Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γιατί απείχατε από τις ευρωεκλογές;

Posted by sarant στο 14 Ιουνίου, 2024


Στις εκλογές της Κυριακής, πέρα από την  πτώση του κυβερνητικού κόμματος και τη μεγάλη ενίσχυση  της ακροδεξιάς, το σημαντικό γεγονός ήταν η εκτόξευση της  αποχής ή,  για να το πούμε αλλιώς, η  πολύ χαμηλή συμμετοχή, αφού μόνο το  41,1% των  εγγεγραμμένων συμμετείχαν. Κάπου διάβασα μάλιστα ότι στην Ελλάδα είχαμε τη δεύτερη χαμηλότερη  συμμετοχή από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αφού μόνο η Βουλγαρία είχε  ακόμα πιο χαμηλή (το πατερνάκι «δεύτερη χειρότερη μετά τη Βουλγαρία» θα το βλέπουμε συχνά, φοβάμαι).

Κι επειδή η αποχή μπορεί να εμφανίζεται πλασματικά διογκωμένη αν οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί,  πάμε στη συμμετοχή -ψήφισαν λοιπόν 4.062.992 άτομα, τα λιγότερα από κάθε άλλη εκλογική διαδικασία στο πρόσφατο παρελθόν. Εκτός λάθους μου,  πρέπει  να  πάμε στο 1958 για να βρούμε εκλογές με λιγότερους από 4 εκατ. ψηφίσαντες.

Νικητής η αποχή, έγραψαν κάποιοι, γι’ αυτό και σας βάζω το ερώτημα του τίτλου. Βέβαια, εσείς μπορεί να μην απείχατε, αλλά αφού η  αποχή ξεπέρασε τη συμμετοχή, στατιστικά,  κάποιοι απ’ όσους μάς διαβάζουν θα απείχαν. Αν θέλουν, μπορούν  να μας πουν στα σχόλιά τους για ποιον λόγο απείχαν, είτε οι ίδιοι είτε κάποιοι δικοί τους άνθρωποι. Από τους τακτικούς φίλους του ιστολογίου, δύο έχουν εκφραστεί υπέρ της συστηματικής αποχής, αν και ο ένας στις τελευταίες τουλάχιστον εκλογές αποφάσισε να ψηφίσει. Αν θυμάμαι  καλά, και ο αξέχαστος φίλος μας ο ΣΠ γενικά δεν ψήφιζε.

Θα παραθέσω πιο κάτω ένα σημείωμα  που έγραψα προχτές στην Εφημερίδα των Συντακτών, που αφορά ακριβώς αυτό το θέμα. Πριν όμως προχωρήσω, θέλω να βάλω και άλλο ένα στατιστικό στοιχείο.

Έγινε πολύς λόγος για άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά αυτή έγινε σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος. Έκανα  το άθροισμα όλων των ποσοστών των κομμάτων  που συμμετείχαν, και έβγαλα 47% για «ΝΔ και δεξιότερα», 49%  για «αριστερότερα από ΝΔ» και 4% για περίεργους και αδιευκρίνιστους (πχ το ΚΙΕΦ). Βάζω τους Δημοκράτες του Λοβέρδου στο «αριστερότερα από ΝΔ», μια επιλογή με την οποία ίσως δεν συμφωνήσουν κάποιοι, όπως και την  Πλεύση Ελευθερίας. Στις εκλογές του Ιουνίου 2023, το άθροισμα «ΝΔ και δεξιότερα» ήταν 54%, άρα έχει όχι ασήμαντη πτώση.

Προχωράω στο άρθρο μου στην ΕφΣυν, που ο τίτλος του εμφανίζει δυο τονικά παρώνυμα, για τα οποία συζητήσαμε στο προχτεσινό μας άρθρο. Κάνω και μερικές προσθήκες. Σημειώνω ότι το ίδιο λογοπαίγνιο το είχα χρησιμοποιήσει και σε άρθρο το 2010.

Η απόχη της αποχής

Προχτές, την επαύριο των εκλογών, η ΕφΣυν κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ήττα Μητσοτάκη, αποχή-σοκ, άλμα ακροδεξιάς». Σε αυτή τη στήλη λεξιλογούμε, οπότε δεν θα αναλύσουμε τα μηνύματα των εκλογών αλλά θα εστιαστούμε στο μεσαίο σκέλος του παραπάνω τριπτύχου, την αποχή.

Η οποία αποχή εύστοχα χαρακτηρίστηκε θηριώδης σε άλλο άρθρο της εφημερίδας, αφού πλησίασε το 60%. Ο αριθμός των ψηφισάντων μόλις ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια· από το 1958 είχαν να ψηφίσουν τόσο λίγοι!

Η αποχή, σύμφωνα με το λεξικό, είναι η μη συμμετοχή σε κάποια διαδικασία· και βέβαια, ο όρος περιλαμβάνει τόσο αυτούς που συνειδητά απείχαν ή που αδιαφόρησαν όσο και εκείνους που ήθελαν να ψηφίσουν αλλά κάποιο απρόοπτο τούς εμπόδισε, ας πούμε νέους που έκλεισαν για σεζόν σε κάποιο νησί αφού είχε περάσει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο.

Αποχή λέγεται επίσης η άρνηση έκφρασης γνώμης σε ψηφοφορία -ας πούμε, τον Οκτώβριο, το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα εγκρίθηκε με 121 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 44 αποχές, ανάμεσά τους και της Ελλάδας. Λέγεται επίσης αποχή η παραίτηση από κάποια συνήθεια ή επιθυμία, κι έτσι λέμε ότι ο γιατρός τού σύστησε αποχή από τα οινοπνευματώδη.

Η λέξη είναι μεταγενέστερη και προφανώς παράγεται από το (ήδη αρχαίο) ρήμα «απέχω». Όπως και τα άλλα σύνθετα του «έχω», το «απέχω» παρουσιάζει δυσκολία στο σχηματισμό των στιγμιαίων τύπων (αόριστος, παρακείμενος, στιγμιαίος μέλλοντας κτλ.) Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε για τον αόριστο τον τύπο του παρατατικού (π.χ. απείχα) αν και ο κ. Μπαμπινιώτης συνιστά τον αρχαίο αόριστο, απέσχον, πιο εύχρηστο στο τρίτο πρόσωπο, π.χ. η Ελλάδα απέσχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Εγώ έγραψα «απείχε» αλλά στον παρακείμενο θα γράψω «έχει απόσχει» ή θα το αποφύγω με περίφραση.

[Προσθήκη: Παρομοίως, γράφω στον τίτλο «γιατί απείχατε;» Δεν νομίζω να  χρησιμοποιεί κανείς το «απέσχετε». Ήδη η ερώτηση «Γιατί απέσχετε;» ακούγεται οξύμωρη, μόνο το «διά τίνα λόγον  απέσχετε της ψηφοφορίας;» δεν με ξενίζει τόσο].

(Βέβαια, στο απλό ρήμα «έχω», επειδή χρησιμοποιείται συνεχώς, η διάκριση έχει εξαφανιστεί και όλοι χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο για αόριστο και παρατατικό· ο αρχαίος αόριστος διατηρείται ως απολίθωμα μονάχα στη φράση «πόθεν έσχες» που πρωταγωνίστησε στην προεκλογική περίοδο).

Η απόχη, πάλι, δεν μοιάζει τυχαία με την αποχή. Οι δυο λέξεις είναι ετυμολογικά συγγενικές, ξαδερφάκια. Η απόχη παράγεται από ένα άλλο σύνθετο του ρήματος «έχω», το υπέχω, μόνο που το δικό της το ταξίδι είναι κάπως πιο περίπλοκο.

Στα αρχαία, το αλιευτικό δίχτυ με τη μακριά λαβή, λεγόταν υποχή. Η λέξη σπάνια εμφανίζεται στη γραμματεία, αλλά τη χρησιμοποιεί π.χ. ο Μάρκος Αυρήλιος, κάνοντας λόγο για κάποιον που πιάνει μια «αφύη» (μικρόψαρο, πες σαρδέλα) με την υποχή. Εικάζουν ότι το υποκοριστικό, υπόχιον,θα έδωσε τύπο απόχιον, και από εκεί θα προέκυψε το μεσαιωνικό απόχι και η απόχη.

Προχτές η αποχή έπιασε πολύ κόσμο στην απόχη της. Το μόνο παρήγορο είναι ότι αυτοί που απείχαν δεν έκαναν το μοιραίο βήμα να πάνε στην ακροδεξιά. Οπότε, υπάρχει μια δεύτερη μικρή ευκαιρία…

Αυτά έγραψα στην ΕφΣυν.

Παρέλειψα, επειδή  είχα περιορισμένο χώρο, να αναφερθώ στην  πιο διάσημη αποχή από ελληνικές εκλογές, την  αποχή του ΚΚΕ και των Εαμικών κομμάτων από τις  εκλογές του 1946. Ούτε τώρα θα αναλύσω το θέμα, αξίζει βέβαια χωριστό άρθρο. Στην αριστερή μου οικογένεια, θυμάμαι τον παππού μου πιο πολύ, αλλά και τον πατέρα μου, να λένε  για το τεράστιο λάθος της αποχής («θα  είχαμε 100 έδρες», έλεγε ο παππούς). Λάθος ήταν  και μπορεί να είχαν δίκιο,  αλλά νομίζω πως και με συμμετοχή στις  εκλογές είναι πολύ αμφίβολο αν θα αποφεύγαμε τον εμφύλιο και την αιματοχυσία.

Ωστόσο, θα ξεχωρίσω εδώ το τελευταίο δίστιχο από ένα ποίημα του Γιώργου Κοτζιούλα, ακριβώς επειδή χρησιμοποιεί το λογοπαίγνιο με την απόχη:

το ναι το πονηρό σας το γυρνάμε σ’ όχι
και την απόχη σας την κάνουμε αποχή.

Και επανέρχομαι στο ερώτημα του τίτλου, διατυπωμένο διαφορετικά: Γιατί δεν πήγατε να  ψηφίσετε, όσοι δεν ψηφίσατε;

130 Σχόλια to “Γιατί απείχατε από τις ευρωεκλογές;”

  1. Λεύκιππος said

    Νικητής ή νικήτρια, η αποχή; Καλημέρα.

  2. ndmushroom said

    Καλημέρα. Έχω την εντύπωση ότι κι εγώ λογίζομαι μέσα στους απέχοντες, όπως και πολλοί γνωστοί μου άλλωστε, απλά και μόνο επειδή επιλέξαμε σε αυτές τις εκλογές να ακούσουμε την (έμμεση πλην σαφή) παρότρυνση της Άννας-Μισέλ και να ψηφίσουμε σε χώρα όπου η μυστικότητα της ψήφου και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι κενό γράμμα. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε, όπως έκαναν άλλοι γνωστοί, κατά σύμπτωση δεξιοί, να ψηφίσουμε και στις δύο χώρες, αφού ρεαλιστικά η πιθανότητα διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ Ελλάδας και άλλου κράτους υπάρχει μόνο στη σφαίρα του θεωρητικού

  3. Κουνελόγατος said

    Η αποχή είναι άγνωστη λέξη για μένα, ωστόσο, το φέρω βαρέως ότι ο Γάτος μου (γεννηθείς το 2006) δεν θέλει να ψηφίζει. Ήταν η τρίτη νομίζω φορά. Ευτυχώς ψηφίζει το Κουνέλι.

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Θα έλεγα πως και τα δύο στέκουν αναλόγως συμφραζομένων

    2 Όταν έρχεσαι να ψηφίσεις στην Ελλάδα και έχεις ιθαγένεια και άλλου κράτους μέλους, σου ζητάνε υπεύθυνη δήλωση.

    3 Σωστά, ψηφίζουν από 17 οπότε και πέρυσι θα μπορούσε. Ίσως την άλλη φορά.

  5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἔχει σημαντικά στοιχεῖα τό σημερινό σου ἄρθρο, Νικοκύρη, ἀκόμη καί γιά μᾶς πού ψειρίζουμε τίς μικρές, γλωσσικές λεπτομέρεις. Like!

  6. Κυριλλος Μεθόδιος said

    Δεν είμαι απ’ αυτούς που σκάνε ιδιαίτερα με την αποχή. Νομίζω ότι ισχύει πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι >γενικά< αντιπροσωπευτικό ακόμα και με μεγάλο ποσοστό αποχής.

    Έχει τύχει να μην πάω να ψηφίσω για σοβαρό λόγο, έχει τύχει και ο λόγος να είναι επουσιώδης. Γενικά όμως ψηφίζω, όπως έκανα και σ’ αυτές τις τελευταίες εκλογές, καίτοι δεν θεωρώ ότι παιζότανε-στα-ζάρια κάτι πολύ σημαντικό.

    Πάντως στον εκλογικό κατάλογο του τμήματός μου, με περίπου 600 εγγεγραμμένους, 58 είναι γεννηθέντες προ του 1924. Στην επερχόμενη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων (Νοε 2024) θα βάλουν κάποια κριτήρια για τη διαγραφή ατόμων γεννηθέντων προ του 1944! Κάποια κυρία ανέφερε ότι ο σύζυγός της που πέθανε πέρυσι δεν είχε διαγραφεί ακόμα από τον κατάλογο. Είναι ένα θέμα γενικά πόσο επίκαιροι είναι οι εκλογικοί κατάλογοι.

  7. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    Μὲ τὴν ἀπόχη θυμήθηκα τὸν μακαρίτη τὸ μπαρμπα-Νικόλα τὸ Λεριό. Κοσάρης ἦταν τὸ ἐπώνυμό του, ἀλλὰ ὅλοι Λεριὸ τὸν ἤξεραν.

    Ψαρᾶς ἀπὸ τοὺς παλιούς. Τὸν ἔφερε ἡ θάλασσα στὰ Θερμιὰ καὶ ρίζωσε. Παντρεύτηκε, ἔκανε κάμποσα κορίτσια, μέχρι ποὺ πέτυχε τὸ γιό.

    Μέχρι νὰ μεγαλώσει ὁ γιός του, εἶχε ναύτη τὴν κυρά του, τὴν Ἀννουσσιώ.
    Κι ὅποτε ἀνέβαζε κανένα μεγάλο ψάρι στὸ παραγάδι τῆς φώναζε, μὲ τὴ χαρακτηριστικὴ προφορὰ τῆς Λέρου:

    Ἀννουσὼ τὴ μπόχη!

