Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κούπες

Posted by sarant στο 30 Μαΐου, 2024


Το  άρθρο γράφεται ώρες πριν  από το εναρκτήριο λάκτισμα του τελικού στην αποκλεισμένη Νέα Φιλαδέλφεια, σε ένα έτσι  κι αλλιώς ακατάλληλο γήπεδο, χωρίς πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης γι’ αυτό και πρωτοφανώς επιτάχθηκαν οι αυλές των  σχολείων, που άλλωστε έμειναν κλειστά σήμερα… αλλά ξεστρατίζω.

Έλεγα πως το άρθρο γράφτηκε χωρίς να ξέρω το αποτέλεσμα του αγώνα, αν νίκησαν οι βιολετί ή οι ερυθρόλευκοι, ο Ολυμπιακός ή η Φιορεντίνα. Ο Ολυμπιακός βέβαια έπαιζε εντός έδρας,  είχε το πλεονέκτημα ότι δεν παρευρέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης  στις κερκίδες, είχε και την  παράδοση  με το μέρος του αφού είναι  αήττητος σε τελικούς κυπέλλων, αλλά η Φιορεντίνα, όπως και να το κάνουμε, θεωρούταν (σικ, ρε) φαβορί για να σηκώσει την  κούπα.

Αφού λοιπόν δεν  ξέρουμε ποιος σήκωσε  την κούπα, και κυρίως επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε, λέω σήμερα  να λεξιλογήσουμε για την κούπα -ή τις κούπες.

Το κύπελλο, το έπαθλο δηλαδή σε αθλητική διοργάνωση, το λέμε «κούπα» στην καθομιλουμένη, αλλά αυτή η σημασία, εκτός που είναι στα  όρια της αργκό, πρέπει  να είναι και σχετικά πρόσφατη -το ΛΚΝ, ας πούμε, δεν την καταχωρεί (ή δεν  την  καταχωρίζει,  αν είστε από την άλλη φράξια) αν  και το λεξικό Μπαμπινιώτη, σε  επίσης παλιά έκδοσή του, την έχει ως όρο αργκοτικό.

Βέβαια, η βασική σημασία της κούπας είναι το μεγάλο φλιτζάνι -αρχικά όταν το σχήμα πλησιάζει προς το ημισφαιρικό,  αλλά τελικά κούπες λέμε κάθε μεγάλο φλιτζάνι, νομίζω.

Κούπα είναι επίσης το ποτήρι με λαβή, μεταλλικό ή πήλινο -φέρτε μια κούπα με κρασί, που  λέει  και το τραγούδι.

Η κούπα είναι  δάνειο από το λατιν. cupa, που σήμαινε «κύπελλο, κάδος» κι  έτσι η πρώτη σημασία της στα ελληνικά,  στα ελληνιστικά χρόνια, είναι «βαρέλι». Ετσι εξηγεται ότι δεν προέρχεται από το ελληνικό «κύπελλον». Στα μαθηματικά προβλήματα του Ήρωνα του Αλεξανδρέα,  διαβάζουμε:

Ἔστω κοῦπα καὶ ἐχέτω τὴν κάτω διάμετρον ποδῶν εʹ, τὴν δὲ ἄνω ποδῶν γʹ, τὸ δὲ ὕψος ποδῶν ηʹ· καὶ ἐχέτω τὸν οἶνον ἕως ποδῶν ϛʹ· πόσα οὖν κεράμια χωρήσει;

Η λύση του προβλήματος αφήνεται στους αναγνώστες αν και υποθέτω ότι πρέπει να ξέρουμε και τις διαστάσεις των  τούβλων που θα  βάλουμε στο βαρέλι.

Πάντως, στα μεσαιωνικά χρόνια η κούπα είναι ήδη ποτήρι, κύπελλο, ας πούμε για  να  πίνεις κρασί -και σε αυτή τη μετατόπιση της  σημασίας επέδρασε το ιταλικό coppa, κύπελλο, ποτήρι, που και αυτό από τη  λατινική cupa προέρχεται.

Θυμίζω ότι χτες που είχαμε το Ανακάλημα  της Κωνσταντινόπολης, ο ανώνυμος ποιητής οικτίρει το κατάντημα της τουρκοπατημένης Πόλης, όπου «και στ’ άγια δισκοπότηρα κούπες κρασί να πίνουν».

Αλλά βέβαια κούπες, στον πληθυντικό, είναι μία από τις τέσσερις φυλές της τράπουλας, πλάι στα μπαστούνια, τα σπαθιά και στα καρά, η ακριβότερη σύμφωνα  με την  ιεραρχία της πρέφας (αλλά δεύτερη ακριβότερη  στο μπριτζ). Και εδώ συμβαίνει ένα παράδοξο, που οφείλεται στην ιστορία του χαρτοπαιγνίου: ότι, δηλαδή, ενώ η  φυλή λέγεται «κούπα», κύπελλο, συμβολίζεται ωστόσο με καρδιά.

Αντιγράφω από παλιό μας άρθρο, που κάποτε πρέπει να αναδημοσιευτεί επαυξημένο:

Στην Ιταλία οι τέσσερις φυλές  της τράπουλας ονομάζονται μπαστούνια (bastoni), νομίσματα (denari), σπαθιά (spade) και κύπελλα (coppe) και υποτίθεται ότι συμβολίζουν, αντίστοιχα, τους αγρότες, τους εμπόρους, τους ευγενείς και τον κλήρο. Οι ισπανικές ονομασίες είναι ανάλογες. Στη Γερμανία και την Ελβετία προτιμήθηκαν, αντίστοιχα, τα φύλλα, τα κουδούνια, τα βελανίδια και οι καρδιές, τελικά όμως επικράτησε το γαλλικό σύστημα, που αποτελεί συγκερασμό των παραπάνω, και έχει τριφύλλια (trèfles, ♣) που αντιστοιχούν στα ιταλικά μπαστούνια, καρά (carreaux, ♦) που αντιστοιχούν στα ιταλικά νομίσματα, πίκες (piques, ♠) που αντιστοιχούν στα ιταλικά σπαθιά, και καρδιές (coeurs, ♥) που αντιστοιχούν στα ιταλικά κύπελλα.

 Τα γαλλικά τραπουλόχαρτα είχαν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι μπορούσαν να αναπαραχθούν εύκολα με μια μέθοδο παρόμοια με το στένσιλ, γι’ αυτό και γρήγορα επικράτησαν, αν και ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται π.χ. ιταλικές τράπουλες για διάφορα λαϊκά παιχνίδια στην Ιταλία.

Κι έτσι εξηγείται ότι, ενώ έχουμε το ιταλικό όνομα, κούπες,  το αντιστοιχίζουμε στο γαλλικό σύμβολο της καρδιάς.

Η παροιμία «την  κάναμε από κούπες», που σημαίνει «πάθαμε μεγάλη ζημιά»,  εικάζω ότι  προέρχεται από την  πρέφα. Στην  πρέφα, οι κούπες είναι η πιο ακριβή  φυλή, οπότε αν παίζεις στις κούπες και μπεις  μέσα πληρώνεις 5,  ενώ στα μπαστούνια μόνο 2.

Και μέσω αυτού του πνευματικού αθλήματος να επιστρέψω στις αθλητικές κούπες. Τα κύπελλα (coupe γαλλιστί, cup στα αγγλικά) που έχει  κερδίσει μια ομάδα κάποτε  τα  λένε,  ακόμα  πιο αργκοτικά,  «κατσαρολικά»,  ενώ όταν ένας σύλλογος έχει κατακτήσει όλα τα κύπελλα σε μια χρονιά λέμε ότι έπαθε «υπερκούπωση».

Να σημειώσω εδώ και τον διεθνή αθλοφαυλισμό «Νεβερκούπεν»,  που ήταν ελληνικό παρατσούκλι της Μπάγερ Λεβερκούζεν, προσαρμογή του γερμανικού Neverkusen,  επειδή η καλή αυτή ομάδα μια ζωή ερχόταν δεύτερη και δεν έπαιρνε τίτλο πρωταθλήτριας -μέχρι φέτος, που αυτή η παράδοση έσπασε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο αφού η ομάδα της ασπιρίνης  κατάκτησε αήττητη το πρωτάθλημα.

Η Φιορεντίνα έχει να κατακτήσει κύπελλο από το 1961, και από τότε έχει ηττηθεί σε κάμποσους τελικούς, κατά σύμπτωση πέρυσι στον τελικό του Κόνφερενς από τη  Γουέστ Χαμ. Ο Ολυμπιακός είναι πρωτάρης.

Αλλά τώρα που το διαβάζετε, θα ξέρετε ποιος σήκωσε την  κούπα.

 

 

 

 

 

 

 

 

158 Σχόλια to “Κούπες”

  1. ndmushroom said

    Καλημέρα.

    Εντύπωση μου κάνει που, αν και Σαττικός, δεν έκλεισες το άρθρο με τραγουδάκι (αν και βλέπω ότι γενικά λείπουν οι πολιτιστικές αναφορές, μάλλον το άρθρο διακόπηκε απότομα γιατί άρχιζε ο τελικός) 🙂

    Οπότε επανορθώνω πάραυτα!

  2. Πέπε said

    δεν την καταχωρεί (ή δεν  την  καταχωρίζει,  αν είστε από την άλλη φράξια)

    Με το μαλακό παρακαλώ: έχει και συνανθρώπους μας που μόλιες τελείωσαν την ανάγνωση άρθρου που λινκάρεται στα σχόλια του χτεσινού, που εξηγεί τις διαφορές Μ-Λ ΚΚΕ και ΚΚΕ (μ-λ).

  3. Παναγιώτης Κ. said

    …Για μας τα παιδιά που πήγαμε στο Δημοτικό στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, κούπα ήταν αλουμινένιο κύπελο με χερούλι το οποίο είχαμε μαζί μας για να πίνουμε το ζεστό γάλα (σκόνη) που μας πρόσφεραν στο σχολείο πριν αρχίσει το μάθημα. Μα έδιναν και κίτρινο τυρί που με τη σημερινή εμπειρία λέω ότι ήταν γκούντα.
    Όταν για πρώτη φορά άκουσα να λένε κούπα το κύπελο που παίρνει αυτός που έρχεται πρώτος θεώρησα ότι το…υποτιμούν!
    Το παρελθόν μου, έκανε τη…ζημιά. 🙂

  4. phrasaortes said

    Την κούπα την λέμε και τσά(τ)σκα, φαντάζομαι από τα Βουλγάρικα.

  5. Παναγιώτης Κ. said

    2. Κατατοπιστικό το άρθρο για τα … «μούλικα». Συμφωνείς;
    Ο χαρακτηρισμός δεν είναι δικός μου. Τον άκουσα πριν σαράντα περίπου χρόνια και θυμάμαι ότι είχα γελάσει τότε!

  6. Νέο Kid said

    Καλημέρα!

    Η Φιορεντίνα μπαίνει επάξια στη σχετική υπερήφανη λίστα της Νεβερκούπεν!( τα διάβαζα πρόσφατα ,νομίζω στο SDNA, αλλά γράφω από μνήμης)

    Ισπανία: Ατιτλέτικο

    Αγγλία: Αστον Τίτλον

    Αργεντινή: Νάδα Τζούνιορς

    Τουρκία: Μαστραπαγιοκμπαχτσέ( 🤪)

    Για Ελλάδα δεν χρειάζεται … έχουμε κανονικό όνομα ομάδας:

    Άρης Θεσσαλονίκης 🤢

  7. Καλημέρα

    η άχρηστη πληροφορία της ημέρας :

    ο ΟΣΦΠ σήκωσε την κούπα και η Φιορεντίνα την έκανε από κούπες !

    Φέτος ήταν μια σπάνια ευκαιρία για τις ελληνικές ομάδες μια που δεν υπήρχαν μεγαθήρια όπως άλλες χρονιές, το πρώτο φαβορί η Αστον Βίλα (και πιάσε τον ποιόν; ) ενδιαφερότανε περισότερο για το εισιτήριο στο τσουλου, η Φενέρ Μπαχτσέ ήταν χωρίς παιχνίδια τσακωμένη με την ομοσπονδία, η Φιορεντίνα όπως αποδείχθηκε ήταν ελαφριά φανέλλα κι ο ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με την Μπρυζ με επιδημία ίωσης στο ρόστερ !

    Φέτος στο κόνφερανς λόγω αλλαγών θάχει ονόματα που προκαλούν πανικό !

  8. Καλημέρα κι από δω
    Κούπα στο χωριό είναι η λεκάνη της κουζίνας. Σε όποιο μέγεθος. Σε κούπα η σαλάτα, σε κούπα και το ζύμωμα! Εναλλακτικά η κστέλα για μεγάλες το κστελ για μικρές.

  9. Πέπε said

    Η κούπα η μονοβασιά:

    Ο «καπετάν Βασίλης», ο δεύτερος που πίνει στο βίντεο, ήταν ο διευθυντής μου όταν υπηρετούσα στο Γυμνάσιο Απερίου. Θεός σχωρέστον.

    η βασική σημασία της κούπας είναι το μεγάλο φλιτζάνι -αρχικά όταν το σχήμα πλησιάζει προς το ημισφαιρικό,  αλλά τελικά κούπες λέμε κάθε μεγάλο φλιτζάνι, νομίζω.

