνο επιστρέφοντας από το αεροδρόμιο όπου ξεπροβοδίσαμε το γιο μου για έξω, μια φορά κι έκτοτε μου φέρνει κόμπο όπου κι όποτε κι αν τ΄ακούσω. Με τον Μητροπάνο, τέρμα δάκρυα.

    72, χμ, δεν το βρίσκω και απλό. Υπάρχουν θέματα ας πούμε κοινής ευαισθησίας. Γιατί να μην σκεφτεί κανείς (τόσα έχουν διυλιστεί σ΄αυτή την υποψηφιότητα) ότι «αγγελος εξάγγελος μας ήρθε από μακριά»;

  75. freierdenker said

    Το κύριο χαρακτηριστικό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, και το κλειδί νομίζω της επιτυχίας του, είναι ότι είναι ένας outsider ενώ η Αχτσιόγλου είναι μια insider.

    Δεν νομίζω ότι έχουμε ελληνικές λέξεις με αντίστοιχο νόημα (λέμε αουτσάιντερ αλλά με άλλη σημασία, το αντίθετο του φαβορί).

  76. … Με τις φωνές των Θανάση Τσαλταμπάση και
    Σόλων Τσούνη …

    Από τους Σόλους Κιλικίας
    (κατά το Καλαβρύτων, Παλαιών Πατρών, κλπ)

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το πρώτο (άγριο) κυκλάμινο στη γλάστρα, που φάνηκε αυτές τις μέρες, επίσης μου φέρνει το έμπα του φθινοπώρου και συγκίνηση. Μια χρονιά, που τέτοιον καιρό, περίμενα σημαντικά αποτελέσματα σε σοβαρό θέμα υγείας, του μιλούσα «του χρόνου εσύ θα βγεις, εγώ θα ΄μαι από πάνω να ξαναδώ τ΄άνθισμά σου ή θα λιπαίνω από κάτω, τίποτα ρίζες; » 🙂

  78. Επίσης και με την ελεημοσύνη μπορούμε σωθούμε σε περίπτωση που αποτύχει η σοσιαλδημοκραρτία να αντισταθεί στα συστήματα εκμετάλλευσης ανθρώπου από τον άνθρωπο που ασπάζεται το ελληνικό έθνος και οι θεσμοί του και οι εκπρόσωποί τους.

  79. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα.
    Μάλλον κατά βίγκαν μεριά γέρνουν τα σημερνά “μπινελίκια”. Με τεχνοτροπία
    “Αμάν-ΝΑΙ!” (ή ‘του Μπόζου ανήμερα’)
    Θες να δεις πόσο εγγύς το σκοτάδι;/ Κλείσ’ τα μάτια και ξέχνα όποιαν άλω.
    Να, πώς πάνε οι γκαβοί για τον Άδη: / Στη σειρά, ο ένας πίσω απ’ τον άλλο
    να βοσκήσουν χασίς παραλίμνιο
    που τους δίνει αγγελόμορφη Σφιγξ*
    και να πουν, ως των λέμινγκ το ποίμνιο,
    “πατερμά” για μποζόνιο του Χιγκς**

    *Ο γρίφος: “Ποντικός έφαε Εφάκι/ και τον είπαν Μασελάκι- μα αν τον φάει Μήτσος με Τάκη,/ θα τον πούνε Χασελάκη”- Τί είναι;
    **Higgs (<Hick +‎ s< Rick<Richard <πρωτοΓερμ, *Rīkaharduz<*rīks- “Ρήγας, Κυβερνήτης” +‎ *harduz “τραχύς, γενναίος”-πρβλ ‘κρατύς, κρατίδιο’, https://en.wiktionary.org/wiki/Richard#English ).

  80. spyridos said

    https://tinyurl.com/2t87wkjd

    Κασσελάκης, ή το Πολιτικό
    του Άκη Γαβριηλίδη

    «Σε πρόσφατο σημείωμα είχα προσπαθήσει να προειδοποιήσω ότι τα όπλα με τα οποία οι γνήσιοι αριστεροί προσπαθούσαν να αμυνθούν κατά της απειλής του Στέφανου Κασσελάκη ήταν άσφαιρα, ή μάλλον δεν ήταν καν όπλα.

    Φυσικά, κανείς δεν με άκουσε, όπως ανέμενα να γίνει και όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν φανταζόμουν ότι θα υπάρξει κανείς που θα μου πει ευχαριστώ επειδή του δίνω τη δυνατότητα να διορθώσει την πορεία του και θα την διορθώσει πράγματι. Κάποιοι δε μου προσήψαν και ότι θέλω να «δικαιολογήσω» ή και να στηρίξω τον Κασσελάκη. Όπως επίσης έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, και με μένα και με άλλους. Ουδεμία έκπληξη και επ’ αυτού.»

    «Είναι όμως ο ίδιος Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος, προ ετών, είχε δώσει –σε θεωρητικό του άρθρο- την καλύτερη απάντηση στις επικρίσεις περί «άγνοιας» και «κενότητας», δείχνοντας ότι αυτές πράγματι είναι προτερήματα και όχι ελαττώματα στην πολιτική:

    για να εγγράψει το νέο αίτημά του στην πολιτική βαθμίδα και για να αποκτήσει τη θέση του σε μια συγκυρία αείποτε πλήρη, ο Ηγεμόνας οφείλει να μη φέρει κανένα βάρος, δηλαδή καμία ευθύνη, ως προς τη διαμόρφωση της συγκυρίας μέχρι τη στιγμή που θα αναλάβει δράση. Μόνο έτσι θα ακουστεί πολιτικά το αίτημα που φέρει ως ακριβώς αίτημα νέο, ως αίτημα που συμπυκνώνει διαθέσεις και προσδοκίες που δεν λειτουργούσαν μέχρι τότε πολιτικά. Ο Ηγεμόνας που έχει κατά νου ο Μακιαβέλλι οφείλει να είναι «κανένας» ακριβώς γι’ αυτό το λόγο[1].

    Σύμφωνα λοιπόν και με τον θεωρητικό (αν και όχι τον πρακτικό) Μπαλτά, ο Κασσελάκης δεν είναι ούτε «μετά» την πολιτική, ούτε εναντίον της πολιτικής. Αντιθέτως, αυτός είναι η πολιτική, πολύ περισσότερο από τους περισσότερους επικριτές του. Ή ίσως, ορθότερα, το Πολιτικό.»

  81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Από το Γαλλικό Ινστιτούτο
    Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στη Ρόδο: οι γλώσσες των Ιπποτών
    21 με 23/09 2023 στη Ρόδο.

    Εύα που είσαι; Πως ξεκίνησε η σχολική χρονιά ;
    Η καμμένη Ρόδος ξεχάστηκε/σκεπάστηκε από τη λάσπη της πλημμύρας στη Θεσσαλία. 😦

  82. … Άχρηστα εισαγωγικά στην Καθημερινή:
    Κομισιόν: «Βοήθεια» ύψους 127 εκατ. ευρώ προς την
    Τυνησία …

    Την «Τυνησία», έπρεπε,
    καθότι ηπειρωτική χώρα,
    σε αντίθεση με
    Πολυνησία, Μικρονησία, Ινδονησία, Μελανησία,

  83. sarant said

    83 Τι νησία!

    74 Βοηθάει το «μαρμάγκα!» διότι η μαρμάγκα είναι σε άλλη σελίδα, που δεν τη βλέπω συνέχεια, και υπάρχει και μια δεύτερη, πιο βαθιά μαρμάγκα, σε άλλη επίσης σελίδα.

  84. […] Ο τίτλος αναφέρεται σε ένα χτεσινό προ(εσω)εκλογικό μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη, για ένα πολιτικό αλλά και γλωσσικό θέμα, που απασχόλησε χτες αρκετά την επικαιρότητα. Επειδή ενδιαφέρθηκα για το θέμα και έγραψα και κάτι γενικότερο για τις αυριανές εσωκομματικές εκλογές, λέω να το αναδημοσιεύσω εδώ, παρόλο που έτσι αλλάζει ο καθιερωμένος χαρακτήρας του σαββατιάτικου πολυσυλλεκτικού άρθρου… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/09/23/meze-603/ […]

  85. … Ο τίτλος του Lord Justice … είναι απορία μου αν και πώς μπορεί ν’ αποδοθεί διαφορετικά από το «Δικαστής», ή έστω Λόρδος Δικαστής. …

    Εφέντης, αφέντης, αφέτης, κάτι τέτοιο — σε Court of Appeal, λέει, δουλεύει

  86. … UNIVERSITY OF THESSALONIKI
    DEPARTMENT OF MIKROBIOLOGY …

    Βιολογικό,
    Μίκρα Θεσσαλονίκης

  87. sxoliastis2020 said

    ξεκατίνιασμα:η εξαχρείωση κυρίως γυναικών αλλά συχνά και ανδρών, όταν φιλονικούν με χυδαιότητα και κατεβάζουν ακόμα χαμηλότερα το επίπεδο της αντιπαράθεσής τους.

    Τώρα το ποιος ήρξατο χειρών αδίκων ας το κρίνουν οι αναγνώστες…

  88. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    10β.
    Έχεις δίκιο, Τζη!
    Και καμιά 15ετία για να φύγει ο Μητσοτάκης (η Δεξιά, γενικότερα)…
    [Ο πιο σίγουρος για να τον «φάει λάχανο», είναι ο Κας. Απορώ που κάποιοι προσκείμενοι στη ΝΔ ανησυχούν 🙂 ]

    14τέλος.
    Θυμήθηκα το «ξεκουρμουλώνω», Έφη. Ξεριζώθηκε-ξεκουρμουλώθηκε κάποτε, και τώρα ξεκουρμουλώνει…

    36.
    Αν αληθεύει ότι την προηγούμενη Κυριακή ψήφισαν 43.000 νέοι εγγραφέντες ως μέλη του Σύριζα, εκ των οποίων 23.000 γράφτηκαν μόνο την ημέρα των εκλογών, επιτρέψτε μου να κάνω κάποιες βρόμικες σκέψεις με …βαθύτατο ’’πολιτικό’’ υπόβαθρο… 🙂

  89. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Μήπως ὁ τωρινός καθηγητής τοῦ ΑΠΘ/ MIKROBIOLOGY θέλει ἁπλῶς νά δηλώσῃ ὅτι ἔχει μετεκπαιδευτεῖ ὄχι μόνο σέ ἀγγλόφωνη χώρα (ὅπως εἶναι τό σύνηθες), ἀλλά ΚΑΙ σέ γερμανόφωνη- καί μάλιστα μέ τήν ἀντίθετη σειρά; 🙂

  90. … Ανιστόρητος … στο λεξικό βρίσκω και τη σημασία «αυτός που δεν μπορούν να τον διηγηθούν». …

    Πιθανή απόδοση του «untold», ίσως «ανείπωτος» να ταίριαζε περισσότερο

  91. … φυτεία βιομηχανικής κάνναβης …

    Κανναβιολογικές καλλιέργειες

  92. GeoKar said

    #78: ευτυχώς 👍

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    80 >>Στη σειρά, ο ένας πίσω απ’ τον άλλο
    να βοσκήσουν χασίς παραλίμνιο

    Σύριζα πήγαινε το κοπαδάκι
    βρίσκει φυτεία στου σεντουκάκη
    Ακέφαλο είταν και πεινασμένο
    από τις νίλες εξαντλημένο
    και πέφτει λαίμαργα στο χορταράκι
    την κάνει μπάλα με το μαυράκι
    και φουσκωμένο και μεθυσμένο
    και το μαντρί του πια ξεχασμένο
    Για νέο τσέλιγκα τον σεντουκάκη
    ορίζει πρόσχαρο το κοπαδάκι

  94. GeoKar said

    Ως προς την …Κασελακιαδα: μήπως μετά το τέλος της ιστορίας, το τέλος της μεταπολίτευσης, σηματοδοτεί το τέλος της ιδεολογίας? Λέω εγώ, όντας βέβαια πολύ λιγότερο ειδικός επί του θέματος από τον Νικοκυρη μας κ πολλούς/ές από τους συσχολιαστές/ριες εδώ μέσα.

