Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα Ιουλιανά του 1965 δοσμένα από το πενάκι των γελοιογράφων

Posted by sarant στο 14 Ιουλίου, 2009


bgazeimatiΠέρυσι τον Δεκέμβρη, με την εξέγερση των νέων, κάποιοι μίλησαν για δεκεμβριανά, αντιπαραθέτοντας, αντιπαραβάλλοντας ή συγκρίνοντας τα γεγονότα που (αμήχανοι) ζούσαμε με τα μεγάλα, ιστορικά γεγονότα που έμειναν να αποκαλούνται, με αρχικό γράμμα κεφαλαίο, Δεκεμβριανά· δηλαδή, για να δανειστώ τον εσκεμμένα ουδέτερο ορισμό του λεξικού ΛΚΝ, τα «αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν στην Aθήνα το Δεκέμβριο του 1944».

Δεν έχει κάθε μήνας δικιά του λέξη για τρανταχτά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκειά του. Υπάρχουν, ας πούμε, Ιουλιανά και Δεκεμβριανά, αλλά όχι Ιανουαριανά ή Μαρτιανά (εξόν κι αν θεωρήσουμε τις Μάρτιες ειδούς, τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή, αλλά αυτές αφορούσαν συγκεκριμένες ημερομηνίες, οπότε δεν είναι το ίδιο). Ούτε είναι όλα τα «μηναία» γεγονότα της ίδιας βαρύτητας. Τα Ιουλιανά και τα Δεκεμβριανά τα ξέρει ο πιο πολύς κόσμος, τα Σεπτεμβριανά (το πογκρόμ κατά των Ρωμιών στην Πόλη το 1955) και τα Νοεμβριανά (το αντίστοιχο εναντίον των βενιζελικών, το 1916 στην Παλιά Ελλάδα) έχουν σαφώς μικρότερην αναγνωρισιμότητα, ενώ για τα Φεβρουαριανά ή τα Ιουνιανά πρέπει ν’ ανοίξετε παλιά συγγράμματα για να βρείτε τι ήταν (και τα δυο στον 19ο αιώνα συνέβησαν, αν δεν κάνω καμιά γκάφα). Από την άλλη, ο Απρίλης, ο μήνας ο σκληρός, ξεχωρίζει· δεν έχει Απριλιανά, έχει όμως απριλιανή δικτατορία, απριλιανό καθεστώς και απριλιανούς επίορκους αξιωματικούς.

fd-uphretriesΚαμιά φορά, ένα νεότερο γεγονός επισκιάζει το παλιότερο. Σήμερα όταν λέμε Ιουλιανά εννοούμε τα «ταραχώδη πολιτικά γεγονότα του Ιουλίου 1965» (και πάλι παίρνω τον ορισμό του ΛΚΝ), αλλά πριν το 1965 Ιουλιανά λέγονταν τα γεγονότα της 31ης Ιουλίου 1920, όταν η είδηση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Βενιζέλου πυροδότησε πογκρόμ των βενιζελικών στην Αθήνα, με κυριότερα γεγονότα τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη, αλλά και (είπαμε, διμέτωπος) την ολοσχερή καταστροφή των γραφείων του Ριζοσπάστη. Μάλιστα, δοκίμασα έκπληξη που το ΛΚΝ αναφέρει, στον ορισμό των Ιουλιανών, και τα παλιότερα γεγονότα του 1920.

fd-gargalataΤώρα όμως, μια και είναι η επέτειος, θα μιλήσουμε για τα νεότερα Ιουλιανά, ή μάλλον δεν θα μιλήσω εγώ, θα σας παραπέμψω σε δύο αφιερώματα που είχα φτιάξει, σε χρόνο ανύποπτο, στον ιστότοπό μου, απ’ όπου θα δείτε τα Ιουλιανά, δηλαδή τη σύγκρουση του Παλατιού με τον πρωθυπουργό της χώρας και την αποστασία βουλευτών της ΕΚ, δοσμένα από το πενάκι δύο κορυφαίων γελοιογράφων, του Κώστα Μητρόπουλου από τα Νέα και το Βήμα και του Φωκίωνα Δημητριάδη από τη Μακεδονία. Φυσικά, στα γεγονότα οι γελοιογράφοι κινούνται μέσα στα όρια της πολιτικής γραμμής που ακολουθούσε το έντυπό τους –εξού και η απουσία κάθε κριτικής προς τον Γεώργιο Παπανδρέου– αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο το ταξίδι στο παρελθόν.

Το πρώτο αφιέρωμα, με σκίτσα του Κώστα Μητρόπουλου, μπορείτε να το δείτε εδώ. Τα σκίτσα τα πήρα από ένα δυσεύρετο σήμερα βιβλίο, το «Ποτέ πια», που είχε τα καλύτερα σκίτσα του ΚΜ από την περίοδο εκείνη.

Τα σκίτσα του Φωκίωνα Δημητριάδη μπορείτε να τα δείτε εδώ. Προέρχονται από την εφημερίδα Μακεδονία. Πρέπει να πω ότι τα δύο σκίτσα του Φ. Δημητριάδη που συνοδεύουν το άρθρο, εδώ αριστερά, και πιο πάνω, δεν είναι από τη Μακεδονία και δεν συμπεριλαμβάνονται στο αφιέρωμα. Είναι από το Βήμα και τα Νέα του Ιουλίου 1965.

Το δεύτερο από τα σκίτσα αυτά το διάλεξα επειδή αναφέρει και προωθεί έναν μύθο που ακόμα τον πιστεύουν πολλοί -ότι ο πρώτος πρωθυπουργός των αποστατών, ο Γ. Αθανασιάδης-Νόβας, είχε πράγματι γράψει τους στίχους της λεζάντας, με το περίφημο «Γαργάλα τα». Δεν αληθεύει αυτό. Ο Γ. Αθάνας ήταν εύκολος στις ρίμες, αλλά γαργάλατα δεν έγραψε, πρόκειται για εφεύρημα, πιθανότατα του δημοσιογράφου Κώστα Σταματίου στα Νέα. Το έχουν γράψει κάμποσοι, το έχει παραδεχτεί κι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος πριν από μερικά χρόνια. Νομίζω ότι μπορώ να δείξω πώς και πότε βγήκε ο μύθος, αλλά δεν ξέρω αν θα αξιωθώ να το κάνω τώρα κοντά, ένεκα η θερινή ραστώνη. Οπότε, προς το παρόν, αφήνω χρέος το Γαργάλατα και σας αφήνω να δείτε το υπόλοιπο γελοιογραφικό αφιέρωμα.

91 Σχόλια to “Τα Ιουλιανά του 1965 δοσμένα από το πενάκι των γελοιογράφων”

  1. καταρχὴν δὲν ἦταν ἐξέγερσι τῶν νέων, ἀλλὰ ἐξέγερσι μιᾶς μικρῆς μερίδας ταραχοποιῶν ποὺ οἱ νέοι στὴν πλειονότητά τους κατεδίκασαν. γιὰ τὰ Ἰουλιανὰ δὲν ἔχω νὰ πῶ τίποτε. αὐτὲς οἱ βλακειοῦλες τοῦ Κωνσταντίνου τοῦ στοίχησαν τὸν θρόνο. τὸν ψιλοκαταλαβαίνω ὅμως. εἶμαι στὴν τότε ἡλικία του. γιὰ τὶς ἐ[πιστολὲς λένε ὅτι ἀνήκουν στὸν Κόκα. στερνή μου γνῶσι νὰ σ’ εἶχα πρῶτα. καλὰ αὐτὀς βέβαια, ἀλλὰ μητσοκαταῖοι καὶ νόβες δὲν μποροῦσαν νὰ φερθοῦν φρόνιμα; τί νὰ πῇ κανεῖς….εἶναι ἀλήθεια ὅτι ὁ Νόβας εἶχε γράψει τὸ… «τέτοια ἐταιρία ἐμφιαλώσεως εἴχαμε νὰ δοῦμε ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τῆς ἁλώσεως;»

  2. aris53m said

    @ sarant

    τιντούτ? (Κορνήλιος)

  3. Τάσος said

    οι διακοπές στην Κρήτη σε ανανέωσαν.Ελπίζω να κολύμπησες στη Σούγια και να είδες και το Θωμά. Ζηλεύω…..

  4. sarant said

    Tάσο, τον είδα και είχαμε και την κουβέντα σας 🙂

    Κορνήλιε, απ’ όσο ξέρω, ο Νόβας είπε κάτι σαν κι αυτό που λες, σε μια τελετή εγκαινίων εργοστασίου εμφιαλώσεως. Το είπε, βέβαια, στο τραπέζι μετά τα εγκαίνια, χαριτολογώντας, όχι από το μικρόφωνο -και πολύ περισσότερο δεν το έγραψε. Τουλάχιστον, αυτό ξέρω.

  5. Pierre Raymond said

    Ακόμα δεν γκρεμοτσακίστηκε από το ποδηλατάκι του ο Κορνήλιος; [Εκτός αν τα λέει όλα αυτά τα έξυπνα επειδή γκρεμοτσακίζεται κάθε τόσο.]

  6. SophiaΟικ said

    Τώρα βλέποντας πόσο στηρίζουν την ελευθερία του λόγου του Κορνήλιου οι αναγνωστες της στήλης (που θα έλεγαν οι εφημερίδες) μου έρχεται να αναφωνήσω ότι πλέον έχουμε και γαμώ τη δημοκρατία. Και γενικότερα παρακολουθώντας τις ενμπλογκες τάσεις βλέπω ότι όταν δεν εχουμε τι να πούμε τα βαζουμε με τον Κορνήλιο. Με τον οποίο συχνά διαφωνώ, αλλά αν όλοι λέγαμε τα ίδια, θα ήταν βαρετή η ζωή.
    Όσο για οτ θέμα του άρθρου, εγώ δεν ξερω τίποτα για την περίοδο αυτή γιατί από τη μια στο σχολείο ήτνα πολύ πρόσφατα και δεν τα καναμε κι από την άλλη η οικογένειά ήταν αλλού και δεν τα έζησε, οπότε δεν μπορουν να μου πουν τίποτα σχετικό. Κάποτε νόμιζα ότ δεν τα ήξεραν καλά γιατί ήτνα δύσκολη η επικοινωνία, τώρα ξερω ότι είναι γιατι όταν είσαι μακρυά σε ενδιαφέρουν πεντε πράγματα από την πολιτική της χώρας σου, όλα τα άλλα είναι υποσημειωσεις.

  7. Παρὰ τὰ φούιτ καὶ τὰ χαλασμένα φρένα δἐν γκρεμοτσακίστηκα ἀκόμη. Χαίρομαι γιὰ τὶς κατάρες κάποιων ἐδῶ μέσα. Μπορῶ νὰ δανείσω στὸν Πιὲρ καὶ λίγο κερὶ γιὰ τὰ βουντού του.

    Σοφία, μὴ στενοχωριέσαι. Στοιχηματίζω ὅτι ἡ ζωὴ τοὺ Πιὲρ εἶναι βαρετὴ οὔτως ἢ ἄλλως.