  8. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Παρ’ὅλο πού μέ τά «ἄν» δέν ἀλλάζει τίποτε στήν Ἱστορία, συμφωνῶ μαζί σου στό ὅτι «καί με συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ αμφίβολο αν θα αποφεύγαμε τον εμφύλιο και την αιματοχυσία». Καί οἱ δύο πλευρές (καί ὅσοι κρύβονταν ἀπό πίσω τους) εἶχαν ἰσχυρούς λόγους νά θέλουν ἕνα τσεκούρωμα τῆς ἄλλης. Μόνο πού μιά τέτοια ἐπιλογή θά στοίχιζε πανάκριβα στίς κυβερνητικές δυνάμεις.

    Ἄς ὄψονται.. Ρημάχτηκε ἡ καθημαγμένη ἀπό τόν πόλεμο Ἑλλαδίτσα.

  9. sarant said

    7 Ωραία ιστορία.

    6 Ισχύει αυτό που λέτε για την εκκαθάριση. Αλλά δεν αλλάζει το ότι ψηφισαν μόνο 4 εκατ.

  10. Να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα…

    Οι δημοτικές εκλογές έχουν νόημα σε μικρά μέρη, οι νομαρχιακές (σιγά) και οι δημοτικές σε Αθήνα-Πειραιά και Σαλονίκη , είναι για κομματόσκυλα

    Οι ευρωεκλογές είναι σφυγμομέετρηση της κοινής γνώμης χωρίς επεμβάσεις των εμπλεκομένων

    Αρα όταν λέμε αποχή εννοούμε βουλευτικές και δημοτικές στους 3 μεγάλους δήμους όπου η σημειωθείσα μεγάλη αποχή, έφερε αποτλέσματα αρεστά σ΄αυτούς που την κατηγορούν εδώ μέσα!

    Πάμε τώρα γιατί αποχή ; Η ιστορία είναι απλή, παλιά και μεγάλη, από τότε που δόθηκαν πλοία σε κάποιες οικογένειες από τους Αμερικάνους μιας και βρεθήκαμε στα χωράφια τους στο μοίρασμα μετά τον ΒΠΠ, θα πω μόνο το συμέρασμα : όποιος και να βγει τα ίδια θα κάνει, οι αρμοδιότητες του εκλεγμένου είναι μικρές. Το είδαμε και επί Τσίπρα όπου η εκδίωξη Φίλη και Κοντονή ήρθε έξω από τον Σύριζα Από την άλλη, όσο πιο μεγάλο αριθμό ψήφων έχει ένα κόμμα και σταυρών οι εκλεγέντες, τόσο μεγαλύτερα σκάνδαλα ‘δικαιούνται» να παραγάγουν (κι αυτός ο τύπος έχει ψυχή), νόμος της εκλογικής πιάτσας

  11. #7

    οι εδώ ψαράδες την λένε μπόχα !

  12. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @0 Νικοκύρης ἔγραψε:

    Στην αριστερή μου οικογένεια, θυμάμαι τον παππού μου πιο πολύ, αλλά και τον πατέρα μου, να λένε για το τεράστιο λάθος της αποχής («θα είχαμε 100 έδρες», έλεγε ο παππούς). Λάθος ήταν και μπορεί να είχαν δίκιο, αλλά νομίζω πως και με συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ αμφίβολο αν θα αποφεύγαμε τον εμφύλιο και την αιματοχυσία.

    Ἕνα μεγάλο κακὸ τῆς ἀποχῆς ἦταν ὅτι ἔδωσε στὸ μετεμφυλιακὸ κράτος, κυριολεκτικὰ στὸ πιάτο, ὅλους τοὺς ἀριστεροὺς καὶ τοὺς συμπαθοῦντες.

    Ἀποτέλεσμα· φακέλωμα, διώξεις, ἐξορίες, ἀποκλεισμὸς ἀπὸ τὸ δημόσιο καὶ ἄλλα πολλά. Ἀκόμα καὶ γιὰ δίπλωμα ὁδήγησης ἔπρεπε νὰ δείξεις ὅτι ψήφισες στὶς ἐκλογὲς τοῦ 46.

    Κατάλοιπο τῶν παραπάνω ἦταν ὅτι μέχρι πρίν ἀπὸ μερικὰ χρόνια, ὁπότε καταργήθηκε τὸ ἐκλογικὸ βιβλιάριο, χρειαζόταν νὰ τὸ προσκομίσουμε γιὰ τὴν ἔκδοση διαβατηρίου, διπλώματος οδήγησης κλπ.

  13. sarant said

    11 Και τη μπόχα πώς τη λένε;

    12 Κάποτε θα το συζητήσουμε σε ειδικό άρθρο

  14. spyridos said

  15. spyridos said

    Οι αριθμοί της απογραφής είναι πλασματικοί βέβαια.
    Ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει πέσει κάτω από τα 10 εκατομμύρια. Αλλά οι πσιφοφθόροι είναι 9,8 εκ.

  16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>αν οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί,

    Του χωργιού μου, μια χαρά εκκαθαρισμένοι φαίνονται. Πολύ γρήγορα, ούτε χρόνος, που οικείοι μεταστάντες, απαλείφθηκαν 😦 .
    Επίσημα, ανά τρίμηνο, ανανεώνονται (εγγραφές, μεταδημοτεύσεις, θάνατοι) .

    Βέβαια αν παραμένουν τίποτε παλιοί ως υπερεκατοντούτηδες, (πώς λέγονται οι πάνω από τα εκατό) δεν ξέρω – δεν έχουμε. Ο μπαμπάς μου που θα ήταν, σβήστηκε κανονικά (προ 5ετίας) .

  17. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    7 >>Ἀννουσὼ τὴ μπόχη!
    αυτή η σύνθλιψη (πώς να πω) , που κάνει την απόχη, μπόχη, πρέπει να συναντιέται και σε άλλες περιπτώσεις. Πρώτα θα χάνει το φωνήεν «΄πόχη «, μετά λέγοντας «την ΄πόχη», να και γίνεται μπόχη.
    Το απωθώ στην Κρήτη λέγεται μπόθω
    (μου ΄ρθε τώρα, γλωσσολόγος εκ του προχείρου 🙂 )

  18. spyridos said

    Υπόθεση εργασίας.
    Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι πράγματι 10,5 εκ.
    Τότε με όποιο υπολογισμό και να κάνουμε οι εκλογείς είναι το πολύ 8,5 εκατομμύρια.

  19. Χρηστάρας said

    Κάποια ευνομούμενη Νομανσλάνδη θα εκκαθάριζε τους εκλογικούς καταλόγους και θα έθετε ένα διοικητικό πρόστιμο για όποιον απείχε από τις εκλογές. Λέμε τώρα…

    … γιατί θα μου πείτε κι εσείς πως στην ιδανική Νομανσλάνδη δεν θα χρειάζονται εκλογές, αφού όλοι θα εργάζονται για να προσφέρουν σε όλους…

  20. Nestanaiοs said

    Αποχή για δύο λόγους.

    Ο ένας λόγος είναι η μη δημοκρατική διαδικασία.

    Μου ζητούν να ψηφίσω για κάτι και κάποιον που δεν ξέρω.  Ευελπιστούν ότι θα περάσουν αυτό που αυτοί θέλουν και προβάλλουν στα ΜΜΕ.

    Ο Δεύτερος λόγος είναι η μυστική ψηφοφορία.  Θέλω να ψηφίζω φανερά και να μου δίνεται βεβαίωση για το τι ψήφισα και αν στην πορεία αλλάξω γνώμη λόγω εξαπάτησης να μπορώ να αλλάξω την ψήφο μου.

  21. Θρασύμαχος said

    Προσυπογράφω τη διαπίστωση πως οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν κάπως εκκαθαριστεί τα τελευταία χρόνια.

  22. atheofobos said

    Κατ΄αρχάς θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί εμπιστεύθηκαν την ευθυκρισία μου να ψηφίσω σωστά και γι αυτούς!

    Ο δε Μητσοτάκης ευχαριστεί επίσης θερμά όσους πήγαν μεν να ψηφίσουν και ψήφισαν λευκό και άκυρο, για τα οποία έχω γράψει πριν 18 χρόνια σχετικά.

    ΠΡΙΝ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΛΕΥΚΟ Η ΑΚΥΡΟ

    https://atheofobos2.blogspot.com/2006/10/blog-post_08.html

    Το ποσοστό βέβαια της αποχής είναι σαφώς πλασματικό, και αυτό είναι εμφανές όπως γράφει στο 6, ότι  στους 600 εγγεγραμένους στους καταλόγους 58 είναι πάνω από 100 ετών, δηλαδή ποσοστό 9,6%.  Μπορεί όλοι αυτοί να ήθελαν να ψηφίσουν, αλλά ο Ύψιστος τους ήθελε κοντά του, μαζί με αρκετούς άλλους μικρότερους των 100, μέχρι δηλαδή την νεολαία των συνομηλίκων πολλών από εμάς!

    Αν υπολογίσουμε λοιπόν ότι οπωσδήποτε τουλάχιστον ένα 15% έχει πεθάνει η πραγματική αποχή είναι περίπου γύρω στο 43% και μικρότερη. Σχετικά πριν 14 χρόνια είχα γράψει σχετικά, βάσει στοιχείων που είχε αναλύσει ο Μανώλης Δρεττάκης ότι

    ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ!

    https://atheofobos2.blogspot.com/2010/11/blog-post_09.html

    Η μόνη διαφορά από τότε είναι ότι σε αυτές τις εκλογές μπορούσαν όλοι να ψηφίσουν με επιστολή.

  23. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    >>Το μόνο παρήγορο είναι ότι αυτοί που απείχαν δεν έκαναν το μοιραίο βήμα να πάνε στην ακροδεξιά.
    Από πάντα είχα την πεποίθηση ότι οι απέχοντες ανήκουν κυρίως, σε συντριπτική πλειοψηφία, «αριστερότερα από ΝΔ». Γι’ αυτό και πολύ τσαντίζομαι με φίλους που απέχουν/απείχαν στις όποιες εκλογές (και στις βουλευτικές).

    17.
    Παρόμοιο φαινόμενο έχουμε και στα:
    ‘μπατίκια’ (=δώρα στη νύφη ή στο/στη φιλιότσο/α) < εμβατίκια.
    ‘μπίζηλος’ (=δύσκολος||εύθραυστος, λεπτεπίλεπτος) < επίζηλος.
    κ.ά.

  24. Alexis said

    #18: Ο πληθυσμός του εκλογικού σώματος δεν διογκώνεται από τους πεθαμένους κατοίκους Ελλάδας. Αυτοί διαγράφονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό και σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά τρίμηνο όπως λέει και η ΕΦΗ στο #16).

    Η διόγκωση προέρχεται κυρίως από τους Έλληνες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό (κάποιοι από δεκαετίες) αλλά είναι κανονικά εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια, άρα και στους εκλογικούς καταλόγους. Εκεί και η όποια ενημέρωση για θανάτους είναι πολύ πιο αργή και ελλιπής.

  25. Χαρούλα said

    Θυμάστε που κατα καιρούς κάποιοι αδαείς, ή στημένοι «παραμύθιαζουν» πολίτες, πως αν η αποχή είναι πάνω από 50% ακυρώνονται ΔΗΘΕΝ οι εκλογές…

    Συνήθως οι απέχοντες είναι ή οι εντελώς αδιάφοροι με την πιπίλα όλοι ίδιοι είναι, ή οι πολύ αναλύοντες τις θεωρίες(συνήθως αριστερές).

    #12 Δον :Ἕνα μεγάλο κακὸ τῆς ἀποχῆς ἦταν ὅτι ἔδωσε στὸ μετεμφυλιακὸ κράτος, κυριολεκτικὰ στὸ πιάτο, ὅλους τοὺς ἀριστεροὺς καὶ τοὺς συμπαθοῦντες. Ἀποτέλεσμα· φακέλωμα, διώξεις, ἐξορίες, ἀποκλεισμὸς ἀπὸ τὸ δημόσιο καὶ ἄλλα πολλά. Ἀκόμα καὶ γιὰ δίπλωμα ὁδήγησης ἔπρεπε νὰ δείξεις ὅτι ψήφισες στὶς ἐκλογὲς τοῦ 46.
    Για την Αποχή του 46 τα ίδια έλεγε κι ο πατέρας μου. Και κάθε φορά έκλεινε: και καλά εμείς το κάναμε συνειδητά, οι κακόμοιροι που δεν μπορούσαν να πάνε να ψηφίσουν για σοβαρούς λόγους, γιατί να ταλαιπωρούνται μια ζωή; Ως το τέλος με μεγάλες κινητικές δυσκολίες, έκανε το «ιερό του καθήκον». Και σχεδόν με όρκιζε να ψηφίζω πάντα.

  26. Χαρούλα said

  27. Εφη said

    Δεν ππήγα να ψηφίσω φέτος, δεν το έβαλα σε προτεραιότητα και έχασα προθεσμίες. Γιατί δεν το έβαλα σε προτεραιότητα θα μου πείτε… Νομίζω γιατί μου λείπει ο ουσιαστικός διάλογος. Συγκεκριμένα θέματα με συγκεκριμένες προτάσεις. Και αυτό που περισσότερο με λυπεί είναι η μη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ κομμάτων με αριστερό προσανατολισμό. Δηλαδή αν είναι ανέφικτο, αδύνατο να συζητήσεις και να βρεις πλαίσιο δράσης με τέλος πάντων εκείνους στην κοινωνία που κάπως πιο πιθανό να συμφωνήσεις, τότε τι θα κάνεις με όλους τους υπόλοιπους; αυτή νομίζω είναι η πρόκληση που καλούμαστε όλοι να ξεπεράσουμε στη ζωή μας: να βρούμε μια λύση, στα πρακτικά, σε συνθήκες πλουραλισμου. Να εντοπισουμε το πρόβλημα, να το αναλύσουμε από όλες τις μεριές, να ακούσουμε τους ειδήμονες και να συμφωνησουμε: «θα δοκιμάσουμε αυτη τη λύση. Αν μέχρι τότε και τοτε δεν δούμε αποτέλεσμα τότε θα ξανασυζητησουμε τι δεν πήγε καλα».

