Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το σταυρόλεξον (χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη)

Posted by sarant στο 23 Μαΐου, 2024


Σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ., στο καφέ μπαρ GUSTAV, Χαριλάου Τρικούπη 6-10, στο Εμπορικό κέντρο Atrium (στοά) θα  παρουσιάσω τους  πέντε  τελευταίους τόμους χρονογραφημάτων του Βάρναλη που έχουν εκδοθεί, με δική μου επιμέλεια, από τις εκδόσεις Αρχείο από το 2019 έως το 2023. Αν σας  φέρει ο δρόμος από εκεί,  πολύ θα χαρώ να τα πούμε. 

Με την ευκαιρία της παρουσίασης, σκέφτηκα να βάλω ένα κομμάτι από τον τελευταίο τόμο, τα Φιλολογικά -αν και το θέμα του χρονογραφήματος δεν είναι ακριβώς φιλολογικό, αφορά όμως τις  εφημερίδες και μια πνευματική ενασχόληση στην  οποία κι εγώ επιδιδόμουν παλιότερα: τα σταυρόλεξα. 

Μ’ένα σμπάρο δυο τρυγόνια λοιπόν, διότι το ιστολόγιο τόσα χρόνια που λειτουργεί δεν έχει αφιερώσει άρθρο στα σταυρόλεξα, αν και πρόπερσι είχαμε φτιάξει ένα  σταυρόλεξο με τις 42 υποψήφιες λέξεις της χρονιάς.

Ο παππούς μου, θυμάμαι, ήταν μανιώδης φίλος των  σταυρολέξων -μάλιστα, τα έκοβε από την εφημερίδα ή το περιοδικό κι έφτιαχνε βιβλιαράκια (ήταν πολύ καλός βιβλιοδέτης, έπιαναν σε πολλά τα χέρια του) για να  τα έχει. Αυτός μού μετέδωσε την αγάπη για το άθλημα αν και από τη μαμή  ως τη λεχώνα η  φλόγα κάπως αδυνάτισε. 

Διότι παλιότερα έλυνα κι εγώ σταυρόλεξα, ή στην εφημερίδα ή σε ειδικά περιοδικά, που τέτοια έβγαιναν  κάμποσα, αλλά όχι με μεγάλο φανατισμό. Είχα γνωρίσει κι έναν  σταυρολεξά, που έπαιζε και σκάκι στον Σ.Ο.Καλλιθέας, όπου έπαιζα  κι εγώ, και ο οποίος μάλιστα είχε εκδώσει (μαζί με  άλλους) ένα περιοδικό που, αν  δεν με γελάει η μνήμη μου, λεγόταν Γρίφος, όπως αυτό για το οποίο μιλάει ο Βάρναλης στο χρονογράφημα, που είχε πολύ ψαγμένη ύλη και πολύ καλαίσθητη έκδοση και γι’ αυτό έκλεισε πριν  συμπληρώσει  δέκα τεύχη.  

Ένας καλός φίλος που, σε  πείσμα  των  καιρών, επιμένει να αγοράζει καθημερινώς εφημερίδα, όχι μόνο λύνει το σταυρόλεξο αλλά και σχολιάζει κάποιες φορές τους ορισμούς του σταυρολεξά -τον ζηλεύω για τη χρήσιμη συνήθεια (εγώ βέβαια κάθε μερα παίζω ένα πορτογαλικό Wordle με  τον φίλο μου τον  Θωμά). 

Φαίνεται πως στην  Κατοχή είχαν σταματήσει να δημοσιεύονται σταυρόλεξα στις εφημερίδες -αυτό βγαίνει από το χρονογράφημα του Βάρναλη, και αυτό επιβεβαιώνεται και από έναν  πρόχειρο έλεγχο που έκανα σε 2-3 σώματα κατοχικών εφημερίδων. Ίσως το σταυρόλεξο να  έπεσε θύμα της περικοπής των  σελίδων ή της περικοπής των δαπανών. 

Ας δώσουμε τον λόγο στον Βάρναλη με το χρονογράφημα που δημοσιεύτηκε στην Πρωία στις 14 Απριλίου 1942

Το σταυρόλεξον

            ‒ Για βάλε με το νου σου τι λαχτάρισα τώρα τελευταία;

‒ Κεφαλοτύρι, μπακαλιάρο…

‒ Όχι υλικά πράγματα. Πνευματικά…

‒ Βέβαια, κάτι που δε θα βρίσκεται εδώ, π.χ. τα ανάκτορα της Πετρουπόλεως, τη «Δευτέρα Παρουσία» του Μιχαήλ Αγγέλου ή κάτι που δεν θα εκτελείται εύκολα, π.χ. τις «Βαλκυρίες» του Βάγνερ…

‒ Όχι. Δε λαχτάρισα κάτι έκτακτο, που δε βρίσκεται εδώ ή δεν εκτελείται εύκολα ‒ χαρές δηλαδή ολιγοστών ανθρώπων, παρά κάτι πολύ συνηθισμένο ‒ χαρά όλων των ανθρώπων, που μας έλειψε απότομα…

‒ Δεν μπορώ να μαντέψω.

‒ Το σταυρόλεξο!

‒ !!!

‒ Ναι, φίλε μου. Ποτές η χώρα ολάκερη δεν είχε τόσον πνευματικόν οργασμό, όσο την εποχή που βασίλευε το σταυρόλεξο. Ήτανε μια αληθινή πνευματική επιστράτευση των Ελλήνων! Όλες οι εφημερίδες, πρωινές και βραδινές, όλα τα περιοδικά, είχανε το σταυρόλεξό τους. Είχε μάλιστα εκδοθεί και ειδικό βδομαδιάτικο περιοδικό, ο «Γρίφος», που όλες του οι εικοσιτέσσερις σελίδες δεν είχανε τίποτες άλλο από σταυρόλεξα. Αν δεν είχε ανακοπεί αυτή η μεγάλη πνευματική εξόρμηση, που θυμίζει τον Ε΄ αιώνα του Περικλέους, θα είχαμε σήμερα τον Αισχύλο του σταυρόλεξου! Όλοι, μεγάλοι και μικροί, αρσενικοί και θηλυκοί, λύνανε σταυρόλεξα. Κι επιπλέον ‒ αυτό είναι ο ασφαλέστερος δείκτης του ομαδικού έρωτα και της ομοψυχίας των ανθρώπων ‒ όλοι γράφανε σταυρόλεξα.

Τι ωραία σχήματα που είχανε τυπωμένα! Όλο το διακοσμητικό δαιμόνιο των δημιουργών προσπαθούσε να πρωτοτυπήσει σ’ αυτό το δύσκολο κεφάλαιο της τέχνης. Οι συνδυασμοί των μαύρων και άσπρων τετραγώνων κάνανε μαιάνδρους, άστρα, τσιγκέλια, πετραχήλια, χελώνες κι ό,τι δεν θα μπορούσε ποτές να φαντασθεί η… επίπεδος γεωμετρία!

Το σταυρόλεξο το χαιρόσουνα πρώτα με τα μάτια κι ύστερα με το πνεύμα. Η λύση του σταυρόλεξου ήτανε μία καθημερινή λύτρωση του εσωτερικού μας κόσμου κι ένας αυτοκαθορισμός του εγώ μας. Γιατί, ενώ σ’ όλες τις άλλες τέχνες, μεγάλες και μικρές, του χώρου και του χρόνου, ο θαυμασμός μας δίνεται στον τεχνίτη, προκειμένου για το σταυρόλεξο ο θαυμασμός επέστρεφε στον εαυτό μας. Γιατί η πνευματική αξία του σταυρολέξου δεν ανήκε στο συνθέτη του παρά στους λύτας…

«Όσοι πιστοί προσέλθετε», γράφανε απάνου από το σταυρόλεξο οι εφημερίδες. Και δεν υπήρξε Έλληνας, που να ήταν… άπιστος. Όλοι μετά φόβου θεού παίρνανε την εφημερίδα τους κι ένα μολύβι στο χέρι μετά το βραδινό φαγητό, ξαπλώνανε στον καναπέ και καπνίζοντας μακάρια βυθιζόντανε στα περασμένα και στα τωρινά σαν τους δύτες για να βρούνε τους θησαυρούς των λέξεων στα άδυτα των αδύτων του χρόνου και της γνώσης! Μέσα σ’ αυτό το υπέροχον «άλλοθι» ο ευτυχής κι ο δυστυχής, ο κουρασμένος κι ο ακούραστος, ο πλούσιος, ο πένης κι ο αμαρτωλός γινόντανε όλοι τους ευτυχείς, ξεκούραστοι, πλούσιοι και αναμάρτητοι!…

Ψες το βράδυ τυχαία στην εφημερίδα, που μου είχε τυλίξει μ’ αυτήνε το μαρούλι ο μανάβης, βρήκα ένα σταυρόλεξο του παλιού καλού καιρού. Σα να μετατοπίστηκε ο άξονας της γης κι ο Ιορδάνης εστράφη προς τα οπίσω. Έπεσα αμέσως μπρούμυτα απάνω στα τετράγωνά του, όπως πέφτει μια νεράιδα απάνω στα μαργαριτάρια του περιδεραίου της που κόπηκε…: «Οριζοντίως: 1) Εις αυτήν την νήσον παραθερίζει το «σμαρτ σετ» των Αθηνών ‒ Ακόμη και τώρα (επίρρ.)… Καθέτως: 1) Τρυφερά περιποίησις (δημ.) ‒ Πένθιμον χρώμα (δοτ.)… Μεγαλείο!

Όταν ο Οδυσσεύς κατέβηκε στον Κάτου Κόσμο κι ο Δάντης ανέβηκε στον Απάνου, δεν αντικρίσανε τόσες γνώριμες ψυχές όσα εγώ πράγματα σ’ ένα δευτερόλεπτο. Δυστυχώς το σταυρόλεξο ήτανε… λυμένο από έναν άλλον! Κι από χτες μ’ έπιασε ξανά η μανία του σταυρόλεξου. Δώσε μου ένα σταυρόλεξο και στο πληρώνω… μαύρη αγορά… Θα είναι η σωτηρία της ψυχής μου!

Eσείς λύνετε σταυρόλεξα; 

141 Σχόλια to “Το σταυρόλεξον (χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη)”

  1. phrasaortes said

    Έχουν γούστο στην αρχή, αλλά επαναλαμβάνονται πολύ. Το να τα λύσεις είναι περισσότερο θέμα εμπειρίας παρά εγκυκλοπαιδικών γνώσεων. Την Ρουμάνα γεροντολόγο πρέπει να την έχει μάθει πια η μισή Ελλάδα. Προτιμώ κάτι παραλλαγές που λύνονται με βάση την λογική.

  2. Αντώνης said

    Μολονότι μ’ αρέσει το άθλημα, πολλές φορές εκνευρίζομαι με ορισμούς του τύπου «Βαυαρός φυσιοδίφης του 18ου αι.» και με το συναφές πρόβλημα της μεταγραφής των ξένων ονομάτων (π.χ. Σαίξπηρ; Σέξπιρ;).

  3. Παναγιώτης Κ. said

    Οι ερωτήσεις που τίθενται στο σταυρόλεξο είναι πολλές φορές αινιγματικές για αυτό και χρειάζεται η σχετική εξοικείωση για να έχουμε επιτυχία. Αυτό είναι το πρώτο και μετά ακολουθούν οι γνώσεις.

