Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προεπαναστατικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 23 Μαρτίου, 2024


Που τα λέω έτσι επειδή δημοσιεύονται στην  αρχή του τριημέρου της 25ης Μαρτίου,  κι όχι βέβαια  επειδή βρισκόμαστε σε προεπαναστατική περίοδο, κάτι που συνήθως εκ των  υστέρων το διαπιστώνει κανείς.

Και ξεκινάω με έναν τίτλο που σχολιάστηκε  πολύ στα σόσιαλ για την κακή του διατύπωση.

Κέρκυρα: Καταγγελία  για ασέλγεια 9χρονης εις βάρος 62χρονου

Αυτές οι εννιάχρονες έχουν  γίνει πολύ επίφοβες, δεν  τολμάς  να βγεις από το σπίτι σου, σχολίασε φίλος.

Αλλά ξέρουμε ότι ο τίτλος άλλο  εννοούσε. Άλλωστε,  στο in.gr που είχε κάνει την αρχική δημοσίευση το διόρθωσαν  γρήγορα σε:

Κέρκυρα: 62χρονος κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 9χρονης

αν  και, όπως συνήθως συμβαίνει  όταν ένα μεγαλοσάιτ κάνει μια γκάφα,  ο  παλιός τίτλος παραμένει αδιόρθωτος σε πολλές αναδημοσιεύσεις, ας πούμε εδώ.

* Μου γράφει φίλος:

Από αυτόματη μετάφραση έχουμε δει πολλα αλλα νομιζω πως ο χαρακτηρισμός ξεσκονόπανο για ρούχο γνωστής αλυσίδας με παρουσία και στην Ελλαδα θα έπρεπε τουλάχιστον να προβληματίσει τους Έλληνες υπαλλήλους της.

To λινκ εδώ.

* Και μια ακλισιά, αλλά απόδημη.

Η οθονιά είναι  από τον ιστότοπο  οργανισμού που διενεργεί έρευνα για την ελληνική διασπορά στην Γερμανία.

Απ’ όσα βλέπω,  ο οργανισμός τηρεί  σχολαστικά τις διατάξεις του GDPR, και μπράβο του, δεν είναι σαν κάτι ευρωβουλεύτριες.

Λιγότερο σχολαστικά φαίνεται να τηρεί τους κανόνες της γραμματικής, αφού προειδοποιεί ότι η ηλεδιεύθυνση θα αποθηκευτεί σε αρχείο στον Η/Υ του υπεύθυνου του προγράμματος, «Δρ Όθων Αναστασάκη».

Αλλά ο Όθων βέβαια κλίνεται,  αλλιώς να τον  λέγανε Όττο. Αφού δεν θέλουμε «ο Όθωνας», θα πούμε «ο Όθων, του Όθωνα», ή έστω του «Όθωνος».

Κανονικά μάλιστα κλίνεται και το  «Δρ», εγώ θα έγραφα «Δρος Όθωνα Αναστασάκη» ή «Δρα Όθωνα Αναστασάκη».

* Για τις ευρωβουλεύτριες που λέγαμε. Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε στο liberal.gr, ότι η μαχητική Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου αδίκησε τον εαυτό της:

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έσφαλλε.

Λέτε να έσφαλλε κατ΄εξακολούθηση; Μάλλον χειροτερεύει τη θέση της ο δημοσιογράφος! Έσφαλε, λοιπόν.

* Μετά την  Άννα-Μισέλ, που είναι βαφτισιμιά εστεμμένου,  πάμε σε μία εστεμμένη, που όμως δεν φοράει μόνο στέμμα αλλά και καπέλο. Την πριγκίπισσα Βεατρίκη (αγνοώ ποιας οικογένειας και ποιας χώρας) που, σύμφωνα με τον συντάκτη, φοράει «pillar box hat».

Pillar είναι ο πυλώνας, ο στύλος, δυσκολεύομαι να σκεφτώ πώς θα ήταν ένα pillar box.

Tα καπέλα αυτά λέγονται pill-box hat, γιατί θυμίζουν κουτάκι για χάπια (pill). Κάποιος άλλος ασεβώς θα έλεγε πως  θυμίζουν καθ*κι (που δεν το γράφω έτσι από σεμνοτυφία, αλλά για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας αν  καθοίκι ή καθίκι ή καθήκι).

Ενώ ο φίλος μας ο Τζι θα μας έλεγε ότι ένα ολοκαίνουργο λεοπαρδαλί τέτοιο καπέλο φορούσε η κοπέλα που απαθανάτισε ο Ντίλαν στο σχετικό τραγούδι:

* Τραγικός τίτλος τραγικής είδησης:

ΗΠΑ: Ισόβια κάθειρξη σε 32χρονη – Είχε εγκαταλείψει το μωρό της για να πάει διακοπές και πέθανε από αφυδάτωση

Αν έλειπε το πρώτο σκέλος και διαβάζαμε μόνο Είχε εγκαταλείψει το μωρό της για να πάει διακοπές και πέθανε από αφυδάτωση θα σκεφτόμασταν άραγε ότι είχε πάει διακοπές σε κάποια έρημο, όπου πέθανε από αφυδάτωση; (Και στην Κρήτη το παθαίνουν το καλοκαίρι κάποιοι τουρίστες).

Ή είναι εντάξει ο τίτλος και ψάχνουμε γωνίες στο δίευρο; Τι λέτε;

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της  εβδομάδας.

Mπουρανί στον Τύρναβο – Αναβιώνει το πιο «τολμηρό» έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Γιατί σε εισαγωγικά; Δεν είναι τολμηρό; Είναι τολμηρό  κατ’ επίφαση; Κάποιοι λένε ότι  είναι τολμηρό αλλά  ο συντάκτης έχει επιφυλάξεις;

* Ειδησάκι  από την Αμφιλοχία,  όπου ένα παιδί τραυματίστηκε σε παιδική χαρά.

Γράφει ο συντάκτης:

Οι παιδικές χαρές στον Δήμο Αμφιλοχίας, παρά τη μεγάλη πόθηση των παιδιών και των οικογενειών της περιοχής, βρίσκονται σε κατάσταση ανησυχητική.

Πόθηση δεν ξέρω να υπάρχει. Στο γκουγκλ βγαίνουν  κάμποσες ανευρέσεις,  αλλά οι περισσότερες είναι είτε αναπαραγωγή της παραπάνω είδησης είτε λάθος αντί για «πάθηση». Ποθητός, ναι, υπάρχει. Εγώ εδώ θα έβαζα  μάλλον «επιθυμία».

Από την άλλη, πώς θα φτάσουμε τον στόχο των 5 εκατομμυρίων λέξεων αν δεν πλάθουμε  ολοένα και καινούργιες; Οπότε,  επαινίζω τον συντάκτη για την ευρηματικότητά του, την ευρηματικότητα που δείχνει και στο συντακτικό,  όταν πιο κάτω λέει ότι κάτι  «δεν μόνο υπονομεύει τις προσδοκίες των  κατοίκων αλλά και…»

* Διεθνιστικό σπανακόρυζο.

Φίλος πρόσεξε την  προέλευση των συστατικών από το σπανακόρυζο που αγόρασε. Το σπανάκι απ’ την Τουρκία, το ρύζι από την Πολωνία, ο άνηθος από το Βέλγιο και το κρεμμύδι από τη Βουλγαρία.

Αλλά το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται εδώ,  άρα είναι ελληνικό.

* Φίλος στέλνει τον εξής  τίτλο από άρθρο ιατρικού περιεχομένου:

Ποια τα συμπτώματα ενός οξύ και ποια ενός χρόνιου αθλητικού τραυματισμού

Δίκιο έχει ο φίλος να διαμαρτύρεται. Εδώ, πρέπει να το κλίνουμε. Ο οξύς τραυματισμός (ή πόνος), του οξέος τραυματισμού ή πόνου.

Από την άλλη, τα επίθετα σε -ύς άλλοτε κλίνονται αρχαιότροπα, όπως εδώ, άλλοτε κλίνονται δημοτικότροπα (του βαθιού πηγαδιού), ενώ κάποιες φορές μένουν άκλιτα με την  άδεια της γραμματικής. Του άντρα του πολλά βαρύ -και  πώς άραγε θα κλίνουμε τον αψύ Κρητικό στη  γενική; Του αψύ Κρητικού, όχι;

* Τίτλος άρθρου:

Ο Ξαρχάκος δίνει βήμα σε μουσικούς που αξίζουν της προσοχής μας

Και στο κείμενο: Τα τραγούδια τους αξίζουν της προσοχής μας.

Σχολιάζει ο φίλος που το στέλνει:

Αν είναι κανείς πολύ σημαντικός πάει με γενική, υποθέτω. Αν είναι απλώς σημαντικός, με αιτιατική, όπως λένε και τα λεξικά. Σωστά;

* Στέλνει άλλος φίλος την εξής οθονιά με μηχανομεταφρασμένο κείμενο:

Kαι σχολιάζει:

Ο αλήστου μνήμης φαλακρός Πρόεδρος μπορεί να ηταν αρχηγός της ταξης στο ποδόσφαιρο (το αμερικανικό με τις βάτες) αλλά το αεροπλανοφόρο δεν έχει πάει στο σχολείο, (ουτε και ξερει γραμματα πολλά) οπότε το leader of the class σημαινει το υπερέχον στην κατηγορία του. Πάλι καλά…συχνα στη σελίδα αυτη τα αντιτορπιλικά μεταφράζονται καταστροφείς και τα καταδρομικά …κρουαζιερόπλοια!

Τι ήταν να  το πει; Δυο μέρες μετά, ξαναστέλνει το εξής:

Cruiser στα αγγλικά, αλλά καταδρομικό στα ελληνικά, όχι κρουαζιερόπλοιο!

* Κι αν δεν βαρεθήκατε τα στρατιωτικά, να το κάνουμε τριλογία, με ένα αεροσκάφος όμως -και εδώ το λάθος δεν είναι μεταφραστικό. Πρόκειται για άρθρο για την πτώση του F16:

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αγοράκια, εγώ είμαι άσχετος από μοντέλα αεροπλάνων, αλλά ο φίλος μας ο Ακίνδυνος, που το ψάρεψε στο Τουίτερ, λέει  ότι το αεροσκάφος της φωτογραφίας δεν  είναι F16 αλλά  Μιράζ.

Και σχολιάζει έξυπνα:

Στη φωτογραφία το Mirage 2000-5 που οι αρχές υποψιάζονται ότι ευθύνεται για την πτωση του F-16.

(Διότι, για ποιον  άλλον λόγο να βάλουν φωτογραφία  ενός Μιράζ σε ένα άρθρο για  την  πτώση ενός F-16; )

* Το short list των διαφόρων διαγωνισμών  και βραβείων έχει δυστυχώς (σχεδόν) καθιερωθεί να  αποδίδεται  «βραχύς» κατάλογος ή «βραχεία λίστα».

Προσωπικά, προτιμώ την απόδοση «μικρή λίστα» και πολύ παλιότερα είχα γράψει σχετικά:

Οι περισσότεροι λένε «βραχεία λίστα», αποδίδοντας κατά λέξη το shortlist. Ωστόσο, νομίζω ότι στα ελληνικά το long και το short πολλές φορές ταιριάζει περισσότερο να αποδίδονται «μεγάλος» και «μικρός»· βέβαια, η «βραχεία» έχει το δήθεν πλεονέκτημα ότι είναι πιο τρισχιλιετής από την «μικρή»· αλάργα όμως από τη γενική πληθυντικού –και δεν εννοώ το πρόβλημα με το «λιστών».

Τέλος πάντων, όλα αυτά τα προκαταρκτικά τα γράφω με αφορμή ένα «βραχείες κατάλογοι» που βλέπετε στην οθονιά που μου έστειλε φίλη (εδώ η είδηση).

Αμέσως κάτω από τον τίτλο το έχει σωστά: Τους βραχείς καταλόγους…

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος παρουσιάζει κυρίως παιδική και εφηβική λογοτεχνία.

Αναρωτιέμαι μάλιστα μήπως το λάθος προέκυψε όχι επειδή  μπέρδεψε ο υλατζής τα γένη αλλά επειδή  είχε βάλει αρχικά «οι βραχείες λίστες» και μετά το βρήκε (ο ίδιος ή κάποιος άλλος) ξενόφερτο οπότε το αντικατέστησε από το αυτόχθον «κατάλογοι» ξεχνώντας να αλλάξει το γένος του επιθέτου.

* Επί του πιεστηρίου, η κ. Βίκη Φλέσσα ανακοίνωσε την κάθοδό της στις ευρωεκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (είχε αποτύχει και σε προηγούμενες  εκλογές), με ένα μήνυμα σε πολυτονικό, όπου μάλιστα δεν παρέλειψε ούτε τις βαρείες.

Ή,  για να είμαι  ακριβής, γέμισε το κείμενο με βαρείες που δεν  έχουν  θέση, διότι έβαλε βαρείες και στην παραλήγουσα («απόψεις», «αισιοδοξία», «παρουσία») ενώ επίσης είναι λάθος η βαρεία όταν ακολουθεί σημείο στίξης, όπως στα «χαρά,» «Πολιτισμό.» Θα  μου πείτε, όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα.

Κι έπειτα, το πολύ ποτέ δεν  έβλαψε, έτσι δεν είναι;

* Και άλλο επί του πιεστηρίου, δυο λάθη στο μήνυμα του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη για την  25η Μαρτίου:

Αφενός, παραξενεύει η αναφορά σε «εθνικές επαναστάσεις του 17ου και του 18ου αιώνα». Τον 17ο αιώνα; Να εννοεί τάχα την ολλανδική; Ποια σχέση είχε όμως με την  ελληνική; Καμία.

Αφετέρου, βγάζει μάτι, στην πρώτη παράγραφο, η γέννηση  του νεοελληνικού κράτους το 1930.

Τελικά, κι αφού έπεσε το σχετικό κράξιμο στα  σόσιαλ, το υπουργείο διόρθωσε το κείμενο που έχει  αναρτηθεί στον  ιστότοπό του. Μακάρι να  δείχνει λιγότερη  τσαπατσουλιά στα άλλα καθήκοντά του ο κ. Υπουργός.

* Και κλείνω με μια πινακίδα ταπητοεπισκευαστηρίου, που νομίζω  ότι συνειδητά λογοπαίζει:

Αμ είναι αδιόρθωτα, καλέ μου άνθρωπε!

(Και εδώ ένας από πίσω ρωτάει: εννοείτε ότι δεν έχουν ακόμα διορθωθεί ή ότι δεν επιδέχονται διόρθωση; )

Καλό τριήμερο να έχετε!

181 Σχόλια to “Προεπαναστατικά μεζεδάκια”

  1. Θρασύμαχος said

    Στον τίτλο της είδησης «κατηγορείται για ασέλγεια», μεζεδάκι (νομικό, όχι γλωσσικό) είναι και η ίδια η ασέλγεια, όρος που ήδη εδώ και 5 χρόνια έχει εξαφανιστεί από τον Ποινικό μας Κώδικα.

  2. …στην  αρχή του τριημέρου της 25ης Μαρτίου…

    Μπα, μάλλον τετραημερο είναι. Στα σχολεία το γιόρτασαν από χθες Παρασκευή…

  3. Αντώνης said

    Καλημέρα.

    Ο ιστότοπος του οργανισμού που διενεργεί την έρευνα έχει κι άλλο ένα λαθάκι: «η ηλεκτρονική σας διεύθυνση ΓΙΑ αποθηκευτεί» αλλά ενδέχεται να πρόκειται και για lapsus clavis.

  4. Μπέρδεψαν τον 19ο αιώνα που περιλαμβάνει το 1821;

  5. Παναγιώτης Κ. said

    Κέρκυρα: Καταγγελία  για ασέλγεια 9χρονης εις βάρος 62χρονου.

    Ως γνωστό υπάρχει το γνωστό κλισέ για το τι είναι είδηση. (Είδηση δεν είναι να δαγκώσει ο σκύλος την κυρία του. Είδηση είναι να δαγκώσει η κυρία τον σκύλο της).