  95. … Ο Κασελάκης (με οικονομία στα σ) …

    Γιάννης και Κασσελάκης
    «με το νι και με το σίγμα«

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    83 >>Την «Τυνησία», έπρεπε,
    Αμνησία; αρνησία;

    89β Μικ, αυτό σκεφτόμουν θα πεις 🙂
    Πιο απλό και μην το πεις 😉

  97. Χαρούλα said

    Τι τυχερός λαός είμαστε… Διεκδικούν την διακυβέρνηση μας,
    ένας πολιτικός κρατούμενος 6μηνίτης &
    ένας ξεριζωμένος στα 14!
    Λαός αγωνιστών…..

  98. Χαρούλα said

    Ευτυχώς ενώ βλέπω αλλαγή στην αποστολή σχολίου, δεν έχω θέμα.
    Βέβαια δεν έχω ουτε αβαταρ, ουτε εγγραφή wp, ούτε …, ούτε …

  99. … Σημαντική προσθήκη στις δέλτους της Νομανσλάνδης. … Ο λόρδος Τζάστις Μπιρς … Είναι ο Lord Justice Birss, … Εγώ πάντως θα έβαζα:
    Ο δικαστής Μπρις. …

    Αν δεν είναι typo είναι εξαιρετικό, καθότι
    Μπρις είναι που κάνει
    το τσουτσούνι τσούνι

  100. Prince said

    0. «O λόρδος Τζάστις Μπιρς δεν είναι λόρδος και δεν λέγεται Τζάστις. Είναι ο Lord Justice Birss, που όπως βλέπετε στη σελίδα του λέγεται Κόλιν Μπιρς… …Εγώ πάντως θα έβαζα: Ο δικαστής Μπρις.»
    Οκ, αλλά έτσι κάνεις κι εσύ ουσιωδέστερη αλλαγή!

    83. Τυνησία, Λαγονησία και Καρπενησία μπορούν πράγματι να μπερδέψουν ως προς τη μορφολογία τους.

  101. nikiplos said

    Απροπό η σημερινή εκπομπή που δείχνει η Βουλή τηλεόραση της Μαρίας Ευθυμίου είναι καταπληκτική.

  102. BLOG_OTI_NANAI said

    81: Ο Γαβριηλίδης είναι αδίστακτος στην παραχάραξη, αρκεί να παραστήσει τον πονηρό, τον εξυπνάκια. Κλασική φιγούρα. Τι σχέση έχει η προσωπολατρία ως φαινόμενο της παλαιότερης πολιτικής με τον Κασσελάκη; Ποια σύγκριση θα μπορούσε να υπάρξει μεταξύ Παπανδρέου ή Στάλιν και Κασσελάκη; Ο Κασσελάκης είναι εκεί, γεύεται προσωπολατρία αλλά διαφορετικού τύπου, αυτή που γεννάνε τα ΜΜΕ. Ο Παπανδρέου και ο Στάλιν είχαν ήδη πορεία και πεπραγμένα στην υπηρεσία συγκεκριμένης ιδεολογίας πριν ανέλθουν και γευτούν την προσωπολατρία. Προσωπολατρία είχαμε και στον Τσίπρα, αλλά είχε πρώτα μια βηματική πολιτική πορεία προς κάποια κατεύθυνση και έφερε το κόμμα από το 3% στο 36%.
    Και να προσθέσουμε ότι διάβασα το άρθρο του Αριστείδη Μπαλτά και δεν έχει ουδεμία σχέση με τις Κασσελακικές αερολογίες του γραφικού Γαβριηλίδη. Χαρακτηρίζει «Κανένα» π.χ. τον Λένιν, όχι επειδή ήταν κούφιο κύμβαλο αλαλάζον, αλλά επειδή στην συγκυρία εκείνη ήταν ηττημένος στο πολιτικό περιθώριο. Επίσης ο «κανένας» αυτός είχε μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ προίκα, δεν ήταν κάποιος άγνωστος Χ σαν τον Κασσελάκη. Ο Γαβριηλίδης αλλοιώνει αδίστακτα όσα γράφει ο Μπαλτάς καθώς η έννοια του «Κανένα» δεν έχει καμία σχέση με τον Κασσελάκη:

  103. Χαρούλα said

    Με την κασσελοευκαιρία, λίγη Γεωγραφία.
    Τα Ευρωπαικά Ανεξάρτητα Κρατίδια (ministates, ή microstates) είναι:
    Η Ανδόρρα
    ο Άγιος Μαρίνος
    το Μονακό
    το Βατικανό
    η Μάλτα και
    το Λιχτενστάιν

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτός ο ξεριζωμός του Κασσελάκη από την μαρτυρική Εκάλη στην βάρβαρη ξενιτιά του Αντόβερ Μασατσούσετς μού θύμισε τον οίκτο που είχα νιώσει για τον Κώστα Μητσοτάκη, όταν μιλούσε με μετρημένη συγκίνηση για τον δικό του οικογενειακό ξεριζωμό επί χούντας και την αυτοεξορία στο αφιλόξενο Παρίσι. Τι βάσανα έχουν τραβήξει αυτοί οι άνθρωποι, αλλά δεν νομίζω να βρεθούν κάνας Ρίτσος, κάνας Θεοδωράκης να γράψουν μεγάλους στίχους κι αθάνατη μουσική γι’ αυτούς. Τίποτα, αφανείς ήρωες…

  105. aerosol said

    Αμελητέα, για μένα, η ιστορία με το κρατίδιο. Αν οι πολίτες κάθονται όντως να ψειρίσουν κάθε λέξη από τις άπειρες που θα πει πολιτικό πρόσωπο (και πλέον καταγράφονται όλες), τότε πάμε γυρεύοντας να έχουμε ικανούς ηθοποιούς και όχι πολιτικούς. Και το «ξερίζωμα» (σαν από ταινία με τον Ξανθόπουλο) σε τέτοιες παραστάσεις ταιριάζει.

    #32
    Λέει κοινοτοπίες με τον τρόπο που έχουν συνηθίσει αλλού. Το να μάθει και τις δικές μας δεν θα πάρει καιρό.

    #39
    Το έχετε αναφέρει πάλι οι «εκτός χώρου» (κι εγώ εκτός είμαι αλλά μάλλον εννοείτε «οι δεξιοί» ή κάτι άλλο;). Κι εγώ λοιπόν έχω ξαναθέσει το ερώτημα:
    Δεν μιλάμε για κόμμα που δεν δοκιμάστηκε. Βρέθηκε χρόνια στην κυβέρνηση. Τι από τα κυβερνητικά πεπραγμένα του βρίσκετε αριστερότερο ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος -και μάλιστα με την νεότερη έννοια, που δεν έχει καμιά σχέση με σοσιαλισμό αλλά και φλερτάρει συχνά με κεντροδεξιά; Τελικά, υπάρχει το οποιοδήποτε επιχείρημα πως ο Σύριζα δεν ανήκει εδώ και χρόνια ξεκάθαρα και έμπρακτα σ’ αυτόν τον ακαθόριστο σοσιαλδημοκρατικό χώρο ή αναμασάμε τίτλους από το 2012, όπου θα μας έκανε τάχαμου Βόρεια Κορέα;
    Ως τώρα δεν έχω πάρει απάντηση και απορώ για το ποιά θέση κρίνετε πως έχει ο Σύριζα στο πολιτικό φάσμα και πού στηρίζετε αυτή την άποψη. Ειδικά εφόσον ο κυρίαρχος τομέας της οικονομίας χαρακτηρίστηκε από το πώς τελικά ακολούθησε ο Σύριζα μια πολιτική σαφώς δεξιότερη της σοσιαλδημοκρατίας -αλλά και σε άλλους τομείς δεν επέδειξε αριστεροσύνη μεγαλύτερη του Πασόκ, ας πούμε.

    #55
    Διαβόητη σφαγή είναι ορθότερη απόδοση.

    #81
    Αφού δεν θεωρώ τον Γαβριηλίδη αφελή, θα πρέπει να κάνω άλλες υποθέσεις για την έλλειψη κατανόησης κειμένου που δείχνει, σχολιάζοντας λόγια με τα οποία διαφωνεί.
    «Επειδή το νόημα είναι η χρήση, το νόημα που εγώ τουλάχιστον συνάγω από όλες τις παραπάνω χρήσεις είναι το εξής απλό: «μεταπολιτική» είναι μία πολιτική που δεν μας αρέσει.»
    Α ναι; Αυτό συνάγει; Μάλιστα… Γιατί εγώ ως αναγνώστης συνάγω ακριβώς αυτά τα πράγματα που δεν εξυπηρετούν το αφήγημα του Γαβριηλίδη (και έχω πολύ λιγότερη ατζέντα και από τον Γαβριηλίδη και από τον αρθρογράφο στον οποίον απαντά).
    Τεσπα, αν θέλουμε ντε και καλά ιστορικό σημείο απ’ όπου ο πολιτικός γίνεται εντονότερα προϊόν κατανάλωσης βασισμένο στην εικόνα, συνήθως αναφέρεται η προεκλογική εκστρατεία του Κέννεντυ και το τηλεοπτικό ντημπέιτ με τον Νίξον. Ούτε ο… Στάλιν (εκεί δεν υπήρχε καν ανάγκη διαφήμισης, καθώς δεν τιθόταν θέμα επιλογής), ούτε γενικά η προσωποκρατία στην πολιτική είναι το θέμα. Και δεν πιστεύω πως ο Γαβριηλίδης αγνοεί την σχετική επιχειρηματολογία, απλά τον βολεύει να στείλει την μπάλα στην εξέδρα, βασιζόμενος στις ανεπάρκειες (πραγματικές ή μη) των «αντιπάλων» του και κάνοντας λογικά άλματα.

    #84
    Marmagaception?

  106. Χαρούλα said

    #105 Δάσκαλε ίδια σκέψη!😊

  107. BLOG_OTI_NANAI said

    105: Είχε δώσει ρεσιτάλ τότε…

  108. Α. Σέρτης said

    «ανιστόρητος θάνατος»/ «ανιστόρητη σφαγή»

    Εννοείται ότι κανένα «μεζεδάκι» δεν υπάρχει εδώ -το μόνο μεζεδάκι είναι το ίδιο το σχόλιο…

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    107: Στην πραγματικότητα, από το δικό σου σχόλιο 98 επηρεάστηκα, Χαρούλα, αλλά ξέχασα να το μνημονεύσω. 🙂

  110. Γιάννης Κουβάτσος said

    108: Είχα ακούσει και τον πατέρα του να μνημονεύει με μεγάλη σεμνότητα την οικογενειακή αυτοεξορία στο Παρίσι και, προφανώς, ο γιος μεγάλωσε ακούγοντας γι’ αυτές τις ηρωικές ιστορίες και τους αντιστασιακούς αγώνες στα παρισινά καφέ και ρεστοράν. Τότε τραυματίστηκε βαριά και η Ντόρα στην προφορά της, αλλά μόνο ο Παναγούλης και ο Μουστακλής θεωρούνται ήρωες.

  111. Αγγελος said

    (104) Tη Μάλτα, που έχει μισό εκατομμύριο κατοίκους και δεν είναι όλη μία πόλη, δεν θα τη χαρακτήριζα κρατίδιο.
    Σκόπευα να συνεχίσω τη φράση μου λέγοντας «ειδάλλως, κρατίδιο θα ήταν και η Κύπρος» — αλλά έλεγξα τον σημερινό πληθυσμό της Κύπρου και είδα κατάπληκτος ότι έχει περάσει τα 1,2 εκατομμύρια! Είχα μείνει στις 570 χιλιάδες που είχε, αν θυμάμαι καλά, πριν από 60 χρόνια! Τόσο γεννοβολάνε, ή το άλλο μισό εκτομμύριο είναι Ρώσοι, Λιβανέζοι και Τούρκοι έποικοι;

  112. BLOG_OTI_NANAI said

    111: Να, αυτές είναι οι αδικίες της ζωής. Ίσως τους περάσει με κανένα choκολατάκι.

