Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μετευρωεκλογικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Ιουνίου, 2024


Αφού το περασμένο Σάββατο, πριν από τις  ευρωεκλογές, τα μεζεδάκια μας ήταν προευρωεκλογικά, λογικά τούτο το Σάββατο, μετά τις ευρωεκλογές, πρέπει να ονομαστούν μετευρωεκλογικά, ώστε  νεολογίζοντας αδυσώπητα να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις και  να τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλια.

Και «ανασχηματισμένα» θα μπορούσα να τα πω, διότι έγινε χτες ο νέος ανασχηματισμός, αλλά τον τίτλο αυτόν  τον  έχω χρησιμοποιήσει ήδη δυο φορές (2013 και 2016) οπότε θα μου πείτε «πάλι τον ίδιο τίτλο έβαλες;», σαν εκείνον  που φορούσε 25 χρόνια το ίδιο καπέλο κι όταν τελικά αποφάσισε να  πάρει καινούργιο πήγε στο ίδιο πιλοπωλείο και είπε «Μου δίνετε ακόμα ένα  καπέλο;»

Είχαμε και τις πανελλήνιες εξετάσεις, που ολοκληρώθηκαν  με πολλά παράπονα από υποψηφίους και γονείς. Έκανε και ζέστη και στο σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι στο 2ο Γενικο Λύκειο «Άνων Λιοσίων» οι γονείς πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Των Άνων  Λιοσίων, άρα τα Άνα Λιόσια;

Επίσης, λείπουν και δυο-τρεις λέξεις μετά (π.χ. «έτσι ώστε τα»), αλλά όποιος έλυσε τα θέματα της  Φυσικής τέτοιους γρίφους τούς πιάνει αμέσως.

* Μου λέει φίλος:

Καλημερίζουν τον ανταποκριτή από Λονδίνο στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, κι εκείνος αντεύχεται: «Καλημερα σε εσάς και στους εκλεκτούς συνδαιτυμόνες». Και μετά ξεκινήσανε τα πρώτα ορεκτικά και οι σαλάτες.

Πράγματι, ο συνδαιτυμόνας  είναι «πρόσωπο που συμμετέχει μαζί με άλλους σε επίσημο κυρ. γεύμα» (ορισμός από το Χρηστικό). Δεν θα μπορούσαμε όμως να το δεχτούμε, σαν επέκταση του «ομοτράπεζος»; Τι λέτε;

* Φίλος στέλνει την οθονιά:

Πρώτη φορά βλέπω να γράφεται έτσι το «συνέβη», ενώ πολλές φορές το βλέπω  «συνέβει». Η  εκδίκηση του Η,  θα πει κάποιος. Όμως, προσέχω επίσης την περίεργη διατύπωση «το εμφιαλωμένο νερό θα αυξηθεί όσον αφορά την τιμή του» αντί «η τιμή του εμφιαλωμένου νερού θα αυξηθεί». Περιττή συσκευασία εδώ,  το «όσον  αφορά».

* Οθονιά από ταινία ή σειρά, ο φίλος που τη στέλνει δεν προσδιορίζει τι από τα δύο.

Μου λέει όμως ότι πρόκειται για προστακτική, και όχι για αόριστο,  όπως ίσως σκεφτήκατε  διαβάζοντας τον  υπότιτλο, έτσι ξερά χωρίς συγκείμενο.

Μα υπάρχει  μεταφραστής  που να  κάνει τέτοιο λάθος; διαμαρτύρεται ο φίλος μου.

Δεν είναι όμως τόσο απλό, αλλιώς δεν θα υπήρχε κτλ.

Πολύς κόσμος θεωρεί αφύσικους τους «σωστούς» τύπους της προστακτικής, το «πρόσλαβε» στην προκειμένη περίπτωση. Εγώ που δεν έχω πρόβλημα  να γράψω «πρόσλαβε» στην προστακτική, θα άκουγα τον διάλογο και δεν αποκλείεται να κρατούσα το «πρόσλαβε» αλλά μάλλον θα διάλεγα μια άλλη λύση: «Να προσλάβεις τη Δεκατρία», εκτός αν ο τόνος της φωνής της γυναίκας ταίριαζε σε έντονη διαταγή -οπότε, προστακτική.

* Από άρθρο στο Χάφιποστ, για τις εταιρείες που χαρακτηρίζονται «ζόμπι»:

Σε έρευνα του το Associated Press διαπίστωσε ότι οι εταιρείες αυτές είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια ανά τον κόσμο και είναι φορτωμένες με τόσα χρέη, που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και τους τόκους των δανείων τους, με αποτέλεσμα να είναι μια ορολογική βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Σαν  μεταφραστής που είμαι, με ενδιαφέρουν τα θέματα ορολογίας, και ίσως οι εταιρείες αυτές να  αποτελούν  και ορολογική βόμβα, καθώς σε  περίπτωση γενικευμένης χρεοκοπίας θα εμφανιστούν ασφαλώς  πολλοί νέοι όροι που θα χρειαστούν μετάφραση, αλλά νομίζω ότι  εδώ εννοούσε «ωρολογιακή» βόμβα. Τικ τοκ, τικ τοκ!

* Δίνοντας συνέντευξη στα Παραπολιτικά, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στην Αυγή και είπε:

Όταν πήγα στο σπίτι του Μπελογιάννη είχα πραγματικά συγκινηθεί όταν είχα δει να κρατάει την ΑΥΓΗ σε μία φωτογραφία του

Φωτογραφία του Νίκου Μπελογιάννη να κρατάει την Αυγή δεν υπάρχει. Και δεν  μπορεί να  υπάρξει, διότι το πρώτο φύλλο της Αυγής κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1952 (αρχικά κυριακάτικη, από τον Δεκέμβρη καθημερινή), ενώ o Νίκος Μπελογιάννης είχε εκτελεστεί στις 30 Μαρτίου του ίδιου χρόνου.

Υπάρχει  όμως  μια πασίγνωστη φωτογραφία του Νίκου Πλουμπίδη (εκτελέστηκε το 1954) να κρατάει  την Αυγή.

Δεν αποκλείεται λοιπόν ο κ. Κασσελάκης  να είδε αυτήν τη φωτογραφία, στην οποία ο Πλουμπίδης κρατάει και γαρίφαλο,  οπότε θεώρησε ότι πρόκειται για τον Μπελογιάννη, τον  «άνθρωπο με το γαρίφαλο». Τώρα, αν ταιριάζει σε έναν αρχηγό αριστερού κόμματος  να μην ξέρει πότε σκότωσαν  τον  Μπελογιάννη ούτε πώς είναι το πρόσωπό του, αυτό να το σκεφτούν εκείνοι που τον ψήφισαν.

Στο ίδιο όμως  κείμενο, με παραξενεύει η χρήση υπερσυντέλικου:

Όταν πήγα στο σπίτι του Μπελογιάννη είχα πραγματικά συγκινηθεί όταν είχα δει να κρατάει την ΑΥΓΗ…

Εντάξει, στα ελληνικά η ακολουθία των χρόνων είναι χαλαρή, δεν είναι όπως στα αγγλικά, αλλά και πάλι εγώ θα έβαζα αόριστο εδώ:

Όταν πήγα στο σπίτι του Μπελογιάννη πραγματικά συγκινήθηκα όταν είδα να κρατάει την ΑΥΓΗ

Το «είχα συγκινηθεί» υποβάλλει την ιδέα ότι πήγε ήδη συγκινημένος στο σπίτι του Μπελογιάννη.

Τι λέτε;

* Κι άλλοι υπότιτλοι

Στα αγγλικά λέει, βέβαια, manually. Ο φίλος που το στέλνει σχολιάζει:

Εχουν χάσει το σήμα και του λέει πως πρέπει να επανασυνδεθεί manually
Θα έβαζα «μη αυτόματα», αντε και «χειροκίνητα» ποτέ, όμως, χειρωνακτικά! Αυτο πάει Χαρρυκλυννικά «και τι δουλειά κανς; Σκαβς;»

Η απόδοση του manually μάς έχει βασανίσει πολύ. Θα μπορούσα να  γράψω άρθρο, αλλά δεν το έχω  κάνει παρόλο που το είχα κάποτε υποσχεθεί.

Από μια παλιά συζήτηση στη Λεξιλογία, ξεσηκώνω μια τοποθέτηση:

Πάμε τώρα στις επιλογές που έχουμε για την απόδοση του επιθέτου manual και του επιρρήματος manually. Έχουμε (κατά περίπτωση) τα χειρωνακτικός/-άχειροκίνητος/-αχειρογραφικός/-άμη αυτόματοςμη αυτοματοποιημένος, χειρός, χειροτεχνικώςχειροποιήτως (λόγ.), με το χέριδιά χειρός (λόγ.), χειρο- (π.χ. manual select = χειροεπιλογή, manual control = χειρορρύθμιση). Βέβαια, όσα και να παραθέσουμε εδώ, πάλι θα υπάρχουν έννοιες και σχηματισμοί που θα μας ξεφεύγουν — με φωτεινότερο παράδειγμα το manual transmission, που είναι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων (και μη διανοηθείτε να το πείτε αλλιώς)!

Και η ΕΛΕΤΟ είχε προτείνει το «χειρακτικός». Εμένα  δεν  με ενοχλεί το «χειρωνακτικός», μπορεί επίσης να βάλω «χειροκίνητος», αφού η λέξη «χειρωνακτικός» υποβάλλει σε κάποιους την  ιδέα της βαριάς εργασίας.

* Άχρηστα ή παραπλανητικά εισαγωγικά σε άρθρο για σελέμπριτι:

Emilia Clarke: Μετά τα δύο ανευρύσματα φοβόταν ότι «θα πεθάνει» στα γυρίσματα του Game of Thrones

Όμως, δεν φοβόταν ότι «θα πεθάνει»στη δουλειά, πραγματικά φοβόταν ότι θα πεθάνει από το ανεύρυσμα!

* Κι άλλο ένα μωρό που δάγκωσε  σκυλάκι:

Με μια πρώτη ματιά, ένα ρωσικό αεροσκάφος ισχυρίζεται ότι έπληξε το Κίεβο. Βέβαια, μπορεί να μην πιστεύετε τον ισχυρισμό του, τα ρωσικά αεροσκάφη πολλές φορές έχουν πιαστεί να λένε  ψέματα.

Με μια δεύτερη ματιά, καταλαβαίνουμε πως το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έπληξε ρωσικό αεροσκάφος  -αλλά το ρωσικό αεροσκάφος προτάσσεται επειδή στη γλώσσα της ειδησεογραφίας, και ιδίως στους τίτλους, προτάσσεται το «βαρύ» στοιχείο μιας  πρότασης.

* Φίλος στέλνει το λινκ άρθρου για τις μετεκλογικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπου διαβάζουμε:

Ακόμα πιο άμεση θέση για το θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πήρε ο βουλευτής του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε ανοικτά εσωκομματικές εκλογές.

Κωνσταντινόπουλο δεν τον λένε αυτόν τον Οδυσσέα; με ρωτάει.

Απλολογία! του απαντώ.

* Φίλος στέλνει  οθονιά:

*

— Τα κατάφεραν και έκαναν λάθος στην επωνυμία του μαγαζιού! Ευτυχώς ο καφές ήταν όπως τον ζήτησα, μου λέει.

Και πράγματι, το you had one job, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να φτιάχνει καλά τον καφέ.