    Προτίμησα να ασχολούμαι με μαθηματικούς γρίφους και όχι με σταυρόλεξα.
    Υποχώρησαν και οι μαθηματικοί γρίφοι και τώρα διαβάζω…Σαραντάκο. 🙂

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Καλά λες

    2-3 Σε πολλά αγγλικά σταυρόλεξα, οι ορισμοί δεν είναι του τύπου «Γερμανός φυσιοδίφης του 19ου αιώνα» αλλά σκέτα αινίγματα.

  5. «Ο Ιορδάνης εστράφη προς τα πίσω»:

    http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/explanatory/ermhneia_8eofaneia_iordanhs.htm

    Φαίνεται πρόκειται για αρχαίο εβραϊκό μοτίβο, που επανεμφανίστηκε τον Μεσαίωνα με μια διαφορετική μορφή. Ποταμός από χαλίκια στο δρόμο για τις χαμένες φυλές του Ισραήλ, κάθε Σάββατο σταματά να ρέει, εννέα γράμματα.

  6. Λοζετσινός said

    Καλημέρα σας

    Ναι λύνουμε, παλιότερα δε μανιωδώς. Θυμάμαι ένα περιοδικό λίγο μετά το 81-82 που λέγονταν ‘Λαβύρινθος» είχα λίγα τεύχη αλλά τελικά χάθηκαν. Είχε δύσκολο σταυρόλεξο και αρκετά μαθηματικά προβλήματα.

    Δεν μπορούσαμε μια μέρα να τελειώσουμε ένα με 6 γράμματα και ορισμό:

    τόπος σφαγής αρνιών, μέχρι που ο φίλος Ηλίας συμπλήρωσε τη λέξη Σάλωνα!

  7. Αντώνης said

  8. sarant said

    5 A μπράβο

    6 Σα να το θυμάμαι αυτό το περιοδικό. Νομίζω «Ο Λαβύρινθος της γνώσης»

  9. sarant said

    8 Ναι, καλά θυμομουν

    https://www.greek-language.gr/periodika/mags/xartis/1982/1/141430

  10. atheofobos said

    Κάποτε έλυνα και εγώ σταυρόλεξα, μάλιστα δε στα νιάτα μου είχα και την διάθεση να φτιάξω ο ίδιος. Σήμερα μεγάλη ικανοποίηση μου προσφέρει η λύση δύσκολου SUDOKU.

    Οι πιο ώριμοι, προς το σάπιο, σίγουρα θυμούνται ότι όχι μόνο στην κατοχή η εφημερίδα συντελούσε πλην της ενημέρωσης βασικό υλικό στο περιτύλιγμα των τροφίμων, όπως το μαρούλι που γράφει ο Βάρναλης, αλλά και στην εξ ίσου σημαντική τους χρήση ως κωλόχαρτο! Γι΄αυτό και έχω γράψει για την αξία που είχαν και μετά την ανάγνωση τους και  ΠΩΣ ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΓΟΡΑΖΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ!

    https://atheofobos2.blogspot.com/2017/02/blog-post_7.html

  11. Καλημέρα

    Τέλη της δεκαετίας του 80 έκοψα τη καθημερινή εφημερίδα-;απαραίτητο για την ψυχική ισορροπία στην Ελλάδα- και μαζί και το καθημερινό σταυρόλεξο που στην Ελευθεροτυπία ήταν πολύ εύκομο-θέμα ολίγων λεπτών.

    Εκτοτε δεν… και δεν μπορώ ν πω πως μούλειψε πολύ.

    Επί του πιεστηρίου :

    Πολλοί σοφοί άνθρωποι οι Βαβυλώνιοι, έφιαξαν τους κρεμαστούς κήπους για να μην σκύβουν !! ( ωχ, η μέση μου ! )

  12. Alexis said

    Καλημέρα.

    Επειδή τις δύο τελευταίες μέρες ήμουνα αλλού (μεταφορικώς και κυριολεκτικώς) και δεν μπήκα καθόλου στο ιστολόγιο, να επανορθώσω από εδώ, και να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες προχθές, Κωνσταντίνους, Κωνσταντίνες και Ελένες.
    Και ιδιαίτερα στους αγαπητούς συν-σχολιαστές εδώ, ΚΩΣΤΑ, Κώστα, CostasX, Κώστα Παπαθανασίου, και όποιον άλλον ξεχνάω αυτή τη στιγμή…

  13. sarant said

    11 Ωχ, τα βάσανα του κηπουρού!

  14. Κιγκέρι said

    Η μαμά μου, επειδή της φαίνονται πολύ εύκολα τα σταυρόλεξα της εφημερίδας, τα ξανασχεδιάζει σε χαρτί για να τα λύσει χωρίς να βλέπει τα μαύρα τετράγωνα!

  15. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Έλυνα από νεαρούδι σταυρόλεξα – ένας θείος μου ήτανε μανιώδης και μου μετέδωσε την ‘ασθένεια’. Αργότερα (αρχές δεκαετίας ’90) έφτιαχνα περιστασιακά σταυρόλεξα, για έναν επαγγελματία «συνθέτη σταυρολέξων» – όταν δεν προλάβαινε τις υποχρεώσεις του. [Μου είχε δώσει και χρησιμοποιούσα και το σχετικό λογισμικό…]. Μερικά είχαν δημοσιευτεί στο «ΣΤΑΥΡΟΛΥΝΩ».
    https://youtu.be/S64yKbFUD9w

    Τώρα, μόνο σε καμιά παραλία το καλοκαίρι, λύνω αποκλειστικά λευκά σταυρόλεξα, που έχουν κάποιο ενδιαφέρον. Τα κλασικά, μού είναι μάλλον βαρετά… (σχ.1 κ.ά.)

    14. Ε, αυτό πάλι πρώτη φορά το ακούω! ‘Λευκαίνει’ το σταυρόλεξα, δηλαδή! 😅

    11, τέλος 😅
    (Συγχαρητήρια για τον ΠΑΟΚ, είπαμε; 🙂)

  16. 5 Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για το κουΐζ μου 😦

    https://theodora.com/encyclopedia/s/sabbation.html

  17. Κιγκέρι said

    https://www.youtube.com/watch?v=ncBKo1T7C8E

  18. ΚΑΒ said

    Εγώ είμαι μανιώδης σταυρολεξάς. Δυσκολεύομαι σε ηθοποιούς (ρωτάω τη γυναίκα μου) και σε ποδοσφαιριστές (ρωτάω τον γιο μου). Ο Γρίφος κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές: Γρίφος κανονικός, Γρίφος συλλογή, Γρίφος σκανδιναβικά, μίνι Γρίφος. Δεν ξέρω αν είναι συνέχεια του κατοχικού. Δεν τον αγοράζω. Αγοράζω άλλα.

  19. sarant said

    17 Δεν το θυμόμουν

    15 Υποθέτω ότι σήμερα, με την τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι εύκολο να συνθέσει το μηχανάκι ό,τι σταυρόλεξο θες. Αν και στους ορισμούς θα υπάρχει περιθώριο να παρέμβει ο άνθρωπος. (Βέβαια, το λογισμικό του 1995 θα ήταν καθαρά για επεξεργασία κειμένου)

  20. Χρηστάρας said

    Ο πιο αξιομνημόνευτος ορισμός που έχω ακούσει είναι «Ο διπλασιασμός αυτής της σοκολάτας παράγει… πέλαγος».

  21. Χρηστάρας said

    20. Τρία γράμματα.

  22. ΓΤ said

    To μόνο που αντέχει στον χρόνο είναι το Τεστ, φανατικός του οποίου ήταν ο πατέρας μου. Περίμενε σαν τρελός να ξημερώσει Τρίτη. Το Τεστ βρίσκεται στο τχ. 2.899, διανύοντας το 56ο έτος του.

  23. ΓΤ said

    @20

    Χαρά στο πράμα…

    Ιόνιον

  24. Νέο Kid said

    Ιόνιον

    Ρα!

  25. 10α Το αυτό
    10β και τα περιοδικά 🙂

    Καλημέρα

  26. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    15.
    Δύτα, αφού έδωσες ελλιπή ορισμό: (ξ.λ.) 😅 🙂

    19.
    Ναι, για επεξεργασία κειμένου. Αλλά είχε και κάποια συνεργασία με γραφικά, γιατί έπρεπε να δοθούν και οι λύσεις, έτοιμες για εκτύπωση και επίσης και κάποια βελάκια κ.λπ. μέσα στα σκανδιναβικά.

  27. ΚΑΒ said

    22. Κυκλοφορεί από το 1967.

  28. 26 υποτίθεται είναι Σαββατίων, αλλά όντως μάλλον δεν υπάρχει στα ελληνικά πέρα από τη μετάφραση του Μπαουντολίνο.

  29. ΓΤ said

    @27 ΚΑΒ

    Ακριβώς έτσι γράφει στην ταυτότητά του. Το αγόρασα προ ημερών νοσταλγικά, είχα πάνω από 30 χρόνια να το αγοράσω. Τιμή τεύχους: 1,70 🙂

  30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κι εγώ σταυρολεξού, από κούνια.
    Ο πατέρας μου, φανατικός. Όταν έδινε παλιά εφημερίδα (είχαμε καφενείο-μπακάλικο) για κάποια χρήση, {όλο και μας ζητούσαν – έχω να σας πω αρκετές ακόμη χρήσεις των εφημερίδων, πέρα απ΄αυτές που αναφέρθηκαν} έλεγε, στάσου να κόψω το σταυρόλεξο, ή όταν έπιανε η μάνα μου από το πάκο με τα παλιά φύλλα, ν΄ανάψει τη σόμπα, κοίταζε πάντα αν ήταν το σταυρόλεξο λυμένο αλλιώς να φυλάξει τη σελίδα (αντηχούσε σε όλων μας τ΄αυτιά η έγνοια του πατέρα μου «το σταυρόλεξο, το ΄κοψες; «

  31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μέχρι το τέλος ο πατέρας μου έλυνε σταυρόλεξα και στα παταράκια του τζακιού (σιμά και γύρω από την σταθερή του επικράτεια), ήταν στοιβαγμένα δεκάδες από δαύτα. Περίεργο που και ολοσχερώς λυμένα, δεν τα έριχνε στη φωτιά. Φυλάχτηκαν πολλά και μείνανε μες στα ντουλάπια του και μετά το θάνατό του, μαζί με τα βιβλία του. Εκεί θα είναι ακόμη.
    Όταν κατεβαίναμε, πάντα είχα τόμους σταυρόλεξων για εκείνον τα οποία και αβγάτιζα καθ΄ «οδόν», από το περίπτερο του καραβιού μαζί με τις κρητικές εφημερίδες. Συχνά τα τελευταία τεύχη τα είχε ήδη προμηθευτεί. Τα «σκανδιναβικά» του φαίνονταν εύκολα.

  32. sarant said

    22-27 Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι βγαίνει αδιάκοπα από τότε

    30 Να κι άλλος που έκοβε σταυρόλεξα!