  113. Theo said

    @104:
    Όμως το μη αναγνωρισμένο, κατά τα διεθνή θέσμια, κατοχικό
    «κράτος» – παράρτημα της Τουρκίας στην Κύπρο έχει πληθυσμό πολλαπλάσιο (μέχρι και 7-8 φορές από τα υπόλοιπα, εξαιρουμένου του Βατικανού που φτάνει τις 200-300) των κρατιδίων που αναφέρεις κι είναι πληθυσμιακά 2-3 φορές μικρότερο από δύο κράτη μέλη της ΕΕ: τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Άρα, δεν συγκρίνεται με τα ministates, ή microstates που απαριθμείς αλλά με τα εν λόγω δύο.

  114. ΣΠ said

    112
    Το Λουξεμβούργο;

  115. geobartz said

    «πολύ φοβάμαι ότι μετά την εκλογή του θα αρχίσουν να βγαίνουν άπλυτα στη φόρα και σκελετοί από τη ντουλάπα».
    # Κάτι τέτοια έβγαλε στη φόρα από την ΤιΒι ο Χρυσόγονος, αλλά «πνίχτηκαν» αφού δεν τα ξσναείδα πουθενά

  116. Theo said

    @112:
    Συμπέσαμε, Άγγελε, αλλά δεν είχα ανανεώσει, για να σε δω.
    Μάλτα: 518.500 κάτοικοι.
    Λουξεμβούργο: 640.000 κάτοικοι.

    Θυμάμαι το 1989 που πήγα στην Κύπρο κι οι κάτοικοί της ήταν λιγότεροι από 700.000, διεξάγονταν στη Λευκωσία αγώνες στίβου των μικρών χωρών της Ευρώπης. Δεν ξέρω αν τώρα συνεχίζει η Κύπρος να συμμετέχει σε τέτοιους αγώνες 🙂
    Τότε το ελεύθερο νησί είχε μεγάλη γεννητικότητα, δεν υπήρχαν δάσκαλοι, και προσλαμβάνονταν ως τέτοιοι πτυχιούχοι άλλων πανεπιστημιακών σχολών (είχα γνωρίσει ένα γεωπόνο που δίδασκε σε δημοτικό). Και το αποτέλεσμα αυτής της γεννητικότητας είναι 1,2 εκατομμύρια.

  117. Theo said

    @115:
    Το Λουξεμβούργο, φυσικά (βλ. #114, 117).

  118. Νέο Kid said

    Καμιά 800ριά χιλιάδες είναι οι Ελληνοκύπριοι (μαζί με Αρμένιους , Λατίνους και Μαρωνίτες Κυπρίους). Καμια 200αριά χιλιάδες οι ξένοι (ΕΕ και εκτός ΕΕ). 300 χιλιάδες είναι επίσημα οι «από πάνω» οι κρατιδιακοί… (αλλά μάλλον είναι περισσότεροι …)

  119. xar said

    @109
    Προσωπικά, με το ανιστόρητος θάνατος / σφαγή, καταλαβαίνω θάνατο / σφαγή που δεν έχει καταγραφεί ιστορικά, που έχει μείνει στην αφάνεια. Δεν νομίζω, στην ιδιόλεκτό μου τουλάχιστον, ότι η σημασία της λέξης συμπεριλαμβάνει το ιδιαίτερο μεταφορικό νόημα «(που δεν έχει ξαναμαρτυρηθεί σε τόσο) μεγάλο μέγεθος / ένταση / έκταση / αγριότητα», δηλ. το νόημα που έχουν τα πρωτοφανής, ανείπωτος, αδιανόητος κτλ.

  120. Χαρούλα said

    #116 Μου είπαν πως ο Δρανδάκης(beat) έγραψε σε κάποιο μέσο του, για ψέμματα στο βιογραφικό του νέου.
    Δεν έχω χρόνο να ψάξω.

  121. sarant said

    101 Κάναμε ένα λάθος ρε παιδιά!

    109 Δηλαδή εννοείς ότι είναι σωστή η χρήση αν θες να αποδώσεις το infamous;

    118 και πριν: Τελευταία φορά που είχα κοιτάξει, η Κύπρος συμμετείχε στο πρωτάθλημα των μικρών κρατών. Ούτε το Λουξεμβούργο θα ονόμαζα κρατίδιο, ούτε τη Μάλτα, ούτε την Κύπρο. Ίσως το Μονακό. Αλλά και πάλι, δεν είναι επίσημη ονομασία.

    Το αστείο είναι ότι η βάση ορολογίας της ΕΕ προτείνει για τα γερμανικά Länder την απόδοση «ομόσπονδα κρατίδια», που είναι κατά τη γνώμη μου λάθος.

  122. sarant said

    121 Έγραψε αυτό που θα παραθέσω, αλλά από τη συζήτηση δεν βγαίνει τίποτα διαπιστωμένο εναντίον του Κασελ

    Δούλεψε στη Goldman Sachs αλλά δεν έχει προφίλ στο LinkedIn. Τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια δεν τον έχουν ακουστά. Έχει ολόκληρη ναυτιλιακή αλλά στο Crunchbase είναι ο μόνος της υπάλληλος και η ιστοσελίδα της εταιρείας δεν έχει δικό της domain αλλά είναι πάνω σε ένα Squarespace της κακιάς ώρας.
    To Twitter και το Facebook έκαναν την ερευνητική δουλειά και έχουν ξεβρακώσει τα ψέματα του, αλλά τα μεγάλα μας Media ακόμα τρώνε αμάσητο το παραμύθι του. Αν εκλεγεί, θα το οφείλει σε αυτούς. Είμαι μόνο σίγουρος ότι θα τον λυπάμαι όταν θα τρέχει να κρυφτεί.
    Η πιο σοφή λαϊκή παροιμία είναι αυτή με τη μαϊμού και τον κ$λο της…
    Edit: oι Petros Economou και @yannis sarigiannis με ενημέρωσαν ότι το όνομα του υπάρχει σε λίστα αποφοίτων του UPENN εδώ https://archives.upenn.edu/…/commencement-program-2010…
    Edit 2: Δύο φίλοι (thanks Konstantinos Vogiatzis & George Sarigiannis μου έδωσαν links για τα αποτελέσματα της εταιρείας του τα τελευταία χρόνια από ναυτιλιακό portal. https://www.tradewindsnews.com/…/new…/2-1-1244895…
    Δεν ξέρω αν τα παραδοσιακά Μέσα έχουν κάνει αντίστοιχη δουλειά για να βρουν στοιχεία γύρω από τις δραστηριότητες του, αλλά παραμένει εντυπωσιακό τι μπορείς να βρεις στα social media από απλούς ανθρώπους (κι ας τα βρίζουν όλοι για τοξικότητα).

  123. Theo said

    @119:
    Ο Άγγελος, λοιπόν αναφερόταν στον συνολικό πληθυσμό του νησιού (1.281.506, κατά την Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία).

    Η ίδια υπηρεσία εκτιμά σε 918.100 τους κατοίκους της ελεύθερης Κύπρου, και (εξ αυτών, μάλλον) τους μετανάστες (άτομα ηλικίας 15-7 ετών που γεννήθηκαν εκτός Κύπρου) σε 180.344.
    Άρα ο πληθυσμός στα κατεχόμενα, κατά τα επίσημα στοιχεία, είναι κοντά στις 360.000, αν δεν κάνω κάποιο λάθος)

  124. Theo said

    @124, διόρθωση:
    μετανάστες (άτομα ηλικίας 15-74 ετών που γεννήθηκαν εκτός Κύπρου)

  125. ΚΩΣΤΑΣ said

    106γ
    – «εκτός χώρου» –> κεντροδεξιός, εκτός και ευδοκιμήσει η Α.ΣΕ.ΔΗ. που ίδρυσε ο Λάμπρος και ακολούθησα κι εγώ 😜​

    – Η κυβερνητική πορεία του Σύριζα υπήρξε ακριβώς όπως την περιγράφεις. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να φοβάμαι μην ξανάρθει ο Σ στην κυβέρνηση. Ερμηνεία της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων του προσπάθησα να δώσω και είπα ας γίνει και επίσημα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, κι ας αφήσει τα περί αριστερού οράματος, δεν ενδιαφέρει αυτό τον πολύ κόσμο του, παρά ένα μόνο μικρό ποσοστό του. Έχει αριστερή ρητορική και δεξιά πρακτική, που δεν ξέρει και να την εφαρμόσει και σωστά. Περισσότερα επιδοματάκια και μικροβοήθειες έδωσε ο Μητσ. Γι’ αυτό κι ο κόσμος του ψηφίζει Κασελάκη. Η αριστερά χρεοκόπησε πλέον.

    Εν κατακλείδι επιθυμώ κι εγώ να υπάρξει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που αν και όποτε γίνει κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη ότι είναι πραγματικά πιο ευαίσθητο κοινωνικά και δικαιότερο από τη (νεο)φιλελεύθερη δεξιά.

    Όλοι μας το καλό μας θέλουμε…*

    *Έτσι τα βλέπω εγώ, όσοι δεν συμφωνείτε, κανένα πρόβλημα, κρατήστε τις απόψεις σας.

  126. odinmac said

    Το «ανιστόρητος» το εξέλαβα αυτόματα, όπως το διάβαζα, ως: «δεν έχει (είχε) ξανασυμβεί στην Ιστορία» ή «μη καταγεγραμμένο ανάλογο συμβάν στην Ιστορία»-(ο θάνατος μυριάδων ανθρώπων από μια βόμβα).
    Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως είναι σωστά διατυπωμένο.

  127. Spiridione said

    123. Δηλαδή αμφισβητείται ότι δούλεψε στη Goldman Sachs;; αυτή είναι η ερευνητική δουλειά στα social media; Έχει βγει εδώ και μέρες ότι απολυθηκε από τη GS λόγω μειωμένης απόδοσης και απάντησε ο Κασ ότι δεν απολύθηκε , αφου του εδωσαν συστασεις να κάνει μεταπτυχιακό στο MIT.

  128. odinmac said

    127 συνέχεια:
    το «ανιστόρητο» ως «πρωτοφανές» δηλαδή.

  129. sarant said

    128 Δεν είπα ότι έχει δίκιο ο Δρανδάκης σε όσα γράφει. Μάλιστα, αν δεις τη συζήτηση, κάποιοι που ήξεραν τον Κασελ από την Αμερική του το επισημαίνουν.

    Παρ’ όλ’ αυτά, εγώ εξακολουθώ να φοβάμαι σκελετούς στη ντουλάπα.

  130. Spiridione said

    Δε λέω ότι δεν μπορεί να υπάρχουν σκελετοί, αλλά αυτή είναι μου φαίνεται έρευνα της πλάκας

  131. Λάμπας said

    Εξαιρετικός Γιάννης Κιμπουρόπουλος στην Εφ.Συν:

    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/405284_kommatiko-hrimatistirio

  132. 122α,
    Είπαμε, εξαιρετικό! 🙂

  133. sarant said

    131 Κι εμένα η συζήτηση που διάβασα μάλλον με καθησύχασε παρά με ανησύχησε περισσότερο.

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ό,τι σκελετοί και άπλυτα και να βγουν στην φόρα, με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο, μια χαριτωμένη ανάρτηση στα σόσιαλ και μια βόλτα με τον Τάιλερ και τον σκύλο στην Πλάκα θα τα σκεπάσει όλα. Αυτά είναι αρκετά για τους φόλοουερς – ψηφοφόρους του. Άλλωστε, δεν μας ενδιαφέρει το παρελθόν, κοιτάμε το μέλλον που προβλέπεται πολύ ουάου.

  135. Theo said

    @132:
    Πολύ απλοποιητικό και ακραίο. Από το ένα άκρο (την απεύθυνση στον εκτός κομμάτων «λαό» για την εκλογή αρχηγού σ’ ένα κόμμα) στο άλλο (την εξύμνηση του κομματικού μηχανισμού ως θεματοφύλακα των ταξικών συμφερόντων). Έχουμε γκώσει με τις ακρότητες και τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα, και των μεν και των δε.