    Εγώ λοιπόν την παραπάνω είδηση την διάβασα στο πνεύμα της είδησης όπου η κυρία δάγκωσε τον σκύλο τους. 🙂

  6. Καλημέρα

    ωραία τα μεζεδάκια και φαρμακερό το χιούμορ του Μπομπ για το λεοπάρδαλο καπέλλο με κορυφαίο -νομίζω – το :

    Well, I asked the doctor if I could see you
    It’s bad for your health, he said
    Yes, I disobeyed his orders
    I came to see you but I found him there instead
    You know, I don’t mind him cheatin’ on me, but I
    Sure wish he’d take that off his head
    Your brand new leopard-skin pill-box hat

    Οσον αφορά την Βίκυ Φλέσσα, ίσως στην χρήση της βαρείας συμβουλεύτηκε τον Αδωνι(δα)

  7. Παναγιώτης Κ. said

    2. Έτσι εξηγείται η μεγάλη πτώση του μ.ο ηλικίας των θαμώνων στο καφέ όπου πίνω τον καπουτσίνο. ( Οδός Σοφούλη-Θεσσαλονίκη). Έβλεπα τις νεαρές και τους νεαρούς με τα γυμνά μπράτσα και…κρύωνα για λογαριασμό τους. 🙂
    Προσπαθώ να θυμηθώ τον εαυτό μου όταν ήμουν σε αυτή την ηλικία και αν είχα παρόμοιες αντιδράσεις τον καιρό της Άνοιξης όπως τώρα.

  8. Πέπε said

    7

    Θα ξανάρθουν τη Δευτέρα, πιο κομψοί, τα κορίτσια μέλιστα με μίνια. Από Τρίτη ο παραδοσιακός μ/ο ηλικίας θα επανέλθει.

  9. Νέο Kid said

    Το αεροσκάφος της φωτογραφίας δεν είναι Μιράζ, αλλά Ραφάλ (οι προεξέχων «καθρέφτης» (δεν είναι καθρέφτης βέβαια…) είναι χαρακτηριστικός

  10. sk said

    Quiz: Τι θεωρείτε πιο πιθανό, ο Πιερρακάκης να μην ξέρει τα δύο πρώτα ψηφία του ’21 ή να μην ξέρει ότι πρέπει να προσθέσεις 1 για να πάρεις τον αιώνα;

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    9 Ωχ, λες;

  12. BLOG_OTI_NANAI said

    Σπάνια η «πόθηση». Η επιπόθηση χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε θεολογικά κείμενα. Υπάρχει και το βιβλικό «επιπόθησις»:

  13. Πουλ-πουλ said

    «Κάποιος άλλος ασεβώς θα έλεγε πως  θυμίζουν καθ*κι»

    Πάντως στα καπέλα τύπου δοχεία νυκτός* ειδικευόταν διαχρονικά η μακαρίτισα Ελισάβετ.
    * Να πώς με αυτή την αέρινη τρίπλα αποφεύγεται ο σκόπελος της ορθογραφίας για την κακόσημη λέξη.

  14. Κιγκέρι said

    Η Φλέσσα έβαλε και τόσα παραπανίσια -ν (την χαρά, στην δημιουργική, στην σύγχρονη, στην διαδρομή), που κουδουνίζει το κεφάλι μου από την υπεροξυγόνωση!

  15. Νέο Kid said

    11.9 . Λέω! Απολύτως βέβαιο.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dassault_Rafale

    Σηκώνεται απ τη Λάρισα και βαράει 40 εγκλωβισμένους στόχους από Ιστανμπούλ μέχρι Σεβάστεια! (Σπυράδωνις mode off!…)

  16. Costas X said

    Καλημέρα, ωραία και σήμερα τα μεζεδάκια!

    «Κέρκυρα: Καταγγελία για ασέλγεια 9χρονης εις βάρος 62χρονου»
    Κάποιες φορές στην Κέρκυρα οι φράσεις και οι λέξεις έχουν άλλο νόημα, όπως η φράση που είχε πει κάποτε στο δάσκαλο ένας συμμαθητής : «Όχι πάλε εμένανε κύριε, εμένανε με βαρήσατε τώρα σε λίγο»! 🙂

  17. BLOG_OTI_NANAI said

    Όπως έχουμε πει για την γνωστή ανιστόρητη καραμέλα, οι ελληνορθόδοξοι επαναστατούσαν διαρκώς από τον 15ο αιώνα και βεβαίως, τα «Ορλωφικά» προηγήθηκαν και της Αμερικανικής και της Γαλλικής επανάστασης. Και ο Κολοκοτρώνης ξεκάθαρα διαφοροποίησε την δεύτερη από το 1821 λέγοντας ότι η Γαλλική ήταν εμφύλιος, ενώ η δική μας, η δικαιότερη όλων, ήταν έθνος με έθνος.

    Όπως λέει και ο Θούριος, «ως πότε παλικάρια» θα μας πρήζουν με αυτή την καραμέλα, ότι οι ελληνορθόδοξοι επαναστάτησαν επειδή πήραν παράδειγμα από τρίτους. Ναι, γνώριζαν το κλίμα, οι εξωτερικές συνθήκες παίζουν πάντα ρόλο, πόσο μάλλον όταν εξαρχής έχεις θέση ως στόχο να ευαισθητοποιήσεις και τους Ευρωπαίους για να σε βοηθήσουν, αλλά η παράδοση των επαναστάσεων στον υπόδουλο χώρο της ρωμιοσύνης ήταν ήδη αιώνων και στα πλαίσια ενός ολόιδιου και απαράλλακτου άξονα σκέψης, ότι είμαστε υπόδουλοι από το 1453 στους Τούρκους, τους αλλόθρησκους και βάρβαρους καταπιεστές και πρέπει να γλυτώσουμε από τα δεινά που μας έχουν επιβάλλει.

    Μια που έφτασε η 25η Μαρτίου, ανυπομονώ να δω γραμμένες κωμικές ατάκες από τα μαρξιστικά απολιθώματα σκέψης (Κρυφό Σχολειό, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Αγία Λαύρα, Τριπολιτσά, Γρηγόριος Ε΄) γιατί πάντα μου φτιάχνουν τη διάθεση. Έβλεπα προχτές έναν ταλαίπωρο που μην μπορώντας να διαψεύσει τη θυσία του Ζαλόγγου, έγραφε με το γνωστό συγκαταβατικό ύφος ότι «επιτέλους» πρέπει να τελειώνουμε με τους εθνικούς μύθους όπως ότι δεν τραγουδούσαν… «στη στεριά δεν ζει το ψάρι». Πόσο απελπισμένος πρέπει αν είσαι για να βάζεις σε βιβλίο κάτι τέτοιο ως «διάψευση εθνικού μύθου»…

  18. sarant said

    13 Σωστά!

    14 Παρενέργειες της υπεροξυγόνωσης

  19. Κιγκέρι said

    0, 13:

    Ακούς εκεί καθίκι, δοχείο νυχτός και δε συμμαζεύεται!

    Φέσι (λίγο μετά το 3:00):

  20. Pedis said

    Ούτε βραχεία ούτε μικρή. Κοντή είναι η λίστα! Σόρρυ.

    Αλλιώς, σε πιο στρατιωτική ορολογία «Κατάλογος επιλεχθέντων υποψηφίων». Το λες «ΚΕΥ» και είσαι πιο σύντομος και καλύτερος κι από αμερικάνο καραβανά γλωσσοπλάστη.

    Πείτε το «Σορταλίστα» αν δεν πηγαίνει στο ευγενές στόμα του Έλληνος το σορτλίστ, το ρεμπρίζ, το μάρκετιν, το μάνατζμεντ … 🤩

    Το «πυρηνικό ριφιφί» δεν μπαίνει στην κοντή λίστα στο διαγωνισμό για καραμεζέδαρους; Πώς σου διέφυγε;

    Πώς έπαψα να εφησυχάζω για την πυρηνική τρομοκρατία (και έμαθα να αγαπώ την κυβέρνηση)

  21. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    8# τα κορίτσια μέλιστα με μίνια

    Υπέροχο. Μέλιστα τα κορίτσια. Αρκεί να είναι με μίνια και όχι με μίνϊα.

  22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>πώς άραγε θα κλίνουμε τον αψύ Κρητικό στη γενική;

    του αψιού, (αψού θαρρώ λέγαμε στο χωργιό- αψόθυμος το παρόμοιο), μου ΄ρχεται φυσικότατα (ο που μικρομαλλιαρίζει δεν γεροντοξεχνά 🙂 )

    -Αψιά ξίδια, αψά λόγια, και τα δυο θα τα λεγα.

  23. Καλημέρα,
    10 Το έτος 0 φταίει (κι ο αιώνας 0 κλπ) 🙂

    Το σπανακόρυζο της φωτογραφίας είν’ ελληνικό και με τη βούλα. Από 520 αρχίζει το μπαρκόντ του. (Έχεις ανοίξει ποτέ το -γερμανικό, γαλλικό κλπ- αυτοκίνητό σου να δεις τι γράφουν τα διάφορα κομμάτια του; Βέβαια, θα μου πεις πως κυριαρχεί η Κίνα σ’ αυτά, αλλά έχει κι απ’ αλλού καλούδια. Και το κάθε ανταλλακτικό δεν γράφει αναλυτικά από τι κι από είναι φτιαγμένο).

  24. # 21

    Μωρέ με μίνϊα, να μην σκουριάζουνε κλιαπό πάνω μέικάπ !

  25. xar said

    short list:
    Όντως έχει καθιερωθεί εις την επιχειρηματικήν. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν το λένε απλά λίστα επιλεγμένων ή αν θέλουμε πιο αρχαΐζουσα λέξη, τα επιλεγέντα/προκριθέντα.

    Μάλλον τέτοιου τύπου εκφράσεις (όπως π.χ. και το «θα σε πάρω πίσω») προκύπτουν γιατί πρωτακούμε κάτι σε μια ξένη γλώσσα και όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την έννοια μεταφράζουμε (αν μεταφράσουμε) λέξη-λέξη, παρότι η έννοια δεν είναι εντελώς καινοφανής ούτε δύσκολο να αποδοθεί απροβλημάτιστα στα ελληνικά. Ίσως γιατί είναι πιο εύκολο για τον εγκέφαλό μας και παραπέμπει απ’ ευθείας στην ξένη φράση, ενώ η χρήση αντίστοιχων όρων από τα νορμάλ ελληνικά απαιτεί (αρχικά τουλάχιστον) λίγο περισσότερη σκεψη, άσε που ο άλλος, παρότι θα καταλάβει τι θέλουμε να πούμε καλύτερα, ιδίως αν δεν γνωρίζει την ξένη έκφραση, δεν θα καταλάβει ότι είμαστε γνώστες, ενημερωμένοι και μονδέρνοι.

  26. Α. Σέρτης said

    «Πόθηση δεν ξέρω να υπάρχει.»

    Και βέβαια υπάρχει (λεξικογραφημένο εδώ και πολλά τέρμινα)

    Κάθε άλλο παρά «μεζεδάκι»…

  27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Καταγγελία  για ασέλγεια 9χρονης εις βάρος 62χρονου.
    πες πες και γράψε γράψε, βλέπω κατεβαίνει η ηλικία όχι μόνο της συναίνεσης αλλά και της παρενόχλησης! – δεκάχρονα, είναι πια ποινικά υπεύθυνα για πρώτη δόση 😦

  28. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    23 Είπαμε, παγκοσμιοποίηση

    Θα λείψω για μερικές ώρες.

  29. xar said

    Λοιπόν κάθησα και διάβασα για πρώτη φορά στη ζωή μου το άρθρο του Πορτοσάλτε. Τι ογκόλιθος σκέψης είναι αυτός; (όχι ότι περίμενα και τίποτα καλύτερο). Η ανάλυση και τα επιχειρήματα τού βγάζουν νόημα, μόνο αν δέχεσαι α πριόρι και α πριόνι ότι:

    1. Η σεπτή μας κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε σκάνδαλα, δεν παρακολουθούσε κανένα, δεν έκανε πουσμπάκς (παρεξήγηση, απλά βάζει τους μετανάστες να κάνουν πουσαπς και κολύμβηση μακρινών αποστάσεων για να διατηρούν τη σωματική τους ευεξία) κτλ.
    2. Υπάρχει μια διεθνής δράκα συνωμοτών, με αρχηγό τον προδότη Αρβανίτη και μοναδικό στόχο να δυσφημίσουν την ένδοξη χώρα μας
    3. Ό,τι είναι δεξιό αξίζει κεφαλαία γράμματα.
  30. xar said

    Νικοκύρη και μια μαρμάγκα, όταν γυρίσεις.

  31. Θρασύμαχος said

    «να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες όπου δη» https://www.iefimerida.gr/politiki/paylos-marinakis-iefimeridagr-7-alitheies-dystyhima-tempon

  32. Σε άλλο άρθρο είχε μπει F15

  33. Konstantinos said

    ξερει γραφή ο Πορδοσαλτε? Εντυπωσιαζομαι.

    Και μια και αναφέρθηκε ένα σχετικό τραγουδάκι

    Μεσα σ’ ένα τρενο βαλτε
    τον Αρουλη Πορδοσάλτε,
    ειναι αηδιαστκός
    καργα κυβερνητικος,
    σκατά βγαζει απ το στόμα
    δεν αντέχεται η βρώμα
    που εκπεμπει καθε μερα
    απ τον σκάι, αυτή η λέρα.
    Ίσως ερθει η θεία δίκη
    για ετούτο το σκουλίκι,
    να πληρώσει μες στο τρενο
    που θα τρεχει διχως φρενο,
    για τις τόσες του βρωμιές
    του Κυριάκου ο χαφιές,
    και φωνή στη χώρα όλη
    θα ακουστεί για τον καριόλη,
    Αρη, η σκέψη μας μαζί σου,
    Πορτοσάλτα και γαμήσου!

    Ωδή στον Αρη Πορδοσάλτε,
    Από την ποιητική συλλογή
    ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΙ

  34. 9:

  35. Κιγκέρι said

    Χρόνια πολλά στους Θεόδωρους και στις Θεοδώρες είπαμε; Δεν είπαμε! Χρόνια πολλά, λοιπόν, όποιοι κι αν είστε!

  36. Ο Πιερρ πήρε όλη τη δόξα, αλλά, πραγματικά, ας με βοηθήσει κάποιος να καταλάβω τι σχέση έχει η επανάσταση του 21 με το ιδανικό της διαφορετικότητας.

    https://www.minedu.gov.gr/news/57953-22-03-24-25

  37. Theo said

    Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε όσους (και όσες φυσικά)σχολιαστές και αναγνώστες του ιστολογίου γιορτάζουν σήμερα.

  38. voulagx said

    Για να βρούμε σε ποια ν-άδα ανήκει ένας αριθμός α εκτελούμε την ευκλείδεια διαίρεση: α/ν=π+υ/ν, όπου π=πηλίκο και υ=υπόλοιπο. Αν υ=0 τότε ο αριθμός α ανήκει στην π ν-άδα αλλιώς, αν δηλαδή το υ>0, τότε ο α ανήκει στην (π+1) ν-άδα.

    Παράδειγμα 1: α=1800 και ν=100 τότε:

    1800/100=18+0/100, δηλ/ υ=0 άρα το 1800 ανήκει στην 18η εκατοντάδα.

    Παράδειγμα 2: α=1821 και ν=100 τότε:

    1821/100=18+21/100, δηλ. υ=21>0 άρα το 1821 ανήκει στην 18+1=19η εκατοντάδα.

    Αυτά τα μαθαίναμε στο Γυμνάσιο, στο οποίο πρέπει να ξαναπάει ο υπουργός για να τα εμπεδώσει.

  39. ndmushroom said

    Καλημέρα από τα 35 χιλιάδες πόδια.
    Νοικοκύρη, Αναστασάκη τον λένε τον Όθωνα, όχι Αποστολάκη.
    Όσο για την ασέλγεια, πριν λίγες μέρες 12χρονη κατηγορήθηκε, μέσες άκρες, από εισαγγελέα ότι αποπλάνησε μεσήλικα. Η ασέλγεια 9χρονης σε βάρος 62χρονου είναι απλά το επόμενο λογικό βήμα.

  40. xar said

    @36
    Με τις νοητικές ακροβασίες που κάνει, φτάνει να υποστηρίζει ότι η επανάσταση συμβολίζει την αντίσταση στη βία! (Αν έβαζε στην κρατική βία, ο καταπληκτικός αυτός συλλογισμός θα μπορούσε να μπει και σε προκύρηξη των Πυρήνων της Φωτιάς)

  41. Πάντως πάει και λίγο american revolution +/-1776.

  42. Χαρούλα said

    Καλό τριήμερο! 
    Πολλές ευχές στους ημερολογιακούς ταξιδιώτες Θεόδωρους και Θεοδώρες!

