Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο άγιος δέκα εκατομμύρια θέλει…

Posted by sarant στο 25 Μαΐου, 2009


Δεν μου πολυαρέσει να σχολιάζω την επικαιρότητα όταν δεν έχει κανένα γλωσσικό ενδιαφέρον, διότι υπάρχουν άλλοι που τα λένε πολύ καλύτερα από μένα και διότι αν σχολίαζα τα πάντα δεν θα πρόφταινα τίποτα.

Ωστόσο, επειδή δεν το είδα να σχολιάζεται πουθενά (εκτός από το ιστολόγιο του άμεσα ενδιαφερόμενου), κι επειδή είναι ζήτημα ελευθερίας του λόγου, κι επειδή βρίσκω πως η υπόθεση ξεπερνάει τα όρια του παραλόγου, θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την αγωγή που άσκησε ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ εναντίον του καλού φίλου Γιάννη Η. Χάρη. Αιτία; Ένα άρθρο του Γ. Χάρη στα Νέα, πέρσι τέτοιον καιρό, στο οποίο ο αρθρογράφος, μιλώντας για ορισμένους συντηρητικούς μητροπολίτες, είχε χαρακτηρίσει «νοσηρή, αρμοδιότητας ψυχιάτρου» τη διατύπωση του αγίου Πειραιώς για κάποιους που «έκαναν αξία ζωής το σωλήνα αποβολής των περιττωμάτων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο άγιος Πειραιώς κάνει αγωγή για δυσφήμιση· είχε προηγηθεί η αγωγή εναντίον του Λύο Καλοβυρνά (η εκδίκαση της οποίας αναβλήθηκε για το φθινόπωρο). Βέβαια, ποσοτικά έχουμε διαφοροποίηση: από τον Λύο ο θιγμένος άγιος ζητάει μόλις 1 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Γιάννη Χάρη 10 κολλαριστά εκατομμύρια (ευρώ, να εξηγούμαστε).

Ο κ. Σεραφείμ λοιπόν γράφει στην αγωγή του ότι «Χωρίς δηλαδή κανένα ίχνος σεβασμού προς το πρόσωπό μου και το ανώτατο ιερατικό αξίωμα το οποίο κατέχω ως Μητροπολίτης Πειραιώς και ως πνευματικός Πατέρας χιλιάδων πιστών της πόλης του Πειραιά, ο [Γ.Χάρης] δεν δίστασε να καταλήξει στο αυθαίρετο, αβάσιμο, άκρως προσβλητικό και απαράδεκτο συμπέρασμα βάσει μεμονωμένης φράσης, η οποία σημειωτέον ελέχθη σε προφορική συνέντευξη, ότι χρήζω ψυχιάτρου. Αμφισβητεί ήτοι απροκάλυπτα την ψυχική μου υγεία και μάλιστα σε δημοσίευμα το οποίο απευθύνεται σε χιλιάδες αναγνώστες».

Με όλο τον σεβασμό προς τον άγιο Πειραιώς, το μόνο αυθαίρετο και αβάσιμο συμπέρασμα που βλέπω εγώ είναι το δικό του. Ο Χάρης δεν έγραψε ότι ο κ. Σεραφείμ χρήζει ψυχιάτρου –αφήνω δηλαδή ότι ειδικά ο Χάρης θα απέφευγε τη σύνταξη με γενική έτσι κι αλλιώς. Ο Χάρης έγραψε ότι η διατύπωση του κ. Σεραφείμ περί σωλήνα αποβολής περιττωμάτων είναι νοσηρή και εμπίπτει στην αρμοδιότητα ψυχιάτρου, δηλαδή ψυχίατρος είναι αρμόδιος να την ερμηνεύσει. Δεν είναι το ίδιο, δεν είναι καθόλου το ίδιο. Άλλο το πρόσωπο, άλλο τα λόγια του.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Χάρης άσκησε κριτική, οξεία έστω κριτική, σε μια εντελώς απαράδεκτη διατύπωση του αγίου Πειραιώς, φράση που καθόλου δεν ταιριάζει σε ιερωμένο.

Αλλά, ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη περίπτωση, αναρωτιέμαι, έχει το ηθικό δικαίωμα ένας μητροπολίτης να κάνει αγωγές στα δικαστήρια; Και ποιος θα εκδικάσει την υπόθεση; Δεν θα πρέπει άραγε να εξεταστεί μήπως στη σύνθεση του Πολυμελούς υπάρχουν «πνευματικά τέκνα» του κ. Σεραφείμ; Μπορεί να δικάσει ακριβοδίκαια ένα πνευματικό τέκνο τον «πνευματικό Πατέρα» του; Μπορεί ένας οποιοσδήποτε Χριστιανός Ορθόδοξος δικαστής να δικάσει μια τέτοια υπόθεση; (Αν παρακολουθεί ο Χασοδίκης ή ο Ηλεδικηγόρος, θα μ’ ενδιέφερε η γνώμη τους).

Και αναρωτιέμαι ξανά· ακόμα κι αν υπήρχε πράγματι δυσφήμηση του μητροπολίτη (όχι στην προκείμενη περίπτωση, όπου ούτε κατά διάνοια δεν στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο, αλλά σε άλλην), αυτή είναι η χριστιανική στάση; Να ζητάει ο άγιος υπέρογκες αποζημιώσεις, λες και είναι καμιά σταρ του σινεμά που τη βγάλανε φωτογραφία στην πλαζ χωρίς την άδειά της;

Πάντως, είναι αρκετά πιθανό και αυτή η δίκη να αναβληθεί για αργότερα. Και πάω στοίχημα ότι αν η επόμενη δικάσιμος οριστεί σε όχι τόσο έντονα προεκλογική περίοδο, οι δηλώσεις συμπαράστασης προς τον Γ. Χάρη θα είναι περισσότερες.

Καλού κακού όμως, επειδή ο άγιος εκτός από 10 εκατομμύρια θέλει και φοβέρα, πιστεύω πως είναι καλό όσοι βρίσκουμε άτοπη αυτή την αγωγή να το πούμε από τώρα!

230 Σχόλια to “Ο άγιος δέκα εκατομμύρια θέλει…”

  1. Μαρία said

    Θα αστειεύεσαι βέβαια, όταν λες οτι δεν υπάρχει γλωσσικό ενδιαφέρον. Είχαμε ξανακούσει πριν γι’ αυτόν τον ΣΑΠΑΣ; Μόνο τα παιδιά του σωλήνα ξέραμε και την τσανταλίνα μανταλίνα.

    Εγώ πάντως το σχόλιό μου το έγραψα στην άπονη.

  2. neostipoukeitos said

    Αγαπητέ Νίκο, όσα γράφεις είναι ή θα έπρεπε να είναι προφανή και αυτονόητα. Με την ελληνική δικαιοσύνη βέβαια, που θεραπεύεται από κάτι τύπους σαν τον αλήστου μνήμης Γαβαλά, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις.

    Εγώ λέω το άλλο τώρα. Είναι πολύ πιθανό πως ο Χ ή Ψ, άντρας ή γυναίκα, που αγαπάει να συνδέεται με άτομα του ίδιου φύλου, θα νιώσει θιγμένος από τις προσβλητικές ανοησίες του Πειραιώς. Με όλο του το δίκιο λοιπόν θα θέλει να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη, κι επειδή εκεί δεν είναι πιθανό να δει χαΐρι, θα πάει και παραπέρα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο — όπου, εννοείται, η δικαίωσή του είναι δεδομένη. Για να δούμε τότε αν το παπαδαριό θα βάλει το χέρι βαθιά στο ράσο, να πληρώσει τα δέκα, εκατό ή πεντακόσα εκατομμύρια που θα ζητούν με το δίκιο τους οι θιγόμενοι.

    Πάντως, για να μπω κι εγώ στη λογική του «Αγίου» Πειραιώς (τετρακόσα εισαγωγικά χρειάζονται εδώ), υπάρχουν και ορισμένοι συνάνθρωποί μας που έχουν αναγάγει σε αξία ζωής το ανδρικό όργανο της διούρησης. Σε αυτούς, υποθέτω, περιλαμβάνεται και η μάνα του Σεβασμιωτάτου, αλλιώς ο Σεβασμιώτατος δεν θα είχε δει το φως της μέρας. Τσκ τσκ τσκ, θα πέσει φωτιά να μας κάψει.

  3. Μαρία said

    Τπού, συμφωνώντας με την τελευταία παράγραφο και σε συνδυασμό πάντα με τον σωλήνα και τηρουμένων των αναλογιών …
    Se quella notte, per divin consiglio,
    la Donna Rosa, concependo Silvio,
    avesse dato a un homo di Milano
    invece della figa il deretano,
    l’ avrebbe presso in culo quella sera
    sol Donna Rosa e non l’ Italia intera.
    R. Benigni

    Νικοκύρη αν νομίζεις οτι σου δημιουργώ προβλήματα με τον άγιο, διάγραψέ το.

  4. neostipoukeitos said

    Νικοκύρη, το ίδιο ισχύει και για το δικό μου σχόλιο 2 — ή τελοσπάντων με όποιο άλλο σχόλιό μου κρίνεις εσύ οβελιστέον.

    Μαρία, το μπενίνειον πρέπει να έχει γράψει ιστορία, ε; 🙂 Τύφλα να’χει ο Αρετίνος!

  5. sapere aude said

    > φράση που καθόλου δεν ταιριάζει σε ιερωμένο

    Ταιριάζει και παραταιριάζει. Στα «ιερά» τους κείμενα ο θεός τους είναι 100% ψυχοπαθητική προσωπικότητα. Και, φυσικά, η ανοχή μας τους κάνει ακόμα πιο θρασείς.

  6. SophiaΟικ said

    Για την ερώτηση σου, Νίκο: γιατί όχι; Δεν είναι ο μητροπολίτης άνθρωπος κι αυτός; Δεν είναι πολίτης της χώρας; Δεν μπορει επομένως αν πιστεύει ότι αδικήθηκε να ζητήσει από τη δικαιοσύνη λύση; Αν θέλουμε διαχωρισμό εκκλησίας- κράτους δεν μπορούμε να διαφωνούμε όταν οι ιερείς συμπεριφέρονται σαν όλους τους πολίτες.

    Βεβαίως θα περίμενα λόγω της θέσης του μηνυτή να ζητάει η αποζημίωση να καταβληθεί σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ‘η κατι τέτοιο. Βλέπω ότι το ζητάει αλλά έιναι λίγο Γιαννης πίνει, Γιάννης κερνάει- λέει ότι σκοπεύει να δωρήσει την αποζημίωση στην μητρόπολη Πειραιά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Τωρα για τα περί ανεξαρτησίας ΧΟ δικαστών, κι αυτό σχετικό είναι. θεωρητικά οι δικαστές είναι ουδέτεροι και ανεξάρτητοι. Δεν σκεφτόμαστε επομένως όταν κατηγορείται μια γυναίκα ότι ένας άντρας δικαστης δεν θα τη δικάσει δίκαια γιατί είναι άντρας. Ούτε φοβόμαστε ότι ένας δικαστής ΧΟ δεν θα κάνει τη δουλειά του σωστά γιατί οι κατηγορούμενοι δεν ειναι ΧΟ (ή στην περιπτωση των άγγλων τουριστων, γιατί προσβάλλουν θρησκευτικά σύμβολα που δεν έχουν σχέση εμ την ορθοδοξία). πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα της προκατάλειψης, φυσικά.
    Οι τουρίστες παρελαύνουν:

  7. SophiaΟικ said

    Φτου, μου έφαγε το λινκ!
    Ιδού: http://tinyurl.com/q6o8co

  8. Με τους δεσποτάδες δε βρίσκεις άκρη…
    Πολύ σωστά οι Μυτιληνιοί λένε: Οι παπάδις είνη σαν τα καρβνα – Τς πιαν(ι)ς αναμέν(ι) κάβγηση – τς πιαν(ι)ς σβτοί μτζουρώνηση

  9. Επίσης, ο λαός λέει ότι
    «Ο παπάς είναι απ΄τη Νάξο
    γιά απ’ την Πάρο,
    ό,τι αρπάξω
    κι ότι πάρω!»
    Και αυτά τα λέει ο λαός, εναντίον του οποίου δεν γίνεται να ασκηθεί συλλήβδην δίωξη, ε;

  10. kukuzelis said

    Υπενθυμίζω (χωρίς σχόλια) μια συνέντευξη του π. Φιλόθεου Φάρου στην Καθημερινή. Δημοσιεύτηκε έναν, περίπου, μήνα πριν κοινοποιηθεί η αγωγή του μητροπολίτη στον Χάρη:

    «Εμείς οι παπάδες έχουμε πολλές νευρώσεις σχετικά με τον ερωτισμό. Και πολλά από αυτά που λέμε μπορεί να είναι συνέπεια των νευρώσεών μας»

    «Πιστεύω ότι οι αυστηρότεροι από εμάς τους κληρικούς στα θέματα της σεξουαλικής ηθικής είναι είτε πιο νευρωτικοί σε σχέση με τον ερωτισμό [Οι αυστηρότεροι κληρικοί] μπορεί να έχουν μια έντονη προσωπική ζωή, σχετική με αυτό που εξίσου έντονα καταδικάζουν.»

    «Οι περισσότεροι δεσποτάδες και παπάδες είναι ποιμαντικά ανύπαρκτοι και δεν έχουν σταθεί ποτέ στο πλευρό ενός ανθρώπου που έχει ανάγκη.»

    «[…][Ε]να τεράστιο ποσοστό νέων είναι παροπλισμένοι με ψυχικές διαταραχές· πολλές από τις οποίες οφείλονται σε κάποιους παπάδες που είναι λαύροι κατά των σαρκικών αμαρτημάτων. Εμείς οι παπάδες οδηγούμε τα παιδιά στους ψυχιάτρους. Οταν ακούω ψυχίατρο παπά να λέει ότι έχει θεραπεύσει ομοφυλοφίλους ξέρω ότι έχει αποπειραθεί να τους κάνει ψυχολογική λοβοτομή.»

    «[Ε]μείς οι κληρικοί στο μεγάλο μας ποσοστό εσωτερικά είμαστε τενεκέδες ξεγάνωτοι.»

    *

  11. Sraosha said

    Ε, ωραία, να μηνυθεί κι αυτός ο Φάρος τότε.

  12. Οι Φάροι είναι πρώτα παιδιά! ;^)

    Πάντως έχω καταλάβει πως οι ιερωμένοι ενδιαφέρονται πολύ για το χρήμα, πράγμα που φαίνεται και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

    Μου θυμίζει τον άλλον τον «κακομοίρη» τον παπά που όταν βγήκε στην φόρα η πληροφορία για τα εκατομμύρια που ‘χε στην μπάντα μάς εξήγησε: ε, για μια ώρα ανάγκης!

    Η ειλικρίνεια τού π. Φιλόθεου Φάρου είναι εξαιρετικά σπάνια για ιερωμένο και μπράβο στον άνθρωπο που έχει τα κότσια για κάτι τέτοιο διότι η υπόλοιπη κάστα το μόνο που κάνει είναι δημαγωγία και κακή εντύπωση.

  13. Βαγγέλης said

    @Σοφία
    Προφανώς έχει δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια οποιοσδήποτε πολίτης του Ελληνικού κράτους. Το ερώτημα όμως είναι αν έχει το ΗΘΙΚΟ δικαίωμα να το κάνει ένας πνευματικός άνθρωπος, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος χρησιμοποιεί (τουλάχιστον) προσβλητικές εκφράσεις για μια κατηγορία συνανθρώπων μας. Δηλαδή ο ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να είναι Χ.Ο; Και γιατί δεν κατέφυγε στα δικαστήρια όταν μέσα στην Ιερά Σύνοδο (σύμφωνα με τις εφημερίδες) είχαν ακουστεί διάφορα «υποκοριστικά» για ποιμένες της εκκλησίας;
    Κατά τη γνώμη μου η συγκεκριμένη αγωγή αποτελεί εμφάνιση ενός ακόμα προσώπου της εξουσίας και υποδηλοί την σύμφυση εκκλησίας και κράτους, ιδίως δε με το εξοντωτικό τίμημα που ζητείται για την αποκατάσταση της τιμής του κ. Σεραφείμ. Ταυτόχρονα στέλνει και ένα εκφοβιστικό μήνυμα προς όλους τους δημοσιογράφους.
    Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, γιατί σε λίγο θα φοβόμαστε να γράψουμε κάτι ακόμα και εδώ μέσα.

  14. Μπουκανιέρος said

    Συμπαράσταση στο Χάρη βέβαια!

    Το θέμα είναι ο νόμος περί τύπου, ή όπως αλλιώς λέγεται, που επιτρέπει να αμολάς μηνύσεις άμα ο άλλος γράφει κάτι που δε σου αρέσει, με την πρόφαση τάχα της προσωπικής προσβολής.
    Στην πράξη βέβαια μόνο, χμ, ορισμένες πλευρές αξιοποιούν το νόμο, προσπαθώντας να επιβάλλουν μια προληπτική λογοκρισία – αυτοί που (για να το πω σεραφειμικά) έχουν κάνει αξία ζωής τη λογοκρισία και την αστυνομία. Μόνο από αυτή την άποψη μας ενδιαφέρει ότι ο μηνυτής είναι παπάς, δηλ. ότι ανήκει στους παπάδες με συγκεκριμένη πολιτική στράτευση (τα υπόλοιπα, π.χ. περί χριστιανικού καθήκοντος κλπ. τα βρίσκω εκτός θέματος).

    Από αυτή τη σκοπιά, θα μπορούσα να συμπαρασταθώ και σε ανθρώπους με τους οποίους διαφωνώ εντελώς, π.χ. στο Στάθη ή στο Θεοδωράκη.

  15. akindynos said

    Άλλο το πρόσωπο, άλλο τα λόγια του.

    Να κανω λίγο τον (ακριβολόγο;) δικηγόρο του διαβόλου; (ωχ, κι άλλη αγωγή)

    Είμαι μάγειρας, και κάποιος γράφει ότι τα φαγητά που μαγειρεύω είναι αρμοδιότητας του λοιμωδών.

    Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η κρίση αυτή για το προϊόν (υλικό εν προκειμένω) των κόπων μου δεν αντανακλά και στο πρόσωπό μου;

    Σπεύδω να αυτοϋπονομευθώ παραδεχόμενος πως η ύπαρξη σαλμονέλας, σε αντίθεση με την ποιότητα των αντιλήψεων για το σώμα και το σεξ, μπορεί να ελεγχθεί και να τεκμηριωθεί εύκολα, γρήγορα και αντικειμενικά (δεν το ξέρω, αλλά έτσι φαντάζομαι και ελπίζω).

    Έχω μερικές σκέψεις ακόμα να καταθέσω, αλλά αφήνω να περάσει λίγη ώρα ώστε να αποστασιοποιηθούν από το πρόσωπό μου.

  16. j95 said

    Για την ερώτηση σου, Νίκο: γιατί όχι; Δεν είναι ο μητροπολίτης άνθρωπος κι αυτός; Δεν είναι πολίτης της χώρας; Δεν μπορει επομένως αν πιστεύει ότι αδικήθηκε να ζητήσει από τη δικαιοσύνη λύση;

    Ναι αλλά κάπου στο σημείο που ζητάει 10 εκατομμύρια σαν αποζημίωση επειδή έβρισε τους γκέι, κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να πέφτει κεραυνός από τον ουρανό κατευθείαν στο μούσι του.

  17. ppan said

    Τι φριχτή δήλωση που έκανε ο Μητροπολίτης! Δεν την ήξερα. Και θέλει και τα ρέστα;;; Ως χ.ο. θα του κανω κι εγώ αγωγή, μας κάνει όλους να ντρεπόμαστε.

  18. xasodikis said

    Όλες οι αντιρρήσεις που αναφέρονται στο ηθικό μέρος της υπόθεσης σεβαστές και τις συμμερίζομαι, αλλά όσον αφορά το αυστηρά νομικό κομμάτι, αγαπητέ οικοδεσπότη, ένας οποιοσδήποτε Χ.Ο. δικαστής μπορεί να την εκδικάσει την υπόθεση: θεωρητικά (και μέχρι αποδείξεως του εναντίου), όταν κάθεται στην έδρα του, ο δικαστής είναι μόνο δικαστής και όχι Χ.Ο. ή ο,τιδήποτε άλλο.
    Αλλά δικαιολογημένα ο Νέος Τιπούκειτος θυμήθηκε τον Γαβαλά. Δυστυχώς, κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο και Γαβαλάδες πάντοτε θα υπάρχουν, αλλά τουλάχιστον προβλέπεται σε αντιστάθμισμα και η δυνατότητα του πολίτη να ζητήσει να κριθεί η υπόθεσή του και από ανώτερα δικαστήρια. Τώρα πια, και από το ΕΔΔΑ. Το οποίο ΕΔΔΑ, υπενθυμίζω, έχει κρίνει ότι όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα «η δημοσιογραφική ελευθερία καλύπτει ακόμη και έναν βαθμό υπερβολής ή και πρόκλησης στους χαρακτηρισμούς».

  19. Καλέ μου Χασοδίκη, ναι, ο δικαστής παύει να είναι Χ.Ο. όταν ανέβει στην έδρα, αλλά πάνω από την έδρα έχει την εικόνα του αφεντικού, εκείνη με τα αγκάθια. Και μπροστά από την έδρα το βιβλίο με το CV του αφεντικού…

  20. xasodikis said

    Σωστό, πλην όμως το σέβας γι’ αυτόν που κρέμεται πάνω από την έδρα δεν επεκτείνεται αναγκαστικά και σε αυτόν που βρίσκεται κάτω από αυτήν. Δεν τολμώ πια να πω ανεπιφύλακτα «ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», αλλά τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι ο περί ου ο λόγος δικαστής θα έχει διαβάσει τις πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΔΑ…

  21. Mindkaiser said

    Γι αυτόν τον Πειραιώς μιλάμε; Που εκφωνεί δημόσιους λόγους για την «υπερστοά των Μπιντελμπέργκς» (sic) και προμηνύει την έλευση του «δυσωνύμου Εωσφόρου»; Ας πάει ο εξαιρετικός Γ. Χάρης το παρακάτω βίντεο στο δικαστήριο και, αν βρεθεί δικαστής να τον καταδικάσει, ας νοικιάσουμε όλοι μαζί παρέα ένα καράβι μπας και μας έρθει φτηνότερα η μετανάστευση.

  22. tortila said

    Συμφωνώ με τον Μπυκανιέρο. Το πράγμα ξεπερνάει τη γελοιότητα και ξεπέφτει κατά λογοκρισία μεριά.

  23. Πολὺ ἐλαφρὰ μίλησε ὁ Σεραφείμ, τὸν ὁποῖο καὶ δὲν ξέρω οὔτε στὸ πρόσωπο. Ὁ άπόστολος τῆς ἀγάπης Ἰωάννης ὀνομάζει τοὺς κίναιδους σκυλιά. Νὰ ζητήσῃ συγγώμη ὁ μητρολίτης, νὰ πῇ δὲν ἤθελα νὰ πῶ ψυχοπαθεῖς, σκυλιὰ ἤθελα νὰ πῶ.

  24. Ο Απόστολος της αγάπης Ιωάννης ήτο φιλόζωος;

  25. καὶ βέβαια γιὰ νὰ μὴ παρεξηγηθῶ εἶμαι κατὰ τῆς ἀγωγῆς. ὁ κάθε ἕνας ἔχει δικαίωμα νὰ λοιδωρῇ τὴν χριστιανικὴ διδασκαλία, σιγὰ μὴ κυνηγοῦμε στὰ δικαστήρια κάθε ἰδεολογικὸ κλπ ἀντίπαλο. ὅταν ὁ χουντικὸς Κοτσώνης καθῇρεσε ἐπὶ κιναιδισμῷ τὴν μισὴ ἱερὰ σύνοσο καὶ ἡ δημοκρατία τοὺς ἀποκατέστησε μὲ τὸ γελοῖο σκεπτικὸ ὅτι ἡ καθαίρεσι ἔγινε ἐπὶ χούντας δὲν εἶχε φροντίσει ὅπως σοφὰ συμβούλεψε ὁ Καντιώτης νὰ κατοχυρώσῃ τὶς καθαιρέσεις μὲ δικαστικὴ ἀπόφασι. τώρα κυνηγοῦν στὰ δικαστήρια κάποιον ποὺ τοὺς ἀποκάλεσε συντηρητικούς. σιγά, θὰ μὲ ἀποκαλέσουν συντηρητικὸ καὶ ἐκκένωσε ἡ φοράδα τὸν πεπτικό της σωλῆνα στὸ ἁλώνι.

  26. sapere aude said

    Βαγγέλης said:
    > Το ερώτημα όμως είναι αν έχει το ΗΘΙΚΟ δικαίωμα να το κάνει ένας πνευματικός άνθρωπος, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος χρησιμοποιεί (τουλάχιστον) προσβλητικές εκφράσεις για μια κατηγορία συνανθρώπων μας. Δηλαδή ο ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να είναι Χ.Ο;
    ———————————————————–

    Η Παλαιά Διαθήκη:

    [Λευιτικόν 20:13]
    και ος αν κοιμηθή μετά άρσενος κοίτην γυναικός, βδέλυγμα εποίησαν αμφότεροι· *θανάτω θανατούσθωσαν*, ένοχοί εισιν

    Και η Καινή Διαθήκη:

    [Προς Ρωμαίους 1:27, 32]
    27 ομοιως τε και οι αρσενες αφεντες την φυσικην χρησιν της θηλειας εξεκαυθησαν εν τη ορεξει αυτων εις αλληλους αρσενες εν αρσεσιν την ασχημοσυνην κατεργαζομενοι και την αντιμισθιαν ην εδει της πλανης αυτων εν εαυτοις απολαμβανοντες
    32 οιτινες το δικαιωμα του θεου επιγνοντες οτι οι τα τοιαυτα πρασσοντες *αξιοι θανατου εισιν* ου μονον αυτα ποιουσιν αλλα και συνευδοκουσιν τοις πρασσουσιν

    Συμπέρασμα:
    GOD HATES FAGS

  27. φυσικὰ εἶναι βλακῶδες νὰ ζητηθῇ ἀπὸ τὸ δικαστήριο νὰ ἐξαιρέσῃ δικαστὲς Χ.Ο.
    δηλαδὴ ὰν ἕνας ΧΟ μεροληπτήσῃ ὑπὲρ τοῦ μητροπολίτη γιατί ἕνας μὴ ΧΟ νὰ μὴ μεροληπτήσῃ ὑπὲρ τοῦ Γ. Χάρη;

    ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε κι ὁ χαρακτηρισμὸς περὶ ψυχιάτρου κλπ κινεῖται στὰ ὅρια τῆς νομιμότητος ποὺ προδιαγράφει ὁ ΠΚ. εδῶ ταιριάζει λίγο καὶ τὸ «λαγὸς τὴν φτέρη κούναγε κακὸ τῆς κεφαλῆς του».
    πάντως δὲν πιστεύω ὅτι ὁ Γ. Χάρης θὰ καταδικασθῇ. ἄλλοι ἔχουν πῇ κατὰ καιροὺς πολὺ πιὸ ἐμετικὰ πράγματα.

  28. φυσικὰ κι ἕνας φιλομόφυλος δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι Χ.Ο. Μπορεῖ ὅμως νὰ ἱδρύσῃ τὴν δική του θρησκεία ἢ ἐκκλησία. γιατί σώνει καὶ καλὰ νὰ ἐπιβάλῃ στὴν Ἐκκ΄λησία τὴν διδασκαλία του; κάτι τέτοιο ἀντίκειται στὴν θρησκευτικὴ ἐλευθερία. Sapere ὑπάρχουν καὶ ἄλλα πολλὰ χωρία.

  29. sapere aude said

    Κορνήλιος said:
    > Sapere υπάρχουν και άλλα πολλά χωρία.

    Το ξέρω Κορνήλιε, αλλά αυτά είναι τα αγαπημένα μου 😉

  30. Μαρία said

    Σκύλε μάλλον έγραφε το κίναιδος κύναιδος. Η παρετυμολογία είναι υπαρκτή. Έχω κερδίσει πριν απο 30 χρόνια σε στοίχημα με παπά ένα πεντακοσάρικο.

    Κουκουζέλη, σε παλιότερή του συνέντευξη, δήλωνε οτι η ομοφυλοφιλία είναι ένας τρόπος ύπαρξης. Έγραψε κι ένα ριζοσπαστικό βιβλίο «Έρωτος φύσις».

