Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλή χρονιά και κουράγιο! (πάλι)

Posted by sarant στο 1 Ιανουαρίου, 2011


Μπορεί να με κατηγορήσετε για έλλειψη πρωτοτυπίας, διότι το σημερινό πρωτοχρονιάτικο άρθρο είναι αντίγραφο, θα έλεγε κανείς, του περυσινού -σε σημείο που έχει και τον ίδιο περίπου τίτλο. Βρίσκω όμως ότι ο περυσινός τίτλος («Καλή χρονιά και κουράγιο») ταιριάζει και για φέτος, και μάλιστα επαυξημένος.

Και το θέμα του άρθρου θα είναι το ίδιο. Δεν έχω σκοπό, χρονιάρα μέρα, να σας σκοτίσω με ετυμολογικά άρθρα ή περισπούδαστες αναλύσεις. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν μερικές πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες από προηγούμενα χρόνια -και μια και φέτος αλλάζουμε δεκαετία, θα δούμε γελοιογραφίες από την πρώτη μέρα προηγούμενων δεκαετιών.

Ξεκινάμε από το 1961. Εφημερίδα το Βήμα, γελοιογραφία του Φωκίωνα Δημητριάδη. Ήταν έθιμο την πρωτοχρονιά διάφοροι έμποροι να αφήνουν δώρα στο βαρέλι του τροχονόμου που ρύθμιζε την κυκλοφορία στο Σύνταγμα -ή ίσως και σε άλλα σημεία κι αυτό είναι το θέμα της γελοιογραφίας:

Τροχονόμος είναι ο Κ. Καραμανλής, πρωθυπουργός τότε, και τον περιτριγυρίζουν προσωπικότητες της τότε πολιτικής σκηνής αφήνοντας τα δώρα τους -που δεν είναι όλα ευπρόσδεκτα. Βλέπουμε αριστερά τον Γρίβα, που τότε ήταν αρχηγός ενός εφήμερου περίπου κεντρώου κόμματος, με ένα αυτοκίνητο -είχε δημιουργηθεί ζήτημα με μια χαριστική παραχώρηση αυτοκινήτου στον Γρίβα.  Δεξιά βλέπουμε τον Γ. Παπανδρέου με τις αγροτικές ασφαλίσεις, τον Κωστάκη Τσάτσο μ’ ένα χειράμαξο γεμάτο διαψεύσεις, τον Κανελλόπουλο να ανεμίζει τα σονέτα του, τέρμα δεξιά τον Ευάγγελο Αβέρωφ, υπουργό εξωτερικών, με μια αρμαθιά διπλωματικές επιτυχίες κι ένα κουβά γιαούρτι Μετσόβου. Ομολογώ ότι δεν ξέρω ποιος είναι ο δεύτερος και ο τρίτος αριστερά (αυτός με τα καπνά θα μπορούσε να είναι ο Πασαλίδης, ο ηγέτης της ΕΔΑ, αν και η ΕΔΑ, παρόλο που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν σχεδόν αποκλεισμένη από τις γελοιογραφίες), ούτε ποιος είναι ο κύριος δεξιά που με κόπο απιθώνει το βαρύ φορτίο της Πεσινέ ή ο άλλος που μόλις διακρίνεται ανάμεσα στον Αβέρωφ και τον Τσάτσο. Όποιοι ξέρουν, ας πουν.

Κατά σύμπτωση, πολιτικούς ηγέτες απεικονίζει και η επόμενη γελοιογραφία μας, του 1971. Μόνο που επειδή έχουμε χούντα, οι ηγέτες είναι της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όχι της γυψοφορεμένης εγχώριας (επί χούντας, οι γελοιογράφοι είχαν στραφεί στη διεθνή πολιτική, όπου ήταν επιτρεπτό να σχολιάζουν με κάποια τόλμη). Σκιτσάρει ο Κ. Μητρόπουλος στα Νέα:

Ο νέος χρόνος είναι σοφέρ στο Λεωφορείον ο Κόσμος, που μεταφέρει στριμωγμένους τους ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου. Πρώτος από αριστερά είναι (νομίζω) ο Έντουαρντ Χιθ, ο βρετανός, μετά ο Μπρέζνιεφ και δίπλα του ο Νίξον. Στη δεύτερη σειρά ο Καντάφι (νομίζω -αν είναι έτσι, είναι ο μόνος που βρίσκεται ακόμα στην εξουσία), ο Βίλι Μπραντ και ο Μάο. Ο τυπάκος με τα φρύδια είναι ο Πομπιντού, πιο πίσω βλέπουμε τον Φιντέλ Κάστρο -που κι αυτός είναι στη ζωή αν και όχι πια στην εξουσία- και τελευταίον τον Μακάριο. Νομίζω πως τα άλλα πρόσωπα που διακρίνονται είναι τυπικές φιγούρες και δεν απεικονίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα (ακόμα και ο μαύρος), αλλά μπορεί να κάνω λάθος.