    #38 Voulagx, πέστα! Τόσο απλά, που απορώ πως μπερδεύτηκε;;;;🥹☺️
    «Αυτά τα μαθαίναμε στο Γυμνάσιο, στο οποίο πρέπει να ξαναπάει ο υπουργός για να τα εμπεδώσει.»
    Χρειάζεται μάλλον να πάω και γω😂🤣😂!

  43. spyridos said

    38

    «το 1800 ανήκει στην 18η εκατοντάδα.»
    Αλλά ταυτόχρονα είναι η πρώτη χρονιά του 19ου αιώνα.
    Μην μπερδεύουμε τα μαθηματικά με την ιστορία.

  44. Πέπε said

    38

    Αυτό πρέπει να σχετίζεται μ’ ένα μαθηματικό ρέμπους (λεξίγριφο) που μου παρουσίασε ένας μαθητής τις προάλλες. Είχε κάτι τέτιους τύπους όπου δεν καταλάβαινα τίποτε αλλά οπωσδήποτε περιελάμβαναν υ, π και ν, και είχε και το γεωμετρικό σχέδιο μιας έλλειψης. Ξέρετε κύριε τι είναι αυτό; (Δεν ήξερα ούτε από μακριά.) Η έλλειψη ύπνου! 🙂

    Ήταν την Πέμπτη, που είχαμε παγκόσμια μέρα ποίησης. Δεν ξέρω αν το παιδί είχε πάρει χαμπάρι ότι ταυτόχρονα ήταν και παγκόσμια μέρα ύπνου, όπως έμαθα εγώ το απόγευμα αφού είχαμε σχολάσει…

  45. Prince said

    20α. Της κοντής τής λίστας τα αγγλικά τής έφταιγαν.

    8. & 21. «Μέλιστα τα κορίτσια.»
    Τί θα’λεγε γι’αυτό το λαθάκι ο Φρόιντ που δεν το ξέρουμε ήδη;

    22. «…πώς άραγε θα κλίνουμε τον αψύ Κρητικό στη γενική;» «Του αψιού».
    Γείτσες! 🙂

  46. Stavroula said

    Χρόνια πολλά στον Θεόδωρο και Θεοδώρα.

    44. Το rebus προέρχεται από τη λατινική φράση nōn verbīs sed rebus, που σημαίνει «όχι με λόγια αλλά με πράγματα.»
    Τα rebus είναι, κατά μία έννοια, η ρίζα πολλών αρχαίων γραπτών συστημάτων καθώς δημιουργήθηκαν με τη χρήση των rebus, δηλαδή με εικόνες που αντιπροσωπεύουν λέξεις ή συναφείς ήχους. Τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά είναι ένα παράδειγμα μιας γλώσσας που έχει πολλές τέτοιες επαναλήψεις.
    Τι είναι τα Rebus; (pointsandpicas.gr)

    ΑΝΤ1, ένα γνωστό ρέμπους.

  47. voulagx said

    #43: Όχι. Διότι: 1801/100=18+1/100, άρα π=18 και υ=1>0 , συνεπώς το 1801 ανήκει στον 18+1=19ο αιώνα και μάλιστα είναι το 1ο έτος του 19ου αιώνα.

  48. π2 said

    Άλλο ένα αμελλητί στο κατάπτυστο από κάθε άποψη άρθρο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα Τέμπη.

    https://www.iefimerida.gr/politiki/paylos-marinakis-iefimeridagr-7-alitheies-dystyhima-tempon

  49. spyridos said

    47
    Όχι και γιαυτό γιορτάσαμε την αρχή της νέας χιλιετηρίδας την 1/1/2000.
    Πολλοί συμφωνούν μαζί μου και ελπίζω σε λίγο να εμφανιστούν.

  50. Χαρούλα said

    #38,43,47,49,  εεεεέτοιμη!
    Γιάννη #23 που είσαι; Ξεκινήσαμε☺️😊

  51. Πέπε said

    59 κ.σχετ.:

    Σα δε βαριέστε ρε παιδιά, τα ίδια κάθε τρεις και λίγο. Τέλος πάντων, ελάτε να παίξετε αλλά μη χρονίσει το πράμα γιατί περιμένουν ουρά άλλα δύο ζευγάρια για ματς: ορθοπεδικοί VS ορθοπαιδικών και κουνελακιστές VS βουνελακιστών.

    46:

    Σταυρούλα, πετάξου μια βόλτα από την ανάρτηση «στην ΕφΣυν»: άνοιξες μια κουβέντα αλλά μάλλον δεν παρακολούθησες την εξέλιξή της.

  52. π2 said

    Μάλλον εγώ τα μπέρδεψα τελικά με το αμελλητί. Mea culpa.

  53. Θα τριγυρνάει ο μακαρίτης ο ΣΠ στον τάφο του…

    αιώνας = (έτος-1):100 + 1, όπου : το ακέραιο πηλίκο της ευκλείδειας διαίρεσης φυσικών αριθμών, που μάθαμε πρώτη-πρώτη στο δημοτικό, τότε που η διαίρεση είχε δυο αποτελέσματα, πηλίκο και υπόλοιπο, πηλίκο ήταν πόσες φορές χωρούσε ολόκληρος ο διαιρέτης (το 100 εδώ) στο διαιρεταίο (το έτος-1 εδώ), και υπόλοιπο τι περίσσευε -άμα περίσσευε μηδέν, λέγαμε τη διαίρεση τέλεια, αλλιώς ατελή.

    Μετά σας φάγαν οι υποδιαστολές, οι πραγματικοί αριθμοί και τα κομπιουτεράκια.

  54. Χαρούλα said

    #51 Πέπε, σωστοοοός!😉

  55. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    30 Η μαρμάγκα είναι άδεια, περιέργως

    33 Ο Πορτοσάλτε παιρνιέται για λόγιος

    39 Ωχ ο Μέφρι. Διόρθωσα.

    45α Α μπράβο

    52 Ακριβώς.

  56. xar said

    @55α
    Ήταν το σχόλιο #25, που στην αρχή μου έδειχνε ότι περιμένει έγκριση, μετά δεν το έβλεπα καθόλου, τελικά μετά από κανά μισάωρο το εμφάνισε. Μυστήριαι οι βουλαί…

  57. sarant said

    Το κάνει καμιά φορά.

  58. voulagx said

    #49: Το ότι ήταν λάθος ο εορτασμός του μιλλένιουμ την 1/1/2000 αντί για το σωστό 1/1/2001 είναι κοινό μυστικό, το είχαμε συζητήσει με τον αείμνηστο ΣΠ στο σχετικό άρθρο. Οι πρόγονοί μας γιόρτασαν, πολύ σωστά, τον ερχομό του 20ου αιώνα την 1/1/1901.

  59. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
    Και ένα συνακόλουθο γαστριμαργικό επίμετρο:
    “Pill-box clan” (και κοιλιά περίδρομο)
    Ήθη άνηθου στα Βέλγια/ λουξ -βουρ!, για Λουξεμβούργα
    Και εδώ, σ’ εμάς, ασέλγεια/ διαπράττει μια κακούργα
    πεντάχρονη, μικρών λιστών/ κατσικοπόδαρων ληστών,
    Κυβέρνηση με πόθηση/ να ‘ναι βασίλειο-σόι
    που βγάζει αισχρήν απώθηση/ να πίνει και να τρώει
    με καταδρομικό γραμμής/ σε κρουαζιέρα επιδρομής
    και, βαρυστομαχιάζοντας,/ βαρεία σκιά της να ‘μπει
    ώς να χαθούν βουλιάζοντας/ νόμοι, F-16, κάμποι
    (βεβαρημένα, όλα, εν πολλοίς/ από γιό-γιό επικεφαλής)

  60. sarant said

    58 Σε κάποιο χρονογράφημα του 1900 είχα δει ότι κορόιδευαν τον Κάιζερ επειδή είχε γιορτάσει την 1/1/1900.

  61. Θρασύμαχος said

    #55β΄: παιρνιέται?!

  62. sarant said

    61 Ωχ, στραβομάρα, περνιέται

  63. Μαρία said

    Ακροδεξιά λεξιπλασία κατα το γυναικοκτονούμαι, πατροκτοκτούμαι κλπ 🙂

    Κυρίως, όμως, έλεγαν ότι το πάρκο δεν πρέπει να είναι αφιερωμένο μόνο στους Εβραίους αλλά και σε «όλους τους Ελληνες που γενοκτονήθηκαν»! Για να έχει η πλατεία «ολιστικό χαρακτήρα»! https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/426997_earini-synaxi-akrodexion-fantasmaton

  64. sarant said

    63 Χμ, το έχω ξαναδεί το «γενοκτονήθηκαν» από τέτοιους πάντα κύκλους.

  65. Αλφα_Χι said

    • Ερασιτέχνης Ολυμπιακός: την έπιασε από τον Λαιμό και την «έπνιξε» (Ο Ολυμπιακός νίκησε στο πόλο τη Βουλιαγμένη 10-4)

    Αλλά τα ίδια έκανε και ο Παναθηναϊκός, με στραγγαλισμό, όμως, όχι με «πατητή»:

    • Τι ζήσαμε πάλι στο ΟΑΚΑ! Ο Παναθηναϊκός AKTOR έπιασε από τον λαιμό στο δεύτερο ημίχρονο την Μπαρτσελόνα και την «έπνιξε» για να φτάσει σε μια σπουδαία νίκη (89-81)! Ηγέτης του ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος πήρε από το χεράκι τους «πράσινους» και τους καθοδήγησε σε μια απίθανη ανατροπή.

    Διαπίστωση : Καθιερωμένη έκφραση σε αθλητικό πνεύμα.

  66. freierdenker said

    0, «οπότε το leader of the class σημαινει το υπερέχον στην κατηγορία του»

    leader of the class είναι το πρώτο χρονικά πλοίο της κατηγορίας (κλάσης) που κατασκευάστηκε, και δίνει το όνομα στην κατηγορία του.

    Η κλάση Ford αντικαθιστά την κλάση Nimitz. Το πρώτο αεροπλανοφόρο της κλάσης Nimitz που κατασκευάστηκε ήταν το Nimitz, και ακολούθησαν άλλα εννιά αεροπλανοφόρα πάνω στο ίδιο σχέδιο.

  67. sarant said

    66 Λογικό είναι αυτό που λες

  68. 50 Συγγνώμην, αλλά δεν κάνει μόνο ο Νικοκύρης βόλτες. Σήμερα ήμανε(σικ) στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (https://www.mnep.gr/), Άρεως 10 στο Μοναστηράκι. Το γράφω για να κάνω και διαφήμιση 🙂 Από τον άλλο μήνα θ’ ανοίξει επιπλέον αίθουσα με έργα του Θεόφιλου από σπίτι στη Νάπη Μυτιλήνης.
    Επί του θέματος, γι’ αυτό έριξα εγώ τα άδεια. Ξέρω πως θα υπάρξει η σχετική ανταλλαγή 🙂 🙂 🙂

  69. sxoliastis2020 said

    Δεν ξέρω αν είδατε την παρακάτω είδηση:

    Σύμβαση 717: Ελεύθεροι οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, με εγγυήσεις «μαμούθ»

    Τα δύο στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ θα καταβάλουν εγγυήσεις ύψους 500.000 και 600.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τους επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα….

    Ελεύθεροι με την επιβολή υψηλότατης χρηματικής εγγύησης αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στην Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, οι δύο πρώτοι από τους 23 κατηγορούμενους για την υπόθεση της σύμβασης 717 για κρίσιμα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο η οποία παρέμεινε ανεκτέλεστη επί σειρά ετών.

    Και αναρωτιέμαι:

    Πως υπολογίστηκε το ποσό της εγγύησης; Γιατί ο ένας 100.000 € περισσότερα; Και τέλος, τα «στελέχη» ήταν, σε τελευταία ανάλυση, δημόσιοι υπάλληλοι! Που τα βρήκαν αυτά τα λεφτά;

    https://www.kathimerini.gr/society/562943500/symvasi-717-eleytheroi-oi-dyo-protoi-katigoroymenoi-katevalan-eggyiseis-mamoyth/

  70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Deepfake , το νέο μετα-παιχνίδι (στο δρόμο του επίδοξου σημαιοφόρου)
    https://www.tiktok.com/@deepfakegr7/video/7348350186755788064

  71. 68 (50) Μπααα. Κρίμα στα ποπκόρν. Γρήγορα τέλειωσε…

  72. Επίσης, χρόνια πολλά στους Θόδωρους (ή Θεόδωρους) και Θοδώρες (εδώ έχει πολλές παραλλαγές) του ιστολογίου.

  73. xar said

    @72
    Έχει και Θοδωρήδες, παλιότερα είχε και Τεό.

    Χρόνια πολλά σε όλους!

  74. … πριγκίπισσα Βεατρίκη … φοράει «pillar box hat». …
    Pillar είναι ο πυλώνας, … τα καπέλα αυτά λέγονται
    pill-box hat, …

    Φορεί
    πίλον pill-box
    η πριγκίπισσα

  75. … «τολμηρό» έθιμο …
    Γιατί σε εισαγωγικά; …

    Ίσως σκέφτηκε
    «αλμηρό»

  76. … Οι βραχείες κατάλογοι του Ελληνικού Τμήματος της IBBY 2024
    (Κύκλος) …

    Προφανώς
    βραχυκύκλωσε

  77. … οθονιά είναι από τον ιστότοπο …
    «Δρ Όθων Αναστασάκη». …

    Το λες και
    Οθωνιά

  78. evamaten said

    69
    Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα όταν το άκουσα. Δεν είναι άξιο απορίας;

  79. Pedis said

    # 71 – Άσε τα ποποκόρνια και πιάσε το bullshitόμετρο (και ρύθμισέ το σε μεγάλη σκάλα να μην φλομώσει). Έτοιμος; 😂🤣

    Μιλούσα με μια φίλη μου και μου είπε ότι τη μητέρα της από όλα αυτά που έχω γράψει τη «χάλασε» πιο πολύ το κρυφό σχολειό. Ρώτησα γιατί. Και μου απάντησε ότι της στέρησε τη βασική αιτία που είχε για να μισεί τους Τούρκους. Είναι στοιχείο της κυρίαρχης ιδεολογίας στην Ελλάδα και επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, όχι απαραίτητα μόνο συντηρητικούς, η σύγκρουση και το μίσος απέναντι στους Τούρκους. Νομίζω λοιπόν ότι το κρυφό σχολειό είναι ο επιδραστικότερος μύθος, γιατί είναι ο πιο συνδυαστικός. Είναι ένας μύθος που επενδύει στην ταυτότητα, γιατί μιλάει για εμάς, «το έθνος μας, που είμαστε αγωνιστές, που αντέχουμε, που έχουμε τη γλώσσα μας, την τρισχιλιετή συνέχεια, εμάς που αντιστεκόμαστε σε αυτούς που προσπαθούν να μας εξαφανίσουν». Πέραν όμως από την ταυτότητα, έχει και την ετερότητα μέσα. Και μια πολύ επιθετική ετερότητα: οι άλλοι, οι κακοί, οι Τούρκοι που πήγαν να μας εξαφανίσουν, και αργότερα οι Βούλγαροι που πήγαν να εξαφανίσουν τους Ελληνες στη Μακεδονία, και πάει λέγοντας. Αυτή η διαρκής επίκληση ενός εχθρού που θέλει να μας εξαφανίσει κι εμείς αμυνόμαστε είναι ταυτοτικό μας στοιχείο. Και βεβαίως, κορυφαίο στοιχείο μέσα σε αυτόν τον μύθο του κρυφού σχολειού είναι ο ρόλος της Εκκλησίας. Το κρυφό σχολειό μαζί με τον απαγχονισμό του Πατριάρχη (που δεν είναι μύθος το ότι έγινε, αλλά το για ποιο λόγο έγινε), είναι ο μεγάλος φούρνος από τον οποίο τρώει ψωμί η Εκκλησία τόσα χρόνια, επιβεβαιώνει έναν κρίσιμο ρόλο στην ιστορία του έθνους και έτσι κερδίζει πόντους εξουσίας. «Χάρη σε εμένα υπάρχεις σήμερα, εμένα πρέπει να ακούς και σήμερα», μοιάζει να λέει στον κόσμο. Το κρυφό σχολειό είναι η κορωνίδα, το λαμπρότερο πετράδι στο στέμμα των εθνικών μας μύθων.