  33. Νέο Kid said

    1) Εις αυτήν την νήσον παραθερίζει το «σμαρτ σετ» των Αθηνών 

    Το σμαρτ σετ ήταν η παλιά ονομασία για το «τζετ σετ»;

    Και ποία να ήτο αυτή η νήσος;… Η Ύδρα; 🤔

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  35. sarant said

    33 Ύδρα ή το πιθανότερο Σπέτσες

  36. leonicos said

    Έλυσα σταυρολεξα περιστασιακά επειδή δεν ειχα κάτι καλύτερο να κάνω. Συνάστησα και κάποιον που μου είπ ότι δεν διαβάζει, αλλά μορφωνεται από τις λύσεις των σταυρολέξων. Ήξερε ότι τα ζουπούλια τα λέγανε ία

  37. 9: Διαβάζω ότι περιείχε και αστυνομικά διηγήματα του Φώντα Λάδη!

  38. # 36

    Εγώ νομίζω πως ία είαι οι μενεξέδες ! (εξ ου και ιώδες το χρώμα )

  39. sarant said

    37 Πράγματι. Πολύ καλά ήταν.

  40. xar said

    @16, 28
    Δεν άφησες και πολύ χρόνο για απάντηση! (έχουμε και άλλες δουλειές 🙂 )

    Πάντως, έχει αναφερθεί και παλιότερα εδώ, π.χ. στα σχόλια 141 και 145 του:

  41. Είχα γνωρίσει κάποιον μεταφραστή σουντόκου και σταυρολέξων…

  42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο αεροδρόμιο με τον 10χρονο μικρό μου και μια φίλη, περιμένοντας να πετάξουμε για Θεσ/νίκη, με ανακοίνωση καθυστέρησης λόγω ομίχλης. Βάζουμε τις υπομονές στην πρίζα, κι αράζουμε στις πολυθρόνες με «πυρομαχικά» για την περίσταση, περιοδικά ξηροκάρπια κι εφημερίδες, ο μικρός φέρνει σβούρες τριγύρω μας κι εμείς ξεκινάμε από κοινού σταυρόλεξο. «Δεν είναι η πρώτη Μαΐου», κολλάμε. Πέντε γράμματα.
    Τώρα φαίνεται απλό αλλά εκείνη τη στιγμή, γιοκ.

  43. 40 Φαίνεται τον θυμόμαστε κάθε καλοκαίρι 🙂

  44. xar said

    Σταυρόλεξα παλιότερα έλυνα τακτικά. Το χούι το πήρα από τον πατέρα μου, που ακόμα λύνει όποιο σταυρόλεξο εφημερίδας πέσει στα χέρια του. Τις τελευταίες δεκαετίες εθιμοτυπικά αγοράζω ένα λίγο πριν ή καθοδόν προς τις θερινές διακοπές. Προτιμώ το τετράτευχο Κουίζ, γιατί έχει περισσότερα περίεργα σταυρόλεξα (με τους ορισμούς ανάκατα, χωρίς αρίθμηση ή δύο σταυρόλεξα ενωμένα χωρίς να ξέρεις πού τελειώνει το ένα και πού αρχίζει το άλλο). Συνήθως λύνω μετά μανίας τον πρώτο τόμο και στους ασχολούμαι κυρίως αυτά τα περίεργα που μου φαίνονται πιο ενδιαφέροντα, γιατί στα υπόλοιπα όντως παίζει πολλή επανάληψη, αλλά και ηλίθιοι ορισμοί και τα βαριέμαι μετά από λίγο.

    Μερικές φορές προσπαθώ να λύσω και αγγλόφωνα στον Guardian, αλλά εκεί τα κουτσοκαταφέρνω μόνο με τα πιο απλά (τα quick και τα speedy), στα υπόλοιπα κάποιες φορές ούτε το νόημα των ορισμών δεν πιάνω.

    Πάντως είναι αρκετά διαφορετική η λογική των αγγλικών σταυρόλεξων: πολλές φορές δεν δίνουν ορισμό ή κάποιο μίνι αίνιγμα, αλλά κλου, κάτι που να φέρνει συνειρμικά τη ζητούμενη λέξη ακόμα και ως τυπική φράση (π.χ. σε ένα το χθεσινό έχει δίνει: Carpet or ballet?, με την απάντηση να είναι slipper). Και βέβαια η δυσκολία αυξάνεται από το γεγονός ότι στα αγγλικά η λέξη ορισμού μπορεί να λειτουργεί ως περισσότερα από ένα μέρη του λόγου (π.χ. slight = (επιθ.) λίγος, λεπτός, (ουσ.) προσβολή, (ρ.) προσβάλλω).

  45. xar said

    @41 μεταφραστή σουντόκου ???
    Τα μετέγραφε σε α’, β’, γ’ κτλ.;

  46. Pedis said

    https://thepressproject.gr/chalkida-o-yfyp-ergasias-eiche-vravefsei-ti-feromeni-epikefalis-tou-kyklomatos-ekviaston-eforiakon/

    Η ΕΛ.ΑΣ. εκδικείται με διοικητική κράτηση τους Εννέα της Πύλου μετά την αθώωσή τους

  47. Για να γκρινιάζει ο Βάρναλης, σκέφτομαι ότι μάλλον η εμφάνιση σταυρολέξων δεν θα ήταν πολλά χρόνια πριν το 1942. Ο Κουμανούδης δεν έχει τη λέξη, την βρίσκω στον Δημητράκο του 1950. Μια γρήγορη αναζήτηση (και για τον όρο «σταυρωταί λέξεις») στις εφημερίδες της Βουλής δίνει παλιότερο σταυρόλεξο εύρημα τον Μάιο του 39 στο Σκριπ (αλλά λείπουν πολλά φύλλα). Στη βάση της Βικελαίας, βρίσκω παλιότερο εύρημα 15/9/1937 («υπ’ αριθμ. 1»). Πιθανολογώ, λοιπόν, ότι ίσως κάπου εκεί, τέλος του 30, σκάσανε μύτη, και γίνανε μόδα, όπως περιγράφει ο Βάρναλης.

  48. Αλφα_Χι said

    36, 38 Ζουμπούλι = Υάκινθος https://www.zeliosgi.gr/louloudi/iakinthos

    Μενεξές = βιολέτα, ίον: https://www.zeliosgi.gr/votano/violeta/ Επίσης, γιούλια, ίτσο, μανουσάκι: Γ. Σφήκας, Τα φαρμακευτικά φυτά σ. 126 (το χρησιμοποιούσαν για καταρροή, βρογχίτιδα, φλεγμονές).

    Άγριοι μενεξέδες

  49. 47 Γύρω στο ’20 άρχισαν να γίνονται της μόδας διεθνώς:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Crossword#History

  50. 49: Ναι, για Ελλάδα ψάχνω.

  51. Πέπε said

    47

    Υπήρξε κάποτε και ο όρος Λεξίσταυρο(ς?), έστω και δοκιμαστικά.

    Νομίζω πρέπει να έχω ξανααναφέρει μια Αθηναϊκή Επιστολή του Φαίδωνος, όπου χαιρετίζει με ενθουσιασμό την εισαγωγή και στην Ελλάδα του νέου πνευματικού παιχνιδιού. Εξηγεί τι είναι (άρα δεν ήταν γνωστό, θα είχαν μόλις σκάσει μύτη τα πρώτα), και νομίζω ότι δεν το ονομάζει καν κάπως αλλά προσπαθεί να βρει ο ίδιος ελληνική απόδοση του mots croises.

    Αλλά δεν καταλαβαίνω, επί Βάρναλη είχαν καταργηθεί;

    Οι διγράμματες λέξεις συνήθως πρώτα προκύπτουν από τα περισσεύματα των άλλων λέξεων (δηλδή από όπου τυχαίνει να υπάρχουν δύο μαύρα ή μαύρο + άκρο πλαισίου και ανάμεσά τους δύο άσπρα) και μετά ορίζονται. Π.χ. μου περίσσεψαν ΚΔ > «του καδή αυτά» ή «εκδύω… άφωνα».

    Σήμερα τα σταυρόλεξα ακόμη άνθρωποι τα φτιάχνουν, ή προγράμματα;

  52. # 45 Xar

    Κάτι θα έκανε, τέλος πάντων… 🙂

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

     Ίον το εύοσμον (Viola odorata)

  54. 51: Λόγω του πολέμου μάλλο, Επανεμφανίζονται σταυρόλεξα στις εφημερίδες στο τέλος του 46. Το ποιηματάκι είναι από την Εμπρός της 7/1/1947.

  55. aerosol said

    Κι ο δικός μου πατέρας ήταν μια ζωή πιστός του Τεστ.

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    47 και το παλιότερο, γενικά, σταυρόλεξο σε εφημερίδα:

    Ήταν μόλις 21 Δεκεμβρίου του 1913, όταν ο Arthur Wynne, δημοσιογράφος από το Λίβερπουλ*, δημιούργησε το πρώτο «σύγχρονο» σταυρόλεξο**, για να γεμίσει το ψυχαγωγικό ένθετο της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «New York World» στην οποία εργαζόταν ως συντάκτης. Εκμεταλλευόμενος τη νέα τεχνολογία που του έδινε τη δυνατότητα να τυπώνει κενά πλέγματα με χαμηλό κόστος, δημιούργησε ένα πλέγμα σε σχήμα ρόμβου με 32 κενά τετραγωνάκια, τα οποία θα συμπληρώνονταν με τη βοήθεια συγκεκριμένων στοιχείων που δίνονταν στους αναγνώστες. Το πρώτο αυτό σταυρόλεξο, το οποίο ονόμασε “Word-Cross”, έμοιαζε αρκετά σε μορφή στο σταυρόλεξο που γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο είχε κάποιες διαφορές. (…)
    Τη δεκαετία του 1920 η σταυρολεξομανία εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη και από το 1930 άρχισε να διαδίδεται έντονα και στην Ελλάδα. Οι Richard Simon και Max Schuster ήταν οι πρώτοι που το 1924 εξέδωσαν βιβλίο με σταυρόλεξα, καθώς παρατήρησαν πως έλειπε από την αγορά. Μάλιστα το πουλούσαν μαζί με ένα μολύβι, έτσι ώστε να διευκολύνουν τους αγοραστές.(…)
    https://idifono.gr/istoria-tou-stavrolexou/
    ** Το πρώτο σταυρόλεξο

    • *ο Arthur Wynne μετανάστεψε στις ΗΠΑ, όπως εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι για να βρουν τη «Γη της Επαγγελίας» και να χτίσουν μία νέα ζωή, δουλεύοντας αρχικά σε μία φάρμα με κρεμμύδια. https://www.platform.gr/life/youthtrends/82645-pos-itan-to-proto-stavrolekso
  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    49, ωπ δεν σε είδα


    >> «Όσοι πιστοί προσέλθετε», γράφανε απάνου από το σταυρόλεξο οι εφημερίδες

    https://www.taathinaika.gr/ta-prota-stavroleksa-ston-elliniko-typo/

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    57τέλος
    το λινκ αυτό έχει πολύ υλικό

    …Οπωσδήποτε εμφανίσθηκαν ταυτοχρόνως και τα εβδομαδιαία περιοδικά με πρώτο το «Σταυρόλεξον», το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάιο 1937 και δεύτερο το περιοδικό «Ο Γρίφος» το οποίο εκυκλοφόρησε τον Ιούνιο 1937. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι σχετικές γραφικότητες. Όπως αυτή της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Η Ανατολή», η οποία στις 5 Ιουνίου 1937 διαφήμιζε πως «Δίδομεν ως αμοιβήν 1.000.000 λιρών εις ράβδους… χρυσού εις όποιον λύση το σταυρόλεξον της εφημερίδος που κυκλοφορεί σήμερον και έχει πάντα τα δυσκολώτερα σταυρόλεξα»!