    Σε παλιότερη σχετική συζήτηση νομίζω πως είχαμε καταλήξει σ’ έναν αρκετά σαφή διαχωρισμό: το φλιτζάνι μπορεί να είναι μικρό, μεγάλο, πιο ίσιο, πιο στριγγυλό, πιο του ελληνικού, πιο του εσπρέσο, πιο του τσαγιού, αλλά έχει σετ το πιατάκι του. Η κούπα μπορεί επίσης να είναι πολλώ λογιώ (απλώς όχι πολύ μικρή), αλλά πάει μόνη της.

    Εδώ ο Λουμίδης κάνει το ιστορικό άνοιγμα του ελληνικού καφέ προς τις κούπες. Αλλά επειδή δε νοείται ανανέωση χωρίς να διατηρείται κάποια επαφή με τις ρίζες και την παράδοση, στην εικόνα εξακολουθούμε να βλέπουμε φλιτζάνι.

  10. Πέπε said

    Πολύ γέλασα με το Νεβερκούπεν και το Μαστραπαγιόκ μπαχτσέ!

  11. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Φενέρμπαταχτσέ.

    https://www.eurohoops.net/el/euroleague-el-2/717678/fenermpachtse-sta-8-5-ekatommiria-evro-ta-chrei-tou-basketikou-tmimatos/

  12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    7 >> η άχρηστη πληροφορία της ημέρας :
    ο ΟΣΦΠ σήκωσε την κούπα και η Φιορεντίνα την έκανε από κούπες !

    Καθόλου άχρηστη Τζη, διότι μου θύμισε που έλεγαν οι παλιοί «τον έβγαλε κούπα», τον εξόντωσε, τον «καθάρισε» μεταφορικά αλλά
    «το ‘καμε κούπα» (το σπίτι πχ) το καθάρισε, κυριολεκτικά, λαμπίκο δλδ.

  13. michaeltz said

    Καλημέρα σας

    Καλές οι κούπες, με τα φλυτζάνια τι γίνεται; Εξηνταπέντε χρόνια με ύψιλον, ξαφνικά κάποιοι αποφάσισαν πως το φλυτζάνι δεν ετυμολογείται έτσι, και το γράφουνε με ιώτα. Καλή η ετυμολογία, αλλά το ύψιλον σού περιγράφει και το σχήμα, όπως το τζαν αναπαράγει τον ήχο της πορσελάνης! Το γράφεις με ύψιλον και είναι σαν να το κρατάς στο χέρι σου, να πίνεις μια γουλιά ζεστό αφέψημα και να το ακουμπάς στο πιατάκι του!

    Οι λέξεις, εκτός από φθογγικά σύνολα, είναι και έργα τέχνης, μουσικά και εικαστικά έργα τέχνης! Εκείνος ο φλοίσβος, θε μου, σε φέρνει στην παραλία, οι κροκάλες, το τρίξιμο, η βροντή, τα χόρτα, το σχίσμα, ο σκυλοκαβγάς, κι άλλα χιλιάδες ακουστικά θαύματα! Αλλά και εικαστικά αριστουργήματα! Διαβάζεις ΠΛΟΙΟ, και ακούς το πλ…πλ… από το παιχνίδισμα του νερού με την τρόπιδά του, αλλά και το ίδιο το πλοίο το βλέπεις μπροστά σου ολοζώντανο, Το Λ για το πανάκι του, το Ι για το κατάρτι του, το Π για την υπερκατασκευή (μεσόστεγο) για την τιμονιέρα και τα δύο Ο για τα όκια του, ή μια προφητεία για τους τροχούς στα ποταμόπλοια… Γράφεις ΠΛΟΙΟ, διαβάζεις ΠΛΟΙΟ και ταξιδεύεις στα νερά του Αιγαίου, μόνο την αύρα στο πρόσωπό σου πρέπει να τη φανταστείς, τα άλλα είναι κιόλας μπροστά σου, μέσα σου, ζωγραφισμένα, καραβομαστορεμένα!!!

    Σας εκλιπαρώ, αφήστε μας λίγη γλωσσική εικαστική ηδονή, σε μας που νανουρίσαμε τις λέξεις μας στην αγκαλιά μας, μαζί με τα παιδιά μας, και τα μάθαμε να τις νιώθουν σαν καθημερινή ηδονιστική εξανθρωπιστική περιπέτεια…

  14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    -Καρυδόκουπες (τα δυο μέρη από το κέλυφος του καρυδιού)
    -λεμονόκουπες, τα δυο μέρη, στιμένα κι άστιφτα, του κομμένου λεμονιού.

    «…και το βγάλαν Μανωλάκι
    κούπα και κουπάκι«

    έτσι τέλειωνε ένα παιδικό τραγουδάκι -ταχτάρισμα (που δε θυμάμαι τα προηγούμενά του 🙂 )

  15. Spiridione said

    6.

    Από την Ισπανία πιθανή αντίπαλος ένα απ’ τα φαβορί της διοργάνωσης, η Ατιτλέτικο. Από Γερμανία έγινε η έκπληξη αφού μέχρι και η Λεβερκούζεν πήρε αήττητη πρωτάθλημα και κύπελλο, οπότε το εισιτήριο πάει στην Νιχτκούπεν. Μπορεί να κληρωθεί με τον Άρη φυσικά. 

    Η Ιταλία στέλνει την Κοπανιέντε, ενώ οι Ρώσοι θα μετάσχουν κανονικά με την Λοκομοτίβ Νιετκούποβα. Καλό θα ήταν να αποφευχθεί η διασταύρωση με την Αγγλική, Άστον Τίτλον, ενώ βατές μοιάζουν η ΜακάμπιΤιτλ Χασόν απ’ το Ισραήλ και η Τούρκικη Μαστραπαγιόκμπαχτσε. 

    Όποια ομάδα κατακτήσει τη διοργάνωση, θα αντιμετωπίσει στον τελικό διηπειρωτικού την ΝάδαΤζούνιορς από την Αργεντινή. Εκεί στοχεύει ο Άρης, να το κάνουν ξανά Μπομπονέρα το «Βικελίδης». 

    https://www.sdna.gr/mpasket/1202566_oi-pithanoi-antipaloi-toy-ari-stin-eyropi-kai-i-thryliki-syllogi-poy-etoimazei-i

  16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    13 >>ξαφνικά κάποιοι αποφάσισαν πως το φλυτζάνι δεν ετυμολογείται έτσι, και το γράφουνε με ιώτα. 

    Κάποιοι από το χωριό, δεν τους ξέρετε 🙂 🙂

  17. Spiridione said

    Το γερμανικό ήταν Vizekusen.

    https://de.wikipedia.org/wiki/Vizekusen

  18. michaeltz said

    16.

    Εγώ το 2015 δεν είχα γεννηθεί!!! 🙂

  19. Κιγκέρι said

    14: Έφη, εγώ που έχω Θανάση (κι όχι Μανώλη), ξέρω αυτό:

    Ένα, δυο, τρία, πήγα στη κυρία
    Μού’ δωσε ένα μήλο, μήλο δαγκωμένο
    Το’ δωσα στη κόρη, έκανε αγόρι
    Το’ βγαλε Θανάση, σκούπα και φαράσι.

  20. Κούπες είναι ένα έθιμο στην Κρήτη που ένας κερνά ενα γεμάτο ποτήρι κρασί κρατώντας άλλο ένα και οποιος το δέχεται πρέπει να το πιεί μονορούφι ταυτόχρονα με αυτόν που το κερνάει.

    Έχει γίνει βέβαια κατάχρηση κι έχει εκφυλιστεί κάπως τον εκφυλισμό των εθίμων της Μάνης που υπαινίσεται ο παππούς του Νικοκύρη στο χτεσινό χρονογράφημα. Έτσι έχει κατηγορηθεί η κατάχρηση του εθίμου γιαατυχήματα από ανθ΄ρωπους που οδήγούν έχοντς καταναλώσει τεράστιερς ποσότητες κρασίου από κούπες.

    Αν έχει περισσότερα η Έφη² ή άλλος Κρητικός σχολιαστής ευπρόσδεκτη.

  21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    20τέλος, Ναι! αυτό το (και πολύ αντρουά-μη χέ…) έθιμο! Το ΄βαλε το τραγούδι ο Πέπε στο σχ.9 σε καρπάθικο.

    Τίνος ειν η κούπα η μονομπασιά μπρε. Ως και μονεμβασιά τη βλέπω, δεν μεταδίδω άλλο, τ΄αφήνω στο γκούγκλιν σας 🙂

  22. 4 Πού; Τσάσκα τη λένε και στη Σάμο. Στην Κρήτη, παρεμπιπτόντως, κούπα είναι το νεροπότηρο.

    Είδατε το πρωτοσέλιδο της Ελεύθερης Ώρας;

    https://x.com/dytistonniptir1/status/1796045862587465800

  23. Πέπε said

    20

    Σε κάποια πασχαλινή ανάρτηση με Παπαδιαμάντη, εξ αφορμής αναφορών του κειμένου σε κεράσματα και προπόσεις που γίνονται με εθιμικά κωδικοποιημένο τρόπο, είχε αναπτυχθεί αρκετά μεγάλη και ενδιαφέρουσα σχετική συζήτηση.

    Η κατάχρηση του εθίμου δικαιότατα έχει κατηγορηθεί, αφού έχει σκοτωθεί κόσμος. Αλλά στην κανονική του μορφή είναι έθιμο με βάθος και ουσία και με ποικίλες παραλλαγές ανά την Ελλάδα (υποθέτω και παντού εκτός Ελλάδας άλλωστε). Σημειωτέον ότι σήμερα, όταν λένε κούπες στην Κρήτη, εννοούνται πάντα νεροπότηρα (μονορούφι και όχι υποχρεωτικά με κρασί, μέχρι και ουΐσκι μπορεί!). Δε νομίζω να εννοούσαν τέτοια καφρίλα οι παλαιοί. Ούτε να το είχαν ως πεδίο κόντρας.

  24. Χαρούλα said

    #13 Michaeltz ν´αγίασουν τα δάχτυλα και το πληκτρολόγιο σου!!! Και για το υ/ι, αλλά κυρίως για τις εικόνες των λέξεων!

    #9 Πέπε, ποτέ δεν είχα σκεφτεί(ηλ ξανακούσει) αυτό με το πιατάκι. Και πόσο σωστό είναι!

    Κούπες υπάρχει και παιχνίδι της τράπουλας. Πιθανόν κυπριακό. Το άκουγα από Κυπρίους συμφοιτητές κυρίως.

    Περιστατικό με την τσάσκα του Phrasaortes#4. Κάποια χρόνια πριν, κυρία από την Γεωργία με βοηθάει στο σπίτι. Ρωτάω που θέλει τον καφέ της. Δεν επικοινωνούμε. Δείχνω σκεύη. Τσάσκα μου λέει!☺️ Λέξη γνωστή από γιαγιά ακόμη. (Αντίστοιχο έγινε και με το σεντούκ).

    Εμείς πριν τις κούπες, είχαμε μαστραπάδες😉. Εσείς;

  25. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    18 >>Εγώ το 2015 δεν είχα γεννηθεί!
    Ενώ στην Άλωση, που γράψατε τόσα, και ωραία; 🙂 🙂
    ..>
    19, Ναι Κίνγκε, αυτό με το δαγκωμένο μήλο! 🙂

    Κουιζάκι αν και μάλλον είναι κοινό σ΄όλους:
    «Να σου πάρω κούπες», τί νομίζετε σημαίνει;
    να σου αγοράσω κύπελα
    να σου αγοράσω λεκανίτσες
    να σε κερδίσω στο παιχνίδι
    χαρτοπαιχτικός όρος ή κάτι άλλο;

  26. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και για τα δεύτερα σχόλια!

    1 Και να δεις που το είχα κατα νου να τελείωνα έτσι -αλλά το κείμενο εξελίχθηκε αλλιώς.

    17 Σωστά, Νεβερκούζεν ήταν το διεθνές και Βιτσεκούζεν το γερμανικό.

  27. Alexis said

    #4, 22: Περιέργως τσάσκα λέγανε και στο ΠΝ όταν υπηρέτησα ένα μεταλλικό κύπελλο που μας είχαν δώσει για να πίνουμε (υποτίθεται) νερό και ροφήματα. Λέω περιέργως, γιατί προτιμήθηκε μία βουλγάρικη λέξη αντί για μία ελληνοπρεπή και κατά προτίμηση αρχαία (όπως ταιριάζει στο ένδοξο ελληνικό ΠΝ😊).

    Σημειώστε επίσης για την κούπα τα ιδιωματικά κουκούμα (Ξηρόμερο) και σκουτέλα (Ήπειρος)

  28. Alexis said

    #25: Να σου ρίξω βεντούζες (για το κρυολόγημα)

  29. sarant said

    27 Το λέγανε μεταξύ τους, όχι ο επίσημος όρος, υποθέτω.