    Μπουκάν, με τον περίφημο τυποκτόνο νόμο Μπένη, αντί για τις μηνύσεις για δυσφήμιση προτιμούν τις αγωγές, για να πάρουν φράγκα. Απ’ τον Λύο ζητάει λίγα αλλά εδώ είδε Λαμπράκη και αναγάλλιασε η καρδιά του.

  31. ppan said

    Μπορεί κάποιος να μην είναι χ.ο και να διατηρεί το δικαιωμα να μην τον αποκαλούν σκυλί και σωλήνα κλπ. Μόνο οι χ.ο θεωρούνται άνθρωποι; Τι συζητάμε;
    Και: ο Γ. Χάρης δεν λοιδώρησε την χριστιανική διδασκαλία. Ούτε χριστιανική διδασκαλία είναι αυτά για την υπερστοά. Στις κουβέντες που ξεστόμισε ο -φανταζομαι- μητροπολίτης της αγάπης μου φανηκε ότι αναφέρθηκε.

  32. ΠΠὰν συμφωνῶ μαζί σου. Οἱ Χριστιανοὶ αὐτὰ πρέπει μόνο μεταξύ μας νὰ τὰ λέμε καὶ νὰ μὴ δίδουμε τὰ ἅγια τοῖς κυσί. Ὁ παὐλος ἔλεγε ἔξω οἱ κίναιδοι ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία, ἀλλὰ δὲν ἠσχολεῖτο μὲ τὰ κιναιδικὰ καμώματα τῶν θύραθεν.

  33. ppan said

    Να τα λέτε. Εγώ σιχαίνομαι να πω τέτοια πράγματα. Δεν με διασκεδάζει να αποκαλώ σκυλιά τους ανθρώπους ούτε μου αρέσει ο ερεθισμός που προκαλεί η μισαλλοδοξία.

  34. Ὁ καθένας ἔχει δικαίωμα νὰ σιχαίνεται ὅ,τι θέλει. Ἐγὼ σιχαίνομαι τὰ τηγανητὰ ψάρια πλὴν μπακαλιάρου καὶ τοὺς βαρετοὺς καθηγητές.

  35. ppan said

    Κι εγώ το άστοχο χιούμορ

  36. Yannis H said

    Έχουν ξεφύγει οι παπάδες με την αίσθηση παντοδυναμίας κι αμετροέπειας που αποπνέουν. Θυμάμαι (τον Άνθιμο αν δεν κάνω λάθος) που απεκάλεσε ‘πόρνους’ όσους Έλληνες – άκουσον-άκουσον!!! – ακολούθησαν ένα νόμο του ελληνικού κράτους (δηλ. πόρνοι όσοι έκαναν πολιτικό γάμο). Ο Άνθιμος δεν προσέβαλε κανένα τότε, όχι. Πάντως ο Νίκος Δήμου είχε δώσει εντολή σε δικηγόρο, να δει αν αυτή η φράση σήκωνε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Το αποτέλεσμα και τα νομικά δεν τα γνωρίζω. Σε κάθε περίπτωση, ο …’άγιος’ Πειραιώς δείχνει ακόμα μια φορά πόσο έχουν ξεφύγει οι παπάδες. Τέτοια εγωιστική συμπεριφορά, τέτοια αδιαφορία για την αξιοπρέπεια των άλλων και τους νόμους, για την ισότητα, για την ελευθερία έκφρασης, τέτοια αίσθηση απόλυτης εξουσίας, ε, ΝΑΙ, χρειάζεται … (να μη πούμε την ‘ψυχ’ λέξη) …μπίπ διερεύνηση.

  37. Yannis H said

    ΥΓ. Όχι, δεν είναι ίδιο να εξαιρεθούν ΧΟ δικαστές με την αιτιολογία ότι οι μη ΧΟ θα μεροληπτήσουν υπέρ του κου Χάρη. Κι αυτό γιατί οι ΧΟ δικαστές πιθανόν να θεωρούν ανώτατη αρχή τον θεό και τους εδώ αντιπροσώπους του. Οι μη ΧΟ δεν έχουν τέτοιο κόλλημα. Το ζήτημα εδώ είναι η εκδίκαση αποκλειστικά με κοσμικά κριτήρια, εκεί υπάρχει η υπόνοια μεροληψίας όσον αφορά τους θρησκευόμενους, όχι στο ότι ένας δικαστής θα δικάσει με βάση τα προσωπικά του γούστα και κοσμοθεωρίες.

    Αυτό, τουλάχιστον θεωρητικά (ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πως κάποιος άνθρωπος σαν εμάς αναλαμβάνει επαγγελματικά το ρόλο του κριτή, πως γίνεται δηλαδή δικαστής, πως λειτουργεί κι αντέχει ενώ ξέρει ότι με μια του λέξη κρίνεται η ζωή ανθρώπων…)

  38. Κύριε Γιάννη Χ.

    «πόρνους» τοὺς ἀποκαλεῖ ἡ Ἁγία Γραφή. Δὲν νομίζω ὅτι στὸ κήρυγμά του ἕνας χριστιανὸς κληρικὸς θὰ ῥωτάῃ τοὺς θύραθεν τὶ θὰ πῇ. Ἡ λογική σας περὶ δικαστῶν εἶναι πολὺ ἁπλουστευτική, παιδαριώδης θὰ ἔλεγα. Σιγὰ μὴ ζητοῦμε καὶ πιστοποιητικὰ θρησκευτικῶν φρονημάτων ἀπὸ τοὺς δικαστές. Κατὰ τὰ ἄλλα δὲν μοῦ ἀρέσει ἡ λογοκρισία, ἀλλὰ ἂν μὲ ἀποκαλοῦσαν ψυχοπαθῆ προσωπικῶς (καὶ ὄχι γενικῶς π.χ. ὅσοι κάνουν αὐτὸ εἶναι ψυχοπαθεῖς) δὲν ξέρω πῶς θὰ ἀντιδροῦσα. Εἰδικὰ ὅταν διάφοροι μὲ τρελλόχαρτο κάνουν έκπομπὲς καὶ κρίνουν τοὺς πάντες ἢ ἐνίοτε καταλαμβάνουν καὶ ὑπουργικοὺς θώκους. Πάντως κι ἕνας δικαστὴς ποὺ θεωρεῖ ἀνώτατη ἀρχὴ τὸν Θεό του δὲν ἔχει λάβει ἐντολὴ ἀπὸ τὸν Θεὸ νὰ τιμωρῇ τοὺς ἀσεβεῖς, ἀλλὰ νὰ δικάζῃ βάσει τοῦ νόμου῎ Συνεπῶς ἂς μὴ βλέπουμε παντοῦ ἐχθροὺς-ἀνεμόμυλους. Καλύτερα θὰ ἦταν ὁ μητροπολίτης νὰ ἀδιαφορήσῃ καὶ νὰ μὴ ζητῇ δικαίωσι ἀπὸ τὴν κοσμικὴ δικαιοσύνη. Ἀλλὰ ὅταν βρίζουμε κάποιον προφανῶς εἴμαστε ἔτοιμοι καὶ γιὰ αὐτὰ τὰ ἐνδεχόμενα. Συνήθως λογοκριτικὲς δίκες στὴν Ἑλλάδα τὰ τελευταῖα χρόνια (Ἀνδρουλάκης, Πλεύρης κλπ) ἔχουν αἴσια ἔκβασι. Ἂν καὶ ἐδῶ δὲν ἔχουμε νὰ κάνουμε ἀκριβῶς μὲ λογοκριτικὴ περίπτωσἴ. Ἴδωμεν!

  39. SophiaΟικ said

    Μπορέινα έχουν ξεφύγει οι παπάδες(εγώ πάντα φευγάτους τους έβλεπα τους περισσότερους), από την άλλη έχουμε την τάση να θεωρούμε οτι οι παπάδες διαφέρουν από εμάς,πράγμα αδύνατο, και επιπλέον μπερδευουμε το πρόσωπο και τη θεση. Η ίδια η εκκλησία λέει ότι οι παπάδες είναι ανθρωποι και συνεπώς εχουν τα ίδια προβήματα με όλους μας, τον ίδιο κάλο στον εγκέφαλο, τις ίδιες πιθανότητες να παραβούν τους θρησκευτικούς κανόνες κλπ κλπ.

  40. Ὅτι οἱ παπᾶδες ἔχουν παρεκτραπεῖ εἶναι τὸ μόνο βέβαιο. Ἀλλὰ μήπως δὲν φταίει καὶ τὸ ποίμνιο; Τέτοιου λαοῦ τέτοιοι πολιτικοὶ καὶ πνευματικοὶ ἡγέτες τοῦ ἀξίζουν. Καὶ μὴ πῇ κανεὶς ὅτι δὲν εἴμεθα διεφθαρμένος λαὸς ποὺ κατὰ βάθος θέλει τοὺς ἡγέτες του κι αὐτοὺς διεφθαρμένους γιὰ νὰ κάνῃ τὶς δουλίτσες του.

  41. Yannis H said

    Αγαπητέ Κορνήλιε, δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χώρου, αλλά θ’ απαντήσω (ελπίζω με την άδεια του οικοδεσπότη – όπου η έμφαση είναι στο πρώτο συνθετικό 🙂 )

    Λοιπόν, δεν νομίζω να είναι τόσο παιδαριώδης η παρατήρηση ότι για πολλούς ανθρώπους η ανώτατη αρχή είναι ο θεός. Ούτε ότι ένας θρήσκος άνθρωπος που καλείται να εκδικάσει κάποιον που νοείται αντιπρόσωπός του θεού, ίσως προσπαθήσει να συμφιλιώσει την απόφασή του με αυτό που νιώθει μέσα του σαν ‘υπέρτατη αρχή’. Ή τουλάχιστον, ίσως προσπαθήσει να μην αντιτίθεται σ’ αυτήν. Δεν λέω ότι κάτι τέτοιο είναι σίγουρο – αλλά σίγουρα είναι πιθανό.

    Σε θρησκευτικά ζητήματα δεν τίθεται θέμα φιλο-εκκλησιαστικής διάθεσης ενός δικαστή κι αντι-εκκλησιαστικής διάθεσης άλλου δικαστή (αυτό ακούγεται σαν ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ). Τίθεται θέμα προσέγγισης με αμιγώς κοσμικά κριτήρια. Κι εδώ ένας μη θρησκευόμενος δικαστής δείχνει καταλληλότερος. Δεν λέω να ζητούμε πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων – αλλά εάν όσα είπα στην προηγούμενη παράγραφο έχουν κόκκο αλήθειας και τα θρησκευτικά φρονήματα ενός ανθρώπου πιθανόν να υπεισέρχονται στην κρίση του όταν εκδικάζει θρησκευτικά ζητήματα, τότε ένας θρήσκος δικαστής είναι καλό ν’ αποφεύγεται σε τέτοιου είδους δίκες.

    Εάν πάλι, παιδαριώδης είναι όσα ανέφερα στο τέλος (δεν καταλαβαίνω πως αναλαμβάνει κάποιος επαγγελματικά ρόλο κριτή, κτλ.), σημειώνω την παρατήρηση – και τη θεωρώ κι εύστοχη. Όντως, παιδική νιώθω κι εγώ την απορία – αλλά παραμένει.

    Τέλος, ο χαρακτηρισμός ‘πόρνος’ μπορεί ν’ αναφέρεται σ’ εδάφια της Αγ. Γραφής – αλλά όταν εκφέρεται από ανώτατο στέλεχος της εκκλησίας προς αληθινούς ανθρώπους (όσους έκαναν θρησκευτικό γάμο), τότε παύει να είναι αρχαίο ή απρόσωπο εδάφιο. Αυτός που την εκφέρει, την υιοθετεί απέναντι σ’ αυτούς που απευθύνεται. Και άντε να τη λέει στο εκκλησίασμα (και πάλι, με προσοχή: «η Αγ. Γραφή λέει αυτό κι εκείνο, άρα εμείς είμαστε αντίθετοι»). Όχι να την αμολά από την τηλεόραση στο πανελλήνιο σαν αλήθεια που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και μετά να κρύβεται πίσω από …τας Γραφάς. Κι ο Μπιν Λάντεν με στίχους από το Κοράνι περιγράφει σημερινές καταστάσεις κι ανθρώπους – ποια η διαφορά; Πολλοί παπάδες είναι πραγματικά ασυγχώρητοι – κι έχεις δίκιο ότι εδώ φταίει (και) το ποίμνιο. Πέρα από πολιτικούς, έχουμε και τους παπάδες που μας αξίζουν. Κι οι δύο, πολλές φορές, μπλέκονται – επιτρέψτε μου την παραπομπή εδώ.

  42. Ευγένιος Ραμίρεζ said

    «Πάντως ο Νίκος Δήμου είχε δώσει εντολή σε δικηγόρο, να δει αν αυτή η φράση σήκωνε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.»

    Αχά! Περί του αθλήματος πίνγκ-πονγκ μηνύσεων λοιπόν η φασαρία; Με μπαλάκι την ευθιξία;

    Προτιμότερο τότε ένα σειριακό χειριστήριο Sc56-Omagon της PrivilegeT (προσοχή στις κινέζικες απομιμήσεις πάντοτε!), αρκεί βεβαίως να ρυθμιστούν κατάλληλα τα R- και S-busters ώστε η απόκριση των vibe spinners να ΜΗΝ υπερβαίνει το 0,05. Εύκολο αρκεί να πληκτρολογήσει κανείς css assets πατώντας enter στις ρυθμίσεις flow rotator.

  43. Κύριε Γιάννη Χ.

    κι ἐγὼ παραδέχομαι ὡς ἀνώτατη ἀρχὴ τὸν Θεό, τὸν Θεὸ ὅμως ὄχι τὸν κάθε θεοκάπηλο παπᾶ ποὺ ζῇ ἀπὸ τὸν Χριστὸ καὶ ὄχι ἐν Χριστῷ. Ἐν πάσῃ περιπτώσει ὁ δικαστὴς ἀποφασίζει μὲ βάσι τὴν συνείδησί του καὶ τὸν νόμο. Καὶ δὲν νομίζω πὼς εἶναι ἀνεκτὸ σὲ ἕνα κράτος δικαίου νὰ ἐξαιροῦνται οἱ δικαστὲς λόγῳ πεποιθήσεων (ἡ πολιτεία θὰ ὡμολογοῦσε τὴν ἀποτυχία της). Κι ὰν ἕνας χριστιανὸς στείλῃ στὴν φυλακὴ κάποιον κατὰ νόμον ἀθῷο φυσικὰ δὲν εἶναι χριστιανὸς ἀλλὰ καταχραστὴς τῆς ἐξουσίας ποὺ τοῦ ἐμπιστεύθηκε ἡ πολιτεία.
    Ἀπὸ τὴν ἄλλη ἐφόσον εἶναι κάποιος Χριστιανὸς δέχεται καὶ τὶς Γραφές. Τὸ ζήτημα τῶν καμερῶν στὶς ἐκκλησίες εἶναι ἄλλο θέμα. Τὸ «τὰς θύρας τὰ θύρας» καὶ τὸ «μηδεὶς τῶν κατηχουμένων εἰσίτω» τὰ ψέλνουν ἀλλὰ δὲν τὰ ἐφαρμόζουν. Πῶς ἐπιτρέπεις τὶς κάμερες στὶς ἐκκλησίες ὅταν μπορεῖ νὰ παρακολουθῇ ὁ καθεῖς καὶ τὴν ἴδια στιγμὴ ψέλνεις ὅτι μέσα στὸ ναὸ πρέπει νὰ παρακολουθοῦν μόνο οἱ βαπτισμένοι; Καὶ πὼς τὸ κήρυγμα ποὺ ἀπευθύνεται μόνο στὸ ἑκουσίως παρὸν ποίμνιο τὸ μετατρέπεις σὲ λαϊκὸ άκρόαμα;
    Ἀπὸ τὴν ἄλλη ἕνας ἀδιάφορος γιὰ τὰ χριστιανικὰ δὲν πρέπει νὰ νοι;ζεται ἂν ἡ Ἐκκλησία τὸν ἀποκαλῇ πόρνο. Οὔτε κι ἐγὼ νοιάζομαι ἂν ἕνας βουδδιστὴς ἢ μουσουλμᾶνος μὲ ἀποκαλέσῃ ἄπιστο. Καὶ δὲν νομίζω πὼς ὁ Νέρων ἢ ὁ Διοκλητιανός, γιὰ νὰ ἀναφέρω ἄνδρες μὲ ἐξακριβωμένο ἀντεκκλησιαστικὸ φρόνημα, νοιάζονταν καὶ πολὺ ἂν τοὺς θεωροῦσαν πόρνους οἱ Χριστιανοί. Ἀρκεῖ βέβαια οἱ φόροι τῶν πόρνων νὰ μὴ εἶναι τὸ εἰσόδημα τῶν μητροπολιτῶν. Ἡ Ἐκλλησία ἐπιτέλους ἂς ζητήσῃ τὸν χωρισμὸ γηιὰ νὰ μιλάῃ ἐλευθερα.

  44. etairos said

    Γιατί υπάρχει αυτό το κόλλημα με τους ψυχίατρους; Αν έλεγα σε κάποιον «ρε δε πας να σε δει κανένας ΩΡΛας, ή κανένας ηπατολόγος ή κανένας ενδοδοντιστής», αυτό σηκώνει μήνυση; Έχει κάτι το ηθικά μεμπτό η ψυχική αρρώστεια σύμφωνα με τη θρησκεία του σεβασμιωτάτου;

  45. sarant said

    Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια, ειδικά όσα μου έλυσαν την απορία που είχα εκφράσει. Πάντως, εξακολουθώ να βρίσκω άτοπο τον ρόλο του ενάγοντος για έναν μητροπολίτη. Yannis H, καλώς ήρθατε -να διευκρινίσω στην ομήγυρη ότι δεν πρόκειται για τον Γιάννη Χάρη.

  46. Κύριε Εύγένιε,
    νὰ παραχωρήσουμε τὴν ἐξουσία σὲ ἕνα δικαστὴ νὰ ἀποφασίσῃ ἂν τὸ τάδε θρήσκευμα ἔχει τὸ δικαίωμα νᾶ θεωρῇ πορνικὴ αὐτὴν ἢ ἐκείνη τὴν συμπεριφορὰ σημαίνει νὰ κάνουμε ὑποχωρήσεις στὴν κατακτηθεῖσα μετὰ βασάνων θρησκευτικὴ ἐλευθερία. Τόση κάψα ὁ Δήμου νὰ μὴ τὸν θεωρῇ πόρνο ὁ Ἄνθιμος; Εἰλικρινὰ δὲν μπορῶ νὰ τὸ καταλάβω. Νὰ μὲ πῆτε ἀνόητο.

  47. SophiaΟικ said

    Πάντως βλέπω ότι κολλάμε στα επουσιώδη και εξομοιώνουμε την κατάστασηστην Ελλάδα με την κατάσταση στη Σαουδική Αράβια, π.χ. Δηλαδή υιοθετούμε απόψεις τελείως ξένες με την ελληνική πραγματικότητα. Γιατί η ζωήτου Έλληνα ΧΟ καμία σχέση δεν εχει με τη ζωή του Ισπανού καθολικού, για να μην πω για τους λατινοαμερικάνους, ή τη ζωή των ρποτεσταντών των ΗΠΑ. Η εκκλησία μας σε σχέση με τις προαναφερθείσες είναι τελείως φλου και άνετη. Και δ νομίζω ότι περιμένει κανένας τι θα του πειο επίσκοπος- μπορέι να τον ακούσουν αλλά μετα ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του (ακόμα κιοι βαθιά θρησκευόμενοι, του κεφαλιού τους κάνουν, απλα΄το ντύνουν σα θρησκκεία). Απόδειξη ο αριθμός των εκτρώσεων στην Ελλάδα- τακτικήπου η εκλησία καταδικάζει. Ο αριθμός των διαζυγίων (η εκλησία δνε τα καταδικάζει βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός είχε περιγράψει τη διαδικασία του διαζυγίου). Το κερατο που παέι σύννεφο, οι προγαμιαίες σχέσεις, όλα τ ακοινωνικά προβλήματα την Ελλάδας κλπ κλπ κλπ. Δε νομίζω ότι αισθάνετια κανένας ότι αμαρτάνει με όλα αυτά. Ούτε έχιε πρόβλημα κανεις να ειναι ΧΟ και να δέχετια μόνο ό,τι τον βολεύει απο τη θρησκεία.

  48. ἔ βέβαια Σοφία, πῶς νὰ τὰ καταδικάσῃ αὐτὰ ἡ Ἐκκλησία καὶ νὰ χάσῃ τὸ εἰσόδημά της;

  49. SophiaΟικ said

    Μα τώρα λε΄γατ εότι η εκκλησία τα καταδικάζει και ότι σας απασχολεί που τακαταδικάζει.

  50. ἡ Ἐκκλησία τὰ καταδικάζει στὸ καταστατικό της ποὺ εἶναι ἡ Καινὴ Διαθήκη. ὅταν ὅμως παίζεται τόσο χρῆμα γιὰ Κ.Δ. θὰ μιλᾶμε; ἐγὼ στὴν Ἐκκλησία κάνω κριτικὴ ἐκ τῶν ἔσω.

  51. ὡς πιστὸς καὶ τίποτε παραπάνω.

  52. SophiaΟικ said

    Από τη στιγμή επομενως που η εκκλησία ΔΕΝ καταδικάζει τίποτα από αυτά, δεν είναι υπερβολη να την κατηγορούμε που τα καταδικάζει;

  53. Copycat said

    ο άγιος πειραιώς θα έπρεπε να απευθυνθεί αρμοδίως στον προϊστάμενό του και να τού ζητήσει το λόγο γιατί πρόσθεσε ηδονογόνους υποδοχείς στην περιπρωκτική περιοχή…

    μήπως πρόκειται περί artifact…?

  54. Πειραιώτης said

    Σεραφείμ αρχιεπίσκοπος Πειραιά, συνέντευξη στα
    «ΝΕΑ» 21/4/2006.

    «-Ως φοιτητής δεν είχατε σχέσεις με γυναίκες;
    -Εννοείς σαρκική επικοινωνία;
    -Ναι.
    -Ποτέ. Ασφαλώς σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος μου άρεσε το άλλο φύλο. Όμως ποτέ δεν προχώρησα σε μια τέτοια επικοινωνία
    -Πόσο εύκολο όμως είναι σε έναν φυσιολογικό άντρα να αρνηθεί την επαφή του με μια γυναίκα;
    -H σχέση με τη γυναίκα στον άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να αφιερωθεί στον Θεό δημιουργεί πνευματική σύγχυση. Εγώ, για να ξεπεράσω την επιθυμία της νεανικότητάς μου, έκανα «ψυχολογικό διαλογισμό», δηλαδή σκεφτόμουν τη ματαιότητα των πραγμάτων, σκεφτόμουν το ανθρώπινο σώμα χωρίς την επιδερμίδα. Θυμάστε τους πίνακες που είχαμε στο σχολείο με τους μυς χωρίς το δέρμα;
    -Λίγο αποτρόπαιο ακούγεται……..».

    Αγωγή μητροπολίτη σε ομοφυλόφιλο ακτιβιστή

  55. π2 said

    -Ποτέ. Ασφαλώς σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος μου άρεσε το άλλο φύλο. Όμως ποτέ δεν προχώρησα σε μια τέτοια επικοινωνία.

    E, είναι επικοινωνιακό το πρόβλημά του τότε. Έσφαλε ο κ. Χάρης: δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα ψυχιάτρου, στην αρμοδιότητα επικοινωνιολόγου εμπίπτει.

  56. Μπουκανιέρος said

    Α, έτσι εξηγείται αυτή η έκθεση με τους γδαρμένους και πλαστινοποιημένους Κινέζους στο Γκάζι, κι ότι πάει τόσος κόσμος για να τους δει.
    Τα ξεπετσιασμένα πτώματα προσφέρουν στο κοινό μια θαυμάσια ευκαιρία για «ψυχολογικό διαλογισμό».

  57. Προσωπικῶς εἶμαι ὑπὲρ τῆς (ἀρχαίας) ἑλληνικῆς κοσμοθεάσεως καὶ βιοαντιλήψεως, θαυμάζω δὲ τὴν δημοκρατικὴν πολιτείαν τῶν (ἀρχαίων) Ἀθηναίων. Εἰς τὰς Ἀθήνας δὲ ἡ ἱεροσυλία ἐτιμωρεῖτο μὲ θάνατον.

    Δὲν ὑπάρχει χειρότερο, πιὸ ἀβάσταχτο ἔγκλημα ἀπὸ τὴν προσβολὴν τῶν ἱερῶν καὶ ὁσίων τοῦ Γένους.

    Δὲν μπορῶ νὰ καταλάβω πῶς εἶναι δυνατὸν νὰ βανδαλίζονται καθημερινῶς ἱερὰ τοῦ Γένους μας καὶ μνημεῖα πεσόντων ἡρώων (ἀπὸ ἱεροὺς ναοὺς μέχρι τοὺς ἀνδριάντες τοῦ Κολοκοτρώνη, τοῦ Πύρρου τῆς Ἠπείρου καὶ τοῦ Περρίκου τῆς ΠΕΑΝ, τὸ μνημεῖον τοῦ Ἀγνώστου Στρατιώτου καὶ τὴν Σημαίαν), καὶ νὰ μὴν συλλαμβάνουμε καὶ ἐκτελοῦμε τοὺς προδότας ἱεροσύλους ἢ νὰ μὴν αὐτοκτονοῦμε γιὰ νὰ ξεπλύνουμε τὴν ἀτιμίαν.

    Ἐξ ἄλλου, ἐὰν ὁ ὁμολογουμένως ῥέπων πρὸς τὴν ὕβριν Χάρης ἐξύβρισε μητροπολίτην τινά, καὶ πάλι ἐξύβρισε ἄνθρωπον. Πῶς ἀνεχόμεθα, ὅμως, τὴν καθημερινὴν ἐξύβρισιν τῶν ἱερῶν καὶ ὁσίων καὶ τῶν πεσόντων ἡρώων μας;

  58. Ευγένιος Ραμίρεζ said

    «Τόση κάψα ὁ Δήμου νὰ μὴ τὸν θεωρῇ πόρνο ὁ Ἄνθιμος; Εἰλικρινὰ δὲν μπορῶ νὰ τὸ καταλάβω. Νὰ μὲ πῆτε ἀνόητο.»

    Όχι Κορνήλιε, δεν θα σας ειπώ ανόητο.

    Εγώ πάντως κάτι κατάλαβα. Την παράξενη αλλά τόσο γνωστή στην Φύση ακαταμάχητη έλξη των αντιθέτων.

    Αυτό που λέγεται «για το πάπλωμα ο καυγάς»;

    Ή αλλιώς: ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ!

    Μηνυσοψάχνονται σαν μωρά.

    Γι’ αυτό και επιστρέφω πάραυτα στο ηλεκτρονικό τραμπολίνο μου, της ιαπωνικής (μα τι άλλο!) Spectre Ltd με τα μο-να-δι-κά vibe spinners.

  59. Μαρία said

    Η αρχαία βιοαντίληψη έχει κι απ’ αυτό:
    ορθόν νυν έστηκας, ανώνυμον, ου δε μαραίνη,
    εντέτασαι δ’ αν μήποτε παυσόμενον.
    αλλ’ ότε Νεμεσηνός όλον παρέκλινεν εαυτόν
    πάντα διδούς α θέλω, νεκρόν απεκρέμασο.
    τείνεο και ρήσσου και δάκρυε, πάντα ματαίως.
    ουχ έξεις έλεον χειρός αφ’ ημετέρης.

    Κι άμα δυσκολεύεσαι, Καλλίμαχε, το μαγαζί διαθέτει και καλή μετάφραση.

  60. Μαρία, ἡ μὴ καταδίκη τους εἶναι ἡ ἐκτροπή.

  61. Δὲν μπορῶ νὰ καταλάβω πῶς εἶναι δυνατὸν νὰ βανδαλίζονται καθημερινῶς ἱερὰ τοῦ Γένους μας … καὶ νὰ μὴν … αὐτοκτονοῦμε γιὰ νὰ ξεπλύνουμε τὴν ἀτιμίαν.

    Ε άντε, Καλλίμαχε, γιατί δεν κάνεις εσύ την αρχή; Θα προσφέρεις και εξαιρετική υπηρεσία στο έθνος.