    Πιο σοβαρό το «Εγχειρίδιον Σταυρολέξων», το οποίο προσέφερε 2.000 δραχμές στον λύτη του σταυρολέξου του. Σημειωτέον ότι την έκδοσή του προλόγιζαν ο «αρχηγός της Γαλλικής Σχολής» Τριστάν Μπερνάρ και ο Ακαδημαϊκός Παύλος Νιρβάνας.

  59. Triant said

    Σχετικό – άσχετο.

    Πριν απο 40 περίπου χρόνια είχα αρχίσει να γράφω ένα πρόγραμμα παραγωγής σταυρολέξων (για εμπορικούς σκοπούς). Για λόγους ταχύτητας αλλά και επειδή είχα άνεση, το έγραφα σε 8086 assembly. Παρά την ταχύτητα επεξεργασίας, επειδή είχα επιλέξει brute force αλγόριθμο η πολυπλοκότητα ήταν εκθετική όπως και ο χρόνος επίλυσης με αποτέλεσμα να μην είναι πρακτικά χρήσιμο. Γι αυτό, το έβαζα να τρέξει, κοίταγα πού κολλούσε, σκεφτόμουν τι θα έκανε εκεί ένας άνθρωπος και έβαζα αυτήν την λογική (συνήθως φίλτρο) στο πρόγραμμα.

    Αυτή η διαδικασία όμως απασχολούσε την σκέψη μου ολοκληρωτικά. Οπότε, μια μέρα που είχα βγει για φαΐ με μια φίλη μου και αντί να ακούω τι λέει έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται το πρόγραμμα, έβαλα τέλος στο πρότζεκτ και δεν το ξαναακούμπησα. Κρίμα, γιατί είχα γράψει και ένα σωρό βοηθητικά προγράμματα (σε C αυτά).

    Πριν από λίγα χρόνια και αφού οι επεξεργαστες ήταν πια πάνω από 1000 φορές πιο γρήγοροι είπα να το ξαναπιάσω. Δεν ήταν όμως συμβατό με τα καινούργια κόλπα και δεν είχα πια τα κουράγια να το συνεχίσω’ οπότε το έσβησα και από το PC.
    R.I.P. cross.exe 😦

  60. Χαρούλα said

    Σταυρολεξολούλουδα ο ορισμός για τα …ΙΑ. Ούτε ζουμπούλια, ούτε λελούδια. Και το ομηρικό ξίφος:ΑΟΡ. Και ανώτερο συμβούλιο: ΣΤΕ.
    Σε εφημερίδα δεν βολευόμουν να λύνω. Περιοδικά μόνον. Με αγαπημένο Το Τεστ. Εκεί είχα και την ποικιλία να διαλέξω κλασσικό, ακερικανικό, σκανδιναβικό κα, ανάλογα από το αν ήθελανα χαλαρώσω, να ασκηθώ, να περάσω την ώρα μου. Τώρα λύνω σπάνια. Με κέρδισαν τα sudoku.

  61. Χαρούλα said

    Και οι αγαπημένοι μου από Το Τεστ.

    Κι ας μην ήταν …σταυρόλεξα!☺️

  62. Ό,τι ακριβώς υπέθεσα, δηλαδή.

  63. Triant said

    61: Σου θυμίζει τίποτα το avatar μου;

  64. conspiraki theologist said

    Μεζεδάκι από το in.gr

    https://www.in.gr/2024/05/23/world/eysima-wsj-sto-israil-gia-tin-petyximeni-ekkenosi-tis-rafa/

    «Τελικά την Τρίτη η Διοίκηση διεκδίκησε πίστωση.»
    Από τα συμφραζόμενα το «πίστωση» αποδίδει το credit που εδώ θα έπρεπε να αποδοθεί ως εύσημα. Ίσως γι’ αυτο στον τίτλο του άρθρου είναι σε εισαγωγικά τα «εύσημα» , κανονικά εννοούσαν πίστωση 😁. Τα δεύτερα εισαγωγικά του τίτλου είναι μάλλον σωστά, αφού παραθέτει ειρωνικά το «πετυχημένη».

  65. Χαρούλα said

    #63 προσπαθώ… που θα πάει, θα το βρώ!😊😍

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    60, κλασική και η ομηρική σύζυγος 🙂

  67. Χαρούλα said

    #66 ΕΦΗ 😂😂😂και όλο με μπέρδευε με το ξίφος! ΑΟΡ και ΟΑΡ!!!

  68. GeoKar said

    σταυρολεξάς …παιδιόθεν κ ένθερμος ακόμη οπαδός του Σκραμπλ, ήμουν το «λυσάρι» όσων συναδέλφων ασχολούνταν ομοιως στον θάλαμο του στρατοπέδου τις ώρες της σχόλης μας όταν υπηρέτησα. Φανατικός επίσης …κόφτης/συλλεκτης εφημεριδοσταυρόλεξων, μια περίοδο συνεργαζόμουν με έναν συνάδελφο από την -τότε- δουλειά μου ο οποίος σκάρωνε σταυρόλεξα για κάποια εφημερίδα. Όμως, εδώ κ δυο περίπου δεκαετίες, εγκατέλειψα τα σταυρόλεξα για χάρη του SuDoKu.

  69. sarant said

    59 Kρίμα όμως

    56-57 Αρα, στον ελληνικό τύπο τα ξεκίνησε η Εστία το 1936 και τον όρο έπλασε ο Κων. Κουκίδης, ο υπαρκτός.

    Οπότε, αν το 1941 λόγω του πολέμου σταμάτησαν να δημοσιεύονται, ταιριάζει με όσα λέει ο Βάρναλης στο χρονογράφημα

    61-3 Α μπράβο.

  70. aerosol said

    #61
    Άντυ και Φλώρα, θεοί!

  71. GeoKar said

    Α κι ένα παλιότερο, σχετικό σύντομο ανεκδοτάκι:

    “what’s pink & hard first thing in the morning?”

    “The FT Crossword”

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    63  Andy Capp το ρεμάλι της κενονίας 🙂

  73. Ο οποίος Άντι Καπ (έμαθα πρόσφατα) όταν ξεκίνησε ήταν πολύ πιο μάτσο και χούλιγκαν, δεκαετίες αργότερα πήρε το πάνω χέρι η καημένη η Φλώρα.

  74. Νικοκύρη, στο Ατ έχεις πάει;

  75. ΓΤ said

    @67 Xαρούλα

    Κανένα μπέρδεμα, Χαρούλα. Για το άορ θυμάσαι τον αορτήρα.

  76. Χαρούλα said

    #75 ΓΤ μα πως δεν πήγε το μυαλό μου;!
    αορτήρας! Τόσο απλό! 😂
    Απορώ πως δεν το σκέφτηκα!🙃☺️

    Ρε ΓΤ με δουλεύεις; Δεν είμαι ούτε η Άρτεμις, ούτε η Ζήνα! (γκούγκλαρα για να μαθω την λέξη🫣)

  77. ΓΤ said

    Φοβερό σάιτ το καφέ Gustav

    http://www.gustav.gr

  78. ΓΤ said

    @76 Χαρούλα

    Χαρούλα, είσαι τόσο καλή ψυχή, που ποτέ δεν θα σε δούλευα. Θεώρησα αυτονόητο τον αορτήρα.

  79. Εδώ τα 10 τεύχη της Φιλολογικής Εστίας με το σταυρόλεξο στην τελευταία τους σελίδα. Στο 2ο τεύχος, εξηγήσεις διά τους αρχαρίους.

  80. Ωραίο θέμα και σήμερα!
    Το σταυρόλεξο είναι και ένα καλό εκπαιδευτικό παιχνίδι. Στις εποχές του πίνακα κιμωλίας φτιάχναμε με τα παιδιά, πολύ χρήσιμη και διασκεδαστική εμπειρία. Βάζαμε αρκετά μαύρα (άσπρα, λόγω κιμωλίας) τετραγωνάκια για να ολοκληρωθεί. Στα χρόνια του διαδραστικού πίνακα φτιάχνονται από τις απαντήσεις εύκολα και γρήγορα με (μεταξύ άλλων) το προγραμματάκι hotpotateos ή με το https://learningapps.org/ και … έτοιμο το σταυρόλεξο. Έτσι μπορείς να έχεις ωραία θεματικά σταυρόλεξα (π.χ. πάνω σε ένα μάθημα ιστορίας) για εύκολη και παιχνιδιάρικη επανάληψη. Και όχι μόνο σταυρόλεξα, αλλά και πολλών ειδών παιχνίδια λέξεων (π.χ. αρτικόλεξα κ.ά.) και αριθμών.
    Προσωπικά εδώ μέσα έμαθα τη λέξλη και παραμένω καθημερινή λύτρια, μετά βρήκα και τη λεξούλα (ίδιο παιχνίδι) και τον λεξιγνώστη (που λύνεις όσα θέλεις).

  81. Χαρούλα said

    ΓΤ ενδιαφέρον μου φαίνεται το gustav και όχι μόνον για το σάιτ του και
    η ψυχή δεν συμβαδίζει πάντα με την γνώση και το μυαλό. Αν και συνήθως βλακία με κακία συνυπάρχουν. Πάντως θένκς(που θα έλεγε κι ο Όμηρος🤣)

  82. Μαρία said

    1.Έτσι είναι. Γι’ αυτό αγοράζω το Τεστ και λύνω μόνο τα διπλά με τους σκόρπιους ορισμούς και χωρίς διαχωριστική γραμμή, που πρέπει να τη βρείς μόνο σου. Αλλά τα σταυρόλεξα της εφσυν, που λύνει ο φίλος του Νικοκύρη, έχουν ορισμούς γρίφους και κάθε φορά συνοδεύω τη λύση με ένα «άντε και … ».

    79 Μπράβο. Ήμουν σίγουρη οτι ξεκίνησαν προπολεμικά απο διηγήσεις του πατέρα μου μανιώδη σταυρολεξάκια.

  83. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Εδώ https://news.marathonpress.gr/stavrolexa-plousia-istoria-tous/  λένε:
    Πρώτο δημοσιευμένο ‘Σταυρωταί λέξεις’ : Εφημερίδα «ΠΡΩΙΑ», 28-9-1936. Πρώτη ονομασία και εμφάνιση ως ‘Σταυρόλεξο’: Περιοδικό «ΘΗΣΑΥΡΟΣ», 10-6-1938.

    Όμως, ο Στάζιμπος το ανέτρεψε, βρίσκοντας τη λέξη αρκετά νωρίτερα (1ο τεύχος ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ, 13-9-1936) 👍 👋

    Η έρευνα συνεχίζεται. 🙂

    67+75.
    Εγώ τα αντιστοίχιζα έτσι: ξίφΟς – ΑΟΡ,  γυναίκΑς – ΟΑΡ. 🙂

  84. ΚΑΒ said

    82. που παίρνει 5 βαθμούς; 5 βαθμούς βάζουν και στα λευκά, αλλά δεν τον αξίζουν.

  85. ΚΑΒ said

    83. ΑΟΡ ουδέτερο, ΟΑΡ θηλυκό, αγχίνους μνήμη για τους μη φιλόλογους.