* Κι ένα μεζεδάκι από το μακρινό 1962! Φίλος εφημεριδοδίφης στέλνει απόκομμα από εφημερίδα της εποχής:

Γράφει ο φίλος:

Γράφοντας για την ταινια Term of Trial που παιζόταν στο Φεστιβάλ Βενετίας (όταν ήλθε εδώ παίχτηκε ως «Ο Ανθρωπος με το Στίγμα») η εφημερίδα Ελευθερία έχει φωτογραφία του Σερ Λώρενς Ολίβιε με ΤΗΝ ΝΕΑΡΑ Τέρενς Σταμπ. Ναι, ντεμπούτο έκανε, αλλά ως …αρσενικός και ακόμα και τωρα στα φιλμ άνδρας ειναι! 

Η «νεαρά» , επίσης ντεμπυτάντ, ηταν η Σάρα Μάϊλς.

* Τίτλος σε εφημερίδα:

Διόνυσος: Δεν τον άφηνε να καπνίζει στο σπίτι και τον σκότωσε – Τι υποστήριξε ο δράστης για τη δολοφονία του 40χρονου

Ποιος σκότωσε ποιον; Ο καπνιστής είναι θύμα ή δράστης; Ο σαραντάχρονος κάπνιζε ή  όχι; Δυο αναγνώσεις:

1. Ο μη καπνιστής δεν τον άφηνε να καπνίζει μέσα στο σπίτι και, επειδή αυτός επέμενε να καπνίζει, τον σκότωσε;

ή

2. Ο καπνιστής σκότωσε επειδή το θύμα δεν του επέτρεπε να καπνίζει μέσα στο σπίτι;

Αν  διαβάσετε το άρθρο, θα δείτε ότι ισχύει το 2. Το κάπνισμα βλάπτει.

* Και μια ταξιδιωτική ανταπόκριση. Φίλος στέλνει φωτογραφία και μου λέει:

Επισκεπτόμενος τις προάλλες την ιστορική και ηρωοτόκο (Νικηταράς, Παπαφλέσσας, Κεφάλας κλπ.) επαρχία Λεονταρίου, πέρασα από την οικία του πάλαι ποτέ επικεφαλής του ΛΑΟΣ, κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη στην Ποταμιά Αρκαδίας. Παρατήρησα ότι στην αυλή του έχει  ανεγείρει μνημείο προς τιμήν του προγόνου του, Αθανασίου Καρατζαφέρη, που πολέμησε κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Στο μνημείο μαθαίνουμε ότι ο Αθανάσιος πολέμησε μαζί με τον Νικηταρά, τον Κολοκοτρώνη, και τον Παπαφλέσσα, και ότι έπεσε μαζί με τον τελευταίο στο Μανιάκι.

Με παραξένεψε το ότι το πλευρό του Νικηταρά και του Κολοκοτρώνη  είναι με μικρό π ενώ του Παπαφλέσσα με κεφαλαίο. Για ποιο λόγο άραγε;

Ίσως επειδή στη μάχη  αυτή ο πρόγονος έπεσε ηρωικά. 

Αλλά το πιο περίεργο είναι ότι ρίχνοντας το όνομα του -πράγματι υπαρκτού- αγωνιστού στο 1821.digitalarchive.gr τον βλέπουμε να έχει επιζήσει της Επανάστασης και να αιτείται αποζημιώσεως το 1865 για τις υπηρεσίες του (όπως δικαίως έπραξαν και εκατοντάδες άλλοι αγωνιστές). 

Και πράγματι, αν πάτε στο digitalarchives.gr, και βάλετε το όνομα  Καρατζαφέρης, θα πάρετε  τον Αθανάσιο Καρατζαφέρη (δεν υπάρχει τρόπος για λινκ, ή δεν τον βρήκα) από την  Ποταμιά Μεγαλόπολης, ο  οποίος, το 1865 ζήτησε αποζημίωση για τις υπηρεσίες του στην Επανάσταση. Να πρόκειται για συνωνυμία;

*** Και κλείνω με  μια διαφήμιση. Να πάρετε σήμερα την Εφημερίδα των  Συντακτών, την  έκδοση με τις προσφορές (4.25 ευρώ), διότι, εκτός από ένα καταπληκτικό ένθετο για τον Μάνο Χατζιδάκι, μοιράζει επίσης το βιβλίο μου Για μια πορεία (1984, 2η έκδοση επαυξημένη 1988). Θα βάλω ερωτήσεις 🙂

147 Σχόλια to “Μετευρωεκλογικά μεζεδάκια”

  1. spyridos said

    Καλημέρα.
    «τον Αθανάσιο Καρατζαφέρη (δεν υπάρχει τρόπος για λινκ, ή δεν τον βρήκα) από την Ποταμιά Μεγαλόπολης, ο οποίος, το 1865 ζήτησε αποζημίωση για τις υπηρεσίες του στην Επανάσταση»

    Από τότε δεν άλλαξαν. Συνεργάτης των τούρκων θα ήταν, όπως τα εγγόνια του που έγιναν συνεργάτες των γερμανών.
    Στη μάσα πρώτοι.
    Ναι έπεσε στο άλλο πλευρό από την πολυφαγία.

  2. LandS said

    Καλημέρα.

    Πρέπει να το επαναφέρουμε με το χέρι. Η επαναφορά πρέπει να γίνει χειροκίνητα κ.ο.κ που λέει ο φτωχός κόσμος.

  3. spyridos said

    «»Εμμ δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος και χρόνος για να μιλήσουμε για τα αίτια και τα αιτιατά, εξάλλου δεν ήταν προδότες, υπηρεσίες προς το έθνος κτλ κτλ κτλ»
    Στο ενδιάμεσο μας τα έχει κάνει αλατσολιές με τις μαλακίες του για τον εμφύλιο.

    Δεν είναι φόρουμ χρυσάΒγουλων εδώ φασιστάκο, ανοχή υπάρχει, όχι κατανόηση.

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Ο συγκεκριμένος πολέμησε, το ερώτημα είναι αν έπεσε στο Μανιάκι ή αν επέζησε.

    Θα λείψω για κάμποσες ώρες, τα λέμε αργότερα.

  5. Λεύκιππος said

    Με παραξένεψε το ότι το πλευτό του Νικηταρά και του Κολοκοτρώνη …..

    Το σχόλιο για το πλευτό αναφέρεται μάλλον στο πλευρό. Ο νόμος του Μέφρυ που λέγαμε…..

  6. Α. Σέρτης said

    «το πλευτό«

    Εμένα με παραξένεψε αυτό…

  7. Πουλ-πουλ said

    «Περιττή συσκευασία εδώ,  το «όσον  αφορά».»
    Για να μην πούμε για αυτό το έρμο το «αναφορικά», που το κολλούν εδώ και εκεί επιτηδευμένα οι δημοσιολογούντες, γιατί το φτωχούλι «για» δεν αρμόζει στην αυθεντία τους.

  8. Costas X said

    Καλημέρα !

    Ακούω συχνά το «χειροκίνητα» σε αταίριαστες ενέργειες/φράσεις, ακόμη κι από συναδέλφους, π.χ. «να το βάλουμε χειροκίνητα», «να το γράψουμε χειροκίνητα», συνήθως εννοώντας «χειρόγραφα, όχι ηλεκτρονικά, όχι με Η/Υ». Συνήθως ντρέπομαι να τους διορθώσω, αλλά κάποιες φορές αναφωνώ, μπαμπά μου γλώσσα, «με το χέρι, ρε παιδιά»!

  9. BLOG_OTI_NANAI said

    Μαρμάγκα…

  10. Νέο Kid said

    «Προσέλαβε τη δεκατρία»

  11. Καλημέρα κι από δω
    5 – 6 αν δεν το λέγατε δεν θα τόβλεπα
    Πάντως, το Πλευρό (με κεφαλαίο) θάλεγα πως είναι γιατί είναι πρώτη λέξη στη γραμμή και υπάρχει αυτόματη κεφαλαιοποίηση αλλά και στον Κολοκοτρώνη πρώτη είναι 🙂

  12. ndmushroom said

    Καλημέρα! Ντροπή, Νικοκύρη. Δεν αναγνωρίζεις τη Δρ. Λίζα Κάντι, προϊσταμένη και αντικείμενο του πόθου του διάσημου διαγνωσιολόγου Γκρέγκορι Χάουζ της ομώνυμης σειράς; Θα μου πεις, πέρασαν και (ακριβώς) είκοσι χρόνια, λογικό να μην τη θυμάσαι. Θετικό πάντως που η σειρά αποκτά νέους φίλους είκοσι χρόνια μετά! 🙂

  13. Voyageur autour de la chambre said

    Για την ιστορία ο υπότιτλος είναι από τη σειρά «House, MD» (Με πρόλαβε το 12)

    Η Δεκατρία είναι γιατρίνα.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Thirteen_(House)

  14. ndmushroom said

    Εντάξει, το ότι έπεσε μαχόμενος ο πρόγονος του Καρατζαφέρη δε σημαίνει ότι δεν ξανασηκώθηκε μετά. 😉

  15. Voyageur autour de la chambre said

    «Των Άνων Λιοσίων»: Το κλίνουμε, δεν σας αρέσει. Δεν το κλίνουμε λέτε για ακλισιά. Τι θέτε τέλος πάντων;

  16. xar said

    @11
    Μάλλον έτσι είναι, από αυτόματη κεφαλαιοποίηση επειδή αλλάζει παράγραφος. Με βάση και τις αταίριαστες και ακαλαίσθητες σε τέτοιο κείμενο κουκκίδες, φαίνεται ότι το έγραψαν σε powerpoint (ή έστω σε word).

  17. Πέπε said

    Είχαμε και τις πανελλήνιες εξετάσεις, που ολοκληρώθηκαν  με πολλά παράπονα από υποψηφίους και γονείς. 

    Ώπα. Δεν είναι συντεχνιακή υπόθεση, να διαμαρτύρονται όσοι νομίζουν ότι αδικήθηκαν. Ένα σωρό κόσμος έκραξε χωρίς να είναι υποψήφιος ή γονέας [υποψηφίου, υοθέτω πως εννοείται]. Η μεν διαδικασία των πανελληνίων και τα αποτελέσματά της έχουν έναν άλφα αντίκτυπο στο σύνολο της κοινωνίας, οι δε αιτιάσεις για τσαπατσουλιά ασφαλώς μας αφορούν όλους.

    Το «είχα συγκινηθεί» υποβάλλει την ιδέα ότι πήγε ήδη συγκινημένος στο σπίτι του Μπελογιάννη.

    Τι λέτε;

    Ειδικά αυτό, προσωπικά δε μ’ ενοχλεί. Λέγεται σε παρελθοντικές αφηγήσεις. «Σου είπα τι είχα πάθει μια φορά;» Το υπόλοιπο είναι τέρμα γελοίο ακόμη κι αν δεν είχε κάνει λάθος. Κυκλοφορείς πάνω κάτω διατυμπανίζοντας πόσο συγκινείσαι από αριστερά θέματα; Τι είναι αυτό, απολογία; Μη με βλέπετε έτσι, είμαι αριστερός, προσπαθώ τουλάχιστον.

  18. spyridos said

    14

    Ήταν ΠΑΟΚ
    ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ

  19. xar said

    @17

    Το «Σου είπα τι είχα πάθει μια φορά;» δεν μου φαίνεται επιτυχημένο παράδειγμα για την χαλαρή χρήση του υπερσυντέλικου, αφού το πάθημα είναι προγενέστερο της αφήγησής του και είναι και τα δύο στο παρελθόν.
    Ίσως πιο κατάλληλο παράδειγμα: «Να σου πω τι είχα πάθει όταν πήγα στο ΟΑΚΑ» (θα λεέι ο Μπαρτζώκας όταν βγει στη σύνταξη 🙂 ).