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    136: Δεν νομίζω ότι είναι ακρότητα το να ψηφίζεται ο ηγέτης ενός κόμματος από τα μέλη του και όχι από περιστασιακούς ψηφοφόρους του δίευρου. Θυμάμαι ότι σε παλαιότερες εποχές για να γίνεις μέλος ενός κόμματος της αριστεράς, έπρεπε να προταθείς από δύο παλιά μέλη. Αν δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, τότε καταλήγουμε σε εκφυλιστικά φαινόμενα τύπου Κασσελάκη. Άλλο η αναγκαία εσωκομματική δημοκρατία και άλλο το περάστε κόσμε να κάνετε λάικ.

  137. Theo said

    @137:
    Ακρότητα για μένα είναι και το να ψηφίζεται ο ηγέτης ενός κόμματος από περιστασιακούς ψηφοφόρους του δίευρου και το να τα ελέγχει όλα ένας μηχανισμός σ’ ένα κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει. Διότι πολλές φορές αυτός ο μηχανισμός αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο ποσοστό των ψηφοφόρων του, ομφαλοσκοπεί και δεν πιάνει τον σφυγμό της κοινωνίας. Κάτι ενδιάμεσο θα ήταν πιο ισορροπημένο, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

  138. sarant said

    137-8 Θα αρκούσε, ας πούμε, να ψηφίζεται ο ηγέτης από τα μέλη εκείνα που έχουν γραφτεί στο κόμμα εδώ και Χ μήνες.

  139. leonicos said

    όσους μακραίνουν το επώνυμο του κ. Λιάγκα προσθέτοντας στην αρχή μιαν ακόμα συλλαβή.

    μόνο του Λιαγκα; ή επειδη μόνο αυτού αρχιζει από λα;

  140. BLOG_OTI_NANAI said

    132: Δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα να ψηφίζουν τα μέλη ενός κόμματος. Πώς αλλιώς να έβγαινε ένας αρχηγός; Με «δαχτυλίδι» μόνο; Το πρόβλημα είναι πώς ψηφίζουν τα μέλη, διότι σήμερα μάθαμε ότι ψηφίζουν και σκέτες φάτσες. Στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό του Τζουμάκα έπρεπε να το πάρει ο Κασσελάκης ως πολιτικά άγνωστος.

  141. Theo said

    @139:
    Ε, ναι.

  142. leonicos said

    η κάνναβη δεν είναι «οπιούχο φυτό», όπως λέει το άρθρο.

    ΣΣωστά. Οπιούχος είναι η μήκων η υπνοφόορος / λευκή παπαρούνα

  143. BLOG_OTI_NANAI said

    139: Αυτό θα μπορούσε να είναι ασφαλιστική δικλίδα. Ο Κασσελάκης πήρε 51.615 ψήφους. Τα νέα μέλη ήταν 40.000. Γράφτηκαν τα νέα μέλη για χάρη του Κασσελάκη ή για να στηρίξουν την Αχτσιόγλου; Πιθανόν ισχύει το πρώτο, άρα με τα παλιά μέλη θα έβγαινε η Αχτσιόγλου.

  144. Γιάννης Κουβάτσος said

    139: Κάτι τέτοιο.

  145. sarant said

    144-5 Και βέβαια αυτό να είναι πάγια πρόβλεψη.

  146. Γιάννης Κουβάτσος said

    146: Σαφώς. Και ιδίως πριν γίνουν γνωστές οι υποψηφιότητες, ώστε να μην έχουμε μαζικές εγγραφές ψηφοφόρων συγκεκριμένου υποψηφίου.

  147. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Μιά διπλῆ ἱεροσυλία:
    α) Νά θέτῃ ἐρωτήματα ἕνας δεξιός
    β) Νά βάζῃ στό στόμα του πρόσωπα πού βρίσκονται στό ἀπυρόβλητο.
    Ἄς τό δοκομάσω.
    1) Ἄν κάποιος ἀπό ἐσᾶς (τούς συριζαίους ἐννοῶ) ἧταν στήν θέσι τοῦ Τσίπρα καί ἤθελε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ νά παραμείνῃ οὐδέτερος στήν διαδικασία διαδοχῆς, θά ἐπέτρεπε ποτέ τόν ἐξάδελφο Γ. Τσίπρα νά ταχθῇ ὑπέρ κάποιου ὑποψηφίου;
    2) Γιατί ὁ Τσίπρας διατηροῦσε στήν θέσι του χωρίς νά τόν διαγράψῃ΄, αὐτόν πού τόσον καιρό τόν ὑπονόμευε καί τόν διέσυρε καθημερινά μέ διαφόρους τρόπους, αὐτόν πού τώρα κινεῖ τουλάχιστον τά ἐσωκομματικά νήματα γιά λογαριασμό τοῦ Κασσελάκη;

    Εὔχομαι (γιά διαφορετικούς ἀπό ἐσᾶς λόγους) ἡ Ἔφη νά ἀνατρέψῃ τά προγνωστικά.

  148. aerosol said

    #126
    Μα το «αριστερό όραμα» είναι κομμάτι και της ΣΟΣΙΑΛδημοκρατίας -θεωρητικά δεν μπαίνει τυχαία το πρώτο συνθετικό στην λέξη. Και έχω μονίμως την αίσθηση πως οι δεξιότερα του κέντρου εξακολουθούν να ακούν αριστερά και να φαντάζονται μόνο κομμουνιστές -κάτι που είναι εσφαλμένο εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι ακριβώς το αριστερό χρώμα που (δυνητικά) θα αφήσει σε μια κυβέρνηση μια σφραγίδα κοινωνικής ευαισθησίας, ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, μείωσης οικονομικών ανισοτήτων, προστασίας των πιο αδύναμων. Αυτά δεν προκύπτουν από τον αέρα, χωρίς μια ιδεολογική τάση που να τα ζητά.
    Αν όμως ως «αριστερό όραμα» ονομάσουμε κάτι σαφώς πιο «αριστερό» απ’ αυτό, τότε ο Σύριζα και οι ψηφοφόροι του το έχουν αφήσει εδώ και χρόνια στη μπάντα. Απόδειξη είναι ακριβώς η πορεία του Σύριζα σαν κυβέρνηση και σαν αντιπολίτευση (όπου συμφωνούμε απόλυτα). Δηλαδή δεν υπάρχει κανείς που να θεωρεί πως η Αχτσιόγλου, ας πούμε, ή ο Τσακαλώτος, που συμπορεύτηκαν στην ως τώρα πορεία του Τσίπρα, ξαφνικά θα κάνουν κάποια απότομη ακροαριστερή τούμπα, από την οποία θα τους σώσει ο Κασσελάκης ωθώντας το κόμμα προς το κέντρο! Αυτοί ακριβώς είναι που στο πλευρό του Τσίπρα το έφεραν στο κέντρο, και δεξιότερα ακόμα: το πρόβλημα του Σύριζα δεν είναι κάποια υπερβάλλουσα αριστεροσύνη, εκτός ίσως από το μυαλό κάποιων φοβικών δεξιών και τις ασυναρτησίες κάποιων ΜΜΕ (ΟΤΑΝ βολεύει, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα).

    Αυτό που βλέπουν οι διαφωνούντες με το φαινόμενο Κασ δεν είναι η σοσιαλδημοκρατία (που ήδη πρεσβεύουν οι υποψήφιοι), είναι η επίσημη μετατροπή της σε νεοφιλελεύθερο κέντρο με ροζ πρόσημο αλλά χωρίς συγκεκριμένη πολιτική οπτική. Και αυτό που φοβούνται οι φίλοι του Κασ δεν είναι μήπως η Αχτσιόγλου τους βγει… επαναστάτρια. Ούτε βλέπω να αναφέρουν κάποια συγκεκριμένη σοσιαλδημοκρατία που τους έταξε αυτός αλλά δεν τους έταξαν οι άλλοι. Απλά τους γυαλίζει περισσότερο και ελπίζουν να γυαλίσει και σε άλλους αρκετά για να γίνει πρωθυπουργός. Αυτό δεν είναι κάποια τάση από πιο αριστερά σε σοσιαλδημοκρατία, αυτό είναι μια ελπίδα -ή φαντασίωση- χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόσημο.

    Με λίγα λόγια: Στο πολιτικό φάσμα, μόνο κάποιοι δεξιοί φαντάζονται τον Σύριζα σαν κάτι όντως ριζοσπαστικό -ίσως κι ένα ελάχιστο κομμάτι του Σύριζα που κανείς δεν ακούει. Οι άλλοι το βλέπουν σχεδόν σαν Πασόκ, χωρίς την οργανωμένη βάση και την πολύχρονη φθορά. Ε, αν τον σπρώξεις πιο δεξιούτσικα ακόμα, σε λίγο θα πέσεις πάνω στον Κυριάκο!

    ΥΓ: Πολλά μπορεί να ήθελα, αλλά ρεαλιστικά θα συμφωνήσω πως θέλω να υπάρξει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που αν και όποτε γίνει κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη ότι είναι πραγματικά πιο ευαίσθητο κοινωνικά και δικαιότερο από τη (νεο)φιλελεύθερη δεξιά. Θα το ψήφιζα χωρίς να μουτζώνομαι πάρα πολύ.

  149. rogerios said

    Πόσοι από τους αυριανούς ψηφοφόρους Κασσελάκη θα ανέθεταν μια εργασία υδραυλικού ή ελαιοχρωματιστή σε κάποιον που δεν έχει καμία απολύτως πείρα στο συγκεκριμένο επάγγελμα, απλώς και μόνον επειδή είναι ευπαρουσίαστος κι έχει ωραίο χαμόγελο και μολονότι έχει ήδη πει πράγματα που προδιαθέτουν για το ότι είναι άσχετος με τη συγκεκριμένη δουλειά;
    Πόσοι πιστεύουν ότι ένας νεοσύλλεκτος μπορεί να γίνει αμέσως αρχιστράτηγος; Θα μου πείτε ότι κι ο Φώτιος έγινε από λαϊκός πατριάρχης (ή ο Θωμάς Μπέκετ αρχιεπίσκοπος) μέσα σε λίγες ημέρες. Μόνο που στις δύο αυτές περιπτώσεις, άλλων εποχών, επρόκειτο για γνωστές προσωπικότητες, ενώ κι ο άνθρωπος που τους προωθούσε ήταν γνωστός και το έκανε φανερά, δεν κρυβόταν πίσω από μια υποκριτική ουδετερότητα.
    Τέλος, πόσοι από τους αυριανούς ψηφοφόρους Κ. ξεσπάθωναν μέχρι και πριν από 1,5 μήνα εναντίον κάθε προσπάθειας για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι όσον αφορά εκλογείς διαμένοντες εκτός εθνικής επικράτειας, κάνοντας λόγο για «άσχετους με την ελληνική πραγματικότητα», «θείες από το Σικάγο» κ.λπ. και υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι «¨κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν καν δικαίωμα ψήφου»;
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία ημέρα και μία μόνον ευκαιρία για να αποφύγει να υπογράψει ο ίδιος τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του.

  150. sarant said

    148.1 Όχι μόνο ο ξάδερφος, αλλά και η αδερφή, η Ζανέτ Τσίπρα, πολύ πιο διακριτικά όμως, τάχθηκε υπέρ του νέου, διότι έχει βαρεθεί το παλιό ενώ το νέο την εξιτάρει.

  151. xar said

    @132
    Δεν με ενθουσίασε το άρθρο, παρότι είναι ενδιαφέροντες οι προβληματιστμοί που αναπτύσσει. Νομίζω ότι έχει δύο αδύναμα επιχειρήματα:

    1. Αν καταλαβαίνω καλά, ισχυρίζεται ότι η εκλογή από τη βάση «μελών και φίλων», που ξεκίνησε ως πρακτική το 2004 (εκλογή ΓΑΠ), κατέστησε τα κόμματα αρχηγικά, υποβαθμίζοντας τους θεσμούς και τα όργανα του κόμματος και δίνοντας την απόλυτη κυριαρχία στον πρόεδρο. Στην πράξη όμως δεν βλέπω τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη και τον ΓΑΠ να είχαν/έχουν πιο απόλυτη εξουσία εντός του κόμματος σε σύγκριση με τους Καραμανλή, Παπανδρέου και Σιμήτη. Μπορεί να κάνω και λάθος.