Προχωράμε στην επόμενη δεκαετία. Πρωτοχρονιά 1981, η μέρα που η Ελλάδα γίνεται μέλος της τότε ΕΟΚ. Δυο γελοιογραφίες θα δούμε από τη χρονιά αυτή.

Ο Καμένος στην Ελευθεροτυπία βλέπει την Ελλάδα να προσπαθεί να προσγειωθεί ομαλά, παρά το ελαττωματικό αλεξίπτωτο στην Ευρώπη των 9 (τώρα έχουν γίνει 27).

Ο Μητρόπουλος στα Νέα βλέπει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να σπρώχνει την ανέτοιμη ή απρόθυμη Ελλάδα για να διαβεί τη μεγάλη πόρτα.

Για την επόμενη δεκαετία, του 1991, διάλεξα ένα ακόμα σκίτσο του Κ. Μητρόπουλου, που παρουσιάζει τον τυπικό Έλληνα να βγαίνει από τη μια στενωπό (να μια τυπική λέξη της περιόδου 1985 και μετά!) και να μπαίνει στην άλλη.

Και θα κλείσουμε με το 2001, που είναι πρώτη μέρα όχι μόνο δεκαετίας αλλά και αιώνα και χιλιετίας -βέβαια, οι περισσότεροι είχαν θεωρήσει ότι το κοντέρ αρχίζει να μετράει το 2000. Πάντως, το σκίτσο του Μητρόπουλου στα Νέα διαλέγει άλλο θέμα, το ευρώ που εκτοπίζει τη δραχμή:

Επειδή η μνήμη (τουλάχιστον η δική μου) δεν συγκρατεί αυτά τα πράγματα με απόλυτη ακρίβεια, βλέποντας το σκίτσο είχα σκεφτεί ότι η 1/1/2001 ήταν η πρώτη μέρα κυκλοφορίας των νομισμάτων του ευρώ, αλλά ύστερα από ώριμη σκέψη γκούγκλισμα θυμήθηκα ότι τα ευρώ κυκλοφόρησαν πρωτοχρονιά του 2002.

Εδώ είχα σκοπό να κλείσω το ποστ, αλλά βρήκα στα ηλεσυρτάρια μου και μια ακόμα γελοιογραφία πρωτοχρονιάτικη, εκτός σειράς όμως -του 1988. Είναι του Γιάννη Ιωάννου, από μια καλή εφημερίδα που δεν υπάρχει πια, την Πρώτη -και θα μπορούσε να αναφέρεται και σε άλλες χρονιές, όχι μόνο στο 1988.

Μέσα στην ομίχλη, ο Αντρέας Παπανδρέου ρωτάει τον Μένιο Κουτσόγιωργα και το υπόλοιπο επιτελείο (που δεν φαίνονται) αν μπήκαν στο 1988.

Κάπου εδώ τελειώνει η γελοιογραφική αναδρομή σε περασμένες πρωτοχρονιές. Η χρονιά που έρχεται, είμαι βέβαιος, θα δώσει άφθονο υλικό σε ευθυμογράφους και γελοιογράφους -και όχι μόνο, ελπίζω.

Λοιπόν, καλή σας χρονιά -και, όπως είπαμε, κουράγιο!

39 Σχόλια to “Καλή χρονιά και κουράγιο! (πάλι)”

  1. Νομίζω ότι μάλλον θα αφήσω το πρώτο σχόλιο της νέας χρονιάς.. Είμαι πολύ συγκινημένη! Μπαίνω με το δεξί (χέρι)… Χρόνια πολλά Νικοκύρη και σε όλους! Καλό κουράγιο σε όλους μας! Για φέτος εύχομαι να μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας…

  2. sarant said

    Σοφία, ευχαριστώ για το ποδαρικό στο πρώτο ποστ της χρονιάς! Τις ευχές μου σε όλους!

  3. EL LOKO said

    Καλημέρα και καλή χρονιά. Αν και δεν τα λέμε τόσο συχνά, είμαι πάντα εδώ! Κουράγιο και με το δεξί μόνο στο δρόμο και το πληκτρολόγιο!

  4. Μαρίνα said

    Καλή χρονιά σε όλους με δύναμη και όσα αποθέματα ψυχής έχουμε!Θα το αντιμετωπίσουμε και το 2011!