  8. aris53m said

    …αὐτὲς οἱ βλακειοῦλες τοῦ Κωνσταντίνου…

    Κορνήλιε, άκουσε τι λέει ο Γεώργιος Παπανδρεου για τις βλακειούλες

    http://www.hellaswebnews.com/?q=node/69

  9. Καραμανλῆδες καὶ Παπανδρέηδες δὲν τοὺς ἔχω σὲ ἐκτιμησι. Κάποτε τὸν λεγόμενο Γέρο της Δημοκρατίας τὸν ἐκτιμοῦσα, τώρα ὄχι πιά. Εἶχε τὸ καλὸ ὅτι δὲν ἦταν κλέφτης τοὐλάχιστον.

  10. aris53m said

    Δικαίωμα σου,

    by the way

    …σε εκτίμηση

    …εις εκτίμησιν

  11. Η γελοιογραφία «Η δημοκρατία ενίκησε» μού θυμίζει σε τεχνοτροπία τον Quino.
    Πολύ καλά σχεδιασμένη

  12. Ἄρη,
    γράφω στὴν δημοτικὴ ἄλλὰ μὲ τὴν ὀρθὴ κατὰ τὴν γνώμη μου ὀρθογραφία.

  13. έξοχο αφιέρωμα, μπράβο!

  14. Κατερίνα Μπ. said

    Συγγνώμη που θα βγω εκτός θέματος αλλά ακούγοντας ειδήσεις σήμερα το πρωί, μου γεννήθηκε μια απορία και νομίζω ότι μόνο εδώ μπορώ να πάρω σοβαρή απάντηση.

    «Ο αυτόπτης μάρτυρας» – πώς γίνεται στο θηλυκό;

    Παραμένει το ίδιο, «η αυτόπτης μάρτυρας»; Κι αν όχι, πώς;

  15. sarant said

    Καλημέρα Κατερίνα. Κι εγώ έχω σκεφτεί ότι λείπει μια σελίδα όπου θα μπορεί κανείς να κάνει ερωτήσεις για απορίες που έχει. Βέβαια, υπάρχουν ειδικά γλωσσικά-μεταφραστικά φόρουμ που είναι αρμόδια για τις δουλειές αυτές, όπως η Λεξιλογία (http://www.lexilogia.gr/forum/index.php)

    Την ερώτησή σου σκέφτομαι να την κάνω ιδιαίτερο σημείωμα.

  16. τὠρα τὸ εἶδα!!! λερναῖα τὰ γαργάλα τα!!! Κὐριε οἰκοδεσπότη, πρώτη φορἀ ἀπομυθοποιεῖτε ἕνα ἀντιδεξιὸ λερναῖο καὶ θὰ ἤθελα πολὺ νὰ μάθω τὴν ἱστορία του!

  17. sarant said

    Κορνήλιε, ασφαλώς είναι μύθος, επιφυλάσσομαι για κάποια άλλη φορά.

  18. Ἰουλιανά: Πῶς ἕνας ἀνεύθυνος πατέρας, γιὰ νὰ κάνῃ ρουσφέτι (νὰ παρέμβῃ ἀπροκάλυπτα στὴν δικαιοσύνη δηλαδή) στὸν περισσότερο ἀνεύθυνο υἱό του, ἔσυρε τὴν χώρα στὸ χάος. Θλιβερόν. (Βεβαίως τὴν ἀρχὴ τοῦ κακοῦ εἶχε κάνει ὁ παντελῶς ἀνεύθυνος «ἀνένδοτος ἀγῶνας».) Τέλος πάντων, δὲν ὑπάρχει ὡριμότης ἀκόμη γιὰ νὰ ἀμφισβητηθοῦν στὴν σημερινὴ Ἑλλάδα οἱ «ἐθνικοὶ μῦθοι». (Αὐτοὶ εἶναι οἱ «ἐθνικοὶ μῦθοι» -καὶ μερικοὶ ἄλλοι, ὅπως ἡ ἁγιοποίησις τοῦ Βενιζέλου-, ὄχι ἡ… Ἁγία Λαύρα καὶ τὸ Κρυφὸ Σχολειό.)

  19. Φειδία Φειδία, σσσσσς! κρύβε λόγια γιατὶ θὰ μᾶς λιθοβολήσουν!

  20. ηλε-φούφουτος said

    Τελικά υπάρχει κανείς που να γράφει με τετραγωνάκια και να μην είναι ακροδεξιός;
    Όχι τίποτ’ άλλο, γιατί, απροπό μύθοι, υπάρχουν κι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το Γλωσσικό είναι υπεράνω πολιτικών παρατάξεων και ιδεολογιών. «Δεν υπάρχουν προοδευτικοί και συντηρητικοί» έλεγε ο Χαραλαμπάκης κάποτε επ’ αυτού. Αν κρίνω από αυτό το ιστολόγιο, έχουν πολύ άδικο!

  21. Καὶ ἀριστεροί, καὶ φιλελεύθεροι, βεβαίως (ὁρισμένοι μάλιστα ὅλως δραστήριοι στὸ Διαδίκτυον). Ἀμόρφωτοι πολυτονισταὶ δὲν ὑπάρχουν.

    Αὐτοὶ οἱ ἀκροαριστεροί, ὅμως, εἶναι καὶ τεχνολογικῶς ἀναλφάβητοι καὶ δὲν μποροῦν νὰ φτιάξουν ἐπὶ τέλους τὸν ὑπολογιστή τους ὥστε νὰ βλέπουν ἑλληνικὰ καὶ ὄχι «τετραγωνάκια»;!

  22. sarant said

    Φειδία, η Καλλίστη του Πρώτου Θέματος, τι ήταν; Αν θυμάσαι, ήταν μεν πολυτονίστρια στα λόγια, και φανατικιά, αλλά τα κείμενά της τα πολυτόνιζε το μηχανάκι, με αποτέλεσμα, π.χ., η Ελένη να παίρνει δασεία και η Ελενάρα ψιλή.

    (Όσο για τα περί αναλφαβητισμού, ξεχνάς ότι πολλοί χρησιμοποιούν μηχάνημα στου οποίου τις ρυθμίσεις δεν μπορούν να επέμβουν διότι είναι εταιρικό, υπηρεσιακό κτλ. κι έτσι είναι καταδικασμένοι να βλέπουν τετραγωνάκια εκεί που οι άλλοι βλέπουν τ’ αλεξαντριανά σκουληκάκια).

  23. Κωστής Κ. said

    @21: Υπάρχουν, υπάρχουν. Δεν αποτελεί το πολυτονίζειν ούτε καν ενδεικτικό κριτήριο μορφώσεως.
    Ο πολυτονιστής απλά πολυτονίζει, τίποτε παραπάνω ή λιγότερο. Στην καλύτερη περίπτωση από συνήθεια. Στη χειρότερη… τα είπε ο Ηλεφού. Εντάξει, αναλφάβητος δεν είναι κατά τεκμήριον – ως εκεί έχει καλώς. Όταν βλέπεις, όμως, άνθρωπο να πολυτονίζει -ομολογουμένως δεν μπορώ να κρίνω αν ορθά ή λανθασμένα- με στυλ και χάρη, αλλά να είναι τελείως ανιστόρητος και να έχει αλωθεί από το «λερναιϊσμό και τις παραφυάδες του», να τον πω μορφωμένο; Έχω υπόψη μου γνωστό, σχεδόν συνομήλικο, πολυτονιστή με άποψη, που ισχυρίζεται ότι α) Οι Μινωίτες και οι κυκλαδίτες ήταν Έλληνες β) η ελληνική γλώσσα …. 5.000.000 λέξεις etc. γ)οι Έλληνες «πήγαν πρώτοι στην Αμερική». Πώς να τον χαρακτηρίσω;

    @18: Πραγματικά θλιβερή η τόση ανευθυνότης πατρός και υιού. Να καταλογίσουμε όμως στα θετικά του απολογισμού της δράσης τους το γεγονός ότι με την ανευθυνότητά τους προκάλεσαν ακουσίως τη σειρά των πολιτικών εξελίξεων που οδήγησαν δύο χρόνια αργότερα στην εθνοσωτήριο επανάσταση της 21ης Απριλίου. Να μην είμεθα και αγνώμονες….

  24. Νίκο, οἱ πραγματικοὶ πολυτονισταὶ τὸ κάνουν μὲ τὸ χέρι. Τώρα, γιὰ νὰ διαλύσουμε τὴν παρανόησι τοῦ φίλου μας. Προφανῶς ἕνας δεξιὸς ὀφείλει νὰ εἶναι πολυτονιστής, ἀφοῦ ἡ πίστις στὶς ἐθνικὲς παραδόσεις εἶναι κεντρικὸς ἄξων τῆς πολιτικῆς ἰδεολογίας του· αὐτὸ δὲν σημαίνει ὅτι ἕναν ἀριστερὸ τὸν ἐμποδίζει κάτι νὰ εἶναι πολυτονιστὴς ἐπίσης (ἐκτὸς ἀπὸ τὸν φόβο νὰ μὴν τὸν χαρακτηρίσουν δεξιό). Πῶς λέμε, «ὑπάρχουν καὶ ἀριστεροὶ πατριῶτες». Κάπως ἔτσι.

    Νὰ πῶ, λοιπόν, στοὺς φίλους ἀριστερούς, φιλελευθέρους, ἀναρχικούς, σοσιαλιστές, ἐθνικοσοσιαλιστές, κομμουνιστὲς ἢ ὅ,τι ἄλλο, νὰ μὴν φοβοῦνται καθόλου νὰ ἔλθουν νὰ πυκνώσουν τὶς τάξεις μας, ἡμῶν τῶν ἀριστοκρατῶν τῆς γραφῆς. Εἶναι ὅλοι εὐπρόσδεκτοι – συντηρητικοὶ εἴμεθα, σὲ κάποια πράγματα, ἀλλὰ ταμποὺ δὲν ἔχουμε. Τὸ κίνημά μας διευρύνεται. Ἐγὼ ξέρω τέσσερις- πέντε πολυτονιστὲς ἱστολόγους (πλέον ἴσως ἔχουν γίνει περισσότεροι – μόλις προσφάτως ἀνεκάλυψα τὸν καταπληκτικὸν Φρεάντλην), καὶ οἱ δύο τουλάχιστον εἶναι ὅλως φιλελεύθεροι (ὀνομαστικῶς: GordonGR, George Le Nonce), ὁ δὲ εἷς, ἐπιπλέον, ἐνεργὸν μέλος τῆς Φιλελευθέρας Συμμαχίας (στὸ πλαίσιον δὲ τοῦ φιλελευθερισμοῦ ἀκριβῶς, ἀντιτίθεται στὴν προκρούστεια σταλινικὴ ἐπέμβασι τῶν κατὰ Καστοριάδην -κι ἄλλος… ἀκροδεξιὸς πολυτονιστής!- τετραπόδων κτηνῶν). Ὅλοι δέ, ἀνεξαρτήτως πεποιθήσεων καὶ προτιμήσεων, σοβαροὶ καὶ καλλιεργημένοι.