    Το κρυφό σχολειό είναι το λαμπρότερο πετράδι των εθνικών μας μύθων

  80. spyridos said

    79
    Ναι καλό. Η ψυχή μας βγαίνει και δεν μπορούμε να πιάσουμε 100 σχόλια.
    Περιμένω τώρα να γράψει για το κρυφό σχολειό που ήταν στο νησί (Πλατειά) στην Αργολίδα, να γελάσει λίγο το χειλάκι μας.
    28/10 θα μας έρθει ο Κουκίδης.

  81. Μαρία said

  82. Μαρία said

  83. sarant said

    77 Πολύ καλό!

    81-2 Ομολογία

  84. BLOG_OTI_NANAI said

    Αν και χωρίς ελπίδα σε λοβοτομημένους, το Κρυφό Σχολειό δεν απορρίπτεται επειδή μπόρεσε κάποιος να διαψεύσει τις μαρτυρίες, αλλά επειδή απλά έτσι του επιβάλλει η ιδεολοπία-ιδεοληψία του. Το συγκεκριμένο βιβλίο -δεν ξέρω πως να πω ότι οι παρόντες εξαιρούνται διότι το παρουσίασε και ο Νίκος- αποτελεί μνημείο γελοιότητας για όποιον έχει διαβάσει επιστημονικά έργα στη ζωή του.

    Αραδιάζει χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς υποσημειώσεις, γνωστές μπαρουφολογίες του διαδικτύου.

    Για το Κρυφό Σχολειό στη βιβλιογραφία έχει βάλει τον… Άλκη Αγγέλου. Ο Άλκης Αγγέλου όμως παραχάραξε την κατά γράμμα μαρτυρία του Κανέλου για «κρυφό σχολείο», διότι είναι διαφωτιστής, αντικληρικαλιστής, βρίζει την Εκκλησία, κατηγορεί του κληρικούς, και παραδέχεται και φανερά σχολεία.

    Βλέπουμε πως ο ταλαίπωρος Παναγιωτίδης, κάνει την σχετική κατήχηση ότι το Κρυφό Σχολειό υπάρχει για να υμνήσει τον ρόλο της Εκκλησίας. Και αγνοεί την μαρτυρία του Κανέλου που βρίζει την Εκκλησία και επικαλείται τον Αγγέλου, που παραχάραξε τον Κανέλο, μην πιστεύοντας ίσως ότι θα έρθει η ψηφιακή εποχή όπου σπανιότατα τεκμήρια θα έρθουν στα χέρια του πολύ κόσμου και θα γελοιοποιηθεί.

    Ο Άλκης Αγγέλου γνωρίζοντας την τεράστια σημασία της μαρτυρία του Κανέλου, αγωνίστηκε να την διαψεύσει, αλλά καμιά απάτη δεν κρατάει για χρόνια.

    Ας έρθει εδώ ο Παναγιωτίδης να δούμε τι έχει να πει που γράφει γελοιωδώς ότι «οι Τούρκοι δεν απαγόρευαν», ενώ όλη η Τουρκοκρατία είναι γεμάτη από μαρτυρίες απαγόρευσης, και να μας εξηγήσει για ποιον λόγο έχει επικαλεστεί τον Αγγέλου ενάντια στο Κανέλο χωρίς να αναφέρει την σχετική πλαστογραφία.

    Επίσης αν έρθει θα ρωτηθεί αν έχει υπόψη του ότι ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης και πολλοί άλλοι σπουδαίοι οπλαρχηγοί μιλούν για την ημέρα της 25ης Μαρτίου, την οποία όπως έχει δείξει και ο Δασκαλάκης, υιοθετεί στην προκήρυξη του ο Πετρόμπεης και η Μεσσηνιακή Γερουσία.

    Άρα, το 1838 του Όθωνα είναι πολύ μακριά από τον Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα, τον Φραντζή, τον Φωτάκο ακόμα και από τον Σούτσο που είχε προηγηθεί στην εξύμνηση της ημέρας 5 χρόνια πριν το διάταγμα του Όθωνα.

    Ας κοπιάσει στα σχόλια να αντιπαρατεθεί ο Παναγιωτίδης να ακούσει και τα σχετικά που εξέδωσε βιβλιαρίδιο χειρότερης μορφής και από ταξιδιωτικό οδηγό για να μας μάθει… ιστορία, και μαζί του ας φέρει όλους τους συνωμοσιολόγους σαν και του λόγου του, να κάνουν μια ομάδα, και να δούμε τι έχουν να μας πουν.

    Όταν κάποιος μιλάει για μύθο, αυτό δηλώνει το ψέμα, το παραμύθι. Τα έχουμε πει για την ορκωμοσία των επαναστατών στην Πάτρα ακόμα και αν τα γεγονόταν ίσως τα τοποθέτησε στην Αγία Λαύρα ο Πουκεβίλ. Αλλά μύθος δεν είναι διότι έγιναν.

    Ποιος θα ήταν τόσο ηλίθιος ώστε να πει ότι όταν λέμε ο Λεωνίδας και οι 300 είναι μύθος, επειδή δεν αναφέρεται η αρχική δύναμη, ή δεν αναφέρεται ότι οι υπερασπιστές ήταν συνολικά 1.400 και όχι μόνο οι 300.

    Άλλο πράγμα ο μύθος και άλλο πράγμα η κωδικοποίηση των ιστορικών μηνυμάτων στη δημόσια ιστορία.

    Πολλά θέματα λοιπόν στο βιβλιαράκι του Παναγιωτίδη αποτελούν γνωστές και τετριμμένες συνωμοσιολογίες ανάλογες με αυτές των αντιεμβολιαστών. Υπάρχει μια σέκτα ελληναράδων που απολαμβάνουν να αφοδεύουν ακριβώς εκεί που ζουν και αν βρωμίζουν με ψέματα τον τόπο τους, αλλά με αυτά μπορούν να πείθουν μόνο αφελείς ή ιδεοληπτικούς.

  85. BLOG_OTI_NANAI said

    84: Εννοώ ότι ο Αγγέλου έκανε την παραχάραξη επειδή Ο ΚΑΝΕΛΟΣ «είναι διαφωτιστής, αντικληρικαλιστής, βρίζει την Εκκλησία, κατηγορεί του κληρικούς, και παραδέχεται και φανερά σχολεία». Διότι το αφήγημα των ελληναράδων είναι ότι το κρυφό σχολειό ως μύθος «φτιάχτηκε για να υμνήσει την Εκκλησία». Και έρχεται ο Κανέλος που παραδέχεται κρυφά σχολειά και φανερά σχολειά και βρίζει και την Εκκλησία και τους χαλάει τη σούπα, και γι’ αυτό μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο ο Αγγέλου παραχάραξε τα γραφόμενα του Κανέλου.

  86. Καλημέρα

    Σαν σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατο του αξέχαστου στυλοβάτη του ιστολογίου Γιάννη Ιατρού

    Είναι ολοφάνερη η απουσία του που συμτελούσε στην εύρυθμη λειτουργία αφού είχε τον μοναδικό του σοφό τρόπο να χαμηλώνει τις αναπόφευκτες εντάσεις που προέκυπταν,. Επίσης ήταν ανεκτίμητη η προσφορά του από το θησαυροφυλάκιο του υπογείου του

    Τιμώντας την μνήμη του ανεβάζω μια φωτογραφία από το ερημητήριό του όπου βλέπουμε τον τρόπο που αντιμετώπιζε τους επίδοξους διαρρήκτες !!

  87. # 86 προσθήκη

    στην σκάλα υπήρχαν ξύλινα κάγκελα τα οποία λόγω λοκντάουν και της ασθένειας του δεν είχε την ευκαιρία να επισκευάσει

  88. BLOG_OTI_NANAI said

    Να πω κάτι που έχει πλάκα:

    όταν μπεις σε ιστοσελίδα αντιεμβολιαστών, μην έχοντας ούτε τη γνώση, ούτε τη διάθεση να απαντήσουν με στοιχεία στις διαψεύσεις της συνωμοσιολογίας τους, επιδίδονται σε διαδικτυακό χουλιγκανισμό, ώστε με μαζικά υβριστικά ή ειρωνικά σχόλια να κάνουν τον άλλο να βαρεθεί.

    Παρόμοια αντίδραση βλέπω και εδώ αρκετές φορές. Σχολιαστές που δεν έχουν ιδέα για τα θέματα ιστορίας, αναλώνονται να μιλάνε για ποπ-κορν, μην έχοντας φυσικά τις γνώσεις για να συζητήσουν. Όταν λοιπόν χλευάζεις τον αντιεμβιολιαστή ως ηλίθιο, πρέπει να κάνεις και την αυτοκριτική σου, όταν υιοθετείς αυτές τις μεθόδους του χαβαλέ και του λαϊκισμού.

    Διότι αν ζητηθεί σε κάποιον που μιλάει για «ποπ-κορν» να τοποθετηθεί για ένα θέμα, θα αποδειχτεί ότι είναι φελλός.

    Θέλω να πω ευθέως, πως όποιος γελοιοποιεί τον εαυτό του με τέτοιον τρόπο για να κρύψει την άγνοια του και ταυτόχρονα να πείσει τον εαυτό του να κλείνει τα αυτιά σε ότι αγνοεί, προφανώς είναι φελλός.

    Και πως να μην είναι, όταν δεν γνωρίζει τι σημαίνει κόπος, μελέτη, διάβασμα, αλλά το κάθε τι που γνωρίζει, το ψάχνει στο διαδίκτυο και μόνο εκεί που θα ακούσει αυτά που θέλει.

    Προσωπικά, δεν θα ανεχόμουν ποτέ να ξεφτιλιστώ με τέτοιον τρόπο, ώστε ενώ γνωρίζω ότι μου είναι αδύνατο να αντιπαρατεθώ σε βάθος στην παράθεση τεκμηρίων, να μιλήσω για «ποπ-κορν» σε κάποιον με τον οποίο διαφωνώ.

    Όταν διαφωνώ, θα έχω λόγω που διαφωνώ και αν εμπλακώ σε μια συζήτηση για να ειρωνευτώ, θα το κάνω αφού πρώτα γνωρίζω ότι θα απαντήσω επί της ουσίας σε κάθε επιχείρημα.

    Αλλά αν σε κάποιον αρέσει να γελοιοποιείται, ποιος είμαι εγώ που θα τον σταματήσω. Αλλά το βέβαιο είναι ότι ο ελληνάρας θα μιλήσει για ποπ-κορν αόριστα χωρίς να κάνει το λάθος να μπει επί της ουσίας στον διάλογο.

    Τα γράφω αυτά, μήπως κάποιος τελικά έχει τσίπα και είτε σταματήσει να αυτογελοιοποιείται, είτε μπει στην κουβέντα επί της ουσίας.

  89. Πέπε said

    Νομίζω ότι οι τρεις προαναγγελθέντες αγώνες (ορθοπέ VS ορθοπαί κλπ. βλ, 51) αναβάλλονται.

  90. Theo said

    Νομίζω πως το θέμα του κρυφού σχολειού το έχουμε εξαντλήσει στο παρελθόν. Και ο Μπλογκ έχει παραθέσει μαρτυρίες για λειτουργία τέτοιων σχολείων κάποιες φορές, και κάποιοι άλλοι μαρτυρίες ότι κατά κανόνα οι Τούρκοι δεν απαγόρευαν την ίδρυση και λειτουργία σχολείων από τους ραγιάδες. Κάποια σχολεία λειτούργησαν κρυφά σε περιόδους ανωμαλίας, όταν οι Τούρκοι ζητούσαν αφορμές για να βιαιοπραγήσουν κατά των χριστιανών, κι αυτοί φύλαγαν τα ρούχα τους. (Γράφω από τάμπλετ τώρα και δεν μπορώ να βρω τις συγκεκριμένες συζητήσεις. Θυμάμαι όμως ότι κι ο Νικοκύρης είχε δεχτεί την ύπαρξη αυτών των εξαιρέσεων.)

    Αντί να ασχολούμαστε με ό,τι του φανεί κάθε τόσο του Πέδη και να γίνεται τζερτζελές, ας παραπέμψει κάποιος στις παλαιότερες συζητήσεις, και να το «λήξουμε».

  91. sarant said

    89 🙂

  92. BLOG_OTI_NANAI said

    90: Είχαμε πει χρόνια τώρα πως η αναφορά σε φανερά σχολεία δεν έχει νόημα διότι είναι παντού καταγεγραμμένα. Δεκαετίες πριν, ο ίδιος ο Χατζηφώτης έγραφε ότι ζήτημα των κρυφών σχολειών έμπαινε μόνο κατά τόπους και κατά περιστάσεις. Ακόμα και ο Παπαρρηγόπουλος ο κατηγορούμενος ως εθνικά στρατευμένος, δίνει ένα σωρό στοιχεία για τις σχολές στη Δημητσάνα, στις Κυδωνιές, στη Ζαγορά, στα Αμπελάκια κ.λπ.

    Και αν οι σύγχρονοι μυθολόγοι θέλουν να απαντήσουν στα κλασικά ρητορικά σχήματα των πανηγυρικών, καλώς. Όχι όμως από τις ρητορικές υπερβολές να φτάνουμε σε άλλον μύθο, ότι «οι Τούρκοι δεν απαγόρευαν»!

  93. Pedis said

    Χαχαχά! Μικρά, κακά καραγκιοζάκια 🥳 … και επαγγελματίες Χριστιανοί στην υπηρεσία του κράτους της Αγίας Τριάδας, σας έλαχε βάρδια κυριακάτικα;! Όχι ρε γαμώτο! 🤘🤘🤑🤑

    Πάμε σε κάτι σοβαρό. Πέθανε ο Μαουρίτσιο Πολίνι (82 ετών)

    Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε ένα παλιό μα ακόμη πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Έκο που είχε αφορμή τον Πολίνι.

    «Η μπριζόλα και η πολιτική»

    «Πέρασε κιόλας ένας μήνας από τότε που ο πιανίστας Maurizio Pollini προσπάθησε να διαβάσει την πολυσυζητημένη δήλωση για το Βιετνάμ, πριν αρχίσει τη συναυλία στην αίθουσα της «Εταιρείας του Κουαρτέτου», και η διαμάχη δεν τελείωσε ακόμη: το αποδεικνύουν τα γράμματα που συνεχίζουν να έρχονται στα γραφεία των εφημερίδων του Μιλάνου, καθώς και η δήλωση των μουσικών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «Il Giorno». […]

  94. Theo said

    @93:

    Κι εσύ που ξημεροβραδιάζεσαι προσπαθώντας να υποκαταστήσεις τον βάτμαν δεν έχεις κάτι σοβαρότερο να κάνεις; 😉

  95. BLOG_OTI_NANAI said

  96. Theo said

    @93:

    Κι η σοβαρότητά σου φαίνεται από το ότι, σαν τα χρυσάβγουλα, στην ιστορική τεκμηρίωση και τα επιχειρήματα απαντάς είτε με βωμολοχίες χαμαιτυπείου είτε με δολοφονίες χαρακτήρων.

    Εύγε!!

  97. Θρασύμαχος said

  98. Pedis said

    Αρχεπισκοπική έφοδος ήταν, βιγότοι, να αναφέρω αν είστε στις θέσεις σας. Όλα καλώς. 🤣

    Όσο και να προσποιείστε ότι κτυπιέστε, το γνωρίζετε καλά ότι πρόκειται για σαφέστατο «εθνικό» μύθο.

    Κάτι διαφορετικό και πιο ενδιαφέρον.

      Israel Lizak, Νυχτερινό τραμ, 1929.

  99. Theo said

    @98:

     κτυπιέστε

    Μόνο τα κατηχητόπουλα και τα εθνίκια θα το έγραφαν με κ!!

    Κάτι μας κρύβεις 🙂 😀

  100. spyridos said

    93
    Επίκαιρο ξανά (διαχρονικά) το άρθρο του Έκο.
    Έχουμε μιλήσει γιαυτό και στο παρελθόν. Και για εκείνη την έκδοση συλλογής άρθρων του στα Ελληνικά.
    Δεκαετία του 80.

    98
    Το έχουν αντιστρέψει ετούτοι. Ο,τι είναι εθνικό σύμφωνα με την καρκάλα τους είναι και αληθινό.
    Κοπτοραπτική.

  101. sarant said

    99 🙂

  102. Pedis said

    Εκανες κάνα φεγγάρι μουλού Τέο και το γράφεις με χ?