  30. Χαρούλα said

    Από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας

    • Τα κάνει κούπα  Μακρής, Παναγιώτης Γ. (1889)Ερμηνεία: Τα καλύπτει
    • Τα καμε κούπα  Ζαράφτης, ΙωάννηςΕρμηνεία: Τα ξεπάστρεψε
    • Τα καμε κούπα  Άγνωστος συλλογέας (1892)Ερμηνεία: Κυρίως του εκαθάρισε, μεταφορικά τα εσπατάλησε
    • Τούτ’ η κούπα κ’ η άλλη κούπα μ’ έκαμε μ’ αυτά τα ρούχα  Ιωαννίδης, Εμμανουήλ (1876)
    • Τούτ’ η κούπα κι’ η άλλη κούπα μ’ έκαμε με τέτοια ρούχα  Νεστορίδης, Κ. (1889)
    • Τούτ’ η κούπα κι’ η άλλη κούπα, μ’ έκαμε μ’ αυτά τα ρούχα. Κι’ έχω κι’ άλλα στην σεντούκα, τρισχειρότερ’ από τούτα  Ιωαννίδης, Εμμανουήλ (1876)Μπεκρ.
    • Τούτ’ η κούπα, κι άλλη κούπα! Έχασα τα ρούχα πού ‘χα  Κορύλλος, Χρήστος Π. (1910)Κούπα με κρασί
  31. Alexis said

    Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν που ουδείς… κλπ. κλπ.

    https://youtu.be/gOq5rMZ8O0w

  32. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    24τέλος
    Εμείς είχαμε τον κουνενό (το κύπελλο, πήλινο ή μεταλλικό).
    Με την ίδια λέξη, εξ αιτίας του σκεύους, λένε και τη διαδικασία παρασκευής του ΄φτάζυμου ψωμιού.
    Έχουμε και επίθετα Κουνενός

    Αλήθεια το Κουπονιώτης είναι από την κούπα ή από τα κουπόνια, τα οποία δεν τα είδα μαζί με τις κούπες και πόθεν «βαστούν» αυτά; Από το γαλλικό coupon, βλέπω, όπως το … ανθίστηκα! 🙂

  33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    31, Πρώτο-πρώτο!
    Νόμισα πως έλεγες για την παράλειψη
    της κούπας του Πυθαγόρα

  34. Πέπε said

    21

    Έφη, παλιά είχα διαβάσει μια εργασία που διερευνούσε ποια ακριβώς είναι η λέξη εδώ, μονοβασιά, μονομπασιά, μονεμβασιά, πώς προέκυψε, πώς παρεφθάρη κλπ., καθώς και γενικότερα την ιστορία και το υπόβαθρο του εθίμου Το ζήτημα αποδεικνυόταν εξαιρετικά σύνθετο, εμπλεκόταν και η Μονεμβασιά, και τα κρασιά Μαλαγουζιά, κι ένα σωρό άλλα, με αποτέλεσμα να μη θυμάμαι πού κατέληγε.

    Στο βιντεάκι λένε αρκετά καθαρά «μονοβασιά», αλλά για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι πώς το έλεγαν όταν ήμουν εκεί, ούτε αν το έλεγαν όλοι ίδιο.

    Έτσι ακριβώς όπως τα δείχνει το βίντεο, είναι κατωκαρπάθικο έθιμο. Κάτω Κάρπαθος είναι όλη η υπόλοιπη εκτός από την Όλυμπο. Στην Όλυμπο δεν το ‘χανε ποτέ. Όμως η Όλυμπος είναι που έχει κερδίσει όλη την υπερπροβολή ως το παραδοσιακό χωριό με τον απίστευτο πλούτο εθίμων, τραγουδιών κλπ. Και όχι άδικα μεν, αλλά αυτό επισκιάζει το υπόλοιπο νησί.

    Από την Όλυμπο λοιπόν είναι ο Μιχάλης Ζωγραφίδης. Είναι ένας από τους εκατοντάδες λυράρηδες και γλεντιστάδες του νησιού, και ο μόνος που έχει γίνει πανελλήνια γνωστός, χάρη στο ιδιαίτερο ταλέντο του να γλεντίζει ανθρώπους που δεν ξέρουν τους ειδικούς καρπάθικους κώδικες του γλεντιού, στην αστείρευτη ικανότητά του να γεννοβολάει μαντινάδες ακόμη και χωρίς διάλογο (χωρίς άλλον να αυτοσχεδιάζει απαντήσεις, που φυσικά το κάνει πιο εύκολο), και στην τάση του να κλέβει πάντα την παράσταση. Για τα καρπάθικα και ολυμπίτικα δεδομένα είναι βέβαια και πάλι καλός μερακλής, αλλά όχι κι ο κορυφαίος.

    Ο Μιχάλης έμαθε από κατωχωρίτικα γλέντια την Κούπα, και τη μετέφερε σε δικά του γλέντια με ξένους. Στην ίδια την Όλυμπο τα ξενοχωριανά σπόρια δεν ευδοκιμούν, ενώ αντίθετα τα ολυμπίτικα πιάνουν και στην κάτω Κάρπαθο. Αλλά προς τον έξω κόσμο, ο πομπός που μεταλαμπαδεύει τα καρπάθικα είναι η Όλυμπος, κι απ’ όλη την Όλυμπο κατεξοχήν ο Ζωγραφίδης. Οπότε η Κούπα υπήρξε ένα από τα ελάχιστα καρπάθικα μεν αλλά μη ολυμπίτικα πράγματα που έγιναν γνωστά παραόξω.

    Ανάμεσα λοιπόν στους παμπλήθεις μη Καρπάθιους που έχουν γλεντίσει με τον Ζωγραφίδη, θα έτυχαν και κάποιοι Κρητικοί λυράρηδες, οι οποίοι την έκαναν ρεπερτόριο και στην Κρήτη.

    Η Κούπα δεν είναι καφρίλα. Ίσα ίσα που πίνεις λιγότερο: άμα κάθεται 1-2 λεπτά σε κάθε μέλος της παρέας και η παρέα είναι καμιά 15ριά άτομα, θες μισή ώρα μέχρι να σου ξανάρθει. Οι κρητικές κούπες, ατραγούδιστες, που υποθέτω ότι κι αυτές μόνο καφρίλα δε θα ήταν στην κανονική τους εκδοχή, υπήρχαν βέβαια ανεξάρτητα από την εισαγωγή του καρπάθικου εθιμοπαιχνιδοτράγουδου στην Κρήτη από Μαρτσάκηδες και άλλους.

  35. Χαρούλα said

    Στίχοι-Μουσική:   Λεωνίδας Μπαλάφας
    Κούπα!!!
    Βάλε, βάλε! Γέμισέ την ως επάνω
    Κούπα!!!
    Τη φευγάτη ζωή άσπρο πάτο, πάτο, πάτο
    Κούπα!!!
    Σάλτο μορτάλε, βίβα στο ρίσκο, βίβα στη τρέλα
    Κούπα!!!
    Τη φευγάτη ζωή πάνω-κάτω πήγαιν’-έλα
    https://youtu.be/6xSdzZz5Ek4?si=PUuPTUUv645hZg-j

    Στίχοι:   Γιώργος Μητσάκης
    Μουσική:  Κώστας Κατσίγρας
    Έσπασε η κούπα η χρυσή
    που πίναμε κρασί,
    σπάσαμε πια κι εγώ κι εσύ
    πάει η κούπα η χρυσή.
    https://youtu.be/X9XByM5cA1E?si=mFvjwcuxU-lVnjsw

  36. Χαρούλα said

    εβίβα!

  37. sarant said

    30 Με βάση αυτά, τα πρώτα ιδίως, αρχίζω να έχω αμφιβολίες για την εξήγηση που πρότεινα στο «τα κάναμε (από) κούπες»

    32 Το άρθρο έχει έλλειψη σ’ αυτό το σημείο, ξέχασα να γράψω ότι το γαλλικό coupe = κύπελλο δεν έχει ετυμολογική σχέση με το ρήμα couper (που είναι ελληνικής αρχής), άρα ούτε και με το κουπόνι.

  38. Χρηστάρας said

    «Κάπα κούπα» αποκαλούσε ο πατέρας μου όποιον σύντροφό του από το ΚΚΕ έφερνε η κουβέντα.

    Με το συμπάθιο κιόλας, αλλά τι ασύδοτη καφρίλα με τα ποδοσφαιρικά και τα μπασκετικά; Οι πραγματικοί φίλαθλοι μοιάζουν να είναι επαπειλούμενο είδος. Οι χώροι μαστίζονται από οπαδικό μίσος. Λέμε για τα άμυαλα κι αφιονισμένα νιάτα, αλλά βλέπουμε κι επιστήμονες πώς φέρονται! Δυστυχώς, όσο οι πρόεδροι εξαγοράζουν τη λαϊκή συνείδηση δεν πρόκειται να φανεί άσπρη μέρα για τα δημοφιλή αθλήματα.

  39. Χαρούλα said

    #9Πέπε-#21ΕΦΗ. Είχα ακουστά τις «κούπες»- άσπρο πάτο στην Κρήτη. Αλλά αυτή την μονεμπασιά που είδα και άκουσα, ποτέ. Εντυπωσιακό. Ευχαριστώ

    #6Νέο Kid, πανέξυπνα! Αν και άσχετη, τα φχαριστήθηκα πολύ. Νάσαι καλά!

  40. phrasaortes said

    22 & 27

    Στην Δράμα, αλλά από τους Ορτακινούς. Εμείς το λέμε τσάτσκα. Δεν ξέρω αν το δεύτερο ταυ προστέθηκε εξαιτίας της επιρροής του πρώτου «τσ» ή για να αποδοθεί το παχύ βουλγάρικο σίγμα.

  41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    34, ούτε κι εγώ θυμάμαι/ξέρω την ετυμολογία αλλά κάθε στίχος συνοδεύεται από το
    Δώσ’ τση μια να πάει κάτω
    για να βρει η κορφή τον πάτο,
    πάτο πάτο κι άσπρο πάτο.
    (να το πιεις όλο!)
    Ψιλοκάφρικα το χω ζήσει σε εκδηλώσεις των συλλόγων παλιότερα, τις μικρές ώρες που λιγοστεύαμε, άρχιζαν οι τέτοιες μαγκιές και ερχόταν γρήγορα η σειρά, του «του μπέη του πασά» ή της «μπέισσας κεράς».

    Να σημειωθεί ότι την Κούπα αυτή, την συνάντησα μεγάλη, δεν θυμάμαι να τραγουδιέται/»εκτελείται» στα παιδικάτα μου. Φερμένη απ΄αλλού, καθώς λες Πέπε, θα είναι.
    Βέβαια για δυνατές κρασοκατανύξεις, με ή χωρίς όργανα, έχω αφηγήσεις των νεανικών χρόνων του πατέρα μου που η παρέα έβαζε «γινάτι» να πιει πχ όλη την πεντακοσαρά το κρασί, ή και την κουρούπα, αλλά άλλο αυτό.

  42. ΓιώργοςΜ said

    Από διώρου και πλέον, ουδείς εκ των χριστιανομπολσεβίκων συνταξιούχων σχολιαστών εσκέφθη τον γλωσσοδέτην «κούπα καπακωτή, κούπα καπακωμένη, κούπα ξεκαπάκωτη, κούπα ξεκαπακωμένη»

  43. Pedis said

    Όταν κάνει τη μπάζα και πάνε καλά οι δουλειές του δικού μας βρίσκεστε στους επτά ουρανούς, όταν είναι η σειρά του μαφιόζου ιδιοκτήτη άλλης ομάδας, χεστήκατε. Είναι αυτή εθνική συνείδησις, κύριοι επιστήμονες (-> #38 🥸🎃); Ερωτώ!

  44. Αλφα_Χι said

    13. Συμφωνω για το σχημα του γραμματος και το συνειρμο που δημιουργει με την εικονα της λεξης πχ. υ στο αυγο με την αυγουλιερα (που κ αυτη ειναι μια μορφη κουπας).

    Εξετασεις ΑΕΙ στα Επαλ: φιλαναγνωσια, σχεση νεων με βιβλιο, αποσπασμα απο ενα παιδι μετραει τ αστρα.

  45. Αλφα_Χι said

    Τσαφκα (Τσουμερκα)

  46. Πέπε said

    35

    Κούπα!!!
    Βάλε, βάλε! 

    Το ξέρετε το γνωστό αστείο με τους Ισπανούς;

    Vale σημαίνει εντάξει. Όταν γεμίζεις το ποτήρι του αλλουνού και σου λέει βάλε, εννοεί εντάξει, φτάνει, στοπ. Στα ελληνικά βάλε σημαίνει, όπως θα μάντευε κι ο τελευταίος απόφοιτος παλαιού σχολαρχείου, «βάλε». Οπότε, σε ισπανοελληνική παρέα είναι καμιά φορά δύσκολο να πεις στον άλλον αν θες να σ’ τη γεμίσει κι άλλο ή να σταματήσει εκεί!

  47. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἡ (ποδοσφαιρική) κούπα εἶναι ἡ πιό πρόσφατη ἀπό τίς 7-8 λέξεις -κολατσιό, χαΐρι κλπ- πού ὁρκίστηκα νά μήν χρησιμοποιήσω ποτέ. Ἀκαλαίσθητη ἐπιλογή (γιά ὅλους ἐμᾶς πού φορτώσαμε τό μυαλό μας μέ τίς ἄλλες, δόκιμες χρήσεις της), χωρίς καμμιά ἀνάγκη ἀπό αὐτές πού συχνά ὁδηγοῦν σέ ἐννοιολογικές ἀλλαγές, πιθανώτατα «ἔμπνευσι» κάποιων φιγουρατζήδων τοῦ ἀθλητικογραφικοῦ χώρου. Καί ἐλπίζω νά μήν γίνῃ ποτέ εὐρέως ἀποδεκτή.