  86. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα.
    Πολλές φορές όντως αισθάνομαι ως λέξεων σταυρωτής. Τις άλλες, λέξη δεν σταυρώνων. Σχετικά και αυτά τα δύσκολα σταυρόλεξα:
    Ένα οριζοντίως / με ρωτάς τι είναι η αγάπη,- τέσσερα καθέτως / με ρωτάς αν είναι αυταπάτη.
    Λέξεις πολλές πρέπει να βρω/ να λύσω το σταυρόλεξο σου,
    του έρωτα σταυρόλεξο/ που κρύβεις στο μυαλό σου.

    https://www.youtube.com/watch?v=PNmFdA-jIe8 “Του έρωτα σταυρόλεξο”- Κώστας Λιακόπουλος (στίχοι/μουσική : Παναγιώτης Παπαχατζής )
    ―Αν ποτέ θ’ αποφασίσω και δεχτώ να ξαναρθείς,/ από σένα θα ζητήσω μια λεξούλα να μου βρεις,
    πέντε γράμματα, μια λέξη, κι είναι κι ουσιαστικό, / αν αυτό θα μου το δώσεις, τότε μόνο θα δεχτώ.
    Θα σε βγάλω απ’ την καρδιά μου αφού πια δε μ’ αγαπάς, /οριζοντίως περισσεύεις και καθέτως δε χωράς,
    https://www.youtube.com/watch?v=VnZLo82FFTU “Αγάπη μου σταυρόλεξο” Στράτος Διονυσίου (στίχοι/μουσική : Κ. Βρέντζος/ Χαράλαμπος Κουρής )
    Μυαλά κατευθύνετε, πορεία αμετάκλητη / αν ήσουνα σταυρόλεξο, θα `σουνα στήλη άλυτη
    https://www.youtube.com/watch?v=5lVszLyWs5w Λάθος ορισμός– “Καλημέρα Ελλάδα/ Remix 2007 – Goin’ Through (Συνθέτης: Μιχάλης Παπαθανασίου Στιχουργός: Νίκος Βουρλιώτης)
    ―Ένα παλιοσταυρόλεξο έγινε η ζωή μου,/ εικόνες χίλιες τριγυρνούν και φεύγουνε μαζί μου,
    https://www.youtube.com/watch?v=jnGhabjsdRU “Οριζοντίως και καθέτως”– 1985/ Γιάννης Κούτρας (Συνθέτης: Γιάννης Γιοκαρίνης Στιχουργός: Χρήστος Τόλιος)
    ―Στις λαμαρίνες που η βροχή παίζει κουτσό/ σε μάτια γκρι πριν απ’ τον πρόωρο τοκετό/ και στο σταυρόλεξο που άφησες μισό στην εταζέρα/ στα κουρασμένα του μετρό απ’ τη δουλειά/ όταν χτυπούν όλα μαζί τα κινητά/
    σε μια γκριμάτσα που γελάει όταν πονά αφηρημένα.[…]// Γυρεύω εσένα…/ Μέσα από μένα…/ Σε απλά παιχνίδια…/ Διασκορπισμένα…/ Κάτι από σένα…/ Σε μία χτένα…
    https://www.youtube.com/watch?v=bP4A7042PB0 “Ανάποδες στροφές” – 2007/ Αλκηστις Πρωτοψάλτη (στίχοι/μουσική : Σταμάτης Μεσημέρης/ Σάκης Τσιλίκης )
    ―Τι τραγουδάει το αηδόνι/ σαν βγαίνει ο ήλιος το πρωί,
    σταυρόλεξο που δεν τελειώνει/ είναι ο κόσμος κι η ζωή.
    Κι ό,τι αφήσει το ταξίδι/ γεύση από μέλι κι από ξύδι,
    https://www.youtube.com/watch?v=qaUx1-9MUmc “Σταυρόλεξο” – 2014/ Μιλτιάδης Πασχαλίδης (στίχοι/μουσική : Αλκης Αλκαίος/ Μιλτιάδης Πασχαλίδης )
    ―“Για δυνατούς λύτες” Γιώργος Γκανέλης
    Οριζοντίως και καθέτως/ Σταυρόλεξο ο θάνατος/ για απαιτητικούς λύτες/ Άσπρα μικρά τετράγωνα/ σαν γυαλιστερά φέρετρα/ γεμάτα νεκρά γράμματα.// Κι εγώ μόνος σ’ ένα ταξί/ από τα άγρια χαράματα/ πηγαίνω στο αεροδρόμιο/ να δω τις πτήσεις πουλιών/ Εννοείται πως υπερβάλλω/ Πάντα είχα έφεση στα ύψη/ Το θέμα είναι ο χειρισμός/ της αναμενόμενης πτώσης/ Μαζεύω τα κομμάτια μου/ για να τα συναρμολογήσω// Και πυροβολώ τον θάνατο/ Οριζοντίως και καθέτως. ( Συλλογή: “Υπόθεση Εργασίας”, βιβλίο: ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ/ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ, Ιούλιος 2017)
    ―Εξ ων, εν κατακλείδι, λέξεων σταύρωμα αυτό:
    Ανθρωπολογία”
    Οριζοντίως : “Τετέλεσται”
    και “Δεύρο έξω”: Καθέτως!
    Ρωτιέται : -Τί επαγγέλλεστε;
    -Λογιών μάστορας, σκέτος.

  87. 83: Μικ_ιέ, Η δεξιά εικόνα στο 47 είναι από την Ανόρθωσιν της 15/9/1937, κι ο Θησαυρός τρώει τη σκόνη μας!

  88. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    87.
    Εδώ στο σαραντάκειον ιστολόγιο, όλα βρίσκονται, είπαμε. Και η ΠΡΩΙΑ τρώει (λίγη) σκόνη, βεβαίως-βεβαίως! 🙂

    Της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ το σταυρόλεξο το βρήκα, μετά που το ανέβασες. Μάλιστα, έψαξα και παραπέρα και πέτυχα και ένα στη ΔΡΑΣΗ, λίγο νωρίτερα: 15-6-1937. (Στα ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ δεν βρήκα κάτι).

  89. ofakiris said

    https://www.militaire.gr/anoichti-epistoli-kolafos-tis-marias-karystianoy-pros-sakellaropoyloy-kai-mitsotaki-tha-apantisoyn/

    Εδώ, διαβάζω την ανοιχτή απιστολή της κυρίας Καρυστιανού προς τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της δημοκρατίας, (με μικρό γράμμα τους αναφέρω· γιατί δεν αξίζουν μια πεντάρα τα συγκεκριμένα πρόσωπα).

    Τον κατηγορεί στα ίσια για εγκληματικές ενέργειες στην υπόθεση των Τεμπών.

    Θα απαντήσει ο κανάγιας; Ή θα αφήσει να μιλήσουν για λογαριασμό του οι δοσίλογοι και τα τρολ των Λαδωμένων ΜΜΕ;

    Μπορεί να έχουμε αντιπολίτευση της πλάκας αλλά η ψήφος στο Μητσοτάκη στις Ευρωεκλογές, είναι επιβράβευση ενός εγκληματία χειρότερου του Κασιδιάρη.

    Ο Κασιδιάρης οργάνωσε τη δολοφονία Φύσσα και μερικών ακόμη και είναι φυλακή ενώ ο Μητσοτάκηςευθύνεται για εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες θανάτους πολιτών και τη διάλυση της χώρας.

    «Μπορεί και να έκλαψε» είχε πει σε μια ακόμη στημένη συνέντευξη, στην γαλάζια (βέβαια) υποψήφια, Μελέτη που τελείως συμπτωματικά φορούσε γαλάζια σε γαλάζιο ντεκόρ, στο πολυφονικό ΜΕΓΑ(-1).

    Ευτυχώς που δεν έχουμε κατοχή, γιατί όλοι αυτοί οι γαλάζιοι, θα ήταν με τους κουκουλουφόρους που τώρα απεχθάνονται.

    Ετοιμαζόμαστε για διακοπές και μας τρομάζει η σκέψη ότι θα κολυμπήσουμε σε νερά γεμάτα πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θα φάμε ψάρι που μπορεί να έχει τραφεί από τις σάρκες τους, θα δούμε τα δάση, όσα έχουν μείνει, να καίγονται και τις τιμές στα Σούπερ ψηλότερες από τη Στοκχόλμη όπου ο «κατώτερος» μισθός είναι 2.100 Ευρώ και ο μέσος μισθός 3.500 Ευρώ (μικτά).

    Καλό καλοκαίρι και μη χειρότερα!

  90. Χαρούλα said

     “Συμβουλές για όσους λύνουν σταυρόλεξα”

    Να λύνετε σταυρόλεξα
    για να αποφύγετε μελλοντικά το αλτσχάιμερ.Στη λέξη έρωτας να ξέρετε ότι
    πάντα κάποιο γράμμα περισσεύει
    και κάποιο δεν σου φτάνει
    γι’ αυτό να δείχνετε μεγαλοψυχία και υπομονή∙
    στη λέξη αλήθεια
    τα γράμματα είναι πιο πολλά
    απ’ όσα φαίνονται
    και προπαντός απ’ όσα σας ζητούνται∙
    στη λέξη εγώ υπάρχει ένας αριθμός γραμμάτων
    αυστηρά προσωπικός που δεν χωράει πουθενά∙
    η λέξη θάνατος γράφεται στα μαύρα τα τετράγωνα
    με μια μελάνη που σβήνει ό,τι γράφει
    στα άσπρα κρύβονται πολύ συχνά παγίδες
    με σημασίες για τις οποίες δεν υπάρχουν λέξεις
    παρά μονάχα το κυνήγι των γραμμάτων
    που δεν οδηγεί όμως πουθενά.Όσο για τη λέξη αγάπη
    πάρτε καλύτερα μικρό καλάθι
    με λίγο ψωμί και κρέας για να ταΐσετε τον λύκο
    που ελλοχεύει στο βάθος του σταυρόλεξου.
    Από τη συλλογή Αρχαία δίψα (2020) της Κατερίνας Καριζώνη

    ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Απόσπασμα από το διήγημα του Γιάννη Μουτάφη, στα «Ανέκδοτα διηγήματα», ΑΠΑΝΤΑ (ΠΕΖΑ), εκδ. Δωδώνη, Αθήνα: 1996.

    […] Μια Κυριακή πρωί ο Γιώργης Ντόμπρος διάβαζε την «Καθημερινή» κι έλυνε το σταυρόλεξο. Ξαφνικά μπήκε στο γραφείο ο ανθυπασπιστής, είδε την εφημερίδα κι είπε:
    – Καθημερινή διαβάζεις;
    – Τι να διαβάσω;
    – Γιατί δεν παίρνεις το Βήμα;
    – Μ’ αρέσει η Καθημερινή, που έχει κι ωραίο σταυρόλεξο.
    – Είδες λοιπόν γιατρέ; Παληκάρι αυτός που έρριξε το όχι! Μακάρι να μπορούσα κι εγώ!
    Ο Ντόμπρας ένιωσε στη φωνή του ανθυπασπιστή την απόχρωση της φωνής του τσακαλιού. Έμεινε μ’ ανοιχτό το στόμα.
    Αυτός που κυνηγούσε τους δύο αριστερούς φαντάρους και διάταξε να τους κλείσουν στην απομόνωση για ανάκριση μ’ αφορμή το «όχι» το δικό του; Σαν απορία πετάχτηκε μια λέξη από το στόμα του:
    – Εσύ;
    – Ναι, εγώ! Εγώ είμαι δημοκρατικός, μα ανάθεμά την για πειθαρχία. Έχω βλέπεις και οικογένεια, ενώ εσύ …
    – Κι εγώ έχω οικογένεια. Έχω λεύτερες αδελφές.
    – Και ψήφισες και συ «ναι»;
    – «Ψήφισα, όπως όλοι», είπε τονίζοντας τις λέξεις ο Γιώργης. Είχε αντιληφθεί την παγίδα του πονηρού ανθυπασπιστή. Και συμπλήρωσε:
    – Και τώρα άσε με να λύσω το σταυρόλεξο. Κι όταν βρεις ποιος έρριξε το «όχι» να τον προτείνεις για παράσημο, αφού θαυμάζεις τόσο τους γενναίους.
     Ο ανθυπασπιστής έφυγε απαρηγόρητος.