  25. Φειδία,

    Ἀναγκαία διευκρίνιση: δὲν εἶμαι φιλελεύθερος. Εἶμαι ἀριστερός. Καὶ ἄθεος. Καὶ δὲν εἶμαι πατριώτης. Πιστεύω ὅτι τὰ κείμενά μου περὶ τῆς ἐπικαιρότητας (ἂς ποῦμε, ἐδῶ καὶ παλαιότερα ἐδῶ) δείχνουν σαφῶς τὴν πολιτική μου θέση, ἂν καὶ δυστυχῶς σπανίζουν πιά (ποιόν ἐνδιαφέρουν ἄλλωστε;).

    Γράφω πολυτονικὰ λόγῳ ἡλικίας κυρίως˙ ἀλλὰ καὶ ἐπειδὴ δὲν θὰ μποροῦσα μονοτονικὰ νὰ μιμηθῶ τὸ περίφημο «ἐδοῦλευε» τοῦ Χειμωνᾶ.

    Κατὰ τὰ ἄλλα, εὐχαριστῶ γιὰ τὰ καλά σας λόγια.

  26. hominid said

    > οἱ πραγματικοὶ πολυτονισταὶ τὸ κάνουν μὲ τὸ χέρι

    Χωριό που φαίνεται…

  27. εἶμαι πολυτονιστὴς ποὺ πιστεύω ὅτι οἱ Μινωῖται ἦσαν Χαμῖται καὶ ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα δὲν ἔχει 5.000.000. λέξεις. εἶμαι πολυτονιστὴς σχεδὸν αὐτοδημιούργητος (γεννήθηκα τὸ 1984 καὶ τὸ πολυτονικὸ μὲ κέρδισε ἀπὸ τότε ποὺ ἔμαθα τὴν ὕπαρξί του). Πασόκος ἤμουν μέχρι 12 ἐτῶν, ἄρα γιὰ ἕνα διάστημα ἤμουν πολυτονιστὴς σοσιαλδημοκράτης. πολυτονιστὴς ἦταν καὶ ὁ ἀναρχικὸς Ἡλίας Πετρόπουλος. Τῶν ἰθυνόντων τοῦ Ἰκάρου τοῦ Ἄγρα τοῦ Ῥοδακιοῦ καὶ ἄλλων πολυτονικῶν ἐκδοτικῶν οἴκων τὶς πολιτικὲς ἀπόψεις δὲν γνωρίζω. Γνωρίζω ὅμως ὅτι ὁ Πάλλης π.χ. ἦταν δημοκιστὴς τῶν ἀνακτόρων, ὅτι ὁ Ψυχάρης ἦταν βασιλόφρων, ἐν ᾦ ὁ Κοραῆς ἀρκετὰ προοδευτικὸς γιὰ τὴν ἐποχή του.

  28. Παρακαλῶ, George· ἐλπίζω νὰ μὴν ἔδωσα τέτοιαν φρικτὴν ἐντύπωσιν (περὶ πατριωτισμοῦ). Ἀκριβῶς. Κάποιος μπορεῖ νὰ εἶναι πολυτονιστὴς λόγῳ πατριωτισμοῦ (ὅπως καὶ ἂν ἐννοουμένου), μπορεῖ γιὰ ἄλλους λόγους, αἰσθητικοὺς κατ᾿ ἀρχήν, γλωσσικοὺς φυσικά, ἢ συνδυασμὸν αὐτῶν.

  29. ΑΠ said

    Με το συμπάθιο…
    Να ρωτήσω : ΓΙΑΤΙ πολυτονιστές;
    (με εξαιρετικά καλή προαίρεση και αν έχει ήδη συζητηθεί το θέμα, παρακαλώ παραπέμπψτε με)

  30. ΑΠ said

    (και ζητώ συγγνώμη που αναφέρομαι σε γλωσσικό θέμα, ενώ αξίζει να τα ψάξουμε αλλιώς τα Ιουλιανά)

  31. sarant said

    Αγαπητέ ΛεΝονς, καλώς ήρθατε, έστω κι επειδή ελήφθη το όνομά σας’ ωστόσο ο πρώτος από τους δύο συνδέσμους που δίνετε είναι ανενεργός.

  32. Τὸ παρατήρησα καὶ ἐγώ, ἀγαπητὲ Νίκο. Δυστυχῶς, τὸ wordpress δὲν μοῦ ἐπιτρέπει νὰ παραπέμψω στὴν κατηγορία «τώρα» τοῦ ἱστολογίου μου. Παραπέμπω, ἐνδεικτικά, σὲ ἕνα ἱστολόγημα τοῦ περασμένου Δεκεμβρίου. Τὸ ἴδιο κάνει.

    [Παρεμπιπτόντως, δὲν ἔρχομαι πρώτη φορά. Ἁπλῶς δὲν σχολιάζω.]

  33. Κωστής Κ. said

    Κορνήλιε, (#27) χαίρομαι που δεν πιστεύεις λερναιο-λιακοπουλο-βελλοπούλειες αηδίες. However, δεν ισχυρίσθηκα ότι το πολυτονίζειν είναι τεκμήριο αμορφωσιάς. Απλώς ότι το πολυτονίζειν κάνει έναν άνθρωπο πολυτονιστή (αυταπόδεικτο) και τίποτε παραπάνω. Επίσης: δεν είμαι περήφανος που μονοτονίζω. Απλά μονοτονίζω. Και αυτό διότι α) έτσι έμαθα και β) δεν είχα κανένα μα κανένα λόγο να πολυτονίσω – τα όποια γραφόμενά μου δεν θα γινοταν πιο εύστοχα, πιο μεστά, πιο κατανοητά, πιο ζωντανά ή ο,τιδήποτε άλλο… (ψέμματα, θα γινόταν ένα πράγμα: πιο πολυτονικά !!!).

    Φειδία, (#24) συγκινητικό το οικουμενικό κάλεσμα, αλλά quod licet jovi non licet bovi: αν όλοι το ακολουθήσουμε, θα πάψετε να είστε αριστοκράτες της γραφής, αφού ως γνωστόν αριστοκρατία χωρίς χαρακτηριστικά που να τη διακρίνουν από τη μάζα των πληβείων δεν νοείται. Κι επειδή αριστοκρατία πρέπει και θέλουμε να υπάρχει, προσωπικά θα παραμείνω ταπεινός μονοτονιστής να σας κοιτάω από κάτω με θαυμασμό.

  34. SophiaΟικ said

    Εγώ πάντως σας κοιτάω με απορία (τους πολυτονιστές) και σας θεωρώ αιθεροβάμονες και λίγο γραφικούς 🙂 Ποτέ δεν μπόρεσα να μάθω τόνους κι αυτό παντα μου έκοβε το βαθμό στο σχολείο.

  35. Ηλεφούφουτος said

    Ο Πάλλης, ο Ψυχάρης κι ο Κοράης δεν γράφανε με τετραγωνάκια, στη σημερινή εποχή αναφερόμουν, γι αυτό και το έθεσα έτσι γεωμετρικά και προκλητικά. Από τη μακρά μου ενασχόληση με την ιστορία του Γλωσσικου και τις συναναστροφές μου με θολοκουλτουριάρηδες εστέτ φίλους και μη φίλους ξέρω ότι πολυτονικά γράφει κανείς για διάφορους λόγους (μεμονωμένες περιπτώσεις όλοι τους για να επιβεβαιώσουν το απόφθεγμα του Κωστή Κ. 33).
    Το προκλητικό μου ερώτημα ήταν αυθόρμητη αντίδραση σε μια απλή διαπίστωση, ότι οι τακτικοί πολυτονιστές του παρόντος ιστολογίου είναι σχεδον απόλυτα προβλέψιμοι, σαν πακέτο ένα πράμα. Από ερωτήματα «ποιον τύπο να διαλέξει ο γραφιάς» μέχρι το ζήτημα των Ιουλιανών και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Όσο για τα λερναία και τα λιακοπουλικά, εε ναι δεν είναι ακροδεξιοί της πλέμπας (αριστοκρατία είπαμε!) αλλά προσπαθούν να μιμηθούν εκείνους που διάβαζαν Εστία (πάει χάλασε κι αυτή!).

  36. π2 said

    Το πολυτονίζειν ατομικής χρήσεως από μόνο του δεν είναι κάτι κακό. Επιπλέον, δεν συνεπάγεται αυτομάτως πολιτική ή άλλη ταυτότητα, καθώς δύο μόνο από τις τέσσερις κύριες αιτίες του σχετίζονται με αυτές (γλωσσικός συντηρητισμός ή / και εθνοκινδυνολογία) ενώ οι άλλες τρεις (εστετισμός, ελιτισμός, αγνή, παραδοσιακή ξεροκεφαλιά) όχι αναγκαστικά.

    Εκεί που τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα είναι σε όσους προτείνουν κάποιας μορφής επίσημη επαναφορά του πολυτονικού με χρήση του στη δημόσια διοίκηση και στην εκπαίδευση. Εκεί δικαιούται κανείς να μιλήσει για ολισθηρές ατραπούς με καθαρή πολιτική χροιά.

  37. π2 said

    δύο από τις τέσσερις, τις εξής πέντε.

    Άτιμη wordpress που δεν επιτρέπεις διορθώσεις.

  38. Φιλότιμη ἡ προσπάθεια τοῦ Ἠλε νὰ προβῇ σὲ κοινωνικὸ ψυχογράφημα τῶν πολυτονιστῶν ἂν καὶ ὄχι ἰδιαίτερα ἐπιτυχημένο. Ἐπιπλέον τὰ τετραγωνάκια εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς δικῆς του ὀκνηρίας (μιὰ ἁπλῆ ῥύθμισι τὰ ἐξαφανίζει) καὶ ὄχι προϊὸν νοσταλγίας κάποιων ἀκροδεξιῶν γιὰ τοὺς γεωμετρικοὺς χρόνους. Καὶ φυσικὰ ζητῶ ἐπαναφορὰ τοῦ πολυτονικοῦ. Ἂν βεβαια αὐτὸ θεωρεῖται ὀλισθηρὰ ἀτραπὸς τὴν ἴδια γνώμη μπορῶ νὰ ἔχω γιὰ τὸ μονοτονικὸ ποὺ εἶναι καὶ ἰδεολογικὰ πολὺ πιὸ φορτισμένο.

  39. π2 said

    Όχι Κορνήλιε, το μονοτονικό, ένα τέταρτο του αιώνα μετά, δεν μπορεί να είναι ιδεολογικά φορτισμένο. Η επαναφορά του πολυτονικού πάλι είναι, όπως και κάθε άλλη παλινόρθωση. Αρκεί να δει κανείς ποιοι τόλμησαν να την προτείνουν επισήμως ή ημιεπισήμως: ένας πρώην ιδιοκτήτης πρακτορείου μοντέλων που θέλει να σώσει την χώρα κι ένας που έβλεπε την Ελλάδα να καίγεται από τον στρατηγό Άνεμο.