    2. Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος υποψήφιος μα διαμορφώσει ένα εκλογικό σώμα που θα τον ψηφίσει; Αν δεχτούμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ίσχυε π.χ. για τον ΓΑΠ (δηλ. να πόνταρε ότι η ευρεία εκλογική βάση θα του έδινε πλεονέκτημα γιατί ο πολύς κόσμος που δεν ασχολείται πολύ με τα κομματικά θα ψήφιζε βάσει ονόματος), δεν νομίζω ότι ισχύει στην περίπτωση του Κασσελάκη. Το αντίθετο νομίζω ότι ισχύει: Η εκλογή από συγκεκριμένα και συγκριτικά ολιγάριθμα μέλη δίνει τη δυνατότητα στον όποιο αρχηγό να επηρεάσει το αποτέλεσμα με κατάλληλες τοποθετήσεις συμμάχων και αποκλεισμούς ανταγωνιστών από καίριες θέσεις.

    Τέλος, το όλο άρθρο νομίζω ότι διαπνέεται από τη λογική ότι το όποιο κόμμα με τις οργανωτικές δομές και τα μέλη του είναι ο μπροστάρης που θα τραβήξει τον υπόλοιπο λαό στον όποιο στόχο ευαγγελίζεται (ακριβώς όπως κάνει το ΚΚΕ, που λέει χαρακτηριστικά ότι δεν έχει κάνει τη μετάβαση που έχουν κάνει τα περισσότερα άλλα κόμματα) και όχι ένας θεσμός που εκπροσωπεί αυτούς των οποίων την ψήφο ζητά. Κάτι σαν τη λενινιστική θεωρία της πρωτοπορίας μιας μικρής ελίτ που καθοδηγεί τα μέλη και το πόπολο.

  152. sarant said

    60-67 κτλ Αλήθεια, γιατί είναι «τουρκοναζιστική» η προπαγάνδα; Για το δεύτερο σκέλος απορώ.

  153. aerosol said

    #151
    Σαν τις προτάσεις της νέας φθινοπωρινής κολεξιόν.

  154. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νομίζω ότι στην παγκόσμια ιστορία κανένα αριστερό κόμμα που ανέβηκε στην κυβέρνηση με εκλογές και σεβάστηκε στην διάρκεια της διακυβέρνησής του τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δεν έφτασε πιο «αριστερά» από την σοσιαλδημοκρατία. Κι αυτό συνέβη μόνο σε χώρες όπου ήταν ευνοϊκές οι ιστορικές και οικονομικές συνθήκες (π.χ. η τριαντάχρονη μεταπολεμική σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατία). Οπότε, συμφωνώ με το Υ. Γ. στο σχόλιο του Aerosol και επαυξάνω : ευλογία θα ήταν να υπήρχε ένα τέτοιο συνεπές σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην χώρα μας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και τόσο εφικτό λόγω της παγκόσμιας υποχώρησης της σοσιαλδημοκρατίας στα χρόνια του δρεπανηφόρου νεοφιλελευθερισμού και της διαβόητης «ελληνικής ιδιαιτερότητας». Το κοινωνικό κράτος απαιτεί αυξημένα δημόσια έσοδα, δίκαιη φορολόγηση όλων ανάλογα με το πραγματικό εισόδημά τους, χρηστή διαχείριση και επακριβή αξιολόγηση των κοινωνικών αναγκών. Πράγματα, δηλαδή, ανέφικτά στην Ελλάδα που γνωρίζουμε.

  155. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @151. Ἀκόμη χειρότερα! 🙂 🙂
    Τί περισσότερο ἀπό ἕναν ἐξάδελφο καί μιά ἀδελφή θέλει ἕνα μέλος ἤ ἕνα στέλεχος τοῦ ΣΥ.ΡΙΖ.Α γιά νά καταλάβῃ ποιόν ἐπιθυμεῖ γιά διάδοχό του ὁ μέχρι τώρα ἀδιαμφισβήτητος Ἡγέτης τους;

  156. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πώς διάολο μια ιστορική παράταξη, με αγώνες, αξίες και σιβαρότητα, που είχε τον σεβασμό ακόμα και των πολιτικών αντιπάλων της, κατάντησε τσιφλίκι του Τσίπρα, δεν μπορώ να το καταλάβω.

  157. Νίκος Κ. said

    Από μια πρόσφατη γελοιογραφία (που δυστυχώς δεν τη βρίσκω):

    -Κρύψου γρήγορα, έρχεται η γυναίκα μου
    -Δεν μου είχες πει ότι έχεις γυναίκα
    -Είναι μακρινή μου γυναίκα

  158. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @157. Τήν ἴδια ἀπορία ἔχω κι ἐγώ, Γιάννη. Ἐκτός ὅμως ἀπό ἀπορίες, ἔχω καί κάποιες καυτές (πολύ καυτές) ὑποψίες. Οἱ περισσότερες βέβαια ἀφοροῦν στά μέχρι τώρα διαδραματισθέντα ἐντός τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, ἀλλά ἡ χειρότερη ἀπ’ὅλες ἀφορᾶ στό μέλλον: Νομίζω πώς σχεδόν τίποτε δέν εἴδατε/εἴδαμε ἀκόμη!
    Καληνύχτα!

  159. Theo said

    @155:
    Έχω την εντύπωση ότι ο συνασπισμός του Αλιέντε στη Χιλή έφτασε πιο «αριστερά» από την σοσιαλδημοκρατία: Διαχείριση εργοστασίων από τους εργαζόμενους και τους μεσολαβητές της κυβέρνησης, εθνικοποιήσεις μεγάλων τομέων της οικονομίας που έλεγχαν οι πολυεθνικές, κλπ.

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    159: Δεν θα μου κάνει τίποτα εντύπωση, μετά από όλα αυτά τα απίστευτα που βλέπουμε και ζούμε. Προσωπικά, διατηρώ την πολιτική και ιδεολογική μου τοποθέτηση, μόνο που δεν εκφράζεται πια από συγκεκριμένο κομματικό φορέα, αφού το διαμορφούμενο κασσελακικό τσίρκο δεν πρόκειται, βέβαια, να δει την ψήφο μου, αρχής γενομένης από τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

  161. Γιάννης Κουβάτσος said

    160: Έφτασε και είδαμε τι συνέβη. Μέσα στις δυσχέρειες για αριστερότερη της σοσιαλδημοκρατίας πολιτική είναι και η αντίδραση των πανίσχυρων συμφερόντων που θίγονται.

  162. Στην Ελλάδα με την χούντα και την μεταπολίτευση Καραμανλή του Α’ εξαφανίσθηκε κάθε πιθανότητα κυβερνητικής αλλαγής πλεύσης μέσω των εκλογώνσε νερά μη ελεγχόμενα από άγιες οικογένειες.

    Τώρα δοκιμάζεται το σύστημα σε εσωκομματικές εκλογές ώστε μελλοντικά να δοθούν περισσότερες «ελευθερίες» σε όσους πιστεύουν στην δύναμη της ψήφου τους.

    Πικρό χαμόγελο στην σκέψη πως η πρώτη δοκιμή έγινε στον ΠΑΟ με την εγγραφή νέων μελών στον ερασιτέχνη ώστε να αποτρέψουν την πιθανότητα ανατροπής του σκανδάλου Βοτανικού, μεταγραφή-συγγνώμη- μεταστροφή πορείας του ΔΠΓ, ηρωοποίηση Αλαφούζου και όλα τα σχετικά ακορντεόν.

    δύνα μη της ψήφου…προτιμώ την δύναμη του πεπρωμένου, η εισαγωγή είναι από τις ωραιότερες μςλωδίες που γράφτηκαν ποτέ !
    (εδώ ο «οδοντογλυφίδας» δίνει ρέστα)

  163. BLOG_OTI_NANAI said

    153: Τουρκοναζί διότι αφορά φασιστικές πράξεις που διέπραξαν οι Τούρκοι και ταύτιση με την επιχειρηματολογία τους. Μόνο ένας που φέρει φασιστικά επιχειρήματα μπορεί -σε αντίθεση με τα ψηφίσματα της Διεθνούς Κοινότητας- να δικαιολογήσει ή να αποσιωπήσει κατοχή εδάφους τρίτης χώρας από κράτος καθαρά απολυταρχικό, ιμπεριαλιστικό και γενοκτονικό, άρα φασιστικό. Μόνο ένας που φέρει φασιστικά επιχειρήματα τηρεί ίσες αποστάσεις με χονδροειδείς ιδιωτικές δικαιολογίες -σε αντίθεση με τα ψηφίσματα της Διεθνούς Κοινότητας- όπως «Ψευδοκράτος η Βόρεια Κύπρος, άρα Ψευδοκράτος και η Κυπριακή Δημοκρατία»! Όπως δηλ. κάνουν οι νεοναζί τηρώντας ίσες αποστάσεις για ακραία ρατσιστικά εγκλήματα και γενοκτονίες θεωρώντας ότι το Ολοκαύτωμα έχει ως αντίβαρο τη Δρέσδη. Και βεβαίως, φασιστικά είναι ο λαϊκισμός και η προπαγάνδα πόσο μάλλον υπέρ ιμπεριαλιστικών πρακτικών στο όνομα δήθεν του Διεθνούς Δικαίου, κάτι εντελώς ψευδές, αφού η Διεθνής Κοινότητα δεν αναγνωρίζει κανένα άλλοθι στους Τούρκους για την εισβολή, καταδικάζει την κατοχή εδαφών, αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, καταδικάζει την παρουσία στρατού και ζητά την αποχώρηση του, απαγορεύει τους εποικισμούς εδαφών από όπου έχουν εκδιωχθεί οι νόμιμοι κάτοικοι.
    Οι μοναδικές χώρες που δεν συμφωνούσαν με τα ψηφίσματα ήταν το Mπαγκλαντές, η Mαλαισία, το Πακιστάν, η Σομαλία και βεβαίως η Tουρκία.
    Αυτός είναι ο Γαβριηλίδης. Η κλασική περίπτωση ακροαριστερού δήθεν «αντιεθνικισμού», όπου ως «αντιεθνικισμός» βαφτίζεται η συμπόρευση και το ξέπλυμα εγκλημάτων του εθνικισμού τρίτων χωρών. Όπως θα δούμε σε οποιοδήποτε λεξικό, η έννοια του φασισμού έχει πάψει να σημαίνει αποκλειστικά τα ακροδεξιά κινήματα των αρχών του 20ου αι., αλλά σημαίνει πλέον κάθε στήριξη σε επεκτατική πολιτική, σε μιλιταρισμό, σε άσκηση βίας, σε αυταρχισμό.

  164. Spiridione said

    149. Άλλωστε το βασικό αφήγημα του αντισύριζα μετώπου μετά το 2019 δεν είναι ότι είναι αριστερό, αλλά ότι είναι παλαιολιθικό, irrelevant ας πούμε για την εποχή. Έχουν καταφέρει να επιβάλλουν το αφήγημα ότι είναι ξεπερασμένοι πια οι διαχωρισμοί δεξιά – αριστερά, δηλ. όλα είναι ένας χυλός, και αρκεί να ακολουθείς τα trends της εποχής.
    Αυτό το κενό υποτίθεται ήρθε να καλύψει ο Κασέλ. στον σύριζα.
    Τώρα πώς θα νικήσει τον αντίπαλό του, τον Μητσ. εννοώ, πλασάροντας την ίδια εικόνα και λέγοντας πάνω κάτω τα ίδια πράματα μ’ αυτόν, δεν το ξέρω.

  165. leonicos said

    καλημέρα. Ακόμα ;

  166. nikiplos said

    Κατανοώ την ανάγκη για ιδεολογική συνέπεια, όμως δυστυχώς δεν βρισκόμαστε στην εποχή της Μεταπολίτευσης, αλλά στην εποχή των τεράτων.