  62. gbaloglou said

    #54:

    Πολυ αεροδυναμικο αυτο το κολπο με την επιδερμιδα, αλλα για να αποδωσει πρεπει να συνοδευεται και απο αριστη γνωση των μυων, ετσι? Χμμ……

  63. SophiaΟικ said

    54: αρκετά επαναστάτη τον βλέπω τον παπά, γιαίτ στην ελληνική κοινωνία που ο «σωστός» άντρας είναι αυτός που γ#$%#@$ και δέρνει και το μυαλό το έχει μόνο στο πήδημα, το να λες όοτι δεν σε ενδιαφερει το σεξ είναι μεγάλη προκληση- θα σε θεωρήσουν ψυχοπαθή στην καλύτερη περίπτωση, κρυπτογκέι στη χειρότερη.

  64. […] δικό του εξώδικο. Να μην μείνει παραπονεμένο… — Ευγνωμονώ τον φίλο Νίκο Σαραντάκο, και του ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη […]

  65. sapere aude said

    #57
    > Προσωπικῶς εἶμαι ὑπὲρ τῆς (ἀρχαίας) ἑλληνικῆς κοσμοθεάσεως καὶ βιοαντιλήψεως

    Καμία αντίρρηση. Προσωπικώς μπορείς να είσαι και υπέρ της σουμερικής κοσμοθεάσεως καὶ βιοαντιλήψεως – whatever floats your boat. Ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα προσωπική πληροφορία.

  66. Βαγγέλης said

    #57 επίσης
    και εγώ προσωπικώς είμαι υπέρ της επισυνάψεως σχέσεων με το άλλο φύλλο, αλλά αυτό δε με οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι να συμφωνούν μαζί μου…
    Υ.Γ. Συγγνώμη για το μονοτονικό, αλλά δεν γνωρίζω (πλέον) να γράφω σε πολυτονικό. Ελπίζω να μη συλληφθώ και εκτελεστώ ως προδότης γι αυτό….

  67. Yannis H said

    Δεν μπαίνω σε βαθύ διάλογο για τα προηγούμενα – αλλά είδα κάτι που εμφανίστηκε κάνα δυο φορές κι είναι καλό να ξεκαθαριστεί.

    Το πρώτο θέμα εδώ, όπως το καταλαβαίνω, είναι ένας ιερωμένος που μιλά μ’ εξαιρετικά υβριστικά λόγια για πολίτες των οποίων δεν εγκρίνει τις σεξουαλικές πρακτικές. Του πέφτει λόγος για τα σεξουαλικά γούστα οποιουδήποτε; Έχει δικαίωμα να εκφράζεται υβριστικά – και μάλιστα, όντας υψηλά ιστάμενος και με θεσμικό ρόλο; Αυτό είναι το πρώτο θέμα για τον Πειραιώς κι εδώ, Πειραιώς κι Άνθιμος ταυτίζονται. Ο ένας μίλησε για σωλήνα αφόδευσης που κάποιοι ανήγαγαν σε αξία, ο δεύτερος απεκάλεσε ‘πόρνο’ όποιον έκανε πολιτικό γάμο. (Σημ. Δεν με νοιάζει αν και τι λέει η Αγία Γραφή – υπάρχουν άτομα που δεν πιστεύουν σε αυτή, δεν είναι η μόνη αλήθεια στο Σύμπαν και στο κάτω-κάτω, ελληνικά μιλάμε όλοι. Στη γλώσσα μας, μια βρισιά που λέγεται σήμερα έχει δεδομένο βάρος – δεν θα ψάξω αν και που γράφτηκε κάτι πριν 2000 χρόνια όταν ξεστομίζεται σήμερα από την τηλεόραση.)

    Το δεύτερο θέμα, είναι η πράξη του Πειραιώς να μηνύσει έναν πολίτη που τον επέπληξε (μόνο φραστικά) για τα υβριστικά λόγια του. Δείχνει, δηλαδή να πιστεύει ότι αυτός μπορεί να λέει ό,τι θέλει για τους άλλους αλλά οι υπόλοιποι δεν έχουν δικαίωμα να λένε τίποτα γι αυτόν. Παρεμπιπτόντως, δεν σκέφτηκε ότι η φράση ‘χρίζει ψυχιατρικής διερεύνησης’ δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ο ίδιος είναι ψυχικά άρρωστος. Η ομοφοβία δεν είναι αρρώστια, είναι συμπεριφορά κι εξηγείται, ακριβώς, ψυχιατρικά – το ίδιο η αμετροέπεια, η εχθρική κι υβριστική στάση προς τους άλλους, όλα αυτά, εφόσον φτάνουν σαν συμπεριφορές στα άκρα, μπορεί κάλλιστα να χρίζουν ψυχιατρικής διερεύνησης χωρίς ο ‘διερευνούμενος’ να είναι για άσπρο μανδύα. Δράμι μόρφωση κι εξοικείωση με όρους δεν έχει να τα γνωρίζει αυτά; Ενώ λοιπόν ο κος Χάρης επέπληξε τον μητροπολίτη με ένα γραπτό, ο Δήμου διερεύνησε εάν τα υβριστικά λόγια του άλλου μητροπολίτη συνιστούν συκοφαντική δυσφήμηση. Για μένα είναι προφανές ότι η πράξη του Δήμου δεν ταυτίζεται καθόλου με αυτή του Πειραιώς αλλά τουναντίον, με το γραπτό του Χάρη. Και οι δύο είναι αμυντικές πράξεις (απλώς του Δήμου περνάει στη – θεσμική – επίθεση). Και οι δύο υπεραμύνονται του δικαιώματος των πολιτών να μην υβρίζονται από οποιονδήποτε νομίζει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Και μου κάνει εντύπωση που αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί και δεν είναι αυτονόητο.

  68. Φυσικά καὶ ἔχει λόγο νὰ μιλάη ὁ κάθε πνευματικὸς ποιμὴν στὸ ποίμνιό του. Καὶ φυσικὰ ἔχει κάθε δικαίωμα νὰ ἀρύεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς τὰ λεγόμενά του. καὶ φυσικὰ δὲν εἶναι ὑποχρεωτικὸ αὐτὸ νὰ τὸ ἀποδέχωνται ὅλοι. Ὅλα αὐτὰ εἶναι πτυχὲς τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας. Ἂν δὲν μᾶς ἀρέσῃ τὸ ὅτι γιὰ τὴν Γραφὴ εἴμαστε πόρνοι μποροῦμε ἁπλῶς νὰ ἀδιαφορήσουμε. Εἰλικρινὰ θὰ ἐπαναλάβω ὅτι δὲν καταλαβαίνω τὴν τόση κάψα τῶν μὴ πιστῶν νὰ ἔχῃ ὁ τρόπος ζωῆς τους τὴν ἔγκρισι τῆς Ἐκκλησίας!

  69. Yannis H said

    Κορνήλιε, δεν ζητάω καμιά έγκριση καμιάς εκκλησίας για ό,τι κάνω. Ζητάω ο λόγος της να παραμένει *μέσα* στην εκκλησία και θα προτιμούσα να τείνει στη μετριοπάθεια. Όταν εκφέρεται δημόσια και είναι γεμάτος μισαλλοδοξία, τότε υπόκειται σε κριτική δημόσιου λόγου – όχι εκκλησιαστικού.

  70. sapere aude said

    #68
    Φυσικά και έχει λόγο να μιλάει ο κάθε μη πιστός στους συμπολίτες του. Και φυσικά έχει κάθε δικαίωμα να βασίζει στη λογική και στην αδογμάτιστη σκέψη τα λεγόμενά του. Και φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό αυτό να το αποδέχονται όλοι. Όλα αυτά είναι πτυχές της θρησκευτικής ελευθερίας. Αν δε σας αρέσει το ότι για τους ρασιοναλιστές είστε mindfucked αρλουμπολόγοι μπορείτε απλώς να αδιαφορήσετε. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την τόση κάψα των δούλων του ιπτάμενου ζόμπι να έχει ο τρόπος ζωής τους την έγκριση όλων των πολιτών.

  71. #68 συμφωνῶ ἀπολύτως. γι’αὐτὸ ούδέποτε θὰ ἀντιδράσω στὸν χαρακτηρισμὸ mindfucked. εἰδικὰ ἂν τὸ ἑλληνικὸ ἀντίθετο τοῦ fucked εἶναι τὸ ἀγάμητος!

    ΥΓ πῶς μπαίνει τὸ χαμογελάκι;

  72. sapere aude said

    Όμως το ελληνικό αντίθετο του mindfucked είναι το «ελεύθερα στοχαζόμενος».

  73. θεωρῶ τὸν ἑαυτό μου ἐλεύθερα στοχαζόμενο. ἐλπίζω νὰ θεωρῆτε κι ἐσεῖς ἔτσι τὸν ἑαυτό σας.

  74. π2 said

    Εύγε Καλλίμαχε (#57)! Θα πρότεινα να συγκεντρώσεις αυθωρεί και παραχρήμα να συγκεντρώσεις και τους υπόλοιπους θαυμαστάς της αρχαίας ελληνικής βιοαντιλήψεως και να επανιδρύσετε το Γένος, συλλαμβάνοντας και εκτελώντας τους προδότας ιεροσύλους. Σε κάποια άλλη γωνιά όμως, ε; Για ν’ αδειάσετε τη δική μας.

  75. sapere aude: «Προσωπικώς μπορείς να είσαι και υπέρ της σουμερικής κοσμοθεάσεως καὶ βιοαντιλήψεως – whatever floats your boat. Ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα προσωπική πληροφορία.»

    Συγγνώμη, ἀλλὰ δὲν εἶναι προσωπικὴ ὑπόθεσις, διότι ἐδῶ εἶναι Ἑλλάς. Ὅποιος εἶναι Σουμέριος τὸ ἔθος ἢ τὸ γένος, μπορεῖ νὰ μεταναστεύσῃ εἰς τὴν Σουμερίαν. Ἡ Ἑλλάς, ὅμως, ἀνήκει εἰς τοὺς Ἕλληνας τὸ γένος καὶ τὸ ἔθος, τοὺς ζῶντες, τοὺς ἀγεννήτους καὶ τοὺς νεκρούς, καὶ ὄχι σὲ ἐμένα ἢ ὑμᾶς προσωπικῶς. Δεδομένου τούτου, ἀσφαλῶς μπορεῖτε νὰ ἐκδηλώνετε καὶ νὰ προάγετε τὴν ἐλευθερίαν σας, ὅπως νομίζετε καὶ ὅπως ἡ μοίρα σᾶς ὁρίζει.

    Τὸ νόημα τῆς ἐπισημάνσεώς μου, ὅμως, ἦτο ἄλλον. Ἐπικέντρωσα τὴν ἀναφοράν μου εἰδικῶς εἰς τὴν ἀρχαίαν Ἑλλάδα καὶ μάλιστα τὰς Ἀθήνας, γιὰ νὰ ἐπισημάνω ὅτι ἡ φιλοπατρία καὶ ἡ εὐσέβεια (ὄχι θρησκοληψία) εἶναι αὐτονόητη ἀπόρροια τοῦ φιλελευθέρου καὶ δημοκρατικοῦ (ἀρχαιο)ἑλληνικοῦ πνεύματος καὶ ὄχι τοῦ ἀσιατικοῦ θρησκευτικοῦ σκοταδισμοῦ ὡς ψευδῶς τινες ἰσχυρίζονται.

    Βαγγέλης: «εγώ προσωπικώς είμαι υπέρ της επισυνάψεως σχέσεων με το άλλο φύλλο»

    Ἐὰν θέλετε δηλῶστε καὶ τὸ ἀντίθετον· οὐδεὶς ἐνοχλεῖ τοὺς ὁμοφυλοφίλους ὅταν εἶναι σεμνοί. Ἐὰν ἡ ὁμοφυλοφιλία ἦτο ἡ χειρότερη ἀδυναμία, θὰ εἴμεθα ὅλοι ἅγιοι. Ἐγὼ ἔχω χειρότερες ἀδυναμίες.

    Yannis H: «Δεν μπαίνω σε βαθύ διάλογο για τα προηγούμενα – αλλά είδα κάτι που εμφανίστηκε κάνα δυο φορές κι είναι καλό να ξεκαθαριστεί.»

    Κύριε ψευδο-ΓιάννηΧάρη, ἐγὼ δὲν θὰ ἀποδώσω σὲ ψυχασθένεια τὴν ἐκνευριστικὴ ἐμμονή σας νὰ βαθαίνετε τὸν διάλογο – θὰ σᾶς ἄρεσε ὅμως ἐὰν τὸ ἔκανα (ἀφοῦ ἐσεῖς ὑποστηρίζετε ὅτι δὲν εἶναι ὕβρις, ἀλλὰ καλοπροαίρετη κριτική);

    Καὶ ἐπὶ τέλους, κάθε φυσιολογικὸς ἄνθρωπος θεωρεῖ τὸ «ψυχασθενὴς» χειρότερη ὕβριν ἀπὸ τὸ «πόρνος».

    Ἄλλωστε, τὸ νὰ μὴν ἐγκρίνω τὴν σεξουαλικὴν ἀσυδοσίαν εἶναι δικαίωμά μου. (Τοῦ δὲ ἱεράρχου ὑποχρέωσις, ὡς τοῦ Προδρόμου νὰ κατακεραυνώνῃ τὴν Ἡρωδιάδαν καὶ τοῦ Χρυσοστόμου τὴν Εὐδοξίαν.) Καὶ δικό σας δικαίωμα νὰ ἐπιδίδεστε σὲ ὄργια ἀχαλίνωτου πανσεξουαλισμοῦ χωρὶς νὰ μοῦ ζητεῖτε τὴν ἄδειαν. Τὸ νὰ ἀπορρίπτετε ὅμως σὲ ἕναν διάλογο τὸ δικαίωμά μου νὰ ἔχω διαφορετικὴ γνώμην ἀπὸ ἐσᾶς, ἀποδίδοντας τὴν γνώμην μου σὲ ψυχασθένεια, εἶναι ὄχι μόνον ἀγενές, ὄχι μόνον συκοφαντικόν, ἀλλὰ καὶ χαρακτηριστικὴ πρακτικὴ τῶν χειροτέρων ὁλοκληρωτικῶν καθεστώτων ποὺ ἐγνώρισε ὁ κόσμος, τουτέστιν τῶν καθεστώτων τῶν σταλινικῶν (πρώην; ) ὁμοϊδεατῶν τοῦ κ. Χάρη.

  76. Δικαίωμα βεβαίως του κάθε ιερέα όπως και του κάθε ανθρώπου να μιλά κατά πώς κρίνει. Θα συμφωνήσω πως εκφράσεις σαν αυτήν τού κ. Σεραφείμ είναι πολύ άσχημες και μοναχά συμπληρώνουν την κακή εικόνα που έχει πολύς κόσμος για τους ιερείς.

    Πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια η εκκλησία κατάφερε να κάνει την χειρότερη εντύπωση με αιχμή τού δόρατος τον εκλιπόντα Χριστόδουλο. Συμπλήρωσαν οι ιερείς με τα παχιά τραπεζικά κομποδέματα, οι ιερείς που αγαπούν τ’ αγοράκια, οι ιερείς που παίρνουν άδεια από την ναοδομία για να χτίσουν ένα εκκλησάκι και κοπανάν και μια βίλα δίπλα για να βρίσκεται, οι μάγκες τηλε-ιερείς τύπου παπατσάκαλου και το πράμμα δεν φαίνεται να έχει σταματημό.

    Έτσι βεβαίως και ο κ. Σεραφείμ μπορεί να ασχημονεί με αναφορές σε «σωλήνες αποβολής των περιττωμάτων» (πράγματι, τί φράση για στόμα ιερέα!) και έπειτα να ξεκινάει δίκες και εκδικήσεις με φόντο τα ευρώ. Προσωπικά δεν μου κάνει εντύπωση. Δυστυχώς όμως το χειρότερο είναι πως δεν κάνει σε κανέναν πια εντύπωση…

  77. sapere aude said

    Καλλίμαχος said:
    > Συγγνώμη, ἀλλὰ δὲν εἶναι προσωπικὴ ὑπόθεσις, διότι ἐδῶ εἶναι Ἑλλάς. Ὅποιος εἶναι Σουμέριος τὸ ἔθος ἢ τὸ γένος, μπορεῖ νὰ μεταναστεύσῃ εἰς τὴν Σουμερίαν.

    Ανατρίχιασα οξυπατρίστατε. I rest my case.

  78. Βίκυ Π said

    Καλλιμαχος: Καὶ ἐπὶ τέλους, κάθε φυσιολογικὸς ἄνθρωπος θεωρεῖ τὸ «ψυχασθενὴς» χειρότερη ὕβριν ἀπὸ τὸ «πόρνος».

    Ε.. νταξ, μη το λέτε…
    Υπάρχει δηλαδή καλή ύβρις και κακή;
    Και βασικά σύμφωνα με ποιανού κριτήρια ορίζουμε το φυσιολογικός;
    Γιατί σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια φυσιολογικός δεν είναι κάποιος που επιμένει να εκφράζεται με μια γλώσσα που οι νέοι δεν μαθαίνουν καν στο σχολείο.
    Επίσης πολύ άστοχος ο χαρακτηρισμός σας: ¨ψευδο-Γιάννη Χάρη¨
    όσο εκνευριστική είναι η επιμονή του να βαθαίνει τον διάλογο άλλο τόσο εκνευριστική είναι και η δική σας επιμονή να νομίζετε πως ό,τι πιστεύετε εσείς είναι κοινά παραδεκτό. Δεν είναι.

  79. Καλλίμαχε, υπάρχει κάποια μυστική επιτροπή που ορίζει τους Έλληνες το γένος και το έθος; Έτσι πληροφοριακά ρωτάω.

  80. ευχαριστώ ω οικοδεσπότα, ευχαριστώ και τους άλλους φίλους –αλλά και τους μη: δε θα ‘πρεπε να νιώθει μοναξιά σ’ αυτήν τη γη ο σεβασμιώτατος

    και, πόπο, μαρτυρήθηκα μ’ αυτό το Yannis H, με πήραν είδηση [75]…· τζάμπα πλήρωνα και τον οικοδεσπότη να πει πως άλλος ο Yannis H κι άλλη η αφεντιά μου… μήπως τότε να το κάνω Y Haris; ή πάλι θα με πιάσουν;
    [αλήθεια, πόσο αϊκιού χρειάζεται για να καταλάβει ακόμα κι ένας καλλίμαχος πως κάποιος που με όνομα και επώνυμο εκτίθεται σε κάθε λογής καλλίμαχο δε θα ‘γραφε ξαφνικά με ψευδώνυμο, και μάλιστα σαν Yannis H;]

    απροπό, πολύ μου άρεσε ο… άλλος μου εαυτός [67] με αφορμή τον Δήμου 🙂

  81. sapere aude said

    @Δύτης #79

    Με βλέπω να παίρνω των ομματιών μου για Σουμερία μεριά…

  82. atheofobos said

    Έχω την περιέργεια ότι άφού ζητάει μόνο αυτά τα λίγα ψιλά επειδή θίχτηκε από ένα κείμενο τι θα ζητούσε άν ο Χάρης του είχε ρίξει καμιά σφαλιάρα;
    Ή μήπως τότε θα ακολουθούσε τα λόγια του Ευαγγελίου;

    Εγώ δε λέγω υμίν μη αντιστήναι τω πονηρώ.αλλά όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα,στρέψον αυτόν και την άλλην.(Κατά Ματθαίον ε,39)

    Πάντως είμαι σίγουρος ότι θα έχει αναπτύξει με γλαφυρότητα στο ποίμνιο του και τα παρακάτω και προφανώς θα έχει προσευχηθεί για την σωτηρία της ψυχής του Χάρη.

    Εγώ δε λέγω υμίν,αγαπάτε τους εχθρούς υμών,ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς,καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς.(Κατά Ματθαίον ε,44 )

  83. sapere aude said

    Atheofobos said:
    > Έχω την περιέργεια ότι άφού ζητάει μόνο αυτά τα λίγα ψιλά επειδή θίχτηκε από ένα κείμενο τι θα ζητούσε άν ο Χάρης του είχε ρίξει καμιά σφαλιάρα;

    Τι ελκυστική ιδέα!
    Ο sapere aude προσφέρεται εθελοντής για να μας φύγει η περιέργεια.

  84. Κύριε Χάρη, ὁμολογῶ ὅτι ὡς πολυτονιστὴς καὶ γενικὰ ἄλλης ἰδεολογίας ἤμουν προκατειλημμένος κάπως ἐναντίον σας. Πρέπει ὅμως νὰ εἶσθε συμπαθής. Τοὐλάχιστον ὅταν γράφετε ἐδῶ εἶσθε περισσότερο συμπαθής.

  85. Yannis H said

    Σε ό,τι με αφορά, όταν είπα ότι ‘δεν μπαίνω σε βαθύ διάλογο για τα προηγούμενα’, εννοούσα ασφαλώς την στιχομυθία μου με τον Κορνήλιο – έγραψα κάτι, απάντησε, ανταπάντησα, αλλά το μπλογκ δεν είναι δικό μου να το καπελώσω και να παρεκτρέψω τη συζήτηση σε κάτι που θέλω εγώ.

    Γύρω από το κύριο θέμα, ένα άλλο σημείο που πρέπει να υπογραμμιστεί, είναι ότι ένας λόγος που εκφέρεται στην τηλεόραση είναι δημόσιος κι αφορά όλους – άρα υπόκειται σε άλλου είδους κριτική απ’ ότι ένας λόγος που λέγεται από τον άμβωνα στο εκκλησίασμα. Αλλά η βαλίτσα πάει ακόμα παραπέρα.

    Πολλοί λένε ότι η εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να οριοθετεί χωρίς κριτική την ηθική της, ότι έχει δικαίωμα ν’ απαγορεύει και να λέει ό,τι θέλει εάν κρίνει πως είναι ενάντια στις Γραφές, κτλ. Εάν αυτή η έλλειψη κριτικής στα της εκκλησίας ίσχυε στο διάβα της ιστορίας, δεν θα είχαμε την ιατρική που έχουμε σήμερα (η εκκλησία απαγόρευε τις νεκροτομές) δεν θα είχαμε τη φυσική και τις άλλες θετικές επιστήμες (‘και όμως γυρίζει’ – σας λέει τίποτα;) δεν θα είχαμε τη φιλοσοφία και κοινωνιολογία και ψυχολογία και τώρα που το σκέφτομαι, ούτε την ψυχιατρική. Η γυναίκα δεν θα είχε την κοινωνική θέση που έχει σήμερα, θα ήταν απλώς ‘υπό του άνδρα’ (παντρεμένη). Δεν θα επιτρέπονταν τα διαζύγια, ο ελεύθερος έρωτας, οι προγαμιαίες σχέσεις. Δεν θα είχαμε πάρα πολλά από αυτά τώρα θεωρούμε αυτονόητα.

    Εφόσον λοιπόν σωστά κάποιοι ορθολογιστές ύψωσαν το ανάστημά τους κι αγνόησαν, αμφισβήτησαν ή πολέμησαν τις απόψεις της εκκλησίας στην ιστορία, όσοι υποστηρίζουν πως σήμερα η εκκλησία έχει δικαίωμα ν’ απαγορεύει και να στηλιτεύει ό,τι θεωρεί πως αντίκειται στις Γραφές χωρίς αντίλογο, υπονοούν πως κοσμικό κράτος κι εκκλησία έχουν πλέον φτάσει σ’ ένα τελικό σημείο σχέσεων. Δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα στις σχέσεις μας με τους λεγόμενους αντιπροσώπους του θεού στη γη, δεν μπορούμε ν’ αμφισβητήσουμε τίποτα στα λεγόμενά τους, η Ιστορία τελείωσε και μπήκε η τελευταία τελεία. Το αν κάποιος πρέπει να μιλάει και να κάνει κριτική στη εκκλησία, προφανώς, απασχόλησε πολλούς σύγχρονους μελετητές. Θα δανειστώ τα λόγια του Ουμπερτο Έκο, για μια εγκύκλιο της Καθολικής εκκλησίας αναφορικά (πάλι) με τις ερωτικές σχέσεις από το 1976. Λέει ο Έκο πως κάποιοι θα υποστηρίξουν πως πρόκειται για δικαίωμα διαφορετικών απόψεων κι εν τέλει, αφορούν προσωπικά θέματα. Και συνεχίζει:

    «Όμως, όμως… ο συλλογισμός μου θα στεκότανε αν η εκκλησία ήταν ένας ιδιωτικός οργανισμός, όπως το Rotary Club ή η ‘Οικογένεια Μενεγκίνα’. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η εκκλησία ασκεί επιρροή στη δημόσια διαπαιδαγώγηση. Αποτελεί σημείο αναφοράς. Επηρεάζει τον τρόπο ζωής. Η εκκλησία καθορίζει την πολιτική μας. Δεν είναι λοιπόν ένας ασήμαντος οργανισμός. Αυτό που επιβάλλει στους πιστούς της γίνεται μοιραία στοιχείο της κοινής γνώμης. Πρέπει λοιπόν να συζητάμε τις αποφάσεις και τις απόψεις της.» κτλ., κτλ. – αξίζει να το διαβάσετε όλο (Η Κοινωνιολογία στην Καθημερινή Ζωή, σελ. 142-3).» Σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε κι εμείς και κάνουμε τη συζήτηση.

    ΥΓ. Ο Γιάννης Χάρης πρέπει να σχεδίαζε σατανικά όλα αυτά από το 2006. Από τότε διατηρεί με το δικό μου ψευδοπροσωνύμιο το μπλογκ. Εγώ δηλ. δεν υπάρχω. Καλά λένε ότι ο ενδιαφερόμενος τα μαθαίνει τελευταίος… Με τα νέα της μη ύπαρξής μου δεν θα ψωνίσω σήμερα φαγητό, δεν θα πάω δουλειά. Κι αύριο δεν θα πάω Αθήνα γιατί βλέπετε, το εισιτήριο είναι στ’ όνομά μου…

  86. SophiaΟικ said

    Κύριε Γιάννη Η, ωραία αυτά που γράφετε αλλά πεφτετεκι εσείς στα εισαγόεμνα σφάλματα, δηλαδή δίνετε παραδείγματα εισαγωγη΄ς, που αναφέρονται σε άλλες εκκλησίες κι όχι στους ΧΟ. Δεν εχω κανένα πρόβλημα να κα΄νετε ό,τι κριτική θέλετε στους ΧΟ, αλλά με δικό σας ψάξιμο και δικές σας πηγές, όχι υιοθετώντας αυτα που σουρνουν οι αγγλοφωνοι (προτεστάντες κυρίως) στην καθολικη εκκλησία, ούτε όσα σούρνουν οι Ισπανοί ή οι Ιταλοί στον Πάπα. Αυτό δείχνει απλά ότι η ενημερωσή σας για τα εκκλησιαστικά και την εκκλησιαστική ιστορία στην Ελλάδα προερχεται κυρίως απο το σινεμά και τα νοτκυμανταιρ. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι ΧΟ ευθύνονται για τις Σταυροφορίες!

  87. Kύριε Γιάννη Χ,

    γι’αὐτὸ εἶπα ὅτι πρέέπι νὰ γίνῃ χωρισμὸς ἐκκλησίας -κράτους. νὰ μπορῇ ἡ ἐκκλησία νὰ μιολᾷ ἐλεύθερα χωρἰς νὰ πληρώνεται ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ κατονομάζει πόρνους.

  88. Μαρία said

    Ξέρει κανείς τι έγινε με τη δίκη;

  89. sarant said

    Η δίκη αναβλήθηκε για τον Γενάρη επειδή δεν ήρθε η σειρά της. Παρά λίγο, είπε ο Γιάννης Χάρης, που ευχαριστεί για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση.

  90. Μαρία said

    Ώραία. Το Γενάρη υγεία να ‘χουμε να ξανασυμπαρασταθούμε. Νομίζω ότι θα προηγηθεί ο Λύο.