    Και για τους μακροπροθεσμους κοινωνικούς στόχους παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο, πάντως ακόμα και αν αργουν οι κοινωνίες αλλαζουν.

  28. sarant said

    27 Eυχαριστούμε για το σχόλιο!

    24 Αν όμως οι κατάλογοι ενημερώνονται ανά τρίμηνο, πώς εξηγείται η παρατήρηση του σχολίου 6 για τόσο πολλούς υπεραιωνόβιους;

  29. ΚΑΒ said

    Τα κανόνια του Λυκκαβητού τα ακούσατε; Έγινε ανασχηματισμός! Τώρα θα προκόψουμε.

  30. Alexis said

    #28: Εικάζω ότι μεγάλο μέρος των υπεραιωνόβιων είναι Έλληνες του εξωτερικού για το θάνατο των οποίων δεν ενημερώνονται τα ελληνικά ληξιαρχεία-δημοτολόγια.

  31. ΚΑΒ said

    Λυκαβηττός, από τον πολύ κρότο και τον σεισμό που έγινε μετακινήθηκαν τα σύμφωνα.

  32. sarant said

    30 Tόσο πολλοί Έλληνες εξωτερικού;

  33. Alexis said

    Όταν συντάχθηκαν οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι το 2001-2002 και καταργήθηκαν τα εκλογικά βιβλιάρια, είχα την ατυχία να είμαι μέλος της ομάδας που τους συνέταξε, στην υπηρεσία που δούλευα τότε.

    Είχαμε εγγράψει τότε οικογένειες ολόκληρες οι οποίες ήταν από δεκαετίες στο εξωτερικό (Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ) και είχαν πολλά χρόνια να επισκεφτούν την Ελλάδα. Γι’ αυτές τις οικογενειακές μερίδες είναι πολύ δύσκολο να έχεις οποιαδήποτε πληροφόρηση για μεταβολές, όπως θανάτους, γάμους, γεννήσεις κλπ. Άρα τους εγγράφεις υποχρεωτικά γιατί δεν έχουν απωλέσει βέβαια την ιδιότητα του πολίτη-δημότη και ξέρεις ότι όλοι αυτοί δεν πρόκειται να ψηφίσουν ποτέ.
    Τεράστιο πρόβλημα διπλοεγγραφών είχε παρουσιαστεί τότε και με παντρεμένες γυναίκες οι οποίες γράφονταν δύο φορές, μία στη μερίδα του πατέρα τους με το πατρικό επώνυμο και μία στη μερίδα του συζύγου (σε άλλο Δήμο) με το επώνυμο του συζύγου. Αυτές με την πάροδο του χρόνου και με τις διασταυρώσεις που έγιναν εκκαθαρίστηκαν σιγά-σιγά.

  34. Theodora said

    Καλημέρα σας. Συμφωνώ με την Εφη (#27). Και μέσα και από μια κοινωνικοοικονομική οπτική: πολύς κόσμος, όλων των ηλικιών, νιώθει και είναι οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένος από τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Η ανεργία, η οικονομική δυσπραγία ή ανέχεια, η εύκολη «επιλογή» ενημέρωσης από την τηλεόραση, το χαμηλό επίπεδο παιδείας, οδηγούν όχι μόνο στην αδιαφορία αλλά χειρότερα σε μια μορφή «κοινωνικής κατάθλιψης» θα έλεγα. Μιας ανημπόριας να προκαλέσουν κάτι με την ψήφο τους. Προσωπικά πάντα ψήφιζα και όσο περνούν τα χρόνια νιώθω να θυμώνω λίγο με όσους επιλέγουν να μην ψηφίσουν γιατί σκέφτομαι πως θα ήταν διαφορετικοί οι αριθμητικοί συσχετισμοί (αλλά ποιος βεβαιώνει πως αυτοί που απέχουν, αν ψήφιζαν θα επέλεγαν από που θέλω εγώ ; )

  35. Alexis said

    #32: Έκανα μια (μακάβρια) δοκιμή με 5 γνωστά μου άτομα (2 υπερήλικες 3 νεότερους) που έχουν πεθάνει όλοι την τελευταία τετραετία.
    Κανείς τους δεν υπήρχε στους Ε.Κ.

    Βέβαια αυτό δεν λέει και πολλά, το δείγμα είναι μικρό…

    (Μπα σε καλό μας σήμερα με τους θανάτους…)

  36. Στέλιος Κορνές said

    Καλημερα. Ειμαι γεννημενος το 1967 κι ετσι ψηφιζω διαρκως απο το 1986 (δημοτικες εκλογες) μεχρι σημερα. Το 1985 δε με αφησαν, καθως δεν ειχα κλεισει ακομη τα 18 ετη. Δεν απειχα ποτέ απο καποια εθνικη εκλογικη διαδικασια, ουτε και απο τις φοιτητικες. Εχω μερικους φιλους ομως που δεν ψηφισαν τωρα ή και παλιοτερα. Ανηκουν κυριως στο χωρο της κεντροαριστερας ή της αριστερας. Οι αφορμες τους ειναι η αποσταση απο το χωριο οπου ψηφιζουν (ακομη και φετος – δεν εκαναν αιτηση για επιστολικη ψηφο) ή το επιχειρημα του μικρου διακυβευματος σε ευρωεκλογες και αυτοδιοικητικες εκλογες. Μπορει να ειναι συμπτωση, αλλα φετος και περσι ΟΛΟΙ οι φιλοι μου που ψηφιζουν δεξια ή ακροδεξια κομματα δεν απειχαν. Στο δημο μου η συμμετοχη ηταν φετος λιγο πανω απο 33%… Στους εκλογικους καταλογους αναγραφοταν ακομη το ονομα της μητερας μου (ρωτησα απο ενδιαφερον) και φετος, 5 χρονια και βαλε μετα το θανατο της.

  37. Pedis said

    Για να δούμε επιπλέον σκέψεις για το λεγόμενο πρόβλημα μη ενημερώσης των εκλογικών καταλόγων με βάση κάποια δεδομένα:

    Ετος Εγγ/μένοι

    1985 8.008.647
    1989 8.302.412
    1991 8.424.840
    1993 8.861.833
    1996 9.140.742
    2000 9.372.541
    2004 9.899.472
    2008 9,918,917
    2009 9,929,065
    2012 9.945.859
    2015 9.900.403
    2015 9.913.609
    2019 9.984.934
    2023 9.813.595
    2024 9.814.685

    Υπόψην ότι το τρέχον ετήσιο ποσοστό των θανάτων επί του πληθυσμού είναι στο 1-1.2% περίπου (παρόμοιο με άλλες Ευρωπαϊκες χώρες) και των γεννήσεων γύρω στο 0.8%. Όμως η ανισορροπία (αντιστροφή) άρχισε το έτος 2000, και μετά από διακυμάνσεις το φαινόμενο μονιμοποιήθηκε μόλις το 2010. Έτσι, χαρακτηριστικά, τη δεκαετία του 70, ο αριθμός των ετήσιων γεννήσεων ήταν σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των θανάτων. (Τούτο μάλλον διαφαίνεται στην παρατηρούμενη καθαρή αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων μέχρι πρόσφατα.)

  38. Pedis said

    # 37 + μια μικρή συνεισφορά στον αριθμό των εγγεγραμμένων από το δικαίωμα ψήφου στα 17 (από τις εκλογές του 2019 κι έπειτα).

  39. greggan193 said

    Αυτό που γράφεις, Νίκο «Λάθος ήταν και μπορεί να είχαν δίκιο, αλλά νομίζω πως και με συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ αμφίβολο αν θα αποφεύγαμε τον εμφύλιο και την αιματοχυσία», πιστεύω ότι είναι απολύτως αληθές. Δεν χρειάζεται καμία επιφύλαξη ή αμφιβολία. Όπως ήταν η κατάσταση, και με την ατζέντα της Δεξιάς και των Βρετανών, ο εμφύλιος ήταν αναπόφευκτος, δυστυχώς.

  40. ΓΤ said

    «δεύτερη χειρότερη μετά τη Βουλγαρία»: αυτό σημαίνει τη δεύτερη χειρότερη μετά τη Βουλγαρία, που ουσιαστικά είναι, τελικά, η τρίτη χειρότερη. Το σωστό λοιπόν είναι «δεύτερη χειρότερη, μετά τη Βουλγαρία», αφού η Βουλγαρία είναι η «πρώτη χειρότερη».

  41. Αλφα_Χι said

    Διάλογοι πριν τις εκλογές:

    -Θα ‘χει τέτοια αποχή που θα το φυσάει και δε θα κρυώνει (ο Μητσοτάκης).

    -Θα πας να ψηφίσεις, αύριο; -Όχι, ρε, τι να πάω να ψηφίσω.

    Διάλογοι μετά τις εκλογές:

    -Πώς τα ‘δες;  /  – Έπαθαν πλάκα. /  – Σιγά μην τους ένοιαξε. /  -Καλά καλά, θα τα πούμε.

    -Τους δώσαμε 41%, αλλά όχι και να κάνουν ό,τι θέλουν.

    Προεκλογικά με φίλο: -Λέω να ψηφίσω το τάδε, -Εντάξει εντάξει, δε χρειάζεται να μου πεις. Κυριακή εκλογών: – Ψήφισα, εσύ; -Όχι, ακόμη. -Θα πας το μεσημέρι; – ….. [σιωπή]. Επόμενη μέρα. Γελάνε και τ’ αυτιά του: – Έπαθε ταράκουλο ο Μητσοτάκης, 60% αποχή! Και σέρνει κι έναν εξάψαλμο σε Τσακαλώτο, Λαφαζάνη κ.λπ. «καθένας κι από ένα κόμμα».

    Θυμωμένος κόσμος, Δεν μπορεί να βρει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα του παρουσιαστεί.

    Πάνε πια οι έντονες προεκλογικές συζητήσεις. Ο κόσμος δεν έχει προσδοκίες. Τα σόσιαλ μετατρέπουν την κάθε άποψη (βουρ για αποχή) σε επικρατούσα στάση, χωρίς να μεσολαβεί αντίλογος. Η πλήρης άρνηση είναι κάτι απλό και εύκολα κατανοητό, δεν χρειάζεται ανάλυση, προβληματισμό, πληροφόρηση.

  42. Λάθος η δεύτερη θέση στην αποχή. Πρώτη η Κροατία με συμμετοχή 21,κάτι% κι έχει κι άλλες πριν την Ελλάδα που είναι κάπου στη μέση, 12η στους 27 https://www.avgi.gr/politiki/488004_apohi-rekor-eos-79-stin-ee-pososto-symmetohis-ana-hora

    Κροατία 21,34%
    Λιθουανία 28,94%
    Βουλγαρία 31,8%
    Λετονία 33,82%
    Σλοβακία 34,38%
    Τσεχία  36,45%
    Πορτογαλία 37,52%
    Εσθονία 37,7%
    Φινλανδία  40,4%
    Πολωνία 40,65%
    Σλοβενία  40,99%
    Ελλάδα 41,39%
    Ολλανδία 46,2%
    Ιταλία 48,21%
    Ισπανία 49,21%
    Σουηδία 50,6%
    Γαλλία 51,5%
    Ρουμανία 52,41%
    Αυστρία 54,1%
    Δανία 58,23%
    Ουγγαρία 58,47%
    Κύπρος 58,86%
    Γερμανία 64,77%
    Μάλτα 73%
    Λουξεμβούργο 82,29%
    Βέλγιο 89,25%

  43. BLOG_OTI_NANAI said

    Θεωρώ αδιανόητο να απέχω από τις εκλογές και αυτό έχουμε μάθει και στα παιδιά μας. Η Δημοκρατία είναι μια αξία που οφείλουμε να τιμούμε, με τα υπαρκτά προβλήματα της, που όμως δεν θα πάψουν ποτέ διότι ουδέποτε θα υπάρξει άνθρωπος τέλειος και κοινωνία χωρίς παθογένειες.

    Τα «έλα μωρέ με τους πολιτικούς» και οι ισοπεδωτικοί αφορισμοί και «θα κάτσω σπίτι μου» ή «πάω για μπάνιο», για μένα είναι προεόρτια ολοκληρωτικής σκέψης. Ο δημοκράτης δεν πάει να ψηφίσει μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος που τον εμποδίζει να μεταβεί στην κάλπη.

  44. Theo said

    Καλημέρα,

    Σχετικά με την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, άλλα ακούω, Έφη (#7) και Αλέξη (#16). Πριν από λίγο μιλούσα μ’ ένα συγγενή μου, δικαστικό αντιπρόσωπο σ’ ένα χωριό των Πρεσπών την περασμένη Κυριακή. Από τους 440 εγγεγραμμένους οι μισοί γεννήθηκαν πριν από το 1945, και το 1/3 του συνόλου πριν από το 1920. Η δε συμμετοχή ήταν περίπου 10%.

    Ο ίδιος μου είπε πως στους εκλογικούς καταλόγους της Θεσσαλονίκης όπου μένει είδε και το όνομα του παππού του κι αυτό του πατέρα του που είχαν πεθάνει 10 και 15 χρόνια πριν, αντιστοίχως.

    Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 (https://www.statistics.gr/2021-census-res-pop-results), ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας ήταν 10.482.487. Όμως, απ’ αυτούς ελληνική ιθαγένεια είχαν οι 9.716.119, δηλαδή 696.368, ένα ποσοστό 6,65% δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

    Στο σύνολο του πληθυσμού όσοι (το 2021) έχουν ηλικία 0-19 ετών είναι 1.946.707. Αν αφαιρέσουμε τους ηλικίας 17-19 ετών (περίπου 350.000), φτάνουμε σ’ έναν αριθμό 1.600.000 για όσους είναι από 0 έως και 16 ετών, και άρα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Αν αφαιρέσουμε αυτόν τον αριθμό από τα 10,4 εκατομμύρια (τόσοι είμαστε οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας το 2024), φτάνουμε στους 8,8 εκατομμύρια. Αν αφαιρέσουμε το 6,65%, δηλαδή όσους απ’ αυτούς δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια, φτάνουμε στα 8,2 εκατομμύρια, ένας αριθμός μικρότερος κατά 1,6 εκατομμύρια του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Δε νομίζω πως τόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους κάτοικοι του εξωτερικού. Να’ ναι κοντά στο μισό εκατομμύριο, από τους οποίους ψήφισαν οι 36.645. Άρα, πάνω από ένα εκατομμύριο εγγραφές πρέπει να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους.