    Καλημέρα σας

  48. Πέπε said

    13

    Ωραία αυτή η ποιητική ανάγνωση της ορθογραφίας, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Αν το φλιτζάνι δεν έχει λόγο να γραφτεί με ύψιλον, τότε πολύ απλά δε θα το γράφουμε με ύψιλον. Αν κανείς ποτέ δεν το είχε γράψει με ύψιλον, ασφαλώς και δε θα σκεφτόμασταν ποτε «μωρέ ας το γράψουμε με ύψιλον να μοιάζει κιόλας» (αλλιώς, ας γράφουμε και ποτύρι). Ούτε και θα εξαφανιζόταν κάθε ωραία ποιητική σύμπτωση γραφών με σημασίες, απλώς θα έλειπε η συγκεκριμένη μία.

  49. Πέπε said

    41

    Εννοείται δε ότι η κούπα η μονομπασιά είναι μία, ένα κοινό ποτήρι για όλους. Εκεί είναι και όλο το νόημα άλλωστε.

    Αναρωτιέμαι κατά πόσον οι παρέες, είτε στην Κάρπαθο είτε αλλού, έχουν ανακτήσει την απλή φυσιολογική ικανότητα να μοιράζονται ένα κοινό ποτήρι, μετά το σοκ του κορωνοϊού. Γιατί σε άλλες λεπτομέρειες της καθημερινότητας βλέπω ότι η σιχασιά προς τον άλλο και η καχυποψία μη μας κολλήσει διάφορα έχει εμπεδωθεί ως κανονική συμπεριφορά. Εσείς με τις παρέες σας ορμάτε με το πηρούνι σας στην κοινή γαβάθα της σαλάτας, όπως το κάναμε ΠΑΝΤΑ στην Ελλάδα, ή δεν μπορείτε πια; Ή μπορείτε αλλά δεν μπορούν οι άλλοι κι έτσι ντρέπεστε και δεν το κάνετε;

  50. Το παιχνίδι κούπες είναι πασίγνωστο, διεθνές υπάρχει και στα παιχνίδια της γκουγκλ σαν Hearts, καμιά σχέση με Κύπρο

    Υπήρχε κι ένα μηχανουργείο του Κούπα στον Πειραιά( ; ) όπου μαθήτευσαν αρκετοί μηχανικοί των κσραβιών

    και καπαλούπα, καπακούπα η μαγική ατάκα

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    49 , Ναι, η κούπα είναι μια, αλλά αδειάζεται από έναν έκαστο και ξαναγεμίζεται για τον διπλανό. 🙂

    Εδώ και αρκετά χρόνια και ιδίως «μετακορονοϊκώς», δεν μου έτυχε, αλλά μπορεί και να δίσταζα.
    Για τη σαλάτα, χμ, ξεκίνησε επιμερισμός τότε στο πικ του κορονοϊού αλλά τώρα σα να χαλαρώσαμε (για το σπίτι μιλάω – έξω το κρατάω, φοβάμαι, το ομολογώ…)

  52. antonislaw said

    Καλημέρα σας! Δεν πρέπει να έχει πολλούς ολυμπιακάκηδες το ιστολόγιο ή ιδέα μου είναι; ( Παλιά λέγαμε είμαι ολυμπιακάκιας,παναθηναϊκάκιας- χωρίς υποτίμηση,σοβαρά, θυμάμαι σε συνέντευξη της Μοσχολιού στη Λεωφόρου που έλεγε είμαι παναθηναϊκάκιας,σήμερα λέμε είμαι Ολυμπιακός,Παναθηναϊκός κτο)

    Εγώ όμως σαν ολυμπιακάκιας έσπασα το προσωπικό μου εμπάργκο προς τον νυν πρόεδρο του ΟΣΦΠ ( του έκανα τα μούτρα κρέας) ότι δεν θα ξανασχοληθώ με την ομάδα όσο θα είναι πάνω αυτός,είδα αγώνα μετά από δώδεκα τόσα χρόνια και το πανηγύρισα, μπράβο στην ομάδα, καλό παιχνίδι ανά διαστήματα και σίγουρα αδικήθηκε στη φάση του χεριού του αμυντικού της Φιορεντίνα που δεν καταδέχτηκε να ξανοίξει το βαρ…

    12 Καθόλου άχρηστη Τζη, διότι μου θύμισε που έλεγαν οι παλιοί «τον έβγαλε κούπα», τον εξόντωσε, τον «καθάρισε» μεταφορικά αλλά
    «το ‘καμε κούπα» (το σπίτι πχ) το καθάρισε, κυριολεκτικά, λαμπίκο δλδ.

    Στο Ρέθυμνο λέμε και το κούπωμα και κάπωμα αντί καπάκι,το κούπωσα ή το κάπωσα το πιθάρι ,επίσης τον έφερε κούπα με την έννοια ότι τον αναποδογύρισε ή μάλλον τον έφερε κάτω μπρούμυτα, τον έφερε τούμπα

    14 καρυδόκουπα,λεμονόκουπα

    και αυγόκουπα,το τσόφλι του αυγού, λέμε καθάρισε το χωράφι από τα ξεράδια και το ‘κανε σαν την αυγόκουπα,λείο δηλαδή,μαγλυνό

    49 οι κούπες στους γάμους στην Κρήτη τελευταία γίνονται και με ουίσκυ,εκεί ξεφεύγει τελείως το πράγμα.

    εγώ πάντως εξακολουθώ να τσιμπώ από την κοινή σαλατιέρα αλλά τώρα που το λες Πέπε συνειδητοποιώ ότι μάλλον πνέει τα λοίσθια η συνήθεια αυτή

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    49, Μονομπασιά μου ταιριάζει καλύτερα επειδή «εμπασιά» είναι η είσοδος και η δίοδος πχ σ΄ένα χτήμα. «Μου χρωστεί εμπασά» (δουλεία διόδου),
    κι επειδή η μονομπασιά στο τραγούδι είναι το μονορούφι, το άδειασμα της κούπας «με μια ρουφηξιά» .

    Χοχλιδόκουπες, τα κελύφη των χοχλιών. Φάγαμε τόσους μπουμπουριστούς που ΄κάμανε βουνό οι χοχλιδόκουπες

  54. # 52

    Ο διαιτητής ήταν άψογος και είπε στους παίκτες πως αν το δώσει το VAR θα ο δεχθεί. Φυσικά ο VAR δεν μπορούσε να δώσει πέναλτυ κόντρα στους κανονισμούς, η μπάλλα πρώτα βρήκε στο σώμα και μετά στο χέρι- δεν υπάρχει πέναλτυ κι ας ήταν απλωμένο.

    ο

    Ο ΟΣΦΠ ήταν τυχερός που ακυρώθηκε για χιλιοστά το γκολ΄των βιόλα, γιατί σε τέτοια ματς οι ανατροπές σπανίζουν

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    52 >>τον έφερε κούπα με την έννοια ότι τον αναποδογύρισε ή μάλλον τον έφερε κάτω μπρούμυτα, τον έφερε τούμπα

    Πίκουπα~ αναποδογυρισμένο

    Τις αυγόκουπες ελησμόνησα! Για κάποιο λόγο, παλιά τις ρίχνανε στο δώμα (σκεπή/ταράτσα ή χωμάτινη). Η γιαγιά μου τις κοπάνιζε και τις έριχνε στις κότες, εγώ (όταν έχω κέφι και καιρό) τις τρίβω και τις ανακατεύω στο χώμα των γλαστρών.

  56. Spiridione said

    20 κτλ. Σε κάποια μέρη του Μοριά (μπορεί και αλλού) αυτό λέγεται κουπάρι.

    Εδώ μια περιγραφή του εγγονού του Κολοκοτρώνη:

     Κουπάριον. Εκ του κούπα· λέξις κοινή, σημαίνουσα ποτήριον, κήλιξ. Κουπάριον δε σημαίνει κυρίως πρόποσιν μετά πλήρους εξ οίνου κήλικος, όπερ κατά σειράν κενούσιν οι συνδαιτημόνες κατά το ακόλουθον έθιμον.
    Είς κρατών πλήρη μέχρι στεφάνης εξ οίνου κήλικα και θέλων να κάμη πρόποσιν υπέρ τινός, υψοί την χείρα και αναφωνεί:
     – Αυτό το ποτήρι το πίνω εις υγείαν του τάδε και καλώς να σ’ εύρω Γιάννη π.χ.
    Μετά την αναφώνησιν ο προπίνων πάραυτα κενώνει το ποτήριον, όπερ πληρούται εκ νέου και δίδεται τω κληθέντι, εις όν είπε το «καλώς να σ’ εύρω», όστις λαμβάνων το ποτήριον και αποτεινόμενος τω προπιόντι λέγει: «καλώς ήλθες με το ποτήριο σου». Στρέφων δε συγχρόνως προς όλους και υψών την χείρα προσθέτει: «Κατά διαταγήν του φίλου μου… αυτό το ποτήρι το πίνω εις υγείαν του τάδε, και καλώς να σ’ εύρω Γιώργο π.χ.».
    Και ούτω καθ’ εξής έως ού κενούσιν άπαντες οι συνδαιτημόνες κήλικα.
    Συχνάκις τα κουπάρια συνοδεύονται και με άσμα, λέγοντος του προπίνοντος: «Αυτό το ποτήρι το πίνω εις υγείαν του… και καλώς να σ’ εύρω τάδε και με το τραγούδι».
    Τότε ψάλλει ο ίδιος προ της κενώσεως του ποτηρίου άσμα τι, υποχρεουμένων τότε απάντων των συνδαιτημόνων να είπωσι τραγούδιον προ της κενώσεως του κουπαρίου.
    Ενίοτε -και αυτό είναι το μόνον οχληρόν- υποχρεούσι τους πίνοντας, όταν μάλιστα η ευθυμία αυξήση, να κενώσι τον κήλικα μέχρι τρυγός εκόντες άκοντες. Ως εκ τούτου ίσως και το λόγιον, όπερ λέγουν κατά μεταφοράν, προκειμένου να πειθαναγκάσωσι τινά να πράξη τι, όπερ δεν θέλει· «θα το πιής και θα ειπής κ’ ένα τραγούδι».

    https://sotosalexopoulos.blogspot.com/2011/09/blog-post_12.html

  57. geobartz said

    Κούπα λέγαμε ένα ξύλινο ή πήλινο ημισφαιρικό σκεύος φαγητού (για 2-3 τζιουτζιουκλάρια ή για έναν ενήλικα).

    Κουπάνα λέγαμε την χαμουτζιστί λεγόμενη σκάφη, ένθαπερ εζυμώνετο ο επιούσιος αλλά και μπανίζονταν οι ενήλικες (παίρνοντας ζεστό νερό από ένα καζάνι).

    Κουπάνα λέγονταν και ένα τσιαλ’μ της τουρκικής πάλης (αν …καταφέρετε να βάλετε τον τόνο πάνω στο «λ»): Όπως ήταν μπρούμ’τα ο αντίπαλος, τον έπιανες και τον γυρνούσες ανάσκελα.

    Μακεδονιστί λέμε σιώλι (σιώ-λι) το φλυτζάνι του …τουρκοελληνικού καφέ και σιώλα την φλυτζιάνα για το τσιάϊ [μονοσυλλάβως, παρακαλώ]. Ενίοτε, η τελευταία ελέγετο τσιάσκα, λέξη μεταφερθείσα από πασταλτζήδες που έρχονταν από Βισώκα, Μπέροβα και Λιγκοβάνη.

    Μαστραπά έλεγαν οι εξ Ανατολής πρόσφυγες το μεταλλικό κύπελλο νερού, όπερ Μακεδονιστί ελέγετο κατσαρόλι ή/και τζίγκος (tzingos).

  58. sarant said

    42 Mερικοί δεν τον ξέραμε 🙂

    43 Για την ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ, δεν λέτε τίποτα

    46 Ισχύει

    50 Κακώς δεν το ανέφερα στο άρθρο

    54β Ισχύει, όποιος έβαζε γκολ πρώτος κέρδιζε

    56 Μωρέ μπράβο!

  59. Αντώνης said

    At the Copa, Copacabana

  60. π2 said

    54: Τζη, ξαναδές τη φάση: πρώτα στο χέρι βρίσκει η μπάλα μετά στο σώμα. Καραμπινάτο διαιτητικό λάθος, όπως και οι δύο καθαρές κίτρινες κάρτες που χάρισε στον Ντοντό ο διαιτητής.

  61. Χαρούλα said

    Κούπες – φλιτζάνια
    Μπορεί μία συνταγή να μετράει τα υλικά σε κούπες. Σε κάποιες χώρες, όπου συνηθίζουν να τις χρησιμοποιούν ως μονάδα μέτρησης, έχουν σταντάρει τη χωρητικότητα κι έτσι όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να χρησιμοποιήσουν. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι 1 κούπα αντιστοιχεί σε 240 ml (νερού) και όλοι οι δοσομετρητές τους είναι προσαρμοσμένοι σε αυτή τη χωρητικότητα. Σε άλλες χώρες όμως, η κούπα-δοσομετρητής αντιστοιχεί σε 250 ml. Στην Ελλάδα όταν λέμε κούπα, ο καθένας εννοεί και κάτι διαφορετικό και συνήθως χρησιμοποιεί την κούπα που έχει στο σπίτι του και με βάση την εμπειρία του μπορεί έπειτα να προσαρμόσει τη συνταγή.