  91. sapere aude said

    Καλλίμαχε (#75)

    επειδή στο σχόλιό σου διέκρινα κάποια προκατάληψη άπέναντι στους Σουμέριους, σκέφτηκα ότι ίσως θα σε ενδιέφερε η αρκετά εντυπωσιακή (για μένα τουλάχιστον) πληροφορία που μόλις ανακάλυψα στο διαδίκτυο:

    ———————————————————-
    Οι Σουμέριοι, λαός έξυπνος, σχετικά ειρηνόφιλος και με έφεση στο εμποριο, στάθηκαν ανοιχτοί στην ελληνική γλώσσα. Όλοι οι βασιλείς της προδυναστικής περιόδου ή δυναστείας τής Ουρούκ (περί τού 27ου αιώνα π.Χ.) εν­θάρρυναν τις αυλές τους αλλά και τον λαό να μαθαίνει ελληνικά. Οι προσπάθειές τους έχουν κατα­γραφεί σε διάφορα έργα της περιόδου αλλά και μεταγενέστερα. Ίσως η πιο διά­σημη παραίνεση να είναι αυτή που βρίσκεται σε 19 «χαμένους» στίχους από το έπος του Γκίλ­γκα­μες.
    ———————————————————-

    Ευελπιστώ ότι θα αναθεωρήσεις τη στάση σου απέναντι σε αυτόν τον τόσο ευφυή λαό που, ως φαίνεται, δεν ήταν εντελώς ξένος προς τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδος.

  92. gbaloglou said

    Περι Σουμεριων και Ασσυριων, αλλα και των προσωπικοτητων που τους εβγαλαν απο την ανυπαρξια, γραφει ο David Damrosch στο βιβλιο του «The Buried Book — The Loss and Rediscovery of the Great Epic of Gilgamesh»: ξεχωριστη αναμεσα σ’ αυτους η θεση του ιδιοφυεστατου George Smith, που πεθανε αδοξαστο Χαλεπι στα 36 του. Ελπιζω να μεταφραστει στα Ελληνικα αυτο το «Θαμμενο Βιβλιο»!

  93. Μπουκανιέρος said

    Μάθαιναν ελληνικά το 2700 πΧ. Μάλιστα.
    Ε, τότε τι την ψάχνουμε με το λερναίο; 🙂

  94. Angelos said

    Κατ’ αρχήν, όσο η ορθόδοξη (τί εγωιστική ονομασία) εκκλησία επιμένει να μπλέκει τα πόδια της με το επίσημο κράτος, θα διατηρώ το δικαίωμα να την κρίνω με τον ίδιο τρόπο που κρίνω κάθε δημόσιο οργανισμό. Στο πλαίσο αυτό, ο κύριος ανθυπο-αρχιπαπάς εξευτελίζει (ακόμα περισσότερο) τον οργανισμό στον οποίο ανήκει και θίγει την προσωπική μου άποψη περί ελευθερίας και αυτοδιάθεσης του ατόμου (για να μην πω για την αισθητική μου). Αν, παρ’ ελπίδα μιλάει, όντως, εξ’ ονόματος των περισσότερων «πιστών» «του», τότε, τόσο το χειρότερο για τους πιστούς αυτούς. Ωστόσο, το να ζητάει από έναν από αυτούς(?) να τιμωρήσει κάποιον (οποιονδήποτε, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο) γιατί επισήμανε το αυτονόητο (το ψυχο-παθολογικό έρεισμα μιας τέτοιας δήλωσης) είναι, το λιγότερο, υποκριτικό. Ουαί υμείν… Αν, αντίθετα ο κριτής, είτε δεν ανηκει στην κατηγορία αυτή, είτε μπορεί να παραμερίσει την «πίστη» του προσωρινά, τότε ο παπάς θα έπρεπε να κατηγορηθεί ο ίδιος για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης μέσω της καταχρηστικής εκμετάλευσης τους δικαιώματος της άσκησης αγωγής. Αφού κάθε λογικός και ανεπηρέαστος κριτής μπορεί να καταλάβει αμέσως το γελοίον της απαίτησής του (με 10εκ. € πόσες «ώρες ανάγκης» περνάς άραγε?).

    Τέλος πάντων, προσωπικά δεν σκοπεύω να μεταναστεύσω στη Σουμερία (αν μη τι άλλο, γιατί δεν υπάρχει πλέον Σουμερία, που στο διάτανο να πάω?) ακόμα και αν (παρόλο Έλληνας το γένος και το έθνος), δε νίωθω ότι μου «ανήκει» η Ελλάς, έστω και κατά το 1/10.000.000 (αφαιρώ νεκρούς και αγέννητους, Καλλίμαχε, γιατί πού να βγάλεις άκρη). Μου αρκεί να ζω, νοικάρης, στη χώρα μου, προσπαθώντας, με τα λίγα λεφτά μου να κάνω όσες βελτιώσεις μπορώ στο «διαμέρισμα», ενώ ο ιδιοχτήτης (απαραίτητα με «χ») κανονίζει την πώλησή του με δόσεις. Το ποσοστό ιδιοκτησίας μου το παραχωρώ (δεν πληρώνω εγώ την εφορία, βρείτε τα εσείς) στους γνωστούς και άγνωστους Ελλαδέμπορους (κορυφαία λέξη Νικοκύρη) αφού έτσι και αλλιώς θα καταφέρουν να το χάσουν, μαζί με το δικό τους, ως συνήθως καταφέρνουν οι υπερ-πατριώτες κάθε έθνους, δια μέσου των αιώνων, αμήν.

    Για μένα, κρατάω (λέτε να είναι τεκμήριο?) έναν τρόπο σκέψης που διακρίνεται κυρίως για την ελευθερία του πνεύματος, τη διαρκή αμφισβήτηση κάθε είδους θέσφατου και την αναζήτηση της αλήθειας χωρίς εθνικές, θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτισμικές ή άλλες παρωπίδες. Τρόπο σκέψης τον οποίο, ναι, βρίσκουμε πρώτα (από το γνωστό έργο των αρχαίων πολιτισμών) σε αρκετά από τα κείμενα των αρχαίων ημών προγόνων (λέμε τώρα, λόγω των αναρίθμητων επιμιξιών έκτοτε), μαζί, φυσικά, με όλες τις παναθρώπινες αδυναμίες από τις οποίες δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν ούτε αυτοί. Εκτός και αν όντως κατάγονταν από την Ανδρομέδα, το Σείριο ή το αστρικό σύστημα ΚΝ-234 F (βγαίνοντας από τον Αστεριμό του Κύκνου, πρώτη Μάυρη Τρύπα αριστερά), αλλά, εδώ που τα λέμε και οι Σειριανοί δε θα έχουν κάποιες αντίστοιχες αδυναμίες? Εδώ έχουν οι Συριανοί που φτιάχνουν και κάτι λουκούμια…υπεράνθρωπα.

    Όσο για το δημοφιλές παραμύθι που θέλει την «ορθόδοξη» εκκλησία να είναι αμέτοχη στα χριστιανικά εγκλήματα που γινόντουσαν πάντα και παντού μόνο από τους «αιρετικούς» καθολικούς και προτεστάντες, διαβάστε λίγη πραγματική ιστορία, έστω προ του 1000 (1066, πότε τσακωθήκανε οι παπάδες για τα λεφτά?) για να δείτε τί λεπίδι πέρασαν οι πρώτοι Ενωμένοι Χριστιανοι (σαν τα εργοστάσια ένα πράμα), αφότου «έγιναν κράτος», τους Έλληνες της εποχής (με την έννοια του «εθνικού», του ειδωλολάτρη). Όσο για μετά, τα στερνά του Βυζαντίου είναι μία ατελείωτη σειρά από αυλικές συνωμοσίες μετά δολοφονιών, με τον κλήρο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με αποκορύφωμα, βέβαια, την απόφαση των αρχι-παπάδων της εποχής να υπονομευθεί έως καταργήσεως η προσπάθεια του Παλαιολόγου (του Ανδρόνικου αν θυμάμαι καλά) να πάρει βοήθεια από τη Δύση ενάντια στους Τούρκους, με αποτέλεσμα η σημερινή ημέρα (29 Μάη) να αποτελεί επέτειο. Για ακόμη αργότερα ας μη μιλήσω για να μη συμβάλλω στο ανέκαθεν διχαστικό κλίμα που καλλιεργούσαν και καλλιεργούν οι μαυροφορεμένοι και γενειοφόροι ποιμένες (βοσκοί) μας.(Μα καλά, είναι δυνατόν να θέλετε να σας αποκαλούν «πρόβατα» και να καμαρώνετε κι από πάνω που τρίβεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη ο οποίος σας αρμέγει καθημερινώς και περνάει ζωή χαρισάμενη πουλώντας το γάλα σας, ενώ εσάς σας παρηγορεί με την υπόσχεση αόριστων παραδείσων? Λίγο αυτοσεβασμό βρε παιδιά).

    Τέλος, Κορνήλιε, από τη μία λες ότι θα σε πείραζε να σε αποκαλέσει κάποιος προσωπικά ψυχοπαθή, αλλά από την άλλη λες ότι δε θα έπρεπε να πειράζει κάποιον μη-χριστιανό να τον αποκαλέι ο χριστιανός παπάς πόρνο, όπως δε θα σε πείραζε να σε αποκαλεί εσένα ένας μουσουλμάνος άπιστο. Καταρχήν, γιατί η επιλογή διαφορετικής λέξης? Γιατί δε μας λες αν θα σε πείραζε να σε αποκαλέσει ένας μουσουλμάνος ΠΟΡΝΟ? Ή αντίστοιχα, γιατί σε πειράζει να σε αποκαλέσει κάποιος (έστω μη-χριστιανός) ψυχοπαθή, εφόσον τον ίδιο δε θα έπρεπε να τον πειράξει να τον αποκαλεί ένας χριστιανός πόρνο?

    Εύκολο είναι να μιλάμε εν ονόματι μίας (υπαρκτής άραγε στην ουσία της, πέρα από ταυτότητες ή αυθαίρετους αυτο-προσδιορισμούς?) μεγάλης χριστιανορθόδοξης πλειοψηφίας, αλλά καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε και τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Θα δεχόσουν για 10 μέρες σε ένα ταξίδι σου π.χ. στην Αγνωστολάνδη να σε αποκαλούν όλοι οι Αγνωστολανδοί πόρνο, αλήτη, ψυχοπαθή, τσαρλατάνο και πρεζάκια, γιατί απλά έτσι αποκαλέι η επικρατούσα εκεί θρησκεία (με θεό το Μεγάλο Πράσινο Πετροφάγο) όσους…φοράνε ρούχα? Πες ότι έχεις πάει να επισκεφθείς την κόρη σου που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε Αγνωστολανδό και θες να βλέπεις και τα εγγονάκια σου (τα οποία, έχοντας βαπτισθεί αμά τη γεννήσει τους στην επικρατούσα αυτή θρησκεία -σου θυμίζει κάτι?- έχουν την ίδια άποψη για σένα, τον τρελλό που…ντύνεται).

    Προσωπικά φροντίζω να σέβομαι μέχρις ενός σημείου το θρησκευτικό αίσθημα των συνανθρώπων μου (αδιάφορα με το αν αποτελούν μειοψηφία ή πλειοψηφία), για λόγους περισσότερο κοινωνικής αλληλεγγύης και λιγότερο πραγματικού σεβασμού στα παράλογα (κατά τη γνώμη μου πάντα) κηρύγματα κάποιων -κατά κανόνα, με εξαιρέσεις- εκμεταλλευτών. Ωστόσο, περιμένω και από αυτούς τον ανάλογο σεβασμό στα δικά μου πιστεύω, εφόσον δεν εννοώ να ξεχωρίσω τα τέτοια σε θρησκευτικά και μη. Όταν αυτά προσβάλλονται βάναυσα από έναν εκπρόσωπο της «επίσημης» θρησκείας της χώρας μου, διατηρώ το δικαίωμα να αντιδράσω, τουλάχιστον ανταποδίδοντας, «προσβολή αντί προσβολής», σύμφωνα και με τις διδαχές του παλαιο-εβραϊκού μέρους της θρησκείας αυτής. Παρεπιπτόντως, δεν είμαι ομοφυλόφιλος, δε χρησιμοποιώ το «σωλήνα αποβολής περιττωμάτων» μου για άλλο σκοπό περαν του προφανούς (νομίζω ότι μου έβαζαν και υπόθετα όταν αρρώσταινε μικρός, αλλά -δόξα τω Μ.Π.Π.- δε θυμάμαι τίποτε) και ταυτόχρονα δε νιώθω κάποια ιδιαίτερη περηφάνια για αυτό. Απλά δε μου αρέσει. Η προσωπική μου αισθητική κάνει ιδιαίτερα απωθητική την εικόνα δύο ανδρών σε περιπτύξεις, αλλά έχω την πνευματική διαύγεια να καταλάβω ότι αυτό είναι απλά ένα επακόλουθο της βιολογικής μου κατασκευής και πιθανόν προσωπικών βιωμάτων και δεν έχει καμία σχέση με «θεϊκές εντολές» ή ακόμα και κάποια αυθαίρετη έννοια «σωστού» και «λάθους». Αν κάποιος άλλος είναι διαφορετικός, δικαίωμά του και καλά να περνάει, εφόσον δε με ενοχλεί (δε με υποχρεώνει να κοιτάω, βρε αδερφέ).

    Οι διδαχές του (πραγματικού ή μυθικού) Ιησού έχουν διαστρεβλωθεί πολλάκις, από τα πρώτα χρόνια ήδη, με αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση μίας υπερσυντηρητικής, σκοταδιστικής, και μισαλλόδοξης χριστιανικής θρησκείας (θα έπρεπε να ονομάζεται Σαουλιστική ή Παυλιστική, εφόσον αυτός είναι ο πραγματικός ιδρυτής της) η οποία, δυστυχώς, διατήρησε ελάχιστα από τα καλύτερα κομμάτια των διδαχών αυτών. Η ανευ όρων και ορίων αγάπη προς τον πλησίον δεν έχει καμία σχέση με το κήρυγμα μίσους για όσους δεν υπακούν στους «νόμους» μίας κάστας βοσκών, οι οποίοι, επιπλέον, διατηρούν το δικαίωμα να διαμορφώνουν τους νόμους αυτούς κατά το δοκούν, ανάλογα και με τις εκάστοτε ανοχές (και αντοχές) της κοινωνίας. Εφόσον, μάλιστα, οι ποιμένες αυτοί είναι κατά κανόνα οι πρώτοι που αψηφούν τους νόμους «τους» σε ό,τι τους αφορά, δε βρίσκω καμία λογική στην απαίτησή τους να έχουν το δικαίωμα να προσβάλλουν ατιμώρητα κάθε διαφορετικότητα.

    Ευτυχώς, όμως, η τιμωρία τους είναι εξασφαλισμένη, αν όχι προσωπικά του καθενός, τουλάχιστον του εμπορικού οικοδομήματος που έχουν χτίσει. Διότι η ανυποληψία στην οποία βυθίζεται καθημερινώς ο κλήρος μετά από τη δημοσιοποίηση (έχει και μερικά καλά η συντριπτική επικράτηση των «καναλιών» στη δημόσια ενημέρωση) της κάθε είδους ανήθικης και παράνομης πράξης των εκπροσώπων του, ΕΙΝΑΙ η χειρότερη τιμωρία. Προσωπικά λυπάμαι μόνο όσους χρειάζονται πραγματικά κάποια πνευματική καθοδήγηση και αυτοί οι θεομπαίχτες φροντίζουν συνεχώς να τους απογοητεύουν.

  95. Angelos said

    Υ.Γ. Στη βάση κάθε ρατσιστικής, σεξιστικής, σωβινιστικής, μισαλλόδοξης κ.τ.λ. αντίληψης κρύβεται η ανάγκη (ή αδυναμία) των ανθρώπων να χωρίζουν τους συνανθρώπους τους σε ομάδες και κατόπιν τις ομάδες αυτές σε φιλικές και εχθρικές. Αυθαίρετα ορίζουμε εμέις τις ομάδες και αυθαίρετα ορίζουμε και τα κριτήρια εισόδου και εξόδου των μελών τους. Ωστόσο η αξία (και η απαξία) καθενός δεν προσδιορίζεται από τη συμμετοχή σε ομάδες, αλλά καταρχάς από την ανθρώπινη ιδιότητα και στη συνέχεια από τις πράξεις και τα έργα του.

    Συνεπώς είναι λάθος (ή έστω μία βιολογική αδυναμία μας την οποία ο πολιτισμός μας μάς επιτάσσει να καταπολεμήσουμε) να λέμε ότι ο «ομοφυλόφιλος», ο «αλλόδοξος», ο «αλλόθρησκος», ο «αλλόφυλος» κ.τ.λ. έχει δικαιώματα που πρέπει να σεβαστούμε. Ο (κάθε) ΑΝΘΡΩΠΟΣ έχει δικαιώματα που πρέπει να σεβαστούμε και υποχρεώσεις που πρέπει να σεβαστεί.

  96. Nievskii said

    Ο μητροπολίτης Πειραιώς κάνει μια προσβλητική παρατήρηση για τους gay. ο Γιάννης Χάρης κάνει μια προσβλητική παρατήρηση για τον μητροπολίτη Πειραιώς και μια για τους ψυχικά ασθενείς. Ο μητροπολίτης Πειραιώς του κάνει αγωγή για την προσβλητική παρατήρηση που έκανε όσον αφορά τον ίδιο, όχι τα προσβλητικά σχόλια που έκανε για τους ψυχικά ασθενείς ο Γάννης Χάρης, αφού άλλο το να λες γενικά οι ταξιτζήδες είναι ψυχασθενείς, και άλλο να λες ο ταξιτζής Γιώργος Παπαδόπουλος είναι ψυχικά ασθενής. Στην πρώτη περίπτωση ο Γιώργος Παπαδόπουλος δεν μπορεί να σε μυνήσει, αφού δεν τον αφορά προσωπικά. Αλλά, αν ο Πειραιώς μπορεί να ειπωθεί ρατσιστής μια φορά, ο Γιάννης Χάρης είναι δέκα. Και στο ερώτημα» είναι ο Tony Blair τρελός;» δείτε τι απάντησαν πιο σοβαροί άνθρωποι.

    The lay discussion about Blair’s sanity reveals underlying attitudes about mental illness. These attitudes are largely negative. If, for a moment, we accept the argument that Tony Blair is mad, his plight does not seem to have aroused much sympathy. Rather the Prime Minister is condemned, and his condition is said to be characterized by self-deception, personal inadequacy and possession. Such a view is of course deeply offensive to people who actually experience mental illness. As well as painting an inaccurate and confused picture it adopts old-fashioned notions of moral degeneracy and satanic influence.

    Δεν γουστάρω την ψευτο-ψυχιατρική και ψευτοεπιστημονικό ρατσισμό του Γιάννη Χάρη. Αν αυτή είναι η πρόοδος, ο Μαρκογιαννάκης είναι ο αρχηγός κάθε προόδου. Κατά περίεργη σύμπτωση, στην Σοβιετική Ένωση, όποιος δεν ήταν σύμφωνος με τον σοσιαλισμό, σύμφωνα με το με ψυχιατρικό σύστημα Αλεξαντρώφ πήγαινε στο γκουλάγκ, αφού «ερμηνεύανε τα λόγια του» σωστά οι ψυχιάτροι. Θα έδινε χάπια, ενέσεις ή θα έδενε τον Πειραιώς ο επιστήμονας Χάρης; Καλό είναι άμα λέμε καμιά βλακεία να ζητάμε συγγνώμη και να τελειώνει εκεί το θέμα. Όσον αφορά τον Καλοβυρνά, το παπάρας μάλλον θα καταπέσει, δεν υπάρχει θέμα, τζάμπα η μύνηση του μητροπολίτη.

  97. o Nievskii είπε:
    Καλό είναι άμα λέμε καμιά βλακεία να ζητάμε συγγνώμη και να τελειώνει εκεί το θέμα.

    δηλαδή πιστεύεις πως ο κ. Σεραφείμ θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη γι’ αυτά που είπε;

  98. sapere aude said

    @Angelos (#94)

    Δύο παρατηρήσεις:
    (1)
    Το παράδειγμα με τον Κορνήλιο ήταν μάλλον ατυχές. Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο Κ. είναι dyed-in-the-wool naturist.
    (2)
    > Η ανευ όρων και ορίων αγάπη προς τον πλησίον δεν έχει καμία σχέση με το κήρυγμα μίσους για όσους δεν υπακούν

    Υπενθυμίζω ότι η διεστραμμένη και άκρως σαδιστική ιδέα της αιώνιας τιμωρίας ήταν εφεύρεση του «γλυκύτατου» Ιησού.

  99. sapere aude said

    Ξέχασα την πηγή μου (#91):
    http://ellinikiklossa.googlepages.com

  100. Αμ έτσι πες το, βρε Σάπερε!

  101. SophiaΟικ said

    Αντζελο, για κοίτα καλυτερα τι είπα- δενείπα ότι οι δικοί μας είναι καλύτεροι παό τουα άλλους, αλλα΄ότι δεν μπορούμε να κανουμε κουβέντα με επιχειρήματαπου απφορούν τους άλλους. Και πιο λιανά: δεν μπορούμε να κάνουμε κουβέντα για τα «εγκλήματα» των ΧΟ αν μου δίνετε για παράδειγμα τον Γαλιλαίο και ό,τι άλλο σούρνουν οι προτεστάντες στους καθολικούς, είναι εκτός θέματος.

    Επειδή ζω σε περιοχή με κάμποσους μουσουλμάνους, σε διαβεβαιώνω ότι όχι μόνο μας θεωρουν πόρνους και αμαρτωλούς αλλα πιστέυουν ότι έχουν το δικαίωμα να μου λένε ότι επειδή έιμαι γυναίκα δεν επιτρέπεται να μιλάω (μου το έχουν πει κατάμουτρα, δεν το βγάζω από το μυαλό μου). Αλλά μυαλό έχω και ξερω ότι αυτό είναι πρωτίστως κοινωνικό- πολιτισμικό κι όχι θρησκευτικό ζήτημα.

    Σταματάω εδώ γιατί τα μακρυνάρια δεν μου αρέσουν.
    Σάπερε, ξεχνάς τους Κινέζους. Κι αυτοί μάθαιναν ελληνικά, από την εποχή των πέντε αυτοκρατόρων.

  102. Δὲν ξέρω τὶ εἶναι αὐτὲς οἱ Λερναῖες φῆμες ποὺ ἐπικαλεῖται ὁ Sapere. Ἐδῶ ἀντιγράφω ἀπὸ τὸ βιβλίο τῆς Καστανίδου, καθηγήτριας τοῦ Ποινικοῦ Δικαίου στὸ ΑΠΘ καὶ συζύγου τοῦ γνωστοῦ βουλευτοῦ στὸ ΠΑΣΟΚ. Ἀντιγράφω στὸ μονοτονικὸ καὶ mot a mot.

    Παλαιότερα η νομολογία μας έκρινε ότι ο κάθε ένας που υπάγεται σε κάποιον συλλογικό χαρακτηρισμό αποτελεί ταυτόχρονα θύμα ενός εγκήματος εξύβρισης. Έγινε έτσι δεκτό ότι η φράση «οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι προδότες και ελεεινοί» αποτελεί εξύβριση που στρέφεται εναντίον κάθε δημοσίου υπαλλήλου (ΑΠ 728/49 Θέμις ΞΑ, 483)
    Μια τέτοια γενίκευση θεωρείται σήμερα ανεπίτρεπτη, αφού η εξύβριση ως έγκλημα που στρέφεται εναντίον ενός ατομικού αγαθού, όπως είναι η τιμή, πρέπει, κατά τη στιγμἠ της τέλεσής της, να απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο (Βλ. σχετικά N. Androulakis, Die Sammelbleidigung, 1970, 63 επ. – N. Λίβου, Επί της εξυβρίσεως με ομαδικόν χαρακτηρισμό, ΠΧρ 1991, 1217 επ. – Δ. Σπινέλλη, Εγκλήματα κατά της τιμής, 1982, 36 επ.)
    Κάτι τέτοιο συμβαίνει αρχικά όταν ο ομαδικός, μειωτικός της τιμής χαρακτηρισμός, αφορά μια ολιγομελή και ατομικά προσδιορίσιμη ομάδα, όπως λ.χ. τους δικαστές του εφετείου που δίκασαν μια υπόθεση ή τα μέλη του Δ.Σ. μια τράπεζας. Στην περίπτωση αυτή ένας συλλογικός χαρακτηρισμός, όπως λ.χ. ότι «οι δικαστές της έδρας ήταν αμόρφωτοι» ή «τα μέλη του Δ.Σ. αποδείχτηκαν κοινοί απατεώνες», εξατομικεύεται όπως είναι προφανές από κάθε μέλος της συγκεκριμένης ομάδας, το οποίο και δικαιούται να υποβάλει έγκληση για εξύβριση.
    Αντίθετα, όταν η ομάδα είναι μεγάλη και απροσδιόριστη, όπως λ.χ. οι έλληνες, οι αλβανοί, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι αστυνομικοί κλπ. τότε η προσβολή δεν εξατομικεύεται κατ’αρχήν σε κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο και επομένως δικαίωμα για υποβολή έγκλησης δε γεννιέταο. Έτσι λ.χ. η φράση » όσοι ψήφισαν τό κόμμα Π. είναι βλάκες, ηλίθιοι και κοινωνικοί τραβεστί», με την οποία χαρακτήρισε κάποιος πριν από χρόνια το 40% του ελληνικού λαού που ψήφισε το συγκεκριμένο κόμμα, δε θεωρήθηκε ότι δημιουργούσε δικαίωμα υποβολής έγκλησης για τον κάθε ψηφοφόρο του κόμματος αυτού. (Βλ. Διάταξη Εισ. Πρωτ. Β. Δερβέντζα, ΠΧρ. 1989, 1016 επ)
    Τούτο όμως συμβαίνει μόνο κατ’αρχήν. Γιατί αν η πράξη της «συλλογικής εξύβρισης» τελείται σε χώρο όπου υπάρχει ένα ή λίγα μέλη της ευρύτερης ομάδας ώστε να εξατομικεύεται σ’αυτά, ως εκπρόσωπος της ομάδας, ο μειωτικός χαρακτηρισμός, τότε υπάρχει εξύβριση σε βάρος των συγκεκριμένων προσώπων. Αν λ.χ. στα πλαίσια μιας φιλικής συγκέντρωσης είναι γνωστό ότι ο Α ανήκει στο κόμμα Π. και αγωνίστηκε σκληρά γι’αυτό στις εκλογές, τότε η φράση «όσοι ψήφισαν το κόμμα Π. είναι ηλίθιοι» αποκτά πλέον άλλη διάσταση, αφού μειώνει αντικειμενικά την παράσταση του Α στο συγκεκριμένο κοινωνικό χώρο. Με τη φράση λοιπόν αυτή ο δράστης απευθύνει ουσιαστικά την προσβολή προς τον Α,’έστω κι αν χρησιμοποιεί ένα γενικό, ομαδικό χαρακτηρισμό. (έτσι και Ι. Μανωλεδάκη, το έννομο αγαθό, 1998, 304 -Δ. Σπινέλλη, όπ. παρ. 37)
    Διαφορετική είναι επίσης η πρίπτωση που ο ομαδικός χαρακτηρισμός, ήδη με τον τρόπο που διατυπώνεται, περιορίζεται σε μέρος της ομάδας. Όταν λ.χ. κάποιος υποστηρίζει ότι «πολλοί δικαστές λαδώνονται» ή «οι περισσότεροι δημόσιοι υπαλληλοι τα παίρνουν», οι φράσεις αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν εξύβριση σε βάρος του παρισταμένπυ δικαστή ή δημόσιου υπαλλήλου, αφού ήδη από τον τρόπο της διατύπωσης συνάγεται ότι ο δράστης εκφέρει μια κρίση «μέσου όρου», η οποία σαφώς δε μειώνει την κοινωνική παράσταση συγκεκριμένου προσώπου. (Βλ. έτσι και Δ. Σπινέλλη όπ. παρ. 38/39)
    Διαφορετική είναι η περίπτωση που ο δράστης με το συλλογικό χαρακτηρισμό δεν απευθύνεται εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, αλλά στρέφεται κατά της ομάδας συλλογικά, έστω κι αν αυτή συμβαίνει να εξατομικεύεται σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα, η ταυτότητα των οποίων είναι αδιάφορη για το δράστη. Εάν λ.χ. στη διάρκεια μιας διαδήλωσης προς ξένη πρεσβεία, ένας από τους διαδηλωτές, βλέποντας τον φρουρό αστυνομικό, φωνάζει το γνωστό σύνθημα «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» δεν μπορεί ασφαλώς ο συγκεκριμένος αστυνομικός να υποβάλει έγκληση για εξύβριση σε βάρος του.