    Και ναι επειδή ειπώθηκε από κάποιους από τον Μακάρθι προτιμώ τον Kennedy…

    Σε ό,τι που με αφορά προτιμώ μία ισχυρή αντιπολίτευση με προοπτικές διακυβέρνησης η οποία τουλάχιστον Θα κόβει το χέρι της κυβερνήσεως όταν αυτή απλώνει το ξερό της πέρα από εκεί που πρέπει…

    Κι όχι ένα στεγανό κλαμπ κομματικής γραφειοκρατίας και ιδεολογικής καθαρότητας όπου θα ανταλλάσσονται τα «ώπα μας και μπράβο μας»… την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία ρημάζει τις ζωές μας».

    Εύχομαι σε όσους ψηφίσουν σήμερα καλή ψήφο.

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    167: Μία ισχυρή αντιπολίτευση χωρίς ειδοποιούς διαφορές από την κυβέρνηση; Έναν δυνάμει πρωθυπουργό ίδιο και απαράλλακτο με τον εν ενεργεία πρωθυπουργό; Μα, νομίζω, αυτό το μοντέλο οδηγεί πλέον τους πολύ πιο προχωρημένους πολιτικά δυτικοευρωπαίους να υπερψηφίζουν ακραίους λαϊκιστές που υπόσχονται εναλλακτικούς τρόπους διακυβέρνησης, όσους δηλαδή κάνουν ακόμα τον κόπο να πηγαίνουν να ψηφίζουν (που είναι όλο και λιγότεροι). Δεν νομίζω πως πρέπει να βολευόμαστε με το σχεδόν τίποτα, δεν θα πάει καλά αυτό.

  168. fallodos said

    Καλησπέρα σας. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος πράκτορας της CIA που έγινε Αρχηγός Ευρωπαϊκού Κράτους. Ο Κασσελάκης θα γίνει ο πρώτος κατασκευασμένος (στο Πανεπιστήμιο του Τέξας) μεταπολιτικός ηγέτης που οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ φυτεύουν στην Ευρώπη. Κι όλα αυτά με την έγκριση του Αλέξη. Μή ξεχνάμε ότι εκτός από τον Γιώργο Τσίπρα, και η Ζανέτ στηρίζει Στέφανο. Τί δεν καταλαβαίνεις;

  169. Γιάννης Κουβάτσος said

    167, 168: Άλλωστε, ζήσαμε κι εμείς επί τριάντα και πλέον χρόνια αυτό το μοντέλο με το δίδυμο της συμφοράς ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που μας οδήγησε στην χρεοκοπία, και όχι μόνο την οικονομική.

  170. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ!

  171. Θρασύμαχος said

    Πρωτότυπη σύνταξη: «έχετε επίγνωση μα τω Θεώ;» https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/816398/suriza-dritsas-kata-polaki-pappa-kai-g-tsipra/ https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=804884384972503&id=100063528472701

  172. Λάμπας said

    136, 152: Είναι εντυπωσιακό, πάντως, πόσο έχει κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι το «ο καθένας μόνος του», ενώ η συλλογική στράτευση και δράση ταυτίζεται με καταπίεση, μηχανισμούς κ.τ.ο.

  173. Πέπε said

    Πώς ακριβώς θα νικήσει ο Κασσελάκης τον Κυριάκο σ’ ένα άθλημα στο οποίο ο ουρανοκατέβατος Κασσελάκης είναι εντελώς άπειρος και άκαπνος ενώ ο Κυριάκος βρίσκεται στην προπόνηση από την κοιλιά της μάνας του;

  174. Πέπε said

    ξέχασα να συμπληρώσω ότι μαθαίνει γρήγορα… 🙂

  175. sarant said

    172 Την έχω ξαναδεί, φυσικά δεν στέκει

    174 Είναι πιο όμορφος

  176. Theo said

    @173:
    Δημοκρατία μπορεί να υπάρξει κι έξω από τα κόμματα και να ΄ναι και συλλογική. Κι όταν αυτές οι συλλογικότητες «απειλούν» τα κόμματα, συνήθως αυτά φροντίζουν να τις καταπνίξουν, όταν δεν μπορούν να τις καπελώσουν. (Δες πώς τα περιγράφει ο Σεπούλβεδα για τη Χιλή: https://sarantakos.wordpress.com/2023/09/12/allende/#comment-900256)

  177. Theo said

    @172:
    Κι αυτό στο ίδιο άρθρο: «θέλει δουλειά πολύ».

  178. nikiplos said

    168@ @170 Οι Δυτικές χώρες δεν έχουν καμία σχέση με τα Βαλκάνια. Όχι ότι δεν έχουν κι εκεί στρεβλώσεις. Έχουν όμως και δημοκρατία. Που σέβεται κι αναγνωρίζει τον πολίτη και τα δικαιώματά του.

    Κι έχουν κι ένα οργανωμένο κράτος που δεν εξαρτάται ο Δντής της υπηρεσίας που σε ενδιαφέρει από το λάδι του τενεκέ, αλλά από τα προσόντα του. Ένα οργανωμένο κράτος που θα εξυπηρετήσει τον πολίτη πάσει θυσία και δεν θα του βάλει μυριάδες προσκόμματα ώστε να τον οδηγήσει σε ένα κομματικό γραφείο.

    Ένα οργανωμένο κράτος που οι «αδιευκρίνιστοι» θα ήταν τώρα στην καλύτερη σπίτια τους κι όχι να καθορίζουν ρεμβανσιστικά τις τύχες μας.

    Ένα οργανωμένο κράτος που ο Ινδιάνος θα ήταν έξω την επομένη που θα αποδείκνυε ότι δεν σχετίζετο και δεν θα τον είχαν μέσα 6 μήνες χωρίς στοιχεία.

    Επίσης ούτε η «άλλη πλευρά» κομίζει κάτι αξιόλογο. Το ίδιο αμφίβολη είναι.

  179. Λάμπας said

    177. Η συμμετοχή σε κόμματα δεν απαγορεύει τη συμμετοχή σε μαζικές οργανώσεις, στην κλασική αριστερή αντίληψη, μάλιστα, την επιβάλλει. Αυτό που είναι πραγματικά ολέθριο είναι η προσπάθεια να γίνουν οι μαζικές οργανώσεις κομματικά εξαρτήματα- σ’ αυτό έχει απόλυτο δίκιο ο Σ. Η δημοκρατία, πάντως, μπορεί να καταντήσει κενό γράμμα σε μια μαζική οργάνωση στον ίδιο βαθμό που μπορεί και σε ένα κόμμα. Η αντίληψη ότι το κόμμα είναι εξ ορισμού αντιδημοκρατικό, ενώ ο σύλλογος γονέων εξ ορισμού δημοκρατικός και πλουραλιστικός είναι, κατά τη γνώμη μου, απλοϊκή και λανθασμένη. Στο προκειμένη περίπτωση, πάντως, για κόμμα μιλάμε (το ΣΥΡΙΖΑ), για το ποιοι πρέπει να θεωρούνται μέλη του και το πώς θα πρέπει να εκλέγεται η ηγεσία του.

  180. Theo said

    @180:
    Κι η αντίληψη ότι το κόμμα είναι εξ ορισμού δημοκρατικό και προστάτης των ταξικών συμφερόντων (ενώ πολλοί -δεν ξέρω αν είναι οι περισσότεροι- ενδιαφέρονται πρώτιστα για τη νομή της όποιας εξουσίας, κάτι που ισχύει και για τον ΣΥΣΡΙΖΑ) είναι απλοϊκή και λανθασμένη.
    Κατά τ’ άλλα, συμφωνούμε.

  181. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ε, είμαστε και επηρεασμένοι από τον στρεβλό τρόπο που λειτουργούν ανέκαθεν τα κόμματα στην Ελλάδα : μηχανισμοί εξυπηρέτησης μικρών και μεγάλων συμφερόντων και εκλογική μηχανισμοί μέσω των οποίων προωθούν την καριέρα τους άξιοι και ανάξιοι, τα αστικά κόμματα. Τα δε κομμουνιστικά, με κυρίαρχο το ΚΚΕ, δημοκρατικός συγκεντρωτισμός μέχρι να σβήσει ο ήλιος και προσπάθεια για καπέλωμα των κοινωνικών κινημάτων και του συνδικαλισμού. Αλλά δεν είναι μοιραίο να συμβαίνουν αυτά. Ξέρω, βέβαια, πως μοιάζει με ευχολόγιο το να ζητάμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση, είναι τόσες και τόσο ισχυρές οι αντίρροπες δυνάμεις, αλλά και ποια είναι η εναλλακτική πρόταση, ιδίως στην χώρα μας που η περίφημη «κοινωνία των πολιτών» παραμένει κενός λόγος;

  182. freierdenker said

    Οι ιστορικές ρίζες της τωρινής συζήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ πάνε πίσω 120 χρόνια, στο 2ο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας το 1903, και στην διαμάχη ανάμεσα στον Martov και τον Λένιν ο οποίος ήθελε μέλος του κόμματος να θεωρείται μόνο οποίος ανήκει σε κάποια από τις οργανώσεις του. Αλλά μιλάμε για ένα επαναστατικό κόμμα που θα προετοιμαζόταν να κάνει πραξικόπημα, όχι να κερδίσει εκλογές.

    Ας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν πυρήνα από 15 χιλιάδες τέτοια μέλη που πάνε σε Συνέδρια, μαζώξεις, αχτίφ, όπως τελοσπάντων λέγονται και γίνονται. Αυτοί βλέπουν την συμμετοχή τους στις κομματικές διαδικασίες ως προσφορά, και αναμένουν και κάποια ανταπόδοση. Ίσως έναν διορισμό ή μια προώθηση κάποιοι λίγοι, η πλειοψηφία που είναι ακέραιοι κάποια ηθική αναγνώριση, λίγο σεβασμό, κύρος.

    Εκείνο που φαίνεται όμως να τους διαφεύγει είναι ότι πάρα πολλοί, έξω από τον πυρήνα, τα βλέπουν αυτά διαφορετικά, δηλαδή ως μαφιόζικα, μασονίες, μαύρη μαγεία, voodoo. Και αυτό δεν είναι ζήτημα διαφάνειας ή συμπεριληπτικότητας, διότι αυτοί οι καχύποπτοι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να μπουν στον πυρήνα. Πολλές φορές δεν έχουν τις στοιχειώδεις ικανότητες για κάτι τέτοιο.

    Το πρόβλημα της Αχτσιόγλου είναι ότι αν από τον πυρήνα των 15 χιλιάδων πάμε σε έναν ευρύτερο κύκλο 150 χιλιάδων, αυτοί που βλέπουν τον πυρήνα με καχυποψία ίσως και να γίνονται πλειοψηφία. Δεν λέω αν πάμε σε 1,5 εκατομμύρια δυνητικούς ψηφοφόρους, όπου μπορεί να αρχίζει να έχει πρόβλημα και ο Μητσοτάκης.

  183. aerosol said

    #165
    Αυτό ήταν το βασικό αφήγημα μέχρι το 2009. Σ’ αυτή τη γενιά μεγάλωσα. Μετά την κρίση κατέρρευσε, ο πολύς κόσμος είδε πως η μόνη κοινωνική μετατόπιση που του έμελλε ήταν προς τα κάτω. Δυστυχώς φαίνεται πως το είχε πιστέψει η αριστερά, είχε μεταλλαχθεί σε κάτι ανήμπορο να σταθεί στο ύψος των αναγκών και δεν ακολούθησε τις εξελίξεις. Το κενό της διαμαρτυρίας και της αντίθεσης (σε ένα κοινωνικό σύνολο που είχε φτάσει να είναι αγράμματο πολιτικά) άρχισαν να το καλύπτουν αλλόκοτοι ή ακροδεξιοί οργανισμοί.

    #174
    Καλά, δεν είναι και καμιά σπουδαία προσωπικότητα ο Κυριάκος. Δεν είναι οι σπάνιες ικανότητές του που τον κράτησαν πρωθυπουργό.

    #183
    «μαφιόζικα, μασονίες, μαύρη μαγεία, voodoo.»
    Το στοίχημα είναι να μπορέσει ένα κόμμα να έλξει και να φιλτράρει νέο κόσμο που θα μάθει να συμμετέχει ενεργά, ξεπερνώντας αυτές τις αντιλήψεις. Αυτό το είχε αναφέρει ο Τσίπρας από την πρώτη ήττα του αλλά δεν το κατάφεραν. Δεν λέω πως είναι εύκολο αλλά δεν ξέρω καν αν προσπάθησαν.