  103. Theo said

    @102:

    Δεν είσαστε Παπούα, δεν είσαστε Ζουλού/ είσαστε τα θύματα του ΚΚΕ ΜΛ. 😉

  104. Pedis said

    # 100 β – Έτσι ακριβώς και χειρότερα!

  105. BLOG_OTI_NANAI said

    103: :-) Τι νούμερα υπάρχουν, είναι απίστευτο…

  106. Μαρία said

  107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    33
    https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/339398059_552678740306020_6916781563766780304_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=0vy8PCtvxd8AX9HApBT&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=00_AfBLsBGtURews0FnrpoJv4_ppzhSY5yBtG9YyYU9AvnewA&oe=6604B1B6

  108. Κώστας said

    88: Γιατί βρε, Μπλογκ, τι πρόβλημα υπάρχει με το ποπκόρν και το υποτιμάς έτσι; 😄

  109. voulagx said

    Τις προσφορές της ΕφΣυν τις είδατε;
    https://www.efsyn.gr/media/427002_15-prosfores-apo-tin-efimerida-ton-syntakton
    «● Το κλίμα που επικρατούσε σε σχολικές αίθουσες και φοιτητικά αμφιθέατρα την πρώτη δεκαετία της Μεταπολίτευσης μεταφέρουν τα δέκα διηγήματα του Νίκου Σαραντάκου στο βιβλίο του «Για μια πορεία».»

  110. sarant said

    109 Να μη μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει μια έκπληξη, όλα να τα μαρτυράνε πχια!

  111. evamaten said

    110
    Ειδικά στου Σαραντάκου μην ελπίζεις – είναι όλοι μαρτυριάρηδες 🙂 Ωραία έκπληξη πάντως!
    ——-
    Αυτή τη διαμάχη για το κρυφό σχολειό, όμως, δεν την καταλαβαίνω. Ο κόσμος (ο επιστημονικός) το ‘χει τούμπανο κι εσείς το ψάχνετε ακόμα σε δικές σας εφτασφράγιστες πηγές, που τόσοι ιστορικοί δεν είδαν; Καλά κάνετε, γούστο σας και καπέλο σας, αλλά κι εσείς ακόμα μιλάτε πια για εξαιρέσεις. Στο κανάλι της Βουλής παρακολούθησα προηγουμένως αφιέρωμα για τη συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα : Ε, ακόμα και οι παπάδες που εξαίρουν τη συμβολή αυτή, για το κρυφό σχολειό έλεγαν ότι έχει συμβολικό (όχι πραγματικό) νόημα…

  112. Μαρία said

    Προς φίλαθλους: Έχετε καταλάβει τι παίζει με το Βαγγέλα;

    Αντί να επικροτεί τον αδέσμευτο, αντικειμενικό, ανεξάρτητο Τύπο ο οποίος προσπαθεί επί ένα χρόνο τώρα, να διαλύσει το πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει το έγκλημα, ώστε να πέσει φως στα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην τραγωδία, βλέπει παντού φαντάσματα για «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα» τα οποία δήθεν συνωμοτούν προκειμένου να την φθείρουν και να την καταστήσουν όμηρό τους. https://www.in.gr/2024/03/24/plus/medianews/kyvernisi-vlepei-synomosies-organomenon-oikonomikon-symferonton-eno-koinonia-zita-dialeykansi-tou-egklimatos-ton-tempon/

  113. evamaten said

    112
    Πάντως, ό,τι και να παίζει, Μαρια, μια χαρά τούς την έφερε το Βήμα. Μα τι ρεζιλίκι ήταν αυτό;;;

  114. Theo said

    @100β:

    Δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει, αλλά για μένα το ίδιο μου κάνει είτε υπήρξε κρυφό σχολειό είτε όχι. Έχω μάθει να μελετώ την Ιστορία χωρίς ιδεολογικά γυαλιά, κι αυτό το θέμα είναι έλασσον. Απλώς, παρενέβηκα για να μη γεμίσει σεντόνια αυτό το νήμα για ένα ζήτημα που έχει εξαντληθεί στο ιστολόγιο.

    Κι αν πάλι δεν το έχεις καταλάβει, εθνικιστής δεν είμαι. Απλώς, του Πέδη του αρέσει να τσουβαλιάζει τους «αντιπάλους» του, όταν δεν μπορεί να τους αντίμετωπίσει αλλιώς.

    @111, τέλος:

    Τα παραπάνω και για σένα. Συμφωνώ πως αυτή η διαμάχη είναι κουραστική κι ανώφελη.

    Όσο για το αν έχουν καταλήξει οι επιστήμονες, δες μια σχετικά πρόσφατη δημοσίευση του Φάνη Κακριδή, που φυσικά δεν ήταν παπάς.

    Κι οι πηγές που επικαλείται ο Μπλογκ δεν είναι εφτασφράγιστες. Απλώς, κάποιους οι ιδεοληψίες τους τους εμποδίζουν να τις λάβουν υπ’ όψιν, κάτι που συμβαίνει και με τους ιδεολογικούς «αντιπάλους» τους. Νομίζω πως θα το καταλάβεις αν διαβάσεις το νήμα όπου παρατέθηκαν. (Που είσαι, ΣΠ; )

  115. Pedis said

    Δεν βλέπω «ιδεοληψία» και «φωταδιστές». Δεν πείθει. Ξαναγράφτο. 🥱😴

  116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    90 – Όταν όμως οι εξαιρέσεις, παρουσιάζονται ώς κανόνας, δεν είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της ιστορίας; Γιατί γίνεται αυτό; Προφανώς υπάρχει δόλος, άλλωστε, είναι γνωστή πρακτική σε όλα τα πάσης φύσεως δόγματα, ναι, και του κομμουνιστικού, πχ, το ΚΚΕ, ακριβώς με τον ίδιο θρησκευτικό – εκκλησιαστικό τρόπο, έχει καπελώσει όλη την εθνική (και όχι μόνο) αντίσταση, και τους πάσης φύσεως λαϊκούς αγώνες.

    Η στόχευση πάντα ίδια κι απαράλλακτη, τα μικρά παιδιά και η συναισθηματική νοημοσύνη τους, μετά η αυτόματη λογοκρισία σε οτιδήποτε αντιτίθεται στα προκατασκευασμένα πιστεύω τους, όσο παράλογα κι αν είναι αυτά, όσο λογική κι αν είναι η αντίθετη άποψη, είναι δεδομένη.

    Δεν είναι τυχαίο που διδασκόμαστε υποχρεωτικά στο δημοτικό θρησκευτικά και ιστορία, και στα διάφορα καθεστώτα, την προσωπολατρεία των φασιστών «πατερούληδων», δηλαδή σε ηλικία που δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η διανοητική νοημοσύνη ώστε να μπορούμε να κρίνουμε λογικά.

    Το έπαθλο, ήταν είναι και θα είναι, η νομή της εξουσίας, εις βάρος των αιωνίων κορόιδων, των πιστών.

    Καλημερα.💥

  117. Μαρία said

    114β Ευφάνταστο. Και τι κρίμα η αναφορά στο βιβλίο της Ρεπούση! Πόσα χρόνια είχε άραγε να πιάσει στα χέρια του γυμνασιακό βιβλίο ιστορίας ο μακαρίτης; Μετά τη μεταπολίτευση ούτε το βιβλίο της Κουλικούρδη, ούτε του Κρεμμυδά, ούτε του Σφυρόερα ανάφεραν το κρυφό σχολειό. Κάποιοι απ’ τους λίγο κάτω των 60 Μαΐων κάτι άκουσαν στο δημοτικό και παραξενεύονταν που στο γυμνασιακό βιβλίο κρυφό σχολειό δεν υπήρχε. Αλλά αυτή είναι η δύναμη των μύθων.

  118. Το μόνο που θα πετύχει η αποκάλυψη του Βήματος είναι να ξαναρχίσει το (βαθύ) ψάξιμο για την δολοφονία του αστυνομικού μετά το ματς βόλλεϋ ΟΣΦΠ-ΠΑΟ που είχε ατονήσει

  119. Pedis said

    Τέκνον Τέο, θα μου το πληρώσεις ακριβά που με έκανες να χάσω χρόνο να διαβάσω την φανταστική μαλακία που τσίταρες (#114β).

    «Ναι, το κρυφό σχολειό είναι μύθος. Αλλά θα μπορούσε να ήταν θρύλος»??!!. Ακόμη κι έτσι: Ντοκουμέντα: ουδέν. Ενδείξεις: Το «εάν». Αποδείξεις:«Γιατί όχι;»

  120. BLOG_OTI_NANAI said

    111: Νομίζω ότι η φράση σου, «δικές σας εφτασφράγιστες πηγές, που τόσοι ιστορικοί δεν είδαν;» αποδεικνύει ότι δεν έχεις ασχοληθεί με το θέμα ποτέ. Έχεις ακούσει απλά τις γνωστές ατάκες, χωρίς όμως να κατανοήσεις γιατί υπάρχουν.

    Τα ψευδή επιχειρήματα είναι: «Οι Τούρκοι δεν απαγόρευαν», «δεν υπάρχουν μαρτυρίες από την Τουρκοκρατία». «Αυτά είναι εφευρέσεις της Εκκλησίας».

    Και αφήνω εκτός κάθε μαρτυρία της Τουρκοκρατίας για απαγορεύσεις και φέρνω δύο ξεκάθαρες από διαφωτιστές, αντικληρικαλιστές, αντιβυζαντινιστές που πριν την απελευθέρωση, και οι δύο επιβεβαιώνουν ότι οι Τούρκοι και απαγόρευαν, και υπήρχαν κρυφά σχολειά, και επέτρεπαν φανερά σχολειά, και ότι οι απαγορεύσεις δεν ήταν γενικές, ούτε μόνιμες.

    Ήταν σημαντικές αυτές οι μαρτυρίες; ΦΥΣΙΚΑ. Γι’ αυτό ασχολήθηκαν μαζί τους. Μπόρεσε κανείς να αποδείξει ως πλαστές αυτές τις μαρτυρίες; ΟΧΙ.

    Τι υπάρχει; Μόνο θέληση των ελληναράδων να τις αρνηθούν, με ατάκες της μιας γραμμής σαν του Παναγιωτίδη. Προσπάθησαν να τις αντιμετωπίσουν; ΒΕΒΑΙΩΣ. Ο Άλκης Αγγέλου, ο πατριάρχης των ελληναράδων ψεκασμένων που πλαστογράφησε το περιεχόμενο της επιστολής του Κανέλου, λέγοντας χωρίς ντροπή ότι ο Κανέλος τα έγραψε αυτά για να βγάλει λάδι την Εκκλησία(!) και αν ρίξει όλο το βάρος στους Τούρκους(!). Και τα γράφει αυτά για τον Κανέλο, ο οποίος αφιερώνει παραγράφους στο να βρίζει την Εκκλησία, τους Πατριάρχες και τους κληρικούς!

    Σε ποια χώρα του τέταρτου κόσμου, ο Αγγέλου δεν θα είχε κατηγορηθεί για παλστογραφία; Σε καμία. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα σαν τον Παναγιωτίδη που δεν έχουν ιδέα τι έγραφε ο Αγγέλου και τον βάζει για… βιβλιογραφία.

    Ο Πατρινέλης τι έγραψε; Εκτός ότι στο τέλος του κειμένου του γράφει ότι το κρυφό σχολειό συμβολίζει τις δυσκολίες, όχι την απαγόρευση, το οποίο εμένα προσωπικά μου κάνει μια χαρά, για τον Κανέλο γράφει ότι… ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙ επειδή μιλάει και για φανερά σχολεία! Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι απίστευτο, διότι ο συνομιλητής μας δεν είναι οι ακραίοι του «πάντα απαγόρευαν» και του «ποτέ δεν απαγόρευαν», αλλά η πραγματικότητα. Και το ίδιο επιχείρημα επαναλαμβάνει για τον Νερουλό, ότι αντιφάσκει επειδή λέει ότι οι Τούρκοι δεν απαγόρευαν «αναφανδόν». Επίσης ο Πατρινέλης πάει να πιαστεί από τη φράση «με δόσεις χρημάτων» του Κανέλου, μη δεχόμενος ότι η δωροδοκία εμπίπτει στα πλαίσια κρυφής λειτουργίας, πράγμα περίεργο, διότι δωροδοκείς ακριβώς για να λειτουργήσει κάτι παρά τη θέληση κάποιων. Πέρα όμως από αυτό, ο Κανέλος γράφει ξεκάθαρα για δωροδοκία και «διαφόρους τρόπους«! Όχι μόνο δωροδοκία.

    Ποια είναι η ουσία; Οι ελληναράδες συνεχίζουν απτόητοι να μιλούν για εφεύρεση της Εκκλησίας και όταν τους δείχνεις μαρτυρίες διαφωτιστών και αντικληρικαλιστών, απλά τις ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ.

    Οι πηγές όμως ΜΕΣΑ στην Τουρκοκρατία υπάρχουν, εδώ τις διαβάζουμε όλοι, κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να τις διαψεύσει ως πλαστές, ο Αγγέλου μάλιστα επιχείρησε να τις αντιμετωπίσει με πλαστογραφία, ο Πατρινέλης προσπάθησε με εντελώς άστοχες ερμηνείες και εμείς μένουμε εδώ να αναρωτιόμαστε γιατί ενώ τόσο ξεκάθαρες πηγές λογίων εκτός Εκκλησίας κάποιοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με πείσμα νηπίου και έστω να δεχτούν πως, που να πάρει η ευχή, για να το γράψουν δύο αξιόλογοι λόγιοι, μορφωμένοι και σε καμία περίπτωση υπέρ της Εκκλησίας, κάτι θα γνώριζαν.

    Και αν συνδυαστούν αυτές οι μαρτυρίες με άλλες όπως του Κριτόπουλου και πλήθος άλλων (ελάχιστες έβαλα εδώ), μπορούν να μας οδηγήσουν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι ασφαλώς και απαγόρευαν όταν νόμισαν ότι μπορούσαν, ή ήταν απαγορευτικό για τους υπόδουλους σε περιπτώσεις αναταραχών και ευρύτατων σφαγών όπως λέει ο Κούμας που έμενε κλεισμένος στο σπίτι για να μην τον απαγάγουν ως παιδί. Λέγοντας μάλιστα ότι «δεν είδε σχολείο γιατί ήταν κλεισμένος σπίτι από φόβο», επιβεβαιώνει ότι μπορούσαν να υπάρξουν σχολεία, όπως μπορούσαν και να γκρεμιστούν ή να απαγορευτούν ή να είναι απαγορευτική η πρόσβαση εξαιτίας των Τούρκων.

    Επίσης θεωρητικά οι εκκλησίες «δεν γκρεμίζονταν», αλλά βλέπουμε ότι τις γκρέμιζαν.

    Βιβλία «δεν καταστρέφονταν», όμως βλέπουμε ότι καταστρέφονταν.

    Τα θρησκευτικά καθήκοντα «δεν απαγορεύονταν», αλλά τελικά απαγορεύονταν αν δεν δωροδοκούσες.

    Άρα, το Κρυφό Σχολειό δεν είναι το διαμάντι των εθνικών μύθων που γράφει κάποιος ταλαίπωρος, αλλά η εμμονή στην άρνηση του είναι το ιερό τοτέμ των ελληναράδων ψεκασμένων.

    Διότι οι πηγές και τα τεκμήρια όχι μόνο «επτασφράγιστα» δεν είναι, αλλά τα γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

  121. Πέπε said

    Οι «ελληναράδες»; Νόμιζα ότι ελληναράδες είναι οι άλλοι.

  122. π2 said

    Πες πες, κάτι θα μείνει. Σ’ ένα εναλλακτικό σύμπαν στο οποίο καταστρέφονται όλες οι πηγές του παρελθόντος και σώζεται, διά μαγείας, μόνο το ιστολόγιο του Νίκου, θα αναρωτιούνται οι μεταγενέστερες γενιές για το θράσος κάποιου Αγγέλου, που παραχάραξε βάναυσα κάποιον Κανέλλο (είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένη η παραχάραξη, καθώς υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες για αυτήν στο ιστολόγιο, με πολλαπλές παραπομπές σε παλαιότερα τεκμήρια).

    Μαρτυρίες – ιστορία, 10-0.

  123. Για όνομα του θεού, κάθε χρόνο τα ίδια!

  124. π2 said

    123: Έθιμο, έθιμο, σαν τη σκορδαλιά και τον μπακαλιάρο.