    Σταυρόλεξο Ποιητική Συλλογή : ΣΧΕΔΟΝ τουΠάμπου Καουζάλη

    Τρία καθέτως, γράμματα εννιά 
    Ελεύθερος 
    Πέντε στον ορίζοντα, τραύματα πέντε 
    Αγάπη 
    Λοξά πέφτει βροχή, τυφλώνει με 
    Φως 
    Εδώ 
    όσο οι λέξεις μου κοιμούνται σταυρωμένες 
    θα μείνω

  91. Χαρούλα said

    Πιο εξειδικευμένα. Νομίζω χρήσιμα σε Δασκάλους όπως η Μαγδαληνή μας.

    σταυρόλεξο του θεάτρου
    http://dlogo.wikidot.com/thea1

    Σταυρόλεξο για τη ραψωδία ζ της Οδύσσειας
    https://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/OMHROS%20ODYSSEIA/paixnidia%20Odysseia/z.rapsodia.htm

  92. Stavroula said

    89. Να πάρει σάρκα και οστά ο διάσημος Βέλγος συνταξιούχος αστυνομικός / ντετέκτιβ, καθότι η υπόθεση είναι για πολύ δυνατούς λύτες ….

    Σταυρολεξού κι εγώ, απ΄ τα 13 μου, μανιώδης, ειδικά τα καλοκαίρια. Στον Γρίφο ανακάλυψα το πρόβλημα Λογικής, σαν τον γρίφο του Αϊνστάιν,
    Ο περίφημος γρίφος του Αϊνστάιν που έχει βασανίσει εκατομμύρια μυαλά. Μπορείτε να τον λύσετε; | Alfavita

    Τώρα λύνω κυρίως σουντόκου, και ένα που έμαθα εδώ, Fifteen Puzzle Game (lorecioni.github.io)

    74. Ή στη διάσημη βελγική λουτρόπολη;

  93. Και στις 17/9/1936 αναφορά στη Φιλολογική Εστία και το σταυρόλεξό της, με τη λέξη μόνο νεωτερισμό να μην αποτελεί. Μπορεί να δυσκολευτούμε να βρούμε σταυρόλεξο σε κανονικό καθημερινό φύλλο πριν το 1937 (δεν βρήκα ακόμα), αλλά η λέξη δεν μοιάζει όσο καινούργια υπονοεί το άρθρο των Αθηναϊκών στο 57.

  94. ΓΤ said

    @92 Σταυρούλα

    Ας δούμε τον Μπόμπι Φίσερ στο 15-puzzle (~16:14)

  95. ΓΤ said

    @94

    Στο 12:55

  96. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα, επανήλθα από την παρουσίαση και διάφορα άλλα

    74 Ατ; Τι Ατ; Αστυνομικό τμήμα;

    79 Μπράβο! Βλέπω στο πρώτο τεύχος έχει άρθρο του Χίτλερ περί τέχνης και γελοιογραφία που δείχνει τους Ισπανούς δημοκρατικούς να σφάζουν ιερείς.

    86 Ωραίος!

    90 Ενδιαφέρον το διήγημα, αλλά σε ποιο δημοψήφισμα αναφέρεται; Του Παπαδόπουλου ή του 1946; Γιατί επί χούντας δεν έβγαινε Καθημερινή.

  97. 96: Η διγράμματη βελγική πόλη των σταυρολέξων.

  98. ΚΑΒ said

    79. Βλέπω στο πρώτο τεύχος της Φιλολογικής Εστίας τη στήλη ραδιόφωνο από όλον τον κόσμο, όχι βέβαια από Αθήνα αφού ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών εξέπεμψε το πρώτο του σήμα το Σάββατο 21 Μαΐου 1938.

  99. ΚΑΒ said

    https://www.facebook.com/ERTarchive/videos/1239970257413269

  100. 98: Ναι, και στα καθημερινά φύλλα, π.χ. 21/12/1936.

  101. Λοζετσινός said

    ερώτηση:

    Ποιος Έλληνας συγγραφέας τελειώνει ένα βιβλίο του

    …οριζοντίως και καθέτως

    ΤΕΛΟΣ

    (εντάξει, όλοι το ξέρετε)

  102. sarant said

    97 Είναι σχετικά μακριά μου, δεν έχω πάει

  103. sarant said

    101 Nα δούμε πόσοι θα βρουν το σωστό

  104. Πέπε said

    74

    Στα νερά του Άα έχεις λουστεί;

  105. Pedis said

    # 89 – Τον κατηγορεί στα ίσια για εγκληματικές ενέργειες στην υπόθεση των Τεμπών.

    Κανονικές συμμορίες είναι οι νεοφιλελεύθεροι, διεθνώς.

    «Power»: Yance Ford on His New Documentary

  106. Μαρία said

    Να σημειώσω οτι το καθέτως είναι λάθος αντί του σωστού κατακορύφως.

    97 Αυτά που λύνω προτιμούν τη λουτρόπολη Σπά.

  107. Κουτρούφι said

    Και εγώ ξεκίνησα μικρός, τέλη δεκαετίας του 70,  με τεστ και τα παρόμοια περιοδικά. Με τα σταυρόλεξα των εφημερίδων δεν ασχολιόμουν. Εκείνο που δεν καταλάβαινα ήταν το «Εβαλε στο πιάνο ουρά»: Τι σημαίνει ουρά σε ένα πιάνο και τι ακριβώς ζητά η ερώτηση; Η λύση ΕΡΑΡ προέκυπτε από τις αλλες λέξεις. Εκτοτε έβαζα τη λέξη μηχανικά συνεχίζοντας να μην καταλαβαίνω. Μάλιστα, το τόνιζα στην παραλήγουσα: Έραρ.  Άργησα πολύ να ξεκαθαρίσω το νόημα της ερώτησης. Βασικά, όταν είδα πιάνο χωρίς ουρά.

    Καλή επιτυχία Νίκο.

  108. Μαρία said

    107 Ο Εράρ συναγωνίζεται την Ασλάν στα σταυρόλεξα.

  109. Σο σταυρόλεξο, (λέξεις) οριζοντίως και καθέτως (λέξεις των οριζοντίως λέξεων)… τα ευκόλως (εκ του σχήματος) εννοούμενα παραλείπονται

  110. Τώρα που ηρεμήσν τ νερά (και εν όψει των τρελλών…)

    Εν όψει του τελικού κυπέλλου ΠΑΟ -Αρης η αρχική προτίμησή μου ήταν ο Αρης αλλά μετά το ματς Αρης-ΠΑΟΚ νομίζω πως ακόμα και φίλαθλοι του Αρη δεν θέλουν να πάρει κύπελλο ο Ματζιος, ο Καρυπίδης και το σινάφι τους.

    Από όσα έχουν προκύψει οι βασικοί ποδοσφαιριστές είχαν 100 000 λόγους να κερδίσουν το παιχνίδι, οι αλλαγές 50 000 λόγους, ο Μάτζιος 200 000 λόγους και η διοίκηση 500 000 λόγους, αλλά υπήρχε λόγος που μετρήθηκαν οι … 2 000 000 λόγοι γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στον «παλέτα» για το μοίρασμα! Οι λόγοι είχαν κιτρινόμαυρη προέλευση ‘ωστε να μην ξεχωρίζουν χρωματικώς.

    Ο διαiτητής δεν είχε λόγους αλλά απλό δασκάλεμα : Πασίγνωστη η απουσία του Κουλιεράκη λόγω τιμωρίας αντι καταστάθηκε από τον Μιχαηλίδη που σημαδεύτηκε με κίτρινη στο 22ο δευτερόλεπτο(!) με κίτρινη κάρτα επειδή τον πάτησε (!!) παίκτης του Αρη (!!). Προσεκτικός ο Μιχαηλίδης δεν έδινε δικαίνμα στον διαιτητή που σκασμένος του έδειξε δεύερη κάρτα στο 75 για αθώο φάουλ στο κέντρο του γηπέδου. Το εγκληματικό τάκλιν της φωτογραφίας που έστειλε τον (τυχερό που γλύτωσε από χειρότερα) Κωνσταντέλια σε 20ημερη θεραπεία, στοίχησε μόνο κίτρινη κάρτα αφού δεν παρενέβη ο VAR. Κτύπησε ένα παιδί-ταλέντο που το χειροκροτούν ΟΛΟΙ οι φίλαθλι σε ΚΑΘΕ γήπεδο.

    Kερασάκι στην τούρτα η κίτρινη που πήρε ο Κωνσταντέλιας σ’ ένα πέσιμό του που θεωρήθηκε θέατρο, ενώ δυο αντίστοιχες περιπτώσεις του Μορόν του Αρη έγιναν σε στιγμές που είχε σύννεφα και δεν έβλεπε καλά ο (ελίτ) διαιτητής.

    Αλλο το να παίζεις με κίνητρο το χρήμα (έστω και τρίτου) κι άλλο να παίζεις με ΜΙΣΟΣ. Δεν θέλω να σηκώσουν κύπελλο ο Ματζιος, ο Καρυπίδης, ο Βερστράτε (φωτό) και κάποιοι άλλοι από το σταφ του Αρη. Ποτέ !

  111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    42 >>«Δεν είναι η πρώτη Μαΐου», κολλήσαμε. Πέντε γράμματα.
    «Δεν είν αργίααα! Είν΄ απεργίαααα!» τραγούδησε το δεκάχρονο πάνω από τα κεφάλια μας.

    Γαλλικό μέτρο

    Καλημέρα.

  112. Α. Σέρτης said

    Κ. Γεννιώτη, Εγχειρίδιον σταυρολέξων (1933)

    https://catalogue.nlg.gr/Cover/Show?author=%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%9A.&callnumber=&size=large&title=%CE%95%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD+%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CF%89%CE%BD&recordid=b.496405&source=Solr&barcode=00356819

  113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ωραίο θέμα, βλέπω πως οι περισσότεροι έχουμε κοινές σταυρολεξικές εμπειρίες και αναμνήσεις.😊

    Κι εγώ από μικρός Έλληνα σταυρόλεξα, και το αγαπημένο μου περιοδικό, ήταν το Τέστ που, και μόνο για το κόμικ Αντι και Φλώρα, άξιζε να το αγοράσεις.😊 Απ’όταν ανακάλυψα το σουντόκου, έχασα το ενδιαφέρον μου για σταυρόλεξα, γιατί είναι τυποποιημένα και βαρετά.