  103. καὶ ἀπαντῶ:

    ποσῶς μὲ ἐνδιαφέρει ἂν θὰ μὲ ἀποκαλέσ{ξη ἕνας μουσουλμάνος πόρνο (ἄσε ποὺ δὲν θὰ τὸ κάνῃ ποτέ, γι’αύτὸ ἄλλαξα τὴν λέξι). ἀπὸ τὰ παραπάνω νομίζω ὅτι ὁ καθένας μπορεῖ νὰ συμπεράνῃ ἂν ὁ Σεραφεὶμ ἡ ὁ Γ. Χάρης τέλεσαν ἐξύβρισι. ὅσο γιὰ τὶς προτεσταντικῆς καταγωγῆς διαδαχὲς περὶ δοαστρεβλώσεως τῶν λόγων τοῦ Ἰησοῦ τὶς ἔχω ἀκούσει καὶ διαβάσει βερεσέ. δὲν ἀντέχουν σὲ σοβαρὴ ἐπιστημονικὴ βάσανο καὶ τὸ θέμα μας δὲν εἶναι αὐτό.

  104. Βαγγέλης said

    Κορνήλιε,
    Καταρχήν ο Γ. Χάρης δεν εξύβρισε τον άγιο Πειραιώς, δηλαδή δεν χαρακτήρισε τον ίδιο ψυχασθενή, αλλά τη διατύπωση που χρησιμοποίησε αφενός μεν για να περιγράψει τους ομοφυλόφιλους, αφετέρου δε για να τους προσδώσει χαρακτηριστικά που πιθανόν να μην έχουν. Γιατί ένας ομοφυλόφιλος έχει ως αξία ζωής την ηδονή ενώ ένας ετεροφυλόφιλος όχι; Προφανώς η συγκεκριμένη διατύπωση δείχνει μια αποστροφή για αυτή την «κατηγορία» συμπολιτών μας, η οποία για την πλειοψηφία όσων την υιοθετούν (δεν θίγω κανέναν σύμφωνα με όσα έγραψες, έτσι;) συνήθως σημαίνει πως οι ίδιοι φοβούνται ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, πράγμα που δεν μου κάνει και πολύ εντύπωση μιας και οι ίδιοι οι ιεράρχες αλληλοκατηγορούνται γι αυτό. Είναι λοιπόν πολύ διαφορετικός ο χαρακτηρισμός κάποιου στο σύνολό του, από τον χαρακτηρισμό μιας συγκεκριμένης άποψής του.
    Υποτίθεται πάντως πως η εκκλησία αντιπροσωπεύει τον θεό επί της γης, ο δε κ. Σεραφείμ λέγεται άγιος Πειραιώς! Φαντάζεσαι τον Χριστό να κάνει μήνυση στον Ηρώδη και τον Πιλάτο για εξύβριση; Αναρωτιέμαι μάλιστα, όταν διαβαίνει την πύλη του Παραδείσου (υποθέτω για κόλαση ούτε συζήτηση), ο άγιος Πέτρος θα τον συγχαρεί για την υπεράσπιση του έργου του θεού επί της γης; Ο δε κακομοίρης Γ. Χάρης θα πάει στην κόλαση αν δεν έχει να πληρώσει τα 10.000.000 € ενώ αν τα πληρώσει θα συγχωρεθεί η φοβερή αμαρτία του να υπερασπίσει μια ομάδα συνανθρώπων του;

  105. Βαγγέλη τὰ εἶπα αὐτά! Διαφωνῶ μὲ τὴν μήνυσι! Ἁπλῶς παρέθεσα τὸ νομικὸ πλαίσιο γιὰ νὰ βγάλῃ καθεὶς τὰ συμπεράσματά του.

  106. κατὰ νομικὴ ἀκριβολογία ἔγκλησι καὶ ὄχι μήνυσι (ὅταν τὴν ὑποβάλῃ ὁ φερόμενος ὡς παθὼν λέγεται ἔγκλησι)

  107. Angelos said

    Η ουσία παραμένει: Εφόσον ο κάθε παπάς έχει το δικαίωμα, στο όνομα των όποιων (θρησκευτικών ή άλλων) πεποιθήσεών του, οι οποίες μάλιστα είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού, να με αποκαλεί «πόρνο» ή να καθυβρίζει/προσβάλλει τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις, τότε κι εγώ διατηρώ το δικαίωμα, στο όνομα των δικών μου πεποιθήσεων (αντίστοιχα θρησκευτικών ή μη και για τις οποίες απαιτώ τον ίδιο σεβασμό) να τον αποκαλώ ψυχικά άρρωστο ή ό,τι άλλο αντίστοιχο.
    Φυσικά, στην πράξη κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει, καθώς και οι δύο οφείλουμε να σεβαστούμε τους νόμους της χώρας στην οποία ζούμε. Ωστόσο, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να δείξω ότι, όχι, ΔΕΝ είναι εσωτερικό και μόνο θέμα του παπά και του ποίμνιού του να λένε ό,τι θέλουν (δημοσίως) για όποιου τις πρακτικές δεν εγκρίνουν. Πολύ περισσότερο όταν εκπροσωπούν την «επίσημη» θρησκεία της χώρας, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χωρισμός Κράτους-εκκλησίας δε θα άλλαζε τα δεδομένα.

    Παρεμπιπτόντως, δε με ενδιαφέρει να δικαιολογήσω τους μουσουλμάνους (Sophia) ή όποιους άλλους. Είμαι σίγουρος ότι και αυτοί είναι το ίδιο και χειρότερο σκοταδιστές και συντηρητικοί με τους Χριστιανούς κ.τ.λ. Απάντησα απλώς στο επιχείρημα «δε θα έπρεπε να πειράζει έναν μη-χριστιανό να τον βρίζουν οι χριστιανοί. Εμένα δε θα με πείραζε να με βρίζει ένας αλλόθρησκος», καθώς θεωρώ ότι δεν στέκει. Προσωπικά (αν και δεν πρέπει να τα κρίνουμε όλα με προσωπικά κριτήρια) δε θα με πείραζει, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν κρίνω την ύβρη ανάλογα με το θρήσκευμα του υβριστή για να καθορίσω τη βαρύτητά της.

    Όσο για τις διαφορές μισαλλοδοξίας-κολοκυθισμού, εεε, συγγνώμη, ορθοδοξίας-καθολικισμού, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν, ωστόσο, στη βάση του ο φανατισμός είναι και ήταν παντα ο ίδιος. Το αν έκαναν διαφορετικά εγκλήματα από τότε που χωρίστηκαν λίγο ενδιαφέρει. Απλά από τα μικρά τα μας μάς μαθαίνουν μία εύκολη κριτική των «άλλων» (καημένε Γαλιλάιε), ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι ουδέποτε η ορθοδοξία καταδίωξε τους αντιπάλους της.

    Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε κηρύττει το μίσος προς τη διαφορετικότητα, χωρίζοντας σε ανθρώπους σε ομάδες (εμείς και αυτοί), σπέρνει ανέμους και αργά ή γρήγορα θα θερίσει θύελλες. Καλή η ομαδοποίηση στα πλαίσια μίας στυγνής εξελικτικής διαδικασίας επιβίωσης, αλλά (θα έπρεπε να) είναι μία κατάκτηση του πολιστιμού μας η συνειδητοποίηση ότι στη βάση του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου βρίσκεται ο σεβασμός του κάθε ενός, ιδιαίτερου και μοναδικού ανθρώπου και ΟΧΙ ο σεβασμός στα δικαιώματα ομάδων ανθρώπων.

  108. Μαρία said

    Κορνήλιε, αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις το μπλογκ του Χάρη, θα διαπίστωνες (πράγμα που ανέφερα στην αρχή της συζήτησης) οτι ο άγιος κατέθεσε αγωγή και ζητάει τα ευρώπουλα ως «ηθική αποζημίωση» για το «ψυχικό άλγος» που του προκάλεσε το κείμενο του Χάρη, ενώ θα μπορούσε να καταθέσει μήνυση για εξύβριση. Ο καβγάς είναι δηλαδή για τα φράγκα.

  109. Angelos said

    Εντωμεταξύ, Κορνήλιε, ουδεμία σχέση έχω με τον προτεσταντισμό και τις απόψεις του περί χριστιανικής διδαχής, ασχέτως εάν αυτές αντέχουν σε επιστημονική βάσανο ή όχι και κακώς υπονοείς ότι όσα είπα σχετικά με τη διαστρέβλωση των διδαχών του Ισησού έχουν κάποια σχέση με αυτόν.
    Προσωπικά δεν ξέρω και δε με ενδιαφέρει αν υπήρχε ένα ιστορικό πρόσωπο-Χριστός και τί ακριβώς είπε. Το νόημα όσων έγραψα παραπάνω είναι ότι η σημερινή χριστιανική θρησκεία (ασχέτως δογμάτων), έχει διατηρήσει στην πρακτική της τα χειρότερα μόνο στοιχεία των λόγων και διδαχών που αποδίδονται στο πρόσωπο του Χριστού, ακυρώνοντας έτσι τα όποια θετικά στοιχεία μίας θεωρητικής θρησκείας αγάπης.

  110. SophiaΟικ said

    Άντζελο, αν υποθέσουμε ότι οι μουσουλμάνοι είναι εξισου σκοταδιστές με τους χριστιανούς, όπως λες, τοτε να υποθεσουμε ότι φταίει η θρησκευτικότητα, οι συγγκεκριμένες θρησκείες ή τα μυαλά αυτών που βαζουν τη θρησκεία μπροστά για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα;

    Και στο κάτω κατω, δε νομίζω ότι θα ελεγε κανενας τον Σάλμαν Ρούσντι σκοταδιστη. Αλλά κι ο Ρουσντι δε νομίζω οτι θα ήταν πολύ απασχολημένος με το διακίωμα μου να μιλάω.

  111. θετικὰ -ἀρνητικὰ εἶναι ἀπιτιμήσεις ὑποκειμενικές.

    ὄχι, δὲν διάβασα τὸ μπλὸγκ τοῦ Γ. Χάρη, ἀλλὰ σὲ τέτοιες περιπτώσεις ἡ ἀστικὴ εὐθύνη συνυπάρχει μὲ τὴν ποινική. ἐννοεῖται ὅτι ἡ ἀγωγὴ εἶναι δειλία. ἂς κάνῃ μύνησι. τέτοιο ποσὸ πάντως δὲν πρόκειται νὰ ἐπιδικασθῇ ἀκόμη κι ἂν ὁ Σεραφείμ κερδίσῃ.

  112. Ἄγγελε μοῦ θύμισες τὸν Πάγκαλο ποὺ ἀμφισβήτησε τὴν ἱστορικότητα τοῦ Ἡροδότου. Μετὰ θὰ φταίω ἐγὼ νὰ ἀμφισβητήσω τὴν ἱστρικὴ ὕπαρξι τοῦ Μάρξ; (πῶς μπαίνει πιὰ αὐτὸ τὸ γελάκι;)

  113. Βίκυ Π said

    Nievskii είπε: ο Γιάννης Χάρης κάνει μια προσβλητική παρατήρηση για τον μητροπολίτη Πειραιώς και μια για τους ψυχικά ασθενείς.
    θα συμφωνήσω ότι είναι προσβλητικότατο για τους ψυχικά ασθενείς να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τον Μητροπολίτη. (λίγος σεβασμός κύριε Χάρη!) εκτός κιαν είναι προσβλητικό για τους ψυχικά ασθενείς να αποκαλούνται ψυχικά ασθενείς.
    Και φυσικά ενώ είπαν κάτι προσβλητικό και οι δύο το λογικό είναι να πληρώσει 10.000 ευρά (αχ! ευρά, ευρά, ευρά) ο κ. Χάρης γιατί, όπως λέτε, είναι και θέμα γούστου κι αφού εσείς δεν γουστάρετε εμείς πάμε πάσο. επίσης (και πιο φυσικά από τα προηγούμενα δύο) να μαζωχτούμε να πατάξομε, λέγω, τους ψευδοεπιστήμονες επιτέλους. Διότι ο συγκεκριμένος λόγος του κ. Χάρη, λέγω, ήτο τόσο διαβολικά, σχολαστικά μελετημένος, ώστε κάθε αθώος, αγνός πολίτης να πιστέψει ότι επρόκειτο για λόγο μεγάλου επιστήμονος, βεβαίως βεβαίως.
    Τι 10.000 ευρά, εγώ λέω να τον κάψουμε τον Χάρη ωρέ γαρδάσια!

  114. Βίκυ Π said

    Ω! έφαγα 3 μηδενικά απ΄τα δεκάρικα, να με συγχωράτε

  115. Angelos said

    Sophia: Φταίει βασικά ο τρόπος που (λόγω συγκεκριμένης βιολογικής εξέλιξης) δουλεύει το μυαλό των ανθρώπων, απόρροια του οποίου είναι ΚΑΙ η θρηκευτικότητα και ο τρόπος που μερικοί την εκμεταλλεύονται για ίδιον όφελος. Όσο πιο γρήγορα ξυπνήσουν οι άνθρωποι (χρησιμοποιώντας άλλα αρετές του ίδιου τρόπου σκέψης) και συνειδητοποιήσουν τη κοροϊδία εις βάρος τους, τόσο το καλύτερο. Αυτό είναι ένα θέμα, αλλά το να χρησιμοποιεί κάποιος την επιβολή που διαθέτει (στηριζόμενος στην προαναφερθείσα κοροϊδία) για να προσβάλλει προσωπικά εμένα ή τις απόψεις μου είναι ένα άλλο θέμα. ΤΟ πρώτο με ενδιαφέρει σχετικώς, ενώ το δεύτερο άμεσα.

    Κορνήλιε: Η ύπαρξη ή μη κάθε …ιστορικού προσώπου, ιδιαίτερα αυτών που οι λεπτομέρειες της ζωής τους χάνονται στα βάθη των αιώνων είναι συζητήσιμη. Κυρίως, όμως, είναι αδιάφορη. Αυτό που έχει σημασία είναι οι ιδιότητες, πράξεις και λόγοι που τους αποδίδονται από το κύριο τμήμα των ιστορικών. Υπό αυτή την έννοια, λέω ότι δεν έχει σημασία εάν υπήρξε το ιστορικό πρόσωπο «Ιησούς». Πιθανόν υπήρξε κάποιος με μέρος μόνο από τις ιδιότητες που του αποδίδει η χριστιανική παράδοση (π.χ. όχι, δεν πρόκειται να με πείσεις ότι η σύλληψή του ως εμβρύου έγινε με ένα κρίνο, ή ότι αναστάθηκε 3 μέρες μετά το θάνατό του). Σημασία για μένα έχει ότι από αυτά που του αποδίδονται, τα χειρότερα μόνο κάνει πράξη η εκκλησία, με απλή, θεωρητική αναφορά στα καλύτερα.

    Όσο για τον Μαρξ ισχύουν τα ίδια ακριβώς (αν και εδώ που τα λέμε, βρε παιδάκι μου, υπάρχουν περισσότερες μαρτυρίες για την ύπαρξή του απ’ όσο για αυτή τόσο του Χριστού, όσο και του Ηρόδοτου). Δε με ενδιαφέρει το ιστορικό/πραγματικό πρόσωπο Μαρξ, όσο αυτά που η ιστορία του αποδίδει. Παρεμπιπτόντως διαφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος αυτών (οπότε καλύτερα μην προτρέχεις σε συμπεράσματα, έστω και υπονοητικά, για να μην αρχίσω κι εγώ να αναφέρω, τυχαίως, ως παράδειγμα αμφισβήτησης ιστορικότητας το πρόσωπο π.χ. του Ελλληνορθόδοξου και Κουμμουνιστοφάγου, Εθνοσωτήρα, Συνταγματάρχου, Γυψολόγου κ. Παπαδόπουλου). Ασχέτως πάντως της ύπαρξης ιστορικών προσώπων (οι περισσότεροι από τους οποίους, έτσι κι αλλιώς, θα έιχαν ιδιότητες αρκετά διαφορετικές από τις αποδιδόμενες), αυτό που κρίνουμε είναι οι ιδέες και όχι τα πρόσωπα. Τουλάχιστον αφού έχουν περάσει αρκετά χρόνια για να εκλέιψουν οι προσωπικές εμπάθειες.

    Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ένας φανατικός ενδιαφέρεται για την ύπαρξη ή μη του προσώπου και μάλιστα επιμένει να του προσάπτει συγκεκριμένες ιδιότητες. Ο φανατικός χριστιανός επιμένει στο πρόσωπο του Χριστού και στις θεϊκές του ιδιότητες, χάνοντας το πραγματικό νόημα της θρησκείας που (θα μπορούσε να) είναι η αγάπη προς το πλησίον, η συγχώρεση των αδυναμιών των άλλων, η κατανόηση της διαφορετικότητας, ο αγώνας για το κοινό καλό κ.τ.λ. Ο φανατικός Ελληνομάχος επιμένει στο πρόσωπο του Λεωνίδα, του Μιλτιάδη, του Περικλή και του Μ. Αλεξάνδρου (και εξανίσταται στην ιδέα και μόνο της πιθανής ομοφυλοφιλικής «εκτροπής» αυτού), χάνοντας το νόημα της υψηλού επιπέδου σκέψης, (με προεξέχουσες τις έννοιες του μέτρου, της λογικής, της αμφισβήτησης, της αναζήτησης της αλήθειας κ.τ.λ.) που κληροδότησαν οι αρχαίοι Έλληνες στον παγκόσμιο πολιτισμό.

    Ε, φαντάζομαι, ότι σε κανά δυο χιλιάδες χρόνια, κάποιος φανατικός της …θρησκείας του κουμμουνισμού θα επιμένει στην ιστορικότητα του προσώπου του Μαρξ (και του μονογενή υιού αυτού Λένιν και του Αποστόλου Στάλιν), η οποία στην ουσία δεν έχει σημασία στα πλάισια της εκτίμησης των ιδεών του κουμμουνισμού (δικαιώτερη κατανομή του παραγώμενου πλούτου κ.τ.λ.). Ξανά, γιατί δυστυχώς ο καθένας βλέπει μόνο αυτά που θέλει, ασ αναφέρω ότι δεν είμαι κουμμουνιστής και γενικά διαφωνώ με τις ιδέες του, οι οποίες ακόμα και αν ξεκινούν από κάποιες σωστές θεωρητικές βάσεις, είναι τουλάχιστον πρακτικά ανεφάρμοστες στην παρούσα φάση της πορείας του ανθρώπου.

    Ωστόσο, όπως έχω ήδη γράψει 2-3 φορές [και κανένας δεν έχει σχολιάσει -γιατί άραγε όλοι ασχολούνται με (και πιάνονται από) μία κάποια μικρή λεπτομέρεια όσων γράφω και όχι με την ουσία?], θεωρώ ότι εξαρχής ο διαχωρισμός των ανθρώπων (και κατά συνέπεια, σε ένα βαθμό και των ιδεών) σε ομάδες, αποτελεί τη βάση του προβλήματος. Προσωπικά, αρνούμαι να σαρδελοποιηθώ στην κονσέρβα κάποιας ομάδας (θρησκευτικής, πολιτικής ή άλλης), αναγκασμένος να αποδεχτώ (πόσο μάλλον να απολογηθώ για) όλες τις ιδέες που αυτή πρεσβεύει, ακόμα και αυτές με τις οποίες η λογική μου διαφωνεί.

    Σέβομαι, τον Ανθρωπο και το δικαίωμά του να πρεσβεύει αρχές και αξίες, όχι την ομάδα στην οποία ανήκει. Με δεδομένο το σεβασμό, δέχομαι να συζητήσω τις ιδέες αυτές και να διαφωνήσω ή να συμφωνήσω με αυτές. Η προσβολή της προσωπικότητας αλλά και των ιδεών οποιουδήποτε με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο, ασχέτως του ποσοστού των ανθρώπων που συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτές και ασχέτως της προσωπικής μου άποψης για αυτές.

  116. Άλλη χρήση, και μάλιστα επαναληπτική, της λέξης πόρνος, για την οποία πολύς λόγος έγινε εδώ, σε άλλη εποχή:

    Πόρνος ο άντρας που εμπιστεύεται πόρνη,
    και πόρνος που στα γούστα της σκαλώνει·
    πορνικό το χρήμα που πληρώνει
    για την παρέα της την πόρνη.

    Πόρνη η χαρά και πόρνη η ηδονή
    που η πόρνη η στιγμή προσφέρει·
    και θα έλεγα ότι πόρνος όποιος προφέρει
    ότι δεν είστε εσείς, κυρία μου, πόρνη.

    Πρόκειται για την έμμετρη απόδοση από τον Δημήτρη Δημουλά των δύο πρώτων τετράστιχων του σονέτου του Φρανθίσκο δε Κεβέδο Desengaño de las mujeres στο βιβλίο του Πέρεθ-Ρεβέρτε «Το χρυσάφι του βασιλιά» (El oro del rey, 2000· Πατάκης 2008).

    Η ίδια λέξη, στο στόμα ενός κληρικού, σήμερα, ακούγεται σαν «κακή λέξη» και γεννά σε ικανή μερίδα ανθρώπων ενοχές, ενώ στην κάλαμο ενός ποιητή, το 1600, όχι μόνο δεν σοκάρει, αλλά προκαλεί αισθητική ικανοποίηση.

    Ένας χρησιμοποιεί τον πυρσό για να φωτίζει· άλλος για να καίει.

    Ίσως ο Κεβέδο ήταν 400 χρόνια μπροστά· ίσως πάλι κάποιοι σήμερα είναι 400 χρόνια πίσω.

  117. Βίκυ Π said

    Αααααααααα γι αυτό η κόλαση είναι φουλ στους πυρσούς και στις φωτιές. Για να φωτίζονται! Καλέ πείτε το και νόμιζα τόσα χρόνια ότι υποφέρουν οι άνθρωποι.

  118. sarant said

    Καλοπροαίρετε, πολύ καλό!

    Και στο πρωτότυπο:
    DESENGAÑO DE LAS MUJERES

    Puto es el hombre que de putas fía,
    y puto el que sus gustos apetece;
    puto es el estipendio que se ofrece
    en pago de su puta compañía.

    Puto es el gusto, y puta la alegría
    que el rato putaril nos encarece;
    y yo diré que es puto a quien parece
    que no sois puta vos, señora mía.

    Mas llámenme a mí puto enamorado,
    si al cabo para puta no os dejare;
    y como puto muera yo quemado

    si de otras tales putas me pagare,
    porque las putas graves son costosas,
    y las putillas viles, afrentosas.

  119. neostipoukeitos said

    Βίκυ Π (113): Με πρόλαβες, και τα είπες και καλύτερα απ’ ό,τι θα τα ‘λεγα εγώ! Συμφωνώ και προσυπογράφω.

  120. @ 117, 119

    Πάντως, αν η κόλαση είναι όπως στο ομώνυμο τραγούδι του Ζαμπέτα -δεν είναι ακριβώς τραγούδι, απαγγελία είναι, και ο Ζαμπέτας παίζει κάτι απίστευτα από κάτω-, σε στίχους Νίκου Μπακογιάννη (αδελφού του αδικοχαμένου Παύλου· δικό του είναι και το εκπληκτικό Παιδί της νύχτας), από τον δίσκο «Το διάταγμα… και άλλα» (1980· στον ίδιο δίσκο υπάρχει και το… σίκουελ του περίφημου «Αποσπάσματα από έρωτες» – η βρόχα, ο Φριτς και τα ρέστα) και έχει τους ενοίκους που περιγράφει, δηλώνω εθελοντής. Εδώ που τα λέμε, και μόνο για τον αξεπέραστο Στράτο…

    Τον πρώτο και καλύτερο συνάντησα το Στράτο
    το Στράτο τον Παγιουμιτζή που λέγαμε Τεμπέλη
    και φύτευε το χόρτο του σε ξέφραγο αμπέλι

    …(έτσι τον λέει, Παγιουμιτζή –κατά τα σταθιμός, καπινός κ.τ.ό.–) αξίζει μια μονοήμερη κατά κόλαση μεριά.

    @ 118

    Ευχαριστώ. Παρέμπ, που λέει κι ένας γνωστός μου 🙂 : Έχω την εντύπωση ότι τα dejare, pagare είναι σε Μέλλοντα Υποτακτικής, μια καταργημένη ρηματική μορφή, που σήμερα επιβιώνει μόνο σε ελάχιστες τυποποιημένες εκφράσεις όπως Sea lo que fuere (αν και το Sea lo que sea είναι συχνότερο).

  121. Μπουκανιέρος said

    Εμένα μαρέσει εκείνο με τα πουτανίσια μάτια:
    …la meretrice che mai dall’ ospizio
    di Cesare non tolse gli occhi putti.

  122. Μπουκανιέρος said

    …κι εγώ κάποια Κόλαση σκεφτόμουνα.

  123. Ἄγγελε,

    εἶπα ἐγὼ ὅτι ὑπῆρξε ὁ Παπδόπουλος; οὔτε αὐτὸς οὔτε καὶ τὰ ξερονήσια!

    γενικῶς πάντως κατάλαβα πὼς οἱ περισσότεροι ἐδῶ μέσα ὅταν στερεύετε ἀπὸ ἐπιχειρήματα τὸ ῥιχνετε στὸ σαχλούτσικο, αὐτὸ λέω νὰ κάνω κι ἐγὠ λοιπὸν ὄχι γιατὶ δὲν ἔχω ἐπιχειρήματα ἀλλὰ γιατὶ δὲν τὰ χαλαλίζω γιὰ νἀ ἀπαντῶ σὲ κάθε εἴδους ἐξυπναδοῦλες. πάντως πρὸ διμήνου περίπου ἔγραψα κι ἐγὼ ἕνα σονέττο μὲ ἀναφορὰ στὴν Κόλασι.

  124. dropkick said

    Φυσικά και υπέρ του Γιάννη Χάρη.
    Οπωσδήποτε εναντίον του Σεραφείμ.
    Έτσι, νέτο-σκέτο το Σεραφείμ, κι ούτε λόγος για το «Άγιος» (με ή χωρίς εισαγωγικά), πόσο μάλλον για το «Πατέρας».
    Αλήθεια, έχουμε σκεφτεί πώς θα είχε η κατάσταση αν καμιά κατοσταριά ομοφυλόφιλοι -υπερήφανοι όπως θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται για την ερωτική τους επιλογή- αντιδρούσαν με μαζικές μηνύσεις στα λόγια του Σεραφείμ; Αλλά αυτά μόνο στην Εσπερία. Στη χώρα του Κορνήλιου, τα σκιάζει ακόμα η φοβέρα και τα πλακώνει η -πνευματική- σκλαβιά. Και σ’ αυτή τη σκλαβιά η ορθοδοξία, όπως εκφράζεται από τους διαφόρους Σεραφείμ, έχει βάλει κι εξακολουθεί να βάζει το χεράκι της.
    Κι έχει σκεφτεί άραγε ο Γιάννης Χάρης πως ο νόμος τού δίνει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει στην αγωγή του Σεραφείμ με δική του ανταγωγή όπου μπορεί να του ζητάει τα πολλαπλάσια; Και πως οι δυο τους, αγωγή και ανταγωγή, μπορούν να δικαστούν την ίδια μέρα; Ε, ρε γλέντια!
    Και τέλος, έχουμε σκεφτεί όλοι εμείς πως μπορεί ο δικαστής που θα δικάσει την αγωγή να είναι μεν χριστιανός ορθόδοξος, αλλά και ομοφυλόφιλος; Είναι βέβαιο ότι το περίφημο ποσοστό 10% δεν εξαιρεί επαγγελματικούς κλάδους.
    Και για να επανέλθω στο προκείμενο: Τις δύο σελίδες της αγωγής που σκανάρει ο Γιάννης Χάρης στο μπλογκ του τις διάβασα, όπως διάβασα και την επίμαχη επιφυλλίδα στα ΝΕΑ. Πουθενά δε θίγεται η προσωπικότητα του Σεραφείμ και είναι γι’ αυτό εντυπωσιακός ο αυτοέλεγχος του συντάκτη. Όπως εντυπωσιακές είναι η έλλειψη ελέγχου του Σεραφείμ, η φιλοχρηματία του, η μισαλλοδοξία του, η μέθη της εξουσίας, αλλά και η μεγάλη, η απόλυτη σιωπή της Ιεράς Συνόδου σε τέτοιου είδους εκφράσεις των μελών της, που χρήζουν πραγματικά ψυχιατρικής ερμηνείας.