  125. Theo said

    @115:

    Επιπόλαιος, όπως πάντα, εστιάζοντας στην επιφάνεια κι όχι στην ουσία. Το θέμα δεν είναι πόσες φορές χρησιμοποιώ κάποιους όρους αλλ’ αν ισχύουν. Αυτό είναι το ουσιαστικό.

    @117, 129:

    Έχει τις αδυναμίες του το κείμενο του Κακριδή. Αλλά παρουσιάζει τις εκατέρωθεν απόψεις και τη σχετική βιβλιογραφία όπου φαίνεται πως το θέμα δεν θωρείται λήξαν. Γι’ αυτό και παρέπεμψα εκεί.

    Πέδη μου, οι υποθέσεις του Κακριδή δεν σου κάνουν και ζητάς ντοκουμέντα. Ο Μπλογκ σου παραθέτει ντοκουμέντα. Ούτε αυτά σου κάνουν. Τι θέλεις; Τον ουρανό με τ’ άστρα;

    ————–

    Κι έτσι, θ’ ακολουθήσουν κι άλλα σεντόνια. Χαλαρώστε και διαβάστε τα. Εγώ λέω να την κάνω 😉

  126. Pedis said

    # 124 – Και καλά η αλιάδα είναι άθλια καθολικιά, ο πτωχός μπακαλιάρος τι αμαρτίαν έχει;

    Ο Κοζάνιος Μητροπολητεύς υπονοεί ότι στην παναγία ΔΕΝ της έγινε μία πρόταση που δεν μπορούσε να μη δεχτεί; Τι ακούμε; Νέα θεολογία; Κοντίντζενσι εις τας βουλέας του Κυρίου; Τι λέει ο ρεβερέδος Τέο;

    https://www.imerodromos.gr/ta-evale-me-ton-mpakaliaro-skordalia-o-mhtropoliths-kozanhs/

    Θα με ενδιέφερε ειδικώς και η άποψη του Βλόγεως όστις είναι ισχυρότατος με τας πηγάς, και θα ημπορούσε κάλλιστα να μας φέρει αντίγραφον του logbook των πεπραγμένων του Αγγέλου Γαβριηλέως.

  127. BLOG_OTI_NANAI said

    Να προσθέσω το αυτονόητο για την μαρτυρία του Κούμα. Ήταν παιδί εύπορης οικογένειας και το περιβάλλον του ευνοούσε τη γνώση. Η περίπτωση του αποτελεί ακριβώς εγγύηση για την ύπαρξη της έννοιας του κρυφού σχολειού, διότι σε αυτό το οικογενειακό περιβάλλον, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι έφτασε 10 ετών και δεν του είχαν διδάξει στοιχειώδη γράμματα. Θα μπορούσε αυτά να τα διδαχτεί φανερά; Όχι., Το γράφει ξεκάθαρα. Και ποια ήταν η αιτία; Οι Τούρκοι και οι αναταραχές στην Τουρκοκρατία. Επίσης ο Κανέλος δεν μιλάει για ιερείς που διδάσκουν. Μιλάει για κρυφά σχολεία. Γιατί υπήρχαν αυτά; Εξαιτίας των Τούρκων.

    Το κρυφό σχολείο δηλώνει την διδασκαλία που δεν γίνεται ανοιχτά και ελεύθερα σε σχολείο, εξαιτίας της υποδούλωσης. Και η Τουρκοκρατία ήταν ακριβώς μια περίοδος που θα ήταν αδύνατο να μην υπάρξει κρυφή διδασκαλία, αφού οι τοπικές αυθαιρεσίες και οι ταραχές ήταν συχνότατο φαινόμενο. Και δεν αποτελεί μόνο υπόθεση, υπάρχει καταγεγραμμένο σε πηγές της Τουρκοκρατίας, πριν την απελευθέρωση και μάλιστα από αντιπάλους ή και εχθρούς της Εκκλησίας.

    Μόνο η κοινή λογική ορίζει την αποδοχή τους κατά τόπους και κατά περιόδους και αντιθέτως, η εμμονή και η συνωμοσιολογία επιβάλλει την καθολική άρνηση τους.

    Εδώ μία μόνο από τις πηγές που διαψεύδει σε βαθμό γελοιότητα τον Παναγιωτίδη, και επιβεβαιώνει και τον Κανέλο και τον Νερουλό.

    «Η ανώτατη αρχή των Τούρκων επιθυμούσε ειρήνη, αλλά η πραγματικότητα ήταν πως πολλοί τοπικοί άρχοντες δημιουργούσαν προβλήματα και εξαιτίας τους η Εκκλησία υπέφερε, δεν υπήρχαν φροντιστήρια, ούτε δάσκαλος μπορούσε να σταθεί σε ένα μέρος διότι υπέφερε πολλά κακά, όπως κι εγώ».

    Πάνω πάνω στην εικόνα, η δογματική θεολογία του Παναγιωτίδη, «οι τούρκοι δεν απαγόρευαν»… Καθόλου επτασφράγιστες πηγές, μόνο αρνητές ψεκασμένοι:

  128. Μαρία said

    Βήμα της … Δευτέρας με Τερεζάκη https://www.tovima.gr/2024/03/25/politics/tria-nea-stoixeia-gia-to-montaz-sta-tempi/

    και Γενηδούνια

    Πιδύε, πές κάτι για το Βαγγέλα που γιορτάζει και σήμερα.

  129. Pedis said

    # 125 – Α, «έχει αδυναμίες το κείμενο του Κακριδή»; Τι λες; Τώρα, το είδες; Και γιατί το τσιτάρεις, ωρέ?

    [Πού ‘σαι; Μην ξεχνάς να προσθέτεις πάντα και λίγο από «νεοπαγανιστικό». Δίνεις σωστό στίγμα και ψαρώνεις και κόσμο.]

  130. BLOG_OTI_NANAI said

    Προσέξτε τα σχόλια. Είναι ενδεικτικά. Ρόλο δεν παίζει η πηγή, αλλά το «είπε ο τάδε». Όταν μας βολεύει αλλιώς, σημασία έχει η πηγή και όχι «το είπε ο τάδε».

    Ας κριθούν από τις πηγές οι κλασικές ατάκες «πάλι τα ίδια», ποπ-κορν», «θα μας πεις ότι ο τάδε…» κ.λπ. κ.λπ.

    Που οφείλονται αυτά; Μα σε ιδεοληψία. Έχεις μια ομάδα που έχτισε με κόπο μια βολική συνωμοσιολογία. Αφού είσαι οπαδός ομάδας και σε βολεύει, θα κάτσεις να μπεις σε διάλογο με τις πηγές; Σιγά. Απλώς θα χειροκροτήσεις όποιον αρνείται τις πηγές, -που τις βλέπεις με τα μάτια σου χωρίς να ντρέπεσαι- και θα ζήσεις σαν τους ψεκασμένους, η γη είναι επίπεδη, «αφού το είπε ο τάδε»…

    Μιλάμε για οπαδούς ομάδων. Άντε γεια λοιπόν μια που αυτό είναι το επίπεδο…

  131. Theo said

    @126:

    Τον μητροπολίτη Κοζάνης τον κόβουν απότομα στο βίδδεον. Αν δεν το έκαναν, θα φαινόταν γιατί το είπε, αλλά ας όψεται η κοπτοραπτική, προς δημιουργίαν λάθος εντυπώσεων.

    @129:

    Το γιατί το τσίταρα το δήλωσα και στο #114 (προτελευταία παράγραφος) και στη δεύτερη παράγραφο του #125.

  132. Pedis said

    # 131 α – Κοίτα το βίντεο στο λινκ και μη λες άλλαντάλλα, όπως συνήθως κάνεις. Για την παναγία του Κοζανέως, «γιατί αν δεν δεχόταν η παναγία, δεν θα είχαμε ακόμη τη σωτηρία μας» θα μας πεις τίποτα;

    # 131 β – Το τσίταρες, για να υποστηρίξεις δήθεν με σοβαρή βιβλιογραφία ότι υπάρχουν κι άλλες αντικειμενικές απόψεις για το κρυφό σχολειό. Γι αυτό το τσίταρες, για ψάρεμα στο θολόνερο και τάχαμου.

  133. π2 said

    128: Το μόνο που έχω να πω για τον εορτάζοντα είναι ότι συμφωνώ με τον Τζη ότι η ενημέρωση για το ελληνικό ποδόσφαιρο βοηθάει στην κατανόηση των πολιτικών εξελίξεων. Θέλω να πω, μου φαίνεται λάθος ανάγνωση τα «δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά», «κάποιο ντηλ χάλασε», «θέλει να του δείξει ποιος είναι το αφεντικό» κλπ. που διαβάζω στα ΜΚΔ. Πρόκειται κατά τη γνώμη μου καθαρά για μια ιστορία αμοιβαίου εκβιασμού, με συγκεκριμένο δικαστικό επίδικο, που βαστάει από το 2014 και αποτελεί τον κύριο λόγο που ο εορτάζων μπήκε στην πολιτική (Δήμος Πειραιά) και σε έναν δύσκολο επαγγελματικό κλάδο που δεν γνώριζε (ΜΜΕ).

  134. Theo said

    @132α:

    Για τη σωτηρία του ανθρώπου χρειαζόταν ο Θεός Λόγος να γίνει άνθρωπος. Κι ένας άνθρωπος έπρεπε να συνεργήσει σ’ αυτό. Κι αυτός ήταν η Παναγία που είπε το ναι στον Αρχάγγελο. Αυτή είναι η θεολογία της Εκκλησίας μας, κι ο Κοζάνης δεν είπε κάτι διαφορετικό.

    @132β:

    Διάβασε προσεκτικά τι έγραψα στο #114: «Όσο για το αν έχουν καταλήξει οι επιστήμονες, δες μια σχετικά πρόσφατη δημοσίευση του Φάνη Κακριδή.»

    Ελληνικά μιλάμε και γράφουμε αμφότεροι 😉

  135. Λάμπρος Καρασμανάκης said

    Ήμουν στα 11, 1971, πέμπτη δημοτικού, όταν πήγαμε εκδρομή στην μονή Πεντέλης για να δούμε το κρυφό σχολειό. Αφού περιηγηθήκαμε στο μοναστήρι, ο καλόγερος μας πήγε και στο κρυφό σχολειό, σε κάτι ανήλιαγα δωματιάκια μέσα σ΄ένα κτίριο. Εκεί μας είπε ο καλόγερος πως μαζεύονταν κάθε νύχτα τα παιδάκια για να τους μάθει γράμματα, όχι ο δάσκαλος αλλά, ένας καλόγερος.

    Τι είχαμε μάθει μέχρι τότε στην ιστορία; Πως τα σχολεία απαγορευόντουσαν στην σκλαβωμένη Ελλάδα, και ΜΟΝΟ στο κρυφό σχολειό μπορούσαν κάποια τυχερά (αλλά και θαρραλέα) παιδιά να μάθουν γράμματα από τον όποιο, επίσης θαρραλέο καλόγερο, και το γνωστό ποιηματάκι.

    Φεγγαράκι μου λαμπρό
    φέγγε μου να περπατώ
    να πηγαίνω στο σχολειό
    να μαθαίνω γράμματα
    γράμματα σπουδάγματα
    του θεού τα πράγματα.

    Υπάρχουν κάποιοι εδώ της ηλικίας μου που είχαν μάθει κάτι διαφορετικό;

    Τι εντυπώθηκε στο παιδικό μας μυαλό; ακριβώς αυτά που γράφω, κι αυτός ήταν ο στόχος της εκπαιδευτικής εκδρομής, να μας πείσει πως υπήρχε γενική απαγόρευση, και πως χάρη στην συμβολή της εκκλησίας, διαιωνίστηκε η γλώσσα μας, ο πολιτισμός και η εθνική συνείδηση.

    Αυτή η συναισθηματική «γνώση» ήταν πολύ δυνατή, και μου πήρε πολλά χρόνια για να την βγάλω από το μυαλό μου, παρ΄όλο που ήμουν άθρησκος και ακομμάτιστος, κι ακόμη θυμάμαι πόσο ενοχλήθηκα όταν έμαθα πως δεν ήταν έτσι τα πράγματα αλλά, στην πραγματικότητα ήταν μύθος, όπως και για την 25 Μαρτίου που είναι 23, και δεν έγινε καμία ύψωση λαβάρου στην αγία Λαύρα από κανένα Π.Π. Γερμανό, αλλά καταλήφθηκε η Καλαμάτα.

    Λέω λοιπόν πως, το μεγάλο ψέμα της εκκλησίας, είναι πως τροποποίησε «ελαφρώς» τα γεγονότα προς όφελός της, ώστε να φαίνεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ η συμβολή της στην επανάσταση, ενώ αναλογικά ήταν ελάχιστη, και σε πολλές περιπτώσεις, αντίθετη.

    Η δική μου πραγματικότητα είναι αυτή, από κεί και πέρα, ο καθένας όπως βιοπορίζεται, χέρι που σε ταϊζει δεν το δαγκώνεις αλλά, το υπερασπίζεσαι λυσσαλέα.

  136. Pedis said

    # 134 α – Η παναγία θα μπορούσε να αρνηθεί; Κι αν το έκανε, υπήρχε πλάνο Β; Αυτό θέλω να μάθω, τι λέει η θεολογία σας. Όχι να μου επαναλαμβάνεις τι είπε ο Κοζανεύς (κατά τα γνωστά, χωρίς αντίλογο, σα σε αναφορά τάγματος!).

    # 134 β – Πιστεύεις ότι θα μας βγάλεις τρελούς; (Αφού για χαζούς δεν ψάχνεις πια).

  137. Theo said

    @136α:

    Ο κάθε άνθρωπος (άρα κι η Παναγία) είναι ελεύθερος είτε να συγκατανεύσει είτε να αρνηθεί.

    Για τον Θεό δεν υπάρχει χρόνος, άρα ούτε α ούτε β ούτε γ σχέδιο. Τα περισσότερα είναι σχολαστικισμός, και δεν θέλω ν’ ασχοληθώ. Ρώτα κανένα Ρωμαιοκαθολικό θεολόγο που είναι μανούλες σ’ αυτά. 😉

    @136β:

    Μάλλον εσύ υποτιμάς τη λογική μας και πας να μας βγάλεις τρελούς.

  138. Pedis said

    # 137 α – Άρα, λογικά θα υπήρχαν κι άλλες πριν την παναγία που αρνήθηκαν. Αλλά, κάτσε ρε Τέο, όλα εν σοφία δεν εποίησε; Πώς στο διάολο ταιριάζει η αβεβαιότητα;

    Για το άλλο που λες, οι καθολικοί είναι πολύ ευχάριστοι και ανοιχτοί σε αυτά, και τα λένε και με δικά τους λόγια. Υμείς οι θεωρητικοί ΧΟ δυσκοίλιοι και σε άμυνα. Παπαγάλοι.

    # 137 β – Ώπα! Αυτό το είπα εγώ. Βρες άλλο. (Και μην ξανατσιτάρεις μαλακίες, δήθεν και τάχαμου-τάχανου. Νόμιζες ότι επειδή σας ξέρω και σας βαριέμαι, και τον έναν και τον άλλον, δεν θα το κοίταζα, έτσι; Έχασες, τέκνον Τέο.)

  139. BLOG_OTI_NANAI said

    135: Μα είναι δυνατόν να ανέχεται κάποιος στο 2024 να ζει σε τέτοια άγνοια, να πιστεύει αντικληρικά παραμύθια συνωμοσιολόγων που διαψεύδονται σε δευτερόλεπτα;

    Η 25η Μαρτίου προβάλλεται ως προς τη σημασία της για τους υπόδουλους, ακόμα και αν σε μια τέτοια εποχή δεν μπορεί να υπάρξει μαζική εντολή. Αλλά ακόμα και ως ημέρα έναρξης, την αναφέρει ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης, πηγή αδιάψευστη, ακόμα κι αν δεν κατάφερε να ισχύσει. Ο Δασκαλάκης έχει αφήσει μνημεία μελετών επί του θέματος και υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που αγνοούν πράγματα που μπορούν να γίνουν γνωστά με ελάχιστο κόπο;

    Εσείς ποιον λέτε να πιστέψουμε; Μήπως -λέω- ο Κολοκοτρώνης είναι πιο αξιόπιστος;

    Και τι να πει κανείς για το λάβαρο και τον ΠΠ Γερμανό;! Υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούν ότι αυτό είναι ιστορικό συμβάν και ως προς το πρόσωπο, και ως προς τα θρησκευτικά σύμβολα και ως προς την ορκωμοσία των επαναστατών. Και ο ίδιος ο σχολιαστής ομολογεί ότι η συμβολή της εκκλησίας οφείλεται στα γεγονότα, όχι στην τοποθεσία, και τα γεγονότα έγιναν.