  5. SLY said

    Στη γελοιογραφία του Δημητριάδη ο δεύτερος από αριστερά, κάτω από τον ακατανόμαστο χίτη, αναγνωρίζω σίγουρα τον Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, ο διαβόητος δωσίλογος που έμπλεξε με τον Μαξ Μέρτεν. Φωτό του του έχω βάλει παλιότερα στο Τζανγκλ:
    http://jungle-report.blogspot.com/2010/04/blog-post_26.html

    Καλή χρονιά!

  6. SLY said

    Κι αυτός με τα καπνά πρέπει να είναι ο Αριστείδης Δημητράτος, τότε υπουργός Εργασίας που είχε εισπράξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καπνεργατών.

  7. SLY said

    Κι αυτός που σηκώνει το φορτίο της Πεσινέ μάλλον είναι ο υπουργός Εμπορίου Παναγιώτης Πιπινέλης.

    Ουφ!

  8. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Πριν καν διαβάσω ακόμα το κείμενο και τα σχόλια, σπεύδω να αφήσω κι εγώ την ευχετήρια, έστω και εθιμοτυπική, καρτούλα μου «Καλή χρονιά» στο Νικοκύρη και σε όλες τους κοινωνούς του ιστολογίου.

    (Σοφία (# 1), μη στενοχωρηθείς χρονιάρα μέρα, αλλά πιστεύω ότι ποδαρικό στο 2011 είχε κάνει ο Μπουκανιέρος, στο χθεσινό post, «Μνημόνιο, η λέξη του 2010». Σου στέλνω -κι από δω- τους χαιρετισμούς μου με τα συγχαρητήρια για τα ωραία Κάλαντα 2011 που έχεις αναρτήσει στο δικό σου ιστολόγιο.) 🙂

  9. SLY said

    Ακόμα ένα και τέλος. Στη γελοιογραφία του Μητρόπουλου με τους ξένους ηγέτες, ο μαύρος είναι σίγουρα ο «πάπα Ντοκ» Ντυβαλιέ.

  10. Καλή Χρονιά σε όλες και όλους!

    Μήπως το θαυμαστικό να πήγαινε πριν την παρένθεση; Καλή χρονιά και κουράγιο! (πάλι)

  11. sarant said

    Ευχές και πάλι, καθώς ξυπνάμε σιγά-σιγά!

    Ηλία, να είσαι καλά!

    Sly, σ’ ευχαριστώ πολύ για τις συμπληρώσεις!

    Στάζιμπε, σα να έχεις δίκιο!

  12. nickel said

    Οι Λεξιλόγοι συβούρβουλοι ευχόμαστε χρόνια πολλά και κουράγιο σε όλους τους σαραντακιστές.

  13. sarant said

    Ευχαριστούμε και αντευχόμαστε δημιουργική λεξιλογική χρονιά στη Λεξιλογία!

  14. π2 said

    Καλή χρονιά σε όλους, με δύναμη, υγεία, καθαρό μυαλό και ανοιχτή καρδιά.

  15. Μπουκανιέρος said

    Εύχομαι καλή χρονιά αλλά όχι σε όλους – δεν έχει νόημα (π.χ. όχι σε μερικούς που έχω στο νου μου, και για τους οποίους το 2010 ήταν μια υπέροχη χρονιά),
    la fuite des tyrans et des démons, la fin de la superstition.

  16. mindkaiser said

    Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους.

    Όσον αφορά στη γελοιογραφία που σχετίζεται με το ευρώ, η Ελλάδα κλείδωσε την ισοτιμία της σε δεύτερη φάση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του πυρήνα του Ευρο(ω)συστήματος, τον Ιούνιο του 2000. Συνεπώς, μπορεί τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα να κυκλοφόρησαν την 1/1/2002, αλλά η μεταβατική περίοδος υιοθέτησης του νέου νομίσματος -αν θυμάμαι καλά- είχε ξεκινήσει από 01/01/2001. Φαντάζομαι από εκεί εμπνεύστηκε ο Μητρόπουλος το σκίτσο.