  125. dropkick said

    οι εκφράσεις χρήζουν ψυχιατρικής ερμηνείας, όχι τα μέλη… χε…χε!

  126. Ντρόκπι ὅπως εἶδες ὁ νόμος εἶναι σαφής. Πάντως ἔχει πλάκα ἡ κουτοπονηριὰ τοῦ στὺλ » εἶμαι κατὰ τῶν ἀγωγῶν μηνύσεων κλπ ἀλλὰ γουστάρω νὰ κάνω μία κατὰ τοῦ Σεραφείμ». Καὶ ἐπιτέλους ἂς ἀποφασίσουν οἱ κίναιδοι: εἶναι ἐπιλογὴ ἢ γενετικὴ προδιάθεσι;

    κατὰ τᾶλλα θὰ συμφωνήσω ὅτι σὲ αὐτὴν τὴν χώρα ποὺ οἱ συζητήσεις διεξάγονται μὲ ὀπαδικὸ ποδοσαφιρικὸ γηπεδικὸ πνεῦμα ἢ τοὐλάχιτσον κομματικὸ τῆς αἰσχίστης ὑποστάθμης (μαῦρο στὸν Σεραφεὶμ Χάρης δαγκωτὸ κλπ) ὅ,τι καὶ νὰ λέμε θὰ μοιάζει μὲ ἕνα εἶδος πνευματικοῦ αὐνανισμοῦ. Κατὰ τὴν λογικὴ αὐτὴ οἱ ἀπόψεις πᾶνε πακέτο:

    ἂν εἶσαι ὀρθόδοξος δὲν μπορεῖς παρὰ νὰ ὑποστηρίξῃς Σεραφεὶμ καὶ νὰ εἶσαι ἀκροδεξιὸς κλπ
    ἂν εἶσαι ὑπὲρ τοῦ Γιάννη Χάρη πρέπει ἐπίσης νὰ ἀγοράσῃς ὅλο τὸ σχετικὸ πακέτο (ἀντικληκαλισμός, ἀριστεροφροσύνη τοῦ συρμοῦ κλπ)

    τοὐλάχιστον μὴ χρησιμοποιῆτε τὸν ὅρο «πνευματικὸς» καὶ μαγαρίζεστε μὲ χριστιανική λέρα. ὅπως χρησιμοποιεῖται ἡ λέξι σήμερα ἦταν ἄγνωστη στοὺς θύραθεν. ἡ σημασία της αὐτὴ εἶναι ἑβραϊσμὸς καὶ βιβλικὴ πατέντα.

  127. ὅσο γιὰ τὴν Ἱερὰ Σύνοδο εἶναι ἀναξία καὶ κατωτέρα τῶν περιστάσεων.

  128. Eleni said

    Χωρίς να μπλεχτώ καθόλου στα της εκκλησίας και του Χάρη (και παρόλο που ως Πειραιώτισσα έλπιζα ότι μετά τον Καλλίνικο ο οποιοσδήποτε άλλος μητροπολίτης θα ήταν αν μή τι άλλο πιο μετριοπαθής),

    δύο παρατηρήσεις γλωσσικού περιεχομένου με βάση τα ισπανο-ιταλικά σχόλια:

    α) 16ος αιώνας ο Quevedo, αλλά από γλωσσικής άποψης δε διαφέρουν καθόλου από τα σημερινά (δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα ιταλικά, που όταν διάβασα Αριόστο στο πρωτότυπο μου βγήκε το μάτι!)

    β) putti στα ιταλικά είναι και τα αγγελάκια-ερωτιδείς της Αναγέννησης, από την εποχή του Ντονατέλλο, και τότε σήμαιναν πολύ απλά «παιδάκια» (αν δε με απατά η μνήμη μου).

  129. dropkick said

    Κορνήλιε

    Θα μπορούσα να σας δω με κάποια σχετική συμπάθεια, αν εστιάσω στο γεγονός πως η τρικυμία του εγκεφάλου σας συμπληρώνει τέλεια την τρικυμία των ημερών.
    Αξιοθαύμαστη αρμονία!

    Αλλά πάλι πετάτε αυτά τα (μειωτικής σημασίας) «κίναιδοι» και μου θυμίζετε γυμνασιάρχη επί χούντας.

    Οπότε παίξτε μόνος σας. Και το γήπεδο και ο αγώνας και το αυτογκόλ, δικά σας…

  130. Μπουκανιέρος said

    @Ελένη
    Σωστό κι αυτό που γράφεις στο 128 β, αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η λέξη, όπως χρησιμοποιείται στο στίχο που έδωσα, δε σημαίνει ούτε παιδάκια, ούτε αγγελάκια κλπ.

    Ψάξτο αν θες, σε μη εκσυγχρονισμένα ιταλικά είναι
    …di Cesare non torse li occhi putti.

  131. μὰ καθαρευουσιάνος εἶμαι, πῶς νὰ τοὺς πῶ; ἔτσι τοὺς λέει τὸ Lidell Scott.

    ὅσο γιὰ τὴν τρικυμία τοῦ ἐγκεφάλ(λ)ου μου σημαίνει ἁπλῶς ὅτι διαθέτω {ἐγκέφαλ(λο}

    ἀλλὰ ὅντως στὶς τρικυμιώδεις μας ἡμέρες αὐτὸ θεωρεῖται μειονέκτημα.

    Κατὰ τἆλλα δὲν ἔχω κάτι μὲ τὸν Σ(Κάτουλλο) καὶ τὴν ποίησί του. Χριστιανοὶ δὲν τὴν διέσωσαν;

  132. Επειδή και η κακοπιστία [96] έχει όρια, αλλιώς γίνεται κακοήθεια, και μολονότι απάντησαν ήδη πολλοί, και τους ευχαριστώ (αν τάχα υπήρχε θέμα απάντησης), θα εκμεταλλευτώ λίγο ακόμα τη φιλοξενία του οικοδεσπότη μας, παραθέτοντας καταρχήν αυτό που φοβάμαι ή μάλλον θέλω να πιστεύω πως ο 96 δεν το διάβασε: το επίμαχο σχόλιό μου: «ο τρίτος [ο Πειραιώς] με τη νοσηρή, αρμοδιότητας ψυχιάτρου, διατύπωσή του γι’ αυτούς που “έκαναν αξία ζωής το σωλήνα αποβολής των περιττωμάτων”».

    Αν δεχτώ, προς στιγμήν, πως δεν είναι θέμα κακοπιστίας παρά αναγνωστικής / αντιληπτικής ικανότητας, τι λέει αυτή η φράση; Πως η διατύπωση του Πειραιώς είναι νοσηρή, αρμοδιότητας ψυχιάτρου. Και γιατί –η διατύπωση, ξαναλέω– είναι αρμοδιότητας ψυχιάτρου; Γιατί μόνο ψυχίατρος μπορεί να την αναλύσει και να μας πει τι κρύβει· τι μίσος λόγου χάρη μπορεί να κρύβει για ομάδα ανθρώπων, τους ομοφυλόφιλους εν προκειμένω, και γενικότερα, φοβάμαι, για το ανθρώπινο σώμα, για τον ίδιο τον άνθρωπο. Έτσι πιστεύω εγώ, εν πάση περιπτώσει, αλλά επειδή ούτε μάγος είμαι ούτε αρμόδιος επιστήμονας, θεωρώ πως είναι «αρμοδιότητας ψυχιάτρου».

    Ποια η προσβολή προς τον Πειραιώς; Κι αν έστω είναι προσβολή για τον Πειραιώς, από πού κι ώς πού είναι για τους ψυχικά ασθενείς;

    Ώστε, «καλό είναι άμα λέμε καμιά βλακεία να ζητάμε συγγνώμη…» –αν και για μένα δεν «τελειώνει εκεί το θέμα», δεν μπορεί «να τελειώνει εκεί το θέμα», όταν η «βλακεία» δεν μοιάζει να προέρχεται από σκέτη βλακεία, να είναι δηλαδή άδολη, ή να έχει το ακαταλόγιστο –ο βλαξ εν προκειμένω.

    Θα επιμείνω λοιπόν, με έναν άλλο τύπο απάντησης, σε τρεις, ας πούμε, παραλλαγές:

    [α] αν απευθύνουμε σε κάποιον το κοινολεκτούμενο: «άντε να σε δει κάνας γιατρός», εννοώντας προφανώς ψυχίατρο, εννοούμε σώνει και καλά πως είναι ψυχικά ασθενής; Και προπάντων -–ανήκουστο!– προσβάλλουμε τους ψυχικά ασθενείς; Ούτε η πολιτική ευπρέπεια στις πιο ένδοξες στιγμές της…

    [β] αν έστω προσβάλλουμε κάποιον αφού προηγουμένως μας έχει αυτός προσβάλλει, η προσβολή που του απευθύναμε εμείς μετράει το ίδιο, ή μάλλον: είναι καν προσβολή;

    [γ] αν βρω καταρχήν ακατανόητη την προκλητική παρέμβαση του 96, ο οποίος προφανέστατα και ανάγνωση και γραφή γνωρίζει, και πω τότε πως τα συμπεράσματά του και οι συνακόλουθοι χαρακτηρισμοί που μου αποδίδει είναι αρμοδιότητας ψυχιάτρου, με την έννοια πως μόνο ψυχίατρος μπορεί να μας πει πόση κακοπιστία ή τι άλλο κρύβει τέτοια παρανάγνωση, θα έχω χαρακτηρίσει ψυχικά ασθενή τον 96, και προπαντός θα έχω έτσι προσβάλει τους ψυχικά ασθενείς;

    Μπα, θα ’πρεπε να το εύχεται αυτό ο κ. 96

    Εν πάση περιπτώσει, γενικότερα τώρα, νομίζω πως η συζήτηση ξεφεύγει από τα δικά της όρια: το θέμα δεν είναι αν καταδικάζει ο Πειραιώς, η εκκλησία κτλ. την ομοφυλοφιλία και τους ομοφυλόφιλους. Το θέμα είναι ο τρόπος του Πειραιώς, μια διατύπωση αδιανόητη για δημόσιο λόγο, τελεία και παύλα.

    Ο όποιος χαρακτηρισμός τώρα αυτής της διατύπωσης –επειδή πολλά νομικά και «νομικά» έπεσαν εδώ– δεν αποδίδεται αυτομάτως στο πρόσωπο, και πάντως, ή και τότε, δεν είναι εξύβριση. Ακόμα, σύμφωνα όχι απλώς με την κοινή λογική αλλά και με σχετική νομολογία, η [δημόσια] κριτική [τέτοιου] δημόσιου λόγου δεν χρησιμοποιεί αναγκαστικά το μαχαιροπίρουνο της πολιτικής ευπρέπειας.

    Όταν δηλαδή δημόσιο, θεσμικό πρόσωπο από δημόσιο βήμα ασχημονεί λεκτικά, εν προκειμένω βγαίνει ιεράρχης στην τηλεόραση και μιλάει για κώλους που χέζουν, επιβάλλεται να έχει άλλη αντιμετώπιση απ’ το «μα τι λέτε τώρα, καλέ κύριε!»

    Κι όμως, με μαχαιροπίρουνο εντέλει αντιμετωπίστηκε ο αμετροεπής, εμπρηστικός λόγος του Πειραιώς!

  133. Εν πάση περιπτώσει, γενικότερα τώρα, νομίζω πως η συζήτηση ξεφεύγει από τα δικά της όρια: το θέμα δεν είναι αν καταδικάζει ο Πειραιώς, η εκκλησία κτλ. την ομοφυλοφιλία και τους ομοφυλόφιλους. Το θέμα είναι ο τρόπος του Πειραιώς, μια διατύπωση αδιανόητη για δημόσιο λόγο, τελεία και παύλα.

    προσυπογράφω.

    στὸ κάτω κάτω ἂς διδαχθῇ ὁ Πειραιῶς ἀπὸ τὸν θεόπνευστο Παῦλο ποὺ ἦταν αὐστηρὸς γιὰ τὸ ἦθος τῶν χριστιανῶν καὶ ἀδιάφορος γι’αὐτὸ τῶν κοσμικῶν. ἢ μήπως κατηγόρησε ποτὲ ὁ Πάῦλος τὸν Νέρωνα γιὰ κιναιδισμό;

  134. σόρι, άσχετο [;]:

    αγαπητέ Κορνήλιε, με αφορμή τους «κιναίδους» και το Λίντελ Σκοτ [131], σας συμβουλεύω να διαβάζετε Γεωργουσόπουλο: έχει μερικά ακόμα να σας διδάξει από ήθος («κουτοπονηριά», θα το έλεγαν άλλοι, μα δυστυχώς υπάρχει και άλλη, σοβαρότερη διάσταση), πώς λόγου χάρη θα αποκαλείτε κάποιον «σπουδαρχίδη» με καταφυγή στο αρχαίο ερμήνευμα

  135. Κύριε Χάρη,

    μιᾶς ποὺ εἶσθε καὶ τῆς καθομιλουμένης θέλετε νὰ τοὺς ἀποκαλέσω ὅπως τοὺς ἀποκαλεῖ ὁ ὄχλος στὴν μαλλιαρή ἢ καὶ ὁ πολὺς καὶ καθόλου χριστιανὸς μακαρίτης Ἠλίας Πετρόπουλος; Ἐγὼ σέβομαι τὸν αὐτοπροσδιοριοσμὸ στὴν προκειμένη περίπτωσι. Ὁ Πλάτων κίναιδος ὑπάρχων χρησιμοποιεί τὴν λέξι (Γοργ. 494e).

  136. Γιάννη Χάρη (134): Όπως βλέπεις από το σχ. 135, ο Κορνήλιος έχει αφομοιώσει μια χαρά τα διδάγματα του Κόστα, ενδεχομένως μάλιστα να τον έχει ξεπεράσει σε ήθος. Εκατό χρονώ η αλεπού, εκατόν ένα τ’ αλεπουδόπουλο.

  137. sarant said

    Κορνήλιε, το «κίναιδος» είναι μειωτικό και το ξέρεις, και το ξέρουμε ότι το ξέρεις, και το ξέρεις ότι το ξέρουμε ότι το ξέρεις(σταματώ εδώ).

    Ελένη, πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση για τη γλώσσα του Κεβέδο. Ο Κεντρωτής μεταφράζει τα σονέτα του Κεβέδο, αλλά αυτό δεν το έχει βγάλει στο Αλωνάκι της Ποίησης.

  138. @120 : Νομίζω πως το ‘δα πως ο μέλλων υποτακτικής υποχώρησε στην Ισπανική. Στην Πορτογαλλική όμως (ιδίως της Βραζιλίας) ζει και βασιλεύει. Όπως και στα Γερμανικά.

    Και τα μαθητούδια που τους παλιούς καλούς καιρούς μαθαίνανε αρχαία στην αγγλοσαξωνία μπερδεύανε αόριστο υποτακτικής με μέλλοντα υποτακτικής. Με απόηχο εδώ («there is no fucking future subjunctive»), μάλλον εμπνευσμένο από εδώ («no, no, no, there is no fucking [future] subjunctive»)

    Οι βυζαντινοί βέβαια κατάφεραν και σκάρωσαν μέλλοντα υποτακτικής. Με αφορμή, όπως υποστήριξα πέρσι σε άρθρο, το Προς Κορινθίους Α! 3:13. Που ψιλοκολλάει εδώ. Έγραψε ο Αη Παύλος (κατά τους εν Εσπερία) «κἂν ψωμίσω πάντα τὰ ὑπάρχοντα μου κἂν παραδῶ τὸ σῶμα μου ἵνα καυχήσωμαι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω οὐδὲν ὠφελοῦμαι»: κι αν δώσω όλο μου το βιος να ταΐσω τους φτωχούς, και αν δώσω το κορμί μου έτσι για να καυχηθώ (πως είμαι μάρτυρας και άγιος), αλλά αγάπη δεν έχω, τότε δε με φελά. (Το πόσους άπορους ψώμισε με το βιος του ο Άγιος Πειραιώς, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Το πόση αγάπη δείχνει είναι άλλη ιστορία, γιατί και ο Αη Παύλος παρόμοια έλεγε…)

    Το ‘δαν οι αντιγραφείς το χωρίο και απόρησαν. «Οι οσιομάρτυρες και κατατρεγμένοι χριστιανοί, έτσι από *κενοδοξία* μαρτύρησαν;» (Το «κενοδοξία» το λέει ο Ωριγένης). Και έτσι, ενώ τα αλεξανδρινά χειρόγραφα έχουν «καυχήσωμαι» (αλεξανδρινός κι ο Ωριγένης), τα βυζαντινά όλα, κι οι Πατέρες, έχουν «καυθήσωμαι». Έλα όμως που για να γίνει το καυχήσωμαι καυθήσωμαι, πρέπει να αποδεχτείς την μέχρι τότε ανύπαρκτη υποτακτική. Και φρατς, άμα το λέει ο Αη Παύλος σωστό θα ‘ναι, το μιμήθηκαν δεκάδες πατέρες με άλλα ρήματα.

    Τα απλουστεύω κάπως, γιατί έτσι κι αλλιώς συγχυζόταν ο μέλλοντας με την υποτακτική. Τεσπα, συνεχίστε εσείς το θεάρεστον έργον σας. 🙂

  139. @135 Κορνήλιε, σε ψιλοσυμπαθώ ομολογουμένως, γι’ αυτό και πρέπει να συμφωνήσω δημοσίως με το 40κο, είναι κομμάτι ανεύθυνο να μην πάρω θέση. Και βέβαια, ξέρουμε ότι ξέρεις, αλλά το ενδεχόμενο να μην ήξερες (ή να μην ξέρεις πως ξέρουμε πως ήξερες) δείχνει το βασικό σφάλμα του ισχυρισμού της αδιαιρέτου τρισχιλιετούς: ακόμα και να έχουμε (ή να επανεισαγάγαμε κακήν κακώς) τις ίδιες λέξεις, άλλα σημαίνουν, κι άλλος είναι ο κόσμος, και άλλα είναι τα όρια του κοινωνικά αποδεκτού (που κι αυτά αλλάζουν τώρα), και τέλος πάντων δεν είσαι υπόλογος στον Πλάτωνα αλλά στους συμπολίτες σου.

    Και επί του προκειμένου, άλλες νόρμες είχε η ομοφυλοφυλία στην Αρχαία Αθήνα: το να χουφτώνεις έφηβους σε έκανε εραστή, το να το παίρνεις από άλλον σε έκανε κίναιδιο. (Έτσι και η διάκριση κωλομπαράς/πούστης πιο πρόσφατα). Μην τα τσουβαλιάζουμε όλα για ένα ευτελές επιχείρημα;

    Και τι νόμισες, πως δεν θα ελέγχαμε αν έλεγε ο Πλάτωνας «τι ωραίο να είσαι κίναιδος σαν κι εμένα, που περήφανα αυτοπροσδιορίζομαι έτσι»; *Αυτό* είπε ο ποιητής;

    ΣΩ: καὶ τούτων τοιούτων ὄντων κεφάλαιον, ὁ τῶν κιναίδων βίος, οὗτος οὐ δεινὸς καὶ αἰσχρὸς καὶ ἄθλιος; ἢ τούτους τολμήσεις λέγειν εὐδαίμονας εἶναι, ἐὰν ἀφθόνως ἔχωσιν ὧν δέονται;

    ΚΑ: οὐκ αἰσχύνῃ εἰς τοιαῦτα ἄγων, ὦ Σώκρατες, τοὺς λόγους;

    ΣΩ: ἦ γὰρ ἐγὼ ἄγω ἐνταῦθα, ὦ γενναῖε, ἢ ἐκεῖνος ὃς ἂν φῇ ἀνέδην οὕτω τοὺς χαίροντας, ὅπως ἂν χαίρωσιν εὐδαίμονας εἶναι, καὶ μὴ διορίζηται τῶν ἡδονῶν ὁποῖαι ἀγαθαὶ καὶ κακαί;

    —Και έτσι όπως φτάνουμε στο αποκορύφωμα των επιχειρημάτων, η ζωή των κίναιδων δεν είναι απαίσια, αισχρή και άθλια; Ή θα τολμήσεις να μου πεις πως είναι ευτυχείς αν αποκτήσουν άφθονα όσα θέλουνε; [Ποιοοοον επίσκοπο μας θυμίζει αυτό το ρητό;]
    —Μα δεν ντρέπεσαι Σωκράτη που πας την κουβέντα εκεί;
    —Εγώ την πάω, κύριε, ή όποιος πει ανοιχτά πως όποιοι χαίρονται είναι ευτυχείς όπως κι αν χαίρονται, και δεν διακρίνει στις ηδονές την καλή από την κακή;

  140. Βίκυ Π said

    Κορνήλιε, αδικείς την συζήτηση αν νομίζεις ότι διεξάγεται σε γηπεδικό επίπεδο.
    Δηλαδή επειδή ο νόμος είναι σαφής βρίσκεις αυτό που είπε ο Μητροπολίτης σωστό.
    Πηγαίνοντας εκκλησία έμαθα πόσο λάθος είναι να κρίνω τους συνανθρώπους μου με τέτοιο τρόπο, πόσο μάλλον όταν εγώ η ίδια είμαι συνεχώς εκτεθειμένη στον κίνδυνο να βρεθώ στην θέση τους και να πράξω χειρότερα απ΄ότι αυτοί.

    επίσης αν κάποιος έλεγε π.χ. οι δεξιοί είναι βλάκες , με μεγάλη ευχαρίστηση θα του απαντούσα ότι αυτό που είπε είναι βλακεία. Λέγοντας σε κάποιον ότι είπε μια βλακεία δεν υπονοώ πουθενά ότι λέει συνέχεια βλακείες και συνεπώς δεν τον έχω πει και βλάκα και αυτή μου η θέση δεν με κάνει αυτόματα δεξιά.(δεν χρειάζεται, δηλαδή, πουθενά ο νόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση) Δηλαδή επειδή έτυχε να εμπλέκεται ο κ. Χάρης δεν σημαίνει ότι όσοι κατακρίνουμε τα λεγόμενα του Μητροπολίτη ενστερνιζόμαστε αυτόματα ό,τι έχει πει ο κ.Χάρης εις τους αιώνας των αιώνων. Και βρε Κορνήλιε δεν πιστεύεις ότι οι πνευματικοί άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν την ικανότητα να ξεπερνούν με ποιο πνευματικό τρόπο τις ηθικές βλάβες που υφίστανται (αν υφίστανται) απ΄το να αποζητούν την εκδίκηση; Μοιάζει με την αντίδραση της 8 χρονης ανιψούλας μου: έτσι είπες για μένα ε; θα σου δείξω εγώ! Όχι, αν οι άνθρωποι της εκκλησίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα κάποιες ανθρώπινες αδυναμίες δεν τους διαφοροποιεί τίποτα από τον μανάβη και τον μπακάλη της γειτονίας μου οι οποίοι τώρα που σκέφτομαι ίσως τελικά να ήταν πιο κατάλληλοι για τις λειτουργίες τις Κυριακές.
    Και όσο για το: Καὶ ἐπιτέλους ἂς ἀποφασίσουν οἱ κίναιδοι: εἶναι ἐπιλογὴ ἢ γενετικὴ προδιάθεσι;
    Γιατί δεν ρωτάς μέσα στην εκκλησία που θα βρεις άφθονους τέτοιους;

  141. akindynos said

    Βίκυ Π@140, αν χαρακτηρίσεις μια συγκεκριμένη βλακεία που είπα «αρμοδιότητας ψυχιάτρου», δεν είναι προφανές πως το κέντρο βάρους της κρίσης βρίσκεται τον ψυχίατρο και όχι στη βλακεία;

  142. Βίκυ Π said

    Το: “αρμοδιότητας ψυχιάτρου”, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, απλά οριοθετεί το μέγεθος της βλακείας που ειπώθηκε, δεν χαρακτηρίζει την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου που την εκσφενδόνισε.

  143. Φαροφύλακας said

    Ο κ. Σεραφείμ θα έπρεπε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη για την απρεπή τού έκφραση και τον τρόπο που πρόσβαλε τους ομοφυλόφιλους, να αποσύρει την ανυπόστατη μήνυση και το θέμα να λήξει εκεί…

  144. Προσωπικῶς δὲν συμφωνῶ μὲ τὴν μήνυσιν ἐκ μέρους τοῦ Μητροπολίτου, οὔτε αὐτὴν οὔτε τὶς προηγούμενες, ὄχι δι᾿ ἄλλον λόγον ἀλλὰ διότι δὲν θεωρῶ πρέπον ἕνας ἰεράρχης νὰ ὑποβιβάζεται εἰς τὸ ἐπίπεδον τῶν οἱωνδήποτε ὑβριστῶν. «Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων». Ἕνας ἰεράρχης ὀφείλει νὰ εἶναι ὑπεράνω τῆς κοσμικῆς εὐτέλειας. Ὅσο δυσχερὲς καὶ ἂν εἶναι αὐτὸ στὴν παρακμιακὴ ἐποχή μας, ὅπου αὐτὸ ποὺ ὅλοι μάθαμε ἀπὸ τὸ σπίτι μας, ἡ αὐτονόητη εὐγένεια καὶ τὸ σέβας ἀπέναντι στὸ σχῆμα καὶ στὰ ἱερὰ τοῦ Γένους κατήντησε εἶδος ἐν ἀνεπαρκείᾳ (ἀλλὰ καὶ ὅπου θεωρεῖται ὅτι ὁ ἰεράρχης εἶναι «ἁπλὸς πολίτης»).

    Ἀλλά, καὶ ἂς μὴν συμφωνῶ μὲ τὴν μήνυσιν, καὶ ἂς διαφωνῶ δευτερευόντως καὶ μὲ ἄλλα κηρύγματα τοῦ ἁγίου Πειραιῶς (συνωμοσιακὸς ἀντισιωνισμὸς π.χ.) , πραγματικὰ ἀγαλλιάζει ἡ ψυχή μου καθὼς βλέπω, ἐπὶ τέλους, ἕναν νέο, ἄσπιλο, μαχητικό, φλογερὸ ἰεράρχη, μιὰ καρδιὰ φλεγόμενη, ἐπὶ τέλους, νὰ ἀρπάζῃ τὴν δάδα καὶ νὰ κατακαίῃ τὰ μικρόβια καὶ τὴν παρακμή (ἀδίκους καὶ -ἐνδεχομένως κάποτε, ἀτυχῶς- δικαίους)! …Ἔκρηξις ἡφαιστείου. …Φλέγεται καὶ φλέγει, φωτίζεται καὶ φωτίζει – καὶ τρομάζουν οἱ δειλοὶ καὶ ταπεινοὶ καὶ φθονεροί. Ὀργὴ Κυρίου… (Γιὰ νὰ δανειστῶ τὴν διατύπωσιν τοῦ μεγάλου Συκουτρῆ.)

    Ὑ.Γ. Τὸ θέμα τοῦ δῆθεν διαχωρισμοῦ ἐκκλησίας- κράτους, κατ᾿ ἀρχὴν δὲν εἶναι θέμα, διότι ὁ διαχωρισμὸς αὐτὸς -ὡς καὶ ὁ συνταγματολόγος Εὐάγγελος Βενιζέλος ἔχει ἐμπεριστατωμένως ἀποδείξει) ἤδη ἐν πολλοῖς ὑφίσταται. Ὅμως, εἶμαι ἐναντίον αὐτῆς τῆς νεωτερικῆς φραγκικῆς ὁπτικῆς, διότι δὲν πιστεύω εἰς τὸ κράτος- εὐκαιριακὸν ἐταιρικὸν συμβόλαιον ἐπὶ κοινῷ συμφέροντι, ἀλλὰ εἰς τὴν πολιτείαν μὲ ἀναφορὰν στὸ Γένος καὶ στὸ θεῖον (τουτέστιν τῶν πατρώων θεῶν· ἐπὶ τοῦ προκειμένου τῆς Ἑλληνικῆς Ὀρθοδοξίας). (Κάτι ποὺ ἄλλωστε ἐθέσπισαν οἱ ἴδιοι οἱ ἐπαναστάτες τοῦ 1821, ἀλλὰ καὶ ἀποτελεῖ παναρχαία καὶ διαχρονικὴ ἑλληνικὴν παράδοσιν.) Ἔτσι, τόσον ἡ «συναλληλία» (κάθε ἄλλο παρὰ θεοκρατία, ὡς ψευδῶς λέγουν ὁρισμένοι) τῆς Ῥωμανίας, ὅσον καὶ ἡ κλασσικὴ δημοκρατία τῆς τῶν Ἀθηναίων πολιτείας, κεῖνται ἀντίπερα τοῦ νεωτερικοῦ φραγκικοῦ κράτους. Αὐτό, ὅμως, εἶναι θέμα ἄλλης συζητήσεως.