    Τι άλλο θα δούμε ήθελα να ήξερα ότι η Ορθόδοξη πίστη δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση. Κανένα βιβλίο θα ανοίξει κάποιος ή συζητάμε με τίποτα οπαδούς της κοίλης γης;

    Αν λοιπόν κάποιος λέει ψέματα «για να ικανοποιήσει το χέρι που τον ταΐζει», εδώ βλέπουμε με εικονίτσες που διαβάζουν και μικρά παιδιά, ποιος λέει ψέματα για το αν ο ΠΠ Γερμανός όρκισε τους επαναστάτες…

  140. Theo said

    138α:

    Σου το δήλωσα πως δεν απαντώ σε σχολαστικές ερωτήσεις. Με τα γεγονότα ασχολούμαι. Το δε περισσόν εκ του πονηρού.

    138β:

    Εδώ σταματώ τη συμμετοχή μου στο θέατρο του παραλόγου. Κι ας θριαμβολογείς υποκριτικά όσο θες.

  141. BLOG_OTI_NANAI said

    Να προσθέσω ότι την περιγραφή πως η έναρξη της Επανάστασης δεν έγινε 25η Μαρτίου αλλά πιο πριν και ότι τα γεγονότα της ορκωμοσίας έγιναν ΟΧΙ στη Λαύρα αλλά στην Πάτρα, κατάφερα να τη βρω ακόμα και σε βιβλία του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ σχολείου και του ΓΥΜΝΝΑΣΙΟΥ εδώ και ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια…

    Που έχουν καταντήσει οι συνωμοσιολόγοι να μας πουν ότι «είναι κρυμμένη γνώση». Θέλετε να μάθετε; Ρωτήστε. Βαριέστε να διαβάσετε έστω και 5 λεπτά; Ρωτήστε. Αλλά βγείτε επιτέλους από τη συνωμοσιολογία του κιλού. Δεν αρμόζει στο 2024 τέτοια παχυλή άγνοια.

    Να συμφωνήσουμε πως ούτε οι εθνοπατριωτικές φανφάρες αρμόζουν σε λογικούς ανθρώπους και γι’ αυτό τις πετάμε στα σκουπίδια, αλλά ούτε οι αντικληρικαλικές φανφάρες αρμόζουν σε σοβαρούς ανθρώπους διότι τους ξεφτιλίζουν. Δεν μπορείς να αναρτάς «δογματική διδασκαλία» για κάθε θέμα χωρίς να έχεις μελετήσει και να έχεις βρει τις απαντήσεις στις πηγές.

  142. Pedis said

    # 140 – … Βηξ! Μάλιστα.

  143. BLOG_OTI_NANAI said

    Πατρινέλης: υπάρχουν μαρτυρίες για αυθαιρεσίες τοπικών αρχόντων, αλλά «ΚΑΜΙΑ» για σχολείο!

    Και αγνοεί μαρτυρία που αναφέρει επακριβώς αυθαιρεσίες τοπικών αρχόντων που σχετίζονται με εμπόδια στη διδασκαλία!

    Και ως προς την προτίμηση κάποιων όχι στις πηγές, αλλά στο «ποιος το είπε», να δούμε ότι παρά την ύπαρξη πηγών, ο Πατρινέλης γράφει ότι δεν υπάρχει «ΟΥΤΕ ΜΙΑ», ενώ αντιθέτως ο επίσης αξιοσέβαστος με τον Πατρινέλη, Γριτσόπουλος, αποδέχεται ότι δεν υπάρχει επίσημη μαρτυρία απαγόρευσης, όμως αποδέχεται επίσης τις ΕΚΑΣΤΟΤΕ (και όχι πάντα) τοπικές αυθαιρεσίες ως παράγοντες απαγορευτικούς «επί της ουσίας», παρά τα όσα θα βρούμε στα φιρμάνια.

    Θέλει κάποιος απλά να μείνει στο «αυτός είπε»; Πως θα «ζυγίσει» τους δύο αξιόλογους ιστορικούς; Ανάλογα με το τι τον βολεύει ή ανάλογα με τις πηγές;

  144. Πέπε said

    Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα να ξεκινήσει η επανάσταση στις 23 αλλά η επέτειος να οριστεί στις 25. Το ότι η ημερομηνία όπου ήδη εορταζόταν ο Ευαγγελισμός έχει συμβολική αξία δε νομίζω πως το πρωτοάκουσα από κύκλους αιρετικούς και κυριευμένους από μανία αποδόμησης των πάντων, είναι μια μάλλον κοινή γνώση.

  145. BLOG_OTI_NANAI said

    Η εξεφτελιστική λειτουργία του ελληναράδικου κατηχητικού στον τόπο μας, από όπου διδάσκονται «ιστορία» οι όπου γης οι ψεκασμένοι:

    Και αντί να πάνε μόνοι τους να διαβάσουν τι γράφει ο Τρικούπης (αλλά ποιος διαβάζει τώρα), εφαρμόζουν το γνωστό «ΔΟΙΑΔΟΣΤΑΙ»:

  146. BLOG_OTI_NANAI said

    144: «Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα»

    Κανείς φυσιολογικός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει, ειδικά όταν γνωρίζει τι λένε οι πηγές. Αυτό όμως είναι το ζητούμενο, για κάτι που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, αλλά βλέπουμε μόλις λίγα σχόλια παραπάνω ότι το αυτονόητο δεν ισχύει για όλους…

    Όσο για το ελληναράδες που είπες Πέπε, «φασίστας» και «ελληναράς» είναι νοοτροπίες. Αν χαρακτηρίζεις τον Κουφοντίνα «πολιτικό κρατούμενο», άρα αδιαφορείς για τις 11 δολοφονίες του και πρεσβεύεις ότι «καλώς δολοφονούνται όσοι εγώ νομίζω ότι πρέπει να δολοφονηθούν», είσαι φασίστας.

    Όταν ακούς και επαναλαμβάνεις χωρίς κριτική σκέψη όσα σου λέει το κατηχητικό σου, αρκεί να χαϊδεύουν τις ιδεοληψίες σου, είσαι «ελληναράς», ο κλασικός τύπος που αντίνα σκέφτεται, βλέπει στα πάντα οπαδιλίκι.

  147. BLOG_OTI_NANAI said

    Να προσθέσουμε ότι κανείς που προσέγγισε την ιστορία με σεβασμό επιστημονική σημασία της λέξης, όπως π.χ. ο Γροτσόπουλος, δεν έγραψε ότι για την έλλειψη μάθησης ευθύνονταν μόνο οι Τούρκοι λόγω απαγορεύσεων, αλλά κρίνεται και η τεράστια ύφεση που επήλθε στο ενδιαφέρον για τα γράμματα από τους ίδιους τους υπόδουλους, το οποίο βεβαίως δεν είναι εντελώς άσχετο με την όλη κατάσταση της υποδούλωσης.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κανέλος που κατηγορεί και την Εκκλησία και τον κλήρο για την αμάθεια, γεγονός που αυξάνει ακριβώς την αξιοπιστία του για τα κρυφά σχολεία.

    Βεβαίως, ο Κανέλος θα έπρεπε να κριθεί για μεροληψία ενάντια στην Εκκλησία, διότι ασφαλώς γνωρίζει πως τουλάχιστον οι μισοί από τους πιο ονομαστούς λογίους της Τουρκοκρατίας ήταν πρόσωπα εκκλησιαστικά όπως οι Μηνιάτης, Ματθαίος Μυρέων, Φαρμακίδης, Βούλγαρης, Ιέρακας, Ζυγομαλάς, Πηγάς, Ν. Δούκας, Κριτόπουλος και πλήθος άλλων.

  148. voulagx said

    #122 @Π2 και όχι μόνο:
    Με αφορμή το σχόλιό σου, αναρωτιέμαι πόσο αξιόπιστη είναι η Βικιπαίδεια και πώς ελέγχεται η ορθότητα των λημμάτων της. Για παράδειγμα, σχετικά με την ονομασία του Αργυροπουλίου Λάρισας εδώ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9_%CE%9B%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%82
    αναφέρει: «Η τοπική παράδοση θέλει την προέλευση της τούρκικης ονομασίας «Καρατζόλι» (kara göl= μαύρη λίμνη) να αναφέρεται στη δράση του Νικοτσάρα στην περιοχή.» (κάτι που δεν ισχύει όπως μου είπε ο Δύτης)
    αλλά αν πας στο τέλος της σελίδας και κλικάρεις στον εξωτερικό σύνδεσμο:
    «Παναγιώτα Λίτσα με υλικό του Κωνσταντίνου Ρεβήσιου «Το Αργυροπούλι Λάρισας: Η ιστορία του μέχρι σήμερα» psilopoulos.mysch.gr»
    διαβάζεις: «Ακόμα, η τοπική παράδοση θέλει την προέλευση της τούρκικης ονομασίας «Καρατζόλι» (=μαύρο πουλί) ν’ αναφέρεται στη δράση του Νικοτσάρα στην περιοχή,  κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας.», που κι αυτό δεν νομίζω να είναι σωστό.
    Δεν γίνεται κανένας έλεγχος; Ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει;

    Το ερώτημα απευθύνεται προς κάθε καλοπροαίρετο, κι όχι μόνο προς τον Π2.

  149. Πέπε said

    148

    «Η τοπική παράδοση θέλει την προέλευση της τούρκικης ονομασίας «Καρατζόλι» (kara göl= μαύρη λίμνη) να αναφέρεται στη δράση του Νικοτσάρα στην περιοχή.» (κάτι που δεν ισχύει όπως μου είπε ο Δύτης)

    Ο Δύτης είπε ότι δεν ισχύει αυτή η προέλευση του ονόματος, ή ότι δεν υπάρχει αυτή η τοπική παράδοση;

    Αν μια παράδοση υπάρχει, μπορεί να αναφέρεται και κανείς δε θα αξιώνει να λέει κάτι που επιβεβαιώνεται και επιστημονικά. Οι αρχαίοι έλεγαν ότι ο Χ, ιδρυτής της ομώνυμης πόλης και γενάρχης των κατοίκων της, ήταν γιος του Δία και της Ψ θνητής. Προφανώς καμία μνεία αυτής της αρχαίας παράδσης δεν κινδυνεύει να παροδηγήσει τον σημερινό αναγνώστη στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι της πόλης έλκουν στ’ αλήθεια την καταγωγή τους από τον Δία. Αν όμως η ίδια η πληροφορία περί ύπαρξης τέτοιας αρχαίας παράδοσης είναι σφαλερή, τότε αλλάζει το πράγμα!

  150. BLOG_OTI_NANAI said

    Συνέντευξη Βερέμη στον Δανίκα! https://www.protothema.gr/greece/article/1480381/veremis-ston-danika-stin-epanastasi-polemousame-perissotero-me-mousoulmanous-arvanites-kai-ligotero-me-tourkous/

    Μιλάμε για τον ορισμό του Χαβαλέ, ο Δανίκας άσχετος. Του λέει ο Βερέμης «δεν πολεμούσαμε με τους Τούρκους κυρίως» και ο Δανίκας , δεν ξέρει να απαντήσει! Και οι υπόδουλοι ήταν «απλώς» «Χριστιανοί», που να ξέρουν ότι είναι Γραικοί ή Έλληνες!

  151. Κιγκέρι said

    Το Αργυροπούλι μια φορά φημίζεται για τα παϊδάκια!

  152. Ούτε που θυμάμαι τι είχα πει για το Καρατζόλι! Kara Göl θα μπορούσε να ήταν αν είχαμε τσιτακισμό α λα κρητικά στην περιοχή – είχαμε;

  153. voulagx said

    #152: Δύτη, σου είχα πει ότι δεν υπάρχει τσιτακισμός στο τοπικό ιδίωμα, που θα εξηγούσε την μετατροπή του Καρα Γκιόλ σε Καρατζιόλ. Υπάρχει χωριό Γκιούλμπερη που δεν έγινε Τζιούλμπερη. Με την ευκαιρία, το Γκιούλμπερη (ή ίσως Γκιουλ Μπέρη) είναι τούρκικο; κι αν ναι τι σημαίνει;

  154. voulagx said

    #153 συνεχεια, επίσης μου είχες πει πως ίσως να ειναι όνομα τούρκου τσιφλικά της περιοχής και βρίσκω το εξης για την Αχλαδιά Φθιώτιδας: «Ως οικισμός υπάρχει από τα χρόνια της τουρκοκρατίας με την ονομασία Καρατζιόλι ή Καρατζάλη από το όνομα του Τούρκου Καρά – Τζαλή που ήταν ο τσιφλικάς του χωριού»

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%87%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC_%CE%A6%CE%B8%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%82

  155. voulagx said

    #149: Πέπε, οι δύο παραδόσεις διαφέρουν. Την δεύτερη , ότι Καρατζόλι=μαύρο πουλί τουρκιστί, την είχα ακούσει από έναν φιλόλογο πριν από 30 χρόνια περίπου και μάλιστα στην ερώτησή μου «γιατί τότε δεν το ονόμασαν Μαυροπούλι» μου απάντησε «για λόγους ευφημισμού». Η πρώτη είναι κοπυπάστωμα από τον εξωτερικό σύνδεσμο με την διαφορά ότι προφανώς είδαν πως Καρατζόλι=μαύρο πουλί τουρκιστί δεν ισχύει και το άλλαξαν σε «Καρατζόλι» (kara göl= μαύρη λίμνη)-μόνο που το kara göl προφέρεται Καραγκιόλ κι όχι Καρατζιόλ.

  156. voulagx said

    #155 συνέχεια. Εκτός αυτών, δεν καταλαβαίνω πώς η προέλευση της τούρκικης ονομασίας «Καρατζόλι» αναφέρεται στην δράση του Νικοτσάρα στην περιοχή.

  157. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο Βερέμης λέει ότι δεν πολεμούσαμε κυρίως με τους Τούρκους και ο Δανίκας ακούει σαν χάνος!

    Ρε κακομοίρη, έχεις ρωτήσει ποτέ τους επαναστάτες να σου πουν με ποιους πολεμούσαν;! Έχουμε στα χέρια μας τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας με χιλιάδες τεκμήρια. Έχεις διαβάσει ποτέ ποιος είναι ο εχθρός τους; Περιμένεις τον Βερέμη να σου πει τις μπαρούφες του; ΟΙ ίδιοι οι επαναστάτες που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ποιος είναι ο εχθρός, τον κατονομάζουν με καθολική σχεδόν επικράτηση ως «Τούρκο».

    Οι Έλληνες, ακόμα και όταν πολεμάνε με τον Ιμπραήμ, που ξέρουμε από άλλα έγγραφα ότι γνωρίζουν πως έχει αιγυπτιακά στρατεύματα, εντούτοις δεν ξεχνούν ποιος είναι ο εχθρός τους:

  158. sarant said

    157 Αυτός ο Ιμπραήμ είναι ο γνωστός; Διότι ο γνωστός έφτασε στον Μοριά το 1825.