    Παρεμπιπτόντως, με την ΛΕΞΛΗ ασχολείται κανείς; Εγώ συνεχίζω, το έδειξα στην Πάπεν και στις κόρες μου, κι έκτοτε για να υπάρχει ενδιαφέρον, κάνουμε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα είναι ο κουμπούρας της ημέρας.😊

    Από τότε που ξεκίνησα, ακόμη δεν έχω χάσει, προχθές μάλιστα το βρήκα για πρώτη φορά με την πρώτη, η λέξη ήταν ΚΡΙΜΑ.😊

    110 – Βρε Gee, αφού εσύ ο ίδιος είπες (και δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω) πως τα πρωταθλήματα, είναι καραστημένα από τους 4 μεγάλους, προς τι η ανάλυση; Το ποδόσφαιρο, είναι αντικαθρέφτισμα της κοινωνίας, κι όπως αυτή, έτσι κι αυτό, είναι δομημένο στην βάση του οπαδισμού, που σημαίνει, νίκη με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον. Κανένας οπαδός δε νοιάζεται για το θέαμα, μόνο για την νίκη, αλλιώς θα ήταν φίλαθλος, δημοκράτης δηλαδή, αλλά οι οπαδοί γενικώς, είναι φασίστες.

    Καλημέρα💥

  114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    113 «Κι εγώ από μικρός Έλληνα σταυρόλεξα» Ό,τι θέλει γράφει το αγράμματο τάμπλετ,😂 ΕΛΥΝΑ φυσικά.

    Θέλει τσεκάρισμα το κείμενο πριν την δημοσίευση, δεν είναι να το εμπιστεύεσαι.😊

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    101 – Μήπως το επίθετό του αρχίζει από Σαραντ και τελειώνει σε άκος; Επειδή δεν είμαι σίγουρος, θα πάρω την βοήθεια του κοινού.😊

  116. Alexis said

    #110: Οι δύο κίτρινες στον Μιχαηλίδη ήταν τόσο προκλητικές που ακόμα και ο… ισαποστασάκιας Βαρούχας στην Αθλητική Κυριακή αναγκάστηκε να πει ότι ήταν λάθος.
    Η βουτιά του Κωνσταντέλια ναι, ήταν θέατρο, αλλά δεν ήταν απαραίτητη η κίτρινη. Συνήθως αυτές οι φάσεις τελειώνουν μ’ ένα νεύμα του διαιτητή του τύπου «σήκω πάνω και τελείωνε»
    Το κοράκι έπαιζε σαφώς δασκαλεμένο.

    Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα!

    Σήμερα θα δώσουμε ένα μαθηματάκι σε κάτι Τούρκους που ασχημονούν στο Βερολίνο και αύριο θα σηκώσουμε το κυπελάκι στη μπαλίτσα!
    Την Κυριακή έχει ο Θεός… 😊

  117. # 116

    Ο Αταμάν υποσχέθηκε τίτλο και τουλάχιστον ΄τν το έκαβνε αυτό με τουρκικήομάδα παλιά θυμάμαι, βαστούσε τον λόγο του !

  118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    116 – «Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα!» Δηλαδή στον πρόεδρο και ιδιοκτήτη της εταιρείας Ιβάν Σαββίδη. Το είπε κι ο υπάλληλος του Λουτσέσκου.😊

    «Την Κυριακή έχει ο Θεός» Δάκρυα για τους χαμένους.😊

  119. Alexis said

    #113: Ρε Λάμπρο, έχω ήδη κλείσει τραπέζι πρώτη μούρη στην καφετέρια για το αποψινό, μην μας τη σπας τώρα!
    Άντε παίξε κάνα σταυρολεξάκι πρωί-πρωί…😅

  120. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    104 Αα! Όχι!

    112 Ενδιαφέρον. Γεννιώτης, όπως ειπώθηκε σε προηγούμενο σχόλιο, ήταν ο Κων. Κουκίδης

    113 Εγώ παίζω κάθε πρωί ανελλιπώς ένα πορτογαλικό WORDLE (δηλ Λέξλη) με εναν φίλο μου.

  121. # 113

    Αχ, βρε (άσχετε) Λάμπρο !! Το στήσιμο είν;ι ΠΑΝΤΟΤΕ στις συνθήκες του αγώνα όχι στο αποτέλεσμα, στόχω ξαναπεί, κανένας προπονητής δεν λέι στους παίκτες «να χάσετε» δίνει οδηγίες λανθασμένες. Ούτε διαιτητής ελίτ ξεφτυλίζεται, σπρώχνει όσο μπορει για να ξανασφυρίξει, τα λεφτά είναι χοντρά για να τα χάσει με ένα ματς, πρέπει να προστατεύει το άθλημα

    Γιατί νομίζεις πως είχε πάει στην Θεσσαλονίκη ο Μελισσανίδης ; αν είχε κατέβει ο Σαββίδης Αθήνα πριν το ματς ΑΕΚ-Λαμία να τάξει οΙΔΙΟΣ πριμ στους παίκτες της Λαμίας θα είχε επέμβει πόλη η δικαιοσύνη-αυτ’ο είναι ο στήσιμο. Γι αυτό μιλάνε όλοι για ΜΑΓΚΙΚΟ πρωτάθλημα, ΚΟΝΤΡΑ στις βουλές της ΕΠΟ !!

    Γενικά οι μη έχοντες ιπποδρομιακή παιδεία έχουν μεσάνυχτα από το ΠΩΣ γίνεται το στήσιμο και νομίζουν πως πετυχαίνει πάντοτε. Μια φορά που ήξερα μια στημένη κούρσα κι ήμουνα μαζί με μια κοπέλλά να κάνω το κομμάτι μου στην διεξαγωγή της με ρώτησε γιατί πανηγυρίζω αφού ήταν στημένη…τι να τις έλεγα ; πως στα άλογα 3 στα 10 στησίματα αποτυγχάνουν ; ση μπάλλα είναι πιο σπάνιο, γνωστή είναι η υπόθεση των λουλουδιών όπου και εκεί δεν ήρθε το ποθούμενο αποτέλεσμα

    Επαιζα λέξλη αλλά βαρέθηκα να βρίσκω την λέξη με την πρώτη… μπήκα τώρα, μύρισα τα νύχια μου και βρήκα την λέκη όπως νλέπεις στην φωτο κάτω δεξιά ημερομηνία και ώρα !

  122. Spiridione said

    112. Του 1937 είναι η έκδοση. Την πάτησες από τον Γούγλη.

  123. spyridos said

    Spiridione πάλι καταπληκτική δουλειά.
    Μπράβο.

  124. Theo said

    Κι εγώ έλυνα πολλά σταυρόλεξα· στις εφημερίδες, σαν παιδί· σε περιοδικά (το Τεστ και άλλα που είχαν τη λέξη Σταυρόλεξο στον τίτλο) στην εφηβεία και μετεφηβεία. Έπαιζα καθημερινά τη Λέξλη και λιγότερο συχνά το Wordle για κανένα χρόνο, αλλά τα βαρέθηκα.

    Από πέρσι παίζω τη Λεξοσύνθεση στο τάμπλετ (έπαιζα και παλαιότερα, που ήταν πιο απλή και δε χρειαζόταν σύνδεση στο Διαδίκτυτο). Μου τη σπάει που δεν έχει ένα σωρό λέξεις που περιέχονται στα συνήθη λεξικά ή έχει κάποιους τύπους μιας λέξης, αλλ’ όχι άλλους, αλλά, για να μη χάνω κινήσεις, ελέγχω προηγουμένως αν υπάρχει κάποιος τύπος πριν κάνω τις απαιτούμενες. Ρώτησα τον προγραμματιστή, και μου είπε πως χρησιμοποιεί το «λεξικό» της Microsoft και πως το παιχνίδι δεν έχει απήχηση, οπότε δεν θα το αναβαθμίσει.

  125. Theo said

    Κι ο ορισμός μιας λέξης με τρία γράμματα που έβρισκα συχνά στα σταυρόλεξα: Φύλαρχος της Αβησσυνίας.

  126. ΛΑΜΠΡΌΣ said

    119 – Εύχομαι νίκη στην ομάδα σου, να περάσεις καλά και κυρίως, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, μη σε δούμε τραυματία στις ειδήσεις.😂

    τέλος – Προτίμησα το γυμναστήριο.😊

    121 -α) Μα δεν είπα πως είμαι σχετικός αλλά, εσύ που είσαι, είπες για καραστημένα πρωταθλήματα από τους τέσσερις μεγάλους, οπότε τι νόημα έχει και η δεύτερη ανάλυση και μάλιστα για αγώνα! Εκτός κι αν αυτά δεν ισχύουν όταν παίρνει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα αλλά, τότε ποιός είναι ο τέταρτος μεγάλος που είπες;

    β) Δε νομίζω τίποτε, δεν ασχολούμαι με το τι κάνει ο Μελισσανίδης και τ’ άλλα λαμόγια του ποδοσφαίρου, έχω πολύ καλύτερα πράγματα να κάνω, π,Χ να φάω, να πάω βόλτα τον σκύλο μου κλπ αξιόλογα ενδιαφέροντα με την Παπέν.😊Προφανώς είναι μάγκικο γιατί αποδείχθηκε πιο μάγκας ο Σαββίδης στην κοινή συμφωνία «κυριων» για το στήσιμο και το πήρε.

    Με λίγα λόγια, (αν κατάλαβα καλά) λες πως τα πρωταθλήματα τα παίρνουν οι πρόεδροι που έχουν βάλει μεταξύ τους, τους δικούς τους κανόνες «παιχνιδιού», και οι προπονητές και παίχτες, είναι το προκάλυμμα, το κουτόχορτο μπορούμε να πούμε για τα κορόιδα τους οπαδούς που χρηματοδοτούν και στηρίζουν φανατικά τις εταιρείες τους(υπάρχουν και τα μεγαλύτερα κορόιδα που στοιχηματίζουν και χρηματοδοτούν, πάλι εταιρείες των προέδρων). Ίδια δηλαδή με την πολιτική που έχει για ομάδες τα κόμματα, και τις θρησκείες με τις διάφορες εκκλησίες, που οι οπαδοί τους σφάζονται μεταξύ τους για το ποιο κόμμα είναι καλύτερο, ή ποια θρησκεία αλλά, κανείς δεν βλέπει τις τράπεζες (βασικά τους μεγαλομετόχους τους, που είναι οι πρόεδροι των ομάδων και οι ιεράρχες) που κερδίζουν πάντα.

    Καλή και έξυπνη μπίζνα!👍και κυρίως φιλανθρωπική, μια και δίνει (με το αζημείωτο φυσικά) λόγο υπάρξεως, χαρά, ελπίδα, ακόμη και προοπτική πλουτισμού στα κατώτερα στρώματα. Τι άλλο να ζητήσει ο λαουτζικος.

    Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν οι πλούσιοι, νάναι καλά οι άνθρωποι γιατί, αναρωτιέμαι τι θα έκαναν οι φτωχοί χωρίς αυτούς. Μάλλον θα αυτοκτονούσαν μαζικά, ενώ τώρα, αυτοκτονούν συντεταγμένα γιατί, χρειάζονται οι βάρβαροι, χωρίς αυτούς θα εκλείψουν οι πλούσιοι.😊

  127. sarant said

    126 Είχε κρατηθεί, συγγνώμη

  128. Πέπε said

    125:

    Ρας, να υποθέσω; Δεν είναι φύλαρχος, είναι τουλάχιστον πρίγκιπας, και είναι πολύ ενδιαφέρουσα λέξη: Ρας Ταφάρι, Ρας Ταφάρι Μακόνεν μάλιστα, ήταν το κατά κόσμον όνομα του μετέπειτα αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ της Αιθιοπίας (Αβησσυνίας): ο πρίγκιπας με το ονοματεπώνυμο Ταφάρι Μακόνεν. Το Χαϊλέ Σελασιέ πρέπει να ήταν κάτι σαν τίτλος. Οι Τζαμαϊκανοί και λοιποί Αφροαμερικάνοι που θεώρησαν τον Ρας Ταφάρι – Χαϊλέ Σελασιέ ως ενσάρκωση του Μεσία ονομάστηκαν Rastafarians, και κατά συγκοπή Ράστα, και από κει το μαλλί ράστα που συνηθίζουν οι Ρασταφάριαν, κι από κει διάφορες ευφάνταστες ελληνικές λέξεις όπως το ράστο (το ένα dreadlock), ο ρασταμούσης κ.ά.

  129. # 126

    Λάμπρο, επειδή η ιπποδρομιακή παιιδεία είναι μεταπτυχιακά, θα προσπαθήσω να σε μπάσω στο νόημα του στησίματος σε κάτι πιο απλό σε μια παρτίδα πόκερ. Δώσε βάση :

    Αρχικά όταν η τράπουλα ανακατευθεί είναι «στημένη» αφού δεν αλλάζει η σειρά των φύλλων αρα και το αποτέλεσμα αν τελειώσει ομαλά ή δεν είναι στημένη αν κάποιος σηκωθεί για κατούρημα και μειωθούν οι παίκτες -άρα αλλάζει η κατανομή των φύλλων- ή αν κάποιος πάει πάσσο στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

    Συνεπώς όταν κάποιος στήσει την σειρά των φύλλων για να κερδίσει ο ίδιος ή (συχνότερα) ο συνεργάτης του δεν είναι βέβαιον πως θα κερδίσει, απλά έχει ικανοποιητικές πιθανότητες

    Στα χαρτιά όμως μια είναι η τράπουλα και ΕΝΑΣ μοιράζει κάθε φορά. Στο ποδόσφαιρο είναι πολλές οι ομάδες και κάθε μια (μπορεί να) κάνει «στήσιμο στον αγώνα που συμμετέχει ή και σε άλλον όπου ελέγχει προπονητή, διαιτητή κ.λ.π.

    Ισως λοιπόν να κατάλαβες πως δεν είναι τόσο απλό όπως νομίζει ο κόσμος το στήσιμο να έχει αίσιον αποτέλεσμα σαν να αγοράζεις μελιτζάνες στο μανάβικο όπου τσεκάρεις μήπως είναι κάποια σάπια και καθάρισες. Επί του προκειμένου ρώτα και τον Μελισσανίδη που πήγε στην Θεσσαλονίκη παραμονές του Αρη-ΠΑΟΚ να τιμήσει την ημερομηνία της μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων …

  130. Και που λες Λάμπρο σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο όταν μούρθε η έμπνευση να δοκιμάσω τη λέξη:

    και κατά τα γνωστά (ημερομηνία και ώρα κάτω δεξιά)

    Φιλάκια

  131. sarant said

    130 Τυχαίο;!

  132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Γιώργο μου, απ΄όταν αντιλήφθηκα κι απέκτησα επίγνωση για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και χρηματιστηριακό στήσιμο, δηλαδή πρίν 43 χρόνια, τα υπόλοιπα μου φαίνονται και είναι παιδική χαρά.😊 Από τότε έχω κατανοήσει πως την ιστορία που είναι μεγάλο παραμύθι, την γράφουν όπως θέλουν οι νικητές, και για να βγάλω τα σωστά συμπεράσματα από τα γεγονότα, πρέπει να ψάχνω τον χρηματοδότη και τον τελικό ωφελημένο. Τότε βλέπω πως η ιστορία, είναι εντελώς διαφορετική από την γραπτή και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ διδασκόμενη, και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό.😊

    Επί του προκειμένου επαναλαμβάνεις τα ίδια με το πρώτο σχόλιο, μιλάς για το στήσιμο ενός αγώνα, (που συμφωνώ) ενώ πρόσφατα είχες πεί (πρίν τους τρείς τελευταίους αγώνες που η ΑΕΚ φάνταζε ακλόνητο φαβορί) πως τα πρωταθλήματα, είναι καραστημένα από τους τέσσερις μεγάλους, κάτι με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Οπότε ξεκαθάρισε με τον εαυτό σου τι ισχύει, είναι στημένα τα πρωταθλήματα ή όταν τα παίρνει ο ΠΑΟΚ είναι αγνά, αμόλυντα και ΜΑΓΚΙΚΑ. Αν πιστεύεις το δεύτερο, τότε είσαι κι εσύ οπαδός και δεν βλέπω πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε.😊

    Ας μεταφέρουμε το επίμαχο θέμα στην πολιτική που συμφωνούμε, μια που και οι δύο, δεν ψηφίζουμε κανένα κόμμα (το Α.ΣΕ.ΔΗ, είναι ατομική στάση ζωής😊) γιατί θεωρούμε τις εκλογές καραστημένες από την ελίτ, και τα κόμματα απόλυτα ελεγχόμενα από αυτήν. Έχει καμιά σημασία για την ελίτ, ποιό κόμμα παίρνει το «πρωτάθλημα»; Είναι μια συμφωνία κυρίων μεταξύ τους ναί ή όχι; Δεν γίνονται στησίματα «αγώνων; Έχεις δεί ποτέ να σκοτώνονται μεταξύ τους χαμένοι με κερδισμένους; Το αφήνουν για τα κορόιδα που πανηγυρίζουν τη νίκη του «κόμματός τους» που όλως τυχαίως, ανεξαρτήτως τίτλου, ανήκει στην ελίτ και εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, κάτι που το είδαμε και πρόσφατα από το αριστερό κόμμα με τον κατά δήλωσή του κομμουνιστή πρόεδρο. Ακόμη νωπό είναι το μελάνι της υπογραφής για την εφαρμογή του φασιστικού μνημονίου που θα ακύρωναν μ΄ένα άρθρο κι ένα νόμο. Άλλαξαν συμπεριφορά οι οπαδοί των κομμάτων; Μήπως άλλαξε η ελίτ; Τίποτε από τα δύο, ο Μπράουν ο Φίσερ κι ο Κράφτ, κερδίζουν πάντα, γιατί είναι οι μόνοι που έχουν ταξική συνείδηση και ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ! Ό,τι κάνουν και οι τέσσερις μεγάλοι του ποδοσφαίρου.😂

    Και η ζωή συνεχίζεται, μοναχική, σε λεπτή ισορροπία επιβίωσης μέσα στο παρανοϊκό πλήθος.

    Παρ΄όλα αυτά, καλημέρα👍😊

    ΟΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ.

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    130 – Στο είπα και χθές στο τηλέφωνο, άντε παίξε κάνα τζόκερ, κ..ε!😂

    131 – ‘Οχι ρε, τέχνη! Ά παράτα μας κι εσύ με τον απίθανο.😂

  134. # 131,133

    Σήμερα ήμουνα λίγο τυχερός αλλά μερικά σχόλια πιο πάνω ήμουνα κι χθες τυχερός κι επειδή με τρώει η χούφτα μου να δεις που και αύριο θα είμαι τυχερός !

  135. # 132

    Λάμπρο, όπως ξέρεις είμαι Ντυλανιστής για δυο (και άλλα βέβαια) τσιτάτα που έβγαλε «μην κριτικάρεις ό,τι δεν καταλαβαίνεις» και «να προσφέρεις στους άλλους αλλά να ΑΦΗΝΕΙΣ και τους άλλους να σου προσφέρουν» το δεύτερο είναι στάση ζωής χωρίς κακούς εγωισμούς που όλοι μας έχουμε πέστο και ψωροπερηφάνεια

    Εις το ιδείν !!

  136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    134 – Δεν απαντάω σε προκλήσεις.😊 Θα τα πούμε κι από κοντά σε λίγο και θα σου εξηγήσω το όνειρο, Κ..Ε!😂

  137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    128,125
    Ρας σημαίνει κυριολεκτικά την κεφαλή, αλλά αποτελεί και τίτλο, ισοδύναμο με εκείνο του Δούκα ή του Βασιλιά.
    Ρασταφαριανισμός
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
    Θυμήθηκα με πολλή αγάπη μια παλιά φίλη Αιθιοπίδα την εποχή που πήγαιναν τα παιδιά μας στο ίδιο σχολείο και η οποία συγκινήθηκε που ήξερα περί Χαϊλέ Σελασιέ και μου χάρισε μετά ένα νόμισμα της χώρας της με το πρόσωπο του αυτοκράτορα επάνω. Ας είναι καλά. Επέτρεψε στην Ιταλία όπου ζούσε από χρόνια η πατρική της οικογένεια μετά από τον ατυχή γάμο της με τον Έλληνα. Εδώ η «Άφρικα Νέρα», μού αυτοπροσδιοριζόταν στο τηλέφωνο όταν με καλούσε, πάντα μ΄ένα πλούσιο γέλιο.

    Πέπε, επ΄ευκαιρία: Ο λόγος που εκφώνησε ο Χ.Σ. το 1963 στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, έγινε το τραγούδι War από τον Μπομπ Μάρλεϊ. (Ο Χ.Σ. είχε επηρεάσει το κίνημα «του Προφήτη» στη Τζαμάικα)

  138. Αφιερωμένο εξαιρετικά :

    Εγώ τηρώ τις υποσχέσεις μου # 134

    πάλι τυχερός ήμουνα …

  139. Χαρούλα said

    καλημέρα

    Τζη θερμή παράκληση μην δίνεις πρωί-πρωί την λύση. Υπάρχουν κι άλλοι που προσπάθουν, και χάνουν την ευκαιρία. (κι ας μην το βρίσκω με την πρώτη😉☺️🤫

  140. 139 Δηλαδή η λέξη είναι μια για όλους για όλο το 24ωρο; Γιατί αν είναι έτσι, μπορώ να βγάλω κι εγώ οθονιές με σερί πολλών πολλών ημερών που να βγήκαν με την πρώτη 🙂

  141. Stavroula said

    94. Με χρονοκαθυστέρηση, ευχαριστώ, ΓΤ, για το κωμικό απόσπασμα! Ο Μπόμπι Φίσερ φαίνεται επικοινωνιακός και χαρούμενος, καμία σχέση με τις εμμονές και την παράνοια που τον βασάνιζαν όλη του τη ζωή.
    Δύο σημεία που μου έκαναν εντύπωση διαβάζοντας διάφορα γι’ αυτόν:
    -Σύμφωνα με νεότερες έρευνες δεν ήταν γιος του γερμανού βιολόγου Χανς Φίσερ, αλλά του ουγγροεβραίου γιατρού Πάουλ Νεμένι.
    -Το 2005, για ανθρωπιστικούς λόγους, του παραχωρείται πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση της Ισλανδίας, όπου και πέθανε το 2008 σε ηλικία 64 ετών. Είχε φτάσει στο τελευταίο τετράγωνο της σκακιέρας.

    Ταινία για τη ζωή του,
    ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΙΟΝΙ (Pawn Sacrifice) Υποτιτλισμένο trailer (youtube.com

Σχολιάστε