  45. BLOG_OTI_NANAI said

    42: Αυτή είναι μια λίστα ντροπής. Να δεχτώ ότι οι 2 στους 10, για κάποιον σοβαρό λόγο δεν μπορούν να διαθέσουν 10-20 λεπτά για να ψηφίσουν, αλλά εκτός της Κροατίας οι άλλοι είναι αδικαιολόγητοι.

  46. Αγγελος said

    « Εχω μερικους φιλους ομως που δεν ψηφισαν τωρα ή και παλιοτερα. Οι αφορμες τους ειναι η αποσταση απο το χωριο οπου ψηφιζουν»

    E, όχι, αυτό δεν το δέχομαι! Αν πράγματι μένουν μακριά, να κάνουν μεταδημότευση. Αφού δεν ψηφίζουν, δεν μπορούν να προφασίζονται ότι δεν το κάνουν γιατί ενδιαφέρονται ακόμα για το χωριό τους!

    Να ομολογήσω πάντως ότι στις τελευταίες δημοτικές ούτε εγώ ψήφισα, παρόλο που ήθελα να μαυρίσω τον Μπακογιάννη· αλλά το εκλογικό μου τμήμα (σχολεία Γκράβας) ήταν πολύ μακριά για να πάω με τα πόδια και πολύ κοντά για να πάρω ταξί, και φοβόμουν και τα σκαλιά που μου είπε η κόρη μου ότι είχε.

    Και για την αποχή του 1946, κι εγώ συμφωνώ πως ήταν εγκληματικό λάθος. Και εντάξει, να δεχτούμε ότι το ΚΚΕ ετοίμαζε ήδη τον τρίτο γύρο· τα άλλα αριστερά κομματίδια, η ΣΚΕ-ΕΛΔ π.χ., γιατί να συμπαραταχθούν, παρά την τρομοκρατία που αναμφισβήτητα βασίλευε;

  47. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    41 Θυμωμένος, αλλά όχι τόσο ώστε να ψηφίσει πχ Βελόπουλο.

    42 Στέκομαι διορθωμένος, αλλά έτσι γράφτηκε

    44 Τελικά εκκαθαρίζονται ή δεν εκκαθαρίζονται οι κατάλογοι; Ποστ σαν κι αυτό με μπερδεύουν!

    Ο άλλος που είδε τον πεθαμένο πατέρα και παππού του στους καταλόγους ψέματα λέει; Γιατί, κάτοικοι εξωτερικού δεν είναι.

    46 τέλος: Αυτό βέβαια αντιστρέφεται. Αφού και οι μη κομμουνιστές αλλά και κεντρώοι εκτός ΕΑΜ είχαν καλέσει σε αποχή, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση ήταν αφόρητη.

  48. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @46. Γιά ἄλλους λόγους ὁ ἕνας, γιά ἄλλους λόγους ὁ ἄλλος, Ἄγγελε 🙂 Ὅπως γιά ἄλλους λόγους συμμετεῖχαν καί στόν ΕΛΑΣ, πρᾶγμα πού τό ἤξερε καλύτερον παντός ἄλλου ὁ διακεκριμένος συγγενής σου (καί -ἄν θυμᾶμαι καλά- καί ὁ πατέρας σου)..

  49. Γουργουρ said

    και την αποχή σας την κάνουμε απόχη

  50. Jago said

    Ακριβώς όπως τα λέει ο Theo στο 44, το έψαχνα κι εγώ αυτές τις μέρες κι έβγαλα παρόμοιο συμπέρασμα, ένα εκατομμύριο στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να διαγραφούν ΑΜΕΣΑ.

  51. … ο τίτλος του εμφανίζει δυο τονικά παρώνυμα, … το ίδιο λογοπαίγνιο το είχα χρησιμοποιήσει και σε άρθρο το 2010. …

    Αν είναι να μην τριτώσει την επόμενη φορά, προτείνω
    «Στον απόηχο της αποχής»

  52. sarant said

    49 Καλό

  53. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @47 τέλος. (Ἐπίτηδες τό κάνεις Νικοκύρη; Γιά νά μήν ποτίσω; 🙂 )

    Ἡ κατάστασι ἦταν ἀφόρητη (μέ σημερινά κριτήρια), ἀλλά ἦταν ἁπλῶς κατάστασι ἑνός ρημαγμένου κράτους, σέ μεταβαρκιζιανό κλῖμα αἴματος καί μίσους, μέ σαφῆ διάθεσι ἐκ μέρους τῶν νικητῶν νά στερεώσουν μέ κάθε τρόπο τήν ἐξουσία τους. Ἀπό τήν ἄλλη, ὑπῆρχε ἕνας Ζαχαριάδης πού (καλῶς; κακῶς; δίκαιο; ἄδικο; Ἄλλο αὐτό!) ἤξερε ὅτι ΔΕΝ ἔχει τήν πλειοψυφία τοῦ λαοῦ εἶχε τίς δικές του κομματικές, ταξικές καί διεθνεῖς στοχεύσεις καί ἐτοίμαζε τόν Τρίτο Γῦρο, ὅπως λέει ὁ Ἄγγελος.

    (Καί γιά νά καταλήξουμε στό ἐκλογικό «ψητό» τοῦ ’46, ἄν ὁ Ζαχαριάδης ἔνιωθε ὅτι εἶχε πραγματικά ἕνα σημαντικό ποσοστό τοῦ λαοῦ μέ τό μέρος του, σύν τούς ἑκατοντάδες διεθνεῖς παρατηρητές πού ἐπιτηροῦσαν τίς ἐκλογικές διαδικασίες -μέσα ΚΑΙ ΕΞΩ! ἀπό τά ἐκλογικά τμήματα- θά συμμετεῖχε στίς ΝΟΘΕΣ ἐκλογές καί θά τό ἔδειχνε..)

  54. Πέπε said

    @Δημήτρη Μ., Έφη, ΜΙΚ_ΙΟ (μπόχη, μπατίκια κλπ.):

    Στα ιδιώματα του νότιου Αιγαίου είναι συχνό να χάνεται ειδικά το αρχικό άλφα. Αυτό ξεκινάει από τα ρήματα (π.χ. ακούω > κούω), ως εξής:

    Τα ιδιώματα αυτά διατήρησαν τη χρονική αύξηση, ειδικά στο άλφα (δλδ λένε ήκουσα). Σε ρήματα όμως που αρχίζουν από συμφωνο, συχνά η συλλαβική αύξηση είναι κι αυτή η- (ήβαλα, ήφερα). Έτσι λοιπόν και το ή- των ρημάτων από α- εξελήφθη ως συλλαβική αύξηση, κι έτσι είπαν ήκουσα – κούω κατά το ήφερα – φέρνω. Κατ’ αυτό τον τρόπο σχηματίζονται ιδιωματικά ρήματα όπως γαπώ, λλάσσω (αλλάζω), παντήσσω/παντήχνω (απαντώ, με την έννοια «συναντώ»), αλλά εδώ που τα λέμε και το πανελλήνιο πεθαίνω (<αποθαίνω<αποθνήσκω).

    Και φαίνεται ότι αυτό το φαινόμενο επεκτάθηκε και σε άλλες λέξεις εκτός από τα ρήματα. Έτσι η απόχη γίνεται πόχη. Μετά, για να γίνει επιπλέον μπόχη, είτε συνέβη αυτό που λέει η Έφη (συμφύρθηκε με το τελικό -ν του άρθρου στην αιτιατική), αλλά μπορεί και να μη συνέβη τίποτε, και απλώς έτσι να ακούγεται στη συγκεκριμένη φράση.

    Πάντως και στην Κάλυμνο τη λένε (?)μπόση, με κανονικό απλό σίγμα. Δεν είναι ακριβώς απόχη, είναι ένας σάκκος από δίχτυ όπου μαζεύει ο σφουγγαράς τα σφουγγάρια όσην ώρα είναι κάτω.

    Όντα σου βάλου φόρεμα και δώκου σου τη μπόση
    στέλλω σου την κυρά-Ψηλή να ‘ρθεί να σε γλιτώσει
    .

    (φόρεμα = σκάφανδρο, κυρά-Ψηλή = μοναστήρι της Παναγιάς σ’ έναν ψηλό τόπο στην Κάλυμνο. Όταν βουτάς με το σκάφανδρο σου στέλνω την Παναγιά να σε φυλάει.)

    Τα μπατίκια πάλι είναι πιο απλή περίπτωση: σε πολλά ρήματα πανελληνίως το αρχικό ε- των προθέσεων εν/εκ χάθηκε επειδή, και πάλι, η παρουσία του στους χρόνους του παρελθόντος το έκανε να εκληφθεί ως συλλαβική αύξηση (εμβαίνω > εμβήκα > μπήκα > μπαίνω, εκβαίνω > …βγαίνω), και αυτό επηρέασε και τα παράγωγά τους.

  55. atheofobos said

    Στις 12-15/2/1946 συνήλθε η 2η ολομέλεια της Κ. Ε. του ΚΚΕ, η οποία αποφάσισε την αποχή από τις εκλογές και ταυτόχρονα συζήτησε το ενδεχόμενο μιας ένοπλης αναμέτρησης. Άλλωστε γι΄αυτό και είχαν κρύψει όπλα.

    Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το ποσοστό αποχής κυμαίνεται συνήθως στο 20-30%  Έτσι ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να προσεταιριστούν αυτό το ποσοστό σαν δικό τους και να δείξουν έτσι ότι ο λαός είναι με το μέρος τους.

    Το ποσοστό όμως αποχής ανήλθε στο 50% και σε αυτό εκτός της συνήθους αποχής, ήταν και οι ψηφοφόροι μικρότερων δημοκρατικών κομμάτων όπως του Καφαντάρη του Τσουδερού του Καρτάλη κτλ

    Οπότε η αποχή, συν ότι έτσι σταμπαρίστηκαν όσοι απείχαν με τα γνωστά επακόλουθα, γύρισε μπούμεραγκ   για το ΚΚΕ.

    Μετά δε 6 μήνες στο δημοψήφισμα για την Βασιλεία υπέρ της επανόδου του Γεωργίου ψήφισαν 1.153.150 (68,8%) υπέρ της Αβασίλευτης 190418 (11,4%) Χαρακτηριστικά στην Κρήτη το ποσοστό ήταν 70%, Λευκό δε 332649 19,8%.

  56. Αγγελος said

    (45) Γιατί «εκτός της Κροατίας»; Αυτούς τι τους δικαιολογεί;

    Και να μην πολυενδιαφέρεται κανείς για τις εκάστοτε ευρωεκλογές, ως ένα σημείο το καταλαβαίνω. Αλλά τι να πεις για τους Βρετανούς, που αν θυμάμαι καλά είχαν τρομακτική αποχή στο δημοψήφισμα για το Brexit, για τη σοβαρότερη δηλαδή πολιτική απόφαση της 50ετίας;

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οι εκκαθαρίσεις στους εκλ. καταλόγους γίνονται (εγγραφές, μεταδημοτεύσεις και θάνατοι) ανά τρίμηνο, πλην όμως ειδικά για τους θανάτους αν κάποιος δεν δήλωσε το γεγονός (ο πεθαμενατζής; ο δήμος; το ληξιαρχείο; ), δίχως να φτάσει παραστατικό στο υπ.εσ. πώς να διαγραφεί; .

    Για τους παλιούς παλιούς τεθνεώτες, μπορεί να ξέμειναν αδήλωτοι, κατά τις τότε, μη ηλεκτρονικές, εποχές (ίσως και κατοίκους εξωτερικού όπως ήδη ειπώθηκε) οπότε , πάλι χωρίς παραστατικό πώς να διαγραφούν.

    Σαν να θυμάμαι ότι διάβασα λίγο παλιότερα ότι αποφασίστηκε (και μάλλον έχει γίνει, αλλά δεν το βρίσκω, εκτός αν ήταν μόνο μια πρόταση) να διαγραφούν από τους εκλ.καταλ. οι γεννηθέντες το 1916 και πίσω.

    44,Τεό, Πολύ εύκολα μπορείς να τσεκάρεις ο ίδιος αν κάποιος προ πολλού πεθαμένος έχει διαγραφεί ή όχι, μέσω του «Μάθε πού ψηφίζεις» του ypes.gr, με 4 στοιχεία του : ονοματεπώνυμο , όνομα πατέρα και έτος γέννησης (όπως έκανε ο Αλέξης σχ.35).

  58. Pedis said

    Κι ένα και δύο εκατομμύρια (να τ’ αφήσω;) εγγεγραμμένοι -μακεδονομάχοι, μετανάστες στο Αμέρικα πριν το Immigration Act και δεν ξέρω γω ποιοι άλλοι- να οφείλουν να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους, είναι κομμάτι δύσκολο να ήταν δικαίως εγγεγραμμένοι το 2015 ή το 2012. Επιπλέον, παρατηρήστε ότι η χρονική εξέλιξη των δεδομένων σχετικά με το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων που παρατίθενται στο #37 δεν είναι σε αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα της δημογραφικής εξέλιξης στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. [Υπόψην, για όσους τα χρησιμοποιούν, τα δεδομένα της απογραφής, ειδικά της τελευταίας έτσι όπως -ΔΕΝ- έγινε, είναι για τα σκουπίδια.] Όπως και νάχει, ό,τι και να θέλει να πιστεύει ο καθένας δικαίωμά του, τα συμπεράσματα για τη σημαντικότατη αύξηση της αποχής ισχύουν.

  59. Μπορούμε να κάνουμε το σύστημα στράικ. Με δυο συνεχόμενες αποχές, να διαγράφεσαι από τους εκλογικούς καταλόγους, και για να ψηφίσεις, να πρέπει με κάποιον τρόπο, επιγραμμικό, να επανενεργοποιείσαι στους καταλόγους, με προθεσμία, ας πούμε 48 ώρες, πριν την ημέρα των εκλογών.

  60. Nestanaiοs said

    43. Για ποια Δημοκρατία μιλάς;  Αυτό είναι κρυπτοκρατία και όχι Δημοκρατία.  Ο δημοκράτης δεν κρύβεται πίσω από ένα παραβάν.