  17. Καρπουζολόγος said

    Καλή χρονιά κι από μένα σε όλους!
    Φοβερή η γελοιογραφία του ΚΜ (1971) – Λεωφορείον ο Κόσμος με τον ‘κοσμάκη’ στις ‘ουράνιες’ αποσκευές. Ο ΚΜ είναι τόσο μεγάλος σκιτσογράφος (νομίζω πολύ μακράν ο καλύτερός μας – λόγω και διάρκειας) που δεν θα σχεδίαζε κανέναν στο λεωφορείο για να το ‘γεμίσει’ απλώς. Το αντίθετο, θα κουράστηκε αρκετά για να διαλέξει (στριμώξει) τους επιβάτες. Άρα όλοι πρέπει να είναι επώνυμοι. Ο Καντάφι κατά Νίκο εμένα μου κάνει Ίντιρα Γκάντι, ο κοντούλης μπροστά από το Μακάριο τον Χιροχίτο και ο διπλανός του Μ ίσως είναι ο Μπουμεντιέν ή ο Άσσαντ (αραβοφέρνει το μουστάκι). Ο δυσκολότερος (και τελευταίος) είναι ο πίσω από τον Μπραντ και κάπως ‘φασιστοφέρνει’ (σαν να φοράει μαύρα γυαλιά…).
    Και του χρόνου!

  18. aerosol said

    Καλή χρονιά οικοδεσπότη και εκλεκτοί σχολιαστές!

  19. Καλή χρονιά σε όλους και ό,τι ποθείτε να το πάθετε!

  20. mindkaiser said

    Ειρήσθω εν παρόδω, αν όντως ο μαύρος ηγέτης της γελοιογραφίας των Νέων του 1971 είναι ο Papa Doc Duvalier (όπως ισχυρίζεται ο φίλος SLY), δε του έφερε και μεγάλη τύχη. Εκείνη τη χρονιά τον υποδέχθηκε ο αυθεντικός Βαρώνος Σάμεντι, του οποίου ισχυριζόταν ότι ήταν ενσάρκωση ο ίδιος.

  21. YOSEF22ADAR said

    #5

    αντιγραφω απο
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=881482

    ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ-Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η «ΑΡΙΣΤΕΡΑ» ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ…
    από ΝΤΑΝΤΟΝ 4:42πμ, Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

    Το «κερασάκι» στην ιστορία , που αξίζει να το αναφέρουμε , είναι ότι λίγο πριν σταματήσει η Ελλάδα ΜΕ ΝΟΜΟ ( το 1959 , Νόμο που δεν τον κατάργησε , για λόγους τιμής και αξιοπρέπειας η Μεταπολιτευτική ¨Δημοκρατία μας¨ ) , τη δίωξη και την φυλάκιση Γερμανών Εγκλ. Πολέμου , και πριν Αμνηστευτεί ο Μ. Μέρτεν ( με ένα άλλο ¨επείγοντα¨ Νόμο επίσης το 1959 ) , ο τελευταίος μέσω των Γερμανικών Μ.Μ.Ε. ( «Spiegel» , «Hamburger Echo» , 1959-1961 ) είχε καταγγείλει πως » θυμήθηκε κάποιον Κωνσταντίνο Καραμανλή , δικηγόρο στο επάγγελμα , που συνεργαζότανε με το Γερμανικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στην κατάδοση Ελλήνων Αντιστασιακών , και είχε μάλιστα «αποζημιωθεί¨ με ένα κατασχεμένο Εβραϊκό κατάστημα υφασμάτων. ¨Θυμότανε» μάλιστα ο Μ.Μ. ότι υπήρχε και μία «φωτογραφία» που έδειχνε την γυναίκα του τότε Καραμανλικού υπουργού ¨δικαιοσύνης¨ , την περιώνυμη «Δοξούλα¨ Μακρή , να γιορτάζει πρωτοχρονιά του 1943 στο γερμανικό στρατηγείο , όπου ήταν γραμματέας. Μιλούσε επίσης και για την ύπαρξη ¨και άλλων φωτογραφιών…¨.

    Λίγο αργότερα οι δημοσιεύσεις σταμάτησαν (1961) με παράκληση του Γερμανικού ΥΠΕΞ , ¨για να μην βλαφτούν οι φιλικές σχέσεις με την σύμμαχο Ελλάδα¨…

    Σταμάτησε όμως και η ¨Αριστερά¨ να αναφέρεται σε αυτά τα γεγονότα , ιδιαίτερα μετά από την ¨μεταπολίτευση¨ ( ¨Καραμανλλήγς η Τανκς ¨ ) για λόγους διαφύλαξης και αποκατάστασης της ¨εθνικής ομοψυχίας¨ και της ¨λήθης στο παρελθόν¨…( Δεν θα μας λέτε εσείς ¨Εαμο-Βούλγαρους¨, δεν θα σας λέμε εμείς ¨Γερμανό-Τσολιάδες¨…).
    Το 1977 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλαβε στο Άαχεν το παράσημο του θεμελιωτή της ¨Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , του Γερμανικού Έθνους¨ , του ¨Μεγάλου Καρόλου¨ ( ¨KARLSPREIS¨ ). Μια τιμή που την αποδίδουν οι Γερμανοί σε όλους τους καλούς τους φίλους που πολεμούν για το γερμανικό όραμα της ¨Ενωμένης Ευρώπης¨ ( Με Χίτλερ ή χωρίς Χίτλερ… ).