    Νομίζω ότι πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον υπερσυντέλικο για να δηλώσουμε όχι το προγενέστερο από μια χρονική στιγμή στο παρελθόν («μου έκανε μπου και τρόμαξα, γιατί δεν τον είχα δει») , αλλά το στιγμιαίο στο παρελθόν («πόσο είχα τρομάξει όταν μου έκανε μπου»).

  20. Ειδικά για τα ελληνικά του Κασσελάκη νομίζω ότι είναι λίγο άδικη η κριτική. Ο άνθρωπος τα μιλάει σαν δεύτερη γλώσσα, και για να είμαστε ειλικρινείς καλύτερα από τον Ευκλείδη 🙂 Το να μην ξεχωρίζει τον Μπελογιάννη από τον Πλουμπίδη, βέβαια, είναι άλλο.

  21. theopeppas said

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά στους Πατερες (μεταξυ) Ημών αύριο (ευτυχώς , τωρα με τα …fakeμπούκια το θυμούνται αρκετά τέκνα!)

    Η Σάρα (κ α ι Μάρα και τα λοιπά, αν ξερετε τη βιογραφία της) Μάϊλς έχει ένα , μαλλον ακατάρριπτο, ρεκόρ στην ίδια ταινία Το Λαίδη Καρολίνα (1972) που είναι το Lady Caroline Lamb Επι της οθόνης συνευρίσκεται, εκτός του Μπάϋρον, με δυο μέλλοντες Πρωθυπουργούς της Αλβιόνας, τον σύζυγο της, Σερ Γουίλλιαμ Λαμπ, μετέπειτα Υποκόμη Melbourne, και τον Δούκα του Ουέλλινγκτον…εκτός αυτής δε με δυο κατόχους …πολλαπλών Οσκαρ. Τον σύζυγό της, Ρόμπερτ Μπολτ (δυο σεναρίων-για Ζιβάγκο και :Ανθρωπο για ολες τις Εποχες) και Σερ Λωρενς Ολίβιε (εραστες ήδη από την εποχή της ταινίας όπου η Σαρα…εβαπτισθη Τερενς υπό της εφημερίδος!)

  22. Alexis said

    Χθεσινοβραδινός τίτλος στο SPORT24:

    «Καταιγιστική πρεμιέρα για τη Γερμανία που έδιωξε τα δόντια της με πεντάρα»

    Είπα να πάρω οθονιά και να γράψω «τα δόντια του τα έδιωξε ο Ναν, η Γερμανία απλώς τα έδειξε», αλλά βαρέθηκα…
    Τώρα το διόρθωσαν…

  23. 17α Δίκιο δίκιο. Διπλό γιατί αφενός μεν εκτός από «υποψήφιους και γονείς (τους)» κράχτηκαν από τη μαθηματική εταιρία, την ένωση φιλολόγων, τον ΟΦΕ (δεν ξέρω για την ένωση φυσικών) που δεν έχουν άμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα (αλλά σαφώς δικαιούνται διά να ομιλούν). Αφετέρου, γιατί σίγουρα «οι αιτιάσεις για τσαπατσουλιά (της όποιας αρχής) ασφαλώς μας αφορούν όλους«

  24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>στη μάχη των Βερβενών και των Δολιανών

    Όχι! Στα Βέρβενα έγινε η μάχη των Βερβένων και
    στα Δολιανά, των Δολιανών. Σιμά κοντά τα δυο ορεινά χωριά,
    ήτοι Απάνω Δολιανά και Βέρβενα (τα Κάτω Βέρβενα τα λένε και Τσερένι).
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%94%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD

    «Στα Βέρβενα στα Δολιανά, εις τον ωραίο τόπο» , το τραγούδι που χορεύεται ανυπερθέτως σε κάθε γλέντι και γιορτή , σε γάμο ή σε σκόλη στην εξ αγχιστείας πατρίδα 🙂

  25. geobartz said

    (α) «Σαν εκείνον  που φορούσε 25 χρόνια το ίδιο καπέλο κι όταν τελικά αποφάσισε να  πάρει καινούργιο πήγε στο ίδιο πιλοπωλείο και είπε Μου δίνετε ακόμα ένα  καπέλο;»

    # Κυκλοφορούσε ευρέως, για το πάθημα ενός χωρικού: Γέρασε ο γάδαρός του, με δυσκολία περπατούσε. Τον πούλησε σε περαστικούς γύφτους. Μετά από ένα μήνα πέρασαν άλλοι γύφτοι που είχαν για πούλημα έναν ευκίνητο γάδαρο. Τα …έσταξε ο χωρικός και πήρε τον ευκίνητο γάδαρο. Όταν όμως τον πήγε στο σπίτι, η οικογένεια αναγνώρισε ότι ήταν ο …δικός τους γάδαρος. Οι γύφτοι τον είχαν βάψει με ουκνά. Το κυριότερο όμως, ήταν ότι πιρέχ’σαν τον πισινό του με νέφτι οπότε ο καϊμένος έτρεχε χωρίς σταμάτημα!!!

    Μακεδονικό λεξιλόγιο:

    1. Ουκνά/οκνά=μπογιά για βάψιμο μαλλιών, με την οποία προμήθευε η νύφη τις φιλενάδες της για να βάψουν τα μαλλιά τους την Πέμπτη προ της Κυριακής του Γάμου. (Εναλλακτικά, προμηθεύονταν όζα για βάψιμο των νυχιών), 

    2. Πιριχώ/περιχώ= περιχύνω, περιβρέχω.

    (β) «η τιμή του εμφιαλωμένου νερού θα αυξηθεί».

    # Ένας Θεός ξέρει πόσο «υγειινά» είναι τα εμφιαλωμένα νερά του  εμπορίου. Για τα νερά της βρύσης, μπορούμε τουλάχιστον να …βρίζουμε τον Δήμαρχο (ή και την Κυβέρνηση!), απαιτώντας να γίνονται έλεγχοι, να χλωριώνονται κλπ. Θυμάμαι ότι προ αρκετών ετών είχαν αρχίσει να γίνονται έλεγχοι και ΟΛΑ τα εμφιαλωμένα ήταν με αυξημένο μικροβιολογικό φορτίο. Παραπονέθηκαν τότε οι εταιρείες εμφιάλωσης και σταμάτησαν οι έλεγχοι. Λέτε να είναι καλύτερα τα πράγματα σήμερα?

  26. Αγγελος said

    (21) «Επι της οθόνης συνευρίσκεται…»
    Απλώς συνυπάρχει, συμπαίζει 🙂 , ή είναι τσόντα η συγκεκριμένη ταινία;

  27. Αγγελος said

    Έστειλα προ ολίγου ένα καθαρά γλωσσικό σχόλιο, χωρίς κανένα λινκ ούτε επιλήψιμη λέξη, και βλέπω ότι «περιμένει έγκριση». Δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν αργήσει, ή δεν δημοσιευτεί και καθόλου, αλλά γιατί άραγε; — Το αμέσως επόμενο σχόλιό μου δημοσιεύτηκε αμέσως, άρα δεν είναι ότι με … ξέχασε η WordPress 🙂

  28. Πέπε said

    17 (δικό μου):

    Κυκλοφορείς πάνω κάτω διατυμπανίζοντας πόσο συγκινείσαι από αριστερά θέματα; Τι είναι αυτό, απολογία; Μη με βλέπετε έτσι, είμαι αριστερός, προσπαθώ τουλάχιστον.

    Εναλλακτική διατύπωση: «Εδώ είναι που συγκινούνται με Μπελογιάννη ή να πάω παραδίπλα;»

    Ή:

    Για συγκίνηση με Μπελογιάννη πατήστε 1. (Και ο άλλος κατά λάθος πάτησε 2.)

  29. michaeltz said

    25.

    Δεν θυμάμαι πότε, αλλά η GreenPeace είχε κάνει μια τέτοια αξιολόγηση, μετρώντας ειδικά το εξασθενές χρώμιο στο μπουκάλι. ΤΟ ΙΟΛΗ μετρήθηκε να έχει μερικές χιλιάδες φορές πάνω από το επιτρεπτόμενο όριο. Από τότε σταμάτησε να πουλιέται σε πολλά από τα σημεία όπου το έβρισκες εκτεθειμένο. Η μνήμη μου ίσως με προδίδει σε κάποιες πληροφορίες που αναφέρω.

  30. ΓιώργοςΜ said

    Τα εμφιαλωμένα (mineral, τα μεταφράζουν μεταλλικά αλλά νομίζω σημαίνει ορυκτά) νερά είναι από κάποια πηγή, θεωρητικά καλή, ανεπεξέργαστα. Τα επιτραπέζια (έχω την εντύπωση πως) είναι νερό της βρύσης, σε μπουκάλι.

    Το νερό του δικτύου ειδικά στην Αθήνα είναι πολύ καλό, το χλώριο είναι αρκετό, σε αέρια μορφή και αν έχει μείνει λίγο, εξατμίζεται ταχύτατα.

    (Τα εμφιαλωμένα, στο ταξίδι το τελευταίο σκέλος του οποίου διατρεχω, στα αεροδρόμια ξεκινάνε από 2.5 € τα φτηνά και από 4.5 τα επώνυμα (μικρό μπουκάλι). Έτσι, για να πω τον πόνο μου…)

  31. Αγγελος said

    (25b) Χτες έβλεπα στο YouTube ένα φιλμάκι για το τι να ΜΗΝ κάνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, και αναμεσα σε άλλες πολύ σωστές συμβουλές έλεγε και να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, διότι σε πολλά μέρη (και δη στο Ναύπλιο, όπου έχει εγκατασταθεί ο δράστης του φιλμ) το νερό της βρύσης δεν πίνεται. Αυτό μου έκανε εντύπωση: νόμιζα πως την σήμερον ημέραν έχει πόσιμο νερό λίγο-πολύ παντού. Το πολύ-πολύ να είναι κάπως γλυφό, ιδίως στην τουριστική σεζόν, που μεγαλώνει η ζήτηση και αντλούν και από πηγές δεύτερης ποιότητας — αλλά αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τη γεύση, και δεν παθαίνει και τίποτε άμα πιει ένα ποτήρι. Η γυναίκα μου ψωνίζει εμφιαλωμένο νερό ακόμα και στην Αθήνα, αλλά εγώ δεν συμφωνώ. Έχω άδικο;

  32. ΓιώργοςΜ said

    31 Το εμφιαλωμένο νερό, αποθηκευμένο στον ήλιο και κοντά στην ημερομηνία λήξης του ενδέχεται να είναι επικίνδυνο. Με τη ζέστη πολλαπλασιάζονται οι μικροοργανισμοί που ίσως υπάρχουν, χώρια τα μικροπλαστικά.

    Σε μέρη που δεν ξέρεις, ή που ξέρεις πως έχουν κακό νερό οκ, αλλά αν μπορείς να το αποφύγεις, καλύτερα.

    Αν έμενα σε τέτοιο μέρος μόνιμα, θα έκανα ειδική εγκατάσταση επεξεργασίας μάλλον.

  33. spyridos said

    31
    Δεν πίνεται του Ναυπλίου.

    29
    εξασθενές χρώμιο είχαν όλα του Λουτρακίου.
    Το Ιόλη ήταν το χειρότερο. Οι μετρήσεις που έκαναν κάτι οικολογικές οργανώσεις πνίγηκαν (μέσα σε μολυσμένο νερό; με παπούτσια μαρινάικ;) γιατί το ΙΟΛΗ είναι 3Ε (κόκα κόκα).
    Επίσης το όριο για το εξασθενές χρώμιο στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, άλλο που δεν γίνεται έλεγχος. Πήγε εκείνη η Μπιρμπίλη να το κατεβάσει αλλά την πήρε και την σήκωσε.