    Συνήθως πάντως, στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε μικρότερη κούπα (200 ml νερό), όσο δηλαδή 1 φλιτζάνι τσαγιού.
    1 κούπα = 1 φλιτζάνι τσαγιού = 200 ml νερό

  62. Χαρούλα said

    Ακόμη οι ΚΟΥΠΕΣ είναι ένα πολύ νόστιμο Κυπριακό πιάτο και σερβίρονται κυρίως σαν ορεκτικό, αλλά ακόμα και μετά το φαγητό. Από παλιά αλλά μέχρι και σήμερα οι κούπες συνηθίζεται να πωλούνται σε διάφορα πανηγύρια στις κατά τόπους ενορίες και χωριά μαζί με τους κυπριακόυς λοκουμάδες. Λένε πως είναι υπέροχες, ειδικά με άφθονο φρεσκοστιμένο λεμόνι.
    Πρόκειται για είδος αραβικού κεφτέ από κοπανισμένο σιτάρι με λιανοκομμένο λίπος κρέατος(κιμά), μαϊντανό, κρεμμύδι, μπαχαρικά κ.ά.

  63. Χαρούλα said

    τι έπαθα σήμερα;;;;🫣🫢
    Χάσαμε τον Λεω και ανεβάζω εγώ τον αριθμό των σχολίων;;;
    Σταματώ. (Προς το παρόν, τουλάχιστον🤓😂)

  64. ΓΤ said

    Νεβερκούπεν —> Νεβερκούζεν, και Neverkusen στον διεθνή Τύπο

    H Nεβερκούπεν είναι ελληνική ομάδα 5επί5 του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άλλες του Πρωταθλήματος Φοιτητών: Μπακάρντιφ, Αστέρας Εξαθλίων, Sirinάρης, Μπαρτσελιώμα, Highdari, Μπιρούσια, Πόρνμουθ, Ρεμάλ Βαγιαβιολίδ, το σύνολο 110 ομάδες.

    Για λεπτομέρειες στο https://propathlima.gr/

    Η κατάκτηση κούπας από Ιταλούς πλήρωνε 1,78, με το Λιμάνι στο 1,92. Σε αυτή την εγγύτητα δεν υπάρχει φαβορί.

  65. ΓΤ said

    @64

    Νεβερκούπεν —> Νεβερκούζεν, και Neverkusen στον διεθνή Τύπο

    Άκυρο αυτό. Τώρα διάβασα σωστά το #0.

  66. ΓΤ said

    @64

    Νεβερκούπεν —> Νεβερκούζεν, και Neverkusen στον διεθνή Τύπο

    Άκυρο αυτό. Τώρα διάβασα σωστά το #0.

  67. ΓΤ said

    https://www.newsbreak.gr/parapolitika/610087/prionokordela-mitsotaki-sto-twitter-meta-ta-sygcharitiria-ston-olympiako/

  68. ΓΤ said

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=882406090598511&set=a.406599628179162&type=3&ref=embed_post

  69. ΓΤ said

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=882406090598511&set=a.406599628179162&type=3&ref=embed_post

  70. sarant said

    68 Ωραία διαφημιση!

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> «την  κάναμε από κούπες»

    Από τα Χαυτεία
    μέχρι τα Πατήσια
    βγήκανε σεργιάνι
    τσούρμο τα κορίτσια

    Ρεφραίν
    Μου ‘πες σου ‘πα
    σου ‘πα μου ‘πες
    την εκάναμε από κούπες.

    Στα λεωφορεία
    πήχτρα ο κοσμάκης
    στη γωνιά ο μάγκας
    στρίβει τσιγαράκι.

    Τυχερά λαχεία
    φωτεινές ρεκλάμες
    μάτια δίχως βλέμμα
    κι αδειανές παλάμες.

    Μου ‘πες σου ‘πα  
    Συνθέτης:Βασίλης Δημητρίου, τραγούδι Γιώργος Βάρσος
    στίχοι Γιώργος Λεβεντογιάννης 

  72. sarant said

    70 Σχετικά πρόσφατο πρέπει νάναι αυτό, ε;

  73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    71, Έψαξα λίγο αλλά ούτε το τραγούδι το ίδιο, ούτε περισσότερα στοιχεία του δεν βρήκα, αλλά ο Βασίλης Δημητρίου (σημαντικότατος συνθέτης κατ΄εμέ) είναι ήδη 9 χρόνια απών, 😦 και πώς πέρασε ο καιρός θα ξαναπώ…

  74. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    Αναγκαστικά, δεδομένου ότι τρελάθηκε όλος ο πλανήτης με την επιτυχία του Θρύλου, ας βάλουμε μερικές πειραιώτικες κούπες:
    ―πίνω στην υγειά σου και στα κόκκινα σου χρώματα/ για όλο το λιμάνι και τα πιο λαϊκά τα στρώματα/
    κόκκινα τα χείλη της όπως κι η φανέλα μου/ ολυμπιακός θέλω να ‘ναι και η κοπέλα μου[…]/
    δε με νοιάζουν ζωδια, ούτε ωροσκόπια, / ούτε αν είναι ξένη ούτε αν είναι ντόπια/
    δε με νοιάζει αν είναι λέων δίδυμος ή ταύρος/ το μόνο που με νοιάζει και που θέλω να ‘ναι γαύρος[…]/
    Θρύλε μου τρελαίνομαι σου λέω με μανία/ η αγάπη μου για ‘σένα είναι του Ρίμπο η μαγεία/
    σαν έφηβος σε κέρδισα και φλέγεται η καρδιά μου/ δαφνοστεφανωμένος την κούπα είδα μπροστά μου/
    κύπελλα και κούπες όσα παίρνω κι άλλα θέλω/ όπως με εσένανε στο σεξ όλο σου δίνω κι όλο θέλω/
    Γίνε Ολυμπιακός κάνε μου τη χάρη/ νά `μαστε αγάπη μου το τέλειο ζευγάρι/
    μη μου γίνεις Βάζελος ούτε Χανουμάκι/ έλα στον Πρωταθλητή στο Καραΐσκάκη/
    Γίνε Ολυμπιακός κάνε μου τη χάρη/ να `μαστε αγάπη μου το τέλειο ζευγάρι/
    Ένας είναι ο θεός, μια η ομάδα/ θρύλος Ολυμπιακός σε όλη την Ελλάδα
    https://www.youtube.com/watch?v=DJ9Feq3H4QYΓίνε Ολυμπιακός”2005/ Goin’ Through ( στίχοι/μουσική: Νίκος Παυλίδης/ Νίκος Βαξεβανέλης )
    Κούπες κρασί αμέτρητες/ στην Τρούμπα θα ρουφήξω
    και στο Χατζηκυριάκειο/ στουπί θα καταλήξω.
    https://www.youtube.com/watch?v=VMXUnIQsyOUΓεια σου Περαία αθάνατε” – 1956/ Στέλιος Καζαντζίδης ( στίχοι/μουσική: Μιχάλης Γενίτσαρης)
    Και συ Μηνά παλιόφιλε/ και φτωχοταβερνιάρη
    πιάσε δυο κούπες με κρασί/ να πιεις και συ – κι ο Χάρος όποιον πάρει.
    https://www.youtube.com/watch?v=KaoxmXI2qSY Στα Ταμπούρια – 1974/ Γιάννης Μπογδάνος -Καίτη Αμπάβη ( στίχοι/μουσική:Γιώργος Μητσάκης)
    ―Και μία κούπα, καυκί στα ποντιακά, που παίρνει μαζί με την καλή του ένας επίσης θρύλος, ο Διγενής :
    Βιτσοκοπά τον μαύρον ατ’ και φτάν’ και κοντεφτάνει.
    Ανοίξετέ με, νε πορτάρ’, ανοίξτε να σεμπαίνω.
    Ενοίξαν ατον οι πορτάρ’, εμπαίν’ απές Ακρίτας.
    Άλλοι σκαμνία δίγν’ ατον, άλλοι καυκία απλών’νε
    και σο σκαμνίν ’κί κάθεται και το καυκίν ’κί παίρει.
    Έσυρεν το σπαθίν ατου ας σο χρυσόν θηκάρι,
    χίλιους εμπρός εσκότωσεν και μύριους από πίσω
    κι επέρεν την κόρ’ κι έφυγεν εννιά νύχτας κι ημέρας.

    https://www.youtube.com/watch?v=3cMHtODqhfE Ακρίτας όνταν έλαμνεν – 1982/ Νίκος Παπαβραμίδης

  75. Αλφα_Χι said

    Επισης, η «κουπα του Πυθαγορα».

  76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    71, Ψάχνοντας, από τα συμφραζόμενα -ένα μόνο ακόμη τραγούδι του Βασίλη Δημητρίου με τον ίδιο τραγουδιστή που καταχωρείται στα 45άρια 1971, μπορεί και να είναι εκείνης της εποχής .
    Ο Μπαλαχούτης εδώ δεν διαφωτίζει

  77. @27,29 στο διαταγμα της 19ης Απριλίου 1887 (π.ημ.) «Περί ιματισμού των
    πληρωμάτων του Β. Ναυτικού» (ΦΕΚ Α΄ 127/1887)

    «Τα σκέυη του συσσιτίου εισί

    Πινάκια εκ σφυρηλάτου σιδήρου
    Κύπελα (φλιντζάνια) » »
    Κοχλιάρια » »
    Περόναι » »

    Τα σκεύη ταύτα χορηγουνται εφάπαξ δωρεάν εις τους υπαξιωματικούς και ναύτας»

    Οπότε επίσημα λεγόταν κύπελο από τον 19ο αιώνα τώρα γιατί το λένε τσάσκα

    Σε ένα άρθρο για τη ζωή στα ιστιοφόρα εδώ

    https://issuu.com/56984/docs/periplous_20112/80

    Διαβάζουμε (στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 78) ότι τσάσκες έλεγαν στα ιστιοφόρα τα μεταλλικά κύπελα οπότε ίσως ήταν η παλιά ανεπίσημη ονομασία που επιβίωσε

  78. Αλφα_Χι said

    Β. Δημητριου: Η αγαπη αργησε μια μερα, αρχειο ερτ.
    Επισης, συνεντευξη στον Λ. Παπαδοπουλο, χτεσινη εκπομπη ερτ2.

  79. Χαρούλα said

    ΕΦΗ το βρήκα σε βιντεοκλίπ(μη αναμενόμενο για μένα)

  80. Χαρούλα said

    …γράψε λάθος. Αυτό δεν είναι βιντεοκλίπ. Κάποιος έβαλε τις εικόνες του στο τραγούδι. Γιαυτό και ασχετες

  81. sarant said

    76 Α μπράβο

  82. Χαρούλα said

    Στο stixoi.info, βρήκα αυτό στην σελίδα με το τραγούδι

  83. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ὡς ἀντιστάθμισι τῆς οἰονεί ἐπίπληξης γιά την παγερή ἀσάφειας τοῦ (63)

    «Χάσαμε τόν Λεώ» 🙂

    νά σέ συγχαρῶ γιά τήν χρησιμότητα τοῦ (61) σχολίου σου.. (ὁσοι ζαχαροπλάθουν, ξέρουν!)

  84. michaeltz said

    48. Πέπε

    Βρε φίλε, είσαι μανούλα να γκρεμοτσακίζεις τους ποιητές όταν/ενώ πετάνε ψηλά! Εγώ μπορεί να γουστάρω τις πτήσεις μου με τις λέξεις μου, ακόμα κι αν είναι του Ίκαρου, αλλά άσε με να τις χαρώ μέχρι ο ήλιος σου να λιώσει τα φτερά μου! Εϊναι σαν να με πεθαίνεις πριν την ώρα μου. Εγώ σε προσκαλώ σε βόλτες με ΠΛΟΙΑ στο Αιγαίο, σε συμπόσια με συγκρουόμενα – ΕΒΙΒΑ – φλυτζάνια γεμάτα αισθησιασμό και συ…

    🙂 🙂 🙂

  85. …  η ομάδα της ασπιρίνης 
    κατάκτησε αήττητη το πρωτάθλημα. …

    … fulfilling aspirations

  86. GeoKar said

    #52: Θρυλ’ ολέ ολέ , Θρυλ’ ολέ ολέ, Θρυλ’ ολέ ! Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό, κ.λπ., κ.λπ. ❤️‍🔥

    Κι όταν σήμερα το πρωί άλλος φίλος με ρώτησε αν πέταξα το Π όταν μπηκε το γκολ ψες αργά, απάντησα «βέβαια, τώρα πια στηρίζομαι σε κούπα» 🏆

    Εμείς, πάντως, κούπα λέγαμε εξ απ´ανέκαθεν το γνωστό ως mug αγγλιστί και φλιτζάνια όλα τα άλλα με το πιατάκι.

  87. ΓιώργοςΜ said

    46 Επιβεβαιώνω, το έζησα προ αμνημονεύτων ετών στην Εσπερία. Φώναζε «βάλε, βάλε» μια Ισπανίδα της παρέας, κι ο πατριώτης έλεγε «μα πόσο να της βάλω της βλαμμένης, ξεχείλισε!,»

  88. Costas X said

    Καλησπέρα !

    Στα κορφιάτικα (κατά σειρά μεγέθους;) «κούπα – πίντα – κίκαρα», «κούπωμα» το καπάκι και το καπάκωμα, και «κουπώνω» το καπακώνω.

  89. ΓΤ said

    -Θέλω να πληρώσω νερό και τρία κινητά.
    -Ωραία. Δώστε μου.
    -Πάρτε όλους τους λογαριασμούς. Το νερό είναι αυτό που γράφει πάνω «ΕΥΔΑΠ».

  90. xar said

    @24, 50
    Οι κούπες/hearts ήταν προεγκατεστημένες στα Windows και είχαν απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της πασιέντζας ως το βασικό παιχνίδι γραμματέων και άλλων μη προχωρημένων κομπιουτεροχρηστών εκεί γύρω στα τέλη των 90ς (αν τα θυμάμαι καλά).