    Για να καταλάβουμε το τι σημαίνει να κλείνει ΑΠΟ ΤΟ 1959 ( ! ) ΤΟ Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου , και να σταματά η εκδίκαση Γερμανών στην Ελλάδα , θα πρέπει να το συγκρίνουμε με το γεγονός ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ , 68 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ » Β΄Π.Π.» , λειτουργούν ΑΚΟΜΑ τα αντίστοιχα Γραφεία Ε.Π. στις ΗΠΑ , Γαλλία , Αγγλία , Ιταλία και Αυστραλία ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ , και όποτε εντοπίσουν κάποιον , ενεργό τότε , Ναζί τον δικάζουν , έστω και εάν είναι σήμερα ¨χούφταλο¨ των 90 -100 χρονών , διότι σύμφωνα με τις διακηρύξεις του ΟΗΕ τα «Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας» δεν παραγράφονται !

  22. gbaloglou said

    ” θυμήθηκε κάποιον Κωνσταντίνο Καραμανλή , δικηγόρο στο επάγγελμα , που συνεργαζότανε με το Γερμανικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στην κατάδοση Ελλήνων Αντιστασιακών , και είχε μάλιστα “αποζημιωθεί¨ με ένα κατασχεμένο Εβραϊκό κατάστημα υφασμάτων ”

    Πόσο πιθανό ήταν να θυμόταν — πότε ακριβώς*; — ο Μέρτεν τον Καραμανλή ως απλό δικηγόρο δεδομένου ότι ήταν ήδη βουλευτής προπολεμικά;

    *φυσικά αν τα θυμήθηκε αυτά το 1959-61 τότε είναι ακόμη πιο απίστευτα, αφού ο Καραμανλής ήταν πλέον πρωθυπουργός — υποθέτω λοιπόν ότι τα θυμήθηκε αρκετά νωρίτερα…

  23. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Καλή Χρονιά με υγεία για όλους.

  24. ΣοφίαΟικ said

    Καλή χρονιά κι από μένα, με περισσότερα γραπτά.

  25. Χρηστος Κ. said

    Καλη αγωνιστικη χρονια για οσους-ες δεν εχουν σκυψει το κεφαλι αποδεχομενοι την νεοφιλελευθερη λαιλαπα του ΓΑΠ. Ειθε να φυγει η χολερα. Νικοκυρη νασαι παντα καλα.

  26. sarant said

    Ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές!

    Να είστε όλοι γεροί, δημιουργικοί, ανυπότακτοι!

  27. YOSEF22ADAR said

    Περισσοτερη Γερμανο-ελληνικη «φιλια» και συνεργασια :

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1126385
    ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Νο 1
    ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    από Γ. Μεριζιώτης , Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

    Μεταξυ αλλων :
    –ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
    –ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    –ΕΝΩΣΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ
    –Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΕΛΛΑΣ (ΕΕΕ)
    –ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΦΙΛΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
    –ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Η «ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ»
    –Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ ΦΟΥΛΙΔΗ
    –ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
    –ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ( ΕΕΣ ) ΤΟ ΕΝΟΠΛΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ Γ. ΠΟΥΛΟΥ ( POULOS VERBAND )
    –Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ» ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ

    ======================================================================

    Όλο το βιβλίο
    « ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (1941-1944) »
    ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΕΡ. ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΗ
    (ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΑCΗΕΝ)
    εδώ σε μορφή pdf :

    http://www.mediafire.com/?0tmowm3tmdy
    Nazi.pdf (63.15 MB)

    Αν καποιος προτιμα να το «κατεβασει» μεσω TORRENT:
    http://www.black-tracker.gr/details.php?id=352

  28. YOSEF22ADAR said

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ :

    http://www.terminal119.gr/show.php?id=501
    Cafe Morgenland
    [ Μάης / 2010]

    Γερμανοί εν καιρώ ειρήνης
    «Στην επιλογή των εχθρών του, πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός», Oscar Wilde

    ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝ-ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ «Σκυλο της Βαλια Καλντα» :
    http://valiacaldadog.blogspot.com/2009/02/blog-post_3356.html
    MONDAY, FEBRUARY 9, 2009