  34. spyridos said

    32

    Μικροπλαστικά έχουν πλέον όλα τα τρόφιμα.
    Λάδια και μέλια μέσα σε πλαστική συσκευασία λίγο παραπάνω από τ άλλα.
    Το μέλι έχει έτσι κι αλλιώς μικροπλαστικά κατευθείαν από την κερήθρα, τα φέρνουν οι μέλισσες από τα λουλούδια.
    Είτε είναι μελίσσια από την Ελευσίνα είτε από τους συλλέκτες στα 5 χιλιόμετρα ύψος στα Ιμαλάια.
    Και τα λαχανικά/φρούτα που τρώτε έχουν.

    Αν δεν θέλετε μικροπλαστικά σταματήστε να τρώτε.

    Και να πίνετε.

  35. Χαρούλα said

    Νομίζω πως το νερό της βρύσης είναι στα περισσότερα δίκτυα. Παρ´όλα αυτά (#31 Άγγελε) όταν ταξιδεύω προτιμώ εμφιαλωμένο. Για να αποφύγω αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή.
    Όμως υπάρχει και η επικινδυνότητα του εμφιαλωμένου, που δημιουργείται κατά την μεταφορά. Όλοι πετύχαμε φορτηγά στον ήλιο να περιμένουν στα λιμάνια. Αυτή με τρομάζει.

    Κάποιες γενικές πληροφορίες
    https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/16739-nero-poio-eidos-na-epilekso
    https://www.onmed.gr/diatrofi/story/403295/metalliko-nero-ofeli-ygeias-alla-kai-poioi-prepei-na-to-apofeygoun

    Τελευταία έγινε μόδα και (ξεκινώντας με τις κανάτες) το φίλτρο στις βρύσες μας.
    ..και οι τηλεοπτικοι πωλητές που μας πρήζουν! https://youtu.be/IL5_J3w-UsY?si=xW5Bge5_-xAZ_ClU
    https://youtu.be/vIScJAzHKcg?si=M4HYJVMpTYBogw4o

  36. Χαρούλα said

    #35 …τι είναι το νερό της βρύσης Χαρούλα;;; Οι λέξεις δεν τρώγονται🫣

    Ναι το νερό της βρύσης είναι ακίνδυνο κατά την άποψη μου.

  37. #26 Νομιζω πως ειναι μαλλον νοηματικά σαφές! Μερικές επαφές υπονοούνται (του συζύγου Σερ Κορνούτο Λαμπ-σιγουρα, απέκτησαν κόρη, πάντως μη ονομασθείσα …Λάμπα!) μετά του Βύρωνος πασίγνωστη (όπως και η δική της φράση γι αυτόν «mad, bad, and dangerous to know»_ μετά του Γουέλλινγκτον επί της οθόνης Τελος σιξτυς, αρχες σεβεντις, αρκετό γυμνό…πρότειναν την ταινια στον Κεν Ρασσελ (που εκει να δειτε τι …τσόντα θα βλέπαμε!) αλλά δεν μπορούσε και τη σκηνοθετησε ο συζυγος της Ρόμπερτ Μπολτ.

  38. Χαρούλα said

  39. ΓιώργοςΜ said

    38 Καλά, ο 6ος στόλος έχει ένα, το δεύτερο από πού το φέρανε;

  40. Πέπε said

    31

    Στο Ηράκλειο είναι σαφές ότι το νερό δεν πίνεται για κανένα λόγο. Ούτε στο μαγείρεμα μπαίνει, και κατά βάθος δεν είμαι βέβαιος αν είναι ασφαλές έστω και για να πλένουμε τα πιάτα, να κάνουμε μπάνιο ή να ποτίζουμε αυτά που πρόκειται να φάμε.

    Και δε φταίει το ίδιο το νερό. Στον βαθμό που το έχω καταλάβει (που δεν είναι και πολύ προχωρημένος), φταίνε δύο πράγματα: πρώτον, οι σωλήνες. Δεύτερον, ότι το δίκτυο δε φέρνει το νερό στις βρύσες μας αλλά σε υπόγειες στέρνες, όπου κάθεται και λιμνάζει κι από κει το αντλούν οι βρύσες, με ηλεκτρικό πιεστικό βέβαια (οπότε αν πέσει το ρεύμα δεν έχεις ούτε νερό).

    Η πολύ μεγάλη πλειοψωηφία του πληθυσμού αγοράζει εξάδες, και για το μαγείρεμα, κυρίως Ρούβας ή Ζαρός. Το ένα είναι μεταλλικό, το άλλο επιτραπέζιο (δε θυμάμαι ποιο), αλλά ο Ζαρός (το χωριό) είναι στον Ρούβα (περιοχή), οπότε δε θα ‘πρεπε να είναι το ίδιο νερό;; Εμείς έχουμε βάλει φίλτρο, αλλά είναι τόσα πολλά τα κακά πράγματα που πρέπει να αφαιρεθούν, τα οποία βέβαια τρώνε και νερό για να μπορ΄σεουν να φύγουν, ώστε για 1 ποτήρι καθαρό νερό φεύγουν 2 με τρία ποτήρια βρώμικο στην αποχέτευση.

  41. Αγγελος said

    Τέτοιο χάλι το νερό στο Ηράκλειο; Ακου πράματα, δεν είχα ιδέα!

  42. Αγγελος said

    Εδώ και χρόνια έχω προσέξει ότι μεταχειρίζομαι συνχνά υπερσυντέλικο αντί αόριστο χωρίς εμφανή λόγο. Λέω π.χ. «Μια φορά που είχα πάει στο Παρίσι…» Φυσικά, είχα πάει = μεταβεί προτού μου συμβεί αυτό που μου συνέβη εκεί και που ετοιμάζομαι να διηγηθώ, αλλά παρόλ’ αυτά ο υπερσυντέλικος μάλλον περιττεύει. Από τη σημερινή κουβέντα βλέπω ότι κι άλλοι το κάνουν. Είναι άραγε γενικότερη τάση;

  43. BLOG_OTI_NANAI said

    3: Το φελέκι σας μέσα, που είναι ο αυτοπροσδιορισμός των ανταρτών ως «πολεμιστές του ΕΘΝΟΥΣ«;;!! Διότι ο πολεμιστής του Έθνους ποτέ δεν θα πουλούσε τη Μακεδονία στους σλαβόφωνους για μικροκομματικά συμφέροντα όπως έκαναν οι δωσίλογοι.

    Το ξεπούλημα του τόπου στους «ξένους λύκους» και το κατόπιν εορτής μετάνιωμα (αφού χάσαμε, ας δηλώσουμε μετάνοια…). Και οι Έλληνες που δεν επιθυμούσαν να ξεπουληθεί ο τόπος για τον οποίο ορκίστηκαν στους σλαβομακεδόνες, χαρακτηρίζονταν «σωβινιστές»!!!

  44. 40-41: Επιπλέον, δεν υπάρχει διαρκής 24ωρη παροχή. Γι’ αυτό και γεμίζουμε δεξαμενές, που στα παλιά σπίτια και πολυκατοικίες, δεν είναι υπόγειες, αλλά κακάσχημα πλαστικά μαύρα ντεπόζιτα στις ταράτσες. Και μέχρι πρόσφατα -τώρα αλλάζει- υπήρχε ένα υδρόμετρο ανά οικοδομή, με συνέπεια οι πολυκατοικίες να το πληρώνουν πιο ακριβά, καθώς ανεβαίνουν σε υψηλότερη κλίμακα κατανάλωσης.

  45. Χαρούλα said

    #40 Πέπε, απίστευτο!!! Ποιός να σκεφτεί πως μιά τόσο μεγάλη πόλη έχει τέτοιο παλιακό δίκτιο και στέρνες το 2024!
    Μάλλον θα φταίει που έχετε πολλές εταιρείες εμφιάλωσης, και πρέπει να στηριχτεί η τοπική οικονομία!😤☺️

  46. 42: Τυχαίνει να χρησιμοποιούμε ασυναίσθητα τον κανόνα του past perfect των αγγλικών, για κάτι που έγινε στο παρελθόν χωρίς να προσδιορίζεται πότε ακριβώς ή να υπάρχει έμφαση σε αυτό, με τον ελληνικό υπερσυντέλικο. Παρόλο που ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στα αγγλικά, των φυσικών ομιλητών των ελληνικών, είναι να χρησιμοποιούν αόριστο αντί για παρακείμενο, παραβιάζοντας τον εγγλέζικο κανόνα.

  47. τα Άνα Λιόσια;

    Αναβάθμιση

  48. ο συνδαιτυμόνας  είναι … επέκταση του «ομοτράπεζος»;

    Ναι, κατά το Συμπόσιο (πχ επιστημονικό)

  49. περίεργη διατύπωση
    «το εμφιαλωμένο νερό θα αυξηθεί όσον αφορά την τιμή του»
    αντί
    «η τιμή του εμφιαλωμένου νερού θα αυξηθεί».

    Νέα αύξηση ΕΜΦΙΑ

  50. Πισμάνης said

    Δέν είμαι σίγουρος, αλλά ο σύνδεσμος γιά τόν αιτούντα αποζημίωση αγωνιστή, πρέπει να είναι ΑΥΤΟΣ.

  51. Πισμάνης said

    Λυπάμαι δέν γίνεται δουλειά μέ τό τάμπλετ.

  52. spyridos said

    43

    Μάο που σου χρειάζεται.

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    40 Πέπε, το «Χαλκιαδάκης» είναι τώρα επίσης Ζαρός, πρώτα ήταν από το Σεληνάρι.
    Εμείς από χρόνια, κι εδώ στην Αθήνα, αγοράζουμε για πιώμα και μαγείρεμα. Δυστυχώς και στην Κυνουρία, και στο ορεινό και στο παράλιο. Τα φυτοφάρμακα και οι βόθροι μπήκαν στον υδροφόρο ορίζοντα (μπορεί βασικά στην ιδέα μας μόνο, αλλά …) .

  54. Χαρούλα said

    #49 Μιχάλης Νικολάου, μήπως με τρόπο μας λένε πως θα μειωθεί σε ποσότητα;🤨

  55. Πέπε said

    44 κ.σχετ.:

    Α, αυτό είναι αυτά τα μαύρα πλαστικά; Καλά, και δε βγαίνει ζεστό το νερό όταν έχει [όχι καύσωνα όπως τώρα αλλά έστω σκέτο] ήλιο;

    Φαντάζομαι ότι από αυτά το νερό θα τρέχει στις βρύσες και χωρίς πιεστικό, αλλά μήπως θέλει πιεστικό για ν’ ανέβει μέχρις εκεί; Προσπαθώ να καταλάβω αν υπάρχουν σπίτια που να μην τους κόβεται το νερό όταν κοπεί το ρεύμα.