  91. 46, … Vale σημαίνει εντάξει.

    Χαρακτηριστική φράση από ισπανούς εκφωνητές ποδοσφαίρου (μεταξύ άλλων) «No vale» (τρις ή και παραπάνω) για γκολ (ή άλλο συμβάν στο παιχνίδι) που δεν μετράει και ακυρώνεται. Σημειώνω και το επιτατικό «Για βάλε» που σημαίνει ακριβώς το αντίθετο!

  92. ... κούπες, … από τις τέσσερις φυλές της τράπουλας, … η ακριβότερη …

    Εξ ου
    «Πας πάσο κούπες»,
    έμπνευση, ως γνωστόν, για το σχετικόν άσμα (ιδέ σχ. 1)

  93. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Οἱ λεμονόκουπες ὡς τροφή τῶν ἐξαθλιωμένα πεινασμένων τῆς Κατοχῆς, στόν Μικρό Ἥρωα τοῦ Ἀνεμοδουρᾶ.. (..καί νομίζω ὅτι σέ κάποιες περιπτώσεις βολεύτηκε μ’αὐτές ἀκόμη καί ὁ Σπίθας 🙂 )

  94. michaeltz said

    92.

    Κουμπάρος μου, Συριανός μεγαλωμένος στον Πειραιά, μπόμπιρας αποσκελετωμένος ΠΡΙΝ την Κατοχή, με το ζόρι τον τάιζε η μάνα του, διέπρεψε στο σπορ της λεμονόκουπας από τους σκουπιδοσωρούς. Μετά την Κατοχή πήγε στη Σύρα και όλοι οι συγγενείς έκπληκτοι ρωτούσαν: Ζεις;;;;;;

    Για τον Τρικούπη σχολίασε κανείς;

  95. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @3. Ἀπ’ὅτι θυμἀμαι, σέ ἐμᾶς ἦταν «τό κυπελλάκι», οὔτε πού ὑποψιαζόμασταν ὅτι ἐπρόκειτο γιά γάλα σκόνη, ἐνῶ θυμᾶμαι πολύ καλά τά μεγάλα κονσερβοκούτια μέ μαρμελάδα (..κι ἀναρωτιόμουν μέ ζήλια: Καλά, ὑπάρχουν ἐκεῖ ἔξω ἄνθρωποι πού μποροῦν καί ἀγοράζουν γιά πάρτη τους, τόσο μεγάλη ποσότητα μαρμελάδας;;)

  96. Πέπε said

    83

    Εγώ σε προσκαλώ σε βόλτες με ΠΛΟΙΑ στο Αιγαίο…

    Μα είπα εγώ ότι δεν τσιμπάω; Μ’ άρεσε πολύ το ΠΛΟΙΟ. Και το φλυτζάνι μ’ άρεσε, αλλά εδώ ισχύει το παλιό ρητό «ουπς, λάθος!».

    Μ’ αρέσει και το γνωστό «κῦμα πάνω στὸ κῦμα», αλλά τι να κάνουμε, τέλειωσε.

  97. leonicos said

    Η λύση του προβλήματος αφήνεται στους αναγνώστες αν και υποθέτω ότι πρέπει να ξέρουμε και τις διαστάσεις των  τούβλων που θα  βάλουμε στο βαρέλι.

    Έχω την εντύπωση ότι ‘κεράμια’ εδώ δεν είναι τα τούβλα αλλά κάποιο σκεύος μικρότερο της κούπας. Πάτως δενξέρουμε τον όγκο του.

  98. antonislaw said

    54,60

    Έτσι είναι, καταφανές,πρόδηλο,επαχθές,επονείδιστο κλπ κλπ πέναλτυ,πεναλτάρα

    85 GeoKar είμαστε τελικά μπόλικοι στην κόκκινη φράξια του ιστολογίου, περνάμε πρόταση- οριακά

  99. # 60

    Δεν θα την ξαναδώ γιατί δεν έχει νόημα να δώ την φάση από μια γωνία όταν το ματς καλύπτεται από δεκάδες κάμερες. Προτιμώ να εμπιστευθώ τα συμπεράσματά μου για το πως συμπεριφέρονται οι «ελίτ» διαιτητές σε κρίσιμα ματς όπου έχουν πάρει «μηνύματα»
    Τα εφαρμόζουν σε φάσεις που ΔΕΝ ελέγχονται από το VAR-όπως οι κίτρινες του Ντόντο- και ψάχνονται μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας στις φάσεις που ελέγχονται -όπως τα δυο γκολ του αγώνα που ευνόησαν ον ΟΣΦΠ- ώστε να έχουν ήσυχο το κεφαλάκι τους ακόμα κι αν φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια. Ούτε φυσικά ρεζιλεύονται, υπακούουν στα μηνύματα αλλά δεν φιξάρουντο αποτέλεσμα.
    Αν δεις το ματς Αρης-ΠΑΟΚ, όπου «σημασεύτηκαν¨οι Κωνσταντέλιας και Μιχαηλίδης(αντικαταστάτης του Κουλιεράκη) θα δεις πως λειτούργησε ο ισραηλινός ελίτ ώστε να μη μπορούν να του προσάψουν τίποτε ( με δυο κίτρινες κάνεις τη δουλει΄σου αθόρυβα, με μια λάθος κόκκινη εκτίθεσαι)

  100. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  101. leonicos said

    Έχω μια απορία στην οποία κανείς δεν μου έδωσε ικανοποιητική εξήγηση.

    Στα εβραϊκά ‘καφ’ σημαίνει ‘κοίλος’. ‘beqaf yado’ σημαίνει ‘μέσα στην παλάμη του (be = μέσα πρβλ ρώσικα Β, qaf κοίλο, yad χέρι yado χέρι του)

    Και είτε κουπα είτε κύπ—ελο, η παρουσία κ-φωνήεν-χειλικό με παραξενεύει.

    Για να κάνω το θέμα πιο περίπλοκο: ὄψ ελληνικά σημαίνει μάτι. τω ὄσσε στον δυικό.

    Δεν μπορώ να θεωρήσω τυχαίο το ότι μοιάζει με το οπή, τρυπα

    Εβραϊκά peh είναι το στόμα. panayım ο δυικός του peh , σημαίνει ‘πρόσωπο’ κάτι που παραπέμπει (καθ’ υπόθεση δική μου) στο ότι η αρχεγονη σημασία του peh είναι επίσης ‘τρύπα’

    Ε, peh , οπή…. με σκανδαλίζει.

  102. leonicos said

    82 Κατσέας

    Ο Λεώ είναι εδώ.

  103. # 100

    Αλλο η οπή (υπάρχει κενό και βλέπω) και άλλο η τρύπα ( την ανοίγω, τρυπάω, τρύχω)

  104. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @101. Like! 🙂

  105. Στους ευθρόλευκους φίλους του ιστολογίου να θυμίσω κάποιες απόψεις επισήμων του θρύλου προ διετίας …

  106. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @104. Τζῆ, δέν παίζεσαι! 🙂

  107. Costas Papathanasiou said

    ―Πολλές οι κούπες για καφέ, φαρμάκι, ρακή/τσικουδιά και κρασί :
    Κάθε Κυριακή αερίζω τα χειρόγραφα/ Με μικρές κραυγές ξεκινάει η εβδομάδα
    Ένας μικρός διάδρομος εξόδου/ Είναι το δέρμα στο στήθος σου/ Ανάμεσα σε χόρτα και σιωπή
    Τα μάτια σου δυο κούπες μαύρος ζεστός/ ανατολίτικος καφές
    (δις)
    https://www.youtube.com/watch?v=bFA1FWLmEaMΚάθε Κυριακή” – 2013 Δήμητρα Γαλάνη ( στίχοι/μουσική: Μαρία Κούρση/ Κώστας Λειβαδάς)
    Ήπια εκατό τσιγάρα και δέκα κούπες μαύρο καφέ/
    το ράδιο είπε απόψε η θλίψη έχει πάντα χρώμα σκούρο μπλε/
    Τα νέα απ’ έξω μαύρα/ όλοι όμως λεν πως πάμε καλά/
    το θερμόμετρο στους εξήντα κι όμως τρέμω σαν πουλί σε παγετό/
    το θερμόμετρο στους εξήντα/ξέρεις για τι πράγμα σου μιλώ
    https://www.youtube.com/watch?v=NEMGWxqR10IΗ Θλίψη Έχει Πάντα Χρώμα Σκούρο Μπλέ”– 1995/ Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων (στίχοι/μουσική: Λάμπρος Παπαλέξης/Λάμπρος Παπαλέξης)
    Φέρτε κούπες, φέρτε ντέφια, φέρτε ούζα για να πιω, / η ψυχή μου έχει κέφια κι ας σηκώνω και σταυρό.
    https://www.youtube.com/watch?v=A2gYk-NJP2UΚουλέ Καφέ” – 2003 / Νένα Βενετσάνου ( στίχοι/μουσική: Θόδωρος Ποάλας/Νένα Βενετσάνου)
    Τόσα χρόνια το φαρμάκι/ με τις κούπες το `χεις πιει/ παν τα νιάτα σου χαράμι/ πνίγηκαν μες το κρασί
    Πίνεις πίνεις ξαναπίνεις/ για να σβήσει ο σεβντάς/ μα είναι τρύπια τα ποτήρια της παρηγοριάς
    https://www.youtube.com/watch?v=J6c3cPVkby0Τα ποτήρια της παρηγοριάς” – 1983/Γιώργος Νταλάρας ( στίχοι/μουσική: Λευτέρης Χαψιάδης/Χρήστος Νικολόπουλος)
    Ωωωω, πίνει κούπες τα σερμπέτια / κι έτσι έρχεται στα κέφια,
    ωχ, έλα αφέντη, έλα Αγά μου / και ξεφάντωσε κοντά μου.
    (δις)
    https://www.youtube.com/watch?v=dY6a4Q7sRI0Έλα αφέντη μου έλα αγά μου”/ Ρένα Στάμου (στίχοι/μουσική:Χαράλαμπος Βασιλειάδης/Στέλιος Χρυσίνης)
    Έβγα ήλιε για να λάμψω/ για να βγω καρδιές να κάψω/
    Πρώτα πάω στην Ειρήνη/ που κρατεί χρυσό λαγήνι/και κρασί στις κούπες χύνει./
    https://www.youtube.com/watch?v=USP5tkabBUQΈβγα ήλιε” – 1977/ Νίκος Ξυλούρης ( στίχοι/μουσική: Ερρίκος Θαλασσινός/Στέλιος Βαμβακάρης)
    Δε θα μεθύσω με ρακή αν δεν την πίνω κούπες/ μα μ’ έκανε ολομέθυστο το σ’ αγαπώ που μου πες…
    https://www.youtube.com/watch?v=x8A9CDuuVvwΒοσκαρουδάκι αμούστακο”- Κώστας Μουντάκης( στίχοι/μουσική: Κώστας Φραγκούλης/Κώστας Μουντάκης)
    Οι πρωταθλητές στην τσικουδιά/ Δώσ’ του δώσ’ του τουφεκιές πάμε ωρέ παιδιά
    Οφ αμάν, άπαπα/ Με πήραν απ’ τον ώμο και τους είπα άντε γεια
    Είναι πρωί και πίνω κούπες/ Δε με γεμίζει ο καπνός ούτε και οι ρούφες
    Είμαι δικός σου κι όλα τ’ άλλα είναι μούφες
    https://www.youtube.com/watch?v=ECVrVj2iuNkΜπανιστηρτζού” – 2014/ Ματούλα Ζαμάνη -Εισβολέας ( στίχοι/μουσική:Εισβολέας =Λιάκος Παπανικολός)
    Γίνανε οι ώρες χρόνοι/ και δε φτάνει το πρωί- βάλε καπετάν Αντώνη/ βάλε κούπες στο κρασί
    Στο κρασί τις πίκρες σβήστε/ μέχρι το πρωί- και τις σκέψεις σας αφήστε/ βρε θαλασσινοί

    https://www.youtube.com/watch?v=K_pmbHOaMccΚαπετάν Αντώνης” – 1974 Μανώλης Αγγελόπουλος ( στίχοι/μουσική: Νίκος Μπακογιάννης/ Βασίλης Αρχιτεκτονίδης )
    ― Και 45 κούπες κρασί ως πριμ για το άλογο του Ακρίτα-Αρματολού και Κλέφτη-Λιάκου-Μικρού Μπεόπουλου (που δυστυχώς σαν μεγαλώσει γίνεται ενίοτε και μπέος), προκειμένου να ανακτηθεί η Λιάκαινα απ’ τους παλιότουρκους :
    “Δύνεσαι, μαύρε μ’ , δύνεσαι να βγάλεις την κυρά σου;/ Δύνομαι, αφέντη μ’ , δύνομαι να βγάλω την κυρά μου,/ Να μ’ αυγατίσεις την ταή σαρανταπέντε χούφτες,/ να μ’ αυγατίσεις το κρασί σαρανταπέντε κούπες,/ να δέσεις το κεφάλι σου με δεκοχτώ μαντήλια, / να δέσεις τη μεσούλα σου μαζί με τη δική μου.”
    ( https://arvanitika.blogspot.com/2017/12/ / https://www.youtube.com/watch?v=tZn-CQ7eT-I «Της Λιάκαινας», κλέφτικο, τσάμικο (Θεσσαλία) ~ Χορωδία Σίμωνα Καρά |Αρχείο Ε.Ι.Ρ.,1960/ https://www.mcnews.gr/logotexnia/pezografia/tis-liakainas-toy-aygerinou-andreou.html )

  108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    73, >>καυκί στα ποντιακά

    κι εμείς καυκι λεγαμε το κυπελλο απο ξυλοκολόκυθο που συνηθως το ειχαμε για να βγαζουμε το βραστο νερό απο το το καζανι για τη μπουγαδα κλπ

    Και το κρασοποτηρο εποχής «καυκος» «παλι τον καυκον επιες παλι το νουν απωλεσας»

    95, «κουπς»λάθος! 🙂

  109. sarant said

    84 Καλό!