  40. Π2

    εἶδες ποὺ τελικὰ εἶναι;

  41. ἀκόμη καὶ ἡ σκόπιμη ἐπιλογὴ ὅρου παλινόρθωσι (1935) ἀντὶ γιὰ ἀποκατάστασι (1974) μὲ ἐπιβεβαιώνει.

  42. Ηλεφούφουτος said

    Τα τετραγωνάκια που βλέπω δεν οφείλονται σε καμία οκνηρία από την πλευρά μου, πρώτον γιατί πρόκειται για ρύθμιση στην οποία δεν μπορώ να επέμβω και δεύτερον διότι και ποιος με υποχρέωνει να αλλάξω τη ρύθμιση;
    Η πρακτική του μονοτονικού σήμερα δεν χαρακτηρίζει ιδεολογικά κανέναν. Είναι ουδέτερο όπως καθετί που κάνουμε επειδή μας έρχεται πιο φυσικά και όχι σαν έμπρακτη ομολογία πίστεως.
    Η μέχρι τώρα συζήτηση μάλλον δικαιώνει την υποψία μου ότι όσοι ζητούν επαναφορά του πολυτονικού, το ζητούν παράλληλα με άλλα πράγματα που περιλαμβάνονται στο ακροδεξιό πακέτο. Δεν μιλάω βέβαια για όσους απλώς γράφουν πολυτονικό επειδή έτσι έμαθαν ή επειδή τους φαίνεται πιο ωραίο. Ούτε για πολιτικούς που κατά βάθος δεν έχουν άποψη για το θέμα αλλά δεν θέλουν και να δυσαρεστήσουν κανέναν.

  43. Μιὰ ἐξεταστικώτερη ματιὰ θὰ σὲ ἔπειθε πὼς καὶ οἱ φανατικοὶ πολέμιοι τοῦ πολυτονικοῦ (ὄχι ὅσοι ἀπὸ τεμπελιὰ ἢ λόγῷ κακῶν μαθητικῶν ἀναμνήσεων στὰ φιλολογικὰ μαθήματα τὸ ἔχουν συνδέσει μὲ τὰ διαγωνίσματα τοῦ γυμνασίου) εἶναι στὴν πλειονότητά τους κατ’ἐπάγγελμα άκροδεξιοφάγοι. Ἐν πάσῃ περιπτώσει καὶ μὲ καλοπροαίρετη διάθεσι πρέπει νὰ διευκρινίσω πὼς ἐγὼ δὲν γράφω μὲ τεραγωνάκια καὶ δὲν μπορῶ νὰ πιστωθῶ τὴν ὅποια ἀδυναμία τοῦ λογισμικοῦ κάθε χρήστη.

  44. π2 said

    Κορνήλιε, λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω, αλλά το βάρος της αποδείξεως φέρουν οι πολυτονίζοντες, όχι οι μονοτονίζοντες. Είμαστε σοβαροί άνθρωποι εμείς οι μονοτονίζοντες. Σιγά μην είμαστε φανατικοί πολέμιοι του πολυτονικού· μεγάλη ιδέα έχετε για τον εαυτό σας. 😀

    Πολύ θα ήθελα, παρεμπιπτόντως, ο επόμενος πολιτικάντης με τη φαεινή ιδέα της παλινόρθωσης του πολυτονικού να εκθέσει τα ατράνταχτα επιστημονικά επιχειρήματά του για την χρησιμότητα του πολυτονικού στην εκπαίδευση και τη δημόσια διοίκηση και στη συνέχεια να εξηγήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο πόσο θα κοστίσει η τεχνική υποδομή της πολυτυπίας στα δημόσια ηλεκτρονικά έγγραφα (δακτυλογράφηση, εύρεση, ευρετηριασμός, οσονούπω αυτόματος λημματισμός, οντολογικοί θησαυροί κλπ.)

  45. π2 said

    [Τι άθλια που είναι τα νέα emoticons της WordPress!]

  46. Τὸ πρῶτο ἐπιχείρημα μοῦ φαίνεται ὑπεκφυγή. Ὁ καθένας φέρει τὸ δικό του βάρος ἀποδείξεως.
    Κι ὁ καθένας φαντάζεται ὅτι εἶναι σοβαρός.

    Τὸ δεύτερο ἐπιχείρημα τὸ βρίσκω ἁπλῶς….φθηνό. (ἀκριβῶς αὐτὸ ποὺ εἶχα σκεφτῇ ὅταν διάβαζα παρόμοια ἐπιχειρηματολγία τοῦ Κριαρᾶ στὰ γυμνασιακά μου χρόνια)

  47. Ηλεφούφουτος said

    Συμφωνώ με τον Π2. Δεν υπάρχει σήμερα (ούτε και υπήρξε ποτέ) κονίστρα με φανατικούς αντιπολυτονιστές να μάχονται λυσσαλέα εναντίον των ιπποτών του πολυτονικού. Απλώς χρησιμοποιείται πλέον γενικά το μονοτονικό, ενώ υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων (από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, καθώς φαίνεται, είπα) που ισχυρίζεται ότι πρέπει να επανέλθει το πολυτονικό και οφείλει να πείσει τους υπολοίπους ότι αυτή η παλινόρθωση και οι δυσκολίες που συνεπάγεται θα αντισταθμιστεί από ευεργετικά αποτελέσματα, ξερωγώ σε κάποιον άλλο τομέα, θα μας λύσει κάποιο πρόβλημα τέλος πάντων.

  48. π2 said

    Ούτε υπεκφυγή ούτε φτήνεια Κορνήλιε. Υπήρξε μια απόφαση της ελληνικής πολιτείας που έχει παγιώσει μια κατάσταση στον δημόσιο βίο και στην εκπαίδευση της χώρας. Όποιος θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει, πρέπει να αποδείξει ότι η αλλαγή είναι αναγκαία και ότι έχει μελετήσει τα πιθανά προβλήματα, καθώς και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισής τους.

    Όλα τ’ άλλα είναι φτηνά λόγια.

  49. Πὼ Πὼ κάτι ξαφνικὲς δηλώσεις νομιμοφροσύνης! Πὼ Πὼ κάτι ὑπερασπισταὶ τῆς παγιώσεως καὶ τῆς σταθερότητος, τοῦ νόμου καὶ τὴς τάξεως! Σίγουρα δὲν μπῆκα στὸ φόρουμ τοῦ ΛΑΟΣ; χὶ χὶ χὶ

  50. π2 said

    Αυτό τώρα πώς λέγεται; Στρίβειν διά του βαρυτονουμένου χι;

  51. αὐτὸ λἐγεται κρατῶ τὴν δήλωσί σας στὸ ἀρχεῖο μου καὶ ἐπιφυλάσσομαι γιὰ κάθε νόμιμιη ἐνέργεια. ὅταν ἐπιχείρημα τῶν μονοτονιστῶν γίνῃ ὁ νόμος ἐγὼ τί νὰ κάνω; νὰ πετάξω καμία πολυτονικὴ μολότωφ;

  52. ηλε-φούφουτος said

    Μια και έγινε λόγος λόγος για φτήνεια, το σχ. 49 λέγεται φτηνό δικολαβίστικο σόφισμα. Επίσης είναι μια ακόμα διάψευση του ισχυρισμού περί πολυτονικού και μόρφωσης, διότι ένας μορφωμένος πρέπει να μπορεί να διαβάζει μια παράγραφο και να καταλαβαίνει τι λέει η παράγραφος κι όχι να αρπάζεται από μεμονωμένες φράσεις («απόφαση της ελληνικής πολιτείας» εν προκειμένω), για να διαστρεβλώνει το νόημά της.
    Υπάρχει άλλος κανείς που να κατάλαβε ότι το σχ. 48 αποτελεί επίκληση της νομιμότητας; Μήπως λέει απλώς ότι, όταν μια κατάσταση είναι παγιωμένη (και μάλιστα με ευρεία συναίνεση, λέω εγώ), το βάρος της απόδειξης πέφτει σε αυτόν που ισχυρίζεται ότι η κατάσταση πρέπει ν’ αλλάξει;

  53. έγὼ ὁ ἀμόρφωτος οὐδέποτε εἶπα ὅτι εἶμαι μορφωμένος. τώρα γιὰ δικολάβους δὲν ξέρω, πάντως δὲν νομίζω ὅτι ὁ Π2 ἔχει ἀνάγκη συνηγόρων. οὔτε καὶ βέβαια θεωρῶ τὴν εἰκαζόμενη συναίνεσι ἐπιχείρημα ὅταν ἐπὶ 30 ἔτη σχεδὸν ὁ διδασκομένος στερεῖται τῆς σοβαρῆς διδασκαλίας τοῦ πολυτονικοῦ τὴν ὁποία θεωρεῖ συνῶνυμο τῆς ἀρχαίας ἑλληνικῆς (ἐδῶ καὶ χρόνια ἀνθρωποι πιὸ μορφωμένοι ἀπὸ μένα -μονοτονικοὶ γάρ- βλέποντάς με νὰ γράφω στὸ πολυτονικὸ μὲ ῥωτοῦν στὰ σοβαρὰ γιατί γράφω στ’ ἀρχαῖα). οὔτε καὶ τὴν παγίωσι θεωρῶ λογικὸ ἀντίβαρο ὅταν τὸ πολυτονικὸ εἶχε παγίωσι αἰώνων.

  54. Κακὰ τὰ ψέμματα, οἱ μὲ μονότονον σταλινικὸν ζῆλον πνευματοκτόνοι (ὅσοι τοὺς ἀφορᾷ ὁ χαρακτηρισμὸς τὸ γνωρίζουν), δύσκολα κρύβουν τὴν πολιτική τους ἀτζέντα. Καὶ αὐτὴ εἶναι ὁ ἐθνομηδενισμός· ἡ ἐπιδίωξις ἀποκοπῆς τῶν Ἑλλήνων ἀπὸ κάθε δεσμὸ μὲ τοὺς προγόνους καὶ τὴν κληρονομιά μας. Τουτέστιν, ὁ ἀφελληνισμός. Ἄλλωστε, δὲν σταματοῦν στήν… βαρεῖα. Ἐξ ὄνυχος τὸν λέοντα. Πρῶτα ἡ βαρεῖα, μετὰ ἡ Μακεδονία. Τυχαῖα οἱ ὑποστηρικτὲς τοῦ νεοθωμανισμοῦ καὶ τῆς σκοπιανῆς προπαγάνδας εἶναι καὶ φανατικοὶ μονότονοι πνευματοκτόνοι; Σὲ αὐτὸ τοῦτο τὸ ἱστολόγιο, πρὸ ἡμερῶν μόλις, οἱ πνευματοκτόνοι μᾶς ἐπέπλητταν ἐπειδή… προσβάλλουμε τοὺς σκοπιανοὺς ἀποκαλώντας τὸ ψευδοκράτος τους «Σκόπια»!