  145. sapere aude said

    @Καλλίμαχος (#144)

    Do you need some assistance, sir? Are you on any medication?

  146. Κύριοι,

    μπορώ νὰ γίνω λίγο πιὸ φαρμακερός; μὲ ξάφνιασε ἡ ἀντίδρασι τοῦ κ. Γ. Χάρη γιὰ τὸν ὅρο «κίναιδος» μέχρι ποὺ διάβασα τὸ σημερινό του ἐγκώμιο στὸν Μαρωνίτη (λίγες σελίδες πιὸ μετὰ ἀπὸ τὸ ἄρθρο τοῦ κ. Γεωργουσόπουλου).

    Πάντως ὁμοφυλόφιλους δὲν πρόκειται νὰ τοὺς πῶ. Τὸ πολὺ πολὺ φιλομόφυλους. Χρησιμοποεἶται καὶ ὁ ὅρος «μαλακὸς» γιὰ τὸν παθητικὸ καὶ «ἀρσενοκοίτης» γιἀ τὸν ἐνεργητικό.

    ΥΓ Ὁ κύριος Γεωργούσόπουλος, τὸν ὁποῖο ἐκτιμῶ, ἰσχυρίζεται ὅτι τὸ μπὰρ στὴν ἑλληνικὴ λογοτεχνία εἶναι πολὺ πρόσφατη ὑπόθεσι. Τοῦ ἀφιερώνω τὸ σονέττο τοῦ Μαβίλη «Φάληρο».

  147. hominid said

    Κανένα πρόβλημα, Κορνήλιε. Αν δεν σε πειράζει να μείνεις με μόνο συνομιλητή τον Καλλίμαχο, βεβαίως και μπορείς να γίνεις όσο «φαρμακερός» θέλεις.

  148. Μαρία said

    Χρησιμοποεἶται καὶ ὁ ὅρος “μαλακὸς” γιὰ τὸν παθητικὸ καὶ “ἀρσενοκοίτης” γιἀ τὸν ἐνεργητικό.
    Κορνήλιε, αυτοί που κάνουν αλλαξοκωλιές πώς λέγονται στη γλώσσα σου;

    Φαρμακερός το λέμε τώρα;

  149. ηλε-φούφουτος said

    Ήμουν κι εγώ έτοιμος εισαγωγικά να συμμεριστώ την ψιλοσυμπάθεια του Νικνικ για τον Κορνήλιο αλλά μετά το σχ. 146 τι να πω πλέον! Ήρθε ο Χομεϊνίντ και με κάλυψε!

    Ήθελα απλώς να λογιοτατίσω και να θυμίσω παλιότερη χρήση του «κίναιδος» για μετάφραση του γερμ. schwule σε κείμενο του Ευρ Κοινοβουλίου, που επίσης είχε χαρακτηριστεί κουτοπόνηρη απ’ την Ελευθεροτυπία. Ίσως κάποιοι μεταφραστές να θυμούνται την περίπτωση.
    Το κουτοπόνηρον του πράγματος: Το schwule στα Γερμανικά ήταν κάποτε μειωτικό αλλά σήμερα έχει πια αποκτήσει ουδέτερη χροιά στην ιδιόλεκτο των άμεσα ενδιαφερομένων αλλά και πάρα πολλών άλλων Γερμανών, και έτσι το είχε χρησιμοποιήσει η συντάκτρια του εν λόγω κειμένου (αυτό για μένα είναι και το γλωσσικά υγιέστερο αντί για την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής ευπρέπειας), στα Ελληνικά όμως το «κίναιδος» είναι και παραμένει μειωτικό, και μόνο μειωτικό.

    Είναι πάλι η διαφορά πλαισίου που επισημαίνει ο Νικνικ.

  150. Ἐντάξει,
    ὡς συνεπὴς ἀττικιοστὴς θἀ ἀποκαλῶ τοὺς παθητικοὺς «τὰ παιδικά». Πάντως μὲ τὴν πολιτικὴ ὀρθότητα (ποὺ εἶναι σκέτη πολιτικὴ καὶ καθόλου ὀρθότητα) δὲν πρόκειται νὰ τὰ βρῶ. Ἀκόμη κι ἂν χάσω τὴν ἐπιθυμητὴ ἀλλὰ όχι ἀναγκαία συμπάθεια ἀνθρώπων ποὺ προφανῶς διαλέγονται μόνο μὲ συμφωνοῦντες. Ἀλλὰ ἐκεῖνο τὸ «μείνεις με μόνο συνομιλητή τον Καλλίμαχο» δὲν τὸ κατάλαβα. Γιὰ νὰ μείνω συνομιλητής του ὑποθέτω ὅτι πρέπει νὰ ἄρχισα κάποτε νὰ συνομιλῶ μαζί του.

  151. SophiaΟικ said

    149 Ηλέφ, και στην αγγλική γλωσσα πολλές από τις λέξεις με τις οποίες (αυτο)χαρακτηρίζονται οι ομοφυλόφιλοι και των δύο φύλων ήτνα κάποτε βαριές βρισίες. Ομοίως και με άλλες μειονότητες που οικειοποιήθηκαν επιτυχώς την πρωην προσβολή. Στα ελληνικά δεν μπορώ να σκεφτώ κατι αναλογο. είναι ίσωςπου η γλώσσα μας έχει ορισμούς και χρήσες λεξεων χαραγμένες στις πλαγιές του Ολύμπυ απόπ τον Δία αυτοπροσωπως και αθ πε΄σει φωτιά να μας κα΄ψει αν αλλάξουμε τη χ΄ρηση τους.

  152. Μαρία said

    Ε όχι και «τα παιδικά» για τους γέρους «αγίους». Εκτός αν ξανάγιναν έφηβοι.

  153. Μαρία said

    Σοφία στα ελληνικά συμβαίνει μόνο με τις λεσβίες.

  154. Yannis H said

    Επειδή η λογική κι η ποιότητα του Κορνήλιου έπεσαν κατακόρυφα, ανέβηκα πάνω να δω αν στις προηγούμενες απαντήσεις διατηρούσε το ‘DJ’ μπροστά από το νικ του – λοιπόν, δεν το έχει. Είτε λοιπόν αυτός δεν είναι ο Κορνήλιος, είτε τελικά κι αυτός ασχολείται με κώλους άλλων.

    Σε κάθε περίπτωση, ακούμε medley από τη συλλογή Churching in Greece 2009.

  155. Ἐπειδὴ ὁ DJ κι ὁ Κορνήλιος εἶναι τὸ ἴδιο πρόσωπο κι ἐπειδὴ ὁ Κορνήλιος τώρα θὰ πάῃ γιὰ καφεδάκι μπορεῖτε νὰ ἀπολαύσετε ὅση ποιότητα σᾶς ἐγγυᾶται ἡ ἀπουσία του. Ὁ Κορνήλιος ἔβγαλε τὰ συμπεράασματα ποὺ ἤθελε γιὰ τὴν ἰδεολογικὴ δύναμι τῆς φιλομοφυλίας (εἰσαγόμενη κι αὐτὴ ὅπως καὶ οἱ περὶ Σειρίου θεωρίες μιᾶς καὶ ἡ Ἑλλὰς ἔχει πρὸ πολλοῦ πάψει νὰ παράγῃ ἰδεολογίες) καὶ πλέον δὲν θὰ ξανασχοληθῇ μὲ τὸ θέμα-ταμποὺ τοῦ κιναιδισμοῦ στὸ παρὸν ἱστολόγιο.

  156. Yannis H said

    Δεν υπάρχει …(άκουσον-άκουσον, χάσαμε τους όρους!) «ιδεολογική δύναμη» φιλομοφυλοφιλίας, ούτε καν φιλομοφυλοφιλία. Μιλάμε για την αντι-ομοφοβία. Με απλά λογάκια: δεν μου αρέσουν περισσότερο αυτοί που γουστάρουν τους ομοφυλόφιλους απ’ αυτούς που τους αφήνουν αδιάφορους. Απλώς, δεν μου αρέσουν οι ομοφοβικοί και γενικά, όσοι ασχολούνται με το τι κάνει ο οποιοσδήποτε στο κρεβάτι του. Λες κι είναι δικιά τους δουλειά, ή τους κάλεσαν να εποπτεύσουν και να δώσουν το ΟΚ.

  157. ηλε-φούφουτος said

    Ένα απλό «παραφέρθηκα!» θα αρκούσε!

  158. sapere aude said

    Να πετάξω την αγγλικούρα μου; Cornelius has reached rock bottom and begun to dig.

  159. sarant said

    Σοφία (151) Για οικειοποίηση μειωτικού χαρακτηρισμού στα ελληνικά, δες το «γαύρος» από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.

  160. ppan said

    Ναι, αλλά το οικειοποιούνται ως ομηρικό, όχι ως μειωτικό. Πιο χαρακτηριστικό είναι το «πούστης» και «αδελφή» το οποίο το υιοθετούν οι ενδιαφερόμενοι, όπως και το νιγκα στην αμερική.

  161. Μπουκανιέρος said

    @159
    Και δίπλα στο «γαύρος» βάλε και το «βάζελος». Μάλλον θα υπάρχουν κι άλλες οικειοποιήσεις γηπεδικών μειωτικών.
    Στη Σαλονίκη, στην προμπαμπινώτεια εποχή (τέλος πάντων, σχεδόν σε όλη τη δεκαετία του ’80), οι τοπικοί φίλαθλοι είχαν οικειοποιηθεί το «βούλγαρος» – τουλάχιστον σε επιθετικά-απειλητικά συμφραζόμενα, εναντίον των νότιων φιλάθλων προφανώς.

  162. Μὴ νομίζετε,
    τόσο εὔκολα ποὺ τὸ ἐξαπολύουν κάποιοι τὸ «φασίστας» κλπ δὲν θ’ ἀργήσῃ νὰ γίνῃ ἀντικείμενο οίκειοποιήσεως!

  163. καταρχὴν κύριε Γιάννη Χ δὲν ἔγραψα «φιλομοφυλοφιλία» ἀλλὰ «φιλομοφυλία».

    ἔπειτα δὲν εἶμαι φιλομοφυλόφοβος, διότι δὲν τοὺς φοβᾶμαι.

    παρακαλῶ ἀκούσατε μέν, πατάξατε δέ (προτοῦ καλέσετε τοὺς ἄλλους νὰ ἀκούσουν διὰ τοῦ «ἄκουσον ἄκουσον»)

    Εὐχαριστῶ

  164. ppan said

    ΤΟ φασίστας ήδη είναι αντικείμενο οικειοποιησης, το εθνικοσοσιαλιστής επίσης. Το δε ρατσιστής τιμή και καμάρι.

  165. SophiaΟικ said

    ppan, μα έτσι κι αλλιώς ο εθνικοσοσιαλισμός δεν ειναι βρισιά, οπως δεν ειναι ο κομμουνισμός. Πως να τα οικειοποιηθεί κανείς;

    Τώρα για τους γαλυρους, του βουλγαρους κλπ, ε, μια που δεν παρακολουθώ ποδόσφαιρο μου είχε διαφύγει ότι πλέον έχουν αλλάξει νόημα και είναι κοσμητικά επίθετα.

    Μαρία (153) τι συμβαίνει στα ελληνικά με τις λεσβίες; Είχα την εντύπωση ότι στην σωβινιστική μας κοινωνία μόνο οι άνδρες ομοφυλόφυλοι γεμίζουν λεξικό όλόκληρο.

    Κορνήλιε, το πολυτονικό μπορώ να το αγνοήσω, αλλά το λεξιλόγιό σου όχι. Τι είναι αυτό το φιλομοφυλος; Ή μιλάμε Νεά Ελληνικά ή μιλάμε ό,τι του κατεβαίνει του καθενός κι οποιος κατάλαβε κατάλαβε. Ειδικά με την αλλαγή στο νόημα πολλών λεξεων από τότε με΄χρι τω΄ρα, το μπέρδεμα είναι δεδομενο.

  166. δύο ἄντρες ὡς ἀνήκοντες στὸ ἴδιο φύλο εἶναι ὁμόφυλοι. φιλέω+ὁμόφυλος=φιλομόφυλος κατὰ τὰ φιλόμουσος, φιλότεχνος, φιλοτελιστὴς, φίλιππος κλπ.

    http://www.wikiled.com/greek-latin-id-70147-Default.aspx

    contra http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_1292385_12/02/2006_173126

  167. ἐπίσης θεωρῶ σωστὸ τὸ λέσβιες καὶ ὄχι λεσβίες. εἴπαμε ἢ εἶμαι νεοκαθαρευουσιάνος ἢ ὄχι. 🙂

  168. Μαρία said

    http://www.lesbian.gr/scene.php?t=politics&id=41

    Οι αναφερόμενοι στο δημοσίευμα ως κάτοικοι είναι στην πραγματικότητα λεσβιακής καταγωγής και έχουν σχέση με το περιοδικό δαυλός.
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=921403
    Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι με την υπόθεση.

  169. ναὶ τὴν ξέρω τὴν ὑπόθεσι.

  170. Μαρία said

    Σοφία, δες κι αυτό. Κορνήλιε, ενημερώνουμε τους ξενιτεμένους που χάνουν επεισόδια.
    http://www.iospress.gr/mikro2008/mikro20080705.htm

  171. @151 Σοφία κ.ε. : για οικειοποίηση όχι στα ελληνικά αλλά περί ελληνικής καταγωγής, υπάρχει και η περίπτωση wog στην Αυστραλία. Στην Αγγλία αναφέρεται προσβλητικά στους Ινδούς, στην Αυστραλία στους μεσογειακούς (κατ’ εξοχήν έλληνες, αλλά και ιταλούς και λιβανέζους). Η δεύτερη γενιά έκανε την οικειοποίηση, και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από κωμικούς δεκαετία του 90, ιδίως την ομάδα Giannopoulos, Kapiniaris, Palomares, Coustas (Wogs Out Of Work, Acropolis Now, Wogboy)

    Αλλά το οικειοποιούμενο παράμεινε δίκοπο μαχαίρι. Όπως και με το nigga, παραμένει αθέμιτο να το πει αγγλοσάξωνας για μεσογειακό. Οι πρώτης γενιάς δεν το βλέπουν όλοι αστείο. Και οι δεύτερης γενιάς το χρησιμοποιούν σαν σήμα αλληλεγγύης μεταξύ τους, αλλά και σαν προσβλητικό με την παλιά έννοια, για τη γενιά των γονιών τους—και για τους έλληνες της μητρόπολης, όταν προκύπτουν οι πολιτιστικές ασυμβατότητες. Αναλογιστείτε την ανάλογη χρήση του «βλάχος».

    Αυτά τουλάχιστον προ δεκαπενταετίας, έχω χάσει επισόδεια με την εδώ κοινότητα…

  172. neostipoukeitos said

    Nick (171): Έχω την εντύπωση ότι το wog το χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί γενικά για οποιονδήποτε μη λευκό — για τους Μεσανατολίτες, για τους Άραβες κτλ. Υπάρχει μια σκηνή στον Λώρενς της Αραβίας όπου ο άγγλος αξιωματικός αποκαλεί «bloody wogs» τους Άραβες συλλήβδην.

    Πριν από καιρό, σε ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Αυστραλίας, άκουγα μια κοπελίτσα, ελληνίδα δεύτερης ή τρίτης γενιάς, να ισχυρίζεται ότι το wogs θα πει «γουρούνια» (προφανώς το μπέρδεψε με το hogs). Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά την ετυμολογία της λέξης, αλλά ίσως να είναι συντόμευση του Golliwog (πάνινη κούκλα με μαύρο πρόσωπο και άφρο μαλλιά στα μυθιστορήματα της Μπέρθα Άπτον).

  173. neostipoukeitos said

    Βρήκα και το απόσπασμα από τον Λώρενς: http://www.youtube.com/watch?v=jZHKujjul-I&feature=related (στο 03:34)

    Αφού ο Πλεύρης χρησιμοποιεί μυθιστορήματα σαν ιστορικές μαρτυρίες, δικαιούμαι κι εγώ να χρησιμοποιώ χολιγουντιανές ταινίες σαν γλωσσολογικά τεκμήρια, νεσπά; 🙂

  174. @172 Σωστά Τιπού, είπα ινδούς (και πακιστανούς) λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος στη Βρεττανία. Αλλά το ότι το wogs το ‘λεγαν για τους θύραθεν και μη, το δείχνει το ξακουστό ρητό «The Wogs Begin At Calais». Ο βουλευτής το ‘πε εναντίον του Τσώρτσιλ για να κατακρίνει μια νοοτροπία, αλλά δεν νομίζω όλοι όσοι το ξεστόμισαν έκτοτε να είχαν την ίδια αντίληψη… 🙂

  175. Yannis H said

    Τη λέξη ‘φιλομοφυλοφιλία’ τη μάντεψα για να περιγράψω αυτόν που συμπαθεί τους ομοφυλόφιλους – δεν μου άρεσε τόσο πολύ. Πάντως ‘φιλομοφυλία’ είναι πιο αδόκιμος όρος γιατί δεν παραπέμπει καν στους ομοφυλόφιλους. ‘Ομοφυλία’ σημαίνει «ταυτότητα ή ομοιότητα φυλής ή φύλου / ομάδα φυλών με κοινή καταγωγή». Πάει να πει, ‘φιλομόφυλος’ είναι ο Έλληνας που συμπαθεί Έλληνες κι ο άντρας που συμπαθεί άντρες (χωρίς σεξουαλικό περιεχόμενο, παραπέμπει μάλλον στο ‘μισογύνης’ δίχως την αρνητική χροιά).

    Τέλος πάντων, φιλομοφυλοφιλία, φιλομοφυλία, φιλοφυλία (εδώ μου έρχεται παρηχητικά κι ένα ναπολετάνικο τραγούδι), αν δεν κάνω λάθος αναφερόμαστε στη συμπάθεια προς τους ομοφυλόφιλους. Αν θα ήθελε ο οικοδεσπότης και δεν μας έχει βαρεθεί, ας ρίξει λίγο φως στο γλωσσικό θέμα, γιατί αυτή η ‘ενστικτώδης μετάφραση’ όρων είναι άκομψη (το ίδιο φυσικά ισχύει για την ‘ομοφοβία’).

    ΥΓ. Έχασα, πλέον, το θέμα.

  176. sapere aude said

    wog = μαυριδερός ξένος
    wop = Ιταλός / νοτιοευρωπαίος

    > [το wog] ίσως να είναι συντόμευση του Golliwog (#172)

    Σήμερα τα κουκλάκια αυτά θεωρούνται non-pc. Όμως ο Claude Debussy έζησε σε άλλους καιρούς:
    http://tinyurl.com/nnw5na

  177. SophiaΟικ said

    Το wop εγώ στο ΗΒ δεν το έχω ακούσει, μόνο σε χολυγουντιανά γκανγκστερικά και από αγγλο-αυστραλούς που εχω καταλήξει ότι θα πρέπει να ειναι αρχιρατσισταράδες. Το wog ομως το λένε (πλέον όχι, θεωρείται κακό) και για τους μεσογειακούς όλους και γενικώς για όποιον δεν είναι βορειοευρωπαίος, οπότε, ναι, στο Καλαί ξεκινάνε οι μαύροι, καλά το έλεγε ο πολιτικός. και φυσικά μπορέι να μην το λε΄νε, αλλά το πιστέυουνε.

    έχω μια φίλη που είναι μισή Αράβισσα μισή ελληνίδα και μεγαλωμενη στην Ιταλία. όλοι της λενε ότι μοιάζει πολύ με ελληνίδα (είναι αραβόφατσα) και ότι μαγειρεύει εξαιρετικά τα ιταλικά (σπανακόπιτες, μπουγάτσες κλπ). Δηλαδή, το αραβικό κομμάτι αγνοείται πλήρως, στο ιταλικό αποδίδοντια όλα τα θετικά και το ελληνικό όλα τα συγκαλυμμένα αρνητικά.

  178. neostipoukeitos said

    Sapere (176): ΠΟΛΥ καλή η παραπομπή, και προσωπικά σού είμαι ευγνώμων, διότι δεν ήξερα ότι ο παμμέγιστος Σεργκέι είχε παίξει Ντεμπυσύ. Από την άλλη, το Children’s Corner δεν είναι κι από τ’ αγαπημένα μου, και οι σχολιαστές στο YouTube έχουν, νομίζω, δίκιο όταν λένε πως η εκτέλεση τού Ραχ μοιάζει σαν ξεπνοϊσμένη, σα βαριεστημένη… Είπαμε όμως de gustibus κολοκυθόπιτα (ή κολοΒικόπιτα, αλλά αυτό είναι από άλλο μπλογκ).

  179. ὡς συνθετικὸ τὸ «φίλος» στὰ ἑλληνικὰ προτάσσεται (φιλέλλην, παρὰ τὰ «ἀγγλόφιλος» κλπ. φιλόπαις μὲ τὴν ἔννοια τοῦ «παιδόφιλου» στὰ ἀρχαῖα κείμενα κλπ.) ὡς νεοκαθαρευουσιάνος δὲν μπορῶ νὰ μὴ σεβαστῶ τὸν κανόνα. φιλομόφυλος λοιπόν. ἔχω ἀκούσει καὶ τὸν Ἀσκητὴ νὰ τὸ λέει.

  180. Κορνήλιε (179): Ε, άμα το λέει και ο Ασκητής, τότε πάσο. Ο Αποστολάτος τι λέει;

  181. Τιπούκειτε,
    δὲν ἦταν αὐτὸ τὸ κύριο ἐπιχείρημά μου.

  182. Μαρία said

    Κορνήλιε, πάλι δικούς σου κανόνες έβγαλες. Μόνο ο αγγλόφιλος κλπ υπάρχει; Δηλαδή τον ποδοσφαιρόφιλο, νεκρόφιλο, θεατρόφιλο, αμφιφυλόφιλο κλπ τι θα τους κάνουμε, για να εφαρμόσουμε τον κανόνα σου; Τέλος πάντων υπάρχουν και πιο σοβαρά θέματα για να διαφωνήσουμε, χηνόφιλε.

  183. SophiaΟικ said

    Αμκαν βρε Μαρία, αυτο το χηνόφιλε τι το ήθελες βραδυάτικα και μενω δίπλα σε ποταμι με χήνες, πάπιες, κύκνους κλπ και μου περασαν απο το μυαλό σκηνές οργίων με πτηνά!

  184. Μαρία said

    Βρε, τι πάθαμε! Είχαμε προηγούμενη συζήτηση για το φουά γκρα όπου εγώ έλεγα χηνόφιλος και ο Κορνή μου το διόρθωσε σε φιλόχηνος σύμφωνα με τον κανόνα 🙂
    Αλλά τώρα που το λες κάτι συμμαθητές μου στο δημοτικό ξεκινούσαν με πτηνά και μετά περνούσαν στα τετράποδα.

  185. sapere aude said

    *χηνόφιλος -> φιλόχηνος
    *γαλοπουλόφιλος -> ???

    Vizi privati, pubbliche virtù (Miklós Jancsó, 1976)

  186. SophiaΟικ said

    Μαρία, η χηνοφιλία δεν ξερω τι περιγράφει, πάντως για φιλοζωϊα δε μου μοιάζει. Δεν ξέρω για τουε συμμαθητές σου, παντως εγώ δεν είπα ότι στα οργια με πτηνά συμμετείχαν και ανθρωποι. Απαγορεύεται να μου περασε απο το μυαλό ντοκυμανταίρ για τα πτηνά δηλαδή;

    ΥΓ Ασε, κάθομαι στο μπαλκόνι με το λαπτοπ και με τ καντήλι (κανόνικό καντήλι, γιάλινο, ελληνικότατο, μόνο που αντι για λαδι και φυτίλι έχει κερί αντικουνουπικό), καποιοι γέιτονες μακρυά παίζουν κιθάρα και τραγουδάνε κάτι που μοιάζει Ντύλαν κι έτσι, αλλα δεν καταλαβαίνω τίποτα, το φεγγάρι είναι τεράστιο, μόλις τώρα έπιασε δροσιά (ναι, τώρα!), κάποιος νωρίτερα έφτιαχνε σάλτσα ντομάτα και μου είχε σπάσει τη μύτη, από πανω μόλις περνάει ένα ελικόπτερο της αστυνομίας που κάνει κύκλους, οι κακοποιοί δεν πανε για ύπνοι ακόμα, για να μην ξεχνιόμαστε. 16C δηλαδή ζέστη. Κοντομάνικο. Σφίξανε οι ζέστες!

  187. Σοφία, πρὸς ἐπιμόρφωσίν σου, ἀντιγράφω, ἄνευ σχολίου, ἀπὸ γνωστή μας λίστα: >:->

    «Ο Σάδις έλεγε ότι οι άνθρωποι είναι φιαγμένοι άλλοι μεν γιά να εκφράζουν χωρίς όριο καί με απόλυτη ελευθερία τις επιθυμίες τους – που είναι φυσικές – καί άλλοι γιά να τους υπηρετούν μέχρι θανάτου. ο σαδιστής καί τό θύμα του. Αλλη μία πρωτότυπη δυτική ανωμαλία που υψώνεται στό επίπεδο της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας κλπ.
    Στήν εποχή του, στα γαλλικά μπουρδέλα, κυκλοφορούσαν χήνες. Τις χήνες τις πηδούσαν οι πελάτες – μεταξύ των οποίων καί ο Σάδ. Τήν στιγμή του οργασμού, έκοβαν τό κεφάλι της χήνας, ώστε οι νεκρικοί σπασμοί της να αυξήσουν την ηδονή του πελάτη!
    Φανταστείτε σκηνές – οι μαρκήσιοι με τις περούκες, τους φραμπαλάδες, τίς ψείρες, τις χήνες, κουτσουλιές, πούπουλα, αίματα παντού….
    Η αηδιαστική ανωμαλία δέν πάει στά βουνά, πάει στήν Γαλλία.
    Σήμερα τις κάνουνε πατέ.»

  188. Μαρία said

    Σάπερε, τα ιδιωτικά βίτσια, δημόσιες αρετές δεν τα έχω δει. Νομίζω οτι έχω δει όλες τις υπόλοιπες του Γιάντσο. Μήπως δε προβλήθηκε στην Ελλάδα;

    Σοφία, τα όργια με παρέσυραν. Η χηνοφιλία είναι ειδική μορφή ζωοφιλίας, μη το ψάχνεις. Πώς λέμε γατόφιλος;
    Σε ποια πόλη ζεις, αν επιτρέπετε;

  189. Μαρία said

    Πω,, πω έβαλα 3 ε στη σειρά και θα με τιμωρήσει ο Κορνήλιος.

  190. sapere aude said

    Μαρία, την είδα τέλη δεκαετίας του εβδομήντα στο Άνεσις. Δίπλα μου καθόταν η Καρέζη με τον Καζάκο – είχαν φρικάρει και οι δυο τους. Η σεκάνς με τις γαλοπούλες ήταν rather disconcerting που λέμε και στο χωριό μου. Και κάτι που ίσως δεν ήξερες: Η ταινία *δεν* προβλήθηκε στην Ουγγαρία όσο ζούσε ο Κάνταρ.

  191. Μαρία said

    Έτσι εξηγείται. Τότε δούλευα σε μικρή επαρχιακή πόλη που δεν είχε σινεμά. Αλλά, ειρωνεία της ιστορίας, όταν τους ζόριζε το καθεστώς, έκαναν εξαιρετικές ταινίες. Αν εξαιρέσουμε το Μπέλα Ταρ, οι ουγγαρέζικες ταινίες που προβάλλονται στο φεστιβάλ Θεσ/νίκης είναι μετριότατες.
    Απο μια άλλη ειρωνεία ξέρω την ακριβή ημερομηνία της κηδείας του Κάνταρ. Την ίδια μέρα στη Βουδαπέστη πέθανε ο ξάδερφός μου.