    92 Τις λεμονόκουπες τις ξέχασα, καλά που τις ανάφερες

    93 Τρικούπης, χμμμ… Ποιος ξέρει θετικά την ετυμολογία;

    96 Και μπορεί να έχεις και δίκιο

    106 Μπράβο, ωραία.

  110. ΓΤ said

    Αδώνιδος ετυμολογήσεις

    κουπεπέ: κούπα, ω παι!

    Οπότε εικάζουμε ότι αυτό το ω παι θα μας οδηγήσει και στην au pair που θα δώσει την κούπα.

  111. sarant said

    109 Nαι, μπράβο που το θυμήθηκες!

  112. Stavroula said

    A Cup of Tea – Wikipedia

    Τα κύπελλα (coupe γαλλιστί, cup στα αγγλικά) που έχει  κερδίσει μια ομάδα

    Για τα κουπ-πατ (μικρή φόρμα για το κόψιμο της ζύμης) και την κουπ (το χτένισμα) βλέπω ετυμολογία απ΄ το γαλλ. coupe.

  113. ΓΤ said

    Παίξτε μπαλίτσα στο Περιστέρι για παστράμια και καπνιστές πανσέτες στο «Mind the Cup», μετά την καφεδόνα.
    Χώρος ευσκιόφυλλος

  114. Πέπε said

    100

    ὄψ ελληνικά σημαίνει μάτι. τω ὄσσε στον δυικό.

    Δεν μπορώ να θεωρήσω τυχαίο το ότι μοιάζει με το οπή, τρυπα

    Λεώνικε, νομίζω ότι όντως δεν είναι τυχαίο. Αυτή τη στιγμή σου απαντώ προχείρως και εκ περιουσίας, άλλη ώρα μπορώ να κατεβάσω και τη βιβλιογραφία, αλλά πάντως θυμάμαι να μας το αναφέρουν αυτό σε κάποιο μάθημα (Λύκειο; Γυμνάσιο; μπορεί ακόμη και Δημοτικό – πάντως όχι γλωσσολογικό μάθημα, απλά γλωσσικό) ότι η οπή είναι μια τρύπα από την οποία μπορούμε να κοιτάξουμε και συνδέεται με την όψη και όλα τα σχετικά.

    Να το ελέγξουμε αν ισχύει.

    Για την εβραϊκή συνέχεια δεν είμαι σε θέση να έχω γνώμη.

  115. ΓΤ said

    @111 Σταυρούλα

    Και η Σταυρούλα γνωρίζει ότι στην κουπ πατ δεν χωράει πατ κιουτ.

  116. Costas Papathanasiou said

    Κούπες χαροπαικτικές( και σχ.70) :
    “Ήρθα για να παίξω πρέφα/ την δική σου την καρδιά/ μα με φάγανε οι Κούπες/ και τώρα πάω για τον πάγκο- να πληρώσω τα χαρτιά” (“Η πρέφα” Στέλιος Τομαδάκης [Μπουζ.] – Μ. Φιωράκης/ Σύνθεση – Κουμουντούρου, Τόλη Εσδρά, Χρ. Σκαρβελάκη, https://www.greekstixoi.gr/stixoi/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%B1/ )
    με τα σου ‘πα και τα μού ‘πες βοηθοί και παραγιοί/ την εκάναμ’ από κούπες κι όλοι μείναμε ταπί
    https://www.youtube.com/watch?v=1xN9RxvQ4i4 “Η παλιοπαρέα”- Γιώργος Ζαμπέτας ( στίχοι/μουσική: Νίκος Μπακογιάννης/Γιώργος Ζαμπέτας)
    Στα σπαθιά σου και τις κούπες/ κόπηκες και πνίγηκες- ένα βράδυ λιώμα μου πες/ πως σκοτάδι γίνηκες.
    Στη μοιρασιά του κούκου/ όλο δηλώνεις ντούκου- και εγώ δε βλέπω φως/ μέσα σε κέντα φλος
    https://www.youtube.com/watch?v=0v3D3cEQ188Στη μοιρασιά του κούκου” – 2017/Σοφία Παπάζογλου ( στίχοι/μουσική: Ηλίας Μάστορης/Kώστας Tρουμπούκης)
    Την πουράκλα του στραβώνει / όταν βλέπει, βλέπει το γκαρσόνι
    κάτι σου ‘πα, κάτι μου’ πες / πάλι τα, πάλι τα καν’ από κούπες
    πάλι τα καν’ από κούπες κάτι σου, / κάτι σου ‘πα, κάτι μου’ πες.

    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=rdps7yCNASA “Ο ζόρικος πελάτης”- Σταύρος Τζουανάκος
    Σου `πα μου `πες, σου `πα μου `πες/ την εκάναμε από κούπες.
    Την εκάναμε από κούπες/ μ’ όλα αυτά τα σού `πα μου ΄πες.
    https://www.youtube.com/watch?v=bLYf0xH1VnoΣου `πα μου `πες” – 1976/ Έλενα Γιαννακάκη στίχοι/μουσική: Γ. Νάκος/Αντώνης Τσίχλας )

  117. ΓΤ said

    Ψάξτε να δείτε τι είπε στο Χ ο σεφ του Μητσοτάκη απευθυνόμενος στον Νίκο Πλακιά, που έχασε τα παιδιά του στα Τέμπη…

  118. sarant said

    113 Να το έχουμε υπόψη

    116 Μπράβο Κώστα

    117 Γιά να δούμε…

  119. sarant said

    117 Α, σεφ του Μητσοτάκη ήταν αυτός; Κύλησε ο τέντζερης….

  120. Πέπε said

    100, 114

    Λοιπόν, Λεώνικε, τόσο ο παλαιός Χόφμαν όσο και ο σύγχρονος Σαντρέν συνδέουν, πράγματι, την οπή με το θέμα *okw- της όψης, του όπωπα κλπ. Μάλιστα ο Σαντρέν αναφέρει και τη σημασία «σημείο μέσα από το οποίο μπορεί να δει κανείς, τρύπα, άνοιγμα» για την οπή.

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    -Αμυγδαλόκουπες
    Σπάζαμε αμύγδαλα, που τα πουλούσαν για ψύχα, μια φορά κι έναν καιρό που υπήρχαν ακόμη αμυγδαλιές. Οι αμυγδαλόκουπές τους φυλάσσονταν για το τζάκι. Και στη σόμπα ρίχναμε πότε πότε να «ξεπάρει», καθαρό κι ωραίο καύσιμο.

    117, 119
    Γκουγκλάρω «ο σεφ του Μητσ.» και βγάζει μια συνεπώνυμή του γυναίκα, μαγείρισσα λέει στου Μαξίμου. Για βοηθάτε…

    Ασχετο, θα γίνω χυδαία: Στραβο…(κοιμήθηκε, πες) ο Κικίλιας και, με ύφος, τόνο και στάση σώματος γκάριζε σαν δικτάτορας στους πυροσβέστες!

  122. Πισμάνης said

    Κάποιος, άν έχει τήν καλοσύνη, νά εξηγήσει τί είναι τό Κόνφερενς καί τί τό Τσάμπιονς?

    Έχω μείνει στό «Πρωταθλητής» καί «Κυπελούχος» Ελλάδας.

    Άν είναι πολύ περίπλοκο, αφήστε το γιά άλλη φορά.

  123. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    https://x.com/ntalaoura/status/1795717185005822149

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    122

    Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%A5%CE%95%CE%A6%CE%91_%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B1_%CE%9A%CF%8C%CE%BD%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%82_%CE%9B%CE%B9%CE%B3%CE%BA

    Τσάμπιονς Λιγκ
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%A5%CE%95%CE%A6%CE%91_%CE%A4%CF%83%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%82_%CE%9B%CE%B9%CE%B3%CE%BA

  125. Stavroula said

    121. Το είδα.. Είναι αισχρό, αν είναι αληθινό.
    «Τράβα στην τρύπα σου που σε λυπάται η μάνα σου, εμείς ζούμε, εσείς θα υποφέρετε με τον Κυριάκο για πολύ ακόμη…»
    ΓΤ, πατ κιουτ για διώξιμο ο τύπος ..

  126. Μαρία said

    121, 123 Σαλονικιός ακροδεξιός σέφ. Τον έκλεισε αυτόν το λογαριασμό αλλά είχε κι άλλον https://x.com/sarriskonstant2

  127. Μαρία said

    3 Είστε μυστήριοι οι Ηπειρώτες. Οι κούπες δεν έχουν χερούλι. Το δικό μου αλουμινένιο κατσαρολάκι για το πρωινό συσσίτιο το έχω ακόμα. Το τυρί ναι ήταν τύπου γκούντα και κυκλοφορούσε σε τεράστιες κυλινδρικές κονσέρβες. Είχαμε προμηθευτεί μία με μέσο 🙂

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    123, !!

    126, όντως είναι μάγειρας δηλαδή; ο Σουπερμάριο τουιτάρει ότι πριν 8 μήνες, αυτός ο τύπος το έπαιζε πλημμυροπαθής κλπ (και έγραφε παραλογισμούς τύπου ατομικής ευθύνης βέβαια, προκειμένου να αβαντάρει την καταραμένη κυβερνησάρα).

  129. Μαρία said

    128 Ναι https://www.youtube.com/watch?v=9Hu2c-rjdAw

    Πέθανε κι ο Χρονόπουλος της Sugar town.

  130. Μαρία said

    Με τα εστιατόρια να παραμένουν κλειστά για αρκετούς μήνες, οι σεφ προσαρμόζονται στις επιταγές της πανδημίας.

    Η νέα μόδα θέλει σεφ κατ’ οίκον, δηλαδή γκουρμέ φαΐ στο σπίτι.

    Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σαρρή, Chef, το μαγείρεμα στο σπίτι «έχει γίνει τάση», με τους μάγειρες να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να υποβάλλονται σε τεστ Covid-19 πριν επισκεφτούν ένα σπίτι.

    Παρεμβαίνοντας, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας, είπε ότι εφόσον τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, δεν υπάρχει κίνδυνος. https://www.megatv.com/2021/01/27/sef-kat-oikon-i-nea-moda-tis-pandimias/

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    127 και σ΄εμάς σώζονται δυο αλουμινένια κουνενάρια (κύπελλα) για το γάλα, από τότε. Κατσαρολάκι λέγαμε το αλουμινένιο ή εμαγέ σκεύος με ένα μακρύ χερούλι. Η ηπειρώτισσα φίλη μου λέει καραβανάκι το τηγανάκι με τα δυο αυτιά. Εγώ κι αυτό τηγανάκι το λέω.
    Ως κούπα εννοούσαμε εν πρώτοις τη φλιτζάνα και κάποιο πήλινο κύπελλο κρασιού, παλιότερο, στις μέρες μου είχε μόνο ποτήρια, αλλά σε κανέναν παππού μπορεί να βρισκόταν αυτά τα παλιά, πάλι με χερουλάκι.
    Δηλαδή στις συνταγές εσύ εννοείς για «κούπες» τις κούπες όχι τις φλιτζάνες; 🙂


    Κούπες~βεντούζες (σχ.25), η έκφραση ήταν «να σου θέσω ή να σου πάρω κούπες».
    Κούπα τελικά μπορούσε να είναι αρκετά βαθουλωτα πράματα, ακόμη και οι κόχες των ματιών. «Πονούνε οι κούπες των ματιώ μου»

  132. Alexis said

    #131: Κούπα τελικά μπορούσε να είναι αρκετά βαθουλωτα πράματα, ακόμη και οι κόχες των ματιών. «Πονούνε οι κούπες των ματιώ μου»

    Κούπα επίσης λένε και το βαθούλωμα του οστού της λεκάνης, στο σημείο που «κουμπώνει» η άρθρωση με το μηριαίο οστό (άρθρωση του ισχίου).

  133. ΓΤ said

    @131

    Ρε τη λοιμωξιόγιαγια. Έχει γούστο να έχει σχέση με τον ιατροδικαστή Πάνο Γιαμαρέλλο, που κάποτε είχε πει «Ο Ντελόρ με είχε αποκαλέσει ως τον πρώτον ιατροδικαστήν της Ευρώπης». Μας έπρηζαν με αυτό τον τύπο ήδη επί ασπρόμαυρης TV.