  55. Κάποιος μονοτονιστὴς προηγουμένως ἰσχυρίστηκε ὅτι τὸ κράτος… εἶναι αὐτός!
    Ὁποία σταλινικὴ ἀντίληψις. Κατ᾿ ἀρχήν, τὸ κράτος ὀφείλει νὰ παρέχῃ τὰ μέσα γιὰ τὴν ἐλεύθερη ἔκφρασι καὶ ἀνάπτυξι τῆς προσωπικότητος.
    Ἔχει προταθεῖ ἀπὸ φίλο νὰ ζητήσουμε ἐπίσημη ἀναγνώρισι ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ πολιτεία ὡς γλωσσικὴ μειονότητα (μὲ ὑποχρέωσι τοῦ κράτους νὰ παρέχει ἀνάλογη παιδεία (μαθήματα, βιβλία) καὶ δυνατότητα ἐλευθέρας χρήσεως τῆς γλώσσης μας στὸ δημόσιο καὶ στὸν τύπο), καί, ἐὰν τὸ αἴτημά μας ἀπορριφθῇ, νὰ προσφύγουμε στοὺς διεθνεῖς ὀργανισμούς.
    Θεωρῶ ὅτι θὰ εἴχαμε κάθε δικαίωμα νὰ τὸ κάνουμε καὶ θὰ δικαιωνόμασταν ἀπὸ τοὺς διεθνεῖς ὀργανισμούς.
    Ἡ πρότασις ὅμως δὲν ἔτυχε θερμῆς ἀποδοχῆς, καὶ ἴσως ὀρθῶς, ἀκριβῶς ἐπειδὴ λόγῳ πατριωτικῆς ἀντιλήψεως δὲν ἐπιθυμοῦμε τὴν ἐμπλοκὴ ἐξωελληνικῶν ὀργανισμῶν στὰ ἐσωτερικὰ τῆς χώρας καὶ ἐπιπλέον θεωροῦμε τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα μία καὶ ἑνιαία.
    Ἐν πάσῃ περιπτώσει, ὅμως, θὰ ἐδικαιούμεθα, θεωρῶ, ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ πολιτεία τουλάχιστον τὰ μέσα ποὺ παρέχονται στὴν τουρκικὴ καὶ στὴν σλαβομακεδονική.

  56. sarant said

    Φειδία, η βαρεία είχε καταργηθεί πριν από τη θέσπιση του μονοτονικού -με τη μεταρρύθμιση Ράλλη το 1976.

    Όσο για το 55, έχει γούστο. Το όνομα της μειονότητας θα είναι Πολυτονιάτες; (Κατά τους Ποσειδωνιάτες του Καβάφη;) Και το πιο αστείο είναι ότι παραδέχεσαι σλαβομακεδονική μειονότητα!

  57. Φειδία, ο Κορνήλιος (27) παρατήρησε πολύ σωστά ότι ο Ηλίας Πετρόπουλος επέμενε πεισματικά να γράφει στο πολυτονικό. Υποθέτω δύσκολα θα έβρισκες πιο «εθνομηδενιστή» (χρησιμοποιώ την ορολογία σου) από κείνον.
    Κι εμένα μάλλον το ίδιο θα με χαρακτήριζες. Και όμως, όταν γράφω σε χειρόγραφο (τόσο σπάνια πια), γράφω σε πολυτονικό, συνήθεια που μού’μεινε από τις Πανελλαδικές πάνε είκοσι χρόνια και που μου χρησιμεύει κυρίως για να βγάζω λίγο άκρη από τα ορνιθοσκαλίσματά μου. Τελικά, εύκολα θα συμπεράνει κανείς ότι σημασία έχει πώς χειρίζεσαι τη γλώσσα, και όχι πώς τη γράφεις. Παίδες, ας χαλαρώσουμε λίγο…

  58. Μὲ ἀρνησιπάτριδες, οἱ ὁποῖοι δὲν ἔχουν εἰλικρινῆ ἐπιχειρήματα κατὰ τοῦ πολυτονικοῦ ἀλλὰ μόνον πολιτικὴ ἀτζέντα ἐναντίον κάθε στοιχείου τὸ ὁποῖο θεωροῦν ὅτι μᾶς συνδέει μὲ τὴν Ἱστορία μας καὶ ἀποτελεῖ μέρος τῆς ἐθνικῆς μας ταυτότητος, ἐννοεῖται ὅτι δὲν μπορεῖ νὰ γίνῃ συζήτησις.

    Μὲ σοβαρούς, εἰλικρινεῖς καὶ καλοπροαίρετους ἀνθρώπους, οἱ ὁποῖοι ἀποροῦν «γιατὶ πολυτονικό;» (ἂν καὶ τὸ ἐρώτημα, κατ᾿ ἀρχὰς εἶναι «γιατί μονοτονικό;»· ἀφοῦ, πολυτονικὸ γράφαμε καὶ γράφουν ὅλοι οἱ Ἕλληνες καὶ οἱ ἑλληνιστὲς ἐδῶ καὶ αἰῶνες, καὶ οὐδεὶς λόγος ἀλλαγῆς ὑπῆρχε – πρὶν τῆς ἰσοπεδωτικῆς καὶ εὐτελιστικῆς τῶν πάντων λαϊκιστικῆς πασοκικῆς «ἀλλαγῆς»), βεβαίως καὶ εἶναι ἐπιθυμητὴ καὶ χρήσιμη ἡ συζήτησις. Ἐπιχειρήματα ὑπάρχουν ἑκατοντάδες, καὶ ἔχουμε ἀναπτύξει πολλὰ ἀπὸ αὐτὰ στὸ polytoniko.org . Ἀλλὰ ἐμένα μοῦ ἀρκοῦν ὅσα εἶχε πεῖ ὁ φίλος Ἀνδρέας Φαρμάκις.

  59. Μάλιστα. Αρνησίπατρις. Ας μη γίνει συζήτησις λοιπόν.
    Τουλάχιστον με τον Κορνήλιο, μπορώ να κουβεντιάσω.

  60. Τὸ ὑπ᾿ ἀριθμ. 58 σχόλιον μαζὶ μὲ τὰ δύο προηγούμενα καὶ ἐστάλη πρὶν ἀνανεώσω τὴν σελίδα καὶ πρὶν δῶ τὸ ὑπ᾿ ἀριθμ. 57 δικό σας, Δύτη. Ὁπότε μὲ συγχωρεῖτε ἐὰν φαίνεται ὅτι ἀπαντοῦσα σὲ ἐσᾶς.

  61. Δεκτή η συγγνώμη, εννοείται, αλλά και πάλι θα ήθελα να επαναλάβω το (57), με έμφαση στο ότι σημασία έχει τι λες, δευτερευόντως πώς το λες. Το πώς το γράφεις δεν με απασχολεί. Ή ο Βηλαράς, κατά τη γνώμη των πολυτονιστών, ήταν χειρότερος ποιητής από τον Σούτσο;

  62. Δεκτόν. Οἱ δημοτικισταὶ (γενικῶς) τοῦ παρελθόντος, πάντως, ἤθελαν νὰ μᾶς ἐπανασυνδέσουν μὲ τὸν ζωντανό, λαϊκὸ πολιτισμό – τὴν μόνη, πραγματικὰ ζωντανή, γνήσια ἑλληνικὴ παράδοσι, ὡς ἐπεσήμαιναν. Διότι ἐκεῖ εἶχε διατηρηθεῖ, ἔστω καὶ πρωτογενής, ἀνεπεξέργαστη, ἡ ἀρχαία, καὶ νεώτερη, μηδέποτε σβησθεῖσα, ἐπεσήμαιναν, ἑλληνικότητα. (Χωρὶς ὅμως καὶ αὐτοὶ νὰ ἔχουν δίκιο ἐχθρευόμενοι τὴν λόγια παράδοσι. Ἀλλὰ αὐτοί, πάντως, πολεμοῦσαν τὸ καθεστὼς τοῦ ἀποξηραμένου ἀκαδημαϊσμοῦ.) Οἱ σημερινοὶ νεωτερισταί, ὑπηρέτες τῆς παγκοσμιοποιήσεως καὶ ὁπαδοὶ τοῦ ἐθνομηδενισμοῦ τὶ σχέσι ἔχουν μὲ ἐκείνους; Ὅποιος σήμερα ὑποστηρίζει εὐθέως -καὶ αὐτὸς κάνει πολιτική, ὄχι λογοτεχνία, καὶ αὐτὸν εὐθέως τὸν χαρακτηρίζω ἀρνησίπατρι- ὅτι πρέπει ἐπίσημη γλῶσσα νὰ γίνουν τὰ ἀγγλικά, ὅτι γενικῶς δὲν πρέπει νὰ ἐπιμένουμε στὰ ἑλληνικά (ποὺ ἔτσι καὶ ἀλλιῶς δὲν εἶναι ἑλληνικά, λένε, ἀλλὰ «ἄλλη γλῶσσα» ἀπὸ αὐτὴν τῶν προγόνων μας), τὰ ὁποῖα δυσκολεύουν καὶ τοὺς μετανάστες, δυσκολεύουν καὶ ἐμᾶς στὴν Εὐρώπη, αὐτὸς τί σχέσι ἔχει μὲ τὸν δημοτικιστή… Ἴωνα Δραγούμη; (Ἀλλὰ τί τὰ ἐπαναλαμβάνω; Ὁ Καραμπελιᾶς τὸ εἶχε γράψει: «Τώρα πια ο Βηλαράς και ο Βούλγαρης, ο Κοραής και ο Τριανταφυλλίδης, ο Σολωμός και ο Παπαδιαμάντης, βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Και στο απέναντι γνωρίζομε ποιοι βρίσκονται, γνωρίζομε τα εκδοτικά συγκροτήματα, τους πολιτικούς, τους διανοούμενους υπηρεσίας, που, στο όνομα μιας ξεπερασμένης αντίθεσης, και της αντίληψης πως «η γλώσσα δεν κινδυνεύει», συντάσσονται σήμερα με τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης.»)

  63. Εγώ πάλι απορώ. Γιατί «ἀνεπεξέργαστη» και όχι «ἀνεπεξέργαστος», τριγενές και δικατάληκτον; Γιατί «ἐχθρευόμενοι» και όχι «ἐχθαίροντες»; Γιατί «ἀποξηραμένου» και όχι «ἀπεξηραμμένου»; Εάν ακόμη και οι ελληνόψυχοι, ως ο Φειδίας, έχουν μολυνθεί από το μίασμα της χυδαίας δημοτικής, τότε πού βαδίζουμε, κύριοι;

    Εσείς τι λέτε, κυρία Ροζίτα;

    Απορημένο ζουζουνάκι

  64. Πάπιας said

    «Ὅποιος σήμερα ὑποστηρίζει εὐθέως -καὶ αὐτὸς κάνει πολιτική, ὄχι λογοτεχνία, καὶ αὐτὸν εὐθέως τὸν χαρακτηρίζω ἀρνησίπατρι- ὅτι πρέπει ἐπίσημη γλῶσσα νὰ γίνουν τὰ ἀγγλικά, ὅτι γενικῶς δὲν πρέπει νὰ ἐπιμένουμε στὰ ἑλληνικά (ποὺ ἔτσι καὶ ἀλλιῶς δὲν εἶναι ἑλληνικά, λένε, ἀλλὰ «ἄλλη γλῶσσα» ἀπὸ αὐτὴν τῶν προγόνων μας), τὰ ὁποῖα δυσκολεύουν καὶ τοὺς μετανάστες, δυσκολεύουν καὶ ἐμᾶς στὴν Εὐρώπη, αὐτὸς τί σχέσι ἔχει μὲ τὸν δημοτικιστή… Ἴωνα Δραγούμη;»

    Αν θέλεις μπορείς να μας πεις σε ποιον/ποια αναφέρεσαι ώστε να κρίνουμε αν έχει κάποια σχέση με τον Δραγούμη.