    Εν πάση περιπτώσει ναι, όλη η ιστορία (όλη η υπόλοιπη εκτός από το ζήτημα των ακατάλληλων σωλήνων) ξεκινάει από το ότι η παροχή είναι εκ διαλειμμάτων. Δεν πολυκαταλαβαίνω γιατί. Έστω κι αν δεν υπάρχει αρκετό νερό ώστε να καταναλώνουμε όλοι ταυτόχρονα, αυτό που τελικά καταναλώνεται το ίδιο δεν είναι; Κάποιες ώρες τραβάω νερό και γεμίζω τη δεξαμενή μου ακόμη κι αν δεν το ξοδεύω ταυτόχρονα από τη βρύση, κάποιες άλλες τραβάω νερό της δεξαμενής από τη βρύση ανεξάρτητα αν και η δεξαμενή γεμίζει ταυτόχρονα ή ξοδεύει από την καβάντζα.*

    Άγγελε κλπ., αλήθεια τόσο μοναδική περίπτωση είμαστε; Ο Βόλος π.χ. έχει καλό νερό; Οι νησιωτικές πρωτεύουσες-λιμάνια;

    46

    Πότε βάζουμε αόριστο στα ελληνικά αλλά παρακείμενο στα αγγλικά;

    _________________________________________

    Μεγάλο πανηγύρι όταν, μετά από 2-3 μέρες νοτιά με αφρικανική σκόνη, κάνει ψιχάλα. Λασπώνεται το σύμπαν, μετά βγαίνουμε όλοι με τα λάστιχα να πλύνουμε αυλές, μπαλκόνια και αυτοκίνητα, και μετά κόβεται το νερό. Συνεχίζουμε βέβαια να τραβάμε από τις στέρνες, αλλά αυτό σώνεται κάποια στιγμή.

  56. Πέπε said

    Εγκυκλοπαιδικά να προσθέσω ότι το νερό από το φίλτρο θεωρείται καλό για 24 ώρες αν δεν μπει στο ψυγείο, και για 3 μέρες αν μπει. Το φίλτρο μεταξύ άλλων αφαιρεί τα διάφορα ddt που σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς, τα οποία ddt υπάρχουν ήδη στο νερό του δικτύου, οπότε το νερό του φίλτρου είναι καθαρό μεν αλλά εκτεθειμένο σε νέους κινδύνους. Μετά από το παραπάνω διάστημα αναπτύσσονται καινούργιοι μικροοργανισμοί.

    Βέβαια όλα τα σχετικά με τα φίλτρα τα ξέρω από τον φιλτρά, ο οποίος φυσικά κοιτάει να πουλήσει. Δεν εγγυώμαι αν είναι ακριβή, παραφουσκωμένα ή εντελώς φανταστικά στοιχεία.

    Το βέβαιο με το φίλτρο στο σπίτι είναι ότι μειώνεις το πλαστικό (ασύλληπτες ποσότητες με τις εξάδες) και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμείνεις και να πρέπει να τρέχεις ποιος ξέρει πού να αγοράσεις νερό από το ξενυχτάδικο. Τα υπόλοιπα κινούνται στη σφαίρα του πιθανού…

  57. Πέπε said

    τα διάφορα ddt που σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς…

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αφού τα ΄ξετάζει /ελέγχει η αναπληρώτρια υπγός Αγαπηδάκη τα νερά, ησυχάσαμε τώρα.
    Μέχρι 30.6.2024 θα λάβει λέει απαντήσεις για εμφιαλωτήρια και εμφιαλωμένα. Έτσι για να μη σκούξουμε που αυξάνουν τις τιμές στα νερά :
    «Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε και υποβάλλετε την ηλεκτρονική φόρμα 1:
    https://forms.gle/YGxkfeSt3qvzT4Cm7
    το αργότερο μέχρι 30/06/2024 «

    Για να δούμε τί θα πουν μετά το τέλος του μηνός…

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    40 >>Το ένα είναι μεταλλικό, το άλλο επιτραπέζιο
    Η διάκριση των νερών
    https://www.pna.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7/88327-ti-diafores-exei-to-fysiko-metalliko-nero-me-to-epitrapezio-nero

    Παρεμπιπτόντως αν θέλω να αναλύσω το νερό πχ του πηγαδιού μου (ή οποιοδήποτε νερό) πού/πώς γίνεται; Στο χημείο του κράτους; Μπορεί, έτσι μόνος του καινείς ως ιδιώτης; Στοιχίζει πολύ;

  60. 55: Με τα πιεστικά ανεβαίνει.

    Έκανες τα μαθήματά σου; Have you done your homework?

  61. Απ’ όλα τα κρητικά, φυσικό μεταλλικό είναι μόνο ο Ζαρός.

  62. Nestanaiοs said

    Δεν έχουμε νερό πόσιμο και λέμε ότι είμαστε τουριστική χώρα.

    Φταίνε οι πολιτικοί.  Αν το έργο δεν επιφέρει κέρδος διπλό από του εργολάβου το έργο δεν θα γίνει. 

    Άλλος ένας λόγος που δεν ψηφίζω.

  63. Πέπε said

    60

    Δηλαδή το «έχεις κάνει τα μαθήματά σου;» δε θα το θεωρούσαμε φυσικό νεοελληνικό λόγο; Δεν ξέρω, εμένα πολύ νορμάλ μού ακούγεται. Μια δεδομένη στιγμή της ημέρας ρωτώ αν κάποια ενέργεια έγινε οποτεδήποτε πιο πριν ώστε τώρα να είναι καμωμένη.

    Ίσα ίσα που ο αόριστος μπορεί μεν εμπειρικά να ακούγεται κι αυτός εξίσου νορμάλ αλλά τυπικά είναι λιγότερο ακριβής.

  64. Ελασσονίτης said

    Καλησπέρα σας, κύριε Σαραντάκο. Στην εισαγωγή των διηγημάτων σας που μοιράζει η σημερινή Εφ.Συν. γράφετε ότι εγκαταλείψατε την ιδιότυπη ορθογραφία που είχατε χρησιμοποιήσει στις προηγούμενες εκδόσεις στη «Σύγχρονη Εποχή» και ότι την εναρμονίσατε με τα σημερινά ισχύοντα. Παρακαλώ, μπορείτε να μάς εξηγήσετε σε τί συνίστατο αυτή η ιδιότυπη ορθογραφία και ποιός σάς είχε επιβάλει να τη χρησιμοποιήσετε;

  65. geobartz said

    3, 43

    Δεν ξέρω πόθεν προέκυψε η συμφωνία ή αντίθεσή σας, αλλά από ότι ξέρω εγώ, το ΚΚΕ ποτέ (ούτε το 1949) δεν αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους ΒουλγαροΣκοπιανούς της Δυτικής Βουλγαρίας, ούτε τη Γλώσσα τους «Μακεδονική», ούτε την Ιθαγένεια/ Ταυτότητά τους «Μακεδονική». Το κόπυ ράιτ αυτής της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ το έχει ο Τσιπράκος, που όπως ακούω θα κάνει και ίδρυμα …προδοσίας!

  66. sarant said

    Ευχαριστώ για τα σχόλια, νεότερα και όχι τόσο νέα

    5 Μέφρι βεβαίως…

    12 Αν σου πω ότι δεν την έβλεπα;

    15 🙂

    20 Ασφαλώς καλύτερα από τον Ευκλείδη, αλλά πήγε δημοτικό σχολείο στην Ελλάδα.

    24 Σωστά, δεν το πρόσεξα στη φωτογραφία ότι είναι Βερβενών

    25 Οκνά -> κινά στην κοινή ελληνική θαρρώ

    27 Άγνωστες οι βουλές της μαρμάγκας, πάντως το ελευθέρωσα

  67. Αλφα_Χι said

    Έρευνα για μικροπλαστικά σε αλπικές λίμνες https://www.naftemporiki.gr/green/1390794/xekinise-i-apostoli-limnads-sti-drakolimni-tymfis-me-stocho-tin-prostasia-toy-alpikoy-oikosystimatos/

    Τα αποτελέσματα: https://epirusgate.gr/drakolimni-tymfis-mikroplastika-sta-2-050-metra/

  68. sarant said

    Και συνεχίζω

    31 Για την Αθήνα από τη βρύση, για άλλα μέρη εξαρτάται.

    42-43 Αυτά είχαν κρατηθεί, συγγνώμη

    56και πριν Ιδέα δεν είχα για τα προβλήματα με το νερό στο Ηράκλειο, περσι που είχα έρθει δεν μου είπατε ιτς.

    64 χμ… Κανένας δεν μου την είχε επιβάλει. Πχ έγραφα «κιαυτός, κιείπε».

  69. Πέπε said

    68

    Ναι, είδες η συνήθεια; Το θεωρούμε δεδομένο και γνωστό σε όλους.

    Ήπιες; (δε θα το πω σε κανέναν…)

  70. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Νικοκύρη, εύκολες να είναι οι ερωτήσεις! Όχι όπως της Φυσικής… 🙂

    40, 41 κε.
    ===+===
    Για το νερό του Ηρακλείου τα είπατε, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο.
    Για τον Πέπε (#55) να πω ότι υπάρχει τρόπος να έχει κανείς ροή νερού στο δίκτυο του σπιτιού του και όταν κοπεί το ρεύμα. Αλλά χρειάζεται πρόσθετο ντεπόζιτο (ψηλά, ώστε να υπάρχει επαρκής πίεση), πρόσθετες σωληνώσεις, βαλβίδες κ.λπ. Είχα παλιά ένα τέτοιο σύστημα, που το χρησιμοποιούσα και όταν είχε αδειάσει η κεντρική δεξαμενή της πολυκατοικίας – πράγμα που συνέβαινε συχνά, γιατί το Ηράκλειο των δεκαετιών ‘80-‘90 είχε σοβαρότατο πρόβλημα επάρκειας νερού. Όταν κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση και δεν πολυχρειαζόταν το ντεπόζιτο, το εγκατέλειψα…
    ===+===
    ’’Εκατομμυριούχος’’, 10/6/2024, χωρίς σχόλιο!

  71. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    68.
    Σε ταβέρνες, καφετέριες κ.τ.ό. φέρνουν μπουκάλια γυάλινα με νερό από φίλτρα ή ζητάς εσύ εμφιαλωμένο (με πρόσθετη χρέωση). Σε εκδηλώσεις κ.λπ. προσφέρονται εμφιαλωμένα πάντα.

    Αλλά, στο ξενοδοχείο δεν σε ενημέρωσαν για το νερό τους;

  72. Αλφα_Χι said

    70. «- Σου αποτείνω τον λόγο»
    «- Έλα, σ’ ακούω.» 🙂

  73. ofakiris said

    Το πίνουμε και το τρώμε.

    Και για να το κάνω καλύτερο.
    H Monsanto (Bayer) στις ΗΠΑ έχει καταδικαστεί να πληρώσει δισεκατομμύρια για καρκίνους που οφείλονται στο φυτοφάρμακο Roundup (γλυφοσάτη) και στο χωριό μου, στη Δράμα, αλλά και σε όλη τη χώρα, δεν υπάρχει σπιθαμή εδάφους που να μην ψεκάζεται καθημερινά με αυτό το δηλητήριο. Ψεκάζεις και τελειώνεις με τα χόρτα. Τσαπίζουν/ξεβοτανίζουν μόνο τα κορόιδα, λένε. Η συμμορία της Von der Liar αρνήται να συζητήσει την απαγόρευσή του. Τώρα η Monsanto είναι Γερμανική.
    Και οι καρκίνοι θερίζουν ψεκάζοντες και μη.
    Και μια ιστορία από την Κρήτη το 1999.
    Επίσκεψη σε γνωστό με καλλιέργειες κηπευτικών έξω από τις Αρχάνες.
    Μετά τα καλωσορίσματα, λέει ο παραγωγός.
    -Να πιούμε μια ρακί;
    -Βεβαίως.
    -Γιώργη πετάξου να φέρεις λίγες ντομάτες ακόμη, λέει στο παιδί.
    -Μα, γιατί να φέρει από το σπίτι, μέσα στις ντομάτες και τα αγγούρια είμαστε.
    -Α εμείς τρώμε από τα δικά μας, όχι απ΄αυτά.

  74. sarant said

    69-71 Aν θυμάμαι καλά, είχε μπουκάλι με νερό στο ξενοδοχείο. Και γενικά, δεν πίνω πολύ νερό, σε μια προηγούμενη ζωή θα ήμουν γκαμήλα.