    Στο εκλογικό μας τμήμα υπάρχει η λίστα των εγγεγραμμένων.  Μετά τις εκλογές υπάρχει η λίστα αυτών που ψήφισαν και αυτό που ψήφισαν και η λίστα αυτών που δεν ψήφισαν.  Όλα φανερά και δεν χρειαζόμαστε την singular logic να μας πει τα αποτελέσματα.  Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και ξέρουμε τι ψήφισε ο καθένας.  Τότε θα δούμε από που προκύπτουν τα 41%.

  61. michaeltz said

    20. Nestanaios
    «Ο Δεύτερος λόγος είναι η μυστική ψηφοφορία. Θέλω να ψηφίζω φανερά και να μου δίνεται βεβαίωση για το τι ψήφισα και αν στην πορεία αλλάξω γνώμη λόγω εξαπάτησης να μπορώ να αλλάξω την ψήφο μου.»

    Nestanaios πολύ προωθημένο για να γίνει ποτέ αποδεκτό.

    Εγώ να σου πω για κάτι ακόμα πιο προωθημένο που είναι ήδη αποδεκτό; Στις προηγούμενες εκλογές εγώ ψήφισα για 2 κόμματα!!! Και μάλιστα, χωρίς ν’ αλλάξω γνώμη! Και σταύρωσα και βουλευτή σε δύο κόμματα! Πώς κι έγινε αυτό το θαύμα;

    Είναι απλό! Μερικοί από αυτούς που σταύρωσα πέρισυ, φέτος έφτιαξαν, μόνοι τους, χωρίς να με ρωτήσουν, άλλο κόμμα!!!

    Λοιπόν, θυμωμένος, τους υποχρέωσα να το ξανασκεφτούν, γιατί τα τρία χρονάκια περνούν γρήγορα και μετά θα ψάχνουν άλλα κόμματα για να στεγαστούν (και να βιοποριστούν).

    Ας βάλω και μια φατσούλα που γελάει: 🙂

  62. michaeltz said

    60.
    Όλο ιδέες μου δίνεις σήμερα!

    Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και (θα) ξέρουμε τι ψήφισε ο καθένας

    Αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο. Θα ξέραμε σήμερα ποιοι …πολίτες (μη χέσω!) έδωσαν κάλυψη στον βασικό ηθικό αυτουργό για τη δολοφονία στα Τέμπη. Κάτι μέρες πριν, μέσα στη Βουλή, απειλούσε πως θα μηνύσει τους υπαλλήλους της Τρενοσέ ότι δυσφήμιζαν το έργο του τού να έχει καταφέρει να παραδόσει απόλυτα ασφαλή τρένα! Μετά, βέβαια, ακούστηκε να λέει άλλα πράγματα: «Δεν θα πληρώσω εγώ για τις ευθύνες άλλων»! Αντισυναδελφικόν τα μάλα! Άλλους υπουργούς εννοούσε, προφανώς!

  63. Stavroula said

    Δεν απείχαμε και γενικώς δεν απέχουμε από τις εκλογές.
    Υπάρχει ένα συστηματικό ρεύμα υπέρ της αποχής εδώ και χρόνια, αγανακτισμένοι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Όταν συζητάμε δε με πείθουν ότι κάποιος θα πάρει το μήνυμα και θα «στενοχωρηθεί». Και συνομήλικος φίλος μου αριστερός, με παππού πολιτικό πρόσφυγα, δεν έχει ψηφίσει ποτέ του!

    Για τις εκλογές του 1946 θα βοηθούσε η αναφορά σχετικά με:
    Διάσκεψη της Γιάλτας: Η «Συμφωνία των ποσοστών» και ο θρύλος της χαρτοπετσέτας – ertnews.gr

  64. ΓΤ said

    ΚΕΠ Κυψέλης

    αποχή διαρκείας από τις διαδικασίες έκδοσης ΑΜΚΑ

  65. sarant said

    64 Γιατί;

    57 Αρα, δεν δηλώνονται όλοι οι θάνατοι;

  66. ΓιώργοςΜ said

    57 Πώς γίνεται αυτό, να μη δηλώσει κάποιος από αυτούς τον θάνατο; Το ληξιαρχείο εκδίδει πράξη αμέσως και (οφείλει να) ειδοποιεί το υπεσ, σωστά; Ο πεθαμενατζής αν το αμελήσει παίζει το μαγαζί του, ο δήμος στην περίπτωση αυτή είναι το ληξιαρχείο… Είχα μείνει με την εντύπωση πως πέραση η εποχή «σαλιώνω το μολύβι και γράφω στο κιτάπι». Επιπλέον, η ΑΑΔΕ ενημερώνεται επίσης, από τους κληρονόμους (όταν υπάρχουν), τα ασφαλιστικά ταμεία, μύλος! Αν θέλει να διασταυρώσει κανείς, μπορεί (λέω εγώ).

  67. Χαρούλα said

    #59 Stazybο Hοrn, δενκακό!!!

    Επειδή σοβαροί σχολιαστές υποστηρίζουν και τις δυό απόψεις, τι να σκεφτώ. Ξέρετε μήπως ποιός είναι αρμόδιος για τις διαγραφές τους εκλ.καταλόγους; Το Υπουργείο ή οι Δήμοι. Γιατί αν είναι έργο των Δήμων, φυσικό να έχουμε διαφορές. Άλλοτε εσκεμμένες, άλλοτε αδιαφορίας. Αλλά αν γίνονται πανελληνίως από το ΥΠ.ΕΣ. δεν καταλαβαίνω….
     

  68. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω …

    Πως είναι δυνατόν κάποιος να κρίνει την αποχή όταν έχει ήδη αποφασίσει πως είναι απορριπτέα, είτε γιατί το είπε ο Μητσοτάκης, ο Κασελάκις , ο Ανδρουλάκης κ.λ.π και θεωρεί πως έχει άλλοθι ! Η πιστεύοντας πως το 1/ 4-5 μύρια επηρεάζει το αποτέλεσμα και δεν θέλει να αποφασίζουν οι άλλοι γι αυτον. Φοβερά επιχειρήματα από αξιόλογους ανθρώπους, «πρεζάνια» της κάλπης, Το αποτέλεσμα είναι πως εκτός των κομματικών μελών που είναι «επαγγελματίες της πολιτικής, ΑΡΑ ΔΕΝ ΣΚΈΠΤΟΝΤΑΙ ΟΎΤΕ ΚΡΙΝΟΥΝ, αυτοί οι μη κατασταλαγμένοι που κρίνουν κάθε φορά το αποτέλεσμα, αντί να κάνουν αποχή ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!!!!!!

    Ετσι παίρνει 10% ο Βελόπουλος, η Λατινοπούλου, άλλοτε ο Λεβέντης κ.λ.π.

  69. ΠΟΔΟΣΦΑΡΙΚΑ (και άλλα)

    Είχα ένα φίλο , στην Αθήνα,που μόλις τελείωσε το τότε γυμνάσιο του πήρε ο πατέρας του ένα ταξι και μια άδεια οδήγησης αγορασμένη στην Πάτρα. Ο φίλος δούλευε το ταξί κάνα 6ωρο ημερησίως και όποτε έκρινε πως η άδεια είχε υπερτιμηθεί, το πούλαγε κι έκανε διακοπές μέχει να πέσει η τιμή, οπότε το ξανααγόραζε. Αυτό έγινε καμιά 10 φορές στα 20 χρονια οπότε ματσωμένος, δεν δούλευε πια

    Ο Μελισσανίδης πούλησε την ΑΕΚ μόνο τρεις φορές στην καριέρα και φυσικά την αγόραζε με ψίχουλα. Στην ελληνική παράνοια θεωρείται «»μεγάλος»» γιατί έφιαξε με χρήματα άλλων ένα γήπεδο που δύσκολα θα ξαναπάρει άδεια για διεθνή αγώνα , με χιλιάδες ελλείψεις γιατί το ήθελε εκεί κιόχι στους Θρακομακεδόνες που έλεγε ο Ντέμης. Φυσικά αφού έχει γιο θα μπορούσε λόγω «αισθημάτων» να προωθήσει τον γιο του,αλλά αυτά είναι για άλλων ειδών ανθρώπους. Μόλις έχασε τον έλεγχο της ΕΠΟ και της διατησίας πούλησε.

  70. sarant said

    69 Λες δηλαδή ότι τα ευρωπαϊκά ματς της ΑΕΚ θα γίνουν αλλού;

  71. Spiridione said

    Στη γέννηση πλέον γίνεται αυτόματα από το ληξιαρχείο η δήλωση στον δήμο και η δημιουργία μερίδας, ΑΜΚΑ κτλ. Στον θάνατο, μετά τη δήλωση στο ληξιαρχείο (που πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών) γίνεται αυτόματα πλέον νομίζω ενημέρωση της εφορίας και διαγραφής από το μητρώο, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ισχύει το ίδιο και για το δημοτολόγιο, δηλ. πρέπει να γίνει χωριστή δήλωση στον δήμο για διαγραφή από τα δημοτολόγια.

    67. Οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται από το ΥΠΕΣ βάσει των δημοτολογίων των Δήμων.

    Στον πρόσφατο νόμο για την επιστολική ψήφο (5083/2024) υπάρχει και το εξής:

    Άρθρο 29
    Εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων

    1. Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τίθενται σε ειδική κατηγορία προς διαγραφή την 31η.10.2024, αν, σωρευτικώς:
      α) Έχουν γεννηθεί πριν από την 1η.1.1944.
      β) Δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022 που έχουν υποβληθεί έως την 31η.12.2023.
      γ) Δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο εν ισχύ.
      δ) Δεν λαμβάνουν σύνταξη.
    2. Από την 1η.7.2024 και έως την 31η.10.2024, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στην εφαρμογή «Μάθε που Ψηφίζεις», τίθεται ειδική ένδειξη αν ο ψηφοφόρος εμπίπτει στην περίπτωση της παρ. 1. Αντίστοιχη ένδειξη τίθεται και στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».
    3. Οι διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό μεριμνούν για την προσήκουσα ενημέρωση για τις διατάξεις του παρόντος των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στα όρια της ευθύνης τους.
    4. Με την επιφύλαξη της παρ. 5, τα πρόσωπα της παρ. 1 διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους την 1η.11.2024.
    5. Εκλογέας, ο οποίος εμπίπτει στην κατηγορία της παρ. 1 μπορεί, είτε με αίτησή του έως την 31η.10.2024 σε Κ.Ε.Π. ή στον οικείο δήμο ή στην οικεία προξενική αρχή με τη χρήση των εφαρμογών «my kep live» και «myconsul live», να ζητήσει τη μη διαγραφή του από τους εκλογικούς καταλόγους.
    6. Οι παρ. 4 έως 8 του άρθρου 8 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), περί γενικών όρων εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και παραλειφθέντων εκλογέων, εφαρμόζονται αναλόγως.
  72. Μαρία said

    67 https://www.cityofathens.gr/service/diagrafiprin20/

    Ξέρω άνθρωπο πεθαμένο εδώ και χρόνια, γεννημένο το 1915, που ο δήμος Αθηναίων δεν τον έχει διαγράψει. Εμφανίζεται κανονικά στο μάθε πού ψηφίζεις. Κι αυτό, επειδή ο θάνατος δηλώθηκε στο ληξιαρχείο του δήμου όπου θάφτηκε σύμφωνα με το νόμο που ισχύει. Πριν απο χρόνια κάτι είχε γραφτεί για την ηλεκτρονική διασύνδεση των ληξιαρχείων αλλά φαίνεται οτι δεν έγινε τίποτα.

  73. Spiridione said

    72.

    Αν τα απαραίτητα δικαιολογητικά υπάρχουν στα επίσημα αρχεία του δήμου, η διαδικασία διενεργείται αυτεπαγγέλτως. Αν δεν βρίσκονται στον Δήμο, τότε μόνο απαιτείται αίτηση του ενδιαφερόμενου.

    https://mitos.gov.gr/index.php/%CE%94%CE%94:%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE_%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89_%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85_(%CE%B1%CF%80%CF%8C_%CF%84%CE%B1_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1)

  74. Μαρία said

    71 Τώρα σε είδα.

    Φίλος μου μόνιμος κάτοικος εξωτερικού για τον οποίο δεν ισχύουν τα 1α και γ αλλά που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να γραφτεί το Μάιο στους καταλόγους εξωτερικού, πήρε το αεροπλάνο και ψήφισε εδώ.

  75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    65β, Για παλιότερους θανάτους, προ ψηφιακής εποχής, έκανα αυτή την υπόθεση. Προσπαθώ να καταλάβω κι εγώ πώς μπορεί να γίνεται η παράληψη απάλειψης από τους καταλόγους που λέει ο Τεό ότι διαπιστώθηκε. Και πόσοι μπορεί να είναι αυτοί που το ληξιαρχείο να μην έστειλε (παλιότερα εννοώ-τώρα καταχωρούνται/κοινοποιούνται ηλεκτρονικά-φαντάζομαι) στο προϊστάμενό του Υπ.εσ την σχετική πράξη; Πάντως στου χωριού τον κατάλογο, που ξέρουμε τους ανθρώπους, δεν είχε πια γραμμένους υπεραιωνόβιους και οι πιο πρόσφατοι θάνατοι (μέχρι οι προ τριμήνου), είχαν απαλειφθεί.

    Φλασιά: Έχω εκλογικό κατάλογο του 2019, απ΄όπου τσέκαρα τώρα (στο ypes.gr) την πιο παλιά, γεννημένη, του 1917, που πέθανε πέρυσι και πράγματι δεν υπάρχει. Ξαξέλφη του πατέρα μου, για την οποία έλεγε ότι ήταν λίγο μικρότερη, του ΄20 ή του ΄21 αλλά μετά την Κατοχή που κάηκαν τα σπίτια τους και τα χαρτιά τους την έγραψαν μεγαλύτερη, για γρηγορότερα στη σύνταξη. Έτσι κι αλλιώς όμως υπεραιωνόβια.
    Τσέκαρα άλλες δυο περιπτώσεις που στο μεταξύ πέθαναν και επίσης τώρα δεν εμφανίζονται.