    «Μὲ ἀρνησιπάτριδες, οἱ ὁποῖοι δὲν ἔχουν εἰλικρινῆ ἐπιχειρήματα κατὰ τοῦ πολυτονικοῦ ἀλλὰ μόνον πολιτικὴ ἀτζέντα ἐναντίον κάθε στοιχείου τὸ ὁποῖο θεωροῦν ὅτι μᾶς συνδέει μὲ τὴν Ἱστορία μας καὶ ἀποτελεῖ μέρος τῆς ἐθνικῆς μας ταυτότητος, ἐννοεῖται ὅτι δὲν μπορεῖ νὰ γίνῃ συζήτησις.»

    Put your money where your mouth is. Αναφέρεσαι σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή έστω χώρο με κάποια στοιχεία ή ονειροπολείς?

  65. π2 said

    Παραδοσιακή συνταγή:
    Ανακατώνουμε καλά λίγο σταλινισμό με μπόλικους αρνησιπάτριδες, προσθέτοντας σταθερά γενναίες δόσεις αφελληνισμού· στη συνέχεια τρίβουμε λίγη Μακεδονία, λίγη Ιστορία (με κεφαλαίο γιώτα οπωσδήποτε) και καλής ποιότητας τρισχιλιετή ελληνική ταυτότητα (μηδέποτε σβησθεῖσα, οπότε δεν σβήνουμε το μείγμα με κρασί). Αφού δέσει το μείγμα, σερβίρουμε με μπόλικο ενθομηδενισμό και μια τσιμπιά Σόρος.

    Η συνταγή λέγεται τουρλουμπούκι (λέξη τουρκικής προελεύσεως: ὅπερ ἔδει δεῖξαι).

  66. sarant said

    Πάντως τον όρο «εθνομηδενισμός» φαίνεται πως τον εφεύρε ή τον εισήγαγε ο Καραμπελιάς. Λέω «ή τον εισήγαγε» επειδή ethnonihilism υπήρχε.

  67. π2 said

    Άντε κι ένα σχόλιο επί της ουσίας, καθώς κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν την ταμπακιέρα. Γέλασα πολύ με την επίκληση του συντάγματος («τὸ κράτος ὀφείλει νὰ παρέχῃ τὰ μέσα γιὰ τὴν ἐλεύθερη ἔκφρασι καὶ ἀνάπτυξι τῆς προσωπικότητος»). Απ’ όσο θυμάμαι δεν απαγόρευσε κανείς τη χρήση του πολυτονικού. Πολυτονικό χρησιμοποιώ κι εγώ στον επαγγελματικό μου βίο και πολλοί σοβαροί άνθρωποι, π.χ. στα βιβλία τους. Το θέμα μας δεν είναι το πολυτονικό, αλλά η επαναφορά του πολυτονικού στη δημόσια διοίκηση και στην εκπαίδευση. Επειδή η δημοκρατία (η κανονική, όχι η κούφια λέξη που χρησιμοποιεί α λα καρτ ο κάθε εθνοληρηματίας) προϋποθέτει αποφάσεις για το σύνολο και ανάληψη ευθυνών, υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: είτε πείθεις για την ανάγκη επαναφοράς του πολυτονικού στη δημόσια διοίκηση και στην εκπαίδευση και λύνεις τα πάμπολλα προβλήματα που αυτή θα δημιουργήσει είτε ακολουθείς τον μπουφόνικο δρόμο της αναγνώρισης των (δημοσία) πολυτονιστών ως γλωσσικής μειονότητας. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Η αναγνώριση των (δημοσία) πολυτονιστών ως μειονότητας θα είχε βέβαια ένα αστείο επακόλουθο: θα απέκοπτε από την πολυθρύλητη τρισχιλιετή ιστορία της ελληνικής τα δύο της τρίτα· στην βεριτάμπλ ελληνική θα απέμενε μια τόση δα χιλιετία. Mon Dieu, quelle horreur!

  68. Kωστής Κ. said

    Πολυτονικό και αηδίες! Ας μην ξεχνάμε ότι οι τόνοι προέκυψαν σε χρονική περίοδο παρακμής, όταν οι ομιλούντες την ελληνική, όντες ξένοι στην πλειοψηφία τους, δεν ήξεραν πώς να την προφέρουν. Εμείς οι καθαρόαιμοι τί τα χρειαζόμαστε αυτά τα σημαδάκια που εφηύραν κάτι μαλθακοί αλεξανδρινοί γραφιάδες; Και, τελοσπάντων, γιατί να μην επανέλθουμε σε έναν τρόπο γραφής της περιόδου που ο Ελληνισμός ήταν πραγματικά ακμαίος, πχ. όταν αποικίζαμε τις ακτές της Μεσογείου; Σκέτα κεφαλαία, γιατί όχι και με φορά βουστροφηδόν…

  69. Ηλεφούφουτος said

    sx. 58, εκατοντάδες επιχειρήματα ;!!!! Γιατί δεν ευοδώσατε να μας παραθέσετε έστω και ένα; Το μόνο που εισπράξαμε ήταν παραληρήματα για σταλινικούς, εθνομηδενιστές, αρνησιπάτριδες και Μακεδονία!

    Τέλος πάντων, εγώ στους χαρακτηρισμούς που γενναιόδωρα παραθέτει ο Φειδίας στα 54, 55 και 62 εγώ δεν αναγνωρίζω κανέναν από τους θαμώνες του παρόντος ιστολογίου. Ας μας πει ο Φειδίας σε ποιον ακριβώς αναφέρεται.
    ΚΑτά τ’ άλλα ζητάμε και καλοπροαίρετους συνομιλητές!

  70. Βαγγέλης said

    ΒΡΙΣΚΩΑΠΟΛΥΤΑΛΑΘΟΣΤΗΝΠΡΟΤΑΣΗΤΟΥΦΙΛΟΥΚΩΣΤΗΚΓΙΑΤΙΝΟΜΙΖΩΟΤΙΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ
    ΑΦΑΝΤΑΣΤΑΤΗΝΕΚΜΑΘΗΣΗΤΩΝΕΛΛΗΝΙΚΩΝΚΑΙΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙΟΤΙΕΙΝΑΙΚΡΥΠΤΟΑΓΓΛΟΣ
    ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣΠΟΥΖΗΛΕΥΕΙΤΗΝΓΛΩΣΣΑΜΑΣΚΑΙΘΕΛΕΙΗΔΙΚΗΤΟΥΝΑΕΙΝΑΙΗΚΑΛΥΤΕΡΗ
    ΣΤΟΝΚΟΣΜΟ
    ΚΑΜΜΙΑΦΟΡΑΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙΠΩΣΓΙΝΕΤΑΙΑΝΘΡΩΠΟΙΜΕΕΝΤΕΛΩΣΙΔΙΕΣΙΔΕΕΣΟΠΩΣΟΙΣΚΟΠΙΑΝΟΙ
    ΚΑΙΕΛΛΗΝΕΣΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣΝΑΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙΜΕΤΑΞΥΤΟΥΣΘΕΩΡΩΝΤΑΣΟΤΙΟΙΔΙΚΕΣΤΟΥΣΙΔΕΕΣ
    ΕΙΝΑΙΣΩΣΤΕΣΕΝΩΤΩΝΑΠΕΝΑΝΤΙΛΑΘΟΣ……

  71. ὅταν πρὸ διετίας καὶ κάτι ὑπηρετοῦσα στὴν σχολὴ ἐφέδρων ἀξιωματικῶν ὡς ΥΕΑ Α ἀκόμη συνέταξα μία μὴ ὑπηρεσιακὴ ἀναφορὰ αἰτούμενος ἄδεια γιὰ νὰ ὁρκιστῶ στὸ πανεπιστήμιο καὶ τὴν συνέταξα φυσικὰ στὸ πολυτονικό. ὁ ἐπιλοχίας, ἕνας ΥΕΑ Β ποὒ σὲ λίγες μέρες θὰ ὡνομαζόταν δόκιμος μὲ ἐπέπληξε λέγοντας ὅτι πρέπει νὰ υἱοθετήσω τὴν μονοτονικὴ γραφὴ «διότι αὐτὴ χρησιμοποιεῖ ὁ στρατὸς….κλπ.κλπ» εὐτυχῶς ἕνας ἀνοιχτόμυαλος ὑπολοχαγὸς εἶχε ἐπιτρέψει τὴν πολυτονικὴ γραφὴ κι ἔτσι δὲν χρειάστηκε νὰ μονοτονίσω. λίγες μέρες πρὶν ὡς ΥΕΑ Α ἀκόμη καὶ ἐπειδὴ ὁ δικός μου ΥΕΑ Β ὡς Κύπριος εἶχε ὀνομαστῇ δόκιμος ἐνωρίτερα καὶ εἶχε φύγει ἀπὸ τὴν Σχολὴ ἀναγκάστηκα νὰ ἐκτελέσω τὰ δικά του χρέη ὡς θαλαμάρχου (παραλαμβάναμε σιγὰ σιγὰ οἱ Α τὴν διοίκησι τῆς Σχολῆς ἀλλὰ ἀκόμη δὲν εἶχαν ἀνακοινωθῇ οἱ δικές μας ἀρχαιότητες). Ἕνας φιλισταῖος ΥΕΑ Β ποὺ γιὰ τοὺς δικούς του λόγους δὲν μὲ χώνευε μὲ ἐπέπληξε ἐπειδὴ κατὰ τὴν πρόβα ἐπιθεωρήσεως θαλάμου παραουσιάστηκα ὡς «ἐκτελῶν χρέη ΘαλαμάρχΟΥ ἐν ᾦ γενιὲς καὶ γενιὲς τὸ ἔχουν μάθει ἀπὸ τὸν κανονισμὸ ὡς ΘαλαμάρχΗ καὶ μπλὰ μπλὰ μπλὰ….» Ὅταν βγῆκε ἐξοδοῦχος ἄνοιξα τὸν κανονισμὸ ποὺ φυσικὰ ἤξερα ὅτι ἦταν στὴν καθαρεύουσα, σημεῖωσα τὴν σχετικὴ σελίδα ποὺ μὲ δικαίωνε καὶ τὴν ἄφησα στὴν κλίνη του. Τὸ εἶδε, ἀλλὰ δὲν σχολίασε. Μᾶλλον μὲ ἀντιπάθησε κι ἄλλο. Στὴν σχολὴ στρατολογικοῦ μιὰ ὑπολοχαγὸς μὲ ἀνάγκασε νὰ συντάξω αἴτησι ἀδείας στὸ μονοτονικό. Ντρέπομαι ποὺ τὸ ἔκανα (ὄχι χωρὶς νὰ τὴν κάνω νὰ μὲ θυμᾶται γιὰ καιρὸ μετὰ ὅπως βεβαιώθηκα ἀπὸ ἀξιόπιστες πηγὲς καὶ παρὰ τὶς δηλώσεις της εἰς εὐήκοον ὅλων ὅτι θὰ μὲ ξεχνοῦσε σύντομα). Δηλαδὴ ἂν ἐπέμενα θὰ ἔτρωγα τὸ πολὺ πολὺ καμιὰ φυλακή. Ἔ; καί; Θὰ εἶχα κι ἕνα παράσημο στὸν ἀγῶνα γιὰ τὸ πολυτονικό. Φέρθηκα μὲ δειλία. Πάντως στὴν διοίκησι θὰ ἔπρεπε νὰ ὑπάρχῃ εὐελιξία καὶ νὰ ἐπιτρέπεται τὸ πολυτονικό. Αὐτὰ εἶναι ἀπαρἀδεκτα πράγματα καθαρὰ ἰδεολογικῶς ὑποκινούμενα, διότι ἕνα πολυτονικὸ κείμενο τῆς δημοτικῆς τὸ καταλαβαίνει κι ἕνας ποὺ βλέπει πολυτονικὸ πρώτη φορὰ στὴν ζωή του. Ἄρα τὸ θέμα εἶναι καθαρὰ μονοτονίστικου ῥεβανσισμοῦ καὶ μικροψυχίας.