  75. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα! Προσοχή, διότι ο καπνός, ιδίως αυτός του πολέμου του σκληρόψυχου, σαφώς σκοτώνει καπνιστές (παθητικούς και μη) φαίνεται να’ ναι το κρίσιμο μήνυμα της παρούσης τραπέζης, εξ ου ως επίγευση και :
    “ Σολομός καπνιστός”
    Με συνδετικές και μόνες/ λέξεις, για συνδαιτυμόνες,/ Σάββατου μπουφές γραφής:
    Ρωσικών σκαφών τα ψεύδη,/ Κίεβο -άμα ακούει- σπεύδει/ να τα καταρρίψει ευθύς
    Μα όποιος ό,τι του καπνίσει/ κόβει, έχων πλευρίσει Δύση/ του Άτλαντα του θεριακλή,
    πέφτει θύμα όποιου γουστάρει/ καπνόν Άρειο να φουμάρει/ από την αΝΑΤΟλή..
    Και όπου περί ηρώων και τάφων/ θυμιατό δάφνης ή μπάφων, / Θύμα είναι κι η αλήθεια αυτή:
    “Ποιά πλευρά, Μεγίστων Παύρων,/ νταμαριών φαιών άσπρων μαύρων,/ Ιστορίας είν’ η σωστή;”
    .Στο Πλευρό όμως Παπαφλέσσα/ μπαίναν πιο μεγάλα μέσα/ καί απο του Νικηταρά
    καί απο του Κολοκοτρώνη/ (όπως το μνημείο δηλώνει/ των Τζαφέρη και Καρά)
    Και μετά η Ιστορία γράφει: / ωμο-ΙΔΕΑτών σινάφι/ (που με βία τρώει τη γη)
    λόγχισε με γιαταγάνι/ το πλευρό του Μπελογιάννη/ πριν γαριφαλίσει η Αυγή…

  76. Αλφα_Χι said

    21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. https://www.loaded.gr/Article/40927/pagkosmia-hmera-moysikhs-sto-hrwdeio- Ηρώδειο με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τον Elisey Mysin. Εδώ, ο καλλιτέχνης πριν 8 χρόνια:

    και εδώ πρόσφατα στο Κλίβελαντ:

  77. Ελασσονίτης said

    68 τέλος: Σάς ευχαριστώ για την απάντηση, κύριε Σαραντάκο, αλλά μάλλον δεν θυμάστε καλά: Το κείμενο των διηγημάτων σας που δημοσιεύει σήμερα η Εφ.Συν είναι γεμάτο από τέτοιους «ιδιότυπους» τύπους. Για παράδειγμα, εγώ μέτρησα 5 φορές το «εκειμέσα» (σελ. 59, 69, 75, 81 και 102), σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι. Μάλλον άλλο πράγμα εννοείτε στην εισαγωγή σας (Μάϊος 2024) γράφοντας ότι εγκαταλείψατε την ιδιότυπη ορθογραφία των πρώτων εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής». Για προσπαθήστε να θυμηθείτε!

  78. Αλφα_Χι said

    https://www.epiruspost.gr/efyge-apo-ti-zoi-o-proin-voyleytis-eley/

  79. Πισμάνης said

    Αθανάσιος Καρατζαφέρης στό 1821.digitalarchive.gr Νομίζω οτι τώρα μέ ποντίκι τά κατάφερα.

    Όσο γιά κείνους νικοκύρη, που μπορούν καί ξεχωρίζουν τόν Μπελογιάννη ανάμεσα στό πλήθος, θά συνιστούσα λιγότερη αυστηρότητα μέ τούς νέους. Μιά πιό διακριτική προσέγγιση από πρώην – αλλά ίσως καί μελλοντικούς ξανά – συντρόφους θά ήταν καλοδεχούμενη. Οι καιροί δέν επιτρέπουν νά ψειρίζουμε ο ένας τίς ατέλειες τού άλλου.

    Ναί είμαστε ένα 3%, που μπορούμε νά διακρίνουμε τόν Πλουμπίδη από τόν Μπελογιάννη. Θέλουμε νά μείνουμε μόνοι?

  80. Πέπε said

    77

    Κάτι τέτοια τοπικά επιρρήματα των δύο λέξεων κι εγώ τείνω να τα γράφω μονολεκτικά: εδωμέσα, εκειπέρα κλπ. Ιδίως βέβαια σε άτυπα κείμενα, π.χ. εδωμέσα στο μπλογκ. Σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί ιδιοτυπία, αλλά το να κολλάς το «κι» με την επόμενη λέξη (ή, ξερωγώ, ένα εγκλιτικό με την προηγούμενη: «το σπίτιμου» / «το σπίτι-μου», όπως κάνουν κάποιοι) είναι κάτι διαφορετικό.

    Άρα, μπορεί κάποιος που έγραφε «κιαυτός» και «εκειμέσα» να εγκαταλείψει το πρώτο και να πει «εγκατέλειψα την ιδιότηπη ορθογραφία που χρησιμοποιούσα», ενώ ακόμη διατηρεί το δεύτερο.

  81. Πέπε said

    *ιδιότυπη*!!!!

    (μην το πάρετε κι αυτό για προσωπική ιδιοτηπία…)

  82. 63: Είπα εγώ ότι δεν είναι φυσιολογικό; Στα ελληνικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τους δύο χρόνους. Στα αγγλικά ο κανόνας είναι αυστηρός για τον παρακείμενο, εφόσον δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός.

  83. 68: Εγώ, πάντως, θαρρώ ότι έχω ξαναγράψει για το νερό του Ηρακλείου εδώ.

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    40γ Πέπε >>Το ένα είναι μεταλλικό, το άλλο επιτραπέζιο (δε θυμάμαι ποιο), αλλά ο Ζαρός (το χωριό) είναι στον Ρούβα (περιοχή), οπότε δε θα ‘πρεπε να είναι το ίδιο νερό;

    Ανάλογα από τα στρώματα που περνά και εμπλουτίζεται ή όχι το νερό της κάθε πηγής. Ο Ρούβας, επιτραπέζιο νερό, από το δάσος Ρούβα που είναι πιο κει, στη Γέργερη

    Μετά το
    61, Staz >>Απ’ όλα τα κρητικά, φυσικό μεταλλικό είναι μόνο ο Ζαρός.

    έψαξα τί παίζει σε συνδυασμό και με το «Χαλκιαδάκης» που επίσης είναι από το Ζαρό, ΑΛΛΑ επιτραπέζιο! (στη διαφήμιση στο ιντρντ βλέπω λέει φυσικό επιτραπέζιο, στη φιάλη, «επιτραπέζιο»σκέτο)
    Το Zaro΄s (το μόνο μεταλλικό) είναι από την πηγή Αμάτι (αυτό βραβεύτηκε το 2017)
    Το Χαλκιαδάκης, από την πηγή Στέρνα, το γράφουν πάνω τα μπουκάλια του.

    Δηλάδη, και τα τρία νερά είναι από τα ριζά του Ψηλορείτη μεν , αλλά από άλλες πηγές και μόνο το ένα μεταλλικό.

  85. sarant said

    80 Έτσι ακριβώς. Το «εκειμέσα» μπορεί να το γράψω και τώρα.

  86. Να, εδώ τα λέγαμε πάλι.

  87. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    80, 85# Κιεγώ εδωμέσα γράφω εδωμέσα. Είναι σοβαρό γιατρέμου?

  88. ΓΤ said

    Γράφτηκαν τόσα πολλά για τα νερά

    μα ξεχάστηκε αυτό του Καματερού

  89. ΓΤ said

    @80 Πέπε

    Μου διαμαρτυρήθηκε ο αποκάτω ότι βάζω δυνατά τη μουσική

    Κάτι ακούστηκε απ’ έξω

    το μάθημα το έμαθα απέξω κι ανακατωτά

    Αυτά τα ενιαία εδωμέσα τα συναντάμε σταθερά στις εκδόσεις Gutenberg

  90. Πέπε said

    Πώς και δε σκέφτηκε κανείς να βγάλει εμφιαλωμένο νερό «Κυρα-Βαγγελιώ»;

  91. Πέπε said

    Α, ΓΤ, τώρα που είπες Γκούτενμπεργκ, ας το βάλω κι εδώ. Χτες το βράδυ το έβαλα στα μεζεδάκια της προηγούμενης εβδομάδας, και δεν το είδαν τόσοι όσους (σικ ρε!) θα μπορούσε ίσως να ενδιαφέρει:

    «Φοβόμαστε ότι η εθνική πολιτική βιβλίου θα γίνει χωρίς τους εκδότες και τους συγγραφείς»

    Ο Κωνσταντίνος Δαρδανός εκφράζει τις ενστάσεις του σε σχέση με τον νέο φορέα βιβλίου που είναι υπό σύσταση από το υπουργείο Πολιτισμού

    https://www.efsyn.gr/tehnes/ekdoseis-biblia/436323_fobomaste-oti-i-ethniki-politiki-biblioy-tha-ginei-horis-toys-ekdotes?mc_cid=03aa6908ff

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    73 >>φυτοφάρμακο Roundup (γλυφοσάτη),
    Ω της (δολοφονικής) υποκρισίας:

    2017: Το ΕΚ ζήτησε την πλήρη απαγόρευση των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη έως το Δεκέμβριο του 2022
    https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20171020IPR86572/stadiake-katargese-tes-gluphosates-kai-plere-apagoreuse-tes-os-to-2022-zeta-to-ek

    2019 Δικαστική απόφαση έκρινε το Roundup ένοχο για καρκίνο.
    https://www.in.gr/2019/03/20/world/dikastiki-apofasi-zizanioktono-roundup-enoxo-gia-karkino/

    2023: Για 10 επιπλέον χρόνια ανανέωσε η Κομισιόν την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης
    https://gr.euronews.com/my-europe/2023/11/16/gia-deka-epipleon-xronia-ananeose-i-commission-tin-adeia-xrisis-tis-glyfosatis2

    2023 Πρόστιμο 1,5 δισ. δολ. στη Bayer για καρκίνους από τη γλυφοσάτη
    https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/glyfosati-prostimo-mamouth-1-5-dis-dolarion-sti-bayer-eixe-pro-imeron-egkrithei-apo-tin-ee/

    87 ΕνασΔγιαλοΧτήνος, τόχει στηφύσητου 🙂

  93. ΓΤ said

    Έτοιμος είμαι ν’ αλλάξω την ορθογραφία στη γλυφοσάτη για να παίξει τρελή κόλαση

  94. ΓΤ said

    @91 Πέπε

  95. Πέπε said

    94

    Ρε, είναι καλά; Τον ξέρεις, ΓΤ; Σαν κομμένη φάτσα, βαριά ακούω την ανάσα του…

    Καλά, το επιχείρημα για το εισόδημα δε με πείθει, αλλά αν πείσει εκείνους, μακάρι.

  96. BLOG_OTI_NANAI said

    79: «Ναί είμαστε ένα 3%, που μπορούμε νά διακρίνουμε τόν Πλουμπίδη από τόν Μπελογιάννη«

    Ο Κασσελάκης είναι 36 ετών. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε αφορμή να δει έστω τυχαία μια φωτογραφία του Μπελογιάννη; Από την άλλη όμως, καλά λέει ο Νίκος. Τι στην ευχή πρόεδρος αριστερού κόμματος είναι κάποιος που τα γενικότερα ενδιαφέροντα του ποτέ δεν περιστράφηκαν σε σχετικά ζητήματα ώστε να έχει δει μια φωτογραφία ενός ανθρώπου που τον ξέρουν από την αριστερά μέχρι τη δεξιά οι πάντες στην Ελλάδα; Ακόμα και στο εξωτερικό θα τον ξέρουν κάποιοι έστω από το έργο του Πικάσο.