    —————————————————————-
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ :

    http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-German_sentiment
    Anti-German sentiment

    http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Germans_(political_current)
    Anti-Germans (political current)

  29. SLY said

    YOSEF22ADAR ευχαριστώ για τα λινκ, το pdf που δίνεις το έχω εδώ και καιρό. Πάντως να πω ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να θεωρούμε ως περίπου βεβαιότητα τη δράση γνωστών πολιτικών στη διάρκεια της κατοχής και του Εμφυλίου διότι πολλά αρχεία έχουν καταστραφεί και μάλιστα επίτηδες. Η δράση του Καραμανλή είναι πράγματι μια μεγάλη τρύπα (αλλά αυτό δεν συνιστά βεβαιότητα για την ενοχή του πέρα από τις δηλώσεις του Μέρτεν) σε αντίθεση πχ με κείνη του Παν. Κανελλόπουλου η οποία είναι καταγεγραμμένη. Θα ξέρει περισσότερα η Βασιλική Μετατρούλου να πει για την τύχη των αρχείων για τους δωσίλογους τη δεκαετία του 1950.

  30. YOSEF22ADAR said

    Αγαπητε μου φιλε,
    πρωτα-πρωτα συγχαρητηρια για το website* σου
    και τη δραση σου στο youtube.
    (* ας με συγχωρεσουν οι λογιοτατοι – δεν εχω τιποτε με τις «ξενες» λεξεις.
    Ουτε ο «κεφτες» μ’ ενοχλει, ουτε η «φετα», ουτε το «internet»).

    Στο θεμα μας τωρα :
    τα αρχεια – οταν δεν διασταυρωνονται με αλλα αρχεια η’ δεδομενα –
    λαμβανονται υπ’ οψιν (<– ουτε κι αυτο μ' ενοχλει) μονον ως ενδειξεις,
    οπως επισης και οι μαρτυριες.
    Δεν ισχυριστηκα ποτε και μετα βεβαιοτητας οτι ο ταδε η' ο δεινα
    υπηρξαν δοσιλογοι – στο σχολιο μου γραφει "αντιγραφω".
    Και μονος μου να ειχα ερευνησει, παλι θα αμφεβαλα
    οχι μονο για τα στοιχεια της ερευνας,
    αλλα και για τον τροπο παρουσιασης τους.

    Το βιβλιο του Χονδροματιδη αποτελει ενδειξη
    γιατι ο ιδιος ειναι εθνικιστης (<–αυτη η γαλλικη λεξη μ' ενοχλει,
    οπως και οι παρομοιες "αριστερος" "δεξιος".
    Οι απογονοι των αρχαιων Ελληνων
    δεν θα 'πρεπε να εχουν αναγκη τον οποιο "διαφωτισμο"
    για να σκεφτουν και να κρινουν).

    Οπως και η συνεντευξη του Merten.

    Αυτο που θα επρεπε ολοι να εξεταζουμε πρωτο
    ειναι το μυνημα – μετα τον ταχυδρομο.
    Επαναλαμβανω , σαν ενδειξη –
    στη χειροτερη περιπτωση σαν υλικο για σκεψη και κριτικη.

    Στο "Εκκρεμες του Φουκω" ο Εκο
    δειχνει καθαρα πως η πληροφορηση και η αντιπληροφορηση και η παραπληροφορηση
    μπερδευονται γλυκα.

    Και προσωπικα παρακαλω την Βασιλική Μετατρούλου
    να μας δωσει τις μαρτυριες της.

  31. YOSEF22ADAR said

    Αγαπητε μου φιλε,
    πρωτα-πρωτα συγχαρητηρια για το website* σου
    και τη δραση σου στο youtube.
    (* ας με συγχωρεσουν οι λογιοτατοι – δεν εχω τιποτε με τις “ξενες” λεξεις.
    Ουτε ο “κεφτες” μ’ ενοχλει, ουτε η “φετα”, ουτε το “internet”).

    Στο θεμα μας τωρα :
    τα αρχεια – οταν δεν διασταυρωνονται με αλλα αρχεια η’ δεδομενα –
    λαμβανονται υπ’ οψιν (<– ουτε κι αυτο μ' ενοχλει) μονον ως ενδειξεις,
    οπως επισης και οι μαρτυριες.
    Δεν ισχυριστηκα ποτε και μετα βεβαιοτητας οτι ο ταδε η' ο δεινα
    υπηρξαν δοσιλογοι – στο σχολιο μου γραφει "αντιγραφω".
    Και μονος μου να ειχα ερευνησει, παλι θα αμφεβαλα
    οχι μονο για τα στοιχεια της ερευνας,
    αλλα και για τον τροπο παρουσιασης τους.