  72. π2 said

    Κορνήλιε διαβάζεις αυτά που λένε οι κακοί μονοτονίζοντες;

    Πάμε πάλι: Δημόσια διοίκηση σημαίνει δημόσια έγγραφα. Στην εποχή μας τα δημόσια έγγραφα θα έπρεπε να νοούνται μόνο ως ηλεκτρονικά έγγραφα. Μια σοβαρή διοίκηση οφείλει να προβλέπει ότι ο θηριώδης όγκος τέτοιων εγγράφων σημαίνει τεχνική μέριμνα για την δακτυλογράφηση, εύρεση, ευρετηριασμό τους τουλάχιστον. Έχεις καμιά ιδέα τι σημαίνει από τεχνική άποψη η πολυτυπία που αιτείσαι;

    Να το πω διαφορετικά: μια σοβαρή διοίκηση δεν μπορεί να μεριμνά για τις ονειροφαντασίες του κάθε Κορνήλιου. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

  73. Πάπιας said

    «Αὐτὰ εἶναι ἀπαρἀδεκτα πράγματα καθαρὰ ἰδεολογικῶς ὑποκινούμενα, διότι ἕνα πολυτονικὸ κείμενο τῆς δημοτικῆς τὸ καταλαβαίνει κι ἕνας ποὺ βλέπει πολυτονικὸ πρώτη φορὰ στὴν ζωή του. Ἄρα τὸ θέμα εἶναι καθαρὰ μονοτονίστικου ῥεβανσισμοῦ καὶ μικροψυχίας.»

    Η πρώτη σκέψη μου ήταν να παραθέσω αντίστοιχης γελοιότητας επιχειρηματολογία, αλλά βρίσκω κουραστική αυτή την τακτική. Απλά θα σε παρακαλέσω να διαβάσεις προσεχτικά αυτά που γράφεις και να απαντήσεις μόνος σου στο απλό ερώτημα: στέκει ως επιχειρηματολογία το παραπάνω ή αρλουμπίζει επικίνδυνα?

  74. Π2

    τὰ ἔγγραφα στὰ ὁποῖα άναφέρθηκα ἦσαν ὅλα χειρόγραφα. ἐγὼ δὲν λέω νὰ ἀναγκάζῃ ὁ κάθε πολίτης τὸν Χ δημόσιο ὑπάλληλο νὰ γράφῃ στὸ πολυτονικό. πέραν αύτοῦ ἂν ἕνας δικηγόρος γουστάρῃ νὰ δακτυολογραφῇ στὸ πολυτονικὸ καὶ νὰ ξοδεύῃ ἐκεῖ τὸ χρόνο του ἢ ἂν ἕνας στρατιώτης γραφέας γουστάρῃ νὰ γράφῃ τὴν ἡμερήσια διαταγὴ στὸ πολυτονικὸ ποῦ εἶναι τὸ πρόβλημα; πουθενά. μόνο στὸ μυαλὸ κάποιοων ἀρτηριοσλκηρωτικῶν μονοτονιστῶν ποὺ βλέπουν παντοῦ ἀκροδεξιὲς συνωμοσίες. ἐγὼ ἁπλῶς κάθομαι στὴν γωνιά μου καὶ μειδιῶ. οὔτε μὲ νοιάζει ἂν μὲ ποὺν γελοῖο. δὲν μὲ κομπλεξάρουν οὔτε οἱ εὔκολοι χαρακτηρισμοὶ οὔτε τὰ λατινικὰ ἐρωτηματικά.

  75. Κωστής Κ. said

    Πρέπει να ομολογήσω, Κορνήλιε, ότι η ιστορία σου (#71) με συγκίνησε και με λύπησε βαθειά.
    Αν και δεν με συγκλόνισε, καθώς είναι γνωστό ότι ανέκαθεν στον Ελληνικό Στρατό οι εθνικόφρονες μαρτυρούσαν. Άλλωστε δεν είναι κρυφό ότι, τουλάχιστον από το συμμοριτοπόλεμο και ένθεν, ο Ελληνικός Στρατός (όπως άλλωστε και τα σώματα ασφαλείας) είναι όργανο της αριστερής διεθνιστικής ιντελλιγκέντσιας, που βγάζει όλα της τα κόμπλεξ πάνω στα φτωχά, αγνά ελληνόπουλα. Δεν είναι τυχαίο που οι μονιμάδες (όπως και οι αστυνομικοί) ψηφίζουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αριστερά, άντε και λίγο σοσιαλδημοκρατία, ενώ ο Καρατζάφ δε μπορεί να σταυρώσει ψήφο. Ούτε ότι Στρατός και Εκκλησία (ο μόνος υψίπυργος εθνικού φρονήματος στις μέρες μας) έχουν τόσο εχθρικές σχέσεις – αν μάθουν ότι έχει κανείς φαντάρος σχέση με παπάδες, την έβαψε. Στα πλαίσια αυτά, οι Ένοπλες Δυνάμεις ηταν πάντα άντρο των μαλλιαρών: Κατά την κατάργηση πρώτα της καθαρευούσης και μετά του πολυτονικού, ήταν έτοιμες πρώτες από όλες τις λοιπές υπηρεσίες του κράτους να τα εφαρμόσουν από την πρώτη μέρα. Μου έλεγαν οι θείοι μου ότι οι περισσότεροι διοικητές στο αυθόρμητο «κύριε Διοικητά» του φαντάρου ψάχναν αφορμή για να τον καμπανιάσουν, ενώ αν, υποψιασμένος, τους έλεγες «κύριε Διοικητή» αμέσως μερώνανε – ίσως με το σκεπτικό «δικός μας είναι, αριστεροδιεθνιστούλης κι αυτός»

  76. Κύριε Κ.Κ.

    ὁ στρατὸς κομματοκρατεῖται, δὲν ἀριστεροκρατεῖται. μπορεῖτε φυσικὰ νὰ ἀμφισβητήσετε τὴν ἀλήθεια τῶν ὅσων ἔγραψα, ἀλλὰ οἱ εἰρωνεῖες σας δὲν μὲ ἀφοροῦν, διότι οὐδέποτε εἶπα ὅτι οἱ μονοτονιστὲς εἶναι ὅλοι ἀριστεροί. τὸ κράτος σαφῶς καὶ μονοτονιστοκρατεῖται. δὲν ἐννοῶ ὅτι υἱοθετεῖ τὸ μονοτονικό. ἐννοῶ ὅτι σχεδὸν διώκει τὸ πολυτονικό. εὐτυχῶς αὐτὸ μὲ τὰ χρόνια χαλαρώνει. ἕνας άντισυνταγματάρχης μὲ ἐπέπληξε ἐπειδὴ ἔγραψα τοῦ «Θεοφάνους» καὶ ὄχι τοῦ «Θεοφάνη». εἶχα σαφεῖς ὑπόνοιες ἀπὸ ἀλλοῦ ὅτι ἦταν ἐμπαθὴς καὶ βλάξ. μετὰ τὸν ἀντικατέστησε ἕνας ἀνοιχτόμυαλος ταγματάρχης καὶ νῦν ἀντισυνταγματάρχης ποὺ μὲ ἄφηνε νὰ τὸ γράφω ὅπως θέλω καὶ οὐδέποτε ὑπῆρξε κάποιο πρόβλημα. τὸ πρόβλημα ἦταν στὸ κεφάλι τοῦ προηγούμενου. οἱ γραφειοκράτες εἶναι ἄτιμη φάρα, οἱ στρατογραφειοκράτες ὅμως εἶναι ἄτιμοι στὸ τετράγωνο γιατὶ νομίζουν ὅτι μιὰ περισωμένη θὰ τοὺς στερήσῃ τὴν προοπτικὴ νὰ γίνουν στρατηγοί. τὰ ἔχω ζήσει, δὲν τὰ φαντάζομαι. στὶς εἰρωνεῖες ἀντιπαραθέτω γεγονότα. αὐτὰ καὶ σᾶς χαιρετῶ γιατὶ θὰ λείψω ἐπὶ 2ήμερον.

  77. Κωστής Κ. said

    Φειδία, #54

    «Πρῶτα ἡ βαρεῖα, μετὰ ἡ Μακεδονία» – μ’ αρέσει, μ’ αρέσει πολύ! Έχει ρυθμό, έχει ομοιοκαταληξία, είναι μεστό και εύστοχο, είναι γενικά πιασάρικο… Πρέπει οπωσδήποτενα γίνει σύνθημα στα σχετικά συλλαλητήρια το ταχύτερο δυνατό. Ίσως το σύνθημα να γίνει μελλοντικά καταλύτης της συνεργασίας μακεδονομάχων-πολυτονιστών, με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε για ΠΑΟΚτζήδες και Λαρισσαίους αγρότες το σύνθημα «Αγρότη πεινάς, γ…έται ο Πειραιάς» στο γνωστό ανέκδοτο.

  78. nickel said

    Μια γλωσσική παρατήρηση, για να μην παρασύρει μια λανθασμένη, ενδεχομένως, πληκτρολόγηση σε υπονόμευση των στερεοτύπων.

    «Λόγος σοφός εις ους ευήκοον», έλεγε ο Μέγας Βασίλειος.

    Αλλά «εις επήκοον όλων» λέμε με τη σημασία «έτσι που να μας ακούνε όλοι οι παριστάμενοι» (και όχι «εις *ευήκοον όλων»).