    Αν είχε κάνει άλλος τέτοιο λάθος, θα υπήρχαν ειρωνείες αλλά τώρα οι δικοί του το κατάπιαν εκτός από την ΕΦΣΥΝ που το σχολίασε ειρωνικά. Η Αυγή ή το Ντοκουμέντο το άφησαν ασχολίαστο ενώ θα έπρεπε να το αναφέρουν για να προσέχει στο μέλλον. Διαφορετικά θα καταντήσει η υπόθεση σαν να έβαλαν αρχηγό τον Μπένι Χιλ με αυτά που λέει.

  97. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @73. Ἐρασιτέχνης ὤν, δέν γνωρίζω τήν ἔκτασι τοῦ φαινομένου «σέ ὅλη τήν χώρα», ἀλλά στά χρόνια πού καλλιεργῶ, δέν ἔχω βάλει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΟΡΙΟ φαρμάκου, φυτοφαρμάκου, χημικοῦ λιπάσματος κλπ.

    Οἰ διικές μου οἱ ντομάτες Νικοκύρη (γιά ὅταν θά ἔρθῃς κατά τά μέρη μας), τρώγονται καί ἄπλυτες. Μόνο λίγη σκόνη θά βρῆς καί δέν παθαίνεις τίποτε! 🙂 )

  98. Πρώτα στην Αυγή τον ειρωνεύτηκαν, θαρρώ.

  99. sarant said

    98 Δεν είδα την ειρωνεία.

    91κε Υποθέτω ότι το βάζεις για το περιεχόμενο, όχι ότι έχει κάποιο γλωσσικό αστόχημα. Ή μου ξέφυγε κάτι;

  100. ΓΤ said

    95 Πέπε

    Πέπε, ακόμη κι αν γνώριζα κάτι για θέματα υγείας, δεν θα το δημοσιοποιούσα 🙂

  101. 99: https://x.com/giobalour/status/1801292976645108034

  102. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ὡς μεζεδάκι, εἶναι νοστιμότατο! (Τί καλύτερο περίμεναν οἱ λοιδωροῦντες;;) Μεγαλύτερος μεζεδοπώλης ὅμως εἶναι ἡ ἴδια ἡ «Αὐγή» πού ἀναπαρήγαγε περήφανα ἀδιόρθωτες τίς ἀσχετοσύνες τοῦ Κασσελάκη. Ὅσο γιά τό «αν ταιριάζει σε έναν αρχηγό αριστερού κόμματος να μην ξέρει πότε σκότωσαν τον Μπελογιάννη ούτε πώς είναι το πρόσωπό του» νά μοῦ ἐπιτρέψῃς Νικοκύρη νά εἰκάσω (γιά το ἐγγύς μέλλον) ὅτι θά ὑπάρξῃ μιά διαφορετική ἐκδοχή μιᾶς ἄλλης Ἀριστερᾶς ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΗ ΝΑ ΕΧΗ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ -ἱστορική, θεωρητική, πολιτική- ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ! Νά δικαιοῦται νά τό δηλώνῃ εὐθαρσῶς καί νά μήν ἔχῃ πρόβλημα νά μήν γνωρίζῃ τόν Μπελογιάννη..

    Ἀριστερά στήν Εὐρώπη καί στήν Ἀμερική δέν σημαίνει κόμματα φιλικῶς προσκείμενα πρός τά κομμουνιστικά τους..

    (Ἐξ ἄλλου, καί τό ἴδιο τό ΚΚΕ βγάζει σπυράκια ὅταν Συριζαῖοι κλπ δηλώνουν «ἀριστεροί» 🙂 )

  103. BLOG_OTI_NANAI said

    98: Πάντως στο κείμενο αυτό μάλλον ασχολίαστο περνάει:

  104. Μαρία said

    91

    Δαρδ. Πρόπερσι μάθαμε τυχαία στη Φρανκφούρτη, τελευταία στιγμή, ότι θα ήταν τιμώμενη χώρα η Αμερική, και δεν ενημερώθηκαν οι εκδότες ώστε να καλέσουν εγκαίρως τους συγγραφείς τους από τις ΗΠΑ

    Ενώ φέτος που ήταν το εμιράτο Σάρτζα (προσφέρεται για σταυρόλεξα) και πήξαμε στην κελεμπία και το καφτάνι ποιούς συγγραφείς θα καλούσε ο Δαρδανός; 🙂

    Δαρδ. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες γιατί δεν υπήρχε ούτε φυλλάδιο με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

    Υπήρχε. Απλώς δεν το είχαν επάνω στον πάγκο σε κοινή θέα, τους ρώτησα και μου το έδωσαν ανόρεχτα είν’ αλήθεια.

    95 Έχουμε πήξει στα φράγκα.

  105. sarant said

    101 Ναι, τα αναπαρήγαγε. Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει ειρωνεία.

  106. Πέπε said

    91

    Ναι, για το περιεχόμενο.

  107. Πέπε said

    Στα μεζεδάκια λόγω χαλαρότητας στη θεματολογία. Δείτε το σαν το φουρποσχόλιό μου!

  108. Πέπε said

    Εγώ επιμένω στην άλλη σκέψη που διατύπωσα:

    Αν κάποιος αγνοεί τα σχετικά με τον Μπελογιάννη, ας μη βγάζουμε το αριστερόμετρο. (Θα μου πεις, μα είναι αρχηγός αριστερού κόμματος… Έστω κι αν είναι!) Το να θεωρεί όμως χρέος του να μας ενημερώσει πόσο συγκινήθηκε, είναι σαν να βγάζει μόνος του το αριστερόμετρο για να μετρήσει τον εαυτό του.

    Ε ρε φίλε, άμα είναι να βγεις ελλιπής σαν τη μερίδα που ζύγιζε ο άλλος στην Πρέβεζα, τι το βγάζεις το ρημάδι; Άσ’ το εκεί που καθόταν στη θήκη του, ν’ ασχοληθούμε με τίποτα πιο σοβαρό.

  109. Ξέχασα το πρωί να γράψω το λάθος που έκαναν μερικά παιδιά στις εισαγωγικές εξετάσεις γυμνασίου, άλλοτε, όπως το διηγούνται οι παλιοί φιλόλογοι:

    Εν Άνῳ Κωτσανοπούλῳ (με υπογεγραμμένη και στο «άνω» που προσδιόριζε τον οικισμό του χωριού, εννοείται στην Πρέβεζα).

  110. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Καληνύχτα σας

  111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νικοκύρη, από το πρώτο κιόλας διήγημα, μου έφτιαξε το κέφι το βιβλίο σου «Για μια πορεία», καθώς μετά την κουβέντα για το Raundap, που νόμιζα ότι είχε ήδη απαγορευτεί και ψάχνοντας είδα την υποκρισία, κακοκέφιασα τελείως* και βγήκα βραδυνό περπάτημα, πήγα κι από το περίπτερο για την Εφσυν.

    *Το κανε ο σατανάς κι είδα δει νωρίτερα, σε κάτι βιντεάκια που ανεβάζει ένας τύπος από τα μέρη μου, θερμοκηπιάς, φλύαρα και ανούσια εν πολλοίς, αλλά είναι από τον τόπο και τους ανθρώπους που ζουν τώρα εκεί και ξεφυτρώνουν και κάτι ενδιαφέροντα καμιά φορά. Στην προσπάθειά του να τονίσει ότι τώρα τα κηπευτικά είναι εντάξει και τρώτε άφοβα, ενώ παλιότερα χρησιμοποιούσαν (αραδιάζει-το ξανάκουσα για να τα γράψω: ) βρωμιούχο μεθύλιο, λανέιτ, ταμαρόν, ντεντεβάπ, γραμοξόν, νεμακούρ, βαϊντέι … Δεν είπε ποια είναι τα τωρινά παρά ότι είναι αβλαβή για τον άνθρωπο αν κρατήσεις τις προθεσμίες από το ψέκασμα ως τη συγκομιδή. Χαιρετίσματα δηλαδή.
    Δεν θυμάμαι καθόλου τις ονομασίες των φαρμάκων στα δικά μας θερμοκήπια (για λίγα χρόνια έβαλε κι ο πατέρας μου), παρά μόνο ότι όλα είχαν τη νεκροκεφαλή με τα σταυρωτά κόκαλα.

  112. Stavroula said

    94. Σχετικά με το εισόδημα:
    Μια εκτίμηση της πολυδιάστατης στέρησης για τα παιδιά στην Ελλάδα | UNICEF Ελλάδα

    Πάνω από 10.000 μαθήτριες στην Ελλάδα απουσιάζουν από το σχολείο γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν σερβιέτες | Alfavita

  113. Pedis said

    Ελεύθερη ραδιοφωνία

    H ΕΔΕΜ εξέτασε για όλο το 2022 το playlist σε 20 μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής: 9 με ξενόγλωσσο ρεπερτόριο, 9 με ελληνικό και 2 με μικτό που παίζουν και ελληνικά και ξένα τραγούδια. Τα τρία έντεχνα ραδιόφωνα παράδειγμα που εξέτασε η ΕΔΕΜ («Μελωδία 99.2», «Μέντα 88», «Δίεση 101.3») έχουν πολλά κοινά σημεία στα ρεπερτόρια που αναμεταδίδουν. Ο «Δίεση 101.3» έπαιξε όλη τη χρονιά μόλις 867 τραγούδια, ο «Μέντα 88» 1.004 και ο «Μελωδία 99.2» 1.789 τραγούδια. Ο σταθμός με τον μεγαλύτερο πλουραλισμό στις επιλογές είναι το Δεύτερο Πρόγραμμα με 29.553 τραγούδια στο 2022, δηλαδή 81 νέα τραγούδια κάθε ημέρα.

    Tο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση που παρουσίασε το κόμμα Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) με τίτλο «Όχι όπλα για πόλεμο στη Γάζα, σταματήστε τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ», αναφέρει το Middle East Monitor.

    Εμ 353 εκ. $ είναι αυτά (2023)

    Israeli historian Ilan Pappe launches new book ‘Lobbying for Zionism on Both Sides of the Atlantic’
  114. Μαρία said

    112 Χάθηκε κι η παλιά τεχνογνωσία. Ούτ’ εμείς είχαμε σερβιέτες αλλά δεν απουσιάζαμε τουλάχιστον γι’ αυτόν το λόγο απ’ το σχολείο 🙂

  115. sarant said

    110 Εξαιρετικό! Θα το κλέψω

    112 Νάσαι καλά!

    113 Οι αριθμοί των τραγουδιών είναι απίστευτοι!

  116. Πέπε said

    114

    Της Αννούλας τής έρχεται για πρώτη φορά περίοδος στο σχολείο. Βλέπει έντρομη τα αίματα και δεν ξέρει τι είναι. Μόλις γυρίζει σπίτι:
    -Τοτό, πού είναι η μαμά;
    -Τι τη θες; Δεν μπορεί, πες μου εμένα.
    -Δεν ξέρεις εσύ, τη μαμά θέλω. Αυτά είναι γυναικεία πράγματα.
    -Α, μα έχεις μπροστά σου τον ειδικό. Ξέρω τα πάντα για το σεξ. Το γυναικείο σώμα δεν έχει μυστικά από μένα, μπλα μπλα (με τα πολλά την πείθει)
    -Καλά, έλα να σου δείξω αλλά δε θα πεις τίποτα σε κανέναν, εντάξει; (Του δείχνει)
    -Μαμά, μαμά! Τρέχα γρήγορα! Της Αννούλας τής έκοψαν τ’ αρχίδια!