    Το βιβλιο του Χονδροματιδη αποτελει ενδειξη
    γιατι ο ιδιος ειναι εθνικιστης (<–αυτη η γαλλικη λεξη μ' ενοχλει,
    οπως και οι παρομοιες "αριστερος" "δεξιος".
    Οι απογονοι των αρχαιων Ελληνων
    δεν θα 'πρεπε να εχουν αναγκη τον οποιο "διαφωτισμο"
    για να σκεφτουν και να κρινουν).

    Οπως και η συνεντευξη του Merten.

    Αυτο που θα επρεπε ολοι να εξεταζουμε πρωτο
    ειναι το μυνημα – μετα τον ταχυδρομο.
    Επαναλαμβανω , σαν ενδειξη –
    στη χειροτερη περιπτωση σαν υλικο για σκεψη και κριτικη.

    Στο "Εκκρεμες του Φουκω" ο Εκο
    δειχνει καθαρα πως η πληροφορηση και η αντιπληροφορηση και η παραπληροφορηση
    μπερδευονται γλυκα.

    Και προσωπικα παρακαλω την Βασιλική Μετατρούλου
    να μας δωσει τις μαρτυριες της.

  32. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Να κάνω δυο-τρεις παρατηρήσεις πάνω στη γελοιογραφία του Δημητριάδη Τα δώρα του τροχονόμου (Πρωτοχρονιά 1961), επισυνάπτοντας και 3 βιντεάκια στα οποία διακρίνουμε μερικά πρόσωπα πολιτικών που υπάρχουν στο σκίτσο, όπου ο Καραμανλής Α’ -δείχνοντας με το χέρι πάντα δεξιά- θα έπρεπε μάλλον να σκέφτεται «Φοβού τους Υπουργούς και δώρα φέροντες»…

    Συμπληρωματικά στα όσα έχουν αναφέρει ο sarant κάτω από τη γελοιογραφία και ο Sly (# 5, 6, 7):

    Ο 3ος από αριστερά, με τα καπνά, αποκλείεται να είναι ο Γιάννης Πασαλίδης που το 1960 ήταν ήδη 75 χρονών (πέθανε το ’68) ενώ, στα όσα σκίτσα τον βλέπουμε, είναι γκριζομάλλης και συνήθως με πίπα στο στόμα. Χωρίς να παίρνω όρκο, ούτε πιστεύω πως είναι ο Αριστείδης Δημητράτος (60 χρονών τότε) και ας ήταν υπουργός Εργασίας (1958-1961) όπως και επί Μεταξά (1936). Ψάχνοντας κείμενα και φωτογραφίες, βγάζω το συμπέρασμα πως πρόκειται μάλλον για τον Λεωνίδα Δερτιλή, υπουργό Εμπορίου (1958-1961), χωρίς 100% βεβαιότητα και χωρίς να μπορέσω να βρω εξήγηση για ποιο λόγο καταθέτει τα καπνά δίπλα στα δώρα του τροχονόμου.

    Το πακέτο που πάει να δώσει ο Παπανδρέου Α’ προς τον Καραμανλή Α’ μπορεί να σχετίζεται με το πρόγραμμα της ρύθμισης των αγροτικών χρεών που εφάρμοσε η Ένωση Κέντρου αργότερα, το 1964. Πάντως, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) οργανώθηκε και θεσμοθετήθηκε το 1961 από την κυβέρνηση της ΕΡΕ (με υπουργό Γεωργίας τον Κωνσταντίνο Αδαμόπουλο).

    Αναρωτήθηκα μήπως οι «Διαψεύσεις» που προσφέρει με την οκά ο Κ. Τσάτσος (η κοτούλα τον συνοδεύει ήδη από το καλοκαίρι του 1959) είναι οι περίφημοι Οξυρρύγχειοι Πάπυροι (γραμμένοι το 1954), όμως ο φιλόσοφος-Ακαδημαϊκός μας ομολόγησε πως ο Μενένιος Άπιος ήταν κατασκεύασμα δικό του μόνο… 29 χρόνια αργότερα!

    Ο κύριος δεξιά που με κόπο απιθώνει το βαρύ φορτίο αλουμινίου της γαλλικής Πεσινέ δεν μπορεί να είναι άλλος από τον τότε (1958-1961) υπουργό Βιομηχανίας Νικόλαο Μάρτη που τον Αύγουστο του ’60 υπέγραψε με τη Γαλλία την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα (αλλά με μια σύμβαση αποικιοκρατικού τύπου που ακολουθούσε ένα πρότυπο εξαρτημένης ανάπτυξης). (Ο Πιπινέλης -που δεν υπάρχει στο σκίτσο και συνήθως έμοιαζε με νεκροκεφαλή- έγινε υπουργός Εμπορίου το 1961 και παρέμεινε ως το 1963 που του παρέδωσε ο Καραμανλής Α’ την πρωθυπουργία, φεύγοντας για την Ελβετία.)