  184. Γιάννης Κουβάτσος said

    174: Γιατί είναι σε όλα πιο : πιο νέος, πιο ωραίος, πιο αστραφτερός, πιο άφθαρτος, πιο αυτοδημιούργητος, πιο ζωόφιλος, πιο μπίζνεσμαν, πιο κοσμοπολίτης… Ακόμα και η γκέι ταυτότητά του και ο προσφυήε τρόπος που την πλασάρει μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του ακόμα και σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, αφού η νεότερες γενιές δείχνουν να μην έχουν τις προκαταλήψεις των παλιών. Αν δηλαδή δεν μιλούσαμε για πολιτική, για δημόσιο βίο, για την ζωή μας δηλαδή, και βρισκόμασταν σε τηλεριάλιτι, όλοι Κασσελάκη δεν θα ψηφίζαμε;

  185. geobartz said

    Πέρασε στο ντούκου ο Χρυσόγονος (σχόλιο 116). Και όμως, αναφερόμενος στο …οίκαδε αναφερθέν «παραδικαστικό κύκλωμα», μνημόνευσε αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ήκιστα κολακευτικές για τον (βέβαιο;) ηγέτη του Σύριζα από σήμερα το βράδυ.

  186. aerosol said

    #186
    Ο Χρυσόγονος έκανε γκάφα (ή κάτι χειρότερο;), καθώς η απόφαση του Άρειου Πάγου δεν μπορεί να αφορά τον Κας. Ο Κας ήταν 15 χρονών, δεν ήταν νομικά δυνατόν να είναι μέτοχος Α.Ε., ούτε να παραπέμπεται στη δικαιοσύνη ως ενήλικος. Η απόφαση αφορά τον αδερφό του. Επίσης, νομίζω πως ως τώρα ο Κας δεν εμπίπτει στους υπόχρεους πόθεν έσχες, οπότε δεν έχει «αποκρύψει» κάτι.

  187. Πέπε said

    184
    Έχει. Δεν είπα ότι είναι δαιμόνιος πολιτικός ανήρ, αλλά λέει τη μέρα νύχτα και καταφέρνει να τον πιστεύουν. Αυτό είναι ικανότητα.

    Μακάρι να δούμε τον άλλο (που μαθαίνει γρήγορα) να τον ξεπερνάει, μπας και δούμε μιαν άσπρη μέρα ( 🙂 🙂 ), αλλά επιμένω ότι ο Κυριάκος ξεκινάει με συγκριτικό πλεονέκτημα.

  188. Pedis said

    Ξεχέσιμο

    https://www.efsyn.gr/themata/kryfa-hartia/405304_o-deyteros-thanatos-toy-syriza

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτός που περιγράφεις, Πέπε, είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι ο καημένος ο Κούλης. Ο Κούλης είναι προϊόν ενός συστήματος, που έχει φέρει την χώρα στην 107η θέση της ελευθερίας του τύπου, προκειμένου να τον βαστάει στα πόδια του. Δεν είναι χαρισματικός ο Μητσοτάκης· βρίσκει και κάνει.

  190. Αγγελος said

    Εδώ (PC με Windows 11) μπορώ και σχολιάζω κανονικά. Σ’ένα ταμπλετάκι (iPad του 2013) που έχω, σήμερα δεν εμφανίζεται καθόλου δυνατότητα σχολιασμού, ούτε φακελάκι, ούτε τίποτα! Είναι όμως γεγονός ότι εδώ και μήνες τώρα, όταν σχολίαζα στο ταμπλετάκι ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑ τι έγραφα — φαινόταν μόνο μισή γραμμή. Άρα κάποιο πρόβλημα προϋπήρχε.

  191. 158: Κουραφέλκυθρος Βαβαγιάννης στο https://www.news247.gr/skitsa/to-skitso-tis-imeras-20-09-2023/

  192. Πέπε said

    190
    Εντάξει, άλλο επίπεδο. Επί Ανδρέα Παπανδρέου ένας με τις επικοινωνιακές ικανότητες του Κυριάκου δε θα είχε καμία ελπίδα. Ο Κωνστ. Μητσοτάκης όμως κάτι κατάφερε, είχε κι αυτός μια δεξιοτεχνία στην ταχυδακτυλουργία. Ο Κυριάκος μεγάλωσε εκεί μέσα. Ελλείψει ενός σημερινού παπατζή επιπέδου Αντρέα, δε χρειάστηκε κι αυτός να καλλιεργήσει τόσο υψηλές δεξιοτεχνικές ικανότητες, αλλά τις ανέπτυξε αρκετά ώστε το γνωστό εκείνο σαρανταένα τοις εκατό να είναι κατενθουσιασμένο από την προηγούμενη διακυβέρνησή του.

    Αυτό καλείται να αντιμετωπίσει ο Κασσελάκης. Να λέει «όλοι μέσα, απαγορεύεται η έξοδος από το σπίτι, εγώ πάω για ποδήλατο στην Πάρνηθα / για πάρτι στην Ικαρία» (ή ό,τι άλλο από κείνες τις ατελείωτες λίστες σκανδάλων του που κυκλοφορούσαν προεκλογικά), και να του απαντάνε «είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός». Και να το εννοούνε.

  193. Μαρία Κορμπίλα said

    Βλέπετε κι εσείς ομοιότητες με την ταινία «Τζένη Τζένη» ή μόνο εγώ; Η ζωή αντιγράφει τον κινηματογράφο ή το αντίστροφο;

  194. nikiplos said

    193@ Ένα κανάλι μόνο να είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ζαβό απέναντι, θα του έπαιρνε και τα σώβρακα καθώς ξεχείλισε το «επιτελικό τριμπούρδελο» και δεν ήταν λίγοι οι δεξιοί και καθαρόαιμοι που τάχτηκαν ενάντια στην δικτατορία Μητσοτάκ. Καταλύθηκε κάθε έννοια του κράτους δικαίου.

    Ένα μόνο καναλάκι… Τα λοιπά είναι ευκολόπιοτα απλά… Απόδειξη, πως τα κανάλια έβγαλαν τον ΓΑΠ με 10μονάδες διαφορά το 2009.

  195. Πέπε said

    195
    Έστω. Αυτοί είναι αυτή τη στιγμή οι όροι του παιχνιδιού. Ο Κασσελάκης έχει κανάλι;

  196. Prince said

    196. Όλα. Αλλιώς ούτε που θα τον ήξερες.

  197. aerosol said

    #196
    Δεν πιάνω το νόημα της ρητορικής αυτής ερώτησης. Αν ο Κας ή όποιος βγει αρχηγός στο κόμμα το κρίνει απαραίτητο, μπορούν να προσπαθήσουν να αποκτήσουν. Βέβαια δεν είναι εύκολο, δεν το βγάζεις από την τσέπη. Ή μπορεί να επιλέξουν άλλους τρόπους επικοινωνίας και διασποράς του μηνύματός τους. Αλλά πρώτα πρέπει να βρουν μήνυμα!
    Πιστεύω κι εγώ πως ο Κυριάκος δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, δεν είναι αυτός το ατού της ΝΔ -αν και αποδείχτηκε ικανότερος απ’ όσο του το είχα, το οποίο ήταν ελάχιστο. Η ασάφεια της αντιπολίτευσης έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο, το μηντιακό παιχνίδι βοήθησε, και δεν νομίζω πως το 41% ήταν ενθουσιασμένοι. Απλώς έκριναν πως ρισκάρουν λιγότερο έτσι. Δεν είναι το συμπαγές ποσοστό οπαδών που κάποτε έβγαζε πρωθυπουργούς, και το σοκ της ίδιας της ΝΔ από το αποτέλεσμα ήταν εμφανές.

  198. Γιάννης Κουβάτσος said

    193: Δεν νομίζω, βρε Πέπε. Μεγάλωσα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και ο φανατισμός των οπαδών του (οι μισοί Έλληνες, περίπου) και η λατρεία που του είχαν, συγκρινόταν μόνο με την απέχθεια των άλλων μισών Ελλήνων προς το πρόσωπό του. Από τότε δεν τα έχω ξανασυναντήσει αυτά και τα τελευταία χρόνια σχεδόν έχουν εξαφανιστεί αυτά τα έντονα συναισθήματα προς τους πολιτικούς. Μια κούραση υπάρχει τώρα, μια βαρεμάρα, μια αδιαφορία, ένα άι σιχτίρ όλοι σας, που στις εκλογές μεταφράζεται σε πρωτοφανή αποχή και σε ψήφο από συνήθεια, που εκεί η δεξιά έχει προβάδισμα. Δεν έχω συναντήσει πολλούς θαυμαστές του Μητσοτάκη, και οι κλακαδόροι και όσοι έχουν την συνήθεια να τρέχουν να φωτογραφηθούν με τους πολιτικούς, ποτέ δεν θα λείψουν. Ξέρω, βέβαια, ότι στο διαδίκτυο μαίνεται ένας πόλεμος μεταξύ τρολ και φανατικών, αλλά ο ντόρος που κάνουν είναι δυσανάλογος προς τον αριθμό τους.

  199. sarant said

    186-7 Aκριβώς, ο Χρυσόγονος έκανε λάθος, η απόφαση αφορούσε τον Στελιο Κασσ, όχι τον Στέφανο

  200. Πέπε said

    199
    Σήμερα πλέον νομίζω ότι αυτή η λατρεία προς τον Ανδρέα τότε ήταν μισθοφορία. Του πούλησαν την ψήφο τους σε τόσο καλή τιμή ώστε όχι μόνο να τον ακολουθούν παντού σκίζοντας καλσόν, αλλά ακόμη σήμερα να του ανάβουν καντήλια. Αν όχι όλοι, πάντως αρκετή κρίσιμη μάζα ώστε να συμπαρασύρουν και τους άλλους που έτρεχαν αμισθί.

    Αλλά οπωσδήποτε τόσο η τάση γενικώς προς ενθουσιασμό και φανατισμό του κόσμου όσο και τα εντυπωσιακά ταχυδακτυλουργικά σκιλ των ηγετών ήταν φαινόμενα εκείνης της εποχής, που σήμερα έχουν ατονήσει. Τότε ακούγαμε ότι στην Αμερική έχουν αποχή σε ποσοστά σαν τα σημερινά δικά μας και δεν το πιστεύαμε.

  201. nikiplos said

    @196 Καλή ερώτηση.

    Αν αποκτήσει εικάζω πώς θα είναι αλλιώς τα πράγματα.

  202. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Νά ὁ βασικός λόγος πού τήν φάγανε οἱ χαμουτζῆδες τήν Ἔφη! 🙂

    https://www.msn.com/el-gr/video/deltia-eidiseon/%CE%AD%CF%86%CE%B7-%CE%B1%CF%87%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%87%CF%89-%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BF%CE%BA/vi-AA1hbGE3?ocid=winp1taskbar&cvid=679361a16c984c4b963a7903ce3f4a8e&ei=48

  203. spyridos said

  204. nikiplos said

    Άντε σιδεροκέφαλος ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  205. freierdenker said

    184, «Το στοίχημα είναι να μπορέσει ένα κόμμα να έλξει και να φιλτράρει νέο κόσμο που θα μάθει να συμμετέχει ενεργά, ξεπερνώντας αυτές τις αντιλήψεις.»

    Απόλυτα λογικό να θέλει κάποιος να έλξει, αλλά γενικά δεν είναι εφικτό, σε ικανούς τουλάχιστον αριθμούς. Άλλοι δεν έχουν όρεξη (βαριούνται), ή δύναμη (κουράστηκαν), χρόνο, ικανότητες (π.χ. κοινωνικότητα), εμπειρίες (η κοινή διαδρομή που λένε κάποιοι).

    Το στοίχημα νομίζω είναι το πως αλληλεπιδράς με αυτούς που είναι εκτός πυρήνα. Καταρχήν πρέπει να αντιλαμβάνεσαι πως σε βλέπουν. Μετά πρέπει και να τους σέβεσαι (αν τους βλέπεις ως χυλό θα σου ρίξουν χυλόπιτα).