  159. Μαρία said

    Ψήφισε υπέρ της ανωμαλίας. Αίσχος! https://www.youtube.com/watch?v=6Hx-r3M1hOw&t=1s

  160. evamaten said

    124

    Ναι, μόνο έτσι εξηγείται! (και συνέβαλα στην τήρηση του εθίμου )

    Όμως η απορία μου είναι αληθινή, όχι προσχηματική. Μπλογκ, με όλον τον σεβασμό στο φιλέρευνο πνεύμα σου και στον αρχειακό σου πλούτο, η αξιοποίηση των πηγών είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από την ανεύρεση κάποιων πληροφοριών και την υπογράμμισή τους. Από τον Burke (για να μην αναφερθούμε στον Μαυροσκούφη ή την Ρεπούση και σε δυσαρεστήσουμε) μαθαίνουμε ότι κατά τη χρήση των ιστορικών πηγών πρέπει να απαντάμε σε μια μεγάλη σειρά ερωτημάτων που ελέγχουν την αξιοπιστία τους. Πρόσεξε τι λέει ο Burke: η ιστορική εννοιολόγηση της πηγής «υπερβαίνει την αυταπάτη ενός αντικειμένου που «ομιλεί από μόνο του» και συναρτά το καθεστώς του από τη χρήση του». Άρα, χωρίς αυτή την εννοιολόγηση, χωρίς τοποθέτηση στο ιστορικό πλαίσιο (ποιος τη δημιούργησε , με ποια πρόθεση, σε ποιο κοινό απευθυνόταν , ποια σχέση είχε με το κοινό αυτό), χωρίς κατανόηση και αποτίμηση της πηγής (τι προβάλλεται τι αποσιωπάται, υπάρχουν αντιφάσεις, ποιος ο υπόρρητος σκοπός της δημιουργίας του, υπάρχουν συναφείς μαρτυρίες, ποια η σχέση με αυτές, είναι μεροληπτική, πώς αντιμετωπίστηκε στην εποχή της κ.ο.κ.). Χωρίς αυτή την σχολαστική επιστημονική επεξεργασία, μπορείς να αναφέρεις ενδιαφέρουσες (ναι, δε λέω) πληροφορίες και να βάλεις ένα ερωτηματικό ή να αναφερθείς σε ενδιαφέρουσες «εξαιρέσεις». Αλλά από αυτό μέχρι αυτό που κάνεις εσύ- να χαρακτηρίζεις ιδεοληπτικούς τους επιστήμονες (που δεν ανήκουν καν στον ίδιο πολιτικό χώρο στο κάτω κάτω)- απέχει πολύ, νομίζω.

  161. Theo said

    @157, 158:

    Αναφέρεται στην πολιορκία του Αιτωλικού (20.9 – 17.11. 1823) από τον Μουσταή, πασά της Σκόδρας, επικεφαλής 13.000 Αλβανών (βλ. Βίκι). Ο Ιμπραήμ θα ήταν κάποιος από τους υφισταμένους του.

  162. Spiridione said

    Υπουργός Δικαιοσύνης (μαζί με όλη την κομπανία) ποστάρει αυτό
    https://twitter.com/georgefloridis/status/1772306696137838880/photo/4

  163. Spiridione said

    Αυτό ιδιαίτερα

  164. Pedis said

    # 160 – Αν δεν τα λες για μας, τότε … η παναγιά μαζί σου (κι ο άγγελος να ήσουν, μόνο άμα γουστάρει θα το κάνει. Θα στο εξηγήσει καλύτερα ο ρεβερέδος Τέο που έχει κονέ με τον Λουκά που ήταν αυτόπτης μάρτυς). 😛

  165. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο Βερέμης τουλάχιστον ομολογεί ότι υπήρξαν πάνω από 100 επαναστατικά κινήματα άρα η κατάληξη ήταν το 1821 και όχι δήθεν εκκίνηση από το παράδειγμα των Ευρωπαίων.

    Αλλά επαναλαμβάνει τα τετριμμένα ότι αγνοεί πως οι φυλετικές καταγωγές ενσωματώθηκαν στην κυρίαρχη εθνοτική και κατόπιν εθνική ταυτότητα των πολυπληθέστερων Ρωμιών-Γραικών-Ελλήνων.

    Βλέπουμε ότι οι Υδραίοι, παραδέχονται καταγωγή από τους αρχαίους Έλληνες. Οι Σουλιώτες το ίδιο. Αυτή είναι και η δύναμη της εθνικής ταυτότητας ότι δημιουργεί πεποίθηση καταγωγής, δηλ. τον λεγόμενο «μύθο καταγωγής». Επίσης οι μουσουλμάνοι Αλβανοί, δήλωναν Τούρκοι. Οι Σουλιώτες δήλωναν Ρωμιοί.

    Είναι τέλος πάντων τραγικό να αναμασά ο Βερέμης φυλετικούς διαχωρισμούς σε μια εποχή που οι Αρβανιτόφωνοι δήλωναν απόγονοι του… Μιλτιάδη, και άρα, η δεσπόζουσα εθνοτική ταυτότητα ήταν η Ρωμέικη/Γραικική/Ελληνική και εκεί ενσωματώνονταν πρόθυμα υπόδουλοι από διάφορες φυλετικές ταυτότητες όπως οι Αρβανίτες ή οι Βλάχοι:

  166. sarant said

    161 Ok, λογικό

    163 Αυτο, πράγματι

    165 Είχε κρατηθεί

  167. Μαρία said

  168. Μαρία said

    162

    Εις εαυτόν.

  169. Μαρία said

    Για λύπηση κι αυτοί κι οι στρατόκαυλες.

  170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    163, για το μεγα «λάθος»(εν γνώσει), τη λάθρα τοποθετηση στο πόστο αυτού τού ιδιου του σταθμάρχη, άκρα σιωπή.
    Χλωρό σανό τα’ί’ζουνε οι αθλιοι

  171. BLOG_OTI_NANAI said

    160: Ο τρόπος ερμηνείας των πηγών θέλει προσοχή, αλλά δεν μπορεί να καταλήξει σε άλλοθι άρνησης των πηγών, που σημαίνει τελικά σε κάποιες περιπτώσεις, να μην πιστεύουμε στα μάτια μας και να παραμένουμε στο «αυτός είπε».
    Όταν φέρνω μια πηγή, έχω επιβεβαιώσει πρώτα ότι είναι αυθεντική και ότι διηγείται αυτά ακριβώς που διαβάζω κι εγώ. Μία εξ αυτών μιλάει για εμπόδια από τοπικούς άρχοντες στην διδασκαλία στον 17ο αιώνα.
    Ο Πατρινέλης λέει «δεν υπάρχει καμία».
    Έχω στα χέρια μου άλλες 10 πηγές παρόμοιες από το 1453. Ο Φατζέας (γεωγραφία νεωτερική) που γνωρίζει ύπαρξη σχολών, αναφέρει σαφώς το μίσος των Τούρκων για οτιδήποτε σχετίζεται «με τις μούσες». Έχω πηγή του Κωνσταντά για τα εμπόδια που πρέπει να αποφύγει από τους Τούρκους για την ίδρυση της σχολής Μηλεών. Έχω αναφορά από τον Αθανάσιο Χριστόπουλο ότι οι Τούρκοι δεν βλέπουν ποτέ με καλό μάτι τα σχολεία των Ρωμιών.
    Ο Πατρινέλης δεν αναφέρει αυτές τις πηγές, ούτε καν για να τις διαψεύσει.

    Άρα όταν υπάρχουν πηγές, εμείς δεν οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς το «αυτός είπε»; Θα πρέπει να μείνουμε πιστοί στο «αυτός είπε» λες και είναι ο «Προφήτης» και να αρνούμαστε στις πηγές;

    Πάμε στον Κανέλο που αποδεικνύει ότι το κρυφό σχολειό δεν χρειάζεται καν την Εκκλησία για να υπάρξει, αφού είναι εχθρός της Εκκλησίας και μάλιστα μεροληπτεί εναντίον της.
    Ο Αγγέλου λέει ότι ο Κανέλος μιλάει για κρυφό σχολειό για να ρίξει όλο το βάρος στους Τούρκους, όμως με τα μάτια μας διαβάζουμε, ότι ο Κανέλος γράφει το ακριβώς αντίθετο!
    Ο Πατρινέλης ούτε αυτός διαψεύδει την αυθεντικότητα της επιστολής του Κανέλου, και απλώς θεωρεί ότι έχει αντιφάσεις επειδή μιλάει και για φανερά σχολεία και τον ονομάζει «προχειρολόγο»(!) λες και ο Κανέλος είναι κανένας μισότρελος αχθοφόρος.
    Όποιος διαβάζει βλέπει ότι Πατρινέλης πάει να ξεπετάξει την πηγή σε μισή σελίδα, όμως εδώ έχουμε μια αυθεντική πηγή αντιεκκλησιαστική της Τουρκοκρατίας που μιλάει κατά γράμμα για κρυφό σχολειό και τον Αγγέλου να πλαστογραφεί το περιεχόμενο της, και τον Πατρινέλη να θέτει αδύναμα και αναπόδεικτα επιχειρήματα που είναι χωρίς αντίκρυσμα, με το κείμενο του Κανέλους που όχι μόνο πρόχειρο να μην είναι, αλλά πολύ λεπτομερές δίνοντας την πληροφορία ότι υπήρχαν και φανερά σχολεία που πολλοί τα έβαζαν και στη διαθήκη τους.

    Και ποια είναι η βάση όλων; Ότι «οι Τούρκοι δεν απαγόρευαν» σε μια περίοδο ονομαστή για τα σφαγεία της… Οι Τούρκοι έσφαζαν, αλλά «δεν εμπόδιζαν»… Και τόσες πηγές που λένε το αντίθετο απλά θα υποθέσουμε ότι είναι σαν να μην υπάρχουν;

    Από τη μία λοιπόν έχουμε δύο αυθεντικές πηγές της Τουρκοκρατίας, μή εκκλησιαστικές (Κανέλο, Νερουλό) και από την άλλη δύο συγγραφείς που δεν έχουν κανένα τεκμήριο διάψευσης, εκτός από τις ερμηνευτικές τους απόψεις, αλλά «όλως τυχαίως» και οι δύο είναι ενάντια στα κρυφά σχολειά!
    Και όπως προείπα, γιατί να μην μείνουμε στις ερμηνείες του Γριτσόπουλου που διαφωνεί ευθέως στην ερμηνεία της Τουρκοκρατίας με τον Πατρινέλη;

    Θα δώσουμε προτεραιότητα στο αυτός είπε και όχι σε αυθεντικές και αδιάψευστες πηγές; Και τέλος πάντων όταν υπάρχουν πηγές, εμείς θα μείνουμε αρνητές ή οφείλουμε να γίνουμε επιφυλακτικοί ως προς αυτούς που αρνούνται;

    Και τελικά θέλουμε την αλήθεια, ή με πονηρό σκεπτικό προτιμούμε να ισχυριζόμαστε ότι «είμαστε επιφυλακτικοί», αλλά όταν έρχεται η κουβέντα, εκφράζουμε δογματικές απόψεις επάνω στο «αυτός είπε» και αρνούμαστε κατηγορηματικά όπως ο Παναγιωτίδης;

    Γι’ αυτό μιλάω για ιερό τοτέμ των αρνητών που ευτυχώς ακολούθησαν τον ολισθηρό δρόμο του «οι Τούρκοι δεν εμπόδιζαν» που τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, αφού είναι αδύνατον να τεκμηριωθεί ότι οι Τούρκοι δεν εμπόδιζαν. Η αναφορά σε δήθεν «καμία πηγή», ήδη γίνεται εντελώς αδύναμη και ανούσια όταν εμφανιστούν οι πρώτες πηγές. Και εμείς βλέπουμε τις πηγές, τις διαβάζουμε, ξέρουμε τι γράφουν, ξέρουμε τι βλέπουν τα μάτια μας, αλλά εφόσον έχουμε ήδη σχίζει τα ιμάτια μας ότι η Γη είναι επίπεδη, τι να πούμε τώρα;

  172. voulagx said

    #149: Συμλπηρωματικά στο #155 και για να τριτώσει το κακό κ. Πέπε μου, στην ιστοσελίδα του Δήμου Τυρνάβου: https://www.tirnavos.gr/%ce%b1%cf%81%ce%b3%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b9/
    υπάρχει κοπυπαστηδόν και τρίτη παράδοση: «Η τοπική παράδοση θέλει την προέλευση της τούρκικης ονομασίας «Καρατζόλι» (=μαύρο ρέμα) ν’αναφέρεται στη δράση του Νικοτσαρά στην περιοχή.» :)

  173. Πέπε said

    172

    Καλά, δεν είναι απίθανο να υπάρχουν αντικρουόμενες τοπικές παραδόσεις. Βασικά, μάλλον θα υπάρχει κάποια παράδοση για τη δράση του Νικοτσάρα (ή αυτή τεκμηριώνεται ούτως ή άλλως;), και η απίθανη σύνδεση με διάφορες εκδοχές του τοπωνυμίου δημιουργήθηκε στο μυαλό κάποιου συγγραφέα, ίσως κατά παράλειψη μερικών συλλογιστικών βημάτων που κάπως να δικαιολογούν το απίθανο «Νικοτσάρας > μαύρη λίμνη» ή «Νικοτσάρας > μαύρο ρέμα» (λες κι αν είχε δράσει εκεί π.χ. ο Αθανάσιος Διάκος, καρατζόλι θα σήμαινε μαύρο βουνό ή μαύρη τρύπα…)

  174. Πέπε said

    Τραγούδι του Νικοτσάρα:

  175. Χαρούλα said

    Εδώ αναφέρεται ως Αργυροπούλι. Δεν ξέρω βέβαια χρόνο και περιοχή που εμφανίστηκε

    Του Νικοτσάρα

    Τρία κομμάτια σύννεφα ’ς τον Έλυμπο, ’ς τη ράχη,

    Το ’να βαστάει τη δροσιά, τ’ άλλο βαρύ χαλάζι,

    το τρίτο το μακρύτερο τη θάλασσ’ αγναντεύει.

    «Πάψε, γιαλέ μου, το θυμό, πάψε τα κύματά σου,

    να βγουν τα κλεφτοκάραβα, πόχουν τους κλέφτες μέσα,

    να βγει κι ο Νίκος μια βολά ψηλά ’ς τ’ Αργυροπούλι».

    Όσες μανούλες τ’ άκουσαν, όλες κινούν και πάνε.

    «Νίκο μ’, το πού ’ναι οι άντρες μας, το πού ’ναι τα παιδιά μας;».

    – Οι άντρες σας δεν είν’ εδώ, νουδέ και τα παιδιά σας,

    πάησαν πέρα ’ς το Χάντακα, ’ς το έρημο το Πράβι,

    πάν’ να τροχίσουν τα σπαθιά, να πλύνουν τα τουφέκια.

  176. Μαρία said

  177. Μαρία said

    Έχει αφήσει εποχή στη βουλή με τις παρεμβάσεις του https://www.youtube.com/watch?v=VfRDXyFPmbU

    και γενικώς 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=lTQsu6A2X2I

  178. Stavroula said

    Ναι, άφησε εποχή, εύκολη σάτιρα για πολλές εκπομπές.
    Τον διέγραψαν για μια άθλια δήλωση, βολικό για τα μάτια του κόσμου…
    Κι όλοι οι εμπλεκόμενοι, με τόσες άθλιες δηλώσεις και τόσες επικίνδυνες παραλείψεις και .. και … και…, στο απυρόβλητο δεκατρείς μήνες τώρα..
    Αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή.

  179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Παπασταύρου και Μπρατάκος….

    όοοχι δε γράφω, αρνούμαι,
    πάαααλι αυτοί; και είναι και υπουργοί ε;
    Έχε γεια καημένε κόσμε.

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    179, Χαχα! Ωρέ μαντεψιά! Δεν έλεγα για τον ΠΘ;!! Το ΄γραψα και πήγα βόλτα και καθ΄οδόν με ενημέρωσαν!
    Τα παραίτησε τα πουλάκια μου!

    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/427562_paraitithikan-papastayroy-kai-mpratakos-meta-ranteboy-me-ton-b-marinaki

  181. BLOG_OTI_NANAI said

    158,161: Τώρα είδα το σχόλιο. Πράγματι, ο αναφερόμενος Ιμπραήμ, ίσως είναι ο πρώην πασάς της Σκόδρας. Σωστά λέει ο Theo, εδώ οι επαναστάτες αποκαλούν γενικά ως «Τούρκους» όχι τους Αιγύπτιους, αλλά τους Αλβανούς πολεμιστές του «Σκόδρα», του Μουσταή πασά.

    Νομίζω ότι μια κλασική περίπτωση όπου όλα τα εχθρικά στρατεύματα, ακόμα και τα αιγυπτιακά, ονομάζονται «Τούρκοι», είναι τα απομνημονεύματα του Γενναίου Κολοκοτρώνη, όπου μνημονεύεται περίπου 100 φορές ο Ιμπραήμ.

    Ειδικά στο 4ο κεφάλαιο, που είναι αφιερωμένο στον Ιμπραήμ, το δίπολο των εχθρών είναι διαρκώς οι «Τούρκοι» και οι «Έλληνες». Υπάρχουν σε όλο το κεφάλαιο μόλις μία αναφορά σε «Αιγύπτιους» (αυτή στα περιεχόμενα του κεφαλαίου που φαίνεται στην εικόνα) , δύο αναφορές σε «Άραβες» και 220 αναφορές σε «Τούρκους».

Σχολιάστε