  117. spyridos said

    112
    Κατάθλιψη

    113
    Μελωδία κ Δίεση τρέχουν εδώ και χρόνια χωρίς παραγωγούς.
    Τους έδιωξαν και πήραν παιδάκια που παίζουν κατά παραγγελία και τον γιαπωνέζο που παίζει στο αυτόματο.
    2010 τέλειωσε ο Μελωδία, οι καλύτεροι παραγωγοί έφυγαν. Κάποιοι πάνε στον Δίεση.
    Λίγο αργότερα κλείνει κι αυτός ουσιαστικά.
    Κάποιος που γράφει εδώ αραιά και που, θα μπορούσε να πει πολλά, αλλά δεν νομίζω να έχει την όρεξη να το κάνει.

    353εκ είναι πολύ λίγα. Ακόμα και για το 2023. Σίγουρα κρύβουν.
    Τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί βέβαια.

  118. Μαρία said

  119. Pedis said

    # 117 – 353εκ είναι πολύ λίγα. Ακόμα και για το 2023. Σίγουρα κρύβουν.
    Τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί βέβαια.

    Το κατά δύναμιν, τόσο τους επιτρέπει η Αμερικάνικη στρατιωτική βιομηχανία.

    Most of the aid—approximately $3.3 billion a year—is provided as grants under the Foreign Military Financing (FMF) program, funds that Israel must use to purchase U.S. military equipment and services. In October, the Joe Biden administration said Israel had nearly six hundred active FMF cases, totalling around $24 billion. Israel has also historically been permitted to use a portion of its FMF aid to buy equipment from Israeli defense firms—a benefit not granted to other recipients of U.S. military aid—but this domestic procurement is to be phased out in the next few years. U.S. aid reportedly accounts for some 15 percent of Israel’s defense budget. Israel, like many other countries, also buys U.S. military products outside of the FMF program.

    https://www.cfr.org/article/us-aid-israel-four-charts

    # 112 β – Period poverty.

  120. BLOG_OTI_NANAI said

    116: Αυτό πρέπει να είναι από τα ’80s, μου φαίνεται το λέγαμε στο Γυμνάσιο-Λύκειο. Καθότι είμαστε και μιας ηλικίας εδώ μέσα.

  121. BLOG_OTI_NANAI said

    110: Ο ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς έχει ταλέντο σε αυτά τα αστεία.

  122. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Kαλημέρα.

    Φρέσκο, λαχταριστὸ μεζεδάκι. Σήμερα τὸ πρωὶ στὸ Ὄπεν.

    Ρεπορτάζ γιὰ πυρκαγιὰ στὰ Πατήσια.
    Ἡ κάμερα δείχνει μαγαζὶ κατεστραμένο ἀπὸ τὴ φωτιά.
    Ὁ ρεπόρτερ:

    Τὸ κατάστημα τὸ εἶχε ἕνας ξυλουργὸς ποὺ ἔφτιαχνε ξύλα.

  123. Κυριάκος said

    Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις ποιος είναι ο Πλουμπίδης και ποιος ο Μπελογιάννης αφού μοιάζουν σαν 2 σταγόνες νερού!

  124. 113: Το ντοκιμαντέρ (δεν embedώνεται εδώ, προβολή στον γιουτούμπη).

    https://www.youtube.com/watch?v=khSOh2pLnEk

  125. sarant said

    118 Καλός ο Πουλής, πρέπει να τον παρακολουθώ.

  126. dryhammer said

    Χαζεύοντας αυτό

    https://www.iefimerida.gr/politismos/biografies-kinimatografos-10-kalyteres-tainies

    για να γεμίσω την ώρα (με τραβάει κι η μέση μου) ψ [και για να δω και ποιες έχω δει απ’ αυτές -όλες! ] πέτυχα κι αυτά

    Ημερολόγια Μοτοσικλέτας
    Έξοχοι οι δύο πρωταγωνιστές Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ (Γκεβάρα) και Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ (Αλμπέρο).

    Οργισμένο Είδωλο
    Η ταινία αδικήθηκε κατάφωρα στα Όσκαρ, αφού από τις οχτώ υποψηφιότητες, κέρδισε ακόμη ένα, αυτό του μοντάζ.

    Πιθανότατα θα έχει κι άλλα επί της ουσίας αυτά, αλλά πού όρεξη για ουσίες…

  127. dryhammer said

    126 Ένα ψ περισσεύει (αυτομεζεδάκι)

  128. Κατά φωνή…

    https://www.facebook.com/events/1217757245923448/

  129. sarant said

    126 Μπορεί να παίζει δύο ρόλους ο πρωταγωνιστής 🙂

  130. dryhammer said

    129. πχ

  131. Μαρία said

    https://x.com/Etanetan23/status/1802310599776276750

    In a panel discussion on Channel 12, Feiglin called for resettlement in Gaza and argued Israel should transform the Palestinian territory into a «Hebrew Gaza».

    «We are not guests in our country, this is our country, all of it,» he said in the video shared on Sunday in Israeli social media. 

    «As Hitler said, ‘I cannot live if one Jew is left’. We can’t live here if one ‘Islamo-Nazi’ remains in Gaza.» https://www.middleeasteye.net/news/israeli-former-knesset-member-moshe-feiglin-invokes-hitler-while-calling-gaza-resettlement

    https://blog.mondediplo.net/2012-01-30-Feiglin-Hitler-et-Netanyahou-competition-au

    Ιn 1995, in an interview with the Ha’aretz newspaper, Feiglin described the Nazi leader, Hitler,  as “a military genius” and a great nation builder.

    “Hitler was an unparallel military genius. Nazism transformed  Germany from a low to a fantastic physical and ideological status. The ragged, trashy  youth body turned into a neat and orderly part of society and Germany received an exemplary regime, a proper justice system and public order. Hitler savored good music. He would paint. This was no bunch of thugs. They merely used thugs and homosexuals.”

    In the same interview, Feiglin sought to give racism a good face. “There can be no doubt that Judaism is racist in some sense. And when they asserted at the United Nations that Zionism was racist, I didn’t find much reason to protest. The people who take racism to mean a distinction between races, and this is a very primitive distinction-must argue that Zionism is racist.”

  132. Μαρία said

    Και διαβάζω οτι η επίσης δικηγόρος σύζυγός του, που δήλωσε οτι έπεσε απ’ τις σκάλες, είναι σύμβουλος σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας!

    Έχω μείνει άναυδη!

  133. spyridos said

    132
    Εντάξει το άναυδη. Απότι καταλαβαίνω ο τύπος έχει αφήσει κάμποσες άδοντες.

    Μάλιστα, σε βάρος του συγκεκριμένου ποινικολόγου είχε υποβληθεί και το 2017 μήνυση για ενδοοικογενειακή βία από την πρώην τότε σύζυγό του, στο Αστυνομικό Τμήμα Βριλησσίων για την οποία είχε απαλλαγεί.

  134. sarant said

    132

    Θα συμβουλευει τις δαρμένες να λένε ότι έπεσαν από τις σκάλες!

  135. Μαρία said

    134 Το σίγουρο είναι οτι η ίδια χρειάζεται στήριξη, για να απεξαρτηθεί, και ήταν εντελώς ακατάλληλη στο να δίνει συμβουλές.

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    135, Ναι, δεν έκανε μήνυση. Ευτυχώς είναι αυτεπάγγελτο. Κι έχει τρεις κόρες ο τύπος.

    «Τα μυστικά του επιτυχημένου γάμου, σεβασμός, αγάπη, κατανόηση, υπομονή… »
    Η τελευταία φράση στο βίντεο, τόσο δηλωτική.

  137. Μαρία said

    136 Για να μη νομίζουν μερικοί οτι αρκεί η οικονομική ανεξαρτησία.

  138. Μαρία said

    Μιλάει η πείρα.

  139. Theo said

    @126:

    Έχοντας διαβάσει το βιβλίο του Τσε, ξενέρωσα με την ταινία.

    Ενώ στο βιβλίο ο Τσε φαίνεται πόσο πονά και προβληματίζεται με την κατάσταση στις χώρες που επισκέπτονται, στην ταινία τον παρουσιάζουν σαν ένα ανέμελο ταξιδιώτη.

  140. Μαρία said

    Τη Δευτέρα, το BBC με ένα άρθρο-κόλαφο καταγγέλλει το Λιμενικό Σώμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο.

    Και μέσα στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενούνται και δηλώσεις του Δημήτρη Μπαλτάκου, γιου του Τάκη Μπαλτάκου προέδρου της ΕΠΟ. https://www.tanea.gr/2024/06/17/greece/bbc-to-elliniko-limeniko-petaei-metanastes-sti-thalassa-gia-na-pethanoun/

    https://www.francetvinfo.fr/replay-radio/un-monde-d-avance/grece-les-garde-cotes-sont-accuses-de-pratiques-illegales-dans-leur-gestion-des-flux-migratoires_6580772.html

  141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    140 >>δηλώσεις του Δημήτρη Μπαλτάκου, γιου του Τάκη Μπαλτάκου

    «για την σκανδαλώδη υπόθεση διορισμού του γιου του Τάκη Μπαλτάκου στο Λιμενικό » :

    https://www.enikos.gr/society/ta-ntokoumenta-enos-skandalou-o-gios-tou-baltakou-sto-limeniko/949242/

  142. Dong-ho Spiros Merimanis said

    «Πολύς κόσμος θεωρεί αφύσικους τους «σωστούς» τύπους της προστακτικής, το «πρόσλαβε» στην προκειμένη περίπτωση.»

    είναι αφύσικο γιατί από τη στιγμή που η αύξηση καταργήθηκε το τρίτο πρόσωπο του αόριστου και το δεύτερο πρόσωπο της προστακτικής είναι το ίδιο στα 80% από τα σύνθετα ρήματα: ανοικοδόμησε, περιφρόνησε, υποχώρησε, στρατολήγησε, …

    το πραγματικό σωστό είναι «πρόσλαβε» καί στον αόριστο καί στην προστακτική

  143. spyridos said

    140
    Έτσι δούλευαν (ουν) οι γεννηματάδες στη Μάνη.
    Με το που γεννιέται το παιδί (μερικές φορές και το κορίτσι) έχει καπαρωθεί η θέση.

  144. Πέπε said

    142

    Δεν είναι αφύσικο να κλίνονται μερικές λέξεις διαφορετικά από το 80% της κατηγορίας τους. Αφύσικη θα ήταν μια γλώσσα χωρίς εξαιρέσεις ή υποκανόνες.

    Ο παίχτης, οι παίχτες – όχι οι παίχτηδες. Ο μανάβης, οι μανάβηδες – όχι οι μανάβες.

  145. spyridos said

    Νοτιομπανανέ Ελαδιστάν

    Πρόταση για νέα ονομασία.

  146. spyridos said

    144
    Ετσι ακριβώς.
    Μόνο που το προσέλαβε είναι αφύσικο για τη συντριπτική πλειοψηφία των κανονικών ομιλητών.

  147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    125 >>Πουλής
    Μεταξύ των άλλων έχει γράψει κι ένα πολύ συμπαθητικό κι ενδιαφέρον ως μαρτυρία, βιβλίο «Απ’ το αλέτρι στο smartphone: συζητήσεις με τον πατέρα μου», Εκδ. Μελάνι,2019, που πήρε το 2020 κρατικό βραβείο

    Το επόμενό του «Η γουλιά και το ποτήρι» Εκδ. Μελάνι, 2022, δεν το διάβασα.

Σχολιάστε