  76. Μαρία said

    73 Η περίπτωσή μου είναι στο τότε μόνον 🙂

  77. Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν τους δημότες όλβων των δήμων που έχουν την νόμιμη ηλικία (όπως ορίζεται κάθε φορά).
    Όταν κάποιος πεθάνει είναι υποχρεωμένοι οι πλησιέστεροι συγγενείς του να πάνε να το δηλώσουν, παραδίδοντας και την ταυτότητά του. Για διευκόλυνση, συνήθως πάει ο πεθαμενατζής, δεν σε φτάνουν όλα τ’ άλλα πούχεις να τρέξεις, νάχεις κι αυτό. Για το ΑΦΜ πρέπει να πάει κάποιος στην εφορία, άλλη ιστορία εκεί.
    Άρα, οι δήμοι ξέρουν ποιοι έχουν πεθάνει. Για όλους; Όχι για όλους. Για τους κατοίκους εξωτερικού δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Γιατί ούτε το γραφείο τελετών στο τάδε μέρος θα ενημερώσει την πρεσβεία, ούτε κι οι συγγενείς θα τρέξουν. Ίσως αν θέλουν να τακτοποιήσουν τα κληρονομικά, μπορεί όμως και όχι (φτάνει το πιστοποιητικό στο προξενείο). Οπότε;
    Προσπάθησαν να το ψάξω για έναν θείο μου με το «μάθε που ψηφίζεις» που λέει η Έφη, αλλά κόλλησα στο έτος γέννησης. Έβαλα, κάνα δυο που υπέθεσα, δεν τον βρήκε, αλλά δεν ξέρω. Για τα ξαδέρφια μου πάντως, που γεννήθηκαν και ζουν στην Αυστραλία, αλλά έχουν κάνει εγγραφή στο εδώ δημοτολόγιο (αλλά δεν πρόκειται να ψηφίσουν ποτέ), τα εμφανίζει κανονικά.

  78. sarant said

    71 Λογικό αυτό με την εκκαθάριση. Πρόσεξα πάντως ‘ενα «εν ισχύ», λες κι αν βάζανε «σε ισχύ» θα τους έπεφτε η μύτη.

  79. Αλφα_Χι said

    https://www.avgi.gr/politiki/488223_i-aygi-ehei-empneysei-kosmo-en-meso-megalon-agonon-eho-pliri-syneidisi-tis-eythynis Σ. Κ.: «Όταν πήγα στο σπίτι του Μπελογιάννη είχα πραγματικά συγκινηθεί όταν είχα δει να κρατάει την ΑΥΓΗ σε μία φωτογραφία του«.

    (Το είχατε σχολιάσει αλλά δεν έβρισκα σε ποιο άρθρο).

    https://imgur.com/a/y7b8hHF

  80. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα.
    Υπό μίαν έννοια λοιπόν “ΑΠΟΧΗ=άπω- Χί”:‘Της αποχής η απόχη/ σημαίνει εις-Άλλον(και ‘ισάλων’) ‘Όχι’- Κι ο απέχων παρασάγγας/ συμφύρειι ως τζάμπα μάγκας//‘Γνώθι σαυτόν’ και ‘ως εαυτόν/ αγάπα τον πλησίον’- γλύφοντας μάρμαρο ψυχρόν/ ως φιλαυτίας μνημείον
    Περαιταίρω, βλαβεροτέρα της εκλογικής (μα και λαβ στόρι απαισίως ατελέσφορο) είναι σαφώς η ερωτική, η εγκεφαλική και η βιοτική αποχή μας :
    “Ιστορία αγάπης”– Χλόη Κουτσουμπέλη
    Τον συνάντησε στο δάσος./ Γυμνός ήταν, κυνηγός./ Κυνηγούσε λέξεις./ Τις αιχμαλώτιζε με απόχη,/ τις βαλσάμωνε δικές του./ Δεν του μιλούσε./ Καθόταν δίπλα του αθόρυβα./ Φορούσε μενεξεδένια κι άσπρα/ φορέματα και κρινολίνα/ από άχνη και κανέλα./ Αυτός την κοίταζε κρυφά,/ ενώ συγχρόνως κυνηγούσε/ τη λέξη «απέχω» ή τη λέξη «νοσταλγώ»./ Αυτή είχε μικρούς καθρέφτες νάρκισσους/ πάνω της κεντημένους,/ παγίδευαν το βλέμμα προς τα έξω/ ή ίσως δεν τολμούσε να κοιτάξει/ την άλλη γυναίκα/ που δίπλα της πνιγόταν σε πηγάδι./ Ύστερα αγαπήθηκαν./ Ο κυνηγός αγάπησε τη λέξη «αγάπη»/ κι αυτή τον κυνηγό μες στους καθρέφτες της.( “Η Λίμνη, ο Κήπος και η Απώλεια” 2006)
    ‘Θα σου πω στα γρήγορα, πράγμα δυσκολοκάμωτο, / για κάθε πρωτάτο πλανερό και ατσαλάκωτο.
    Το ΕΑΜ, τη Βάρκιζα, τα μαζεμένα «Yes», / το κόμμα και την αποχή από τις εκλογές’.
    https://www.youtube.com/watch?v=dhFxvzmowbA “Ο μπάρμπα – Γιάννης κι η απολησμονιά” – 2008/ Active Member
    Άει στο καλό, με τον καημό τον παλιό μου/ τον κρυφό μου, δε θα τον κάνω πληγή,/ απλά μπροστά σου θα με βλέπεις σε καμμένη γη/ Ήμουν εκεί απ’την αρχή, την επιτέλους αρχή/ και είδα πως φτιάχνεται σκαρί από το μηδέν σε μια εποχή/ που αποχή κι απραξία συνθέτουν μόνο κανόνα/ που ‘σπασε τότε ένας τρελός κι ονόμασε Βαβυλώνα
    https://www.youtube.com/watch?v=e6IqErvPCJ4 “Καμένη γη” – 2002/ Βαβυλώνα & Active Member
    (μετά το 6:05) Θα κάνουμε αποχή/ Να τελειώσει ο πόλεμος/ Να δούμε χαρά στα σκέλια μας/ Ό,τι μού’ρθε στο κεφάλι, το είπα/ Απαγορεύονται αυστηρά/ Πρώτον:/Το κύπτειν/ Το πίπτειν/ Το λείχειν πεών
    https://www.youtube.com/watch?v=1hFeqWYU4rQ “Έναρξη “– Λυσιστράτη-1986 / Λάκης Λαζόπουλος & Θίασος (Στίχοι/Μουσική: Λίνα Νικολακοπούλου/ Σταμάτης Κραουνάκης)
    Μ’ άφησες μόνο μες τη νύχτα/ Μ’ άφησες μόνο στη βροχή/ Θα κάνω απεργία πείνας/ Και στο σχολείο αποχή[…]
    Μ’ άφησες πίσω σα συντρίμμι/ Σα μπάζο της οικοδομής/ Σα κοπριά στο γκαλντερίμι/Σα γλάρο της χωματερής
    https://www.youtube.com/watch?v=AaXO04A9slw “Porque Τασία”-2013/ Anorimoi
    Η απουσία σου βροχή/ περνάει στα κόκαλα μου- και της ψυχής σου η αποχή/ τραντάζει την καρδιά μου
    https://www.youtube.com/watch?v=JgSmkcigz0M “Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” – 200/ Νίκος Μακρόπουλος (Στίχοι/Μουσική: Σπύρος Γιατράς /Αλέκος Χρυσοβέργης)
    Τόσο καιρό περίμενα να βρω μία γυναίκα/ απ’ την πολλή την αποχή, μου είχε γίνει στέκα.
    Μα κάποτε η τύχη μου, μου γέλασε λιγάκι/ εδέησε ο Κύριος να βγω ραντεβουδάκι.
    https://www.youtube.com/watch?v=WaM8U0p6Z_Y “Στο πρώτο ραντεβού” – 2008 / Anorimoi
    Διπλές φιγούρες κουμπωμένες σκιές που τρέμουν τις σκιές/ φωνές υγρές και βραχνιασμένες με σπάνιες συναναστροφές
    μικρές φευγάτες αποδράσεις αγνοημένοι ναυαγοί/ κρατούν καλά τις αποστάσεις σε μια αυτοσχέδια αποχή.

    https://www.youtube.com/watch?v=LlupOop2qK4 “Κορίτσια στα αζήτητα” – 2008/ Βασίλης Παπακωνσταντίνου (Στίχοι/Μουσική: Σταμάτης Μεσημέρης)
    Σε όλα σου τα λάθη δηλώνεις αποχή,/ στα καίρια σημεία δε δίνεις προσοχή.
    Για τις κακές σου πράξεις βρίσκεις δικαιολογίες,/ χάρτινους χτίζεις πύργους με αερολογίες.
    https://www.youtube.com/watch?v=EyVePpRRKP4 “Δεν ακούω”– 2010 / Κατερίνα Στανίση (Στίχοι/Μουσική: Σπύρος Γιατράς/Αλέκος Χρυσοβέργης)
    Τ’ είναι η συνέπεια, η πίστη, η θρησκεία/ Τ’ είναι η εγκράτεια και τι η αποχή
    Έχεις απ’ τη φύση σου ροπή στην αλητεία/ Ζεις και περιφέρεσαι μέσ’ την ανατροπή

    https://www.youtube.com/watch?v=FICkTfXF_U8 “Ανανανα” – 1996 / Απόστολος Μπουλασίκης
    εγκεφαλική αποχή/ συνεπάγεται την ασταθή συνοχή/ και όλοι γύρω μου φαίνονται αμέτοχοι/σα να βρίσκομαι σε διαφορετική εποχή/ υπό την ανοχή […]Χημείες/ Χημείες//Και καθώς θα βλέπω τα δόντια μου να πέφτουνε στο πάτωμα/ το δέρμα μου να λιώνει/ ίσως καταφέρω κι εγώ να γίνω στο τέλος/ ένας ζωντανός νεκρός
    https://www.youtube.com/watch?v=JylfqgFu7-s “Χημείες”- ΔΠΘ ( άλμπουμ: Ξύλινα Ποιήματα- 2003)
    Από την άκρη του νου/ Ως το φως του ουρανού- τόσοι αιώνες
    Από την πρώτη ενοχή/ μέχρι την αποχή- δυο Χειμώνες

    https://www.youtube.com/watch?v=_i4WWXX5KBQ “Το σύμπαν του μυαλού σου”– 2005/ Ζακ Στεφάνου
    Ακούω η γη βογγά./ Θάλασσα, βρωμιά, πειράματα, ναρκωτικά, σκουπίδια πιο πολλά./ Ακούω η γη βογγά/Στα ζωα αφανισμός, στον άνθρωπο θάνατος./ Φτάνει άλλο πια, ακούω η γη βογγά./ Όταν μια μέρα θα πληρώσεις το κόστος αυτής της μεγάλης καταστροφής,/ τότε δε θα `χεις καιρό να σκεφτείς να νιώσεις να μάθεις, να ονειρευτείς./ Δε θα υπάρχει τίποτα. Δε θα υπάρχει γη, ζωή./ Δε θα υπάρχει τίποτα. Μονάχα μια σιγή: η νεκρική σιγή.
    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=DbTer97yaFU “Αποχή ζωής” – 1998/ ΑΛΤ TC
    Όσο Spiro τόσο Spero,/ αχ Ευρώπη πια σε ξέρω,- ζω στο ΝΑΙ κι ας λέγω ΌΧΙ,/ σαν ψαράκι στην απόχη.
    https://www.youtube.com/watch?v=IjO-KFnAiJk “Αμάν αμάν”- 2018/ Αγάθωνας Ιακωβίδης (Στίχοι/Μουσική: Μπάμπης Χαλκίδης)

  81. Spiridione said

    77. Η δήλωση που λέμε ότι πάει ο πεθαμενατζής είναι στο ληξιαρχείο. Η διαγραφή από το δημοτολόγιο είναι άλλο πράγμα. Παλιότερα χρειαζόταν ξεχωριστή αίτηση, τώρα μόνο αν είναι διαφορετικό το ληξιαρχείο και το δημοτολόγιο. Για την εφορία είπα και παραπάνω, τώρα πλέον η διαγραφή γίνεται αυτόματα.

    https://www.aade.gr/exypiretisi-enimerosi/hristikoi-odigoi/hristikos-odigos-taktopoiisis-forologikon-ypohreoseon-poy-prokyptoyn-apo-tin-apoleia-0

    Για τους κατοίκους εξωτερικού και για τους κατοίκους εσωτερικού που πέθαναν εκτός Ελλάδας, τα πράγματα είναι πράγματι μπερδεμένα. Η δήλωση θανάτου γίνεται στο Προξενείο και μετά στο Ειδικό Ληξιαρχείο. Πράγματι, αν οι συγγενείς δεν έχουν λόγο, δεν κάθονται να το δηλώσουν.

    Εγώ πρόσφατα έχω αντιμετωπίσει την εξής περίπτωση: Κάποιος Έλληνας, κάτοικος Ελλάδας, πεθαίνει στο εξωτερικό, σε ταξίδι. Τον θάνατο του πρέπει να τον δηλώσει στο Προξενείο ένας πλησιέστερος συγγενής, αλλά αυτός ο πλησιέστερος συγγενής (κάποιος ανιψιός) δεν πάει, γιατί ξέρει ότι υπάρχει διαθήκη που αφήνει άλλον κληρονόμο τρίτο, εξωτικό. Αυτός όμως ο εξωτικός δεν μπορεί να πάει στο Προξενείο να δηλώσει τον θάνατο γιατί δεν είναι πλησιέστερος συγγενής, αλλά δεν μπορεί ούτε να καταθέσει για δημοσίευση τη διαθήκη, γιατί το Ειρηνοδικείο τού ζητά ληξιαρχική πράξη θανάτου!

  82. 81 🙂

    Μέχρι να τα γράψω, έπεσε κι ένα τηλεφώνημα, τα αναλύσατε ήδη… Και με το παραπάνω (εγώ με βάση της εμπειρία μου έγραφα – κι αυτή από το 2016).

  83. sarant said

    79 Στο Τουίτερ -και στο αυριανό με τα μεζεδάκια

    81 Και πώς θα λυθεί το αδιέξοδο;

  84. Costas X said

    Καλησπέρα, παρότι ψήφιζα στις προηγούμενες εκλογές, αυτή τη φορά απείχα, όχι μόνο επειδή κανείς δεν με εξέφραζε, αλλά και επειδή όλοι αναλώθηκαν σε στείρες αντιπαραθέσεις, χωρίς να αναφέρονται σοβαρά και εμπεριστατωμένα στα ευρωπαϊκά προβλήματα.