    Τελικά σε κάποιες περιπτώσεις η έλξη μπορεί και να επέλθει, αλλά το να προσπαθείς να τους τραβήξεις προς κάποια κατεύθυνση είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγικό.

  206. sarant said

    203 Και τον Ευκλείδη φάγανε

    204 🙂

  207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ως προς τη μεγάλη συμμετοχή, που λένε, σήμερα: αντί να προσέλθουν όσοι την προηγούμενη+18 χιλιάδες (οι παλιοί που δεν είχαν ψηφίσει και δηλώθηκαν ως την Τετάρτη), ψήφισαν 15χιλιάδες λιγότεροι.

  208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στις εκλογές της 17 Σεπτ. ψήφισαν 148.821, σήμερα 133.261.
    Για πρώτη φορά σήμερα ψήφισαν 8.750 μέλη

  209. sarant said

    208-9 Δηλαδή 24000 που ψήφισαν στον πρώτο γύρο δεν ψήφισαν σήμερα, αλλά ψήφισαν 8750 νέοι.

  210. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χοντρικά, γύρω στις 20-22 χιλιάδες (πάνω από το 15% της πρώτης Κυριακής), απείχαν.

  211. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    210,
    ναι, ως φαίνεται 24.000 δεν ξαναπήγαν. (Δεν τα πάω καλά με τους αριθμούς 🙂 )
    «Γερά-γερά να πέσει η δεξιά.» ακούω το σύνθημα.
    Η Αυλωνίτου πρώτη μούρη ακούω (δε βλέπω) . Στιγμές ανάτασης!

  212. spyridos said

  213. spyridos said

  214. 212: Πήρε το μάτι μου και τον Ζελένσκι Παππά εκεί

  215. aerosol said

    ΟΚ. Όσα είπαμε είπαμε, μένει να δούμε. Κόντρα στο τι πιστεύω πιθανό, μακάρι να αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη ο τύπος.
    [Για τον κόσμο και τα συνθήματα τύπου Ανδρέα ας μην πω.]

  216. sarant said

    213 🙂

    214 Μωρέ μπράβο μαντεψιά ο ντερβίσης!

  217. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στείλτε το ρε παιδιά στην Δέσποινα Κουτσούμπα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που θέλει η Μενδώνα να τους πάρει το κτίριο, περίπου για ανάρμοστη χρήση δημόσιου χώρου επειδή έγινε εκδήλωση για τους 700 ναυαγισμένους της Πύλου! (αν κ αυτή είναι διαολόκαλτσα, θα το ΄χει δει)

  218. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κι ένας άλλος, για τον Κασσ. μετά τις εκλογές του Μαϊου αλλά πριν την υποψηφιότητα

    Vas_Giann
    @vas_giann
    ·Jun 26
    Ειλικρινά, πρόεδρε @atsipras
    δεν καταλαβαίνω γιατί να μην είναι στη βουλή αυτός ο άνθρωπος. Η κυρία Ακρίτα και ο ναύαρχος πιθανότατα θα εκλέγονταν και με σταυρό. Επενδύστε σε άξιους, νέους ανθρώπους που μιλούν καθαρά, και «αγγίζουν» την κοινωνία.

  219. nikiplos said

    Πάντως η παρουσία του Κασσελάκη με τον Τάϊλερ και τον σκύλο, πρέπει να αποτέλεσε ένα πολιτισμικό σοκ για τους περισσότερους συμπατριώτες μας. Το μόνο αντίστοιχο που μπορώ να ανακαλέσω από τη μνήμη μου (το υπενθύμισε φίλος) είναι το περίφημο «νεύμα» του Αντρέα στη Λιάνη στο αεροπλάνο στις 22 Οκτωβρίου του 1988!
    🙂

  220. sarant said

    219 Και κάποιον άλλον είδα, σήμερα στο Τουίτερ, που έγραψε στις 26/6 «Αυτός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ»

  221. stodgialohtinos said

    221 και πριν# Ε, καλά τώρα. Δε θέλω να περιαυτολογήσω αλλά είχα προβλέψει τη νίκη Κας ήδη από το βράδυ της 24/9/23.

  222. spyridos said

    Παι Αμερικα λει ο Καςελακις για να φερι τα χιμονιατικα ρυχα.
    Διακοπες ιχε ερθι.
    Αφιςτε μας μα πιυμε ενα καφε κανονικα, να μις μας βγενι απο το ματι.

    @121 κτλ
    Αφτος ο «επιχιριματιας» ο Δρανδακις εχι κανι μονο δανικα κι αγιριστα πιραμιδικα ντιλ.
    Πιγε για μαλι εδο κε βγικε κυρεμενος.

  223. Περί προφητών…

  224. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και ενώ μονοπωλεί την δημοσιότητα το τσίρκο του ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματική ζωή…
    «Στην Ελλάδα έχει αποδειχτεί ότι είναι δυνατόν να γυρίσουμε αιώνες πίσω στα εργασιακά δικαιώματα. Πρέπει να οδηγήσουμε σε ένα προοδευτικό κύμα στην Ισπανία και την Ευρώπη, που είναι ικανό να προωθήσει την προστασία των εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ισπανίδα αξιωματούχος.
    https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/405494_perase-ta-synora-i-fimi-gia-ergasiako-teratoyrgima-toy-adoni

  225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η πυρκαγιά ως ευκαιρία: αιολικά πάρκα σε περιοχή Natura στον Έβρο
    Οι «αετονύχηδες» της αγοράς, μάνι μάνι, με τους ασπρόγυπες (τις τεράστιες φτερωτές) εκπορθούν τα ενδιαιτήματα του μαυρόγυπα.
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/405537_i-pyrkagia-os-eykairia-aiolika-parka-se-periohi-natura-ston-ebro

  226. osiamaria said

    δοκιμή

  227. osiamaria said

    A σιχτίρ, πόρσε.

  228. osiamaria said

    Μα τόσο φθηνιάρης!

  229. ΣΠ said

    229
    https://www.news247.gr/politiki/nit-o-adonis-georgiadis-kai-ta-dora-tis-huawei-ti-apanta-o-ipourgos/

  230. osiamaria said

    Το 0,2 πάει υπέρ της ΕΥΠ.

    Νωρίτερα, καταστρατηγώντας την πρόβλεψη του Συντάγματος για πλειοψηφία 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αναφορικά με τον διορισμό μελών ανεξάρτητων αρχών, ο Κώστας Τασούλας ισχυρίστηκε ότι τα 3/5 επί των 27 μελών της Διάσκεψης είναι 16, με τον Διονύση Καλαματιανό και την Όλγα Γεροβασίλη να ζητούν σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και αναβολή της συνεδρίασης, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής.
    https://www.avgi.gr/politiki/462501_oloklirothike-kybernitiko-praxikopima-me-tis-psifoys-tis-ellinikis-lysis
    Το ΛΑΟΣ είν’ εδώ ενωμένο δυνατό.

  231. osiamaria said

    231

  232. osiamaria said

    Άντε πάλι.

  233. spyridos said

    231
    Εχουν κακές σχέσεις οι δεξιοί με την αριθμητική.
    Ετσι τα 550 εκ των αντιπλημμυρικών έγιναν σε δεύτερη φάση 70, σε τρίτη 6 και τελικά μάλλον 0.

  234. sarant said

    231-2 Aυτό με το 0,2 που το φάγανε είναι τεράστιο σκάνδαλο.

  235. osiamaria said

    235
    Προηγήθηκε κι η αλλαγή στη σύνθεση.

  236. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, παραδέχτηκε πως η απελθούσα διοίκηση της ανεξάρτητης Αρχής έχει επιβάλλει πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στον τηλεπωλητή δήθεν επιστολών του Ιησού. «Το deal το είδαμε, είναι πολλά τα λεφτά» σχολίασε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει συμφωνία κάτω από το τραπέζι για να σβηστεί το πρόστιμο στον Κυρ. Βελόπουλο.
    https://www.documentonews.gr/article/voyli-kai-episimos-kyvernitiko-dekaniki-i-elliniki-lysi-oloklirothike-to-galazio-praxikopima-kata-adae-kolotoympa-apo-spartiates/

  237. Θα πάμε κόντρα στη στρογγυλοποίηση τώρα;

  238. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι είναι τελικά οι Ατρόμητοι, απαυδισμένοι ή απηυδισμένοι;

    «Ως Ατρόμητος είμαστε έξαλλοι και απαυδισμένοι για τα όσα έγιναν στο ματς με την ΑΕΚ και συγκεκριμένα με τους Παπαδόπουλο (διαιτητή), Σάββα (β βοηθό), Παπαπέτρου (VAR) και Μωυσιάδη (AVAR).

    «Ως Ατρόμητος είμαστε έξαλλοι και απηυδισμένοι για τα όσα έγιναν στο ματς με την ΑΕΚ και συγκεκριμένα με τους Παπαδόπουλο (διαιτητή), Σάββα (β βοηθό), Παπαπέτρου (VAR) και Μωυσιάδη (AVAR).
    Εξαρτάται από ποιον αθλητικό ιστότοπο ενημερώνεσαι.

  239. sarant said

    239 Η αύξηση δεν δικαιολογείται, αλλά λέγεται.

    Επίσης, είναι απαυδημένοι ή απαυδισμένοι; Κανονικά, απαυδώ –> απαυδημένος, αλλά βλ. και αγανακτισμένοι, ευτυχισμένοι.

  240. Alexis said

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ=Το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα.

    Πρόκειται για ένα απίστευτο καραγκιοζιλίκι, ένα θέατρο του παραλόγου όπου ο ελεγχόμενοι (κόμματα-κυβέρνηση) στην ουσία διορίζουν αυτόν που είναι αρμόδιος να τους ελέγξει.
    Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει…

  241. ΓιώργοςΜ said

    241 Υποτίθεται ότι τα ΔΣ και οι πρόεδροι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια θητείας από την τετραετία της κυβέρνησης. Υποτίθεται επίσης πως υπάρχουν δικλίδες ώστε να είναι άτομα αυξημένου κύρους και ευρείας αποδοχής.
    Υποτίθεται…

  242. Γιάννης Κουβάτσος said

    240: Γίνεται δεκτό και το απαυδίζω.

  243. spyridos said

    Ανδρέας Ροδάκος

    Να τον χερεστε γιδια.

    Ο Πολάκης σας έφταιγε που τον έβγαλε στη φόρα.
    Κοιμήθηκε πατίρης ξύπνησε εκατομμυριούχος (5,5 εκ) από απευθείας αναθέσεις του μιζοτάκι.
    Για τιμωρία τον έβαλε ο κούλης από τον Ιούλιο πρόεδρο της επιτροπής που ελέγχει τις αναθέσεις στο δημόσιο.
    Είστε μια φάρσα.
    Δεν έχετε καν μια ψευτοδημοκρατία και ψάχνετε ζώνη αγνότητας της αριστεράς.
    Εκατοντάδες τέτοιοι έφαγαν όλο το χρήμα για έργα υποδομής σε βίλες και αυτοκίνητα.

    75τακατο ι δεκςια πολικατικια.

    Πιος θα ελεγχι τιν ΑΔΑΕ τορα;

  244. osiamaria said

    Κοντιάδης

  245. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Τι σημαίνει ότι ένα παιδί δεν έχει ένα ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Ξέρετε ποιο είναι το φθηνότερο ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Δεν είναι υγιεινό, αλλά είναι φθηνό: ένα χάμπουργκερ στα McDonald’s – 1,40 ευρώ κοστίζει, και αν συνοδευτεί με πατάτες 3,50 ευρώ. Τώρα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι ζούμε σε μια χώρα που οι γονείς δεν μπορούν να έχουν την οικονομική δυνατότητα για αυτό το γεύμα για το παιδί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Και στη συνέχεια το έκανε… καλύτερο: «Αν έχω πολύ μικρά εισοδήματα, δουλεύω περισσότερο».
    https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/405981_den-mporeite-na-plirosete-trofima-fate-fthino-fast-food

  246. osiamaria said

Σχολιάστε