  192. Μαρία τ

    ἐρανίζω ἀπὸ τὸ Λινδελλσκὀττιον:

    φιλοσκύλαξ
    φίλορνις (ὁ ἀγαπῶν τὰ πτηνά)

  193. sapere aude said

    Μαρία, έχεις δίκιο για το ουγγρικό σινεμά. Τι ταινίες ήταν αυτές που γύριζαν τον παλιό κακό καιρό!!
    Ο Κάνταρ πέθανε (αν θυμάμαι καλά) λίγες μέρες μετά τη δεύτερη κηδεία του Ίμρε Νάγκυ – έζησε να το δει κι αυτό 😉

  194. αααααααααααααααααααααααααααααααααα! ποιός πάτησε τὸ ἔντερ;

    Μαρία τί ἐννοεῖς ὅτι «πάλι» φτιάχνω δικούς μου κανόνες; πότε ἔφτιαξα;

    φιλέντολος (ὁ ἀγαπῶν τὰς ἐντολὰς τοῦ θεοῦ)
    φιλανδρόνικος (ὁ ἀγαπῶν τὸν Ἀνδρόνικον)!
    φιλοπλάτων!
    φιλοπληκτικός!
    φιλοξύτονος!
    φιλοπρόβατος
    φιλόυλος
    φιλοτραγῳδός;
    ἀκόμη καὶ φιλοζέφυρος, φιλοκατάσκευος καὶ φιλολοίδορος!

  195. Μαρία said

    Σάπερε,ναι, τι θυμήθηκες! Η κηδεία έγινε τη σημαδιακή ημερομηνία 14 Ιουλίου 89, άρα είχε πεθάνει λίγο πριν.

    Κορνήλιε, δεν ήξερα οτι το λίντελ σκοτ είναι λεξικό της νεοελλην. Άσε την πλάκα.

  196. Μαρία, ξέρεις ὅμως ὅτι αὐτοπροσδιορίζομαι ὡς νεοκαθαρευουσιάνος (καὶ κατὰ τὴν γνωστὴ θεωρία τῆς οἰκειοποιήσεως).

  197. SophiaΟικ said

    >>φιλέντολος (ὁ ἀγαπῶν τὰς ἐντολὰς τοῦ θεοῦ)

    Εγώ γιαίτ το καταλαβάινω ότι εννοεί αυτόνπου του αρέσει να του δίμνηουν εντολές (ίοσω με πολύ υταρχικό ύφος) οπότε παμε πάλι στα βίτσια….

    Μαρία: Λονδίνο. Το οποίο Λονδίνο περνάει προωρο καλοκαίρι, με πολλη ζέστη ήδη και θερμοκρασιακή αναστροφή που σημαίνει…

  198. Σοφία, ἡ λέξι βρίσκεται σὲ ἐπιτύμβια ἐπιγραφὴ Ἰουδαίου στὴν Ῥώμη καὶ σὲ ἐπιγραφὴ Χριστιανῆς στὴν Ἀλεξάνδρεια.

  199. SophiaΟικ said

    Και προφανώς τότε σήμαινε αυτό που λες, αλλα τώρα;;;
    είναι λίγο σαν αυτούς που θεραπέυουν την επιστήμη και εγώ καταλαβαίνω ότι η κυρα- Επιστήμη είναι άρρωστη κι αυτοι είναι γιατροι.

  200. Φαροφύλακας said

    Πάντως.. ο Χριστός δεν θυμάμαι να έψεξε τους ομοφυλόφιλους.

    Ιερείς έψεξε και επίσης τα έβαλε με αυτούς που καθιστούν τον ναό τόπο εμπορίου.

    Ακούγοντας σήμερα τα άσχημα λόγια των ιερέων και βλέποντας τις εκκλησίες τού χρήματος και τα μοναστήρια τού εμπορίου καταλαβαίνω πως από τότε δεν αλλάξανε και πολλά! Ειδικά η εμπάθεια και το μίσος που βγάζουν πολλοί ιερείς, μόνο με το Χριστιανικό πνεύμα δεν συνάδουν.

    Βεβαίως, κι είναι πια φανερό σε όλους μας, Χριστός και ιερατείο είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Όμως τελείως!

    …τελείως!

  201. sapere aude said

    #200:

    (1) προτείνεις στους χριστιανούς να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια Παλαιά Διαθήκη & Παύλο;
    (2) η *αιώνια* τιμωρία στην κόλαση (εφεύρεση του Ιησού) συνάδει με το «χριστιανικό πνεύμα»;

    Φαροφύλακα, σε κατηγορώ ανοιχτά για cherry-picking 😉

  202. Εἶναι λογικὸ οἱ κίναιδοι νὰ θέλουν καὶ τὴν ἄδεια τοῦ Χριστοῦ γιὰ [νὰ κάνουν ὅ,τι κάνουν. Ἐπειδὴ βέβαια δὲν τὴν ἔχουν ἐπιστρατεύουν ἕνα σωρὸ σοφοστεῖες. Τὰ ἴδια ἔκαναν κι οἱ νικολαΐτες. Ἂν θέλετε νὰ θεολογήσουμε no problem. Ἀλλὰ θὰ πρέπῃ νὰ ἀρχίσω νὰ γράφω σεντόνια.

  203. Yannis H said

    Το θρησκευτικό συναίσθημα, υποθέτω, παραμένει τι ίδιο – με την έννοια ότι ικανοποιεί ίδιου τύπου ανάγκες. Τέτοιες είναι η απορία κι η αγωνία μας για το επέκεινα, για ό,τι δεν μπορούμε να καταλάβουμε ή μας ξεπερνάει σ’ αυτόν τον κόσμο (π.χ. πόνος, αρρώστιες, άγνωστο), την αίσθηση ότι είμαστε πεπερασμένοι, κτλ. Κι όλοι οι λαοί ήθελαν να τα έχουν καλά με το θείο.

    Αισθάνομαι λίγο βλάκας να έχω μπροστά μου κάτι σαν την ομοφυλοφιλία που απαντάται σ’ όλες τις κοινωνίες, σ’ όλες τις περιόδους αλλά και στη φύση, και να έχουμε έναν Γιαχβέ ή Ιησού που είπαν ότι πρόκειται για θανάσιμο αμάρτημα και έπιασαν τον συμπαντικό ταύρο από τα κέρατα. Θέλω να πω, καμιά θρησκεία δεν έλεγε «σκότωσε, κάνει καλό», ή «κλέψε όσο μπορείς» ή «μη δίνεις δεκάρα για τη μητέρα και τον πατέρα σου». Λίγο πολύ, οι βασικές επιταγές είναι παρόμοιες. Κι έρχεται η ιουδοχριστιανική θρησκεία και ήδη από την αρχή, στις 10 όλες κι όλες βασικές εντολές, δύο ασχολούνται με σεξ. Μη μοιχεύσεις και μην επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου. Δύο στα δέκα εμένα μου φαίνονται πολλές (την πρώτη απαγορεύεται η πράξη, την δεύτερη η επιθυμία), όταν ο φόνος αναφέρεται μια (δηλ. δεν απαγορεύεται η επιθυμία να σκοτώσεις ρητά όπως η επιθυμία να μοιχεύσεις, παρά μόνο η πράξη).

    Πήρα έρεισμα από τη φράση του Κορνήλιου, για τους …’κίναιδους’ που θέλουν λέει την άδεια του Χριστού. Η αρχική ερώτησή μου ήταν γιατί οι «κίναιδοι» δεν ζητούσαν π.χ. και την άδεια του Δία; Ένα πραγματικά θανάσιμο αμάρτημα, όσο να πεις, θα είχε γίνει αντιληπτό κι από άλλες θρησκείες στο διάβα της ιστορίας… Έχει πολύ ψωμί η κουβέντα και το αντιλαμβάνομαι – εάν ο οικοδεσπότης δεν θα ήθελε να ξεστρατίσουμε, παρακαλώ να το πει.

  204. sarant said

    ΓιάννηΧ, μου δίνεις πάσα για να κάνω δυο παρατηρήσεις ας πούμε σε επίπεδο δεοντολογίας.

    Πρώτον, με εξαίρεση την πρώτη και τη δεύτερη μέρα δημοσίευσης ενός άρθρου, το παρόν ιστολόγιο δέχεται τα ξεστρατίσματα της συζήτησης, για να μην πω πως τα ενθαρρύνει. Αν αυτό κατ’ εξαίρεση αλλάξει, θα το πω καθαρά.

    Δεύτερον, στη συζήτηση είναι καλό να υπάρχει ευπρέπεια. Οι επανειλημμένες αναφορές του Κορνήλιου στον υβριστικό ρόλο κίναιδος ενοχλούν.

  205. Πραγματικὰ χρησιμοποιῶ αὐτὴν τὴν λέξι ἐδῶ καὶ πολλὰ χρόνια χωρὶς νὰ δημιουργηθῇ πρόβλημα. Μπορῶ νὰ χρησιμοποιῶ τὸν οὐδέτερο ὅρο «ἔκφυλος», ὁ ἔξω ἀπὸ τὸ φύλο του; Ἂν βέβαια οἱ ἀπόψεις μου ἐνοχλοῦν μπορῶ νὰ μὴ τὶς ἐκφράζω. Δὲν ἔχω καὶ καμιὰ κάψα!

  206. Μαρία said

    για να μην πω πως τα ενθαρρύνει

    Τέτοια κάνεις και μετά ψάχνω να βρω πού είπαμε τι 🙂

  207. Yannis H said

    Νίκο Σαραντάκο, όσον αφορά το πρώτο δεν βλάπτει να ρωτάει κανείς 🙂

    Όσον αφορά το δεύτερο, όπως είδες, έβαλα τη λέξη σε εισαγωγικά. Κι αυτό γιατί για μένα η λέξη ‘κίναιδος’ ιδίως σ’ ένα πολιτισμένο περιβάλλον όπως εδώ, δεν είναι βρισιά. Επιτρέπεται να μιλάμε γι αυτήν και να την αναλύσουμε. Ή να το πω καλύτερα, είναι υποτιμητικός όρος, αλλά πάντα ήταν – ακόμα και στην αρχαία χρήση της.

    Την έβαλα λοιπόν σε εισαγωγικά, σαν αντικείμενο συζήτησης, καθώς πιστεύω ότι περιμένει να γεμίσει νόημα. Θα πουν κάποιοι, πολλά φαίνεται να λες και να ζητάς. Αλλά ας το δούμε… Η σεξουαλική συμπεριφορά κι η σεξουαλική πράξη δεν είναι το ίδιο πράγμα. Μπορεί να θυμίζει λίγο Κλίντον το θέμα, όμως άλλο πράγμα το προκαταρκτικό, τα ερωτικά παιχνίδια, ακόμα κι εκσπερμάτωση κι άλλο η διείσδυση αυτή καθ’ αυτή. Κι εξηγώ αμέσως: στην αρχαία Ελλάδα η σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ενός πρεσβύτερου (του Εραστή) κι ενός έφηβου (του Ερωμένου) ήταν υψηλό λειτούργημα στο πλαίσιο της παιδείας. Υπήρχαν προκαταρκτικά, υπήρχαν παιχνίδια, αλλά ο Εραστής εκσπερμάτωνε στο εσωτερικό μέρος των μηρών του εφήβου χωρίς διείσδυση. Κίναιδος, λοιπόν, δεν ήταν κάποιος με (αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα) ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, αλλά όποιος είχε ολοκληρωμένες ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Εμείς αν δούμε σήμερα κάποιον να κουνιέται λίγο παραπάνω, θα τον πούμε ‘κίναιδο’: είναι μια λέξη όμως που χρησιμοποιείται διαφορετικά από την αυθεντική της χρήση. Πως είναι δυνατόν να παίρνεις μια λέξη από το πολιτιστικό της περιβάλλον, το οποίο αρνείσαι εξ ολοκλήρου, να την οικειοποιείσαι στο δικό σου πολιτισμό, υπονοώντας ότι κι οι αρχαίοι τη χρησιμοποιούσαν με τον ίδιο τρόπο;

    Τι σημαίνει ‘κίναιδος’ στα νέα ελληνικά; Καταλαβαίνουν ότι δεν αποδέχονται το νόημά της αλλά την ξανα-ορίζουν; Ότι έχουν μια νέα λέξη μ’ επίφαση ιστορίας; Για τους ανωτέρω λόγους, είπα ότι δεν θεωρώ τη λέξη ‘κίναιδος’ βρισιά – ιδίως σ’ ένα περιβάλλον όπως εδώ, που επιτρέπει τέτοιους είδους συζητήσεις. Κι ότι περιμένει να γεμίσει με νόημα – το οποίο είναι καθαρά χριστιανικό.

    ΥΓ. Όλα αυτά δεν ισχύουν φυσικά για τον όρο ‘έκφυλος’. Και δεν καταλαβαίνω με τι λογική θεωρείται ‘ουδέτερη’ μια λέξη που σημαίνει «τον επιρρεπή στην παρά φύση ασέλγεια» και (αν κάνουμε τα στραβά μάτια κι αυτό θεωρηθεί απλώς περιγραφικό) παράλληλα σημαίνει, «αυτόν που έχασε τις φυσικές ιδιότητες του είδους του ή της φυλής του» και τον «διεφθαρμένο». Ουδετερότητα να σου πετύχει…

  208. Μπουκανιέρος said

    Κατά σύμπτωση, μόλις μου ήρθε ένα διαφημιστικό για τα βιβλία του Πλεύρη στις εκδόσεις Ήλεκτρον.
    Πριν το πετάξω, πήρε το μάτι μου ότι υπάρχει και βιβλίο του με τίτλο «Οι κίναιδοι».
    (για τους «έκφυλους» υπάρχει άλλος τίτλος – δεν ξέρω αν είναι οι ίδιοι ή άλλοι)

  209. SophiaΟικ said

    Διαβάζοντας αυτα, κι επείδη σήμερα δουλευω μια εργασία για τις βρισιές της αγγλικής γλώσσας, με το που τα διάβαζα αυτά μου ήρθε να φωνάξω στον Κορνήλιο με υφάκι γηπέδου «ρε εκφυλάρα, ασε τα κουτοπόνηρα».
    Γενική απορία που θα έπρεπ να ειχα ρωτήσει από την αρχή: Κορνήλιε, έχεις κανένα προβλημα με τους ομοφυλόφιλους; Εννοώ κανένα προβλημα πέρα παο το κλασικό πρόβλημα που έχουν όλοι οι έλληνες με όποιον δεν το παίζει άντρακλας που @#$!@$@ και δέρνει άμα λάχει να ‘ουμ.

    Γιατι γενικά, αφού λες κι όλας ότι έισαι νέο παιδί, πως και τέτοιες αντιλήψει; ΄Να μη χωνεύεις τους Σλαβομακεδόνες, αντε να το καταλαβω, αλλα τα εν οικω γιατί;

    Υγ δεν υποννοώ τίποτα εδώ, επί τη ευκαιρία. Συγκεκριμένα η θεωρία μου είναι ότι μάλλον το νεαρό της ηλικίας σου σημαίνει ότι δεν εχεις πλήρη επίγνωση του τι κυκλοφορεί εκεί έξω ου μπροστά του ωχριουν πολλά «έκφυλα» πράγματα.

  210. Φαροφύλακας said

    Ο Κορνήλιος είπε:
    Ἀλλὰ θὰ πρέπῃ νὰ ἀρχίσω νὰ γράφω σεντόνια.

    Επειδή όλοι φαντάζομαι διαβάζουμε και τα χίλια δυο πέρα από εδώ, θα πρότεινα να λέμε λίγα και καλά.

    Πάντως Κορνήλιε, μου το χάλασες. Στην αρχή είδα την επιθετικότητα τού Σαπέρε απέναντι σας και καθόλου δεν μ’ άρεσε ακριβώς γιατί πιστεύω στην ευπρέπεια, ειδικά εδώ στον ιστό όπου μιλάμε έτσι οικεία ενώ ουσιαστικά δεν γνωριζόμαστε.

    Αυτή η λέξη «κίναιδος» είναι πανάθλια. Γιατί τάχα πρέπει να χρησιμοποιούμε μειωτικές λέξεις; Πιστεύω πως η λέξη λέει πάντα περισσότερα γι’ αυτόν που την χρησιμοποιεί.

    @ Σοφία

    Δεν είναι το νεαρό τής ηλικίας κι εδώ μου φαίνεται πως τον πικάρεις τον Κορνήλιο. Ξέρουμε πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά απαντά σε όλες τις ηλικίες.

    —————

    Μου φαίνεται πάντως πολύ θλιβερό να βλέπω τους ιερείς να κυνηγάν με τόση αγάπη αυτό το καταραμένο το χρήμα που όλοι γνωρίζουμε πως είναι του Μαμμωνά.

  211. SophiaΟικ said

    Φαροφύλακα, σε όλες τις ηλικίες, ναι, αλλά πιο φυσικό μου φάινεται σε ηλικίες που ίσως βλέπουν κάποια πράγματα μόνο ασπρόμαυρα, και ασπρόμαυρα είναι όλα όταν είσαι νεος. Όσο πιο πολύ γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο βάζεις νερό στο κρασί σου.

    Όπως βλέπεις δεν συμφωνώ με την άποψη που λέει για αν εχει κάποιος πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους θα είναι κρυπτογκέι και δεν το λέει- ασπρόμαυρη είναι κι αυτή.

  212. Μαρία said

    Κορνήλιε, είσαι απίστευτος. Ν’ αφήσεις τον κίναιδο για να πιάσεις τον έκφυλο; Σιγά σιγά θα μας πεις οτι το άντε γαμήσου σημαίνει πάνε να παντρευτείς.

  213. sarant said

    Μαρία, ωραίο αυτό το ετυμολογικό 🙂

  214. Φαροφύλακας said

    χμ.. αυτό που έγραψα πιο πάνω επιδέχεται παρεξήγηση.. εννοούσα πως όταν προσβάλεις κάποιον αυτό λέει περισσότερο κάτι για το δικό σου ήθος…

    @ Μαρία
    και «αγάμητη» η ανύπαντρη… :^ρ

  215. Yannis_H said

    Φαροφύλακα, οι περισσότερες πόρνες είναι ανύπαντρες… Αυτολεξεί: αγάμητες εταίρες 🙂

    Για την πρακτική των αρχαίων ημών «μη κίναιδων» προγόνων, που γεμίζει περηφάνια τους αντράκλες: http://wapedia.mobi/en/Intercrural_sex Αναφέρεται στην πρακτική του διαμηρίζειν (εκσπερμάτωση στο εσωτερικό των μηρών). Αγγλική λέξη: intercrural

  216. @ 129, 137, 149, 210 κ.α. :

    Πολύς λόγος για κιναίδους· για χαυνοπρώκτους (Αχαρνής), τίποτα;

    Πάντως, και ο πατήρ Σαραντάκος, στο τελευταίο βιβλίο του, χρησιμοποιεί την επίμαχη λέξη, στο κεφάλαιο που περιγράφει τις περιπέτειες κάποιου Λούκιου (σ.92):

    «Για ένα διάστημα βρέθηκε στην υπηρεσία των ιερέων της Συρίας Θεάς, που δεν ήταν μόνο βρωμεροί κίναιδοι, αλλά και αδίστακτοι αγύρτες».

    Υπάρχει και ένα σύντομο βιβλιαράκι του Δημήτρη Τζουμάκα με τον τίτλο Η μαρτυρική νήσος Κύναιδος 🙂

  217. Μαρία,
    τὸ γαμῶ ποτὲ δὲν σήμαινε παντρεύομαι μὲ τὴν τελεστικὴ ἔννοια. σήμαινε πάντα συνουσιάζομαι. ἁπλῶς δὲν ἦταν βρισιά. καὶ ἐπειδὴ μέχρι τὸν Λέοντα ΣΤ ὁ γάμος δὲν ἱερολογεῖτο γάμος ἦταν ἀκριβῶς ἡ συνουσία, ὁ φυσικὸς γάμος. πρὸς ἀπόδειξι παραθέτω στίχο τοῦ Εὐριπίδη ἀπὸ τὸν «Κύκλωπα»

    ἐπεί γε πολλοῖς ἥδεται γαμουμένη, τὴν προδότιν

    ὅπου φαίνεται ὅτι δὲν ἀναφέρεται σὲ γάμο.

  218. π2 said

    >τὸ γαμῶ ποτὲ δὲν σήμαινε παντρεύομαι μὲ τὴν τελεστικὴ ἔννοια.

    Το LSJ διαφωνεί σφόδρα Κορνήλιε.

  219. π2

    τὸ «λαμβάνω γυναῖκα» σημαίνει «παίρνω γυναῖκα». διότι ὁ γάμος ὡς ἔννοια εἶναι σύμφυτος καὶ μὲ τὴν συνουσία. τὸ γαμῶ σημαίνει τὴν συνουσία εἴτε εἶναι νόμιμη καὶ σηματοδοτεῖ τὴν ἔναρξι τοῦ γάμου εὔτε εἶναι μοιχεία. ἀλλιῶς πῶς ἑρμηνεύεται ὁ στίχος ποὺ παρέθεσα; ἐξ ἄλλου ἡ σημασία 2 ποὺ δινει τὸ ΛΣ συμφωνεῖ μὲ αὐτὸ ποὺ λέω. δὲν ἀρνήθηκα τὴν ἔννοια τοῦ νυμφεύεσθαι, ἀλλὰ τὸν ἀποχωρισμό του ἀπὸ τὴν σεξουαλικὴ πράξι. δηλαδὴ γιὰ νὰ τὸ πῶ ἀλλιῶς τὸ «ἄντε γαμήσου» τῆς Μαρίας δὲν θὰ σήμαινε απαραίτητα «παντρέψου». ὅταν τὸ ῥῆμα στὸ ἴδιο κείμενο χρησιμοποείται καὶ γιὰ τὴν σύζυγο καὶ γιὰ τὴν παλλακίδα καὶ γιὰ τὴν ἐρωμένη εἶναι φανερὸ ὅτι σημαίνει τὴν σαρκικὴ συνάφεια. καὶ ἡ δευτερη ἔννοια τοῦ «παντρεύομαι» ποὺ εἶναι εἰδικώτερη πτυχὴ τοῦ «γαμεῖν» ποτὲ δὲν ὑποσκέλισε τὴν μία καὶ κύρια, τὸ ἀντίθετο συνέβη τελικά. ἐξάλλου ὁ Λουκιανὸς θαρρῶ χρησιμοποεῖ τὸ ῥῆμα γιὰ γαϊδούρι, ποὺ ἀσφαλῶς δὲν παντρεύεται!

  220. π2 said

    Δικηγόρος είσαι Κορνήλιε; 😛

    Έγραψες πως «τὸ γαμῶ ποτὲ δὲν σήμαινε παντρεύομαι μὲ τὴν τελεστικὴ ἔννοια». Ε, το σήμαινε. Σήμαινε κι άλλα πράγματα, αλλά αυτό είναι αδιάφορο. Όσο για την ερμηνεία σου της συνουσίας εκτός γάμου ως μοιχείας, οι αρχαίοι φοβάμαι ότι θα σ’ έπαιρναν με τις ντομάτες (εάν βέβαια είχαν γνωρίσει τις ντομάτες) γιατί θα τους αφαιρούσες τις μισές χαρές της ζωής. 😀 Τη μοιχεία την έπαιρναν πολύ σοβαρά, γιατί έθιγε βασικές πτυχές της κοινωνίας τους (ιδιοκτησία, ιδιότητα του πολίτη), τη συνουσία όμως όχι.

  221. ναί, ἔχεις δίκαιο ὅτι χρησιμοποίησα ἀδοκίμως τὸν ὅρο «μοιχεία» mea culpa.
    βασικὰ γιὰ νὰ ξεκαθαρίσω αὐτὸ ποὺ ἤθελα νὰ πῶ:

    οἱ ΑΗΠ χρησιμοποιοῦσαν καὶ γιὰ τὸ νυμφεύεσθαι τὸ ῥῆμα ποὺ σήμαινε τὸ συνουσιάζεσθαι καὶ τὸ ὁποῖο δὲν ἦταν ὑβριστικό. τὴν πρωταρχική του ὅμως σημασία τὸ γαμεῖν φαίνεται ἐναργῶς πὼς τὴν διατηροῦσε παράλληλα.

  222. Μαρία said

    Κορνήλιο, εγώ είχα στο μυαλό μου το ευαγγέλιο της Μ.Δευτέρας και τη γιαγιά μου που έλεγε «θα ακούσουμε σήμερα το «τίνος έσται η γυνή»».
    Δε φανταζόμουν οτι μια πλάκα θα σας βάλει σε τέτοιους μπελάδες περί γαμήσι.

  223. sxizobuster said

    ΑΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΤΙ ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΟΙΓΑΤΕ ΤΑ ΑΠΥΛΩΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΥΜΝΑΖΑΤΕ ΤΑ ΡΥΠΑΡΑ ΣΑΣ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΘΙΚΟ, Π…, ΑΝΩΜΑΛΟ, HOMO…κλπ κλπ κλπ…. ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ ΑΝΗΘΙΚΟΥΣ, Π…ΔΕΣ, ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ ΘΑ ΞΕΡΝΑΓΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΣΩΔΕΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΝΕΙΠΩΤΟ ΚΑΙ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΚΑΝΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ ΤΩΡΑ ΓΥΡΙΣΑΤΕ ΤΗ ΠΛΑΚΑ… ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΑΣΤΟΣ, ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ κλπ κλπ κλπ μλκς..
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΝΤΙΜΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ;;;;;
    ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΤΟ ΛΕΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ… ΔΗΛΑΔΗ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΚΑΛΥΜΕΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ;;;;. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΔΕΧΕΣΤΕ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΜΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ …;;;;; ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ..
    ΑΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΛΑΘΟΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ… ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ κλπ μλκσ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΣΤΕ ΣΑΝ ΘΗΡΙΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΤΕ ΑΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟΥΣ ΞΕΣΤΡΑΤΙΣΑΝΤΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ….;;;; ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΡΘΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΟΡΜΕΣ…; ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΕΚΛΙΝΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ;;;
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ ΑΦΟΥ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΟΠΡΟΛΑΓΝΩΝ…;;;;;
    ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ, ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ…
    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ

  224. π2 said

    Σχιζοσπάστη, δηλώνω ταπεινός σας θαυμαστής. Καιρό είχα να γελάσω τόσο εδώ μέσα. Τα σέβη μου.

  225. sxizobuster said

    ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΑΣΑΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΟΤΑΠΟΥΣ ΣΙΧΑΜΕΡΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

  226. sapere aude said

    Sxizobuster, και γαμώ τα nick.
    Respect!
    \o/ \o/ \o/

  227. Angelos said

    ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΩ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΚΟΥΓΟΜΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΔΙΚΙΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ααααχ, τι ωραία που θα ήταν άνθρωποι με τόσο κλειστό μυαλό να μπορούσαν να «ξυπνήσουν» για μια ωρίτσα μόνο, αρκετή για να μπορέσεις να κάνεις μαζί τους μία ειλικρινή (και διαφωτιστική) συζήτηση; Πόσο πιο ωραία θα ήταν τα πράγματα για όλους μας τότε;….

  228. Τακης said

    3 σχολια για ολους:
    – επειδη οι περισσοτεροι ειστε βαθεια νυχτωμενοι, λεω ως ομοφυλοφιλος που και τον παιρνει και τον δινει, αυτα τα περι διαμηρειν και παιδικα , σε οποιαδηποτε εποχη και τοπο θα εκαναν τους γκει να σκανε στα γελια
    -δεν σκεφτηκατε οτι τα κηρυγματα μισους απο δημοσια προσωπα στην κυριολεξια οπλιζουν τα χερια καποιων ανεγκεφαλων και πλεον δε μιλαμε μονο για λεκτικες προσβολες…
    -προς ολους τους περηφανους ελληνες που κοροιδευουν τους κουτοφραγκους : σας διαφευγει οτι αυτες οι χωρες ειναι απειρως πιο προοδευμενες, οργανωμενες και ευτυχισμενες(γενικα) εν τελει απο το δικο μας βρωμερο, μεταφορικα και κυριολεκτικα, τοπο! Κατι λοιπον κανουμε λαθος…αρχιστε κοιτωντας τον εαυτο σας…

  229. […] […]

  230. […] διεκδικεί 1 εκατομμύριο από τον Λύο Καλοβυρνά και 10 εκατομμύρια από τον Γιάννη Χάρη επειδή θίχτηκε από την κριτική που του άσκησαν (απ’ […]

Σχολιάστε