    11. «Μπόχα» η απόχη και στην Κέρκυρα.

    13. «και τη μπόχα πώς την λένε;» : Μάλλον επίσης «μπόχα» σήμερα, παλιότερα όμως… «σπούτσα»! 🙂

  85. sarant said

    84 Ιταλικό βεβαίως

  86. Theo said

    Ο συγγενής μου του #44 πέρυσι κληρονόμησε τον άτεκνο αδελφό του παππού του. Όταν πήγε να παραλάβει το σώμα του από μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν του το έδιναν, ρωτώντας πώς και δεν υπάρχει πλησιέστερος συγγενής και αμφισβητώντας όσα φαίνονταν στα έγγραφα. Αναγκάστηκε να καλέσει την αστυνομία για να μπορέσει να τον κηδέψει.

    Με τέτοιες συμπεριφορές κάποιων «αρμοδίων» δεν με ξενίζει το ότι τόσοι μακαρίτες δεν έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους. Κι ο συγγενής μου θα ξεμπέρδευε πολύ δύσκολα αν δεν ήταν δικηγόρος. Με τους απλούς πολίτες που πρέπει να δηλώσουν τον θάνατο κάποιου δικού τους τι γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις;

  87. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @55. Μάλιστα δέ, τῆς ἐν λόγῳ Ὁλομελείας εἶχε προηγηθῇ ἐπίσκεψι ὑψηλοβάθμων στελεχῶν στήν Μόσχα (σίγουρα ὁ Παρτσαλίδης- τούς ἄλλους δέν τούς θυμᾶμαι τώρα) οἱ ὁποῖοι ζήτησαν ὁδηγίες ἀπό τούς ἁρμοδίους Σοβιετικούς καί ἔλαβαν συμβουλές γιά συμμετοχή στίς ἐκλογές.

    Μυστήριο μέγα ἡ ἐπιμονή τοῦ Ζαχαριάδη στήν ἀποχή, τήν ὁποία ἐπένδυσε μέ τό κύρος ἀπόφασης Ὁλομελείας..

  88. ofakiris said


    Βλέπω τα παραλειπόμενα της συνόδου των μαφιόζων (για κλάματα) της G7 ή G8.Θυμίζει σάτιρα των Monty Python. Ένας φουκαράς γεράκος με άνοια αλλά και πυρηνικά, ένας πλούσιος Ινδός που νομίζει ότι είναι Άγγλος ευγενής, χωρίς καν θέση στη Βουλή, Δυο λιμοκοντόροι που το παίζουν Ναπολέοντες και ο ένας πάει ήδη για φούντο, η Γερμανική πατερίτσα των ΗΠΑ που κάνει κάθε βρομοδουλειά και όμως δεν εισπράτει πια, δυο κυρίες με μικρό κάπα που ξέρουν στην πράξη ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Α΄ και ο ήρωας Γιαπωνέζος που έφαγε σούσι Φουκουσίμα και επέζησε. Τι τους ενώνει και τους δονεί; Της αρπαχτής η φωνή.Στο όνομα των “αξιών” και του “πολιτισμού” της δύσης.10 νεκροί την ώρα στην Παλαιστίνη και 100 στην Ουκρανία. Και αυτοί συζήτησαν το πως θα συνεχιστούν οι σφαγές με τα λεφτά των Ρώσων. Τζάμπα μάγκες.Οι αξίες της δεξιάς σε όλο τους το μεγαλείο.Δεν ξέρω αν θα είναι πολύ καλύτερος ο πολυπολικός κόσμος που έρχεται.Βλέπω όμως τι έχουμε τώρα και ανακατεύομαι.

    Καλό βράδυ!

  89. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @63. Οἱ διακανονισμοί τῆς Γιάλτας, Σταυρούλα (τίς ἴδιες μέρες, παρακαλῶ, πού ὑπογράφονταν καί ἡ Βάρκιζα!!! 🙂 ) μέ ἤ χωρίς χαρτοπετσέτα, ἔλεγαν πολλά, ἀλλά μόνο σ’ αὐτούς πού ἤθελαν νά καταλάβουν. Καί ὁ Ζαχαριάδης φαίνεται ὅτι ΔΕΝ περιλαμβάνονταν σ’ αὐτήν τήν κατηγορία..

  90. freierdenker said

    Ένας βασικός λόγος που δεν ψήφισα ήταν ότι έχω πολύ καιρό να ψηφίσω, από συνήθεια δηλαδή. Αυτός νομίζω είναι και ένας βασικός λόγος που κάποιοι άλλοι ψήφισαν, ή που ψήφισαν αυτό που ψήφισαν. Έχει φυσικά και τα καλά της η δύναμη της αδράνειας, ευνοεί την σταθερότητα και σε προσωπικό επίπεδο και στην κοινωνία.

    Αν ήταν τώρα να εκλογικεύσω την αποχή μου, θα έλεγα ότι στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, που είναι ένα πολύ καλό πολίτευμα, ψηφίζουμε σημαίνει επιλέγουμε κάποιους να μας διοικήσουν εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου, ακολουθώντας κάποιους κανόνες. Αν αυτό το πλαίσιο διαλυθεί, που στην Ελλάδα δεν ήταν και ποτέ πολύ ισχυρό, αν οι κανόνες εξαερωθούν, τότε ψηφίζω σημαίνει λέω σε κάποιους να κάνουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι.

    Και δεν είναι δουλειά των ψηφοφόρων να γραδάρουν υποψήφιους, που στο κάτω κάτω μόνο από την τηλεόραση τους ξέρουμε, και να αποφασίσουν ποιος από όλους θα αυθαιρετήσει με τον λιγότερο βλαπτικό για μας τρόπο.

  91. sarant said

    88 Καταλυτικός!

  92. Ιωάννης-Ανδρέας Γ. Βλάχος said

    Νομίζω πως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση δεν είναι εκείνη των όσων απέσχον αλλά των όσων παρά τρίχα να το πράξουν και την ύστατη ώρα, ακόμα και πίσω από το παραβάν, τελικά ψήφισαν, και λίγες ώρες έπειτα το μετάνιωσαν.

  93. ΓιώργοςΜ said

    Ελευθερόπυργος Γερμανίας, του ανταποκριτού μας.

    Κεναί αι λεωφόροι, αι ρούγαι, τα σοκάκϊα της πόλεως. Άπας ο πληθυσμός της ευρίσκεται έμπροσθεν τηλεοπτικών δεκτών εις καφφενεία, ζυθοπωλεία, ακόμη και εις τα ενδότερα του Μέλανος Δρυμού, αλαλάζων εις τας κρισίμους φάσεις, έτι δε περαιτέρω κατά την επιτυχίαν των δύο έως τώρα τερμάτων της ομάδας των, ενωνόμενοι και δονούμενοι εκ της φωνής του κείνων Διοακογιάννου.

    Αι ημέτεραι (Σκωτικαί) δυνάμεις, αμύνονται εις μάτην του πατρίου εδάφους, ρουφηχθέντων των δύο τεμαχίων εντός εικοσαλέπτου.

    Ο αγών συνεχίζεται…

  94. Costas X said

    85. Βενετσιάνικο για την ακρίβεια το «spuzza», στην κοινή ιταλική είναι «puzza». Το «σπούτσες» το έλεγε η προγιαγιά μου και μεταφορικά για τις βρ(ω/ο)μιές, τα ένοχα μυστικά, τα σκάνδαλα, π.χ. «εβγήκανε οι σπούτσες στη φόρα».

  95. sarant said

    94 Kαι η πλάκα είναι πως στα γερμανικά putzen είναι το «καθαρίζω».

  96. ΓΤ said

    Ξευτέλιζα τον Μπαζόγαυρο:

    0-2, 3-2 ☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘

  97. 93 Το απόγευμα σχολίαζα με τη γυναίκα μου την εμπειρία από το 2012 στο Μόναχο. Ήταν και στα ημιτελικά. Τότε καταλάβαμε πόσοι Άραβες υπήρχαν στη πόλη (ήταν οι μόνοι που κυκλοφορούσαν εκτός από μας τους δυο -σε ομάδες με 5-6 γυναίκες κι έναν άνδρα).

  98. ΓΤ said

    Ξευτέλισα το Βοθρολίμανο και την παράγκα Λιόλιου

    ☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘

  99. Μαρία said

    Πέθανε η Μαρίνα Καραγάτση.

  100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @99. ..πού ΔΕΝ ἦταν «ἡ Μαρίνα τῶν βράχων»..

  101. sarant said

    99-100 Ήταν όμως η Μαρίνα πράσινό μου αστέρι

  102. Nestanaiοs said

    90.   Η Δημοκρατία είναι μόνον αντιπροσωπευτική.  Ο λαός εκλέγει έναν μεγάλο δήμο για να έχουμε την Δημοκρατία.  Ο μεγάλος δήμος προέρχεται από 2, 3, 4 μορφωμένους ανθρώπους από κάθε εκλογικό τμήμα και όλοι μαζί ανέρχονται περίπου στις 70.000 άνευ μισθού και όχι 300 στα 10.000.000.  Ο μεγάλος δήμος αντικαταστά τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της δημοκρατίας και το ίδιο το σύνταγμα για να γίνει το σύνταγμα άτυπο.

    Ο μεγάλος Δήμος ιδρύει όλα τα όργανα για την υποστήριξη του πολιτεύματος.

    Μόνον ο μεγάλος Δήμος ανανεώνεται σιγά σιγά και όποτε κάθε εκλογικό τμήμα έχει εκλογές.  Εδώ δεν πέφτουν κυβερνήσεις για να αναδυθούν άλλες.  Αυτό γινόταν κάποτε στο Σικάγο και όχι μόνον.

    Ο μεγάλος Δήμος καταργεί τα υπουργεία και ιδρύει Βουλευτήρια.

    Το νομοθετικό, αυτό της εργασίας, της καθαριότητας,  του τουρισμού  της δικαιοσύνης και πολλά άλλα.  Μικρές βουλές είναι και δεν πληρώνονται.  Τους ευχαριστεί αυτό που κάνουν και το κάνουν μέσα από το σπίτι τους διαδικτυακά.

  103. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @101. Χμμμ! Θά τό ψάξω.. (Ὁ μπαμπάς εἶχε βαρύ χέρι.. 🙂 )

  104. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Εγώ δεν απείχα, τώρα τι κατάφερα ένας Θεός ξέρει.

    Μήπως ξέρει κάποιος που μπορώ να βάλω ένα μεγάλο βίντεο (σχεδόν 12GB) και να το βλέπει όποιος θέλει από εκεί;
    Σε κάποια ιστοσελίδα εννοώ.

  105. DaPonte said

    Κατ’ αναλογία προς το παλιό γηπεδικό σύνθημα της Λεωφόρου :

    » Ο Δεληκάρης ζήτησε μια σοκολάτα MELO κι ο Γουλανδρής του έδωσε την π@@τ@@ του Ντεμέλο »

    σκάρωσα αυτό για τον αποψινό 5ο τελικό στο ΟΑΚΑ:

    «Ο γαύρος τους εγύρεψε μια πάστα από του Sluka(see video)***
    κι ο βάζελος τους κέρασε «παστέλι» με τον Σλούκα !

  106. Νικολιέρι Μαουνιέρι said

    Έτρωγα σε ένα ωραίο ταβερνάκι στον Ταύρο και βαρέθηκα να οδηγήσω 12χλμ για να ψηφίσω 😎

  107. DaPonte said

    94 και συναφή: και «spazzacamino» στα ιταλικά είναι ο καπνοδοχοκαθαριστής

  108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Γιατί δεν πήγατε να  ψηφίσετε, όσοι δεν ψηφίσατε;»

    Το καίριο ερώτημα δεν είναι αυτό, αλλά εκ του αποτελέσματος, γιατί πήγατε να ψηφίσετε όσοι πήγατε;

    3 – Κουνελόγατε, επειδή ο γιος σου είναι γατόνι, έχει ψιλιαστεί το εκλογικό παραμύθι γι’αυτό απέχει. Μίλησε του για το Α.ΣΕ.ΔΗ και είναι βέβαιο πως στις επόμενες εκλογές θα συμμετέχει.😊

    25 – Χαρούλα, σε μια δημοκρατία, το ιερό καθήκον των πολιτών, είναι η συμμετοχή στα κοινά κι όχι η εκλογή προβαλλόμενων και απολύτως χειραγωγημένων από το κομματικπολιτικό σύστημα αντιπροσώπων, και δική τους αδρανοποίηση, κάτι που βολεύει αφάνταστα την ελίτ.

    Είναι η αποχή των πολιτών από τα κοινά που δημιουργεί το εμφανές δημοκρατικό έλλειμμα της κοινωνίας, κι αυτή η συμπεριφορά είναι κατά κύριο λόγο που αντικατοπτρίζεται και στην αποχή από τις εκλογές, δηλαδή δεν γίνεται (πλήν ελαχίστων) συνειδητά. Ακριβώς το ίδιο γίνεται και με όσους ψηφίζουν, πλην ελαχίστων, το κριτήριο τους, είναι επιεικώς γελοίο, εξ ου και η εκλογή στην συντριπτική πλειονότητα γελοίων αντιπροσώπων, όπως πχ ο Αυτιάς που βγήκε πρώτος στη ΝΔ, η Γαλάτω, η Λατινοπουλου κλπ, για να μη πιάσω τα «αριστερά» σούργελα.

    Πρώτα είναι συνειδητός πολίτης κάποιος και μετά ως φυσική συνέπεια δημοκράτης. Η κοινωνία δημιουργεί την δημοκρατία και πότε το αντίθετο, το ίδιο συμβαίνει και με τον φασισμό.

    Γι αυτό, στις επόμενες, δαγκωτο Α.ΣΕ.ΔΗ. Πλέον για πρώτη φορά ψηφίστηκε από όλη την τετραμελή οικογένεια, 100% άνοδος από τις προηγούμενες εκλογές, κάτι που αποσιώπησαν τα ΜΜΑ των κεφαλαιούχων. Τυχαίο; Δε νομίζω!😊

    88 τέλος – Οι αξίες της αριστεράς ποιες είναι και ποιοι τις αντιπροσωπεύουν;

    Όσο για τον κόσμο που έρχεται μην αγχώνεσαι, μονοπολικός θα είναι, όπως ήταν πάντα από την δημιουργία του τραπεζικού συστήματος κι αργότερα του χρηματιστηριακού, με λογική συνέπεια την δημιουργία εκατοντάδων κρατών εθνών (κι όχι το αντίθετο) και την εθελοντική δουλοποίση των μαζών που φρίττουν μπροστά στην ελευθερία. Τα «εκλεγμένα» και μη ανδρείκελα δεν παίρνουν αποφάσεις, εκτελούν εντολές, όχι του λαού φυσικά.