    Πάρτε σπίτι τον Σαρρή

    εγγυάται η Γιαμαρέλλου

  134. Απορία: Γιατί βλέπω να αναφέρονται συσχολιαστές με νούμερα +1; Τελευταίο αυτό που βλέπω εγώ σαν 133 του ΓΤ που απαντάει στο 131 μόνο που αυτό εγώ το βλέπω σαν 130 (της Μαρίας). Αλλά δεν είναι το μόνο. Τι παίζει; Μια πιθανότητα θα ήταν να μην εμφανίζεται ένα σχόλιο δικό μου (να περιμένει έγκριση κλπ). Αλλά ένα έκανα σήμερα, το 8. Το έψαξα κι από άλλο φυλλομετρητή, που δεν με ξέρει υποτίθεται, το βλέπω. Σημείωση για έγκριση δεν βλέπω. Τι παίζει;

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    132, φλιτζάνι τη λέμε κάτω την κλείδωση του ισχίου ! 🙂

    133, Σαρίδι και μερέλω. Δεν τη θυμάσαι; Είχε διατρανώσει ότι δεν εγκρίνει τα διαφορετικά κουταλάκια για τη μεταλαβιά, από το ίδιο οι πιστοί.

  136. Μαρία said

    134 Σωστά τα βλέπεις. 130 είναι το δικό μου κι 131 της Έφης2.

    131 Στις συνταγές ξέρω φιλτζάνια και ποτήρια, ποτέ κούπες. Κούπα για μένα είναι ένα μικρό ή μεγάλο μπολ.

  137. ΓΤ said

    @135β Φούμπα

    Πω φάση… Αυτά με τις μεταλαβιές μού φαίνονται αιώνες πίσω…

  138. Μαρία said

    μαρμάγκα

  139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    136, τα μπολ,τότε, τα λέγαμε λεκανιδάκια ή και σουπιεράκια.

  140. Μαρία said

    139 Βαβυλωνία.

  141. Μαρία said

    Ισραηλινός υπουργός της διασποράς συναντάει τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες του.

    I had the privilege of meeting Marine Le Pen

    @MLP_officiel last week at the Vox

    @vox_es party conference in Madrid. We discussed the state of anti-Semitism and radical Islam in France and our war on terror. Le Pen was the most senior politician to come to a rally in solidarity with the Jewish community following the events of the Shi’a in October, a rally that President Macron chose not to attend although he stated «my heart and thoughts will be there.»

    https://x.com/AmichaiChikli/status/1796145462568742953

  142. Costas Papathanasiou said

    Κούπες λαμπρές σα νυφικό, σαν κούπες μάγουλα, στήθη και χέρια, σώματα ως κούπες έρωτα, κούπες για γάλα και κρασί, νούφαρα κούπες δακρύων, κούπες αυγής και φεγγαριού, λεμονόκουπες και καρυδόκουπες:
    “Πώς λάμπει ο ήλιος στα βουνά/και το χρυσό στην κούπα /έτσι λάμπει και η νύφη μας/ με τ’ άσπρα της τα ρούχα” (Παραδοσιακό)
    “Αν πω και για τα μάγουλα τσι κούπες τσι γυαλένιες/ απού `χουνε τσι ροδαριές κι είναι ξεφουντωμένες”.
    https://www.youtube.com/watch?v=iLFPscmclec Παινέματα τση κόρης – 2015/ Δημήτρης Σταυρακάκης
    “…Κι ύστερα θά ’ρθει. Είναι, ας πούμε, μια νέα γυναίκα / Είναι ντυμένη μ’ ένα πράσινο φόρεμα/ έχει για στήθια δυο κούπες δυνατό κρασί/ ένα ρολόι στο στέρνο με σταυρωμένους δείχτες/ όταν σημάνει μεσάνυχτα γλιστρά από τους δώδεκα εραστές της/ έρχεται έρποντας μες στο σκοτάδι απαλά…”( “Η προδοσία” Μανώλης Αναγνωστάκης / https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=2&text_id=65 )
    Μαρμαροσκαλισμένη μου/ κι ερωτογεννημένη μου
    από τις κούπες των χεριών/ κι από το φέγγος των χαδιών
    δυο πρώτους ήλιους νά `παιρνα/ δυο καλοκαίρια μακρινά
    να με φωτίσουν σαν Χριστό/ κι ό,τι σού παίρνω να χρωστώ
    https://www.youtube.com/watch?v=2OxednzofWkΑγγελοκαμωμένη” – 2008/ Χρήστος Κωνσταντίνου
    Δυο κούπες είμαστε γεμάτες έρωτα/ κι ο χωρισμός μας τσάκισε σαν κούπες.
    Ας δοκιμάσουμε, ας δοκιμάσουμε / μήπως προφτάσουμε, μήπως προφτάσουμε.
    https://www.youtube.com/watch?v=q5VxGLtm4S8Τι θα ‘λεγες”- Κώστας Καφάσης(στίχοι/μουσική: Κώστας Ψυχογιός)
    ...Κι εγώ συνέχισα το κλάμα μου/ κι’ έτσι των νούφαρων τις κούπες γέμισα/ με δάκρυα, που την παγωνιά των φόβων μου είχαν...( “Το τραγούδι της θλίψης” John Keats μτφρ.: Πάτροκλος https://www.peri-grafis.net/ergo.php?id=549 )
    Θ’ ανέβουν ασημένια δυο πουλιά / με φεγγάρι δυο κούπες θα γεμίσουν,
    με φεγγάρι τους ώμους, τα μαλλιά/ θα μου ραντίσουν
    https://www.youtube.com/watch?v=y3RfGlekv-MΤο φεγγαράκι απόψε” – 1982/Σαββίνα Γιαννάτου (στίχοι/μουσική: Κώστας Καρυωτάκης/Λένα Πλάτωνος ) και https://www.youtube.com/watch?v=S5RcP1xpI18Το φεγγαράκι απόψε” – 2015/ Δραμαμίνη/(μουσική: Γιάννης Μιχαηλίδης)
    Αρχίζει ο θρήνος της κιθάρας/ σπάζουν οι κούπες της αυγής.
    Αρχίζει ο θρήνος της κιθάρας./ Δεν ωφελεί κι αν πεις να πάψει.
    https://www.youtube.com/watch?v=Xvlo1wD5ghcΗ κιθάρα’ – 1965/ Σούλα Μπιρμπίλη (στίχοι/μουσική:Federico Garcia Lorca/Μάνος Λοΐζος)
    Μαύρα ταβάνια καπνισμένα/ στου πόνου τη φτωχοταβέρνα- κι αραχνιασμένες οι γωνιές.
    Ξύλινα σάπια σκαλοπάτια/πήλινες κούπες και τα πιάτα-και πίκρα σ’ όλες τις ματιές.
    https://www.youtube.com/watch?v=xuzX9f2xbG0Κρασί και δάκρυ’ – 1967 / Απόστολος Νικολαΐδης (στίχοι/μουσική: Στράτος Βαλλιάνος)
    Πέντε πενιές παράπονο/ κι απανωτές δυο κούπες/ σκοτώνουν κάθε βάσανο.
    https://www.youtube.com/watch?v=_zMihydZSx0 “Πέντε πενιές παράπονο” – Αρετή Κυπραίου (στίχοι/μουσική: Κώστας Ψυχογιός)
    Πίνω κούπες και όσα μου πες / στα κερνάω, πίσω δεν ξαναγυρνάω.
    Πίνω κούπες κι όσα μου πες / τα ξεχνάω, σ´ άλλη διάσταση περνάω.
    https://www.youtube.com/watch?v=qF8Iw2b1W-o “Πίνω κούπες”-Droulias Brothers (στίχοι/μουσική:Βασίλης Δήμας)
    ΟΛΟΙ: Πυγολαμπίδες φωτεινές, κουνέλια και γατάκια/ γοργόνες, λέπια, σύννεφα, αυγά και σαγανάκια/ σταφίδες, λεμονόκουπες, κουτάλια και πηρούνια/ κοτσάνια και κοτόπουλα, μαρίδες και μπαρμπούνια/ σταφύλια, αγόρια, θάλασσες, αστέρια κι ηλιαχτίδες/ κουκούτσια, χόρτα, δειλινά, μικρές δροσοσταλίδες/με σας συναντηθήκαμε και γίναμε όλοι φίλοι/ στην ιστορία μας αυτή της Νέλλης και του Μπίλυ!
    Μετά το 9:85 του https://www.youtube.com/watch?v=Zv9-PISo7mQΑποθέωση’ – 2010/ Άλμπουμ: ΡΟΚ – Α – Μπίλυ ο ζουμερός!(στίχοι/μουσική:Αργυρώ Αγγελοπούλου/Τόλης Κετσελίδης)
    “…αποφεύγω να σκέφτομαι/ γεμίζω κούπες με παγωμένο γάλα/ και βρόχινο νερό/ ξεσκονίζω τις πατούσες μου/ από την άμμο/ κι από ένα παλιό κολύμπι/ χαρίζω τα σεντόνια μου/ στους γέροντες…”(“Συνήθειες”-Aννα Γρίβα https://frear.gr/?p=1111 )
    Αχώριστη παρέα/ στον κόσμο μιας αυλής- κοπέλια ο Νικήτας / εγώ και ο Στελής.
    Είχε θολό ποτάμι/ ζερβά `που το χωριό- και κάναμε καράβια/ με κούπες καρυδιώ.
    https://www.youtube.com/watch?v=CD8Zcx42H5IΟ Νικήτας, εγώ και ο Στελής”– 1993/ Χαΐνηδες (στίχοι/μουσική: Δημήτρης Αποστολάκης)
    Η γιορτή τελειώνει/ το κρασί δεν ήταν δικό μας- ούτε οι κούπες/ ούτε η γιορτή
    Κι αν όλα γύρω μας στροβιλίστηκαν/ σε τούτο το χορό/ στο κέντρο του δεν ήτανε κανείς.

    https://www.youtube.com/watch?v=i2RDO48fZ4sΗ γιορτή τελειώνει” – 2005 / Μακρινά Ξαδέρφια (στίχοι/μουσική: Θοδωρής Κοτονιάς)

  143. ΓΤ said

    Τα στήθη της κούπες με υδρόμελο

    (Ηλίας Λάγιος)

  144. sarant said

    138 –> 141

    Και το 142 είχε κρατηθεί.

  145. Τίνος είν’ η κούπα

  146. Κουπάτος

  147. Παγωτό κυπελλάκι, της τριπλέτας ξυλάκι/κυπελλάκι/πύραυλος

  148. Κύπελλο Ουέφα κι από τον Γκάτσο

  149. sarant said

    148 Που έχει πια καταργηθεί/μετονομαστεί

  150. Κιγκέρι said

    132: >>…Κούπα επίσης λένε και το βαθούλωμα του οστού της λεκάνης, στο σημείο που «κουμπώνει» η άρθρωση με το μηριαίο οστό (άρθρωση του ισχίου).

    135: >>…φλιτζάνι τη λέμε κάτω την κλείδωση του ισχίου.

    Ενώ επισήμως στην ανατομία λέγεται κοτύλη, που κι αυτή κούπα/φλιτζάνα είναι!

  151. Αλφα_Χι said

    Κοτυλη, επισης, χωριο στο Βο ι ο, παλια ονομασια Κολτετσι, που το google το μεταφραζει λεβητες (Θα το ελεγα καζανια). Το τοπιο αποτελειται απο στρογγυλεμενα υψωματα σαν αναποδα φλυτζανια. Οταν θα εχω δυνατοτητα θα βαλω φωτογραφια.

  152. DaPonte said

    α) 145: Τς, τς, τς…! Ως Κρητικός βέρος: εδά είναι το σωστό!

    β) Μπράβο του τού Ολυμπιακού. Θα σταθώ στην περισσή τιμή πού πρέπει στα δυο Ελληνόπουλα, τον Ρέτσο και τον Τζολάκη : ο πρώτος λοιδορήθηκε και απαξιώθηκε πολλάκις από τους δικούς του οπαδούς κι ήταν από τους διακριθέντες του τελικού με τσαγανό, κι ο δεύτερος είναι όπως φαίνεται το νέο αστέρι στη θέση με το νο 1. (είμαι παραδοσιακός στις αριθμήσεις).

    γ) Μολονότι η Φιορεντίνα έριξε στον αγώνα Μανδραγόρα (Rolando Mandragora) δεν κατάφερε να γητέψει τους παίκτες του ΟΣΦΠ.

    δ) Κατά ιστορική συγκυρία, ο πρόγονος του σημερινού αγγλογενούς (sic) ποδοσφαίρου είναι το calcio storico που γεννήθηκε στη Φλωρεντία τον 13o αιώνα, και αναβιώνει ακόμα και σήμερα κάθε καλοκαίρι στη χωμάτινη Piazza di Santa Croce. Θυμίζει περισσότερο ράγκμπι και πέφτει πολύ ξύλο!

    Υγ: δεν είμαι Ολυμπιακός.

  153. Πέπε said

    145

    Θεούλης ο Ιάπων. Κι ο Μαρτσάς (#152), δε λέω, καλούτσικα τον αντέγραψε.

  154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    151, Κοτυλη, επισης, χωριο στο Βό ι ο, 
    Δικοτυλήδονα 🙂

  155. 152, 153,

    Το είχα ακούσει πολύ παλιά και σε εξαιρετική κλασική εκτέλεση από τον Γιώργο Μούτσιο, αλλά δεν βρίσκω τίποτα στο διαδίκτυο.

  156. Αλφα_Χι said

    Συμπληρωση για Κοτυλη με φωτογραφιες βλ.https://Cyberotsarka.gr Χωρια Φαντασματα Νο5

  157. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    155.
    Μήπως αυτή η –πιο ήρεμη- εκτέλεση του Χουλιαρά, και όχι του Μούτσιου;

  158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλό γλωσσοκεραστικό
    τούτα τα μου ΄πες σου ΄πα
    σαν πιατελάκι με γλυκό
    και σαν καφές στην κούπα 🙂
    Καλημέρα!

Σχολιάστε