  79. Κωστής Κ. said

    Κορνήλιε (#76), σοβαρά τώρα: κόψε την κλάψα. Ο στρατός γενικά έχει κολλημένους. Κολλημένους με ο,τιδήποτε, πόσο μάλλον με τους υπαρκτούς ή ανύπαρκτους τύπους και κανονισμούς σε κάθε επίπεδο. Προκρούστεια κλίνη είναι, και στον καθένα κάτι βρίσκουν για να του πουν «όχι έτσι που νομίζεις, αλλά έτσι που σου λέω εγώ». Τις ιστορίες σου φυσικά και δεν τις αμφισβητώ, αλλά αν θέλεις να μας πείς με βάση κάτι τέτοιες ιστορίες ότι οι πολυτονιστές τελούν υπό διωγμό από το κράτος, τη δημόσια διοίκηση ή whatever, νομίζω ότι «ξεφυσάς», που λένε και στο χωριό μου. Διότι τότε θα σου παραθέσω ιστορίες που να «αποδεικνύουν» ότι τελούν υπό διωγμό οι σκουλαρικάτοι, οι ανορθόγραφοι, οι ορθογράφοι, οι ακούρευτοι αλλά και οι ξυρισμένοι, οι ψηλοί, οι διαβασμένοι, απντάληδες, οι οπαδοί του Άρη Θεσσαλονίκης και καμιά κατοσταριά ακόμη ομάδες αναξιοπαθούντων…
    Η σκληρή, λοιπόν, αλήθεια είναι ότι κανένας δεν διώκει τους πολυτονίζοντες ούτε πρόκειται να το κάνει. Αν έχεις καμιά ιστορία με κανέναν που δεν βρήκε το δίκιο του στα δικαστήρια επειδή πολυτόνιζε, και μετά πήγε να παραπονεθεί γι’ αυτό σε αρμόδια αρχή και έφαγε και εκεί πόρτα (αντί να τιμωρηθεί αυτός που έκανε τη διάκριση εναντίον του), τότε θα αναθεωρήσω.

  80. sapere aude said

    > Φειδίας:
    > ὁ ἐθνομηδενισμός […] ὁ ἀφελληνισμός […] Πρῶτα ἡ βαρεῖα, μετὰ ἡ Μακεδονία.

    Και ακολουθούν Trakya, Tesalya, Midilli, Sakız, Sisam, Oniki Ada ve başkaları.

  81. Πάπιας said

    «οὔτε μὲ νοιάζει ἂν μὲ ποὺν γελοῖο. δὲν μὲ κομπλεξάρουν οὔτε οἱ εὔκολοι χαρακτηρισμοὶ οὔτε τὰ λατινικὰ ἐρωτηματικά.»

    Γελοία επιχειρηματολογία έγραψα, αλλά τέτοιες νοηματικές διαφορές φαίνεται ότι ξεφεύγουν της αντίληψής σου. Είναι γελοία γιατί κάνεις ένα τεράστιο άλμα λογικής για να δικαιολογήσεις τ’αδικαιολόγητα. Καλά να περνάς, απλά να ξέρεις δε σε εχθρεύεται όλη η οικουμένη.

  82. Πάπιας: «Αν θέλεις μπορείς να μας πεις σε ποιον/ποια αναφέρεσαι ώστε να κρίνουμε αν έχει κάποια σχέση με τον Δραγούμη.»

    Αὐτὰ ποὺ ἀνέφερα τὰ ἔχουν ὑποστηρίξει ἐν πολλοῖς ἀρκετοί, μεταξὺ δὲ αὐτῶν: ἡ Ἄννα Διαμαντοπούλου, τὸ κόμμα τῆς Φιλελευθέρας Συμμαχίας (στὴν ἰδρυτική του διακήρυξι), μιὰ ἀκροαριστερή, ἀνορθόγραφη ὁμὰς γλωσσοκοπανούντων. Ὁπωσδήποτε, δὲν ἔχουν σχέσι μὲ τὸν Δραγούμη.

    Πρὸς ἄλλον σχολιαστήν: Νὰ μάθετε νὰ συζητᾶτε. Ὅταν στὸ σχόλιό μου περὶ ἑπιχειρημάτων ὑπὲρ τοῦ πολυτονικοῦ, μεταξὺ ἄλλων δίνω δύο (2) παραπομπές σὲ ἱστοσελίδες μὲ ἐκτενῆ κείμενα ἐπ᾿ αὐτοῦ (μεταξὺ τῶν ὁποίων καὶ δικά μου) καὶ ἡ ἀπάντησις εἶναι ὄχι ὅτι δὲν συμφωνεῖτε μὲ αὐτὰ (αὐτὸ θὰ ἦταν δεκτόν), ἀλλὰ ὅτι… δὲν ἀνέφερα «οὔτε ἕνα» ἐπιχείρημα, ἔ, ἐντάξει, χαιρετίσματα, ὁ γάιδαρος πετάει.

  83. Πάπιας said

    http://www.greekliberals.net/civilaction/index.php/About-the-Greek-Liberals-party/Declaration-of-Anavyssos.html (σημείωση: δεν είδα κάποια αναφορά στη γλώσσα)

    Επίτηδες δεν έγραψα απλά ποιος αλλά συμπλήρωσα και ποια – υποπτευόμουν ότι είτε στη Διαμαντοπούλου θα αναφερόσουν, είτε σε κάποια (ομολογουμένως ενοχλητική για τα γούστα μου) άλλη κυρία της οποίας το όνομα αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει, αλλά θυμάμαι ότι υποστήριζε το άνοιγμα του Άγιου Όρους στις γυναίκες και είχε εμπλακεί σε κάποια συζήτηση για την γλώσσα. Για την Διαμαντοπούλου λοιπόν είμαι 99% σίγουρος ότι δεν υποστήριξε αυτό που γράφεις, αλλά δικαιολογείται η αναφορά της μιας και είχε πέσει θύμα αντίστοιχης προπαγάνδας. Ακόμα μια φορά θα παρακαλέσω για κάποια πηγή, προσωπικά θα το κοιτάξω αύριο να βρω τις δηλώσεις της.

    Τώρα για το τρίτο, δεν έχω κάτι να γράψω. Κι εγώ μπορώ να γράψω ότι μια ανύπαρκτη ομάδα ανθέλληνων επιβουλεύεται το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας.

    Πάντως δεν έγραψες για το: “Μὲ ἀρνησιπάτριδες, οἱ ὁποῖοι δὲν ἔχουν εἰλικρινῆ ἐπιχειρήματα κατὰ τοῦ πολυτονικοῦ ἀλλὰ μόνον πολιτικὴ ἀτζέντα ἐναντίον κάθε στοιχείου τὸ ὁποῖο θεωροῦν ὅτι μᾶς συνδέει μὲ τὴν Ἱστορία μας καὶ ἀποτελεῖ μέρος τῆς ἐθνικῆς μας ταυτότητος, ἐννοεῖται ὅτι δὲν μπορεῖ νὰ γίνῃ συζήτησις.”

    Θα αλλάξω την διατύπωση της απορίας μου: υποστηρίζεις ότι κάποιος/οι εδώ έχουν πολιτικά κίνητρα και μάλιστα ανθελληνικά όταν υποστηρίζουν ότι θα είναι τεράστιο το κόστος της επαναφοράς του πολυτονικού, ειδικά αν συνυπολογιστεί η ελάχιστη χρησιμότητά του? Και αν ναι, ποιοι?

  84. Πάπιας said

    http://anorthografies.blogspot.com/2006/09/blog-post.html (Διαμαντοπούλου)

  85. Ηλεφούφουτος said

    προς σχολιαστήν σχολιαστού σχ. 82, δεν θεωρώ ότι επιχειρηματολογεί κάποιος όταν μέσα σ’ ένα παραλήρημα χαρακτηρισμών περί εθνοπροδοτών αναφέρει και δύο ιστοσελίδες.
    Φειδία, εκεί που αφιέρωσες τόσο χώρο σε χαρακτηρισμούς και ρητορική που θυμίζει μαύρες εποχές (απ τις οποίες το μόνο που φαίνεται να σου έμεινε ήταν πως ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ανεύθυνος) μπορούσες απλούστατα να είχες πει «εγω θέλω να ξαναεπιβληθεί το πολυτονικό όχι γιατί είμαι ακροδεξιός αλλά γι αυτόν, αυτόν κι αυτό το λόγο. Απλώς επιβεβαιώνεις ότι οι θιασώτες αυτής της ιδέας ανήκουν στο συγκεκριμένο χώρο.
    Κατά τ’ άλλα δεν βλέπω να απαντάς στο ποιον από όλους εμάς που δεν συμμεριζόμαστε την ανάγκη πολυτονικού περιέγραφες με τους χαρακτηρισμούς σου.

  86. Papias said

    Σύμφωνοι. Προς το παρόν απλώς προσπαθώ να δείξω ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει επιχείρημα σε όλο αυτό το λογύδριο. Ελπίζω να απαντήσει και ο έτερος καπαδόκης που τρόμαξε από το λατινικό ερωτηματικό.

  87. #78 ἔχεις δίκαιο. τὸ γνωρίζω καὶ μοῦ ξέφυγε. εὐχαριστῶ γιὰ τὴν διόρθωσι!

  88. #86

    Βασικὰ τρόμαξα ἀπὸ τὸ μέγεθος τοῦ θράσους τῆς Διαμαντοπούλου.

  89. Για να τιμήσομε λιγάκι τον καημένο το Νόβα, να αναφέρω ότι επεσήμανα στο διαδίκτυο ένα σύγχρονο μιμητή του.

  90. Menippos said

    Επιτρεψάτω μου η υπερκαθυστερημένη παρέμβασις στα περί του πολυτονικού αλλά δε συχνάζω εδώ, πιθανώς ατυχώς. Παρεπέμφθην εδώ από σύνδεσμο για το «Γαργάλα τα», γεγονός το οποίο ίσως καταδεικνύει το διανοητικομορφωτικό μου επίπεδο και δυνητικά ουχί μόνον.
    Αλλά έχοντας διαβάσει σχεδόν τα μισά σχόλια, θα ήθελα κι εγώ να σας εκθέσω τον προβληματισμό μου, καθώς είμαι ολίγον τι μπερδεμένος.
    Αν οι πολυτονίζοντες ανάγουν την προτίμησή τους για το πολυτονικό στην σύνδεση αυτού με το ένδοξο παρελθόν, αναρρωτώμαι: Το ένδοξο παρελθόν περιορίζεται στην αρκετά κατόπιν Χριστόν εποχή; Διότι απ’ όσο γνωρίζω, ακόμη παλαιοτέρως – κι ενδόξοτέρως – η γραφή ήταν ατονική, κεφαλαία και δίχως κενά μεταξύ των λέξεων.
    Αν όχι, τότε το μόνο που μπορώ να σκεφθώ ως λόγο είναι το ατομικό αίσθημα καλαισθησίας εκάστου.

  91. […] με το https://sarantakos.wordpress.com/2009/07/14/iouliana/ το σκίτσο αυτό “προωθεί έναν μύθο που ακόμα τον […]

Σχολιάστε