    Αν ανακατεύεσαι με αυτά που βλέπεις, είμαι περίεργος τι θα κάνεις αν δεις αυτά που δεν βλέπεις κι ας είναι ολοφάνερα.

    Καληνύχτα.😴

  109. Πέπε said

    Μόνος αρμόδιος για τη δήλωση του θανάτου και τη διεκπεραίωση απαξαπασών των εξ αυτής απορρεουσών διοικητικών διαδικασιών θα έπρεπε να είναι ο ίδιος ο περιού. Ατομική ευθύνη: πέθανες κύριος; Βγάλε ένα πιστοποιητικό κι έλα να μας το προσκομίσεις. Και όχι μόνο εδώ, παντού. Εδώ η Μαρία (72) έχει γνωστό που είναι τόσα χρόνια μακαρίτης κι ακόμα καθυστερεί να το κάνει, κι έτσι έχει πεθάνει μόνο σ’ έναν δήμο ενώ σε άλλους εξακολουθεί να ζει και να απέχει των εκλογών, ο ανεύθυνος!

    Με τέτοιους πεθαμένους πού να πάμε μπροστά ως κράτος…

  110. sarant said

    104 Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο του imgur για βίντεο.

    Βέβαια, υπάρχει το youtube. Eγώ ανεβάζω εκεί.

    105 Δεν το ήξερα!

    109 Και διοικητικό πρόστιμο στον πεθαμένο

  111. BLOG_OTI_NANAI said

    79: Να πουν στον Κασσελάκη ότι σώζεται και μια παιδική φωτογραφία του Μπελογιάννη, μπορεί να την αναρτήσει στο διαδίκτυο:

  112. DaPonte said

    109: «Με τέτοιους πεθαμένους πού να πάμε μπροστά ως κράτος»…έλα ντε!

    …αλλά και με τέτοιο κράτος πού να πάμε μπροστά εμείς οι ζωντανοί:

  113. ΓΤ said

    @79

    12.06.2024#203

  114. Παναγιώτης Κ. said

    Η αποχή πλασαρίστηκε και ως…τρέντι. Όπως έγραψα σε σχόλιό μου πριν μερικές μέρες, διαπίστωσα έπαρση σε κάποιους που δεν πήγαν να ψηφίσουν.
    Η (πολιτική) αγανάκτηση είναι πιο εύκολη από την (πολιτική) νηφαλιότητα.
    Όντας αγανακτισμένος δείχνεις πιο συνειδητοποιημένος. Αυτό πιστεύουν οι αγανακτισμένοι! Εξετάζοντας όμως αρκετούς αυτής της κατηγορίας διαπίστωσα ότι γενικώς απέχουν από τα κοινά.
    Πάντοτε παίρνω μέρος στην εκλογική διαδικασία.
    Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι είναι δυσάρεστο να εκλεγείς π.χ από το 20% ενός εκλογικού σώματος!

  115. Παναγιώτης Κ. said

    0.
    Φαίνεται τόσο ο παππούς Σαραντάκος όπως και ο Μίμης Σαραντάκος δεν είχαν την…επαναστατικότητα του Ζαχαριάδη!
    Σίγουρα γνώριζαν ο εμφύλιος είναι μέρος μιας επαναστατικής διαδικασίας εφόσον όμως υπάρχουν προϋποθέσεις επιτυχίας. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας δεν ήταν ευνοϊκά τα πράγματα και αυτό, λόγω των παγκόσμιων συσχετισμών. Η μόνη εξήγηση που απομένει είναι η εξήγηση ότι ο ελληνικός εμφύλιος ήταν μέρος του Ψυχρού Πολέμου που είχε ξεσπάσει και αποσκοπούσε να λειτουργήσει (ο ελληνικός εμφύλιος) ως αντιπερισπασμός. Πολύ απλά οι σοβιετικοί ήθελαν να «τρίβουν στη μούρη» την επέμβαση των Αγγλοαμερικανών στην Ελλάδα για να μπορέσουν οι ίδιοι, κατά το δυνατόν ανενόχλητοι, να εδραιωθούν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κατά κάποιο τρόπο να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για την ΕΣΣΔ.

  116. Alexis said

    Θάνατος Έλληνα πολίτη μου μένει στην Ελλάδα είναι πολύ-πολύ απίθανο να μη δηλωθεί γιατί απλούστατα πρέπει να βγει η άδεια ταφής από το Δήμο. Αν είναι γραμμένος στα δημοτολόγια του ίδιου Δήμου, αυτά ενημερώνονται εύκολα και σχεδόν αυτόματα, άρα και οι Ε.Κ.

    Εάν είναι γραμμένος σε άλλο Δήμο τότε το πράγμα (η ενημέρωση δηλαδή του άλλου Δήμου) μπορεί να αργήσει, από λίγο έως όσο μπορεί να επιτρέψει η ελληνική γραφειοκρατία.

    Κάποτε το Υπες φιλοδοξούσε να φτιάξει δύο μεγάλες ονλάιν βάσεις δεδομένων, το Εθνικό Δημοτολόγιο και το Εθνικό Ληξιαρχείο. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει και αν έχουν ολοκληρωθεί. Το πρώτο είναι σίγουρα εν λειτουργία σε μεγάλο βαθμό και ήδη μπορείς να βγάζεις πιστοποιητικά από το σπίτι σου. Το δεύτερο, στο οποίο περνιούνται γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι και μέσω αυτού ενημερώνεται το πρώτο, δεν ξέρω σε τι φάση βρίσκεται.

  117. Παναγιώτης Κ. said

    Αναρωτιέμαι: Όλες αυτές οι δυσλειτουργίες της διοίκησης ποιαν αιτία έχουν;
    Προσωπικώς, τελευταία θα έβαζα την πολιτική σκοπιμότητα και στις πρώτες θέσεις την ανικανότητα…

  118. ΓιώργοςΜ said

    117 Hanlon’s razor

    «Μην αποδίδεις σε συνωμοσία κάτι που εξηγείται επαρκώς από τη βλακεία «

  119. Alexis said

    #117: Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, από την εποχή που στηνόμασταν σε ουρές για να πάρουμε ένα «χαρτί» μέχρι σήμερα, που βγάζουμε πλείστα όσα έγγραφα από τον καναπέ του σπιτιού μας, έχουν γίνει άλματα.

    Φοβάμαι όμως ότι η επιστολική ψήφος είναι ένα πισωγύρισμα και έγινε για πολιτικές σκοπιμότητες…

  120. Παναγιώτης Κ. said

    119α. Συμφωνώ μαζί σου. Είναι ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιώ όταν συγκρίνω.

    Στο ιστολόγιο δημοσιεύτηκε άρθρο του Περικλή Γκόγκα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
    Ο πανεπιστημιακός αυτός έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Σύγχρονοι Ελληνικοί μύθοι». Έχει πληθώρα διαφωτιστικών πινάκων και σε πολλές περιπτώσεις συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα είναι θετικά στις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

  121. sarant said

    116 Στο νήμα αυτό υπάρχουν αναφορές για νεκρούς συγγενείς που βρίσκονται σε καταλόγους 10 και 15 χρόνια μετά τον θάνατό τους.

    (Οι δικοί μου πάντως, όχι).

  122. Καλημέρα,
    117 – 118 Έτσι

    116 Το εθνικό δημοτολόγιο είναι σε λειτουργία πολλά χρόνια τώρα (8; παραπάνω; ). Θυμάμαι που από το σχολείο αντλούσαμε στοιχεία για τους μαθητές (και τελευταία φορά που ήμουνα σε θέση με τέτοια εξουσιοδότηση ήταν το καλοκαίρι του 2017). Δεν περιμέναμε πια πιστοποιητικά γέννησης ή ταυτότητες κλπ.
    Για το άλλο δεν ξέρω, αλλά αν κριτήριο είναι η άντληση ληξιαρχικών πράξεων από τον καναπέ 🙂 τότε, ναι, λειτουργεί, έχω πάρει θανάτου για τη μάνα μου (κι όταν είπα να το στείλω σε τράπεζα να τη διαγράψουνε μου λένε πως θέλουν το πρωτότυπο. Μα είναι με ηλεκτρονική σφραγίδα. Α, τότε εντάξει. Εγώ τόστειλα. Τώρα τι κάνανε δεν ξέρω).

  123. 122 Ψάχνοντας βρήκα ότι:
    Διαθέσιμα ηλεκτρονικά είναι τα αποσπάσματα των ληξιαρχικών πράξεων που έχουν εκδοθεί:
    από τις 22/1/2018 και μετά και αφορούν γεγονότα που τελέστηκαν στο εξωτερικό και έχουν δηλωθεί το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών
    από το 2013 και μετά
    παλαιότερα και μεταβλήθηκαν ή/και για τις οποίες εκδόθηκε απόσπασμα από το 2018 και μετά

  124. P said

    # 121 – Δεν κάνεις και μια «στατιστική» για τον αργεντίνικο γκοτζίλα με σφραγίδα 195τόσο που όλοι είδαν με τα μάτια τους στον στρατό;

  125. ΓιώργοςΜ said

    119 Άλματα προς τα μπρος; Οι τράπεζες που έχουμε χρυσοπληρώσει λειτουργούν 2 ώρες την ημέρα για το κοινό, πρέπει να κλείσεις ραντεβού δύο βδομάδες πριν, από το ίντερνετ πληρώνεις ένα σκασμό για να έχεις το προνόμιο να κάνεις εσύ τη δική τους δουλειά, πρέπει βρε και καλά να έχεις ίντερνετ και γνώσεις πλοήγησης για να κάνεις οτιδήποτε. Η μάνα μου περιμένει να της πάμε λεφτά στο χωριό, δυσκολεύεται με το ΑΤΜ λόγω ηλικίας μεταξύ άλλων.

    Συνολικά, μας βάζουν να κάνουμε τη δουλειά των υπαλλήλων τους για να μπορούν να τους απολύσουν, και λέμε κι ευχαριστώ…

    Έχω διδακτορικό και 45 χρόνια εμπειρία με υπολογιστές, και συχνά δυσκολεύομαι.

    Προτείνω ανεπιφύλακτα το I, Daniel Blake προς επίρρωσιν…

  126. Pedis said

    # 125 – Συνολικά, μας βάζουν να κάνουμε τη δουλειά των υπαλλήλων τους για να μπορούν να τους απολύσουν, και λέμε κι ευχαριστώ…

    Έχω διδακτορικό και 45 χρόνια εμπειρία με υπολογιστές, και συχνά δυσκολεύομαι.

    Προτείνω ανεπιφύλακτα το I, Daniel Blake προς επίρρωσιν…

    Σουπερσύμφωνοι και στα τρία!! Ειδικά για το πρώτο, όταν πριν από χρόνια κάποιοι άρχισαν να το αρθρώνουν γύρω-γύρω γενικά τους κοιτούσαν, ας πούμε, με κατανόηση …

  127. nikosfindelmundo said

    Είμαι 51 και δραστηριοποιούμαι στον α/α χώρο από 19. Έχω ψηφίσει τέσσερις φορές στη ζωή μου: μία τη 2η φορά του 2012 (θυμούνται φαντάζομαι οι περισσότεροι ότι είχαν γίνει δύο εκλογικά πανηγύρια μέσα σε ένα μήνα), όπου ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ (με μοναδικό γνώμονα, μήπως δεν έμπαινε η Χ.Α. στη Βουλή – δεν είχα ποτέ καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τότε), μία στο δημοψήφισμα του ’15 (όπου βέβαια ψήφισα ΟΧΙ), μία πέρυσι (όπου ψήφισα ΜεΡΑ – προτιμούσα να απέχω παρά να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπήρχε το ΜεΡΑ δεν θα πήγαινα), και μία τώρα, όπου ψήφισα πάλι ΜερΑ (δεν είχα κανένα σκοπό να πάω αλλά, ακούγοντας ότι η αδερφή μου πήγε και το ‘ριξε…ΝΔ, πέραν του ότι διαολίστηκα τόσο που κατανόησα πολύ καλά γιατί σκοτώνονταν «αδέρφια» στον Εμφύλιο, διαολίστηκα και άλλο τόσο ώστε να πάω να ψηφίσω καπάκι αφότου το άκουσα).

    Θεωρώ ότι η αποχή από τις εκλογές, ειδικά σε εξαρτημένες τριτοκοσμικές μπανανίες με σκόρπια πρωτοκοσμικά στοιχεία όπως αυτή η χώρα, και με, απίστευτες πραγματικά, κι όμως αληθινές κοροϊδίες του τύπου «50 έδρες… «bonus» (!!) στο πρώτο κόμμα», πάντα είναι σε γενικές γραμμές μια ορθή στάση. Ωστόσο, πέρα από τις «γενικές γραμμές», υπάρχουν και οι ειδικές περιστάσεις, ιστορικές καμιά φορά, όπου η πορεία της ταξικής πάλης και ευρύτερα της κοινωνικοαπελευθερωτικής προοπτικής (που είναι τα μόνα κριτήρια με τα οποία αποφασίζω κάθε φορά τί θα κάνω, μακριά από οποιονδήποτε «πατριωτισμό» και «προγράμματα κομμάτων»…), επηρεάζεται σοβαρά ΚΑΙ από το αποτέλεσμα των εκλογών. Οπότε, τότε «συμμετέχω» στο παιχνιδάκι.

  128. sarant said

    127 Καλημέρα, ευχαριστώ για το σχόλιο. Ξέρω κι άλλους με περίπου την ίδια εκλογική συμπεριφορά.

  129. nikosfindelmundo said

    Καλημέρα σας. Από το δικό μου κύκλο η αλήθεια είναι ότι όσοι απείχαν, άλλοι τόσοι ψήφισαν (με τους δεύτερους να τα «ακούν» από τους δογματικούς πρώτους αλλά προσωπικά ποσώς μ’ ενδιαφέρει).

  130. […] sarantakos.wordpress.com/2024/06/14/ekloges-18/ […]

Σχολιάστε