    Τέλος, ποιος να είναι αυτός που μόλις διακρίνεται δεξιά, ανάμεσα στον Αβέρωφ και τον Τσάτσο; Μοιάζουν φατσικά με δυο πρωτοκλασάτους του Καραμανλή Α’, τον Κωνσταντίνο Καλλία (Δικαιοσύνης) και τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου (Οικονομικών), υπάρχει όμως το αίνιγμα του μικροσκοπικού μυστακοφόρου που προωθείται προς τον τροχονόμο.

    Η πρωτοχρονιά του ’61 βρίσκει τη χώρα με κυβέρνηση της ΕΡΕ εκλεγμένη με μεγάλη διαφορά τρία χρόνια πριν (στις 12 Μαΐου 1958), όταν οι εκλογές έγιναν με το, νέο τότε, εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, και με την ΕΔΑ να κάνει την έκπληξη και να εκλέγεται αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ η κεντρώα παράταξη καταποντίζεται. Ένα βιντεάκι από την κυβέρνηση του ’58 βλέπουμε εδώ: http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=2591&thid=17718

    Όμως, στις 29 Οκτωβρίου 1961, χωρίς να το έχει προβλέψει ο Δημητριάδης στο σκίτσο του 🙂 και χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερος λόγος επίσπευσης παρά μόνο καθαρά κομματικός -όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος ο Καραμανλής Α’ στο βιογράφο του Ροζέ Μασσίπ- γίνονται πρόωρες εκλογές (θριαμβεύει πάλι η ΕΡΕ) σε κλίμα μεγάλης έντασης και εν μέσω επεισοδίων (με απόλυτη ηρεμία είπε η Κυβέρνηση του Δόβα) οι οποίες θα μείνουν στην ιστορία σαν «εκλογές βίας και νοθείας» ενώ, χάρη στην ψήφο και των δέντρων, η αποχή ανήλθε μόνο στο 18,5 % :
    http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=1605&thid=11242

    Τέλος, εδώ βλέπουμε πρωτοχρονιάτικα δώρα σε (πραγματικό) τροχονόμο (το έτος 1954): http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=2510&thid=11711

    (Αρχίζει στο 6’14» αλλά σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να κοιτάξετε το βιντεάκι από την αρχή ως το τέλος. Αποτελεί αξιόλογο ντοκουμέντο μιας ταπεινωμένης Ελλάδας που μόλις είχε βγει από τον εμφύλιο).

    Στο 2ο σκίτσο, του Μητρόπουλου (1971), o μαύρος ηγέτης δε μοιάζει του παπα ντοκ Ντυβαλιέ (εκείνος φορούσε πάντα γυαλιά και μια ζωή ήταν ασπρομάλλης).

  33. Μαρία said

    Πρεβέρ, το Μάρτη, καθότι δικό μας παιδί, γλόμπο τον ξέρουμε και γλόμπος ήταν και το 61 στα εγκαίνια του σιδηρ. σταθμού στη Λάρσα:
    http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3664&thid=15625
    Κάποιος άλλος είναι ο πεσινές.

  34. sarant said

    Τελικά ο Πεσινές δεν είναι ούτε ο Πιπινέλης (που ήταν νεκροκεφαλή) ούτε ο Μάρτης (που ήταν γλόμπος), ποιος να ήταν;

  35. Μαρία said

    34 Λογικά πρέπει να είναι ο Αρ. Πρωτοπαδάκης, αυτός έκανε παιχνίδι ως υπουργός συντονισμού(βάλ’ τον στο ψαχτήρι της Ελευθερίας του 1960).
    Αν του βγάλεις το καπέλο,
    http://tinyurl.com/35wvkx4 κάτι γίνεται.

  36. sarant said

    Έχεις δίκιο Μαρία, αυτός είναι!

  37. Ηλεφούφουτος said

    Χρόνια πολλά, Νικοδεσπότα και καλή χρονιά στο μαγαζί!

  38. sarant said

    Βρε καλώς τον -χρόνια πολλά Ηλεφού!

  39. Nicolas said

    Βρε, σαν τα χιόνια! να μας ξανάρθετε, μη σας χάσουμε!

Σχολιάστε